__MAIN_TEXT__

Page 1

Dit is een commerciële uitgave van European Media Partner bij deze krant. OKTOBER 2019 | NR. 37

Digitalisering

ANALYSE

CONTENT WITH A PURPOSE

Uitdagingen:

Gebrek aan IT-kennis doet Nederland pijn Met onze smartphone sturen we elke dag tientallen appjes, volgen we de kortste route naar de plaats van bestemming en luisteren we uren naar vrijwel alle beschikbare muziek. “Dat is allemaal digitale technologie”, zegt Lotte de Bruijn, directeur van Nederland ICT. “Zo onbekend zijn we er dus niet mee, maar we herkennen het niet als zodanig. Het zijn slechts gemakken waar we dagelijks van genieten.”

SEBO WIJNBERG ALGEMEEN DIRECTEUR AVANADE

Lees meer op pagina 6

Lees meer interessante artikelen op analysenederland.nl Partner content:

Nieuwe CEO Ricoh wijst klanten de voorrangsweg Veranderingen blijven zich altijd voordoen. Misschien is dat wel het enige constante binnen een bedrijf. Ricoh is specialist in het managen van veranderingen in bedrijfsprocessen en informatiebeheer en is ook zelf in transitie.

‘Digitale transformatie gaat niet alleen over technologie, maar ook over een culturele verandering’ Lees meer op pagina 12

Lees meer op pagina 21

Focus:

Partner content:

Nederland is een cloudland

Het gaat niet om IT

Het nieuwe PQR belooft zijn klanten een unieke klantervaring. Bij de IT-dienstverlener draaien de diensten niet om de IT, maar om de oplossingen die deze bieden. “We willen er voor zorgen dat onze klant zijn klanten kan helpen.”

Meer dan negentig procent van de bedrijven in Nederland maakt al gebruik van een clouddienst, en de cloud is dan ook breed geaccepteerd. Toch zijn er af en toe nog discussies over de voor- en nadelen van cloud. Voornamelijk met betrekking tot de veiligheid. Lees meer op pagina 14

Dé telecom en internet provider voor de zakelijke markt WWW.DEANONE.NL

Lees meer op pagina 9

Cloud Telefonie

Mobiel

Internet

Sip Trunk


2

INLEIDING – ANALYSENEDERLAND.NL

ANALYSE.

CONTENT WITH A PURPOSE

PROFIELEN IN DEZE PUBLICATIE

European Media Partner presenteert Analyse Digitalisering. In deze campagne leest u alles over de cloud, big data, cybersecurity en andere ontwerpen rondom de digitale transformatie die Nederlandse bedrijven momenteel doorlopen. Nederland behoort tot de Europese koplopers op het gebied van digitalisering, maar dat betekent niet dat we niet moeten investeren in digitale transformatie. De overheid zet hier dan ook sterk op in, zodat Nederland nummer één op de digitale transformatie ladder kan worden. Maar daar komen een aantal grote uitdagingen bij kijken. Zo is cybercrime in de afgelopen jaren flink toegenomen en zijn er in 2018 veel meer datalekken gemeld dan in de jaren daarvoor. Hoe kunnen we zorgen dat onze systemen veilig blijven en kostbare data niet in de verkeerde handen valt?

Sebo Wijnberg Algemeen Directeur Avanade

De ontwikkelingen razen voort en met AI, data mining en IoT zijn de mogelijkheden bijna oneindig. Wat moeten bedrijven doen om hierin mee te gaan? En hoe kunnen zij deze ontwikkelingen slim inzetten om hun bedrijfsprocessen te optimaliseren.

Vincent Everts Trendwatcher

Om daarvan op de hoogte te blijven is het belangrijk om continu te blijven leren. 45% van de Nederlanders beschikt al over meer dan basisvaardigheden op het gebied van ICT, maar met de continue veranderingen moeten bedrijven alle medewerkers blijven bijscholen.

Lotte de Bruijn Directeur Nederland ICT

Deze onderwerpen en nog vele andere komen uitgebreid aan bod in deze campagne. Of u nou wilt lezen over de cloud of over 5G. Wij wensen u veel leesplezier!

Michiel Steltman Managing Director DINL

REMI TIPT! Wilt u meer weten over cloud adaptatie in Nederland? Kijk dan gauw op pagina 14, daar vindt u een interview met Michiel Steltman van DINL over dit onderwerp. Remi Kuchler, Campagne Manager

INHOUD 6

Gebrek aan IT-kennisi

8

IT-nieuws

10

Nederland is aantrekkelijk doelwit

12

Profiel: Sebo Wijnberg

14

'Nederland is een cloud land’

18

Tijd om data te benutten

22

Privacy van de internetgebruiker

ANALYSE. Campagne Manager:

ANALYSENEDERLAND.NL

EXCLUSIEF VOOR HET WEB

DIGITALE CONTENT Elke vrijdag kunt u luisteren naar Analyse 15 minutes. Een podcast die jou bijpraat over de laatste trends en ontwikkelingen binnen verschillende branches. Zodat jij op kantoor, 's avonds thuis of van het weekend in de kroeg weet waar je het over hebt. Uiteraard wordt hierbij ook aandacht besteed aan digitalisering. Deze week spreekt host Jerry Huinder met Friederike van der Jagt over online privacy. Want wat houdt dat eigenijk in? En hoe kunnen we dit verbeteren?

Amanda Ghidoni

analysenederland.nl

Redacteur:

Marjon Kruize

Layout:

Charlotte Hovenier

Tekst:

Esra Buke Henk Dilling Mark van der Heijden Annette Hoeksema Jerry Huinder Marjon Kruize Mark van Seggelen

Coverfoto:

Avanade, Nederland ICT, Ricoh,

Bekijk exclusieve films en video's op onze campagne website.

Ricoh, PQR

Op onze campagne website vindt u nog veel meer interessante artikelen en interviews.

Gedistribueerd:

Het Financieele Dagblad 2019

Drukkerij:

RODI Rotatiedruk

Dit is een commerciële uitgave. De FD-redactie heeft geen betrokkenheid bij deze productie.

CONTENT WITH A PURPOSE European Media Partner Nederland B.V Keizersgracht 424, NL-1016 GC Amsterdam Tel.: +31 20 808 82 00 Email: nl@europeanmediapartner.com www.europeanmediapartner.com

De podcast is te beluisteren via Spotify, iTunes en Soundcloud.

@europeanmediapartner

Managing Director:

Chief Content Officer Mats Gylldorff

CHECK DE PODCAST

Volg ons digitaal:

Remi Kuchler

remi.kuchler@europeanmediapartner.com

Recycle of geef het magazine door!

European Media Partner is gespecialiseerd in contentmarketing en native advertising. Wij combineren redactionele inhoud met themakranten die bij toonaangevende dagbladen zijn bijgevoegd. Wij zorgen ervoor dat de boodschap van uw merk wordt overgebracht, en uw doelgroep de juiste beslissingen neemt.

ADVERTENTIE

INTERNET OF THINGS

DRAAGT U OOK BIJ AAN NIEUWE INTERNATIONALE AFSPRAKEN? De veiligheid van Internet of Things is van groot belang. Daarom worden hier internationale normen voor ontwikkeld. Afspraken over de producten en systemen die gelinkt zijn met elkaar, moeten bijdragen aan veilige omgevingen. Praat mee en bepaal de inhoud van deze wereldwijd gedragen normen.

Meer weten? Kijk op nen.nl/iot


CALCO – PARTNER CONTENT CALCO – PARTNER CONTENT

CONTENT WITH CONTENT WITH A PURPOSE A PURPOSE

3

Diversiteit zorgt voor meerwaarde IT-wereld heeft meer vrouwen nodig IT is een mannenwereld die meer vrouwen nodig heeft. Juist vrouwen nemen kwaliteiten mee die belangrijk zijn in de wereld van hardware en software. De inhaalslag moet leiden tot meer diversiteit en daarmee meerwaarde in de IT-sector. Dat vinden Kelly Grooteman en Rianne Kool. Zij zijn respectievelijk algemeen directeur en commercieel directeur van Calco, één van de grootste partijen voor het opleiden, coachen en detacheren van IT-talent.

komen.” De praktijk bewijst de meerwaarde van diversiteit, zo stelt Rianne.“Gemengde teams presteren beter. Met het oog op een betere man-vrouwverdeling vinden we het belangrijk dat veel vrouwen voor IT kiezen. We moedigen ze ook actief aan, bijvoorbeeld door het organiseren van events als de High IT. Op zo’n dag vertelt een vrouwelijke IT-manager hoe het is om in de IT te werken en gaan deelnemers in een interactieve workshop aan de slag met IT.”

ONDERSCHEIDENDE KIJK OP ITTALENT Veel mensen hebben bij een Naast een heldere visie op IT’er nog altijd het beeld van vrouwen in de IT, heeft Calco de wereldvreemde man zonder een onderscheidende kijk op het sociale skills die de meeste uren selecteren van IT-talent. Omdat in een verwassen T-shirt achter jong IT-talent schaars is en gewild, zijn computer doorbrengt. De heeft de organisatie een eigen IT’er is inderdaad meestal een manier ontwikkeld om voor haar man. Het aandeel vrouwelijke opdrachtgevers de geschikte HBOIT’ers in Nederland is nauwelijks en WO-professionals te vinden. 10% van het totaal (vergelijkbaar “Niet de studieachtergrond, maar met het percentage vrouwen in juist hun talent maakt ze geschikt topposities). Wat niet klopt is de voor een carrière in de IT”, zegt karikatuur dat de IT-wereld wordt Kelly. “Het zijn professionals die bevolkt door digitale kluizenaars IT vanuit een andere invalshoek die op gezette tijden eureka roepen. bekijken. Daardoor zorgen ze “Communicatie en samenwerken voor nieuwe en frisse energie in zijn heel belangrijk in de ITeen bedrijf. En omdat ze zich sector”, zegt Kelly Grooteman. snel kunnen ontwikkelen zijn ze “En dat zijn nu juist kwaliteiten die in no time onmisbaar voor een vrouwen meenemen. Ze beschikken organisatie.” Hoe verloopt de over communicatie-skills die selectie van toekomstige IT-toppers? tijdens projecten enorm van pas Rianne legt het uit. Zij vertelt dat

calco.nl

alleen de professionals met de meeste potentie een plek krijgen in het Calco MasterClass traineeship. Bij de selectie wordt gekeken naar de talenten, het analytisch vermogen, de soft skills, instelling en persoonlijkheid van een sollicitant. Wie over de juiste mix beschikt wordt opgeleid tot IT’er. Na de interne opleiding van twee maanden gaan de jonge IT’ers aan de slag bij één van de opdrachtgevers van Calco. Dit zijn zonder uitzondering top 200 bedrijven in Nederland, België en Duitsland. Hier wordt het traineeship voortgezet. Dat gebeurt onder blijvende begeleiding van Calco. Na afronding van het traineeship komt 95% van de deelnemers in dienst bij de opdrachtgever. ANDERS DENKEN EN VERANDEREN “Vaak zijn ze na vijf jaar nog steeds aan de slag bij hun eerste opdrachtgever en doorgegroeid naar een managementpositie”, stelt Kelly. “Mensen die vaak nog onder de dertig zijn, die wij hebben opgeleid en nu leidinggeven aan soms wel meer dan honderd medewerkers. We zijn enorm trots op ze. Ook voor tijdelijke oplossingen wordt overigens een beroep op ons gedaan. Dan gaat het bijvoorbeeld om het opvangen van piekmomenten in werkdruk of het opstarten van een nieuw

‘Gemengde teams presteren beter. Met het oog op een betere man-vrouwverdeling vinden we het belangrijk dat veel vrouwen voor IT kiezen.’

project. Hiervoor hebben wij een Flex poule met ervaren IT’ers beschikbaar. ” Anders kijken naar talent maakt een

onderneming succesvoller en zorgt voor innovatie en groei, zo vat Rianne de essentie van de Calco benadering kernachtig samen. “Niet het diploma, maar de talenten moeten leidend zijn bij het aannemen van nieuw personeel. Dat is waar wij voor gaan. Met de juiste training en begeleiding bieden we opdrachtgevers en trainees een duurzame oplossing, waarmee we de krapte in de IT-markt stevig aanpakken. Anders denken en veranderen is noodzakelijk, anders hou je het probleem in stand. Want als je doet wat je deed, krijg je wat je kreeg.”


CONTENT WITH A PURPOSE

Foto: Dexter Reijsmeijer

4 VOORWOORD – ANALYSENEDERLAND.NL

Het slimme IT-schip op koers houden Vincent Everts, Trendwatcher.

Ik heb al 30 jaar trendwatcher op mijn kaartje staan. Ik geef zo’n 100-200 presentaties per jaar over de technologische veranderingen en hoe ze bedrijven beïnvloeden. Dat begon in 1984 met de Personal computer en hoe je die kon gebruiken met wordprocessing, spreadsheets, databases, digitale tekeningen. Vervolgens ging het van lokale net-

werken naar globale netwerken (het internet). Hier bovenop kregen we de smart(phone) en social media. De laatste jaren zijn de buzzwoorden cloud, big data, artifical intelligence, robotics en als overkoepelende term digitale transformatie. Veel ondernemers vinden het ontzet-

tend snel gaan. Ze kunnen zich niet voorstellen dat ze al deze ontwikkelingen moeten en kunnen bijhou-

den. Vanuit mijn perspectief gaat het eigenlijk uitermate geleidelijk. Ontwikkelingen duren meestal 10 jaar om massaal toegepast te worden vanaf het moment dat ik ze zie komen. Neem bijvoorbeeld de smartphone die begon in 2001 met Nokia, daarna Blackberry in 2003 en de iPhone in 2007 en pas massaal in 2010 werd toegepast. Ook de pinpas die startte in 1990 en in 2015 net zo groot als cash was, of IDEAL betalen via internet. Dat begon in 1994 en was pas volledig ingeburgerd in 2015. Nu met de digitale transformatie

gaat het naar de volgende stap. Het idee is dat je alles van innovatie, productwikkeling, productie, sales, service en financiën integreert met elkaar. Dat producten een service worden waarmee je continu contact hebt. Auto’s zijn een mooi

voorbeeld. Dat worden gadgets on wheels die dankzij nieuwe software updates steeds meer kunnen zoals autonomous rijden en die voortdurend met de eigenaar, fabrikant en dealer in contact staan zodat het steeds lekkerder rijden wordt. Maar ook nieuwe businessmodellen zoals

‘Ontwikkelingen duren meestal 10 jaar om massaal toegepast te worden vanaf het moment dat ik ze zie komen.’

uitlenen of straks als zelfrijdende taxi mogelijk worden. Slimme software wordt dus steeds

belangrijker. Het is een megataak want mensen die deze complexiteit kunnen overzien worden steeds moeilijker te vinden. Gelukkig wordt het ook steeds makkelijker. Je kunt steeds meer slimme cloud diensten vinden die je in een paar uur, weken of maximaal een maand kunt integreren in je bedrijf tegen redelijke kosten. Google, Amazon en Microsoft integreren het al voor je tegen veel lagere kosten dan toen je alle computers en applicaties moest opzetten en onderhouden. Een bedrijf wordt steeds meer een

componist van mooie software blokken waarin je zelf de visie moet hebben wat je met je product, dienst en je klanten wil doen.

Essentieel is dat je vooral een slimme opdrachtgever moet zijn om scherp in de gaten te hebben wie die diensten kan integreren. Ik zie nog veel te veel bedrijven die niet de goede mensen intern hebben om al die supermooie lego blokjes technologie en de externe consultants te laten samenwerken zodat het bedrijf krijgt wat hij nodig heeft. Dus blijf investeren in interne mensen die het slimme IT-schip op koers houden.

Vincent Everts, Trendwatcher

DIGITAAL TRANSFORMEN GAAT GELEIDELIJK Al lijkt het soms heel snel te gaan. Op analysenederland.nl leest u meer over de veranderingen in het digitale landschap.

ADVERTENTIE

CyberSecurity Trainen kun je overal, slagen doe je bij TSTC. Bij TSTC geloven we in klassikaal trainen, maar dan wel op onze eigen manier! Sinds 1999 gaat TSTC voorop in het aanpassen, versnellen en verbeteren van ICT gerelateerde trainingen aan de wensen en eisen van onze klanten. oneel klassikaal trainen: • Grote niveauverschillen tussen cursisten onderling zelfstudie • Laag rendement omdat er na de training nog veel zelfstandig gelezen en herhaald moet worden TSTC slaagt er met een unieke werkwijze in deze problemen ons is dit geen goedkoop verkoopverhaal, het is wie en wat we zijn in al onze vezels

www.tstc.nl 0318-581480 info@tstc.nl

01 03 05 07 09

Persoonlijke benadering Wij kennen je ook na de training nog bij naam en denken met je mee bij eventuele ziekte, beperkingen of moeite om een examen te halen. Bij technische titels: praktijkgerichte hands-on i.p.v. powerpoint based training In geavanceerde labs doe je kennis op die direct toepasbaar is op de werkvloer. Indien mogelijk sluit je de training direct af met het bijbehorende examen Geen extra kosten voor oefenvragen, studiemateriaal, lunch of waar mogelijk (her)examens. All-in tarieven Geen extra kosten voor oefenvragen, studiemateriaal, lunch of waar mogelijk (her)examens. Hotelaccommodatie (optioneel) inbegrepen Voor een focus op je training en het voorkomen van reisproblemen.

02 04 06 08 10

en begeleide zelfstudieperiode vooraf Minder niveauverschil tussen jou en de andere deelnemers en tot 50% korter afwezig van de werkplek. Kleine groepen van maximaal 8-10 cursisten Met vaste, praktijkervaren docenten die je meer vertellen dan wat er in het studiemateriaal staat. 100% slagingsgarantie

Mocht je onverhoopt zakken dan zijn eventuele herexamens voor onze rekening (geselecteerde trainingen). Ook het naar wens opnieuw deelnemen aan een training is kosteloos. Geplande trainingen gaan altijd door Ook bij minder aanmeldingen. Overmachtsituaties uitgezonderd.

Uniek organisatiebreed security opleidingsprogramma TSTC is dé specialist in security- en privacy trainingen op zowel technisch als tactisch/strategisch gebied


ORDINA – PARTNER CONTENT

CONTENT WITH A PURPOSE

5

ORDINA – PARTNER CONTENT

Versterk de organisatie met de kracht van data Bedrijven en organisaties die anticiperen op veranderende omstandigheden en slagvaardig besluiten nemen, bedienen hun klanten beter en zijn hun concurrenten voor. Een goede combinatie van kennis uit de eigen organisatie en kennis uit data, speelt hierbij een sleutelrol, vertelt Emiel van Bockel, directeur Intelligente en Datagedreven Organisaties bij IT-dienstverlener Ordina. “De digitale transitie is voor veel bedrijven en organisaties een grote uitdaging. Ze willen met intelligente algoritmes de bedrijfsprocessen verbeteren maar blijven steken in de onderzoekende fase. Ze hebben een ruimtelijk vraagstuk, maar weten de oplossing niet in de praktijk te brengen. Of ze hebben resources en ideeën om een innovatie in de markt te zetten maar het lukt ze niet om die innovaties schaalbaar in productie te brengen.” Ordina helpt haar klanten een Intelligente en Datagedreven Organisatie te worden. “Zo’n organisatie vermenigvuldigt de eigen kennis met kennis www.ordina.nl

uit data”, zegt Van Bockel. “Ze zijn daardoor in staat op eenvoudige wijze antwoord te geven op complexe bedrijfsvraagstukken, de klantbeleving te verhogen en nieuwe businessmodellen te introduceren. In andere woorden; ze presteren beter en blijven relevant.” Organisaties zullen mee moeten in deze ontwikkeling. “Data is de drijvende kracht achter innovatie. Zij die data niet slim benutten, worden door concurrenten ingehaald of vervangen door nieuwe toetreders met laagdrempelige digitale oplossingen. Voor elke organisatie geldt: het is razendsnel blijven vernieuwen of langzaam de slag verliezen.” Ordina is de partner die elke organisatie daarbij kan ondersteunen. De IT-dienstverlener brengt deskundigen op het gebied van data, technologie en business bij elkaar in multidisciplinaire High Performance teams. Deze helpen de klant om datagedreven te worden. “Met het inzicht van de huidige en gewenste situatie ontwikke-

len we samen met de klant een roadmap waarop de initiatieven worden geplot”, zegt Van Bockel. “Via onze Data Journey, een vaste aanpak met zeven dimensies, brengen wij per bedrijfsfunctie de mate van datagedreven werken in kaart.”

waarvan strategische en tactische beslissingen worden genomen. Dit proces kunnen we versnellen met de inzet van intelligente algoritmes en machine learning.”

“In de volgende stap anticiperen we op de klantbehoefte en voorspellen we de marktvraag aan de Dit begint met een cultuur waar- hand van voorspellende modelin dagelijks wordt samengewerkt len. We verrijken producten en en gecommuniceerd op basis van diensten van onze klanten met indata. “We zorgen ervoor dat de formatie. Vervolgens digitaliseren klant grip krijgt op de perforwe de interactie met de eindklant mance van de organisatie door eenduidige rapportages op basis

en zorgen we voor winstgevende informatiedienstverlening.” De tijd om hiermee te beginnen is nu. Van Bockel: “De nieuwste technologieën vragen geen hoge investeringen meer en de kosten om data te vergaren zijn drastisch verlaagd. Daardoor is er een exponentiële groei aan mogelijkheden om data en technologie in te zetten als versneller van de organisatie.”

Organisaties die data niet slim benutten, worden door concurrenten ingehaald of vervangen door nieuwe toetreders met laagdrempelige digitale oplossingen. Emiel van Bockel, directeur Intelligente en Datagedreven Organisaties


6 UITDAGINGEN – ANALYSENEDERLAND.NL

CONTENT WITH A PURPOSE

Foto: Nederland ICT

Digitaal leiderschap is nodig om Nederland op IT-gebied weer voorop te laten lopen. Met onze smartphone sturen we elke

Foto: Unspash

Gebrek aan IT-kennis doet Nederland pijn dag tientallen appjes, volgen we de kortste route naar de plaats van bestemming en luisteren we uren naar vrijwel alle beschikbare muziek. “Dat is allemaal digitale technologie”, zegt Lotte de Bruijn, directeur van Nederland ICT. “Zo onbekend zijn we er dus niet mee, maar we herkennen het niet als zodanig. Het zijn slechts gemakken waar we dagelijks van genieten.”

Wat haar betreft begint de oplossing

in het onderwijs. “Het feit dat we nog steeds niet vanaf primair onderwijs tot met het MBO of de universiteit daar op geschoold worden, zorgt voor een enorm gat in onze kennis. Het probleem wordt alleen maar groter, want bijna alle landen om ons heen zijn hiermee al bezig.”

Maar als de technologie meer de

diepte in gaat, wanneer kennis nodig is om als land of bedrijfsleven op digitale ontwikkelingen in te spelen, gaat het mis. Daarom is digitaal leiderschap nodig, om het Nederlandse bedrijfsleven weer voorop te laten lopen in de wereld van IT. Dat blijft echter nog te vaak achterwege, constateert ze. “Waarom voel ik wel de urgentie om te veranderen en anderen niet?” Ze durft de vraag waarom de

digitale transitie binnen bedrijven achterblijft wel te beantwoorden. “In de basis houden mensen niet van verandering. Onbekend maakt onbemind. Ook de snelheid waarmee deze verandering gaat is heel anders dan we gewend zijn. Het verandervermogen zal omhoog moeten. Flexibiliteit en

andere kant verwacht ik wat van de politiek. Onze minister-president zou digitalisering moeten omarmen als een hoofdpijndossier, omdat het de oplossing biedt voor vele maatschappelijke problemen waar we tegenaan lopen.”

Ze wil nog een voorbeeld geven

De Bruijn: “Er is geen sector die een groter tekort heeft aan mensen dan de IT-sector.”

verandervermogen horen ook bij de digitale vaardigheden.” Door het gebrek aan kennis, maakt

men ook verkeerde aannames. “Een overgroot deel van de organisaties ziet digitalisering als iets operationeels, niet als iets dat strategisch en tactisch geborgd moet worden. Operationeel staat alles dat bij de systeembeheerder wordt neergelegd. Doet mijn laptop het, kan ik inloggen?” Bij bedrijven waar IT onderdeel is van de strategie, zie je het verandervermogen heel goed volgens De Bruijn. “Een voorbeeld daarvan is het Havenbedrijf Rotterdam. Die berekent op basis van een algoritme wanneer het beste moment is om een schip

ʻHet vestigingsklimaat staat ook voor kennis!ʼ

extreem. En dus wijken ze uit naar off shoring of kennismigranten.” De impact daarvan is groter dan velen

binnen te laten in de haven – beter dan een mens ooit kan. Dat is een organisatie bij wie digitalisering tot in de haarvaten is doorgedrongen.”

denken, waarschuwt ze. “Bedrijven komen naar Nederland vanwege het goede vestigingsklimaat. Maar het vestigingsklimaat staat ook voor kennis! Als grote platforms ergens anders naartoe gaan als ze niet meer de juiste mensen kunnen vinden, is de economische en maatschappelijk impact heel groot.”

En bedrijven kampen met een enorm

De Bruijn vreest dat Nederland met

tekort aan goed IT-personeel. “Er is geen sector die een groter tekort heeft aan mensen dan de IT-sector. Of het nu gaat om de industrie, zorg, mobiliteit, overheid; het is

de huidige aanpak niet snel het tij zal weten te keren. “Ik denk dat we als sector de taak hebben de toepassingen van digitalisering beter over te brengen”, zegt ze. “Aan de

om het belang van IT-kennis te onderstrepen. “Dankzij IT kunnen we voorspellen of en wanneer prostaatkanker weer terugkomt. Daar ben ik zo trots op. We zullen meer voorbeelden die aanspreken naar buiten moeten brengen.” Mark van der Heijden

DE OPLOSSING IS HET ONDERWIJS Daar moet al veel vroeger geschoold worden op IT. Op analysenederland.nl leest u er nog veel meer over.

ADVERTENTIE


Foto: Unspash

Hoogste tijd om data te benutten Zonder het misschien te beseffen, beschikken bedrijven over een rijkdom aan data. Het is de hoogste tijd om daar profijt uit te trekken.

Het staat in ieder geval buiten kijf dat

bedrijven in de loop der jaren een overvloed aan data hebben vergaard. Je verkoopt een product, verstuurt een factuur en ontvangt een betaling. Zo simpel is het. Dan heb je al nuttige data te pakken. Toch weten veel bedrijven daar eigenlijk amper gebruik van te maken. Daar zijn vele redenen voor, meent big data-specialist Ruud Alaerds, directeur van Dutch Hosting Provider Association, een samenwerkingsverband van cloud & hosting providers. “Bedrijven beschikken over een weelde aan digitale informatie, maar het ontbreekt aan voldoende marketingintelligence om daarvan te profiteren.” Nog even naar die redenen. Kan

hij dat verder specificeren? Zeker, reageert Alaerds, dat kan van doen hebben met gebrek aan onderlinge communicatie tussen afdelingen. “In veel bedrijven ontbreekt het aan tooling om afzonderlijke silo’s met elkaar te laten communiceren. Zo houdt iedere afdeling, zoals Sales, Logistiek of Marketing bijvoorbeeld, er zijn eigen koers en eigen doelstellingen op na. Als systemen niet met elkaar verbonden zijn, dan lukt het nooit om voldoende profijt uit data te halen.”

DIGITALE KRONIEK

Foto: Persfoto

ERROL VAN ENGELEN

teren. “Dan worden vragen actueel als waar liggen er verdere verbeterkansen en hoe kunnen we nog meer profijt halen uit data?” Tot slot: de nieuwe privacywetgeving,

Alaerds: “Bedrijven beschikken over een weelde aan digitale informatie.”

Wat ook nog kan: de kwaliteit van de

verouderde digitale infrastructuur laat te wensen over. Dan heb je dus in de basis te maken met simpelweg een technisch probleem. En voeg daar nog het sausje aan toe van de actuele privacywetgeving, die strenger is dan ooit, dan zal het niet verbazen dat er een koudwatervrees bestaat om datadriven technology een flinke boost te geven.

richt het dan ook in. Dat kan een vorm krijgen van een taskforce met vergaande verantwoordelijkheden. Dus geen subverantwoordelijkheden, maar echt een dedicated taskforce die een mandaat krijgt om door de hele organisatie heen beslissingen te nemen tot het inrichten van systemen. Dat kan te maken hebben met de rollen van medewerkers, maar ook met de systemen zelf.”

Tegelijkertijd kun je dat vraagstuk

Tevens belangrijk in dit totale traject

natuurlijk net zo goed omdraaien. Want als de aanname bestaat dat er benauwdheid is over het gebruik van data, hoe krijg je daar dan wel enthousiasme voor? Eigenlijk wordt er al twintig jaar gesteggeld over dit onderwerp, terwijl er hele kleine stapjes vooruit worden gezet. Alaerds: “Als het besef bestaat dat data concurrentievoordeel oplevert,

is het laten indalen van het besef dat data van grote betekenis zijn. Medewerkers moeten zich ervan bewust zijn dat het bedrijf deze stap vooruit zet. De taskforce heeft op dat moment nog een controlerende taak. Is de organisatie eenmaal zover dat informatie wordt uitgenut, dan heeft de taskforce vooral de opdracht om processen te evalueren en te verbe-

de Algemene Verordening Gegevensbescherming, die mei vorig jaar van kracht werd. Veel organisaties schoten nadien in paniek. Zelfs digitale nieuwsbrieven werden dichtgezet uit angst om de wet te overtreden. Deze nieuwe wetgeving maakt het digitaal benaderen van consumenten inderdaad complexer, maar de vrees voor de wet was zeker niet overal terecht. Veel bedrijven worstelen tot op de dag vandaag nog altijd met de impact van de privacywetgeving. Dat constateert Alaerds, maar dat constateert ook accountancy-organisatie PwC in een recent gepubliceerd rapport. Veel bedrijven hebben geïnvesteerd in technologie om te kunnen voldoen aan de privacyregels, maar het blijft lastig de AVG in de organisatie te borgen, vooral als gevolg van beperkte menskracht en kennis. Hugo Schrameyer

DATA MET WAARDE Bedrijven beschikken over een weelde aan data, maar hoe profiteer je hier ook van? Op analysenederland.nl leest u er meer over.

Trendwatcher en spreker.

Als uw bedrijf, zowel start-up als een bestaand bedrijf, overweegt om van een 'brick and mortar' organisatie te migreren naar een digitale business, dan kan ik u aanbevelen om een stappenplan te ontwikkelen waarmee u van de huidige situatie naar de nieuwe situatie migreert. Dit stappenplan of deze roadmap helpt u drempels te overwinnen, kostbare fouten te voorkomen en tijdrovende omwegen te elimineren die u verhinderen uw doelen en uw uiteindelijke bestemming te bereiken. Digitale transformatie vereist een integrale aanpak, om die reden wordt het volgende voorgesteld: Stel een multifunctioneel team samen, bestaande uit business – en technische managers. Doel van deze 'business/IT alignment' is een beter begrip tussen de partijen die resulteert in een kortere weg van strategie naar operatie, en een kwalitatief beter eindproduct, zijnde de digitale blauwdruk. Deze blauwdruk is de basis voor verdere digitale projecten. Maak gebruik van een integrale methode om uw blauwdruk te ontwikkelen. De beste aanpak is een mix van twee bestaande methodes, Business Model Canvas en SOSTAC®. Doel van deze aanpak is om digitale planning te combineren met business planning, wat resulteert in een blauwdruk die kwalitatief beter en vollediger is. HET GEHELE ARTIKEL LEEST U OP ANALYSENEDERLAND.NL ADVERTENTIE

Succesvolle digitale innovatie? Kijk over je grenzen heen!

aanpakken waarmee organisaties de

die de inzet van Kunstmatige Intelligentie en

toepassing van bijvoorbeeld Kunstmatige

Data Science binnen bedrijven verder brengen.

Bedrijven die innovaties zoals Kunstmatige Intelligentie en Data Science succesvol

Intelligentie en big data daadwerkelijk tot

Een groot aantal alumni staat inmiddels

willen toepassen, doen er goed aan om een multidisciplinaire samenwerking op te

een succes maken. Een voorbeeld hiervan is

aan het hoofd van innovatie-afdelingen.

zoeken. Dat zegt Marc Salomon, voorzitter van de Amsterdam Business School en

de AI Summerschool over autonoom rijden.

Die prestatie is misschien wel het beste

programmadirecteur van de MBA Big Data & Business Analytics.

Experts van TomTom en docenten van de Vrije

bewijs dat een

Universiteit en de Amsterdam Business School

multidisciplinaire

Denk eens aan een algoritme dat MRI-scans

verdiepten zich samen met vijfentwintig

samenwerking

business translators nodig: mensen die

van patiënten in een ziekenhuis automatisch

studenten en promovendi in de Kunstmatige

tussen bedrijven

de brug weten te slaan tussen technici en

analyseert. Als informatici daar radiologen

Intelligentie die nodig is voor zelfrijdende

en universiteiten

de business. De inzet van Kunstmatige

niet tijdig bij betrekken, is de kans groot dat

auto’s. De samenwerking met de universiteiten

echt het verschil

Intelligentie en digitale transformatie

het systeem in de praktijk niet goed werkt.

levert TomTom frisse ideeën op, die bijdragen

maakt.”

binnen bedrijven kunnen we niet volledig in

Business translators zijn als geen ander in staat

aan het verbeteren van hun business.

handen leggen van IT-mensen. Het gaat bij

om dergelijke fouten te voorkomen.

“Het Nederlandse bedrijfsleven heeft

Prof. dr. Marc Salomon Naast onze events maken ook onze

deze onderwerpen namelijk bij uitstek om multidisciplinaire projecten die naast kennis

Universitaire instituten zoals de Amsterdam

opleidingen de werkpraktijk succesvoller. Zo

van de technologie ook inhoudskennis van

Business School zijn bij uitstek broedplaatsen

trekt onze tweejarige parttime MBA Big Data

het toepassingsdomein vereisen.

voor nieuwe inzichten over multidisciplinaire

& Business Analytics talentvolle professionals

mbabigdata.nl

7

ANALYSENEDERLAND.NL – MOGELIJKHEDEN

CONTENT WITH A PURPOSE

Voorzitter Amsterdam Business School


NIEUWS – ANALYSENEDERLAND.NL

Internet of Things (IoT) brengt risico’s met

zich mee omdat slechts een beperkt deel van de miljarden consumentenapparaten die aan een netwerk worden verbonden, voldoende is beveiligd. “Sommige fabrikanten brengen zo snel en goedkoop mogelijk een product op de markt. Security en privacy mogen ook dan niet worden verwaarloosd”, zegt Ben Kokx, directeur product security bij Phillips en voorzitter van de CEN/CENELEC werkgroep op het gebied van IoT (cyber) security. “Security en privacy moeten geadresseerd worden in het apparaat, de app en in de cloud. Security bij consumenten IoT heeft altijd een prijs, omdat de fabrikant moet blijven investeren in beveiliging en dat betekent dus additionele kosten.”

Kokx pleit ervoor dat consumenten verplicht worden om standaardwachtwoorden op apparaten bij het eerste gebruik te veranderen. “De fabrikant kan er middels het ontwerp voor zorgen dat de consument het wachtwoord moet wijzigen in een uniek wachtwoord.” Dit moet volgens Kokx deel uitmaken van standaarden waarin eisen van security en privacy worden vastgelegd. “Het

biedt handvatten voor ontwikkelaars en fabrikanten.” Europees worden standaarden ontwikkeld voor consumenten IoT, daarin wordt onder meer aandacht besteed aan wachtwoorden, het updaten van software en privacybescherming. “De Europese Commissie voert momenteel een impact assessment uit en heeft een eerste verzoek voor het ontwikkelen van standaarden gedaan.” Voor de cloud-omgeving zijn er al eisen vastgelegd in de AVG. De apps op de mobiele telefoon vindt Kokx een grijs gebied. Het koppelen aan de AVG is een goede methode om de security en privacy ook daar te borgen.” Dit jaar ging de EU Cybersecurity Act van kracht. Dit is nog wel op vrijwillige basis en de certificeringsschema’s moeten nog ontwikkeld worden. “Een aantal Europese landen waaronder Nederland, onderzoekt welke andere middelen er zijn om op een snellere manier consumenten IoT veiliger te maken, wellicht via de CE-markering. Als dit over een aantal jaar van kracht gaat, is dat een belangrijke stap in de IoT security en privacy.” Mark van Seggelen

Foto: Unspash

Foto: Unspash

‘Security bij IoT heeft altijd een prijs’

CONTENT WITH A PURPOSE

ZORGEN VOOR ONLINE VEILIGHEID

E-mailen wordt dagelijks binnen miljoenen bedrijven gebruikt. Het is snel en makkelijk, maar helaas zien velen niet de gevaren in van een e-mailtje. “Via een typefoutje kan er heel snel privacy gevoelige informatie worden doorgestuurd naar de verkeerde”, aldus Valentijn Koppenaal, CEO van vBoxx. “Denk hierbij aan een foutje in het mailadres of de verkeerde bijlage. En het vervelende hiervan is, een e-mail kan je niet terughalen, zodra de (gevoelige) informatie is doorgestuurd kan er van alles mee gebeuren.” Sinds de invoering van de AVG zijn steeds meer bedrijven beter omgegaan met vertrouwelijke informatie en zijn er nieuwe producten gestart om gegevens veiliger te bewaren en te verzamelen. “Bijvoorbeeld cloudoplossingen waarmee je eenvoudig bestanden kan uitwisselen met gastgebruikers en waarin de verstuurde gegevens ook weer terug te halen zijn na het maken van een foutje. Zo kunnen persoonsgegevens veilig gedeeld worden.”

VAN ISDN NAAR CLOUD TELEFONIE ‘De stekker’ is er nog niet definitief uit, maar het feit dat KPN op 1 september officieel is gestopt met het oude ISDN-telefoonnetwerk, heeft de meeste bedrijven inmiddels doen besluiten over te stappen naar cloud telefonie (ook wel IP-telefonie of Voice over IP/ VoIP genoemd). Een goede ontwikkeling en ook onvermijdbaar volgens Willem van Ingen, CEO bij Dean One, die als provider voor de zakelijke markt al jarenlang ervaring heeft met cloud telefonie. “Cloud telefonie maakt flexibel werken mogelijk, waar en wanneer je wilt”, aldus Van Ingen. “Zo kan je bijvoorbeeld met hetzelfde zakelijke telefoonnummer zowel mobiel als via een vaste telefoon bereikbaar zijn. Bovendien zorgt de integratie met e-mail en CRM-systemen, zoals Outlook en Salesforce voor een flinke tijdbesparing en efficiëntere samenwerking. Wie wil dat nou niet?”

INLOGGEN MET FACEBOOK BINNENKORT WELLICHT VERLEDEN TIJD Foto: Evidos

Foto: Unspash

8

Kick Willemse, medeoprichter van Evidos.

Extern inloggen, bijvoorbeeld via Facebook of Google, wordt steeds minder populair bij bedrijven. Dit constateert Kick Willemse, medeoprichter van Evidos, specialist in digitale identificatie. Via de eigen app is het tegenwoordig steeds beter mogelijk voor bedrijven om zelf een veilige en eenvoudige inlog te bieden. “Extern inloggen ontstond rond de eeuwwisseling vanuit het idee dat consumenten dan niet tig wachtwoorden hoefden te onthouden en slechts een aantal “sterkere” inlogcodes op meerdere plekken konden gebruiken”, vertelt Willemse. “Maar consumenten ervaren het wachtwoordprobleem steeds minder, omdat ze bijvoorbeeld met hun vingerafdruk inloggen en wachtwoorden makkelijker kunnen opslaan. Het kan nog wel waardevol zijn om externe identiteiten te gebruiken om eenmalig of periodiek vast te stellen dat het werkelijk om een bepaald persoon gaat.”

Ook zien steeds meer bedrijven de meerwaarde van het bieden van eigen accounts: het resulteert namelijk onder andere in een stukje klantenbinding. Daarbij is het gebruik van externe accounts kostbaar en maakt het de online dienst afhankelijk van een ander platform. Bovendien kunnen bedrijven met een eigen account de merkbeleving beter onder controle houden. Zo past het informele karakter van Facebook bijvoorbeeld niet bij elke organisatie. Het zou Willemse dan ook niet verbazen als extern inloggen via Facebook zal verdwijnen in de toekomst.

Annette Hoeksema

Voor bedrijven die nog op zoek zijn naar een oplossing die bij

hun organisatie past, heeft Van Ingen een tip. “Kijk niet alleen naar alle features die een oplossing biedt, maar ook naar hoe eenvoudig of ingewikkeld het is om deze aan te passen. Wij geloven dat flexibel werken pas echt kan slagen als organisaties zelf op een simpele en gebruiksvriendelijke manier de opties en mogelijkheden kunnen beheren.” Marjon Kruize

MEER ICT NIEUWS? Bezoek dan analysenederland.nl. Hier leest u nog veel meer interessante artikelen.

ADVERTENTIE


PQR – PARTNER CONTENT

CONTENT WITH A PURPOSE

PQR – PARTNER CONTENT

9

Erik Wiechers CEO van PQR

Het gaat niet om IT Het nieuwe PQR belooft zijn klanten een unieke klantervaring. Bij de IT-dienstverlener draaien de diensten niet om de IT, maar om de oplossingen die deze bieden. “We willen er voor zorgen dat onze klant zijn klanten kan helpen.” “Wat ik een mooie kop boven het artikel zou vinden,” begint Erik Wiechers (54) direct, “is ‘De frietzak als basis voor de organisatie’. Daarmee bedoel ik, ik sta onderaan en de klant staat bovenaan. Ik ben slechts dienend voor de organisatie.”

zoon van een mkb’er, een juwelier. Na diverse managementfuncties bij onder meer Ziggo, Alcatel en General Electric – inderdaad, niet echt midden- of kleinbedrijf – is hij weer terug in de omgeving waar hij het best past. “Ik voel me thuis bij PQR, want ook wij zijn een mkb-bedrijf. Hier heerst nog de menselijke maat, met 180 man ken je nog iedereen bij naam.”

De mkb-cultuur bewaken is niet het enige waarvoor hij naar PQR is gekomen. Het bedrijf werd dertig jaar opgericht door ‘echte Hollandse ondernemers’ en nam drie jaar geleden serDe niet-alledaagse vergelijking tekent Wiechers. Hij is sinds april vicebedrijf 2ML en nog dit jaar securitybedrijf 5W over. Twee dit jaar CEO van PQR, is wars echte dienstverleners, waar PQR van management-speak en zet de klant altijd op 1. “We werken groot werd in de hardware-hoek. bij PQR altijd hard én met hart Aan Wiechers de taak om weer voor de klant. We willen er voor met een scherpe, uniforme visie te komen. zorgen dat onze klant zijn klanten kan helpen. Dat zie je overal in het mkb; een stap extra willen “Na mijn aantreden maakte zetten voor de klant.” ik een rondje langs klanten en collega’s. Wat me opviel is dat De extra stap zetten zit Wiechers kernwoorden als betrouwbaar, in de genen. Hij groeide op als solide en vakmensen genoemd

www.pqr.com

werden. Maar we kregen ook de vraag: waar staan jullie eigenlijk voor? Dat moet veranderen. We moeten van een vraagteken naar een uitroepteken. Dit zijn onze klanten, dit verkopen we.”

”We leren van elkaar. Van twee doelgroepen gaan we naar één dna.” De klanten zijn vooral zorg- en overheidsinstellingen die naar de cloud willen migreren. Zij willen dat het werkplekbeheer beter en effectiever wordt. Wat PQR hen biedt is rust, zo is te lezen op de website. Wat, rust? “Ik wil de cloud demystificeren. Het wordt met IaaS, PaaS en SaaS te moei-

dat zijn mensen de patiënten op lijk gemaakt. Niemand snapt er nog wat van. De klant wil gewoon bed of de mensen aan de balie een werkplek die het doet.” goed kunnen helpen. Bovendien, nu de kosten voor de cloud flexiOm tot de ideale werkplek te bel zijn, is het aan ons om ook komen, zet PQR de klant tijdens lagere kosten te realiseren.” de customer journey volledig centraal. “Dat begint met de Dat is het uitroepteken van oriëntatiefase. Een eerste contact PQR, de visie waarin de kennis van hardware en services savan de klant met de klantenservice of een accountmanager moet menkomen. Het gaat niet om de logisch en snel opgevolgd worden. IT, maar om de oplossingen die IT biedt. “We leren van elkaar. De voordelen van PQR moeten Van twee doelgroepen gaan we simpel uitgelegd worden.” naar één dna”, zegt Wiechers. “Het is een visie met een doel “Als we tot zaken komen, helpt onze adoptieconsulent de mede- dat iedereen op de werkvloer begrijpt. Want zonder doel, kan werkers van de klant om de applicaties optimaal te gebruiken”, je niet scoren.” vervolgt Wiechers. “En gaat het eens fout, dan is het belangrijk dat binnen 30 seconden de telefoon wordt opgenomen en dat het probleem wordt opgelost. Later moet de accountmanager terugbellen: is het probleem nu echt verholpen?” Deze customer journey is uniek voor IT-bedrijven, stelt Wiechers. “Hiermee heeft de IT-manager van de klant de rust en zekerheid


10 UITDAGINGEN – ANALYSENEDERLAND.NL

CONTENT WITH A PURPOSE

Foto: AIVD

Of het nou is voor economisch gewin of om de boel daadwerkelijk plat te leggen, er zijn landen in de wereld constant bezig ons land aan te vallen. Nee, niet fysiek, maar in cyberspace. “Cyber wordt door landen gebruikt om andere landen te beïnvloeden, onder druk te zetten of om informatie te achterhalen.” De baan veranderde, de focus niet.

Waar cyber voor hem als Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid een van de prioriteiten was, is het dit als directeur-generaal van de AIVD nog steeds. Natuurlijk, binnen zijn vorige functie keek Dick Schoof naar terroristische activiteiten in de breedste zin van het woord, nu focust hij ook op activiteiten van statelijke actoren. Op activiteiten van landen die kwaad willen in Nederland. Maar dat verandert niets aan de steeds groter wordende dreiging vanuit de cyberhoek.

In het Global Risk Report 2019 van het World Economic Forum staan cyberaanvallen en datafraude en -diefstal zowel in de top 10 van risico’s die het meest waarschijnlijk zullen voorkomen als risico’s met de meeste impact op onze maatschappij. Eens?

“Ja, absoluut. Wereldwijd zie je in de rapporten over dit onderwerp, niet alleen in die van het World Economic Forum, altijd cyber security, geopolitieke spanningen en terrorisme als top drie. Ze wisselen soms in mate van belang, maar dat zijn altijd dé onderwerpen.” Is cyber security dan niet overkoepelend bij al die gevaren?

“Zeker, ook al omdat er op dit gebied heel veel nieuwe ontwikkelingen zijn. De cyberwereld intensiveert steeds maar weer verder. Een digitale aanval kan bijvoorbeeld ook een van de onderdelen zijn die landen gebruiken

Schoof: “Cyber wordt gebruikt om andere landen te beïnvloeden, onder druk te zetten of om informatie te achterhalen.”

in de hybride conflictvoering naast klassieke methodes als economische sancties en politieke druk en zodoende is cyber ook een belangrijke asset in het domein van geopolitieke spanningen. Om tot een maximaal resultaat te komen is er vaak sprake van een combinatie van klassieke en digitale middelen. Cyber wordt door landen gebruikt om andere landen te beïnvloeden, onder druk te zetten of om informatie te achterhalen.” Welke nieuwe gevaren zijn er voor ons land allemaal bijgekomen door de digitale transformatie die we hebben meegemaakt?

“Dat zit ‘m met name in de hele verwevenheid van de digitale infrastructuur die steeds groter wordt. Waar je tien tot vijftien jaar geleden één systeem raakte met een cyberaanval, raak je nu een hele sector en vaak ook nog veel andere sectoren. Het cascade-effect is veel groter.” En wanneer bemoeit de AIVD zich daar dan mee?

“Dat ligt aan de actor die erachter zit. Als het ene bedrijf het andere bedrijf bespioneert, dan is het bedrijfsspionage en dan is het relevanter voor andere partijen om te onderzoeken. Krijgen wij een

dergelijke melding en kunnen wij dat herleiden naar een statelijke actor, dan gaan we er natuurlijk wel mee aan de slag. Nou is het wel zo dat het juist in die cyberwereld ongelooflijk moeilijk is om te bepalen wie het is. Soms huren landen anderen in om het voor ze te doen.” Maar wat als de actor geen land is, maar de gestolen informatie voor Nederland wel van landsbelang?

“Dat is inderdaad een tweede punt waar we naar kijken: wat is er nou precies gestolen? Want als dat om informatie gaat die je zou kunnen betitelen als de kroonjuwelen van zo’n bedrijf, waardoor dat bedrijf kan omvallen en dat bedrijf bovendien van kritisch belang is voor de nationale economie dan is onze interesse zeker wel groter. Blijkt uit onderzoek dat er geen statelijke actor achter zit, dan informeren we de instantie die er wel over gaat, bijvoorbeeld Team High Tech Crime van de politie voor opsporing of het NCSC voor advies.” Zijn bedrijven en mensen binnen de overheid zich voldoende bewust van het gevaar?

“In toenemende mate. Ik zit hier pas drie maanden, maar heb in mijn vorige functie als Nationaal Coördi-

nator Terrorismebestrijding en Veiligheid ook veel met cyberdreiging te maken gehad, en mijn conclusie van de afgelopen jaren is dat men zich in het bedrijfsleven en bij de overheid steeds bewuster wordt van de kansen, want dat biedt cyber ook, en dreiging van de digitalisering. Je ziet dat cybersecurity board business is geworden. Maar dat gezegd hebbende: het kan nog veel beter. Het blijft natuurlijk een ratrace. De beveiliging wordt beter en geavanceerder, maar de aanvallen ook.” En wat doet de AIVD om bedrijven en overheden te helpen die ratrace te winnen?

“Wij adviseren de Rijksoverheid en alle spelers uit de vitale sector over hoe ze hun digitale veiligheid moeten inrichten, en hoe ze staatsgeheimen moeten beveiligen. We werken hierbij ongelooflijk intensief samen met onze partners. Verder doen wij natuurlijk andere dingen dan onze partners zoals de politie en het Nationaal Cyber Security Centrum (NCSC), en op basis van onze ervaring geven wij gerichte adviezen aan collega’s die zich dan weer richten op preventie. Wij zijn een taartpunt in het geheel van samenwerkende partijen die ons land veilig moeten houden op het gebied van cyber en onze core business is het detecteren en verijdelen van gerichte aanvallen van andere landen op ons land.” Jerry Huinder

VEILIGER MET GOEDE CYBERSECURITY Op analysenederland.nl leest u nog veel meer over cybersecurity en het belang daarvan.

Foto: Jaarbeurs Utrecht

Nederland is aantrekkelijk doelwit

MEER KENNIS VERGAREN

Ivo Meertens, Brandmanager Jaarbeurs.

De happening Infosecurity.nl, Data & Cloud Expo die op 30 en 31 oktober in de Jaarbeurs Utrecht wordt gehouden, heet een beurs te zijn. In de kern klopt dat ook wel: de beurshal herbergt een breed aanbod met meer dan 150 standhouders, waaronder de grootste van de wereld, zoals AWS, HPE, Dell en Microsoft. Tegelijkertijd is de happening meer dan dat: op de twee dagen staan er ruim 150 kennissessies ingepland. De beurs is daarmee vooral ook een kennisevent. “We maken online informatie op de beursvloer fysiek. Als bezoeker ontmoet je specialisten die je aanvullend ondersteunen”, zegt Ivo Meertens, brandmanager bij de Jaarbeurs. Nieuw is ditmaal de online mogelijkheid om eigenhandig 1:1-afspraken te kunnen inplannen. Dat proces wordt bovendien verder ondersteund door een app. “Zo kun je dus doelgericht inplannen hoe je als bezoeker informatie wilt inwinnen. De app doet daarbij dienst als een soort spoorboekje, die je tijdig een signaal geeft als de geselecteerde lezing begint of als de volgende afspraak zich aandient.” Bovendien is er ditmaal inhoudelijk gekozen voor een heldere dagindeling. Dag 1 staat in het teken van artificial intelligence en IOT, dag 2 staat security centraal. Hugo Schrameyer

ADVERTENTIE

Niet worden afgeluisterd?

40 years in cybersecurity. Committed. Approved. Trusted.

communications@sectra.nl • www.sectra.nl


ACCENTURE – PARTNER CONTENT

CONTENT WITH A PURPOSE

11

ACCENTURE – PARTNER CONTENT

145 – het gemiddeld aantal

beveiligingslekken in 2018

+11% - Stijging van het aantal

beveiligingslekken in het afgelopen jaar

67% - Stijging in het aantal

beveiligingslekken in de laatste vijf jaar

Juiste investeringen

brengen kosten cybercrime omlaag Terugkijken om vooruit te kijken. Dat is juiste aanpak om de gevaren van cybercrime beter te beteugelen. Een blik in het verleden leert bedrijven welke investeringen in de toekomst de meeste impact hebben op het versterken van cybersecurity.

Eerst de basics. “De cyberaanvallen veranderen doordat zij zich op andere doelen richten”, begint Van den Dool. “Datadiefstal is de snelst groeiende vorm van cybercrime. Ook zien we dat data wordt vernietigd of veranderd, om wantrouwen te veroorzaken. De integriteit van data is dus het volgende doelwit.”

nologieën over te nemen, neemt ook de kans op aanvallen toe.”

Gelukkig bieden de inzichten uit het rapport ook voldoende aanknopingspunten om op de meest efficiënte manier te investeren in de verdediging tegen cyberaanvallen. Daarvoor kijkt De cijfers uit de negende editie Van den Dool allereerst naar van het jaarlijkse rapport The de vier belangrijkste gevolgen Cost Of Cybercrime van Cybercriminelen richten zich van een aanval: verstoring van Accenture zijn weinig vrolijk ook vaker op partners van bedrij- de bedrijfsvoering, dataverlies, stemmend. Grote bedrijven, ven, om via deze partners toeinkomstenderving en schade aan vanaf 5000 medewerkers, gang te krijgen tot de systemen apparatuur. Vooral de impact werden in 2018 gemiddeld 145 van het uiteindelijke doelwit. van de eerste twee is groot, keer via internet aangevallen – “De mens is daarin nog steeds de samen zijn ze goed voor bijna meer dan ooit tevoren. Ook de zwakste schakel. Phising mails, 10 miljoen dollar aan kosten per kosten daarvan nemen toe, tot 13 waarbij criminelen zich voorbedrijf. miljoen dollar per bedrijf. Niet doen als een ander, worden vaker verrassend, ook dat is meer dan ingezet. Ook aanvallen door Deze gegevens zet Van den Dool dit de bedrijven ooit kostte. vreemde overheden op bedrijven vervolgens af tegen het type aanveranderen het landschap.” vallen. “Malware en aanvallen Toch haalt Floris van den Dool, via het web blijven de kostbaarmanaging director Accenture Niets doen is uiteraard geen ste vormen van cybercrime. Security uit het rapport ook een optie. Elk bedrijf is voor zijn Ransomware, in feite digitaal positieve boodschap. “Een betere business afhankelijk van het losgeld, en aanvallen middels bescherming tegen op medewer- internet. “Adoptie van nieuwe een kwaadwillende insider zijn kers gerichte aanvallen, prioriteit technologieën is een vereiste voor de snelst groeiende vormen van geven aan het beperken van groeiende bedrijven. Bijna negen digitale criminaliteit.” dataverlies en het gebruiken van op de tien bedrijven omarmt nieuwe beveiligingstechnieken opkomende technologieën als Gecombineerd geven die gegekan een groot verschil maken.” de cloud, mobile, Internet of vens aan waar bedrijven hun Things. Maar door nieuwe tech- aandacht op moeten richten. www.accenture.com

“Organisaties die dataverlies willen verminderen moet hun middelen concentreren op malware en aanvallen via het web. Verstoring van de bedrijfsvoering is vooral een gevolg van denial-of-service-aanvallen, kwaadwillende insiders en malware-aanvallen”, zegt hij. “Besteed daarnaast ook aandacht aan de groeisnelheid van elk type aanval. De impact van ransomware is nu nog relatief klein, maar groeit snel en moet dus niet over het hoofd worden gezien.” Van den Dool trekt daaruit drie conclusies. “Geef prioriteit aan bescherming tegen op medewerkers gerichte aanvallen. De opkomst van phising mails, ransomware en kwaadwillende insiders maakt dit noodzakelijk. Verantwoording is key. Training en opleiding zijn essentieel om veilig gedrag te versterken, ook bij uw partners.” Investeer in het beperken van dataverlies en de verstoring van de bedrijfsvoering. “Zet data centraal bij beveiliging, gebruik technologieën ter voorkoming van gegevensverlies en pas

versleuteling van data toe om de kosten van cybercriminaliteit te verlagen.” En als laatste, voegt Van den Dool toe, “gebruik de technologieën die helpen om de kosten van cybercrime te verlagen. Het grootste deel van de uitgaven aan beveiliging, moeten daarom gaan naar het ontdekken van aanvallen. Juist investeringen in nieuwe technologie en threat sharing kunnen de kosten van cybercrime omlaag brengen.”


12 PROFIEL – ANALYSENEDERLAND.NL

CONTENT WITH A PURPOSE

‘Digitale transformatie vereist een nieuwe manier van denken en werken’ Door digitale transformatie kunnen organisaties hun bedrijfsprocessen zodanig inrichten dat ze nog beter beantwoorden aan de eisen en verwachtingen van afnemers en gebruikers van hun producten en diensten. De transformatie heeft grote invloed op klantbeleving, bedrijfsprocessen, medewerkers, besluitvorming, businessmodellen en concurrentievermogen. Digitale transformatie gaat niet alleen

over technologie of over het schuiven met hiërarchieën en afdelingen, maar over verandering en een nieuwe manier van denken en beslissen. Het thema raakt de hele organisatie. Dat stelt Sebo Wijnberg, General Manager voor Nederland, België en Frankrijk van IT-consultancybedrijf Avanade. Hij heeft ruim twintig jaar ervaring in IT-consulting. Niet alleen nationaal, maar ook internationaal. Kent elke ondernemer de waarde van deze organisatieverandering?

“Ik denk van wel. We zien allemaal hoe technologisch innovatieve ondernemingen met succes aan de weg timmeren, vaak zelfs zonder productiefaciliteiten of fysieke middelen. Ze leveren diensten. Uber heeft zelf geen taxi’s en Booking. com heeft geen hotelkamers. Hun succes schuilt in de snelheid waarmee ze vraag en aanbod koppelen. Je kunt digitale transformatie onmogelijk negeren. Uit onderzoek blijkt dat bijna negentig procent van de senior executives van Nederlandse en Belgische organisaties digitale transformatie als een top drie prioriteit ziet.” Brengen ze die overtuiging ook in de praktijk? Met andere woorden: zijn ze al bezig met de transformatie?

“De meeste ondernemers beseffen dat de technologische

veranderingen effect hebben op de bedrijfsvoering en het concurrentievermogen. Ze weten dat technologische thema’s zoals blockchain, quantum computing, conversational AI, immersive experiences, Internet of Things (IoT) en security een markt compleet kunnen veranderen. Tegelijk vragen ze zich af: zijn we klaar voor al deze opkomende technologieën? Hebben we er de juiste mensen voor? Is de organisatie er goed voor ingericht? En wat het nog lastiger maakt: ze merken dat de nieuwste technologieën nauwer met elkaar zijn verbonden dan de nieuwe technologieën van een paar jaar geleden, zoals cloud computing, social media en mobiele technologie. Dat maakt de uitdaging om ze met succes toe te passen alleen maar groter.” Wat zijn de succesfactoren?

“Om te beginnen: ga niet transformeren omdat je buurman het ook doet. Je moet scherp voor ogen hebben waarom je wilt digitaliseren. In het verlengde hiervan: belangrijk is dat de keuze voor digitale transformatie door de hele organisatie wordt gedragen. Van hoog tot laag moet ervan overtuigd zijn dat digitaal de organisatie verder brengt en een goede fundering is cruciaal. Een andere belangrijke succesfactor is het centraal stellen van je klanten, je medewerkers en hun beleving.

Je moet steeds precies weten in welke fase van de customer journey iemand zich bevindt. Hoe ziet zijn of haar leven eruit en op welke momenten en op welke manieren komt die persoon in contact met je organisatie? Je laat je leiden door de behoeftes van je klant.” Hoe doe je dat?

“Essentieel is dat je de juiste data over de business, over processen, over beslissingen en over klanten weet te verzamelen en die intern naar de juiste personen distribueert, bijvoorbeeld naar de medewerkers van marketing en sales. Ook beveiliging is een succesfactor. Je moet er niet aan denken wat er gebeurt als persoonlijke en zakelijke informatie in verkeerde handen komt.” Kunt u iets meer zeggen over beveiliging en privacy?

“Veel beslissers zijn er inmiddels van overtuigd dat de vooruitgang in security-technologie groter is dan de toename in dreigingen. Tegelijk is de grote meerderheid er niet van overtuigd dat hun organisatie is voorbereid op de ethische aspecten die gepaard gaan met AI en digitale automatisering. Technologische vooruitgang zal het bedrijfsleven en de samenleving op talloze manieren ten goede komen, maar zolang er mensen bij betrokken zijn, zullen ethische kwesties bestaan. Ik denk

dat de meeste organisaties toe zijn aan een bewuste beveiligingscultuur. Daarom is het zinvol om beveiliging en privacy niet als een infrastructureel probleem te beschouwen, maar juist als een strategisch voordeel op de lange termijn. De rust om te ondernemen, in de wetenschap dat veiligheid is gegarandeerd. Een belangrijke stap is het opnemen van beveiliging in het basisontwerp van elke technologie.” Hoe belangrijk is de medewerker in een digitale organisatie?

“Klantervaring én werknemerservaring staan aan de basis van concurrentievoordeel. Als je de medewerker ondersteunt met de juiste technologie en inspireert met een fantastische werkervaring, dan creëer je grote bedrijfswaarde. Volgens een onderzoek van Gartner (een wereldwijd onderzoeks- en adviesbureau in de informatietechnologie-sector, red.) zal in 2020 voor 30% van de organisaties de capaciteit van medewerkers om digitale technologieën op creatieve wijze te benutten de belangrijkste bron van concurrentievoordeel zijn.” Wat betekent dat voor de ontwikkeling van je medewerkers?

“Nu bedrijven massaal agile werkvormen omarmen en voortdurend zoeken naar innovatie, moet je ook op een nieuwe manier over

de lerende organisatie gaan denken. Ook beslissingen kunnen op andere plekken worden genomen, niet meer top-down en vooral sneller. Zoals klanten overal worden voorzien van content via geïntegreerde kanalen, zo zijn medewerkers gebaat bij een digitale werkomgeving die ze blijft voorzien van nieuwe kennis. Maak bijvoorbeeld ‘just-intime’ leerervaringen onderdeel van de digitale werkplek. Zet de stap van ‘know-it-all’ naar ‘learn-it-all’.” Welke rol speelt de bedrijfscultuur bij digitale innovatie?

“Wat je nodig hebt is een bedrijfscultuur die flexibiliteit en innovatie bevordert en daar hoort het maken van fouten en daarvan leren absoluut bij. Alleen zo kan je voorblijven op concurrenten en de veranderingen doorvoeren die klanten van je vragen. Bevorder een cultuur waarin snelle tests, doorlopende vernieuwing en de adoptie van nieuwe skillsets worden ondersteund, zodat je een voorsprong op de concurrentie houdt. Organiseer bijvoorbeeld op gezette tijden een hackathon: verschillende medewerkers komen bij elkaar om in korte tijd een bepaald probleem op te lossen of nieuwe innovatieve plannen te maken. Zo krijg je als bedrijf in no time nieuwe inzichten en oplossingen.” Henk Dilling

ADVERTENTIE

OPEN AVOND 5 NOV

VOLG DE WEG NAAR FINANCIEEL EXPERT MET EEN DEELTIJD OPLEIDING IN CONTROLLING Met een opleiding in Controlling breng je je financieel-strategisch inzicht en je bedrijfskundige kennis op een hoog niveau. Na het afronden van de opleiding onderscheid je jezelf als financial met lef en inzicht, zodat je een sterkere gesprekspartner bent voor het bestuur.

WIL JIJ OOK STUDEREN NAAST JE BAAN? BEKIJK ALLE OPTIES OP: NYENRODE.NL/CONTROLLING SCHAKELTRAJECT ACCOUNTANCY & CONTROLLING

POST-BACHELOR CONTROLLING

MASTER OF SCIENCE IN CONTROLLING

NEEM VOOR MEER INFORMATIE CONTACT OP MET ONZE PROGRAMMA-ADVISEUR ELINE DE CROES | CONTROLLING@NYENRODE.NL | +31 (0)346 295 747

NYENRODE. A REWARD FOR LIFE

EXECUTIVE MASTER OF FINANCE & CONTROL (EMFC/RC)


ANALYSENEDERLAND.NL – PROFIEL

13

VRAGEN AAN LAMMERT GERKES Foto: Notenna Interim

Foto: Avanade

CONTENT WITH A PURPOSE

Interim manager Notenna Interim.

Wat is de grootste uitdaging bij digitale transformaties? “Vaak is er te veel focus op de eindbestemming en wordt er onvoldoende nagedacht over de vraag hoe daar op een slimme manier te komen. Samenwerkingsvormen, processen en technologie veranderen continu dus je moet vandaag anticiperen op de veranderingen van morgen. De gekozen veranderroute is dan minstens zo belangrijk als de bestemming en zal regelmatig bijgesteld moeten worden.”

Wat is een voorbeeld van een veranderkans?

FEITEN Sebo Wijnberg werkte in de afgelopen jaren in diverse functies bij Avanade, een IT-consultancybedrijf met 37.000 medewerkers in 25 landen. Vanuit Hong Kong was hij onder meer verantwoordelijk voor klantenprojecten in Azië en Brazilië. Tot zijn aandachtsgebieden behoort het optimaliseren van de werkplek en de klantervaringen met behulp van cloud computing, data en kunstmatige intelligentie.

“Er zijn nog steeds veel organisaties die verouderde ICT-onderdelen willen vernieuwen. Een positieve businesscase is dan heel lastig, maar vaak is het wel mogelijk om zo’n investering in te passen in projecten die voortvloeien uit de extern gerichte digitale transformatie. Op die manier snijdt het mes aan twee kanten.”

Hoe ga je om met de continue stroom aan beschikbare veranderingen en geboden oplossingen?

“In ieder geval zeker stellen dat de vernieuwing van nu niet het blokaan-het-been van morgen wordt. Interne technologie keuzes, ingekochte clouddiensten en projecten dus voor de start goed eiken aan flexibiliteit en dat stevig mee laten wegen in de te maken keuzes.” Hugo Schrameyer ADVERTENTIE


14 FOCUS – ANALYSENEDERLAND.NL

CONTENT WITH A PURPOSE

‘Nederland is echt een cloudland’ Foto: DINL

Meer dan negentig procent van de bedrijven in Nederland maakt al gebruik van een clouddienst, en de cloud is dan ook breed geaccepteerd. Toch zijn er af en toe nog discussies over de voor- en nadelen van cloud. Voornamelijk met betrekking tot de veiligheid.

‘Het probleem is niet dat de cloud niet veilig is’

Echter, als je wilt digitaliseren, dan

is dat zonder cloud vrijwel niet te doen. “De complexiteit en omvang van digitale systemen is zo groot geworden dat je het simpelweg niet meer allemaal zelf kunt doen”, vertelt Michiel Steltman, directeur van de stichting Digitale Infrastructuur Nederland. “Lang niet iedereen kan het zich permitteren om alles zelf te doen, zoals een eigen datacenter of een eigen infrastructuur. Daarom is het verstandig om gebruik te maken van de diensten van anderen. Zo kan je sneller innoveren. Een goed voorbeeld is Uber, in de begintijd. Ze gebruiken een bestaande digitale kaart, een betaal gateway en apps op smartphones, en opslag in de cloud. Zo kun je razendsnel een innovatief platform opzetten. Als je dat ook allemaal zelf moet ontwikkelen is het ondoenlijk om snel iets nieuws te maken.” Een trend die zich momenteel

voordoet is dat men steeds meer gebruik maakt van de cloudservices van grote hyperscalers: marktleiders zoals Amazon, Microsoft en Google. “We kunnen natuurlijk

zo’n cloud dienst geschikt is voor een bepaalde risicoklasse, geschikt is voor verwerking van persoonsgegevens, en ook alle betrokken toeleveranciers in de beoordeling zijn meegenomen, krijgt de afnemer voldoende zekerheid.”

Steltman is er van overtuigd dat op Steltman: "Als het vertrouwen er is, kan innovatie nog sneller gaan en kan de Nederlandse cloud sector zich blijven ontwikkelen."

niet voorspellen of die trend door gaat zetten, dat heeft met veel verschillende zaken te maken. De

‘De complexiteit en omvang van digitale systemen is zo groot geworden dat je het simpelweg niet meer allemaal zelf kunt doen’

geopolitieke ontwikkelingen spelen daarin bijvoorbeeld een rol. Maar er is ook veel aanbod van Nederlandse cloud providers. Daar zijn partijen bij zoals Leaseweb of i3d die wereldwijd actief zijn.” Maar ondanks dat Nederland veel

gebruik maakt van cloud hebben we hier nog geen Cloud First strategie. “In Duitsland is dat wel het geval, terwijl de adoptie van cloud nog niet zo ver is als hier. Daar zegt de overheid: als je wilt innoveren, dan kan je het beste cloud gebruiken, anders gaat het niet snel genoeg. Nederland is nog niet zo ver, daarin lopen we achter. Hier wordt nog gesproken over de gesloten Rijkscloud, maar zoiets kan zich niet meten met de

commerciële clouddiensten. Met een eigen cloud kan lang niet zo snel geïnnoveerd worden.” Waar veel bedrijven en ook de over-

heid nog moeite mee hebben is de veiligheid van zo’n cloud dienst. Steltman: “Maar het probleem is niet dat de cloud niet veilig is, maar dat het voor afnemers erg moeilijk is om dat te kunnen beoordelen. De leverancier heeft vaak wel een certificering maar wat er precies gecertifieerd is wordt ook door die leverancier bepaald. De afnemer kan dan niet rekenen op een onafhankelijke beoordeling. Gelukkig wordt dit probleem in Europa ook erkend, in de nieuwe Cyber Security Act. Want alleen als onafhankelijk is vastgesteld dat

termijn cloud de standaard zal zijn voor vrijwel alle IT. “Het is daarvoor wel belangrijk dat de overheid helpt met een Cloud First strategie en met de ontwikkeling en promotie van keurmerken die de gevraagde zekerheden voor afnemers bieden. Als het vertrouwen er is, kan innovatie nog sneller gaan en kan de Nederlandse cloud sector zich blijven ontwikkelen. Nederland kan met zo’n strategie digitale koploper blijven.” Marjon Kruize

WERKEN MET DE CLOUD Wordt steeds belangrijker. Op campagne website analysenederland.nl leest u meer over een cloud first strategie.

ADVERTENTIE

Matchen met de juiste digital partners Digitalisering biedt bedrijven en overheden geweldige kansen, maar hoe doe je dat en - misschien wel belangrijker - met wie? Met zoveel nieuwe ontwikkelingen en innovaties, is het selecteren van de juiste leverancier of partner een cruciale succesfactor. Echter, in een snel veranderende markt met veel aanbieders vormt het ook een flinke uitdaging. “Daarom hebben wij het principe van online dating sites toegepast om snel relevante matches te identificeren én te bevragen”, vertelt Henk Pater van het B2B matching platform iSourcing Hub.

Hoe houd je al die nieuwe ontwikkelingen bij? Hoe bepaal je welke technologie te verkennen of in te zetten, en welke aanbieders betrek je daarbij? “Eigenlijk zou je dat het beste aan de markt zelf kunnen vragen, soms nog voordat je bedacht hebt wat en wie je precies zoekt. Juist omdat de digitale wereld zo snel verandert, is die vroegtijdige interactie essentieel. Het liefst ga je met de markt ISOURCING

in gesprek ruim vóór een selectietraject”, aldus Pater. Maar welke criteria hanteer je om relevante aanbieders te identificeren en welke vragen stel je hen vervolgens? “Dat is precies wat wij oplossen met iSourcing Hub. Het systeem toont real-time jouw relevante matches voor ruim 150 thema’s, zoals App Development, Big Data, Cloud, ERP en Security. Met algemene en thema-specifieke criteria verfijn je de zoekresultaten. Daarna benader je matches met eigen vragen én kant-en-klare vragen die andere gebruikers hebben gedeeld. Dat kan zelfs anoniem; je bepaalt zelf welke informatie je deelt.” Om huidige en toekomstige thema’s snel gevuld te krijgen, keek Pater ook naar platformen als Wikipedia. “Gebruikers kunnen nieuwe leveranciers toevoegen en (selectie)criteria of slimme vragen delen per thema. Dat wordt gemeengoed en helpt de zoekende partij tijdig de juiste vragen te stellen aan de meest relevante aanbieders. Daarin is ons platform uniek. Het bespaart alle betrokken partijen tijd en resulteert bovenal in kansrijke matches die de basis vormen voor toekomstig succes.”

Henk bedacht het idee voor iSourcing Hub tijdens een surf trip met zijn vriendin - hij had haar ontmoet via een datingsite en dacht: “Wat als ik het principe van zo’n dating site toepas op het matchen van vraag en aanbod in IT?”

isourcinghub.nl


SKYSOURCE – PARTNER CONTENT

CONTENT WITH A PURPOSE

15

SKYSOURCE – PARTNER CONTENT

CONTENT WITH A PURPOSE

Optimale veiligheid, meer efficiency en snellere zorginnovatie tegen lagere kosten

Cloudcomputing aantrekkelijke optie voor zorgondernemers Werken in de cloud of outsourcing zorgt voor optimale veiligheid, meer efficiency en snellere zorginnovatie tegen lagere kosten. Daarom is het een aantrekkelijke optie voor bijvoorbeeld organisaties in de healthcare, die vooral willen investeren in de kwaliteit van zorg. Dat zegt cloud-pionier Bert Verhoeff. Hij is CEO van Skysource, een professionele Cloud Service Provider (CSP) met vestigingen in Schiedam en Eindhoven. Zijn bedrijf werkt voor bedrijven in de healthcare, commerciële dienstverlening, de productie en de bouw.

dam. Daarmee voldoen wij aan de internationale normen op het gebied van (zorg) informatiebeveiliging, kwaliteitsmanagement en outsourcing. Bij dat laatste gaat het om risicomanagement, interne beheersing en data integriteit. Als een zorgorganisatie met ons in zee gaat beantwoordt zij aan de eisen van de Europese privacywetgeving: de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG).”

Hoe belangrijk is IT voor de zorg? “IT is een essentieel onderdeel van het zorgproces. Denk aan digitale cliëntdossiers, planningssystemen, domotica en alarmeringssystemen. Waarom is outsourcing een inteIT is van strategisch belang. Het ressante optie voor de zorgsector? is net zo noodzakelijk als stroom “Voor veel zorginstellingen is het uit de muur en water uit de kraan. vrijwel onhaalbaar om te volWat je nodig hebt is een IT-afdedoen aan de strenge eisen op het ling die 24/7 voor je klaarstaat. gebied van informatiebeveiliging. Dat realiseren zorgaanbieders zich Als CSP beschikken we over twee maar al te goed. Wat het lastig volledig gecertificeerde en geomaakt zijn de kosten voor het grafisch gescheiden datacenters. optuigen van je eigen IT-unit. Die In de brainport regio Eindhoven. euro’s wil men liever in de zorg En in de mainport regio Rotterzelf investeren.”

skysource.nl

Dan is outsourcing een mooie oplossing? “Inderdaad. Je kunt je dan focussen op de kwaliteit van je zorg, terwijl je tegelijkertijd, tegen een pay-peruse maandabonnement, beschikt over een professionele IT-partner. Je hebt geen centrale computer, gebruikerssoftware en antivirusprogramma’s meer nodig. Ook onderhoud is verleden tijd. Je huurt de servercapaciteit die je nodig hebt. That’s it.” Hoe veilig is de Cloud? “Het risico van datalekken is vele malen kleiner dan in de zeg maar conventionele wereld. De data wordt niet op een pc of laptop opgeslagen, maar staat veilig in de cloud. Als een laptop wordt gestolen leidt dat niet automatisch tot een datalek. Je hebt een inlogcode nodig voor toegang tot de cloudomgeving. Verder zorgen wij voor data-encryptie. Ook bij een defect aan de computer is het handig als informatie centraal in de cloud staat. Met een dataverbinding heb je onafhan-

kelijk van plaats en tijd toegang tot je online werkplek. Je kunt overal inloggen en beschikt over je eigen desktop met al je data en (bedrijfsspecifieke) applicaties.” Worden de mogelijkheden van IT goed benut in de zorgbranche? “Dat kan beter. De reden die vaak gegeven wordt voor het achterblijven van de IT is de voorzichtigheid waarmee zorginstellingen te werk gaan. Zij hebben immers te maken met mensenlevens en belastende persoonsgegevens. Toch dwingen de enorme uitdagingen, zoals een tekort aan zorgprofessionals, tot innoveren in IT. Daardoor kan efficiënter worden gewerkt.” Is het een voordeel dat jullie een Nederlandse CSP zijn? “Zeker. Voor datacenters in de Verenigde Staten geldt door de antiterrorisme wetgeving dat de Staat bij de data in de cloud kan. Het laatste wat een Nederlandse zorgaanbieder wil is dat zijn elektronische cliëntendossiers door een vreemde worden ingezien.”

Wat is het verschil tussen een public cloud en een private cloud? “In een public cloud maak je gebruik van een gedeelde infrastructuur. Een private cloud is maatwerk, naar de wensen en behoeften van de organisatie. Je deelt die omgeving met niemand anders. Dat maakt het mogelijk om voor specifieke functionaliteiten te kiezen, bijvoorbeeld op het gebied van snelheid en veiligheid.” De cloud is nu een volwassen en solide IT-oplossing? Van ‘cloudwatervrees’ is geen sprake meer? “Absoluut. De angst om data op te slaan op computersystemen van een derde is verdwenen. Wat je nu ziet is acceptatie en enthousiasme. Ik verwacht dat steeds meer IT-oplossingen worden gebaseerd op cloudtechnieken. Niet in de laatste plaats omdat werken in de cloud de samenwerking binnen een organisatie stimuleert. En dat heeft een positief effect op de productiviteit.”


Banen zullen niet massaal verdwijnen Er bestaat een opvatting dat digitale innovatie een tsunami aan banen zal laten verdwijnen. Volgens trendwatcher Jarno Duursma zal dat heus meevallen. “Maar ga vooral niet achterover leunen.”

Foto:Persfoo

16 VERDIEPING – ANALYSENEDERLAND.NL

Er doen wat dat betreft allerlei

wilde speculaties de rondte. Tegelijkertijd is het goed om niet blind achter die voorspelling aan te draven, benadrukt Duursma. “Banen met een grote routinematige component zullen steeds vaker en harder onder druk komen te staan. Dan heb je het over de receptioniste, die telefoontjes doorverbindt en afspraken inplant. Of over de call center-medewerker, die vijftig keer per dag dezelfde vragen moeten beantwoorden. Banen met meer nadruk op fysiek handmatige werkzaamheden, zoals die van de loodgieter, kapper

kunstmatige intelligentie gevoeld. Telefonische gesprekken worden overgenomen door AI, AI-software begint onze zinnen in e-mails en artikelen aan te vullen en samenvattingen voor ons te schrijven. De lijn van complexiteit van wat AI

‘The world in your pocket’, zou

Apple-icoon Steve Jobs hebben gezegd bij de introductie van de eerste iPhone. Of die voorspelling helemaal is uitgekomen, daarover kun je discussiëren, maar ver zat Jobs er in ieder geval niet naast. De smartphone heeft een ongekende digitale revolutie ontketend. Nu staan we min of meer aan het begin van een nieuw soort digitale ontketening: de opkomst van artificial intelligence. Met alle gevolgen van dien, niet in de laatste plaats voor het beroepenveld.

CONTENT WITH A PURPOSE

Duursma: “Banen met een grote routinematige component zullen steeds vaker en harder onder druk komen te staan.”

of tandarts, staan in het groen. Die zullen heus niet zo maar ophouden te bestaan.” Wat wel goed is om scherp op het

netvlies te houden, is dat artificial intelligence (AI) steeds beter in staat is om menselijke eigenschappen over te nemen. Denk dan aan eigenschappen als kijken, lezen, luisteren, spreken, redeneren en zelfs al een beetje aan het herkennen van emoties. Een nieuw soort AI-systemen is zelfs al in staat om nieuwe ideeën te genereren waardoor machines een vonk van verbeeldingskracht krijgen. “Dat proces zit in een enorme versnelling. Systemen helpen je steeds vaker om je werkzaamheden te verlichten en te automatiseren. Straks heb je als journalist wellicht software op je pc die je kan helpen om de tone of voice in

‘We moeten heel actief ons als mens blijven ontwikkelen’ de tekst precies te laten aansluiten bij je lezersdoelgroep. Het werk van de journalist wordt daarmee gemakkelijker, maar de baan zelf zal zeker blijven bestaan. Er zitten namelijk heel veel menselijke vaardigheden in het echte journalistenwerk.” Om je als werkende op die toekomst

voor te bereiden, is het een tip van Duursma om je werk onder te verdelen in dertig taken. En daarin maak je een schifting tussen taken die door

software kunnen worden overgenomen en taken waar een overduidelijke menselijke eigenheid voor nodig blijft. Dan weet al behoorlijk nauwkeurig hoe de toekomst van je baan er uit gaat zien. “Juristen zullen in de toekomst heus geen contracten meer gaan napluizen of er oneffenheden in staan. Dat wordt voor een groot gedeelte overgenomen door digitale systemen. Consequentie is dat gestandaardiseerde activiteiten worden geautomatiseerd en dat er ruimte ontstaat voor nieuwe werkzaamheden. Misschien is het wel zo dat juristen daardoor meer zaken kunnen aannemen tegen een lager tarief.” Digitalisering van werkonderdelen is

allang geen toekomstmuziek meer. Ook nu al wordt in de breedte van het bedrijfsleven de invloed van

kan, schuift steeds verder op, is de mening van Duursma, waarmee hij vooral wil benadrukken dat complexe systemen steeds meer menselijke eigenschappen zullen overnemen. “Nederland is voornamelijk een kennissamenleving. AI gaat steeds meer ‘intelligente’ taken van ons overnemen. Kijk naar de functie van de HR-manager. Software om cv’s te beoordelen is al op de markt. Of naar de politieagent. Sofware om aangiftes te beoordelen is al op de markt”, stelt Duursma. Wat hij daarmee wil zeggen, is dat

elke werknemer sluipenderwijs met digitalisering te maken krijgt. Worden we daarom allemaal werkeloos? “Dat niet, maar we moeten wel heel actief ons als mens blijven ontwikkelen willen we op lange termijn relevant blijven.” Hugo Schrameyer

ROBOTS GAAN ONS WERK NIET OVERNEMEN In elk geval niet al ons werk. Op analysenederland.nl leest u meer over relevant blijven in een digitaliserende wereld.

ADVERTENTIE

Werk veilig vanuit één centrale Cloud omgeving Voor ondernemers wordt het steeds lastiger om alle werknemers een stabiele online werkomgeving te bieden. Zo ook voor het opslaan en delen van zakelijke bestanden, die in veel gevallen persoonlijk of vertrouwelijke informatie bevatten (AVG). Het faciliteren van een interne oplossing kent meestal beperkingen. En door de toegankelijke (gratis) online oplossingen kiezen werknemers mogelijk ongewenst voor de makkelijkste weg. Het meest voorkomende probleem is dat deze oplossingen niet gebouwd zijn volgens de richtlijnen en protocollen van de organisatie. vBoxxCloud biedt een centrale locatie voor het veilig opslaan en delen van bestanden en houdt rekening met de wensen van de organisatie. In deze cloud omgeving kunnen werknemers bestanden met elkaar synchroniseren. En wanneer het van belang is om deze ook buiten de organisatie te delen, dan zijn de (gratis) gastgebruikers een uitkomst. Iedere gastgebruiker kan tot een specifieke folder of bestand toegang krijgen en met de

juiste rechten ook zelf bestanden uploaden. Dat scheelt veel (onveilig) heen en weer mailen. Controle en veiligheid vBoxxCloud kent een zeer uitgebreid aantal functies voor de controle over de bestanden. Gebruikers kunnen bijvoorbeeld verschillende rechten krijgen. Het is daardoor mogelijk om werknemers vanaf kantoor schrijfrechten te geven, maar thuis alleen leesrechten. Ook is de cloud goed beschermd tegen fouten van gebruikers en de gevaren van buitenaf zoals ransomware en virussen. De bron is eenvoudig te achterhalen met het activiteitenlogboek en direct te herstellen middels de ingebouwde snapshotfunctie. Iedere organisatie heeft wensen en stelt eisen aan de instellingen van de cloud. Met meer dan 100 verschillende instellingen, die op zowel gebruikersals organisatieniveau kunnen worden doorgevoerd, is vBoxxCloud volledig zelf te managen. Inclusief branding, zoals bedrijfslogo, koppeling aan een eigen E-mailserver, Active Directory, etc.

Kortom, een verassend veelzijdig cloud product met de hosting in Nederland.


NBIP – PARTNER CONTENT

CONTENT WITH A PURPOSE

17

NBIP  PARTNER CONTENT

Samen staan internetproviders sterk se Telecommunicatiewet. Deze verplicht providers voorzieningen te treffen om hun diensten af te tappen. Maar zo’n tapbevel komt niet elke dag voorbij. De oplossing is dus samen een tapdienst opzetten, precies waarvoor de NBIP is opgericht.

opnieuw gezamenlijk in hard- en software geïnvesteerd. Zo is de Nationale Wasstraat ontstaan.” De Nationale Wasstraat leidt het verkeer van een aangevallen provider langs speciale apparatuur voor een ‘wasbeurt’, waarna het schone verkeer naar de provider wordt teruggestuurd. Het is een snel operationele, actuele en betaalbare oplossing. Niet voor niks is de Nationale Wasstraat een van de grootste DDoS-wasstraten van Europa.

“De opkomst van DDoS-aanvallen zo’n tien jaar later was opnieuw een probleem dat providers niet alleen kunnen oplossen, zegt Octavia de De digitale infrastructuur in Ne- Weerdt, directeur van NBIP. Bij derland is er een om trots op te een DDoS-aanval wordt zoveel Van nog recentere datum is internetverkeer naar een site of zijn én om zuinig op te zijn; de belangen in Nederland en daar- server gestuurd, dat deze eronder Abuseplatform.nl. Dit samenwerkingsverband tussen NBIP en buiten zijn groot. Internetprovi- bezwijkt. “Toen hebben we andere met internet verbonden ders moeten daarom de handen organisaties gebruikt opensourineenslaan. “De sector moet cesoftware van ABUSEIO opstaan. Samen kunnen we een (https://abuse.io) om informatie veilig internet garanderen, voor over kwetsbaarheden onder de ons en onze klanten.” deelnemers te delen. “Met deze informatie kunnen providers De NBIP, De Nationale Bedirect in actie komen.” heersorganisatie Internet Het is belangrijk dat internetProviders, is altijd voor en door providers samen werken aan een internetproviders geweest. Dat veilig internet, stelt De Weerdt. was zo bij de start in 2002, bij “Het Nederlands ecosysteem is de invoering van de Nederland-

De sector moet opstaan. Samen kunnen we een veilig internet garanderen, voor ons en onze klanten.

bijzonder. In Amsterdam staat het digitaal knooppunt AMSIX. Op die digitale snelwegen die daaruit ontstaan, is ruimte om te ondernemen. Mede daardoor is de dichtheid van providers in Nederland erg groot. Zij bieden de diensten aan voor de Nederlandse infrastructuur en Nederlandse economie.”

Abuseplatform maakt het mogelijk om snel en adequaat te reageren op mogelijke dreigingen. De keerzijde van de Nederlandse infrastructuur is dat criminelen er de weg ook weten te vinden. DDoS-aanvallen zijn nog steeds aan de orde van de dag. Gemiddeld worden dagelijks drie van deze aanvallen uitgevoerd, meer dan in afgelopen

jaren. “Je hoort er zelfs over op het NOS-journaal. Het is voor meer mensen van belang dan alleen de technici.” Ze wil daarom dat internetproviders en hostingbedrijven nog meer samenwerken. “De NBIP laat zien dat een sectoraanpak werkt. Ruim 42 procent van alle .nl-domeinen zit achter de Nationale Wasstraat. Met Abuseplatform.nl brengen we bescherming naar een volgende fase. Deelnemers stellen elkaar op de hoogte van mogelijke aanvallen, reageren daar snel op en communiceren helder hierover richting hun klanten.” “De Nederlandse infrastructuur is belangrijk voor verschillende doeleinden in ons land en een belangrijk knooppunt voor Europa en de wereld”, vervolgt De Weerdt. “Daarom moet de sector opstaan. Samen kunnen we een veilig internet garanderen, voor ons en onze klanten.”

www.nbip.nl ADVERTENTIE

PRO WAREHOUSE  PARTNER CONTENT

Employee Choice is onontbeerlijk om talenten binnen te houden Bedrijven krijgen in verschillende functies te maken met oplopende talenten-tekorten. Een gunstige werkomgeving, zoals een digital workplace, helpt om die talenten binnen te houden. Volledige keuzevrijheid in devices is daarbij onontbeerlijk, vertelt Rowan Pijn, salesen marketingmanager bij Pro Warehouse. “Zeker millenials werken liever voor bedrijven waar ze zelf hun devices mogen kiezen.” “Wil je de werkomgeving van je medewerkers optimaliseren? Dan is digitalisering, zodat ze overal en altijd kunnen werken, één van de vereisten. Maar wil je inzetten op meer tevredenheid, productiviteit én creativiteit bij je medewerkers? Zorg dan dat je ze de keuze aanbiedt om te werken met de technologie waar hun voorkeur naar uitgaat”, vertelt Rowan. “Bijna 70 procent van alle medewerkers werkt productiever als ze

www.prowarehouse.nl

PRO WAREHOUSE – PARTNER CONTENT

onontbeerlijk: het talenten-tekort. ‘Uit het onderzoek blijkt dat er vooral een tekort is aan medewerkers in IT, verkoop, enginering, techniek, accounting, finance en management. Als een medewerker uit één van deze categorieën vertrekt, dan wordt het lastig om weer een ander talent te vinden.’

kunnen werken met de technologie naar hun keuze.” Pro Warehouse helpt bedrijven om medewerkers de keuze te geven tussen Apple en andere devices. In dat proces worden meer voordelen behaald dan alleen het opzetten van zo’n programma: “We brengen hun volledige digital workspace in kaart met alle applicaties en processen. Dan blijkt dat orga-

nisaties soms wel meer dan 200 applicaties hebben draaien. Dat aantal kan vaak teruggebracht worden en dan kijken we direct welke processen nog gedigitaliseerd kunnen worden.”

Om talenten binnenboord te houden, is vasthouden aan verouderde technologie of enkel PC’s aanbieden geen optie, zoals blijkt uit onderzoek. Millenials, inmiddels de grootste groep in de workforce, kiezen namelijk vooral voor Apple-technologie. Maar liefst 72 procent kiest voor een Mac, tegenover 28 procent voor een PC. Ook kiest 75 procent voor een iPhone of iPad, tegenover 25 procent dat kiest voor een Android-apparaat.

Employee choice is voor de organisaties die nog niet helemaal over willen naar Apple de beste keuze. Retentie van medewerkers “Het is pijnlijk voor interne medewerkers om te zien dat externe is namelijk, naast het financiële aspect, om nog een andere reden medewerkers binnenkomen

met de technologie waar zij het liefst mee zouden willen werken. Helemaal als er met verouderde technologie met trage opstartprocessen en te veel applicaties wordt gewerkt. Het is zeer ongemakkelijk als er dan een freelancer met de nieuwste MacBook komt binnenwandelen.” Daarom biedt Pro Warehouse verschillende financieringsopties, bovenop de lifecyclemanagementservices. “Zodoende hoeven bedrijven niet om de zoveel jaar een flinke investering te doen. Dat kan enerzijds door de hoge restwaarde van Apple-producten, maar anderzijds bieden we ook leasemogelijkheden, waarbij de uiteindelijke kosten lager uitvallen. Zo kunnen bedrijven de keuze bij de werknemers laten én elke 2 of 3 jaar een volledige vernieuwing in technologie doorvoeren.”


18 FOCUS – ANALYSENEDERLAND.NL

CONTENT WITH A PURPOSE

Digitalisering krijgt controllersvak in zijn greep Foto: Unsplash

Foto:Persfoo

Nu het bedrijfsleven vaker onder invloed staat van digitale transformatie krijgt dat tevens impact op activiteiten van controllers. Controllers hebben een opdracht in

het financiële segment van het bedrijfsleven, terwijl toch ook de taak op het bordje ligt om activiteiten buiten dat aandachtsveld in de gaten te houden. Juist door het gecombineerd financieel en bedrijfsmatig beoordelen van bedrijfsprocessen is de controller immers in staat om management en stakeholders van strategisch advies te voorzien. Als het om die observatie gaat, kunnen we uit de digitale hoek duidelijke verbeteringen verwachten, valt onder andere op te tekenen uit een reactie van softwaredeskundige Martijn van den Berg. “Wanneer de controller vanuit een or-

ganisatiebrede blik en bijpassend inzicht verdere digitalisering aanvliegt, zullen naast financiële ook andere processen worden meegenomen. Door het vervullen van de rol van strategisch adviseur zal de controller zijn invloed en advies bedrijfsbreed kunnen laten gelden”, aldus Van den Berg, die is geciteerd op een vaksite voor financiële professionals. De digitale transformatie zoals die

zich nu voltrekt, kent tal van trends die je zou kunnen opdelen in verschillende hoofdstukken. Robotisering is daar een onderdeel van,

uitgesloten kan dit geld besparen en dus uiteindelijk ook verzekeringen voor de consument goedkoper maken. Tegelijkertijd rijst de vraag in hoeverre deze algoritmes vooroordelen of biases bevatten, ook al zijn deze waarschijnlijk niet met opzet ingebracht. Allemaal maatschappelijke vraagstukken.” De vraag die je in de context van voor-

Bots: “Als er door Artificial Intelligence bepaalde risico’s kunnen worden uitgesloten kan dit geld besparen en dus uiteindelijk ook verzekeringen voor de consument goedkoper maken.”

maar bijvoorbeeld ook Artificial Intelligence (AI). Dergelijke innovaties hebben op een brede schaal impact, maar de gemeenschappelijke deler die je daaraan kunt ophangen, is dat de controller meer mogelijkheden krijgt om vooruit te kijken. Dus niet alleen achteruit. Volgens business Intelligence-expert Tom Langerak krijgen controllers dankzij moderne technologie meer tools in handen om bedrijfsprocessen goed te beoordelen. Dan kun je denken aan inefficiënties in die processen of bijvoorbeeld aan het op tijd indentificeren van fraudegevallen. “Met behulp van Artificial Intelligence en algoritmes

kun je patronen uit complexe dataverzamelingen destilleren die een mens nooit zou zien.” Is het dan uitsluitend hosanna wat

de klok slaat? Eigenlijk wel, hoewel er toch ook ruimte bestaat voor nuance. En daarvoor moeten we zijn bij Jan Bots, hoogleraar Controlling. Of beter gezegd: voormalig hoogleraar. In zijn recente afscheidsrede heeft hij verschillende actualiteiten in zijn werkveld doorgenomen, waarbij hij onder andere stilstond bij de toenemende digitalisering. Hij verwees daarbij naar een nieuw patent dat Amazon heeft aangevraagd op een systeem aan de hand

waarvan een computer persoonlijke eigenschappen inschat op basis van iemands stemgeluid. Denk dan aan eigenschappen zoals geslacht, etniciteit, gezondheid en emotie. Moeten we deze digitale ontwikkeling wel willen, vraagt Bots zich af, waarna hij er meteen de volgende vraag aan vastplakt of we daar eigenlijk nog omheen kunnen.

gaande observaties kunt opwerpen, is of controllers voldoende kennis hebben van nieuwe, digitale technologieën en klaar zijn voor de toekomst. Daar blijkt nog wel een uitdaging te zitten. Of zoals Bots dat formuleert: de competentie van controllers op het terrein van digitalisering laat ruimte voor verdere ontwikkeling. Veel nieuwe technologieën die in het segment digitale transformatie vallen, kunnen hun voordeel bewijzen bij het efficiënter en betrouwbaarder maken van de bedrijfsvoering. De impact op operationeel niveau staat buiten kijf, maar voor verdergaande, strategische implementatie zouden ook controllers moeten opschakelen in kennis en gebruik van deze toepassingen. Hugo Schrameyer

Neem als voorbeeld een klantenser-

vice van een verzekeringsmaatschappij: Wil je aan de hand van het stemgeluid klanten al dan niet aannemen voor een verzekering? “Als er door Artificial Intelligence bepaalde risico’s kunnen worden

IS ER VOLDOENDE KENNIS… …over nieuwe digitale technologieën? Op analysenederland.nl leest u er meer over.

ADVERTENTIE

Online zakendoen is veiliger en leuker met digitale identificatie Als je een huurcontract ondertekent, doe je dat vaak fysiek, met een ouderwets krabbeltje. Maar wat als je dit digitaal wil doen, bijvoorbeeld omdat je in het buitenland zit? Dat kan, maar vaak is het dan lastig voor de ontvanger om te weten met wie hij zakendoet. Evidos, digitale ondertekeningsspecialist, kan veilige digitale identificatie in slechts drie minuten regelen. “On the Internet, nobody knows you’re a dog” is een meme over anonimiteit op het web. Het plaatje met een hond achter een pc maakt glashelder dat je online vrijwel nooit weet met wie je te maken hebt. Nu zijn er een aantal commerciële partijen die een handtekening

online kunnen zetten. Dit bewijst echter nog niet dat degene aan de andere kant van de digitale snelweg werkelijk is voor wie hij of zij zich voordoet. Om dat vast te stellen moet een persoon een digitale ‘ID-kaart’ hebben. Digitaal ondertekenen, identificeren en waarmerken met Evidos is veilig, snel, flexibel, duurzaam en overzichtelijk. De missie van dit Haarlemse bedrijf is om voor digitale transacties dezelfde bewijskracht te bieden als in de fysieke wereld. “Juist op het internet is het belangrijk om te weten met wie men zakendoet”, vertelt Kick Willemse, medeoprichter van Evidos. “Een digitale transactie moet dezelfde juridische waarde hebben als op papier. Door onze betrouwbare en veilige identiteitsverificatie bij digitaal

ondertekenen bieden wij bedrijven de bewijskracht die zij nodig hebben om succesvol zaken te doen in het digitale tijdperk.”

Betere klantenbinding Meer dan duizend organisaties wereldwijd maken gebruik van de diensten van Evidos. In Nederland is het bedrijf businesspartner van een groot aantal organisaties, waaronder de Kamer van Koophandel, ABN AMRO, BNP Paribas, Makelaarsland en veel bedrijven in het mkb. Willemse: “Niet alleen voor onze klanten, maar ook voor consumenten is betrouwbare identificatie erg prettig. Het moment van inloggen en de mogelijkheid tot eenvoudige betalingen zorgt voor betere klantenbinding.”


DATAPLACE – PARTNER CONTENT

CONTENT WITH A PURPOSE

19

DATAPLACE – PARTNER CONTENT

Jan Bonke en Gerben van der Veen

Datacenters spelen cruciale rol in de

Nederlandse economie Alle data die in Nederland circuleert wordt fysiek opgeslagen in datacenters. Elke dag komt er een enorme hoeveelheid aan nieuwe data bij die ook fysiek weer ergens een plek moet vinden. Er is daarom een enorme groeiende behoefte aan datacenters om de opslag van gegevens in Nederland in goede banen te leiden.

ders nodig om te zorgen dat klanten altijd bij hun waardevolle data kunnen.

Ondanks de enorme impact van datacenters op de Nederlandse economie hoor je niet zoveel over dit fenomeen. “Je hoort vaak dat datacenters vooral een hoop energie slurpen”, vertelt Jan Bonke, manager operations bij Dataplace, “maar in werkelijkVoor een goed werkend dataheid valt dat juist enorm mee. In center zijn een aantal dingen een datacenter zorgen wij, door nodig. Allereerst is dat stroom, het toepassen van verschillende om te zorgen dat het datacenter technieken, voor de juiste balans altijd beschikbaar is. Daartussen de energie die benodigd voor staan er een aantal grote is voor de ICT-apparatuur en de generatoren en batterijen in energie die nodig is om deze te een datacenter die de stroomkoelen. Hierdoor zijn wij in staat voorziening draaiende houden. minder energie te verbruiken ten Daarnaast is er altijd koeling opzichte van ICT-omgevingen aanwezig, zodat de apparatuur bij de klant op locatie. Door deel met data van klanten niet over- te nemen aan lokale initiatieven verhit kan raken. Verder moet om de restwarmte die vrijkomt een datacenter goed beveiligd in te zetten, voor bijvoorbeeld zijn tegen brand en tegen onhet verwarmen van de woningen bevoegden, zodat de data van in de nabije omgeving, kun je klanten altijd beschermd staat. de efficiëntie zelfs nog meer verEn als laatste is er een groot beteren. Relatief gezien slurpen netwerk van carriers & providatacenters dus helemaal niet www.dataplace.com

zoveel energie, zeker als je kijkt naar de functie die ze innemen in de Nederlandse economie.” Gerben van der Veen, managing director en co-founder van Dataplace sluit zich hierbij aan. “Al onze klanten gebruiken met elkaar een klein stukje van de energie in het datacenter. Als ze dat allemaal individueel zouden moeten regelen zou er veel meer uitstoot en energieverbruik zijn. Het probleem is echter dat de

We zijn een grootverbruiker, maar we doen dit wel heel efficiënt. Als je alles echter blijft centraliseren is het energienet op de lange termijn niet meer toereikend.

overheid het beleid omtrent datacenters momenteel nog niet altijd op orde heeft. De digitale mainport in Nederland is sterk, maar om die positie te behouden kan je simpelweg niet zonder datacenters. Het werkt belemmerend dat de overheid dit nu nog niet voldoende stimuleert. Er staat een groot en relevant deel van de economie op het spel.” Een van de grootste uitdagingen waarmee de branche op dit moment kampt, is de aansluiting op het elektriciteitsnet. Bonke: “We zijn een grootverbruiker, maar we doen dit wel heel efficiënt. Als je alles echter blijft centraliseren is het energienet op de lange termijn niet meer toereikend.” Dataplace pleit mede daarom voor regionale datacenters. “Je kan niet alles in de regio Amsterdam opslaan, daarvoor is er te weinig capaciteit beschikbaar. En met de komst van 5G, IoT en AI-oplossingen krijg je ook te maken met latency en is het ook niet snel genoeg meer als de informatie van Amsterdam

naar de andere kant van het land moet. Als de informatie lokaal wordt opgeslagen en verwerkt kan je er veel makkelijker en sneller bij. Zie het internet als een snelweg: hoe meer apparaten erop komen, hoe voller het wordt. Door informatie lokaal op te slaan en te verwerken ontlast je het netwerk.” Dataplace is daarom begonnen met het bouwen van een landelijk netwerk van datacenters. “Momenteel zijn we actief op vier locaties en we zijn bezig met de bouw van een vijfde datacenter. We hebben onze eigen datacenters en omdat we onderdeel zijn van de Eurofiber Groep ook onze eigen glasvezelnetwerken, waarmee we het hele land uiteindelijk zullen kunnen bedienen. We willen het daarmee nog makkelijker maken voor onze klanten. Datacenters spelen een cruciale rol in de digitale economie, en in die vraag willen wij voorzien.”


20 ACTUEEL – ANALYSENEDERLAND.NL

CONTENT WITH A PURPOSE

Wie wil bijblijven, moet doorleren Foto:TSTC

In de dagelijks veranderende wereld van cybersecurity geldt de spijkerharde eis dat het actueel houden van kennis onontbeerlijk is. Cybersecurity is een thema dat in het

brandpunt van de belangstelling blijft staan. Sla de dagbladen er maar op na. Elke maand, misschien wel elke week, haalt een bedrijf of instelling het nieuws met de verontrustende mededeling dat er gegevens op straat liggen. Deze zomer speelde zich nog een geruchtmakende zaak af. Bij Capitol One, een grote Amerikaanse bank gespecialiseerd in kredietverlening, ging het volledig fout en werd de financiële instelling de gegevens van 100 miljoen klanten ontfutseld. “Wat er precies aan de hand was, valt pas na veel onderzoek te achterhalen. Dat kan een menselijke fout zijn, maar misschien ook een technische. Feit is in ieder geval dat deze misser een enorme reputatieschade oplevert”, stelt cybersecurity-specialist Emile Kok. Dat is tegelijkertijd tevens het pro-

bleem, vervolgt deze deskundige. Bedrijven die hun cybersecurity-huiswerk niet op orde hebben, ondernemen vaak actie als het leed al is geschied. En het zure is: het repareren van fouten, inclusief reputatieschade, kost vaak een veelvoud van een professioneel systeem dat afdoende bescherming biedt. “Ik moet daarbij ook zeggen, dat veruit het grootste deel van het

de kern van het werkveld. Misschien valt echter ook te constateren dat daar een gevaar in schuil gaat. Niet alleen techneuten binnen het bedrijfsleven moeten kennis opdoen van deze materie. Het besef dat hackers op de loer liggen moet het liefst breed worden gedragen tot in alle uithoeken van ondernemingen en instellingen. Daartoe dient ook de stichting Cyber

Kok: “De noodzaak tot beveiliging wordt breed gedragen.”

bedrijfsleven dat heus beseft. De noodzaak tot beveiliging wordt breed gedragen.”

‘Als een bedrijf zijn cloudbeveiliging niet op orde heeft, dan ben je onherroepelijk een prooi voor hackers’

Dat het besef in alle lagen is geland,

heeft een paar oorzaken, weet Kok. Zo zitten veel bedrijven middenin een transitie van een eigen netwerk naar een cloudomgeving. “Een eigen netwerk kun je op slot draaien. Dat gaat echter niet in de cloud. Tegenwoordig maakt IoT, Internet of Things, een razendsnelle opkomst. Als een bedrijf zijn cloudbeveiliging niet op orde heeft, dan ben je onherroepelijk een prooi voor hackers. Dus kun je maar beter zorgen dat je voldoende kennis in huis hebt om cybersecurity af te dekken.”

vens. Wanneer er in deze bedrijven gewerkt wordt met applicaties van derde partijen dan blijven zij verantwoordelijk voor de klantgegevens die deze partijen verwerken. Bedrijven stellen daardoor strengere eisen aan de aantoonbare maatregelen die partners moeten treffen op het gebied van cybersecurity en informatiebeveiliging. Bijblijven is hiermee voor alle organisaties in de keten van essentieel belang. De beveiliging en reputatie van een bedrijf is daarbij afhankelijk van de zwakste schakel.

Daarnaast eist de aangescherp-

Rond de wereld van cybersecurity

te privacywetgeving (AVG) van bedrijven dat zij kritischer zijn op de bescherming van persoonsgege-

hangt een atmosfeer van technologie, digitalisering en ICT. Niet onterecht natuurlijk. Dat is tenslotte

Central, die cybersecurity uit de ictsfeer wil halen en het onderwerp voor iedereen toegankelijk wil maken. Doelstelling is om kennis over deze materie zo toegankelijk mogelijk te maken. Want, zo zegt één van de betrokkenen Erik Remmelzwaal: “We worden er allemaal wijzer van wanneer we informatie gaan delen over hoe een hack heeft kunnen plaatsvinden en welke lessen er zijn geleerd. Als je toch verplicht wordt in de openbaarheid te treden, laten we er dan ook allemaal iets van leren. Dus laat weten hoe je dergelijke incidenten voor de toekomst denkt uit te sluiten.” Hugo Schrameyer

HOU JE KENNIS UP TO DATE Dat is van groot belang wanneer het gaat om cybersecurity. U leest er meer over op analysenederland.nl.

ADVERTENTIE

Een nieuwe speler op de Nederlandse markt Of je nou een Fortune 500 organisatie bent, een bedrijf binnen het MKB, of een start-up, JK Technosoft heeft een oplossing op maat voor elk bedrijf dat mee wil gaan met de digitale transformatie. Recentelijk heeft het Indiase bedrijf besloten de Nederlandse markt op te gaan met hun technologische oplossingen. JK Technosoft is onderdeel van het 140 jaar oude JK Group. “We hebben een rijke historie en we staan bekend om een eerlijke en transparante manier van werken. Small enough to care, large enough to dare.” “De Nederlandse markt staat open voor buitenlandse bedrijven”, aldus Basudev Pal, head of operations voor de Britse en Europese markt. “We hebben een studie gedaan waarin we alle Europese markten met elkaar hebben vergeleken. Aan de

hand van die studie hebben we besloten een kantoor te openen in Nederland, vooral omdat ze in Nederland al erg ver zijn met technologische ontwikkelingen, vooral op het gebied van Smart Cities en Kunstmatige Intelligentie. We kijken er erg naar uit om samen te werken met deze bedrijven.” JK Technosoft maakt oplossingen die het gat in je legacy-omgeving opvullen en je toestaan de sprong richting technology 4.0 te maken. “We kunnen onze klanten helpen de volgende stap in hun digitale transformatie te zetten en de technologie die ze in huis hebben optimaal te benutten.” Vandaag de dag staat technologie centraal bij veel bedrijven en wordt innovatie onderdeel van de dagelijkse routine. “De manier waarop we zakendoen verandert snel, en de klant staat altijd centraal”, stelt Pal.

Uitproberen? Dat kan op https://jktech.com/services/digital-services/

“Dit brengt een verandering in onze manier van werken met zich mee. IT wordt nu een middel in de digitale transformatie. Snelle resultaten, agile processen, minimaal risico en gelijk het juiste doen zijn de benodigde ingrediënten voor innovatie en het ontwrichten van de markt.” Digitale transformatie gaat over het verbeteren van de ervaring van klanten, competition handling, intelligent data gebruik en het creëren van waarde door middel van innovaties. Het doorvoeren van deze waarden in het Design Thinking proces, waarbij gebruik wordt gemaakt van platformen en technologiën als S4 HANA, mobility, big data, kunstmatige intelligentie, RPA, Cloud computing en social media, verandert de manier waarop een bedrijf in elkaar zit. JK Technosoft leidt de transformatie in goede banen door metrics te creëeren die laten zien hoe bedrijven er reeds voorstaan.


RICOH – PARTNER CONTENT

CONTENT WITH A PURPOSE

21

RICOH – PARTNER CONTENT

Nieuwe CEO Ricoh wijst

klanten de voorrangsweg in een wereld van veranderingen

Veranderingen blijven zich altijd voordoen. Misschien is dat wel het enige constante binnen een bedrijf. Ricoh is specialist in het managen van veranderingen in bedrijfsprocessen en informatiebeheer en is ook zelf in transitie. Van traditioneel printbedrijf naar IT-dienstverlening. Paul Nanninga heeft zich ontwikkeld tot verandermanager. Niemand past daarom de zetel van CEO Nederland beter.

de vele veranderingen binnen bedrijven. Zo komen er nieuwe medewerkers, nieuwe afdelingen of nieuwe klanten met andere eisen en wensen. Er komen regels vanuit de overheid zoals de privacywet en de bewaarplicht.” En als alles is doorgevoerd, komt er wellicht weer nieuwe software die de systemen nog efficiënter en sneller maakt. Zo blijft een bedrijf continu veranderen.

moest overtuigen van de nieuwe definities van kwaliteit. “Ik leerde daar te denken dat de maatstaf van kwaliteit niet ligt bij de producent, maar bij de klant.” Op reis

Met het digitaliseren van informatie gaat alles steeds sneller en efficiënter. “Onze taak is vooral het communiceren met de doelgroep. Hun organisatie voorbereiden op de toekomst. De keuze Agfa uit de diverse oplossingen, softRicoh ontwikkelt zich steeds ver- ware en technologieën is enorm. Om het belang van het begeleider tot bedrijf dat veranderingen Wij hebben te vaak de neiging de den van veranderprocessen te begeleidt. Zeker sinds 1 april, opties bij de klant te leggen. Wij benadrukken, kondigt hij alvast met het aantrekken van Paul zeggen: ‘Je kunt je documentaueen driedaags evenement aan: Nanninga als CEO. Hij heeft een tomatisering on-premise doen Workstyle Innovation. “Als je thuis op de bank zit te werken. Is indrukwekkende staat van dienst of bijvoorbeeld in een hybrid binnen de Ricoh Group. Zo was cloud’. Maar als dienstverlener dat dan lifestyle of workplace?” hij Commercial Director binnen met kennis van zaken en kennis vraagt hij zich af. “Die termen van hun bedrijf, hebben wij ook gaan steeds meer in elkaar over”, Ricoh Nederland, maar ook de verantwoordelijkheid om de zo verklaart hij de naam van het Senior Vice President Sales & Marketing van Ricoh Europe. klant te adviseren en samen de event dat Ricoh eind januari juiste keuze te maken.” organiseert. In zijn carrière staat één thema “Privé en werk vloeien in elkaar centraal: verandering. Dat begon Dit getuigt van vertrouwen, stelt al bij Agfa waar hij producenten Nanninga. “Als bedrijf zijn we over. Dat is slechts één van

www.ricoh.nl

overtuigd van onze kennis en capaciteiten, dus we mogen dat vertrouwen nemen en invullen. “Een klant vroeg laatst: ‘Neem ons bij de hand en mee op reis’ Want voor klanten liggen de digitale oplossingen niet altijd voor de hand.” Workstyle Innovation

Het is daarom dat Ricoh van 29 tot 31 januari het driedaagse event Workstyle Innovation organiseert. Want veranderingen komen uit alle richtingen. Een bedrijf specialiseert zich in het eigen vakgebied. “Werknemers worden steeds mobieler en flexibeler. Heel veel informatie bevindt zich daardoor buiten de firewall van het bedrijf. Hoe geven we onze werknemers toegang tot informatie en wat gebeurt daarmee? Dit soort ontwikkelingen kunnen verontrustend zijn voor klanten, maar zijn niet tegen te houden. De tijd dat mensen naar kantoor gaan tussen negen en vijf is voorbij.

Werken wordt een ‘state-ofmind’ en de nieuwe generatie werkt net zo lief vanaf de bank in hun eigen woonkamer. Als je daar niet in meegaat, zet je je als bedrijf op achterstand.” En Ricoh ziet het als taak deze ontwikkelingen te begrijpen en daarin te faciliteren. In januari gaan ze daarom in gesprek met klanten en experts. “Bedrijven zijn allemaal verschillend. Er zijn grote bedrijven, MKB-bedrijven, scholen en ziekenhuizen. Iedereen moet voor zich de juiste weg kiezen en oppassen dat dat uiteindelijk geen doodlopende weg blijkt te zijn. Ricoh wijst bedrijven in de juiste richting zodat ze op een voorrangsweg zitten richting verdere ontwikkeling.”


Connections as a Service Complexe digitale koppelingen. Onder controle. Alles hangt met alles samen. Dat geldt in steeds grotere mate ook voor de digitale wereld, waarin verregaande integratie plaatsvindt tussen applicaties en in waardeketens. Data op het juiste moment in de juiste handen en de juiste context krijgen, daar gaat het om. Vaak bevindt die data zich verspreid over allerlei systemen, intern of steeds meer ook in de Cloud of bij ketenpartners. Het koppelen van systemen is daarmee van levensbelang voor een goede dienstverlening, maar is technisch, economisch en organisatorisch een flinke uitdaging. Wetgeving, bedrijfszekerheid en de hybride IT- architectuur zelf stellen nieuwe eisen aan de beveiliging en integratie van de digitale berichtenstromen. Dat vraagt geavanceerde technologie, diepgaande kennis, planmatige aanpak en een gedegen

Enable U begrijpt als geen ander hoe je soepel koppelingen realiseert tussen applicaties, systemen, technieken en platformen. Met hun gestandaardiseerde aanpak geven ze grip op elk integratie­ vraagstuk, waar dat voorheen nog een hoofdpijndossier was.

beheer over alle koppelingen. Maar… het is niet langer nodig om prijzige software aan te schaffen, complexe projecten aan te gaan en zeer specifieke kennis op te bouwen en vast te houden. Enable U levert beveiligde integraties als ‘Connections as a Service’. Met Connections as a Service biedt Enable U volledig beheerde, goed beveiligde verbindingen tussen applicaties in abonnementsvorm. Dat gaat veel verder dan IPaaS (Integration Platform as a Service); het gaat om ingerichte, veilig werkende digitale informatiestromen ‘as a Service’.

Het resultaat voor onze klanten? De vrijheid om zich te kunnen richten op de meest ideale samenstelling van proposities voor klanten. Of veel sneller kunnen groeien door kerndiensten als makkelijk te koppelen digitale bouwsteen aan te bieden aan ketenpartners. Als integratie geen issue meer is, kunnen er echt meters gemaakt worden! Meer informatie? www. enable-u.nl/connections-as-a-service

everything connected ADVERTENTIE

Opslagruimte beveiligd voor ieder scenario Innodisk is leverancier van hoge kwaliteit industriele Flash, memory (DRAM) en uitbreidingskaarten waarbij gebruik wordt gemaakt van veelzijdige Cloud naar Edge softwareoplossingen. Veel systeemintegrators lopen tegen grote uitdagingen aan op het gebied van digitale veiligheid. Innodisk is zich hiervan bewust en biedt daarom verschillende technologieën en oplossingen om gevoelige gegevens en data optimaal te beschermen. Voor data-encryptie bieden wij Flash opslag aan in de vorm van SSDs die ‘self encrypting’ (SED) zijn, die de gegevens meteen encrypten als deze wordt weggeschreven en decrypten wanneer

deze weer wordt gelezen door middel van een AES-algoritme. Soms wordt er ook gevraagd om gegevens snel te kunnen verwijderen. Met onze flash opslag kunnen wij voor ieder scenario een oplossing bedenken. Onze ‘quick erase’ feature kan gegevens binnen een aantal seconden verwijderen, en de ‘secure erase’ feature verwijdert de data door gebruik te maken van gestandaardiseerde voorwaarden zodat de gegevens niet meer teruggehaald kunnen worden. Daarnaast

hebben we ook nog een ‘destroy’ en ‘physical destroy’ functie waarbij de flash en controller volledig vernietigd worden en deze nooit meer te gebruiken is. Ook wordt er regelmatig aan ons gevraagd om gegevens alleen leesbaar te maken, oftewel ‘read only’. Op onze flash opslag kunnen we dit door middel van onze software activeren. Hiermee kan de klant een beveiligde optie verkopen waar gegevens alleen maar gelezen kunnen worden. Voor meer informatie kunt u kijken op: https://www.innodisk.com/en/technology/Security Of contact opnemen met tel: +31402002000


Besparing van € 2,3 miljard per jaar

Bespaar tijd, geld en inspanningen E-factureren in Nederland verplicht in 2019

E-factureren via Simplerinvoicing, PEPPOL en Digipoort

Wissel eenvoudig en veilig e-facturen uit via eigen ERP-systeem

Benut alle voordelen van elektronisch factureren Sinds april 2019 zijn alle Nederlandse gemeenten en overheidsinstanties verplicht elektronisch te factureren. E-factureren bespaart tijd en geld, de kans op fouten is kleiner en rekeningen worden sneller betaald. Er zit echter een verschil tussen het voldoen aan de nieuwe verplichting, namelijk het kunnen ontvangen en verwerken van e-facturen én het optimaal benutten van alle voordelen van elektronisch factureren.

Jan Sundelin CEO van IT-bedrijf TIE Kinetix

Jan Sundelin, CEO TIE Kinetix: “Wat we steeds meer zien in de praktijk is dat (kleinere) overheidsinstanties op technisch vlak alles gereed maken om aan de nieuwe verplichting te voldoen, maar dat het proces vervolgens stopt. Er worden geen stappen gezet om elektronisch factureren écht succesvol te maken. Zoals een plan van aanpak voor het aansluiten van leveranciers op e-factureren. Zonde, want de investering die nodig is om e-factureren mogelijk te maken kan hiermee snel terugverdiend worden.”

Denk aan lokale leveranciers Elektronisch factureren is pas echt een succes wanneer alle inkomende én uitgaande facturen voldoen aan de eisen van een e-factuur. Lokale leveranciers, bijvoorbeeld de bloemist en de bakker om de hoek, beschikken vaak niet over een geavanceerd boekhoudsysteem. Ook deze leveranciers dienen gefaciliteerd te worden om een

e-factuur te kunnen maken en opsturen. Wanneer hier geen stappen in gezet worden dan zal de organisatie PDF-facturen blijven ontvangen van leveranciers. PDF-facturen worden niet automatisch verwerkt en vragen om handmatige handelingen, hierdoor worden de voordelen van elektronisch factureren niet optimaal benut.

Succesvol e-factureren Door ook leveranciers te faciliteren die géén eigen e-facturatiemogelijkheid hebben, wordt de adoptie van elektronisch factureren vergroot. “Wij hebben recent een speciaal “onboardingteam” samengesteld. Het team helpt proactief bij het aansluiten van leveranciers op elektronisch factureren. Dit scheelt onze klanten een hoop gedoe én vergroot het succes van e-facturatie”, aldus Sundelin.

Profiteer van ervaring De Gemeenten Amsterdam en Rotterdam hebben via TIE Kinetix het voortouw genomen en hebben hun ruim 30.000 leveranciers in staat gesteld om direct elektronisch te factureren. De grotere leveranciers versturen automatisch e-facturen vanuit hun eigen systeem en kleinere leveranciers dienen een e-factuur

handmatig in via een speciaal portaal. En de leveranciers die slechts PDF-facturen kunnen aanleveren, die kunnen wij ook helpen door de PDF-facturen om te zetten naar veilige officiële e-facturen. Andere overheidsinstanties kunnen profiteren van de opgedane kennis en ervaring bij deze gemeenten. Dit maakt overstappen nog makkelijker en zorgt ervoor dat e-factureren een succes wordt.

Over TIE Kinetix TIE Kinetix begon dertig jaar geleden in de retailmarkt. Inmiddels verzorgt het bedrijf wereldwijd de vertaling en communicatie van miljarden facturen vanuit ERP- en boekhoudsystemen. Dagelijks maken duizenden klanten en partners gebruik van de integratiesoftware en -diensten van TIE Kinetix. Het bedrijf heeft kantoren in Nederland, Frankrijk, Duitsland, Verenigd Koninkrijk, Verenigde Staten en Australië. Daarnaast heeft TIE Kinetix samenwerkingsverbanden met bedrijven als Exact, Unit4, Trustweaver, Objectif Lune, SAP, Google, Epicor, Microsoft en Oracle.

www.TIEKinetix.com/FD


Ongediertebestrijding en -preventie in de 21e eeuw

Monitoren

Optimaliseren

Alarmeren

Zo werkt het: ongediertebestrijding in het digitale tijdperk

PestConnect van Rentokil helpt organisaties om ongedierte efficiënter en effectiever te bestrijden.

Wereldwijd verschijnen regelmatig berichten over organisaties die te maken hebben met knaagdierbesmettingen. Als deze niet goed worden gecontroleerd en bewaakt, kosten deze plagen veel tijd en geld. Uit onderzoek blijkt dat 55% van alle onderzochte bedrijven aangeeft per jaar minstens 1 werkdag te verliezen als gevolg van een ongediertebesmetting en dat bijna 40% van alle besmettingen langer dan twee weken duurt. Het is een probleem dat voor veel frustratie zorgt. Veel organisaties geven aan dat ze regelmatig controles uitvoeren.

Gelukkig is er nu wel een antwoord: Rentokil, marktleider op het gebied van ongediertebestrijding en -preventie, ontwikkelde Rentokil PestConnect. Dit systeem is zo geavanceerd en efficiënt dat het organisaties de mogelijkheid biedt om 24 uur per dag hun locaties te controleren en steeds weer met passende reacties te komen. In combinatie met de conventionele ongediertebestrijdingsmaatregelen is dit een oplossing die ongediertebestrijding misschien wel voorgoed verandert.

Ook worden preventieve maatregelen genomen. Vooral in de voedsel- en cateringsector met hun producten met grote omloopsnelheden, zijn er vaak geen middelen om locaties 24/7 te bewaken zonder dat dit inbreuk heeft op de dagelijkse bedrijfsvoering.

The Internet of Things (IoT) is het wereldwijde netwerk van apparaten voorzien van elektronica, sensoren en netwerkverbindingen. Het verandert de manier waarop organisaties werken. Onder invloed van het IoT verandert de wijze waarop organisaties zaken regelen; bijvoorbeeld in de logistiek, facility management en industrie. En het gaat snel. Geschat wordt dat dit jaar elke dag bijna 5,5 miljoen nieuwe apparaten in netwerken zullen worden opgenomen. In 2020 zullen wereldwijd 20 miljard apparaten met elkaar verbonden zijn. Met PestConnect heeft Rentokil nu deze wereldwijde technologische revolutie volledig toegepast op het gebied van ongediertebestrijding. Het systeem is opgebouwd uit met elkaar verbonden eenheden met infraroodsensoren, signaalversterkers en een controle-unit. De signaalversterkers worden gebruikt om het bereik van het systeem te vergroten, de controle-unit communiceert met de Rentokilserver. Als een muis of rat een eenheid activeert, wordt er een bericht verzonden naar een servicemedewerker van Rentokil om hem/haar op de vangst te wijzen. Het doorslaggevende voordeel van dit systeem is dat de controle 24 uur per dag, 365 dagen per jaar plaatsvindt.

Moderne technologie in combinatie met traditionele expertise

55%

van alle onderzochte bedrijven gaf aan minstens 1 werkdag per jaar te verliezen door een ongediertebesmetting; bijna 40% van de besmettingen duurt langer dan 2 weken.

PestConnect is niet alleen fascinerend door het slimme gebruik van technologie. Als de PestConnectsensoren een alarm activeren, maken servicemedewerkers van Rentokil een beoordeling van de situatie en bezoeken de klantlocatie voor aanpak van het ongedierteprobleem ter plekke. Tijdens dit bezoek onderzoekt de servicemedewerker ook de rest van de locatie op tekenen van aanwezigheid van ongedierte. Vervolgens geeft hij of zij adviezen over preventieve maatregelen om de geïntegreerde ongediertebestrijdingsstrategie zo effectief mogelijk te maken. Al deze informatie wordt vervolgens geregistreerd in myRentokil; een uniek, veilig, online, 24/7-werkend rapportagesysteem waarmee organisaties trends kunnen beoordelen en real-time nieuwe risico’s voor hun bedrijfsprocessen kunnen vaststellen. De grensverleggende partnerschappen die Rentokil heeft met organisaties als Google, PA Consulting Group en Qlik voegen nog meer waarde toe. Zo wordt het in de cloud opererende platform Qlik Sense gebruikt om via PestConnect gegevens te visualiseren en te combineren met gegevens uit andere bronnen – bijvoorbeeld door knaagdiergedrag af te zetten tegen weerpatronen.

Rapporteren

Reageren

Het is deze combinatie van menselijke deskundigheid en technische innovatie die klanten volgens Rentokil beter beschermt dan ooit tevoren: “Als wereldleider op het gebied van plaagdierbestrijding zien wij dat onze medewerkers en de kennis die zij hebben voor onze klanten bijzonder belangrijk zijn.” “Ook weten we dat onze klanten op ons vertrouwen om kennis en technologie te ontwikkelen die toonaangevend zijn in de ongediertebestrijdingsbranche. Het is zelfs zo dat onze klanten sinds de oprichting in 1925 altijd op ons gerekend hebben om innovaties te introduceren, nieuwe technologieën te benutten en gebruik te maken van de meest actuele wetenschappelijke doorbraken op het gebied van diergedrag om hun bedrijven beschermd en vrij van ongedierte te houden. Met PestConnect hebben we onze benadering van mensen en innovatie samengebracht. Wij beschermen bedrijven met behulp van slimme en preventieve oplossingen, die plagen stoppen voordat ze zich hebben kunnen ontwikkelen. Dit tot grote opluchting van onze klanten. Ook zijn wij ervan overtuigd dat als dit systeem op wereldschaal zou worden ingezet, dit ons nieuwe gegevens en kennis zal opleveren, waarmee plaagdierbestrijding naar een geheel nieuw niveau getild kan worden.”

Radicale verandering van ongediertebestrijding met Rentokil Pest Control 24/7 bescherming & controle met behulp van sensoren tegen ongediertebesmettingen Snelle reacties door deskundige servicemedewerkers voor het vaststellen van de bron van besmetting en verdere actie Effectieve en snelle vervolgbehandelingen om de invloed op bedrijfsprocessen te controleren en te minimaliseren Gemakkelijk toegankelijke real-time-rapportage die online onmiddellijk de status van een incident aangeeft Aanvullende zekerheid voor auditerende instanties zodat ze zich aan de voorschriften kunnen houden

Voor meer informatie over Rentokil PestConnect: www.rentokil.nl

RENT184476_Rentokil Advertorial 265x395.indd 1

13-11-18 12:03

Profile for ANALYSE. | European Media Partner

Analyse #37 - Digitalisering  

Gedistribueerd met Het Financieele Dagblad.

Analyse #37 - Digitalisering  

Gedistribueerd met Het Financieele Dagblad.