Page 1

ANNONCE

APRIL 2019 | NR.7

DENNE UDGIVELSE ER ET INDSTIK FRA EUROPEAN MEDIA PARTNER

ANALYSE

Industri 4.0 & Fødevarer

ANNONCE CONTENT WITH A PURPOSE

analysedenmark.dk

FRANK FAURHOLT

FORMAND FOR DANSK AUTOMATIONSSELSKAB (DAU)

Industri 4.0:

Det handler om at styrke kundernes løsning Elektriske aktuatorer har en kæmpe energigevinst i forhold til luft og hydraulik, da effektiviteten er væsentlig større. Læs mere på side 5

Læs flere interessante reportager og kronikører på analysedenmark.dk Industri 4.0:

Teknologi-udviklingen kræver fuldt fokus Danske virksomheder skal hele tiden være opmærksomme på at holde øje med, hvad der sker i udlandet og sikre sig de rette samarbejdspartnere, siger Stig Yding Sørensen. Læs mere på side 18

”Virksomheder med robotinvesteringer bliver mere konkurrencedygtige, får mere succes og ansætter flere folk” Læs mere på side 10 Medfølger som bilag i Jyllands-Posten april 2019

Industri 4.0:

Mange tror fejlagtigt, at industri 4.0 handler om kæmpestore investeringer Danske produktionsvirksomheder kan få langt flere data ud af deres produktionslinjer, end de gør i dag. Sådan lyder det fra Lars Wandahl Sørensen fra Solar. Læs mere på side 20

Fødevarer:

Brexit: UK vil stadig være et vigtigt marked Et hårdt Brexit truer, men direktør for Landbrug og Fødevarer Anne Lawaetz Arhnung nægter at opgive troen på en ordentlig udtræden: – Vi håber selvfølgelig stadig til det sidste, at der findes en løsning. Vi må afvente de demokratiske processer i Storbritannien og, så stå klar til at lytte og hjælpe, hvor vi kan.

Læs mere på side 36-37


CONTENT WITH A PURPOSE

2

INDUSTRI 4.0 LEDER

ANALYSE.

PROFILER I DENNE PUBLIKATION

JOACHIMS TIPS!

European Media Partner er meget stolte over at kunne præsentere medie-kampagnen Analyse: Industri 4.0, fødevarer, transport og byggeri. Robotterne kommer! Men de kommer ikke nødvendigvis til at overtage arbejdspladser. Tværtimod kan de være med til at skabe arbejdspladser ved at øge produktionen. Derfor kan dansk industri gå en lys fremtid i møde, hvis virksomhederne kan få integreret robotter i deres produktion. Hvordan det fungerer i praksis, kan de læse mere om på side 22, hvor faglig leder på Center for Robot Teknologi på Teknologisk Institut, Søren Peter Johansen, åbner op for integrationen af robotter i den danske industri.

Stig Yding Sørensen Seniorspecialist ved Teknologisk Institut

I Danmark har vi traditionelt set altid været store producenter af fødevarer og det er vi stadigvæk. I anden sektion af denne kampagne, sætter vi fokus på fødevarer. For hvordan vil et hårdt Brexit ramme den danske fødevareindustri, når man tænker på, at Storbritannien er det 3. største eksportmarked for den danske fødevareklynge.

Nigel Edmonson Direktør i MADE – Manufacturing Academy of Denmark

Danmark går forrest i kampen for bæredygtighed. Det gør vi b.la. ved at udnytte dét, der tidligere kunne betegnes som ”spildprodukter”. Det kan fx være valle fra osteproduktion, der er rigt på proteiner og derfor benyttes som sportsernæring.

John Lund Key Account Manager i Linak

Udgivelsen omhandler dansk industri, med fokus på industriens teknologiske udvikling. Derfor bliver det svært ikke at anbefale at læse det hele, men jeg vil særligt fremhæve side 10 og 14, der taler om hvordan databaserede løsninger vil spille en vigtig rolle i fremtidens industri. God læselyst! Joachim Uldahl Thomsen Campaign Manager

UDVALGT INDHOLD Industri 4.0 10 Profil – Frank Faurholt 14 IoT – Christian Hannibal 18 Teknologi-udvikling

Anna Lawaetz Arhnung Adm. direktør i Landbrug & Fødevarer

Rigtig god læsning! /Redaktionen

22 Robotter sikrer industriens fremtid 25 M2M Fødevarer 37 Brexit

ANALYSEDENMARK.DK

EKSKLUSIVT FOR WEB

DIGITALT INDHOLD

POPULÆRE ARTIKLER PÅ ANALYSEDENMARK.DK

Elektrikeren i Industri 4.0 Teknologien har altid forandret sig, lige nu går det bare stærkere. Automatisering i industrien gør, at vi i Danmark bedre kan konkurrere, fordi vi ikke skal konkurrere på løn, men på kompetencer,sigerforbundsformand Jørgen Juul Rasmussen fra Dansk El-forbund.

Glæd dig: Robotterne kommer Det er temmelig velunderbygget efterhånden, at det skaber arbejdspladser at automatisere. I hvert fald på den korte bane. Når man bliver mere konkurrencedygtig, får man udvidet sit marked og får nye kunder, og det skaber stillinger andre steder i virksomheden,typiskiorganisationen, siger Kurt Nielsen, der er chef for Center for Robotteknologi på Teknologisk Institut.

ANALYSE #7

Foto: PR-foto

Dansk gastronomi har trange kår Hvis du vil være en virkelig god kok, så kræver det hårdt arbejde. Du lærer ikke at spille violin ved at læse om det eller se andre gøre det på TV. Du skal have fingrene ned i det, Siger Per Thøstesen.

Foto: PR-foto

Foto: PR-foto

DIGITAL KRONIK

40 Klimastyring

Campaign Manager: Joachim Uldahl Thomsen Joachim.thomsen@europeanmediapartner.com

Gå ikke glip af videoer og flere billeder på kampagnesiden.

Senior Campaign Manager: Ayse Özbelleks Managing Director: Irian Rajic Chief Content Officer: Mats Gylldorff Assistant Editor: Marco Guldmann Layout:

Dix:Laumann:grafik

Tekst: Karen Louise Mørk, Aksel Brinck Jensen, Sara Marie Dynesen, Bent Bøkman, Henrik Høgholt Lønne, Flemming Østergaard, Tim Panduro, Lars Graabek.

På kampagnesiden findes der dybdegående analyser og længere artikler og interviews.

Cover photo: PR-foto Distribution: Jyllands-Posten European Media Partner tager forbehold for evt. trykfejl

og farveafvigelser.

CONTENT WITH A PURPOSE

European Media Partner er specialiseret i content marketing. Vi hjælper virksomheder med at nå en præcis målgruppe gennem emnespecifikke aviser, magasiner og kampagnesites. Vi distribuerer relevant information med tankevækkende og aktuelle emner i fokus, og vi skaber og tilbyder den rette medieeksponering for vores kunder. European Media Partner Danmark er en del af EMP International.

Følg os digitalt:

@europeanmediapartnerdanmark

analysedenmark.dk

Giv avisen videre! ANNONCE


ANNONCE – SPONSORERET INDHOLD

”Vi er specialister på køl og frys, og ikke alt muligt andet” Da SCOTSMAN Køleteknik i december 2017 gennemgik et ejerskifte, var én ting klar som is. Virksomheden skulle effektiviseres og fokuseres. Virksomhedens driftsdirektør Kristian Thielfoldt forklarer: ”Vi valgte at skille os af med alt, der ikke havde med vores kerneforretning, som er køl og frys at gøre. Mange kender os fra vores ismaskiner, som bærer Scotsman-navnet, og med udgangspunkt i det har vi valgt et stålsat og iskoldt fokus på det, vi ved noget om og eksperter i – nemlig køle- og fryseteknik.”

S

elvom ejerskabet er nyt, har SCOTSMAN Køleteknik i mere end 45 år forhandlet og etableret alle former for produkter, der relaterer sig til køl og frys til blandt andre medicinalindustrien, sundhedsvæsenet, storkøkkener, hoteller og restaurationer. Hos SCOTSMAN Køleteknik har man valgt at sætte kunden i centrum. Det kan måske lyde som en omgang varm luft, men for Claus Christiansen, der er salgsdirektør, er det faktisk ret konkret: ”Det handler om at kunne levere det, der er brug for, og sikre, at det virker uden problemer. Det betyder, at vi har opbygget en stor erfaring med at designe og levere kundespecifikke løsninger samtidig med, at vi servicerer både det skræddersyede løsninger og standardprodukterne, som vi naturligvis også sælger.” Den bilglade Claus Christiansen sammenligner deres produkter med en god tysk bil: ”De starter hver dag og kører, som den skal. Det

er driftsstabile kvalitetsprodukter, der, hvis man behandler dem ordentligt og de får rettidig service, ikke kommer til at volde problemer.” Kristian Thielfoldt tilføjer: ”Der er mange billige produkter på markedet, hvor kvaliteten desværre afspejler prisen, og det er en stor risiko at løbe i fødevarebranchen, hvor det kan give virksomheder store problemer, hvis produkterne ikke kan sikre kølekæden.” Det vigtigste for Claus Christiansen i jobbet som salgsdirektør altså ikke hvilke produkter han får solgt, men at kunderne er trygge, og kan holde hovedet koldt med de løsninger, de har fået: ”Vi vil gerne være et sikkerhedsnet for slutbrugerne ved at sikre kvalitetsprodukter, at sørge for, at tingene virker, og det gør de via en løbende vedligeholdelse og servicering af produkterne. Vi har også et nødberedskab, så hvis der sker noget, så har vi bemanding, der kan møde op hurtigst muligt og få

tingene til at køre igen.” Udover nødberedskabet er der også tilknyttet udkørende servicemontører, der sikrer, at udstyret hos kunderne overholder Fødevarestyrelsens krav til hygiejne. Det er en ydelse, der er steget i vigtighed ifølge Kristian Thielfoldt, da man i virksomheden mærker fra kunderne, at håndhævelsen fra Fødevarestyrelsen er blevet mere grundig, så nødvendigheden af driftssikkert kvalitetsudstyr er centralt. Derfor er smarte løsninger en integreret del af alle produkter eller mulig som tilkøbsydelse hos SCOTSMAN Køleteknik. Det kan eksempelvis være en digital temperaturmåler med logningsfunktion, hvilket kan dokumentere overfor myndighederne, at temperaturne er holdt. ”Forbrugerne skal kunne stole på kvaliteten af de fødevarer, som de spiser, og det er den tillid, vi gerne vil hjælpe til, er så nem at leve op til som muligt,” afslutter Kristian Thielfoldt.

Kvalitet, funktionalitet og besparelse - kontakt os for kampagnepris www.scotsman.dk

PORKKA blæstkøle- og fryseskab •

undgå brud på kølekæden

hurtig og korrekt nedkøling/frysning

70°C til 3°C på 90 minutter – fra 12 kg til 200 kg per enhed

mulighed for direkte indfrysning

bedre produktionsplanlægning, optimeret produktion og økonomisk besparelse

brugervenlig betjening, ergonomisk korrekt, rengøringsvenlig

PORKKA køle -og fryserum SCOTSMAN brudismaskine

standard og individuelt tilpassede kølerum

efter mål fra 1,4 m³ til 1.000 m³

driftsikker med mange anvendelsesmuligheder

støjsvage, økonomiske, slidstærke og lette at rengøre

optimal fordeling af køling

mulighed for optimeret produktion

konstant iskvalitet og langvarig pålidelig drift

styr på kølekæden

Tak for opmærksomheden. Har du yderligere spørgsmål, så kontakt os her: www.scotsman.dk

-

scotsman@scotsman.dk

-

+ 45 70 15 33 88

Claus Christiansen - cc@scotsman.dk - +45 50 90 00 98 Preben Larsen - pl@scotsman.dk - +45 24 48 63 72


CONTENT WITH A PURPOSE

Ny bølge af automatisering på vej 4

INDUSTRI 4.0

Godt nyt for SMV’er. Nye teknologiske løsninger vil gøre det muligt at anvende automatisering på meget små seriestørrelser, der er tilpasset enkeltkunders behov.

– Styrken i Danmark er evnen til at arbejde sammen i en meget innovativ kultur med flade organisationer og højtuddannede medarbejdere. Det er det, som er innovationens motor, og som er med til at skabe nye succesvirksomheder.

SMV’ers styrke og forretningsmodeller

Så jeg tror meget på, at den fremtidige automatisering vil muliggøre produktion tæt på dit marked – og det vil du se over hele verden – men det afgørende vil være i evnen til at innovere med dit produktionsudstyr, designe og producere helt nye produkter og hurtigt få dem ud på markedet, som vi skal konkurrere med. Der står vi med en rigtig god mulighed, for vi er meget diversificerede og innovative og har et meget åbent og stabilt samfund, som danner en rigtig god basis.

handler meget om, at de er fleksible og skal kunne opfylde kundernes behov med ofte meget små seriestørrelser. Det har været et problem i forhold til automatisering hidtil, fordi der typisk har været tale om anlæg baseret på stor volumen. Men det er ved at ændre sig. – Der er en ny bølge af teknologi på vej, som gør det muligt at håndtere meget små seriestørrelser efter kundernes behov. Der er tale om en standardisering af fleksible komponenter og robotteknologi, som gør det muligt at sætte moduler sammen efter behov og hurtigt omstille det til nye produktioner. Lidt ligesom LEGO-klodser. I den forbindelse er der også en anden fokus. Hidtil har man talt om 100 pct. automatisering, men det har netop været en udfordring med produktion af små serier, så nu er fokus mere på et samarbejde mellem menneske og maskine frem for ren maskine. Resultatet er, at man får en mere agil og fleksibel automationsproces, der kan bruges til flere produkter, siger Nigel Edmondson, direktør i MADE - Manufacturing Academy of Denmark.

Automation er en fusion af teknologier

Vigtigt i forbindelse med automation er også digitale tvillinger og virtuelle simulationer, som kort fortalt handler om, at man kan simulere og optimere brugen af et nyt automationsanlæg i realtid, før det overhovedet er bygget. Men det er blot et eksempel på, hvordan automatisering reelt er en fusion af mange forskellige teknologier. Kunstig intelligens, Big Data, IoT, simuleringsmodeller fra gaming, sensorer, VR, AR, computerkraft, digitalisering, 3D print… – De mange forskellige teknologier kan pludselig give helt nye løsningsmuligheder. For eksempel:

Tekst: Flemming Østergaard

Nigel Edmondson, direktør i MADE - Manufacturing Academy of Denmark.

– Når du har en robot, du skal føde emner til, så kan man bruge en såkaldt bowl feeder. Men den er kun rettet mod et bestemt emne, og det er en teknologi, som er så udviklingskrævende og omkostningstung, at det kan ødelægge hele business casen i en automatisering af mindre serier. Et af vores forskningsprojekter har gået ud på at automatisere hele processen og anvende en digital tvilling på en CAD-model af de komponenter, der skal fødes til robotten og anvendt det til automatisk at designe en model. Og derefter er der lavet en 3D-print af bowl feederen. På den måde har man totalt disruptet en traditionel løsning og skabt en meget billigere, som gør at man vil kunne automatisere opgaver, der ikke tidligere var råd til. Det er det niveau, vi er på nu. Software er med til at designe disse løsninger, optimere dem og i kombination med andre smarte teknologier som 3D print skabe løsninger til at automatisere seriestørrelser i produktionen.

”Styrken i Danmark er evnen til at arbejde sammen i en meget innovativ kultur comnis.”

– eller de har nogle spidskompetencer, som andre ikke har. En SMV er meget mere agil og kan implementere nogle af disse teknologier og eksperimentere ofte meget hurtigere end en større organisation. Og de større virksomheder vil gerne have denne SMV-ånd, som gør, at man kan prøve flere ting og komme hurtigere ud af blokkene.

Han er ikke bekymret for, at danske SMV’er opsluges af store virksomheder, som man har set med digitale virksomheder, der opkøbes af de store tech-giganter.

Det vi arbejder på i Danmark, er at lave et meget stærkt økosystem, hvor vi prøver at få virksomhederne til at arbejde sammen, dele deres erfaringer og viden og lave fælles forskningsprojekter. Det er i vores øjne faktisk ved at lykkes for de forskellige virksomheder, der er i forskellige nicher og ikke er bange for at dele deres viden og arbejde sammen.

Værdiskabelsen i dansk erhvervsliv finder ikke kun sted i de allerstørste virksomheder men i høj grad også i de omkring 300.000 SMV’er. Særligt højvækstvirksomhederne, der af DI i en analyse fra januar 2019 defineres som dem med en årlig fremgang i værditilvækst på mindst 10 pct. de seneste tre år.

– Kigger vi på de danske SMV’er, som jeg kalder nichernes konger, er de typisk nr. 1 eller 2 inden for deres felt. Grunden til, at de stadig eksisterer, er fordi, de evner at levere produkter af meget høj kvalitet, som er meget kundespecifikke

I Tyskland eller England har du store industrier - biler, forsvar, fly – hvor rigtig mange af SMV’erne er konkurrenter til hinanden, og så er de ikke så tilbøjelige til at arbejde sammen, siger Nigel Edmondson og fortsætter:

Kilde: Dansk Industri

Danske SMV’er nichernes konger

FAKTA

94 procent af Danmarks højvækstvirksomheder er SMV’er. De stod for næsten halvdelen af den fremgang i værdiskabelsen, der blev skabt af danske højvækstvirksomheder i 2013–2016. I gennemsnit er 30,8 pct. af virksomhederne i en landsdel højvækstvirksomheder.

VIL DU LÆSE MERE? ANALYSEDENMARK.DK


CONTENT CONTENT WITH WITH A A PURPOSE PURPOSE

INDUSTRI 4.0

LINAK A/S A/S - PARTNER CONTENT LINAK

5 1

Det handler om at styrke kundernes løsning

Sikkerhed, effektivitet, ergonomi og serviceforhold er blot nogle af de ting den danske producent af elektriske, lineære aktuatorer LINAK hjælper kunderne med at tage stilling til, når de skal vælge den rigtige aktuator.

Vi oplever, at vores kunder ønsker at optimere deres arbejdsgange med justerbare arbejdsstationer, reguleringer i produktionslinjen og lignede.

J

ohn Lund har arbejdet hos LINAK Danmark siden 2006, og han værdsætter virksomhedens løsningsorienterede tilgang til kunderne: – Vores kunder kommer med en udfordring, og den forsøger vi at løse for dem. Uanset om de kun har brug for den lineære bevægelse, en aktuator giver, om vi sammen skal lave en styring til dem, eller om vi skal integrere aktuatoren med noget andet udstyr, så vil vi gerne sikre vores kunder den rigtige løsning. Vores kunder er meget forskellige, men vi møder dem der, hvor de er. Den daglige kontakt og samarbejdet med kunderne er for John Lund og hans kolleger en vigtig del af arbejdet: – Det er vigtigt for os at skabe og vedligeholde relationer. Når vi kender vores kunder godt, får vi også et tættere og bedre samarbejde. Og så kan vi bedre være med til at styrke deres løsning. Rådgivningen er kun blevet vigtigere i takt med, at den teknologiske udvikling går hurtigere. Det er derfor vigtigt for LINAK at hjælpe kunderne med at udnytte de muligheder, udviklingen skaber. Elektriske aktuatorer kan i dag klare op til 1500 kilo på én enkelt aktuator, og har samtidig også fået meget højere hastigheder. Det betyder ifølge John Lund, at elektriske aktuatorer er et attraktivt alternativ, hvor man normalt har brugt luft eller hydraulik: – Elektriske aktuatorer har en kæmpe energigevinst i forhold til luft og hydraulik, da effektiviteten er væsentlig større. De er samtidig designet til at køre selv under meget krævende forhold, og tåler vask, uden at den indvendige elektronik tager skade.

linak.com

LINAK har investeret et trecifret millionbeløb på automatisering i deres egen produktion på Als for at sikre en øget kapacitet samt en konkurrencedygtig og stærk produktion, der kan blive i Danmark.

Det er vigtigt for os at skabe og vedligeholde relationer. Når vi kender vores kunder godt, får vi også et tættere og bedre samarbejde. LINAKs elektriske aktuatorer kræver

ikke andet end en strømledning og et styre-/datakabel for at kunne tilsluttes, og aktuatorerne kan tilpasses, så de kan bruges sammen med

stort set alle maskiner og automatiserede køretøjer. De mest moderne aktuatorer har en integreret styring indbygget, hvilket ifølge John Lund har et stort potentiale: – Det giver en masse muligheder for at styre aktuatoren, men især at sikre vedligehold på de rigtige tidspunkter. Hvis der er store datamængder, som virksomheden skal håndtere, vil vi selvfølgelig også kunne rådgive til at finde en løsning, så den viden, der genereres af aktuatorerne ikke går tabt. ØGET AUTOMATISERINGSFOKUS SKABER NY FORRETNING

Automatiseringen er på sit højeste i den danske industri, og det mærkes også tydeligt hos LINAK. Hos det danske datterselskab i Silkeborg,

oplever de også et øget fokus og dermed en større efterspørgsel fra kunder, som ønsker at automatisere deres produktion; – Vi oplever, at vores kunder ønsker at optimere deres arbejdsgange med justerbare arbejdsstationer, reguleringer i produktionslinjen og lignede. Vi arbejder altid ud fra kundens specifikationer, når vi skal udarbejde en løsning til dem. Vi ser, det har stor betydning for vores kunder, at de kan få en komplet løsning, som har mulighed for dataopsamling og er testet i henhold til nogle af de strengeste krav, siger John Lund. Integrationen mellem den digitale verden og den fysiske produktion

bliver mere og mere udbredt,

hvilket LINAK Danmark imødekommer med en række forskellige BUS systemer til deres aktuatorsystemer. Ideen om, at intelligente og samtænkende produktions- og servicenetværk kan selvstyre elementer, har samtidig været med til at åbne op for nye forretningsmuligheder for aktuatorproducenten; – Den øgede opmærksomhed på digitalisering og automatisering betyder, at vi har åbnet op for et helt nyt fokusområde, så vi nu kan tilbyde løsninger til eksempelvis Automated Guided Vehicles (AGV). Vi ser et stort potentiale for interessante udviklingsprojekter inden for dette område, og det bliver spændende at se, hvad fremtiden bringer, siger John Lund. Tekst: Henrik Høgholt Lønne

John Lund har 2200 kollegaer hos LINAK, der har 35 salgskontorer på verdensplan og produktion i Kina, USA, Slovakiet samt Danmark. PR-Foto.


CONTENT WITH A PURPOSE

6

INDUSTRI 4.0

PARTNER CONTENT - AUTOMATION MODULES

Plug-and-play robot forlænger levetiden på ældre maskiner T

svær opgave, mener Lars Jørgensen: – Altså, en industritekniker går 4 år i lære for at programmere en CNC-maskine, og i løbet af 14 dage er man jo 100% uddannet inden for den robot og alt, hvad den kan. På den måde er opgaven, slet ikke så kompleks som det, de går og laver i forvejen.

anken bag robot-systemet Modular var et skabe et

fleksibelt maskinelt hjælpemiddel, der på kort tid skulle kunne omstilles fra én type produktion til en helt anden med mulighed for at flytte maskinen fra lokation til lokation på få minutter. Resultat er en robot, som den ene dag kan føde en CNC-maskine, den næste dag pakke færdige produkter i papkasser og dagen efter noget helt tredje.

Modular-robotter kan hurtigt gå ind og gøre en konkret forskel Selv i små virksomheder: – Hvis man lader robotten overtage Manden bag Automation Modules, produktionen af monotome og direktør Lars Jørgensen fortæller, at man har været igennem en længere Man ventede helt til at systemet var vi står til rådighed med rådgivning, nedslidende arbejdsopgaver, så får de efterspurgte industriteknikkere udviklingsproces med flere protofærdigtestet, før det blev lanceret, så efter robotten er leveret, har det typer, men at han og resten af virk- det ikke er teknikken eller brugerstort set været nok med et par tele- mere tid at bruge på mere væsentlige opgaver. Vores kunder oplever somheden er blevet rigtig godt tilvenligheden, der holder kunder fonopkald eller tre, så har vi haft mindre stress i hverdagen, efter at fredse med den udgave, der nu er væk. Samtidig kommer Modularløst de problemer, kunderne stod de har fået systemet indenfor, og ude på markedet: – Vi var gennem systemet med komplet CE-godmed. oplever, at det kan betale sig at forskellige faser, men er endt med, kendelse, så der ikke skal laves nye automatisere opgaver helt ned til at det er det produkt, vi i Danmark risikoanalyser ved hver ny brug. Samtidig bør produktionsvirksomallerhelst vil sælge, altså den hele og Baseret på erfaringen fra de første hederne også huske på, at de faktisk en-times produktion, siger Lars færdige løsning. Så vi er med lige 15 solgte robotter har man ramt har højt kvalificerede medarbejdere Jørgensen. fra projekteringen til det færdige plet i forhold til brugervenligheden, i sine industriteknikere, for hvem Det er dog ikke bare medarbejprodukt, kunden er tilfreds med. fortæller Lars Jørgensen: – Selvom robotteknologien ikke bør være en

derne, der kan glæde sig. Også CNC-maskinen kan med assistance fra Modular systemet få en længere levetid: – Nu betyder det ikke så meget, om opgaven tager lidt længere tid, end det ville gøre med en moderne maskine, fordi det ældre materielle typisk er betalt, og kan køre langt ud over afbetalingsperioden. Ved at bruge en robot kan man også mange gange bruge en ældre, 1-spindlet drejebænk i stedet for at investere i en ny 2-spindlet, fortæller Lars Jørgensen. Interessen for robotten kommer især fra jern- og maskinindustrien, men Lars Jørgensen ser få begrænsninger i forhold til de muligheder, robotten tilbyder: – Vi har en virksomhed, som laver dele til kloakindustrien, men det kan også være møbelindustrien eller køkkener. Vi har endda en kunde, der printer skilte, der bruger robotten. Så mulighederne er store. Tekst: Henrik Høgholt Lønne

www.automation-modules.com PARTNER CONTENT - ICS A/S

ICS A/S – Industriens problemløser er klar til fremtiden Madsen pointerer, en række væsentlige fordele for virksomhederne: – På den måde sparer virksomhederne en masse tid, og de behøver ikke at sætte sig grundigt ind i de forskellige komponenter. De skal bare lære at betjene dem. Alt det komplicerede sørger vi for at fjerne.

Industri 4.0 er for mange virksomheder en uoverskuelig affære. Behovet for øget automation og kommunikation med data er altafgørende, og det udfordrer virksomhederne. ICS står klar med kompetent rådgivning, så virksomhederne kan ruste sig til fremtidens industrielle virkelighed.

S

MERE END 30 ÅRS ERFARING

iden 1986 har handels- og inge-

niørvirksomheden ICS leveret industrikomponenter indenfor aftastning, positionering og sikkerhed til virksomheder i alle brancher. De har agentur på 16 forskellige leverandører, og er dermed danske forhandlere af disse leverandørers produkter. Det betyder, at de har en bred palette af forskellige komponenter, og ikke er afhængige af én leverandør, hvilket mange tilsvarende virksomheder er. Derfor kan de kan levere mere komplette systemer, hvilket der i høj grad er brug for i omstillingen til industri 4.0.

ics.as

AC58 EtherCAT. Foto:ICS

NYT KONCEPT

En af udfordringerne for virksomhederne er tiden. De har ikke har tid til at sætte sig ind de forskellige komplicerede komponenter, hvilket også er grunden til at de ikke prioriterer automationsoptimering. Derfor har ICS lanceret et nyt koncept, hvor de leverer komplette systemer, der skal imødekomme udfordringen og behovet for øget automation og kommunikation mellem data.

Frederik Madsen, produktchef hos ICS forklarer: – Vi er begyndt at tilbyde indkøring af alt, der har med sensorer og komponenter at gøre. Det vil sige, at kunderne monterer det hele selv rent fysisk, og så kommer vi, og kører det ind, og får det hele til at spille, som kunderne gerne vil have det. Det nye koncept har, som Frederik

ICS har mere end 30 års erfaring indenfor problemløsning i industrien, hvilket betyder, at de på forhånd kender til de fleste typer problemer, deres kunder støder på. Overordnet løser de tre for-skellige typer af problemstillinger. Frederik Madsen forklarer: – Den første type, vi har, er opgave løsning, hvor vores kunder har en specificeret opgave, der skal løses, som vi så med vores lange erfaring løser ud fra de mange forskellige produkter, vi forhandler. Frederik Madsen kalder den anden type problemstilling, ICS løser for kunderne, for vareerstatning:

– Det kan for eksempel være erstatning for en udgået vare, hvor vi kan erstatte 1:1. Selv, hvis den oprindelige vare, kunden har brugt de sidste 30 år, er udgået, går vi ind og finder ud af, hvad den kunne, og finder en tilsvarende vare, der kan erstatte den 1:1, så de ikke skal ændre på noget. Den sidste problemtype, Frederik Madsen beskriver, er rådgivning om produkt- og produktionsudvikling i samarbejde med kunderne: – Indenfor vores speciale aftastning, positionering og sikkerhed rådgiver vi kunderne, om hvordan og hvorledes de kan udvikle deres produkter og produktion. ICS’s store styrke er deres alsidighed

og det, at de har flere forskellige produkter stående, hvilket er ensbetydende med, at de hele tiden kan tilbyde virksomhederne den bedste løsning.

Tekst: Louise Kent


CONTENT WITH WITH CONTENT A PURPOSE PURPOSE A

INDUSTRI 4.0 INDUSTRI 4.0

PARTNER CONTENT TECHNODANINDUSTRIAL INDUSTRIALCONTROLS CONTROLS A/S A/S - PARTNER TECHNODAN CONTENT

Brüel Systems dataopsamling.

7 1

Foto: Technodan

Technodan automatiserer over hele verden Den nordjyske tavlebygger og systemintegrator virksomhed effektiviserer og automatiserer produktionslinjer over hele verdenen. Virksomhedens løsninger retter sig især mod fødevareindustrien og ikke mindst mod Industri 4.0.

M

ed vanlig jysk beskedenhed

gør de ikke meget væsen af sig i medierne. Men i det internationale erhvervsliv ved man godt, hvem de er. Technodan Industrial Controls (TIC) – som laver automationsløsninger til projekter over hele verden.

sesplaner, som sikrer, at TIC altid er på forkant med den seneste udvikling inden for automationsteknologien, hvor det går rivende hurtigt. Målsætningen er at være den bedste leverandør af totale automationsløsninger til de danske maskinbyggere og større slutkunder med egen maskinproduktion eller projektafdeling. TIC sigter imod konstant at være førende i udvikling af løsninger til komplekse maskiner og procesanlæg.

Målsætningen skal opnås ved at fastholde, udvikle og uddanne medarbejderne samt ved at fortsætte det positive og udviklTIC er en fusion af tre automations- ende samarbejde med samarbejdsfi rmaer – Technodan, Technodan partnerne. Desuden bestræber Randers og IC-AUTOMATION TIC sig på at være den bedste – og har specialiseret sig i løsning- sparringspartner for derigennem er til avancerede maskinstyringer at sikre de bedste løsninger for kunderne. TIC lægger vægt på at og procesanlæg. Medarbejderne arbejde for længerevarende relahar alle en lang erfaring fra forskellige grene af automationsbran- tioner til kunderne, da begge parter får mest gavn af at opnå en chen og er hver især specialister gensidig fortrolighed, hvor man inden for hver deres område. Tilsammen udgør det et stærkt team, er ikke i tvivl om hinandens der kan løse alle opgaver omkring standpunkter, krav, forventninger og ønsker. industriel automation. Alle medarbejdere deltager til stadighed på fastlagte kurser ifølge virksomhedens uddannel-

tic.dk

INDUSTRI 4.0 OG DATAOPSAMLING

Som en naturlig del af den udvikling der er i samfundet, er Industri

4.0 en meget vigtig parameter i de løsninger, der udvikles af TIC. Der har altid været opsamlet data om de processer og produktioner der foretages, men der er kommet meget mere fokus på både dataopsamling, præsentation af disse data og datarapportering af den løbende produktion. Derudover er effektiviteten og omkostningerne af den løbende produktion blevet et varmt tema for alle producenter, og derfor indgår værktøjer til dette i alle TIC-løsninger. TIC’S KOMPETENCER ER KENDT I UDLANDET

TIC udvikler automationsløsninger til en bred vifte af maskiner og anlæg og hele produktionslinjer. Det indebærer både hardware og programmering samt tavlebygning og el-montage. TIC arbejder i stort set alle brancher, men har lavet mange projekter inden for fødevareindustrien. Bl.a. i slagteriindustrien både med enkeltmaskiner og samlede projekter. Samt fi skeindustrien, hvor TIC har specialviden inden for fabrikstrawlere til reje, surimi, hvidfi sk, krabber og meget andet.

Eksempelvis har TIC leveret automationsanlæg til FT Alaska Ocean – et verdens største fi skefartøjer – som er kendt for at være leverandør af fi sk til McDonald’s.

Som udviklingen tydeligt viser, skal vi som teknologivirksomhed være helt oppe på ”beatet”. Fiskefartøjers produktionslinjer adskiller sig fra landbaserede, hvor der er et stabilt flow i produktionslinjen. Derfor kræves der andre løsninger. Dertil kommer, at fartøjerne bevæger sig rundt over enorme områder på de store oceaner. Fra Grønland og den nordlige del af Canada og helt ned til Antarktis. Det stiller særlige krav til servicering af anlæggene. Men ikke alle TIC’s projekter går i fi sk. Virksomheden har fx også lavet flere store projekter

for EM Cheste Meat Production – en slagterikoncern i Spanien. Styringer til svømmehaller og badeland, bl.a. til Ankerskogen Hamar – Norges største badeland. Og i slagteri regi har en lang række af Danish Crown og Tulips produktionsfaciliteter i Danmark og udlandet haft besøg af TIC, der har været involveret i slagteriernes produktionslinjer på en lang række områder. FREMTIDEN BLIVER DIGITAL

– Som udviklingen tydeligt viser, skal vi som teknologivirksomhed være helt oppe på ”beatet”. Selv om Industri 4.0, Virtual Reality, robotteknologi, digitalisering og Big Data for mange lyder som fremtidsscenarier, ligger det allerede klart i rigtig mange produkter, og vi vil i TIC forsætte den rejse, der er startet, sammen med vores mange eksisterende og nye innovative kunder, siger Torben Kjergaard Madsen, Managing Director i TIC. Tekst: Flemming Østergaard


CONTENT WITH CONTENT WITH A PURPOSE A PURPOSE

PARTNERINDUSTRI CONTENT 4.0 1

INDUSTRI 4.0 CONTENT - ENERGYSOLUTION PARTNER 8

Automation er nødvendig for industrivirksomheders overlevelse Automation er kommet for at blive. Hvis industrivirksomheder skal være konkurrencedygtige fremover, er de nødt til at følge med udviklingen, og lave forbedringsprojekter indenfor automatisering. Derfor rådgiver ingeniørfirmaet EnergySolution virksomheder i at rustesig til fremtiden.

FLERE ARBEJDSPLADSER

U

dviklingen løber stærkt i industrien disse år, og det stiller høje krav til virksomhederne. Hos EnergySolution, som er specialister i at rådgive i profitabel optimering i blandt andet produktionsvirksomheder, er beskeden er klar: Udvikl jer eller dø! Det betyder, at hvis ikke virksomheder løbende tilpasser sig, og laver automatiserede løsninger, risikerer de ikke at kunne konkurrere på prisen, og i sidste ende at måtte dreje nøglen om inden for en kort årrække.

Foto: EnergySolution

både rådgivning, programmering og komponentsalg i forbindelse projekt- og afdelingsleder i med automation. Hidtil har de EnergySolution, er der stadig mange virksomheder, som ikke har primært rådgivet virksomheder i at sikre en hensigtsmæssig styring og fået øjnene op for alvoren: – Vi oplever mange, som vurde- kontrol. Nu kan de udover at lave programmeringen og styringen, rer, at de enten ikke har tid eller råd til at optimere lige nu. Det kan også inkorporere den nødvendige være nok så rigtigt, men man løber hardwarei løsningerne. i virkeligheden en kæmpe risiko ved ikke at foretage sig noget. Ifølge Jesper Veilstrup, som er

For at imødekomme kundernes behov besluttede EnergySolution for nylig at udvide deres forretning ved at købe en automationsvirksomhed. På den måde kan de lette arbejdet yderligere for de virksomheder, de rådgiver. Det betyder nemlig, at de nu kan levere en helhedsorienteret løsning med

energysolution.dk

Vi oplever mange, som vurderer, at de enten ikke har tid eller råd til at optimere lige nu.

SUCCESHISTORIE

EnergySolutions kernekunder befinder sig især indenfor metal, plast, elektronik, fødevarer og foderstoffer, og en af deres store succeshistorier er med en større minkfoderproducent. – Via automationsprojekter på køl og dosering har vi sammen med kunden været i stand til at reducere prisen på foderet væsentligt, hvilket har givet virksomheden en stor konkurrencefordel på markedet, forklarer Jesper Veilstrup, og fortsætter: – Vi gennemgik deres produktion metodisk for at se, hvor den kunne optimeres, og hvilke steder der ikke var styring, eller hvor den eksisterende styring skulle forbedres.

Det er uhyre sjældent, at der er nogen, der mister deres arbejde på den her konto. Det skal ikke være historien. De kan bidrage til noget, der er endnu mere fornuftigt, så man i virkeligheden sikrer, at virksomheden også er der om tre år.

At produktionsoptimering via automation kan øge konkurrencedygtigheden skyldes, at virksomhederne enten kan øge produktionen eller reducere deres omkostninger. Samtidig kan det bruges til at mindske spild og råvare-forbrug, eller til at automatisere processer, så der bliver frigivet arbejdskraft, der i stedet kan varetage andre opgaver. En af de positive effekter, automationsoptimering har, men som mange misforstår, er, at det i høj grad er med til at skabe flere arbejdspladser. Jesper Veilstrup uddyber: – Det er uhyre sjældent, at der er nogen, der mister deres arbejde på den her konto. Det skal ikke være historien. De kan bidrage til noget, der er endnu mere fornuftigt, så man i virkeligheden sikrer, at virksomheden også er der om tre år. Frygten for at automation og robotter kommer til at overtage arbejdspladser er ubegrundet. I stedet for at gøre folk arbejdsløse, er automation og robotter med til at skabe flere arbejdspladser på sigt. I og med at automation styrker virksom hederne ved at øge deres produktionsevne og konkurrencedygtighed, kan der ansættes endnu flere folk, hvilket ikke kun er til gavn for virksomhederne, men også de ansatte. Det er de færreste virksomheder, der bruger automatisering og robotteknologi, som får færre ansatte på den baggrund. De får oftest flere folk, fordi de er mere succesrige, fastslår Jesper Veilstrup. Tekst: Louise Kent

Engineering & Automation


CONTENT WITH A PURPOSE

INDUSTRI 4.0

XCELGO - PARTNER CONTENT

1 9

Xcelgo bruger deres softwareplatform til at teste automationsanlæg. Foto: Xcelgo

Xcelgo tester automatisering for virksomheder, før det er sat i drift Med dynamiske softwaremodeller og simulationer kan virksomheden i Ry teste et nyt automationsanlæg på skrivebordet, før det er bygget.

K

unstig intelligens, robotter, digitalisering, algoritmer.

Det er hotte temaer i tiden, og det handler om at gøre tingne lettere for os. Det handler om automatisering. Og i en digitaliseret, globaliseret verden med benhård konkurrence er det ikke et spørgsmål om automatisering skal tages i brug, men snarere hvordan. Virksomheder, der ikke indarbejder det som en naturlig del af driften, vil ikke overleve.

driftstop og udvikle i nye retninger gennem Virtual Commissioning (virtuel idriftssættelse). AUTOMATIONSANLÆG KAN TESTES PÅ SKRIVEBORDET

– Virtual Commissioning gør det muligt at teste automationsanlæg på skrivebordet. Normalt ville man først kunne teste et nyt anlæg, når det er bygget, mens man ville være nødt til at stoppe produktionen for at teste forbedringer af et kørende anlæg. Men nu kan man i stedet teste på en digital tvilling. Ved at teste styresystemet på den digitale model derhjemme på kontoret, får man hurtigt et overblik over, hvor mange rettelser, der skal til for, at anlægget kører optimalt, og hvor i værdikæden årsager til fejl og forbedringer ligger, siger Bent Aksel Jørgensen, CEO i Xcelgo.

Xcelgo, et internationalt orienteret software- og konsulentfirma i Ry, har specialiseret sig i hvordan. Virksomheden har udviklet den industriførende softwareplatform Store virksomheder som Danish Experior til at lave ”digitale tvilling- Crown, Københavns Lufthavn og er” af automationsanlæg. BEUMER har benyttet Xcelgo’s software til denne form for moEn digital tvilling er en dynamisk derne 3D modellering i mange 3D softwaremodel af en fysisk ting sammenhænge. Men også små og eller et system. Tvillingen fungerer mellemstore virksomheder (SMV) som en bro mellem den digitale og har draget nytte af mulighederne. den fysiske verden og gør det muligt Eksempelvis har Riantics A/S, at analysere anlægget på compute- specialist i logistikstyring, anvendt ren. På den måde kan man afværge Experior og Virtual Commissioproblemer, før de opstår, forhindre ning til at teste og validere firmaets

xcelgo.com

softwarebaserede logistikløsninger. Og Tricon A/S, en international leverandør af industrielle automationsløsninger, har i årevis anvendt Experior og Virtual Commissioning til at fastholde en høj konkurrenceevne i eftermonteringsprojekter ved at forbedre systemkapacitet og performance gennem optimering af PLC-styring.

Virksomheder ser i stadig højere grad nødvendigheden i at digitalisere deres arbejdsgange, mens de virksomheder, som vi allerede arbejder med, efterspørger flere og flere muligheder for at digitalisere yderligere med brug af Virtual Reality, Augmented Reality og kunstig intelligens.

STIGENDE INTERESSE

Xcelgo oplever en stærkt stigende interesse for deres software og rådgivning. – Virksomheder ser i stadig højere grad nødvendigheden i at digitalisere deres arbejdsgange, mens de virksomheder, som vi allerede arbejder med, efterspørger flere og flere muligheder for at digitalisere yderligere med brug af Virtual Reality, Augmented Reality og kunstig intelligens. Vi oplever, at det har noget at gøre med at alle de unge, der lige nu går fra uddannelse og ud på arbejdsmarkedet, vil arbejde med moderne digitale værktøjer og efterspørger dette af deres fremtidige arbejdsgivere. Det er netop de unge, der hurtigt fanger brugen af for eksempel digitale tvillinger, og de er gode til at udfordre de ældre medarbejdere, der er vant til de gamle arbejdsgange. De erfarne og de unge danner sammen det ”dream team”, der skal til, for at automatiseringsprocessen i den enkelte virksomhed gennemføres bedst muligt. BEHOV FOR EN MULTIDISCIPLINÆR TILGANG

Det er dog langt fra altid, at processen med at forstå behovet for automatisering eller blot de nye

teknologiske muligheder foregår gnidningsfrit. Det hænger sammen med, at udviklingen er gået så stærkt, at uddannelsesniveauet i mange virksomheder ikke er fulgt med. Kompetencerne er ofte ikke til stede i tilstrækkeligt omfang blandt de eksisterende medarbejdere, der har skabt succes i en tid, hvor betingelserne var anderledes. Der skal tænkes nyt, og ledende medarbejdere skal finde de rette supplerende kompetencer blandt yngre, nyuddannede der boltrer sig i digitale værktøjer som fisk i vandet. – Det er vigtigt, at man forstår, at der i en automatisering er behov for en multidisciplinær tilgang. Man skal få styr på, hvad der er brug for af nødvendige kompetencer og så sætte holdet derefter. Og det er ikke blot at hyre fem kandidater fra universitetet. Det er en blanding af universitetskandidater, PLC-programmører, CAD-eksperter, netværksspecialister, softwareudviklere. Teknologiske håndværkere vil jeg kalde det, som skal fungere i et tæt samspil med de garvede i virksomheden. Når du har det hold på plads, så er du klar til at gå i gang. TEKST: Flemming Østergaard


CONTENT WITH A PURPOSE

10

INDUSTRI 4.0 PROFIL

Digitalisering er afgørende for dansk industri SMV’er i Danmark spørger ikke længere ”hvorfor?”, men ”hvordan?”. Men der er ikke noget let svar på det spørgsmål. Digitalisering er komplekst.

Automatisering har jævnligt været et heftigt debatteret tema siden opfin-

delsen af dampmaskinen og senere brugen af andre energikilder, der har bidraget til at aflaste manuel arbejdskraft. Forskere på Oxford University satte fornyet gang i debatten i 2013 med konklusionen om, at 47 pct. af kendte amerikanske jobs kan blive automatiseret inden for de næste 10-20 år. Siden fulgt op med lignende undersøgelser og konklusioner for USA og mange andre lande af diverse konsulenthuse, centralbanker og tænketanke. – På den korte bane kan man sige, at hvis jeg køber den robot, hvor bliver mandens job så af? Men erfaringerne fra mange danske virksomheder viser faktisk, at virksomheder med robotinvesteringer bliver mere konkurrencedygtige, får mere succes og ansætter flere folk, siger Frank Faurholt, der er formand for Dansk Automationsselskab (DAU). Automatisering har for alvor taget fart i årene efter finanskrisen, hvilket har betydet, at den store outsourcing til lavtlønsøkonomier er stoppet, og der er hjemflaget flere arbejdspladser, fordi produktionens lønandel har kunnet reduceres kraftigt. Men der har også været en modsat rettet

trend, idet der ikke har været grund til at hjemflage produktionen, hvis det største salg alligevel finder sted i Asien eller andre regioner. Frank Faurholt følger den teknologiske udvikling inden for automatisering, robotteknologi, kunstig intelligens og digitalisering meget tæt og deltager i mange konferencer og netværksmøder, hvor han taler om disse emner og møder et hav af spørgsmål.

og automatisering, så var reaktionerne fra SMV industrilederne ofte ’hvorfor?’. Det gik jo meget godt. Men i dag er det mere skiftet til ’okay, forklar mig så hvordan’. Og her må jeg så ofte desværre svare dem, at det ved jeg ikke. Forklaringen på det er, at en digital omstilling er kompleks. Det er ikke en hyldevare, man kan købe hos selv de bedste konsulenthuse, for der er så mange forskellige ele-

”Big Data kan afdække problemer, som du ikke vidste, du havde.” Især fra de mindre og mellemstore virksomheder (SMV), der ikke har de samme ressourcer og finansielle råderum som de store virksomheder - og derfor ofte reagerer langsommere på nye trends og trusler. Han understreger, at automatiseringen på ingen måde er slut, men det altoverskyggende tema er nu den del af automatiseringen, som falder ind under digitalisering og det er et område, der for alvor vil eksplodere i de kommende år. – Når snakken for fem år siden faldt på disruptions, digitalisering

menter og forskellige behov hos de enkelte virksomheder samtidig med, at den teknologiske udvikling går så rasende hurtigt, at der løbende opstår nye muligheder. – Alle efterspørger virksomhedscases, som man mere eller mindre kan kopiere, men de findes langt fra altid. Mit bedste råd er derfor altid, at man søger inspiration, erfaringsudveksling og brainstorming med andre virksomheder, universiteter, foreninger og netværk som DAU, RoboCluster og MADE.

Før en virksomhed begynder at foretage større IT-investeringer, skal

der tages to skridt. Det første går på at få ryddet op. Gennemgå virksomhedens arbejdsprocesser ved gammeldags LEAN og få strømlinet virksomheden. Det andet skridt handler om erkendelse. At indse, at verden forandrer sig så hastigt, så det der har været en succesformel tidligere, ikke virker længere. En svær proces for garvede folk med år på bagen, men den ender som regel med, at der ansættes yngre kræfter i virksomheden med nye tilgangsvinkler og idéer. Når de to skridt er taget, er fundamentet lagt for den digitale transformation. Som løst defineret handler om at udnytte de digitale muligheder med enorm computerkraft, dataindsamling og rækkevidde. Forhold, der betyder, at man kan løsrive sig fra fysiske begrænsninger. Det handler også meget om deling af viden - som ikke længere ligger i et ringbind i et pengeskab, men er tilgængeligt for hele virksomheden i digital form.

Frank Faurholt fremhæver Big Data

som et af de helt store temaer i de kommende år.

– Big Data er lidt som hønen og ægget. Nogen vil sige, at du bliver nødt til at finde ud af, hvordan du vil løse et kendt problem, og så kan du samle data ind på det. Andre vil sige - saml bare alt ind. Big Data kan afdække problemer, som du ikke vidste, du havde. Begge tilgangsvinkler er rigtige, men det er den anden, der er den mest spændende ved Big Data. Man kan indsamle utroligt mange data på alt fra kundeadfærd, salgsmønstre og produktkvalitet til det helt jordnære som virksomhedens energiforbrug. De store ressourcestærke danske virksomheder er altid med i frontlinjen og også mindre eksportvirksomheder kender betydningen af at udnytte digitaliseringens muligheder i den skrappe globale konkurrence. – Det er mere SMV’erne, der kun er til stede på hjemmemarkedet, der skal passe på. Den digitale transformation er som et tog, der aldrig når endestationen. Det afgørende for virksomhedernes overlevelse er at komme med og ikke blive efterladt på perronen. Tekst: Flemming Østergaard

ANNONCE

Tele løsninger

GPS og telemetri løsninger

Hovmark data forhandler førende IPteleselskaber, samt telefoner og udstyr i bedste kvalitet. Microsoft Teams er fremtidens tele-løsning. Foruden traditionelle løsninger, tilbyder vi løsninger med kombinerede providere, således at f.eks. flere lande kan integreres i samme Teams-løsning.

Vores transport gruppe er eksperter i GPS overvågning, flådestyring, rute planlægning, bil-disponering, TomTom integration. Vore udviklings afdeling løser special opgaver relateret til branchen, herunder EDI-løsninger, telemetri og dataopsamling opgaver.


CONTENT WITH A PURPOSE

Foto: Hans Søndergård/Dansk Industri

PROFIL INDUSTRI 4.0 11

FAKTA Dansk Automationsselskab (DAU) er en selvstændig forening under Dansk Industri, der har som mål at fremme vilkårene for automation i Danmark. Selskabet understøtter erfaringsudveksling om teknologiudvikling og forretningsmodeller og giver inspiration til nye automationsløsninger. Læs mere om DAU på www.dau.dk

ANNONCE

Industri IT Vore support afdeling er specialister industri netværk. PLC’er og andet automatik udstyr kræver ofte særlig viden for at sikre en optimal drift. Vi tilbyder specielle netværks løsninger til industri formål, herunder VPN-servere, overvågnings udstyr og software løsninger. Backup og ransomware beskyttelse er også vigtige komponenter i vores løsninger.

Hovmark Data

– IT, Udvikling og Industri IT Vi er 10 medarbejdere i Esbjerg, som arbejder med: - IT-Support - Programmering - Database udvikling - Elektronik udvikling - Telemetri løsninger

www.hovmark.dk


CONTENT WITH CONTENT WITH A PURPOSE A PURPOSE

1 12

INDUSTRI INDUSTRI 4.0 4.0

PARTNER CONTENT CONTENT - VK DATA PARTNER

VK DATA optimerer lager- og produktionsstyring Virksomheden leverer brugervenlige softwareløsninger, der skaber overblik og optimerer de særlige udfordringer, som produktionsvirksomheder har.

V

idendeling og effektivisering

er begreber, der har større betydning end nogensinde for produktionsvirksomheder i den hårde konkurrence, hvor høj kvalitet, lave omkostninger og hurtig levering er nøgleparametre. VK DATA i Tønder, der i år kan fejre 25-års jubilæum, har specialiseret sig i at skabe optimering af lager- og produktionsstyring. – Vi hjælper virksomheder, der har brug for effektivisering og overblik. Vi har specialiseret os i lagerstyring og produktionsstyring, og vi har et stærkt team, der kender til de forskellige processer og udfordringer, som en produktionsvirksomhed ofte har, siger Visti Kristensen, direktør i VK DATA. KERNEN ER ODOO ENTERPRISE

Kernen i VK DATA’s løsninger er Odoo Enterprise, en avanceret og meget brugervenlig software, der på globalt plan har over fi re millioner brugere – dobbelt så mange som Navision. I Odoo fi ndes forskellige moduler til at tage sig af mange forskellige delområder af virksomhedens drift. Udover lagerstyring, kvalitets-

vkdata.dk/r/dlc

sikring, forebyggende vedligehold og produktionsstyring er der fx også moduler til styring af salg og ordrer, abonnementer, webshop, fakturering, indkøb, e-mail marketing, projekter og fi nans. I alle tilfælde er der tale om apps, der er tilpasset PC, Mac, iPad og smartphones. I modsætning til de fleste andre typer software i samme kategori er det ikke licensbaseret, men er et Open Source-program, der løbende udvikles, og som kunderne får adgang til via VK DATA. Det belgiske selskab bag Odoo certificerer rådgivervirksomheder efter forskellige kriterier, og VK DATA er det eneste danske selskab, der har den højeste certificering. Adgang til at bruge Odoo Entreprise er lidt som at tegne en forsikring, forklarer Visti Kristensen. VK DATA står bag kunden og Odoo står bag VK DATA med en service og support, der giver respons på problemer normalt inden for 48 timer. OPTIMERING OG EFFEKTIVITET I PRODUKTIONEN

VK DATA arbejder med mange forskellige brancher. Produktionsvirksomheder udgør størstedelen og udtrykker stor interesse for de muligheder, som Odoo giver. Med den avancerede software slipper man fx for tidsregistrering i produktionen, idet man kan lave en præcis planlægning baseret

Vi hjælper virksomheder, der har brug for effektivisering og overblik. Vi har specialiseret os i lagerstyring og produktionsstyring, og vi har et stærkt team, der kender til de forskellige processer og udfordringer, som en produktionsvirksomhed ofte har. direkte på reelle fremstillingsgange. Man kan vise arbejdssedler under produktionen og procesadvarsler til medarbejderne vedrørende kvalitet eller ændringer m.m. MRP, kvalitetssikring, forebyggende vedligeholdelse og PLM er fuldt integreret i systemet, og man kan indsamle data i realtid fra produktionsudstyret ved hjælp af API. En særlig IoT-boks er udviklet, som formidler kontakten mellem sensorer og maskiner og indsamler data til behandling.

Odoo giver bl.a. disse løsninger på klassiske problemstillinger:

• Overblik over vareflows, så man undgår mangelsituationer. • Overblik over planlægningen af ressourcer og råvarer. • Effektivitetsmålinger – OEE, LEAN osv. • Kvalitetssikring med kvalitetskontrol som er sporbar. • Overblik over stopårsager, som skal undgås med forebyggende vedligehold i Odoo. • Videndeling som i Odoo løses med logning og central registrering i den indbyggede kommunikationsplatform. – Første skridt for en virksomhed, der ønsker effektivisering og overblik med Odoo, er at identificere behovet. Vi starter med at afdække de egentlige behov gennem vores ekspertteam, som har en meget stor erfaring – og behovene er ofte ret forskellige. Vi har leveret løsninger til over 200 virksomheder og ikke to har været ens. Så det er afgørende at få identificeret behovene i den enkelte virksomhed, og vi har erfaring fra alle de områder, som en virksomhed består af. Men det handler også om mere end behovet lige her og nu. Vi skal også have et godt indtryk af, hvor de er på vej hen, for at kunne give dem den bedst mulige løsning med optimering af processerne.

ODOO BANER VEJEN FOR VIDENDELING

I den særligt store erfaring med produktionsvirksomheder træder visse problemstillinger tydeligt frem. Mange er konservative i deres tankegang og kan have svært ved at tænke nyt. Denne tilgang indebærer også ofte, at meget stor viden er koncentreret i hovedet på nogle få nøglemedarbejdere, og det er på ingen måde optimalt og indebærer også en stor risiko for fejl. – Videndeling er et centralt element i effektiviseringen. Vi skal have trukket viden ud af hovedet på folk og gjort det tilgængeligt for virksomhedens andre medarbejdere via Odoo Enterprise. Det er vores erfaring, at det øger effektiviteten markant og bliver en stor gevinst for virksomheden, siger Visti Kristensen. TEKST: Flemming Østergaard

Du kan læse mere på https://vkdata.dk/r/dlc


CONTENT WITH A PURPOSE

INDUSTRI 4.0

HN GROUP A/S - PARTNER CONTENT

13

HN Group A/S er på forkant med kundernes behov HN Group A/S, der både skal være hurtige og fleksible for at tilpasse sig kundernes forskellige behov.

I en hård konkurrenceverden skal man som leverandør forstå kundernes situation og behov og tænke i kvalitet, hastighed, pris og kundespecifikke løsninger for at sikre et langsigtet tillidsforhold.

H

N Group A/S med mere end 40 års erfaring i branchen leverer sprøjtestøbte og thermoformede plastemner til industrien i Danmark og resten af Europa. Virksomheden, der har stor fokus på bæredygtighed i produktionen, hviler på tre ben – sprøjtestøbning, thermoformning og støbeværktøjer. SPRØJTESTØBNING

Uanset hvilken sprøjtestøbning kunderne har brug for, kan virksomheden hurtigt løse opgaven på en af de 52 højteknologiske sprøjtestøbemaskiner. Virksomhedens motto – kan det automatiseres, så skal det automatiseres – afspejler sig i det meget fleksible LEAN-optimerede produktionssetup, som gør det muligt at håndtere serieproduktion af høj volumen og ned til helt små serier på 10 stk. med stor fokus på kortest mulig Time to Market. HN Group A/S dækker alle behov for plaststøbning ud over enkeltkomponenter i små og store seriestørrelser – fra prototyper, nulserier, prøveværktøjer og efterbehandling af støbte emner til avancerede 2K- og 3K-emner og indstøbning af komponenter i metal, messing, rustfrit stål og stansedele i én produktionsproces. Plasttyper forædles hele tiden med nye og værdiskabende egenskaber. En udvikling, som gør, at mange virksomheder gennem de seneste år har fået øjnene op for de nærmest uendelige muligheder med plast, som en økonomisk fordelagtig erstatning for metal-komponenter. THERMOFORMNING

HN Group A/S råder over fem

hngroup.dk

Sprøjtestøbning. Foto: HN Group A/S

produktionslinjer til thermoformning af emballager, foldeblister, transportbakker, indsatser og lignende. Ekspertisen rækker bredt og dybt, og gør den jyske plastekspert i stand til at levere SLS-modeller, prøveforme og færdige prøver på meget kort tid.

For at vi kan fastholde vores stærke position på markedet er der en række kriterier, som vi konstant skal leve op til.

for en lang række industrier. Produkterne omfatter fx emballager til medico, fødevareemballager til brug i automatiserede pakkelinjer, foldeblister og displayemballage, transportbakker til bl.a. systmer med Pick & Place-robotter, æskeindsatse. STØBEVÆRKTØJER

En af de ting, der har skabt HN Group A/S’s unikke position inden for plastproduktion, er værktøjsafdelingen.

De nuværende 12 værktøjsmagerne har stor ekspertise og erfaring i at designe, fremstille, teste og evaluere sprøjtestøbeværktøjer til enhver type plastemne. Designet udføres i 3D CAD, og værktøjsmagerne har herefter 10 forskellige bearbejdningsanlæg til rådighed til at fremstille det færdige værktøj. HN Group A/S leverer thermoformede produkter til kunder inden Uanset opgavens karakter er

– For at vi kan fastholde vores stærke position på markedet er der en række kriterier, som vi konstant skal leve op til. Vi skal være fleksible, hurtige og samtidig holde omkostningerne så lave som muligt. Konkurrencen er hård i et globaliseret marked, kunderne er pressede og skal kunne levere kvalitetsprodukter meget hurtigt og til konkurrencedygtige priser. Derfor er det vigtigt, at vi har et meget fleksibelt LEAN optimeret produktionssystem – så automatiseret som muligt med den nyeste robotteknologi og konstant fokus på at tilføre værdi uden øgede lønomkostninger, siger salgsdirektør, Allan Hansen, og fortsætter: – En vigtig nøgle til succes ligger i det optimale miks mellem mennesker og automation. Vores meget kompetente og erfarne medarbejdere er konstant opdaterede på de nyeste teknologier og udviklingen i plastindustrien og sikrer et meget tæt innovativt samarbejde med kunderne, der opfylder deres behov HN Group A/S derfor altid i for udvikling og specifi kke løsstand til at skabe et perfekt værktøj ninger fra store produktioner helt – også prøveværktøjer og protoned til prototyper. Samlet har vi et typeværktøjer. koncept af produktion, teknologi og menneskelige kompetencer, Med værktøjsfremstilling og sprøjtesom gør, at vi lynhurtigt kan skabe støberi under samme tag kan virkløsninger til enhver ny udfordring. somheden tilbyde kunderne en Tekst: Flemming Østergaard meget kort ramp up-tid. Det udnyttes bl.a. til rapid prototyping og andre opgaver, hvor en kort Time to Market er forretningskritisk. De indgår i integrerede støbeprocesser, hvor eksempelvis udstansede metaldele skal indstøbes i plastkomponenter. Dermed opnås maksimal præcision og færre omstillinger i produktionen. MANGE FORSKELLIGE KUNDER

Kunderne fi ndes i mange forskellige brancher, fx medico, fødevarer, legetøj, elektronik, hi-fi, biler, vindmøller, solceller samt gas- og vandteknik. Og det stiller krav til

Allan Hansen, salgsdirektør. Foto: HN Group A/S


CONTENT WITH A PURPOSE

14

INDUSTRI 4.0

Det værste, man kan gøre, er at ikke gøre noget IoT- og cloud-baserede løsninger er nøglen til fremtiden, for danske virksomheder, fortæller Dansk Industri og opfordrer til små eksperimenter. – For os er der ingen tvivl om, at det vil betyde rigtig meget for virksomhederne at omfavne den digitale omstilling. Digitaliseringspolitisk chef hos Dansk Industri, Christian Hannibal, er potentialet ved at tænke digitale løsninger ind i virksomheden umuligt at komme uden. Samtidig forstår han dog godt, hvis man som virksomhedsledelse bliver overvældet eller ligefrem skeptisk ved tanken om, at al virksomhedens data skal lægge i skyen, eller hvis man skal begynde at putte robotter eller sensorer ind i produktionen eller produkterne. Men I en globaliseret verden er Christian Hannibals svar på, hvorfor virksomheder skal digitalisere helt klart: – Det vil gøre dem til hurtigere, dygtigere og bedre virksomheder. Hvis man tror, man skal have en

masterplan for at gøre sin virksomhed mere digital, vil Christian Hannibal gerne mane til ro: – Det er langt bedre at tage et lille skridt i dag end at gå og vente på, at man har den fuldstændige, færdige plan for, hvordan man digitaliserer sin virksomhed for den færdige plan, findes formentlig ikke for nogen virksomhed – og hvis man kunne lave den, ville den helt sikkert være forældet, når den var parat.

Det er altså bedre at komme i gang og prøve lidt ad gangen. På den

måde finder man også ud af, hvad der virker for en som virksomhed, forklarer Christian Hannibal: – Virksomheder har jo ikke brug for det samme. En virksomhed, som har gavn af at kaste sig over kunstig intelligens, har ikke nødvendigvis gavn af at kaste sig over Internet of Things. Man skal tage ét skridt af gangen og være villig til at eksperimentere lidt. Han forklarer videre, at ikke forsøg vil være successer, der skaber stor værdi, men at det er vigtigt at skabe nogle læringer udfra velovervejede forsøg. Det værste, man kan gøre, er at ikke gøre noget, vurderer Christian Hannibal.

Christian Hannibal, digitaliseringspolitisk chef hos Dansk Industri

Mens Danmark er et af Europas mest digitale lande, målt på basal

digitalisering, såsom hvor mange der har en hjemmeside eller en bredbåndsforbindelse, er vi længere ned af rangstigen på den avancerede digitalisering, der kigger på hvor mange, der bruger kunstig intelligens eller sensorer i produkterne, fortæller Christian Hannibal og kommer med en klar opfordring til danske virksomheder: – Vi er nødt til at veksle den basale digitalisering til den avancerede digitalisering. Men for at nå dertil er danske virksomheder nød til at starte med de små skridt som f.eks. digital lagerstyring: – Det er jo ikke nogen stor revolution at blive bedre til at vide, hvor ens varer er henne, men det er omvendt, der mange skal starte.

“Vi er nødt til at veksle den basale digitalisering til den avancerede digitalisering.” De små skridt er nødvendige for at forstå, hvad man kan med teknologien. Først derefter kan man sige, at man vil bruge kunstig intelligens til at forudser, hvordan man vil ændre sit produkt. Det er svært at starte på

det avancerede niveau, og det er en form for stige, man skal opad. Når der er styr på omstillingen af den almindelige drift, så kan man kigge på selve produktet derefter, måske hvordan man sælger produktet og til sidst, måske selve forretningsmodellen. Det er svært at springe alle de led over. Kigger man på virksomheder, der har ændret forretningsmodellen for sig selv eller en branche markant, er fokus ofte på slutresultatet, men Christian Hannibal forklarer, at der som regel er gået mange småskridt forud: –De mange små skridt er måske taget hurtigt, men de skal tages, – understreger Christian Hannibal og bringer et eksempel fra en jysk dynefabrik, der med et klassisk

produkt var ved at tabe konkurrencen til udlandet: – Her startede man med bedre lagerstyring og en robot i produktionen, der gjorde produktionen af den klassiske dyne mere effektiv. Det var sundt og fornuftigt og gjorde, at de kunne blive ved med at producere dyner i Danmark. Efter at have være igennem den del af rejsen var de parate til at tænke anderledes ved f.eks. at putte sensorer ind i dynen, så man kunne lave en intelligent dyne, der kan måle på en lang række input i forhold til søvn og sundhed. Det er svært at springe direkte ind på det sidste led. Tekst: Henrik Høgholt Lønne


CONTENT WITH WITH CONTENT PURPOSE AA PURPOSE

INDUSTRI 4.0

DTU - PARTNER CONTENT

151

Robotten Pepper. Foto: PR-Foto

DTU er midt i den teknologiske revolution – Man har talt om AI i mange år, men det er først nu, det rykker. Det er fordi, AI kræver mange data, og det er først nu, at regnekraften i computerne er blevet tilstrækkelig stor. De mange data gør det muligt at skabe mønstergenkendelse og anmarks Tekniske Universitet (DTU) er et teknisk eliteuniver- selvlærende maskiner. AI-systemet sitet, hvor 11.200 studerende lærer selv at forstå verden, når er dybt involveret i den teknologiske tilstrækkelig mange data er bearrevolution, der vil gavne samfundet bejdet – fx at genkende en fugl ved at se masser af billeder. Det er såpå en lang række områder. danne teknologier, mange virksomheder er særligt interesserede i, Her får de et indgående kendskab siger Mark Bernhard Riis, Head of til alle de teknologier, der tilsamInnovation på DTU Compute. men gør, at verden befinder sig i det, der kaldes den fjerde industrielSom konkret eksempel på AI-forskle revolution. Det er disse teknoning fra DTU, der er gjort praktisk logier, der bør give anledning til optimisme på Jordens vegne, for var anvendeligt, nævner han Spektral. de stadigt forbedrede teknologier En app, som ved hjælp af augmenikke til stede, ville FN’s 17 Sustaina- ted reality laver greenscreeneffekt bility Goals være uopnåelige inden – en meget anvendt metode i filmdeadline i 2030. og fotoindustrien. Spektral har ved hjælp af maskinlæring og avancereAI ER I CENTRUM de algoritmer opfundet en ny måde Der er tale om mange forskellige at fritskrabe billeder på i realtid. teknologier, men noget af det helt Spektral blev købt af Apple i 2018 centrale er kunstig intelligens (AI). for 30 mio. dollars. De teknologiske muligheder er i hænderne på universitetets studerende og giver unikke muligheder for at finde løsninger på de globale udfordringer.

D

dtu.dk

Et andet eksempel er Corti. Medarbejdere på alarmcentraler kan ikke identificere omkring 25 pct. af hjerteanfald fra de chokerede mennesker, der ringer, og kan dermed ikke give de rette vejledninger. Corti identificerer vha. AI mønstre i samtalen til alarmcentralen og kan reducere antallet af uidentificerede hjerteanfald med over 50 pct. Et tredje eksempel er Widex EVOKE – et høreapparat og en tilhørende app, der er kaldt en game changer inden for høreapparater. Widex EVOKE bruger AI til at lære brugerens præferencer, så høreapparatet automatisk indstilles efter brugerens behov.

høj grad også, at vi skal have tillid til, at de resultater vi får fra AI, er AI i kombination med en lang ræk- rigtige. I den forbindelse kræver det også en accept af, at selv den mest ke andre teknologier har enorme avancerede AI-teknologi laver fejl. anvendelsesmuligheder for alle Det er menneskeligt at fejle, men brancher. Landbrugssektoren – AI-styrede maskiner og computere forbedring af præcisionslandbrug og tæt overvågning af husdyrbesæt- kan også fejle, siger Mark Bernhard Riis. ninger. Sundhedssektoren – realtidsovervågning af patienter, bedre diagnoser via mønstergenkendelse, Der er i høj grad brug for de studerende på DTU, men der forudsigelse af medicineringsbebliver uddannet for få. Danmarks hov og generelt en langt bedre Ingeniørforening estimerer, at udnyttelse af den enorme viden, Danmark trods stigende optagelder i dag er fragmenteret. Hele ser på landets ingeniør-, IT- og produktionssektoren med langt naturvidenskabsuddannelser over større muligheder for optimede senere år kommer til at mangle ring. Vindmøller, biler, fly – med 10.000 kandidater i 2025. Det vil teknologi, der forudsiger nødvenkunne mærkes i det globale innovadige reparationer. Bedre styring af energisystemer. Automatisering tionskapløb. af juridiske sagsgange og mange Tekst: Flemming Østergaard administrationsopgaver. Listen er endeløs. AI HAR MANGE ANVENDELSES MULIGHEDER

– Det interessante er, at det går så stærkt – typisk blot et år efter, at forskningen har vist mulighederne, bliver det sat i produktion. Der er det afgørende, at vi har et – Der er mange udfordringer i tæt samarbejde med erhvervslivet, som er meget interesserede i de nye processen med at implementere AI i samfundet. Det handler både om, innovationer og viden om, hvor at vi skal vænne os til det, men i teknologierne er på vej hen.


1 16

PARTNER CONTENT PARTNER CONTENT - COROMATIC COROMATIC

CONTENT WITH A PURPOSE CONTENT WITH A PURPOSE

INDUSTRI 4.0 INDUSTRI 4.0

/ SICK

God service og sikkerhed som en del af kerneforretningen ”Hvad nu, hvis…” Det er spørgsmålet, som Jess Thorsen, der er Business Area Manager hos virksomheden Coromatic, gerne vil stille en lang række danske produktionsvirksomheder. Coromatics forretning er baseret på at sikre kontinuerlig forsyning og kommunikation til forretningskritiske funktioner og det er her, Jess Thorsens spørgsmål Foto: Coromatic igen dukker op: ”Hvad nu, hvis… strømmen svigter, infrastrukturen investeringen i en nødgenerator og ikke fungerer eller virksomheden løbende service. Det er i sidste ende bliver udsat for hackerangreb.?” en form for forsikring, der sikrer, at du kan køre videre eller i yderste ess Thorsen opfordrer virksom- konsekvens få lukket dine anlæg ned heder til at overveje, om de under ordnede forhold, hvis driften har råd til at lade være med ikke kan opretholdes længe nok. sikre produktionen med en nødstrømsforsyning: Den løbende service er en central – Pludselige afbrud kan have del af forretningen for Coromatic. store konsekvenser og omkostNår virksomheden har leveret ninger. Det koster nye kedler, tabt en nødstrømsløsning til private tid, materialer og i værste fald en virksomheder eller offentlige orgaproduktionslinje i en virksomhed, nisationer, er det ifølge Jess Thorsom skal renoveres. Det regnestykke sen altid med service for øje. En skal holdes op imod hvad koster engangsinvestering i en nødgene-

J

rator og det tilhørende udstyr kan være spildt, hvis løbende eftersyn og service ikke sikrer, at generatoren virker, hvis nu forsyningssvigtet indtræder. – Hvis du ikke holder det i live, så køber du katten i sækken, forklarer Jess Thorsen. I takt med at flere og flere systemer i stigende grad integreres, og derigennem bliver afhængige af hinanden, er det ikke kun den klassiske produktion, der er sårbar. Datacentre og serverrum indeholder i de fleste virksomheder viden

og information, der er forretningsstrategisk eller økonomisk uerstattelig. Her kan Coromatics ekspertise indenfor nødstrømløsninger og fysisk sikring af datacentre være redningen i tilfælde af strømsvigt: – Du kan ikke forsvare dig mod noget, hvis du ikke har adgang til at bide fra dig, kommunikere eller mulighed for at lukke systemer ned forsvarligt, og det er det, vi kan hjælpe virksomheder med, siger Jess Thorsen.

i forhold til support og reservedele, end et produkt af højere kvalitet produceret af anerkendte producenter. Generatorers typiske levetid er 30 år, og i det tidsrum kan der ske rigtig meget. Hvis man køber gammel teknik i dag, selv hvis selve maskinen er ny, så udelukker man sig i højere grad fra den teknologiske udvikling, der uden tvivl vil finde sted i maskinens levetid.

Hos Coromatic har man samlet kompetencer i forhold nødstrøm, Til slut opfordrer Jess Thorsen til køling og ventilation, datacentre, at man ser på investeringen i hele energioptimering og byggeri i stål produktets levetid. Det er vigtigt, at og beton. Ved at have samlet alt man vælger sine produkter ud fra at dette in-house har man en i dansk det er udstyr, man skal kunne have sammenhæng, unik samling af i rigtig mange år uden problemer viden om nødstrømsløsninger, med vedligehold og holdbarhed: datacenterløsninger og opretholdel– Der kan være betydelig forskel se af kritisk infrastruktur, så man mellem, hvis du køber noget billigt, kan levere en totalløsning med øje og hvis du køber nyt af højere for flere typer risici og med tryghed kvalitet med moderne teknologi. for at være sikret i hele produktets Udvalget af produkter er stort, og livetid. det billigere alternativ kan ofte være dyrt på sigt eller svært tilgængeligt Tekst: Henrik Høgholt Lønne

coromatic.dk PARTNER CONTENT - SICK

Moderne sensorteknologi hæver udnyttelsesgraden af produktionsmaskineriet – I bund og grund er vores overordnede mål at få hævet udnyttelsesgraden på vores kunders maskiner ved brug af sensorer, uanset om det er den eksisterende maskinpark, nyindkøbte maskiner, eller hvis man bygger en fabrik helt fra bunden af. Sådan forklarer National Product Manager hos SICK, Henrik Bostrup, hvad han sammen med sine kolleger arbejder på hver dag.

H

Fordel

Digital Databehandling

Konnektivitet

Synlighed Hvad sker der? Se

Transparens Hvorfor sker det? Forstå

SICK i stigende grad betragter sig selv som leverandør af data, hvor man hjælper virksomheder med at genere og forstå data om virksomheden, fremfor ’blot’ at være en traditionel sensorhardware producent. Det er nemlig svært at opnå effektiviseringer af produktion og derigennem en højere udnyttelsesgrad uden netop at have flere og bedre data, som samtidig er til at forstå. Derfor er det vigtigt, når man etablerer nye produktionsapparater, at man placerer relevante sick.com

Forudse Hvad vil der ske? At være forberedt

TIlpasning Hvordan opnår man autonom respons? Selv-optimering

VISUALISER SOM FØRSTE SKRIDT

Netværk

Digitalisering

enrik Bostrup fortæller, at

Få virksomheder har ressourcerne til at håndtere rådata på egen hånd. Derfor samarbejder SICK med virksomheder som Accobat eller Optiware, der gennem avanceret brug af data, f.eks. Power BI værktøjer giver et bedre overblik og deraf større udnyttelsesgrad af produktionsapparatet.

Modenhedsmodel Evnen til at udnytte de muligheder, der ligger i industri 4,0 og se hvilke skridt man med fordel kan tage som det næste kan illustreres med modenhedsmodellen.

Industri 4.0

Baseret på acatech‘s industrimodernhedsindeks

Figur baseret på acatech’s industrimodernhedsindeks.

sensorer ved kritiske processer, og disse sensorer er intelligente og leverer realtime data til efterfølgende analyse.

Foto: Sick

udledes, om installationen kører korrekt, eller vil kræve indgreb i næste produktionsforløb. Således kan processen optimeres før fejl opstår.

DEN SIMPLE FORKLARING

Hidtil har sensorer groft sagt været begrænset til at kunne registrere hver gang, der kører en papkasse forbi. Er sensoren ved at gå ud af justering, opdages dette først når produktion stopper. Ved at benytte intelligente sensorer kan det

STANDARDISERET INTERFACE IO-LINK

Data leveres fra selv de simpleste sensorer via et standardiseret interface IO LINK, som SICK er en af fadderne bag. Ved at benytte et standardiseret interface kan alle producenters produkter

kobles sammen. Det giver dog store udfordringer med at forstå den enkelte sensors funktion og opsætning. Derfor lancerer SICK nu det manglende led i form af en simpel software, FieldEcho, som installeres på maskinens PLC. Således optræder alle producenters sensorer ens, og installation foregår simpelt og hurtigt. FieldEcho sniffer samtidigt alt IO LINK data og sender det til software løsninger som f.eks. Microsoft Power BI.

SICK anbefaler, at der startes med en visualisering af produktionsdata i et såkaldt dashboard, der giver et nemt overblik og øjebliksbillede af produktionen. Der kan udledes, hvilke processer der kører problemfrit, og hvilke der vil kræve indgreb i næste produktioncyklus. Som et naturligt skridt vil man herefter benytte AI, kunstig intelligens, og de resultater giver et indblik i fremtiden også kaldet premaintainance. Tekst: Henrik Høgholt Lønne


Annonce

Denne udgivelse er et indstik fra European Media Partner

INDUSTRI 4.0 INDUSTRI 4.0

CONTENT WITH A PURPOSE CONTENT WITH A PURPOSE

AMFITECH  PARTNER CONTENT

AMFITECH - PARTNER CONTENT 17 AMFITECH

3D-tracking har sendt Vejlevirksomhed mod verdenseliten Hos Amfitech i Vejle løber de for tiden rigtig stærkt. Efter at have indgået aftaler med en række internationale IT-giganter om implementering af AmfiTrack™ -systemet i en række af virksomhedernes produkter og udstyr – kan Amfitechs direktør Lau Kofoed Kierstein fortælle, – at der bare i år skal ansættes minimum fem nye medarbejdere, hvis væksteventyret skal fortsætte.

embedded software og skal kunne arbejde med avancerede matematiske modeller. – Vi forventer ikke nødvendigvis, at folk skal kunne det hele fra starten, men vi forventer, værktøjskassen er i orden, og til gengæld kan vi tilbyde et udviklingsmiljø, hvor der både er frihed, ansvar og grundig indføring i de teknologier, vi arbejder med, afslutter Lau Kofoed Kierstein.

A

mfitech startede som et udviklingshus, der går tidligt

ind produktudviklingsprocessen hos kunderne. Fokus har været på at være et frisk pust, der giver nogle nye inputs til udviklingsafdelingerne hos kunderne i ind- og udland. For fem år siden begyndte opgaverne dog at dreje i en retning, som nu har gjort, at virksomhedens udvikling virkelig har taget fart: – Over de sidste fem år har mere og mere af vores arbejde kredset meget omkring positionering og tracking, og derfor besluttede vi for nogle år siden efter utallige forespørgsler fra vores kunder på 3D-tracking til forskellige forretningsområder at gøre dette område til Amfitechs primære teknologiplatform. Vi laver stadig generelle udviklingsprojekter for virksomheder, men det er elektromagnetisk tracking, der er blevet vores speciale, fortæller Lau Kofoed Kierstein og tilføjer: – Amfitech er i dag er en high tech virksomhed, som er en anerkendt verdensførende specialistvirksomhed indenfor 3D-tracking, hvor vi arbejder med at løse udfordringen med 3D indendørs præcisions tracking.

Udvalgte kunder Ørsted Udvikling af komplet datalogger platform samt sensorer til offshore installationer Siemens Wind Power Udvikling af sensorer samt måletekniske opgaver og salg af måleudstyr GoalRef/Frauenhofer Udvikling af verdens første GLT – Goal Line Technology – platform godkendt af FIFA, til detektering af, om fodbolden har krydset målstregen

Xxxx. Foto: Amfitech

medicoudstyr, Virtual Reality, en hjørnesten i Amfitechs forretsikkerhedssystemer, elektriske og ning kan bruges indenfor robotter, selvkørende biler. – Faktisk er det næsten kun fantasien, der sætter begrænsninger for de områder, hvor teknologien – Det er vigtigt for vores kultur, kan bruges, siger Lau Kofoed motivation og inspiration, at vi Kierstein og forklarer videre: arbejder med forskellige typer af – Vi integrerer teknologien ind i kunder og projekter. ’Skæve’ provores kunders produkter. Hvis de jekter med lidt kant er kun noget, har et produkt, hvor de eksemUdover de store IT- og industrider giver os ekstra motivation, siger pelvis ønsker at kende position og kunder, hvor Lau Kofoed Kierstein Lau Kofoed Kierstein, der fortælorientering i forhold til to objekter, blandt andet, kan nævne LEGO, ler, at det er vigtig for virksomheså har vi en teknologi, som vi kan Siemens, Ørsted, Grundfos og den at fastholde en stærk kultur, bygge ind i deres produkter. Philips har man stadig holdt fast i og derfor har man prioriteret at at arbejde med iværksættere, der fastholde en fælles arbejdsplads i Amfitechs udviklere skal altså have skal hjælpes med produktudvikling Vejle, hvor de kan hjælpe, motivere forståelse for både hardware og fra ide til produkt, og i egne udog sparre med hinanden.

amfitech.dk

viklingsprojekter, hvor man ofte indgår i tværfaglige samarbejder med universiteter i fondsstøttede projekter.

AmfiTrack™-systemet, der er blevet

Amfitech er i dag er en hightech virksomhed, som er en anerkendt verdensførende specialistvirksomhed indenfor 3D-tracking,

SoundEar Udvikling af komplet lydtryksmåler platform inklusive prototyping og testudstyr EC Power Udvikling af al hardware til styring af EC Powers diesel motor drevne mini XRGI kraftvarmeværker Hwam Komplet udvikling af verdens første elektroniske regulering af brændeovne

Tekst: Henrik Høgholt Lønne


CONTENT WITH A PURPOSE

Foto: Adobe Stock Foto: Torben Hrab / TH PHOTO

INDUSTRI 4.0

Foto: PR-foto

18

Stig Yding Sørensen mener, at virksomhederne ofte bør tjekke, om ny teknologi er blevet tilgængelig Den fjerde industrielle revolution er i fuld gang

Teknologiudviklingen kræver fuldt fokus Udviklingen inden for avanceret teknologi til industrien går så stærkt, at virksomheder løbende bør vurdere mulighederne, mener ekspert

Man skal som virksomhedsejer holde tungen lige i munden, hvis ikke man

vil kobles af den teknologiske udvikling. Det mener Stig Yding Sørensen, der er seniorspecialist hos Teknologisk Institut.

I 2018 viste en undersøgelse fra instituttet, at danske virksomheder tøvede med at bruge de seneste teknologier – blandt andet 3D-metalprint, kunstig intelligens, avanceret digitalisering og den seneste robotteknologi. – Det betyder ikke, at vi som sådan halter bagud på teknologiområdet. Men virksomhederne skal passe på ikke at tabe terræn, siger Stig Yding Sørensen. Langt de fleste patenter inden for de nyeste teknologier bliver skabt i Rhin-området, på USA’s øst- og vestkyst og i Kina, Japan og Korea, og det betyder, at det er vigtigt at have et blik ud over landegrænserne.

– Danske virksomheder skal hele tiden være opmærksomme på at holde øje med, hvad der sker i udlandet og sikre sig de rette samarbejdspartnere, siger Stig Yding Sørensen, der påpeger, at det ikke er nok blot en gang at konstatere, at de nye teknologier er for dyre eller for besværlige at bruge. – Det kan være dyrt at investere i ny teknologi, men priserne falder hele tiden, og teknologien udvikler sig, så det, der for et halvt år siden var nærmest uopnåeligt, allerede er lettere tilgængeligt. Danske virksomheder har ellers ikke just ry for at være teknologiforskrækkede. I forhold til arbejdsstyrken har vi en af verdens største andele af robotter, og den ”gammeldags” robotteknologi er netop et eksempel på, hvordan udviklingen på ret få år har gjort teknologi letter tilgængelig for virksomhederne. – Førhen var der store krav til sikkerhed, godkendelser og personalets kompetencer, men mange virksomheder bruger i dag simple universal robots, der kan udføre enkle opgaver, og som kan betjenes af alle efter en kort introduktion, siger Stig Yding Sørensen.

Den enkle robotteknologi hører til i den tredje industrielle revolution,

der fra1960erne bragte computere og netop robotter ind i virksomhederne. Før det havde man den første industrielle revolution, hvor dampmaskinen revolutionerede vores måde at producere og leve på, og den anden, hvor samlebåndet gjorde masseproduktion mulig. I dag befinder vi os i den fjerde revolution, hvor internet, kunstig intelligens og avancerede maskiner skal arbejde sammen

”Virksomhederne skal passe på ikke at tabe terræn.” – Det er blandt andet systemer, hvor robotter orienterer hinanden om problemer langs et samlebånd og selv kan sende bud efter flere skruer til produktionen eller reservedele, hvis de er ved at gå i stykker, siger Stig Yding Sørensen, der har

en vis forståelse for, at virksomhederne ser tiden an.

fiction-verden. Men udviklingen er i gang, og den vil være voldsom.

– De skal have øjnene op for, at det kan betale sig at benytte de nye teknologier. Robotter, 3D-metalprint og kunstig intelligens er redskaber, og virksomhederne vil gerne have, at de er enkle, billige fleksible og driftssikre. Det vigtige er blot, at virksomhederne holder godt øje med udviklingen. En teknologi, der virker for dyr og svær at bruge i dag kan sagtens være tilgængeligt om et halvt år, siger Stig Yding Sørensen.

– Når man som nu kobler gigantisk computerkraft sammen med de nyeste teknologier, vil det vende op og ned på alting. Vi har en tendens til blot at fremskrive de teknologier, vi har i dag, men udviklingen kan føre helt andre steder hen, siger han og kommer med et eksempel fra hverdagen.

– I dag er det særligt eksportvirksomheder, der automatiserer. Vore høje lønninger gør det nødvendigt, når en virksomhed er i direkte konkurrence med virksomheder i lande med billigere arbejdskraft. Men der er også store fordele i form af forbedret arbejdsmiljø, når de mest opslidende opgaver overgår til robotter, og man får større effektivitet, når en robot kan arbejde døgnet rundt. På længere sigt vil en virksomheds overlevelse være afhængig af, at man udnytter teknologierne. Kunstig intelligens og selvkørende robotter kan lyde som en ren science

– I morges så jeg tv-nyheder om Brexit på min Iphone. Det ville have været helt utænkeligt at gøre på en mobiltelefon for bare 10-15 år siden. Text: Tim Panduro

FAKTA Stig Yding Sørensen er seniorspecialist hos Teknologisk Institut, hvor han blandt andet beskæftiger sig med erhvervsanalyser om for eksempel fremtidens erhvervsvilkår, arbejdskraft, ny teknologi, kompetencer og miljøforhold.

VIL DU LÆSE MERE? ANALYSEDENMARK.DK


CONTENT WITH A PURPOSE

BUSCK - PARTNER CONTENT 19 BUSCK / HELGE BRUHN

INDUSTRI 4.0

Tætte relationer gør Busck mere konkurrencedygtig N år du går til Busck, får du mere

end en leverandør, du får en teknisk samarbejdspartner. Det er noget af løfte, som Busck kommer med. Og hvad betyder det egentlig i en tid, hvor selv enkeltmandsvirksomheder har flotte hjemmesider med missioner, visioner og corporate values? For Thomas Bøgh, Buscks danske landechef er det faktisk ret simpelt: Ikke nok med at man har et stærkt produktudbud, så har der altid været et fokus på en god serviceoplevelse og ønsket om Buscks lagerbeholdning er en vigtig del af den service, man tilbyder sine kunder og forhandlere. altid at kunne imødekomme kunFoto: Busck dernes behov, er en integreret del af virksomhedens kultur. om det er Buscks egne varer eller ej. Thomas Bøgh, at man hos Busck ikke bare har et ’bestil-og-betal’ Samtidig har Busck eget værksted, forhold: Det stærke produktudbud betyder, hvor man bl.a. laver ændringer på – Når vi går ind i projekter med at man både indkøber kvalitetsmotorer efter kundens ønske, samt kunder, er vi mere end bare en produkter fra blandt andet Brook samler Premium Stephan gearene Crompton, Sacemi, Mecc Alter og ud fra de ønskede udvekslinger, der leverandør, men er også en sparrings- og samarbejdspartner. Ofte Premium-Stephan, men også har et behøves. har kunderne en idé om, hvad de eget brand af motorer produceret efter egne krav, så man hos Busck Uanset om han og medarbejderne vil, og hvad produktet skal kunne. Her er vi så inde og dimensionere altid er sikker på at have de varer, handler direkte med slutbrugeren og rådgive kunderne i forhold til, kunderne har brug for upåagtet, eller en forhandler, forklarer

hvad den bedste løsning er. Vi har et tæt samarbejde mellem sælgere og teknikere, så der er god forståelse af produkterne og deres muligheder. Også forholdet til forhandlerne er centralt for Busck forretning fortæller Thomas Bøgh: – Vi har et tæt samarbejde, så vi forstår at have de rigtige produkter på lager, så tingene ikke støver til og spilder plads. Det er dyrt at have et lager i dag, så det nytter ikke at have tingene til at ligge i for lang tid. Den viden har også ført til et større udvalg af energirigtige motorer, der kan bidrage til en mere klimavenlig produktionsindustri.

Det er netop gennem den tætte dialog med kunder og forhandlere, at man har valgt at have så stor en lagerbeholdning:

– Vi har lagt en del på lager, fordi vi ved at kunderne efterspørger det, og vores kendskab til markedet sikrer, at de varer vi køber ind, også rent faktisk bliver solgt. Efter krisen oplevede Busck, at flere virksomheder havde sparet lagre væk og derfor har haft det stor værdi, at Busck har et lager i Sverige med produkter, der er parat til at blive leveret. – Flere virksomheder bruger os faktisk som fjernlager. Bestiller man direkte hos producenterne, hedder Buscks lagerbeholdning er også leveringstiden ofte 8-10 uger fra en vigtig del af den service, man Europa og 16 uger fra Kina. Det tilbyder sine kunder og forhandlere, er en udfordring, hvis det handler siger Thomas Bøgh: om dele, der skal bruges for at – Vi har et fyldt lager med 40.000 undgå produktionsstop. I stedet for motorer og 10.000 gear liggende, at have produkterne om 8-16 uger der spænder fra de helt små på kan du have det i morgen, afslutter 0,06 kW til de store på 630 Kw. Thomas Bøgh. Det er der ikke mange, der har. Tekst: Louise Kent

busck.se/da HELGE BRUHN A/S - PARTNER CONTENT

– På mange måder betragter vi os selv som et service-firma, mere end et smedeværksted

H

Helge Bruhn A/S har siden

starten i 1967 været underleverandør til et bredt spektrum af dansk Industri indenfor byggebranchen, fødevarebranchen og maskinbranchen. Ledelsen af virksomheden er siden gået fra Helge til Lars Bruhn og beskæftiger i dag 30 ansatte på fabrikken i Sønderborg. Hos den sønderjyske virksomhed har man gennem årene også mærket den øgede konkurrence, som globaliseringen har ført med sig, men det har ifølge administreFoto: Helge Bruhn A/S rende direktør Lars Bruhn motiend et smedeværksted. Vi vil gerne veret til at blive endnu bedre til at forkæle vores kunder på kvalitet og skærpe sig som virksomhed. service, og vi er gearet til det. Eksempelvis har vi en del kunder, Det har blandt andet ført til nye investeringer der, udover at give en hvor vi lagerfører standarddele og blot skal have et tilsagn om, at de større produktionshastighed også skaber bedre mulighed for i højere aftager et givent antal over en periode. Så laver vi en serie og leverer grad at skræddersy produktionen fra dag til dag, i takt med at de får til kundernes behov: brug for dem. Det gør vi faktisk – På mange måder betragter vi mere og mere, og det er til fordel os selv som et service-firma, mere

helgebruhn.dk

demonstreret, står og måber. Det er virkelig unikt. Hos Helge Bruhn ved man, at industrien i Danmark sjældent har tid og råd til at vente, og derfor er optimering på både kvalitet og hastighed, en stor prioriteret ifølge TecZone Bend-softwaren, som er Lars Bruhn: – Ca. 80% af alle bestillinger indkøbt sammen med bukkemaskinen fra Trumpf, er en vigtig del bliver leveret næste dag. Det er også derfor, vi har investeret i det nye af de nye investeringer: – Når vi har modtaget tegning- udstyr. Desto hurtigere vi kan få kundens dokumentation først over, erne fra kunden i det rigtige format, der kan bestå af op til 15 desto hurtigere kan det produceres. Det er en væsentlig ting, som pladedele, så kan softwaren med samtidig også gør, at vi kan udvide et tryk på en knap lave 15 skærefor både kunden og os selv. produktionskapaciteten og servicere tegninger og bukkeprogrammer Investeringen, der er foretaget, er en større del af Danmark. en ny Trumpf Trubend 5085 kant- til bukkemaskinen. Den tilpasser tilmed automatisk kundens bukker med tilhørende TecZone Udover skæring og buk råder Helge tegninger til vores udstyr. Det Bend Pro-software, og Lars Bruhn Bruhn A/S over moderne maskiner sparer os for en fantastisk masse er ikke i tvivl om, det er en god til mekanisk afgratning, gevindskætid i ordrebehandlingen, og det investering: ring, montage af gevindelementer, – Jeg kender selvfølgelig ikke alle giver os en endnu større tryghed svejsning, bejdsning og glasblæsning. maskiner i verden, men vi synes selv- for, at det, som vi leverer, passer med kundens tegninger. Alle, der følgelig, at Trumpf ’s er de bedste. Tekst: Henrik Høgholt Lønne Vi har jo også fire af dem. De laver har set maskinen og softwaren nogle fantastisk gode laserskæremaskiner og bukkemaskiner. Jeg har lige være nede og besøge dem i Stuttgart, og det er helt overvældende, hvor dygtige og professionelle de er.


CONTENT WITH A PURPOSE CONTENT WITH A PURPOSE

PARTNER CONTENT 1 INDUSTRI 4.0

INDUSTRI 4.0 20 PARTNER CONTENT - SOLAR

Mange tror fejlagtigt, at industri 4.0 handler om kæmpestore investeringer Danske produktionsvirksomheder kan få langt flere data ud af deres produktionslinjer, end de gør i dag. Sådan lyder det fra Lars Wandahl Sørensen fra Solar.

bygge algoritmer og programmer, så systemet eksempelvis selv kontakter Peter nede fra vedligehold og fortæller, at han skal medbringe noget smøremiddel, fordi det nu er tid til, at et leje skal have nyt fedt.

N

år jeg taler med virksomheder om mulighederne i forbindelse med industri 4.0, er der rigtig mange, der ser store og risikofyldte investeringer eller udskiftning af hele produktionsapparatet for sig. Men sådan forholder det sig faktisk sjældent, fortæller Vice President i Solar Danmark, Lars Wandahl Sørensen.

EN PRÆMIS FOR KONKURRENCEEVNEN

Der hersker dog ingen tvivl om, at industri 4.0 er af afgørende betydning, hvis danske virksomheder skal forbedre konkurrenceevnen internationalt, forklarer Lars Wandahl Sørensen. – Det er en hjælp til at udnytte kapaciteten så meget som muligt og undgå, at produktionsapparatet bryder ned i tide og utide. Hvis du har en helt optimeret automatiseret produktion kørende i Danmark, så er det et meget konkurrencedygtigt land at producere i. Industri 4.0 giver øget konkurrencekraft til danske virksomheder, fordi det giver mere kontrol over produktionsapparatet og den kapacitet, der er tilgængelig.

Som salgsdirektør for industridivisionen i en af Nordeuropas førende sourcing- og servicevirksomheder besøger han dagligt landets største produktionsvirksomheder og maskinproducenter. Og her er billedet entydigt. Potentialet i industri 4.0 er allerede tilgængeligt i mange virksomheder. – Komponenter, der ikke er ældre end 5-8 år, er ofte allerede i stand til at få maskinerne til at kommunikere. Det skaber forudsætningen for at opnå større effektivitet, mindre forurening, mindre spild og lang række andre effekter. Tiltagende er ikke revolutionerende, men effekten kan på sigt være det, lyder det fra Lars Wandahl Sørensen, der vurderer, at der ofte kun udnyttes 5-10 % af komponenternes funktionalitet.

Ifølge Lars Wandahl Sørensen, Vice President i Solar Danmark, kommer industri 4.0 kommer til at ændre den måde, virksomheder indretter produktionen på. Men han påpeger at teknologien og redskaberne ikke er raketvidenskab.

GIV MASKINERNE STEMME

hvordan maskinerne har det, og kan Industri 4.0 handler altså som udgangspunkt ikke om at ændre hele fortælle os, hvis de er overbelastede, produktionsmodellen, men derimod eller er på vej til at bryde ned, lyder om at skaffe de nødvendige data til at optimere det eksisterende setup. – Industri 4.0 er jo blevet talt op til noget kæmpestort, og jo, det kommer til at ændre den måde, vi indretter vores produktion på. Men teknologien og redskaberne er ikke raketvidenskab. Det giver maskinerne en stemme og gør os i stand til at forstå dem. Vibrationer, temperatur, strømforbrug, eller luftforbrug i de pneumatiske dele fortæller os,

solar.dk

Komponenter, der ikke er ældre end 5-8 år, er ofte allerede i stand til at få maskinerne til at kommunikere.“

Solar Danmark er en del af Solarkoncernen, der en europæisk sourcing- og servicevirksomhed. det fra Lars Wandahl Sørensen, der dende slitage, kan agere præventivt Kerneforretningen er sourcing af påpeger, at et oplagt fokus bør være og minimere nedbrud. produkter, værdiskabende service at sikre vedligeholdet af produkog optimering af kundernes tionslinjens mest centrale maskiner. START I DET SMÅ. BYG UD SENERE Ifølge Lars Wandahl Sørensen bør forretning ud fra en TCO tankegang. Koncernen, der har Dermed kan man ifølge Lars Søren- virksomhederne konkretisere industri 4.0, så virksomhederne kan hovedsæde i Vejen, havde i 2018 sen sikre at hele produktionslinjen en omsætning på over 11 mia. kan tages ud til planlagt vedligehold, begynde på simpel vis og senere kroner, og beskæftiger i dag udbygge med de mere komplicei stedet for at det hele en dag står omkring 3.000 medarbejdere. rede elementer: stille, mens medarbejdere ikke har noget at lave. – Industri 4.0 handler reelt set om at bygge datamodtagere, I første omgang kan man jo starte med at få koblet produktionens mest -sendere og -opsamlere ind i rigtig mange komponenter. Ved hjælp centrale maskiner på IIot, så tekniaf den data kan vi mennesker så keren får informationer om begyn-


CONTENT WITH CONTENT WITH A PURPOSE A PURPOSE

PARTNER CONTENT CONTENT 211 PACK-ENGINEERING PACK-ENGINEERING - PARTNER

INDUSTRI 4.0 4.0 INDUSTRI

Foto: Pack-Engineering

Totalrådgivning skal fremtidssikre pakkelinjen Hos Pack-Engineering i Frederikssund har man siden 2009 beskæftiget sig med emballage og pakkemaskiner. De mange års erfaring gør, at den rådgivning, man kan tilbyde kunderne, handler om langt mere end selve maskinen. Udover at levere til fødevareindustrien arbejder Pack-Engineering også sammen virksomheder inden for kosmetik-, pharma- og sundhedsbranchen.

J

o tidligere vi kan komme ind i kundernes overvejelser, desto

mere effektiv en løsning kan vi sammensætte til dem. Beslutninger og overvejelser omkring emballage, materialevalg, design og automatiseringsgraden af systemet påvirker hinanden, forklarer Ole Romose Andreasen, direktør hos Pack-Engineering, der trodser risikoen for salgsklicheer med sit syn på sin forretning: – Jeg sælger en samlet løsning sammen med pakkemaskinen. Ved at komme tidligt ind i processen kan Pack-Engineering i langt højere grad sørge for, at alle beslutninger omkring emballeringen og pakningen kan effektiveres bedst

pack-engineering.com

muligt. Eksempelvis oplever Ole Romose Andreasen et stort behov for at mindske omstillingstiden, når maskinen for eksempel skal sætte nye etiketter på. Han sammenligner det med pitstops i Formel 1, hvor det handler om at gøre skiftet så hurtigt, effektivt og automatisk som muligt for at kunne komme på banen igen.

Ligesom vores maskiner, betyder det, at vores organisation hurtigt kan omstille sig og producere præcis det, som kunden vil have – og har brug for.

relativt simpel og manuel, så er det vigtigt at vælge en løsning, der senere kan skaleres op, og automatiseres uden unødigt store investeringer: – Ved manuelle løsninger kan det eksempelvis have mindre betydning, om emballagen er firkantet, rund eller en tredje form, men går man hen og bliver en kæmpesucces, og det bliver nødvendigt at skrue op for produktionen, kan det pludselig blive dyrt. Hvis man er nødt til at vælge ny emballage eller investere i særligt maskineri, der i den automatiserede proces kan håndtere den originale emballage, så har man givet sig selv nogle unødige benspænd.

Det faste mandskab hos PackEngineering består af seks medarbejdere, hvoraf fire er fuldtidsansatte, men hertil kommer en lang række faste samarbejdspartnere af konsulenter, elektrikere og smede. Det er en fleksibilitet, som Ole Romose Andreasen mener, er en stor styrke for virksomheden: – Jeg påstår ikke at vide alt, så Det er også vigtigt for Ole Romose derfor sørger jeg for, at vi har et Andreasen og PackEngineering at forberede især mindre og nystartede netværk rundt om virksomheden, så vi kan tilknytte den specifikke kunder på fremtiden. For selvom ekspertviden, som den enkelte den første løsning, der leveres, er

CASE Zarko-Perfume Den danske parfumeproducent stod for snart fem år siden med et ønske om en mere fleksibel produktionslinje, hvor både påfyldning og etikettering skulle gøres mere effektiv, og med et ønske om en automatiseret pumpeisætning. Efter en tæt dialog med virksomheden omkring behov og ønsker leverede PackEngineering en maskine, der kunde har brug for. Ligesom vores levede op til kravene om stor flekmaskiner betyder det, at vores sibilitet samt skånsom behandorganisation hurtigt kan omstille ling af de forskellige flakoner og sig og producere præcis det, som pumper. Efter stor tilfredshed kunden vil have – og har brug for. og succes med den første enhed bestilte Zarko-Perfume endnu Skal man tidligt ind i kundernes enhed, der senere suppleret med overvejelser ved Ole Romose Andreasen, at det er vigtigt, at de sto- udstyr til laserprint i bunden ler på, hvad man kan levere. Derfor af flakoner. Senest har PackEngineering til Zarko-Perfume har man i Ølstykke indrettet et udviklet to fyldeenheder med showroom, hvor man som interesautomatisk pumpeisætning og seret kan se nærmere på mulighederne, teste maskinerne og ”sparke påskruning med hjælp fra egen ingeniør i Taiwan. Denne autodæk”, som Ole Romose Andreasen matisering har forøget Zarkoformulerer det og tilføjer: Perfumes udnyttelsesgrad og reduceret spildtid i produktionen. – Vi har haft flere tilfredse kunder på besøg, så det har allerede Tekst: Henrik Høgholt Lønne vist sig som en god investering.

Vi har haft flere tilfredse kunder på besøg, så det har allerede vist sig som en god investering.


CONTENT WITH A PURPOSE

22

INDUSTRI 4.0

Robotter sikrer industriens fremtid Foto: Teknologisk Institut

Danmark er verdensmester i at bruge produktionsrobotter. Teknologien er i rivende udvikling, og øger konkurrencedygtigheden, og skaber arbejdspladse Fremtiden er lys for dansk industri,

hvis virksomhederne formår at integrere robotter i deres produktion. Danmark er et af de lande, der har de højeste lønninger, og robotterne kan bruges til at mindske lønomkostninger. Derfor frygter mange, at robotterne overtager deres arbejde. Virkeligheden er dog, at robotterne ikke kun gavner virksomheden, men også medarbejderne. Ifølge faglig leder på Center for RobotTeknologi på Teknologisk Institut, Søren Peter Johansen, øger robotterne ikke kun produktiviteten og dermed konkurrenceevnen. De er også med til at skabe flere arbejdspladser på sigt:

Fremtidens robotter

–Virksomheder, der automatiserer, øger deres produktivitet. De kan altså fremstille varer billigere, og sælge dem billigere. På den måde bliver de mere konkurrencedygtige, og salget øges yderligere. Dermed får de brug for flere hænder i funktioner, som robotterne ikke kan varetage.

”Virksomheder, der automatiserer, øger deres produktivitet.” Fagforeninger bakker op

I Danmark støtter fagforeninger som Dansk Metal og 3F op om, at der skal flere robotter i industrien. Alternativet er nemlig værre for medarbejderne. Hvis ikke virksomhederne prioriterer automation og produktionsrobotter, outsourcer de produktionen til lande som Polen, Tjekkiet og Kina, hvilket koster mange arbejdspladser. Derudover er der, ifølge Søren Peter Johan-

der de såkaldte cobots frem. Det er robotter, der er designet til at arbejde tæt sammen med mennesker, og derfor har en indbygget sikkerhed. Man kan dog ikke udelukke risici, fx om de emner robotten griber, kan skade mennesker. Det medfører yderligere en barriere: – Det kræver, at nogen kan lave en lovpligtig risikovurdering. Det er der ikke ret mange, der kan, for der er mange standarter og regulativer, man skal sætte sig ind i. Der bliver heldigvis arbejdet på at løse den barriere. Der bliver lavet nye standarter og overblik over hvilke standarter, man skal bruge. Det at gøre den del nemmere, og at få uddannet flere folk, der kan hjælpe virksomheder med risikovurderinger, vil hjælpe rigtigt meget.

Søren Peter Johansen, faglig leder på Center for Robotteknologi på Teknoloigisk Institut.

sen, andre væsentlige fordele ved automation, særligt i forhold til virksomhedens værdikæde: – Hvis man producerer noget, som består af mange små dele, har man bedre styr på værdikæden, hvis de bliver produceret i virksomheden. Man kan prioritere produktionen og løbende sikre, at kvaliteten er i orden. Styringen af hele værdikæden og sikringen af, at kvaliteten er god nok, er meget lettere, når produktionen er tæt på. Tid og viden

Selvom automation er en vigtig faktor for industrivirksomheders konkurrencedygtighed og overlevelse, er der, ifølge Søren Peter Johansen, stadig barrierer, der afholder dem

fra at integrere robotter i produktionen: – En klassisk barriere er mangel på tid og på viden om, hvad robotterne kan bruges til. Hvis du ikke har tid til at sætte dig ind i det, så ved du ikke, hvad de kan bruges til. Samtidig er det en udfordring, at de eksterne konsulenter, der skal programmere robotterne eller løse problemer, er dyre, og sjældent har tid. Virksomhederne bliver altså afhængig af ekstern hjælp, hvilket er en barriere. Derfor går udviklingen i retning af, at det bliver nemmere at håndtere robotter, og at de skal instrueres frem for programmeres. Selvom det stadig kræver en vis indsigt, er det ikke længere kun forbeholdt eksperter, at få robotter

til at gøre det, de skal. Søren Peter Johansen giver et eksempel: – Det er blevet nemmere at programmere det perifærudstyr, der bliver sat på robotten. Der følger typisk et plug and play software med, så man hurtigt kan sætte en griber på, og bruge den. Så man behøver ikke være specialist for at programmere gribere, sensorerer, kunstige øjne og kamerasystemer. Robotsikkerhed

En anden barriere er frygten for, at sikkerheden ikke er høj nok. Selvom de store robotter hegnes ind, og er udstyret med sikkerhedssensorer, som stopper dem, inden de gør skade på mennesker, kan skaden være stor, hvis noget går galt. Derfor vin-

Ifølge Søren Peter Johansen vil der fremover komme flere robotter i virksomhederne, og de vil stå endnu tættere på mennesker. Der er stadig mange funktioner, der er svære at automatisere med traditionelle robotter, da vi mennesker forstår vores omverden meget bedre, og er mere fleksible, men der en ny teknologi, som han mener vil vinde indpas i industrien de næste fem år: – I Korea prøvede jeg for nylig et exoskeleton, som er en robot, man får spændt på sig, og som gør en stærkere, end man er. Hvis vi kan blive forstærket i vores fysik via robotter, så vil det gavne både mennesker og virksomhederne.” Tekst: Louise Kent

FAKTA Teknologisk Institut har under skiftende navne eksisteret siden 1906 og har i dag over 1.000 specialister tilknyttet sine i alt otte divisioner. Instituttet råder over i alt 71 laboratorier og har afdelinger i Taastrup, Odense, Skejby og Sønder Stenderup samt i Sverige, Spanien og Polen.

VIL DU LÆSE MERE? ANALYSEDENMARK.DK


CONTENT WITH A PURPOSE

INDUSTRI 4.0

SYDDANSK UNIVERSITET - PARTNER CONTENT

23

World Robot Challange. Foto: PR-Foto

SDU Robotics Verdensmestre leverer forskning og uddannelse til fremtidens avancerede robotteknologi

R

obotteknologi – et dansk styrkeområde.

Som det efterhånden er klart for de fleste vil robotteknologi være et helt centralt element for udviklingen af det 21. århundrede. Og udviklingen går meget stærkt indenfor alle robotteknologiske områder. Det er derfor glædeligt at Odense er blevet det europæiske hotspot for robotter med mere end 125 virksomheder, 3600 arbejdspladser og milliardinvesteringer. Et centrum for dette hotspot er forskningsmiljøet på Syddansk Universitet (SDU), hvortil A.P. Møller Fonden for nyligt donerede 100 millioner kroner til nye robotfaciliteter. Samtidig investerer SDU 140 millioner kroner i et nyt Industri 4.0 Lab. FORSKNINGOMRÅDER

SDU Robotics udvikler og integrerer digitale teknologier, matematisk modellering, computer vision og kunstig intelligens til avancerede robotløsninger som muliggør høj fleksibilitet og hurtig omstilling mellem opgaver. Det primære område er robotter til industriel produktion, men der er også anvendelser indenfor operationsrobotter og robotter til ældrepleje. Generelt

robotics.sdu.dk

er målsætningen, at robotterne ligesom mennesker kan flyttes rundt og lynhurtigt igangsættes med nye opgaver. UOFFICIELT VERDENS MESTERSKAB

SDU Robotics er i verdenstoppen indenfor forskning og uddannelse i robotteknologi. Gruppen deltog således i den verdensomspændende industrielle robot-konkurrence i forbindelse med World Robot Summit (WRS) i Tokyo i efteråret 2018. Mere end 250 virksomheder og universiteter fra hele verden ansøgte om at deltage, hvoraf de 16 bedste blev udvalgt. SDU Robotics vandt konkurrencen foran prominente modstandere fra Europa, Nordamerika og Asien. Opgaven i robot-konkurrencen drejede sig om en kompleks industriel samleopgave, som skulle løses ved at integrere avanceret modelbaseret robotstyring med computer vision og lynhurtig udvikling af automationskomponenter. Den udviklede løsningsmetode skulle understøttes af en digital tvilling, således at man virtuelt kunne programmere og visualisere løsninger. SAMARBEJDE MED VIRKSOM HEDER OG ANDRE UNIVERSITETER

Det er missionen for SDU Robotics at hjælpe robotvirksomheder

Samarbejdet med SDU Robotics er meget vigtigt for at sikre at Universal Robots holder sig på forkant med teknologien inden for kollaborative robotter. Innovation Lab Manager Anders Billesø Beck, Universal Robots

med at udvikle nye løsninger, og produktionsvirksomheder med at forøge produktivitet igennem nye og banebrydende automatiseringsløsninger. SDU Robotics har således mere end 20 års erfaring i at samarbejde med virksomheder og sikre at de nyeste forskningsresultater bliver overført til industrien. Der deltages således både i nationale og europæiske projekter med virksomheder og universiteter mhp. denne målsætning. Et eksempel er et samarbejde med Odense virksomheden Universal Robots omkring matematisk modellering til yderligere forbedring af UR robotters præcision, og omkring

yderligere forbedring af de intuitive måder, som UR robotterne kan programmeres på. I projektet ReconCell samarbejdes med europæiske universiteter og producenter mhp. at designe og implementere robotceller til montageopgaver, hvor robotterne kan omorganisere cellens moduler for at gøre sig klar til det næste produkt. Planlægning og programmering af cellen udføres i en 3D-simulering. Cellen er bl.a. implementeret til samling af forlygter til biler for det slovenske firma Elvez. – At Josef Stefan Institute we have been collaborating with SDU Robotics in numerous European projects since many years. In the course of this collaboration, we greatly benefited from the expertise of our SDU colleagues in industrial robotics, robot simulation, and machine vision. Ales Ude, Josef Stefan Institute, Slovenia.

Kontakt SDU Robotics søger løbende nye samarbejdspartnere med spændende robotteknologiske udfordringer. Interesserede kan henvende sig til Sektionsleder Henrik Gordon Petersen, hgp@mmmi.sdu.dk

Uddannelser i Robotteknologi SDU Robotics er hovedaktør på både en civilingeniør- og en diplomingeniøruddannelse i robotteknologi. Kandidaterne er særdeles efterspurgt hos virksomheder der udvikler eller bruger robotteknologi, og en del af kandidaterne har også selv startet robotvirksomheder. Uddannelserne har et meget højt fagligt niveau, og hvis man skal gennemføre stilles der især store krav til matematik og villighed til at bruge meget tid på studiet. Dette er nødvendigt for sikre at de uddannede kandidater har et internationalt konkurrencedygtigt niveau. Diplomingeniør i Robotteknologi: (3½ år inkl. praktik i en virksomhed). https://www.sdu.dk/da/ uddannelse/ingenioer/ robotteknologi Civilingeniør i Robotteknologi: (5 år) https://www.sdu.dk/da/ uddannelse/bachelor/ robotteknologi


CONTENT WITH A PURPOSE

24

INDUSTRI 4.0

PARTNER CONTENT - HIN A/S

Foto: Hin A/S

Elektronikindustriens one-stop-shop ligger lige midt i landet HIN A/S leverer rådgivning, service og support – og elektronisk udstyr fra eget lager til store og små virksomheder i dansk industri og særligt til elektronikindustrien.

H

IN i Horsens er Nordens

ældste distributør af udstyr til elektronikindustrien. Selskabet blev grundlagt helt tilbage i 1897 og er i dag en af de vigtigste leverandører af elektronisk udstyr til dansk industri. HIN’s webshop er tilknyttet eget lager, som råder over 30.000 high end produkter fra verdens førende leverandører, som giver mulighed for levering dag-til-dag, inden for den nyeste teknik. Udvalget er så stort, at det reelt er en one-stopshop, hvor kunderne altid kan finde det nødvendige udstyr til elektronik fremstilling.

rådgivning og proceskendskab inden for alt, vi arbejder med. Vi er den eneste leverandør til elektronikindustrien, som både har rådgivning, kørende konsulenter og lokalt lager, men mange er ikke klar over, hvor dybt og bredt funderede vi er, siger Lars Fensbo, adm. direktør i HIN. Kunderne i produktionsindustrien og elektronikindustrien spænder fra store virksomheder som Danfoss, Grundfos, Widex og Vestas til mange små og mellemstore virksomheder (SMV) i hele Skandinavien.

– Efterspørgslen har ændret sig og der er interessante nye løsninger. F.eks. kan man nu overlade den loddeproces, man tidligere har udført i hånden, til en intelligent lodderobot. Det giver både en mere ensartet og stabil kvalitet og imødegår også manglen på loddeeksperter – da der er ikke mange tilbage. Desuden kan disse robotter med de nyeste opdateringer håndtere flere opgaver og er pludselig blevet multi-purpose enheder, siger Christian Antoft, Chef for elektronikområdet.

– Selv om disse investeringer hurtigt er tjent ind, holder nogle PRODUKTPALETTEN SPÆNDER BREDT virksomheder sig tilbage – for det kræver meget at investere, ikke kun HIN leverer al relevant montage den økonomiske investering. En udstyr til elektronikproduktion, med undtagelse af komponenter og del virksomheder oplevede krisen i print. I nyopførte bygninger er HIN 2008-10 hårdt, og de holder fortsat igen med investeringerne. Men vi med allerede fra starten og lægger ser i hele Skandinavien, at de af det rigtige ESD-gulv, der forebygvores kunder der investerer, oplever ger statisk elektricitet. HIN leverer den største fremgang. Det har hele arbejdspladsindretninger, ONESTOPSHOP MED VIDEN OG en anden positiv effekt, for rigtig inklusive belysning, hylder, svingSERVICE PÅ PRODUKTERNE arme til hjælpemidler, loddeudstyr, meget af en automationsproces Men HIN er meget mere end en værktøj, skruemaskiner, kontrol- og handler om logistik, og netop autowebshop og adskiller sig markant testudstyr, udstyr til adgangskontrol mationsprocesser kan effektivisere fra udenlandske webshop konkurhele fødekæden i en virksomheds i virksomheden, mindre maskiner renter, der opretter danske afdeling- såvel som hele produktionslinjer fra supply chain, siger Lars Fensbo. er. Firmaets motto er: Kvalitet i håndtering til røntgenudstyr. viden og produkt. Alt kan dog ikke automatiseres – Åbner du taget ned til en elekSTIGENDE INTERESSE FOR – endnu. Som eksempel nævner ROBOTTER tronikproducerende virksomhed i Christian Antoft, at der er komDanmark, kan vi levere alt det de HIN mærker tydeligt den stigende met nye mikropincetter, der får de har brug for. Dette sammen med interesse for automation. gamle til at ligne træstammer. Og

hin.dk

Vi er den eneste leverandør til elektronikindustrien, som både har rådgivning, kørende konsulenter og lokalt lager. der er brug for de nye pincetter i den manuelle proces til håndtering af komponenter, der i dag er så små, at de næsten ikke kan ses med det blotte øje. Det behov er især til stede i mindre virksomheder, hvor seriestørrelser kan være så små, at robotteknologiens fleksibilitet endnu ikke gør den rentabel.

– Når en virksomhed udflager, ser vi ofte, at det kan blive meget svært at tage produktionen hjem igen simpelthen fordi deres medarbejdere, og med dem kompetencerne, er forsvundet. Det bider sig selv i halen. I dansk industri er vi gode til at arbejde sammen, og vi har fortsat et rigtig godt udgangspunkt for vores egen elektronikindustri og dermed produktion i Danmark. Vi ser oftest en meget fornuftig ROI på de projekter, vi arbejder med, og det bekræfter, at grundlaget er til stede for at opretholde en sund økonomi i dansk elektronikproduktion i lang tid fremover, udtaler Lars Fensbo. Tekst: Flemming Østergaard

ADVARER MOD OUTSOURCING

Mange virksomheder vælger en alternativ løsning til selv at investere i automation. De orienterer sig mod lavtlønsområder, men risikerer dermed at tabe store dele af den vidensopbygning og det samspil mellem forskning, udvikling og produktion, som vi altid har haft i Danmark.

Lars Fensbo, administrerende direktør i Hin A/S.


Annonce

CONTENT WITH CONTENT WITH A PURPOSE A PURPOSE

Denne udgivelse er et indstik fra European Media Partner

PARTNER4.0 CONTENT – XX INDUSTRI

SIMSERVICE - PARTNER CONTENT XX 25

Wireless Logic Nordic giver sikkerhed og skaber overblik over kommunikationsløsninger indenfor IoT & M2M

D

en danske M2M-ekspert hjælper virksomheder og organisationer med at navigere i det globale IoT og M2M-marked.

less Logic Group, der har kontorer i flere lande i Europa, og som med 3,6 millioner aktive sim-kort er en stor spiller indenfor IoT.

Frem for at hente data gennem kabler og wifi, gør virksomheden det nemt for kunderne, ved at samle data over sim-kort, da det er den mest økonomibesparende løsning. Blandt SimServices mange tilbud til virksomheder finder man blandt andet kommunikationsløsninger til køretøjssporing og fragtlogistik eller forbrugsfunktioner, der sikrer mod misbrug. Hos virksomheden har man gennem mange år set, hvordan M2M-teknologi kan lette arbejdsgange og øge effektivitet og sikkerhed. – Både M2M og IoT kan bruges DEN DANSKE M2M-VIRKSOMHED SimService har gennem mange år på mange måder. Hvis du har en skraldespand stående et sted, og med stor succes hjulpet virksomheder og organisationer med at na- den kun er halv fyldt, så er der jo vigere i det globale M2M-marked. ingen idé i at køre hen og tømI kraft af SimServices mangeårige me den. Skraldespanden kan via Mobil-data kommunikere, hvornår erfaring og stærke samarbejdspartnere, kan virksomheden levere det er nødvendigt, at man tømmer optimale kommunikationsløsninger den. Sådan kan man optimere med M2M, siger Steen Lenzing, og rådgivning indenfor M2M og IoT. SimService er en del af Wire- administrerende direktør i SimService.

IoT & M2M-teknologi er i bund og grund bare to maskiner, der taler sammen – det er der ikke noget nyt i. Det nye er, at data i stigende grad bliver tilgængeligt, og dermed også adgang til de informationer, der følger med. De informationer kan bruges til at optimere og forenkle forretningsgange ved at automatisere processer, der ellers ville foregå manuelt, og kan hjælpe med at præcisere hvor de bedste optimeringspunkter er.

Se mere på www.SimService.dk eller www.wirelesslogic.com

Uanset hvad en virksomhed beskæftiger sig med, så rådgiver vi dem med at vælge den rigtige kommunikationsløsning indenfor M2M & IoT. OPTIMAL SIKKERHED FOR DEN ENKELTE

I SimService er man udmærket klar over, at det kan være svært at navigere i, hvilke M2M-løsninger der er de bedste. Derfor bruger de meget tid på at forstå deres kunder og på at skræddersy løsninger, der efterlever det behov, den enkelte virksomhed efterspørger. – Uanset hvad en virksomhed beskæftiger sig med, så rådgiver

vi dem med at vælge den rigtige kommunikationsløsning indenfor M2M & IoT. Vi hjælper med at finde frem til, hvilke løsninger de skal have, og hvordan de kan skabe den rigtige sikkerhed omkring det, siger Steen Lenzing. Der er mange faktorer i spil, når det handler om datasikkerhed. Følsomme data må ikke kunne hackes eller tilgås på anden vis, og GDPR skal overholdes. Derfor er sikkerhed højt på dagsordenen hos SimService. – I vores dialog med kunderne vurderer vi hvilken type data, vores kunder har, og hvordan de kommunikerer, for at finde frem til den rette løsning omkring sikkerhed, siger Steen Lenzing. PLATFORM DER VISER HELE BILLEDET

For at gøre det så nemt som muligt for kunderne at holde styr på alle sim-kort og forbindelser, har SimService skabt en management-platform. Her kan kunderne nemt få et overblik over de kommunikationsløsninger virksomheden leverer.

Gennem platformen får kunderne deres egen adgang til overvågning og regulering af deres enheder. Og det kan hjælpe til med blandt andet at skabe et overblik over forbindelses status, forbrug, økonomi og placering på enten det enkelte kort, et udsnit eller alle kort. Kunderne har også mulighed for at aktivere, suspendere eller terminere Sim-kort, når de har behov for dette uden at skulle i kontakt med SimService. – Kunderne er meget glade for platformen, og uanset om man har mange tusind eller få enheder kan kunderne sætte alarmer op i platformen, og blive gjort opmærksomme på hvis der pludselig sker et overforbrug, og på den måde sikre sig mod ubehagelig ekstra omkostninger. Kunderne bliver med platformen næsten deres egen Tele-operatør, siger Steen Lenzing Tekst: Sara Marie Dynesen


CONTENT CONTENTWITH WITH PURPOSE AAPURPOSE

26

INDUSTRI 4.0

Stålmaskinerne kommunikerer Nye stålmaskiner hos Ib Andresen Industri tager de første skridt mod en automatiseret produktion, hvor maskinerne ”taler” med operatører og kunder.

ne fra en fil. Derefter kan vi klikke et par gange i styreprogrammet, og så går produktionen i gang, fortæller projektingeniør Morten Jensen fra Ib Andresen Industri.

Stål er ikke, hvad det har været.

Maskinerne er forsynet med følere og intelligens, så de melder tilbage, hvordan produktionen forløber, om alle data overholder forskrifterne, eller om der er problemer. Operatørerne behøver ikke stå og kigge på produktionen. Maskinerne melder selv tilbage.

Materialet og produkterne er måske de samme. Men produktionen af stålemner er nu inde i en evolution, der fuldstændig vil forandre både udvikling, produktion og logistik.

Leverandøren af stålløsninger Ib Andresen Industri følger Industri 4.0-udviklingen og har netop indkøbt nye maskiner for et tocifret millionbeløb, bl.a. det største lasersystem, som leverandøren Salvagnini nogensinde har leveret i Skandinavien. De nye maskiner starter en automatisering af produktionen, som man ikke tidligere har set. – Nu kan vi indlæse 3D-tegninger-

– At data fra følerne hives tilbage i systemet, gør det ikke kun nemmere for operatørerne at følge produktionen af de enkelte emner. Vi kan samtidig opsamle en hel masse erfaringsværdier, så vi fremover ved, hvor der kan opstå problemer, men også så vi bliver endnu skarpere, når kunderne skal have priser, siger Morten Jensen og tilføjer, at det kommer kunderne til gode:

– Vi er hurtigere på banen med svar på forespørgsler og på tilbud. Og vi er væsentligt hurtigere til at få ordrerne igennem. Der er ingen lange programmeringstider. Det virker første gang.

Den øgede automatisering skaber i det hele taget et langt bedre ordreflow. Og Ib Andresen Industri ser store perspektiver i denne udvikling.

– I en ikke så fjern fremtid vil kunden hele tiden kunne følge sin produktion. Han kan få besked, når ordren startes op, få oplyst, at den er færdig om 13 timer, blive adviseret, når ordren læsses på lastbilen, og hvornår den ankommer. Det arbejder vi os hen imod, fortæller Morten Jensen. De nye maskiner rummer software,

der gør dem i stand til at kommunikere ikke kun med ansatte på

fabrikken, men også med omverdenen. Ifølge Brian R. Knudsen, Plant Manager hos Ib Andresen Industri, vil det ude i fremtiden endda gøre det muligt for kunderne at sende en ordre med en 3D-tegning direkte til Ib Andresens Industris nye maskiner. Maskinerne vil så selv kunne læse data, beregne pris og leveringstid og give kunden et svar tilbage – i et sammenhængende og fuldautomatiseret setup. Også andre produktionsvirksomheder

har taget de nye teknologier til sig. Hosta Industries i Hjallerup, der er en af landets førende underleverandører til metalindustrien, bruger 4.0-teknologi til at faktabasere maskinernes effektivitet. Det er slut med at gætte, for nu har man data, der viser, om det bedst kan betale sig at optimere på den eksisterende maskinpark eller at købe nye maskiner, forklarer virksomheden.

”I fremtiden vil kunderne sende en ordre direkte til Ib Andresen Industris nye maskiner.” Hos Linak i Silkeborg har strømlining af IT-systemer til at digitalisere produktionen eksempelvis ført til, at importen af stålrør fra underleverandører i Østeuropa er blevet effektiviseret. Den automatiserede proces har udløst en CO2-besparelse svarende til 10.000 danskeres privatforbrug, oplyser fabriksdirektør Egon Jensen. Text: Aksel Brinck Jensen


Annonce

Denne udgivelse er et indstik fra European Media Partner

INDUSTRI 4.0 INDUSTRI 4.0

CONTENT WITH A PURPOSE CONTENT WITH A PURPOSE

KVAJBORG APS – PARTNER CONTENT KVEJBORG - PARTNER CONTENT 27

Mange virksomheder går glip af de resultater, der findes i 3D teknologien

D

et kan for mange virksomheder virke uoverskueligt at sætte sig

MYTE #2: DET KRÆVER SPECIALVIDEN AT ANVENDE

ind i de mange muligheder, der opstår i takt med, at ny teknologi udvikles. Men når myterne er trukket ud af ligningen, er det faktisk ikke så svært at nå de gode resultater.

3D teknologi er ikke nyt, og at udviklingen hele tiden skaber nye muligheder, er heller ikke nyt. At sætte sig ind i teknologien i samme tempo, som den udvikler sig, er og bliver en udfordring, og mange virksomheder går derfor glip af resultater, der kan være afgørende for deres fremtid.

Løsningen er at anvende specialister, som forstår at omsætte specialviden til virksomhedernes situation, og ikke mindst mane berøringsangsten for højteknologisk udstyr i jorden. Det sværeste er at få øje på de muligheder, teknologien skaber. Det er her, man med fordel

Man skal selvfølgelig sættes ind i, hvordan man anvender udstyret, men det kræver ikke en særlig uddannelse eller mange års erfaring. Og modsat manuelt værktøj, sikrer man, at Per, Poul eller Ruth kommer frem til præcis de samme resultater, uanset om løsningen er håndholdt eller automatiseret. Det er fremstillet til at anvende direkte i produktionen, så man mindsker flaskehalsen til målerummet. kan bringe en specialist med mange års erfaring i netop det på banen. Derefter er håndteringen af teknologien ikke mere omfattende, end at man efter få dages kursus kan se de første resultater. MYTE #1: DET ER NOGET HOKUS POKUS

Det kan virke sådan. For med en digital 3D model af et givent emne

får man også alle de umulige mål med, så dobbeltkrumme overflader og komplicerede geometrier kan kontrolmåles eller remodelleres i en nøjagtighed på op til 0,03 mm. Det anvendes allerede af en lang række virksomheder; i Danmark kan FORCE Technology, Johs. Pedersen og Grundfos nævnes, mens det hos Airbus er en certificeret del af værktøjskassen.

MYTE #3: DER KOMMER NOGET BEDRE OG BILLIGERE I MORGEN

Måske. Det gør der også med biler og mobiltelefoner, men det betyder jo ikke, at vi stadig kører rundt på bicycler og sender brevduer. Det gælder om at finde den rette balance mellem nøjagtighed og budget. 3D teknologi findes i alt fra en gratis app på mobiltelefonen til

CMM’er i millionklassen, og investerer man i det forkerte, risikerer man, at det går ud over nøjagtighed og brugervenlighed. Midt i mellem ligger Creaforms håndholdte 3D scannere i metrologiklassen, som både har den høje nøjagtighed og fleksibiliteten, mens den rammer et budget, der passer til langt de fleste med en tilstrækkelig volumen af måleopgaver. Og er man i tvivl om investeringen, er der mulighed for at outsource opgaven i stedet.

Creaforms produkter kan ses på årets hi-messe, STAND nr. K8268, hvor der også vil være mulighed for at få en snak med en af vores 3D specialister.

kvejborg.dk

INDUSTRI 4.0

STAERMOSE INDUSTRY – PARTNER CONTENT STAERMOSE - PARTNER CONTENT

Hurtigere, bedre og billigere er konstante målsætninger for Staermose Industry

H

– Vi arbejder med hurtige leveringstider og leverer altid til tiden. Det er vi nødt til, hvis vi skal have vores berettigelse. Ved hasteopgaver står vi til rådighed og omstiller os hurtigt for at sikre en ekstra hurtig levering.

os Staermose Industry A/S

skal det gå hurtigt. Som en del af en global industri, hvor stålkonstruktioner principielt kan laves i hele verden, har det været vigtigt at finde det speciale, der gør virksomheden konkurrencedygtig, og her er adm. direktør John Stærmose ikke i tvivl: Leveringshastighed har stor betydning, faktisk oplever jeg, at den er ekstremt afgørende. Mange af dem, vi handler med, skal have leveret hvis ikke samme dag, så i hvert fald typisk inden for en uge. Det har vi specialiseret os i at imødekomme. Det gennemsyrer Staermose Industry A/S’ forretningsmodel og arbejdsgange, at kundens behov skal være i centrum. Ifølge John Stærmose må det dog aldrig være på bekostning af medarbejderne, som tværtimod er en vigtig del af virksomhedens udvikling: – Vi stræber efter at udvikle og innovere alle led af produktionen,

staermoseindustry.com

Foto: Stærmose

og vi har fokus på at give vores medarbejdere mange muligheder. De har selv indflydelse på planlægningen af deres arbejde og tages ofte med på råd, når der skal tages beslutninger. Leveringstiden er ikke bare afgørende for de ordrer Staermose Industry A/S får, men også for

ret i yderligere to pladelaserskærere, fortæller John Stærmose.

Selvom virksomheden nu har rundet de 40, nægter man ifølge John Stærmose at hvile på laurbærrene, og derfor kan man efter sommerferien tilbyde laserskæring ikke bare Staermose Industry A/S kan i år i plader, men også i rør, og det vil fejre 40 års jubilæum, og da firmaet ifølge direktøren helt sikkert komme blev stiftet i 1979, var det som en kunderne til gode: ren eksportvirksomhed. For 10 år – Når man bygger en maskine, siden valgte man at satse på under- består den jo af nogle pladedele og leverandørmarkedet i Danmark, da nogle rørdele, og når vi kan laserman så store muligheder for at gøre skære rør, så kan vi levere en færdig en forskel: løsning hurtigere. Hvis vi laserskærer – Vi kunne se, at det marked, der rørene hos en underleverandør, så hvilke ordrer deres kunder kan få. var for underleverancer, var præget har vi allerede tabt et par dage på Ved at have en hurtig og fleksibel af høje priser, lange leveringstider leveringstiden. Ved at få udstyret og levering, er det målet for Staermose og dårlig service, og det gjorde, at kompetencerne til at skære rør kan Industry A/S at hjælpe danske pro- vi investerede i den første pladelavi både levere hurtigere, men også duktionsvirksomheder med at stå serskæremaskine. Vi fik rusket op i levere et bedre produkt til en lavere stærkere på verdensmarkedet ved markedet dengang, fordi leverede pris. at hjælpe dem til, at hurtigt kunne væsentlig hurtigere til en konkuromstille deres produktion, når rencedygtig pris. kunderne efterspørger det, fortæller – Vi fik hurtigt vores produktionsJohn Stærmose og uddyber: kapacitet fyldt og har siden investe-


CONTENT WITH A PURPOSE

28

INDUSTRI 4.0

PARTNER CONTENT - HAYS

Danmark mangler ingeniører og specialister i bioteknologi og softwareudvikling Højtuddannede folk i de teknologiske og naturvidenskabelige fag har de bedste betingelser på arbejdsmarkedet.

tionen og arbejdsopgaverne undervejs vil ændre sig kontinuerligt, og det er en proces, som kandidaten skal være indstillet på. Det bliver kun en succes, hvis virksomhedens værdier matcher kandidatens. Værdierne har ændret sig. Derfor er det vigtigt, at man i en jobsamtale også fortæller virksomheden om sine egne værdier, så man ikke går skævt af hinanden, og har et fælles værdigrundlag, som man kan bygge videre på, siger Morten Andersen.

D

anmark har en officiel ledig-

hed på 3,7 pct., hvilket bl.a. af overvismand Michael Svarer betegnes som det, økonomerne kalder fuld beskæftigelse. Det er dog en sandhed med modifikationer, som bl.a. fagforbundet 3F jævnligt udfordrer. Således er der stadig mere end 100.000 fuldtidsledige; 10.-12.000 unge mangler hvert år en praktikplads og næsten 170.000 unge er ifølge AE hverken i job eller uddannelse. Diskussionen indikerer, at arbejdsmarkedet er mere nuanceret end som så. Der er stor forskel på, hvordan arbejdstagerne oplever situationen. Mange mennesker oplever således brancheglidning. En udvanding af ens egne kompetencer og fagområder som følge af ny teknologi og software. Brancheglidning er en stigende tendens i den digitale tidsalder, som tvinger folk i mange brancher uden for deres oprindelige kompetenceområde. Mange vælger freelance vejen, mere af nød end lyst, og underbyder hinanden i et fragmenteret arbejdsmarked. DISSE BRANCHER STÅR STÆRKT I FREMTIDEN

Men i nogle brancher, hvor selve kernen netop er de teknologiske og videnskabelige fremskridt, oplever arbejdstagerne en helt anden efterspørgsel. Det gælder især ingeniører, IT-ingeniører og kandidater inden for Life Science, som er et område, hvor Danmark er i verdensklasse. Det er områder som disse, det internationale rekrutteringsfirma Hays er eksperter i. – Vores speciale er at finde de bedste kandidater inden for specifikke brancher, og her er IT, ingeniørbranchen og Life Sciences blandt de brancher, hvor efterspørgslen er størst. Vi oplever, at der bliver færre kandidater at vælge

hays.dk

Tekst: Flemming Østergaard

Morten Andersen, business director for det internationale rekrutteringsfirma Hays i DK. Foto: PR-Foto

Foto: Adobe Stock

imellem, når vi skal besætte de højt specialiserede stillinger, siger Morten Andersen, der er Business Director på det verdensomspændende britiske firmas danske kontor. Udfordringen med at finde de rette er på ingen måde blot at finde folk med de relevante uddannelser og kompetencer, men er et puslespil med mange brikker. Der er ofte tale om kandidater, som er i gode stillinger, og hvis de skal fristes af et nyt job, skal det indeholde de rette udfordringer og udviklingsmuligheder. Det er ikke altid nogen let opgave at gøre sådanne folk flytbare. Men det handler ikke kun om at finde flytbare kandidater med de rette faglige kompetencer og ambitioner. – Vores opgave er at finde de kandidater, der passer bedst til virksomhedens værdier. Og om-

vendt. Vi har ikke løst vores opgave godt nok, hvis vi finder en kandidat, hvis vedkommende hurtigt smutter igen.

Vores opgave er at finde de kandidater, der passer bedst til virksomhedens værdier. Derfor handler det for rekrutteringskonsulenten om at komme ind til kernen i kandidatens personlighed, værdier og ønsker. Og det sker ikke ved at bruge algoritmebaserede apps, der afkoder LinkedInprofiler eller LinkedIn i sig selv. - Rekruttering er et håndværk. Det kræver en særlig flair, social

intelligens og erfaring i at omgås mennesker. Man skal kunne skabe et tillidsfuldt miljø, hvor jobkandidaten åbner op og slapper af og tør være sig selv i en ærlig samtale, hvor der tales åbent om alle de relevante forhold. Konsulentens opgave er så at være god til at spørge ind - og kandidatens opgave er at være sig selv, siger Morten Andersen, og tilføjer, at Hays konsulenter har en enorm videnbase og international erfaring at trække på, som giver en tæt føling med tidens strømninger i arbejdsmarkeder, uddannelser og virksomheders behov. Rekrutteringskonsulenten skal også afdække, om kandidaten er klar til den forandring, der ligger forude. Verden forandrer sig i en hastighed aldrig set tidligere, og stillingens indhold vil ændre sig. – Et jobskifte er ikke bare et nyt job. Det er en rejse, hvor destina-

Beregninger af Ingeniørforeningen IDA fra 2018 estimerer, at der vil mangle 10.000 STEM kandidater i 2025 (STEM: Science, Tech, Engineering, Math). Fordelt på 6.500 civil- og diplomingeniører og 3.500 naturvidenskabelige kandidater. Danmark er et af Europas mest specialiserede lande inden for Life Science. Målt pr. indbygger er vi i antal beskæftigede i lægemiddelindustrien nr. 1. Nr. 2 i investeringer i lægemiddelforskning. Nr. 3 på industrifinansierede kliniske forsøg. Nr. 4 på eksport af lægemidler. Kilde: Verdensbanken, OECD STAN database, Eurostat, EFPIA key figures, Clinicaltrials.gov.


CONTENT WITH A PURPOSE

INDUSTRI 4.0

ODU DANMARK - PARTNER CONTENT

29

Eksempel på multifunktionel stikforbindelse - ODU MAC. Foto: ODU

Multifunktionelle stikforbindelser som central komponent i Industri 4.0 For at øge produktiviteten anvendes et stigende antal automationsenheder, robotter og maskiner, som skal være mobile og fleksible, ligesom der arbejdes på at minimere vægt, størrelse, håndtering, vedligeholdelse og installationsomkostninger. Pålidelige, multifunktionelle stikforbindelser med høj kontakttæthed og et modulær design er essentielt for at løse opgaven.

Til opfyldelse af kravene har ODU udviklet multifunktionelle forbindelser, som overfører data, signaler, strøm, vand, olie, trykluft mv. Sammenlignet med de individuelle tilslutninger behøver de multifunktionelle stikforbindelser et minimum af installationsplads og vejer typisk mindre.

afbrudte processer og livsfarlige situationer. Ligeledes kan omkostningerne ved reservedelsindkøb og -lagerhold reduceres.

krav ved mange gentagne matings, har ODU udviklet multistik, som tåler 5.000, 10.000 eller 100.000 matings, og nogle tåler endda helt op til 1 million matings.

Multifunktionelle stikforbindelser reducerer risikoen for installations- Antallet af matings afhænger af fejl og sikrer, at alle forbindelser og kontakttyper, overfladebelægninger koblinger er tilsluttet samtidigt. og den mekaniske konstruktion. For matings op til 5.000 anvender For at opnå en høj kontakttæthed Det tager cirka et minut at monODU specielle drejede kontakter. og maksimere kapaciteten anvendes tere et gevindstik korrekt. Det kan For krav derudover anbefales brug kontakter, hvis diameter udgør blot være lang tid ved de mobile appaf lamel- eller trådfjederteknologi. ia intelligente netværk kan 0,3 mm, og dermed giver en kon- likationer i Industri 4.0 - specielt Ved trådfjederteknologi sørger virksomhedens produktakttæthed på 1 kontakt pr. mm2. hvis der er mange stik at montere. utallige fjedre for, at hunkontaktionsprocesser og kapacitet Eksempelvis kan et rektangulært De hybride stikforbindelser kan ten altid udøver et bestemt tryk tilpasses de aktuelle behov. stik fra ODU indeholde helt op til benytte hurtige tilkoblingsmetoder, på kontaktstiften, hvilket giver en Eksempelvis kan robotter indsæt- 740 kontakter i ét interface. såsom push-pull, spindellås eller ekstremt stabil og sikker kontakt. tes i montagelinjen den ene dag breakaway, der kun tager et par og ved transportbåndet den næste ØGER SIKKERHEDEN FORSKELLIGE OMGIVELSESFORHOLD sekunder, og som samtidig gør dag. Ligeledes kan instrumenter I forhold til traditionelle indiviFor at kunne bruge robotter og det nemt at sammenkoble stikket til blandt andet shock-, vibrationsduelle forbindelser har de multiintelligent automationsudstyr skal korrekt. og gasmåling anvendes ved forfunktionelle stikforbindelser den stikforbindelserne kunne tåle forskellige processer. fordel, at der kun behøves ét til alle HØJT ANTAL MATINGS skellige omgivelsesforhold, såsom funktioner. Det betyder, at man Når robotter og andet mobilt høje temperaturer, shock, vibraFor at udstyret kan installeres flekkan anvende hybridkabler eller udstyr flyttes rundt i forskellige tioner, tryk, vand eller aggressive sibelt og eventuelt flyttes, er der samle forbindelser i en kabelslange miljøer, er en lang levetid også vig- kemikalier. Her gælder det for behov for stikforbindelser, som er eller lignende. Hermed mindskes tig. Cirkulære stik som DIN M12 stikproducenten om at kombismå og kompakte, nemme at tilslutte, risikoen for, at nogen eller noget eller DIN M23 tåler som standard nere de rette materialer såsom samt kan holde til mange til-/frahænger fast i kablerne under sam- 100 matings, dvs. man kan til- og plast, metal og glas samt benytte koblinger og varierende miljøarbejdet mellem mobile enheder frakoble stikket 100 gange. For bestemte konstruktionsprincipbetingelser. og mennesker, så man undgår at imødekomme høje mekaniske per og støbeteknologier. Således

V

odu-denmark.dk

kan stikforbindelsen optimeres til forskellige applikationer, eksempelvis robotter, produktionsmaskiner, test- og måleudstyr, medicoteknik mv. Til de cirkulære multistik findes en række specifikke indsatser og konfigurationer tilpasset de forskellige funktioner. Ved de rektangulære multistik kan kunde eller bruger selv konfigurere interfacet ved hjælp af forskellige moduler, rammer og huse. Sammenfattende kan man sige, at multifunktionelle stik med et højt antal kontakter og koblinger, der overfører både datasignaler, strøm, væsker og luft, muliggør betydeligt mere kompakte, sikre og effektive stikforbindelser end de traditionelle. Kort sagt, multifunktionelle interfaces hjælper med at realisere visionen om det pålidelige og fleksible Industri 4.0. Tekst: Mads Haastrup, Sales Manager Nordic, ODU Denmark ApS


YOUR PROFESSION OUR PASSION RECRUITING EXPERTS IN DENMARK & THE NORDICS With more than 10 years of expertise, we power the world of work in Denmark and across the Nordics. Hays is your preferred recruitment partner. We find the special match that makes individuals, companies and industries flourish. For help with your recruitment needs, please visit: hays.dk


Gør det komplicerede enkelt Vælg en førerløs truckløsning

Vi tilbyder enkle, effektive AGV-løsninger med hurtigere procestid og lavere levetidsomkostninger – og en tilbagebetalingstid på ned til to år. Stort set alle virksomheder kan få udbytte af vores AGV-teknologier, der hurtigt og nemt kan integreres i eksisterende driftsaktiviteter. Fra kun kr. 77,-/time* kan du finansiere en AGV-løsning. * Baseret på 160 timers drift/måned l Ved 2-holdsskift er prisen fra kr. 39,-/time l Ved 3-holdsskift er prisen fra kr. 26,-/time

Kontakt os allerede i dag på

99 83 83 83

– og aftal et personligt møde. www.nc-nielsen.dk


Specialister

i content marketing European Media Partner er et førende content marketing-bureau, som producerer specialiserede cross media-kampagner i hele Europa. Kampagnerne, som alle produceres under navnet ”Analyse”, bliver distribueret med de førende dagblade, samt på vores kampagnesider og samarbejdspartneres forskellige platforme.

Siden starten er vi hurtigt vokset og vi er nu 85 ansatte på fem kontorer rundt om i Europa, som hvert år producerer over 300 kampagner på de forskellige markeder. Vi er en ung, hurtigt voksende virksomhed med en stærk vision og vi sigter mod at ændre og påvirke det europæiske medielandskab.

Kontakt os hvis du vil deltage i en relevant sammenhæng, hvor du kommer ud til din målgruppe.

CONTENT WITH A PURPOSE europeanmediapartner.com dk@europeanmediapartner.com


CONTENT WITH A PURPOSE

FØDEVARER 33

Verdensrekord i at købe økologi Foto: Fotolia

Mens forbrugerne over hele verden køber mere økologi end nogensinde før, er det fortsat danskerne, der kan prale af den økologiske verdensmestertitel.

Og intet tyder på, at det pres bliver

Det viser en ny international rapport

mindre: – De sidste mange år er salget af økologiske varer kun steget, og der er ikke noget, der tyder på, at det stopper, tværtimod. Økologitrenden er meget stærk, og det største problem lige nu er at skaffe nok økologiske råvarer. Heldigvis er mange danske landmænd ved at omlægge til økologi, så der kommer et øget areal de kommende år. Danmark bliver sikkert det første land i verden, hvor man runder 10 procent økologisk markedsandel, siger Robert Lind.

lavet af Forskningsinstitut for Økologisk Landbrug, FiBL. Rapporten viser, at Danmark stadig er verdens førende økologi-nation – med en økologisk andel af det samlede fødevaresalg på 8,4 procent. Efterspørgslen efter økologiske varer i Danmark er steget støt de sidste ti år og stiger stadig.

Ifølge Robert Lind, specialkonsulent i Fødevarestyrelsen, skyldes den danske førsteplads en kombination af flere ting. – Vi har et stærkt Ø-mærke, der går mere end 25 år tilbage. Det giver forbrugerne en markant tillid til økologien. Dernæst er de danske økologer gode til at holde orden i ”eget hus”. Der har været meget få sager i Danmark, hvor økologi-

Annonce Schur.pdf

1

Tekst: Kirsten Brandenborg

reglerne ikke er fulgt, siger han. Robert Lind tilføjer, at detailhandlen i Danmark har sat økologi på dagsordenen som en konkurrenceparameter – de vil gerne have et bæredygtigt image. – På den måde promoveres økologien, og supermarkederne og discountbutikkerne opbygger tilgængelighed og et bredt sortiment af økologiske varer, siger han. – I Danmark er der desuden et godt og tæt samarbejde mellem 15/04/2019 20.00 myndigheder og økologierhvervet,

“Forbrugerne har en markant tillid til økologien. Specialkonsulent Robert Lind. Fødevarestyrelsen.”

pres på fødevareindustrien for at tage ansvar bagud i hele kæden for, hvordan deres råvarer er fremstillet og transporteret, siger Robert Lind.

og fra politisk side støttes rammebetingelserne for at udvikle økologien. Men i sidste ende er det den helt

almindelige forbruger, der ude i dagligvarebutikkerne vælger økologien, og med i kurven ”køber” de sundhed, dyrevelfærd, ren natur, rent grundvand og generelt et bedre miljø. – De undersøgelser, Fødevarestyrelsen har fået udført, viser, at

det handler meget om egen sundhed og børnenes sundhed. Sundheden handler meget om fravær af et ”negativt” indhold, hvor man vil slippe for pesticidrester og have færre tilsætningsstoffer i maden; altså et renere produkt, siger Robert Lind. Det betyder, at producenter og supermarkeder skal have fokus på sundhed og miljø for at klare sig i konkurrencen. – Det lægger naturligvis et større

FAKTA Som fødevareproducent kan man holde sig ajour om regler om økologi på Fødevarestyrelsens hjemmeside, der også har etableret en ”Dialoggruppe for økologiske fødevarer”, hvor man drøfter økologiregler og kontrol med økologierhvervet. Som virksomhed kan man også tilmelde sig nyhedsbrevet om økologi.

VIL DU LÆSE MERE? ANALYSEDENMARK.DK ANNONCE

Forkert mærkning af fødevarer har store omkostninger “Forkert mærket leverpostej sender kunde direkte på sygehus”. “Påskeæg med forkert mærkning sender æggene direkte i skraldespanden”. Dette er blot to eksempler på mærkningsfejl, som medierne har omtalt det seneste år. Forkert mærkning koster ikke bare i forbin-

er I også godt på vej til at reducere omkost-

giver også dårlig omtale. Ifølge virksomheden Schur Marking skyldes op mod 70 procent af alle mærkningsfejl manuelle betjeningsfejl. Årsagen til disse fejl ligger ofte i forkert indtastning af data og/eller forkert jobvalg. Undersøgelser viser, at disse to typer fejl alene udgør 45 procent af alle betjeningsfejl.

mærkningsfejl. Det samme gælder omkostningerne til tilbagekaldelse af fejlmærkede produkter. – Sikkerheden ved af bruge vores kundetilpassede softwareløsninger består i, at forskellige teknologier, produktionslinjer og mærkningsudstyr sammenkobles og overvåges. Det giver desuden fuld sporbarhed gennem hele forsyningskæden, supplerer Lars Bang.

Kan mærkningsfejl helt undgås? Business Manager hos Schur Marking, Lars Bang, har følgende kommentar til spørgsmålet om hvorvidt mærkningsfejl kan undgås: – Når din fødevarevirksomhed implementerer en mærkningsløsning fra Schur, har I allerede taget de første skridt hen mod at undgå manuelle fejl ved indtastning. Samtidig

på produkterne kontrolleres efter mærkningen. De nyeste printere fra Schur er udstyret med ny IOI-teknologi, der gør printerne i stand til at forudsige de mest almindelige hændelser i printeren. Det kan f.eks. være faldende tusinde produkter med ulæseligt print. Ny sensor-teknologi giver også besked via f.eks. sms om, at det er tid til rensning af printhovedet, allerede inden printkvaliteten falder.

Ekstra sikkerhed Som en ekstra sikkerhed kan Schur også tilbyde Smart Kameraer, som kan mere end muligt at montere et visionsystem på produktlinjen, så tekst, printkvalitet, placering m.m.

Fuglevangsvej 41, 8700 Horsens (+45) 7928 2928 | www.schurmarking.com


CONTENT WITH A PURPOSE

34

INDUSTRI 4.0 FØDEVARER

Plastdirektiv mangler globalt udsyn EU har med et nyt direktiv gjort engangsplastik som kopper og plastikbestik ulovligt fra 2021. Umiddelbart en god idé, men det løser ikke det globale problem De seneste års fokus på plastik i naturen for ganske nyligt ført til, at EU har vedtaget det såkaldte engangsplastdirektiv. Direktivet omhandler først og fremmest plastbestik, vatpinde af plast og lignende produkter, der kun bruges engang for derefter at blive kasseret. Selv om direktivet rammer danske virksomheder, så bakker brancheorganisationen Plastindustrien op om idéen i direktivet. Det fortæller Thomas Drustrup, der er administrerende direktør i organisationen.

– Det hedder Single Use Plastic Directive, engangsplast-direktivet. Det er et forslag, hvor vi støttede op om retningen på direktivet fra start, for vi er tilfredse med at man tager udgangspunkt i det plast man finder i naturen. Det er et meget konkret problem, som man kan forholde sig til og handle på, siger han. Selv om Plastindustrien er enig i, at der skal gøres noget ved problemet med plast i naturen, så er der malurt i bægeret og Thomas Drustrup er ikke helt tilfreds med måden direktivet er blevet til på. – Det ser ud som om, det har været vigtigere at få processen gen-

nemført hurtigt end at få sikkerhed for, at vi vælger de miljømæssigt bedste løsninger. Det er ikke hensigtsmæssigt. Slet ikke med et så omfattende nyt tiltag som dette. Derudover er det også svært for både myndigheder og virksomheder at gennemskue, hvad de økonomiske konsekvenser bliver, da det er gået så stærkt, siger han.

Kun forbudt fordi det er plastik

Der er nuancer i det med brugen af plastik i forhold til bæredygtighedssagsordenen, som debatten om plastikforbud er en del af. Ud fra et bredt miljømæssigt perspektiv, skulle forslaget have været mere nuanceret og bedre gennemarbejdet, mener direktøren i Plastindustrien. – Det giver ingen mening at forbyde eller begrænse brugen af produkter bare fordi, de er af plast, hvis alternativet så er værre for miljø og sundhed. Det kan risikere at blive resultatet her, for det er slet ikke undersøgt grundigt nok, hvad der nu kommer i stedet for de produkter, der er på markedet i dag. Det er ærgerligt, siger han.

Bedre sortering er nøglen

En undersøgelse fra University of Georgia fra 2017 slår fast, at ti af Asiens og Afrikas største floder står for cirka 90 procent af det plastikaffald, der bliver ledt fra floder ud

i verdenshavene. Otte af floderne ligger i Asien, to i Afrika, men også floder i Rusland og Pakistan sender plastik ud i havene.

”Vi vil gerne have, at de danske kommuner ensretter måden, som man indsamler og sorterer plastaffald fra husholdningerne på.” – Vi synes, at plast er et let, stærkt og godt materiale. Det skal selvfølgelig aldrig ende i naturen, men når der er omkring 2 milliarder mennesker uden adgang til fungerende affaldssystemer, så giver det desværre store udfordringer. Både Danmark og EU har heldigvis fokus på at hjælpe udviklingslandene med at opbygge en ordentlig affaldshånd-

tering, og det støtter vi klart op om og bidrager også gerne med vores konkrete viden om f.eks. sortering og genanvendelse, siger direktøren i Plastindustrien.

Tænk globalt, mere pant lokalt

De store affaldsproblemer er globale, men EU’s engangsplastdirektiv fokuserer på det, der ligger i medlemslandenes egen sfære. I Danmark er der vedtaget lov om, at der fremover er pant på juice- og saftevandsflasker.

Der er et hav at typer, men de fire mest almindelige kunne let sorteres og det ville give kæmpefordele, når man skulle genbruge. – Vi vil gerne have, at de danske kommuner ensretter måden, som man indsamler og sorterer plastaffald fra husholdningerne på. Det allerbedste ville være en fælles aftale, der dækkede hele Europa. Det ville virkelig batte, siger Thomas Drustrup. Tekst: Af Thomas Schiermacher

– Det er en super fin ide, der ligger lige til højrebenet. Det er oplagt at tage flere typer af plastflasker ind i det i forvejen fungerende pantsystem. Det kan vi gøre i Danmark, hvor pantsystemet allerede fungerer glimrende. Lad os bruge de systemer vi har og få dem til at rumme så meget som muligt. Det giver mening for forbrugerne. Nu samler vi ind og får en relativt ren opdeling af plast, der kan genanvendes, siger han. Et pantsystem er dyrt at etablere og andre lande har det ikke, så den løsning er god i Danmark og i de øvrige lande, der har en pantordning. Som det er nu, er landets 98 kommuner ikke enige om, hvordan man skal sortere affald fra husholdninger. Alle kommuner sorterer på deres egen måde. Det giver problemer, fordi plast ikke bare er plast.

Thomas Drustrup, administrerende direktør i brancheorganisationen Plastindustrien


CONTENT WITH A PURPOSE

FØDEVARER

CONTENT TONON / NNZ– SPONSORERET - PARTNER ANNONCE INDHOLD

35

Fleksible løsninger skaber mindre spild og tilfredse medarbejdere Lars Duus Madsen, direktør i TONON Scandinavia, er en mand på en mission. Han vil skabe orden i køle- og frostrum i skandinaviske butikker, hoteller, kantiner og restauranter: ”Mange anser ikke reolsystemer for noget særligt, og det forsøger vi at vende op og ned på ved at betragte det som et spørgsmål om logistik, og det vil sige transport af varer ind og ud, hvor der skal være orden i det.”

i stedet for at blive smidt ud. ”Det bliver ikke solgt, hvis det står inde i kølerummet”, pointerer Lars Duus Madsen. I stedet for at være afhængig af mundtlig

V

ærdien af at gentænke sin tilgang

til reolsystemet er for Lars Duus Madsen ligefor: ”I mange butikker må personalet opgive at finde ekstra varer i kølerummene, når de bliver efterspurgt, fordi der ganske enkelt ikke er orden på varerne. Det betyder, at kunden går forgæves, og butikken går glip af salg.” De steder, hvor TONON har leveret, er successen heller ikke udeblevet: ”Vi har hjulpet food-afdelingen i et jysk supermarked til en besparelse svarende til halvanden stilling, fordi varerne er så velorganiserede, at der ikke bliver spildt tid på at lede efter dem. Vi taler om en tilbagebetalingstid på under 6 måneder ved en investering på 50.000 kroner ved reducering af spild og besparelse af mandetimer.” I kølerum og lagre er der et stort flow af

mennesker i løbet af døgnet. De har alle sammen forskellige mål og funktioner, og det er en udfordring for struktur og orden. Her er TONON kommet med en løsning, der på én gang er både simpel og effektfuld: ”Struktur og orden skal gøres nemt, så vi tilbyder farvede hyldesystemer, så man eksempelvis har grøntsager/snittegrønt på de grønne hylder, kød på de røde hylder og ost på de grå hylder. Vi bestemmer selvfølgelig ikke, hvilke farver der skal bruges til hvad, men farver på hylderne optimerer med-

arbejdernes tid på lageret, da overblikket bliver optimalt og reducerer fejl mærkbart,” forklarer Lars Duus Madsen. Et mere velorganiseret lager hjælper ikke blot medarbejderne med at få overblik, men det er også et vigtigt værktøj i kampen mod madspild. Lars Duus Madsen foreslår alle sine kunder i fødevarebranchen at have et separat sted i kølerummet, hvor varer, der nærmer sig udløb, bliver samlet, så det er nemt for den ansvarlige, der disponerer over varerne, at få dem markeret, så de kan sælges til nedsat pris eller anvendes først

overlevering lader de ganske enkelt farverne tale for sig selv. Når Lars Duus Madsen snakker med sine kunder, beretter de om stor tilfredshed hos medarbejderne: ”Et kølerum er ikke altid det mest behagelige sted at opholde sig længere tid af gangen, så det er nemt at fristes til bare at køre pallen med varer ind og sprætte kassen op. Det vil hurtigt føre til, at alle mister overblikket, hvilket er dræbende for medarbejdernes motivation. Rod på lageret giver rod i sindet.” Hos TONON styres løsninger alene af kundernes behov, og ikke egne begrænsninger. Et hvert salg starter ifølge Lars Duus Madsen med en tæt dialog omkring kundens behov og udfordringer, så der bliver tilbudt løsninger ud fra disse. Dog er det altid vigtigt for TONON at udnytte alle kubikmeter i rummet ordentligt. Hyldesystemerne er lavet i fleksible moduler, som kan tilpasses ned til tre centimeter og optimeres altid efter geometriske standardstørrelser med udgangspunkt i 40x60 på kasser.

INDUSTRI 4.0

PARTNER CONTENT

Fødevareindustrien skal tage ansvar med emballagemærkning Fokusset på emballage er større end nogensinde, og forbrugernes krav stiger. Alligevel hersker der blandt forbrugerne stor usikkerhed og forvirring omkring håndteringen af emballageaffald. Ifølge NNZ skal industrien tage ansvar ved fremover at sikre mærkning af emballage.

I

takt med at fokusset på bæredygtighed er steget, er forbrugernes krav til den emballage, deres fødevarer kommer i, tilsvarende øget. Når virksomhederne før i tiden skulle vælge, hvilken type emballage, de skulle anvende, var valget ligetil; den skulle beskytte varen og forlænge holdbarheden. Det skal den stadigvæk, men nu er faktorer som minimering, bortskaffelse og genanvendelse også kommet på dagsordenen. INFORMATION VIA MÆRKNING Den hollandske distributionsvirksomhed NNZ har siden 1922 leveret emballage indenfor frisk frugt og grønt i hele verden. Ifølge den danske direktør

nnz.dk

CONTENT WITH A PURPOSE

Lene Hultén, som har ansvar for den skandinaviske del af forretningen, er en af de største udfordringer den forvirring, der hersker omkring de forskellige typer emballagemateriale og affaldssorteringen af dem. Lene Hultén mener, at fødevarevirksomhederne viser, at de tager ansvar ved at imødekomme forbrugernes behov, men at de samtidig bør tage endnu mere ansvar ved at mærke emballagen både med materialetype, og hvordan det bortskaffes. – Det er vigtigt, at vi hjælper forbrugeren, så de entydigt kan se, hvad emballagen er lavet af, og i hvilken affaldscontainer eller affaldsspand, de kan putte den ned i. Samtidig skal vi i industrien sikre, at kombinationer af forskellige materialer fx plastik og papir kan skilles ad. Der er meget fokus blandt fobrugerne på, at emballage skal være naturligt, genanvendeligt og bionedbrydeligt, men en af udfordringerne ved manglende information ses i forhold til

1

farver Vandbaserede es ler Kan recirku

misforståelser omkring de emballagematerialer, som går under betegnelsen biologisk nedbrydelige. Emballagemærkning kan være med til at fjerne de misforståelser og i sidste ende, at emballage ender i naturen. – Når vi taler om biologisk nedbrydeligt plastik, så skal det ikke forstås som, at der findes plastik, som kan nedbrydes i naturen. Vi skal opdrage hinanden til, at vi ikke smider emballage i naturen. Man kan ikke sige, at man godt må smide det på græsplænen, fordi det er biologisk nedbrydeligt, for det er det ikke. Alle biologisk nedbrydelige plasttyper og paptyper kan kun nedbrydes ved en vis temperatur i et lukket system.

imødekommer forbrugernes behov for genanvendelighed og minimering af emballage og madsvind.

KOMPETENT RÅDGIVNING En af NNZ’s kerneopgaver er at rådgive kunderne i valget af emballage, og komme med løsningsforslag til, hvordan man kan kombinere materialer, så det både er optimalt for de produkter, der skal emballeres, og så virksomhederne

– Det betyder, at vi skal være på forkant, og være opdateret på viden omkring materialesammensætning, og ikke mindst forstå, hvad det er for en måde, man kan genanvende eller genbruge emballagen på. Dette er, samtidig med at de skal følge nøje med i, hvad

PP plastik (forbrugerinfo) 5 = Identifikation lsestil genanvende is industrien). Hv bol laminat, ét sym e for hver plasttyp

der rører sig blandt forbrugerne, ifølge Lene Hultén forudsætningen for, at de kompetent kan rådgive deres kunder, så de ender op med den bedste skræddersyede løsning for både virksomhed og forbruger.


CONTENT WITH A PURPOSE

36

INDUSTRI 4.0 FØDEVARER

Brexit: UK vil stadig være et vigtigt marked


CONTENT WITH A PURPOSE

FØDEVARER 37

”Det vigtige er, at aftalen mellem UK og EU ikke må undergrave det indre marked”

Danmark venter i spænding på en afklaring om Storbritanniens udtræden af EU. Interviewet blev lavet i starten af april, hvilket vil kunne afspejle sig i teksten. Det er starten af april, og Brexit-processen har bevæget sig

ind i en form for ingenmandsland. De resterende EU-lande har givet Storbritannien en kort udskydelse af landets udtræden af unionen, men det britiske parlament har stadig ikke kunnet finde enighed om en vej ud af EU – upåagtet hvorvidt EU-landende i givet fald også ville kunne acceptere den vej som briternes politikere kan blive enige om. Et hårdt Brexit truer, men direktør for Landbrug og Fødevarer Anne Lawaetz Arhnung nægter at opgive troen på en ordentlig udtræden: – Vi håber selvfølgelig stadig til det sidste, at der findes en løsning. Vi må afvente de demokratiske processer i Storbritannien og, så stå klar til at lytte og hjælpe, hvor vi kan. Direktøren for den danske fødevarebranches hovedorganisation forklarer, at et hårdt Brexit selvsagt vil være en stor udfordring, da Storbritannien er det 3. største eksportmarked for den danske fødevareklynge, men samtidig har mange i branchen også udvist rettidig omhu: – Flere af vores virksomheder har dog været i gang med at forberede sig længe, og de har derfor også indstillet sig på at finde andre markeder, der kan gøre op for det britiske marked. Hun kan dog ikke understrege nok, hvor vigtigt hun mener, det er, at EU og Storbritannien finder en aftale: – Det vigtige er, at aftalen mellem UK og EU ikke må undergrave det indre marked. Det vil være ødelæggende for EU-samarbejdet.

voldsommere, hvis de britiske politikere ikke kan blive enige med hinanden og med de resterende EU-lande: – Afhængigt af hvordan Storbritannien træder ud af EU, så vil det – foruden indførelsen af told på en række varer give anledning til en række praktiske udfordringer ift. især toldbehandling af varer. Da en meget stor del af vores samhandel drejer sig om ferske varer, så er det en udfordring i forhold til varernes holdbarhed, hvis toldbehandlingen ved grænsen betyder en lang ventetid på at få indført varerne i Storbritannien, forklarer Anne Arhnung og uddyber: – Stort set alle fødevarer, som fremover eksporteres til Storbritannien, må på sigt forventes at skulle ledsages af eksportcertifikater af fødevaresikkerhedsmæssige eller dyresundhedsmæssige grunde – og tolddokumenter. Det indebærer, at der er brug for betydeligt større kapacitet i håndtering af eksportdokumenter og toldbehandling, så eksportcertifikaterne skal kunne udstedes hurtigt på alle tider af døgnet.

”Der kan blive behov for at aktivere EU’s markedsstabiliserende instrumenter”

Uanset hvordan Storbritanniens afsked fra EU finder sted, er

Anne Arhnung dog ikke i tvivl om, at det ikke er slut med dansk samhandel med britiske virksomheder: – På langt sigt er det vores forventning, at Storbritannien fortsat vil være et vigtigt eksportmarked for den danske fødevareklynge. Vi har været tætte handelspartnere længe, og det kommer vi også til at være fremover. Selv hvis det ikke bliver et hårdt eller no-deal Brexit forudser Anne Arhnung, at afskeden vil betyde mærkbare ændringer i samhandelen – ændringer, der kun vil være

Det større pres, der kan forventes på toldmyndighederne, er ikke blevet overset af de danske myndigheder, og på vegne af hele branchen glæder Anne Arhnung sig derfor over: – at både styrelser og ministerier allerede har prioriteret, at hyre nye folk, der står klar til at håndtere det store arbejde, der kan vente os. Landbrug og Fødevarer har udover rådgivning til sine medlemmer også haft et intenst og tæt samarbejde med en række myndigheder for at forberede fremtidens samhandel med Storbritannien:

– I samarbejde med Toldstyrelsen, Fødevarestyrelsen og Esbjerg Havn har vi arbejdet intenst på at forberede de nødvendige faciliteter på Esbjerg Havn, så vi kan håndtere told- og veterinærkontrol ved indførelse af fødevarer fra Storbritannien. I februar trådte EUs frihandelsaftale med Japan i kraft, men selvom den vil være gunstig for den danske fødevareklynge, vil den på kort sigt ikke kunne kompensere for et evt. større tab på det britiske marked på grund af Brexit, forklarer Anne Arhnung:

– Handelsaftalen med Japan rummer et stort potentiale for mere eksport af især grisekød og mejerivarer. Men der vil alt andet lige være tale om en anden sammensætning af varer til Japan, end der har været til Storbritannien. Der kan derfor blive behov for at aktivere EU’s markedsstabiliserende instrumenter i form af interventionsopkøb og oplagring for på kort sigt at afbøde effekterne af et hårdt Brexit. Tekst: Henrik Høgholt Lønne

FAKTA Anne Lawaetz Arhnung 96-07: Konsulent og Direktionsassistent, Landbrugsraadet 07-11: Sekretariatschef, Landbrugsrådet og Landbrug & Fødevarer (L&F) 11-12: Områdedirektør, ledelsessupport, L&F 12-18: Direktør, medlemsforhold og organisation, L&F 14-18: Viceadministrerende direktør, L&F 16-18: Direktør, SEGES


CONTENT WITH A PURPOSE

38

INDUSTRI 4.0 FØDEVARER

Hele verden spiser dansk Alle ved, at Danmark er et stolt landbrugsland, at vi har en stor fødevareproduktion, at danske brands som Carlsberg, Arla og Tulip sælger øl, smør og bacon til tørstige og sultne mennesker over nærmest hele jordkloden Hvad er det, der har gjort danske

fødevarer til så stor en succes både på hjemmemarkedet og eksportmarkederne. Det er der selvfølgelig flere årsager til.

– Vi har en lang tradition for eksport i sektoren. Vi plejer at sige, at det er ’Beer butter and bacon’, der er den traditionelle motor i fødevareeksporten. Hvis man spørger i udlandet, så er det de varer, som flest folk genkender som danske..Det fortæller Leif Nielsen, der er branchedirektør i DI Fødevarer. DI Fødevarer repræsenterer godt 25o danske fødevarevirksomheder fra de mindste start-ups til de allerstørste spillere. – Vores medlemmer producerer alt fra lakridspiber til laksemousse, siger direktøren og nævner Arla, Haribo, Tulip og Carlsberg blandt de større virksomhederne.

Styr på proces giver styr på kvalitet Danmark er et af de lande i verden som producerer flest fødevarer pr. indbygger. Det skyldes, at bl.a., at der er styr på hvordan regler og lovgivning er og at der er styr på processerne i fødevareindustrien. Den største vækst i dansk fødevare-

industri finder man lige nu i føde-

vareingrediensproduktionen. De rigtige processer sikrer nemlig, at de danske produkter lever op til strenge kvalitetskrav og det er vigtigt på mange markeder, men især i Asien er der en stigende efterspørgsel efter kvalitetsprodukter.

”Det er Beer butter and bacon, der traditionelt har været motoren i fødevareeksporten” – Når danske virksomheder har styr på produktionsprocesserne, så giver det en uovertruffen kvalitet. Når de danske virksomheder levere delkomponenter, så kan aftagerne regne med, at der ikke opstår problemer med kvaliteten i deres produktion. Det gør at danske delkomponenter til fødevarer er meget konkurrencedygtige – også selv om produkterne ligger i den højere ende af prisskalaen, fortæller DI’s Leif Nielsen.

1 milliard mennesker spiser danske enzymer – hver dag En af de helt store eksportsuccesser er enzymer til oste. Selv producer

danske virksomheder hvert år ca. 500 millioner kg ost. En del spises af dansker, det meste spises på eksportmarkederne, men en vigtig ting når man producerer ost er enzymer. Dem producerer Chr. Hansen, der har hovedkvarter i Hørsholm, nord for København.

Ifølge Leif Nielsen er der lavet undersøgelser, der viser at der hver dag er der omtrent 1 milliard mennesker rundt om på jordkloden, der sætter tænder i oste produceret med anvendelse af danske enzymer, som dem Chr. Hansen eksporter i stor stil.

– Vi ville aldrig kunne lave al den ost selv i Danmark, men vi kan eksportere vores viden om f.eks. ost, gennem ingredienseksport. Det giver Danmark som fødevareproducent en enorm impact verden over, siger DI Fødevarers direktør.

Forrest i bæredygtig trend

Danske virksomheder gode til at benytter det, der tidligere blev betragtet som spildprodukter, som f.eks. valle fra osteproduktion. Men også et produkt som dansk kartoffelmel har fået helt nye anvendelser i den globale fødevareproduktion. Vallen bliver brugt i f.eks. sportser-

næring, fordi vallen rig på protein og vitamin og med kartoffelmel har danske virksomheder skabt et godt ry i Asien som leverandører af kvalitetsprodukter, der indgår i produktionen af Cup Noodles. Det er den moderne livsstil, der er skyld i at det går forrygende

med kartoffelmel. Den moderne ’snack-kultur’ gør, at asiaterne spiser meget store mængder af Cup Noodles og fordi det danske kartoffelmel har høj kvalitet og indholdet af tørstof og vand ikke svinger, så vælger nudelproducenterne de danske varer. Det sikrer nemlig at kvaliteten på det færdige produkt er i orden og, at maskiner ikke skal omstilles eller produktionen kasseres på grund af dårlige råvarer. – Danske virksomheder er gode til at udnytte spildprodukter, så de ikke længere er spildprodukter men sidestrømme til den traditionelle produktion. Det er vi gode til, fordi branchen benytter sig af at udnytte affaldsstrømme i en cirkulær økonomi, siger Leif Nielsen fra DI Fødevarer. I takt med at forbrugerne på de asiatiske markeder får flere penge mellem hænderne, stiger deres krav til, hvad de spiser også. Her kommer de danske produktionsprocesser og den høje fødevaresikkerhed her til lands de danske virksomheder til gode.

FAKTA Chr. Hansen er verdens mest bæredygtige Chr. Hansen er nr. 1 ud af 7.500 på 2019-ranglisten over verdens 100 mest bæredygtige virksomheder. Det canadiske medie- og investeringsanalysefirma Corporate Knights, står bag listen, der blev offentliggjort på World Economic Forum i Davos. Kilde Chr. Hansen

VIL DU LÆSE MERE? ANALYSEDENMARK.DK

Alle steder i verden går man op i

fødevaresikkerhed og kvalitet, men især i Asien spiller det en stadig større rolle og man går meget op i kvalitet. Både i forbrugerleddet og hos producenterne. Det skal virke og derfor er processerne i produktionen vigtig. Der er mange krav – også til bæredygtighed og den er danske virksomheder skarpe til at imødekomme, siger Leif Nielsen. Tekst: Af Thomas Schiermacher

Leif Nielsen fra DI Fødevarer.


Jeg vil gerne være en ordentlig far og morfar og have et seniorliv, hvor jeg ikke skal æde piller hver dag på grund af smerter. CHRIS JACOBSEN

Vi skal have en løsning for de nedslidte! 30-årige Chris Jacobsen startede på slagteriet, da han var 19 år. For nogle år siden fik Chris smerter i skulderen og lænden på grund af det hårde fysiske arbejde. Han fik job på et andet slagteri med bedre arbejdsmiljø og er i dag mere opmærksom på at passe på sig selv. Med den hævede pensionsalder kan Chris og mange andre se frem til at skulle være på arbejdsmarkedet

#OsDerKnoklerForDanmark

i over 50 år. Fødevareforbundet NNF arbejder for et arbejdsmarked, hvor alle kan bidrage – uanset alder. Men vi skal også sikre, at der er mulighed for at trække sig tilbage, når kroppen siger stop. Politikerne skal lave ordninger, der tager hånd om nedslidte lønmodtagere, der har knoklet hele deres liv for Danmark. En værdig alderdom må ikke være forbeholdt de få.


CONTENT WITH A PURPOSE

40

PARTNER CONTENT

FØDEVARER

- MUNTERS

ANNONCE – SPONSORERET INDHOLD

Klimastyring får fødevareindustrien trygt gennem varme danske somre ”Alle fødevareproducenter kender til de problemer, som fugtigt og varmt dansk sommerklima forårsager. Det var særligt tydeligt sidste år, hvor vi jo havde en meget lang og meget varm sommer,” fortæller Marketing Manager Kirsten Tolstrup fra Munters A/S, der er leverandør af klimaløsninger. Munters leverer klimastyringsanlæg i mere end 30 lande og har gjort det i over 60 år. Forbedret hygiejne og produktionskapacitet Når varm, fugtig luft møder kolde overflader, skabes der kondens, som skaber grobund for mug og skimmel, hvilket i fødevarevirksomheder er yderst problematisk i forhold til bl.a. HACCP-regulativerne. ”Er der kondens og/eller is på og i produktionsanlæggene kræver det rengøring og forårsager dermed uønskede produktionsafbrydelser. Produktspild er ofte en naturlig konsekvens af en uønsket produktionsafbrydelse, ligesom nedetid betyder reduceret produktionskapacitet. Men det løser vi med stram fugtstyring,” siger Kirsten Tolstrup. ”Vores klimastyring gør, at produktionen foregår i et fuldt kontrolleret og stabilt ”vinterklima” året rundt, så produktionen kan køre på fuld kraft,” forklarer Kirsten Tolstrup. Ved at arbejde med affugtet luft kan mange tørreprocesser desuden forkortes, hvormed produktionskapaciteten øges og prisen per produceret enhed falder. Affugtning i produktionslokaler sikrer også, at tiden til tørring efter vask og rengøring kan forkortes væsentligt, hvorved antallet af produktionstimer kan øges. Is- og rimfrie køle-/fryselagre Sommerperioden er højsæson for is- og rimproblemer i kolde lagerrum på grund af den fugtige luft og det giver store arbejdssikkerhedsproblemer, da der bl.a. kommer is på gulve, hvor der køres med truck. ”Ofte dannes der også tåge i fryserummet og plastlamelgardiner iser til, og kan man ikke se om der kommer nogen kørende gennem porten, forøger det risikoen for ulykker markant” fortæller Kirsten Tolstrup. På samme tid giver is og rim grobund for bakterier, så man løber ind i hygiejneproblemer, hvis der ikke er styr på fugtniveauet i luften. ”Med de høje standarder, der kræves og forventes af danske fødevarevirksomheder, er kan en varm og fugtig sommer, som den vi så i 2018 altså være en alvorlig udfordring” forklarer Kirsten Tolstrup forklare. Ved at affugte den varmere og fugtige udendørs-

luft inden den trænger ind i de kolde lagerrum tager man fat om problemets rod og forhindrer is- og rimopbygninger. ”Et godt styret lagerklima er altså ikke bare godt for medarbejdernes arbejdssikkerhed, men også en garant for produktkvaliteten og fødevaresikkerheden,” siger Kirsten Tolstrup med henvisning til et stort antal fødevarevirksomheder, der har installeret Munters’ prisbelønnede affugter IceDry® i forbindelse med køle- og fryserum. Sådan gør Easyfood A/S i Kolding Hos Easyfood A/S produceres et stort udvalg af convenience-bagværk og Teknisk Chef Svend Østergaard Hansen har bl.a. ansvaret for virksomhedens fryserum, hvor de færdige produkter opbevares før distribution til kunderne. ”Arbejdssikkerheden har meget høj prioritet for os, og med affugtningsløsningen i vore fryserum har vi løst en række sikkerhedsmæssige problemer” forklarer han. ”Vi oplever ikke længere rim og snedannelser, der forårsagede glatte gulve og trapper. Sne- og isopbygninger i loftet kunne falde ned og blev kørt fast på gulvene, hvilket gjorde kørsel med stabler og trucks farligt. Desuden brugte vi mandetimer på manuelt at fjerne isopbygningerne, der også besværliggjorde funktionen af vore rulleporte.” Forbedret fødevaresikkerhed Easyfood A/S opbevarer mel til deres produktion i et antal siloer. Disse affugtes også, og klimastyringen hér forhindrer den skimmelvækst, der normalt næsten altid vil optræde på indersiden af melsiloer, som en følge af kondensdannelser. Svend Østergaard Hansen: ”Tidligere måtte vi tømme siloerne for mel flere gange om året for at rengøre dem indvendigt som følge af skimmelvækst. Nu, hvor affugtning sørger for en stabil og lav luftfugtighed i selve siloen, er skimmelproblemet løst og rengøringsbehovet reduceret.”

Fryserum med affugtning.

Fryserum uden affugtning.


Mocon-EMP-V1.pdf

1

25/04/2019

CONTENT WITH A PURPOSE

11.19

FØDEVARER

MOCON EUROPE A/S - PARTNER CONTENT ANNONCE – SPONSORERET INDHOLD

Dansensor® CheckMate 3

Dansensor® CheckPoint

Global succes fra Ringsted holder maden frisk og bekæmper madspild Virksomheden, der i dag hedder MOCON Europe A/S, startede i 1982 som Dansensor Systems A/S og er siden dengang blevet førende på verdensmarkedet i en af de mest lovende teknologier, fødevareindustrien har set i årtier: Modified Atmosphere Packaging (MAP) pakning i beskyttende atmosfære. Som Tony Johansen, Area Sales Manager hos MOCON Europe, forklarer det faktisk en teknologi, som vi alle har inde på livet hver eneste dag: ”Når du tager en indpakket fødevare i et supermarked, atmosfære, og der har vi i 80-90 % af tilfældene på det danske marked været en del af gamet. Rent praktisk gør vi brug af de tre hovedkomponenter, der er i atmosfæren, altså ilt, CO2 og nitrogen, og dem blander man så i et forhold, der passer til de produkter, man har, og så opnår man betydelig længere holdbarhed på produktet.” Ved at tilpasse sammensætningen af atmosfæren i fødevarernes emballage er det muligt at reducere behovet for

atmosfære omkring produkterne, så er det meget kritisk, hvis pakkerne er utætte, siger Tony Johansen: ”I den forikke-destruktiv måde – at teste fødevarer for, om deres emballage holder tæt. Det udstyr, vi bruger, er baseret på en CO2-sensor, som måler udsivningen af den CO2 i pakken, der er med til at forlænge holdbarheden og tilbageholde bakterieaktiviteten.” Dette udstyr bruges på pakkerierne til at kvalitetssikre de varer, der bliver sendt ud til forretningerne.

handler det om at eliminere den i den frie atmosfære i en fødevarepakke, så man undgår forrådnelse, og så kan man aktiviteten. I dialogen med kunderne betyder kampen mod madspild meget. At forlænge holdbarheden betydeligt på fødevarer betyder, at der er en langt større chance for, at fødevaren bliver solgt, inden den bliver fordærvet.”

Fra hovedkvarteret i Ringsted går omkring to procent af produktionen til det danske marked, mens resten bliver solgt til resten af verden gennem et forhandlernetværk, der består af 45 distributører i Europa og Asien. Derudover står modervirksomheden MOCON, Inc. i Minneapolis for salg og distribution i Nord- og Sydamerika. En anden vigtig salgskanal er OEM-partnere, der eksempelvis er pakkemaskineproducenter, der køber udstyret direkte fra os og integrerer det i deres løsning samtidig med, vores distributionsnetværk står til rådighed for service og kalibrering. Virksomheden, der startede i 1982 i Ringsted, er altså blevet en global succes.

Udover atmosfæresammensætningen i pakkerne er det et vigtigt arbejdsområde for MOCON Europe at undgå lækager på pakkerne. Hvis man bruger ressourcer på at sikre fødevarernes holdbarhed ved at have den rigtige

I starten af maj inviterer MOCON Europe alle distributører til hovedkontoret i Ringsted til en produktlancering, som Tony Johansen og resten af MOCON Europe har store forventninger til: ”Vi er en virksomhed

brugen af MAP-teknologien, at man kan fastholde en fødevares oprindelige smag, tekstur og udseende, hvilket forlænger holdbarheden på en grønnere og mere naturlig

med lang tradition for udvikling, så her kommer vores udviklingsafdeling til at præsentere vores nye Dansensor ikke fortælle meget endnu, men kan dog afsløre, at produktet hører til i lækage-serien. Det er en lancering, man i MOCON har set frem til længe, da det er et produkt, man har investeret mange ressourcer, tid og følelser i, forklarer Tony Johansen: ”Vi får besøg fra omtrent 30 lande og vi er sikre på, at markedet vil tage godt i mod denne nyhed, som vil gøre en stor forskel på verdensmarkedet. Vi er meget spændte, så lancering er naturligvis med

Dansensor® MAP Check 3

41


CONTENT WITH A PURPOSE

42

TRANSPORT

PARTNER CONTENT - AL LIFT

Flexmover - AC model

Fleksibel håndtering af gipsplader og andet byggemateriel

Tunge, manuelle løft er stadig en af de største trusler mod arbejdsmiljøet på danske byggepladser – nemlig dårlige rygge og ømme led i knæ og albuer.

Flexmover AC model er næste generations mekaniske transportvogn til håndtering af tunge gipsplader og andet byggemateriel. Både hvad angår kvalitet og pris.

Derfor anbefaler Arbejdstilsynet, at byggemateriel, som vejer mere end 20 kg, bliver transporteret med mekaniske hjælpemidler.

Vognen er CE-mærket til mekanisk skub og træk. Transportvognen er udstyret med en moderne elektromotor, der bringer den frem i ganghastighed.

flexmover.dk

Ved kontinuerlig anvendelse er batterikapaciteten fire timer. Fuldt lastet forcerer vognen stigninger på op til seks grader og vognens hæve/sænke-lad løfter 1.100 kg


CONTENT WITH A PURPOSE

TRANSPORT

PARTNER CONTENT

LOGISTIK FOR BURHØNS Du har høje krav til din forsyningskæde. Den skal være hurtigere. Den skal være bedre. Og den skal være billigere. Du vil have branchens bedste løsning. Det er logisk. Vi har branchens største og mest erfarne team inden for supply chain og logistik. Vi gør din forsyningskæde hurtigere, bedre og mere effektiv. Det er logistik - selv for burhøns. LÆS MERE PÅ WWW.LANGEBAEK.COM ELLER KONTAKT OS PÅ 44 95 55 55

langebaek.com

43


RENGØRINGSPRISEN

2019

Netværksområdet

www.renmesse.dk H��� ��� �� �nds�����?

Meld dig til idag!

20. + 21. november 2019 Odense Congress Center

Udstilling

Kurser

Netværk

Åben 9-16 begge dage

Præsentationer

Hu��! Gra�i� adg�n� �e� f��h�nd��egos�����n� �n��� 1. n�������! Forhåndsregistrering er gratis frem til 1/11, men koster kr. 160,- 1/11 - 19/11. Adgang til messen uden forhåndsregistrering koster kr. 400,-

BÆREDYGTIG RENGØRING & DESINFEKTION Fødevaregodkendt desinfektion - Kan udlægges som koldtåge FVST Jour. Nr:2018-29-7105-00472

Koncentreret rengøringsmiddel til vask af biler, som motorrens og generel rengøring.

N

BI O S

ET RK Æ V ET

BÆRE DY

R

.. ET V ÆR K

ET

BioSan Utøj & Leddyr

BioSan Industri Rengøring

På www.hygiejnefokus.dk finder du mere information, både om netværket Bæredygtig Rengøring, og om de ydelser Hygiejnefokus tilbyder. Besøg vores webshop og få 20% rabat på alle BioSan produkter i maj og juni. Rabatkode: TR19

F

ER

ES

AF H

YGIEJNEFOKUS

Vi hjælper rengøringsvirksomheder med at give deres kunder mere end rengøring for pengene. Vi hjælper også kunderne, med at opnå tryghed og velvære for medarbejdere og kunder, at minimere sygefravær og øge produktivitet, at optimere drift og vedligehold af bygninger og mange andre faktorer der spiller ind, når man ser rengøring som en investering.

G

ENGØR GR I IN T

G.

Hygiejnefokus ønsker at gøre det nemt at have med hygiejne at gøre, at klæde medarbejdere og organisationer på til at imødekomme de mange krav der stilles, fra myndigheder, kunder, faglige organisationer og andre interessenter. Derfor samler vi viden igennem vort netværk, som tæller mange førende eksperter indenfor deres respektive områder.

NO

BioSan NS Anti Skimmel OR FO

AN

C ER HOVEDSPO R DI

T ILI AC

www.renmesse.dk

www.biosan.bio

BioSan Disinfection

N

mød os på

- Ingen sprit! - Ingen Klor! - Ingen pesticider! - 100% nedbrydeligt! - Ingen transport af vand - Produceret ansvarligt - Bæredygtige råvarer

Hygiejnefokus

www.hygiejnefokus.dk Telefon: +45 53341355


CONTENT WITH A PURPOSE

Foto: Dansk Boligbyg

Foto: Dansk Boligbyg

BYGGERI 45

Bæredygtigt byggeri er på vej frem Cirkulær tankegang og energibesparelser vil med tiden blive den nye normal i byggeriet, som er den sektor, der udleder flest drivhusgasser. Men vi skal gøre flere erfaringer, siger Anton Nørgaard, adm. direktør, CEO i Dansk Boligbyg A/S.

udvikling på området, og Dansk Boligbyg har været og er involveret i en lang række andre byggerier, hvor bæredygtighed indgår som et af kriterierne. Men det er en læreproces, siger Anton Nørgaard, CEO i Dansk Boligbyg.

Bæredygtighed er et slidt udtryk

– Vi har fx bygget for en boligforening på et tidspunkt, hvor de anvendte luft-til-vand varmepumper, jordvarme og varme ud fra spildevand. Beboerne var stillet i udsigt, at varmeforbruget ville koste næsten ingenting, men i praksis var der en hel del indkøringsproblemer, og slutresultatet blev noget anderledes. Men det har på ingen måde været spildte kræfter - bæredygtigt byggeri er stadig i sin spæde start, og vi har brug for at gøre mange flere erfaringer og prøve nye løsninger af.

anvendt i flæng uden nødvendigvis at være bakket op af tilstrækkelig handling. For at det skal udvikle sig til mere end et politisk korrekt udtryk, skal det defineres tydeligt og gøres målbart. Det har man gjort i byggesektoren ved at tage fat i DGNB - en tysk certificeringsstandard tilpasset danske forhold - som kan tildeles et byggeri, hvis en række kriterier er opfyldt. I Dansk Boligbyg har man adskillige

bæredygtige byggeprojekter i gang over hele landet. Organisationen arbejdede med genbrugsmursten første gang i 2009, hvor København var vært for det resultatløse COP 15 klimatopmøde, og et statsoverhoved faldt i søvn. Projektet var 40 handicapboliger i Odense og omfattede også et CO2-regnskab for byggeriet samt screening af materialer for bl.a. PVC.

Bæredygtigt byggeri er en læreproces Siden er der sket en markant

Dansk Boligbyg har været med i flere

andre projekter, hvor bæredygtighed har været højt prioriteret. Blandt andet kan de bryste sig af Vonsild Have Plejecenter i Kolding - Danmarks første plejehjem, der opfylder DGNB-kriterierne. Udover at tilbyde boliger til 60 beboere huser plejecentret også en café, et wellness-område og attraktive udeområder, som er åbent for både beboerne og indbyggerne i lokal-

samfundet. En illustration af, at en DGNB-certificering handler om mere end energiforbrug og materialer - bæredygtighedskriterierne er en ligelig vægtning af både sociale, økonomiske og miljømæssige forhold. I en samlet vurdering af 48 kriterier tildeles et bæredygtigt byggeri klassificeringen bronze, sølv eller guld - og plejecentret fik sølv.

Fokus på energi og genbrug

Men i en tid med stor fokus på klimaforandringer og erkendelsen af, at vi ikke har endeløse ressourcer, er der naturligt stor fokus på netop energiforbrug og materialer, når det handler om bæredygtigt byggeri. Det ses bl.a. i Bolig+ i Søborg, hvor

Dansk Boligbyg har været hovedentreprenør. Statens Byggeforskningsinstitut har evalueret projektet og konkluderer i en rapport: – I betragtning af, at det er første gang, at etageboliger opføres med baggrund i BOLIG+ dogmerne, er resultatet ganske flot. Ikke alle dogmer er opfyldt fuldstændigt, men tilstrækkeligt til at vise, at BOLIG+ dogmerne er en god reference for fremtidigt byggeri.

Ejendommen med fire etager og

10 lejligheder blev taget i brug i

2015 og har næsten klaret sig selv energimæssigt, heri medregnet den elektricitet, som bygningen producerer via solfangere og beboerne forbruger. Det lever også op til skrappe krav til bæredygtighed og indeklima inden for et almindeligt anlægsbudget på markedsvilkår. Anton Nørgaard efterlyser dog en mere holistisk tilgang til netop anlægsbudgettet.

– Her i Danmark er vi meget tilbøjelige til at se på anlægssummen og regner ikke driften med. Det kan godt være, at det ikke kommer investorerne men lejerne til gode. Men hvis vi som samfund sigter imod bæredygtigt byggeri som den nye standard, så bør vi have en mere totaløkonomisk betragtning.

energi. Men måske skal vi med tiden bruge færre materialer og lukrere mere på vindenergi. Det kan også være, at en bedre løsning er mere fokus på fjernvarme, som leverer meget grøn energi allerede. Hvorom alting er – vi er i en spændende fase, hvor udviklingen i alting går meget hurtigt og nye løsninger vil opstå. Og innovation går nogle gange i andre retninger, end man regnede med, siger Anton Nørgaard.

På energisiden har Danmark en unik position med omkring 40 pct. af elektriciteten leveret af vind fra en vindmøllepark, der stadig udbygges. I bæredygtige etagebyggerier er det solceller, der anvendes, men overskudsstrøm til elnettet afhændes gratis.

– Der er mange overvejelser i det her. Vi har fx også i Danmark en tradition for stærk isolering af huse – og et nyt hus bruger meget lidt

Anton Nørgaard, adm. direktør, CEO i Dansk Boligbyg A/S.


ANNONCE ANNONCE

KLIMAgulve - fremtidens gulvvarmegulvvarme KLIMAgulve - fremtidens

Prisbelønnet gulvvarmesystem – bæredygtigt og energibesparende Prisbelønnet gulvvarmesystem – bæredygtigt og energibes

D

SS

Fremtidens Fremtidens gulvvarme gulvvarme

N VA

EM ÆRK

E T

2

TT

KLIMAgulvet KLIMAgulvet er er KLIMAgulvet er MK-godkendt, MK-godkendt, og og kan kanMK-godkendt, og kan leveres leveres Svanemærket Svanemærket leveres Svanemærket

S

D

et KLIMAgulvet samtidig fremtidssikret et er er ikke ikke uden uden grund, grund, at at KLIMAKLIMAKLIMAgulvet et er ikke udener er grund, samtidig at KLIMAfremtidssikret og og KLIMAgulvet er samtidig fremtidssikret og gulvet fra danske Novopan har opnået imødekommer de skærpede energikrav gulvet fra danske Novopan har opnået imødekommer gulvet fra danske de Novopan skærpede har energikrav opnået til til imødekommer de skærpede energikrav til Byggeriets vores huse 2020. Byggeriets Klimapris. Klimapris. vores Byggeriets huse efter efter Klimapris. 2020. vores huse efter 2020. Det er særligt velegnet til Gulvvarmesystemet er energibesparende, og Det er særligt til så såkaldte kaldteoglavtempelavtempeDet er særligt velegnet til såkaldte lavtempeGulvvarmesystemet er energibesparende, Gulvvarmesystemet og er velegnet energibesparende, raturanlæg, f.eks. jordvarme og ved raturanlæg, f.eks. jordvarme og varmepumpevarmepumperaturanlæg, f.eks. jordvarme og varmepumpeved bevidst bevidst at at satse satse på på en en cirkulær cirkulær økonomi økonomi vedii bevidst at satse på en cirkulær økonomi i systemer, som ii nye højisolerede den systemer, som vinder vinder frem frem nye højisolerede systemer, som vinder frem i nye højisolerede den samlede samlede fremstillingsproces fremstillingsproces øger øger Novopan Novopan den samlede fremstillingsproces øger Novopan huse. den miljømæssige bæredygtighed og mindsker huse. den miljømæssige bæredygtighed og mindsker den miljømæssige bæredygtighed og mindsker huse. CO CO22-belastningen. CO2-belastningen. -belastningen. Hovedparten Hovedparten af af råtræet råtræet til til gulvspånpladerne gulvspånpladerne Hovedparten af råtræet til gulvspånpladerne stammer stammer fra fra genbrugstræ. genbrugstræ. Det Det er er nemlig nemlig et etstammer fra genbrugstræ. Det er nemlig et velovervejet afvelovervejet valg valg hos hos Novopan, Novopan, at at tilvælge tilvælgevelovervejet afvalg hos Novopan, at tilvælge affaldstræ som den primære råvare, og supplere faldstræ som den primære råvare, og supplere faldstræ som den primære råvare, og supplere med med bæredygtigt bæredygtigt FSCFSC- og og PEFC-certifi PEFC-certificeret ceret med bæredygtigt FSC- og PEFC-certificeret M ÆRK NE træ fra danske skove. Det er NEMÆRKEE VA træ fra danske skove. Det er med med til til at at beskytte beskytte træ fra danske skove. Det er med til at beskytte VA skovene skovene mod mod overforbrug overforbrug –– bæredygtigt bæredygtigt og og skovene mod overforbrug – bæredygtigt og CO 2-neutralt. CO -neutralt. CO -neutralt. 2

Svanemærket Fremtidens Svanemærket gulvvarme

Svanemærket

KLIMAgulvet KLIMAgulvet kan leveres Svanemærket ––KLIMAgulvet og KLIMAgulvet er er opbygget opbygget af af spånplader spånplader med med KLIMAgulvet KLIMAgulvet er opbygget kan af leveres spånplader Svanemærket med og kan leveres Svanemærket – og spor til varmeslanger og varmefordelingsplader var i øvrigt det første undergulv til gulvarme spor til varmeslanger og varmefordelingsplader spor til varmeslanger var i øvrigt det ogførste varmefordelingsplader undergulv til gulvarme var iii øvrigt det første undergulv til gulvarme i af Skandinavien, mærkning. af aluminium. aluminium. Det Det sikrer sikrer en en ensartet ensartet varmeforvarmeforaf aluminium. Skandinavien, Det sikrerder der enopnåede opnåede ensartet denne denne varmeformærkning. Skandinavien, der opnåede denne mærkning. deling og god komfort med mulighed for en Gulvpladerne er Svanemærket ud deling og god komfort med mulighed for en deling og god Gulvpladerne komfort med er Svanemærket mulighed forud enfra fra den den samsamGulvpladerne er Svanemærket ud fra den samhurtig lede –– hele fra til Ved og Testet godkendt hurtig regulering, regulering, så så solens solens gratisvarme gratisvarme kan kan hurtig regulering, lede klimabelastning klimabelastning så solens gratisvarme hele vejen vejen kan fra råvare råvarelede til klimabelastning Ved at at genanvende genanvende – hele vejen og videreforædle videreforædle fra råvare til træ træaffald affald Ved at genanvende videreforædle træaffald Testet og og og godkendt Testet og udnyttes optimalt. Det kan reducere varmeregproduktion, til brug, bortskaffelse og recirkuletil nye gulvvarmeplader reduceres energi beKLIMAgulve bruges gulvarme under udnyttes optimalt. Det kan reducere varmeregudnyttes produktion, optimalt. Det til kan brug,reducere bortskaffelse varmeregog recirkuleproduktion, til nye til brug, gulvvarmeplader bortskaffelse reduceres og recirkuleenergibetil nye gulvvarmeplader reduceres energi beKLIMAgulve kan kan bruges som som gulvarme under KLIMAgul ningen ring. Det sige produktets livscyklus. til bruges klinker, vinyl. ningen med med 5-6 5-6 % % ii dagens dagens nybyggeri nybyggeri og og ved ved ningen med ring.5-6 Det%vil vil i dagens sige ii hele hele nybyggeri produktets og ved livscyklus. ring. Dethovet hovet vil sige til ifremstillingen. fremstillingen. hele produktetsDer Der livscyklus. bruges nemlig nemlighovet til trægulve, fremstillingen. Dertæpper brugesog trægulve, klinker, tæpper ognemlig vinyl. trægulve, k renovering væsentlig er til renovering af af ældre ældre huse. huse. renovering af ældre huse. væsentlig mindre mindre energi energi til til at at tørre tørre affaldstræ affaldstræ væsentlig Det mindre energi til at tørre affaldstræ gulve, Det er MK-godkendt MK-godkendt til svømmende svømmende gulve, Det er MK end og gulve bjælkelag end frisk frisk træ træ fra fra skoven skoven –– det det reducerer reducerer samsamend friskstrøgulve træ fra skoven – det reducerer samstrøgulve og til til bærende bærende gulve på på bjælkelag strøgulve o tidig samt tidig CO CO22-belastningen. tidig CO––2-belastningen. samt til til baderumsgulve, baderumsgulve, når når de de er er opbygget opbygget – samt til b -belastningen. efter Novopan’s anvisning for vådrum. efter Novopan’s anvisning for vådrum. efter Novop er Kun Gulvpladerne er produceret produceret efter efter den den euroeuro-Gulvplade Kun rent rent træ træ ii produktionen produktionen Kun rentGulvpladerne træ i produktionen pæiske standard EN 312 P6 og P4 – Træaffald indeholder ofte beslag, søm, skruer standard 312 P6 ogskruer P4 – og og den den pæiske stan Træaffald indeholder ofte beslag, søm, skruer Træaffaldpæiske indeholder ofteEN beslag, søm, samlede gulvkonstruktionen med og og til samlede gulvkonstruktionen med trægulv trægulv og gu og glas. glas. Ved Ved at at anvende anvende en en avanceret avanceret metode metode og glas. til Ved at anvende en avanceret metode til samlede gulvvarme er funktionsprøvet efter den euromaskinel nedbrydning og sortering af affaldet, er funktionsprøvet efter den eurogulvvarme maskinel nedbrydning og sortering af affaldet, maskinelgulvvarme nedbrydning og sortering af affaldet, pæiske standard EN1195:1997 som er pæiske standard EN1195:1997 som bærende bærende pæiske stan er det det kun kun rent rent træ, træ, der der bruges bruges til til KLIMAKLIMA-er det kun rent træ, der bruges til KLIMAgulv på strøer og bjælkelag. gulvene. Frasorterede metaldele sorteres og på strøermetaldele og bjælkelag. gulv på strø gulvene. Frasorterede metaldele sorteres og gulvene.gulv Frasorterede sorteres og Få sendes Få mere mere at at vide vide-om om Novopan KLIMAgulve Få mere a sendes til til genanvendelse genanvendelse -- det det er er med med til til at atsendes til genanvendelse det Novopan er med tilKLIMAgulve at mindske ii HUSET mindske CO CO22 -aftrykket. mindske på CObyggeudstillingen -aftrykket. på byggeudstillingen HUSET Middelfart, Middelfart,påsom som byggeud 2 -aftrykket. Ifølge træ du Allé Ifølge Miljøstyrelsen Miljøstyrelsen er er genanvendelse genanvendelse af af Ifølge træ Miljøstyrelsen er genanvendelse af træ du finder p du fi finder nder på på Hindsgavls Hindsgavls Allé 22 ii Middelfart. Middelfart. ii sig at sig selv selv bæredygtigt bæredygtigt og og CO CO22-neutralt. -neutralt. Ved Vedi sig at selv bæredygtigt og CO2-neutralt. Ved at genanvende gamle spånplader og andet træafgenanvende gamle spånplader og andet træafgenanvende gamle spånplader og andet træaffald fald mange mange gange gange og og lade lade resttræet resttræet indgå indgå som som fald mange gange og lade resttræet indgå som en energiressource, reducerer Novopan en energiressource, reducerer Novopan energienergien energiressource, reducerer Novopan energiforbruget forbruget væsentligt væsentligt og og dermed dermed også også CO CO22-udforbruget væsentligt og dermed også CO2-ud-udledningen. for ledningen. Det Det mindsker mindsker samtidig samtidig behovet behovetledningen. for Det mindsker samtidig behovet for at deponere træaffald. at deponere træaffald. at deponere træaffald.

Tlf. Tlf. +45 +45 89 89 74 74 74 74 74 74 Tlf. +45 kronospan@kronospan-dk.dk kronospan@kronospan-dk.dk kronosp


CONTENTWITH WITH CONTENT PURPOSE AAPURPOSE

CONTENT 47 PROACTEUR - PARTNER FØDEVARER 1

HR

Ledelsen skal være med hele vejen Det er ikke nok at markere sig i starten, når større forandringer sættes i værk. Top- og mellemledelse skal være aktivt involveret i alle faser.

ramme, som de også kan bruge fremadrettet, siger Kasper Goth. – Vi skræddersyr hvert projekt til den specifi kke virksomhed og det enkelte projekt.

E

n tale i fabrikshallen og et par farverige plakater er ikke tilstrækkeligt, hvis virksomheden skal have succes med forandringer. En undersøgelse blandt 6.000 organisationer over de seneste tyve år viser, at en aktiv og synlig ledelse er det vigtigste element for at nå de forretningsmæssige mål. Kasper Goth, der er partner hos proacteur, uddyber: – Ledelsens involvering er ofte meget synlig i starten, men det er ikke nok at hoppe op på ølkassen én gang. Kommunikationen skal ske løbende til alle medarbejdere, og den må ikke stoppe eller overlades til et projektteam, når projektet er skudt i gang.

EN BRED VIFTE

Proacteur tilbyder hele pakken fra kommunikationsskabeloner over kompetenceudvikling og ledelsescoaching til strategisk rådgivning. – Vi skræddersyr hvert projekt til den specifi kke virksomhed og det enkelte projekt. Selvom vores 20 medarbejdere ikke er ens, og virksomhedernes kultur, ledelse og udfordringer kan være meget forskellige, anvender vi de samme grundlæggende værktøjer og opnår de samme goder resultater, runder Peter Harbo Clausen af.

Peter Harbo Clausen Managing partner hos proacteur

Kasper Goth Partner hos proacteur

MÅLINGER GIVER INDSIGT

Men forandringsledelse er mere end kommunikation og træning. Det handler også om at opnå de forventede forretningsmål og have styr på økonomien. Undervejs i forandringsprocessen er det derfor vigtigt at vide, om projektet bevæger sig i den ønskede retning. Kasper Goth forklarer: – Vi hjælper virksomhederne med at måle, hvor langt de er nået i processen, og om de er klar til at gå videre. Det er vigtigt, at medarbejderne forstår, hvorfor forandringerne skal fi nde sted, men det er også vigtigt at måle, om kunderne kan mærke forandringerne, og om virksomheden stadig performer godt. Det kan være spild af penge at investere 100 millioner i et nyt IT-system, hvis virksomheden ikke er klar til at ændre på dens processer, eller hvis medarbejderne ikke er parate.

proacteur.com

Managing partner og daglig leder i proacteur Peter Harbo Clausen forklarer, at målinger kan fortælle, om forandringsparatheden er til stede, og eventuelt hvor i virksomheden der er brug for ekstra hjælp og støtte. Målingerne bruges igennem hele forløbet til at fortælle, om medarbejderne fortsat har lyst til forandring, eller om der er modstand, frustrationer eller bekymringer, som skal bearbejdes. STØRRE FOKUS PÅ FORAND RINGSLEDELSE

– Vi har over de seneste 12 år oplevet, at virksomhederne er blevet mere og mere bevidste om, at forandringsledelse skal tænkes med ind i projektet, når virksomheden står over for en større ændring, siger Peter Harbo Clausen. Han fortsætter:

– Det sker undtagelsesvist, at en virksomhed først erkender behovet midt i processen, men der kan vi stadig gå ind og hjælpe med at få forandringen til at lykkes. Konsulenterne fra proacteur er ikke nødvendigvis de mest synlige, når en virksomhed iværksætter et forandringsprojekt.

Vi skræddersyr hvert projekt til den specifikke virksomhed og det enkelte projekt.

– Vi hjælper med at planlægge processen, vi udvikler planer, vi coacher og sparrer med ledelsen, og vi fremstiller materialer. Når projektet går i gang, lader vi gerne top- og mellemledelsen tegne projektet. For det første vil medarbejderne helst høre om projektet fra topledelsen selv, og for det andet er det mellemlederne, som har fi ngeren på pulsen, når en medarbejder pludselig melder sig syg eller udtrykker bekymring for projektet, fortæller Kasper Goth. For at sikre vedvarende succes hjælper konsulenterne fra proacteur også virksomhederne med at etablere et fælles sprog for forandringsledelse. – Det er særligt vigtigt ved længere forløb med mange ledere. De har brug for en fælles

Proacteur benytter sig af ADKAR© modellen, som er udviklet af det amerikanske fi rma Prosci. Firmaet er et af de førende på globalt plan inden for forskning, udvikling og kursusvirksomhed relateret til forandringsledelse. proacteur har certificeret mere end to tusinde personer fra over 300 organisationer i 25 lande i forandringsledelse og var de første i Europa der begyndte at undervise i Proscis metode. TEKST: Flemming Østergaard


Per Sloth, Partner, GDPR Services i BDO. Mikkel Jon Larssen, Partner, Cyber Security Services i BDO.

GOD RÅDGIVNING GØR EN FORSKEL Hos BDO får du det bedste af to verdener: Indlevende og nærværende rådgivning og trygheden ved at være i hænderne på nogle af branchens dygtigste specialister, som agerer i mere end 160 lande. Vi arbejder hver dag for at skabe værdi for vores kunder, uanset om det drejer sig om køb og salg af virksomheder, værdiansættelse, skat, moms, cyber security, EU-persondataforordningen (GDPR), it-rådgivning, advisory eller revision og regnskab. Mød Per, Mikkel og vores øvrige eksperter på www.bdo.dk

RÅDGIVNING, REVISION OG REGNSKAB BDO Statsautoriseret revisionsaktieselskab, danskejet rådgivnings- og revisionsvirksomhed, er medlem af BDO International Limited - et UK-baseret selskab med begrænset hæftelse - og del af det internationale BDO netværk bestående af uafhængige medlemsfirmaer.

Profile for European Media Partner

Analyse #7 Industri 4.0 & Fødevarer  

Distributed with Jyllands-Posten the 30. april 2019

Analyse #7 Industri 4.0 & Fødevarer  

Distributed with Jyllands-Posten the 30. april 2019