Eurometalli 8/2017

Page 1

LEVIKKI 40 000 kpl

www.eurometalli.com

METALLITEOLLISUUDEN ERIKOISLEHTI

8 | 2017

14. vsk

CoroTurn® Prime ja PrimeTurning™

Isoin sorvausinnovaatio ...sitten sorvauksen Näe ja vakuutu PrimeTurning-konseptin eduista itse: www.sandvikcoromant.com/primeturning

primeturning_ad_a4.indd 1

2017-09-25 11:28:23


Uutta

me Palveluvalikoimam det on laajentunut, uu elut: akkreditoidut palv oe - ASTM E23 iskuk - Kuumavetokoe

Koko Suomen kattavat metallilaboratoriopalvelut DEKRA Industrial Oy:n ainetta rikkova testauspalvelu (DT) on osa Euroopan johtavan, riippumattoman tarkastus-, testaus- ja sertifiointiasiantuntijan palvelua. DEKRA metallilaboratoriot toimivat Turussa sekä Oulun Yliopistolla, joissa on vahvaa metallien sekä materiaalitutkimuksen osaamista. Yhdessä Oulun Yliopiston kanssa meillä on merkittävä yhdistelmä tietotaitoa ja laiteinfrastruktuuria työstämässä tarkkoja testituloksia. Akkreditoiduissa testauslaboratorioissamme on moderni testauslaitteisto, Turussa oma tehokas koneistamo näytteiden valmistukseen sekä NDT-tarkastusyksikkö. Kokonaisuuden ansiosta testaustulokset saadaan toimitettua nopeasti ja varmasti kilpailukykyiseen hintaan.

www.dekra.fi

DEKRA Industrial Oy metallilaboratorio on FINAS– akkreditointipalvelun akkreditoima testauslaboratorio T220, akkreditointivaatimus SFS-EN ISO/IEC 17025 Akkreditoidut palvelut: vetokoe, kuumavetokoe, taivutuskoe, iskukoe (EN ja ASME), kovuuskoe, makrohietutkimus ja alkuaineanalyysi.


Kilpailukyvyn uudet ulottuvuudet.

AUTOMAATIO 3D-TULOSTUS LASTUAVA TYÖSTÖ LEVYNTYÖSTÖ PUTKEN- JA PROFIILINTYÖSTÖ SAHAUS HIONTA MITTAUS TYÖYMPÄRISTÖ VOITELU

6G

KATSO VIDEO www.vossi.fi/eagle

EAGLE TASOKUITULASERIT Maailman nopeimmat kuitutasolaserit 12 kW IPG resonaattorilla, 6 G kiihtyvyydellä sekä 9 sekunnin pöydänvaihtoajalla. Maksimi leikkauskapasiteetit: - Rosteri, alumiini ja hiiliteräs: 45 mm - Messinki: 30 mm - Kupari: 25 mm

KATSO VIDEO www.vossi.fi/grob

GROB 5-AKSELISET TYÖSTÖKESKUKSET 5-akselikoneistuksen uusi ulottuvuus ja suorituskyky. GROBin poikkeuksellisen älykäs rakenne mahdollistaa suurimman akselivapauden sekä huippudynaamisuuden, -tukevuuden sekä -tarkkuuden kompaktissa koossa. Lisäksi vaakakaran tunnelikonsepti mahdollistaa pitkien työkalujen käytön ilman maksimi kappalekoon pienentymistä.

MYYNTI HUOLTO VARAOSAT

010 8200 500 010 8200 530 010 8200 540

vossi.fi


Pääkirjoitus

KUVA: MIRA KUHLMAN

EUROMETALLI 9/2017 AINEISTOPÄIVÄ 20.10. POSTITUS 3.11.

Eurometallilla on päättäjien nimi­ rekisterillä varustettu, kohdennettu 40 000 kappaleen osoitteellinen jakelu. Mediamyynti:

Ei kritiikkiä – ei kehitystä

Myyntineuvottelija Pirkko-Maria Palsanen Puh. +358 400 376 536 pirkko-maria.palsanen@ eurometalli.com Aineistonsiirto:

Syyskuun suurnäyttelyt, Saksassa järjestetty EMO ja Alihankinta-messut Tampereella, saivat metallialan ammattilaiset hyvin liikkeelle. Vaikka näiden tapahtumien välissä oli viikko ja meri, henki kummassakin alansa kärkimessussa oli positiivisesti virittynyt ja messuväki katseli myös kohti tulevaa varsin valoisin katsein.

http:// aineisto.eurometalli.com

Sähköisen Eurometallin löydät osoitteesta www.eurometalli.com

Noiden syyskuun messujen kaltaista positiivista henkeä ja valoisasti ajattelevia persoonia tarvitaan aina yrityselämässä, mutta ilman kyseenalaistajia ei välttämättä katsota asioita riittävän monelta kantilta. Yritys rakentuu useimmiten vetäjiensä näköiseksi, mutta organisaatioita rakennettaessa kannattaa organisaatioiden rakentajien myös haastaa itseään. Vaikka kukaan ei halua tiimiinsä vastahankaisia persoonia, kannattaa kuitenkin hakea joukkueeseen myös niitä henkilöitä, jotka uskaltavat haastaa perinteiset ja helpoimmat tavat toimia. Ilman kritiikkiä ei tapahdu kehitystä. Kritiikin ja vastakkainasettelun on kuitenkin tapahduttava hyvässä hengessä, eikä sen antaminen ole itsetarkoitus, vaan kritiikin ja erilaisten lähestymistapojen sekä näkökantojen pitää työelämässä tähdätä aina asioiden ja yrityksen kehittämiseen.

Myös iPadilla ja Androidlaitteilla osoitteesta www.lehtiluukku.fi Osoitteenmuutokset ja tilaukset: Puh. 0207 57 95 95 ep@eurometalli.com

Metalli- ja konepajateollisuuden erikoislehti

Positiivisia asioita ja toivottavasti myös uusia ajatuksia ja erilaisia lähestymistapoja asioihin on tarjolla Helsingin Messukeskuksessa 10.–12.10. Teknologia 17 -tapahtumassa. Ennakkomainonnassaan Teknologia 17 kysyy: Mitä uudet teknologiat mahdollistavat sinulle? Tuon kysymyksen myötä ainakin lähtökohta tapahtumaan on herkullinen.

Julkaisija:

Oy Faktavisa Ab

Toimitus:

Petri Kuhlman, päätoimittaja petri.kuhlman@eurometalli.com

Mediatiedot ja ilmoitushinnat: www.eurometalli.com

Postiosoite:

Tampereentie 484, 33880 Lempäälä

Antoisaa syksyn jatkoa

Puhelin:

Painopaikka:

PunaMusta Oy, Tampere 2017

Petri Kuhlman, päätoimittaja

I

(tilaukset, osoitteenmuutokset) ep@eurometalli.com

RISTÖMER PÄ

KK

Sähköposti:

YM

Puh. 0207 57 95 95

LEVIKKI 40 000 kpl

M

ILJ

ÖM

METALLITE

T ÄRK

OLLISUUD EN

www.euro meta

lli.com

ERIKOISL EHTI

8 | 2017

Painotuotteet Painotuotteet 1234 5678 4041-0619

14. vsk

Materiaali:

Lehti ei vastaa tilaamatta lähetettyjen kirjoitusten ja kuvien säilyttämisestä eikä palauttamisesta. Hyväksyttyjen materiaalien osalta Eurometalli-lehdellä on täydet oikeudet tekstien, kuvien ja muun materiaalin käyttöön Eurometalli-lehdessä ja/tai internet-sivuillaan ilman erillistä sopimusta tai korvausta.

CoroTurn® Prime ja

Ilmoitukset:

Eurometalli-lehti ei vastaa ilmoittajalle mahdollisesti aiheutuvasta vahingosta, jos ilmoitusta ei tuotannollisista syistä (esim. lakko) tai asiakkaasta tai alihankkijasta johtuvista syistä voida julkaista määrättynä aikana tai käsikirjoituksen mukaisesti. Lehden suurin vastuu ilmoituksen pois jäämisestä tai julkaisemisessa sattuneesta virheestä rajoittuu ilmoituksesta maksetun määrän palauttamiseen.

www-sivut:

www.eurometalli.com

PrimeTurning™

Isoin sorvausinnova atio ...sitten sorvau ksen

Näe ja vakuutu PrimeTurning-ko www.sandvikco nseptin eduista romant.com/pr itse: imeturning primeturning_

ad_a4.indd

1

2017-09-25

11:28:23Teollisuuden positiivinen vire näkyy Alihankinta-messujen kansainvälistymisenä

Tampereella 26.–28.9. järjestetyillä Alihankinta-messuilla vieraili 17  684 kävijää. Messuilla oli tuhat näytteilleasettajaa 20 maasta. Seuraavat Alihankinta-messut toteutetaan 25.– 27.9.2018, jolloin juhlistetaan Alihankinnan 30-vuotista tapahtumataivalta. Alihankinta 2018 keskittyy valmistavan teollisuuden tuottavuuden kehittämiseen. Kasvuyrityksiä esille nostava AlihankintaHEAT-tapahtuma toteutetaan myös ensi vuonna ja liitetään yhä merkittävämmäksi osaksi messujen sisältöä. IFPSM World Summit 2018 -huippukokouksen vieraat tutustuvat messuihin ensi syksynä.

-M

ukava huomata aidot hymyt ihmisten kasvoilla sekä se, että ihmisten mielissä vellonut pitkä murheenalho on kat-

kennut. Näytteilleasettajat ja kävijät olivat hyvällä tuulella ja tunnelmasta välittyi usko alan tulevaisuuteen. Puheensorina kantautui myös useilla eri kielillä. Kansainvälisten vieraiden kiinnostus tapahtumaa kohtaan kertoo, että Suomen markkinat ja teollisuus kiinnostavat maailmalla. Alihankinta-messut täyttävät ensi vuonna 30 vuotta. Juhlavuonna katsomme taaksepäin sitä hienoa tuottavuuden kehitystä, joita alihankkijamme ovat tehneet. Tarkoitus ei ole tuijottaa vain peruutuspeiliin vaan keskiössä ovat ne asiat, joilla koko valmistava teollisuus pärjää Suomessa myös seuraavat 30 vuotta, sanoo myyntiryhmäpäällikkö Jani Maja Tampereen Messut Oy:stä. – Suomen Osto- ja Logistiikkayhdistys LOGY ry toteuttaa yhteistyössä The International Federation of Purchasing and Supply Managementin (IFPSM) kanssa kansainvälisen IFPSM World Summit 2018 -huippukokouksen 26.–29.9.2018 Helsingissä. Osa-

na huippukokousta tapahtumaan osallistuvat hankinta-alan ammattilaiset ja päättäjät tutustuvat Alihankinta-messuihin keskiviikkona 26.9. Odotamme hankintajohtajia Euroopasta, Kaukoidästä ja Afrikasta, kertoo LOGYn toimitusjohtaja Markku Henttinen.

AlihankintaHEATista kehitetään yhä paremmin vanhoja ja uusia yrityksiä törmäyttävä tapahtuma – Startupeja esille nostavassa AlihankintaHEATissa oli 17 startupia ja 14 kumppania. Ohjelmaa ja sisältöjä nostettiin esille myös pääaulan HeatCornerissa. Haluamme tuoda kasvuyrityksiä yhä vahvemmin mukaan Alihankinta-messuille jatkossakin, jotta yritykset kohtaavat täällä uudet, ketterät tekijät ja innovatiiviset toimintatavat. Toinen kerta antoi paljon eväitä HEATin kehittämiseen ja teemme ensi vuodeksi isoja parannuksia kokonaisuuteen, toteaa tapahtuma- ja viestintäpäällikkö Tanja Järvensivu Tampereen Messut Oy:stä.

Kentin Prinssi Michael häkeltyi positiivisesti Alihankintamessuista

Suomen Osto- ja Logistiikkayhdistys LOGY ry jakoi Vuoden Päähankkija 2017 -tunnustuksen John Deere Forestry Oy:lle ja Vuoden Alihankkija 2017 -tunnustuksen sai Oy Darekon Ltd. Palkinnot vastaanottivat John Deere Forest ry:ltä toimitusjohtaja Timo Ylänen ja hankintajohtaja Tarmo Rautiainen ja Darekonilta toimitusjohtaja Kai Orpo, hankinta- ja logistiikkajohtaja Teppo Pitkänen sekä Haapaveden tehtaanjohtaja Antti Järviluoma. Palkinnot luovuttivat LOGYn toimitusjohtaja Markku Henttinen sekä LOGYn Alihankinta-messujen palkintovaliokunnan puheenjohtaja Tomi Parmasuo. Vuodesta 1987 lähtien jaetuilla tunnustuksilla halutaan edistää suomalaisen valmistavan teollisuuden kilpailukykyä ja verkostoitumista. 6

8 | 2017 • w w w.eurometalli.com

– Tämä on ensimmäinen kerta, kun vierailen Suomessa liikeasioissa; olemme täällä tukemassa pienyrityksiä. Tampereella järjestettävä tapahtuma on erittäin vaikuttava, koska täällä on näin paljon näytteilleasettajia. Siitä huolimatta englantilaisia yrityksiä ei ole vielä edustettuina, ja onkin vain ajan kysymys, kun sekin tapahtuu. Messuilla esitellään monipuolisesti tuotteita ja palveluita, oli kyse sitten lääkkeistä, ilmailusta tai autoista. Niiden parhaimmisto on tapahtumassa esillä ja se on inspiroivaa, kommentoi Britannian Kentin Prinssi Michael Aamulehdelle.

INFO www.alihankinta.fi


www.mitutoyo.fi

KOVUUDEN MITTAUSLAITTEET Korkealaatuista kovuuden mittausta: Mitutoyon laajasta tuotevalikoimasta löydät korkealaatuiset kovuuden mittauslaitteet erilaisiin käyttötarkoituksiin kaikille yleisille kovuusasteikoille, kuten Rockwell, Brinell, Vickers ja Shore. Koneita helppokäyttöisestä kannettavasta laitteesta täysin automaattiseen CNC-toimiseen ratkaisuun.

Ota yhteyttä: 040-355 84 98 info@mitutoyo.fi

LISÄTIETOJA TUOTTEISTA!

Vaakakaraiset työstökeskukset H40 • Fanuc 0i-MF -ohjaus • Pöydän ala 820 x 450 mm • Liikkeet X:510, Y:510, Z:400 mm • Kara 15 kW, 12.000 k/min, BT40 • Työkalumakasiini: 20–160 • Kiinteällä pöydällä, optiona paletinvaihtaja

FH-800SX-i • Fanuc 31i-MB -ohjaus • Palettikoko 800 x 800 mm • Liikkeet X:1450, Y:1250, Z:1550 mm • Kara 30 kW (600 Nm), 6.000 k/min, BBT50 • Optiokara 37 kW (551 Nm), 15.000 k/min, BBT50 • Työkalumakasiini: 60–392 Punasillantie 4, 40950 Muurame Tel. +358 14 4432100, Fax +358 14 443 2101 il-sales@il-machinery.com, www.metallintyöstökoneet.fi

FH-630SX-i • Fanuc 31i-MB -ohjaus • Palettikoko 630 x 630 mm • Liikkeet X:1170, Y:900, Z:1050 mm • Kara 30 kW (600 Nm), 6.000 k/min, BBT50 • Optiokara 37 kW (551 Nm), 15.000 k/min, BBT50 • Työkalumakasiini: 60–392

FH-1000SX • • • •

Fanuc 31i-MB -ohjaus Palettikoko 1000 x 800 mm Liikkeet X:1600, Y:1400, Z:1850 mm Kara 30 kW (600 Nm), 6.000 k/min, BBT50 • Optiokara 37 kW (551 Nm), 15.000 k/min, BBT50 • Työkalumakasiini: 60–392

www.metallintyöstökoneet.fi MYYNTI:

Ismo Lindberg +358 400 640 956 Jarno Vauhkonen +358 40 501 3399 Antti Lindberg +358 40 585 6879

Antti Pöyry +358 40 5051 777 Harri Nieminen +358 40 828 9251 HUOLTO: (014) 443 2111

8 | 2017

7


Hitsausteollisuuden edelläkävijä Kemppi esittelee tulevaisuuden hitsauksen ekosysteemin X8 MIG Welder -hitsauslaitteen valokaariominaisuuksien suunnittelun ohjaavia tekijöitä ovat olleet kaaren kohdistettavuus, vakaus ja energiatiheys sekä hitsauksen laatu.

Langattomalla Control Pad -käyttöliittymällä on monta käyttö­tarkoitusta. Hitsaajat voivat mm. hakea, katsella ja ottaa käyttöön hitsausohjeita suoraan Control Padin näytöltä.

Kemppi esitteli Schweissen und Schneiden 2017 -messuilla tulevaisuuden hitsauksen ekosysteemin, joka kattaa kehittyneet koneet, automaation, sovellusohjelmiston, hallintajärjestelmät ja inhimillisen osaamisen. Ekosysteemi hyödyntää täysipainoisesti hitsauksen internetiä tarjoamalla yhdistettävyyttä, pilviteknologian mahdollistamia ratkaisuja ja ohjelmistoja.

”O

lemassaolevien työtapojen ja ratkaisujen kyseenalaistaminen asuu syvällä jokaisessa kemppiläisessä. Neljäkymmentä vuotta sitten esittelimme ensimmäisen invertterivirtalähteen, joka on sittemmin

vakiintunut hitsausalan standarditekniikaksi globaalisti. Näkemyksemme mukaan tulevaisuuden hitsauksessa yhdistyvät edistyksellinen teknologia, IIoT:n mahdollistamat digitaaliset ratkaisut, laadunhallinta, prosessiosaaminen ja ylivoimainen käytettävyys”, sanoo Frederic Lanz, Vice President, Sales Europe and Global Projects, Kemppi Oy.

Hitsausteknologiassa puhaltavat uudet tuulet Kempin lippulaivatuote, X8 MIG Welder, on mullistava moniprosessiratkaisu. Sen uudet tekniset ominaisuudet ja täydellinen yhteensopivuus WeldEye-hitsaushallintaohjelmiston kanssa tekevät X8 MIG Welderistä ainutlaatuisen ja väkevän työkalun vaativaan teolliseen hitsaukseen. Digitaaliset hitsaus-

A7 MIG Welder voidaan integroida minkä tahansa robottimerkin kanssa ja se parantaa hitsauksen tuottavuutta yli perinteisten MIGprosessien kattavien Wise-prosessipakettien avulla. 8

8 | 2017 • w w w.eurometalli.com

ohjeet ja langaton Control Pad -hallintalaite nostavat käytettävyyden uudelle tasolle ja jättävät tulostetut hitsausohjeet historiaan. Integraatio ja yhdistettävyys ovat ensiarvoisen tärkeitä tulevaisuuden hitsauksessa. Universaali, pilvipohjainen WeldEye-ohjelmisto sopii yhteen minkä tahansa merkin hitsauslaitteiden kanssa, on käytettävissä missä tahansa ja aina ajan tasalla tukien ISO-, ASME- ja AWS-standardeja. Messuilla Kemppi esitteli uuden WeldEye for Welding Production Analysis -moduulin, joka on suunnattu yrityksille, jotka kaipaavat kevyttä ja helposti käyttöön otettavaa ratkaisua hitsaustuotannon tehokkuuden seurantaan ja analysointiin. Hitsauksen ekosysteemissä A7 MIG Welder edustaa Kempin asiantuntemusta Industry 4.0:n tasoisessa robotisoidussa kaarihitsauksessa. Kehittynyt järjestelmä voidaan integroida minkä tahansa robottimerkin kanssa. Virtalähteen kattavat Wise-prosessipaketit parantavat hitsauksen tuottavuutta yli perinteisten MIG-prosessien. Gamma GTH3 -raitisilmajärjestelmät puolestaan edustavat Kempin korkealaatuisia henkilösuojausratkaisuja. Innovatiivinen X8 MIG Welder, A7 MIG Welder -hitsauslaitteisto ja Gamma-raitisilmajärjestelmät ja -hitsauskypärät on kaikki suunniteltu ja valmistettu Suomessa.

INFO www.kemppi.com


Täydellinen Mazak-tuotevalikoima HYBRID Monitoimikoneet INTEGREX Monitoimikoneet 5-akseliset koneistuskeskukset CNC-sorvit ja sorvauskeskukset Pystykaraiset koneistuskeskukset Vaakakaraiset koneistuskeskukset Laserkoneet CNC-ohjausjärjestelmät ja ohjelmistot

Smooth-teknologia, lastuavan työstön ja ainetta lisäävän valmistuksen yhdistävä hybridityöstö, monitoimikoneistus, laserteknologia ja viimeisin automaatiotekniikka ovat vain osa Mazakin tarjonnasta Teille. Yamazaki Mazak on yksi maailman suurimmista työstökonevalmistajista. Kattavaan tuotevalikoimaan kuuluu yli 260 erilaista CNC-ohjattua työstökonetta.

Lisätietoa: www.machinetools.wihuri.fi ja www.mazakeu.com

Wihuri Oy Tekninen Kauppa Työstökoneet +358 20 510 10 www.machinetools.wihuri.fi


10

AJATUKSIA 10-PAIKALTA

j

Sukupolvelta toiselle Perheyrityksistä Perheyrityksien merkitys maallemme on suuri. Lähes puolet maamme yritysten työpaikoista on perheyrityksissä ja 70 % työllistävistä yrityksistä on perheyrityksiä*. Viimeisimmän Perheyritysbarometrin** mukaan perheyrityksistä noin viidesosa on merkittävässä tienhaarassa, jossa vaihtoehtoina ovat sukupolvenvaihdos, myynti tai lopettaminen. Puolestaan viimeisimmän Valtakunnallisen omistajanvaihdosbarometrin*** mukaan 30 % kaikista yrittäjistä eli noin 80 000 on yli 54-vuotiaita ja seuraavan 10 vuoden aikana peräti 20 000 aikoo lopettaa yrityksensä ikääntymisen vuoksi. Toisaalta yhtä moni yrittäjä arvelee jatkajan löytyvän perhepiiristä ja 40 000 uskoo löytävänsä uuden omistajan tai tekevänsä jonkin muun järjestelyn.

Uhka ja mahdollisuus Vallitseva tilanne onkin maallemme sekä uhka että mahdollisuus. Kymmenien tuhansien yrityksien sekä vielä paljon suuremman määrän työpaikkoja tulevaisuus on riskialttiina. Toisaalta tilanne tarjoaa mahdollisuuden yrityksien uudistumiseen ja kasvuun. Nykypäivän suurin riski onkin yrittää pysyä paikallaan. Maailma muuttuu joka tapauksessa ja yritys voi joko yrittää muuttaa maailmaa, reagoida sen muutokseen tai näivettyä ja kuolla. Perheyrityksissä uusi sukupolvi tarjoaa usein uutta näkemystä muiden kokemuksen rinnalle sekä lisää sidosryhmien luottamusta yrityksen toiminnan ja vastuidenkannon jatkumisesta yli vuosikymmenien.

Sukupolvenvaihdoksesta Sukupolvenvaihdoksessa on aina sekä jatkaja(t) että luopuja(t). Itse koen, että sukupolvenvaihdos käynnistyy perheyrityksessä jo synnytyslaitokselta. Kun syntyy yrittäjäperheeseen, yrittäminen ja perheyritys ovat aina läsnä. Lapset näkevät työnteon ja yrittämisen merkityksen vanhempiensa esimerkkiä seuraamalla. Erityisen tärkeää kuitenkin on, ettei seuraajaa painosteta jatkamaan yrityksessä, koska väkisin ei voi saavuttaa mitään erinomaista. Onnekseni minulla on ollut aina vapaus valita. Ensimmäisen palkkani perheyrityksestä olen saanut 15-vuotiaana, jolloin aloitin vaihtokoneidemme pesemisestä sekä nettisivujemme kehittämisestä. Tuolloin teimme myös isäni kanssa ensimmäisen yhteisen messumatkan Taiwaniin. Myöhemmin yliopisto-opintojeni ohessa sain hyvin mahdollisuuksia kehittää toimintaamme oppimani teorian pohjalta, josta suuri kiitos vanhempieni luottamuksen. Omistuksen asteittaisen siirtämisen käynnistimme vuonna 2008, mutta sen ja johtovastuun lopullisen siirtymisen ajankohtaa ei ole vielä lyöty lukkoon.

10

Onnistumisesta Tunnen paljon perheyrityksiä, perheyrittäjiä sekä seuraavan sukupolven edustajia. Useimpia sukupolvenvaihdoksia tuntuu vaivaavan perisuomalainen puhumattomuus, jossa ei keskustella avoimesti tulevaisuudesta. Tarvittaisiin avointa ja jatkuvaa kommunikointia luopujan ja jatkan välillä. Molempien osapuolien tulee kunnioittaa ja ymmärtää toisiaan, mikä on mahdollista vain, jos tietää mitä toinen ajattelee ja haluaa. Äärimmäisen tärkeää on myös tiiviin luottamussuhteen synnyttäminen henkilöstöön, asiakkaisiin, toimittajiin sekä muihin sidosryhmiin. Tämä onnistunee parhaiten toimimalla eturintamassa.

Omistamisesta Uskon vahvasti, että kasvollisella omistamisella on väliä. Ei ole yhdentekevää onko yrityksen omistaja suomalainen perhe vai kasvoton kansainvälinen pääomarahasto. Työpaikat ja veroeurot syntyvät helpommin sinne missä sydän ja perhe asuvat. 100-vuotiaan Suomen uudistavan perheyrittämisen puolesta, Marko Vossi, Vossi Group Oy liiketoiminnan kehitysjohtaja, 2. sukupolvi * PL ** EK ja PL 2015 *** Suomen Yrittäjät 2015

8 | 2017 • w w w.eurometalli.com

IQ St


ISCARin TUOTTAVUUSRATKAISUT SORVAUKSEEN

Suoraan leikkuusärmään ohjattu jäähdytysneste parantaa lastunhallintaa, siirtää lämpöä ja lisää tuottavuutta.

Sorvaus

Urapisto

KONEISTA ÄLYKKÄÄSTI

ISCAR HIGH Q LINES IQ Startup Ads Finland.indd 10

Katkaisu

w w w. i s c a r. f i

p.09-4391420

3/1/17 8:40


sto ! Osa

uloa

t Terve

40.

Flinkenberg vahvistaa kasvuaan – laserleikkaus teräspalvelukeskuksen uusimpana investointina

7c1

Messer LaserMat® II CO2 6 kW 3D -viistelaserleikkauskone.

F

linkenbergin teräspalvelukeskus on tehnyt merkittävän investointipäätöksen laserleikkauskapasiteetin lisäämisestä. Laserleikkaus tuo huomattavaa lisäarvoa palveluvalikoiman kas­ vaessa. Kaupat on tehty Messerin LaserMat® II CO2 6 kW 3D -viistelaserista, joka tulee olemaan yksi järeimmistä Suomessa. CO2-leikkauskaasulla saadaan erinomainen leik­kaus­jälki. 3D-teknologialla voidaan valmistaa asennusvalmiita komponentteja konepajateollisuuden tarpeisiin jopa 45 asteen viisteillä. Uuden laserleikkauskoneen leikkauspöydän koko on 3 × 15 metriä, mikä mahdollistaa myös kookkaiden teräslevyjen, kuten kulutusta kestävien terästen, leikkaa­misen. Laserleikkaus on tehokkain menetelmä alle 25 mm hiiliterästen ja alle 20 mm ruostumattomien terästen leikkaamisessa. Laserleikkauksen ehdottomia etuja ovat vakaa säde, mittatarkkuus, leikkauspinnan laatu ja vähäinen lämpövaikutus koko työalueella. Uudella laserkoneella vastataan automatisoidun valmistuksen haasteisiin laadukkailla ja mittatarkoilla viisteillä. Teräspalvelukeskuksen asiakkaat hyötyvät palvelutuotannon joustavuuden ja viistekapasiteetin lisääntyessä. Lisäksi teräspalvelukeskuksessa panostetaan laserlevyjen myyntiin laajemmalla tuotevalikoimalla. Aiemmin laserlevyt ovat kooltaan olleet pääasiassa 1,5 × 3 metriä, mutta nyt

levymyyntivalikoimaan tullaan ottamaan myös suurempia 2 × 6-metrisiä levyjä. Uudella investoinnilla vahvistetaan Flinkenbergin asemaa sekä kotimaan että Baltian terästukkukaupassa ja esikäsittelytoiminnassa. Liikevaihdon odotetaan kasvavan tuotevalikoiman ja palveluliiketoiminnan lisääntyessä. Flinkenberg hakee uusia tuotesegmenttejä mm. ajoneuvoteollisuudesta, kuten trailereiden valmistuksesta. Myös raskaasta konepajateollisuudesta on löydettävissä mielenkiintoisia sovelluksia, kuten puomien osia, joissa uutta investointia voidaan hyödyntää. LaserMat® II:n asennustyöt aloitetaan tammikuussa 2018. Ensimmäiset uudella koneella leikatut kappaleet voidaan toimittaa asiakkaille maaliskuussa 2018. Investoinnin suuruus on kokonaisuudessaan yli miljoona euroa. Laserleikkauksen lisäksi samalla investoidaan uusiin levynkäsittelylaitteistoihin, siirtoalustoihin ja varastointiin.

INFO Marko Haapala puh. 050 466 0397 marko.haapala@flinkenberg.fi www.flinkenberg.fi

www.eurometalli.com 12

8 | 2017 • w w w.eurometalli.com

Ad_T


Acquiring excellent 3D data with maximum ease of use. ZEISS T-SCAN

// INSPIRATION MADE BY ZEISS

ZEISS T-SCAN Innovatiivinen laserskannauksen kokonaisratkaisu vakuuttaa suorituskyvyllä, käyttäjäystävällisyydellä ja joustavuudella. Nopea, intuitiivinen ja erittäin tarkka 3D-skanZEISS T-SCAN naus on ottanut uuden askeleen koordinaattimittaustekniikassa. The innovative laserscanning complete solution convinces with high performance, user Vallankumouksellinen ja modulaarinen all-in-one -konsepti sisältää täysin yhteensofriendlyness and flexibility. Fast, intuitive and highly precise 3D scanning has taken pivat komponentit (seuranta-kamera, käsiskanneri ja koskettava mittakärki) tarjoten on a new dimension in coordinate measurement technology with the hand-held laser parhaan joustavuuden kaikkiin tilanteisiin.

scanner. The revolutionary and modular all-in-one concept, includes perfectly matched components (tracking camera, hand-held scanner and touchprobe), thereby offering Carl Zeiss Oy highestMetrology flexibility for a large variety of applications. Industrial info.metrology.fi@zeiss.com www.zeiss.fi

http://optotechnik.zeiss.com

Ad_T-SCAN_210x297mm_english_08-2017.indd 1

01.09.2017 08:58:03


Kilpailukykypäivillä ja Alihankinta-messuilla esillä huippu-uutuuksia

Tasolaserleikkauksen uusi aikakausi alkoi – Eagle iNspire 12kW 6G -kuitutasolaserissa on huikea 6 G -kiihtyvyys, 350 m/min maksimipaikoitusnopeus, 150 m/min maksimileikkausnopeus sekä ultranopea vain 9 sekuntia kestävä pöydänvaihto. Koneella pystytään leikkaamaan rosteria, terästä ja alumiinia 45 mm, messinkiä 30 mm sekä kuparia 25 mm asti. Kilpailuykykypäivillä Metalli Järvelä Laser Oy vakuuttui tilaamaan Suomen ensimmäisen Eagle iNspire -sarjan 6kW 6G -koneen, kertoo liiketoiminnan kehitysjohtaja Marko Vossi.

Vossi otti varaslähdön ennen Alihankinta-messuja jo maanantaina alkaneilla Kilpailukykypäivillä, jotka jatkuivat Vossin näyttelyhallilla koko Alihankinta-messujen ajan. Esillä Vossin näyttelyhallissa oli laaja kattaus konepajojen kilpailukykyvyn nostamiseen. Näyttelyn tähtenä tuikki Suomen ensiesittelyssä ollut maailman nopein kuitutasolaser Eagle iNspire 12kW 6G, mistä vakuuttuneena solmittiin Suomen ensimmäisen Eagle iNspire -sarjan 6kW 6G -koneen toimittamisesta Metalli Järvelä Laser Oy:lle. Alihankinta-messuosastollaan Vossi puolestaan esitteli yli 90 parannusta saaneen suositun SLM Solutions 280 3D-metallitulostimen 2.0-version. Baykalin tuotevalikoimasta oli esillä APHS 31160 CNC-särmäyskone X+R+Z1+Z2+X5-takavasteella, taivutuskulmanlaservalvonnalla ja Wila hydraulisilla työkalukiinnittimillä sekä Baykal MGH 3106 CNC-levyleikkuri Cybelec CYBTOUCH 6 -ohjauksella.

Alihankinta-messuilla Vossi esitteli yli 90 parannusta saaneen suositun SLM Solutions 280 TWIN -mallin päivitetyn 2.0-version, jossa mm. kaasunvirtausta on parannettu merkittävästi sekä uutuus on saatavissa 2x700W resonaattoreilla.

-K

ilpailukykypäivät ja Alihankinta-messut olivat todellinen menestys. Myimme useita isojakin koneita mm. Suomen ensimmäisen Eagle iNspire -sarjan 6kW 6G -kuitutasolerin Metalli Järvelä Laser Oy:lle. Muutenkin asiakkaiden keskuudessa vallitsi erittäin positiivinen tunnelma ja investointeja uusimpaan tuotantoteknologiaan halutaan tehdä, kertoo liiketoiminnan kehitysjohtaja Marko Vossi ilmeisen tyytyväisenä syyskuun viimeisin viikon Vossin saamiin näyttelytuloksiin.

INFO Vossi Group Oy puh. 010 8200 500 www.vossi.fi

14

8 | 2017 • w w w.eurometalli.com


Uusi muotoilu tekee erinomaisista Perfomax-vaihtopalaporista entistäkin parempia. Innovatiivinen lastu-urien uusi muotoilu ja pinnan aaltomaisuus parantaa merkittävästi lastunhallintaa.

PUH. 09 - 2511 7200

HTTP://SECOTOOLS.COM/MYPAGES

Laserkarkaisu jäykistää porarunkoa, lisää poraustarkkuutta ja pidentää porarungon käyttöikää.

UUDET PERFOMAX VAIHTOPALAPORAT


Keskiraskasta teollisuutta palveleva

Paakkilan Konepaja Oy polttaa, hitsaa, koneistaa, kokoaa ja maalaa

Alihankinta-messut on myös Paakkilan Konepaja Oy:lle vuoden päätapahtuma Suomessa. Toimitusjohtaja Juha Huhtinen (oik.) ja ostopäällikkö Timo Huhtinen valmiina palvelemaan asiakkaita.

Paakkilan Konepaja Oy:n tuotanto on kehittynyt alkumetreiltään kaivoskonekorjaamosta vaativien ja pitkälle vietyjen osakokoonpanojen toimittajaksi. Laadukkaat tuotantotilat ja järeät koneet takaavat yritykselle vahvan pohjan toimia luotettavana alihankintapartnerina vaativillekin yhteistyökumppaneille. Kun kokonaisuuteen lisätään vielä vastuullinen ja osaava henkilökunta, niin paketti on valmis.

T

oimitusjohtaja Juha Huhtinen kertoo yrityksen käynnistyneen vuonna 1978, kun Partekin metalliverstas ja sen 17 työntekijää aloittivat yrityskauppojen johdosta Paakkilan Konepaja Oy:ssä. Silloin rakennettiin teräksestä tuotteita rakennusteollisuuden käyttöön ja toimittiin läheisten kaivosten yhteistyökumppanina kaivoskoneiden korjauksien parissa. 16

– Toimitilamme olivat alussa noin 1.000 m2, joissa saatiin kaikki tarvittavat työt tehtyä. Yrityksemme on kasvanut nykyisiin mittoihinsa melko tasaisella tahdilla, aina tarpeen mukaan, toimitusjohtaja Juha Huhtinen toteaa.

2018 on yrityksen 40-vuotisjuhlavuosi Ensi vuonna 40-vuotisjuhliaan viettävä yritys on kehittänyt toimiaan hankkimalla ensimmäisten joukossa Suomessa hitsausrobotin vuonna 1989. Vuonna 1995 hankittiin ensimmäiset vaakakaraiset työstökeskukset, joiden myötä alkoi todellinen läpimurto lastuavan työstön sektorilla. Yritys on tasaiseen tahtiin kasvanut myös henkilöstön osalta. – Nyt työllistämme noin 50 alan ammattilaista. Meillä on tällä hetkellä 10 kappaletta vaakakaraisia työstökeskuksia, joissa voidaan koneistaa maksimissaan x = 4000, y/z = 2000 mm kokoisia, jopa 15 tonnia painavia kappaleita.

8 | 2017 • w w w.eurometalli.com

Asiakkaiden luottamuksen arvoinen – Joskus asiakkailta tulee yllättävänkin nopeita tarpeita melko monimutkaisistakin tuotteista ja tällöin ainoa konsti saada tuotannosta oikea tuote ulos oikeaan aikaan on tehdä myös kaikki osavalmistus itse. Vaikka käytämmekin jonkin verran alihankkijoita esimerkiksi sorvaukseen ja manuaaliseen hitsaukseen, niin kiireiset tapaukset valmistamme alusta loppuun itse. – Nykyisistä noin 5.000 m2 tuotantotiloistamme löytyy tarvittavat laitteet ja henkilökunta itsenäiseen työskentelyyn ihan alusta loppuun saakka. Materiaalivarastossa on levytuotteet 6 mm:stä aina 100 mm saakka. Paksummat otamme tilauksen mukaan toimittajilta. Meillä on poltto- ja plasmaleikkauslaitteet, kattavasti hitsauslaitteita, CNC-särmäyspuristimia, levymankeli, työstökeskukset, sorvit, osakokoonpanotilat sekä pintakäsittelytilat. Tarkka koneluettelo löytyy kotisivuiltamme, Huhtinen summaa toimintaa.


Älykkäät monitoimikoneet integroidulla laserteknologialla

Tuotannon tehokkuutta – enemmän työvaiheita yhdellä asetuksella.

Pinnoitus Viimeistelyjyrsintä

Hionta Laserkarkaisu

Okuman LASER EX -sarjan 5-akseliset koneistuskeskukset ja monitoimisorvit tarjoavat enemmän kuin tavanomaisen koneistuksen ja hionnan. LASER EX -koneilla onnistuu myös aineenlisäys ja pinnoitukset sekä karkaisu.

Soita ja kysy lisää! 029 030 0120 www.mtcflextek.fi

Korkeata laatua varmistamaan hankittu Zeiss 3D-mittakone on yksi Paakkilan Konepaja Oy:n toiminnan kulmakivistä. – Tämä hankittiin helpottamaan ja nopeuttamaan isomman pään mittauksia. Maksimissaan 2x2x3metrinen kappale mahtuu mittapöydälle, toimitusjohtaja Juha Huhtinen toteaa.

– Varastoimme tietyt kokonaisuudet odottamaan tilausta, jolloin saamme nopeasti toimitettua kriittisiä kappaleita tai toimilaitteita. Tähän mennessä on toimitusvarmuutemme ollut erittäin kiitettävä.

Laatu ratkaisee Huhtisen mukaan tämän päivän kilpailussa ovat laatujärjestelmät yksi osa toiminnan kannattavuutta. Paakkilan Konepaja Oy:llä on ISO9001-, ISO14001- sekä ISO3834-2-sertifikaatit, jotka automaattisesti kertovat tilaajalle millä tasolla yrityksen laatu kulkee. – Tänä päivänä on melko yleinen vaatimus, että tietyt laatusertifikaatit ovat olemassa, jotta saa edes jättää vastineen tarjouskyselyyn. Olennainen osa tuotantoa on myös laadunvarmistus ja todentaminen. Meillä on useampi automaattinen mittalaite, joista uusin hankinta on 3D-mittalaite Zeiss MMZG-20-30-20 (X-2000, Y-3000,

Z-2000 mm). Toimituksen yhteydessä annettava mittapöytäkirja on aina yksiselitteinen takuu tuotteen laadusta.

Tuote-esimerkkejä – Toimittamiamme osia ja osakokonaisuuksia käytetään satamanostureissa, murskaimissa, paperikoneissa, voimalaitosten kattiloissa, prosessiteollisuuden tuotantolinjoissa, metsäkoneissa sekä kaivos- ja tunnelikoneissa. Kannattaa tiedustella miten voisim-

me palvella teidän tarpeitanne sopimusvalmistajana, toimitusjohtaja Juha Huhtinen päättää.

INFO Paakkilan Konepaja Oy Juha Huhtinen toimitusjohtaja puh. 040 759 1250 www.paakkilankonepaja.fi

8 | 2017

17


Suomen ja Skandinavian ensimmäinen Salvagninin FlexCell-tuotantosolu Casemetille L3-kuitulaseriin on liitetty P4-Leantaivutusautomaatti, jolloin FlexCell-solusta saadaan ajettua läpi tilausohjautuvasti ja kerta-ajolla jopa yksittäiskappaleet ilman asetusaikoja vain ohjelmallisin muutoksin.

Mikkeliläinen Casemet Oy on ottanut käyttöönsä täysin automatisoidun Salvagninin L3-kuitulasersolun. L­ isäksi tämän entisen Enston tehtaan liiketoiminnan ja tuoteoikeudet ostaneet omistajaperheet fuusioivat myös omistansa Mikemet Oy:n yhdeksi kokonaisuudeksi kesällä ja samalla Mikemetin käytössä ollut P4Lean-taivutus­ automaatti integroitiin kuitulaserratkaisuun muodostaen Suomen ja Skandinavian ensimmäisen FlexCell-tuotanto­ solun. L3 automatisoitu kuitulasersolu Casemetin kuitulaseriin liitettiin niin ikään Suomen ensimmäinen MTW automaattinen levyvarastojärjestelmä. Modulaarisessa varastossa on kymmenen max. 3 tonnin levynippupaikkaa kahdessa kompaktissa minitornissa sekä yksi varaston ulkopuolinen syöttövaunu erikoismateriaaleille. Levynippujen lataus on sujuvaa, sillä paketti voidaan ladata varastoon puulavoineen. Tuotantotilausten mukaisesti varastojärjestel-

mä panostaa ja poistaa levynippuja laserleikkauksen aikana minimoiden odotusajat. Erillinen arkinpanostus- ja ranganpoistolaite ADL toimii myös leikkauksen aikana, jolloin levyarkin vaihdosta johtuva odotusviive laserille on pelkkä leikkuupöydän edestakainen liikeaika. Kuitulaserin leikkuulähteeksi valikoitui 4 kW:n IPG:n resonaattori, jolla saavutetaan sama tai nopeampi kokonaisleikkuunopeus kuin mitä suuremmilla tehonlähteillä aina 8 mm levypaksuuteen asti, tosin leikkuukapasiteettia löytyy manuaalisen syötön kaut-

ta 25 mm asti. Oleellista todellisen suorituskyvyn osalta on lentävän leikkuupään interpoloivat kiihtyvyys- ja pysähtyvyys­ ominaisuudet. Nämä dynaamiset suoritusarvot ovat Salvagninin patentoiman Airplane-runkorakenteen ansioista huippukorkeat suhteessa leikkuuarvoihin. Erityinen hyöty syntyy suuria reikäryhmiä leikatessa Cut on Fly -periaatteella eli leikkuupään liikkuessa materiaalin pinnassa ilman pystyliikettä lasersädettä käynnistämällä ja sammuttamalla leikkuugeometrian mukaisesti. Leikkuukustannuksia on pienennetty uudella, myös patentoidulla Dry Cooling -jäähdytysjärjestelmällä eli sähkömagneettikenttien avulla ilman typpeä, joka vähentää vuositasolla yli kymmenen tuhannen euron arvosta kaasunkulutusta. Lasersolun todellisen miehittämättömän tuotannon mahdollistaa edelleen ainutlaatuinen Salvagninin MCL-irrotus- ja -niputuslaite. Yli 150 maailmanlaajuisesti toimitetun MCL-järjestelemän ansiosta Salvagnini on markkinajohtava kuitulaserien leikkuunjälkeisen, yksittäisen kappaleiden irrottamisen ja niputtamisen automatisoinnissa, joiden paksuusalue on 0,4…8 mm. Casemetin tarpeiden mukaisessa ratkaisussa kappaleen irrottamisen jälkeen voidaan aihiot niputtaa vapaasti kolmelle eri lavapaikalle, pienemmät kappaleet pudottaa kolmeen eri laatikkoon tai siirtää leikattu aiMinisteri Häkkänen pitää juhlapuhetta Salvagninin ainutlaatuisen MCL- irrotus- ja -niputuslaitteiston edessä.

18

8 | 2017 • w w w.eurometalli.com


Aika uudistua? OPn monipuoliset ratkaisut vauhdittavat yrityksesi kasvua. Kun suunnittelet uusia kone- ja laiteinvestointeja, ota yhteyttä asiantuntijoihimme. teollisuus@op.fi

Rahoituksen myöntää OP-Yrityspankki Oyj.

Kuvassa vasemmalla oikeusministeri Antti Häkkänen, joka käynnisti L3-kuitulasertuotantosolun. Keskellä Casemetin toimitusjohtaja Jukka Kokkonen ja oikealla Salvagnini aluepäällikkö Enrico Lovato. hio kuljetinta pitkin suoraan P4Lean-taivutusautomaatille. Lisäksi rankojen haarukkahihnapurkulaitetta pöytää voidaan käyttää myös leikattujen kappaleiden poistoon, mikä mahdollistaa sekä katkeamattoman että miehittämättömän automaattiajon esim. yö- ja viikonloppuvuoroina.

Integroitu P4Leantaivutusautomaatti Vuoden 2015 syksyllä käyttöönotettu P4Lean-2116-taivutusautomaatti siirrettiin osaksi L3-kuitulaserjärjestelmää, jolloin Casemetille muodostui Lean-periaatteiden mukainen Salvagninin FlexCell-tuotantosolu. P4Lean-taivutusautomaatissa on patentoitu MAC-järjestelmä, joka mittaa ja korjaa taivutuskulman oikeaksi materiaalin takaisinjouston mukaisesti ilman viivettä. Näin jokainen ja vaikka peräkkäinen eri mate­ riaaleista tai paksuuksista syötetty ja taivutettu yksittäiskappale on mittatarkka kerta-ajolla. FlexCell-solusta saadaan ajettua läpi tilausohjautuvasti ja kerta-ajolla jopa yk-

sittäiskappaleet ilman asetusaikoja vain ohjelmallisin muutoksin. Joustavan automaation ja oppivan sekä itsekorjaavan teknologian ansiosta tuottavuustaso pysyy samana, tehtiinpä FlexCellissä sitten yhden, kymme-

nen tai sadan jne. eräkoon tuotantoa. Casemetin soluun on varattu vielä mahdollisuus lisätä automaatiotasoa leikattujen aihioiden käsittelyyn sekä taivutettujen kappaleiden pinontaan erillisen robotin avulla.

INFO www.fredko.com

8 | 2017

19


Typpipullot ovat historiaa Atlas Copcon typpigeneraattorit tuottavat typpeä silloin, kun tarvitset sitä. Unohda pullopattereiden varastointi, jatkuva tilaaminen ja vaihto. Typpigeneraattorilla saat typpeä 24/7. Atlas Copco tarjoaa markkinajohtajan asiantuntijuutta toimittaen kokonaisratkaisun typpigeneraattorille. www.atlascopco.fi

Tervetuloa osastollemme 7 e 130.

KOKONAISVALTAISTA KUNNOSSAPITOA

YLIVERTAINEN ASIAKASPALVELU JA KOULUTETUT AMMATTILAISET

Laaja valikoima kunnossapito- ja modernisointipalveluja kaiken merkkisille teollisuusnostureille ja työstökoneille. Huoltomme piirissä on KYMMENIÄ TUHANSIA LAITTEITA ja TUHANSIA HUOLTOSOPIMUKSIA.

TYÖSTÖKONEHUOLTO

VARAOSAT

ETÄPALVELUT

KUNNOSSAPITO- JA TARKASTUSPALVELUT KORJAUKSET JA PARANNUKSET MODERNISAATIOT, VARAOSAPALVELUT

NOSTURIKUNNOSSAPITO

Elinkaarenaikainen kunnossapitopalvelumme maksimoi laitteesi käytettävyysajan ja parantaa toimintojesi turvallisuutta ja tuottavuutta.

20

8 | 2017 • w w w.eurometalli.com

NOSTURIMYYNTI

KEHITYS- JA KONSULTOINTIPALVELUT LISÄARVOPALVELUT

OTA YHTEYTTÄ: Puh. 020 427 11 konecranes.fi


Testware aloittaa NIKONin koordinaattimittalaitteiden myynin Suomessa

ja Kylläst ynyt haisevaan mmittimeesi? kovaääniseen diesel-lä

Testware laajentaa maahantuotavien laitteiden valikoimaa konepajatekniikan puolelle NIKON Metrologyn edustuksella. Testware on tuonut testaukseen liittyviä, alan maailman laajuisten markkinajohtajien tuotteita maahan yli 25 vuotta pääasiassa Japanista ja USAsta.

N

ikon Metrology tarjoaa laajan ja monipuolisen tuotevalikoiman mittalaitteiden huippuosaamisellaan. Tuotesarjasta löytyy mm. koordinaattimittalaitteet keraamisilla rungoilla, jolloin ympäristön lämpötilavaihtelut saadaan kompensoitua ilman kallista lämpötilastabiloitua mittaushuonetta ja alumiinirungoille tyypillinen mate­ riaalin väsymisen aiheuttama tarkkuuden heikentyminen ajan kanssa on saatu eliminoitua. NIKON antaakin laitteille erityisen pitkän tarkkuustakuun. Koordinaattimittalaitteissa voidaan käyttää alan tarkinta optista mittausta, lasermittausta tai mekaanista mittapäätä. Nämä kaikki mittalaitevaihtoehdot voivat sisältyä samaan mittalatteeseen, jolloin asiakas voi valita mitatessaan kulloinkin tilanteeseen sopivimman mittapään. Koordinaattimittalaitteita löytyy käytännössä kaikista kokoluokista. Pienimmät koordinaattimittalaitteet ovat alle 500 mm kappalekoon mittaukseen ja suuremmman ääripään mittalaitteen leveys voi olla neljä metriä ja yli kymmenen metrin pituusliikeradalla. Hammaspyörien mittaamiseen NIKONilta löytyy lasermittaukseen perustuva ainetta koskettamaton mittalaite, jolla voidaan mitata hyvin monimutkaisia 3D-muotoja nopeasti. Ainetta koskettamaton mittaus antaa etuja mm. siinä, että mittapään kompensointia ei tarvita. Tällä laitteella mitata myös muita monimutakaisia muotoja, esim. turbon turbiineja. Autotehtaille NIKON on kehittänyt linjastolla mittaavat laser-mittalaitteet, joilla saadaan tarkastettua autojen korit nopeasti ja tarkasti koskettamatta tuotetta. Samoja laitteita voidaan käyttää vaikkapa sisään tulevien tuotteiden tarkastamiseen. Suurten kappaleiden mittamiseen soveltuva iGPS-järjestelmä mahdollistaa esimerkiksi laivojen ja lentokoneiden kokoonpanossa kappaleiden paikoittamisen ja mittaamisen erittäin tarkasti. Poik­keuksellisen tarkka mittausjärjestelmä on kappaleen koosta riippumaton 200 µm.

! Nyt löytyy vaihtoehto AIRREX AH-200 / AH-300 / AH-800

Hajuton ja hiljainen diesel infrapunalämmitin 100% hyötysuhteella. • • • • • • • • •

Ei tarvitse pakoputkea ulos Erittäin pieni kulutus Biodiesel, diesel tai polttoöljy Ei puhallinta, ei nosta pölyä Termostaattiohjattu (0–40°C) Siirreltävä, ei asennusta Hiljainen, vain 48 dB Ei polttavan kuumia pintoja 13kW, 15kW ja 22kW -mallit

KULUTUSESIMERKKI Eristetty teollisuushalli, tilavuus: 500m³ Lämpötila ulkona: -0ºc, sisällä: +15ºc Polttoaineen kulutus n. 2,5L / vrk

INFO Testware Oy www.testware.fi

Katso lähin jälleenmyyjäsi tai soita: www.rexnordic.com • 040 180 11  11


Metallin pintakäsittelyä Suomen suurimmissa toimitiloissa Teollisuusmaalaamo Haapasella on kuluneen vuoden aikana tehty lukuisia investointeja.

Teollisuusmaalaamo Haapasella on takanaan kiireinen vuosi. Yrityksessä on tapahtunut verrattain lyhyessä ajassa paljon asioita. Haapaselta löytyy muun muassa Suomen suurimmat pintakäsittelyalan toimitilat sekä oma maalinsävytyskone. Viimeisimpänä lanseerattiin yhteistyössä Aurajoki Oy:n kanssa innovatiivinen pinnoitusratkaisu nimeltä High5-coating. Monipuoliset palvelut Tampereen kupeesta Haapanen Oy on erikoistunut teollisten metallipintojen käsittelyyn. Palvelutarjoomasta löytyy erikokoisten teräs-, alumiini- sekä ruostumattomien metallikappaleiden raepuhallusta, jauhe- ja märkämaalauksia sekä palosuojamaalausta. ”Tuotamme teolli-

suuden maalaamopalveluita standardin EN 1090-2 mukaisesti paitsi Pirkanmaalle, myös koko Suomeen”, kertoo toimitusjohtaja Teemu Mäkelä.

Jatkuvan kehittämisen ytimessä Kymmenet suomalaiset teollisuusyritykset luottavat Haapasen kykyyn hallita laadun lisäksi tuotantoaikataulujen asettamat vaatimukset. Dynaaminen alihankintamaalaamo pyrkii jatkuvasti kehittymään teollisuuden ja asiakkaidensa tarpeiden muuttuessa. ”Teimme keväällä laajennuksen ratamaalauslinjallemme. Näin pystymme toteuttamaan useampia massiivisten kappaleiden pinnoituksia samanaikaisesti. Laajennus lisäsi toimintakapasiteettiamme jopa 40 prosentilla”, Mäkelä kertoo. Lisäksi Haapanen on ensimmäisenä teollisuusmaalaamona Suomessa investoinut uu-

teen maalinsävytyskoneeseen. ”Aikaisemmin olemme olleet toimitusajan suhteen täysin riippuvaisia maalin tehdastoimituksista sekä kauppaverkostosta. Sävytyskoneen ansiosta voimme nyt itse tuottaa maalia kulloinkin haluttuun sävyyn tarvitsemamme määrän. Tämä mahdollistaa entistäkin nopeamman, varmemman ja kustannustehokkaamman toimituksen asiakkaalle”, tiivistää Mäkelä.

Innovatiivinen High5-Coating® kestää hurjiakin olosuhteita Haapanen on vienyt kehittämisen askeleen verran eteenpäin. Uusimpana tuotelanseerauksena on käänteentekevä High5-Coating®-erikoispinnoitus, jossa yhdistyy kaksi perinteistä teräksen pinnoitus- ja suojaustapaa: kuumasinkitys ja jauhemaalaus. ”High5-Coat® on vuosien tuotekehittelyn tulos. Tällä menetelmällä teräsrakenteelle saadaan näyttävyyttä, sekä erittäin pitkä kestoikä. Erikoispinnoitteen tarkoituksena on varmistaa rakenteen pitkä elinkaari vaativissakin käyttöympäristöissä, kuten esimerkiksi meriolosuhteissa”, Mäkelä avaa tuotteen ominaisuuksia. Menetelmä on myös ympäristöystävällinen. Materiaalien hävikki on minimaalista, pinnoitusprosessi on fosfaattivapaa, eikä haitallisia VOC-päästöjä synny lainkaan. Haapanen tarjoaa High5-Coating®-erikoispinnoituksen yhteistyössä Aurajoki Oy:n kanssa. Työt toteutetaan aina standardien EN 1090-2 tai ISO 9001 mukaisesti tarkoin valvotuissa tehdasolosuhteissa.

INFO www.haapanen.fi

22

8 | 2017 • w w w.eurometalli.com

Anno


Teollisuuden voiteluaineet

Tervetuloa, osasto 7 g 101

• Työstö- ja hiontanesteet • Hydrauliikka- ja karaöljyt • Korroosionsuoja-aineet Meiltä kaikki teollisuuden voiteluaineet ja asiantuntevaa palvelua aina tarvittaessa.

• Johdevoiteluöljyt • Rasvat ja sprayt • Puhdistusaineet

Fuchs Oil Finland Oy fuchs@fuchs-oil.fi www.fuchs.com/fi 0207459 660

Annons A5 2017-03 liggande.indd 1

2017-03-23 15:13

FAGOR CNC-laitteiden ja enkoderien huolto ja myynti Suomessa

A

rimac Oy Hyvinkäällä on erikoistunut työstökoneteknologiaan. Yritys on toiminut pitkään teollisuuden automaation toimittajana, ja nykyisin keskittää osaamisensa CNC-työstökoneiden kokonaisvaltaiseen huoltoon sekä niiden modernisointeihin. Arimac on toiminut FAGOR AUTOMATIONIN edustajana vuodesta 2015. Arimacin tekninen johtaja Tero Salminen on toiminut FAGOR-järjestelmien parissa kohta pa-

ri vuosikymmentä. Yrittäjä Ari Väisänen puolestaan on kerännyt vuosikymmenien kokemuksen työstökoneiden huolloista mm. Saksassa ja Englannissa, Suomen lisäksi. Yritys tekee mekaanisten korjaustöiden lisäksi sähkövikojen korjaukset ja laiteliitännät teollisuudessa vaadittavalla pätevyydellä. Koska perusasiat ovat hyvin hoidossa, yritys kehittää koulutuspalveluitaan FAGORtuotteiden ympärille. Asiakasyrityksille on tarjolla koulutus mm. FAGOR-ohjelmointiin Langaton kosketusnäytöllinen käsiohjain. sekä lisäksi maahantuojille ja huoltoyrityksille tekninen koulutus vianhakuun ja diagnostiikkaan, sekä parametrointiin ja PLC-ohjelmoinnin perusteisiin.

INFO FAGOR-mittalaitteet edustavat alan kärkeä laadultaan ja tarkkuudeltaan. Arimac toimittaa sopivat enkoderit ja mittasauvat joka sovellukseen.

ARIMAC Oy Hyvinkää Tero Salminen puh. 046 9233 476 tero.salminen@arimac.fi

8 | 2017

23


Hannover 2017 Mazak Integrex i-500 on uusi keskikokoinen monitoimisorvi, joka kiinnosti suomalaisia messuvieraita kovasti. Wihuri myikin ensimmäisen i-500:n Suomeen jo ennen messuilla tapahtunutta maailman ensi-iltaa.

Kellenberg 1000 -pyöröhiomakone. Hydrostaattisilla johteilla olevia VARIAyleispyöröhiomakoneita on toimitettu jo yli 1000 kpl ympäri maailmaa. Uusimmassa päivityksessä on suurempi työalue ja kärkiväli.

Okuman LASER EX -sarjan 5-akselisilla koneistuskeskuksilla ja monitoimisorveilla voi tavanomaisen koneistuksen ja hionnan lisäksi karkaista, pinnoittaa ja lisätä ainetta. Kuvassa Okuma Multus U5000 -monitoimisorvi.

24

8 | 2017 • w w w.eurometalli.com


EMO Hannover poikii miljardien investoinnit

EMO näyttää suuntaa tulevaisuuden valmistusteollisuudelle Oikea menestyksekkään liiketoiminnan keskittymä; ikkunapaikka globaaleille markkinoille; valmistusteollisuuden tulevaisuuden suunnannäyttäjä − nämä ovat vain muutamia esimerkkejä siitä, miten osallistujat ja näytteilleasettajat kuvailivat EMO Hannover 2017 -messuja. Yli 2 200 kansainvälistä tuotantoteknologian valmistajaa lähtivät kuuden kiireisen päivän jälkeen Hannoverista tilauskirjat täynnä ja lippu korkealla.

Enemmän kauppaa, enemmän kansainvälistä vetovoimaa ja enemmän innovaatioita: EMO on jälleen lunastanut paikkansa johtavina kansainvälisinä metallialan messuina”, sanoo Carl Martin Welcker, EMO Hannover 2017 messujen johtaja, ja lisää, että kyseessä oli myös ainoa oikea maailmanlaajuinen näyttelyalusta työstökoneiden valmistajille ja suunnannäyttäjä tulevaisuuden tuotantoteknologialle. Welcker huomauttaa myös, että EMO-messuilla on ollut huomattava vaikutus liiketoimintaan, sillä kyselyn mukaan messuvieraat aikovat sijoittaa yhteensä yli 20 miljardia euroa tuotantoteknologiaan seuraavien 24 kuukauden aikana. Viikon mittaisen tapahtuman aikana tehtiin kauppoja 8 miljardin euron arvosta. Esimerkiksi Aalenissa toimiva SHW Werkzeugmaschinen myi useita koneita yh-

Saksalainen työstökonejätti GROB esitteli 1 700 m² osastollaan mm. päivitetyn Generation 2 -version vaakakaraisesta 5-akselikeskuksesta G550. Koneen ylösalaisin kääntyvä pöytä mahdollistaa erinomaisen lastunpoiston sekä karan tunnelikonsepti mahdollistaa pitkien työkalujen käytön ilman maksimikappalekoon pienentymistä.

Brother SPEEDIO S700X1 pystykarainen koneistuskeskus varustettuna automaattisella FEEDIO-kappaleenpanostajalla.

Pietro Carnaghin maailman ensiesittelyssä EMOssa oli työstökeskus Flexturn, joka yhdistää karusellisorvin ja jyrsintäkoneen ominaisuudet.

Hwacheon Cutex-180AL/YSMC CNC-sorvi varustettuna Halter-robottipanostajalla. Esillä oli tuottava automatisoitu piensolu sorvauskappaleille, jotka tarvitsevat pyöriviä työkaluja, Y-akselia sekä vastakaraa. Halter-robottipanostajan saa myös liitettyä koneistuskeskukseen.

8 | 2017

25


Lumex Lex Avance-25, uusi viidennen sukupolven hybridi 3D-printteri / työstökeskus.

Emco esitteli EMO:ssa uuden Powermill 100 -monitoimisorvin, jolla voidaan koneistaa kappaleita mitoiltaan 720 x 3100 mm. Pääkaran teho 53 ja jyrsinkaran 33,8 kW. Y-akselin like on 420 mm. Niinikään uuden isoveljen Powermill 200:n vastaavat arvot ovat 1000 x 6100 mm, 84 ja 80 kW ja Y-akseli +-300 mm. Työkalujärjestelmissä on erilaisia vaihtoehtoja.

Toyodan GS300 -monitoimivaakakarainen edustaa maailman kärkeä muun muassa todellisessa massatuotannossa (TORSEN) käytössä olevalla gear skiving -ominaisuudellansa.Samalla koneella voit tehdä 5-akselista jyrsintää, sorvata ja hammastaa.

Uutusmalli Traub TNL 20 soveltuu monipuolisten tanko-osien koneistukseen yhdellä asetuksella, joko 9- tai 11-akselisena. Koneella voidaan ajaa jopa neljällä työkalulla samanaikaisesti.

Yhteenliittämällä 2-4 Okuma MU-S600V -älykeskusta saa käyttöön myös koneiden välisen transfer-toiminnon. Koneistuskeskus on myös erittäin helposti robotisoitavissa. Behringer HBE663A Dynamic. Vaativaan tuotantokäyttöön soveltuva vannesaha, joka yltää aina 710 x 660 mm kokoluokkaan asti.

26

8 | 2017 • w w w.eurometalli.com


dellä kertaa. ”Näiden yllättävien kauppojen lisäksi monet vieraat etsivät messuilta toteuttajia oikeille projekteille, joista osassa oli jopa jo määritetty tarvittavien koneiden mitat. Pelkästään Kiinasta tuli tällaisia asiakkaita kymmenittäin”, kertoo toimitusjohtaja Anton Müller.

EMO:n iskulause kuvaa hyvin ajan henkeä

WFL M30 Milturn on uutuusmalli kehitysversio M35-mallista. Jyrsinkaran teho on 17 kW. Tähän konemalliin saa tarvittaessa vastakaran, revolverin ja tukilaakerin. WFL:n mallit ovat nyt M30, M40, M60, M65, M80, M100, M120, M160 ja M200.

Messujen motto Älykästä tuotantoa järjestelmiä yhdistämällä osoittautui sopivan kuin nenä päähän, sillä se houkutteli juuri oikeanlaisia vieraita, etenkin ulkomailta. Useimmat näytteilleasettajat esittelivät liitettävyysratkaisuja, data-analyysisovelluksia ja innovatiivisia palveluita samassa hengessä − monet heistä ensimmäistä kertaa näin suuressa mittakaavassa. Pääpaino oli järjestelmissä, jotka pystyvät yhdistämään useita kumppaneita, pilvipohjaisissa koneiden valvontaratkaisuissa, simulaatio-ohjelmistoissa, lisätyn todellisuuden hyödyntämisessä koneiden huollossa, lohkoketjuteknologian hyödyntämisessä turvallisessa tiedonsiirrossa, uusissa liiketoimintamalleissa ja monessa muussa. Christian Thönes, Saksan Bielefeldissa toimivan DMG Mori Aktiengesellschaftin johtokunnan puheenjohtaja, toisti monien näytteilleasettajien näkemyksen sanoessaan: ”Tämänvuotisen EMO Hannoverin pääteema tarjosi ihanteellisen taustan, jota vasten pystyimme esittelemään valmiita digitaalisen tuotannon tuotteitamme.” Samaa mieltä on myös EMO-messujen johtaja Martin Welcker: ”Juuri tätä messuvieraat halusivatkin. Työstökoneteollisuus näytti, että sen hightech-tuotteet vastaavat erinomaisesti markkinoiden uusimpia vaatimuksia.”

Tos Varnsdorf WHT 110 C on moderni ja nopea keskustyyppinen avarruskone, jolla pystytään suorittamaan myös sorvausta. Koneen ominaisuuksiin kuuluu suuret liike- ja karanopeudet.

Doosan – uudistetut palettikoon 400 ja 500 mm koneistuskeskukset. NHP 4000- ja NHP 5000 -koneistukeskuksissa on parannettu erityisesti ­liitäntäominaisuuksia erityyppisiin automaatiojärjestelmiin.

DMG Mori NHX6300 2nd generation päivitetty malli vaakakaraisesta NHX6300-työstökeskuksesta. Koneessa mm. standardina mittasauvat kaikilla akseleilla sekä optioina useita uusia teknologiatyökiertoja. Kone oli EMOssa liitettynä DMG Morin kompaktiin CPP-palettijärjestelmään. Leadwell V-30iT oli EMOssa integroitu Fanuc-robotilla toimimaan yhdessä mallin TW-8M kanssa.

8 | 2017

27


Mazak Variaxis j-600/5X AM on uusi hybridikone, jossa yhdistyvät 5-akselinen lastuava työstö sekä ainetta lisäävä valmistus. Ainetta lisätään tässä konemallissa hitsaamalla ja materiaali syötetään langasta.

SHW Werkzeugmaschinen GmbH on uudistanut mallisarjansa ja yhtenä lippulaivamallina messuilla esiteltiin PowerSpeed 4000 -kone 4,1 m pystyliikkeellä ja vakiona tulevalla 2-akselisella jyrsinpäällä.

Uutuussorvimallisarja CMZ:lta. Kuvassa CNC-sorvi TD-45Y-x 2200 varustettuna uusimmalla Fanuc 32i-TB iHMI -ohjauksella. Suurin sorvaushalkaisija 550 mm ja sorvauspituus 2200 mm. Sorvin saa myös 3200 mm sorvauspituudella. Suurin tangon halkaisija on 180 mm.

Star SV20R -pitkäsorvausautomaatti. Uutuusmallissa revolverin joka toinen paikka on varustettu B-akselille. Koneessa on kaikkiaan 12 ohjattua akselia.

DMG Mori CTX 2500 / 700-1250 on uusi erittäin tukeva sorvimalli, johon on yhdistetty sekä Japanissa että Saksassa valmistetttujen sorvien parhaat ominaisuudet. Sorvi on varustettu liukujohteilla, Y-akselilla ja pyörivillä työkaluilla sekä tehokkaalla turnMASTER-karalla. Konetta on mahdollisuus saada myös vastakaralla.

28

8 | 2017 • w w w.eurometalli.com


Tuotannon ammattilaiset ympäri maailmaa tulevat EMO-messuille selvittääkseen, mitä tuleman pitää

Vaakakarainen työstökeskus Heller HF5500. Hellerin uusimmassa 5-akselisessa mallissa yhdistyvät monikäyttöisyys, nopeus ja tehokkuus.

Ulkomaiset alan ammattilaiset olivat erityisen innostuneita osallistumaan EMO Hannoveriin saadakseen käsityksen tuotannon uusista tuulista. Yli puolet messujen noin 130 000 osallistujasta tuli ulkomailta, ja heistä 70 prosenttia matkasi paikalle Euroopasta. Etenkin Aasiasta saapuvien osuus nousi merkittävästi. ”Ulkomaiset osallistujat olivat erityisen kiinnostuneita siitä, kuinka markkinajohtajat hyödyntävät digitointia erilaisten prosessiketjujen optimoinnissa. Heitä kiinnosti myös, kuinka kerättyä tietoa voidaan hyödyntää uusissa liiketoimintamalleissa”, kertoo Welcker. Digitoinnin ja liitettävyyden lisäksi monet vierailijat olivat kiinnostuneita kolmiulotteisesta tulostuksesta. Tri Alexander Krupp, sovellusinsinööri saksalaisessa Würzburgissa toimivassa Multiphoton Optics GmbH:ssa, on samoilla linjoilla kuin noin viidesosa messujen vierailijoista: ”Koska olen sovellusinsinööri yrityksessä, joka valmistaa 3D-tulostimia tarkkuusosien valmistuksen tarpeisiin, suurin syyni osallistua EMO Hannover 2017 -messuille oli nähdä mitä esinetulostuksen saralla tapahtuu ja tutustua uusiin teknologioihin. Minun on arvioitava nykyistä huipputuotantoa, eikä metallialalla ole siihen parempaa paikkaa kuin EMO Hannover.” Ulkomaiset vieraat pitävät EMO Hannoveria selkeästi astinlautana kansainvälisille markkinoille. Jens Thing, Euroopan toimintojen toimitusjohtaja Haas Automationin Belgian tytäryhtiössä, kuvailee EMO-messuja upeaksi ikkunaksi kansainvälisille markkinoille. ”Täällä tapaa vierailijoita joka puolelta maailmaa. EMO-messuille ei ole olemassa parempaa vaihtoehtoa mitä tulee kansainväliseen kauppaan.”

Tshekkiläinen Fermat valmistaa avarruskoneita jopa 10 m Y-liikkeellä ja 200 mm karahalkaisijalla.

Goodwayn uutuusmalli SW-20II-pitkäsorvausautomaatti on varustettu B-akselilla.

Spinner esitteli EMOssa uuden 5-akselisen työstökeskuksen VC 1650-5A CNC-pyöröpöydällä (800x800) ja kallistuvalla karapäällä. Koneen X-liike 1650, Y 820 ja Z 820 mm.

8 | 2017

29


Index G200 edustaa Index-Traubin uutta muotokieltä ja se soveltuu sorvauksen ja jyrsinnän lisäksi mitä erilaisimpiin työstöihin kuten hiontaan, hammastuksen tekoon, kanuunaporaukseen ja sisäpistoon.

Tornos-uutuus SwissDECO 36 tulee myyntiin kesällä 2018.

Yksi harvoista suomalaisyrityksistä EMOssa oli OK-Vise, jonka uusi Hannoverissa ensiesitelty innovaatio on Digiforce, digitaalinen voimanmittaus kiinnitysvoiman todentamiseen. Toinen yrityksen uutuus messuilla oli Dotforce, jossa kiristettäessä punaisen värin muutos kertoo kiinnitysvoiman riittävyyden.

30

8 | 2017 • w w w.eurometalli.com

Nakamura-Tome on uudistanut 2- ja 3-revolveriset mallisarjansa. Näistä kuvassa on täysin uusi 3-revolverinen ja 3 Y-akselinen NTY3-150.

Italialainen Biglia B 465 T2 Y2 – RBT2-sorvauskeskus yhdistettynä automaatioon.

SMEC (Samsung) SLV500 RH, uusi pystysorvi kärkipylkällä.


Jyrkkä nousu ostopäätöksiä tekevien vierailijoiden osuudessa EMO-messujen kasvava globaali houkuttelevuus kohtasi osallistu­ jien päätöksentekovoiman. Monet näytteilleasettajat olivat innostuneita kansainvälisten asiakkaiden ja mahdollisten ostajien kanssa käymistään yksityiskohtaisista korkean profiilin keskusteluista. ”Olimme saaneet messujen toiseen päivään mennessä jo yli 400 tiedustelua, ja tämä on vain jatkunut”, kommentoi Norbert Teeuwen, Okuma Europe GmbH:n toimitusjohtaja ja operatiivinen johtaja, ja lisää: ”Olimme erittäin tyytyväisiä viimeaikaisiin messuihin verrattuna – jopa hieman yllättyneitä – siitä, kuinka monet keskustelut johtivat todellisiin tilauksiin. Keski- ja länsi-eurooppalaiset asiakkaat eivät yleensä tee tilauksia suoraan messuilla, mutta monet vierailijat esimerkiksi Itä-Euroopasta ja venäjänkielisistä maista lähestyivät meitä hyvinkin tarkkojen pyyntöjen kanssa, mikä oli erittäin tervetullutta.” EMO-messujen vierailijakyselyn mukaan liki 60 prosenttia kävijöistä oli päällikkötason tehtävissä, kun taas yli puolella oli merkittävä rooli organisaationsa ostopäätöksenteossa. Makino a500Z. Suurta huomiota messuilla saanut Makino-uutuusmalli. 5-akselinen vaakakarainen koneistuskeskus täysillä vaakakaraisen keskuksen koneistusominaisuuksilla. Esittelykappaleena toimi venttiilinrunko, jonka koneistusaika perinteiseen vaakakaraiseen keskukseen verrattuna lyhenee huomattavasti vähentyneiden kiinnitysten ansiosta.

EMO Hannoverilla hyvä maine myös ajatusten­ vaihdon ja verkostoitumisen keskittymänä

Messujen oheisohjelma tarjosi entistä paremman katsauksen nykypäivän – ja tulevaisuuden – valmistusteknologiatrendeihin. Konferenssit, seminaarit ja erityisnäyttelyt esittelivät pääteemoja, kuten teollisuus 4.0:aa, tulevaisuuden tuotantonäkymiä, 3D-tulostusta, älytyökaluja, koneturvallisuutta, tehdastyöntekijöiden koulutusta ja lupaavia markkinoita aina Intiasta Yhdysvaltoihin ja Meksikoon saakka sekä kaikkea siltä väliltä. Oheisohjelma veti puoleensa kuulijoita, jotka ovat kiinnostuneita tulevaisuuden todellisuudesta ja siihen valmistautumisesta.

DMG Mori NTX2500 2nd generation monitoimisorvi, jossa on pieneen tilaan menevä ja tukeva compactMaster-jyrsinkara. Kone on myös mahdollista saada lukuisilla ohjelmointia helpottavilla teknologiatyökierroilla kuten esimerkiksi hammastustyökierroilla sekä epäkeskosorvauksella. Y-akselin liikealue jyrsinkaralla 300 mm.

5-akselinen pystykarainen koneistuskeskus XF6300 Heidenhain iTNC 640-ohjauksella. Hyundain Euroopan tutkimuskeskuksessa kehitetty konemalli vaativaan koneistukseen box in box -rakenteella. Koneen saa sekä Siemens- että Heidenhain-ohjauksella.

Yhtenä uutuutenaan Haas lanseerasi messuilla kompaktin CL-1 sorvin, joustavan ja kustannustehokkaan mallin pienten kappaleiden valmistukseen. Koneeseen voidaan kytkeä erillinen tangonsyöttölaite tai Haas tarjoaa siihen optiona oman integroidun vaihtoehdon.

8 | 2017

31


Cosen C5 täyssuojattu vannesaha yltää kokoluokkaan 560 mm asti.

Ohjelmistokehityksen tiimipäällikkö Pasi Kauhanen esitteli EMOssa lanseerattua Fastemsin MMS Version 6 -ohjelmistoa, jonka uudet ominaisuudet ja teknologiat tukevat laajasti erilaisia päälaitteita.

Renishaw Sprint – uuden sukupolven skannaava kosketusanturijärjestelmä. Tämän menetelmän avulla saadaan todennettua kappaleen paikka, muodot ja mitat. Työstökoneessa samaa mittapäätä voidaan käyttää sekä kappaleasetukseen että laadunvalvontaan, prosessi hallinnassa automaattisesti.

Kasvavan suosion saavuttanut Soraluce FMT 4000 -monitoimijyrsin keskisuurien kappaleiden jyrsintään ja sorvaukseen.

32

8 | 2017 • w w w.eurometalli.com


Öljysumuimuri Microfilter Ecotech, Tekupit Oy:n Suomeen maahantuoma uusi tuote imuteholuokkiin 2000 – 8000 m3. Laitteen tehokas esisuodatus pidentää vaihdettavien suodattimien elinikää.

Erinomaisen näytteilleasettajakaartinsa ja houkuttelevan oheisohjelmansa sekä positiivisen henkensä ansiosta EMO Hannover 2017 osoitti myös olevansa aivan omaa luokkaansa ajatustenvaihdon ja verkostoitumisen saralla. Tri Wolfgang Heuringin, Saksan Erlangenin Siemens AG:n käytön aikaisen säädön osaston toimitusjohtajan sanoin: ”EMO Hannover 2017 on jälleen kerran lunastanut odotukset johtavana työstökoneteollisuuden ja sen oheistuotteiden globaalina markkinapaikkana. Siemensille tämä on ihanteellinen paikka vaihtaa ajatuksia ympäri maailmaa saapuvien asiakkaidemme kanssa.”

Aikamoinen alkusysäys

Edellisistä EMO Hannover -messuista oli ehtinyt kulua jo neljä vuotta, ja odotukset olivat kasvaneet suuriksi. Tapahtuma sai arvokkaan aloituksen, kun Saksan liittopresidentti Frank-Walter Steinmeier osallistui avajaispäivän juhlallisuuksiin. Presidentti Steinmeierin kierros messualueella sisälsi käynnin Saksan Igenhausenissa toimivan Haimerin osastolla. ”Tämän vuoden messut saivat aikamoisen alkusysäyksen, kun Saksan liittopresidentti Frank-Walter Steinmeier käväisi osastollamme − se oli todella merkittävä hetki, joka motivoi meitä kaikkia varmistamaan, että EMO Hannover 2017 -messuista tulee koko 40-vuotisen historiamme parhaat”, sanoo ilahtunut Andreas Haimer, konsernin toimitusjohtaja.

Päivämäärä muistiin

Koko toimiala odottaa jo innolla seuraavia vuoden 2019 EMO -messuja. ”Digitoinnin ja liitettävyyden teemat tulevat yhä olemaan asialistalla kahden vuoden päästä”, sanoo messujen johtaja Welcker. ”Ja siihen mennessä meillä on entistä parempi käsitys siitä, mitä tuleman pitää.”

Haas CM-1 jyrsinkone. EMOssa kone oli varustettuna TRT70-kehtopöydällä, mikä tekee koneesta varsin edullisin kustannuksin 5-akselisen.

VTR1216M edustaa Doosanin laajenevaa pystysorvivalikoimaa, sorvaushalkaisija 1600 mm. Sama VTR-tuoteperhe kattaa pystysorveissa sorvaushalkaisijat aina 3000 mm saakka.

Seuraavat EMO Hannover -messut järjestetään 16.–21.9.2019.

8 | 2017

33


Maahantuonti Rex Nordic Oy:n leipälajina

Airrexin infrapunaöljylämmitin – turvallista tasalämpöä Lämmitettävään tilaan halutaan yleensä mahdollisimman tasainen lämpötila. Tämän saa helposti aikaiseksi lähes kaikilla lämmitystavoilla, mutta ongelmia syntyy heti, kun tilaan johtavia ovia tai ikkunoita joudutaan talvella avaamaan. Kylmä huitelee sisälle ja lämmittimet tekevät parhaansa ilman uudelleen lämmittämiseksi. Tässä taistossa infrapunasäteilyyn perustuvat lämmittimet vievät selkeän voiton. Laitteen helppo siirreltävyys pyörien päällä on erinomainen ominaisuus esimerkiksi korjaushalleissa. Lämmittimen voi viedä vaikka kenttäolosuhteisiin mukaan korjattavan koneen viereen. Tarvittava 80 W ohjausvirta lämmittimelle saadaan pienellä invertterillä tupakansytyttimestä, eli todellisesta mobiililämmittimestä on kyse.

-K

orealaisen valmistajan yli 20 vuotta kehittämä öljypolttimella lämpöä tuottava tuote on noussut suureen suosioon myös täällä Suomen markkinoilla. Vaikka laitteisto tuottaa säteilylämmön öljypolttimella, niin pakokaasuja ei tarvitse johtaa ulos tuotantotiloista. Ainoastaan tiloista, joissa nukutaan, pitää pakokaasut johtaa ulos, summaa Markus Ström Rex Nordic Oy:stä.

Kysyntä räjähtänyt Kolmas toimintavuosi on alkanut uusiin tiloihin muuttamisella, koska entiset kävivät auttamatta pieniksi. – Meillä on edustuksessa kattavasti tuotteita tilojen kuivaamiseen, viilentämiseen ja lämmittämiseen. Ehdottomasti suu-

rimpaan suosioon on noussut lämmittäminen ja näiden infrapunaöljylämmittimien kysyntä on kasvanut exponentiaalisesti. Olemme saaneet paljon positiivisia kokemuksia erilaisista asia­kastarpeiden täyttymisistä ja se sana leviää mukavaa vauhtia. Eniten asiakkaitamme on kiinnostanut laitteiden taloudellisuus, siirrettävyys, pieni koko lämmitystehoon nähden, hiljaisuus ja hajuttomuus.

Luotettava tuote – Valmistukseen tai materiaaleihin liittyviä ongelmia ei ole juurikaan tullut eteen. Huoltokäyntien syy on yleensä joko puutteellinen ilman saanti, koska palaminen vaatii happea tai polttoaineen seassa olevat

epäpuhtaudet, jotka tukkivat öljypolttimen suuttimen, Ström kertoo. – Meillä on omat huoltoautot ja miehet, jotka pyörivät ympäri Suomea tarpeen mukaan. Huoltokäynneille lähdetään kutakuinkin heti, kun pyyntö tulee, koska meille tyytyväinen asiakas on erittäin tärkeä. Nopeudesta ja palvelun laadusta olemme saaneet paljon kiitosta. Eräskin maanviljelijä ihmetteli muutaman tuhannen euron laitteen huollon toimivuutta verrattuna satojen tuhansien hintaisten puimureiden vastaavaan palveluun.

Kolme kokoa Mallistossa on kolme laitekokoa, joilla katetaan tilat aina pienistä mökeistä suuriin halleihin saakka. – Pienin laite AH-200 on tarkoitettu alle 80 m2 tiloihin, joissa on normaali huonekorkeus. Tätä on mennyt esimerkiksi loma-asuntoihin, tapahtumatelttoihin, terasseille ja autotalleihin. Laitteen keveys, siirrettävyys ja pieni kulutus ovat vakuuttaneet asiakkaitamme, valistaa Ström. – Seuraava koko AH-300 on teholtaan sellainen, että uusien rakennusmääräysten mukaan eristetty halli lämpiää jopa 1.500 m3 saakka. Ja suurin laite hoitaa vastaavanlaiset tilat jotka ovat tilavuudeltaan yli 1.200 m3.

Hyötysuhde 100 % Laitteen helppo siirreltävyys pyörien päällä on erinomainen ominaisuus esimerkiksi korjaushalleissa. Lämmittimen voi viedä vaikka kenttäolosuhteisiin mukaan korjattavan koneen viereen. Tarvittava 80 W ohjausvirta lämmittimelle saadaan pienellä invertterillä tupakansytyttimestä, eli todellisesta mobiililämmittimestä on kyse. 34

8 | 2017 • w w w.eurometalli.com

– Saattaa olla vaikea uskoa, mutta huolimatta siitä, että laite tuottaa infrapunasäteilyn öljypolttimen avulla, niin erillistä savukaasujen poisvientiä ei tarvita tiloista, joissa ei nukuta. Reilun 20 vuoden tuotekehitys on aikaansaanut laitteen, jonka sisällä myös pa-


MeteCNC – suomalaista insinööriosaamista • Suomessa suunniteltu ja valmistettu CNC-työstökone • vakio- ja erikoiskoneet • pysty-, vaaka- tai useampikarainen

Kysy myös koneiden modernisointipalveluistamme!

• gantry-mallit • 3/5-akseliset mallit • langaton tablet-käyttöliittymä isoja koneita varten

Made in Finland

• erikoiskoneet jopa 5 000 mm Y-liikkeellä ja 20 000 mm X-liikkeellä Metecno oy • KiepaNtie 180, 37200 SiURO • 040 588 5648 • info@metecno.fi • www.metecno.fi

lokaasut palavat niin puhtaasti, että poistuva kaasu ei haise miltään. – Myös laitteiden turvallisuus on omaa luokkaansa. Siinä on 12 turvajärjestelmää, jotka varmistavat ongelmattoman käytön. Luonnollisesti paras turvajärjestelmä on maalaisjärki. Koska kyseessä on lämmityslaite, niin varovaisuus on aina tarpeen, oli laite kuinka turvallinen tahansa. – Yksi esimerkki laitteen pitkästä kehityskaaresta on laitteen eturitilä. Sen valmistaminen ei olekaan ihan yksinkertainen juttu, vaan se käy läpi noin 20 työvaihetta, eikä ole polttavan kuuma kosketukselle. Tämä on ehdottoman tärkeä ominaisuus, varsinkin jos laite on tiloissa, joissa liikutaan lähellä lämmitintä.

18.000 mAh apukäynnistin, vaikka traktorille Älylaitteesta virta loppu, eikä pistorasiaa lähellä. Auton akku hyytynyt syystä tai toisesta ja apuvirtaa kaivataan. Kaksi ääripään esimerkkiä, joista molempiin löytyy apu samasta laitteesta: Rexener. Tässä laitteessa on litiumpolymeeriakku, josta saa piikkitehona ulos jopa 600 A ja se auttaa käynnistämään vaikka vähän isommankin koneen. – Tämä vain reilut 600 g painava laite on todellinen tehopakkaus. Sivuillamme on linkki videoon, jossa maanviljelijä laittaa ison traktorin käyntiin Rexenerin avulla.

Todellinen tehopakkaus: 18000 mAh, käynnistysteho 300 A (piikkiteho 600A) ja painoa vain 610 g. Täyttää vaativankin käyttäjän toiveet.

Kannattaa tutustua tuotteeseen, jolla hoituu kattavasti kaikki apuvirtatarpeet.

Uusia tuotteita – Olemme tuomassa markkinoille vielä testissä olevan öljypolttimeen perustuvan Airrex-palju-/uima-allaslämmittimen. Tämän avulla voidaan nykyaikaisilla tiukkaan rakennetuilla alueilla nauttia lämpimästä paljusta ilman lämmityksestä aiheutuvia savuhaittoja naapurustoon. AWB-200 lämmittää esimerkiksi 1.500 litraisen paljun 12 °C => 38 °C kahdessa tunnissa, sisältäen paljun

täyttämiseen kuluvan ajan. Lämmityskustannus on noin 4 euroa ja laitteessa on termostaatti, joka ylläpitää tarkasti veden lämpötilan, Markus Ström esittelee uutuutta.

INFO Maahantuoja: Rex Nordic Oy puh. 040 180 11 11 www.rexnordic.com

8 | 2017

35


Tehokkaampaa suunnittelua paremman kommunikaation avulla EPLAN on tunnettu sähkö-, automaatio-, hydrauliikka-, pneumatiikka- ja 3D-keskuslayout-suunnitteluohjelmistoistaan vahvana osaajana kansainvälisesti. Vuoden 2017 keväällä Eplan toi markkinoille yhdessä kumppaninsa Cideonin kanssa uutuustuote Syngineerin, joka on monialainen kommunikaatioalusta ja sopii optimaalisesti esimerkiksi kone- ja laitevalmistajille. Syngineer-ohjelma on integroitavissa niin mekaniikkasuunnitteluun, sähkösuunnitteluun kuin PLC-suunnitteluun. Käyttäjät jatkavat työskentelyään sähkösuunnittelussa EPLAN-alustallaan tuttuun tapaan, ja pystyvät Syngineerin avulla kommunikoimaan mekaniikkapuolelle reaaliajassa projektin rakenteeseen tai muutoksiin liittyvissä tilanteissa.

K

un suunnitellaan konetta tai laitetta, yksi asia on varmaa: nopea ja selkeä kommunikaatio sähkösuunnittelun, mekaniikkasuunnittelun ja PLC-suunnittelun välillä tehostaa projektin etenemistä ja hallitsemista. Tämä usein haasteellinen vaihe on nyt tehty huomattavasti helpommaksi. Syngineer tuo nämä usein erilliset suunnittelun osa-alueet yhteen kommunikaa-

tioalustansa avulla, jolloin pilvipohjainen Syngineer on eri suunnittelualojen yhteisessä käytössä. Tärkeä hyöty päivittäiseen työskentelyyn: Syngineer on integroitavissa MCAD-, CAE- ja PLC-suunnitteluohjelmistoihin lisäosana, mikä tarkoittaa, että informaa­tion koordinointiin kuluva aika vähenee huomattavasti entiseen verrattuna.

Synigneer EPLAN -ohjelmistossa: Sähkösuunnittelun piirikaaviot ja laitetiedot kommunikoitavissa Syngineerin kautta.

Joustava käyttö Suunnittelutoimet kone- ja laitesuunnittelussa säilyvät läpinäkyvinä eri osapuolille ja niitä voidaan myös työstää monialaisesti. Tämä saavutetaan joustavalla rakenteella, joka mahdollistaa yhtenäisen näkökulman syntyvään projektiin. Suunnittelijat voivat keskittyä lisäarvoa tuottaviin tehtäviin ja ovat Syngineerin ansiosta ajan tasalla projektin etenemistä. Kommunikaatioalusta Syngineer tukee yhtäläisesti uuttaa suunnittelua kuin olemassa oleviin suunnitelmiin tulevien muutosten tekoa. Ohjelma on suunniteltu avoimeksi järjestelmäksi, jotta yhä enemmän CaX- ja PLC-järjestelmiä voidaan integroida siihen jatkossa.

Synkronoidut prosessit Pilviteknologiaa käyttämällä Syngineer tarjoaa mahdollisuuden työskennellä reaaliajassa eri toimipisteistä. Kaikki projektin osapuolet voivat vaihtaa ja välittää tietoa projektissa sovitun kaavan mukaan. Tämän ansiosta projektin etenemisen tila pysyy läpinäkyvänä kaikille koko ajan esimerkiksi konetta suunniteltaessa. Automaattiset ilmoitukset muutoksista varmistavat, että yksittäisiä muutostietoja ei enää tarvitse manuaalisesti kommunikoida ja kaikki osapuolet pystyvät ne näkemään yhtäläisesti. Esimerkki tehokkaasta kommunikaatiosta on tilanne, jossa sähkösuunnittelija saa automaattisen huomautuksen, kun mekaniikkasuunnittelija korvaa yhden sähkömoottorin toisella mallilla. Tässä tapauksessa kumpikin voi tarkistaa, onko tehdyllä muutoksella vaikutuksia projektin muuhun osaan. Valitut tiedot, kuten ERP-numerot, valmistaja- ja osanumerot ja laitetiedot teksteineen ovat myös esitetty kirjallisessa muodossa ja ovat siten vietävissä esimerkiksi Excel- tai PDF-dokumentaatioon.

Kommunikaatiota reaaliajassa Suunnittelijat voivat kommunikoida suoraan käyttämällä chat-toimintoa tutussa suunnitteluohjelmassaan Syngineer-lisäosan kautta. Muutokset projektissa voidaan kommunikoida ohjelman kautta yksiselitteisesti, jolloin osapuolet saavat toisiltaan nopeasti tietoa yhteiseen projektiin. Kuvat ja teksti: EPLAN Software & Service

INFO Näkymä Autodesk Inventorissa: 3D-mallien tiedot projektissa helposti kommunikoitavissa Syngineerin avulla. 36

8 | 2017 • w w w.eurometalli.com

www.eplan.fi


www.kaeser.com

Tulevaisuuden teknologiaa jo nyt: IE4-moottorit Super Premium Efficiency -käyttömoottoreilla varustetut ruuvikompressorit

• IE4 vakiona • parempi taloudellisuus • alhaisemmat energiakustannukset

Uutta:

nyt CSD- ja CSDXlaitteissa

KAESER – enemmän paineilmaa vähemmällä energialla KAESER KOMPRESSORIT Oy

Tiilitie 18 – 01720 Vantaa – Puh. (09) 4132 0400 – Faksi (09) 4132 0450 www.kaeser.com – Sähköposti: info.finland@kaeser.com

Tervetuloa osastollemme 7 f 141

Matti Seppälä nimitetty HT Laserin ja Elekmerkin toimitusjohtajaksi

D

iplomi-insinööri Matti Seppälä (49) on nimitetty Teiskonen-konserniin kuuluvien HT Laser Oy:n ja Elekmerk Oy:n toimitusjohtajaksi. Seppälällä on pitkä ja monipuolinen kokemus konepajateollisuudesta. Hän siirtyy HT Laserin ja Elekmerkin toimitusjohtajaksi Rolls-­ Royce Oy Ab:n tuotantojohtajan tehtävästä. Sitä ennen Seppälä on toiminut tuotannon, hankinnan, laadun, logistiikan sekä taloushallinnon johto- ja kehitystehtävissä mm. ­KONE Oyj:ssä ja Sandvik Mining and Construction Oy:ssä. ”HT Laser on vakiinnuttanut asemansa järjestelmä- ja osakokonaisuustoimittajana maailmanlaajuisesti tunnetuille konepajayhtiöille. Metallien leikkaamisessa ja työstössä panostamme asiakaslähtöisen palvelun lisäksi alan tehokkaimpaan teknologiaan ja huolehdimme siten kilpailukyvystämme. Tämä konkretisoituu jälleen kuluvan vuoden investointiohjelmassamme. Tähtäämme HT Laserin ja Elekmerkin hallittuun kasvuun ja olemme kiinnostuneita lisäämään myös kansainvälistä liiketoimintaamme”, sanoo Teiskonen-konsernin hallituksen puheenjohtaja Hannu Teiskonen. ”Olen tyytyväinen, että löysimme monipuolisen uran maailmanluokan konepajateollisuudessa tehneen Matti Seppälän toimitusjohtajaksemme. Uskon, että hänen johtamanaan HT Laserin ja Elekmerkin joukkue yltää seuraaviin kasvutavoitteisiimme.

HT Laser Oy yrityksenä HT Laser on vuonna 1989 perustettu teollisuuden järjestelmätoimittaja ja joustavasti palveleva alihankintakumppani. Yrityksen erikoisosaamista ovat metalli­teollisuuden kokoonpanot ja komponentit sekä asiakkaan tarpeiden mukaan optimoidut ja jalostetut leikkeet. HT Laser on teollisen laser- ja vesileikkauksen pioneeri ja alan johtavia toimijoita Suomessa. HT Laser on asiakasta lähellä palvellen seitsemällä paikkakunnalla Suomessa (Jyväskylä, Kaarina, Keuruu, Tampere, Tornio, Vaasa, Vieremä) sekä Puolan Poznanissa. Yritys on kasvava perheyritys, vuonna 2016 yhtiön liikevaihto oli reilut 50 miljoonaa euroa. HT Laser työllistää tällä hetkellä yli 300 teknologia­teollisuuden ammattilaista. Kaikkea toimintaa ohjaavat sertifioidut, ISO:9001- ja ISO:14001-standardien mukaiset laatu- ja ympäristöjärjestelmät. HT Laser on osa Teiskonen-konsernia. www.htlaser.fi Elekmerk Oy yrityksenä Elekmerk tarjoaa kattavat ohutlevymekaniikan, koneistuksen, pintakäsittelyjen ja kokoonpanon palvelut. Asiakkaat ovat kaiken kokoisia alojensa ammattilaisia. Yritys palvelee kansainvälisten teknologiayhtiöiden sopimusvalmistajana ja vastaa asiakkaiden tarpeisiin aina tuotesuunnittelusta valmiiden tuotteiden testaukseen. Elekmerkin liikevaihto kasvoi vuonna 2016 reiluun 6 miljoonaan euroon. Tuotantotilat sijaitsevat Keuruulla, jossa työskentelee yli 40 ohutlevyosaajaa. Elekmerk on osa Teiskonen-konsernia ja sen toiminnoille on myönnetty ISO:9001- ja ISO:14001-laatu- ja ympäristösertifikaatit. www.elekmerk.fi Toivotan Matin lämpimästi tervetulleeksi ja toivotan hänelle tehtävään parhainta onnea”, jatkaa Teiskonen. ”HT Laserin ja Elekmerkin toimintamalli, jossa ollaan lähellä asiakasta verkostona, tarjoaa erittäin mielenkiintoisen ympäristön työskennellä. Osaava henkilöstö, palvelu, laatu, luotettavuus sekä jatkuva panostus

teknologiaan ovat nähdäkseni tekijöitä yh­ tiöiden hienon kasvun takana edellisvuosina. On ilo päästä jatkamaan yhdessä tiimimme ja asiakkaittemme kanssa eteenpäin”, kertoo Matti Seppälä. Matti Seppälä asuu perheineen Raisiossa ja työskentelee HT Laserin Kaarinan yksiköstä käsin. ­

INFO Lisätiedot ja yhteydenotot

Matti Seppälä toimitusjohtaja puh. 040 355 8939 matti.seppala@htlaser.fi

Hannu Teiskonen hallituksen puheenjohtaja puh. 040 503 6378 hannu.teiskonen@htlaser.fi

8 | 2017

37


SOLIDWORKS 2018 sisältää yli 200 uudistusta ja CAM:in

Artikkelin kirjoittaja CadWorks Oy:n toimitusjohtaja Esko Simpanen on ollut mukana tuomassa SOLIDWORKS-ohjelmistoja Suomeen yli 20 vuoden ajan.

Maailman suosituimman 3D CAD -ohjelmiston 26. versio sisältää yli 200 parannusta ja uutta ominaisuutta, joista suurin osa tulee suoraan yli kahden miljoonan käyttäjän toiveista. Mukaan mahtuu myös uusia innovaatioita sekä suorituskykyä ja luotettavuutta, joiden merkitys on suuri ohjelmiston jokapäiväisessä käytössä.

Geometrian optimointia

Tarkkuutta käyttöliittymään

Lisää suorituskykyä suuriin kokoonpanoihin

Tiedonhallinta uudelle aikakaudelle

Tuhansien osien kokoonpanoissa uudenkin työaseman rajat tulevat lopulta vastaan. Kaikkea mallinnustietoa ei kuitenkaan tarvita pääkokoonpanotasolla. Nyt salamannopeasti grafiikkatilaan avattuun kokoonpanoon voidaan lisätä komponentteja ja tehdä Mate-kiinnityksiä.

SOLIDWORKS PDM korvaa vanhan Workgroup PDM -tuotteen ja tukee nyt rinnakkaisten suunnitteluversioiden haarauttamista. Lisäksi saataville tulee SOLIDWORKS Manage -tuote, joka laajentaa PDM-järjestelmän mm. nimikkeiden, projektien ja prosessien hallintaan. ­

SOLIDWORKS tukee nyt entistä paremmin huipputarkkoja 4k-näyttöjä. Lisäksi tarjolla on erillinen kosketusnäyttötila, jossa käyttöliittymä optimoidaan sormeiluun.

Lisenssi verkosta Uusi SOLIDWORKS Online Licensing helpottaa käyttäjiä, joilla on käytössään useita CAD-työasemia. Lisenssi haetaan verkosta sillä hetkellä käytössä olevaan työasemaan ohjelmaa käynnistettäessä.

38

Simulointityökalujen käyttöä tulisi painottaa suunnitteluprosessin alkuun. Näin jo konseptivaiheessa voidaan ideoida erilaisia konstruktioita ja valita niistä paras. Simulation Professional -työkalu osaa nyt optimoida tarvittavan geometrian. Työkalu näyttää graafisesti millainen muodon tulisi olla ja mistä materiaalia voidaan poistaa lujuuden kärsimättä.

Laajennettu tuki muille CAD-formaateille SOLIDWORKS 2017 antoi mahdollisuuden tuoda kokoonpanoon muista CAD-järjestelmistä (mm. CATIA V5, Inventor, PTC Pro/ ENGINEER ja Creo, SolidEdge ja NX) suoraan natiiviformaatissa. Nyt 3D-malleja voidaan tuoda myös STEP-, IGES- ja ACIS-formaateissa. Lisäksi malleista voidaan lukea mm. massa-, materiaali- ja nimiketiedot.

SOLIDWORKS CAM Työstökoneita voidaan ohjata luomalla työstöradat CAM-ohjelmistolla suoraan 3D-mallista. Nyt jokaiseen SOLIDWORKS 2018 -lisenssiin sisältyy CAM-työkalu, jolla työstöradat luodaan ja niitä simuloidaan suoraan SOLIDWORKS-käyttöliittymässä. Ohjelmisto hyödyntää 3D-malleihin lisättyjä toleransseja ja sillä saadaan työstöradat mm. 2.5 akseliseen jyrsintään, sorvaukseen, laser-, plasma- tai vesileikkaukseen.

8 | 2017 • w w w.eurometalli.com

Vuonna 1996 perustettu CadWorks Oy on Suomen kokenein SOLIDWORKS-asiantuntija ja kokonaisvaltainen kumppani suunnitteluohjelmistojen käyttöönotossa, uusimisessa ja koulutuksessa.

INFO www.cadworks.fi


Secolta uusi Steadyline®pidin suuren halkaisijan sovelluksiin

S

eco Tools il­ moitti elokuussa, että sen värähtelyä vaimentava Steadyline®järjestelmä kattaa nyt myös 60 ja 80 mm:n sorvaus- ja avarruspuomit. Luotettava kytke ja käytä -ratkaisu parantaa tuottavuutta, kun koneistetaan suuria ja syviä reikiä. Suuremmat koot ovat ihanteellisia öljy- ja kaasuteollisuuden sovelluksiin sekä komponenttien yleistyöstöön, kun tarvitaan enintään 600 mm:n ulottumaa (60 mm:n puomit) tai enintään 800 mm:n ulottumaa (80 mm:n puomit). Suuren halkaisijan Steadyline-sorvaus- ja avarruspuomeissa on BA-liitäntä sekä BA-sovitin GL50-sorvauspäiden kiinnittämiseen. ­Secon patentoidun, monikäyttöisen GL-liitännän monilohkoinen, kartiomainen liitos tekee keskityksestä tarkkaa, takaa täydellisen toistettavuuden ja nopeuttaa teränpitimien vaihtoa. GL-liitäntä mahdollistaa kiinteiden ja pyörivien osien työstön samalla puomilla. Steadyline-tuoteperheen edistyksellinen värähtelynvaimennusjärjestelmä eliminoi värähtelyn ennen kuin se ehtii edetä puomia pitkin. Kun sorvauspuomi on asennettu, työkalun päiden vaihtaminen onnistuu ilman työkalukorjainten nollaamista. Steadyline-mallistoon sisältyvät puomikoot 6xD, 8xD ja 10xD sekä useita erilaisia tyyppejä, kuten Seco-Capto™ C6, C8 ja HSK-T. Järjestelmään kuuluu myös GL-liitännällä varustettuja kompakteja avarruspäitä. Sekä puomeissa että päissä olevat lastuamisnestekanavat takaavat tehokkaan lastunpoiston.

PARAS VALINTA UUDET KORKEAN SUORITUSKYVYN TYÖKALUT VFR sarja: Seuraavan sukupolven varsijyrsimet kovien materiaalien koneistukseen

MPS1 porat: Valikoiman laajennus, nyt myös superpitkät porat LD 10 ~ 40

Seco on yksi maailman johtavista lastuavien työkalujen kokonaistoimittajista ja valmistajista tarjoten työkalut jyrsintään, sorvaukseen, kierteitykseen sekä reikien valmistukseen. Yritys on edustettuna yli 45 maassa ja pääkonttori sijaitsee Ruotsin Fagerstassa. Seco on yli 80 vuoden ajan tehnyt tiivistä yhteistyötä eri teollisuudenaloilla toimivien yritysten kanssa tarjotakseen niille parhaat työkalut, palvelut ja prosessit, joita ne tarvitsevat maksimoidakseen tuottavuuttaan ja kannattavuuttaan.

9000 series: Negatiiviset ja positiiviset terät ISO-S kohteisiin

INFO Lisätietoja Secon suuren halkaisijan sovelluksiin suunnitelluista Steadyline®-värähtelynvaimennusratkaisuista saat paikalliselta Seco-jälleenmyyjältä tai osoitteesta http://www.secotools.com/en/Global/Products/Milling/ Solid-carbide-end-mills/

www.netkonttori.fi

Authorised Dealer of


Oletko sinä seuraava taitaja? Taitaja2018-kisat järjestetään 14.– 17.5.2018 Tampereen Messu- ja Urheilukeskuksessa. Nuoret tulevaisuuden huippuosaajat ja ammattilaiset kilpailevat ammattitaitokilpailun SM-mitaleista noin 45 eri ammattialalla yli neljänsadan kilpailijan voimin. Kilpailuihin ilmoittautuminen on alkanut, oletko sinä seuraava taitaja? Lasse Tuominen, menetelmäkehittäjä Vexve Oy Lasse on kokenut ammattitaitokilpailija ja onkin osallistunut ammattitaitokilpailuihin jopa viisi kertaa. Ensin Taitaja9-kilpailuihin 2005, Taitajakilpailuihin vuosina 2009 ja 2010, sekä Lissabonissa järjestettyihin Euro­ Skills-kilpailuihin 2010 ja Lontoossa järjestettyihin WorldSkills-kilpailuihin 2011. Kilpailutoimintaan mukaan lähteminen oli oppilaitoksen aiemman kilpailukokemuksen ja Lassen oman osaamisen ansiosta jo varhaisessa vaiheessa itsestään selvää. Kilpailutoiminta on antanut Lasselle paljon mahtavia kokemuksia, uusia ystäviä ja verkostoja, sekä mahdollisuuden kehittää omaa ammattitaitoaan entisestään. Nykyisin Lasse toimii Vexve Oy:llä menetelmäkehittäjänä vastaten mm. koneistukseen liittyvistä työkaluista, menetelmistä ja kiinnittimistä. Tämän lisäksi Lassella on myös oma yritys, joka suunnittelee ja valmistaa erilaisia työvälineitä, kiinnittimiä, varaosia ja protokappaleitä sekä alihankintakoneistusta. Lasse toimii Tampereella järjestettävien Taitaja2018-kilpailuiden koneistuslajin lajivastaavana.

Mikko Vepsäläinen, yrittäjä Camcut Oy Mikko osallistui vuonna 2005 Helsingissä järjestettyihin WorldSkills nuorten ammattitaidon MM-kilpailuihin CNC-koneistuslajissa. Oman kilpailu-uran jälkeen Mikko on toiminut ammattitaitokilpailutoiminnassa eri rooleissa aina valmennuksesta, kilpailuiden järjestämiseen sekä tuomarointiin. Mikko on toiminut myös kilpailutoimintaa organisoivan Skills Finland ry:n lajipäällikkönä CNC-jyrsintä- ja sorvauslajeissa. Nykyisin Mikko toimii yrittäjänä Camcut Oy:ssä, joka myy lastuaville konepajoille työkaluja ja ohjelmistoja sekä kouluttaa niiden käyttöä. Ammattitaitokilpailutoiminnassa mukana oleminen on Mikolle itsestään selvyys. Näin ollen myös Camcut Oy on toiminut viime vuosina yhtenä Taitaja-kilpailuiden koneistuslajin yhteistyökumppaneista sekä vastannut lajin tukipalveluista ja ollut mukana tuomaroinnissa. Kilpailutoiminta on auttanut Mikkoa oman ammatillisen osaamisen ja uran kehittämisessä sekä verkostoitumisessa muihin alan huippuosaajiin. Yli kymmenen vuoden kilpailutoimintakokemuksella Mikko on nähnyt useiden kilpailijoiden menestystarinoita myös kilpailuiden jälkeen. ”Ne todelliset palkinnot tulevat monesti vasta vuosien kuluttua kilpailuista”, Mikko toteaa.

Vili Heiskanen, yrittäjä HeViMet Oy Oma kilpailunhalu ja opettajien suositus sai Vilin osallistumaan Taitaja-kilpailuihin 2011 ja kilpailutaival jatkui vielä vuonna 2014

Ranskan Lillessä järjestettyihin EuroSkills-kilpailuihin. Tavoitteena kilpailuissa oli jatkuva oman ammattitaidon kehittäminen ja kilpailuvalmennuksessa mukana oleminen toikin parhaat opit ja neuvot, mitä Suomessa saatavilla on. Kilpailuissa menestyminen vaatii rohkeutta, itsevarmuutta, päämäärätietoisuutta ja ahkeraa harjoittelua – aivan samoja ominaisuuksia joita tarvitaan työelämässäkin. ”Maininta kilpailuihin osallistumisesta CV:ssä takaa itsellesi varman työpaikan”, ruiskupuristusmuotteja valmistavan HeViMet Oy:n yrittäjänä työskentelevä Vili toteaa.

Joni Lappalainen, menetelmäkehittäjä Toolfac Oy Joni lähti mukaan kilpailutoimintaan opettajan ehdotuksesta. Joensuun Taitaja2007-kilpailuiden jälkeen Jonin kilpailutaival jatkui vielä vuonna 2009 Galgaryssä järjestettyihin WorldSkills-kilpailuihin. ”Kilpailutoiminnasta on jäänyt hyviä muistoja ja ne ovat hyvä mahdollisuus kehittää omaa ammattitaitoa entistäkin paremmaksi”, Toolfac Oy:llä menetelmäkehittäjänä työskentelevä Joni to­ teaa. Nykyisessä työssään Jonin tehtäviin kuuluvat mm. työstökoneiden ohjelmointi, menetelmien suunnittelu ja työkalujen hankinta sekä valmiiden tuotteiden tarkastusta. Ammattitaitokilpailut voivat toimia ponnahduslautana hyvään työpaikkaan.

Ville Jalkanen, tekninen asiantuntija SK-Tools Oy

Ville on kilpaillut Taitaja2004-kilpailuissa Seinäjoella sekä ollut Suomen kilpailijana vuoden 2007 WorldSkills-kilpailuissa Shizuokassa. Hänelle kilpailutoimintaan mukaan lähteminen toi opiskeluun lisää mielenkiintoa, sekä mahdollisti oman osaamisen näyttämisen konkreettisesti. Kilpailutoiminnassa mukana oleminen oli hieno kokemus ja niissä menestyminen varmisti työpaikan saamisen. Nykyisessä työssään SK-Tools Oy:llä Ville vastaa menetelmäsuunnittelusta, työvälineiden suunnittelusta sekä myynnistä ja tarttuu silloin tällöin vielä itsekin työstökoneen puikkoihin. Villen mielestä Taitaja-kilpailuihin osallistuminen kannattaa, koska sinne osallistuneilla on iso etulyöntiasema työmarkkinoilla.

Jari Tuhkanen, työnjohtaja Rollsteel-Machine Oy

EuroSkills2016-kilpailun voittanut Eemi Saloranta lähtee edustamaan Suomea 15.–18.10.2017 Abu Dhabissa järjestettäviin WorldSkills-kilpailuihin konepajatekniikkalajissa. 40

8 | 2017 • w w w.eurometalli.com

Vuoden 2011 koneistuksen Suomen mestari Jari osallistui Taitajakilpailuiden jälkeen vielä vuonna 2013 WorldSkills-kilpailuihin Saksan Leipzigissä. Nykyisin Rollsteel-Machine Oy:llä koneistuksen työnjohtajana työskentelevä Jari kertoo, että kilpailutoiminta on anta-


INVESTOIMALLA KILPAILUKYKY KUNTOON NOPEAMMIN PAREMPIA OSIA ENERGIATEHOKKAASTI

G200

INDEX ja TRAUB edut - parempi suorituskyky - nopeat kappaleajat - lyhyet asetusajat - avoin ja vapaa työtila

G220

TNL20-11

- paljon työkalupaikkoja - tilaasäästävä rakenne - tarkka ja kätevä työkalujärjestelmä - hyvä energiatehokkuus

INDEX-TRAUB AB Hernepellontie 27 00710 Helsinki Puh: 010 843 2000 Fax: 010 843 2009 www.index-traub.fi

Aina askeleen edellä Index ilmo 185x130_09-2016.indd 1

nut hyvän pohjan työskennellessä kiireessä aikaa vastaan. Jarin mielestä Taitaja-kilpailut ovat hyvä mahdollisuus oppia omasta alastaan vielä enemmän ja kasvattaa samalla myös omaa osaamistaan seuraavalle tasolle. Suomessa tarvitaan osaavia tekijöitä ja ammattitaitokilpailuihin osallistuminen on todella kova osoitus omasta osaamisesta.

Pekka Suominen, lehtori ja kilpailutoiminnan koordinaattori Turun ammatti-instituutti Pekka on ollut mukana ammattitaitokilpailutoiminnassa jo 2000-luvun alusta saakka erilaisissa rooleissa kansallisissa Taitaja- sekä kansainvälisissä EuroSkills- ja WorldSkills-kilpailuissa. ”Kilpailuihin valmentautuvissa nuorissa loistaa halu olla hyvä työssään sekä heidän asennoitumisessaan ja käyttäytymisestään huokuu itseluottamus omiin kä-

20.9.2016 9:01:49

dentaitoihinsa”, Pekka toteaa. Valmennustoiminnassa tapaa usein kollegoita, jotka tulevat vierailemaan toisista oppilaitoksista sekä pääsee myös itse vierailemaan toisiin oppilaitoksiin. Tämä verkoston luominen ja sen sisällä tapahtuva vuorovaikutus on tärkeimpiä motivaation lähteitä olla mukana kilpailutoiminnassa. Samalla tulee tehtyä analyysia opiskelijoiden osaamisen tasosta ja heidän valmiuksistaan kohdata työelämä. Pekan mielestä ei ole mitään palkitsevampaa kuin nähdä nuorten ammattiosaajien onni, kun he riemuitsevat menestyksestään. Mistään ”rakettitieteestä” valmennuksessa ei ole kysymys, joten normaalista opettamisesta poikkeavia vaatimuksia ei juurikaan ole olemassa.

Taitaja2018 Tampere Ammatillisen koulutuksen suurtapahtuma Taitaja järjestetään seuraavan kerran Tampe-

reella 14.–17.5.2018. Ammattikilpailun lisäksi tapahtumassa nähdään lajikohtaisia tapahtumia ja esittelyjä, seminaareja, ammatti- ja yritystori, sekä paljon muuta. Tapahtuma on avoin yleisölle ja sinne on ilmainen sisäänpääsy.

INFO Tapahtuman verkkosivut www.taitaja2018.fi

Ota kaikki hyöty irti ilmoittelusta! www.eurometalli.com 8 | 2017

41


LEKO Group pysyy investoimalla mukana kansainvälisessä kilpailussa

LEKO Group on perinteisesti paikalla Alihankinta-tapahtumassa. Konsernin toimitusjohtaja Erkki Lehtonen (etualalla vasemmalla) on kiireinen messujen ajan tavatessaan laajaa asiakaskuntaa.

Pelkästään tänä vuonna jo 5 M€ koneisiin ja infraan investoinut Kokemäen Peipohjassa toimiva monialayritys LEKO Group luottaa uudistuksen voimaan. Uusia toimitiloja on valmistunut yhteensä 2.500 m2 ja koneinvestointeja on tehty niin lastuavalle puolelle kuin hitsaukseen. Yritys ei ainoastaan nojaa aiempaan menestykseensä vaan katsoo päättäväisenä tulevaan.

neet palvelemaan asiakkaitamme luotettavasti ja laadukkaasti, miettii LEKO Group:in toimitusjohtaja Erkki Lehtonen yrityksen kehittämisen toimintaperiaatteitaan.

-U

Vuoden 1923 aikana toimintansa aloittanut Lehtosten perheyritys palvelee asiakkaitaan erinomaisten liikenneyhteyksien varrella Porin ja Helsingin välillä. Kasvun taustalta löytyy paljon uskallusta ja hyviä kumppanuuksia isojen yritysten kanssa.

skon vahvasti, että rohkeutemme mennä eteenpäin ja katsella asioita laatikon ulkopuolelta on antanut meille avaimet kasvuun, jota jatkuvasti toteutam-

me. Investoinnit on aina tehty tarpeen ja harkinnan kautta, mutta myös sopivasti etukenossa. Näin olemme saaneet kapasiteetiltaan riittävät koneet asiakastöihin ja pysty-

Vajaa satavuotias perheyritys

TOS lastuavaan työstöön LEKO Groupin investoima TOS WHR 13 Q -avarruskone ei ole heiveröisten osien valmistukseen tarkoitettu. Sen 1,8x2,2-metrinen työpöytä kantaa maksimissaan 25 tonnin painon, maksimi työstömittojen ollessa X = 4000, Y = 3000 ja Z = 2200, sekä kara (W) = 650 ja rammin isku (V) = 700 mm. Koneesta löytyy 60-paikkainen työkalumakasiini ja automaattikulmapää automaattivaihdolla.

PEMA:n hitsausrobotit

Uudella isolla TOS WHR 13 Q -avarruskoneella työstetään kokoluokaltaan erittäin suuria kappaleita. Työstökoneen pöytä kantaa maksimissaan 25 tonnia painavan kappaleen. 42

8 | 2017 • w w w.eurometalli.com

LEKO Group investoi myös konepajan hitsausautomatiikkaan hankkimalla PEMA Weld Control 300 + Create sekä PEMA Weld Control Create -robottihitsausaseman. – Samanlainen asema toimitetaan myös Siirtoruuville tuotantoa tehostamaan. Käytettävän ohjelmointiteknologian ansiosta robotti on nopeasti uudelleenohjelmoita-


Tehokkaat apuvälineet tuotantoosi –

machinet.fi

SAAT KAIKKI VERKKOKAUPPAMME TUOTTEET VÄHINTÄÄN 10% OVH:TA EDULLISEMMIN!

TYÖKALUT

| suoraan maahantuojalta |

KIERRETAPIT vissa ja vaihtelevien työkappaleiden valmistuksen tehokkuus paranee entisestään. Etenkin yksittäisten tuotteiden kohdalla tuottavuus paranee nopean ja joustavan ohjelmoinnin kautta, Lehtonen kertoo.

Laaja asiakaspohja – Teemme kattavasti erilaisia ja kokoisia tuotteita useille teollisuuden aloille. Palveluistamme löytyy kokonaisalihankintaa, koneiden runkojen valmistusta, osien valmistusta, projektin hallintaa sekä logistiset toimenpiteet. Tuotteitamme toimitetaan muun muassa seuraavien teollisuuden alojen käyttöön: elintarvike-, energia-, kaivos-, kemian-, meri-, prosessi- ja paperiteollisuus. – Asiakastyytyväisyytemme on erittäin hyvä ja pitkät asiakassuhteet ovat olleet yksi toiminnan tärkeitä kannattelijoita. Niiden avulla hieman haastavammatkin taloudelliset ajat on ylittyneet ilman kompurointeja, jatkaa Lehtonen.

Yli 20.000 nimikkeen valikoimasta

PYYDÄ TARJOUS!

LEKO Group -konserni LEKO Group:iin kuuluu tilauskonepaja Lehtosen Konepaja, suunnittelutoimisto Lehtonen Engineering sekä Siirtoruuvi, joka on erikoistunut ruuvikuljettimien, kuljetinruuvien ja ruuvipumppujen suunnitteluun sekä valmistukseen. Yhdessä ne palvelevat teollisuuden toimijoita raskaan metalliteollisuuden tilauskonepajana.

INFO Lehtosen Konepaja Oy Erkki Lehtonen, toimitusjohtaja puh. 020 749 8650

Lastausväylä 4 60100 Seinäjoki 020 7659 810 osmatic@osmatic.fi www.osmatic.fi 8 | 2017

43


30 vuotta kulmaleikkuun parissa

Laadukasta kyytiä ohutlevyille Prima Powerin koneilla Juhlavuosi kulmaleikkuuteknologialla

30-vuotista taivaltaan juhliva Shear Genius -kulmaleikkuuteknologia pärjää paremmin kuin koskaan. Prima Powerin tehtaalla kiinnostunut yleisö seuraa tuotannon loppumetreillä olevan koneen esittelyä.

Prima Power onnistuu vuodesta toiseen parantamaan ohutlevyä käsitteleviä koneitaan ja uutta on jatkuvasti tulossa. Tämän vuoden Open House -tapahtumassa Kauhavalla oli paikan päällä runsas joukko alan suomalaisia, ruotsalaisia ja kiinalaisia ammattilaisia tutustumassa uudistuksiin. Levynkäsittely on sellaisella tasolla, että jopa yksittäisten kappaleiden valmistus on kannattavaa.

-K

uten edellisenäkin vuonna, olemme panostaneet oikeiden käytännön tuotteiden valmistuksen esittelyyn myös näyttelytiloissamme toimivalla automaatiokokonaisuudella. Täydellinen valmistuslinja puskee ulos tuotteita, jotka saa laitettua

tilaukseen vaikka suoraan kännykän näytöltä. Tässä päästäänkin suoraan yhteen tämän päivän haasteeseen: ohjelmistojen yhteensopivuuteen loppuasiakkaalla, miettii myyntijohtaja Aki Ojanen näyttelyn yhteydessä.

Teknologiakeskuksen sali oli sopivasti täynnä kiinnostunutta yleisöä, kun demo pääsi vauhtiin. Esitelmä kulki mielenkiintoisesti historiasta aina tähän päivään ja täysin automatisoituun, tablet-tietokoneelta käskytettävän täysautomaattisen levytyökeskuksen työnäytökseen. 44

8 | 2017 • w w w.eurometalli.com

Vuonna 1987 toteutettiin ensimmäinen kulmaleikkuuominaisuus lävistyskoneen yh­ tey­teen. Tuotenimi Shear Genius sai alkunsa 90-luvun alussa USA:n toimitiloissa järjestetyn tilaisuuden yhteydessä. Asiakas oli seurannut koneen toimintaa ja todennut sen olevan ”Sheer Genius”, josta aihepiiriin paremmin soveltuva, mutta lähes samalla tavalla lausuttava muunnos otettiin käyttöön. Kulmaleikkuun myötä tuli koneen ympärille tarvittavan kaiken muun automaation kehittäminen kannattavaksi. Nyt on päästy pisteeseen, jossa pieni sarjakoko ei enää ole rajoittava tekijä tuotannossa. – Tämän päivän levyntyöstöautomaatti on kokenut useita parannuksia jo pelkästään vuoden takaiseen verrattuna. Kappaleiden lajittelu ja linjaus ovat nopeampia, mikä lyhentää suoraan läpimenoaikoja. Työkaluvaihto on nopeampi ja puskin on nyt pyörivä, jolloin koko levyn pyöritystä on voitu vähentää. Kulmaleikkausyksikön sisällä on kuljettimet syntyville jätepaloille. Tämä ominaisuus myös nopeuttaa läpimenoaikaa.

Onnistunut tilaisuus Reilu sata suomalaista vierailijaa sekä kolmisenkymmentä Ruotsista ja Kiinasta, saivat nähtäväkseen niin demotilojen ja tuotantotilojen antia kuin myös kotimaisen toimijan uuden linjaston asiakkaan tiloissa Seinäjoella. Kauhavan demotiloissa oli täydessä työn touhussa levyntyöstökokonaisuus, joka toi konkreettisesti nähtäville yhden Prima Powerin tuotekehityksen tuloksen: jopa yksittäisten kappaleiden valmistaminen on taloudellisesti kannattavaa. – Mukava olla kertomassa tuotteistamme kuulijakunnalle, jolta selkeästi löytyy uudenlaista potkua ideoissa tulevaisuuden suhteen. Kaikki paikalla olleet yrityksemme edustajat ovat saaneet tehdä täyden päivätyön kertoen tuotteistamme ja kuunnellen asiakkaiden ajatuksia. Vaikka tilaisuuden järjestäminen ei ole ihan pikkujuttu, niin joka vuosi se on kävijöiden ansiosta ollut vaivan arvoista. Kiitos kuuluu siis vuosien aikana Kauhavalla vierailleille asiakkaille ja yhteistyökumppaneille, Ojanen kertoo.

Jatkuu sivulla 46.


MME:

POIMINTOJA EDULLISISTA TUOTTEISTA NOVA 3050H hydraulinen palakantti

WohlhaupterWohlhaupteravarrintyökalut avarrintyökalut nyt Maanterältä! Maanterältä! nyt

(3050x3,5mm)

26 532 € ALV 0%

Oy Maanterä Ab Keinumäenkuja 2 01510 Vantaa Oy006 Maanterä Ab Keinumäenkuja www.maantera.fi 2 01510 Vantaa puh. 029 130 maantera@maantera.fi

puh. 029 006 130 maantera@maantera.fi www.maantera.fi

Oy Maanterä Ab Keinumäenkuja 2 01510 Vantaa puh. 029 006 130 maantera@maantera.fi www.maantera.fi

LEVIKKI 40 000 kpl LEVIKKI 40 000 kpl

www.eurometalli.com

LEVIKKI 40 000 kpl

www.eurometalli.com

LEVIKKI 40 000 kpl

www.eurometalli.com

LEVIKKI 40 000 kpl

www.eurometalli.com

LEVIKKI 40 000 kpl

1–2 | 2017

14. vsk

METALLITEOLLISUUDEN ERIKOISLEHTI

3 | 2017

14. vsk

METALLITEOLLISUUDEN ERIKOISLEHTI

4 | 2017

14. vsk

METALLITEOLLISUUDEN ERIKOISLEHTI

5–6 | 2017

14. vsk

KONEISTA ÄLYKKÄÄSTI

ISCAR HIGH Q LINES

14. vsk

NOVA PL70 plasmaleikkuri

KUITULASERLEIKKAUSJÄRJESTELMÄ

883 €

Suomen ensiesittelyssä!

6G Katso kaikki päämiehemme messuilla

CoroTurn® Prime ja PrimeTurning™

Isoin sorvausinnovaatio ...sitten sorvauksen

Katso kaikki esittelyssä olevat koneemme vossi.fi/emo17

vossi.fi/kilpailukyky

Olemme mukana myös Alihankinta 2017 -messuilla osastolla C916 - Tervetuloa! Kiilaniityntie 1, 02920 Espoo Puh. (09) 681 021

Vieraile verkkosivuillamme: coroplus.sandvikcoromant w w w. i s c a r. f i

WWW.SECOTOOLS.COM/JABROSOLID

Näe ja vakuutu PrimeTurning-konseptin eduista itse: www.sandvikcoromant.com/primeturning

www.teknoma.fi

p.09-4391420

coroplus_premachining_ad_a4.indd 1

8 | 2017

Vossin näyttelyhallilla

Katso vinkit tehokkaasta rouhinnasta Seco Toolsin kotisivuilta www.secotools.com. Latest news - Six Tips for Effective Optimized Roughing

Päivitä koneistusprosessit ja päätöksenteko digiaikaan CoroPlus®-ratkaisuilla.

1/20/17 7:34

METALLITEOLLISUUDEN ERIKOISLEHTI

25.-28.9.2017

Tehosta prosessejasi kehittyneellä koneistusanalytiikalla

Kehitämme tulevaisuuden valmistusratkaisuja. Haluatko mukaan?

Yli15,000 yhdistelmää jyrsintään. Nyt myös momenttiavaimet terien oikeaan kiinnitykseen.

IQ Startup Ads Finland.indd 8

Seuraa koneistusprosessia reaaliajassa

14. vsk

KILPAILUKYKYPÄIVÄT

C5-3-80-LL35060-10C 3-80-101112-8-M5 4315 3D-MALLI (STP) 2D-MALLI (DXF) KAPR 94.7° vc 381 m/min fn 0.4 mm/r VARASTOSSA

Säästä aikaa ja paranna suunnittelun laatua

7 | 2017

METALLITEOLLISUUDEN ERIKOISLEHTI

4- tai 5-leikkuiset Jabro®-Solid 2 JS564 ja JS565 täyskovametalliset varsijyrsimet käytettynä esimerkiksi yhdessä dynaamisen jyrsintämenetelmän kanssa maksimoi tuottavuuden ja vähentää työkalurikon mahdollisuutta. Saatavana useita eri halkaisijoita ja pituuksia.

KONEISTA ÄLYKKÄÄSTI

ISCARin TUOTTAVUUSRATKAISUT JYRSINTÄÄN

www.eurometalli.com

www.eurometalli.com

ISCARin TUOTTAVUUSRATKAISUT JYRSINTÄÄN METALLITEOLLISUUDEN ERIKOISLEHTI

nnovatiiviset kovametalliset vaihtoterät nnovatiiviset kovametalliset vaihtoterät sekä jatkuvaan että vaihtelevaan tuotantoon. sekä jatkuvaan että vaihtelevaan tuotantoon. Ei asetusaikaa. Vain tehokkuutta. Ei asetusaikaa. Vain tehokkuutta.

2017-02-21 13:09:39

primeturning_ad_a4.indd 1

2017-09-25 11:28:23

ALV 0%

M E TA L L I T E O L L I S U U D E N E R I KO I S L E H T I www.eurometalli.com NOVA MFM300 metallipuruimuri

560 €

KONEPAJA E. VIRTANEN OY

ALV 0% • LEVYTYÖKONEET – levyleikkurit – särmäys- ja erikoispuristimet – mankelit sekä niiden huolto • TYÖKALUJEN VALMISTUS – särmäystyökalut – levyleikkurin terät • ERIKOISTYÖKONEET

JA TUOTANTOLAITTEET

• ALIHANKINTA-

KOKONAISUUDET – levytyöt – koneistustyöt – hitsaustyöt

Tutustu myös verkkokauppaan

• ALIHANKINTA-

HÖYLÄYS

KONEITA.COM

• CNC-KONEISTUKSET

Seppientie 9, 31600 JOKIOINEN | puh. +358 3 4246 4200 virtanen@konepajaevirtanen.fi | www.konepajaevirtanen.fi

8 | 2017

45


ei koske vain meitä, vaan myös asiakkaamme hakevat jatkuvasti lisää tekijöitä, Ojanen toistaa. – Yksi haaste, jonka kanssa teemme töitä asiakkaamme tuotannon yksinkertaistamiseksi, on sähköisten järjestelmien keskustelu keskenään. Kun loppuasiakas tilaa tuotteen, niin ketju, jolla tilaus siirtyy myynnistä tuotantoon aina automaattiselle levytyökeskukselle asti komennoksi, pitäisi olla mahdollisimman suoraviivainen ja helppo. Mitä enemmän on manuaalisia välivaiheita, sitä korkeammaksi kasvaa inhimillisen virheen mahdollisuus. Myös paperityö vähenee olemattomiin, kun kaikki tieto kulkee sujuvasti eteenpäin sähköisessä muodossa. – Tämä ei ole vain haavekuva, vaan hyvinkin toteutettavissa, kunhan tilaus-toimitus-ketjun kaikki sähköiset järjestelmät ymmärtävät toisiaan. Teknologiakeskuksen levytyökeskus tuotti ohutlevystä kenkälaatikostoja kovalla vauhdilla. Järjestelmän nopeus oli vaikuttavaa ja esimerkiksi taivutusautomaatti näytti erittäin helliä, mutta tarkkoja ja jämäköitä otteita pinnoitettujen peltien käsittelyssä.

Lupaavaa pöhinää – Teknologiakeskuksessa ollut vilske vastaa markkinoiden kokonaiskuvaa varsin hyvin. Alkuvuonna olemme saaneet enemmän tilauksia, kuin vastaavana aikana edellisenä vuonna ja tehtyjen tarjousten mukaan on perusteltua odottaa kasvun myös jatkuvan. Liikevaihtomme vuonna 2016 päättyneellä tilikaudella oli 14 %:n kasvun jälkeen 121 M€, työllistämme Suomessa 370 hen-

kilöä (kasvua noin 10 % vuoden aikana) ja globaalisti 1 700 henkilöä, yrityksen toimitusjohtaja Juha Mäkitalo kertoo kuluneesta vuodesta. – Koska tavoitteenamme on olla ohutlevyntyöstöjärjestelmien toimittajana #1 maailmassa, pitää muutoksia välillä tehdä vähän isommin. Meille se tarkoittaa koko yrityksen siirtymistä Kauhavalta Seinä­joelle vuoden 2018 syksyllä. Uudelle Roveksen teollisuusalueelle meille valmistuu kaikkiaan 2 ha toimitilat, joista tuotannolle on varattu 1,3 ha lämmintä tilaa. Koska tontti on 8,4 ha, niin meillä on hyvin tilaa myös laajentaa, kun sen aika tulee. Uskomme tämän muutoksen helpottavan myös uusien työntekijöiden palkkaamista.

Haasteita muuten sileällä polulla Myyntijohtaja Aki Ojanen kertoo, että loistavasti alkaneesta vuodesta huolimatta ilman haasteita ei eteenpäin ole menemistä. – Tuo Juhan mainitsema osaavan ja ammattitaitoisen työvoiman saanti on ollut haaste jo jonkin aikaa. Tämä

Finn-Power Oy:n toimitusjohtaja Juha Mäkitalo esitteli yrityksen historiaa ja tätä päivää numeroiden valossa. ”Hyvältä näyttää”, oli Mäkitalon pää­ sanoma esityksessä. 46

8 | 2017 • w w w.eurometalli.com

Asiakas case: Pohjanmaan Rakennuspelti Oy, Seinäjoki Pääasiallisesti rakennusteollisuuteen päätyviä julkisivupeltejä valmistavan yrityksen käyttöön on nyt saatu Prima Powerin tehokkaat, tarpeet täyttävät koneet. Vielä marraskuussa yritykseen saapuu nykyisen automaattisen Shear Brilliance -solun lisäksi Suomen ensimmäinen automaattinen Fast Bend -taivutuskone. – Tutustuimme Prima Powerin tarjontaan vuoden 2014 EuroBlechissä ja meidät vakuutti yrityksen aito kiinnostus siihen, mitä me haluamme tehdä lopputuotteena. He lähtivät välittömästi miettimään ratkaisua, miten voimme tuottavasti valmistaa suurimman osan tuotteistamme, kertoo PRP Oy:n toimitusjohtaja Ossi Viljanen. – Tämän kokoiseksi järjestelmäksi toimitus oli erittäin sujuva. Kone on nyt ollut tuotannossa kuusi viikkoa ja toiminut moitteetta. Vielä kun loppuvuodesta saamme viimeisen osan linjastoon, niin erittäin ohutta peltiä käyttävä rakennusten julkisivuosaamisemme ja toimituskykymme nousee uudelle tasolle. Yksi tärkeä asia meille on se, että värillisiä peltejä voidaan tarvittaessa ajaa myös ilman suojamuoveja. Olemme kokonaisuutena olleet erittäin tyytyväisiä, niin koneisiin, kuin Prima Poweriin yrityksenä, Ossi Viljanen päättää.

INFO Prima Power Aki Ojanen myyntijohtaja puh. 050 566 0914 www.primapower.com


Teknologia 17 -messuilla venäläis-suomalainen yrityspäättäjien foorumi Messukeskuksessa ti-to 10.–12.10. järjestettävien Teknologia-messujen näytteilleasettajat edustavat laajasti teknologiateollisuuden eri sektoreita. Messuilta haetaan uusien tuotteiden ja palveluiden sekä uusien asiakkaiden ja kumppaneiden lisäksi myös lisäarvoa olemassa oleviin asiakassuhteisiin. Messuohjelman yksi vetonauloista on venäläis-suomalainen yrityspäättäjien foorumi Partneriat.

uurimpia näytteilleasettajia Teknologia 17-tapahtumassa ovat tänä vuonna ABB, Avnet Nortec, Bosch Rexroth, Beckhoff Automation, Fredko, Konecranes, Movetec, OEM Finland, Parker Hannifin, Phoenix Contact, Schneider Electric, Sick, Siemens, SKS-Group, TruTekniikka ja Valmet Automation. Kansainvälistä väriä tapahtumaan tuovat näytteilleasettajat Alankomaista, Armeniasta, Itävallasta, Kiinasta, Koreasta, Norjasta, Puolasta, Ranskasta, Ruotsista, Saksasta, Taiwanista, Tanskasta, Venäjältä ja Virosta. Kaiken kaikkiaan on tänä vuonna mukana 400 yritystä, mikä on muutamaan aiempaan vuoteen verrattuna ennätysmäärä.

S

Venäläis-suomalainen yrityspäättäjien foorumi Partneriat messujen yhteydessä Helsingin kaupunki järjestää yhdessä Pietarin kaupungin kanssa ti 10.10. klo 9.00 – 18.00 Teknologia-messujen yhteydessä Partneriaatin, joka on suomalaisia ja venäläisiä yrityksiä, sijoittajia sekä elinkeinoelämän järjestöjä yhteen kokoavan yrityspäättäjien foorumin. Suomalaisyrityksille tarjoutuu mahdollisuus tavata lähes kaksisataa Venäjän yliopistojen ja elinkeinoelämän edustajaa Messukeskuksessa saman päivän aikana. Partneriat-tapahtuman tavoitteena on kauppasuhteiden luominen, suomalaisten ja venäläisten pienten ja keskisuurten yritysten yhteistyön lisääminen ja keskustelu liiketoimintamahdollisuuksista Suomessa ja Venäjällä. Partneriat koostuu seminaarista, strategisista sessioista sekä matchmaking-tapaamisista. Tapahtuman teemoina ovat talouden ja teollisuuden näkymät vuonna 2025 sekä tekstiiliteollisuus ja muoti. Foorumissa esiintyvät mm. pormestari Jan Vapaavuori ja Suomalais-Venäläisen kauppakamarin hallituksen puheenjohtaja Esko Aho. Partneriat toteutetaan yhteistyössä Helsingin kaupungin, Suomalais-Venäläisen kauppakamarin, East Office of Finnish Industries Oy:n ja Messukeskuksen kanssa. Partneriat on suomalaisille yrityksille maksuton, mutta vaatii rekisteröitymisen. Foorumiin liittyy myös yhteisosasto messuhallissa. Teknologia 17 -tapahtumakokonaisuuteen kuuluvat Automaatio, Elkom, Hydrauliikka & Pneumatiikka, MecaTec, Levytyö, Kunnossapito, Robosteam sekä LOGYiSCM. Vuonna 2015 messuilla vieraili yli 14000 kävijää. Teknologia 17 järjestetään 10.–12.10.2017 Messukeskuksessa Helsingissä. Suomen Messusäätiö myöntää tapahtuman yhteydessä 10000 euron Teknologia-palkinnon merkittävästä innovatiivisesta ratkaisusta teknologian alalla.

INFO Messukeskus, Marcus Bergström, myyntiryhmäpäällikkö puh. 044 562 4524, marcus.bergstrom@messukeskus.com www.teknologia17.fi, www.svvk.fi ja rekisteröityminen www.partneriat.com/en/

EPLAN Data Portal – nopeutta suunnitteluun EPLAN ohjelmistoalustaan sisäänrakennettu onlinekomponenttikirjasto, jossa yli 760 000 laitetietoa yli 200 valmistajalta suoraan sähkö-, automaatio-, hydrauliikka- ja pneumatiikkaohjelmista käytettävissä. Portalin etuja:      

Löydä komponenttitiedot nopeasti ja helposti Standardoidut ja älykkäät laitetiedot Drag & Drop –toiminto nopeaan työskentelyyn Laadukas suunnitteludokumentaatio Monialaisen suunnittelun tuki Lue lisää ja ota yhteyttä www.eplan.fi

EPLAN – efficient engineering.

Suurin innovaatio sitten sorvauksen

Sandvik PrimeTurningtm teknologia on integroitu Mastercam 2018-versioon,

ainoana maailmassa. Tutustu osoitteessa mastercam.fi

Zenex Computing Oy | Helsinki | 010 322 5190 facebook.com/mastercamsuomi | info@zenex.fi

#Teknologia17 #messusäätiö

8 | 2017

47


Vauhtia kasvuun Karkkilassa! Tutustu yrittäjän mahdollisuuksiin Karkkilassa ja osallistu samalla kisaan. Voit voittaa 100 euron lahjakortin valitsemaasi karkkilalaiseen liikkeeseen. Kisa on käynnissä 31.10.2017 saakka.

Karkkilan kaupunki

yrittäjänkarkkila.fi

Robosteam-tapahtuman kansain­välinen seminaari pureutuu tekoälyn johtamiseen Ensimmäistä kertaa järjestettävä kansainvälinen Robosteam kokoaa robotiikan ja tekoälyn asiantuntijat 10.– 12.10. Messukeskukseen Helsinkiin. Kansainvälisessä seminaarissa pohditaan liiketoiminnan näkökulmasta tekoälyn merkitystä johtamiselle.

”I

hmiskunnan suurin keksintö on ajattelevat ja oppivat koneet. Se miten johdamme robottien esiinmarssia, ratkaisee tulevaisuutemme”, kiteyttää seminaarin sisältöä Airo Island ry:n robottilähettiläs Cristina Andersson. Seminaarin avauspuheenvuoron ja valtiovallan tervehdyksen pitää liikenne- ja viestintäministeri Anne Berner. Valtioneuvoston periaatepäätöksessä todetaan, että älykäs robotiikka ja automaatio tarjoavat monia mahdollisuuksia monien esimerkiksi terveydenhuollon palveluiden tarjoamisen, julkishallinnon tietotyön tehostamisen ja liikenteen järjestämisen ratkaisemiseksi. Valtioneuvosto pitääkin tärkeänä, että Suomen kilpailukyvyn säilyttämiseksi löydetään uusia innovatiivisia ratkaisumalleja.

48

Kansainvälistä väriä ja menestysreseptejä tuovat useat huippuasiantuntijat Euroopasta ja Koreasta. Venäläisen Skolkovon robottiakatemian johtaja Albert Efimov kertoo puheenvuorossaan kuinka julkinen rahoitus auttaa yrittäjiä kehittämään ja markkinoimaan robotiikkaa. Hollantilainen Monique van der Linde puhuu case-näkökulmasta vuorovaikutteisista roboteista (cooperational robotics) tavallisten ihmisten käytössä Rotterdamissa. Profes-

sori Organ Gurel (Daegu Gyeongbuk Institute of Science and Technology) puolestaan paljastaa reseptin kuinka Etelä-Koreasta tuli robotiikan ykkösmaa. Muita puhujia ovat Hease Roboticsin Jade le Maître Ranskasta, Christina Andersson Airo Island ry:stä ja tanskalainen Marianne Andersen, joka kertoo robotiikan markkinoista ja robotisoidun liiketoiminnan johtamisesta. Lisäksi seminaarissa on luvassa kiinnostavia robottidemoja.

Robosteamissa kohtaavat robottien ja tekoälyn käyttäjät, komponenttien toimittajat, robottien ja ohjelmistojen rakentajat sekä julkisen sektorin toimijat. Esittelyssä on robotteja ja ohjelmistorobotiikan ratkaisuja, jotka nähdään ensimmäistä kertaa Suomessa. Robosteam on osa Teknologia 17 -tapahtumakokonaisuutta, johon kuuluvat Automaatio, Elkom, Hydrauliikka & Pneumatiikka, MecaTec, Levytyö, Kunnossapito, Robosteam sekä LOGYiSCM. Vuonna 2015 tapahtumassa vieraili yli 14000 kävijää. Teknologia 17 järjestetään Messukeskuksessa Helsingissä 10.–12.10.2017.

INFO Robosteam, Veli-Matti Heiskanen, myyntijohtaja puh. 050 5319 438, veli-matti.heiskanen@robosteam.fi, www.robosteam.fi Messukeskus, Jaana Matilainen, tiedottaja puh. 050 309 5130, jaana.matilainen@messukeskus.com, www.teknologia17.fi

8 | 2017 • w w w.eurometalli.com


RAIL BULL 2 Modulirakenteinen kiskokuljetin, koottavissa erilaisiin hitsaus-, leikkaus- ja talttaussovelluksiin kaikissa asennoissa. Suoralle ja kaarevalle levylle sekä putkelle. p. 02 634 1900 Ojantie 36, 28130 Pori retco@retco.fi

www.retco.fi

Kysy myösta. liitetarjous

Seuraava Eurometalli 9. Aineistopäivä 20.10.

MUKANA Instrutec-messuilla 15.–17.11.2017.

Vaativat levy- ja hitsaustyöt Laivanrakennus – Konepajat – Offshore

OSTAMME KÄYTETTYJÄ METALLINTYÖSTÖKONEITA sekä kotimaan myyntiin että vientiin. Hoidamme koneiden purun ja kuljetuksen! OTA YHTEYTTÄ: Kari Pirttilä, p. 0400 510 736 kari.pirttila@machinery.fi

www.ablemans.fi | (02) 439 6500 8 | 2017

49


Open House tapahtuma Tampereella

Machinery luottaa laatuun ja ammattilaisiin Machinery Oy:n Open House -tapahtuman vetonaulaa, uutta Chironia, oli saapunut esittelemään Saksan tehtaalta CNC-sovellusinsinööri Daniel Schaefer (vas.) ja projekti-insinööri Georg Richter. Chiron FZ12FX high speed yhdessä automaattisen työkappaleen vaihto- ja käsittelyjärjestelmä Variocell Uno:n kanssa tekee pitkiä koneistussarjoja keskeytyksettä.

-H

ieman valituista lukuarvoista riippuen Chiron on Euroopan viidenneksi tai kuudenneksi suurin toimija työstökonemarkkinoilla. Halusimme Chironin tuotevalikoimaamme, koska näemme sille olevan kysyntää myös Suomessa. Suomalaisten alihankkijoiden toimitukset ulkomaille kasvavat, joten myös sarjakoot ja tuotteiden laatuvaatimukset lisääntyvät, miettii metallintyöstökoneiden toimialajohtaja Kari Pirttilä Machinery Oy:stä.

Näyttelyn vetonaula

Tämän vuoden Open House -tapahtuma järjestettiin perinteisesti Alihankinta 2017 -tapahtuman kanssa samaan aikaan. Uuden Chiron-edustuksen kunniaksi teemana oli jyrsintä. Machinery oli jälleen lennättänyt paikalle tehtaan edustajat esittelemään uusia tuotteita. Chironin esittelyssä oleva 5-akselinen työstökeskus yhdessä integroidun robotin kanssa esitteli pitkät sarjat selättävän kokonaisuuden. Muita näyttelyn painotusalueita olivat koneiden modernisoinnit, verkkokauppa ja sen tuomat mahdollisuudet alalla.

– Esittelyssä hallissamme on järjestelmä, jossa on 5-akselinen Chiron FZ12FX high speed -työstökeskus yhdessä Variocell Uno:n kanssa. Variocell Uno on automaattinen työkappaleen vaihto- ja käsittelyjärjestelmä, jolla saadaan pitkät sarjat ajettua nopeasti, tuottavasti ja kelloon katsomatta. Kuten aiempinakin vuosina, on Machi­ nery tuonut uutuuden esittelijät suoraan valmistajalta. Tämä tuo mukavaa vaihtelua näyttelyyn ja myös taatusti syväluotaavaa infoa koneiden teknisistä mahdollisuuksista kiinnostuneille.

Chironin valinta Chironin tehtaan edustajat projekti-insinööri Georg Richter ja CNC-sovellusinsinööri Daniel Schaefer painottivat, että kone valitaan asiakkaalle tarveperusteisesti ja yksilöllisesti. – Kun asiakas harkitsee koneen hankintaa, hän tulee meille mallikappaleen kanssa ja kertoo kuinka monta tuotetta kuukaudessa tai vuodessa heidän asiakkaansa kyseistä tuotetta tilaavat. Tutustumme työstövaatimuksiin ja valitsemme tarvittavan kokonaisuuden juuri asiakkaan tarvetta vastaamaan. Tarjoamamme vaihtoehdot pystyvät kattamaan erittäin suurienkin sarjojen vaatimukset, projekti-insinööri Georg Richter kertoo. Verkkokaupasta tuotteet 10 % halvemmalla hinnalla. Helppoa, nopeaa ja turvallista. Kattavasta valikoimasta löytyy hakusanoilla nopeasti oikea tuote. 50

8 | 2017 • w w w.eurometalli.com


GARANT® KONEISTUSTYÖKALUT OIKEA TYÖKALU KAIKKIIN KÄYTTÖKOHTEISIIN.   

TOIMITUSVARMUUS 99% PARAS HYÖTYHINTASUHDE SINUN EDUKSESI

Ravema Oy PL 1000 33201 Tampere info@ravema.fi

Chironin personoidut koneet – Koska jokainen kone on yksilöllinen, se valmistetaan alusta alkaen asiakkaalle. Tämä tarkoittaa sitä, että lukuun ottamatta muutamia näyttelykoneita maailmalla, meillä ei ole tarjolla varastomalleja. Pystymme valmistamaan yksilöllisen koneen varsin nopeasti, eli kannattaa olla yhteydessä Machi­ neryn ammattilaisiin, kun konehankinta tulee ajankohtaiseksi, Richter jatkaa.

Verkkokaupasta hinnat -10 % Pari vuotta käytössä ollut Machinet.fi-verkkokauppa on kehittynyt tuotevalikoiman osalta jo varsin kattavaksi. Jatkuva kehittäminen on Machinery Oy:n tavoite ja toivomuksena onkin, että yhä useampi asiakas löytäisi verkkokaupan omakseen. Älykkään hakutoiminnon avulla on helppo löytää tarvitsemansa tuote muuten erittäin laajasta tarjonnasta.

Asiantuntevaa ja luotettavaa palvelua myös puhelimitse Puh. 020 794 0000

Johtava laatutyökalujen kokonaistoimittaja Euroopassa.

– Kannattaa kokeilla ja testata tilaamista, koska se on erittäin nopeaa. Arkipäivänä ennen klo 14 saapuneet tilaukset toimitamme samana päivänä. Muina aikoina tulleet tilaukset toimitetaan seuraavan arkipäivän aikana. Luonnollisesti erittäin kiireisissä tapauksissa kannattaa olla puhelimitse yhteydessä, niin aina keinot keksitään, kehuu Pirttilä web-kauppaa ja palvelua. – Palveluun kannattaa rekisteröityä, sillä se nopeuttaa seuraavia tilauksia. Tilauksen voi tehdä myös kirjautumatta, jolloin maksu tapahtuu aina verkkomaksuna ennen tuotteen toimitusta.

Palveluliiketoiminta – Meillä on ollut mukavasti töitä myös modernisointipuolella. Esimerkiksi tällä hetkellä työn alla on kaksi avarruskonetta, jyrsinkone, karusellisorvi ja särmäyspuristin. Kun runko kaikkineen on kunnossa, niin moder-

www.hoffmann-group.com

nisoimalla saadaan koneen tarkkuus lähelle tätä päivää ja käyttövuosia rutkasti lisää. – Myös särmäyspuristimien modernisointi on usein järkevä vaihtoehto uudelle koneelle. Vanhakin kone voi saada ihan uuden elämän noin 10.000 euron investoinnilla uuteen Cybelec-ohjaukseen, Kari Pirttilä avaa mahdollisuuksia käytettyjen koneiden kanssa.

INFO Machinery Oy puh. 020 749 8650 www.machinery.fi

Koko metalliala yhdellä medialla! www.eurometalli.com 8 | 2017

51


DMG Mori -asiakkailla tehtaan suora tuki – EMO-messuilla kävi runsaasti suomalaisia, jotka olivat liikkeellä investoinnit mielessään. Suomeen lähteekin messukauppojen tuloksena useita uusia DMG Mori -koneita konepajojemme kilpailukykyä parantamaan, iloitsee messujen tiimellyksestä hetkeksi kuvaan poseeraamaan pysähtynyt Lauri Erkkola.

Maailman suurin työstökonevalmistaja DMG Mori on toiminut parin vuoden ajan Suomessa suoraan tehtaan omistaman DMG Mori Finland -maayhtiön kautta. Varatoimitusjohtaja Lauri Erkkolan mukaan toimimalla suoraan tehtaan myyntiyhtiönä pystytään parhaiten vastaamaan suomalaisasiakkaiden tarpeisiin.

D

MG Mori on saavuttanut vuosien saatossa vankan aseman suomalaisessa konepajateollisuudessa. Erkkolan mukaan tämä asema tullaan säilyttämään jatkossakin. – Totta kai näin ison muutoksen yhteydessä uusi organisaatio hakee hetken asemiaan, mutta nyt olemme päässeet tasapainoiseen tilaan ja organisaatiomme on löytänyt oikean muotonsa. Tehtyjen muutosten ansiosta pystymme vastaamaan entistä pa-

remmin asiakastarpeisiin mm. tiiviillä DMG Morin pohjoismaisella yhteistyöllä. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että Suomessa toimivan erittäin ammattitaitoisen 12 hengen tiimin lisäksi meillä on tarpeen mukaan käytössämme muiden Pohjoismaiden DMG Mori -huoltohenkilökunta. Tämä yhdistettynä tehtaan todella laajaan osaajajoukkoon varmistaa DMG Mori -asiakkaiden täydellisen tuotetuen lyhyillä reagointiajoilla. – DMG Morin Pohjoismaissa tapahtuva yhteistyö voi merkitä myös muita lisäarvoja asiakkaillemme. Jo nyt on toteutunut töitä Suomeen tämän yhteistyön tiimoilta; erään ruotsalaiskonepajan oman DMG Mori -konekannan täytyttyä saatiin nämä työt tehtyä suomalaisilla DMG Mori -koneilla, kertoo Erkkola.

Karoissa Service-lupaus – DMG Mori on tunnettu laadustaan, tarkkuudestaan ja kestävyydestään. Tämän maineen ylläpitämiseksi tehdas tekee jatkuvasti isoja ponnisteluja, jonka tuloksena voi mainita mm. ensi vuoden alussa voimaan tulevan karatakuun alle 10 vuotta vanhoille volyymikoneille. 96 % karoista löytyy suoraan hyllystä ja jos karaa ei löydy, lupaamme korjata vaurioituneen karan kuuden päivän sisällä. Mikäli tämä lupaus ei toteudu, karan korjaus on ilmainen, vakuuttaa Erkkola. – Meidän matkaan voi luottavaisin mielin hypätä senkin vuoksi, että meiltä löytyy huolto- ja varaosapalvelut vanhimpiinkin malleihin takaamaan koneiden luotettavan toiminnan pitkällä aikajänteellä. Oikean varaosan valinnassa auttaa käytössämme oleva ohjelma, josta näkee yli 20 000 koneen varaosat 3D-malleina. Mm. näistä seikoista johtuen luotto Suomessa merkkiimme onkin ollut vuosien saatossa kova – maastamme löytyy 800–900 DMG Mori -konetta.

18 kk takuu – Paljon koneidemme laadusta kertoo 18 kuukauden takuu, joka sisältää työt, varaosat ja matkakulut. Heinäkuun alussa astui voimaan myös Easy Prizing -hinnoittelu, mikä puolestaan helpottaa asiakkaitamme koneiden huolloista aiheutuneiden kulujen arvioimisessa. Maamme on jaettu vyöhykkeisiin. Kunkin vyöhykkeen sisällä hinta muodostuu kyseisen vyöhykkeen kiinteästä hinnasta ja työtunneista, opastaa Erkkola.

Parinsadan koneen mallivalikoima

EMO 2017 -messuilla DMG Morin 10 000 m2:n osastolla oli esillä yli 70 konetta, joista suurin osa oli liitettynä johonkin automaatioratkaisuun. 52

8 | 2017 • w w w.eurometalli.com

DMG Mori -mallistosta löytyy Erkkolan mukaan parisensataa eri konemallia, joista löytyvät vielä eri kokoluokat. – Tuoterepertuaarimme on todella kattava, mallistostamme löytyy kone joka hommaan. Kun pajassa on useampia DMG Mori -koneita, koneiden yhdistäminen digitalisoimalla on helpompaa.


Palvelumme kattaa joustavasti metalliteollisuuden tarpeet yhdestä varaosasta koko tehtaan koneistukseen.

Ensi-illassa Levytyö17 osastollamme:

Uusi Salvagnini B3 hybridisärmäri

Patentoitu MAC 2.0 ominaisuus mittaa ja korjaa taivutuskulman materiaalin takaisinjouston mukaisesti ilman viivettä. Näin eri materiaaleista tai paksuuksista taivutettu yksittäiskappaleita on mittatarkka kerta-ajolla.

Tässä asiayhteydessä puhutaan yleisesti Teollisuus 4.0:sta, mutta DMG Mori käyttää mieluummin termiä koneiden digitalisaatio, valaisee myös myyntipäällikön vakanssia kantava Erkkola. – Mallistomme laajuuden takia on hankalaa nostaa ylös yksittäisiä tämän hetken menestysmalleja, mutta voisin mainita mm. mallin CTX 2500 / 700-1250, jossa Mori Seikin NLX-sorvin tarkkaan ja tukevaan liukujohderunkomalliin on yhdistetty uutta moottoritekniikkaa edustavat tehokkaammat karamoottorit.

Automaattinen ATA- työkalunpaikoitusjärjestelmä sekä MAC 2.0- materiaalin ominaisuuksia mittaava ja sen mukaan taivutuskulman sekä bombeerauksen korjaava ominaisuus mahdollistaa kerta-ajolla mittatarkkojen yksittäiskappaleiden tai piensarjojen valmistuksen. Tule ja testaa osastollamme 7 C 130.

BLM:n E-Flex 3D -langantaivutin

Jatkuva teknologioiden kehittäminen Erkkola painottaa DMG Morin filosofian mukaista jatkuvaa teknologioiden kehittämistä. Yhtenä viime aikojen kehitysaskelista Erkkola mainitsee Celos-käyttöliittymän, joka on todella voimakkaasti lyömässä itseään markkinoilla läpi. Nykyisin CELOS-käyttöliittymä on myös mahdollista integroida asiakkaiden vanhaan konekantaan ohjauksesta riippumatta. Toisena monista kehitysaskelista Erkkola nostaa esiin sorvit, joissa mukana ovat myös hiontaominaisuudet. – Myös automatisointi on kehityspainopisteiden kärkipäässä. Tehdasvalmisteisina meiltä löytyy runsaasti standardisoituja automaatioratkaisuja mm. FMS, gantry-loaderit ja robottipanostus.

INFO DMG Mori Finland varatoimitusjohtaja, myyntipäällikkö Lauri Erkkola puh. 050 566 8779 fi.dmgmori.com

E-Flex taivuttaa suoraan kelasta erilaisia lankamateriaaleja vapaasti ohjelmoitavista sekä nopeasti. 3D -Import/Exportin avulla saadaan taivutettavat aihiot napattua suoraan 3D- mallista.

www.fredko.com 8 | 2017

53


Teräselementti toimittaa teräsrungon, seinä- ja vesikattorakenteet Ideaparkin pohjoispään laajennukseen Lempäälään Pirkanmaalainen Teräselementti Oy on saanut merkittävän tilauksen Oy Ideaparkilta. Ideapark laajentaa liikekaupungin pohjoisosaa rakentamalla 15 000 m2 Autoareenan.

taalla, Ideaparkin naapurissa, valmistetaan julkisivuissa käytettävät Duetto- ja Composer-julkisivulevyt sekä toteutetaan julkisivukaaren silkkipainetut lasit.

I

– Teräselementin liikevaihto oli viime vuonna 20,5 M€. Tavoittelemme tänä vuonna hallittua liikevaihdon kasvua, josta nämä

deaparkin laajentuessa kauppakeskuksen palveluvalikoima kasvaa entisestään ja autokauppa keskittyy voimakkaasti Pirkanmaalla Lempäälän Marjamäkeen, Ideaparkin Autoareenaan. Laajennustyöt aloitetaan syksyllä 2017 ja laajennusosa valmistuu kesällä 2018. Ideaparkille toimitettava toimituskokonaisuus on laajuudessaan merkittävä Teräselementille. Teräselementti Oy:n toimitusjohtaja Ville Helenius kertoo Ideaparkin miljoonainvestoinnin sopivan hyvin monipuolisuudessaan Teräselementin tuotantoon. – Uusi putkilaserimme tehostaa teräskokoonpanojen valmistusta ja siten nopeuttaa teräsrakentamistammekin monipuolisesti ja laaja-alaisesti. Toteutamme Ideaparkille laajennuksen teräsrunko-, julkisivu- ja vesikattorakenteet, kertoo toimitusjohtaja Ville Helenius. Teräselementti vastaa kohteen kuori- ja teräsrakennesuunnittelusta, valmistuksesta sekä asennuksesta. Teräselementin teh-

Teräselementti kasvaa vauhdilla

Teräselementti Oy Teräselementti Oy on lempääläläinen teräsrakentamiseen erikoistunut perheyritys. Vuonna 1964 perustetun yrityksen pitkät perinteet takaavat asiakaslähtöisyyden ja korkean teknisen asiantuntemuksen. Teräselementti Oy:n tuotevalikoimaan kuuluvat teräsrungot, teräshallit, toimitilat, julkisivut, julkisivutuotteet ja facelift-julkisivusaneeraukset sekä Teräslaser-putkilaserleikkaus. Teräselementti Oy toteuttaa kokonaispalveluna asiakkaalleen kohteen arkkitehtisuunnittelun, rakennesuunnittelun, valmistuksen, asennuksen ja projektinjohdon. Yrityksen pääkonttori, konepaja, tuote- ja elementtitehdas sekä putkilasertuotanto sijaitsevat Lempäälässä.

INFO Teräselementti Oy toimitusjohtaja Ville Helenius puh. 040 539 3488 www.teraselementti.fi

Teräselementti Oy toimittaa teräsrungon, julkisivu- ja vesikattorakenteet Lempäälän Ideaparkin pohjoispäädyn 15 000 m2:n Autoareena-laajennukseen.

54

uudet tilaukset ovat tärkeä osa, toteaa Helenius. Tällä hetkellä Teräselementti toimittaa teräs- ja julkisivurakenteita muun muassa Tampereen yliopistolliseen sairaalaan ja Helsinki-Vantaan lentoasemalle. Lisäksi Teräselementti toteuttaa vuoden aikana kymmeniä tuotantohallikohteita Suomessa.

8 | 2017 • w w w.eurometalli.com

Jyrki Kumpula projektipäällikkö puh. 044 300 0744

M


MEDIA 2018

METALLITEOLLISUUDEN ERIKOISLEHTI

Ylivoimainen 40 000 kpl jakelulevikki!

kpl LEVIKKI 40 000

METALLITE

lli.com www.eurometa

EHTI EN ERIKOISL OLLISUUD

7 | 2017

14. vsk

IVÄT KILPAILUKYKYPÄ

PAINETTU 22 000 kappaleen osoitteellinen ilmaisjakelu. DIGI. Eurometalli maksutta myös digitaalisena, 18.000 kpl sähköpostijakelu. Digilehti kulkee aina mukanasi. Luettavissa missä ja milloin vain, tietokoneella, älypuhelimella tai tabletilla. ILMAINEN JAKELU. Eurometallin ilmaisjakelu varmistaa, että jokainen alan ammattilainen saa jatkossakin lehden työpöydällensä.

.2017 25.-28.9ttely hallilla Vossin näy

USJÄRJESTELMÄ KUITULASERLEIKKA

Suomen ensiesittelyssä!

6G Katso kaikki t esittelyssä oleva koneemme

Katso kaikki päämiehemme messuilla

vossi.fi/kilpailukyky

vossi.fi/emo17

lla C916 2017 -messuilla osasto myös Alihankinta Olemme mukana

- Tervetuloa!

Aineisto- ja ilmestymisaikataulu 2018 Konepaja 20.-22.3.18

Pohjoinen Teollisuus 23.-24.5.18

Alihankinta 25.-27.9.18

Euro BLECH 23.-26.10.18

Lehti nro

1-2

3

4

5-6

7

8

9

10

Aineistopäivä

19.1.

16.2.

29.3.

11.5.

24.8.

21.9.

19.10.

16.11.

Postituspäivä

1.2.

1.3.

12.4.

24.5.

6.9.

4.10.

1.11.

29.11.


TEOLLISUUDEN PALVELUT u KONEET JA LAITTEET vat a u t s la

KoKonaisvaltainen Kunnossapidon ammattilainen

mÄÄRÄaiKaisHuollot Ja viKaKoRJauKset

paremmat koneistustyökalut • Työstökoneet • Konesiirrot ym. • Nosturit ja nostolaitteet • Siemens CNC ja logiikat • Hitsauskoneet • Konemodernisoinnit

OTA YHTEYTTÄ // puh. 020 486 5900 simsotec@simsotec.fi // www.simsotec.fi TAMPERE // TURKU // PORI // PARKANO // RAUMA

Metallintyöstölaitteiden myynti – asennus – koulutus – huolto – varaosat Nordcity Center OÜ puh. +372 5666 8819 tarmo@nordcity.eu www.nordcity.eu

t u l a k ö y t t a m m e r a p e N Koneistustyök alut Patrik ainen Oy Ruokolammentie 114, 74170 Iisalmi Puh. 040 0 - 176 330 Fax (017) 851 097 www.patrik ainen.net

Uudet ja käytetyt koneet meiltä! Huollot ja varaosat, koneiden siirrot.

Kaikki koneet myydään toimivina. Soita nyt konemyyjillemme ja pyydä tarjous.

KARI +358 50 4066 404 MIKA +358 50 4066 050 VESA +358 50 349 0067 Roveksentie 18, 60100 SEINÄJOKI www.fms-service.fi info@fms-service.fi KAIKKI KONEEMME MYÖS NETTIKONE.COM-sivustolla

It’s all about y u Työstökoneet Puh. 020 510 10 www.machinetools.wihuri.fi

KONEPAJA E. VIRTANEN OY

• Levytyökoneet • Työkalujen valmistus • Erikoistyökoneet ja tuotantolaitteet • Alihankintakokonaisuudet • Alihankintahöyläys • CnC-koneistukset

Kuntotarkastus varmistaa levyntyöstökoneidesi tehokkaan käytön

Seppientie 9, 31600 JOKIOINEN puh. (03) 4246 4200

Pakettihinnat alkaen 290€

www.konepajaevirtanen.fi

www.fredko.com

FredServe

UUDET JA KÄYTETYT TYÖSTÖKONEET www.metallintyöstökoneet.fi Punasillantie 4, 40950 Muurame Puh. (014) 443 2100, fax (014) 443 2101 il-sales@il-machinery.com www.metallintyöstökoneet.fi

Ismo Lindberg +358 400 640 956 Jarno Vauhkonen +358 40 501 3399 Antti Lindberg +358 40 585 6879 Antti Pöyry +358 40 5051 777 Harri Nieminen +358 40 828 9251 Juha Multisilta +358 40 522 1147

Siirtotekniset osat sekä palvelut konepajateollisuudelle Isoahon Sorvaamo Tuurintie 645, 63610 Tuuri Puh. 06 526 1010

www.isoahonsorvaamo.fi

Työstökoneiden huollot ja korjaukset! • Erikoisosaamistamme aarporaus- ja työstökeskustyöt kaikille materiaaleille

- meiltä myös asennukset ja varaosat

• Myös pienehköt kokonaistoimitukset • Nopeat toimitukset sovitussa ajassa • Erinomainen hinta-laatusuhde

JPS Avarti Met

Vaittintie 11, 33960 Pirkkala Puh. 045 671 0271, Juha Salminen www.jpsavartimet.fi

www.eurometalli.com 56

8 | 2017 • w w w.eurometalli.com

PAJASERVICE OY Puh. 020 7438 660 www.pajaservice.com


TEOLLISUUDEN PALVELUT u KONEET JA LAITTEET Myymme työkaluja toimitamme luotettavuutta

LASTUAVAT TYÖKALUT TEOLLISUUTEEN

Suomen Teollisuustarviketukku myynti@st-tukku.net Puh.0440 474727 www.st-tukku.net

PUH. 09-2511 7200 WWW.SECOTOOLS.COM

Lastuavat työkalut poraukseen, avarrukseen, kalvaukseen, sorvaukseen ja jyrsintään.

info@iscar.fi www.iscar.fi

NC-ohjelmoinnin Expertti.

www.mekelex.com

Työkalun kiinnittimet työstö­ keskuksiin ja sorveihin. Petri Aro Oy Työnjohtajankatu 2 F 14, 20320 TURKU Puh. 020 1474 500, info@p­aro.com www.p­aro.com

Korkeatasoista pyörö-, reikä-, tasoja työkaluhiontaa tuhannesosien tarkkuudella.

robotics oy Uudet KUKA-robottijärjestelmät ja huoltopalvelut yli 25 v. kokemuksella teollisuusrobotteihin (Motoman, KUKA, ABB) • huollot • korjaus • koulutus • ohjelmointi

• konsultointi • asennus ja käyttöönotto • koneiden siirrot • varaosat ja huoltotarvikkeet

Hiontatyö Lahtinen & Marjamaa Oy

Välitämme myös käytettyjä robotteja ja järjestelmiä. www.cenic.fi Puh. 040 591 3395 - info@cenic.fi

Työkalujen suunnittelua ja valmistusta ammattitaidolla vuodesta 1999.

Pukinekatu 5, 33580 Tampere puh. 03 359 8000 www.hiontatyo.com

www.avertas.fi

janne.seikola@avertas.fi, p. 044 015 6156

www.nomogroup.fi

Tuottavat työstökoneet eurooppalaisilta valmistajilta

Kone- ja laitevalmistajien kumppani ITA Nordic valmistaa laadukkaita ja teknisesti vaativia koneistettuja tuotteita. ITA Nordic Oy, Tyvitie 2, 56510 Puntala Puh. 020 1551 400 www.itanordic.fi KonePartneri Oy

+358 50 4420 302 tl-maskinpartner.com

Yhteyshenkilö: myyntipäällikkö Juha Lummaa Puh. +358 41 500 3556 juha.lummaa@itanordic.fi

TLMP_ann 43x50 mm_170124a.indd 1 2017-01-24 13:17

www.eurometalli.com 8 | 2017

57


TEOLLISUUDEN PALVELUT u KONEET JA LAITTEET www.rakenne-ahlfors.fi

Melunhallinnan kokonaispalvelua • valvomot • väliseinät • melusuojat, konekotelot

Ahertajankaarto 19, 74130 Iisalmi puh. (017) 820 2100, fax (017) 812 565 ahmotuote@ahmotuote.fi www.ahmotuote.fi

Siltanosturiaukot

Toiminta: Koneenosien, sisähammaskehien, hammaspyörien ja -tankojen valmistus, erilaiset voimansiirron komponentit: kardaanilaipat, uraholkit ja -akselit. Alihankintakoneistus: vierintäjyrsintä ja -pisto, vetoavennus, CNC-koneistus.

Levytyökeskuksen kotelointi.

puh. (019) 485 205

Työstönesteet Pesuaineet Tiivisteet ja tarvikkeet

Teknoma Oy Kiilaniityntie 1, 02920 Espoo Puh. (09) 681 021

Olemme erikoistuneet työstökonetekniikkaan ja edustamme Suomessa sekä Virossa FAGOR Automation -tuotteita.

Voiteluaineet Leikkuunesteet Johdeöljyt Hydrauliikkaöljyt Rasvat Fuchs Oil Finland Oy www.fuchs-oil.fi fuchs@fuchs-oil.fi 020 745 9660

www.teknoma.fi

23 VUOTTA KONEMYYNTIÄ

Arimac Oy on sähkö- ja automaatioalan palveluita tarjoava yritys. Toteutamme työt suunnittelusta asennukseen S2-luokan sähköpätevyydellä. FAGOR CNC Service Center FINLAND: ARIMAC OY www.arimac.fi • info@arimac.fi HUOLTO JA TEKNINEN MYYNTI: Tero Salminen +358 46 9233 476

• laatua vaativille asiakkaille • koneita suoraan varastosta Puh. (09) 879 2266, info@rensi.fi

w w w. r e n s i . f i

FINCUT CNC -LEIKKURIT 1500 x 3000 x 20 mm levykoko

Laadukkaat suomalaiset rullamuovauskoneet ja oheislaitteet Pyörösahat ja linjastot Vannesahat ja vanneterät Materiaalin siirtomakasiinit Rullaradat sekä mittavasteet Kiilauranpistokoneet -ja alihankinta Palkki/Levyntyöstö monitoimikoneet Ja paljon muuta!

Isojoen Laitevalmiste Oy

* Asennus ja käyttökoulutus * Kone- ja työkalusuunnittelu sekä erilaiset muutostyöt * Huolto- ja ylläpitopalvelut * Varaosat ja tarvikkeet * Konsultointi

Kotimaisia koneita kotimaasta vuodesta 1988

w w w.r o l l s t e e l .f i

Myynti suoraan valmistajalta Esa Hernesharju Puh. 040 511 5260 www.laitevalmiste.fi

www.reicap.fi Adiatek Coral 70 S lakaisu/pesu yhdellä ajokerralla, työleveys 70–85 cm.

VANNESAHAT TEOLLISUUDEN VAATIVIIN TARPEISIIN

Myös! Käytetyt vaihtokoneet edullisesti.

Tutustu tarjontaamme: www.keyway.fi palvelu@keyway.fi p. 010 420 7272

Vuokra 24 kk – 60 kk. Kysy tarjous!

REICAP OY reicap@reicap.fi Soita myynti 0400 410 842/Jyrki, 040 723 1916/Jarkko.

www.eurometalli.com 58

8 | 2017 • w w w.eurometalli.com

Helppokäyttöinen • Tarkka • Luotettava Kokoluokat Ø 105 –1100 mm Profiilisahaus – 60° – + 45° kulmalla PYYDÄ TARJOUS MAAHANTUONTI / MYYNTI /


18 messutapahtuma joka palveleE

10 000 konepajaa

metallinTyöstökoneet • levykoneet • työkalut • automaatio ja robotiikka hitsaus ja liittäminen • kunnossapito ja teollisuuden palvelut Konepaja 2018 ja Nordic Welding Expo 2018 messuilla mukana:

NÄE koneet ja laitteet

ohutlevytuotekilpailu

Lue lisää

www.k

onepa

netistä

jamess

ut.fi

kilpailukykyiselle teollisuudelle

Metalliteollisuuden kone- ja laiteinvestoinneista päättäville henkilöille suunnatun tapahtuman tuoteryhmiä ovat työstökoneet, levykoneet, hitsaus ja liittäminen, työkalut, automaatio ja robotiikka, kunnossapito sekä teollisuuden palvelut.

20.–22.3.2018 Tampereen messu- ja Urheilukeskus

Samaan aikaan Pohjoismaiden suurin hitsausalan messutapahtuma

www.konepajamessut.fi


Palautus os. OTS PL 8888 33801 Tre

SINUSTAKO HUOLETONHYUNDAI-ASIAKAS VIELÄ TÄNÄ VUONNA? Me Machinery Oy:ssa panostamme sekä vanhojen että uusien asiakkaidemme huolettomuuteen. Erityisen huolettomia ovat Hyundai-asiakkaat. Erityisen huolettomia heistä tekevät lyhyet toimitusajat sekä kattavat huolenpitosopimuksemme. Nyt, kun konekaupan yhteydessä solmit vähintään kahden vuoden huolenpitosopimuksen kanssamme, saat ensimmäisen vuoden ilmaiseksi. Solmimalla huolenpitosopimuksen kanssamme varmistat sen, että me huolehdimme puolestasi. Itse voit tällöin keskittyä vain olennaiseen. Me annamme jokaiselle uudelle koneelle Huolettomuustakuun. Varmista nyt, että juuri sinusta tulee Huoleton-Hyundai-asiakas ja tilaa kauttamme Hyundain kone. Osa koneista on saatavilla suoraan Tampereen varastosta. Jos haluamaasi mallia ei löydy Tampereelta, on Saksan varastosta saatavilla yli 100 mallia nopeaan toimitukseen. Ota yhteyttä lastuavien koneiden myyjiimme niin muovataan Sinusta vielä tänä vuonna Huoleton-Hyundai-asiakas.

Lastuavien koneiden Machinery-myyjät:

• Mika Ahonen

puh. 040 635 3939

• Jukka Ilonen

puh. 044 764 0304

• Kari Raivonen

puh. 040 840 0062

• Jani Huurne

puh. 040 192 4255

Sähköpostimme toimii etunimi.sukunimi@machinery.fi Machinery Oy, Etu-Hankkion katu 18, 33700 Tampere

www.machinery.fi

Ota yhteyttä!

moottorit ja varavoima | metallintyöstökoneet | rakennuskalusto

Myynti Huolto Varaosat

020 163 0457 020 163 0439 020 163 0438