Eurometalli 9/2015

Page 1

www.eurometalli.com

LEVIKKI 40 000

Eurometalli METALLITEOLLISUUDEN ERIKOISLEHTI

9

| 2015

12. vsk

Kun tarvitset järeitä erikoisahoja teräkselle tai alumiille, valitse Bonetti Opus. KEYWAY OY

MAAHANTUONTI, MYYNTI JA HUOLTO

Perkkoonkatu 5 33850 Tampere

Puh 010 420 7272 Fax 010 420 7277

www.keyway.fi palvelu@keyway.fi

Av a

Et

in t uotta v u ut e e n

u ala

ll a s a h a u k s e s

sa


Olemme kehittäneet uudet paremmat DURATOMIC® TP0501, TP1501, TP2501 -kääntöterät sorvaukseen. Niistä löytyy sopiva kääntöterä yleiskäytöstä optimoituun sorvaukseen suurilla lastuamisarvoilla. Käytetyn särmän erottaa helposti uuden pinnoitteen ansiosta.

Innovatiivisia ja moderneja lastuavan työstön kääntöteriä, työkaluja ja kokonaisratkaisuja, joilla tehostat tuotantoasi. Seco, myymme työkaluja ja toimitamme luotettavuutta.

WWW.SECOTOOLS.COM PUH. 09 - 2511 7200


Levy hallussa.

AUTOMAATIO 3D-TULOSTUS LASTUAVA TYÖSTÖ

LEVYNTYÖSTÖ

PUTKEN- JA PROFIILINTYÖSTÖ SAHAUS HIONTA MITTAUS TYÖYMPÄRISTÖ VOITELU

Korean ylivoimainen markkinajohtaja Hankwang on nyt HK Laser & Systems. Uusi entistä kilpailukykyisempi jopa 6 kW kuitulaser automaattiseen, tarkkaan ja energiatehokkaaseen leikkaukseen sekä hitsaukseen.

Turkin vanhimman levytyökonevalmistajan edistykselliset ratkaisut energiatehokkaaseen, tarkkaan sekä kilpailukykyiseen valmistukseen.

Italialaisvalmistajan huippuluokan puristin- ja reunanmuovausosaamista.

Maailman johtavan taivutuskonevalmistajan ratkaisut levyn-, profiilin- ja säiliöpäädyntaivutukseen.

MYYNTI HUOLTO VARAOSAT

010 8200 500 010 8200 530 010 8200 540

vossi.fi


EUROMETALLI 10/2015 AINEISTOPÄIVÄ 13.11. POSTITUS 27.11.

Pääkirjoitus

Kurvit kohdallaan Ympäröivän maailman visuaalisuudella on isompi merkitys meihin ihmisiin, kuin äkkiseltään saatamme ajatellakaan. Tutkimuksen mukaan esimerkiksi tienreunalla olevan naisten alusvaatemainoksen autolla ohittava mies muistaa jälkeenpäin mallina olevan naisen vartalon paremmin kuin tämän kasvot. Muodoilla on siis merkitystä ja hyvät muodot jäävät mieleen.

Eurometallilla on päättäjien nimirekisterillä varustettu, kohdennettu, 40 000 kappaleen osoitteellinen jakelu.

EMO-messuilla vierailleet saivat matkamuistokseen jälleen täyden latauksen viimeisintä työstöteknologiaa. Itse keskityin tällä kertaa uusimpien teknisten innovaatioiden lisäksi tuotteiden muotoiluun. Hienoa teollista muotoilua messuilla olikin esillä, mutta joidenkin koneiden muotokieli oli mielestäni yllättävän vanhanaikaista. Sinänsä ammattikäyttöön tarkoitetun tuotteen valinnassa painavat varmasti enemmän tekniset ominaisuudet kuin ulkonäkö, mutta uskon tyylikkäästi muotoillun tuotteen vaikuttavan ostajan valintaan – ainakin alitajunnan tasolla. Silmää miellyttävillä koneilla sisustettu konepaja ei ainakaan huononna yrityksen kuvaa esimerkiksi päämiesten katsastaessa uusia yhteistyökumppaneitaan. Ei ole suinkaan sama, onko paja kalustettu vuosikymmeniä vanhoilla koneilla vai uusilla edistyneellä tekniikalla varustetuilla tyylikkäillä laitteilla. Uudet koneet kielivät asiakkaalle, että heidän tuotteensa kyetään valmistamaan kilpailukykyisesti juuri tässä pajassa.

OSOITTEENMUUTOKSET JA TILAUKSET PUH. 0207 57 95 95 ep@eurometalli.com

Mediamyynti:

Muotoilu täytyy ottaa vakavasti myös omien tuotteiden suunnittelussa. Muotoiluun panostaminen ei suinkaan lisää valmistuskuluja, vaan päinvastoin vähentää niitä. Ammattimaisesti toteutettu teollinen muotoilu vähentää sekä materiaali- että valmistuskustannuksia ja voi mahdollistaa tehokkaamman tuotteen rakentamisen. En osaa arvioida, kuinka yleisesti ja tehokkaasti Suomessa teollisia muotoilijoita käytetään, mutta tämän kirjoitukseni tarkoitus on herättää panostamaan myös tähän tärkeään osatekijään kokonaisuutta suunniteltaessa. Teknisen kehityksen osana täytyy olla korkeatasoinen teollinen muotoilu, mikäli suomalaisia tuotteita halutaan globaaleille markkinoille.

myyntineuvottelija Pirkko-Maria Palsanen Puh. +358 400 376 536 pirkko-maria.palsanen@ eurometalli.com Aineistonsiirto: http:// aineisto.eurometalli.com

Muotoilu on yksi tekijä, millä Suomi voi kilpailla halvemman kustannustason maiden hyökyaaltoa vastaan. Hyvin muotoilluista tuotteista ihmiset ovat valmiita maksamaan enemmän. Yksi tällainen esimerkki on tanskalainen audio- ja TV-valmistaja B&O, jonka tuotteet ovat muotoilunsa ansiosta vuosikymmeniä erottuneet massasta – myös hinnaltaan. Korkeahkosta hintatasostaan huolimatta B&O on pitänyt pintansa ja nämä tuotteet ovat haluttuja, vaikka halvempiakin tuotteita on lähes loputtomasti tarjolla. Toki tällä rintamalla osataan Suomessakin. Esimerkkinä mainittakoon kaiutinvalmistaja Genelec, joka markkinoilla edukseen erottuvaa muotoilua hyödyntäen on rakentanut äänimaailman, jota hifistien keskuudessa arvostetaan myös Suomen rajojen ulkopuolella.

Sähköisen Eurometallin löydät osoitteesta www.eurometalli.com

Monimuotoista syksyä

KUVA: MIRA KUHLMAN

Myös iPadilla ja Androidlaitteilla osoitteesta www.lehtiluukku.fi

Metalli- ja konepajateollisuuden erikoislehti

talli.com

www.eurome

Eurometalli 000 LEVIKKI 40

METALLITE

OLLISUUDE

TI N ERIKOISLEH

9

| 2015

12. vsk

Julkaisija:

Oy Faktavisa Ab

Toimitus:

Petri Kuhlman, päätoimittaja petri.kuhlman@eurometalli.com

KEYWAY OY 5 Perkkoo nkatu 33850 Tampere

MAAH ANTUO

JA HUOLT O NTI, MYYN TI

7272 Puh 010 420 7277 Fax 010 420

www.ke yway.fi fi palvelu@ keyway.

Etu

Painopaikka: PunaMusta Oy

Materiaali:

Puhelin ja fax:

Ilmoitukset:

Postiosoite: ain

(tilaukset, osoitteenmuutokset) ep@eurometalli.com

Tampereentie 484, 33880 Lempäälä

www.eurometalli.com

Av

Sähköposti:

Lehti ei vastaa tilaamatta lähetettyjen kirjoitusten ja kuvien säilyttämisestä eikä palauttamisesta. Hyväksyttyjen materiaalien osalta Eurometalli-lehdellä on täydet oikeudet tekstien, kuvien ja muun materiaalin käyttöön Eurometalli-lehdessä ja/tai internet-sivuillaan ilman erillistä sopimusta tai korvausta.

Mediatiedot ja ilmoitushinnat: Kun tarvitset ja järeitä erikoisaho alumiille, teräkselle tai Opus. valitse Bonetti

Petri Kuhlman, päätoimittaja

t uotta vu ut e e n

a l a ll a s a h a u k s e

ss

a

Puh. 0207 57 95 95, fax 0207 57 95 91

Eurometalli-lehti ei vastaa ilmoittajalle mahdollisesti aiheutuvasta vahingosta, jos

ilmoitusta ei tuotannollisista syistä (esim. lakko) tai asiakkaasta tai alihankkijasta johtuvista syistä voida julkaista määrättynä aikana tai käsikirjoituksen mukaisesti. Lehden suurin vastuu ilmoituksen pois jäämisestä tai julkaisemisessa sattuneesta virheestä rajoittuu ilmoituksesta maksetun määrän palauttamiseen.

www-sivut:

www.eurometalli.com

Oy Faktavisa Ab

441 619 PainotuoteKiitos vierailusta EMO-messuilla! Kävijöitä riitti – ja hyviä keskusteluja. Jos messuilla jäi jokin askarruttamaan, ota yhteyttä myyjiimme: Marno Miettinen, 050 466 0775 Ismo Hyttinen, 050 466 0787 Hannu Pajula, 050 466 0774

Hermiankatu 8 D | 33720 Tampere Puh. 010 239 3388 | makrum@makrum.fi | www.makrum.fi

Johnson Controls palkitsi SSAB:n

G

lobal Automotive Seating Supplier Award and Expectations Day -tilaisuudessa palkitaan parhaita tavarantoimittajia. Autoteollisuudessa asetetaan yleisestikin korSSAB Europen myyntijohtaja Tony Harris (toinen keat vaatimukoik.) vastaanotti SSAB:n puolesta Johnson Con­ trolsin myöntämän Gold Award -palkinnon yhdes­ set mm. tavarantoimittajien sä autoteollisuussegmentin myyntijohtaja Sören toimitusajoille Madsenin (toinen vas.) kanssa. Johnson Control­ ja asiakastuen sin ajoneuvoistuinten ostoista globaalisti vastaa­ va johtaja Kelly Bysouth kuvassa oikealla ja ajo­ saatavuudelle. neuvoistuintuoteryhmän globaalista strategiasta Johnson Con­ vastaava johtaja Byron Foster vasemmalla. trols asettaa erittäin korkeita SSAB sai Gold Award -tavaatimuksia laadulle ja palvelulle, kustannussäästöaloitteilvarantoimittajapalkinnon le sekä vastuullisuudelle. maailman johtavan ajo“Johnson Controlsin Gold neuvoistuinten valmistaAward -huomionosoitus on jan Johnson Controlsin meille SSAB:lla suuri kunnia. vuosittain järjestämässä Toimitamme lujia Docol-tetilaisuudessa. räksiä ajoneuvoistuinten tur-

6

9 | 2015

vaosiin, joiden on sekä kestettävä voimakkaita törmäyksiä esimerkiksi kolaritilanteissa että oltava riittävän keveitä ajoneuvon kokonaispainon alentamiseksi ympäristö- ja kustannustavoitteiden mukaisesti. Olemme ylpeitä siitä, että Johnson Controls arvostaa laatuamme ja palveluamme, mutta silti nöyriä ymmärtäessämme, että meidän on jatkossa kyettävä edelleen kehittämään uusia innovatiivisia ratkaisuja autoteollisuuden tarpeisiin”, sanoo SSAB Europen myynnistä vastaava johtaja Tony Harris, joka vastaanotti palkinnon SSAB:n puolesta Plymouthissa Yhdysvalloissa järjestetyssä tilaisuudessa 30. syyskuuta 2015. “Yhteistyömme SSAB:n kanssa alkoi vuonna 2000, kun aloimme käyttää Docol-teräslaatuja. Siitä lähtien SSAB on kehittänyt ultralujia teräksiä, jotka sopivat erinomaisesti Johnson Controlsin vaatimuksiin. Lisäksi SSAB toi-

mittaa täsmällisesti ja erittäin hyvää laatua”, kertoo Johnson Controls Europen ostopäällikkö Markus Cramer. Johnson Controls on maailman johtava ajoneuvoistuinten valmistaja, jonka tuotevalikoimaan kuuluvat istuinten pehmusteet, metallirakenteet, mekanismit, verhoilut ja kankaat sekä kokonaiset istuinjärjestelmät. Yhtiöllä on ajoneuvoistuinten valmistuksessa 80 000 työntekijää. n

INFO SSAB Europe Tony Harris myyntijohtaja puh. +44 121 704 7329 www.ssab.com www.eurometalli.com


MACHINERYN METALLINTYÖSTÖKONEIDEN AATELISTOA

KONE-

AREENALLA! • Erlo ndicrop tec e B • a k o • Ge t • Ju • Pinach Macc • Vakome • • Tailif t

HYUNDAI WIA LM1800TTSY -monitoimisorvi • • • •

BROTHER S1000X1: Uuden sukupolven nopea pystykarainen koneistuskeskus 1 000 mm pituusliikkeellä

• • • •

karan kartio BT30 karanläpijäähdytys työkalupaikkoja 21 lastusta lastuun 1,4 s

OTA YHTEYTTÄ!

ERMAK Fibermak Momentum Gen-3

Uuden sukupolven huippunopea kuitulaser 15”-kosketusnäytöllä. Käyttöturvallisuuden takaavat sensorit. Vakiona mm. 4 akselia, servomoottori, automaattinen leikkauksen tarkennus, jäähdytysyksikkö, puhdaskuivailmasysteemi sekä CE-standardin mukainen suoja, automaattinen vaihtopöytä ja suodatinyksikkö.

ERMAK Evolution

Hydraulinen 8-akselinen särmäyspuristin, ohjatut akselit ja suomenkielinen CNC-ohjaus 17”-värikosketusnäytöllä.

MACHINERY OY Ansatie 5, 01740 Vantaa

020 163 0457

vastakara, kaksi revolveria, pyörivät työkalut, Y-akseli tankokapasiteetti molemmilla karoilla65 mm sorvauspituus 673 mm sorvaushalkaisija 230 mm

HYUNDAI WIA L230LMA CNC -sorvi pyörivillä työkaluilla • tankokapasiteetti 65 mm • sorvauspituus 521 mm • tangonsyöttölaitevalmius

HYUNDAI WIA F500D pyörähtäväpalettinen koneistuskeskus • liikealueet X = 600 mm, Y = 460mm, Z = 570 mm • karanläpijäähdytys • työkalupaikkoja 30 kpl


Jyväskyläläinen Protacon laajentaa vauhdilla: uudet toimipaikat Kuopioon ja Inkeroisiin KUVA: PIRITA KAPANEN, PROTACON

Protaconin Kuopion konttorille muuttava ohjelmistokehittäjä Heik­ ki-Jussi Niemi ja liiketoimintajohtaja Jarkko Kosonen pitävät käsis­ sään digitalisaatioratkaisuja, joita yhtiö tarjoaa jatkossa myös paikal­ lisesti Kuopion seudulla.

Teknologiakonserni Protacon on avannut kaksi uutta toimipistettä syys-lokakuun vaihteessa: toisen Kuopion Tech­nopolikseen ja toisen Inkeroisiin Viestintäkeskukseen. Kumpikin starttaa aluksi kolmen työntekijän voimin, mutta tulevien kuukausien aikana hakuun on tulossa kymmenisen uutta työpaikkaa.

-O

taa ja yrityksiä. Laajennamme lemme seuranneet Kuopioon, sillä haluamme toiKuopion alueen kemia lähempänä asiakkaitamhittymistä mielen­ kiinnolla jo jonkin aikaa. me ja laajentaa samalla osaamispohjaamme, toimitusjohAlueella on paitsi vahvaa petaja Olli Porkholm Protacon rinteistä teollisuutta niin myös Solutions Oy:stä kertoo. mielenkiintoista uutta osaaKuopiossa palvelujen päämista, kuten terveys- ja biopaino on ensi vaiheessa asiateknologian tutkimustoimin-

kasyritysten liiketoiminnan digitalisaatioon liittyvissä palveluissa, kuten ketterissä ohjelmistokehityspalveluissa, ICT-palveluissa ja tukipalveluissa. Jatkossa on tarkoitus tarjota myös teollisuuden automaatio- ja muita kehittämispalveluja paikallisesti. – Vahvimmat suomalaiset yritykset siirtävät melko nopeasti painopistettään laitevalmistuksesta palveluyhtiöiksi, jotta pärjätään kansainvälisessä kilpailussa. Tässä hetkessä laite-, ohjelmisto-, ja asiakaspalvelun yhdistäminen luo yrityksille ennennäkemättömiä mahdollisuuksia. Yritysten palveluliiketoiminnan kehittämisessä tarvitaan erityisesti digitalisaatio-osaamista, jossa me voimme auttaa paikallisia yrityksiä, liiketoimintajohtaja Jarkko Kosonen sanoo. – Kymenlaaksossa palvelumme pääpaino on laitos- ja prosessisuunnittelussa sekä automaatiosuunnittelussa, tulevaisuudessa myös sähkösuunnittelussa, kertoo yksikön vetäjä Veijo Lindberg Protaconilta. Alueen teollisuutta Kymenlaaksossa palveleva Protacon uskoo osaamiselleen riittävän siellä kysyntää. Pro-

taconilla on vankka kokemus teollisuusautomaatioon liittyvissä kokonaisprojekteissa. Paperi- ja konepajateollisuutta alkumetreistä asti palvellut Protacon näkee Kymenlaaksossa mahdollisuuksia myös esimerkiksi kemianteollisuuden projekteissa. Jyväskyläläinen Protacon toimii yhteensä kymmenellä paikkakunnalla Suomessa ja lisäksi Kiinassa. Protacon työllistää tällä hetkellä suoraan jo yli 220 henkilöä. Määrä on nopeassa kasvussa. Tänä vuonna 25-vuotisjuhlavuottaan viettävällä konsernilla on vahvaa osaamista muun muassa yritysten liiketoiminnan digitalisaatiosta, automaatiosta ja suunnittelupalveluista. n

INFO Lisätietoa (Kuopion toimipisteeseen liittyen): Protacon Solutions Oy, Olli Porkholm, toimitusjohtaja puh. + 358 10 3472 710, olli.porkholm@protacon.com www. protacon.com Protacon Solutions Oy, Jarkko Kosonen, liiketoimintajohtaja puh. + 358 40 509 6560, jarkko.kosonen@protacon.com www.protacon.com

Protacon, kuvassa oik. Onni Kautto, Tuomo Simpanen ja yksikön ve­ täjä Veijo Lindberg.

8

9 | 2015

Lisätietoa (Inkeroisten toimipisteeseen liittyen): Protacon Oy, Veijo Lindberg, Director, Process & Plant Engineering puh. 010 3472 643, veijo.lindberg@protacon.com www.protacon.com www.eurometalli.com


OPTIPLEX 3015 FIBER II Heijastavien ohutlevyjen leikkaus huippunopeasti OPTIPLEX 3015 FIBER II –kuitulaser tarjoaa korkeaa tuottavuutta ohuiden levyjen leikkaukseen. Kone leikkaa heijastavia kupari-, messinki- ja alumiinikappaleita tasaisesti ja nopeasti. Uuden kosketusnäytöllisen MAZATROL preview 3 -ohjauksen avulla koneen käyttö on helppoa ja tehokasta. Lisätietoa: www.mazakeu.com www.machinetools.wihuri.fi

It’s all about y u Wihuri Oy Tekninen Kauppa Työstökoneet +358 20 510 10 www.machinetools.wihuri.fi

Huippunopea ohuiden levyjen leikkaus.

Peilittömän kuitulaserteknologian ansiosta huoltokustannukset pysyvät alhaisina.

Kaikkein ohuimmat ja vaativimmat heijastavat materiaalit leikataan tarkasti.


Positiivista pöhinää ja puhetta Fredko Oy oli yksi FinnTec-näytteilleasettajista.

Keskellä Tanreco Oy:n Mika Toivakka esittelee tuotteita.

Teknologia15-messut: Juha Sipilä lupasi miljardiluokan lisäresurssit yritysten kasvun rahoitukseen.

C

ebotec Oy:n Jouni Lähdesmäen tunnelmat olivat Helsingin Messukeskuksessa järjestetyn Teknologia15-messujen avajaispäivänä varovaisen optimistiset. Hänen mukaansa messuilla ei välttämättä synny suoria kauppoja, mutta uusien kontaktien luominen on yrityksille elintärkeää. – Esimerkiksi Tampereen Ali­hankinta-messuilta tulleet uudet asiakaskontaktit johtivat jo seuraavalla viikolla kaupan-

tekoon sekä pyörityspöydästä että rullastosta. Monesti messuilta tulevat asiakaskontaktit johtavat kaupantekoon myös pitkänkin ajan jälkeen kun yritys on saanut näkyvyyttä ja tunnettavuutta messuilla, Lähdesmäki kertoi. Hitsauskoneita ja -laitteita markkinoiva ja maahantuova Cebotec Oy:n päämääränä on löytää yksilöllinen ratkaisu kunkin asiakkaan tarpeisiin. – Cebotec Oy:n päämiehiltä Cebora, Tecna ja Auto-

Cebetec Oy:n Jouni Lähdesmäki esitteli messuilla uutta leikkaus­ pöytää.

10 9 | 2015

ma2000 löytyy erittäin asiantunteva tuki, joiden avulla löydämme yhdessä asiakkaalle työhön sopivan ratkaisun. Cebotec viihtyy säännöllisesti teollisuusalojen messuilla. Lähdesmäen mukaan tyypillinen messuasiakas piipahtaa yrityksen pisteellä juttelemassa aiemmista hankinnoistaan tai kartoittamassa uutta. Toisinaan jutellaan myös yleisesti alan tulevaisuudennäkymistä. Lähdesmäki astui Cebotecin remmiin 2008, vuotta ennen taloudellisen äkkipudotuksen vuotta 2009. Vuodet 2008–2009 kuitenkin sujuivat vielä Cebotec:issä hyvin, kunnes vuosina 2010–2014 asiakkaat pistivät uusien investointien rahahanat tiukalle. – Takana on nyt useiden vuosien patoutunut investointien tarve, joiden aikana ei ole tehty välttämättä edes kaikkia tarpeellisia investointeja, kun tilauskannat ovat olleet hyvin lyhyitä. Nyt kuitenkin tuntuu olevan se hetki, kun asiakkaat uskaltavat taas tehdä uusia investointeja ja tarjouspyyntöjä on huomattava määrä liikkeellä. Lähdesmäki kertoi odottavansa Teknologia15-messuilta ”positiivista pöhinää ja puhetta”.

– Toivottavasti pääministeri Juha Sipilän avajaispuhe on hieman optimistisemmin värittynyt kuin taannoinen televisiopuhe, Lähdesmäki hymyili tiistaiaamupäivällä. Suomi kykenee massatuotantoon Kolmen päivän aikana Teknologia15-messuilla kävi 14 000 ammattilaista, opiskelijaa ja asiantuntijaa. Messujen teema oli teollinen internet. Esillä oli lähes 400 näytteilleasettajan tuote- ja palvelutarjonta sekä runsaasti ohjelmaa ja nimekkäitä puhujia. Teknologia15-kokonaisuuteen kuuluvat ammattimessut Automaatio, Elkom, Hydrauliikka & Pneumatiikka ja MecaTec sekä FinnTec, ToolTec ja JoinTec. Tapahtuman avannut pääministeri Juha Sipilä lupasi ensitöikseen, että hallitus kehittää toimivia ratkaisuja suomalaisten yritysten projektiaikaisen rahoituksen hankintaan. – Rakennamme palasista koostuvan kokonaisuuden, mikä takaa miljardiluokan lisäresurssit yritysten kasvun rahoitukseen.

Jatkuu sivulla 12. www.eurometalli.com


i! s Uu Keskittävä ruuvipuristin

SWISS

MADE

Kompakti, muuntautumiskykyinen ja edullinen keskittävä ruuvipuristin 5-akseliseen koneistukseen, vaakakarakoneiden torneihin, pystykarakoneiden pöydille, DockLock-paleteille... Vain 2,6mm kiinnityssyvyydeltä PUREVA kiinnitys säästää materiaalia ja työvaiheita. Vakiona saatavat pehmeät leuat mahdollistavat tarkan viimeistelyn sekä muotokappaleiden kiinnittämisen. Aukeama 5-144mm puristimen mahtuessa D148mm paletille.

Oy FMS-Tools Ab puh. 09 819 0950

info@fmstools.fi

www.fms-tools.fi


n

– Valtiovallan on kyettävä tekemään nopeita siirtoja, koska yrityksillä ei ole aikaa odotella byrokratian koukeroiden keskellä valmistuvia päätöksiä. Valtionhallinnossa on myös oltava henkilöitä, jotka puhuvat samaa kieltä yrittäjien kanssa, Sipilä totesi. Pääministeri puhui monin sanoin automatisaation puolesta. -- Yleispuheessa automatisaatio-sana on vahvasti negatiivisesti latautunut. Ajatellaan, että automatisaatio on epäinhimillistä ja että se vie työpaikat. Sipilän mukaan näin ei kuitenkaan ole. Päinvastoin hän uskoo, että automatisaatiolla tuodaan lisää työpaikkoja.

-- Ei ole olemassa tuotetta tai palvelua, jota automatisaatio ei tulevaisuudesssa koskisi. Automatisaatio mahdollistaa toiminnan sellaisillakin työaloilla ja palveluissa, joita ei vielä ole nähty. Silloinhan se tarkoittaa sitä, ettei ole työpaikkoja, jotka voitaisiin viedä joltakulta pois. Sipilä uskoo Suomen myös kykenevän kehittymään tulevaisuudessa modernin sarjatuotannon osaajaksi. -- En lainkaan usko väittämiin, etteivät suomalaisyritykset kykenisi massatuotantoon. Kyllä pystyvät, kunhan asiat tehdään oikein ja automatisaatiota hyödynnetään kaikin mahdollisin keinoin.

”Kaikki oli niin kovin vaikeaa” Levyntyöstökoneisiin keskittyvän Finn-Power Oy:n toimitusjohtaja Juha Mäkitalo jutteli tapahtumassa teemalla ”Kokonaisvaltainen tuottavuuden kehittäminen”. Avoimesti yrityksen taannoisista vaikeuksista kertonut Mäkitalo totesi heti alkuunsa, että vuonna 2011 Finn-Powerilla elettiin tilanteessa, jossa ”kaikki tuntui niin kovin vaikealta ja mahdottomalta”. -- Tuotteidemme toimitusvarmuus oli huono, toimitukset olivat myöhässä ja laitteista puuttui osia. Meillä oli hyvät tuotteet ja toimimme asiakaslähtöisesti, mutta ei siitä ole hyötyä, jos tuote ei ole ihan sitä mitä asiakas on tilannut. Niinpä Finn-Powerin johtoryhmä pisti alkuun projektin, jonka päämääränä oli kehittää operatiivista toimintaa. Projektille valittiin vetäjä ja työryhmät. Projekti eteni vaiheissa, joista jokaiseen vaiheeseen kehitettiin yksityiskohtaiset tarkkaan dokumentoidut toimenpidelistaukset. Luvassa oli suuria, kipeitäkin, muutoksia. 25 tuotteesta karsittiin yhdeksän, ja toimihenkilöistä vähennettiin 16, joista 11 toimi erilaisilla päällikkötitteleillä. -- Viikon luontoääni oli muutosvastarinta. Hommat al­koivat kuitenkin sujua selvästi paremmin projektin myötä, Mäkitalo totesi.

Tärkeä vaihe oli myös tulosten kehitystä kartoittavan mittariston kehittäminen. Kaikkien mittareiden tulokset kiinnitettiin seinille työntekijöiden nähtäväksi. -- Tärkeintä koko projektissa oli avoimuus ja rehellisyys. Kielteiset asiat on nostettava pöydälle, vaikkei se niin mukavaa olekaan. Hymistelemällä ei tehdä tulosta. Kehiteltiin myös perjantai-iltapäivän palaverit, joissa käytiin läpi viikon osapuutteet. -- Ensimmäinen kuukausi meni toisten syyttelyyn. Puolen vuoden kuluttua palaverin osallistujat saapuivat palaveriin valmiiden ratkaisujen kanssa. Projektin tuloksena tuotteiden toimitusvarmuus nousi vuodessa 50 prosentista 97:ään. Tehokkuus parani 30 prosentilla, mikä tarkoittaa 27 000 työtunnin säästämistä vuodessa. -- Yleiskielisesti ja tiivistetysti voi sanoa, että kaiken maailman sähläys väheni ja yrityksen kannattavuus parani merkittävästi, Mäkitalo sanoi. Teollisen internetin innovaatioille palkintoja Messuilla jaettiin kaksi palkintoa. Elkomin innovaatiopalkinto myönnettiin Tosiboxille, joka on luonut maailman ensimmäisen helppokäyttöisen etäyhteysratkaisun. Voittaja saa Suomen Messusäätiön lahjoittaman 5000 euron palkinnon. Eläköön automaatio! -palkinto puolestaan annettiin Seinäjoen ammattikorkeakoulun Digital Factory -oppimisympäristölle. Sen avulla voidaan käytännönläheisesti opettaa, suunnitella, testata ja soveltaa teollisen internetin teknologioita. 7000 euron palkinnon lahjoittaa Suomen Messusäätiö. n

INFO Finn-Power Oy:n toimitusjohtaja Juha Mäkita­ lo kertoi, miten yritys nostetaan ahdingosta uu­ teen nousuun.

12 9 | 2015

Juha Sipilä uskoo, että Suomi voi tulevaisuudes­ sa kasvaa moderniksi suursarjatuotannon osaa­ jaksi.

Teknologia15-messut järjestettiin Helsingin Messukeskuksessa 6.–10. elokuuta. Teknologia17 järjestetään 10.–12. lokakuuta 2017. www.eurometalli.com

M

P


neTKonttori.fi

Tehokkaampaa suorituskykyä

TERÄSKONTTORI OY

METALLITEOLLISUUDEN PARHAAT TYÖKALUT NYT MYÖS VERKKOKAUPASTA!

Onko Sinulla jo tunnukset? Helpompaa tilaustenhallintaa Muistilista

Säästät aikaa lisäämällä usein tilaamasi tuotteet muistilistalle

Erikoishinnat

Useita tarjouksia ja erikoishinnoiteltuja tuoteryhmiä vain verkkokaupassa

Muistava ostoskori

Poimi tuotteita ostoskoriin ja jatka tilausta myöhemmin

Pikatilaustoiminto

Nopea tilaus ja voit tilata myös omilla tuotenumeroillasi

Tilaushistoria

Voit seurata aiempia tilauksiasi ja poimia tuotteita ostoskoriin

Teräskonttori Oy, Muuntotie 3, 01510, VANTAA, teraskonttori.fi, neTKonttori.fi Teräskonttori Oy, Muuntotie 3, 01510, VANTAA, teraskonttori.fi, neTKonttori.fi

Miilux 400

Miilux 450

Miilux 500

Miilux 530

Suomalainen kulutusteräs vaativiin käyttökohteisiin! • V-kärjet ja huulilevyt • Kauhan osat • Seulaverkot • Murskan kulutusosat

Miilux 400

• Terät ja pitimet • Lavan osat • Kaivosten kulutusosat • Kauhan korjaukset

Miilux 450

Miilux Kulutusteräskeskus Hannu 044 7713 695 Olli 044 7713 693

www.miilux.fi

Miilux 500

Miilux 530 9 | 2015 13


Kaltenbachin innovaatiolla jopa 80 % tuottavuus­ parannus rakenneteräksien käsittelyyn Uusi KDH 1084 tarjoaa ainutlaatuisen sahauksen, porauksen ja jyrsinnän yhdistelmän ansiosta jopa 80 % tuottavuusparannuksen verrattaessa perinteisiin valmistusprosesseihin.

Maailman johtava teräsrakentajien ja metallitukkureiden järjestelmätoimittaja saksalainen Kaltenbach lanseerasi huippu-uutuuden viime kesäkuussa IPS 2015 -päivillään Saksan Lörrachissa. Uusi KDH 1084 tarjoaa ainutlaatuisen sahauksen, porauksen ja jyrsinnän yhdistelmän.

Kaltenbach valmistaa myös auto­ maattisia sinkopuhallus- ja maa­ lauslinjoja rakenne­teräksille, hitsa­ tuille rakenteille sekä levyille.

14 9 | 2015

U

utuus tarjoaa yhtäaikaisen reikien, urien, koneistettujen muotojen sekä merkkauksien tekemisen. Sen teknologiset parannukset mahdollistavat suorituskyvyn, prosessikyvykkyyden sekä tehokkuuden radikaalin lisäämisen. Uutuuden kehittämisessä Kaltenbach nojasi vahvasti asiakkaidensa todelliseen dataan ja vaatimuksiin. Tuloksena saavutettiin jo-

pa 80 % tuottavuusparannus verrattaessa perinteisiin valmistusprosesseihin. Monipuoliset toiminnot vankassa rungossa Koneessa on kolme tukevaa karaa erittäin jämäkässä rungossa, mikä mahdollistaa niin suurnopeusporaukset carbide-poranterillä kuin monimutkaisten koneistuksien tekemisen. Jokainen kara/akseli voidaan varustaa 28 automaattisesti vaihdettavalla työkalulla. Jokainen kara/akseli pystyy työskentelemään yhtäaikaisesti ja täysin itsenäisesti laajalla paikoituksellisella. Tämä kaikki voidaan vielä yhdistää maailman nopeimpaan kulmiinkääntyvään suurtehova n n e s a h a a n

Kaltenbach KBS 1051 DG sekä automaattiseen lajitteluun. Kaikki tehokkaaseen teräksen esikäsittelyyn Kaltenbach on teräksen esikäsittelyn kokonaisratkaisutoimittaja. Yrityksen tuotepaletissa on mm. tehokkaita kiinteäsiltaisia plasma- ja kaasuleikkausjärjestelmiä varustettuna poikkeuksellisen järeillä ja monipuolisilla porausyksiköillä sekä suurikapasiteettisilla työkaluvaihtajilla. Lisäksi se valmistaa myös automaattisia sinkopuhallus- ja maalauslinjoja rakenneteräksille, hitsatuille rakenteille sekä levyille. n

INFO Vossi Group Oy Puh. 010 8200 500 www.vossi.fi www.kaltenbach.de

www.eurometalli.comVSM – uusi keraaminen hiomajyvä

Uuden sukupolven keraamises­ sa hiomajyvässä on huomat­ tavasti enemmän mikrorakei­ ta mikä mahdollistaa parem­ man hiomatehon ja pidemmän kestoiän.

Keraamisen hiomajyvä teroittuu itsestään hiontatyön aikana.

V

SM AG (Vereinigte Schmirgel- und Maschinen-Fabriken) on saksalainen Hannoverissa sijaitseva hiomanauhojen valmistaja. Tuotevalikoimaan kuuluvat kaikki hiomanauhatyypit, pääpainon ollessa metalliteollisuuden käyttämissä nauhoissa. Valikoimaan kuuluvat myös fiiberikiekot sekä raaka-aineen valmistaminen erilaisiin hiomatyökaluihin. Esimerkiksi moni lamellilaikan valmistaja käyttääkin VSM:n raaka-ainetta omiin tuotteisiinsa. VSM on jo vuosien ajan valmistanut itse käyttämänsä ns. keraamiset hiomajyvät. Tä-

mä tarkoittaa perinteisen valkoisen alumiinioksidin prosessointia siten, että yksittäiseen hiomajyvään syntyy suuri määrä ns. mikrorakeita. Perinteisen hiomajyvän tylsyessä hionnan aikana sen on joko murruttava muodostaen uusi terävä särmä tai sitten jyvän on irrottava. Keraaminen jyvä murtuu näitä mikrorakeiden rajapintoja pitkin, ja niin yhden terävän särmän tilalle syntyy lukuisia uusia leikkaavia särmiä. Parhaiten jyvän toimintatapa tulee esiin valmistajan esitemateriaalikuvassa. Keraaminen jyvä toimii hionnassa perinteistä jyvää pi-

dempään ja sopii ominaisuuksiensa puolesta erinomaisesti vaikeasti lastuttavien aineiden hiontaan. Yhdessä lämpöä johtavien ns. TOP SIZE -pinnoitteiden kanssa voidaankin tehdä hiomanauhoja ja fiiberilaikkoja, jotka soveltuvat erinomaisesti esim. ruostumattomien ym. runsaasti seostettujen terästen kuivahiontaan. Ero perinteisiin jyvätyyppeihin voi kestoiän suhteen olla moninkertainen, tapauksesta riippuen. Keraamijyvä sopii erinomaisesti myös kovan puun hiontaan, esim. kovalle parketille. VSM on nyt onnistunut kehittämään uuden sukupolven keraamijyvän. Tässä jyvätyypissä on entiseen verrattuna huomattavasti enemmän mik­ rorakeita. Sen seurauksena jyvä murtuu aikaisempaa hienommiksi rakeiksi. Tästä syystä lastuavia särmiä on enemmän, ja entiseen verrattuna sekä kestoikä, että lastuamisteho nousevat merkittävästi. Eron vanhan ja uuden jyvätyypin välillä näkee periaatekuvasta selvästi. Uuden sukupolven keraamisen hiomajyvän tärkeimmät edut entiseen verrattuna ovat: 1. Nopea ja pitkään vakiona pysyvä leikkauskyky –> no­ peampi työstöaika. 2. Viileämpi hionta ja pidempi työkalun kestoikä –>

vähentynyt lämmön siirtyminen työkappaleeseen; vähemmän säröjä ja lämmöstä johtuvia värivirheitä; hiomajyvä ei kulu tylsäksi. 3. Erinomainen hinta-laatusuhde –> vähentyneet hionnan kokonaiskustannukset. Käytännön hiontakokeissa on todettu, että uutuus toimii juuri niin kuin sen oletettiinkin toimivan. Yhdessä TOP SIZE -pinnoitteen kanssa on nyt saatavissa hiomatyökaluja, joilla voidaan hyvällä menestyksellä hioa myös mm. alumiinia ja kovia seosteräksiä. Tuotteesta on nyt saatavilla kolme eri versiota: 1. Hiomanauha XK885Y; polyesteriselkä ja TOP SIZE -pinnoitus, suurelle hiomapaineelle raskaaseen hiontaan. 2. Hiomanauha XK880Y; polyesteriselkä ja TOP SIZE -pinnoitus, keskisuurelle hio­ mapaineelle. 3. Fiiberikiekot XF885; fiiberitausta ja TOP SIZE -pinnoitus. Saatavissa olevat jyväkarkeudet ovat välillä 20–120 FEPA-asteikon mukaan. Pienille hiomapaineille ei keraamijyvää kannata käyttää, koska se ei silloin enää murru toivotulla tavalla, vaan kuluu tylsäksi. Tästä syystä keraamijyvää valmitetaan vain P120 karkeuteen asti. n

INFO Tuotetta tuo maahan Teräskonttori Oy, www.teraskonttori.fi Lisätietoja antaa tuotepäällikkö Raimo Haasanen, puh. 010 219 2211

16 9 | 2015

www.eurometalli.com


Asiakastarpeen ymmärtäjä MTC Flextek tarjoaa laajan valikoiman työstökoneita, robotiikkaa ja ruiskuvalukoneita, oheislaitteita ja teollisuuden palveluita sekä näistä muodostettuja kokonaisuuksia.

Jämäkkä vastuunkantaja www.mtcflextek.fi

p. 029 030 0120

Tehosta laitteiston suorituskykyä 360°-huoltopalvelun avulla

A

idot Alta Laval -varaosat on suunniteltu ja valmistettu kestäviksi, luotettaviksi, tuottaviksi, vähemmän ympäristöä rasittaviksi ja pitkäikäisiksi. Kun pitkäikäiset ja korkealaatuiset osat ovat nopeasti ja helposti saatavilla, voit tehostaa tuottavuutta, maksimoida käytettävyyden ja säästää aikaa ja rahaa pitkällä aikavälillä. Yhdessä valtuutettujen huoltokumppaniensa kanssa Alfa Laval varmistaa hygieenisten Alfa Laval -laitteidesi mak-

simaalisen tuoton niiden koko elinkaaren ajan. Yhteistyö maailmanlaajuisen sitoutuneiden huoltokumppaneiden verkoston kanssa varmistaa laitteiston käytettävyyden ja optimoinnin sekä osien ja asiantuntemuksen saatavuuden. Tässä ovat kolme keskeistä hyötyä:

lellisesti luotettavan suorituskyvyn tuottamiseksi pitkään. • Tehokkuus ja turvallisuus. Laitteistoasi huoltavilla asiantuntijoilla on taidot ja kokemus, joita tarvitaan huoltoajan minimoimiseen, ja tieto ongelmien havaitsemiseksi etukäteen. Vältyt yllättäviltä katkoksilta ja saat mielenrauhan.

KÄYTETTÄVYYS • Luotettavuuden varmistavat osat: Aidot Alfa Lavalin varaosat sopivat täydellisesti laitteisiisi, ja ne on valmistettu huo-

SAATAVUUS • Ihmiset, jotka tietävät, vastaavat ja ymmärtävät: Asiantunteva tuki on helposti saatavilla ihmisiltä, jotka reagoivat nopeasti ja voivat tarjota apua omalla kielelläsi. • Oikeat osat oikeassa paikassa: Alfa Lavalilla on erillinen logistiikkatiimi, jonka ainoana tehtävänä on hoitaa oikea määrä oikeita osia oikeaan paikkaan mahdollisimman nopeasti.

Alfa Laval lyhyesti Alfa Laval on johtava, maailmanlaajuinen erikoistuotteiden ja prosessiteknisten ratkaisujen toimittaja. Laitteet, järjestelmät ja huoltopalvelut auttavat paranta­ maan asiakkaiden prosessien suorituskykyä. Alfa Lavalin laitteiden avulla asiakkaat lämmittävät, jääh­ dyttävät, erottavat ja kuljettavat öljyä, vettä, kemikaaleja, juo­ mia, elintarvikkeita, tärkkelystä ja lääkeaineita. Maailmanlaajuinen organisaatio toimii lähellä asiakkai­ ta lähes 100 maassa auttaakseen heitä olemaan edelläkä­ vijöitä.

OPTIMOINTI • Vastaus muuttuviin tarpeisiin: Saatavilla on palveluja ja ratkaisuja laitteidesi mukautta-

misen avuksi niin uusia aineita ja toimintoja kuin muuttuvia säännöksiä ja liiketoimintatekijöitä varten. • Yhteistyö parantaa suorituskykyä: Huoltokumppanit kuuntelevat tarkasti, miten käytät laitteistoasi, ja tarjoaa sinulle oikeat ratkaisut perustuen Alfa Lavalin kokemukseen vastaavista tilanteista eri puolilla maailmaa. Lisäksi pyritään tarjoamaan uusi teknologia saataville myös jälkikäteen niin, että olemassa oleva laitteistosi voi hyötyä uusimmista kehitysaskeleista. n

INFO www.alfalaval.com

9 | 2015 17


Asennuspalvelu Juha Keskinen Oy ja Jimatic Oy toteuttivat mittavan konesiirron Purso Tools Oy:lle

Konesiirtoprojektin tilaajan ja toteuttajien edustajat valmiin työn ää­ rellä. Vasemmalta Jimatic Oy:n Jani Järvinen, Purso Tools Oy:n Har­ ri Heikkilä ja Kari Hankimaa sekä Asennuspalvelun Juha Keskinen.

K

onesiirron kohteena oli 93-paikkainen FMS-järjestelmä sekä siihen kytketyt 4 kappaletta vaakakaraisia työstökeskuksia 800–1000 mm palettikoolla sekä kahdella robottisolulla. Koneiden siirto Purson Tampereen yksiköstä Poriin tuli ajankohtaiseksi talvella 2015, koska Tampereen yksiköltä puuttuivat tarpeelliset koneistuksen tukitoiminnot,

kuten työkappaleiden pesu ja mittaus. Valmiiksi koneistettujen kappaleiden kuljettaminen eri yksiköiden välillä aiheutti viivytyksiä ja lisäkustannuksia. Siirron jälkeen kaikki toiminnot saatiin samoihin tiloihin. Samaan aikaan tiloja Porin Uusiniityssä Koivukummuntiellä laajennettiin. Purso Tools Oy pyysi siirrosta tarjoukset ”avaimet käteen” -periaatteella useilta toi-

mijoilta sekä kotimaasta että ulkomailta. Ensimmäiseltä tarjouskierrokselta toiselle kierrokselle selvisi kaksi suomalaista ja yksi puolalainen yritys. Jatkoneuvottelujen jälkeen tekijäksi valikoituivat Asennuspalvelu Juha Keskinen Oy ja Jimatic Oy, jotka vastasivat projektin kokonaisuuden organisoinnista. Juha Keskisen vastuualueena olivat koneasennukset ja Jimatic Oy:n Jani Järvisen vastuualueina olivat sähkö- ja automaatioasennukset. Käydyissä neuvotteluissa Purso Toolsin Harri Heikkilä ja Kari Hankimaa vakuuttuivat pienten yritysten kyvystä hyvällä yhteistyöllä hoitaa suurehko projekti tiukassa aikataulussa, eivätkä he joutuneet pettymään ratkaisuunsa. Projektin toteutus Huolellinen ennakkosuunnittelu ja työn eri osien vastuualueiden jako oli onnistuneen lopputuloksen tae, tekijöiden korkean ammattitaidon ja mittavan kokemuksen lisäksi. Työ aloitettiin kesäkuussa 2015 siirron kohteiden tarkistuksella ja geometrian mittauksilla, jonka jälkeen kohteet purettiin ja pakattiin kuljetusta varten. Näissä työvaiheissa tärkeää on erittäin huolellinen ja tarkka dokumentointi valokuvin, merkinnöin ja muistiinpanoin. Dokumentoinnin ansiosta kokonaisuuksien sujuva kokoaminen ja asentaminen oli mahdollista laaditun aikataulun puitteissa. Kesän 2015 aikana projektissa työskenteli vakituisesti seitsemän miestä kuudesta eri pienyrityksestä sekä heidän lisäkseen kuljetuksissa ja nostoissa tarvittu henkilöstö. Tavaraa siirtyi projektin aikana kuusitoista rekkakuormaa erilaisina kokonaisuuksina.

Koneiden asennus käynnis­ sä. Siirtoprojektissa purettiin ja asennettiin koneita ja laitteita kuusitoista rekkakuormallista.

18 9 | 2015

Tilaajan ja toteuttajien kommentit Purso Tools Oy antaa hyvän arvosanan kokonaisuudelle ja he ovat erittäin tyytyväisiä lopputulokseen. ”Pitkään käytössä olleiden koneiden siirtoihin liittyy aina riski, ettei koneita saada siirron jälkeen toimimaan häiriöttömästi riittävän nopeasti, vaikka itse siirto sujuisi suunnitellun mukaisesti. Aikataulussa pysyminen oli meille ensiarvoisen tärkeää, koska näillä koneilla valmistamme avainasiakkaillemme valukomponentteja ja moottorinosia, joiden tuotanto on saatava jatkumaan sovitussa ajassa”, kertoo tekninen johtaja Kari Hankimaa. ”Avainsana onnistumiselle on verkostoituminen. Pieni yritys ei voi pitää kapasiteettia yllä odottamassa tällaista suurempaa kokonaisuutta, mutta luotettavien yhteistyökumppaneiden tuella pystymme tarjoamaan ja toteuttamaan reilusti oman yrityksen kapasiteetin ylittäviä kokonaisuuksia”, sanoo Juha Keskinen. Keskisen mukaan myös hintakilpailukyky on erinomainen, kun hinnoittelussa täytyy huomioida vain kyseiseen projektiin kuuluvat suorat kustannukset ilman suurelle organisaatiolle kertyviä kiinteitä kustannuksia, jotka joudutaan lisäämään tarjouksiin. ”Meillä on kasassa ammattitaitoinen ja töiden projektiluonteisuuden tiedostava, avoin tiimi. Myös silloin, kun tällaisia suurempia projekteja ei ole menossa, pidämme yhteyttä ja kysymme ja annamme toisillemme neuvoja ongelmatilanteissa, vaikka olemme tavallaan myös kilpailijoita keskenämme. Mutta kokemus on osoittanut, että yhteistyöllä ja avoimuudella saavuttaa paremman tuloksen kuin omiin poteroihinsa kaivautumalla.” ”Konesiirtojen lisäksi pystymme toteuttamaan yhteisprojektina myös työstökoneiden modernisointeja ja peruskunnostuksia.” n www.eurometalli.com


Prima Powerin uutuudet esillä Blechexpossa

I

nnovatiivisia tuotteita, uutta muotoilua, korkeaa teknologiaa; tätä kaikkea on tarjolla Prima Powerin osastolla kansainvälisillä Blechexpo-messuilla Stuttgartissa Saksassa 3.–6. marraskuuta. Prima Power esittelee tuolloin uudet “Genius”-tuotteensa: huippu­ tason tarkan ja tehokkaan 2D-laserleikkuukoneen, nopean ja yhä monipuolisemman yhdistelmäkoneen lävistykseen ja kuitulaserleikkuuseen sekä modernin ja kompaktin lävistyskoneen useilla uusilla ominaisuuksilla. Lisäksi messuilla on esillä Prima Powerin uusi ePsärmäyspuristinmalli, joka tarjoaa huipputeknologiaa, enemmän tehoa, suuremman työalueen, alhaisemman energiankulutuksen sekä vähemmän melua. Myös taivutusyksikkö FastBendista esitellään uuden sukupolven malli, jossa yhdistyvät yhä suurempi taivutuskapasiteetti sekä innovatiiviset CAM- ja HMI-ohjelmistot.

INFO

Blechexpossa on ensiesittelyssä myös Prima Power -koneiden uusi moderni ja näyttävä muotoilu, jonka suunnittelun tärkeimpiä lähtökohtia ovat olleet ergonomia ja toiminnallisuus. Näiden uusien mallien julkistamisen myötä Prima Powerin tarjonta vastaa yhä paremmin valikoivien ja jatkuvasti kehittyvien markkinoiden tarpeisiin. Kaikkiin uusiin tuotteisiin on myös mahdollista yhdistää Prima Power -automaatiota yksinkertaisimmista lastauslaitteista aina monipuolisimpiin järjestelmiin kuten Night Train FMS® -automaattivarastojärjestelmään saakka. Messuilla esiteltävät tuotteet on suunniteltu ja kehitetty Prima Powerin Green Means® -filosofiaa noudattaen, jossa korkea teknologia ja osaaminen yhdistyvät tuottavaan ja ympäristöä säästävään valmistukseen. Vastuullisuuden periaatetta on noudatettu yrityksessä sen perustamisesta lähtien. n

Puhdasta tehoa.

Entistä virtaviivaisempi, kompaktimpi ja vankempi. KR QUANTEC -sarja. Puhdasta tehoa suurilla hyötykuormilla – monipuolisempi ja voimakkaampi kuin yksikään aiempi saman luokan robotti. Erinomainen dynaaminen suorituskyky lyhyimmillä tahtiajoilla. Ulottuvuus 1 570 millimetristä 3 900 millimetriin, ja jopa 300 kg:n hyötykuormat. Yhteinen tavoitteemme – tehokkuutesi parantaminen. Lue lisää suurten hyötykuormien puhtaasta tehosta: kuka-robotics.com

www.primapower.fi info@primapower.com

9 | 2015 19


Uudistunut HK Laser & Systems 6kW -kuitulaser edistyksellisestä teknologiasta. Valmistaja pystyy tarjoa­ maan nopeita toimitusaikoja ja kaiken kaikkiaan se valmistaa vuosittain yli 200 laserleikkausjärjestelmää.

Korealainen HK Laser & Systems on uudistanut täysin PS-sarjan kuitutasolaserinsa, joka on entistä nopeampi, tarkempi sekä ener­ giatehokkaampi. Lisäksi se on nyt saatavissa myös 6 kW IPG-kuitu­ resonaattorilla, joka tarjoaa ylivoimaista nopeutta ja materiaalikapa­ siteettia.

V

uonna 1990 perustettu pörssinoteerattu HK Laser & Systems, joka aikaisemmin tunnettiin nimellä Hankwang, on yksi maailman johtavista laserleikkaus- ja -hitsausjärjestelmien valmistajista sekä ylivoimainen Korean markkinajohtaja. HK Laser & Systemsin 25 000 m² moder-

nit tehtaat sijaitsee reilun sadan kilometrin päässä Soulista kaakkoon. HK Laser & Systemsin tuotepaletti koostuu kuitu- ja CO2-lasereista levy- ja putkimateriaaleille. Suomessakin erinomaisen suosion saaneet HK Laser & Systemsin järjestelmät tunnetaan erittäin korkeasta laadusta sekä

Suomessa on ollut jo vuosia kovassa tuotantokäytössä useita HK Laser & Systemsin taso- ja putkilasereita. Kuvassa Metalli Järve­ lä Laser Oy:n HK Laser & Systems FS3015 fiber 3kW -kuitulaser­ solu Smart Cell lataus- ja purkuautomaatilla. Yrityksellä on käytössä myös HK Laser & Systems TL6015 CO2 -putkilasersolu.

6 kW kuitulaserilla kilpailukykyä HK Laser & Systemsin uusi 6 kW kuitulaser tarjoaa ylivoimaista nopeutta sekä suurempaa materiaalikapasiteettia. Valmistaja käyttää IPG:n kuitulaserresonaattoreita ja muita tarjolla olevia teholuokkia ovat 2, 3 ja 4 kW. CO2-resonaattoreita valmistaja tarjoaa Panasonicilta 2, 2.5 ja 4 kW sekä PRC:ltä 6 kW. Kuitu vai CO2 Kuitulaserin edut verrattuna CO2-laseriin ovat sen taloudellisuus, nopeus, tarkkuus ja joustavuus. Kuitulaserin energiakulutus on jopa 75 % pienempi kuin CO2-laserin ja sen rakenne on huomattavasti yksinkertaisempi ja huoltovapaampi. Kuitulaserresonaattorissa lasersäde synnytetään suoraan optiseen kuituun ilman laserkaasua sekä johdetaan sitä pitkin leikkauspäähän ilman peilejä ja muita kulutusosia. Sillä voidaan leikata lähes rajoituksetta erityyppisiä materiaaleja (mm. kupari, messinki, rosteri, alumiini, ym.) ja sen säteen laatu on erinomainen. Kaikkein kilpailukykyisimmillään kuitulaser on ohuemmilla materiaalivahvuuksilla ja CO2-laser puolestaan leikattaessa pääasiassa

vahvempia ja tavanomaisempia materiaaleja. Laserhitsausta samalla järjestelmällä HK Laser & Systemsin laserleikkausjärjestelmiin on saatavissa myös vaihdettava laserhitsauspää, joka käyttää samaa resonaattoria leikkauspään kanssa. Tämä erittäin edullinen lisävaruste tarjoaa esimerkiksi alihankintakonepajalle äärimmäisen joustavat valmistusmahdollisuudet yhdellä järjestelmällä. Laserhitsaus on nopea, tehokas ja laadukas menetelmä eri mate­ riaalien erittäin tarkkaan ja täysin automaattiseen hitsaukseen. Helppokäyttöistä automaatiota Ohjauksena HK Laser & Systems käyttää 15” kosketusnäyttöllä olevaa Siemens Sinumerik 840D -ohjausta. Valmistajalla on myös monipuoliset automaattiset levynvarastointijärjestelmäratkaisut levyn miehittämättömään käsittelyyn. Yksinkertaisista malleista aina tornityyppisiin FM-järjestelmiin, jotka ovat integroitavissa tuotannonohjausjärjestelmiin. n

INFO Vossi Group Oy puh. 010 8200 500 www.vossi.fi

HK Laser & Systems TL 7525 -kuituputkilasersolu energiatehokkaaseen ja täysautomaattiseen maks. Ø 250 mm pyöreiden sekä neliö- ja suorakaideputkien leikkaamiseen.

20 9 | 2015

www.eurometalli.com


Av

ain tu

otta v u u t e

en

Keyway Oy

TULEVAISUUS ON JO TÄÄLLÄ HAVAITSE GIBBSCAM 2015 VOIMA JA HELPPOKÄYTTÖISYYS Uuden GibbsCAM 2015 ominaisuudet tekevät CNC-ohjelmoinnista helpomman, nopeamman ja entistä turvallisemman.

Et

u al

a ll a s a h a u k s e s

sa

Keyway Oy 33850 Tampere www.keyway.fi

Puh. 010 420 72 72 Fax 010 420 72 77 palvelu@keyway.fi

Ny olis tosi erullisia varastokoneita tarjolla nääs ! Kato näitte ja meirän muitten koneiren tietoja: w w w. k e y w a y. f i O tosi hyväkuntosia käytettyjäki koneita meinaa

Tronzadoras MG TLG-352-SA Manuaalinen alta sahaava alumiinisaha

,6 m SawGear 3tava Ohjelmoi i stoppar

MebaRatio 300 G Järee pystyjohteinen puoliautomaatti yhteen suuntaan kääntyvä vannesaha

Askarruttaako kone­pajanne ilmanlaatu? Uuden sukupolven suodatus­­laitteiden vyörytys jatkuu Tullessaan vuosi takaperin markkinoille, sai Kemper CAT todella paljon huomiota. Toteutustapa oli aivan uusi ja ajettelultaan tuore. Mikään ei ole vuodessa muuttunut, laite edustaa edelleen aivan omaa maailmaansa. Oikeastaan ainoa ero on pieni jatkokehitys, jota luonnollisesti on tapahtunut valmistussarjojen edetessä. Kotimaisia referenssejä laitteelle on saatu ja myös selkeää dataa laitteen ominaisuuksista. Airwell on mitannut todellisia suoritusarvoja kahdessa erilaisessa käyttöympäristössä asiak­ kaidensa suopealla myötävaikutuksella, ja tulokset puhuvat puolestaan. Toinen kohteista on puhdas hiontakohde ja toisessa suoritetaan pääasiassa täytelankahitsausta. Molemmissa kohteissa laitteen ympäristössä työskentelee 2-4 henkilöä ja ilman mitään suodatuslaitteita toimittaessa, ilma on hetkittäin varsin sakeaa. Ilmasta mitattiin vain sii-

nä leijuneen materiaalin kokonaismäärää, mg/m3, eli lasermittauslaitteistolla ei pystytty paneutumaan sen tarkemmin varsinaiseen koostumukseen. Molemmissa kohteissa oli jo silmämääräisesti helppo havaita kuinka ilmavirta kääntyi kohti suodatinyksikköä välittömästi koneen käynnistyksen jälkeen ja käyttäjien välitön kommentti 15 min käynnin jälkeen oli erittäin positiivinen. Mittaustulosten keskiarvona voidaan selkeästi todeta ilmassa leijuneen materiaalin kokonaismäärän pudonneen 1/5-osaan alkuperäisestä ja ilman kirkastuneen. Kun työskennellään kohteissa, joihin ei imukärsillä päästä tai liikutaan hiukan isommalla alueella hitsausta suoritettaessa, on Kemper CAT poten­ tiaalinen ratkaisuvaihtoehto. n

INFO Airwell Oy puh. +358 400 771 211 www.airwell.fi

MebaEcoline 335 DGA-600 Kahteen suuntaan kääntyvä täysautomaatti pystyjohde vannesaha


Öljystä kaasuun Nestekaasu on edullinen ja ympäristöä säästävä vaihtoehto raskaalle polttoöljylle, jonka käyttö nykymuodossa päättyy pian.

U

uden energialähteen löytäminen on ajankohtaista monille yrityksille. Ympäristömääräykset kiristyvät, ja raskas öljy tulee käytännössä tiensä päähän vuoden 2018 alussa. Nestekaasu on raskaalle polttoöljylle varteenotettava vaihtoehto, sillä se on paitsi ympäristöystävällinen myös edullinen polttoaine. Vaihtamalla polttoöljystä nestekaasuun yritys voi tavallisesti pienentää energiakustannuksiaan reilut kymmenen

prosenttia riippuen energiankulutuksesta, laitteistosta sekä kaasun ja polttoöljyn hinnoista. – Kevyeen polttoöljyyn ei kannata vaihtaa, sillä se on 25 % nestekaasua kalliimpaa. Maakaasu on hyvä vaihtoehto vain maakaasuverkon alueella toimiville yrityksille. Nesteytetty maakaasu eli LNG taas sopii ainoastaan muutamille suuryrityksille, nestekaasutoimittaja Kosan Gasin toimitusjohtaja Dan Olin sanoo. Investointi uusiin laitteisiin maksaa itsensä takaisin nopeasti. Lisäsäästöä tuo se, että nestekaasukäyttöistä kattilaa ei tarvitse säännöllisesti nuohota, toisin kuin raskasöljykäyttöistä.

Asiakas arvostaa helppoutta Kun yritys päättää siirtyä polttoöljystä nestekaasuun, se tarvitsee nestekaasun polttoon laitteiston. Nämä laitteistot Kosan Gas ja sen kumppani Oilon toimittavat yhteistyössä asiakkaan tarpeiden mukaan. Yhdeltä luukulta saa kaiken tarvittavan. – Asiakkaita on moneen lähtöön. Jotkut ovat hyvinkin asiantuntevia, mutta monet arvostavat helppoa ratkaisua. Asiakkaan ei välttämättä tarvitse tietää kaasusta yhtään mitään. Tarvitsee vain allekirjoittaa toimitussopimus ja lupahakemus, Kosan Gasin avain­ asiakaspäällikkö Lasse Kaitasalo toteaa. Kosan Gasin ja Oilonin toimiva yhteistyö perustuu selvään työnjakoon. – Kaasulaitteistot ja putkistokokonaisuus on meidän heiniä, poltin ja poltinautomaatiojärjestelmä Oilonin, Kaitasalo täsmentää. Avaimet käteen Kosan Gas laatii yritykselle vaihtoa varten tarvittavat laskelmat ja hoitaa asennukset. Yhtiö myös huolehtii määräaikaisista tarkastuksista ja huol-

loista sekä kouluttaa yrityksen henkilöstön käyttämään nestekaasua turvallisesti. Oilonilta asiakas saa poltintoimitukseen liittyvän kokonaisvaltaisen palvelun. Toimitus voi sisältää myös asiakkaan kattilaan ja kattila-automaation liittyvät uudistukset ja saneeraukset. Oilonin poltinmallisto on suunniteltu tämän päivän haastavien määräysten mukaisesti. Suunnittelussa on otettu huomioon myös päästödirektiivien kiristyminen. Uusimmat palamisen optimointiautomaatiot mahdollistavat asiakkaalle hyvän palamisen hyötysuhteen. Oilon on erityisen ylpeä koko Suomen kattavista huoltopalveluistaan. – Huollon pelaaminen on meille kynnyskysymys, sillä seisokit ovat asiakkaille kalliita, Oilonin myyntipäällikkö Kari Puro sanoo. Kotimaisena toimittajana Oilon pystyy takaamaan asiakkaalle myös joustavan ja kattavan varaosapalvelun. – Jos asiakas tilaa varaosan tänään ennen puolta päivää, lupaamme toimittaa sen hänelle minne tahansa Suomessa seuraavaksi aamuksi. n TEKSTI: Marjo Kosonen KUVA: Lauri Rotko

Nestekaasuun vaihtaminen kannattaa Vaihtamalla polttoöljystä kaasuun yritys voi pienentää energiakustannuksiaan noin 10−15 % riippuen energiankulutuksesta, laitteistosta sekä kaasun ja polttoöljyn hinnoista. Suurimman taloudellisen hyödyn saavuttavat yritykset, joiden polttoöljyn kulutus on lähtötilanteessa yli 50 000 litraa vuodessa. Nestekaasu sisältää energiayksikköä kohti vähemmän hiiliatomeja kuin polttoöljy, joten se kuormittaa ympäristöä vähemmän. Kun polttoöljy vaihdetaan nestekaasuun, yrityksen hiilidioksidipäästöt pienenevät 15–20 % ja hiukkaspäästöt tippuvat nollaan.

Tiiviissä yhteistyössä myös henkilökemioilla on merkitystä. Kosan Gasin Dan Olin ja Lasse Kaitasalo sekä Oilonin Kari Puro tulevat keskenään hyvin juttuun. ”Voimme luottaa toistemme sanaan, ja asiakas voi luottaa meidän sanaamme.”

22 9 | 2015

INFO www.kosangas.fi

www.eurometalli.com


Eurooppalainen Huvema Sorvi HU360 x1000 • Newall DRO • CE-suojat • portaaton 3000 rpm • Camlock D1–4

KYSY MUUT KOOT

MVD

• särmäyspuristimet • levyleikkurit • levytyökeskukset • kuitulaserit • LUKUISIA referenssejä

Foxconn DYNA 4122LC

• XYZ 1050/550/620 mm • kara 15 kW/10 000 rpm • nopea ATC • joko Fanuc 0i-MD- tai DYNA-ohjaus Hinta yllämainitulla vakiovarustuksella

52.275,alv 0%

Puh. (09) 879 2266 info@rensi.fi www.rensi.fi

Machinery myi servohuoltoliiketoiminnan Orferille Machineryn vuodesta 2008 Keuruulla toiminut servohuollon liiketoiminta siirtyy robottiautomaatiotalo Orferille 1.10.2015 alkaen. Kolme servomoottorihuollon ammattilaista siirtyy Orferille vanhoina työntekijöinä.

-S

ervomoottorihuolto vahvistaa erikoishuoltojemme verkostoa. Uusi osaaminen tekee meistä vahvan merkkiriippumattoman servohuoltojen asiantuntijan Suomessa, kertoo Orferin toimitusjohtaja Paul Stucki. – Löysimme hyvän ostajan servohuollon liiketoiminnalle läheltä, sillä Machinery ja Orfer ovat toimineet kumppaneina jo pitkään – myös samoissa tiloissa Keuruulla. Machineryssa keskitymme nyt tiukemmin omaan ydinosaamiseemme: metallintyöstökoneiden, rakennuskaluston, varavoimalai-

tosten sekä Cummins-moottoreiden myyntiin ja huoltoon, Machineryn kehitysjohtaja Riku-Pekka Mikkonen sanoo. Perheyritys Orferille huoltopalvelujen kehittäminen on yksi sen strategisista kehitysalueista. Yritys näkee servomoottoreiden huollossa kasvupotentiaalia, sillä servoja käytetään varsinkin automaatiossa sekä yhä enemmän myös muissa tarkkaa moottoritekniikkaa vaativissa laitteissa. – Hankkimamme servohuolto-osaaminen täydentää osuvasti palveluvalikoimaamme. Sekä Machineryn vanhat servohuoltoasiakkaat että uudet ja olemassa olevat automaatioasiakkaamme saavat käyttöönsä aiempaa monipuolisemmat huoltopalvelut. Laajennamme toimintaamme Keuruulla mielellämme, sillä kaupungilla on ollut positiivinen asenne uusia firmoja kohtaan, Stucki sanoo. n

Machinery Oy Yli 100-vuotias suomalainen. Machinery on vuonna 1911 perustettu suomalainen perheyritys, joka toimii kotimaas­ sa. Machinery Oy:n toimialaan kuuluvat koneiden ja laittei­ den sekä teknisten tarvikkeiden maahantuonti, markkinoin­ ti, asennus, korjaus- ja huoltopalvelut. Machinery Oy on osa Machinery-konsernia, johon kuuluu lisäksi leluja ja pelejä maahantuova Amo Oy. www.machinery.fi Orfer Oy Orfer Oy kehittää, suunnittelee, valmistaa ja huoltaa robotti­ teknologiaa hyödyntäviä kappaleenkäsittelyjärjestelmiä teol­ lisuudelle. Vuonna 1970 perustetun perheyrityksen palveluk­ sessa työskentelee noin 85 työntekijää Orimattilassa, Keu­ ruulla ja Pietarissa. www.orfer.fi

INFO Orfer Oy, Paul Stucki, toimitusjohtaja puh. 050 591 5606, paul.stucki@orfer.fi Machinery Oy, Riku-Pekka Mikkonen, kehitysjohtaja puh. 0500 436 641, riku-pekka.mikkonen@machinery.fi

9 | 2015 23


GC3225 ja GC3210 – kaksi uutta laatua kaikkeen valuraudan sorvaukseen

• MITTAA MISSÄ HALUAT • MITTAA MITÄ HALUAT Markkinajohtaja FARO-mittakoneet

Lataa www.rensi.fi oma ohjelmasi ja suomenkielinen itseopiskelukirja

Puh. (09) 879 2266 • info@rensi.fi • www.rensi.fi

Sandvik Coromant esittelee kaksi uutta laatua valuraudan koneistukseen. GC3225 ja GC3210 ovat uusia laatuja, joka kattaa kaikki harmaan valuraudan sekä pallografiittivaluraudan sorvaustyöt.

G

C3225 on Sandvik Coromantin ensisijainen laatu valuraudan sorvaukseen. Suunnittelun lähtökohtana on ollut varma ja häiriö-

tön sorvaus vaikeimmissakin koneistusolosuhteissa. GC3210 kestää erinomaisesti viistekulumista, ja se on tarkoitettu kaikkien valurau-

tojen sorvaukseen hyvissä ja kohtalaisissa koneistusolosuhteissa. Se parantaa luotettavuutta ja tuottavuutta hakkaavassa lastuamisessa suurilla lastuamisnopeuksilla sekä märkänä että kuivana sorvattaessa ja esikoneistetun pinnan tai kevyen valupinnan sorvauksessa. Optimaalisen suorituskyvyn edellyttämä särmälujuus ja kulumiskestävyys on saavutettu GC3225 ja GC3210 laaduissa CVD-pinnoitteella sekä hienorakeisella ja kovalla perusaineella. Lisäksi terien innovatiiviset, optimoidut mikro-

geometriat on suunniteltu lastuamaan kevyesti, mikä pienentää lastuamisvoimia ja pidentää terän kestoikää. Asiakkaiden kanssa suoritetut testit ovat tuottaneet upeita tuloksia. GC3225 kestää vielä kun muut terät ovat kuluneet loppuun. Pallografiittivaluraudan koneistuksessa GC3225 kesti 70 % pidempään kuin kilpailijan laadut. GC3210 on testattu tasauspyörästön koteloiden koneistuksessa erinomaisin tuloksin. Kun kilpaileva kääntöterä korvattiin GC3210 laadulla, terän kestoikä piteni 38 %. n

Sandvik Coromant Maailmanlaajuiseen Sandvik-teknologiakonserniin kuulu­ va Sandvik Coromant on metalliteollisuuden työkalujen, ko­ neistusratkaisujen ja tietämyksen edelläkävijä, joka kehit­ tää metallien työstön standardeja ja innovaatiota ja rakentaa uutta teollista aikakautta. Sandvik Coromantin tarjoama kou­ lutustuki, mittavat tutkimus- ja kehitysinvestoinnit sekä vah­ va kumppanuus asiakkaiden kanssa synnyttävät teollisuut­ ta muuttavaa ja tulevaisuutta rakentavaa koneistusteknolo­ giaa. Sandvik Coromantilla on maailmanlaajuisesti yli 3 100 patenttia, runsaat 8 000 työntekijää ja edustus 130 maassa.

INFO www.sandvik.coromant.com/fi

24 9 | 2015

www.eurometalli.com


Kemikaalit Laitteistot Tiivisteet ja tarvikkeet

Q U A EXCELLENCE I T Y

®

C O R P O R AT I O N Environmentally Safe VpCI ®/MCI ® Technologies

Laatua vaativiin kohteisiin

Teknoma Oy Kiilaniityntie 1 02920 Espoo

www.teknoma.fi Puh. (09) 681 021

Insinööritoimisto Ismo Lindberg Oy metallintyöstökoneet jo 30 vuoden kokemuksella.

Uudet Nakamurat heti varastosta! AS-200LMY

Toimitus heti varastosta, kärkipylkällä • Nakamura-Tome Fanuc (0i-TF 15”) • Koneistuskapasiteetti 340x570 mm, tankokapasiteetti 65 mm • 15/11 karamoottori, 4500 k/min • 12 kpl 5,5/3,7 kW moottoroidut työkalupaikat, 6000 k/min • C-akseli ja +/-41mm Y-akseli • NT Manual Guide i, lämpökompensointi, vierintäjyrsintoiminto • Kärkipylkkä Leasingesimerkki: 1–3 kk 500 e/kk, 4–72 kk 1630 e/kk (20 % jäännöserä, ei käsirahaa) (Rahoituksen edellytyksenä on myönteinen luottopäätös, hinnat alv 0 %)

AS-200LMYS

Toimitus heti varastosta, vastakaralla • Nakamura-Tome Fanuc (0i-TF 15”) • Koneistuskapasiteetti 340x570 mm, tankokapasiteetti 65 mm • Pääkara: 15/11 kW, 4500 k/min, C-akseli jarrulla • Vastakara: 11/7,5 kW, 6000 k/min, C-akseli jarrulla • 12 kpl 5,5/3,7 kW moottoroidut työkalupaikat, 6000 k/min • C-akseli ja +/-41mm Y-akseli • NT Manual Guide i, lämpökompensointi Leasingesimerkki: 1–3 kk 500 e/kk, 4–72 kk 1947 e/kk (20 % jäännöserä, ei käsirahaa) (Rahoituksen edellytyksenä on myönteinen luottopäätös, hinnat alv 0 %) Pyydä tarkempi tarjousesittely myyjiltämme: 014 443 2100. Punasillantie 4, 40950 Muurame Tel. +358 14 4432100, Fax +358 14 443 2101 il-sales@il-machinery.com, www.il-machinery.com

MYYNTI:

Ismo Lindberg +358 400 640 956 Jarno Vauhkonen +358 40 501 3399 Antti Lindberg +358 40 585 6879

www.il-machinery.com Antti Pöyry +358 40 5051 777 Harri Nieminen +358 40 828 9251 HUOLTO: (014) 443 2111

9 | 2015 25


OK-VISE Oy:n kiinnitinperhe laajenee hydraulikiinnittimiin

OK-VISE Oy:n Olavi Meriläinen, Sami Kytölä ja Sakari Häyrynen us­ kovat sinnikkään markkinoinnin tuottavan tulosta myös tulevaisuu­ dessa.

Tämän vuoden EMO-messuilla ei valitettavasti nähty kuin pari kolme suomalaista yritystä esittelemässä tuotteitaan. Paikalla oli kuitenkin messujen vakiokävijä OK-VISE Oy, joka oli neljän hengen miehityksellä esittelemässä uusia tuotteitaan. Trukkikauppaa jo vuodesta 1986 myynti • huolto • vuokraus • varaosat

Uudet Huyndai-trukit nyt meiltä!

Kokoluokat 1–25 tonnia Kalmar DCE120-12 12,0t/1200mm 8900h dsl,ohj -07 Volvo L90F pyöräkuormaaja 9200h dsl, ohj -11 Kalmar DCE75-6 7,5t/600 dsl, ohj -09 Kalmar DCE60-6 6t/600mm dsl,ohj -08 Nissan FD70 7t/600 19900h dsl, ohj -09 Toyota 5,0t dsl, ohj -08 Hyundai 4,5t uusi dsl ohj -15 Volvo L40B pyöräkuormaaja dsl ohj -05 Toyota 3,5t 3-jatk dsl ohj -08 Trukkikauppaa jo vuodesta Toyota 3,0t 3-jatk 2kpl dsl 1986 -05-09 Hyundaimyynti 2,5t uusi ohj -15 • huolto • vuokraus •dsl varaosat Toyota 2,5t 3-jatk 3kpl dsl, ohj -08-11 Toyota 2,0t 3-jatk 6m dsl, ohj -11 Toyota 3,0t 2 kpl kaasu -08-10 Toyota 2,5t 4 kpl kaasu -08-10 Toyota 2,0t kaasu -08 Toyota 1,8t 7900h kaasu -03 Toyota 1,5t 2kpl kaasu -07 Nissan 1,8t 3kpl kaasu -03-04 Toyota 3,5t sähkö ohj.al -09 Toyota 2,5t sähkö ohj -06 Jungheinrig 2,5t sähkö -08 Toyota 1,8t sähkö -09 Toyota 1,8t 3-pyör sähkö -08 Toyota 1,6t 2kpl 3-pyör sähkö -07-05 Toyota 1,5t 2kpl 3-pyör sähkö -07 BT seisten ajett tukipyörätrukki 1,35t 3kpl sähkö -09 BT työntömasto 1,6t 3kpl sähkö -05-08 Rocla työntömasto 1,6t sähkö -09 BT istuen aj. pinoamisvaunu 1,6t sähkö -03 Silverstone pinoamisvaunu 1,6t sähkö -13 Silverstone pinoamisvaunu 1,0t sähkö -13

Tampere, 020 755 1991, www.trukkitimlin.fi Trukki Timlin Oy Asentajankatu 3 33840 Tampere puh. 020 755 1991 www.trukkitimlin.fi

26 9 | 2015

O

K-VISE Oy on muuramelainen yritys, joka on erikoistunut työstökoneiden kiinnityskomponenttien valmistukseen. Parhaiten yritys on tunnettu matalakiinnittimen (”low-profile clamp”) kehittäjänä. ”Olemme jo pari vuotta lanseeranneet uutta Fixturing Concept -tuoteperhettämme ja vastaanotto sekä jakelijoidemme keskuudessa että loppukäyttäjien keskuudessa on ollut hyvä”, toteaa OK-VISE Oy:n toimitusjohtaja Olavi Meriläinen. ”Järkevä hintataso, tuotannon korkea laatu sekä sopimukset suurien kansainvälisten jakeluketjujen kanssa ovat tehneet tuotteestamme tunnetun kaikkialla, missä teollista tuotantoa tehdään”, jatkaa Meriläinen. Sekä manuaaliseen että robottilataukseen soveltuva hydraulitoiminen kiinnitintorni oli osaston suosituin uu-

OK-VISE Oy:n hydraulitoiminen kiinnitintorni.

tuus. Konsepti perustuu Fixturing Concept -komponentteihin, joita voidaan nyt yhdistää OK-VISE Oy:n hydraulitoimiseen ”aktuaattoriin”. Maksimissaan 350 barin paineella toimiva moduuli tuottaa 1.7 tonnin puristusvoiman, joka

on riittävä useimpiin työstökoneiden kiinnitinsovelluksiin. n

INFO ok-vise@ok-vise.com www.ok-vise.com

M

arraskuun 3.–6. päivä järjestetään Saksassa ohutlevyalan suurtapahtuma BlechExpo-messut. Stuttgatissa järjestetävä tapahtuma on varsinaisen Hannoverin EuroBlech-messun eteläisempi “pikkusisko”. Mitsubishi esittelee messuilla täysin uuden, omalla 4 kW teholähteellään varustetun, EX-sarjan kuitulaserleikkauskoneen. Jos olet tulossa messuille, käy tapaamassa edutajaamme osastolla 1:1323, ja saat samalla kattavan esittelyn uutuuskoneesta. Saksassa tavataan. AirWell Oy Antti Palomäki puh. +358 400 771211 www.eurometalli.com


Fike julkistaa uusia tuotteita

Suomen suurin työstökonevalikoima! UWF 95 N (16900 €) HBS 275 (1800 €)

Katso lisätiedot www.konecon.fi

Soita ja pyydä tarjous!

Taattua turvallisuutta räjähdyksen eristämiseen Fike julkistaa uuden lisäyksen passiiviseen räjähdyksen eristämiseen. ValvEx® passiivinen räjähdyksen eristämiseen tarkoitettu venttiili on suunniteltu estämään liekki ja painepurkaus putkistoa pitkin, takaisin tuotantotiloihin. Passiivinen venttiili sulkeutuu itsestään räjähdyksen tapahtuessa. Muista poiketen, ValvEx® avautuu itsestään heti vaaran poistuttua. ValvEx® on ATEX-hyväksytty ja soveltuu käytettäväksi kaikissa prosesseissa, joissa räjähdysvaaraa on. Fike on tutkinut pitkään räjähdyksen etenemistä ja nyt pystytäänkin tarkasti määrittämään räjähdysparametrit, jotka vaikuttavat liekin ja paineen etenemiseen putkistoissa. Pölynpoiston parametrien ja venttiilin suorituskyvyn yhteys on löytynyt. Fike on pystynyt kohdistamaan olosuhteet, joissa venttiilit eivät kestä. Tämän tiedon pohjalta, Fike on kehittänyt uuden ValvEx®venttiilin. Usein joudutaan tyytymään kompromisseihin tehokkuuden, hinnan ja painehä-

viön suhteen. ValvEx® kehitettiin juuri poistamaan kompromissit. Kytemisen tunnistaminen WarnEx® on kytemisen tunnistamisjärjestelmä. Järjestelmä tunnistaa kytemisen laitteessa tai putkistossa. Kun kyteminen tunnistetaan aikaisessa vaiheessa, voidaan tehdä korjaavia toimenpiteitä ja räjähdys pystytään välttämään. WarnEx® käyttää tunnistamiseen erityistä elektro-kemikaalista tunnistusteknologiaa. Järjestelmään voidaan kytkeä useita tunnistimia. – Asennus- ja ylläpitokulut ovat halvempia ja WarnEx® on tarkempi ja luotettavampi, kuin kilpailijat, kertoo tuoteryhmäpäällikkö Niko Toropainen. WarnEx® on ATEX-hyväksytty ja soveltuu käytettäväksi kaikissa prosesseissa, joissa räjähdysvaaraa on. Molemmat uutuudet ovat saaneet kansainväliset standardit ja ne ovat testattu Fike-testikeskuksessa Yhdysvalloissa. Fike on ainoa valmistaja, joka testaa tuotteensa käytännön testeillä. Näin tuotteet ovat todella korkea laatuisia ja takaavat turvallisuuden. n

STANDARD 360 (6900 €)

Metallintyöstökoneet | Puuntyöstökoneet | Ohutlevyntyöstökoneet | Kuljetus- ja siirtolaitteet

Hinnat Alv 0 % Konecon Oy | Kimokatu 2, 20380 Tur ku

Suuret erikoissylinterit – suunnittelu ja valmistus –

• isku 200–2000 mm • männän halkaisija 200–500 mm

Meiltä myös: • korjaamo- ja erikoispuristimet 30 – 400 tn • nostomagneetit levyille ja pyöröteräksille

INFO Niko Toropainen tuoteryhmäpäällikkö Fike-tuotteet puh. +358 400 938 363 niko.toropainen@tecaflow.fi

| Puh. 0207 809 590 | www.konecon.fi

Metsurintie 9, Jämsänkoski

PRESS

p. 020 7789 730 mkh-press@mkh-press.fi www.mkh-press.fi

9 | 2015 27


Jyrsitkö ruostumatonta terästä? Prametilla on siihen ratkaisu Pramet OEHT kahdeksankulmainen kääntöterä.

P

ramet esittelee syksyn tuotepaketissa 2015/2 täysin uuden valikoiman jyrsimiä ja kääntöteriä ruostumattomien teräksien tehok-

kaaseen ja taloudelliseen tasojyrsintään. Kattava valikoima sisältää kahdeksankulmaiset OEHTkääntöterät lastuamissy-

Tehokkuutta uutuuksilla

IoT SUURNÄYTÖT 32-84”

AUTOMAATTIPORTIT

SORMISCANNERIT

Tuotanto

Logistiikka

vyyksille 4–10 mm, pyöreät REHT- ja Wiper XEHT -kääntöterät. Hyödyntämällä kahdeksan lastuavaa särmää – suurin mahdollinen särmien lukumäärä positiivisissa terissä – saavutetaan mahdollisimman hyvä työstötalous, wiper-terävaihtoehdolla saavutetaan parempi tehokkuus ja pinnan viimeistelytaso. Prametin uusia kaksoispositiivisia 45° tasojyrsimiä, S45OE, on saatavana 200 mm halkaisijaan saakka ja ne tukevat sisäistä jäähdytystä. Monipuolisen muotoilun ansiosta samaa jyrsinrunkoa voidaan käyttää kahdeksankulmaisilla terillä tasojyrsintään ja pyöreillä terillä sekä taso- että muotojyrsintään. Jyrsimiä voidaan käyttää tehokkaasti myös pienitehoisissa työstökoneissa. Uudella jyrsimen ja terän yhdistelmällä saavutetaan suuri metallinpoistosuhde pienellä lastuamisvoimalla. Värinäriski on myös vähäinen – tärkeä ominaisuus kun työstetään arvokkaita kappaleita. Karel Tiefenbach, kääntöteräjyrsimien tuotepäällikkö Dormer Prametilla: “Viimeisin tuotepakettimme ruostumattomien teräksien jyrsintään tarjoaa asiakkaillemme parempaa taloudellisuutta ja monipuolisempia käyttömahdollisuuksia”. “Jyrsimen muotoilussa hyödynnetään terän positiivista asemaa, sekä akselin, että säteen suuntaan, edistäen hyvää lastuamistapahtumaa ja

ohjaamalla lastut pois työstökohdasta”. “Mallissa S45OE on laaja valikoima halkaisijoita ja sen kaksoispositiivinen geometria on erityisen suotuisa kun työstettävä kappale on hauras, kappaleen kiinnitys on epävakaa tai koneistettavan kappaleen raaka-aine on työstökarkenevaa – yleinen asia kun työstetään ruostumatonta terästä.” OEHT-teriä on kolmea uutta positiivista geometriaa – MF, MM ja M – erilaisiin työstöolosuhteisiin. MF on terävä ja erittäin positiivinen geometria ruostumattomien teräksien, pehmeiden hiiliteräksien ja raudattomien metallien viimeistelyyn. MM on terävä ja positiivinen geometria ruostumattomien teräksien keskiraskaaseen jyrsintään. M on positiivinen geometria vakaimella – soveltuu hiiliteräksien ja kovien ruostumattomien teräksien jyrsintään vaikeissa työstöolosuhteissa. Uusilla geometrioilla lastuamisvoimat pienenevät ja terien kestoikä pitenee, koneistettaessa sitten kuivana, tai jäähdytyksen kanssa. Dormer Pramet julkaisee marraskuussa 2015 uuden tuoteluettelon, jossa esitellään kaikki työkalu- ja teräuutuudet, niiden ominaisuudet ja työstöarvotaulukot erilaisiin käyttökohteisiin. Painetun luettelon ”Uudet tuotteet 2015/2” voi noutaa lähimmältä Dormer Pramet -jälleenmyyjältä tai tilata asiakaspalvelusta. n

Kunnossapito Kuljetus&maanrakennus Asiantuntijoiden työajansuunnittelu

p. 09 2530 5300 aitohandheld.com | aitosolutions.com

28 9 | 2015

INFO Sähköisen pdf version luettelosta voi tallentaa osoitteesta www.dormerpramet.com. Uusista jyrsimistä ja kääntöteristä on katsottavana esittelyvideo YouTube kanavalla, www.youtube.com/dormerpramet. Pramet on Dormer Prametin tuotemerkki.

www.eurometalli.com


GARANT® ZEROCLAMP NOLLAPISTEKIINNITYSJÄRJESTELMÄ  

KUN ASETUSAJAT RATKAISEVAT YKSILÖLLISET, JUURI SINUN TARPEESEESI RÄÄTÄLÖIDYT KIINNITYSRATKAISUT

plasma- ja polttoleikkaussavujen poistoon

Alaimupöytä

– tehokkuus, säästöt, työviihtyvyys • • • • • • • •

pitkä tyhjennysväli pöytä toimii esierottimena yksinkertainen, mutta nerokas konstruktio pieni ilmamäärä (korvausilma, energia) koot sopimuksen mukaan, esim. 2,5 m x 12,5 m toimintakuntoon asennettuna savunpoisto toimii myös suurilla leikkausnopeuksilla alaimutoiminen kuivapöytä, jossa imu kohdistetaan kulloinkin leikattavaan lohkoon (ohjaus pneumaattisesti)

Syklonierotin karkeaerotteluun

Patruunasuodatin hienoerotteluun

• erottelukyky n. 55 - 85% kiintoaineksesta • erottelu perustuu keskipakovoimaan • laitteessa ei suodatinta • ei poista savukaasuja eikä erittäin hienoa ainesta

• suodatin patruuna 16 kpl á 12 m2=192 m2 • BIA suodatusluokka M • suodatinmateriaali PTFE Membraani • kapasiteetti 1,5 - 3 m3/s, (5500 - 11000 m3/h) • puhdistus pneumaattisesti • Atex varusteltu

Tuotteet valmistetaan Suomessa!

PL 11, Kukonkorventie 1, 33881 Lempäälä Puh. 03 3124 4800, faksi 03 3124 4825 turppa@turppa.fi, www.turppa.fi

9 | 2015 29


Xalaxion Oy:lle uusia edustuksia Miller

-H

aluamme tarjota asiakkaillemme kokonaisvaltaisia lastuavien työkalujen ratkaisuja. Sen vuoksi olemme rakentaneet korkealuokkaisten työkaluedustusten portfolion. Poranterien osalta päädyimme saksalaiseen MILLER Toolsiin, kertoo Xalaxion Oy:n Sampsa Manner. Nykyaikaisen valmistusprosessin vaatimukset tulevat yhä vaativammiksi. Uusia raaka-aineita ja valmistusmenetelmiä otetaan käyttöön, uusia haasteita ja ongelmakohtia havaitaan. MILLERin suorituskykyiset kovametallityökalut tarjoavat ratkaisun näihin nykyajan haasteisiin. Valikoima on erittäin laaja ja tuotteet korkealaatuisia. MILLERillä on huippunykyaikainen tehdas Etelä-Saksassa, jossa valmistetaan työkaluja kellon ympäri. Ideana on tarjota laaja valikoima nopealla toimituksella. Tämä tarkoittaa asiakkaalle paitsi nopeutta ja joustavuutta, niin myös kilpailukykyisiä hintoja. Jokainen työvaihe tehdään nykyaikaisilla, erittäin tarkoilla koneilla. Tämän lisäksi MILLER on panostanut tietojärjestelmiin ja logistiikkaan. Jokaisen työkalun valmistustilanne voidaan katsoa milloin vain ja ilmoittaa asiakkaalle ja toimitukset onnistuvat seuraavaksi päiväksi. MILLERin tuoteryhmät ovat: täyskovametalliporat, vaihtopääporat, täyskovametallivarsijyrsimet ja timanttipäällysteiset erikoistyökalut.

www.miller-tools.de

Wedcovarsijyrsimet

W

edco on valmistanut korkealuokkaisia täyskovametallivarsijyrsimiä Itävallassa yli 20 vuoden ajan. Wedco tuotekehittää ja tuo markkinoille jatkuvasti uusia jyrsinmalleja. Wedcolla yksi Euroopan moderneimmasta jyrsintehtaista.

30 9 | 2015

Wedco palvelee asiakkaita hyvin joustavasti ja toimitusajat ovat lyhyitä. Wedcon valmistusohjelmaan kuuluu vakio- ja erikoisjyrsimet. Wedco-service-ohjelmaan kuuluu työkalujen uudelleenhionta ja pinnoitus omalla tehtaalla. Wedco APP mobiilisovelluksen voi ladata älypuhelimeen anroid- ja windows-puhelimiin. Wedco app:n avulla asiakas voi itse valita oikean työkalun. Sieltä voi myös katsoa oikeat leikkuu- ja työstöarvot. Sieltä löytyy myös videoita ja tuotekataloogit, mitkä koostuvat premium- ja silver-mallistosta. Wedcon tuoteohjelma sisältää erittäin laajan valikoiman varsijyrsimiä 1 mm ylöspäin. Valmistusohjelmasta löytyy myös työkalut timattipinnoituksella. Wedcolta löytyy jyrsimiä muottienvalmistajille, auto- ja lentokoneteollisuuden ja tuulivoimalateollisuuden tarpeisiin, sekä myös koruteollisuudelle. Wedco valmistaa erikoistyökalut: porrasporat, varsijyrsimet, porat ja kalvaimet täyskovametallista. Työkalut hiotaan 5–6 akselisilla hiomakoneilla. www.wedco.at

vat kierretapin öljy-urista, jolloin tappeja voi käyttää sekä läpi- että pohjarei’íssä. Valmistusohjelmasta löytyvät kierretapit myös lyhyellä etuviisteellä, pitkät tapit, harvinaisille kierremuodoille. Kierretapit on valmistettu pulveripikateräksesta. Valmistusohjelmasta löytyvät myös yleiskäyttöön soveltuvat multi-kierretapit. www.wexo.de

kien työkalujen toimitus on seuraavaksi työpäiväksi suoraan asiakkaalle. Jyrsimet löytyvät 0,05 mm lähtien heti varastosta: – hammasteollisuudelle (grafiitin työstöön, teräksille) – muoviteollisuudelle – hammasimplattiteollisuudelle – lääketeollisuudelle – kello- ja koruteollisuudelle – työkalujen valmistajille

Mittavälineiden Brecht Gmbh Gmbh on saksalaimaahantuonti- Brecht nen syvänreiänporien valmistaja. Hans ja Gisela Bresopimuksia cht ovat perustaneet yrityksen

P

eter Muller Gmbh ja Adam Ruppel l Asbach Gmbh kuuluvat jatkossa Xalaxionin maahantuontivalikoimaan. Valmistusohejlmasta löytyvät kaikki mittavälineet mm. kierretulkit (rengas- ja tappitulkit), asennusrenkaat, mikrot. Kaikki työkalut ovat saatavana tarkastus- ja kalibrointitodistuksella. Valmistajat myöskin kalibroivat asiakkaiden nykyisiä tulkkeja. Toimitusaika uudelleen kalibroinnille on n.1– 3 viikkoa. Xalaxion Oy:n henkilökunta toimittaa ne suoraan tehtaalle.

vuonna 1984. Brecht valmistaa yksi- ja kaksiuraiset kanuunaporanterät. Valmistusohjelmasta löytyy myös täydelliset varaosat. Brecht myös huoltaa ja uudelleenpinnoittaa kanuunaporanterät. Kanuunaporanterät valmistetaan asiakkaiden vaatimuksien mukaisesti custom made. www.brecht-brt.de

www.pm-lehren.de www.ara-germany.de/

Wexokierretapit

X

ALAXION Oy on tehnyt maahantuonti sopimuksen myös Wexo Gmbh:n kanssa. Wexo Gmbh on toiminut yli 50 vuoden ajan. Työkalut valmistetaan Bad Homburgissa Saksassa. Wexolla on vahva osaaminen kierretappien valmistuksesta. Varasto-ohjelma on hyvin laaja, sieltä löytyvät tuotteet hyvin moneen tarpeeseen. Wexo on tuonut markkinoille EMO 2015 Milanossa esitellyt manglaavat kierretapit M48 asti, jotka soveltuvat HRC35 koviin raaka-aineisiin asti. Kierretapit ovat läpijäähdytettyjä, nestekanavat tule-

Zecha Gmbh

Z

echa on saksalainen yritys, joka valmistaa mikro- ja minityökalut. Mallisto on laaja, joka käsittää poranterät, varsijyrsimet, kierrejyrsimet ja kalvaimet. Auto- ja lentokoneteollisuudelle toimituksista Zec­ ha Gmbh:lla on kokemusta vuodesta 1964, jolloin Erwin Zecha perusti tehtaan. Zechalta löytyvät myös kaikkien vaikeiden aineiston koneistukseen alle 3 mm työkaluissa heti varastosta aina raaka-aineille HRC 67 kovuuteen asti. Tehdas sijaitsee Königsbach-Stein-kaupungissa. Kaik-

INFO Xalaxion Oy Sampsa Manner puh. 045 891 5810

www.eurometalli.com


www.kaeser.com

Enemmän paineilmaa vähemmällä energialla Uudet öljyjäähdytteiset CSD-ruuvikompressorit säästävät moninkertaisesti energiaa:

Olemme mukana Instrutec 2015 -messuilla. Tervetuloa. Osasto C-64.

• energiaa säästävä SIGMA-profiili • tehokas IE3-moottori (Premium Efficiency) • taloudellinen 1:1-suorakäyttö • älykäs SIGMA CONTROL 2 -ohjaus Jopa 6 % parempi ominaisteho, tuotto 8,26...12,02 m³/min 7,5 barin paineessa *) Optioina integroitu kuivain ja/tai nopeussäätö

KAESER KompRESSoRit oy

KAESER KOMPRESSORID

Tiilitie 18 – 01720 Vantaa – Puh. (09) 4132 0400 – Faksi (09) 4132 0450 www.kaeser.com – Sähköposti: info.finland@kaeser.com

Kesk tee 23 – Jüri Tehnopark – 75301 Aaviku küla, Rae vald, Harjumaa Telefon: (+372) 6064 290 – Faks: (+372) 6064 297 www.kaeser.com – info.estonia@kaeser.com

Relicomp investoi 3D-laserleikkauskoneeseen Ohutlevyteknologian moniosaaja Relicomp Oy teki mittavan investoinnin 3D-laserleikkauskoneeseen vastatakseen asiakkaiden lisääntyneeseen muotoiluosien kysyntään.

-R

elicomp Oy on ainoita yrityksiä Suomessa, joka tarjoaa kaikki ohutlevyyn liittyvät palvelut saman katon alta. Uusi 3D-laserleikkauskone tulee vahvistamaan kokonaispalveluamme ja kilpailukykyämme. Uusi kone on parasta, mitä rahalla saa, kun puhutaan 3D-laserko-

neista, toimitusjohtaja Marko Jyllilä Relicomp Oy:stä toteaa. Koneen koeajot käynnistyvät Relicompin Kurikan tehtaalla lokakuun alussa. Koneen odotetaan olevan tuotantokäytössä marraskuun aikana. – Työt ovat lisääntyneet paljon, joten uusi kone saadaan hyvään kuormaan alusta alkaen, Jyllilä kertoo. Hankinnallaan yhtiö vastaa muotoiltujen tuotteiden, kuten konepeittojen ja väestönsuojien ilmanvaihtolaitteiden, kasvaneeseen kysyntään. – Sloganimme Taitaen Terästä kertookin sen, että haluamme olla ohutlevyteknolo-

KUVAT: RELICOMP

gian edelläkävijä. Se edellyttää osaamisen ylläpitoa, kehittämistä sekä näitä tukevia investointeja jatkuvasti. Meillä on ammattitaitoista henkilöstöä, joka ottaa innolla vastaan uuden teknologian suomat mahdollisuudet teräksen käsittelyssä ja muotoilussa, Jyllilä kertoo innostuneesti. Uusi teknologia mahdollistaa pääsyn uusille markkinoille Uuden polven Prima Power Rapido Evo II -kone 3 kW:n kuidulla tuo lisää vauhtia laserleikkaukseen ja mahdollistaa myös laserhitsauksen. – Laserhitsauksen jälki on siistiä, koska lämmöntuotanto on vähäisempää, osat pysyvät tarkempina ja niillä on parempi korroosion kesto. Tarkoitus on robotisoida hitsausta, jotta saamme tuotantoon tehokkuutta lisää, Jyllilä perustelee. Kuitulaser tuo tarkkuutta leikkaukseen ja tekee siitä aiempaa stabiilimpaa ja nopeampaa. Investoinnin myötä myös hyödynnettävien materiaalien kirjo laajenee.

– Pystymme jatkossa leikkaamaan myös esimerkiksi kuparia, messinkiä tai alumiinia. Myös huoltotarpeen ja käyttökustannusten saralla uusi laser on CO2-lähteistä 3D-laseria järkevämpi vaihtoehto, Jyllilä sanoo. n

INFO Relicomp Oy Marko Jyllilä toimitusjohtaja puh. 050 310 6822 marko.jyllila@relicomp.fi www.relicomp.fi

9 | 2015 31


Surfcam 2015 – huomattava vuosikerta

SURFCAM PartXplore.

Surfcam on julkaissut uuden 2015 R2 version suositusta CAM-ohjelmastaan. Perinteinen Surfcam on saanut paljon lisää sisäistä kauneutta uudistuneen ytimen kautta. Toimintavarmuus ja laskentanopeus kuin myös ratojen ominaisuudet ovat huomattavasti edistyksellisemmät kuin ennen. Nykymuodin mukaisesti Surfcam on saatavissa vain 64 bittisenä versiona. Ohjelman tekijä on innovatiivinen ratkaisujen valmistaja Surfcam Inc., joka kuuluu Vero-konserniin. Vero on iso teknologiatalo, joka puolestaan kuuluu nykyään Hexagon ryhmän omistukseen.

P

erinteinen Surfcam2015 R2 sisältää monia piilossa olevia uudistuksia, jotka vaikuttavat työstöratojen laskenta- ja luontivauhtiin sekä ratojen laatuun, hyvyyteen. Surfcam on ollut tunnetusti nopeimpia radan ja NC-koodin tekijöitä ja tämä ominaisuus on vain korostunut. Työstö­rata-

uutuuksina on 2-akselipuolelle tullut adaptiivinen rouhinta jatkuvana lastunottona. Kyse on 3-akselipuolelta tuttu spiraalimainen ja trokoidimainen rata, joka antaa tasaisen lastuvirran. Rata on nopea ja erittäin tehokas ja työkaluja säästävä. 2-akseliprofiilityöstöön on tullut automaattinen silloitus, mi-

käli haluaa jättää kappaleen silloilla kiinni. 3-akselipuolella lähes joka ratatyyppi on saanut parannuksia ja muutoksia. Operaation hallinnassa on nyt mahdollista lisätä eri operaatioiden väliin Inline-operaatio, jolla voidaan suorittaa ei-liike-toimintoja niin haluttaessa. Käyttöliittymässä on parannuksia piirustustasojen ja värien käytössä kuin myös niiden määrissä. Luonnollisesti kaikki tiedostokääntäjät ovat saaneet päivityksen uusimpaan versioon. Surfcam Part Modeler on nyt 2015 R2-versiossa entistä tehokkaampi solidimallinnin, jolla voi mallintaa kappaleet, kokoonpanot ja jigit kuin myös saa piirustuksen pihalle. Par tModeler on kenelle tahansa

Kuvassa Surfcamin uusi piirrepohjainen sorvaus, 2-kanavaa vasemmalla ja ruudussa kahden työkalun tasapainotettu samanaikainen rouhinta.

32 9 | 2015

erittäin edullinen parasolidimallinnin markkinajohtajien ominaisuuksilla, muta erittäin edullisella hinnalla. Part Modeler ei edellytä Surfcamin ostamista. Luonnollisesti niin Surfcam 2015 R2 kuin myös Part Modelerin saa koekäyttöön 45 päiväksi. Uutuutena on myös erikseen myytävä SURFCAM Part­Xplore, joka on ideaalinen työkalu tutkittaessa ja evaluoitaessa suoraan 3D-CAD-tiedostoja ilman varsinaista CAD-ohjelmaa. Intuitiivinen ja käyttäjäystävällinen liittymä saa noviisit ja myös kokeneet käyttäjät tutkimaan ja analysoimaan erilaisia 2D/3D-tiedostoja. Surfcam esittely ja myynti on myös uusiutunut 2015 R2-versiossa ”Palvelukseemme on pyydetty Sonja Willgren ja hän tekee parasta aikaa diplomityötä CAM-ohjelmistoista ja ensi vuoden puolella hän työn valmistuttua alkaa toimimaan Surfcam ja Surfcam EVO-sorvaus/jyrsintätuotteiden myyntipäällikkönä Rensissä”, kertoo Rensi Oy:n Vesa Sirén. Surfcamissä on 2015 versiossa olemassa sorvaukseen oma erilainen versio. Uusi Surf­cam EVO tukee sorvauksessa useamman työkalun samanaikaista koneistusta, enintään 4-kanavaista ohjausta, samoin kahta karaa ja pyöriviä työkaluja XYZBC-akseleilla eri kanavilla. Luonnollisesti siinä on automaattinen piirteiden tunnistus ja automaattinen sorvaus- ja jyrsinratojen luonti. Simulointi näyttää maksimissaan 4 työkalun samanaikaiset liikkeet. ”On toivottavaa, että niin vanhat kuin uudet Surfcam asiakkaat ottavat yhteyttä Sonja Willgreniin ja pyytävät sorvausdemoa paikan päällä”, sanoo Sirén.

Jatkuu sivulla 34. www.eurometalli.com


KOLME VAHVAA YHDESSÄ ONKO YRITYKSESI LIIKETOIMINTA

VAARASSA, JOS SAIRASTUT? Onko perheesi toimeentulo taattu jos onnettomuus yllättää?

Yrittäjälle tapaturmat, sairastumiset ja työkyvyttömyys tuovat mukanaan tulonmenestyksiä ja uhkaavat sekä liike­ toiminnan jatkuvuutta että perheen toimeentuloa. Silti harva tietää tarkkaan, millaiseen turvaan on oikeutettu, jos oma tilanne äkkiä muuttuu. Ota nyt yhteys omaan yhteyshenkilöösi tai soita paikalliseen yritysasiakkaiden numeroon 03 3391 1260. Toimistojen yhteystiedot: lähitapiola.fi/pirkanmaa. Tutustu myös LähiTapiolan uuteen yrityksille suunnattuun verkkolehteen YrityksenOmatalous.fi.

Puheluhinnat: www.lahitapiola.fi. Palveluntarjoajat: LähiTapiola Keski­ näinen Vakuutusyhtiö, LähiTapiolan alueyhtiöt, LähiTapiola Keskinäinen Henkivakuutusyhtiö, LähiTapiola Varainhoito Oy (LähiTapiolan rahastoja hallinnoi FIM Varainhoito Oy). Pankkipalvelut: S­Pankki Oy. Eläkevakuutukset: Keskinäinen Työeläkevakuutusyhtiö Elo.

Teollisuuden tietotekniikka kuntoon Pienennä riskejä, vähennä tuotantokatkoja ja paranna tuottavuutta

Me tamicolaiset huolehdimme yrityksesi tietotekniikan kokonaisuudesta. Meidän kanssamme varmistat liiketoiminnan sujuvuuden sekä minimoit tuotantokatkokset ja toimitusten viivästymisen. Lue lisää: tamico.fi/teollisuus

tamico.fi/teollisuus puh. 029 090 2253, myynti@tamico.fi

”Tamicolaisten osaamisen ja toimivan palvelun ansiosta tuotantokatkoksia on vähemmän ja toimitusvarmuutemme on parantunut.” – Kari Sorjonen, toimitusjohtaja


Irbcam, radan simulointi menossa.

Robottiyhteys Irbcam ”Olemme elokuun aikana kytkeneet ja testanneet useita eri robotteja Surfcam+Irbcam kanssa”, kertoo Rensin Vesa Sirén. ”Toiminta on ollut varsin helppoa ja yksikertaista. Uskomme että Irbcam lisääntyy huimasti kaikissa robottihitsausta ja jyrsintää tekevissä yrityksissä”, hän jatkaa. Irbcam on ohjelma, joka

toimii saumattomasti yhdessä Surfcamin kanssa 2–5-akselisten ratojen suorittamisessa. Irbcamissä on valmiina 280 erilaista robottia kuin myös lineaarijohteita ja pyöröpöytiä. Luonnollisesti ohjelmassa on erilaisia karoja ja hitsauspäitä valmiina. On myös helppo siirtää oma hitsauspäänsä tai karansa STL-mallina Irbcamiin. Robotin ympäristö voi-

daan siirtää STL-mallina sisälle törmäystarkastusten tekemistä varten. Pitkien kappaleiden yhteydessä IRCAM lisää lineaariliikkeet rataan ja muutoinkin ohjaa robotin liikkeiden toimimista.

Irbcam toimii myös 2-akseli NC-ohjelmalla ja pystyy muuttamaan sen robotin liikkeeksi. Irbcamissä voi toki luoda target pisteitä ja editoida niitä varsin helposti, sekä paikkaa että suuntaa. n

INFO www.rensi.fi tai info@rensi.fi

Aurajoki-konserni on hankkinut Gav Group Oy:n Pirkkalan tehtaan liiketoiminnan

G

av Group Oy:n Pirkkalan konepajaliiketoiminta on siirtynyt kokonaisuudessaan Aurajoki-konsernin omistukseen. Tämä 13.10.2015 tehty liiketoimintakauppa merkitsee asiakkaille ja muille sidosryhmille sitä, että painelaitevalmistus jatkuu Pirkkalassa keskeytyksettä Aurajoki Pirkkala Oy:nä. Siirtyvän liiketoiminnan henkilökunta noin 35 henkilöä jatkavat vanhoina työntekijöinä Aurajoen palveluksessa. Liiketoimintakauppa laajentaa Aurajoki-konsernin teollisuustoimintaa, joka työllistää liiketoimintakaupan jälkeen yli 60 henkilöä Pirkkalassa.

34 9 | 2015

Gav Group Oy on yksi Suomen vanhimmista ja kokeneimmista painelaitevalmistajista. Gav Group Oy on tunnettu huippuluokan painelaitesuunnittelustaan sekä materiaali- ja hitsausosaamisestaan. Kattavien sertifiointien, valmistus- ja käyttölupien ansiosta Gav Group voi suunnitella sekä valmistaa tuotteita maailmanlaajuisesti. Yhtiö on valmistanut vuodesta 1951 satojatuhansia painesäiliöitä yli sataan eri valtioon ympäri maailmaa. Aurajoki-konserni tuottaa taloudellisesti tehokkaita teollisia palveluja asiakkailleen Itämeren markkina-alueella. Aurajoella on teollisten asiakkai-

den palvelukokemusta jo vuodesta 1967. Palvelukokonaisuus sisältää kuumasinkitystä, metallien pintakäsittelyä, konepajatuotantoa, osahankintaa, logistiikkaa, varastointia, kokoonpanoa sekä erilaisia asiakaskohtaisia toimituskokonaisuuksia. Aurajoki-konserni toimii Suomessa kuudella eri

paikkakunnalla ja työllistää yli 200 henkilöä. Aurajoki-konsernin tavoitteena on olla merkittävä osa asiakkaidensa liiketoiminnan arvoketjua. Tämä liiketoimintakauppa on osa Aurajoen kasvustrategiaa ja tavoitetta kasvaa kansainvälisemmäksi toimittajaksi. n

INFO Aurajoki Oy, Markku Mänki, toimitusjohtaja puh. 0400 706 363, markku.manki@aurajoki.fi Jukka Rintala, yksikön päällikkö puh. 050 307 6369, jukka.rintala@gavgroup.fi www.aurajoki.fi, www.gavgroup.fi

www.eurometalli.com

Matrix


• Parantaa varaston seurantaa ja tavaran saatavuutta • Pienentää hävikkiä ja helpottaa kustannusten seurantaa • Myös mittalaitteille ja uudelleen käytettäville työkaluille • Järjestelmä on laajennettavissa modulaarisesti ja helposti • Asiakaan tiedot ovat asiakkaan omassa halussa, ei toimittajan palvelimella

• 10 vuoden kokemus antaa meille tiedon ja taidon suunnitella oikea järjestelmä asiakkaan tarpeisiin. • SAP ja Kardex-integraatiot, ulkopuoliset varastopaikat, huollettavien tuotteiden järjestelmä sekä muut asiakaskohtaiset räätälöinnit ovat toteutettavissa varmalla kokemuksella. • Iscar Finland vastaa järjestelmän suomenkielisestä toteutuksesta • Järjestelmän asennus, koulutus ja huolto omilta asiantuntijoiltamme

www.iscar.fi, matrix@iscar.fi, p. 09-4391420

Matrix ad ISCAR Finland.indd 1

8/28/14 2:05 PM


Citizen MC-20 – joustava prosessin­ jakosolu tanko- tai kappaletyöstöön – Citizen MC20 on sorvaus­ keskus, joka yhdistää pe­ rinteisten lin­ jaan liitettävi­ en työstöko­ neiden tai mo­ nikara-auto­ maattien omi­ naisuudet yh­ teen jousta­ vaan tuotanto­ soluun, kertoo Teotek Oy:n Vesa Viitala EMO-messu­ jen tiimellyk­ sessä.

Citizenin EMO-messuilla esillä ollut uutuusmalli MC-20 on sorvauskeskus, joka yhdistää perinteisten linjaan liitettävien työstökoneiden tai monikara-automaattien ominaisuudet yhteen joustavaan tuotantosoluun. Kone on tarkoitettu voluumiosille tai isoille tuoteperheille kaksikarasorvien ja monikara-automaattien korvaajaksi.

M

C-20 voidaan varustaa joko usealla tangonsyöttölaitteella tai kappalepanostajilla. Suurin hyöty koneesta saadaan koneistettaessa työvaroilla olevia, esimerkiksi sintrattuja tai kylmämuovattuja aihioita. MC-20-solu mahdollistaa sorvauksen, jyrsinnän, hionnan ja koneessa tapahtuvan kappaleiden mittauksen. Koneessa on kolme tai tarvittaessa neljä erillistä karamo-

INFO Teotek Oy puh. 010 219 2170 www.teotek.fi

36 9 | 2015

duulia, jokainen moduuli voidaan varustaa kiinteillä ja pyörivillä työkaluasemilla. Kone voidaan myös varustaa Citizenin uusilla teknologiamenetelmillä kuten EMO-messuilla esitellyillä lasertyöstöllä tai LFV (Low Frequency Vibration Cutting) -ominaisuudella. Lasertyöstöä Citizen tarjoaa usean konemallin yhteyteen. Tällä menetelmällä voidaan samalla koneella valmistaa putkimainen kappale, jonka työstöön sisältyy sorvausta, jyrsintää ja lasertyöstöä. Lasertyöstö mahdollistaa pieniin kappaleisiin erittäin tarkkojen reikien ja teräväreunaisten aukotusten valmistuksen, joka ei perinteisillä menetelmillä esim. pyörivillä työkaluilla jyrsimällä onnistu. Hyvänä esimerkkikappaleena toimii lääketieteeteen erilaiset stentit. LFV on Citizenin uusinta teknologiaa, joka perustuu taajuusvärähtelyyn, joka saadaan ohjauksessa aikaiseksi koneen servomoottoreilta ja karalta. Tällä menetelmällä lastuongel-

mat poistuvat ja erittäin vaikeat koneistusvaiheet helpottuvat. Suurin etu saavutetaan vaikeilla materiaaleilla, pitkissä porauksissa ja erittäin tarkoissa pienissä kappaleissa. MC-20 kolmen moduulin mallissa moduulit 1 ja 3 sijaitsevat vierekkäin ja moduuli 2 sijaitsee vastapäätä mahdollistaen kappaleen siirron tai jakamisen moduulien 1 ja 3 välillä. Karamoduuli 2 voi työskennellä samanaikaisesti siirron aikana. Materiaalin maksimihalkaisija on 20 mm ja maksimipituus 60 mm käytettäessä tankomakasiinia. Kappaletyössä maksimihalkaisija on 45 mm. MC20 on jatkuvaan tuotantoon erittäin muunneltavissa oleva laite. Valmistettavasta kappaleesta riippuen valmistusprosessi voidaan jakaa eri moduulien välillä ja aihioita voidaan tarpeen mukaan syöttää sisään ja ulos usealla eri tavalla. Tällä menetelmällä toteutuva kappaleaika saadaan optimoitua mahdollisimman nopeaksi.

Työn jakaminen 3 eri prosessiin (1->2->3). Tässä esimerkissä työ jaetaan kolmen moduulin kesken tasaisesti. Yhtäaikainen työstö kolmessa pisteessä lisää tuottavuutta.

Ensimmäisen työvaiheen jakaminen (1 –> 2 ja 3 –> 2). Tässä esimerkissä pitkä ensimmäinen vaihe ja lyhyt toinen vaihe. Kappaleen syöttö kahdelle karalle. Kappaleen ensimmäisen vaiheen pidempi työstöaika jaetaan 1. ja 3. moduuleille. Moduulilla kaksi valmistetaan molempien 1. ja 3. moduulien toinen vaihe.

Toisen työvaiheen jakaminen (2 –> 1 ja 2 –> 3). Tässä esimerkissä lyhyt ensimmäinen vaihe ja pidempi toinen vaihe. Kappaleen syöttö moduulille 2. Kappaleen lyhyt ensimmäinen vaihe valmistetaan moduulilla 2 ja syötetään vuorotellen moduuleille 1 ja 3, jossa kappaleen pidempi toinen vaihe koneistetaan loppuun. n www.eurometalli.com


llintaan a h t o d stie S Punnitu WNE XU lulla! t -palve interne

Puh. 03 3143 5000, weighing@tamtron.fi

UUDET LAADUKKAAT

TIGER II+

TIMANTTIHIOMALAIKAT NYT SAATAVILLA!

• Kovametallisten sahanterien teroitushiontaan. • Samassa työstöajassa parempi lopputulos ja hienompi pinta. • Kestävä alumiininen runko, jossa fenolimuovivahvistettu hiomarata. • Uusi kestävämpi sideaine, joka takaa pidemmän käyttöiän.

KEMPER CAT Paikallinen suodatusratkaisu hitsaukseen ja hiontaan. Lue lisää sivuiltamme

www.airwell.fi

TEHOKASTA HIONTAA

Keinumäenkuja 2 01510 Vantaa

Puh. 029 000 130 maantera@maantera.fi www.maantera.fi

9 | 2015 37


EMO

Milano Japanilainen OKK esitteli HM-X8000-mallin vaakakaraisen 5-akselisen työstö­keskuksen 800 x 800 mm paletilla järeiden kappaleiden (Ø 1200 x 1250 mm ja 2000 kg) tarkkaan ja tehokkaaseen työstöön.

Integrex e-1600V/10S on ­Mazakin uusin tu­ lokas pystymoni­ toimisorvivalikoi­ maan. Vaativat työ­ kappaleet aina 2 300 milli­metrin halkai­ sijaan asti saadaan ­työstettyä kerralla valmiiksi.

M

ilanon EMO jakaantui kahteentoista halliin. Yli 1  600 yritystä 42:sta eri maasta esittelivät tuotteitaan ja palveluitaan 120 000 m2:n näyttelypinta-alalla Fiera Milanon näyttelykeskuksessa. Tapahtuman järjestelyistä vastannut italialaisten konevalmistajien UCIMUryhmittymään kuuluva EFIM ja vahvasti EMO-messujen takana seisova CECIMO saivat houkuteltua kuuden päivän aikana messuille 155 362 vierailijaa 120 eri maasta. Italian ulkopuolelta tulleiden vierailijoiden osuus kokonaiskävijämäärästä oli 51 %. Messupaikkana Fiera Milano on hyvä sekä logistisesti että arkkitehtuuriltaan tämän kaltaisia tapahtumia ajatellen: messuille on helppo tulla edullisesti esimerkiksi metrolla ja messuhallit sijaitsevat lähellä toisiaan yhden ulkona kulkevan katetun pääkäytävän äärellä.

Nakamura-Tome julkaisi messuilla uutuusmallin NTRX-300, uudella NT-SmartXohjauksella. Jyrsinkarallisen koneen koneistuskapasiteetti on 640 x 1150 mm ja huhujen mukaan hintakin on erittäin kilpailukykyinen.

3-akselinen HAAS DT-1, jonka saa laajennettua 5-akseliseksi koneeksi TRT100-kehtopöydän avulla.

Uutuusmalli! Tsugami TMA8FE tarkkuusluokan B-akselisorvi vastakaralla. 5-akselin yhtäaikainen ohjaus. Työkalukaran pyörimis­nopeus 20 000 1/min, 8”- ja 6”-istukat, 60-paikkainen työkalumakasiini, lineaari­ mittasauvat X-, Y- ja Z-akseleilla. Ohjauksena Fanuc 31i-B5.

38 9 | 2015

MM Award muotoilu­palkinnon 2014 saavuttanut myyntimenestys ­KASTOwin 8.6 automaattisaha, jon­ ka suurin sahaushalkaisija on 860 mm. ­Saha on edullinen ja ­soveltuu konepa­ joille ja teollisuuteen. www.eurometalli.com


o

2015 Mukavasti myös suomalaiskävijöitä EMO Milano 2015 lehdistövastaavan Claudia Mastrogiuseppen mukaan kuuden päivän aikana porttien läpi kirjauduttiin suomalaisväreissä 1 800 kertaa. Siniristilippuamme edustavien määrä oli messuilla varsin suuri, kun muistetaan, että suomalaiskävijät olivat Italiassa tutkimassa uusimpia teknologiaratkaisuja suurelta osin konekaupat kiikarissa. Lastuaviin metallintyöstökoneisiin keskittynyt teknisen kaupan maahantuonti- ja myyntiyrityksen Crontek Oy:n Petri Järvi-

EMO Milano 2015 toi kuuden vuoden jälkeen tämän työstökonenäyttelyiden päätapahtuman jälleen saapasmaahan. Kattaus messuilla oli tuttuun EMO-tyyliin kattava, joskin piirun verran kapeampi, mitä Hannoverissa on totuttu näkemään. Milano oli työstökonemaailmaa laajemminkin lokakuussa tapetilla, sillä EMO-messujen kanssa samaan aikaan järjestettiin myös EXPO 2015 -maailmannäyttely. Jo 60-vuotta koneita valmistanut espanjalainen Goratu toi Milanoon uuden konemallin Geminis GT9. Kyseessä oli raskaansarjan telasorvi, jossa maksimi kappalepaino kärkien välissä voi olla jopa 25 000 kg.

Doosan Puma 5100 LY täydensi Y-akselisorvisarjan kokonaiseksi sorviperheeksi. Doosan Y-akseli­ sorvien halkaisijaalue kattaa 0–750 mm.

Tos Varnsdorf esitteli EMOssa asiakas­ kunnan kyselemän kevyemmän lat­ tiamallisen avarruskoneen WRD 13. Malli asettuu pöytämallisten ja raskai­ den lattiamallisten koneiden väliin niin kooltaan, ominaisuuksiltaan kuin hin­ naltaan.

EMOssa ensimmäistä kertaa esillä ollut H.Plus-400 12-palettisena avaa Matsuuran vaakakaraisiin työstökeskuksiin kokonaan uuden kokoluokan.

NLX 6000/2000. DMG Morilta raskaan­ sarjan sorveihin Y-akselilla varustettu uutuus­tuote. Pääkaran vääntö 12 000 Nm. Saatavissa kahden ja neljän metrin mallina.

Okuma MU-4000 V-L on uusi 5-akseli­ nen koneistuskeskus, joka on varustel­ tavissa muun muassa paletinvaihtajalla ja sorvauspöydällä.

9 | 2015 39


EMO Tongtai (Topper ) esitteli messuilla uuden vaakakaraisen työstökeskuksen nopeaan ja tarkkaan työstöön. Uusi design säästää lattiapintaalaa ja tarjoaa tehokkaan koneen kevytmetallien työstöön.

Takamazilta uutuus XW 130 M.

Goodway GV-780M -pystysorvi varustettuna pyörivillä työkaluilla ja älykkäällä G-link 350 -ohjauksella.

nen koki messut seuraavasti. – Messuilla oli ilahduttavan paljon uudesta tekniikasta sekä uutuusmalleista kiinnostuneita suomalaisia. Edustettuina olivat kattavasti sekä pk- että suuret yritykset. Saimme messujen aikana ohjattua pari pitkäikäistä projektia ti­laukseen asti. Näiden kauppojen myötä saamme Suomeen korkean tuottavuuden huipputeknologiaa. Osastojohtaja Jani Pulkkinen, Wihuri Oy Tekninen Kauppa, Työstökoneet, kertoo: – Olemme hyvin tyytyväisiä EMO-messujen kokonaisantiin. Ihmiset olivat yleisesti ottaen liikkeellä investointimyönteisellä asenteella ja myös yli kuusikymmentä Mazakin osastolla vieraillutta suomalaisyritystä olivat positiivisella mielellä Milanossa. Kiinnostus etenkin Mazakin uutta Mazatrol Smooth -ohjausjärjestelmää kohtaan oli suurta. Messujen hyvää virettä kuvaa esimerkiksi se, että saimme yhden pidemmän aikajänteen projektin päätökseen käteltyämme konekaupan lopullisesti maaliin Milanossa. Hybridikoneet Uusia teknologioita ja konemalleja messuilla oli tuttuun tapaan valtava määrä. Uusien innovaatioiden kerto-

EMO Milano 2015 -messuilla oli kolme suomalaista näytteilleasettajaa: Fastems Oy Ab, OK-Vise Oy ja T-Drill Oy. QUASER HX404P vaakakarainen ko­ neis­tuskeskus. Uutuusmallissa on 400 x 400 mm paletit, pikaliikkeet 60 m/min, työkalunvaihtoaika 1,3 se­ kuntia, pale­tinvaihtoaika 5,5 s sekä ka­ ran pyörimisnopeus 15 000 1/min. Erittäin pieni tilantarve.

40 9 | 2015

M


Milano 2015 miseen ei yksi kirja riittäisi. Yksi uusi konekategoria, joka oli EMO-messujen historiassa nyt ensimmäistä kertaa esillä, oli lastuavat hybridikoneet. Hybridikone tarkoittaa, että samalla koneella voidaan sekä 3D-tulostaa ainetta laserin avulla että tehdä perinteistä lastuavaa työstöä. Näiden teknologioiden yhdistäminen on uutta, mutta voisi olettaa, että tämäntyyppiset koneet kehittyvät lähitulevaisuudessa vauhdilla ja löytynevät jatkossa yhä useamman konevalmistajan valikoimista. On mielenkiintoista nähdä, miten laajasti ja millä aikataululla näiden koneiden luomia mahdollisuuksia tullaan suomalaisissa konepajoissa hyödyntämään. Kolme suomalaista näytteilleasettajaa Suomalaisia näytteilleasettajia oli tämänkertaisilla EMO-messuilla kolme. Fastems esitteli messuilla automatisointiratkaisujaan, OK-Vise kiinnitysratkaisujaan ja T-Drill putkentyöstökoneitaan. Fastemsin toimitusjohtaja Tomas Hedenborg oli ilmeisen tyytyväinen messujen antiin. – Fastemsin osalta messut olivat odotettua suurempi menestys. Osastollamme kävi ennätysmäärä vieraita ja keskustelujen laatu oli erinomainen. Saldoksi jäi huomattava määrä uusia asiakaskontakteja ja konkreettisia eteenpäin vietäviä projekteja. Vierailijat suhtautuivat erittäin positiivisesti sekä ensimmäisen kerran esillä olleeseen Fastemsin uuteen ilmeeseen että laajaan tarjoamaan. Valikoidusti esiteltyihin tulevaisuuden konseptivisioihin kohdistui myös merkittävää huomiota. – Oli ilahduttavaa todeta että messuilla oli merkittävä määrä suomalaisia asiakkaita. Viime vuosien investointilama on ehkä nyt vihdoin päättymässä. Messuilla tavatut kotimaiset asiakkaat edustivat erityisen kehityshakuisia yrityksiä, arvioi Hedenborg. Uutuuksia, uutuuksia... Kuten jo aiemmin mainittu, myös tällä kertaa EMOssa oli valtava määrä uutuuksia. Eurometallin kameraan tarttui messuseinien sisältä 1 008 kuvaa, joista tämän raportin yhteyteen on nostettu kuvatekstein muutamia uutuuksia esiin. Myös edellisessä Eurometallin numerossa 8 on esitelty mielenkiintoisia EMO-uutuuksia, kuten myös tämän numeron muutamassa omassa artikkelissaan. n

Mazak Integrex i-400AM on moderni hybridikone, jossa yhdessä monitoimikoneessa yhdistyvät perinteinen moniakselinen lastuava työstö sekä kuitulasertekniikalla ja metallipulverilla toteutettu ainetta lisäävä valmistus.

Itävaltalainen WFL ke­ hittää koneitaan asiak­ kaiden tarpeiden mukai­ sesti periaatteella ”ker­ ralla valmiiksi”. Tällä ker­ taa M80-koneeseen oli integroitu kuitulaser, jol­ la mm. karkaistiin kap­ paleessa oleva hammas­ tus ja tehtiin myös kova­ pinnoitusta. Tshekkälinen Kovosvit Mas MCU 700 VT-5 on äärimmäisen tukeva 5-akselinen työstökeskus sorvausominaisuudella, jonka X-liike = 700 mm ja suurin työkappale Ø 1000 x 500 mm. Vastaava kone toimitettiin juuri mm. Siemensille Ruotsiin.

FPT Castel Terus on uutuus, jossa on yhdistetty Castelin aarpora ja Veruksen pitkäjyrsintekniikka. Pylvään liikkuessa pöydästä poispäin saadaan työstöön monipuolisuutta.

Spinner TTS 65 Triplex. Huipputarkka ja nopea kone kolmella revolverilla ja vastakaralla.

9 | 2015 41


Keyway bongasi Bonetin

M

uutaman vuoden eron jälkeen Bonettien ja Mannisten perheet palasivat onnellisesti yhteen. Lämminhenkinen tapaaminen EMO Milanossa Rudolf Bonetin ja Yrjö Mannisen kanssa päättyi jämerään kädenpuristukseen, joka vahvisti Keyway Oy:n yksinoikeuden Opus-sahojen maahantuontiin.

Massiivinen 2000 NF teräksen katkaisuvannesaha 11 kW:n terämoottorilla.

Pitkänlinjan sahatalo Bonetti Opus aloitti metallivannesahojen valmistuksen vuonna 1990, samoihin aikoihin kun Keyway Oy aloitti oman toimintansa. 25 vuotta sitten Bonetti alkoi myös kehittämään vannesahoja alumiinin sekä muiden ei-rautametallien sahaukseen. – Tänä päivänä Opuksen vannesahavalikoima on erittäin laaja ja laadukas. Metallien ja ei-rautametallien järeät erikoissahat ovat Bonetti Opuksen erikoisalaa tukien erinomaisesti sahatuotannollaan Keywayn täydenpalvelun sahaustaloa. Voimmekin sanoa, että meiltä löytyy sahat laidasta laitaan: autotalleista hehtaari halleihin, kattaen myös kaikki sahaukseen liittyvät oheistuotteet sekä oman tuotannon materiaalin käsittelyyn tarvittavat makasiinit, rullaradat, vasteet ym., sanoo Yrjö Manninen. – Osallistumme mielellämme myös sahaukseen liitty­ vien ongelmien ratkaisuun: Hyvin suunniteltu on puoliksi tehty. n

INFO Keyway Oy puh. 010 420 7272 www.keyway.fi EMOSSA oli esillä uuden sukupolven EVO 505 AL -vannesaha kovametalliterällä varustettuna. Tällä tu­ loksia tuottavalla alumiinin katkaisuvannesahalla päästään aina huimaan 3500 m/min teränopeuteen. Ainutlaatuinen patentoitu järjestelmä takaa lähes rasitusvapaan teränkuormituksen. Yhdellä vanneterällä voidaan katkaista jopa 2000 m², nopeasti ja tehokkaasti kustannuksia säästäen.

42 9 | 2015

Bonetti Opuksen sahavalikoima: www.segatrici.it

www.eurometalli.com


Saatavana myös 18V akkukoneena

Reunojen tarkka ja nopea viistäminen! Viistekone KFM 9-3 RF Tilausnumero 601751700 alk.

1199 €

alv. 24%

45⁰ Viisteet, R2 ja R3 pyöristykset yhdellä koneella ja teräpakalla

Kustannustehokkaat vakiokovametallijyrsimet

Patentoitu One Touch Controller helppoon viistesyvyyden säätöön nopeasti ilman työkaluja

One touch Controller

Lisävarustevinkki parhaimpiin työtuloksiin:

Säde R3 (10 kpl)

Säde R2 (10 kpl)

Viisteet 45° (10 kpl)

159 €

159 €

109 €

til.nro 623562000

til.nro 623561000

til.nro 62356000

alv.24%

alv.24%

alv.24%

Etsi lähin jälleenmyyjäsi: www.tekninenkauppa.fi/jalleenmyyjat | tyokalumyynti@wihuri.fi | p. 020 510 2397 | www.metabo.fi

Citizen pitkäsorvit ja Miyano monitoimisorvit Japanilaisen Citizen Machineryn nykyinen konemallisto koostuu kolmesta eri tuotemerkistä. Citizen Cincom pitkäsorvit ja Miyano monitoimisorvit sekä Ocean erikoiskoneet omilla lataus/purkulaitteilla.

Ota yhteys myyntiimme ja pyydä tarjous! Lyhyt toimitusaika Citizenin Euroopan varastosta!

Muuntotie 3 | FI-01510 Vantaa | FINLAND +358 10 219 2170 | info@teotek.fi | www.teotek.fi

9 | 2015 43


Koneenosia millin tuhannesosan tarkkuudella

Laatu ja mittatarkkuus toiminnan kulmakivinä

Uusi koordinaattimittauskone uudistetuissa tiloissa. – Tuotantomme kaipasi tätä laitetta jo hyvän aikaa. Olemme nyt siirtyneet käytän­ nössä kolmeen vuoroon mittauksissa ja onnistuneet huomattavas­ ti pienentämään kriittistä pullonkaulaa tuotannossamme, kertoo Mi­ ka Aerikkala Purso-Tools Oy:stä (oikealla). Vieressä koneen toimituk­ sesta vastannut maajohtaja Harri Salmi, Mitutoyo.

Porilainen Purso-Tools Oy vahvistaa uudella koordinaattimittauskonehankinnalla ydinbisneksensä onnistumista. Mitutoyon toimittama laite mahdollisti siirtymisen kolmeen vuoroon mittausten tekemisessä ja on tärkeä lenkki pullonkaulan poistamisessa tuotannosta.

-K

äytännössä tämä täy­sin automaattinen CNC-ohjattu mittauskone tekee töitä kolmessa vuorossa, mutta miehitettynä se on klo 06–22.00. Yöksi kone laitetaan suorittamaan mittaukset, jotka kestävät par-

haimmillaan lähes koko yön. Tämä uusi kone on samanlainen kuin jo 2,5 vuotta toiminnassa ollut, mutta mittausalueeltaan hieman pienempi, kertoo tuotanto- ja henkilöstöpäällikkö Mika Aerikkala Purso-Tools Oy:stä.

Vientiyritys Purso-Toolsin tuotanto menee kokonaisuudessaan vientiin. 70 % on suoravientiä ja loput 30 % päätyy kokoonpantujen koneiden mukana ulkomaille. Suomen markkinoille menee vain yksittäisiä pieniä määriä, jotka näyttelevät kokonaisuudessa hyvin pientä osaa 13 M€ liikevaihdosta. Pian käyttöönotettavan 1.600 m2 hallilaajennuksen jälkeen on lämmintä teollisuustilaa käytössä lähes hehtaarin verran, eli 9.100 m2. Tärkeimmät asiakkuudet ovat maailmallakin tunnettuja suuria taloja: Caterpillar, Hyundai, MAN Diesel & Turbo, Mitsubishi, Volvo Powertrain, Rolls Royce, ABC (Belgia), Liebherr sekä kaikkein suurimpana Wärtsilä. Asiakkaat toimivat globaaleilla markkinoilla, eli tuotteita päätyy käyttöön ympäri maapallon. Vaativat tuotteet – Olemme jo pitkään toimittaneet koneenosia valtamerilaivojen moottoreihin, sekä voimalaitosmoottoreihin. Nämä tuotteet ovat niin kriittisiä osia koneissa, että maailmasta löytyy vain pari osaajaa, jotka luotettavasti pystyvät näitä tekemään. Ei pelkästään materiaali, vaan kaikki lämpökäsittelystä aina viimeistelyyn saakka on oltava täydellistä, eikä pieneenkään virheeseen ole varaa. Jokainen pystyy kuvittelemaan paljonko se maksaa, jos valtamerilaivan mootDuroc Machine Tools Oy:n toimittama uu­ si Doosan Puma 700 -sorvi ja Fanuc-teolli­ suusrobotti, jonka kä­ sittelykapasiteetti on 700 kg. Robotti syöt­ tää kahta sorvia, jois­ ta toinen on Doosan Puma 600.

44 9 | 2015

torista hajoaa nokka-akseli ensimmäisen kuukauden käytön jälkeen. – Sellaisen virheen kustannukset on laskettavissa miljoonissa, kiteyttää Mika Aerikkala tuotevaatimusten mittasuhteita. Mittalaitestrategia – Valitsimme Mitutoyon tuotteen tuotantoomme, koska meillä on jo ollut käytössä vastaava kone ja se on ollut meille juuri sopiva. Tämä valinta varmisti erittäin helpon käyttöönoton, koska molemmissa laitteissa on täsmälleen samat ohjelmistot ja toiminnot. Koska mittaus on muutenkin aikaa vievää ja haasteellista, ei mittalaitteen kanssa voi viettää yhtään turhaa hetkeä, Aerikkala painottaa. – Saimme myytyä kaksi vanhaa eri valmistajien koordinaattimittamittauskonetta Sloveniaan ja samalla uudistimme mittausteknologiat vastaamaan asiakkaidemme tiukentuvia vaatimuksia niin tarkkuuden, kuin aikataulujen suhteen. Olemme onnistuneet vakuuttamaan asiakkaamme vuosia kestäneiden yhteistyökuvioiden aikana toimitusvarmuudellamme sekä laadulla. Sujuva toimitusprojekti – Aina ei käy yhtä hyvä tuuri kuin nyt kävi. Purso-Toolsin vaatimusten mukainen ja oikean kokoinen mittauskone oli Saksan varastollamme valmiina ja kun saimme tilauksen, niin pystyimme toimittamaan uuden koneen ennätysvauhtia Poriin. Kun tuotekin oli jo valmiiksi tuttu, niin oikeisiin töihin mittauskoneen kanssa päästiin käytännössä välittömästi, kertoo Mitutoyon maajohtaja Harri Salmi. – Annamme asiakkaalle aina kattavan koulutuksen tuotteisiin ja luonnollisesti myös jatkuvan tuen, jos haasteita eteen tulee. Ohjelmistoinsinöörimme Jani Vainio pystyy auttamaan mittaushaasteissa etäyhteyden avulla asiawww.eurometalli.com


Multi-Rail RM Combo-Rail Multi-Rail RH Grid Fixturing Blank Fixturing

Jo 2,5 vuotta toiminnassa ollut 1600 x 3000 x 1200 mm (X x Y x Z) mittausalueella varustettu Mitutoyo. Mittauspöydällä työnalla yh­ tä sylinteriä varten tarkoitetut valmiit komponentit: nokka-akseli ja kiertokangen varret.

kasyrityksiä ja näin apu on välittömästi saatavilla. Myös uutuuksien markkinoille tullessa olemme yhteydessä asiakkaisiin kertoen heille lisäominaisuuksista, joilla he voivat säästää aikaa ja rahaa. Esimerkiksi Purso-Toolsin tapauksessa seuraavaksi käymme neuvotteluita uudesta Micat Planner -ohjelmistosta, jonka avulla luodaan automaattisesti mittausohjelmat CAD-mallia vastaan. Ohjelmistossa hyödynnetään CAD-malliin lisättyjä toleranssitietoja ja tämä tekniikka nopeuttaa merkittävästi uusien kappaleiden kohdalla mittausohjelman tekemistä. Työstökonekanta – Meillä on todella kattava valikoima eri toimittajien työstökoneita hallissamme. Viimeisimmät hankinnat ovat Duroc Machine Tools Oy:n toimittamat Doosan Puma 700 ja Puma 600 -sorvit, joiden yhteydessä on Fanucin 700 kg käsittelykapasiteetilla varustettu robottiyksikkö. Solussa valmistuu nokka-akseleita miehittämättömällä ajolla. – Seuraava isompi investointi on viisiakselinen työstökeskus. Se tulee sijoittumaan uuteen halliin vanhoista tiloistamme Tampereelta siirretyn FMS-järjestelmän yhteyteen. Purso-Tools työnantajana – Olemme iloisia siitä, että työntekijöiden vaihtuvuus on ollut todella pientä. Vuosien varrella rivistä on lähtenyt vain eläkkeelle siirtyneitä hen-

kilöitä. Työilmapiiri on positiivinen ja kannustava. Myös talon ulkopuolella on menestyvä konepaja huomattu ja Porin Yrittäjät valitsivat Purso-Tools Oy:n vuoden yritykseksi 2015. – Meillä on myös tasaiseen tahtiin opiskelijoita harjoittelussa ammatillisesta oppilaitoksesta WinNovasta. Sieltä löytyy niin ammattikoululaisia kuin aikuiskoulutukseen osallistuvia henkilöitä. Toimialamme ollessa todella raskaiden koneistusten parissa, on yrityksemme ollut pidetty yhteistyökumppani koulutuslaitokselle. Tiedä vaikka jatkossa voisimme palkata opiskelijoita myös vakituisiksi harjoittelun perusteella, Aerikkala toteaa. Salainen menestyjä Purso-Tools Oy löytyy myös Kauppalehden kokoamalta Salaiset menestyjät 2014 -listalta. Moninaiset kriteerit täyttävät, yli puolet tuotannostaan vientiin valmistavat yritykset listattiin alkusyksystä. Monet tällaiset yritykset eivät välttämättä ole suomalaisille kuluttajille tuttuja, vaikka työllistäjinä ovatkin pääasiallisesti melko suuria. n

INFO Mika Aerikkala puh. 050 551 1808 www.purso-tools.fi Harri Salmi puh. 040 355 8498 www.mitutoyo.fi

S U U T U U liHydrau s kiinnity

Clamp modules Stop modules Riser blocks Side guides

Myynti Suomessa jakelijoidemme kautta. Katso yhteystiedot: www.ok-vise.com/suomi. Teknistä tukea myös osoitteesta support@ok-vise.com

Tehokkuutta uutuuksilla

IoT SUURNÄYTÖT 32-84”

AUTOMAATTIPORTIT

SORMISCANNERIT

Tuotanto

Logistiikka Kunnossapito Kuljetus&maanrakennus Asiantuntijoiden työajansuunnittelu

p. 09 2530 5300 aitohandheld.com | aitosolutions.com

9 | 2015 45


Fredkon osastolla Suomen ensiesittelyjä Teknologia15/Finntec-messuilla

Suomen johtaviin muokkaavan, muovaavan ja leikkaavan levytekniikan maahantuojiin ja edustajiin kuuluva Fredko Group toi osastolleen lokakuun 6.–8. Helsingin Messukeskukseen useita Suomen ensi-illan saavia työstökoneita päämiehiltään. Esittelyssä oli myös Fred­Bestpalvelukonseptin messutar­joustarjontaa ja pintakäsittelyn kuluvien osien elinkaarta pidentäviä tuoteratkaisuja sekä FredOpti-teollisen internetin sovellus nykyisten työstökoneiden etädiagnostiikkaan- ja hallintaan osana älykkään tehtaan kehityspolkua. Eckertin Sapphire viisteplasma ensi-illassa Suomen markkinoilla nähtiin ensi kertaa näytteillä saksalais-puolalaisen Eckertin viisteplasmaleikkauksen huippu­ tuote Sapphire, joka tarjoaa käyttäjälleen erinomaista leikkuulaatua sekä dynaamisen 3D-viisteleikkuupään ansioista korkeaa tuottavuutta. Flex Head 3D -leikkuupää pyörii 540° sekä kallistuu +/– 45°, joka mahdollistaa näin viisteiden ja eri muotojen joustavan

46 9 | 2015

tekemisen plasmaleikkauksen yhteydessä. Eckert käyttää niin Hyperthermin, Kjellbergin kuin Viktorin plasmalähteitä riippuen asiakkaan leikattavasta materiaalista tai leikkuutavasta. Laatutestien perusteella on Hyperthermin plasmalähde valikoitunut usein normaalin teräksen leikkuuseen imupöydillä, kun taas Viktor on leikkuulaadultaan paras alumiinin ja rosterin sekä vedenalaisessa leikkuussa. Perinteisistä levyleikkureista Fredko esitteli osastollaan erinomaisen hinta-laatu-suhteen Durman-leikkuria, jonka operointia helpottavat kosketusnäyttö ja levynkannatinpöytä.

Uusi BLM Groupin Elect102 -putkentaivutin Osastolla oli esittelyssä uusi, täysverinen servo-ohjattu Elect102-malli, jossa on 9 vapaasti ohjelmoitavaa akselia sekä sillä voidaan taivuttaa vapaasti eriasteisia kulmia, joko oikeaan tai vasempaan yhdellä ajolla. Kun vaihtaa seuraavaan putkierään, ainutlaatuisen B-Right-omi­naisuuden ansiosta heti ensimmäinen kappale onnistuu mittatarkasti, sillä kolmen testitaivutuksen aikana on huomioitu putken venyminen ja takaisinjousto jo etukäteen ohjelmistoyhteyden kautta. Valmistaja lupaa jopa 80 % säästöjä energiakustannuksia hydraulisiin koneisiin nähden sekä huomattavasti alhaisempia ylläpitokuluja. Laaja valikoima mekaanisia ja hydraulisia puristimia Perinteikäs tanskalainen puristinvalmistaja Compac toi messuille uuden FP50-korjaamopuristimensa, joka näin lanseerataan Suomen markkinoille. Hydraulisiin korjaamopuristimiin on tarjolla laaja lisälaitevalikoima sekä monipuoliset ominaisuudet kuten vaakatasossa liikuteltava puskin, liikkeen sähköinen ohjaus käsikäytöllä ja sivusyötön mahdollistava rungonrakenne. Innovatiivinen italialainen puristinvalmistaja Zani piti esillä Mini-puristinta, jolla pystyi tutustumaan modernin epäkeskopuristimen erilaisiin säätöominaisuuksiin. Suomen ensimmäinen Zani-puristinlinja on käytössä Fiskarsissa. Saksalaiset Mäder-manuaalipuristimista oli näytteillä muutama malli, jotka soveltuvat erinomaisesti asentamis-, puristus-, lävistys- ja taivutustyövaiheisiin sekä moniin muihin kohteisiin. Pintakäsittelyyn Wheelabratorsinkopuhdistuskoneet Sinkoturbiinien teknistä keihäänkärkeä edusti osastol-

la Wheelabratorin TITAN-sinkopyörät, jotka tarjoavat erinomaisen tehokkuuden sekä pisimmän elinkaaren. Wheelabrator Groupin uuslaitetarjontaan kuuluvat erilaiset sinkopuhdistuskoneet, kuten sinkopuhdistuskaapit, rullaratakuljetin- sekä kannatinkiskosiirtoratkaisut. Myös muut pintakäsittely, kuten korkeapainepuhallus- ja maalausratkaisut kuuluvat Wheelabratorin tarjontaan. Wheelabrator Plus -palve­ lut tarjoaa varaosat seuraaviin Wheelabratorin merkkeihin: Schlick, Gutmann, Georg Fischer, BCP, DISA, Spencer Halstead, Tilghman Wheelabrator, BMD, Sisson Lehmann. Tarjontaan kuuluu myös muiden valmistajien sinkopuhdistuskoneet, joihin tarjotaan ASTRAL Collection -tuoteperheen komponentteja sekä kuluvia- että varaosia. FredServe – kuntotarkastus varmistaa levyntyöstökoneiden tehokkaan käytön Ennakoivat kunnossapitotoimet hyödyttävät seuraavasti: – Työstökoneiden parantunut tuottavuus, koska arvaamattomat vikatilanteet vähentyvät. – Säännöllinen ylläpitohuolto pidentää työstökoneen käyttöikää. – Ennalta sovitut aikataulut helpottavat tuotannon suunnittelua. Fredko lanseeraa myös FredOpti-teollisen internetin sovelluskonseptin nykyisten työstökoneiden etädiagnostiikkaan- ja hallintaan osana älykkään tehtaan kehityspolkua. n

INFO Pasi Pitkänen toimitusjohtaja puh. 0400 956 828 pasi.pitkanen@fredko.com

www.eurometalli.comEMO-Milano Italia ja FMS-Tools Oy

DC170-täyskovametalliporissa on erikoiselta näyttävä jäähdytys­ neste-/ohjainlistaratkaisu, joka tuo poraukseen huomattavaa lisäetua.

V

aikka Italian EMO-messut eivät kerää niin paljoa väkeä kuin Saksan vastaava tapahtuma, ovat ne silti tärkeä tapahtuma konepaja-alalla. FMS-Tools:n edustamien tuotemerkkien osastoilla oli nähtävillä lastuavien työkalujen kehityssuuntaa sekä selkeä trendi tiettyjen työkalu­ standardien levinneisyydestä Euroopassa. Viimeksi mainittua kehitystrendiä pääsi katsomaan esimerkiksi Walter ag:n osastolla, jossa selkeästi huomasi Capto-liitosten yleistymisen

48 9 | 2015

niin sorvauksessa kuin avartimien kiinnitysmekanismeissa, mutta myös yleisesti työkalujen modulaarisena kiinnitysjärjestelmänä. Tätä täydentää Walterin oma NCT-ruuviliitosjärjestelmä, joka tuo lisää ulottuvuuksia pienempien halkaisijoiden ja varsinkin jyrsintyökalujen kiinnitykseen. Myös täyskovametallipo­ rissa on tapahtunut suuria kehitysaskeleita. Walter-Titex DC170 -porat ovat mullistamassa porauksen maailmaa. Porien varsin erikoiselta näyttävä geometria parantaa po-

Walterin laaja avarrinohjelma on saatavilla nyt myös Capto-liitoksilla.

rien kulumisenkestoa ja työstöturvallisuutta huomattavasti erikoisen jäähdytysura-/ohjainlistamuotonsa ansiosta. Nyt DC170-porien ohjelma kattaa jo 3xD–20xD poraussyvyydet, joten sieltä löytyvät useimmat tarvittavat porakoot. Japanilaisilla työkaluvalmistajilla kuten DIJET ja MST näkyi työkalujen tukevuuden maksimoiminen ja modulaaristen ratkaisujen tuoma mahdollisuus optimoida työkalut niin, että koneistuksen lopputulos on paras mahdollinen. Näistä hyvä esimerkki on DIJET:n G-runkoiset jyrsimet. G-runko on työkalumateriaali, joka on valmistettu sintraamalla erikoisseoksesta, jolla saadaan kääntöpalallisten työkalujen runkoihin lisää lujuutta ja kulumisenkestoa sekä ennen kaikkea parannetaan myös teräpalojen kulumisen kestoa. G-runkomateriaali on myös mahdollistanut todella laajan modulaaristen ruuviliitostyökalujen ohjelman, joka yhdistettynä kovametallisiin terävarsiin maksimoi paitsi jäykkyyden ja kulumisenkeston, parantaa myös pinnanlaatuja sekä ko-

neistuksen mittatarkkuuksia. DIJET-työkalut poikkeavat selkeästi valtavirrasta edukseen. Tarkkuus, tukevuus, laaja valikoima sekä hyvä saatavuus ovat tekijöitä, joita arvostetaan. DIJET:n työkalut toimitetaan eurooppalaisesta keskusvarastosta ja toimintaa Euroopassa ohjataan Düsseldorfista käsin. MST corp. valmistaa tarkkuusistukoita sekä kulmapäitä. Istukoissa lämpökutisteistukat näyttelevät pääosaa. MST:llä onkin vakio-ohjelmassaan yli 4000 erilaista lämpökutisteistukkaa. Heidän istukkansa valmistetaan innovatiivisesta ruostumattomasta työkaluteräksestä, joka tarjoaa paitsi paremman kiinnipitovoiman hiiliteräsistukoihin nähden, myös helpomman ja halvemman tavan lämmittää istukoita. Niiden tarvitsema lämpötila on vain 300C°, joten lämmittämiseen riittää halpa kuumailmapuhallin. Näissäkin istukoissa kehitystrendinä näyttäisi olevan maksimaalinen jäykkyys. MST ja DIJET tekevätkin yhteistyössä monia työkaluratkaisuja, joilla parannetaan koneistustulosta entisestään. MST tunnetaan myös kulmapäistään. Niitäkin heidän ohjelmastaan löytyy yli 150 erilaista. Yhä pienempiä kulmapäitä tuodaan markkinoille. Näillä kulmapäillä voidaan paitsi porata ja jyrsiä, myös kierwww.eurometalli.com


TUOTANNOSTAMME POISTETTAVAT TYÖSTÖKONEET

teittää uivalla istukalla, mikä laajentaa käyttömahdollisuuksia huomattavasti. Modulaarisuus on näissäkin tuotteissa avain suureen valikoimaan ja se on mahdollistanut ohjelman laajentamisen ilman

kustannustason nousua. Half Angle Head -kulmapäät ovatkin pieniä, keveitä, tarkkoja sekä edullisia. Nämä yhdessä ovat tehneet niistä suosittuja myös meillä Suomessa. n

• CNC-sorvi SMT 300, ohjaus SMT/ CNC 302, modernisoitu 2004, 44/35 kW, max. sorvaus Ø 500 mm, kärkiväli 1300 mm, CNC-kärkipylkkä, tukilaakeri, revolveri 12 kpl työkaluja, Ø 315 Schunk-pikavaihtoistukka, lastunkuljetin, automaattinen kappaleen vaihtaja, paino 8.000 kg • CNC-sorvi SMT ST12, ohjaus CC 4200, vm. 1995, 44/35 kW, max. sorvaus Ø 500 mm, kärkiväli 1300 mm, CNC kärkipylkkä, 2 revolveria 12 kpl ja 6 kpl työkaluja, Ø 400 SMW-pikavaihtoistukka, lastunkuljetin, automaattinen kappaleen vaihtaja, paino 8.000 kg • Pystykarainen työstökeskus KITAMURA Mycenter-3x APC, vm. 1995, Fanuc 0-M, X x Y x Z = 760 x 455 x 460, 2 palettia, max. 10.000 rpm, 11/7,5 kW, 24 kpl työkalumakasiini, työkalukartio BT 40, lastunkuljetin, paino 6.000 kg

INFO Lisätietoja Walter-, DIJET- tai MST-tuotteista voit kysellä FMS-Tools Oy:stä. FMS-Toolsilla on asiantuntevuutta jo 30 vuoden ajalta lastuamisen maailmasta.

Eurometalli 10/2015 aineistopäivä on 13.11., postituspäivä 27.11. Ota yhteyttä: Pirkko-Maria Palsanen, puh. 0400 376 536 pirkko-maria.palsanen@eurometalli.com

Yhteydenotot: Kimmo Hyvärinen p. +358 40 502 5004 kimmo.hyvarinen@tasowheel.fi TASOWHEEL GEARS Oy Hepolamminkatu 27 A 33720 TAMPERE www.tasowheel.fi

9 | 2015 49


Tongtai (Topper) esitteli EMO-messuilla Milanossa uuden vaakakaraisen työstökeskuksen

T

ongtai (Taiwanin suurin työstökonevalmistaja) esitteli Milanon

50 9 | 2015

EMO-messuilla uuden vaakakaraisen työstökeskuksen SH500P:n, joka soveltuu erityi-

sesti alumiinin ja muiden kevyiden metallien sekä valuraudan koneistukseen. Koneen uusi suunnittelu mahdollistaa selkeästi pienemmän lattiapinta-alan tarpeen, ollen ”vain” 1,750 mm leveä ja 5,060 mm pitkä, kun kone on varustettu paletinvaihtajalla ja lastunkuljettimella. Kone on suoritusarvoiltaan ja hinnaltaan varteenotettava vaihtoehto, kun halutaan nopeaa ja tarkkaa konetta laadusta tinkimättä. Pikaliikenopeudet ovat 60 m/min ja kiihtyvyys 1 G! Pöydän kääntönopeus on 0,5–0,76 s/90 astetta. Karan nopeus on 15  000 kierrosta ja 7 000 kierroksen nopeuden kara saavuttaa alle puolessa sekunnissa ja maksimikierroksetkin 1,9 sekunnissa. Kone on saatavilla 40 tai 60 työkalun makasiinilla. Japanilaisten kehittämä työkaluvaihtaja on erittäin nopea ja vähän tilaa vievä, sillä työkalumakasiini on sijoitettu koneen sivulle pystyyn, joka mahdollistaa helpon pääsyn makasiinille työkalujen vaihtoa varten, sekä erittäin nopean työkalun vaihdon, ollen 1,4 sek. työkalulta työkalulle. Kone on saatavilla paletinvaihtajalla tai ilman. Pale-

tinvaihtoaika täydellä paletin kuormalla on 6 sekuntia. Koneessa on vakiona työkalunläpijäähdytys 20 bar paineella ja erikseen on saatavissa 50 bar tai 70 bar korkeapaineet. Tongtai on myös kehittänyt oman älykkään työstönvalvonta- ja työkappaleiden-, sekä työkalujen hallintajärjestelmän TIMS, joka on saatavilla kaikkiin Tongtain valmistamiin koneisiin optiona. Järjestelmä antaa reaaliaikaista tietoa prosessin kulusta ja helpottaa käyttäjää optimoimaan valmistukseen kuluvan ajan, sekä työkappaleen että työkalujen käytettävyyttä erilaisin ohjearvoin. Mitoituksessa on huomioitu käyttäjäystävällisyys ja ergonomia. Työtilaan sekä palettiasemaan korkeus ja ulottuvuus on tehty mahdollisimman helpoksi. Myös koneen huoltoa vaativat kohteet on sijoitettu siten, että niiden luokse pääsy on vaivatonta. Koneesta on kolme eri kokoversiota: SH-400, SH-450 sekä SH-500. n

INFO JR-Machines Oy juri.virkki@jr-machines.fi www.jr-machines.fi www.eurometalli.com


Traub TNK42 esillä Tallinnan Instrutec 2015 -messuilla 18.–20.11.2015

KONEISTUKSEEN TEHOKKUUTTA -kierrejyrsimet M24> Z JOPA 30

US

U UT

U

3xD – 40xD-poranterät Traub TNK42 on esillä Instrutec-messuilla Tallinnassa. TNK 42 on Traubin viimeaikojen merkittäviin uutuus.

V

iron konepajateollisuus on kehittynyt suurin harppauksin viimeisen 10 vuoden aikana. Myös vanhasta neuvostoajan maineesta ja kulttuurista on päästy vähitellen irti. Viimeisten vuosien aikana myös sekä suomalaiset että ruotsalaiset yritykset ovat investoineet Viron konepajoihin voimakkaasti. Uutta työstökonekantaa on tullut maahan nopeaan tahtiin. Samalla joka vuonna pidettävistä Intrutec-messuista on muodostunut alan näköalapaikka. Perinteisesti suomalaisia työstökonemyyjiä/-valmistajia messuilla on ollut useampia. Saksalainen sorvivalmistaja Index-Traub panostaa nyt myös tänä syksynä Tallinnan Instrutec 2015 -messuihin ja esittelee siellä uutuusmallistoaan. Esillä on TNK 42 -sorvi, joka on viime aikojen Traubin merkittävin uutuus. Monipuolinen ja ergonominen työstötila on tässä koneessa vailla vertaa. Kone on myös ominaisuuksiltaan ja mitoiltaan massiivinen tehopakkaus. Rakenne on kustannustehokas ja kappaleajat koneilla ovat lyhyitä. Traub TNK 42 on esillä Enematin osastolla C56, jossa näyttelyjen aikana koneistetaan mallikappaleena pallo kuution sisään. – Lähde katsomaan konepajapuolen kehitystä omin silmin Suomenlahden eteläpuolelle, ja pistäydy osastollamme Instrutec-näyttelyssä. Esillä on yksi messujen mielenkiintoisin uutuus Traub TNK42. Olemme tavattavissa siellä koko messujen ajan, sanoo Pekka Virkki, Index-Traub Finland. n

UNIVERSAL -yleiskierretapit rst- ja haponkestäville

US teräksille, valuille U UT

U

ERIKOISHINTAAN! KYSY TARJOUSTA.

PETER MÜLLER -mittavälineet Myös tarkistus- ja kalibrointitodistuksella.

INFO Index-Traub Finland Pekka Virkki, myyntijohtaja puh. 010 843 2001 pekka.virkki@index-traub.fi www.index-traub.fi

9 | 2015 51


Verkkokaupasta yli 100 € ostokset ilman toimituskuluja! Suomen suurin työstökoneiden varastovalikoima!

webshop.koneita.com NOVA 2020 -kanttikone

NOVA 5035V -porakone

Nova 2020 on leveydeltään 2020 mm ja mahdollistaa 1,5 mm:n taivutukset. Taivutuskulma on 135 astetta. Koneen paino on 860 kg. Järeä kone kovaan ammattikäyttöön. Laadukas ja tukeva rakenne. Ammattilaisten suosima kone. Jalkalukitus ja automaatti vapautus.

Järeä teollisuusporakone, joka varustettu taajuusmuuntimella toteutetulla portaattomalla nopeuden säädöllä. Automaattisyöttö. Suunniteltu teollisuuskäyttöön. Varustettu jäähdytysjärjestelmällä. T-urat isossa pöydässä kiinnittävät koneruuvipuristimen tai ristisyöttöpöydän tukevasti kiinni. Kuvan ristisyöttöpöytä lisävaruste.

3 540€ alv 0

4 390€ alv 24

NOVA 4x2030 hydraulinen levyleikkuri Nova 4x2030 hydraulinen metallileikkuri on hinnaltaan erittäin kilpailukykyinen tehtaan suoratuontimme ansiosta. Nova 2030x4 maksimi leikkausvahvuus on 4 mm. Leikkauksia (iskuja) 15 kpl minuutissa. 4 kW:n kolmivaihemoottori. Ammattikäyttöön valmistettu huippulaadukas levyleikkuri. Helppo käyttää. Nopea ja tehokas. Vankka rakenne. Toimitus heti varastosta. Hydraulinen levyleikkuri: 2030 mm leveydellä Max vahvuus: 4 mm Paino: 1700 kg

10 403€ alv 0 12 900€ alv 24

NOVA 1440K -metallisorvi Täysin uudistunut NOVA 1440K on 1000 mm kärkivälillä varustettu, erittäin laadukas ja tarkka metallisorvi. Maks. kappaleen halk. on 410 mm, mutta irrotettavalla johdepalalla, työstettävän kappaleen suurin halk. voi olla jopa 580 mm. Karan läpivienti 52 mm. Isolla 4 kW moottorilla varustettu. Johteiden leveys on 267 mm. Mukana kattavat vakiovarusteet, kuten digimittalaitteet, 2 pakkaa, kierrekello yms yms. Jännite: 380 V Moottorin teho: 4000 W Pyörintänopeus: 40–1800 rpm (12 speed) Kärkiväli: 1000 mm Max halk. kappaleelle: 410 mm Max halk. ilman johdepalaa: 580 mm Max halk. kelkan päällä: 224 mm Karan läpivienti: 52 mm Paino:1250 kg

9 597€ alv 0

11 900€ sis. alv

Moottori: 1,68 kW/380 V Nopeusalue: 65–3250 rpm Porauskapasiteetti: 35 mm Jäähdytysjärjestelmä Automaattisyöttö Paino: 630 kg

4 556€ alv 0

5 650€ alv 24

NOVA 50CWV -jyrsinkone, portaaton nopeudensäätö Supersuositun NOVA 50CW mallin sisar 50CWV on varustettu taajuusmuuntimella toteutetulla portaattomalla nopeuden säädöllä. Optimaalinen työstönopeus on nyt erittäin helposti ja tehokkaasti saavutettavissa.Vakiona kattavat varusteet, kuten 3- akselinen digimittalaitteisto. Jännite: 380 V Moottorin teho: 2x1500 + 370 W Porauskapasiteetti: 50/33 mm Jyrsintäkapasiteetti: 80/25 mm Jyrsinpäänkallistus: 45° Kara: ISO40 Paino: 1015 kg

8 620€ alv 0 10 690€ sis. alv

NOVA HP300 ja HP600 -pyörityspöytä HP-sarjan laitteet ovat käyttäjäystävällisiä ja yksinkertaisia sekä käännön että pyörityksen tekeviä laitteita. Uudessa mallissa myös 2pedalinen jalkapoljin vakiona! Kuormitus: 300/600 kg Toiminnot: kallistus/pyöritys Kallistuskulma: 0–90 Pöydän koko: 600/1000 mm Paino: 250/680 kg HP300:

4 113€ alv 0 5 100€ alv 24 HP600:

5 161€ alv 0 6 400€ alv 24

Tervetuloa tapaamaan meitä INSTRUTEC-messuille osastolla C-57!

52 9 | 2015

EU-rahoitteisessa Big Data -hankkeessa luodaan uusia menetelmiä rahoitus­ markkinoiden riskien hallintaan

T

ampereen teknillinen yli­opisto (TTY) koordinoi uutta BigDataFinancehanketta, johon rekrytoidaan 13 tohtorikoulutettavaa kehittämään uusia menetelmiä rahoitusmarkkinoiden riskien hallintaan. Euroopan komissio rahoittaa nelivuotista hanketta noin 3,5 miljoonalla eurolla. Poikkitieteellinen BigDataFinance-hanke “Training for Big Data in Financial Research and Risk Management” tuo niin rahoitusriskien mallintajat kuin signaalinkäsittelyn, koneoppimisen ja datatekniikoiden asiantuntijat samaan tutkimusohjelmaan. Projektissa rahoitusmarkkinoilla piileviä riskejä tunnistetaan ja mallinnetaan massiivisen, monimuotoisen ja rakenteellisesti haastavan Big Datan avulla. – Modernissa yhteiskunnassa elävät ihmiset jättävät jälkeensä valtavat määrät monitahoista dataa, jota voidaan käyttää esimerkiksi sijoittajien mielialojen tulkitsemiseen ja siten myös rahoitusmarkkinariskien hallintaan, toteaa hankkeen johtaja, professori Juho Kanniainen TTY:n teollisuustalouden laitokselta. Teollisuustalouden laitoksen lisäksi hankkeessa on mukana TTY:n signaalinkäsittelyn laitos. – Signaalinkäsittelyllä on paljon annettavaa monille aloille. Algoritmiemme avulla voidaan analysoida piilossa olevia rakenteita isoista data-aineistoista, kertoo professori Moncef Gabbouj. Teollisuustalouden ja signaalinkäsittelyn laitosten yhteistyönä analysoidaan muun muassa paniikkireaktioiden leviämistä osakemarkkinoilla ja kehitetään menetelmiä tiheätaajuisen, millisekuntipohjaisen, datan analysoimiseksi. Kanniaisen mukaan rahoitusalalla on valtava imu tietoteknisesti ja matemaattisesti taitaville henkilöille. – Pelissä on meidän eurooppalaisten eläke- ja sijoitusvarallisuutemme.

BigDataFinance-hankkeeseen osallistuu tutkijoiden lisäksi myös joukko asiantuntijoita pankkimaailmasta, ja se tuottaa akateemisten tulosten lisäksi myös käytännön sovelluksia. Nelivuotisen EU-rahoitteisen Marie Skłodowska-Curie ITN-hankkeen verkosto koostuu seitsemästä akateemisesta organisaatiosta ja kuudesta yrityksestä. Eturivin tutkijoiden lisäksi hankkeessa on mukana tunnettuja yrityksiä pankki-, sijoitus-, media-, ja konsultointisektoreilta. Yliopisto­ yhteistyössä hankkeessa ovat mukana Tampereen teknillisen yliopiston lisäksi Aarhus University, The University of Manchester, The University of Zürich, Josef Stefan Institute, Aalto University ja The University of Amsterdam. Yksityissektorilta hankkeessa mukana ovat Alliance-Bern­ stein UK, ING Group, Numerical Algorithms Group, Olsen Investment, Techila Technologies ja Bloomberg. Euroopan komissio rahoittaa hanketta noin 3,5 miljoonalla eurolla. – TTY on panostanut Big Dataan ja EU-rahoituksen saaminen aihepiirin tutkimukseen on tärkeää erityisesti nyt, kun kansallista tutkimusrahaa ei ole enää jaossa menneiden vuosien tapaan, korostaa TTY:n rehtori Markku Kivikoski. BigDataFinance jatkaa vielä käynnissä olevaa, professori Kanniaisen johtamaa Marie-Curie ITN -hanketta HPCFinance. Lisäksi se on jatkoa TTY:n säätiöpääoman tuottojen turvin rahoitetulle Big Data -hankeavaukselle. n

K

INFO www.bigdatafinance.eu professori Juho Kanniainen koordinaattori puh. 040 707 4532 juho.kanniainen@tut.fi professori Moncef Gabbouj puh. 0400 736 613 moncef.gabbouj@tut.fi

www.eurometalli.com

KY VA


UUSIMMAT KONEUUTUUDET ESILLÄ INSTRUTEC-MESSUILLA NOPEAMMIN PAREMPIA OSIA ENERGIATEHOKKAASTI

TNK42

INDEX ja TRAUB edut - parempi suorituskyky

- nopeat kappaleajat - lyhyet asetusajat - avoin ja vapaa työtila - paljon työkalupaikkoja - tilaasäästävä rakenne - tarkka ja kätevä työkalujärjestelmä - energiatehokkuus

G220

TNL32

Tervetuloa Instrutec messuille, HALLI C 56

INDEX-TRAUB AB Hernepellontie 27 00710 Helsinki Puh: 010 843 2000 Fax: 010 843 2009 www.index-traub.fi

TALLINNA 18.-20.11.2015

Aina askeleen edellä

Index ilmo 185x130_10-2015.indd 1

9.10.2015 10:51:44

KONEPAJA E.VIRTANEN OY

Olemme mukana Instrutec2015-messuilla 18.–20.11.

UUSI VIRTANEN – Varma valinta! LEVYTYÖKONEET Yli 1500 ! ettua konetta

täysin räätälöitävissä! A T U OTA N TO L A J Ö Y T IS M YÖ S E R IKO

toimit

IT T E E T

n e n a t r i V e s t i l a V – a t s i a l a m Suosi suo KO N E E T – T YÖ K A LU T – A L IH A N K IN TAT YÖT

KYSY MYÖS VIRTANENVAIHTOVARMAT

KONEPAJA E. VIRTANEN OY Seppientie 9, 31600 JOKIOINEN puh. +358 3 438 3838 | virtanen@konepajaevirtanen.fi | www.konepajaevirtanen.fi


Tuottavuus nousuun – henkilöstö on osa ratkaisua ei ongelmaa losofiaa. JTO Lean Learning Center Oy.n juuret ulottuvat Johtamistaidon opistoon (JTO). Johtamisesta ja esimiestoiminnasta Lean Managementissa on nimenomaan kyse. Tuottavuuden kehittämisessä viedään Leanin kehittämistoimenpiteet yhdessä asiakkaiden kanssa käytäntöön kaikilla organisaatiotasoilla, johdosta tuotannon työntekijöihin, koska vain toteutetuilla kehittämistoimenpiteillä on vaikutus-

Lean Management asiantuntija, valmentaja Peter Kanerva.

J

TO Lean Learning Center on erikoistunut tuottavuuden kehittämiseen soveltaen Toyotan tuotantofi-

UUDET VARASTOKONEET • CNC sorvi SPINNER TC-42 Siemens 810 D VDI 20 • Yleisjyrsinkone TOS OSO FGU 32 ISO 40/50 ”Huronpää”, 3-aks. digitaalit.

VANNESAHAT • • • • • •

Pilous ARG 220 Plus Pilous ARG 250 Plus H Pilous ARG 300 Plus SAF Pilous ARG 330 Plus SAF Pilous ARG 300 CF-NC Automat Teroituskone Spinner

KÄYTETYT KONEET SORVIT • TOS SUI 50 x 1500 vm. -89 MYYTY • CNC SORVI HUNOR EEN 400, vm. -84

JYRSINKONEET • Puomityypin yleisjyrsinkone TOS FGS 32/40, vm. -94 • NC jyrsinkone Bridgeport Textron TNC 151, vm. -86 MYYTY • Kiilaurajyrsinkone Huort V10. X-liike 400, 2-akselin näytöt

SÄTEISPORAKONEET • MAS VO 50/1250 MK 5 vm. -93 • Csepel PF 50/1600 MK4 vm. -91

SAHAT • CNC-vannesaha TMJ PP 362 Ø 360 mm, vm. -07, hyvät varusteet • Kaarisaha KASTO 220 x 250

LEVYTYÖKONEET • Levyleikkuri ALIKO 3012 CNC 2007 TULOSSA • Monitoimileikkuri KINGSLAND 70 XS, vm. -96 MYYTY

MUUT • Uppokipinätyöstökone CHMER 36 MH, vm. -90, 3-akselin HH-näytöt, allaskoko 800 x 470 mm

Välitysmyynnissämme useita koneita. Kannattaa kysäistä. Tarkemmin kotisivuillamme www.maketek.fi/Tuotteet/käytetyt työstökoneet

Niittyhaankatu 8 • 33720 Tampere • puh. (03) 358 2700 • fax (03) 358 2740 maketek@maketek.fi • www.maketek.fi Markku Tavasti 0400 232 310 • Kaskenmaa 0500 842 120

54 9 | 2015

ta. Henkilöstölähtöinen kehittämisotteemme kehittää samanaikaisesti tuottavuutta, laatua ja työturvallisuutta. Näitä kehittämispalveluita ovat hyödyntäneet mm. Metso, Ponsse, Ifolor. Lean on muodostettu pääosin Toyota Production Systemin (TPS) periaatteiden pohjalta. Lean-ajattelu on johtamisfilosofia, joka keskittyy arvon tuottamiseen asiakkaalle ja erilaisen hukan – tuottamattoman toiminnon – vähentämiseen. Arjen kehitystyöllä pyritään parantamaan asiakastyytyväisyyttä, laatua ja pienentämään toiminnan kustannuksia sekä lyhentämään tuotannon läpimenoaikoja. Olennainen kysymys onkin: Miten käytännössä sovellat Lean ajatuksia oman organisaatiosi tuottavuuden kehittämisessä? Miksi Lean? Oikein toteutettuna Lean-kehittämistoiminnan hyödyt ovat kiistattomia. Lean: • Parantaa merkittävästi tuottavuutta • Kehittää investoimatta laitekantaan • Lyhentää läpäisyaikoja • Pienentää valmistuseräkokoja • Pienentää varastoja • Alentaa laatukustannuksia • Parantaa henkilöstön yhteistyötä kehittämistoiminnassa • Kehittää arvoa tuottavaa yrityskulttuuria • Parantaa motivaatiota, osallisuutta, työn mielekkyyttä Missä Lean? Lean kehittämistoimintaa on hyödynnetty mm. • Teollisuudessa • Logistiikkapalveluissa • Julkisen sektorin organisaatioissa • Terveydenhuollossa • Kaupan alalla Miksi Leanin toteutus usein epäonnistuu tai jää puolitiehen? Lean tunnetaan yleisesti hyvin, mutta toteutus ontuu joskus pahasti. Lean ymmärretään väärin sarjana temppuja – Lean työkalujen soveltamise-

na ilman henkilöstön osallistumista ja asiakasymmärrystä. Lean tulee ymmärtää läpi koko organisaation menevänä johtamisena, millä varmistetaan asiakkaalle tuotettavan arvon maksimointi. Tekesin johtava asiantuntija Tuomo Alasoini kiteyttää tämän ytimekkäästi: ”Leanin paradoksi on, että lean-työkalut ovat suhteellisen helposti kenen tahansa omaksuttavissa, mutta itse lean-ajattelun kokonaisvaltainen läpivienti missä tahansa organisaatiossa on lähes ylivoimainen tehtävä.” ”Lean latistuu usein pelkäksi prosessien viilaukseksi ja kaizen-tauluiksi. Edes Toyotalle lean-ajattelun valuttaminen läpi sen oman toimittajaketjun ei ollut yksinkertaista.” Miten Lean käytäntöön tuottavuutta parantavasti – tekemällä oppii! JTO Lean Learning Centerin valmennusten tuloksellisuus perustuu vahvaan käytännönläheiseen toimintaan. Valmennuksissa hyödynnetään Suomessa ainutlaatuista tehdassimulaatiota, missä kurssilaiset yrityksen ja erehdyksen kautta tehostavat simuloitua polkuautojen tuotantolinjaa. “Hukka vähenee. Turha työ, virheet, odottelu, ylituotanto, prosessia vitkuttavat yllättävät tilanteet ja ylisuuret varastot karsiutuvat. Siinä Leanin perusajatuksia”. ”Tehokkuutta kyllä löytyy, kun koko henkilöstö miettii, mitä voisi tehdä paremmin”. Lean nostaa suorittavan työn tekijät asiantuntijoiksi. Idea on, että asentajat tai sairaanhoitajat tietävät esimiehiään paremmin, mitkä asiat heidän työssään pitäisi panna kuntoon. “Esimies on valmentaja, jonka on saatava työntekijät mukaan kehittämään työtään. Esimiehen on myös kuunneltava, mitä alaisilla on sanottavana”. Suomalaisessa ja japanilaisessa yrityskulttuurissa on merkittäviä eroja. Japanissa yritysjohtajat ja esimiehet tuntevat käytännön tuotannon huomattavasti paremmin kuin www.eurometalli.com


Av

ain tu

otta v u u t e

en

Keyway Oy Et

Esittelyssä Productivity+

Zenex Computing Oy | PL 110 | 00211 HELSINKI 010 322 5190 | 09 692 7621 | info@zenex.. läntiset kollegansa. “Esimies voi mennä välillä tuotantoon töihin ymmärtääkseen, millaisten ongelmia siellä on. Esimiehet myös seuraavat työtä ja miettivät koko ajan kehittämistoimenpiteitä.” “Hyviä esimerkkejä Ponsse ja Ifolor. Molemmissa henkilöstö on otettu mukaan kehitystyöhön, ja molemmat ovat kasvuyrityksiä”, Kanerva sanoo. Peter Kanerva, JTO Lean Learning Center JTO Lean Learning Centerin valmennuksissa korostuu valmentajan Peter Kanervan psykologin tausta. Psykologin tausta antaa Peterin näkökulmasta Leaniin oivallisen tulokulman. Arjen kehittäminen ja kehittämisen johtamisessa korostuu usein kohtaaminen ja se miten työyhteisöt suostuvat yhdessä katsomaan kohti mahdollisuuksia. Kehittämisen tekniikat ovat insinööritie-

dettä parhaimmillaan ja kun tähän yhdistää näkemyksen siitä, miten ihmiset toimivat arjessa niin yleensä saavutamme tuloksia. Lean on näin ollen tie, jossa näkökulmat yhdistyvät vahvaksi arjen kehittämisen välineeksi. ”Teemme tiivistä yhteistyötä JMAC (Japan Management Association Consultants) yrityksen kanssa. JMAC on vanhin konsulttiyritys Japanissa (vuodesta 1942).” ”Toteutamme JMAC Scandinavian kanssa Japaniin valmennusmatkoja, joissa valmennettavat pääsevät Toyota Production Systemsin syntysijoille tutustumaan Japanilaiseen tuotantoon ja ennen kaikkea Leanin hyödyntämiseen jatkuvassa kehittämisessä.” ”Toteutamme organisaatiokohtaisesti räätälöityjä valmennuksia johdolle ja esimiehille, tiimin vetäjille, sekä henkilöstölle.” n

u al

a ll a s a h a u k s e s

sa

Keyway Oy Perkkoonkatu 5 33850 Tampere

Kun vaadit laatua, tehokkuutta ja tarkkuutta

Mebae-cut

Täysin sähköisesti toimivat puoli- ja täysautomaatti suorasahaus vannesahat

MebaEco-Line DGA

Kahteen suuntaan kääntyvät täysautomaattiset CNC-vannesahat

INFO Lisätietoja palveluista: leansales@lean-jto.fi, www.lean-jto.fi

www.keyway.fi palvelu@keyway.fi Puh. 010 420 72 72

1 kpl 335 DGA-600 vannesaha tosi edulliseen hintaan & heti varastostamme Tampereelta


TEOLLISUUDEN PALVELUT | KONEET JA LAITTEET

paremmat koneistustyökalut

vat a u t s la

t u l a k ö y t t a m m e r a p e N Koneistustyök alut Patrik ainen Oy Ruokolammentie 114, 74170 Iisalmi Puh. 040 0 - 176 330 Fax (017) 851 097 www.patrik ainen.net

Uudet KUKA-robottijärjestelmät ja huoltopalvelut yli 25 v. kokemuksella teollisuusrobotteihin (Motoman, KUKA, ABB) • huollot • korjaus • koulutus • ohjelmointi

• konsultointi • asennus ja käyttöönotto • koneiden siirrot • varaosat ja huoltotarvikkeet

Välitämme myös käytettyjä robotteja ja järjestelmiä.

www.avertas.fi

ari.laukkanen@avertas.fi, p. 0400 937 789

Merkkausliidut. Merkkausvärit ja -kynät. Sähkökynät. Lämmöntodentamistikut. Bloxide-ruosteenestoväri.

Lankasahaus Koneistus Suunnittelu

Edustaja Suomessa:

TS-Edustus

www.nisulaoy.fi

Puh. 0400 200 407 ts.edustus@gmail.com

Yhdessä rakennamme tulevaisuuden.

www.teotek.fi • Erikoisosaamistamme aarporaus- ja työstökeskustyöt kaikille materiaaleille • Myös pienehköt kokonaistoimitukset • Nopeat toimitukset sovitussa ajassa • Erinomainen hinta-laatusuhde

JPS Avarti Met

Vaittintie 11, 33960 Pirkkala Puh. 045 671 0271, Juha Salminen www.jpsavartimet.fi

KÄYTETYT SAHAT • Behringer HBP 263A/CNC vm. -97 hinta 9900 e PRODMAC OY Sulantie 2 04300 Tuusula www.prodmac.fi

MYYNTI: Mika Koivuniemi p. 040 741 9991 mika.koivuniemi@prodmac.fi HUOLTO: Erno Meriläinen p. 050 551 4715 erno.merilainen@emekor.fi

Metalliteollisuuden työstökone­ kauppaan erikoistunut yritys • Sorvaus ja jyrsintä • Hammaspyörien valmistus • Hionta ja muut pintakäsittelyt

Hiontatyö Lahtinen & Marjamaa Oy Teotek Oy Muuntotie 3, 01510 Vantaa Vaihde 010 219 2170 info@teotek.fi

18 VUOTTA KONEMYYNTIÄ

Insinööritoimisto Ismo Lindberg Oy

FredServe Kuntotarkastus varmistaa levyntyöstökoneidesi tehokkaan käytön Pakettihinnat alkaen 290€ • www.rensi.fi

www.fredko.com

w w w.eur omet a lli.com 56 9 | 2015

Pukinekatu 5, 33580 Tampere puh. 03 359 8000 www.hiontatyo.com

metallintyöstökoneet jo 30 vuoden kokemuksella.

• laatua vaativille asiakkaille • koneita suoraan varastosta

Puh. (09) 879 2266 • info@rensi.fi

Korkeatasoista pyörö-, reikä-, tasoja työkaluhiontaa tuhannesosien tarkkuudella.

UUDET JA KÄYTETYT TYÖSTÖKONEET www.metallintyöstökoneet.fi Punasillantie 4, 40950 Muurame Puh. (014) 443 2100, Fax (014) 443 2101 il-sales@il-machinery.com www.il-machinery.com

Ismo Lindberg +358 400 640 956 Jarno Vauhkonen +358 40 501 3399 Antti Lindberg +358 40 585 6879 Antti Pöyry +358 40 5051 777 Harri Nieminen +358 40 828 9251 Juha Multisilta +358 40 522 1147


TEOLLISUUDEN PALVELUT | KONEET JA LAITTEET Myymme työkaluja toimitamme luotettavuutta

LASTUAVAT TYÖKALUT TEOLLISUUTEEN PUH. 09-2511 7200 WWW.SECOTOOLS.COM

Yrittäjäntie 19, 74130 Iisalmi puh. (017) 820 2100, fax (017) 812 565 ahmotuote@ahmotuote.fi www.ahmotuote.fi

Lastuavat työkalut poraukseen, avarrukseen, kalvaukseen, sorvaukseen ja jyrsintään.

info@iscar.fi www.iscar.fi

Työkalun kiinnittimet työstö­ keskuksiin ja sorveihin.

Toiminta: Koneenosien, sisähammaskehien, hammaspyörien ja -tankojen valmistus, erilaiset voimansiirron komponentit: kardaanilaipat, uraholkit ja -akselit. Alihankintakoneistus: vierintäjyrsintä ja -pisto, vetoavennus, CNC-koneistus.

Petri Aro Oy Työnjohtajankatu 2 F 14, 20320 TURKU Puh. 020 1474 500, info@p­aro.com www.p­aro.com

Siirtotekniset osat sekä palvelut konepajateollisuudelle

Metalliteollisuuden työkalut: lastuavat työkalut, mittavälineet, kiinnittimet, hiomatarvikkeet Pienkoneet ja muut konepajojen työkalut

Isoahon Sorvaamo Tuurintie 645, 63610 Tuuri Puh. 06 526 1010

Muuntotie 3, 01510 Vantaa Puh. 010 219 2200, fax 010 219 2245 info@teraskonttori.fi, www.teraskonttori.fi

www.isoahonsorvaamo.fi

Y k s i n k e r t a i s e s t i p a re m p i

UUDET JA KÄYTETYT

Metallintyöstölaitteiden myynti – asennus – koulutus – huolto – varaosat Nordcity Center OÜ puh. +358 40 500 5414 / pasi.ketola@nordcity.eu www.nordcity.eu

1700 W

Levytyökeskukset • Robotit Särmäyspuristimet • Työkalut • Taivutuskoneet • Levynleikkaus

• •

HUOLLOT JA VARAOSAT KONEIDEN SIIRROT tyokalumyynti@wihuri.fi www.metabo.fi | www.tekninenkauppa.fi

Kari Riihimäki +358 50 4066 404 Mika Marttila +358 50 4066 050 Vesa Kivekäs +358 50 349 0067 www.fms-service.fi

w w w.eur omet a lli.com 9 | 2015 57


TEOLLISUUDEN PALVELUT | KONEET JA LAITTEET KoKonaisvaltainen Kunnossapidon ammattilainen

www.reicap.fi reicap@reicap.fi

mÄÄRÄaiKaisHuollot Ja viKaKoRJauKset

Minuteman E Ride 26 S suuralayhdistelmäkone Vakiona käsi-imuvarusteet. Pesu ja lakaisu yhdellä ajokerralla (työleveys 66 cm) .

• Työstökoneet • Konesiirrot ym. • Nosturit ja nostolaitteet • Siemens CNC ja logiikat • Hitsauskoneet • Konemodernisoinnit

Vuokrat alk. 24 – 60 kk

REICAP OY

OTA YHTEYTTÄ // puh. 020 486 5900 simsotec@simsotec.fi // www.simsotec.fi

Jyrki 0400-410 842 Jarkko 040-723 1916

TAMPERE // TURKU // PORI // PARKANO // RAUMA

AN-CADSOLUTIONS OMAX- ja Maxiemvesileikkausjärjestelmät maailman johtavalta vesileikkauslaitteiden valmistajalta. GCC-merkkauslaserit. Richter-pistemerkkauslaitteet.

Pyörösahat ja linjastot Vannesahat ja vanneterät Materiaalin siirtomakasiinit Rullaradat sekä mittavasteet Kiilauranpistokoneet -ja alihankinta Palkki/Levyntyöstö monitoimikoneet Ja paljon muuta!

Veneentekijäntie 12, 00210 Helsinki www.acgnystrom.fi E-mail: info@acgnystrom.fi Puh.: 0400-452266, 040-8313980 www.omax.com www.gccworld.com www.jr-richter.biz

Veneentekijäntie 12, 00210 Helsinki www.acgnystrom.fi E-mail: info@acgnystrom.fi Puh.: 0400-452266, 040-8313980 www.omax.com www.gccworld.com www.jr-richter.biz

Kun laatu ratkaisee – vakio-osat ja kiinnitinratkaisut saat nopeasti Tanrecolta.

Valuja, valunsuunnittelua, tuotekehitystä, konsultointia ja koulutusta.

– 3D CAD/CAM

Mitä muuta?

– 3D-skannerit

Valimoinstituutti palvelee Lisätietoja: Jouni Lehto 0500 625 792

– 3D-tulostimet

www.valuatlas.fi www.valimoinstituutti.fi

– 3D CNC

– 3D-mittausvarret

www.an-cadsolutions.fi puh. 010 440 6470

www.rakenne-ahlfors.fi

Melunhallinnan kokonaispalvelua

NC-ohjelmoinnin Expertti.

• valvomot • väliseinät • melusuojat, konekotelot www.halder.com

Tutustu tarjontaamme: www.keyway.fi palvelu@keyway.fi p. 010 420 7272

Tanreco Oy, Konepajankatu 11 FIN-11710 Riihimäki Puh. +358 (0)19 77 485 Fax +358 (0)19 537 1224 myynti@tanreco.fi, www.tanreco.fi

BEHRINGER, KASTON ja KALTENBACHin vaihtonäyttöpäätteet, myös korjaus. Suetron, Siemens, TRS, B&R. hinnat alkaen 890,­ Korjaamme/päivitämme myös teollisuusPC:t ja logiikat Behringeriin variaattori­ vaihteiston korvaava tehdas uusi vaihteisto ja taajuus­ muuttajakäyttö 2990,­. Asennus 500,­. Kysy muita kokoja, myös Kasto- ja Kaltenbach-sahoihin. Lisätiedot http://www.jipenet.fi/?page_id=41

JIPENET Oy 58 9 | 2015

Levytyökeskuksen kotelointi.

puh. (019) 485 205

www.cenic.fi Puh. 040 591 3395 - info@cenic.fi

YTM-Industrial INDUTRADE GROUP

Varustelee konepajasi laadulla

Konepajakemikaalit Kunnossapitokemikaalit Erikoisvoiteluaineet Imeytysaineet Peittausaineet Työturvallisuustuotteet Lue lisää osoitteesta www.ytm.fi/eurometalli/

hinnat alv 0%

Tuomme varaosat suoraan tehtaalta ilman välikäsiä

www.jipenet.fi

Juha Ikonen KALTENBACH, BEHRINGER, KASTO • puh. 0400 716 128Palautus os. OTS PL 8888 33801 Tre

Uudet Leadwell -työstökoneet heti Oitis! Leadwell V-42AF Liikkeet X=1000, Y=520, Z=610, kara 10000 rpm/18,5 kW Arm-tyyppinen työkalunvaihtaja 24 kpl, pyöröpöytä GS CNC-250R

Leadwell V32i liikkeet X=800,Y=520, Z=610, kara 10000 rpm, Arm -tyyppinen työkalunvaihtaja 24 kpl, leikkuuneste 20 bar karan läpi, lastunkuljetin, GSA250R pyöröpöytä

Leadwell LTC-25iL Max pyrintä 670, karareikä 77 mm, liikkeet X=225+25 mm, Z=1020 mm, Kara 3500 rpm, 18,5 kW/2 vaihdelaatikko, Toolsetteri + lastunkuljetin

Muut uudet ja käytetyt vaihtokoneet näet netistä osoitteesta www.adene.fi

Puh. 040 558 6138 | fax (019) 766 981 | Huvijärventie 3, 12100 Oitti | E-mail: myynti@adene.fi | Internet: www.adene.fi