Page 1

DIT IS EEN COMMERCIËLE BIJLAGE GEDISTRIBUEERD DOOR DE WEEKKRANT. DE REDACTIE IS NIET VERANTWOORDELIJK VOOR DE CONTENT EN INHOUD VAN DEZE BIJLAGE. CONTENT WITH A PURPOSE

ANALYSE LEVENSSTIJL MET FOCUS OP EEN ACTIEF LEVEN EN SENIOREN

NR 1 NOVEMBER 2017 ANALYSELEVENSSTIJL.NL

André van Duin – Caberetier en presentator “Met Oud en Nieuw kijken we niks. Dan zijn we bij vrienden of met vrienden thuis en wachten we met een hapje en drankje rustig tot het 12 uur is. Ik vind een oudejaarsconference leuk om te kijken hoor, begrijp me niet verkeerd, maar dat kan tegenwoordig ook naderhand hè, de volgende dag. De televisie is de radio van vroeger geworden. Hij staat aan, en af en toe kijk je. Ook de jeugd hoor, vergis je niet.” “Een rol is niet over te nemen, er komt altijd iemand die het anders doet. Iedereen heeft zijn eigen manier, zeker in deze tijd met alle mogelijkheden die er tegenwoordig zijn. In mijn tijd was er veel minder diversiteit. Ik was de enige echte volkskomiek, er was niet zoveel concurrentie. Dat was ook mijn geluk.”  Lees meer op pagina 12

ACTUEEL

Wintersport: bereid je goed voor “Als je een beetje fit aan je wintersport begint, dan is de kans op blessures een stuk kleiner. Het is niet niks als je een week gaat snowboarden of skiën als je verder nooit aan sport doet.”

Lees meer op pagina 6

FOCUS

50-plussers: opnieuw aan het werk “50-plussers zijn ervaren, niet zo gestrest”, aldus ex-voetballer John de Wolf. “Ze kunnen goed kennis overbrengen en hebben weinig ziekteverzuim.” 

Lees meer op pagina 14

ANALYSE LEVENSSTIJL

Lees meer artikelen op analyselevensstijl.nl Meer interessante artikelen over sport, reizen, voeding en nog veel meer lezen? Kijk dan op analyselevensstijl.nl.

KJELD NUIS SCHAATSER

‘Ik heb een uitlaatklep nodig, soms moet ik gek kunnen doen’ Lees meer op pagina 8


Een commerciële uitgave van European Media Partner 2 VOORWOORD – ANALYSELEVENSSTIJL.NL

ANALYSE LEVENSSTIJL European Media Partner presenteert Analyse Levensstijl met focus op een actief leven en de 50-plusser. In deze editie vindt u interessante artikelen over wintersport en winterreizen, zorg en zekerheid voor ouderen en natuurlijk ook over de aankomende feestmaand. Schaatser Kjeld Nuis vertelt hoe het afgelopen jaar voor hem was en kon er kort over zijn: het was een topjaar. Hij was zowel op de 1000 als de 1500 meter de snelste en kreeg daarnaast dit jaar ook nog eens een zoon. Hoe houdt hij zichzelf scherp? Daarnaast blikt ook André van Duin terug op het afgelopen jaar. Hij is inmiddels 70, maar vindt dat eigenlijk helemaal niet oud. Zijn carrière is dan ook nog lang niet over, sterker nog, hij wil nog heel lang actief blijven.

PROFIELEN IN DEZE PUBLICATIE

HESTER TIPT! André van Duin vindt ouder worden helemaal niet vreselijk. Integendeel zelfs! Op pagina 12 vindt u een mooi interview met hem over tv, radio en zelfs over vloggen.

Jan Slagter Directeur Omroep MAX

Ook Jan Slagter, directeur van Omroep MAX sluit zich bij André aan. De 50-plusser is actief en staat nog steeds middenin de samenleving. Ruim 6,2 miljoen mensen in Nederland zijn vijftig jaar of ouder. Slagter haalt dan ook aan dat dé vijftigplusser niet bestaat. Er is een verschil tussen iemand van 55 die nog werkt en thuiswonende kinderen heeft, en iemand van 75 die met pensioen is en kleinkinderen heeft.

CONTENT WITH A PURPOSE

Hester van Meurs, Project Manager Kjeld Nuis Schaatser

INHOUD 4. Voorwoord: De Vakantiebeurs 5. Vier manieren om te reizen

Verder speekt onder andere Frank Oostdam van de ANVR, die samen met populaire reisbloggers een trend binnen de reiswereld bespreekt. Het wordt namelijk steeds populairder om in de winter op reis te gaan.

André van Duin Cabaretier en presentator

6. Voorbereid op wintersport 8. Profiel: Kjeld Nuis 9.Winterreizen steeds populairder 10. Voorwoord: Jan Slagter

Analyse Levensstijl biedt een goede voorbereiding voor de komende winter, zowel voor 50-plussers als 50-minners. Wij wensen u veel leesplezier!

Bart Meijer Brandmanager Vakantiebeurs

12. Profiel: André van Duin 13. Zorg & Zekerheid 14. Weet waaraan je geeft ANALYSE LEVENSSTIJL

ANALYSELEVENSSTIJL.NL

EXCLUSIEF VOOR HET WEB

DIGITAL CONTENT DIGITALE KRONIEK

Met de warme herfstdagen in gedachten zou je er nog niet bij stilstaan dat de knusse Kersttijd over een paar weken alweer voor de deur staat. In de aanloop naar Kerst en de “winterse” dagen zijn er allerlei mooie evenementen te bezoeken. Wendy SiegerKintzen van VVV Nederland zet er een aantal op een rij. De gehele kroniek leest u op analyselevensstijl.nl.

Volg ons digitaal:

Managing Director:

Amanda Ghidoni

Chief Content Officer: Mats Gylldorff

POPULAIRE ARTIKELEN OP ANALYSELEVENSSTIJL.NL Jet van Nieuwkerk

Project Managers Hester van Meurs Johan konst Laura Beekwilder

“Ik ben thuis degene die altijd kookt. Het maakt mij niet zo veel uit wát, als het maar vers is, met verse ingrediënten. Dingen uit een pak maak ik echt nooit. Ik ga vaak naar de markt, koop veel bij het Turkse winkeltje bij mij om de hoek en neem groente mee uit de moestuin van mijn moeder.”

Uitjes voor senioren

Zelfredzaam blijven en zelfstandig thuis kunnen blijven wonen is voor veel 65-plussers van belang, maar dit kan er in sommige gevallen wel voor zorgen dat je minder aanspraak hebt. Met het organiseren van activiteiten die specifiek gericht zijn op ouderen kan de eenzaamheid worden tegengegaan.

Bekijk exclusieve films en video’s op onze campagne website.

Op onze campagne website vindt u nog veel meer interessante artikelen en interviews.

Redacteur:

Marjon Kruize

Layout:

Rowan Brandt

Tekst:

Mark van der Heijden

Ger de Gram

Jerry Huinder

Angelina Hammond

Coverfoto:

Jarno Schurgers/Red Bull

Content Pool

Roy Beusker

Dit is een commerciële bijlage gedistribueerd door De Weekkrant. De redactie is niet verantwoordelijk voor de content en inhoud van deze bijlage.

CONTENT WITH A PURPOSE European Media Partner Nederland B.V Kleine-Gartmanplantsoen 21, 1017 RP Amsterdam Tel: +31 202 622 010 Email: nl@europeanmediapartner.com www.europeanmediapartner.com

@europeanmediapartner

analyselevensstijl.nl

Recycle of geef het magazine door!

European Media Partner is gespecialiseerd in contentmarketing en native advertising. Wij combineren redactionele inhoud met themakranten die bij toonaangevende dagbladen zijn bijgevoegd. Wij zorgen ervoor dat de boodschap van uw merk wordt overgebracht, en uw doelgroep de juiste beslissingen neemt.

ADVERTORIAL

Abtenau: veelzijdig winterplezier

Van het skiën tot wandelen door het fantastische winterlandschap: hier komt niemand wat te kort. Abtenau in het Lammertal, dicht bij Salzburg, betekent vakantie voor alle wintersportliefhebbers, want hier kun je in glinsterende sneeuw skiën, langlaufen, wandelen (met of zonder sneeuwschoenen), arreslee rijden, schaatsen en nog veel meer. Het gezellig gebleven vakantiedorp ligt dichtbij het skigebied Dachstein West waar grote en kleine skiërs met 70 liften en 160 km heerlijke afdalingen een stralende winterdag kunnen genieten. Het prachtige winterpanorama kan vooral worden genoten op de 44 km lange “Panaronda”.

De skipas van Dachstein West is in 7 skigebieden geldig. In Abtenau vinden vooral families een ideaal skigebied op de Sonnleitn en bij de Karkogel, waar ook de 3 km lange rodelbaan dagelijks voor veel winterplezier zorgt: Met de Karkogelbahn naar het bergstation, het fantastische uitzicht genieten, opwarmen in de skihut en met de slee weer terug naar het dal. De rodelbaan is 3x in de week ook ’s avonds geopend. Dat is een belevenisrijke afsluitung van een aktive wintersportdag!

Abtenau ist niet alleen een geheimtip voor liefhebbers van het skiën, want ook het langlaufen en winterwandelen kan in Abtenau in vollen teugen worden genoten. De kostenloze Tennengau+ Card biedt verschillende kortingen en kostenloze deelname aan verschillende aktiviteiten zoals de langlauf-basiskursus en het schaatsen op de nieuwe kunstijsbaan direkt in het centrum, die iedere dag uitnodigd nog een paar pirouettes te draaien.

www.abtenau-info.at


Een commerciële uitgave van European Media Partner

CONTENT WITH A PURPOSE

LEKKER ONTSPANNEN

BUSREIZEN POPULAIRDER De luxe busreis raakt almaar meer in trek. Vooral de oudere doelgroep toont steeds meer belangstelling. Dat komt niet alleen omdat ouderen stedentrips aantrekkelijk vinden, ze leggen net zo goed interesse aan de dag voor georganiseerde rondreizen en excursiereizen. Het is nog vroeg in het boekingsseizoen voor volgend jaar, maar nu al laten vier grote aanbieders weten dat ze een groei van 20 tot 25 procent verwachten ten opzichte van vorig boekingsseizoen. Dat zeggen de vier reisorganisaties tegen BNR.

Reisorganisatie OAD is het meest

optimistisch wat dat betreft. Die noteert een stijging van 50 procent, hoewel daarbij valt aan te tekenen dat dit positieve resultaat ook heeft te maken met een doorstart van OAD na een eerder faillissement. Kras Reizen komt uit op een stijging van 20 tot 25 procent, De Jong Intra Vakanties heeft het over een groei van 23 procent ten opzichte van vorig jaar.

De groei van het aantal busreizen

heeft ook van doen met de angst voor aanslagen in 2015. Na terroristische acties beleefde het aantal boekingen een duidelijke dip, terwijl die belangstelling nu weer opleeft. Los daarvan bestaat er wel degelijk meer animo onder ouderen om er met de bus op uit te trekken.

De afgelopen jaren is het aantal

cruisevakanties sterk in populariteit gegroeid. Veel 50-plussers ontdekken namelijk de sterke aantrekkelijkheid van riviercruises en bootreizen per ferry. Beide reisvormen kennen zowel overeenkomsten als verschillen. De gemene deler ervan, is dat de reis per boot wordt gemaakt. Bij een reis per ferry gaat het om een oversteek. Het maken van een cruise heeft vooral van doen met het bezoeken van verschillende plaatsen.

Om met dat laatste te beginnen: via een cruise kun je als passagier in korte tijd veel verschillende plaatsen bezoeken. Belangrijk ander pluspunt is de prijs. Bij een cruise is namelijk veel inbegrepen, terwijl dat gepaard gaat met uitgebreid comfort aan boord van cruiseschepen. Een cruisereis geeft bovendien ook een gevoel van vrijheid. Je hoeft slechts één keer je koffer te pakken, en toch kom je telkens aan op nieuwe bestemmingen.

Ook een bootreis per ferry kent een

comfortabel karakter. Gedurende de reis ben je als passagier van alle gemakken voorzien. Terwijl de boot verder vaart richting eindbestemming kun je genieten van de mooiste zonsopkomst en -ondergang, terwijl je op het drijvende hotel kunt genieten van heerlijke ontbijten dinerbuffetten.

MOGELIJKHEDEN – ANALYSELEVENSSTIJL.NL

ER TUSSENUIT

VER WEG

Kampeervakanties zijn nooit uit de

gratie gevallen, maar door nieuwe, alternatieve reisvormen zijn er wel meer mogelijkheden bijgekomen. Met de opkomst van de nieuwe, luxe generatie campers en caravans staat de kampeervakantie echter weer helemaal in het brandpunt van de belangstelling. Zeker ook senioren (her-)ontdekken de lange of korte kampeervakantie als ideale manier om er even tussenuit te trekken.

Wat je kort en bondig over caravans en campers kunt zeggen, is dat de verkoopcijfers de pan uitrijzen. Het aantal verkochte caravans steeg in de eerste drie kwartalen met 6,7 procent ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar en de camperverkoop pluste met maar liefst 21,2 procent, zo blijkt uit de cijfers van BOVAG en KCI (Kampeer & Caravan Industrie). Paar cijfers nog: tot en met september zijn er dit jaar 1.632 nieuwe kampeerauto’s verkocht. Dat is meer dan in elk van de hele kalenderjaren sinds 2008. Het grappige is: in een tijd waarin je voor

drie tientjes naar de zon vliegt, blijft een reis met een caravan of camper ongekend populair. Op de camping, ontdaan van alle luxe thuis, weet de vakantieganger weer extra te genieten van kleine dingen. Goedemorgen zeggen tegen de buurman, wakker worden van vogeltjes. Dat maakt kamperen onverslaanbaar.

Met het dalen van ticketprijzen liet de populariteit van vliegreizen juist een tegenbeweging zien. Op reis met het vliegtuig is ongekend populair. Zeker nu de crisis voorbij is, en Nederlanders weer wat losser in hun geld zitten, gaan ze vaker en verder op vakantie en geven ze meer geld uit. Ook senioren, die vroeger vaak voor andere vervoermiddelen kozen, weten het gemak van de vliegreis nu steeds meer te waarderen. Dat is trouwens typisch Nederlands: we kiezen voor comfort en willen het liefst een rechtstreekse vlucht en een bus die je rechtreeks naar je hotel brengt. Door de prijsdaling zijn verre oorden

steeds verder in trek geraakt, en dat geldt dan met name voor de Verenigde Staten, de Nederlandse Antillen, ZuidAfrika, Thailand en Indonesië. Een bezoek aan landen in Europa is echter net zo goed populair. En dat geldt dan met name voor Zuid-Europese landen als Spanje, Portugal en Griekenland.

Senioren zijn doorgaans niet gebonden

aan schoolvakanties. En dat maakt het juist voor die doelgroep ideaal om buiten het hoogseizoen met het vliegtuig op vakantie te gaan. Dat is aanmerkelijk goedkoper, terwijl ook is vast komen te staan dat het gemiddelde reisbudget weer groeit. Vakantiegangers geven onderweg meer geld uit en er wordt extra bagage ingecheckt.

ADVERTORIAL

100% sneeuw tussen gletsjers, bergen en meer in Zell am See-Kaprun De Zell am See-Kaprun vakantie ervaring strekt zich uit van het eeuwige ijs op de 3000 meter hoge Kitzsteinhorn Gletsjer tot de oevers van de bevroren Zeller See. Het gehele aanbod aan wintersporten is te beoefenen in deze prachtige omgeving. Pros en aficionados, families en beginners kunnen hun hart ophalen op de 138 neerwaartse kilometers en 66 pistes in de drie ski resorts: Kitzsteinhorn, Schmittenhöhe

en Maiskogel. Maar de regio biedt ook vele mogelijkheden voor crosscountry skiën, langlaufen, toerskiën, rodelen en ijssporten voor iedereen die op zoek is naar sneeuwpret buiten de piste.

De prachtige pistes, fantastische sneeuw en gegarandeerde sneeuwzekerheid maken Zell am See-Kaprun een echte droombestemming voor wintersporters.

Moderne, kunstmatige sneeuwvoorzieningen garanderen sneeuwzekerheid en de korte afstand tot Hohe Tauern National Park – een spectaculaire natuur ervaring, sneeuwparken in alle ski resorts, Oostenrijk’s meest aantrekkelijke superpipe en ’s werelds langste fun helling op de Schmittenhöhe zorgen voor veel extra plezier. Salzburg’s enige gletsjer ski resort op de “Kitz” scoort met fantastische pistes van oktober tot

3

het begin van de zomer, crosscountry ski routes op grote hoogte en de “Gipfelwelt 3000”. Door deze verscheidenheid staat Zell am See-Kaprun bekend als een van Oostenrijk’s mooiste en meest diverse skigebieden. In de winter van 2017/2018 verrast Zell am SeeKaprun opnieuw met vele nieuwigheden, een diverse advent kalender en perfect sneeuwplezier voor iedereen.


Een commerciële uitgave van European Media Partner 4 EDITORIAL – ANALYSELEVENSSTIJL.NL

CONTENT WITH A PURPOSE

Foto: Persfoto

Bart Meijer, Brandmanager Vakantiebeurs.

DROMEN OVER VERRE OORDEN Beste reisliefhebber, De dagen zijn korter, het is koud, de verwarming staat aan, we verlangen naar schaatsen op natuurijs, de gezelligheid van kerst en een heerlijke stamppot op tafel. Dat kan maar een ding betekenen; de winter staat om de hoek. Voor veel mensen is dit de tijd om

te dagdromen over de volgende zomervakantie of om de spullen te pakken en gelijk op reis te gaan. Overwinteren in zonnige oorden, of juist met de ski’s op pad naar echte sneeuw. De feestdagen vieren in het buitenland,

lange weekenden weg in eigen land, een mooie stedentrip naar sfeervol Wenen of de kerstmarkten bezoeken in Duitsland. Op vakantie gaan in de winter wordt steeds populairder en dat begrijpen wij heel goed. Ben jij op zoek naar vakantie-in-

spiratie, voor de winter of voor de zomer? Dan ben je bij de Vakantiebeurs en bij deze special aan het juiste adres. De perfecte manier om in de vakantiesferen te komen en te genieten van een behoorlijke dosis #vakantievoorpret. Of je nou houdt van Noorwegen,

‘Belangrijk is vooral dat je veel informatie vergaart. Wat is bijvoorbeeld een goede tijd in het jaar om te reizen, welke hotspots kun je echt niet overslaan?’

Zweden, Antarctica en Patagonië of van Indonesië, Thailand of de Malediven, je vindt van alles voor zowel jouw mooiste winterbestemmingen als reizen naar de meest tropische oorden. Belangrijk is vooral dat je veel in-

formatie vergaart. Wat is bijvoorbeeld een goede tijd in het jaar om te reizen, welke hotspots of routes kun je echt niet overslaan? En ook op de meer praktische vragen is er een antwoord. Heb je bijvoorbeeld een visum of vaccinaties nodig? Als je je wilt oriënteren, informatie wilt vergaren en ideeën op wilt doen; dan

zit je hier helemaal goed. We hopen je in januari te verwelko-

men en we wensen je alvast heel veel mooie reizen voor 2018.

Bart Meijer, Brandmanager Vakantiebeurs

IN DE WINTER OP REIS? Voor nog veel meer artikelen over reizen in de winter kunt u terecht op analyselevensstijl.nl. ADVERTENTIE

SAFARI IN AFRIKA? Ruim 100 uitgekiende reizen vindt u op jambo.nl en in onze brochure of bel met onze Afrika specialisten op 020-2012740 voor een reis op maat. De mogelijkheden zijn eindeloos, privé reizen geheel conform uw wensen!

Al sinds 1979 dé Afrika specialist


Een commerciële uitgave van European Media Partner 6 ACTUEEL – ANALYSELEVENSSTIJL.NL

GA JE OP WINTERSPORT? Wintersport is populairder dan ooit. Tegenwoordig gaan meer dan een miljoen Nederlanders richting de sneeuw, zo blijkt uit cijfers van de ANWB. Maar waar moet je eigenlijk op letten als je op de lange latten staat? “Voorbereiding is essentieel voor een fijne skivakantie.” “Als je een beetje fit aan je win-

tersport begint, dan is de kans op blessures een stuk kleiner. Het is niet niks als je een week gaat snowboarden of skiën als je verder nooit aan sport doet. Dat wordt door veel mensen onderschat.” Was getekend: Lisa Bunschoten. Bunschoten is snowboardster en hoopt in het Zuid-Koreaanse Pyeongchang tijdens de paralympische spelen hoge ogen te gaan gooien. Op haar zestiende deed ze haar eerste boardwedstrijden en nu, zo’n zeven jaar later, is ze verslaafd aan de sport. Als para-atlete - Bunschoten werd geboren met fibula aplasie waardoor ze een kuitbeen mist - kent ze het belang van een gezond en fit lichaam maar al te goed. “Het is zoveel fijner als je al een beetje gevoel hebt. Dat je op z’n minst een idee hebt wat je aan het doen bent als je op een board of de skies staat”, grinnikt de Utrechtse, die via Bibian Mentel, meervoudig Paralympisch kampioene, in contact kwam met de professionele snowboardsport. “De eerste keer dat ik op een snow-

board stond was in Nieuwegein. Op zo’n borstelbaan. Dat is heel

goed voor je techniek. Als je valt, dan doet dat behoorlijk pijn, dus dat is een heel goede leerschool”, lacht ze. Bert Romani, commercieel directeur van de Nederlandse Ski Vereniging sluit zich hierbij aan. “Als jij of je kinderen al een paar lessen in Nederland hebt gehad, dan schuif je zo een aantal klasjes op. Dan wordt het gelijk leuker.” Ook de locatie is een punt van aan-

dacht. Zorg voor sneeuwzekerheid, betoogt Steffan Winkelhorst, een talentvolle 25-jarige skiër die zich met een beetje geluk hoopt te kwalificeren voor de Spelen. “Kleinere, lagergelegen gebieden hebben niet altijd sneeuw. Zeker in het begin van de wintersportperiode is dat het geval”, zegt Winkelhorst, die vorig jaar de kwalificatie bij de reuzenslalom van het WK won. “Toch zonde.” Romani noemt een andere term.

“Tegenwoordig spreken vakantieoorden eerder van ski-zekerheid, in plaats van sneeuwzekerheid. Door massatoerisme ontkomen gebieden er niet aan continu skibaar te zijn, of Moeder Natuur nu meewerkt of niet. Of dat een goede zaak is, is een tweede, maar feit is dat kunstsneeuw praktisch net zo natuurlijk skiet als gewone sneeuw.” “Afgelopen drie jaar was er amper

sneeuw tijdens de kerstperiode”, gaat de trendwatcher verder. “Maar populaire wintersportplekken kunnen zich dat niet veroorloven.” Gevolg: een hoop ingenieuze

Foto: De Nederlandse Ski Vereniging

sneeuwkanonnen die voor een dik pak, niet van echt te onderscheiden, kunstsneeuw zorgen. “Het benadert de werkelijkheid van natuurlijke sneeuw, maar het liefst skiet men op vers gevallen, echte sneeuw.” Het gebrek aan sneeuw is een van de redenen die een opvallende trend zichtbaar maken. Waar liefhebbers van de wintersport vroeger al maanden van tevoren hun vakanties boekten, doen ze dat nu tot een paar weken of zelfs dagen van tevoren. “Mensen zijn best bereid te betalen voor hun vakantie, maar dan willen ze wel alle comfort die er is. Een goed bed, fijne accommodatie, leuke horecagelegenheden, maar vooral: mooie en fijne pistes. En dus wachten ze langer om er zeker van te zijn dat er goede sneeuw ligt.” Een goede tip? Italië. “Veel mensen denken dat Italië een stuk verder weg is dan andere skigebieden. Dat is ook wel te begrijpen: waarom zou je dóór Oostenrijk rijden terwijl je daar ook kunt skiën?” In werkelijkheid ligt het een stuk genuanceerder, zegt de expert. “Het is praktisch net zo ver naar Italië als bijvoorbeeld het zeer populaire Franse Val Thorens of Kaprun. Iedereen denkt dat die plaatsen relatief dichtbij zijn, maar 1100 kilometer is toch een behoorlijk eind.” Uit onderzoek van de Nederlandse

Ski Vereniging blijkt dat Italiaanse skigebieden sterk in opkomst zijn: twaalf tot zestien procent

Winkelhorst: “Als je wat serieuzer te werk wil gaan moet je naar de Hinterreit.” ADVERTENTIE

FAMILIE-SKIPAS Bij 2 volwassenen, 1 kind gratis* Geldig bij een 2 en 4 uur skipas

€ 70,-

familie-skipas 4 uur € 85,-

www.snowworld.com

CONTENT WITH A PURPOSE


Een commerciële uitgave van European Media Partner

CONTENT WITH A PURPOSE

ACTUEEL – ANALYSELEVENSSTIJL.NL

BEREID JE GOED VOOR! Foto: Persfoto

van haar leden reist af naar het Mediterrane land. Italië wordt vooral gewaardeerd om

zijn eten en goede prijs/kwaliteitverhouding, zegt Romani. “Je kunt relatief goedkoop en heerlijk eten op de berg. Goede pasta, goede koffie. Dat zijn dingen waar ski-liefhebbers heel gevoelig voor zijn.” Steffan Winkelhorst sluit zich hierbij

aan. Hij noemt het Sella-massief, een stel bergen rondom Val Gardena als een goed voorbeeld. “Het is daar zó mooi. Ik heb daar weleens een dagje geskied en toen dacht ik echt: ja, dit is wel fijn.” Helaas blijft wintersport verre van een goedkope hobby. Een gemiddelde skiër geeft per week zo’n vijfhonderd tot achthonderd euro uit. Een gezin komt rustig aan de 3500 euro per week, meent Romani. En dan zit je nog in Europa. Ga je naar Amerika of Canada (Lisa Bunschoten: “Dat is echt mijn favoriete plek om te boarden”) dan zal je ongetwijfeld nog veel meer geld kwijt zijn. Een goedkope wintersport plek spotten is dus een leuke uitdaging. Oostenrijk is verreweg het popu-

Romani: “Het liefst skiet men natuurlijk op vers gevallen, echte sneeuw.”

lairste vakantieland voor Nederlandse wintersporters. Met name de Tiroler regio, met wintersportplaatsen als Ischgl, Flachau en Sölden, is al jaren in trek onder Nederlanders. Frankrijk, Duitsland en Zwitserland volgen op gepaste afstand, zo blijkt uit cijfers van het NBTC, het Nederlands Bureau

SKI EN FRANCE Foto: Persfoto

voor Toerisme & Congressen. Zowel Winkelhorst als Bunschoten zijn vaak in Oostenrijk te vinden. Bunschoten in Pitztal, Winkelhorst oefent vooral op de Reiteralm, wat naast het populaire Schladming ligt. Zijn geheime plekje? De Hinterreit, vlakbij Maria Alm. “Daar is een fanatieke boer bezig met het optimaliseren van de piste. Als je wat serieuzer te werk wil gaan, moet je er zeker een keer heen.” Maar: “Een land als Tsjechië is zo’n

beetje de helft goedkoper dan Oostenrijk”, zo zegt Romani, die zelf al honderden ski-oorden heeft bezocht. “Maar toch zie je dat de prijs alleen niet bepalend is voor de Nederlandse wintersporter: wij zien in de statistieken op wintersport.nl althans niet echt een stijging in het bezoek. Terwijl: daar kost het een euro om een biertje te drinken. Op een piste in Oostenrijk is dat rustig drie tot vijf euro. Da’s nogal een verschil.”

Mocht je toch zo nodig naar het land van Anton aus Tirol willen, dan lijkt het slim om vooral niet de geijkte plekken op te zoeken. Romani: “Vermijd de hotspots, maar wil je dat wel, ga dan iets verder van de lift af zitten. Dan kun je al snel tien tot vijftien procent besparen. ” Ger de Gram

ZIN IN SNEEUW

“Veel Franse dorpen zijn speciaal voor de wintersport gebouwd.”

“Zeg je wintersport, dan zeg je Frankrijk”, vertelt Marketing Executive Carlotte Suijkerbuijk van Sunweb. “Als er één land is waar je als wintersporter aan je trekken komt is het wel in la douce France. Je vindt hier de grootste skigebieden, die vanwege hun hoge ligging zeer sneeuwzeker zijn. Aangezien het er ook nog eens voordelig is, levert dit de beste prijs per kilometer op. Deze kilometers skipiste bieden voor ieder wat wils; van brede pistes voor beginners tot lange tochten voor kilometervreters en steile off-pistes voor snowboarders. De skigebieden zijn ook perfect voor families, met volop evenementen voor kinderen van alle leeftijden.” “Ideaal voor de wintersportliefhebber is dat veel Franse dorpen speciaal voor de wintersport gebouwd zijn, waardoor je vanuit de voordeur zo de piste op stapt! Daarnaast hebben de charmante dorpen ook na het skiën of snowboarden volop te bieden. Wat dacht je van de Franse keuken met verrukkelijke streekgerechten en wijnen die de Fransen je met veel liefde zullen voorschotelen?”

Door dit artikel zin gekregen in de winter? Op analyselevensstijl.nl staan nog veel meer interessante artikelen voor de wintermaanden. ADVERTORIAL

Winter in aantocht in Kühtai Op slechts 35 kilometer van Innsbruck en een échte alpine winteromgeving: Kühtai geldt als een van de meest sneeuwzekere skigebieden van Tirol en belooft groots skiplezier met aantrekkelijke activiteiten voor een klein prijsje. Het pisteplezier begint bij de voordeur Alle hotels en pensions liggen direct aan de piste, dus de ski’s klik je voor de deur onder je voeten en het wintersportplezier kan beginnen. Kühtai telt 11 moderne liften, die dankzij de ruim 40 kilometer piste van verschillende niveau’s met elkaar verbonden zijn en tot 2.500 meter hoogte reiken. Freeriders kunnen hun hart ophalen in de poedersneeuw terwijl freestylers hun kunsten

oefenen in het KPark Snowpark. Hutten en gezellige restaurants nodigen je uit om van Tiroolse specialiteiten te genieten. En voor het winterse plezier naast de piste ligt de rodelbaan voor je klaar, net als winterwandelwegen en de langlaufloipe. Bovendien staan in het Iglo Village Kühtai 12 kleine “ijspaleizen” klaar voor romantici en avonturiers. Voor nog meer afwisseling brengt de skibus je gratis naar het nabijgelegen skigebied Hochötz, waar de skipas van Kühtai ook geldig is. Daardoor geniet je van in totaal 24 liften en zo’n 80 kilometer piste. Gratis skiën aan het begin van het seizoen in Kühtai Wie al in december wil skiën, profiteert

dubbel in dit skioord nabij Innsbruck: dankzij haar ligging op 2.020 m boven zeeniveau biedt Kühtai begin december al ideale pistecondities. Een groot aantal accommodatie-aanbieders heeft een wel heel verleidelijk aanbod voor haar gasten: wie van 1 tot 22 december 2017 een kamer boekt in een van de talrijke deelnemende accommodaties, krijgt daar een gratis skipas bij! Het aanbod

is geldig voor kinderen en volwassenen bij een minimaal verblijf van drie nachten. Kühtai familieweek: gratis vakantie voor kleine kinderen Na kerst zijn er aantrekkelijke aanbiedingen voor gezinnen met kleine kinderen: veel accommodaties bieden van 14 tot 26 januari 2018 de familieweek aan. Kinderen die in of na 2012 geboren zijn slapen gratis in de kamer van hun ouders en krijgen een zesdaagse skipas én vijf dagen skiles cadeau. Het aanbod is geldig bij een boeking van een kamer met twee personen met een minimaal verblijf van zeven nachten.

www.kuehtai.info

7


Een commerciële uitgave van European Media Partner 8 PROFIEL – ANALYSELEVENSSTIJL.NL

CONTENT WITH A PURPOSE

‘IK HEB EEN UITLAATKLEP NODIG, SOMS MOET IK GEK KUNNEN DOEN’ Foto: Jarno Schurgers/Red Bull Content Pool

Aan de vooravond van misschien wel het belangrijkste seizoen van zijn leven is Kjeld Nuis ontspannen. Maar goed, dat is hij eigenlijk altijd. Zijn geheim? “Alleen maar met schaatsen bezig zijn is niet goed voor mij. Soms moet ik gek kunnen doen.” ‘Een dag niet gelachen, is een dag niet geleefd.’ Was getekend, Kjeld Nuis. Het cliché past bij hem: de flamboyante schaatser geniet van het leven. Zeker op dit moment, maar dat is niet meer dan logisch. Ga maar na: snel was hij altijd al, maar de snelste van de wereld, dat was hij vorig jaar voor het eerst. En niet alleen op de 1000 meter. Met de winst op de 1500 meter kroonde hij zichzelf tweemaal tot wereldkampioen.

Ook privé beleefde hij een topjaar: hij

werd vader van een zoon. Met dat lachen zit het voorlopig wel goed dus. Kjeld zit lekker in zijn vel. Op het moment dat wij hem spreken, is hij in Inzell voor een laatste trainingskamp om de puntjes technisch op de i te zetten, voordat het schaatsseizoen begint. Of hij vandaag al gelachen heeft? Uiteraard. “Als ik met de jongens van de ploeg (Lotto-Jumbo, red.) op stap ben, dan worden er een heleboel slechte, vunzige grappen gemaakt in de eetzaal. De ene na de andere lompe opmerking vliegt in het rond. Iedereen doet daaraan mee: de één is wat meer van de voorzetjes, de ander maakt het dan af.”

Dat klinkt gezellig. Stel je moet kiezen: trainen met het team of chillen met je vrienden?

“Dat is simpel: met het team. Die

broekje. Gewoon, omdat het leuk is. Belangrijk voor mij, want het geeft mentale rust. En dat doe ik thuis ook, dan ga ik een middag naar de dierentuin met de familie. Gewoon even mens zijn. Alleen maar met schaatsen bezig zijn, is niet goed voor mij.” Op social media overheersen momenteel de foto’s met je zoontje. Je lijkt een echte familieman geworden.

Kjeld Nuis: “De voorwaarden voor succes liggen er.”

keuze heb ik een paar jaar geleden al gemaakt, ik ben een prof. Ik ga het nog maar een paar jaar doen, en het moet nu gebeuren. Het kan best moeilijk zijn: ik mis feestjes, kan niet mee naar verjaardagen, maar ik leef voor de sport. Ik moet oogkleppen ophebben, ook al is het soms kut.” Na de successen van vorig jaar is het nu tijd voor Olympisch goud. Ben je beter dan ooit?

“Ja. Ik ben conditioneel prima in orde. Met de fietstesten maak ik nog steeds stappen. De voorwaarden voor succes liggen er.” Heb je iets veranderd deze zomer waardoor je nog beter bent?

“Ja, ik ben koersen gaan fietsen. Daardoor had ik echte competitie in de zomer. Dat is belangrijk, want dan kan je net iets dieper gaan en daar word je beter van. Alhoewel je het niet moet overdrijven. Ik mag dus niet te veel

koersen, best moeilijk.” Waarom is dat moeilijk, het gaat toch om het schaatsen?

“Jawel, natuurlijk. Maar ik werd vierde bij de districtskampioenschappen Noord en dan mag je meedoen met de Nederlandse Kampioenschappen. Tja, dat is wel heel leuk natuurlijk. En ik geniet er ook echt van, als het mooi weer is dan. Maar goed, het ging niet, de focus ligt bij de opbouw richting de Olympische Spelen.” Op dit moment is het trainen, rusten, trainen, rusten. Van wielrenners wordt gezegd dat ze rusten nogal serieus nemen: naast het trainen doen ze echt he-le-maal niks.

“De ene persoon is de andere niet. Natuurlijk, na een lange duurtraining ga ik even liggen, maar ik heb een uitlaatklep nodig. Dan gaan we tijdens een vrije middag op trainingskamp bijvoorbeeld met de jongens cliffdiven in ons zwem-

“Lijk ik een familieman? Echt? Wat grappig. Nou, ik zoek nog steeds uitdagingen op, maar ik ben wel rustiger geworden sinds de geboorte van mijn zoontje. Het is ook gewoon echt kut om van hem weg te zijn. Kijk, met je partner is het wel oké, dan kan je bellen en facetimen. Met die kleine is dat moeilijk. Al heeft ‘ie nu wel door dat ik het ben als we facetimen. Maar toch, weg zijn bij hem, dat komt wel binnen ja.”

Maar voor Olympisch goud misschien wel enorm belangrijk. Een verkoudheid is zo opgelopen met die kleine thuis.

“Ja, dat weet ik, maar daar ga ik geen rekening mee houden hoor. Ik ga niet geen kus geven aan mijn zoontje, dan word ik helemaal gek. Maar het is wel een onderwerp van gesprek, mijn vriendin denkt daar heel erg in mee. Dan zegt ze: ‘Er komt een hele belangrijke periode aan, misschien moeten we daar dan toch rekening mee houden, misschien moet je ergens anders slapen.’ En op zich doen we dat ook wel, maar je moet toch een beetje een engeltje op je schouders hebben. Ik bedoel, wij eten best vaak van een buffet, daar pak ik ook een lepel vast waar al 50 mensen aan hebben gezeten om op te scheppen. Maar goed, ik zeg dit

allemaal heel stoer, maar stiekem maak ik me er natuurlijk wel een beetje druk om, haha.” En je hobby’s naast het schaatsen? Je zoekt nog steeds uitdagingen op: hoe combineer je dit met je carrière?

“Dat is een kwestie van goed timen, want in het seizoen kan natuurlijk niet alles. Soms doe ik gewoon gek, zoals cliffdiven met de jongens tijdens trainingskamp. Moet kunnen. En gelukkig komt Red Bull met de gekste ideeën om samen uitdagingen aan te gaan, zoals de Vliegende Start. Dat is een race waarbij ik eerst start en dan mogen de deelnemers achter me aan. Ik ben de haas die ze moeten pakken. Als ik dat vroeger met Rintje Ritsma had mogen doen… Geweldig. En op het einde van dit seizoen staat er ook iets heel bruuts met ze op het programma. Ik mag nog niet zeggen wat, maar het is in het buitenland en het heeft iets met schaatsen te maken.” Waar verheug je je op na je schaatscarrière?

“Daar denk ik weleens over na, en dan kom ik altijd tot de conclusie dat ik geen idee heb. Ik weet het echt niet. Ik hoop dat ik dan terugkijk op mijn carrière en besef dat het heel goed is gegaan. Dat ik dit jaar twee keer Olympisch kampioen ben geworden en dat ik daar dan heel blij van word. Werken moet ik sowieso nog na het schaatsen. En wie weet heeft Red Bull nog wel een leuke baan voor me.” Jerry Huinder

ADVERTENTIE


Een commerciële uitgave van European Media Partner

CONTENT WITH A PURPOSE

TRENDS – ANALYSELEVENSSTIJL.NL

9

WINTERREIZEN POPULAIR IN 2017 ÉN 2018 De reislust neemt enorm toe, onder andere door social media.

Foto: persfoto

De reismarkt is volop in beweging

en beleeft gouden tijden. Dat blijkt ook uit het grote aanbod aan winterreizen, dat zich focust op wintersport, winterzon en winterbeleving. Zowel de ANVR als social influencers zoals Marloes de Hooge en Wesley Glasmacher volgen de reistrends nauwlettend en helpen mensen bij hun reiskeuzes. ANVR directeur Frank Oostdam blikt terug op 2017, maar kijkt ook vooruit. Oostdam: “Voor de reisbranche is 2017 een heel mooi jaar, nu de consumenten steeds meer vertrouwen in de groeiende economie hebben. Bij de toename van het consumentenvertrouwen werd aanvankelijk geld besteed aan woningen of auto’s. Daarna kwamen wij aan de beurt en zag je een duidelijke verandering. De trend werd ‘vaker, verder en luxer’; men wilde vaker op reis, verder van Nederland de vakantie vieren en deze op een luxe manier beleven. De consument wil én kan zich dit nu permitteren, maar wil hierbij ook de ‘beleving’ in de keuze betrekken.” “Door de smartphone is de reisbele-

ving echt ‘24/7 binnen handbereik’. Vandaar het succes van de social influencers.” Wesley Glasmacher, instagram

influencer en travel fotograaf

Maar welke reisbestemmingen zijn nu populair? Oostdam: “Naast de bekende bestemmingen zijn mensen nu vooral geïnteresseerd in wintersportlocaties zoals de VS, Canada en Noorwegen. Voor de skifanaten onder ons, raad ik de VS en Canada sterk aan; daar is iets drogere sneeuw, perfect voor skiërs! De laatste tijd is Noorwegen populair, omdat je daar verschillende activiteiten naast skiën hebt.” De Hooge’s favoriete winterbestem-

Marloes de Hooge: “Ik zou mensen wel aanraden om ook zelf ‘ontdekkingen’ te doen in plaats van alles dicht te timmeren.”. 

beaamt dit: “Social influencers worden steeds belangrijker voor de reisbranche.” Reisbloggers helpen mensen hun

reizen kiezen, aldus reisinfluencer Marloes de Hooge van TravelValley, die onlangs het inspiratieboek Bucketlist Reizen schreef. “Reisblogs inspireren, bieden bruikbare tips tot en met promotie van minder gangbare reisplekken. Ik zou mensen wel aanraden om daarnaast zelf ‘ontdekkingen’ te doen in plaats van alles dicht te timmeren. Laat je verrassen!” De consument wil ’s winters meer dan alleen skiën en maakt een weloverwogen keuze uit wintersport, winterzon en winterbeleving. Een combinatie hiervan is favoriet, waarbij travel experience centraal staat: genieten en een duidelijke

‘Ja, de seinen staan op groen en winterreizen zijn allang niet meer het domein van pensionado’s, maar voor jong én oud.’

is niet meer weg te denken uit het creëren van travel experience. Vloggers spelen hierbij een cruciale rol. Denk aan de grenzeloze mogelijkheden van VR en AR en je weet dat de reisbeleving thuis al begint.” Bijvoorbeeld: een reisbureau vroeg een social influencer een reislocatie te promoten. De influencer pakte dit multidimensionaal aan en stelde een team samen van dronepiloten met drones, vloggers, bloggers en fotografen. Alles om de aspirant-reiziger een duidelijk beeld te geven, letterlijk en figuurlijk.

breuk met het dagelijkse leven ervaren. Een vakantie, waarover ze later enthousiast kunnen vertellen én van kunnen nagenieten. Glasmacher: “De social influencer

Glasmacher: “Als influencer maak ik mijn Instagramvolgers deelgenoot van mijn reis: van plannen tot en met thuiskomst. Met de achterliggende gedachte: wees dankbaar dat je kunt reizen en andere werelden kunt ontdekken.”

mingen zijn Lapland en IJsland. “Op Lapland kun je tochten maken met een hondenslee of sneeuwscooter. Het is minder geschikt voor een skivakantie, maar het land van de Kerstman biedt je wel een nieuwe winterervaring. IJsland staat garant voor adembenemend natuurschoon met geisers en watervallen. Het land is tien keer zo groot als Nederland en zal je zeker verrassen!” Gezien de positieve economische

ontwikkelingen zullen winterreizen ook in 2018 booming business zijn. Oostdam: “Ja, de seinen staan op groen en winterreizen zijn allang niet meer het domein van pensionado’s, maar voor jong én oud. ” Angelina Hammond

MEER ARTIKELEN LEZEN? Op analyselevensstijl.nl vindt u nog veel meer interessante artikelen over de vele verschillende manieren van reizen. ADVERTENTIE

When the elements strike ...stay warm Essens Mimic Hood Say hello to the cold with a jacket designed to shut it out. With less stitching holes and cold spots, the Essens Mimic handles the rough elements even better than down and keeps the cold at bay.


Een commerciële uitgave van European Media Partner 10 EDITORIAL – ANALYSELEVENSSTIJL.NL

CONTENT WITH A PURPOSE

Foto: Mike Roelofs

MIDDENIN DE SAMENLEVING Jan Slagter, Directeur Omroep MAX

Ominado, oud maar niet dood. Die naam geeft Hendrik Groen aan de rebellenclub die hij met enkele andere bewoners van een verzorgingshuis in Amsterdam-Noord opricht. Hij schrijft erover in zijn geheime dagboek. Dat boek werd een bestseller en Omroep MAX maakte er een twaalfdelige tv-dramaserie (met veel humor!) van. Hendrik Groen staat wat mij betreft symbool voor de oudere van nu. Waarom zou het leven alleen nog moeten bestaan uit koffiedrinken achter de geraniums en wachten op het einde, zo vraagt Hendrik Groen zich af. Precies die levensinstelling sprak mij zo aan, toen mij het idee van een dramaserie over het dagboek werd voorgelegd. MAX maakt programma’s voor en over

vijftigplussers. We laten deze mensen zien zoals ze zijn: vaak zeer actief, betrokken bij hun omgeving en volop onderdeel van de moderne samenleving. Inderdaad, de realiteit is wel wat anders dan dat stoffige imago en andere vooroordelen rond ouderen. Zo zijn ze hun achterstand op het gebied van internet en social media razendsnel aan het inhalen. Vijftigplussers staan middenin de maatschappij, doen actief mee en tellen mee. Dat gaat niet vanzelf; we roepen vijftigplussers dan ook op om hun positie als actief mens en burger te behouden of in te nemen. Ruim 6,2 miljoen mensen in Ne-

derland zijn vijftig jaar of ouder. Dat is 37 procent van de Nederlandse samenleving! Volgens

‘Juist de vijftigplusser is door alle positieve en negatieve ervaringen in staat om het leven ten volle te vieren.’ de verwachtingen is dat percentage vijftigplussers in 2025 zelfs opgelopen naar 43%. Natuurlijk zijn er enorme verschillen, dé vijftigplusser bestaat niet. Neem

bijvoorbeeld iemand van 55 die nog werkt en thuiswonende kinderen heeft tegenover iemand van 75, die allang met pensioen is, kleinkinderen heeft en van zijn vrije tijd geniet. Maar vijftigplussers onderscheiden zich als groep wel van andere leeftijdsgroepen. Juist de vijftigplusser is door alle positieve en negatieve ervaringen in staat om het leven ten volle te vieren. Vijftigplussers hebben ook gedeelde opvattingen, waarden en normen. Door hun levenservaring zijn zij ook in staat die normen en waarden aan anderen om hen heen over te brengen.

MAX maakt programma’s specifiek vanuit de leef- en denkwereld van de vijftigplusser, waarbij we ook oog hebben voor de

mindere kanten van het ouder worden, zoals eenzaamheid en een verslechterende gezondheid. En ik zet me ook in om het leven van ouderen – hier en in het buitenland - te verbeteren en te veraangenamen. Het leven is immers veel te leuk om achter de geraniums te blijven zitten koffiedrinken!

Jan Slagter Directeur Omroep MAX

MEER VOOR SENIOREN Op analyselevensstijl.nl vindt u nog veel meer interessante artikelen en interviews.

ADVERTENTIE

Wij spelen het spel in Den Haag, speelt u het spel thuis?

MAGAZINE N OV EMB ER 2017 NR . 1 1 €4,95

BRAND!

Ik heb zo’n geluk gehad! ZEVEN DAGEN

Wij zijn de grootste seniorenorganisatie van Nederland en behartigen de belangen van alle 50+ers.

samen stil zijn SAMEN BETAAL JE MINDER

voor je zorgverzekering

Word lid & ontvang: ü De beste collectieve zorgverzekering voor senioren met hoge kortingen en vele extra’s ü 10 x per jaar ons glossy magazine ü Gratis het gezelschapsspel Qwirkle (t.w.v. €29.95) voor de eerste 150 nieuwe leden

GEEF

50+ ERS ! K WER

COVER_November.indd 1

INTERVIEW

MARTINE VAN OS:

‘Eigenlijk is het leven een grote tragikomedie’

Bel nu 030-3400600 of ga naar www.ikwordpcoblid.nl (actiecode: SPEL, op=op) 16-10-17 10:34

WORD VAN DE LID VOOR S PCOB LEC € 37,50 HTS PER JAA + GRAT R IS SPEL!


Infraroodfoto’s van een betonvloer

Voor TONZON Koud en klam

TONZON VLOERISOLATIE

DE OPLOSSING TEGEN VOCHTPROBLEMEN EN EEN KOUDE VLOER Na TONZON Warm en droog

Bovenstaande infraroodfoto’s laten een duidelijk effect zien. Zonder isolatie is het koud en klam onderin de woning. Met TONZON Vloerisolatie dringt de warmte eindelijk door tot in de vloer. Lees de vele spontane reactie op www.tonzon.nl/facebook

HEEL BETAALBAAR Heeft u een woning van 50 m2 dan krijgt u al een droge kruipruimte en de warmste vloer voor slechts € 1.850,-. Deze adviesrichtprijs is inclusief materiaal, montage, btw en een woninggebonden TONZON certificaat.

Pas op voor namaak Dat kon natuurlijk niet uitblijven. Anderen proberen te profiteren van het succes dat TONZON in 37 jaar heeft opgebouwd. Daarom geeft TONZON een woninggebonden garantie- en echtheidscertificaat af. De volgende eigenaar van uw woning weet dan al bij de aankoop dat de kruipruimte in orde is. Er zijn originele TONZON producten verwerkt door een gespecialiseerd ambachtsman of bedrijf. TONZON folie wordt gemaakt volgens een speciaal recept dat in de praktijk een zeer lange levensduur heeft, zo blijkt uit onafhankelijk onderzoek. Geen enkele andere folie kan laten zien dat het na 32 jaar in de praktijk nog evengoed functioneert als toen het nieuw was. Een betrouwbare verkoper kan u dit certificaat laten zien. Vraag hierom en voorkom teleurstelling door het gebruik van dubieus aangebrachte goedkopere namaak. Ga voor gegarandeerde kwaliteit.

Beter Isolerend effect

Meer klimaatinnovaties van TONZON

TONZON Vloerisolatie heeft in een kruipruimte een beter isolerend effect dan andere isolatiematerialen. Dat is te danken aan het unieke Thermoskussen dat

Een snelle omschakeling van fossiel naar duurzaam opgewekte warmte is van levensbelang. Dit wordt echter belemmerd door onnodige warmtelekken

in 1980 in Nederland is uitgevonden. Dit is het enige

tijdens transport en afgifte. Lang niet alle warmte

materiaal dat de warmtestraling van de vloer vrijwel tot nul reduceert. De vloer wordt daardoor warmer en de energiebesparing is hoger. Andere isolatiema-

komt terecht op de plek waar we deze willen hebben. Geïsoleerde CV-buizen stralen onnodig warmte uit. Radiatoren warmen buitenmuren op.

terialen zoals wol, EPS (polystyreen) of purschuim remmen de warmtestroom wel enigszins, maar de

Bij vloerverwarming lekt zoveel warmte aan de onderzijde weg, dat het systeem zo traag wordt,

warmte die wordt doorgelaten, wordt aan de onderzijde uitgestraald naar de kruipruimtebodem en de nog koudere funderingsmuren. Door dit perma-

dat men de verwarming dag en nacht aanlaat en de aarde om het huis letterlijk wordt opgewarmd.

nente warmtelek worden nieuwbouwvloeren niet zo

Scan de QR-code of type in de browser de URL:

warm en is een vloerverwarmingssysteem bijzonder traag. Het Thermoskussen heeft als bijkomend voordeel dat het volledig opvouwbaar is. Het past

q-r.to/bamOvZ en zie hoe simpel het kan zijn om klimaateffectief energie te besparen.

door ieder luikje, kan ook in krappe kruipruimtes worden toegepast, het geeft veel minder overlast en er zijn geen vrachtwagens nodig. Dubbele aanpak stopt vocht Een stevige Bodemfolie op de bodem van de kruipruimte stopt de verdamping van vocht. Daardoor kan geen vocht uit de bodem meer doordringen in de woning. De warme vloer en lagere luchtvochtigheid geven schimmels en huisstof mijten nauwelijks nog kans. De muffe geur uit de kruipruimte verdwijnt voorgoed. De gecombineerde aanpak met Thermoskussens en Bodemfolie is de perfecte basis voor een comfortabele, energiezuinige en gezonde woning.

TONZON BV Postbus 1375 7500 BJ Enschede

Kosteloze inspectie van uw kruipruimte Waarom nog langer wonen op een koude vloer boven een (vochtig) gat in de grond? Tonzon heeft de beste oplossing met de langste (37 jaar) praktijkervaring. Vraag nu een kosteloze inspectie aan van uw kruipruimte. U ontvangt vrijblijvend een offerte op maat. Kijk snel op tonzon.nl

info@tonzon.nl www.tonzon.nl

0900 - 28 66 966 (0,10 p/min) KvK 06044102


Een commerciële uitgave van European Media Partner 12 PROFIEL – ANALYSELEVENSSTIJL.NL

CONTENT WITH A PURPOSE

‘OUD IS TEGENWOORDIG NIET MEER OUD’ Vroeger vond hij dertig al oud. Maar tegenwoordig voelt hij zich als zeventiger nog jong. André van Duin is actiever dan ooit. “Oud is tegenwoordig niet meer oud.”

Oud worden vreselijk? “Integen-

deel”, zegt André van Duin. “Maar goed, ik ben dan ook een gezegend mens.” Een uitspraak waar moeilijk aan te tornen valt. Op zijn zeventigste haalde ’s lands meest succesvolle komiek onlangs nog het magische getal van 7 miljoen kijkers in één week. Heel Holland Bakt: groot succes. Het geheime dagboek van Hendrik Groen: bovenaan in de kijkcijfer top 25. Veel tv-bekendheden zouden een moord doen voor de carrière van de inmiddels 70-jarige Van Duin. En dan loopt het privé ook nog op rolletjes: “Ik ben thuis gelukkig, ik heb een goede partner, veel vrienden en ik heb het financieel prima. Ik heb niks te klagen. Zolang alles goed blijft werken, ga ik lekker door.” En dat is te begrijpen. In een wereld vol vloggers, waarin televisie als ouderwets wordt gezien, trekt ‘Heel Holland Bakt’ 3,4 miljoen kijkers op de ouderwetse beeldbuis. Hoe Van Duin dat doet? “Dat programma is gewoon heel goed. Ik ben slechts een storende factor.” Maar wel een heel goede storende factor, op een typische André van Duin manier. Bij het andere kijkcijfersucces, Het geheime dagboek van Hendrik Groen, waarin u een bewoner van het bejaardentehuis in Amsterdam-Noord speelt, mocht u juist geen

storende factor zijn. Hoe was dat?

“Anders. Ik ben natuurlijk gewend om comedy te maken, maar dit moest juist zo min mogelijk comedy zijn. Ik moest in mijn rol blijven, er kwam weinig improviseren bij kijken. Daarnaast vond ik het filmen niet zo’n plezierige bezigheid, we filmden in een bejaardentehuis dat al gesloten was, niet zo’n fijne omgeving, haha.”

je niet teveel aan pulken. Je moet ook niet door zo’n gezondheidsscanner gaan. Nee, je moet gewoon gezond leven. Ik ga drie keer in de week zwemmen, ik jog, ik heb een jonge partner, vrienden en kennissen. Dat houd je actief.” Helpen nieuwe uitdagingen daar nog bij?

“Jazeker. Omroep MAX is daarin een belangrijke schakel. Toen Mar-

‘De mens is een asbestplaatje, daar moet je niet teveel aan pulken’ Dus dat was eens maar nooit meer?

“Nou, er komt nog een deel 2, en ik zeg nooit bij voorbaat nee. Ik heb veel plezier gehad met collega’s, maar die zijn allemaal op leeftijd, dus het moet ook maar kunnen met dezelfde mensen. Het speelt pas over twee jaar, en de vraag is hoe het dan met iedereen is. Is iedereen nog wel gezond?” Dat geldt natuurlijk ook voor u. Gelukkig is 70 het nieuwe 50. Wat is uw geheim? Hoe blijft u zo actief?

“Door bezig te blijven. Je moet een reden hebben om ’s morgens op te staan. Ik ben in de positie dat ik veel thuis kan voorbereiden, en dat is heerlijk. Verder zeg ik altijd: een mens is een asbestplaatje, daar moet

tine Bijl een hersenbloeding kreeg, ben ik gevraagd om Heel Holland Bakt over te nemen. Daar kan je over twijfelen, maar wat kan er nou gebeuren? Ja, je kan op je bek gaan, maar op je zeventigste is dat niet zo erg meer hoor. Dus moet je er gewoon voor gaan.” Verrast het ouder worden u?

“Jazeker, vroeger had ik me dat heel anders voorgesteld. Toen vond ik 30 al oud. Maar goed, toen was 30 ook vaak al oud. Mensen kleedden zich in die tijd oud, met hoedjes bijvoorbeeld en oubollige broeken. Tegenwoordig kleden ouderen zich veel beter, gaan ze op vakantie, blijven ze actief. Het is anders om oud te worden in deze tijd. Oud is niet meer oud.”

Dit komt mede door het digitale tijdperk, waarin ouderen volop connected zijn. Vlogt u al?

“Nee, dat kost zoveel tijd, dan moet ik mezelf filmen in de supermarkt of als ik aan het sporten ben. Daar ben ik wél te oud voor. Maar stond ik nu aan het begin van mijn carrière, dan had ik het zeker gedaan. Het is een geweldig reclamemiddel voor jongeren, een vlogger heeft vaak meer kijkers dan iedereen bij elkaar op tv. Je hebt gewoon je eigen tv-station thuis dat op elk moment van de dag bekeken kan worden. Geweldig toch? Ik zou jongeren aanraden: benut die mogelijkheden tot in den treure.” Wordt de rol van televisie met de opkomst van vloggen steeds minder?

“De televisie is de radio van vroeger geworden. Hij staat aan, en af en toe kijk je. Ook de jeugd hoor, vergis je niet. Op het programma Smaakt naar meer (een nabeschouwing van Heel Holland Bakt, red.) komen heel veel kinderen af. Ik denk dat de rol van televisie in veel delen van Nederland nog heel groot is.” Hoe belangrijk zijn kijkcijfers nog in uw leven?

“Daar draait het nog steeds om, maar alleen als het mezelf betreft. Als ik op televisie ben geweest, dan kijk ik de volgende ochtend om half acht wat de resultaten waren.

Alhoewel het discutabel is hoe de kijkcijfers gemeten worden. Nog steeds met 1200 kastjes, haha. Dat moet in deze moderne tijd toch rechtstreeks van de kabel gemeten kunnen worden?” Wat zou u anders doen in uw leven, mocht u de kans krijgen?

“Niets. Je moet gezond blijven en geluk hebben. Wat als Heel Holland bakt niet was gekomen… Niemand weet het, het gebeurt gewoon. Als ik het niet had gedaan, had er iemand anders op mijn plaats gestaan.” Jong talent bijvoorbeeld. Welk jong talent zou uw rol in Nederland kunnen overnemen?

“Niemand. Een rol is niet over te nemen, er komt altijd iemand die het anders doet. Iedereen heeft zijn eigen manier, zeker in deze tijd met alle mogelijkheden die er tegenwoordig zijn. In mijn tijd was er veel minder diversiteit. Ik was de enige echte volkskomiek, er was niet zoveel concurrentie. Dat was ook mijn geluk.”

Jerry Huinder

PROFIEL INTERVIEW “Ik ben een gezegend mens” André van Duin vindt ouder worden helemaal niet zo vreselijk. Op analyselevensstijl.nl vindt u nog veel meer artikelen die laten zien dat ouder worden zo erg nog niet is.

ADVERTENTIE

Slechts 48 uur levertijd! Dankzij deze unieke technologie wordt het dure maatwerk overgeslagen, en kunnen wij zowel rechte als gebogen trappen binnen 48 uur van een traplift voorzien!

Revolutionair railsysteem Otolift heeft een nieuwe traplift geïntroduceerd: de Otolift Modul-Air. Deze traplift heeft de dunste enkele rail ter wereld en is volledig uit voorraad leverbaar.

Niet goed = geld terug Bent u niet tevreden met uw Otolift? Geen probleem. Wij bieden u een unieke niet-goed-geld-terug-garantie aan op de Otolift Modul-Air.

Bel gratis 0800 444 777 2

Ja, stuur mij de gratis brochure

voor een gratis thuisadvies of om onze gratis brochure te bestellen.

Naam Adres

Voor meer informatie kunt u terecht op

Postcode/plaats 1/3 - 2017

Telefoon Stuur deze bon in een ongefrankeerde envelop naar: Otolift Trapliften, Antwoordnummer 17014, 2810 VK Bergambacht

www.otolift.nl


Een commerciële uitgave van European Media Partner

CONTENT WITH A PURPOSE

PROFIEL – ANALYSELEVENSSTIJL.NL 13

Foto: Roy Beusker

VRAGEN AAN MANON VANDERKAA Foto: persfoto

Manon Vanderkaa, Directeur KBO-PCOB.

Nederland is uit de crisis geraakt. Wat merken ouderen daarvan? “Te weinig. Het steekt mij dat de koopkracht van ouderen geen gelijke tred houdt met die van andere generaties. En dat ook Rutte III vooral inzet op versterking van de koopkracht van werkenden. Samen kunnen we een vuist maken in Den Haag: de koopkracht van senioren moet beter!”

Hoe ziet u de veranderingen in de zorg voor senioren? “Senioren blijven steeds langer thuis wonen. De bezuinigingen op de wijkverpleging raken veel ouderen met een kwetsbare gezondheid. Dat kan niet, zorg moet toegankelijk en betaalbaar blijven voor iedereen.”

Met de gemeenteraadsverkiezingen voor de deur, wat kunnen gemeenten doen? “Veel, want gemeenten hebben de sleutel in handen om hun gemeente seniorvriendelijk te maken. Denk aan de woonvisie en het zorgbeleid. Zijn er voldoende seniorenwoningen, kunnen woningen worden aangepast om langer thuis te blijven wonen, zijn mantelzorgwoningen mogelijk? Gemeenten moeten goed in gesprek zijn met hun oudere inwoners om er zeker van te zijn dat iedereen die hulp en ondersteuning nodig heeft, deze ook krijgt. Lokaal moeten belangen van senioren behartigd worden zodat deze zaken bij de gemeentebesturen op de kaart worden gezet.”

FEITEN André van Duin (Rotterdam, 1947) begon zijn carrière bij de radio. Na vele open sollicitatiebrieven kreeg hij een kans bij het radioprogramma Minjon. Hij was toen zestien jaar. In de 64 jaar die daarop volgde ontwikkelde Van Duin zich tot dé volkskomiek van Nederland. Na talloze revues en beroemd door de vele typetjes, speelfilms, radioprogramma’s en carnavalkrakers is Van Duin inmiddels presentator bij Heel Holland Bakt. Daarnaast speelt hij een hoofdrol in Het geheime dagboek van Hendrik Groen.

ADVERTENTIE

Huisen verkopen en terughuren Huis verkopen terughuren Huis verkopen en terughuren

De huizenmarkt en de hulp- en zorgverlening zijn voor senioren de afgelopen jaren blijvend veranderd. Deze veranderingen vragen om innovatie.

De huizenmarkt en de hulp- en zorgverlening zijn voor Met het verzilveren van uw woningwaarde geven wij De huizenmarkt en de hulp- en zorgverlening zijn voor senioren de afgelopen jaren blijvend veranderd. senioren de afgelopen jaren blijvend veranderd. duurzaam wonen een nieuwe invulling. Daarom streven u uw woning verkoopt en terug huurt. Deze veranderingen vragen om innovatie.Thuisborg biedt een vorm van dienstverlening, waarmee wij naar eerlijke, objectief vastgestelde aankoopprijzen Daarmee maakt u discreet het vermogen vrij dat u nodig heeft om uw zelfstandigheid te waarborgen. Thuisborg biedt een vorm van dienstverlening, waarmee u uw en een betaalbare huurprijs. Dat vertaalt zich in Het vrijgekomen vermogen kan gebruikt worden voor het volgende: woning verkoopt en terug huurt. Daarmee maakt u discreet maximum Thuisborg biedt een vorm van dienstverlening, waarmee u uw woning verkoopt en terug huurt. maatschappelijk verantwoord rendement voor het vermogen vrij dat u nodig heeft om uw zelfstandigheid te investeerders en huizenverkopers. Wij richten ons op woning aanpassen de toekomst te waarborgen. Daarmee maakt u discreet het vermogen vrij datUw u nodig heeft om uwvoor zelfstandigheid waarborgen. het creëren van gelijke belangen en op een langjarige Het vrijgekomen vermogen kan gebruikt wordenUw voor het volgende: kinderen helpen met een eigen woning samenwerking met huurders en investeerders. Voor zorg en zelfstandigheid

Uw woning aanpassen voor de toekomst

Voor de reis van uw leven

Wij bieden u begeleiding aan bij elke stap in dit proces.

Uw kinderen helpen met een eigen woning

Met het verzilveren van uw woningwaarde geven wij duurzaam wonen een nieuwe invulling.

Voor zorg en zelfstandigheid Voor de reis van uw leven

Daarom streven wij naar eerlijke, objectief vastgestelde aankoopprijzen en een betaalbare huurprijs. Dat vertaalt zich in maximum maatschappelijk verantwoord rendement voor investeerders en

WWW.THUISBORG.NL huizenverkopers. Wij richten ons op het creëren van gelijke belangen en op een langjarige samenwerking met huurders en investeerders.

Met het verzilveren van uw woningwaarde geven wij duurzaam wonen een nieuwe invulling.

bieden uaankoopprijzen begeleiding aan bij elke stap in dit proces. Daarom streven wij naar eerlijke, objectief Wij vastgestelde en een betaalbare huurprijs.

Voor adviesmaatschappelijk zijn wij bereikbaar op telefoonnummer: 085–7325845 · Thuisborg, Dat vertaalt zich gratis in maximum verantwoord rendement voor investeerders en

Prins Mauritslaan 37, 1171 LP Badhoevedorp


Een commerciële uitgave van European Media Partner 14 VERDIEPING – ANALYSELEVENSSTIJL.NL

Foto: Persfoto

CONTENT WITH A PURPOSE

KIES VOOR DE JUISTE ZORG Foto: Janita Sassen

Sandra Mul, Expert Zorgverzekeringen bij de Consumentenbond.

Nee, een zorgverzekeraar die zich specifiek richt op 50-plussers is er niet. “Wel zijn er verzekeraars die passende aanvullende zorgverzekeringen aanbieden, denk aan VGZ Vitaal of 50+ van CZ”, zegt Sandra Mul, Expert Zorgverzekeringen bij de Consumentenbond. Daar vind je vaak uitgebreidere vergoedingen voor bijvoorbeeld fysiotherapie. John de Wolf: “In de hedendaagse tijd is het steeds belangrijker om te netwerken.”

‘ELKE WERKZOEKENDE DIE WEER AAN HET WERK KOMT IS EEN FEESTJE’ John de Wolf, in de jaren ‘90 de stoere verdediger van Feyenoord, zet zich sinds anderhalf jaar in als ambassadeur voor werkzoekende 50-plussers. “Ik ben steeds oprecht blij voor elke werkzoekende die weer aan een baan komt.”

de eigenaren van bedrijven ook boven de 50. Ik neem hen dan als voorbeeld; je kunt toch zelf ook een bedrijf leiden?” zegt De Wolf. “Door daar veel aandacht aan te besteden zijn die vooroordelen wat weggegaan.”

geleden trainer van voetbalvereniging Excelsior Maassluis en stelde de burgemeester van het dorp voor om met werkzoekenden te gaan sporten. Zij zouden weer fitter worden en tegelijkertijd stelde De Wolf ze voor aan zijn netwerk in de regio.

Geen beter voorbeeld van een 50-plus-

Het gaat dan ook iets beter met

Die aanpak viel op, want een jaar later

ser die nog actief bezig is dan John de Wolf. Hij sport met werkzoekenden uit Maassluis, Vlaardingen en Schiedam om ze weer klaar te stomen voor een baan. Hij is trainer van de landelijk bekende amateurclub SV Spakenburg. In de weekenden geeft hij als voetbalanalist commentaar bij FOX Sports. En sinds anderhalf jaar is De Wolf ambassadeur voor werkzoekende senioren. Kom dus bij de 55-jarige oud-spe-

ler van onder meer Feyenoord en het Nederlands elftal niet aan met verwijten dat 50-plussers niet meer mee kunnen in de huidige arbeidsmarkt. “50-plussers zijn ervaren, niet zo gestrest. Ze kunnen goed kennis overbrengen en hebben weinig ziekteverzuim. En, de 50-plussers die nu een baan krijgen, voelen dat als laatste kans. Ze gaan vol overgave voor die job.” Het eerste jaar besteedde De Wolf nog veel tijd aan het wegnemen van die vooroordelen. “Vaak zijn

50-plussers die een baan zoeken, zo blijkt onder andere uit cijfers van het CBS, die aantoonden dat het aantal langdurig werklozen in 2016 gedaald is. “Dat heeft niet alleen met het ambassadeurschap te maken”, stelt de Wolf, “maar ook met het einde van de recessie. Alleen de 50-plusser die geen werk heeft gevonden, zal nog altijd zeggen dat ze hem niet willen hebben.”

Die personen hoeven niet altijd te

rekenen op een schouder om uit te huilen – niet alleen maar tenminste. De Wolf zal ze ook wijzen op hun aanpak. “Sommigen sturen honderden cv’s en krijgen nooit antwoord”, zegt hij. “Maar in de hedendaagse tijd is het steeds belangrijker om te netwerken, om bij anderen aan tafel te komen. Zorg dus dat je het juiste netwerk om je heen hebt, dat je jezelf kunt verkopen, dat je weet wie je bent en wat je wil.” Zo is hij zelf ook in zijn rol als am-

bassadeur gerold. Hij was twee jaar

al belde toenmalig minister Asscher van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) De Wolf op of hij het boegbeeld voor werkzoekende senioren wilde worden. Sindsdien komt hij bij werkgevers over de vloer, bijvoorbeeld om ze te verleiden tot een elevator pitch voor 50-plussers. Enkele keren per week is De Wolf ook bij bijeenkomsten met ouderen, waar hij ze motiveert en hun zorgen en klachten hoort, om die in zijn twee wekelijkse overleg in Den Haag over te brengen. De Wolf staat voor de werkzoeken-

de, vertelt hij. “Ik doe dit met volle energie en vol overgave. Ik ben nog steeds oprecht blij voor elke werkzoekende die weer aan een baan komt. Dat voelt als een feestje voor me.” ACTIEF ZIJN EN BLIJVEN Veel 50-plussers zijn er nog lang niet klaar voor om achter de geraniums te gaan zitten. Op analyselevensstijl.nl vindt u nog veel meer interessante artikelen voor senioren.

Toch loont het om ook daarbuiten te kijken. “Niemand op wordt op dezelf-

de manier oud. En dan kan een zelfs een jongerenpakket goed passen; bijvoorbeeld voor 50-plussers die veel reizen en vaccinaties nodig hebben”, zegt Mul. Sowieso loont het de moeite kritisch te kijken naar de aanvullende verzekering. “Heb je een aanvullende zorgverzekering, check dan of je niet te veel verzekert, zorg die je toch niet gaat gebruiken. Kraamzorg bijvoorbeeld, terwijl dat niet meer nodig is.” Om overstappers te helpen, heeft de Consumentenbond een Zorgverge-

lijker op hun site. “Daarin komen stap voor stap de keuzes die je kunt maken: eigen risico verhogen of niet, basisverzekering in natura of zorgkosten vergoed, wel of geen aanvullende dekking”, zegt Mul. Ze raadt het iedereen aan. “Ouderen denken vaak dat ze niet kunnen overstappen omdat ze ouder zijn en vaak meer mankeren – dat is zeker niet het geval.”

ONDERHOUD JE HUID Foto: Floor Godefroy

Jantine van ’t Klooster, Directeur-bestuurder van het Huidfonds.

Ouder worden we allemaal. En ook het ouder worden van de huid is onver-

mijdbaar. Dat wil echter niet zeggen dat we daarop geen invloed hebben. “Behalve erfelijkheid en je huidtype is hoe je met je huid omgaat en hoe je je huid beschermt, ook heel belangrijk”, zegt Jantine van ‘t Klooster, directeur-bestuurder van het Huidfonds. Zeker in de winter kan dat verschil maken. In de kou doen talgklieren het

rustiger aan, waardoor de beschermde vetlaag op de huid afneemt. Ook trekken bloedvaten samen, waardoor minder zuurstof wordt toegevoerd. “Hierdoor voelt de huid strak en schilferig aan en zal ze rood worden, vooral op de dunne plekken van de huid zoals schenen, ellenbogen en knieën”, zegt Van ’t Klooster.

De oplossing is niet zo moeilijk. “Een wat vettere huid zal minder snel rim-

pels vertonen dan een droge huid. Ga dus niet te vaak en te lang onder de warme douche. Wees zuinig met zeep. En smeer vaker met vette zalf of crème. Ook zijn handschoenen aan te raden, met name als vriest”, zegt Van ’t Klooster. “Handen zijn kwetsbaar in de winter. Dagelijkse bescherming is dan belangrijk.”

Mark van der Heijden ADVERTENTIE

Kom naar de gezelligste fair van Rotterdam! 50% Lezerskorting Code: WF2017

Workshops - Optredens - Bingo - Lifestyle - Kerst Fashion - Beauty - Cadeaus - Sinterklaas op bezoek BESTEL JE TICKETS OP WWW.WINTER-FAIR.NL

ROTTERDAM AHOY

29 nov. t/m 3 dec. 2017


ANALYSELEVENSSTIJL.NL 15

Een commerciële uitgave van European Media Partner

CONTENT WITH A PURPOSE

WEET WAARAAN JE GEEFT Waarom vindt het Glazen Huis eigenlijk nooit plaats in de zomer? Het zou immers een stuk aangenamer zijn om vanaf een zonovergoten plein naar de dj’s te kijken dan in de barre winterkou. Toch zit er een goede reden achter. Uit onderzoek van de Vrije Universiteit Amsterdam blijkt namelijk dat in de maanden november en december het meest gegeven wordt aan goede doelen. Terwijl we ons voorbereiden op

gezellige feestdagen met vrienden en familie staan we ook stil bij mensen die het minder goed hebben dan wij. Daarom kiezen veel goede doelen er ook voor om rond deze tijd grote acties te organiseren. In 2016 gaven Nederlandse huishoudens gemiddeld zo’n 400 euro aan goede doelen. Omdat ze op willen komen voor onrecht, de meest kwetsbaren in de samenleving willen helpen, willen bijdragen aan het bestrijden van ziekten of aan het behoud van kostbare natuur. Vaak hangt de keuze voor een doel samen met persoonlijke betrokkenheid. Zo ook voor donateur Sander de Wijs, die ervoor koos een goed doel te steunen dat zich bezighoudt met milieu en klimaat. “Ik heb veel gereisd en kan beamen dat elke plek, elke centimeter en elke druppel van de oceaan, aangetast is door onze nalatigheid”, vertelt hij. “Het milieu is de bron van ons ontstaan en

Foto: Oscar Seykens

Foto: Persfoto

Voor velen is het echter wel van groot belang om te weten dat het geld dat zij doneren ook daadwerkelijk bij het goede doel terecht komt. Daarom is de CBF (Centraal Bureau Fondsenwerving) Erkenning in het leven geroepen. “Als toezichthouder controleren wij de goede doelen op strenge kwaliteitseisen”, stelt Roline de Wilde, directeur van het CBF. “We checken jaarlijks of de doelen zich aan de eisen houden en wanneer dit niet het geval is kunnen we hen onder verscherpt toezicht stellen. De goede doelen krijgen dan de tijd om dit te verbeteren, maar als dat niet gebeurt kunnen we de erkenning ook weer intrekken.”

Foto: Merijn Roubroeks

Goede doelen moeten zichzelf opgeven om voor de erkenning in aanmerking te komen. “We hebben er bewust voor gekozen om de organisatie jaarlijks te laten controleren,” stelt Joep Verboeket, directeur-bestuurder van stichting Het Vergeten Kind. De stichting ontving onlangs de 500ste CBF Erkenning in Nederland. “Dat houdt ons als organisatie scherp, en we kunnen het publiek laten zien dat hun donatie goed terecht komt.” Of je nou geeft via een eenmalige col-

Donateur Sander de Wijs en Joep Verboeket, directeur-bestuurder Het Vergeten Kind.

voortbestaan en we hebben er nog nooit slechter voor gezorgd dan nu. Daarom ben ik op mijn negentiende donateur geworden en heb ik daarnaast ook nieuwe donateurs geworven.”

FIJNE FEESTMAANDEN

Dat donateurs willen weten wat er

met hun donatie gebeurt, is terecht. Aan een erkenning kunnen zij in één oogopslag zien dat het goed zit, aldus Gosse Bosma, directeur van brancheorganisatie Goede Doelen Nederland. “Een goed doel moet aan strenge kwaliteitseisen voldoen en vooral ook verantwoording afleggen”, stelt Bosma. “Dat is van groot belang voor een gezonde, schone en transparante sector.” De kwaliteitseisen waaraan moet

worden voldaan worden opgesteld door een onafhankelijke commissie, waarin ook donateurs vertegenwoordigd zijn. Zo wordt er onder andere gekeken naar de missie van het goede doel. Is deze duidelijk geformuleerd en wordt er ook naar gehandeld? Ook moet het goede doel kritisch kijken naar de activiteiten die zij ondernemen en naar de doelen die ze zichzelf stellen.

lecte, via maandelijkse overschrijving per bank of door een goed doel op te nemen in je testament, het belangrijkste is dat je geld goed gebruikt wordt. “Onze gift is zo belangrijk voor onderzoek, steun en hulp aan onze planeet”, stelt donateur De Wijs. “Het is essentieel dat dat geld goed terecht komt.” Marjon Kruize

FEITEN In 2015 gaven Nederlandse huishoudens het vaakst aan goede doelen op het gebied van gezondheid, maar het meeste geld wordt gegeven aan kerk en levensbeschouwing. Ook bleek uit het onderzoek van de VU Amsterdam dat de oudsten in onze samenleving (80 jaar en ouder), flink meer geven dan mensen die jonger zijn dan 80 jaar.

EEN TESTAMENT MET EEN DOEL Geven aan goede doelen kan op allerlei verschillende manieren. Via een collecte, maandelijkse donatie of door geld na te laten aan een goed doel. U leest er meer over op analyselevensstjl.nl.

Wendy Sieger-Kintzen, VVV Nederland.

Met de warme herfstdagen in gedachten zou je er nog niet bij stilstaan dat de knusse Kersttijd over een paar weken alweer voor de deur staat. In de aanloop naar Kerst en de “winterse” dagen zijn er allerlei mooie evenementen te bezoeken. Denk bijvoorbeeld aan de jaarlijkse Kerstfair op landgoed Heerlijkheid Mariënwaerdt bij Beesd, waar je in vier dagen een hele hoop kerstinspiratie op kunt doen. Ook in het Zuid-Limburgse Valkenburg kun je als kerstliefhebber weer je hart ophalen bij de kerstmarkt in de mergelgrotten. Ook vindt in de wintermaanden het Amsterdam Light Festival plaats, met een bijzonder debuut van de Chinese kunstenaar en activist Ai Weiwei die in een lichtwerk genaamd “thinline” alle lichtobjecten met elkaar verbindt. Je kan in de avond een route wandelen langs alle indrukwekkende en spectaculaire lichtkunstwerken, maar je beleeft het festival het beste vanaf het water. Vele kunstwerken staan namelijk langs de Water Colors route. Ook de musea in Nederland spelen in op de Kersttijd. Zo kun je in het Openlucht Museum in Arnhem in een aantal historische panden de ontwikkeling van het kerstfeest vieren door de jaren heen zien. Laat de winter maar komen! Veel plezier en een fijne kerst! ADVERTENTIE

Minijes Bouwsteent

20%

hoogwaardig eiwit

SUPERIEURE KRACHTIGE MINI-GEBAKJES

GEWICHTSVERLIES

HOOGWAARDIGE EIWITTEN IN DE BOUWSTEENTJES

Gewichtsverlies is niet altijd gewenst. Door ziekte, ouderdom of gebrek aan eetlust kan de weegschaal steeds een beetje minder aanwijzen.

• Eiwitten zijn essentieel voor groei en ontwikkeling. • Eiwitten leveren energie en bouwstoffen voor behoud van spieren • Eiwitten zijn belangrijk voor de aanmaak van nieuw weefsel en bloedvaten. • Eiwitten zijn belangrijk voor herstel, bijvoorbeeld voor wondgenezing.

Bij dit onbedoelde gewichtsverlies wordt ook veel spierweefsel afgebroken. Dat kan leiden tot minder kracht, vermoeidheid en een verminderde weerstand. Extra eiwitrijke voeding kan dit proces tegengaan. Wat meer eten, en ook wat vaker tussendoortjes die extra energie en eiwit leveren. Dat dit ook lekkere tussendoortjes kunnen zijn, bewijst het Bouwsteentje. De Bouwsteentjes hebben de vorm en smaak van een klein gebakje en zijn verkrijgbaar in vier verschillende smaken, te weten: bosvruchten, aardbeien, banaan en chocolade.

EIWIT De Bouwsteentjes zijn een bron van hoogwaardige melkeiwitten. Elk Mini-Bouwsteentje bevat al 20% hoogwaardig eiwit van de voedingswaarde. Bouwsteentjes zijn een uitkomst wanneer u zich wat zwakker voelt. Ze versterken de conditie en bevorderen het herstel. Bouwsteentjes zijn een traktatie, een mini-gebakje. Heerlijk bij de koffie of thee, of als nagerecht.

Voor meer informatie: www.bouwsteentjes.nl Kantoor Innopastry 035 588 23 95 - info@innopastry.com of rechtstreeks met Huib van Leeuwen 06 229 16 395

• Eiwitten zijn nodig voor het transporteren van stoffen in het bloed. • Iemand die mager, ziek of ondervoed is heeft meer eiwitten nodig. • Eiwitten dragen bij tot de vorming van gezonde botten. • Eiwitten zijn belangrijk voor afweer tegen infecties. • Eiwit zijn bouwstoffen van hormonen.

8 MiniBouwsteentj

es

Gesorteerd per 8 stuks ve rpakt. Een leuk, ga stvrij cadeautje.


Een echte wereldreiziger word je met

Sawadee Familieavontuur

Grootste aanbod! 74 reizen in 50 landen

Leeftijdsgroepen 7+, 12+, 16+

Hoge kinderkortingen

Ruim aanbod tijdens schoolvakanties

Bekijk ons volledige aanbod op sawadee.nl/familie of bel 020-420 22 20

Analyse levensstijl #1  

Distributed with Huis-aan-huiskranten 20th of November 2017

Analyse levensstijl #1  

Distributed with Huis-aan-huiskranten 20th of November 2017