{' '} {' '}
Limited time offer
SAVE % on your upgrade.

Page 1

ANNONS

HELA DENNA TEMATIDNING ÄR EN ANNONS FRÅN EUROPEAN MEDIA PARTNER

Januari 2020 | NR 41

Medföljer som bilaga i Dagens Nyheter januari 2020

ANNONS EUROPEAN

MEDIA PARTNER

ANALYS

RESEGUIDEN

INFÖR DIN DRÖMRESA | SEMESTER UTOMLANDS | SEMESTER TILL HAVS | EN RIKTIG SVEMESTER | UPPTÄCK EUROPA

2020

En annorlunda NÄSTA ÄVENTYR

LIGGER I DINA som HÄNDER semester ger

upplevelser för livet Läs mer på sida 12

FÖRBERED DIG INFÖR RESAN UTLANDSRESOR ATT MINNAS GUIDE TILL EUROPAS PÄRLOR VANDRINGSÄVENTYR PÅ NÄRA HÅLL


ANNONS

HELA DENNA TEMATIDNING ÄR EN ANNONS FRÅN EUROPEAN MEDIA PARTNER

Januari 2020 | NR 41

Medföljer som bilaga i Dagens Nyheter januari 2020

ANNONS EUROPEAN

MEDIA PARTNER

ANALYS

RESEGUIDEN

INFÖR DIN DRÖMRESA | SEMESTER UTOMLANDS | ÄVENTYR TILL HAVS | EN RIKTIG SVEMESTER | UPPTÄCK EUROPA

2020

NÄSTA ÄVENTYR

LIGGER I DINA HÄNDER

FÖRBERED DIG INFÖR RESAN UTLANDSRESOR ATT MINNAS GUIDE TILL EUROPAS PÄRLOR VANDRINGSÄVENTYR PÅ NÄRA HÅLL


Annons

Hela denna tematidning är en annons från European Media Partner

EUROPEAN

MEDIA PARTNER

RESEGUIDEN

VÄLKOMMEN TILL ÄVENTYRET

Vinterhimlen ligger över oss som en tung handduk och regnet har runnit ner i nacken. Det känns som att vi aldrig kommer att få uppleva våren igen. Då är det viktigt att drömma sig bort och planera för nya ljusa minnen som varar året ut. I din hand håller du den fjärde upplagan av Reseguiden. Den här kampanjen, som vi distribuerar tillsammans med Dagens Nyheter är packad med inspiration inför vårens och sommarens resor. Hela kampanjen består av innehåll från unika, handplockade aktörer som kommer att förgylla dina lediga stunder.

Genom Reseguiden tar vi dig på en resa. Från den vibrerande matkulturen och pulsen längs USA:s västkust, till majestätiska stunder med segelfartyg i det smaragdblåa medelhavet – äventyr som är både kittlande och avslappnande. I nyfallen pudersnö susar vi fram mellan alper och orörda bergsbyar. Solen värmer våra ansikten, trots det kalla vädret. Till sist vandrar vi i rofylld tystnad längs prunkande vandringleder, i hjärtat av Sverige när landskapet är som vackrast. Oavsett om du drömmer om att upptäcka nya urbana smältdeglar eller känna lugnet längs en slingrande vandringsled, ligger ditt nästa äventyr framför dig. Resan börjar nu.

INNEHÅLL Utlandsresor att minnas

Nordiska smultronställen & Svenska semesterskatter

Semester till havs

Tips inför resan

Pärlor i Europa

5

9

30

34

42

ANALYS #41 Campaign Managers: Tobias Dybdal &

Anthon Wansland namn.efternamn@europeanmediapartner.com CEO: Fredrik Thorsson Director of Sales: Johan Sollevi Chief Content Officer: Mats Gylldorff Editor: Hans-Peter Öhman Graphic Design: Petra Danielsson

Text:

Mats Gylldorff, Julia Saaf, Amanda Sandström Beijer, Ylva Sjönell, Jonatan Westerlind & Hans-Peter Öhman Sida3+Framsida:

Serhii Mostovyi

Dagens Nyheter, januari 2020 Bold Printing, Stockholm, Bold Printing, Borås, Daily Print, Umeå Med reservation för ev. tryck- och färgfel. Distribution: Tryck:

Bilder s.4:

JK/Unspalsh, Linus Nilsson, Arne Trautmann, Oliver Sjöström, Unsplash & Agnetas foton

4 | INLEDNING

EUROPEAN

MEDIA PARTNER

European Media Partner International AB Hamngatan 4, 211 22 Malmö Tel: 040-620 51 00 Email: info@europeanmediapartner.com www.europeanmediapartner.com

European Media Partner är specialister på content marketing. Vi hjälper företag att nå en exakt målgrupp genom skräddarsydd media. Vi distribuerar relevant information av högsta kvalitet som med genomtänkta och aktuella ämnen i fokus skapar och erbjuder rätt mediaexponering åt våra kunder.


Hela denna tematidning är en annons från European Media Partner

EUROPEAN

MEDIA PARTNER

GlaxoSmithKline AB, Tel 08-638 93 00 | SE/TH/0002/16e

Annons

G T

TÄNK PÅ ATT SKYDDA DIG OCH FAMILJEN

uide: No Printing Process: Offset 40368

MOT BÅDE HEPATIT A OCH B

Size: 420x297mm Pages: 1 Colors: C M Y K (4 Colors) Native File: Indesign CC Windows Generated in: Acrobat Distiller XI

Travel Vaccines_148x210_SE-9227667

Tänk på att ENLIGT skydda dig och familjen mot både hepatit TICKETS SIFOUNDERSÖKNING PLANERAR NÄSTAN VARANNAN SVENSK (46 PROCENT)A och B ATT RESA UTOMLANDS I VINTER, VILKET ÄR EN ÖKNING MED 8 PROCENTENHETER JÄMFÖRT MED VINTERN 2016/2017. TROTS EN REKORDVARM SOMMAR ÄR DET SOL OCH VÄRME SOM LOCKAR, OCH KANARIEÖARNA SAMT THAILAND DOMINERAR I ANTAL BOKNINGAR.

Riskområden för A och B som finns Hans-Peter Öhman leverinfektioner Hepatit AText: och Bhepatit är allvarliga

Vaccinera dig minst

i stora delar av världen, även här i Europa.

4

Hepatit A smittar via mat, dryck och dålig handhygien. Trots att du är försiktig, kan det vara svårt att undvika risk för smitta.

veckor innan resan

Hepatit B smittar via blod och vid sexuell kontakt. Det finns risk att smittas i situationer du själv inte kan råda över, till exempel olyckor.

Vaccinera dig mot hepatit A och B, så är du skyddad. Och gör det 4 veckor innan resan! Vill du veta mer, kontakta en vaccinationsmottagning.

GLAX 1033 annons_TUI-magasin_215x280_181210.indd 1

2018-12-10 13:48

SE/TWI/0001/19, jan19

RISKOMRÅDEN FÖR HEPATIT A OCH B Förhöjd risk för hepatit A och B Förhöjd risk för hepatit A Förhöjd risk för hepatit B Låg risk för hepatit A och B

Cutterguide: No Printing Process: Offset GD: SV 40368

Ref.: http://apps.who.int/ithmap/, dec 2013 Viral Hepatitis, July 2010, Volume 18:2

Tänk på att skydda dig och familjen mot både hepatit A och B

D

10161_D5.indd 1

Size: 420x297mm Pages: 1 Colors: C M Y K (4 Colors) Native File: Indesign CC Windows Generated in: Acrobat Distiller XI

en tydligaste trenden är dock ökningen av upplevelseintensiva långresor. När många resmål lockar färre svenska resenärer går till exempel vandrings-, kryssnings-, rundoch safariresor mot strömmen, och ökar antalet bokningar kraftigt. Till Sydafrika ökar bokningarna med 67,5 procent inför vinterns resor. Även Mauritius, Gambia och Vietnam lockar rekordmånga svenskar i vinter. Det är aldrig roligt att bli sjuk under semestern. Särskilt tråkigt är det att smittas av hepatit – en allvarlig sjukdom som inte är så vanlig att drabbas av i Sverige, men som kan smitta turister utomlands.

SE/VAC/0018/15(1), 201801

VAD ÄR HEPATIT? Hepatit är en akut infektionssjukdom i levern orsakad av hepatitvirus. Det finns fem olika virus, de går under benämningarna A, B, C, D och E. Hepatit A och B kan förhindras genom vaccinering. Därför att det viktigt att du skyddar dig innan du ger dig ut på resa. Hepatit A och B är vanliga sjukdomar i stora delar av världen, även i Europa. Under en vanlig livslängd kan det bli många

Riskområden för hepatit A och B

smittad av gulsot och epidemisk hepatit, resor och det är sannolikt att du besöker alltså hepatit A. regioner med medelstora eller förhöjda Hepatit A överförs via mat och dryck. risker att få Hepatit A och B. Bristande hygien ökar risk för smitta och Vaccinera dig mot hepatit A och B, så Förhöjd förveckor hepatit A ochsjukdom. B Den risken är påtaglig i många är du skyddad. Gör det helstrisk fyra Förhöjd risk för hepatit A resmål i Sydostasien. innan du reser! Förhöjd risk för hepatit B Risken för att bli smittad av hepatit B Låg risk för hepatit A och B är mer omväxlande och ibland oväntad. HUR SMITTAR HEPATIT A? Ref.: http://apps.who.int/ithmap/, dec 2013 Viralmat, Hepatitis, July 2010, 18:2 Det är en sjukdom som smittar genom Hepatit A smittar via dryck ochVolume dålig oskyddat sex, men du kan utsätta dig för handhygien. Trots att du är försiktig, kan risk på andra sätt också. Till exempel om det vara svårt att undvika risk för smitta. du får manikyr, piercar dig eller råkar ut för oförutsedd olycka. HUR SMITTAR HEPATIT B? Hepatit B kan leda till kronisk inHepatit B smittar via blod och vid sexflammation i levern. Det kan vara en uell kontakt. Det finns risk att smittas i sjukdom du får bära på i resten av ditt situationer du själv inte kan råda över, till liv. Därför bör du överväga att vaccineexempel vid sjukhusbesök och olyckor. ra dig även mot hepatit B, för att vara på den säkra sidan.” VILKA VACCINATIONER BEHÖVS Om du ska vara borta under en längre FÖR EN RESA TILL SYDOSTASIEN? tid, rekommenderar Lars att du även Frågan är ställd till Lars Lindqvist, vaccineras mot japansk encefalit. professor och överläkare på Infektionskliniken, Karolinska Universitetssjukhuset För mer information om hepatit A och B och han svarar följande: B ochA ochvaccination inför resa, kontakta en ”Sydostasien är ett vanligt resmål.Förhöjd risk för hepatit Förhöjd risk för hepatit A risk för hepatit B vaccinationsmottagning! Över 400 000 svenskar reser faktisktFörhöjd till Låg risk för hepatit A och B Thailand varje år. Det är också ett resmål där du utsätter dig för risken att bli

Vaccination ger effektivt långtidsskydd mot både hepatit A och B. Därför är det viktigt att inte bara tänka på den närmast förestående resan.

DU BEHÖVER INTE ÅKA LÅNGT FÖR ATT ÅKA DIT.

2/15/2018 8:29:19 PM

5 | INFÖR RESAN

8:29:19 PM

Vi svenskar reser alltmer och allt längre bort. Då är det lätt att börja känna sig hemtam lite varstans i världen och tro att resandet inte är förknippat med några risker. Men som du ser på kartan här ovan behöver du inte resa långt bort för att riskerna ska öka för hepatit A och B.

Ref.: http://apps.who.int/ithmap/, dec 2013 Viral Hepatitis, July 2010, Volume 18:2

Travel Vaccines_700x500_GSKDC-SWE-PT-2017-10161_D5.indd 1

GSK, 08-638 93 00

TÄNK LÅNGSIKTIGT!2/15/2018


Hela denna tematidning är en annons från European Media Partner Hela denna tematidning är en annons från European Media Partner

EUROPEAN

MEDIA PARTNER

ta

ve

x.s

e

sil

r v e / kö r). pe r ta ve x.s e

AV VA G LU AV IF T G (Ä nn Bl TS AV IF i u ut bä gu F R Ä X T S F län tt ld L I R ds re kun ÅT IN I k v ku G E d a l u r s e re R V O ta r n dan Ä C H , g är X uld du i da L I N g s oc ä ! G h lje

Annons Annons

VAD KOSTAR RESAN? VISST ÄR DET HÄRLIGT ATT RESA? ATT UPPLEVA SPÄNNANDE LÄNDER, STÄDER OCH KULTURER UNDER SIN SEMESTER ÄR ETT STRÅLANDE SÄTT ATT ÄGNA SIN SEMESTER ÅT, OAVSETT OM MAN ÄR PÅ JAKT EFTER LYX ELLER SPÄNNANDE ÄVENTYR.

WARSZAWA

BOENDE Hotell: Exempel på boenden är Puro Warszawa Centrum, 940 SEK & Hotel Warszawa, 1540 SEK. Airbnb: Priser för centrala boenden ligger på ungefär 400 SEK, antingen som del av lägenhet eller en hel lägenhet.

M Europa.

en det kan vara svårt att veta hur mycket det kostar att semestra i storstäder runt om

Därför har vi sammanställt en lista med information om vad du kan väntas betala under din vistelse i fem europeiska huvudstäder.

PRAG

BOENDE Hotell: Exempel på boenden är The Emblem Hotel, 1 895 SEK. Utbudet är stort och finns i olika prisklasser. Airbnb: Priser sträcker sig från 300–800 SEK för centrala boenden.

TRANSPORT Transfer till flygplatsen: Lotnisko Chopina (flygplatsen) ligger 8 kilometer utanför centrum. Det finns fyra busslinjer som går från flygplatsen dagtid och en nattetid. Resan tar cirka 30 minuter och kostar cirka 10 SEK. Du kan även ta pendeltåg. Det tar 25 minuter och tågen avgår var 15:e minut. Kostnaden för tågbiljetten är cirka 10 SEK. Taxi finns utanför ankomsthallen, resan tar ungefär 20 minuter och kostar 85 SEK. Undvik privata taxibilar.

TRANSPORT Transfer till flygplatsen: Lokalbussarna 100 och 119 tar dig till centrum och tunnelbanestationer tar dig vidare. Biljett köps i ankomsthallen, resan tar ungefär 30 minuter. Du betalar 13 SEK för dig själv och 7 SEK för eventuell väska. Det finns även flygbuss som går direkt till Prags centralstation. Biljetten kostar 20 SEK och köps direkt av busschauffören. Ett smidigt sätt att ta sig in till centrum är att förboka en taxi med engelsktalande chaufför. Det kostar ungefär 200 svenska SEK.

MAT Frukost: 80 SEK Lunch: 56 SEK Middag: 135 SEK (trerätters per person) Ett glas öl: 22 SEK En flaska vin: Vin av hög kvalitet, 45 SEK

MAT Frukost: 139 SEK Lunch: 56 SEK Middag: 140 SEK (trerätters per person) Ett glas öl: inhemsk öl 17 SEK En flaska vin: Mellansegment, 54 SEK

TALLINN

BOENDE Hotell: Det finns en mängd alternativ att välja från och två exempel är dessa My City Hotel 677 SEK & SAS Radisson 1 250 SEK. Airbnb: Kostnaden för boende hos privatpersoner via Airbnb ligger på ungefär 500 SEK. Det finns möjlighet att bo i lägenhet eller i ett rum i en lägenhet. Utbudet är stort och boenden finns både för ensamresenären som för större sällskap. TRANSPORT Transfer till flygplatsen: Flygplatsen ligger drygt 4 kilometer sydost från Tallinn. Det finns inga tåg mellan flygplatsen och centrum. En bussbiljett kostar 15 SEK och under dagtid går det bussar var 20:e minut. Biljett kan köpas av busschauffören. Det finns gott om taxibilar och resan till centrum kostar mellan 80–100 SEK. MAT Frukost: 130 SEK Lunch: 76 SEK Middag: 219 SEK (trerätters per person) Ett glas öl: 38 SEK En flaska vin: Mellansegment, 73 SEK

DÄRFÖR SKA DU VÄXLA TILL DIG LOKAL VALUTA HOS TAVEX: • Du får mer valuta för pengarna då Tavex garanterar Stockholms bästa kurser • Tavex har ett AAA-Keditbetyg flera år bakåt i tiden och har ett stort utbud av olika valutor (över 75 valutor). (Källa: Bisnode) endast 3% av företagen i Sverige har AAA-betyg.

Läs mer på tavex.se eller besök något av våra växlingskontor i Stockholm.

Om du planerar en semesterbudget kan du vara säker på att semesterkassan räcker under hela semestern. Glöm inte att ta ut semesterkassan i kontanter innan du ger dig av, du kommer alltid att få mest valuta för pengarna i ditt hemland. Det är alltid bäst att växla pengar

OM TAVEX

i hemlandet då det är säkrast att ha destinationslandets valuta med sig. Det händer att taxiförare eller kaféer inte tar emot kort i vissa europeiska städer. Det är smidigt och säkert att ha med sig lite lokal valuta så man att man slipper leta efter bankomater eller växlingskontor när man går runt med allt bagage.

KÖPENHAMN

BOENDE Hotell: Exempel från hemsidan är The Square, 1 329 SEK & Copenhagen Admiral Hotel, 1 526 SEK Airbnb: Prisvärda alternativ centralt från 400–700 SEK. Antingen lägenhet eller rum i lägenhet. TRANSPORT Transfer till flygplatsen: Metrostationen ligger på kortsidan av Terminal 3. Under dagtid går tågen var 4–6 minut och under natten var 15–20 minut. Biljetter kan köpas i automater på stationen. En enkelresa kostar 36 DKK. Priset per zon är 12 DKK och det är tre zoner mellan flygplatsen och centrum. Samma gäller för tåg. Samma för bussar och de avgår varje 10:e minut. En taxiresa från Kastrup till Köpenhamns centrum tar mellan 10–20 minuter, och kostar ungefär 250–300 DKK. MAT Frukost: Mellan 80–165 SEK Lunch:162 SEK Middag: 390 SEK (trerätters per person) Ett glas öl: 63 SEK En flaska vin: Mellansegment, 84 SEK

BERLIN

BOENDE Hotell: Hotellrum kan kosta allt från 820 SEK till 4 500 SEK beroende på standard. Airbnb: Kostnad ligger mellan 700–900 SEK. Boendet kan bestå av ett rum i en lägenhet eller att du har lägenheten för dig själv. Det finns även alternativ för större sällskap. TRANSPORT Transfer till flygplatsen: Det går bussar från flygplatsen in till centrum och biljetten kostar 28 SEK Det finns även expressbuss till samma pris. Resan tar mellan 30–37 minuter. Bussarna går var 10:e minut medan expressbussarna går var 6:e minut. Taxi finns dygnet runt till en kostnad av 320 SEK och resan tar cirka 25 minuter. MAT Frukost: Kostar från 15–24 euro på hotell Lunch: 76 SEK Middag: 143–238 SEK (trerätters per person) En flaska öl: En flaska av ett känt märke, 13 SEK En flaska vin: Mellansegment, 50 SEK

Tavex har g jort valutaväxling i Sverige förvånansvärt enkelt. Du blir alltid erbjuden dagsaktuella kurser med bäst prisgaranti, oavsett om du handlar online eller på något av deras kontor, dit du är varmt välkommen för att växla valuta. Tavexgruppen grundades 1991 och är fast förankrad som en ledande återförsäljare av valuta och ädelmetaller i norra Europa.

6 | INFÖR RESAN


Annons Annons

Hela denna denna tematidning tematidning är är en en annons annons från från European European Media Media Partner Partner Hela

EUROPEAN

MEDIA PARTNER

FYRA TIPS: HÅLL KOLL PÅ PENGARNA UNDER RESAN

SEMESTER ÄR HÄRLIGT, OAVSETT OM MAN ÄGNAR TIDEN ÅT LATA DAGAR PÅ STRANDEN ELLER SPÄNNANDE ÄVENTYR I VIBRERANDE STORSTÄDER. DET ÄR EN TID FÖR AVKOPPLING OCH NÖJE – OCH FÖR ATT SPENDERA SEMESTERKASSAN.

N

är och var ska man växla semesterkassan? Ska man betala med kort eller kontanter, och hur minimerar man risken för att bli av med pengarna under resans gång? Det finns många frågor. Här besvarar vi de vanligaste.

utom finns det mer eller mindre seriösa bankomataktörer som tar ut skyhöga avgifter, i vissa fall upp till 15 procent av uttagskostnaden. Som ny i stan har man ofta dålig koll på vilka bankomater som är schyssta eller inte, hitta en trygg aktör hemma i Sverige i stället.

SKA JAG VÄXLA PENGAR INNAN JAG ÅKER PÅ SEMESTER ELLER NÄR JAG ÄR PÅ PLATS? Det bästa är alltid att växla semesterkassan i sitt hemland. Det handlar framför allt om priset. Oavsett var du kommer ifrån, kommer det att vara billigare att växla pengarna i hemlandet. Det är vanligt att både kortutgivaren och bankomaten tar ut avgifter när du tar ut pengar i utlandet. Din bank tar ofta ut en avgift på en till två procent. Dess-

ÄR DET SMART ATT BETALA MED KORT UNDER SEMESTERN? Det är säkrast att betala med kontanter. Många restauranger föredrar att du betalar med kontanter framför kortbetalningar. I Tyskland är det fortfarande ovanligt med restauranger och barer som accepterar kortbalning. Dels förekommer mycket kortbedrägerier ute i Europa, även i utvecklade länder. Ditt betalkort kan bli kapat och kontot töms på pengar, vilket är svårt att upptäcka medan det sker. Det är inte heller ovanligt att man blir debiterad helt andra summor än vad man faktiskt skulle betala. Om du ska betala med kort, släpp aldrig kortet ur sikte. Betala direkt i baren, eller be servitören att sköta betalningen vid bordet. Dessutom är det lättare att hålla semesterbudgeten om du

Läs mer och hitta ditt närmsta växlingskontor på www.changegroup.se

in de sista dagarna för att budgeten inte går ihop.

har ett satt en tydlig gräns för hur mycket du kommer att spendera. Börjar man väl dra kortet, är det lätt att fortsätta. FINNS DET NÅGOT SÄTT ATT INTE SPENDERA MER PENGAR ÄN MAN HAR MED SIG? Det bästa sättet att inte gå minus på semestern är att sätta en tydlig budget. Beroende på vilken typ av semester du åker på, hur länge du är borta och vad du tänker göra. Åker du på en vanlig semester behöver du räkna med minst 300 till 400 kronor per dag, men anpassa dig efter landet. Det finns många hemsidor som listar hur mycket mat och dryck kostar på din destination, ta hjälp av dem. Och ta till i överkant. Vi spenderar i regel mycket pengar under semestern. Det är tråkigt att snåla

7 | INFÖR RESAN

HUR HÅLLER JAG MINA PENGAR SÄKRA FRÅN FICKTJUVAR? Få saker kan förstöra en semester lika mycket som en stulen semesterkassa. Det gäller att hålla sina värdesaker trygga, särskilt när man besöker storstäder och platser med mycket folk. Ta inte med hela reskassan när du ska ut på stan eller stranden. De flesta hotellrum har ett säkerhetsskåp där du kan förvara pengar, pass och andra värdesaker. Ficktjuvar är kreativa. De arbetar ofta i grupp och gör sitt bästa för att distrahera dig. Gör det så svårt som bara möjligt för dem. Ha som minnesregel, att om pengarna är lättåtkomliga för dig, är de lättåtkomliga för någon annan. Se till att ha dina värdesaker nära kroppen som möjligt: en midjeväska, framfickorna på byxorna eller i en passhållare som du kan ha runt halsen brukar vara bra alternativ. När du rör dig genom folkmassor kan du förstärka säkerheten genom att hålla handen emot fickan där värdesakerna finns.

OM CHANGEGROUP:

ChangeGroup är ett internationellt valutaväxlingsföretag som hanterar valutaväxling, räkningsbetalningar och valutaöverföring. Med en stark kundservice och prisgaranti har man vuxit till en av marknadens största aktörer. Företaget startade 1992 i London och Köpenhamn och finns etablerade i Sverige sedan 2011. I dag finns ChangeGroup i hela Europa. I Sverige finns 27 kontor, från Lund till Skellefteå. Under 2018 växte ChangeGroup i Sverige snabbt. Man förvärvade Svea Exchange tillsammans med 16 butiker och all personal. Dessutom har de öppnat fyra nya kontor, vilket gör ChangeGroup till den näst största aktören på den svenska marknaden.


Annons Annons

Hela denna denna tematidning tematidning är är en en annons annons från från European European Media Media Partner Partner Hela

EUROPEAN

EUROPEAN MEDIA PMEDIA ARTNER PARTNER

EUROPEAN

MEDIA PARTNER

SÅ VÄLJER DU RÄTT VANDRINGSRYGGSÄCK:

1. Välj rätt modell Vi är byggda, har olika längd på rygg och ben, samt olika bredd på höfter och axlar. Prova dig fram tills du finner modeller vars grundform passar just dig. Flera modeller finns i olika utförande för kvinnor och män. Till exempel kan brett sittande axelremmar klämma över bysten på en kvinna. Kom ihåg att ha något som liknar packning i säcken när du testar i butiken.

RESAN BÖRJAR MED FÖRBEREDELSERNA

2. Välj rätt storlek I stora drag kan man dela in ryggsäckar i tre kategorier. Till dagsturer passar en säck på 20–40 liter. Ska du ut och resa eller vandra bör du välja en säck som rymmer 40–60 liter. Din fysik, längd med mera spelar också in och därför finns många modeller i flera storlekar

Text: Hans-Peter Öhman

EFTER ATT DRÖMT OM ATT UPPLEVA DE SVENSKA FJÄLLEN I MÅNGA ÅR, BESTÄMDE VI OSS ÄNTLIGEN FÖR ATT PLANERA FÖR EN RIKTIG VANDRINGSSEMESTER. UNDER EN HEL VECKA KOMMER VI ATT VANDRA LÄNGS DEN VÄRLDSBERÖMDA KUNGSLEDEN SOM SLINGRAR SIG MELLAN ABISKO OCH HEMAVAN I ETT DRAMATISKT FJÄLLANDSKAP.

N

ågra av mina vänner, som är erfarna vandrare gav oss tidigt tips att ordna med riktigt bra vandringsutrustning, framför allt en ryggsäck. Efter att ha sökt på webben fick jag veta att man både kunde hitta bra utrustning och få personlig hjälp på Thules Flagship Store på Kungsgatan i Stockholm. Jag besökte butiken och fick hjälp av Calle. Han berättade för mig att det gäller att hitta en ryggsäck som är anpassad efter aktiviteten, men även min kroppstyp. Det är nämligen vik-

Förbered dig på thule.se

tigt att ryggsäcken varken är för stor eller liten. Jag fastnade för Thule AllTrail, en ryggsäck som är mångsidig och tål hårda belastningar. Ryggsäcken är anpassad med ställbara axelremmar och höftbälte, som vi ställde in så att de passa mig. Vandringsamatör som jag är, frågade jag om Calle kunde ge mig några konkreta tips kring hur jag ska packa ryggsäcken. Efter att ha frågat om hur länge vi tänkte vandra och hur vana vi är, gav han mig konkreta tips

kring hur jag ska tänka. Det gäller att hitta en ryggsäck med smarta avlastningsfunktioner som är lätt att öppna från olika håll. Det är också viktigt att packa ryggsäcken med så låg tyngdpunkt som möjligt. Tunga saker, som inte kommer användas så ofta ska packas lågt ner, och nära ryggen, så blir det inte alls lika tungt att bära. Sist men inte minst bör man gå igenom packningen noggrant och ta bara med det absolut nödvändigaste. Varje kilo räknas under resan.

8 | INFÖR RESAN

8 | UTLANDSSEMESTER

3. Finjustera detaljerna Axelremmarna ska smita runt axelpartiet så att tyngden bärs upp av hela axeln och inte bara den främre delen. Lägg också tid på bröstremmar, toppstramare (som drar in säcken mot skuldrorna) och andra detaljer, så att du förstår din säcks anpassningsmöjligheter och kan utnyttja dem till max i fält.

OM THULE

Hela bredden av Thules sortiment, Sports&Cargo, Active with kids och Bags&Luggage får att hitta i Thules Flag Ship Store på Kungsgatan 12 i Stockholm. Besök dem där eller på Thule.se.


Flyg med Icelandair till Island och Nordamerika

Reykjavik I Anchorage I Boston I Chicago I Denver I Edmonton I Minneapolis I Montreal I New York (JFK & Newark) Orlando I Philadelphia I Portland I Seattle I Toronto I Vancouver I Washington, D.C.

+ icelandair.se


Ny-hreesotr! Flex

Skapa din egen golfresa! Välj fritt bland över 3 000 hotell, 700 golfbanor och 10 miljoner starttider Nu kan du enkelt skapa din egen kombination av flyg, hotell och starttider. Allt på ett och samma ställe. Åk när du vill, vart du vill och hur länge du vill. Testa att skapa en Flex-resa på golfplaisir.se

FLEXEMPEL: PARIS

FLEXEMPEL: COSTA DEL SOL

FLEXEMPEL: PRAG

Botanisera i det klassiska franska köket, shoppa och välj mellan över 500 hotell och 100 golfbanor.

Dra iväg med kompisgänget till Costa del Sol och maxa den med 36-hålsrundor på några av Spaniens bästa golfbanor.

Bo i pilsner- och kulturstaden Prag och spela någon av Tjeckiens 84 golfbanor.


temaresor.se | 0771-37 38 39

Våra reseledare gör skillnad Vissa platser är enkla att besöka, men att göra det tillsammans med en kunnig reseledare gör upplevelsen större. Andra destinationer är svårare att resa till, men en erfaren reseledare gör det svåra enkelt. Våra reseledare har mångårig erfarenhet och älskar sitt arbete. De är skillnaden mellan en vanlig resa och en resa som ger minnen för livet.

SPANSKA VÄRLDSARV

BASKIEN OCH RIOJA

ANDALUSIEN RUNT

Spanien har över 40 världsarv på Unescos lista. Några är städerna Segovia, Ávila, Salamanca, Cáceres, Mérida och Toledo. Vår historierika resa startar i den pulserande huvudstaden Madrid och går genom några av Spaniens vackraste landskap. I Gredosmassivet glimmar snön långt in i maj. Vi äter på klassiska paradorer och ser konst på El Prado.

Väkommen till norra Spanien. Det här är regionen med vackra byar, kända vindistrikt, enastående matkultur och flera världsarv. Vi startar i storstaden Bilbao med Guggenheimmuseet, reser vidare till eleganta San Sebastián, och franska Baskien. Resan avslutas med smakrika dagar i Riojavinernas huvudstad Logroño och med världsarven Suso och Yuso.

HÖJDPUNKTER: 4 Madrid med Pradomuseet 4 El Escorial och akvedukten i Segovia 4 Salamancas historiska kvarter 4 Gredosbergen 4 Paradorerna i Jarandilla och Mérida

HÖJDPUNKTER: 4 Bilbao med Guggenheimmuseet 4 Stadstur i San Sebastián 4 Den baskiska maten 4 Utflykt i franska Baskien 4 Vingårdar i Rioja

Landet där en belöning väntar – så beskrevs Andalusien av den marockanske världsresenären Ibn Batouta på 1300-talet. Idag, 700 år senare, är belöningen stor för dig som tittar närmare på denna sköna, historiska och kulturella mosaik i södra Spanien. Rundresan tar dig till Granada, Córdoba, Sevilla, Puerto de Santa Maria, Cádiz och avslutas i Ronda, spektakulärt beläget uppe på en klippavsats.

10 dagar. Från 23.890 Avresor: 30/4, 24/9

8 dagar. Från 20.850 kr Avresor: 30/4, 14/5, 21/5, 10/9, 17/9, 24/9, 1/10.

kr

HÖJDPUNKTER: 4 Granada och världsarvet Alhambra 4 Olivträd och moriska borgar 4 Moskén i Cordoba 4 Upplev Sevilla 4 Ronda vid ravinen 8 dagar. Från 13.390 kr Avreseperiod: mars–september.

Allt detta ingår när du reser med Tema: 3 Flyg t/r 3 Handplockade hotell 3 Svensktalande reseledare 3 Alla transporter 3 Utflykter 3 Utvalda måltider 3 Entréavgifter enligt program 3 Provsmakningar


Annons Annons

Hela denna tematidning är en annons från European Media Partner Partner

E U REO UP RE OA PN EAN

MEDIA MEDIA PAP RA TR N TE NR E R EUROPEAN

MEDIA PARTNER

UNIKA RESOR

med upplevelsen i fokus! LOTUS TRAVEL ARRANGERAR GUIDADE GRUPPRESOR, TEMARESOR OCH SKRÄDDARSYDDA RESOR TILL KINA, ÖVRIGA ASIEN SAMT NOGA UTVALDA RESMÅL I RESTEN AV VÄRLDEN.

KLASSISKA KINA

NEPAL & BHUTAN – BERGENS LAND

– 12 DAGAR

– 15 DAGAR

Magnifika kulturskatter, storslagen natur, pulserande metropoler, pittoreska byar och flera av världshistoriens mäktigaste byggnadsverk. Kina har något för alla smaker. Följ med på en 12 dagarsresa från norr till söder i kontrasternas tecken. Du får uppleva Kinas mest berömda och storslagna sevärdheter. I Peking ser vi Förbjudna staden och Kinesiska muren i kombination med modern arkitektur. Xian bjuder på en rik historia och den storslagna Terrakottaarmén, medan Guilin och Yangshuo visar oss södra Kinas vackra sockertoppsberg och smaragdgröna risfält.

Följ med på en resa till två av världens mest spännande och outforskade länder, Nepal och Bhutan. Nepal är hem för åtta av världens tio högsta bergstoppar och anses vara den vackraste vandringsnationen i världen med bergen ständigt nära. På den här resan får vi uppleva de magnifika bergen men även den nepalesiska kulturen och gästfriheten när vi gör lättare vandringar på landsbygden i Katmandudalen. I Bhutan upplever vi storslagna tempel för att sedan äta lunch hos en familj på landsbygden i vackra Haa. Naturligtvis besöker vi klostret Taktsang som ser ut att klänga sig fast längs med bergväggen.

HÖJDPUNKTER

• Kinesiska muren vid Mutianyu • Den fantastiska Terrakottaarmén • Sång- och dansföreställning • Båttur på Lifloden • Sockertoppsbergen i Yangshuo och Guilin

HÖJDPUNKTER

• Besök på den kända marknaden i Asan • Vandring till klostret Nala Gumb • Besök på en bondgård på Bhutans landsbygd

1000 kr rabatt på Klassiska Kina* *Ange kod ”KINA” vid bokningstillfället. Erbjudandet gäller nya bokningar på våra ordinarie rundresor, ej skräddarsydda resor, och kan ej kombineras med andra rabatter.

08-545 188 40 • www.lotustravel.se

Klassiska Kina

Nepal & Bhutan – Bergens Land

fr. 20 950 kr

39 950 kr

Avresa: 10/4, 5/5, 7/9, 12/10 & 16/11 2020

Avresa: 17/4 & 27/9 2020


Annons Annons

Hela Heladenna dennatematidning tematidningärären enannons annonsfrån frånEuropean EuropeanMedia MediaPartner Partner

EEUURROOPPEEAANN

MEDIA MEDIA PPAARRTTNNEERR EUROPEAN

MEDIA PARTNER

KLASSISKA VIETNAM

LOTUS TRAVEL RESER MED RESPEKT Att resa öppnar våra sinnen för nya människor och kulturer. Men att resa ger oss även ett stort gemensamt ansvar att bidra till en hållbar utveckling i de länder vi besöker. För Lotus Travel är hållbarhetstanken en självklarhet och sedan 1:a januari 2019 klimatkompenserar de för alla flygresor till och från resmålet.

– 16 DAGAR

Följ med på en resa till Vietnam och utforska dess mest omtyckta platser! Resan inleds i Hanoi, följt av det storslagna skärgårdslandskapet Halong. Vi gör ett exklusivt familjebesök i kejsarstaden Hue, lär oss laga läcker vietnamesisk mat och går runt bland fina gränder i charmiga Hoi An. Därefter åker vi vidare till Ho Chi Minh City, här åker vi båt längs en av världens längsta floder, Mekong. Området med dess små byar och fantastiska natur, är en given höjdpunkt på semestern. Resan avslutas med sol och bad på paradisön Phu Quoc. Upplev de allra största sevärdheterna men också det genuina vardagslivet bakom. HÖJDPUNKTER

HUR SER DIN DRÖMRESA UT?

Oavsett om du vill resa själv, med nära och kära eller i ett större sällskap kan Lotus Travel sätta ihop din drömresa utifrån dina önskemål. Det är upp till dig: Allt från enklare storstadsresor till exklusiva rundresor till ett mycket bra pris. Och självklart är du omfattad av resegarantin.

En duktig guide är nyckeln till en bra resa. Våra guider är kända för sitt engagemang och är bortskämda med att få toppbetyg av våra resenärer. Det är människor som är hängivna, särskilt duktiga på sina resmål och har lång erfarenhet och som gör allt för att du ska få ut det mesta möjliga av din resa.

JAPANS KONTRASTER– 14 DAGAR

Följ med på en resa som ger dig det bästa av Japan. Vi får uppleva urgamla traditioner i Kyoto och Nara och som kontrast den supermoderna världsmetropolen Tokyo. Vi får ta del av landets gripande historia i Hiroshima, åka snabbtåget Shinkansen, njuta av en fantastisk matkultur och bada i Arimas välgörande källor. Vi får uppleva Japan med alla våra sinnen. Och allt tillsammans med en svensktalande guide. Under 14 dagar besöker du Kyoto, Arima, Miyajima, Hiroshima, Tokyo och Hakone. HÖJDPUNKTER

• Vackra tempel och rik kultur i Kyoto • Övernattning och bad i varma källor på ryokan i Arima • Flera tågresor med Shinkansen • Gripande historia i Hiroshima • Storstadspuls i Tokyo

• Kryssning i Halong Bay • Tre nätter i härliga Hoi An • Cykelriksha i Ho Chi Minh City • Båttur på Mekongdeltat • Vietnamesisk matlagningskurs • Sol och bad på ön Phu Quoc

NATURSKÖNA GEORGIEN – 7 DAGAR

Följ med till gästvänliga och natursköna Georgien! Det sagolikt vackra landet mittemellan Europa och Asien bjuder på storslagen natur, rikt kulturarv, intressant historia och annorlunda kulinariska upplevelser. Vi inleder i pittoreskt belägna Tbilisi, besöker vinprovinsen Kakheti där vi provar lokala viner samt reser upp till Kaukasusbergen där vi bjuds på fantastiska vyer. HÖJDPUNKTER

• Tbilisis gamla stad • Utsikten från Jvariklostret • Mäktiga vyer i Kaukasusbergen • Den högt belägna Tsminda Samebakyrkan i Kazbegi (Stepantsminda) • Besök i vindistriktet Kakheti

Klassiska Vietnam

Japans kontraster

Natursköna Georgien

fr. 30 450 kr

57 950 kr

fr. 15 350 kr

Avresa: 6/11 2020

Avresa: 29/11 2020

Avresa: 6/5, 8/5 & 11/9 2020


EUROPEAN

MEDIA PARTNER

LEDANDE EXPERT PÅ RESOR TILL KINA - SEDAN 1978 SVENSKTALANDE LOKALGUIDER VI STÄLLER ALLA ERFORDERLIGA GARANTIER TILL KAMMARKOLLEGIET KONTOR I PEKING & SHANGHAI GER TRYGGHET PÅ PLATS KLIMATKOMPENSERAT FLYG TILL & FRÅN KINA INGÅR WWW.SVENSKKINESISKA.SE • TELEFON: 08-10 88 24


GRUPPRESOR TILL HELA KINA

På våra guidade gruppresor får du bästa möjliga förutsättningar för en upplevelserik resa. Med väl genomtänkta program och lokala svensktalade guider får du uppleva det bästa Kina har att erbjuda, både de största sevärdheterna och vardagslivet bakom. För att få ut så mycket som möjligt av en gruppresa är det viktigt att gruppen inte är för stor, därför är antalet resenärer oftast inte fler än 20 eller 25 på våra gruppresor.

Läs mer och boka våra gruppresor här:

SKRÄDDARSYDDA RESOR TILL KINA

Oavsett om du vill resa själv, med din sambo, familjen eller ett större sällskap skapar vi ett program helt anpassat efter dina önskemål. Allt från enklare storstadsresor till exklusiva rundresor. Tack vare våra kontor och samarbetspartners i Kinas alla hörn, kan vi förhandla fram det bästa priset för din skräddarsydda resa. Dessutom är du omfattad av resegarantin. Kort och gott, ett smidigt, tryggt och prisvärt sätt att skräddarsy just din drömresa.

Läs mer & se våra inspirationsförslag här:

ADOPTIONS- & ÅTERRESOR

En återresa är en mycket speciell upplevelse, för hela familjen. Det blir ett minne för livet och kanske den första resan av många. En återresa kan också sätta igång många tankar hos barnet. Detta ställer stora krav på oss som researrangör. Därför anpassar vi programmet tillsammans med er, så att ni får den upplevelse ni förväntar er. Många av våra familjer som gjort återresor med oss, väljer att kombinera besök på barnhemmet med ett par dagars guidade utflykter.

Läs mer här:

FÖRETAGSRESOR TILL KINA

Kina är en av de snabbast växande ekonomierna i världen där utvecklingen går i rasande fart. Många företag inom bl.a. IT- Industri, Design, Arkitektur & Konstruktion hämtar sin inspiration genom att resa till Kina och finna ny marknad och samarbetspartners. Vi hjälper till att boka dessa möten med studiebesök hos företag och byggplatser. Vi skräddarsyr programmets innehåll efter just ert företags behov och intresse. Behöver ni hjälp med att besöka Canton-mässan i Guangzhou eller Bauma i Shanghai? Kontakta oss. Läs mer här:

WWW.SVENSKKINESISKA.SE • TELEFON: 08-10 88 24


Annons Annons

Hela denna tematidning är en annons från European Media Partner Partner

E U R O PWITH EAN CONTENT A PURPOSE MEDIA PARTNER

mer än bara en mellanlandning ICELANDAIRS

SMULTRONSTÄLLEN i Nordamerika och Kanada Foto: Shutterstock

Icelandair flyger till cirka 20 destinationer i USA och Kanada och har blivit experter på spännande resmål och smultronställen. Frågan är bara – vilken destination blir din favorit?

Seattles vibrerande musikscen – Från Jimi Hendrix till Nirvana. Den bästa utsikten i staden får du från Space Needle. Utsiktstornet i Seattle är

SEATTLE

Här hittar du någonting så ovanligt som en nyfiken och spännande storstad, beläget i ett vackert kustlandskap kantat av spännande vildmark och karaktäristiska bergskedjor. Seattle är en stad där det finns många spännande aktiviteter för både soliga och regniga dagar (det regnar nämligen en hel del här). Museum of Pop Culture är ett självklart resmål för den som vill utforska

Läs mer på www.icelandair.com icelandair.com

Text: Hans-Peter Öhman

en av den amerikanska västkustens mest välkända symboler där den sträcker sig 184 meter från marken. Högst upp i tornet finns den roterande restaurangen Atmos Café & Winebar, där du kan avnjuta lokala läckerheter med en lokal utsikt.

BOSTON

Boston är en puttrande gryta av intryck, historia och kulturer, beläget på USA:s östkust. Det var faktiskt här som revolutionära invånare började bryta sig loss från det engelska styret på 1700-talet. Trots att staden nu är en vibrerande och modern storstad finns historien alltid i bakgrunden, inbakat i stadens vackra och historiska stadsdelar. Men du har inte upplevt Boston förrän du har sett Red Sox spela Baseboll på landets äldsta basebollarena, Fenway Park, eller Patriots dominera i amerikansk fotboll på Gilette Stadium.

WASHINGTON, D.C.

SEATTLE

Foto: Shutterstock

ISLAND

ICELANDAIR ÄR ETT FLYGBOLAG MED URSPRUNG PÅ ISLAND SOM HAR TRAFIKERAT HIMLEN SEDAN 1936. FRÅN SVERIGE FLYGER MAN FRÅN STOCKHOLM ARLANDA TILL ISLAND, DÄR MAN SEDAN ANSLUTER TILL CIRKA 20 DESTINATIONER I USA OCH KANADA.

Washington, D.C. hamnar ofta i skuggan av populära dragplåster, men det är en stad som bjuder på många sköna upplevelser. Här finns till exempel USA:s bästa

16 | UTLANDSSEMESTER

BOSTON museer, sevärdheter alla bör uppleva en gång i livet, riktigt bra shopping och massa schysta restauranger. Det ligger också tillräckligt nära för att funka som ett långweekendresmål. Staden är känt för sina många och bra muséer: Missa inte Air&Space Museum, med möjligheten att se Apollo 11 – och originalutrustning från månlandningen 1969. I Georgetown ligger butikerna tätt och restaurangerna är förstklassiga. Några av världens bästa hamburgare hittar du på The Good Stuff Eatery. Missa inte det!


Annons Annons

Heladenna dennatematidning tematidningärären enannons annonsfrån frånEuropean EuropeanMedia MediaPartner Partner Hela

E U R O P EWITH AN CONTENT AMEDIA PURPOSE

Foto: Shutterstock

NEW YORK NEW YORK

New York är ett givet mål för ressugna människor över hela världen. Om du inte har varit här, måste du hit. Ju förr desto bättre. Det finns en unik energi och mångfald i staden som kan göra dig yr vid första anblicken – så mycket finns det att göra! Man kan ägna en livstid åt att uppleva New Yorks matkultur utan att hinna prova alla läckerheter som erbjuds. Här kan du uppleva allt från ikoniska varmkorvar och charkuterier från Katz Delikatessen till nyskapande skandinavisk mat från Emma Bengtsson på Aquavit. Den shoppingsugne gör rätt i att ta med en tom väska – New York är ett paradis för dig som älskar mode, second hand och ikoniska varuhus.

FLORIDA

FLORIDA

MED GATE-TO-GATE WI-FI

Islands geografiska läge har g jort att Icelandair har den rakaste vägen över Atlanten till den nordamerikanska kontinenten. Det faller sig naturligt att ha ett nätverk med Island som nav, som kopplar samman människor och möjligheter mellan Europa och Nordamerika. Utöver sitt omfattande nätverk är Icelandair känt för sin fina service, bekvämligheten ombord samt enkel och snabb transfer på Keflavík flygplats. En flight med Icelandair mellan Arlanda och Nordamerika känns tack vare bensträckaren på Island inte så lång. När du flyger med Icelandair blir du aldrig uttråkad med ett eget in-flight entertainment system i ryggstödet framför dig. Vill du surfa på sociala medier, kolla senaste matchresultaten eller kanske svara på några brådskande mail? Inga problem, i ditt säte, 35 000 fot upp i luften kan du surfa med höghastighetsanslutning till internet under hela flygningen. Visste du att Icelandair var först i Europa med att introducera gate-to-gate wi-fi motsvarande 3G?

VÄLJ DEN SERVICE OCH FLEXIBILITET

SOM PASSAR DIG

TORONTO ker som Universal Orlando, Disneyland och Kennedy Space Center – där du kan lära dig mer om rymdresor och livet som astronaut. Missa inte deras biovisningar som får det att kittlas i magen.

TORONTO

I det nordliga grannlandet Kanada är man inte lika högljudd och utåtagerande, man är snarare lågmäld och vänligt nyfiken mot nya människor. Toronto är en storstad som har lyckats kombinera den stora stadens Foto: Axel Sigurðarson

Orlando är ett obligatoriskt resmål på den äventyrssugna familjesemestern. Gillar du vattenland, rutschkanor, äventyr och spänning är staden någonting för dig. Här är äventyret aldrig långt borta, men du kan också slappa på stranden eller på någon av områdets många härliga golfbanor. Här hittar du världskända äventyrspar-

ALDRIG UTTRÅKAD Foto: Pressbild Icelandair

Foto: Pressbild Icelandair

PARTNER

puls med småstadens vänlighet. Här finns ungefär 230 nationaliteter som lever och frodas i någon av stadens 140 officiella stadsdelar. Som besökare märker du av hur upplevelser, kulturer, smaker och lukter kan förändras genom att promenera bara några kvarter. Little Jamaica är ett obligatoriskt stopp – här finns smakupplevelser i varje gathörn.

VANCOUVER

Vancouver är en ovanlig mix av storstadskultur och avslappnat västkustsliv. Bara utsikten över bergskedjorna och den lummiga grönska som omringar staden gör resan till en upplevelse i sig. I nästan ingen annan storstad är det så nära till naturen som i Vancouver – bara en kort pendelresa från centrums heta puls kan du vandra över hängbroarna i den vackra naturen runt Capilano Suspension Bridge. Befolkningen i Vancouver är galna i sport. Är du det minsta sportintresserad bör du besöka Rogers Arena och se Vancouver Canucks spela fartfylld NHLhockey. Efter matchen kan du ta en rogivande promenad längs de vindlande stigarna i Standley Park – en härlig park mitt i stan som omges av härliga vattendrag.

17 | UTLANDSSEMESTER

NÄR DU FLYGER MED ICELANDAIR FINNS DET FLERA OLIKA BILJETTYPER ATT VÄLJA MELLAN, FÖR ATT ENKELT HITTA DET BILJETTPRIS, DEN SERVICE OCH FLEXIBILITET SOM PASSAR DIG OCH DIN RESA BÄST. Lägsta pris hittar du i Economy Light om du exempelvis ska på en weekendresa utan mycket bagage. Då packar du mindre, betalar mindre men du får fortfarande ta med ett handbagage upp till tio kilo. Väljer du däremot den högsta biljettypen med lyx och komfort samt full flexibilitet, så finns Saga Premium Flex. Då reser du i vår Business Class med en utökad service i form av prioriterad check-in och boarding, bekvämare säten, trerätters måltid med noga utvalda drycker, två incheckade väskor, tillgång till Icelandair Saga lounge samt mycket mer. Mellan dessa två biljettyper så finns det flertalet andra alternativ för att bäst tillgodose just ditt behov. Alla biljettyper tillåter ett Stopover på Island när du reser med Icelandair till Nordamerika.


Annons Annons

Hela Hela denna denna tematidning tematidning är är en en annons annons från från European European Media Media Partner Partner

EUROPEAN

EUROPEAN MEDIA MEDIA PARTNER PARTNER

I ALPERNA MED BARNFAMILJEN SAALBACH

EFTER TVÅ ÅR I SVERIGE, DÄR VÅRA TVÅ DÖTTRAR BLIVIT INTRODUCERADE TILL SKIDÅKNING, VALDE VI ATT TESTA PÅ ALPERNA. MEN ATT TA DET STEGET VAR INTE HELT SJÄLVKLART. ALLA SOM HAR VARIT UTE OCH REST MED SMÅBARN VET ATT DET KRÄVS EN HEL DEL FÖR ATT ALLT SKA KLAFFA. ATT RESA TILL ALPERNA KÄNDES SOM EN HELT ANNAN APPARAT ÄN ATT TA BILEN INOM SVERIGE. I DAG HAR VI ÅKT SKIDOR I ÖSTERRIKE TOTALT TRE GÅNGER. valde att åka till Saalbach året efter i stället. om ni förstår har det gått hur bra som helst. I år var tanken att åka till Zauchensee över vecka Men vi var lite villrådiga i början. Det första vi 6. Under en middag i höstas med ett par goda gjorde var att söka på olika destinationer och vänner visade det sig att även de skulle dit med sin för att hitta ett boende och område som passade familj, dock över jul. Dagen efter ringde vi reserådoss. Eftersom vi inte ville sätta ihop vår resa själva kontaktade vi olika resebyråer som erbjuder färdiga givaren Sarah som lugnt konstaterade att vi kunde paket som inkluderar boende, liftkort och transfer boka om resan kostnadsfritt och fira in året med till och från hotellet. våra vänner. Det är service som den här, både innan resan i Sverige och på plats, som har gjort att vi återkomGanska snart fastnade vi för Lion Alpin, inte för mit till samma resebyrå varje år. att de hade några exceptionella erbjudanden eller Senast var det guiden Ida i Zauchensee som destinationer utan för deras service. Det tog mindre förberedde oss och tipsade om olika aktiviteter som än 24 timmar att få några personligt anpassade vi inte testat tidigare. Vem kunde till exempel tro att lösningar som passade oss. Efter ytterligare några dagar kontaktades vi igen för att gå igenom alterna- bingo (som vi annars aldrig spelar) var en perfekt aktivitet efter en dag i backen? tiven. Det passade oss bra eftersom vi inte hade så bra koll på vad som skulle vänta oss i Alperna, än Vi vill särskilt tipsa om pistvisningarna och deras mindre med två barn på fyra och sex år. picknick. En heldag med skidåkning och en fantastisk upplevelse. Väl värt det. Vi var först inne på Saalbach eftersom det är en Men den främsta anledningen till att vi återvänklassiker som både jag och min sambo besökt tidider till Österrike är för att barnen älskar det! Vi har gare. Men efter konsulterande med med resereådsammanfattat våra pärlor här nedan. givaren Sarah, så föll valet på Wagrain. Mest för att orten är extra väl anpassat för barnfamiljer. Vi

S

ZAUCHENSEE

I Zauchensee bor du mitt bland pisterna, bokstavligt talat. Byn ligger på 1 350 meter över havet och är omgiven av höga alptoppar. Tack vare sin höga höjd och snösäkerhet finns här både bra offpistmöjligheter och 21 kilometer fina längdspår. Om man jämför de andra orterna med Zauchensee, är detta en lugn by, som särskilt uppskattas av familjer och par som bara vill ta det lugnt efter dagens åkning. Zauchensees skidområde är via en kort tur med skidbussen sammanlänkat med Flachauwinkel, Kleinarl, Flachau och Wagrain. Totalt sett ingår hela 350km pistkilometer i liftkortet.

Högsta åkhöjd: 2100 m Byns höjd: 1350 m Längsta nedfart: 8 km Total pistlängd: 350 km

LION ALPINS EGNA HOTELL Hotel Bärenbachhof är ett klassiskt österrikiskt hotell som ligger cirka 450 meter från centrum och liften, med skidbuss precis utanför hotellet. Hotel Herzblut har bra faciliteter och ligger i en lugn del av byn med gångavstånd till allt du behöver under din skidsemester. Hotel Auwirt är 4 stjärnigt där det traditionella möter det moderna. Hotellet ligger nära huvudgatan och Saalbachs stora utbud av restauranger, barer och butiker.

WAGRAIN

Gemytliga Wagrain har blivit en storfavorit hos barnfamiljerna. Och det är inte svårt att förstå varför. Wagrain bjuder på drömbackar, ett stort skidsystem som är välplanerat och lätt att hitta i. Det stora leklandet i backen har tunnlar och banor som gör åkningen rolig. Här ordnas massor av spännande aktiviteter och det finns en stuga för inomhuslek för dem minsta. Här kan du med andra ord ge dina barn en perfekt introduktion av Alperna och se dem utvecklas till riktiga skidentusiaster. I skidskolan kan nämligen barnen åka med skandinaviska skidlärare. Oavsett vad du är ute efter kommer du att hitta Högsta åkhöjd: 2188 m vad du söker här. Vare sig det är bra skidåkning, Byns höjd: 850 m trevliga restauranger, Längsta nedfart: 8 km bra afterski eller trevliga Total pistlängd: 350 km hotell. Grafenberg Resort Detta är en familjefavorit med fantastiskt läge endast 50 m till Grafenbergliften som enkelt tar dig upp till Wagrains familjevänliga skidområde. Grafenberg Resort är en given familjefavorit tack vare fokus på familjens behov med barnen i centrum.

Lion Alpins egna hotell - Hotel Enzian Detta är Lion Alpins egna 4-stjärniga skidhotell i Zauchensee. Boendet har perfekt läge på 1350 m höjd, mittemot pisten och huvudliften som smidigt tar dig direkt till skidområdet.

Läs mer och boka på lionalpin.se

Saalbach är enligt många Alpernas mest ultimata skidort. Främst för sin omväxlande skidåkning, Österrikes bästa afterski och närheten till pisterna. Faktum är att du kan hoppa på liften i centrum och åka i fantastiska backar hela vägen ner till ortens torg. På Hinterhag Alm, restaurangen där afterskin föddes, är stämningen god och det är alltid nära till skratt. Kvällen leds av Joseph som har sjungit och underhållit publiken i över 16 år. Med liftkortet i Saalbach få du tillgång till fyra Högsta åkhöjd: 2100 m skidområden och 409 kilometer pist. Den sju ki- Byns höjd: 1003 m lometer långa, blåa pisten Längsta nedfart: 8 km vid Schattberg Ost är ett Total pistlängd: 409 km måste. Missa inte den.

18 | UTLANDSSEMESTER


JAMBO ENSEMBLE

Rundresa med Jamboguide

En resa i långa vita molnets land

Stora

Nya Zeelandsresan

3 BOENDE PÅ FÖRSTAKLASSHOTELL ★★★★ 3 RESA MED JAMBOGUIDE 3 FÖRLÄNG MED SÖDERHAVET Från

59.950 kr

AUCKLAND – WAIHEKE ISLAND – ROTORUA – TONGARIO – WELLINGTON – COOKSUNDET – MARLBOROUGH SOUNDS – ABEL TASMAN NATIONALPARK – QUEENSTOWN – MILFORD SOUND – TEKAPOSJÖN – MOUNT COOK – CHRISTCHURCH Jambo Ensemble är vår kvalitetsstämpel för grupprundresor. En Ensembleresa innebär liten grupp, utvalda hotell, kunniga Jamboguider samt flexibilitet att förlänga resan med extra dagar. Nya Zeeland är nästan för bra för att vara sant. Från subtropiska regnskogar till kalvande glaciärer, från snöklädda Sydalper till djupa fjordlandskap och däremellan kosmopoliska storstäder, levande maorikultur och miljontals får. Lägg till trevliga ”kiwis” med härlig humor och du har Nya Zeeland i ett nötskal. På ”Stora Nya Zeelandsresan” upplever vi allt detta och mer därtill. Den som önskar kan förlänga resan med några dagars sol och bad på en skön ö i Söderhavet. 18 resdagar. Max 26 pers. Svensktalande Jamboguide. Avresor 2020: 9/11, 21/12. Avresor 2021: 25/1, 22/2.

020-52 22 22 % www.jambotours.se


Annons Annons

Hela denna denna tematidning tematidning är är en en annons annons från från European European Media Media Partner Partner Hela

EUROPEAN

EUROPEAN MEDIA P A MEDIA RTNER PARTNER

EUROPEAN

MEDIA PARTNER

SKIDPARADISEN

i Pyrenéerna Läs mer på qtravel.se

Text: Mats Gylldorff

20 | UTLANDSSEMESTER


Annons Annons

Heladenna dennatematidning tematidningärären enannons annonsfrån frånEuropean EuropeanMedia MediaPartner Partner Hela

EUROPEAN

EUROPEAN MEDIA PMEDIA ARTNER PARTNER

EUROPEAN

MEDIA PARTNER

VAD KOSTAR DET

I ANDORRA?

OM DU SÖKER EN SKIDDESTINATION UTAN LIFTKÖER OCH SOM ERBJUDER FANTASTISK SKIDÅKNING, STRÅLANDE SOL, UNDERBAR MAT TILL BRA PRISER ÄR PYRENÉERNA RESMÅLET FÖR DIG.

P

yrenéerna är en 435 kilometer lång bergskedja i sydvästra Europa som utgör gränsen mellan Frankrike och Spanien. Både Andorra och Baqueira ligger i Pyrenéerna som sträcker sig från Biscayabukten till Costa Brava. Skidåkningen här är en naturupplevelse utöver det vanliga och lockar alla typer av skidåkare. ANDORRA Andorra är ett litet land med stora upplevelser som är beläget mellan Frankrike och Spanien i den mäktiga bergskedjan Pyrenéerna. Landet är i dag mest känt för sin otroligt fina och upplevelserika skidåkning, med pister belägna på över 2 500 meters höjd är Andorra således ett utav de mest snö- och solsäkra skidområdena i Europa. Till exempel har en av världens främsta freestyleåkare, svensken Henrik Harlaut, valt att bosätta sig här för att skidåkningens skull. Med över 300 soldagar per år så är det bäst att du packar ner solkrämen. Det är också

LUNCH

Enklare lunch i backen från 9 € till gourmetlunch från 14 €

ett taxfree land som erbjuder ett stort utbud av restauranger, barer, och shopping i toppklass. Du kan njuta av kulinariska upplevelser som serveras genom en blandning mellan det franska och spanska köket. I Andorra finner du tre skidsystem: Grandvalira, Pal/Arinsal och Arcalis. Grandvalira är det största skidsystemet och har egentligen allt. 68 toppmoderna liftar och med 128 nedfarter utformade med olika längd och svårighetsgrader för alla skidåkare, över 40 restaurangterasser med magisk utsikt och mycket bra offpiståkning. Pal/Arinsal har förutom röda och blåa backar, flertalet svarta välpreparerade backar för dig som söker större utmaningar. Ett perfekt alternativ för konferensgrupper eller större sällskap då deltagarna ofta söker olika svårighetsgrader. Arcalís är det världsberömda offpistområdet där bland annat några av världens bästa freerideåkare tävlar. Där finns även utmärkta blå och röda pistalternativ. Arcalis ligger högalpint och saknar bebyggelse förutom några fantastiskt bra restauranger. INTE BARA SKIDÅKNING Från samtliga skidorter kan du enkelt ta dig till huvudstaden Andorra la Vella med buss. I Andorra la Vella finns det över 2 000 taxfree butiker att shoppa runt i och behöver du fylla på med energi så finns det många riktigt trevliga restauranger och

barer. Missa inte ett besök på Caldea – Europas största termalbadsanläggning där det friska vattnet fyller ut mer än 2 000 m² av inomhus och utomhuspooler, bubbelbad, vattenfall och romerska bad. Om du söker mer upplevelser och aktiviteter under din resa erbjuds bland annat helikopterskidåkning, paragliding, hundspann, skotersafari, igloohotell, offpistskidåkning och isgocart samt arrangemang som Quality Travels guider arrangerar exklusivt för sina gäster. Lockar det med kultur och stora sevärdheter har du nu möjlighet att kombinera din skidresa till Andorra med en weekend i Barcelona. Det innebär att du bor fem nätter i Andorra och två nätter mitt i centrala Barcelona, nära den världsberömda gågatan Las Ramblas. Här har du nära till sevärdheter, shopping, mat, kultur och de stora varuhusen. BAQUEIRA-BERET Baqueira-Beret ligger på 1 500, respektive 1 700 meter över havet. De två bergsbyarna ligger i ett storartat vildmarksområde i Pyrenéerna. Det är tämligen oexploaterat, eller vad sägs om en befolkningstäthet på drygt tre personer per kvadratkilometer? Med andra ord behöver du inte

oroa dig för liftköer. Åkningen är i klass med Alpernas, med skogsklädda bergstoppar som tornar upp sig runt skidsystemet så långt ögat når. Systemet passar utmärkt både för riktigt rutinerade åkare och nybörjare. I byn Baqueira finner du hotell, alla med gångavstånd till kabinbanan. Det är en lugn by med en skön känsla och du hittar flertalet mysiga restauranger med bra standard. Det är här den spanska kungafamiljen håller till när de åker skidor, vilket är en bra måttstock för kvaliteten – på skidanläggningen och all service runt omkring. En annorlunda detalj är att du i Baqueira åker skidor stor del nedanför trädgränsen. Detta eftersom det sydliga läget gör att trädgränsen är högre än i Alperna. LÄNGDSKIDÅKNING I Baqueira kan du kombinera både utförsåkning och längdskidåkning. Vintern 2018 var Baqueira-Beret värd för FIS OPA Continental Cup Finals och Marxa Beret. Längdskidåkningen är kostnadsfri och det går även en gratis shuttle buss hela vintern från skidbyn Baqueira till skidbyn Beret där spåret ligger.

VISSTE DU ATT...

Vi arrangerar skidresor för seniorer 60 år och uppåt? Under vecka 12 har vi stort fokus på aktiva seniorer. Du kommer att njuta av vitklädda toppar, lätt pudersnö och umgänge med skidglada seniorer. Under veckan kommer vi att anordna gemensamma kulinariska luncher på utvalda restauranger i backen under veckan, arrangera dags-

21 | UTLANDSSEMESTER

turer till skidområdet Arcalis, en halvdag på Spaanläggningen Caldea eller vårt omtyckta middagsarrangemang ”Middag bland Topparna.” I seniorpaketet ingår bland annat svensktalande guider som tar hand om er grupp under veckan, pistvisningar med njutningsåkning, välkomstmingel och gratis liftkort i Andorra till alla +70 år.

MIDDAG:

3 rätters middag från 15 €

DRYCK:

1 flaska bra Rioja på restaurang kostar runt 10-12 €

AFTERSKI

1 stor stark kostar cirka 3 €

SNABBFAKTA OM ANDORRA Storlek: 468 km² Valuta: Euro Språk: Katalanska, spanska, engelska, franska och portugisiska Befolkning: ca 70 000 Soldagar per år: ca 300 Övrigt: Tax-free område Resa dit: Quality Travel flyger dec-april från Arlanda, Landvetter, Köpenhamn, Skellefteå, Norrköping, Linköping, Växjö och Kalmar.


Annons Annons

Partner Hela denna tematidning är en annons från European Media Partner

UPPLEV DEN VYKORTSVACKRA AMALFIKUSTEN VIDUNDERLIGA AMALFI – PÅ 8 DAGAR

EUROPEAN

MEDIA PARTNER

AMALFIKUSTEN I ITALIEN BJUDER PÅ STORSLAGNA KUSTLINJER, SLÅENDE NATUR OCH PLATSER RIKA PÅ HISTORIA OCH KULTUR. PÅ AMALFIKUSTEN NJUTER DU AV ETT HÄRLIGT MEDELHAVSKLIMAT SOM FÅR VINTERMÖRKRET I SVERIGE ATT KÄNNAS LÅNGT BORTA. HÄR VANDRAR DU I VACKRA NATURLANDSKAP, BESÖKER SMÅ BYAR PRÄGLADE AV ITALIENSK CHARM, OCH UTFORSKAR SPÄNNANDE PLATSER DÄR HISTORIENS VINGSLAG FÄKTAR. DET ÄR INTE FÖR INTE SOM DEN ENASTÅENDE VACKRA AMALFIKUSTEN TAGIT PLATS PÅ UNESCOS VÄRLDSARVSLISTA. Text: Julia Saaf

DAG 1-2: MINORI

Från flygplatsen i Neapel tar vi oss till hotellet som ligger centralt i Minori på Amalfikusten. Vi lämnar väskorna på rummet och möts sedan i restaurangen för att umgås och njuta av en god middag. Efter middagen tar vi en liten vända längs strandpromenaden med utsikt över det vidsträckta havet. Vi längtar efter att ta oss ut och utforska Amalfikusten, men det får vänta till i morgon. Efter en härlig natts sömn och en god frukost styr några stegen mot havet för ett dopp, men vi gör oss redo för en vandring på Citronstigen. Vi följer vägen med en kuliss av gyllengula citroner längs alla de citronodlingar vi passerar. På vägen som går 100 meter över havet slås vi av en fantastisk utsikt över berg och grönskande landskap. I bergen stöter vi även på mulor. Vägen neråt tar oss till den lite större staden Maiori där vi strosar i

butiker och njuter av en välförtjänt lunch på en av de trevliga restaurangerna.

DAG 3: RAVELLO

I dag går vägen mot Ravello, som vi har hört ska vara Amalfikustens kanske vackraste och mest romantiska stad. I Ravello ryms också ett rikt kultur- och musikliv, med många klassiska konserter som hålls året runt. Vi reser längs kusten och genom den mytomspunna Drakdalen. Det glittrande havet och de grönskande landskapen som sträcker sig mot skyn gör att vi blir tvungna att ta fram kameran. Utsikten är bland de vackraste vi varit med om. I Ravello kommer vi förbi imponerande arkitektur, som till exempel de ståtliga villorna Villa Rufolo och Villa Cimbrone, domkyrkan och klostret i San Francesco. Här finns även natursköna landskap och vackra parker att promenera

Minoris strand.

Läs mer och boka din resa på kulturresor-europa.se

All inclusive

MAGISKA MADEIRA AVRESA STOCKHOLM: 22/2, 29/2, 7/3, 14/3, 21/3, 28/3, 11/4, 25/4, 2/5 & 9/5

BESTÄLL ENKELT ONLINE ELLER RING PÅ 08-44 68 78 88

22 | UTLANDSSEMESTER

PRISER FRÅN ENDAST 11 995 KR


Annons Annons

Hela Hela denna denna tematidning tematidning är är en en annons annons från från European European Media Media Partner Partner

EUROPEAN

MEDIA PARTNER

Vi tar båten från hamnen i Minori och sätter riktning mot Capri. Den populära ön i Medelhavet som pryder många vykort är lika vacker i verkligheten.

Vänster: Ravello, Amalfikustens kanske vackraste och mest romantiska stad. Ovan: VIlla Cimbrone, Ravello.

i. På kvällen äter vi en god middag på torget i Minori och njuter av att känna in den charmiga, italienska atmosfären.

DAG 4: CAPRI

Vi tar båten från hamnen i Minori och sätter riktning mot Capri. Den populära ön i Medelhavet som pryder många vykort är lika vacker i verkligheten. Hit lockas inte bara filmstjärnor och kändisar, utan också kungligheter och de som bara vill uppleva ett otroligt naturlandskap. På vissa ställen vimlar det av folk och från lyxiga yachter som guppar på vågorna hörs musik, men det finns även platser där du kan njuta av vacker, orörd natur. Vi gör ett besök i den Blå grottan, en fantastisk naturupplevelse, och imponeras av de ståtliga Faraglioni-klipporna. En stollift tar oss också till öns högsta punkt, Monte Solaro, där vi tar del av en

enastående utsikt. På Capri kan du även besöka kejsare Tiberius Villa Jovis och den svenska läkaren och författaren Axel Munthes villa San Michele. Innan vi åker båten tillbaka tar vi en kaffe på torget La Piazzetta och strosar en stund bland folket på Capris chica gator med dess exklusiva butiker och restauranger.

DAG 5: TILL HAVS

Äntligen har det blivit dags att upptäcka Amalfikusten till havs! Solens strålar reflekteras i det glittrande vattnet när den privata båten tar oss förbi den lilla staden Atrani och kustens huvudstad Amalfi. Vi passerar vackra vyer med klippor som sträcker sig över havet, frodig natur och exklusiva villor. Där borta kan vi även ana Ravello. I Amalfi, som var en av Medelhavets stormakter under medeltiden, stiger vi av för att gå på en

spännande stadsvandring. Här vandrar vi längs gator präglade av historia och kultur. Vi gör även ett besök i pappersmuseet, där vi får lära oss att Amalfi var en av de första platserna i Europa där man började tillverka papper. Vi kommer även till domkyrkan och till det vackra Paradisklostret som är väl värt ett besök. Efter en god lunch tar vi båten tillbaka. När vi promenerar hemåt på väg till hotellet känner vi doften från ett konditori. Minori har möjligtvis Italiens bästa konditorier, och kakorna här har blivit välsignade av påven. Det gör att vi inte kan låta bli att slinka in.

DAG 6: VULKANEN VESUVIUS

Med en god frukost i magen beger vi oss mot Neapel och till vulkanen Vesuvius. Det stora bergsmassivet som sträcker sig mer än 1000 meter över havet är en alldeles speciell naturupplevelse. Vulkanen är fortfarande aktiv men har inte rört sig på länge, men visst pirrar det lite av att tänka hur det skulle vara om den faktiskt fick ett utbrott. Det tar lite på krafterna att vandra vägen upp till kratern men det är det värt när vi till slut kommer upp och får ta del av den hisnande utsikten. När vi har tagit oss ner igen styr vi riktningen mot en vingård där vi blir välkomnade av en familj som drivit gården i generationer. Vi promenerar bland vinodlingarna och får smaka på druvor och lokala viner. Vi blir också serverade en välsmakande

lunch med lokala delikatesser, vilket blir en perfekt avrundning på utflykten.

DAG 7: POMPEJI

Pompeji, den romerska ruinstaden, är destinationen för dagen och det känns spännande att komma hit till en av de städer som blev begravda av aska under Vesuvius utbrott år 79 e.Kr. Tillsammans med en guide vandrar vi längs de anrika, romerska gatorna medan vi lyssnar till stadens hemligheter. Vi kommer till anrika platser, passerar ståtlig arkitektur och stannar så klart till vid fascinerande ruiner. Vi kunde inte tänka oss ett bättre avslut på den här resan.

DAG 8: HEMRESA

Det är dags att lämna den vackra Amalfikusten. Vilken resa det har varit! Vilken mix av sol och bad, god mat, intressant historia och spännande utflykter. Vi packar ihop våra väskor och beger oss mot Neapel där vi stiger ombord på planet som tar oss tillbaka till Sverige.

KULTURRESOR EUROPA – gruppresor med kulturellt innehåll och svensktalande reseledare. Boka din resa och få mer information på: www.kulturresor-europa.se info@kulturresor-europa.se 08-44 68 78 88

ANDALUSIEN

- Spaniens smultronställe AVRESA STOCKHOLM: 23/4, 30/4, 7/5, 14/5, 28/5, 17/9, 24/9 & 1/10

23 | UTLANDSSEMESTER

PRISER FRÅN ENDAST 8 995 KR


Annons Annons

Hela denna denna tematidning tematidning är är en en annons annons från från European European Media Media Partner Partner Hela

EUROPEAN

MEDIA PARTNER

RESENÄRERNAS KRAV PÅ SEMESTERN FÖRÄNDRAS

Text: Amanda Sandström Beijer

Foto: Ibrahim Rifath

ATT UPPTÄCKA NYA PLATSER OCH FÅ UTLOPP FÖR SPECIFIKA INTRESSEN ÄR HÄRLIGT. TICKET GÖR DET ENKELT FÖR RESENÄRERNA ATT FÅ EN SKRÄDDARSYDD RESA UTIFRÅN PERSONLIGA BEHOV.

S

venskarna är ett resvant folk. Vi har

länge rest till solen när mörkret och kylan blivit för svår, eller när sommarens väder inte blivit som vi hoppats på. Att enbart ligga på en sandstrand under semestern var tidigare målet. Men trenden har förändrats och i dag förväntar vi oss mer av våra semestrar – avslappning i kombination med äventyr. Utflykter och aktiviteter kräver dock sin research, någonting som tar tid och då vi tycks ha allt mindre tid över söker vi lösningar bortom digitaliseringen. Ticket erbjuder alla sina kunder personlig reserådgivning per telefon, på nätet eller i sina butiker runtom i landet, något som både sparar dig tid och bidrar till en bättre reseupplevelse. I dag är sol och bad endast en del av en utlandssemester. Vi vill få ut mer av våra resor och prioriterar äventyret och att ta med en historia och starka minnen hem.

Läs mer på ticket.se

– Fler och fler utgår från vad de vill uppnå med sin resa. De har en önskan, vare sig det handlar om en kulturell upplevelse, ett äventyr eller nischade aktivitetsresor som yoga eller vandring. Att få komma hem från platsen rikare än när man åkte, säger Katarina Daniels, PRoch kommunikationsansvarig hos Ticket. Men trots att man vet vad man vill få ut av

sin semester, är det ett tidskrävande projekt att ta fram research om olika resmål och hitta det som passar önskemålen bäst. Särskilt om resan sker med familj eller vänner där intressen kan skilja sig åt. Det kan tyckas vara omöjligt att hitta en plats där du kan promenera bland vindistrikt, din partner får vandra i bergen och barnen får rida eller slappa vid poolen. Men det är inte. Ta hjälp av en resespecialist som hjälper dig att skräddarsy resan, det

sparar du mycket tid på. – Att få personlig hjälp av specialister med att hitta rätt resa i dagens stora utbud är inte bara tidseffektivt, utan ger dig även en helt annan kvalitet på det du bokar. Det här är någonting som tidigare varit vanligt och nu ser vi att efterfrågan på specialistkunskaperna ökar igen. Med reserådgivning kan du berätta vad du söker och få förslag på resmål som passar dig, på ett snabbare och smidigare sätt än att göra din research själv. Våra resesäljare brinner verkligen för sitt jobb. Här finns personer som är supernischade på allt från Miami till Gran Canaria, men även äventyrsälskare och backpackers. På så vis vet vi vilka resmål som har det som du söker, berättar Katarina Daniels. En del saker har förändrats, men att oplanerade saker kan dyka upp är inte en av dem. Bröllop, arbete, sjukdom eller väderförändringar är bara några saker som kan göra att resan inte känns lika lockande som den gjorde när du bokade den. Förr kunde en sista minuten-resa vara svaret på dessa problem.

24 | UTLANDSSEMESTER

Det är tydligt att vi dras till oupptäckta platser där vi kan möta nya kulturer. Sydafrika är ett magiskt resmål som står för allt inom denna önskan. Där finns det mycket att göra, oavsett om det är äventyr, mat och vin, träning, kultur eller historia. Men i dag kan det vara billigare att boka

långt i förväg, eller så är utbudet av sista minuten-resor begränsat, och inte erbjuder det vi söker. Om någonting dyker upp kan det hända att resan måste ställas in, eller att du missar en stor händelse då du kanske inte kan ställa in din planerade utlandssemester.


Annons Annons

Heladenna dennatematidning tematidningärären enannons annonsfrån frånEuropean EuropeanMedia MediaPartner Partner Hela

EUROPEAN

MEDIA PARTNER

Foto: Hermann Kruger

5 RESTRENDER

VI SER FRAMFÖR OSS 2020: 1. Storstadsweekend: Inför våren kommer weekendresorna till urbana och vackra storstäder vara lockande. Ett smultronställe är Lissabon, en storstad som känns både intim och världsvan, med vacker arkitektur, en genuin matkultur och spännande nattliv.

Foto: Ira Feldman

2. Second Cities: Någonting som blir mer och mer intressant för svenska resenärer är att besöka ”Second cities”, de lite mindre storstäderna. Man kommer lite närmre kulturen, maten och vänligheten hos befolkningen som gärna delar med sig. Lyon är ett måste för den som vill uppleva det äkta Frankrike. Vill du ha en genuint spansk upplevelse utan att trängas med en massa turister, är Bilbao ett mycket bra alternativ. 3. Asiens hemligheter: Asien bortom Thailand och Vietnam har varit outforskad mark för svenska turister, men det håller på att förändras. Japan är ett maffigt resmål där kontrasterna mellan Tokyos puls och landets rika historia, skapar minnen för livet. Filipinerna erbjuder stränder och dykning i världsklass, med stranden Boracay som strålande exempel.

Katarina Daniels, PR- och kommunikationsansvarig hos Ticket.

– Hemförsäkringen eller kreditkortets försäkring kan hjälpa dig få pengarna tillbaka om du har läkarintyg, men det finns många andra anledningar än sjukdom som gör att man kan vilja ställa in sin resa. Därför erbjuder vi TicketGaranti, en tjänst som låter dig avboka resan av vilken anledning som helst. En del saker går inte att planera för och det tycker vi är viktigt att ta i beaktande, säger Katarina Daniels. Det har varit ett spännande år trendmässigt och platserna som svenskarna har valt att besöka har förändrats. Även om Mallorca fortfarande är mycket populärt söker sig fler och fler resenärer till östra Medelhavet: Grekland, Kroatien och uppstickaren Albanien lockar till nya upptäckter. Långresor ökar också, och vi reser gärna till Vietnam, Gambia och Sydafrika. Vi vill uppleva nya kulturer och upptäcka nya platser under semester; exempelvis kryssningar i Karibien och Medelhavet, rundresor, vandringsresor och safari är restyper på frammarsch. Generellt sett tycker resenärerna i dag om att upp-

täcka nya platser, se nya kulturer och få utrymme för aktiviteter och personliga intressen.

– Det är tydligt att vi dras till oupptäckta platser där vi kan möta nya kulturer. Sydafrika är ett magiskt resmål som står för allt inom denna önskan. Där finns det mycket att göra, oavsett om det är äventyr, mat och vin, träning, kultur eller historia. Förutom att slappa på stranden kan man se pingviner, surfa, besöka vindistrikt eller åka på safari. Dessutom är vi i nästan samma tidszon vilket gör att vi slipper jetlagen, berättar Katarina Daniels. För Ticket är tillgängligheten viktig och den per-

sonliga kontakten med resenären värderas högt, något som den äldre generationen är vana vid och som den yngre digitaliserade generationen allt mer förväntas eftersöka i framtiden. Ticket erbjuder service per telefon, e-post, på Facebook och i sina butiker alla dagar i veckan, oavsett om du har bokat på nätet eller i butik. – För oss är tillgängligheten extremt viktig. Vi har över 50 butiker i Sverige med långa öppettider och man kan nå oss alla dagar i veckan. Vi vill att det ska vara lätt att få tag på oss om du behöver hjälp med din resa.

25 | UTLANDSSEMESTER

4. Maximera semestern! Man åker inte till ett resmål för att slappa på en strand, semestern ska innehålla någonting mer. Matlagningskurser, historiska utflykter eller härliga träningspass förgyller vistelsen. 5. Hållbara resor: Allt fler resenärer vill ta ansvar för miljön. Ticket informerar alla resenärer hur de kan göra resan så hållbar som möjligt. Direktflyg är mer hållbart för miljön. Packar du lättare, kommer flyget förbränna mindre bränsle. Dessutom hjälper Ticket dig att hitta hållbara hotell som håller internationell hållbarhetsstandard.

OM TICKETGARANTIN Med TicketGaranti kan du avboka resan och få pengar tillbaka om något händer. Till exempel vid dåligt väder eller oroligheter på resmålet, om man inte beviljas semester, någon närstående blir sjuk eller om du blir bjuden på ett bröllop som du absolut inte vill missa. – Avboka fram till tre timmar innan resan – Inget krav på läkarintyg – Pengar tillbaka


Annons Annons

Hela denna tematidning är en annons från European Media Partner Partner

E U R O PWITH EAN CONTENT A MEDIA PURPOSE

Foto: Elin Holgersson

PARTNER

ÅK PÅ DITT LIVS

Njut av en vacker solnedgång från busstaket någonstans mellan Sydafrika och Tanzania.

ÄTA OCH BO

Text: Julia Saaf

k på ett äventyr som tar dig genom hela vida världen till platser du aldrig tidigare upplevt. I en färgglad buss, eller med tåg, flyg eller båt, färdas du till jordens alla hörn. Rosa Bussarna lärde har resor för alla – för den äventyrslystna som längtar efter fart och puls, för den som vill upptäcka unik natur, eller för den som vill uppleva nya kulturer och besöka spännande städer. Det finns också resor för den som önskar byta ut vardagen och minusgraderna mot sol och bad och bara vill njuta med en drink i handen på en vidsträckt sandstrand. Rosa Bussarna körde första gången 1969 och firar nu 50 år med äventyr i 6 världsdelar!

Å

Foto: Magnus Julin

Foto: Krister Martinsson

VILDA DJUR, SOL OCH BAD PÅ EN PARADISSTRAND, AKTIVITETER SOM GER ADRENALINKICK OCH NYA VÄNNER – ROSA BUSSARNA TAR DIG MED PÅ DITT LIVS RESEÄVENTYR.

Byt ut snö och kyla mot värme – åk till Fillippinerna och se näsaporna i sin naturliga miljö. I Sydafrika får du uppleva safari och äventyr som passar för hela familjen. Här får du bland annat skåda vilda djur och utforska grottor.

DESTINATIONER OCH AKTIVITETER Rosa Bussarna tar dig till de bästa platserna i Afrika, Asien, Europa, Nord- och Centralamerika, Oceanien och Sydamerika. Vad du än gillar så finns det en resa för dig. I Sydafrika får du uppleva safari och äventyr som passar för hela familjen. Här får du bland annat skåda vilda djur och utforska grottor. Besök i storstäder växlar du med lata dagar och dopp i det turkosblå vattnet. På Filippinerna byter du ut snö och kyla och kan i stället fira jul och nyår i härligt, tropiskt klimat. Njut av sol och bad, dyk eller snorkla i det klara vattnet, och passa på att åka på en spännande sex dagars båtexpedition. Om du är ute efter en adrenalinkick kan Nya Zeeland vara platsen för dig. Här kan du bland annat hoppa bungyjump. Det finns också särskilda seniorresor som bland annat tar dig till exotiska Sri Lanka. Här får du besöka platser rika på historia och kultur, njuta av sol och bad vid de bästa stränderna, prova nya maträtter och spännande smaker, och har även chansen att se leoparder och

rosabussarna.se

elefanter när ni far iväg på safari. Om du drömmer om varmare klimat och har dansrytmen i dig så anordnar Rosa Bussarna resor till Kuba där det ingår danslektioner. Du kan också hänga med på ridning i fantastisk natur, romprovning och utflykter till kulturella platser och sevärdheter. Till Kuba anordnas även cykelresor där du färdas längs den vackra naturen med höga berg och bambuträd, med erfarna guider som tar dig med till historiska platser och häftiga tempel. Du kan också följa med och upptäcka Colombia och Ecuador. Eller om du är ute efter någonting utöver det vanliga är Nepal och vandringsresan i Indiska Himalaya, med den vackra och orörda naturen, en magisk upplevelse. Du kan också hoppa på bussen som tar dig runt i exotiska Rwanda och Uganda, där du får bland annat får besöka bergsgorillor innan ni åker vidare för att njuta av lata dagar på stranden i Zanzibar.

26 | UTLANDSSEMESTER

Foto: Andreas Frick

RESEÄVENTYR

Efter fartfyllda aktiviteter varvar du ner och umgås med dina nyfunna vänner. När hungern kommer sätter den matansvarige igång förberedelserna inför middagen, som ni sedan äter tillsammans. På varje resa åker ungefär 20-30 personer som också sover ihop på bussen. På vissa resor övernattar ni även på hotell, på båtar, i tågkupéer eller i tält.

Gruppbild från en av våra resor till Vietnam.

RESA

Förutom den rosa bussen åker ni även med andra bussar, samt båtar, flyg och tåg för att nå de olika platserna. Du kan välja att åka med vänner eller familj, men det är också många som väljer att ge sig iväg själva - och kommer hem med vänner för livet. – Det skapas en speciell gemenskap. Många säger att det är den roligaste resa dem varit på, och flera som åker med oss har varit med flera gånger. Fler än 700 personer har g jort mer än sju resor och cirka 15 personer har g jort mer än 20 resor! Vi brukar också ha populära återträffar senare, berättar Anders Eriksson på Rosa Bussarna. På Rosa Bussarnas hemsida kan du läsa mer om de olika destinationerna och resorna för att se vad som passar dig bäst. Här kan du även få svar på dina frågor och få hjälp med att boka din nästa resa. Ditt roligaste reseäventyr väntar på dig!

FAKTA

ROSA BUSSARNA - Resor i 6 världsdelar och 120 länder - Transport med buss, båt, flyg och tåg - Åldersgräns 7 år - Barn- och ungdomsrabatt - 50000 personer har rest med oss från starten - Boka online på www.rosabussarna.se


Äventyr för alla Bergsgorillor i Rwanda & Uganda

Chile-Peru

Rundresa i Sri Lanka 50+

218 mars 2020, 5 veckor, 32 900 kr

11 sep 2020, 17 dagar, 26 900 kr

Resan kan delas.

Vandringsresa till Kebnekaise 13 juli 2020, 7 dagar, 11 900 kr

Colombia & Panama

Marocko runt

29 april 2020, 14 dagar, 22 900 kr

15 okt 2020, 15 dagar, 20 900 kr

Sverige-Grekland 18 juni 2020, 24 dagar, 22 900 kr

Vandringsresa i södra Norge

Dansresa till Kuba

12 juni 2020, 10 dagar, 10 300 kr

16 okt 2020, 15 dagar, 24 900 krkr

Kroatien-Sverige 29 juli 2020, 24 dagar, 17 900 kr

Fler resor och äventyr hittar du på rosabussarna.com •08-673 25 20 info@rosabussarna.com • www.facebook.com/rosabussarna • #rosabussarna

Foto: Carl Lindstrom, Lotta Rehnman, Ingvar Dahlqvist, Johan Larsson, Lena Lindblom, Linda Runarsdottir, Julia Munterud & Thomas Andersson.

4 juli 2020, 18 dagar, 32 800 kr


Annons Annons

Hela denna tematidning är en annons från European Media Partner Hela denna tematidning är en annons från European Media Partner

EUROPEAN

EUROPEAN MEDIA P ARTNER MEDIA PARTNER

EUROPEAN

MEDIA PARTNER

Sugen på att flytta till Spanien? Ta en titt på detta fina objekt i Golf Dalen, Nueva Andalucia http://www.andadev.com/detail/?id=176-01205P. Foto: Andalucia Development

SVENSKAR SOM

FLYTTAR TILL SPANIEN

ALLT YNGRE

Text: Hanna Engström

KLIMATET, LJUSET OCH ETT BRETT UTBUD AV KULTUR OCH NÖJE ÄR NÅGRA AV DE UPPENBARA FÖRDELARNA MED ATT BO I SPANIEN. ANDALUCIA DEVELOPMENT HAR I NÄRMARE 40 ÅR HJÄLPT SVENSKAR ATT FÖRVERKLIGA DRÖMMEN OM ETT BOENDE I SOLEN.

L

änge var det främst äldre som flyttade ner till Spanien. Ibland permanent men ofta för att bo där under vintersäsongen. I dag är de som väljer att bosätta sig i solen och värmen allt yngre, vilket en lång kö till svenska skolan i Marbella vittnar om.

FINNS FÖRUTSÄTTNINGAR FÖR HELTIDSBOENDE Många väljer att flytta ner till Spanien på heltid och när man tittar på fördelarna är det lätt att förstå. Det behagliga klimatet, och framförallt ljuset, attraherar svenskar och andra nordbor. Utbudet av kultur, sport, stränder, gastronomi och nöje är enormt. Här finns förutsättningarna för att få vardagen och fritiden att fungera. Dessutom finns det en bra internationell utbildning för barnen. – Här finns allt för alla, man måste bara vara lite nyfiken för att hitta det. Man kan åka skidor på morgonen och spela golf och bada på eftermiddagen, berät-

tar Ulf Hessedal på Andalucia Development.

FAMILJEFÖRETAGET Andalucia Development drivs av Ulf Hessedal och har under åren kunnat följa förändringen och tillväxten i Marbella med omnejd. Familjeföretaget grundades av Ulfs far, Kjell Hessedal, och hans dåvarande businesspartner redan 1981. Sedan 2006 driver Ulf företaget tillsammans med fyra medarbetare i Nueva Andalucía. Man har specialiserat sig på köp och sälj av bostäder i Marbella och Nueva Andalucía. Men utöver det har man ett nätverk som sträcker sig mot Sotogrande och Benalmádena. – Vår fokus ligger på att förmedla bostäder, vi vill att kunden ska hitta rätt och bli nöjd, betonar Ulf Hessedal. FINNS MED HELA VÄGEN Genom hög- och lågkonjunktur har man på Andalucia Develop-

andadev.com | info@andadev.com | +34 952 816 250

ment hjälpt Skandinaver att hitta en plats i solen. Många köper en mindre bostad till att börja med och utökar sen. I Spanien tillbringar man så mycket tid utomhus att läget och utomhusytorna är viktigare än inomhus. Andalucia Development finns med genom hela den process

som en fastighetstransaktion innebär och förmedlar kontakt med advokater, notarie, fastighetsutvecklare och servicebolag. Ett gott betyg är att familj och vänner till kunderna gärna återvänder själva som kunder. – Vi tänker långsiktigt och vi har funnits i närmare 40 år på

Peter, Anna, Christian, Susanne och Ulf på Andalucia Development lotsar människor genom hela den process som en fastighetstransaktion innebär. Foto: Andalucia Development

28 | UTLANDSSEMESTER

marknaden. Vi har hjälpt kunder från hela världen att hitta sitt drömboende, så något gör vi rätt, säger Ulf Hessedal retoriskt.

SÄSONGSBOENDE ETT BRA ALTERNATIV De flesta varken kan, eller vill, dock flytta från sitt hemland permanent. För många är Spanien ett bra alternativ som säsongsboende. För det första är förbindelserna goda. Till Sverige finns bra och turtät flygtrafik och till norra Europa finns snabbtåg. Tack vare den väl utbyggda tekniska infrastrukturen är det enkelt att arbeta på distans om jobbet tillåter. Många känner också att det är en trygg och säker miljö. – Man behöver inte bli perfekt på spanska. I dag är engelskan ett språk man kommer långt med. Men att kunna slänga sig med lite konversationsspanska uppskattas, tipsar Ulf Hessedal.

ANDALUCIA DEVELOPMENT estd.1981


Storslagna resor till Latinamerika Följ med oss på din nästa drömresa Klassiska Peru 16 dagar

I tryggt sällskap av en grupp och svensktalande färdledare bjuder denna resa på flera av Perus absoluta höjdpunkter, så som Titicacasjön, Machu Picchu och Colca Canyon. Upplev allt från fascinerande kultur till storslagna naturupplevelser! För mer info: inca.se/gruppresor/ gruppresa-till-peru

Peru och Bolivia 17 dagar

Stora Sydamerikaexpeditionen

Denna gruppresa tar oss med till den sydamerikanska kontinentens kulturella hjärta, då vi bland annat besöker Machu Picchu, den Heliga Dalen samt det vackra landskapet runt Moon Valley. Vi får också uppleva storstäderna Lima, Cuzco och La Paz, liksom de flytande öarna i Titicacasjön och det fascinerande Tiwanaku!

21 dagar | 5 länder | Peru, Bolivia, Chile, Argentina, Brasilien

Från Perus inka riken & den förlorade staden Machu Picchu, tar vi oss via Titicacasjön till Bolivia och den massiva saltöknen: Salar de Uyuni! Från Chiles stora Atacamaöknen med otroliga gejsrar tar vi oss till Argentinas sydligaste delar i Patagonien. Från de bullrande och fascinerande Iguazú vattenfallen med en fallhöjd på 74 meter tar vi oss till den pulserande storstaden Rio de Janeiro. Denna Sydamerikarundresa ger dig det bästa av en annorlunda del av världen. Under 21 dagar skådar vi djur, historiska monument, kopplar av på stranden, vandrar i regnskogen, förundras över naturen och bara njuter!

För mer info: inca.se/gruppresor/ peru-och-bolivia

För mer info: inca.se/gruppresor/stora-sydamerika-expeditionen

Peru med Amazonas

Skräddarsytt?

18 dagar

Patagonienkryssning och vattenfallen i Iguassu 18 dagar

Det här är en gruppresa i naturens tecken! Upplev en kryssning längs med de otroliga landskapen i Patagonien, vi avslutar resan med att besöka de mäktiga Iguazúfallen. För mer info: inca.se/gruppresor/patagonienmed-kryssning-och-iguassu

Kombinera vår Klassiska Perugruppresa med en magisk djungelupplevelse i Amazonas. Efter att ha utforskat Perus rika kultur och natur avrundar vi resan i Amazonas där vi deltar i spännande aktiviteter och utflykter i Perus ångande djungel! För mer info: inca.se/gruppresor/peru-med-amazonas

Machu Picchu till Galapagos

Kanske har du redan siktet inställt på någon annan av Latinamerikas många spännande destinationer? På vår hemsida finns det gott om olika reseförslag att botanisera bland och vi skräddarsyr mer än gärna helt efter dina önskemål och behov.

18 dagar

Är du intresserad av gamla civilisationer, rik kultur och underskön natur? Ta då chansen att följa med på vår resa till Machu Picchu och Galapagos. I sällskap av en grupp och svensktalande reseledare har du nu möjligheten att uppleva några av Sydamerikas absolut största höjdpunkter!

I samarbete med: Machete Tours – Teknisk arrangör

För mer info: inca.se/gruppresor/ machu-picchu-kryssning-i-galapagos

paketresor@inca.se | 0200 120 400 | Du kan även chatta med oss via hemsidan www.inca.se


Annons Annons

Hela denna tematidning är en annons från European Media Partner Hela denna tematidning är en annons från European Media Partner

EUROPEAN

EUROPEAN MEDIA P ARTNER MEDIA PARTNER

EUROPEAN

MEDIA PARTNER

Strosa runt i de centrala delarna och njut av vad vackra Klaipėda har att erbjuda. Foto: Olena Svietlieisha

I stället för att ta bilen kan du med DFDS hoppa ombord på färjan och njuta av resan.

UPPTÄCK LITAUEN

”Här vandrar du förbi spännande, historiska platser och vackra 1700-tals byggnader. Fortsätt in bland pittoreska gränder och mysiga caféer och restauranger får du tillfälle att smaka på lokala maträtter och prova Litauens egna öl.”

– en resa fylld med historia och kultur NJUT AV EN AVKOPPLANDE BÅTTUR MED DESTINATION BALTIKUM. I DEN LITAUISKA STADEN KLAIPĖDA MÖTS DU AV VACKER NATUR OCH PLATSER DÄR DU KÄNNER HISTORIENS VINGSLAG.

P

å andra sidan Östersjön breder de baltiska länderna ut sig. Här finns en unik flora och fauna, anrika städer med ett spännande förflutet, vidsträckta stränder och pittoreska gator som tar dig förbi kulturarv och ståtlig arkitektur. Baltikum har någonting för både stora och små. I stället för att ta bilen kan du med DFDS hoppa ombord på färjan och njuta av resvägen dit. Koppla av i en bekväm hytt med havsutsikt eller unna dig en lyxig premiumhytt. I bufférestaurangen kan du välja från en härlig säsongsmeny, eller så avnjuter du en god måltid i á la carte-restaurangen. I baren kan du ta ett glas vin och umgås. Ombord på färjan kan du också passa på att shoppa i butiken och för de minsta finns ett lekrum. DFDS anordnar flera kryssningar runt om i Europa. I Sverige kan du stiga ombord på

färjan i Karlshamn och kliva av i Klaipėda – utvilad och redo att utforska staden. ATT GÖRA I KLAIPĖDA Den vackra hamnstaden Klaipėda i Litauen har förr i tiden tillhört såväl Sverige som Tyskland och Sovjetunionen. Det tidigare styret har satt sin prägel i staden och i den gamla delen vandrar du förbi spännande, historiska platser och vackra 1700-tals byggnader. Fortsätter du in bland pittoreska gränder och mysiga caféer och restauranger får du tillfälle att smaka på lokala maträtter och prova Litauens egna öl. Kvällen kan du runda av med en konsert eller en teaterpjäs, eller så passar du in något annat evenemang som ofta går av stapeln i den här kulturella staden. I Klaipėda finns också natursköna nationalparker att promenera i och vackra kustremsor. Kuriska näset, som ligger en kort båttur från Klaipėda, lockar många under sommaren med dess turkosa vatten och några av Europas högsta sanddyner. Här kan du även utforska charmiga byar, ståtliga kyrkor och författaren Thomas Manns sommarhus.

Boka din resa och läs mer på DFDS.se

Palanga vid den baltiska kusten är också en populär semesterort där du njuter av sol och bad på en vidsträckt strand. Efter en dag på stranden kan du känna på stadspulsen, strosa på gatorna och stanna till vid någon av restaurangerna eller barerna. Klaipėda ligger heller inte långt ifrån Vilnius, Litauens huvudstad som är rik på historia och kultur. Här kan du gå på vin- eller ostprovning, eller göra ett besök i tv-tornet, Litauens högsta byggnad, och njuta av den slående utsikten medan du äter i restaurangen. I Klaipėda finns för den aktive National Golf Resort där du kan slå några slag i ett vackert, grönskande landskap som korsas av floden Dane. För familjen blir The Hill of Witches, ett utomhusgalleri med träskulpturer, en rolig utflykt.

FAKTA

- DFDS anordnar färjeresor i Europa – rutter till Storbritannien, Skandinavien och Östersjön - Europas ledande färjetrafikföretag 2012–2019 - Världens ledande färjetrafikföretag 2011–2019

30 | SEMESTER TILL HAVS

Old Mill Hotel, beläget invid floden i Gamla stan. Foto: Olena Svietlieisha

BOENDE I KLAIPĖDA På natten somnar du gott i något av Klaipėdas flera hotell. Du kan välja att bo på till exempel ståtliga Old Mill Hotel, beläget invid floden i Gamla stan. I hotellets restaurang finns en terrass där man kan njuta av en god måltid ackompanjerad av

TIPS!

en utsikt över Kuriska sjön. National Hotell är Klaipėdas äldsta hotell och ligger också centralt i Gamla stan. Här kan du koppla av efter en dag i staden, smaka på goda nationalrätter i restaurangen eller ta en drink i baren.

När du bokar din resa till Baltikum sparar du 20% på barn under 16 år mellan Karlshamn och Klaipėda. Boka din resa och läs mer på DFDS.se


Flyg med Icelandair till Island och Nordamerika

Reykjavik I Anchorage I Boston I Chicago I Denver I Edmonton I Minneapolis I Montreal I New York (JFK & Newark) Orlando I Philadelphia I Portland I Seattle I Toronto I Vancouver I Washington, D.C.

+ icelandair.se


Annons Annons

Hela denna tematidning är en annons från European Media Partner Hela denna tematidning är en annons från European Media Partner

EUROPEAN

EUROPEAN MEDIA P ARTNER MEDIA PARTNER

EUROPEAN

MEDIA PARTNER

Kliv ombord på ett segelfartyg och njut av solen och vinden i håret medan du utforskar Medelhavet, Västindien eller den glittrande blå Atlanten.

Njut av havsluften och solen på däck. Om du vill kan du ta ett dopp i någon av poolerna, läsa en bok i biblioteket eller vara med på ett gympapass!

UPPLEV DRÖMMEN

ATT SEGLA ÖVER HAVEN

ATT SEGLA ÖVER VÄRLDENS HAV ÄR NÅGONTING SOM MÅNGA FANTISERAR OM ATT GÖRA. POSEIDON TAR DIG MED PÅ KRYSSNINGAR MED SEGELFARTYG OCH GÖR DIN DRÖMRESA TILL VERKLIGHET.

K

liv ombord på ett segelfartyg och njut av solen och vinden i håret medan du utforskar Medelhavet, Västindien eller den glittrande blå Atlanten. Poseidon har flera rederier med segelfartyg som tar dig över hela världen. Star Clippers tre segelfartyg rymmer cirka tvåhundra passagerare, är bekväma och

lyxigt inredda, men har charmen och karaktären bevarad som hos ett äkta 1800-tals klipperskepp. När du till exempel färdas över Atlanten gör du det i det pampiga, femmastade fartyget Royal Clipper. Du kliver ombord i Lissabon och färdas över Medelhavet från öst till väst i passadvinden som år 1492 tog Columbus över Atlanten. Ombord njuter du av havsluften och solen på däck. Om du vill kan du ta ett dopp i någon av poolerna, läsa en bok i biblioteket, vara med på ett gympapass, eller bara ta igen dig i din bekväma hytt. Här finns även en trevlig restaurang där du kan avnjuta en god middag och en bar där du kan ta en drink och umgås med

andra gäster. Du får även tillfälle för en pratstund med besättningen. Om du vill kan du vara med och hissa eller brassa segel, eller klättra upp i masten. Kaptenen delar även gärna med sig om sina resor till havs och tidigare skepp han varit med på, och du får också möjlighet att lyssna till andras spännande reseupplevelser.

En segelkryssning med fartyget Star Clipper i Sydostasien tar dig under tio dagar med till vibrerande Singapore, vackra Malaysia och Thailand där du får fira ett oförglömligt nyår till havs.

Resan går i riktning mot Marocko och efter några dagar breder de vackra Kanarieöarna ut sig innan kursen går mot Västindien. I Barbados stiger ni iland, sover gott på hotell, och får tillfälle att utforska ön och dess paradisstränder. Innan hemresan njuter du en god middag, förhoppningsvis ihop med nyfunna vänner, innan

Läs mer och boka din resa på poseidontravel.se

32 | SEMESTER TILL HAVS

ni går ombord på flyget som tar er till Sverige.

Du kan också välja att segla i Östra Medelhavet med fartyget Star Flyer eller upptäcka Västra Medelhavet med Royal Clipper. De behagliga vindarna tar dig här till bland annat Turkiet och de Grekiska öarna med dess rika historia och kultur. Du kan välja om du vill hyra en egen båt för familjen eller följa med på en resa med en större båt med en skeppare och där en kock lagar all mat. Du kan också följa med på en segelkryssning till Västindien. Här får du under tolv dagar uppleva paradisöar vid Saint Martin, Brittiska Jungfruöarna, St Kitts och den tidigare svenska ön Saint Barthélemy. En segelkryssning med fartyget Star Clipper i Sydostasien tar dig under tio dagar med till vibrerande Singapore, vackra Malaysia och Thailand där du får fira ett oförglömligt nyår till havs. Upptäck natursköna och spännande omgivningar bland till exempel Koh Adang och Koh Miang i Similan islands och känn på stadspulsen i Patong Bay i Phuket. Halva säsongen seglar Star

Clipper runt Bali och Borneo och övrig tid i Thailand, Kambodja och Malaysia. Poseidon arrangerar årligen flera inspirerande tema-/gruppresor med Star Clippers i Medelhavet, Västindien och över Atlanten. Med på resorna finns ciceroner med bred erfarenhet som lär dig mer om segling, håller föredrag och berättar mer om de olika platserna ni kommer till och dess historia, natur och kultur. Du får kunskap men även tid att koppla av och umgås i trevlig gemenskap, känna lugnet till havs, upptäcka nya platser och vackra miljöer, njuta av god mat och dryck, samt ta del av underhållande gemensamma aktiviteter. Mixen gör det till en spännande resa och en kryssning utöver det vanliga.

FAKTA

– Poseidon Travel AB – kryssning på floder och hav, segling i hela världen och kanalbåtar i Europa. – En del av Dream Yacht Charter S.A – världens största operatör av charterbåtar. – Läs mer och boka din resa på poseidontravel.se


Prova något nytt, boka en aktiv semester till skönhetens ö, Korsika!

Langley Resort Napoleon Bonaparte Här bor du i ett franskt slott nära strand, stad och äventyr. En perfekt utgångspunkt för att upptäcka Korsikas unika charm via utflykter eller vandringsleder. Avresor från Göteborg, Stockholm & Köpenhamn

langley. eu

0771 12 12 12


Annons Annons

Partner Hela denna tematidning är en annons från European Media Partner

EE U PE EA AN N UR RO OP

MEDIA P NE ER R PA R T N

EUROPEAN

Foto: Jonas Ginter / WFB Foto: Ingo Wagner/ WFB

Foto: Michael Bahlo / WFB

Foto: Jonas Ginter / WFB

Foto: Jonas Ginter / WFB

MEDIA PARTNER

PÅ UPPTÄCKTSFÄRD I BREMEN REDAN DE GAMLA STADMUSIKANTERNA VISSTE ATT LIVET ÄR HÄRLIGT BREMEN. OCH DE FICK RÄTT. LIVET I TYSKLANDS MINSTA DELSTAT ÄR LIVLIGT, CHARMIGT OCH FYLLT AV VÄRME. HÄR MÖTS TRADITIONERNA OCH DET MODERNA VIBRERANDE LIVET. NÅGONSTANS MITT EMELLAN FINNS GRUNDESSENSEN AV BREMEN: EN NORDTYSK, HÄRLIG GEMYTLIGHET. VÄLKOMMEN HIT.

ÖL OCH KAFFE MED HISTORISKA RÖTTER I Bremen frodas ölkulturen sedan hundratals år. Tysklands största öl på export i dag tillverkas i Bremen av Beck’s bryggeri och i dag tillverkas 700 miljoner liter per år. Utöver Beck’s finns en lång tradition av öltillverkning i Bremen och mikrobryggerier i området är många. Under oktoberfestivalen Freimarkt bjuds det upp till folkfest, med festhallar och ett stort tivoli. Här får musiken ta mycket plats och mat och dryck har ett stort fokus. Halvvägs in i festligheterna byter stan nästan skepnad då en stor karneval sätter färg på stan, runt 200 000 personer kantar gatorna och deltar i festligheterna. Som tilltugg till ölen erbjuds lokala specialiteter som Bremerknipp, en typ av korv gjort på en blandning av gröt och kött som

steks och serveras med potatis och ättiksgurka. Kaffe är en annan dryck som har satt Bremen på kartan. 1673 öppnades Tysklands första kaffehus här och traditionen är fortsatt stark. Hälften av allt kaffe som importeras till Tyskland landar i Bremen. Här finns en rad olika rosterier, allt från världsberömda Jacobs till mindre traditionella som Kaffee Münchhausen och Lloyd Caffee. Till kaffet passar det förstås utmärkt med en bit choklad, förslagsvis från Hachez, Tysklands näst största tillverkare, som också ligger i Bremen. FINNS PÅ UNESCO’S VÄRLDSARVSLISTA Både rådhuset med sin imponerande renässansfasad och Rolandstatyn är sedan 2004 märkta som världskulturarv av UNESCO. Rådhuset byggdes förmodligen

Läs mer på www.bremen-tourism.de/sv

under början på 1400-talet och med denna byggnad ville man visa sin tillhörighet till riket och därmed sin oavhängighet mot kyrkan. Under andra världskriget täcktes det av trästockar för att skyddas mot bombningar. Rolandstatyn är ett ikoniskt Bremen-emblem som rest sig ståtligt med blicken mot domkyrkan Bremer Dom sedan 1404. Man tror att denna Rolandsstaty är det äldsta kvarlevande exemplet av alla Rolandstatyer som restes under det Tysk-romerska riket och ska representera medborgerlig frihet och handelsrätt i medeltida Europa. Mer moderna attraktioner är Bremens vetenskapscenter, kallat Universum. Där kan man lära sig mer om vetenskap, människan och jorden. Är man trött på stadsturism kan man även besöka Bremens Rhododendron-Park, en vacker park med växter och blommor. Den har över 1000 olika sorters växter, vissa som är utrotningshotade. En annan stor attraktion i Bremen är den stora bronsstatyn av åsnan, hunden, katten och tuppen från bröderna Grimms saga om djuren som ville bli

34 | PÄRLOR I EUROPA

stadsmusikanter i Bremen. Den finns nära rådhuset och runt om i stan hittar man sedan djuren i flera former.

Hamnområdet i Bremen har i dag utvecklats till en helt ny modern stadsdel med en blandning av bostäder, arbetsplatser, fritid och kultur. Vill man i stället uppleva en mer gammal och väletablerad atmosfär ska man bege sig till den livliga stadsdelen Viertel, Bremens hippa stadsdel. I de många pubarna, discona och restaurangerna samlas kreativa, studenter och andra nattsuddare.

EN VIKTIG HANSA-STAD Staden Bremen ligger belägen nära floden Wesers utlopp i den norra delen av Tyskland. Bremen som stad anses vara grundad för omkring 1200 år sedan och var en av de främsta Hansastäderna i historien. I dag är Bremen Tysklands 11:e största stad med cirka 550 000 invånare. Under Andra världskriget sågs Bremen som ett strategiskt mål av de allierade. Detta på grund av sin stora industriella tillverkning och varvsindustri, varpå staden blev kraftigt flygbombad. 1949 blev Bremen en del av det nya Västtyskland.

EN LEVANDE INDUSTRISTAD Bremen är Tysklands sjätte största industristad med bland annat en stor bilindustri. Med två miljoner fordon som skeppas ut och in i hamnen varje år blir Bremen Europas bil-mecka. Här finns också en stolt tradition inom bomullshandeln sedan 140 år tillbaka. Flygsektorn är en annan betydelsefull industrigren för Bremen. Med mer än 12 000 anställda inom flygindustrin är Bremen ett av de viktigaste naven för sektorn och de ungefär 140 företagen och 20 instituten i regionen genererar en årlig omsättning på över fyra miljarder euro.

Hamnområdet i Bremen har i dag utvecklats till en helt ny modern stadsdel med en blandning av bostäder, arbetsplatser, fritid och kultur.


Annons Annons

Hela denna denna tematidning tematidning är är en en annons annons från från European European Media Media Partner Partner Hela

EEU AN N UR RO OP PE EA

MEDIA PP A AR T N E R

EUROPEAN

MEDIA PARTNER

EN HERRKLUBB ATT ÅTERVÄNDA TILL ANGELS CLUB HAR BLIVIT UTNÄMNDA TILL GENTLEMENS ENTERTAINMENT CLUB OF THE YEAR 2019.

D

Det var då Angels Club kom in i bilden, med målet att erbjuda en helt ny och exklusiv upplevelse för kräsna och medvetna besökare.

en mest exklusiva herrklubben i Köpenhamn, Angels Club, tar emot gäster från när och fjärran för att uppleva den exceptionella herrklubben med sin varma stämning och atmosfär som bara årets herrklubb kan erbjuda

Som den enda riktiga herrklubben i den moderna storstaden Köpenhamn, har etablissemanget gjort succé genom att behandla alla med respekt och erbjuda sina besökare en härlig och säker miljö där man kan slappna av och komma ner i varv.

För att fira årets utmärkelse, får vi följa med bakom kulisserna och uppleva hemligheterna bakom den stora framgången. För många år sedan bestod Köpenhamns nattliv av nattklubbar och strippklubbar, men inget alternativ för de besökare som vill ha en exklusiv och lyxig upplevelse – en herrklubb.

Klubbens rykte, att vara en av Köpenhamns mest exklusiva herrklubbar, är starkt. Teamet bakom framgångarna är målmedvetna och inställda på att erbjuda en unik upplevelse för alla besökare. Gästerna välkomnas vid dörren och erbjuds att lämna ifrån sig sina ytterkläder. Därefter

Läs mer på angelsclub.dk

träder man in i en härlig miljö där kunden verkligen står i fokus. Här är avslappning och komfort i fokus, samtidigt som man går igenom klubbens regler, så att alla kan få en behaglig upplevelse i en säker miljö.

Angels Club ser fram emot att erbjuda den mest lyxiga, exklusiva och eleganta servicen som bara möjligt.

För underhållningen står några av världens bästa dansöser, redo att förnöja kunder, antingen vid den stora scenen eller med en lite mer personlig touch, i något av de privata båsen. Varje liten detalj är utformad för att ge kunden

35 | PÄRLOR I EUROPA

största möjliga njutning under sitt besök, från dansöserna till lyxiga handdukar i badrummet och eleganta möbler i sällskapsrummet. Under årens gång har klubben fått många stamgäster som gärna återkommer, tack vare den höga kvalitet och diskretion som klubben erbjuder.

detalj, för att göra kunden nöjd.

I baren erbjuds delikata drinkar, tillsammans med några av världens mest exklusiva champagner, inklusive husets egna ”Angel Champagne” – här erbjuds gästen det bästa som går att erbjuda. Klass och elegans är ledord för teamet som är noggrant utvalda för att erbjuda en exceptionell service. Teamet har över 25 års erfarenhet av service från hotell och restauranger i toppklass. Från svensexor till företagsfester, planeras varje event och genomförs i

Angels club har skapat ett succéartat koncept sedan man öppnande sina dörrar första gången – och framtiden ser fortsatt ljus ut för den här exklusiva herrklubben. Köpenhamn har med sina exklusiva hotell och restauranger i världsklass blivit en hubb för internationella turister från när och fjärran. Angels Club ser fram emot att erbjuda den mest lyxiga, exklusiva och eleganta servicen som bara möjligt.

Här får du en härlig upplevelse i premiumklassen. Angels Club har förstått att kvalitet kostar mer, därför välkomnar man gäster som gärna njuter av livets goda och som vill ha den bästa underhållning som kan erbjudas.


Annons Annons

Hela denna tematidning är en annons från European Media Partner Partner

EUROPEAN EUROPEAN

MEDIA P A MEDIA RTNER PARTNER EUROPEAN

MEDIA PARTNER

NORRA BÖHMEN

(PRAG – BERLIN)

• Berlin – Děčín – 2,5 timmar • Děčín – Prag – 1,5 timme

Šaunštejn Castle. Men den mest populära leden tar oss till Europas största sandstensbåge – Pravčická Brána. Nationalparkens ikoniska landmärke är känt från många välkända filmer, inte minst filmatiseringen av böckerna om Narnia.

Berlin Berlin Berlin

Cykelturer i Böhmens trägårdar Vandring i dramatiska landskap

Vid gränsen mellan Tyskland och Tjeckien hittar du den lilla staden Děčín. Staden, som har blivit känd som porten till nationalparken Böhmiska Switzerland är ett paradis för dig som vill uppleva en slående natur genom vandring. Börja vandringen från Hřensko, en liten stad som du når med båt eller buss. Här finns det många leder att välja mellan. Den närmaste tar dig till de dramatiska klyftorna i Kamenice, där du fortsätter resan på floden i båtarna som trafikerar vattnet. Området bjuder på vackra utsikter från klipporna vid Mary’s Rock och

Elbe Cykle Route är ett internationellt nätverk av cykelleder som sträcker sig över hela Europa. Den tar sin början i Špindlerův Mlýn i Krkonošebergen och fortsätter över 1 220 kilometer, ända till Nordsjön i Tyskland. Resan tar oss genom Böhmens trädgård son förbinder städer som Děčín med historiska staden Litoměřice. Här kan du besöka en interaktiv utställning om tjeckisk vinframställning, med tillhörande vinprovning i det nyrenoverade slottet i stadens centrum. Några kilometer från Litoměřrice ligger Terezin. Stadens stjärnformade fästning från 1700-talet är en sorglig påminnelse om grymheterna som skede under andra världskriget.

TJECKIEN ligger framför oss

Europas största sandstensbåge – Pravčická Brána.

SS Theresienstadt använde nämligen fästningen som ett koncentrationsläger och judiskt ghetto. Platsen, med sitt mörka förflutna är nu ett nationellt kulturminne som besöks av hundratusentals människor varje år.

Tjeckien är ett mångsidigt och vackert land som har mycket att erbjuda sina besökare. Det bästa sättet att uppleva det dramatiska landskapet och den härliga kulturen, är från tågkupén. Tjeckien har nämligen ett av Europas tätaste järnvägsnät i ett sofistikerat och väl utbyggt system. Med sommarbiljetten blir det prisvärt att upptäcka nya spännande städer och regioner, tillsammans med nära och kära. Här delar vi med oss av våra favoriter. Alle man ombord, nu börjar äventyret.

Loket Loket Loket Mariánské Lázně Mariánské Mariánské Chodová Lázně Lázně Planá Chodová Chodová Planá Planá

Karlovy Vary Karlovy Karlovy Vary Vary

ou BBeer1.2 ro

1 h 1 1 hh

1.2 1.2

Plzeň Plzeň Plzeň 4 h 4 4 hh

Munich Munich Munich

Text: Hans-Peter Öhman

SÅ FUNGERAR

BILJETTSYSTEMET:

• Med sommarbiljetten kan du åka hur mycket tåg du vill i sju eller fjorton dagar. Veckobiljetten kostar 790 tjeckiska kronor, knappt 325 svenska kronor. Biljetten är giltig mellan den 1 juli och den 31 augusti. • Barn under 6 år åker gratis på tågen. • Barn under 15, Ungdomar (15-18), studenter (18-26) och seniorer över 65 år får alltid 75 % rabatt på priset. • Köp en gruppbiljett! Du får 25 % rabatt för den andre passageraren och 50 % rabatt för ytterligare passagerare, upp till sex resenärer. • Åk på en weekendresa med familjen! Två vuxna och tre barn åker i hela Tjeckien för 679 tjeckiska kronor (279 svenska kronor).

Läs mer på www.czechtourism.com/besoktjeckien och följ oss på Facebook: Visit Czech Republic

VÄSTRA BÖHMEN

(PRAG – MÜNCHEN) • Prag – Plzeň – 1h 25 min • Plzeň– Mariánské Lázně – 1h 10 min Välkommen till ölriket

På vägen från Prag till München hittar du staden Plzeň, en stad som är världskänd för sin ölproduktion och välsmakande pilsner. Staden är Tjeckiens fjärde största och har en rik historia. Här finns bland annat St. Bartholomeuskatedralen som byggdes år 1295. Här finns också ett vackert stadshus och Europas största synagoga. Plzeň är inte bara kända för den välsmakande Pilsner Urquell, det finns flera mikrobryggerier som skapar unika ölsorter och bjuder på en härlig stämning. Brewery Purkmist är en av den, här kan du besöka

bryggeriet, avsmaka lokala delikatesser i restaurangen och dessutom koppla av i ett unikt ölspa, där man badar i kar fyllda med härlig öl.

Slappna av i avslappnande källor

Längre västerut, nära den tyska gränsen ligger spastaden Mariánské Lázně, som är en del av den tjeckiska spatriangeln. Här finns nära 100 hälsobrunnar som med sitt salta vatten har lockat besökare

i hundratals år. Trots den pittoreska CzT_Mapa_atraktivit_250x180_CZ_(1451).indd 1 atmosfären, finns Tjeckiens mest berömda spa i grannstaden Karlovy CzT_Mapa_atraktivit_250x180_CZ_(1451).indd 1 CzT_Mapa_atraktivit_250x180_CZ_(1451).indd 1 Vary, vars tolv varma källor rusar upp till 15 meter upp i luften. Det kungliga slottet Loket, med anor från medeltiden finns i närheten av staden. Slottet Loket, tillika som hjärtat av gamla stan, är båda inspelningsplatser för filmen James Bond ‘Casino Royale’.

Spastaden Mariánské Lázně, är en del av den tjeckiska spatriangeln.

36 | PÄRLOR I EUROPA

Bero


Annons Annons

Heladenna dennatematidning tematidningärären enannons annonsfrån frånEuropean EuropeanMedia MediaPartner Partner Hela

EUROPEAN EUROPEAN

MEDIA PMEDIA ARTNER PARTNER EUROPEAN

MEDIA PARTNER

NORRA MORAVIA • Prag – Olomouc – 2 timmar • Olomouc – Ostrava – 1 timme 2.5 h 2.5  2.5 hh

Bohemian Switzerland Bohemian Bohemian Elbe Trail Switzerland Děčín Switzerland Děčín Děčín

Elbe ElbeTrail Trail

Litoměřice

Litoměřice Litoměřice Terezín

1.5 h 1.5  1.5 hh

Terezín Terezín

Ohře OOhhřřee

Karlovy Vary El

Karlovy KarlovyVary Vary

be

PragueEElbl e be Prague Prague

a ounk unkaa 20  ouhnk

PLANERA IN ETT EXTRASTOPP

Kutná Hora Kutná Kutná Hora Hora

20  20 hh

UPPTÄCK SILVERSTADEN

2 h

Ostrava

2 2 hh

Třeboň Třeboň Třeboň

o noo pn ipn Li LLip

Lipno

2.50 h 2.50  2.50 hh

Lipno Lipno

Olomouc Olomouc Olomouc

2.5  2.5 hh

Kroměříž

Brno Brno Brno Nové Mlýny Nové Nové Mlýny Mlýny

DDyyj Dyj e jee

Tábor Tábor

JiJih Jih hl la la avv va aa

VVltlta Vlta avva va a

Tábor

Ostrava Ostrava

1 1 hh

za va SSá ázzav ava a 2.5 h

1.5  1.5 hh

České Budějovice 1 1 hh České České Budějovice Budějovice Český Krumlov Český Český Krumlov Krumlov

1 h

1.5 h

1 h

Den tredje största staden i Tjeckien, Ostrava, har alltid varit formad av industrier: Här har gruv- och metallarbete varit en viktig del av vardagen sedan medeltiden. I dag är kan man återuppleva historien i Landek Park. Den gamla gruvindustrin har blivit ett museum och ett monument för regionens historia. Tjeckiens mest östliga berg, Beskydy ligger nära gränsen till Slovakien. I det bergiga landskapet, där moraviska valloner har byggt trähyttor och levt på fårskötsel i hundratals år, utspelar sig många myter och sägner. Regionens mest kända symbol är den slaviska guden Radegast, vars mäktiga staty kan beskådas.

I Moravia hittar du det historiska och kulturella hjärtat av Tjeckiens förflutna och arkitektur. I Olomouc hittar man Tjeckiens största skulptur, en slående och magnifik kolumn som ingår i UNESCOs lista över världskulturella kulturarv. Reseinspiratören Lonely Planet har faktiskt valt ut staden som en av de vackraste, men minst kända städerna i Europa. På en av Olmolucs restauranger, Entrée Restaurant har man utvecklat ett exceptionellt koncept som bara måste upplevas. Kombinationen av unika rätter, fräscha ingredienser och noggrant utvalda viner gör att det är lätt att bli stammis här.

Lednice-Valtice LedniceLedniceMikulov -Valtice Mikulov -Valtice

Beskydy Beč

va BBeč ečvva a

Kroměříž Kroměříž

3 h 3 3 hh

Beskydy Beskydy Poprad Poprad Poprad

a rav Mo vaa orraav M Mo

Passa på att stanna till i Kutná Hora, känd som silverstaden. Staden fick sitt namn från de silvergruvor som fanns här under medeltiden. Staden är hem åt de vackra gotiska katedralerna St. Barbara, och katedralen känd som ”ljusets katedral”. I stadens historiska kärna finns det gott om monument och statyer som är världsarvslistade av UNESCO. I kyrkans mystiska underjord hittar du ett benhus som är dekorerat av benen från nästan 40 000 människor.

Mikulov 1.50 h

Linz Linz Linz

1.50  1.50 hh

Vienna Vienna Vienna

SÖDRA MORAVIA

(PRAG – WIEN/BRATISLAVA )

22.11.2019 16:44:37

SÖDRA BÖHMEN

(PRAG – LINZ)

• Prag – Tábor – 1h 15 min • Tábor – České Budějovice – 45 min • České Budějovice – Český Krumlov – 45 min En region fylld av historia och kultur

Tábor är en labyrint av medeltida gator och monumentala stadsmurar som har en fascinerande historia. Här bodde nämligen Taboriterna, radikala supportar till den tjeckiska hussitiska reformrörelsen. På 1400-talet bildade de en prefektstad, där alla medborgare var jämlika och

kämpade mot den romerska kyrkan. Staden fick sitt namn efter det bibliska berget Thabor i Nazareth. České Budějovice är den största staden i södra Böhmen, bland annat känd för att vara hemstad till den berömda ölen Budvar. Staden är också en strategisk plats för den som vill utforska regionen. En kort cykeltur från staden ligger det sagolika Slottet Hluboká nad Vltavou, inspirerat av den romantiska atmosfären runt det engelska kungahuset Windsor. Missa inte den historiska staden Český Krumlov som är med på UNESCOs världsarvslista. Det är en av Europas vackraste historiska städer, en medeltida pärla som ligger vackert belägen vid floden. Passa på att besöka stadens renässansslott eller den årliga Internationella musikfestivalen.

• Prag – Brno, RegioJet – 2h 30min 22.11.2019

22.11.2019 16:44:37 16:44:37

Det dynamiska Brno

Brno är en av den de mest dynamiska städerna i Tjeckien, med en livlig och ungdomlig kultur. Staden ligger i det bördiga landet i södra Moravia, med det gotiska slottet Špilberk och den nygotiska katedralen som vackra riktmärken. Men staden är även känd för sin moderna arkitektur, med gott om funktionalistiska byggnader som är skyddade av UNESCO. Här möts vi av överraskande och smakrik mat, ett härligt nattliv och extraordinära upplevelser som passar alla. Checka in på The Anybody Hotel, ett speciellt hotell där du besvarar frågan hur det skulle kännas att vara någon annan än sig själv – allt inspirerat av kända filmer som Breakfast at Tiffanys, Dolce Vita och Goldfinger. Den moraviska vinregionen är verkligen värd ett besök. Ett stort närverk av vingårdar och vinkällare gör regionen till ett måste för vinälskaren. Börja resan från Mikulov, en stad som ligger nära den österrikiska gränsen, i

37 | PÄRLOR I EUROPA

Chateau Lednice.

hjärtat av vinregionen. I ett romantiskt landskap ligger vackra historiska byggnader i en äkta och vacker natur. Det mest ikoniska landmärket är det majestätiska barockslottet Chateau Valtice och det neo-gotiska Chateau Lednice. Tar man en cykeltur mellan slotten får man uppleva kinesiska lusthus, romantiska sommarvisten och en historisk minaret med en slående utsikt över landskapet.


Annons Annons

Hela denna tematidning är en annons från European Media Partner Partner

E U REO UP RE OA PN EAN

MEDIA MEDIA PAP RA TR N TE NR E R EUROPEAN

MEDIA PARTNER

LITAUEN

–ett land både för naturälskaren och matkonnässören

Läs mer på https://lithuania.travel

38 | PÄRLOR I EUROPA


Annons Annons

Hela Heladenna dennatematidning tematidningärären enannons annonsfrån frånEuropean EuropeanMedia MediaPartner Partner

EEUURROOPPEEAANN

MEDIA MEDIA PPAARRTTNNEERR EUROPEAN

MEDIA PARTNER

Luftballonger ovanför en av Litauens vackra stader.

LITAUEN STÅR I CENTRUM FÖR EN KULINARISK REVOLUTION. DEN SOM TAR EN PROMENAD I CENTRALA VILNIUS SPRINGER PÅ SAMMA SORTERS MATKULTURER SOM FINNS I DE FLESTA STORSTÄDER – FRÅN UKRAINSKA DUMPLINGS TILL JUDISKA BAGELS (SOM FÖR ÖVRIGT KOMMER FRÅN VILNIUS), FRÅN SICHUANGRYTOR TILL PERUANSKA BAKVERK.

L

itauen är en smältdegel av kulturer och smaker och här finns restauranger som skapar mirakel av de enklaste råvarorna som de odlar på sina bakgårdar. Landets bästa restauranger har något gemensamt – de försöker återskapa och revolutionera landets kulinariska arv. Majoriteten av restaurangerna på listan över Litauens 30 bästa serverar sin egen twist på det litauiska köket. Landet har med andra ord på senare år äntligen fått något som även de mest kräsna foodiesarna kan skriva hem om.

Vandra i ett platt landskap? Varför inte!

Unna dig av naturens helande krafter. Allt fler resenärer utforskar möjligheten att förbättra sitt välmående och sin hälsa, hitta inre frid och få ökad livskvalitet. Wellness-turismen blir allt mer populär över hela världen, och Litauen är inget undantag. Landet har en lång spa-tradition och en blomstrande wellnessbransch som kan hjälpa till med att förnya, rensa och fylla dig med energi. Lokala span använder närproducerade produkter och uråldriga Litauiska traditioner för att försäkra sig om att du får en äkta, autentisk, upplevelse

Korskullen – en symbol för tro och motståndskraft. Resesajten Condé Nast listade Litauen är en smältdegel av kulturer och Korskullen bland de 20 läskigaste platserna i världen. smaker och här finns restauranger som skapar mirakel av de enklaste råvarorna som de odlar på sina bakgårdar.

och en djup känsla av välmående. En av de senaste trenderna är mjölkbad. Förutom att prova på de mer traditionella behandlingarna som landets lokala span har att erbjuda så kan man också testa den här moderna tappningen av Kleopatras recept för att bevara det som finns kvar av ens ungdom: ett bad med vilda bär och getmjölk som effektivt återfuktar huden och sägs motverka trötthet. Många gårdar i norra Litauen erbjuder bad i mjölk, medicinska örter eller i öl ute i friska luften. Det sägs att ölen vårdar huden samtidigt som mineralerna sänker blodtrycket. Vandra i ett platt landskap? Varför inte! Litauen har mer än 150 olika vandringsleder som tar dig till landets varierade landskap – från urskogar och ängar till myrar och sanddyner. En fågelskådares paradis. Litauen är beläget längs den östra Baltiska flygvägen och får därför besök av flockvis med flyttfåglar på våren och hösten. Landet är välsignat med ett milt klimat och dess storlek gör det också lätt att korsa landet. Litauen lockar till sig fågelskådare från hela världen under årets båda flyttsäsonger.

I Litauen tar man sina traditioner på allvar, och en av de mest traditionella sakerna här är rågbröd. tionella sakerna här är rågbröd. Landet är det som konsumerar mest rågbröd i hela världen och Litauerna äter det tillsammans med det mesta. Det litauiska köket utvecklas också hela tiden och den yngre generationen av kockar återskapar gamla recept och experimenterar fram nya fusionrätter. Men, fortfarande så serveras en skiva rågbröd tillsammans med det mesta, även på de finaste krogarna. Korskullen – en symbol för tro och mot-

Litauen har ett varierat landskap som gör landet attraktivt för många sorters fåglar, och här finns mossar och barrskog tillsammans med två av de mest spektakulära platserna i hela Baltikum – floden Njemens delta och sanddynerna vid Kuriska näset, där man kan se älgar i det ökenliknande landskapet. Listan på fåglar man kan se under en resa i Litauen kan göras lång. Beroende på årstiden omfattar den vattensångare, dubbelbeckasin, större skrikörn, små- och storlom, mindre sångsvan, flera sorters gäss, de flesta sorters hackseptt som finns i Europa, bergand, sjöorre, svärta och många fler. Galet i bröd. I Litauen tar man sina traditioner på allvar, och en av de mest tradi-

39 | PÄRLOR I EUROPA

ståndskraft. På Korskullen, utanför Šiauliai låg tidigare ett slott, men det brändes ner av Tyska orden på 1300-talet. På 1800-talet reste pilgrimer, lokala konstnärer och hantverkare kors på platsen för att minnas sina döda och för att det sades ge god hälsa och ett långt liv. Den litauiska korsbyggarkonsten lyckades överleva Sovjettiden och finns i dag med på UNESCOs lista över immateriella kulturarv. Det har gjorts måna försök att förstöra Korskullen, men den har överlevt och blivit ett måstebesök för pilgrimer världen över. 1993 besöktes den av dåvarande påven Johannes Paulus II som bad uppe på kullen. Senare refererade han ofta till sitt besök i tal och han satte också upp ett krucifix på platsen som en gåva till Litauen. Krucifixet har sedan blivit både en startpunkt och ett mål för pilgrimer och atmosfären uppe på kullen påminner om den vid Västra muren i Jerusalem. Resesajten Condé Nast listade Korskullen bland de 20 läskigaste platserna i världen. Även om listmakarna kanske inte skulle vilja tillbringa natten här, så är platsen fylld med ljus och hopp för Litauerna, och den är nuförtiden en symbol för landets historia.


Annons Annons

Hela denna tematidning är en annons från European Media Partner Partner

EUROPEAN

CONTENT WITH MEDIA A PURPOSE

PARTNER

MUSIKSTADEN LEIPZIG

KÄRNAN AV EUROPAS KLASSISKA MUSIK, TUSEN ÅR AV ARKITEKTUR OCH EN VARM, VÄLKOMNANDE MATKULTUR MÖTER OSS I LEIPZIG – STADEN FÖR MUSIKÄLSKARE.

L

eipzig är en av Europas allra

viktigaste städer när det kommer till klassisk musik. Från staden kommer kompositörer såsom Johann Sebastian Bach och Richard Wagner, för att nämna några. Dessutom har Felix Mendelssohn, Clara och Robert Schumann, Johannes Brahms och Gustav Mahler levt och verkat i staden. I dag kan Leipzig stoltsera med sin Gewandhausorchester, en av världens mest berömda symfoniorkestrar, och Thomaskyrkans gosskör som har rötter hela vägen till 1200-talet. Besökare i staden kan också gå längs ”Leipzig Music Trail” som binder samman 23 platser där kända kompositörer har levt och arbetat genom åren. Dessutom arrangeras här varje år flera musikfestivaler med fokus på klassisk musik och som alla sätter sin prägel på staden och dess kultur. Musiken är med andra ord en stor del av vad som gör Leipzig unikt och till ett måste-besök för musikälskaren.

www.leipzig.travel/cityofmusic

Bachfestkonsert i Nikolaikyrkan i Leipzig. Foto: Gert Mothes

BACHFEST LEIPZIG 2020

1700-talet reste till Thüringen en gång per år för att själva skapa musik där Bach levde och verkade. Under festivalen finns det möjlighet att se världsberömda akter såsom Thomaskyrkans gosskör och Gewandhausorchester som tolkar Bach på sitt egna sätt.

Mellan den 11 och 21 juni den kommande sommaren går Leipzig Bachfest av stapeln. Festivalen hedrar minnet av Thomaskyrkans tidigare kantor, legenden Johann Sebastian Bach. Traditionen att en gång om året hylla Bach startades av ingen mindre än Felix Mendelsohn och upprätthålls nu av festivalen Bachfest. Under elva dagar äger över 150 olika evenemang rum runtom i Leipzig. Orkestrar, körer och dirigenter från sex kontinenter är inbjudna till staden under sloganen ”We are family”, som syftar till att Bachälskare världen över tillhör samma familj. Genom att resa till Leipzig för att hylla Bach på platsen där han gjorde det mesta av sitt arbete följer de i fotspåren av de som på 1600- och

I maj 2021 riktas strålkastarljuset i Leipzig mot Gustav Mahler. Mellan den 13 och 24 maj det året arrangerar konserthuset Gewandhaus en festival med ett helt unikt program. På tolv dagar spelar tio orkestrar i världsklass Mahlers samtliga symfonier, i staden där han själv bodde mellan 1886 och 1888, år som blev avgörande för hans fortsatta karriär. Bland orkestrarna som spelar återfinns bland andra

Bachfest Leipzig, BachSecenen. Foto: Gert Mothes

Gewandhausorchester. Foto: Jens Gerber

MAHLER FESTIVAL 2021

40 | PÄRLOR I EUROPA

Wienerfilharmonikerna, Londons symfoniorkester och Leipzigs egna Gewandhausorchester och de kommer alla göra sina egna tolkningar av Mahlers mästerverk. Utöver konserterna erbjuder festivalen också filmer och guidade turer i Gustav Mahlers Leipzig.

kronologisk ordning. Festivalen äger rum mellan den 20 juni och 14 juli år 2022 och musiken står den världsberömda Gewandhausorchester för. Dessutom gästas festivalen av flera världsberömda operasångare vilket gör den till ett måste för alla Wagner-älskare.

Operan i Leipzig är en av de mest anrika i världen och har funnits sedan slutet av 1600-talet. Här har kompositörer som Wagner, Mendelsohn, Schumann och Bach alla skrivit historia, och nu är det dags igen. Sommaren 2022 arrangeras festivalen Wagner 2022 då operan för första gången någonsin sätter upp Richard Wagners alla tretton operor i

WAGNER 2022

Sedan 1997 hyllas Felix Mendelsohn på sin dödsdag den 4 november varje år i Leipzig genom att det spelas flera konserter runtom i staden. Från och med år 2021 arrangerar Gewandhausorchester tillsammans med Mendelssohn House ett nytt program som erbjuder konserter med just Gewandhausorchester, kammar- och körmusik av artister och ensembler i världsklass.

Operan i Leipzig. Foto: PK Fotografie

Mendelssohn-House Effektorium. Foto: Andreas Schmidt

MENDELSSOHN IN LEIPZIG


Annons Annons

Hela Heladenna dennatematidning tematidningärären enannons annonsfrån frånEuropean EuropeanMedia MediaPartner Partner

EUROPEAN

CONTENT WITH AMEDIA PURPOSE

LEIPZIG – ETT MÅSTE

FÖR MUSIKÄLSKAREN

Foto: PK Fotografie

PARTNER

LEIPZIG ÄR EN UNG, VIBRERANDE OCH KREATIV STAD SOM SAMTIDIGT ÄR RIK PÅ HISTORIA OCH HAR ETT KULTURARV FÅ EUROPEISKA STÄDER I SAMMA STORLEK KAN MÄTA SIG MED. MATEN:

De senaste åren har Leipzig växt kraftigt och med det har många nya spännande restauranger, barer och kaféer öppnat. Samtidigt har staden lyckats behålla den traditionella matkulturen och det finns flera ställen både för den trendkänsliga och den som vill äta traditionell sachsisk mat. En av stadens mest berömda krogar är Auerbachs Keller som har rötter hela vägen till år 1538. Restaurangen var stamställe för Goethe som dessutom lät en scen i pjäsen Faust utspela sig här. SEVÄRDHETERNA:

Leipzig grundades på 1100-talet och var länge ett europeiskt centrum för handel, kultur och bildning. Med andra ord finns det flera sevärdheter av högsta klass. En av de mest berömda är Nikolaikyrkan, belägen i centrala Leipzig, som byggdes år 1165. På 80-talet blev det en samlingspunkt för protester mot den Östtyska regeringen. Ett annat måste är den 82 hektar stora kyrkogården Südfriedhof i södra Leipzig. Mitt i parken ligger krematoriet, som ser ut som ett slott i Disney-stil, omgivet av grönskande träd, buskar och blommor. I närheten ligger även Völkerschlachtdenkmal, ett monument över de stupade vid slaget mot Napoleon 1813. ATT GÖRA:

I Leipzig finns flera museer som är väl värda ett besök. Det mest iögonfallande är den gigantiska glaskuben som utgör Museum der bildenden kunste, som har Tysklands största konstsamling med verk från medeltiden till modernismen. Mitt i Leipzig ligger torget Markt. Byggnaderna på torget är en salig blandning mellan gammalt och nytt och arkitekturen i sig gör det värt ett besök. Dessutom är det så gott som varje vecka marknader här.

DEN FLYGANDE HOLLÄNDAREN SEGLAR IGEN

Foto: Tom Schulze

Den flygande holländaren trafikerar haven, förbannad söker han efter sin räddning. Men han kan bara finna ro ifall han hitta en kvinna som lovar att vara hon trogen, även i döden. Denna romantiska opera, skriven av Wagner tar upp människans jakt efter ett hem. Och jakten efter ett annat.

KORT OM THOMASKYRKAN

ATT TA SIG TILL LEIPZIG Åka till Leipzig gör man lättast genom att först ta sig till Berlin och sedan hoppa på tåget söderut. Tågresan rekommenderas inte bar för att den är så smidig, utan den ger dessutom tid till att beskåda det vackra tyska landskapet och till att insupa kulturen i landet. Dessutom är det ju klimatsmart att åka tåg! Resan mellan städerna tar bara en dryg timme och går genom vackra öppna landskap. Tåget från Berlin går flera gånger per dag och man anländer sedan till Leipzigs över 100 år gamla centralstation, ett av de vackraste stationshusen i Europa. Här finns dessutom över 140 butiker som gör att det kan vara värt att stanna på stationen lite extra. Från centralen går det lätt att ta sig till Leipzigs alla stadsdelar med ”bimmel”, Leipzig-bornas ord för spårvagn. Det går även lätt att ta sig till Leipzig med tåg om man inte anländer från Berlin. Staden är belägen mitt i Tyskland och det går smidigt att åka tåg hit även från mer avlägsna städer som München och Hamburg.

Thomaskyrkan är efter St Nicholauskyrkan den andra kyrkobyggnaden i centrala Leipzig, men den har rötter långt tillbaka i tiden. Ända sedan 1100-talet har det stått kyrkobyggnader på platsen, men den nuvarande invigdes den 10 april 1496, efter att staden skänkts reliker från apostelk Sankt Thomas. 1943 förstördes kyrktornet, när de allierade styrkorna bombade Leipzig, men värre gick det för Johanneskyrkan som förstördes. Därför fördes Bachs kvarlevor till Thomaskyrkan 1950. Kyrkan har öppet dagligen mellan 09.00 och 18.00. Det är fritt fram att besöka kyrkan. Mellan gudstjänster och sakrala konserter anordnas guidade turer av byggnaden. St. Thomas Kyrka. Foto: Bao Kuo

Foto: HalfPoint s. r. o.

41 | PÄRLOR I EUROPA


Annons Annons

Hela Hela denna denna tematidning tematidning är är en en annons annons från från European European Media Media Partner Partner

Lalandia Center i Rödby erbjuder alltifrån bowling, minigolf och skridskoåkning till tennis, klätterväggar och det enorma leklandet Monky Tonky Land för de minsta. Foto: Patrick Kirkby

CONTENT E U R O PWITH EAN A PURPOSE

MEDIA PARTNER

Rödby Aquadome fylld av vattenrutschbanor, vågbassänger, utomhuspooler och wellnessupplevelser för både stora och små. Foto: Thomas Fryd

STRÅLANDE FAMILJESEMESTER

OAVSETT VÄDER

BADVÄNLIGT VATTEN OCH BEHAGLIGA TEMPERATURER ÅRET OM. LALANDIA ÄR SEMESTERLÖSNINGEN SOM TROTSAR DET SKANDINAVISKA KLIMATET OCH ERBJUDER ÄVENTYR FÖR HELA FAMILJEN. Text: Adrianna Jalming

A

tt nervöst hålla koll på

väderleksrapporten är vanligtvis standard för den som väljer att semestra på våra nordiska breddgrader. Även den mest lovande sommardag kan snabbt förbytas i blytunga skyar och bitande vind som knappast lockar till strandnära aktiviteter. Men, det finns faktiskt lokala resmål som lovar 365 regnfria dagar om året. Danska semestercentret Lalandia i Rödby har sedan

30 år tillbaka erbjudit gästerna garanterad badglädje i tropiska temperaturer. – Här finns allting inomhus, säger marknads- och försäljningschef Thomas Bahn Jespersen. Äventyrsbad, restauranger, lekland, butiker och andra aktiviteter finns under ett och samma tak vilket gör att vi är helt oberoende av vädret.

På Lalandia kan barnfamiljer njuta av en exotisk badsemester utan att behöva boka en långväga flygresa. Lalandia Aquadome är fylld av vattenrutschbanor, vågbassänger, utomhuspooler och wellnessupplevelser för både stora och små. – Aquadome är själva kärnan i Lalandia, konstaterar Thomas Bahn Jespersen. I de gigantiska äventyrsbaden kan hela familjen

uppleva roliga och spännande vattenaktiviteter tillsammans i ett härligt klimat. Bland de populära vattenrutschbanorna finns bland annat den roliga Wild River som ringlar sig utomhus under bar himmel. En annan favorit är den fartfyllda Tornadon, Lalandias häftigaste attraktion, där upp till fyra besökare kan ta del av den hisnande åkturen samtidigt.

För den som inte vill spendera hela dagen i vattenlandet finns också en uppsjö andra aktiviteter att utforska på Lalandia. Centret erbjuder alltifrån bowling, minigolf och en isrink för skridskoåkning till tennis, klätterväggar och det enorma leklandet Monky Tonky Land för de minsta. – På våra scener kan man se fantastiska uppträdanden, säger Thomas Bahn Jespersen. I våra sydländskt inspirerade arkader hittar man också mängder av barnvänliga restauranger att slå sig ned i efter en händelserik dag. Att kunna äta, leka och ha roligt

I Knuthenborg Safaripark kan man åka på bilsafari bland fler än 1000 vilda djur.

lalandia.dk

tillsammans som familj är en viktig grundtanke bakom Lalandia. Om familjen är sugen på fler upplevelser, erbjuder Sydsjälland, Møn och Lolland-Falster massor av härliga upplevelser. Bara 25 kilometer från Lalandia i Rödby ligger Knuthenborg Safaripark, Nordeuropas största safaripark.

Efter en härlig dag med alla äventyren kan familjen dra sig tillbaka till sitt eget semesterhus och njuta av varandras sällskap. Thomas Bahn Jespersen berättar att samhörighet och glädje är några av de värdeord man även vill att de anställda ska förmedla. – Vi ser det inte som att vi har kunder – vi har gäster. Vi vill att våra medarbetare ska behandla besökarna som om de är deras bästa vänner som kommer över och umgås med dem en lördagskväll.

nu väldigt många svenska gäster på de danska anläggningarna. Så vad är då själva framgångskon-

ceptet? Thomas Bahn Jespersen sammanfattar det såhär: – Vi brukar säga att det är nära hem men ändå långt ifrån vardagen. Utan att behöva ta sig särskilt långt kan man som familj njuta av en spännande ny upplevelse helt i sin egen takt. Och man har alltid tur med vädret.

”Här finns äventyrsbad, butiker, lekland och mycket mer under ett och samma tak”

Inställningen har visat sig uppskattad av gästerna – efter Bakken, Tivoli och LEGOLAND® är Lalandia i dag Danmarks fjärde mest besökta nöjesattraktion. Thomas Bahn Jespersen berättar att det också finns ett Lalandia semestercenter i Billund – på gångavstånd från LEGOLAND® och att faktiskt planeras för ett nytt semestercenter, den här gången i Sverige. – Målet är att inviga vårt tredje center år 2023 i Motala. Det finns ett stort intresse för den här typen av destination och vi har redan

42 | NORDISKA SMULTRONSTÄLLEN

Trevliga semesterhus bara 200 meter från den härliga sandstranden.

LALANDIA

Lalandia är Skandinaviens största semestercenter som 2017 hade över 1,2 miljoner besökare. Anläggningen i Rödby invigdes 1988, och innefattar 730 semesterhus som sammanlagt har plats för cirka 4000 gäster. Centret i Billund, med 880 hus och plats för cirka 5000 gäster, stod klart 2009. Under 2018 fick Lalandia besök av bad- och äventyrssugna besökare från inte mindre är 70 nationer världen över!


Stanna hemma – och upplev det bästa av Sverige!

Klimatsmart premiumupp a levelser på hemmap lan

Hälsingland Höga Kusten Jämtland 27 – 29 juli 2020

24 – 28 augusti 2020

7 – 10 september 2020

ALLT DETTA INGÅR:

ALLT DETTA INGÅR:

• Club Eriks värd Ingela Rönnestrand • Tåg, första klass, Stockholm – Härnösand // Kramfors – Stockholm • Alla lokala transporter med buss & båt • Boende, del i dubbelrum • Alla måltider inkl. dryck. Till middagarna vin alt. öl • Alla entréer och smakprovningar • Lojalitetsbonus på 2% av resans pris

ALLT DETTA INGÅR:

• Club Eriks värd Ingela Rönnestrand • Tåg, första klass, Stockholm – Östersund t/r • Alla lokala transporter • Boende, del i dubbelrum • Alla måltider inkl. dryck. Till middagarna vin alt. öl • Alla entréer och föredrag • Lojalitetsbonus på 2% av resans pris

Pris per person, del i dubbelrum: 11.000:Enkelrumstillägg: 900:-

Pris per person, del i dubbelrum: 19.900:Enkelrumstillägg: 900:-

Pris per person, del i dubbelrum: 17.900:Enkelrumstillägg: 900:-

Blånande berg, storslagen natur och stolta Hälsingegårdar. Orbaden Spa & Resort är basen under vår vistelse. Hotellet ligger magiskt vackert vid Ljusnan och med en bedårande utsikt över Ljusnadalen. Hälsingarnas omtalade gästfrihet kommer vi verkligen att få uppleva.

• Club Eriks värd Pia Lindau • Tåg, första klass, Stockholm – Söderhamn // Bollnäs – Stockholm • Alla lokala transporter • 2 nätter på anrika Orbaden Spa & Resort • Alla måltider inkl. dryck. Till middagarna vin alt. öl • Samtliga utflykter & upplevelser enligt program • Lojalitetsbonus på 2% av resans pris

Vi besöker det unika kustområdet i Ångermanland, som sedan istiden haft en landhöjning på 800 meter och därför fick världsarvsstatus år 2000. Gastrohotellet på Ulvön, Hernö Gin och High Coast Distillery är några av resans höjdpunkter.

När vi kliver av tåget på stationen i Östersund börjar upplevelsen som är som ett kalejdoskop av storslagen natur och kulinariska upplevelser. Östersund, Åre, Tennforsen och Storulvån är några av de plaster vi besöker.

Vi reserverar oss för slutförsäljning och eventuella förändringar i pris och program som ligger utanför vår kontroll. Resegaranti ställd till Kammarkollegiet.

Mer information och bokning på 08-20 55 00 eller cluberiks.se Besök gärna vår butik på Saltmätargatan 8 så bjuder vi på fika. T-Rådmansgatan. Öppet vardagar från 8 till 17. Välkomna!


Annons Annons Annons

Hela denna tematidning är en annons från European Media Partner Hela denna tematidning är en annons från European Media Partner Hela denna tematidning är en annons från European Media Partner

CONTENT WITH EUROPE AN A PURPOSE EUROPEAN MEDIA PARTNER MEDIA PARTNER

MUSIK I DALARNA – PARTNER CONTENT

EUROPEAN

MEDIA PARTNER

EN MUSIKRESA MED MUSIK I DALARNA

MUSIK I DALARNA ARBETAR MED ATT GE DALARNAS OCH HELA LANDETS INVÅNARE UNIKA MUSIKUPPLEVELSER. ARBETET OMFATTAR DALASINFONIETTAN, UNGA MUSIK I DALARNA OCH EN RAD ANDRA VERKSAMHETER SOM ÄGS AV EN STIFTELSE DÄR REGION DALARNA ÄR HUVUDMAN. TILLSAMMANS HAR MAN SKAPAT EN MUSIKALISK PLATTFORM SOM HÅLLER HÖGSTA KVALITET. Text: Hans-Peter Öhman

NÄR PROMETHEUS

KOM TILL DALARNA Vinterfest, Prometheus. Foto: Marco Borggreve. Grafik: Jonas Martinsson

VINTERFEST

Foto: Simon-Hjortek

från grekisk och romersk mytomed naturen och civilisationen. – Jag är otroligt stolt och glad VINTERNS MEST INTRES14/2-16/2 2020 Jag hoppas att publiken följer över att få den här möjligheten. logi, har kommit att bli en del av SANTA MUSIKEVENT GÅR med oss från start till mål – och Vinterfest är en institution i Svemodern populärkultur. Genom AV STAPELN I HJÄRTAT AV att vi kan få dem att börja funde- – En inspirerande rige. Det finns så många bra mu- att gestalta vad mänskligheten DALARNAS SNÖDJUP. sikfestivaler i Sverige men bara har lyckats uppnå, men även våra ra på livets stora frågor FESTIVALEN VINTERFEST musikfest med Beethovens ett fåtal lyckas skapa en atmosfär bekymmer och ting vi fruktar. ÄR ETT SAMARBETE MELPrometheus i fokus MUSIKER FRÅN som är vacker och inspirerande – I år firar hela världen BeetLAN MUSIK I DALARNA NÄR OCH FJÄRRAN för både publiken och deltagande hovens 250-årsjubileum. Hans OCH KULTURFÖRVALTMISSA INTE: musiker. toner kommer att spelas över jor- Några av den klassiska musikens NINGARNA MORA, ORSA Fredagen 14 februari, EN NY RESA FÖR DALASINFONIETTAN Det var sättet som musikerna spelar på och delar dens alla hörn och vi vill dra vårt stora stjärnor samlas i Dalarna OCH ÄLVDALEN – EN MU12.00-13.15, Fridhemskyrkan, Mora: med sig av musiken som Roberto föll för. Han hörde Dalasinfoniettan består av 28 heltidsanställda musistrå till den stacken. Men hur kan under tre dagar och tar publiSIKFEST MED BEETHOVENS ÅRETS TEMA: Prometheus resa ker som med en stark identitet och förankring i länet orkesterns ödmjuka ärlighet som han snabbt kunde BEETHOVENS PROMETEUS MED LEIFtar ANDRÉE PROMETHEUS ken med på en hissnande resa. vi hedra Beethovens mästerliga PROMETHEUS I FOKUS. Festivalen sig början i relatera till och blev passionerad inför. Det kändes, spelar ett varierat program med klassisk musik, med Årets upplaga av Vinterfest tar arbete utan att nödvändigtvis González-Monjas och hans team Beethoven avbröt arbetet med sininledningen andra symfoni när han, år 1800 blev av Prometheus både gammal och nyskriven musik. Nu har orkestern menar Roberto, som att spela musik tillsammans tillfrågad av tidens store Salvatore Vigano att skriva sin utgångspunkt i Beethovens har skapat en ensemble som balettmästare, han spela musik som publiken redan emtonårsjubilerande resa. I en omgestaltning av med sin familj: utnämnt den internationellt erkände Roberto Gonmusiken till den balett som skulle ha premiär på Burgtheater i Wien. Prometheus, en myt som i sig snarare vill likna vid en mosaik. känner till, frågar sig Roberto Vinterfest är en tre dagars Gustav Mahlers passionerade Vanligtvis spelas bara ouvertyren, men under denna unika konsert – De är så generösa, positiva och ser fram emot att zález-Monjas att tillträda rollen som chefsdirigent – Tillsammans har vi skapat en och González-Monjas. musikfest som samlar natio- själv är ett helt universum: Han ungdomliga natur kommer Roberto González-Monjas och Dalasinfoniettan attspelar låta oss lära sig nya saker. De vill dela med sig av musiken i efter Daniel Blendulf. det hjältemodiga valthornet en som formade människan av ensemble som innehåller en stor – Jo, genom att skapa ett nella och internationella musiker njuta av hela verket. ett möte med publiken som inspirerar mig. central gestalt. lera, den extremt intelligenta program som bygger på en av bredd av nationaliteter, åldrar av högsta kvalitet till Dalarna. I Så börjar resan från Spanien till Dalarna. Roberto Gestaltningen Andrée för. Den nationellt välkände skådespelalurendrejaren som stal elden från den store kompositörens centrala och musikstilar. De står har Leif en sak centrum hittar vi DalasinfonietEfter ett och ett halv års förberedelser kommer menar att man aldrig vet hur eller när man blir ren har jag g jort sig känd för rör sig sömlöst mellan musiken och Lördagen 15 februari: gudarna, och vars ambitioner var figurer, en karaktär som mycket gemensamt; beundrar demsättet han tan, Dalarnas egen kammarteatern. förälskad, men när det sker måste man följa sin mag- Roberto att tillträda sin nya tjänst i september 2019. 11.00-13.00, Missionskyrkan, Orsa. för höga – varav han dömdes till speglar Beethoven själv, förklarar alla och älskar att skapa musik orkester. Konstnärlig ledare Säsongens program har blivit framtaget för att känsla. Skojaren att straffas för evigt. han. tillsammans med dem. Publiken är Roberto González-Monjas, KLASSISKA FOLKTONER – EN HÖSTPREMIÄR handla om mer än musik, utan även skapa dialog – I mitt fall blev jag inbjuden av min käre vän Prometheus betraktas ofta kommer uppleva en uniksom chefdirigent violinist och dirigent som gjort I sittattförsta uppträdande för orkestern kommer Robersom mytologins skojare; han stal och känslor. Daniel Blendulf, att vara gästdirigent under en tid. to musiker att välkomna traditionella, tillika svenska folktoner med Bröderna Berättelsen, som vi känner igen samling somrika tillsammans Roberto González-Monjas sig ett namn över hela världen: ändå elden från de allsmäktiga – Jag ser så mycket fram emot att se hur publiken Jag hade en underbar vecka! Under sina resor träffar Näsbom samt Sebastian Dubé, solobasist i Svenska kammarorkestern. med Dalasinfoniettan kommer förklarar att projektet är särskilt gudarna. Under den här kommer reagera på det nya programmet och sättet man ibland på speciella orkestrar som har det lilla skapa Dessutom en unik festival, säger han. ljusa spännande eftersom musiken utkonserten hyllas 39 skojare och får vi höra Mozarts symfoni nummer som inte vi vill berätta historier på. Det är starka historier extra. Precis så var det i det här fallet. forskar många av mänsklighetens kompositörer som ville återspegla alls speglar Mozarts mörka leverne vid tidpunkten då verket skrevs. som jag, tillsammans med den fantastiska orkestern ständiga värdorkester svåra frågor. Vilka är vi, varför är Vinterfests Här finner vi tydliga Haydn-influenser, allt i och den monotematisskämt,framför kvickhet humor i sin kommer att sprida till publiken, Dalarna och förUnder en veckas tid arbetade Robert och Dalasinka finalen. som Gonvi här och vad ska vi göra i fram- är Dalasinfoniettan musik. hoppningsvis hela landet. foniettan tillsammans, och tycke uppstod genast. En zález-Monjas sedan hösten 2019 tiden – frågor som är rykande MARIE & MOZART månad senare fick Roberto frågan om han ville ta Söndagen 16 februari: axlat rollen som chefdirigent för. aktuella i dagens samhälle. Marie Rosenmir är utan tvekan en av de mest lovande och mångsidiga unga över rollen som chefdirigent i september 2019. 11.00-12.00, Fryksås hotell, Orsa. – Mindirigenter relation Sverige med Dalasinfohar att erbjuda. Tillsammans med sopranen Paulina Pfeniettaniffer, är en kärlekshistoria. Vi ochVintermorgon Vad kan vi vänta oss från årets barytonen Joa Helgesson Dalasinfoniettan sätter de upp en unik STARKA HISTORIER I PROGRAMMET I enkoppling morgonkonsert, med konsert med fokus på musik av och med till den store Mozart. har gjort tre stora produktioner Vinterfest? Den spanske dirigenten såg att stjärnorna stod rätt – Orsasjön som kuliss, får tillsammans under det här första – En stor resa! I varje proMUSIKKRYSSET och tvekade aldrig på sitt beslut. vi möta Katalin Kokas och halvåret. Det är fantastiskt att grampunkt undersöks och Under ledning av David LundbladBarnabas bjuder Musik i Dalarnapå in till etthåll. Kelemen nära – Jag är väldigt tacksam över att vara här, och ser arbetamycket tillsammans medoch musiillustreras en del av berättelsen, uppskattat avslappnat inslag, när musikkrysset går av Programmet är hemligt, men fram emot att starta upp ett nytt kapitel i Sverige ker som litar på hundra speglat ur olika perspektiv: hans stapeln. Allamig kantill vara med! Lyssna, gissa och kryssa tillsammans arrangörerna utlovar ett flödande tillsammans med en så härlig orkester som Dalasinmed nära och kära. Kryssa lugnt, som ett välkänt tv-program procent och som dessutom är gevärderingar, smärtan, relationen samspel mellan musiken och foniettan. en gång avslutades Vilket var programmet? nuint intresserade av attmed. utvecklas med andra mytologiska varelser, magiska miljön tillsammans. men även människans relation utanför.

MISSA INTE ÅRETS PROGRAM!

F

Dalasinfoniettan. Foto: Simon Hjortek

www.musikidalarna.se Program, medverkande och biljetter via www.vinterfest.se

44 | SVENSKA SEMESTERSKATTER


Paddla – cykla –vandra Här glider du fram på vattnet, vandrar på Skåneleden eller cyklar på Sydosyleden.

Foto: Frits Meyst

Upplev Skånes nordöstra hörn med natur och kultur för stor som liten

Foto: Discovering the planet

Blåherremölla

Vid Julebodaån ligger gården med vattenkvarn, kvarnmuseum och gårdskafé.

Naturum Vattenriket

Ett besök i Biosfärområde Kristianstads Vattenrike börjar på naturum Vattenriket, mitt i staden och mitt i naturen. Hannelie Coetzee, Ou sog tussen bome/Gamla suggan mellan träden, 2015. Foto Mattias Givell

Wanås Konst

Foto: Patrik Olofsson/N

Foto: Absolut Home

Medeltida Åhus och Absolut Home

Foto: Rejo Foto

Foto: Kristianstads kommun/Eva Berglund

I Åhus medeltida stadskärna med sina vackra miljöer finns också Absolut Home som berättar historien om LO Smith och världens mest kända flaska.

Här möts internationell samtidskonst med natur och historia.

Ifö Center

Den gamla keramikfabriken har förvandlats till ett konstnärsdrivet kulturhus med ett utomhusgalleri i världsklass.

Foto: Tobias Delfin

Humleslingan

Fruktträd, slott, gårdsbutiker och mycket mer hittar du på slingan runt Skånes största sjö, Ivösjön.

Vill du veta mer? Ladda ner eller beställ Upplevelskartan på: kristianstad.se/broschyrer eller inspireras på: kristianstad.se/inspiration


Annons Annons

Hela Hela denna denna tematidning tematidning är är en en annons annons från från European European Media Media Partner Partner

EUROPEAN

MEDIA PARTNER

Boka in en guidad tur i Tykarpsgrottan i Ignaberga. Foto: Tykarpsgrottan

ÄVENTYR SOM

PASSAR HELA FAMILJEN

MAGISKA VANDRINGSLEDER

PÅ HOVDALA

Utforska vandringslederna runt Hovdala. Foto: Bjarne Öhrling

VI ÄR PÅ PLATS I DET NORDSKÅNSKA LANDSKAPET I HOVDALA NATUROMRÅDE OCH VANDRINGSCENTRUM STRAX UTANFÖR HÄSSLEHOLM.

V

i möter ett mosaiklandskap som har bildats under

många tusen år, efter att vulkanutbrott och jordskalv bildade två bergsryggar. Här ligger mossbeklädda skogar och öppna vidsträckta hedar omlott med skira bokskogar, raviner och vackra utsiktsplatser. Det känns nästan som vi vandrar i landskap tagna från JRR Tolkiens magiska fantasyberättelser. Vi ser fram emot en vandring som vi sent kommer glömma.

NÄRA OCH GENUINT Vi är inte förvånade över att människor reser långväga för att utforska vandringslederna runt Hovdala. Dessutom är det lätt att ta sig hit. Med tåg eller buss når du Centralstationen mitt i Hässleholm där vandringslederna börjar på båda sidor av järnvägsspåren. Efter bara någon kilometers vandring kommer du ut i grön natur. Det finns gott om leder och slingor i området, för både nybörjare och mer erfarna vandrare. Fyra rundleder med dramatiska namn passar för dem som vill vandra lite längre. Vi fastnar för ”Jakten på Gullspira”, en vandring på 21 kilometer som känns lagom krävande för oss. I kartan

som vi får gratis vid starten på Hovdala slott förstår vi att leden går mestadels längs slingrande stigar genom lite vildare och mer orörd natur. Man blir förstås nyfiken att veta lite mer om de andra lederna med namnen Höjdarnas Höjdarled, I Posta-Nillas spår och Finjasjöleden. Men det sparar vi till en annan gång. Vi styr stegen västerut mot Dalleröds klack. På vägen passerar vi Trädhuset med vidunderlig utsikt över Finjasjön med stadens kuliss i fjärran. Den arkitektritade mötesplatsen är café under sommarhalvåret. Vi möter en grupp ridandes på Islandshästar. De har bokat en guidad tur av området och det verkar som ett härligt sätt att uppleva landskapet på. Efter några kilometers vandring når vi dagens första paus, Glada Geten Gårdsmejeri, som i höstas blev vald till Årets läsarfavorit i Magasinet Skåne. Här väntar en härlig lunch och lek med glada killingar. I gårdsbutiken inhandlar vi prisbelönt ostkaka och den vida omtalade goda getosten som de producerar.

Vill man ha lite extra äventyr kan man besöka Multilevel. Här klättrar vi i träd, utmanar oss själva i höghöjdsbanor och åker zipline mellan trädkronorna. Anläggningen är dessutom tillgänglighetsanpassad för besökare med funktionsvariationer.

På vägen tillbaka ner mot slottet kommer vi till en lugn och fridfull plats där vi passar på att meditera en stund. Den annars så otillgängliga mossen når vi genom de spångar som anlagts i området. Vi njuter av tystnaden och av att bara få vara i stunden.

• Det finns gott om rastplatser längs lederna. Det är mysigt att laga mat över öppen eld – men det är viktigt att hålla den under uppsikt. Kolla om du får elda på platsen och ha alltid tillgång till vatten för släckning.

I en björkdunge, med utsikt över Hovdalas dramatiska landskap hittar vi vårt övernattningsställe. Att sova utomhus är härligt, och extra spännande ska det bli att testa att bo i de arkitektritade vindskydden Birk, Birka och Ronja med fasader av björk. De har en speciell karaktär och det känns som att flytta in i ett träd när vi ställer undan våra ryggsäckar, tar av våra vandringskängor och plockar fram våra liggunderlag. Efter en natt här med uppvaknande av fårens bräkande i hagen intill och med solens strålar som sakta stiger upp vid horisonten känns detta som en sagovärld. Vi är beredda att hålla med våra guider om att detta måste vara en av Sveriges mysigaste lägerplatser.

• De arkitektritade vindskydden är väldigt populära, så var ute i god tid med att boka din plats. Birk och Birka har plats för 3-5 personer medan Ronja är lite större och tar upp till åtta besökare. De kostar 200-300 kronor per natt.

Trädhuset har en vidunderlig utsikt över Finjasjön. Foto: Sven Persson/swelo.se

hassleholm.se/turism hassleholm.se/hovdalavandringar

I området nära Hässleholm finns det massor av kul aktiviteter att upptäcka för hela familjen. Vi väljer bland annat att besöka Tykarpsgrottan. Under en guidad tur i pelarsalar och underjordiska gångar får vi veta att det här bröts kalk redan på 1100-talet. Området är också hemtrakt för hela 18 av Sveriges 19 fladdermusarter. En av kvällarna under vår vistelse följer vi med på en fladdermussafari, där vi med hjälp av kunniga guider och fladdermusdetektorer spanar efter de mystiska djuren i skymningen. En riktigt spännande upplevelse!

46 | SVENSKA SEMESTERSKATTER

Åk zipline hos Multilevel! Foto: Birgitta Rube

• Att vandra ska vara ett äventyr. Ta med dig kläder och utrustning som passar utmaningen. Börja med ett par bekväma vandringsskor, för skoskav gör ingen glad.

• Ett vandringsäventyr behöver inte vara spartanskt. Det finns gott om boenden och restauranger för dig som vill sova i en riktig säng eller äta lokala delikatesser från dukat bord.

Vill du veta mer om Hovdala Vandringscentrum och spännande aktiviteter i Hässleholm? Besök hassleholm.se/turism hassleholm.se/hovdalavandringar


Foto: Sven Persson / swelo.se

Mellan gryning och skymning...

Foto: InPhokus by Funke

...vandrar vi från slott till koja

Magiska upplevelser på Hovdala i Skåne Här finner du äventyr och avkoppling längs unika vandringsleder som tar dig genom blåbärssnår, bokskog och raviner till vattendrag och sköna utsiktsplatser. Upptäck naturens lekplatser. När lägerelden falnar i skymningen kryper du in för natten i mysiga, arkitektritade vindskydd. Boka din övernattning och hämta vandringskarta på webben. Foto: Jens Christian

Foto: InPhokus by Funke

Välkommen till Hovdala Vandringscentrum!

www.hassleholm.se/hovdalavandringar


Annons Annons

Hela Hela denna denna tematidning tematidning är är en en annons annons från från European European Media Media Partner Partner

EUROPEAN

EUROPEAN MEDIA MEDIA P ARTNER PARTNER

EUROPEAN

MEDIA PARTNER

EN DESTINATION FÖR

ÅTERHÄMTNING OCH NY ENERGI Text: Julia Saaf

Upplev den japanska badkulturen och känslan av att verkligen släppa taget och andas ut. Foto: Markus Crépin

BADA UTOMHUS I VARMA KÄLLOR, MEDITERA OCH NJUT AV EN DIGITAL PAUS. EN VISTELSE PÅ YASURAGI ÄR VÄLGÖRANDE FÖR HELA MÄNNISKAN.

B

land träd och terräng gömmer sig Yasuragi, med rykande källor och stora panoramafönster med utsikt över Stockholms skärgård. Hit kommer du för att få återhämtning i japansk stil och glömma bort omvärlden för ett tag. Upplev den japanska badkulturen och känslan av att verkligen släppa taget och andas ut. Efter tvagningen, där du tvättar dig och sakta häller varmt vatten över dig för att komma ned i varv och börja din resa mot det som är Yasuragi – att verkligen andas ut och släppa taget – kliver du ned i de varma källorna ute under tallarna. Du kan även njuta i kolsyrebadet, ta en lur i sovbastun eller låta kroppen bli mjuk i ångsaltbastun. – Hos oss handlar det om att dra ned på tempot, våga vara närvarande i stillheten för att på så sätt aktivera vårt parasympatiska nervsystem, den del av oss som aktiveras när vi är i vila, badar varmt, har kärleksfull kontakt med andra och känner oss trygga, säger Per Keller, VD på Yasuragi. Efter att ha kopplat av i de olika källorna kan du välja en behandling, som till exempel en rengörande ansiktsbehandling eller den unika shiatsu-massagen. Eller så provar du behandlingen Digital Paus, som ger kroppen ny energi och ger avslappning till de muskler du dagligen använder i den digitala världen. Det här med digital paus är någonting som sträcker sig vidare på Yasuragi. Hela det japanska badet och loungerna är nämligen helt skärmfria. – Det där med att bara vara har många människor kommit långt bort ifrån och flertalet av våra gäster besöker oss just för att få möjligheten till avskildhet från det digitala, säger Per Keller.

sten, har rörelser som gör att du kommer i kontakt med din andning, dämpar stress, och lämnar dig avslappnad och med ny energi. Den populära klangresan lockar många, kanske för att du här inte behöver känna några krav på prestation alls. Ligg på golvet med en filt över dig och känn hur hela kroppen slappnar av till de lugnande tonerna och vibrationerna från olika klangskålar. När hungern kallar har du flera olika restauranger att välja mellan. I de två restaurangerna à la carte och Teppanyaki njuter du av hälsosam mat inspirerad av de japanska köken. Väljer du Teppanyaki har du dessutom en egen kock till bords som lagar maten framför dig på en stekhäll. Eller varför inte pröva den plantbaserade restaurangen Saishoku som serverar mat som är god både för hälsa och klimat. – Vi lägger tonvikten vid det som främjar hälsa – det handlar om allt vi gör inom ramen för det japanska badet, men även hur vi ser på hållbar mat och det ansvar vi tar för vår klimatpåverkan. Vi kallar det Yasuragieffekten, berättar Per Keller. På Yasuragis hemsida kan du läsa mer om konceptet och de enskilda delarna. Här finns även information om hur du kan boka konferenser, event och möten.

Läs mer på yasuragi.se

KOM I RÄTT STÄMNING

I ETT RYOKAN

För en total upplevelse i japansk anda sover du över i något av de olika rummen. Inspirerade av japansk stil med en enkel och avskalad estetik stiger du här in i en harmonisk och lugn atmosfär. För större sällskap finns även exklusiva och unika sviter. I Ryokan, inspirerat av traditionella japanska värdshus, finns både balkong och badrum med en egen varm källa. Här äter du måltider sittandes på kuddar och somnar, som vore det på riktigt i Japan, på en futonmadrass på golvet. Om du inte vill, behöver du inte ens lämna Ryokan under din vistelse. Här finns allt du behöver för att få den så livsviktiga återhämtningen.

Hit kommer du för att varva ned i japansk stil och glömma bort omvärlden för ett tag.

KORT OM YASURAGI

I teloungen kan du ta en kopp grönt te och en bit

frukt för att samla energi till någon av de olika aktiviteterna. Prova på enkelheten i zenmeditationen, den tradition ur vilken mindfulness härör, eller ta en kombinerad klass i do in och qi gong. Qi gong, som har ursprung i den traditionella kinesiska läkekon-

För en total upplevelse i japansk anda sover du över i något av de olika rummen. Inspirerade av japansk stil med en enkel och avskalad estetik stiger du här in i en harmonisk och lugn atmosfär. Ovan visas ett av våra De luxe rum och en juniorsvit. Foto: Markus Crépin

Per Keller, VD på Yasuragi. Foto: Marie-Therese Karlberg

48 | SVENSKA SEMESTERSKATTER

– Japanskt bad, aktiviteter och behandlingar – Boka dag/kvälls-paket eller övernattning – Möten och konferens – Åldergräns 16 år – Boka online på www.yasuragi.se


Annons Annons

Hela Hela denna denna tematidning tematidning är är en en annons annons från från European European Media Media Partner Partner

EUROPEAN

EUROPEAN MEDIA PMEDIA ARTNER PARTNER

EUROPEAN

Foto: Linus Hallgren

MEDIA PARTNER

EN PILGRIMSVANDRING

i Ingegerds fotspår

ATT VANDRA LÄNGS EN VACKER PILGRIMSLED ÄR EN LISA FÖR SJÄLEN. SÄRSKILT NÄR KULTUR, HISTORIA OCH VACKER NATUR FINNS NÄRA INPÅ UNDER VANDRINGENS GÅNG. VÄLKOMMEN TILL SIGTUNA.

D

et är lätt att se Spaniens Santiago de Compostela framför sig – men man behöver inte lämna Sverige för att vandra längs historiska platser och vackra leder. Längs Ingegerdsleden vandrar vi i helgonets fotspår. Det är inte en slump att en av Sveriges vackraste pilgrimsleder går genom Sigtuna. Staden har ett långt historiskt förflutet, med majestätiska slott, mystiska ruiner och kyrkobyggnader med rötter ändå från 1100-talet. Att staden kallas för Sveriges första stad är inte särskilt förvånande när man hör att det var här Erik Segersäll cirka år 970 pekade ut var staden skulle placeras. Ingegerdsleden är en pilgrimsled som hyllar Ingegerd Olofsdotter, eller den heliga Anna av Novgorod, som hon har blivit känd som i den rysk-ortodoxa kyrkan.

Ingegerd som föddes runt år 1000, som dotter till Olof Skötkonung, är faktiskt Sveriges första kvinnliga helgon. Leden tar sin början vid Storkyrkan i Stockholm och slingrar sig längs historiska bygder och vacker natur, via Mariakyrkan i Sigtuna och hela vägen till Uppsala Domkyrka. Vi bestämde oss för att följa i Ingegerds fotspår, men på ett lite mer bekvämt sätt än vad helgonet själv hade gjort. Kommunaltrafiken tar oss hela vägen från T-centralen i Stockholm till Rosersbergs pendeltågsstation. Därifrån promenerar vi till Rosersbergs slott där Ingegerdsledens fjärde etapp som sträcker sig genom det historiska Sigtuna börjar. Från Rosersbergs slott promenerar vi hela vägen till centrala Sigtuna. Vandringen tar

sin början i Rosersbergs stora slottspark. Buskar, träd och blommor har precis vaknat till liv efter en lång vinter. Hittills är vi ensamma på vandringen, med fågelsången, vågskvalp och vårvärmen som enda följeslagare. Vi följer leden utmed Mälarens glittrande vatten och genom skogen mot Steninge slott, med anor från 1705 som delmål. Vi hade kunnat avnjuta vår egen matsäck i naturen, men vår vandring ska vara lite mer lyxig och njutningsfull. Därför ser vi fram emot att slå oss ner vid ett dukat bord vid Steninge Bruks restaurang, där vi kan avnjuta lokala delikatesser i en vacker slottsmiljö. Efter en lång och härlig lunch, där vi dessutom passade på att strosa genom de pittoreska butikerna som finns vid Steninge slottsby, fortsätter vi vår vandring längs Ingegerdsleden, mot naturreservatet västerängsudde. Vi vandrar i tystnad, med solen i ryggen. Vi lyssnar på ljuden som skapas mellan skogen och ängsmarkerna. Vinden leker i trädkronorna och fåglarnas

kvitter får oss att glömma vardagens stress och måsten. Plötsligt ser vi Sigtunas historiska siluett framför oss. Leden slutar vid Mariakyrkan, den majestätiska kyrkbyggnaden som har anor från 1200-talet då Dominikanermunkar byggde kyrkan med tillhörande konvent i den mäktiga handelsstaden. Vi passar på att kika in och känner historiens vingslag slå mellan valven i taket. Den som vill ha en riktig pilgrimsupplevelse kan boka Sigtunastiftelsens pilgrimspaket med kost och logi. Stiftelsens klosterliknade byggnad, som ligger centralt i staden är som gjord för den som vill koppla av efter en lång dags vandring. Vi har redan bokat ett dubbelrum på Sigtunahöjden, vi ser särskilt fram emot att sova i mjuka sängar efter att ha slappat i hotellets utomhusbubbelpool. Men först av allt tänker vi hitta en solig uteservering. För även pilgrimer förtjänar ett svalkande glas efter en dags vandring.

TRE FÖRSLAG PÅ AKTIVITETER I SIGTUNA: Foto: Jeanette Sundin

För den historieintresserade

SIGTUNA MUSEUM

Någonting för hela familjen

För den äventyrslystne

När sommarvärmen ligger på är det skönare att svalka sig i poolen istället för att vandra längs Ingegerdsleden. Midgårdsbadet är Nordens största utomhusbad med biologisk rening. Hopptornen, rutschkanan och volleybollplanen står redo. Det enda du behöver göra är att packa badkläder, matsäck och hoppa i!

Att vandra längs pilgrimsleder är mysigt, men kanske inte så spännande. Vill du ha mer fart och fläkt passar kabelparken, precis bredvid flygplatsen Arlanda perfekt. Det är som en skateboardpark med hopp och rails, men för vattensport. Vi susar fram, dragna av en eldriven linbana som är 623 meter lång. Ett äventyr för så väl extremsportare som söndagsåkare.

MIDGÅRDSBADET

Läs mer på destinationsigtuna.se

THE CABLE PARK

49 | SVENSKA SEMESTERSKATTER

Mitt i ”Sveriges första stad” hittar du Sigtuna Museum. I den fasta utställningen ”Sigtunahistorier” får vi lära oss den omfattande historien som Sigtuna har – från Stenåldern till i dag. Utställningen är framtagen för att vara särskilt interaktiv för barnen – här finns det mängder med föremål att känna på och interagera med.


Annons Annons

Hela denna tematidning är en annons från European Media Partner Hela denna tematidning är en annons från European Media Partner

CONTENT WITH EUROPEAN A PURPOSE

MEDIA PARTNER

Slappna av i herrgårdens spa- och fitnessavsdelning. Här finns en 20 meter lång swimmingpool, varma och kalla källor, bastulandskap med upplevelseduschar, och gym med utsikt över sjön. Foto: Day fotografi.se

VI LADDAR BATTERIERNA I HERRGÅRDSMILJÖ Text: Julia Saaf

ATT KOMMA TILL HOOKS HERRGÅRD ÄR SOM ATT KOMMA HEM MEN ÄNDÅ INTE – HÄR NJUTER DU AV LYXIGA SPABEHANDLINGAR OCH GOLFRUNDOR I EN ROGIVANDE ATMOSFÄR.

O

mringad av den småländska skogen,

strax utanför Jönköping, breder Hooks Herrgård ut sig. Solens strålar kastar skuggor emellan de höga träden och reflekteras i den glittrande Hokasjön som ligger alldeles intill den ståtliga huvudbyggnaden och de olika flyglarna. Den charmiga arkitekturen i 1700-tals stil mixas med moderna inslag som följer med oss in när vi stiger in genom dörrarna. Vi välkomnas av familjen Edberg, som i generationer drivit den här herrgården ända sedan 1963.

När vi lämnat väskorna på rummet, vi bor i

en av flyglarna med fönster ut mot gården och vattnet, går vi ner till spat. Den imponerande anläggningen med spa och fitness rymmer en 20 meter lång swimmingpool,

varma och kalla källor, bastulandskap med upplevelseduschar, och gym med utsikt över sjön. Det vackra vädret lockar oss dock till badbryggan och ett svalkande dopp i sjön. Efter det har vi bokat in en spabehandling för att komma ner i varv – det är ändå det vår vistelse handlar om. Här kan man boka olika paket och välja mellan bland annat kroppspeeling, olika massager, inpackningar och sparitualer. Efter en välgörande kroppsmassage fortsätter vi till horisontalduschen som vi har längtat efter. Hooks Herrgård är det första spat i Norden som bjuder in till detta – behandlingar där vattnet låtar sinnet, kroppen och själen hamna i total avslappning och harmoni. Vattnet omsluter oss med kaskadstrålar och trummande regn i olika temperaturer.

Med vardagsstressen bakom oss lindar vi

in oss i mysiga badrockar och går ner till spabaren. Det finns så mycket gott att välja mellan, men vi blir rekommenderade deras räkmacka. När vi tagit första tuggan förstår vi varför. Ett par timmar senare tar vi en prome-

Läs mer och boka din vistelse på hooksherrgard.se

nad i området omkring herrgården. Det naturnära läget skapar en lugn atmosfär som ändå bjuder in till härliga aktiviteter. För den aktive finns här perfekta cykelvägar och promenadstråk som tar dig genom vackra naturlandskap med skog och sjöar. Vi kan också fiska och hyra en roddbåt eller en kanot.

Något som utmärker Hooks Herrgård lite extra är så klart också golfbanorna. Hooks Herrgård har vunnit utmärkelsen som en av norra Europas mest luxuösa golfresorter. Men golfen får vänta tills i morgon – solen har sänkt sig över trädtopparna och det är dags för middag. Restaurangen och köket i herrgården har gjorts om och har äntligen öppnats. En vacker takmålning kupar sig över oss innan vi fortsätter till borden som omringas av robusta designmöbler, pampiga ljuskronor från 70-talet och stora fönster med en vidsträckt utsikt. Det finns också en lounge med cocktailbar, där man kan beställa ostron och champagne, om vill lyxa till det lite extra. Vi väljer i en säsongsbaserad meny med årstidens delikatesser och flera

50 | SVENSKA SEMESTERSKATTER

vegetariska alternativ. Vinet som vi får speciellt utvalt till oss och vår meny gör måltiden komplett. Efter middagen slår vi oss ner i salongen med någonting gott i glasen. Men den mjuka sängen kallar. Och i morgon är en ny dag.

ANDRA DAGEN

Frukostbuffé är något av det härligaste med att vara borta. Vi är uppe tidigt för att ta tillvara på dagen och avnjuter dagens första måltid i restaurangen. All mat tillagas här omsorgsfullt, med närproducerade och naturliga råvaror. Den goda frukosten, som vi avnjuter i lugn och ro ihop med en tidning och sjön som bakgrundskuliss, är en perfekt start för dagen. Det har blivit dags för en golfrunda. De två 18-hålsbanorna, Parkbanan och Skogsbanan, som ligger vid herrgården lockar många golfentusiaster hit. Parkbanan som började byggas 1934 är en av Sveriges äldsta golfbanor och sträcker sig längs sjön, och den slingriga Skogsbanan där vi också slår i vacker natur passar den lite mer erfarne. Här kan vi även boka golflektioner med en instruktör. Även du som inte spelar golf har


Annons Annons

här naturvackra områden att upptäcka. Restaurangen har börjat fyllas på med gäster när vi kommer dit för att äta lunch. Herrgårdens läge, mellan Stockholm, Göteborg och Malmö, gör även detta till en perfekt anhalt att stanna till vid för en lunch innan man fortsätter resan. Hit kommer också de som under helgen vill njuta av herrgårdsbuffén tillsammans med familj och vänner, eller de som bara vill ha ett avbrott i vardagen och koppla av i spat under en dag. Stannar vi på herrgården och vill göra utflykter finns olika närliggande alternativ för både stora och små som till exempel naturreservatet

Hela denna tematidning är en annons från European Media Partner Hela denna tematidning är en annons från European Media Partner

Hatten, möbelriket, Astrid Lindgrens Värld och Glasriket. Herrgården är annars populär när det vankas fest, bröllop och andra speciella dagar, men även för konferenser. Lite senare på eftermiddagen lånar vi en roddbåt. Det såg så rogivande ut när jag såg några av de andra gästerna glida förbi i vattnet häromdagen. Att uppleva naturen på det sättet är någonting alldeles speciellt. Vi hinner med en härlig spabehandling och ett dopp i den kalla källan innan det är dags för chokladprovning. På Hooks Herrgård kan vi också gå på till exempel vin- eller champagneprov-

Hooks Herrgård har vunnit utmärkelsen som en av norra Europas mest luxuösa golfresorter.

ning, där ci får lära oss mer om drycken anekdoter från odlare och producenter. Provningarna är från tio personer och är ett roligt sätt att umgås samtidigt som vi njuter av nya och spännande smaker.

TREDJE DAGEN

Vi vaknar upp till ännu en dag med vackert väder med solstrålar som letar sig in i rummet. Det finns olika rum att välja mellan beroende på vad som passar gästerna bäst. Här finns fina små enkelrum, dubbelrum och nyrenoverade sviter, med till exempel två plan eller egen uteplats och eldstad. Vill man förgylla sin vistelse bor man i Strandstugan, där kan vi hoppa i för ett morgondopp direkt från verandan. Några timmar har vi kvar innan vi påbörjar resan hemåt. Efter frukosten promenerar vi ner till vattnet för en simtur i förmiddagssolen. Utomhus spelar några padel, den populära blandningen av tennis och squash. På ett av taken kan man även i en glaskub som vetter ut mot sjön, springa på löpband och cykla på motionscyklar. Vi är ute efter någonting lugnare och har bokat in ett yogapass. Det känns som en härlig avrundning på vår vistelse här, som gått i välbefinnandets tecken vad gäller både kropp och själ. När det har blivit dags att åka packar vi ihop våra väskor och säger hejdå till familjen Edberg. Vi skulle kunna stanna här lite längre, fast å andra sidan – det är inte långt hit, vi kan ju snart komma tillbaka.

CONTENT WITH UROPEAN AEPURPOSE

MEDIA PARTNER

OM HOOKS HERRGÅRD Herrgården har anor från 1300talet, så en och en annan kunglighet har njutit av herresätets underbara utsikt. Huset har faktiskt en egen samling kungaporträtt: Från Gustaf III till vår nuvarande konung. Carl XVI har faktiskt besökt Hooks Herrgård. 1975, under kungens eriksgata stannade kungen till här för en lunch. Sedan dess har han inte synts till i krokarna.

EN PILSNER VÄRDIG EN KUNG Under vistelsen på herrgården kan njuta av Hooks alldeles egna utbud av öler. Det är resultatet av ett samarbete mellan Hooks Herrgård och Marbäcks bryggeri, beläget utanför Ulricehamn. Herrgårdspilsnern är inte lika besk som en traditionell pilsner, i stället är den mjuk och lättdrucken. Dessutom kan man njut av Hooks Herrgårds Indian pale ale – mjukare och mer smakrik än andra Ipor.

Omringad av den småländska skogen, strax utanför Jönköping, breder Hooks Herrgård ut sig. Solens strålar kastar skuggor emellan de höga träden och reflekteras i den glittrande Hokasjön som ligger alldeles intill den ståtliga huvudbyggnaden och de olika flyglarna. Den charmiga arkitekturen i 1700-tals stil mixas med moderna inslag. Välkomnas av familjen Edberg, som i generationer drivit den här herrgården ända sedan 1963.

51 | SVENSKA SEMESTERSKATTER


Annons Annons

Hela denna denna tematidning tematidning är är en en annons annons från från European European Media Media Partner Partner Hela

EUROPEAN

EUROPEAN MEDIA P A MEDIA RTNER PARTNER

EUROPEAN

MEDIA PARTNER

SPAVISTELSE

–EN BRA START PÅ ÅRET Text: Hans-Peter Öhman

NYTT ÅR, NYTT JAG. VILKET SÄTT ATT VÄLKOMNA DET NYA ÅRET PASSAR BÄTTRE ÄN ETT AVSLAPPANDE OCH GOTTGÖRANDE BESÖK PÅ EN HÄLSOKÄLLA? PÅ LOKA BRUNN MÖTS TUSENÅRIGA TRADITIONER, UNDERSKÖN NATUR OCH EN MODERN SPAKULTUR, I HJÄRTAT AV BERGSLAGEN.

J

ulhelger och nyårsfiranden ligger bakom oss, men det täta vintermörkret ligger kvar över vårt avlånga land. Vårens ljus och värme känns långt borta när snöslasket plaskar mot våta vinterkängor. Då kan en avslappnande helg på ett spa göra underverk för den som vill ta hand om sig själv och sina nära och kära. Njut av god mat, träna och blir ompysslad för en stund. En perfekt uppladdning inför det nya året. Ända sedan 1700-talet har människor vallfärdat till Loka Brunn. Den vackra naturen, rogörande atmosfären och hälsokällans vatten var anledningarna. Det är lätt att förstå, när man kommer hit, varför hälsokällan varit populär i hundratals år. På en landremsa mellan de två sjöarna Norra och Södra Loken ligger ett flertal vackra byggnader som berättar om tidens gång. Faluröda timmerstugor och pampiga jugendvillor skapar Loka Brunn, som en liten by med den pittoreska kyrkan i mitten. Under årens lopp har kurorten förändrats till en modern spaanläggning, mycket tack var

Läs mer och boka din vistelse på lokabrunn.se

familjen Spendrup som har fått orten att blomstra under de senaste åren. Spaanläggningen, med den majestätiska Vattensalongen i centrum har blivit en av de mest besökta i landet. De fem utomhusbaden är särskilt härliga. Missa inte de varma källorna som ger en mental inre frid när vinterkylan biter i kinderna och snökristaller faller från Bergslagens djupa himmel. Från baden har man utsikt över det dramatiska landskapet som ligger runt Loka Brunn. Sjöarna och skogarna skapar ett lapptäcke som berättar en tusenårig historia. Arkitekterna bakom vattensalongen har tagit fasta på naturens skönhet och plockat in den i salongen. Man strosar längs en ”skogspromenad” för att komma till det rofyllda vilorummet Gläntan, en lugn zon ro och tystnad. Slå dig ner i någon av vilosängarna eller gungstolarna, bläddra i ett inspirerande magasin eller beställ någonting gott att dricka. Kom till ro och känn avslappningen komma över dig. Forna tiders spabehandling handlade om att dricka brunn och bada i gyttja. Än i dag slappnar man av på varma gyttjebäddar som ökar blodcirkulationen och får musklerna att slappna av. Nu, precis som då, hämtas gyttjan för hand i markerna utanför Loka Brunns kyrka. Någonting man inte får missa är ett bad med Loka Brunns egenkokta tallbarrsolja, kokt efter en hundraårig

52 | SVENSKA SEMESTERSKATTER

tradition. Oljan kokas från barr som än i dag plockas från Lokas djupa trollskog. Oljan gör mirakel för kroppen. En bad med tallbarrsoljan mjukar upp både kropp och själ. Avslappning och meditation är en del av spavistelsen. För besökaren som vill ha hjälp att uppfylla sina nyårslöften, finns det många aktiviteter som hjälper en att kickstarta det nya året. Träningshelgerna innehåller fullspäckade program med föreläsare, pass och coachning. Oavsett när du besöker Loka brunn finns det gott om aktiviteter, så som vattengympa, yoga och zumba. Dessutom är det välutrustade gymmet alltid öppet. Mat, hälsa och träning är tre viktiga hörnstenar i Loka Brunns verksamhet. När gästerna reser hem ska de inte bara må bra utan också ta med sig nyttig och kvalitetshöjande inspiration till vardagen.

Finnhyttan, en konferenslokal med underbar utsikt över Loka Brunns park.


Annons Annons

Heladenna dennatematidning tematidningärären enannons annonsfrån frånEuropean EuropeanMedia MediaPartner Partner Hela

EUROPEAN

EUROPEAN MEDIA PMEDIA ARTNER PARTNER

EUROPEAN

MEDIA PARTNER

EN ROFYLLD STUND

LOVISA ULRIKAS BASTUFLOTTE På Loka Brunn hittar vi bastuflotten Lovisa Ulrika, som ligger förankrad vid Södra Lokens strand. Bastun som har plats för 15–20 personer erbjuder fantastisk utsikt från sina panoramafönster. Kan man avsluta en dag på bättre sätt, än att nybastad njuta av Bergslagens vackra natur?

SMAKERNA I FOKUS

EN VÄLSORTERAD VINKÄLLARES DOLDA SKATTER

I Loka Brunns egen vinkällare finner vi viner från alla världens hörn. Till kvällens meny finns alltid en dryckesrekommendation, framtagen av Lokas kunniga personal, med ambition att skapa en kombination mellan mat och dryck, där smakerna harmonierar perfekt.

TID TILLSAMMANS

VI MÖTS I SOCIETETSHUSET

Stora Societetshuset är den klassiska samlingspunkten på Loka Brunn. I byggnaden från 1913 finns restaurang och salonger. Precis som förr i tiden är det här man möts för att avnjuta mat, dryck och tid tillsammans. Slå dig ner framför brasan, fyll glaset med någonting gott att dricka och utmana en kär vän på en runda sällskapsspel!

53 | SVENSKA SEMESTERSKATTER


Annons Annons

Hela denna tematidning är en annons från European Media Partner Partner

EE U PE EA AN N UR RO OP

MEDIA P NE ER R PA AR RT TN

EUROPEAN

MEDIA PARTNER

VÄSTERVIK OUTDOOR allt från elitsatsning till familjeutflykt

Text: Hanna Engström

Det öppna vidsträckta havet och ett myller av små öar ger kajakpaddlingen dess tjusning. Foto: Sara Winsnes

VÄSTERVIK SATSAR STORT PÅ UTOMHUSAKTIVITETER OCH LOCKAR TUSENTALS MÄNNISKOR SOM GER SIG UT I SKOG OCH MARK. UTMÄRKANDE ÄR KLÄTTRINGEN DÄR MAN HAR VUNNIT INTERNATIONELLT ERKÄNNANDE.

M

ed sitt breda utbud för outdoor attraherar Västervik människor från hela Sverige. Det är en stor kommun med mycket yta, varierat landskap och många möjligheter. Om man vill ut och röra på sig kan man starta mitt i stan eller ge sig ut i skogen. De naturliga förutsättningarna i kombination med eldsjälar som driver olika aktiviteter gör Västervik till en attraktiv ort för utomhusaktiviteter. SMÅ ÖAR OCH HAVSBAND En långsmal skärgård med många små öar och samtidigt en direkt närhet till havsbandet gör att Västervik lämpar sig särskilt väl för kajakpaddling. Det finns många bra leder som både den erfarne som hobbyintresserade paddlaren gärna ger sig ut på. – Många beskriver just kontrasterna – det öppna vidsträckta havet och ett myller av små öar – som det bästa med kajakpaddlingen här, säger Johan Öhrling Elltorp. Runt om i kommunen finns flera uthyrare men också guideföretag som kan ta med paddlare på unika upplevelser. VÄRLDSKÄND INOM KLÄTTRING Bouldering är en gren av klättringssporten och sker oftast på klippblock. Den kan vara mer teknisk och atletisk än annan

klättring då klippblocken oftast inte är mer än några meter höga och kräver mer styrka och teknik än uthållighet. Sporten har vuxit i popularitet både i Sverige och runt om i världen och Västervik står högt i kurs. The Guardian har listat Västervik som en av Europas bästa klättringdestinationer.

HÖG GRANITHALT Utmärkande för Västervik är den stora förekomsten av granitklippor och variationen av stenar och klippblock. Den höga granithalten ger ett bra grepp vid bouldering vilket är en förklaring till att orten lockar tusentals klättrare varje år. – En annan orsak är klättercentret, som flyttades till nya lokaler så sent som förra året, och de entusiaster som lägger ner ett enormt arbete på att ta fram leder och märka upp dem, berättar Johan Öhrling Elltorp, samordnare på Västervik Framåt, som bland annat jobbar med ett outdoornätverk som samlar företag och föreningar inom outdoorsegmentet. VÄSTERVIK OUTDOOR FESTIVAL I början på sommaren bjuder Västervik in till en stor outdoorfestival. I år för femte gången och festivalen har växt till att bara vara en prova-på dag till att bli en stor tävlingshelg. Det är ett

Läs mer och håll utkik på vastervik.com/outdoorfestivalen

bra tillfälle för besökare att prova på olika utomhusaktiviteter och för kommunen att visa upp hela sitt utbud. Här träffar du aktörer inom kajak, klättring, mountainbike, vandring, OCR med mera. Även orientering och dykning står på agendan. På tävlingssidan finns utmaningar för de flesta. Västervik Swimrun är en relativt lättsprungen men samtidigt oerhört vacker swimrunbana som tar löparna från Fiskarehamnen mitt i Västervik ut på vackra Gränsö och tillbaka. På Strandvägen byggs en OCR-bana upp där lagen gör upp i sprinttävlingen Västervik Strongest. Sedan förra året är även löpning på schemat då Skärgådsloppet arrangeras i samband med Outdoorfestivalen. Här får deltagarna åka på till Gränsö Slott för att sedan springa 9 eller 15 km löpning in till målområdet på Strandvägen. I skrivande stund tittar arrangörerna på fler tävlingar så håll utkik på vastervik.com/outdoorfestivalen för senaste nyheterna. I år arrangeras Västervik Outdoor Festival den 6 juni.

En 20 mil lång vandringsled, Tjustleden, löper genom hela kommunen. Foto: Phia Bergdahl

LEDER FÖR

CYKLIST OCH VANDRING

Västervik är en fantastisk kommun att upptäcka på cykel. Just nu ser man över nya leder och kommer ta fram en ny mountainbikeled. I dagsläget finns det en populär bana vid Karstorp för alla mountainbikefantaster och landsvägscykling på Kustlinjen. Det finns också många ställen där man kan hyra cykel. För vandrare finns Tjustleden som 20 mil lång löper genom hela kommunen.

Västervik Swimrun är en bana på 20 km. Här direkt efter 3 km simning. Foto: Nathalie Chavez

VÄSTERVIK

+ Västervik utmärker sig som outdoor destination med främst klättring, kajakpaddling och fiske + Kommunen har ett brett utbud, både i fråga om aktiviteter och olika nivåer + Klättringen, s k bouldering, har vunnit internationellt erkännande + Den 6:e juni 2020 arrangeras Västervik Outdoor Festival då bl a Västervik Swimrun går av stapeln

Fiske är populärt i Västervik, i synnerhet gädda och abborre. Foto: Nathalie Chavez

FISKE FÖR ALLA

Västerviks läge bjuder in till fantastiska möjligheter för outdooraktiviteter.

54 | SVENSKA SEMESTERSKATTER

Gädda och abborre fiskas med fördel i Gamlebyviken. Det finns möjlighet till både enklare och mer avancerat fiske, beroende på vilken nivå man själv befinner sig på. Västervik är en skärgårdsstad och det finns gott om båtar och utrustning att hyra. Likaså är infrastrukturen bra och det finns professionella guider. Sammantaget gör det Västervik till en attraktiv destination för fiske.


Vita stränder och flip-flop moments – närmre än du tror Du behöver inte åka långt för att få en riktigt härlig charterkänsla. Med First Camp kan du uppleva vidsträckta stränder och havsbad, hisnande naturupplevelser och aktiviteter för hela familjen – utan att flyga en enda minut. Vi erbjuder över 40 destinationer från norr till söder för dig att välja bland, vilket gör oss till Nordens största campingkedja. Hitta din bästa campingplats, upptäck våra stugbyar eller planera din roadtrip redan nu, på firstcamp.se. Välj Flex när du bokar – då kan du avboka fram till kl. 15 dagen innan ankomst!

First Camp Åhus-Kristianstad

Boka din svemester nu på firstcamp.se! Psst! Gå med i vår medlemsklubb First Camp Club och få 10% återbäring på dina bokningar online. Ladda ner vår app och följ dina poäng, erbjudanden och rabatter!


Annons Annons

Hela denna denna tematidning tematidning är är en en annons annons från från European European Media Media Partner Partner Hela

EUROPEAN

EUROPEAN MEDIA PAR TNER MEDIA PARTNER

EUROPEAN

MEDIA PARTNER

SEMESTERTRENDEN

SOM TAGIT SVERIGE MED STORM

F

ler och fler upptäcker charmen med campingsemester. Det finns någonting lockande i friheten att resa var man vill och följa vägen mot nästa äventyr. Njut av sol och semester, bo i husvagn eller få plats med hela familjen i stugbyar med parkering utanför dörren, och varva härliga bad med roliga aktiviteter och utflykter. Det finns många sätt att campa på. Oavsett om du slår upp ditt tält på en vildmarkscamping eller njuter av komforten på en campingplats som erbjuder restaurang, pool och aktiviteter för både stora och små, kommer du att skapa minnen för livet.

ATT SEMESTRA NÄRA HEMMAPLAN HAR BLIVIT ALLT MER POPULÄRT. ”HEMESTERTRENDEN” INNEBÄR ATT DU SEMESTRAR HÅLLBART OCH KLIMATSMART, SAMTIDIGT SOM DU FÅR VACKER NATUR, GEMENSKAP OCH ROLIGA ÄVENTYR I ETT. Text: Julia Saaf

Våra bästa nybörjartips

Gör dig redo att träffa nya vänner: Campare är i regel sociala och snicksnackar gärna med grannen på andra sidan tomten. Dessutom sträcker man gärna ut en hjälpande hand ifall man behöver hjälp.

Välj en campingplats som passar dig: Är du ute efter en naturupplevelse nära elementen eller femstjärnig lyx? Fördelen med camping är att det finns ett stort utbud att välja på.

First Camp är Nordens största campingkedja med över fyrtio destinationer i Sverige och Danmark. Oavsett var och hur du väljer att bo har du nära till allt du kan tänkas behöva för en härlig semester. Platserna är noga utvalda, med trevliga stugbyar och tomter i fin natur och med aktiviter för både stora och små, så att din campingupplevelse ska bli den bästa. Här tipsar vi om några destinationer för din nästa campingupplevelse:

Boka i förväg: Det är populärt att campa, därför är det säkrast att förboka sin plats på campingen. Det är ett härligt sätt att planera äventyret på.

Ta med grillen: Att grilla hör sommaren till. När kvällen närmar sig börjar den härliga lukten från kolgrillar att sprida sig över varje campingplats i landet. Det vill du inte missa.

RÅÅ VALLAR – HELSINGBORG

EN SKÅNSK SOMMARIDYLL Campingen Råå Vallar-Helsingborg ligger alldeles vid vattnet med vacker utsikt över Ven och Danmark. Här finns en härlig, långgrund badstrand och även pooler med relaxavdelning och jacuzzi. För barnen finns även en barnbassäng, samt lekplats, hoppborg och barnklubb. Du kan också spela äventyrsgolf och utforska den vackra naturen på cykel. Campingens läge är dessutom perfekt om du vill ta båten över och utforska Helsingör och passa på att njuta av havsluften. Här finns stugor och tomter för husvagn, husbil eller tält, med restaurang och butik

Läs mer och boka din vistelse på firstcamp.se

56 | SVENSKA SEMESTERSKATTER

inom promenadavstånd. Om du vill kan du göra ett besök i Helsingborg centrum som bjuder på trevliga restauranger, shopping och kulturella aktiviter. Du kan också ta bilen genom Skånes vackra landskap till sevärdheter och turistmål. Vid Fredrikdals friluftsmuseum och botaniska trädgård får du lära dig mer om Skånes djur och historia. Sofieros slott och slottsträdgård som ligger vacker beläget vid Öresund är också värt ett besök. Inomhusdjurparken Tropikariet är en rolig utflykt för stora och små där ni kan vandra i regnskog och besöka lemurer.


Annons Annons

Heladenna dennatematidning tematidningärären enannons annonsfrån frånEuropean EuropeanMedia MediaPartner Partner Hela

EUROPEAN

EUROPEAN MEDIA PMEDIA ARTNER PARTNER

EUROPEAN

MEDIA PARTNER

KOLMÅRDEN – NORRKÖPING

ÄVENTYR FÖR BARNFAMILJEN

First Camp Kolmården-Norrköping bjuder på spännande upplevelser för hela familjen. Här bor du i en naturnära stuga, i husbil, husvagn eller tält, och har nära till lekplats, restaurang och butik. Endast några kilometer från campingen finns Nordens största djurpark med tigrar, hajar och delfiner. Bamses värld med alla dess figurer är också en favorit för de små. Förutom djurparken finns här även de omkringliggande Kolmårdsskogarna där du njuter av vandringsleder i vacker natur med utsikt över vattnet. Campingen ligger vid den vackra Bråviken och området är även fint att utforska på hjul om du vill hyra cykel eller segway. Här kan du även spela minigolf och när vädret är som vackrast finns en härlig badstrand. Den som vill känna på lite extra puls kan ta en tur i höghöjdsbanan eller prova klippklättring i Glotternskogen. Om du vill göra en utflykt ligger Tom Tits Experiment och Steneborgs vackra slottsrutin en biltur bort.

NICKSTABADET – NYNÄSHAMN

ENDAST 50 MINUTER FRÅN STOCKHOLM

På Nickstabadet-Nynäshamns camping njuter du av sol och bad vid Nickstavikens härliga, långgrunda sandstrand. Här finns brygga, hopptorn och vattenrutschbana. Den som vill ta sig ut på vattnet och känna lugnet kan hyra en kanot eller en kajak. Här upplever du vacker, rogivande natur samtidigt som campingen bara ligger en knapp timme ifrån Stockholm. Växla bad med vandring, cykling, minigolf eller med någon annan rolig aktivitet. Här finns också butik, café och restaurang. Du kan välja att bo i husvagn, husbil, tält, stuga eller hyra ett rum. Från Nynäshamn går färjorna till Gotland vilket gör det perfekt för en övernattning. Här i den vackra kuststaden kan du också besöka museum och fina naturreservat samt åka ut på en båttur och utforska den skärgården.

OM FIRST CAMP –Nordens största campingkedja –First Camp Club – förmåner för dig som är medlem, upp till 10% återbäring –Boka med flex – boka med flexpris och du kan avboka fram till kl. 15 dagen innan ankomst –First Camp finns i Sverige och Danmark

57 | SVENSKA SEMESTERSKATTER


Annons Annons

Partner Hela denna tematidning är en annons från European Media Partner

E U REOUPREOAPNE A N

MEDIA MEDIA PAR EN RE R PT AN RT EUROPEAN

MEDIA PARTNER

UPPLEV MER MED VÄSTERBOTTEN EXPERIENCE Vacker och vidsträckt natur, norrländska delikatesser, rik kultur och fartfyllda äventyr – Västerbotten har mycket att bjuda på. Västerbotten Experience guidar dig till de bästa smultronställena. Text: Hans-Peter Öhman

V

ästerbotten är stort, och det kan vara svårt att

veta var man egentligen ska börja. Var ska man bo, vad finns det att göra, vad får jag inte missa? Med Västerbotten Experience kan du få uppleva det bästa av Västerbottens natur och kultur. Västerbotten Experience är ett kvalitetssigill som utfärdas av Region Västerbotten och som finns på ett antal olika besöksmål runt om i Västerbotten. Det är inte lätt att kvala in på listan utan det krävs att man uppfyller en rad kriterier som bygger på Global Sustainable Tourism Councils kriterier. Arbetsmetoden har utvecklats med stöd av EU:s regionala fonder.

Läs mer på visitvasterbotten.se

58 | SVENSKA SEMESTERSKATTER


Annons Annons

Hela Heladenna dennatematidning tematidningärären enannons annonsfrån frånEuropean EuropeanMedia MediaPartner Partner

EE UU RROOPPEEAANN

MEDIA MEDIA P PAARRT TNNEERR EUROPEAN

MEDIA PARTNER

Allt du upplever under en Västerbotten Experience ska karakteriseras av Västerbottens livsstil och ge dig så mycket Västerbotten som möjligt under ditt besök.

VAD STRÄVAR VI EFTER FÖR EN VÄSTERBOTTEN EXPERIENCE?

B

ra tillgänglighet och restider Det ska vara enkelt och smidigt, och rimliga restider, även för utländska gäster att ta sig hit. Det ska också vara enkelt att hitta information och boka. Boende med internationell standard Rummen är av god standard och kvalitet. Restaurang med lokal mat Restaurangen erbjuder lokala råvaror och serverar lokala rätter. Natur- och kulturupplevelser Gästerna kan uppleva natur och kultur; till fots, på skidor eller cykel, i farkost, på hästrygg eller bakom hundar. Leder är uppmärkta och det ska finnas relevant information. Nischade upplevelser Ställen kan specialisera sig på upplevelser som till exempel cykling, vandring eller fiske, men det finns ett basutbud anpassat för säsong. Dessa verksamheter ska vara förebilder inom miljöhänsyn, klimatsmarta lösningar och lokalt ansvarstagande. En Västerbotten Experience ska ge dig

Upplev så mycket äkta Västerbotten som bara möjligt.

boende, mat och/eller aktiviteter som karakteriseras av hållbarhet i alla led. Inom dessa verksamheter värnar man om natur och kultur, och tillagar mat på lokala råvaror. Allt du upplever ska karakteriseras av Västerbottens livsstil och ge dig så mycket Västerbotten som möjligt under ditt besök. Just nu ingår ett fyrtiotal verksamheter i Västerbotten Experience och fler är på väg. Här är några av dem: AMMARNÄS GUIDECENTER Den charmiga byn Ammarnäs är känd för sitt harr- och öringfiske. Guidecenter tar dig med till de bästa vattnen, oavsett om du är erfaren eller nybörjare är det hit du vänder dig för att få ut det mesta av din fiskeupplevelse. I Ammarnäs kan du även njuta av fjällvandring och löpning, kulturarv, och andra härliga naturäventyr. Vandra längs Kungsleden eller Ammarnäs närleder och andas in den friska luften medan du njuter av en slående utsikt. Du kan också hyra mountainbike och utforska den naturen på hjul. Guidecenter hjälper dig med allt vad du behöver och tar dig gärna med på en guidad tur. Här bor du enkelt på camping eller i stuga, eller på ett lyxigt och

varit ett stationshus som stängdes i slutet av 60-talet. Platsen är som gjord för att bara vara och ta det lugnt, att njuta av kusten och den vackra naturen. Här hälsas du välkommen av Paula och Fred som driver vandrarhemmet med devisen att det ska kännas personligt och modernt, men med inslag av det förflutna.

bekvämt hotell. I bistron kan du njuta av till exempel en hamburgare gjord på nöt- och renkött, eller en klassisk Fiskarns pasta med glass och varma hjortron till efterrätt. OLOFSFORS BRUK Olofsfors bruk grundades 1762 och är ett av Sveriges mest välbevarade järnbruk. Här vandrar du på en vacker plats rik på historia och där det har producerats järn i mer än 250 år. Järnmalmen utvanns från gruvor i Uppland och Bergslagen och de färdiga produkterna exporterades till Europa. Järnverket har fått status som kulturarv och lockar såväl turister som dagliga gäster. Här kan du gå på guidade turer och utställningar, och vara med på aktiviteter där du får lära dig mer om brukets historia. Här finns även restaurang och café, samt boende. På sommaren passar också flera välkända konstnärer på att ställa ut sina verk här. LOTSHUSET I JÄRNÄSKLUBB Längst ut på Västerbottens kust, i den lilla fiskebyn Järnäsklubb, ståtar det lilla vandrarhemmet Lotshuset med sitt karakteristiska torn. Byggnaden har tidigare

Fiskebyn Järnäsklubb. Foto: Gunilla Gustafsson

59 | SVENSKA SEMESTERSKATTER

FORSKNÄCKARNA Forsknäckarna är ett upplevelseföretag som tar med dig på ett äventyr för hela familjen. Forsknäckarna älskar forsränning och att få dela med sig av den roliga och intensiva upplevelsen som det innebär. Här färdas ni på en spännande, och lite blöt, tur längs Vindeläven, en av Europas sista orörda älvar. Forsknäckarna anordnas även andra naturupplevelser för både stora och små. Här kan in även sova över i skogskojor och njuta av en middag, tillagad av en kock över öppen eld, i Lappkåtan i facklornas sken. SWENATURE Swenature ger dig naturupplevelser med norrländsk kryddning. Följ med på laxfiske i Skellefteåälven med en privat guide och njut av lugnet och den vackra rogivande naturen – en perfekt avkoppling från den stressiga vardagen i staden. Bara fem minuter från centrala Skellefteå når du här ett urbant storviltfiske. På någon av holmarna stannar ni till och kokar kaffe och får smaka på norrländska läckerheter. Du kan också följa med på en naturguidning längs älven. Paddla nära alla öarna, njut av den frodiga naturen och kom nära skrattmåsar, gräsänder och kanske en och annan gädda. På Rovön njuter ni av en ekologisk/närproducerad lunch på älvstranden.

Videälvens porlande stränder är känt för stora öringar och finfina harrar.


5 resmål du aldrig glömmer Visst är det härligt att upptäcka nya platser och kulturer? Asien är för många förknippat med solsemester i Thailand, men planetens största kontinent har naturligtvis mer att erbjuda i form av sevärdheter och aktiviteter. Här listar Lotus Travel – Sveriges främsta researrangör av resor till Asien – några tips som inspiration till din nästa upplevelse!

Japans kontraster

Japan är ett land fyllt av kontraster. Här möts en rik, traditionsstyrd historia med det hypermoderna, urbana och framåtskridande samhället och tillsammans skapar de ett lapptäcke av upplevelser och intryck. Gör dig redo för äventyret. Från Kyotos tempel till Tokyos skyskrapor – via en mättande skål med ramen. Läs mer om Japans kontraster på sida 13.

Klassiska Kina

Magnifika kulturskatter, storslagen natur, pulserande metropoler, pittoreska byar och flera av världshistoriens mäktigaste byggnadsverk. Kina har något för alla smaker. Du får uppleva Kinas mest berömda och storslagna sevärdheter. I Peking ser vi Förbjudna staden och Kinesiska muren i kombination med modern arkitektur. Xian bjuder på en rik historia och den storslagna Terrakottaarmén, medan Guilin och Yangshuo visar oss södra Kinas vackra sockertoppsberg och smaragdgröna risfält. Läs mer om Klassiska Kina på sida 12.

Nepal & Bhutan – Bergens Land

Följ med på en resa till två av världens mest spännande och outforskade länder, Nepal och Bhutan. Upplev de magnifika bergen men även den nepalesiska kulturen och gästfriheten när vi gör lättare vandringar på landsbygden i Katmandudalen. I Bhutan upplever vi storslagna tempel för att sedan äta lunch hos en familj på landsbygden i vackra Haa. Naturligtvis besöker vi klostret Taktsang som ser ut att klänga sig fast längs med bergväggen. Läs mer om Nepal & Bhutan – Bergens Land på sida 12.

Klassiska Vietnam

Åk med till Vietnams mest omtyckta platser! Resan inleds i Hanoi, följt av det storslagna skärgårdslandskapet Halong. Vi gör ett exklusivt familjebesök i kejsarstaden Hue och lär oss laga läcker vietnamesisk mat i charmiga Hoi An. I Ho Chi Minh City åker vi på en båttur längs en av världens längsta floder, Mekong. Resan avslutas med sol och bad på paradisön Phu Quoc. Läs mer om Klassiska Vietnam på sida 13.

Natursköna Georgien

Kaukasusbergens storslagna vyer hälsar dig välkommen. Möt en av Europas mest natursköna platser. Det fascinerande landet erbjuder en intressant historia men framförallt en välkomnande och varm kultur. En resa till Georgien bjuder på ett nytt spännande kök och en av världens vackraste små huvudstäder. Ditt nya drömresmål väntar. Läs mer om Natursköna Georgien på sida 13.

LOTUS TRAVEL: Med upplevelsen i fokus arrangerar Lotus Travel guidade gruppresor, temaresor och skräddarsydda resor till Asien. Alltid med målsättningen att presentera de allra största sevärdheterna, men också det genuina, det som finns bakom det uppenbara. Med stort engagemang, värme och kunskap vill vi hjälpa dig att uppleva ännu mera på våra resmål. www.lotustravel.se | 08-545 188 40

Profile for European Media Partner

Analys #41 Reseguiden  

Distributed with Dagens Nyheter on the 29th of January 2020

Analys #41 Reseguiden  

Distributed with Dagens Nyheter on the 29th of January 2020