Eurometalli 3/2017

Page 1

LEVIKKI 40 000 kpl

www.eurometalli.com

METALLITEOLLISUUDEN ERIKOISLEHTI

3 | 2017

14. vsk

C5-3-80-LL35060-10C 3-80-101112-8-M5 4315 3D-MALLI (STP) 2D-MALLI (DXF) KAPR 94.7° vc 381 m/min fn 0.4 mm/r VARASTOSSA

Säästä aikaa ja paranna suunnittelun laatua

Seuraa koneistusprosessia reaaliajassa

Tehosta prosessejasi kehittyneellä koneistusanalytiikalla

Kehitämme tulevaisuuden valmistusratkaisuja. Haluatko mukaan? Päivitä koneistusprosessit ja päätöksenteko digiaikaan CoroPlus®-ratkaisuilla.

Vieraile verkkosivuillamme: coroplus.sandvikcoromant

coroplus_premachining_ad_a4.indd 1

2017-02-21 13:09:39Intohimonamme kilpailukykysi.

3D-vallankumouspäivä

7.4.2017 Lisätiedot:

www.vossi.fi/3d EAGLE TASOKUITULASERIT

12 kW kuitu / 6 G kiihtyvyys

Maailman nopeimmat ja tarkimmat kuitulaserit 12 kW IPG resonaattorilla, 6 G kiihtyvyydellä sekä 9 sekunnin pöydänvaihtoajalla.

FERMAT PYÖRÖHIOMAKONEET Huipputarkat pyöröhiomakoneet aina työkappalekokoon Ø 1000 mm, pituus 6000 mm ja paino 5000 kg asti.

OKK TYÖSTÖKESKUKSET Japanilaisvalmistajan ensiluokkaista tehokkuutta, tarkkuutta ja varmatoimisuutta vaaka- ja pystykaraisilla sekä 5-akselisilla työstökeskuksilla.

BAYKAL SÄRMÄYSKONEET JA LEVYLEIKKURIT Turkin vanhimman levytyökonevalmistajan edistykselliset ratkaisut energiatehokkaaseen, tarkkaan sekä kilpailukykyiseen valmistukseen.

AKIRA-SEIKI TYÖSTÖKESKUKSET Taiwanilaisvalmistajan laajasta tuotepaletista erittäin kilpailukykyiset työstökeskukset Fanuc, Mitsubishi ja Heidenhain -ohjauksilla.

MYYNTI HUOLTO VARAOSAT

010 8200 500 010 8200 530 010 8200 540

vossi.fi


Eurometallilla on päättäjien nimi­ rekisterillä varustettu, kohdennettu 40 000 kappaleen osoitteellinen jakelu. Mediamyynti: Myyntineuvottelija Pirkko-Maria Palsanen Puh. +358 400 376 536 pirkko-maria.palsanen@ eurometalli.com

http:// aineisto.eurometalli.com

Automatisointiin liittyy monia virheellisiä myyttejä. Yksi niistä on sarjakoot. Vieläkin kuulee useasti sanottavan, etteivät robotisoidut ja muut automatisoidut järjestelmät sovi piensarjatuotantoon. Tässäkin numerossamme on konepajamiehen pitkällä kokemuksella kerrottuna automatisoinnin olevan ehdoton kilpailukykyedellytys tämän konepajan tuotannossa, jossa pääosa valmistettavista sarjoista ovat kokoluokkaa 1–50 kpl. Automatisoinnin ansiosta kerran tuotannossa tehty kappale valmistuu toistuessaan nopeasti minimiasetusajoin.

Sähköisen Eurometallin löydät osoitteesta www.eurometalli.com Myös iPadilla ja Androidlaitteilla osoitteesta www.lehtiluukku.fi Osoitteenmuutokset ja tilaukset: Puh. 0207 57 95 95 ep@eurometalli.com

Metalli- ja konepajateollisuuden erikoislehti Julkaisija: Toimitus:

Petri Kuhlman, päätoimittaja petri.kuhlman@eurometalli.com

Mediatiedot ja ilmoitushinnat: www.eurometalli.com

Postiosoite:

Tampereentie 484, 33880 Lempäälä

Puhelin:

Puh. 0207 57 95 95

Sähköposti:

(tilaukset, osoitteenmuutokset) ep@eurometalli.com 4041-0619 Painotuote

Materiaali:

Lehti ei vastaa tilaamatta lähetettyjen kirjoitusten ja kuvien säilyttämisestä eikä palauttamisesta. Hyväksyttyjen materiaalien osalta Eurometalli-lehdellä on täydet oikeudet tekstien, kuvien ja muun materiaalin käyttöön Eurometalli-lehdessä ja/tai internet-sivuillaan ilman erillistä sopimusta tai korvausta.

Ilmoitukset:

Robotit vievät työpaikat. Tämä on toinen automatisointiin liittyvä paikkaansa pitämätön myytti. Automatisoinnilla eliminoidaan yksinkertaiset ja toistuvat työvaiheet, jotka eivät muutenkaan ole työntekijöitä motivoivia. Kun nämä useasti tylsätkin työvaiheet jäävät robottien harteille, ihmistyövoimaa vapautuu muihin tehtäviin ja näitä muita työtehtäviä syntyy, kun automaation ansiosta yritysten kilpailukyky nousee ja tuotantomäärät kasvavat. Myös työturvallisuus paranee, kun toistuvat saman liikeradan mekaaniset työvaiheet ihmisten tekeminä vähenevät. Kolmas tuotannon automatisointeihin liittyvä myytti on niiden kalleus. Toki koneinvestointi on huomattavasti halvempi ilman automatisointia, mutta automatisointiratkaisut tuovat miehittämättöminä ajoina huomattavasti lisää tehokasta koneaikaa. Kalliin koneinvestoinnin mukanaan tuoma tuotantotehon kasvu saattaa sulaa koneen matalaan käyttöasteeseen tai siihen liittyvät kokonaiskustannukset saattavat nousta suhteellisesti liikaa, mikäli kolmea vuoroa pyöritetään yksi kone ja mies -suhteessa sen sijaan, että yksi työntekijä hoitaisi useata automatisoitua solua.

Oy Faktavisa Ab

PunaMusta Oy, Tampere 2017

Automaattisesti Suomeen Tässä maaliskuun Eurometallissa on useampi tuotannon automatisointiin liittyvä uutinen. Näissä uutisissa on eri tahojen ilmaisemana tuotu esiin automatisoinnilla saavutettavia etuja – ne ovat ilmeiset.

Aineistonsiirto:

Painopaikka:

Pääkirjoitus

KUVA: MIRA KUHLMAN

EUROMETALLI 4/2017 AINEISTOPÄIVÄ 24.3. POSTITUS 7.4.

Eurometalli-lehti ei vastaa ilmoittajalle mahdollisesti aiheutuvasta vahingosta, jos ilmoitusta ei tuotannollisista syistä (esim. lakko) tai asiakkaasta tai alihankkijasta johtuvista syistä voida julkaista määrättynä aikana tai käsikirjoituksen mukaisesti. Lehden suurin vastuu ilmoituksen pois jäämisestä tai julkaisemisessa sattuneesta virheestä rajoittuu ilmoituksesta maksetun määrän palauttamiseen.

Tämän kirjoituksen otsikko on turhan toiveikas, mutta totuus on, että ilman automaatioasteen nostoa työt menevät ohi suomalaiselta teollisuudelta. Työt eivät automaattisesti tule Suomeen automatisoinnin ansiosta, mutta tämä on edellytys niiden saamiseksi Suomeen. Tästä on useita hyviä esimerkkejä, mistä päällimmäisenä nousee mieleeni Uudenkaupungin autotehdas. LEVIKKI 40 000 kpl

METALLITE

lli.com

3 | 2017

14. vsk

Vireää kevättalvea Petri Kuhlman, päätoimittaja

C5-3-80-LL 35060-10C 3-80-101112 -8-M5 4315 3D-MALLI (STP) 2D-MALLI (DXF) KAPR 94.7° vc 381 m/min fn 0.4 mm/r VARASTOSS A

Säästä aikaa ja paranna suunnittelun laatua

Seuraa koneistus

prosessia reaaliajassa

Tehosta prosesse jasi kehittyneellä koneistusanalytiika lla

Kehitämme tul valmistusratka evaisuuden Haluatko mukaisuja. an?

Päivitä koneistu

sprosessit ja

Vieraile verkkos

www-sivut:

www.eurometalli.com

www.euro meta

OLLISUU DEN ERIK OISLEHTI

coroplus_pre

päätöksenteko

ivuillamme: coroplu

digiaikaan CoroPlu

s.sandvikcorom

s®-ratkaisuilla.

ant

machining_ad

_a4.indd 1

2017-02-21

13:09:39Finn-Power Oy:lle uudet toimitilat Seinäjoelle? F

inn-Power Oy:n hallitus on päättänyt helmikuussa pidetyssä kokouksessaan esittää emoyhtiö Prima Industrien hallitukselle uusien toimitilojen rakentamista ja rakennuspaikkana Seinäjokea. Tavoitteena on rakentaa noin 20.000 m2:n tehdas- ja toimistotilat uuden Itäväylän varteen Roveksen teollisuusalueelle. Finn-Power käynnisti selvitystyön tulevaisuuden kiinteistöratkaisusta noin vuosi sitten keväällä. Vaihtoehtoina tutkittiin nykyisen kiinteistön modernisointia ja laajennusta sekä uuden kiinteistön rakentamista joko Kauhavalle, Lapualle tai Seinäjoelle. Lähikuntiin oltiin yhteydessä ja prosessin edetessä uuden kiinteistön osalta Kauhava ja Seinäjoki valikoituivat sijoutuspaikkana loppusuoralle. ”Teimme kesällä 2015 strategisen lin­jauksen, jossa päätimme keskittyä ohut­levytuotteiden tarjonnassa voimakkaammin automaatioon ja järjestelmiin. Tuo linjaus on toiminut ja toimintamme sekä liikevaihtomme ovat kehittyneet positiivisesti. Samalla kappaleenkäsittelyautomaation ja varastojärjestelmien määrän kasvu on aiheuttanut paineita toimitiloillemme. Tarvitsemme enemmän tilaa kone6

järjestelmien käyntiinajolle ja muutoinkin sisäiseen logistiikkaan. Varastojärjestelmät myös edellyttävät korkeampaa valmistustilaa”, kertoo toimitusjohtaja Juha Mäkitalo asian taustoista. ”Yritykselle tulee harvoin vastaan mahdollisuus rakentaa kokonaan uudet toimitilat. Meille tämän mahdollisuuden avasi positiivisesti kehittynyt liiketoiminta, yleisesti matala korkotaso sekä hyvä yhteistyö lähikaupunkien kanssa. Olemme hyvin tyytyväisiä päätökseen, joka tukee vahvasti suunnitelmiamme tulevaisuuden kasvulle”, jatkaa Mäkitalo. Kauhava ja Seinäjoki kisasivat loppumetreillä hyvin tasapäisesti uusien toimitilojen sijainnista. Keskustelut molempien tahojen kanssa etenivät positiivisessa hengessä ja kaikki tarvittava apu saatiin hankkeen eteenpäinviemiseksi. Yksi tekijä Seinäjoen eduksi oli hyväpohjainen tontti, joka mahdollistaa edullisemmat perustamis- ja rakentamiskustannukset. Myös logistisesti sijainti uuden ohitustien varressa on hyvä. Seuraavassa vaiheessa rakennussuunnitelma tullaan esittämään emoyhtiö Prima Industrie S.p.A:n hallitukselle. Myönteisen

3 | 2017 • w w w.eurometalli.com

päätöksen kohdalla hanke etenee kaupungin päätöksentekoketjuun ja tarjouskyselyyn rakentajille. Tavoitteena on päästä allekirjoittamaan sopimuspaperit rakentamisesta huhti-toukokuun vaihteessa. Rakennustyöt alkaisivat alkukesällä 2017 ja muutto tapahtuisi kesällä 2018 ensin tuotannon osalta ja loppuvuonna muiden toimintojen osalta.

INFO Juha Mäkitalo toimitusjohtaja puh. 050 570 6293 www.primapower.fi


www.mitutoyo.fi 040-355 84 98

SURFTEST SJ-SARJA Monipuolinen, laadukas ja käyttäjäystävällinen: Mitutoyon kannettavat SJ-sarjan pinnankarheusmittarit sopivat erinomaisesti tuotanto-olosuhteisiin sekä laboratoriokäyttöön. Mallistosta löytyvät myös liukukengättömät (skidless) mittalaitteet aaltomaisuuden ja primääriprofiilin mittaamiseen.

ADVANCED ENGINEERING2017

LÖYDÄT MEIDÄT: ADVANCED ENGINEERING –MESSUILTA, HELSINGIN MESSUKESKUS, 29.–30.3.2017, OSASTO 4E48

Nakamura-Tome NTRX-300 -sorvauskeskus • • • • • • • •

NT Smart X -ohjaus (Fanuc 31i-B5) Koneistuskapasiteetti 640 x 1150 mm Tankokapasiteetti 80 mm 2 karaa: 22/18,5 kW ja 3500 k/min Jyrsinkara 18,5/11kW ja 12.000k/min Capto C6 5-akselinen koneistus molemmille karoille Vierintäjyrsintätoiminto G-koodilla Sisäänrakennettu automaattinen aihioiden lastaus ja valmiiden kappaleiden purku

H VARA ETI STOST A!

Nakamura-Tome WY-100II • • • • • • •

TOUK

OK 2017 UU NT SmartX -ohjaus (Fanuc 31i-B) Koneistuskapasiteetti 200 x 570 mm Tankokapasiteetti 51 mm 2 karaa: 15/11 kW ja 11/7,5 kW 2 työkalurevolveria pyörivillä työkaluilla ja Y-akselilla Pyörivät työkalut max. 7,1 kW ja 8000 k/min Käsivarsityyppinen kappaleenpoimija www.metallintyöstökoneet.fi

Punasillantie 4, 40950 Muurame Tel. +358 14 4432100, Fax +358 14 443 2101 il-sales@il-machinery.com, www.metallintyöstökoneet.fi

MYYNTI:

Ismo Lindberg +358 400 640 956 Jarno Vauhkonen +358 40 501 3399 Antti Lindberg +358 40 585 6879

Antti Pöyry +358 40 5051 777 Harri Nieminen +358 40 828 9251 HUOLTO: (014) 443 2111

3 | 2017

7


Yrittäjä Tommi Peltonen, ST-Koneistus Oy:

”Ilman automatisoitua tuotantoa meitä ei olisi”

ST-Koneistuksen viimeisin vahvistus on vuoden alusta tuotantoon saatu 240 työkalun makasiinilla varustettu Mazak FH6800 -työstökeskus integroituna toimimaan Fastemsin 10-paletin järjestelmän kanssa. – Tällä solulla on tällä hetkellä 5 000 tuntia vapaata kapasiteettia, joten tehokasta piensarjakoneistusta etsivien kannattaa olla meihin yhteyksissä, kehottaa Peltonen.

Toisen polven yrittäjä Tommi Peltonen haluaa ST-Koneistus Oy:n olevan Euroopan paras hydraulilohkojen tekijä. Avainsanoina yrityksensä menestystarinassa Peltonen mainitsee aktiivisen myyntityön, joiden tulokset valmistetaan automatisoidussa tuotannossa laadukkaasti toteutettuna.

Y

löjärvellä toimivalla ST-Koneistuksella on hyvä vire päällä. Vuosi on lähtenyt viime vuotta huomattavasti räväkämmin liikkeelle ja yritys etenee vakaasti kohti tämän vuoden tavoitetta: 20 % kasvu ja 7 M€ liikevaihto. Kasvutavoitteita mahdollistamaan yritys sai vuoden alussa tuotantoonsa 240 työkalun makasiinilla varustetun Mazak FH6800 -työstökeskuksen, joka integroitiin toimimaan Fastemsin 10-paletin järjestelmän kanssa.

Automatisointiratkaisuja jo 1980-luvulla ST-Koneistus Oy hankki ensimmäisen automatisointiratkaisun tuotantoonsa 1980-luvun alussa 2-palettikoneen myötä. Ensimmäinen robotti liittyi tuotantoon 2000-luvun alussa. Tänä päivänä tuotannossa on 30 työstökonetta, joista 80 % on automatisoitu. – Olemme erittäin tehokkaita 1–50 kappaleen sarjatuotannossa, jossa kädenjälkien osuus on minimoitu. Ihminen työskentelee 8 tuntia vuorokaudessa, koneet automatisoidusti 16 tuntia. Iltavuorossa yksi työntekijä ajaa viittä robottisolua, sanoo Peltonen. – Automatisoitu tuotanto on olemisemme edellytys. Ilman näitä ratkaisuja meitä ei olisi. Ainoa mahdollisuus kilpailla mm. italialaisia ja halvemman kustannustason maiden tuotantoa vastaan on saada palkkakustannusten osuus mahdollisimman pieneksi 8

osaksi kokonaisuutta, näkee Peltonen. Mies tietää mistä puhuu, sillä 30 % yrityksen liikevaihdosta muodostuu suorasta viennistä ja välillinen vienti huomioiden prosenttiluku on 90.

Automatisointi työllistää Automatiikan ja robotiikan varjopuolena on väläytelty työpaikkojen katoaminen. Peltonen näkee asian päinvastaisena. – Työllistämme tällä hetkellä 55 henkilöä ja tarkoitus on edelleen lisätä henkilökuntamme määrää. Henkilömäärämme kasvu kulkee pitkälti automatisoitujen koneinvestointiemme kanssa käsi kädessä. Vuositasolla investoimme 1–2 konetta ja niin teemme myös tänä vuonna. Tällä hetkellä meillä on tutkinnan alla automatisoitu järjestelmä, jossa yhdessä solussa on käytössä 800 työkalua. Hyvänä esimerkkinä robottien työllisyysvaikutuksista Peltonen mainitsee Uudenkaupungin autotehtaan, jossa on kuutisen sataa robottia. – Vaikka tuotanto nojaa vahvasti automaatioon – silti ja juuri sen takia – yritys voi hyvin, kasvaa ja rekrytoi jatkuvasti lisää väkeä. – Investoinnit tuovat myös selkeästi lisää konetehoa. Esimerkkinä 10 vuotta vanhan automatisoidun solun vaihtamisella uuteen ja tehokkaampaan, kappaleaika saattaa pudota 11 minuutista 4 minuuttiin, valistaa Peltonen.

Omalla suunnittelulla jopa 60 % hyödyt ST-Koneistus tarjoaa kokonaisvaltaisia hydraulilohkojen toteutuksia suunnittelusta valmiisiin kokoonpantuihin tuotteisiin ja asiakastöiden varastointeihin saakka. – Me tiedämme, miten tuotteet tuotannossa tehdään. Tämän vuoksi oman suunnittelumme kautta pystymme tarjoamaan kilpailuky-

3 | 2017 • w w w.eurometalli.com

80 % ST-koneistuksen koneista on automatisoitu. Yrittäjä Tommi Peltosen mukaan automatisointi on edellytys yrityksen toiminnalle. – Kerran tuotannossamme tehty tuote on toistuessaan nopea toteuttaa ilman turhaan asetteluun kuluvaa aikaa. Nopea reagointi viikon tilausaikoihin on vain näin toimien mahdollista. kyisimmän vaihtoehdon toteutuksille. Kun suunnittelu toimii tuotannon välittömässä yhteydessä, niin tuotteista tulee tekijäystävällisiä ja näin pystytään optimoimaan kilpailukykyisin tuote. Parhaimmassa tapauksessa oman suunnittelumme kautta olemme saavuttaneet 60 % tehokkaamman toteutuksen, valaisee Peltonen.

Vuorovaikutus tärkeää Peltonen peräänkuuluttaa tiivistä toimijoiden välistä yhteistyötä. – On esimerkiksi suunnaton etu, kun robottitoimija Sasbotics Oy sijaitsee lähellämme. Päivittäinen ajatustenvaihto on helppoa, joustavaa ja se tuottaa monesti parhaita ratkaisuja. Sama vuorovaikutteinen tekeminen on tärkeää alihankkija-päämies-akselilla. Pitkäjänteisellä luottamukseen perustuvalla yhteistyöllä saavutetaan kilpailukykyä kaikkien osapuolten tekemiseen. Vuoropuhelua on Suomessa toimijoiden välillä liian vähän.

INFO ST-Koneistus Oy Tommi Peltonen yrittäjä puh. 040 594 7167 www.st-konestus.fi


Olet lähempänä Mazakia kuin arvaatkaan

Edulliset Mazakin sorviuutuudet - QT COMPACT ja QT PRIMOS on valmistettu totuttujen korkeiden laatuvaatimusten mukaan. Hyödyt koneen omistajana kaikista Mazakin tarjoamista eduista, kuten korkeasta suorituskyvystä, osaavasta menetelmätuesta ja tehokkaasta huolto- ja varaosapalvelusta. Lisäksi saat käyttöösi maailman nopeimman CNC-ohjauksen kohtuuhintaan! Jos edelleen ajattelet Mazakin olevan liian kaukana – harkitse vielä kerran. Lisätietoa: www.machinetools.wihuri.fi ja www.mazakeu.com

QT PRIMOS 150 S

It’s all about y u Wihuri Oy Tekninen Kauppa Työstökoneet +358 20 510 10 www.machinetools.wihuri.fi

QT COMPACT 300MY


10

AJATUKSIA 10-PAIKALTA

Tomas Hedenborg toimitusjohtaja Fastems, puheenjohtaja Orgalime, ohjausryhmän puheenjohtaja FIIF, hallituksen puheenjohtaja DIMECC

Digitalisaation disruptiivisuudesta valmistavassa teollisuudessa

P

arissa vuodessa digitalisaatio-käsite on ilmestynyt jos johonkin yhteyteen. Aluksi oli esineiden internet, sitten teollinen internet ja miksei kaiken internet. Neljännen teollisen vallankumouksen saapumista uhottiin ja sen mullistavia vaikutuksia tutkittiin ja ennustettiin. Saksassa lanseerattu Industrie 4.0 muodostui keskeiseksi käsitteeksi, ilman että määritelmä olisi kovinkaan täsmällinen. Jopa Brysselissä havahduttiin nykyisessä Junckerin komissiossa. Olisiko tässä se kauan kaivattu mahdollisuus nostaa EU johtavaan asemaan globalisoituneessa maailmantaloudessa? Tästäkö vihdoin eväät lisätä valmistavan teollisuuden osuus bruttokansantuotteesta takaisin 20 %:iin? Yhtäkkiä kaikesta on tullut älykästä: Smart Regulation, Smart Governement, Smart Industry, Smart Factory, listaa voisi jatkaa loputtomiin. Olikohan kaikki tähän asti vähemmän älykästä? Jos sivuutetaan banaalit taustavoimat – laskentatehon eksponentiaalinen kasvu ja samanaikainen radikaali halpenemimen viimeiset 40 vuotta sekä internetin mahdollistama räjähdysmäinen esineiden verkottuminen – on todettavissa, että tulevaisuuden osaaminen, innovointi ja kehittäminen todellakin laajaltikin rakentuu nimenomaan digitalisaation ympärille. Käytän esimerkkinä Fastemsia, konepaja-automaation maailman johtavaa yritystä. Päällisin puolin tarkasteltuna Fastems on kone- ja laiterakennusyritys, jonka kuoren alla insinöörityöstä kuitenkin jo kohta 2/3 on ohjelmistopohjaista. Toimitamme asiakkaillemme hulppean hienoja mekaanisia laitteistoja, joiden arvontuotto kuitenkin on pitkälti softa-pohjaista. Palveluiden, varsinkin kehittyneempien sellaisten, sisältö rakentuu enenevässä määrin datan keräämiseen ja analysointiin. Mahdollistamme asiakkaillemme kehitysaskelia kohti uusia liiketoimintamalleja – tuottavuuden, laaduntuottokyvyn ja toimitusvarmuuden parantami-

10

3 | 2017 • w w w.eurometalli.com

sen lisäksi. Teetimme hiljattain VTT:N toimesta asiakaskyselytutkimuksen liittyen palveluliiketoimintaan Fastems-asiakkaiden keskuudessa. Mukana oli niin suomalaisia, keskieurooppalaisia kuin pohjoisamerikkalaisia yrityksiä. Yhdistävänä tekijänä oli automaation mahdollisuuksien hyödyntäminen, siis lähtökohtaisesti kehityshakuisia yrityksiä. Yksi mielenkiintoinen löydös oli: suomalaiset yritykset hakevat selkeästi disruptiivisempia innovaatioita tarjoamassaan ja prosesseissaan kuin keskieurooppalaiset, jotka pikemmin etenevät inkrementaalisin askelin. Itse uskon vankasti, että tässä on Suomen valmistavan teollisuuden uuden tulemisen mahdollisuus. Suomesta ponnistaa maailmalle johtavaa telekommunikaatio-osaamista, yhtä lailla kuin erikoistunutta kone- ja laiterakennusta ja metalliteollisuutta. Innovaatiokyvykkyys on samoin johtavaa ja osaamisessa olemme maailman kärkeä. Viimeaikaiset lausunnot antavat aihetta toivoa, että nykyisen hallituksen alkuvaiheessa väärin kohdistetut leikkaukset saadaan korjattua ja taas saadaan merkittävää rahoitusta ohjattua uutta liiketoimintaa edistävään innovaatiotoimintaan. Tästä kumpuaa kilpailuetu, osaaminen, kasvu ja uudet työpaikat. Reilut kaksi vuotta toiminnassa ollut Finnish Industrial Internet Forum (www.fiif.fi) on erinomainen alusta kohtauttaa oman liiketoiminnan kehittämishaasteet ja potentiaalisten ratkaisutarjoajien mahdollisuudet. Pidemmälle tähtäävä digitalisaatio-innovaatiotoiminta voi saada merkittävää vauhtia DIMECCin (www.dimecc.com) ohjelmissa. Kehityksen vauhdittaminen omassa organisaatiossa vaatii yhdistelmän strategisesta uudistumisesta, yrityskulttuurin ja johtamisen uusmäärittelystä ja ennen kaikkea asiakastarpeen keskiöön asettamista. Ei vähäisiä tekijöitä, mutta juuri sen takia tässä tarjoutuu mahdollisuus rakentaa johtavaa asemaa omalle yritykselle.


All Tasks. One Family. ZEISS O-INSPECT

t SS a t ZEI e g e M eerin ngin E d nce Adva 2017

Monianturisten ZEISS O-INSPECT -mittalaitteiden ansiosta voit mitata optimaalisesti niin 2D- kuin 3D-ominaisuuksia. Koska voit käyttää optista ja kontaktimittausteknologiaa, laite sopii niin muovisten, elektronisten ja lääkinnällisten komponenttien kuin tarkkuusosien tutkimukseen. Laitteiden mukana toimitetaan ZEISS CALYPSO 2016, joka sisältää nyt ZEISS PiWeb -raportointityökalun tietojen tarkemaan analysointiin. Lisätietoja: www.zeiss.com/o-inspect

Carl Zeiss Oy Industrial Metrology info.metrology.fi@zeiss.com www.zeiss.fi


Stresstech Oy:n konekanta vahvistuu Stresstechin projektipäällikkö Jouni Mäkelä (oik.) ja Matsuuran sovellusasiantuntija Volker Hänig.

M

ittauslaitteita valmistava Stresstech Oy on vahvistanut reilun vuoden aikana työstökonekantaansa. Taloon hankittiin Matsuuran LX-160-työstökeskus loppuvuodesta 2015, ja alkuvuonna 2017 tuotantoon saapui XYZ:n SMX 5000 -jyrsinkone. Molemmat koneet toimitti lastuavien työstökoneiden maahantuoja Makrum Oy Tampereelta.

Vaajakoskelainen Stresstech Oy tarjoaa ratkaisuja esim. hiontalaadun tarkastamiseen sekä jäännösjännitysten ja jäännösausteniitin mittaamiseen. Yritys valmistaa asiakkailleen mittauslaitteita ainettarikkomattomaan mittaukseen eri menetelmillä, ja tarjoaa myös mittauspalveluja joko Vaajakoskella tai asiakkaan tiloissa. Stresstechillä on oma akkreditoitu testauslaboratorionsa, jossa mittauspalvelut pääosin suoritetaan. Stresstechin laitteet perustuvat kolmeen eri teknologiaan. Yritys on kehittänyt Barkhausenin kohina -ilmiöön perustuvan mittausmenetelmän, jossa magnetoimalla kappaletta aiheutetaan sen pintarakenteeseen värähtelyä analysointia varten. Mittauksessa käytetään mm. ferriitistä tehtyjä antureita, joiden valmistamiseen tarvitaan tarkka 5-akselinen työstökone ja riittävän suuri karanopeus. Yrityksen valikoimaan kuuluvat myös röntgendiffraktioon perustuvat mittauslaitteet. Uusimpana tuotetyyppinä on reiänporausmenetelmää käyttävä Prism, jolla voidaan mitata jännityksiä myös muista aineista kuin teräksistä. Stresstech Oy:llä on tytäryhtiöt Saksassa, Yhdysvalloissa ja Intiassa. Stresstechin tuot-

Matsuuran testauksissa käytetty anturirunkoa jäljittelevä koekappale. 12

3 | 2017 • w w w.eurometalli.com

teet menevät pääasiassa vientiin, ja asiakaskuntaan kuuluvat auto- ja lentokonevalmistajat, konepaja- ja energiateollisuus sekä yliopistot ja tutkimuslaitokset. Suurin osa moottoreiden valmistajista ympäri maailman käyttää Stresstechin mittauslaitteita päivittäin.

Tarkkuustyöstöllä tarkat mittauslaitteet Tarkka mittaaminen edellyttää, että myös mittauslaitteet on valmistettu äärimmäisen tarkasti. Huipputarkka työstöjälki ja pienten osien suurnopeustyöstö onnistuvat reilu vuosi sitten Stresstechille hankitulla Matsuura LX-160-työstökeskuksella, joka maahantuojan mukaan kilpaileekin Suomen tarkimpien työstökeskusten sarjassa. Lineaarimoottoreilla (x, y ja z) varustettu 5-akselinen LX-160 on Matsuuran lineaarikoneiden lippulaivamalli, johon on yhdistettävissä erityyppisiä työkalumakasiineja ja paletinvaihtajia. Paletinvaihtaja sujuvoittaa myös Stresstechin tuotantoa, ja koneen tarkkuus saa kehuja myös projektipäällikkö Jouni Mäkelältä: ”Ei hiomakoneellakaan saa ihan helposti näin hyvää pinnanlaatua”, Mäkelä toteaa. Myöhemmin hankittu SMX 5000 -jyrsinkone tuli paikkaamaan vanhaa CNC-jyrsintä, jonka ominaisuudet eivät enää täyttäneet nykyvaatimuksia. SMX 5000:ta Stress­ tech käyttää mittalaitteiden mekaniikan sekä isompien laitteiden osien valmistamiseen. Suomenkielisen ProtoTRAK-ohjauksen ansiosta koneen käytön opettelu onnistui helposti, ja kone saatiin nopeasti tuotantoon. Matsuura ja XYZ Machine Tools kuuluvat Makrum Oy:n edustamista merkeistä suosituimpiin. Vuodesta 1935 asti toiminut japanilainen Matsuura on tunnettu huipputarkoista 5-akselisista ja monitoimityöstökeskuksistaan. Se on erikoistunut vaativimpiin miehittämättömän työstön ratkaisuihin, joissa työstökeskukset on yhdistetty palettijärjestelmiin. XYZ Machine Tools on Iso-Britannian suurin konetoimittaja, jonka menestyksen takana ovat ovat ProtoTRAK-ohjauksella varustetut työstökoneet, erityisesti Bridgeport-tyyppiset jyrsinkoneet, joissa yhdistyy sekä manuaali- että CNC-ohjaus.

INFO Makrum Oy puh. 010 239 3388 makrum@makrum.fi www. makrum.fi


HEDELIUS 3-, 4- ja 5-AKSELISET TYÖSTÖKESKUKSET SAKSALAISTA LAATUA

HEDELIUS TILTENTA T6 • Samassa koneessa yhdistyy vaakakaraisen ja pystykaraisen, sekä täyden viisiakselisen koneen ominaisuudet • Kone on varustettu tilttaavalla karapäällä (täysiakseli) • • Pöytään integroidulla pyöröpöydällä ( täysi akseli ) max. pyörintähalkaisija 950 mm • Heidenhain TNC-640 -ohjaus • X = 2300, Y = 600, Z = 800 • Kara 35 kW / 18000 rpm asti • Syöttöliike 40 m/min • Työkalut 26 / 40 / 190 kpl • Väliseinällä mahdollisuus ajaa kuin palettikoneella

Maahantuonti ja myynti: JR-Machines Oy Vesalantie 1, 24910 Halikko As. www.jr-machines.fi

iksi! m m kea

Juri Virkki, puh. 040 572 6614 juri.virkki@jr-machines.fi Ari Prittinen, puh. 050 525 8406 ari.prittinen@jr-machines.fi

Tavoitteena joustavuus? ZeRobot 100-V Todennäköisesti markkinoiden joustavin ja monikäyttöisin latausrobotti erityyppisille työstökoneille.

ZeRobot 100-V Pienten ja suurten sarjojen automaatioon Raaka-aineet ovat helposti ladattavissa kätevien kiinnittimien ansiosta Suuri makasiini työkappaleille, kiinnittimille ja pitimille Helppo ja nopea ohjelmointi

Pohjoismaisen konepajateollisuuden johtava yhteistyökumppani

www.ravema.fi

3 | 2017

13


Mazak DDL -laserin ensi-ilta Mazak Optiplex 3015 DDL uudella kosketusnäytöllisellä Preview 3 -ohjauksella.

J

apanilaisen Yamazaki Mazakin uudet ja vallankumoukselliset laserkoneet ja automaatiojärjestelmät saivat ensi-iltansa EuroBlech 2016 -näyttelyssä. Suurimman huomion sai ansaitusti osakseen uusi Optiplex 3015 DDL. Direct Diode Laser (DDL) edustaa lasertekniikan kolmatta sukupolvea. Ensimmäisen sukupolven laserit olivat CO2ja YAG-tyyppisiä ja toisen kuitulasereita. Yamazaki Mazak on kehittänyt Optiplex-koneeseensa täysin uudenlaisen DDL-resonaattorin, jota valmistetaan Mazakin Japanin-tehtaalla.

Lyhyt aallonpituus ei hukkaa energiaa Resonaattori- EnergiaAallonpituus tyyppi tehokkuus CO2 10 % 10,6 µm Kuitu 30–40 % 1,06 µm DDL 40–50 % 0,94 µm Uuden DDL-tekniikan edut selviävät hyvin taulukosta. Lyhyemmän aallonpituuden ansiosta yhä suurempi osa ottotehosta voidaan viedä leikattavaan materiaaliin, eikä säde heijastu takaisin materiaalin pinnasta. Tehokkaampi energiankäyttö luonnollisesti vähentää sähkönkulutusta.

Direct Diode Laser tuo rutkasti lisänopeutta leikkaukseen Ohuilla ja keskipaksuilla levyillä DDL-laserleikkauskone on keskimäärin 15 prosenttia nopeampi kuin vastaavan tehoinen edellisen sukupolven Mazak-kuitulaser. Saavutettu nopeusetu vaihtelee leikattavan materiaalin laadun ja paksuuden mukaan. Myös paksuilla levyillä DDL on tavallisesti tehokkaampi, mutta leikattaessa esimerkiksi 18 millimetrin ruostumatonta terästä on leikkausnopeus DDL-laserilla hieman hitaampi. Molemmilla konetyypeillä pystytään leikkaamaan yhtä paksuja materiaaleja.

Kiihtyvyys 1,8 G DDL-lasertekniikan lisäksi Mazak-laserleikkauskoneen mekaaninen suorituskyky on viritetty uudelle tasolle. Tärkeimmät arvot ovat seuraavat: Kiihtyvyys (X,Y) 1,8 G Pikaliikenopeus (X,Y) 120 m/min Toistotarkkuus (X,Y) ± 0,03 mm Levykoko 1500 x 3000 mm Resonaattorin teho 4 kW Paremmat mekaaniset ominaisuudet ja leikkaustehon kasvu lisäävät Mazak DDL -lase-

rin tuottavuutta huikeasti. Jo edellisistä malleista tutut automaattiset toiminnot täydentävät paketin. Koneen vakio-ominaisuuksia ovat automaattinen suuttimen vaihto, automaattinen polttopisteen haku ja tarkennus sekä monet muut automaattiset toiminnot ja avustavat järjestelmät.

Monipuolinen automaatio mahdollistaa miehittämättömän tuotannon Mazak DDL -laserissa on aina vakiona paletinvaihtaja (2 APC). Usein tuotanto vaatii kuitenkin lisäpaletteja tai muuta automaatiota. Kone leikkaa niin nopeasti, että kahden levyn leikkaamiseen kuluva aika menee hetkessä ja pullonkaulaksi saattaa tulla materiaalin hallinta. Yamazaki Mazakin omasta tuotannosta tai valikoiduilta toimittajilta on saatavilla monenlaisia ratkaisuja, jotta näin ei tapahtuisi. Materiaalin hallintaan suositellaan esimerkiksi saksalaisen Remmertin valmistamaa pienikokoista ja helppokäyttöistä LaserFlex 4.0 -automaatiosolua, jota voidaan laajentaa sekä varastointikapasiteetin että liitettävien laserkoneiden osalta. Erilaisten automaatioratkaisujen avulla kone pystyy toimimaan pitkään miehittämättömänä ja järjestelmä vaatii vain ajoittaista huomiota valmiiden kappaleiden purkamisessa. Investoinnin tuottavuus kasvaa näin huomattavasti. Automaation etuihin kannattaa kiinnittää huomiota jo uuden laserkoneen investointisuunnittelun alkuvaiheessa. Yamazaki Mazak opastaa mielellään ja tarjoaa sopivimman automaatiojärjestelmän jokaisen asiakkaan tuotantoon.

INFO Saksalainen Remmert valmistaa pienikokoisia ja helppokäyttöisiä LaserFlex 4.0 -automaatiosoluja, jotka soveltuvat hyvin Mazak-lasereiden yhteyteen. 14

3 | 2017 • w w w.eurometalli.com

Wihuri Oy Tekninen Kauppa Työstökoneet puh. 020 510 10 www.machinetools.wihuri.fi


HTTP://WWW.DURATOMIC.COM

Monipuolinen TP3501-laatu on ensivalinta haastaviin sorvausolosuhteisiin, kuten voimakkaasti hakkaavaan työstöön tai epävakaisiin sovelluksiin. Käytetyn särmän tunnistaa nopeasti kromipinnoitteen ansiosta, jolloin kaikki kääntöterän särmät tulevat käytetyksi ja teräkustannukset pienenevät.

TP3501, LUOTETTAVAA & TALOUDELLISTA SORVAUSTA


Andritz Hydro luottaa uuden sukupolven kiristystekniikkaan! M

onipulttiset kiristimet, puhutaan myös ns. ”supermuttereista”, eli muttereista, joiden laitaan on asennettu useita pieniä kiristysruuveja lisäämään aksiaalista ruuvivoimaa. Nämä monipulttiset kiristimet ovat levinneet Sveitsistä ympäri maailmaa erityisesti kohteisiin, joissa halutaan kiristää suuria (>M30) ruuveja käyttämällä normaaleja käsityökaluja. Erityisesti keskisessä Euroopassa nämä ovat erittäin suosittuja vaativan koneenrakennuksen alalla. Monipulttinen kiristinhän on erinomainen ratkaisu silloin, kun materiaalipaksuudet ovat verrattain ohuita, tilaa on vähän tai silloin kun kohteet sijaitsevat hankalasti saavutettavissa paikoissa ja silti olisi kiristettävä suuria ruuveja varsin tarkasti (kaivokset /Off-shore/tuulivoimalat yms.). Monipulttisen kiristimen kanssa selvitään ilman massiivista kiristyskoneistoa. Esimerkiksi hydraulikiristimen ja hydraulipumpun kuljettaminen tuulivoimalan huipulle on kohtuullisen raskas ja vaativa tehtävä. Kun sama tehtävä on tehtävissä vain normaalilla momenttiavaimella, ei ihme että monipulttisten kiristiminen kysyntä kasvaa rajusti myös Suomessa. Monipulttisella kiristimellä voidaan hallita puristusvoimaa tarkasti ja se on monesti ylivoimainen vaihtoehto esim. verrattaessa sitä hydraulikiristäjään. Ison ruuvin kiristäminen/venyttäminen on hydraulikiristäjällä nopeaa, mutta ruuvivoiman lasku kiristyksen jälkeen on yleisesti n. 15–30 % ja erityisesti ohuissa rakenteissa/lyhyissä ruuveissa (1–1,5 x D) ruuvivoiman lasku voi olla jopa noin –50 % . Tämä aiheuttaa melkoisesti huolta, kun mitoitetaan rakenteita ja ruuviliitoksia. Maailman johtava vesivoimalatekniikan asiantuntija Andritz Hydro huolestui, kun

löysi muutaman vaurioituneen monipulttisen kiristimen valmistamistaan tuotteista ja laittoi hankintaprosessit jäihin. Parempi ratkaisu oli löydyttävä. Andritz halusi yhteistyökumppanin, jonka tietämys kiristystekniikasta ja tekniset valmiudet olisivat vähintään erinomaisella tasolla. Näin he päätyivät saksalaiseen Schaaf GmbH ja projektiryhmä Andritz-Schaaf perustettiin. Andritz määritteli uudet standardit monipulttisille kiristimille ja voidaankin sanoa, että tästä yhteistyöstä syntyi kokonaan uusi monipulttisten kiristimien aika ”MSN 2.0”! Schaafin uudet MSN- (Multiple stud nut) kiristimet täyttävät kaikki uudet Andritz-standardit ja ovat vakuuttaneet niin, että Schaaf GmbH & Co KG on valittu Andritz Groupin ”Preferred Supplier” -toimittajaksi ja on siis jatkossa Andritzin pääasiallinen toimittaja kaikissa MSN-kiristintarpeissa. Uudistukset koskevat mm. kiristimen geometriaa (muutokset havainnoitiin Schaafin FEM-ohjelmalla), kitkanhallintaa ja kiristystapahtuman ohjeistusta. Kaiken lisäksi jokaisen Schaafin MSN-kiristimen kyljessä on jatkossa QR-koodi, jonka lukemal-

Andritz- Hydron Markku Leponen ja Schaaf GmbH:n Ralf Köllges ja NL Toolsin Kari Kaukiainen paiskaavat kättä vahvistetun yhteistyön pohjalta . Kuvassa vasemmalta oikealle: Andritz Hydro Oy:n Tuomas Metsäntähti, Tommi Tyrmi, Markku Leponen, Ralf Köllges (Schaaf GmbH), Yrjö Kärnä ja Kari Kaukiainen (NL Tools Finland Oy). 16

3 | 2017 • w w w.eurometalli.com

la (esim. matkapuhelimella) saa kaikki dokumentit ja kiristysarvot ladattua suoraan kännykkään. Näin ajanmukainen dokumentointi seuraa koko ajan kiristintä ja on helposti luettavissa ympäri maailmaa. Schaaf valmistaa MSN:t itse omassa tehtaassaan Saksassa, joten tuotteet ovat heti EU:n sisämarkkinoilla eikä niitä tarvitse erikseen tullata EU:n alueelle. Kaikki materiaalit ovat jäljitettäviä ja luonnollisesti jokainen SCHAAF MSN -kiristin on EU-määräysten mukainen ja EU-merkitty. Suomessa Schaaf-tuotteita edustaa NL Tools Finland Oy.

INFO NL Tools Finland Oy Pasi Moisio puh. 040 841 9909 www.nltools.fi


Varmista kilpailukykysi! Kun kumppanisi hallitsee kokonaisratkaisuiden suunnittelun ja toteutuksen ja ymmärtää, mikä sinulle on kustannustehokkain vaihtoehto. Silloin voit keskittyä siihen, mikä tuo liiketoimintaa.

Asiakkaamme kertovat, miten olemme ratkaisseet heidän tarpeensa: mtcflextek.fi/blogi Ota yhteyttä niin kerromme, miten varmistat kilpailukykysi: 029 030 0120 ja 029 030 0137 www.mtcflextek.fi

Dormer Prametilta uusi ”laskuri”sovellus D

Dormer Prametin uusi “Calculators app” on valmis ladattavaksi.

ormer Pramet on julkaissut uuden sovelluksen työstötapahtumien laskentaan. ”Calculators”-nimisen sovelluksen kielivalikoimaan kuuluu suomen lisäksi 17 muuta kieltä. Älypuhelimille ja tableteille kehitetty “calculators app” auttaa valitsemaan sopivat lastuamiseen liittyvät arvot poraukseen, avarrukseen, jyrsintään, sorvaukseen ja kierteitykseen. Syöttämällä ohjelmaan työstöön liittyviä parametreja, kuten esim. työkalun halkaisija, työstettävä raaka-aine, reiän syvyys ja luetteloista löytyviä lähtöarvoja, käyttäjä voi nopeasti ja helposti päättää optimaaliset arvot mahdollisimman tehokkaalle ja taloudelliselle työstötulokselle. Näyttöä ”pyyhkäisemällä” saadaan esille lukuisia ohjelman laskemia tuloksia kuten esim. työstöaika, lastuvirta, vaadittava karateho ja vääntömomentti. Ohjelma muuntaa haluttaessa metriset mitat tuumasiksi ja päinvastoin. Uusi sovellus on käyttökelpoinen työkalu laajalla teollisuusalueella mm. työn suunnittelijoille ja koneen käyttäjille. ”Calculators app” on ladattavissa veloituksetta iTunes- ja Google Play -sovelluskaupoista.

Dormer Pramet tarjoaa erittäin laajan valikoiman pyöriviä ja kääntöterätyökaluja poraukseen, kierteitykseen, jyrsintään ja sorvaukseen. Laaja tekninen tuki ja myyntipalvelu, jota tukee Euroopassa ja Etelä-Amerikassa sijaitsevat uudenaikaiset tuotantolaitokset, kattaa yli 100 markkina-aluetta. Maailmanlaajuista jälleenmyyjäverkostoa palvelee viisi strategisesti sijoitettua tuotevarastoa.

INFO Lisätietoja saa kotisivuilta www.dormerpramet.com, lähimmältä jälleenmyyjältä tai asiakaspalvelusta

3 | 2017

17


Työkalupitimiä suoraan työstökonevalmistajalta monelta eri pidintoimittajailta. Index-Traubilla on työkalupidinvalmistuk­ sessa pitkät perinteet, sillä ensimmäiset työkalupitimet tehtiin jo 1910-luvulla. Teräpalojen ja lastuavien työkalujen lyhyt käyttöikä saattaa johtua epäsopivista työkalupitimistä, jota harvoin tulee ajatelleeksi. Index-Traubin oma työkalupidinvalmistus ottaa huomioon työstökoneen ominaisuudet, jotta saadaan taloudellisesti paras lopputulos. Tehdasvalmisteiset pitimet sopivat ominaisuuksiltaan parhaiten Index-Traub-sorvimalleihin.

Oikea työkalupidin ratkaisee työstöongelmat

Index-Traubin valikoimasta löytyy yli 1500 erilaista pidintä.

Index-Traub on panostanut viime vuosien aikana omien työkalupitimien valmistukseen ja suunniteluun voimakkaasti. Työkalunpitimiä on saatavilla Indexin ja Traubin kaikkiin malleihin. Lisäksi voidaan tehdä täysin asiak­ kaalle räätälöityjä pitimiä. Tehdas suorittaa myös vanhojen pitimien korjaustoimintaa ja peruskunnostettujen pitimien vaihtopalvelua. Yrityksellä on oma osasto pelkästään työkalunpitimien valmistukseen ja kunnostamiseen. Osastolla työskentelee tällä hetkellä noin 50 henkilöä ja liikevaihto on noin 30 M€.

U

sein työkalupitimiin kiinnitetään liian vähän huomiota koko koneistustapahtumassa. Hankitaan usean sadantuhannen euron työstökone, mutta ei ole paneuduttu investoimaan kunnon työkalupitimiin. Ensimmäinen asia, missä investoinnissa monesti tingitään, on valitettavasti pitimien määrä ja laatu. Niitä hankitaan niin vähän, että joustava ja nopea asetuksen teko sekä taloudellinen tuotanto ovat vaikeaa. Usein sanotaan, että hyvän auton ominaisuudet voi pilata huonolla rengasvalinnalla. Sama pätee tässä; hyvän työstökoneen ominaisuudet voi pilata hankkimalla huonot tai käyttämällä vanhoja pitimiä. Nykyisin asiakkaat näkevät myös suhteellisen paljon aikaa ja vaivaa, kun pitimet hankitaan usein hyvin

Index-Traubin työkalupidinvalmistukses­sa suunnitteluosasto käy läpi asiakkaiden työstöongelmia ja pyrkii löytämään niihin ratkaisuja. Ratkaisujen avulla kappaleaikaa voidaan lyhentää esim. 10–50 % ja osa voidaan valmistaa yhdellä koneella valmiiksi (komplettivalmistus) entisen kolmen koneen sijasta. Tämä palvelu auttaa asiakasta merkittävästi, kun käytössä on entistä hankalampia materiaaleja ja tuotteet pitää tehdä taloudellisesti. Kaikki pitimet testataan testipenkissä ja uudet konstruktiot koe­ ajetaan omassa tuotannossa ennen valmistusta. Työkalupitimen koko ja rakenne voidaan mitoittaa siten, että se huomioi työstökoneen työtilat ja ominaisuudet parhaalla mahdollisella tavalla. Index-Traub on kehittänyt erikoispitimiä, joilla voidaan tehdä esim. vierintähammastusta, vinoporauksia ja kierteitä. Erikoiskierteen valmistukseen löytyy vaikka kierteenkuorintavälineet. Pidinmallisto käsittää yli 1500 erilaista pidintä ja kaikki pitimet on pakattu toimitusta varten kuljetusta kestäviin pakkauksiin. Normaali pitimien toimitusaika on 1–2 työpäivää suoraan tehtaalta. Eräs Index-Traubin työkalupidinvalmis­ tuksen parhaimpia keksintöjä on ollut W-urahammastuksen kehittäminen, joka on vakiona Index-Traub-sorveissa. Nämä työkalupitimet on varustettu W-kaksoishammastuksella ja revolverissa on vastaava W-uritus, Jatkuu sivulla 20. Index-Traubin Infoshop-portaalin http://infoshop. index-werke.de/ kautta asiakas voi vielä tarkistaa pitimien saatavuuden ja tekniset tiedot.

18

3 | 2017 • w w w.eurometalli.com


BEX 35 ja UA 35

Työstöyksikkö poraukseen ja jyrsintään

Suhner-automaatioyksiköt robottikäyttöön

www.maantera.fi | 029 006 130 | maantera@maantera.fi

TYÖSTÖKONEET Vianhaku, korjaus ja huollot Modernisoinnit Muutostyöt

AUTOMAATIO Teollisuuden sähkölaitteistot Logiikat ja PLC-ohjelmointi Suunnittelu ja asennukset

ARIMAC Oy Ahdenkallionkatu 38 05820 HYVINKÄÄ info@arimac.fi Ari Väisänen 0400 434 756 Tero Salminen 046 9233 476

CNC-OHJAUKSET SERVOJÄRJESTELMÄT MITTALAITTEET ja ENKODERIT

3 | 2017

19


kitä esimerkiksi sarjanumero, päivämäärä tai muuta dokumentointiin liittyvää oleellista tietoa. Merkkaus tapahtuu materiaalia poistamatta käyttämällä kovaa merkkauspäätä. Tällä laitteella on mahdollista merkitä aina 60 HRC kovaan materiaaliin asti. Työkappaletta ei irroteta koneesta, vaan se on koneessa kiinni koko työstön ajan. Merkkauslaitteelle on ominaista erittäin suuri nopeus, eikä tarvita erillistä käyttöä. Se soveltuu hyvin monimutkaisille muodoille ja pinnanlaaduille.

Peruskunnostuksella säästöä Jos vanha pidin vaurioituu, niin siinä on ollut normaalisti laakerivika tai käytöstä aiheutunutta kulumista. Monesti pitimen runko on vielä kuitenkin käyttökelpoinen. Nykyisin Index-Traubin palveluihin kuluu myös vanhojen työkalupitimien korjaus ja peruskunnostus. Asiakas lähettää pitimen tehtaalle, jossa arvioidaan korjauskustannukset ja suoritetaan korjaustyöt alkuperäisosilla sekä koe­ajetaan peruskorjattu pidin. Peruskunnostuksen yhteydessä pitimet myös testataan ja koeajetaan. Pitimellä on takuu ja se on lähes uuden veroinen. Hinta on vain edullisempi.

Infoshop:sta netin kautta lisätietoa

Index-Traubin työkalunpitinosastolla työskentelee noin 50 ammattilaista. tällöin asetuksenteko helpottuu ja nopeutuu sekä asetustarkkuus on ± 8 µm riippumatta tekijästä. Index-Traubin sorvit voidaan varustaa esimerkiksi suurnopeuskaralla, jota voidaan käyttää pienten ja/tai syvien reikien poraamisessa, kevyessä jyrsinnässä tai työkappaleen merkitsemiseen. Lyhyemmät kappaleajat saavutetaan 50.000 kierrosta minuutissa pyörivällä karalla, joka saadaan aikaa

käyttämällä koneen lastuamisnestejärjestelmästä saatavalla korkeapaineella. Tähän tarkoitukseen Index-Traubin koneet voidaan varustaa ECOFluid-lastuamisnestejärjestelmällä, jolla paine saadaan säädettyä aina 80 bariin asti. Colibri-suurnopeuskarat eivät kuormita konetta ja ne voidaan asentaa koneeseen ilman mekaanisia muutoksia. Nykyisin työkappaleiden jäljitettävyys on tärkeä seikka. Kappaleeseen täytyy mer-

Index-Traub tarjoaa laajennettua palvelua asiakkailleen kotisivujensa kautta. Siellä on mahdollisuus etsiä Infoshop-portaalin kautta oikea työkalupidin työstöä varten, sekä sen avulla saada teknistä lisätietoa Index-Traubin työkalupitimistä. Hakukone valitsee yli 1500 työkalupitimestä nopeasti ja helposti oikean pitimen. Muutamalla klikkauksella saadaan oikea ja sopiva pidin valittua. Jokaisesta työkalunpitimestä löytyvät tekniset tiedot, mitat ja DFX-muodossa ladattava CAD-piirustus. Samalla asiakas näkee pitimen saatavuuden graafisen kuvaajan avulla. Pitimistä noin 95 % kuuluu varastoitavien työkalupitimien piiriin. Artikkelinumeron perusteella tehtävä haku on myös mahdollista. Nämä ovat vain muutamia esimerkkejä Infoshopin ominaisuuksista. – Index-Traub työkalupitimet eivät ole hinnaltaan edullisimmat, mutta tutkimusten mukaan tehdasvalmisteisen pitimen käyttöikä on huomattavasti pitempi ja niillä saavutetaan keskimääräistä paremmat lastuamisarvot ja pinnanlaatu. Kun työkalupitimet tulevat suoraan työstökonevalmistajalta, vältytään monelta pulmalta ja saadaan kaikki tuotteet kätevästi yhdeltä toimittajalta. Ei ole ongelmia yhteensopivuudesta eikä takuusta, vakuuttaa Index-Traub AB:n myyntijohtaja Sakari Palho.

INFO Index-Traubin sorvit voidaan varustaa esimerkiksi suurnopeuskaralla, jota voidaan käyttää pienten ja/tai syvien reikien poraamisessa, kevyessä jyrsinnässä tai työkappaleen merkitsemiseen. 20

3 | 2017 • w w w.eurometalli.com

Index-Traub AB puh. 010 843 2005 www.index-traub.fi


Toimitko asiakkaidesi rahoittajana?

Finance Linkin avulla saat laskusaatavat tilillesi välittömästi!

Ota yhteyttä ja kysy lisää! WWW.FINANCELINK.FI

Suhner-automaatioyksiköt robottikäyttöön J

o viidenkymmenen vuoden ajan on SUHNER-sähkötyökaluja käytetty menestyksekkäästi käsikäyttöisissä ja teollisissa hiomakoneistussovelluksissa. Niiden tärkein käyttöalue on teräksien, alumiinin ja kiven manuaalinen hionta, katkaisu ja kiillotus koneenrakennuksessa, valimoissa sekä työkalujen ja muottien valmistuksessa. SUHNER-automaatioyksiköitä käytetään päivittäin auto-, sähkö-, lentokone-, hienomekaniikka- ja rakennusteknologiassa tehokkaaseen osien ja komponenttien työstöön. Näiden molempien SUHNER-asiantuntijatiimien useiden vuosien kokemus on yhdistetty tavoitteenaan innovatiivisten työkalujen kehittäminen ja valmistus robottien avulla toteutettavaa tuotantoa varten. Tämän kehitystyön lopputuloksena on syntynyt valikoima korkeatasoisia automaatioyksiköitä ja työkaluja, joita voidaan käyttää uusissa ja jo käytössä olevissa robottisoluissa ja robottituotantolinjoilla, joissa esimerkiksi porataan, jyrsitään, sorvataan, hiotaan, katkaistaan ja kiillotetaan työkappaleita. Olemassaolevaa koneistusprosessia voidaan milloin tahansa laajentaa yhä pidemmälle varustamalla robotit paineilma-, sähkö- tai hydraulikäyttöisillä SUHNER-automaatioyksiköillä.

INFO Maahantuoja ja lisätietoja: Oy Maanterä Ab Markku Isotalo myyntipäällikkö puh. 0400 870 505 markku.isotalo@maantera.fi www.maantera.fi

3 | 2017

21


Tavoitteena alihankkijan roolin kasvattaminen

CoastOne-särmäyspuristin Kaks’Kättä työpajan kolmanneksi kädeksi – Tämän uuden särmäys­ puristimen hyödyt ovat moninaiset; se omalta osaltaan houkuttelee uusia osaajia alalle ja CNCkoneena se nykyaikaistaa oppimisympäristöämme. Se myös lisää alihankinta­ kapasiteettiamme, mikä on erittäin tärkeää, sillä noin 40 % koko toiminnastamme rahoitetaan itse tuottamillamme tuotteilla ja palveluilla, kertoo metalliosaston työvalmentaja Jari Tarkanmäki.

Kaks’Kättä työpaja kehittää jatkuvasti toimintaansa muokatakseen ympäristöään nykyteollisuutta vastaavaksi. Työpajan viimeisin hankinta on Coast­ One Oy:n toimittama Cone 900 -särmäyspuristin, jonka myötä Kaks’Kättä työpajan kapasiteetti myös alihankintatoimijana parani.

S

einäjoella ja Ilmajoella toimivan Kaks’ Kättä työpajan tavoitteena on nuorten ja muiden työnhakijoiden sijoittuminen työmarkkinoille ja koulutukseen. Tämän tahon toiminnalla on iso merkitys työllisyyden kasvattajana: mm. vuonna 2016 Kaks’Kättä valmensi 340 henkilöä. Tästä määrästä 43 % pääsi tämän valmentautumisen ansiosta töihin tai jatko-opiskelemaan. – Olemme valmennuskeskus työnhakijoille, jotka jostain syystä ovat erkaantuneet työelämästä. Tänne tulee paljon hyviä osaajia, jotka tarvitsevat erityyppistä tukea. Joillakin ongelmana on vain työkokemuksen vähäisyys. Meillä on täällä kymmenen eri osa-alueen osastoa, joissa työskentelee 11 valmentajaa ja kolme yksilövalmentajaa auttaakseen ihmisiä takaisin työelämään – joko suoraan meiltä tai jatko-opiskelujen kautta, kertoo Kaks’Kättä työpajan toimitusjohtaja Yrjö Uurtimo.

Cone 900 -särmäyspuristimen ansiosta on pajalle saatu heti uusia töitä. Tammikuussa tuotantoon saatu kone toi tarkkana ja nopeana laitteena tekemiseen paljon lisää kustannustehokkuutta. Koneen helposti sisäistettävä CNC-ohjelma saa kehuja koneen käyttäjiltä. 22

3 | 2017 • w w w.eurometalli.com

Kaks’Kättä työpajan metalliosasto toimittaa tuotteita normaalin alihankintakonepajan tavoin. Alihankintatöitä tämä paja on tehnyt pienistä sahauksista aina paikalle asennettuina toimitettuihin hallin teräsrakenteisiin saakka. Kuvassa vaatekeräyssäiliön runko odottamassa pellitystä ja pintakäsittelyä.

– Meillä voi suorittaa opintoja ja tutkinnan osia, joista valmentautuja saa osaamistodistuksen. Näistä on hyötyä esim. jatko-opintoja ajatellen, valaisee Uurtimo. Kaks’Kättä työpaja tekee yhä enenevässä määrin kahdensuuntaista yhteistyötä Aikuiskoulutuskeskuksien ja muiden opinahjojen kanssa. Valmentautujat voivat esimerkiksi suorittaa hitsauskokeita Kaks’Kättä työpajalla. Yhteistyö myös liike-elämän kanssa on tiivistä. – Kaks’Kättä työpajan toiminnalle yritysten kanssa toimiminen on elinehto, sillä yrityksille tehtävät alihankintatyöt ja tuottamamme palvelut ovat toimintamme tukipilareita. Valmennamme yrityksille niin ikään paljon uutta työvoimaa ja monet yritykset ovatkin meihin suoraan yhteydessä rekrytointiasioissa, sanoo Yrjö Uurtimo.

CoastOne-särmäyspuristin toi imua toimintaan Seinäjoella toimiva työpajan metalliosasto sai konearsenaaliinsa merkittävän vahvistuksen tammikuussa Cone 900 -särmäyspuristimen liityttyä rivistöön. Uusi kone toi heti uutta imua toimintaan. – Uusi särmäyspuristin huomattiin kentällä välittömästi. Yk-


Panasonic-lasermerkintäratkaisut Perel Oy tarjoaa nopeita ja kompaktikokoisia Panasonic-lasermerkintälaitteita uusiin käyttökohteisiin sekä korvaamaan perinteisiä merkkausmenetelmiä. Erittäin suuren tarkkuuden lisäksi lasermerkkauksen etuja ovat energiatehokkuus, erinomainen merkkauksen laatu, tuotannon nopeutuminen ja parantunut tuottavuus. Suuren nopeuden, korkean merkintälaadun ja laajan sovellettavuuden ansiosta Panasonic-lasermerkintälaitteet ovat käytössä eri toimialoilla: autoteollisuus (tehokkuus ja nopeus), elektroniikkateollisuus (tarkkuus ja muokattavuus), pakkausteollisuus (jäljitettävyys ja seuranta) sekä kosmetiikka- ja lääketeollisuus (nopeus ja monipuolinen muokattavuus). Panasonicin huippulaadukkaat lasermerkintälaitteet soveltuvat niin yksittäiskappaleiden merkintään kuin nopeaan linjatyöskentelyynkin.

Kysy lisää lasermerkintäratkaisuista: Juha Lae, puh. (019) 87 111.

si henkilö huomasi tämän investointimme Facebook-sivuillamme ja tämän kautta innostui toiminnastamme. Nyt tämä henkilö on jo meillä pajalla työn touhussa. Myös asiakaskenttä on huomioinut koneen, sillä olemme jo nyt lyhyen ajan kuluessa saaneet tämän uuden särmäyspuristimen ansiosta uusia töitä. Eli koneen hyödyt ovat moninaiset; se omalta osaltaan houkuttelee uusia osaajia alalle ja CNC-koneena se nykyaikaistaa oppimisympäristöämme. Se myös lisää alihankintakapasiteettiamme, mikä on erittäin tärkeää, sillä noin 40 % koko toiminnastamme rahoitetaan itse tuottamillamme tuotteilla ja palveluilla, kertoo Uurtimo.

CoastOne selkeä valinta CoastOne Oy:n Cone 900 -särmäyspuristin oli selkeä valinta Kaks`Kättä työpajan koneeksi. – Emme varteenotettavia vaihtoehtoja Cone 900 -koneelle nähneet ja laite on osoittautunut käytännössä odotuksiamme vastaavaksi. Esimerkiksi koneen ohjaus on erinomainen ja lisäksi helppo omaksua, mikä on hyvä ominaisuus oppimisympäristössä. Servokoneena tämä on lisäksi erittäin hiljainen eikä vaadi paljon huoltotoimenpiteitä – ja mikä tärkeintä, Cone 900 on tarkka ja nopea. Lisäksi CoastOne Oy pitää meistä jatkossakin hyvää huolta, sillä tekemämme ennakkohuoltosopimus takaa nopean ja am-

mattitaitoisen vuosihuollon sekä tarvittaessa korjaukset, kehuu metalliosaston työvalmentaja Jari Tarkanmäki.

Lisää alihankintatöitä Kaks’Kättä työpajan metalliosaston osaamisalueisiin kuuluu levy- ja hitsaustyöt sekä poraukset. – Pystymme omassa tuotannossamme käsittelemään rautaa käytännössä ainevahvuuteen 4 mm saakka, joskin Cone 900 voi taivuttaa paksumpaakin. Paksuimmat ainevahvuudet ja pintakäsittelytyöt teetämme oman alihankintaverkostomme kautta, valaisee Tarkanmäki. – Tavoitteemme on edelleen kasvattaa rooliamme teollisuuden alihankkijana. Toimimme täällä pienen konepajan tavoin, missä minun lisäkseni työskentelee 8 me-

www.perel.fi

tallimiestä. Lähes kaikki tekemämme työt ovat asiakastöitä, jotka saamme tehtäväksi normaalin tarjouskilpailun kautta. Meidän on täytettävä myös muut liike-elämältä vaadittavat kriteerit, mm. laatu ja toimitusaika, jotta maineemme luotettavana yhteistyökumppanina poikii töitä jatkossakin. Laadun ja toimitusajan lisäksi hintatasomme on kilpailukykyinen, joten kannattaa ottaa yhteyttä ja tulla tutustumaan tänne paikan päälle, mitä lisäarvoa me alihankkijana pystymme tarjoamaan, rohkaisee Jari Tarkanmäki. – Cone 900 -särmäyspuristin on yksi tärkeä palanen tavoitteessamme kasvattaa ja kehittää rooliamme alihankkijana. Pystymme nyt vastaamaan entistä nopeammin ja laadukkaammin asiakkaidemme tarpeisiin, arvioi Tarkanmäki.

INFO Kaks’Kättä työpaja ry Arto Puolakka liiketoiminnan kehittäjä puh. 044 706 6108 Jari Tarkanmäki metalliosaston esimies ja työvalmentaja puh. 044 743 4177 www.kakskatta.com

3 | 2017

23


3D-vallankumouspäivä 7.4. Ylöjärvellä Huhtikuussa tarjoutuu ainutlaatuinen tilaisuus päästä vauhdilla mukaan käynnissä olevaan 3D-metallitulostuksen synnyttämään vallankumoukseen. Vossi Group Oy, 3DStep Oy, Avant Tecno Oy sekä Enmac Oy järjestävät 7.4. Ylöjärvellä 3DSTEP Oy:n tiloissa 3D-vallankumouspäivän. Ilmaisessa tapahtumassa on mahdollisuus tutustua SLM Solutions 280HL TWIN 3D-metallitulostimeen ja tulostusympäristöön sekä lisäksi tarjolla on aiheesta esityksiä sekä käytännönläheinen workshop.

7.4. järjestettävässä ilmaisessa 3D-vallan­kumouspäivässä on mahdollisuus päästä tutustumaan 3D-metallitulostukseen käytännössä SLM Solutions 280HL TWIN 3D-metallitulostimella 3DSTEP Oy:n tiloissa Ylöjärvellä.

Muutetaan yhdessä maailmaa 3D-metallitulostuksessa arvo luodaan erityisesti suunnittelussa. Maailmassa onkin käynnissä todennäköisesti ihmiskunnan historian suurin tuotteiden uudelleensuunnitteluaalto, kun ihminen pystyy ensi kertaa jäljittelemään luontoa ja sen maksimaalisen resurssitehokkaita muotoja hyödyntämällä 3D-tulostusta sekä uusimpia suunnitteluohjelmistoja. Maailman johtavat yritykset ovatkin esitelleet viikko toisensa jälkeen huikeita uuden sukupolven tuotteita, jotka hyödyntävät 3D-metallitulostuksen tarjoamia mahdollisuuksia. Näistä tullaan antamaan lukuisia kansainvälisiä ja kotimaisia esimerkkejä esityksissä.

Ketterämpi tuotekehitys ja uuden sukupolven tuotteita 3D-metallitulostus mahdollistaa radikaalisti nopeamman tuotekehityssyklin sekä ketterämmän reagoinnin markkinoiden muutoksiin. Uuden sukupolven tuotteet ovatkin aikaisempaa dramaattisesti parempia mm. kevyempiä, suorituskykyisempiä, varmatoimisempia, kompaktimpia, älykkäämpiä ja resurssitehokkaampia. Myös materiaalit tulevat kehittymään erittäin merkittävästi seuraavan vuosikymmenen aikana.

silta ominaisuuksiltaan hyvin läheisesti taotun metallin ominaisuuksia. Esimerkiksi kappaleiden tiiveys on vähintään 99,5%.

3D-metallitulostuksesta kilpailuetu Tilaisuudessa pyritään antamaan mahdollisimman realistinen kuva siitä, mitä uuden aikakauden valmistaminen käytännössä tarkoittaa sekä miten se saadaan valjastettua yrityksen kilpailueduksi. Tilaisuudessa järjestetään myös ”Miten hyödynnän 3D-metallitulostusta omassa liiketoiminnassani” -workshop, jolla oma teknologian hyödyntämispolku on hyvä käynnistää. Päivän päätteeksi on vielä bonuksena tarjolla mahdollisuus tutustua Avant Tecno Oy:n huippuunsa viritettyyn lean-tuotantoon.

Läpimurtovuosi 2017 ”Vuosi 2017 tulee olemaan 3D-metallitulostuksen läpimurtovuosi myös Suomessa. Haluamme tarjota aiheesta kiinnostuneille potentiaalisille asiakkaillemme pikakaistan vallankumouksen eturintamaan. Tätä tilaisuutta ei kannata jättää käyttämättä”, kannustaa Vossi Group Oy:n liiketoiminnan kehitysjohtaja Marko Vossi.

3D-metallitulostus käytännössä Tapahtumaan osallistuvat pääsevät tutustumaan käytännönläheisesti 3D-metallitulostusprosessiin, jossa lasersäde sulattaa metallijauheen kerroksittain 3D-CAD-mallin mukaiseksi tuotteeksi. Tulostusmateriaaleina voidaan käyttää lähes kaikkia huoneenlämpötilassa hitsattavissa olevia metalleja sekä kappaleet vastaavat mekaani3DSTEP Oy:n 3D-tulostama Valmet Oyj:n optimoitu 30x60 mm monipolttoainesuutin 316L haponkestävästä rosterista. Tuote on edullisempi valmistaa tulostamalla kuin perinteisin valmistusmenetelmin.

INFO 7.4. 3D-vallankumouspäivä; 3DStep Oy, Ylöjärvi Ilmoittautuminen: www.vossi.fi/3d

Ylöjärveläisen pienkuormaajavalmistajan Avant Tecno Oy:n ensimmäinen 3D-metallitulostusta hyödyntävä osa: ennen 33 osasta koostunut ja 2 910 g painanut hydraulilohko, mikä on nyt 3D-tulostusta hyödyntäen vain yksi optimoitu ja yhtenäinen 370 g painava alumiiniosa. 24

3 | 2017 • w w w.eurometalli.com

Lisätiedot: Vossi Group Oy Marko Vossi puh. 010 8200 502


Etäohjelmoitava robottisolu särmäykseen CoastOnelta – kompakti tilaratkaisu – monipuolisesti varusteltu – hinta kohdallaan CoastOne Oy Tuottajantie 27, 60100 SEINÄJOKI Puh. 050 553 7098 / Janne Raittila www.coastone.fi

IN 2017, WE WILL CHANGE THE GAME – WANT TO JOIN US?

2 päivää 2 ohjelmalavaa 30 esiintyjää 500 asiantuntijaa ja päättäjää

OLIVIA WALKER

Frost & Sullivan -yrityskonsultti, megatrendien ja innovaatioiden asiantuntija.

ANSSI VANJOKI

Lappeenrannan teknillisen yliopiston professori, kokenut muutosjohtaja, enkelisijoittaja ja monitoimija.

NELLI LÄHTEENMÄKI

DI, hyvinvointialan kasvuyrittäjä ja startupaktivisti. Fifth Corner Inc:n toimitusjohtaja.

RISTO LINTURI

Teknologian tulevaisuudentutkija, pitkäaikainen teknologiavaikuttaja ja sarjayrittäjä.

KATSO KOKO OHJELMA JA PUHUJAT: VARAA LIPPUSI:

www.ftrforum.fi/liput

2 päivää 295 € | 1 päivä 195 € | Hinnat + alv 24%

Yhteistyössä:

www.ftrforum.fi Tapahtuman järjestää:


DMG MORI Open House -tapahtuma Pfrontenin tehtaalla

Tapahtumassa vieraili viiden päivän aikana yli 9.000 kävijää.

DMG MORIn perinteisessä avoimien ovien tapahtumassa esiteltiin jälleen maailmanluokan työstöosaamista kaikkiaan 8 500 m2 tiloissa. Esillä oli 80 konetta, joiden ominaisuuksiin pääsi tutustumaan asiantuntevien työntekijöiden avustuksella. Tehdaskierroksilla pääsi tutustumaan myös tuotannon puolelle, missä näyttelystä huolimatta oli täysi hyörinä käynnissä.

D

MG MORIn tuotekehityspanokset ovat säilyneet entisellään ja uudistumishalu näkyy tuloksissa. Isoja peliliikkeitä on jälleen tehty ja uusilla aluevaltauksilla ollaan päästy hyvään vauhtiin. – Suurin haaste Venäjän markkinoilla on löytää ammattitaitoisia ja luotettavia yhteistyötahoja. Teemme jatkuvasti uusia toimia, että saisimme tuon valtavan potentiaalin omaavan markkina-alueen kunnolla käyntiin, DMG MORI SEIKI Co. Ltd:n toimitusjohtaja Dr. Mori kertoo lehdistölle. – Olemme suurin tämän alan yritys maailmassa ja sen säilyttämisen eteen myös teemme töitä.

Ensiesittelykoneita tänä vuonna kolme kappaletta LASERTEC 75 Shape Uutuustuote, joka vie teollisten tuotteiden pintakäsittelyn uudelle tasolle. Kallista ja ympäristölle haitallista etsausta ei enää tarvita. LASERTEC 75 Shape poistaa pintamateriaalia 3D-laserin avulla. Koneessa on 100 W:n kuitulaser ja CELOS® yksinkertaisen käytön ja integroitavuuden takaajana. Uutuus ei tarvitse kuin 8 m2 lattiatilaa mahtuen tiukkoihinkin paikkoihin. Silti sillä on mahdollista työstää 650 mm halkaisijaltaan ja 500 mm korkeita kappaleita, joiden paino voi olla jopa 600 kg.

DMU 50 3rd Generation

Robo2Go, yksinkertaiseen automatisointiin. 26

3 | 2017 • w w w.eurometalli.com

Edistyksellinen 5-akselikone jo kolmannen sukupolven versiona. Uutuudessa on entistä suurempi pöydän kääntöalue, tehokkaampi kara ja innovatiivinen jäähdytysjärjestelmä. Uudistuksilla päästään entistä laajempaan valmistettavien kappaleiden muotoon, suurempaan työstönopeuteen sekä tarkkuuteen. Kääntöpöydän liikerata on nyt –35°/+110°, karan pikaliikkeiden nopeudet ovat 42 m/min ja 30 1/min ja käyttäjä voi valita nopeudeltaan jopa 20.000 1/min pyörivän karan. Vakiokokoonpanossa olevan 30-paikkaisen työkaluvaihtajan voi halutessa päivittää aina 120-paikkaiseksi saak-


ka. Yksiosainen runko ja muun muassa tehokas johteiden jäähdytys takaavat työstölle tarkkuuden, jolla täytetään vaativimpienkin kohteiden, kuten avaruustekniikan, lääke- ja autoteollisuuden vaatimukset.

hionta suoritetaan kaikki yhdellä kiinnityksellä. Tällä varmistetaan turhien kiinnityskertojen aiheuttamat tarkkuuspoikkeamat.

CLX 350

Vaikea kuvitella joustavampaa ja helpompaa tapaa varustaa tuotantoa automaatiolla, kuin mitä Robo2Go:lla saadaan aikaiseksi. Esimerkiksi pumppukärryillä sorvin viereen siirretty Robo2Go saa käskynsä erityiseltä CELOS® APP:lta suoraan sorvin järjestelmästä. Mitään työalueen aitauksia ei tarvita, koska laite valvoo itseään. Jos joku tulee lähelle konetta, niin sen toiminta lakkaa automaattisesti. Tämä yksi DMG MORIn mainostamista tulevaisuus jo tänään -ratkaisuista.

Sorvien tuotealueen uutena mallina CLX 350 laajentaa entisestään korkean tehokkuusasteen perussorvivalikoimaa. Perusversio vie lattiatilaa alle 5 m2 ja sillä voi työstää tankomateriaalia joko 51 mm tai optio­ na myös 65 mm halkaisijaisena. Maksimi työstöhalkaisija on 320 mm. Liikeradat ovat 242,5 mm X-akselilla ja 530 mm Z-akselilla. Sorvin VDI 30 servokäyttöiseen työkaluhyrrään mahtuu kerralla 12 työkalua. Nämä ominaisuudet tekevät CLX 350:stä tehokkaan ja korkealla tuotantokapasiteetilla varustetun monipuolisen koneen.

Hiontaominaisuus mukaan moneen koneeseen Kaikkiin DMU / DMC FD duoBLOCK® -koneisiin on optiona tarjolla myös hiontaominaisuus. Tämä laajentaa pinnanlaadun tarkkuuden aina 0,4 µm asti. Jyrsintä, sorvaus ja

Robo2Go syöttää sorveja

Tapahtuman saldo – Täysin odotusten mukaisesti Open House -tapahtuman aikana tehtaalla vieraili kaikkiaan 9.097 asiakasta. Odotus, joka ylittyi, oli tehtyjen konekauppojen määrä. Viiden päivän tapahtuman aikana allekirjoitettiin yhteensä 697 konekauppaa. Tämä on koko konsernille erittäin hyvä tulos, kertoo DMG MORI Finland Oy:n toimitusjohtaja Juha Pihlajamaa.

LASERTEC 75 Shape, tuotteiden 3D-laserpinnankäsittelyyn.

– Ensiesittelyssä olevista konemalleista odotamme eniten kysyntää Suomen markkinoilla DMU 50:ltä. Se on saanut osakseen positiivista huomiota asiakaskunnassa.

Deckel Maho numeroina Tehtaassa työskentelee yhteensä 1.250 vakinaista työntekijää sekä 100 harjoittelijaa/opiskelijaa. Tehtaan 600 M€:n liikevaihto syntyy muun muassa vuodessa valmistetuista 1.500 työstökoneesta. Tuotannossa yhtenä suurena alueena on myös karojen takuukunnostus. Tuotteet puretaan, uudistetaan ja kasataan puhdastiloissa, jotka ovat myös lämpötilastabiilit. Näin saavutetaan paras mahdollinen tarkkuus ja laatu yhdelle työstökoneen tärkeimmistä toimilaitteista.

CLX 350, alle 5 m2 lattiapintaa vaativa entistä tarkempi sorvi vaativaankin tarpeeseen. DMU 50 3rd Generation; uusi 5-akselinen pystykarainen työstökeskus tarkkaan tekemiseen.

INFO DMG MORI Finland Oy Juha Pihlajamaa toimitusjohtaja puh. 050 568 5192 fi.dmgmori.com

3 | 2017

27


Nivalasta metallien 3D-tulostusta tokokeiluja. – Testiajot ovat onnistuneet tähän mennessä odotusten mukaisesti. Jatkossa palvelua kehitetään kattamaan laajemmankin asiakaskunnan tarpeita, sanoo Tirkkonen. – Laite on herättänyt mielenkiintoa teollisuusyrityksissä ja yhteistyökumppaneissa laajasti, jatkaa Tirkkonen.

Useampien osien tulostus samanaikaisesti SLM 280 HL:n työalue on 280 x 280 x 365 mm. – Tyypillisesti tulostettavat kappaleet ovat pienempiä ja työalueella voi olla useampia samaa materiaalia olevia osia samalla kertaa, valaisee Tirkkonen. Tirkkosen mukaan 3D-tulostus on parhaimmillaan, kun osia voidaan suunnitella 3D-valmistuksen ehdoilla esim. sellaisissa tuotteissa, jotka perinteisillä menetelmillä vaativat useampia osia ja kokoonpanoja. Nämä voidaan uudelleensuunnittelulla valmistaa 3D-tulostusmenetelmällä yhdestä osasta.

Tarjolla monia uusia valmistusteknologioita Kuvassa kehittämispäällikkö Jari Tirkkonen ja laboratorioteknikko Pekka Takanen katsastamassa tuloksia onnistuneen laiteasennuksen jälkeen.

Nivalan alue haluaa olla mukana metallituotteiden valmistuksen teknologisessa kehityksessä. Tämän päämäärän tavoittamiseksi eri tahojen yhteistyön tuloksena Nivalan teollisuuskylän ELME Studion laboratorioon hankittiin SLM Solutions Group AG:n SLM 280 HL 3D -metallitulostin, joka täytti parhaiten vaaditut ominaisuudet.

N

ivalan 3D-hankkeen kohderyhmänä ovat metalli- ja konepajateollisuus alihankkijoineen, joita palvelee ELME Studion kehittämisympäristö ja sen toimijat. Palvelut on suunnattu teollisuusyrityksille ja suunnittelutoimistoille sekä koulutus- ja opetusorganisaatioille. Hanke käynnistyi vuoden 2016 keväällä ja SLM Solutions Group AG:n ja Vossi Group Oy:n yhteistyössä toimittama SLM 280 HL 3D -metallitulostin tarvittavine lisälaitteineen saapui laboratorioon joulukuussa 2016. Laiteasennus sekä käyttöönottokoulutukset käynnistyivät vuoden 2017 alkupuoliskolla jatkuen kesälle 2017. Varsinainen ylösajohanke on kolmivuotinen.

Yhteistyön tulos Nivalan 3D-metallitulostimen hankinta oli hieno osoitus yhteistyön voimasta. Hankkeessa ovat mukana Oulun yliopiston 28

FMT-tutkimusryhmä, Nivalan Teollisuuskylä Oy / ELME Studio, alueen kehittämisyhtiöt ja koulutuskuntayhtymä sekä puolen kymmentä teollisuus- ja suunnitteluyritystä sekä hankkeen päärahoittajan Euroopan aluekehitysrahaston (EAKR) edustaja Pohjois-Pohjanmaan Liitto.

Uusimman teknologian ympäristö – Hankkeen myötä Nivalan ELME Studioon rakentuu metallista ainetta lisääviin tekniikkoihin erikoistunut uusimman teknologian ympäristö, joka tukee myös perinteistä valmistusta, kertoo ylösajohanketta koordinoiva kehittämispäällikkö Jari Tirkkonen, Nivalan Teollisuuskylä Oy / ELME Studio. Ydintiiminä tämän 3D-hankkeen päivittäisessä toiminnassa ovat Oulun yliopiston FMT-tutkimusryhmän tutkijat; tutkimusjohtaja Kari Mäntyjärvi ja tutkijatohtori Kimmo K. Mäkelä sekä ELME Studiossa työskentelevät tutkijat ja laboratoriotyöntekijät.

Runsaasti mielenkiintoa Tähän mennessä Nivalan SLM 280 HL 3D -metallitulostimella ollaan tehty laitehyväksyntään liittyviä testiajoja. Hankkeen käynnistysvaiheessa tehdään koeajoja ja testejä. Ensi vaiheessa hankkeessa mukana olevien yritysten tarpeita kuunnellaan ja tehdään demonstraatioita ja pro-

3 | 2017 • w w w.eurometalli.com

Nyt hankitun 3D-tulostuslaitteen lisäksi ELME Studion laboratoriossa on käytettävissä muitakin uuden teknologian laitteita mm. laserhitsaamiseen, induktiokarkaisuun ja koneistukseen liittyen. Lisäksi ELME Studio on toiminut yli kymmenen vuotta metallin tuotantoteknologioihin liittyvissä tutkimuksissa yhdessä kokeneen henkilökunnan ja yhteistyökumppaneiden kanssa. – Käytössämme olevien teknologioiden ympärillä on käynnissä useita tutkimushankkeita sekä protovalmistuspalvelua ja uusia tutkimushankkeita kehitetään edelleen, visioi Tirkkonen.

INFO Nivalan Teollisuuskylä Oy / ELME Studio Pajatie 5, Nivala Jari Tirkkonen kehittämispäällikkö puh. 0400 392 463 jari.tirkkonen@nivala.fi www.elmestudio.fi www.nivala.fi/teollisuuskyla


OLE DYNAAMINEN! Asiantuntijapalveluita metallissa ja elektroniikan mekaniikassa Liiketoiminnan kehittäminen Kehittämis– ja verkostoitumispalvelut Toimintaympäristö ja toimitilat Tutkimus ja kehitys Uuden teknologian ja osaamisen hyödyntäminen tuote- ja tuotantoprosesseissa. Laboratoriopalvelut mm. 3D-ainetta lisäävä valmistus (muovi/metalli) 3D-laserleikkaus, -hitsaus ja -pinnoitus 3D-koordinaattimittaus 5-akselinen suurnopeustyöstö Vetopuristusväsytyslaitteisto Induktiokarkaisulaitteisto Liikuteltava pienpolton kehittämisympäristö Lisätiedot: www.elmestudio.fi Nivalan Teollisuuskylä Oy kehittämispäällikkö Jari Tirkkonen jari.tirkkonen@nivala.fi, 0400 392 463 laboratorioteknikko Pekka Takanen pekka.takanen@nivala.fi, 044 4457 230 Oulun yliopisto-Kerttu Saalasti instituutti tutkimusjohtaja Kari Mäntyjärvi kari.mantyjarvi@oulu.fi, 0400 843 050 projektipäällikkö Mikko Hietala mikko.hietala@oulu.fi, 040 7547 135 projektipäällikkö Kari Kutuniva kari.kutuniva@oulu.fi, 050 5913 507

TEHOKKAAT JA NOPEAT RADAT OVAT TÄÄLLÄ - MASTERCAMIN DYNAAMISEN LIIKKEEN TEKNOLOGIA

NIHAK vientiasiantuntija Ari Alakangas ari.alakangas@nihak.fi, 040 6846 400 yrityspalvelupäällikkö Arto Junno arto.junno@nihak.fi, 044 4457 011

Lue lisää osoitteessa: www.mastercam.fi Nivalan Teknologiakeskus NITEK, Pajatie 5, 85500 NIVALA

3 | 2017

29


Valta Works Oy panostaa isojen kappaleiden koneistukseen

”T

yöskentelin aikaisemmin Hollming Worksissa. Vuonna 2014 Hollming Oy luopui Porin tehtaasta ja sain tilaisuuden ostaa valmiin konepajan itselleni”, kertoo toimitusjohtaja Juhani Valtanen. ”Tilaisuuteen oli helppo tarttua, koska olin työs-

Kuvassa vasemmalla Juhani Valtanen, Valta Works Oy ja oikealla Tapio Saha, Simsotec Oy. Kuvassa takana SMT-sorvi, joka modernisointiin CNCohjauksen osalta. Nyt käytössä on Siemens 808 CNC-ohjaus vuorovaikutteisilla ohjelmointi­ toiminnoilla.

Valta Works Oy on porilainen keskiraskaaseen ja raskaaseen koneistukseen keskittynyt konepaja. Konepajan historia alkaa jo 1940-luvulta, jolloin toiminta alkoi Oy Suojarakenne Ab nimen alla. Tämän jälkeen omistajina ovat olleet muun muassa Rauma Repola, Metso ja Hollming Oy. Vuonna 2014 konepajan nimeksi muuttui Valta Works Oy ja uudeksi omistajaksi tuli Juhani Valtanen.

kennellyt yrityksessä jo Hollmingin omistuksen aikana”. ”Tällä hetkellä Valta Works Oy työllistää noin kaksikymmentä metalliteollisuuden ammattilaista. Kehitämme toimintaamme sillä ajatuksella, että tulevaisuudessa meitä olisi vielä isompi joukko koneistuksen ammattilaisia mukana palvelemassa suomalaista metalliteollisuutta”. ”Konekantaamme olemme päivittäneet koko ajan ja viimeisin isompi investointim-

me oli käytetyn Juaristi MP7 RAM -avarruskoneen osto Rolls-Roycelta vuonna 2016. Rolls-Royce oli päättänyt lopettaa koneistuksen Raumalla ja kuulin, että he ovat luopumassa näistä muutaman vuoden vanhoista avarruskoneistaan. Olimme etsineetkin jo jonkin aikaa vähän käytettyä isompaa avarruskonetta tuotantoomme”, kertoo Valtanen.

Konesiirto Raumalta Poriin ”Koneen kaupan jälkeen selvittelimme useilta teollisuuden kunnossapidon toimijoilta tarjouksia koneen siirrosta Raumalta Poriin tehtaallemme. Kyseessä oli kuitenkin ehkä vuoden isoin Suomessa tehtävä kone-

Helmikuussa 2017, eli vuosi perustusten valamisesta koneen geometria tarkastettiin ja säädettiin uudelleen. Nyt koneen tarkkuusluokka on 10.

Juaristin vaakakaran asennus käynnissä Porissa Valta Worksin tiloihin. 30

3 | 2017 • w w w.eurometalli.com


Juaristi MP7 Ram -avarruskone toi lisää isojen koneistuskappaleiden kapasiteettia. Koneessa on kaksi erillistä pyöröpöytää. Molemmat pöydät ovat varustettuja pyörähdysakselin lisäksi karan suuntaisilla lineaariakseleilla.

siirto, joten oli monta selvitettävää asiaa ja aikataulukin oli kohtuullisen kireä. Loppujen lopuksi päädyimme vanhaan ja luotettavaan kumppaniimme, Simsoteciin, joka on hoitanut koko Valta Worksin historian ajan tehtaassamme kaiken kunnossapidon, työstökoneista nostureihin ja aina talotekniikkaan saakka”. ”Koneen siirtoprojekti alkoi keväällä 2016 Raumalla katselmuksella ja projektisuunnitelmalla. Asennuspaikka Raumalla asetti jonkin verran haasteita hallin korkeuden takia. Jouduimme nostamaan muun muassa koneen pylvään kolmella isolla autonosturilla ylös ja kaatamaan sen vaakatasoon hallissa sisällä. Aikataulu oli muutenkin purkuvaiheessa kohtuullisen kiireinen. Meillä oli vain kaksi viikkoa aikaa saada kone ulos hallista kokonaisuudessaan. Reilu puolitoista viikkoa ja kone oli meillä Porissa. Tästä iso kiitos Simsotecin ammattilaisille”, kertoo Juhani Valtanen. ”Tämän jälkeen meidän piti tehdä koneelle perustukset halliimme, jonka jälkeen vasta pääsimme asentamaan konetta. Kesällä 2016 oli kaikki valmista ja Juaristi saatiin tuotantoon. Tämän kokoisessa koneessa ja sen asennuksessa on monta huomioon otettavaa asiaa ja haastetta, joista selvisimme hienosti. Voin varauksetta suositella Simsotecia yhteistyökumppaniksi kaikissa teollisuuden kunnossapitoon liittyvissä asioissa”.

Isojen kappaleiden koneistusta ”Olemme pyrkineet profiloitumaan koko ajan enemmän ja enemmän keskiraskaiden ja isojen kappaleiden koneistajiksi. Tällä hetkellä meillä on neljä avarruskonetta. Kaksi Skodan avarruskonetta on samoilla johteilla ja kokonaispituus on 25 metriä, Juaristissa X-liike on 13 metriä, Lazattin avarruskoneessa X-liike on 14 metriä. Telasorvauksessa pystymme sorvaamaan hieman yli kaksi metriä halkaisijaltaan olevan kappaleen, jonka maksimipituus voi olla kuusitoista metriä. Karusellisorvin maksimi kappaleen halkaisija voi olla hieman yli kaksi ja puoli metriä. Tehtaaltamme löytyy myös portaalijyrsinkone, jossa liikepituus on 12 metriä. Kappaleen käsittelyssä nosturimme nostavat 60 t eli pärjäämme myös painavien kappaleiden kanssa hienosti. Hallitilaa meillä on noin 10 000 m2”. ”Kaikkea toimintaamme ja tekemisiämme ohjaa ajatus siitä, että meidän pitää olla asiakkaillemme aidosti laadukas ja kilpailukykyinen toimittaja. Meillä on käytössämme ISO9001-laatusertifiointi”.

SMT-sorvin ohjauksen modernisointi

Kappaleen kellotus käynnissä ennen koneistusta.

”Käytössämme on myös pienempiä koneita kuten SMT- ja Doosan Puma -merkkiset NC-sorvit. SMT oli tullut tiensä päähän lähinnä ohjauksen osalta. Kone oli mekaaniselta kunnoltaan kuitenkin hyvä ja emme halunneet hävittää sitä pois. Keskustelimme asiasta Simsotecin kanssa, koska tiesin, että Simsotec Oy tekee myös erilaisia työstökonemodernisointeja. Simsotecillä on vahva osaaminen Siemens-ohjauksiin ja aika nopeasti päädyimmekin siihen, että uusimme SMT-sorvin ohjauksemme Siemens 808 -ohjauksella. Samassa yhteydessä sorviin vaihdettiin uudet servomoottorit sekä sähkökaappi sähköineen. Alkuperäinen CNC-ohjauksen paikka oli koneessa ovessa. Huomasimme kuitenkin melko nopeasti pro-

jektin edetessä, että haluaisimme toteuttaa myös SMT-sorviin liikuteltavan ohjauspaneelin, mikä meillä on jo muissa NC-sorveissa. Simsotec toteutti toiveemme hienosti ja tällä muutoksella saimme parannettua koneen käyttäjän ergonomiaa ja koneen käytettävyyttä huomattavasti alkuperäistä paremmaksi”. ”Sorvi oli meiltä pois käytöstä noin kuukauden, jonka jälkeen kouluttauduimme uuden ohjauksen käyttöön. Nyt kone on ollut meillä melkein vuoden käytössä”, kertoo Valtanen.

Simsotec Oy Simsotec Oy on teollisen kunnossapidon ammattilainen. Toimipisteet sijaitsevat Tampereella, Porissa, Raumalla ja Parkanossa. Simsotecin palveluihin kuuluvat työstökoneiden, nostureiden ja hitsauskoneiden huollot ja vikakorjaukset, teollisuusmuutot ja konesiirrot, Siemens CNC -ohjauksien vika- ja häiriöpalvelut, käytettyjen työstökoneiden välitys sekä erilaiset työstökoneiden modernisointipalvelut. Simsotec on tehnyt Suomessa ja ulkomailla viimeisten vuosien aikana merkittäviä työstökonemoderni­ sointeja.

INFO Simsotec Oy Tero Kaivonen myyntipäällikkö puh. 040 830 4448 Valta Works Oy Juhani Valtanen puh. 040 523 8506

3 | 2017

31


U

2 miljoonan euron investoinnilla kasvuun

TTM FL 300 3D HSJ-Productsin 3D-putkilaserpäivän vetonaulana

A k u TTM FL 300 3D -putkilaserleikkausjärjestelmä herätti paljon mielenkiintoa 17.2. järjestetyillä Putkilaserpäivillä. Kone pystyy käsittelemään automaattisesti 12 500 mm pituisia aihiomateriaaleja ja sillä on mahdollista valmistaa kappaleisiin hitsausviisteet myös juurella.

Lillbyssä toimiva HSJ-Products Ab järjesti 3D-putkilaserpäivän 17.2. Päivän aikana vierailijoilla oli mahdollisuus tutustua yrityksen tarjoamiin tuotantomahdollisuuksiin laserleikkauksessa, särmäyksessä, putkilaserissa ja lankataivutuksessa. Tapahtuman vetonaulana toimi tammikuun alussa tuotantoon saatu TTM FL 300 3D -putkilaserleikkausjärjestelmä, jonka houkuttelemana paikalle saapui 450 kävijää.

1970

-luvulla perustettu HSJ-Products toimii toisen polven yrittäjien Jörgen, Sören ja Fredrik Häggmanin kipparoimana kovassa nosteessa. Yrityksen liikevaihto on kasvanut vuoden 2012 luvusta 1,9 M€ tämänhetkiseen 2,5 M€. Lähitulevaisuuden tavoitteena on nykyisen liikevaihtoluvun kaksinkertaistaminen. – Olemme aktivoituneet merkittävästi asiakastyössämme. Tätä tehtävää on vahvasti vienyt eteenpäin pari vuotta sitten arsenaaliimme liittynyt myynnistä vastaava tuotantoinsinööri Sebastian Forsbacka. Aktivoitumisemme näkyi myös osallistumisina viime vuoden Konepaja- ja Alihankinta-messuille, kertoo toimitusjohtaja Jörgen Häggman. HSJ-Products valmistaa 18 ammattilaisen voimin metalli- ja ohutlevytuotteita laajalla rintamalla. Yrityksen tavoitteena on tarjota erinomaista palvelua ja luoda pitkäaikaisia yhteistyösuhteita asiakkaidensa kanssa. – Huolehdimme koko valmistusprosessista suunnitteluvaiheesta jakeluun asti. Myyntimme palvelee kaikissa tilanteissa, jotta saamme tuotteista ja toimituksista asiakkaan toiveiden mukaisia. KeskitymJatkuu sivulla 34.

– Tavoitteenamme on tuplata 2,5 M€ liikevaihtomme. Tärkeä palanen tätä kasvusuunnitelmaa on TTM-putkilaserjärjestelmä, jolle on heti löytynyt todella hyvin kuormaa. Koneen ansiosta olemme saaneet sekä uusia töitä että asiakkuuksia ja se on poikinut myös levypuolelle töitä, kertovat toisen polven perheyrittäjät Sören, Jörgen ja Fredrik Häggman. 32

3 | 2017 • w w w.eurometalli.com

R

K –


Ajoneuvojen kulunvalvonta !

S UUTUU

KÄTEVÄÄ JA EDULLISTA

Automatisoi ajoneuvojen kulunvalvonta kätevästi ja edullisesti AitoSolutionsin uusilla edistyksellisillä lukijoilla! Pitkän matkan RFID lukija

20-vuoden kokemus ja osaaminen takaa onnistuneen lopputuloksen ja pitkän aikavälin luotettavuuden.

Rekisterikilpikamera

OTA HETI YHTEYTTÄ! Kotimainen kokonaisratkaisu – ylläpito- ja tukipalvelut lähellä

TYYPILLISET KÄYTTÖKOHTEET: • satamat • teollisuusyritykset • logistiikkakeskukset • jäte- ja kierrätyskeskukset • parkkihallit • ostoskeskukset • lentokentät • raja-asemat AITOSOLUTIONSIN KULUNVALVONTAJÄRJESTELMÄN EDUT: • kattava valikoima – kohteen mukaan valittu oikea tunnistustekniikka • toimintavarma ja olosuhde riippumaton • luotettava ja kestävä • helppo integroida

Puh. 09-2530 5300 www. aitosolutions.com


Vanhoissa 1000 m2:n toimitiloissa sijaitsee HSJ-Products Ab:n levytuotanto. Kesään mennessä valmistuvat kuvan uudet 2000 m2:n tilat ovat vielä työn alla, mutta uuden tuotantotilan toisessa päässä TTM-putkilaserjärjestelmä jauhaa jo valmiissa tuotantoympäristössä. me laatuun, toimitusvarmuuteen ja hinnoittelemme palvelumme kilpailukykyisesti, tiivistää Häggman HSJ-Productsin toimintafilosofian. Lillbyssä Pohjanmaalla toimivan HSJProdutcsin asiakaskunta on poikkeuksellisen laaja – aktiivisia asiakkaita on noin 150. – Meillä on tällä hetkellä kolme suurasiakasta, mutta jokainen asiakas on meille tärkeä ja laajan asiakaspohjamme ansiosta toimintamme on tukevalla pohjalla, vakuuttaa Sebastian Forsbacka. HSJ-Products työstää levyä mm. laserilla ja särmäämällä ainevahvuuteen 25 mm asti. Myös putkien, profiilien ja teräslankojen työstäminen kuuluu valmistusohjelmaan. Omina tuotteinaan yrityksellä on raudoittei-

ta ja HSJ-kaasukärryjä. Myös valmiit koneistetut ja pintakäsitellyt asiakkaalle tehtävät tuotteet kokoonpantuina kuuluvat palveluvalikoimiin.

Putkilaser menestysinvestointi Viimeisimpänä vahvistuksena tämän perheyrityksen tuotantoon liittyi tammikuussa TTM FL 300 3D -putkilaserjärjestelmä. Putkilaserin leikkauspää mahdollistaa avoprofiilien ja putkien 3D-leikkauksen. – Halusimme laajentaa palvelutarjontaamme maailman huippua edustavalla TTM-putkilaserilla. TTM:llä aukkojen, lovien ja muiden yksityiskohtien tekeminen on automatisoitua ja nopeaa. 3D-ominaisuuksiensa ansiosta TTM tekee kappaleet valmiiksi nopeasti ja tarkasti aina hitsausviisteitä myöden. Kone tarjoaakin asiakkaidemme tuotesuunnittelijoille paljon uusia mahdollisuuksia. Leikattavilla mekaanisilla lukitteilla voidaan vähentää hitsauksen tarvetta teräsrakenteissa ja saada sitä kautta säästöjä sekä nopeuttaa kokoonpanoa. Putkilaser tehostaa tuotantoprosessiamme huomattavasti, sillä tarvittavien osien ja työvaiheiden määrä vähenee, sanoo Häggman. – Tuotantomme valmistaa tuotteita aina tuhansien kappaleiden sarjoihin asti. Automatisoidun ohjelmoinnin ansiosta laitteistomme soveltuu myös pienten sarjojen valmistamiseen. TTM-putkilaser osuu joustavuutensa ansiosta erinomaisesti näihin tuotantotarpeisiin. Asiakkaamme lähettävät – Uusi TTM-putkilaserjärjestelmä pyörii jo 12 tuntia vuorokaudessa, mutta tähtäin on saada kone pyörimään 3-vuorossa. Kannattaakin olla meihin yhteydessä, mikäli on tarpeita työstää putkea. 3D-ominaisuuksien ansiosta TTM tekee kappaleet valmiiksi nopeasti ja tarkasti, valistaa myynnistä vastaava tuotantoinsinööri Sebastian Forsbacka.

34

3 | 2017 • w w w.eurometalli.com

suunnitteluumme 3D-kuvat, joiden mukaiset tuotteet valmistuvat kerralla oikeanlaisina tuotannostamme. Uusi putkilaser on otettu markkinoilla erinomaisesti vastaan. – Putkilaserin kokonaisinvestointi uusine 2 000 m2:n tiloineen on noin 2M€. Summa on suuri, mutta se on heti alkumetreillään osoittautunut onnistuneeksi valinnaksi. TTM-putkilaser on tuonut mukaan paljon uusia töitä ja asiakkaita. TTM jauhaa 12 tuntia vuorokaudessa ja Putkilaserpäivillä uusia tilauksia tuli taas lisää. Kapasiteettia koneella on kuitenkin vielä vapaana ja tarkoitus on saada kone pyörimään 3-vuorossa. Kannattaakin olla meihin yhteydessä, mikäli on tarpeita työstää putkea. – TTM tuo myös omaan suunnitteluumme mahdollisuuksia. Nyt pystymme optimoimaan leikkaukset mahdollisimman tehokkaiksi, jatkaa Forsbacka.

Vaivaton käyttöönotto TTM FL 300 3D -putkilaserleikkausjärjestelmällä voi leikata materiaaleja Fe, Rst ja alumiini maksimissaan Ø 323,9 mm ja neliö­ profiileissa 254 x 254 mm. TTM:llä leik­kaus on mahdollista maksimissaan 12 500 mm pitkien pyöreiden-, neliö- ovaali-, ja suorakaideputkien lisäksi myös seuraavien avoprofiilien leikkauksen: HEA, HEB, IPE, IPN, UPN, L edellä mainittujen mittojen sisällä. Koneen 3D-ominaisuus mahdollistaa osien valmistuksen jo valmiilla hitsausviisteellä ja juurella. – Meillä on paljon kokemusta levylasereista. Tämän laserkonekokemuksen perusteella vertailimme eri koneita ja TTM:n tekniset ominaisuudet vakuuttivat meidät. Mm. 4 kW:n resonaattori on koneessa paras mahdollinen. Myös koneen toimittanut Vossi Group Oy osoitti toimituksen yhteydessä asiantuntevuutta sekä aktiivisuutta ja oli kaikin puolin vakuuttava. Heidän ja italialaistehtaan avustuksella koneen asennus sujui moitteitta ja laadukkaan koulutuksen avulla saimme koneen varsin vaivattomasti tuotantoon, arvioi Häggman. – TTM:ssä on todella nopea laserskanneri, minkä avulla keskilinja mitoitetaan. Esimerkiksi reikiä työstettäessä saavutetaan tarkat paikoitukset keskelle tai sivulle, koska usein neliöputkien halkaisijamitoissa on eroja, lisää Häggman.

INFO HSJ-Products Ab Jörgen Häggman toimitusjohtaja puh. 050 562 2410 Myynti: Sebastian Forsbacka tuotantoinsinööri puh. 044 727 1155 www.hsj-products.fi www.vossi.fi www.ttmlaser.com


MITTAKONEET

TYÖSTÖKONEET Manukoneet • sorvit, jyrsinkoneet, porakoneet CNC-koneet • koneistuskeskukset, sorvit Levytyökoneet • mankelit, särmärit, giljotiinit Alumiinikoneet • profiilijyrsimet, routerit, sahat

• Xtreme-konepajan lattialle Xtreme-robottisoluun Axiom Zenith Azimuth Offline • Videomittalaitteet • 3D-skannerit, Artec ja muut • Nivelvarsikoneet hitsausjigien ja ajoneuvojen tarkastamiseen • Scannerit muovikappaleiden ja peltipaneelien tarkastamiseen • Mittausohjelmat

OHJELMISTOT

• SURFCAM Suomen johtava ohjelmisto sorvien ja jyrsinkoneiden ohjelmointiin • EUREKA-konesimulointiohjelma • ANSYS SPACECLAIM -ohjelma jokaiselle tuotantoihmiselle, 3D-tulostajalle ja 3D-skannaajalle • Käänteisen suunnittelun ohjelma • RADAN-nakerruskoneet ja -laserit

Puh. (09) 879 2266, info@rensi.fi, w w w. r e n s i . f i

YASKAWA Yaskawa Electric Corporation on maailman johtava teollisuusrobottien toimittaja yli 350.000 toimitetulla teollisuusrobotilla. Yaskawan teollisuusrobotit tunnetaan MOTOMAN-tuotemerkillä. Yaskawa perustettiin vuonna 1915 Japanissa ja tänä päivänä konsernilla on maailman-laajuisesti yhteensä noin 14.000 työntekijää.

YASKAWA FINLAND OY Yaskawa Finland Oy perustettiin vuonna 1983 edustamaan MOTOMAN-robotteihin perustuvaa automaatiota Suomessa. Tänä päivänä olemme osa YASKAWAkonsernia ja MOTOMAN-robottien virallinen suomalainen maahantuoja ja järjestelmätoimittaja. Olemme monipuolinen robottijärjestelmien kokonaistoimittaja yli 1.600 robottijärjestelmän kokemuksella. Tarjoamme eri teollisuuden aloilla toimiville asiakkaillemme juuri heidän tarpeisiinsa räätälöidyt ratkaisut.

YASKAWA FINLAND OY Messinkikatu 2 20380 Turku Puh. 040 3000 600 www.motoman.fi www.yaskawa.eu.com

ROBOTTIAUTOMAATIOTA TUOTTAVAMPAAN TUOTANTOON Yaskawa Finland toimittaa innovatiivisia ja helppokäyttöisiä robottijärjestelmiä erilaisiin automaatiotarpeisiin. Meillä on asiakkaita laidasta laitaan niin konepaja- ja elintarviketeollisuudessa kuin muillakin teollisuuden aloilla. Projektien yhteydessä tarjoamme asiantuntevaa projektisuunnittelua sekä mekaniikka-, sähkö- ja ohjelmistosuunnittelua. Meillä on oma alihankintaverkosto toimitustemme tukena. Järjestelmien kokoonpano ja testaus suoritetaan omalla tehtaallamme. Me asennamme ja otamme käyttöön järjestelmät asiakkaiden tehtailla ja koulutamme asiakkaan työntekijät robottioperaattoreiksi. Toimituksiamme tukevat ammattitaitoinen tekninen tuki ja koulutus sekä kattavat huolto-, korjaus- ja varaosapalvelut. Luotettavuus ja joustavuus ovat avainsanat niin tuotteissamme kuin päivittäisessä toiminnassamme. YASKAWA Finland Oy

3 | 2017

35


Monikäyttöinen uutuussaha konepajoihin Saha- ja varastojärjestelmien valmistaja KASTO julkisti uuden ja monikäyttöisen KASTOmicut-sahan. Sarjan mallit on tarkoitettu konepajoihin putkien, profiilien ja umpiaineiden katkaisuun kaikille metalleille. Teräkaari kääntyy molemmin puolin, joten se soveltuu myös teräsrakentajille. Sen etuja ovat suuri katkaisutarkkuus ja -laatu antaen paljon vastinetta rahalle. Valittavana on alkuun kolme versiota kertakatkaisusahasta, ja automaattiversiokin on tulossa vielä tämän vuoden puolella.

K

ASTOmicut-sarja on KASTOpractical- ja KASTOfunctional-mal­ lien seuraaja. Sahan leikkuukapasiteetti on pyöreälle 260 mm ja kantikkaalle 310 x 260 mm. Kulmasahaus on mahdollista molemmin puolin ja on –45 – +60 astetta. Kulma-asetus sekä teränopeuden säätö 20–120 m/min on portaaton. Täten saha soveltuu todella laajan materiaalivalikoiman optimaaliseen sahaukseen. Vääntöjäykkä valuteräksinen teräkaari minimoi terälle aiheutuvat värinät mikä tarkoittaa erinomaista leikkuuta myös hankalilla materiaaleilla. Leikkuun suoruus on todella tarkka. Heittoa on korkeussuunnassa vain 0.1 mm per 100 mm. Harvinaista on myös se, että lyhin katkaisupituus on vain 6 mm ja jäännöspituus 30 mm. Lieriöhammaspyörävaihteisto ja tarkka syötön hallinta mahdollistavat vakion leikkuuvoiman ja erinomaiset tulokset kaikilla materiaaleilla. Muita etuja ovat kompakti koko ja näppärä käsiteltävyys: saha voidaan hakea helposti vaikka trukilla ja ottaa käyttöön silloin kun on tarve. Uuteen sarjaan kuuluu neljä eri versiota. KASTOmicut P 2.6 -perusmallissa on pika-asetteinen manuaalinen puristin. Terän kiristys tapahtuu käsin ja teräsyöttö määrittyy teräkaaren painon avulla. Leikkuuvaste tukee materiaalia sahauksen aikana. KASTOmicut E 2.6 -mallissa on hydraulinen syötönhallinta ja materiaali on käänty-

Kulma-asetus on mahdollista –45 – +60 asteeseen.

KASTOmicut sarjan sahat soveltuvat kaikkiin konepajoihin. vän pöydän päällä. Pöytä kääntyy teräkaaren mukana eikä se näin kulu sahauksesta. Puoliautomaattisessa KASTOmicut U 2.6 -mallissa on lisäksi hydraulinen lyhytiskupuristin. Se vähentää käsittelyä ja nopeuttaa siten toimintaa pieniä sarjoja sahattaessa. Sarjan automaattiversio KASTOmicut A 2.6 on tulossa vielä tämän vuoden puolella. Siinä on kuularuuvilla tarkka materiaalin paikoitus, sähköinen teräkireyden valvonta, kovametalliset liukuohjaimet ja lisävarusteena saatava lastunkuljetin miehittämättömään käyttöön. Kaikki KASTOmicut-sarjan sahat on suunniteltu uusimpien turvamääräysten mukaisiksi. Tämä tekee niistä turvallisen valinnan käyttäjälleen, joka voi valita hänelle parhaiten sopivan mallin. KASTOmicut sahoihin on saatavana laaja valikoima lisävarusteita jokaisen tarpeisiin. Koska suuri osa koneen osista on malleissa samoja, niin KASTOmicut-sahat ovat hinnaltaan erittäin kiinnostavia.

INFO Maxtec Oy, puh. 0207 871 310, www.maxtec.fi

Puoliautomaatissa KASTOmicut U 2.6 on hydraulinen lyhytiskupuristin.

Kääntöpöytä ei kulu sahauksesta, koska se kääntyy terän mukana. 36

3 | 2017 • w w w.eurometalli.com

z


oV5-7

, aluslevyt 21CrM

Mutterit 25CrMo4

Esimerkkejä valssatuista kappaleista

EN 1.7709

EN 1.4410

Yrittäjäntie 4, 34800 Virrat Puh. (03) 475 8199, fax (03) 475 8149, GSM 0400 739 187 wirtainmetalli@wirmet.fi

z

Titaani GR2

EN 1.4057

Wirtain Metalli on keskiraskaan alihankintakoneistuksen ammattilainen. Konekantamme monipuolisuus ja henkilöstömme korkea ammattitaito mahdollistavat vaativien koneistusosien valmistamisen muovista ja alumiinista aina vaativimpiin teräksiin. Konekantaamme kuuluvat mm. 5-akseliset monitoimisorvit, kiilauranvetokone ja kierteenvalssauskoneet.


Ajoneuvojen kulunvalvonta Kätevää ja edullista AitoSolutionsin edistyksellinen ajoneuvojen kulunvalvonta mahdollistaa joustavan ja samalla hallitun ajoneuvoliikenteen tehdasalueilla, satamissa, logistiikkakeskuksissa ja vastaavissa. Uudet lukijat tuovat kulunvalvonnan luotettavuuden, käytettävyyden ja huolettomuuden aivan uudelle tasolle. AitoSolutionsin RFID-teknologiaan perustuvat lukijat pystyvät pitkään lukuetäisyyteen, kaistaerotteluun ja portti-/ovikoneistojen suoraan ohjaukseen. Kokonaisjärjestelmä muodostuu moduuleista, joista asiakkaan tarpeen mukaan valitaan kuhunkin käyttökohteeseen optimaalinen ratkaisu. Valittavissa on ajoneuvojen kulunvalvonta, henkilöiden kulunvalvonta, työajanseuranta, tuntikirjaukset, työvuorosuunnittelu ja matkalasku. Uusissa lukijoissa on Linux-käyttöjärjestelmä, johon on integroitu koko AitoSolutions-sovellusohjelmisto. Tämän ansiosta lukijat pystyvät toimimaan itsenäisesti jopa ilman jatkuvaa verkkoyhteyttä. Verkkoyhteyden avulla lukijan muistiin ladataan tiedot kulkuoikeuksista, jonka jälkeen lukija hallitsee kulunvalvonnan itsenäisesti. Samalla on saatu aikaan edullinen ratkaisu, joka on tullut suosituksi kaiken kokoisissa organisaatioissa. AitoSolutions on toimittanut RFID-pohjaisia kulunvalvontaratkaisuja: • puu- ja paperiteollisuuteen • satamiin • jätteenkäsittelypisteisiin • logistiikkakeskuksiin • elintarviketeollisuuteen • metalliyrityksiin • vaakaintegraatioihin • pkt-yrityksiin • kilparadoille • yhteensä yli 1000 toimitusta erilaisiin käyttökohteisiin

AitoSolutionsin RFIDteknologian edut ajoneuvojen kulunvalvonnassa: • kattava valikoima – kohteen mukaan valittu oikea tunnistustekniikka • toimintavarma ja olosuhderiippumaton • luotettava ja kestävä Rekisterikilpikamera on • edullinen kätevä ja edistyksellinen tapa tunnistaa ajoneuvoja. • kotimainen kokkonaisratkaisu – ylläpito- ja tukipalvelut lähellä

Rekisterikilpitunnistus Rekisterikilpitunnistus on nopeimmin kasvava ajoneuvojen tunnistustekniikka. Automaattinen tunnistus mahdollistaa kätevän suurten ajoneuvomäärien tunnistamisen. Rekisterikilpitunnistus voi olla itsenäinen tai integroitu AitoSolutionsin kokonaisjärjestelmään. Kulkuoikeuksien lisääminen ja poistaminen tapahtuvat vaivattomasti suojatusta pilvipalvelusta. Käytönseuranta ja analyysit ovat osa toimivaa AitoSolutions-kokonaisuutta. Tyypilliset sovelluskohteet: • satamat • teollisuusyritykset • parkkihallit • ostoskeskukset • lentokentät • raja-asemat

AitoSolutions uudet ajoneuvojen kulunvalvontalukijat ovat lyöneet läpi toiminta­ varmuutensa ja edullisuutensa ansiosta.

AitoSolutionsin rekisterikilpitunnistuksen edut: • kompakti ratkaisu • soveltuu myös suurille ajoneuvomäärille • toimintavarma

AitoSolutionsilla on yli 20 vuoden kokemus kulunvalvonnasta. Osaaminen takaa on­ nistuneen lopputuloksen ja pitkän aikavälin luotettavuuden.

• toimii kaikissa olosuhteissa • helppo integroitavuus • kotimainen kokonaisratkaisu – ylläpito- ja tukipalvelut lähellä

Kotimainen Aito Expert Group kasvaa ja kehittyy hyvää vauhtia Aito Expert Group muodostuu kulunvalvonta-, työajanseuranta ja matkalaskujärjestelmien osaajasta AitoSolutions Oyj:stä (toimipisteet Espoossa ja Tampereella), liikkuvaan työhön ja kovaan käyttöön tarkoitettujen tablettien ja vastaavien ammattilaisesta Aito Hand Held Oy:stä, groupin Euroopan logistiikkayritys Aito Eesti Ou:stä, rahoitusyhtiö Aito Finance Oy:stä ja Kiinan markkinoilla menestyvästä Aito China Ltd:stä.

INFO Ajoneuvojen tunnisteet valitaan käyttökohteen mukaan (lukuetäisyys, kaistatunnistus, ajonopeus). 38

3 | 2017 • w w w.eurometalli.com

Marko Lukkari myyntipäällikkö puh. 09 2530 5303 marko.lukkari@aitosolutions.com www.aitosolutions.com www.aitotravel.com


Multi-Rail RM Combo-Rail Multi-Rail RH Grid Fixturing Blank Fixturing Kiinnityskomponentit sekä yleiskäyttöisiin että tuotekohtaisiin työstökiinnityksiin

NYT MYÖS

Palvelumme kattaa joustavasti metalliteollisuuden tarpeet yhdestä varaosasta koko tehtaan koneistukseen.

Uutuus Eckert Onyx 3D -plasmaleikkuri

Hydraulikiinnitys

Myynti Suomessa jakelijoidemme kautta. Katso yhteystiedot: www.ok-vise.com/suomi. Teknistä tukea myös osoitteesta support@ok-vise.com

Patentoitu MAC 2.0 ominaisuus mittaa ja korjaa taivutuskulman materiaalin takaisinjouston mukaisesti ilman viivettä. Näin eri materiaaleista tai paksuuksista taivutettu yksittäiskappaleita on mittatarkka kerta-ajolla.

3D -leikkuupään portaalin vahvistetun runkorakenteen sisään on integroitu kaikki oheislaitteet, mikä pidentää merkittävästi koneen elinkaarta. Kaasuleikkauksella päästään jopa 300 mm materiaalipaksuuteen.

FredWeld hitsauslaitteiden huolto- ja kunnostuspaketit

Yhteistyössä kumppaniverkostonsa kanssa toteutetut FredWeld -palvelupaketit tarjoavat sertifioitua hitsauslaitteen huoltoa ja kunnostusta kilpailukykyiseen hintaan merkeille kuten Kemppi, Fronius, Migatronic, Esab jne.

www.fredko.com 3 | 2017

39


#TM50: Uskomme tapahtumien kehittyvän henkilökuntaan panostamalla Tänä vuonna syytä juhlaan on satavuotiaan itsenäisen Suomen lisäksi myös 1967 perustetulla Tampereen Messut Oy:llä, joka juhlii koko vuoden 50 vuotta jatkunutta tapahtumientäyteistä taivaltaan. Tuoreen organisaatiomuutoksen myötä Tampereen Messujen henkilöstömäärä lisääntyy ja ulkoistettua työtä vähennetään. Sekä Suomi 100 -juhlavuosi että messujen puolivuosisatainen taival näkyvät messujen ohjelmasisällöissä ja kulkevat rinta rinnan messutapahtumien kanssa koko vuoden 2017 ajan. Viime vuonna messut vetivät ennätysmäärän kävijöitä.

-T

ampereen Messujen juhlistaessa 50-vuotista taivaltaan vilkkaan tapahtumavuoden merkeissä on ilo todeta, että meillä uskotaan siihen, että tapahtumat kehittyvät henkilökuntaan panostamalla. Viime vuonna konsernin tapahtumissa oli ennätykselliset lähes 157 000 kävijää, joten tapahtuma-ala ei näytä hiljentymisen merkkejä ja me kaasutammekin kohti uusia tapahtumia kartuttamalla käsipareja osaavassa joukossamme ja muuttamalla koko organisaation rakennetta ja työvaiheita, kuvaa toimitusjohtaja Hannu Vähätalo Tampereen Messut Oy:stä. Trukkikauppaa jo vuodesta 1986 myynti • huolto • vuokraus • varaosat

Uudet Huyndai-trukit nyt meiltä!

Kokoluokat 1–25 tonnia SMV SL12-1200B 12,0t dsl, ohj Kalmar DCE120-6 12,0t dsl, ohj Kalmar DCE80-9 8,0t dsl, ohj Kalmar DCE70-6 7,0t dsl, ohj Toyota 7FD45 5,0t dsl, ohj Toyota 7FDA50 5,0t 2 kpl dsl, ohj Toyota 8FD35n 4,0t dsl, ohj, pp Hyundai 4,5t dsl, ohj Linde H45D 4,5t dsl, ohj Toyota 3,5t dsl, ohj Toyota 3,0t 2 kpl dsl, ohj Toyota 2,5t 4kpl dsl, ohj Nestekaasut Toyota 7FG35 4,0t kaasu Toyota 3,5t kaasu Toyota 3,0t 2kpl kaasu Toyota 2,5t 3kpl kaasu, ohj, al Trukkikauppaa jo vuodesta Nissan 1,8t 1kpl kaasu 1986 myynti • huolto • vuokraus • varaosat Toyota 1,8t kaasu, ohj Toyota 1,5t kaasu Sähköt Toyota 8FBMT25 2,5t sähkö Toyota 2,0t sähkö Toyota 1,8t 2kpl sähkö Toyota 1,5t 2kpl sähkö BT Pinoamisvaunu 1,35t 3kpl sähkö BT työntömasto 1,6t 3kpl 9000mm sähkö Still lavansiisrtovaunu 2,0t sähkö BT lavansiirtovaunu 1,5t sähkö Silverstone pinoamisvaunu 1,6t sähkö Silverstone pinoamisvaunu 1,0t sähkö Kalmar 8,0t 2kpl dsl ohj Smv 12,0t dsl ohj Toyota 4,5t dsl Toyota 3,5t dsl ohj Toyota 5,0t kaasu Toyota 4,0t sähkö Toyota 3,0t sähkö Toyota 3,5t sähkö

-12 -12 -09 -07 -11 -08-10 uusi uusi -98 -11 -08-14 -08-12 -11 -11 -09-13 -08-09 -04 -11 -10 -13 -12 -12 -07-11 -12 -02 -08 -16 -16 -12 -12 -11 -11 -11 -11 -13 -07

Organisaatiomuutos tuo lisää tekijöitä takomaan tapahtumia – 11 nimitystä ja uusia nimikkeitä Tampereen Messut -konsernille vuosi 2017 on tavanomaiseen tapaan vilkas ja vauhdikas niin messujen, yritystapahtumien kuin kongressien ja seminaarien osalta. Tapahtumia on vastaisuudessa takomassa entistä kattavampi osaajien joukko. Uusin tulokas messutiimiin on tapahtuma-alalla kannuksensa kerännyt Tuure Leppämäki, joka on nimitetty tuottajaksi 16.2.2017 alkaen. Sisällöntuotannossa apuna toimii myös Salla Kettula, joka on nimitetty tuottajaksi 24.8.2016. Kahden myyntiryhmän vetovastuu on jaettu helmikuusta 2017 lähtien: aiemmin projektipäällikkönä työskennellyt Mikael Wänskä ja aiemmin ammattimessujen tuoteryhmäpällikkönä työskennellyt Jani Maja on nimitetty

Tampere, 020 755 1991, www.trukkitimlin.fi Trukki Timlin Oy Asentajankatu 3 33840 Tampere | 2017 40 3 020 • w w w.eurometalli.com puh. 755 1991 www.trukkitimlin.fi

myyntiryhmäpäälliköiksi 20.2.2017 alkaen. Tiedottajan äitiysloman sijaisuutta hoitanut Jenna Antila jatkaa toisen myyntiryhmän tiedottajana 1.8.2017 alkaen tiedottaja Meri Mattilan palatessa perhevapaalta toisen myyntiryhmän tiedottajaksi. Viestintäassistentin äitiysloman sijaisuutta hoitanut Maiju Kari on nimitetty markkinointiassistentiksi 1.8.2017 alkaen ja ohjelmatuottajana työskennellyt Jasmin Saadetdin­-Rikkinen on nimitetty projektipäälliköksi 20.2.2017 lähtien. Touko Setälä on nimitetty suunnittelijaksi 1.1.2017 alkaen. Projektiassistenttina työskennellyt Paula Karhu on nimitetty asiakaspalvelupäälliköksi 1.2.2017 alkaen ja sekä asiakaspalvelu- että projektitiimit saivat vahvistusta, kun projektiassistenteiksi nimitettiin Salla Juntunen 6.10.2016 ja Anu Nieminen 2.1.2017. Tampereen Messujen ohjelmassa on tänä vuonna 16 messutapahtumaa, jotka järjestetään Tampereen Messu- ja Urheiluleskuksessa. Lisäksi tapahtumatoimisto Finland Events toteuttaa 33 tapahtumaa ja kongressi- ja konferenssitoimisto Tavicon Oy noin 13 tapahtumaa Pirkanmaalla ja ympäri Suomen. Tampereen Messu- ja Urheilukeskuksen ravintolatoiminnasta vastaava Finnresta on vuosittain mukana lähes 250 tapahtumassa. Tampereen Messut -konsernin liikevaihto oli 2016 lähes 10,4 miljoonaa euroa, josta emoyhtiö Tampereen Messut Oy:n osuus on noin 7,5 miljoonaa euroa. Joulukuussa 2016 konserni laajeni tapahtuma- ja ravintolatoiminnan ohella messurakentamisen alalle, kun Tampereen Messut Oy osti messurakentaja Expotec Oy:n koko osakekannan.

INFO Tietoa tulevista tapahtumista: www.tampereenmessut.fi/tapahtumakalenteri Twitter: @TampereenMessut Facebook: facebook.com/tampereenmessut Instagram: instagram.com/tampereenmessut etunimi.sukunimi@tampereenmessut.fi #TM50 #nemukavatmessutyypit LISÄTIEDOT: Tampereen Messut -konserni / Tampereen Messu- ja Urheilukeskus Oy: Hannu Vähätalo, toimitusjohtaja, puh. 0500 620 806, @hannu_vahatalo Tanja Järvensivu, tapahtuma- ja viestintäpäällikkö, puh. 050 536 8133, @TanjaJarvensivu Jenna Antila, tiedottaja, puh. 040 172 1188, @Jenna_messuaa


K AT TAVAA PA LVELUA KONEPA KO NE PA J O IL L E Magneetti-istukat - työstökoneiden myynti, huolto ja varaosat www.dugard.com

Työkappaleen magneettikiinnitys pehmeiden induktio-palojen päälle mahdollistaa viiden pinnan koneistuksen yhdellä kiinnityksellä sekä poraukset ja jyrsinnät kappaleen läpi vahingoittamatta magneettipöytää.

Huoltopalvelumme – myös muille konemerkeille - Kone-ja laitesiirrot - Kunnossapito - Asennukset - Huollot - Peruskunnostukset - Modernisoinnit - Varaosat

Malli 1350XP

Ota yhteyttä ja pyydä lisätietoja! Huolto: Juha Keskinen +358 50 599 2426 juha@asennuspalvelujuhakeskinen.fi Myynti: Jukka Rantala +358 400 643 416 jukka@asennuspalvelujuhakeskinen.fi Keskuskatu 8, 37830 Akaa www.asennuspalvelujuhakeskinen.fi

LAADUKKAAT LASERMERKINNÄT METALLIIN DOMINO F220-LAITTEELLA KLINGER Finlandin lasermerkintäratkaisuilla voidaan merkitä tekstiä, grafiikkaa, viivakoodeja sekä 2D-koodia eri materiaaleihin laadukkaasti, tarkasti ja turvallisesti. Lasertekniikka on pysyvä, ympäristöystävällinen ja huoltovapaa tapa merkitä tuotteet. Merkinnästä ei synny jätettä ja laitteen käyttökustannus muodostuu ainoastaan sähkönkulutuksesta.

puh. 010 400 1011 » info@klinger.fi » www.klinger.fi


CNC-­koneistus ja 3D-tulostus – ystäviä vai vihollisia? CNC-koneistus ja 3D-tulostus ovat kaksi teknologiaa, jotka ovat auttaneet monien teollisuusalojen tuotekehitystä. Mutta kilpailevatko ne keskenään vai täydentävätkö ne toisiaan? Damian Hennessey, Proto Labsista, tarkastelee aihetta tässä artikkelissa.

Y

ksinkertaisesti sanoen CNC-koneistus on 3D-tulostusta päinvastaiseen suuntaan. 3D-tulostuksen valmistaessa osia rakentamalla kerroksia kolmessa ulottuvuudessa, CNC-koneistus taas poistaa materiaalia. On selvää, että tietyt osat on parasta valmistaa käyttämällä vain yhtä näistä prosesseista. On kuitenkin olemassa monia tapauksia, joissa ne toimivat hyvin myös yhdessä. Hyvä esimerkki tästä on, kun 3D-tulostettu osa ”viimeistellään” CNC-koneistamalla, esimerkiksi pinnan, urien tai kierteiden parantamiseksi.

Eri vahvuuksien hyödyntäminen Milloin sitten on viisasta pitää nämä kaksi prosessia erillään? Mitä toinen tekee paremmin kuin toinen? Jos olet koskaan käyttänyt 3D-tulostuspalveluita, tiedät että se on äärimmäisen hyvä valmistustekniikka vaikeita geometrioita varten. Tapa, jossa 3D-tulostus aloitetaan tyhjästä ja lisätään kerroksia, tarkoittaa että voidaan luoda lähes loputon määrä erilaisia muotoja - rajoituksena ainoastaan tulostimen ominaisuudet. Se on myös joustava prosessi, sillä samaan aikaan voidaan valmistaa osia erillaisilla geometrioilla ja kappalemäärästä riippumatta kustannukset pysyvät samana per yksikkö. Näin ollen 3D-tulostus on parhaimmillaan yksilöllisten, jopa ainutlaatuisten kohteiden tuottamisessa. Ei siis ihme, että 3D-tulostus on tulossa entistä hyödyllisemmäksi monissa lääketieteellisissä ja hammashoidollisissa sovelluksissa, joissa sitä voidaan käyttää tarpeen räätälöimiseen yksittäisille potilaille. Mutta nämäkin vahvuudet saattavat olla myös heikkouksia, sillä 3D-tulostus voi olla epätaloudellista laajamittaisessa valmistuksessa. Prosessi on täydellinen pieniä ja monimutkaisia osia varten, mutta maksimikoko saattaa tulla rajoitteeksi. Tässä CNC-koneistus on joskus etulyöntiasemassa. Se pystyy tuottamaan tehokkaasti huomattavia määriä hienomekaanisia tuotteita erilaisista materiaaleista. Osat kaupallisia ja teollisia laitteita varten ovat erityisen suosittuja sovelluksia, varsinkin sellaisiin, jotka on tehty kovista materiaaleista. Koneistusta voidaan käyttää myös pienempiä tuotantomääriä varten, mutta yleensä kustannuksiltaan korkeampaan yksikköhintaan.

Hyötyjen yhdistäminen auttaa tuotesuunnittelun haasteissa Näin ollen valinta 3D-tulostuksen ja CNC-koneistuksen välillä johtuu usein tuotantoerän suuruudesta ja tuotettavien osien koosta. Kun nämä tekijät eivät ole liian suuria eivätkä liian pieniä, kyseiset teknologiat voidaan yhdistää menestyksekkäästi. Tätä kahden yhdistetyn valmistustekniikan tutkimista ja kehittämistä tarvitaan jatkossakin. Jatkuva tavoite on parempien tuotteiden valmistaminen tehokkaammin sekä nopeammin ja tässä 3D-tulostuksen yhdistäminen CNC-koneistukseen voi tuoda huomattavia kilpailuetuja. Erityisesti nämä kaksi teknologiaa yhdessä voivat auttaa vaikeiden suunnitteluvaatimusten ratkaisemisessa, joita valmistajat tänä päivänä kohtaavat. Etenkin kun vaaditaan vaikeiden geometrioiden ja kevyempien osien valmistusta. Tässä 3D-tulostus yhdistettynä CNC-koneistukseen pystyy saavuttamaan enemmän kuin mikään muu prosessi. Koska CNC-koneistus pystyy toimimaan hienosäätävänä lisäosana 3D-tulostukselle, sen ei tarvitse rajoittua suurempiin tuotantoeriin. Proto Labsissa meillä on laitteet sekä 3D-tulostusta että CNC-koneistusta varten, joten usein yhdistämmekin teknologioita valmistaessa prototyyppejä tai protosarjoja, joita vaaditaan tuotteen toimivuutta testattaessa. Jujuna onkin tunnistaa kunkin teknologian tuoma lisäarvo ja käyttää niitä suunnittelu- ja valmistusprosesseihin kaikkein sopivimmalla tavalla. Kun osia testataan ja valmistetaan läpi tuotekehityskaaren, voidaan 3D-tulostusta ja CNC-koneistusta käyttää eri vaiheissa tai yhdistelmänä. Työskentely sellaisen valmistajan kanssa, jolla on molemmat teknologiat saman katon alla merkitsee sitä, että on mahdollisuus liikkua ketterästi eri valmistustekniikoiden välillä. Tulos? Hyödynnät molempia prosesseja nopeasti muuttuvien markkinoiden vaatimusten täyttämiseksi.

Tehokkaat apuvälineet tuotantoosi –

machinet.fi

SAAT KAIKKI VERKKOKAUPPAMME TUOTTEET VÄHINTÄÄN 10% OVH:TA EDULLISEMMIN! 42

3 | 2017 • w w w.eurometalli.com

INFO PL Finland Oy I Proto Labs puh. +358 2900 91010 www.protolabs.co.uk


www.kaeser.com

Tulevaisuuden teknologiaa jo nyt: IE4-moottorit Super Premium Efficiency -käyttömoottoreilla varustetut ruuvikompressorit

• IE4 vakiona • parempi taloudellisuus • alhaisemmat energiakustannukset

Uutta:

nyt CSD- ja CSDXlaitteissa

KAESER – enemmän paineilmaa vähemmällä energialla KAESER KOMPRESSORIT Oy

Tiilitie 18 – 01720 Vantaa – Puh. (09) 4132 0400 – Faksi (09) 4132 0450 www.kaeser.com – Sähköposti: info.finland@kaeser.com

NORDIC3DEXPO-2017 Vantaan Energia Areenalla 19.–20.05.2017 N

ORDIC3DEXPO, on 3D-tulostukseen ja 3D-teknologioihin keskittyvä kansaivälinen messutapahtuma. Se oli ensimmäinen laatuaan koko Skandinaviassa ja Pohjois-Euroopassa. Tapahtuma järjestettiin ensimmäisen kerran vuoden 2016 keväällä, Suomessa, Vantaan Energia Areenalla. Se keräsi heti paljon huomiota maail-

manlaajuisesti, ja kokosi heti ensimmäisellä kerralla yli 40 näytteilleasettajaa sekä pari tuhatta 3D-tulostuksesta kiinnostunutta ammattilaista sekä harrastajaa yhteen. Näytteilleasettajia oli mukana Suomen lisäksi Ruotsista, Tanskasta, Saksasta sekä Tsˇekeistä. Kävijäkohderyhmiä ovat 3D-tulostusta ja 3D-teknologiaa hyödyntävät yritykset, opiskelijat ja alan harrastajat. Esillä ja edustettuna ovat alan uusin tekniikka, tulevaisuuden näkymät, alan kärkiyritykset ja innovaatiot sekä 3D-tulostus ja -teknologianäyttely.

3D-tulostuskilpailu 3D-tulostuskilpailun voittaja julkistetaan NORDIC3DEXPO:ssa Vantaan Energia Areenalla tapahtuman yhteydessä. Suomen Pikavalmistusyhdistys FIRPA ry järjestää yhteistyössä NORDIC3DEXPO:n kanssa 3D-tulostuskilpailun. Kilpailun tarkoituksena on levittää 3D-tulostustietoutta, innostaa alan harrastajia ja ammattilaisia sekä löytää parhaat suomalaiset ideat 3D-tulostuksen alalla. Kilpailutyö voidaan toteuttaa millä tahansa käytössä olevalla 3D-tulostustekniikalla, alan standardin SFSISO/ASTM 52900: 2016 mukaisesti. Kilpailu on avoin opiskelijoille, tutkimusryhmille, tee-se-itse-miehille ja kaikille, jotka ovat kiinnostuneita 3D-tulostuksesta ja sen sovelluksista. Luvassa mahtavat palkinnot, nyt kannattaa osallistua ja tulla mukaan luomaan uutta! NORDIC3DEXPO ja FIRPA tiedottavat kilpailusta lisää lähiaikoina.

INFO www.3dexpo.fi

3 | 2017

43


FINCUT Plasmalla levyosat Heti

1500x3000x20mm levykoko

R

6/32 A 1 D S 0 cut a 10

Fin

m

r Plas

i Cnc A

lv 0%

Eur/A 0 0 395

t Fincu

QC Cnc H

32 / 6 1 0A SD e 12 osäd

Hien

/Alv r u E 64400

0%

TI MYYNesharju

ern Esa H 115260 040-5

Isojoen Laitevalmiste Oy www.laitevalmiste.fi

Yli 900kpl Kotimaista Konetta Kotimaasta vuodesta 1988

Ongelmia teräksen kanssa?

Tehosta konepajasi toimintaa

Teräsvarastojärjestelmät ratkaisee ongelmasi!

• Säästää lattiapinta-alaa • Helppo purkaa ja täyttää • Pitää varaston järjestyksessä Tule tutustumaan koneisiin esittelytiloihimme!

Sahausteknologian tiennäyttäjä!

• HBE-mallisarja konepajoille • Tehokas • Tarkka • Kompakti WWW.PR ODMAC.FI

Kelatie 8 C 4 • 01450 Vantaa • p. 010 666 3140 • mika.koivuniemi@prodmac.fi


Secon uusi taso­jyrsin­runko tuplaa työkalun kestoiän

Seco Toolsin uuden R220.88-tasojyrsintuoteperheen kääntöterissä on kahdeksan lastuavaa särmää ja optimoidut geometriat, joiden ansiosta työkalun käyttöikä on todella pitkä ja lastuamisvoimat vähäisemmät.

J

yrsimen rungon 88 asteen asetuskulma mahdollistaa suuren lastuamissyvyyden pienemmillä kääntöterillä kuin 45 asteen asetuskulman tasojyrsimillä ja työstön lähemmäksi työkappaleen sivuseinää tai kappaleen kiinnityksiä kohti. Rouhintaan ja väliviimeistelyyn suunniteltu R220.88 on ihanteellinen valinta valuraudan ja terästen yleiskoneistukseen ja autoteollisuuden käyttökohteisiin. Jyrsimen runko on valmistettu Idun-materiaalista. Tämä korroosionkestävä ruostumaton teräs on pitkäkestoinen ja ympäristöystävällinen, koska sitä ei ole pinnoitettu nikkelillä.Jyrsimen rungon halkaisijat ovat 50–160 mm koon 12 mm kääntöterissä ja 63–160 mm koon 16 mm kääntöterissä. Kustakin halkaisijasta on saatavilla sekä vakio- että tiheähampainen versio erilaisiin sovelluksiin. Kääntöteräkoon 12 R220.88-jyrsi-

men suurin lastuamissyvyys on 9 mm, ja koon 16 jyrsimellä saavutetaan jopa 13 mm:n lastuamissyvyys. Jyrsimen rungon vakioversiot ovat oikeakätisiä mutta erikoistilauksesta on saatavissa myös vasenkätisiä versioita, mikä mahdollistaa niiden integroimisen järjestelmiin, joissa on kaksi samanaikaisesti lastuavaa karaa. R220.88 on yhteensopiva Secon SNMU-kääntöterien kanssa, jotka kiinnitetään teräsijaan keskiöruuvilla, joten kiinnityskiiloja ei tarvita. Kun kääntöterissä on kahdeksan lastuavaa särmää neljän sijasta, teräkustannukset pienenevät. Neutraalin muotoilunsa ansiosta SNMU-kääntöterää voidaan käyttää niin oikea- kuin vasenkätisissä jyrsimissä. Saatavana on esimerkiksi geometriat M10 ja MD13 koolle 12 sekä MD10 ja MD16 koolle 16 ja esimerkiksi seuraavin kääntöterälaaduin: MK1500, MK2050, MP1500, MP2500, MS2500 ja F40M. Integroitu wiper-terä takaa hyvän pinnanlaadun väliviimeistelyssä, ja optimoidut terägeometriat vähentävät lastuamisvoimia lastunmurtaja M10:tä käytettäessä. MD13ja MD16-kääntöterät ja niissä oleva suuri särmän

INFO Lisätietoja Seco Toolsin tasojyrsintäratkaisuista saat paikalliselta ­Seco-jälleenmyyjältä tai osoitteesta http://www.secotools.com/en-GB/Global/Products/Milling/Face-milling/R22088-Cutters/

www.eurometalli.com 3 | 2017

45


Avertas Robotics – robotiikan moniosaaja

Täyden palvelun robottitalo

Avertaksen tuotekehityslaboratorio. Vasemmalla olevat robotit ovat valmiina asiakkaalle lähetettäviksi. Taustalla oleva robotti on varustettu Froniuksen uusimmalla teknologialla sekä kaulanvaihtoasemalla.

Avertas Robotics Oy on robottitalo, jonka erikoisalaa ovat robotiikkapalvelut. Yritys on toiminut järjestelmätoimittajana Suomessa vuodesta 2010 lähtien ja se on laajentanut osaamistaan määrätietoisesti alusta lähtien.

A

vertas Robotics Oy on perustettu vuonna 2010, mutta kokemusta alalta on jo yli 30 vuodelta. Yritys on erikoistunut hitsaukseen, konepalveluun ja kappaleenkäsittelyyn, mutta toimittaa robotteja myös muuhun käyttöön. Toimituksia tehdään yksittäisestä robotista täydellisiin etäohjelmoitaviin tuotantosoluihin asti. Vaikka Avertas Robotics on profiloitunut vahvaksi KUKA- ja Motoman-osaajaksi, niin heiltä saa myös Fanuc- ja ABB-laitteistot. Avertaksella on KUKA System Partner -status. Metalliteollisuudessa on käynnissä murrosvaihe ja siksi usean yrityksen on kehitettävä tuotantoprosessinsa kuntoon. Robotiikkaan siirtyminen on usein oiva apuväline tavoitteiden saavuttamiseksi. Avertas Robotics Oy auttaakin yrityksiä löytämään oikeat

ratkaisut kilpailukyvyn parantamiseksi.

Robottihitsaus uusilla prosesseilla Hitsausprosessit ovat menneet lähiaikoina roimasti eteenpäin. Froniuksen uuteen TPSikoneeseen saadaan lisättyä LSC-, PMC- ja CMT-prosessit, vaikka itse kone on ostettu aikaisemmin ilman niitä. – Uudella virtalähteellä pystytään yhdessä robotin kanssa vaikka ”3D-tulostamaan”. Hitsisulan kontrolloinnissa on todella onnistuttu, kertoo Avertas Robotics:n myyntipäällikkö Janne Seikola. Mikäli virtalähteeseen on ostettu kaikki ominaisuudet, niin samalla koneella voidaan hitsata 0,3 mm paksuisesta alumiinista raskaisiin teräsrakenteisiin asti. Haastavuudesta johtuen jopa robottihitsauksessa vähemmälle käytölle jäänyt ylämäkihitsaus onnistuu helposti. Robotti Froniuksen uusimmalla virtalähdeteknologialla haastaa tuottavuudessaan perinteiset TIG- ja jauhekaariprosessit. – Solmimme vuoden vaihteessa sopimuksen laajasta robottisolutoimituksesta PTH-Metallin kanssa. Heille tulevaa järjestel-

Avertaksen koulutussolu. Kuvassa myynti­ päällikkö Janne Seikola (vas.) ja projektipäällikkö Martti Laaksonen. 46

3 | 2017 • w w w.eurometalli.com

mää voitaisiin kuvailla lauseella ”todennäköisesti Suomen suurin 3D-tulostin”, kuvailee Janne Seikola. Hitsausrobotilla on laaja 3.1 m ulottuma ja kappaletta pyörittävänä robottina toimii KUKA:n järkälemäinen 600 kg käsittelykyvyllä oleva robotti, joka on vielä asennettuna 8.9 m iskulla olevan lineaariradan päälle. – Eihän tätä laitteistoa 3D-tulostamista varten ole ostettu, mutta kyllä tämänlainen lisäominaisuus täytyy hyödyntää, toteaa PTH-Metallin toimitusjohtaja Henry Valtonen. PTH-Metalli on yhteishankkeessa 3D-tulostamiseen liittyen ja lähitulevaisuus näyttää minkälaista hedelmää yhteishanke tuottaa.

Konenäkösovellukset Avertas Robotics on hankkinut osaamista konenäön hyödyntämisestä haastavissa robotisoitavissa kohteissa. Vaikka konenäkösovelluksia on ollut olemassa jo jonkin aikaa ja hinnat ovat tulleet alas, niin silti niitä ei vielä hyödynnetä monessakaan mahdollisessa paikassa. Robotiikassa konenäköä voidaan hyödyntää vaikka havaitsemaan muuttuneet olosuhteet ja näin ollen robotti osaa muuttaa liikeratojaan niin, että esim. kappale voidaan poimia oikeasta paikasta oikeaan aikaan. – Kuluneen vuoden aikana olemme toimittaneet konenäkösovelluksia mm. usean robotin järjestelmiin. Konenäöllä saimme korjattua esivalmistuksen toleranssiheitot ja näin kappaleenkäsittelyrobotti osasi paikoittaa komponentit tarkasti paikalleen ja toinen robotti hitsasi osat kiinni, muistelee projektipäällikkö Martti Laaksonen. Avertas Robotics:n on tarkoitus tuoda konenäköä lähemmäksi loppukäyttäjää tarjoamalla yrityksille testimahdollisuuden testata konenäköä Avertaksen tiloissa.

Palvelut Avertas Robotics tarjoaa laitteistot, varaosat, huollot, koulutukset ja konsultoinnit vankalla kokemuksella. – Valikoimastamme löytyvät perinteiset lineeariradat, hitsauspyörittäjät, gantry-tyyliset hitsausportaalit ja suuret hitsaussolut. Emme lähde tarjoamaan asiakkaillemme mitään, mistä ei todellisuudessa ole heille hyötyä, lupaa Seikola.

INFO Avertas Robotics Oy Janne Seikola myyntipäällikkö puh. 0440 156156 janne.seikola@avertas.fi


Kemikaalit Laitteistot Tiivisteet ja tarvikkeet

Q U A EXCELLENCE I T Y

®

C O R P O R AT I O N Environmentally Safe VpCI ®/MCI ® Technologies

Laatua vaativiin kohteisiin

Teknoma Oy Kiilaniityntie 1 02920 Espoo

www.teknoma.fi Puh. (09) 681 021

Haas:lta useita tuoteuutuuksia

H

aas Automation Europe sanoo, että asiak­ kaat voivat odottaa useita uusia tuotejulkaisuja tulevina kuukausina, jotka ovat suunniteltu tarjoamaan konepajoille korkealuokkaisia edistynyttä teknologiaa edulliseen hintaan. Uusien tuotteiden esittely alkaa saman tien MiniMill-EDU-koneesta, joka on koulutuskäyttöön suunniteltu oppilaitos versio Haas Mini Mill -koneesta. Uusi Haas Mini Mill-EDU on rakennettu samoista laadukkaista osista kuin normaali Mini Mill ja on saatavilla alkaen € 18,995 ainoastaan oppilaitoksille. Ideaalinen oppimistyökalu, MiniMillEDU tarjoaa konepajakokemuksen luokkahuoneessa. Kone on varustettu Haas Next Generation Control (NGC) -ohjauksella sekä 40-kartion 4000 rpm vektoriohjatulla karalla. ST-15Y ja ST-15SY pienikokoiset, suuren karaporauksen sorvit tulevat myös 2017 vuoden alussa. Kummatkin koneet tarjoavat suuremman tankokapasiteetin, suuremman karanpään, suuremman pakan sekä enemmän karatehoa kuin ST-10, mutta samoissa ulkomitoissa. ST-15Y sisältää 101 mm Y-akselin liikkeen (± 51 mm keskilinjasta) ja siinä on vakiona 6000 rpm pyörivät työkalut sekä servo-ohjattu C-akseli. ST-15SY-koneessa on lisäksi 6000 rpm vastakara 125 mm pakalla.

Haas Y-akseli CNC-sorveihin on pian saatavilla 12-paikkainen BMT65-revolverioptio. Työkalujen asetus on jatkossa nopeampaa ja tarkempaa tällä yksinkertaisella ja tukevalla asetustavalla. BMT65-revolveriin voidaan asentaa teollisuudessa yleisesti käytössä olevia pitimiä ja se tarjoaa myös puoliväliinpaikoituksen, jonka ansiosta voidaan käyttää 24 työkalua. Haas valmistautuu julkaisemaan CL-1sorvin, joka on tarkoitettu suurien sarjojen tekoon, joiden maksimi halkaisija on 25 mm. CL-1-koneessa on 8-paikkainen työkalunvaihtaja, paineilmatoiminen tangonsyöttölaite, 6000 rpm kara, C-akseli ja 125 mm pyörintähalkaisija. Tuottavuutta voidaan kasvattaa lisäksi automaattisella kappaleenlataajalla. Käyttäjä voi ladata aihioita valmiiksi, jotta konetta voidaan käyttää miehittämättömässä ajossa. Nykyään keskitytään yhtä enemmän 5-akseliseen koneistukseen ja Haasilta on tulossa UMC-750P 5-akselinen koneistuskeskus. Kone on suunniteltu erityisesti profilointitöihin, josta mallimerkinnän perässä oleva “P” kertoo. UMC-750P 40 kartion pystykarainen kone tarjoaa 762 x 508 x 508 mm liikkeet sekä ainutlaatuisen järjestelyn pyörintäakseleissa: pyörivä pöytä on korvattu kiinteällä pöydällä (838 x 374 mm), jon-

ka päälle on asennettu HRT210-pyöröpöytä sekä A-tuki. Uusien pyöröpöytä-optioiden mukana julkaistaan HAAS TRT70, 2-akselinen malli, jossa pyöritysnopeus on 410°/s kallistusakselissa ja 620°/s pyöritysakselissa. Vaakakaraisten koneiden suhteen käyttäjät voivat odottaa isoja asioita, Haas EC1600ZT-5AX 5-akselinen HMC. Koneen kapasiteetti on 1626 x 1270 x 1016 mm, 50-kartiovaihteisto, 22.4 kW vektoriohjaus, 7500 rpm kara, integroitu 4. akseli, viidentenä akselina HRT310, mittalaitteet, dynaaminen nollapiste sekä työkalun keskipisteen kompensointi. Lopuksi yksi uusi 5-akselinen innovaatio: Haas GR-712-5AX portaalityyppinen 5-akselinen koneistuskeskus. Koneessa on 18,000 rpm kara, joka on täydellinen komposiittien, muovien ja alumiinin työstöön ja poraukseen.

INFO Oy Grönblom Ab puh. 010 286 8900 gronblom@gronblom.fi

3 | 2017

47


Yaskawa Open House esitteli särmäyssolun etäohjelmoinnin – Tämä Coastone – Yaskawa Motoman -kombinaatio syntyi yritystemme vahvan yhteistyön hedelmänä. Tässä pienemmille tuotteille suunnatussa särmäyssolussa kääntöpöydän ansiosta aihioita voi viedä soluun sen käydessä, kertovat Coastone Oy:n Janne Raittila ja Teemu Kiiski, Yaskawa Finland Oy Motoman.

Coastone – Yaskawa Motoman -särmyssolu voidaan etäohjelmoida, jolloin ohjelmoinnista aiheutuneet tuotantokatkokset saadaan eliminoitua.

Yaskawa Finland Oy järjesti Open House -tapahtuman 15.–16.2. Tapahtuman keskiössä oli etäohjelmoitava särmäyssolu kombinaatiolla Coastone Cone C15 -särmayspuristin ja Yaskawa Motoman MH24 -robotti sekä Froniuksen ja Kempin uusimmat robottihitsauslaitteet.

M

otoman raivasi tiensä Suomessa erityisesti hitsaussolujen toteuttajana, mutta tänä päivänä Yaskawa Motoman on iso toimija, jonka valikoima kattaa robotointiratkaisuja laajalla rintamalla. Näistä lähtö-

kohdista Turusta operoiva Yaskawa Finland Oy Motoman päätti järjestää Open House -tapahtuman kertoakseen koko tuoterepertuaaristaan. – Olemme hitsausprosessien lisäksi vahva toimija mm. robotisoitujen koneistussolujen sekä levynkäsittelyn saralla ja myös näihin valmistusmenetelmiin liittyviä

projekteja olemme lähivuosina paljon toteuttaneet, kertoo myyntipäällikkö Teemu Kiiski.

Lisäohjelmointi robotisoidulle särmäyssolulle Yaskawa Open House -tapahtumassa Coast­ one Cone C15 -särmäyspuristimesta ja Yaskawa Motoman MH24 -robotista oli rakennettu solu, jossa sekä robotille että särmäyspuristimelle oli oma postprosessori. – Tämän ansiosta ohjelmat voidaan tehdä suoraan molempiin, sekä robottiin että särmäyspuristimelle eli käsiohjelmointi ”kapulalla” jää vähäiseksi. Tähän mennessä tuotanto on täytynyt aina pysäyttää ohjelmoinnin ajaksi. Yaskawa-Coastone-soluun toteuttamamme Robosoft-ohjelman ansiosta ohjelmointi voidaan tehdä etänä solun tehdesTapahtumassa olivat esillä myös Froniuksen ja Kempin uusimmat robottihitsauslaitteet integroituna Yaskawa Motoman -robotteihin.

48

3 | 2017 • w w w.eurometalli.com


INVESTOIMALLA KILPAILUKYKY KUNTOON NOPEAMMIN PAREMPIA OSIA ENERGIATEHOKKAASTI

G200

INDEX ja TRAUB edut - parempi suorituskyky - nopeat kappaleajat - lyhyet asetusajat - avoin ja vapaa työtila

TNL 32-11

G220

- paljon työkalupaikkoja - tilaasäästävä rakenne - tarkka ja kätevä työkalujärjestelmä - hyvä energiatehokkuus

INDEX-TRAUB AB Hernepellontie 27 00710 Helsinki Puh: 010 843 2000 Fax: 010 843 2009 www.index-traub.fi

Aina askeleen edellä Index ilmo 185x130_09-2016.indd 1

sä töitä. Näin lisätään koneen tehokasta tuotantoaikaa ja saavutetaan merkittävää kilpailukyvyn nousua, kertoo AJT Works Oy:n toimitusjohtaja Timo Suortamo.

Railonhaku ja -seuranta laserilla Yaskawa Motoman toteuttaa robottisoluja hitsauksen ympärille asiakkaan valitsemille laitteille. Helmikuisessa tapahtumassa olivat esillä tältä sektorilta yrityksen vahvat partnerit Fronius ja Kemppi uusimmilla robottihitsauslaitteillaan. Asiakkailla oli mahdollisuus käytännön demonstraatioilla toteutettuna nähdä robotisoidun hitsauksen mahdollisuuksia. Erityisesti esiin oli nostettu robotin railonseuranta ja -haku. Tässä demonstraatiossa materiaaliksi oli valittu alumiini sekä piena- että päittäishitsauksessa. Yleisesti erityisen haastavana pidetty alumiinimateriaalin päittäishitsauksen railonhaku ja -seuranta esiteltiin Open House -päivillä laserilla toteutettuna. Tämä teknologia herättikin paljon mielenkiintoa vierailijoiden keskuudessa, koska railon haku laserilla on huomattavasti nopeampaa kuin muilla menetelmillä.

Onnistunut tapahtuma Nyt järjestetty konepajateollisuudelle suunnattu Yaskawa Open House oli ensimmäinen laatuaan moneen vuoteen. Yaskawa Finland Oy:n toimitusjohtaja oli tyytyväinen tapahtuman antiin. – Valikoitujen yhteistyökumppaniemme kanssa saimme koottua

20.9.2016 9:01:49

Yaskawa Motoman -robotin laserilla toteutettu railonseuranta ja -haku onnistuu nopeasti myös alumiinimateriaalin päittäisliitoksessa.

onnistuneen tapahtuman, jossa esillä olleet uudet teknologiat yhdistettyinä robotisointia hieman enemmän syväluotaaviin luentoihin saivat hyvän vastaanoton. Päivien aikana esimerkiksi hitsauksen, leikkauksen ja maalauksen Motosim-etäohjelmointiin liittyvää luentoa oli saapunut kuulemaan runsas yleisö. Erityisesti oppilaitosten edustajat olivat kiinnostuneita tästä sovelluksesta. – Tuotannon robotisointi on yksi edellytys menestyä yhä kansainvälistyvässä kilpailussa. Ilokseni voin kertoa, että myös suomalainen konepajateollisuus on tällä hetkellä positiivisen aktiivinen tuomaan automaattikäsiä tuotantoaan piristämään. Muutenkin vire kentällä tuntuu olevan hyvä, mikä näkyi myös Open House -tapahtumassamme. Kahden päivän aikana kävi toistasataa vierailijaa. Heidän joukossaan oli paljon potentiaalisia asiakkaita, joilta saimme useita tarjouspyyntöjä laskentaan, iloitsee Lehtinen.

INFO Yaskawa Finland Oy puh. 040 3000 600 www.yaskawa.eu.com

3 | 2017

49


MTC Flextek: Tulevaisuus on älykkään tuotannon

MTC Flextek järjesti 14.–16.2. vahvasti automatisoidun tuotannon ympärille rakennetun tapahtuman. Teemalauseeksi yritys oli kiteyttänyt Smart Production – Älykäs tuotanto.

T

apahtumassa oli ylösnostoina tuotu esiin törmäysvapaa tuotanto, prosessinaikainen mittaus, automaattinen asetuksenvaihto robottisolussa, Cobot-robotin ja ihmisen yhteistyö sekä etätuki – korjaus etänä. Päivien tähtiesiintyjinä olivat Okuma Genos L300 E-MY -CNC-sorvi + BreuninglRCO-tankolaite, Okuma Multus U4000 2SC -monitoimisorvi, Fanuc RoboDrill -koneistuskeskus + IDA-robotti + Renishaw Equator -mittakone, Fanuc RoboCut -lankasaha, Fanuc RoboShot -ruiskuvalukone, Fanuc collaborative robot ja Halter-robottisolu. Oheislaiteuutuuksina esillä olivat mm. emulsiosuodatusjärjestelmä Absolent, joka oli integroituna toimimaan Okuma Genos -sorvisolussa. Samaan soluun oli integroitu myös Brankamp-törmäyksenvalvontajärjestelmä sekä Ecoroll, jonka avulla saavutetaan tankomaisesta materiaalista silovalssauksella kovasorvausta ja hiontaa korvaavaa hiontalaatuista pinnanlaatua. Muita uutuustuotteita oli esillä merkeiltä BreuninglRCO, Schunk, SU-matic. MTC Flextekin yhteistyökumppaneista päivillä tarjontaansa esittelivät Renishaw, Sandvik Coromant, Cenic Finland ja Fastems.

Kokonaisuuksien toimittaja – Halusimme nostaa päivien aikaan esille Smart Production -teemat, joiden avulla pystyimme demonstroimaan uusia ideoita asiakkaillemme. Halusimme myös tuoda vah50

– Haluamme nostaa päivien aikaan esiin Smart Production -teemat, joiden avulla pystymme demonstroimaan uusia ideoita asiakkaillemme. Haluamme myös tuoda vahvuutenamme esiin kykymme ja osaamisemme kokonaisuuksien toimittajana, kertoi työstökonemyynnin johtaja Mauri Kautto tapahtuman tiimellyksessä.

vuutenamme esiin kykymme ja osaamisemme kokonaisuuksien toimittajana, kertoo työstökonemyynnin johtaja Mauri Kautto. – Yrityksemme nimi on vaihtunut ja muutoksen myötä myös edustamamme merkit ovat pitkälti vaihtuneet kuin myös iso osa henkilökunnasta. Näimme tärkeäksi tulla esiin näyttääksemme koko arsenaalimme vahvuuden; olemme vahva partneri suomalaiselle teollisuudelle. Eikä palvelumme rajoitu vain metalliteollisuuteen, esimerkiksi elektroniikka- ja elintarviketeollisuuden piirissä mm. robotiikka nostaa vahvasti päätään ja haluamme tarjota osaamisemme myös näille sektoreille. Meillä on tarjota vastaukseksi asiakaskentän tarpeisiin vankan ammattitaidon omaava joukkue ja vahvat edustukset yksittäisistä konetoimituksista aina koko prosessin toimitukseen sisältäen valmistusprosessin, materiaalihallin-

3 | 2017 • w w w.eurometalli.com

nan ja suodatinlaitteistot. Halutessaan asiakas voi ostaa meiltä myös prosessin ylläpidon tai ostaa jopa kapasiteettia. Tarjoamme täydellistä elinkaaripalvelua koko tuotantosolulle. – Lähestymme asioita entistä enemmän asiakkaan silmin katsottuna. Tulemme edelleen lisäämään asiakaslähtöisyyttä. Pyrimme tunnistamaan asiakkaan tarpeet ja heidän tekemisensä kehittämiskohteet. Näiden tarpeiden ympärille rakennamme toimivat ratkaisut, lupaa Kautto.

Jälkimarkkinointipisteet 9:llä paikkakunnalla MTC Flextec panostaa lujasti koko maan kattavaan jälkimarkkinointipalveluun. Toimipisteitä on tällä hetkellä 9:llä paikkakunnalla ja jälkimarkkinointitehtävissä työskentelee 43 osaajaa. – Olemalla lähellä asiakasta vas-


Fanuc RoboDrill -koneistuskeskus tehostettuna IDA-robotilla ja Renishaw Equator -mittakoneella. – Tässä solussa kulminoituu älykkään tuotannon päiviemme mukainen teema oivallisesti: automaattista asetuksenvaihtoa robottisolussa, kertoo MTC Flextek Oy Ab:n toimitusjohtaja Tomi Tiitola.

teajat saadaan minimoitua kuten myös kustannukset. Meillä on erittäin ammattitaitoinen joukkue varmistamassa asiak­kaidemme keskeytymätöntä tuotantoa. Pääpaino on omissa merkeissämme, mutta meillä on paljon osaamista myös muista merkeistä. Erikoisosaamistamme edustaa mm. kara-, kulmapää- ja johdehuollot, valistaa huoltojohtaja Tomi Nieminen.

Fanuc ja Okuma johtotähtinä Älykkään tuotannon päivillä valmistettiin aiemmin mainituissa automatisoiduissa soluissa konkreettisia kappaleita lastuamalla, lankasahaamalla ja ruiskupuristamalla. – Asiakkaat näkivät konkreettisesti solujen valmistamia tuotteita. Piensarjatuotannon automatisointi herätti aika paljon keskusteluja, mm. automatisoitu asetustenvaihto robottisolussa ja miehittämätön ajo pienelle sarjakoolle. Myös yksittäiset tekniset seikat kuten silovalssaus herätti ajatuksia uusista toteutustavoista kohti tehokkaampaa tuotantoa. – Edustusvalikoimistamme päivillä esillä olleet solut oli rakennettu syömähampaidemme Okuman ja Fanucin tuotelinjojen ympärille. Näiden johtotähtiemme tarjoamaa tuetaan taiwanilaisilla Harftfordilla ja Goodwaylla. Nämä taiwanilaiset keskukset ja sorvit eivät ole eri arvoisia brändejä – ne soveltuvat eri tarkoituksiin kuin Okuma ja Fanuc, sanoo Kautto.

dessä 30–100 %, mutta se tuo miehittämättömän ajon tuotantoon lisäten ajoaikaa jopa kolminkertaiseksi. Aika monessa tapauksessa automatisoitujen prosessien takaisinmaksuun on 1,5–2 vuotta ja yleensä se joka ostaa yhden robotin, lisää lähes poikkeuksetta muitakin automatisoituja ratkaisuja tuotantoon hyvin nopeasti ensimmäisen projektin jälkeen. Ja kuten päivien aikana osoitimme, automatisointi on monesti kannattavaa piensarja- ja jopa yksittäiskappaletuotannossa, sanoo Kautto. – Me laskemme kynnystä automatisointiin siirtymisissä. Tarjoamme mm. valmiiksi rakennetut soluohjaimet, joiden avulla teemme robotin tarvitsemat ohjelmat. Asiak­kaan tarvitsee vain kertoa minkälainen kappale on kyseessä ja robottisolu laskee tarvittavat parametrit.

Robotisoinneilla nopea takaisimaksuaika

Vahvassa kasvussa

– Usein robotisointi mielletään suurien sarjojen ratkaisuiksi ja kaiken lisäksi liian kalliiksi. Automatisointi lisää keskimäärin investointikustannuksia konetoimitusten yhtey-

Kauton mukaan MTC Flextek saavutti viime vuonna 15 M€ liikevaihdon ja kausi oli operatiivisesti kannattava. – Vaikka kasvumme oli viime vuonna 48 % edellisvuoteen ver-

KONEPAJA E. VIRTANEN OY • LEVYTYÖKONEET – levyleikkurit – särmäys- ja erikoispuristimet – mankelit sekä niiden huolto • TYÖKALUJEN VALMISTUS – särmäystyökalut – levyleikkurin terät • ERIKOISTYÖKONEET

JA TUOTANTOLAITTEET

• ALIHANKINTA-

KOKONAISUUDET – levytyöt – koneistustyöt – hitsaustyöt

rattuna, tavoitteemme on tätäkin paljon korkeammalla. Tälle vuodelle tavoittelemme 20 % markkinaosuutta ja pitkän aikajänteellä 25 % osuutta.

Seuraavat vuonna 2019 Helmikuisilla MTC Flextecin päivillä kävi runsas 200 vierailijaa. – Päivät onnistuivat hyvin. Saimme paljon positiivista palautetta ja moni kävijä yllättyi, kun todellisia kappaleita tehtiin työstämällä ja ruiskupuristamalla. Tapahtuma saa jatkoa parin vuoden kuluttua eli aiomme jatkossa järjestää tapahtuman aina Konepaja-messujen välivuosina, päättää Mauri Kautto.

INFO MTC Flextek Oy Ab Mauri Kautto johtaja, työstökonemyynti puh. 044 410 0145 www.mtcflextek.fi

OSTAMME KÄYTETTYJÄ METALLINTYÖSTÖKONEITA sekä kotimaan myyntiin että vientiin. Hoidamme koneiden purun ja kuljetuksen! OTA YHTEYTTÄ: Kari Pirttilä, p. 0400 510 736 kari.pirttila@machinery.fi

• ALIHANKINTA-

HÖYLÄYS

• CNC-KONEISTUKSET

Seppientie 9, 31600 JOKIOINEN | puh. +358 3 4246 4200 virtanen@konepajaevirtanen.fi | www.konepajaevirtanen.fi

3 | 2017

51


HRC-yhteensopivat KUKA-robotit laadunvalvonnassa työntekijälle sopivalla korkeudella. Kun tarkastus on valmis, robotin käyttäjä ohjaa koteloa pitelevän robotin takaisin liukuhihnan luo ja laskee kotelon taas hihnalle. Tämä interaktiivinen tarkistusprosessi päättyy napinpainalluksella. Nappia painaessaan työntekijä kirjaa vielä, onko osa kunnossa.

BMW:n laadunvalvontaa ihmisten parissa turvallisesti työskentelevien suurten robottien avulla HRC-yhteensopivaa KUKA-robottia (KR 210 R2900 prime K -malli KR QUANTEC - sarjasta) ohjataan ohjaussauvalla. Molemmat järjestelmät ovat olleet käytössä hyvällä menestyksellä jo vuodesta 2015 lähtien. Läpimenoajoissa pysytään entistä paremmin. Työnteko on työntekijöiden kannalta entistä mukavampaa. Kaksi uutta koetelinettä on parhaillaan suunnitteilla laadunvalvontaan.

Esimerkkitapauksia autoteollisuudesta

M

RK-Systeme GmbH on kehittänyt HRCyhteensopivan (HRC, Human-Robot Collaboration = ’Ihmisen ja robotin yhteistoiminta’) automaatioratkaisun BMW-konsernille, joka käyttää KUKA-robotteja suurten hyötykuormien liikuttamiseen. Tämän ansiosta baijerilaisessa Landshutin tehtaassa voidaan nyt hoitaa kampiakselien koteloiden laadunvalvontaa entistä ergonomisemmin.

Parempi ergonomia KUKA-robotin avulla Kampiakselin kotelot saapuvat työtilaan liukuhihnalla. Robotin käyttäjä säätelee robotin liikkeitä ohjaussauvalla. KR QUANTEC siirtyy kotelon luo määrättyä reittiä, tarttuu osaan ja tuo sen robotin käyttäjälle. Sitten työntekijä tarkastaa kampiakselin kotelon kylmävalolampulla. Tällä välin robotti pitää n. 30-kiloista osaa varmassa otteessaan

– Lue lisää muista projekteista ratkaisutietokannastamme. Löydämme sopivan automaatioratkaisun myös sinun projektiisi, luvataan KUKAlta.

KUKA Nordic KUKA Nordic AB on KUKA Roboter GmbH:n tytäryhtiö. Pääkonttori sijaitsee Göteborgissa Ruotsissa. KUKA Roboter GmbH, Augsburg on osa KUKA AG:ta ja luetaan maailman johtaviin teollisuusrobottien toimittajiin. Yrityksen ydinosaamisalueisiin kuuluvat teollisuusrobottien, ohjausjärjestelmien ja ohjelmistojen kehitys, tuotanto ja myynti. Yritys on markkinajohtaja Saksassa ja Euroopassa ja numero yksi monilla teollisuusaloilla maailmanlaajuisesti. KUKA Roboter GmbH työllistää n. 4230 työntekijää eri puolilla maailmaa. Liikevaihto vuonna 2015 oli 909,6 miljoonaa euroa. Yritys on edustettuna 26 maassa tärkeillä markkina-alueilla Euroopassa, Amerikassa ja Aasiassa.

INFO www.kuka.fi

52

3 | 2017 • w w w.eurometalli.com


Vaihtokoneet tuotantoanne tehostamaan:

VESILEIKKAUSTA Valmiit tarkat vesileikkeet ja esivalmisteet esim. työstöön. Leikkausteho teräksellä 170 mm.

Teemme myös: • Kunnostuskoneistustöitä koneille sekä laitteille • Yksittäisosia sekä piensarjavalmistusta varaosista, proto-osista yms.

Putkilaser Ø 20–165 x 6500 mm Hankwang TL6015

2011

3D-plasmaleikkausjärjetelmä SUPRAREX SXE-P2 5500 3 x 13 m

2007

Levytyökeskuslinjasto, FINN-POWER GENIUS SG 5

1997

Monitoimisorvi Doosan TT2500YS

2008

Vaakakarainen työstökeskus DOOSAN ACE-HM630

2005

Vaakakarainen työstökeskus OKUMA MA-50HB

2000

t laakerit Lisäksi kauttamme saa t ja tarvikkeet. osa kka atii eum pn ä sek

0400 814 646 | info@fckoneistus.fi | www.fckoneistus.fi

Pedrazzoli CT 42 IMS -putkentaivutuskone

CNC-jyrsin ELUMATEC SBZ122

Hitsaajien pätevyyskokeet, menetelmäkokeet, WPS-hitsausohjeet, koordinointipalvelua. Hitsauskurssit: Puikko.Mag ja Tig-hitsaus. Hitsausstudio Järvenpäässä Pajalantie 21–23. Kokeet joko Järvenpäässä tai teidän hitsaamossa.

SOITA JA VARAA AIKA 0500 453 084

CNC-rullataivutuskone BPR BA-35

2013

Plasmaleikkausjärjestelmä ESAB NXP 7000 5 x 10 m

Plasmaleikkausjärjestelmä MESSER Multitherm 3,5 x 14 m

2008

Automaattipyörösahalinja Exactcut TAC 75

2014

hannu.kemppinen@suomenhitsaus.com

li.com

www.eurometal

kpl LEVIKKI 40 000

METALL

UUDEN ITEOLLIS

3 | 2017

LEHTI ERIKOIS

14. vsk

Automaattipyörösahalinja MEP Tiger 370 CNC LR

2013

Fastems FM-järjestelmä 5 x 50 m, 1000 kg paletille ja lavalle

CNC-särmäyskone Baykal APHS 3108 x 150

2008

Hydraulinen NC-levyleikkuri 3100 x 8

C C5-3-80-LL35060-10 4315 3-80-101112-8-M5 3D-MALLI (STP) 2D-MALLI (DXF) KAPR 94.7° vc 381 m/min fn 0.4 mm/r VARASTOSSA

ja paranna Säästä aikaa laatua suunnittelun

Seuraa koneistusproses reaaliajassa

sia

Tehosta prosessejasi kehittyneellä ikalla koneistusanalyti

aisu Kehitämme tulev aisuja. valmistusratk aan? Haluatko muk Päivitä koneistuspros

o digiaikaan CoroPlus®-rat essit ja päätöksentek

Vieraile verkkosivuill

_ad_a4.indd

amme: coroplus.san

dvikcoroman

uden

kaisuilla.

t 2017-02-21

13:09:39

1

coroplus_premachining

www.eurometalli.com

2008

Tiedustelut: 010 8200 500 Katso tarkemmat tiedot: www.vossi.fi/vaihtokoneet


Liiketoiminnan kehitysjohtaja Marko Vossi:

”Maailman nopeimmat ja tarkimmat 12 kW / 6 G kuitutasolaserit” la. Lisäksi koneen kaikilla akseleilla (X, Y ja Z) on huippunopeat ja huoltovapaat lineaarimoottorit.

12 kW IPG kuitu

”Uuden sukupolven Eagle kuitulaserkonsepti 12 kW IPG resonaattorilla ja 6 G kiihtyvyydellä ­vihdoin saatavilla myös Suomessa tarjoamassa ylivoimaista tuottavuutta ja tarkkuutta”, kertoo Vossi Groupin liiketoiminnan kehitysjohtaja Marko Vossi.

Älykkääseen konepajatuotantoon erikoistunut Vossi Group Oy ja maailman edistyksellisimpien kuitulasereiden valmistaja Eagle ovat solmineet yhteistyösopimuksen Eagle-kuitulaserleikkausjärjestel­ mien yksinmyynnistä sekä niitä tukevien elinkaaripalveluiden tuottamisesta”, kertoo Vossi Groupin liiketoiminnan kehitysjohtaja Marko Vossi. Tämä tuo uuden sukupolven kuitulaserkonseptin vihdoin saataville myös Suomeen tarjoamaan ylivoimaista tuottavuutta ja tarkkuutta.

54

Keskittyminen kuitulasereihin

6 G kiihtyvyys Eaglen lippulaivamallin InSpiren erinomainen dynaamisuus saavutetaan mittauskoneista tutulla polymeeribetonirungolla, joka massiivisen painonsa lisäksi sitoo ja luovuttaa hitaasti lämpöä. Tällä saavutetaan erinomainen rungon värinättömyys sekä tarkkuus. Koneen hiilikuidusta tehty äärimmäisen kevyt siltarakenne puolestaan liikkuu rungon välissä tuettuna molemmin puolin kahdella lineaarijohteella sekä tarkkuuden varmistavilla absoluuttimittasauvoil-

Marko Vossin mukaan markkinoiden ylivoimaisesti nopeimman kuitulaserleikkauksen (maks. leikkausnopeus 150 m/min ja paikoitusnopeus 350 m/min) mahdollistaa 6 G kiihtyvyyden lisäksi peräti 12 kW IPG-kuitulaserresonaattori, jota hyödynnetään Eaglen itsekehittämällä eVa-laserleikkauspäällä. 3 | 2017 • w w w.eurometalli.com

”Markkinoiden ylivoimaisesti nopeimman kuitulaserleikkauksen (maks. leikkausno­ peus 150 m/min ja paikoitusnopeus 350 m/min) mahdollistaa 6 G kiihtyvyyden lisäksi peräti 12 kW IPG-kuitulaserresonaattori, jota hyödynnetään Eaglen itsekehittämällä eVa-laserleikkauspäällä”, valistaa Vossi. Tehokkaiden kuitulasereiden hyödyt ovat suurimmat ohuemmilla materiaaleilla, mutta kyseisellä kombinaatiolla pystytään leikkaamaan rosteria ja terästä 60 mm, alumiinia 50 mm, messinkiä 30 mm ja kuparia 25 mm asti. Kuitenkin InSpire-koneen mekaaninen rakenne mahdollistaa sujuvan leikkauksen 45 mm materiaalivahvuuteen asti.

”Eagle on päättänyt keskittyä puhtaasti todellisien kuitulasereiden hyödyntämiseen niiden ylivoimaisen teknologian ansiosta suhteessa muihin alalla käytössä oleviin laserteknologioihin”, sanoo Vossi. Kuitulaserit ovat erittäin varmatoimisia sekä tarjoavat merkittävän käyttökustannussäästön sähkökulutuksen (70 % pienempi kuin CO2) ja huoltokustannuksien pienentymisen ansiosta (yksinkertaisempi rakenne kuin CO2). Lisäksi modulaarisen rakenteen ansiosta mahdollisesti vikaantunut kuitulasermo-

Eaglen kuitulaserleikkausjärjestelmissä on äärimmäisen nopea – vain 9 sekunnissa (1,5 x 3 m) tapahtuva – leikkauspöydänvaihto. Lisäksi tarjolla on täydellinen automaatio levyaihioiden sekä leikattujen levyjen tehokkaaseen käsittelyyn sekä varastointiin.


MIKSI OSTAA TYPPEÄ, KUN VOIT TEHDÄ SITÄ ITSE

NGP+ typpigeneraattori

Atlas Copcon typen tuotantojärjestelmä tarjoaa kestävän ja kustannustehokkaan

Typpivarasto

vaihtoehdon nestemäiselle typelle tai pullopattereille. Oma typen tuotanjärjestelmä tarjoaa riippumattoman typen lähteen juuri silloin, kun sitä tarvitset välttäen tilaus-,

Typpiboosteri

kuljetus- ja varastointikustannukset. Esimerkiksi laserleikkaus vaatii korkeapainetyppilähteen. Atlas Copcon 300 baarin typen tuotantojärjestelmä tarjoaa energiatehokkaan, kompaktin ja helppokäyttöisen ratkaisun.

Kysy lisätietoja: Tuotelinjapäällikkö, Martti Rask 020 718 9210 martti.rask@fi.atlascopco.com www.atlascopco.fi

GA VSD+ -kompressori

duuli on helppo ja nopea vaihtaa ilman pidempää leikkauksen keskeytymistä.

Pöydänvaihto vain 9 sekuntia ”Leikkuupöydän huippuinnovatiivinen täysin mekaaninen rakenne on toteutettu ilman alalla yleisesti käytössä olevia hitaita hydraulisia tai pneumaattisia toimintoja, mikä mahdollistaa äärimmäisen nopean –vain 9 sekunnissa (1,5 x 3 m) tapahtuvan – leik­ kaus­ pöydänvaihdon. Laserleikkaajien yksi suuri hukkatekijä on hitaat pöydänvaihdot. Tällä on erittäin suuri merkitys, jos pöydänvaihtoja on paljon päivässä, viikossa, kuukaudessa ja vuodessa”, Marko Vossi korostaa. Eagle tarjoaa myös täydellisiä kuitulaserleikkaussoluja, joissa on tehokas automaatio levyaihioiden sekä leikattujen levyjen käsittelyyn sekä varastointiin.

Myyntimenestys Tanskassa Edistyksellinen konsepti on otettu erinomaisesti jo myös Pohjoismaissa vastaan ja viime vuonna Eagle myi peräti seitsemän konetta Tanskaan. Vuonna 2006 perustetun puolalaisen Eaglen juuret ovat sen omistajan Marcin Ejman pitkällisessä kokemuksessa alan tunnetuimpien laservalmistajien huoltotehtävissä, joissa hän sai syvällisen kokemuksen eri valmistajien hyvistä ja huonoista ratkaisuista. Tästä hänelle syntyi visio uuden sukupolven kuitulaserkonseptin kehittämisestä,

Yksi Eaglen itse kehittämän ohjauksen kätevistä ominaisuuksista on Drop & Cut -toiminto, jolla on helppo ja nopea leikata haluttuja kappaleita osittain käytetyistä levyaihioista.

jossa hyödynnetään alan uusimpia ja parhaimpia teknologioita.

Vossin elinkaaripalvelut tukena ”Maailman edistyneimpien kuitulasereiden tueksi tarjoamme kattavat elinkaaripalvelut käsittäen Eaglen kouluttamien huoltoteknikkojensa tekemät asennukset, koulutukset, huollot sekä teknisen tuen”, lupaa Vossi. Lisäksi Vossi varastoi kulutusosia ja kaikkein kriittisimpiä varaosia Tampereen varastossaan. Vossin huoltoammattilaisilla on pitkäaikainen ja vahva kokemus erilaisten laserteknologioiden asentamisesta, koulutta-

misesta sekä huoltamisesta. ”Kannustamme kaikkia edistyksellisestä kuitulaserleikkauksesta kiinnostuneita asiakkaita ottamaan yhteyttä ja lasketaan yhdessä, mitä uusin teknologia voisi tarjota teille. Järjestämme kevään aikana myös tutustumismatkoja tehtaalle”, Marko Vossi kutsuu.

INFO Vossi Group Oy puh. 010 8200 500 www.vossi.fi www.eagle-group.eu

3 | 2017

55


TEOLLISUUDEN PALVELUT u KONEET JA LAITTEET t a v a u last

KoKonaisvaltainen Kunnossapidon ammattilainen

mÄÄRÄaiKaisHuollot Ja viKaKoRJauKset

paremmat koneistustyökalut • Työstökoneet • Konesiirrot ym. • Nosturit ja nostolaitteet • Siemens CNC ja logiikat • Hitsauskoneet • Konemodernisoinnit

OTA YHTEYTTÄ // puh. 020 486 5900 simsotec@simsotec.fi // www.simsotec.fi TAMPERE // TURKU // PORI // PARKANO // RAUMA

Metallintyöstölaitteiden myynti – asennus – koulutus – huolto – varaosat Nordcity Center OÜ puh. +372 5666 8819 tarmo@nordcity.eu www.nordcity.eu

t u l a k ö y t t a m m e r a p e N Koneistustyök alut Patrik ainen Oy Ruokolammentie 114, 74170 Iisalmi Puh. 040 0 - 176 330 Fax (017) 851 097 www.patrik ainen.net

Uudet ja käytetyt koneet meiltä! Huollot ja varaosat, koneiden siirrot.

Kaikki koneet myydään toimivina. Soita nyt konemyyjillemme ja pyydä tarjous.

KARI +358 50 4066 404 MIKA +358 50 4066 050 VESA +358 50 349 0067 Roveksentie 18, 60100 SEINÄJOKI www.fms-service.fi info@fms-service.fi KAIKKI KONEEMME MYÖS NETTIKONE.COM-sivustolla

It’s all about y u Työstökoneet Puh. 020 510 10 www.machinetools.wihuri.fi

KONEPAJA E. VIRTANEN OY

• Levytyökoneet • Työkalujen valmistus • Erikoistyökoneet ja tuotantolaitteet • Alihankintakokonaisuudet • Alihankintahöyläys • CnC-koneistukset

Kuntotarkastus varmistaa levyntyöstökoneidesi tehokkaan käytön

Seppientie 9, 31600 JOKIOINEN puh. (03) 4246 4200

Pakettihinnat alkaen 290€

www.konepajaevirtanen.fi

www.fredko.com

FredServe

UUDET JA KÄYTETYT TYÖSTÖKONEET www.metallintyöstökoneet.fi Punasillantie 4, 40950 Muurame Puh. (014) 443 2100, fax (014) 443 2101 il-sales@il-machinery.com www.metallintyöstökoneet.fi

Ismo Lindberg +358 400 640 956 Jarno Vauhkonen +358 40 501 3399 Antti Lindberg +358 40 585 6879 Antti Pöyry +358 40 5051 777 Harri Nieminen +358 40 828 9251 Juha Multisilta +358 40 522 1147

Siirtotekniset osat sekä palvelut konepajateollisuudelle Isoahon Sorvaamo Tuurintie 645, 63610 Tuuri Puh. 06 526 1010

www.isoahonsorvaamo.fi

Työstökoneiden huollot ja korjaukset! • Erikoisosaamistamme aarporaus- ja työstökeskustyöt kaikille materiaaleille

- meiltä myös asennukset ja varaosat

• Myös pienehköt kokonaistoimitukset • Nopeat toimitukset sovitussa ajassa • Erinomainen hinta-laatusuhde

JPS Avarti Met

Vaittintie 11, 33960 Pirkkala Puh. 045 671 0271, Juha Salminen www.jpsavartimet.fi

www.eurometalli.com 56

3 | 2017 • w w w.eurometalli.com

PAJASERVICE OY Puh. 020 7438 660 www.pajaservice.com


TEOLLISUUDEN PALVELUT u KONEET JA LAITTEET Myymme työkaluja toimitamme luotettavuutta

LASTUAVAT TYÖKALUT TEOLLISUUTEEN

Suomen Teollisuustarviketukku myynti@st-tukku.net Puh.0440 474727 www.st-tukku.net

PUH. 09-2511 7200 WWW.SECOTOOLS.COM

AN-CADSOLUTIONS Lastuavat työkalut poraukseen, avarrukseen, kalvaukseen, sorvaukseen ja jyrsintään. Työkalun kiinnittimet työstö­ keskuksiin ja sorveihin.

info@iscar.fi www.iscar.fi

Petri Aro Oy Työnjohtajankatu 2 F 14, 20320 TURKU Puh. 020 1474 500, info@p­aro.com www.p­aro.com

NC-ohjelmoinnin Expertti.

– 3D CNC – 3D-skannerit – 3D-tulostimet – 3D-mittausvarret

www.an-cadsolutions.fi puh. 0400 945 457

www.cenic.fi Puh. 040 591 3395 - info@cenic.fi

Korkeatasoista pyörö-, reikä-, tasoja työkaluhiontaa tuhannesosien tarkkuudella.

robotics oy Uudet KUKA-robottijärjestelmät ja huoltopalvelut yli 25 v. kokemuksella teollisuusrobotteihin (Motoman, KUKA, ABB) • huollot • korjaus • koulutus • ohjelmointi

– 3D CAD/CAM

• konsultointi • asennus ja käyttöönotto • koneiden siirrot • varaosat ja huoltotarvikkeet

Hiontatyö Lahtinen & Marjamaa Oy

Välitämme myös käytettyjä robotteja ja järjestelmiä.

Pukinekatu 5, 33580 Tampere puh. 03 359 8000 www.hiontatyo.com

www.avertas.fi

janne.seikola@avertas.fi, p. 044 015 6156

www.nomogroup.fi

Tuottavat työstökoneet eurooppalaisilta valmistajilta Työkalujen suunnittelua ja valmistusta ammattitaidolla vuodesta 1999.

www.mekelex.com

Kone- ja laitevalmistajien kumppani ITA Nordic valmistaa laadukkaita ja teknisesti vaativia koneistettuja tuotteita. ITA Nordic Oy, Tyvitie 2, 56510 Puntala Puh. 020 1551 400 www.itanordic.fi Yhteyshenkilö: myyntipäällikkö Juha Lummaa Puh. +358 41 500 3556 juha.lummaa@itanordic.fi

KonePartneri Oy

+358 50 4420 302 tl-maskinpartner.com

TLMP_ann 43x50 mm_170124a.indd 1 2017-01-24 13:17

www.eurometalli.com 3 | 2017

57


TEOLLISUUDEN PALVELUT u KONEET JA LAITTEET www.rakenne-ahlfors.fi

Melunhallinnan kokonaispalvelua • valvomot • väliseinät • melusuojat, konekotelot

Ahertajankaarto 19, 74130 Iisalmi puh. (017) 820 2100, fax (017) 812 565 ahmotuote@ahmotuote.fi www.ahmotuote.fi

Siltanosturiaukot

Toiminta: Koneenosien, sisähammaskehien, hammaspyörien ja -tankojen valmistus, erilaiset voimansiirron komponentit: kardaanilaipat, uraholkit ja -akselit. Alihankintakoneistus: vierintäjyrsintä ja -pisto, vetoavennus, CNC-koneistus.

Levytyökeskuksen kotelointi.

puh. (019) 485 205

Työnesteet Pesuaineet Tiivisteet ja tarvikkeet

Teknoma Oy Kiilaniityntie 1, 02920 Espoo Puh. (09) 681 021

Voiteluaineet Leikkuunesteet Johdeöljyt Hydrauliikkaöljyt Rasvat Fuchs Oil Finland Oy www.fuchs-oil.fi fuchs@fuchs-oil.fi 020 745 9660

www.teknoma.fi

YTM-Industrial INDUTRADE GROUP

Varustelee konepajasi laadulla

Konepajakemikaalit Kunnossapitokemikaalit Erikoisvoiteluaineet Imeytysaineet Peittausaineet Työturvallisuustuotteet Lue lisää osoitteesta www.ytm.fi/eurometalli/

23 VUOTTA KONEMYYNTIÄ

• laatua vaativille asiakkaille • koneita suoraan varastosta Puh. (09) 879 2266, info@rensi.fi

w w w. r e n s i . f i

FINCUT CNC -LEIKKURIT 1500 x 3000 x 20 mm levykoko

Myynti suoraan valmistajalta Esa Hernesharju Puh. 040 511 5260

Isojoen Laitevalmiste Oy www.laitevalmiste.fi

Kotimaisia koneita kotimaasta vuodesta 1988

METALLITEOLLISUUDEN ERIKOISLEHTI

40.000 LEVIKKI 22.000 KPL OSOITTEELLINEN PAINOPRINTTI 18.000 KPL DIGILEVIKKI

Seuraava Eurometalli 4. Aineistopäivä 24.3. Teollisuus ja Teknologia 2017 -tapahtuma Varaa ilmoitustilasi ajoissa! puh. 0400 376 536 pirkko-maria.palsanen@eurometalli.com

Kysy myös liitetarjousta.

www.eurometalli.com

www.eurometalli.com 58

3 | 2017 • w w w.eurometalli.comPalautus os. OTS PL 8888 33801 Tre

Yhteistyökumppanisi metallirakenteissa

OHUTLEVY, PROFIILIT, PUTKET JA LANGAT, LASERLEIKKAUS JA SÄRMÄYS Nyt myös 3D-putkilasertyöstö Ø 323,9 mm / 12.500 mm saakka.

HSJ-Products Oy

Sliipintie 29, 68940 LILLBY Puh. 06-727 1154 hsj-products@hsj-products.fi | www.hsj-products.fi


KUBE®-öljysumuimurit Toimintaperiaate KUBE-öljysumuimurille 1. öljysumun tuloyhde 2. taaksepäin taivutettu juoksupyörä 3. labyrintti esisuodatin 4. suodatinpatruuna 5. pestävä/vaihdettava esisuodatin suodatinpatruunalle 6. suodatettu ilma ulos tai HEPA-suodattimelle 7. öljyn poistoaukot Kokoluokat: 200 m³/h – 2500 m³/h

ECOTECH®-öljysumuimurit

Toimintaperiaate ECOTECH-öljysumuimurille 1. öljysumun tuloyhde 2. öljyn poistuminen järjestelmästä 3. öljynkeruupullo 4. akryylisuodatin 5. metallinen esisuodatin 6. suodatinpatruunan pidike 7. paperisuodatin pestävällä/ vaihdettavalla esisuodattimella 8. puhallin 9. puhdas ilma ulos tai HEPA-suodattimelle Kokoluokat: 2000 m³/h – 8000 m³/h

Lisätietoja: www.tekupit.fi


A-Ryung®-muljupumput – varastossamme on yli 40 erilaista muljupumppua – painealueet varastossa oleville pumpuille 0,2 bar – 20 bar – tuottoalueet varastossa oleville pumpuille 25 l/min – 260 l/min – saatavilla myös esim. 70 bar ruuvipumppuja 4–8 viikon toimitusajalla – varastopumppumme ovat alkuperäisasennuksena monissa korealaisissa työstökoneissa

Cyclooni-suodatinyksikkö

– käytetään suojelemaan esim. ruuvipumppuja epäpuhtauksilta – varastomallissa 25 µm suodatus

Lisätietoja: www.tekupit.fi


Lastuamisnesteen kunnossapito

Zebra®-nauhaskimmerit – nauhan pituudet 200 mm – 1800 mm – nauhan leveydet 25 mm tai 50 mm – saatavana öljynerotuskaivo ja pikakiinnityslaite – myös pesukoneisiin – takuu 2 vuotta

Zebra®-levyskimmerit – levyn koot D300 mm tai D460 mm – saatavana myös öljynerotuskaivolla – myös pesukoneisiin – takuu 2 vuotta

Muljun sekoittimet ja refraktometrit – varastossamme on myös tynnyriin asennettavia sekoittimia sekä pitkän linjan sekoittimia – refraktometrimme ovat 0–10 tai 0–32 (Brixin asteikolla)

Zebra®-putkiskimmerit – putken pituudet 200 mm – 1550 mm – saatavana öljynerotuskaivo ja ­ pikakiinnityslaite – mahtuu myös vaikeisiin kohteisiin – takuu 2 vuotta

Lisätietoja: www.tekupit.fi


Sarigöl®-lastunkuljettimet

Sarigöl® lamelli -lastunkuljettimet – lamellin koko 1 ¼” tai 2” – kaikki kuljettimet tehdään asiakkaan mittojen mukaisesti – valmistaa alkuperäis­kuljettimia Spinnerin ja Doosanin koneisiin

Sarigöl® magneetti -lastunkuljettimet – lamellin koko 1 ¼” tai 2” – kaikki kuljettimet tehdään asiakkaan mittojen mukaisesti – saatavilla myös ainoastaan 90 mm korkea erikoismalli

TEKUPIT OY Koiramäki 4 33960 Pirkkala

Sarigöl® kola -lastunkuljettimet – lamellin koko 1 ¼” tai 2” – kaikki kuljettimet tehdään asiakkaan mittojen mukaisesti – käytetään pääasiassa sahoissa ja koneissa joissa lastu on todella pientä

Tel. +358 (0)40 7090 509 jari.vainio@tekupit.fi www.tekupit.fi

Varasto: Niittyhaankatu 8, 33720 Tampere

Lisätietoja: www.tekupit.fi