Page 1

ANNONS

HELA DENNA TEMATIDNING ÄR EN ANNONS FRÅN EUROPEAN MEDIA PARTNER

OKTOBER 2019 | NR 33

Medföljer som bilaga i Dagens Nyheter oktober 2019

ANNONS CONTENT WITH A PURPOSE

ANALYS

RESEGUIDEN

INFÖR DIN DRÖMRESA | SEMESTER UTOMLANDS | SE UPP I BACKEN! | EN RIKTIG SVEMESTER | JULINSPIRATION

Unika resor med VINTERSÄSONG upplevelsen i fokus! PÅ INGÅNG 2019 / 2020

Läs mer på sida 12

SKIDSEMESTER – SE UPP I BACKEN MED ÖPPNA SINNEN PÅ UTLANDSSEMESTER PÅ SVEMESTER GENOM LANDET INSPIRATION TILL VINTERNS UNDERHÅLLNING


Annons

Hela denna tematidning är en annons från European Media Partner

CONTENT WITH A PURPOSE

Höst i Polen

Spa-paket fr

1475 :-/p

I priset ingår: • överfart med hyttplats t/r på Polonia eller Skania • måltider ombord: frukostbuffé eller dagens lunch • en övernattning med frukost på Radisson Blu i Szczecin • 1 x massage och 2h relax i wellnessavd. på Baltica Wellness & Spa

Hotellpaket fr

1100 :-/p

I priset ingår: • överfart med hyttplats t/r på Polonia eller Skania • måltider ombord: frukostbuffé eller dagens lunch • en övernattning med frukost på valt hotell

Fler erbjudanden hittar du på unityline.se

Unity Line Limited Filial Sverige, Bornholmsgatan 8C, SE 271 39 Ystad, groups@unityline.se

Golfpaket fr

1415 :-/p

I priset ingår: •överfart med hyttplats t/r på Polonia eller Skania •måltider ombord: frukostbuffé eller dagens lunch •en övernattning med frukost på valt hotell •en greenfee

Information och bokning 0411-55 69 78


ANNONS

HELA DENNA TEMATIDNING ÄR EN ANNONS FRÅN EUROPEAN MEDIA PARTNER

OKTOBER 2019 | NR 33

Medföljer som bilaga i Dagens Nyheter oktober 2019

ANNONS CONTENT WITH A PURPOSE

ANALYS

RESEGUIDEN

INFÖR DIN DRÖMRESA | SEMESTER UTOMLANDS | SE UPP I BACKEN! | EN RIKTIG SVEMESTER | JULINSPIRATION

2019 / 2020

VINTERSÄSONG PÅ INGÅNG

SKIDSEMESTER – SE UPP I BACKEN MED ÖPPNA SINNEN PÅ UTLANDSSEMESTER PÅ SVEMESTER GENOM LANDET INSPIRATION TILL VINTERNS UNDERHÅLLNING


Annons Annons

Hela denna tematidning är en annons från European Media Partner Partner

CONTENTWITH WITH CONTENT PURPOSE A APURPOSE

SEMESTERN SKA VARA ROFYLLD, HÄRLIG OCH GE OSS EN MÖJLIGHET ATT LADDA VÅRA BATTERIER. MEN UTAN TILLRÄCKLIGT SKYDD MOT SJUKDOMAR KAN DRÖMSEMESTERN SNABBT FÖRÄNDRAS TILL EN MARDRÖM. ATT SKYDDA SIG ÄR ENKLARE ÄN VAD MAN TROR.

UTAN SKYDD KAN SEMESTERN BLI EN MARDRÖM sveavaccin.se

4 | INFÖR RESAN


Annons Annons

Hela Heladenna dennatematidning tematidningärären enannons annonsfrån frånEuropean EuropeanMedia MediaPartner Partner

CONTENT WITH A PURPOSE

TURISTDIARRÉ KAN FÖRSTÖRA SEMESTERN ”Turistdiarré” är samlingsnamnet på en diarrésjukdom som kan orsakas av olika bakterier och deras toxiner. Vaccinet Dukoral, som är ett koleravaccin, har med största sannolikhet också effekt på en av dessa bakterier, nämligen LTETEC, vars toxin liknar kolerabakteriens.

JAPANSK ENCEPHALIT KAN VARA DÖDLIG – MEN ATT SKYDDA SIG ÄR ENKELT

Ofta drabbas man under semesterns början och sjukdomsförloppet håller sig runt tre dagar. Det kan absolut vara obehagligt, men är man frisk och vid god vigör finns det ingenting att oroa sig för.

Japans Encephalit är en form av hjärninflammation som kan ge allvarliga konsekvenser för den som blir smittad. Sjukdomen är vektorburen – den smittar alltså mellan djur och människor via myggor.

VAR KAN JAG SMITTAS?

Turistdiarré orsakad av LT-ETEC förekommer överallt men speciellt i Afrika, Sydamerika. Bakterien förekommer också i Asien, men där är den inte lika vanlig.

HUR SKYDDAR JAG MIG?

Här kommer några tips som gör risken mindre: – Ät mat med stor omsättning, det vill säga så nylagad som möjligt. Maten skall se god ut, lukta gott och naturligtvis, smaka gott. – Om du vill minska risken för diarrésjukdom, men speciellt om du tillhör en riskgrupp, t.ex. är gravid, har diabetes eller någon annan tillstånd där en diarrésjukdom kan vara förenat med risker, kan man ta Dukoral.

UNDVIK SMITTA – MED MYGGSKYDD Myggor är, utan att veta om det själva, naturliga och effektiva sjukdomsbärare.

Är man över 2 300 meters höjd har man kommit över mygg-gränsen, men på de flesta andra platser finns risken att bli stucken av dem. Myggor kan bära på många sjukdomar, bland annat Japansk encephalit, och malaria som är en allvarlig och ibland dödlig sjukdom. Den orsakas av encelliga parasiter men sprids via myggor som för över parasiterna till människor via stick. En annan allvarlig sjukdom man behöver skydda sig mot är Denguefeber. Även denna sjukdom smittar via myggor. Som insjuknad får man influensaliknande symptom. Sjukdomen går ofta över av sig själv inom en vecka, men kan bli livshotande och kräva sjukvård. – Försök att hålla dig undan mygg i så stor utsträckning som

5 | INFÖR RESAN

möjligt. Genom att sova under myggnät slipper man obehagliga överraskningar nattetid, men det gäller även att vara skyddad under dagtid. Ett effektivt myggmedel är bästa skyddet mot moskiter och insekter. Moskito Guard skyddar mot bitande och blodsugande insekter både i Sverige och under semestern utomlands. Myggmedlet är skonsamt mot huden eftersom det inte innehåller DEET. Det aktiva ämnet, Saltidin har ett längre och bättre skydd än många myggmedel på marknaden. Insektsmedlet återfuktar huden, kladdar inte, är vattenfast och har en behaglig doft. Moskito Guard har bevisad effekt mot stickande och blodsugande insekter världen över. Den erbjuder skydd mot så väl myggor, knott och sandflugor. Medlet minskar också risken för fästingbett under fyra timmar.

En del får endast lindriga symptom som huvudvärk och feber medan det hos en del går vidare till en hjärninflammation med hög feber, kramper, förvirring och andra symptom från nervsystemet. Den kan även leda till döden. Det rekommenderas att man vaccinerar sig om man kommer vistas en längre tid i länder där sjukdomen förekommer eller upprepade gånger reser till Asien, så kallad ackumulerad restid. Det gäller så väl vuxna, ungdomar och barn i åldern två månader och uppåt.

VAR ÄR RISKEN STÖRST ATT BLI SMITTAD?

Japans Encephalit finns i Asien bland annat i länder där vi turistar till exempel Thailand och Indien. Eftersom de smittbärande myggorna trivs bäst runt grisar är smittorisken högre på landsbygden är i storstäder.

HUR SKYDDAR JAG MIG?

Japansk encephalit är en väldigt allvarlig sjukdom, men med bra myggskydd och vaccin är man trygg. – Undvik att bli stucken av mygg. Det gör du lättast genom att använda myggnät och myggmedel. För barn under tre år finns det ”klisterlappar” indränkta med naturliga myggrepellerande oljor värda att prova. – Det rekommenderas att man vaccinerar sig med Ixiaro innan avfärd. Vaccinet tas i två doser med en till fyra veckors intervall beroende på ålder och efter det har man immunitet i cirka två år. Behöver man resa igen räcker det med en dos till för tio års immunitet.


Annons

Hela denna tematidning är en annons från European Media Partner

CONTENT WITH A PURPOSE

RESEGUIDEN

SOLSEMESTER ELLER VINTERÄVENTYR? Pudersnö, termobyxor och varm choklad eller vita stränder, sightseeing och nya kulturer? När vintersäsongen närmar sig ställs vi inför två viktiga val: Pudersprutande skidresa eller kortärmad solsemester på varmare breddgrader. Oavsett var du reser är en sak säker: Vi växer som människor av att resa och besöka nya platser, människor och kulturer. Äventyret ligger hela tiden framför oss – i en flodbåt, längs regnskog och mangroveträd någonstans i Borneo – eller i en hundsläde i det dramatiska fjällandskapet vid Vindelberget i Västerbotten. Välkommen till den tredje upplagan av Reseguiden – en kampanj från European Media Partner som distribueras tillsammans med Dagens Nyheter. Tillsammans med våra samarbetspartners har vi noga valt ut destinationer, äventyr och aktiviteter som hör den svenska vintersäsongen till. Hela kampanjen är sponsrad av företag som har specialiserat sig på att skapa din drömresa och ge dig minnen för livet. Oavsett om du åker till solen eller susar ner för skidbacken – ta hand om dig själv och de du håller nära. När vi är tillsammans med de vi tycker om, är varje dag som semester.

INNEHÅLL

Utlandssemester

Julaktiviteter

Vinterdestinationer

Inför resan

Hemestra!

4

11

26

36

44

ANALYS #33 Tobias Dybdal tobias.dybdal@europeanmediapartner.com VD: Fredrik Thorsson Försäljningschef: Johan Sollevi Chief Content Officer: Mats Gylldorff Redaktör: Hans-Peter Öhman Grafisk formgivning: Petra Danielsson Redaktionsassistent: Max Olsson Campaign Manager:

Text:

Mats Gylldorff, Max Olsson & Hans-Peter Öhman Sida3+Framsida:

Montage - Ian Iankovskii & Christophe Laurenceau Bilder s.6:

Dagens Nyheter, oktober 2019 Bold Printing, Stockholm, Bold Printing, Borås, Daily Print, Umeå Med reservation för ev. tryck- och färgfel. Distribution: Tryck:

Priscilla Du Preez, Arthur Edelman, Tom Barrett, Dmitriy Karfagenskiy & Unsplash

6 | INLEDNING

CONTENT WITH A PURPOSE

European Media Partner International AB Hamngatan 4, 211 22 Malmö Tel: 040-620 51 00 Email: info@europeanmediapartner.com www.europeanmediapartner.com

European Media Partner är specialister på content marketing. Vi hjälper företag att nå en exakt målgrupp genom skräddarsydd media. Vi distribuerar relevant information av högsta kvalitet som med genomtänkta och aktuella ämnen i fokus skapar och erbjuder rätt mediaexponering åt våra kunder.


Hela denna tematidning är en annons från European Media Partner Partner GlaxoSmithKline AB, Tel 08-638 93 00 | SE/TH/0002/16e

Annons Annons

CONTENTWITH WITH CONTENT PURPOSE AAPURPOSE

GSK – SPONSRAD ARTIKEL

G T

TÄNK PÅ ATT SKYDDA DIG OCH FAMILJEN

uide: No Printing Process: Offset 40368

MOT BÅDE HEPATIT A OCH B

Size: 420x297mm Pages: 1 Colors: C M Y K (4 Colors) Native File: Indesign CC Windows Generated in: Acrobat Distiller XI

Travel Vaccines_148x210_SE-9227667

Tänk på att ENLIGT skydda dig och familjen mot både hepatit TICKETS SIFOUNDERSÖKNING PLANERAR NÄSTAN VARANNAN SVENSK (46 PROCENT)A och B ATT RESA UTOMLANDS I VINTER, VILKET ÄR EN ÖKNING MED 8 PROCENTENHETER JÄMFÖRT MED FÖR TVÅ ÅR SEDAN, VINTERN 2016/2017. TROTS EN REKORDVARM SOMMAR ÄR DET SOL OCH VÄRME SOM LOCKAR, OCH KANARIEÖARNA SAMT THAILAND DOMINERAR I ANTAL BOKNINGAR.

Riskområden för A och B som finns Hans-Peter Öhman leverinfektioner Hepatit AText: och Bhepatit är allvarliga

Vaccinera dig minst

i stora delar av världen, även här i Europa.

4

Hepatit A smittar via mat, dryck och dålig handhygien. Trots att du är försiktig, kan det vara svårt att undvika risk för smitta.

veckor innan resan

Hepatit B smittar via blod och vid sexuell kontakt. Det finns risk att smittas i situationer du själv inte kan råda över, till exempel olyckor.

Vaccinera dig mot hepatit A och B, så är du skyddad. Och gör det 4 veckor innan resan! Vill du veta mer, kontakta en vaccinationsmottagning.

GLAX 1033 annons_TUI-magasin_215x280_181210.indd 1

2018-12-10 13:48

SE/TWI/0001/19, jan19

RISKOMRÅDEN FÖR HEPATIT A OCH B Förhöjd risk för hepatit A och B Förhöjd risk för hepatit A Förhöjd risk för hepatit B Låg risk för hepatit A och B

Cutterguide: No Printing Process: Offset GD: SV 40368

Ref.: http://apps.who.int/ithmap/, dec 2013 Viral Hepatitis, July 2010, Volume 18:2

Tänk på att skydda dig och familjen mot både hepatit A och B

D

10161_D5.indd 1

Size: 420x297mm Pages: 1 Colors: C M Y K (4 Colors) Native File: Indesign CC Windows Generated in: Acrobat Distiller XI

en tydligaste trenden är dock ökningen av upplevelseintensiva långresor. När många resmål lockar färre svenska resenärer går till exempel vandrings-, kryssnings-, rundoch safariresor mot strömmen, och ökar antalet bokningar kraftigt. Till Sydafrika ökar bokningarna med 67,5 procent inför vinterns resor. Även Mauritius, Gambia och Vietnam lockar rekordmånga svenskar i vinter. Det är aldrig roligt att bli sjuk under semestern. Särskilt tråkigt är det att smittas av hepatit – en allvarlig sjukdom som inte är så vanlig att drabbas av i Sverige, men som kan smitta turister utomlands.

SE/VAC/0018/15(1), 201801

VAD ÄR HEPATIT? Hepatit är en akut infektionssjukdom i levern orsakad av hepatitvirus. Det finns fem olika virus, de går under benämningarna A, B, C, D och E. Hepatit A och B kan förhindras genom vaccinering. Därför att det viktigt att du skyddar dig innan du ger dig ut på resa. Hepatit A och B är vanliga sjukdomar i stora delar av världen, även i Europa. Under en vanlig livslängd kan det bli många

Riskområden för hepatit A och B

smittad av gulsot och epidemisk hepatit, resor och det är sannolikt att du besöker alltså hepatit A. regioner med medelstora eller förhöjda Hepatit A överförs via mat och dryck. risker att få Hepatit A och B. Bristande hygien ökar risk för smitta och Vaccinera dig mot hepatit A och B, så Förhöjd förveckor hepatit A ochsjukdom. B Den risken är påtaglig i många är du skyddad. Gör det helstrisk fyra Förhöjd risk för hepatit A resmål i Sydostasien. innan du reser! Förhöjd risk för hepatit B Risken för att bli smittad av hepatit B Låg risk för hepatit A och B är mer omväxlande och ibland oväntad. HUR SMITTAR HEPATIT A? Ref.: http://apps.who.int/ithmap/, dec 2013 Viralmat, Hepatitis, July 2010, 18:2 Det är en sjukdom som smittar genom Hepatit A smittar via dryck ochVolume dålig oskyddat sex, men du kan utsätta dig för handhygien. Trots att du är försiktig, kan risk på andra sätt också. Till exempel om det vara svårt att undvika risk för smitta. du får manikyr, piercar dig eller råkar ut för oförutsedd olycka. HUR SMITTAR HEPATIT B? Hepatit B kan leda till kronisk inHepatit B smittar via blod och vid sexflammation i levern. Det kan vara en uell kontakt. Det finns risk att smittas i sjukdom du får bära på i resten av ditt situationer du själv inte kan råda över, till liv. Därför bör du överväga att vaccineexempel vid sjukhusbesök och olyckor. ra dig även mot hepatit B, för att vara på den säkra sidan.” VILKA VACCINATIONER BEHÖVS Om du ska vara borta under en längre FÖR EN RESA TILL SYDOSTASIEN? tid, rekommenderar Lars att du även Frågan är ställd till Lars Lindqvist, vaccineras mot japansk encefalit. professor och överläkare på Infektionskliniken, Karolinska Universitetssjukhuset För mer information om hepatit A och B och han svarar följande: B ochA ochvaccination inför resa, kontakta en ”Sydostasien är ett vanligt resmål.Förhöjd risk för hepatit Förhöjd risk för hepatit A risk för hepatit B vaccinationsmottagning! Över 400 000 svenskar reser faktisktFörhöjd till Låg risk för hepatit A och B Thailand varje år. Det är också ett resmål där du utsätter dig för risken att bli

Vaccination ger effektivt långtidsskydd mot både hepatit A och B. Därför är det viktigt att inte bara tänka på den närmast förestående resan.

DU BEHÖVER INTE ÅKA LÅNGT FÖR ATT ÅKA DIT.

2/15/2018 8:29:19 PM

7 | INFÖR RESAN

8:29:19 PM

Vi svenskar reser alltmer och allt längre bort. Då är det lätt att börja känna sig hemtam lite varstans i världen och tro att resandet inte är förknippat med några risker. Men som du ser på kartan här ovan behöver du inte resa långt bort för att riskerna ska öka för hepatit A och B.

Ref.: http://apps.who.int/ithmap/, dec 2013 Viral Hepatitis, July 2010, Volume 18:2

Travel Vaccines_700x500_GSKDC-SWE-PT-2017-10161_D5.indd 1

GSK, 08-638 93 00

TÄNK LÅNGSIKTIGT!2/15/2018


Hela Hela denna denna tematidning tematidning är är en en annons annons från från European European Media Media Partner Partner

CONTENT WITH CONTENT WITH A PURPOSE A PURPOSE

Foto: Elvis

Annons Annons

ÄVENTYRET

LIGGER FRAMFÖR DIG Visst är vi många som drömmer om mer äventyr i den annars rätt vanliga vardagen? Att kunna kombinera det med ett spännande arbete och roliga kollegor kan kännas som en svår nöt att knäcka. Att säsonga på unika platser runt om i landet, har blivit mer och mer populärt, både hos nyfikna ungdomar och helt vanliga medelålders veteraner som vill prova någonting nytt. Deras gemensamma nämnare: Nästa äventyr ligger framför dem. Hur tar man då första steget till att komma iväg? Hur kommer man in i branschen? Vi rätar ut alla dina frågetecken! Text: Hans-Peter Öhman

sasongspersonal.se

VILKA ÄR DE STÖRSTA FÖRDELARNA MED ATT ARBETA SOM SÄSONGSPERSONAL? En snabb karriär! När man säsongsarbetar i besöksbranschen kommer man till en arena där den som visar framfötterna har god chans att göra snabb karriär. Ingredienserna som gör att man snabbt växer in i sin roll är, högt tempo från start, kasta sig på nya uppgifter och ta ansvar direkt. Med en fylld kunskapsryggsäck kan du klättra på karriärstegen snabbare än du hinner säga ”Mat i luckan!” Att ena säsongen jobba som kock för att sen kanske stå som souschef säsongen efter är inte helt omöjligt om du har rätt driv! Snabb erfarenhet! Det tar inte särskilt lång tid att bli en erfaren säsongare. Efter ett år har du garanterat lärt dig ett hantverk du kan bygga vidare och till slut bli mästerlig på.

8 | INFÖR RESAN

Äventyret är aldrig långt borta! Anläggningarna där man arbetar är byggda kring upplevelser, både vinter och sommar. Som säsongare har du möjligheten att plocka russinen ur den kaka som är destination Sverige. Glöm inte att njuta av allt det vackra och härliga. Man måste få ha roligt också! Ett liv på resande fot! Får du också kli i benen av tanken på att sitta på samma kontor i resten av ditt liv? Testa en säsong för att smaka på äventyret som mixas med fantastiska miljöer, minnen och gemenskap. Det är lätt att tro att säsongsarbete bara är för ungdomar men det är helt fel. Det finns ett brett åldersspann bland de som säsongsarbetar. Det är ganska vanligt att man hoppar på ett säsongsäventyr när barnen har flyttat hemifrån eller tar ett sabbatsår utan att förlora inkomst och man vill testa på någonting nytt och spännande!


Annons Annons

Hela Heladenna dennatematidning tematidningärären enannons annonsfrån frånEuropean EuropeanMedia MediaPartner Partner

VAR KAN MAN SÄSONGSARBETA? Det finns gott om anläggningar över hela Sverige. Både stora anläggningar med aktiviteter, service och restauranger för hela familjen, och lite mindre, mysiga resmål där den intima servicen ligger i fokus. Beroende på säsong och anläggningens inriktning finns många roliga tjänster att söka: Allt från klassiska serviceyrken som servitris, kock och bartender, till liftvärdar, seglingslärare och igloo-byggare. ÄR DET SKILLNAD PÅ SOMMAR- OCH VINTERSÄSONGEN? Ja, visst är det skillnad. Sommarsäsongen är lite kortare och drar igång runt midsommar och stäcker sig över de varma sommarmånaderna. Den säsongen passar dig som är positiv, lättlärd, har mycket energi i kroppen och vill skapa fina sommarminnen för både stora och små. Anläggningarna sprider sig brett från sommarfjällidyll, öar, storstad, kust och skärgård till äventyrsland, golfbanor och mycket mer. Vill man testa på säsongsarbete för första gången är sommarsäsongen perfekt att börja med! Vintersäsongen har vanligtvis ett alpint fokus och är lite längre. Man arbetar i oslagbara fjällmiljöer där nästa upplevelse aldrig är långt borta. Säsongen löper ofta från mitten av december till början av april. Vintersäsongen är perfekt för dig med lite mer säsongserfarenhet och gillar det heta tempot kombinerat med den krispigt kalla luften! VAR KAN JAG VÄNDA MIG OM JAG VILL SÄSONGSARBETA? Sasongspersonal.se anser sig vara ledande för rekrytering till alla typer av tjänster inom besöksnäringen. Teamet - Tina, Åsa och Linnéa, har mycket bra koll på en bransch som växer snabbt och skriker efter personal. Arbetsgivarna finns över hela Sverige och inget uppdrag är det andra likt.

Företaget har skapat ett smidigt och enkelt sätt att fånga upp och lära känna de bästa kandidaterna. Processen är snabb, utan fysiska möten och helt och hållet digital. På grund av sitt effektiva sätt att jobba med rekryteringen lyckas Sasongspersonal.se hålla konkurrenskraftiga avgifter för arbetsgivare, vilket gör att du som kandidat får kontakt med ett stort och varierat utbud av anläggningar. Sasongspersonal.se hjälper dig som kandidat på din resa. Utifrån dina kompetenser och personlighet matchar de dig med en arbetsgivare som letar efter just din personlighet och kompetens. De finns där för dig, så att både arbetsvillkor och lön känns schysst. De har många roliga tjänster ute att söka inför vintersäsongen och redan i januari läggs säsongsjobben för våren och sommaren ut. VAD SKA MAN TÄNKA PÅ INNAN MAN HOPPAR PÅ ETT SÄSONGSÄVENTYR? Gör dig redo för att leverera. Att arbeta under säsong innebär ingen smekmånad. Det gäller att ta sig an uppgifterna och leverera från början. Det kan verka svårt, men man lär sig snabbare än vad man tror. Service, service, service. Var precis så service- och lösningsorienterad som du själv hade velat ha det på din semester. Man kommer långt med ett öppet sinne och ett leende på läpparna, särskilt som säsongsanställd. Vad vill du ha ut av säsongen? Alla är inte ute efter ett ställe med fokus på snowboard, scootersafari, fest och stök. Det finns många platser för dig som söker en lugn miljö där du kan ägna dig åt dina egna intressen såsom natur, måla eller bara vara på din fritid. Njut av säsongen! Passa på att njuta av omgivningarna, gemenskapen och allt härligt som hör säsongen till. Det är A och O i säsongsarbetet. Titta, undersök och upplev – och ha kul!

OM SASONGSPERSONAL.SE Sasongspersonal.se tillhandahåller personal för rekrytering inom besöksbranschen - tillsvidare, säsong och extra. Tack vare digitala rekryteringar lyckas vi hålla konkurrenskraftiga priser med toppkandidater och stor bredd på tjänster. Behöver ni hjälp med rekryteringen? Kontakta oss på 076-035 13 00 info@sasongspersonal.se

9 | INFÖR RESAN

CONTENT WITH CONTENT WITH A PURPOSE A PURPOSE


Annons Annons

Partner Hela denna tematidning är en annons från European Media Partner

CONTENT CONTENTWITH WITH AAPURPOSE PURPOSE

NJUT KLOKT AV DIN

SEMESTER I SOLEN MÅNGA RESER TILL SOLEN NÄR VINTERMÖRKRET KÄNNS SOM TYNGST. VÄRMEN OCH LJUSET ÄR HÄRLIGT, MEN FÖR MYCKET SOL ÖKAR RISKEN ATT DU SENARE I LIVET DRABBAS AV HUDCANCER. MEN OM DU SER TILL ATT SKYDDA DIG ÄR DET ÄNDÅ MÖJLIGT ATT NJUTA AV SOLEN. HUNDRATUSENTALS SVENSKAR LÄMNAR SNART KYLA OCH MÖRKER FÖR ATT RESA TILL VARMA OCH SOLIGA LÄNDER. MEN TYVÄRR FINNS DET EN BAKSIDA MED SOLENS STARKA STRÅLAR.

UNDVIK FARLIGA SOLVANOR Våra solvanor är troligtvis den främsta orsaken till att allt fler drabbas av hudcancerformen malignt melanom, en av de vanligaste och allvarligaste hudcancerformerna i Sverige. När man bränner sig ökar risken att drabbas, särskilt farligt är det om man bränner sig som barn. När du, med hud som inte är solvan, reser från vintern till ett varmt och soligt land är det extra stor risk att du bränner dig. Men om du skyddar dig mot den starka solens skadliga UV-strålar kan du ändå njuta av din semester i solen.

• Ju mer himmel du ser, desto starkare UV-strålning utsätts du för. UV-strålar kommer inte bara från solen, det kommer spridd strålning från hela himlen. • Om du ändå bränner dig, låt huden vila helt från solen så att den hinner läka.

SKYDDA DIG OCH NJUT AV SOLEN • Det bästa skyddet är kläder, hatt och solglasögon. • Håll dig i skuggan eller inomhus mitt på dagen. Solen är som starkast klockan 11-15. När den står högt på himlen, kan det vara svårt att hitta skugga, men ett parasoll, ett träd, en servering med tak eller din egen kreativa lösning fixar det säkert. • Komplettera med solskyddsmedel där kläder inte skyddar.

UV-APPEN HJÄLPER DIG ATT GÖRA RÄTT Vi rekommenderar att du tar reda på hur högt UV-index är på ditt semestermål, redan innan du reser. Med Strålsäkerhetsmyndighetens UV-app ”Min soltid” kan du beräkna ungefär hur lång tid du kan vara i solen utan att bränna dig. Packa sedan smart så att du har det du behöver för att skydda dig mot solen! Strålsäkerhetsmyndigheten önskar dig en härlig semester.

LADDA NER APPEN ”MIN SOLTID”

Strålsäkerhetsmyndighetens app Solboken riktar sig till barn mellan sex och tolv år och kan vara en bra sysselsättning på planet. På ett roligt och kreativt sätt lär sig barnen fakta om solen och får förslag på vad de kan göra för att inte bränna sig.

stralsakerhetsmyndigheten.se stralsakerhetsmyndigheten.se

HUR STARKA ÄR SOLENS STRÅLAR? UV-index är ett värde som anger hur starka solens strålar är. En solig dag i december är UV-index noll i Sverige men minst elva i svenskarnas populäraste vinterresmål, Thailand.

Du hittar den på https://www.stralsakerhetsmyndigheten.se/minsoltid

10 | INFÖR RESAN


Från

28.950 kr

Från

63.400 kr

Stora Vietnamresan

SVENSKTALANDE JAMBOGUIDE

Stora Nya Zeelandsresan

Auckland Stora Vietnamresan Landets historia har kantats av kejsarstyre, kolonisation och krig. Nu regerar framtidstro. Avr: 11/11, 23/12, 20/1...

n

Rotorua

n

Abel Tasman nationalpark

n

Milford Sound

n

Mount Cook...

Stora Nya Zeelandsresan Nya Zeeland är nästan för bra för att vara sant. Från subtropiska regnskogar till kalvande glaciärer, från Sydöns snöklädda alper till djupa fjordlandskap och däremellan mångkulturella städer, levande maorikultur och miljontals får. Lägg till trevliga ”kiwis” med härlig humor och du har Nya Zeeland i ett nötskal. Max 26 pers, svensktalande Jamboguide. Avresor: 23/12, 27/1, 17/2, 9/3.

Resor på riktigt! Ju mindre desto bättre. När det gäller resor tycker vi att det är självklart. Vi jobbar med små grupper, små hotell, små kryssningsfartyg... Vi anser att om upplevelsen ska bli stor, måste formatet vara litet. Att resa i konvoj ger ingen nära upplevelse, för stora hotell saknar personlighet, att kliva iland från ett kryssningsfartyg samtidigt som tusentals medresenärer känns

inte naturligt. Tar du en närmare titt på vårt utbud märker du snart hur vår filosofi påverkar resorna på ett positivt sätt. Upptäck vårt breda program. Oavsett om du vill resa på egen hand eller om du helst reser i grupp hittar du många kvalitetsalternativ hos oss. Välkommen till Resor på riktigt.

www.jambotours.se Tel 020-52 22 22

4 Regnskog i Sukau 4 Sepilok orangutangcenter 4 Gomantong-grottorna 4 Singapore och Kuala Lumpur

Från

31.990 kr

Singapore och Malaysia med Borneos regnskogar MED SVENSKTALANDE JAMBOGUIDE

Fascinerande

Japan MED SVENSKTALANDE JAMBOGUIDE

Singapore & Malaysia med Borneos regnskogar Från Singapore med skyskrapor och all väldens kök till Malaysia där kungadömen och kolonialmakter präglat historien. Vidare till Borneos levande natur. Avslutning på Langkawis sköna stränder! Max 26 pers, 15 dgr. Avresor 14/2, 13/3.

Från

43.650 kr

Fascinerande Japan Det vänliga bemötandet, den delikata maten, den rogivande naturen och trädgårdarna, den fläckfria infrastrukturen samt landets spännande historia med samurajer, geishor och shoguner ger bestående minnen. Svensktalande Jamboguide. Avresor: 27/3, 6/4, 17/5.

Perth – Fremantle – Adelaide – Barossa Valley – Great Ocean Road – Melbourne – Cairns – Daintree nationalpark – Stora barriärrevet – Ayers Rock – Sydney

FÖRLÄNG DIN JAMBORESA Oavsett vilken resa du väljer med oss så kan den förlängas. Förläng Australienresan med Söderhavet, eller resan till Vietnam med sol och bad på någon av Vietnams stränder. Vi har färdiga förslag, men vi skräddarsyr också efter önskemål.

Stora Australienresan

Från

71.950 kr

Stora Australienresan Från väst till öst, från syd till nord. En komplett resa, som inkluderar höjdpunker som Western Australia, Melbourne, Ayers Rock, Sydney och Barriärrevet. Vi bor på fina, fyrstjärniga hotell. Vi lär känna folket, den vackra naturen, den märkliga faunan och pulserande storstäder. Max 26 pers, 20 resdagar, svensktalande Jamboguide. Avresor 21/10, 11/11, 16/12, 27/1, 17/2, 9/3.


Annons Annons

Hela Hela denna denna tematidning tematidning är är en en annons annons från från European European Media Media Partner Partner

CONTENT WITH CONTENT WITH A PURPOSE A PURPOSE

UNIKA RESOR

med upplevelsen i fokus! LOTUS TRAVEL ARRANGERAR GUIDADE GRUPPRESOR, TEMARESOR OCH SKRÄDDARSYDDA RESOR TILL KINA, ÖVRIGA ASIEN SAMT NOGA UTVALDA RESMÅL I RESTEN AV VÄRLDEN.

INDIENS PÄRLOR

BORNEOS SKATTER

– 11 DAGAR

– 15 DAGAR

På denna resa får du uppleva Indiens nästan overkliga blandning av överdådiga palats, exotiska djur, färgstarka människor och storslagen natur, tillsammans med en svensktalande guide. Resan inleds i Delhis myllrande gränder följt av basarer och hantverk i den rosa staden, Jaipur. Två av resans absoluta höjdpunkter är Taj Mahal och spännande tigersafaris i Ranthambore. Resan pågår under 11 dagar och tar dig till Delhi, Jaipur, Ranthambore och Agra.

Följ med på denna fantastiska resa där du får uppleva pulserande storstadsliv i Kuala Lumpur, vandringar i exotisk regnskog bland vattenfall och höga berg och möten med orangutanger på Borneo. En av höjdpunkterna är de olika båtresorna på Kinabatanganfloden kantad av mangroveskog, spännande djurliv och djungel. Självklart erbjuds också lata och soliga dagar på en härlig resort, precis vid stranden. Under 15 dagar besöker du Kuala Lumpur, KotaKinabalu, Sepilok, Abai och Sukau.

HÖJDPUNKTER

• Kinabalu nationalpark • Vandring på djungelstigar och hängbroar i Sepilok • Sepilok orangutangreservat • Tre nätter med båtturer, djungelvandringar och rikt djurliv i Abai och Sukau • Sol och bad på härlig resort

• Cykelrikshatur i Old Delhi • Två tigersafaris i Ranthambore nationalpark • Magiska Taj Mahal • Tågresa mellan Ranthambore och Bharatpur • Exklusivt hembesök hos familj

HÖJDPUNKTER


Annons Annons

Hela Heladenna dennatematidning tematidningärären enannons annonsfrån frånEuropean EuropeanMedia MediaPartner Partner

SRI LANKA – DEN GRÖNA ÖN

LOTUS TRAVEL RESER MED RESPEKT Att resa öppnar våra sinnen för nya människor och kulturer. Men att resa ger oss även ett stort gemensamt ansvar att bidra till en hållbar utveckling i de länder vi besöker. För Lotus Travel är hållbarhetstanken en självklarhet och sedan 1:a januari 2019 klimatkompenserar de för alla flygresor till och från resmålet.

CONTENT WITH CONTENT WITH A PURPOSE A PURPOSE

– 15 DAGAR

Den exotiska ön Sri Lanka bjuder på vacker natur och rikt djurliv, storslagna kulturella sevärdheter och en intressant historia. På denna resa får vi se landets mest kända sevärdheter som tempelklippan Sigiriya, den Unescoskyddade staden Anuradhapura och det Gyllene templet i Dambulla. Vi får också träffa en lokal familj, göra ett intressant besök på ett transithem för elefanter samt får chansen att se vilda djur på spännande jeepsafaris. Resan avslutas i härliga Hikkaduwa, perfekt för sol och bad eller egna aktiviteter. Den mysiga staden Galle ligger en taxiresa bort så den som föredrar stadsliv framför strandliv kommer också att bli nöjd. Under drömresan till Sri Lanka besöker vi Colombo, Dambulla, Kandy, Ella, Tissamaharama och Hikkaduwa.

HUR SER DIN DRÖMRESA UT?

Oavsett om du vill resa själv, med nära och kära eller i ett större sällskap kan Lotus Travel sätta ihop din drömresa utifrån dina önskemål. Det är upp till dig: Allt från enklare storstadsresor till exklusiva rundresor till ett mycket bra pris. Och självklart är du omfattad av resegarantin.

En duktig guide är nyckeln till en bra resa. Våra guider är kända för sitt engagemang och är bortskämda med att få toppbetyg av våra resenärer. Det är människor som är hängivna, särskilt duktiga på sina resmål och har lång erfarenhet och som gör allt för att du ska få ut det mesta möjliga av din resa.

JAPANS KONTRASTER– 14 DAGAR

Följ med på en resa som ger dig det bästa av Japan. Vi får uppleva urgamla traditioner i Kyoto och Nara och som kontrast den supermoderna världsmetropolen Tokyo. Vi får ta del av landets gripande historia i Hiroshima, åka snabbtåget Shinkansen, njuta av en fantastisk matkultur och bada i Arimas välgörande källor. Vi får uppleva Japan med alla våra sinnen. Och allt tillsammans med en svensktalande guide. Under 14 dagar besöker du Kyoto, Arima, Miyajima, Hiroshima, Tokyo och Hakone. HÖJDPUNKTER

• Vackra tempel och rik kultur i Kyoto • Övernattning och bad i varma källor på ryokan i Arima • Flera tågresor med Shinkansen • Gripande historia i Hiroshima • Storstadspuls i Tokyo

HÖJDPUNKTER

• Spännande jeepsafari i två nationalparker • Besök hemma hos en familj • Vandring i vackra Ella • Besök på Elephant Transit Home • Sol och bad på den härliga stranden i Hikkaduwa

NATURSKÖNA GEORGIEN – 7 DAGAR

Följ med till gästvänliga och natursköna Georgien! Det sagolikt vackra landet mittemellan Europa och Asien bjuder på storslagen natur, rikt kulturarv, intressant historia och annorlunda kulinariska upplevelser. Vi inleder i pittoreskt belägna Tbilisi, besöker vinprovinsen Kakheti där vi provar lokala viner samt reser upp till Kaukasusbergen där vi bjuds på fantastiska vyer. HÖJDPUNKTER

• Tbilisis gamla stad • Utsikten från Jvariklostret • Mäktiga vyer i Kaukasusbergen • Den högt belägna Tsminda Samebakyrkan i Kazbegi (Stepantsminda) • Besök i vindistriktet Kakheti


Hela Hela denna denna tematidning tematidning är är en en annons annons från från European European Media Media Partner Partner

ISLAND

mer än bara en mellanlandning ICELANDAIRS

SMULTRONSTÄLLEN i Nordamerika och Kanada Seattles vibrerande musikscen – Från Jimi Hendrix till Nirvana. Den bästa utsikten i staden får du från Space Needle. Utsiktstornet i Seattle är Foto: Shutterstock

Icelandair flyger till cirka 20 destinationer i USA och Kanada och har blivit experter på spännande resmål och smultronställen. Frågan är bara – vilken destination blir din favorit? SEATTLE

Här hittar du någonting så ovanligt som en nyfiken och spännande storstad, beläget i ett vackert kustlandskap kantat av spännande vildmark och karaktäristiska bergskedjor. Seattle är en stad där det finns många spännande aktiviteter för både soliga och regniga dagar (det regnar nämligen en hel del här). Museum of Pop Culture är ett självklart resmål för den som vill utforska

icelandair.com

ICELANDAIR ÄR ETT FLYGBOLAG MED URSPRUNG PÅ ISLAND SOM HAR TRAFIKERAT HIMLEN SEDAN 1936. FRÅN SVERIGE FLYGER MAN FRÅN STOCKHOLM ARLANDA TILL ISLAND, DÄR MAN SEDAN ANSLUTER TILL CIRKA 20 DESTINATIONER I USA OCH KANADA. Text: Hans-Peter Öhman

en av den amerikanska västkustens mest välkända symboler där den sträcker sig 184 meter från marken. Högst upp i tornet finns den roterande restaurangen Atmos Café & Winebar, där du kan avnjuta lokala läckerheter med en lokal utsikt.

BOSTON

Boston är en puttrande gryta av intryck, historia och kulturer, beläget på USA:s östkust. Det var faktiskt här som revolutionära invånare började bryta sig loss från det engelska styret på 1700-talet. Trots att staden nu är en vibrerande och modern storstad finns historien alltid i bakgrunden, inbakat i stadens vackra och historiska stadsdelar. Men du har inte upplevt Boston förrän du har sett Red Sox spela Baseboll på landets äldsta basebollarena, Fenway Park, eller Patriots dominera i amerikansk fotboll på Gilette Stadium.

SAN FRANCISCO

SEATTLE

CONTENT WITH CONTENT WITH A PURPOSE A PURPOSE

Foto: Shutterstock

Annons Annons

San Francisco är staden där den mystiska dimman aldrig är långt borta. Inramad av den majestätiska Golden Gatebron är staden där vi säger hejdå till våra hämningar

14 | UTLANDSSEMESTER

SAN FRANCISCO och ger oss ut i äventyret. Den snälla storstaden ligger på en halvö med det iskalla havet runt sig, vilket gör att Kaliforniens klimat inte riktigt når hit. Stadens lutning är dramatisk, vilket skapar otroligt vackra scenerier när de gamla spårvagnarna rullar upp och ner för stadens backar. Missa inte Golden Gate park som har en flora och blommor från hela världen samlat och det luktar underbart gott. Här finns gott om spännande museer att besöka.


Hela Heladenna dennatematidning tematidningärären enannons annonsfrån frånEuropean EuropeanMedia MediaPartner Partner

CONTENT WITH CONTENT WITH A PURPOSE A PURPOSE

Foto: Shutterstock

NEW YORK NEW YORK

New York är ett givet mål för ressugna människor över hela världen. Om du inte har varit här, måste du hit. Ju förr desto bättre. Det finns en unik energi och mångfald i staden som kan göra dig yr vid första anblicken – så mycket finns det att göra! Man kan ägna en livstid åt att uppleva New Yorks matkultur utan att hinna prova alla läckerheter som erbjuds. Här kan du uppleva allt från ikoniska varmkorvar och charkuterier från Katz Delikatessen till nyskapande skandinavisk mat från Emma Bengtsson på Aquavit. Den shoppingsugne gör rätt i att ta med en tom väska – New York är ett paradis för dig som älskar mode, second hand och ikoniska varuhus.

FLORIDA

FLORIDA

MED GATE-TO-GATE WI-FI

Islands geografiska läge har g jort att Icelandair har den rakaste vägen över Atlanten till den nordamerikanska kontinenten. Det faller sig naturligt att ha ett nätverk med Island som nav, som kopplar samman människor och möjligheter mellan Europa och Nordamerika. Utöver sitt omfattande nätverk är Icelandair känt för sin fina service, bekvämligheten ombord samt enkel och snabb transfer på Keflavík flygplats. En flight med Icelandair mellan Arlanda och Nordamerika känns tack vare bensträckaren på Island inte så lång. När du flyger med Icelandair blir du aldrig uttråkad med ett eget in-flight entertainment system i ryggstödet framför dig. Vill du surfa på sociala medier, kolla senaste matchresultaten eller kanske svara på några brådskande mail? Inga problem, i ditt säte, 35 000 fot upp i luften kan du surfa med höghastighetsanslutning till internet under hela flygningen. Visste du att Icelandair var först i Europa med att introducera gate-to-gate wi-fi motsvarande 3G?

VÄLJ DEN SERVICE OCH FLEXIBILITET

SOM PASSAR DIG

TORONTO ker som Universal Orlando, Disneyland och Kennedy Space Center – där du kan lära dig mer om rymdresor och livet som astronaut. Missa inte deras biovisningar som får det att kittlas i magen.

TORONTO

I det nordliga grannlandet Kanada är man inte lika högljudd och utåtagerande, man är snarare lågmäld och vänligt nyfiken mot nya människor. Toronto är en storstad som har lyckats kombinera den stora stadens Foto: Axel Sigurðarson

Orlando är ett obligatoriskt resmål på den äventyrssugna familjesemestern. Gillar du vattenland, rutschkanor, äventyr och spänning är staden någonting för dig. Här är äventyret aldrig långt borta, men du kan också slappa på stranden eller på någon av områdets många härliga golfbanor. Här hittar du världskända äventyrspar-

ALDRIG UTTRÅKAD Foto: Pressbild Icelandair

Foto: Pressbild Icelandair

Annons Annons

puls med småstadens vänlighet. Här finns ungefär 230 nationaliteter som lever och frodas i någon av stadens 140 officiella stadsdelar. Som besökare märker du av hur upplevelser, kulturer, smaker och lukter kan förändras genom att promenera bara några kvarter. Little Jamaica är ett obligatoriskt stopp – här finns smakupplevelser i varje gathörn.

VANCOUVER

Vancouver är en ovanlig mix av storstadskultur och avslappnat västkustsliv. Bara utsikten över bergskedjorna och den lummiga grönska som omringar staden gör resan till en upplevelse i sig. I nästan ingen annan storstad är det så nära till naturen som i Vancouver – bara en kort pendelresa från centrums heta puls kan du vandra över hängbroarna i den vackra naturen runt Capilano Suspension Bridge. Befolkningen i Vancouver är galna i sport. Är du det minsta sportintresserad bör du besöka Rogers Arena och se Vancouver Canucks spela fartfylld NHL-hockey. Efter matchen kan du ta en rogivande promenad längs de vindlande stigarna i Standley Park – en härlig park mitt i stan som omges av härliga vattendrag.

15 | UTLANDSSEMESTER

NÄR DU FLYGER MED ICELANDAIR FINNS DET FLERA OLIKA BILJETTYPER ATT VÄLJA MELLAN, FÖR ATT ENKELT HITTA DET BILJETTPRIS, DEN SERVICE OCH FLEXIBILITET SOM PASSAR DIG OCH DIN RESA BÄST. Lägsta pris hittar du i Economy Light om du exempelvis ska på en weekendresa utan mycket bagage. Då packar du mindre, betalar mindre men du får fortfarande ta med ett handbagage upp till tio kilo. Väljer du däremot den högsta biljettypen med lyx och komfort samt full flexibilitet, så finns Saga Premium Flex. Då reser du i vår Business Class med en utökad service i form av prioriterad check-in och boarding, bekvämare säten, trerätters måltid med noga utvalda drycker, två incheckade väskor, tillgång till Icelandair Saga lounge samt mycket mer. Mellan dessa två biljettyper så finns det flertalet andra alternativ för att bäst tillgodose just ditt behov. Alla biljettyper tillåter ett Stopover på Island när du reser med Icelandair till Nordamerika.


SKIDGLÄDJE MED PASTA, PARMESAN OCH BREDA PISTER! Italien är kanske mest känt för sin goda pasta, bubblande prosecco, vackra vyer och sköna medelhavsvärme. Men allt oftare börjar vi svenskar besöka de italienska alperna även på vintern. Italien samlar det bästa av Alperna – magnifika vyer över stora bergsmassiv som får en att stanna till och reflektera, traditionell mat där något så enkelt som pasta med tomatsås kan vara den bästa lunchen vi någonsin ätit och den friska luften uppe på 2500 meter. Med Xtravel kan du resa till flera skidorter i de italienska alperna. Italienarnas förkärlek till magiska pister är något vi verkligen tackar dem för. Här går pistmaskinerna som på räls hela natten så att du kan njuta av perfekta pister redan tidigt på morgonen. Skidåkningen i Italien är varierande och passar alla typer av skidåkare där olika skidorter har sin charm och skidåkning.

för en lugn after ski i skön miljö. En trevlig fördel med Italien och Alagna är aperitivo – när du beställer något att dricka får du också ofta lite lufttorkad skinka, chips och andra snacks helt gratis till drycken.

Stort liftsystem med fina åk

ALAGNA V i har både vecko- och weekendresor till skidorten Alagna som ligger cirka 1,5 -2 timmar från Milano. Till Alagna tar du dig enkelt med direktflyg till Milano, och blir hämtad av våra guider som tar dig till hotellet. Vi erbjuder både hotell och lägenheter i Alagna och alla boenden ligger med gångavstånd till liften. Det finns också en skidbuss för dig som föredrar att spara på krafterna i benen till skidåkningen. Den lilla alpbyn grundades redan på 1200-talet och har länge varit en

turistort för Milanoborna som åkte upp till bergen för de skönare temperaturerna på sommaren och den renare luften. Här finns mycket historia, till exempel kan du besöka Europas högsta bergshytt på 4 554 meter över havet, Capanna Regina Margherita, döpt efter den italienska drottningen Margherita som besteg Monterosa-massivet redan under 1800-talet. Idag är Alagna är en mysig liten by med flera bra restauranger längs huvudgatan. Den lokala vinbaren Wineria An Bacher Wi är ett bra stopp

Liftsystemet kallas ”Monterosa Ski Area” och sammanlänkar byarna Alagna, Gressoney och Champoluc med sina 29 liftar och hela 180 kilometer pist. Det gör att det är enkelt att ta sig mellan dalarna och att växla mellan pisterna vid exempelvis dimma. Se bara till att hålla koll på liftarnas öppettider, så att du inte fastnar i fel dal när liftarna stänger. Det kan nämligen innebära flera timmar i taxi tillbaka. Tidigare har Alagna haft en stämpel på sig att vara väldigt offpist-fokuserat, men här finns alla nivåer av skidåkning. Du hittar allt från trygga pister för barn till svåra åk i knädjupt puder.

Luncher i skidbacken

Uppe i bergen finns flera härliga lunchrestauranger som är värda att testa. Pizzan på Colle Betta i Staffal är en riktig höjdare, favoriten är pizzan med en hel buffelmozzarella. Det finns

också en trevlig Aperol-bar vid Colle Betta som man kan hänga på hela eftermiddagen och sola och njuta av semestern. I Gressoney finns också restaurangen Punta Jolanda som har god pasta och är ett kanonstopp för den som gillar offpist i skogen.

RES TILL

ALAGNA FRÅNPRIS 14 995 KR (Datum:5-12 jan-2020)

I VÅRA PAKET TILL ALAGNA INKLUDERAR VI: • Direktflyg tur/retur Stockholm till Milano med SAS • Skidbagage (skidor/snowboard, stavar, pjäxor) • Transfer från Milano–Alagna t/r • Välkomstdrink på baren al titsch • Boende på liftnära hotell Cristallo 7 nätter • Frukost 7 dagar • Liftkort 6 dagar för hela monterosa skidsystem (ink offpistliften indren) • Guidning och service av vår Xtravelguide på plats


ANNONS

NYHETEN

PASSO DEL TONALE

T

ill denna säsong kan du besöka en ny skidort – Passo del Tonale, som ligger omgiven av bergsmassivet Adamello-Presanella på gränsen mellan Lombardiet och Trentino Alto Adige. Hit kan du åka en hel vecka med familjen eller kompisgänget. Hotellet ligger intill pisten med ett kort gångavstånd till liften. Här finns både en härlig solsida där nybörjare kan träna på sina svängar och mer avancerad skidåkning med breda pister i området som kallas Presena.

Flera kilometer pist och bra snöförhållanden

Med 42 liftar och 100 kilometer pist finns det riktigt fin skidåkning i Passo del Tonale, som är perfekt för en härlig skidresa! Området har oftast riktigt bra snöförhållanden och på sydsluttningarna skiner solen hela dagen. En av höjdpunkterna är pisterna från Presena via Tonale till Pontedilegno, som är hela 11 kilometer lång och har en fallhöjd på 1740 höjdmeter – full fart utan stopp!

Koppla av med god mat och spa

Som alltid med de italienska alperna bjuds det på god mat och härlig atmosfär. Det är inget undantag på det familjeägda hotellet Sporting, som vi

samarbetar med. Här ser teamet till att du verkligen känner dig som hemma och lämnar som en vän! Näringsrika frukostar på morgonen och trerättersmiddagar varje kväll ser till att du inte går hungrig. Vill du vila kroppen har hotellet även ett stort spa med bastu, pool och massage – perfekt för avkoppling. Italien är en favorit för oss skidåkare och med Xtravels skidpaket får du en komplett upplevelse av alpernas höjder!

RES TILL

PASSO TONALE FRÅNPRIS 14 995 KR (Datum: 2-9 feb-2020)

I VÅRA PAKET TILL PASSO TONALE INKLUDERAR VI: • Direktflyg tur/retur Stockholm till Milano med SAS • Skidbagage (skidor/snowboard, stavar, pjäxor) • Boende på liftnära Sporting hotell 7 nätter • Frukost 7 dagar • Halvpension • Tillgång till spa och pool • Liftkort 6 dagar PontedilegnoTonale ski-area

updated 2012-02-07 LIGHT BACKGROUNDS

ORIGINAL

KONTAKTA XTRAVEL: INCASE THE GREEN COLOR DOES NOT MATCH THE BACKGROUND USE

Telefon: +46 (0)8-333 669 E-post: info@xtravel.se

Xtravel AB ägs av DER Touristik Nordic (Apollo Travel Group) Xtravel har resegaranti ställd hos det Kungliga Kammarkollegiet. Vi reserverar oss för felskrivningar


Annons Annons

Hela Hela denna denna tematidning tematidning är är en en annons annons från från European European Media Media Partner Partner

CONTENT WITH CONTENT WITH A PURPOSE A PURPOSE

SEGELÄVENTYR FÖR DET FINNS FÅ SAKER SOM ÄR SÅ AVSLAPPNANDE SOM ATT FÄRDAS TILLSAMMANS MED DE STILLA VÅGORNA PÅ ETT TURKOSFÄRGAT HAV. DEN LJUMMA BRISEN LEKER I HÅRET OCH NÅGRA SALTA STÄNK LANDAR PÅ KINDEN. VI HAR VINDEN I RYGGEN OCH HAR KURSEN REDO. ÄVENTYRET LIGGER FRAMFÖR OSS.

SEGELKRYSSNING – EN

SEGELSEMESTER SOM PASSAR ALLA Tänk dig en kryssningssemester utan opersonliga kryssningsfartyg, tusentals medpassagerare och ljummen buffémat. På en lyxig, men ändå intim katamaran hyr du en hytt med eget badrum. Med ombord har du nya vänner och en professionell besättning som tar hand om seglingen och det praktiska. Gourmetkocken förbereder läckra måltider med färska, lokala råvaror. Du behöver inte tänka på någonting annat än att lugnt luta dig tillbaka och njuta av havet och de tropiska vindarna.

KUBA

Framför oss har vi ett åtta dagar långt äventyr i den lyxiga kubanska övärlden. Resan tar sin början i Cienfuegos, en vacker kuststad på öns södra del. Förutom lata dagar i solen och härlig segling kommer vi att sysselsätta oss med kajakpaddling, snorkling och fiske. Vi seglar i det kristallklara vattnet med den oändliga horisonten och äventyret framför oss. Längs resans gång kommer vi att stanna till i vackra städer och byar som Cayo Guano, Cayo Rosario och Punta del Este. Kocken tillagar läckra måltider – det enda vi behöver bry oss om är att ha den bästa veckan i våra liv.

dreamyachtcharter.com

18 | UTLANDSSEMESTER


Annons Annons

Hela Heladenna dennatematidning tematidningärären enannons annonsfrån frånEuropean EuropeanMedia MediaPartner Partner

CONTENT WITH CONTENT WITH A PURPOSE A PURPOSE

HELA FAMILJEN SEYCHELLERNA

Det var på Seychellerna som idén till våra segelkryssningar började, i det optimala paradiset. Vårt äventyr i Seychellerna börjar i en orörd bukt. Framför oss har vi en vecka fylld av snorkling, härliga bad och underbar segling i ett paradis som får oss att glömma bort det gråa Sverige. Ombord på katamaranen finns allt vi behöver, men vi ser ändå fram emot de dagliga utflykterna på öarna som vi lägger till vid under resans gång. Vi upptäcker Cocos Islands fantastiska snorkling, La Digue, Sainte Pierre islet och Curieuses nationalpark som är hem till hundratals sköldpaddor.

MALLORCA

Vi ville uppleva Mallorca på ett helt nytt sätt. Vi valde en segelsemester i en av Medelhavets mest lockande skärgårdar. Här finns över 300 stränder att upptäcka och vi blir bortskämda med vackert väder när vi seglar mot ökedjan Cabrera. Öarna tillhör ett av Medelhavets största maritima naturreservat och här trivs valar, delfiner och sköldpaddor. Förutom fantastiska bad finns här de underjordiska grottorna Dragon Caves att utforska. Väl tillbaka ombord på vår lyxiga katamaran tar besättningen god hand om oss och kocken tillagar förstklassiga måltider.

MALDIVERNA

Jakten på drömkryssningen har lett oss till Maldiverna. Under åtta dagar har vi en ocean av lyxiga och härliga äventyr framför oss. Vi flyter fram i maklig takt mellan stränder och laguner i den exotiska övärlden, där vattnet är kristallklart. Ombord kan vi njuta av sol och bad – när vi vill ladda batterierna tar vi det lugnt i den lyxiga premiumhytten. När vi kommer till Eyboodhoo Lagoon upptäcker vi en magnifik sandstrand som passar perfekt för bad och kajakpaddling. Skuggan finns att söka i hos de vajande palmerna, när vi avnjuter lunchen som personalen har tillagat ombord.

DREAM YACHT CHARTER – UPPLEV SEGLING MED OSS!

Seglare eller inte, alla kan segla med oss. Vi erbjuder båtcharter med och utan besättning och segelkryssningar, med garanterade avgångar så att alla kan utforska världen från havet. Med över 1 000 båtar på 50 destinationer världen över är vi världens ledande båtcharterföretag. Kontakta oss så hjälper vi dig uppfylla dina seglingsdrömmar! www.dreamyachtcharter.nu telefon 08-512 55 116 sweden@dreamyachtcharter.com

19 | UTLANDSSEMESTER

BÅTCHARTER

– VAR DIN EGEN KAPTEN ÖVER ÄVENTYRET

Söker du lite mer spänning och frihet under semestern? Är lata dagar i poolen ingenting för dig? Då så. Segla dit vindarna bär – äventyret ligger helt och hållet framför dig. Vi har din drömbåt redo, allt du behöver göra är att hissa segel, sätta kursen och börja äventyret. Utforska Medelhavet och de historiska platserna runt Kroatiens kust tillsammans med nära och kära. En härlig stad att utgå ifrån är vackra och historiska Dubrovnik. Hissa segel och lämna stadens silhuett, känd från inspelningarna av Game of Thrones. Framför er ligger det klara, varma vattnet som får seglare från hela världen att söka sig hit. I den kroatiska skärgården finns mycket att se och upptäcka. Varje liten ö har sina delikatesser i form av vin, olivolja och fårost. När andan faller på är det enkelt att lägga till, hoppa i land och hitta härliga restauranger. Njut av den ljumna sommarkvällen och den härligt välkomnande stämningen innan det är dags att lätta ankar och fortsätta äventyret.


Annons Annons

Hela Hela denna denna tematidning tematidning är är en en annons annons från från European European Media Media Partner Partner

DRÖMRESAN till Mittens rike

Följ med på en resa du aldrig kommer att glömma, ett äventyr som tar dig till det mystiska, avlägsna och spännande Kina. På rundresan Kina Runt 2020 - 15 dagar reser du i grupp, tillsammans med kunniga guider som hjälper dig att hitta bortom turiststråken – till det autentiska, verkliga och välkomnande Kina. Under resans gång får du uppleva några av landets största sevärdheter: från Pekings rika historia och Kinesiska muren, till den imponerande

Terrakottaarmén i Xian och södra Kinas teodlingar och sockertoppsberg. Storstadspuls i Shanghai varvas med en avslappnande kryssning längs Lifloden och vid det heliga berget Qiyushan bjuds du på ett spännande möte med taoism och Tai chi. Sagolika naturupplevelser blandas med tusenårig historia och modernt stadsliv, och det är svårt att inte känna att äventyret ligger framför dig! Text: Hans-Peter Öhman

CONTENT WITH CONTENT WITH A PURPOSE A PURPOSE

15 DAGAR GENOM KINA DAG 1-2: PEKING

kejsarna levde i otrolig prakt och rikedom. Promenaden tar oss långt tillbaka i tiden och vår guide lotsar oss genom de stora salarna och privata palatsen. Efter lunch beger vi oss till Himmelens tempel, vars blåglaserade tak blivit en symbol för Peking och Kina. Härnäst ska vi till en av stadens många marknader. Här gäller det att kunna pruta! Vi hittar elektronik, kläder, pärlor och skor till mycket låga priser. Efter en händelserik dag ger vi oss ut på egen hand för att utforska det lokala kinesiska köket.

DAG 3.

Idag är det dags för en av resans höjdpunkter: Den Kinesiska muren vid Mutianyu. Vi åker linbana upp till en högt och vackert belägen del av muren och njuter

Efter en bekväm nattflygning landar vi på morgonen i Peking och möts av vår svensktalande guide. Sightseeingen börjar direkt när vi kommer till det kejserliga Sommarpalatset. Vi promenerar längs Kunmingsjön och den Långa gången som leder oss till Marmorbåten som är ett självklart besöksmål vid Sommarpalatset. Efter en härlig lunch besöker vi en pärlfabrik. Därefter beger vi oss till vårt centrala hotell för en stunds vila. I kväll är det välkomstmiddag, det ser vi fram emot. Dagen börjar med ett besök på Himmelska fridens torg, Kinas politiska centrum. Vi fortsätter in i den Förbjudna staden, där

DAG 4.

HÖSTERBJUDANDE

BOKA DIN KINARESA MED OSS! SVENSKTALANDE LOKALGUIDER SVERIGES ÄLDSTA ARRANGÖR AV RESOR TILL KINA KONTOR I PEKING & SHANGHAI GER TRYGGHET PÅ PLATS KLIMATKOMPENSERAT FLYG TILL & FRÅN KINA INGÅR

Just nu erbjuder vi rabatt på rundresor! Från 1.000kr per person på alla rundresor som inkluderar minst 2 städer.*

BOKA INNAN 31/10 2019 OCH ANGE KOD ”HÖST2019” *Erbjudandet gäller endast nya bokningar gjorda 1-31/10 2019 och kan ej kombineras med andra rabatter, erbjudanden eller skräddarsydda resor. Ange koden ”HÖST2019” vid bokningen.

WWW.SVENSKKINESISKA.SE • TELEFON: 08–10 88 24


Hela Heladenna dennatematidning tematidningärären enannons annonsfrån frånEuropean EuropeanMedia MediaPartner Partner

DAG 9: SHANGHAI

Idag vänder vi tillbaka till Guilin. På vägen besöker vi en teodling där vi får följa förädlingsprocessen från blad till färdigt te. Innan vi hoppar på flyget till Shanghai besöker vi den vackra Rörflöjtsgrottan, den är 240 meter lång och består av vackert upplysta droppstensformationer och mäktiga bergssalar.

DAG 10.

av den härliga känslan av att äntligen få stå på historiens största byggnadsverk. Efter att ha njutit av den vackra utsikten över de omkringliggande bergen och tagit en promenad på den långa muren åker vi tillbaka till Peking för att prova kinesisk fotmassage – perfekt efter vandringen! I kväll ska vår guide ta med oss ut på middag.

DAG 5-6: XIAN

Vår lediga dag spenderade vi på egen hand med att utforska buddhistiska tempel i Peking. Därefter bär det av till Xian, staden som en gång var Kinas huvudstad. Den majestätiska stadsmuren bildar en rektangel runt den gamla stadsdelen. Xian har en stor muslimsk minoritet och vi utforskar stadens islamiska kulturskatter. Bland annat besöker vi den Stora moskén med sin imponerande

blandning av kinesisk och arabisk byggkonst, och de muslimska kvarteren där livet sjuder och vi frestas av dofter från det arabiska köket. Till middag äter vi dumplings och ser på en färgsprakande sång- och dansföreställning med inspiration från Tangdynastin.

DAG 7: GUILIN

Dagens höjdpunkt är den underjordiska och imponerande Terrakottaarmén som är över två tusen år gammal. De 8000 lersoldaterna skapades för att skydda kejsaren Qin Shi Huang Dis grav. På vägen till flygplatsen stannar vi till i en mattbutik där vi lär oss om lokala hantverkstraditioner. Den vackra naturen runt Guilin, med höga sockertoppsberg och böljande risfält är slående. Vi bestämmer oss för att utforska staden på egen hand under kvällen.

Efter frukosten åker vi till Shanghai Urban Planning Exhibition, här får vi se hur staden har växt fram, från en liten stad till den ultramoderna metropolen vi nu befinner oss i. För att greppa stadens storhet åker vi upp till den 119:e våningen på Shanghai Tower, en av världens högsta byggnader. Vi tar oss till Gamla stan och besöker Yu Garden – en klassisk trädgård från Mingdynastin. Därefter går turen vidare till den Franska koncessionen i Tianzifang. Här hittar vi mängder av färggranna butiker, barer och caféer. Innan middagen promenerar vi på The Bund, stadens berömda promenadstråk vid Huangpufloden. Här imponeras vi av vyn över finansdistriktet Pudongs neonupplysta skyskrapor.

DAG 11–12: TUNXI

Gårdagen var programfri, vi valde att uppleva den charmiga vattenstaden Suzhou. Idag fortsätter resan och vi tar tåget till Tunxi i den vackra Anhuiprovinsen. De dimhöljda bergen, böljande risfälten och gamla byarna

passerar förbi tågfönstret på vägen mot vårt mål. I Anhui lever många gamla traditioner kvar. Av en erfaren mästare lär vi oss tillverka vår egen skrivpensel och ser processen hur man framställer bläck för den klassiska kalligrafikonsten. Därefter strosar vi omkring i stadskärnan. Här finns många tebodar, eftersom det lokala téet anses vara ett av världens bästa. En lärorik dag avslutas med att vi avnjuter en gemensam middag där vi dessutom bjuds på Huangmei-opera.

DAG 13: QIYUNBERGET

Idag ska vi komma närmare en av Kinas tre traditionella religioner, Taoismen. Vi ser extra mycket fram emot att besöka taoismens heliga berg, Qiyunshan. Här träffar vi en taoistisk präst som delar med sig av sin livsvisdom, där Yin och Yang symboliserar motsatser i perfekt balans och harmoni. Nedanför det heliga berget möts vi av en syn som är svår att glömma. I den gamla kulturbygden känns det som om tiden har stått stilla, med sina små orörda byar i ett vackert, böljande landskap.

DAG 14–15: PEKING

Resan börjar närma sig slutet. Vi säger hejdå till Anhuiprovinsen och sätter oss på höghastighetståget till Peking. Efter en stunds vila på hotellet samlas vi för en avskedsmiddag, där vi avnjuter Pekinganka. I morgon går flyget hem.

Svensk-Kinesiska Resebyrån har skapat drömresor till Kina i över fyra decennier och är en av de största arrangörerna av resor till Kina från de nordiska länderna. Man har utvecklat resor som ställer höga krav på upplevelser, service och kvalitet. Med egna kontor i Peking och Shanghai finns det alltid hjälpsam personal tillgänglig i samma tidszon. Oavsett vad du vill uppleva eller vart i Kina du vill åka, kan Svensk-Kinesiska Resebyrån sätta ihop din drömresa till Kina.

RABATT 2.000 KR KOD: HÖST2019

KINA RUNT 2020 - 15 dagar PEKING / XIAN / GUILIN / YANGSHUO / SHANGHAI / TUNXI Följ med på en resa till Kinas största sevärdheter! Upplev Peking med Kinesiska muren och Förbjudna staden, fascineras av Terrakottaarmén i Xian och slappna av under en rofylld kryssning på Lifloden. Lär dig mer om taoism och tai chi när vi besöker det heliga berget Qiyunshan. Avresa: 28/2, 13/3, 9/4, 17/5, 26/6, 24/7, 13/9, 9/10 2020 Pris: från 25.400:- (med rabatten avdragen)*

*Erbjudandet gäller endast nya bokningar gjorda 1-31/10 2019 och kan ej kombineras med andra rabatter, erbjudanden eller skräddarsydda resor. Ange koden ”HÖST2019” vid bokningen.

WWW.SVENSKKINESISKA.SE • TELEFON: 08–10 88 24

MPENSERA T KO

YG * KLIMA FL

NU HAR EN AV VÅRA MEST POPULÄRA RESOR BLIVIT ÄNNU BÄTTRE!

* KLIM YG AT FL

DAG 8: YANGSHUO

Idag njuter vi av en härlig naturupplevelse. Vi kryssar fram på Lifloden till den lilla staden Yangshuo. På vägen äter vi lunch samtidigt som vi njuter av den härliga utsikten över sockertoppsbergen. Efter att vi har checkat in på hotellet är resten av dagen programfri. Vi passar på att strosa runt bland de trånga gränderna och fyndar i de små stånden längs huvudgatan. På kvällen hittar vi en lokal restaurang som gör sina egna nudlar. Magiskt gott!

CONTENT WITH CONTENT WITH A PURPOSE A PURPOSE

PENSERA OM T TK

Annons Annons


SE VÄ R LD E N

MED CONTOUR AIR

Uganda

Albanien, Nordmakedonien och Grekland

19 nov, 6 mars, 11 dagar, fr 33.450:-

Afrikas pärla. 4 nationalparker, rikedom av djur och fåglar. Möte med bergsgorillorna i Bwindi.

21 oktober, 11 dagar, fr 16.650

Kontrasternas Sydafrika

Australien & Nya Zeeland

10 mars, fr 13 dagar, fr 34.350:-

22 mars, fr 15 dagar, fr 58.750:-

En av de mest innehållsrika resorna. Kapstaden med Taffelberget, Godahoppsudden, Robben Island. Zululand och safari i Krugerparken. Johannesberg med Soweto. Tillägg Victoriafallen.

En av de mest kompletta resorna till ”down-under”. Vi tar dig på fantastiska natur-, djur och kulturupplevelser i två fascinerande länder. Darwin, Ayers Rock, Alice Spring, Cairns, Canberra, Sydney, Nordön & Sydön på Nya Zeeland. Följ din längtan!

Stora Mellanöstern 15 mars, 15 dagar, fr 31.350:-

Upplev tre länder: Jordanien, Israel, Palestina. Unika platser som: Jerusalem, Betlehem, Döda Havet, Jeriko samt sol och bad vid Röda Havet.

Klassiska Albanien 1 april, 8 dagar, fr 14.450:-

En rundresa i Albanien är en kombination av kultur, natur, läcker mat och historiska upplevelser i en miljö som är unik för Europa.

Marocko med vandring i Atlasbergen 5 mars, 9 dagar, fr 14.450:På denna resa får du uppleva magin i detta vackra nordafrikanska land. Sightseeing i Marrakech med sina berömda marknader och känsla av Tusen och en natt. Två dagars vandring i Atlasbergen med besök i Berberby och så några sköna dagar med sol och bad vid Atlanten i UNESCOS världsarvsstad Essaouira.

En mycket innehållsrik resa med stora delar av Albanien, Ohrid och Skopje i Nordmakedonien samt de berömda klostren i Meteora, Grekland. Läckra Medelhavsmåltider och behaglig värme.

Fira nyår på Island 29 dec, 5 dagar, fr 12.995:-

Exklusiv resa till Island och Reykjavik. Blå Lagunen, Gyllene Cirkeln, Nyårsmiddag.

Svalbard - När ljuset återvänder 28 februari, 4 dagar, fr 17.850:-

Efter Polarnatt med 24 timmars utan solen återvänder ljuset till Spetsbergen. Mycket exklusivt att uppleva detta. Skotertur och hundspannstur. Ölprovning.

Svalbard i Adventstid 6 december, 4 dagar, fr 17.750:-

Exklusiv resa till Spetsbergen/Svalbard. Polarnatt, hundspann, skotertur. Ölprovning.

Skidor i Georgien Spännande nyheter 2020 Exklusiva expeditioner med Hurtigrutens fartyg bokas genom oss. Du kan boka alla avgångar. Vi kommer ha tre egna grupper, begränsat antal platser. Svalbard: 22 juni, 6 dagar Kanada & Alaska, 23 juni, 17 dagar Island, 4 aug, 11 dagar Mer information och priser på vår hemsida.

Gruppavgångar 4 jan, 7 och 14 febr, 8 dagar, fr 13.850:Specialarrangemang december-april. Har du tröttnat på Alperna? Följ med till Kaukasus och prova Georgien. Spännande land. Skidåkning på hög höjd, sol- och snösäkert. Mycket bra freeride, heliskiing och låga priser!

Tel 019-333000 • Järntorgsg 9, Örebro Hemsida contourair.se Facebook ContourAir Instagram contourair

contourair.se contourair.se


temaresor.se | 0771-37 38 39

Våra reseledare gör skillnad Vissa platser är enkla att besöka, men att göra det tillsammans med en kunnig reseledare gör upplevelsen större. Andra destinationer är svårare att resa till, men en erfaren reseledare gör det svåra enkelt. Våra reseledare har mångårig erfarenhet och älskar sitt arbete. De är skillnaden mellan en vanlig resa och en resa som ger minnen för livet.

HÖJDPUNKTER I NORMANDIE

SÖDRA ENGLAND

BASKIEN OCH RIOJA

Normandie bjuder på en fantastisk blandning av spännande historia och historier, legender, kulturskatter, livliga städer, charmiga byar och underskön natur. Vi drar oss till minnes Jeanne d’Arc i Rouen, Vilhelm Erövraren i Bayeux, Claude Monet i Giverny och Dagen D vid Omaha Beach. Lokalt producerad cider och calvados förgyller gommen och världsarvet Mont-Saint-Michel blir kronan på verket.

Windsor Castle inleder en fullspäckad rundresa som tar oss via charmiga Bristol till historiska Bath, längs berömda Jurassic Coast mot Bournemouth och vidare till Poole, New Forest och Winchester. Vi provar ost i Cheddar och smakar en gindrink på Bombay Sapphire destillery, njuter av utsikten vid Durdle Door och dricker te vid Jane Austen House.

Väkommen till norra Spanien. Det här är regionen med vackra byar, kända vindistrikt, enastående matkultur och flera världsarv. Vi startar i storstaden Bilbao med Guggenheimmuseet, reser vidare till eleganta San Sebastián, och franska Baskien. Resan avslutas med smakrika dagar i Riojavinernas huvudstad Logroño och med världsarven Suso och Yuso.

HÖJDPUNKTER 4 Windsor Castle 4 Cheddarprovning 4 Bath 4 Jurassic Coast 4 Jane Austen House

HÖJDPUNKTER 4 Bilbao med Guggenheimmuseet 4 Stadstur i San Sebastián 4 Den baskiska maten 4 Utflykt i franska Baskien 4 Vingårdar i Rioja

8 dagar. Från 22.590 kr Avresor 2020: 21/5, 25/6, 23/7, 27/8.

8 dagar. Från 20.350 kr Avresor: 1/10, 30/4, 14/5, 21/5, 10/9, 17/9, 24/9.

HÖJDPUNKTER 4 Idylliska Honfleur 4 Pegasusbron och Omaha Beach 4 Linneväven i Bayeux 4 Giverny med Monets trädgård 4 Beuvron-sur-Auge 8 dagar. Från 19.450 kr Avresor 2020: 3/5, 14/6, 30/8.

Allt detta ingår när du reser med Tema: 3 Flyg t/r 3 Handplockade hotell 3 Svensktalande reseledare 3 Alla transporter 3 Utflykter 3 Utvalda måltider 3 Entréavgifter enligt program 3 Provsmakningar


Annons Annons

Hela denna tematidning är en annons från European Media Partner Partner

CONTENTWITH WITH CONTENT PURPOSE AAPURPOSE

ROSA BUSSARNA – SPONSRAD ARTIKEL

ÅK PÅ DITT LIVS

RESEÄVENTYR VILDA DJUR, SOL OCH BAD PÅ EN PARADISSTRAND, AKTIVITETER SOM GER ADRENALINKICK, NYA VÄNNER – ROSA BUSSARNA TAR DIG MED PÅ DITT LIVS RESEÄVENTYR. Text: Julia Saaf

I Sydafrika får du uppleva safari och äventyr som passar för hela familjen. Här får du bland annat skåda vilda djur och utforska grottor. Foto: Magnus Julin

Å

k på ett äventyr som tar dig genom hela vida världen till platser du aldrig tidigare upplevt. I en färgglad buss, eller med tåg, flyg eller båt, färdas du till jordens alla hörn. Rosa Bussarna lärde har resor för alla – för den äventyrslystna som längtar efter fart och puls, för den som vill upptäcka unik natur, eller för den som vill uppleva nya kulturer och besöka spännande städer. Det finns också resor för den som önskar byta ut vardagen och minusgraderna mot sol och bad och bara vill njuta med en drink i handen på en vidsträckt sandstrand. Rosa Bussarna körde första gången 1969 och firar nu 50 år med äventyr i 6 världsdelar!

DESTINATIONER OCH AKTIVITETER Rosa Bussarna tar dig till de bästa platserna i Afrika, Asien, Europa, Nord- och Centralamerika, Oceanien och Sydamerika. Vad du än gillar så finns det en resa för dig. I Sydafrika får du uppleva safari och äventyr som passar för hela familjen. Här får du bland annat skåda vilda djur och utforska grottor. Besök i storstäder växlar du med lata dagar och dopp i det turkosblå vattnet. På Filippinerna byter du ut snö och kyla och kan i stället fira jul och nyår i härligt, tropiskt klimat. Njut av sol och bad, dyk eller snorkla i det klara vattnet, och passa på att åka på en spännande sex dagars båtex-

Njut av sol och bad, dyk eller snorkla. Om du är ute efter en adrenalinkick kan Nya Zeeland vara platsen för dig. Foto: Susanne Stigsson

rosabussarna.se

Åk på ett äventyr som tar dig genom hela vida världen till platser du aldrig tidigare upplevt. I en färgglad buss, eller med tåg, flyg eller båt, färdas du till jordens alla hörn. Foto: Peter Sundberg

pedition. Om du är ute efter en adrenalinkick kan Nya Zeeland vara platsen för dig. Här kan du bland annat hoppa bungyjump, och har du alltid drömt om att simma med delfiner så har du möjligheten här. Det finns också särskilda seniorresor som bland annat tar dig till exotiska Sri Lanka. Här får du besöka platser rika på historia och kultur, njuta av sol och bad vid de bästa stränderna, prova nya maträtter och spännande smaker, och har även chansen att se leoparder och elefanter när ni far iväg på safari. Om du drömmer om varmare klimat och har dansrytmen i dig så anordnar Rosa Bussarna resor till Kuba där det ingår danslektioner. Du kan också hänga med på ridning i fantastisk natur, romprovning och utflykter till kulturella platser och sevärdheter. Till Kuba anordnas även cykelresor där du färdas längs den vackra naturen med höga berg och bambuträd, med erfarna guider som tar dig med till historiska platser och häftiga tempel. Du kan också följa med och upptäcka Colombia och Ecuador. Eller om du är ute efter någonting utöver det vanliga är Nepal och vandringsresan i Indiska Himalaya, med den vackra och orörda

24 | UTLANDSSEMESTER

naturen, en magisk upplevelse. Du kan också hoppa på bussen som tar dig runt i exotiska Rwanda och Uganda, där du får

”DET SKAPAS EN SPECIELL GEMENSKAP. MÅNGA SÄGER ATT DET ÄR DEN ROLIGASTE RESA DEM VARIT PÅ, OCH FLERA SOM ÅKER MED OSS HAR VARIT MED FLERA GÅNGER.”

bland annat får besöka bergsgorillor innan ni åker vidare för att njuta av lata dagar på stranden i Zanzibar.

ÄTA OCH BO Efter fartfyllda aktiviteter varvar du ner och umgås med dina nyfunna vänner. När hungern kommer samlas ni och hjälps åt att laga maten tillsammans. På varje resa åker ungefär 20-30 personer som också sover ihop på bussen. På vissa resor övernattar ni även på hotell, på båtar, i tågkupéer eller i tält.

RESA Förutom den rosa bussen åker ni även med andra bussar, samt båtar, flyg och tåg för att nå de olika platserna. Du kan välja att åka med vänner eller familj, men det är också många som väljer att ge sig iväg själva - och kommer hem med vänner för livet. – Det skapas en speciell gemenskap. Många säger att det är den roligaste resa dem varit på, och flera som åker med oss har varit med flera gånger. Vi brukar också ha populära återträffar senare, berättar Anders Eriksson på Rosa Bussarna. På Rosa Bussarnas hemsida kan du läsa mer om de olika destinationerna och resorna för att se vad som passar dig bäst. Här kan du även få svar på dina frågor och få hjälp med att boka din nästa resa. Ditt roligaste reseäventyr väntar på dig! ROSA BUSSARNA

Resor i 6 världsdelar Transport med buss, båt, flyg och tåg Åldersgräns 7 år Barn- och ungdomsrabatt Boka online på www.rosabussarna.se


Brasilien-Peru 31 jan 2020, 6 veckor, 36 900 kr

Nyårsresa i Filippinerna

Chile-Peru

Inkluderar sex dagars båtresa 26 dec 2019, 19 dagar, 34 900 kr

218 mars 2020, 5 veckor, 32 900 kr Resan kan delas.

Brasilien-Chile 225 jan 2020, 7 veckor, 36 900 kr Resan kan delas.

Panama-Mexiko

Bergsgorillor i Rwanda & Uganda

15 jan 2020, 5 veckor, 41 900 kr Tillval Kuba: 8 dagar, 14 900 kr

7 jan 2020, 17 dagar, 32 800 kr

Nyårsresa i Maldiverna & Sri Lanka 30 dec 2020, 17 dagar, 34 900 kr

Nyhet! Färgfestival i Indien

Nyhet! Kenya-EtiopienDjibouti-Eritrea

1 mars 2020, 16 dagar, 18 900 kr

18 feb 2020, 32 dagar, 29 600 kr kr

Sverige-Grekland 18 juni 2020, 24 dagar, 22 900 kr

Fler resor och äventyr hittar du på rosabussarna.com •08-673 25 20 info@rosabussarna.com • www.facebook.com/rosabussarna • #rosabussarna

Foto: Tobias Torstensson, Lotta Rehnman, Margot Thropp, Peter Sundberg, Magnus Bäckesjö, Carl Lindstrom, Johan Larsson, Erika Håkansson & Elin Holgersson.

Äventyr för alla


Annons Annons

Hela denna tematidning är en annons från European Media Partner Partner

CONTENTWITH WITH CONTENT PURPOSE AAPURPOSE

ALPE D’HUEZ

EN AV ALPERNAS FINASTE PÄRLOR ALPE D’HUEZ ÄR EN ÖVERRASKANDE KOMPLETT SKIDORT SOM AV NÅGON ANLEDNING INTE BLIVIT SÅ KÄND SOM DEN FÖRTJÄNAR BLAND SVENSKA SKIDÅKARE. EN MYSIG ALPBY OCH ETT SKIDSYSTEM SOM BJUDER PÅ NÅGRA AV ALPERNAS LÄNGSTA PISTER OCH FANTASTISK OFFPISTTERRÄNG. C’EST PAS MAL!

A

lpe d’Huez betyder ”Alpernas finaste pärla” på franska. Nej, inte riktigt men det skulle kunna vara så. I Sverige är inte orten så känd trots att några av de stora svenska researrangörerna har den bland sina resmål. Mest känd är den för vägen upp till byn, en brant uppförsbacke på 12 kilometer med hela 21 hårnålskurvor och som är en av Tour de Frances tuffaste etapper, cykeltävlingen alltså. Spenderar du en vecka här förstår du snart att det är flera faktorer som gör Alpe d’Huez till en fin liten pärla och komplett skidort. Den kanske viktigaste faktorn är åkberget Pic Blanc, som med sina 3330 meter över havet reser

langley.eu langely.eu

sig brant och majestätiskt i ett av Alpernas häftigaste områden, med grannar som Les Deux Alpes och La Grave. Bara utsikten från toppen av Pic Blanc gör det värt att resa hit. Liftsystemet är utnyttjat optimalt och anpassat efter Pic Blanc och de övriga toppar som ingår i systemet på ett sätt som ger dig som besökare en tydlig bild av hur och var du kan åka. Här får du mycket kul på ett enkelt sätt oavsett var i livet eller skidåkarkarriären du befinner dig i. Om du är ny och vill åka snällare backar eller om du har barnen med dig så är området precis vid byn, i foten av DMC-liften och Bergers, perfekt. Här finns det gott om blåa och gröna pister och hela området är markerat med ”nybörjarskyltar” som uppmanar skidåkarna att ta det lugnt. Kommer du en bit upp på systemet hittar du långa och svepande röda pister som håller världsklass. Med moderna liftar och välgenomtänkt pistlayout kommer du att känna att Alpe d’Huez är egentligen den enda skidorten du behöver besöka resten av ditt liv, så mycket åkning finns det.

Högre upp, när du går ur kabinbanehuset på toppen av Pic Blanc, ska du inte ha bråttom att klicka i bindningarna. Tänk på att du befinner dig över 3000 meter över havet, luften är tunn och det är bra att ge kroppen lite tid att anpassa sig. Du bör också se dig omkring, andas in den friska luften och njuta av landskapet. För undertecknad är utsikten härifrån lite extra magisk eftersom Grand Pic de La Meije syns väldigt tydligt, nästan så du kan ta på det. Berget La Meije väcker många minnen, dels besteg jag det 2006 och är en av de häftigaste upplevelserna jag varit med om, dels är La Meije åkberg i La Grave, en fantastisk skidort där jag har åkt skidor flera gånger och träffat vänner för livet. Du bör ta det lugnt också på grund av att åket som väntar på dig går inte av för hackor. Pisten Sarenne bjuder på 2200 fallhöjdsmeter. Pistens längd är en bit över 17 kilometer och det påstås vara Alpernas längsta svarta pist. Sanningen är att Sarenne är inte så brant och hade den inte varit så alpint seriös som den är hade den kanske varit röd-blå, svårigheten

26 | VINTERDESTINATIONER

ligger inte i lutningen utan det mäktiga i terrängen och att du inte har några färgalternativ när du väl ger dig på åket. Du kan köra lite varianter på Sarenne, som Cassini eller Tunnel på toppen, men båda svarta. Sarenne är juvelen på kronan i denna fantastiska skidort.

Det är inte svårt att hitta liftnära offpist i Alpe d’Huez. Mellan pisterna från Dome des Rosses ner mot Alpette och vidare mot Montfrais hittar du riktigt fin terräng med både öppna ytor och roliga features att hoppa och ha skoj på. Jag rekommenderar dock att du anlitar en guide eller åker med en kompis som kan området, det är lätt att hamna fel och, som överallt i Alperna, hamnar du fel kan det få allvarliga konsekvenser. Egentligen hittar du bra liftnära offpist var du än är i Alpe d’Huez, så låt fantasin flöda; många enkla åk når du direkt från liften mellan pisterna och dessa är ofta helt ok att bara köra. Har du längdskidor med dig, eller vill du vandra så har orten mycket att erbjuda. Välpreparerade spår hittar du på flera

fallhöjder och det gör att du når helt fantastiska landskap med dina längdlagg. Detsamma gäller de fina vandringslederna som är utstakade och preppade så du kan ta långa promenader och nå exempelvis restauranger uppe på berget där du kan äta gott och vila inför vägen tillbaka. Byn är lagom pittoreskt fransk och modern i en fin blandning. Här hittar du inga jättekomplex à la franska förorter som det finns gott om i andra mer turistiska orter. Med fina restauranger och shopping, isrink, utomhuspool och andra aktiviteter som hundsläde och snöskorvandring är byn både charmig och äventyrlig. Som sagt, oavsett var i livet du befinner dig, finns det något för dig i Alpe d’Huez. FAKTA

Alpe d’Huez ligger i de södra franska Alperna granne med bland annat La Grave och Les Deux Alpes. Orten bjuder på hela 249 km pist och 84 liftar vilket gör Alpe d'Huez till ett av de större systemen i Alperna. Skidåkning sker upp till 3.330 meter på toppen av Le Pic Blanc och glaciären De Sarenne. Till Alpe d’Huez flyger du enkelt med paketresor från Langley till Genève och boende i hotell Le Petite Prince.


Annons Annons

Hela denna tematidning är en annons från European Media Partner Partner

CONTENTWITH WITH CONTENT PURPOSE AAPURPOSE

VAD KOSTAR DET

I ANDORRA?

LUNCH

Enklare lunch i backen från 9 € till gourmetlunch från 14 €

MIDDAG:

3 rätters middag från 15 €

ANDORRA

DRYCK:

1 flaska bra Rioja på restaurang kostar runt 10-12 €

–det solsäkra skidparadiset Text: Mats Gylldorff

OM DU SÖKER EN SKIDDESTINATION UTAN LIFTKÖER OCH SOM ERBJUDER FANTASTISK SKIDÅKNING, STRÅLANDE SOL, UNDERBAR MAT TILL BRA PRISER OCH HÄRLIGA AKTIVITETER ÄR ANDORRA DESTINATIONEN FÖR DIG.

A

ndorra är ett litet land med stora upplevelser som är beläget mellan Frankrike och Spanien i den mäktiga bergskedjan Pyrenéerna. Landet är i dag mest känt för sin otroligt fina och upplevelserika skidåkning, med pister belägna på över 2 500 meters höjd är Andorra således ett utav de mest snö- och solsäkra skidområdena i Europa. Till exempel har en av världens främsta freestyleåkare, svensken Henrik Harlaut, valt att bosätta sig här för att skidåkningens skull. Med över 300 soldagar per år så är det bäst att du packar ner solkrämen. Det är också ett taxfree land

som erbjuder ett stort utbud av restauranger, barer, och shopping i toppklass. Du kan njuta av kulinariska upplevelser som serveras genom en blandning mellan det franska och spanska köket. I Andorra finner du tre skidsystem: Grandvalira, Pal/Arinsal och Arcalis. Grandvalira är det största skidsystemet och har egentligen allt. 68 toppmoderna liftar och med 128 nedfarter utformade med olika längd och svårighetsgrader för alla skidåkare, över 40 restaurangterasser med magisk utsikt och mycket bra offpiståkning. Pal/Arinsal har förutom röda och blåa backar, flertalet svarta välpreparerade backar för dig som söker större utmaningar. Ett perfekt alternativ för konferensgrupper eller större sällskap då deltagarna ofta söker olika svårighetsgrader. Arcalís är det världsberömda offpistområdet där bland annat några av världens bästa freerideåkare tävlar. Där finns även utmärkta blå och röda pistalternativ. Arcalis ligger högalpint och saknar bebyggelse förutom några fantastiskt bra restauranger.

VISSTE DU ATT…

INTE BARA SKIDÅKNING Från samtliga skidorter kan du enkelt ta dig till huvudstaden Andorra la Vella med buss. I Andorra la Vella finns det över 2000 taxfree butiker att shoppa runt i och behöver du fylla på med energi så finns det många riktigt trevliga restauranger och barer. Missa inte ett besök på Caldea – Europas största termalbadsanläggning där det friska vattnet fyller ut mer än 2000 m² av inomhus och utomhuspooler, bubbelbad, vattenfall och romerska bad. Om du söker mer upplevelser och aktiviteter under din resa erbjuds bland annat helikopterskidåkning, paragliding, hundspann, skotersafari, igloohotell, offpistskidåkning och isgocart samt arrangemang som Quality Travels guider arrangerar exklusivt för våra gäster. Du når allt med ett liftkort. Lockar det med kultur och stora sevärdheter har du nu möjlighet att kombinera din skidresa till Andorra med en weekend i Barcelona. Det innebär att du bor fem nätter i Andorra och två nätter mitt i centrala Barcelona, nära den världsberömda gågatan Las Ramblas. Här har du nära till sevärdheter, shopping, mat, kultur och de stora varuhusen.

Vi arrangerar skidresor för seniorer 60 år och uppåt? Under vecka 4, vecka 6 och vecka 12 har vi stort fokus på aktiva seniorer. Du kommer att njuta av vitklädda toppar, lätt pudersnö och umgänge med skidglada seniorer. Under veckan kommer vi att anordna gemensamma kulinariska luncher på utvalda restauranger i backen under veckan, arrangera dagsturer till

qtravel.se qtravel.se

skidområdet Arcalis, en halvdag på Spaanläggningen Caldea eller vårt omtyckta middagsarrangemang ”Middag bland Topparna.” I seniorpaketet ingår bland anat svensktalande guider tar hand om er grupp under veckan, pistvisningar med njutningsåkning, välkomstmingel och gratis liftkort i Andorra till alla +70 år.

27 | VINTERDESTINATIONER

AFTERSKI

1 stor stark kostar cirka 3 €

SNABBFAKTA OM ANDORRA Storlek: 468 km² Valuta: Euro Språk: Katalanska, spanska, engelska, franska och portugisiska Befolkning: ca 70 000 Soldagar per år: ca 300 Övrigt: Tax-free område Resa dit: Quality Travel flyger dec-april från Arlanda, Landvetter, Köpenhamn, Skellefteå, Norrköping, Linköping, Växjö och Kalmar.


Annons Annons

Hela denna tematidning är en annons från European Media Partner Partner

CONTENT CONTENTWITH WITH AAPURPOSE PURPOSE

ALPERNA KALLAR! VÅRA 3 EGNA HOTELL I SAALBACH

Hotel Bärenbachhof är ett klassiskt österrikiskt hotell som ligger ca 450 meter från centrum och liften, med skidbuss strax utanför. • Lugnt och stilla läge med kort och bekvämt gångavstånd till allt • Mysig bar och avkopplande wellnessområde på det 4* grannhotellet • Perfekt för par, familjer och kompisgäng

SAALBACH

Det finns inte särskilt många saker som påminner om att Saalbaach är en gammal gruv- och jordbruksort. De senaste hundra åren har orten och dess befolkning satsat helhjärtat på att skapa en hjärtlig och välkomnade skidort med en intakt charm. Vi blir inte särskilt förvånade när vi får höra att Saalbach är en av Alpernas mysigaste och mest kompletta skidorter. Här är skidäventyret aldrig långt borta. Faktum är att du kan hoppa på liften i centrum och åka i fantastiska backar

hela vägen ner till ortens torg. Skidområdet bjuder på 270 kilometer sammanhängande skidglädje som gör att vi kan ge oss ut på upptäcktsfärd med skidorna i stället för skidbussen. Efter en härlig skiddag kan du njuta av byns alla barer och restauranger som alla ligger inom gångavstånd. Dessutom kan du numera åka på samma liftkort i Saalbach och Zell am See vilket innebär totalt 409 km pist. Här finns även Österrikes bästa afterski. På Hinterhag Alm, restaurangen där afterskin föddes, är stämningen god och det är alltid nära till skratt. Kvällen leds av Joseph som har sjungit och underhållit publiken i över 16 år.

Hotel Herzblut har bra faciliteter och ligger i en lugn del av byn med gångavstånd till allt du behöver under din skidsemester. • 300 m från Schattberg X-Press liften och centrum • Passar såväl par och familjer, som större grupper • Barnrabatt upp till 18 år (gäller när barn bor i extra bädd) • Fullgoda konferensrum Hotel Auwirt är ett 4-stjärnigt hotell där det traditionella möter det moderna. Hotellet ligger nära huvudgatan och Saalbachs stora utbud av restauranger, barer och butiker. • Endast 100 meter från Schattberg X-Press liften • Afterskivänlig bar och avkopplande wellenssområde • Stor och mysig lobby Högsta åkhöjd: 3029 m Byns höjd: 1003 m Längsta nedfart: 8 km Total pistlängd: 409 km

WAGRAIN

ZAUCHENSEE

I Zauchensee bor du mitt bland pisterna, bokstavligt talat. Byn ligger på 1 350 meter över havet och är omgiven av höga alptoppar. Tack vare sin höga höjd och snösäkerhet finns här både bra offpistmöjligheter och 21 kilometer fina längdspår. Zauchensee är en orörd pärla i Alperna med bara 15 fasta invånare, där fokus ligger på skidåkning snarare än ett pulserande nattliv och shopping. Om man jämför de andra orterna med Zauchensee, är detta en lugn by, som särskilt uppskattas av familjer och par som bara vill ta det lugnt efter dagens åkning. Zauchensees skidområde är via en kort tur med skidbussen sammanlänkat med Flachauwinkel, Kleinarl, Flachau

lionalpin.se

och Wagrain. Totalt sett ingår hela 350 pistkilometer i liftkortet. Glöm inte att ladda batterierna, eller gå på afterski, i en av alla almhütten (restauranghytter) som finns runt om på berget. Hotel Enzian är vårt egna 4-stjärniga skidhotell i Zauchensee. Boendet har perfekt läge på 1350 m höjd, mittemot pisten och huvudliften som smidigt tar dig direkt till skidområdet. • 6 närliggande liftar inom ett avstånd på 200 m • Flera loungeområden med äkta österrikisk känsla • Wellnessområde med pool, 4 olika sorters bastu Högsta åkhöjd: 2100 m Byns höjd: 1350 m Längsta nedfart: 8 km Total pistlängd: 350 km

Gemytliga Wagrain har blivit en storfavorit hos barnfamiljerna och det är inte svårt att förstå varför. Wagrain bjuder på drömbackar, ett stort skidsystem som är välplanerat och lätt att hitta i. Det stora leklandet i backen har tunnlar och banor som gör åkningen rolig. Här ordnas massor av spännande aktiviteter och det finns en stuga för inomhuslek för dem minsta. Här kan du med andra ord ge dina barn en perfekt introduktion av Alperna och se dem utvecklas till riktiga skidentusiaster. I skidskolan kan nämligen barnen åka med skandinaviska skidlärare. Men det är inte bara barnen som har det bra här. I Wagrain kan den erfarne skidåkaren testa världscupbackarna i Flachau och Zauchensee eller klättra uppför Griessenkar och pumpa puder. Oavsett vad du är

28 | VINTERDESTINATIONER

ute efter kommer du att hitta vad du söker här. Vare sig det är bra skidåkning, trevliga restauranger, bra afterski eller trevliga hotell. Grafenberg Resort är en familjefavorit med fantastiskt läge med endast 50 m till Grafenberg-liften som enkelt tar dig upp till Wagrains familjevänliga skidområde. Grafenberg Resort är en given familjefavorit tack vare fokus på familjens behov med barnen i centrum. • Stor lobby med både lounge och bar • Wellnessavdelning med bastu, ångbad och inomhuspool • Flera förmåner och bekvämligheter som fri barnpassning, lekrum, skandinavisk barnklubb och skandinavisk skidskola m.m. (se hemsida för alla förmåner)

Högsta åkhöjd: 2188 m Byns höjd: 850 m Längsta nedfart: 8 km Total pistlängd: 350 km


Annons Annons

Hela Hela denna denna tematidning tematidning är är en en annons annons från från European European Media Media Partner Partner

RAMUNDBERGET

–Sveriges bästa skidort! SVERIGES BÄSTA

SVERIGES BÄSTA

2018/2019

2018/2019

SKIDORT

CONTENT WITH CONTENT WITH A PURPOSE A PURPOSE

SVERIGES BÄSTA

SVERIGES BÄSTA

TOPPTURSOMRÅDE

TOPPTURSOMRÅDE

2018/2019

2018/2019

OFFPISTBERG 2018/2019

PIST 2018/2019

SVERIGES SVERIGES BÄSTABÄSTA

SVERIGES BÄSTA

2018/20192018/2019

2018/2019

OFFPISTBERG SKIDORT

PARK 2018/2019

SKIDORT FÖR BARNFAMILJER 2018/2019

SVERIGES SVERIGES BÄSTABÄSTA

TOPPTURSOMRÅDE PIST 2018/20192018/2019

SVERIGES BÄSTABÄSTA SVERIGES

SKIDORT OFFPISTBERG 2018/20192018/2019

I Ramundberget SVERIGES BÄSTAär snön den bästa, så bra att nedfarten Prima utsågs 2019 till Sveriges bästa pist. Med gott om svängrum i backarna och gångavstånd till allt du behöver kan 2018/2019 du smidigt kombinera olika aktiviteter. SVERIGES BÄSTA

FJÄLLRESAN HANDLAR OM SÅ MYCKET MER ÄN ATT BARA ÅKA SKIDOR. DET HANDLAR OM ATT KOMMA UT I NATUREN, FYLLA PÅ MED SVERIGES BÄSTA NY ENERGI, DELA EN SPECIELL TID MED FAMILJEN ELLER KANSKE ATT SKIDORT FÖR BARNFAMILJER GE SIG UT PÅ ETT OFÖRGLÖMLIGT ÄVENTYR. TÄNK ATT DESSUTOM 2018/2019 GÖRA ALLT DET PÅ SVERIGES BÄSTA SKIDORT.

A

HÖGKLASSIG

2018/2019

SVERIGES SVERIGES BÄSTABÄSTA SVERIGES BÄSTA

PIST TOPPTURSOMRÅDE Ramundberget

2018/20192018/2019 utnämndes 2019 till Sveriges bästa skidort för barnfaför resten av vistelsen då allt finns inom miljer, Sveriges bästa pist och tillsammans promenadavstånd. Du bor nära backen med sina närmaste och kan åka direkt från pisten eller spåret grannarBÄSTA BruksvallarSVERIGES till boendet. Här kan du ägna all tid åt na och Funäsdalen, FÖR BARNFAMILJER energigivande aktiviteter och umgås medSKIDORTsamt Tänndalen är 2018/2019 familjen eller vänner i din egen takt. Ramundberget, Sveriges bästa När du stannar till och blickar upp skidort, enligt en mot kalfjället vet du att du har hamnat gästundersökning på rätt. Att omges av riktiga fjäll, silhuetter Freeride.se.

som Skarsfjället, Mittåkläppen och Helags – framröstat till Sveriges bästa topptursområden, är stärkande och helande i sig. De vidsträckta vyerna med mer än 60 toppar över 1 000 meter, den rena luften och den unika mängden natursnön som Ramundberget är känt för är som balsam för själen. Och det bästa är att det finns något för alla. Vi har lista våra favoriter varför du ska besöka Ramundberget 2019/2020.

MED MASKOTEN MICKELINA

ramundberget.se

SVERIGES BÄ SVERIGES BÄSTA

TOPPTURSOM OFFPISTBE

TOPPTURSOMRÅDE OFFPISTBERG 2018/2019 2018/2019

2018/2019 2018/2019

29 | VINTERDESTINATIONER

TOPPTURSO OFFPISTB PARK

OFFPISTBERG PARK

2018/2019 2018/2019 2018/2019

2018/2019 2018/2019

SVERIGES SVERIGES BÄSTA SVERIGES BÄB

SVERIGES BÄSTA SVERIGES BÄSTA

OFFPISTB PIST PARK

PIST PARK 2018/2019 2018/2019

PIST- OCH OFFPISTÅKNING

2018/2019 2018/2019 2018/2019

SVERIGES BÄSTA

Kombinationen OFFPISTBERG av åkmöjligheter är många, i Ramundberget erbjuds utförsåkning med varierande terräng i pister, lättillgänglig lössnö- och topptursåkning.SVERIGES Det kvittar om BÄSTA SVERIGES BÄSTA SVERIGES BÄSTA du är nybörjare eller expert. Vill du komma utanför liftsysPIST med temet finns det många sätt att upptäckaSKIDORT tjusningen SKIDORT offpiståkning. Med områdets duktiga guider kan du ta dig ut på äventyr både för egen maskin på toppturer, med SVERIGES BÄSTA skoter eller helikopter till orörda toppar och skapa minnen för livet. Här kan du boka en topptursguide hos Topsport TOPPTURSOMRÅDE eller hänga med Osthangs surfklubb i björkskogen. 2018/2019

2018/2019

2018/2019 2018/2019

SVERIGES BÄSTA

SVERIGES BÄSTA SVERIGES BÄSTA

SVERIGES BÄB SVERIGES SVERIGES BÄSTA

PIST PAR SKIDORT

2018/2019 2018/201 2018/2019

2018/2019

SKIDORT FÖR BARNFAMILJER 2018/2019

SKIDORT

SKIDORT FÖR BARNFAMILJER 2018/2019 2018/2019

SVERIGES BÄSTA

SKIDORT FÖR BARNFAMILJER 2018/2019

LÄNGDÅKNINGENS MECKA

I Mickelinas Värld hittar ni barnens egna skidområde med knapplift, längdspår, kravcertifierat café, värmestuga och lekvänliga miljöer. Sveriges bästa skidort för barnfamiljer, enligt gästundersökning i Freeride.

SVERIGES B SVERIGES BÄS SVERIGES BÄSTA

SVERIGESBÄSTA BÄSTA SVERIGES

Åk dig nöjd och njut av vyerna. Ramundberget är en av Sveriges mest snösäkra anläggningar och tillsammans med Funäsfjällen finns här världens största sammanhangängande spårsystem.

BARNENS PARADIS I Mickelinas värld i Ramundberget är barnen i fokus. Här utlovas det alltid något skoj att upptäcka på egen hand eller i dagliga aktiviteter. Maskoten Mickelina garanterar en vistelse fullt med bus och roliga upptåg på Lillramis, barnens egna skidområde. När de små fjällfötterna är trötta kan det vara skönt att vara inomhus och upptäcka lekvärlden Källarn – en miniatyrfjällvärld med lek i pistmaskin, lanthandel eller kanske ett besök i spelrummet med pingis och fotbollsspel.

SVERIGES BÄSTA SVERIGES BÄSTA

PARK

PIST

lla som har susat ner för en backe, med snöklädda fjällbjörkar bredvid sig och en öppen brasa som väntar i slutet av dagen, vet hur härligt det är. Att dessutom få göra det på en plats med stora mängder natursnö som hyllar genuin fjällmiljö, långt från den kommersiella hetsen är unikt. I Ramundberget görs just detta. Förutom 42 nedfarter med gott om utrymme i pisten, orörd offpist på fjället och i björkskogen samt utmanande parker i olika nivåer finns här även över 30 mil välpreparerade längdspår. Just kombination av utförs- och längdåkning tillsammans med ett fokus på fjällmiljön är en bidragande anledning till att Ramundberget 2019 utsågs till Sveriges bästa skidort för barnfamiljer. Positivt är också närheten. När du väl har parkerat bilen kan du lämna den

2018/2019

PARK

SVERIGES BÄSTA

SVERIGES BÄSTA

TOPPTURSOMR

PARK

SVERIGES BÄSTA

SVERIGES BÄSTA

SVERIGES BÄSTA

För dig som gillar att åka längdskidor, oavsett om det handlar om träning, en mysig stund med familjen eller att gå på tur och njuta av vidderna, så finns alla leder du kan önska här. Dalgången i Ramundberget och Bruksvallarna ses av många som längdåkarnas mecka, samt är en del av Nordic Ski i Funäsfjällen, världens största sammanhängande spårsystem. Kvalitén och kombinationen av längd- och utförsåkning är sannerligen oslagbar.

SVERIGES B SVERIGES BÄ SVERIGES BÄST

PIS SKIDOR

SKIDORT FÖR BARNFA

2018/201 2018/2019 2018/2019

SVERIGES SVERIGES BÄ

SKIDO

SKIDORT FÖR BARN

2018/20 2018/2019

SVERIGES B

SKIDORT FÖR BAR

2018/20


Nipfjället

N I P FJ Ä L L E T 1 1 9 1 m ö h

M E L FJ Ä L L 8 7 2 H I MHimmelfjäll

31

3,2 KM LÅNG

15

26

15

36

30

33

22

möh

FRAMTIDA

PISTOMRÅDE

31 22

BURUSJÖN 633 möh

14

H

13

12

4

26 15 35 22

I 15

6

POLARIS

12

16

TOP

1

6

L 3,2 KM LÅNG

2

17

COPERNICUS

G

A

549 möh

F

MERKURIUS

D

3

NEPTUNUS

B SKIDBODEN

LIFTAR

invigning LIFTSYMBOLER

PISTER

PISTSYM

A

Trolltoppsliften

H

Himmelsliften

Lift dalstation

1

Bergstoppsvätten

12

Fridabranten

17

33

Vägvisarn

Pi

B

Sagaliften

I

Torsliften

Stollift 6 pers

2

Snöflingan

13

Odingen

22 22 22 Torsfallet

35

Rundturen

Pi

D Fjälljätteliften

L

Fjällrikeliften

Bygellift

3

Trolltrillet

14

Baldersbacken

26

Carlbacken

36

Gammelskogsstigen

Pi

Knapplift

4

Vajbranten

15 15 Långstigen

30

Himmelsbacken

6

Derningssaga

16

31

Fjällfaran

F

Daltoppsliften

G

Valhallia Express

Långstigen nedre

Fjälljätten

Skoterledsutfart

Anslutning till skoterleder

– 17 december 2019 –

I norra Dalarna djupt inne i de orörda skogarna ligger en magisk plats som nu håller på att vakna till liv - Idre Himmelfjäll, den första nya skidanläggningen i Sverige på 30 år!

V V

i är en modern alpin anläggning där åkglädje går hand i hand med miljötänk. Pistsystemet är byggt i ”Colorado”stil med slingrande nedfarter framdragna genom trolsk fjällskog. Skogen är viktig på Himmelfjäll och därför har vi gallrat försiktigt för en naturnära skidupplevelse. Har du tur kanske du stöter på någon av alla de invånare som bott här på fjället sedan urminnes tider.

18 nedfarter och 8 liftar tar dig runt i det breda skidsystemet. Våra backar är naturliga, roliga, svängiga och omväxlande. Vi erbjuder gröna, blåa och någon röd nedfart där högsta fallhöjden är på 323 meter och den längsta backen mäter hela 3,2 kilometer. För dig som vill åka längdskidor finns spår som tar dig vidare ut i ett gnistrande vinterlandskap och Idre Fjälls 84 kilometer preparerade tränings- och motionsspår.

Anslutning


Städjan S TÄ D J A N 1 1 3 1 m ö h

FJ Ä T E R V Å L E N

E FJ Idre I D RFjäll

ÄLL

SATURNUS

PPHEDEN FREDS FOOD COURT FJÄLLBÄCKEN NO RR A

IDR

E BY

JUPITER

SÖDR A

MBOLER

SERVICESYMBOLER

ist mycket lätt

Restaurang

Parkering

ist lätt

Skipass

Toalett

ist medelsvår

Skiduthyrning

Värmestuga

Skidskola

Nyckelutlämning

Shopping

Skoteruthyrning

ängdskidspår

g till Burusjöspåret

OS-vinnaren och alpinstjärnan FRIDA HANSDOTTER är vår ambassadör och rådgivare på Idre Himmelfjäll. Hon dyker ibland upp på våra evenemang och tävlingar.

FAKTA:

Boende ski in - ski out · 18 nedfarter · 8 liftar · Skidskola · Skiduthyrning Längdskidåkning · Restaurang · After ski · Turskidåkning · 180 mil skoterleder Skoteruthyrning · Guidade skoterturer · Renaktiviteter · Hundspann

EVENEMANG I VINTER:

Invigning · Jul- och Nyårsfirande · Längdläger med Sportkullan · Skistarts testhelg GS/SG läger för U12 – U14 · Teknikläger med Håkan Westin · Familjeshow med Tomteland · Familjedag i backen · Påskfirande · Avslutningshelg

välkommen till idre himmelfjäll i vinter!

TEL. 0253-402 00 INFO@IDREHIMMELFJALL.SE WWW.IDREHIMMELFJALL.SE FACEBOOK.COM/IDREHIMMELFJALL BYGG DIN EGEN FJÄLLDRÖM TOMTER TILL SALU Byggklara tomter från 395.000 kr


STORA SATSNINGAR PÅ IDRE FJÄLL

En fjällsemester med extra allt Sveriges sydligaste fjäll är för många också de närmaste och mest lättillgängliga. Här ligger Idre Fjäll – en klassisk skidort med varierande skidåkning i alla fyra vädersträck. I år finns chansen för en ännu härligare fjällsemester då det satsas rejält på nya restauranger, evenemang och riktigt bra artister.

IDRE FJÄLL

STOCKHOLM GÖTEBORG

Känslan att vara långt hemifrån är närmare än du tror.

V

arför ska man lägga de där extra timmarna på tåget eller i bilen för att åka till Idre Fjäll? En första ledtråd ligger i namnet. I Idre börjar fjällen. Här finns också Sveriges sydligaste sameby. Här finns renar, kalfjäll och vidsträckt vildmark. – Vi märker att fler och fler kommer hit för att de söker något mer än en skidort och bra skidåkning. När man kommer hit kommer man till en helt annan miljö. Att stå på toppen av Gränjesvålen och blicka ut över Städjan och Nipfjället tar nästan andan ur en, även oss som bor här och ser det varje dag, säger Tommy Halvarsson som är marknadschef på Idre Fjäll. Snöpremiär i oktober Tack vare sitt geografiska läge, och fleråriga arbete med att spara och göra snö, är Idre Fjäll en snösäker skidort, som kan garantera snöpremiär redan i mitten av oktober varje år. Det har gjort Idre Fjäll till det självklara valet för flertalet klubbar och landslag inom både alpina grenar, freestyle, längdskidåkning och skidskytte. Men även för den skidsugna motionären och barnfamiljen.

– Här får du en varierande skidåkning i alla fyra vädersträck. Det kanske man inte riktigt tänker på, men det innebär ju att om nordanvinden biter i eller vårsolen ligger på, kan du alltid välja den sidan av Gränjesvålen där vädret och snön är som bäst, säger Tommy.

”Något vi tycker är jätteviktigt är att man ska kunna ställa bilen när man kommer hit. Den här barnfamiljslogistiken med att packa in och ut ur bilen får man nog av i vardagen.” Här hittar du allt från flacka backar, rullband och skidskola för de minsta till lekfulla fun parks och utmanande Chocken - nordens brantaste pist. Men här finns också 82 kilometer längdskidspår för den som hellre skidar på längden. Gör en heldagstur och njut av tystnaden på fjället. Eller riv av ett skönt kvällspass på något av elljusspåren. Ställ bilen och skida in och ut – Något annat vi tycker är jätteviktigt är att man ska kunna ställa bilen när man kommer hit. Den


ANNONS

Ren och skär skidglädje.

VINTERN PÅ

Idre Fjäll → Skidåkning i 40 pister och 27 liftar i alla fyra vädersträck. → 80 km preparerade längdskidspår, 30 km med elljus. → Skidskola för alla åldrar och nivåer. → Ge dig ut på fjället med huskies i en hundspann eller på hästryggen. → Upplev samekulturen och klappa renar. → Bowla, bada och träna i aktivitetscentret. → Ge barnen egentid i Fjällklubben.

Läs om alla aktiviteter och boka ditt äventyr på idrefjall.se

här barnfamiljslogistiken med att packa in och ut ur bilen får man nog av i vardagen. Ski in Ski out” är ett slitet uttryck, men här hos oss kan man verkligen göra det. Man kan ta skidorna från sitt boende, till skidåkning, andra aktiviteter och restauranger, säger Tommy. En fjällsemester är inte helt komplett utan god mat och skönt häng. Det är något som Idre Fjäll tagit fasta på inför vintern. Nya smaker på fjället – Eftersom maten blir en allt viktigare del av semesterupplevelsen gör vi nu en stor satsning på restaurangerna här på Idre Fjäll, berättar Tommy. I december öppnar två nya restauranger och en bar. Dessutom får de befintliga restaurangerna en uppdatering i form av nya menyer och ett hållbarhetsarbete som kommer lysa igenom i matutbudet. – Melker Anderssons koncept Kött & Fiskbaren flyttar in, och i anslutning till den bygger vi en ny bar och loungedel. Här kan man slå sig ner vid brasan för en afterski utan pjäxigt röj, men med löjromsvåffla och cava, berättar Tommy. Den klassiska pjäxdansen kan man få på Ingmars, och på nya hamburgerrestaurangen

Understället blir det skönt häng med trubadurer hela vintern.

”Eftersom maten blir en allt viktigare del av semesterupplevelsen gör vi nu en stor satsning på restaurangerna här på Idre Fjäll”. TOMMY HALVFARSSON Marknadschef, Idre Fjäll

Vinterns bästa artister Till vintern satsas det stort på nöjesutbudet – som ska breddas för fler målgrupper och vässas ännu några snäpp för barn och ungdom. På listan över bokade artister till kommande vinter läser vi bland annat Mike Perry, Näääk, E-type, Oscar Stembridge och Samir & Victor. – Jag sticker ut hakan och vågar påstå att vi har vinterns bästa artister, säger Tommy Halvarsson.

Till vintern öppnar två nya restauranger.


Annons Annons

Hela denna tematidning är en annons från European Media Partner Partner

ORSA GRÖNKLITT –mer än bara skidor

BÄRRAS BÄSTA Ploga

SKIDTIPS!

När man plogar så tänk på att böja lite på benen. Stå på båda fötterna i pjäxorna och få ihop skidorna fram och tryck ut hälarna så skidorna får en form av en pizzaslice eller glasstrut. Ha blicken framåt. Foto: Johan Sagmo

Text: Mats Gylldorff

CONTENTWITH WITH CONTENT PURPOSE AAPURPOSE

DET ÄR ÖGONBLICKEN SOM GÖR LIVET. SÄRSKILT DEM DU UPPLEVER MED NÄRA OCH KÄRA. OCH I ORSA GRÖNKLITT SKAPAR DU ÖGONBLICKEN SOM GÖR LIVET MENINGSFULLT.

B

ara 33 mil från Stockholm hittar du Orsa Grönklitt. Här står familjen i centrum, vare sig den är stor eller liten. Med mängder aktiviteter som passar alla i hela familjen och ett helt eget skidområde för barnen är det här det självklara valet för alla som älskar snö och aktiviteter. Gillar du utförsåkning kommer du inte att bli besviken. I Orsa Grönklitt finns många nedfarter att välja mellan i alla svårighetsgrader. Med korta transportsträckor och liftturer blir det många timmars åkning varje dag. Toppstugan ligger aldrig långt bort, vart du än är, och gillar du äventyr och offpist har du kommit rätt. För dig som ska ta dina första svängar ser Blåbäret Bärra till att du lär dig allt du behöver i hans skidområde. LÄNGDSKIDOR Vill du hellre åka på längden finns här utmärkta möjligheter till det. Vi drar igång säsongen redan den 25 oktober. Är vädret på vår sida åker du på natursnö, annars far du fram på sparad snö.

Foto: Robert Sandell

FÖR BARNEN I Orsa Grönklitt finns barnområden med rullband, knappliftar, skogsbanor och funparks. Vår maskot

orsagronklitt.com

Blåbäret Bärra finns självklart på plats under semestern och ser till att barnen har det extra trevligt. Missa inte vår roliga pulkabacke där du kan åka pulka, snowracer, tefat eller stjärtlapp. NY MULTISKIDBANA I ORSA GRÖNKLITT I oktober invigdes den nya multiskidbanan i Orsa Grönklitt. Bakom finansieringen av multiskidbanan står Arvsfonden tillsammans med Orsa Besparingsskog, Dalarnas Idrottsförbund, Orsa Grönklitt samt med lån från Orsa kommun. Multiskidbanan kommer bli en tillgänglig arena möjlig för alla att träna på. Runt om banan läggs nämligen fiber vilket skapar möjligheter för personer med olika funktionsnedsättningar att koppla i mätutrustning och hjälpmedel. Multiskidbanan omfattar en slinga på fem kilometer som slingrar sig runt Rädsjön. Banan runt sjön är 3 812 meter, samt en teknikslinga på 795 meter och en slinga vid Skidstadion på 325 meter. EUROPAS STÖRSTA ROVDJURSPARK Skidor i all ära, men i Orsa Grönklitt finns så mycket mer att upptäcka. Mysiga restauranger, våffelstugor, after ski, skoterturer, hundspann och Europas största rovdjurspark. Orsa Rovdjurspark är på 325 000 kvadratmeter och inriktad på stora rovdjur från norra halvklotet, varar flera utrotningshotade. Dagligen hålls det någon publik aktivitet eller guidning där du kommer nära rovdjuren, som till exempel matning, träning eller liknande.

Parallella skidor

När man vågar åka med lite mer fart åker man med skidorna bredvid varandra som två glasspinnar. Du svänger med hjälp av kanterna på skidorna. Händerna håller du framför dig eller tar hjälp och vrider med åt det håll du ska svänga åt i de stora svängarna.

Åka lift

När liften kommer, sträck händerna mot den och sätt knappen mellan benen/under rumpan eller håll i knappen. Stå still på skidorna och låt liften dra dig upp längs backen. Skidorna ska peka upp i liftens färdriktning. Vid avstigningen, tryck ner/bort liftknappen från kroppen och släpp den. Åk snabbt åt sidan.

ETT RYSLIGT KUL SPÖKLOV I HJÄRTAT AV DALARNA Välkomna till en gastkramande spöklovshelg 31 oktober till 3 november. Det blir dagar av skratt, lek, äventyr… och lite kusligheter. Spöklov är vår variant av Halloween-firande och våra boendeanläggningar i Mora och Orsa står redo med roliga (och lite läskiga) aktiviteter för hela familjen. På Spöklovet kan du göra allt från att besöka Orsa Rovdjurspark, utmana familj och vänner på bowling eller uppleva temaparken Tomteland i Mora. Vid våra boenden finns även andra aktiviteter såsom spökdisco, spökvandringar och härliga middagsbufféer. Gå in på spoklov.se för att se Spöklovets hela program.

34 | VINTERDESTINATIONER

Bärras rullband

Glid upp på rullbandet och håll skidorna bredvid varandra på rullbandet. Stå still med vikt på båda fötterna och håll balansen. När du kommer till toppen på rullbandet, glid av det och gå snabbt åt sidan så inte den som kommer bakom dig åker på dig.


REsA till JOKKMOKKS marknad 7 - 9 FEBRUARI 2020 Vi besöker det enastående vackra Icehotel i Jukkasjärvi.

På den här resan finns tid att verkligen upptäcka allt som händer både utom- och inomhus på den välbesökta och berömda vintermarknaden i Jokkmokk, som 2020 har temat Arktisk design och äger rum för 415:e gången. Vi reser med flyg från Stockholm till Luleå och bor på trevligt hotell i Gällivare i två nätter. Dagarna ägnas åt att besöka den livliga marknaden i Jokkmokk och genom våra kunniga guider får du hjälp med att hitta de mest intressanta utställarna. Vi gör flera guidade besök som ger inblick i samisk mat och kultur. Dessutom ingår besök på det världsberömda och enastående vackra Icehotel i Jukkasjärvi en dag. Innan vi flyger tillbaka från Kiruna hinner vi med en guidad visning av den imponerande LKAB-gruvan.

Pris för resan är: 13 350:- inkl. allt detta: Flyg Stockholm-Luleå/Kiruna-Stockholm, alla busstransporter, boende i delat dubbelrum i Gällivare, 2 frukostar, 2 luncher och 2 middagar, färdledare och lokala guider, entré Ájtte samemuseum, föreläsning i Jokkmokk, Jokkmokks Tenn, Icehotel samt LKAB-gruvan.

För bokning och mer information om resan gå in på www.askmrnilsson.se eller ring Ask Mr. Nilsson tel 08-761 18 00

Läs mer på vår hemsida www.askmrnilsson.se


Hela Hela denna denna tematidning tematidning är är en en annons annons från från European European Media Media Partner Partner

CONTENT WITH CONTENT WITH A PURPOSE A PURPOSE

Foto: Jeanette Birkholm

Annons Annons

”Du ser mig i ögonen, vi tänker samma sak. En sen lunch och kanske ett glas vin. Vi har ju tid på oss.”

HELSINGBORG

– som både borta och hemma VI RESTE BORT TILLSAMMANS. TOG EN STUND FÖR VARANDRA. CHECKADE UT FRÅN VARDAGEN, LADDADE BATTERIERNA OCH MÖTTE NYA INTRYCK NÅGON ANNANSTANS. VI VÄNDE DEN GRÅ VARDAGEN RYGGEN, PACKADE VÅRA VÄSKOR OCH GJORDE OSS REDO FÖR ATT FÅ SKÄMMA BORT OSS SJÄLVA OCH VARANDRA. KORT OCH GOTT, DET ÄR DAGS FÖR EN WEEKEND. BARA DU OCH JAG.

Foto: Lotta Wittinger

Vi lämnade höstrusket bakom oss och kommer till en plats där lite av sommarens värme fortfarande dröjer sig kvar. Brisen från havet leker med håret när vi kommer ut

från centralstationen. Stadskärnan var lika vacker som vi väntade oss, alldeles vid det välkomnade havsbandet och Öresund. Vi kan unna oss att hänga av kapporna när vi hittar en solig uteservering. Framför oss ligger en ocean av tid och möjligheten att verkligen få rå om varandra. Vi behöver inte checka in på hotellet ännu. Vi har gott om tid att göra oss i ordning innan middagsreservationen på Sillen och Makrillen. Sist av allt i kväll ska vi på Stadsteatern, för att verkligen skämma bort oss själva. Vi tjuvkikar på kvällens meny. Läckerheterna får det att vattnas i munnen på oss. Du ser mig i ögonen, vi tänker samma sak. En sen lunch och kanske ett glas vin. Vi har ju tid på oss.

Gårdagskvällen blev verkligen

lyckad. Efter en stillsam frukost i hotellrestaurangen gör vi oss redo för att upptäcka Helsingborg på riktigt. Den krispiga höstdagen välkomnar oss när vi promenerar ner för kullerstensgatorna i stadskärnan. Receptionisten tipsade oss om att ta på oss bekväma skor, det är nära till allt och det finns mycket att se. Små charmiga butiker ligger vägg i vägg längs de slingrande gatorna. Inne på Staken & Veken ligger en bekväm arom av exklusiva doftljus och färska blommor. Vi dras till den italienska keramiken som bin till honung. Tallrikarnas unika mönster har någonting behagligt, nästan hypnotiskt över sig. Jag fastnar för två muggar från Olsson och Jensen, i serien Ellie. Det första inköpet för dagen. Knappast det sista. Hur lång tid provade vi kläder inne på Stenströms egentligen? Det är svårt att säga, men vi har fler påsar med sidenband nu när

36 | RESMÅL I SVERIGE

Efter en lång middag på Drottninggatan 35 avslutade vi gårdagskvällen Brewski Bar. Det är med makliga steg som vi tar oss till brunchen på Nellys Food. Den krämiga Lax Benedict som serveras är som balsam för själen. Till sist äter vi lite av desserterna vid gottebordet och känner oss precis lagom mätta och redo för en sista dag i Helsingborg.

Höstsolen värmer när vi promenerar mot Dunkers kulturhus. Långsamma dagar och konstutställningar går hand i hand, så är det bara. Utställningen består av svartvita fotografier på Afrikas vilda djur och den hårda relation de har med oss människor. Bilderna är både vackra, slående och manar till eftertanke. Foto: Lotta Wittinger

DAG TRE: EN SISTA UTFLYKT INNAN HEMRESAN

DAG TVÅ: LÄNGS PITTORESKA KULLERSTENSGATOR

visithelsingborg.com

vi går ut från den anrika butiken. Energinivåerna måste fyllas på och vi har siktet inställt. Många har rekommenderat oss att pröva Fahlmans klassiska räkmacka. De handskalade räkorna går perfekt ihop med det danska, nybakade rågbrödet. Det är precis så gott som det låter.

Foto: Jeanette Birkholm

DAG ETT: I DEN SISTA SOMMARVÄRMEN

Foto: Lotta Wittinger

V

i sökte efter en plats som känns både som hemma och borta. Internationella inslag och en känsla av kontinenten, utan att stå i säkerhetskontroller, boarda flygplan och växla in utländska pengar. Vi fann det vi sökte efter. Vi fann Helsingborg. I en av Skånes vackraste kuststäder känns det som att det är helg hela tiden: I alla fall om man med helg menar långa sköna dagar av oförfalskad njutning och avkoppling. När vi anländer känner vi lugnet från den tidlösa stadskärnan och brisen från havet, som utlovar både äventyr och avkoppling

Fyllda av nya intryck beger vi oss mot dagens sista mål: Maten och utsikten på Pålsjö krog. Ute i havsbandet med havet som närmsta granne, ligger en restaurang som bjuder oss på så väl mat som utsikt och får oss längta tillbaka redan nu. Vi äter under tystnad, tittar ut mot det dramatiska havslandskapet. Utanför fönstret ligger Öresund och Danmark. Färjan till grannlandet tar inte lång tid, men vi sparar det till nästa gång. Vågornas lek får oss att försvinna i tankarna. Tiden springer i väg, snart går tåget hem. Men en sak är säker, vi kommer snart tillbaka.


Annons Annons

Hela Heladenna dennatematidning tematidningärären enannons annonsfrån frånEuropean EuropeanMedia MediaPartner Partner

CONTENT WITH CONTENT WITH A PURPOSE A PURPOSE

EN STADSTEATER MED RÖTTER Sedan 1920-talet har Helsingborgs stadsteater varit ett central punkt i regionens kulturliv. Den regionala och nationella publiken får njuta av mellan sex och tio uppsättningar varje år. Många folkkära skådespelare och profiler har stått på Stadsteaterns scen. 1944 tog den då okända Ingemar Bergman över som teaterchef och skapade spännande teaterstycken som tog stadsteatern i en ny storhetstid. Under säsongen 2019–2020 är det genomgående temat makt. Ett begrepp som på många sätt rör och berör oss alla. På repertoaren står Selma Lagerlöfs Jerusalem, Egenmäktigt förfarande av Lena Andersson och den älskade musikalkomedin Äppelkriget, baserad på Hasse & Tages film.

EN MUSIKALISK SPJUTSPETS

HÖSTENS OCH VINTERNS KULTURUTBUD 2019/2020 Helsingborgs konserthus är en pärla i Öresund och en oumbärlig mötesplats för Helsingborgare, besökare och musikälskare från land och rike kring. Därför arbetar Helsingborgs egna symfoniorkester ständigt med att hitta nya sätt för att möta att möta publiken på.

Foto: Ulf Celander

NÄRA TILL EN UPPLEVELSE

HELSINGBORGS KONSERTHUS Peter, Bruno & Matilda – (nästan) unplugged 17/10 Queenie – forever 25/10 Thank you for the Music – en hyllning till Björn & Benny 26/10 Rhapsody in rock – 30 år 31/10 A tribute to Dire Straits 8/11 Världens Histora – Den osminkade sanningen 9/11 Sven Ingvars – ingenting är som förut, allt är som vanligt 23/11 Christmas Night 29/11 Carl Stanley – Född 1996 (Standupshow) 31/11

Dunkers kulturhus berör. Här finns en mötesplats för konstoch kulturintresserade, inte bera i Öresundsregionen. Också i Sverige. Kulturhuset berör, förändrar och sätter dina tankar i omlopp. Kulturen ligger i fokus, så du kan uppleva både historik, samtida konst, samtal, debatter och scenkonst av olika slag. Förkovra dig själv genom bild, musik och andra media – ung som äldre. Här finns någonting för alla.

Mikael Wiehe & Ebba Forsberg tolkar Dylan 1/12 The Real Group julkonsert 2/12 Sarah Dawn Finer – Winter Songs 12/12

37 | RESMÅL I SVERIGE

HELSINGBORG ARENA

Nyårskonsertenmed Schönbrunn Slottsfilharmoniker från Wien 26/1

Martin Stenmarck 23/11

Melissa Horn 16/2

Stjärnklart 2019 29/11 + 30/11

Sanne Salomonsen Akustisk Live – part 2 21/2

Robin Hood the musical 29/2

HELSINGBORGS STADSTEATER Jerusalem Spelas till den 12/10 Egenmäktigt förfarande Spelas till den 9/11 Macbeth Spelas 20/11 - 11/1 Rapunzel Spelas 15/11 – 11/1 Äppelkriget Spelas 14/2 – 21/3 Känn dig lite happy! Spelas 18/1 – 15/3

Oh what a night! Our greatest musical hits! 7/3 THE TIVOLI Bob Hund 8/11 Sarah Klang 14/11 Stefan Sundström 15/11 SOFIERO SLOTT OCH SLOTTSTRÄDGÅRD Ljusstämning 31/10 – 3/11

DUNKERS KULTURHUS

FREDRIKSDAL MUSEER OCH TRÄDGÅRDAR

The Thin Line – Björn Persson Pågår till den 20/10

Jul på Fredriksdal 6-8/12

Albin Biblom – Swedish Photography Award 2019 by Sandeng 19/10 – 9/2 UNG SVENSK FORM Special Edition Dunkers kulturhus 30/11 – 29/3

MER INFORMATION Om vad som händer i Helsingborg på www.visithelsingborg.com


Annons Annons

Hela Hela denna denna tematidning tematidning är är en en annons annons från från European European Media Media Partner Partner

VÄSTERBOTTEN EXPERIENCE –EN SANN HISTORIA Västerbotten är ett dramatiskt landskap som har mycket att erbjuda. Landskapet är stort, större än hela Danmark. Här hittar vi den vidsträckta, vilda naturen, karga fjäll, djupa skogar och en dramatisk kust. Det är en sann historia som vi bjuder in dig till att uppleva med oss. Men platsen är så mycket mer än landskapet det tronar på. Här hittar vi prisbelönt matkonst, ett mångbottnat kulturliv, en händelserik historia och plattformar för härliga och äventyrliga utomhusaktiviteter. Text: Hans-Peter Öhman

visitvasterbotten.se

38 | RESMÅL I SVERIGE

CONTENT WITH CONTENT WITH A PURPOSE A PURPOSE


Annons Annons

Hela Heladenna dennatematidning tematidningärären enannons annonsfrån frånEuropean EuropeanMedia MediaPartner Partner

Upplev så mycket äkta Västerbotten som bara möjligt.

M

en var ska man börja? Vad får jag inte missa? Med så mycket att välja på, kan valmöjligheterna bli näst in till övermäktiga. Det är där Västerbotten Experience. omer till användning. VAD ÄR VÄSTERBOTTEN EXPERIENCE? Västerbotten Experience är ett sigill som finns på en mängd besöksmål runt om i hela Västerbotten. För att få äran att använda sigillet krävs att man fyller ett antal kriterier som bygger på Global Sustainable Tourism Councils kriterier och som Region Västerbotten använder för kvalitetssäkring. Arbetsmetoden har utvecklats med stöd av EUs regionala fonder. HUR BLIR MAN EN DEL AV VÄSTERBOTTEN EXPERIENCE? Det är ingen barnlek att bli en del av Västerbotten Experience. Det ska det inte vara heller. Verksamheterna ska vara förebilder inom en rad områden, framförallt miljöhänsyn, klimatsmarta lösningar och lokalt ansvarstagande. Bra tillgänglighet och restider: Det ska vara enkelt för utländska gäster att hitta hit och det är rimligt långa restider i relation till deras behov. Dessutom ska vara enkelt att hitta mer information och boka. Boende med internationell standard: Alla rum ska vara av god standard

Njut av vildmarken på riktigt.

och har dusch och toalett. Restaurang med lokal mat: Restaurangen ska använda lokala råvaror och serverera lokala rätter Natur- och kulturupplevelser: Gästerna ska kunna uppleva naturen och kulturen aktivt. Till fots, på skidor, cykel eller i farkost. På hästrygg eller bakom hundar. Alla leder ska vara tydligt utmärkta och information ska finnas. Nischade upplevelser: Alla aktörer ska ha ett basutbud som följer årstidsväxlingarna, inom aktörens specifika specialisering. VAD INNEBÄR DET? En Västerbotten Experience erbjuder dig boende, mat och/eller aktiviteter där hållbarheten spelar huvudrollen – i alla led. Här värnar och vårdar vi naturen och kulturen. Maten tillagas av lokala råvaror, i så stor utsträckning det bara går. Dessutom måste arbetet karaktäriseras av Västerbottens livsstil och gästvänlighet – och att det är förhållandevis lätt för dig som besökare att ta dig dit. Kort och gott: Du ska enkelt kunna uppleva så mycket äkta Västerbotten som bara möjligt. Västerbotten Experience bygger alltid på en sann historia, en levande historia. Just nu är ett trettiotal arrangörer och verksamheter med på tåget. Från härliga

Videälvens porlande stränder är känt för stora öringar och finfina harrar.

hotell till hundspannsföretag och mysiga butiker. Fler kan ha tillkommit när du läser detta, men här kommer några av våra smultronställen: LOTSHUSET I JÄRNÄSKLUBB – SVERIGES VACKRASTE VANDRARHEM? När du har tagit dig så långt ut du kan längs Västerbottens kust, fortsätter du lite till. Då har du nått Lotshuset. I den gamla fiskebyn Järnäsklubb hittar vi ett vandrarhem som är väl värt resan hit. Det här är plats att bara vara på. Det är enkelt, inspirerande och personligt, med det vackra kustlandskapet som utsikt. Man har lotshuset för sig själv och leva sig in forna tiders kustliv, samtidigt som man njuter av det dramatiska landskapet utanför fönstret. Paula och Fred driver Lotshuset med devisen att vandrarhemmet ska vara i dag, men inspirerat av i gårdagen. Missa inte det. Läs mer på lotshuset.se

AMMARNÄS GUIDECENTER – DIN GUIDE TILL FISKEPARADISET Ammarsnäs är en vacker liten by, undangömd mitt i den svenska fjällvärlden. Videälvens porlande stränder är känt för stora öringar och finfina harrar. Ett fiskeparadis, helt enkelt. Guidecenter är ett måste för fiskare, vandrare och multisportsutövare som vill komma nära naturen tillsammans med lokala guider som kan omgivningen som sin egen ficka. Här kan du hyra boende, ordna med guidade turer och få hjälp med fiskeutrustningen. I bistron bjuds på en enklare meny, där all mat är tillagad från grunden av lokala råvaror. Missa inte deras hamburgare, gjorda på nöt- och renkött. Läs mer på ammarnasguide.se THE SILENT WAY I UMNÄS – NJUT AV VILDMARKEN PÅ RIKTIGT The Silent Way I Umnäs är ett litet familjeägt företag som drivs av Catrine och Kenneth. Tillsammans med sina 50 Alaskan Huskies har de tagit med besökare på naturäventyr, från stuga till stuga i den

Granö Beckasin ligger mitt i naturen, nära den vackra Umeälven.

39 | RESMÅL I SVERIGE

CONTENT WITH CONTENT WITH A PURPOSE A PURPOSE

dramatiska fjällvärlden. Turerna är intima, med 2-4 deltagare varje gång. Alla gäster får lära sig att manövrera sin egen släde, dragen av sex till åtta hundar. Tillsammans kommer man närmare den vackra naturen runt Vindelberget, Europas största naturreservat. Catrine och Kenneth är kända för att laga underbar mat under turerna, tillagad av lokala råvaror. De vann faktiskt The Wilderness Chef Competition 2007. Läs mer på dogsledding-adventures.com

FORSKNÄCKARNA I EKORRSELE – ETT FORSÄVENTYR FÖR HELA FAMILJEN Forsknäckarna är ett upplevelseföretag för dig som vill prova på äventyret. De älskar forsränning och att få dela med sig av den roliga upplevelsen det innebär att forsa fram i dubbel bemärkelse. Välkommen till en av Europas bästa forsränningsupplevelser, vid vindelälvens stränder. Turerna passar både för stora och små, äventyrare och nybörjare. Släng dig ut i de virvlande forsarna och njut av farten. Lägg till vid skogskojorna i vildmarken vid Vikheden och slappna av medan er kock lagar en smaskig måltid över öppen eld. Ett riktigt vildmarksäventyr. Läs mer påforsknackarna.se

GRANÖ BECKASIN – BO BLAND TRÄDKRONORNA Granö Beckasin ligger mitt i naturen, nära den vackra Umeälven. De är framförallt kända för sina unika fågelnästen, uppe bland trädens toppar, men du kan även glida nedströms på en timmerflotte, köra hundspann i vinterlandskapet eller beskåda det vackra månskenet. Här kan du bo i stuga, på hotell eller camping – men de unika fågelnästena är en upplevelse i sig. Man bor i unika trädkojor, bekvämt inredda med luftig interiör. Det egendomliga men härliga boendet erbjuder full hotellstandard och en härlig utsikt att vakna upp till. På Granö kan du inte bara sova gott - det finns gott om aktiviteter för så väl äventyrslystna och vanliga skogsmullar som vill njuta av skogens tystnad en liten stund.


Annons Annons

Hela denna tematidning är en annons från European Media Partner Partner

CONTENTWITH WITH CONTENT PURPOSE AAPURPOSE

JÄRVSÖ

ÄKTA UPPLEVELSER – ÅRET OM AKTIVA ÄVENTYR ELLER NATURLIGT LUGN OCH RO – HÄR FINNS NÅGOT FÖR HELA FAMILJEN.

M

itt i Hälsingland vid Ljusnandalens skogsbeklädda sluttningar och älven Ljusnans långsträckta stränder finner vi Järvsö. En pittoresk och levande bygd vars turistnäring sträcker sig så långt tillbaka i tiden som till 1860-talet. Vid den tiden startade gästgiveriet i Berga gård, i dag känt som Järvsöbaden, och mycket tack vare tågets dragning genom byn kunde, och kan än idag, gästerna bekvämt anlända till Järvsö med tåget direkt från Stockholm och andra orter.

Trots att över 150 år har passerat har bygden behållit mycket av sin genuina karaktär och i dagens Järvsö finns det boendealternativ för de flesta. Nybyggda och trendiga hotell delar bergssidor med natursköna stugor och vandrarhem, samtidigt som variationen av aktiviteter gör Järvsö till ett perfekt resmål tillsammans med familjen eller på tu man hand. Oavsett om det är avkoppling eller äventyr som gäller. SKIDÄVENTYR FÖR STORA OCH SMÅ Under vinterhalvåret är den populära Järvsöbacken en favorit för alla som vill åka utför. Skidanläggningen med dess 20 nedfarter som ligger mitt i byn har alltid vurmat lite extra gott om barnfamiljerna och det personliga bemötandet. Det märks. Framför allt genom alla de unika och varierande restauranger som huserar på berget och omkring byn. Här möts man av lokalproducerad mat från alla delar av Hälsingland och en äkta kärlek till mathantverket. För den som söker pulshöjande stakning genom skogar och fäbodvallar finns längdskidåkarnas paradis, Harsa bara en kort tur söderut. 80 kilometer preparerade skidspår tillsammans med restaurang, skidhyra och boendeanläggning gör Harsa till en återkommande favorit för både den inbitne Vasaloppsåkaren och barnfamiljerna som vill prova på längdskidor. Vill du variera skidåkandet med andra vinteraktiviteter finns harmoniska turer med långfärdsskridskor på älven mitt i byn eller äventyrlig vandring med snöskor.

jarvso.se | info@jarvso.se 0651-40306 | @jarvso #järvsö

NORDENS VILDA DJUR PÅ NÄRA HÅLL En upplevelse som går hem året om är Nordens Vildmarkspark Järvzoo. Ett besök i parken, som ligger mitt i Järvsö är en magisk och minnesvärd upplevelse för alla, ung som gammal. Här möter du nordens vilda djur på deras egna villkor i en fantastisk omgivning. Brunbjörn, varg, lo, räv och ren är bara några av alla djur du kan träffa här. Du går genom djurparken på en tre kilometer lång trätrottoar där du upplever parken i din egen takt och njuter av den vilda orörda skogen, djuren och tystnaden. ETT PARADIS ÅRET RUNT Historiskt har Järvsö alltid utmärkt sig som ett givet besöksmål under vinterhalvåret, så än i dag. Men med skogen, bergen, älven och kanske framför allt utvecklingen av cykelupplevelser har sommaren i Järvsö blomstrat praktfullt de senaste åren. Älven bjuder in till såväl lekfull forsränning och utforskande kajakpaddling såsom avkopplande sandstränder i dussintals. Här har du chansen att hitta din egen favoritstrand mysigt undangömd bland gran och tall. Skogen och bergen utforskar du bäst genom vandring och löpning och trots att de branta sluttningarna må vara jobbiga att bestiga är det värt vartenda hjärtslag. Utsikten du belönas med på bergstopparna är milsvida och bedårande. ÄVENTYR PÅ TVÅ HJUL För dig som vill utmana dig själv på två hjul finns fantastiska möjligheter till cykling i världsklass. Här finns Järvsö Bergcykel Park, Sveriges roligaste cykelpark med downhill-leder i alla nivåer. Du tar helt enkelt cykeln på liften upp på berget – och cyklar nedför lekfulla leder byggda för hand och med grävmaskiner. Det här är en unik cykelupplevelse du inte vill missa. Många stigar och leder slingrar sig i skogarna runt Järvsö. De upptäcks inte bara till fots, här passar din mountainbikecykel bra och det smids stora planer på

utbyggnaden av just cykelleder i skogarna kring Järvsö. Under sommaren 2019 öppnade det nya Järvsö Skills Park. Här är handlar allt om att ha kul på hjul - tillsammans. Två Pump Track-banor står klara och ett teknikområde där du tränar teknik och balans byggs just nu. Går allt väl finns det inom kort också ett Dirt-område redo att bemästra kommande sommar. Järvsö Skills Park byggs och designas av världsledande aktörer vilket bäddar för en cykelupplevelse du sent kommer att glömma. Landsvägscyklingen i Järvsö är på frammarsch med tiotals mil av slingriga

40 | RESMÅL I SVERIGE

landsvägar att upptäcka och den gemytliga fikacyklingen är en favorit hos många. Du hyr eller tar din egen cykel, köper ditt lokalproducerade fika, tar sikte på ett mysigt ställe och ger dig iväg på din egen lilla upptäcktsresa. Fika plus cykling, kan det bli bättre? Järvsö välkomnar dig med öppna armar, oavsett årstid och säsong. Oavsett om du är ute efter äventyr eller avkoppling, fart och fläkt eller lugn och ro. Här finns någonting för alla. Vad blir din järvsöfavorit?


Mats Lind

Mats Lind

I Ulricehamn har vi ett Vasaloppscenter i världsklass! Oavsett om du är nybörjare, motionär eller elit är Lassalyckan en anläggning för dig! Med höga krav på träningsmöjligheterna är det den ultimata platsen för att kunna träna skidor, mountinbike och trailrunning. Här finns både duktiga instruktörer och bra boende - alla redo för att ta emot dig!

www.lassalyckan.se

Pricca Studios/vastsverige.com

Mats Lind


Annons Annons

Partner Hela denna tematidning är en annons från European Media Partner

CONTENT CONTENTWITH WITH AAPURPOSE PURPOSE

MÖTEN I HÖGA KUSTEN

En destination med unika mötesmöjligheter STORT AKTIVITETSUTBUD

De bästa äventyren gör man tillsammans och i Höga kusten kan man välja på en hel del, många med naturen som scen. – Möjligheterna att hyra kajak eller kanot är många eller varför inte hyra en flotte där ni glider fram på älven. En annan perfekt mötesaktivitet är att ge sig ut utanför stigarna med en guide, kokkaffe och nybakat tunnbröd. Och på tal om tunnbröd, vill man ha mer stillsam aktivitet kan man hyra in sig i bagarstugan på anrika Mjälloms tunnbrödsbageri och baka sitt eget tunnbröd, fortsätter Louise. I Höga kusten finns det små och stora äventyr men också lugnare aktiviteter som inte är lika friluftsbetonade. På Paradiset i Örnsköldsvik kan man ägna en eftermiddag åt spa och hälsosam mat eller avsluta dagen med något av alla evenemang på Hallstaberget i Sollefteå.

Allt fler företag och organisationer väljer att förlägga sina möten och konferenser i naturen, det märks på utbudet i Höga kusten. Här kan ni bryta det vardagliga bruset, ta av kontorskläderna och svida om till fritidskläder. Här bjuds det på lokala smakupplevelser, stor gästfrihet och gemenskap. Känn hur axlarna åker ner när ni lämnar fastlandet eller stadens puls. Gör en high five när ni beundrar utsikten från någon av alla bergstoppar. – En av fördelarna i Höga Kusten är just möjligheten till att kombinera jobb med avkoppling. Att ena stunden sitta i intensiva möten för att i nästa ta del av utmanande aktiviteter eller varför inte bara koppla av och rensa tankarna på en klippa eller vid en sjö. Det är många som berättar om den kreativitet kombinerat med lugn som infinner sig när de är här, berättar Louise Nordlander på Höga Kusten Destinationsutveckling.

FISKE

Oavsett om du är en van fiskare eller en glad amatör kommer du att hitta ett fiske som passar dig. Nipstadsfiske i Sollefteå, put & take fiske i tjärn, flugfiske eller trollingfiske är några exempel på olika sorters fiske.

SOV PÅ SAKEN

MIDDAG UTE

Mat och fika, kan det finnas något viktigare när vi möts, om vi ska vara ärliga? Oavsett om man har möte i staden, på ön eller i skogen finns det fantastiska lokala råvaror och smaker. Louise berättar att det finns många tillfällen för besökaren att verkligen smaka på Höga kusten, oavsett om maten tillagas i en Murikka ute i naturen eller på restaurang. De olika mathantverken är många, både ät- och drickbara sådana. En del mer namnkunniga, en del mer okända.

hogakusten.com 0771 -26 50 00

Efter en dag med möten och aktiviteter – låt saken bero, låt tankarna vila och ge besluten utrymme. Sitt tillsammans på kvällen vid lägerelden eller den öppna spisen och låt inspirationen komma fritt. I Höga kusten kan övernattningen ske på ett pensionat i skogen, en lotsstuga vid havet eller ett gammalt fyrtorn. Det finns flera olika boendealternativ förutom hotellen i området. Vill man ha friluftskänsla rakt igenom finns Friluftsbyn som erbjuder renodlade fri-

luftskonferenser och möten. För dig som vill jaga småvilt eller i hägn finns flera möjligheter i Höga Kusten. Resele jakt och hjort: www.jaktochhjort.se Kanot, vildmarksliv och kräftfiske: hogakusteninland.com Spännande sälsafari eller fågelskådning ut i världsarvet. lappudden.se/upplevelser

ELDVECKAN VECKA 44 Välkommen till en vecka fylld med aktiviteter med tema eld.

42 | RESMÅL I SVERIGE


Upptäck Ingegerdsleden

*

Visste du att Ingegerd, Sveriges första kvinnliga helgon föddes i Sigtuna? Följ hennes fotspår och vandra en del av Ingegerdsleden – Rosersbergs Kombinera från slott till Sigtuna. med hotell Den 2 mil långa vandringen & SPA går utmed Mälarens glittrande vatten, genom vackra skogar, över fält och förbi slott och fornlämningar. Det är härligt att vandra tillsammans! Passa på att samla kompisgänget och avsluta vandringen med en middag på någon av Sigtunas fantastiska restauranger, eller varför inte unna dig en SPA-behandling och övernatta i Sigtuna? Miljösmart åker du kommunalt till/från Rosersbergs pendeltågsstation eller till/från Sigtuna busstation. Läs mer på destinationsigtuna.se

* Ingegerdsleden går mellan Storkyrkan i Stockholm, via Mariakyrkan i Sigtuna, till Domkyrkan i Uppsala, en 11 mil lång pilgrimsled, indelad i 7 etapper. Boken med samma namn innehåller vägbeskrivningar, kartor och korta texter om historiska platser och händelser längs vägen. Den kan laddas ner som pdf eller köpas i församlingar i Stockholms och Uppsala stift.


JULIUS PRODUCTION PRESENTERAR Julius Production, Sangré Event och PJP presenterar

JIMI HENDRIX • BLOOD, SWEAT AND TEARS • JOAN BAEZ CREEDENCE CLEARWATER REVIVAL • THE BAND • JANIS JOPLIN JEFFERSON AIRPLANE • S LY AND THE FAMILY STONE CANNED HEAT • THE WHO • RICHIE HAVENS • ARLO GUTHRIE CROSBY, STILLS, NASH AND Y UNG • RAVI SHANKAR JOHNNY WINTER • TEN YEARS AFTER COUNTRY JOE AND THE FISH • GRATEFUL DEAD

JULIUS PRODUCTION PRESENTERAR

ST. PETERSBURG FESTIVAL BALLET

WOODSTOCK 50 ÅR

Umeå 5 dec | Sundsvall 6 dec | Gävle 8 dec | Stockholm 9 dec Växjö 11 dec | Örebro 13 dec | Helsingborg 16 dec | Karlstad 17 dec

MIKAEL RICKFORS • DAN HYLANDER • PY BÄCKMAN • LAGAYLIA FRAZIER

Julius Production presenterar

MATS RONANDER • CLAS YNGSTRÖM • CONNY BLOOM • JANNE ÅSTRÖM

St. Petersburg Festival Ballet

Ett klassiskt mästerverk

SVERIGETURNÉ DECEMBER

EN SVENSK HYLLNINGSKONSERT TILL VÄRLDENS FÖRSTA STORA ROCKFESTIVAL

www.juliusproduction.se

~ En jultradition ~

SVERIGETURNÉ 4 OKT-24 NOV

Helsingborg - Halmstad - Göteborg - Växjö - Västerås - Uppsala - Kalmar - Jönköping - Stockholm Norrköping - Linköping - Umeå - Sundsvall - Skövde - Gävle - Malmö - Karlskrona - Örebro - Karlstad

Biljetter och mer information: www.woodstock50.se

Stockholm

10 dec - GöteborG 14 dec - malmö 15 Biljetter: www.juliusproduction.se

dec

JULIUS PRODUCTION & SANGRÉ EVENT PRESENTERAR

JULIUS PRODUCTION PRESENTERAR

KRAFTFULL, PASSIONERAD OCH TOTAL LIVSGLÄDJE!

”En lysande fest ” för ögon och örones The New York Tim

”En kreativ triumf på alla nivåer.” - Theatre People

”Om jag blundade hade jag varit övertygad om att jag lyssnade på legenden själv” - What’s On In Cape Town

SVERIGETURNÉ FEBRUARI 2020 19/2 STOCKHOLM | 20/2 JÖNKÖPING | 21/2 GÖTEBORG 22/2 BORÅS | 23/2 NORRKÖPING | 24/2 LINKÖPING 25/2 VÄXJÖ | 26/2 MALMÖ

SVERIGETURNÉ MARS 2020 20/3 HALMSTAD | 22/3 NORRKÖPING | 23/3 STOCKHOLM | 25/3 VÄXJÖ 26/3 KALMAR | 27/3 MALMÖ | 28/3 GÖTEBORG | 29/3 JÖNKÖPING

Biljetter: www.juliusbiljettservice.se, 0775-700 400, samt lokala biljettkontor i respektive stad

BILJETTER: WWW.JULIUSPRODUCTION.SE

www.juliusproduction.se

NOT AFFILIATED WITH THE ESTATE OF WHITNEY HOUSTON


HOUSE OF

The Songs of Leonard Cohen

2020

TRADIT

COHEN

Nyårskonserten N FRÅ IO sedan

WIEN

IN THE

Julius Production & PH International Music & Great entertainment presenterar

N

PERLA BATALLA JULIUS PRODUCTION & NOVA TOURING PRESENTERAR

1785

SCHÖNBRUNN SLOTTSFILHARMONIKER Repertoar ur den världsberömda TV-konserten från Wien

“Cohen hade varit stolt” Foto: Nancy Santullo

- LA Times

“En röst så fylld av kärlek och längtan att den lämnar dig förtrollad”

Sopran: Rinnat Moriah/ Andreja Zidaric Bariton: Konrad Huber/Lukas Johan Dirigent: Mika Eichenholz/Guido Mancusi

- The Independent

NÖJESTEATERN, MALMÖ MÅN 9 DEC KL 19.30

LILLA CIRKUS, STOCKHOLM TIS 10 DEC KL 19.00

BILJETTER: WWW.JULIUSBILJETTSERVICE.SE, 0775-700 400 WWW.CIRKUS.SE, 08-660 10 20

Sverigeturné januari 2020 MALMÖ 6 jan | STOCKHOLM 7 jan | KARLSTAD 20 jan | VARA 21 jan | HALMSTAD 22 jan VÄXJÖ 23 jan | JÖNKÖPING 24 jan | GÖTEBORG 25 jan | HELSINGBORG 26 jan

www.nyarskonserten.se

WWW.PERLA.COM

SVERIGETURNÉ MARS 2020

MALMÖ - HALMSTAD - VÄXJÖ - KALMAR - GÖTEBORG - ÖREBRO LINKÖPING - NORRKÖPING - STOCKHOLM - JÖNKÖPING WWW.JULIUSPRODUCTION.SE

GAME OF THRONES IN CONCERT

CATS • PHANTOM OF THE OPERA • STARLIGHT EXPRESS • EVITA JESUS CHRIST SUPERSTAR • SUNSET BOULEVARD AND MANY MORE

FEBRUARI 2020 MalMö - GöteborG - StockholM WWW.JULIUSPRODUCTION.SE

THE BEST OF

ENNIO MORRICONE

SVERIGETURNÉ MALMÖ MARS LIVE 2020

NORRKÖPING - STOCKHOLM - ÖREBRO - GÖTEBORG JÖNKÖPING - VARA - MALMÖ - HALMSTAD WWW.JULIUSBILJETTSERVICE.SE WWW.JULIUSPRODUCTION.SE

23 MARS KL 19.30

Februari 2020

Göteborg - Stockholm - Malmö

NÖJESTEATERN, MALMÖ HÖST/VINTER 19/20 WWW.GREASETHEMUSICAL.SE

TURNÉPLANER OCH BILJETTER: WWW.JULIUSPRODUCTION.SE


Annons Annons

Partner Hela denna tematidning är en annons från European Media Partner

CONTENT CONTENTWITH WITH AAPURPOSE PURPOSE

VI ÖNSKAR OSS

HYGGE TILL JUL! BESÖKA NÖJESPARK UNDER VINTERN? DET KAN LÅTA KNASIGT, MEN FÖR OSS ÄR DET EN SJÄLVKLARHET. NÄR DANMARKS VACKRASTE NÖJESPARK SLÅR UPP PORTARNA FÖR EN SPÄNNANDE HÖST- OCH VINTERSÄSONG SÄGER VI BARA: VÄLKOMMEN TILL BAKKEN!

I

över 400 år har stora och små besökare upplevt äventyr och skrattat sig hesa på nöjesparken Bakken, som ligger utanför Köpenhamn. Dyrehavsbakken, eller Bakken som danskarna själva säger, ligger norr om Köpenhamn i den vackra skogen Jägersborg dyrehave. Danmarks äldsta och roligaste besöksmål är beläget mitt i idyllen som blir extra vacker under höst- och vintersäsongen. Den 22 november öppnar Bakken upp för julfirandet, det vill vi inte missa. När skogarna runt Jägersborgs dyrehave ligger tunga av snö blir det en helt annan stämning på Bakken. Om sommaren är intensiv och äventyrlig är jultiden lugn, mysig och idyllisk. Julens härliga dofter sprider sig i parken, som nu har pyntats om i julens färger. Många karuseller har fortfarande öppet, men vi är framförallt här för att strosa på julmarknaden med en kopp glögg och äppelskivor – och för att avnjuta det goda, traditionella danska julbordet.

Julfesten på Bakken är nämligen någonting alldeles speciellt. Vi sätter oss till bords och får njuta av den goda danska julmaten. Fläskesteken är både mjäll och härligt krispig, de saftiga revbenspjällen trillar av benet och den sockerstekta potatisen ger en härligt dekadent smak. När vi njuter av det danska hygget ska ingen lämna bordet hungrig eller otillfredsställd. Det finns gott om mat, och gott om dryck. Vi uppmuntras till att slappna av och släppa loss, på äkta danskt manér. Runt julmarknaden känns det som tiden har stått stilla i över hundra år. Juleljusen lyser upp i vintermörkret den varma glöggen med äppelskivor i, värmer gott i vintermörkret. I marknadsbodarna hittar vi lokala delikatesser som vi tar med oss hem till vårt egna julbord. Det vackra danska hantverket ger oss bra idéer till julklappar och julgodiset lockar oss till att ta en munsbit till, trots att vi är mätta. När vi har smält den goda maten är det dags för kvällens höjdpunkt: Femkampen. Iklädda tomteluvor tar vi oss an utmaningen att kora vem av oss som är bäst på att skjuta prick med pilbåge, fälla käglor på minibowling och vem som är starkast i det klassiska kraftprovet där vi slår med den stora hammaren för att få klockan att ringa. Det finns många grenar att tävla i och välja mellan. När vi är klara

VISSTE DU ATT? – Bakken är inte långt bort. Det tar en timme att åka till Bakken från Malmö eller Helsingborg, oavsett om du tar färja, tåg eller bil.

med utmaningen delas det ut både vinster och tröstpriser. Tomteluvorna tar vi med oss till ölprovningen, kvällens sista destination. Vi tar med oss de personliga ölglasen vi har fått och väljer

bland de många trevliga krogarna som finns på Bakken. Vi får prova smaskiga smakprover av så väl lokala julöler och internationella storsäljare.

EN HÖSTSÄSONG I FULL BLOM

När portarna slås upp inför höstsäsongen möts vi av en vacker kuliss som går i höstens röda och gula färger. Parken är iordningställd inför härliga höstaktiviteter: här mumsar vi på smakrika maträtter, speciellt komponerade för att spegla höstens smaker, eller så pressar vi vår egen äppelmust. Under höstfesten bjuds vi till att uppleva det danska hygget. Det är svårt att sätta fingret på vad det är, men den avslappnade känslan och härliga stämningen får oss alla att trivas och tycka om varandra. Spelmännen stämmer upp i glada visor samtidigt som vi tar oss an en lokal ölprovning och

se.bakken.dk +45 39 96 35 44

46 | JULINSPIRATION

– Det är alltid gratis inträde på Bakken! Extra fördelaktigt för oss svenskar är att det också är fritt fram att ta med sin egen picknick till parken. – Vad betyder egentligen hygge? Enligt danskarna själva kan hygge beskrivas som en mysig och varm atmosfär där man tar sig tid att njuta av det goda livet.

skålar glatt med våra bordsgrannar. Här finns aktiviteter för både stora och små, både ansiktsmålningar och andra roliga aktiviteter. När familjen har hittat ut genom den stora halmbalslabyrinten, utmanar vi varandra i femkamp för att kora familjens mästare. Halloweenstämningen ligger över backen. Men någonting står inte rätt till. En del av parken är avstängd. Hit vågar bara de modigaste Haloweenfirarna gå. Skrämselskogen har växt fram i det annars så mysiga höstfirandet. Vi vet inte vilka varelser och väsen som rör sig i skogen, men vi vet att man går dit på egen risk. Höst och Halloween på Bakken går av stapeln den 12-20 oktober.


Annons Annons

Hela denna tematidning är en annons från European Media Partner Partner

CONTENTWITH WITH CONTENT PURPOSE AAPURPOSE

TUNNBRÖDSRULLAR MED FETAOST OCH GRODDAR

Vem gillar inte tunnbrödsrullar? Maträtten kan varieras i oändlighet med nya smaker, konsistenser och överraskningar. Med fetaost och groddar får tunnbrödsrullarna en fräsch smak som verkligen piggar upp på julbordet!

FRÄSCHA TILL JULBORDET

Den klassiska julmaten har sin charm, men den har några år på nacken. Vi tycker att det är dags att lägga till nya smaker och konsistenser till det traditionella julbordet. Krispiga, fräscha och lätta smaker. Välkommen till bords!

Ingredienser (ca 15 snittar)

3 st Tunnbröd 1 st Fetaost 1,5 dl Crème fraiche 100g Philadelphia färskost 1 Rödlök ca 100 g valfria groddar Hacka rödlöken och blanda ihop med crème fraiche, fetaost och färskost. Bred ut röran på tunnbrödet, lägg på groddar och rulla ihop. Skär tunnbrödet i 5 lika stora bitar. (Eller ät hela smörgåsen för att det är så gott) Dekorera med mer groddar. I våra rullar hade vi rödbetsgroddar, alfalfagroddar, broccoligroddar och vitlöksgroddar!

RÖDBETSBIFF PÅ GRODDADE KIKÄRTOR

Prova någonting nytt i år! Med matiga, saftiga och goda rödbetsbiffar har du smarrig julrätt som snabbt blir hela familjens favorit. Ingredienser:

2 stora rödbetor (rivna) ca 100 gram av Astrid och aporna:s veganska "Cheezly italiensk smak" 3 dl groddade kikärtor 3 dl groddat bovete 3 msk olivolja 2 små vitlöksklyftor 1 tsk salt 2 krm peppar Gör så här:

Mixa groddarna i olivoljan och vitlöken. Rör sedan ner resterande ingredienser och blanda runt! Stek varje biff på ganska låg värme i ca 7-9 minuter! Till Rödbetsbiffarna serverade vi kokt quinoa stekt med grönsaker och munbönsgroddar. Rätten toppades med rödbetsgroddar och purjolöksgroddar! GRÖN GRODDSSMOOTHIE

När man har tröttnat på skinka, prinskorv och köttbullar är det härligt att rensa paletten med någonting lätt och fräscht som bryter av från de tunga julsmakerna. Ingredienser:

1 avocado 1 kiwi juice från 1 lime 50g broccoligroddar 50g alfalfagroddar 1,5 - 2 dl äppeljucie Mixa ihop!

munkagrodden.se Följ oss på instagram @munkagrodden

GRODDSALLAD MED RÖDBETOR OCH ÄPPLE

Vi tycker att en fräsch sallad har en självklar plats på julbordet. De lätta, fräscha smakerna bryter av mot den feta julmaten på ett väldigt bra sätt. Gör en stor sats, den håller sig över hela julhelgen! Ett recept som är enkelt att slänga ihop när man är sugen på en matig och superfräsch sallad. Ingredienser: (2-3 personer)

2 rödbetor 3 dl vitkål 1-2 äpple 1 rödlök solrosskott linsgroddar broccoligroddar

47 | JULINSPIRATION

Gör så här:

Skala rödbetorna och riv tillsammans med vitkålen. Hacka rödlök och äpple. Blanda ihop tillsammans med groddar och skott. Lägg upp och toppa med mer groddar! Gott att ha till:

Basilikadressing 2 vitlöksklyftor 2 nävar basilikablad juice från en halv citron 1 dl olivolja 1 tsk honung Salt och peppar Mixa alltihop i mixer.


5 resmål du aldrig glömmer Visst är det härligt att upptäcka nya platser och kulturer? Asien är för många förknippat med solsemester i Thailand, men planetens största kontinent har naturligtvis mer att erbjuda i form av sevärdheter och aktiviteter. Här listar Lotus Travel – Sveriges främsta researrangör av resor till Asien – några tips som inspiration till din nästa upplevelse!

Japans kontraster

Japan är ett land fyllt av kontraster. Här möts en rik, traditionsstyrd historia med det hypermoderna, urbana och framåtskridande samhället och tillsammans skapar de ett lapptäcke av upplevelser och intryck. Gör dig redo för äventyret. Från Kyotos tempel till Tokyos skyskrapor – via en mättande skål med ramen. Läs mer om Japans kontraster på sida 13.

Sri Lanka – Den gröna ön Sri Lanka är en paradisö i ordets sanna bemärkelse. Eller vad säger du om långa, vita sandstränder, smaragdfärgat vatten och vajande rogivande palmer? Njut av de härliga stränderna, men missa inte landets rika kultur och spännande historia. Från buddhismens inspirerande levnadssätt till sagolika tempel och drömsk natur. Läs mer om Sri Lanka på sida 13.

Borneos skatter Det finns få platser i världen där man kan uppleva orörd, vild och vacker regnskog. Borneo är en sådan plats. En paradisö som erbjuder ögonöppnande naturupplevelser och soliga dagar på oemotståndliga sandstränder. En mix av det bästa Sydostasien har att erbjuda. Kliv in i naturfilmen, öppna sinnena inför nya intryck och förbered dig för en oförglömlig resa. Läs mer om Borneos skatter på sida 12.

Indiens pärlor

Indien är mångfaldens och de starka upplevelsernas land. Gör dig redo att möta spännande kulturer och uppleva arkitektur, mat och historia som inte finns någon annanstans i världen. Upplevelsen väntar på dig! Från Delhis puls, via smakerna från marknaden och den vackra naturen till historiens vingslag i det sagolika Taj Mahal. Gör dig redo för många intryck, men också minnen för livet. Läs mer om Indiens pärlor på sida 12.

Natursköna Georgien Kaukasusbergens storslagna vyer hälsar dig välkommen. Möt en av Europas mest natursköna platser. Det fascinerande landet erbjuder en intressant historia men framförallt en välkomnande och varm kultur. En resa till Georgien bjuder på ett nytt spännande kök och en av världens vackraste små huvudstäder. Ditt nya drömresmål väntar. Läs mer om Natursköna Georgien på sida 13.

LOTUS TRAVEL: Med upplevelsen i fokus arrangerar Lotus Travel guidade gruppresor, temaresor och skräddarsydda resor till Asien. Alltid med målsättningen att presentera de allra största sevärdheterna, men också det genuina, det som finns bakom det uppenbara. Med stort engagemang, värme och kunskap vill vi hjälpa dig att uppleva ännu mera på våra resmål. www.lotustravel.se | 08-545 188 40

Profile for European Media Partner

Analys #33 Reseguiden