Eurometalli 4/2018

Page 1

LEVIKKI 40 000 kpl

www.eurometalli.com

METALLITEOLLISUUDEN ERIKOISLEHTI

4 | 2018

Kiilaniityntie 1, 02920 Espoo Puh. (09) 681 021 www.teknoma.fi

15. vsk
Pääkirjoitus

KUVA: MIRA KUHLMAN

EUROMETALLI 5– 6/2018 AINEISTOPÄIVÄ 11.5. POSTITUS 24.5.

Eurometallilla on päättäjien nimi­ rekisterillä varustettu, kohdennettu 40 000 kappaleen osoitteellinen jakelu. Mediamyynti: Myyntineuvottelija Pirkko-Maria Palsanen Puh. +358 400 376 536 pirkko-maria.palsanen@ eurometalli.com Aineistonsiirto:

Rauta on nyt kuumaa

http:// aineisto.eurometalli.com

Ensimmäinen kvartaali on tästäkin vuodesta jo takana. Näistä kolmesta kuukaudesta ei ole vielä taloustietäjien lukuja tiedossani, mutta oma arvioni on, että positiivisia tilastoja näistä kohta saadaan ihmeteltäväksemme. Suomen teollisuus etenee nyt kovaa vauhtia!

Sähköisen Eurometallin löydät osoitteesta www.eurometalli.com Myös iPadilla ja Androidlaitteilla osoitteesta www.lehtiluukku.fi

Tämä hyvä vauhti näkyi myös Tampereella huhtikuussa järjestetyillä Konepaja 2018 -messuilla. Vaikka kävijämäärä putosi melko selkeästi edellisiltä parin vuoden takaisilta messuilta, tämä tapahtuma oli ehdottomasti onnistunut. Liikkeellä olivat tällä kertaa laajalla rintamalla investoinneista päättävät – ja mikä ilahduttavinta, ostohousut jalassa. Kuulemani mukaan monella osastolla tehtiin jopa useampia suoria messukauppoja, mikä ei ole ollut kovinkaan yleistä lähivuosina suomalaisilla konemessuilla. Ostoinnokkuutta varmasti lisäsivät näytteilleasettajien vahvat panostukset messukattaukseen – esillä oli todella paljon uusinta teknologiaa edustavia koneita. Konepaja-messujen kattauksesta ja tunnelmista löytyy kuvasarjaa tämän lehden sivuilta messureportaasia värittämässä.

Osoitteenmuutokset ja tilaukset: Puh. 0207 57 95 95 ep@eurometalli.com

Metalli- ja konepajateollisuuden erikoislehti Julkaisija:

Oy Faktavisa Ab

Toimitus:

Petri Kuhlman, päätoimittaja petri.kuhlman@eurometalli.com

Sanotaan, että silloin on taottava, kun rauta on kuumaa. Nyt on taonnan aika, sillä suurimmalla osalla konepajoista tilauskirjat näyttävät varsin mukavilta. Isoimmat ongelmat alkavatkin olemaan monessa paikassa tällä hetkellä toimitusaikojen kanssa, mutta ne ovat onneksi niitä positiivisia huolia. Ainakin muutaman vuoden takaisiin hiljaisiin hetkiin verrattuna.

Mediatiedot ja ilmoitushinnat: www.eurometalli.com

Postiosoite:

Tampereentie 484, 33880 Lempäälä

Puhelin:

Painopaikka:

PunaMusta Oy, Tampere 2018

ISTÖME

R

I

(tilaukset, osoitteenmuutokset) ep@eurometalli.com

R PÄ

KK

Sähköposti:

YM

Puh. 0207 57 95 95

Työn iloa M

ILJ

ÖM

T ÄRK

Painotuotteet Painotuotteet 1234 5678

4041-0619

Petri Kuhlman, päätoimittaja

LEVIKKI 40 000 kpl

METALLI TEO

LLISUUD EN

www.euro meta

lli.com

ERIKOISL EHTI

4 | 2018

Materiaali:

Lehti ei vastaa tilaamatta lähetettyjen kirjoitusten ja kuvien säilyttämisestä eikä palauttamisesta. Hyväksyttyjen materiaalien osalta Eurometalli-lehdellä on täydet oikeudet tekstien, kuvien ja muun materiaalin käyttöön Eurometalli-lehdessä ja/tai internet-sivuillaan ilman erillistä sopimusta tai korvausta.

Ilmoitukset:

Eurometalli-lehti ei vastaa ilmoittajalle mahdollisesti aiheutuvasta vahingosta, jos ilmoitusta ei tuotannollisista syistä (esim. lakko) tai asiakkaasta tai alihankkijasta johtuvista syistä voida julkaista määrättynä aikana tai käsikirjoituksen mukaisesti. Lehden suurin vastuu ilmoituksen pois jäämisestä tai julkaisemisessa sattuneesta virheestä rajoittuu ilmoituksesta maksetun määrän palauttamiseen.

www-sivut:

www.eurometalli.com

Kiilaniityntie 1, Puh. (09) 681 02920 Espoo 021 www.teknom a.fi

15. vskYhden järjestelmän ratkaisu tehostaa teollisuusyrityksen toimintoja

Monessa teollisuusyrityksessä mietitään tälläkin hetkellä ohjelmistojen ja järjestelmien uudistamista. Heräte uudistamiseen syntyy useimmiten yrityksen arjesta, kun tulee tarve ohjata yrityksen toimintaa helpommin ja tehokkaammin.

Y

rityksellä saattaa olla käytössään jo taloushallinnon ohjelmisto, mutta moni ohjaa tuotantoa tai projekteja joko tuntumalla tai Excelillä. Käytössä saattaa myös olla erilliset ohjelmat työajanseurantaan, laskutukseen ja palkanlaskentaan sekä tilitoimisto hoitamassa kirjanpidon rutiineja. Kannattaako teollisuusyrityksen hankkia yksi laaja järjestelmä, joka kattaa yrityksen tarvitsemat toiminnot vai onko järkevämpää kasata sopiva paketti eri järjestelmäkokonaisuuksista?

Usean ohjelmiston kokonaisuus vaatii rajapintoja tai käsityötä Jos yritys päättää hankkia lisäohjelmiston nykyiseen kokonaisuuteen, törmätään nopeasti tarpeeseen rakentaa yhteyksiä ja rajapintoja ohjelmistojen välille tai tyydytään siihen, että samoja tietoja syötetään ja ylläpidetään käsin eri järjestelmissä. Rajapintojen rakentaminen ohjelmistojen välille vaikuttaa ensikuulemalta hyvältä vaihtoehdolta. Käytännössä kuitenkin useimmiten huomataan, ettei järjestelmien automatiikkaa saada rajapintoja pitkin vie6

tyä niin pitkälle kuin tehokkaan toiminnan kannalta olisi suotavaa. Pienetkin muutokset toisessa järjestelmässä voivat aiheuttaa sen, ettei rajapinta toimi lainkaan, mikä puolestaan voi aiheuttaa isojakin haasteita ohjelmistoja käyttävän yrityksen toiminnassa.

Kokonaisjärjestelmän automatiikka tehostaa toimintoja Kokonaisjärjestelmän hankintaa puoltaa etenkin se, että sama tieto on käytössä järjestelmän kaikissa vaiheissa. Tieto kulkee asiakkuudenhallinnasta tarjouslaskennan kautta myyntitilaukselle ja siitä tuotantoon, joka määrittelee tuotantotarpeen sekä mahdolliset materiaali- ja alihankintatarpeet toimitukselle. Materiaalit vähentyvät varastosta ja valmiit kappaleet saadaan tilalle. Asiakkaalle lähtee lasku, kun tavara toimitetaan. Viemällä automatiikkaa vielä pidemmälle saadaan myös ostolaskut ja myyntilaskut siirtymään kirjanpitoon ja työntekijöiden tekemät tunnit palkanlaskentaan sekä jälkilaskelmille. Automatisoitu tiedonkulku yhden järjestelmän sisällä säästää työaikaa turhilta kirjauksilta ja tiedon siirtämiseltä, jolloin toiminta tehostuu merkittävästi. Samalla saadaan minimoitua inhimilliset virheet, joita syntyy helposti tietojen käsin syöttämisessä ja siirtämisessä. Adminet on pitkälle automatisoitu ja kokonaisvaltainen toiminnanohjausjärjestelmä, joka on kehitetty yhdessä suomalaisten teollisuusyritysten kanssa. Alan erityispiir-

4 | 2018 • w w w.eurometalli.com

teet on otettu alusta asti huomioon – erityisesti tuotannonohjaukseen on toteutettu monta alan yrityksiä helpottavaa ratkaisua. Lisäksi järjestelmä kattaa muun muassa taloushallinnon, palkanlaskennan, kalustonhallinnan ja mittapöytäkirjat sekä mobiilitoiminnot liikkuvalle henkilöstölle. Adminetin avulla voit tehostaa ja helpottaa työtäsi sekä saada kilpailuetua, lisää vapaa-aikaa ja tarkemmat mittarit yrityksesi johtamiseen. Kokonaisjärjestelmän hyötyjä Adminetissä • Et maksa useista eri ohjelmistoista. • Pääset eroon tuplakirjauksista ja tiedonsiirrosta järjestelmien välillä. • Rutiinityö vähenee merkittävästi automatiikan hoitaessa kirjauksia. • Säästät tilitoimistokustannuksista, koska Adminet muodostaa kirjanpitoaineistoa automaattisesti. • Saat reaaliaikaista tietoa liiketoimintasi ohjaamiseen. • Tehostat yrityksesi toimintaa ja parannat kilpailukykyä.

INFO Admicom Finland Oy Jarmo Räihä toimialajohtaja puh. 050 599 4104 jarmo.raiha@admicom.fi www.admicom.fi


www.mitutoyo.fi

QUICK VISION ACTIVE Monianturinen videomittauskone erinomaisella hinta-laatusuhteella: Mitutoyon CNC-käyttöinen videomittauskone Quick Vision Active täyttää valmistavan teollisuuden asiakkaiden mittaustarpeet optimaalisella tavalla. Laitetta on saatavilla eri kokoluokissa ja laite voidaan varustaa tarvittaessa koskettavalla mittauskärjellä.

Ota yhteyttä: 040-355 84 98 info@mitutoyo.fi

LÖYDÄT MEIDÄT CONTROL-MESSUILTA 24.-27. HUHTIKUUTA, HALLI 7, OSASTO 7500

TYÖSTÖKONEET – sahat – lastuavat koneet – levytyökoneet – putkentyöstökoneet

Adver Oy, puh. 010 4399 700, adver.fi Myynti, asennus, huolto, koulutus, varaosat 4 | 2018

7


Suomen ensimmäinen automatisoitu EHRT-virta­ kiskojen lävistyssolu Laitila Components & Coatings:ille EHRT-virtakiskojen lävistyssolu on varustettuna lattojen syöttöpöydällä.

Laitilassa yli kaksinkertaistetaan virtakiskojen lävistyskapasiteetti Suomen ensimmäisellä, automatisoidulla EHRT HoleCut 40-10 -lävistyssolulla, joka otettiin tuotantokäyttöön viime vuoden lopulla. Laitila Components&Coatings valmistaa vaativia pintakäsiteltyjä osakokonaisuuksia sekä toimii pintakäsittelyn sopimusalihankkijana. Pintakäsittelyn lisäksi yritys tarjoaa järjestelmätoimituksia ja tuotteiden sopimusvalmistusta. Saksalainen EHRT on maailman johtava lattamateriaalin lävistys- ja taivutuskoneiden valmistaja, jonka Suomen sekä Baltian edustajana ja paikallisena asiakaspalvelijana ­Fredko Group on toiminut jo yli kaksikymmentä vuotta.

Laitila Components&Coatings Kiskomekaniikan saralla Laitila valmistaa kiskosoluissa kuparista ja alumiinista kiskokomponentteja. Aikaisemmin Laitila Coa­ tings tunnettiin parhaiten vuosikymmenten aikana hankitusta osaamisesta pintakäsittelyyn ja pulverimaalaukseen. Pintakäsittelyn erityisosaamista on elektrolyyttinen pintakäsittely, jonka nykyaikainen linja- ja laitefasiliteetti mahdollistaa myös alihankkijana olemisen monille merkittäville kansainvälisille ja kotimaisille asiakkaille. Yritys on erikoistunut myös pintakäsiteltävien ohutlevytöiden toteuttamiseen sekä hallitsee järjestelmätoimitukset monenlaisille mekaniikan kokonaisuuksille. Alumiinikokoonpanossa yhdistyvät oikeat työkalut, ammattitaitoiset hitsaajat ja viimeistelty työnjälki. Omia tuotteita ovat kupariputkesta pääsääntöisesti tehdyt vesikiertoiset kuivaustelineet.

EHRT Holecut 40-10 -lävistyssolu Uuden sukupolven automaattiset Leantuotantosolut mahdollistavat nykyisin sekä kannattavan piensarjatuotannon että kustannustehokkaan sarjatuotannon, koska ohjelmointi on nopeaa ja helppoa. Myös kehittyneimmät automaatioratkaisut ovat minimoineet tarvittavat asetusajat sekä lisäävät tuottavuutta. Näihin vaatimuksiin vastaa myös EHRT:in Holecut 40-10 -lävistyssolu automaattisella panostuslaitteella, jonka Laitila Components&Coatings hankki virtakiskojen valmistamiseen. Lävistysasemassa on kymmenen työkalupaikkaa ja hydraulinen voimantuotto on servo-ohjattua iskun pituuden sekä nopeuden osalta. Lävistyssoluun integroidaan automaattinen lattojen syöttöpöytä sekä leikatun kappaleen poistolaite, joka mahdollistaa solun autonomisen eräajon miehittämättömästi. Lävistyssolu voidaan ohjelmoida PowerCut-ohjelmistolla toimistolla, josta ohjelmat siirretään verkon yli koneelle. Lävistyssolun ohjauksessa on etäyhteysliitäntä nopeaa tehtaan huoltodiagnostiikkaa varten ja paikallisen huoltotuen hoitaa Fredko Groupin ­FredBest-asiakaspalvelutiimi.

INFO Laitila Components&Coatings Kai Salo toimitusjohtaja puh. 0400 765 568 kai.salo@laitilacoating.fi

Laitila Components&Coatings tekee myös mekaniikan järjestelmätoimituksia. 8

4 | 2018 • w w w.eurometalli.com

Fredko Group Pasi Pitkänen toimitusjohtaja puh. 0400 956 828 pasi.pitkanen@fredko.fi


QUICK TURN 250MSY Valmista vaativatkin kappaleet lyhyillä asetusajoilla ja tarkasti QUICK TURN 250MSY on uusi huipputehokas sorvauskeskus. Mazakin käänteentekevän Smooth-teknologian ansiosta asetusajat ovat entistä lyhyempiä ja tuottavuus suurempi. Täysin uusitussa tehokkaassa työkalurevolverissa on hihnaton sisäänrakennettu karamoottori pyöriville työkaluille. Kosketusnäytöllisessä Mazatrol SmoothG -ohjauksessa voidaan hyödyntää kappaleen 3D-malleja ja muita uusia ohjelmointia nopeuttavia toimintoja. Päivitetty lämpötilankompensaatiojärjestelmä – Intelligent Thermal Shield parantaa työstötarkkuutta entisestään.

Lisätietoa: www.machinetools.wihuri.fi ja www.mazakeu.com MazakEurope

Wihuri Oy Tekninen Kauppa Työstökoneet puh. 020 510 10 www.machinetools.wihuri.fi @wihurimazak

Hihnattomien sisäänrakennettujen karamoottoreiden ja tarkkojen C-akseleiden ansiosta kappaleen asemointi pysyy tarkasti siirrossa karalta toiselle ja sen mittatarkkuus säilyy hyvin koneistuksen eri vaiheiden välillä.

Työkalurevolverin uusi Smooth Mill Drive -tekniikka sisäänrakennetulla pyörivien työkalujen moottorilla tarjoaa korkean suorituskyvyn: 5 000 (10 000) k/min ja 47 (30) Nm. Työkalujärjestelmäksi on valittavissa joko VDI tai BMT.

Viimeisin MAZATROL SmoothG –ohjaus takaa nopean ohjelmoinnin ja korkean tuottavuuden.


10

AJATUKSIA 10-PAIKALTA

Aki Mäki / Tampereen Konepajamiehet Ry puheenjohtaja

Konepaja-alan yhdistämistä 60 vuotta

Suomen Työkaluteknillinen Yhdistys ry on konepajatekniikkaa ja siihen läheisesti liittyviä aloja edustavien henkilöiden muodostama aatteellinen yhdistys. Konepajamiehet ry edistää jäsenkuntansa ammattiin liittyvän tiedon hankintaa sekä toimii metalliteollisuuden, opetustoimen ja teknisen kaupan eri tehtävissä työskentelevien henkilöiden yhdyssiteenä.” Tällä ajatuksella perustettiin vuonna 1956 Tampereella yhdistys, joka voi hyvin ja toimii edelleen aktiivisesti yhdistäen erilaisia konepaja-alan ammattilaisia. Vuonna 1958 perustettiin paikallisyhdistykset Tampereelle ja Jyväskylään. Samalla yhdistyksen nimeksi tuli Konepajamiehet Ry. Vuosi 2018 on siis Tampereen Konepajamiehille juhlavuosi, sillä yhdistyksen perustamisesta tulee kuluneeksi 60 vuotta. Vuodesta 2018 näyttää tulevan eräänlainen juhlavuosi myös koko konepajateollisuudelle, sillä nyt ensimmäistä kertaa kymmeneen vuoteen ala on pidemmässä yhtäjaksoisessa kasvussa ja toistaiseksi näyttää positiivinen suunta pysyvän. Näistä riittää yhdistyksellemme aihetta juhlia. Tampereen Konepajamiehet Ry:ssä on noin 150 jäsentä ja uusia jäseniä tulee tasaisen rauhallisena virtana joka vuosi lisää. Ikäjakauma on erittäin laaja ja kokeneimmat jäsenemme ovatkin olleet toiminnassa mukana jo yli 50 vuotta. Kun samaan aikaan saamme nuorta väkeä mukaan toimintaan, niin on aikamoinen rikkaus käydä mielenkiintoisia keskusteluita ja kuunnella tarinoita esimerkiksi excursiolla Suomessa tai ulkomailla. Yhdistyksemme ei ole yhteiskunnallisesti kovaääninen äänitorvi, mutta tokihan jaamme saman huolen alan kiinnostavuudesta ja nuorten hakeutumisesta konepajateollisuuteen, kuin mistä esimerkiksi Jani Pulkkinen kirjoitti samalla sivulla edellisessä numerossa. Yhdistyksemme jäsenistössä on edustajia monista hienoista ja moderneista teollisuusyrityksistä ja yksi hyvä tapa lisätä kiinnostavuutta voisi olla järjestää yläkoulussa uravalintaa pohtivien koululaisten tutustumiskäyntejä alan yrityksiin sekä käydä kertomassa alan kuulumisia oppilaitoksissa.

10

4 | 2018 • w w w.eurometalli.com

Konepaja-alan yrityksiä on Suomessa lukumääräisesti paljon ja kokemukseni mukaan näistä suuri osa toimii alihankintasektorilla. Suomessa on ollut ja on edelleen hienoja tuotteita sekä paljon alan osaamista, mutta mitä kaipaisin lisää pk-sektorille, on omat kekseliäät ja innovatiiviset tuotteet. Näillä voisimme päästä valloittamaan entistä paremmin myös kansainvälisiä markkinoita. Pärjäämme erinomaisesti peli- ja mobiilimarkkinoilla ja vuosikymmenten kokemuksella teknologia-alasta luulisi meidän pärjäävän myös teknologia-alan tuotteiden kilpailussa. Laatu ja osaaminen meillä on kunnossa, joten niiden puolesta kansainvälistyminenkin varmasti onnistuisi. Tämän tyyppisten haasteiden kanssa painivien ammattilaisten kanssa keskinäinen ajatusten vaihto esimerkiksi yhdistystoiminnan muodossa on varmasti antoisaa myös kehityksen kannalta. Maailma digitalisoituu ja sosiaalinen media on vuosien kuluessa noussut erittäin suosituksi keskustelufoorumiksi. Samalla tiedon saanti on helpottunut ja oikeas­ taan haasteena ei olekaan enää tiedon löytäminen, vaan pikemminkin sen analysoiminen ja paikkaansa pitävyyden varmistaminen. Tällainen yhdistystoiminta saattaa joidenkin mielestä olla hieman vanhanaikaista peilattaessa tämän päivän sosiaalisen kanssakäymisen valtavirtaan. Monet jäsenistämmekin ovat valveutuneita somen käyttäjiä ja älypuhelin on jatkuvasti käden ulottuvilla, mutta yhdistystoiminnassamme tiedonhankinnan näkökulmasta ydin onkin hyvä vuoropuhelu eri taustaisten alan ammattilaisten kesken. Yhdistystoimintamme perusidea ei sinänsä ole muuttunut, mutta tämän päivän toiminta on enemmänkin verkostoitumista ja vapaan keskustelun kautta tapahtuvaa ”hiljaisen tiedon” ja kokemusten vaihtoa. Oman alan laaja-alaisten ammattilaisten kokoontuminen sopivan rennossa tunnelmassa sekä ammatillisesti inspiroivassa ympäristössä koti-Suomessa ja maailmalla on aina opettavaista ja hauskaa. Siihen kiteytyköön toimintamme ydin 60-vuotiaana yhdistyksenä.


MASTERCAM for

SOLIDWORKS®

YHDISTÄÄ KAKSIKON PARHAAT PUOLET

SÄÄSTÄ ENERGIAA. Käytä

VS-kompressoreita. Mastercam for SOLIDWORKS on täysin integroitu, se on nopea, tuottava ja helppo käyttää. Mastercam for SOLIDWORKS sisältyy kaikkiin Mastercam-lisensseihin. Mastercam for SOLIDWORKS yhdistää maailman johtavan mallinnusohjelman maailman suosituimpaan CAM-ohjelmistoon.

CERTIFIED Gold Product

Tervetuloa Pohjoinen Teollisuus 2018 -messuille 23.-24.5. Ouluun osastollemme 414 !

Lue lisää osoitteessa: www.mastercam.fi

VOIMANSIIRRON JA LAAKEROINNIN RATKAISUT Kraftmek Oy on Suomen johtava voimansiirron, hydrauliikan ja laakeroinnin asiantuntija jo yli 40 vuoden kokemuksella. Mitoitamme optimaaliset komponentit vaativiinkin teollisuuden sovelluksiin. Tilaa PowerMission®-uutiskirje: www.kraftmek.com

POHJOINEN TEOLLISUUS TEOLLISUUDEN SUURTAPAHTUMA 2018

23.-24.5.2018 | Oulu

Olemme mukana!

Tervetuloa, osasto 406.

Power Mission®

info@kraftmek.com • Puh. 010 75501 • www.kraftmek.com

Martinkyläntie 39, 01720 Vantaa Puh. (09) 751 761 vaihde info@compressor.fi

compressor.fi 4 | 2018

11


Uusi Cutmaster 60i tarjoaa hyvän tehopainosuhteen luokassaan, ja siinä on ylikokoinen digitaalinen käyttöliittymä, joka välittää entistä enemmän tietoja, mikä auttaa käyttäjiä optimoimaan leikkauslaadun.

C

utmaster 60i, 400 V, 3-vaiheisena painaa 16,8 kg ja tarjoaa 7,6 kW:n nimellistehon 50 % kuormitusaikasuhteella 60 ampeerilla. Sen suositeltu leikkuupaksuus on 16 mm ja irtileikkauksen maksimipaksuus 38 mm, ja sen leikkausnopeus on erinomainen kaiken paksuisilla materiaaleilla. ”Olemme suunnitelleet Cutmaster 60i:n uudelleen siten, että se tarjoaa alan korkeimman teho-painosuhteen luokassaan”, sanoo Michelle Chamberlain, Director – Global Manual Plasma Product Development, ESAB. ”Käyttäjät huomaavat heti ylisuuren, selkeän LED-näytön, joka tarjoaa entistä enemmän tietoa entistä selkeämmin yhdellä silmäyksellä ja pitkänkin matkan päästä. Näyttö tarjoaa intuitiivisesti ja välittömästi palautetta, jonka perusteella arvoasetukset ja leikkauslaatu voidaan optimoida. Sillä on luokkansa paras pitkän valokaaren ylläpitokyky, mistä on apua erityisesti leikattaessa hankalissa asennoissa ja mikä helpottaa käyttöä taltattaessa. Cutmaster 60i tarjoaa kaiken kaikkiaan valtuuttavimman käyttökokemuksen, käyttökohteesta riippumatta.” Cutmaster 60i -järjestelmä sisältää uuden SL60QD™ 1Torch® -polttimen, johon kuuluu pikaliitin, jonka ansiosta polttimen kahva ja poltinkaapelit voidaan vaihtaa erikseen edullisemmin kuin jos ne täytyisi vaihtaa yhdessä, mitä ei voida välttää polttimen ja letkun koostuessa yhdestä osasta. Koska se kuuluu jo koeteltuun 1Torch-tuoteperheeseen, jossa on patentoitu SureLok®-tekniikka, kulutusosien vaihto käy helposti. Käyttökustannuksia on vähennetty minimoimalla varastoitavien sekä vaihdettavien kulutusosien määrä, mikä mahdollistaa nopean vaihdon matalilla kustannuksilla. Kaasunoptimointitekniikka auttaa takaamaan erinomaisen leikkauslaadun ja -suorituskyvyn täsmäsäätelemällä ilmanpainetta samalla, kun käyttäjät voivat säätää kaasunpaineen manuaalisesti mieleisekseen. Kun käyttäjä säätää virran, käyttöti12

Uusi Cutmaster™ 60i -plasmaleikkauslaite tarjoaa suurimman teho-painosuhteen ja selkeän näytön ESAB® Welding & Cutting Products:n uusi käsikäyttöinen Cutmaster® 60i -paineilmaplasmaleikkauslaite on nyt saatavilla.

lan ja poltintyypin ja lisää polttimen pituutta leikkuualueen laajentamiseksi 7,6, 15,2 tai 22,9 metrillä, kone ilmoittaa värinäytössä suositellut kaasupaineasetukset, jotka takaavat optimaalisen leikkauskyvyn. ”Virheellinen kaasunpaine on yleinen heikon leikkaussuorituskyvyn syy, ja kaasunoptimoija tarjoaa käyttäjille opastusta tämän ongelman välttämiseksi”, sanoo Chamberlain. Kulutusosien käyttöiän ilmaisin etupaneelissa ilmoittaa vastaavasti käyttäjille, milloin on aika vaihtaa kulutusosia tuottavuuden ja leikkauslaadun ylläpitä­ miseksi. Etupaneeli tarjoaa myös muita järjestelmätietoja, kuten jos lämpösuojaa ei ole kiristetty kunnolla. ”Suunnittelimme Cutmaster 60i:n käyttäjille, jotka työskentelevät työpajassa ja kentällä”, sanoo Chamberlain. ”Matalasta virrankulutuksesta on hyötyä erityisesti pienille pajoille ja autokorjaamoille, koska niissä ei välttämättä ole suurta verkkoliitäntää, kuten teollisuuslaitoksissa.” Tyypilliset käyttäjät vaihtelevat yleisestä valmistuksesta mobiilituotantoon, maanviljelyyn, rakennusteollisuuteen, huolto- ja korjaustöihin, autokoreihin ja -runkoihin, LVI-alaan ja koulutuslaitoksiin. Yksittäisen kahvan tai suojakehikon sijaan Cutmaster 60i:llä on kiinteä nelikahvarakenne, joka helpottaa laitteen nostamista sekä sen kuljettamista työmaalla. Lisäksi useaan iskukohtaan kohdistuneet kattavat pudotustestit läpäisseet kahvat lisäävät suojausta, tekevät profiilista kapeamman, minkä ansiosta laitetta on helpompi säilyttää. Käyttäjä voi kietoa maadoituskaapelin ja polttimen laitteen ympärille sitä kuljetet­ taessa. Maadoituskaapelissa on nyt standardi 50 mm:n OKC-liitin, joka voidaan kytkeä ja irrottaa nopeasti. Ilmansuodatin ja verkkokaapeli voidaan vastaavasti vaihtaa helposti takapaneelista, mikä yksinkertaistaa ja parantaa käyttöä TPM- (Total Productive Maintenance) näkökulmasta. Cutmaster 60i:n lisäksi sarjaan kuuluu Cutmaster 80, 100 ja 120. Näihin kuuluu

4 | 2018 • w w w.eurometalli.com

kiertävä suojakaari, joka suojaa virtalähdettä edestä ja takaa ja tekee laitteesta helpomman kantaa. Liipaisinlukitus estää käden väsymisen pitkissä leikkauksissa, sillä käyttäjä voi vapauttaa liipaisimen järjestelmän jatkaessa leikkaamista. Etupaneelin värikoodatut LEDit ilmoittavat paineen tilan ja asetusvirheet. Auto Pilot Restart -ominaisuus sytyttää pilot-valokaaren välittömästi uudelleen leikattaessa esim. ritilöitä. Jokaisen laitteen mukana toimitetaan vakiona 1Torch poltin (6,1 tai 15,2 metrin kaapelilla). Laitteiden kanssa voidaan käyttää myös mekanisointipolttimia. Ensisijaiset jänniteversiot ovat 50/60 Hz, 400 V, 3-vaiheisena. Alla on esimerkkejä näistä tuotteista: • ESAB Cutmaster 80:ssä on 80 ampeerin teho, sen laatuleikkaus on 25 mm ja irtileikkaus 38 mm. Lisäksi sen paino on vain 19,5 kg. • ESAB Cutmaster 100:ssa on 100 ampeerin teho, sen laatuleikkaus on 35 mm ja irtileikkaus 45 mm. Sen paino on 28,1 kg. • ESAB Cutmaster 120:ssä on 120 ampeerin teho, sen laatuleikkaus on 40 mm ja irtileikkaus 55 mm. Sen paino on 28,1 kg. ESAB Welding & Cutting Products on johtaviin toimijoihin kuuluva hitsaus- ja leikkausalan toimittaja. ESABin hitsauslisäaineet, laitteet ja varusteet tarjoavat ratkaisuja asiakkaille ympäri maailmaa, palkituista hitsaus- ja leikkausprosesseista aina mekanisoituihin leikkaus- ja automaatiotekniikoihin saakka.

INFO www.esab.com


Enemmän on vähemmän

Plasma- ja polttoleikkauspöytä savukaasujen hallintaan • • • •

Hallittu savukaasujen sieppaus Pitkä tyhjennysväli Asennus 1 vrk Asiakaskohtaiset kokoluokat ja lisävarustelut

Patruunasuodatin kuivapölyjen suodatukseen • • • • •

Kaikille kuivapölyille soveltuva Suodatinvalinnat käyttökohteen mukaan Pitkäikäiset suodattimet Automaattinen puhdistusautomatiikka Kapasiteetti 11 520 m3/h asti

Öljysumuerotin työstökoneille • Kaikille työstönesteille soveltuva • Taloudellinen käyttää • HEPA-tasoinen suodatus • Hiljainen

Tuotteet valmistetaan Suomessa!

PL 11, Kukonkorventie 1, 33881 Lempäälä Puh. 03 3124 4800, faksi 03 3124 4825 turppa@turppa.fi, www.turppa.fi

4 | 2018

13


Alihankinta 30.0: Teollisuuden tuottavuutta on kyettävä parantamaan Koko Suomen teollisuus kokoontuu 25.–27.9.2018 Tampereella järjestettäville Alihankinta-messuille. Kansainvälisesti arvostetuilla teollisuuden alihankinnan ammattimessuilla on mukana vuosittain 1 000 näytteilleasettajaa yli 20 eri maasta ja tapahtumassa vierailee 20 000 kävijää. Alihankinta viettää 30-vuotis­ juhlavuottaan, ja tapahtuman teema on tuottavuus. Start­upit ja teollisuus kohtaavat messujen yhteydessä toteutettavassa AlihankintaHEATissa, joka laajenee kolmipäiväiseksi. Messujen avajaispäivänä julkistetaan Vuoden Alihankkija ja Vuoden Päähankkija.

-A

lihankinta 2018 -messujen teema on tuottavuus. Usein ajatellaan, että tuottavuutta voidaan lisätä ainoastaan automaatiolla ja roboteilla, jotka vievät ihmisten työt. Kuitenkin useat yrityscaset ovat jo todistaneet, että robotiikka on luonut uusia työpaikkoja. Tuottavuudessa on kyse siitä, että investoimalla ja laajentumalla säilytetään kilpailukyvyn lisäksi kilpailuetu sekä koulutetaan ihmisiä, jotta heidän osaamisensa vastaa tulevaisuuden työelämän vaatimuksiin. Valmistavan teollisuuden alihankkijat ovat jatkuvalla tuottavuuden kehittämisellä varmistaneet kilpailukykynsä. Tämä asia tuskin tulee muuttumaan seuraavan 30 vuoden aikana, joten tuottavuuden jatkuva parantaminen on seuraavan 30 vuoden menestyksen vaatimuksena, sanoo tuoteryhmäpäällikkö Jani Maja Tampereen Messut Oy:stä.

Valmet Automotive: ”Robotisoimme vain siellä, missä se on järkevää” Autoteollisuus on ala, jossa kilpailu on globaalia ja vaatimustaso korkea. Valmet Automotiven toiminnan keskiössä on laatu – asia­kas asettaa vaatimukset tuotelaadulle, yritys itse valitsee prosessit ja toimintamallit niiden saavuttamiseksi. Nämä yhdistämällä varmistetaan tuottavuus ja edelleen toiminnan kannattavuus. – Tuottavuuteen liittyen mainitaan usein tehtaamme korkea robotisointiaste. Peruste korinvalmistuksen robotisointiin ei kuitenkaan ole enää tuottavuus, vaan toimialan logiikka. Nykyaikainen korinvalmis14

tus ei esimerkiksi laatu- ja ergonomiasyistä onnistu ilman robotteja. Robotisoimme kuitenkin vain siellä, missä se on järkevää. Siksi tuottavuuden nimissä olemme tietoisesti pitäneet kokoonpanovaiheen automaa­ tion vähäisenä. Se on osa lean-toimintamallia, jossa pyritään tehokkaisiin ja yksinkertaisiin ratkaisuihin, kertoo viestintäpäällikkö Mikael Mäki Valmet Automotivesta. – Valmet Automotiven menestyksen ”salaisuus” on toimintamalli, joka yhdistää osaamisemme ja resurssimme sekä asiakkaidemme vaatimukset. Lisäksi kehitämme toimintaamme jatkuvasti ja ennakoimme asiakastarpeita, tiivistää Mäki.

Alihankinnan juhlavuosi käynnistyi jo Konepajassa – AlihankintaHEAT laajenee kolmipäiväiseksi Alihankinta-messujen juhlavuosi lanseerattiin 20.3. Konepaja- ja Nordic Welding Expo -messujen yhteydessä. Medialle tarjottiin Konepajan ja NWE:n lomassa kakkukahvit ensimmäisen messupäivän päätteeksi vietettävien Alihankinta-messujen 30-vuotisjuhlien kunniaksi. Samalla kerrottiin muutama sana syksyn Alihankinta-messuista ja AlihankintaHEAT-tapahtumasta. Kolmatta kertaa järjestettävä startupien ja teollisuusyritysten verkostoitumistapahtuma AlihankintaHEAT laajenee tänä vuonna kolmipäiväiseksi ja siirtyy toteutettavaksi Tampereen Messu- ja Urheilukeskuksen pääaulassa. AlihankintaHEATin ja sitä edeltävän HeatCampin tavoitteena on tuoda uutta puhtia ja ketterää ajattelutapaa Suomen teollisuu-

4 | 2018 • w w w.eurometalli.com

teen. AlihankintaHEATin järjestää Finland Events yhteistyössä Rapid Action Group Oy:n (RAG) kanssa. Vuodesta 1988 lähtien järjestetty Alihankinta esittelee vuosittain koko Suomen teollisuuden ja sen kärkiyritykset. Viime vuonna messuihin tutustui 17 684 teollisuuden päättäjää ja asiantuntijaa. Tampereen Messut Oy:n pääyhteistyökumppaneita ovat Teknologiateollisuus ry, Kumiteollisuus ry, Muoviteollisuus ry ja Suomen Ostoja Logistiikkayhdistys LOGY ry.

INFO www.alihankinta.fi @Alihankinta #Alihankinta #AlihankintaHEAT Tampereen Messut Oy www.tampereenmessut.fi etunimi.sukunimi@tampereenmessut.fi Jani Maja tuoteryhmäpäällikkö puh. 050 356 1325 @maja_jani Meri Mattila tiedottaja puh. 0400 914 877 @MeriTMattila Tanja Järvensivu tapahtuma- ja viestintäpäällikkö puh. 050 536 8133 @TanjaJarvensivu


WWW.SECOTOOLS.COM

Uusilla Perfomax vaihtopala- ja Feedmax -P -kovametalliporilla lisää tehoa poraukseen. Hyödynnä tuottavuuden nousu joko lastuamisarvojen nostolla tai pidentyneenä kestoaikana.

TUOTTAVUUTTA, TEHOA PORAUKSEEN


Finn-Power Oy:n positiivinen kehitys jatkuu ”Tulos on erittäin hyvä ja tulevaisuuden näkymät positiiviset. Hyvästä tilanteestamme kertoo sekin, että marraskuussa 2017 Suomen Asiakastieto Oy nosti Finn-Power Oy:n luottoluokituksen korkeimpaan AAAluokkaan ja tästä osoituksena saimme Suomen Vahvimmat -sertifikaatin”, kertoo toimitusjohtaja Juha Mäkitalo.

sena saimme Suomen Vahvimmat -sertifikaatin”, sanoo Mäkitalo.

Panostusta järjestelmiin ja teolliseen internetiin Finn-Power Oy vahvisti edelleen panostustaan joustaviin valmistussoluihin ja -järjestelmiin ja niiden myynti tuplaantui edelliseen vuoteen verrattuna. Viime vuosien aikana on panostettu myös voimakkaasti ohjelmistotuotteisiin, teollisen internetin ratkaisuihin ja datananalysointiin. ”Pystymme mm. tehokkaaseen etädiagnostiikkaan ja tarjoamaan erilaisia tuotantoa tehostavia ohjelmistoratkaisuja asiakkaillemme. Yhä useammat asiakkaamme ovatkin ottaneet ohjelmistoratkaisujamme käyttöön päivittäisessä toiminnassaan”, kertoo toimitusjohtaja Mäkitalo.

Kohti uusia toimitiloja

Kauhavalaisen Finn-Power Oy:n vuosi 2017 oli taloudellisesti hyvä. Liikevaihtoa kertyi 137,4 miljoonaa euroa, missä saavutettin noin 14 %:n kasvu edellisvuoden 120 miljoonaan euroon verrattuna.

K

äyttökatteessa saavutettiin lähes 12 %:n taso ja nettotulos oli 7,2 M€ (2016: 4,5 M€). Uusien saatujen tilausten määrä kasvoi edellisvuodesta lähes 50 % ja oli tilikauden aikana 162,2 miljoona euroa (2016: 112,7 miljoonaa euroa). Tilauskanta oli tilikauden päättyessä 64 miljoonaa euroa (2016: 34,4 miljoonaa euroa). ”Erityisen positiivisesti ke-

hittyi automatisoitujen ja järjestelmätuotteiden myynti ja saimme vahvistettua asemaamme markkinoilla”, kertoo toimitusjohtaja Juha Mäkitalo. Vahvoja markkina-alueita olivat Etelä-Eurooppa, siellä erityisesti Italia sekä Pohjoismaiden ja Baltian muodostama kokonaisuus. Pohjois-Amerikka oli edelleenkin yrityksen tärkeimpiä markkina-alueita ja se muodosti noin 20 % kokonaismyynnistä. Venäjän myynti jatkoi maltillista elpymistä. ”Tulos on erittäin hyvä ja tulevaisuuden näkymät positiiviset. Hyvästä tilanteestamme kertoo sekin, että marraskuussa 2017 Suomen Asiakastieto Oy nosti Finn-Power Oy:n luottoluokituksen korkeimpaan AAA-luokkaan ja tästä osoituk-

Keväällä 2017 Finn-Power Oy:n hallitus teki päätöksen uusien toimitilojen rakentamisesta Seinäjoelle. Rakennushanke on pysynyt hyvin aikataulussaan ja muuttoon on alettu valmistautua eri toimintojen osalta. Muutto uusiin toimitiloihin tapahtuu tuotannon osalta elokuussa ja toimihenkilöiden osalta marraskuussa 2018. Finn-Power Oy:n palveluksessa työskenteli tilikauden päättyessä 380 henkilöä. Yritys on osa Prima Industrie -konsernia, joka teki 449,5 miljoonan euron liikevaihdon ja 18,7 miljoonan euron nettotuloksen. Tulos kasvoi edellisvuodesta 83,3 %.

INFO Finn-Power Oy Juha Mäkitalo toimitusjohtaja puh. 050 570 6293

Keväällä 2017 Finn-Power Oy:n hallitus teki päätöksen uusien toimitilojen rakentamisesta Seinäjoelle. Muutto uusiin toimitiloihin tapahtuu tuotannon osalta elokuussa ja toimihenkilöiden osalta marraskuussa 2018. 16

4 | 2018 • w w w.eurometalli.com


Älykkäät monitoimikoneet integroidulla laserteknologialla

Pinnoitus

Hionta

Viimeistelyjyrsintä

Laserkarkaisu

Tuotannon tehokkuutta – enemmän työvaiheita yhdellä asetuksella. Okuman LASER EX -sarjan 5-akseliset koneistuskeskukset ja monitoimisorvit tarjoavat enemmän kuin tavanomaisen koneistuksen ja hionnan. LASER EX -koneilla onnistuu myös aineenlisäys ja pinnoitukset sekä karkaisu.

Soita ja kysy lisää! 029 030 0120 www.mtcflextek.fi

Contact: xx

Logo


Eurooppalaisille startup- ja pk-yrityksille oma robotiikkakiihdyttämö VTT johtamaan teknisenä koordinaattorina 8 miljoonan euron hanketta Seuraavien kolmen vuoden aikana Robot Union valitsee 40 yritystä, jotka pääsevät kehittämään valmistus-, elintarvike- ja terveysteollisuuteen sekä julkiseen infrastruktuuriin liittyvää robotiikkaa. Teknologian tutkimuskeskus VTT toimii hankkeen teknisenä koordinaattorina ja johtaa yli puolta hankkeen toiminnoista yhteistyössä FundingBox-yhteisön kanssa.

E

urooppalaisen Robot Unionin kiihdytyshankkeen tavoitteena on löytää, tukea ja rahoittaa innovatiivisia robotiikkahankkeita. Tällä vastataan markkinoiden tarpeeseen ja kannustetaan robotiikka-alalla toimivia startup- ja pk-yrityksiä kehittämään innovatiivista tekniikkaa, joka avaa uusia ja kansainvälisiä markkinoita. Robot Union tarjoaa yrityksille ainutlaatuisen mahdollisuuden astua robotiikan ja tekoälyn maailmaan. Se pyrkii ratkaisemaan markkinoille tuloon ja teknologioiden kehittämiseen liittyvien korkeiden kustannusten aiheuttamat ongelmat. ”Robot Union ‑kiihdyttämö tuo huippututkijat ja yrittäjät yhteen vauhdittaakseen robotiikka-alan innovaatioiden syntymistä Euroopassa”, toteaa hankkeen tekninen koordinaattori Ali Muhammad VTT:ltä. Robot Unionin kahdessa avoimessa haussa valitaan 20 startupja pk-yritystä, jotka aloittavat 6–12 kuukauden kiihdytysprojektin.

Ohjelmaan valittu yritys saa korkeintaan 223 000 euroa käytettäväksi alkuvaiheen rahoitustarpeisiin. Parhaiten menestyville yrityksille on luvassa miljoonan euron lisäsijoitus, jonka jakavat Chrysalix Venture Capital ja Odense Seed & Venture.

Laaja tukiorganisaatioiden verkosto Ohjelma tuo yhteen tutkimuskeskuksia, suuryrityksiä ja innovatiivisia startup- ja pk-yrityksiä. Rahoituksen lisäksi yritykset saavat teknistä tukea Euroopan johtavilta robotiikka-alan tutkimuslaitoksilta, joita ovat Teknologian tutkimuskeskus VTT, Danish Technological Institute DTI, TU Delft, Tecnalia ja PIAP. Osallistujilla on käytössään myös laaja kansainvälinen verkosto tunnettuja mentoreita kuten Google, Airbnb, Ikea, Yahoo, Prisa ja Microsoft. Lisäksi mukana on valmistus-, elintarvike- ja terveysteollisuuden sekä julkisen infrastruktuurin aloilla toimivia johtavia yrityksiä MADE, Ferrovial Servicios, Arla Foods ja Fenin. Robot Union kasvattaa robotiikka-alan startup- ja pk-yritysten näkyvyyttä osallistumalla huipputason kansainvälisiin tapahtumiin: 4YFN Barcelona, Slush ja Web Summit. Ohjelmaa esiteltiin ensi kertaa julkisesti helmikuun lopulla Barcelona Mobile Week- ja 4YFN 2018 ‑tapahtumissa, joiden järjestäjänä toimii Mobile World Capital. Robot Unionin ensimmäisen hakukierros aukeaa huhtikuussa 2018. Kiihdyttämöhanke käynnistetään Euroopan komission Horisontti 2020 ‑ohjelman puitteissa. Lue lisää: Robot Unionin kiihdytyshankkeista ja hakuprosessista: Tavoitteena on löytää, tukea ja rahoittaa innovatiivisia robotiikkahankkeita. Yrityksille järjestetään avoimia hakuja, joissa valitut yritykset saavat hankkeen tutkimuspartnereilta osaamistukea, tutkimus- ja liiketoimintapalveluja omaan robotiikkakehittämiseensä. http://www. robotunion.eu FundingBox on digitaalinen alusta teknologiayhteisölle, jonka kautta on mahdollisuus hakea rahoitusta: https://fundingbox.com/ Euroopan vaikutusvaltaisin robotiikkatapahtuma European Robotics Forum 2018 järjestettiin Suomessa 13.–15.3. VTT esitteli tapahtumassa demojaan. https://www.eu-robotics.net/robotics_forum/

INFO Teknologian tutkimuskeskus VTT Ali Muhammad erikoistutkija, Robot Union ‑kiihdyttämön tekninen koordinaattori puh. 0400 560 851 ali.muhammad@vtt.fi Lisätietoja VTT:stä: Sirpa Posti viestinnän asiantuntija puh. 020 722 4251 sirpa.posti@vtt.fi www.vtt.fi

18

4 | 2018 • w w w.eurometalli.com


UUSI GIBBSCAM v12 – HYPERNOPEAAN NC-OHJELMOINTIIN

The heart of metalworking beats in Stuttgart!

TSEKKAA UUSI GIBBSCAM 12 CAM-ohjelmointi ei ole koskaan ollut näin nopeaa ja tuottavaa. GibbsCAM’in tunnettu käyttäjäystävällisyys on v12version myötä noussut vielä korkeammalle tasolle. Uusilla tehokkailla työstömenetelmillä säästät aikaa ja pienennät työkalukustannuksia.

Onko CNC-ohjelmointi liian hidasta ja pitkästyttävää? Ota yhteyttä, niin esittelemme GibbsCAM WarpSpeed -ohjelmointia!

SOITA 040 591 3395

040 591 3395 – info@cenic.fi – www.cenic.fi

Keyway Oy – Kaikki sahaukseen Vastuullista konekauppaa jo vuodesta 1980

Kun vaadit laatua, tehokkuutta ja tarkkuutta, valitse saksalainen vannesahauksen edelläkävijä Meba. Uudistettu Meba Ecoline 335 DGA Täysautomaattinen kahteen suuntaan kääntyvä vannesaha: astekulmien kääntö +135 asteesta –30 asteeseen 7:ssä sekunnissa!

amb-expo.de Myymme: vannesahat, pyörösahat, rullaradat, mittavasteet, syöttölaitteet ja paljon muuta.

Tutustu laajaan konevalikoimaamme: www.keyway.fi

puh. 010 420 7272 palvelu@keyway.fi Perkkoonkatu 5, 33850 Tampere

Av

ain tu

otta v u u t e

NEW:

en

Keyway Oy Et

u al

a ll a s a h a u k s e s

sa

AMB Special Show and Congress “Digitisation in production”

DEinternational Oy Anna Tolvanen Tel.: +358 9 61221223 stuttgart@dfhk.fi anna.tolvanen@dfhk.fi

4 | 2018

19


HT Laserin laserhitsi ei ole heikoin lenkki

len toiminut laserhitsauksen parissa 16 vuotta ja HT Laserin tarjotessa työtä, jossa voin hyödyntää osaamistani tällä sektorilla, halusin tarttua tähän haasteeseen. HT Laser on Suomessa yksi laserhitsausteknologian kärkiyrityksiä ja haluan antaa oman panokseni kehittääksemme tätä osaamista edelleen, kertoo Anna Fellman. 5.3.2018 menetelmäkehityksen päällikkönä HT Laserilla aloittanut Ismo Tervamäki on Fellmanin kanssa samoilla linjoilla. – Tunnen HT Laserin jo ennestään hyvin ja yrityksellä on fasiliteetit kunnossa; yritys kulkee teknologiakehityksen kärjessä ja haluan tuoda oman ammattitaitoni yrityksen kehityskaareen.

kokonaisvaltaisesti hyödyntämään kaikkia valmistusmenetelmiä kuten laserhitsausta asiakkaidemme tuotteiden kilpailukykyä parantamaan, sanoo Fellman. – Laserhitsausta käytetään tyypillisesti mm. palkkimaisissa rakenteissa. Muun muassa telakkateollisuus on käyttänyt laserhitsausta Euroopassa jo yli 20 vuotta ja nyt myös Suomessa ollaan heräämässä tämän menetelmän hyödyntämiseen. Tänä päivänä haetaan jatkuvasti kevyempiä rakenteita, joita voidaan kennomaisten rakenteiden lisäksi saavuttaa käyttämällä yhä lujempia teräksiä. Näissä molemmissa kohteissa laserhitsaus on varteenotettava liittämismenetelmä. Voisi todeta, että tutkitusti laserhitsi ei todellakaan ole rakenteissa heikoin lenkki, vaan monesti asia on päinvastoin, opastaa Fellman. Laseria hyödynnetään myös laserhybridihitsauksessa, joka on pian yksi HT Laserin tuotantomenetelmistä. Laserhybridihitsauksessa laserhitsaus ja perinteinen kaarihitsaus, esimerkiksi MIG/MAG-hitsaus, yhtyvät samaksi hitsausmenetelmäksi. Fellmanin mukaan tätä menetelmää käyttämällä pystytään hyödyntämään sekä laser- että kaarihitsauksen edut: laserhitsauksen nopeus ja syvä tunkeuma saavutetaan vähällä lämmöntuonnilla kappaleeseen, kaarihitsaus tuo puolestaan hitsausprosessiin lisäainetta seostaen hitsiä hallitusti ja lieventäen railotoleranssialuetta.

Hybridi- ja laserhitsauksella laatua ja nopeutta

Teräskennolevyillä keveyttä ja lujuutta rakenteisiin

– Suomessa on paljon kohteita, joissa voisi laserhitsauksen avulla parantaa tuotteiden laatua, niiden mittatarkkuuksia ja valmistusprosessin nopeutta. HT Laserilla laserhitsaus on käytössä teollisessa mittakaavassa. Meillä mietitään tuotteen alkumetreiltä suunnittelusta asti, miten pystytään mahdollisimman

Yksi kohde mihin HT Laser hyödyntää laserhitsausta on yrityksen oma tuote teräskennolevy. Fellmanin mukaan teräskennolevyjen hyödyt ovat moninaiset. – Teräskennolevyjä hyödyntämällä saadaan tuotteiden painoja pienennettyä ja niiden lujuuksia kasvatettua. HT Laser ilmoittaa, että teräskennolevyillä saavutetaan tyypillisesti jopa 50 % painonsäästö perinteiseen umpiteräkseen verrattuna. Kennomainen rakenne tekee levystä erittäin vahvan ja teräskennolevyjen resonointitaajuudet ovat lähellä valettuja kappaleita, jolloin värähtelyt ovat hallittavissa. Teräskennolevy on HT Laserilla tuotteistettu ratkaisu ja vakiolevyistä voidaan vesileikata asiakkaalle sopivia levykokoja ja -muotoja. – Teräskennolevystä tehty rakenne on kevyt ja tuo sitä kautta säästöjä tuotteen koko elinkaaren ajan. Modulaarinen raken-

HT Laserin tuoreimmat vahvistukset Lappeenrannan yksikönpäällikkö Anna Fellman ja menetelmäkehityksen päällikkö Ismo Tervamäki olivat Konepaja 2018 -messuilla liikkeellä investoinnit mielessä.

-O

Vahvasti tuotantoteknologioidensa kehitykseen panostava HT Laser on palkannut Lappeenrannan yksikönpäälliköksi laser- ja hybridihitsausteknologioiden asiantuntijan, tekniikan tohtorin ja kauppatieteiden maisteri Anna Fellmanin. Toinen merkittävä satsaus voimakkaassa kasvussa etenevän HT Laserin organisaatioon on 36 vuoden kokemuksen alalta omaavan Ismo Tervamäen valinta menetelmäkehityksen päälliköksi.

Laserhitsausportaalilla teräskennolevyn valmistukseen liittyviä piirustuksia tutkimassa HT Laserin Mika Pennanen, Timo Hakkarainen, Jani Hänninen ja Marko Grönfors. 20

4 | 2018 • w w w.eurometalli.com


Esiintymislavoilla mm.

ADVANCED ENGINEERING2018

”Advanced Engineering at Wärtsilä – from buzzword to outcomes” MARCO RYAN Wärtsilä Corporation

29. & 30. toukokuuta, Messukeskus, Helsinki Advanced Engineering -tapahtumassa näet ja koet 4. teollisen vallankumouksen aina suunnittelusta prototyyppien valmistukseen, automaatioon, sekä uusimpiin materiaaleihin.

”Visit to the Future” Futurologi Dr IAN PEARSON

“Cyber Security Threats in Modern Manufacturing Environments” ANTTI ALESTALO & JANNE TAPONEN KPMG

Teemat: Advanced materials & composites

Designing & planning tools

Robotics & Automation & Electronics

Measuring & Testing

IT & IOT

D

3D

YHTEISTYÖSSÄ:

Rekisteröidy mukaan veloituksetta ja tutustu tapahtumaan:

www.advancedengineering.fi

ne on helppo koota sekä tarvittaessa purkaa ja teräskennolevyosien liittämiset voidaan tehdä esimerkiksi niittaamalla tai ruuviliitoksilla kohteen mukaan. Teräskennolevyt ovat myös pintakäsiteltävissä, jolloin siisti pinta voidaan jättää näkyväksi. Teräskennolevyjä voidaan käyttää monissa kohteissa mm. konesuojissa, tasoissa ja kulkuneuvoissa, valistaa Fellman.

  

Investointeja Lappeenrantaan HT Laser avasi vuonna 2015 toimipisteen Lappeenrantaan samaan hallikokonaisuuteen Lappeenrannan teknillisen yliopiston lasertyöstön laboratorion kanssa. Samalla tiivistettiin laserhitsaukseen liittyvää tutkimusyhteistyötä LUT:n kanssa. HT Laser laajentaa nykyisiä tilojaan Lappeenrannassa kevään 2018 aikana. HT Laserilla on laajennuksen jälkeen käytössään noin 1800 m2:n tilakokonaisuus, joka mahdollistaa monipuolisen teollisen tuotannon. Tilainvestointien lisäksi HT Laser valmistelee Lappeenrantaan kone- ja laiteinvestointeja kuluvan vuoden aikana. Toiminnan painopiste tulee olemaan erityisesti laser- ja laserhybridihitsausratkaisuissa. Tavoitteena on, että panostukset alkavat näkyä operatiivisessa toiminnassa syksyllä 2018.

 

INFO HT Laser puh. 010 7745 000 Anna Fellman yksikönpäällikkö puh. 040 840 4310 www.htlaser.fi

4 | 2018

21


Sorvaus kaikkiin suuntiin – myös sisältä ulos PrimeTurning™-ratkaisut nyt myös sisäsorvaukseen Sandvik Coromant esitteli viime vuonna PrimeTurning™-menetelmän ja siihen sopivat ulkosorvaustyökalut. Nyt esitellään uusi CoroTurn® Prime SL -teräpää, jolla mullistavaa menetelmää voi hyödyntää myös sisäsorvaukseen. U­ usi SL-teräpää vastaa erityisesti öljy- ja kaasuteollisuuden, ilmailuteollisuuden ja muidenkin alojen tarpeisiin sorvata yli 90 mm:n halkaisijoita (3,5 tuumaa), myös isoilla vapaapituuksilla, jopa 8–10 x D.

CoroTurn Prime SL -teräpäällä kappaletta voidaan sorvata PrimeTurning-tekniikoilla sisältä ulospäin, jolloin saadaan erittäin hyvä lastunpoisto ja tarkka lastunhallinta”, sanoo yleissorvaustuotteista vastaava tuotepäällikkö Hakan Ericksson Sandvik Coromantilta. ”Muita etuja ovat erinomainen pinnankarheus, hyvä tuottavuus, pidempi terän kestoikä ja hyvä koneen käyttöaste.” Tavanomaisesta sisäsorvauksesta poiketen PrimeTurning-menetelmässä lastuaminen alkaa työkappaleen istukan puoleisesta päästä ja materiaalia poistetaan reiän suuta kohti – siis sisältä ulos. Tämän ansiosta voidaan käyttää pientä asetuskulmaa, jolloin tuottavuus on huomattavasti parempi. Toisaalta tarjolla on myös käännetyllä teräsijalla varustettu teräpää, jolla PrimeTurning-sorvaus onnistuu päinvastaiseen suuntaan eli ulkoa sisään. Sisäpuolista PrimeTurning-sorvausta varten on tarjolla kaksi terämallia: A-mal-

li muotosorvaukseen, viimeistelyyn ja ke­ vyeen rouhintaan sekä B-malli rouhinnasta viimeistelyyn. PrimeTurning-menetelmällä voidaan käytännössä tuplata lastuamisnopeudet ja syötöt. Tämä johtuu siitä, että lastut ovat pienen asetuskulman ansiosta ohuempia ja leveämpiä, mikä levittää kuormitusta ja lämpöä pois nirkon säteeltä. Tästä seuraa mahdollisuus käyttää suurempia lastuamisarvoja ja/tai pidempi terän kestoikä. Koska työstö suoritetaan olakkeesta pois suuntautuvalla liikkeellä, päästään eroon myös tavanomaisessa pituussorvauksessa yleisistä lastutukoksista. Jo muutamasta CoroTurn Prime SL -teräpäästä ja sopivasta liitäntäkappaleesta voi koota erittäin monipuolisia työkaluyhdistelmiä. SL-teräpäiden halkaisija on 40 mm (1,575 tuumaa). Puomina voi käyttää sekä teräs- ja kovametallipuomeja että värinävaimennettuja Silent Tools™ -puomeja. Lisäksi valikoimaan lisätty uusi H3-terägeometria ehkäisee tehokkaasti lastunhallintaongelmia, jotka voivat olla hyvinkin haastavia niukkahiilisten ja lujien terästen koneistuksessa. Uusi H3-geometria on saatavissa B-mallin teriin laaduille GC4325, GC1115 ja H13A.

Sandvik Coromant Maailmanlaajuiseen Sandvik-teknologiakonserniin kuuluva Sandvik Coromant on metalliteollisuuden työkalujen, koneistusratkaisujen ja tietämyksen edelläkävijä, joka kehittää metallien työstön standardeja ja innovaatiota ja rakentaa uutta teollista aikakautta. Sandvik Coromantin tarjoama koulutustuki, mittavat tutkimus- ja kehitysinvestoinnit sekä vahva kumppanuus asiakkaiden kanssa synnyttävät teollisuutta muuttavaa ja tulevaisuutta rakentavaa koneistusteknologiaa. Sandvik Coromantilla on maailmanlaajuisesti yli 3 100 patenttia, runsaat 7 900 työntekijää ja edustus 150 maassa.

INFO www.sandvik.coromant.com/fi-fi/campaigns/primeturning

22

4 | 2018 • w w w.eurometalli.com


www.kaeser.com

Tulevaisuuden teknologiaa jo nyt: IE4-moottorit Super Premium Efficiency -käyttömoottoreilla varustetut ruuvikompressorit

• IE4 vakiona • parempi taloudellisuus • alhaisemmat energiakustannukset

Uutta:

nyt CSD- ja CSDXlaitteissa

KAESER – enemmän paineilmaa vähemmällä energialla KAESER KOMPRESSORIT Oy

Tiilitie 18 – 01720 Vantaa – Puh. (09) 4132 0400 – Faksi (09) 4132 0450 www.kaeser.com – Sähköposti: info.finland@kaeser.com

Väriaineilla on mallinnuksen mukaan vaikutusta varauksen siirtoreaktioon aurinkokennoissa Aurinkoenergia on nopeimmin kasvava uusiutuva energianlähde ja siihen liittyvä teknologia kehittyy vauhdilla. Outi Vilhelmiina Kontkasen väitöstutkimuksen lopputulos selittää ja parantaa aurinkokennomalleja.

U

usia materiaaleja aurinkokennoissa käytettäviksi tutkitaan ja testataan jatkuvasti, koska nykyiset piikennot ovat kalliita, vaikeita kierrättää ja materiaaliltaan taipumattomia. Outi Vilhelmiina Kont­ kanen keskittyi mallintamaan väitöskirjassaan orgaanisia väriaineita ja niiden vuorovaikutuksia puolijohdepinnan kanssa. Hänen tutkimuksessaan mallinnetut materiaalit ovat nykyisiä halvempia ja kierrätettävämpiä, ja lopputuloksena saatu aurinkokennomalli on värikäs ja joustava. – Joustavia aurinkokennoja voi liittää eri pinnoille, ei pelkästään katoille. Ne keräävät auringonvaloa monesta kulmasta. Tutkimus antaa uutta tietoa siihen, miten aurinkokennoja voidaan kehittää. Outi Vilhelmiina Kontkanen kertoo. Aurinkokennoissa varaus, elektroni tai aukko, siirtyy komponentilta toiselle. Tämä siirto aiheuttaa sähkövirran. Väriaineherkistetyissä aurinkokennoissa pääasialliset varauksen siirtymät tapahtuvat elek­ trolyytin ja väriaineen tai väriaineen ja puolijohteen välillä. Kontkanen keskittyi jälkimmäisiin reaktioihin p-tyypin kennoissa, eli aukon (positiivisen varauksen) siirtoon. – P-tyypin väriainekennot eivät ole yhtä laajasti tunnettuja kuin muut aurinkokennot. Halusin ymmärtää paremmin p-tyypin aukon siirtoreaktioita, erityisesti sen heikkouksia, ja ehdottaa parannuksia nykyisin käytettäviin p-tyypin systeemeihin, Kontkanen kertoo. Kontkanen keskittyi tutkimuksessaan teoreettiseen mallinnukseen. – Mallinnus on nopea ja turvallinen tapa tutkia mahdollisia reak­ tiota elektronien tasolla. Ainoastaan mallintamalla saadaan tietoa tarkasti elektronirakenteesta, joka on monien kemiallisten ja fysikaalisten ominaisuuksien ydin, Kontkanen sanoo. Väriaine-puolijohde -liitoskohdassa väriaineen ankkuriryhmä kytkeytyy puolijohteen pintaan. Sen kautta tapahtuu varauksen siirtoreaktio.

– Vaikka molekyyli on kytkeytynyt pintaan, se ei tarkoita, että nämä kaksi komponenttia vuorovaikuttavat keskenään – tai toisin sanoen, että sähkövirta syntyy. Mahdollisiin vuorovaikutuksiin vaikuttavat näiden komponenttien varauksenkuljettajien energiatasojen sijoittuminen toisiinsa nähden ja ankkurin luonne. – Nämä kaksi ovat tutkimukseni mukaan vahvasti kytköksissä toisiinsa ja siksi ankkuriryhmällä väriaineherkistetyissä aurinkokennoissa on suurempi rooli kuin on odotettu. Ankkuriryhmällä on merkittävä rooli myös energiatasoihin, ei pelkästään sujuvaan varauksen siirtoon, Kontkanen sanoo.

Väitöstilaisuus oli 2.3.2018 Filosofian maisteri Outi Vilhelmiina Kontkasen fysiikan ja kemian alaan kuuluva väitöskirja Modeling of Charge Transfer at Dye-Semiconductor Interface in p-Type Solar Cells (”Varauksen siirron mallinnus väriaineen ja puolijohteen rajapinnassa p-tyypin aurinkokennoissa”) tarkastettiin julkisesti Tampereen teknillisen yliopiston (TTY) luonnontieteiden tiedekunnassa 2.3.2018 Festiatalon salissa FA032 (Korkeakoulunkatu 8, Tampere). Vastaväittäjänä toimi professori Egbert Zojer (Graz University of Technology, Itävalta). Tilaisuutta valvoi professori Tapio Rantala TTY:n fysiikan laboratoriosta. Outi Vilhelmiina Kontkanen (28) on kotoisin Joensuusta ja työskentelee tällä hetkellä Laboratory of Novel Materials -tutkimusryhmässä Belgiassa.

INFO Väitöskirjaan voi tutustua osoitteessa http://urn.fi/URN:ISBN:978-952-15-4107-0 Lisätietoja: Outi Vilhelmiina Kontkanen puh. 050 547 9855 wilhelmiina.kontkanen@gmail.com

4 | 2018

23


Uusia edustuksia Xalaxion Oy:lle X

alaxion Oy on aloittanut saksalaisten sorvinpitimien maahantuomisen. Eppinger Gmbh on perustettu jo vuonna 1925. Göett­lieb Eppinger on perustaja, joka kehitti ja valmisti erikoistyökalupitimet CAM-valmistustekniikalla sorveille. Kolmas sukupolvi, perustajan veljenpoika Uwe Epping, on johtanut yritystä vuodesta 1994. Yritys on innovatiivinen ja takaa korkean tarkkuuden työkalupitimille CNC-ohjatuille sorveille. Eppinger-laadun takana on kustannustehokkuus, innovatiivinen suunnitelu, suuri tietotaito ja erittäin korkea laatu.

Kern & Sohn -teollisuusvaa’at Xalaxion Oy aloittanut myös saksalaisten Kern & Sohn -teollisuusvaakojen maahantuonnin. Kern & Sohn on johtaviin vaakojen valmistajiin kuuluva toimija maail­massa. Kern & Sohn on perustettu

1844. Heillä on yli 170 vuoden kokemus vaakojen valmistamisesta ja kehittämisestä. Kern & Sohn on perheyritys, ja heidän tehdas sijaitsee Etelä-Saksassa Balingenissa. Auktorisoitu DIN ISO 9001:2008. Toimitusaika vaa’oille on kaksi työpäivää.

Bench scales

Stainless steel | Protection IP656... 68

Balances to comply with pre-packaging legislation

Price computing scales

Counting scales

Platform scales

Floor scales

Axle load scales

Mobile scales

Hanging scales | Crane scales

K

olmas uusi Xalaxion Oy:n maahantuonti on Roscamat-kierteityskoneet. Kierteityskoneilla voi tehdä kierteet aina M42-kokoon asti. Kierteistykone toimii paineilmalla tai sähköllä riippuen mallista. Kierretapit tulevat kiiinni eu/em-tapinpitimillä (momentilla tai ilman). Roscamatin koneessa voi käyttää myös poranteriä ja upottimia. Roscamat on valmistanut kierteityskoneita vuodesta 2014. He ovat toimittaneet yli 18 000 laitetta ympäri maailman. Lisävarusteina löytyy mm. pöydät, joihin saa kätevästi kierteitys­ koneen kiinni.

INFO Maahantuoja: Xalaxion Oy Sampsa Manner, puh. 045 891 5810, www.xalaxion.fi

24

4 | 2018 • w w w.eurometalli.com


TAIWANIN SUURIMMALTA TYÖSTÖKONEVALMISTAJALTA TEHOKKAAT KONEET TARKKAAN TYÖSTÖÖN!

Tongtai (Topper) SH-4000P

• Vaakakarainen työstökeskus paletinvaihtajalla • X, Y, Z = 510 mm • B-akseli 0,001 astetta • Kara 18,5/26/37 kW 15 000 r/min max. vääntö 250 Nm • Pikaliikkeet 60 m/min • Työkalu BT tai BBT-40 työkaluja 40/60 • Ohjaus Fanuc 0i-Mf • Karan läpijäähdytys max. 70 bar Maahantuonti ja myynti: JR-Machines Oy Vesalantie 1, 24910 Halikko As. www.jr-machines.fi

Tongtai (Topper) TD-2000YBC / TD-2500YBC • CNC-sorvi vastakaralla ja Y-akselilla, sekä kahdella C-akselilla • Ohjaus Fanuc 0i-Tf • Max. sorvaushalkaisija 410 mm • Sorvauspituus 570 mm • Max. tangon halkaisija 74 mm • Pääkara 15/18,5 kW tai 22/25 kW, max. rpm. 6000 • Apukara 5,5/7,5 kW 5000 rpm.

Juri Virkki, puh. 040 572 6614 juri.virkki@jr-machines.fi Ari Prittinen, puh. 050 525 8406 ari.prittinen@jr-machines.fi

Katso myös sivuiltamme kattava valikoima varastokoneita nopeaan toimitukseen www.jr-machines.fi

Energiatehokkaat kompressorit Taajuusmuuttajaohjatut (VSD) ruuvikompressorit ovat kompressoriteknologian uusi standardi. • VSD-teknologia vähentää energiankulutusta keskimäärin 50 % verrattuna tyhjäkäynti- ja ulospuhalluskompressoreihin. • Ei turhaa tyhjäkäyntiä, ulospuhalluksia tai painehäviöitä käytön aikana. • Poistaa käynnistyksessä tarvittavan virtapiikin aiheuttamat lisäkustannukset.

www.atlascopco.fi |

kompressori.fi@fi.atlascopco.com


Seco Toolsin interaktiivinen Machining Navigator -luettelo helpottaa tuotetietojen löytämistä

Omistusjärjestelyjä VSA-Service Oy:ssä

Seco Tools on julkaissut Machining Navigator -luettelostaan uuden interaktiivisen version kätevässä PDF-muodossa. Uudessa versiossa tuotteiden ja teknisten tietojen etsiminen käy perinteistä työkaluluetteloa nopeammin.

T

Ä

lykkäät ja interaktiiviset Machining Navigator -sivut näyttävät samalta kuin tavallisessa interaktiivisessa PDF-tiedostossa tai selattavassa nettilehdessä, mutta niissä on lisäksi useita hyödyllisiä toimintoja. Käyttäjä voi siirtyä luettelossa nopeasti tietyn tuotesarjan sivulle napsauttamalla tuotteen nimeä sisällysluettelossa. Hän ei siis joudu etsimään tarvitsemiaan tietoja eri tuoteluetteloista, esitteistä ja verkkosivuilta, vaan pääsee siirtymään luettelon tuotetietoja ja hyödyllisiä linkkejä sisältävälle interaktiiviselle sivulle vain muutamalla hiirennapsautuksella. Machining Navigator -PDF-tiedoston sivut sisältävät linkkejä ­secotools.com-sivustolle, jossa on tarjolla tarkempia tietoja kaikista Seco-tuotteista sekä tukea, jonka avulla käyttäjä pystyy löytämään ja tilaamaan tarpeisiinsa sopivan työkalun. Secon interaktiivisen tuoteluettelon avulla käyttäjä voi luoda myös oman räätälöitävän luettelonsa valitsemalla haluamansa sivut PDF:stä. Tämän selattavan tuoteyhteenvedon voi lähettää sähköpostilla, tulostaa paperille tai ladata koneelle myöhempää käyttöä varten. Seco Tools on yksi maailman johtavia jyrsinten, sorvauspitimien, kääntöterien, porien ja työkalupitimien valmistajia. Yrityksen pääkonttori sijaitsee Ruotsin Fagerstassa ja yrityksellä on edustus yli 75 maassa. Yli 80 vuoden ajan yhtiö on tarjonnut konepajoille parhaan mahdollisen tuottavuuden ja kannattavuuden mahdollistavat tekniikat, prosessit ja palvelut. Lisätietoja Secon innovatiivisista tuotteista ja asiantuntevasta palvelusta, joilla eri aloilla toimivat metalliteollisuuden yhtiöt ovat saavuttaneet menestystä, saat osoitteesta www.secotools.com

INFO VSA-Service Oy Toni Nieminen hallituksen puheenjohtaja puh. 050 514 9545 Harri Ojanperä toimitusjohtaja puh. 050 910 5220

INFO Lisätietoja Secon uudesta interaktiivisesta Machining Navigator -luettelosta saat osoitteesta secotools.com

23.-24.05.2018 | OULU

Olemme mukana! Tervetuloa

osastollemme 501.

26

oni Nieminen Ylöjärveltä on ostanut Ari Honkaselta enemmistöosuuden VSA-Service Oy:stä. Nieminen toimii Pirkkalan Koneasennus Oy:n toimitusjohtajana ja on nyt VSA-Service Oy:n uusi hallituksen puheenjohtaja. Toni Nieminen vastaa VSA-Service Oy:ssä ensisijaisesti suunnittelusta. Ari Honkanen jatkaa VSA-Service Oy:ssä konsulttina ja asiantuntijana taustalla vielä kahden vuoden ajan. VSA-Service Oy:n toimitusjohtajana jatkaa yrityksen osakas Harri Ojanperä Kauhavan Alahärmästä. Harri Ojanperän toimenkuvaan kuuluu sekä robottien että huoltojen myyntitehtävät. Kolmas osakas yrityksessa on Jari Holma Seinäjoelta. Jari Holma toimii kehitysjohtajana ja hänen toimenkuvaansa kuuluvat projektien johto, järjestelmien ja toiminnan kehittäminen, tekninen tuki ja varaosat. Yrityksen toiminta jatkuu samansuuntaisena omistusjärjestelyjen jälkeen, hallittua kasvua hakien. Yrityksen kotipaikka ja konttori on Alahärmässä. Huoltojen toimipiste sekä tuotantotilat keskittyvät lähiviikkoina Seinäjoelle. Yrityksen toimintaan kuuluu uusien Universal- ja Hyundai-robottien myynti, MIR-robottien myynti sekä käytettyjen Motoman-robottien myynti. Kokonaisuuteen kuuluvat myynti, asennus, huolto, varaosat, ohjelmointi, koulutus sekä toimitukset solukohtaisesti, asiak­kaan toiveiden mukaan, avaimet käteen -periaatteella. Robottisolujen siirrot ja modifioinnit ovat osa yrityksen tehtäväkenttää. Yritys työllistää tällä hetkellä viisi (5) henkilöä. Robottien korjauksiin ja ohjelmointiin haetaan tällä hetkellä uutta henkilöä, lähinnä Motoman-robottien osalta.

4 | 2018 • w w w.eurometalli.com

Jari Holma hallituksen jäsen puh. 050 525 3505

Kotimainen kulutusteräs Miilux®-kulutusterästuotteet myy:


Bodor Laser -kuitulaserleikkauskone P3015 Työalue 3000 x 1500 mm. Hinta avaimet käteen paketille alkaen 119.900 e alv 0 %

Hinta sisältää: • Resonaattori 1 kW MAX Photonics, ainevahvuudet TeRäs 10 mm, RsT 5 mm, alumiini 2 mm. • Bodor AutoFocus -polttopää törmäysanturilla (mallisuojattu). • Bodor-lämpökäsitelty valurautarunko (mallisuojattu). • Bodor Pro2 -ohjausjärjestelmä, DXF-kuvien tuki ja kappaleiden nestaus on integroitu. • Bodor-kasetinvaihtaja sekä 2 kpl kasetteja. • savukaasuimuri sekä varaosapaketti jossa mukana linssit ja suuttimet. • Valoverhosuojaus, Ce, IsO9001, IsO14001 jne. 3 vuoden takuu (resonaattori 2 vuotta), joka sisältää 24/7 huoltopäivystyksen suoraan ohjaukselta. Huolto, varaosat ja kulutusosat saat FMs-serviceltä. ensimmäinen P3015 1 kw IPG -resonaattorilla saadaan suomeen huhtikuun loppuun mennessä. Tämä kone menee suoraan suomalaiselle asiakkaalle.

Siirry kuitulaseraikaan ja soita Kari Riihimäki 050 4066 404 | Vesa Kivekäs 050 349 0067 www.fms-service.fi


RENSI vahvistaa sorvimyyntiään Aegis-sorvauskeskuksilla AEGIS FTC-MY -sorvauskeskus, runkokuva.

Rensi on tunnetuin mittakoneistaan ja Surfcam-ohjelmistoista kuin myös muovi-, puu- ja alumiinikoneiden toimituksistaan sekä monitoimisorveistaan teräksen koneistukseen. Rensi tekee myös mittauspalveluja sekä asiakkaalla että omissa tiloissaan Klaukkalassa. Sorvimyynnin vahvistaminen Rensi on toimittanut useamman vuoden SMTCL Gmbh:n manuaali- ja vaakajohdesorveja sekä Anyangin vaaka- ja vinojohdesorveja myös C-akselilla ja pystysorveja. Sorvauskeskusasiakkaille ja myös robotti + kone -yhdistelmän 24/7-tuotantosoluihin on nyt tarjolla taiwanilainen Aegis-sorvauskeskusmallisto.

”Olemme pitkään tutkineet ja vierailleet eri sorvivalmistajilla sekä Manner-Kiinassa että Taiwanissa etsien meille oikeata sorvauskeskusvalmistajaa. Mutta valmistajan, jolla on kokemusta ja kykyä tehdä valikoima erilaisia sorvauskeskuksia oikealla hinnalla, löytäminen ei ole ollut helppoa”, to­teaa Rensin Vesa Sirén. Nykyaikaisessa tuotannossa vaaditaan monesti C- ja Y-akselia ja toisinaan kahta karaa yhdessä suhteellisten pitkin sorvauspituuksien kanssa. Aegis on perinteisesti tehnyt juuri tallaisia sorveja.

Aegis-sorvimallit ja valikoima ”Perustamisestaan lähtien AEGIS CNC on paikoittanut tuotteensa tekemään laatua ja tarkkuutta. Niinpä koneiden komponen-

AEGIS FTC-15MY -sorvauskeskus.

tit ovat tunnetuinta ja parasta laatua. Automaation puolella Aegis on tehnyt oman lataus- ja purkausjärjestelmän ja sorvauksessa ”Polygon Turning CNC” -ratkaisu on pyörivän sorvausterärevolverin käyttäminen pyörivän kappaleen sorvauksessa ja näiden kahden synkronoinnilla saadaan todella nopeasti sorvattua polygonimainen kappale. Tämä on varsin uusi ratkaisu sorvaukseen. Kannattaa katsoa video”, kehottaa Sirén. Perinteisten sorvaustarpeiden tyydyttämiseen on AEGIS FTC -sarja, jossa sorvaushalkaisijat ovat 91– 560 mm, pituus voi olla 3200 mm. Myös kahden karan koneita löytyy. ”Sorvit ovat joko liukujohteisia (B = Box­ ways) tai lineaarijohteilla (L = Linear bear­ ings) varustettuja. Myös lisävaruste- ja ohjausvalikoima on laaja”, valaisee Sirén. Sorvauskeskukset ovat tyyppinimeltään FTC-MY B tai L, jossa M tarkoittaa C-akselia ja Y puolestaan Y-akselia. Vastaavasti B ja L ovat johdetyypit. ”AEGIS FTC-MY -sorvauskeskukset ovat varustettu 12-paikkaisilla pyörivien työkalujen revolverilla ja mainittakoon erikseen, että liukujohteisten sorvien johteiden paksuus ja etäisyys on 30 % enemmän kuin normaalisti ja vastaavasti liukulaakerikoneissa käytetään japanilaisen Tsubakin tuotteita”, kertoo Sirén. Lisävarusteina on kappaleen poimija ja etureunassa oleva pieni kuljetinhihna, joka kuljettaa valmiita kappaleet alas koneen viereen vasemmalle puolelle. Apukara ja tankosyöttölaitteet ovat normaalit varusteet. Revolvereissa voi valita VDI- tai BMT-revolverit.

24/7-toiminta ja AEGIS-solut Rensi on toimittanut yhteistyöpartnereidensa kanssa Aberlink-mittakoneita robottien kanssa koneistussoluihin tekemään online-mittausta ja aktiivista sorvien kompensaatioiden korjausta vaativille kappaleille, läpi vuorokauden tapahtuvassa sorvauksessa. ”Rensi voi kokemuksellaan toimittaa ­AEGIS-sorvin tankosyöttölaitteella ja/tai robotilla ja Aberlink-mittakoneella 24/7-sorvausta varten. Tuotetaan kellon ympäriinsä laatukappaletta”, lupaa Sirén.

INFO Isto Tuomisto puh. (09) 879 22 66 info@rensi.fi www.rensi.fi

28

4 | 2018 • w w w.eurometalli.com


Laatua vaativiin kohteisiin

Kemikaalit ja laitteistot Ota yhteyttä ja pyydä tarjous! Teknoma Oy Kiilaniityntie 1, 02920 Espoo www.teknoma.fi Puh. (09) 681 021

Q U A EXCELLENCE I T Y

®

Ohjelmointi

C O R P O R AT I O N Environmentally Safe VpCI ®/MCI ® Technologies

TERÄS ELEMENTISSÄ ÄN.

Sinkous

Hitsaus

Pintakäsittely

teraslaser.fi Putkilaserleikkaus

SUOMEN SUURIN PUTKILASER. TERÄSPROFIILIEN JA PALKKIEN LEIKK AUS JA KONEPA JAN KOKONAISPALVELUT. Tuotepäällikkö Manu Heinämäki manu.heinamaki@teraselementti.fi 040 841 9413 Marjamäentie 16, 37570 Lempäälä | teraselementti.fi

4 | 2018

29


Juri Virkki, JR-Machines Oy:

”Taiwanilaiset hallitsevat lastuavan työstön hienoudet”

JR-Machines oli tuonut messuille kaksi konetta. Vasemmalla oleva L&L:n kone matkaa messujen päätteeksi Klaukkalaan Corvilla Oy:lle ja oikeanpuoleinen Tongtai (Topper) myytiin messuilla Ylöjärveläiselle ST-Koneistus Oy:lle. Messuosastoa hoitivat messuemäntä Tia-Maria Teikari, Primaq Oy:stä, toimitusjohtaja Juri Virkki ja Ari Prittinen.

JR-Machines Oy on toiminut koneistuksen parissa jo reilut 20 vuotta. Nucos Oy:n edustusten siirtyessä yritykselle vuonna 2014, otettiin aimo harp­paus konekaupan saralla. Saksalaista Hedeliusta lukuun ottamatta kaikki edustukset ovat taiwanilaisia valmistajia. – Kun työstökoneessa yhdistyy laatu, toimitusvarmuus ja kilpailukykyiset ominaisuudet, on aivan sama mistä maasta valmistaja tulee, sanoo JR-Machines Oy:n toimitusjohtaja Juri Virkki.

-M

oni ei varmaan osaa ajatella Taiwanin olevan työstökonevalmistuksen kärkimaita. Esimerkiksi edustamamme Tongtai, joka Suomessa tunnetaan paremmin nimellä Topper, on Taiwanin suurin työstökonevalmistaja. Heillä on hallussaan osaamista, jota on vain kahdella konevalmistajalla koko maailmassa. Heidän ultraäänityöstökoneensa toimivat sektoreilla, joiden lopputuotteiden materiaalit ovat erittäin vaikeita työstettäviä niiden kovuuden vuoksi, sekä siksi, että materiaalia poistetaan pieniä määriä ja vaikeista muodoista. Tyypillisiä sovellusalueita ovat esimerkiksi kellovalmistajat. Osaaminen niin kaupalli-

sesti kuin teknisesti on todella korkealla tasolla, kertoo JR-Machines Oy:n toimitusjohtaja Juri Virkki Konepaja 2018 -tapahtuman yhteydessä.

Kokonaisvaltainen palvelu JR-Machines Oy palvelee asiakkaitaan koneen koko elinkaaren ajan. Edustettuina on todella laaja kattaus konemerkkejä, joista löytyy varmasti sopiva kokonaisuus jokaiseen tarpeeseen. – Edustamiamme koneita on Suomessa käytössä satoja ja meiltä löytyy kattavasti varaosia, joiden avulla palvelemme asiakkaita nopeasti, kun tarve ilmenee. Meillä on alueellisia huoltosopimuksia paikallisten yritysten kanssa ja heidän avullaan pystymme tarjoamaan nopeaa palvelua koko Suomeen. – Kauttamme voi ostaa myös vuosihuoltosopimuksen, jolloin otamme kokonaisvastuun koneen toiminnasta pitkällä aikajaksolla. Kannattaa kysyä tarjousta myös tälle palvelulle, Virkki toteaa.

L&L:n sorvi lähtee messuilta Klaukkalaan Corvilla Oy:lle. Heidän toimitiloistaan löytyy jo kolme vastaavaa konetta ja tämä uusi tuo kaivattua lisäkapasiteettia tuotantoon. Valmistettavat kappaleet ovat melko lyhyitä, mutta halkaisijaltaan melko kookkaita laippamaisia aihioita. 30

4 | 2018 • w w w.eurometalli.com


Myös kaikki oheistuotteet – Koneiden kattavan valikoiman lisäksi meiltä löytyy myös kiinnitinjärjestelmät, työkalut sekä kemikaalit leikkuuseen ja hiontaan. Jotta asiakas tulee tyytyväisenä takaisin luoksemme uutta konetta hankkimaan, on kaikkien osa-alueiden oltava kunnossa. Meiltä löytyy suositukset kaikkiin oheistarpeisiinkin liittyen, jos neuvoille tarvetta on. – Meitä on erityisesti kehuttu hyvästä asiakaspalvelusta ja tyytyväinen asiakas onkin meille kunnia-asia.

Markkinat kuumenevat – Noin vuoden päivät olemme saaneet seurata, miten markkinoilla on alkanut kahdenlainen imu: ensimmäinen on patoutuneiden korvausinvestointien purkautuminen ja toinen on lisäkapasiteetin hankinta tai näiden yhdistelmä monien yritysten kohdalla. Tämä on johtanut tilanteeseen, jossa työstökoneiden toimitusajat ovat viime aikoina lähteneet pitenemään. Tiettyjä peruskoneita voi olla saatavilla melko nopeallakin aikataululla, mutta harvoin ne suoraan asiak­ kaan tuotantoa parhaiten palvelevat, Juri Virkki summaa nousukauden alkamisen vaikutuksia. – Tästä syystä myös messuilla näytillä oleva Tongtai oli kysytty kone jo kahteen muuhunkin paikkaan Euroopassa. Nyt saimme sille kuitenkin ostajan ihan messupaikan läheltä.

Esittelypaikan koneet Messupaikan hallitsevat elementit olivat kaksi kookasta työstökonetta, joista L&L:n LD 48 x 1000 on jatkamassa matkaa klaukkalalaisen Corvilla Oy:n tuotantoon suoraan messuilta. Sillä voi sorvata maksimissaan 48 tuumaa halkaisijalta olevia korkeintaan metrin pituisia kappaleita. Corvilla valmistaa tällä koneella pääasiassa lyhyitä, mutta painavia lieriömäisiä kappaleita, joista heidän asiak­kaansa valmistaa esim. hammaskehiä. Tämä on jo neljäs L&L:n sorvi heidän tuotannossaan.

Ylöjärveläisen ST-Koneistus Oy:n toimitusjohtaja Tommi Peltonen kätteli Juri Virkin kanssa kaupat uudesta Tongtaista Konepaja-messuilla. Kone on heille ensimmäinen tätä merkkiä. Kone pääsee uuteen kotiin suoraan messuilta ja alkaa heti asennuksen jälkeen tositoimiin tuotannossa. – L&L:ssä on uusi Fagor 8060 -ohjaus, joka on koneenkäyttäjien suosiossa erityisen helppokäyttöisyytensä ansiosta. Toinen pidetty seikka on tämän ohjauksen manuaali, jota monet ovat hämmästelleet sen selkeyden vuoksi. Se on todella huomattavan selkeä ja suoraviivainen. Kannattaa tulla tutustumaan, niin voit itse todeta tämän. Toinen kone on Tongtai:n SH 4000P, joka tuli messuille lainaan tehtaan Euroopan varastosta Hollannista, eikä se lopulta palautunut Hollantiin. Ylöjärveläisen ST-Koneistus Oy:n edustaja näki koneen messujen ensimmäisenä päivänä ja kaupat lyötiin lukkoon viimeisenä päivänä. – Hienoa, että saimme koneen jäämään tänne Suomeen, koska se on todella loistava hinta-laatusuhteeltaan ja myös erittäin luo-

tettava kone kaikkineen. Koneesta oli tehty jo kaksi varausta muualla Euroopassa, jos se ei olisi täällä kaupaksi mennyt. Tämäkin osaltaan kertoo sekä Tongtain suosiosta että markkinoiden yleisestä virkistyneestä tilanteesta. Toivon kaikille aurinkoista kevättä ja kaupallisia aikoja, toimitusjohtaja Virkki päättää.

INFO JR-Machines Oy Juri Virkki toimitusjohtaja puh. 040 572 6614 www.jr-machines.fi

W 4 | 2018

31


YLI

300 NÄY TTEILLEASETTAJAA NÄE KONEET JA L AITTEET KOKEILE KÄY TÄNNÖSSÄ

TEOLLISUUDEN TEKIJÄ: VOITA KILPAILU POTE.FI/KILPAILU

ISÄNTÄNÄ

MATO VALTONEN TORSTAINA 24.5.

TEOLLISUUDEN SUURTAPAHTUMA 2018

KATSAUS METALLITEOLLISUUDEN HANKKEISIIN

2 3 . –2 4 . 5 . 2 0 1 8 , O U L U

TÄRKEIMMÄT

PÄÄTTÄJÄT

KESKIVIIKKONA 23.5. SUURHANKKEISTA LIIKETOIMINTAMAHDOLLISUUKSIA

B2B MATCHMAKING

HYVIÄ KÄYTÄNTÖJÄ JA UUSIA RATKAISUJA YLI TOIMIALARAJOJEN Pohjois-Suomen suurimmassa teollisuustapahtumassa pohjoista elinvoimaa rakentavat yhdessä alueen merkittävimmät tekijät teollisuuden eri toimialoilta. Pohjoinen Teollisuus 2018 on tapahtuma täynnä ammattilaisia, asiantuntijapuheenvuoroja sekä ajankohtaisimpia teollisuuden hankkeita, tuotteita ja ratkaisuja. Tervetuloa!

Lataa ilmainen pääsylippusi teollisuuden suurtapahtumaan! pote.fi/liput

KATSO KOKO MESSUOHJELMA

POTE.FI/ OHJELMA

Pääyhteistyökumppani

Kuljetus- ja logistiikka -alueen kumppani

Järjestäjä

Yhteistyössä Kunnossapitoyhdistys Promaint ry | Vuorimiesyhdistys - Bergsmannaföreningen Kaivosvastuu | BusinessOulu | Oulun Kauppakamari | Business Sweden Turvapuisto Pohjois-Suomi | SMSY PIPO ry | Suomen Kuljetus ja Logistiikka SKAL ry


VSM kehittänyt itseteroittuvan Ceramic Plus -teknologian keraamisiin hiomatarvikkeisiin

H

ioma-aineilla on ratkaiseva merkitys monissa teollisissa tuotantoprosesseissa tuotteiden laadun ja tehokkuuden kannalta. Hio­ma-aineen valinnalla on mahdollista kasvattaa tehokkuutta tuottavuuden tai laadun kärsimättä. Hannoverissa toimiva VSM (Vereinigte Schmirgel- und Maschinen-Fabriken) tarjoaa sopivan hiomaratkaisun miltei mihin tahansa käyttökohteeseen. Täydellinen pinnanlaatu, käsiteltävän mate­ riaalin nopea kuluminen, pitkä käyttöikä – ne ovat VSM:n joustavataustaisille hioma-aineille tyypillisiä tuntomerkkejä. Hannoverilaisen hio­matarvikevalmistajan vahvuuksiin kuuluu myös VSM-teknikkojen kattava osaaminen kaikilla hiomateknologian osa-alueilla.

TYÖKALUT

| suoraan maahantuojalta |

Hionnan alkaminen

Tilaa UUSI KATALOGIMME sähköpostilla osmatic @osmatic.fi

Ceramic plus teroittuu itsestään hionnan kestäessä. VSM:ää pidetään yhtenä maailman johtavista korkeatasoisten metalliteollisuuden hiomatarvikkeiden valmistajista. Yrityksen erikoisalaa ovat hiomatarvikkeet metallin- ja puunkäsittelyä varten, joista sillä on tarjota laaja tuotevalikoima. VSM on kehittänyt varta vasten Ceramic Plus -hiomanauhoihin uuden keraamisen jyvän, joka parantaa hionnan laatua.

VSM Ceramics Plus VSM Ceramics Plus -hiomanauhoissa on erityistä niiden itseteroittuvuus: mikrokristallinen rakenne takaa keraamisten rakeiden kulumisen vähäiselläkin paineella ja muodostaa yhä uusia teräviä leikkuusärmiä, joiden avulla itseteroittuvuus pysyy optimaalisella tavalla yllä.

| PORAUS | HIONTA | KIERTEYTYS SAHAUS | SORVAUS | JYRSINTÄ 2018

MUUTAMME

UUSIIN TOIMITILOIHIN toukokuussa

Keraamisten jyvien reagointi hiomisprosessin aikana

uusi osoitteemme 1.5.2018 on Rullatie 6, SEINÄJOKI

Itseteroittuvuuden ansiosta hiominen jatkuu voimallisena alhaisissakin lämpötiloissa ja käyttöikä on pitenee. Erityisesti ruostumattomien ja kuumankestävien terästen työstöön soveltuu lisäpäällyste ”Top Size”. Hiominen on voimakasta ja nopeaa, sirottelutekniikka ja lisäaineet optimaalisia. Prosessi on kylmänäkin voimallinen ja sitä edesauttaa lisäpäällyste; pinnanlaatu pysyy tasaisena, kun koko työstön ajan rakeista syntyy uusia teräviä särmiä.

INFO Oy Maanterä Ab Kai Myrskog puh. 0400 453 146 kai.myrskog@maantera.fi

Lastausväylä 4 60100 Seinäjoki 020 7659 810 osmatic@osmatic.fi www.osmatic.fi 4 | 2018

33


Paramet Konepaja Oy:n tuotantoon portaalijyrsinkone Uniport 4000

Kun marine, off-shore, mining ja satama -toiminnot tarvitsevat teräsrakenteita, puhutaan aina kokoluokasta erittäin järeät rakenteet. Näiden levyosien työstöä varten hankittu Uniport 4000 portaalijyrsinkone 2 000 x 6 000 mm kokoisella magneettikiinnityspöydällä on nopeuttanut kappaleiden läpimenoaikoja huomattavasti. – Tämä uusinvestointi auttaa meitä palvelemaan asiakkaitamme entistäkin paremmin, kertoo toimitusjohtaja Tommi Lahdensivu.

Paraisilla ja Piikkiössä terästuotteiden valmistuksen huippuosaamista löytyy yli 16 000 m2 verran. Pääosa tilaajaasiak­kaiden tuotteista toimii kaivoksissa, merellä ja satamissa. Tämä antaakin suuntaa tuotteiden kokoluokasta. Isojen laitteiden toiminta vaikeissa olosuhteissa asettaa laatuvaatimukset korkealle ja niihin Paramet Konepaja Oy on jo vuosien ajan vastannut suurella tehokkuudella.

-M

eille toiminnan arvot ovat yksi tärkeä osa toimintaa. Koska arvostamme yhtä lailla työntekijöitämme kuin asiak­

kaitammekin, niin se näkyy positiivisena asiana myös ulospäin. Yksi tärkeä elementti toimintaamme on joustavuus, johon pystymme erittäin ammattitaitoisen ja omistautuneen henkilöstömme ansiosta, kertoo Paramet Konepaja Oy:n toimitusjohtaja Tommi Lahdensivu. TL MaskinPartner Oy edustaa hollantilaista työstökonevalmistajaa, Unisignia, Suomessa. Viime vuoden puolella Parametin tuotantoon tullut Uniport 4000 -portaalijyrsinkone on varustettu tuplamäärällä työkaluja perusversioon nähden. Työkalumakasiinista löytyy 78 paikkaa, joka on riittävä Parametin tarpeisiin. – Peruskoneessa on kiinnitysmenetelmänä mekaaniset kiinnittimet, mutta me

halusimme mennä askeleen pidemmälle. Magneettikiinnityksellä varustettu pöytä oli kallis, mutta näimme sen olevan monella tapaa tärkeitä säästöjä tuova investointi. Se nopeuttaa radikaalisti kappaleen kiinnittämistä ja poistaa pinnan yläpuoliset kiinnittimet, jolloin työstön aikana törmäämisen riski vähenee. Myös työergonomia on aivan toista luokkaa kuin toisella koneellamme, jossa on perinteinen kiinnitys.

Tarkkuus, aikataulu ja laatu – Teemme tuotteet asiakkaalle aina tilauksen mukaan, oikeasta materiaalista ja tietenkin oikeassa aikataulussa. Onneksemme asiakaskuntamme kantavat osat toimivat hieman erilaisten markkinasyklien mukaan ja tämä lienee yksi syy, miksi olemme selvinneet kohtuullisesti tämän vuosikymmenen melko haastavista ajoista. – Tekemisemme on sertifioitu monen standardin mukaisesti ja kehitämme myös

Yrityksen 16 000 m2 toimitiloista Paraisilta löytyy myös yksi Suomen suurimmista hitsausrobottiasemista. IGM:n koneesta löytyy tilaa ja hitsausvoimaa suurille ja painaville kappaleille. – Meillä on hyvin kapasiteettia ottaa myös uusia töitä, joissa tarvitaan hitsausosaamista maailman huipulta. 34

4 | 2018 • w w w.eurometalli.com


POHJOINEN TEOLLISUUS TEOLLISUUDEN SUURTAPAHTUMA 2018

23.-24.5.2018 | Oulu

Olemme mukana!

Osasto 518

KOKONAISVALTAISTA KUNNOSSAPITOA

YLIVERTAINEN ASIAKASPALVELU JA KOULUTETUT AMMATTILAISET

Laaja valikoima kunnossapito- ja modernisointipalveluja kaiken merkkisille teollisuusnostureille ja työstökoneille. Huoltomme piirissä on KYMMENIÄ TUHANSIA LAITTEITA ja TUHANSIA HUOLTOSOPIMUKSIA.

TYÖSTÖKONEHUOLTO

VARAOSAT

ETÄPALVELUT

KUNNOSSAPITO- JA TARKASTUSPALVELUT KORJAUKSET JA PARANNUKSET MODERNISAATIOT, VARAOSAPALVELUT

NOSTURIKUNNOSSAPITO

NOSTURIMYYNTI

Elinkaarenaikainen kunnossapitopalvelumme maksimoi laitteesi käytettävyysajan ja parantaa toimintojesi turvallisuutta ja tuottavuutta.

käytännössä toimintaamme laatujärjestelmien avulla. Hyvän laatutason rakentaminen ja myös huomattava kehittäminen muun muassa koneinvestoinneilla on tulevaisuuden teräsrakenteissa erittäin tärkeää. Tästä laserkameroilla varustetut hitsausrobotit ovat yksi hyvä esimerkki. Uniport 4000 puolestaan tuo meille kaivattua lisäkapasiteettia levymäisten kappaleiden koneistuksiin. Kappaleiden läpimenoajat ovat lyhentyneet selvästi, kun uusi kone otettiin käyttöön.

Hankinta huolellisen harkinnan tulos Vaikka yrityksestä löytyy samanmerkkinen kone jo ennestään, niin uuden samanlaisen hankinta ei ollut itsestäänselvyys. Ihan viime metreille saakka mukana oli taiwanilainen kilpailija. – Lopulta vanhan koneen luotettavuus ja soveltuvuus osavalmistukseen sai meidät valitsemaan saman koneen, mutta päivitetyillä ominaisuuksilla. Koko ostoprosessi oli erittäin miellyttävä ja myyjänä Petteri Heinonen on todella asiansa osaava. Hän kartoitti tarpeemme ja esitti hyvät perustelut kaikille ehdotuksilleen. Myös tehtaan sitoutuminen työstötavoitteiden saavuttamiseen oli erittäin positiivinen puoli. Teimme koneen valmistajan tehtaalla FAT-testin omilla kappaleillamme ennen kuin se toimitettiin meille. Tehtaan lupaamat työstöarvot saavutettiin ja kaupat saatiin kä-

KEHITYS- JA KONSULTOINTIPALVELUT LISÄARVOPALVELUT

OTA YHTEYTTÄ: Puh. 020 427 11 konecranes.fi

teltyä loppuun, Tommi Lahdensivu miettii hankintaa.

meillä maalipintaiseksi viimeistelty huipputuote.

Kattavia investointeja

Pidetty työnantaja

Viimeisten vuosien aikana Paramet Oy on investoinut miljoonien eurojen arvosta uuteen konekantaan. Suurin osa hankinnoista on ollut uusinvestointeja ja kapasiteetin lisäyksiä. Joukkoon mahtuu myös yksi yrityksen tärkeimpiin osaamisalueisiin liittyvä harvinaisuus Suomessa: kahdella hitsausrobotilla varustettu IGM:n hitsausrobottiasema. – Saamme käsiteltyä tällä koneella kokoluokaltaan erittäin suuria kappaleita ja hitsattua niitä yhdellä asetuksella pyörittäjien ansiosta. Keskuksessa mahtuu pyörähtämään jopa 4,5 m halkaisijalta oleva kappale. Pyörittäjien kapasiteetti on 20 tonnia ja niiden etäisyys 6–16 m.

Paramet Konepaja Oy:n palveluksessa on tällä hetkellä reilut 60 henkilöä, joista kahdeksan on toimihenkilöitä. Viimeisen reilun vuoden aikana yritys on onnistunut saamaan kuusi koneistajaa lisää palkkalistoilleen. – Ammattitaitoisen ja täysin valmiin koneistajan palkkaaminen on tänä päivänä varsin haastavaa. Meillä on kuitenkin tehty töitä tämän eteen ja tekemämme päätös muuntokoulutusten tukemisesta on tuottanut toivottua tulosta. – Yrityksessämme on pääasiassa vain pitkiä työsuhteita, joka kertoo meillä vallitsevasta yhteishengestä. Paramet yrityksenä tekee paljon asioita työssäjaksamisen eteen ja henkilöstön hyvinvointi nähdään meillä erittäin tärkeänä toiminnan kulmakivenä, Lahdensivu toteaa.

Lopputuotteet ulos, vaikka omasta satamasta – Valmistamme asiakkaan toivomuksesta tuotteet erittäin pitkälle valmiiksi ja toimitamme ne sovitussa aikataulussa ja laadultaan tarkasti asiakkaan toivomuksen mukaisina. Pystymme lastaamaan tuotteet kumipyörien päälle tai tarvittaessa suoraan laivaan. Meillä on oma satama, jossa on nostokapasiteetiltaan 100 tonnin nosturit. – Me lähdemme terästehtaalta tulleesta levystä liikkeelle ja asiakkaalle toimitetaan

INFO Paramet Konepaja Oy Tommi Lahdensivu toimitusjohtaja puh. 040 709 6024 Janne Narvi tuotantopäällikkö puh. 040 520 5649 www.paramet.fi

4 | 2018

35


AirWell Oy:n osasto oli todella kiireinen koko Konepaja 2018 -tapahtuman ajan. Messukoneet myytiin ja paljon positiivisia uusia avauksia syntyi jo messujen aikanakin. – Olen erittäin tyytyväinen näiden messujen antiin, kehuu toimitusjohtaja Antti Palomäki tapahtumaa.

Samasta osoitteesta plasma, kaasu, laser, vesi, savunpoisto, suodatus... What? Yli 20 vuotta ammattimaista leikkaustekniikkakokemusta, oma leikkauskonevalmistus ja kattavat tuote-edustukset tekevät sastamalalaisesta Airwell Oy:stä luotettavan kumppanin mihin tahansa leikkaukseen liittyvässä asiassa. Airwell on keskittynyt puhtaasti leikkaukseen ja siihen liittyviin toimintoihin eli ammatillinen tietotaito on erittäin fokusoitunutta.

to omiin mahdollisuuksiin oli siksi kova, että sopimusten teon jälkeen hankimme tilat, joissa toteuttaa ne, toimitusjohtaja Antti Palomäki muistelee yrityksen alkutaipaletta. – Tiedän, että ainakin kaksi näistä kolmesta ensimmäisestä koneesta on edelleen käytössä tuottavassa työssä. Olemme tehneet myös runsain mitoin nykyaikaistuksia vuosien varrella toimittamiimme koneisiin.

-V

Parikymmentä vuotta vierähti siihen hetkeen, kun yhteistyökuviot Mitsubishi Electricin kanssa käynnistyivät ja edustukseen tulivat myös laserleikkauskoneet. – Yhteistyö Mitsubishi Electricin kaltai-

uonna 1995 aloitimme plasmaleikkauskoneiden valmistamisen, kun tarjosin suunnittelemaani WellCut B4300 -portaalikonetta kolmelle asiakkaalle, jotka kaikki halusivat sen myös ostaa. Luot-

Plasmakonevalmistajasta kokonaistoimittajaksi

Kemperin tuotteita on montaa kokoa. Niiden syvin olemus on turvata työtä tekevien työergonomian korkea taso. 36

4 | 2018 • w w w.eurometalli.com

sen suuren toimijan kanssa oli varsin tärkeä hetki toimintamme laajentamisen kannalta. Nyt valikoimamme kattaa koko leikkausrepertuaarin ja voimmekin ylpeästi kutsua itseämme ”Suomen suurimmaksi leikkaustaloksi” . Voimme tarjota asiakkaillemme sekä CO2- että kuitulaserit heidän yksilöllisten tarpeidensa pohjalta. On varsin yksinkertaista laskea asiakkaalle kaikki kustannukset, joiden perusteella he voivat tehdä hankintapäätöksensä. Tämä on meidän tärkeä kilpailutekijämme: asiakas tietää aina mitä ostaa ja mitkä ovat tuotantokustannukset kokonaisuudessaan juuri heidän käytössään.

Kattava tarjonta alan tuotteita – Meiltä saa hankittua käytännössä mitä tahansa leikkaukseen ja siihen liittyvien tekniikoiden saralta. Työergonomia on tärkeää myös ympäröivän tilan suhteen. Useimmat leikkaustekniikat aiheuttavat ilmaan käryä, joka on tarpeellista poistaa tuotantotiloista. Tähän tarkoitukseen meiltä löytyy asiakkaan tarpeen mukaan laaja valikoima tuotteita. On tarve sitten yhdelle siirrettävälle kohdeimurille tai kattavalle järjestelmälle, jonka teho säätyy automaattisesti ympäröivän ilmanlaadun perusteella. Ilmanlaatu saadaan mahdollisimman täydelliseksi täysin automaattisesti, Palomäki kertoo. – Edustamillamme laitteilla käsitellään yhtä lailla levyjen, putkien kuin palkkienkin leikkaukset.


Q-FIN oli ensimmäistä kertaa esillä messuilla ja sai osakseen jopa yrittäjän itsensä yllättämän määrän mielenkiintoa. – Päätimme laittaa Top Grinder -kiertueen pystyyn, eli kuljetamme sovitusti laitteen ja esittelijän paikalle tutustuttamaan asiakkaan koneen hienouksiin, Palomäki kertoo.

Laitevalinnat muuttuneet – Jos ajattelen tilannetta 10 vuotta taaksepäin, niin tänä päivänä monet plasmaleikkauslaitteiden tilaajat ovat muuttaneet haluamiaan laitekokoonpanojaan melko radikaalisti. Nyt on varsin yleistä, että plasmaleikattuja kappaleita otetaan pääasiassa alihankittuina, mutta itse tehdään pieniä protosarjoja omassa pajassa. Tätä varten hankitaan pöytäkooltaan hyvinkin pieniä, esimerkiksi 1,5 m x 3 m laitteistoja, joihin hankitaan suuria HighEnd-plasmoja. Näillä ajetaan tehokkaasti yksittäisiä protosarjoja, jolloin tuotteet saadaan nopeammin myös sarjatuotantoon.

Messuilla uutuuksia AirWell Oy oli Konepaja 2018 -tapahtumassa mukana isoin satsauksin. Messualue oli suurempi kuin aiemmilla messuilla yrityksen historiassa ja paikalla oli myös useiden eri tuotteiden tehdasedustajia. Selkeä tavoite oli saada kaikki messukoneet myytyä messujen loppuun mennessä. Miten kävi? – No, Kemperin tuotteet myytiin pariinkin kertaan ja messuilla uutuutena esitellyt Q-FIN-hiontakoneet löysivät myös uuden kodin. Tältä osin saavutimme messuilla enemmän kuin olimme toivoneet. Näiden Q-FIN-hiontakoneiden suosio ja kiinnostus niitä kohtaan yllätti meidät erittäin positiivisesti. Päätimme ottaa tämän uuden tuotteen erityisen huomion kohteeksi ja käynnistämme heti Top Grinder -kiertueen, jossa edustajamme kiertää tilauksesta asiakkaidemme luona pakettiautolla esitellen laitteen ominaisuudet juuri kyseisen asiakkaan tuotteiden kanssa. – Emme siis ole hionnan ammattilaisia, eikä meistä sellaisia tule, mutta tunnemme tämän koneen ja sen muutamat tärkeät kikat, joihin tutustumalla saa laitteesta huomattavan paljon enemmän irti. Kannattaa olla pikaisesti yhteydessä, niin ehdimme teillekin vielä ennen kesälomia! Nämä ovat etenkin kaikkien kuitulaserin käyttä­ jien unelmalaitteita, Palomäki iloitsee markkinoiden kohentuneesta tilasta.

NOVA J28H magneettiporakone • Moottorin teho 1400 W • Moottori 650 rpm • Kara Weldon 3/4” (19,05 mm) • Magneetin teho 1000 kg • Karan etäisyys pöytään 7-58 mm • Karan liike 58 mm • Pituus 275 mm • Leveys 150 mm • Korkeus 225 mm • Paino 10 kg

480 €

ALV 0% OVH 640 € | alv 0%

NOVA KB48 kiilaurasetti NOVA KB48 sisältää leveydeltään 4 ja 5mm aventimet sekä niille laipalliset ohjausholkit 12, 14, 15 ja 16 mm. Sekä 6 ja 8 mm aventimet, joille 18, 19, 20, 22, 24, 25, 26, 28 ja 30 mm laipalliset ohjausholkit.

ALV 0% OVH 363 € | alv 0%

322 € NOVA M80 koneruuvipuristin magneettiporakoneelle • Pituus 475 mm • Leveys 130 mm

• Korkeus 130 mm • Paino 18 kg

Koko paletti nettisivuilta – Jos haluat uusia raikkaita ajatuksia omaan tuotantoon leikkauksen saralla, niin kurkkaa nettisivuiltamme tarjontaa ja ole rohkeasti yhteydessä, niin katsotaan, millaisella paketilla voimme teitä palvella, Palomäki rohkaisee.

INFO

128 €

ALV 0% OVH 198 € | alv 0%

KONEITA.COM

AirWell Oy Antti Palomäki, toimitusjohtaja puh. +358 400 771 211 • www.airwell.fi

4 | 2018

37


t a ij im o t n e d u u is ll o e Metallit e ll e r ä ä n ie v r o s t a iv kokoontu

e l l i u s s e m a j a Konep

38

4 | 2018 • w w w.eurometalli.com


Tampereen Messu- ja Urheilukeskuksessa järjestettiin 20.–23.3. kone- ja laitemessut Konepaja 2018 ja kansainvälinen hitsausalan tapahtuma Nordic Welding Expo 2018. Tapahtuma kokosi yhteen 268 yritystä ja 6 554 kävijää. Suomen Hitsausteknillinen Yhdistys SHY ry ja Tampereen Messut Oy jatkavat yhteistyötä Nordic Welding Expon osalta. Konepaja-messut yhdessä Nordic Welding Expon kanssa toteutetaan seuraavan kerran 17.–19.3.2020.

M

essujen 268 näytteilleasettajaa esittelivät metallin työstö- ja levykoneita, työkaluja ja ohjelmistoja, automaatiota ja robotiikkaa, hitsausta ja liittämistä sekä kunnossapidon ja teollisuuden palveluita. Messutapahtumassa oli esillä yli 100 konetta ja laitetta. − Näytteilleasettajat olivat erityisen tyytyväisiä tarkasti kohdennetun messutapahtuman heille tarjoamaan huomioarvoon, koska onnistuimme saamaan paikan päälle investoinneista ja tuotannosta päättävät

henkilöt. Konepaja-messut yhdessä Nordic Welding Expon kanssa on ainoa alan koneita, laitteita ja työkaluja tässä mittakaavassa esittelevä messutapahtuma, jonne rauta tuodaan myös konkreettisesti paikan päälle, kertoo myyntiryhmäpäällikkö Mikael Wänskä Tampereen Messut Oy:stä. – Toista kertaa samanaikaisesti toteutetut Nordic Welding Expo ja Konepaja-messut onnistuivat hyvin. Tapahtumakokonaisuus on koko toimialalle tärkeä kohtaamispaikka. Messut on hyvä mahdollisuus edis-

4 | 2018

39


tamme ja osaamistamme. Uskon, että palveluiden digitalisoitumisesta huolimatta tällä alalla tärkeimmät kaupat ja bisnestä tehdään edelleen ihmisten välisissä kohtaamisissa, sanoo toimitusjohtaja Nina Lehtinen Yaskawa Finland Oy:stä. – 3D-tulostamalla pystytään valmistamaan täysin uudenlaisia metallikomponentteja, siis sellaisia muotoja ja tuotteita, joiden valmistaminen on koneistamalla ollut hyvin vaikeaa, mahdotonta tai erittäin kallista. On myös hyvä huomata, että valmistamamme metalliset 3D-tulosteet eivät ole prototyyppejä, vaan lopullisia, käyttövalmiita tuotanto-osia. Tämä on herättänyt paljon kiinnostusta Konepaja-messuilla, jotka osoittautuivat meille vuoden tärkeimmäksi tapahtumaksi, kertoo yrittäjä Toni Järvitalo 3D Formtech Oy:stä. tää alan kiinnostavuutta ja vetovoimaa. Yhteistyö Tampereen Messut Oy:n kanssa toimii erinomaisesti ja haluamme yhdessä vakiinnuttaa messuista alan päätapahtuman Suomessa, sanoo toiminnanjohtaja Jouko Lassila SHY ry:stä.

Kuuminta nyt: teollisuusrobotit, hitsausautomaatio sekä 3D-tulostaminen Messukävijöitä kiinnostivat perinteisten työstökoneiden ohella robotiikka, hitsausautomaatio sekä 3D-tulostamisen uudet mahdollisuudet. – Robotiikka kiinnostaa tällä hetkellä kovasti ja se näkyi myös messuilla. Konepaja- ja Nordic Welding Expo -messut olivat jo toista kertaa hieno tilaisuus tavata hankinnoista päättäviä henkilöitä sekä esitellä tuottei-

40

4 | 2018 • w w w.eurometalli.com

Hitsauksen Suomen mestaruus meni Vaasaan SHY:n järjestämät Nuorten SM-hitsauskilpailut käytiin kaikkina päivinä. Voiton torstain finaalissa vei Jan Halonen (VAMIA/Vaasa). Toiseksi sijoittui Juha Siira (OSAO/Oulu) ja kolmanneksi Miika Viitala (OSAO/Oulu). Finaalissa kilpailivat myös Niko Haapakoski (JEDU/Nivala), Santeri Meriläinen (OSAO/ Oulu), Karri Koivukangas (OSAO/Oulu), Topias Tuomisalo (JEDU/Kalajoki) ja Jere Rahja (JEDU/Kalajoki).

INFO www.konepajamessut.fi www.nordicweldingexpo.fi


Tampereen Messut Oy järjesti Konepajan yhteistyössä metalliteollisuuden kone- ja laitetoimijoiden kanssa toista kertaa. NWE-messut järjestettiin SHY ry:n toimeksiannosta 7. kerran.

4 | 2018

41


Meriteollisuuden työllistämisvaikutus tuplaantuu lähivuosina – laivanäyttelyn vetonaulana uusimmat laivakonseptit 2014 valmistunutta M/S Turvaa käytetään muun muassa Suomen merialueiden vartioinnissa. Kuva: Inka Valkeapää.

M

oderni laiva on kuin kaupunki ravintoloineen, sairaaloineen ja vedenpuhdistamoineen. Siksi uusia osaajia kaivataan myös perinteisen laivansuunnittelun ja -rakentamisen ulkopuolelta. Suomen meriteollisuuden yritykset ja tulevaisuuden osaajat kohtasivat 14. maaliskuuta Aalto-yliopistossa järjestetyssä match­making-tapahtumassa, jossa samalla juhlistettiin Innovative marine technology for challenging seas -laivanäyttelyn avajaisia. Tapahtumassa esittäytyi myös tekniikan alan tuore verkostoyliopisto Finnish Institute of Technology FITech, jonka tavoitteena on joustavasti kouluttaa tekniikan osaajia niitä tarvitseville aloille. Yksi näistä aloista on meriteollisuus, jolla on edessään nopeita kasvun vuosia. Suuret alukset ovat kuin pieniä kaupunkeja, ja alalla toimiikin hyvin monenlaisia yrityksiä: suunnittelutoimistoja, ohjelmisto- ja järjestelmätoimittajia sekä laivanrakennus-, korjaus- ja offshore-telakoita. ”Alalle tarvitaankin uusia osaajia lukuisilta eri osaamisalueilta”, Meriteollisuus ry:n toimitusjohtaja Elina Vähäheikkilä kertoo. ”Aalto-yliopiston monipuolinen opetustarjonta vastaa erinomaisesti näihin tulevaisuuden osaamistarpeisiin, sanoo professori Pentti Kujala. Kujalan mukaan pienoismallinäyttely luo myös erinomaiset puitteet opiskelijoiden, opetushenkilökunnan ja elinkeinoelämän kohtaamiseen. Laajaan osaamistarpeeseen on havahduttu myös Meyer Turku Oy:ssä – laivansuunnittelun ja -rakentamisen osaajien lisäksi tarvitaan paljon muitakin. ”Meidän ja verkostomme pitää osata sekä suunnitella että rakentaa laivoihin kaikki

42

ravintoloiden sisustuksista sairaaloihin, vedenpuhdistamoihin ja tuhannen ihmisen teattereihin”, kertoo Meyer Turku Oy:n viestintäpäällikkö Tapani Mylly ja painottaa, että kaikkia osaajia ei missään tapauksessa saada Turun alueelta. Meyer Turku rekrytoi vuosittain noin 200 ihmistä, mutta verkostossa kasvu on vielä suurempaa. ”Kokonaistyöllistämisvaikutuksemme kasvaa muutaman seuraavan vuoden aikana noin 8 000:sta ainakin 15 000:een. Tästä Meyer Turun kasvua on noin 500”, Mylly kertoo.

FITech – lisää osaajia meri- ja autoteollisuuden tarpeisiin Laivanäyttelyn yhteydessä sekä opiskelijoilla että yritysten edustajilla oli mahdollisuus tutustua yhteistyöyliopisto Finnish Institute of Technologyn toimintaan. FITechissä ovat mukana Suomen kaikki tekniikan yliopistot. Yhteistyöyliopiston toimintamalli on joustava: opiskelijat kirjautuvat sisälle johonkin hankkeessa mukana olevista seitsemästä yliopistosta mutta voivat valita kursseja myös muista. Lisäksi yhä suurempi osuus koulutuksista järjestetään etänä. Näin luennot voi katsoa netin kautta striimattuna tai tallenteelta, jolloin opiskelu onnistuu paremmin myös työn ohella. Toimintamallissa on erityistä myös yliopistojen aktiivisempi vuorovaikutus alan yritysten kanssa, mikä auttaa kohdentamaan koulutuksen paremmin niille tekniikan aloille, joilla on pulaa osaajista. Esimerkiksi Lounais-Suomen kasvavilla teollisuudenaloilla, kuten meriteollisuudella, on lähivuosina tarjota työpaikkoja sadoille eri alojen diplomi-insinööreille vuosittain.

4 | 2018 • w w w.eurometalli.com

”Alueella avautuu valtavasti mahdollisuuksia myös muiden kuin tekniikan alan osaajille”, sanoo projektipäällikkö Heikki Koponen. FITechin tarjoamat opiskelumahdollisuudet ovat olleet suosittuja. Tapahtumassa lanseerattiin kevään ja kesän uutta koulutustarjontaa, joka on kehitetty erityisesti meri- ja autoteollisuuden osaamistarpeisiin. Suomessa on kehitetty ja rakennettu vuosien varrella lukuisia edistyksellisiä laivakonsepteja, joista näyttelyyn on koottu erityisesti uusimpia. Mukana on sekä matkustajalaivoja, jäänmurtajia, rahtilaivoja että tutkimusaluksia. Yksi näyttelyn avajaisten vetonauloista oli virtuaalihyttidemonstraatio. Se on numeerinen 3D-malli, jossa virtuaalilasien avulla voidaan tarkastella uudentyyppistä risteilylaivan hyttiratkaisua. Demonstraatio edustaa uudentyypistä visuaalista suunnitteluympäristöä, jota oppilaat opettelevat ja hyödyntävät osana laivaprojektikurssia. Virtuaalitodellisuus mahdollistaa suunnittelutyön visualisoinnin aivan uudella tavalla. ”Virtuaalihyttimodulin avulla voidaan käytännössä havainnollistaa, millainen suunnittelemamme ratkaisu voisi todellisuudessa olla”, Aalto-yliopiston opiskelija Eetu Kivelä kertoo. Kivelän mukaan työkalu tuo projekteihin lisää konkretiaa ja auttaa havaitsemaan tärkeimpiä kehityskohteita jo konseptivaiheessa. Virtuaalihytin demonstraation ovat tehneet Aalto-yliopiston opiskelijat Sami Markkula, Iiro Vanne ja Eetu Kivelä. Näyttely on tuotettu yhteistyössä Suomen merimuseon ja Suomen kansallismuseon kanssa, ja se on avoinna Dipolissa (Otakaari 24, Espoo) 14. maaliskuuta – 26. huhtikuuta rakennuksen aukioloaikoina (arkisin klo 7.45–21.30 ja lauantaisin klo 9.30 – 21.30).

INFO Tiina Hartikainen viestinnän projektipäällikkö puh. 050 512 4735 tiina.hartikainen@fitech.io


TRUTEKNIIKKA OY Varsikuja 2 • FIN-01740 VANTAA • Tel. 020 728 9880 • Fax 020 728 9881 • www.trutek.fi • info@ trutek.fi

MYYNTI Toni Pirinen Arttu Ryhänen

LASERLEIKK AUS/HITSAUS

LEV Y T YÖKESKUKS ET

+358 50 568 8954 +358 50 527 0479

S Ä R M ÄY S P U R I S T I M E T

MITTAKONEET • • • •

TYÖSTÖKONEET

Manukoneet CNC-koneet Levytyökoneet Alumiinikoneet

Xtreme-konepajan lattialle Xtreme-robottisoluun Axiom Zenith Azimuth -koneet Videomittalaitteet • 3D-skannerit Artec ja Kreon • Kreon siirrettävät nivelvarsikoneet • Kreon sinisen valon skannerit muovikappaleiden ja peltipaneleiden tarkastamiseen

• sorvit, jyrsinkoneet, porakoneet • sorvit pyörivillä • koneistuskeskukset • mankelit, särmärit, giljotiinit • profiilijyrsimet, routerit, sahat

OHJELMISTOT

• SURFCAM Suomen johtava ohjelmisto sorvien ja jyrsinkoneiden ohjelmointiin • EUREKA-konesimulointiohjelma • ANSYS SPACECLAIM -ohjelma jokaiselle tuotantoihmiselle, 3D-tulostajalle ja 3D-skannaajalle • Polyworks- ja Metrolog-ohjelmat • RADAN-nakerruskoneet ja -laserit

Puh. (09) 879 2266, info@rensi.fi, w w w. r e n s i . f i 4 | 2018

43


INVESTOIMALLA KILPAILUKYKY KUNTOON NOPEAMMIN PAREMPIA OSIA ENERGIATEHOKKAASTI

G200

INDEX ja TRAUB edut - parempi suorituskyky - nopeat kappaleajat - lyhyet asetusajat - avoin ja vapaa työtila

G220

TNL20-11

- paljon työkalupaikkoja - tilaasäästävä rakenne - tarkka ja kätevä työkalujärjestelmä - hyvä energiatehokkuus

INDEX-TRAUB AB Hernepellontie 27 00710 Helsinki Puh: 010 843 2000 Fax: 010 843 2009 www.index-traub.fi

Aina askeleen edellä Index ilmo 185x130_09-2016.indd 1

20.9.2016 9:01:49

Langaton voiteluvalvontauutuus N

s WLubeMon valvoo, että oikea määrä voiteluainetta syötetään voitelukohteeseen oikeaan aikaan – toimivan voitelun perusohje. Mittari asennetaan mahdollisimman lähelle voitelupistettä parhaimman valvonnan luomiseksi. Järjestelmä on täysin itsenäinen ja kykenee valvomaan keskusvoitelujärjestelmää sekä käsivoitelua. Vastaavia järjestelmiä on ollut markkinoilla useamman vuoden ajan, mutta ainoastaan kaapeliviestinnällä. Haittapuolena ovat olleet kaapeloinnin kustannukset sekä kaapelien vaurioitumisesta aiheutuvat katkot. WLubeMon koostuu tarkasta rasvamittarista, joka mittaa voitelukohteeseen syötettävän rasvamäärän. Mittari on koko ajan langattomasti yhteydessä ohjauskeskukseen. Ohjauskeskus pystyy hälyttämään liian suuresta tai liian pienestä rasvamäärästä sekä näyttämään tilastotietoja. Ohjauskeskukseen voidaan liittää 20 mittaria ja lukuetäisyys on normaalisti 75 metriä. Rasvamittarin pariston kestoikä on erittäin pitkä.

44

Jokaisen voitelupisteen tila näytetään selvästi. Ohjauskeskus on erittäin helppokäyttöinen – kosketus-/värinäyttö. ”Olemme vakuuttuneita siitä, että moni laakerivaurio voidaan välttää tämän järjestelmän avulla, koska tieto puutteellisesta voitelusta saadaan nopeasti.”

4 | 2018 • w w w.eurometalli.com

INFO Assalub AB Prästängsvägen 15 597 30 Åtvidaberg tel. +46 120 358 40 info@assalub.se www.assalub.se


Yksi järjestelmä – se riittää Lemonsoft on joustava kokonaisratkaisu, jolla pystyt hoitamaan yrityksesi koko toiminnanohjauksen. - Toimitusketjun hallinta - Yrityksen sisälogistiikan ohjaus - Tuotannon ohjaaminen - Talous- ja henkilöstöhallinto - Sähköiset yhteydet

w w w. l e m o n s o f t . f i


Toyotan joustava trukki­automaatio mahdollistaa nopean takaisinmaksuajan ”THINK LIKE TOYOTA” on Toyota Material Handlingin johtoajatus tämän vuoden CeMAT 2018 -messuilla. Toyota esittelee Lean Logistics -konseptin, joka perustuu Toyota Production Systemiin eli TPS:ään. Osana Lean Logistics-konseptia kävijät saavat tietoa mm. siitä, miten Toyota on kehittänyt joustavan automaation avulla omien sisälogistiikkatoimintojen tehokkuutta, luotettavuutta ja turvallisuutta.

N

ykyään yritykset keskittyvät voimakkaasti logistiikan kehittämiseen ja sen tuomiin mahdollisuuksiin. Uudet teknologiat voivat luoda yrityksen logistiikalle lisäarvoa ja kilpailuetua. Toimitusno­peus, luotettavuus ja jäljitettävyys ovat keskeisiä mittareita. Perinteisesti tavaroiden varastointi ja liikuttaminen on nähty välttämättöminä kustannuksina ilman lisäarvoa. Nykyään ymmärretään, miten tehokas logistiikka voi tuottaa lisäarvoa yritykselle – tuotannossa, jakelussa ja erityisesti verkkokaupan toiminnoissa. Joustava sisälogistiikan automaatio on hyvä esimerkki uudentyyppisistä ratkaisuista. Toyota on tämän kehityksen kärjessä yli 30 vuoden automaatiokokemuksen ansiosta. Toyota tarjoaa yksinkertaisia ja tarvittaessa vaiheittain toteutettavia automaatioratkaisuja. Standardimalleihin perustuva luotettava ja joustava automaatio­ trukkien mallisto sekä vakioitu ohjelmistoalusta kykenevät toteuttamaan monipuolisia toimintoja mahdollistaen lyhyet takaisinmaksuajat. Toyota on soveltanut trukkiautomaatiota menestyksekkäästi myös omassa tuotannossa ja logistiikassa. ”Logistiikka muuttuu isoin harppauksin ja olemme johtavassa roolissa tässä muutoksessa”, kertoo Logistics Solutions-yksikön johtaja Hans Larsson. ”Haluamme esitellä miten voimme toteuttaa tätä muutosta asiakasyrityksissä – askel askeleelta”. Toyotan automaatiokonsepti voidaan toteuttaa vaiheittain mahdollistaen vaivattoman

laajentamisen. Toisin sanoen prosessien eri vaiheet voidaan automatisoida aina tarpeen mukaan. ”CeMAT:n vierailijat näkevät miten käytännössä toteutamme tätä”, Larsson sanoo. Toyota esittelee CeMAT 2018:n aikana myös uuden ja edistyksellisen ohjausjärjestelmän, joka maksimoi automaattitrukkien käytettävyyden mm. trukkiliikenteen optimaalisella suunnittelulla. Toyotan paviljongin ytimessä sijaitsevassa Toyota Logiconomi -alueella on päivittäin puheenvuoroja ja tiedotustilaisuuksia useista ajankohtaisista aiheista: muun muassa automaatiosta, IoT:sta ja liitettävyydestä sekä turvallisuudesta. CeMAT-messut järjestetään 23.–27. huhtikuuta Hannoverissa, Saksassa. Toyota Material Handling Europen osasto sijaitsee Paviljongissa P32.

Toyota Material Handling Finland Oy (TMHFi) on Suomen johtava materiaalinkäsittely- ja sisälogistiikkaratkaisujen toimittaja. Toyotan tehtävänä on tuottaa, palveluja, ratkaisuja ja tuotteita, joiden avulla voidaan kehittää sisälogistiikan tuottavuutta, sisälogistiikan prosesseja sekä varasto- ja logistiikkatiloja. Laajaa Toyota- ja BT-trukkien tuotevalikoimaa täydentävät Kalmar Light -sarjan trukit, monipuoliset jälkimarkkinointipalvelut, koulutuspalvelut, Toyota Racking Solutions -varastokalusteet, automaatioratkaisut ja Toyota I_Site -kalustonhallintajärjestelmä, jonka avulla voidaan johtaa sisälogistiikan tuottavuutta ja kustannuksia. Yh­ tiön palveluksessa on 140 henkilöä ja liikevaihto on 41,4 miljoonaa euroa. TMHFi on ISO14001-sertifioitu Toyotan kestävänkehityksen strategian mukaisesti. Yritys kuuluu maailman suurimman trukkivalmistajan Toyota Industries Corporationin materiaalinkäsittelyliiketoiminnasta vastaavaan Toyota Material Handling Groupiin.

Huoltoteknikko Mazaktyöstökoneiden kenttähuoltoon Haemme Wihurin Tekniseen Kauppaan huoltoteknikkoa Mazak-työstökoneiden kenttähuoltoon. Työhösi kuuluu työstökoneiden asennus-, huolto-, ja korjaustehtävät asiakasyritystemme tiloissa maanlaajuisesti. Haemme henkilöä ensisijaisesti Keski-Suomen, Pirkanmaan, Pohjanmaan tai Varsinais-Suomen alueelle, mutta myös muut alueet ovat mahdollisia. Tehtävä soveltuu palveluhenkiselle osaajalle, jolla on ehdottomasti matkustusvalmiutta ja -halua sekä intoa ja taitoa itsenäiseen ja vaihtelevaan työhön.

Edellytämme sinulta tehtävään soveltuvaa koulutusta, vahvaa mekaniikka- ja/tai sähköosaamista, lastuavien CNC-työstökoneiden käytön perustaitoja sekä työkokemusta työstökoneiden korjaamisesta ja huollosta. Työotteesi on oma-aloitteinen ja vastuullinen, ja haluat varmistaa jokaiselle asiakkaalle erinomaisen työtuloksen ja palvelukokemuksen. Sinulla on sujuva suomen kielen taito, englannin kielen perusosaaminen sekä IT-perusteet hallussa. Tarjoamme sinulle mielenkiintoisen ja monipuolisen tehtävän vakaassa suomalaisessa perheyhtiössä ja maailman johtavan työstökonevalmistajan Mazakin tuotteiden parissa. Saat myös kattavan perehdytyksen sekä ammattitaitoisen Mazak-tiimimme tueksesi.

Lisätietoja tehtävästä saa huoltopäällikkö Juha Pantsarilta, p. 0400 433 622 ja osastojohtaja Jani Pulkkiselta, p. 040 164 6344 Lähetä hakemuksesi ja CV:si 27.4.2018 mennessä osoitteeseen juha.pantsar@wihuri.fi Katso lisää meistä: machinetools.wihuri.fi | tekninenkauppa.fi

Löydät meidät myös Facebookista

@wihurimazak


ÄÄN MYYD Poranteroituskone Vertex max 60 mm Vetoavennuskone vaaka 900mm/6t terineen tai ilman Työkaluhiomakone Junger, hyvät varusteet Lisätietoja seppo patrikainen 0400176330 seppo.patrikainen@patrikainen.net

Sähkökarat robottikäyttöön.

KONEISTUSTYÖKALUT EDULLISESTI SUORAAN MAAHANTUOJALTA KONEISTUSTYÖKALUT PATRIKAINEN OY RUOKOLAMMENTIE 114, 74100 IISALMI

 

 

Vaativat levy- ja hitsaustyöt Laivanrakennus – Konepajat – Offshore

Paineilmakarat jäysteenpoistoon kiinteästi tai robottikayttöön.

www.ablemans.fi | (02) 439 6500

5

OSTAMME KÄYTETTYJÄ METALLINTYÖSTÖKONEITA sekä kotimaan myyntiin että vientiin. Hoidamme koneiden purun ja kuljetuksen! OTA YHTEYTTÄ: Kari Pirttilä, p. 0400 510 736 kari.pirttila@machinery.fi

Vaihtajat, -kääntäjät, kääntäjävaihtajat ja tarttujat kaikkiin robottimerkkeihin. Juho-Kalle Olanterä +358 40 580 7521 Petri Aro +358 400 856 530 www.interfii.com Vähäheikkiläntie 56 B, 2 krs 20810 Turku

4 | 2018

47


Lautexille uusinta Leantaivutusteknologiaa Salvagninilta

Tämän vuoden alusta on Lautexin Nummelan tehtaalla otettu käyttöön Suomen ensimmäinen Salvagninin P4Lean-3216-taivutusautomaattisolu, joka on varustettu HPT-panostus- ja poistopöydällä. Koneella taivutetaan mm. Lautexin patentoimia uuden sukupolven ohuita, itsekantavia sekä liitoksesta avautuvia Sandwich-paneeleita, joiden taivutusprofiilissa on mm. vaativia off-set-kantin jälkeisiä geometrioita. Kone vahvistaa selkeästi myös yrityksen tehokkuutta ja kapasiteettia levytöiden alihankkijana, sillä tämä erittäin korkealla teknologialla varustettu uutuus on Pohjoismaiden suurin Lean-malliperheen Salvagnini-taivutusautomaatti. Salvagnini mahdollisti Lautexin tuotesuunnitteluun uusia geometrioita ja kone nopeutti merkittävästi valmistusprosessia – tietyissä osissa jopa viisinkertaisesti.

P

ari vuotta sitten Oy Lautex Ab:n siirryttyä Teknoma Oy:n omistukseen yritys on kokenut merkittävän kurssimuutoksen, jon-

ka myötä Lautexissa puhaltavat tätä nykyä varsin suotuisat tuulet. Toimitusjohtaja Arvid Segercrantz linjaa omistajavaihdoksen

vaikutukset seuraavasti: – Lautex oli edennyt useamman vuoden ennen omistuspohjan muutosta samoin opein. Pysyäksemme toimialallamme maailman kärkitoimijoiden joukossa, edellytti se isoja muutoksia lähes kaikkeen: johtamiseen, organisaatioon ja tuotantoon. Nämä muutokset vaativat pääomapanostuksia, jotka mahdollistuivat Teknoma Oy:n tultua Lautexin omistajaksi. Nyt yrityksen tase ja kassa ovat terveellä pohjalla ja tuotantoon panostaminen näkyy investointeina. Pitkään Lautexin palveluksessa työskennellyt tuotantojohtaja Ari Ågren näkee uuden omistajapohjan mukanaan tuomat muutokset positiivisina. – Teknoma toi mukanaan uusia ideoita. Muun muassa tuotannon layout-muutoksilla on saatu lisää tehokkuutta ja kun pääomaa saatiin lisää, pystytään myös hankkimaan uusinta tekniikkaa tuotantoamme tehostamaan. Teknoman tulolla on ollut pelkästään positiivinen vaikutus toimintaamme.

Tuotteita laiva- ja rakennus­ teollisuudelle sekä alihankintaa Oy Lautex Ab valmistaa ja markkinoi metallisia alakattoja sekä talonrakennus- että laivanrakennusteollisuudelle. Lautex toimii myös teollisuuden alihankkijana. – Oma laaja tuotevalikoimamme kattaa vaativatkin tarpeet. Tuotteistamme löytyvät paneeli-, säle-, kasetti- sekä ritiläkatot täydellisinä alakattojärjestelminä. Valmistamme alakatPekka Muhonen ohjelmoimassa Salvagninia, jonka ansiosta asetusajat lyhenivät oleellisesti – aiemmin jopa pari työvuoroa kestäneet esivalmistelut tapahtuvat Salvagninilla tunnissa. 48

4 | 2018 • w w w.eurometalli.com

Jatkuu sivulla 50.


TYÖSTÖKONEET Vianhaku, korjaus ja huollot Modernisoinnit Muutostyöt

AUTOMAATIO Teollisuuden sähkölaitteistot Logiikat ja PLC-ohjelmointi Suunnittelu ja asennukset

ARIMAC Oy Ahdenkallionkatu 38 05820 HYVINKÄÄ info@arimac.fi Ari Väisänen 0400 434 756 Tero Salminen 046 9233 476

CNC-OHJAUKSET SERVOJÄRJESTELMÄT MITTALAITTEET ja ENKODERIT

KONEPAJA E. VIRTANEN OY Yli 1500 toimitettua konetta!

UUSI VIRTANEN

– Varma valinta!

LEVYTYÖKONEET

täysin räätälöitävissä!

Suosi suomalaista – Valitse Virtanen KONEET – TYÖKALUT – ALIHANKINTATYÖT KONEPAJA E. VIRTANEN OY, Seppientie 9, 31600 JOKIOINEN Puh. +358 3 4246 4200 virtanen@konepajaevirtanen.fi | www.konepajaevirtanen.fi

4 | 2018

49


HPT-panostus- ja poistopöydällä varustettu Salvagnini P4Lean-3216 -taivutusautomaatti on erittäin nopea ja sillä voidaan toteuttaa suurta mittatarkkuutta vaativat särmäykset aina 3 200 mm pituuteen saakka. Oy Lautex Ab:n tuotannossa tiettyjen osien valmistus on nopeutunut jopa viisinkertaisesti ja koneella pystytään valmistamaan aikaisempaa haasteellisempia tuotteita.

toihin myös asiakkaan yksilöimiä erikoisosia, kertoo Segercrantz. Laivanrakennusteollisuuden asiakkaat muodostavat 2/3-osan Lautexin noin 7 M€ liikevaihdosta ja vientiin 55 työntekijän saattelemana päätyy noin puolet tuotannosta.

Lean-taivutussolu Yhden ison teknologialoikan Lautex otti vuoden alussa hankittuaan tuotantoonsa Pohjoismaiden suurimman Lean-mallisen Salvagnini-taivutusautomaatin. Salvagninin P4Lean-3216-mallinen taivutusautomaatti on uuden hydraulikoneettoman P4Lean-tuoteperheen 3200 mm kanttipituuden kokoluokassa ensimmäinen toimitus Suomeen. Materiaalivahvuudet käsittelyyn uudella P4-Leanilla ovat teräksellä 3.2 mm, ruostumattomalla teräksellä 2,5 mm ja alumiinilla 4 mm asti. Taivutusautomaattisolu on varustettu HPT-panostus- ja poistopöydällä, joka on joustava tapa toteuttaa Lean-tuotannon solu. Salvagninin patentoima taivutusautomaatin MAC-ominaisuus (Material Adaptive Compensation) mittaa jokaisen aihion taivutussyklin aikana materiaalin erilaisuuksista johtuvaa takaisinjouston muutosta ja korjaa kulman kerralla oikeaksi, joten Lautexin laadunvarmistusta on osittain rakennettuna myös itse taivutusprosessin sisällä.

Monipuolisempia taivutusgeometrioita Investointiprojektin yksi tärkeimpiä lähtökohtia oli saavuttaa myös uudentyyppisiä mahdollisuuksia taivutusgeometrioissa niin kanttimuotojen kuin kappaleen dimensioiden osalta. Lautexille kriittisiä geometrioita on kapean sauman mahdollistama ohut ja lyhyt off-set-kantti sekä erilaiset avoimet suljetut profiilit, joiden tekemiseen Salvagninin patentoima tarkka Direct Drive -voimantuotto ja taivutussiiven hallinta soveltuvat täysin vakio-ominaisuuksillaan. 50

Industry 4.0 käytössä Taivutusautomaatin ohjauksessa ja ohjelmistopaketissa on käytössä paljon Industry 4.0 -ympäristön ominaisuuksia. Vasteaikaa ja tarpeetonta huoltohenkilöstön liikkumistarvetta vähentää ohjauksen etäyhteysliitäntä, joka on kehitetty nopeaa tehtaan huoltodiagnostiikkaa varten. Salvagnini Skandinavia tarjoaa paikallista huoltopalvelua kolmen huoltoteknikon voimin sekä tarvittaessa FredBest-asiakaspalvelun avustamana. Fredko Group vastaa Salvagninin myynnistä niin Suomessa kuin Virossa.

Nopeutta ja uusia mahdollisuuksia – Salvagnini tuo tuotantoomme tehokkuutta ja sillä pystyy valmistamaan sellaiset tuotteet, mitä asiakkaamme tarvitsevat. Yksi vahvuuksistamme on ehdottomasti oma suunnittelumme, joka yhdessä asiakkaan kanssa kehittää heidän tuotteitaan. Salvagnini tuo monipuolisuudellaan mahdollisuuksia entistä vaativampien särmäyksien toteuttamiseen, mikä luo uusia mahdollisuuksia myös suunnitteluumme ja näin pystymme palvelemaan asiakkaitamme entistä paremmin, arvioi Segercrantz. Ågrenin mukaan myös tuotteiden läpimenoajat nopeutuivat Salvagninin myötä merkittävästi. – Ensinnäkin asetusajat lyhenivät oleellisesti, aiemmin profiloiduissa tuotteissa jopa 16 tuntia kestäneet esivalmistelut ja rullamuovausajo tapahtuvat nyt saman tuotantoerän osalta Salvagninilla tunnissa. Myös valmistusnopeus on kasvanut särmäreihin verrattuna, parhaimmillaan jopa viisinkertaisesti aiempaan verrattuna. Niin ikään säästöjä saavutetaan henkilöstökuluissa sekä joustavammalla työn kierrolla, kun nyt Salvagninilla automaattisesti taivutettavat tuotteet valmistettiin aiemmin käsipareja vaativilla särmäreillä ja erityisosaajien rullamuovauskoneilla.

4 | 2018 • w w w.eurometalli.com

Segercrantzin mukaan Salvagninin P4Lean-3216-taivutusautomaatti vastaa erittäin hyvin Lautexin piensarjatuotannon tarpeisiin. – Valmistuserämme ovat pääsääntöisesti 1–100 kpl ja suurin osa näistä ovat asiakastarpeen mukaan räätälöityjä tuotteita. Salvagninin lyhyet asetusajat yhdistettynä sen nopeuteen ja korkean teknologian mahdollistaviin haastaviin särmäyksiin vastaa erinomaisesti näihin tarpeisiin.

Myös alihankintatöihin uutta potkua – Salvagninin myötä pystymme myös alihankkijana palvelemaan asiakkaitamme entistä paremmin. Tämän Salvagnini P4Lean-3216 -taivutusautomaatin pöydällä mahtuu pyörähtämään 3,5 metrin levyaihio ja koneella voi taivutella levyjä aina 3,2 metriin saakka. Koneen tarkkuus, nopeus ja materiaalin mukaiset korjaukset kerta-ajolla nostavat valmistuksen kustannustehokkuuden aivan uudelle tasolle, jopa pohjoismaisessa mittakaavassa mitattuna. Kannattaakin olla ehdottomasti yhteydessä meihin, niin arvioidaan yhdessä miten uusi Salvagnini yhdistettynä Lautexin kokonaisvaltaiseen valmistusprosessiin aina pintakäsittelyä myöten voisi parantaa teidän tuotteidenne valmistuksen kilpailukykyä. Salvagnini jauhaa ahkerasti yhtenä tuotantomme ydinkoneena, mutta koneella on vielä kapasiteettia vuorotöinä hyödynnettynä myös alihankintatöille. Tilaa 10 000 m2:n toimitiloissamme on vielä runsaasti uusillekin asiak­kaille, vinkkaa Segercrantz.

INFO Oy Lautex Ab, puh. 09 2248 810 Arvid Segercrantz, toimitusjohtaja puh. 040 703 6199 • www.lautex.com


MACHINE MARINE DEFENCE BUILDING CRISIS MANAGEMENT MACHINE MARINE DEFENCE BUILDING CRISIS MANAGEMENT MACHINE MARINE DEFENCE BUILDING CRISIS MANAGEMENT MACHINE MARINE

PUSHING THE LIMITS OF WEIGHT Tehokas ratkaisu rakenteiden painonpudotukseen.

HT Laserin laserhitsattu

TERÄSKENNOLEVY } kevyt ja vahva } leikattava } värähtehtely hallittavissa } osat helppo liittää toisiinsa rakenteiksi } pintakäsiteltävä Teräskennolevyn koeteltuja käyttökohteita ovat mm. kotelot ja suojat, huuvat, lattia- ja kattolevyt, sirpalesuojat, kantavat rakenteet siltoihin ja ylityksiin, ajoneuvojen, junien ja lentokoneiden rakenteet, laivanrakennus, erilaiset palkit. Saat meiltä nopean tuen ja kattavan suunnittelu- ja laskenta-avun kaikkiin teräskennolevyratkaisuihin.

TAVATAAN MESSUOSASTOILLAMME!

Ota yhteyttä!

Pohjoinen Teollisuus 23.-24.5. Oulu Advanced Engineering 29.-30.5. Helsinki Alihankinta 25.-27.9. Tampere

p. 050 577 8857 www.htlaser.fi www.teräskennolevy.fi


RealLift ja KesLift yhdistivät voimansa – Tämä yrityskauppa päätyy loppuasiakkaan eduksi, sillä nyt pystymme tarjoamaan Suomen laajimman valikoiman alansa huippua edustavia nostolaitteita koko maana kattavilla jälkimarkkinointipalveluilla höystettyinä, arvioivat kättä paiskaavat RealLift Oy:n liiketoimintapäällikkö Jesse Kuhlman ja KesLift Oy:n toimitusjohtaja Ari Miettinen huhtikuussa sinetöidyn yrityskaupan hyötyjä.

Huhtikuussa toteutuneen yrityskaupan myötä RealLift Oy ostaa KesLift Oy:n liiketoiminnan kokonaisuudessaan. Yritysten toiminnot liitetään yhdeksi kokonaisuudeksi, mikä kattaa toimialojensa huippua edustavat tuotemerkit kuten Haulotten henkilönostimet ja Grove-, Potain-, Palfinger-nosturit sekä Hyster-trukit.

Y

rityskaupan myötä RealLiftin henkilöstömäärä kasvaa 8 henkilöllä ja KesLift jatkaa toimintaansa normaalisti. KesLiftin

toimitusjohtaja Ari Miettinen on erittäin tyytyväinen toteutuneeseen yrityskauppaan: – RealLift tuo ison konsernin osana toimintaamme lisää myyntivoimaa, kapasiteettia ja resursseja kaikkeen toimintaamme.

Hyster täydentää valikoiman kaikenkattavaksi RealLift panostaa kaupan lisäksi muutenkin toimintoihinsa. Eri tehtävissä RealMachineryn organisaatiossa aiemmin toiminut Jesse Kuhlman nimitetään nostokonetoiminnan liiketoimintapäälliköksi 1.5.2018 alkaen. Kuhlman on tyytyväinen erityisesti Hys-

Yksi Hysterin menestys­malleja Suomessa merkin laajasta malli­ valikoimasta on tällä hetkellä Hyster H 3.0 FT -diesel­trukki. 52

4 | 2018 • w w w.eurometalli.com

ter-trukkien liittyessä RealLiftin jo ennestään vahvaan nostokonemerkkivalikoimaan: – Hysterilta löytyy monipuolinen valikoima nostolaitteita haarukkavaunuista aina kontinkäsittelykoneisiin saakka ja tämä kattaus täydentää valikoimamme kattamaan kaikki nostoalasegmentin tarpeet. Nyt pystymme tarjoamaan täydellisen valikoiman nostolaitteita esimerkiksi satamien, telakoiden ja koko teollisuuden tarpeita silmällä pitäen. Laajasta Hyster-mallistosta Kuhlman nostaa esiin Hyster H 3.0 FT -trukin, joka on tällä hetkellä erittäin kysytty ja kilpailukykyinen malli nostokyvyltään 3 000 kg dieselkäyttöisten trukkien kokoluokassa. – KesLift on tehnyt 30 vuoden trukkimyyntikokemuksellaan hyvää työtä jo 10 vuotta Hysterinkin kanssa ja yhtenä trukkialan kärkimerkkinä Hyster on saavuttanut tuona aikana tyytyväisen käyttäjäkunnan ja vankan jalansijan markkinoillamme. RealLift tuo nyt tehdyn yrityskaupan myötä nykyisille ja uusille Hyster-asiakkaille entistä luotettavammat koko maan kattavat toimivat jälkimarkkinointipalvelut erittäin nopeilla vasteajoilla. Nostoprosessit ovat aina tuotannon ydintoimia ja tämän vuoksi nostolaitteiden pitää toimia luotettavasti. RealLiftin tehtävä on taata asiakkaidemme luotettavat ja turvalliset nostot, kertoo Kuhlman. – Perinteisen trukkimyynnin ja -vuokrauksen rinnalle tuomme asiakkaiden ulottuville myös emoyhtiömme RealMachineryn toiminnasta tutuksi tulleet huolto- ja leasing-sopimukset, valaisee Kuhlman.

Kahdeksan vahvaa tuotemerkkiä RealLift-KesLift-yhdistyminen sitoi yhteen kahden nostokonekauppiaan valikoiman


LAHTI

TURKU

www.koneboss.fi ja kaupan jälkeen yritykset edustavat kahdeksaa tuotemerkkiä: Hyster-trukit, Haulotte-henkilönostimet, Palfingerin autoalustaiset henkilönostimet, Groven isot ajoneuvonosturit, Potain-torninosturit, Bulmor-kylkitrukit erikoispitkien kappaleiden nostoihin, MOL-terminaali- ja RORO-traktorit sekä Carer-sähkötrukit. – Valikoimamme kattaa erikoisimmatkin nostotarpeet. Mm. Carerin isot sähkötrukit ovat oivallinen valinta mm. satamien ja teollisuuden tarpeisiin ja yleensäkin kohteisiin, jossa vaaditaan päästövapaita toimia. Carer-trukkeja voi käyttää yhdellä latauksella kaksi vuoroa yhteen mittaan eli 16 tuntia, valistaa Kuhlman.

Carerin isot sähkötrukit tarjoavat kaksi vuoroa eli 16 tuntia yhtäjaksoista toiminta-aikaa yhdellä latauksella mm. satamien ja teollisuuden tarpeisiin. Akkukäyttöisinä laitteina ne ovat osaltaan mukana hiilijalanjäljen pienentämistalkoissa.

Kokonais­valtaista palvelua – Meillä on markkinoiden laajin valikoima sektoreidensa huippua edustavia nostoalan koneita, varmasti toimivat jälkimarkkinointipalvelut ja emoyhtiömme RealMachi-

nery Oy on vankan kasvun omaava tunnettu toimija. Haluamme tarjota kokonaisvaltaista palvelua ja olla nostoalan asiakaslähtöisin ja vahvin toimija Suomessa. Kannat-

taakin ehdottomasti olla nostolaitetarpeissa yhteydessä meihin kustannustehokkaimpien nostoprosessien takaamiseksi, kehottaa Kuhlman.

INFO KesLift Oy on vuonna 1989 perustettu trukkien maahantuontiin, myyntiin, vuokraukseen ja huoltoon erikoistunut yritys. Kesliftin toimipisteet sijaitsevat Jyväskylässä ja Tuusulassa. Yrityksen liikevaihto on noin 4 M€ ja henkilöstön määrä 8. RealMachinery Oy:n tytäryhtiö RealLift Oy toimii erilaisten nostimien maahantuojana, mm. henkilö- ja ajoneuvonosturit, tarjoten samoja palveluita alallaan kuin KesLift trukeissa. RealMachinery-konekonsernin liikevaihto on 65 M€ ja henkilöstön määrä on noin 100. Konekonserni kuuluu UM Yhtiöt Oy -konserniin. RealMachineryn toimipisteet sijaitsevat Lempäälässä, Keravalla, Turussa, Kuopiossa, Oulussa ja nyt myös Jyväskylässä.

RealMachinery Oy Mikko Uusi-Marttila puh. 0400 549 158 RealLift Oy Jesse Kuhlman puh. 0400 820 409 Keslift Oy Ari Miettinen puh. 0400 731 349 www.reallift.fi www.keslift.fi

4 | 2018

53


Meban ja X-Wayn uutuuksille aukesi esirippu Konepaja-messuilla Jiirikulmien kääntömekanismi on tätä nykyä täysin sähköinen ja sen avulla kääntöliikkeiden nopeus on saatu puolitettua uusissa Meban 335 DGA -sahamalleissa – automaattinen astekulmiin kääntöliike +45 asteesta –30 asteen terävään kulmaan tapahtuu 7:ssä sekunnissa.

Jo vuodesta 1980 asti konekauppaa tehnyt perheyritys Keyway Oy marssitti maaliskuisille Konepaja-messuille laajan kattauksen konevalikoimastaan. Suomen ensiesittelyn messuilla kokivat täysautomaattinen molempiin suuntiin kääntyvä M ­ eba Ecoline 335 DGA CNC -automaattisaha sekä yrityksen omaa tuotelinjaa edustava materiaalin siirtomakasiini X-Way®.

K

eywayn oma X-Way®-tuotesarja käsittää laitteet materiaalin siirtämiseen ja mittaamiseen eli rullaradat, mittavasteet sekä materiaalimakasiinit. – Ensiesittelynsä Konepaja-messuilla 2016 saanut X-Way®-ma-

teriaalinsiirtomakasiinin kehitystyötä on jatkettu. Nyt tämä patentoitu ja viimeisen päälle valmis tuote onkin vailla vertaansa, kertoo Keyway Oy:n toimitusjohtaja Katri Manninen.

Koska X-Way® ei ole saha- tai laitekohtainen, voidaan se asentaa niin uusiin kuin vanhoihin järjestelmiin tai laitteisiin. – X-Way®:n muunneltavuus ja joustavuus ovat aivan omaa luokkaansa ja sen asennus on helppo ja nopea layoutin mukaisesti, kuten myös tarvittaessa uudelleen asennus, sanoo Manninen. X-Way® soveltuu pyörö-neliö- tai suorakaidemateriaaleille eli akselit, putket tai palkit ja makasiinipaketit suunnitellaan aina juuri asiakkaalle sopivaksi. X-Way®-kokonaisuus voidaan toteuttaa toimimaan joko manuaalisesti tai automaattisesti. X-Way®-tuoteperheeseen kuuluu myös manuaaliset perusrullaradat ja stopparit, joita kasaillaan varastokomponenteista, joten toimitukset saadaan toteutettua nopealla aikataululla. Saatavana on myös HDX eli HeavyDuty moottoroidut- ja vapaat rullaradat raskaampiin tarpeisiin.

Meba 335 DGA:n kääntöliikeaika puolittui Saksalaisvalmistaja Meban kasvojenkohotuksen kokenut Meba Ecoline 335 DGA täysautomaattinen molempiin suuntiin kääntyvä CNC-vannesaha oli niin ikää Suomen ensiesittelyssä Konepaja 2018 -messuilla Tampereella. Jiirikulmien kääntömekanismi on tätä nykyä täysin sähköinen ja sen avulla kääntöliikkeiden nopeus on saatu puolitettua uusissa 335 DGA -sahamalleissa – automaattinen astekulmiin kääntöliike +45 asteesta –30 asteen terävään kulmaan tapahtuu 7:ssä sekunnissa. Meban jo pitkään käytössä olleet muut sähköisesti ohjatut liikkeet ovat uudessa mallissa tallella, kuten esim. servokuularuuviohjattu sahakaaren sekä materiaalin pituuden syöttöliikkeet ja automaattinen, sähköinen katkaisupaineen säätöjärjestel-

Tämän vuoden Konepaja-messuilla X-Way®-materiaalimakasiini oli näytillä materiaalinkääntäjällä varustettuna. 54

4 | 2018 • w w w.eurometalli.com


Multi-Rail RM Combo-Rail Multi-Rail RH Grid Fixturing Blank Fixturing Clamp modules Stop modules Riser blocks Side guides

Hydraulic Clamping

Sales: www.ok-vise.com/distributors mä, joka takaa aina tasaisen katkaisun alusta loppuun, vaikka materiaalin vahvuus matkalla muuttuisikin. Hydrauliikkaa näissä sahamalleissa on enää puristi­mien auki/kiinni-liikkeessä, kaikki muut sahan toiminnot ovat sähköisiä. Myös 5,7 tuuman kosketusnäytöllinen sahan käyttöpaneeli on saanut uuden lookin sekä uusia, entisestään sahurin töitä helpottavia toimintoja.

www.ok-vise.com

ROHDE teollisuusuunit ja laitteet lämpökäsittelyyn

Messumenestys Katri Manninen on erittäin tyytyväinen Konepaja-messuihin. – Sekä esittelemämme uutuudet että muut osastollamme esillä olevat laitteet herättivät runsaasti huomioita kävijöiden keskuudessa. Kuullessani, että kävijämäärä jäi edellisiä Konepaja-messuja alhaisemmaksi, tuli ainakin meille yllätyksenä, sillä meillä riitti säpinää osastollamme koko messujen ajan. Tästä voi päätellä, että messuilla oli liikkeellä tosiostajat kuten myös siitä, että useiden tarjouspyyntöjen lisäksi teimme messuilla myös suoraa kauppa. Tämä ei ole ollut moneen vuoteen kovin yleistä messuilla. Messujen onnistuminen henkii paitsi teollisuuden hyvästä vireestä että meidän edustamiemme tuotteiden vastaavan kilpailukykyään parantavien pajojen tarpeita.

INFO Keyway Oy puh. 010 4207272 www.keyway.fi

Jälleenmyyjämme Suomessa Kerasil Oy +358 207 639871 tai +358 207 639872 www.kerasil.fi

www.rohde-online.net

4 | 2018

55


TEOLLISUUDEN PALVELUT u KONEET JA LAITTEET Myymme työkaluja toimitamme luotettavuutta

remmat koneistustyökalut LASTUAVAT TYÖKALUT TEOLLISUUTEEN

PUH. 09-2511 7200 WWW.SECOTOOLS.COM

vat a u t s la

t u l a k ö y t t a m m e r a p e N Koneistustyök alut Patrik ainen Oy Ruokolammentie 114, 74170 Iisalmi Puh. 040 0 - 176 330 Fax (017) 851 097 www.patrik ainen.net

FINCUT CNC -LEIKKURIT 1500 x 3000 x 20 mm levykoko

Uudet ja käytetyt koneet meiltä! Huollot ja varaosat, koneiden siirrot.

Myynti suoraan valmistajalta

Kaikki koneet myydään toimivina. Soita nyt konemyyjillemme ja pyydä tarjous.

Esa Hernesharju Puh. 040 511 5260

KARI +358 50 4066 404 MIKA +358 50 4066 050 VESA +358 50 349 0067

Isojoen Laitevalmiste Oy

Roveksentie 18, 60100 SEINÄJOKI www.fms-service.fi info@fms-service.fi

Kotimaisia koneita kotimaasta vuodesta 1988

KAIKKI KONEEMME MYÖS NETTIKONE.COM-sivustolla

www.laitevalmiste.fi

It’s all about y u Työstökoneet Puh. 020 510 10 www.machinetools.wihuri.fi

KONEPAJA E. VIRTANEN OY

• Levytyökoneet • Työkalujen valmistus • Erikoistyökoneet ja tuotantolaitteet • Alihankintakokonaisuudet • Alihankintahöyläys • CnC-koneistukset

Kuntotarkastus varmistaa levyntyöstökoneidesi tehokkaan käytön

Seppientie 9, 31600 JOKIOINEN puh. (03) 4246 4200

Pakettihinnat alkaen 290€

www.konepajaevirtanen.fi

www.fredko.com

FredServe

UUDET JA KÄYTETYT TYÖSTÖKONEET www.metallintyöstökoneet.fi Punasillantie 4, 40950 Muurame Puh. (014) 443 2100, fax (014) 443 2101 il-sales@il-machinery.com www.metallintyöstökoneet.fi

Ismo Lindberg +358 400 640 956 Jarno Vauhkonen +358 40 501 3399 Antti Lindberg +358 40 585 6879 Antti Pöyry +358 40 5051 777 Harri Nieminen +358 40 828 9251 Juha Multisilta +358 40 522 1147

Voiteluaineet Leikkuunesteet Johdeöljyt Hydrauliikkaöljyt Rasvat

Finn-Power Oy Puh. 010 278 7111 www.primapower.com

Fuchs Oil Finland Oy www.fuchs-oil.fi fuchs@fuchs-oil.fi 020 745 9660

www.eurometalli.com 56

4 | 2018 • w w w.eurometalli.com

Siirtotekniset osat sekä palvelut konepajateollisuudelle Isoahon Sorvaamo Tuurintie 645, 63610 Tuuri Puh. 06 526 1010

www.isoahonsorvaamo.fi

Metallintyöstölaitteiden myynti – asennus – koulutus – huolto – varaosat Nordcity Center OÜ puh. +372 5666 8819 tarmo@nordcity.eu www.nordcity.eu


TEOLLISUUDEN PALVELUT u KONEET JA LAITTEET

Ahertajankaarto 19, 74130 Iisalmi puh. (017) 820 2100, fax (017) 812 565 ahmotuote@ahmotuote.fi www.ahmotuote.fi Toiminta: Koneenosien, sisähammaskehien, hammaspyörien ja -tankojen valmistus, erilaiset voimansiirron komponentit: kardaanilaipat, uraholkit ja -akselit. Alihankintakoneistus: vierintäjyrsintä ja -pisto, vetoavennus, CNC-koneistus.

Erikoisosaamisemme ovat aarporaus- ja työstökeskustyöt. Osaava henkilökuntamme sekä laitekantamme takaavat tuotannon hyvän laadun. Reagoimme asiakkaiden tarpeisiin nopeallakin aikataululla. Erinomainen hinta–laatusuhde. Soita ja kysy lisää.

Vaittintie 11, 33960 Pirkkala Puh. 045 671 0271, Juha Salminen, www.jpsavartimet.fi

robotics oy

NC-ohjelmoinnin Expertti.

Uudet KUKA-robottijärjestelmät ja huoltopalvelut yli 25 v. kokemuksella teollisuusrobotteihin (Motoman, KUKA, ABB)

Lastuavat työkalut poraukseen, avarrukseen, kalvaukseen, sorvaukseen ja jyrsintään.

info@iscar.fi www.iscar.fi

• huollot • korjaus • koulutus • ohjelmointi

Työkalun kiinnittimet työstö­ keskuksiin ja sorveihin. Petri Aro Oy Työnjohtajankatu 2 F 14, 20320 TURKU Puh. 020 1474 500, info@p­aro.com www.p­aro.com

• konsultointi • asennus ja käyttöönotto • koneiden siirrot • varaosat ja huoltotarvikkeet

Välitämme myös käytettyjä robotteja ja järjestelmiä.

www.avertas.fi

www.cenic.fi Puh. 040 591 3395 - info@cenic.fi

janne.seikola@avertas.fi, p. 044 015 6156

Tuottavat työstökoneet eurooppalaisilta valmistajilta

Korkeatasoista pyörö-, reikä-, tasoja työkaluhiontaa tuhannesosien tarkkuudella. Hiontatyö Lahtinen & Marjamaa Oy Pukinekatu 5, 33580 Tampere puh. 03 359 8000 www.hiontatyo.com

KonePartneri Oy

www.nomogroup.fi

+358 50 4420 302 tl-maskinpartner.com

TLMP_ann 43x50 mm_170124a.indd 1 2017-01-24 13:17

Työstönesteet Pesuaineet Tiivisteet ja tarvikkeet

Rakenne-Ahlfors Oy

Kone- ja laitevalmistajien kumppani ITA Nordic valmistaa laadukkaita ja teknisesti vaativia koneistettuja tuotteita. ITA Nordic Oy, Tyvitie 2, 56510 Puntala Puh. 020 1551 400 www.itanordic.fi Yhteyshenkilö: myyntipäällikkö Juha Lummaa Puh. +358 41 500 3556 juha.lummaa@itanordic.fi

Ratkaisut teollisuuden melunhallintaan

www.championdoor.com

Meluntorjunnan asiantuntijayritys jo vuodesta 1988. • teollisuusvalvomot • melu- ja laitesuojat • konekoteloinnit

Katso lisää www.rakenne-ahlfors.fi

Teknoma Oy Kiilaniityntie 1, 02920 Espoo Puh. (09) 681 021

Puh. (019) 485 205 info@rakenne-ahlfors.fi

www.teknoma.fi

www.eurometalli.com 4 | 2018

57


TEOLLISUUDEN PALVELUT u KONEET JA LAITTEET Keskiraskaat

alihankintakoneistukset alihankintakoneistukset

Tarpeisiin räätälöityjä robottija automaatioratkaisuja. 23 VUOTTA KONEMYYNTIÄ

VANNESAHAT TEOLLISUUDEN VAATIVIIN TARPEISIIN www.pilous.cz Maahantuomme Hyundai-, Universal- ja MIR-robotteja.

Pyydä tarjous: 050 910 5220

www.vsa-service.fi

KOKOLUOKKA Ø 105 –1100 mm Profiilisahaus – 60° – + 45° kulmalla VARASTOSTA HETI TOIMITUKSEEN ARG220 Plus, ARG300 S.A.F Plus, ARG380 S.A.F Plus, ARG250 Plus E

PYYDÄ VAIHTOTARJOUS MAAHANTUONTI / MYYNTI / HUOLTO&VARAOSAT

METALLITEOLLISUUDEN ERIKOISLEHTI

• tuotantotilat 5100 m2 • tuotantotilat 5100 m2 • levytyöt • särmäys • robottihitsaus max • tuotantotilat 51002500 m2 kg • robottihitsaus max 2500 kg • levytyöt • särmäys • x=4000 robottihitsaus max 2500 kg • CNC -koneistus maxmm mmmax y/z=2000 • CNC-koneistus x=4000 mm, x=4000 mm y/z=2000 mm y/z = 2000 mm • pintakäsittely • Vuodesta pintakäsittely • kokoonpano • 1978 kokoonpano 3D-mittaus Vuodesta• 1978 Vuodesta 1978

• laatua vaativille asiakkaille • koneita suoraan varastosta Puh. (09) 879 2266, info@rensi.fi

w w w. r e n s i . f i

Katseenkestävää laatua Katseenkestävää laatua www.paakkilankonepaja.fi Katseenkestävää laatua

www.paakkilankonepaja.fi www.paakkilankonepaja.fi

KÄY TYKKÄÄMÄSSÄ EUROMETALLISTA FACEBOOKISSA

40.000 LEVIKKI 22.000 KPL OSOITTEELLINEN PAINOPRINTTI 18.000 KPL DIGILEVIKKI

PUH. 06 414 0454 info@epmigjakone.fi, www.epmigjakone.fi

Keskiraskaat alihankintakoneistukset

www.eurometalli.com

Uutuusvannesahat Suomesta! 2 vuoden tehdastakuulla Todella edullinen vaihtoehto

Seuraava Eurometalli 5–6 postitetaan 24.5. Aineistopäivä 11.5.

Eri PLC-vaihtoehdot, Mitsubishi, LG ja Siemens tulossa Puoliautomaatista täysautomaattiin, kulma- ja suorasahat, sahauskapasiteetit 200–800 mm (kulma 200–1250 mm)

Hyvät vakiovarusteet ja edulliset lisävarusteet

Lähde mukaan ilmoituksella ja k ysy myös liitetarjousta.

www.jipenet.fi ja www.karmetal.com.tr/en/

Varaa ilmoitustilasi ajoissa! puh. 0400 376 536 pirkko-maria.palsanen@eurometalli.com

www.eurometalli.com 58

4 | 2018 • w w w.eurometalli.com

Jipenet Oy Ylikulmantie 280, 25330 Kuuskoski Juha Ikonen puh. +358 400 716 128 juha.ikonen@jipenet.fi


LeadweLL 42aF

2018

LeadweLL LTC25IL

2015

Kuvaus: 12000rpm kara, GS 250 pyöröpöytä, TS 27, terämittaus, lastunkuljetin, arm-tyyppinen 24 tools, 20 bar korkeapaine.

Kuvaus: maxpyörintä 670, maxsorvaus 450, sorvauspituus 1020 mm, vaihdelaatikko, toolsetter, lastunkuljetin.

LeadweLL LTC-10S

COSeN G320NC

1995

2016

LeadweLL LTC25I

2013

LeadweLL 42aF

2018

Kuvaus: työstökeskus, maksimipyörintä 680, maksimisorvaus 426, X=230, Z=1050, lastunkuljetin, Fanuc 0-ohjaus.

Kuvaus: 12000rpm kara, TS 27, terämittaus, lastunkuljetin, arm-tyyppinen 24 tools, 20 bar korkeapaine.

COSeN C420N

COSeN SH-500

2016

2016

Kuvaus: Z=420mm, X=215mm, B=220mm. Max pyörintä 500mm. Kara 50-5000rpm, 7,5 kW. Apukara 50-5000rpm, 3,7 kW. Reukku 12 työkalua, lastunkulj. Karan läpi 41mm.

Kuvaus: automaattinen vannesaha, kosketusnäytöllä, rullarata, katkaisupaineen tunnistus, lastunkuljetin.

Kuvaus: automaattinen vannesaha, kosketusnäytöllä, rullarata, katkaisupaineen tunnistus, lastunkuljetin.

Kuvaus: manuaalinen kulmaan sahaava.

daewOO aCe-V35

PINNaCLe PK 3

NILeS dFS4

deCKeL FP 3 a

1997

2013

1985

Kuvaus: X=560mm, Y=400mm, Z=460mm, kara 6000rpm. 16 työkalua/BT40, 2-palettinen, ohjaus Fanuc 18M.

Manuaalijyrsinkone Kuvaus: pöytä 1520*300 40 kartio, 3,7 kW invertterikara, sähköiset syöttömoottorit.

Kuvaus: Ohjaus Siemens 3T, Z=2550, maksimipyörintä 640, karaporaus 105, pinoli 12 työkalupaikkainen työkalureukku, kara 50 kW, nelivaihteinen, lastunkuljetin.

FemCO dUrGa 30

TImON FU71-2 CNC

HyNdaI 8S

Kuvaus: Maksimipyörintä 540, maksimisorvaus 300. Työkalureukku 12*2. X=152mm, Z=630mm, kärkipylkkä, lastunkuljetin.

Kuvaus: Pitkä jyrsinkone. X=1700mm, Y=710mm, Z=900mm. T-urapöytä 1850*710, Kara Iso 50, 30-3000rpm, Heidenhain TNC 360 CNC -ohj. Hydr. työkaluluk., vaihdeltk, käsipyörä.

Sähkötoiminen tanko­ automaatti IrSO rBK9016

1996

1999

Kuvaus: Vinojoht., max.pyörintä 300 mm, max.sorv. 160 mm, X=100, Z=290, karaporaus 50 mm, karareikä 40 mm, kara 6000 rpm, 8-paikk. työkalureukku, tangonsyöttölaite, Toolsetter, lastunkulj., ohj. Siemens 840D.

Kuvaus: X=400, Y=400, Z=340. Kartio 40/4000 rpm, ohjaus Heidenhain TNC 355.

mITSUI SeIKI Hr5B

Kuvaus: X=850, Y=700, Z=750. Vaakakara, työkalumakasiini 120 TK. Paletinvaihto. Fanuc 11M.

adene oy Huvijärventie 3, 12100 Oitti Puh. 040 558 6138 • myynti@adene.fi • www.adene.fi


ISCARin TUOTTAVUUSRATKAISUT SORVAUKSEEN

Suoraan leikkuusärmään ohjattu jäähdytysneste parantaa lastunhallintaa, siirtää lämpöä ja lisää tuottavuutta.

Sorvaus

Urapisto

KONEISTA ÄLYKKÄÄSTI ISCAR HIGH Q LINES

Katkaisu www.iscar.fi p. 09-439 1420