Eurometalli 3/2018

Page 1

LEVIKKI 40 000 kpl

www.eurometalli.com

METALLITEOLLISUUDEN ERIKOISLEHTI

CoroTurn® Prime ja PrimeTurning™

3 | 2018

Isoin sorvausinnovaatio ...sitten sorvauksen Näe ja vakuutu PrimeTurning-konseptin eduista itse: www.sandvikcoromant.com/primeturning

15. vsk


Kotisivut nyt suomeKsi www.dormerpramet.com

katso lisää

täältä

!

Käy kotisivuillamme ja osallistu arvontaan, jaossa on 25 kpl A08910 porasarjaa! Arvontaan osallistuminen päättyy 31.03.2018. Olemme iloisia voidessamme todeta, että nyt myös kotisivumme on vihdoinkin julkaistu suomenkielisinä, käy tutustumassa osoitteessa www.dormerpramet.com tai käytä oheista QR-koodia.

www.dormerpramet.com


Kilpailukyvyn uudet ulottuvuudet.

20.-22.3. Osasto: E201

Vossin 231 m² -osastolla esillä muun muassa: SLM 500 3D-METALLITULOSTIN + PSV AUTOMAATTINEN JAUHEENSEULONTA Markkinoiden tehokkain sarjavalmistustulostin 4x700W IPG kuitulasereilla ja puoliautomaattisella (500x280x365 mm) kasvatuskammioiden vaihdolla.

6G EAGLE INSPIRE 12 KW 6 G KUITUTASOLASER Maailman nopein kuitutasolaser 12 kW IPG kuitulaserilla, 6 G kiihtyvyydellä ja 9 sekunnin pöydänvaihdolla. Maksimi leikkuukapasiteetit: - Rosteri, alumiini ja teräs 45 mm - Messinki 30 mm - Kupari 25 mm

CRIPPA 1025

CNC-PUTKENTAIVUTUSKONE + LATAAJA Automaattista putkituotevalmistusta.

EMCO E65SMY

SORVAUSKESKUS Itävaltalaista huipputeknologiaa.

Katso kaikki koneet:

www.vossi.fi/konepaja

CMA 3RD-4506

JYRSIN-, PORAUS- JA KIERTEITYSAUTOMAATTI Suositun mallin päivitetyssä versiossa nyt myös hyvät jyrsinominaisuudet.

TIMESAVERS 42 WRB 1350

LEVYNHIOMAKONE Markkinoiden paras yli R2 reunanpyöristys myös rei’ille ja muodoille.


Pääkirjoitus

KUVA: MIRA KUHLMAN

EUROMETALLI 4/2018 AINEISTOPÄIVÄ 29.3. POSTITUS 12.4.

Eurometallilla on päättäjien nimi­ rekisterillä varustettu, kohdennettu 40 000 kappaleen osoitteellinen jakelu. Mediamyynti: Myyntineuvottelija Pirkko-Maria Palsanen Puh. +358 400 376 536 pirkko-maria.palsanen@ eurometalli.com

Messuhalli muuttuu jälleen konepajaksi

Aineistonsiirto: http:// aineisto.eurometalli.com

Sähköisen Eurometallin löydät osoitteesta www.eurometalli.com

Tampereen Messu- ja Urheilukeskus muuttui kaksi vuotta sitten konepajaksi, kun messuhallit täyttyivät ensimmäistä kertaa järjestetyistä Konepajamessuista. Tapahtumaan kohdistetut odotukset täyttyivät lähes kaikkien arvioissa komeasti ja Konepaja-messut voittivat Vuoden Messut -kategorian valtakunnallisessa Mesoaja-gaalassa tammikuussa. Tuomaristo totesi perusteluissaan, että uusi messutapahtuma onnistui ensimmäisellä järjestämiskerrallaan nappiin, tapahtuma toteutettiin kohderyhmä edellä ja messujen kävijätavoite ylitettiin kirkkaasti.

Myös iPadilla ja Androidlaitteilla osoitteesta www.lehtiluukku.fi Osoitteenmuutokset ja tilaukset: Puh. 0207 57 95 95 ep@eurometalli.com

Nämä lähtökohdat luovat erinomaiset lähtökuopat 20.–22.3.2018 järjestettäville Konepaja 2018 -messuille, jotka toteutetaan yhdessä kansainvälisen hitsausalan tapahtuman Nordic Welding Expon kanssa. Kuulemani mukaan näytteilleasettajat ovat panostaneet vahvasti näyttelytarjontaansa ja tämänkin perusteella voidaan perustellusti odottaa jälleen hienoa konenäyttelyä.

Metalli- ja konepajateollisuuden erikoislehti Julkaisija:

Oy Faktavisa Ab

Toimitus:

Metalliteollisuuden ja hitsausalan osaajille sekä kone- ja laiteinvestoinneista päättäville henkilöille kohdennetun tapahtumakokonaisuuden tuoteryhmiä ovat työstö- ja levykoneet, hitsaus ja liittäminen, työkalut, automaatio, robotiikka, kunnossapito sekä teollisuuden palvelut. Tapahtumissa on yhteensä yli 260 näytteilleasettajaa, joiden päämiehet edustavat yli 700 kansainvälistä tuotemerkkiä.

Petri Kuhlman, päätoimittaja petri.kuhlman@eurometalli.com

Mediatiedot ja ilmoitushinnat: www.eurometalli.com

Postiosoite:

Tampereentie 484, 33880 Lempäälä

Puhelin:

Painopaikka:

PunaMusta Oy, Tampere 2018

ISTÖME

R

I

(tilaukset, osoitteenmuutokset) ep@eurometalli.com

R PÄ

KK

Sähköposti:

YM

Puh. 0207 57 95 95

Messuilla nähdään M

ILJ

ÖMÄRK

T

Painotuotteet Painotuotteet 1234 5678 4041-0619

LEVIKKI 40 000 kpl

Petri Kuhlman, päätoimittaja

METALLI TEO

LLISUUD EN

www.euro meta

lli.com

ERIKOISL EHTI

3 | 2018

15. vsk

Materiaali:

Lehti ei vastaa tilaamatta lähetettyjen kirjoitusten ja kuvien säilyttämisestä eikä palauttamisesta. Hyväksyttyjen materiaalien osalta Eurometalli-lehdellä on täydet oikeudet tekstien, kuvien ja muun materiaalin käyttöön Eurometalli-lehdessä ja/tai internet-sivuillaan ilman erillistä sopimusta tai korvausta.

Ilmoitukset:

Eurometalli-lehti ei vastaa ilmoittajalle mahdollisesti aiheutuvasta vahingosta, jos ilmoitusta ei tuotannollisista syistä (esim. lakko) tai asiakkaasta tai alihankkijasta johtuvista syistä voida julkaista määrättynä aikana tai käsikirjoituksen mukaisesti. Lehden suurin vastuu ilmoituksen pois jäämisestä tai julkaisemisessa sattuneesta virheestä rajoittuu ilmoituksesta maksetun määrän palauttamiseen.

CoroTurn® Prim e ja

PrimeTurning™

Isoin sorvausinnov ...sitten sorvauaatio ksen

Näe ja vakuut u PrimeTurningkonseptin eduista www.sandvikco romant.com/p itse: rimeturning primeturning_ad_a4.indd

1

2017-09-25

www-sivut:

www.eurometalli.com

11:28:23Esimiesten tukeminen työturvallisuustyössä kannattaa Väitöstilaisuus oli 15.12.2017 E i riitä, että osa esimiehistä huolehtii alaistensa työturvallisuudesta ja hyvinvoinnista työpaikoilla. Jotta kaikki esimiehet osaavat, ehtivät ja haluavat toimia sovittujen pelisääntöjen mukaan, tarvitaan organisaatiotason käytäntöjä ja tukea, selviää Sari Tappuran väitöskirjassa. Turvallisuus on monissa organisaatioissa yhä keskeisempi osa liiketoimintaa ja asiakasvaatimuksia. Onnistunut työterveyden ja -turvallisuuden (TTT) johtaminen edistää työntekijöiden hyvinvointia ja organisaation suorituskykyä, kun tapaturma- ja sairauspoissaolokustannukset vähenevät ja tuottavuus paranee. Esimiehet ovat keskeisessä roolissa TTT-johtamisessa, sillä heidän esimerkkinsä vaikuttaa henkilöstön suhtautumiseen turvallisuusasioihin. – Monet organisaatiot ovat saaneet aikaan hyviä tuloksia turvallisuustyössään, kun turvallisuus on asetettu yhdeksi strategiseksi tavoitteeksi, ylin johto on sitoutunut siihen aidosti ja sitä kehitetään systemaattisesti. Toteuttamalla organisaation turvallisuusarvoja omassa toiminnassaan ylin johto tukee esimiesten sitoutumista turvallisuuteen, Sari Tappura kertoo. Vaikka turvallisuus olisi asetettu organisaatiossa keskeiseksi arvoksi ja tavoitteeksi, johtaminen voi olla kuitenkin hyvin henkilö6

sidonnaista. Samassakin organisaatiossa voi olla sekä turvallisuusasioista hyvin huolehtivia että niistä piittaamattomia esimiehiä. – Jos yhtenäistä turvallisuuskulttuuria halutaan edistää, esimiehet kautta linjan on saatava mukaan turvallisuuden kehittämiseen, Tappura painottaa. Esimiehet ovat usein hyvin kuormittuneita ja tarvitsevat tukea turvallisuustyöhön. Keskeisinä keinoina esimiesten tukemiseen ovat Tappuran mukaan ylimmän johdon tuki ja resursointi TTT-työhön, yhtenäiset ja selkeät käytännöt sekä suunnitelmallinen TTT-asioiden kehittäminen osana esimiestyön kehittämistä. Lisäksi esimiehet hyötyvät oman esimiehen, kollegoiden, TTT- ja HR-asiantuntijoiden tuesta. – Hyvä TTT-johtaminen vastaa käsitystä yleisestä hyvästä johtamistavasta. Se näkyy ennakoivana ja aktiivisena otteena turvallisuusasioihin ja työntekijöiden hyvinvointiin. TTT-johtamisen tuleekin olla osa organisaation johtamiskäytäntöjä ja niiden kehittämistä, kuten esimerkiksi johtamiskoulutusta, Tappura summaa. Sari Tappura tutki tuotantotalouden alan väitöskirjassaan TTT-johtamista esimiesten näkökulmasta kolmessa julkisen sektorin organisaatiossa ja viidessä teollisessa yrityksessä.

3 | 2018 • w w w.eurometalli.com

Diplomi-insinööri Sari Tappuran tuotantotalouden alaan kuuluva väitöskirja The Management of Occupational Health and Safety: Managers’ Perceptions of the Challenges, Necessary Support and Organisational Measure to Support Managers tarkastettiin julkisesti Tampereen teknillisen yliopiston (TTY) talouden ja rakentamisen tiedekunnassa 15.12.2017. Vastaväittäjinä toimivat professori emeritus Veikko Rouhiainen ja TkT Arto Reiman (Oulun yliopisto). Tilaisuutta valvoi professori Jouni Kivistö-Rahnasto TTY:n tuotantotalouden ja tietojohtamisen laboratoriosta. Sari Tappura (49) on kotoisin Orivedeltä ja työskentelee tutkijana ja opettajana TTY:n tuotantotalouden ja tietojohtamisen laboratoriossa.

INFO Väitöskirjaan voi tutustua verkossa: http://urn.fi/URN:ISBN:978-952-15-4056-1 Lisätiedot: Sari Tappura, puh. 040 849 0365 sari.tappura@tut.fi


www.mitutoyo.fi • 040-355 84 98 CRYSTA-APEX S

TEEMME MAAILMASTA TARKEMMAN. Missiomme: Suurin tarkkuus menestyksenne takaamiseksi. Tuotantoon integroidut mittausjärjestelmät ovat sinun ratkaisusi, joilla varmistat suurimman mahdollisimman tarkkuuden. Mitutoyo tarjoaa innovatiivisia ratkaisuja, jotka vastaavat korkeimmankin tason suorituskyky- ja laatuvaatimuksiin. Löydä CRYSTA-APEX S ja koe tarkkuuden, nopeuden ja joustavuuden maailma.

LÖYDÄT MEIDÄT: KONEPAJA 2018 –MESSUT, 20.–22.3.2018, OSASTO E322

3 | 2018

7


Pohjoinen Teollisuus 2018: suurhankkeet työllistävät teollisuusyrityksiä Pohjoisessa Pohjois-Suomen teollisuus edustaa Suomen viennistä noin 10 prosenttia. Suunnitteilla olevat suurhankkeet vahvistavat pohjoisen teollisuuden roolia Suomen kartalla. Pohjoinen Teollisuus -suurtapahtuma 23.–24. toukokuuta kokoaa yhteen hankkeiden edustajat, alueen teollisuustoimijat ja tuoreimman tiedon.

K

aikkiaan Pohjois-Suomessa on suunnitteilla esimerkiksi biolaitosten, kaivannaisteollisuuden ja julkisen sektorin alueella noin 13 miljardin euron edestä investointeja. – Toteutuessaan suurhankkeet tarkoittavat kasvua, työtä ja teollisuuden kehittymistä niin pohjoisessa kuin laajemmallakin vaikutusalueella, kertoo Oulun kauppakamarin varatoimitusjohtaja Esa Pellikainen. Konkreettisia liiketoiminnan ja yhteistyön mahdollisuuksia on esillä Oulun kauppakamarin suurhankeinfossa 23.5. kello 12 alkaen. Yksi esiteltävistä esimerkeistä on Fennovoiman Hanhikivi 1, Suomen suurin investointihanke. Se työllistää jo nyt noin neljääsataa yritystä, niistä noin puolet on suomalaisia. Päätöstä Hanhikivi 1:n rakentamisluvasta odotetaan 2019. Suurhankeinfo on tiivis ja informatiivinen tilaisuus, joka auttaa yrityksiä tarttumaan tarjolla oleviin tilaisuuksiin. Ohjelmassa on suurhankkeiden edustajien esityksiä ja mahdollisuuksia verkostoitua hankkeiden edustajien kanssa. – Infossa on toimitusketjuun haluaville konkreettista tietoa siitä miten hankkeet etenevät, mitkä ovat niiden tarpeet alihankkijoita ja alueen palveluita ajatellen, kertoo Pellikainen.

Työturvallisuus on yksi liiketoiminnan tulostekijä Turvallisuuden merkitys teollisuudessa korostuu entisestään. Se kertoo vastuullisuudesta ja organisaation toimintatavoista. Pitkäjänteinen turvallisuustyö myös näkyy viivan alla ja työtyytyväisyydessä. Suuryritykset vaativat palveluntarjoajiensa työturvallisuudelta yhä enemmän. – Avainasia on, että työturvallisuutta johdetaan yhtenä liiketoiminnan tulostekijänä. Tarvitaan tavoitteet, mittarit ja järjestelmällisiä tekoja, jotka vievät tavoitteita kohti. Sitä saat mitä mittaat pätee myös turvallisuuden suhteen, sanoo Pohjois-Suomen Turvapuisto ry:n Olli Airaksinen. Työturvallisuus koskettaa yrityksissä kaikkia tasoja. Sen on aina lähdettävä johtamisesta, toisaalta jokaisen on voitava vaikuttaa siihen, kuinka turvallisuus toteutuu omassa työssä. – Laskelman mukaan jokainen turvallisuuteen investoitu euro maksaa itsensä 5–6-kertaisena takaisin. Yleensä turvallista työtapaa pohtiessa tulee kehittäneeksi samalla tehokkuutta. Motivaattorina turvallisuus on hyvä, sillä jokainen hyötyy siitä, Airaksinen toteaa. Työturvallisuuden johtamisen näkökulmia -seminaari antaa näkemyksiä ja vinkkejä teollisuuden turvallisuuteen torstaina 24.5. aamupäivällä. Tietoa ja yritysten kokemuksia työturvallisuuden kehittämisestä on tarjolla myös Pohjois-Suomen Turvapuiston messuosastolla. Oulussa sijaitseva Turvapuisto-oppimisympäristö esittelee havainnollisesti erilaisia vaaratilanteita ja hyviä käytäntöjä turvallisuuden edistämiseksi. Yritysten ja oppilaitosten koulutuspaikkana toimiva konsepti perustuu yritysten kokemuksiin ja osaamiseen sekä tutkittuun tietoon.

– Turvapuistossa näkee tehokkaasti millä toimenpiteillä turvallisuudessa pääsee eteenpäin. Tarinat ja havainnollisuus herättelevät, Airaksinen sanoo.

Asiantuntijatietoa, verkostoja, fiilistä ja street foodia Pohjoinen Teollisuus -tapahtuman monipuolinen ohjelma seminaareineen nostaa esiin teollisuuden ajankohtaiset puheenaiheet digitalisaatiosta ja energiasta turvallisuuteen ja osaamiseen. Tapahtumassa on mukana yli 300 näytteilleasettajaa. Ohjelmassa ovat esillä muun muassa digitalisaatio, automaatio, logistiikka, kunnossapito, turvallisuus, energia ja luonnonvarat. Asiantuntijapuheenvuoroja kuullaan kaikille kävijöille avoimilla messujen ohjelmalavoilla. Pohjoinen Teollisuus -kongressi kokoaa 23.5. alan toimijat ajankohtaiskatsauksen äärelle. Keskiviikkona ohjelmassa ovat seminaari Pohjoisen tieverkon investoinneista ja huoltovarmuudesta. Torstain 24.5. seminaaritarjonta nostaa turvallisuuden lisäksi esiin kaivannaisteollisuuden erityiskysymykset Mining 4.0 -seminaarissa. Kestävän kaivostoiminnan verkoston paneelikeskustelun teema on energiamurros ja sen vaikutukset metallien kysyntään. Laajennetun Kuljetus ja logistiikka -ulkoalueen ohjelmateltta, yritysalueet ja street food -tarjonta kiinnostavat myös muita kuin logistiikka-alan ammattilaisia. Messupäivien aikana käydään Teollisuuden Tekijöiden ammattimestaruuskilpailut. Juontajana ja esiintyjänä messuilla on Mato Valtonen. – Teollisuuden toimijoita kokoavalle messutapahtumalle on paikka ja tarve pohjoisessa. Se kokoaa keskeisiä isoja toimijoita ja alihankkijoita saman katon alle, tutustumaan toisiinsa, verkostoitumaan ja tekemään kauppaa, Esa Pellikainen sanoo. Pohjoinen Teollisuus 2018 -tapahtuma Paikka: Ouluhalli, Oulu Aika: ke 23.5.2018, klo 9–17 | to 24.5.2018, klo 9–16 Katso lisää: pohjoinenteollisuus.fi

Tehokkaat apuvälineet tuotantoosi –

machinet.fi

SAAT KAIKKI VERKKOKAUPPAMME TUOTTEET VÄHINTÄÄN 10% OVH:TA EDULLISEMMIN!

8

3 | 2018 • w w w.eurometalli.com

INFO Lisätietoja Pohjoinen Teollisuus -tapahtumasta: Expomark Oy Juha Nyholm, tuoteryhmäpäällikkö puh. 050 585 4727 juha.nyholm@expomark.fi


Konepaja 2018 Mazakin tuottava Smooth-teknologia on esittelyssä Wihurin osastolla. Tavataan Tampereella! Wihuri ja Mazak esittelevät Konepaja 2018 -messuilla suositun Integrex i-200S -monitoimisorvin ja 5-akselisen Variaxis i-600 -koneistuskeskuksen. Molemmissa koneissa on markkinoiden nopein Mazatrol Smooth X -CNC-ohjaus. Käyttökouluttajamme perehdyttävät messuvieraita myös muihin Smoothohjauksiin kolmen ohjaussimulaattorin avulla. Osastollamme esitellään myös Mazakin uutta hybriditeknologiaa (ainetta lisäävä valmistus ja lastuava työstö samassa koneessa) ja laserkoneita. Paikalla ovat Wihurin henkilöstön lisäksi Mazakin asiantuntijat. Tervetuloa kuulemaan ja näkemään lisää! Lisätietoa: www.machinetools.wihuri.fi

OLEMME MESSUILLA

20.-22.3.2018

os. E123

Wihuri Oy Tekninen Kauppa Työstökoneet puh. 020 510 10 www.machinetools.wihuri.fi @wihurimazak


10

AJATUKSIA 10-PAIKALTA

Jani Pulkkinen / Wihuri Oy Tekninen Kauppa, Mazak-työstökoneet johtaja

Suomen työstökonekauppa purjehtii myötätuulessa

T

yöstökonemarkkinat lähtivät 2017 vahvaan kasvuun Suomessa, kun teollisuus pääsi mukaan maailman talouskasvun hyvään imuun. Kotimaan työstökonekauppa nousi lähes 50 prosenttia. Konekaupan aktivoituminen näkyi erityisesti arvokkaimmissa tuotantokoneissa, kuten monitoimisorveissa ja vaakakaraisissa koneistuskeskuksissa. Suomen globaalin kilpailukyvyn kannalta on hyvä, että konepajat ostavat nyt rohkeasti aiempaa monipuolisempia koneita, joilla kappaleet koneistetaan tuottavasti kerralla valmiiksi. Monitoimikoneistuksessa saavutetaan monia etuja, kuten parempi mittatarkkuus, nopeampi kokonaisläpimenoaika, pienempi keskeneräisen tuotannon määrä, lattiapinta-alan säästö ja monien muiden resurssien säästö. Toisaalta monitoimikoneiden käyttö vaatii koneenkäyttäjältä aiempaa enemmän osaamista ja oppimismotivaatiota. Suomesta löytyy hyviä esimerkkejä, joissa osaavien operaattoreiden käyttäminä monitoimikoneilla valmistetaan hyvinkin monimutkaisia ja vaativia kappaleita, joiden valmistamiseen tarvittiin ennen useampi perinteinen kone.

Pula osaavasta työvoimasta rajoittaa työstökoneinvestointeja Vielä kymmenen vuotta sitten työstökonemyyjälle usein sanottiin, että asiakas ostaisi heti uuden koneen, jos sille saataisiin työt mukana. Nyt vastaavasti usein kuulee sanottavan, että kone ostettaisiin heti jos sille saataisiin osaava koneenkäyttäjä toimituksen mukana! Metalliala kärsii valitettavasti vanhasta imagosta, jossa konepajat mielletään likaisiksi ja meluisiksi työpaikoiksi. Nuoret eivät hakeudu entiseen tapaan alalle ja moni oppilaitos kärsii oppilaskadosta. Trendi on yleinen lähes kaikissa länsimaissa. Alan yleisen imagon parantamisessa olisi meillä kaikilla toimijoilla työtä. Todellisuudessa moni suomalainen konepaja on nykyaikainen ja siisti työpaikka, jossa osaaville ja motivoituneille tekijöille on tarjolla monipuolisia tehtäviä hyvin työehdoin. Automaatioasteen kasvu on ollut yksi viime vuosien työstökonekaupan keskeisimmistä trendeistä Suomessa ja on siten yksi tärkeimmistä ratkaisuista pahenevaan työvoimapulaan metallialalla. Tosin maassamme tehdään edelleen paljon vaativaa lyhytsarjatuotantoa ja yksittäiskappaleita, jolloin automaation käytöllä on omat rajoitteensa.

10

3 | 2018 • w w w.eurometalli.com

Paljon on ollut puhetta siitä, vievätkö robotit lopulta työpaikat, mutta tosiasiassa niiden käyttöönotto on auttanut montaa yritystä kasvamaan ja ylipäänsä selviytymään globaalissa kilpailussa halvempien työvoimakustannusten maita vastaan. Vielä muutama vuosi sitten rahoitusehdot ja rahoituksen saatavuus oli usein merkittävä kynnyskysymys työstökoneinvestointien toteutuksessa. Viime aikoina rahoitusmahdollisuudet ovat parantuneet ja selkeytyneet.

Konepaja 2018 -messut kokoavat alan asiantuntijat Tampereelle Kaksi vuotta sitten järjestettiin Tampereella historian ensimmäiset Konepaja-messut. Tapahtumassa oli pitkästä aikaa esillä runsaasti erilaisia työstökoneita kotimaassa. Tämä on tärkeää, koska markkinakartoitukset osoittavat, että messuvieraat haluavat nähdä uusia koneita ja tutustua niiden toimintaan paremmin. Messut saivat hyvän vastaanoton ja kävijämäärä nousi reilusti yli 8 300 vieraaseen. Konepaja 2018 -messut järjestetään yhdessä Nordic Welding Expo -tapahtuman kanssa Tampereen Messuja Urheilukeskuksessa 20.–22.3. Messuille ovat ilmoittautuneet lähes kaikki alan merkittävimmät toimijat ja sen näytteilleasettajapaikat myytiin loppuun ennätysajassa. Metalliteollisuuden kone- ja laiteinvestoinneista päättäville henkilöille suunnatun tapahtuman tuoteryhmiä ovat työstökoneet, levykoneet, hitsaus ja liittäminen, työkalut, automaatio ja robotiikka, kunnossapito sekä teollisuuden palvelut. Tavataan Tampereella!


Tervetuloa osastollemme A 353.


Pro Estorelle jo toinen Index G220 vuoden sisällä

Index G220 -monitoimisorvi toimii omana solunaan, jossa konetta palvelee tangonsyöttölaitteen lisäksi Fanucrobotti. Tämän kombinaation ansiosta osavalmistusta siirtyi aiemmin työstökeskussorvi-yhdistelmällä valmistetusta G220:lla kerralla valmiiksi tehtäväksi – ja huomattavasti aiempaa nopeammin.

Viime vuoden toukokuussa Pro Estore Oy:n tuotantoon saatu Indexin uutuusmalli G220 vakuutti nopeudellaan ja monipuolisuudellaan siinä määrin, että nyt yrityksen arsenaaliin liittyy jo toinen G220-monitoimisorvi vajaan vuoden sisään. G220:lla tehtynä osien läpimenoajat nopeutuivat oleellisesti ­aiempaan verrattuna.

toimii Nivalan teollisuuskylässä todella moderneissa toimitiloissa. 3 200 m2:n lattiapinta-ala on sisustettu alansa huippua edustavilla työstökoneilla. Sorveissa yritys on luottanut pitkälti saksalaisen Indexin koneisiin; nyt hankittu G220 on Pro Estoren seitsemäs Index. – Indexit ovat tehokkaita, monipuolisia, kestäviä ja niiden jälkimarkkinointipalvelut toimivat asiallisesti, perustelee Löytynoja Index-linjaa.

-K

G220/Fanucrobotti-tuotantosolu

aiken toimintamme ydinajatus on nopeuttaa ja kehittää tuotantoamme. Tämä vaatii myös investointien jatkumoa uusimpaan koneteknologiaan. Hyvänä esimerkkinä alan eturivistössä toimimisesta on Index G220, joka oli toinen tällä tyyppimerkillä toimitettu kone Skandinaviaan. Toinen samanlainen tilaamamme G220 on esillä Konepaja-messuilla Tampereella maaliskuun lopussa maahantuojan osastolla, kertoo toimitusjohtaja Tommi Löytynoja. Pelkäksi kliseiseksi puheeksi Löytynojan sanat eivät jää, sillä esimerkiksi tänä vuonna Pro Estore hankkii uusia koneita kahdella miljoonalla eurolla. Summa on huikea millä tahansa mittarilla mitattuna, mutta erityisen suuri tuo rahamäärä on peilattuna yrityksen 6,8 M€ liikevaihtoon.

Seitsemäs Index Vuonna 2001 perustettu Pro Estore on kehittynyt pitkin harppauksin. Tänä päivänä yritys 12

– Nyt Index G220 -monitoimisorvilla tehtävät kappaleet jouduttiin valmistamaan aiemmin sorvilla ja työstökeskuksella. G220 tekee näiden kahden koneen työt ja saamme koneesta valmiit osat kerralla valmiiksi tehtynä: tangonsyöttölaite ja koneeseen integroitu Fanuc-robotti syöttää ja G220 sylkee valmiita kappaleita ulos, valaisee Löytynoja uuden solun toimintaa. – Olemme olleet erittäin tyytyväisiä vajaan vuoden käytössämme olleeseen G220-monitoimisorviin ja sen meille tuomiin asioihin. Se on meille juuri sopiva kone. Konetta hankittaessa puntaroimme tarkasti myös muiden valmistajien tuotteita, mutta G220:ssa on tiettyjä meille tärkeitä työstöön liittyviä ominaisuuksia, joita muilla merkeillä ei ole tarjolla. Kun uuden koneen hankinta tuli jälleen ajankohtaiseksi, näistä lähtökohdista oli selkeää päätyä jälleen G220:neen.

3 | 2018 • w w w.eurometalli.com

Alumiinista ja nuorrutus­ teräksistä haastavaa hienomekaniikkaa Pro Estore lähti liikkeelle kolmen nuoren miehen voimin. Tänä päivänä omistus on kahdella noista perustajista, Tommi Löytyn­ ojalla ja Vesa Konttilalla. Yritys on kehittynyt ja kasvanut paljon, mutta perusajatus hienomekaanisen työstön erikoisosaajana on pysynyt samana. – Hallitsemme kaikki materiaalit, mutta suuri osa työstettävästä materiaalista on tällä hetkellä alumiinia ja nuorrutusteräksiä.

Kasvua sopimusvalmistajana Pro Estore Oy:n kasvuvauhti on ollut lähivuosina hurjaa; vuodesta 2014 tähän päivään yrityksen liikevaihto on kasvanut noin 50 %. Löytynojan mukaan kasvu on tullut pääasiassa toiminnan muuttuessa enemmän sopimusvalmistuksen suuntaan, jossa asiakkaille valmistetaan yhä pidemmälle jatkojalostettuja tuotteita, usein kokoonpantuina asiakkaille toimitettuina valmiina kokonaisuuksina. – Liikevaihdon kasvu on ollut hyvää, mutta se ei ole meille itsetarkoitus. Tärkeää on pitää tulos hyvällä tasolla, mikä mahdollistaa jatkuvuuden takaavat investoinnit. – Toimintamme muuttuessa sopimusvalmistajaksi vaatii entistä parempaa logistiikan hallintaa. Esimerkiksi alihankkijoidemme ja komponenttitoimittajiemme on py-


KOKONAISVALTAISTA KUNNOSSAPITOA

YLIVERTAINEN ASIAKASPALVELU JA KOULUTETUT AMMATTILAISET

Laaja valikoima kunnossapito- ja modernisointipalveluja kaiken merkkisille teollisuusnostureille ja työstökoneille. Huoltomme piirissä on KYMMENIÄ TUHANSIA LAITTEITA ja TUHANSIA HUOLTOSOPIMUKSIA.

TYÖSTÖKONEHUOLTO

VARAOSAT

ETÄPALVELUT

KUNNOSSAPITO- JA TARKASTUSPALVELUT KORJAUKSET JA PARANNUKSET MODERNISAATIOT, VARAOSAPALVELUT

NOSTURIKUNNOSSAPITO

NOSTURIMYYNTI

Elinkaarenaikainen kunnossapitopalvelumme maksimoi laitteesi käytettävyysajan ja parantaa toimintojesi turvallisuutta ja tuottavuutta.

syttävä meidän asettamissa aikatauluissa. Meillä tavoitellaan 100 % toimitusvarmuutta. Valitettavasti täytyy sanoa, että jopa isoilla kansainvälisillä komponenttitoimittajilla toimitusvarmuus voi olla 20 %. Tällaiset toimittajat eivät voi olla osana toimittajaketjuamme. Kehitämmekin koko ajan rakentavassa hengessä myös omaa alihankintaverkostoamme pitääksemme oman toimitusvarmuuden lähellä 100 %, näkee Löytynoja.

TETin kautta alalle Moni yritys haikailee uusien osaajien perään. Pro Estore on tehnyt jo vuosia pitkäjänteistä työtä tällä saralla ja näiden ponnistelujen ansiosta kasvun edellyttämänä tekijöitä on aina löytynyt. Henkilökunnan keski-ikä onkin todella alhainen, alle 30 vuotta. Eli ihan äkkiä ei Nivalassa ”eläkepommi räjähdä”. – Esittelemme alaa jo yläkouluikäisille järjestämällä heille TET-harjoittelupaikkoja 7. luokalta lähtien. Mm. näiden toimien ansiosta metallialan ammattioppilaitosten oppilasmäärät ovat olleet alueella kasvussa ja sieltä meille valmistuu hyviä uusia tekijöitä, kertoo Löytynoja.

Kansainvälistyminen seuraava askel Asiakaskuntaa Pro Estorella on monelta eri toimialalta ja uusia asiakkuuksia etsitään yhä – tarkasti harkiten ja valikoiden. – Meil-

KEHITYS- JA KONSULTOINTIPALVELUT LISÄARVOPALVELUT

OTA YHTEYTTÄ: Puh. 020 427 11 konecranes.fi

Uusi peti työn alla, johon jo toinen Pro Estore Oy:n Index G220 istutetaan. Kone saapuu Nivalaan koukaten matkalla maaliskuussa Tampereella järjestettävien Konepaja-messujen kautta.

le sopivat asiakkaat ovat tyypillisesti sellaisia, joilla on omia tuotteita ja niissä vaativia koneistettavia osia. Yhteistyö päämiestemme kanssa pitää luoda meidän ydinosaamisemme ympärille. Silloin kumppanuudesta saadaan maksimaalinen hyöty kummallekin osapuolelle. Kasvua ei Nivalassa haeta vain kotimarkkinoilta, vaan katseet on käännetty myös Suomen rajojen ulkopuolelle. – Olemme muutaman yhteistyökumppanin kanssa kartoittamassa mm. ilmailuteollisuudesta ulkomaisia valmistajia, jotka voisivat hyötyä Nivalan alueen erikoisosaajista. Olem-

me asettaneet kolmen vuoden kansainvälistymistavoitteen, jossa ensimmäisiä askeleita on osallistuminen ilmailualan messuille Saksaan, raottaa Löytynoja tulevaisuuden suunnitelmia.

INFO Pro Estore Oy Tommi Löytynoja toimitusjohtaja puh. 040 731 1537 tommi.loytynoja@proestore.com www.proestore.com

3 | 2018

13


Lisätehokkuutta työvaiheisiin alumiinisten ja ruostumattomien ohutlevyosien valmistuksessa leita, siten että ne ovat helposti poimittavissa pöydältä. Materiaalikirjo on painottunut alumiiniin ja värimetalleihin eli voimakkaasti takaisin heijastaviin materiaaleihin. Paksuuden puolesta 1000 W oli riittävä teho, mutta jatkuvan vähintään 8 tuntia päivässä kestävän leikkauksen tekeminen ilman laserin ylikuumenemista vaatii laitteen, joka kykenee siihen. Suomessakin valmistettava nLight-laserlähde on 1000 watin teholla tarkoitettu jatkuvaan alumiinin leikkaamiseen, joten valinta oli helppo kohdistaa siihen. Luonnollisesti itse leikkaustapahtuman tehokkuus ja ergonomisuus olivat olennainen osa valintaa, kuin myös suoritetut leikkaustestit lukuisilla eri materiaaleilla.

Tekniseri Oy investoi Porissa Tekniseri Oy jatkaa investointejaan tuotantotekniikkaan. Yrityksen Porin tehtaan kapasiteetti laajeni nyt tammikuussa suomalaiselta maahantuojalta Rensi Oy:ltä hankitulla uudella LF1390-kuitulaserijärjestelmällä.

T

ekniseri Oy on vuonna 1986 perustettu teollisuuden sopimuspaino. Tuotteita toimitetaan laajasti teollisuuden kansainvälisiin valmistuskeskittymiin. Tekniseri Oy:n tehtaat sijaitsevat Kempeleessä ja Porissa, joissa on myynti, tuotanto, asiakaspalvelu sekä tarvittavat tuotetuki- ja suunnitteluresurssit. Tehtaiden lisäksi Helsingissä sijaitsevassa myyntikonttorissa on tuotekehitys ja valmistuotevarasto. Vaativien pintojen ja eri käyttötarkoituksien erikoispainon Tekniseri Oy:n tuotevali-

koimaan kuuluvat pintakalvot, etulevymerkinnät, mittatarkat eristeet, tampopaino, laser branding, merkintätarrat, kalvokytkin, kone- ja laitekilvet sekä logistiikkapalvelu.

Monipuoliset vaatimukset Hankittavalle kuitulaserjärjestelmälle asetettiin monipuoliset vaatimukset. Järjestelmän pitää pystyä tehokkaasti ja nopeasti leikkaamaan 1300 x 900 mm pöydällä olevia pieniä ja ohuita kappaleita, ääritapauksessa jopa paineilman mukana puhaltuvia kappa-

Kokemus ja valinta Tekniseri Oy:lle oli luontevaa ottaa yhteyttä myös kuitulaserhankinnassaan Rensiin, onhan Rensi toimittanut Tekniserille aikaisemmin jyrsinkoneen ja Surfcam-ohjelmiston. Tekniseri on tuntenut Rensin myös jo yli kymmenen vuotta lukuisten CO2-lasereiden toimittajana. Tiukoista kriteereistä johtuen päädyttiin kuularuuveilla varustettuunLF1390-laseriin 1000 watin nLigth-laserlähteellä.

Satsaus tulevaisuuteen ”Tammikuussa asennetun LF1390-laserin hankinta on ollut keskeinen osatekijä tänä vuonna Porin tehtaalla haettaessa nopeutta ja käsittelykykyä. Investointi on satsaus tulevaisuuteen ja nyt, kun prosessit ja laitteet ovat kunnossa, olemme iskussa tulevaisuudessakin”, toteaa tehtaanjohtaja Kimmo Peltorinne. ”Haluaisin ajatella niin, että meillä ei ole ikinä kokonaan valmis tuoteportfolio. Olemme valmiita kehittämään meidän tuotetarjontaamme siihen suuntaan, että pystymme palvelemaan ja tarjoamaan meidän asiakkaillemme sellaisen tuoteratkaisun, joka vastaa täysin heidän tarpeitansa. Uudella kuitulaserilla pystymme palvelemaan asiak­ kaitamme myös meille uudessa kohdesegmentissä”, Tekniserin myyntijohtaja Christian Lemström sanoo.

Kuvasta saa käsityksen mittasuhteista. Levyosien materiaalinpaksuus on usein alle 1 mm ja materiaalina on alumiini, messinki, ruostumaton tai päällystetty.

LF1390-kuitulaser, tehtaanjohtaja Kimmo Peltorinne ja myyntijohtaja Christian Lemström. 14

3 | 2018 • w w w.eurometalli.com

INFO www.tekniseri.fi / www.rensi.fi


Uusi muotoilu tekee erinomaisesta Perfomax -vaihtopalaporasta entistäkin paremman. Innovatiivinen lastu-urien uusi muotoilu ja pinnan aaltomaisuus parantavat merkittävästi lastunhallintaa. Laserkarkarkaisu jäykistää porarunkoa, lisää poraustarkkuutta ja pidentää porarungon käyttöikää.

WWW.SECOTOOLS.COM

Tervetuloa tutustumaan tehokkaaseen reikien valmistukseen osastollemme A 879.

ERINOMAINEN ON NYT ENTISTÄKIN PAREMPI


Jotex Worksin avarruskapasiteetti kasvoi kerta PAMAuksella Jotex Worksin PAMA on Heidenhain TNC 640 HSCI -ohjauksella ja 25 000 kg:n kantavalla pyöröpöydällä varustettu lattiatyyppinen avarruskone, jonka X-akselin liike on 12 000 mm, Y-akselin 3 500 mm, Z-akselin 1 600 mm ja W-akselin liike on 800 mm. Koneen liikenopeudet ovat 30 m/min, karanopeus 5 000 rpm ja tarkkuus jopa alle 10 µm.

– Koneistamme pääosin haastavampia materiaaleja kuten HST ja Duplex, joissa täytyy ottaa huomioon materiaalin elämiset ja lämpömuutokset. Toki myös esimerkiksi valurautoja ja mustaa terästä kuuluu tuotanto-ohjelmaamme. Nyt pystymme toteuttamaan nämä työt entistä nopeammin ­PAMAlla, hydrostaattisen karan 5000 rpm / 90 kW ja 30 m/min nopeuksien ansiosta. Myös tarkkuus on parantunut; PAMA yltää jopa alle 10 µm tarkkuuteen ja automaattinen kulmapää mahdollistaa muodoltaan haastavienkin kappaleiden valmistuksen. – PAMAn hienot mahdollisuudet on jo näin alkumetreillä kentällä huomattu ja olemme saaneet sen ansiosta uusia töitä. Kapasiteettia PAMAlla on vielä vapaana, joten kannattaa ottaa yhteyttä ja katsotaan miten uusi, viimeisintä avarrusteknologiaa sisältävä kone voisi tuoda kilpailukykyä kappaleidenne valmistukseen, kehottaa Pikkusilta.

Kehitystä kaikessa toiminnassa

Hyvässä nosteessa etenevä Jotex Works sai tuotantoonsa järeän vahvistuksen PAMA Speedram 1000 HP -avarruskoneesta. Makrum Oy:n toimittama kone sai tulikasteensa sunnuntaina 18.2., jolloin PAMA pääsi tositoimiin koulutuksien jälkeen vastaamaan kasvavaan kysyntään hyvässä kuormituksessa kolmessa vuorossa. Uusi kone on jo alkumetreillään tuonut Jotex Workisille uusia asiakkuuksia.

2

5 000 kg:n kantavalla pyöröpöydällä varustettua Jotex Worksin lattiatyyppistä PAMA-avarruskonetta käskytetään Heidenhain TNC 640 HSCI -ohjauksella. Massiivisen kantavuuden lisäksi koneen liikeradat kertovat, ettei mistään pienestä investoinnista ole kyse: X-akselin liike on 12 000 mm, Y-akselin 3 500 mm, Z-akselin 1 600 mm ja W-akselin liike on 800 mm.

Uudella teknologialla kilpailukykyä PAMA korvaa osin Jotex Worksin 30 vuotta palvelleen Unionin ja vahvistaa raskaamman koneistuksen kapasiteettia. – Konekantamme soveltuu erityisesti pitkien teräsrakenteiden hitsaukseen ja koneistukseen. PAMA vahvistaa asemaamme tällä sektorilla entisestään. PAMA kuuluu maailmassa johtaviin avarruskonevalmistajiin ja sen tarjoa­ ma uusin teknologia tuo meille uutta kilpailukykyä nykyisissä toimissamme eli pystym16

me palvelemaan nykyistä asiakaskuntaamme entistä paremmin. Perustekemisellä on vaikea enää erottautua kilpailijoista. Italialaista huipputekniikkaa edustavan ­PAMAn meille tuoman kasvavan kilpailukyvyn myötä pääsemme myös uusille liiketoiminta-alueille isojen kappaleiden valmistajana, kertoo tuotantopäällikkö Tero Pikkusilta. – PAMAn hinta-laatusuhde on hyvä, mutta valintakriteerin ykkösargumentit liittyivät sen teknisiin ominaisuuksiin. Uskomme myös, että voimme luottaa PAMAn kestävyyteen pitkälle tulevaisuuteen, uskoo Tero Pikkusilta.

Tarkka ja nopea kone tuonut uusia asiakkaita Pikkusilta kertoo, että PAMA vahvistaa Jotex Worksin asemaa entisestään raskaansarjan koneistuksen taitajana, pituudeltaan yli 4–6 metrin kappaleissa. Yrityksen lähiaikojen suurimpia tuotannossa olleita kappaleita on ollut 20 tonnin painoinen teräspalkki. – Vanhaan koneeseemme verrattuna PAMAssa on suuremmat ulottuvuudet, jolloin pystymme käsittelemään aiempaa vielä isompia kappaleita. Järeät kappaleet pystymme käsittelemään 32 tn nostokapasiteetillamme. 2 800 m2:n avarassa sekä 6,4 m korkeassa hallissa saadaan isotkin kappaleet käänneltyä. Työstön lisäksi palveluvalikoimamme kattaa levy- ja hitsaustyöt omassa tuotannossamme 30 ammattilaisen voimin. Laadukkaan tekemisemme takeena ovat ISO 9001 -sertifiointi sekä hitsausprosesseissa CE-merkintä EN 1090.

3 | 2018 • w w w.eurometalli.com

Jotex Worksissä tehtiin sukupolvenvaihdos vuonna 2011, jolloin Tero ja Outi Pikkusilta sekä Jere Välimaa astuivat yrityksen pääomistajiksi. Uuden sukupolven kipparoimana yritys on tehnyt ison kehitysloikan. Mittavan PAMA-investoinnin lisäksi tekemisen laatuun on panostettu paljon, mistä todisteena toiminnan sertifiointi ISO 9001 -mukaiseksi. Jotex Worksin hitsausprosessien laadun takeena on CE-merkintä EN 1090.

Onnistunut toimitus Avarruskoneen hankinta on pitkä prosessi alkukartoituksista lähtien, eikä järeää konetta tehtaaltakaan ihan pienessä ajassa saa. Tero Pikkusilta on tyytyväinen koneen toimittaneen Makrum Oy:n osuuteen hankkeessa. – Sopivaa konetta kartoitettiin yhdessä PAMAa Suomessa edustavan Makrum Oy:n kanssa ja tarvekartoituksen yhteydessä teimme heidän kanssaan tehdaskäynnin Italiaan. Nyt nuo tehdyt pohjatyöt ovat edenneet konkreettiselle tasolle ja PAMA toimii yrityksemme ydinkoneena.

INFO Jotex Works Oy Tero Pikkusilta tuotantopäällikkö puh. 040 747 3515 www.jotexworks.fi

Tervetuloa Open House -tapahtumaan 16.3. klo 12–16.

Lisätiedot PAMAn avarruskoneista: Makrum Oy puh. 010 239 3388 makrum@makrum.fi www.makrum.fi


Varmista kilpailukykysi! Kun kumppanisi hallitsee kokonaisratkaisujen suunnittelun ja toteutuksen ja ymmärtää, mikä sinulle on kustannustehokkain vaihtoehto. Silloin voit keskittyä siihen, mikä tuo liiketoimintaa.

Tule Konepaja2018messuille meitä tapaamaan osastoille E 100, E 101 sekä U 5 ja juttelemaan kokonaisratkaisuista.

Asiakkaamme kertovat, miten olemme ratkaisseet heidän tarpeensa: mtcflextek.fi/blogi Ota yhteyttä niin kerromme, miten varmistat kilpailukykysi: 029 030 0120 ja 029 030 0137

www.mtcflextek.fi


Wihuri ja Mazak esittelevät Smooth-teknologiaa Tampereella Mazak Integrex i-200S -monitoimisorvilla voidaan koneistaa vaativimmatkin kappaleet tarkasti ja tuottavasti kerralla valmiiksi yhdellä koneella.

W

ihuri Oy Tekninen Kauppa yhdessä maailman johtaviin työstökonevalmistajiin kuuluvan japanilaisen Yamazaki Mazakin kanssa esittelevät Konepaja 2018 -messuosastolla Mazak-monitoimikoneita Smooth-CNC-ohjauksilla. Vallankumoukselliseen Mazatrol Smooth -ohjausteknologiaan on mahdollista tutustua myös kolmen simulaattorin avulla. Wihurin messuosastolla esitellään myös hybridityöstön (lastuava työstö ja ainetta lisää-

vä valmistus samassa koneessa) ja lasertyöstön uusinta teknologiaa ja mahdollisuuksia. Tampereen Messu- ja Urheilukeskuksessa järjestettävillä Konepaja 2018 -messuilla 20.–22.3. ovat paikalla sekä Mazakin että Wihurin asiantuntijat.

Smooth-teknologia on mullistanut työstökoneiden käytettävyyttä ja ominaisuuksia Mazakin “It´s all about you” -markkinointiteeman johtoajatuksena on keskittyä asiakkaiden tuottavuuden, tehokkuuden ja kilpailukyvyn parantamiseen. Tuottavuusloikka otetaan Mazakin innovatiivisilla työs-

Tampereella esiteltävä kehtopöytäinen pystykarainen koneistuskeskus Variaxis i-600 soveltuu hyvin jatkuvaan 5-akselityöstöön sekä tasotyöstöön viideltä kantilta yhdellä kiinnityksellä. 18

3 | 2018 • w w w.eurometalli.com

tökoneilla, uusilla valmistustekniikoilla, kehittyneillä CNC-ohjauksilla ja tuotannon kehittämistä tukevilla ohjelmistoilla. Mazakin Smooth-teknologia ei rajoitu ainoastaan vallankumouksellisiin CNC-ohjauksiin, vaan sen taustalla on myös täysin uudet servojärjestelmät, joiden avulla koneiden suorituskyky ja työstötarkkuus ovat kasvaneet merkittävästi edellisiin sukupolviin verrattuina. Konepaja 2018 -messuilla ovat esillä maailman nopein 5-akselinen CNC-ohjaus Mazatrol Smooth X, sen sisarversio Smooth G sekä uudempi Smooth C, joka on kehitetty erityisesti peruskoneille, joissa on korkeintaan neljä yhtä aikaa liikkuvaa akselia. Kaikki Smooth-ohjaukset ovat suomenkielisiä ja niissä on EIA/ISO-ohjelmoinnin rinnalla helppokäyttöinen, perinteinen Maza­trolkäyttöliittymä, joka sisältää vuorovaikutteisen keskustelevan ohjelmoinnin. Smooth X ja G -versiot sisältävät kaikki ohjaustekniikan viimeisimmät ominaisuudet, kuten suuren kosketusnäytön ja valmistettavan kappaleen 3D-mallin tuonnin suoraan ohjauksen työkiertoihin. Tämä helpottaa ja nopeuttaa ohjelmointia ja simulointia merkittävästi aiempiin ohjauksiin verrattuna.

Integrex i -monitoimisorvit ovat myyntimenestys Suomessa ja maailmalla Mazak on monitoimisorvien uranuurtaja ja ylivoimainen markkinajohtaja maailmassa. Integrex i -sarja on jo Mazakin seitsemäs sukupolvi monitoimisorveissa. Suomessakin Mazak-monitoimikoneet ovat saaneet vankan jalansijan lähes 150 toimitetulla koneella, joista Integrex i -sarjaa on myyty lähes 40 konetta. Erityisen suurta suosiota Suomessa on nauttinut Integrex i-200 -kokoluokka, jonka ominaisuuksiin kuuluvat tarkka ja tukeva kohtisuora koneen rakenne, tehokas 22 kilowatin sorvaus-/jyrsinkara B-akselilla, 260 millimetrin pituinen Y-akseli, automaat-


METALLITEOLLISUUDEN TYÖKALUT LAATUA AMMATTILAISILLE Osasto E 60

KIINNITTIMET JA TYÖKALUPITIMET LASTUAVAT TYÖKALUT HIOMATARVIKKEET MITTAVÄLINEET PIENKONEET

Markkinoiden nopeimmat Mazatrol Smooth -ohjaukset ovat esillä Wihurin messuosastolla. tinen työkalunvaihtaja makasiinilla ja yksi tai kaksi sorvauskaraa ja T-malleissa lisäksi alarevolveri. Wihurin messuosastolla esiteltävässä Integrex i-200S x 1500U -koneessa on mallimerkintänsä mukaisesti kaksi sorvauskaraa ja suurin istukoiden väli on 1 500 millimetriä. Koneen varusteisiin kuuluvat 72 työkalun makasiini, Renishaw-kappaleenmittausjärjestelmä ja 2. karan kärkipylkkäominaisuus. Koneen ominaisuudet riittävät vaativimpienkin kappaleiden tuottavaan koneistamiseen kerralla valmiiksi. Messukoneessa on Mazatrol SmoothX -ohjaus, jonka avulla voidaan työstää tehokkaasti yhtäaikaisesti viidellä akselilla. Konepaja 2018 -messudemossa esitellään muun muassa uutta Sandvik Coromantin kanssa toteutettua Prime Turning -sorvausmenetelmää.

VE

RK

KO K

AU

PA S

TA

Variaxis i-600 soveltuu hyvin nopeaan 5-akselityöstöön Mazak Variaxis -koneistuskeskuksissa on suoraan koneen runkoon rakennettu vankka kehtopöytä, jonka runko kallistuu (A-akseli) ja pöytälevy pyörii (C-akseli) lineaariakseleiden ympäri. Tukevan rakenteen ansiosta kappaleet pystytään työstämään tarkasti useammalta tahkolta tai moniakselisesti. Messuilla esiteltävä Variaxis i-600 on jatkuvaan nopeaan 5-akseliseen työstöön soveltuva pystykarainen koneistuskeskus. Suurin tällä koneella työstettävä kappale on halkaisijaltaan 700 mm ja korkeudeltaan 450 mm. Koneessa on Mazatrol Smooth X -ohjaus, jonka erittäin nopeaa moniakselista jyrsintää esitellään messudemossa vaativalla työkappaleella. Näyttävä demo on laadittu yhteistyössä Gibbs Camin kanssa.

NE

Wihuri Oy Teknisen Kaupan kattava valikoima konepajoille on esillä monipuolisesti Wihurilla on Konepaja 2018 -messuilla kaksi osastoa vierekkäin. Pelkästään Mazakin tuotteisiin keskittyvän Wihurin työstökoneosaston alueen vieressä on toinen osasto, jolla esitellään muun muassa Linde-trukkeja, Sunnen-hoonauskoneita, Metabo-sähkötyökaluja sekä Stahlwille- ja Wera-käsityökaluja. Konepajojen huipputuotteita ja -palveluita ovat paikalla esittelemässä useita asiantuntijoita, joten messuilla on oiva mahdollisuus tutustua Wihurin laajaan kokonaistarjontaan.

INFO Wihuri Oy Tekninen Kauppa Työstökoneet puh. 020 510 10 www.machinetools.wihuri.fi

www.teraskonttori.fi

ON TK

R TTO

I.F

I


DuraMax 555 -mittakone takaa työstön laadun G-Tronic Oy:n Solu-ohjelman välityksellä tuu työstökeskuksista tuttuun johderatkaisuun, eikä ole huolellisen suojauksen ansiosta herkkä ympäristön haitoille. Myös laitteen sisäinen kalibrointi on toteutettu erittäin älykkäästi ja se on yksi ratkaiseva tekijä, miksi DuraMax ei tarvitse tasalämpöistä mittahuonetta ympärilleen. Ihan normaalit työstökeskuksen olosuhteet käyvät varsin loistavasti ja silti mittatarkkuus on aina hämmästyttävän hyvä, kehuu Mäntyharju mittalaitetta.

Solu-ohjelmistolle käytännön sanelema tilaus Toleranssien ulkopuolelle mennyt työstö on aina se kallein vaihtoehto etenkin suuremmissa kappaleissa tai isommissa susi-erissä. Siksi ’säästöä’ pyritään saamaan teräpalojen vaihtovälin säilyttämisellä riittävän lyhyenä. – Kyllästyimme tasaiseen tahtiin tuleviin susikappaleisiin, jotka johtuivat pääasiallisesti teräpalojen kulumisesta, jos vaihtosykli pääsi liian pitkäksi. Meitä ei myöskään innostanut vain puoliksi käytetyt teräpalat, kun ei haluttu ottaa riskiä susikappaleiden syntymiseksi. Tämä synnytti ajatuksen kehittää järjestelmä, joka valvoo tuotantosolun töitä automaattisesti koko työstösarjan ajan. Näin syntyi kehittämäni Solu-ohjelmisto, Mäntyharju summaa ohjelmiston tarvetta. – Tuotantosolussa on kaksi työstökonetta ja Carl Zeiss Oy:n DuraMax 555 -mittalaite, joita robotti syöttää työstösyklin mukaisesti. Valintamme oli moneltakin kannalta selkeästi juuri tämä DuraMax-tuote, koska se on kokemuksemme mukaan parhaiten työstökoneen viereen konepajaolosuhteisiin soveltuva laite. Suurimmat kappaleet ovat myös kooltaan sellaisia, että robotin mahdollisuus asettaa kappale mittalaitteelle ja noutaa se seuraavaan työstökiertoon, on vaativa. DuraMax 555 on kolmelta sivulta auki, mikä helpottaa kappaleen vientiä robotilla.

Automaattinen työkalukorjaimien muutos G-Tronic Oy on jo kauan luottanut Carl Zeiss Oy:n Olavi Huttusen ammattitaitoon ja tuotteiden laatuun vaativien konepajaympäristöön soveltuvien mittalaitteiden kanssa. Toimitusjohtaja Janne Mäntyharju (vas.) ja mittalaitespesialisti Olavi Huttunen seuraavat työstetyn kappaleen mittojen todennusta työstöjen välillä. Solussa on käytössä Mäntyharjun kehittämä Solu-ohjelma.

Lyhyidenkin sarjojen yhteydessä laadunvalvonta on tärkeä osa tuotantoketjua. G-Tronic Oy:n toimitusjohtaja Janne Mäntyharju on kehittänyt yrityksen käyttöön ja myös myyntiin tarkoitetun Solu-ohjelmiston, jonka avulla niin lämpötilojen muutokset, kuin teräpalojen kulumiset otetaan huomioon työstösarjan ollessa käynnissä. Tosiaikaisesti tapahtuva työstöarvojen säätö suoraan työstökoneelle on arvokas toiminto laadun varmistamisessa.

-O

lemme tehneet Huttusen Olavin kanssa yhteistyötä jo vuosia ja tälläkin kertaa kilpailutuksesta huolimatta Carl Zeiss oli ainoa kunnolla meidän tarpeeseemme soveltuva mittalaite. Se on ainoa aidosti ja ongelmitta suoraan meidän tehdasympäristöömme soveltuva mittalaite, jonka toiminta ei häiriinny työstönesteistä tai pölystä, kertoo toimitusjohtaja Janne Mäntyharju.

Konepajaolosuhteisiin soveltuva mittalaite Huolellisesti suojattu rakenne myös johteen osalta takaa mittakelkan sujuvan toiminnan. – Kuulalaakereilla kulkeva mittapää tukeu20

3 | 2018 • w w w.eurometalli.com

Ensimmäisen työstösyklin läpikäynyt raskas valukappale siirtyy robotin kourissa mittalaitteelle, joka suorittaa tarkistukset. Työstökoneen alkaessa työstää seuraavaa kappaletta, suoritetaan mittaukset ja havaitut mittamuutokset korjataan lähettämällä uudet työkalukorjaimet työstökoneen ohjaukselle siten, että aloitetun työstön jälkeen muutokset astuvat voimaan. – Työstö- ja mittatarkistussykli vuorottelevat. Kun työstökeskus saa työstön valmiiksi, robotti siirtää kappaleen joko mitattavaksi tai valmiiden pinoon. Solu-ohjelmiston käyttöönoton jälkeen ei tuotannosta ole tullut yhtään mittahylkyä. – Käytössämme oleva DuraMax 555 on käyttöömme jopa tarpeettoman tarkka mittalaite, josta ei tosin ole haittaakaan. Sen antaman informaation perusteella saamme tehtyä korjaukset aina erittäin tarkasti teräpalojen kulumisen mukaan kalibroituna ja annettua työstökoneen ohjaukselle sopivat korjaukset toleransseissa pysyvän työstön varmistamiseksi. Yksi mainitsemisen arvoinen asia on myös mittalaitteen 100 kg kantokyky. Se riittää meillä työstettävien isoimpien kappaleiden kanssa. Olemme jälleen erittäin tyytyväisiä Zeissin meille toimittamaan mittalaitteeseen. On todennäköistä, että jatkossakin valintamme osuu samaan toimittajaan, Mäntyharju toteaa.

Solu-ohjelmistosta on moneksi Parhaat ideat ovat monesti varsin yksinkertaisia, kuten Mäntyharjun kehittämä Solu-ohjelmisto. Toki sen rakenne on haastava ja toiminnot laajat sekä jatkuvasti kehittyvät, mutta tuotannossa testattuna se on erittäin yksinkertainen käyttää. Fiksusti rakennettu tuote on moduJatkuu sivulla 22.


TERVETULOA KONEPAJA 2018 -MESSUILLE TUTUSTUMAAN ROBOTTISOLUUN JA UUTEEN KÄYTTÖLIITTYMÄÄMME. Sasbotics suunnittelee ja toimittaa asiakkaan tarpeiden mukaan suunniteltuja robottisoluja. Emme keskity vain tuotantolinjasi yhteen osaan, vaan kehitämme koko prosessia. Tuottavuus vaatii myös robottisolujen tehokasta hallintaa. Esittelemme Konepaja 2018 -messuilla uuden käyttöliittymämme, jonka helppokäyttöisyys mahdollistaa solun käytön jopa perehtymättä itse robotin toimintaan. Asetusten vaihto on nopeaa ja käytettävissä on milloin tahansa selkeä graafinen informaatio robottisolun tilasta. Käyttäjälähtöinen järjestelmä on myös täysin integroitavissa omiin tuotannonohjausjärjestelmiisi (ERP tai tietokannat).

Kiinnostuitko? Haluatko tehostaa tuotantoasi ja helpottaa sen hallintaa? Tule osastollemme A 377 kokeilemaan uutta käyttöliittymäämme - oikealla Fanucin robottisolulla.

www.sasbotics.fi Sasbotics Oy | Pinotie 12 | 33470 Ylöjärvi Finland


laarinen, eli se voidaan yhdistää toimimaan minkä tahansa työstö- ja mittakoneen sekä robottimallin kanssa pienin muutoksin. Tällä hetkellä valmiit ratkaisut löytyvät Fanuc-, HAAS- ja Mazak-merkeille. – Tällä hetkellä on käytössä tämä työstökalukorjaimien automaattinen säätö yhdessä tuotantosolussamme. Viereen rakennettavassa solussa otetaan käyttöön toisenlainen sovellus, jossa kuormalavan päällä olevasta kappaleesta otetaan ensin valokuvat robotin yhteydessä olevalla kameralla, josta kappaleen asentotieto välitetään työstökeskukselle. Työstökeskus kääntää ohjelmiston koordinaatit automaattisesti siten, että se työstää oikeasta kohdasta kappaleessa olevat reiät. Tällöin valukappaleiden asennolla ei lähtökohtaisesti ole merkitystä, vaan se tutkitaan konenäöllä automaattisesti, toimitusjohtaja Janne Mäntyharju kertoo Solu:sta. – Näkemyksemme mukaan tällaisille toiminnoille on varmasti tilausta erittäin laajalla sektorilla jopa pk-yrityksissä. Solu:n mahdollisuus lähettää hälytys tekstiviestinä koneistajalle robotin tai työstökoneiden häiriötilanteista tuo varmuutta ja turvallisuutta miehittämättömään ajoon iltaisin ja viikonloppuisin. Kun ohjelmiston ominaisuuksiin kuuluu vielä nopea ohjelman vaihto eri kappaleille, ­usean eri työstökoneen samanaikainen ohjaus mittatulosten perusteella, helppo sääntöjen luonti, käyttö selaimen kautta sekä useita käyttökieliä, niin se löytänee helposti tiensä monen koneistavan yrityksen sydämiin. Jokainen kappale tarkistusmitataan ja esimerkiksi teräpalojen kulumisesta johtuvat mittakorjaimet lähetetään suoraan työstö­ keskuksen ohjaukselle seuraavaan mahdolliseen työstösykliin. Tämä varmistaa toleranssien sisään sopivat työstöarvot myös erittäin haasteellisissa kohteissa. Solu-ohjelma tunnistaa terien kulumisen, rikkoutumisen ja lämpötilan vaihteluiden aiheuttamat muutokset. – Tällä ohjelmistolla on suorat vaikutukset myös esimerkiksi terä­pala­ kustannuksiin, kun ne voidaan turvallisesti ajaa lähelle minimiä, kertoo G-Tronic Oy:n toimitusjohtaja Janne Mäntyharju.

INFO G-Tronic Oy Janne Mäntyharju toimitusjohtaja puh. 044 297 8506 www.g-tronic.fi

Carl Zeiss Oy Olavi Huttunen myyntipäällikkö puh. 040 356 2109 www.zeiss.fi

Konepaja 2018

Tervetuloa! Osasto E 120

TERVETULOA VIIHTYMÄÄN OSASTOLLEMME E151 UUSI GIBBSCAM v12 – HYPERNOPEAAN NC-OHJELMOINTIIN

TSEKKAA UUSI GIBBSCAM 12 CAM-ohjelmointi ei ole koskaan ollut näin nopeaa ja tuottavaa. GibbsCAM’in tunnettu käyttäjäystävällisyys on v12version myötä noussut vielä korkeammalle tasolle.

Prismont

Myös UUTUUS Sisähiomalaite sorviin

UUTUUS Pilous ARG 235

Uusilla tehokkailla työstömenetelmillä säästät aikaa ja pienennät työkalukustannuksia.

Onko CNC-ohjelmointi liian hidasta ja pitkästyttävää? Ota yhteyttä, niin esittelemme GibbsCAM WarpSpeed -ohjelmointia!

NAUHAHIOMALAITE

Kompakti vannesaha

ESITTELYSSÄ Spinner VC-1150

SOITA 040 591 3395 P. 03 358 2700 0400 232 310

040 591 3395 – info@cenic.fi – www.cenic.fi

22

3 | 2018 • w w w.eurometalli.com

maketek@maketek.fi


Osasto A1131

®

Tiger·tec Gold

Niille joille kelpaa vain paras: Tiger·tec® Gold Jos sinun täytyisi valita pisimmän työkalun kestoiän, luotettavimman koneistusprosessin ja optimaalisen tuottavuuden välillä – minkä valitsisit? Mikset valitsisi vapautta olla valitsematta enää koskaan uudestaan. Valitse työkalu joka täyttää kaikki vaatimuksesi. Valitse Tiger·tec® Gold.

walter-tools.com


Kotimaiset konepajat hakevat tehoja tuotantoon kone- ja laiteinvestoinneista Tampereen Konepaja-messut yhdessä kansainvälisen hitsaus­alan tapahtuman Nordic Welding Expon kanssa kokoavat yhteen metalliteollisuuden ja hitsausalan osaajat sekä kone- ja laiteinvestoinneista päättävät henkilöt 20.–22.3.2018 Tampereen Messu- ja Urheilukeskukseen. Sorvin alle ohjelmassa pääsevät muun muassa konepajojen robotisointi, teollisuuden digitalisoituminen, tuotannon kilpailukyky, uudet menetelmät sekä 3D-tulostaminen.

M

Kuva kaksi vuotta sitten järjestetyiltä Konepaja-­ messuilta, jotka olivat menestys ja tapahtuma voittikin Vuoden Messut -kategorian valtakunnallisessa Mesoaja-gaalassa tammikuussa.

essuilla pääsee konkreettisesti tutustumaan, kuinka koneet, laitteet ja työkalut toimivat käytännössä ja päivittämään tietotaitojaan automaatiosta, hitsauksesta, kunnossapidosta ja teollisuuden palveluihin liittyvistä ratkaisuista. Tapahtumissa on yhteensä yli 260 näytteilleasettajaa, joiden päämiehet edustavat yli 700 kansainvälistä tuotemerkkiä. − Konepajojen koneet käyvät nyt kuumina ja tilauskanta on hyvä suuressa osaa suomalaisista konepajoista. Teollisuuden ja talouden pyörät pyörivät hyvin, mutta nyt iso haaste alalla on, että konepajoissa koneiden ja laitteiden kapasiteetti riittää juuri ja juuri vastaamaan kysyntään. Konepaja-messuilla on esillä metalliteollisuuden uusimmat koneet ja laitteet yritysten kilpailukyvyn ja tehokkuuden parantamiseen. Messuilla on mukana lähes kaikki markkinoilla aktiivisesti esillä olevat kone- ja laitemerkit, kertoo

Multi-Rail RM Combo-Rail Multi-Rail RH Grid Fixturing Blank Fixturing Clamp modules Stop modules Riser blocks Side guides

Hydraulic Clamping

Sales: www.ok-vise.com/distributors 24

3 | 2018 • w w w.eurometalli.com

www.ok-vise.com


myyntiryhmäpäällikkö Mikael Wänskä Tampereen Messut Oy:stä. − Olen erityisesti kiinnostunut levytyökoneista, koneistuskeskuksista sekä hitsauslaitteista- ja automaatiosta. Nämä koneet ja laitteet liittyvät eniten menossa oleviin tai suunniteltuihin projekteihin. Tutustun messuilla ainakin Prima Poweriin, Mazakiin ja Froniukseen sekä Yaskawaan, kertoo tuotantojohtaja Saku Vastamäki Avant ­Tecno Oy:stä.

Hitsauksen SM-kisat tuovat kipinää messuille – palkittavana myös ohutlevytuotekilpailun voittajat Nordic Welding Expon yhteydessä ammatillista perustutkintoaan suorittavat nuoret kisaavat hitsauksen SM-kilpailut. Uutta kipinää kisaan ja messuille tuo, että kisapaikka on aiemmista vuosista poiketen heti Tampereen Messu- ja Urheilukeskuksen pääsisäänkäynnin läheisyydessä, jossa messuvieraat pääsevät seuraamaan kisojen etenemistä koko messujen ajan. Kilpailun voittajat julkaistaan messuilla torstaina 22.3. Kilpailun toteuttaa SHY ry. Plootu Fennica -ohutlevytuotekilpailun parhaimmisto esitellään ja palkitaan Konepaja-messuilla. Ohutlevystä tehdyllä tuotteella tai osalla on voinut osallistua kolmeen tasavertaiseen sarjaan: teollisuus, muotoilu ja oppilaitokset. Kilpailun

Konepaja 2018 -messujen järjestäjät toivottavat tervetulleiksi toista kertaa järjestettävään tapahtumaan nauttimaan taatusta tamperelaisesta rennosta messu­fiiliksestä.

pääpalkinnon lahjoittaa Tampereen Messut Oy ja sen suuruus on 6000 euroa. Kilpailun järjestäjä on Teknologiateollisuus ry.

Vuoden Messut -tunnustus Konepajalle Konepaja-messut voittivat Vuoden Messut -kategorian valtakunnallisessa Mesoa­ jagaalassa tammikuussa. Tuomaristo totesi perusteluissaan, että uusi messutapahtuma onnistui ensimmäisellä järjestämiskerrallaan nappiin, tapahtuma toteutettiin kohderyhmä edellä ja messujen kävijätavoite ylitettiin kirkkaasti. Historian ensimmäinen valtakunnallinen Mesoaja palkitsi suomalaista messu- ja tapahtuma-alan 11 sarjassa. Voittajat valitsi yli 120 toteutuksen joukosta markki-

noinnin, viestinnän ja tapahtuma-alan ammattilaisista koostunut. Tampereen Messut Oy järjestää Konepajan yhteistyössä metalliteollisuuden kone- ja laitetoimijoiden kanssa nyt toista kertaa. NWE-messut järjestetään Suomen Hitsausteknillinen Yhdistys ry:n toimeksiannosta 7. kerran.

INFO Tampereen Messut Oy Mikael Wänskä, projektipäällikkö puh. 040 350 0445 www.konepajamessut.fi www.nordicweldingexpo.fi Twitter & Instagram: @TampereenMessut, #Konepaja, #NordicWeldingExpo, Facebook: @Konepajamessut

3 | 2018

25


Miten perinteinen HSS-työkalu kohtaa nykyiset tarpeet? Dormerin suosittu HSS-pora A002.

L

astuavat pikaterästyökalut (HSS) ovat todistettavasti maailmanlaajuisesti kasvu-uralla, eikä merkkejä kasvun hidastumisesta ole näkyvissä. Lastuavien pikaterästyökalujen maailmanlaajuisten markkinoiden arvon odotetaan olevan vuonna 2020 n. 10 miljardia US$. Tämä on erittäin suuri summa verrattuna lastuavien työkalujen nykyiseen markkina-arvoon, jonka arvioidaan olevan n. 18,5 miljardia US$. Tämä tarkoittaa, että HSS-työkalujen käytön odotetaan kasvavan tulevina vuosina voimakkaasti. (Lähde: Global Industry Analysts). Ricky Payling, Dormer Prametin pyörivien työkalujen strateginen johtaja kertoo seuraavassa, miten pikaterästyökalut kehittyvät kaikilta osa-­alueiltaan ja miten uudet työkalut on otettu vastaan nopeasti muuttuvassa teollisuudessa, eli ovatko kasvuodotukset realistisia.

Suosittu vaihtoehto Huolimatta kovenevasta kilpailusta pikateräs- ja kovametallityökalujen välillä, pikate-

rästyökalut ovat säilyneet koneistajien suosiossa. Suosio perustuu pikaterästyökalujen hyvään kulumiskestävyyteen, erinomaisiin kovuus- ja lujuusominaisuuksiin, monipuolisuuteen, luotettavuuteen, käytön helppouteen ja myös edullisiin hankintakustannuksiin. Suuriakin kasvuodotuksia tukee teollisen tuotannon muuttuminen entistä paremmin laadukkaille pikaterästyökaluille sopivaksi, erityisesti tämä näkyy entistä monimuotoisempia komponentteja ja lyhempiä sarjoja koneistavassa massatuotannossa. Hyvää kehitystä tukee myös tuotteiden vakaa kysyntä teollisuuden avainaloilta, kuten esim. auto- ja rakennusteollisuudelta ja myös raskaalta energia- ja konepajateollisuudelta. Tukeakseen kasvavaa kysyntää, lastuavien työkalujen valmistajat ovat sitoutuneet merkittäviin panostuksiin toimialan edelleen kehittämiseen. Uusien tuotteiden kehittäminen on jatkossakin etusijalla, mutta investointeja tullaan merkittävästi lisäämään laajaan tutkimustyöhön ja koko alan aktiiviseen kehittämiseen. Laajentunut tutkimustyö on jo tuonut positiivisia tuloksia koko tuotantoketjuun. Pikateräksen seosaineita ja niiden pitoisuuksia on muutettu ja pikateräksen valmistus tapahtuu entistä suuremmassa määrin pulverimetallurgisesti. Työkalujen hiontaa on kehitetty, joka näkyy parantuneena laatuna ja lyhentyneinä tuotantoaikoina, joka puolestaan näkyy alentuneina tuotantokustannuksina. Dormer valmistaa lastuavat työkalut nykyään neljästä eri raaka-aineesta; (HSS) pikateräs, (HSS HM) pikateräs / kovametallipalat, (HSS-E) kobolttiseosteinen pikateräs ja (HSS-E PM) kobolttiseosteinen pulveripikateräs. Näitä pikateräslaatuja käytetään porien, kärkiupottimien, kalvimien, kierretyökalujen ja jyrsimien raaka-aineena. Jokaiselle työkalulle valitaan se raaka-aine, jonka avulla saavutetaan paras mahdollinen työstötulos käyttökohteessa, johon kyseinen työkalu on kehitetty.

Pikateräksen koostumus

Thomas Lundqvist ja Gunnar Wistrand yhtiöstä “Larssons Mechancial Workshop”. 26

Tavallisen HSS:n seosaineita ovat: kromi (4  %), volframi (n. 6 %), molybdeeni (< 10 %), Vanadiini (n. 2 %), koboltti (< 9 %) ja hiili (1 %). Pikateräksen laatu määräytyy seosaineiden ja niiden pitoisuuksien mukaan. Kromi parantaa kovuutta, lujuutta ja sitkeyttä ja estää hilseilyä. Volframi parantaa kovuutta, kulumisen- ja kuumankestävyyttä ja vastustaa päästöä, eli parantaa työstötehokkuutta. Molybdeeni, joka on kuparin ja volframituotannon sivutuote, parantaa kovuutta, lujuutta ja vastustaa päästöä. Se myös parantaa korroosionkestävyyttä. Vanadiini, jo-

3 | 2018 • w w w.eurometalli.com

ta esiintyy useassa mineraalissa, muodostaa erittäin kovia karbideja parantaen lujuutta ja kestävyyttä hankaavaa ja korkean lämpötilan aiheuttamaa kulumista vastaan, se myös parantaa kovuuden säilymistä. Koboltti parantaa kuumankestävyyttä, vastustaa päästöä ja parantaa hieman lämmönjohtokykyä. Pikateräksen lujuus ja kulumisenkestävyys paranevat 5–8 % kobolttipitoisuuteen saakka. Hiili parantaa kulumisenkestävyyttä ja määrittelee pikateräksen peruskovuuden (noin 62–65 Rc). Hiilipitoisuuden kasvattaminen heikentää sitkeyttä. Porat, joissa kobolttipitoisuus on yli 8 %, ovat yleensä tarkoitetut erityisiin käyttökohteisiin.

Pikateräksen edut Pikaterästyökalut voivat vastustaa värähtelyjä kaiken tyyppisissä työstökoneissa, vaikka koneen ja työstettävän kappaleen kiinnityksen tukevuusominaisuudet olisivatkin huonolaatuisia. Jyrsinnässä ne voivat vaimentaa mekaanisten iskujen vaikutusta hampaisiin ja selviytyä kunnialla vaihtelevissa jäähdytysolosuhteissa ja muuttuvissa työstölämpötiloissa. Pikateräksien ainutlaatuisen lujuuden ansiosta, työkalujen valmistajat voivat tuottaa erittäin teräviä lastuavia särmiä. Tämä helpottaa vaikeasti työstettävien aineiden koneistamista, vähentää austeniittisten ruostumattomien teräksien ja seostettujen nikkelien karkenemista ja parantaa työstettävän kappaleen pinnan laatua ja toleransseja. Kun metallin työstö tapahtuu lastuamalla eikä repimällä, pysyy terävien särmien lämpötila alhaisena ja työkalun elinikä pitenee. Myös työstöön tarvittavat lastuamisvoimat ovat pienemmät, joka viime kädessä tarkoittaa pienempää voiman tarvetta työstökoneelta. Työkalun eliniän kannalta, pikaterästyökalu suoriutuu erittäin hyvin epävakaista työstöolosuhteista. Kuitenkin sen lastuamisnopeusalue on rajallinen ja selkeästi kovametallityökaluja alhaisempi.

Pulverimetallurgia ja pinnoitteet HSS voi olla klassinen lastuavan työkalun raaka-aine, mutta se ei tarkoita, ettei sitä olisi jatkuvasti kehitetty ja parannettu sen jälkeen, kun se ensimmäisen kerran otettiin käyttöön 1800-luvun lopulla. Dormer Prametin käyttämät HSS-laadut, ovat kaikkea muuta kuin jämähtäneet kehityksessä. Dormer Pramet on investoinut runsaasti pulverimetallurgiaan, kehittääkseen raaka-aineita, jotka antavat entistä paremman lopputuloksen.

Jatkuu sivulla 28.


Tule tapaamaan meitä KONEPAJA 2018 -MESSUILLE Tampereelle! OSASTO E450 Osastollamme nähtävissä

L&L:n vaakasorvi LD48 x 1000

FAGOR 8060 -ohjauksella!

Tongtai (Topper) vaakakarainen keskus SH4000P Fanuc 0i-MF -ohjauksella. Nopea ja tehokas kone paletinvaihtajalla!

Katso myös sivuiltamme kattava valikoima varastokoneita nopeaan toimitukseen www.jr-machines.fi

Maahantuonti ja myynti: JR-Machines Oy Vesalantie 1, 24910 Halikko As. www.jr-machines.fi

Juri Virkki, puh. 040 572 6614 juri.virkki@jr-machines.fi Ari Prittinen, puh. 050 525 8406 ari.prittinen@jr-machines.fi

Energiatehokkaat kompressorit Taajuusmuuttajaohjatut (VSD) ruuvikompressorit ovat kompressoriteknologian uusi standardi. • VSD-teknologia vähentää energiankulutusta keskimäärin 50 % verrattuna tyhjäkäynti- ja ulospuhalluskompressoreihin. • Ei turhaa tyhjäkäyntiä, ulospuhalluksia tai painehäviöitä käytön aikana. • Poistaa käynnistyksessä tarvittavan virtapiikin aiheuttamat lisäkustannukset.

www.atlascopco.fi |

kompressori.fi@fi.atlascopco.com


UUDET VARASTOKONEET • CNC sorvi SPINNER TC-42 Siemens 810 D VDI 20 MYYTY

VANNESAHAT • • • • •

Pilous ARG 220 Plus Pilous ARG 235 Plus UUSI MALLI TULOSSA VKO 12 Pilous ARG 300 Plus HF Pilous ARG 300 Plus SAF Pilou ARG 330 Plus SAF TULOSSA VKO 12

TEROITUSKONE SPINNER NAUHAHIOMALAITTEET KÄRKISORVIIN • Prismont MST-SBH 1, MST-SBH 2 ja SBH 4 • Prismont MST-Strong -sisähiomalaite sorvin teräpitimeen. UUTUUS

VARUSTEVARASTOMME UUDISTUU NYT EDULLISESTI • • • • • •

hydrauliset ja mekaaniset koneruuvipuristimet vestisarjat halogeenityövalot leikkuunestepumput holkki-istukka, sarjat ISO 50 ja ISO 40 yms. Kiinnitystyökalu –50 %

KÄYTETYT KONEET KONEISTUSKESKUKSET • Pystykar. koneistuskesk. Chevalier FCT 1320 V Fanuc 0M -01 • Kahdella paletilla 650x365 mm. xyz 500x320x250 mm

SORVIT • CNC-sorvi Hunor EEN 400, vm. -84 MYYTY

PORAKONEET • Pylväsporakone Maxion Unimax Mk4 revolveri porauspäällä -03 • Säteisporakone HELLER RP 32 800

SAHAT • CNC-vannesaha TMJ PP 362 Ø 360 mm, vm. -07, hyvät varusteet • CNC-vannesaha Pegas 240 x 280 A, vm. -11 MYYTY • Automaatti vannesaha Bomar 250, vm. -05 MYYTY • Vannesaha Pilous ARG 220 Plus Vm. -08 Käyttämätön • Kaarisaha KASTO 220 x 250

Välitysmyynnissämme useita koneita. Kannattaa kysäistä. Tarkemmin kotisivuillamme www.maketek.fi/Tuotteet/käytetyt työstökoneet

Niittyhaankatu 8 • 33720 Tampere • puh. (03) 358 2700 • fax (03) 358 2740 maketek@maketek.fi • www.maketek.fi Markku Tavasti 0400 232 310

Vaativat levy- ja hitsaustyöt Laivanrakennus – Konepajat – Offshore

Rullaa porataan Dormerin poralla A553. Pulverimetallurgisesti valmistetussa HSS-E-PM-laadussa on suuret seosainepitoisuudet ja siinä on ainutlaatuinen yhdistelmä lujuutta, kulumisenkestävyyttä ja kovuutta. HSS-E-PM-laatu pidentää työkalun elinikää ja helpottaa sen ennustettavuutta, parantaa syöttö- ja lastuamisnopeuksia ja lisäksi se vähentää murtumisongelmia. Viimeisin pulverimetallurgisen pikateräksen käyttöalue on Dormerin ”Shark Line” -kierretapit. Ne valmistetaan erityisestä HSS-EPM-laadusta, joka on kehitetty parantamaan kierretappien vaatimaa lujuutta ja luotettavasti säilyviä vakaita ominaisuuksia. Perinteistä laatua parempi hiottavuus parantaa tuotannon tasalaatuisuutta ja alentaa tuotantokustannuksia. Nämä parantuneet ominaisuudet tarkoittavat, että kierretappien elinikä, luotettavuus ja ennustettavuus ovat parantuneet merkittävästi. HSS-E ja HSS-E-PM ovat erinomaisia laatuja lukuisille pinnoitteille, kuten esim. titaani nitridi (TiN), titaani alumiini nitridi (TiAlN), titaani carbo nitridi (TiCN), kuten myös monikerrospinnoitteille. Pinnoitteet parantavat merkittävästi pikaterästyökalun elinikää ja nostavat sen suorituskyvyn alueelle, jossa vaaditaan suurta tuottavuutta, korkeita syöttö- ja lastuamisnopeuksia ja mahdollisuutta työstää kuivana, sekä myös koneistaa vaikeasti työstettäviä raaka-aineita. Pinnoitteet parantavat pinnan kovuutta, joka parantaa kulumisenkestävyyttä. Ne pienentävät kitkaa, joka parantaa lastun muotoa, alentaa lastuamisvoimia ja vähentää lämmön muodostumista. Ne vastustavat kuoppakulumista, joka parantaa työstettävän pinnan laatua. TiAlN-pinnoitetut HSS-E-työkalut soveltuvat esim. valurautojen koneistamiseen kuivana, koska ne kestävät korkeita lämpötiloja, kun taas terävät TiAlN-pinnoitetut HSS-E-PM-työkalut soveltuvat titaanien ja seostettujen nikkelien koneistamiseen.

Yhteenveto Lukuisiin käyttökohteisiin, joihin vaaditaan luotettavaa, tasalaatuista ja monipuolista työkalua kustannustehokkaaseen hintaan, on perinteinen, vaikkakin voimakkaasti kehittynyt, pikaterästyökalu ihanteellinen valinta. Näin ollen se tulee säilyttämään edelleen oman paikkansa markkinoilla nuorempia kovametallityökaluja vastaan. HSS on vahvistunut viimeisien vuosien aikana voimakkaasti. Tämä on tapahtunut seosaineita säätämällä, uusimalla valmistusteknologiaa ja hyödyntämällä uusia pinnoitteita. Kehitystyön tulokset osoittavat, että se on edelleen merkittävä raaka-aine lastuaville työkaluille, joita metallia työstävä teollisuus tarvitsee.

INFO www.ablemans.fi | (02) 439 6500 28

3 | 2018 • w w w.eurometalli.com

Dormer Pramet Helene Bengtsson, asiakaspalvelupäällikkö tel. +46 35 16 52 09 helene.bengtsson@dormerpramet.com www.dormerpramet.com


CLX SARJA

UUSI SUUNNANNÄYTTÄJÄ YLEISSORVAUKSEEN

6 SUUNNAN KOKONAISVALTAINEN KONEISTUS monimutkaisille kappaleille vastakaran ja Y-akselin ansiosta

GX 6

AUTOMAATIO Täysin automaattinen gantry ø 200 x 150 mm työkappaleille

3D OHJAUKSET Siemens ja FANUC

Ainutlaatuinen teknologiasykli

EASY TOOL MONITORING 2.0

Ennakoiva karan ja akselien pysäytys johtuen työkalurikosta tai ylikuormituksesta minimoimaan vahingot.

Lisää tietoa CLX-SARJASTA www.dmgmori.com


Yksi järjestelmä – se riittää Lemonsoft on joustava kokonaisratkaisu, jolla pystyt hoitamaan yrityksesi koko toiminnanohjauksen. - Toimitusketjun hallinta - Yrityksen sisälogistiikan ohjaus - Tuotannon ohjaaminen - Talous- ja henkilöstöhallinto - Sähköiset yhteydet

w w w. l e m o n s o f t . f i

MeteCNC – suomalaista insinööriosaamista • Suomessa suunniteltu ja valmistettu CNC-työstökone

Olemme KONepaJa 2018 -messuilla. Löydät meidät osastolta e511.

• vakio- ja erikoiskoneet • pysty-, vaaka- tai useampikarainen • gantry-mallit

Kysy myös koneiden modernisointipalveluistamme!

• 3/5-akseliset mallit • langaton tablet-käyttöliittymä isoja koneita varten

Made in Finland

• erikoiskoneet jopa 5 000 mm Y-liikkeellä ja 20 000 mm X-liikkeellä Metecno oy • KiepaNtie 180, 37200 SiURO • 040 588 5648 • info@metecno.fi • www.metecno.fi 30

3 | 2018 • w w w.eurometalli.com


From the beginning of time, there has been no transfer of knowledge and no progress without communication. Well interconnected communication makes knowledge available more rapidly to provide for intelligent solutions. So why not provide your workshop, too, with all the information and intelligence available in your company? The Connected Machining range of functions in our TNC controls enables your workshop to access all areas that accompany the production process. That’s how Connected Machining integrates your workshop into the process chain and makes it more efficient, so that you can improve productivity, quality and flexibility.

HEIDENHAIN Scandinavia AB Angle Encoders

01740 Vantaa, Finland

Linear Encoders

Phone 09 – 8676 476

Contouring Controls

Length Gauges

www.heidenhain.fi

Konepaja 2018, osasto E 90

Rotary Encoders

3 | 2018

31


Uusi, nopea tela-alustaisten murskauslaitosten kokoonpanolinja käynnistyy Metson Tampereen tehtaalla Kahdessa vuorossa työskennellessä uudelta asennuslinjalta valmistuu maksimissaan yli kaksi tela-alustaista murskauslaitosta vuorokaudessa. säksi myös maailmalla. Tampereesta onkin kehittynyt Metson tela-alustaisten murskauslaitosten maailmanlaajuinen teknologiakeskus,” Markku Simula lisää. Uudella nopean kokoonpanon linjalla asennuspisteitä on aiemman viiden sijasta nyt kuusi, mikä lisää linjan joustavuutta ja lyhentää kokonaiskokoonpanoaikaa. Tällä hetkellä linjalla kootaan suosituimpia murskainmalleja. Linjalle siirtyy kevään aikana myös raskaampia ja monimutkaisempia malleja.

Uudella linjalla vaikutusta koko tehtaan toimintaan

Metso vastaa liikuteltavien kivenmurskauslaitteiden kasvavaan kysyntään ottamalla käyttöön Tampereen tehtaalla uuden, aiempaa nopeamman kokoonpanolinjan. Nyt noin 50 tonnia painavan, tela-alustaisen murskauslaitoksen loppukokoonpano tehdään kahdessa työpäivässä. Kahdessa vuorossa toimiva sarjatuotantolinja lisää Metson liikuteltavien murskauslaitteiden valmistuskapasiteettia neljänneksellä.

”M

urskeiden tekoon käytettä­ vien, helposti siirrettävien Lokotrackmurskauslaitosten kysyntä kääntyi kasvuun jo puolitoista vuotta sitten, minkä ansiosta investointi kokoonpanon kasvattamiseen on oikein ajoitettu. Haluamme varmistaa,

että valmistuskapasiteetti riittää asiakkaiden kasvaviin tarpeisiin”, kertoo Metson kivenmurskauslaiteliiketoiminnasta vastaava johtaja Markku Simula. ”Suomalaisella laadulla ja Metson osaamisella on erinomainen maine kotimaan li-

Ensimmäinen Lokotrack-malli valmistui uudelta kokoonpanolinjalta tammikuun toisella viikolla. Käynnistys on sujunut suunnitelmien mukaan. Tämänhetkisen suunnitelman mukaisesti linjalta valmistuu noin 200 murskauslaitosta ennen kesää. ”Jatkuva tuotannon kehitys on osa toimintatapaamme. Investointi lyhentää suosituimpien laitemallien toimitusaikoja ja parantaa edelleen työturvallisuutta. Nopean kokoonpanolinjan myötä olemme voineet myös järjestellä tuotantoa uudelleen ja ottaa käyttöön uusia toimintatapoja”, kertoo projektipäällikkö Juha Erkkilä.

98 vuotta murskainvalmistusta Tampereella Tampereella on tehty kivenmurskaimia jo 98 vuoden ajan: ensimmäinen leukamurskain valmistettiin Lokomon konepajalla vuonna 1921. Tela-alustaisten murskauslaitosten koonti alkoi Tampereella ensimmäisenä maailmassa vuonna 1985. Runsaassa kolmessa vuosikymmenessä Lokotrack-murskauslaitoksia on valmistettu Tampereella yli 7000. Valmistusta on laajennettu myös Intiaan ja Kiinaan. Teollinen internet ja uudet ympäristövaatimukset näkyvät tuotekehityksessä. Lokotrack-laitoksen toimintaa voidaan nykyään etävalvoa mistä tahansa satelliittiyhteyden avulla. Meluvarustuksella ja pölynsidonnalla estetään ympäristöhaitat, jolloin laitteella voidaan murskata vaikka kaupunkikeskustoissa.

INFO Ensimmäinen Lokotrack-malli valmistui uudelta kokoonpanolinjalta tammikuun toisella viikolla. 32

3 | 2018 • w w w.eurometalli.com

www.metso.com/fi/


Toimitko asiakkaidesi rahoittajana?

Finance Linkin avulla saat laskusaatavat tilillesi välittömästi!

Ota yhteyttä ja kysy lisää! WWW.FINANCELINK.FI

Enemmän on vähemmän

Plasma- ja polttoleikkauspöytä savukaasujen hallintaan • • • •

Hallittu savukaasujen sieppaus Pitkä tyhjennysväli Asennus 1 vrk Asiakaskohtaiset kokoluokat ja lisävarustelut

Patruunasuodatin kuivapölyjen suodatukseen • • • • •

Kaikille kuivapölyille soveltuva Suodatinvalinnat käyttökohteen mukaan Pitkäikäiset suodattimet Automaattinen puhdistusautomatiikka Kapasiteetti 11 520 m3/h asti

Öljysumuerotin työstökoneille • Kaikille työstönesteille soveltuva • Taloudellinen käyttää • HEPA-tasoinen suodatus • Hiljainen

Tuotteet valmistetaan Suomessa!

PL 11, Kukonkorventie 1, 33881 Lempäälä Puh. 03 3124 4800, faksi 03 3124 4825 turppa@turppa.fi, www.turppa.fi

3 | 2018

33


Mitutoyo Legex 9106 – yksi Pohjoismaiden tarkimpia koordinaattimittauskoneita Parker Hannifinille Mitutoyo Legex 9106 -koordinaattimittauskone on yksi Pohjoismaiden tarkimpia: dimensiomittauksen perustarkkuus on 0,350 µm ja 1 µm/m. Tällä viime syksynä tuotantoon saadulla laitteella Parker Hannifin Manufacturing Finland Oy mittaa suuria ja pieniä kohteita suunnittelun tai valmistuksen tarpeisiin.

Parker Hannifin Manufacturing Finland Oy on hankkinut yhden Pohjoismaiden tarkimmista koordinaattimittakoneista parantaakseen laadunvarmistuskykyään sekä lisätäkseen laaduntarkastuskapasiteettiaan. Samassa yhteydessä tämä Tampereen Ruskossa sijaitseva venttiililohkojen ja venttiilikokoonpanojen erikoisosaaja hankki myös ympyrämäisyyden mittakoneen, jolla yritys varmistaa alihankinnassa tehtyjen pyörähdyskappaleiden laatua. Näiden kummankin mittakoneen merkiksi valikoitui Mitutoyo.

V

aatimukset Parkerin koordinaattimittauskoneen tarkkuudelle olivat kovat, joten hankintaprosessissa valinnan kohteeksi haarukoitui normaalikäyttöön tarkoitettuja koordinaattimittakoneita selvästi tarkempi mittakone Mitutoyo Legex 9106. Mitutoyo Legex 9106 dimensiomittauksen perustarkkuus edustaa koordinaattimittauksessa todella suurta tarkkuutta: dimensiomittauksen perustarkkuus on 0,350 µm ja 34

1 µm/m, jolla Parker Hannifin mittaa suuria ja pieniä kohteita suunnittelun tai valmistuksen tarpeisiin. – Samanlainen kuin meillä on nyt käytössä, löytyy esimerkiksi VTT MIKES Metrologialta, kertoo laatupäällikkö Antti Lehtimäki. – Meillä on nyt käytössämme erikoistarkka teollisuuskokoa oleva koskettava koordinaattimittauskone. Koskettavan KMK:n mittakärjen liikealue on 900 mm x 1000 mm x 600 mm ja mitattavan kappaleen maksimipaino 800 kg. CNC-toiminen kone mittaa kohteen dimensioita ennalta laaditun ohjelman mukaisesti.

Olosuhdehuone – Parhaaseen tarkkuuteen pyrittäessä tutkittavan kappaleen lämpötilaan tuleekin kiinnittää erityinen huomio: yhden asteen lämpötilan muutos voi aiheuttaa jopa kymmenkertaisen virheen laitteen perustarkkuuteen nähden. Siispä sekä kappaleen että mittalaitteen lämpötilan pitäminen stabiilina, että tarkka kappaleen lämpötilan mittaus on välttämätöntä näille mittauksille, tietää laatupäällikkö Antti Lehtimäki. Näistä lähtökohdista Parker Hannifinin Mitutoyo-koordinaattimittauskonetta varten rakennettiin erillinen olosuhdehuone. – Olosuhdehuoneen vaatimukset ovat myös tarkat. Lämpötila 20˚C/+ –1˚C/tunti, ilman suhteellinen kosteus on noin 30–50 %. Myös

3 | 2018 • w w w.eurometalli.com

valaistukseen kiinnitettiin huomiota: huoneessa on LED-valaistus sekä paljon ikkunapinta-alaa, valaisee Lehtimäki olosuhdehuoneen ominaisuuksia.

Mitutoyolta avaimet käteen -toimitus Parker Hannifin hankki koordinaattimittauskoneen parantaakseen laadunvarmistuskykyään sekä lisätäkseen laaduntarkastuskapasiteettiaan. Samassa yhteydessä hankittiin myös ympyrämäisyyden mittakone Mitutoyo RA1600 Roundtest, jolla varmistetaan alihankinnassa tehtyjen pyörähdyskappaleiden laatua. – Tarjousvaiheessa teetimme mittauksen kyvykkyyden arviointia vaativilla mittauskohteilla ja monilla valmistajilla oli vaikeuksia päästä vaadittuun mittauskyvykkyyteen. Lopulta päädyimme hankkimaan laitteet Mitutoyolta, sillä heidän lisäkseen vain muutamilla valmistajilla oli meidän tarkkuusvaatimuksia vastaava kone tarjolla. Mitutoyon etuna oli kokonaisvaltainen lähes avaimet käteen -toimitus sisältäen mittakoneet ja ohjelmistot, käyttökoulutuksen sekä olosuhdehuoneen Mitutoyon yhteistyökumppanilta Virtaviiva Oy:ltä. Lisäksi meillä oli jo entuudestaan tuotannossa käytössä Mitutoyon SPC-ohjelmisto Measurlink, jonka avulla tallennetaan tuotannon mittaukset tietokantaan, johon jatkossa tallentuu myös Legexin ja Roundtesterin mittaukset, tiivistää Lehtimäki mittauskonevalinnan perusteet. – Hankinta oli oikeastaan aika helppo prosessi – ainakin näin jälkeenpäin muistelleen. Koneen toimitusaika oli lyhyt. Kone korvamerkittiin Mitutoyon keskusvarastolta meille jo tarjouskyselyvaiheessa, joten lopullisen päätöksen synnyttyä päästiin nopealla aikataululla asentamaan konetta paikalleen koneen perustusten valmistuttua. Ainoastaan olosuhdehuoneen rakennusvaiheet olivat hidastavana tekijänä.

Hyvä asiakastuki – Tehokkaat ja luotettavat ohjelmistot ovat tärkeä osa Mitutoyon edistyksellisiä koordinaattimittauskoneita ja muodonmittauslaitteita. Näiden monipuolisten ohjelmistojen oikea toiminta taas on riippuvainen tehokkaasta asennuksesta sekä jatkuvasta tuesta, jota Mitutoyon henkilökunta tarjoaa. Mitutoyon Application Engineer Jani Vainio on ollut korvaamaton apu, johon on voinut luottaa, kun ollaan tarvittu tukea laitteen käyttöön tai ohjelmointiin liittyen, arvioi Lehtimäki.


Yhteiset päämäärät » korkea laatu » jatkuvuus » tehokkuus

Parker Hannifinin Mitutoyo-koordinaatti­mittauskonetta varten rakennettiin erillinen olosuhdehuone. – Olosuhdehuoneen vaatimukset ovat myös tarkat. Lämpötila 20˚C/+ –1˚C/tunti, ilman suhteellinen kosteus on noin 30–50 %. Myös valaistukseen kiinnitettiin huomiota: huoneessa on LED-valaistus sekä paljon ikkunapintaalaa, valaisee Lehtimäki olosuhdehuoneen ominaisuuksia, kertoo laatupäällikkö Antti Lehtimäki.

Mittausprosessin hallinta Measurlink-ohjelmiston avulla – Mitutoyon Real-Time-mittasoftan avulla keräämällämme mittadatalla seuraamme tuotannon laaduntuottokykyä sekä pystymme reagoimaan poikkeamiin aikaisempaa nopeammin. Lisäksi mittadataa käytetään suunnittelun sekä prosessinkehityksen apuna. Datan analysoinnissa auttaa Process Analyzer, jolla pysyy korvaamaan monesti analysointityökaluna käytetyn excelin. – Jatkossa tulemme liittämään myös mittavälinerekisterimme Measurlinkin Gage Management -softaan, jolloin koko mittausprosessimme on samalla ohjelmistolla hallittavissa, visioi Lehtimäki.

Mitutoyo RA1600 Roundtest on ympyrämäisyyden mittalaite, jolla Parker Hannifin Manufacturing Finland Oy varmistaa alihankinnassa tehtyjen pyörähdyskappaleiden laatua.

INFO

WE paja/N e n o K ) o A301 tumme Osallis ssuille (osast e 2018 -m

Laadukkaat laitteet ja järjestelmät, joiden huolto- ja varaosapalvelu sekä opastus ja neuvonta ovat nopeasti saatavilla, tulevat ajan mittaan taloudellisimmiksi.

Teknohaus-laatua: •

Thermcut-plasma- ja polttoleikkauskoneet valmistamme tilaajan toivomuksen mukaan.

Hypertherm-plasmaleikkauslaitteet käsiplasmoista järeisiin konepajalaitteistoihin

Polysoude-orbitaalihitsauslaitteiden kapasiteetit 1,6-275mm; kiinteät ja työmaalaitteistot

Orbitalum-putkisahat

Laboratorio- ja puhdasvesi / puhdas-kaasujärjestelmien suunnittelu ja asennus

Kulutusosat plasmaleikkaukseen

Putken hitsauksen kaasutustulpat

Erikoiskaasut

Parker Hannifin Manufacturing Finland Oy Antti Lehtimäki laatupäällikkö puh. 040 639 0913 www.parker.com TEHOKKAAN TUOTANNON TEKIJÖITÄ VUODESTA 1987

(09) 274 7210 • www.teknohaus.fi • info@teknohaus.fi


Nyt myös nostavat ja kolmiakseliset pyöritys­ pöydät Cebotec Oy:n maahantuontiohjelmassa T

euvalainen maahantuontiyritys Cebotec Oy on laajentanut Automa2000-mekanisontilaitteiden ja pyörityspöytämal­ lien tuotesarjan tarjontaa, ottamalla maahantuontiohjelmaansa sekä suoraan nostavat- että kolmiakseliset Automa2000-pyörityspöytämallit. Italianen Automa2000, joka on tunnettu laadukkaiden mekanisointilaitteiden ja pyörityspöytien valmistajana, on tuonut markkinoille uusia tuotesarjoja, joista löytyy nyt myös sekä nostavat että kolmiakseliset pyörityspöydät. Suoraan nostavia pyörityspöytiä mallimerkeiltä SPK3500 ja SPK3-1000 on saatavilla kuormitettavuudeltaan kahta eri kokoa, joiden kapasiteetit ovat 500 kg ja 1000 kg. SPK3-tuotesarjan pyörityspöydät on valmistettu normien CEI-EN-60204-I-vaatimusten mukaisesti. Näiden pyörityspöytien voimalaitteena toimii kolmivaihe-AC-sähkömoottori ja pyörityksen nopeutta säädetään taajuusmuuttajan avulla. Myös kallistus ja nosto tapah-

Toinen Automa2000-valmistusohjelmassa oleva, täysin uusi tuotesarja SPK, sisältää kolmiakseliset pyörityspöydät joista löytyy kolme eri versiota. SPK-1500, SPK-3500 ja SPK-7000. Näiden pöytien kapasiteetit keskeisesti kuormitettuna, pöydän ollessa vaakatasossa, ovat 1500, 3500 ja 7000 kg. Näilläkin pöydillä pyöritys tapahtuu kolmivaihe-AC-sähkömoottorilla ja nopeudensäätö taajuusmuuttajan avulla. SPK-pyörityspöytien kallistus ja nosto tapahtuu hydraulisylintereiden avulla. Vakiovarusteisiin kuuluu jalkapoljin ja kaukosäädin. Valmistettu normien CEI-EN-60204-Ivaatimusten mukaisesti.

Alla olevassa kuvssa SPS3-sarjan pyörityspöytä

tuu sähkömoottoreiden avulla. Pyöritysnopeudet ovat säädettävissä 0–4 rpm. Pöydät on varustettu jalkapolkimella sekä kauko-

säätimellä. Pöytälevyn korkeus pöydän ollessa ala-asennossa 450 mm ja yläasennossa 1450 mm.

Automa2000 on tuonut markkinoille myös täysin uuden pienen keskiöreiällä varustetun pyörityspöydän. Tämä uusi pyörityspöytä on mallimerkiltään SPS POWER 76 HC. Pöydän kantavuus on 100 kg, pöydän ollessa vaakatasossa. SPS POWER HC 76 -pöydän pyöritysnopeus on säädettävissä potentiometrillä 0,6–6 rpm. Pyöritys tapahtuu 220V DC -sähkömoottorin avulla. Pöydän kallistus säädetään käsin ja lukitaan paikalleen lukitusruuvilla. Tämä pöytämalli on käyttövalmis sellaisenaan, mutta se voidaan myös varustaa alla olevan kuvan mukaisilla varusteilla. Ø 50 mm

SPS POWER 76 HC Automa2000 on myös lisännyt tuotevalikoimiinsa laadukkaat pyörityspöytien kiinnityspakat, joita löytyy useita eri kokoja ulkohalkaisijaltaan 130–630 mm. Nämä pakat on kiinnitettävissä useimpiin Automa2000-pöytämalleihin.

INFO Yllä olevissa kuvissa SPK. 1500-3500-7000 tuotesarjan pyörityspöytiä. 36

Osa Automa2000-tuotteista on esillä Konepaja-messuilla Tampereelle 20.–22.3.2018 CEBOTEC Oy:n osastolla no: A448, tervetuloa tutustumaan. Lisätiedot: puh. 044 365 5101 • 06 2669 426 cebotec@tawi.fi • facebook: @cebotec • www.cebotec.fi

3 | 2018 • w w w.eurometalli.com


20.–22.3.2018

Tervetuloa! Osasto A 522.

Aika uudistua? OPn monipuoliset ratkaisut vauhdittavat yrityksesi kasvua. Kun suunnittelet uusia kone- ja laiteinvestointeja, ota yhteyttä asiantuntijoihimme. teollisuus@op.fi

Rahoituksen myöntää OP-Yrityspankki Oyj.

K AT TAVAA PA LVELUA KONE PA J OIL L E KONEPA Magneetti-istukat - työstökoneiden myynti, huolto ja varaosat www.dugard.com

Työkappaleen magneettikiinnitys pehmeiden induktio-palojen päälle mahdollistaa viiden pinnan koneistuksen yhdellä kiinnityksellä sekä poraukset ja jyrsinnät kappaleen läpi vahingoittamatta magneettipöytää.

20.–22.3. | Osasto A 565

Huoltopalvelumme – myös muille konemerkeille - Kone-ja laitesiirrot - Kunnossapito - Asennukset - Huollot - Peruskunnostukset - Modernisoinnit - Varaosat

Malli 1350XP

Tervetuloa Konepaja-messuille osastolle A565! Huolto: Juha Keskinen +358 50 599 2426 juha@asennuspalvelujuhakeskinen.fi Myynti: Jukka Rantala +358 400 643 416 jukka@asennuspalvelujuhakeskinen.fi Keskuskatu 8, 37830 Akaa www.asennuspalvelujuhakeskinen.fi

3 | 2018

37


Jungheinrich sisälogistiikan huipulla neljällä IFOY-ehdokkuudella • Enemmän IFOY-ehdokkuuksia kuin millään muulla yrityksellä • Ehdolla varastotrukkien, integroitujen varastoratkaisujen ja vuoden erikoisuuden kategorioissa

J

ungheinrichille myönnettiin Saksan Hannoverissa helmikuun alussa peräti neljä Best of Intralogistics -ehdokkuutta. Yrityksen logistiikkatuotteet ja -ratkaisut saivat tunnustusta varastotrukkien, integroitujen varastoratkaisujen ja vuoden erikoisuuden sarjoissa. ECE 225 -matalakeräilytrukki easyPILOT Follow -ohjauksella, väkivahva EZS 7280 -vetotrukki, SLH 300 -akunva­ rausjärjestelmä sekä Keller & Kalmbachin keskusvaraston laajennushanke ovat näin ollen vuoden 2018 IFOY- eli International Intralogistics and Forklift Truck of the Year -kisan finalisteja. Jungheinrich sai tänä vuonna ainoana valmistajana neljä tuotettaan tai ratkaisuaan kilpailemaan himoituista IFOY-palkinnoista, jotka jaetaan vuosittain sisälogistiikan maailman valioille. ”Neljä ehdokkuutta kolmessa eri kategoriassa osoittavat jälleen kerran Jungheinrichin innovaatiovoiman sisälogistiikan alalla”, Jungheinrich AG:n markkinointijohtaja Dr. Lars Brzoska toteaa. ”Hallitsemme niin koneenrakennuksen ja logistiikkajärjestelmät kuin ohjelmistosuunnittelunkin. Huippuinnovatiiviset ja suorituskykyiset logistiikkaratkaisumme takaavat asiakkaillemme parhaan hyödyn.”

easyPILOT Follow -ratkaisu Sisälogistiikan valioille myönnettävän Best of Intralogistics -maininnan sai varastotrukkien kategoriassa easyPILOT Follow, joka on Jungheinrichin ECE 225 -matalakeräilytrukeissa käytettävä puoliautomaattinen ohjausratkaisu. Se saa trukin seuraamaan käyttäjäänsä automaattisesti, kun käyttäjä kantaa housuntaskussaan tai vyöllään ohjausyksikköä. Käyttäjä voi keskittyä yksinomaan keräilyprosessiin. ECE-keräilytrukki sijoittuu aina optimaalisesti siten, että tavarat voi laskea suoraan oikeaan kohtaan haarukalle. Trukki on aina oikeassa keräilykohdassa, seuraa käyttäjää hänen siirtyessään eteenpäin ja paikoittuu tarkasti oikeaan kohtaan. Järjestelmä poistaa jatkuvan trukkiin nousun ja trukista poistumisen tarpeen sekä pitkät siirtymätaipaleet keräilykohdasta keräilytrukin luo ja takaisin. Näin easy­Pilot Follow edistää keräilyprosessien virheettömyyttä ja varaston tehokkuutta.

Väkivahva EZS 7280 -vetotrukki EZS 7280 on Jungheinrichin toinen palkintoehdokas varasto­ trukkien kategoriassa. 38

Lentokenttien, teollisuuden ja logistiikan raskaaseen ulkokäyttöön kehitetty 28-tonninen jätti on sähkökäyttöisten, istuimellisten vetotrukkien uusi virstanpylväs. Suuren vääntömomentin ansiosta vetotrukki jaksaa vetää suuria kuormia rampeilla. Trukin alaspäin vierimisen estävät automaattiset seisontajarrut ja mäkilähtöavustin takaavat turvallisen pysähtymisen ja liikkeellelähdön myös ramppien kaltevilla pinnoilla. Trukin voimanpesänä on uusi ja tehokas 500 Ah:n litium-ioniakku. EZS 7280:n huippuno­peus on 25 km/h, ja omimmillaan se on rampeilla liikuttaessa. Se on oiva sähkökäyttöinen vaihtoehto perinteisille polttomoottorikäyttöisille vetotrukeille. Näppärän kokoisessa Jungheinrich EZS 7280:ssä on nopea ohjausvaste, joten se toimii myös ahtaissa tiloissa. Kuljettajaa avustavat järjestelmät parantavat turvallisuutta.

Keller & Kalmbachin keskusvaraston laajennushanke Integroitujen varastoratkaisujen katego­ riassa Jungheinrichin nosti parhaimmistoon Keller & Kalmbach -yrityksen keskusvaraston laajennus baijerilaisessa Hilpoltsteinin kaupungissa. Jungheinrich vastasi pääurakoitsijana viisikäytäväisen korkeavaraston laajentamisesta kymmenkäytäväiseksi, ilman että varaston toiminta pysähtyi päiväksikään. Samassa yhteydessä alun perin kaksikäytäväiseen automaattiseen pientavaravarastoon lisättiin kuusi käytävää sekä rakennettiin uusi alustavarasto 15 000 asiakaskohtaiselle alustalle. Jungheinrichin kokonaisratkaisuun sisältyivät myös laajat laskenta- ja tietokantaprosessit, rajapinnat toiminnanohjausjärjestelmään sekä logistiikkaprosessien hallinta Jungheinrich WMS -varastonhallintaohjelmistolla.

SLH 300 -akunvarausjärjestelmä Neljäs kunniamaininta ja ehdokkuus Jungheinrichille tuli yleiskäyttöisestä SLH 300 -akunvarausjärjestelmästä vuoden erikoisuuden kategoriassa. Se vakuuttaa monipuolisilla jännitevaihtoehdoillaan ja asetusmahdollisuuksillaan sekä erinomaisella tehokkuudellaan. Fiksun mallivalikoiman ansiosta laitteen erinomainen hinta–teho-suhde on taattu kaikissa käyttötapauksissa, sillä SLH 300 on saatavana 15–320 A:n virralle 24, 48 ja 80 V:n jännitteellä. Varaaja takaa käyttäjälleen parhaan mahdollisen joustavuuden,

3 | 2018 • w w w.eurometalli.com

ja siihen on saatavana paljon hyödyllisiä lisävarusteita, kuten täysgraafinen näyttö ja Aquamatik-ohjaus. Kilpailijoiden tuotteisiin verrattuna ainutlaatuista on täyttötason valvontaan yhdistetty älykäs vedenlisäysmenetelmä. Vesitason laskiessa liian alas varaaja vapauttaa Aquamatik-signaalin, ja vettä lisätään automaattisesti. Tämä pidentää akun kestoa ja alentaa samalla käyttäjälle aiheutuvia kustannuksia.

IFOY-palkinnot IFOY-palkinnot ovat taloudellisuuden ja innovatiivisuuden asialla, ja valintamenettelyn asiantuntevuuden vuoksi niitä pidetään merkittävimpänä sisälogistiikan alan innovaatiopalkintoina. Alan johtavista journalisteista koostuva riippumaton, kansainvälinen palkintoraati valitsee voittajat vuosittain. Valinnat perustuvat puolueettomiin testeihin ja tieteellisin perustein arvioitavaan innovatiivisuuteen. Molemmilla arvioitavilla osa-alueilla finalisteja verrataan niiden kanssa kilpaileviin tuotteisiin tai ratkaisuihin. IFOY-palkintojen suojelijana toimii Saksan talous- ja energiaministeriö (Bundesministerium für Wirtschaft und Energie), ja kilpailun toteuttaa Saksan koneenrakennusteollisuuden etujärjestö VDMA:n kuljetustekniikan ja sisälogistiikan alajärjestö (Fachverband Fördertechnik und Intralogistik). Jungheinrich on voittanut vuodesta 2013 jaetun IFOY-palkinnon seitsemän kertaa eli useammin kuin yksikään muu valmistaja.

INFO Jungheinrich Lift Truck Oy Mika Laatikainen puh. 040 833 6359 mika.laatikainen@jungheinrich.fi www.jungheinrich.fi


FINCUT CNC Plasmalla levyosat heti tuotantoon 1500 x 3000 x 1-40mm levykoko Teräs,Rst,Alu,Sinkitt.

R

TI MYYNesharju

ern Esa H 115260 040-5 t aatio nnov la I T E l UUD messui näet etuloa Terv

Isojoen Laitevalmiste Oy 30www.laitevalmiste.fi Yli 900kpl Kotimaista Konetta Kotimaasta vuodesta 1988-2018 3 | 2018

39


Yaskawa tuo markkinoille uuden yhteistyörobotin Motoman HC10:n Maailman suurimpiin teollisuusrobottien valmistajiin kuuluva YASKAWA tuo Suomen markkinoille uuden yhteistyörobotin, nimeltään HC10.

M

OTOMAN HC10 on kuusiakselinen yhteistyörobotti, jonka käsittelykyky on 10 kg. Käyttäjän turvallisuus on varmistettu voimaa ja tehoa rajoittavalla teknologialla, joka pysäyttää robotin välittömästi sen koskettaessa estettä. MOTOMAN HC10 voi työskennellä riskiarvioinnista riippuen jopa kokonaan ilman suojaverkkoja ja muita turvalaitteita. Tämä säästää tilaa ja alentaa kustannuksia. Joustavuutensa ansiosta HC10 voidaan myös helposti siirtää työpisteestä toiseen. HC10:n tekniset ominaisuudet: • 6 akselia. • Ulottuma 1200 mm. • Käsittelykyky 10 kg. • Voima-anturointi jokaisessa nivelessä. • Asennettavissa lattialle, seinään ja kattoon. Toimii myös kallistettuna. • Liitettävissä muihin järjestelmiin. • YRC1000-ohjain tukee kaikkia yleisiä väyläratkaisuja kuten Ethernet/IP, Profinet, Modbus sekä DeviceNet ja siinä laajennettava I/O. • Turvallisuussertifiointi: ISO 10218-1, ISO 13849-1 PLd Cat 3. HC10:n etuja • Turvallinen samassa tilassa työntekijän kanssa – Power and Force Limiting (PFL) -teknologia reagoi välittömästi ulkoisiin voimiin ja tekee HC10:n kanssa työskentelystä turvallista. • EasyTeach-ohjelmointi (käsiohjauksella tapahtuva robotin opettaminen ja ohjelmointi) – tehostaa ohjelmointia ja helpottaa HC10:n käyttöönottoa. • Robotin sisällä kulkevat kaapelit ja letkut eliminoivat turvallisuusriskejä – kaikille yhteistyöroboteille on tehtävä riskianalyysi. HC10 on suunniteltu pienentämään tapaturmariskiä ja toisaalta tarpeettomien suojaustoimenpiteiden tarvetta. • Käsittelykyky 10 kg ja ulottuma 1200 mm. HC10:n ominaisuudet tekevät siitä käyttökelpoisen mitä moninaisimpiin yhteistyösovelluksiin. • Helppokäyttöiset ja skaalautuvat turvaominaisuudet – HC10:n turvaominaisuuksien edut voidaan jakaa neljään pääkohtaan: logiikkaan, diagnostiikkaan, muutosten hallintaan ja helppoon asennukseen. Helppokäyttöisyys on ollut eräs tärkeimmistä tavoitteista HC10:n suunnittelussa. • Robotti pystyy toimimaan yhteystyötilan lisäksi myös hybriditilassa sekä täysin itsenäisenä teollisuusrobottia. Tämä mahdollistaa robotin nopeammat liikkeet ihmisen ollessa kauempana robotista.

Arvioita robotista löytyy viimeisestä Robotiqin Cobots Ebookista Robotiqin viimeisessä Cobots Ebook -julkaisussa, joka on eräänlainen cobottien ostajan opas, on HC10 mukana arvioitavana. Tässä on lainattuna muutamia otteita julkaisusta: “Motoman / Yaskawa on vaikuttanut jo pitkään robotiikan alalla, mutta he ovat olleet yksi viimeisimmistä suurista yrityksistä, jotka tulevat mukaan yhteistyörobottien markkinoille. HC10 on heidän ensimmäinen cobottimallinsa.

Jatkuu sivulla 42. 40

3 | 2018 • w w w.eurometalli.com


Tehosta tuotantoa Renishaw:n ratkaisuilla

Postprocess monitoring In-process control Process setting meidät löydät a E521 lt to s a s o

Process foundation

Poista prosessin vaihtelut ja nauti tuloksista • Lisää tehoa tuotantoon • Parempaa laatua • Enemmän tulosta

Lisätietoja saat puhelimitse tai vierailemalla www.renishaw.com/processcontrol

Renishaw OY T +46 8 584 908 80 E finland@renishaw.com

www.renishaw.com

Renishaw PPP advert Eurometalli half page 0218_FI.indd 1

01/02/2018 16:42:01

TRUTEKNIIKKA OY Varsikuja 2 • FIN-01740 VANTAA • Tel. 020 728 9880 • Fax 020 728 9881 • www.trutek.fi • info@ trutek.fi

Tervetuloa Konepajamessuille osastolle A50 tutustumaan TRUMPF-tekniikkaan ja -järjestelmiin.

OLEMME TAVOITETTAVISSA MESSUILLA Arttu Ryhänen +358 50 527 0479 Toni Pirinen +358 50 568 8954

LASERLEIKK AUS/HITSAUS

LEV Y T YÖKESKUKS ET

S Ä R M ÄY S P U R I S T I M E T 3 | 2018

41


HC10 ei ole tavallinen teollisuusrobotti suojaavalla päällysteellä, vaan täysin uusi robotti, joka on turvallinen ihmisen ja robotin vuorovaikutukselle. HC10:llä on tiettyjä hyviä ominaisuuksia. Useimmat työkalut ja tarraimet voidaan kytkeä robotin onttoon rakenteeseen, jolloin vältytään kaikilla robottivarren ulkopuolisilta kaapeleilta. Lisäksi Yaskawa on panostanut ohjelmien käyttöliittymään. Toisin kuin osa muista markkinoilla olevista yhteistyörobottimalleista, tämä robotti on todella käyttäjäystävällinen. Robotiqin loppuarvio: On hienoa nähdä suuren teollisuusrobottivalmistajan tulevan mukaan yhteistyörobottien maailmaan. Me olemme odottaneet täysveristä yhteistyörobottia Yaskawalta, emmekä ole pettyneet tähän.”

Esittelyssä maaliskuussa sekä European Robotics Forumissa että Konepaja + Nordic Welding Expossa Tampereella HC10 on ensimmäisen kerran esillä Suomessa European Robotics Forumissa 13.–15. maaliskuuta Tampere-talolla. Seuraavalla viikolla jatketaan Konepaja + Nordic Welding Expossa 20.–22. maaliskuuta Tampereen messu- ja urheilukeskuksessa. ”Olemme innoissamme saadessamme tämän uutuuden myyntiin Suomeen. HC10 on todellinen teollisuusluokan yhteistyörobotti, joka on alusta lähtien suunniteltu toimimaan yhdessä ihmisen kanssa. Yaskawan HC10:n tunnistinteknologia, joka sallii sen työskennellä ihmisen kanssa, tekee siitä täydellisen uuden työkaverin. YRC1000-ohjauksella varustettu HC10 on ohjelmoitu reagoimaan nopeasti tilanteisiin, jotka muuten saattaisivat aiheuttaa vaaraa työntekijälle. Power and Force Limiting (PFL) -teknologia reagoi välittömästi ulkoisiin voimiin ja tekee HC10:n kanssa työskentelystä turvallista”, kertoo YASKAWA Finland Oy:n toimitusjohtaja Nina Lehtinen silmin nähden innostuneena.

”Yksi avaintekijä ihmisen ja robotin välisessä yhteistyössä on yksinkertaistaa robotin toimintaprosessia eri tilanteissa. Meidän YRC1000-ohjaus käyttää hyväkseen I­ NFORM-ohjelmointikielen Easy­Teach-ominaisuutta, jonka avulla HC10:lle opetetaan helposti tarvittavat liikeradat ja pisteet liikuttamalla robottia kädellä. Usein yksinkertaisiinkin teollisuusrobottien ohjelmointitehtäviin liitetty ajatus ohjelmoinnin hankaluudesta voidaan EasyTeachin myötä unohtaa. Sen avulla ohjelmointi on nopeaa ja tehokasta. HC10 voidaan kuitenkin haluttaessa ohjelmoida myös perinteisesti opetusyksikön avulla. Valinnanvaraa siis on jokaisen oman mieltymyksen mukaan”, jatkaa Nina. ”Eräs tärkeä asia on vielä mainittava: Yaskawa tekee mittavaa yhteistyötä useiden tarttuja- ja työkaluvalmistajien kanssa. Tämä varmistaa sen, että HC10-käyttäjillä on käytettävissään laaja valikoima erilaisia komponentteja, työkaluja ja tarraimia. Oikein paljon tervetuloa kaikki maaliskuun tapahtumiin tutustumaan tähän uutuuteen ja meihin”, Nina Lehtinen innostaa.

INFO Yaskawa Finland Oy www.yaskawa.eu.com puh. 040 3000 600

42

3 | 2018 • w w w.eurometalli.com


Nimitys

Projecta Oy vahvisti organisaatiotaan Talouden piristymisen ja suomalaisen teollisuuden investointien kasvamisen myötä Projecta Oy on vahvistanut organisaatiotaan. Rekrytoinneissa on onnistuttu houkuttelemaan rautaisia omien alojensa ammattilaisia, joka tulee näkymään lisäarvona Projecta Oy:n asiakkaille. Kalle Fontell on nimitetty teollisuusmyynnin tuotepäälliköksi 27.11.2017 alkaen. Kallen vastuulla on teollisuustuotteiden myynti sekä suorille teollisuusasiakkaille että jälleenmyyjille. Hänellä on vahva kokemus koneiden ja tarvikkeiden myynnistä konepajateollisuudelle. Perttu Lankinen on nimitetty konemyynnin tuotepäälliköksi 22.1.2018 alkaen. Perttu tulee vahvistamaan Projectan konemyyntiä erityisesti rakennus- ja massiivipuuntyöstön tuoteryhmissä. Hän on aikaisemmin tehnyt pitkän uran metallintyöstökoneiden ja -tarvikkeiden myynnissä. Jorma Saastamoinen on nimitetty huoltoteknikoksi 2.1.2018 alkaen. Huoltosopimusten määrän kasvaessa Projectan huoltotiimin henkilöstöä lisätään edelleen vuoden 2018 aikana palvelukyvyn varmistamiseksi. Jorman rekrytointi on osa tätä panostusta. Jorma on aikaisemmin toiminut teollisuuden kunnossapidon vaativissa tehtävissä. Hänen asemapaikkansa on Pyhäjärvi. Jaakko Kuukasjärvi on nimitetty asiakaspalvelujohtajaksi ja johtoryhmän jäseneksi 6.11.2017 alkaen. Jaakko vastaa asiakaspalvelu- ja huoltotoiminnasta sekä niiden kehittämisestä. Jaakko on aikaisemmin toiminut useissa myyntitehtävissä sekä tuotanto- että myyntiyrityksissä. Hän tuo Projectaan vahvaa ja monipuolista osaamista johtamiseen. Ari Lindberg on nimitetty myynti-insinööriksi asiakaspalvelutiimiin 6.11.2017 alkaen. Ari vahvistaa Projectan varaosapalvelua sekä tarvikemyyntiä. Ennen Projectaa Ari on työskennellyt pitkään teknologiateollisuudessa sekä täydentänyt insinöörin tutkintoaan konetekniikan opinnoilla. Teija Ahola on nimitetty markkinoinnin suunnittelijaksi 27.11.2017 alkaen. Teijan vastuualueeseen kuuluu markkinointisuunnittelua, toteutusta ja viestintää. Teijalla on monipuolinen ja rautainen kokemus markkinoinnin tehtävistä sekä teknisiltä että kaupallisilta aloilta.

www.eurometalli.com

TYÖKALUT

| suoraan maahantuojalta |

VORTEX sisäsorvaussarjat

• Erinomainen lastun poisto • Vähemmän värinää (max 5xD) • Laaja geometriavalikoima, myös kierteytykseen

Osallistumme

KONEPAJA 2018 -messuille osasto E610

KATSO kuukauden kampanja netistä tai soita ja kysy lisää!

Lastausväylä 4 60100 Seinäjoki 020 7659 810 osmatic@osmatic.fi www.osmatic.fi 3 | 2018

43


Eka-Sorvaus Oy – kokonaisvaltaista koneistus- ja kokoonpanopalvelua Myös manuaalikoneistukset, kiilauranvedot ja jälkikoneistukset kuuluvat palveluvalikoimaan. – Koneistuksessa meillä päämerkkinä on maailman huippumerkkeihin lukeutuva Okuma, joilla pystytään työstämään kappaleet tarkasti ja tehokkaasti, kertoo toimitusjohtaja Jari Harjula. Hitsauspalvelut käsittävät MIG- ja TIGsekä pyörityshitsausmenetelmät. Nopeaa toimitusprosessia tukee oma maalaamo. – Kun valmistusvaiheet pystytään tekemään saman katon alla, ei aikaa kulu turhaan kappaleiden liikutteluun alihankkijalta toiselle, näkee Harjula. Eka-Sorvauksen kokoonpanopalvelut sisältävät mm. osto-osat, testaukset, dokumentoinnit, pakkauksen ja varastoinnin sekä varaosapalvelut. – Olemme enemmän kuin alihankkija ja tavoitteemme on olla asiakkaillemme pitkäaikainen kumppani sekä ykkösvaihtoehto. Päämääränämme on tuottaa asiakkaillemme lisäarvoa jokaisessa vaiheessa aina tuotekehityksestä valmiisiin toimituskokonaisuuksiin saakka, vakuuttaa toimitusjohtaja Jari Harjula.

Yksi Nivalan vanhimpia metallialan yrityksiä, Eka-Sorvaus Oy, sai viime vuonna lisävirtaa tekemiseensä uuden omistajapohjan myötä. Yrityksen toiminta onkin lähtenyt tämän reilu vuosi sitten tapahtuneen muutoksen jälkeen kovaan nousuun.

naan uusien omistajiensa käsissä Eka-Sorvaus saavutti 1,1 miljoonan euron liikevaihdon. Uusista omistajista kaksi miestä on mukana Eka-Sorvauksen operatiivisessa toiminnassa: toimitusjohtajan vastuita kantaa Jari Harjula ja tuotantopäällikkönä toimii Mika Häkkilä.

E

Kaikki palvelut saman katon alta

ka-Sorvauksen uudella omistajakvartetilla – Jari Harjula, Mika Häkkilä, Tommi Löytynoja, Vesa Konttila – on vankka kokemus konepajateollisuudessa toimimisesta ja he pystyvät kukin tuomaan oman vahvan panoksensa yrityksen toimintaan ja kehittämiseen. Miesten asettamat tavoitteet ovat Eka-Sorvauksen kohdalla korkealla ja päämääräänsä tähdätessään yritys on kehittänyt ja kehittää edelleen voimakkaasti toimintaansa. Ensimmäisenä toimintavuote-

Eka-Sorvauksen kone- ja laitekanta soveltuu laadullisesti vaativien sekä toistuvien tuotekokonaisuuksien valmistukseen. Yrityksen 1 200 m2:n toimitiloissa valmistetaan tuotteet poikkeuksellisen omavaraisesti: koneistus, hitsaus, maalaus ja kokoonpano. CNC-sorvatuissa kappaleissa Eka-Sorvauksen kapasiteetti yltää Ø 550 mm asti. CNC-jyrsinnässä maksimi pituus on 2 000 mm, leveys 1 000 mm ja korkeus 800 mm.

Eka-Sorvauksen koneistusosaston ydinkoneina ovat japanilaisen Okuman koneet. 44

3 | 2018 • w w w.eurometalli.com

Mukana jo suunnitteluja tuotekehitysvaiheessa Jo 1978 perustetulla Eka-Sorvauksella on Harjulan mukaan vankka osaaminen eri materiaalien ja jalostusketjujen hallinnasta sekä erilaisten komponenttien, kokoonpanojen ja kokonaisuuksien toteuttamisesta. – Autamme mielellämme asiakasta jo suunnitteluvaiheessa, jotta tuotteet voidaan valmistaa kustannustehokkaasti koneita ja menetelmiämme hyödyntäen.

Haussa uusia asiakkaita – Eka-Sorvaus Oy on varma valinta, kun tarvitset kokonaisvaltaista koneistus- ja kokoonpanopalvelua. Tarjoamme palveluitamme korkeimmalla laatu- ja toimitusvarmuustasolla. Nyt meidän uusien omistajien, alan pitkän kokemuksen omaavien henkilöiden johdolla pystymme vastaamaan entistä kokonaisvaltaisemmin ja kustannustehokkaammin asiakkaiden korkeisiin laatuvaatimuksiin ja täsmällisiin toimituksiin. – Asiakkainamme on mm. mekaanisten laitteiden kansainvälisiä valmistajia. Asiakas-


www.kaeser.com

Tulevaisuuden teknologiaa jo nyt: IE4-moottorit Super Premium Efficiency -käyttömoottoreilla varustetut ruuvikompressorit

• IE4 vakiona • parempi taloudellisuus • alhaisemmat energiakustannukset

Uutta:

nyt CSD- ja CSDXlaitteissa

KAESER – enemmän paineilmaa vähemmällä energialla KAESER KOMPRESSORIT Oy

Tervetuloa! Osasto A 420.

Tiilitie 18 – 01720 Vantaa – Puh. (09) 4132 0400 – Faksi (09) 4132 0450 www.kaeser.com – Sähköposti: info.finland@kaeser.com

lähtöinen ajattelu, ammattitaito sekä monipuolinen luotettava konekanta tuovat kilpailuetua asiakkaillemme. Haemme nyt uusia asiakkaita, joten kannattaa olla yhteyksissä niin jutellaan, kuinka tarjoamamme kokonaisuus sopii tuotteidenne valmistukseen, kehottaa Harjula. – Olemme enemmän kuin alihankkija ja tavoitteemme on olla asiakkaillemme pitkäaikainen kumppani sekä ykkösvaihtoehto. Haluamme tuottaa asiakkaillemme lisä-

Valmiita tuotteita hitsattuna, koneistettuna ja maalattuna EkaSorvauksen omasta tuotannosta.

INFO Eka-Sorvaus Oy Savenvalanjankatu 19 85500 Nivala Jari Harjula toimitusjohtaja puh. 044 748 8008 www.eka-sorvaus.fi

MUKANA MESSUILLA!

20.-22.3.2018 Tampere

Tervetuloa särmäämään! Kone osastolla A853

arvoa jokaisessa vaiheessa aina tuotekehityksestä valmiisiin toimituskokonaisuuksiin saakka. Asiakaslähtöinen toiminnan kehittäminen, täsmällinen toimintatapa teknologiaa hyödyntäen sekä vahva ammattitai-

to kaikilla osa-alueilla ovat vahvuuksiamme. Kaikkea ei kuitenkaan voi toteuttaa yksin ja sen vuoksi meillä on myös vahva yhteistyöverkosto, tiivistää Harjula Eka-Sorvauksen arvomaailmaa.

Suomalaista levyntyöstökoneosaamista vuodesta 1978

Särmäyspuristimet Särmäystyökalut ja leikkuuterät Modernisointiratkaisut Huolto- ja varaosapalvelut

Aliko Oy Ltd Yrittäjänkulma 5 33710 Tampere info@aliko.fi www.aliko.fi p. 020 728 0370 3 | 2018

45


RM6 - markkinoid kustannustehokka jyrsinpää?

S U U T UU

S

U TARJO

RM6 -JYRSINPÄÄT JA TERÄPALAT Ostaessasi 10 teräpalaa per leikkuu saat rungon kaupan. päälle. Teräpalan hinta 11,90 €. Tarjous voimassa 29.6.2018 asti. .

K aikki nämä suoraan maahantuojalta: K oneistustyökalut Patrikainen O y Ruokolammentie 114 74170 Iisalmi Puh. 0400 - 176 330 Fax (017) 851 097 www.patrikainen.net seppo.patrikainen@patrikainen.net

Huolehdi työturvallisuudesta käyttämällä Prismonthiomalaitetta!

T

Katso video goo.gl/gdR5Kp

Soita ja tilaa 0 40 0 176 330

Hintoihin lisätään ALV 24 %.

lut a k ö y t t a m Ne parem


den ain

99 € S

U TARJO

MUUTTUVANOUSUINEN KOVAMETALLITAPPISARJA 4-L, 6, 8,10,12 mm

S

U TARJO

RM3 -JYRSINPÄÄT JA TERÄPALAT Esim. RM3PS3020HR-2S20 +20kpl XNKT06 teräpalaa yht. 149 € eli ostaessasi 10 teräpalaa per leikkuu saat rungon kaupan päälle. Tarjous koskee vain varastokokoja, voimassa 29.6.2018 asti.

Saatavana myös irtotappeina 3-25 mm sekä kulmapyöristyksellä. Tarjous voimassa 29.6.2018 asti.

S

U TARJO

KGT -KOPIO/KATKAISU tai -PÄÄTYPISTOTERÄPIDIN Esim. KGEHR 2525-3-T25 + 20KPL KGMN300 teräpalaa yht. 208 €

eli ostaessasi 20 teräpalaa saat teräpitimen kaupan päälle. Tarjous koskee vain varastokokoja, voimassa 29.6.2018 asti.


Laser-hybridihitsauksella lisää kilpailukykyä Kuormanostureiden puomi­valmistuksessa hyödynnetään laser-hybridihitsauksen monia etuja kuten esim. juurituen tarpeettomuutta.

Nosturipuomin laser-hybridihitsaus lyhensi valmistusaikaa merkittävästi.

Laser-hybridihitsauksen etuja Laser-hybridihitsauksessa yhdistetään kaari- ja laserhitsauksen hyvät puolet. Kaarihitsauksen vakaa lisäaineen sulatus yhdessä laserhitsauksen syvemmän tunkeuman ja nopeuden kanssa mahdollistavat yksipalkohitsauksen, pienemmän lämmöntuonnin ja siten pienemmät vääristymät työkappaleessa. Eräs merkittävimmistä eduista on juurituen tarpeettomuus. Saksalainen Carl Cloos Schweisstechnik GmbH yhdisti omaan robottiinsa miltei 20 vuotta sitten laseroptiikan, jonka ympäri kiersi MAG-poltin optimaalisen hitsausasennon saamiseksi. Vahvan laser-hybridiosaamisen ansiosta on CLOOS toimittanut useita asemia niin yksittäis- kuin suursarjatuotantoon.

MILL-4 MILL-4Tehoa Tehoajyrsintään. jyrsintään. - Vahva 4-nurkkainen pala.

- Vahva 4-nurkkainen pala. - Positiivinen pala, alhaiset työstövoimat. - Positiivinen pala, alhaiset työstövoimat.

Terärungot varsi- ja otsatuurnamalleina nesteenläpisyötöllä.

Terärungon valmistustarkkuus takaa raputtoman työstöjäljen.

Teräpaloissa laaja valikoima eri nirkonsäteitä ja laatuja. Lastuamissyvyys aina 15,5 mm:n asti.

Teräpalan wiper-muoto otsapinnassa tuottaa loistavan pinnanlaadun.

Innovatiivinen leikkuugeometria yhdessä rungon valmistustarkkuuden kanssa varmistaa alhaiset työstövoimat, loistavan pinnanlaadun ja ennen kokemattoman teränkeston.

Palfinger on kuormanostureiden markkinajohtaja maailmassa. Uudessa, täysin automatisoidussa valmistuksessa levyt taivutetaan ja hitsataan putkiprofiiliksi. CLOOS on suunnitellut, valmistanut ja toimittanut yksilöllisen ja ainutlaatuisen järjestelmän Palfingerin erikokoisten puomien pituushitsaukseen. Toimitetussa hitsausasemassa on integroitu laserhitsaus, laser-hybridihitsaus ja laser-hybridijuotto yhdeksi kokonaisuudeksi putkiprofiilien valmistamiseksi nopeasti ja joustavasti. Työkappaleiden kuljetus, kiinnitys ja robotisoitu hitsaus sekä hitsin tarkastus ovat täysin automatisoituja. Laser-hybridihitsauksessa hyödynnetään railonseurannassa myös laseria, tuotantoa valvotaan kameroin ja hitsit tarkastetaan heti hitsauksen jälkeen.

Mobiilinosturin profiilien laser-hybridihitsaus ja -leikkaus Järeiden mobiilinostureiden valmistaja MANITOWOC Group on ottanut käyttöön edistyksellisen, yli 60 metriä pitkän laser-hybridihitsausaseman. Taivutetut levyt hitsataan vaakasäteellä, minkä jälkeen tarvittavat aukotukset leikataan laserilla samassa työasemassa. Uusi tekniikka mahdollisti puomien valmistamisen kilpailukykyisemmin ja nopeammin kuin aiemmin. Aiempaan jauhekaarihitsaukseen verrattuna syntyi merkittävästi säästöjä hitsauslisäaineiden vähentymisenä, juurituen poisjäämisessä ja jälkityön vähentymisenä pienempien vetelyiden takia. Suurin säästö syntyi, kun hitsausaika lyheni 3,5 tunnista laser-hybridihitsauksella noin 30 minuuttiin. MEURO-TECH on erikoistunut sädehitsaukseen, niiden sovellettavuuteen neuvonantajana ja toimii EB- ja laser-hybridihitsaus -laitteistojen, hitsausrobottiasemien ja laserpuhdistuslaitteiden maahantuojana. Lisätietoja: Ismo Meuronen, puh. 040 579 1211 ismo. meuronen(a)meuro-tech.fi www.meuro-tech.fi

Nordic Welding Expo 2018 MEURO-TECH on esillä Nordic Welding Expo 2018 -messuilla Tampereella 20.–22.3.2018 osastolla A201. – Tervetuloa juttelemaan em. prosesseista ja laitteista, toivottaa Meuro-Techin henkilökunta.

INFO

www.hertek.fi www.hertek.fi

www.hertek.fi 48

Palfingerille ainutlaatuinen laser-hybridihitsaus-järjestelmä

3 | 2018 • w w w.eurometalli.com

www.meuro-tech.fi


MACHINERY – KUN TARVITSET ÄÄRIMMÄISTÄ NOPEUTTA VIEdÄKSESI ONNISTUMISESI UUdELLE TASOLLE

E251


Koneiden käyttöaikaseurannalla merkittäviä vaikutuksia yritysten toiminnan tehostumisessa

K

oneiden käyttöaikaseurannalla on havaittu olevan merkittävä vaikutus yrityksen toiminnan tehostumisessa niin käyttöomaisuusinvestointien takaisinmaksuaikojen, kuin koko yrityksen käyttökatteen ja liiketuloksen positiivisen kehityksen osalta. Pohjalainen Tehotec Oy on tuonut syksyllä 2017 markkinoille uudentyyppisen konseptin koneiden käyttöaikaseurantaan ja tiedon visualisointiin. Palvelun perusfilosofia lähtee Lean-ajattelusta, jolla pyritään minimoimaan tuottavuuden esteitä ja lyhentämään tuotantoprosessin läpimenoaikaa. Tarkka, jatkuva ymmärrys tuotantoprosessin tehokkuudesta ja pullonkauloista mahdollistaa korjaavien toimenpiteiden tarkemman kohdentamisen sekä seurannan. Konseptin kantava idea on tarjota palveluna yrityksille faktapohjaista tietoa sisäisten prosessien toiminnasta. Palvelu on helppo budjetoida, koska kuukausierä on sama koko sopimuskauden ja esimerkiksi asennus-, käyttöönottomaksuja tai muita piilokuluja ei ole. Toiminnassaan Tehotecin HitScan(www.hitscan.fi) käyttöaikaseurantapalvelu hyödyntää eri tekniikoita riippuen asiakkaan tarpeista ja tiedonkeruukohteista. Tiedonsiirtoon voidaan käyttää niin LoRa-verkkoa kuin mobiilidataa ja tulossa on mahdollisuus hyödyntää hyvin kustannustehokasta NB-IoT:a (Narrowband IoT). HitScan-palvelun ydin on pilvipalveluna toimivassa tietokannassa sekä käyttöaikaseurantajärjestelmässä, joka tuottaa yrityksille visualisoitua raportointia niin koko henkilöstölle soveltuvassa muodossa, kuin esimiestason vaa-

50

timuksia vastaavana. Teknisesti käyttöaikaseurantapalvelu toimii siten, että tieto koneiden ja laitteiden toiminnasta kerätään langattomasti pilvipalvelussa toimivaan tietokantaan. Itse käyttöaikaseurantajärjestelmä toimii myös pilvipalveluna, asiakkaan käyttöliittymän ollessa webselain. Webselaimen lisäksi tieto voidaan välittää infonäyttöjärjestelmiin ja se on saatavissa myös Excel-muodossa, jolloin tietoa voidaan käsitellä ja hyödyntää yrityksen muussa toiminnassa esimerkiksi BI- tai ERP-järjestelmissä, yhdessä muiden tietolähteiden kanssa. Havainnot ovat osoittaneet, että yrityksen operatiivinen toiminta tehostuu hyvin nopeasti palvelun käyttöönoton jälkeen, ja pidempiaikaisella käyttöaikaseurannalla saadaan ylimmän johdon päätöksentekoon tukea niin taktisen kuin strategisen tason linjauksiin. Vahvimmat muutokset toiminnan tehostumisessa on havaittu saatavan, kun käyttöaikaseurantainformaatio saatetaan henkilöstön ulottuville esim. infonäyttöjä hyödyntämällä. Käyttöaikaseuranta tarjoaa yrityksen toiminnan kehittämisen tueksi mahdollisuuden rakentaa esimerkiksi henkilöstön palkitsemisjärjestelmään faktapohjaisen käyttöaikaseurantaan perustuvan komponentin, jonka seuranta on reaaliaikaista ja tavoitteiden ymmärrettävyys yksiselitteinen koko henkilöstölle. Pitkällä tähtäimellä käyttöaikaseurannasta kerättyä tietoa on mahdollista hyödyntää esimerkiksi investointien ja henkilöresurssien muutosten, kuin muiden merkittävien päätösten tukena. Yhdistelemäl-

3 | 2018 • w w w.eurometalli.com

lä ja analysoimalla käyttöaikaseurantatietoa muiden järjestelmien tietojen kanssa kyetään luomaan konkreettista tietoa johdon päätöksenteon pohjaksi, jolloin päätösten osumatarkkuus paranee ja siten vaikutus yrityksen kilpailukykyyn on suotuisa. Palvelun uudentyyppisellä konseptoinnilla on haettu mahdollisimman lyhyttä takaisinmaksuaikaa ja olemassa olevien kokemusten pohjalta palvelusta saatava toiminnan tehostuminen ylittää kustannukset jo ensimmäisten kuukausien aikana.

INFO Tehotec Oy Lassilantie 12 62100 Lapua www.tehotec.fi Myynti ja ratkaisut Juha Lemponen puh. 050 446 0030 juha.lemponen@tehotec.fi Ari Jaatinen puh. 044 531 9634 ari.jaatinen@tehotec.fi


Uraauurtava maailmanluokan

TTM FL 300 3D - putkilaser Leikattavien osien enimmäismitat

• Profiilin maksimipaino 60kg/m • Seinämän maksimivahvuus 20 mm • Materiaalit: RST ja FE

Maksimihalkaisijat:

254

Enimmäispituus:

323,9

323,9

254

Tule tutustumaan!

Olemme Konepaja-messuilla Tampereella 20.-23.3.2018! Löydät meidät osastolta A1076.

HSJ-Products Ab Sliipintie 29, 68940 LILLBY Puh. (06) 727 1154 hsj-products@hsj-products.fi hsj-products.fi


Kennametal ToolBoss tuo varmuutta tuuliturbiinivaihteita valmistavan Moventas Gears Oy:n työkaluvaraston hallintaan Hertek Oy maahantuo ja markkinoi Kennametalin lastuavaan työstöön suunnattuja työkaluja, sekä Kennametalin kehittämää ToolBoss-varastointijärjestelmää. ToolBoss soveltuu joustavuutensa ja kapasiteettinsa ansiosta todella laajalle sektorille erikokoisia yrityksiä. Moventas Gears Oy:n ToolBoss-työkaluautomaatissa on tällä hetkellä sisällä 47 tuotenimikettä. Tämän ensimmäisen moduulin kapasiteetti muokattiin juuri niille sopivaksi. – Järjestelmää voi laajentaa jopa kymmenellä lisäkaapilla, joita ohjataan yhden näytön avulla ja kaappien kokoonpano laatikoiden ja lokeroiden osalta voidaan muokata juuri varastoitavien tuotteiden mukaan, kertoo tuotannonkehitysinsinööri Niilo Salokannel esitellessään ToolBossjärjestelmän käytön helppoutta ja varmuutta.

-K

ennametalin ToolBoss on ihan nimensä mukaisesti kokonaisuus, joka johtaa työkaluvarastointia. Se huolehtii, että koneistajilla on aina oikea määrä työkaluja käytettävissä silloin, kun niitä tarvitaan. Järjestel-

mä myös takaa, että työkalut löytyvät aina ilman ongelmia, eikä niiden etsimiseen kulu turhaa ja ennen kaikkea kallista aikaa. Nyt alkuun hankimme meille sopivan yhden moduulin yksikön, johon jatkossa voimme ostaa laajennuksia. Tässä yksikössä on paljon pieniä laatikoita, joihin mahtuu sopivasti erikokoiset työkalut kompaktiin tilaan. Varastosta löytyy nyt 47

tuotenimikettä. Ne kattavat varsin hyvin tuotannon käytetyimmät ja erikoistyökalut, toteaa ostaja Seppo Nissinen Moventas Gears Oy:stä yrityksen hankkimasta järjestelmästä.

Helppo, selkeä, varma – Useasta käyttäjästä huolimatta on käyttöönotto sujunut ongelmitta. Järjestelmä on todella yksinkertainen käyttää eikä vaadi jatkuvaa harjoitusta onnistuakseen. Järjestelmän näyttöyksiköstä löytyy kuvien kera kaikki tieto jokaisesta työkalusta. Koneistajan on toisin sanoen mahdollista myös vi­ suaa­ lisesti tarkistaa työkalun oikeellisuus ennen tuotteen ’tilaamista’. Kun tuote noudetaan varastosta, niin järjestelmään kirjaudutaan omalla työajanseurantaankin käytettävällä tunnistekortilla. Työkalun ja kappalemäärän valinnan jälkeen automaatti luovuttaa käyttäjälle pyydetyn määrän tuotetta ja rekisteröi saldomuutokset. Automaatista ei saa otettua Jatkuu sivulla 54.

ToolBoss palvelee kaikkien koneistussolujen toimintaa. Automaattisen saldorajan ilmoituksen johdosta lisätilaukset saadaan aina liikkeelle oikeaan aikaan eikä työ­kaluja myöskään tarvitse etsiä mistään vaan kaikki on aina käden ulottuvilla. Vasemmalta lukien Moventas Gears Oy:n tuotannon­kehitysinsinööri Niilo Salokannel ja verstasesimies Petri Leppämäki, Hertek Oy:n tuote­päällikkö Jussi Rinne ja toimitusjohtaja Rauno Rökman. 52

3 | 2018 • w w w.eurometalli.com


Keyway Oy – Kaikki sahaukseen Vastuullista konekauppaa jo vuodesta 1980

Nährään Konepaja-messuilla Tampereella 20.–22.3.2018 Meirät löyrät osastolta E640

Osastollamme näytillä mm: • Vannesahat ja pyörösahat metallin & alumiinin katkaisuun • Mittavasteet ja syöttölaitteet • X-Way® -rullaradat ja materiaalimakasiini

Suomen ensiesittelyssä! Uudistettu Meban 335 DGA 1000 -täysautomaattivannesaha

Automaattinen astekulmien kääntömekanismi: +135°:sta –30°:n 7:ssä sekunnissa!

Av

ain tu

otta v u u t e

en

Keyway Oy Et

u al

a ll a s a h a u k s e s

www.keyway.fi puh. 010 420 7272, Perkkoonkatu 5, 33850 Tampere

sa

palvelu@keyway.fi

Av

ain tu

otta v u u t e

en

Keyway Oy Et

u al

a ll a s a h a u k s e s

sa


tumaan, jos harkitsette käyttöönne järjestelmää, joka on kokemuksemme mukaan erittäin monipuolinen. Erityisesti arvostamme järjestelmän helppokäyttöisyyttä, selkeää näyttöä, raportointia ja hälytysrajojen asettamisen monipuolisuutta. Tätä voi kyllä suositella myös muille käyttöönotettavaksi, Petri Leppämäki kertoo tuotteesta.

ToolBoss on tehty koneistamokäyttöön

ToolBoss kasvaa tarpeen mukaan ja voidaan kokoonpanoltaan tehdä juuri sopivaksi käyttäjän tuotteiden mukaan. Maksimissaan kymmenen (10) lisäosaa voidaan liittää yhden hallinta­ näytön taakse. enempää kuin mitä on valinnan yhteydessä pyytänyt. – Kun tuotteiden määrä varastossa alittaa tilausrajan, siitä muodostuu automaattisesti ilmoitus tilattavista tuotteista. Tuotelista siirtyy tilauksia tekevälle henkilölle asiak­k aan itse määrittelemällä syklillä. Järjestelmä on ollut meillä käytössä jo hyvän aikaa ja se on ollut todella positiivinen tuttavuus. Koneistajilta on tullut pelkkää positiivista palautetta järjestelmän helppokäyttöisyydestä, kuten myös meiltä, jotka tuotteet varastoon lisäämme. Systeemi on erittäin yksinkertainen. Mielenkiintoista on se, että tällä yhdellä näyttöpäätteellä voi ohjata kaikkiaan yhtätoista yksikköä, jonka jälkeen tarvitaan moduuli, jossa on toinen näyttöpääte. Kapasiteetti on siis laajennettavissa erittäin suureksi, jos tarve niin vaatii, Moventas Gears Oy:n verstasesimies Petri Leppämäki summaa käytäntöä ja kokemuksia.

Pitkä yhteistyö jatkuu – Olemme tehneet jo kauan töitä Kennametalin työkaluilla ja yhteistyö Hertek Oy:n kanssa on aina ollut helppoa ja välitöntä. Tämän meille uuden varastointijärjestelmänkin kanssa saimme paljon ammattimaista opastusta ennen hankintaa. Prosessina se oli varsin sujuva. – Tämän hetkisen varastojärjestelmän kapasiteetti on nyt käytössä kokonaisuudessaan, mutta toisaalta siihen mahtui kaikki ne tuotteet, jotka ensimmäisessä syklissä ajattelimmekin sinne sijoittaa. Olemme jo haarukoineet mahdollisuutta laajentaa järjestelmään varastoitavien kappaleiden skaalaa ja lähitulevaisuus näyttää mihin päätökseen tulemme. – Todennäköisesti poikkeamme Konepaja 2018 -tapahtumassa, jossa Hertek Oy:n osastolla on asiakkaalle matkalla oleva järjestelmä esillä. Kannattaa mennä paikan päälle tutus-

OSTAMME KÄYTETTYJÄ METALLINTYÖSTÖKONEITA sekä kotimaan myyntiin että vientiin. Hoidamme koneiden purun ja kuljetuksen! OTA YHTEYTTÄ: Kari Pirttilä, p. 0400 510 736 kari.pirttila@machinery.fi

Työkaluvarastointijärjestelmä on kannattava hankinta aina, jos halutaan kustannustehokas systeemi, jolla pystytään konkreettisesti ehkäisemään työkaluista johtuvia katkoksia tuotannossa ja varmistamaan oikea-aikainen tilausten hallinta. – Markkinoilla on jonkin verran teollisuuden tarpeisiin suunnattuja varastointijärjestelmiä, mutta ne eivät kaikki sovellu täydellisesti konepajaympäristöön. Kennametalin kehittämä järjestelmä on suunniteltu tätä aukkoa paikkaamaan ja monipuolisuutensa ansiosta se on erittäin onnistunut kokonaisuus. ToolBoss järjestelmänä pitää sisällään kaikki nykymarkkinoiden vaatimat ominaisuudet muokkautuvista tilausrajoista yksilöityihin käyttäjäprofiileihin. ToolBoss erottuu markkinoilla parhaiten kilpailijoistaan luokassaan ainutlaatuisen laajennettavuutensa takia. Pystymme räätälöimään järjestelmän juuri asiakkaan tarpeiden mukaisesti useiden erilaisten runkomallien avulla ja järjestelmää on helppo ja edullinen laajentaa tarpeen kasvaessa, Hertek Oy:n tuotepäällikkö Jussi Rinne kertoo.

INFO Hertek Oy Jussi Rinne puh. 0400 388 878 jussi.rinne@hertek.fi www.hertek.fi

ÄÄN MYYD Poranteroituskone Vertex max 60 mm Vetoavennuskone vaaka 900mm/6t terineen tai ilman Työkaluhiomakone Junger, hyvät varusteet Lisätietoja seppo patrikainen 0400176330 seppo.patrikainen@patrikainen.net KONEISTUSTYÖKALUT EDULLISESTI SUORAAN MAAHANTUOJALTA KONEISTUSTYÖKALUT PATRIKAINEN OY RUOKOLAMMENTIE 114, 74100 IISALMI

54

3 | 2018 • w w w.eurometalli.com


A60 20-22.3 2018 Konepaja Messut Tampereella Tervetuloa!

Laatua vaativiin kohteisiin

Kemikaalit ja laitteistot Ota yhteyttä ja pyydä tarjous! Teknoma Oy Kiilaniityntie 1, 02920 Espoo www.teknoma.fi Puh. (09) 681 021

Q U A EXCELLENCE I T Y

®

C O R P O R AT I O N Environmentally Safe VpCI ®/MCI ® Technologies

LAHTI

TURKU

Tervetuloa! Osasto E 660

www.koneboss.fi 3 | 2018

55


NEUTRALOI – ei pelkästään huuhtele!

On olemassa parempikin ratkaisu. Vaihda keittosuolaliuos tehokkaampaan ennen kuin vahinko tapahtuu. Cederrothin neutraloiva silmänhuuhteluneste lisää mahdollisuuksia pelastaa silmät. Sen lisäksi, että se laimentaa ja huuhtelee, se on myös todistetusti tehokkaampi emäsja happoroiskeissa1. Siksi Cederroth Eye Wash on silmälääkäreiden suosittelema2. Lue lisää www.cederroth.com/fi 1) Vaikutus on yleensä tehokkaampi emäksiin kuin happoihin. 2) Rihawi et al. Graefe’s Arch Clin Exp Ophthalmol (2006) 244: 845-854


PULSSI JA KAKSOISPULSSI VAKIONA

MIG-HITSAUKSEEN SYNSTAR 330 TS

TARJOAMME PARHAAT RATKAISUT SEKÄ KÄSI-, ETTÄ KONEELLISEEN PLASMALEIKKAUKSEEN! Plasma Sound PC 70 - 110 - 130/T. On-Air -sytytyksellä Plasma Sound PC 110/T - On-Air sytytyksellä - maks. leikkauspaksuus 35 mm - leikkausvirta 20 – 110 A - poltinpituudet 6 m - 15 m - 5” LCD-läyttö

Multiprosessi kolmi-vaihe MIG/MAG -hitsaus invertteri, Synstar 330 TS Tässä laitteessa on sekä MIG-pulssi, että kaksoispulssi toiminnot. Synstar 330 TS hitsauskoneella onnistuu myös sekä TIG-, että puikko-hitsaus. Varustettu isolla LCD-kosketusnäytöllä, jonka avulla on helppo valita kulloinkin tarvittavat hitsausohjelmat ja tehdä tarpeelliset säädöt.

CEBORA tuotteet esillä Konepaja-messuilla osastollamme A 448 Tampereella 20.-22.03.2018

Tervetuloa tutustumaan

NOPEA RATKAISU TUOTANNON MEKANISOINTIIN

SPK3- 500 – 1000

Pyörityspöydät • pyöritys AC-moottorilla • nopeuden säätö; invertteri • pyöritysnopeus 0 – 4 rpm

AUTOMA2000 TARJOAA LAAJIMMAN SAATAVILLA OLEVAN VALIKOIMAN HITSAUKSEN MEKANISOINTILAITTEITA JOTKA KATTAA KAIKKI MEKANISOINNIN TARPEET

PYÖRITYSPÖYDÄT 60 - 7000 KG, RULLASTOT 1200- 6000 KG Maahantuonti ja myynti: CEBOTEC OY Kysy lisätietoja: 06-266 9426

SPS POWER 66 KUORMITETTAVUUS 100KG

CEBOTEC Oy Koskelantie 60 64720 TEUVA

SPS POWER 76 KUORMITETTAVUUS 100 KG

SR POWER 1200 M+F PYÖRITYS RULLASTO

http://www.cebotec.fi Tel. 06-266 9426 044-365 5101

SR 1600 I M+F PYÖRITYS RULLASTO

email: cebotec@tawi.fi facebook: @cebotec


All Tasks. One Family.

The moment you have all options atZEISS your fingertips to measure reliably. O-INSPECT The ZEISS O-INSPECT Family.

! NEW

d EISS an Meet Z emo at get a d ut! ja-mess a p e n o K

// PRECISION MADE BY ZEISS // O-INSPECT MADE BY ZEISS

Monianturisten ZEISS O-INSPECT -mittalaitteiden ansiosta voit mitata optimaalisesti niin 2D- kuin 3D-ominaisuuksia. Koska voit käyttää optista ja kontaktimittausteknologiaa, laite sopii niin muovisten, Theelektronisten ZEISS O-INSPECT family of multisensor measuringtutkimukseen. machines Laitteiden allows you to optimally measure 2D or 3D ja lääkinnällisten komponenttien kuin tarkkuusosien mukana toimitetaan ZEISS CALYPSO 2017, joka sisältää nyt ZEISS PiWeb -raportointityökalun tietojen characteristics. The flexibility to use contact and optical measuring technology makes it ideal for inspecting tarkemaan analysointiin.

plastics, electronics, medical components, and precision engineered parts. It comes with ZEISS CALYPSO 2015 Lisätietoja: which now www.zeiss.com/o-inspect includes ZEISS PiWeb reporting for enhanced data analysis.

Carl Zeiss Oy Industrial Metrology info.metrology.fi@zeiss.com www.zeiss.fi


Kohdistettua terä­ särmän jäähdytystä

SÄÄSTÄ ENERGIAA. Käytä

VS-kompressoreita.

Tervetuloa Konepaja 2018 –messuille osastollemme A 778! Boehlerit laajentaa kattavaa sorvaustuotevalikoimaansa. Uutuutena ovat sorvauspitimet, jotka mahdollistavat integ­ roidun jäähdytysaineen syötön. Uudet pitimet ovat saatavilla vipu- (ISO-P) ja ruuvikiinnityksellä (ISO-S).

I

ntegroitu jäähdytysaineen syöttö työkalunpitimen kautta suoraan kääntöterään nopeuttaa teräsärmän viilenemistä huomattavasti. Työstettävän kappaleen kuumeneminen vähenee, minkä ansiosta toleranssien noudattaminen helpottuu ja pala kuluu vähemmän. Kääntöteräpalojen käyttöikä pitenee ja tuottavuus paranee. Monissa tapauksissa myös leikkuu- ja syöttönopeudet kasvavat ja pinnan laatu paranee. Lisäksi sorvinpitimen integroitu jäähdytysaineen syöttö parantaa lastunhallintaa ja tehostaa lastuamista. Tarkka jäähdytysaineen virta auttaa parantamaan sorvaustöiden tehoa ja luotettavuutta. Uusia jäähdytysaineen syöttöön yhdistettäviä Boehlerit-sorvauspitimiä on saatavilla vipu- (P) ja ruuvikiinnityksellä (S). P-pitimet sopivat kaikille ISO-sertifioiduille kääntöteräpaloille. Tuotteessa ei ole irtoavia osia, ja varaosia tarvitaan vain muutama, mikä tekee tuotteen käsittelystä huomattavasti helpompaa. Kääntöterien kiinnitys on turvallista ja nopeaa, ja myös niiden irrottaminen on helppoa tehostetun vapautusmekanismin ansiosta. Kun ei ole rikkoutuvia osia, lastuaminen käy sujuvasti. Myös S-pitimissä teräpalan kiinnittäminen on tarkkaa ja helppoa – tässä tapauksessa kiilamaisen asetusruuvin avulla. Lastuaminen on esteetöntä. Varaosiakin vaaditaan enintään vain kolme kappaletta. Jäähdytysaine syötetään joko takaa varren päästä tai terän pohjasta.

INFO Maahantuoja ja lisätietoja: Oy Maanterä Ab puh. 029 006 130 maantera@maantera.fi www.maantera.fi

Martinkyläntie 39, 01720 Vantaa Puh. (09) 751 761 vaihde info@compressor.fi

compressor.fi 3 | 2018

59


MITTAKONEET • • • •

Tervetuloa!

TYÖSTÖKONEET

Manukoneet CNC-koneet Levytyökoneet Alumiinikoneet

Xtreme-konepajan lattialle Xtreme-robottisoluun Axiom Zenith Azimuth -koneet Videomittalaitteet • 3D-skannerit Artec ja Kreon • Kreon siirrettävät nivelvarsikoneet • Kreon sinisen valon skannerit muovikappaleiden ja peltipaneleiden tarkastamiseen

Osasto A1036 • sorvit, jyrsinkoneet, porakoneet • sorvit pyörivillä • koneistuskeskukset • mankelit, särmärit, giljotiinit • profiilijyrsimet, routerit, sahat

OHJELMISTOT

• SURFCAM Suomen johtava ohjelmisto sorvien ja jyrsinkoneiden ohjelmointiin • EUREKA-konesimulointiohjelma • ANSYS SPACECLAIM -ohjelma jokaiselle tuotantoihmiselle, 3D-tulostajalle ja 3D-skannaajalle • Polyworks- ja Metrolog-ohjelmat • RADAN-nakerruskoneet ja -laserit

Puh. (09) 879 2266, info@rensi.fi, w w w. r e n s i . f i

Huippu-uutuus – ”plug & play”

HITSAUSROBOTTISOLU Hinta alkaen

99.500 e

koulutettuna, asennettuna Suomeen.

Sisältää Robotin Motoman 6 kg, teräskotelon yhdellä pyörivällä seinällä, Lincoln Electric -hitsauskoneen teho 320 A. Koko solu on trukilla siirreltävissä! Nopea asennus! Tervetuloa osastollemme A 223.

K YSY TARJOUS !

60

3 | 2018 • w w w.eurometalli.com

ROBO WELD


Olemme mukana Konepaja-messuilla 20.–22.3.2018, tervetuloa osastollemme A651.


UNI-CUT-plasmaleikkuspöytiä on nyt saatavana kahta eri kokoa Lisäksi niihin on tarjolla kaksi erityyppistä vesiallasta

C

EBOTEC Oy on ottanut maahantuontiohjelmaansa myös AUTO.TEC. ITALY:n valmistaman UNI-CUT 1000 x 1000 mm CNC-plasmaleikkauspöydän rinnalle suuremman rinnakkaismallin, joka on mitoiltaan 1250 x 1250 mm, joten siihen mahtuu hieman suurempia levyjä leikattavaksi. Tämäkin leikkauspöytä on kokonsa puolesta helposti sijoitettavissa myös pieniin tiloihin. UNI-CUT CNC -leikkauspöytä on valmis laitepaketti, joka sisältää valmiin leik­ kauspöydän, vesialtaan ja tietokoneen. Laitteen mukana toimitettavassa tietokoneessa on valmiiksi asennettuna CNC-leikkausohjelma. Pakettiin kuuluvalla leikkausohjelmalla voi piirtää 2D-kuvia (CAD), tuoda käyttöön valmiita kuvia esim. USB-tikulta taikka wifi-verkon kautta, generoida G-koodia (CAM) ja leikata. Leikkauspöytä tarvitsee toimiakseen vain 230 V/50 Hz sähköliitännän sekä erillisen plasmaleikkausvirtalähteen ja plasmaleikkauspolttimen, sekä plasmaleikkausvirtalähteelle omat sähkö- ja paineilmaliitännät ja tarvittaessa liitännät savukaasujen poistoon, taikka savukaasujen suodatuslaitteen. Näihin molempiin UNI-CUT CNC -leikkauspöytiin on lisäksi optiona saatavana uudenlainen vesiallas, jonka avulla savukaasut voidaan imeyttää vesialtaassa olevaan biologiseen nesteeseen. Altaassa oleva biologinen Biologicut CNC -leikkausneste poistaa jopa 98 % plasmaleikkauksessa syntyvistä savukaasuista.

Leikkauspöydän koko 1000 x 1000 mm.

Leikkauspöydän koko 1250 x 1250 mm.

Tietoja BIOLOGICUT PLASMA FLUID CNC -vesileikkausnesteestä

ei aiheuta haitallisia höyryjä. Vesialtaan nesteen pH-pitoisuuden tarkistamiseen on tavetta vain noin kahden viikon välein. Nesteen ja sopivan seossuhteen tarkastaminen ja ylläpito on erittäin helppoa. Vesialtaan pH-pitoisuuden voi tarvittaessa tarkistaa helposti pH:ta ilmaisevan nauhan avulla. Biologicut-leikkausneste on täysin turvallinen tuote, eikä se ole myrkyllinen. Materiaalit jotka soveltuvat leikattavaksi kun plasmaleikkauspöydän vesialtaassa käytetään Biologicut biologista leikkausnestettä: hiiliteräs, ruostumaton teräs, messinki, titaani ja alumiini.

Biologicut on leikkausneste, joka on suunniteltu käytettäväksi CNC-plasmaleikkauspöytien vesialtaissa. Biologicut-leikkausneste vähentää roiskeiden tarttumista, korroosiota, bakteereja ja vaahtoamista. Biologicut

INFO Osa Auto.TEC.-tuotteista on esillä Konepaja-messuilla Tampereelle 20.–22.3.2018 CEBOTEC Oy:n osastolla no: A448, tervetuloa tutustumaan. Lisätiedot: puh. 044 365 5101 • 06 2669 426 cebotec@tawi.fi • facebook: @cebotec • www.cebotec.fi

62

3 | 2018 • w w w.eurometalli.com


Mantco Oy on erikoistunut

työstökoneiden, lastuavien koneistustyökalujen ja leikkuunesteiden maahantuontiin ja myyntiin. Kattavasta tuotevalikoimastamme löytyy laatumerkkejä kilpailukykyiseen hintaan. Tervetuloa vierailemaan Konepajamessuille, löydätte meidät A-hallista osastolta A1138. Esillä runsaasti mm. Sumitomon tuotteita. Paikalla myös kemian tekniikan tohtori Janez Roethel (Qualichem, Inc.) joka vastaa mielellään leikkuunesteitä koskeviin kysymyksiin. Lue lisää tuotteistamme osoitteesta

www.mantco.fi PÄÄMIEHEMME

Japanilainen lastuavien työkalujen valmistaja.

Tšekkiläinen kierretappivalmistaja.

Ruotsalainen vannesahanterä valmistaja.

Espanjalainen lastuavien työkalujen valmistaja.

Amerikkalainen korkealaatuisten metallintyöstönesteiden valmistaja.

Saksalainen työkalunpidinvalmistaja. Valikoimissa myös mittalaitteita ja kiinnittimiä.

Saksalainen lastuavien työkalujen valmistaja. Valikoimista löytyy myös magneettiporakoneet.

Taiwanilainen työstökonevalmistaja. Valikoimissa mm. CNC-sorvit, työstökeskukset (3- ja 5-akseliset), aarporat ja portaalikoneet. Lisäksi koneet räätälöitävissä mm. karan tai ohjauksen osalta.

3 | 2018

63


Vossi esittelee 231 m² osastollaan kilpailu­ kyvyn uusia ulottuvuuksia Konepaja-messuilla Älykkääseen konepajatuotantoon erikoistunut Vossi Group Oy esittelee yhdessä alan johtavien päämiestensä kanssa huippu-uutuuksia 20.–22.3. Konepaja-messuosastollaan E201. Suomen ensiesittelyssä on mm. neljällä 700W kuitulaserilla varustettu SLM 500 QUAD (4x700W) 3D-metallitulostin uuden sukupolven tuotteiden sarjavalmistukseen. Lisäksi esillä on mm. maailman nopein kuitutasolaser Eagle iNspire 12 kW 6 G, EMCO Emcoturn E65SMY -sorvauskeskus, CMA 3RD-4506 -jyrsin-, poraus- ja kierteityskeskus, Timesavers 42 WRB 1350 -levynhiomakone sekä Crippa CA1025E -putkentaivutussolu. Suomen ensiesittelyssä on SLM 500 QUAD, mikä on markkinoiden tehokkain sarjavalmistustulostin 4x700W IPG -kuitulaserilla, automaattisella jauheenseulonnalla sekä puoliautomaattisella 500x280x365 mm kasvatuskammioiden vaihdolla.

Isojen kappaleiden ja sarjojen 3D-tulostusta SLM 500 QUAD on markkinoiden tehokkain sarjavalmistustulostin 4x700W IPG-kuitulaserilla, automaattisella jauheenseulonnalla sekä puoliautomaattisella 500x280x365 mm kasvatuskammioiden vaihdolla. ”Saksalaisen teknologiajohtaja SLM Solutionsin kanssa olemme toimittaneet kuusi teollista 3D-metallitulostinta Suomeen ja Baltiaan. Näillä kehitetään uuden sukupolven suurensuorituskyvyn tuotteita sekä uusia liiketoimintamalleja. 3D-vallankumouksen nyt käynnissä olevassa vaiheessa yhä isompien kappaleiden ja sarjojen valmistus on kannattavaa”, liiketoiminnan kehitysjohtaja Marko Vossi kertoo.

Maailman nopein kuitutasolaser Maailman nopein kuitutasolaser 12 kW IPG -kuitulaserilla, 6 G kiihtyvyydellä ja 9 sekunnin pöydän vaihdolla. Maksimileikkuukapasiteetit: rosteri, alumiini ja teräs 45 mm, messinki 30 mm ja kupari 25 mm. Eagle-kuitulaserit ovat saaneet hyvän vastaanoton ja Suomen kolmannen koneen toimituksesta Toivalan Metalli Oy:lle sovittiin vuodenvaihteessa.

Maailman nopein kuitutasolaser 12 kW IPG -kuitulaserilla, 6 G kiihtyvyydellä ja 9 sekunnin pöydänvaihdolla. Maksimi leikkuukapasiteetit: rosteri, alumiini ja teräs 45 mm, messinki 30 mm ja kupari 25 mm. Eagle-kuitulaserit ovat saaneet hyvän vastaanoton ja Jatkuu sivulla 66.

Suurien ja pitkien kappaleiden (max. 4x20 m) poraukseen, kierteitykseen, upotuksiin, kitkaporaukseen ja nyt myös moniin jyrsintöihin soveltuvista CMA:n koneista esittelyssä on uusittu liikkuvapylväinen 3RD-malli 4,5 m pitkällä pöydällä. Koneilla pystytäänkin korvaamaan merkittävästi investointihinnaltaan arvokkaampien pitkä- ja portaalijyrsinkoneiden töitä sekä toisaalta taas automatisoimaan töitä manuaalikoneilta.

64

3 | 2018 • w w w.eurometalli.com


20-22.2.2018 Tampereen messu- ja Urheilukeskus

Tervetuloa tutustumaan tuotteisiimme osastolle A 479 Pyörivät ja kiinteät pitimet sorveille Istukat ja leuat Puristimet ja 0-pistekiinnittimet Kulmapäät Pyörivät, kiinteät ja vetävät kärjet

NOVA SBC420 hiekkapuhallin

Hitsauspöydät

• Paine 3,45-8,6 bar (50-125 PSI) • Pituus 900 mm • Leveys 1300 mm • Korkeus 1700 mm • Paino 125 kg

Kiinnittimet mittaukseen

ALV 0% OVH 883 € alv 0%

802 €

Samin tavoitat numerosta 050 4090 675 ja Hannun numerosta 0400 663 783.

Nähdään messuilla.

Lue lisää messusivulta: www.nurminentools.fi/konepaja

Tule tutustumaan Mastercamiin ja muihin sovelluksiimme KonepajaMastercamiin 2018 -messuille! Tule tutustumaan ja muihin sovelluksiimme Konepaja 2018 -messuille!

NOVA PL120 plasmaleikkuri • • • • • • • •

Jännite 380 V Sulake 16 A Leikkauskapasiteetti 40 mm Ilmantarve 6 / 360 bar / l / min Pituus 475 mm Leveys 330 mm Korkeus 370 mm Paino 33 kg

967 € NOVA 266C kärkisorvi • Paino: 3200 kg • Kärkiväli 1500 mm • Max halk. kpl 660 mm

ALV 0% OVH 1125 € | alv 0%

OLEMME MUKANA

KONEPAJA 2018 -M ESSUILLA, OSASTO E610

Osastoltamme löydät parhaat ratkaisut nykyaikaisten konepajojen tarpeisiin. Esittelemmelöydät myös robotiikka- sekä Osastoltamme mittausratkaisuja.

parhaat ratkaisut nykyaikaisten konepajojen tarpeisiin. Zenex Computing Oy | PL 110 | 00211 HELSINKI | 010 322 5190 | 09 692 7621 | info@zenex.. Esittelemme myös robotiikka- sekä mittausratkaisuja.

ALV 0% OVH 21693 € | alv 0%

19992 €

KONEITA.COM Zenex Computing Oy | PL 110 | 00211 HELSINKI 010 322 5190 | 09 692 7621 | info@zenex.fi

3 | 2018

65


Suomen kolmannen koneen toimituksesta Toivalan Metalli Oy:lle sovittiin vuodenvaihteessa. Messujen jälkeen alkaa Suomen ensimmäisen iNspire 6G -mallin asennus Metalli Järvelä Oy:lle Kaustiselle.

Levyn reunanpyöristys jopa yli R2 Levyntyöstöön on esittelyssä myös hollantilaisen Timesaversin automaattinen leikattujen levyjen hiomakone 42 WRB 1350, mikä tarjoaa markkinoiden parhaan jopa yli R2 levynreunan pyöristyksen myös rei’ille ja muodoille.

Taivutuskulman laservalvontaa Itävaltalaisen EMCOn laajasta sorvauskeskuspaletista esittelyssä on Emcoturn E65SMY. Valmistajan koneissa yhdistyy huipputeknologia, kilpailukykyiset hinnat sekä toimitusajat.

Baykalin monipuolisesta levytyökonevalikoimasta esillä on APHS 31160 CNC-särmäyskone varustettuna mm. automaattisella laser-taivutuskulman valvonnalla.

Suurienkin kappaleiden kustannustehokasta porausta, kierteitystä, jyrsintää, ja kitkaporausta Pitkien ja suurienkin kappaleiden (maks. 4x20 m) poraukseen, kierteitykseen, viisteitykseen, kitkaporaukseen ja nyt myös moniin jyrsintöihin soveltuvista CMA:n koneista esittelyssä on uusittu liikkuva pylväinen 3RD-malli 4,5 m pitkällä pöydällä. Koneilla pystytäänkin korvaamaan merkittävästi investointihinnoiltaan arvokkaampien pitkäja portaalijyrsinkoneiden töitä sekä toisaalta taas automatisoimaan töitä manuaalikoneilta. Lastuavaan työstöön esittelyssä on myös itävaltalaisen EMCOn Emcoturn E65SMY -sorvauskeskus sekä mm. esitys saksalaisen työstökonejätti GROBin uuden sukupolven 5-akselikeskuksien edistyksellisistä ominaisuuksista. Hollantilaisen Timesaversin automaattinen leikattujen levyjenhiomakone 42 WRB 1350 tarjoaa markkinoiden parhaan jopa yli r=2 levynreunan pyöristyksen myös rei’ille ja muodoille.

231 m² täynnä huipputeknologiaa Vossin osastolla on myös italian vanhimman taivutuskonevalmistajan Crippa CA1025 -putkentaivutussolu automaattiseen putkituotteiden valmistukseen. Lisäksi esillä on mm. Suomen suosituimmat sahat Bomarilta, öljyttömät voiteluaineet Irmcolta sekä täysin uudenlainen suoja-aine laserleikkauspöytien suojaukseen. ”Toivotamme kaikki tervetulleiksi osastollemme tutustumaan konepajasi kilpailukyvyn uusiin ulottuvuuksiin”, Marko Vossi kutsuu.

INFO Italian vanhimman taivutuskonevalmistajan Crippa CA1025 -putkentaivutussolu automaattiseen putkituotteiden valmistukseen. Taivutuksissa hyödynnetään öljytöntä Irmco tuurnanvoiteluainetta, mikä jättää putket puhtaiksi ja niitä ei tarvitse pestä ennen hitsausta. 66

3 | 2018 • w w w.eurometalli.com

Vossi Group Oy puh. 010 8200 500 www.vossi.fi/konepaja


Työstökonehuoltoa ja ratkaisuja

Mikroskooppikamerat • 8-180X suurennos työalueesta ergonomisesti isolta näytöltä • Helppokäyttöinen ohjelmisto mittaukseen ja kuvien tallennukseen • Ohjelmisto räätälöitävissä • Tukeva magneettijalka ja kuvausalueen valaisu • Helposti työpisteeltä toiselle siirrettävä Käyttökohteita: – Tarkkuustyöstö – Työkaluhionta – Kokoonpanon dokumentointi – Pass/Fail-tarkastukset

Kattava valikoima uutuuksia Member of the LEITZ Group

ETAtec 45P - Helppoa tasojyrsintää, tuottavuus paranee seitsemän positiivisen leikkuuterän ansiosta ZETAtec 90N - Kustannustehokasta rouhintaa BETAtec 90P - Kevyesti leikkaava nurkkajyrsin, tasan 90° Sorvauspidin - Lastuavaan särmään kohdistettu jäähdytys pidentää palan käyttöikää jopa 30%

Työstökonehuollot, konesiirrot, karojen laakeroinnit

Ja monia muita uutuuksia tuottavuuden parantamiseksi!

Oy Maanterä Ab, Keinumäenkuja 2, 01510 Vantaa Puhelin 029 006 130, maantera@maantera.fi www.maantera.fi Boehlerit GmbH & Co.KG, Werk VI-Straße 100, 8605 Kapfenberg, phone +43 (0)3862 300-0, info@boehlerit.com, www.boehlerit.com

Puh. 044 297 8506, cnchouse@cnchouse.fi, Jyväskylä

Maahantuoja Wihuri Oy Tekninen Kauppa | p. 020 510 10 | www.tekninenkauppa.fi

SUNNEN

SH- 5000-SARJA Täysin digitaalinen SH-5000 vie tarkkuushoonauksen uudelle tasolle joustavuudessa, tuottavuudessa ja helppokäyttöisyydessä! • • • •

Uusi muo to ja parantu ilu n ergonom ut ia turvallisu + us!

Patentoitu, servo-ohjattu syöttöjärjestelmä Siemens 9” kosketusnäyttö Kaikki toiminnot samalta näyttöpaneelilta Nopea vaihtoaika eri kappaleille automaatiovalmius suurille tuotantomäärille • Vähemmän huollettavia osia • Lomittainen liukukansi, valoverho ja turva-asetustila lisäämään käyttöturvallisuutta • Monipuolinen työkaluvalikoima: Perinteisten Sunnen-karojen lisäksi monikiviset MMT- ja SRT-hoonipäät sopivat suoraan koneeseen

Katso lisää: www.sunnen.fi

20.-22.3.2018

TAMPEREEN MESSUJA URHEILUKESKUS

LÖYDÄT MEIDÄT OSASTOLTA:

E130

3 | 2018

67


Tarvetta hitsausmenetelmäkokeen testaukselle? Laboratoriomme Turussa ja Oulussa osaavat auttaa. DEKRA Industrial Oy:n ainetta rikkova testauspalvelu (DT) on osa Euroopan johtavan, riippumattoman tarkastus-, testaus- ja sertifiointiasiantuntijan palvelua. Voit tutustua testauslaboratoriomme palveluihimme osoitteessa www.dekra.fi tai soittamalla Tepolle 0400 183151.

Akkreditoiduissa testauslaboratorioissamme on moderni testauslaitteisto, Turussa oma tehokas koneistamo näytteiden valmistukseen sekä NDTtarkastusyksikkö. Kokonaisuuden ansiosta testaustulokset saadaan toimitettua nopeasti ja varmasti kilpailukykyiseen hintaan.

UUTTA Palveluvalikoimamme Suomen laboratorioissa on laajentunut, uudet akkreditoidut palvelut: • Iskukoe ASTM E23 • Kuumavetokoe EN 6892-2

DEKRA Industrial Oy metallilaboratorio on FINAS-akkreditointipalvelun akkreditoima testauslaboratorio T220, akkreditointivaatimus SFS-EN ISO/IEC 17025 Akkreditoidut palvelut: vetokoe, kuumavetokoe, taivutuskoe, iskukoe (EN ja uutena ASTM E23), kovuuskokeet, makrohietutkimus ja alkuaineanalyysi


Meidän MOTOMAN-robottiperheestä löydät sen varmuudella. Yli 1.700 robottijärjestelmän kokemuksella tarjoamme koko osaamisemme käyttöösi. Saat räätälöidyn ratkaisun juuri Sinun löydät tarpeidesi Meidän MOTOMAN-robottiperheestä senmukaan! varmuudella.

Yli 1.700 robottijärjestelmän kokemuksella tarjoamme koko osaamisemme käyttöösi. Saat räätälöidyn ratkaisun juuri Sinun tarpeidesi mukaan!

Olemme mukana Konepaja + Nordic Welding Expossa 20.–22.3.2018 Tampereella. Löydät meidät niin omalta kuin yhteistyökumppaneidemme osastoilta: Yaskawa Finland : A 10 Coastone: A 752 Fronius: A 100 Kemppi: A 101 Nähdään messuilla!


LAMELLIKULJETTIMET KOLAKULJETTIMET MAGNEETTIKULJETTIMET

Tsekkiläinen sahavalmistaja Pilous on lanseerannut uuden vannesahamallin

Sarigöl valmistaa alkuperäiskuljettimia Spinnerin ja Doosanin työstökoneisiin

Toimitamme myös erillisiä lamellimattoja asiakkaan tarpeen mukaan

KUBE-öljysumuimurit Kokoluokat 200–2500 m3/h Tervetuloa!

Osasto E 151

Jari Vainio, puh. 040 7090 509, jari.vainio@tekupit.fi www.tekupit.fi

M

CAM-ohjelmistojen kärkikaksikko Camtekilta Meiltä sopiva vaihtoehto kaikkiin CAM-tarpeisiin. Tule ja vertaile. Esillä myös KeyCreator 3D CAD -ohjelmisto. Tervetuloa osastolle A1220

allimerkintä uudella tulokkaalla on ARG 235 PLUS. Tämä malli tulee korvaamaan suuren suosion saaneen ARG 220 Plus -version. Uudenlainen, entistä tukevampi vannekaari ja sen ainutlaatuinen muotoilu mahdollistavat värinättömän sahauksen vaikeissakin materiaaleissa. Sahattavan aineen maksimimitat ovat uuden kaarimallin myötä kasvaneet edeltäjäänsä verrattuna. Tämä kompakti sahamalli soveltuu hyvin yleiskäyttöön niin tuotantolaitoksissa kuin työpajoissa sekä kunnossapitoon. ARG 235 PLUS:n uudessa kaarimallissa on kaaressa olevat sähköjohdot ja leikkuunesteputket sijoitettu kaaren sisään mahdollisten vaurioiden välttämiseksi. Uutta on myös vannekaaren nostokahva ja kaaren nostovipu, jotka parantavat koneen käyttömukavuutta. Lisävarusteena on saatavana vannepyörästä käyttövoimansa saava terän puhdistusharja. Tarkat, kolmelta sivulta vannetta ohjaavat kovametalliohjaimet sekä sivulaakerit takaavat pitkän huoltovälin vanteelle lisäten myös katkaisutarkkuutta Sahan käyttö toimii äänettömällä kierukkavaihteisella sähkömoottorilla. Laakerit ja vannepyörät on ylimitoitettu pitkän käyttöiän varmistamiseksi. Kolmivaiheinen kaksinopeuksinen moottori (400V) mahdollistaa vannenopeudet 40 m/min tai 80 m/min. Tämän sahamallin jäähdytysjärjestelmä toimii tehokkaalla pumpulla. Hallinta on helppoa runkoon sijoitetun ergonomisilla säätimillä varustetun ohjauspaneelin avulla. Lisäksi ARG 235 PLUS on varustettu 250 mm:n työkappaleen mittavasteella. Tämä uutuusmalli on ensiesittelyssä Konepaja 2018 -messuilla osastolla E 151.

INFO www.maketek.fi

70

3 | 2018 • w w w.eurometalli.com


World’s #1 collaborative robot. Installed and running in more than 50 countries.

We invented the collaborative robot in 2008. Today we are still market leaders thanks to our unique, user-friendly plug and produce technology, 24-hours productivity and fast payback time. GO FOR THE #1 COLLABORATIVE ROBOT AT URROBOTS.COM/NR1

Olemme mukana Nürnbergin messuilla 21-24.3.2018

WWW.AWUTEK.FI | MONTISKALANKATU 5 PL 18 / 21200 RAISIO FINLAND

| Puh.02 436 1100 3 | 2018

71


Terminen leikkaus ja jäysteet M

itä ikinä metalliteollisuudessa tehdäänkin, ensimmäinen komponentti on usein osa, joka on irrotettu joko levystä, putkesta tai palkista. Osa on usein irrotettu jollain termisellä leikkausmenetelmällä eli laser-, plasma- tai polttoleikkauksella. Ennen kuin leikattua osaa voidaan jatkokäsitellä, sitä joudutaan valitettavan usein puhdistamaan. Ideaalitilanteessa materiaali, leikkausmenetelmä ja lämmöntuonti kohtaavat optimaalisesti eikä leikkausrailon ylä- tai alapintaan synny lainkaan purseita. Käytännössä asiat eivät kuitenkaan aina tapahdu näin. Erityisesti nyt, kun kuitulaserit valtaavat nopeaan tahtiin markkina-alaa, on moni perinteisellä laserilla leikannut joutunut pettymään leikkausrailon laadun suhteen. Kuitu on nopea ajaa sopivilla materiaaleilla mutta aidosti hyvän leikkausjäljen aikaansaaminen ei aina ole kovin helppoa. Vaikka laatu olisikin kohdallaan, saattaa kappaleiden jatkokäsittelyn kannalta terävä leikkaussärmä tai usein leikatun pinnan

päällä esiintyvä ohut filmi vaatia poistamista. Pienempien polttoleikattujen osien kohdalla on edelleen helpointa niiden myllyttäminen, mutta monissa tapauksissa joudutaan turvautumaan käsin tehtävään hiontaan. Lähes kaikki konepajoissa työskentelevät ovat jakaneet mielipiteen käsin suoritettavan työn epämiellyttävyydestä. Pölyn ja kipinät vielä kestää ja niiden poistamiseen löytyy suhteellisen hyviä keinoja, mutta entä se hionnasta tuleva kirskuva ja kiljuva ääni? Todella raskasta ja epämiellyttävää kuunneltavaa. Myöskään hionnasta syntyvää kustannustekijää ei sovi ohittaa vain olankohautuksella, sillä siitä aiheutuu merkittäviä kuluja jo pelkästään ylimääräisinä työtunteina. Markkinoilta löytyy useita erilaisia viimeistelykoneita hyvin erilaisiin käyttötarkoituksiin, mutta koneet eivät toistaiseksi ole saavuttaneet niin suurta suosiota, kuin äkkiseltään voisi olettaa. Koneiden tekninen toteutus, hankintahinta ja ylläpitokulut sekä puutteellinen lopputulos lienevät olevan yleistymistä hidastavia tekijöitä. Moni on myös pettynyt koneiden hitauteen; perinteinen rälläköinti ei rivakalta työntekijältä kauaa kestä ja hiontamateriaalien kehitys on viime vuosina ollut hyvin nopeaa.

AirWell tuo nyt Suomen markkinoille erittäin mielenkiintoisen vaihtoehdon osien viimeistelylle Hollantilainen yhteistyökumppanimme Q-FIN valmistaa TOP Grinder -laittetta, joka on käsin tehtävän tai kokonaan koneella suoritettavan hionnan välimaastossa. Laite on helposti pyörillä liikkuva, tahmealla kumimatolla päällystetty ja erittäin tukevarakenteinen työpöytä, jolle hiottava kappale tai kappaleet nostetaan. Hiottavasta materiaalista riippuen, kappaleiden paikallaan pysymisen takaavat joko magneetit tai alipaineimu. Tukeva ja joka suuntaan vaivattomasti liikkuva, keventimellä varustettu ”käsivarsi” kannattelee varsinaista hiontapäätä. Tartut kaksin käsin ohjaustankoon, painat käynnistinpainikkeen pohjaan ja alat liikutella kevyesti ja pehmeästi liikkuvaa hiontatyökalua työkappaleen pinnalla. Voimaa ei tarvita, koska työkalun paino on kevennetty pois ja työasento on hyvin ergonominen. Hiontapäässä voi käyttää kahta eri työkalua; 72

3 | 2018 • w w w.eurometalli.com

voit asentaa esimerkiksi kuppilaikan toiselle puolelle ja hiontapaperin toiselle. Työkalun vaihto käy nopeasti; käännät vain hiontakonetta 180 astetta ja jatkat työtä. Työtasossa on pölyn ja hiontajätteen poistoa varten imuyhteet ja kone on erittäin hiljainen. Hiontatarvikkeet säilyvät siististi paikoillaan työtason alla sijaitsevissa ovellisissa hyllyissä ja niiden vaihto käy nopeasti. Hiontapään voi tarvittaessa kääntää esimerkiksi 30 asteen kulmaan, vaikka hitsausviisteen hiontaa varten. Laitetta voi käyttää myös kiillotukseen sopivilla työkaluilla varustettuna. TOP Grinderia on saatavilla myös erikoismallina, jolloin sen voi varustaa hitsausviisteiden tekoon tarvittavalla koneistusterällä. Tämä on erittäin kilpailukykyinen vaihtoehto, kun halutaan nopeasti saada aikaan viisteitä muotokappaleisiin tai sisäpuolisiin kaareviin pintoihin, reikiin yms. TOP Grinderiin pääset tutustumaan KONEPAJA 2018 -messuilla AirWell Oy:n ­ osastolla A153. Nähdään messuilla!

INFO Airwell Oy www.airwell.fi Tervetuloa Konepaja 2018 -messuille. Osasto A153.


TYÖSTÖKONEET – sahat – lastuavat koneet – levytyökoneet – putkentyöstökoneet

Tervetuloa

Osasto A 1151.

Adver Oy, puh. 010 4399 700, adver.fi Myynti, asennus, huolto, koulutus, varaosat 3 | 2018

73


Ensiesittelyssä Suomessa Konepaja-messuilla: BCe Smart ja virtuaalinen tuotantolinja töpöytä mahdollistavat samanaikaisen lastauksen ja purkamisen, mikä takaa erinomaisen tuottavuuden. Laitteeseen voidaan integroida myös robotti lastaus- ja purkutoimintojen automatisoimiseksi. Uusinta uutta Prima Powerin messuosastolla edustaa virtuaalisesti esiteltävä tuotantolinja. Messukävijät pääsevät näkemään tuotantolinjan virtuaalilasien kautta täydessä toiminnassa, lähes käsin kosketeltavana, lähietäisyydeltä. – Tule testaamaan ja toteamaan nykyteknologian mahdollisuudet käytännössä osastollemme A620, toivottaa Prima Power.

P

rima Power tuo Konepaja-messuille ensimmäistä kertaa Suomessa esiteltävän BCe Smart -taivutussolun, joka taivuttaa automaattisesti – vain kappaleenvaihto suoritetaan käsin. BCe Smart on kompakti kooltaan sekä luotettava, turvallinen ja ergonominen käyttää. Koneen sähköservotoiminen taivutusteknologia on täydellinen valinta keskisuurille ja pienille tuotantomäärille sekä lean-tuotannolle. Lisäksi ainutlaatuinen lastaus-/purkujakso sekä suuri työs-

KATTOELEMENTTI RT 38344 RT 38344 RT 38344 1001TS ELEMENTTITYYPIT ELEMENTTITYYPIT ELEMENTTITYYPIT Vesikattoihin

Uutuus! CoastOnen uusi Paksuus Paino Uc-arvo servokäyttöinen 150 tonninen voimasärmäri, mm kg/m2 W/m2K 1600 mm taivutusleveydellä. 40 11,0 0,50 60 11,8 0,37 80 12,6 0,26 100 13,3 0,21 120 14,1 0,19 KATTOELEMENTTI KATTOELEMENTTI KATTOELEMENTTI 1001TS 1001TS 1001TS Vesikattoihin Vesikattoihin Vesikattoihin 140 14,9 0,17

KATTOELEMENTTI 1001TS

SEINÄELEMENTTI 1003B

SEINÄELEM 2003BI t

ELEMENTTITYYPIT ELEMENTTITYYPIT ELEMENTTITYYPIT

Ulkoseinät, väliseinät, alakatot ja sisäverhoukset

Ulkoseinät, s Piilokiinnitys

RT 38344 RT 38344 RT 38344

Vesikattoihin INFO

www.primapower.com

SEINÄELEMENTTI Paksuus Paino Uc-arvo mm kg/m2 W/m2K 1003B 40

11,0

0,50

Ulkoseinät, väliseinät, 60 11,8 0,37 alakatot ja sisäverhoukset

80 12,6 0,26 100 13,3 0,21 Paksuus Paino Uc-arvo 120 14,1 0,19 KATTOELEMENTTI KATTOELEMENTTI KATTOELEMENTTI 1001TS 1001TS 1001TS mm kg/m2 W/m2K Vesikattoihin Vesikattoihin Vesikattoihin 140 14,9 0,17

40 10,4 0,54 50 10,8 0,43 60 11,2 0,36 80 12,0 0,27 100 12,8 0,22 Ulkoseinät, Ulkoseinät, Ulkoseinät, väliseinät, väliseinät, väliseinät, alakatot alakatot jaalakatot ja ja 120 13,6 0,19

SEINÄELEMENTTI Paksuus Paino Uc-arvo tarviketieto tarviketieto tarviketieto – 2 – 2 – 2 mm kg/m2 W/m2K 2003BI

KYLMÄH Paksuus P mm kg ELEMEN 50 1 40 10,4 0,54 FRIGOT Ulkoseinät, sisäverhoukset 60 1 50 10,8 0,43 Piilokiinnitys pontista Kylmähuo 80 1 60 11,2 0,36 100 1 80 12,0 0,27 Paksuus1 Paksuus Paino Uc-arvo 120 100 12,8 0,22 SEINÄELEMENTTI SEINÄELEMENTTI SEINÄELEMENTTI 1003B 1003B 1003B SEINÄELEMENTTI SEINÄELEMENTTI SEINÄELEMENT 2003B 20 mm mm kg/m2 W/m2K Ulkoseinät, Ulkoseinät, Ulkoseinät, väliseinät, väliseinät, väliseinät, alakatot alakatot jaalakatot ja ja Ulkoseinät, Ulkoseinät, Ulkoseinät, sisäverhoukset sisäverhou sisäve 120 13,6 0,19 sisäverhoukset sisäverhoukset sisäverhoukset 50 11,2

Piilokiinnitys Piilokiinnitys pontista pontista pont 0,44 Piilokiinnitys 160 0,36 0,28 200 0,22 0,19 *Ther Eriste ~4

2 2 2 2 2 2 2 2 2 2 2 Paksuus, Paksuus, mm Paksuus, mm Paino,mm Paino, kg/mPaino, kg/m Uc-arvo, kg/m Uc-arvo, W/m Uc-arvo, KW/m2W/m K Paksuus, K Paksuus, mm Paksuus, mm Paino,mm Paino, kg/mPaino, kg/m Uc-arvo, kg/m Uc-arvo, W/m Uc-arvo, KW/m2W/m K Paksuus, K Paksuus, mm Paksuus, mm Paino,mm Paino, kg/mPain kg/ U 40 40 40 11,0 11,0 11,0 0,50 0,50 0,50 40 40 40 10,4 10,4 10,4 0,54 0,54 0,54 50 50 50 11,2 11,2 60 60 60 11,8 11,8 11,8 0,37 0,37 0,37 50 50 50 10,8 10,8 10,8 0,43 0,43 0,43 60 60 60 11,6 11,6 80 80 80 12,6 12,6 12,6 0,26 0,26 0,26 60 60 60 11,2 11,2 11,2 0,36 0,36 0,36 80 80 80 12,4 12,4 100 100 10013,3 13,3 13,3 0,21 0,21 0,21 80 80 80 12,0 12,0 12,0 0,27 0,27 0,27 100 100 10013,1 13,1 120 120 12014,1 14,1 14,1 0,19 0,19 0,19 100 100 10012,8 12,8 12,8 0,22 0,22 0,22 120 120 12013,9 13,9 120 120 12013,6 13,6 13,6 0,19 0,19 0,19 160 160 160 * * 160 160 160 * * * * * * 200 200 200 * * SEINÄELEMENTTI SEINÄELEMENTTI SEINÄELEMENTTI 1003B 1003B 1003B SEINÄELEMENTTI SEINÄELEMENTTI SEINÄELEMENTTI 2003BI 2003BI 200 200 2002003BI * * * * * *

sisäverhoukset sisäverhoukset sisäverhoukset

60 80 100 120

11,6 12,4 13,1 13,9

Ulkoseinät, Ulkoseinät, Ulkoseinät, sisäverhoukset sisäverhoukset sisäverhoukset Piilokiinnitys Piilokiinnitys Piilokiinnitys pontista pontista pontista

2 2 2 2 2 2 2 2 2 2 2 2 2 2 Paksuus, Paksuus, mm Paksuus, mm Paino,mm Paino, kg/mPaino, kg/m Uc-arvo, kg/m Uc-arvo, W/m Uc-arvo, KW/m2W/m K Paksuus, K Paksuus, mm Paksuus, mm Paino,mm Paino, kg/mPaino, kg/m Uc-arvo, kg/m Uc-arvo, W/m Uc-arvo, KW/m2W/m K Paksuus, K Paksuus, mm Paksuus, mm Paino,mm Paino, kg/mPaino, kg/m Uc-arvo, kg/m Uc-arvo, W/m Uc-arvo, KW/m2W/m K 2K 40 40 40 11,0 11,0 11,0 0,50 0,50 0,50 40 40 40 10,4 10,4 10,4 0,54 0,54 0,54 50 50 50 11,2 11,2 11,2 0,44 0,44 0,44 60 60 60 11,8 11,8 11,8 0,37 0,37 0,37 50 50 50 10,8 10,8 10,8 0,43 0,43 0,43 60 60 60 11,6 11,6 11,6 0,36 0,36 0,36 80 80 80 12,6 12,6 12,6 0,26 0,26 0,26 60 60 60 11,2 11,2 11,2 0,36 0,36 0,36 80 80 80 12,4 12,4 12,4 0,28 0,28 0,28 100 100 10013,3 13,3 13,3 0,21 0,21 0,21 80 80 80 12,0 12,0 12,0 0,27 0,27 0,27 100 100 10013,1 13,1 13,1 0,22 0,22 0,22 120 120 12014,1 14,1 14,1 0,19 0,19 0,19 100 100 10012,8 12,8 12,8 0,22 0,22 0,22 120 120 12013,9 13,9 13,9 0,19 0,19 0,19 120 120 12013,6 13,6 13,6 0,19 0,19 0,19 160 160 160 * * * * * * 160 160 160 * * * * * * 200 200 200 * * * * * * 200 200 200 * * * * * *

Servokäyttöiset särmäyspuristimet. Suomesta. www.coastone.fi

Servokäyttöiset särmäyspuristimet. Suomesta. Puh. +358 50 553 7098 • www.coastone.fi

74

1. Elementtikiinnike 1. Elementtikiinnike 1. Elementtikiinnike 1. Elementtikiinnike 1. Elementtikiinnike 1. Elementtikiinnike 1. Elementtikiinnike 1. Elementtikiinnike 1. Elementtikiinnike jää piiloon jää p 2. Polyetyleenitiiviste 2. Polyetyleenitiiviste 2. Polyetyleenitiiviste ja PVC-kosteussulkuja PVC-kosteussulkuja PVC-kosteussulku2. Kaksoistaivutettu 2. Kaksoistaivutettu 2. Kaksoistaivutettu ponttiponttipontti 2. Kaksoistaivutettu 2. Kaksoistaivutettu 2. Kaksoistaivutettu ponttipont muovimuovimuovi 3. Kartiomainen 3. Kartiomainen 3. Kartiomainen ponttipontti mahdollistaa pontti mahdollistaa mahdollistaa tarkantarkantarkan 3. Kartiomainen 3. Kartiomainen 3. Kartiomainen ponttipontti mahdol pon m 3. Polyuretaaniydin 3. Polyuretaaniydin 3. Polyuretaaniydin istuvuuden istuvuuden istuvuuden istuvuuden istuvuuden istuvuuden 4. Optimaaliset 4. Optimaaliset 4. Optimaaliset taivutussäteet taivutussäteet taivutussäteet säästävät säästävät pellin säästävät pellinpellin 4. Polyetyleenitiiviste 4. Polyetyleenitiiviste 4. Polyetyleenitiiviste ja PVC-kosteussulkuja PVC-kosteussulkuja PVC-kosteussulku4. Peltipinnassa 4. Peltipinnassa 4. Peltipinnassa oleva oleva ura ohjaa olev ura antikorroosiokerroksia antikorroosiokerroksia antikorroosiokerroksia muovimuovimuovi oikeaan oikeaan kohtaan oikeaan kohtaan kohtaan 5. Kondenssi5. Kondenssi5. Kondenssija kapillaariura ja kapillaariura ja kapillaariura 5. Polyuretaaniydin 5. Polyuretaaniydin 5. Polyuretaaniydin 5. Aluslevy, 5. Aluslevy, 5.joka Aluslevy, jakaa joka kuormitu jakaa joka jaka kuo taivutussäteet säästävät pellinpellin 6. Myrskytiiviste 6. Myrskytiiviste 6. Myrskytiiviste 6. Optimaaliset 6. Optimaaliset 6. Optimaaliset taivutussäteet taivutussäteet säästävät pellin säästävät 6. Polyetyleenitiiviste 6. Polyetyleenitiiviste 6. Polyetyleenitiivist ja PVC-ko ja P antikorroosiokerroksia 7. Trapetsiprofiloitu 7. Trapetsiprofiloitu 7. Trapetsiprofiloitu teräspelti teräspelti teräspelti antikorroosiokerroksia antikorroosiokerroksia muovimuovimuovi 7. Profiloitu teräspelti 7. Profiloitu 7.teräspelti Profiloitu teräspelti 7. Polyuretaaniydin 7. Polyuretaaniydin 7. Polyuretaaniydin 8. Optimaaliset 8. Optimaaliset 8. Optimaaliset taivutussäteet taivutussä taivu s antikorroosiokerroksia antikorroosiokerroksia antikorroosiokerr 9. Profiloitu 9. Profiloitu 9.teräspelti Profiloitu teräspelti teräspel

1. Jäykkä ure 1. Elementtikiinnike 1. Elementtikiinnike 1. Elementtikiinnike 1. Elementtikiinnike 1. Elementtikiinnike 1. Elementtikiinnike 1. Elementtikiinnike 1. Elementtikiinnike 1. Elementtikiinnike jää piiloon jää piiloon pontin jää piiloon pontin alle pontin alle alle 3 | 2018 • w w w.eurometalli.com Elementtien Elementtien Elementtien maksimi maksimi toimituspituus maksimi toimituspituus toimituspituus on 13,6 on 13,6 on Tummat 13,6 Tummat värit Tummat saattavat värit värit saattavat rajoittaa saattavat rajoittaa maksimipituutta rajoittaa maksimipituutta maksimipituutta - tällöin - tällöin kattoelementit -2. tällöin kattoeleme kattoej Labyrintti 2. Polyetyleenitiiviste 2. Polyetyleenitiiviste 2. Polyetyleenitiiviste ja PVC-kosteussulkuja PVC-kosteussulkuja PVC-kosteussulku2. Kaksoistaivutettu 2. Kaksoistaivutettu 2. Kaksoistaivutettu pontti pontti pontti 2.m. Kaksoistaivutettu 2.m. Kaksoistaivutettu 2.m.Kaksoistaivutettu pontti pontti pontti kohdalla kohdalla limittämällä. kohdalla limittämällä. limittämällä. Elementit Elementit Elementit toimitetaan toimitetaan toimitetaan kappaleen kappaleen kappaleen nipuissa, nipuissa, paksuudesta nipuissa, paksuudesta paksuudesta riippuen. riippuen. riippuen. muovimuovimuovi 3. Kartiomainen 3. Kartiomainen 3. Kartiomainen pontti pontti mahdollistaa pontti mahdollistaa mahdollistaa tarkan tarkan tarkan 3.8...27 Kartiomainen 3.8...27 Kartiomainen 3.8...27 Kartiomainen pontti pontti mahdollistaa pontti mahdollistaa mahdollistaa tarkan tarkan tarkan 3. Polyuretaaniydin 3. Polyuretaaniydin 3. Polyuretaaniydin istuvuuden istuvuuden istuvuuden istuvuuden istuvuuden istuvuuden 4. Optimaaliset 4. Optimaaliset 4. Optimaaliset taivutussäteet taivutussäteet taivutussäteet säästävät säästävät pellin säästävät pellinpellin 4. Polyetyleenitiiviste 4. Polyetyleenitiiviste 4. Polyetyleenitiiviste ja PVC-kosteussulkuja PVC-kosteussulkuja PVC-kosteussulku4. Peltipinnassa 4. Peltipinnassa 4. Peltipinnassa oleva oleva ura ohjaa oleva ura ohjaa ruuvin ura ohjaa ruuvin juuriruuvin juuri juuri

3. Profiloitu ulkonäön


Tervetuloa! Osasto E 620.

INVESTOIMALLA KILPAILUKYKY KUNTOON NOPEAMMIN PAREMPIA OSIA ENERGIATEHOKKAASTI

G200

INDEX ja TRAUB edut - parempi suorituskyky - nopeat kappaleajat - lyhyet asetusajat - avoin ja vapaa työtila

G220

TNL20-11

- paljon työkalupaikkoja - tilaasäästävä rakenne - tarkka ja kätevä työkalujärjestelmä - hyvä energiatehokkuus

INDEX-TRAUB AB Hernepellontie 27 00710 Helsinki Puh: 010 843 2000 Fax: 010 843 2009 www.index-traub.fi

Aina askeleen edellä Index ilmo 185x130_09-2016.indd 1

20.9.2016 9:01:49

Tehokkuutta valmistukseen! Räätälöidyt ratkaisut työkohtaisesti pienentää läpimenoaikoja ja parantaa laatua! Ota yhteyttä ja lähetä tiedot

Tervetuloa

Osasto A 753

työkappaleesta ja koneestasi, me suunnittelemme juuri sinun työhösi sopivan työkalun.

MEHI OY, MEHI Tools Metallitie2 89600 SUOMUSSALMI puh. +358 (0) 207 929 600 fax. +358 (0) 207 929 609

Boring tools system | 3www.mehi.fi | 2018 75


Vieraile osastollamme

A852

Konepaja-messuilla Tampere 20.-22. Maaliskuuta

Täydellinen valikoima kiinnittimiä

Suuri valikoima pyöriviä ja kiinteitä työkalupitimiä sorveille

Tarkkuusvoimaistukat

Partnerisi työkaluissa ja mittauksessa www.ravema.fi Esiasetuslaitteet kaikkiin tarpeisiin

Nollapistekiinnitin ratkaisut

Johtavat merkit mittaukseen


TL MaskinPartner edustaa Euroopan johtavia työstökoneiden valmistajia

UNIPORT 6000 tarjoaa monipuolisuutta keskisuurten komponenttien valmistukseen

technical specifications

Spindle 63 kW Nm

60

500

50 40

300

30

200

20

100

10

0

0

4000 S6-40%

Work area X-axis, longitudinal travel Y-axis, cross travel Z-axis, height travel Horizontal clearance Vertical clearance Distance spindle nose to table (Z-1.500) - spindle in vertical position - spindle in horizontal position Main spindle Power

(S6-40%) (S1-100%)

Spindle speed Spindle torque C-axis Tilting angle Tool storage Tool taper Number of pockets Tool change time Axis drive and feed system Rapid / Feed rate

mm mm mm mm mm

4.000 - 24.000+ 2.500 - 6.000 1.500 / 1.800 2.000 - 5.500 1.700 / 2.000

mm mm

200 - 1.700 150 - 1.650

kW kW min-1 Nm ° °

63 50 8.000 550 +/- 185 +/- 100

# s

X-, Y-, Z-axis

Various and optional - Powerful main spindle configuration - Full 5-axis machining - Pendulum machining - Operator platform - Work area “vision” system - Linear scales in all axis - Measuring probe

mm/min

- Tool measurement - Fume extraction - Integrated chip conveyor - SIEMENS 840D-sl / Heidenhain iTNC530 control - TFT 19” colour monitor - Remote access

UNIPORT 6000 – Powerful all-rounder. X = 4.000–20.000 mm Y = 1.500–4.000 mm Z = 800 / 1.000 / 1.250 mm

0

8000 rpm

S1-100%

UNISIGN is an engineering company producing innovative and proven machine tool technology for customers in all market segments.

Views

Through years of experience, UNISIGN has evolved into an international operating company with an impressive installed base. The basis of our success is the clear company philosophy to design all the machines in such a way that they can be tailor-made to create the ideal machine for our customers. The large number of machine tools supplied by UNISIGN reflects our strength and versatility. B UNISIGN adds value to

C

our customer production processes.

UNIPORT6000-HV

This makes UNISIGN your partner in productivity.

HSK100A 38 - 159 12

40.000

your partner in productivity

kW

600

400

aerospace

5-axis portal bridge machining centre

Osaamista ja koneita tuottavan konepajateollisuuden tarpeisiin general machining

A

Sizes X: Y: Z:

oil and gas energy

4.000 - 24.000+ mm 2.500 - 6.000 mm 1.500 / 1.800 mm

Length (A): Width (B): Height (C):

X + 7.000 mm Y + 4.400 mm 5.650 / 6.250 mm

truck & train

Industrieterrein 36 (nr. 930)

P.O. Box 7047, NL-5980 AA Panningen The Netherlands

✔ Koneet Euroopan parhailta valmistajilta ✔ Asiakkaan vaatimusten mukainen kokonaisratkaisu ✔ Osaava myynti- ja projektitiimi ✔ Täydelliset automaatio- ja avaimet käteen -ratkaisut ✔ Asiantuntevat huoltoteknikot ✔ Vähintään 95 prosentin käytettävyystakuu Tel.: +31 (0)77 307 37 77

Industries

Fax: +31 (0)77 307 54 36 sales@unisign.com

www.unisign.com

www.unisign.com

Tervetuloa tapaamaan meitä ja päämiehiämme Konepaja 2018 -messuille, osastolla E422! Varaa aika puh. 358 50 4420 302 tai petteri.heinonen@tlmaskinpartner.com 20.–22.3.2018

KonePartneri Oy Puh. +358 50 4420 302 info@tlmaskinpartner.com www.tl-maskinpartner.com TL MaskinPartner on pohjoismainen yritys, joka toimii metalli- ja konepajateollisuuden koneiden ja laitteiden myynnin, huollon ja asiakastuen alueella. Toimimme yhteistyössä laadukkaiden eurooppalaisten laitevalmistajien kanssa pitkäaikaisten ja luottamuksellisten kumppanuussopimusten kautta. Suomessa me edustamme valmistajia Geibel & Hotz, Heller, Famar, Pietro Carnaghi, Unisign ja Zimmerman.

TLMP ann fi 180216a.indd 1

2018-02-16 11:53

Tarkka lastuamisnestesuihku tehostaa kierresorvausta

Ainutlaatuinen kierresorvausratkaisu terän ylä- ja alapuolisilla nestesuuttimilla Maaliskuun alusta markkinoille tulee Sandvik Coromantin CoroThread® 266 -kierresorvaustyökalu, jonka ylä- ja alapuoliset lastuamisnestesuuttimet parantavat olennaisesti koneistuksen varmuutta ja tehokkuutta. Yläpuolinen nestesuihku parantaa lastunmuodostusta ja lisää siten koneistuksen varmuutta. Alapuolinen suihku jäähdyttää terää, minkä etuna on pidempi ja varmempi kestoikä. Lisäksi tarkkojen lastuamisnestesuihkujen etuna on parempi pinnankarheus ja siten myös parempi kierteiden laatu.

”P

rosessivarmuus ja tukevuus ovat välttämättömiä edellytyksiä, jos kierresorvaus on tarkoitus saada onnistumaan johdonmukaisesti kerralla oikein”, toteaa kierresorvauksesta vastaava tuotepäällikkö Hampus Olsson Sandvik Coromantilta. ”Näiden vaatimusten täyttämiseksi CoroThread 266 -työkaluissa on tarkkojen nestesuuttimien ohella iLock-teränlukitus, joka pitää terän tarkasti paikallaan pitimessä ja estää tehokkaasti jopa pienet mikrotason liikkeet. Jos työ vaatii välttämättä pitkää vapaapituutta, saatavissa on värinävaimennettuja Silent Tools™ -liitäntäkappaleita, joilla värinät saadaan taatusti kuriin, eikä tarkkuusvaatimuksista tarvitse tinkiä.” Laaja vakiovalikoima sisältää omat terälaadut ja -geometriat kaikille materiaaleille, eri kierreprofiileille sekä sisä- ja ulkokierteille. Va-

kiovalikoiman ulkopuolelle jääviä kierreprofiileja on saatavana Tailor Made -mittatilaustuotteina. Tarkoilla nestesuuttimilla varustettuja pikavaihtopitimiä on saatavissa Coromant Capto® -kiinnityksillä C3, C4, C5 ja C6 (16 mm:n terät) ja QS™-varsia kokoina 20 x 20 ja 25 x 25 mm (16 ja 22 mm:n terät). Sisäkierteiden sorvauksessa pienin mahdollinen halkaisija on 20 mm (0.790 tuumaa).

INFO www.sandvik.coromant.com/fi

3 | 2018

77


YKSI JÄRJESTELMÄ RIITTÄÄ Adminet sujuvoittaa teollisuusyrityksen arkea tuomalla kaikki toiminnot yhteen pitkälle automatisoituun toiminnanohjausjärjestelmään.

Tervetuloa! Osasto A 937.

TUOTANNONOHJAUS

TYÖAJANSEURANTA

HIENOKUORMITUS

KIRJANPITO

JÄLKILASKENTA

PALKANLASKENTA

MITTAPÖYTÄKIRJAT

MOBIILI

OSTOJEN HALLINTA

JA PALJON MUUTA

KALUSTONHALLINTA

Tutustu ja kysy lisää: www.admicom.fi | 050 599 4104

Tule tutustumaan Tampereen Konepaja-messuille 20.–22.3.2018

teräksen käsittelyjärjestelmiin Halli A, osasto A221

Ohutlevykoneet

Ilmoittaudu kutsuvieraaksi sähköpostilla!

Vannesahat ja pyörösahat

Varastojärjestelmät

Täryhionta ja sinkopuhdistus

WWW.PR ODMAC.FI

Kelatie 8 C 4 • 01450 Vantaa • p. 010 666 3140 • mika.koivuniemi@prodmac.fi


Yhteinen kehittäminen avain­ asemassa uusien ja houkuttelevien palveluinnovaatioiden syntymisessä Yritysten tulisi avata rohkeammin rajojaan ja tehdä laajemmin yhteistyötä asiakkaidensa, kumppaneidensa ja eri alojen toimijoiden kanssa uusien palveluinnovaatioiden kehittämiseksi, selviää Elina Sillanpään väitöstutkimuksesta.

A

siakkaan ottaminen mukaan palveluiden kehittämiseen on avainasemassa, kun halutaan kehittää houkuttelevia palveluita ja pysyä mukana kilpailussa. Suurin syy siihen, miksi palvelu ei menesty, on usein se, että se ei sovi asiakkaan tarpeisiin. Tampereen teknillisessä yliopistossa väittelevä Elina Sillanpää tutkii väitöskirjassaan asiakkaan integroitumista palveluinnovaatioiden kehittämiseen asiakkaan ja palveluntuottajan välisessä suhteessa toimitilajohtamispalveluissa. – Toimitilajohtamispalveluissa yhteinen kehittäminen asiakkaiden ja palveluntuottajan ulkopuolisten tahojen kanssa on ollut vähäistä. Siksi kehitys onkin keskittynyt palveluntuottajan palveluprosessin tehostamiseen uusien ja kiinnostavien palvelukonseptien kehittämisen sijaan, Sillanpää kertoo. Sillanpään tutkimuksen mukaan palveluinnovaatiot sekä niiden kehittäminen ovat erilaisia riippuen liiketoimintatasosta: tuotantotasolla palveluinnovaatiot keskittyvät enemmän palveluiden toimivuuden kehittämiseen tietyssä asiakassuhteessa. Ylemmillä liiketoimintatasoilla palveluinnovaatiot taas ovat strategisempia, niissä on enemmän verkostoitumista ja ne pyrkivät kattamaan kaikki yrityksen asiakassuhteet. Uusia palvelukonsepteja ja -innovaatioita kehitettäessä on hyvä muistaa, että liiketoimintatasot jatkuvat myös oman yrityksen rajojen ulkopuolelle, kuten koko toimialaa kattavalle tasolle. – Koko toimialaan vaikuttavat innovaatiot ovat perusparannuksia radikaalimpia innovaatioita. Niiden syntymisessä korostuu yrityksen ulkopuolinen yhteistyö ja eri osaamisen yhdistäminen, Sillanpää sanoo. Tyypillisesti mielletään, että vastuu palveluiden kehittämisestä on palveluntuottajalla. Useat tutkimukset ovatkin keskittyneet tähän, mutta myös asiakkaalla on mahdollisuus vaikuttaa uusiin palveluihin. – Palveluntuottajat ovat usein kriittisiä kumppaneita asiakkaille ja myös asiakkaiden intresseissä on palveluiden kehittäminen, Sillanpää muistuttaa. Väitöskirjassa esitetään malli asiakkaan mahdollisuuksista vaikuttaa palveluinnovaatioiden syntymiseen. – Asiakkaan ja palveluntuottajan välisessä suhteessa on kaksi osapuolta – hyvän yhteistyösuhteen synnyttäminen vaatii aktiivisuutta molemmilta osapuolilta.

Väitöstilaisuus oli 2.3.2018 Diplomi-insinööri Elina Sillanpään rakentamistalouden alaan kuuluva väitöskirja Customer Integration into Service Innovations by Developing Information Integration between Parties and Increasing Customer Opportunity to Influence FM Services (”Asiakkaan integroituminen palveluinnovaatioihin toimitilajohtamispalveluissa tiedonkulun parantamisen ja asiakkaan vaikutusmahdollisuuksien lisäämisen näkökulmasta”) tarkastettiin julkisesti Tampereen teknillisen yliopiston (TTY) talouden ja rakentamisen tiedekunnassa perjantaina 2.3.2018. Vastaväittäjänä toimi professori Jukka Hallikas (Lappeenrannan teknillinen yliopisto, Suomi). Tilaisuutta valvoi professori Arto Saari TTY:n rakennustekniikan laboratoriosta, rakennustuotannon ja -talouden yksiköstä. Elina Sillanpää (33) on kotoisin Alavudelta ja työskentelee tällä hetkellä hankekehityspäällikkönä Kojamo Oyj:ssä. Väitöskirjaan voi tutustua osoitteessa http://urn.fi/URN:ISBN:978-952-15-4086-8 Elina Sillanpää, puh. 044 557 7787, sillanpaa.elina@gmail.com

Palvelumme kattaa joustavasti metalliteollisuuden tarpeet yhdestä varaosasta koko tehtaan koneistukseen.

BLM Groupin Adige 3D Putkikuitulaser uutuuksia

Putkien ja profiilien 3D-leikkausta ilman asetuksia ja mittatarkasti, sillä käytössä täysin automatisoitu panostus- ja poistolaitteistot sekä lähtömateriaalin tarkastava ja paikoituksen korjaava Active Scanominaisuus. Fennosteel Oy tarjoaa Skandinavian ensimmäisellä LT8.10 kuituputkilaserilla 3D- leikkuupalvelua 240 mm halkaisijaan asti. Tube&Wire messuilla 16.-20.4.2018. lanseerataan uusin LT7 -kuitulasermalli, varaa esittelyaika.

Uutta EHRT:iltä: Automatisoitu tankomateriaalin lävistyssolu

Saksalainen EHRT on maailman johtava tankomateriaalien lävistys- ja taivutuskoneiden valmistaja. Suomen automatisoiduin lävistyssolu on käytössä Laitila Coatings&Components Oy:llä.

www.fredko.com 3 | 2018

79


Tamsparkilla huippukattaus Konepaja-messuilla Akaan Työvälinepalvelu Oy:n toimitusjohtaja Jari Mäkinen (vas.) vastaanottamassa uutta lankasahaa GF CUT P 550. Kyseessä on lankasahojen uusimman teknologia­ sukupolven konemalli, joka nähdään myös messuilla.

J

yrsinkoneiden, lankasahauksen, kipinätyöstön, sekä hiomakoneiden laite- ja ohjelmistotoimittaja ja erikoisosaaja Tamspark tuo 20.–22.3. Tampereella järjestettäville Konepaja 2018 -messuille eturivin kattauksen edustusvalikoimistaan. Osastolla E423 on esillä maailman eturivin valmistajiin kuuluvan sveitsiläisen GF-konsernin GF ­Machining Solutions -ryhmän tuotteista tarkoin valikoitu valikoima suomalaisen konepajateollisuuden kilpailukykyä parantamaan. – Vahvuutemme on eri teknologioiden hyödyntäminen ja yhdistäminen. Perustana toimii monipuolinen valikoima jyrsinkoneita kolmiakselisesta viisiakselisiin, ja siitä aina laajempiin avaimet käteen transfer-ratkaisuihin asti. Erikoisosaaminen korostuu lankasahoissa, kipinätyöstökoneissa, 3D-tulostuksessa ja laserablaatiossa. Paletointi sekä automaatioratkaisut yhdistävät eri teknologioita, mahdollistaen tehokkaan koneiden käytön myös miehittämättömänä.

Olemme palveleva maahantuoja, joka tarjoaa asiakkailleen huippukoneiden lisäksi teknistä tukea edustamiemme koneiden ja tuotteiden osalta. Tarkoituksemme on auttaa suomalaisena yrityksenä suomalaista teollisuutta pärjäämään kansainvälisessä kilpailussa edistyksellisen tekniikan avulla, jota GF:n tuotteet yhtenä alan huippubrändinä ehdottomasti edustavat. Tätä palvelukokonaisuutta esittelemme Konepaja 2018 -messujen osastolla E423. Kannattaakin tulla osastollemme tutustumaan, miten tarjoa­ mamme tuotteet ja erikoisosaamisemme voisi parantaa yrityksenne kilpailukykyä, kehottaa toimitusjohtaja Jussi Tammisalo.

Hyville koneille kysyntää Suomalainen konepajateollisuus odottaa lisää tuulta purjeisiinsa, mutta etenee jo tällä hetkellä myötätuulessa. Alueellisesti ja toimialoittain erot ovat kuitenkin vielä suuria. – Kysyntää ja sen myötä kauppaa tarjoa­ mallemme palvelukokonaisuudelle on ol-

lut. Meillä on vahva tuntemus siitä, että maailman GF:n tuotteilla menekkiä alan piristyessä varmasti on, erityisesti vaativan konepajatuotannon puolella, kertoo Tammisalo. Haastatteluhetkellä Akaassa sijaitsevassa Toijalan Työvälinepalvelu Oy:ssä, jossa oli juuri menossa uuden GF CUT P 550 -lankasahan käyttökoulutus. – Vastataksemme laajentuneen asiakaskuntamme tarpeeseen vaativasta lankasahauksesta, päätimme hankkia viimeisintä tekniikkaa edustavan lankasahan. Saha on yhtiömme viides lankasaha, jonka avulla voimme tehokkaasti vastata kasvaneeseen kysyntään, yrityksen toimitusjohtaja Jari Mäkinen toteaa. – GF kehittää ja tuo koko ajan uusia innovaatioita ja eri teknologioita konepajojen kilpailukykyä parantamaan. Me tähän huippumerkkiin sitoutuneena ja erikoistuneena maahantuojana puolestaan olemme paljon enemmän kuin konemyyjä. Laiteinvestoinnin yhteydessä kartoitamme tarkasti asiakkaan kanssa yhdessä heidän tarpeensa, jotta valinta osuu varmasti kilpailukykyisimpään vaihtoehtoon. Projektien edetessä kauppoihin ja asennuksiin, varmistamme antamamme käyttökoulutuksen avulla, että asiakas saa uudesta koneestaan kaikki hyödyt irti maksimaalisesti. Myös kaupan jälkeisiin toimiin panostamme vahvasti ja asiak­kaamme voivat olla varma siitä, että saa meiltä ostetulle koneelleen täydelliset jälkimarkkinointipalvelut koneen koko elinkaaren ajan, lupaa Tammisalo.

Messukattaus GF:n tuotevalikoima on laaja, josta Tam­spark on valinnut Konepaja 2018 -messuille eri teknologioista esittelyyn useampia lankasahoja ja jyrsinkoneita, sekä niihin soveltuvia paletointi ja automaatioratkaisuja. – Näiden lisäksi esittelemme sovelluksia esimerkiksi kipinätyöstöstä, 3D-tulostuksesta sekä laserablaatiosta. Osastollamme tietoja myös Mikron Machining transfer ratkaisuista. GF:n valikoiman lisäksi Tamspark Oy julkistaa messuilla mielenkiintoisia edustusuutisia. – Tervetuloa tekemään kauppoja osastollemme, Alppien juurelle, toivottaa Jussi Tammisalo.

INFO Tamspark Oy puh. 020 728 0740 Jussi Tammisalo toimitusjohtaja puh.0400 634 693 www.tamspark.fi

GF Mikron jyrsinkoneista esillä messuilla suurnopeuskoneista viisiakselinen HSM 200U sekä vakiokonesarjasta viisiakselinen MILL E 500U paletinvaihtajalla. 80

3 | 2018 • w w w.eurometalli.com

Tervetuloa Konepaja-messuille osastollemme E423.


Edullisesti heti tuotantoonne

FASTEmS Fm-jäRjESTElmä 5 x 50 m, Kuitulaser 3kW 1,5 x 3 m

3 työstökeskusta + 1 lava-asema

HANKWANG FS3015-e FIBER vm. 2014

1000kg paletille ja lavoille vm. 2000

Epäkeskopuristin 63 t

omERA 63R4 vm. 2016

Robottisolu ”Grillillä” (1400 x 4000 mm)

ABB RoBoTTI automaattitarttujalla vm. 2013

Vaakakarainen työstökeskus DOOSAN ACE-HM630

Hitsaustorni 6 x 5 m ESAB LAE 1250 virtalähteellä

vm. 2005

Hitsauspyöritysrullastoja vm. 2012 useita malleja, Pema 20T, A12 ja N25

Automaattipyörösahalinja MEP Tiger 370 CNC LR

Hydraulinen levyleikkuri Aliko CNC 6 x 3000

vm. 2013

vm. 1982

Hydraulinen CNC-kanttikone vm. 2005 3000 x 4 mm LSK HK-30x4 CNC

Vaakakarainen työstökeskus OKUMA MA-50HB

Tiedustelut: 010 8200 500 Katso myös muut vaihtokoneet: www.vossi.fi/vaihtokoneet

vm. 2000


Tehoa lastuamiseen passiivis-dynaamisella värähtelyn vaimennustekniikalla

Perinteinen työkalu: värähtely kulkeutuu koneen karaa kohti.

Passiivis-dynaaminen värinävaimennettu pidin: vaimennin eliminoi värähtelyn välittömästi, ennen kuin se johtuu pidemmälle.

-H

man vähäisenä pienempien lastuamisparametrien avulla, tuottavuus heikkenee ja valmistuskustannukset kasvavat. Värähtelyn hallintaan on lukuisia keinoja, joiden ehdotonta kärkeä ovat passiivis-dynaamiset järjestelmät. Niissä hyödynnetään yksilöllisesti viritettyjä massavaimentimia, joiden tehtävänä on vaimentaa värähtelyä jo ennen sen voimistumista työstöprosessia häiritsevälle tasolle.

allitsematon värähtely aiheuttaa lukemattomia ongelmia metallin lastuamisprosessissa. Lastuamisessa syntyvien voimien vaihtelu aiheuttaa työkappaleen tai työkalun värähtelyä, joka puolestaan heikentää pinnanlaatua, nopeuttaa lastuavien työkalujen kulumista tai jopa hajoamista sekä vahingoittaa työstökoneen osia. Myös tuotesuunnittelun trendit voivat omalta osaltaan aiheuttaa värähtelyn lisääntymistä. Koska tuotteista halutaan entistä kestävämpiä kokoonpanokustannusten pysyessä kurissa, konepajat työstävät osia yhä enemmän yksiosaisista aihioista. Osien sisäpuolen työstäminen edellyttää pitkiä työkaluja, joilla ylletään esim. syviin uriin. Työkalujen pidentyessä myös värähtelyn määrä kasvaa. Jos värähtely yritetään pitää mahdollisim-

82

Värähtely lastuamisessa Lastuamisprosessin yhteydessä esiintyvät muuttuvat voimat aiheuttavat värähtelyä. Ajoittaiset voimat vaikuttavat jyrsinnän epäjatkuvassa lastuamisprosessissa sekä sorvauksessa, kun teränpidin on vuorotellen kuormitettuna ja kuormittamatta lastumuodostuksessa ja lastujen katketessa. Lastuavissa työkaluissa passiivinen värähtelyn hallinta tarkoittaa lyhyiden ja tukevien työkalujen käyttöä sekä teräksisten teränpitimien korvaamista jäykillä täyskovametallista valmistetuilla pitimillä. Työkalujen passiivis-dynaaminen värähtelyn hallinta puolestaan tarkoittaa viritetyn massavaimentimen hyödyntämistä. Seco Toolsin Steadyline-järjestelmässä on esiviritetty vaimennin, jossa teränpitimen sisään on ripustettu vaimentava massa säteittäisten vaimenninelementtien avulla. Massa on valmistettu äärimmäisen tiheästä materiaalista (jotta sen kokonaismitat pysyisivät mahdollisimman pieninä). Se vaimentaa heti työkalusta pitimen runkoon välittyvän värähtelyn. Steadyline-järjestelmän ansiosta suurten ulottumien sovellukset koneistetaan vähintään kaksi kertaa nopeammin kuin vaimentamattomia työkaluja käytettäessä. Myös pinnanlaatu paranee, työkalun kestoikä pitenee ja työstökoneeseen kohdis-

3 | 2018 • w w w.eurometalli.com

tuva rasitus vähenee. Passiivis-dynaamisen värähtelynvaimennustekniikan myötä sellaisetkin operaatiot onnistuvat, joissa edellytetään vaikkapa jopa 10 kertaa pitimen halkaisijaa pitempien työkalujen käyttöä. Ilman tätä tekniikkaa tämä ei olisi mahdollista, vaikka työstöparametrit määritettäisiin kuinka pieniksi tahansa. Steadyline-järjestelmässä värähtelyä vaimentava massa on sijoitettu pitimen päähän, jossa taipuman riski on suurin. Näin massa pystyy vaimentamaan värähtelyn heti sen välittyessä lastuamissärmästä pitimen runkoon. Lisäksi Steadyline-sorvauspitimissä on lyhyet ja kompaktit GL-liitännällä varustetut lastuavan työkalupäät, joiden ansiosta lastuamissärmä asettuu vaimentavan massan lähelle ja värähtely pystytään vaimentamaan mahdollisimman tehokkaasti. Järjestelmä soveltuu lukuisiin eri käyttötarkoituksiin. Siitä on erittäin paljon hyötyä jyrsinnässä (profiilin, taskujen ja urien jyrsintä), sorvauksessa sekä rouhinta- ja hieno­ avarruksessa.

Vertailua eri käyttötarkoituksissa Steadyline-järjestelmän tehokkuus tuli hyvin esiin haastavassa 42CrMo4-teräksen avarrustyössä, jossa lieriömäinen 105,8 mm:n reikä suurennettiin kartiomaiseksi 129 mm:n reiäksi viidellä rouhintakerralla 3 mm:n lastuamissyvyydestä aina 0 mm:n syvyyteen. Työssä käytettiin halkaisijaltaan 80 mm:n pidintä, ja lastuamispituus oli aloitettaessa 600 mm. Työkalun pituuden suhde halkaisijaan oli siis tavallista pidempi eli 7,5. Rouhinnassa syöttönopeutena oli 0,3 mm/kierros ja lastuamisnopeus 157 m/min. Esiviimeistely lopulliseen 130 mm:n halkaisijaan tehtiin 0,5 mm:n lastuamissyvyydessä syöttönopeudella 0,2 mm/kierros sekä lastuamisnopeudella 200 m/min. Vaikka työkappaleen suuri koko esti Steadyline-pitimen käytön suurimmalla mahdollisella kierrosnopeudella, työstöaika pieneni 12 tunnista kahteen tuntiin (yli 80 prosenttia) passiivis-dynaamista Steadyline-värähtelynvaimennusjärjestelmää käytettäessä. Halusimme osoittaa Steadyline-järjestelmän hyödyt sivujyrsinnässä, joten käytimme Combimaster-jyrsinpidintä ilman passiivis-dynaamista värähtelyn vaimennusta sekä halkaisijaltaan 20 mm:n jyrsintä nopeu­ della 312 m/min ja syöttönopeudella 0,3 mm/hammas 0,9 mm:n lastuamissyvyydessä 1.1206 CK50 -teräkseen. Kun täsmälleen

Jatkuu sivulla 84.


Camfil Quantum Series

Käryn- ja pölynpoistoyksiköt laserille, plasmalle, hitsaukseen ja hiontaan Uutta suodatustekniikkaa edullisessa, kompaktissa ja huoltoystävällisessä paketissa Vakiovarustelu omaa luokkaansa, mm. PTFE-laminoidut suodattimet ja sisäänrakennettu esi-/kipinänerotin. Innovatiivinen suodattimien suojaus- ja puhdistustekniikka takaavat jatkuvan imun, myös 24/7-sovelluksissa. Suodatetun ilman palautus hallitilaan säästää energiakustannuksissa. Quantum nähtävissä Osasto nro A86

Sisäänrakennettu sykloni erottelee painavan materiaalin ja kipinät pieneen, ja kevyen pölyn isoon säiliöön vähentäen samalla suodattimien kuormitusta.

Quantum Series – kolme kokoa, kuusi ilmamäärävaihtoehtoa. Aina sama pohja-ala 1,2 x 1,6 m.

Clean air solutions

Lisätietoja puh. 040 507 8630 tai www.camfil.fi

KONEPAJA E. VIRTANEN OY

UUSI VIRTANEN – Varma valinta!

LEVYTYÖKONEET täysin räätälöitävissä!

Tervetuloa! Osasto A 1041.

Suosi suomalaista – Valitse Virtanen KONEET – TYÖKALUT – ALIHANKINTATYÖT

KONEPAJA E. VIRTANEN OY Seppientie 9, 31600 JOKIOINEN Puh. +358 3 4246 4200 | virtanen@konepajaevirtanen.fi | www.konepajaevirtanen.fi


kan aseman. Jos Seco-Capton käyttö ei ole mahdollista, sorvauksen lieriövartiset pitimet on hyvä asettaa jaettuun avarrustangon pitimeen kiinnityspituuden ollessa 4xD eli pitimen varteen merkityn toisen viivan kohdalle.

Käyttövinkkejä samaa työkalua käytettiin Steadyline-järjestelmällä varustettuna samalla lastuamisnopeudella ja syötöllä kuin vaimentamatontakin mallia, lastuamissyvyyttä pystyttiin lisäämään 2,2 millimetrillä (syvyys kasvoi 2,3-kertaiseksi) ilman häiritsevää värähtelyä.

Työkalujen asennusta koskevia ohjeita Steadyline-pitimet ovat heti käyttövalmiita. Sisäänrakennettu vaimennusjärjestelmä on valmiina käyttöön ilman erillistä viritystä. Parhaisiin tuloksiin päästään silloin, kun pidin asennetaan suoraan koneeseen ilman jatko- tai vähennyskappaleita. Kun työkaluja asennetaan koneeseen, Seco-Capto-järjestelmän käyttö on suositeltavaa. Vankka tukeva liitos maksimoi lastuamissärmän tar-

Steadyline-pitimiä käytettäessä on noudatettava erityisohjeita. Jos perinteinen työkalunpidin korvataan Steadyline-pitimellä, niin lastuamisparametrien kasvattaminen saattaa olla tarpeen. Näin lastuamisprosessi generoi riittävän suurta värähtelyä laukaisemaan pitimen vaimennusvasteen. Jos ulottuma on pitkä, varsi saattaa taipua värähtelemättä, jolloin työkappaleen loppuhalkaisija on ohjelmoitua pienempi. Työn jakaminen kolmeen lyhempään lastuamisjaksoon voi ehkäistä taipumista, jolloin päästään ohjelmoituun halkaisijaan. Tässä on ehdottomasti muistettava, että työstön vähimmäishalkaisijan on oltava riittävän suuri suhteessa pitimen halkaisijaan, jotta lastunpoisto ei häiriinny. Lastunpoisto on otettava huomioon etenkin pieniä ja syviä reikiä työstettäessä. Jäähdytysnesteen käyttöä suositel-

laan helpottamaan lastunpoistoa ja vähentämään lämmön johtumista vaimennusyksikköön.

Yhteenveto Alihankinnan suuria ulottumia vaativat työkappaleet ovat passiivis-dynaamisen värähtelynvaimennusjärjestelmien ensisijaiset käyttökohteet. Värinävaimennetun pitimen hankinta on nähtävä investointina, joka suuremman tuottavuuden myötä maksaa itsensä takaisin. Usein työkappaleet on myös valmistettu kovista ja vaikeasti työstettävistä metalliseoksista, jolloin lastuamisen yhteydessä syntyykin suuria, värähtelyä aiheuttavia voimia. Varmasti lähes jokaisella konepajalla on käyttökohteita, joissa Steadyline-työkalujen värähtelyä vaimentavat ominaisuudet tuovat lisää monipuolisuutta, tehostavat tuottavuutta ja vähentävät kustannuksia. Tekijät: tuotepäällikkö Pierre Zunino ja tutkimus- ja kehitysinsinööri Yannick Groll

INFO www.secotools.com

Jotex Works oy – osat menestykseen

Vahvistimme koneistuskapasiteettiamme kerta PAMAuksella! Jotex Worksin PAMA on Heidenhain TNC 640

HSCI -ohjauksella ja 25 000 kg:n kantavalla pyöröpöydällä varustettu lattiatyyppinen avarruskone.

X-akseli Y-akseli Z-akseli W-akseli

= = = =

12 000 mm 3 500 mm 1 600 mm 800 mm

Koneen liikenopeudet ovat 30 m/min, karanopeus 5 000 rpm ja tarkkuus jopa alle 10 µm. Ota yhteyttä, niin katsotaan, miten viimeisintä avarrusteknologiaa sisältävä kone voisi tuoda kilpailukykyä kappaleidenne valmistukseen. Jotex Works Oy | Tero Pikkusilta, tuotantopäällikkö puh. 040 74 73 515 | tero.pikkusilta@jotexworks.fi

www.jotexworks.fi 84

3 | 2018 • w w w.eurometalli.com


Suomen ainoa

TÄYDEN PALVELUN leikkauskonetoimittaja

• WellCut-leikkauskoneet • LINCOLN-plasmat Osasto A 153 • KJELLBERG-plasmat • MITSUBISHI-laserleikkauskoneet • TECOI: isot laserleikkauskoneet ja viisteplasmat • TORCHMATE-pikkuplasmat ja KMT-vesileikkauslaitteet • KEMPER: savunimu- ja suodatuslaitteet • ASTES4-lastaus-, purku- ja lajitteluautomatiikka • Leikkausohjelmat • Asennukset • Koulutus • Huolto

WellCut

plasma- ja polttoleikkauskoneet

Airwell Oy Verstastie 7, 38360 SASTAMALA • Puh. 03 5175 250 • www.airwell.fi

Valmistamme kustannustehokkaasti kappaleet, joissa paljon kierteitä tai muovauksia. Noin 5 x perinteisiä menetelmiä nopeammin!

Kappaleet myös pyöristetyin reunoin.

Kysy lisää: myynti@platepower.fi, www.platepower.fi

3 | 2018

85


MENESTYS TAOTAAN POHJOISESSA

TEOLLISUUDEN SUURTAPAHTUMA 2018 2 3 . –2 4 . 5 . 2 0 1 8 , O U L U Ohjelmassa muun muassa:

TEKNOLOGIAA

TUOTANTOA

TOIMINTAA

TEOLLISUUDEN TEKIJÖIDEN AMMATTIMESTARUUSKISAT TYÖTURVALLISUUDEN JOHTAMISEN NÄKÖKULMIA -SEMINAARI POHJOINEN TEOLLISUUS -KONGRESSI DIGITALISAATIO JA JÄRJESTELMÄT -SEMINAARI

Katso koko messuohjelma:

www.pohjoinenteollisuus.fi Pääyhteistyökumppani

Kuljetus- ja logistiikka -alueen kumppani:

Järjestäjä:

Yhteistyössä: Kunnossapitoyhdistys Promaint ry | Vuorimiesyhdistys - Bergsmannaföreningen BusinessOulu | Oulun Kauppakamari | Business Sweden | Kaivosvastuu Turvapuisto Pohjois-Suomi | SMSY PIPO ry | Suomen Kuljetus ja Logistiikka SKAL ry


LÄMPÖPUMPUT TEOLLISUUSHALLIEN, VARASTOTILOJEN JA MUIDEN SUURTEN TILOJEN LÄMMITTÄMISEEN • • • •

Lämmönjako ilman vesikiertoista lämmönjakojärjestelmää Sama laite lämmittää suuret avonaiset tilat ja kesällä myös jäähdyttää Ympärivuotinen hyötysuhde n. 2,5. 1 kW sähköä = 2,5 kW lämpöä Nopea ja helppo asennus

Laitteiston ulkoyksikkö asennetaan rakennuksen ulkoseinustalle ja siitä johdetaan kylmäaineputket hallin seinälle asennettavaan sisäyksikköön (kiertoilmakojeelle). Yhteen ulkoyksikköön voidaan kytkeä yhdestä kolmeen kiertoilmakojetta, teholuokassa 8-31 kW per ulkoyksikkö. Mitsubishi Electric ulkoyksikkö VEAB WDH-kiertoilmakoje

Käyttökohteita ovat mm. teollisuushallit, varastot, autopaikoitustilat, urheiluhallit, marketit. Sisäyksikön IP44 luokituksesta johtuen laitteistoa voidaan käyttää myös märkätiloissa kuten autopesuloissa. Tiedustele lisää p. 050-593 5989, 050-448 1691, 050-408 0373

www.scanoffice.fi 3 | 2018

87


TEOLLISUUDEN PALVELUT u KONEET JA LAITTEET Myymme työkaluja toimitamme luotettavuutta

remmat koneistustyökalut LASTUAVAT TYÖKALUT TEOLLISUUTEEN

PUH. 09-2511 7200 WWW.SECOTOOLS.COM

vat a u t s la

t u l a k ö y t t a m m e r a p e N Koneistustyök alut Patrik ainen Oy Ruokolammentie 114, 74170 Iisalmi Puh. 040 0 - 176 330 Fax (017) 851 097 www.patrik ainen.net

FINCUT CNC -LEIKKURIT 1500 x 3000 x 20 mm levykoko

Uudet ja käytetyt koneet meiltä! Huollot ja varaosat, koneiden siirrot.

Myynti suoraan valmistajalta

Kaikki koneet myydään toimivina. Soita nyt konemyyjillemme ja pyydä tarjous.

Esa Hernesharju Puh. 040 511 5260

KARI +358 50 4066 404 MIKA +358 50 4066 050 VESA +358 50 349 0067

Isojoen Laitevalmiste Oy

Roveksentie 18, 60100 SEINÄJOKI www.fms-service.fi info@fms-service.fi

Kotimaisia koneita kotimaasta vuodesta 1988

KAIKKI KONEEMME MYÖS NETTIKONE.COM-sivustolla

www.laitevalmiste.fi

It’s all about y u Työstökoneet Puh. 020 510 10 www.machinetools.wihuri.fi

KONEPAJA E. VIRTANEN OY

• Levytyökoneet • Työkalujen valmistus • Erikoistyökoneet ja tuotantolaitteet • Alihankintakokonaisuudet • Alihankintahöyläys • CnC-koneistukset

Kuntotarkastus varmistaa levyntyöstökoneidesi tehokkaan käytön

Seppientie 9, 31600 JOKIOINEN puh. (03) 4246 4200

Pakettihinnat alkaen 290€

www.konepajaevirtanen.fi

www.fredko.com

FredServe

UUDET JA KÄYTETYT TYÖSTÖKONEET www.metallintyöstökoneet.fi Punasillantie 4, 40950 Muurame Puh. (014) 443 2100, fax (014) 443 2101 il-sales@il-machinery.com www.metallintyöstökoneet.fi

Ismo Lindberg +358 400 640 956 Jarno Vauhkonen +358 40 501 3399 Antti Lindberg +358 40 585 6879 Antti Pöyry +358 40 5051 777 Harri Nieminen +358 40 828 9251 Juha Multisilta +358 40 522 1147

Siirtotekniset osat sekä palvelut konepajateollisuudelle Isoahon Sorvaamo Tuurintie 645, 63610 Tuuri Puh. 06 526 1010

www.isoahonsorvaamo.fi

METALLITEOLLISUUDEN ERIKOISLEHTI

40.000 LEVIKKI

Finn-Power Oy Puh. 010 278 7111 www.primapower.com

22.000 KPL OSOITTEELLINEN PAINOPRINTTI 18.000 KPL DIGILEVIKKI

www.eurometalli.com

www.eurometalli.com 88

3 | 2018 • w w w.eurometalli.com

Metallintyöstölaitteiden myynti – asennus – koulutus – huolto – varaosat Nordcity Center OÜ puh. +372 5666 8819 tarmo@nordcity.eu www.nordcity.eu


TEOLLISUUDEN PALVELUT u KONEET JA LAITTEET

Ahertajankaarto 19, 74130 Iisalmi puh. (017) 820 2100, fax (017) 812 565 ahmotuote@ahmotuote.fi www.ahmotuote.fi Toiminta: Koneenosien, sisähammaskehien, hammaspyörien ja -tankojen valmistus, erilaiset voimansiirron komponentit: kardaanilaipat, uraholkit ja -akselit. Alihankintakoneistus: vierintäjyrsintä ja -pisto, vetoavennus, CNC-koneistus.

Erikoisosaamisemme ovat aarporaus- ja työstökeskustyöt. Osaava henkilökuntamme sekä laitekantamme takaavat tuotannon hyvän laadun. Reagoimme asiakkaiden tarpeisiin nopeallakin aikataululla. Erinomainen hinta–laatusuhde. Soita ja kysy lisää.

Vaittintie 11, 33960 Pirkkala Puh. 045 671 0271, Juha Salminen, www.jpsavartimet.fi

robotics oy

NC-ohjelmoinnin Expertti.

Uudet KUKA-robottijärjestelmät ja huoltopalvelut yli 25 v. kokemuksella teollisuusrobotteihin (Motoman, KUKA, ABB)

Lastuavat työkalut poraukseen, avarrukseen, kalvaukseen, sorvaukseen ja jyrsintään.

info@iscar.fi www.iscar.fi

• huollot • korjaus • koulutus • ohjelmointi

Työkalun kiinnittimet työstö­ keskuksiin ja sorveihin. Petri Aro Oy Työnjohtajankatu 2 F 14, 20320 TURKU Puh. 020 1474 500, info@p­aro.com www.p­aro.com

• konsultointi • asennus ja käyttöönotto • koneiden siirrot • varaosat ja huoltotarvikkeet

Välitämme myös käytettyjä robotteja ja järjestelmiä.

www.avertas.fi

www.cenic.fi Puh. 040 591 3395 - info@cenic.fi

janne.seikola@avertas.fi, p. 044 015 6156

Tuottavat työstökoneet eurooppalaisilta valmistajilta

Korkeatasoista pyörö-, reikä-, tasoja työkaluhiontaa tuhannesosien tarkkuudella. Hiontatyö Lahtinen & Marjamaa Oy Pukinekatu 5, 33580 Tampere puh. 03 359 8000 www.hiontatyo.com

KonePartneri Oy

www.nomogroup.fi

+358 50 4420 302 tl-maskinpartner.com

TLMP_ann 43x50 mm_170124a.indd 1 2017-01-24 13:17

Työstönesteet Pesuaineet Tiivisteet ja tarvikkeet

Rakenne-Ahlfors Oy

Kone- ja laitevalmistajien kumppani ITA Nordic valmistaa laadukkaita ja teknisesti vaativia koneistettuja tuotteita. ITA Nordic Oy, Tyvitie 2, 56510 Puntala Puh. 020 1551 400 www.itanordic.fi Yhteyshenkilö: myyntipäällikkö Juha Lummaa Puh. +358 41 500 3556 juha.lummaa@itanordic.fi

Ratkaisut teollisuuden melunhallintaan

www.championdoor.com

Meluntorjunnan asiantuntijayritys jo vuodesta 1988. • teollisuusvalvomot • melu- ja laitesuojat • konekoteloinnit

Katso lisää www.rakenne-ahlfors.fi

Teknoma Oy Kiilaniityntie 1, 02920 Espoo Puh. (09) 681 021

Puh. (019) 485 205 info@rakenne-ahlfors.fi

www.teknoma.fi

www.eurometalli.com 3 | 2018

89


TEOLLISUUDEN PALVELUT u KONEET JA LAITTEET Keskiraskaat

VANNESAHAT TEOLLISUUDEN VAATIVIIN TARPEISIIN www.pilous.cz

Voiteluaineet Leikkuunesteet Johdeöljyt Hydrauliikkaöljyt Rasvat Fuchs Oil Finland Oy www.fuchs-oil.fi fuchs@fuchs-oil.fi 020 745 9660

alihankintakoneistukset alihankintakoneistukset 23 VUOTTA KONEMYYNTIÄ

• laatua vaativille asiakkaille • koneita suoraan varastosta w w w. r e n s i . f i

Tarpeisiin räätälöityjä robottija automaatioratkaisuja.

Maahantuomme Hyundai-, Universal- ja MIR-robotteja.

www.paakkilankonepaja.fi www.paakkilankonepaja.fi

Terähuolto Mäkelä Oy

MAAHANTUONTI / MYYNTI / HUOLTO&VARAOSAT

PUH. 06 414 0454 info@epmigjakone.fi, www.epmigjakone.fi

Katseenkestävää laatua Katseenkestävää laatua www.paakkilankonepaja.fi Katseenkestävää laatua

KÄY TYKKÄÄMÄSSÄ EUROMETALLISTA FACEBOOKISSA

KOKOLUOKKA Ø 105 –1100 mm Profiilisahaus – 60° – + 45° kulmalla

PYYDÄ VAIHTOTARJOUS

• tuotantotilat 5100 m2 • tuotantotilat 5100 m2 • levytyöt • särmäys • robottihitsaus max • tuotantotilat 51002500 m2 kg • robottihitsaus max 2500 kg • levytyöt • särmäys • x=4000 robottihitsaus max 2500 kg • CNC -koneistus maxmm mmmax y/z=2000 • CNC-koneistus x=4000 mm, x=4000 mm y/z=2000 mm y/z = 2000 mm • pintakäsittely • Vuodesta pintakäsittely • kokoonpano • 1978 kokoonpano 3D-mittaus Vuodesta• 1978 Vuodesta 1978

Puh. (09) 879 2266, info@rensi.fi

VARASTOSTA HETI TOIMITUKSEEN ARG220 Plus, ARG300 S.A.F Plus, ARG380 S.A.F Plus, ARG500 S.A.F Plus

Keskiraskaat alihankintakoneistukset

Pyydä tarjous: 050 910 5220

www.vsa-service.fi

Puh. 040 540 6982 terahuolto.makela@pp1.inet.fi

Eurometalli 3 on mukana Konepaja 2018 -messuilla osastolla A 1236. Tervetuloa! Eurometalli 4:n aineistopäivä on 29.3. Lehti on mukana Pohjoinen Teollisuus 2018 -messuilla 23.–24.5.2018. Varaa ilmoitustilasi ajoissa! puh. 0400 376 536, pirkko-maria.palsanen@eurometalli.com

www.eurometalli.com 90

3 | 2018 • w w w.eurometalli.comSuomen Hitsausteknillinen Yhdistys The Welding Society of Finland ohutlevytuotekilpailu