Eurometalli 9/2018

Page 1

LEVIKKI 40 000 kpl

www.eurometalli.com

METALLITEOLLISUUDEN ERIKOISLEHTI

ISCAR CHESS LINES

MILL

9 | 2018

15. vsk

Kun tavoitellaan peilipintaa

voittava ratkaisu on

Kun tavoitellaan peilipintaa voittava ratkaisu on

Erinomainen pinnanlaatu on saavutettavissa portaittain asemoiduilla tangentiaalisilla vaihtoterillä

4

2

1

Erinomainen pinnanlaatu

Tangentiaalinen kiinnitys

MACHINING

Kaksipuoleinen vaihtoterä

INTELLIGENTLY

Vahva terän rakenne

Tangentiaalinen vaihtoterä jossa 4 leikkuusärmää

DUSTRY 4.0

w w w . i s c a r. f iKILPAILUKYVYN UUDET ULOTTUVUUDET.

15kW 6G

EAGLE 15KW TASOKUITULASERIT Maailman nopeimmat kuitutasolaserit nyt 15 kW IPG resonaattorilla, 6 G kiihtyvyydellä sekä 9 sekunnin pöydänvaihtoajalla.

GROB 5-AKSELISET TYÖSTÖKESKUKSET 5-akselikoneistuksen uusi ulottuvuus ja suorituskyky. GROBin poikkeuksellisen älykäs rakenne mahdollistaa suurimman akselivapauden sekä huippudynaamisuuden, -tukevuuden sekä -tarkkuuden kompaktissa koossa. Lisäksi vaakakaran tunnelikonsepti mahdollistaa pitkien työkalujen käytön ilman maksimi kappalekoon pienentymistä.

FERMAT AVARRUSKONEET Markkinoiden kilpailukykyisimmät ratkaisut keskiraskaisiin ja raskaisiin koneistuksiin jopa 10 m Y-liikkeellä ja 160 mm karahalkaisijalla.

BIGLIA SORVAUSKESKUKSET Erittäin tehokkaat ja tukevat sorvauskeskukset istukka- ja tankokoneistukseen. Runsaasti malleja yksi-, kaksi- ja kolmerevolverisena, joissa kaikissa Y-akseli sekä vastakaralla Z-akseli. Saatavissa myös 16 pyörivän työkalun (10/17,5 kW) revolverilla.

KATSO UUDET VERKKOSIVUMME VOSSI.FI! MYYNTI HUOLTO VARAOSAT

010 8200 500 010 8200 530 010 8200 540

vossi.fi


Pääkirjoitus

KUVA: MIRA KUHLMAN

EUROMETALLI 10/2018 AINEISTOPÄIVÄ 16.11. POSTITUS 29.11.

Eurometallilla on päättäjien nimi­ rekisterillä varustettu, kohdennettu 40 000 kappaleen osoitteellinen jakelu. Mediamyynti: Myyntineuvottelija Pirkko-Maria Palsanen Puh. +358 400 376 536 pirkko-maria.palsanen@ eurometalli.com

Ilmaston lämpeneminen – uhka ja mahdollisuus

Sähköisen Eurometallin löydät osoitteesta www.eurometalli.com

Viime aikojen yksi eniten otsikoissa ollut aihe on ollut huoli ilmaston lämpenemisestä. Ilmaston lämpenemistä ehkäiseviin talkoisiin on jokaisen tartuttava, jotta myös jälkipolvillamme on täällä hyvä olla ja elää.

Myös iPadilla ja Androidlaitteilla osoitteesta www.lehtiluukku.fi Osoitteenmuutokset ja tilaukset: Puh. 0207 57 95 95 ep@eurometalli.com

Ilmaston lämpeneminen on uhka, mutta teknologioita kehittäville yrityksille kytee siinä myös mahdollisuus. Uskon, että ilmastoa vähän kuormittavat ratkaisut ovat merkittävimpiä uusia bisnesmahdollisuuksia nyt ja tulevaisuudessa. Meillä Suomessa on paljon insinööriosaamista, juuri näitä innovaatioita keksimään.

Metalli- ja konepajateollisuuden erikoislehti Julkaisija:

Eurometalli on omissa prosesseissaan valinnut ilmastoa mahdollisimman vähän kuormittavat ratkaisut, ja esimerkiksi lehtemme painoprosessit on sertifioitu Joutsenmerkin ja PEFC:n arvoisesti. Joutsenmerkityt tuotteet ja palvelut täyttävät tiukat ympäristövaatimukset, jotka perustuvat elinkaariajatteluun. Siinä arvioidaan muun muassa materiaalien alkuperä, tuotannon ja käytön energiankulutus sekä kemikaalien käyttö ja jätteiden synty koko tuotanto- ja kulutusketjun aikana. PEFC on puolestaan kansainvälinen metsäsertifiointijärjestelmä, joka edistää ekologisesti, sosiaalisesti ja taloudellisesti kestävää metsätaloutta kaikkialla maailmassa.

Oy Faktavisa Ab

Toimitus:

Petri Kuhlman, päätoimittaja petri.kuhlman@eurometalli.com

Mediatiedot ja ilmoitushinnat:

www.eurometalli.com

Postiosoite:

Tampereentie 484, 33880 Lempäälä

Puhelin:

Puh. 0207 57 95 95 R PÄ

ISTÖME

R KK I

(tilaukset, osoitteenmuutokset) ep@eurometalli.com

YM

Sähköposti:

Painopaikka:

PunaMusta Oy, Tampere 2018

Materiaali:

Lehti ei vastaa tilaamatta lähetettyjen kirjoitusten ja kuvien säilyttämisestä eikä palauttamisesta. Hyväksyttyjen materiaalien osalta Eurometalli-lehdellä on täydet oikeudet tekstien, kuvien ja muun materiaalin käyttöön Eurometallilehdessä ja/tai internet-sivuillaan ilman erillistä sopimusta tai korvausta.

M

ILJ

ÖMÄRK

Mukavia lukuhetkiä tämänkin Eurometallin parissa

T

Painotuotteet Painotuotteet 1234 5678 4041-0619

Petri Kuhlman, päätoimittaja

LEVIKKI 40 000 kpl

METALLITE

OLLISUUD EN

ISCAR CHE SS LINES

www.euro meta

lli.com

ERIKOISL EHTI

MILL

9 | 2018

Kun tavoitell

voitta

15. vsk

aan peilipintaa

va ratkaisu on Kun tavoitellaan voittava ratka peilipintaa isu on

Ilmoitukset:

Eurometalli-lehti ei vastaa ilmoittajalle mahdollisesti aiheutuvasta vahingosta, jos ilmoitusta ei tuotannollisista syistä (esim. lakko) tai asiakkaasta tai alihankkijasta johtuvista syistä voida julkaista määrättynä aikana tai käsikirjoituksen mukaisesti. Lehden suurin vastuu ilmoituksen pois jäämisestä tai julkaisemisessa sattuneesta virheestä rajoittuu ilmoituksesta maksetun määrän palauttamiseen.

www-sivut:

www.eurometalli.com

Erinomainen pinnanlaatu on saavutettavis sa portaittain asemoiduilla tangentiaalis illa vaihtoterillä

4

2

Erinomainen pinnanlaatu

1

Tangentiaalinen kiinnitys

MACHINING LOGIQ ADS_FINLAN

D.indd 4

Kaksipuoleinen vaihtoterä

INTELLIGENTLY

DUSTRY 4.0

Vahva terän rakenne

Tangentiaaline n vaihtoterä jossa 4 leikkuu särmää

w w w. i s c a

r. f i

28/08/2018 15:38:35Uusi teollisuuden tapahtuma Tampereelle keväällä 2019 Tampereen Messut Oy järjestää 20.−21. maaliskuuta 2019 uuden teollisuuden ammattitapahtuman. Tampereen Messu- ja Urheilukeskuksen E-halliin rakentuva Uusi Teollisuus kokoaa yhteen kolme vahvaa ja nousevaa teollisuuden toimialaa, ja keskittyy esittelemään tuotannon ammattilaisille kunnossapidon, työturvallisuuden ja teollisuuden palveluita. Samanaikaisesti toteutetaan edistyksellisen teollisen teknologian ja ratkaisujen ammattitapahtuma Advanced Engineering 2019 by ­Easyfairs.

-M

eidät tunnetaan Tampereella suurista teollisuuden tapahtumista. Nyt Uusi Teollisuus keskittyy tarjoamaan uusimmat tuotteet ja palvelut kohdistetusti eri teollisuusalojen tuotannon prosesseista ja turvallisuudesta vastaaville ammattilaisille. Tapahtuma kokoaa yhteen kolme vahvaa ja nousevaa teollisuuden toimialaa, ja keskittyy esittelemään kunnossapidon, työturvallisuuden ja teollisuuden palveluita, sanoo myyntiryhmäpäällikkö Jani Maja Tampereen Messut Oy:stä. – Uudelle teollisuuden tapahtumalle Tampere on ainoa oikea ja toimivaksi to6

dettu paikka keskellä teollista Suomea. Tampereelle on helppo tulla ja matkustusaika jää suurella osalla messukävijöistä alle kahden tunnin, joten myös messuvierailuun jää enemmän aikaa, tiivistää Maja. Uusi Teollisuus 2019 tuo yhteen teollisuuden yritykset, asiantuntijat ja päättäjät. Tapahtumassa tuotannon ammattilaiset päivittävät samalla kertaa sekä omat tietotaidot ja osaamisen että yrityksen käyttämät palvelut vastaamaan nykyvaatimuksiin. Ohjelmassa on asiantuntijapuheenvuoroja ja case-esimerkkejä muun muassa nykyaikaisista teollisuusympäristöistä, ennakoivasta kunnossapidosta sekä joustavasta työturvallisuuskulttuurista.

Luvassa uudenlainen tapahtuma­ kokonaisuus – ja vuoden tehokkaimmat työpäivät Samanaikaisesti Uuden Teollisuuden kanssa järjestetään edistyksellisen teollisen teknologian ja ratkaisujen ammattitapahtuma Advanced Engineering 2019. Kolmatta kertaa toteutettava Advanced Engineering järjestetään nyt ensimmäistä kertaa Tampereella. Luvassa on täysin uudenlainen tapahtumakombo, jonka yhtenäinen tapahtuma-alue, kymmenet asiantuntijapuheen-

9 | 2018 • w w w.eurometalli.com

vuorot sekä Lounge- ja Co-Working -tilat mahdollistavat niin ohjelman seuraamisen, asiakastapaamiset ja verkostoitumisen kollegoiden kanssa kuin etätöidenkin tekemisen. Advanced Engineering -tapahtuma tarjoaa ideoita ja ratkaisuja liiketoiminnan päättäjille sekä tuotannosta ja tuotekehityksestä vastaaville henkilöille. Teemoina on muun muassa edistyksellisiin materiaalit, suunnittelu- ja mittaustyökalut, IoT-ratkaisuihin, robotiikka, elektroniikka, automaatio ja 3D-tuotannot.

INFO www.uusiteollisuus.fi www.advancedengineering.fi @TampereenMessut @ADENTampere2019 #UusiTeollisuus #ADENTampere Tampereen Messut Oy www.tampereenmessut.fi etunimi.sukunimi@tampereenmessut.fi Jani Maja myyntiryhmäpäällikkö puh. 050 356 1325 Meri Mattila viestinnän asiantuntija puh. 0400 914 877 @MeriTMattila EasyFairs / Advanced Engineering 2019: Anssi Rajala puh. 050 460 6318 anssi.rajala@easyfairs.com


www.mitutoyo.fi

MiCAT PLANNER Ennennäkemätöntä tehokkuutta koordinaattimittauskoneiden ohjelmien luomiseen: Uusi Mitutoyo MiCAT Planner -ohjelmisto vähentää ohjelmointiin kuluvaa aikaa jopa 90 prosenttia. Ohjelmisto generoi mittausohjelman automaattisesti, jonka avulla saadaan suuria kustannus- ja aikasäästöjä. MiCAT Planner kuvastaa Mitutoyon asiantuntemusta ja yli 80 vuoden kokemusta tarkkuusmittalaitteiden kehittämisessä.

www.mitutoyo.fi • 040-355 84 98

YHDISTÄMME IHMISET, KONEET JA KERÄTTÄVÄN DATAN

Elinkaarenaikainen kunnossapitopalvelu reaaliajassa

Elinkaarenaikaisen kunnossapitopalvelun avulla maksimoit laitteidesi käyttöajan ja minimoit seisonta-aikojen kustannukset, ja varmistat korkean elinkaarituoton laitteellesi. Asiakasportaalista seuraat huollon tehokkuutta – huoltotoimenpiteitä, kustannuksia ja suosituksia – reaaliajassa.

Tutustu lisää: bit.ly/elinkaarenaikainen-kunnossapito puh. 020 427 11

TYÖSTÖKONEHUOLTO

VARAOSAT

ETÄPALVELUT

NOSTURIKUNNOSSAPITO

NOSTURIMYYNTI

KEHITYS- JA KONSULTOINTIPALVELUT LISÄARVOPALVELUT


Maailman suurin laivarakenteissa tarvittavien terästen esikäsittelylinja Meyer Turun telakalle

Röslerin sinkopuhaltimella syntyy puhdasta pintaa viisi metriä minuutissa.

S

uomessa osataan iloita Turun loistoristeilijätelakan pelastumisesta. Saksalainen Meyer Werft hankki telakan 2014, ja aloitti saman tien investoinnin telakan tuotantojärjestelmiin. Yksi suurimmista päätöksistä oli tilata laivojen rakentamisessa tarvittavien terästen puhdistus- ja maalauslinja. Meyer Werftin saksalaisella, laivarunkojen pintakäsittelyyn erikoistuneella partnerilla ND Coatings GmbH:lla, oli jo kokemusta pitkälle automatisoidusta esikäsittelylinjasta Saksassa. Meyer Turkuun haluttiin jotain vielä tehokkaampaa ja suurempaa. ND Coating konsultoi Mayer Turun telakkaa, jonne päätettiin tilata saksalainen Rösler Oberflächentechnik GmbH:n suunnittelema ja valmistama terästen esikäsittelylaitteisto.

Huikeaa kokoa, tehoa ja tarkkuutta Meyer Turun telakalle toimitetun laitteiston suunnitteluun ja toteutukseen kului kolme vuotta. Kokonaisuuteen kuuluvat käsiteltävän materiaalin syöttökuljetinjärjestelmä sekä puhdistettujen ja maalattujen laivan osien automatisoitu varastointi- ja kuljetusjärjestelmä.

Esikäsittelylinjalla on pituutta 225 metriä. Se voi käsitellä teräslevyjä, jotka ovat 10 (100 mm) senttiä paksuja, 3,3 metriä (3300 mm) leveitä ja 24 metriä pitkiä. Tämän kokoluokan teräslevyt tuodaan telakalle laivarahtina ja ne varastoidaan ulkona, osa katoksessa. Niiden siirtämiseen tuotantolinjalle käytetään tietokoneella ohjattua magneettinostinjärjestelmää ja rullarataa. Tuotannon valvontajärjestelmälle syötetään reaaliaikaista tietoa käsiteltävänä olevan kappaleen koosta ja sijainnista millin tarkkuudella. Ennen laivan osaksi päätymistä teräslevyistä on puhdistettava valssauksesta jääneet kuonajäämät sekä varastoinnin aikana syntynyt korroosio. Esikäsittelylaitteiston anturit tutkivat linjastolle asetetun materiaalin, ja parametrien perusteella järjestelmä päättää tarvittavan esikäsittelyn. Lumen ja jään poisto tehdään ensimmäisen vaiheen painevesipesu- ja esilämmityslaitteistoilla. Puhdistuksessa käytetään Rösler RRB 35/6-HD -sinkopuhalluskonetta, jossa on kahdeksan tehokasta Rutten Gamma 400 -turbiinia. Jokaista turbiinia pyörittää 37 kW:n tehoinen sähkömoottori. Huipputehokkaan sinkopuhalluslaitteiston kestävyys on varmistettu puhalluskammiossa käytetyllä, iskuista karkaistuvalla mangaaniteräksellä.

Tankojen esikäsittely onnistuu samalla linjalla Röslerin toimittama esikäsittelylaitteisto taipuu myös laivanrakennuksessa tarvitta­vien muiden teräsprofiilien esikäsittelyyn. Niitä varten on käytössä vastaava automatisoitu syöttöjärjestelmä kuin levyillekin, mutta sinkopuhdistimena käytetään mallia Rösler RRB 16/5. Sen neljää Gamma 400-turbiinia pyörittävät 15 kW:n sähkömoottorit ja singon puhalluskammio on vuorattu mangaaniteräslevyillä. Esikäsittelyn jälkeen teräkset mitataan, ja hyväksytyt kappaleet toimitetaan 2-komponenttimaalia käyttävälle maalauslaitteistolle. Sen ympäristöystävällisyys on varmistettu ja maalinkulutus minimoitu erittäin tarkalla maalisuihkujen ohjauksella ja maalihöyryjen keräysjärjestelmällä. Esikäsittelylinjalla voidaan toteuttaa myös pienien erien nopeat toimitukset; iso teräslevy voidaan pysäyttää ja ajaa sen ohi jokin nopeasti tarvittava profiiliteräserä. Meyer Turun laivarakennuksessa tarvittavien terästen esikäsittelylinja päättyy kuivauslaitteistoon. Laitteiston toimittajalle Röslerille Meyer Turun telakan urakka on ollut yhtiön historian suurin. Röslerin Suomen maahantuoja ProdMac Oy toimi linkkinä Meyer Turun telakan ja Röslerin välillä ja hoitaa jatkossa kaikki jälkimarkkinointiin liittyvät palvelut.

INFO ProdMac Oy Mika Koivuniemi puh. 040 741 9991 www.prodmac.fi

8

9 | 2018 • w w w.eurometalli.com


ÄLYKKYYS SORMENPÄISSÄSI Yamazaki Mazak on ottanut ison edistysaskeleen työstökoneiden ohjelmoinnissa ja suorituskyvyn tehostamisessa uuden vallankumouksellisen SMOOTH-TEKNOLOGIANSA ansiosta. SMOOTH-TEKNOLOGIA yhdistää uuden MAZATROL SMOOTHX -CNC-ohjausjärjestelmän ja koneiden täysin uusitun servomoottorijärjestelmän. Uusi järjestelmä tarjoaa entistä helpomman ja käyttäjäystävällisemmän ohjelmoinnin, entistä nopeammat koneistusajat ja paremman liitettävyyden muihin ohjelmistoihin ja tietojärjestelmiin. Tuloksena on uusien mullistavien ominaisuuksien ja kosketusnäyttötekniikan läpimurto CNC-ohjausjärjestelmissä älypuhelinten ja tablettitietokoneiden tapaan. Lisätietoa:

www.mazakeu.com

Tutustu Smooth-teknologiaan lisää nettisivuillamme www.machinetools.wihuri.fi

MazakEurope

Wihuri Oy Tekninen Kauppa, Työstökoneet +358 20 510 10, www.machinetools.wihuri.fi

@wihurimazak

Tuottavuus | Ergonomia | Liitettävyys

| Älykkyys

| Sormenpäissäsi


10

AJATUKSIA 10-PAIKALTA

Suomen konepajateollisuus muutoksen edessä

H

yvä suhdanne on vienyt Suomen taloutta eteenpäin jo monta vuotta, mutta konepajateollisuudessa vasta viimeiset pari vuotta on päästy nauttimaan reilummasta kasvusta. Nyt talousviisaat povaavat jo laman odottavan nurkan takana ja investointeihin odotetaan taas meillä enemmän harkintaa ja pidättyväisyyttä, vaikka samaan aikaan vielä eurooppalaiset konevalmistajat ennustavat talouden jatkuvan aina vuoteen 2022 asti suhteellisen hyvänä. Viimeisen neljänkymmen vuoden aikana itse olen päässyt seuraamaan konepajoja näköalapaikalta. Aina lamat ja noususuhdanteet ovat tulleet ja menneet ja näin varmaan tulee tapahtumaan myös tulevaisuudessa. Vain niitten sykli tulee todennäköisesti kiihtymään. Parhaiten ja vähimmillä kolhuilla näistä ovat selvinneet konepajat, jotka ovat määrätietoisesti kehittäneet toimintatapojaan ja prosessejaan jo ajoissa.

ti kirittävää, että konekapasiteetti saadaan modernisoitua ajan tasalle. Suomen työstökonekanta on länsieurooppamaisen mittapuun mukaan edelleen keskimääräistä vanhempaa, eli kilpailemme muita vastaan edelleen vanhemmalla kalustolla.

Tekninen kehitys on ollut vahvaa

Kansainvälisyyttä kaivataan

Numeeristen työstökoneiden oletettiin aikanaan mullistavan koko konepajamaailman. Nyt se on tavallista konepajaelämää. Tänään puhutaan työstökoneiden internetistä ja digitalisaatiosta, jotka tulevat entistä yleisemmiksi, tahdomme sitä tai emme. Tämä on vähän sama juttu, kun meillä 2000-luvun alussa oli puhelin taskussa, jolla pystyi soittamaan. Nyt kaikilta löytyy taskusta tietokone, josta voidaan sovellusten avulla hoidella eri asioita. Ilman sitä ei enää tulla toimeen. Vanha sanonta ”ei taistelua voiteta vanhoilla aseilla”, pätee myös konepajapuolella. Parhaiten konepajoista ovat taloudellisesti menestyneet ne, jotka ovat määrätietoisesti tehneet uusinvestointeja, olkoon lama tai noususuhdanne. Työstökonehan ostetaan kuitenkin seuraavaksi 15 vuodeksi. Suomen konepajateollisuuden investoinnit ovat päässeet laman jälkeen vasta vuonna 2017 tasolle, jolloin ne ovat ylittäneet laskennalliset poistot. Tässä on meillä vielä kovas-

10

Alan arvostuksessa parannettavaa Kun suuret ikäluokat ja ”vanhat rautakourat” siirtyivät eläkkeelle konepajoista muutama vuosi sitten, samalla siirtyi myös paljon hiljaista tietoa ulos yrityksistä. Alalle ei ole vielä tunkua, vaikka kyseessä on tietokoneiden kanssa tehtävä siisti sisätyö ja lähes varma hyvin palkattu työpaikka. Osaavista työstökoneenkäyttäjistä on edelleen huutava pula. Vaikka konepajassa olisi kuinka laadukkaat ja uudet koneet, ei motivoitunutta työntekijää tahdo löytyä. On muodikkaampaa peliyrityksessä koodata pelejä, kuin laatia vaativaa ohjelmaa monimuotoiselle kappaleelle. Saksassa konepajateollisuuden arvostus on perinteisesti korkealla tasolla, koska talous ja autoteollisuus pyörivät niiden ympärillä. Tehokas ja toimiva oppisopimuskoulutus takaa lisäksi, että laadukkaita työntekijöitä saadaan aina riittävästi. Suomalaiset konepajat ovat kautta aikojen toimineet kotimarkkinoilla. Vienti on tapahtunut pääsääntöisesti vain loppukäyttäjien kautta. Tavara on saatu muutenkin kaupaksi. Valitettavasti tilanne on tässä vähän muuttunut vuosien saatossa. Tilanne on eri Suomenlahden eteläpuolella Virossa. Siellä konepajat näkevät Keski-Euroopan kotimarkkinana, jossa on tilaa ketterälle toimijalle. Suomessa monen konepajan ainut markkinointitoimenpide on osallistua Tampereen Alihankinta-messuille. Kauemmaksi ei uskalleta messuamaan lähteä, vaikka esim. Tekesiltä tai alueellisilta organisaatioilta siihen saisi tukea. Tietotaitoa on, mutta lopullinen siviilirohkeus puuttuu lähteä pois kotialueelta. Nykyisin EU:n alueella konepajalla kaupankäynti on ulkomaille yhtä yksinkertaista kuin myydä tavarat naapurikuntaan.

Konetoimituksista ratkaisumyyntiin Työstökonekauppa

9 | 2018 • w w w.eurometalli.com

oli

1990-luvulla

yleensä pelkkä konetoimitus. Messuilla nähty toimiva kone tilattiin näkemisen perusteella. Muutaman kuukauden päästä kone ilmestyi konepajan lastauslaiturille, jonka jälkeen asentaja kävi asentamassa sen ja suoritti koekäytön. Loput koneenkäytön opettelut ja murheet jäivät asiakkaalle. Joskus kone saatiin nopeasti tuotantoon, toisinaan homma jäi puolitiehen ja kone siirrettiin hiljalleen konepajan peränurkkaan ja sieltä sitten vähitellen ulos tarpeettomana. Nykyisin työstökoneen hankintaprosessiin myyjä osallistuu monesti jo hyvin varhaisessa vaiheessa ja tarjoaa tilanteeseen sopivia teknisiä oivalluksia sekä myös erilaisia rahoitusratkaisuja. Yhdellä monitoimikoneella korvataan nyt useita vanhoja työstökoneita ja työstövaihteita. Ammattinsa osaava työstökoneiden ratkaisumyyjä on kullanarvoinen lenkki koko hankintaprosessissa. Hänen tehtävään on valvoa myös asiakkaan oikeuksia valmistajatehtaaseen päin ja hoitaa kaikki tarvittavat CE-paperit ja reklamaatiot kuntoon koneen luovutuksen yhteydessä, jotta myös viranomaiset ovat tyytyväisiä. Konetoimitukseen nykyisin liittyy usein vastaanottoajo, jossa koneen ominaisuudet käydään asiakkaan luona yhdessä läpi. Jotta uusista työstökoneista saataisiin täysi hyöty mahdollisimman hyvin ja nopeasti, koulutuksen ja opastuksen merkitys on tärkeää, mutta se on valitettavasti ensimmäinen asia, josta hankinnan yhteydessä tingitään. Näkymät Suomen konepajateollisuudessa ovat edelleen positiiviset, mutta konepajojen tulevien hankintojen on suuntauduttava nykytekniikan jatkuvaan parantamiseen ja kehittämiseen. Asiakkaat vaativat entistä joustavampaa ja tarkempaa tuotantoa, joka saadaan vain moderneilla Suomessa toimivilla työstökoneilla. Korjausvelka on iso, mutta kuitenkin vielä hoidettavissa.

Tekstin kirjoittaja Pekka Virkki on ollut työstökonekaupan myynnin johtotehtävissä Teräskonttorissa ja Index-Traubilla 30 vuotta sekä toimii Teknisen Kaupan Metallityökonejaoston varapuheenjohtaja. Hän siirtyy 1.1.2019 alkaen eläkkeelle.


PRO rn�nnr

[DIOR[

P. 08 442 745

WWW.PRO

GROB tulee – oletko valmis?

P. 08 442 745

WWW.PROESTORE.COM


HT Laser investoi uusimpaan 3D-metallitulostusteknologiaan

HT Laser Oy laajentaa palveluitaan metallien 3D-tulostukseen. Yhtiö on hankkinut tehokkaan SLM 280 2.0 TWIN 700W jauhepetimenetelmällä toimivan metallitulostimen. Investoinnin myötä HT Laser tarjoaa kumppaneilleen entistäkin laajemman modernien tuotantoteknologioiden valikoiman.

M

ateriaalia lisäävän valmistuksen menetelmät mahdollistavat tarkkojen ja muodoiltaan monimutkaisten kappaleiden optimoinnin ja valmistuksen. Jauhepetimenetelmässä metallijauhetta sulatetaan lasersäteellä kerroksittain kasvavaksi rakenteeksi. HT Laserin hankkima 3D-metallitulostin kahdella 700W IPG-kuituresonaattorilla on Suomen tehokkain. Laitteen tulostuskammion koko on 280 x 280 x 365 millimetriä. Sillä pystytään tulostamaan mm. alumiineja, ruostumattomia teräksiä, työkaluteräksiä sekä titaani- ja inconel-materiaaleja. Metallitulostimen sijoituspaikaksi tulee HT Laser Keuruun yksikkö. ”Olemme tutkineet metallin 3D-tulostusteknologioita jo jonkin aikaa. Laiteinvestointi mahdollistaa uusien ratkaisujen tarjoamisen asiakkaillemme ja täydentää osaltaan vaativan neljä- ja viisiakselisen koneistuksen palveluvalikoimaamme. Toteutamme itse myös metallitulosteiden jälkityöstön ja tutkimme tulosteiden liittämismahdollisuuksia teräsrakenteisiin mm. koneistamalla ja hitsaamalla. Satsaamme samalla 3D-suunnittelupalveluiden tarjontaamme”, kertoo HT Laserin varatoimitusjohtaja ja Keuruun yksikön päällikkö Markus Lehti.

12

”Keväällä 2018 koostamamme yrityskysely osoitti, että jo yli puolet suomalaisista valmistavan teollisuuden yrityksistä on tunnistanut metallitulosteiden tarpeen omassa toiminnassaan. Tällä hetkellä sovelluksia hyödynnetään jo erityisesti auto-, lentokone-, energia-, prosessi- ja lääketieteellisessä teollisuudessa. Pyrimme löytämään metallitulosteille uusia, asiakkaidemme kilpailukykyä vahvistavia sovelluskohteita. Uusi SLM 280 2.0 -tulostin tarjoaa tähän joustavan ja kustannustehokkaan mahdollisuuden”, Lehti jatkaa. HT Laser tekee yhteistyötä useiden suomalaisten yliopistojen ja oppilaitosten kanssa. Oulun Yliopiston Tulevaisuuden tuotantoteknologiat -ryhmän tutkimusjohtaja Kari Mäntyjärvi kommentoi: ”HT Laser on yksi johtavia lasertekniikan hyödyntäjiä Suomessa. Olemme tehneet pitkään yhteistyötä erityisesti laserhitsauksen sekä viime aikoina myös metallien 3D-tulostuksen parissa. Nyt julkistetun koneinvestoinnin myötä odotamme innolla, että yhteistyömme laajenee ja syvenee edelleen. Yhteinen pyrkimyksemme on tämän uuden tuotantoteknologian tunnetuksi tekeminen suomalaisen valmistavan teollisuuden keskuudessa.”

9 | 2018 • w w w.eurometalli.com

SLM 280 2.0 TWIN 700W tekniset tiedot: kasvatusalue 280 x 280 x 365 mm; kasvatusnopeus 88 cm³/h; laserit 2 x 700W IPG kuitu; min. piirrekoko 150 µm; säteen fokuksen halkaisija 80–115 µm; maks. skannausnopeus 10 m/s. SLM 280 2.0 -versiossa on mm. kaasuvirtauksen päivitys, joka estää sulatuksessa syntyvien partikkeleiden joutumisen lasersäteen tielle. Tällöin saavutetaan tasainen laatu koko kasvatusalueella, kun haluttu laserteho kohdistuu entistä paremmin metallijauheen sulattamiseen eikä osa siitä jää ilmassa leijuviin partikkeleihin. Valmistaja SLM Solutions Group AG. Maahantuoja Vossi Group Oy.

INFO HT Laser Oy Markus Lehti varatoimitusjohtaja Keuruun yksikön päällikkö puh. +358 (0)50 4060 354 markus.lehti@htlaser.fi www.htlaser.fi


UUSI OSOITTEEMME ON RULLATIE 6, SEINÄJOKI Esim. NOVA 25 ET porakone alkaen 32 € alv 0% / kk

KERAAMISET KOVAMETALLIPORAHIONTA- JA KAMPANJA* * KATKAISULAIKAT Osawa 355HTA 5xd 01600 katkaisulaikka AS 60N

NOVA 25 ET porakone

• Jäähdytyskanavilla

31,95€ / kpl 6.1 – 8.0 mm ...... 35,27€ / kpl 8.1 – 10.0 mm ...... 42,51€ / kpl 10.2 – 12.0 mm ...... 61,43€ / kpl 12.5 – 14.0 mm ...... 81,82€ / kpl 14.5 – 16.0 mm .. 104,05€ / kpl 16.5 – 17.5 mm .. 160,52€ / kpl

• 3.0 – 6.0 mm ......

• Jännite 380 V • Moottorin teho 650 / 900 W • Pyörintänopeus 105-2900 rpm • Porauskapasiteetti 25 mm • Kierteytys valurautaan M16 • Kierteytys teräkseen M10 • Kara MK3 • Karan liike 130 mm • Paino 180 kg

• • • • • 125 x 1,0 22,23 • nopea ja viileä katkaisu • tarkka viimeistelyjälki

• •

1,49 € / kpl

* Kampanja voim. 31.12.2018 saakka.

1928 €

• • • • • • • • • • • •

Jännite 380 V Moottorin teho 18500 W Sulake 50 A Käynnistys: Tähti-kolmio Voimansiirto: hihnaveto Ilmaputki 1” Öljyn määrä 16 l Melutaso dB 70+2 A Pituus 1100 mm Leveys 900 mm Korkeus 1450 mm Paino 440 kg

5637 € ALV 0%

Kaikki ilmoitetut hinnat alv 0% hintoja

-TUOTTEET KAIKKI * KAMPANJAHINNOIN

ALV 0%

NOVA SC-25 ruuvikompressori

* Kampanja voimassa 31.12.2018 saakka.

Esim. NOVA SC-25 ruuvikompressori alkaen 93 € alv 0% / kk

KONEKIERRETAPPI PO-VA 371/376 ISO2X • Läpireiälle, oksidoitu

10,04€ / kpl M6X1 PD6.0MBGEX .......................................... 10,04€ / kpl M8X1.25 PD8.0NBGEX .......................................... 11,91€ / kpl M10X1.5 PD010OBGEX .......................................... 14,25€ / kpl M12X1.75 PG012PBGE .......................................... 18,40€ / kpl M16X2 PG016QBGEX .............................. 27,88€ / kpl M20X2.5 PG020RBGEX .......... 41.19 € / kpl

• M5X0.8 PD5.0KBGEX .......................................... • • • • • •

* Hinnat -50% normaalista ovh:sta Kampanja voimassa 31.11.2018 saakka.

Rullatie 6 | 60510 SEINÄJOKI Konemyynti: 06 4333 888 06 433 1049 Lastuavat työkalut: 020 765 9824 Radiolaitteet: 040 827 3811 www.koneita.com www.osmatic.fi


Suomalainen kompressoriosaaminen maailman huipulla Investoinnit ovat Gardner Denver Oy:lle jatkumo. Automaatio on yksi kehityskohteista.

Gardner Denver Oy:llä vuosikymmeniä pitkät perinteet ruuvikompressorivalmistuksesta. Tänä päivänä tämä Suomen yhtiö toimii osana globaalia pörssinoteerattua Gardner Denver Holdings, Inc. -konsernia valmistaen ruuvikompressorien tärkeintä komponenttia, ruuviyksikköä, sekä erikoiskompressoreja vaativiin olosuhteisiin kuten laivoihin, poralaitteisiin, juniin ja paloautoihin. Tamrotor Kompressorit Oy on puolestaan Gardner Denverin omistama myyntiyhtiö Suomessa.

G

ardner Denver on globaali, maailman johtava laivakompressorivalmistaja sekä ruuviyksiköissä mitaten maailman kolmen suurimman toimijan joukossa. – Olemme yli 20 vuotta toimineet osana kansainvälistä kokonaisuutta ja onnistuttu siinä hyvin. Oppimistie on pitkä, jossa on omaksuttu hyvin suorituskeskeinen tapa toimia sekä tarkka ja säännöllinen raportointi, valottaa tuotannon kehityspäällikkö Kai Piiroinen Suomen asemaa isossa konsernissa.

Osaaminen hioutunut huippuunsa Tampereella koko historiansa toimineella Gardner Denver Oy:llä on todella pitkät, 1960-luvulle asti ulottuvat perinteet komp14

ressorien valmistuksesta. – Ruuvikompressorin ydin, ruuviyksikkö, on keskeisin osa ruuvikompressoria. Ruuvikompressorit menevät tyypillisesti ammattikäyttöön. Olosuhteet ovat usein haastavia ja täten vaativat valmistajiltaan korkeatasoista osaamista ja huippulaatua. Olemme vuosikymmenien aikana kehittyneet ruuviyksiköiden huippuvalmistajaksi ja kompressoriosaajaksi. Gardner Denver -ruuvikompressorit ovat todella pitkäikäisiä, mutta teknologia niiden ympärillä kehittyy myös koko ajan. – Vanhin yhä tuotannossamme oleva kompressorin ruuviyksikkö on 1970-luvun puolivälistä. Tampereella kehitellään uusia teknologioita jatkuvasti, mm. patentoituja innovaatioita on Gardner Denver -kompressoreissa useita. Mallisto uudistuu vanhojen tuotteiden rinnalla, tänäkin vuonna on tullut ulos useita uusia malleja. Vaikka jotkut tuotteet ovat pysyneet samankaltaisina lähes 50 vuotta, sovellukset niiden ympärillä kehittyvät jatkuvasti.

160 kompressorieksperttiä Gardner Denver Oy toimii 10 000 m2 toimitiloissa Tampereen Messukylässä, joissa 7 000 m2 on tuotantotilaa. – Erikoistuminen, joustavuus, nopeus ja laatu ovat ehdottomat kilpailuvalttimme. Tekemisessä kaikki kulminoituu siihen, kuinka hyvin pystytään hyödyntämään resurssejamme: henkilöstöä ja käyttöomaisuutta. Näiden asioiden toteu-

9 | 2018 • w w w.eurometalli.com

tuminen vaatii osaavaa henkilökuntaa. Meillä on täällä 160 osaajaa, joista 60 toimihenkilöä, joiden osaaminen perustuu pitkään kokemukseen. Pitkät työsuhteet ovatkin meillä hyvin tyypillisiä. Toki uutta vertakin tarvitaan aina mukaan ja tänäänkin on kirjoitettu työsopimus neljän uuden työntekijän kanssa, kertoo Piiroinen.

Ydinprosessit omissa käsissä Piiroisen mukaan kaikki tuotteen toiminnan kannalta kriittiset komponentit halutaan tehdä omassa tuotannossa. – Ydinosaamisalueisiimme kuuluu erityisesti koneistus. Valmistusprosesseina meillä täällä Tampereella on koneistus, kokoonpano ja testaus. Nämä ovat prosessit, joilla varmistamme korkean laadun pitämällä ne omissa käsissämme. Valmistamiemme tuotteiden korkeasta vaatimustasosta kertoo paljon se, että toimimme päivittäin yhteistyössä laivaluokituslaitosten kanssa. – Koneistus osataan Kiinassakin, mutta maksaa se sielläkin, kun asiat tehdään hyvin, tietää Piiroinen. – Paitsi täällä valmistetuille tuotteille, teemme tutkimusta ja suunnittelua myös konsernimme muille yhtiöille globaalisti. Homma toimii myös toiseen suuntaan eli

Jatkuu sivulla 16.


WWW.SECOTOOLS.COM

Uusilla Seco Jabro®-Solid2 JS750 täyskovametallisilla varsijyrsimillä jopa 40% pidempi kestoaika ruostumattomien terästen, titaanin ja muiden modernien haastavien materiaalien jyrsinnässä.

TEHOA HAASTAVIEN MATERIAALIEN JYRSINTÄÄN


kaateissa”, on tärkeämpää kuin perusfilosofian ymmärtäminen (asiakaskeskeisyys, hukan minimoiminen jne.). 2–3 kk tilausnäkymä on meille tyypillistä ja tuotantomme elää asiakasohjautuvasti, kertoo Piiroinen. – Kokoonpanossa sovellamme Flow ­Line -periaatetta eli ei ole mallikohtaista tekopaikkaa, vaan linja, jossa tehdään tietynkokoiset tuotteet. Koneistus on Gardner Denverillä 3–5 ja kokoonpano 1–2 vuorossa.

Rönsyt pois

Gardner Denver Oy:n viimeisin hankinta on tänä vuonna korvausinvestointeina hankitut ­kaksi vaakakaraista työstökeskusta. Uusien Okumien nopeampien työkalumakasiinien myötä ­vanhasta konekiertoajasta lähti pois 15 %. pystymme hyödyntämään konsernimme muiden maiden suunnitteluosaamista.

Gardner Denver Oy:n valmistamien runko-osien sarjakoko on yleensä yksi, roottoreita tehdään pienissä sarjoissa. Valmistetuista ruuviyksiköistä käytetään paikallisesti 10 % ja loput 90 % menee Gardner Denverin muille tehtaille sekä ulkoisille asiakkaille. – Tuotteet perustuvat massaräätälöintiiin, missä perustuote on sama ja minkä ympärille tuotteet konfiguroidaan, sanoo Piiroinen.

kaampia ratkaisuja. Tänä vuonna hankimme kaksi uutta vaakakaraista Okuman koneistuskeskusta, jotka integroitiin osaksi FM-järjestelmää. Ensi keväänä tuotantoamme tulee tehostamaan pyöröhiomakoneen ympärille rakennettu robottisolu. Lähiaikoina investointeja on tehty myös koneistamon ilmastointiin, lämpötilaerojen hillitsemiseksi ja sitä kautta koneistuksen tarkkuuksien parantamiseksi. – Investoinnit ovat meille jatkumo. Käytämme investointeihin vuosittain lähes 5 % liikevaihdosta.

Uutta koneteknologiaa

Lean arkea jo 20 vuotta

– Olemme automatisoineet koneistusta kohtalaisesti, käytössämme on mm. kaksi FM-järjestelmää, yksi robottisolu sekä runsaasti portaalipanostajalla automatisoituja koneita ja koko ajan haemme entistä tehok-

– Meille Lean-toimintafilosofian hyödyntäminen on ollut arkipäivää jo 20 vuotta. Joillekin yrityksille Leanista on tullut uskontoon verrattavissa oleva ideologia, missä Leanin ulkoiset merkit, esim. termistön viljely ”pla-

Massaräätälöintiä

– Kaikkien toiminnan eri osa-alueiden – suunnittelu, hankinta, tuotanto ja myynti – saumaton yhteistyö ja jatkuva dialogi on tärkeää. Kun eri funk­ tiot ovat riippuvaisia toisistaan, ymmärtävät ja tarvitsevat toisiaan, luo se meille selkeän kilpailukykytekijän, kertovat Tamrotor Kompressorit Oy:n toimitusjohtaja Jussi Nurminen ja Gardner Denver Oy:n tuotannon kehityspäällikkö Kai Piiroinen. 16

9 | 2018 • w w w.eurometalli.com

– Yksi Gardner Denverin menestyksen avaintekijöitä on keskittyminen omiin kapeisiin erikoisosaamisalueisiin – ilman rönsyjä – täsmentää Piiroinen. Toisena tärkeänä asiana Tamrotor Kompressorit Oy:n toimitusjohtaja Jussi Nurminen nostaa esiin talon sisäisen yhteistyön. – Kaikkien toiminnan eri osa-alueiden – suunnittelu, hankinta, tuotanto ja myynti – saumaton yhteistyö ja jatkuva dialogi on tärkeää. Kun eri funktiot ovat riippuvaisia toisistaan, ymmärtävät ja tarvitsevat toisiaan, luo se meille selkeän kilpailukykytekijän.

Tamrotor tukena tuotteen koko elinkaaren ajan Gardner Denver osti Tamrotor Oy Ab:n vuonna 1997. Tamrotor Kompressorit Oy on taas toiminut omana myyntiyhtiönään Suomen teollisuusasiakkaille. – Tamrotor on tunnettu brändi ja tae laadusta. Päätoimialamme on teollisuuden kiinteästi asennettavat Gardner Denver -ruuvikompressorit ja paineilman jälkikäsittely kuten jäähdytys- ja absorptiokuivaimet suodattimin. Osa myymistämme tuotteissa edustaa Tampereen Gardner Denverin valmistamaa teollisuusruuvikompressoriosaamista, kertoo toimitusjohtaja Jussi Nurminen. Tamrotor Kompressorien valikoimiin kuuluu myös Gardner Denver Elmo Rietschle yli- ja alipainepuhaltimet sekä Gardner Denver Robuschi -matalapaineruuvikompressorit erilaisiin siirtotehtäviin. Yritys edustaa myös Cameron Turbo-Air -keskipakoiskompressoreita Suomessa. – Kun olet hankkinut jonkin tuotevalikoimamme tuotteen, niin jälkimarkkinoinnin tiimimme huolehtii sinulle tarvittavista huoltopalveluista, huolto- ja varaosista sekä teknisestä tuesta, lupaa Nurminen.

INFO Gardner Denver Oy Kai Piiroinen tuotannon kehityspäällikkö puh. 040 589 1188 www.gardnerdenver.com/industrials Tamrotor Kompressorit Oy Jussi Nurminen toimitusjohtaja puh. 040 588 6488 www.compressor.fi


Maailmanluokan MaailmanluokanKASTO-sahat KASTO-sahat Maailmanluokan KASTO-sahat MTC MTCFlextekiltä! Flextekiltä! MTC Flextekiltä!

MTC MTCFlextek Flextekedustaa edustaaKASTO-sahoja KASTO-sahojajaja MTC Flextek edustaa KASTO-sahoja ja varastojärjestelmiä varastojärjestelmiäSuomessa. Suomessa. varastojärjestelmiä Suomessa. Meiltä Meiltämyös myösKASTO-laitteiden KASTO-laitteidenhuollot huollotjajavaraosat! varaosat! Meiltä myös KASTO-laitteiden huollot ja varaosat!

Ota Otayhteyttä yhteyttäja kysylisää! lisää! Ota yhteyttä jajakysy kysy lisää! 029 029030 0300120 0120 029 030 0120

www.mtcflextek.fi www.mtcflextek.fi www.mtcflextek.fi


Yritykset ja järjestöt kehittämään vastuullista liiketoimintaa yhdessä FIBSin kanssa FIBS alkaa tuottaa yritysvastuuvalmennuksia ja -tilaisuuksia yhteistyössä eri vastuullisuusteemoihin erikoistuneiden konsulttien ja muiden asiantuntijaorganisaatioiden kanssa uuden FIBS Partneri -ohjelman puitteissa.

V

uoden 2019 alussa käynnistyvässä ohjelmassa FIBSin Partnereita ovat muun muassa CDP, Dittmar & Indrenius, DNV GL Business Assurance Finland Oy Ab, Enact Sustainable Strategies, EY, FitComm, Includia Leadership, KPMG ja Reilukauppa. Partnereiden kanssa tuotettavan ensi vuoden ohjelmiston teemoja ovat mm. toimitusketjujen vastuullisuuden johtaminen ja riskienhallinta, yritysvastuulainsäädäntö, ihmisoikeudet, vastuullisuusajattelun integrointi liiketoimintaan, vastuullisuusraportointi ja -viestintä sekä monimuotoisuuden johtaminen. Näiden lisäksi järjestetään yritysten ylimmälle johdolle suunnattu keskustelufoorumi. Ohjelmassa mukana olevat asiantuntijaorganisaatiot tuottavat tilaisuuksia ja valmennuksia yhdessä FIBSin kanssa seuraavan kahden vuoden ajan. ”Odotamme innolla yhteistyön käynnistymistä uusien Partnereidemme kanssa,

joista jokainen on oman vastuullisuusteemansa huippuasiantuntija. Yhteistyö heidän kanssaan on meille merkittävä mahdollisuus nostaa toimintamme uudelle tasolle ja vauhdittaa kestävän liiketoiminnan kasvua Suomessa,” sanoo FIBSin jäsenpalveluista vastaava päällikkö Helena Kekki. FIBS Partnerit valittiin keväällä ohjelmaan hakeneiden 48 organisaation joukosta. Keskeisenä valintakriteerinä oli tiettyyn vastuullisuusteemaan yrityskontekstissa jo entuudestaan perehtynyt ja siinä ansioitunut organisaatio. Lisää FIBS Partnereita ja ohjelmateemoja julkistetaan kuluvan syksyn aikana.

Räätälöidympää palvelua yli 320 jäsenelle FIBS Partneri -ohjelma on osa FIBSin jäsenpalvelu-uudistusta, jonka tavoitteena on tarjota FIBSin kasvavalle, yli 320 jäsenen verkostolle entistä räätälöidympää palvelua. Ensi vuodesta alkaen FIBSin jäsenet voivat valita itselleen parhaiten sopivan jäsenyyden tason, FIBS Perus tai FIBS Pro -jäsenyyden. FIBS Partneri -ohjelmaan voivat hakea kaikki FIBSin jäsenet. Helena Kekin mukaan FIBS Partneri -ohjelmasta hyötyvät niin asiantuntijaorgani-

saatiot kuin kaikki vastuullisuuteen panostavat yrityksetkin. ”FIBS on aina tehnyt tiivistä yhteistyötä jäsentensä kanssa yksittäisten tapahtumien osalta, ja teemme niin jatkossakin. Kaksivuotinen Partneri-yhteistyö tuo kuitenkinkin palvelusuunnitteluumme pitkäjänteisyyttä, ja yritykset voivat entistä paremmin hyödyntää tapahtumiamme esimerkiksi sisäisen koulutuksen ja uusien työntekijöiden perehdytyksen tukena. Partnereillemme ohjelma taas on ainutlaatuinen tilaisuus kasvattaa mainetta oman teemansa huippuasiantuntijana.” FIBS Partnerit voivat tuottaa FIBSin jäsenille suunnattuja palveluita tai rahoittaa FIBSin eri projekteja.

INFO FIBS Helena Kekki päällikkö, jäsenpalvelut puh. 050 3451 966 helena.kekki@fibsry.fi www.fibsry.fi Tietoa Partnereiden kanssa tuotettavista FIBS Pro -valmennuksista ja -tilaisuuksista löydät FIBSin verkkosivuilta.

Suomalaista levyntyöstökoneosaamista vuodesta 1978

Särmäyspuristimet ja monipuoliset työkaluratkaisut Kaikkien särmäyspuristimien modernisointiratkaisut: - sähköiset, mekaaniset ja hydrauliset muutostyöt - laaja valikoima Cybelec-ohjauspäivityksiä Huolto ja varaosat 18

9 | 2018 • w w w.eurometalli.com

Aliko Oy Ltd Yrittäjänkulma 5 33710 Tampere info@aliko.fi www.aliko.fi p. 020 728 0370


TYÖSTÖKONEET – sahat – lastuavat koneet – levytyökoneet – putkentyöstökoneet

Adver Oy, puh. 010 4399 700, adver.fi Myynti, asennus, huolto, koulutus, varaosat

NL Tools Finland Oy:n yritysnimi on muuttunut 6.9.2017 alkaen FINATCO Oy:ksi. Nimi muodostuu sanoista FINnish Aviation Tool Company Nimenmuutos kuvaa paremmin yhtiön alkujuuria ja nykyisin laajentunutta toimenkuvaa ja tuoteportfoliota. Valikoimasta löytyy laaja valikoima lentokonetyökaluja, momenttityökaluja ja paineilmakoneita (hiomakoneita/ pulssikoneita yms.). Valikoimaan kuuluu myös Solid-Lock-kiilalukitustuotteet (DIN 25201) ja Schaafin monipulttiset kiristimet M36-M1500 isojen ruuviliitosten helppoon kiristämiseen.

INFO FINATCO Oy Pasi Moisio toimitusjohtaja puh. +358 40 841 9909 pasi.moisio@finatco.fi www.finatco.fi

9 | 2018

19


Transtech vaihtaa nimensä – yrityksestä tulee Škoda Transtech Transtech siirtyi 100 %:sesti ŠkodaTransportation Groupin omistukseen, jonka myötä Škoda Transtechin asema kiskokalustomarkkinoiden vientimarkkinoilla vahvistui entistä vahvemmaksi. Škoda Transtechin pääkonttori sijaitsee Oulussa ja tuotanto Otanmäessä Kainuussa. Yrityksen myyntitoimisto sekä kunnossapitopalvelut sijaitsevat Helsingissä. Tällä hetkellä Škoda Transtech toimittaa raitiovaunuja Helsinkiin ja Tampereelle. Škoda Transtech osallistuu myös Škoda Transportationin raitiovaunujen toimittamiseen saksalaiselle Rhein-Neckar-Verkehr (rnv) GmbH:lle. Mannheimiin, Ludwigshafeniin ja Heidelbergiin tulevat ratikat perustuvat Škoda Transtechin Artic-vaunumalliin, joita tällä hetkellä Helsingissä on liikenteessä jo yli 50 kappaletta.

Transtechin toiminimi on muuttunut. Nimenmuutoksen taustalla on emoyhtiön Škoda Transportation Groupin omistamien yritysten sulauttaminen osaksi konsernia sekä yrityksen nimen kansainvälistäminen. Uusi toiminimi on Škoda Transtech Oy.

Y

htiön toiminimen muutoksen myötä uudistuu myös logo Škoda Transportation Groupin mukaiseksi. Jatkossa on käytössä ainoastaan kansainvälisesti tunnettu Škoda Transportation Groupin sininen logo. Organisaation henkilöstön sähköpostiosoitteet pysyvät toistaiseksi ennallaan. Toiminimen muutos ja logon vaihto eivät vaikuta tarjottaviin tuotteisiin tai palveluihin eikä muihin yrityksen juridisiin tietoihin kuten Y-tunnukseen, pankkitietoihin tai yhtiön organisaatiorakenteeseen.

Škoda Transtech lyhyesti Transtechin toiminta sai alkunsa vuonna 1985, kun Rautaruukki aloitti tavaravaunujen valmistuksen Otanmäessä ja Taivalkoskella. Jo muutamaa vuotta aiemmin yhtiö oli aloittanut konepajatuotteiden alihankintavalmistuksen. Vuonna 1991 Transtechiin liitettiin myös Valmetin henkilöliikennekaluston ja vetureiden tuotantoon erikoistunut Tampereen kiskokalustotehdas. Rautaruukki myi Taivalkosken tehtaan vuonna 1998 Telatek Oy:lle ja koko Transtechliiketoiminnan Patentes Talgon omistamalle Talgo Oy:lle kesäkuussa 1999. Patentes Talgo myi Talgo Oy:n osakekannan suomalaiselle omistajaryhmälle 28. maaliskuuta 2007. Samalla yhtiön nimeksi tuli jälleen­ Transtech Oy. Elokuussa 2015 Transtech Oy:n osake-enemmistö siirtyi tšekkiläiselle Škoda Transportation Groupille. Kesällä 2018

Škoda Transtech Oy Škoda Transtech on suomalainen kiskokalustotoimittaja ja konepajatuotteiden sopimusvalmistaja. Kiskokaluston osalta Škoda Transtech on erikoistunut kaksikerroksisten matkustajavaunujen ja matalalattiaraitiovaunujen valmistamiseen. Konepajatuotteiden sopimusvalmistuksessa Transtech keskittyy keskiraskaisiin hitsattuihin metallirakenteisiin sekä niiden pintakäsittelyyn, varustelemiseen ja testaamiseen käyttövalmiiksi tuotteiksi saakka.

INFO Lasse Orre toimitusjohtaja puh. 040 042 7204 http://www.transtech.fi

talli.com

www.eurome

000 kpl LEVIKKI 40

Pri

me Tu

LEVIKKI 40 000 kpl

ISLEHT EN ERIKO

rni

ng ™

ja

Co

roT urn

® Pri

me

-ty

ök

alu

ISCAR CHESS LINES

ed nvented ngreinvent #turningrei t.com/turni ik.coroman www.sandv

20

print ad 210x240.indd

www.eurometalli.com

15. vsk 9 | 2018

ERIKOISLEHTI METALLITEOLLISUUDEN

MILL

15. vsk

Kun tavoitellaan peilipintaa

voittava ratkaisu on

Kun tavoitellaan peilipintaa voittava ratkaisu on

t

Ylös. Alas. . Vasemmalle Oikealle. turning reinvented

8 | 2018

I

Eurometalli matkassasi missä ja milloin vain osoitteessa

4

Erinomainen pinnanlaatu on saavutettavissa portaittain asemoiduilla tangentiaalisilla vaihtoterillä

2

1

QD:llä

LISUUD

katkaisu CoroCut®

LITEOL

Y-akselilla

METAL

Erinomainen pinnanlaatu

Tangentiaalinen kiinnitys

MACHINING

Kaksipuoleinen vaihtoterä

Vahva terän rakenne

Tangentiaalinen vaihtoterä jossa 4 leikkuusärmää

DUSTRY 4.0

INTELLIGENTLY 18/09/2018

14:41

w w w . i s c a r. f i 28/08/2018 15:38:35

1

LOGIQ ADS_FINLAND.indd 4

9 | 2018 • w w w.eurometalli.com

www.eurometalli.com


TUOTTAVUUTTA TUOTANTOON

Etsitkö ratkaisua tuotannon automatisointiin robottien avulla? Meidän MOTOMAN-robottiperheestä löydät sen varmuudella. Yli 1.700 robottijärjestelmän kokemuksella tarjoamme koko osaamisemme käyttöösi.

Meidän MOTOMAN-robottiperheestä löydät sen varmuudella. Saat räätälöidyn ratkaisun juuri Sinun tarpeidesi mukaan! 1.800 robottijärjestelmän kokemuksella tarjoamme koko osaamisemme käyttöösi. Saat räätälöidyn ratkaisun juuri Sinun tarpeidesi mukaan!

Meidän MOTOMAN-robottiperheestä löydät sen varmuudella. Yli 1.700 robottijärjestelmän kokemuksella tarjoamme koko osaamisemme käyttöösi. Saat räätälöidyn ratkaisun juuri Sinun tarpeidesi mukaan!

YASKAWA Finland Oy info.fi@yaskawa.eu.com 040 3000 600 www.yaskawa.fi

Yksi järjestelmä – se riittää Lemonsoft on joustava kokonaisratkaisu, jolla pystyt hoitamaan yrityksesi koko toiminnanohjauksen. - Toimitusketjun hallinta - Yrityksen sisälogistiikan ohjaus - Tuotannon ohjaaminen - Talous- ja henkilöstöhallinto - Sähköiset yhteydet

w w w. l e m o n s o f t . f i


Tekninen käsikirja aina mukanasi

Camcut-mobiilisovellus on ilmainen tekninen käsikirja konepajojen sekä oppilaitoksien jokapäiväiseen käyttöön.

Camcut Oy julkaisi keväällä 2018 ilmaisen mobiilisovelluksen, joka toimii konepajojen teknisenä käsikirjana. CAMCUT-mobiilisovellus on herättänyt paljon mielenkiintoa ja se on saavuttanut lyhyessä ajassa jo yli 10 000 käyttäjää. Helppokäyttöinen ja monipuolinen Camcut julkaisi oman mobiilisovelluksen keväällä 2018 ja se on noussut nopeasti yhdeksi Suomen suosituimmista konepajojen tarpeisiin suunnitelluista teknisistä mobiilisovelluksista. Sovelluksen kehittämisen tarve tuli halusta tuoda kaikki tekniset laskurit, taulukot ja oppaat helposti kaikkien saataville. ”Lähes jokaisella on taskussaan nykypäivänä älypuhelin sekä yhä useammalla konepajalla on tabletteja käytössä myös hallin puolella. Omaa mobiilisovellusta suunnitellessamme ajattelimme tuoda asiakkaillemme jotain mistä on kaikille hyötyä”, toteaa Camcut Oy:n toimitusjohtaja Mikko Vepsäläinen. Sovelluksen käyttöliittymä on pyritty toteuttamaan sellaiseksi, että sovellus ei vaadi erillistä käyttöohjetta, vaan sovelluksen käyttö olisi mahdollisimman helppoa ja vaivatonta. ”Useat asiakkaamme ovat kertoneet, että sovelluksessa on niin paljon ominaisuuksia, että se on korvannut monta vastaavaa sovellusta puhelimesta”, kertoo Camcut Oy:n myyntijohtaja Janne Pesonen. Sovelluksesta löytyykin perinteisten työstöarvolaskureiden lisäksi myös useita muita hyödyllisiä teknisiä laskureita, kuten esimerkiksi lämpölaajenemis- ja kappalehintalaskurit. Sovelluksen ansiosta ISO-toleranssit ja kierteiden mitat ym. tekniset taulukot kulkevat aina mukanasi. ”Sovellusta tullaan tulevaisuudessa kehittämään asiakkaitamme kuunnellen, joten jos sinulla on ajatuksia ominaisuuksista, joita sovelluksesta olisi hyvä löytyä, ota meihin yhteyttä!”, Mikko toteaa. Sovellus on ladattavissa ilmaiseksi kaikille Android- ja Apple iOS -laitteille Google Play sekä App Store -sovelluskaupoista.

Nykyaikaista menetelmiä Vuonna 2014 perustettu Camcut on kasvanut voimakkaasti ja sen asiakaskunta ulottuukin jo koko Suomen alueelle. Camcut on mm. Walter Tools -työkalujen sekä Mastercam-ohjelmiston virallinen jälleenmyyjä sekä tuo maahan useita laadukkaita tuotemerkkejä, joiden avulla se tarjoaa asiakkailleen kokonaisvaltaista palvelua. Yritys onkin panostanut erityisesti nykyaikaisten menetelmien tuomiseen asiakkaiden käyttöön. ”Laadukkaat työkalut eivät yksin riitä tuotannon kehittämiseen. Kun halutaan kehittää tehokkaasti, pitää koneistusprosessia ajatella kokonaisuutena, joka sisältää työkalujen lisäksi myös työhön sopivat työstöradat, kiinnittimet, leikkuunesteet sekä muun ympäristön”, Mikko kertoo. Nykypäiväisten menetelmien käyttöönotosta kertoo myös se, että yksi myydyimmistä tuotteista 22

9 | 2018 • w w w.eurometalli.com

on dynaamisille työstöradoille suunniteltu Walter Tools MD133 -jyrsin. ”Asiakkaamme arvostavat osaamistamme, kun voimme neuvoa tuotteiden oikeassa käytössä sekä tarvittaessa auttaa myös optimaalisten työstöratojen luomisessa”, toteaa Janne.

Näkyvillä netissä Yritys on myös aktiivinen sosiaalisessa mediassa ja sillä onkin mm. Facebookissa lähes 1000 seuraajaa. Camcut tuottaa YouTubeen omia koneistusaiheisia videoita, joista katsotuimmalla videolla onkin jo yli 1,5 miljoonaa katselukertaa. ”Nykypäivänä sosiaalinen media on jokapäiväistä, joten miksi emme mekin olisi siellä, koska näin asiakkaammekin saavat kuulla heti mm. uutuuksista sekä kampanjoistamme”, Mikko sanoo. Some-aktiivisuuden myötä oma mobiilisovellus olikin Camcutille luonnollinen jatkumo toteuttaa asioita nykypäiväisesti ja tuoda kaikki tarvittava tieto helposti asiakkaiden saataville. ”Tekemällä asioita nykyaikaisesti, pyrimme myös siihen, että nuoret kiinnostuisivat alasta”, Janne toteaa.

INFO Camcut Oy, puh. 045 187 2212, myynti@camcut.fi, www.camcut.fi


Tekninen myyjä METALLITEOLLISUUDEN VAIHTOPALA TYÖKALUT Kyocera

Odotamme sinulta

Kyocera Unimerco on osa Kyoceran globaalia konsernia. Kyocera on yksi Japanin johtavista vaihtopala työkalu valmistajista ja meidät tunnetaan laadukkaista tuotteista sekä erinomaisesta palvelusta. Valikoimastamme löytyy vaihtopalat kovametallisena, keraamisena, cermettinä, PCD:nä, CBN:nä jne

Edellytämme sinulta tehtävään soveltuvaa teknistä koulutusta ( teknikko tai insinööri) tai muulla tavoin hankittua vastaavaa osaamista. Sinulla on kokemusta erilaisista työstötekniikoista ja koet olevasi oikea henkilö auttamaan asiakkaitamme teräasioissa. Olet motivoitunut, myyntihenkinen ja ulospäin suuntautunut persoona. Omaat hyvän Englannin kielen taidon.

Suomessa toimintamme on pääosin keskittynyt puutuoteteollisuuteen, jossa olemme markkinajohtaja ikkuna- ja oviteollisuuden terissä. Meillä on Suomessa neljän hengen tiimi, jonka pääpaikka on Lahdessa. Tehtäväsi Etsimme joukkoomme metalliteollisuuden terien ammattilaista. Tehtävänäsi olisi tukea metallipuolen jälleenmyyjiämme teknisissä asioissa, kuten työkalu valinnoissa ja koeajoissa. Vastuualueesi on kehittää Kyoceran vaihtopala työkalujen myyntiä koko Suomessa.

Tarjoamme sinulle Hyvän vakaan työpaikan, hyvässä tiimissä. Perehdytämme sinut Kyoceran tuotteisiin ja sinua auttavat tuotespesialistit Neussin Tech Centeristä käsin. Toimintakenttänäsi on koko Suomi, joten asuinpaikkakunnallasi ei ole väliä. Lisätietoja Jukka Hara Myyntipäällikkö juh@kyocera-unimerco.com +358 447776071 Hakemukset: www.kyocera-unimerco.fi/Yrityksesta/ tyopaikat/

w w w. k y o c e r a - u n i m e r c o . f i

© KYOCERA UNIMERCO 10.18 012_1925_FI_FI

Euroopan toimintomme kasvavat kovaa vauhtia. Jos haluat olla osa tätä kasvua, tämä voi olla työpaikkasi.


”Aava on täydellisesti räätälöitävä ja joustava toiminnanohjausjärjestelmä. Asiakkaan tarvitsee vain kertoa meille, minkälainen heidän prosessinsa on ja mitkä ovat heidän kilpailukykytekijänsä. Näiden tietojen pohjalta rakennamme asiakkaalle kilpailukykyä parantavan toiminnanohjausjärjestelmän prosessejaan tehostamaan. Eli ERP:stä puhuttaessa Aava on jo pyörän keksinyt, eikä asiakkaan tarvitse keksiä sitä uudestaan, he saavat keskittyä sillä ajamiseen”, kertovat toimitusjohtaja Jari Heiskanen ja myyntijohtaja Cata Mansikka-aho.

Aavalta konepajojen tarpeisiin räätälöity toiminnanohjausjärjestelmä ”Aava on markkinoiden ylivoimaisesti joustavin toiminnanohjausjärjestelmä. Se taipuu mihin tahansa ja vastaa aina täydellisesti yrityksesi tapaa toimia.” Näin lupaavat Aava Ohjelmistot Oy:n toimitusjohtaja Jari Heiskanen ja myyntijohtaja Cata Mansikka-aho. Kovia lupauksia. Heiskanen ja Mansikka-aho kertovat tässä artikkelissa, mitkä seikat tekevät Aava-tuotannonohjausjärjestelmästä kovien lupausten arvoisen – myös konepajojen ERP-tarpeisiin.

Murramme ERP-projektien tavanomaiset kustannuksia ja aikataulua koskevat myytit. Aavan tapa toimia on erilainen. Me tutustumme asiakkaan liiketoimintaan ja prosesseihin, mallinnamme ne ja lopputuloksena syntyy järjestelmä, joka vastaa täydellisesti yrityksesi tarpeita. Meillä ei pelata arvioilla, vaan laskemme projektille kiinteän hinnan, joka pitää”, lupaa Mansikka-aho.

Monipuolinen ja helppokäyttöinen Aavan toimintaperiaate on hyvin yksinkertainen ja sama logiikka on käytössä kaiken tiedon käsittelyssä. ”Kun osaat tehdä yhden asian, osaat tehdä sillä kaiken”, sanoo Heiskanen ja jatkaa: ”Kiteytettynä Aavan avulla hoidat yhdellä ja samalla järjestelmällä yrityksen kaikki tiedonhallinnan tarpeet ilman excel-helvettiä ja ylimääräisiä integraatioita.” 24

Päivitykset ilman lisäkuluja Aava Ohjelmistot Oy sai alkunsa vuonna 2008 yrityksen perustajansa Jari Heiskasen 2000-luvun alussa kehittämästä ideasta täysin geneerisestä tiedonhallintajärjestelmästä. Pitkällisen kehittelyn jälkeen valmistui Aava, jossa kerrotaan järjestelmälle tieto- sekä prosessirakenne ja järjestelmä koodaa itse itsensä. ”Tällaiselle järjestelmälle oli markkinoilla selkeä tilaus ja tänä päivänä kymmenet eri organisaatiot hyödyntävät Aavaa omassa toiminnassaan. Tänäkin vuonna olemme kehittäneet viisi täysin uutta toiminnanohjausjärjestelmää eri toimialoille tehostamaan asiakkaidemme toimintaa, kertoo Mansikka-aho. Heiskasen mukaan ohjelmisto on kehittynyt ja kehittyy edelleen ajan hengessä yritysten tarpeiden ja toimintatapojen muuttuessa. ”Aava ei ole koskaan valmis, koska maailma kehittyy vauhdilla ja myös toimin-

9 | 2018 • w w w.eurometalli.com

nanohjausjärjestelmien pitää pysyä kehityksessä mukana. Yksi Aavan vahvuuksista on, että sen käyttäjät eivät joudu erikseen maksamaan uusista päivityksistä, vaan uudet lisäominaisuudet päivittyvät automaattisesti myös jo Aavaa käyttävien yritysten järjestelmiin. Nämä päivitykset kuuluvat lisenssihintaan, eikä niistä täten aiheudu euroakaan lisäkulua tai -vaivaa. Työn tekeminen ei siis myöskään pysähdy päivitysten takia, vaan uudet ominaisuudet ilmestyvät itsestään ilman, että käyttäjien tarvitsee itse tehdä mitään.” ”Koska Aava on käytössä monilla eri toimialoilla sekä hyvinkin erilaisissa ja -kokoisissa yrityksissä, se kehittyy kokonaisvaltaisesti. Muilta toimialoilta voidaan tuoda uusia ajatuksia toisten toimialojen hyödynnettäväksi esimerkiksi varastonhallintaan tai laskutusprosesseihin liittyen”, näkee Heiskanen.

Vaivaton hankintaprosessi Yrittäjien ja organisaatioiden pyörittäjien arki on kiireistä, eikä ylimääräisiä lisätöitä kukaan arkeensa halua. Aavan yksi perusajatuksia on tehdä toiminnanohjausjärjestelmän käyttöönotosta mahdollisimman vaivaton. ”Monesti toiminnanohjausjärjestelmän määrittelydokumentissa on valtava määrä yksityiskohtia ja tämän vuoksi helposti moni – jopa tärkeä – yksityiskohta saattaa unohtua. Aavassa ei käytetä turhaan aikaa kattavien määrittelyiden tekemiseen, vaan teemme hankintaprosessin helpoksi. Me kysymme mitä asiakas tekee ja räätälöimme järjestelmän sen mukaiseksi. Aavalaiset suunnittelevat ja valmistavat järjestelmän juuri asiakkaan yksilöityyn toimintaan soveltuvaksi. Kaiken lisäksi annamme ke­vyen, enintään yhden päivän kestävän, määrittelyn perusteella hinnan joka varmasti pitää, eikä tilaajalle ikäviä ylimääräisiä ennakoimattomia lisäkuluja tule”, lupaa Mansikka-aho.

Konepajoille räätälöityjä järjestelmiä Aava on toteuttanut toiminnanohjausjärjestelmiä laajasti eri toimialojen yrityksille – asiakaskoot vaihtelevat pienyrityksistä kymmeniä tuhansia työllistäviin yrityksiin. ”Aava taipuu juuri asiakkaan tarpeiden mukaan. Jollekin voi riittää joku kapeampi osa Aavan


www.kaeser.com

Tulevaisuuden teknologiaa jo nyt: IE4-moottorit Super Premium Efficiency -käyttömoottoreilla varustetut ruuvikompressorit

• IE4 vakiona • parempi taloudellisuus • alhaisemmat energiakustannukset

Uutta:

nyt CSD- ja CSDXlaitteissa

KAESER – enemmän paineilmaa vähemmällä energialla KAESER KOMPRESSORIT Tiilitie 18 – 01720 Vantaa Puh. (09) 4132 0400 Faksi (09) 4132 0450 info.finland@kaeser.com www.kaeser.com

KAESER KOMPRESSORID

Kesk tee 23 – Aaviku – Rae vald 75301 Harjumaa – Eesti Tel +372 6064290 – Faks +372 6064297 info.estonia@kaeser.com www.kaeser.com

Aavan näkymä on selkeä ja sen käyttö on helppoa. Työn tekeminen ei pysähdy ohjelmapäivitysten takia, vaan uudet ominaisuudet ilmestyvät itsestään ilman, että käyttäjien tarvitsee itse tehdä mitään. suomista mahdollisuuksista, tämän jälkeen järjestelmää voi laajentaa vaivattomasti ja kustannustehokkaasti tarpeiden kasvaessa”, valistaa Heiskanen. ”Vaikka olemme toimittaneet Aavaa laajasti, olemme valinneet tietyt toimialat, joihin keskitymme, jolloin ymmärrämme kyseistä toimialaa ja kykenemme toimittamaan sen yrityksille varmasti parhaan ja joustavimman toiminnanohjausjärjestelmän. Konepajat ovat yksi toimialoista, johon keskitymme. Meillä on tarjota valmis runko, moduulit ovat jo olemassa. Tätä runkoa räätälöimme juuri kyseisen konepajan kilpailutekijät huomioiden. Aavasta konepajat saavat viimeisen päälle räätälöidyn toiminnanohjausjärjestelmän, joka ei ole yhtään kalliimpi kuin muiden alan toimijoiden tarjoamat järjestelmät, jotka eivät ole kuitenkaan täysin asiakkaan tarpeisiin räätälöityjä”, valistaa Mansikka-aho. ”Aava tuo todistetusti kilpailukykyä konepajojen toimintaan. Aavan ansiosta on mm. työntekijöitä on pystytty vapauttamaan muihin tuotannollisiin tehtäviin, kun Aava suorittaa tietyt rutiinit automaattisesti, esimerkiksi tuotannonhallintoon liittyen. Tarjous-tilaus-tuotantotilaus-toimitus-laskutus -ketju on looginen prosessi, jossa kuitenkin tehdään usein epäloogisesti asioita. Aava tuo yrityksen toimintaan mukaan prosessiajattelun: mitä järjestelmällisempi yritys on, sen kustannustehokkaampi se on”, tietää Mansikka-aho. ”Aava mahdollistaa faktoilla johtamisen visuaalisella mallilla. Aavaan voidaan integroida myös konkreettista tuotannollista

seurantaa. Esimerkiksi työstökoneisiin asennettujen värähtelyantureiden tuottamaa tietoa voidaan hyödyntää koneistuksen tehokkuuden optimointiin”, sanoo Heiskanen.

Asiakkaan ei tarvitse ymmärtää ATK:ta ”Me teemme kynnyksen matalaksi tuotannonohjausjärjestelmään siirtymiselle. Asiak­ kaan ei tarvitse olla tietokoneguru, eikä valmistautua mitenkään aloituspalaveriin, se on meidän hommaamme. Kun esimerkiksi konepajamies kertoo, miten hänen yrityksensä toimii ja mitkä ovat heidän kilpailukykytekijänsä, loppu jää meidän tehtäväksemme. Emme vie myöskään asiakkaan aikaa turhissa palavereissa, vaan toimitusprojektin aikana asiakas pystyy koekäyttämään heille räätälöityä Aava-toiminnanohjausjärjestelmää hänelle sopivaan aikaan ja tarvittavat muutokset teemme etätyönä. Tämä toimitusprosessi kestää tyypillisesti 3–6 kk, josta muodostuu keskimäärin 120 000 – 130 000 euron kustannus. Sovitun summan päälle ei tule jatkossa muita kuluja

kuin vuosilisenssimaksu. Lisäkuluja ei siis tule esimerkiksi käyttäjämääristä tai päivityksiin liittyen”, valaisee Mansikka-aho. ”Kun projekti on saatu loppuun ja Aava on tuotannossa, sen käyttö on helppoa. Hyvin paljon Aavasta kertoo se, että sitä käyttävät yritykset palaavat 100 % asiakkaiksemme lisätarpeiden ilmaantuessa” ”Kannattaa ehdottomasti olla yhteyksissä meihin, mikäli ERP:n hankkiminen tai päivittäminen on ajankohtaista. Valitsemalla Aavan saat varmasti markkinoiden joustavimman ja parhaan juuri sinun tarpeisiisi räätälöidyn toiminnanohjausjärjestelmän, joka varmasti toimii”, kiteyttää Mansikka-aho.

INFO Aava Ohjelmistot Oy Cata Mansikka-aho myyntijohtaja puh. 046 8101 433 www.aavaohjelmistot.fi

9 | 2018

25


Teknoma Oy:n Hocut 795 SW -työstöneste vie Suomen teollisuushuippua vauhdilla metsään

Työstönesteen käsittelylaitteisto suodattaa satoja tuhansia litroja työstönestettä vuodessa. Järjestelmä tekee lastuista brikettejä, jotka ovat käytännössä valmiita sulattoon lähetettäviksi. Uusi Hocut 795 SW on tehokas neste, joka ei lisäaineita kaipaa.

Metsäkoneita valmistava Ponsse Oyj on rankattu kärkeen suomalaisista yrityksistä viimeisissä mainetutkimuksissa. Vahingossa tähän tulokseen ei ole tultu, vaan taustalla on runsaasti kovaa työtä niin tehtaalla kuin kentällä ja korvessa ympäri maailman. Noin kaksi vuotta sitten Ponsse vaihtoi tuotantonsa työstönesteet kaikilla työstökoneillaan Teknoma Oy:n edustamaan Hocut 795 SW:hen.

T

ulevien säädösten täyttämiseksi tulee koko konepajateollisuuden katsoa työstökoneitaan ihan uusin silmin. Formaldehydi- ja boorivapaisiin työstönesteisiin siirtyminen on askel oikeaan suuntaan tulevaisuutta ajatellen.

Monipuolinen, turvallinen ja tehokas Pari vuotta sitten Ponsse Oyj otti ison harppauksen kohti parempaa ympäristöajattelun mallia. He vaihtoivat vanhat työstönesteet Teknoma Oy:n edustamaan Houghton Hocut 795 SW:hen, jonka ansiosta sekä työturvallisuus että työstöolosuhteet paranivat

– Olemme olleet erittäin tyytyväisiä Hocut 795 SW:hen. Se on meillä käytössä kaikilla työstökoneilla ja suoriutuu vaivatta kaikista koneistuksista. Se myös sumuuntuu äärimmäisen vähän ja huuhtelee pinnat erittäin hyvin jättämättä tahmeaa pintaa, kertoo Ponsse Oyj:n työkaluvastaava Markku Kumpulainen (vas.) kahden vuoden aikana kertyneistä kokemuksista nesteen kanssa. Teknoma Oy:n asiakaspäällikkö Erkki Kainulaisen (oik.) lupaukset tuotteen ominaisuuksista pitivät paikkansa. 26

9 | 2018 • w w w.eurometalli.com


Suurten kappaleiden työstö vaatii avoimet koneet, joissa työstöneste roiskuu todella laajalle alueelle. Hocut 795 SW toimii hyvin myös manglaavien kierretappien kanssa.

selkeästi. Myös askel kohti parempaa työturvallisuutta tehtiin uusien ilmanvaihtoon liittyvien laitteistojen käyttöönoton ansiosta. Uudet laitteistot vaihtavat ilmaa raikkaaseen ulkoilmaan, eivätkä ainoastaan puhdista sisäilmaa. – Hocut 795 SW on käytössä kaikilla työstökoneillamme. Se selviytyy hienosti kaikista meillä tehtävistä työstöistä, Ponsse Oyj:n tuotantopäällikkö Arto Huttunen kehuu Houghtonin nestettä.

Työstönesteen ominaisuudet avainasemassa Ponssella olevat työstökoneet ovat pääasiassa avoimia koneita, jolloin työstönesteen mahdollinen sumuaminen ja sitä kautta ympäristöön leviäminen on vaikeaa estää. Kovalla paineella työstökohtaan tuleva neste ei myöskään saa vaahdota. Myös se, onko neste kovin öljyinen vai ennemminkin pesevä on ensiarvoisen tärkeää myös kappaleiden jatkokäsittelyn kannalta. – Hocut 795 SW on meille erinomainen tuote, koska nyt paikat pysyvät puhtaina, koneet ovat paljon siistimpiä ja kappaleiden puhdistaminen työstön jälkeen on helppoa. Myös lastut ovat nopeasti puhtaita ja voidaan toimittaa lähes sellaisenaan sulattoon. Etenkin manglaavien kierretappien käyttö työstössä on haaste, mutta tämä neste selviytyy niistäkin kiitettävästi. – Teetämme kahden kuukauden välein laboratoriotestit järjestelmän näytteistä, eikä toistaiseksi ole kertaakaan löytynyt mitään poikkeavaa, eli neste toimii juuri niin kuin meille luvattiin.

Vähemmän vaaratekijöitä – Tuotteen vähäisen pisaroitumisen ansiosta lattiat ovat turvallisempia työntekijöille. Työstettävien kappaleiden valtavan koon

vuoksi työntekijät joutuvat liikkumaan työstökoneen sisällä kappaleen vaihdon yhteydessä. Koneiden pöytä- ja johdepinnat ovat aiemmin olleet vaarallisen liukkaat öljyisen työstönesteen vuoksi. Nykyään liikkuminen on turvallisempaa ja myös lastuja on pinnoilla vähemmän, kun neste ei tahmaa pintoja tarttuviksi. Yksi erittäin tärkeä pointti on myös se, että tällä nesteellä ei ole mitään voimakasta hajua osittain myös siksi, ettei se höyrysty, Huttunen kehuu nesteen ominaisuuksia. – Myös pitkäaikaiset terveysvaikutukset on ensiarvoisen tärkeää huomioida ja tämä työstöneste ei sisällä formaldehydiä eikä booria.

Pienempi kulutus ja pitoisuus – Selkeitä rahallisia säästöjä olemme saavuttaneet monella tavalla. Työkalujen kesto on parempi, nestettä kuluu vähemmän, vaikka ajamme vähintään samoilla työstöarvoilla, eikä erilaisia työstönesteen lisäaineita tarvita vaikkapa bakteerien tappamiseen. – Puhdistusjärjestelmämme tilavuus on noin 15 m3 ja nestettä kulkee putkistossa kovalla vauhdilla. Vuosittainen Hocut 795 SW -nesteen konsentraatin kulutus on noin 10 m3, joka tarkoittaa noin 2 m3 säästöä entiseen verrattuna. Käytämme koneissa 6 % pitoisuutta, joka on ollut riittävä kaikissa työvaiheissa.

Lopputulos riippuu valmistuksen laadusta – Kaikki tuotannosta läpimenevät osat pintakäsitellään omassa tuotannossamme ja tämän uuden nesteen käyttöönoton jälkeen esikäsittelyt ennen maalausta ovat olleet huomattavasti kevyemmät. Työstönestejäämät saadaan pois kappaleista ilman kovia liuottimia, joka osaltaan vähen-

tää sekä ympäristökuormitusta että kustannuksia. – Maalatut pinnat säilyvät parempina, kun pohjat on tehty hyvin. Koneemme työskentelevät olosuhteissa, joissa pintoihin kohdistuu erittäin suuria pintarasituksia ja siksi laatuvaatimukset ovat myös erittäin korkeat. Houghtonin Hocut 795 SW on omalta osaltaan vaikuttamassa positiivisesti siihen, että koneemme menevät vauhdilla metsään, Huttunen hymyilee.

Koneita liukuhihnalta Ponssen tehtaalla on loputon jono koneita kulkemassa läpi kokoonpanolinjan. Jokainen kone on asiakkaan tilaama ja ne koeajetaan oikeissa savottaolosuhteissa ennen toimitusta asiakkaalle. Koneita valmistuu vuodessa noin tuhat kappaletta, eli hieman päivästä riippuen kuutisen kappaletta. Vauhti on melkoinen, kun tiedetään millaisia kokonaisuuksia metsäkoneet ovat. Tuotannonohjausjärjestelmä pitää huolen siitä, että kaikkien koneiden kohdalta tiedetään, milloin eri komponenttien on oltava valmiita ja kone valmis tuotantolinjalta. Ponsse työllistää maailmanlaajuisesti yli 1600 työntekijää, joista reilu 650 Vieremällä.

INFO Ponsse Oy tuotannon ohjaaja (koneistus) Arto Huttunen puh. 040 563 8959 Teknoma Oy asiakaspäällikkö Erkki Kainulainen puh. 0400 541 965 puh. keskus 09 681 021

9 | 2018

27


XO Metallilla huikea kasvutarina – Lähitulevaisuuden suunnitelmiimme kuuluu uuden suuren päämiehen etsiminen. Kannattaa muistaa, että pystymme nopean ja joustavan toiminnan lisäksi antamaan paljon lisäapua suunnitteluun asiakkaidemme tuotteiden tehokkaan valmistuksen varmistamiseksi, sanoo XO Metal Oy:n toimitusjohtaja Petri Niinimäki latausja purkuautomaatilla varustetun Finn­Powerlaserleikkauskoneen edessä.

X

O Metallin toimitusjohtaja ja toinen omistaja Petri Niinimäki aloitti yrittäjänuransa 2008 levy- ja rautarakennetöillä. Vuonna 2011 mies perusti niin ikään Parkanossa toimivan terästukku TM-Rauta Oy:n omistajan Tero Pentin kanssa XO Metal Oy:n. Pienimuotoisesti rautarakennetöillä aloittanut yritys teki jo toisena toimintavuotenaan merkittävän investoinnin hankittuaan FinnPower-laserleikkauskoneen. – FinnPowerin hankkiminen oli oikea liike. Koneelle oli selkeä tilaus asiakaskunnassamme ja siitä alkoi vahva kasvumme, joka on jatkunut näihin päiviin saakka. Lataus- ja purkuautomaatilla varustettu FinnPower-laserleikkauskone toimii edelleen tuotantomme ydinkoneena ja sillä tehtyjä leikkeitä jatkojalostamme tänä päivänä mm. neljän särmäyspuristimen voimin, kertoo Niinimäki.

Kokonaisuuksien toimittajaksi

Vasta seitsemänvuotias alihankintakonepaja XO Metal Oy on lyhyen historiansa aikana lähtenyt vahvaan nousukiitoon. Viime tilikaudella yritys kirjautti liikevaihtolukemat 5,3 M€ ja arvio tälle tilikaudelle liikevaihdon noususta on huimat 40 %, lukemien päätyessä täten summaan 7,5 M€.

Alkumetrit XO Metallin historiasta muodostui lähinnä alihankintatöinä toteutettavina leike- ja osatoimituksina. Tekeminen on matkan varrella kehittynyt ja nykyään valtaosa tämän ISO 9001 mukaan sertifioidun konepajan toimituksista on erilaisia komponentti- ja osakokonaisuustoimituksia sekä järjestelmätoimituksia. – Toki osatoimituksiakin vielä teemme, mutta suurin osa liikevaihdostamme muodostuu laajemmista kokonaisuuksista, joissa pystymme hyödyntämään koko osaamisaluettamme: leikkausta, särmäystä, hitsausta, koneistusta ja pintakäsittelyä suunnitteluineen, sanoo Niinimäki.

”Huippujoukkue ja -alihankintaverkosto” – Konekantamme on hyvä ja sitä päivitetään ajan hengessä, mutta menestyksemme perustuu huippujoukkueeseemme. Ilman ammattinsa osaavia ja motivoituneita henkilöitä emme olisi pystyneet näin kovaan kasvuun. Tällä hetkellä 4100 m2:n tuotantotiloissamme työskentelee 33 ammattilaista ja tänäkin vuonna joukkomme kasvoi taas muutamalla osaajalla, kiteyttää Niinimäki. – Tärkeää on myös nuoren, mutta kokeneen toimitusjohtajamme osaaminen ja hänen tuomansa energia yrityksellemme, kehuu Tero Pentti yrittäjäkumppaniaan. – Isossa roolissa on myös alihankintaverkostomme. Parkanon alueella on pitkä historia metallialalta ja tämä näkyy suurena alihankkijoiden määränä. Tämä verkosto on yksi merkittävä tukijalka myös meidän tekemisessämme, valaisee Niinimäki.

Yhteistyötä ammatti­ oppilaitosten kanssa Mikko Virtala särmäämässä osaa uudella 6-akselisella Bystronic Xpert 150 -särmäyspuristimella, jonka ansiosta on pystytty pudottamaan särmäysaikoja huomattavasti. 28

9 | 2018 • w w w.eurometalli.com

– Uusia osaajia on haastavaa löytää, mutta esimerkiksi voimakkaalla yhteistyöllä ammattioppilaitosten kanssa motivoitunei-


XO Metallin tekeminen muodostuu pitkälti ykkössarjoista muutamien kymmenien sarjoihin, kappalekokojen vaihdellessa kahvikupin kokoisista noin 2 000 kg ja 2x2 m kokoisiin kappaleisiin, materiaalivahvuuksien volyymin ollessa 3–10 mm välillä. ta nuoria on löytynyt. Yhteistyö paikallisen ammattioppilaitoksen kanssa on kahdensuuntaista. Olemme alueen yrittäjien kanssa lahjoittaneet oppilaille mm. tietokoneita ja vastapainona olemme puolestaan kyenneet tarjoamaan harjoittelu- ja työpaikkoja oppilaille.

XO Metal ja TM-Rauta synergiaa Niinimäki arvioi XO Metallin vahvuuksiksi ketteryyden, joustavuuden ja nopeat toimitusajat. – Tekemisemme muodostuu pitkälti ykkössarjoista muutamien kymmenien sarjoihin, kappalekokojen vaihdellessa kahvikupin kokoisista noin 2 000 kg ja 2x2 m kokoisiin kappaleisiin, materiaalivahvuuksien volyymin ollessa 3–10 mm välillä. Töiden kokoluokat vaihtelevat siis suuresti, mutta useasti päämiehemme tarvitsevat tilauksilleen nopeat toimitusajat. Tässä pystymme vastaamaan hyvin huutoon paitsi joustavan tuotantomme, myös oman maalaamomme ja hyvän materiaalisaannin takia. Tero Pentin omistaman TM-Rauta Oy:n kanssa meillä on luonnollisesti tiivis yhteistyö, kun Tero on omistajana näissä kummassakin yrityksessä. Synergiaedut yritysten välissä ovat siis ilmeiset ja meillä on TM-Rauta Oy:n kattava varasto nopeasti hyödynnettävissä. Kun materiaali on heti käytettävissämme, voitamme monesti 1-3 vuorokautta aikaa, mikä voi olla ratkaiseva aika nopeissa toimituksissa. – Myös Parkanon hyvä hallitilanne helpottaa toimiamme, sillä meillä on projektikohtaisesti helposti saatavissa tuhansia neliömetrejä lisätilaa. Näitä on hyödynnetty

Oma maalaamo tuo nopeutta XO Metallin valmistukseen, kun osien kuljetteluun ei kulu maalauksien puitteissa turhaa aikaa.

esimerkiksi taannoin tehdyn ja paljon tilaa vaatineen konttityyppisen tilauksen kanssa, kertoo Niinimäki.

6. akseli pudotti monin­ kertaisesti valmistusaikaa Viimeisin XO Metallin investointi on Bystronic Xpert 150 -särmäyspuristin, joka Niinimäen mukaan on tuonut runsaasti tehoa tekemiseen. – Puntaroimme pitkään Bystro­ nicin hankintaa. Koneen hintalappu oli korkea, mutta se on osoittautunut hintansa arvoiseksi. Esimerkiksi koneen 6. akseli on osoittanut arvonsa ja sen ansiosta on pystytty pudottamaan särmäysaikoja huomattavasti. – Investointeja teemme myös jatkossa asiakkaidemme tarpeiden muuttuessa sekä tehokkuuden lisäämiseksi. Esimerkiksi kuitulaserleikkauskoneen hankinta on lähitulevaisuudessa kiikarissa, pohtii Niinimäki.

yksi teräsjalka lisää. Kannattaa muistaa, että pystymme nopean ja joustavan toiminnan lisäksi antamaan paljon lisäapua suunniteluun asiakkaidemme tuotteiden tehokkaan valmistuksen varmistamiseksi. Monesti asiakas toimittaa meille ”skitsin” ja me suunnittelemme tuotteen valmistuksellisesti mahdollisimman järkeväksi toteuttaa. Kannattaa olla meihin yhteyksissä, mikäli etsitte tämän tyyppistä kumppania alihankkijaksenne, kehottaa toimitusjohtaja Petri Niinimäki.

Uudelle tukijalalle tilaa XO Metallin isoimmat asiakkaat ovat Sandvik, Agco Power Oy ja Teknikum. – Vaikka ylivoimaisesti merkittävin volyymi muodostuu vain kolmen päämiehen tilauksista, nimikkeiden määrä on todella suuri. Esimerkiksi erilaisia osakuvia meillä on tiedostoina noin 500 000. – Olemme kasvaneet lähivuodet erittäin voimakkaasti. Jatkossa haemme edelleenkin kasvua, mutta ehkä hieman maltillisemmin. Lähitulevaisuuden suunnitelmiimme kuuluu uuden suuren päämiehen etsiminen, jolloin tekemisellemme saataisiin

INFO XO Metal Oy Petri Niinimäki toimitusjohtaja puh. 044 326 9263 www.xometal.fi

9 | 2018

29


FINCUT CNC Plasmalla levyosat heti tuotantoon UUTUULSU LEIKKAAJILLE RST &

1500 x 3000 x 1-40mm levykoko

A

Muovipintainen 2mm RST leikkaus tulos! uusimmalla vesi toisiokaasuna tekniikalla leikattuna.

Teräs,Rst,Alu,Sinkitt.

Water Secondary Cutting from

Isojoen Laitevalmiste Oy 30www.laitevalmiste.fi

R

TI MYYNesharju

ern Esa H 115260 040 5

Yli 900kpl Kotimaista Konetta Kotimaasta vuodesta 1988-2018

Empower ja Delta Cygni Labs jalkauttavat AR-etäyhteistyön Suomeen E

mpower ja avaruusteknologiastaan tunnettu Delta Cygni Labs ovat sopineet strategisesta kumppanuudesta AR-etätuen kehittämiseksi POINTR-teknologian avulla.

Empower on kansainvälinen yritys, joka toteuttaa älykästä yhteiskuntaa ja ylläpitää sen toimintaa 24/7. Yritys kehittää digitaalisia alustoja ja ratkaisuja hyödyntäen vahvaa kokemustamme ja osaamistamme voimalaitosten ja tehtaiden kunnossapidosta sekä älykkäiden sähköverkkojen ja tietoliikenneyhteyksien rakentamisesta ja ylläpitämisestä. Empower kehittää modulaarisia ohjelmistoja ja tuottaa palveluita energia-alan asiak­ kaiden Big Datan hallintaan. Toiminta kattaa Pohjoismaat ja Baltian. Konsernin liikevaihto vuonna 2017 oli noin 245,3 miljoonaa euroa, ja se työllistää noin 1700 henkilöä. 30

– Näemme POINTRin mahdollisuuksia tuovana disruptiivisena teknologiana ja haluamme olla edelläkävijänä tätä teknologiaa hyödyntämässä, kertoo Joonas Koivuniemi, Head of New Business Development, Empower. Empowerilla on vahva toimialaosaaminen energia-, tietoliikenne- ja teollisuusliiketoiminnasta, ja viime aikoina Empower on keskittynyt kehittämään ydinosaamiseensa pohjautuvia digitaalisia palveluita ja tuotteita. – Toimialallamme AR-etätuki tulee muuttamaan työtä ja sen vaatimuksia. Ensimmäinen POINTR-teknologian ympärille kehitetty ratkaisumme on EmPoint, joka mahdollistaa aivan uudenlaisen tavan tehdä yhteistyötä etänä yhdistämällä AR-teknologiaa ja Empowerin osaavan ja hyvillä työkaluilla varustetun liikkuvan henkilöstön, joka on kattavasti läsnä lähes kaikkialla Suomessa, Koivuniemi jatkaa. Perinteisin keinoin asiantuntijoiden siirtyminen paikasta toiseen vie paljon aikaa ja rahaa, joten

9 | 2018 • w w w.eurometalli.com

etätyöskentelymahdollisuus tulee tuomaan merkittäviä etuja asiakasyrityksillemme sekä taloudellisesti että ympäristönäkökulmasta ajatellen. POINTR-teknologiaa jo hyödyntävät yritykset ovat saavuttaneet huomattavia taloudellisia hyötyjä, pienentäneet hiilidioksidipäästöjään, vähentäneet menetettyä työaikaa sekä parantaneet palvelunsa laatua. Selkeä asiakasarvo vakuutti Empowerin yhteistyön aloittamisesta. – Delta Cygni Labsin kehittämä POINTR on AR-teknologia, jonka Empower haluaa tarjota asiakkailleen. Heiltä löytyy myös osaaminen sen hyödyntämiseen, sanoo Delta Cygni Labsin toimitusjohtaja Boris Krassi.

INFO www.empower.fi


myynn@camcut.fi

työkalut - ohjelmistot - tukipalvelut www.camcut.fi

045 187 2212


Mecra Oy:n kehittämä matala kiinnike vie työstön uusille urille Työkalualumiinista valmistettu työstöjigi kuuluu nykyään Mecra Oy:n markkinoimiin tuotteisiin. Apukiskojen ja kiinnikkeiden yhdistelmillä saadaan työstettävät kappaleet joustavasti kiinnitettyä.

– Tuotteen kehityksen tärkeä vauhdittaja on ollut yli 20 vuotta koneistuskokemusta omaava työntekijämme, jonka kanssa on saatu paljon yksinkertaistuksia aikaan tuotteeseen. Myös seuraavan tuotteen kimpussa on oltu jo hyvän aikaa.

Mahdollistaa paljon yhdellä kiinnityksellä

Erittäin haastaviin materiaaleihin ja monimutkaisiin kappaleisiin erikoistunut ­Mecra Oy työstää enimmäkseen ruostumatonta ja haponkestävää terästä, koska valtaosa tuotteista menee erittäin vaativiin olosuhteisiin. Esimerkiksi sairaalaolosuhteisiin päätyvien tuotteiden laatuvaatimukset ovat huippukovia.

K

un Mecra Oy ei löytänyt markkinoilta riittävän matalaa kiinnikettä työstönsä vaatimuksiin, niin yritys päätti tehdä sen itse. Ultramatala kiinnike on valmis markkinoille ja esimerkiksi Alihankinta-messuilla tuote herätti todella paljon mielenkiintoa konepajojen edustajissa.

Ensimmäinen oma tuote Mecra Oy:n kehittämä tuote lähti omasta tarpeesta päästä eroon työkalujigien tuotekohtaisesta modifioinnista. Kappaleen kiinnittämiseksi alustaan piti tehdä upotukset kiinnittimille, että ne saatiin riittävän mataliksi työstön onnistumiseksi. Tämä taas johti siihen, että hiemankin mitoiltaan erilaiset kappaleet vaativat oman modifioidun jigin. – Otimme tämän tuotteen suunnittelupöydälle jo noin vuosi sitten ja hitaan alun jälkeen saimme ensimmäisen prototyypin testeihin alkuvuodesta. Muutaman kehitysaskeleen jälkeen päädyimme ratkaisuun, jossa kiristys tapahtuu kuusiokoloavaimella vääntämällä. Kiinnitin on vain 6.2 mm korkea ja 20 mm kanttiinsa, kertoo yrityksen omistaja Tuomas Patanen tuotteesta.

Yrityksen osaamisen korkeasta tasosta kertoo sen kyky tehdä todella vaativia työstöjä, hitsauksia erikoismateriaaleihin sekä laadukasta loppukokoonpanoa. Lonkkaleikkausten yhteydessä käytettävä pöytä on täydellisesti valmistettu Mecra Oy:ssä. Myös maailman kestävin työkoneiden LED-valaisin valmistuu taitavissa käsissä. 32

9 | 2018 • w w w.eurometalli.com

– Kiinnittimemme antaa mahdollisuuden kattavaan työstöön jo yhdelläkin kiinnityksellä. Kappaleen kylkeä voidaan työstää niin lähelle kiinnittimen pintaan kuin uskaltaa, jopa 8 mm halkaisijaisella tapilla. – Ensimmäisen version kiinnityksen iskunpituus on 0.6 mm. Tämä toimii loistavasti monien kappaleiden kanssa, mutta meillä on jo testissä 0-sarja uudesta kiinnittimestä, jonka iskunpituus on maksimissaan 1.6 mm. Siitä mahtuu ajamaan jopa 10 mm tapilla kappaleen kylkiä. Pidemmällä iskulla varustettu kiinnitin saadaan markkinoille viimeistään helmikuun aikana ensi vuonna.

Asiakasspesifiset ratkaisut mahdollisia – Jos yrityksenne valmistamien tuotteiden kohdalla kiinnikkeen mataluus on vain yksi haaste, niin meiltä kannattaa kysyä myös kosketuspinnan spesiaalimuotoja. Automaattisesti hyllystä löytyy sileäpintaiset sekä ristiurituksella olevat kiinnittimet, mutta isompien tilausten yhteydessä voimme tehdä pinnankarheuden tai -muodon – kuten kupera tai kovera – asiakkaan toiveen mukaisesti.

Myös jigitasot tarjolla Mecra Oy on ottanut valmistuspalettiinsa mukaan myös työkalualumiinista valmistetut jigitasot. Yksinkertaisuudessaan ne ovat paletteja, joihin tehdään asetukset valmiiksi koneen työstäessä edellistä erää. Koko paletti vaihdetaan kerralla valmiiden kappaleiden irrotusta varten.

Tuotteita vaativiin paikkoihin – Meillä on asiakkaina varsin tunnettuja suomalaisia suuryrityksiä, joilla on korkeat vaatimukset tuotteiden laadulle. Olemme valikoituneet heille yhteistyökumppaniksi laajan osaamisemme ansiosta. Meiltä saa joko yksinkertaisen koneistetun nipan tai lonkkaleikkauksen apupöydän lonkan irrotusta ja kiinnitystä varten ja kaikkea siltä väliltä. – Medical-puolelle tuotannostamme menee noin 40 % ja loput valmistavaan teollisuuteen. Esimerkiksi maailman kestävin työkoneisiin tarkoitettu LED-valaisin on meidän valmistamamme. Siitä voi ajaa työ-


INVESTOIMALLA KILPAILUKYKY KUNTOON NOPEAMMIN PAREMPIA OSIA ENERGIATEHOKKAASTI

G200

INDEX ja TRAUB edut - parempi suorituskyky - nopeat kappaleajat - lyhyet asetusajat - avoin ja vapaa työtila

TNL 32-11

INDEX G420

- paljon työkalupaikkoja - tilaasäästävä rakenne - tarkka ja kätevä työkalujärjestelmä - hyvä energiatehokkuus

INDEX-TRAUB AB Hernepellontie 27 00710 Helsinki Puh: 010 843 2000 Fax: 010 843 2009 www.index-traub.fi

Aina askeleen edellä Index ilmo 185x130_09-2016.indd 1

koneella yli ilman, että se rikkoutuu. Teemme myös tarvittavat hitsaukset ja pintakäsittelyt valmiiksi asiakasta varten. Meiltä lähtevä tuote on aina asennusvalmis tai täysin valmiiksi koottu tuote, riippuen miten asiakkaan kanssa on sovittu.

Henkilökunnan eläköityminen – Me olemme pyrkineet kehittämään niin konekantaa, kuin koko työympäristöä sellaiseksi, että meillä on hyvä olla töissä. Yksittäisiä henkilöitä lukuun ottamatta meillä on erittäin pitkiä työsuhteita. Nytkin meiltä on eläköitymässä kaksi työntekijää ja teemme töitä sen eteen, että heille löytyy korvaajat, Patanen miettii. – Jatkuva yhteistyömme koulujen kanssa on ollut erittäin tärkeä osa toimintaamme jo vuosien ajan. Esimerkiksi Luxian (ammattiopisto) kanssa tekemämme yhteistyö on ollut erittäin hyvää. Vakinaistimme juuri yhden koululta tulleen harjoittelijan työsuhteen.

Katse tulevaisuuteen – Näkemyksemme on, että automaatioastetta nostamalla saavutamme paremman tuottavuuden ja myös tuloksen, työntekijöistä tinkimättä. Robottien avulla saavutetaan kaksi päämäärää: tylsät ja vaaralliset työtehtävät saadaan koneellisiksi, sekä yöajaksi saadaan kolmas vuoro töihin robotin voimin. Yksi kehitysaskel tullaan varmasti ottamaan vielä monta kertaa: luotetaan työka-

20.9.2016 9:01:49

Yrityksen ensimmäinen täysin oma tuote on ultramatala kappaleen kiinnitin. Vain 6,2 mm korkean ja 20 mm kanttiinsa olevan kiinnittimen kiinnitysliikkeen iskunpituus on 0.6 mm. Kiinnitys tapahtuu kuusiokoloavaimella vääntämällä ja se on kevyt ja kestävä käytössä.

lujen kehittyneisiin ominaisuuksiin ja uskalletaan ajaa niillä sellaisilla arvoilla, kuin mihin valmistaja lupaa niiden kykenevän. – Konekantaa uusimme tasaisesti pysyäksemme kilpailussa mukana, vaikka pelkkä nopeus ei meidän valttimme olekaan. Uudet koneet tuovat mukanaan paitsi nopeutta, myös tarkkuutta ja uusia ohjelmointimahdollisuuksia, jotka osaltaan jouduttavat työn tekemistä. – Tekemisemme laatu ja meininki on huomattu myös talon ulkopuolella. Osallistuin mielenkiinnosta kansalliseen Kasvu Open -karnevaaliin, johon pääsi mukaan 1 000 yritystä aluksi. Nyt usean asiantuntijan valitsemassa 100 yrityksen joukossa olemme ainoa konepaja. Mielenkiintoista nähdä mihin tämä vielä johtaa.

– Mitään kasvua ei tapahtuisi ilman erinomaista ja joustavaa henkilökuntaa. Haluankin kiittää erityisesti jokaista meillä työskentelevää henkilöä antamastaan panoksesta yrityksemme puolesta, Tuomas Patanen päättää.

INFO Mecra Oy toimitusjohtaja Tuomas Patanen puh. 045 615 5006 tuomas.patanen@mecra.fi www.mecra.fi

9 | 2018

33


PLM Group esittelee uuden SOLIDWORKS 2019 PLM Group järjestää 7. marraskuuta seminaarin SOLIDWORKS 2019 -ohjelmistoversion uusista ominaisuuksista. ­Tapahtuma järjestetään Turussa Mauno-keskuksessa. Neljän intensiivisen tunnin ajan asiantuntijat esittelevät S­ OLIDWORKS 2019 -version uusia toimintoja ja käyttö­vinkkejä.

K

aikkien yritysten yhteinen haaste toimialasta riippumatta on se, että tuotteet pitää saada markkinoille entistä nopeammin ja niiden pitää olla entistä parempia. Digitaaliset ratkaisut auttavat parantamaan tuotekehitysprosessia, ja SOLIDWORKS 2019 sisältää satoja uusia käyttöä parantavia toimintoja, jotka yksinkertaistavat ja tehostavat koko tuotekehitysprosessia.

Paljon uutta SOLIDWORKS-käyttäjille PLM Groupin asiantuntijat tarjoavat kattavan esittelyn SOLIDWORKS 2019 -version uusista ominaisuuksista ja näyttävät, kuinka uusia SOLIDWORKS 2019:n tuomia käyttäjäystävällisiä innovaatiota voidaan hyödyntää jokapäiväisessä suunnittelutyössä. Lisäksi kuulet asiantuntijoiden vinkkejä ja saat mahdollisuuden keskustella muiden SOLIDWORKS-käyttäjien kanssa. Eräs esimerkki SOLIDWORKS 2019 -ohjelmistoversion tuomista parannuksista koskee isoja kokoonpanoja. SOLIDWORKS Large Design Review -toimintoon on tullut useita uusia toiminnallisuuksia, ja grafiikan käsittely on huomattavasti nopeampaa kuin aiemmin. Large Design Review -tilassa voidaan nyt esimerkiksi lisätä ja poistaa malleja, ja niiden välille voidaan tehdä liitoksia kuten suunniteltaessa ohjelmiston perustilassa. Lisäksi SOLIDWORKS 2019 sisältää täy-

sin uusia ratkaisuja ja kumppanuuksia kosketusnäyttöä hyödyntäville käyttäjille yhteistyön kehittämiseksi. Näiden parannusten lisäksi seminaarissa esitellään paljon muita uusia ominaisuuksia. PLM Group on suurin Dassault Systèmesin johtava jälleenmyyjä Pohjois-Euroopassa. Yritys palvelee noin 5000 asiakasta eri toimialoilta Ruotsissa, Tanskassa, Suomessa, Norjassa, Islannissa, Virossa ja Latviassa. Asiakkaita palvellaan yhdeksällä kielellä. Vuodesta 2014 lähtien PLM Group on toiminyt alan johtavien 3D-tulostimien jälleenmyyjänä. Yrityksen liikevaihto on noin 30 miljoonaa euroa. Lisää tietoa osoitteesta plmgroup.fi

INFO Lue lisää ja ilmoittaudu tapahtumaan: Turun seminaari http://web.plmgroup.fi/launch-solidworks-2019-fi Live-seuranta http://web.plmgroup.fi/launch-solidworks-2019-livestream-fi Käytännön tietoa: Päivä: 7. marraskuuta 2018 Aika: 12.00 – 16.00 Paikka: Mauno-keskus, Presidentti-auditorio, Turku Hinta: Maksuton

Koko metalliala yhdellä medialla! www.eurometalli.com 34

9 | 2018 • w w w.eurometalli.com


Uusi tieto ympäristötekijöiden vaikutuksista liimaliitosten kestävyyteen auttaa teollisuutta

6800 Service Line -housut

Liimaliitos on monessa suhteessa esimerkiksi hitsausta parempi liitostekniikka, mutta sillä on omat haasteensa. Johanna Ruorasen väitöstyö antaa teollisuudelle uutta hyödyllistä tietoa ympäristötekijöiden ja kuormituksen yhteisvaikutuksesta tutkittujen liimaliitosten kestävyyteen.

M

ateriaalitekniikan kehittyessä liimaus on noussut entistä merkittävämmäksi liitosmenetelmäksi useilla tekniikan osa-alueilla, esimerkiksi uusissa hybridimateriaaleissa ja -rakenteissa. Liimaliitoksilla on useita etuja perinteisiin liitostekniikoihin verrattuna, mutta ne ovat alttiita ympäristön aiheuttamalle vanhenemiselle. Johanna Ruoranen tutki väitöstyössään ympäristötekijöiden ja kuormitusten yhteisvaikutusta alumiinin liimaliitosten kestävyyteen. Liimaliitoksia käytetään laajasti esimerkiksi kuljetusvälineteollisuudessa, ilmailuteollisuudessa ja rakennusteollisuudessa. Materiaalien kehittyminen ja uudet hybridirakenteet tekevät liimaliitoksista korvaamattomia monissa sovelluksissa. – Liimaliitoksilla on lukuisia etuja perinteisiin liitosmenetelmiin, kuten hitsaukseen ja mekaaniseen liittämiseen verrattuna. Liimaliitos ei hitsausliitoksen tapaan aiheuta mittamuutoksia liimattaviin rakenteisiin. Se sallii erityyppisten materiaalien ja eri paksuisten komponenttien liittämisen toisiinsa. Tämä antaa vapautta materiaalien valinnalle ja muotoilulle. Liimaliitoksilla saadaan myös mekaanisesti luja ja kestävä rakenne, Johanna Ruoranen listaa. – Liimaliitosten käyttöä kuitenkin rajoittaa jossakin määrin se, että ympäristötekijät, kuten kosteus ja lämpötila vaikuttavat liimaliitosten pitkäaikaiskestävyyteen ja lujuuteen. Selvitin väitöstyössäni näiden kahden merkittävimmän ympäristötekijän vaikutuksia, Ruoranen sanoo.

Anna hyvä vaikutelma. Modernit housut, joissa on erinomainen istuvuus ja työskentelymukavuus. Selkeä design yhdistää oikeanlaisen toiminnallisuuden isoihin pintoihin, jotka sopivat erinomaisesti yritysprofilointiin.

Hinta: 91,00 Euro + 0% alv

6206 LiteWork+,37.5® työhousut riipputaskuilla Superkevyet työhousut pitävät olosi viileänä ja ihosi kuivana.

2810 Collegepaita Jämäkkä peruscollegepaita jossa helppo viihtyä. Sopii erittäin hyvin myös yritysprofilointiin.

Hinta: 86,00 Euro + 0% alv

2502 T-paita Hinta: 33,00 Euro + 0% alv

Klassinen t-paita, jossa yhdistyy puuvillan miellyttävyys ja yritysprofiloinnin mahdollisuudet.

Hinta: 6,30 Euro + 0% alv Sverigerprofil AB, Ågatan 1A 614 31 Söderköping, Sverige Mobil +16 725 552 273, Keijo@sverigeprofil.se www.sverigeprofil.se

Kuormitus ja esikäsittelyt vaikuttavat Kun liimaliitos rakenteen käytön aikana joutuu kestämään erilaisia kuormituksia, liitosten lujuutta ja kestävyyttä heikentävien ympäristötekijöiden vaikutus saattaa voimistua ja liitos voi pettää paljon odotettua nopeammin. – Tutkimustietoa aiheesta on saatavilla niukalti, vaikka tämä tieto olisi ensiarvoisen tärkeää suunniteltaessa liitoksia erilaisiin kuormituksen alaisiin käyttökohteisiin, Ruoranen sanoo. Myös liitettävien pintojen huolellisella ja oikeaoppisella esikäsittelyllä on suuri vaikutus liimaliitosten kestävyyteen. Nykyisin halutaan käyttää entistä käyttäjä- ja ympäristöystävällisempiä kemikaaleja ja teollisuusprosesseja. Johanna Ruorasen väitöstyö tuo lisätietoa myös näiden vaikutuksista liitospintojen esikäsittelyyn.

Väitöstilaisuus oli 19.10.2018 Diplomi-insinööri Johanna Ruorasen väitöskirja Effects of Static Loading and Environmental Conditions on the Aging Behavior of Aluminum Adhesive Joints tarkastettiin julkisesti Tampereen teknillisessä yliopistossa 19.10.2018. Vastaväittäjinä toimivat professori emeritus Veli Kujanpää (Teknologian tutkimuskeskus VTT Oy) ja TkT Mikko Viljanmaa (Kiilto Oy). Tilaisuutta valvoi professori Veli-Tapani Kuokkala TTY:n materiaaliopin laboratoriosta. Johanna Ruoranen on kotoisin Tampereelta ja toimii yliopisto-opettajana Tampereen teknillisellä yliopistolla.

Multi-Rail RM Combo-Rail Multi-Rail RH Grid Fixturing Blank Fixturing Kiinnityskomponentit sekä yleiskäyttöisiin että tuotekohtaisiin työstökiinnityksiin

NYT MYÖS

Hydraulikiinnitys

INFO Väitöskirjaan voi tutustua osoitteessa: http://urn.fi/URN:ISBN:978-952-15-4223-7 Johanna Ruoranen, puh. 040 849 0072, johanna.ruoranen@tut.fi

Myynti Suomessa jakelijoidemme kautta. Katso yhteystiedot: www.ok-vise.com/suomi. Teknistä tukea myös osoitteesta support@ok-vise.com

9 | 2018

35


Uusilla ProCore18V-suurtehoakuilla käyttäjä voi valita juuri omiin tarpeisiinsa sopivan tehon ja energian – entistä joustavampaa ja tehokkaampaa työntekoa

• Uusien ProCore18V-akkumallien vahva teho, pitkä käyttöikä ja yhteensopivuus jo olemassa olevien työkalujen kanssa helpottavat työntekoa. • Akkuja on kolme erilaista: Compact-, Performance- ja Endurance-mallit.

Bosch Power Toolsin tavoite on korvata johdolliset laitteet akkukäyttöisillä”, kertoo Bosch Power Toolsin asiantuntija Teppo Oksanen. ”ProCore18V-sarjan suurtehoakkujen kehittäminen on merkittävä harppaus kohti tätä tavoitetta”.

Kattava valikoima uutuuksia

Uusia ProCore18V-akkuja on kolme erilaista: kevyempään käyttöön suunniteltu Compact-akku sekä suuritehoisempaan työhön tarkoitetut Performance- ja Endurance-akut. Compact-akku on uuden, suuremman kapasiteetin mahdollistavan kennotekniikan ansiosta yksikerroksinen, mikä tekee siitä huomattavasti perinteistä akkua kevyemmän. Kaksikerroksisten akkujen korvaaminen yksikerroksisilla on Oksasen mukaan todellinen innovaatio, sillä nyt yksikerroksisilla akuilla voidaan saavuttaa teho, joka aiemmin oli mahdollinen vain kaksikerroksisilla akuilla. ProCore18V-akkujen CoolPack-tekniikka parantaa akkujen lämmönhallintaa pidentäen niiden elinikää. Akun kennojen jäähdytysosat ovat erittäin tiivistä polyetyleeniä, joka johtaa kennoissa syntyvän lämmön tehokkaasti pois. Akun rakenteessa ei ole välitiloja, joihin lämpö voisi varastoitua. Bosch on kehittänyt uuden kennoliitintekniikan, jossa kennot yhdistävät kupariliittimet hitsataan laserilla. ”Valmistusmenetelmä on alalla ainoa laatuaan ja tekee lämmönhallintaprosessista erittäin automatisoidun ja tarkan”, Oksanen kuvailee. ProCore18V-akut ovat yhteensopivia muiden Bosch Power Tools -työkalujen kanssa älyteknologian ansiosta. Laitteet säätävät sallitun virran, lämpötilan ja latausjännitteen automaattisesti kommunikaatioyhteydellä. ”Kommunikaatioyhteyden avulla esimerkiksi laturi ja akkutyökalu tietävät onko akku yksi-, kaksi- vai kolmikerroksinen ja mitä sukupolvea se on”, Oksanen opastaa. Tuotetiedot ProCore18V 4,0 Ah Akun jännite/kapasiteetti 18 V / 4,0 Ah Paino 515 g

ProCore18V 8,0 Ah (korvaa mallin ProCore18V 7,0 Ah) 18 V / 8,0 Ah 955 g

ProCore18V 12,0 Ah* 18 V / 12,0 Ah 1,43 g

Mitat (pit. x lev. x kork.) 117 x 77 x 47 mm 177 x 77 x 69 mm 117 x 77 x 91 mm Latausaika laturilla GAL 18V-60 C Professional n. 30/45 min n. 35/50 min n. 35/55 min 80/100 %:iin OVH ilman alv:a 129 € 219 € 299 € * Arvot sisäisiin mittauksiin perustuvia ennakkotietoja. Työkalu- ja kovametallivalikoimastamme huippu-uutuuksia käyttöönne. Boehlerit GmbH & Co.KG, Werk VI-Straße 100, 8605 Kapfenberg, phone +43 (0)3862 300-0, info@boehlerit.com, www.boehlerit.com Oy Maanterä Ab, Keinumäenkuja 2, 01510 Vantaa Puhelin +358 (29) 006 130 www.maantera.fi

36

9 | 2018 • w w w.eurometalli.com

INFO www.bosch.fi www.bosch-professional.com/fi/fi


Secon Double Quattromill® 22 – tehokasta jyrsintää

DIGITAALISET NÄYTTÖLAITTEET GIVI MISURE on yksi monipuolisimmista ja luotettavimmista näyttölaitteista. SAUVAT pisimmillekin liikkeille, myös CNCversiot! KIERTEITYSKONEET M2-M27 TYÖKALUKEVENTIMET • ruuvin vääntöön • kierteitykseen • jne…

LT linna•trade LINNA TRADE

K I E R T E I T Y S

-

M I T T A L A I T T E E T

Federleynkatu 1, 33400 Tampere • www.linnatrade.fi • puh. (03) 343 2450

S

econ uusin mullistava tasojyrsin - Double Quattromill® 22 - tehostaa merkittävästi lastuvirtaa ja antaa konepajoille mahdollisuuden hyödyntää työstökoneita niiden suurimmalla mahdollisella teholla. Uuden rouhintaan ja väliviimeistelyyn tarkoitetun jyrsimen kaksipuolisissa kääntöterissä on kahdeksan teräsärmää, joten kustannustehokas jyrsintä on mahdollista suurella lastuamissyvyydellä. Double Quattromill® 22 on saatavilla 45°:n ja 68°:n asetuskulmalla lastuamissyvyyksien ollessa 9 mm (0,350”) tai 11 mm (0,430”). Toisin kuin vakiomallisissa tangentiaalisissa tasojyrsimissä, Double Quattromill® 22 -jyrsimen kaksipuoliset kääntöterät mahdollistavat avoimen lastutilan ja pienemmät lastuamisvoimat / pienemmän virrankulutuksen. Myös työkalun käyttöikä pitenee. Koska Double Quattromill® 22 -jyrsimestä on saatavilla kahden eri asetuskulman versio, täyttää se helpon ja taloudellisen lastuamisen edellytykset. Voit valita jyrsinrungon kiintein teräsijoin tai kasettiversiona, vakio- tai tiheähampaisena taikka metri- tai tuumaversiona. Tämän lisäksi Seco on käyttänyt Double Quattromill® 22 -jyrsinrungon lastutilan pinnoissa uutta pintatekniikkaa, joka parantaa lastunhallintaa, lastunpoistoa sekä kestävyyttä. Double Quattromill® 22 -jyrsimeen on saatavissa kolme kääntöterälaatua erilaisin lastunmurtajin. ME12-geometriaa suositellaan superseoksia ja ruostumatonta terästä työstettäessä. M12-geometriasta on saatavilla useita eri laatuja, joilla varmistetaan yhteensopivuus useimpien työstettävien materiaalien kanssa. M18-geometria soveltuu teräkselle ja valuraudalle, jotka edellyttävät jykevämpää särmän suojausta.

INFO www.secotools.com Lisätietoja Double Quattromill® 22 -jyrsimestä saat paikalliselta Seco-edustajalta tai Double Quattromill® 22 -tuotesivulta.

Työstökoneiden modernisoinnit sekä huollot ammattitaidolla LINNA TRADE

LT linna•trade K I E R T E I T Y S

-

M I T T A L A I T T E E T

Pyynikintie 25, 33230 Tampere • www.linnatrade.fi KONELINTU OY/Ltd Finland

Vianhaku, ongelmanratkaisu ja korjaus

+358 46 9233 476

LT linna•trade LINNA TRADE

Tero Salminen tero.salminen@konelintu.fi Pyynikintie 25, 33230 Tampere • www.linnatrade.fi 14200 Turenki

FAGOR CNC Tuotteet ja tuki myynti@konelintu.fi 9 | 2018

37


Hitachi Power Tools on nyt HiKOKI POWER TOOLS

H

itachi Kokin ja Hitachi Power Tools Finland Oy:n tuotemerkki vaihtui 1. lokakuuta 2018. Suomen yhtiön uusi nimi on nyt Hikoki Power Tools Finland Oy. Hitachin 70-vuotisessa historiassa avautui uusi kappale kun Hitachi-konserni myi heinäkuussa 2017 sähkötyökaluihin keskittyneen yrityksensä Hitachi Koki Co., Ltd:n KKR:lle, joka on yksi maailman suurimmista

pääomasijoitusrahastoista. Uudeksi nimeksi valikoitui HiKOKI, kunnioittaen yhteistä historiaa Hitachin kanssa. Koki tarkoittaa teollisuuskoneita japaniksi. HiKOKI edustaa korkeaa laatua ja suorituskykyä, asioita joita yritykseltä on totuttu odottamaan. Muutoksella halutaan viestittää tulevaisuuden mahdollisuuksista ja yrityksen voimakkaasta kasvutavoitteesta. Ni-

Hikoki Power Tools Finland Oy on tavarantoimittaja rakennusteollisuudelle sekä sähkö-, puu-, metalli- ja LVI-alalle. Se myy ja markkinoi vaativaan ammattikäyttöön suunniteltuja sähkö- ja akkutyökaluja, tarvikkeita, naulaimia sekä kiinnikkeitä. Tuotteita voi ostaa jälleenmyyjien kautta ympäri Suomea. Toimipisteet sijaitsee Lahdessa, jossa myös toimii koneiden huolto. Yritys on osa pohjoismaista konsernia, johon kuuluvat emoyhtiö Norjassa sekä tytäryhtiöt Suomessa, Ruotsissa ja Tanskassa.

menmuutos ei vaikuta itse tuotteisiin, vaan kyseessä on ainoastaan muutos logoon. Tuotteet pysyvät täsmälleen samoina ja yhtä korkealaatuisina kuin aina ennenkin. Tuotemerkin kivijalka perustuu vuosien kokemukseen ja jatkuvaan akku- ja sähkötyökalujen kehitystyöhön ammattilaisten tarpeisiin. Tältä vahvalta pohjalta jatketaan HiKOKI-tuotemerkin rakentamista.

INFO Jaakko Peltonen maajohtaja puh. 040 824 8850 jaakko.peltonen@hitachi-powertools.fi

Uusia teräslajeja SSAB Multisteel -valikoimaan Paineastia- ja laivanrakennusteräkset ovat nyt saatavilla eurooppalaisten ja amerikkalaisten standardien mukai­ sina.

S

SAB Multisteel sisältää paineastia-, laivanrakennus- ja rakenneteräslevyjä, jotka täyttävät eurooppalaisten ja amerikkalaisten terässtandardien mukaiset vaatimukset myötölujuusalueella 260–355 MPa. Tämä monipuolisuus virtaviivaistaa varaston hallintaa ja täyttää asiakkaiden tarpeet laajalla tuotevalikoimalla erilaisiin käyttökohteisiin.

Tasaiset ominaisuudet takaavat johdonmukaisen tuotannon SSAB Multisteelilla on tiukat min-max-rajat mittatoleransseihin, kemialliseen koostu38

mukseen ja mekaanisiin ominaisuuksiin. Tämä mahdollistaa toistettavuuden konepajakäytettävyydessä. Monissa teräslajeissa on standardeja alhaisemmat CEV-arvot mitkä takaavat erinomaiset hitsausominaisuudet. Taatut taivutussäteet ovat paremmat mitä Euronormit vaativat. Tasainen myötölujuus ja paksuustarkkuus toimituksesta toiseen mahdollistavat ennustettavuuden takaisinjoustolle. Minimi taivutussäde on 2 x paksuus kaikissa valssaussuunnissa.

Äkkilähtö tuotantoon SSAB Multisteelin avulla Kun asiakas haluaa aloittaa minkä tahansa yleisen teräsrakenteen tuotannon, oikeanlaisen teräksen odottaminen ei ole vaihtoehto.

9 | 2018 • w w w.eurometalli.com

Varastoimalla SSAB Multisteeliä, on helppoa toimittaa halutut teräslajit ja mitat nopeasti. Näin toimitus on nopeampi verrattuna tehdastoimitukseen.

INFO SSAB Europe Jari Plosila tuotepäällikkö kvarttolevyt puh. +358 20 592 2111 jari.plosila@ssab.com tai paikallinen tekninen tuki/myynti


KONEPAJA E. VIRTANEN OY Yli 1500 toimitettua konetta!

UUSI VIRTANEN

– Varma valinta!

LEVYTYÖKONEET

täysin räätälöitävissä!

Osasto C 11

Suosi suomalaista – Valitse Virtanen KONEET – TYÖKALUT – ALIHANKINTATYÖT KONEPAJA E. VIRTANEN OY, Seppientie 9, 31600 JOKIOINEN Puh. +358 3 4246 4200 virtanen@konepajaevirtanen.fi | www.konepajaevirtanen.fi

Skaalautuva CAM-järjestelmä tarjoaa taktiikat ohjelmoida osat nopeasti innovatiivisilla ja tehokkailla työstöradoilla. Saat näillä ja luotettavilla postprosessoreilla työstökoneistasi kaiken irti. Lisää tietoa GibbsCAM:istä ja demo lataus: www.3dsystems.com/software/gibbscam www.cenic.fi

Puh. 040 591 3395

Suomen delegaatio terävalmistaja Wikusin 60-vuotisjuhlissa Lokakuun puolivälissä saksalaisen terävalmistaja Wikus vietti toimintansa 60-vuotisjuhlia Spangenbergissa. Juhlien toisena teemana oli uuden hallintorakennuksen vihkiäiset.

W

ilhelm H. Kullmannin perustama 1958 perustama tehdas on kasvanut Euroopan suurimmaksi alallaan. Kasvuun ovat siivittäneet tuotteiden tinkimätön huippulaatu sekä lukuisat sahanteriin liittyvät innovaatiot. Asiakkaat osaavat arvostaa ­Wikus-terien kestävyyttä sekä katkaisupintojen tarkkuutta, joiden ansiosta katkaisun hinta jää erittäin kilpailukykyiseksi.

Juhlaväkeen kuuluivat lukuisat paikalliset merkkihenkilöt paikkakunnalta, osavaltiosta sekä myös Saksan elinkeinoministeriön edustus. Sekä tietenkin joka puolelta maailmaa tulleet lukuisat Wikus-terien markkinoinnissa mukana olevat henkilöt seuralaisineen. Suomesta juhliin osallistui Wikus-teriä edustavan Prodmac Oy:n toimitusjohtaja Mika Koivuniemi ja puolisonsa Heta sekä terämyynnin johtaja Jukka Pulliainen. Tämä kuvasi juhlia hulppeiksi. – Meille ja muille pohjoismaalaisille oli varattu majoitus Spangenbergin linnassa. Päiväohjelmaan kuului säntillisesti järjestetty tutustumiskierros teh-

taaseen ja uuteen hallintorakennukseen. Olen käynyt siellä kymmenkunta kertaa, ja aina näkee kuinka tehtaalle on tullut lisää huippukoneita terävalmistukseen, kuvaa ­Pulliainen. – Juhlat pidettiin uudessa, viimeisen päälle modernissa hallintorakennuksessa. Ruokaa ja juomaa sekä puheita riitti. Tuntui sydäntä lämmittävältä nähdä yli 90-vuotias perustaja Wilhelm Kullmann mukana juhlissa sekä kokea yhtiön toimitusjohtajan Jörg Kullmanin tervehdys, pienen Suomenkin edustajatkin muistettiin.

INFO Wikus-terien terävalitsimen löydät Prodmac Oy:n kotisivuilta www.prodmac.fi Terät voi tilata kotisivujen yhteyden­otto­ lomakkeella tai puhelimitse 010 666 3140.

9 | 2018

39


Vaikeiden aineiden jyrsintä on tehty helpoksi

Dormer Prametin S2-kovametallijyrsinvalikoiman päätyleikkuut.

D

ormer Prametin kovametallijyrsinvalikoima sisältää runsaasti vaihtoehtoja vaikeiden raaka-aineiden, kuten esim. lujien teräksien, titaanien ja nikkelien koneistamiseen rouhinnasta viimeistelyyn. S2-valikoima sisältää epäsymmetrisiä jyrsimiä tehokkaaseen aineenpoistoon, moniuraisia jyrsimiä viimeistelyyn ja kaulallisia vaihtoehtoja syvien upotuksien jyrsintään. Jyrsinmallit S260, S262 ja S264 soveltuvat tehokkaaseen aineenpoistoon. Niissä on epäsymmetrinen hampaiden jako, joka vähentää värähtelyä, laajentaa toimivaa säteensuuntaista lastunpaksuusaluetta ja tarjoaa tehokkaan lastunpoiston suurilla syötöillä.

Yllä mainittua kolmikkoa on saatavana halkaisija-alueella 3 mm – 20 mm. Optimoidut ja erityiskäsitellyt lastuavat särmät vähentävät murtumisriskiä ja pidentävät jyrsimen elinikää. Kaikissa malleissa on AlCrN-pinnoite, joka parantaa kulumiskestävyyttä ja hapettumisen vastustuskykyä. Mallin S264 särmissä on rouhintaprofiili, joka tehostaa lastuvirtaa ja päätyleikkuun nurkissa on reilu viiste, joka pienentää murtumisriskiä. Mallissa S262 on säteelliset nurkat, jotka parantavat viimeistelyn tarkkuutta ja optimoivat suorituskyvyn, erityisesti rampilla ajossa. Dormer Prametin kuusi–kahdeksan-urai­sissa viimeistelyjyrsimissä (S225, S226, S227) on suuri kierukkakulma, joka mahdollistaa

jyrsinnän koko lastuamispituuden matkalla. Koneistaminen on tehokasta ja tuloksena on korkealuokkainen viimeistelty pinta. Malleissa on kevennetty kaula, joka mahdollistaa jopa 8.8xD syvyisten taskujen jyrsinnän. Kevennetty kaula estää varren ja työkappaleen välisen kosketuksen ja hankauksen, sekä pienentää värähtelyriskejä. Valikoiman neliuraiset jyrsimet (S216, S217, S218, S219) soveltuvat yleisiin käyttökohteisiin. Jyrsimissä on vaikeiden aineiden jyrsintään optimoidut lastuamisgeometriat ja erityinen särmien käsittely. Nämä ominaisuudet pehmentävät työstöä ja alentavat melutasoa. Jyrsimissä on AlTiN-pinnoite, joka parantaa kuumankestävyyttä ja hapettumisen vastustuskykyä, sekä pidentää työkalun elinikää. Mallissa S219 on lisäksi kevennetty kaulaosa, jonka ansiosta jyrsimen ulottuvuus on jopa 9xD. Valikoima sisältää myös pallopäisiä jyrsimiä (S229, S231, S233) halkaisija-alueella 1.5 mm – 16 mm ja jopa 8.3xD lastuamissyvyydelle. Näissäkin malleissa on erityinen särmien käsittely, joka pehmentää työstötapahtumaa. TiSiN-pinnoite parantaa kulumiskestävyyttä ja hapettumisen vastustuskykyä erittäin vaikeissa työstöolosuh­ teissa.

INFO Lisätietoja kovametallijyrsimistä vaikeiden aineiden jyrsintään saa Dormer Prametin kotisivuilta, www.dormerpramet.com tai paikallisilta jälleenmyyjältä.

S2-jyrsinvalikoima sisältää useita vaihtoehtoja laajalle käyttöalueelle vaikeasti työstettäviin raaka-aineisiin. 40

9 | 2018 • w w w.eurometalli.com


Laatua vaativiin kohteisiin

Kemikaalit ja laitteistot Ota yhteyttä ja pyydä tarjous! Teknoma Oy Ojakkalantie 13, 03100 Nummela www.teknoma.fi • puh. (09) 681 021

Q U A EXCELLENCE I T Y

®

C O R P O R AT I O N Environmentally Safe VpCI ®/MCI ® Technologies

MAKER

Suomalaiset Lastukuljettimet

Lastuaviin työstökoneisiin koneistavaan teollisuuteen Kaikki kuljettimet valmistetaan asiakkaan mitoituksella

KULJETINVALMISTAJA.fi 9 | 2018

41


Secon Jetstream Tooling® -tuotteet ISO-sorvaussovelluksiin

S

eco on laajentanut alan johtavaa Jetstream Tooling® -korkeapaineratkaisujen valikoimaansa uusilla teränpitimillä, lastuamisnesteliitännöillä ja varsiadaptereilla, jotka yhdessä tekevät sorvaamisesta tehokkaampaa. ISO-sorvauspitimissä, kuten myös työstökoneiden VDI-varsiadaptereissa on Secon JETI (Jetstream Integrated) -tekniikalla varustetut lastuamisnesteliitännät. JETI-tekniikka pitää koneet kunnossa kiitos erinomaisen lastunhallinnan ja tehokkaan jäähdytysominaisuuden.

Uusissa teränpitimissä lastuamisneste kulkee pitimen sisällä, mutta niitä voidaan yhtä lailla käyttää myös ulkoisten lastuamisnesteletkujen kanssa. Secon sisäinen JETI-tekniikka ohjaa lastuamisnesteen suoraan työstökoneesta teränpitimeen ja ulos uusista kynsimallisista suuttimista. Ne on valmistettu 3D-tulostuksella, joten niiden sisäiset nestekanavat on optimoitu erityisesti sorvaussovelluksia varten. Se takaa entistä paremman lastujenhallinnan ja pidemmän työkalun käyttöiän. Kääntöterän vaihto su-

juu nopeasti ja vaivattomasti vain yhtä ruuvia kääntämällä. Secon työstökoneiden VDI-varsiadapterien uusi valikoima mahdollistaa myös, että VDI-revolvereja käyttävät konevalmistajat voivat nyt hyödyntää Secon Jetstream Tooling® -tekniikkaa. Uusien adapterien ansiosta konepajat voivat korkeapaineista lastuamisnestettä käyttämällä saavuttaa korkean tuottavuusasteen ja pidentää työkalujen käyttöikää. ISO-sorvauspitimet ovat saatavissa 2020- ja 2525-neliövarsilla. Pitimien ensimmäinen tuoteperhe käsittää 28 tuotetta. Adaptereita on sekä vasen- että oikeakätisinä VDI-koon 30-, 40- ja 50-revolvereihin ja tähtikiinnityksellä VDI-koon 30- ja 40-revolvereihin, ja ne sopivat 20 mm:n ja 25 mm:n neliövarsiin.

INFO Lisätietoja Jetstream Tooling® -valikoimasta saat paikalliselta Seco-jälleenmyyjältä tai Jetstream Tooling® -tuotesivulta.

MYYDÄÄN

KÄYTETTYJÄ TYÖSTÖKONEITA CNC-sorvit: • OKUMA VTURN LVT 400-M • OKUMA SPACE TURN LB300-MYV • OKUMA LB25 • OKUMA LB15 • MORI-SEIKI HITECH CS-25Y • HWACHEON ECO-35 CNC-keskukset: • OKUMA MX-55VB • TAKUMI V13A, varustettu MOTOMAN-robotilla ES165N-100 Kärkisorvi CU630 Jyrsinkone FGS 32/40 Vannesaha HBP263A Tiedustelut: tyostokonemyynti@gmail.com www.tyostokonemyynti.com Tampere 42

9 | 2018 • w w w.eurometalli.com

Eurometalli 10 aineistopäivä 16.11. Varaa ilmoitustilasi ajoissa! puh. 0400 376 536 pirkko-maria.palsanen@eurometalli.com Kysy myös liitetarjousta.


HALLILÄMMITIN KOLMEN VUODEN TAKUULLA JA HUOLTOPALVELULLA

IPÄIVÄ A RAA5LKLAVERILLEinSI VOLIT LE S I J lämmit

seln ITSE Suome irrex die Osta A 10 -kertaisen rallipäivä! a n it ja vo n Juha Salo tä. mestari e lisää netis Lu

AIRREX AH-200/300/800 Lähes hajuton diesel-infrapunalämmitin 100% hyötysuhteella. I Ei tarvitse pakoputkea ulos I Biodiesel, diesel tai polttoöljy I Ei puhallinta, ei nosta pölyä I Termostaattiohjattu (0–40°C) I Siirreltävä, ei asennusta I Hiljainen, vain 48 dB I Ei polttavan kuumia pintoja I 13kW, 15kW ja 22kW -mallit KULUTUSESIMERKKI Eristetty teollisuushalli, tilavuus: 500m³. Lämpötila ulkona: -0ºc, sisällä: +15ºc: Polttoaineen kulutus n. 2,5L / vrk Katso lähin jälleenmyyjäsi tai soita:

3 VUODEN TAKUU

www.rexnordic.com puh. 040 180 11 11

24h HUOLTOPALVELU

Airrex_210x147_paja.indd 1

28.9.2018 16.12

Uutta laivateknologiaa arktisisiin olosuhteisiin – lisää kestävyyttä ja elinikää

A

rTEco-hankkeessa eurooppalaiset merialan tutkimuslaitokset ja yritykset kehittivät luovia teknisiä ratkaisuja laivojen ruoripotkurilaitteistoja varten VTT:n ja Wärtsilän johdolla. Hankkeen avulla laitteiston elinikää voidaan pidentää, vähentää huoltotarvetta ja lisätä luotettavuutta erityisesti ääriolosuhteissa. Merellä liikkuessaan laiva joutuu voittamaan kovan vastuksen, kun se syrjäyttää vesimassoja pois tieltään. Jää synnyttää äärikuormituksia, kun laivan moottorin teho kohdistuu potkurin kautta jäähän. Äärikuormitukset kuluttavat erityisesti propulsio- eli potkurilaitteistoa, mikä lyhentää sen elinkaarta ja vähentää teknistä luotettavuutta. Rajoittunut toimintakyky tai jopa laitteiston pettäminen aiheuttavat suoria ja epäsuoria kustannuksia niin laivan omistajille ja käyttäjille kuin laitteisto- ja komponenttivalmistajille. Kolmivuotisessa ArTEco (Arctic Thruster Ecosystem, arktisten ruoripotkurilaitteiden ekosysteemi) -projektissa kehitettiin innovatiivia ratkaisuja sovellettavaksi ääriolosuhteiden mekaaniseen potkuriteknologiaan. Saadut tulokset mahdollistavat alusten aiempaa paremman käytön sekä lisäävät kuormituksen ja vikaantumisen ennustettavuutta. ArTEco-projekti on osoittanut, miten jatkossa pystytään optimoimaan lait-

teiden mitoitus entistä tehokkaammin ja takaamaan laivan täysi suorituskyky vaikeissa jääolosuhteissa. Myös ympäristökuormitus vähenee, kun herkille, arktisille merialueille ei tarvitse lähettää huoltoaluksia yhtä usein kuin aiemmin. VTT kehitti ja mittasi muun muassa vaimennusratkaisuja vääntövärähtelyihin, jotka syntyvät esimerkiksi potkurin lapojen iskeytymisestä jäähän. ”Hankkeen tulokset ovat sovellettavissa erilaisiin laivoihin, jäänmurtajiin ja tulevaisuuden autonomisiin aluksiin, jotka voivat operoida sekä ei-arktisilla että arktisilla merialueilla. Tulevaisuuden älykkäät tuotteet ja palvelut sekä kilpailukykyä vahvistavat uudet liiketoimintamahdollisuudet luodaan ekosysteemihankkeissa. ArTEco-projektissa oli mukana alan parhaita kansainvälisiä tutkimuslaitoksia ja teollisuutta”, kertoo hankkeen koordinaattori Jari Halme VTT:ltä. Hankkeessa kehitettiin lisäksi uusimpaan teknologiaan perustuvia ruoripotkurilaitteen simulointi- ja kuormanmääritysmenetelmiä, värähtelyn vaimennusratkaisuja, ympäristöystävällisiä voiteluaineita ja mittausteknologiaa sekä parannettiin vaihteen kuormankantokykyä. Näin saatiin luotua innovatiivisia, testattuja ja luotettavia ratkaisuja. Esimerkiksi ruoripotkurilaitteen

rungon muotoilua muuttamalla saatiin vähennettyä jäätörmäyksen maksimikuormaa 30 %, ja vaimentimen avulla värähtelyn suuruutta voimansiirrossa saatiin pienennettyä yli 20 %. Tulokset saavutettiin täyden mittakaavan testausympäristössä. Vastaavia mittauksia tässä kokoluokassa ja mittakaavassa ei ole aiemmin tehty. ”ArTEco-hanke on antanut meille lisää teknisiä valmiuksia tuottaa lupaavia uusia ratkaisuja tuleviksi propulsiotuotteiksi. Me Wärtsilässä olemme sitoutuneet innovaa­ tioiden tekemiseen ja työskentelemme jatkuvasti monin eri tavoin tarjotaksemme asiak­kaillemme yhä parempia tuotteita”, toteaa Wärtsilän projektikoordinaattori ­Anders Hedin.

INFO VTT Jari Halme, erikoistutkija, puh. 050 547 6542 jari.halme@vtt.fi Wärtsilä Anders Hedin GM Propulsion Product Development puh. +47 47514391 anders.hedin@wartsila.com Lue lisää hankkeesta http://arteco.vtt.fi/

9 | 2018

43


Wagnerilta uutta teknologiaa jauhemaalaukseen Uusia teknisiä ratkaisuja jauhemaalauksen saralla

Wagner-Groupiin kuuluva Wagner Industrial Solutions Scandinavia toimii Suomessa, Ruotsissa, Norjassa ja Tanskassa. Suomessa Wagner toimii Raisiosta käsin koko Suomen alueella teollisen pintakäsittelytekniikan laitetoimittajana. Viron asiakaskuntaa palvelee kumppani Estolift TB OÜ. Nyt Wagner Industrial Solutions esittelee uuden ratkaisun jauhemaalaukseen: Wagner Supercenter Pro®.

P

innat ovat sekä suoja- että muotoiluelementtejä. Niiden ulkoasua ja kestävyyttä voidaan muunnella erilaisilla maalaustekniikoilla ja -materiaaleilla. – Onnistunut ja laadukas lopputulos edellyttää tasokkaita maaleja ja maalausvälineitä. Wagner-tekniikka tarjoaa optimaaliset ammattitason ratkaisut niin märkä- kuin jauhemaa­laukseenkin. Viimeisin esittelemämme ratkaisu tuotannon tehostamiseen on automatisoinnin mahdollisuuksia hyödyntävä Wagner Supercenter Pro®, kertovat Wagner Industrial Solutionssin asiantuntijat.

Wagner Supercenter Pro® -jauhemaalauskonetta ohjataan PLC-pohjaisella järjestelmällä isolta kosketusnäytöltä. Laitteen suunnittelun lähtökohdaksi asetettiin maksimaalisen nopeuden saavuttaminen kuten myös helppo ja yksinkertainen käytettävyys, hyödyntämällä uusinta automatiikkaa. – Halusimme tuoda markkinoille laitteen, jolla pystytään jauhemaalauksessa tehostamaan tuotantoa. ­Wagner Supercenter Pro® edustaa nopeinta automatiikkaa ja sen ominaisuuksista mainittakoon mm. automaattinen jauhelaatikon vaihtaminen sekä värinvaihdon automaattinen käynnistys. Laitteen laatutaso on korkea ja tämän myötä virheiden mahdollisuus on ­Wagner ­Supercenter Pro®:ta käytettäessä lähes olematon. Kaiken kaikkiaan Supercenter Pro on erittäin tehokas jauhemaalauslaite, luvataan Wagnerilta. Wagnerin asiantuntijat painottavat seuraavia asioita Wagner ­Supercenter Pro®:n ominaisuuksista, joihin on kiinnitetty erityistä huomiota: • Laitteiston käynnistys: kammio, pohjan puhdistus, kierrätys sekä jälkisuodatin • Ruiskutusparametrien tallentaminen • Traverssien ohjaus • Laiteohjaukset • Liukupöydät • Ohjelmatietokanta • Pistoolien ohjaus • Valokennojen ohjaus • Jauheen kulutus • Optiona tietokanta, täyttöaste, värinvaihdot jne.

INFO Wagner Industrial Solutions, puh. +358 400 601 016 Estolift TB OÜ, puh. +372 584 76 110 www.wagner-industri.fi

Optinen taajuudenkahdennus ja uudet materiaalit edistävät laitteiden kutistamista nanomittakaavaan N

anoteknologian kehittyminen mahdollistaa monien optisiin ilmiöihin perustuvien laitteiden pienennyksen mikroskooppiseen ja nanoskooppiseen mittakaavaan. Kalle Koskinen tutki väitöskirjassaan uusien materiaalien soveltuvuutta epälineaarisiin optisiin ilmiöihin nojaaviin sovelluksiin. Nanoteknologian kehityksen seurauksena on syntynyt tarve materiaaleille, joiden avulla eksoottisempiin ilmiöihin perustuvien sovellusten saattaminen näihin kokoluokkiin olisi mahdollista. Epälineaariset optiset ilmiöt, kuten taajuudenkahdennus ovat tällaisia. – Taajuudenkahdennus on epälineaarinen optinen ilmiö, jossa valon aallonpituus puolittuu. Ilmiötä voidaan hyödyntää sovelluksissa, joissa valon aallonpituutta halutaan lyhentää. Tällaisia ovat esimerkiksi vihreät laserosoittimet, joiden varsinainen laservalon lähde tuottaa valoa näkyvän valon ulkopuolella ja jonka aallonpituus puolitetaan näkyvän vihreän valon alueelle taajuudenkahdennuskiteen avulla, TTY:llä väittelevä Kalle Koskinen kertoo. Perinteisesti taajuudenkahdennusmateriaaleina on käytetty erilaisia kiteitä, mutta niiden soveltaminen mikroskooppisiin ja nanoskooppisiin sovelluksiin on haasteellista muun muassa laajalti käytettyjen valmistusmenetelmien rajoitteiden vuoksi. Tästä syystä uusien epälineaaristen optisten materiaalisysteemien etsiminen on tärkeää. 44

9 | 2018 • w w w.eurometalli.com

Kalle Koskinen tutki useita eri mate­riaaleja ja niiden mahdollista soveltuvuutta epälineaarisiin optisiin ilmiöihin nojaaviin sovelluksiin. Lisäksi jo tunnettujen epälineaaristen materiaalien taajuudenkahdennusta optimoitiin voimakkaammaksi kontrolloimalla tiettyjä valmistukseen liittyviä parametreja. Tutkimuksessa syntyi myös hienostunut matemaattinen lähestymistapa taajuudenkahdennusilmiön tutkimiseen ohutkalvonäytteistä. – Mittausteknisistä syistä johtuen materiaalikandidaatit valmistetaan usein hyvin ohuina kalvoina esimerkiksi lasilevyn päälle. Ohutkalvosysteemeissä heijastusilmiöt muodostavat olennaisen haasteen, jota ei ole aiemmin täysin osattu huomioida. Nyt kehitetty lähestymistapa ottaa nämä ilmiöt huomioon ja on siten hyödyllinen vastaisuudessa tehtävään tutkimukseen, Koskinen sanoo.

Väitöstilaisuus oli 12.10.2018 Diplomi-insinööri Kalle Koskisen väitöskirja Novel Aspects of Second-Harmonic Generation from Thin Films and Surfaces tarkastettiin julkisesti Tampereen teknillisen yliopiston teknis-luonnontieteellisessä tiedekunnassa 12.10.2018. Vastaväittäjänä toimi professori Thierry Verbiest (University of Leuven, Belgia). Tilaisuutta valvoi professori Martti Kauranen TTY:n fotoniikan laboratoriosta.


NOPEUS ON RAHAA UUDET

HETi vARASTOSTA KÄYTETYT

Vannesahat: Pilous ARG 300 Plus HF Pilous ARG 330 Plus SAF Pylväsporakone Maxion Unimax 3 Teroituskone Spinner Nauhahiomalaitteet kärkisorviin Prismont MST-SBH 2 ja SBH 4 UUTUUS Sisähiomalaite sorvin teräpitimeen Prismont MST- Strong

Jyr s var inkon ast oon eita s aap FGS 63B, FGS 50/63, FGS 32/40 ! ui

Pystykarainen koneistuskeskus Chevalier FCT 1320 V Kääntöpöydällä 650x365 mm. XYZ 500x320x250 mm. Fanuc 0M, Lähes käyttämätön. Työkaluja. -01 Kärkisorvi

TOS SUI 32A x 1.000 -92 TOS SUI 40 A 1000

Pylväsporakone Maxion Unimax Mk4 revolveri porauspäällä-03 Säteisporakone HELLER RP 32 800 Vannesaha Pilous ARG 290 Plus H Vm. -08 Kaarisaha KASTO 220 X 250

KYSY LISÄÄ!

P. 03 358 2700 0400 232 310 maketek@maketek.fi

LISÄVARUSTEET METALLINTYÖSTÖKONEISIIN

Toimitamme Sarigölin lastunkuljettimia kaikkiin lastuaviin metallintyöstökoneisiin

OLE OLE DÜNAAMILINE! DÜNAAMILINE!

Sarigöl valmistaa lamelli,- kolaja magneettikuljettimia mittojenne mukaan. EFEKTIIVSUSE JA KIIRUSE TULEVIK ON KOHAL EFEKTIIVSUSE JA KIIRUSE TULEVIK ON KOHAL MASTERCAM DYNAMIC MOTION TEHNOLOOGIA MASTERCAM DYNAMIC MOTION TEHNOLOOGIA

VARASTOSSAMME MYÖS SEURAAVIA TUOTTEITA: • 40 eri kokoa/mallia muljupumpuista • Levy-, nauha- ja putkiskimmerit

Jari Vainio | puh. 040 7090 509 | jari.vainio@tekupit.fi www.tekupit.fi

Juba aastast 2008 on Mastercam arendanud Dynamic Motion Juba aastast 2008 Mastercam arendanud Dynamic Motion tehnoloogiat. See on tähendab, et tarkvara on testitud erinevates tehnoloogiat.jaSee tähendab, tarkvarareaalses on testitud erinevates töökodades tõestanud omaetväärtust kasutuses. töökodades ja tõestanud väärtustsuure reaalses kasutuses. Dynamic Motion töörajad oma eemaldavad hulga materjali Dynamic Motion töörajad eemaldavad materjali kiiresti vähendades tsükliaega kuni 75%.suure Samalhulga ajal kahevõi isegi kiiresti vähendadestööriista tsükliaega kuni Tuues 75%. Samal ajal kahevõi isegi kolmekordistades eluiga. sellega teile koheselt kolmekordistades tööriista eluiga. sellegaoleme teile koheselt raha tagasi. Tundub uskumatu, eks?Tuues Turuliidrina testinud raha tagasi. Tundub uskumatu, Turuliidrinareaalsetes oleme testinud meie Dynamic Motion tööradueks? kõikvõimalikes meie Dynamic tööradu kõikvõimalikes reaalsetes olukordades üleMotion maailma. See töötab. olukordades üle maailma. See töötab. Lisainfo aadressil www.vmk.ee Lisainfo aadressil www.mastercam.com www.vmk.ee vmk@vmk.ee, www.mastercam.com tel +3725110916 vmk@vmk.ee, tel +3725110916

MYYNTI • MAAHANTUONTI • HUOLTO • VARAOSAT • ASENNUKSET

9 | 2018

45


Prima Additive -divisioona on Prima Industrien uusi aluevaltaus laserteknologioiden maailmassa

Uusi tuotelinja ja aluevaltaus. Prima Additiven uusi PrintSharp 250, jauhepetimenetelmää hyödyntävä 3D-metallitulostin.

Suomessa Prima Power tunnetaan laajasti ohutlevyjen työstöön liittyvistä koneistuskokonaisuuksista, joiden ominaisuudet ovat maailman huippua kaikilta osa-alueiltaan. Jo vuonna 1978 laserteknologiaan harpannut yritys ottaa nyt uuden teknologialoikan aloittaessaan metallin 3D-tulostimien valmistuksen.

U

usi divisioona sekä sen ensimmäinen jauhepetimenetelmään perustuva Print­ Sharp 250 -tulostin esiteltiin yli 160:lle asiakaskunnan, yliopistojen ja tutkimuslaitosten sekä kansainvälisten medioiden edustajalle. Ensimmäisen kerran järjestetyn “Innovation Day” -tapahtuman kuluessa demonstroitiin uusia, lasertekniikkaan perustuvia ainetta lisääviä valmistusratkaisuja. Etenkin hitsauksessa Prima Powerin Laserdyne-tuotetarjonta laajenee tuntuvasti. Prima Industrie -konsernin pääkonttorin ja Torinon teknologiakeskuksen viereen rakentuu uusi teknologiakeskus Prima Additive -divisioonalle. Toimitilainvestointi on suuruudeltaan lähes 6 miljoonaa euroa.

Laserdyne-tuotteiden myynti- ja markkinointijohtaja Mark Barry esitteli uuden tuotteen ominaisuuksia teknologiatapahtumassa. Suurella nopeudella viistoon laserporatut vain 0,5 mm halkaisijaltaan olevat reiät vakuuttavat laadullaan myös lentokone- ja turbiinimoottorivalmistajat. 46

9 | 2018 • w w w.eurometalli.com


Tulevaisuuden suurteknologia Prima Additiven ainetta lisäävät tuotantomenetelmät vievät yhtiön virallisesti mukaan nopeasti uudistuvalle ja kasvavalle seg­mentille, jonka globaalien markkinoiden kooksi arvioitiin 7,3 miljardia dollaria vuonna 2017, ja jonka kasvunopeus on ollut vuosittain n. 22 %. Uusi divisioona keskittyy innovaatioihin lasertekniikan sovelluksissa sekä madaltamaan kynnystä 3D-tulostuksen teollisen mittakaavan käyttöönottoon. Ainutlaatuinen laserteknologioiden kokemustausta ja tekninen osaaminen antavat hyvät mahdollisuudet menestyä tässä teknologiakilpailussa. Prima Additiven konseptiin kuuluu täysi palvelutarjonta, joka ulottuu esisuunnittelusta laitteiston sovelluskohtaiseen konfigurointiin, prosessin optimointiin, koekappaleiden testaukseen ja standardien mukaisuuden varmistamiseen. Tarvittaessa uusi sovelluskeskus palvelee prototyyppien suunnittelussa ja valmistuksessa.

Uudella jauhe­ peti­tulostimella valmistuu erittäin tarkkoja muotoja ja hyvää pinnan­ laatua. Pienin tulostettava osa voi olla vain 0,2 mm vahva.

Alkuun kahden teknologian voimin Prima Additive -tuoteohjelma käsittää ainetta lisäävässä valmistuksessa sekä jauhepetimenetelmän (PBF) että DED-prosessin. Tyypillisiä sovelluksia jauhepetimenetelmän tuotteille ovat geometrisesti vaativat rakenneosat esim. lentokoneteollisuudessa ja autoteollisuudessa moottoriurheilun erityistarpeet mukaan lukien. DED:n etuna on nopeus: polttopäällä kuumennettavaan pisteeseen suihkutetaan metallijauhetta, joka näin kiinnittyy aihioon. Tekniikka sopii mm. öljy- ja kaasuteollisuuden tarpeisiin, varaosien ja työkalujen valmistukseen, pinnoitus- ja korjaustöihin sekä korvaamaan pienten sarjojen ja yksittäiskappaleiden valaminen. Myös uutta on luvassa ja Prima Industrien tavoite on olla teknologiajohtaja 3D-metallintulostussektorilla. Esimerkiksi valmiiden kappaleiden muuttaminen uudelleen käyttöön soveltuvaksi metallijauheeksi on yksi kehitystyön alla olevista asioista.

Uusi 3D-metallitulostin myös Seinäjoelle – Olemme todella innoissamme tästä uudesta aluevaltauksesta, sekä sen tuomista teknologisista mahdollisuuksista ja aiomme myös Suomen markkinoilla olla mukana tässä kehittyvässä teollisuuden haarassa. Ymmärrämme erittäin hyvin, että päästäksemme tuloksekkaasti eteenpäin, meidän tulee hallita koko konsepti aina suunnittelusta alkaen ja se on myös tavoitteemme. Pelkällä tulostimella ei varsinaisesti tee vielä mitään, vaan kokonaisuuden on oltava tarjolla, summaa Prima Powerin myyntijohtaja Aki Ojanen. Tulostin tulee uuden Seinäjoen tehtaan teknologiakeskukseen, jossa se tulee olemaan tositoimissa ja sen ominaisuuksiin

pääsee tutustumaan ihan konkreettisesti. Toimitus on suunniteltu 2019 vuoden ensimmäiselle puoliskolle.

Pienin askelin parhaaseen lopputulokseen – Koska asiakkailla on erilaisia toiveita ja tarpeita esimerkiksi tulostettavien metallilaatujen suhteen, niin kaikki projektit ovat yksilöllisiä. Tulemme palvelemaan asiakasta niin, että hän saa valmiin metallijauheen ja kaikki parametrit tarvittavan lopputuloksen saavuttamiseksi. Testaamme teknologiakeskuksessa tulostusta niin hyvin kuin mahdollista jo etukäteen, jolloin asiakkaan työ helpottuu. – Nyt meillä on valmiina jo kattavasti tietoa ja kokemusta esimerkiksi alumiinin, titaanin, kromi- ja ruostumattoman teräksen tulostamisesta ja niiden vaatimista parametreistä. Jatkuvasti kehitämme menetelmiä ja lisäämme uusia kokonaisuuksia tulostettavien materiaalien listaan. Tervetuloa tutustumaan tähän uuteen teknologiaan, toivottaa Aki Ojanen.

Laser-monitoimityöstökone tarkkuutta vaativiin sovelluksiin Tapahtumassa esiteltiin myös uusi Laserdyne 795. Se on 5-akselinen lasertyöstökone, jolla tehdään niin poraus, hitsaus kuin leikkauskin keskikokoisista suuriin 3D-muotoihin. Huolimatta laitteen nopeudesta on työstö erittäin tarkkaa. Lopputuotteet me-

nevät pääasiassa lentoteollisuuden, turbiinimoottoreiden sekä sellaisten sopimusvalmistajien pajoihin, jotka vaativat koneelta joustavuutta etenkin liikeratojen suhteen sekä nopeutta ja korkeaa laatua. Laserdyne on Prima Powerin mukaan ainoa kone markkinoilla, jolla saadaan nopeasti ja luotettavasti laserporattua viistoja, jopa vain 0,5 mm halkaisijaltaan olevia reikiä erittäin jyrkässä kulmassa pintaan nähden. Jopa 10 asteen kulma on toteutettavissa. Myös reiän muoto voi olla muuta kuin kartio.

Prima Powerin johto tyytyväinen kehitykseen – Olemme olleet jo 70-luvulla mukana teknisellä aallon harjalla, kun aloitimme panostamisen vielä alkuvaiheessa olleeseen lasertekniikkaan. Hankkimamme laserosaamisen avulla jatkamme edelleen työstökoneiden kehittämistä sekä laajennamme nyt tarjontaamme myös Additiven keinoin kohti tulevaisuuden teknologioita, summaa Prima Industrie -konsernin hallituksen puheenjohtaja, toimitusjohtaja Gianfranco Carbonato.

INFO Prima Power Aki Ojanen myyntijohtaja puh. 050 566 0914

9 | 2018

47


TEOLLISUUDEN PALVELUT u KONEET JA LAITTEET Myymme työkaluja toimitamme luotettavuutta

remmat koneistustyökalut LASTUAVAT TYÖKALUT TEOLLISUUTEEN

PUH. 09-2511 7200 WWW.SECOTOOLS.COM

vat a u t s la

t u l a k ö y t t a m m e r a p e N Koneistustyök alut Patrik ainen Oy Ruokolammentie 114, 74170 Iisalmi Puh. 040 0 - 176 330 Fax (017) 851 097 www.patrik ainen.net

FINCUT CNC -LEIKKURIT 1500 x 3000 x 20 mm levykoko

Uudet ja käytetyt koneet meiltä! Huollot ja varaosat, koneiden siirrot.

Myynti suoraan valmistajalta

Kaikki koneet myydään toimivina. Soita nyt konemyyjillemme ja pyydä tarjous.

Esa Hernesharju Puh. 040 511 5260

KARI +358 50 4066 404 MIKA +358 50 4066 050 VESA +358 50 349 0067

Isojoen Laitevalmiste Oy

Roveksentie 18, 60100 SEINÄJOKI www.fms-service.fi info@fms-service.fi

Kotimaisia koneita kotimaasta vuodesta 1988

KAIKKI KONEEMME MYÖS NETTIKONE.COM-sivustolla

www.laitevalmiste.fi

It’s all about y u Työstökoneet Puh. 020 510 10 www.machinetools.wihuri.fi

KONEPAJA E. VIRTANEN OY

• Levytyökoneet • Työkalujen valmistus • Erikoistyökoneet ja tuotantolaitteet • Alihankintakokonaisuudet • Alihankintahöyläys • CnC-koneistukset

Kuntotarkastus varmistaa levyntyöstökoneidesi tehokkaan käytön

Seppientie 9, 31600 JOKIOINEN puh. (03) 4246 4200

Pakettihinnat alkaen 290€

www.konepajaevirtanen.fi

www.fredko.com

FredServe

UUDET JA KÄYTETYT TYÖSTÖKONEET www.metallintyöstökoneet.fi Punasillantie 4, 40950 Muurame Puh. (014) 443 2100, fax (014) 443 2101 il-sales@il-machinery.com www.metallintyöstökoneet.fi

Ismo Lindberg +358 400 640 956 Jarno Vauhkonen +358 40 501 3399 Antti Lindberg +358 40 585 6879 Antti Pöyry +358 40 5051 777 Harri Nieminen +358 40 828 9251 Juha Multisilta +358 40 522 1147

Voiteluaineet Leikkuunesteet Johdeöljyt Hydrauliikkaöljyt Rasvat

Finn-Power Oy Puh. 010 278 7111 www.primapower.com

Fuchs Oil Finland Oy www.fuchs-oil.fi fuchs@fuchs-oil.fi 020 745 9660

www.eurometalli.com 48

9 | 2018 • w w w.eurometalli.com

Siirtotekniset osat sekä palvelut konepajateollisuudelle Isoahon Sorvaamo Tuurintie 645, 63610 Tuuri Puh. 06 526 1010

www.isoahonsorvaamo.fi

Metallintyöstölaitteiden myynti – asennus – koulutus – huolto – varaosat Nordcity Center OÜ puh. +372 5666 8819 tarmo@nordcity.eu www.nordcity.eu


TEOLLISUUDEN PALVELUT u KONEET JA LAITTEET

Ahertajankaarto 19, 74130 Iisalmi puh. (017) 820 2100, fax (017) 812 565 ahmotuote@ahmotuote.fi www.ahmotuote.fi Toiminta: Koneenosien, sisähammaskehien, hammaspyörien ja -tankojen valmistus, erilaiset voimansiirron komponentit: kardaanilaipat, uraholkit ja -akselit. Alihankintakoneistus: vierintäjyrsintä ja -pisto, vetoavennus, CNC-koneistus.

Erikoisosaamisemme ovat aarporaus- ja työstökeskustyöt. Osaava henkilökuntamme sekä laitekantamme takaavat tuotannon hyvän laadun. Reagoimme asiakkaiden tarpeisiin nopeallakin aikataululla. Erinomainen hinta–laatusuhde. Soita ja kysy lisää.

Vaittintie 11, 33960 Pirkkala Puh. 045 671 0271, Juha Salminen, www.jpsavartimet.fi

robotics oy

NC-ohjelmoinnin Expertti.

Uudet KUKA-robottijärjestelmät ja huoltopalvelut yli 25 v. kokemuksella teollisuusrobotteihin (Motoman, KUKA, ABB)

Lastuavat työkalut poraukseen, avarrukseen, kalvaukseen, sorvaukseen ja jyrsintään.

info@iscar.fi www.iscar.fi

• huollot • korjaus • koulutus • ohjelmointi

Työkalun kiinnittimet työstö­ keskuksiin ja sorveihin. Petri Aro Oy Työnjohtajankatu 2 F 14, 20320 TURKU Puh. 020 1474 500, info@p­aro.com www.p­aro.com

• konsultointi • asennus ja käyttöönotto • koneiden siirrot • varaosat ja huoltotarvikkeet

Välitämme myös käytettyjä robotteja ja järjestelmiä.

www.avertas.fi

www.cenic.fi Puh. 040 591 3395 - info@cenic.fi

janne.seikola@avertas.fi, p. 044 015 6156

Tuottavat työstökoneet eurooppalaisilta valmistajilta

Korkeatasoista pyörö-, reikä-, tasoja työkaluhiontaa tuhannesosien tarkkuudella. Hiontatyö Lahtinen & Marjamaa Oy Pukinekatu 5, 33580 Tampere puh. 03 359 8000 www.hiontatyo.com

KonePartneri Oy

www.nomogroup.fi

+358 50 4420 302 tl-maskinpartner.com

TLMP_ann 43x50 mm_170124a.indd 1 2017-01-24 13:17

Työstönesteet Pesuaineet Tiivisteet ja tarvikkeet

Rakenne-Ahlfors Oy

Kone- ja laitevalmistajien kumppani ITA Nordic valmistaa laadukkaita ja teknisesti vaativia koneistettuja tuotteita. ITA Nordic Oy, Tyvitie 2, 56510 Puntala Puh. 020 1551 400 www.itanordic.fi Yhteyshenkilö: Mikko Matikainen Puh. +358 40 536 3337 mikko.matikainen@itanordic.fi

Ratkaisut teollisuuden melunhallintaan

www.championdoor.com

Meluntorjunnan asiantuntijayritys jo vuodesta 1988. • teollisuusvalvomot • melu- ja laitesuojat • konekoteloinnit

Katso lisää www.rakenne-ahlfors.fi

Teknoma Oy Ojakkalantie 13, 03100 Nummela Puh. (09) 681 021

Puh. (019) 485 205 info@rakenne-ahlfors.fi

www.teknoma.fi

www.eurometalli.com 9 | 2018

49


TEOLLISUUDEN PALVELUT u KONEET JA LAITTEET Tarpeisiin räätälöityjä robottija automaatioratkaisuja. VANNESAHAT TEOLLISUUDEN VAATIVIIN TARPEISIIN www.pilous.cz

Uutuusvannesahat Suomesta! 2 vuoden tehdastakuulla Todella edullinen vaihtoehto

Maahantuomme Hyundai-, Universal- ja MIR-robotteja.

Eri PLC-vaihtoehdot, Mitsubishi, LG ja Siemens tulossa Puoliautomaatista täysautomaattiin, kulma- ja suorasahat, sahauskapasiteetit 200–800 mm (kulma 200–1250 mm)

Pyydä tarjous: 050 910 5220

Hyvät vakiovarusteet ja edulliset lisävarusteet

www.vsa-service.fi

Keskiraskaat

alihankintakoneistukset alihankintakoneistukset KOKOLUOKKA Ø 105 –1100 mm Profiilisahaus – 60° – + 45° kulmalla VARASTOSTA HETI TOIMITUKSEEN ARG300 S.A.F Plus, ARG500 S.A.F Plus, ARG 250 S.A.F Plus, ARG235 Plus

PYYDÄ VAIHTOTARJOUS MAAHANTUONTI / MYYNTI / HUOLTO&VARAOSAT

PUH. 06 414 0454 info@epmigjakone.fi, www.epmigjakone.fi

Keskiraskaat alihankintakoneistukset

• tuotantotilat 5100 m2 • tuotantotilat 5100 m2 • levytyöt • särmäys • robottihitsaus max • tuotantotilat 51002500 m2 kg • robottihitsaus max 2500 kg • levytyöt • särmäys • x=4000 robottihitsaus max 2500 kg • CNC -koneistus maxmm mmmax y/z=2000 • CNC-koneistus x=4000 mm, x=4000 mm y/z=2000 mm y/z = 2000 mm • pintakäsittely • Vuodesta pintakäsittely • kokoonpano 1978 • kokoonpano 3D-mittaus Vuodesta• 1978 Vuodesta 1978

Katseenkestävää laatua Katseenkestävää laatua

www.paakkilankonepaja.fi Katseenkestävää laatua www.paakkilankonepaja.fi www.paakkilankonepaja.fi

www.jipenet.fi ja www.karmetal.com.tr/en/ Jipenet Oy Ylikulmantie 280, 25330 Kuuskoski Juha Ikonen puh. +358 400 716 128 juha.ikonen@jipenet.fi

23 VUOTTA KONEMYYNTIÄ

• laatua vaativille asiakkaille • koneita suoraan varastosta Puh. (09) 879 2266, info@rensi.fi

w w w. r e n s i . f i

METALLITEOLLISUUDEN ERIKOISLEHTI

40.000 LEVIKKI

KÄY TYKKÄÄMÄSSÄ EUROMETALLISTA FACEBOOKISSA

22.000 KPL OSOITTEELLINEN PAINOPRINTTI 18.000 KPL DIGILEVIKKI

w w w. e u r o m e t a l l i . c o m

www.eurometalli.com 50

9 | 2018 • w w w.eurometalli.com


TEOLLISUUDEN DIGITAALINEN TULEVAISUUS JA SEN TOTEUTTAJAT JYVÄSKYLÄSSÄ 20.–22.11.2018 www.smart-factory.fi

Messut avoinna / Opening hours Ti / Tue 20.11. Ke / Wed 21.11. To / Thu 22.11.

12.00-18.00 10.00-17.00 10.00-16.00

Muista ladata SmartFactory JKL App sovelluskaupastasi!

Jyväskylän Messut Oy PL 127, 40101 Jyväskylä puh. (014) 334 0000 | info@jklmessut.fi


PINNaCLe PK 3

2013

LeadweLL 42aF

TULOSSa

LeadweLL LTC25IL

2015

aReS SeIKI

-

Manuaalijyrsinkone Kuvaus: pöytä 1520*300 40 kartio, 3,7 kW invertterikara, sähköiset syöttömoottorit.

Kuvaus: 12000rpm kara, GS 250 pyöröpöytä, TS 27, terämittaus, lastunkuljetin, arm-tyyppinen 24 tools, 20 bar korkeapaine.

Kuvaus: max.pyörintä 670, maxsorvaus 450, sorvauspituus 1020 mm, vaihdelaatikko, toolsetter, lastunkuljetin.

COSeN C420N

COSeN SH-500

COSeN G320NC

2016

Kuvaus: automaattinen vannesaha, kosketusnäytöllä, rullarata, katkaisupaineen tunnistus, lastunkuljetin.

2016

2016

Kuvaus: Liikkeet X=1500, Y= 350, Z=460. Kara 8000 rpm /5,5 kW, Bt 40 kartio, 12 työkalumak., vm -97, ohj. Mitsubishi 520 Meldas lastunkuljetin, oilskimmeri, nestepumput.

Dyna Myte DM2418L

2007

Kuvaus: manuaalinen kulmaan sahaava.

Kuvaus: automaattinen vannesaha, kosketusnäytöllä, rullarata, katkaisupaineen tunnistus, lastunkuljetin.

Kuvaus: X=600 , Y= 450, Z=510, pöytä 800 x 450. Työkalumakasiini 16 paikkaa. Kara 10 000 rpm+ lauhdutin, BT 40 , 7,5/11 kW lastunkuljetin.

GiLDeMeiSTer neF 710, Sorvi

deCKeL FP 3 a

Leadwell MCH 350

Hyundai HiT 200M

Kuvaus: max.pyörintä 710 mm, sorv. pit. 3000 mm, kara 22 kW, Baruffaldi 6-paikk. reukku. Ohj. uusittu -16.

Kuvaus: X=400, Y=400, Z=340. Kartio 40/4000 rpm, ohjaus Heidenhain TNC 355.

Kuvaus: Ohjaus Fanuc 0M, X=470, Y=350, Z=350, B=360 ast. Kara 6000 rpm, 24 työkalumakasiini, 2 palettia, lastunkuljetin.

Kuvaus: Max. pyörintä 620 mm, max. sorv.pit. 500 mm, karaporaus 65 mm, kara 4000 rpm, pyörivät TK 3000 rpm /3 kW, 12 /6 Tk paikkaa, lastunkulj., Toolsetter, ohj. Siemens 840 D.

HyNdaI 8S

TiMon FU71­2 CnC

NILeS dFS4

Sähkötoiminen tanko­ automaatti IRSO RBK9016

1999

Kuvaus: Vinojoht., max.pyörintä 300 mm, max.sorv. 160 mm, X=100, Z=290, karaporaus 50 mm, karareikä 40 mm, kara 6000 rpm, 8-paikk. työkalureukku, tangonsyöttölaite, Toolsetter, lastunkulj., ohj. Siemens 840D.

1996

Kuvaus: Pitkä jyrsinkone. X=1700mm, Y=710mm, Z=900mm. T-urapöytä 1850*710, Kara Iso 50, 30-3000rpm, Heidenhain TNC 360 CNC -ohj. Hydr. työkaluluk., vaihdeltk, käsipyörä.

adene oy

1990

1985

2002

Kuvaus: Ohjaus Siemens 3T, Z=2550, maksimipyörintä 640, karaporaus 105, pinoli 12 työkalupaikkainen työkalureukku, kara 50 kW, nelivaihteinen, lastunkuljetin.

Huvijärventie 3, 12100 Oitti Puh. 040 558 6138 • myynti@adene.fi • www.adene.fi