Eurometalli 1-2/2018

Page 1

LEVIKKI 40 000 kpl

www.eurometalli.com

METALLITEOLLISUUDEN ERIKOISLEHTI

1–2 | 2018

Suomen Hitsausteknillinen Yhdistys The Welding Society of Finland ohutlevytuotekilpailu

15. vskKilpailukyvyn uudet ulottuvuudet.

Osasto: E201

6G

Jo kolmas Eagle toimituksessa! EAGLE TASOKUITULASERIT

Maailman nopeimmat kuitutasolaserit 12 kW IPG resonaattorilla, 6 G kiihtyvyydellä sekä 9 sekunnin pöydänvaihtoajalla. Maksimi leikkauskapasiteetit: - Rosteri, alumiini ja hiiliteräs: 45 mm - Messinki: 30 mm - Kupari: 25 mm

Suomen ensimmäinen GROB G550T + PSS-R13: Pro Estore Oy, Nivala GROB 5-AKSELISET TYÖSTÖKESKUKSET 5-akselikoneistuksen uusi ulottuvuus ja suorituskyky. GROBin poikkeuksellisen älykäs rakenne mahdollistaa suurimman akselivapauden sekä huippudynaamisuuden, -tukevuuden sekä -tarkkuuden kompaktissa koossa. Lisäksi vaakakaran tunnelikonsepti mahdollistaa pitkien työkalujen käytön ilman maksimi kappalekoon pienentymistä.

Uusi edustus!

EMCO SORVAUS- JA TYÖSTÖKESKUKSET Itävaltalaiset huippulaadukkaat sorvaus- ja työstökeskukset erittäin laajasta tuotepaletista yhdistettynä tehtaan omalla automaatiolla sekä nopealla toimitusajalla. Suomessa jo lähes 200 referenssiä.

CRIPPA CNC-PUTKENTAIVUTUS-, PÄÄNMUOVAUSJA HYDROMUOVAUSKONEET Täysservotoimiset CNC-putkentaivutuskoneet aina kokoluokkaan Ø 225 mm asti sekä edistykselliset ratkaisut putken päänmuovaukseen ja hydromuovaukseen.

MYYNTI HUOLTO VARAOSAT

010 8200 500 010 8200 530 010 8200 540

vossi.fi


Pääkirjoitus

KUVA: MIRA KUHLMAN

EUROMETALLI 3/2018 KONEPAJA-MESSUNUMERO AINEISTOPÄIVÄ 16.2. POSTITUS 1.3.

Eurometallilla on päättäjien nimi­ rekisterillä varustettu, kohdennettu 40 000 kappaleen osoitteellinen jakelu. Mediamyynti: Myyntineuvottelija Pirkko-Maria Palsanen Puh. +358 400 376 536 pirkko-maria.palsanen@ eurometalli.com

Ensimmäinen kvartaali täynnä

Aineistonsiirto: http:// aineisto.eurometalli.com

Sähköisen Eurometallin löydät osoitteesta www.eurometalli.com

Vuosi 2018 on erityinen Eurometalliakin julkaisevalle kustannusyhtiöllemme Oy Faktavisa Ab:lle, sillä tämä on yrityksemme 25. toimintavuosi. Kvartaalitaloudessa puhutaan neljännesvuosista, mutta meille pienyrityksenä kvartaali tarkoittaa neljännesvuosisataa.

Myös iPadilla ja Androidlaitteilla osoitteesta www.lehtiluukku.fi

Tämä meidän kvartaaliajattelumallimme näkyy pitkän aikajänteen kehitystyönä. Haluamme toimia ja kehittyä niin, että esimerkiksi Eurometalli metalliteollisuudelle kohdennettuna julkaisuna pyrkii olemaan vuodesta toiseen alan paras ja kiinnostavin tuote. Painetun lehden lisäksi tämä tarkoittaa myös toimivia digitaalisia kanavia. Tätä päämäärää palvelemaan uudistimme vuodenvaihteessa Eurometallin nettisivut paremmin mm. sosiaalisen medioiden kanavia palvelevaksi. Samassa yhteydessä avasimme myös Eurometallin Facebook-sivut. Käykäähän peukuttamassa!

Osoitteenmuutokset ja tilaukset: Puh. 0207 57 95 95 ep@eurometalli.com

Metalli- ja konepajateollisuuden erikoislehti Julkaisija:

Oy Faktavisa Ab

Hienoa, että juhlavuotemme osuu juuri tähän kohtaan, sillä vihdoinkin 10 vuoden tauon jälkeen metallialalla menee laajalla rintamalla hyvin. Tämä näkyy myös investoinneissa, jossa ketsuppipulloilmiön tavoin uusin koneteknologia vihdoinkin jalkautuu laajemminkin myös suomalaisiin konepajoihin. Erittäin hienoa!

Toimitus:

Petri Kuhlman, päätoimittaja petri.kuhlman@eurometalli.com

Mediatiedot ja ilmoitushinnat: www.eurometalli.com

Postiosoite:

Tampereentie 484, 33880 Lempäälä

Puhelin:

Painopaikka:

PunaMusta Oy, Tampere 2018

ISTÖME

R

Menestyksekästä vuotta 2018

I

(tilaukset, osoitteenmuutokset) ep@eurometalli.com

R PÄ

KK

Sähköposti:

YM

Puh. 0207 57 95 95

Petri Kuhlman, päätoimittaja M

ILJ

ÖM

T ÄRK

LEVIKKI 40 000 kpl

METALLI TEO

LLISUUD EN

www.euro meta

lli.com

ERIKOISL EHTI

1–2 | 2018

Painotuotteet Painotuotteet 1234 5678 4041-0619

Materiaali:

Lehti ei vastaa tilaamatta lähetettyjen kirjoitusten ja kuvien säilyttämisestä eikä palauttamisesta. Hyväksyttyjen materiaalien osalta Eurometalli-lehdellä on täydet oikeudet tekstien, kuvien ja muun materiaalin käyttöön Eurometalli-lehdessä ja/tai internet-sivuillaan ilman erillistä sopimusta tai korvausta.

Ilmoitukset:

Eurometalli-lehti ei vastaa ilmoittajalle mahdollisesti aiheutuvasta vahingosta, jos ilmoitusta ei tuotannollisista syistä (esim. lakko) tai asiakkaasta tai alihankkijasta johtuvista syistä voida julkaista määrättynä aikana tai käsikirjoituksen mukaisesti. Lehden suurin vastuu ilmoituksen pois jäämisestä tai julkaisemisessa sattuneesta virheestä rajoittuu ilmoituksesta maksetun määrän palauttamiseen.

www-sivut:

www.eurometalli.com

ohutlevytuoteki

lpailu

Suomen Hitsausteknilli The Welding Society nen Yhdistys of Finland

15. vskAika uudistua? OPn monipuoliset ratkaisut vauhdittavat yrityksesi kasvua. Kun suunnittelet uusia kone- ja laiteinvestointeja, ota yhteyttä asiantuntijoihimme. teollisuus@op.fi

Rahoituksen myöntää OP-Yrityspankki Oyj.

Machinery Oy on uusi Kubota-teollisuus­ moottoreiden edustaja Suomessa Myyntipäällikkö Arto Orjo sekä Kubota-bensiinimoottori.

M

achinery Oy on solminut Kubota UK:n kanssa edustussopimuksen, joka koskee Kubota-teollisuusmoottoreiden myyntiä sekä varaosa- ja huoltopalveluita. Edustus tukee Machinery Oy:n strategiaa sekä täydentää teollisuusmoottoreiden tuoteportfoliota. Edustus siirtyy Machinery Oy:lle Konekesko Oy:ltä, jonka tulevaisuuden strategiaan moottorimyynti ei sisältynyt. Huolto- ja varaosapalvelut siirtyvät Konekeskon Hakkilan toimipisteestä Machi-

6

neryn pääkonttorille Vantaalle tammikuun 2018 aikana, samoin kuin moottorimyynnin operatiivinen toiminta. ”Haluamme toimia lähempänä asiakkaita ja auttaa suomalaisia konevalmistajia menestymään globaalissa kilpailussa”, kertoo Arto Orjo, joka vastaa Kubota-moottorimyynnistä Suomessa. Arto Orjo koordinoi myös huolto- ja varaosapalveluiden ylösajon Machinery Oy:llä. ”Kubota on epäilemättä yksi maailman tunnetuimmista dieselmoottorivalmistajista ja se on tunnettu korkeasta laadustaan, joten se on erinomainen edustus Machinery Oy:lle”, täydentää Juha-Pekka Honkanen, joka vastaa Machinery Oy:n voimantuoton liiketoiminnasta, johon tällä hetkellä sisältyvät Kubota-dieselmoottoreiden lisäksi Allison-automaattivaihteistot, SDMO-dieselgeneraattorit sekä Cummins-dieselmoottorit.

1–2 | 2018 • w w w.eurometalli.com

Kubota-moottorit Kubotan moottorivalikoimasta löytyy tällä hetkellä 1-, 2-, 3- sekä 4-sylinteriset dieselmoottorit kokoluokassa 4,5–86 kW. Kaikkiin moottorimalleihin on saatavissa kattava valikoima erilaisia varusteluosia kuten jäähdyttimet, ilmansuodattimet, äänenvaimentimet, jne. Myös kaasu- ja bensiinimoottorit kuuluvat Kubotan tuotevalikoimaan, joiden myynti on ollut kasvussa Euroopassa viime vuosien aikana. Kubota-moottoreita käytetään useissa erilaisissa käyttökohteissa, kuten generaattorien ja tieliikenteen kylmäkoneiden voimanlähteenä, kaivinkoneissa, traktoreissa, nurmikon hoitokoneissa, pyöräkuormaajissa, erilaisissa nostimissa, jne.

INFO Arto Orjo Juha-Pekka Honkanen myyntipäällikkö liiketoimintajohtaja puh. 020 163 0340 puh. 020 163 0344 arto.orjo@ juha-pekka.honkanen@ machinery.fi machinery.fi


INVESTOIMALLA KILPAILUKYKY KUNTOON NOPEAMMIN PAREMPIA OSIA ENERGIATEHOKKAASTI

G200

INDEX ja TRAUB edut - parempi suorituskyky - nopeat kappaleajat - lyhyet asetusajat - avoin ja vapaa työtila

G220

TNL20-11

- paljon työkalupaikkoja - tilaasäästävä rakenne - tarkka ja kätevä työkalujärjestelmä - hyvä energiatehokkuus

INDEX-TRAUB AB Hernepellontie 27 00710 Helsinki Puh: 010 843 2000 Fax: 010 843 2009 www.index-traub.fi

Aina askeleen edellä Index ilmo 185x130_09-2016.indd 1

20.9.2016 9:01:49

www.mitutoyo.fi

CONTRACER CV-2100 Uusi muodonmittauskone Contracer CV-2100 on suunniteltu nopeaan, helppoon ja tarkkaan mittaamiseen. Laitteistoa voidaan käyttää mittaushuoneessa omalla jalustallaan tai vaihtoehtoisesti mitata suoraan tuotannossa mobiilisti. Contracer CV-2100 kuvastaa Mitutoyon asiantuntemusta ja yli 80 vuoden kokemusta tarkkuusmittalaitteiden valmistamisesta.

www.mitutoyo.fi • 040-355 84 98 1–2 | 2018

7


Teknohaus täytti 30 vuotta laisella kirjoitustavalla, toimitusjohtaja Petri Leppikangas kertaa yrityksen alkuvaiheita.

Suurin osa liikevaihdosta tulee omasta valmistuksesta Maahantuonti ja myynti ovat edelleen tärkeä osa Teknohausin palvelua, mutta suurin osa liikevaihdosta tulee omasta valmistuksesta. Vuosien mittaan he ovat vakiinnuttaneet aseman luotettavana erikoisputkistojen, plasma- ja polttoleikkausjärjestelmien, erikoiskaasujen ja orbitaalihitsauslaitteiden toimittajana. Tärkeimmät tuotteiden toimittajat ovat edelleen samoja kuin 30 vuotta sitten. – Olemme pystyneet luomaan pitkiä asiakassuhteita, joissa luottamus on molemminpuolista. Esimerkiksi eräälle asiakkaallemme olemme toimittaneet huoltoja ylläpitopalveluita jo 25 vuoden ajan joka päivä, Petri kertoo. 30 vuoden aikana on ehditty nähdä monet nousut ja laskut. Työntekijöitä on nykyisin 25 ja liikevaihto noin 5 miljoonaa euroa. Henkilökunnan pysyvyys on ollut korkealla ja keskimääräinen työsuhteen pituus on tällä hetkellä kunnioitettavan korkea 16 vuotta.

Erikoisosaamisella menestykseen

Puhdaskaasuputkistojen toteutukseen ja orbitaalihitsauslaitteiden maahantuontiin erikoistunut Teknohaus tunnetaan myös leikkauskoneiden valmistajana. Loppuvuodesta 2017 he viettivät 30-vuotissyntymäpäiviään.

massa olevia asiakkaita kilpailijan ostettua heidän edellisen työnantajayrityksensä pois markkinoilta. Suurin osa toimittajista oli saksankielisestä Euroopasta ja tästä syystä yrityksen nimeksi valittiin Teknohaus saksa-

T

eknohaus perustettiin Tuusulassa Markku Leppikankaan ja Seppo Kaasalaisen toimesta vuonna 1987. Nyt toimintaa pyörittävät heidän poikansa Petri Kaasalainen, Anssi Kaasalainen ja Petri Leppikangas. – Isämme perustivat yrityksen puhtaasti maahantuontia ja jälleenmyyntiä varten. Heillä oli hyvät tuotteet ja halu palvella ole-

INFO Teknohaus Petri Leppikangas toimitusjohtaja puh. 040 098 6580

8

1–2 | 2018 • w w w.eurometalli.com

Menestyäkseen myös jatkossa, Teknohaus erikoistuu entistä enemmän ja kuuntelee asiakkaiden tarpeita tarkalla korvalla. Kaasupuolella menee tällä hetkelle erittäin hyvin ja töitä on jopa ruuhkaksi asti. – Bulkkituotteilla ja -palveluilla emme pärjää me, eikä asiakkaammekaan. Kysyntä kasvaa erikoisosaamiselle ja -tuotteille. Palvelukonseptiamme emme ole laajentamassa, vaan enemmänkin keskitymme nykyisten palveluiden edelleen kehittämiseen, Petri kertoo luottavaisena.


HCN-5000 + MPP Kompakti automaatioratkaisu miehittämättömään piensarjatuotantoon

16-palettinen MPPjärjestelmä nostaa koneen käyttöastetta ja tuottavuutta

Mazakin uuden MPP (Multi Pallet Pool) –palettiautomaatiojärjestelmän avulla voidaan 5-akseliset Variaxis- ja vaakakaraiset HCN-koneistuskeskukset valjastaa miehittämättömään työhön. Palettijärjestelmän avulla saadaan 6 - 18 paletin järjestelmä käyttöön erittäin pieneen lattiapinta-alaan. Vaakakarainen koneistuskeskus HCN-5000 pystyy koneistamaan halkaisijaltaan 800 ja korkeudeltaan 1 000 millimetrin työkappaleita. Koneeseen saa useita karavaihtoehtoja työstettävän materiaalin mukaan. Esimerkiksi 37 kilowatin ja 14 000 kierroksen suurivääntöinen kara soveltuu hyvin vaikeampien materiaalien, kuten titaanin koneistukseen. Koneen tuottavuutta nostavat akseleiden nopeat pikaliikkeet, suuri kiihtyvyys ja nopea työkalunvaihto.

Tehokas ja suurivääntöinen kara (37 kW, 14 000 k/min, 302 Nm) soveltuu vaativimmillekin materiaaleille.

X axis

Lisätietoa: www.machinetools.wihuri.fi ja www.mazakeu.com MazakEurope

Wihuri Oy Tekninen Kauppa Työstökoneet +358 20 510 10 www.machinetools.wihuri.fi

@wihurimazak

Z axis

Y axis

Nopeat pikaliikkeet (60 m/min) ja suuret kiihtyvyydet (1G) nostavat tuottavuutta


10

AJATUKSIA 10-PAIKALTA

j Jan Feller / Saksalais-Suomalainen Kauppakamari varatoimitusjohtaja

Industrie 4.0 avaa Saksan konepajamarkkinoita suomalaisyrityksille

S

aksan teollisuuden digitalisaatio – Industrie 4.0 – avaa suomalaisille konepajoille suuria mahdollisuuksia: maan konepajateollisuuden osuus maailmanmarkkinoista on kolmanneksi suurin Kiinan ja Yhdysvaltojen jälkeen, ja ala on historiansa suurimmassa murroksessa. Liikevaihto on kasvanut vuoden 2009 notkahduksen jälkeen vuosittain, ja vuoteen 2021 mennessä liikevaihdon ennustetaan nousevan 271 miljardiin euroon. Samalla digitalisaation tuoma muutospaine sekä tuotteissa että prosesseissa on valtava. Suuri kasvu ja osaajien tarve tuovat mukanaan liiketoimintamahdollisuuksia suomalaisille alihankkijoille. Vuonna 2016 liikevaihdoltaan alan suurimmat saksalaisyritykset olivat Siemens (41,7 mrd. euroa), Bosch (6,3 mrd. euroa) ja KION (5,6 mrd. euroa); suurimpia yksittäisiä aloja konepajateollisuuden sisällä ovat työstökoneet (20,5 mrd. euroa), voimansiirto (18,1 mrd. euroa) ja kuljetus (15,8 mrd. euroa). Tarve tuotannon ja tehtaiden digitalisointiin on suuri. Ennusteiden mukaan Industrie 4.0 voi lisätä Saksan konepajateollisuuden arvoa lähes 100 miljardia euroa. Saksalaisyritykset panostavat kasvuun myös henkilöstöpuolella: oppisopimuskoulutuksen avulla turvataan konepajateollisuuden osaajien saanti tulevaisuudessakin, ja vuonna 2016 alalla olikin lähes 120 000 opiskelijaa. Koska tuotantovolyymit ovat suuret, saksalaiset tarvitsevat myös ulkomaisia toimittajia osaksi valmistusketjuaan. Suomalaisilla yrityksillä on hyvät mahdollisuudet päästä ketjuihin mukaan, sillä saksalaiset suhtautuvat lähtökohtaisesti myönteisesti suomalaisiin tuotteisiin. Ja jos on tarjota erikoisosaamista, voi yrityskokoon katsomatta päästä suurenkin saksalaisyrityksen alihankkijaksi. Miten Saksaan sitten myydään? Kokemukseni mukaan messuosallistuminen näytteilleasettajana tai kävijänä on hyvä ensiaskel. Tällöin pääsee näkemään, kuin-

10

ka valtavasta teollisuudenalasta on kyse, tutustumaan alan tarjontaan ja toimijoihin sekä tarkastelemaan kilpailutilannetta. Tulevia konepajateollisuuden messuja ovat mm. EMO Hannover ja AMB Stuttgartissa. EMO:on osallistuu noin 2200, AMB:hen 1450 näytteilleasettajaa. Kumpikin tapahtuma houkuttelee noin 100 000 kävijää ympäri maailmaa. Autamme vuodessa yli sata suomalaista pk-yritystä Saksan markkinoille. Tyypillisesti aloitamme markkina-analyysillä: selvitämme yrityksen tuotteen markkinat, kilpailutilanteen, ja kyseisen alan yleisimmät jakelumallit. Tämän jälkeen haarukoimme parhaat yhteistyökumppanit – asiakkaat, jakelijat, joint venture -kumppanit – joihin otamme omissa nimissämme yhteyttä ja sovimme tapaamisen suomalaiselle asiakkaallemme. Kun prosessi etenee, tarjoamme kulttuurivalmennusta ja tukea myös itse neuvottelutilanteisiin. Saksalaisyritykset ovat käytännössä kaikki kauppakamariverkostomme jäseniä, mikä tekee projekteistamme tehokkaita: olemme saksalaisyrityksille ”yksi heidän omistaan”. Erityisesti suomalaista digiosaamista arvostetaan Saksassa. Tämä on nähtävissä esimerkiksi Saksalais-Suomalaisen Kauppakamarin, Keskuskauppakamarin ja Teknologiateollisuuden yhteisessä digikumppanuushankkeessa, jonka tulokset ovat vakuuttavia. Hankkeen Industrie 4.0 -ohjelman 15 suomalaisosallistujalle on alle vuodessa järjestetty jo lähes 300 tapaamista saksalaisen valmistavan teollisuuden yritysten kanssa, ja niistä noin 10 prosenttia on johtanut jatkoneuvotteluihin. Suomalaisia odottavat siis Saksassa suuret markkinamahdollisuudet – kunhan toimitaan systemaattisesti, luotettavasti ja ammattimaisella myyntiasenteella. Saksalais-Suomalainen Kauppakamari www.dfhk.fi

1–2 | 2018 • w w w.eurometalli.com

IQ St


ISCARin TUOTTAVUUSRATKAISUT SORVAUKSEEN

Suoraan leikkuusärmään ohjattu jäähdytysneste parantaa lastunhallintaa, siirtää lämpöä ja lisää tuottavuutta.

Sorvaus

Urapisto

KONEISTA ÄLYKKÄÄSTI

ISCAR HIGH Q LINES IQ Startup Ads Finland.indd 10

Katkaisu

w w w. i s c a r. f i

p.09-4391420

3/1/17 8:40


LVD esittelee uuden 8 kW kuitulaserin taan paksumpia materiaaleja (yli 6 mm) typen avulla, jolloin saavutetaan keskimäärin 15 prosenttia nopeampi leikkuuaika.

Lineaarikäyttö Electra käyttää lineaarimottorijärjestelmää saavuttaakseen täyden hyödyn 8kW kuitulaserin suorituskykyisestä leikkuukapasiteetista. Electran korkea katkaisudynamiikka ja nopea kiihtyvyys saavat aikaan suuren kappaleiden tuotantomäärän. Koneen vankka runko varmistaa, että suorituskyky pysyy luotettavana myös huippunopeissa katkoissa. Vankan yksiosaisen rungon ansiosta myöskään perustuksia ei tarvita.

Korkea hyötysuhde Electran laserlähteellä on erinomainen, jopa 40 prosentin, hyötysuhde, jonka ansiosta se tarjoaa säästöä sähkön käyttökustannuksissa.

B

elgialainen LVD Company nv julkistaa Electra FL 3015 8 kW -kuitulaserkoneen. Huippunopea Electra leikkaa laajan mate­ riaa­livalikoiman metalleja ja ei-rautametalleja niin nopeasti kuin lämpöön perustuvassa prosessissa pystytään ilman dynaamisia kompromisseja. Electra 8 kW pystyy ylläpitämään 2G:n kiihdytysnopeuden katkaisun aikana ja tuottamaan korkealaatuisen ja virheettömän lopputuloksen myös haastavissa leikkuissa.

Zoom-katkaisupää Electra on varustettu edistyksellisellä katkaisupäällä, joka automaattisesti säätää leik­

kauspisteen ja halkaisijan (zoom focus). Sen ansiosta voidaan merkittävästi parantaa lävistysaikaa, katkaisunopeutta ja suorituskykyä kaikille eripaksuisille materiaalityypeille, kasvattaa tahtiaikaa ja vähentää koneenkäyttäjän läsnäolon tarvetta. Kun polttopistettä pystytään vaihtamaan, Elec­ tra kykenee lävistämään 20 millisen materiaalin kahdessa sekunnissa ja siten kasvattamaan tuotannon tehokkuutta huomattavasti. Tämä tarkoittaa myös sitä, että materiaalissa syntyy vähemmän lämpöä, jolloin pienten reikien tekeminen on tehokkaampaa.

Smooth lead-in Electran uusi ”smooth lead-in” takaa paljon nopeamman, mutta vakaan sisään menon nopean lävistyksen jälkeen, kun leika-

Edistyksellinen näyttö Electrassa on tärkeässä roolissa viimeisimmän sukupolven 19’’ kosketusnäyttö graafisella käyttöliittymällä, minkä ansiosta järjestelmän operointi onnistuu jokaiselta käyttäjältä. Kuvilla ohjattu liittymä opastaa käyttäjän läpi kaikkien vaiheiden ja tekee koneen asettamisesta nopeaa ja vaivatonta.

Automaatiomoduulit Electra tarjoaa kaksi automaatiotasoa: automaattinen täyttö/purku, jonka ansiosta Electra pystyy ylläpitämään korkean katkaisunopeuden (FA-L) tai Compact Tower (CT-L), joka tarjoaa täydet mahdollisuudet täyttöön, purkuun ja varastointiin sekä raakamateriaaleille että valmiille kappaleille.

LVD Suomessa Prodmac Oy edustaa Suomessa LVD:tä ja tarjoaa laajan konevalikoiman myös suomalaisen terästeollisuuden tarpeisiin. LVD on johtavia ohutlevylaitteiden valmistajia, jonka valikoimaan kuuluu laserleikkuujärjestelmät, levyntyöstökoneet, särmäyskoneet, levyleikkurit ja keskitason automaatiojärjestelmät.

INFO Prodmac Oy Mika Koivuniemi puh. 040 741 99 91 mika.koivuniemi@prodmac.fi www.prodmac.fi

12

1–2 | 2018 • w w w.eurometalli.com


Laadukkaat kompressorit Laadukkaat kompressorit pitävät tuotannon käynnissä energiatehokkuudesta ja paineilman laadusta tinkimättä! Taajuusmuuttajaohjatut (VSD) kompressorit ovat kompressoriteknologian uusi standardi: • VSD-teknologia vähentää energiankulutusta keskimäärin 50% verrattuna tyhjäkäynti- ja ulospuhalluskompressoreihin. • Ei turhaa tyhjäkäyntiä, ulospuhalluksia tai painehäviöitä käytön aikana.

www.atlascopco.fi |

kompressori.fi@fi.atlascopco.com


Myrsky osapesurissa

– NCH Europe lanseeraa käänteentekevän osapesurin – T

Maailmanlaajuinen veden, energian ja kunnossapidon ratkaisuja tarjoava NCH Europe on lanseerannut Torrent 500 -laitteen, joka puhdistaa vesipohjaisten pesuaineiden avulla komponentit minuutissa. Torrent 500 on suunniteltu puhdistamaan komponentit ja koneenosat nopeasti ja tehokkaasti, mikä tekee siitä erinomaisen ratkaisun erityisesti teollisuuden, autokorjaamojen, rakennus- ja valmistusteollisuuden tarpeisiin.

eollisuudessa käytettävien koneiden osiin kertyy normaalissa käytössä erilaista likaa. Vaihdelaatikoihin kertyy esimerkiksi rasvaa ja työkaluihin kemiallisten aineiden jäämiä. Perinteisesti näistä on päästy eroon vain ankaralla jynssäämisellä tai käyttämällä voimakkaita liuottimia, jotka ovat terveydelle vaarallisia ja voivat lisäksi aiheuttaa ympäristövahinkoja. Torrent 500 -osapesurin käyttö poistaa tarpeen jynssäämiselle ja vaarallisille liuottimille. Laite suihkuttaa korkealla paineella vesipohjaisia pesuaineita puhdistettaville osille poistaen likakertymät ja puhdistaen 90 % osista vain minuutissa. Laitteen sisällä olevalle tasolle mahtuvat osat, joiden koko on enintään 730 x 500 x 550 mm. “Useimmissa osien puhdistamiseen tarkoitetuissa laitteissa käytettävät liuottimet aiheuttavat useita ongelmia liittyen niin turvallisuuteen kuin tuottavuuteenkin,” kertoo Csaba Kisari, NCH Europen Parts Cleaning -yksikön markkinointipäällikkö. “Liuottimien lisäksi käyttäjät altistuvat puhdistusprosessissa huuruille, jotka ovat tervey­ delle haitallisia.” “Lisäksi monia komponentteja täytyy liottaa pitkän aikaa ennen kuin ne voidaan puhdistaa manuaalisesti. Tähän kuluu aikaa ja vaivaa, ja luonnollisesti laitteet ovat poissa käytöstä pitemmän aikaa kuin olisi tarpeen.” “Torrent 500 -osapesurin myötä osien puhdistamisesta tulee nopeampaa ja turvallisempaa työntekijöille. Lisäksi sen avulla voi säästää jopa 500 GBP kuukaudessa. Laitteen suljettava runko ja eristetyt käsineet suojaavat käyttäjää samalla kun korkeapainesuihku irrottaa lian ilman jynssäämistä. Laitteessa käytettävät vesipohjaiset pesuaineet ovat täysin vaarattomia, vaikka ne joutuisivatkin iholle.” Vesipohjaisten pesuaineiden myötä Torrent 500 -osapesurista on hyötyä yrityksille myös ympäristömielessä. Mahdolliset valumat eivät ole vahingollisia ympäristölle joutuessaan jäteveteen eivätkä ne siten aiheuta ylimääräisiä maksuja. Vesipohjainen liuotin on vihreä vaihtoehto, joka ei vahingoita ympäristöä ja josta syntyy vain kahdeksasosa jätettä verrattuna tavallisiin osienpesuratkaisuihin. Torrent 500 -osapesurin voi saada kokeiluun osana laitteen vuokrasopimusta. Näin yritykset voivat kokea laitteen puhdistuskyvyn käytännössä. Saat laitteen kokeiltavaksi rekisteröitymällä NCH Parts Cleaning -nettisivuille tai ottamalla yhteyttä NCH-edustajaan numerossa 01902 510 286.

Nimitys Insinööritoimisto Ismo Lindberg Oy on vahvistanut myyntitiimiään nimeämällä Timo Ritvasen menetelmämyyjäksi. Ritvasen asiantuntemuksen taustalla on vankka ensikäden kokemus työstökonemaailmasta. Timo toimi toisena perustajajäsenenä A&T Machining Oy:ssä, joka toimi Laukaassa vuosina 2006-2013. Yrityskaupan myötä omistus siirtyi Vihtavuoressa sijaitsevalle Metallisorvaamo Kleimola Oy:lle ja Timo jatkoi 14

1–2 | 2018 • w w w.eurometalli.com

työuransa heidän palveluksessaan. Konepajatoiminnan jälkeen Timo siirtyi työstökonekaupan pariin MTC Flextekille, jossa hän toimi työstökonemyyjänä ja menetelmäasiantuntijana. Timo on aloittanut uusissa työtehtävissään Lindbergillä kuluneen vuodenvaihteen aikana. Timon pääasiallinen toimialue on Pirkanmaa ja Etelä-Suomi, mutta hän vastaa tapauskohtaisesti myös muista asiakkuuksista ympäri Suomen. Timon tavoittaa tutusta puhelinnumerosta 040 779 6392 tai sähköpostitse timo.ritvanen@il-machinery.com


WWW.SECOTOOLS.COM

Uusilla Feedmax-Pkovametalliporilla lisää tehoa ISO P -materiaalien poraukseen. Hyödynnä jopa 35 % tuottavuuden nousu joko lastuamisarvojen nostolla tai pidentyneenä kestoaikana kiitos uuden geometrian ja pinnoitteen.

LISÄÄ TUOTTAVUUTTA PORAUKSEEN JOPA 35%


GOOD OFFERS FROM S. H. VÆRKTØJSMASKINER

MAZAK VARIAX 500 year 2002 Complete with Mazartrol 640 Control Movements: 510/510/460mm Spindelespeed 12 000 ump/min Toolmagasin for 40 tools Toolconus Bt 40 2 pallets Assesorices. Heigh presure coloing Toolmesuring system

MAZAK FH 6800 Maschinencenter Mazatrol 640 M Pro control year 2001/10 Movements: X/Y/Z: 1050/800/800 Indexcing 0,001 degrees 2 pallets 630 x 630 mm Spindel speed 7 000 rpm Spoindel conus BT 50 Toolmagasin for 80 tools Motor 37 kVa Grundfoss heigh pressure pumnps – Mayfram cheap conveyour

MAZAK INTERGREX E TOWER 410 H maschinencenter Mazartrol 640 M Pro control year 2002 Turninglength 3000 mm Turning diameter 610 mm Spindelborng 112 mm Spindel speed 3 000 ump/min Milling speed 12 000 ump/min Motor 30 kVa Toolmagasin 120 tooling Capto C 6 2 stk. Hydrauliske steady rest SLU 4 Mayfram chipconveyor

MAZAK FH 6000 Maschinencenter Mazatrol 640 M Pro control year 2002 Movements: X/Y/Z: 800/800/800 Indexcing 0,001 degrees 2 pallets 500 x 500 mm Spindel speed 7 000 rpm Spoindel conus BT 50 Toolmagasin for 40 tools Motor 30 kVa Grundfoss heigh pressure pumnps – Mayfram cheap conveyour

MORI SEIKI NL 2500/700 – 2 pcs machines MORI SEIKI NL 2500/700 with Gantry Loader LG 10 C3 Incl. loader vendestastion and unloder complete machine with all equipments MAPPS CNC control – 20 staioners Gantry loader: machine has Subspindel – but now driven tooling Spindle hours 5000 – like new machine. TOS VHN 13.8 Horisontal borer year 2016 X/Y/Z/W: 3500/2500/1250/800mm B akse 360 degree-table 2 200 x 1 800 mm – 12 tons Heidenhain TNC 530 Control – hours 5000

TOS VHQ 13 Horisontal bohrer year 2015 X/Y/Z/W: 6000/3500/3200/700 mm B akse 360 grader – bord 2 500 x 3 000 mm 22 tons Toolmagasin for 60 tool Heidenhain TNC 530 – machine has only 100 hours

S. H. Værktøjsmaskiner ApS Klokkestobervej 15, 9490 Pandrup, Denmark Tlf. 98 20 44 00, +45 98 20 4400, www.shv.dk

V

Shark Line -kierretapit purevat tehokkaasti Kierreosan takaosan kevennys tehostaa lastujen poistumista ja pienentää viimeisten kierteiden murtumisriskiä. Kevennys pienentää myös vääntövoimia paluuliikkeessä ja pidentää kierretapin elinikää. Muut raaka-ainekohtaiset mallit ovat Punainen Shark seostettuihin teräksiin, Vihreä Shark alumiineihin ja Valkoinen Shark valurautoihin. Kaikki Shark kierretapit valmistetaan ainutlaatuisesta pulveripikateräksestä, jossa on lyömätön yhdistelmä lujuutta ja särmien kestävyyttä ja joka poikkeaa kaikista muista HSS-E-PM teräksistä.

D

ormer Pramet on laajentanut raaka-ainekohtaista Shark Line -kierretappivalikoimaa kahdella uudella mallilla. Raaka-aineen, pinnoitteen ja geometrian ainutlaatuinen yhdistelmä tekee Shark Line -kierretapeista tuotantovarmoja ja suorituskykyisiä useimmissa koneistettavissa raaka-aineissa. Kierretapin varressa oleva värirengas ilmaisee kierteitettävän raaka-aineen ja se nopeuttaa, sekä helpottaa oikean kierretapin valintaa. Shark Line -valikoimaan on lisätty kaksi uutta mallia. Keltainen Shark (E412) rakenne-, hiilletys- ja niukkaseosteisiin teräksiin ja Sininen Shark (E414) ruostumattomiin teräksiin. Molemmissa uusissa malleissa on suuri 48° kierukkakulma, joka tehostaa lastujen poistumista lastu-urista. Ne ovat erityisen sopivia, jopa 3xD syvien pohjareikien kierteitykseen. Erityinen kolmisäteinen lastu-uran profiili ja vakio rintakulma koko lastu-uran matkalla parantaa lastuamisen kontrollia ja kierteen laatua ja estää lastujen kasautumisen kierretapin ympärille, joka puolestaan minimoi koneen seisonta-ajan ja parantaa tuottavuutta.

16

1–2 | 2018 • w w w.eurometalli.com

Dormer Pramet on maailmanlaajuinen lastuavien työkalujen valmistaja ja toimittaja, jonka mittava tuotevalikoima sisältää sekä pyörivät, että kääntöterätyökalut poraukseen, jyrsintään, kierteitykseen ja sorvaukseen laajalle tuotantoalueelle. Omat toimipisteet, joita on 30, antavat teknistä tukea ja myyntipalvelua asiakkaille yli 100 markkina-alueella ympäri maailman ja niitä tukee Euroopassa ja Etelä Amerikassa sijaitsevat uudenaikaiset tuotantolaitokset, viisi strategisesti sijoitettua tuotevarastoa ja erittäin kehittynyt jälleenmyyjä- ja jakeluverkosto.

INFO Tuote-esitteitä ja lisätietoja kaikista 2017.2 tuotepaketin uusista tuotteista saa lähimmältä Dormer Prametin jälleenmyyjältä tai asiakaspalvelusta. Sähköiset PDF-esitteet voi tallentaa osoitteesta www.dormerpramet.com Dormer on Dormer Prametin tuotemerkki.

A m

O 0

w


Varmista kilpailukykysi! Kun kumppanisi hallitsee kokonaisratkaisujen suunnittelun ja toteutuksen ja ymmärtää, mikä sinulle on kustannustehokkain vaihtoehto. Silloin voit keskittyä siihen, mikä tuo liiketoimintaa.

Asiakkaamme kertovat, miten olemme ratkaisseet heidän tarpeensa: mtcflextek.fi/blogi Ota yhteyttä niin kerromme, miten varmistat kilpailukykysi: 029 030 0120 ja 029 030 0137

www.mtcflextek.fi


Uuden sukupolven 5-akselityöstökeskus Pro Estorelle Radikaalisti nopeampi testikoneistus vakuutti Pro Estoren tilaamaan GROB G550T vaakakaraisen 5-akselikeskuksen vapaasorvauksella (sorvauspöytä + karan interpolaatio) yhdistettynä älykkääseen ja kompaktiin PSS-R13-palettiautomaatioon. Kuvassa Jyrki Ryymin Vossilta (vas.), Tommi Löytynoja ja Vesa Kauppila Pro Estorelta sekä Marko Vossi.

Nivalalainen haastavien kappaleiden keskikokoisiin ja suursarjoihin erikoistunut Pro Estore Oy on investoinut saksalaiseen GROB G550T vaakakaraiseen 5-akselityöstökeskukseen vapaasorvauksella (sorvauspöytä + karan interpolaatio) yhdistettynä älykkääseen ja kompaktiin PSS-R13-palettivarastoautomaatioon. ”Testikoneistuksien radikaalisti nopeampi kappaleaika, järjestelmän edistykselliset ominaisuudet sekä valmistajan ja maahantuoja Vossin vakuuttavat elinkaaripalvelut johtivat tilaukseen”, toimitusjohtaja Tommi Löytynoja sanoo.

Autoteollisuudesta myös muiden saataville Vuonna 1926 perustettu GROB oli pitkään keskittynyt lähinnä vain auto- ja lentokoneteollisuuteen, mutta näköpiirissä ollut autoteollisuuden sähköistymisestä johtuva koneistuksen vähentyminen sai sen kehittämään 10 vuotta sitten kaikille koneistustoi-

Kompakti 13-paikkainen PSS-R13-palettiautomaatti älykkäällä ja helppokäyttöisellä töiden- sekä työkalujenhallinnalla. Järjestelmä ei tarvitse erillistä paletinvaihtoasemaa vaan se pystyy vaihtamaan paletin suoraan koneelle, mikä säästää suoraan euroja sekä lattiapinta-alaa. Lisäksi koneenkäyttäjällä on erinomainen näkyvyys ja pääsy työalueelle, paletinvaihtoasemaan sekä työkaluvaihtajalle. 18

1–2 | 2018 • w w w.eurometalli.com


GROB G550T -koneella pystyy sorvaamaan portaattomasta ja epäkeskeisesti niin sorvauspöydällä kuin karan interpolaatiolla. mialoille suunnitellut Universal-sarjan vaakakaraiset 5-akselityöstökeskukset. Sarjan koneet hyödyntävät GROBin autoteollisuudelle kehittämää ainutlaatuista huippukoneistusteknologiaa, mikä tarjoaa ylivoimaista suorituskykyä sekä paljon muita etuja verrattaessa perinteisiin 5-akselisiin pysty- tai vaakatyöstökeskuksiin.

Älykäs konsepti Koneissa on poikkeuksellisen älykäs rakenne, mikä mahdollistaa koneistuksen myös ylösalaisin, jolloin saavutetaan ylivoimainen lastunpoisto. Koneet tarjoavatkin suurimman akselivapauden sekä huippudynaamisuuden, -tukevuuden ja -tarkkuuden erittäin kompaktissa koossa. Niissä yhdistyy kolme lineaariakselia ja kaksi pyöritysakselia (A=225° ja B=360°, jolla voi myös sorvata) yhtäaikaisella interpolaatiolla. Lisäksi vaakasuuntainen ja kahdella tukevalla johteella kuudesta kohtaa kiinteällä etäisyydellä tuettu kara mahdollistaa erinomaisen tukevuuden. Karan pitkä Z-liike mahdollistaa pitkien työka-

GROBin ainutlaatuinen Z-akselin tunnelikonsepti mahdollistaa täysimittaisten työkalujen käyttämisen ilman maksimi kappale­ koon pienentymistä. Lisäksi ylösalaskoneistus mahdollistaa huippulastunpoiston.

lujen hyödyntämisen ilman maksimi kappalekoon pienentymistä sekä myös lyhyiden työkalujen käyttämisen. Lisäksi kiekkotyyppinen työkaluvaihtaja tarjoaa äärimmäisen nopean työkaluvaihdon. Pro Estoren järjestelmään tulee yhteensä 331-paikkainen työkalumaksiini, jossa työkalut ovat RFID-koodattuja. Järjestelmässä on myös kompakti 13-paikkainen PSS-R13-palettiautomaatti älykkäällä ja helppokäyttöisellä töiden- sekä työkalujenhallinnalla. Järjestelmä ei tarvitse erillistä paletinvaihtoasemaa vaan se pystyy vaihtamaan paletin suoraan koneelle, mikä säästää suoraan euroja sekä lattiapinta-alaa. Lisäksi koneenkäyttäjällä on erinomainen näkyvyys ja pääsy työalueelle, paletinvaihtoasemaan sekä työkaluvaihtajalle.

pulaatuiset kappaleet sekä ensiluokkainen palvelu. Noin 1,3 miljardin euron liikevaihtoa sekä 6 000 henkeä työllistävää perheyritystä johtaa kolmatta sukupolvea edustava Christian Grob. Yrityksellä on neljä tehdasta, jotka sijaitsevat Saksassa, USA:ssa, Brasiliassa ja Kiinassa. GROB valmistaa itse mahdollisimman pitkälle kaiken liittyen koneisiin sekä niiden automaatioratkaisuihin. GROB panostaa myös runsaasti ohjelmistokehitykseen sekä Industry 4.0 -mukaiseen digitalisaatioon. ”Olemme esittelemässä GROBin mahdollisuuksia 20.–22.3. Konepaja-messuilla 231 m²:n osastollamme E201. Tervetuloa keskustelemaan kanssamme uuden sukupolven 5-akselikoneistuksesta”, Marko Vossi kutsuu.

Kustannus per osa ratkaisee GROBin tavoitteena on tarjota haastaville kappaleille alhaisin kustannus per osa, uusia mahdollisuuksia suunnittelijoille, huipVuonna 1926 perustettu perheyritys GROB työllistää Saksan Mindelheimin tehtaalla n. 4 000 henkilöä ja kokonaisuudessaan n. 6 000 henkeä (mukaan lukien paikallisille markkinoille toimittavat USA:n, Brasilian ja Kiinan tehtaat) sekä liikevaihtoa se tekee yhteensä n. 1,3 miljardin euroa.

INFO Pro Estore Oy Tommi Löytynoja puh. 040 731 1537 www.proestore.com GROBista: Vossi Group Oy puh. 010 8200 500 www.vossi.fi/grob

1–2 | 2018

19


Metallisorvaamo Pitkänen Oy:n uusin hankinta on Nakamura-Tome – Uusi monitoimisorvimme Nakamura-Tome WY-100II on kaksikarainen, varustettu kahdella revolverilla, joissa molemmissa on pyörivät työkalut ja Y-akseli. Syöttölaitteena toimii Top Automazioni X-Files -tankomakasiini, jossa 65 mm tankokapasiteetti. Kone on toiminut todella moitteetta alusta alkaen ja olemme tyytyväisiä Insinööritoimisto Ismo Lindberg Oy:n toimintaan kokonaisuutena, toimitusjohtaja Pauli Pitkänen kertoo.

Vuodesta 1974 samalla tontilla toiminut, nyt kolmannen sukupolven vetämä Metallisorvaamo Pitkänen Oy on koko historiansa ajan kehittänyt toimintojaan ja toimitilojaan kysynnän kasvun mukaan. Kasvua on tehty tilojen ja koneiden muodossa monessa vaiheessa ja toistaiseksi vauhti on riittänyt. Insinööritoimisto Ismo Lindberg Oy:n toimittama uusi monitoimisorvi tuo kaivattua tehoa monipuoliseen pitkien sarjojen koneistukseen.

-P

appani, Veikko Pitkänen aloitti vuonna 1974 uutena hankkimallaan venäläisellä kärkisorvilla tekemään alihankintakoneistuksia pienissä tiloissa, periaatteessa autotallissa. Siitä olemme kasvaneet vaiheittain tällä hetkellä 14 alan ammattilaista työllistäväksi, lattiapinta-alaltaan 1.500 m2 yritykseksi, kertoo toimitusjohtaja Pauli Pitkänen.

INFO Metallisorvaamo Pitkänen Oy Pauli Pitkänen toimitusjohtaja puh. 040 351 4260 www.sorvaamopitkanen.fi

Uusi tuttavuus työstökonemerkkinä – Meillä on koneistamon lattialla reilut kymmenen työstökonetta. Nyt tuli kuitenkin eteen merkin vaihto, koska aiempi konetoimittaja vaihtoi yrityskauppojen seurauksena käytettävää ohjausta ja se avasi meille mahdollisuuden katsoa konetarjontaa ihan uusin silmin. – Olemme saaneet ensikosketuksen Nakamuraan jo vuosia sitten, mutta vasta nyt tutustuimme siihen perinpohjaisesti. Moni asia puolsi tämän merkin valintaa, vaikka kilpailevalta merkiltä olikin kaksi eri mallia mukana vielä viime metreillä, kun hankintaa olimme tekemässä, Pitkänen jatkaa.

Vakuuttava kokonaisuus Uusi Nakamura-Tome on kaksikarainen, varustettu kahdella revolverilla joissa molemmissa pyörivät työkalut ja Y-akseli. Koneen syöttölaitteena toimii Top Automazioni X-Files -tankomakasiini. Kyseisen tankomakasiinivalmistajan kapasiteetit ovat 42 mm, 51 mm ja 65 mm. Pitkäsen konetta syöttää mallisarjan suurin laite. – Lopullisesti vakuutuimme valinnasta, kun totesimme, että Nakamuran Fanuc-ohjaus on samantyylinen, kuin meillä jo käytössä olevilla koneilla, maahantuoja sijaitsee

Insinööritoimisto Ismo Lindberg Oy puh. 014 443 2100 www.metallintyostokoneet.fi

20

1–2 | 2018 • w w w.eurometalli.com

Uusi sorvi syöksee pitkinä sarjoina kappaleita luotettavasti ja erinomaisella laadulla.

suhteellisen lähellä ja jälkimarkkinointitoimet vaikuttivat meille sopivilta. Lisäksi meidän tarpeisiimme sopiva kone oli saatavissa varsin nopealla aikataululla.

Suoraan töihin Koneen toimitus ja asennus, sekä käyttöönotto sujuivat juuri lupausten mukaisesti. – Olemme erittäin tyytyväisiä tähän mennessä saamaamme palveluun ja siihen, että kone on toiminut moitteetta heti alusta alkaen, eikä mitään vikoja ole ollut. Pian on edessä ensimmäinen huolto, jonka jälJatkuu sivulla 22.


ja Kylläst ynyt haisevaan mmittimeesi? kovaääniseen diesel-lä ROHDE teollisuusuunit ja laitteet lämpökäsittelyyn

! Nyt löytyy vaihtoehto Jälleenmyyjämme Suomessa Kerasil Oy +358 207 639871 tai +358 207 639872 www.kerasil.fi

www.rohde-online.net

AIRREX AH-200 / AH-300 / AH-800

Hajuton ja hiljainen diesel infrapunalämmitin 100% hyötysuhteella. • • • • • • • • •

Ei tarvitse pakoputkea ulos Erittäin pieni kulutus Biodiesel, diesel tai polttoöljy Ei puhallinta, ei nosta pölyä Termostaattiohjattu (0–40°C) Siirreltävä, ei asennusta Hiljainen, vain 48 dB Ei polttavan kuumia pintoja 13kW, 15kW ja 22kW -mallit

KULUTUSESIMERKKI Eristetty teollisuushalli, tilavuus: 500m³ Lämpötila ulkona: -0ºc, sisällä: +15ºc Polttoaineen kulutus n. 2,5L / vrk

Katso lähin jälleenmyyjäsi tai soita: www.rexnordic.com • 040 180 11  11


TUOTTAVUUTTA TUOTANTOON

Etsitkö ratkaisua tuotannon automatisointiin robottien avulla? Meidän MOTOMAN-robottiperheestä löydät sen varmuudella. Yli 1.700 robottijärjestelmän kokemuksella tarjoamme koko osaamisemme käyttöösi.

Meidän MOTOMAN-robottiperheestä löydät sen varmuudella. Saat räätälöidyn ratkaisun juuri Sinun tarpeidesi mukaan! 1.800 robottijärjestelmän kokemuksella tarjoamme koko osaamisemme käyttöösi. Saat räätälöidyn ratkaisun juuri Sinun tarpeidesi mukaan!

Meidän MOTOMAN-robottiperheestä löydät sen varmuudella. Yli 1.700 robottijärjestelmän kokemuksella tarjoamme koko osaamisemme käyttöösi. Saat räätälöidyn ratkaisun juuri Sinun tarpeidesi mukaan!

YASKAWA Finland Oy info.fi@yaskawa.eu.com 040 3000 600 www.yaskawa.fi

keen otamme huollot omiin käsiimme, kuten olemme tottuneet muidenkin koneiden kanssa toimimaan, toimitusjohtaja Pitkänen toteaa. – Meillä on ammattitaitoinen henkilökunta ja heidän monipuolisuutensa mahdollistaa myös huoltojen tekemisen. Vaikka saimme koneen maahantuojalta, Insinööritoimisto Ismo Lindberg Oy:ltä varsin hyvän tarjouksen huoltosopimuksesta, niin silti teemme asiat itse, koska se on meille tuttua.

on laajempi, mutta edelleen noin puolet tulee Valtralta. Toimitusvarmuutemme ja laatumme ovat vakuuttaneet asiakkaamme ja siksi meillä on erittäin pitkiä asiakassuhteita. Liikevaihtomme on kasvanut tasaisesti jo useamman vuoden, mutta silti vuosi 2017 alkoi näyttää todellisia kasvun elkeitä ja antaa entisestään luottoa tulevaisuuteen, sekä uutta pontta tekemiselle.

– Olemme toteuttaneet paljon uudistuksia ja uusia hyviä asiakkuuksia on tullut tasaisesti. Laitekannan päivittäminen on ollut meille ehdoton valtti menestyksen tiellä ja nyt olemme avanneet uuden oven tämän tuoreen Nakamura-Tomen ansiosta, Pitkänen päättää.

Mittaukset uudelle tasolle Metallisorvaamo Pitkänen Oy:n käytössä oleva mittalaitteisto vaatii päivittämistä ja siksi he ovat tilanneet uuden koordinaattimittakoneen, Mitutoyo Crysta Apex S574. Laitteen toimitusajankohta on maaliskuussa 2018. – Tämän uuden mittalaitteen avulla pääsemme mittatarkkuuksissa ja raportoinneissa ihan uudelle tasolle. Suunnittelun alla olevat standardit ovat myös mahdollisia tavoittaa, kun todentaminen menee reilusti riittävän korkealle tasolle. Suunnitelmissa on myös tarjota alihankintana mittauspalveluita niitä tarvitseville yrityksille.

Hyvät asiakkaat kasvun takana – Suurin asiakkaamme on aina ollut Valtran traktoritehdas. Aikoinaan jopa 90 % liikevaihdosta tuli heiltä. Nykyään asiakaspohja 22

– Meille koneistushallin siisteys ja hyvä valaistus ovat erinomaisen tärkeitä asioita. Ne luovat viihtyisyyttä ja työturvallisuutta. Meillä on pitkien asiakassuhteiden lisäksi myös erittäin pitkiä työsuhteita, Pitkänen painottaa.

1–2 | 2018 • w w w.eurometalli.com


www.kaeser.com

Tulevaisuuden teknologiaa jo nyt: IE4-moottorit Super Premium Efficiency -käyttömoottoreilla varustetut ruuvikompressorit

• IE4 vakiona • parempi taloudellisuus • alhaisemmat energiakustannukset

Uutta:

nyt CSD- ja CSDXlaitteissa

KAESER – enemmän paineilmaa vähemmällä energialla KAESER KOMPRESSORIT Oy

Tiilitie 18 – 01720 Vantaa – Puh. (09) 4132 0400 – Faksi (09) 4132 0450 www.kaeser.com – Sähköposti: info.finland@kaeser.com

Kyberratkaisuista apua kriittisen infran turvaamiseen – Yhteiskunnan kriittisiä järjestelmiä pitää fyysisen turvallisuuden lisäksi suojata myös digitaalisia kyberuhkia vastaan. Tästä johtuen digitaalisen turvallisuuden monitoroinnin ja analysoinnin tulee toimia vuorokauden jokaisena tuntina, Insta Groupin toimitusjohtaja Henry Nieminen kertoo.

Y

hteiskunnan toiminnalle elintärkeiden, kriittisten infrastruktuurien toiminta on entistä riippuvaisempi tietojärjestelmistä. Kriittiseen infrastruktuuriin kuuluu sekä fyysisiä laitoksia ja rakenteita että sähköisiä toimintoja ja palveluita. Bittimaailmassa toimintaa voidaan yrittää horjuttaa kyberhyökkäyksillä. Uhkilta suojautumisessa korostuu myös yritysvastuu: esimerkiksi huolto-, ylläpito- ja korjaustoiminnan kautta entistä suurempi osa yhteiskunnan kriittisistä toiminnoista on yksityisen sektorin omistuksessa ja vastuulla. – Teknologian kehittyminen vaatii uudenlaista ajattelua. Aiemmin esimerkiksi ve-

Hallitun digitalisaation, automaatioratkaisujen ja puolustusteknologian asiantuntija Insta on turvallisen ja kilpailukykyisen yhteiskunnan rakentaja ja kehittäjä. Konserni palvelee asiakkaitaan jatkuvan toimintavarmuuden ja teknologiakehityksen kumppanina.

si- ja sähkölaitokset ovat olleet turvassa fyysisten porttien takana. Nyt suojautumiskeinoja on lisättävä, puolustusvoimien strategisena kumppanina ja huoltovarmuusorganisaationa toimivan Insta-konsernin toimitusjohtaja Henry Nieminen kehottaa.

Yritykset tunnistamaan ja hallitsemaan uhkia Kriittisiä infrastruktuureja ovat esimerkiksi energiansiirto ja -jakeluverkot, vedenjakelu, elintarvikepalvelut, kuljetuslogistiikka ja terveyspalvelut. Niemisen mukaan tällaiset laitokset on turvattava sekä reaalimailmassa että digitaalisessa ympäristössä. Järjestelmien omistajien – eli usein yritysten – tulisi osata tunnistaa ja hallita tällaisia uhkia. Esimerkiksi yrityksen tietoturvaprosessista pitäisi teettää ulkopuolinen asiantuntija-arvio – ja arviointikriteerien tulisi perustua järjestelmän toiminnan lamautumisen vaikutuksiin yhteiskunnalle.

Valkohattuhakkerit testaavat laitoksen toimintavarmuuden Turvajärjestelmien toimivuutta digitaalisia uhkia vastaan voidaan myös testata. Niin sanotut valkohattuhakkerit ovat eettisesti tehtäviin hyökkäyksiin erikoistuneita alan huippuammattilaisia. Eettinen hakkerointi tehdään hallitusti yhdessä sovitulla tavalla. Tyypillisesti käyttöorganisaatiolta salassa tehtävien testien tuloksia hyödynnetään kriittisten järjestelmien ja palveluiden varmuuden lisäämisessä.

Henry Nieminen.

INFO www.insta.fi

1–2 | 2018

23


Integrex i-500 täydentää Mazakin suosituinta mallistoa Laajassa varustevalikoimassa on jopa Ø 410 millimetrin hydraulisia tukilaakereita.

Integrex i-500 esiteltiin ensimmäisen kerran EMO 2017 -messuilla viime syksynä, ja sen myynti on lähtenyt vauhdilla liikkeelle Euroopan lisäksi myös Suomessa.

I

ntegrexistä on vuosikymmenten saatossa muodostunut käsite monitoimityöstökoneiden maailmassa. Nyt japanilainen Yamazaki Mazak on esitellyt uuden Integrex i-500 -monitoimisorvin, joka täydentää Integrex-mallistoa pienempien i-koneiden ja suurempien e-koneiden välimaastossa. Monitoimisorveissa hyödynnetään Mazakin uutta Smooth-teknologiaa, jonka perustana on täysin uusitun servojärjestelmän lisäksi maailman edistyksellisin Mazatrol SmoothX -CNC-ohjaus.

Uusi modulaarinen rakenne vastaa asiakkaiden kysyntään Integrex i-500 tekee suositusta Integrex i-sarjasta entistä houkuttelevamman. Tukevan runkorakenteen ja isompien karojen ansiosta uudella koneella voidaan koneistaa selvästi suurempia työkappaleita. Suurin sorvaushalkaisija on 700 millimetriä ja koneistuspituus on 1 500, 2 500 tai 3 000 millimetriä. Kohtisuoraisen konerakenteen ansiosta Y-akselin 430 millimetrin liike on käytettävissä koko liikealueen matkalla ilman rajoituksia. Laaja X-akselin 845 millimetrin liike tarjoaa hyvän tilan myös säteittäiselle työskentelylle. Integrex i-500 on varustettu vakiona NC-tukikärjellä, mutta mallistoon kuuluvat myös 2-karainen S-versio sekä kaksi karaa ja alarevolverin sisältävä ST-versio. 24

Sorvauskarat ovat identtiset niin kooltaan kuin teholtaan, vaihtoehdot ovat: • karanpää A2-8”, 10” (254 mm) istukka, ­karaporaus 91 mm, 4 000 k/min, 30 kW, 808 Nm • karanpää A2-11”, 12” (304 mm) istukka, karaporaus 112 mm, 3 300 k/min, 37 kW, 1 400 Nm • karanpää A2-11”, 15” (381 mm) istukka, karaporaus 132 mm, 2 500 k/min, 37 kW, 1 848 Nm • karanpää A2-15”, 18” (450 mm) istukka, karaporaus 185 mm, 2 000 k/min, 37 kW, 1 848 Nm Sorvaus-/jyrsinkaravaihtoehtoja on myös valittavissa useita: • Capto C6 (HSK-A/T63, KM4X-63), 12 000 k/min, 24 kW, 131 Nm • HSK-A/T63, 20 000 k/min, 24 kW, 131 Nm • Capto C6 (HSK-A/T63, KM4X-63), 12 000 k/min, 37 kW, 272 Nm • Capto C8 (HSK-A/T100, KM4X-100), 10 000 k/min, 37 kW, 272 Nm Uusi vakiovarusteena oleva kompakti sorvaus-/jyrsinkarayksikkö on selvästi aiempaa lyhyempi, mikä antaa enemmän työtilaa varsinkin niille kappaleille, joissa koneistettavaa on myös päädyissä.

1–2 | 2018 • w w w.eurometalli.com

Modulaarisuus näkyy myös monipuolisissa lisävarusteissa Integrex i-500:n lisävarustepuolella on runsaasti valinnan mahdollisuuksia. Koneeseen on saatavilla 36, 72 tai 110 työkalun työkalumakasiinit. Pienimpien työkalumakasiinien kokoa voidaan kasvattaa asennuksen jälkeen. Monitoimisorviin on saatavilla myös erillinen pitkien porien makasiini, johon voidaan asettaa kolme enintään 1 000 millimetrin pituista poraa. Pitkiä reikiä porattaessa hyödyllinen varuste on myös 70 barin korkeapainejärjestelmä ohjelmoitavalla nestepaineella. Automaattisella hydraulisella tukilaakerilla voidaan tukea työkappaleita, joiden halkaisija on jopa 410 millimetriä. Pyörivillä B- ja C-akseleilla on tarkat suoramitta-asteikot vakiovarusteena. Kaikissa lineaariakseleissa on läpijäähdytetyt kuularuuvit ja tarvittaessa myös mittasauvat. ST-malleissa alarevolveriin saa lisävarusteena pyörivät työkalut 5,5 kilowatin teholla ja 10 000 kierroksen nopeudella. Integrex i-500 voidaan automatisoida esimerkiksi tangonsyöttölaitteella, teollisuusrobotilla tai Mazakin omalla portaalipanostajalla.

Käyttäjäystävällisyys ja ergonomia on huomioitu esimerkillisesti Mazakin uusien koneiden suunnittelukriteereihin kuuluu olennaisena osana koneen


Yksi järjestelmä – se riittää Lemonsoft on joustava kokonaisratkaisu, jolla pystyt hoitamaan yrityksesi koko toiminnanohjauksen. - Toimitusketjun hallinta - Yrityksen sisälogistiikan ohjaus - Tuotannon ohjaaminen - Talous- ja henkilöstöhallinto - Sähköiset yhteydet

w w w. l e m o n s o f t . f i

Koneen käyttäjän ergonomia on otettu huomioon esimerkiksi edestä ladattavalla työkalumakasiinilla, lyhyellä etäisyydellä istukalle, suurilla ikkunoilla ja liikuteltavalla ja säädettävällä kosketus­näyttö­paneelilla.

käyttäjän työolosuhteiden huomiointi. Ergonomiaa parantavia ominaisuuksia ovat sopivan korkuinen karan keskilinja, lyhyt etäisyys istukkaan, työkalumakasiinin käyttö koneen edestä, isot ikkunat, huoltokohteiden keskittäminen yhteen paikkaan käden ulottuville ja käyttöpaneelin hyvät säädöt (oma johde, kallistus ja kääntö). Integrex i-500:ssa on uusin ja monipuolisin Mazatrol SmoothX -ohjaus, jonka avulla ohjelmointi joko vuorovaikutteisella tavalla tai EIA/ISO-koodilla on entistä helpompaa. Suomenkielisessä ohjauksessa on 19 tuu-

man kosketusnäyttö, joka toimii tablettitietokoneen ja älypuhelimen tapaan. Ohjelmoinnin apuna ja tukena voidaan käyttää valmistettavien kappaleiden 3D-malleja, jolloin ohjelmointi nopeutuu ja virheiden määrä vähenee. Markkinoiden nopeimman Mazatrol SmoothX -CNC-ohjauksen avulla jyrsintä on erittäin nopeaa ja jatkuva 5-akselityöstö on varmasti tuottavaa. Älykäs taskun jyrsintä (IPM Intelligent Pocket Milling), vierintäjyrsintä (Smooth Gear Hobbing), hammastustoiminto (Smooth Skiving), 5-akselinen hammastus-

jyrsintä (Smooth Gear Milling) ja kaiverrustoiminto (Smooth Engraving) ovat uusimpia Mazatrol Smooth -CNC-ohjauksen ominaisuuksia monitoimikoneille.

INFO Wihuri Oy Tekninen Kauppa Työstökoneet puh. 020 510 10 www.machinetools.wihuri.fi www.mazakeu.com

1–2 | 2018

25


HT Laserin uusimpana palvelumuotona 5-akselityöstö

Kuvasarja Mazak Variaxis i-600 -5-akseli­ koneen ylösajosta. Operaattoreiden käyttökoulutus sujui poikkeuksellisen vaivattomasti etukäteen Wihurin tiloissa. Koulutus tehtiin HT Laserin omilla tuotantokappaleilla.

Poikkeuksellisen monipuolisesti tuotantoteknologiat hallitseva HT Laser on laajentanut palvelutarjontansa käsittämään myös 5-akselityöstöt joulukuussa tuotantoon saadun Mazak Variaxis i-600 -koneen myötä.

V

uonna 1989 perustettu HT Laser aloitti toimintansa levyleikkeiden tarjoajana ja laserleikkauksen saralla yritys on yksi alan pioneereja Suomessa. – Toimitamme edelleen levyleikkeitä, mutta se on vain yksi tuotantoprosessimme. Olemme tätä nykyä monipuolinen konepaja, paitsi tuotantoteknologioin myös asiakaskunnan laajuudella mitaten: noin tuhannelle asiakkaallemme toimitamme heidän tarpeidensa mukaisia osia ja tuotteita yksinkertaisista osatoimituksista aina mittaviin ja vaatimustasoltaan vaativiin järjestelmätoimituksiin saakka, kertoo HT Laserin Keuruun yksikönpäällikkö Markus Lehti.

Prosessin hallintaa HT Laserin suuri asiakasmäärä tarkoittaa vuositasolla kymmenien tuhansien piirustuksien käsittelyä. – Asiakaskuntamme on mittava ja heterogeeninen. Tämän vuok26

si prosessin hallinta on meille erittäin tärkeää. Pystymme isosta asiakasmäärästämme huolimatta toimittamaan tuotteet luotettavasti asiakkaiden jono-ohjattuun tuotantoon. Lean-ajattelun pohjalta kehitetty toimintamallimme mahdollistaa pienienkin eräkokojen valmistuksessa tehokkaan tuotannon ja nopeat läpimenoajat, valaisee Lehti.

suuresti, jokainen asiakas on meille tärkeä. Johtoajatuksena meillä on, että asiakkaamme saavat yhdeltä luukulta enemmän – yksi yhdyshenkilö, kaikki palvelut. Meille on tärkeää, että kommunikointi sujuu ja jokainen asiakas saa hyvän palvelun, raottaa Lehti HT Laserin toimintafilosofiaa. – Seitsemän eri tuotantoyksikköämme mahdollistavat verkostomaisen tavan toimia. Eri yksiköissämme on eri jalostusasteita ja suunnittelemme, missä yksikössä kukin työ on järkevintä toteuttaa. Useampi eri yksikkö takaa myös toimitusvarmuuden, kun voimme esimerkiksi konerikkojen sattuessa hyödyntää muiden yksiköiden tuotantokapasiteettia. – Yksi palvelumuoto on oma tuotekehityksemme, joka tukee asiakkaidemme tuotteiden valmistuksellista ja toiminnallista tuotekehitystä, kertoo Lehti.

Pienistä suuriin – palvelu pelaa

5-akselityöstö viimeinen aluevaltaus

Seitsemän eri tuotantoyksikön monipuolisen konekannan ansiosta HT Laser palvelee poikkeuksellisen laajalla valmistusskaalalla myös kappaleiden kokoluokissa mitaten: levyvahvuuksissa 0,5–150 mm, kappalekokojen ollessa peukalonpäänkokoisista osista 12 metriä pitkiin prosessiteollisuuden tarpeisiin meneviin komponentteihin saakka. – Vaikka asiakkaidemme koot ja heidän tuotteidensa vaatimustasot vaihtelevat

Laaja asiakaskunta ja sen monimuotoiset tarpeet vaativat luonnollisesti konetekniikkaa isolla skaalalla. HT Laserin oma konekanta onkin poikkeuksellisen runsas, käsittäen monipuolisesti mm. lastuavat- ja levyteknologiat (mm. laser-, plasma-, poltto- ja vesileikkaus, mekaaninen levynkatkaisu ja särmäys 8000 mm / 800 tn saakka). – Pystyäksemme vastaamaan täysimääräisesti asiakastarpeisiin, investoimme jat-

1–2 | 2018 • w w w.eurometalli.com


www.itanordic.fi puh. +358 20 155 1400

kuvasti monipuoliseen ja moderniin konekantaan. Näin olemme toimineet myös heikompien suhdanteiden aikoina, kuten 2010-luvun taitteessa, sanoo Lehti. Lastuavan työstön sektorilla HT Laser laajensi konekantaansa viime joulukuussa hankitulla 5-akselisella Mazak Variaxis i-600 -työstökeskuksella. – Meillä on ollut lastuavina tekniikkoina jo 3- ja 4-akselityöstö ja uuden Mazakin myötä nyt myös 5-akselityöstö, joka syventää ja laajentaa kapasiteettiamme. Mazak Variaxis i-600 -5-akselikoneella haastavat kappaleet on tehokkaampia työstää omassa tuotannossamme. Mazakin 5-akselikoneella laajennamme ennen kaikkea kappalekirjoamme ja nostamme myös kapasiteettiamme, kertoo Lehti.

Koulutus Wihurin tiloissa HT Laserin kappaleilla Keuruun yksikköön toimitetun Mazak Variaxis i-600 -5-akselikoneen koulutus ja ensimmäiset työkappaleet tehtiin ennen koneen luovutusta Wihurin tiloissa. – Koneen koeajot tehtiin meidän omilla tuotantokappaleillamme. Operaattoreille etukäteen järjestetyn koulutuksen ansiosta saimme Mazakin heti tuotantokäyttöön sen saavuttua tehtaallemme. Toimitus koulutuksineen su-

jui kaiken kaikkiaan mallikkaasti ja olemme tyytyväisiä saatuamme koneen tuotantokäyttöön nopeasti. Vaikka kone on ollut tuotannossamme vasta parisen kuukautta, se lastuaa jo täydellä teholla, kiittelee CNC-koneistuksen työnjohtaja Jyri Peuru. – Joustavaa käyttöönottoa edesauttoi myös Mazakin Mazatrol-ohjaus, joka on meille tuttu jo aiemmista useista tuotannossamme olevasta Mazakeistamme. Kaikki Mazakimme (pysty- ja vaakakaraisia koneistuskeskuksia sekä pyörivillä työkaluilla ja vastakaralla varustettu sorvi) ovat olleet ilahduttavan toimintavarmoja. Niissä on ollut minimaalisen vähän konevikoja ja niistä aiheutuneita seisokkeja. Tämä myös osaltaan painoi 5-akselikoneen valintaprosessissa vaakakuppia jälleen kohti Mazakia, kertoo Lehti. – Koska Mazak-koneissamme on sama ohjaus, kaikki operaattorit osaavat käyttää kaikkia näitä koneita. Tämä luonnollisesti helpottaa kuormitusten hallintaa, arvioi Peuru.

Mittava rekrytointihanke HT Laser on edennyt voimakkaassa kasvussa. Vuonna 2016 yritys saavutti yli 50 M€ liikevaihdon ja viime vuonna luku lähenteli jo

60 miljoonaa euroa. Kasvu on edellyttänyt myös henkilökunnan lisäämistä. Viime vuoden aikana HT Laser rekrytoi voimakkaasti, yrityksen työntekijämäärä kasvoi sadalla noin neljään sataan työntekijään. – Näin ison työntekijämäärän lisääminen vaatii luonnollisesti isoja ponnisteluja ja onnistuneeseen lopputulokseen pääsimme yhteistyöllä alan oppilaitoksien ja rekrytointiyritysten kanssa, avaa Lehti kansallisestikin merkittävän hankkeen taustatyötä.

INFO HT Laser puh. 010 7745 000 Markus Lehti, yksikönpäällikkö puh. 050 406 0354 www.htlaser.fi

1–2 | 2018

27


Adver Oy:n toiminta vahvistuu ja laajenee

Joulukuussa Adver toimitti Pegas Horizontal 500×750 X-NC-2000 -automaattisahan JKS Products Oy:lle Ylivieskaan. – JKS Products on investoinut voimakkaasti tuotantoonsa ja sahaksikin valittiin mahdollisimman automaattinen ratkaisu pitkällä moottoroidulla syöttöradalla. Sahassa on Siemens CNC-ohjaus, kaari kääntyy ohjelmallisesti 60 astetta molempiin suuntiin, pihtisyöttölaitteen kertaisku on 2000 mm, ulkona moottoroitua syöttörataa 12 m matkalla ja sisällä 2 m matkalla, purkupuolella rataa 5 m, ja paljon muuta, kertoo Juha Vartiainen.

Vuodesta 2005 työstökoneiden maahantuojana toiminut Adver Oy on laajentanut omistajapohjaansa pitkän kokemuksen alalta omaavan Kalle Louhimon liittyessä Juha Vartiaisen aisapariksi yrityksen omistajana. Samalla yrityksen tarjoama tuotevalikoima laajenee merkittävästi kattamaan entistä monipuolisemmin mm. levy-, lastuavat- ja putkentaivutuskoneet.

-O

len erittäin tyytyväinen saadessani Kalle Louhimon mukaan vahvuuteemme. Kalle on vahvan ammattitaidon omaava kovan luokan ammattilainen, joka

tuntee hyvin asiakaskentän ja heidän tarpeensa sekä alan teknologiat. Mies on toiminut yrittäjämäisellä asenteella jo aiemmassa työhistoriassaan ja nyt hän pääsee toteutta-

maan osaamistaan Adver Oy:ssä yrittäjänä, jossa jaamme omistajuuden 50:50-tasajaolla, kertoo Juha Vartiainen. – Näin Adver Oy:ssä mielenkiintoiset haasteet ja ison mahdollisuuden. Mitään suuria harhakuvitelmia ei minulla kuitenkaan yrittäjyydestä ole eli en lähtenyt tähän haasteeseen isojen eurojen kuvat silmissäni. Näen kuitenkin, että yhdessä kokeneen ja monipuolisesti metallialan työstökoneet hallitsevan Juha Vartiaisen kanssa pystymme tuomaan hyviä kilpailukykyisiä ratkaisuja suomalaisille konepajoille, uskoo Kalle Louhimo.

Koneita moneen eri käyttötarpeeseen

– Toimitamme metallialan tarpeisiin koneet todella monipuolisesti asennettuina ja koulutettuina, sisäl­ täen koneiden elinkaarien tukitoimet. ­Valikoimistamme löytyy mm. putkentaivutuskoneet, CNC-porauslinjat, levy- ja lastuavat koneet, sahat sekä hitsauspöydät, kertoo Adver-yrittäjäkaksikko ­Juha Vartiainen ja ­Kalle Louhimo. 28

1–2 | 2018 • w w w.eurometalli.com

Adverin tarjoaman konevalikoiman yhtenä syömähampaana on alusta alkaen yrityksen maahantuontiohjelmassa mukana olleen tšekkiläisen Pegas-sahavalmistajan tuotteet. – Pegas on Euroopan suurimpia sahavalmistajia tarjoten eri sahamalleja mm. teräsrakentajien ja koneistajien katkaisutarpeisiin. Pegasin mallisto kattaa koneet pienistä sahoista aina suuriin automatisoituihin linjoihin asti. Myös Suomessa Pegasin laatu on huomioitu – täällä on käytössä satoja Pegas-sahoja, valaisee Vartiainen. Etenkin lähiaikoina Adver Oy:n maahantuontivalikoima on laajentunut merkittävästi kattamaan monipuolisesti ison osan metallialan yritysten konetarpeista. – Valikoimistamme löytyy mm. saksalaisia putkentaivutuskoneita sekä CNC-porauslinjoja rakenneteräksille ja palkeille. Myös edustamamme Demmeler-hitsauspöydät (myös


DÜSSELDORF, 20. – 24. HELMIKUUTA

8

POWER YOUR BUSINESS

METALWORKING UUSI GIBBSCAM v12 – HYPERNOPEAAN NC-OHJELMOINTIIN

TSEKKAA UUSI GIBBSCAM 12 CAM-ohjelmointi ei ole koskaan ollut näin nopeaa ja tuottavaa. GibbsCAM’in tunnettu käyttäjäystävällisyys on v12version myötä noussut vielä korkeammalle tasolle. Uusilla tehokkailla työstömenetelmillä säästät aikaa ja pienennät työkalukustannuksia.

Onko CNC-ohjelmointi liian hidasta ja pitkästyttävää? Ota yhteyttä, niin esittelemme GibbsCAM WarpSpeed -ohjelmointia!

SOITA 040 591 3395

040 591 3395 – info@cenic.fi – www.cenic.fi

3D-malleina), kiinnittimet ja manipulaattorit ovat saksalaisia. Levykoneita toimitamme laajalla rintamalla kuten myös lastuavia koneita. Kaikki koneet toimitamme aina avaimet käteen -periaatteella asennettuina ja käyttökoulutettuina sekä vastaamme toimittamiemme koneiden elinkaarien tukitoimista, sanoo Vartiainen. – Edustamistamme saksalaisyrityksien tuotteista kannattaa muistaa myös Knuth, jolla on jo yli 120 000 asiakasta ympäri maailmaa. Knuthin konevalikoima on todella laaja kattaen koneet levykoneista aina lastuaviin koneisiin. Vaikka Knuthin valikoima on todella laaja, suuri osa yrityksen valikoimasta saadaan parin viikon toimitusajalla Saksasta tänne Suomeen, lupaa Louhimo.

Uudet toimitilat Pirkkalassa Uuden omistuspohjan myötä Adver Oy toimii nyt myös uusissa toimitiloissa Tampereen kyljessä Pirkkalassa, osoitteessa Turkkirata 19 D. Pirkkalan toimipiste toimii paitsi myyntikonttorina myös näyttelytilana ja varaosavarastona. – Esillä meillä on täällä muutama mielenkiintoinen Suomen markkinoille sopiva Pegas-sahamalli. Kannattaa kurvailla tänne Pirkkalaan kahvikupposen äärelle tutustumaan näihin koneisiin ja juttelemaan, miten me voisimme löytää laajasta konevalikoimastamme konepajanne kilpailukykyä parantavia kustannustehokaita ratkaisuja. Olemme mukana myös Konepaja 2018 -näyttelyssä esittelemässä tuotevalikoimaamme. Tervetuloa myös siellä osastollemme, toivottaa yrittäjäkaksikko Kalle Louhimo ja Juha Vartiainen.

Sinulle, joka haluaa pitää kaiken liikkeessä. 20. kansainväliset messut metallityöstön teknologiat

KANTO- JA KÄÄNTÖPISTEET METALWORKING QUALITY AREA MEDICAL AREA MOULDING AREA ADDITIVE MANUFACTURING AREA

JÄRJESTÄJÄ:

ULKOMAIDEN EDUSTAJA:

VDW – Verein Deutscher Werkzeugmaschinenfabriken e.V. Saksan konetyökaluvalmistajien liitto (VDW)

Messukeskus Helsinki Expo and Convention Center Interfair

INFO

Puh.: +49 69 756081-0 Faksi: +49 69 756081-74

Puh.: +358 40 450-3250 Faksi: +358 9 142-358

Adver Oy Turkkirata 19 D, 33960 Pirkkala, puh. 010 439 9700 Kalle Louhimo, puh. 040 136 3538 Juha Vartiainen, puh. 040 545 0226 info@adver.fi, www.adver.fi

metav@vdw.de

interfair@messukeskus.com

Lisätietoja osoitteessa: www.metav.com Messujärjestäjä

1–2 | 2018

29


Tunnettujen Mixproof-venttiilien uudet versiot oman teollisuudenalasi haasteisiin Pesuaine- ja kosmetiikkateollisuus Antiperspiranttideodoranttien, tekstiilien pehmentimien ja valkaisuaineen tyyppisten tuotteiden valmistuksessa voidaan tarvita tietyssä prosessin osassa laitteistoa, jolla on suuri korroosionkestävyys. Kvaternaarisia ammoniumyhdisteitä sisältävät tuotteet, joissa on suuri kloori- ja alumiiniklorohydraattipitoisuus, usein lisäävät pisteja rakokorroosiota, mikä saattaa johtaa laitteiden vikaantumiseen ja järjestelmän vuotoihin. Alfa Lavalin uusi Unique Mixproof High Alloy, joka on valmistettu joko Hastelloy C22- tai AL6XN-materiaalista, tarjoaa kaksi ratkaisua korroosionkestävyyden parantamiseen, laitteiston käyttöiän pidentämiseen ja tuotantoseisokkien vähentämiseen.

Uudet Alfa Laval Unique -vuodonilmaisuventtiilit ja Ultra­ Pure-versiot täyttävät kaikki toimialakohtaiset tarpeet.

T

uoteturvallisuus ja joustavat, kestävät prosessit ovat välttämättömiä vaatimuksia elintarvike-, meijeri-, panimo-, lääke- ja pesuaine- ja kosmetiikkateollisuuden hygieenisissä tuotantosovelluksissa. Elintarvike-, meijeri- ja panimoteollisuus Runsaasti klooria sisältävien tai matalan pH:n tuotteiden valmistajilla on usein hygieenisiin prosesseihin liittyviä korroosiohaasteita. Seuraavassa on eräitä esimerkkejä: • Elintarviketeollisuus: soijakastike, ketsuppi, sitruunahapon uuttaminen • Meijeriteollisuus: maitohappo, hera ja juustonvalmistuksessa syntyvä suolaliuos • Panimoteollisuus: isotooniset juomat, mineraalien annostus ja kuumavesijärjestelmät Alfa Lavalin tunnettujen Unique Mixproof -venttiilien uudet korkeaseosteiset versiot täyttävät tiukemmat korroosionkestovaatimukset ja takaavat tinkimättömän tuoteturvallisuuden ja laitteiston pitkän käyttöiän. Alfa Lavalin uusissa Unique Mixproof -korkeaseosversioissa on saatavilla kaksi valinnaista materiaalia: Hastelloy C22 ja AL6XN.

TEOLLISUUDEN SUURTAPAHTUMA 2018 TEOLLISUUDEN SUURTAPAHTUMA 2018

30

Alfa Laval lyhyesti Alfa Laval on johtava, maailmanlaajuinen erikoistuotteiden ja prosessiteknisten ratkaisujen toimittaja. Laitteet, järjestelmät ja huoltopalvelut auttavat parantamaan asiakkaiden prosessien suorituskykyä. Alfa Lavalin laitteiden avulla asiakkaat lämmittävät, jäähdyttävät, erottavat ja kuljettavat öljyä, vettä, kemikaaleja, juomia, elintarvikkeita, tärkkelystä ja lääkeaineita. Maailmanlaajuinen organisaatio toimii lähellä asiakkaitaan lähes 100 maassa auttaakseen heitä olemaan edelläkävijöitä.

INFO Aina ajankohtaiset yhteystiedot kaikkien maiden osalta on näkyvillä osoitteessa www.alfalaval.com

TEOLLISUUDEN SUURTAPAHTUMA I 23.-24.5.2018, OULU

2 3 . –2 4 . 5 . 2 0 1 8 , O U L U 2 3 . –2 4 . 5 . 2 0 1 8 , O U L U

2 PÄIVÄÄ ◊ 5000 ASIANTUNTIJAA JA PÄÄTTÄJÄÄ 350 NÄY TTEILLEASETTAJAA ◊ UUDISTETTU ULKOALUE 2 PÄIVÄÄ ◊ 5000 ASIANTUNTIJAA JA PÄÄTTÄJÄÄ KONGRESSI, SEMINAARIT, PUHEENVUOROT 350 NÄY TTEILLEASETTAJAA ◊ UUDISTETTU ULKOALUE KONGRESSI, SEMINAARIT, PUHEENVUOROT

Bioteknologia- ja lääketeollisuus Kasvavan lääketeollisuuden tiukkojen vaatimusten täyttämiseksi Alfa Laval on tuonut markkinoille UltraPure-versiot tunnetuista Unique Mixproof -venttiileistään. Kaikkien UltraPure-laitteidemme tavoin uusiin Alfa Laval Unique Mixproof UltraPure -venttiileihin kuuluu Alfa Laval Q-doc -pakkaus, joka varmistaa täydellisen jäljitettävyyden (3.1-sertifikaatti), ja luokitusten FDA, USP class VI ja TSE/ADI mukaiset tiivisteet. Lisäksi uusissa Unique Mixproof -venttiilien UltraPure-versioissa on saatavilla kaksi korkeaseosmateriaalia: Hastelloy C22 ja AL6XN. Nämä seokset täyttävät aggressiivisiin sovelluksiin liittyvät kovemmat korroosiovaatimukset – esim. puskuriliuokset, puhdistusnesteet, erittäin suolapitoiset liuokset ym.

1–2 | 2018 • w w w.eurometalli.comTarkkaa särmäystä Bystronicilla

Dynaaminen bombeeraus oli yksi syy, miksi Ferrumissa päädyttiin Bystroniciin.

T

Kuitulaserleikkausta ilman kompromisseja. ByStar Fiber 10 kW – kaikki mitä tarvitset.

eräslevyjen ja pitkien terästen esikäsittelyyn erikoistunut Ferrum Steel Oy täydensi konekantaansa uudella Bystronic Xpert -särmäyspuristimella. Elokuussa 2017 hankittu kone osoitti heti ylivoimaisuutensa. Bystronic on jo pitkään panostanut Xpert-mallisarjan särmäyspuristimissaan dynaamiseen bombeeraukseen. Tämä ainutlaatuinen kompensointijärjestelmä tasaa automaattisesti alapalkin kaarevuuden särmäyksessä. Tuotantopäällikkö Joni Rantasen mukaan juuri dynaaminen bombeeraus oli yksi syy, miksi Ferrumissa päädyttiin Bystroniciin. ”Myös paksuuksien tunnistukset ja tarkkuus helpottavat särmäystä. Ainakin tähän mennessä olemme olleet koneeseen oikein tyytyväisiä. Xpert on kooltaan kompakti nelimetrinen, ja sillä saamme aika hyvin tehtyä tarvittavat työt. Tiettyjä puomeja kun tehdään, koneelta vaaditaan erityistä tarkkuutta. Ja tämä todella on tarkka kone”, sanoo Rantanen. Rantasella oli jo aiempaa kokemusta Bystronicin särmäyspuristimista ja CO2-laserista, mutta Ferrum Steelin yrittäjille ja työntekijöille tuttavuus oli uusi.

Bystronic Scandinavia Petteri Perälä Tel. 0400 887 558 petteri.perala@bystronic.com Laser | Vesileikkaus | Särmäys www.bystronic.fi

Tuotantopäällikkö Joni Rantanen. 32

1–2 | 2018 • w w w.eurometalli.com


LAMELLIKULJETTIMET KOLAKULJETTIMET MAGNEETTIKULJETTIMET

Sarigöl valmistaa alkuperäiskuljettimia Spinnerin ja Doosanin työstökoneisiin

ETSIMME

SINUA

Toimitamme myös erillisiä lamellimattoja asiakkaan tarpeen mukaan

EVOTECH DEEP Evotech Deep lastuamis­ nesteensuodattimet Suodatusteho emulsiolle 130–600 litraa/min

Jari Vainio, puh. 040 7090 509, jari.vainio@tekupit.fi www.tekupit.fi

”Voi kyllä sanoa, että Xpert on tullut tarpeeseen, ja kaikki me ollaan koneesta ja sen ominaisuuksista tykätty”. Rantasen mukaan uuden särmäyspuristimen asennus ja käyttöönotto eivät tuottaneet minkäänlaista päänvaivaa Ferrumille. Vuonna 2005 perustettu Ferrum Steel kasvaa voimakkaasti, mikä on lisännyt investointitarpeita. Yritys aloitti toimintansa Ilmajoella, mutta kymmenen vuotta sitten se muutti naapurikuntaan Seinäjoen Kapernaumiin Pohjanmaan Konepajan entisiin tiloihin. Elokuussa 2017, samaan aikaan, kun Xpert tuli taloon, Ferrumissa otettiin käyttöön myös uusi halli. Tuotannollista sisätilaa yrityksellä on nyt yli kymmenen tuhatta neliötä. Viimeisen päälle viritetyn alihankintaverkostonsa kanssa Ferrum Steel tuottaa esikäsiteltyjä terästuotteita asiakkaiden toiveiden ja tarpeiden mukaan. Sen palkkalistoilla on jo yli sata työntekijää. Yhtiöllä on viisi omistajaa, joista päivittäisessä toiminnassa ovat mukana Tero Pukkila ja Petri Virtanen. Pukkila on yrityksen toimitusjohtaja ja Virtanen toimii toisena tuotantopäällikkönä. Ferrum Steel Oy:n asiakkaat ovat lähinnä suuria konepajoja. ”Ketterät ja joustavat pärjäävät tässä bisneksessä. Ferrumin valtteja ovat myös palvelualttius ja nopeus sekä tietenkin kova osaaminen. Haasteita meilläkin riittää: nyt on haasteena saada uudet tilat tehokäytölle. Töitä kyllä on”, Joni Rantanen kertoo. Ferrumin liikevaihto vuonna 2017 oli 14,3 miljoonaa euroa. Töitä tehdään kahdessa vuorossa. Tulevaisuudessa yritys aikoo kasvaa fiksusti. ”Tavoitteena on olla Suomen paras tällä alalla.”

INFO Bystronic Oy, Petteri Perälä puh. +358 400 88 7558, www.bystronic.com

– vahvistamaan myyntitiimiämme. Etsimme ALUEMYYNTIPÄÄLLIKKÖJÄ alueille: TAMPERE, TURKU, ITÄ-SUOMI ja PK-SEUTU

Lisätietoja tehtävistä antaa: Tuomas Tukeva Toimitusjohtaja

040 4555 302

Hakemukset + CV:t palkkatoiveineen sähköpostilla osoitteeseen: elina.tukeva @osmatic.fi

Lastausväylä 4 60100 Seinäjoki 020 7659 810 www.osmatic.fi 1–2 | 2018

33


Nordcity Center tiedottaa:

Nordcity Center OÜ – Durman uusi edustaja Suomessa Kuvassa Durma ”Blue bend” – uusi täysautomaatinen taivutuskeskus.

Viimeisten viiden vuoden trendi on Nordcity Center OÜ:n johtajan ja omistajan Urmet Itsen mukaan selvä: yksinkertaisempien koneiden osuus myynnistä vähenee ja monimutkaisten ja/tai täysautomaattisten koneiden ja ratkaisujen kysyntä vastaavasti kasvaa.

– Teimme kesällä 2017 sopimuksen Durman laitteiden edustusoikeudesta Suomessa. Olen vakuuttunut siitä, että Durman tehtaan tuotteille on Suomen markkinoilla tilausta ja asiakkaita, uskoo Nordcity Center OÜ:n johtaja ja omistaja Urmet Itse.

N

ordcity Center OÜ:n perustamisesta tuli viime syksynä kuluneeksi 15 vuotta. Vuosiin mahtuu monenlaisia muutoksia niin

yrityksessä kuin ihmisissäkin. – Yksi tärkeimmistä ja suurimmista muutoksista on se, että yrityksestämme on vuosien mittaan tullut entistä ammattimaisempi ja vahvempi. Nykyään kykenemme esimerkiksi tarjoamaan, toimittamaan ja myös asentamaan monimutkaisia teknisiä ratkaisuja avaimet käteen -periaatteella, valistaa yrityksen johtajan ja omistajan Urmet Itse ja jatkaa: – Tämän tilanteen saavuttamiseksi olemme panostaneet useiden vuosien ajan sekä huolto- että myyntihenkilökuntaan.

Viimeisten viiden vuoden trendi on Urmet Itsen mukaan selvä: yksinkertaisempien koneiden osuus myynnistä vähenee ja monimutkaisten ja/tai täysautomaattisten koneiden ja ratkaisujen kysyntä vastaavasti kasvaa. – On ollut tilanteita, joissa asiakas on päätynyt hankkimaan teknisen ratkaisun, jonka avulla yksittäinen osa valmistuu 2–3 sekuntia nopeammin kuin kilpailevaa ratkaisua käyttämällä. Edullisempi hintakaan ei ole kääntänyt päätöstä hitaamman ratkaisun eduksi. Asiakkaat ovat perustelleet valintaansa sillä, että vaikka ajansäästö olisi vain kaksi sekuntia osaa kohden, vuoteen mahtuu paljon osia ja laite ostetaan joka tapauksessa useiden vuosien käyttöä varten. Kun vuosien mittaan valmistettavat osat laskee yhteen ja muuttaa tuloksen rahaksi, halvempi laite tulisikin lopulta kalliimmaksi. Lisäksi työvoimakulut kasvavat nopeasti ja tämä pakottaa myös monet metallialan yritykset miettimään yhä enemmän sitä, miten toimintaa kyettäisiin tehostamaan ja myös investoimaan tähän tavoitteeseen pääsemiseksi.

Suomessa vuodesta 2006

Nordcity Center toimitti viime vuonna Taivassalon Teräsporras Oy:lle italialaisen IMETin uuden täysautomaattisen vannesahan K-Tech 502, jossa on automaattinen sahauskulman kääntö ja automaattisyöttö. 34

1–2 | 2018 • w w w.eurometalli.com

Nordcity Center OÜ laajensi toimintaansa Suomen markkinoille keväällä 2006. Syksyllä 2008 alkaneen maailmanlaajuisen finanssikriisin jälkeen toiminta Suomessa on ollut hiljaisempaa, mutta kokonaan yritys ei ole markkinoilta vetäytynyt. – Asiakkaille aikaisemmin toimitetut laitteet tarvitsevat huol-


toa ja asiakkaat teknistä tukea, jotkut tilaavat kulutusosia tai kokonaan uuden laitteen jne. Esimerkiksi Taivassalon Teräsporras Oy:ssä otettiin loppuvuodesta 2017 käyttöön italialaisen IMETin uusi täysautomaattinen vannesaha K-Tech 502, jossa on automaattinen sahauskulman kääntö ja automaattisyöttö, kertoo Urmet.

Durma-sopimus – Teimme kesällä 2017 sopimuksen Durman laitteiden edustusoikeudesta Suomessa, jolloin sen oli samalla arvioitava uudelleen toimintansa ja prioriteettinsa täkäläisillä markkinoilla ja ryhdyttävä panostamaan ja investoimaan Suomen-toimintojen kehittämiseen entistä enemmän. Kun Durma päätti valita meidät laitteidensa edustajaksi Suomessa, kyse oli tietyllä tavalla loogisesta jatkumosta. Olemme nimittäin tehneet yhteistyötä Baltiassa jo 12 vuoden ajan ja toiminta oli kehittynyt vuosi vuodelta tuloksellisempaan suuntaan. Durmalla puolestaan tiedettiin meidän toimineen vuosikausia Suomen markkinoilla, minkä vuoksi oli luontevaa tarjota juuri meille mahdollisuutta ryhtyä myös Durman edustajaksi Suomessa. Neuvottelut kestivät tästä huolimatta pitkän tovin, sillä Nordcity Center OÜ:n omistajana pidän esimerkiksi teknistä tukea, takuuehtoja ja varaosia koskevia kysymyksiä aina erittäin tärkeinä. Koneet ovat arvokkaita ja asiakas hankkii laitteen voidakseen tehdä sillä töitä. Niinpä teknistä tukea koskevat kysymykset on nostettava pöydälle samalla kertaa, kun neuvotellaan myyntioikeudesta ja -ehdoista, arvioi Urmet Itse. Urmet Itse on vakuuttunut siitä, että Durman tehtaan tuotteille on Suomen markkinoilla tilausta ja asiakkaita. – Kaikissa maissa on yrittäjiä, jotka haluavat ehdottomasti ajaa markkinoiden kalleimmilla ja näyttävimmillä autoilla – mutta on myös niitä, jotka arvostavat parasta mahdollista hinta-laatusuhdetta. Niinpä myös Elon Musk löysi avaruusrakettien valmistamista suunnitellessaan tiensä Durman tehtaalle ja löysi sieltä koneet, jotka yhtäältä takasivat huippuluokan laadun, mutta olivat toisaalta kohtuullisia hinnaltaan – eli säästivät hänen rahojaan. Maineikkaita referenssejä on enemmänkin, joka puolella maailmaa: Mercedes, Bombardier, Caterpillar, Nasan yksiköt jne. Myös Suomessa Durman koneita on käytössä monissa tunnetuissa yrityksissä. Durmazlar tarkoittaa turkiksi non-stopia ja nimi kuvaa hyvin yhtiön kehitystä sen perustamisvuodesta 1956 alkaen. Vielä vuonna 1987 yritys työllisti noin 75 henkilöä, vuonna 2017 jo yli 800. Tehtaiden yhteispinta-ala on yli 200 000 m2 ja joka kuukausi tehtaista lähtee maailmalle 150–180 rekkakuormallista metallintyöstökoneita. – Tuotantomäärissä mitattuna yritys on alallaan maailman kärkikymmenikössä ja laitteita myydään yli 80 maassa. Yksi suurimmista koneista on Meksikoon toimitettu 18-met-

rinen särmäyspuristin, jonka taivutusvoima on 2000 tonnia, valistaa Urmet. Urmetin mukaan Durmazlarin tehtaalle on tunnusomaista erittäin laaja tuotevalikoima, aina käsikäyttöisistä giljotiineista ja kanttikoneista huipputeknologisiin CNC-ohjattuihin leikkureihin ja taivutuskoneisiin (valssaus- ja stanssauskoneet, laserja plasmaleikkurit jne.). – Durman koneet ovat erittäin suosittuja turkkilaisissa metallialan yrityksissä. Kun Nordcity Center vuonna 2016 vei bussilastillisen asiakkaitaan tutustumaan Durman tehtaaseen ympäristöineen, kaikki näkivät omin silmin, miten täysautomaattiset laserleikkurit olivat täydessä vauhdissa Bursan esikaupunkien autotalleissa, jotka olivat niin pieniä, että metallileikkuri mahtui hädin tuskin sisään ja pidempien miesten pää viisti kattoa. Yksi rikastumisen perussäännöistä – kuluta vähän – tunnetaan kaiketi myös niillä main, sanoo Urmet. Durmazlarin tehtaan tuotevalikoima uudistuu ja kehittyy jatkuvasti. Vuoden 2017 suurin uutuus oli ehdottomasti vuoden lopussa esitelty Blue bend -taivutuskeskus. Uutena tuotteena valikoimaan tuli myös putkilaser, levylasereita puolestaan uudistettiin monelta osin. – Omalla tuotemerkillä myytävien koneiden lisäksi Durmazlar valmistaa koneita alihankintana monille muille (myös eurooppalaisille) yrityksille. Laitteet valmistetaan alusta loppuun Durmazlarin tehtaalla, maalataan asiakasyrityksen väreihin ja varustetaan tämän tuotemerkillä, minkä jälkeen ne lähtevät myyntiin asiakasyrityksen omina tuotteina, tietää Urmet Itse.

– Bursan kaupungissa liikkuessa huomio kiinnittyy uusiin ja tyylikkäisiin raitiovaunuihin, jotka on Bursan sijainnin (Bursa oli merkittävä keskus muinaisella Silkkitiellä) mukaan nimetty SilkWormeiksi eli Silkkimadoiksi. Myös nämä raitiovaunut on valmistettu Durmazlarin tehtailla Bursassa. Turkin hallitus nimittäin päätti vuosina 2008–2009 eli talouskriisin aikana, että useissa kaupungeissa kipeästi tarvittavat uudet raitiovaunut hankitaan kotimaisilta valmistajilta, jotta rahat ja työpaikat jäisivät Turkkiin. Durmazlar voitti raitiovaunuista järjestetyn avoimen suunnittelu- ja hankintakilpailun. Ensimmäinen prototyyppi valmistui jo vuonna 2013 ja turvallisuustestien läpäisyn sekä kansainvälisen tyyppihyväksynnän jälkeen aloitettiin raitiovaunujen sarjatuotanto. Tehtaalla valmistetaan myös junanvaunuja. Raitiovaunu, jonka voi sanoa olevan sataprosenttisesti Turkissa suunniteltu ja valmistettu, romutti skeptikkojen epäilyt. Jotkut olivat nimittäin arvelleet, ettei hanke voisi onnistua turkkilaisin voimin. Onnistui se ja Durmazlar on jo ehtinyt jalostaa uudesta aluevaltauksestaan vientituotteen: se valmistaa alustoja ranskalaisen Alstomin pikajuniin, kertoo ­Urmet. – Lyhyenä yhteenvetona: Lean-tuotannon periaatteet, kehitystyöhön panostaminen sekä rohkeus hyödyntää hankittuja tietoja ja kokemuksia aivan uusilla aloilla ovat johtaneet siihen, että Durmazlar on maailman suurimpia toimijoita alallaan ja asiakkaat pitävät sen tuotteita suuressa arvossa, päättää Nordcity Center OÜ:n johtaja ja omistaja Urmet Itse.

INFO Nordcity Center OÜ Tarmo Talving, tarmo@nordcity.eu, puh. +372 56 668 819 www.nordcity.eu • www.durmazlar.com.tr

Vaativat levy- ja hitsaustyöt Laivanrakennus – Konepajat – Offshore

www.ablemans.fi | (02) 439 6500

1–2 | 2018

35


Alikolla ei koolla ole väliä – Paitsi kotimaisuus ja varmasti toimivat jälkimarkkinointipalvelut, Alikosärmäyspuristinten vahvuuksiksi voi kirjata niiden yksilöintimahdollisuuden. Alikot tehdään aina asiakkaan tarpeiden mukaisiksi ja tämä otetaan huomioon jo ennen tarjousvaihetta tarkasti asiakkaan kanssa yhdessä käytävän kartoituksen yhteydessä. Prosessimme on rakennettu yksilöityjen koneiden valmistusta tukevaksi, jolloin hintataso pysyy kilpailukykyisenä, kertoo myyntipäällikkö Timo Valtanen.

Tänä päivänä konevalmistaja Aliko Oy Ltd yhdistetään monesti lähinnä raskaiden särmäyspuristimien valmistajaksi, mutta tämä kokenut suomalaistoimija on myyntipäällikkö Timo Valtasen mukaan edelleen erittäin kilpailukykyinen myös särmäyspuristinluokassa 3 000 – 4 000 mm.

A

liko on linjannut oman valmistusvalikoimansa kattamaan pelkästään särmäyspuristimet ja yritys haluaa tuoda entistä voimakkaammin ja laajemmin tämän osaamisensa suomalaisten konepajojen ulottuville. Yksi palanen tätä suunnitelmaa on myyntiin panostaminen, johon myyntipäällikkö Timo Valtanen tuo vahvan osaamisensa. Valtanen on toiminut erilaisissa huollon tehtävissä Alikolla jo pitkään ja näistä tehtävistä karttuneen syvällisen teknisen osaamisensa ansiosta hän pystyy kertomaan tarkasti Ali-

INFO Aliko Oy Ltd Timo Valtanen myyntipäällikkö puh 040 730 9978 Katja Alitalo-Kotsalo kehityspäällikkö puh. 050 364 7514 www.aliko.fi

36

ko-särmäyspuristimien teknologiat ja ominaisuudet asiakaskunnalleen. – Raskaimman sarjan särmäyspuristimet ovat edelleen tärkeä osa tuotevalikoimaamme. Raskaan sarjan Alikoissa ei ylärajaa asetella; suurin tähän asti toimittamamme särmäyspuristin on 14 000 mm ja puristusvoimaltaan 4 000 tonnia. Ei kuitenkaan pidä unohtaa, että Aliko-särmäyspuristimet ovat varteenotettava vaihtoehto alkaen kokoluokasta 3 000 mm / 320 tn, kertoo Valtanen. Oman tuotannon lisäksi saksalainen Messer on edelleen Alikon edustuksessa: polttoleikkauskoneet, plasmaleikkausjärjestelmät (suora ja viiste) sekä laserleikkauskoneet (myös viiste).

Kilpailukykyinen – myös hinnaltaan ”Hankintahinnaltaan kallis”, saattaa usein olla mielikuva suomalaisen konevalmistajan tuotteista. Valtanen kiistää tämän legendan. – Vaikka kilpailu särmärikokoluokassa 3–4 metriä on kovaa, Aliko pystyy haastamaan halvemman kustannustason maista tulevia tuotteita jopa hinnallaan. Mikäli vertailulähtökohtia hieman laajennetaan ja mittariksi asetetaan hinta-laatusuhde, Aliko on erittäin kilpailukykyinen ja järkevä valinta konepajojen särmäysten kustannustehokkuutta parantamaan. – Linjauksemme keskittyä pelkästään särmäyspuristinten valmistajaksi on osoittautunut oikeaksi. Keskittymällä ydinosaa-

1–2 | 2018 • w w w.eurometalli.com

misalueeseemme pystymme takaamaan asiakkaillemme tasalaatuiset, pitkälle tulevaisuuteen kestävät ja luotettavat särmäysprosessit, vakuuttaa kehityspäällikkö Katja Alitalo-Kotsalo. – Tuotantoprosessimme on hiottu suunnittelusta alkaen särmäyspuristinvalmistukseen. Tuotteita on kehittämässä kaksi omaa sekä useita ulkopuolisten suunnittelutoimistojen suunnittelijoita. Yrityksen perustaja ja hallituksemme puheenjohtaja Hannu Alitalo tuo edelleen oman pitkän kokemuksensa tuotekehitykseen. Laatu varmistetaan myös alihankkijoidemme osalta, jotka ovat pääasiallisesti kaikki kotimaisia. Muun muassa kaikki vaativat hitsaus- ja koneistustyöt, esimerkiksi koneiden rungot, teetetään kotimaisilla alihankkijoilla. Tunnemme alihankkijamme ja meillä on molemminpuolinen kunnioitus toisiamme kohtaan. Tämän vahvan siteen ansiosta voimme olla varmoja, että alihankkijoidemme laatu on kohdallaan ja konetoimitukset tapahtuvat aikataulussa, kertoo Alitalo-Kotsalo.

Yksilöinti ja jälkimarkkinointi avainasemassa Vaikka Aliko on keskittynyt vain särmäyspuristimiin, Alitalo-Kotsalon mukaan jälkimarkkinointipalvelut kattavat edelleen kaikki aiemminkin valmistetut Aliko-koneet. – Tänä vuonna yrityksellämme tulee täyteen 40 vuotta ja toimivat huolto- ja varaosapalvelu


MASTERCAM for

TARKASTUS- JA QC/QA-PALVELUT JOUSTAVASTI SEKÄ KUSTANNUSTEHOKKAASTI!

SOLIDWORKS®

YHDISTÄÄ KAKSIKON PARHAAT PUOLET

Mastercam for SOLIDWORKS on täysin integroitu, se on nopea, tuottava ja helppo käyttää. Mastercam for SOLIDWORKS sisältyy kaikkiin Mastercam-lisensseihin. Mastercam for SOLIDWORKS yhdistää maailman johtavan mallinnusohjelman maailman suosituimpaan CAM-ohjelmistoon.

CERTIFIED Gold Product

Lue lisää osoitteessa: www.mastercam.fi

NDT- Inspection & Consulting Oy on Sertifioitu Suomalainen riippumaton tarkastus- ja laatupalveluja tarjoava yritys. Henkilöstön pitkän ja laajan kokemuksen myötä pystymme yksityisenä toimijana tarjoamaan joustavaa ja kustannustehokasta palvelua. Käytössämme on alan uusimpaa tekniikkaa omaavat laitteet ja nykyaikaiset toimintamallit. Kysy lisää! tel. +35840-5211878 e-mail. info@ndt-inspection.fi www.ndt-inspection.fi

HAEMME NDT- JA LAATUALAN AMMATTILAISIA

Haemme kasvavaan ja joustavaan yritykseemme NDT-tarkastajia ja laatualan ammattilaisia. Työympäristö tarjoaa mahdollisuuden joustavaan työhön ja oppimiseen, sekä sopivassa määrin haasteita ja asiakaskontakteja. Toivomme hakijoilta NDT-tarkastuskokemusta ja vähintään yksittäisiä tarkastus-sertifikaatteja. Myös hyvä QC/QA- osaaminen ja koulutus katsotaan eduksi. Arvostamme hyvää IT-osaamista, kiinnostusta tekniseen alaan, kielitaitoa, liikunnallisia harrastuksia ja hyviä sosiaalisia taitoja. Työnkuva on osin projektikohtaista matkatyötä, joten matkustusvalmius on suotavaa. Sitova mahdollisuus reissutyölle max. 2 viikkoa/projekti, pidemmistä komennuksista keskustellaan aina tapauskohtaisesti ja palkkaan lisätään projektilisä. Palkkataso on 3450-4850€ kuukaudessa, riippuen koulutuspohjasta, NDT- luvista ja muusta osaamisen tasosta. Yhteydenotot sähköpostitse: info@NDT-inspection.fi

ovat olleet perustamishetkestä lähtien yksi toimintamme kulmakiviä. Alikon valinneet voivat olla varmoja siitä, että he saavat vielä vuosikymmentenkin päästä varaosat koneihinsa. Meillä eivät toimivat jälkimarkkinointipalvelut ole vain sananhelinää, vaan ne oikeasti tukevat asiakkaidemme keskeytymätöntä tuotantoa. Meiltä saa myös erittäin asiantuntevaa modernisointipalvelua kaikkien valmistajien särmäyspuristimiin. – Asennushenkilökuntamme on erittäin osaavaa, sitoutunutta ja joustavaa. Tämän luottojoukon toimintaa tukevat järjestelmämme, joista voimme todentaa ruuvin tarkkuudella jokaisen Alikon osan ja näemme myös, kuka on tämän koneen asentanut. Tämän ansiosta pystymme nopeasti vastaamaan asiakkaidemme varaosatarpeisiin ja kriittisimmät varaosat löytyvät hyllystä toimipisteestämme täältä Tampereelta. Joka tapauksessa ongelmien ilmaantuessa ne ratkaistaan jollain tavalla nopeasti pienienkin tuotantokatkosten eliminoimiseksi, sanoo pitkän kokemuksen koneiden asennuspuoleltakin omaava Valtanen. – Paitsi kotimaisuus ja varmasti toimivat jälkimarkkinointipalvelut, Aliko-särmäyspuristinten vahvuuksiksi voi kirjata niiden yksilöintimahdollisuuden. Alikot tehdään aina asiakkaan tarpeiden mukaisiksi ja tämä otetaan huomioon jo ennen tarjousvaihet-

ta tarkasti asiakkaan kanssa yhdessä käytävän kartoituksen yhteydessä. Joillekin sopiva kone voi tarkoittaa perusmallia, mutta useimmille yrityksille kone yksilöidään juuri heidän tarpeitaan vastaavaksi. Yksilöity, juuri tuotantoon sopiva särmäyspuristin on käytössä kustannustehokkain vaihtoehto, vaik-

ka se olisikin hankintahinnaltaan hieman perusmallia korkeampi. Prosessimme on rakennettu yksilöityjen koneiden valmistusta tukevaksi, jolloin hintataso pysyy kilpailukykyisenä. Hankintaprosessimme kehityksen ansiosta särmäyspuristimen hintataso on jopa pudonnut, jatkaa Valtanen.

Kapea bombeeraus, jossa on alatyökalun kiinnitys. Tämän ansiosta saadaan tehtyä vastakkaisia taivutuksia lähekkäin. 1–2 | 2018

37


HELMIKUUN

E N O K TARJOUKSET

Älykkäin voitelulaite vuosikymmeneen tulee Röhmiltä Täydellinen voitelu viidessä sekunnissa viiden minuutin sijaan

NOVA BF30VL JYRSINKONE • Jännite: 230 V • Moottorin teho: 1100 W • Paino: 275 kg

ALV 0%

OVH 2088,70 € alv 0%

1854 €

Röhmin uusi patentoitu Lubritool-voitelutyökalu mahdollistaa työkalun kiinnitysjärjestelmien automaattisen voitelun jyrsinkoneissa ja työstökeskuksissa muutamassa sekunnissa.

* jalusta saatavilla lisävarusteena

Nopeatempoisessa jokapäiväisessä tuotannossa on asioita, jotka ovat edelleen epäsuosiossa, huolto on varmasti yksi niistä. Tämä johtuu siitä, että se vie tuotantoaikaa ja siksi usein laiminlyödään. Muistutus puutteellisesta voitelusta tulee yhtäkkiä, kun koneen suorituskyky heikkenee tai kone lakkaa toimimasta. Tämän estämiseksi kiinnitinjärjestelmien asiantuntija Röhm on tuonut markkinoille uuden innovaa­ tion: Lubritool-voitelutyökalun.

NOVA PP13E TEROITUSKONE • • • •

Jännite: 230 V Moottorin teho: 80 W Paino: 2,5 kg Pyöritysnopeus: 4200 rpm

ALV 0%

OVH 71,80€ alv 0%

47,60 €

NOVA 3IN1 1,5x1320 mm • Työleveys: 1320 mm • Max vahvuus: 1.5 mm • Rullien halkaisija: 60 mm • Taivutuskulma: 90° • Paino: 480 kg • Särmäys terät: 26, 38, 50, 63, 101, 177, 253, 228, 381mm

ALV 0%

OVH 1927,40€ alv 0%

1604,80 €

I

nnovatiivinen ja patentoitu voitelulaite mahdollistaa työkalujen kiinnitysjärjestelmien automaattisen voitelun jyrsinkoneissa ja työstökeskuksissa muutamassa sekunnissa – minuuttien sijaan. Käytännössä HSK-kiinnitysmekanismi tulisi huoltaa noin 75 käyttötunnin, tai vaihtoehtoisesti 20 000 työkalun vaihdon jälkeen prosessin luotettavuuden varmistamiseksi. Useimmissa tapauksissa manuaalisesti suoritettava voiteluprosessi tarkoittaa koneen sammuttamista ja seisokkia useiden minuuttien ajaksi. Lisäksi voitelun väärä jaksottaminen ja voiteluaineen oikean määrän arviointi aiheuttavat usein ongelmia puhumattakaan siitä, että usein voitelu unohtuu kokonaan. Jotta tämä kaikki olisi historiaa, Röhm kehitti Lubritool-voitelutyökalun. Kun voitelu tulee ajankohtaiseksi, Lubritool vaihdetaan makasiinista karalle ja se antaa juuri oikean määrän voiteluainetta tarkasti oikeaan kohtaan muutamassa sekunnissa. Näin kalliita ja aikaa vieviä huoltotöitä tai jopa täydellisiä koneen seisokkeja voidaan välttää. Lyhyesti sanottuna kenenkään ei tarvitse enää huolehtia kiinnitysjärjestelmän voitelusta.

Tutustu myös verkkokauppaan

KONEITA.COM

INFO Teräskonttori Oy www.teraskonttori.fi

38

1–2 | 2018 • w w w.eurometalli.com


Esimiesten tukeminen työturvallisuustyössä kannattaa Ei riitä, että osa esimiehistä huolehtii alaistensa työturvallisuudesta ja hyvinvoinnista työpaikoilla. Jotta kaikki esimiehet osaavat, ehtivät ja haluavat toimia sovittujen pelisääntöjen mukaan, tarvitaan organisaatiotason käytäntöjä ja tukea, selviää Sari Tappuran väitöskirjassa.

T

urvallisuus on monissa organisaatioissa yhä keskeisempi osa liiketoimintaa ja asiakasvaatimuksia. Onnistunut työterveyden ja -turvallisuuden (TTT) johtaminen edistää työntekijöiden hyvinvointia ja organisaation suorituskykyä, kun tapaturma- ja sairauspoissaolokustannukset vähenevät ja tuottavuus paranee. Esimiehet ovat keskeisessä roolissa TTT-johtamisessa, sillä heidän esimerkkinsä vaikuttaa henkilöstön suhtautumiseen turvallisuusasioihin. – Monet organisaatiot ovat saaneet aikaan hyviä tuloksia turvallisuustyössään, kun turvallisuus on asetettu yhdeksi strategiseksi tavoitteeksi, ylin johto on sitoutunut siihen aidosti ja sitä kehitetään systemaattisesti. Toteuttamalla organisaation turvallisuusarvoja omassa toiminnassaan ylin johto tukee esimiesten sitoutumista turvallisuuteen, Sari Tappura kertoo. Vaikka turvallisuus olisi asetettu organisaatiossa keskeiseksi arvoksi ja tavoitteeksi, johtaminen voi olla kuitenkin hyvin henkilösi­ donnaista. Samassakin organisaatiossa voi olla sekä turvallisuusasioista hyvin huolehtivia että niistä piittaamattomia esimiehiä. – Jos yhtenäistä turvallisuuskulttuuria halutaan edistää, esimiehet kautta linjan on saatava mukaan turvallisuuden kehittämiseen, Tappura painottaa. Esimiehet ovat usein hyvin kuormittuneita ja tarvitsevat tukea turvallisuustyöhön. Keskeisinä keinoina esimiesten tukemiseen ovat Tappuran mukaan ylimmän johdon tuki ja resursointi TTT-työhön, yhtenäiset ja selkeät käytännöt sekä suunnitelmallinen TTT-asioiden kehittäminen osana esimiestyön kehittämistä. Lisäksi esimiehet hyötyvät oman esimiehen, kollegoiden, TTT- ja HR-asiantuntijoiden tuesta. – Hyvä TTT-johtaminen vastaa käsitystä yleisestä hyvästä johtamistavasta. Se näkyy ennakoivana ja aktiivisena otteena turvallisuusasioihin ja työntekijöiden hyvinvointiin. TTT-johtamisen tuleekin olla osa organisaation johtamiskäytäntöjä ja niiden kehittämistä, kuten esimerkiksi johtamiskoulutusta, Tappura summaa. Sari Tappura tutki tuotantotalouden alan väitöskirjassaan TTT-johtamista esimiesten näkökulmasta kolmessa julkisen sektorin organisaatiossa ja viidessä teollisessa yrityksessä.

OSTAMME KÄYTETTYJÄ METALLINTYÖSTÖKONEITA sekä kotimaan myyntiin että vientiin. Hoidamme koneiden purun ja kuljetuksen! OTA YHTEYTTÄ: Kari Pirttilä, p. 0400 510 736 kari.pirttila@machinery.fi

Väitöstilaisuus Diplomi-insinööri Sari Tappuran tuotantotalouden alaan kuuluva väitöskirja The Management of Occupational Health and Safety: Managers’ Perceptions of the Challenges, Necessary Support and Organisational Measure to Support Managers tarkastettiin julkisesti Tampereen teknillisen yliopiston (TTY) talouden ja rakentamisen tiedekunnassa 15.12.2017. Vastaväittäjinä toimi professori emeritus Veikko Rouhiainen ja TkT Arto Reiman (Oulun yliopisto). Tilaisuutta valvoi professori Jouni Kivistö-Rahnasto TTY:n tuotantotalouden ja tietojohtamisen laboratoriosta. Sari Tappura (49) on kotoisin Orivedeltä ja työskentelee tutkijana ja opettajana TTY:n tuotantotalouden ja tietojohtamisen laboratoriossa.

INFO Lisätiedot: Sari Tappura, puh. 040 849 0365, sari.tappura@tut.fi Väitöskirjaan voi tutustua verkossa osoitteessa: http://urn.fi/URN:ISBN:978-952-15-4056-1

1–2 | 2018

39


Akira-Seikin 2-palettikone tukee Tampereen Tiivisteteollisuuden ideaalisia materiaalivirtoja – Kahden paletin ansiosta Akira-Seiki palvelee sekä pienten materiaalivirtojen hallintaa että pitkiä sarjoja. Paitsi, että Akira-Seiki on osapalanen prosessimme modernisoinnissa, se toimii myös uusien asiakkaiden ja töiden mahdollistajana. Koneen ansiosta olemme mm. kotiuttaneet töitä takaisin Kiinasta, kertoo tuotantopäällikkö Teemu Piipponen.

Myös metallin alihankintaa Tampereen Tiivisteteollisuuden palveluvalikoima kattaa laaja-alaisten teollisuuden tiivistys- ja eristämisratkaisuiden lisäksi myös erityyppisten terästuotteiden valmistuksen. – Metallista valmistamme mm. tiivisteitä ja erilaisia sovitelevyjä. Teemme myös alihankintana esimerkiksi laserleikkeitä ja niiden jatkojalostusta esim. lastuamalla eli olemme myös konepaja. Tämä sektori on ollut viime aikoina kasvussa. Usein metallipuolen valmistus liittyy tiivistämiseen, mutta meillä on myös muita metallikomponenttiasiakkaita, selvittää Arpiainen.

Akira-Seikin 2-palettikone palvelee pitkiä sarjoja

Kunnioitettavaan 75-vuoden ikään tänä vuonna yltävä Tampereen Tiivisteteollisuus teki viime vuonna merkittäviä investointeja varmistaakseen kilpailukykyään myös ”neljännelle kvartaalilleen” eli matkalla kohti satavuotisjuhliaan. Lastuavien teknologioiden konekantaansa tämä perheyritys teroitti huippunopealla Akira Seikin 2-palettityöstökeskuksella. Laaduntarkkailun tasoa puolestaan nostettiin Inspec­ Vision tasomaisten kappaleiden mittauslaitteella, jolla toteutetaan parhaimmillaan sekunneissa aiemmin työpäivän kestäneet mittausoperaatiot.

T

ampereen Tiivisteteollisuuden perustat luotiin Suomen ollessa sotatilassa vuonna 1943, jolloin Jussi Arpiainen muutaman kollegansa kanssa aloitti yritystoiminnan Puolustusvoimille tehdyillä tiivistämiseen liittyvillä töillä. Kolmatta sukupolvea yrityk40

sessä edustava Aleksi Arpiainen kiteyttää omistajasukupolvien merkittävimmät lin­ jaukset seuraavasti: – Jussi Arpiainen oli yrityksen perustaja ja keksijä. Isäni Matti Arpiainen toimi tuotannollistajana ja kaupallistajana. Oma roolini on lähinnä tarinallistaja ja kansainvälistäjä. Aleksi Arpiaisen mukaan Tampereen Tiivisteteollisuuden pitkän menestyksen punaisena lankana on ollut innovatiivisuus ja ongelmanratkaisuun pohjautuva toimintapa. – 1960- ja 1970-luvulla otimme ensiaskeleemme kansainvälisillä markkinoilla. Kahdella seuraavalla vuosikymmenellä teimme merkittäviä läpimurtoja työkalujen valmistuksen saralla ja hankimme modernia teknologiaa tuotantoomme. Nämä toimenpiteet toivat joustoa tuotannolliseen toimintaan. Milleniumin aikoihin rohkeus mennä ulkomaille palkittiin ja tänä päivänä meillä on myyntikonttorit Tukholmassa ja Pietarissa. Viennin osuus onkin jo noin 50 % tämän hetkisestä 17 M€ liikevaihdostamme, kertoo johtaja Aleksi Arpiainen.

1–2 | 2018 • w w w.eurometalli.com

Kasvavaan kysyntään Tampereen Tiivisteteollisuus on vastannut vuoden 2017 aikana tehdyllä mittavalla investointihankkeella. Lastuavan puolen kyvykkyyttä vahvistettiin huippunopealla (pikaliikkeet 60/60/ 96 m/min) Akira-Seikin RMV 700 APC 2-palettisella koneistuskeskuksella. Koneen liikkeet ovat X=500, Y=300 ja Z=280 mm sekä pöytä 500x300 mm. – Asiakkaamme haluavat entistä jatkojalostetumpia tuotteita, laserleikkeistä aina valmiisiin tuotteisiin saakka. Akira-Seiki on meidän valintamme koneistuksen sektorilla tuottamaan niitä. Konevalintaamme puolsivat paitsi meille sopivat koneen tekniset ominaisuudet ja hyvä hinta-laatusuhde myös Vossin toimivat elinkaaripalvelut, perustelee Arpiainen merkkivalintaa.

INFO Tampereen Tiivisteteollisuus Oy Aleksi Arpiainen johtaja puh. 050 530 0131 Teemu Piipponen puh. 050 408 9404 www.ttgaskets.fi Akira-Seikista ja InspecVisionista: Vossi Group Oy puh. 010 8200 500 www.vossi.fi


– Sarjakoot vaihtelevat tuotannossamme suuresti: yksittäiskappaleista tuhansiin ja Lean-filosofian mukaisesti pyrimme pitämään materiaalivirrat ideaalisina. Näistä lähtökohdista rakensimme Akira-Seikin ympärille solun, jossa on myös aiemmin tuotannossamme ollut työstökone. Solussa yksi operaattori pystyy ajamaan kumpaakin työstökonetta, kertoo tuotantopäällikkö Teemu Piipponen ja jatkaa: – Kahden paletin ansiosta Akira-Seiki palvelee sekä pienten materiaalivirtojen hallintaa että pitkiä sarjoja. Paitsi, että Akira-Seiki on osapalanen prosessimme modernisoinnissa, se toimii myös uusien asiakkaiden ja töiden mahdollistajana.

join the best: 16–20 huhtikuuta 2018 Düsseldorf, Saksa www.wire.de I www.tube.de

Työt takaisin Kiinasta Viime vuoden maaliskuusta asti Tampereen Tiivisteteollisuuden tuotannossa jauhanut Akira-Seiki toi Piipposen mukaan tuotantoon paitsi nopeutta ja tarkkuutta myös varmuutta jo aiemmin tuotannossa olleen työstökeskuksen rinnalle. Kahden paletin lisäksi Piipponen kehuu Akira-Seikin ominaisuuksista 15 000 r/min karanopeutta. – Näiden ominaisuuksien ansiosta valmistusnopeus on selkeästi lisääntynyt, minkä ansiosta meillä on nyt kyvykkyyttä kääntää Kiinaan menetettyjä töitä takaisin Suomeen meillä tehtäviksi. Akira Seikin mahdollistamana näin on jo tapahtunutkin.

InspecVision – sekunneissa tuhansia mittauksia – Vaikka olemme vanha yritys, emme halua herätä konemuseosta. Haluamme olla nyt ja jatkossa alamme huippu. Tässä tavoitteessa pysyminen vaatii jatkuvia koneinvestointeja, valottaa Arpiainen perheyrityksen toimintafilosofiaa. Yksi esimerkki tästä toimintafilosofiasta on videomittausteknologiaa edustavan InspecVision-mittalaitteen hankinta. Tällä Vossin toimittamalla laitteella pystytään tekemään CAD-malli vaivattomasti levymäisille kappaleille tai nopeasti todentamaan leikatuista kappaleista pöydältä niiden toleranssit. – Olemme pystyneet nostamaan InspecVisionilla oleellisesti laadunvarmennuksemme tasoa sekä mittauksien tarkkuutta, luotettavuutta ja nopeutta. Parhaassa tapauksessa aiemmin päivän kestäneet mittausoperaatiot vievät InspecVisionilla tehtynä vain muutaman sekunnin, kertoo Piipponen. – Voimme myös generoida piirustukset niistä meille tulevista osista, joista ei ole kuvia. Näitä tapauksia esiintyy monesti esimerkiksi prosessiteollisuuden kunnossapitoon liittyvissä töissä, jotka ovat tyypillisiä meidän projektejamme, selventää Piipponen.

Tampereen T­ iivisteteollisuus on pystynyt nostamaan Inspec­ Visionilla laadunvarmennuksen tasoa sekä mittauksien tarkkuutta, luotettavuutta ja no­ peutta oleellisesti. – Parhaassa tapauksessa aiemmin työpäivän kestäneet mittausoperaa­ tiot vievät InspecVisionilla tehtynä vain muutaman sekunnin, sanoo Piipponen.

International Wire and Cable Trade Fair Kansainväliset johdin- ja kaapelialojen erikoismessut

International Tube and Pipe Trade Fair Kansainväliset putkiteknologian erikoismessut

Edustaja Suomessa: Messukeskus, INTERFAIR PL 21 – 00521 Helsinki P. 040 450 3250 – interfair@messukeskus.com

1–2 | 2018

www.messukeskus.com

41


Interfii tarjoaa uuden ajan vihreää starttiohjelmaa it Kemikaalien varoitusmerk Hapettava

Syttyvä

Räjähtävä

Mitä voi aiheuttaa? jos joutuu - Erittäin helposti syttyvä en ja/tai kosketuksiin avotulen, kipinöid lämmön kanssa jos joutuu - Voi kehittää räjähtäviä kaasuja kosketuksiin veden kanssa an jos joutuu - Voi syttyä itsestään palama kosketuksiin ilman kanssa Miten vaara vältetään? lta - Suojaa lämmöltä ja avotule dessä - Älä tupakoi tuotteiden läheisyy na ja varastoi - Säilytä pakkaus tiiviisti suljettu hyvä ilmanvaihto viileässä paikassa, jossa on sineitä ja - Käytä tarvittaessa suojakä silmäsuojaimia

Mitä voi aiheuttaa? en - Räjähdys, paineaalto, sirpaleid sinkoutuminen nen - Muiden materiaalien syttymi Miten vaara vältetään? lta - Suojaa lämmöltä ja avotule dessä - Älä tupakoi tuotteiden läheisyy ojaimia - Käytä tarvittaessa silmäsu

Esim. desinfiointiaine valkaisuaine

Esim. polttoaine nestekaasu aerosoli

Esim. ampumatarvike, panos ilotulite

Mitä voi aiheuttaa? stä - Edesauttaa tulipalon syttymi - Kiihdyttää paloa Miten vaara vältetään? lta - Suojaa lämmöltä ja avotule dessä - Älä tupakoi tuotteiden läheisyy tä kemikaaleista - Varastoi erillään syttyvis sineitä ja - Käytä tarvittaessa suojakä silmiensuojaimia

Kemikaalien varoitusmerkkien kirjo on pelottavan runsas­ lukuinen. Näitä symboleja sisältävät tuotteet voidaan eliminoida tuotanto­ prosesseista Interfii Oy:n tarjoaman Green Factory -ohjelman avulla.

I

nterfii Oy:n kehityspäällikön Tiina Källin mukaan Green Factory -ohjelmaa kohtaan on jo nyt alkumetreillään ollut ilahduttavan paljon mielenkiintoa. – Lähdimme tarjoamaan tätä vihreää Cleantech Starttiohjelistölle Ympär Vakava vaarallinen maa viime vuoden loTerveyshaitta terveysVaarallinen vaara pulla. Alku on ollut tootsonikerrokselle della räväkkä ja mukaan tähän ohjelmaan on jo nyt lähtenyt merkittävä kansainvälinen elintarviketeollisuuden toimija. Rohkaisevia keskusteluja on käynnissä useammankin teollisuusyrityksen kanssa, joten tämänkaltaiVuonna 2010 perustettu tekniseen selle vihreisiin arvoihin panostavalle toiminmaahantuontiin fokusoitunut Oy Inter- tatapojen kehittämiselle ja parantamiselfii Ltd tarjoaa nyt myös Green Factory le on selkeä tarve. Ohjelma sopii erinomai-ohjelmaa parantamaan yrityksien toi- sesti esimerkiksi valmistavalle teollisuudelle, jonka tuotantoprosesseihin kuuluvat mm. mintaedellytyksiä terveyden, ympäris- maalaus, koneistus, kokoonpano ja hitsaus, töystävällisyyden sekä turvallisuuden selvittää Källi. Välittömästi myrkyllinen

Syövyttävä

Paineen alainen kaasu

Esim. nestekaasu hitsauskaasu

Mitä voi aiheuttaa? sa - Räjähtää kuumennettaes ä (syttyvä, - Vaaratyyppi käy ilmi etiketist vä) hapettava, myrkyllinen, syövyttä a paleltumia aiheutta voi kaasu etty - Jäähdyt n? vältetää vaara Miten ilmanvaihto hyvä jossa , paikassa i - Varasto - Suojaa auringonvalolta n tiiviys - Varmista letkujen ja liittimie

Esim. pyykinpesuaine liima

Mitä voi aiheuttaa? - Iho- ja silmä-ärsytys - Allergiset ihoreaktiot - Hengitysteiden ärsytys - Välitön myrkyllisyys - Uneliaisuus tai huimaus Miten vaara vältetään? sineitä ja - Käytä tarvittaessa suojakä silmäsuojaimia mistä - Vältä kemikaalin hengittä

Esim. metanoli torjuntaaineet

Esim. viemärinaukaisuaine konetiskiaine

Mitä voi aiheuttaa? - Ihon syöpyminen - Vakavat silmävauriot - Metallien syöpyminen , nieluun ja - Nieltynä palovammat suuhun vatsaan syöpyminen - Hengitettynä hengityselimien n? Miten vaara vältetää ojaimia - Käytä suojakäsineitä ja silmäsu mistä - Vältä kemikaalin hengittä

Mitä voi aiheuttaa? tai ihon kautta - Välitön myrkyllisyys suun ja/tai hengitysteitse - Voi olla välittömästi tappava n? Miten vaara vältetää ä kotitalouksissa - Kemikaaleja harvoin käytöss ssuojainta, - Käytä tarpeen mukaan hengity ja erityisiä suojakäsineitä, silmäsuojaimia työvaatteita - Varastoi lukitussa tilassa

Esim. maali bensiini öljy

Esim. tärpätti bensiini lamppuöljy

Mitä voi aiheuttaa? set (syöpä, - Pitkäaikaiset terveysvaikutuk n perimävauriot, hedelmällisyyde heikentyminen, sikiövauriot) aiset - Hengitystieallergiat, elinkoht haittavaikutukset nen - Keuhkoihin joutuessa kemialli aurio keuhkokuume tai keuhkov Miten vaara vältetään? sineitä ja - Käytä tarvittaessa suojakä silmäsuojaimia mistä - Vältä kemikaalin hengittä

Mitä voi aiheuttaa? - Myrkyllisyys vesieliöille t - Pitkäaikaiset haittavaikutukse vesiympäristössä Miten vaara vältetään? töön - Vältä päästämistä ympäris n mukaan - Hävitä sisältö/pakkaus ohjeide

saralla. Kuudelle ensimmäiselle Green Factory -ohjelmaan mukaan lähtevälle ohjelma on ilmainen ja muutamalle mukaan haluavalle on vielä tilaa.

Monia eri hyötyjä Ympäristöasiat ovat tänä päivänä yhä enemmän tapetilla ja ne kuuluvat myös yhä

useamman yrityksen arvomaailmaan. – Monessa kohtaa ympäristön huomioiminen on jopa edellytys edes päästä mukaan tarjoamaan tiettyjä töitä, joten ympäristöarvojen huomioiminen saattaa olla yrityksille elinehto, valistaa Oy Interfii Ltd:n toimitusjohtaja Petri Aro. – Ympäristöä rasittavien vaarallisten ja terveydelle haitallisten toimintatapojen ja aineiden poistaminen prosesseista on paitsi yritysten imagon kannalta tärkeää myös kilpailukykyä parantava asia. Vaihdettaessa tuotteet ympäristölle ja terveydelle haitallisista pois, pysyy henkilökunta terveempänä ja pidempään toimintakykyisinä eli sairauspoissaolojen määrät vähenevät ja työurat jatkuvat kauemmin. Vihreitä arvoja korostava toimintamalli edesauttaa myös rekrytoitaessa uutta henkilökuntaa: terveellinen työympäristö on varmasti houkuttelevampi vaihtoehto kuin yritys, jossa voi altistua terveydelle haitallisten kemikaalien vaikutuksille, näkee Aro.

Kustannussäästöjä Paitsi vähentyvinä sairauspoissaolopäivinä ja paremman työviihtyvyyden kautta parantuneena työtehona, Green Factory tuo Petri Aron mukaan kustannussäästöjä yrityksille. – Kun haitalliset aineet vaihdetaan edustamiimme vähintään vaadituilta ominaisuuksilta yhtä hyviin tai parempiin ei haitallisiin tuotteisiin, saattavat niiden hankintahinnat olla aiemmin käytettyjä tuotteita hieman korkeampia. Tarjoamamme tuotteet tulevat kuitenkin kokonaiskustannuksiltaan edullisimmiksi, koska niiden riittoisuudet ovat paremmat ja käyttöiät pidemmät. – Interfiin kautta löytyy ”vihreämpi” korvaava aine kaikkiin tuotannon eri vaiheisiin. Tyypillisiä prosesseissa haitallisia aineita ovat liuottimet, voimakkaasti syövyttävät aineet, biologisesti ja terveydelle haitalliset sekä paloturvallisuuden kannalta vaaralliset aineet, luettelee Aro.

Apu haitallisten aineiden hallintaa Green Factoryn tarkoituksena on herättää keskustelua käytössä olevista terveydelle haitallisista aineista ja liuottimista. – Kyselemme, kartoitamme ja autamme vaihtamaan yrityksessä käytetyt terveyttä vaarantavat aineet ja liuottimet puhtaampiin ja ympäristöystävällisempiin vaihtoehtoihin

– Kyselemme, kartoitamme ja autamme vaihtamaan yrityksessä käytetyt terveyttä vaarantavat aineet ja liuottimet puhtaampiin ja ympäristöystävällisempiin vaihtoehtoihin helposti, turvallisesti ja mahdollisimman kustannustehokkaasti, lupaa Interfii Oy:n asiantuntijatiimi. 42

1–2 | 2018 • w w w.eurometalli.com


TYÖSTÖKONEET – sahat – lastuavat koneet – levytyökoneet – putkentyöstökoneet

Adver Oy, puh. 010 4399 700, adver.fi Myynti, asennus, huolto, koulutus, varaosat

helposti, turvallisesti ja mahdollisimman kustannustehokkaasti. Me välitämme. Uskomme, että niin sinäkin. Meille ihminen on tärkein ja teemme kaikkemme, jotta jokainen työntekijänne olisi hyvinvoiva ja terve, kertoo Källi. Green Factory -projekti käsittää neljä vaihetta. Ensimmäisessä vaiheessa nimetään yrityksessä ”Green Team”: työterveys, -suojelu ja -turvallisuus sekä kemikaalivastaavat. Toisessa vaiheessa tehdään tehdaskierros yhdessä henkilökunnan kanssa, tehdään tuotannon ihmisten haastattelu, suoritetaan käytettävien kemikaalien analysointi ja mahdollisesti kemikaalikartoituksen tulostaminen. Kolmantena vaiheena Green Factoryn asiantuntijat (tehdasasiantuntija Petri Aro sekä tekninen asiantuntija Juho Olanterä sekä Bio Circle Surfafe Tech­ nology Germany + Laboratories of Bio Circle) etsivät uudet ekologiset, vihreät ja mahdolliset voc-vapaat aineet käytössä olleiden aineiden tilalle. Viimeisenä vaiheena tehdään aineiden testaus ja päätös aineiden vaihdosta. – Kannattaa muistaa, että tutkimuksien mukaan vuositasolla Suomessa noin 20 000 työntekijää altistuu liuotinaineille merkittävästi. Monilla yrityksillä on varmasti halu, mutta ei aikaa tai osaamista päästä hallitusti eroon näistä ongelmista. Me tarjoamme avaimet käteen -periaatteella projektiosaamisen näiden ongelmien eliminoimiseen, päättää Tiina Källi.

INFO Oy Interfii Ab puh. 020 147 4500 www.interfii.com

Tehokkaat apuvälineet tuotantoosi –

machinet.fi

SAAT KAIKKI VERKKOKAUPPAMME TUOTTEET VÄHINTÄÄN 10% OVH:TA EDULLISEMMIN!

Nimitys Admicom Finland Oy Anna-Maija Ijäs on nimitetty Admicom Finland Oy:n myyntipäälliköksi 1.1.2018 vastuualueenaan Etelä-Suomen teollisuusyritykset. Anna-Maija on työskennellyt yli 5 vuotta Admicomin asiakasrajapinnassa ja tullut tutuksi mm. kouluttajana sekä koulutuspäällikkönä.

1–2 | 2018

43


MEDIA 2018

METALLITEOLLISUUDEN ERIKOISLEHTI

Ylivoimainen 40 000 kpl jakelulevikki!

kpl LEVIKKI 40 000

METALLITE

lli.com www.eurometa

EHTI EN ERIKOISL OLLISUUD

7 | 2017

14. vsk

IVÄT KILPAILUKYKYPÄ

PAINETTU 22 000 kappaleen osoitteellinen ilmaisjakelu. DIGI. Eurometalli maksutta myös digitaalisena, 18.000 kpl sähköpostijakelu. Digilehti kulkee aina mukanasi. Luettavissa missä ja milloin vain, tietokoneella, älypuhelimella tai tabletilla. ILMAINEN JAKELU. Eurometallin ilmaisjakelu varmistaa, että jokainen alan ammattilainen saa jatkossakin lehden työpöydällensä.

.2017 25.-28.9ttely hallilla Vossin näy

USJÄRJESTELMÄ KUITULASERLEIKKA

Suomen ensiesittelyssä!

6G Katso kaikki esittelyssä olevat koneemme

Katso kaikki päämiehemme messuilla

vossi.fi/kilpailukyky

vossi.fi/emo17

lla C916 - Tervetuloa! 2017 -messuilla osasto myös Alihankinta Olemme mukana

Aineisto- ja ilmestymisaikataulu 2018 Konepaja 20.-22.3.18

Pohjoinen Teollisuus 23.-24.5.18

AMB 2018 18.–22.9.18

Energia 2018 23.–25.10.18

Instrutec 2018 7.–9.11.18

Alihankinta 25.-27.9.18

Euro BLECH 23.-26.10.18

Smart Factory 2018 20.–22.11.18

Lehti nro

1-2

3

4

5-6

7

8

9

10

Aineistopäivä

19.1.

16.2.

29.3.

11.5.

24.8.

21.9.

19.10.

16.11.

Postituspäivä

1.2.

1.3.

12.4.

24.5.

6.9.

4.10.

1.11.

29.11.

44

1–2 | 2018 • w w w.eurometalli.com


A60 20-22.3 2018 Konepaja Messut Tampereella Tervetuloa!

8

Laatua vaativiin kohteisiin

Kemikaalit ja laitteistot Ota yhteyttä ja pyydä tarjous! Teknoma Oy Kiilaniityntie 1, 02920 Espoo www.teknoma.fi Puh. (09) 681 021

Q U A EXCELLENCE I T Y

®

C O R P O R AT I O N Environmentally Safe VpCI ®/MCI ® Technologies

Machinery Oy:n hallitus on nimittänyt Marjukka Virkin yhtiön toimitusjohtajaksi 1.4.2018 alkaen DI, eMBA Marjukka Virkki on nimitetty Machinery Oy:n toimitusjohtajaksi 1.4.2018 alkaen. Marjukka tulee ABB:ltä, missä hän on tehnyt pitkän uran kotimaisissa ja globaaleissa johtotehtävissä vastaten viimeksi ABB Suomen huolto- ja kunnossapitoliiketoiminnasta. Marjukalla on laaja kokemus paitsi laitteiden valmistuksesta ja palveluliiketoiminnasta myös suomalaisesta teollisuudesta.

“M

arjukka Virkki on kokenut johtaja, jolla on hyvät näytöt vastaavista tehtävistä. Hänellä on liiketoiminnallista näkemystä ja kyky saada ihmiset työskentelemään yhteisten tavoitteiden hyväksi”, sanoo Machineryn hallituksen puheenjohtaja Simon Hallqvist ja jatkaa: ”Marjukan tehtävä on jatkaa yhtiön hyvää kehitystä ja hyödyntää yhtiön, työntekijöiden ja yhteistyökumppanien vahvuudet parhaalla mahdollisella tavalla Machineryn kehityksen viemi-

seksi eteenpäin. Odotan kovasti yhteistyötä hänen kanssa”. Entinen toimitusjohtaja Richard Berg­ ström jättää yrityksen välittömästi. ”Richard on johtanut Machinery integration ensimmäisen vaiheen läpi. Hänen lähdöstä sovittiin yhteisymmärryksessä ja olemme kiitollisia hänen panoksestaan Machineryssa. Hänen kaudellaan tehdyt muutokset ovat luoneet vankan perustan yhtiön tulevaisuudelle, yhtiö on hyvässä tuloskunnossa ja tilauskertymä parempi kuin koskaan”, toteaa Simon Hallqvist. ”Haluan kiittää kaikkia Machineryn työntekijöitä kovasta työstä toimitusjohtajakaudellani”, lisää Richard Bergström. “Olen tuntenut itseni etuoikeutetuksi yhtiön johdossa ja olen erittäin ylpeä kaikesta, mitä olemme saavuttaneet.” ”Minulla on vahva usko suomalaisen teollisuuden tulevaisuuteen ja Machinerylla on mitä erinomaisin asema suomalaisen teollisuuden kilpailukyvyn edistäjänä. Machinerylla on kaikki mitä tarvitaan: johtoasema markkinalla, mahtavat ja vaati-

vat asiak­kaat, upeat yhteistyökumppanit ja tuotteet sekä osaava huipputiimi. Tämä on minulle hieno, haastava pesti. Meillä on vielä tekemistä mutta myös huimasti voitettavaa koko kapasiteettimme hyödyntämisessä. Yrityksen satavuotinen historia velvoittaa”, kommentoi Marjukka Virkki.

INFO Milja Frigård puh. 040 730 2550 milja.frigard@machinery.fi

1–2 | 2018

45


Itävaltalainen EMCO ja Vossi yhteistyöhön EMCO valmistaa B-akselisorvausjyrsinkeskuksia useaa eri kokoluokkaa maks. tankohalkaisijoille 65–110 mm, pyörähdyshalkaisijoille 500–1050 mm sekä sorvauspituuksille 1050–6100 mm. Valmistaja tarjoaa myös valmiita tuotantosoluja, joissa on automaatioratkaisuja yhdistettynä koneisiin.

Vuonna 1947 perustettu Salzburgin vieressä Halleinissa pääkonttoriaan pitävä lastuavia työstökoneita valmistava EMCO sekä älykkääseen konepajateknologiaan ja elinkaaripalveluihin erikoistunut Vossi Group Oy ovat solmineet yksinmyyntisopimuksen. Yrityksellä on laaja huipputeknologiaa edustava tuotepaletti sekä sen koneet ovat suomalaiskonepajoille tuttuja jo 1980-luvulta alkaen ja niitä on toimitettu maahamme tähän mennessä lähes 200 kpl. Huipputeknologiaa kohtuullisella toimitusajalla Sorvauskeskuksia löytyy useaa eri mallisarjaa mm. B-akselilla ja alarevolverilla sekä esimeriksi 3-revolverisena. Tankokapasiteetteja on saatavissa Ø 25–110 mm, maksimi sorvauspituuksia 320–6100 mm ja maksimi pyörintähalkaisijoita 325–1050 mm. Lisäksi yritys valmistaa myös pystysorveja suursarjatuotantoon. Myös työstökeskuksia on useaa eri mallisarjaa 5-, 4- ja 3-akselisina, X-liikkeet=350–3200 mm. Pöytiä on saatavissa niin liikkuvina, kiinteinä kuin kehtoversioina. EMCO tarjoaa myös pitkälle räätälöityjä automaatioratkaisuja, joissa voidaan yhdistellä mm. robotteja, tankomakasiineja ja portaalipanostajia. Revolverisorvauskeskuksia EMCOlla on useaa eri mallia. Maks. tankohalkaisijat 25,4–110 mm, pyörähdyshalkaisijat 250–1050 mm sekä sorvauspituudet 300–6050 mm. Revolvereja on saatavissa kolmeen kappaleeseen asti.

EMCO valmistaa useita erilaisia 5-, 4-, ja 3-akselisia työstökeskuksia. Kuvassa MAXXMILL 630 5-sivuiseen koneistukseen, X-liike = 500, Y-liike = 460 ja Z = 450 mm sekä pöytä 630 x 500 mm. 46

1–2 | 2018 • w w w.eurometalli.com

Liikkuvapylväiset MMV-sarjan koneistuskeskuksia on saatavissa 5-, 4ja 3-akseliseen koneistukseen. Kiinteäpöytäistä konetta on kahta eri kokoluokkaa: MMV 2000 (pöytä 2400 x 950 mm, kantavuus 2200 kg) ja MMV 3200 (pöytä 3500 x 1050 mm, kantavuus 5000 kg).


TEOLLISUUDEN SUURTAPAHTUMA 2018

2 3 . –2 4 . 5 . 2 0 1 8 , O U L U 2 PÄIVÄÄ ◊ 5000 ASIANTUNTIJAA JA PÄÄTTÄJÄÄ 350 NÄY TTEILLEASETTAJAA ◊ UUDISTETTU ULKOALUE KONGRESSI, SEMINAARIT, PUHEENVUOROT

Katso ohjelma: www.pohjoinenteollisuus.fi

EMCO TH200 edustaa valmistajan järeintä päätä sorvaukseen. Monitoimisorvauskeskuksessa maks. pyörintähalkaisija on 500 tai 800 mm ja kärkiväli 3100–6100 mm.

Koneita myös koulutukseen Jämäköiden ja tehokkaiden tuotantokoneiden lisäksi EMCO valmistaa koneita myös koulutuskäyttöön. Koneiden etuja on huokean investointihinnan lisäksi mm. innovatiivinen muunneltava CNC-ohjaus, jossa samassa koneessa voi käyttää Siemens-, Fanuc-, Heidenhain- ja Fagor-ohjauksia. Tällöin oppilaat pystyvät opettelemaan yleisimmin teollisuuden käytössä olevat ohjaukset sekä ymmärtämään niiden erot, mikä auttaa heitä työllistymään.

Aggressiivista kasvua EMCO on erittäin aktiivinen tuotekehittäjä ja se panostaa myös runsaasti tekniseen

tukeen sekä erilaisiin asiakastapahtumiin. Lisäksi Kuhn Holding GmbH perheyritykseen kuuluva EMCO Group on investoinut viime vuosina paljon ostamalla perinteikkäitä työstökonevalmistajia: pystysorvauskeskusvalmistaja Magdeburgin, työstökeskusvalmistaja FAMUPin sekä pitkä- ja portaalijysinkoneita valmistava Mecofin.

mitusajan. Esittelemme EMCO-sorvauskeskuksen myös 20.–22.3. Konepaja-messuilla 231 m²:n osastollamme E201. Oikein paljon tervetuloa!”, Marko Vossi kannustaa.

Esittelyssä Konepaja-messuilla ”EMCO vahvistaa lastuavien työstökoneidemme tarjontaa erityisesti sorvauskeskuksien osalta. Kannattaakin kysyä tarjouksia edistyksellisistä itävaltalaiskoneista, joihin pystymme tarjoamaan tällä hetkellä erittäin kilpailukykyisen hinnan sekä toi-

INFO Vossi Group Oy puh. 010 8200 500 www.vossi.fi/emco

1–2 | 2018

47


TEOLLISUUDEN PALVELUT u KONEET JA LAITTEET Myymme työkaluja toimitamme luotettavuutta

paremmat koneistustyökalut LASTUAVAT TYÖKALUT TEOLLISUUTEEN

PUH. 09-2511 7200 WWW.SECOTOOLS.COM

vat a u t s la

t u l a k ö y t t a m m e r a p e N Koneistustyök alut Patrik ainen Oy Ruokolammentie 114, 74170 Iisalmi Puh. 040 0 - 176 330 Fax (017) 851 097 www.patrik ainen.net

FINCUT CNC -LEIKKURIT 1500 x 3000 x 20 mm levykoko

Uudet ja käytetyt koneet meiltä! Huollot ja varaosat, koneiden siirrot.

Myynti suoraan valmistajalta

Kaikki koneet myydään toimivina. Soita nyt konemyyjillemme ja pyydä tarjous.

Esa Hernesharju Puh. 040 511 5260

KARI +358 50 4066 404 MIKA +358 50 4066 050 VESA +358 50 349 0067

Isojoen Laitevalmiste Oy

Roveksentie 18, 60100 SEINÄJOKI www.fms-service.fi info@fms-service.fi

Kotimaisia koneita kotimaasta vuodesta 1988

KAIKKI KONEEMME MYÖS NETTIKONE.COM-sivustolla

www.laitevalmiste.fi

It’s all about y u Työstökoneet Puh. 020 510 10 www.machinetools.wihuri.fi

KONEPAJA E. VIRTANEN OY

• Levytyökoneet • Työkalujen valmistus • Erikoistyökoneet ja tuotantolaitteet • Alihankintakokonaisuudet • Alihankintahöyläys • CnC-koneistukset

Kuntotarkastus varmistaa levyntyöstökoneidesi tehokkaan käytön

Seppientie 9, 31600 JOKIOINEN puh. (03) 4246 4200

Pakettihinnat alkaen 290€

www.konepajaevirtanen.fi

www.fredko.com

FredServe

UUDET JA KÄYTETYT TYÖSTÖKONEET www.metallintyöstökoneet.fi Punasillantie 4, 40950 Muurame Puh. (014) 443 2100, fax (014) 443 2101 il-sales@il-machinery.com www.metallintyöstökoneet.fi

Ismo Lindberg +358 400 640 956 Jarno Vauhkonen +358 40 501 3399 Antti Lindberg +358 40 585 6879 Antti Pöyry +358 40 5051 777 Harri Nieminen +358 40 828 9251 Juha Multisilta +358 40 522 1147

Laadukkaat suomalaiset rullamuovauskoneet ja oheislaitteet

Finn-Power Oy Puh. 010 278 7111 www.primapower.com

* Asennus ja käyttökoulutus * Kone- ja työkalusuunnittelu sekä erilaiset muutostyöt * Huolto- ja ylläpitopalvelut * Varaosat ja tarvikkeet * Konsultointi w w w.r o l l s t e e l .f i

www.eurometalli.com 48

1–2 | 2018 • w w w.eurometalli.com

Siirtotekniset osat sekä palvelut konepajateollisuudelle Isoahon Sorvaamo Tuurintie 645, 63610 Tuuri Puh. 06 526 1010

www.isoahonsorvaamo.fi

Metallintyöstölaitteiden myynti – asennus – koulutus – huolto – varaosat Nordcity Center OÜ puh. +372 5666 8819 tarmo@nordcity.eu www.nordcity.eu


TEOLLISUUDEN PALVELUT u KONEET JA LAITTEET

Ahertajankaarto 19, 74130 Iisalmi puh. (017) 820 2100, fax (017) 812 565 ahmotuote@ahmotuote.fi www.ahmotuote.fi Toiminta: Koneenosien, sisähammaskehien, hammaspyörien ja -tankojen valmistus, erilaiset voimansiirron komponentit: kardaanilaipat, uraholkit ja -akselit. Alihankintakoneistus: vierintäjyrsintä ja -pisto, vetoavennus, CNC-koneistus.

Erikoisosaamisemme ovat aarporaus- ja työstökeskustyöt. Osaava henkilökuntamme sekä laitekantamme takaavat tuotannon hyvän laadun. Reagoimme asiakkaiden tarpeisiin nopeallakin aikataululla. Erinomainen hinta–laatusuhde. Soita ja kysy lisää.

Vaittintie 11, 33960 Pirkkala Puh. 045 671 0271, Juha Salminen, www.jpsavartimet.fi

robotics oy

NC-ohjelmoinnin Expertti.

Uudet KUKA-robottijärjestelmät ja huoltopalvelut yli 25 v. kokemuksella teollisuusrobotteihin (Motoman, KUKA, ABB)

Lastuavat työkalut poraukseen, avarrukseen, kalvaukseen, sorvaukseen ja jyrsintään.

info@iscar.fi www.iscar.fi

• huollot • korjaus • koulutus • ohjelmointi

Työkalun kiinnittimet työstö­ keskuksiin ja sorveihin. Petri Aro Oy Työnjohtajankatu 2 F 14, 20320 TURKU Puh. 020 1474 500, info@p­aro.com www.p­aro.com

• konsultointi • asennus ja käyttöönotto • koneiden siirrot • varaosat ja huoltotarvikkeet

Välitämme myös käytettyjä robotteja ja järjestelmiä.

www.avertas.fi

www.cenic.fi Puh. 040 591 3395 - info@cenic.fi

janne.seikola@avertas.fi, p. 044 015 6156

Tuottavat työstökoneet eurooppalaisilta valmistajilta

Korkeatasoista pyörö-, reikä-, tasoja työkaluhiontaa tuhannesosien tarkkuudella. Hiontatyö Lahtinen & Marjamaa Oy Pukinekatu 5, 33580 Tampere puh. 03 359 8000 www.hiontatyo.com

KonePartneri Oy

www.nomogroup.fi

+358 50 4420 302 tl-maskinpartner.com

TLMP_ann 43x50 mm_170124a.indd 1 2017-01-24 13:17

Työstönesteet Pesuaineet Tiivisteet ja tarvikkeet

Rakenne-Ahlfors Oy

Kone- ja laitevalmistajien kumppani ITA Nordic valmistaa laadukkaita ja teknisesti vaativia koneistettuja tuotteita. ITA Nordic Oy, Tyvitie 2, 56510 Puntala Puh. 020 1551 400 www.itanordic.fi Yhteyshenkilö: myyntipäällikkö Juha Lummaa Puh. +358 41 500 3556 juha.lummaa@itanordic.fi

Ratkaisut teollisuuden melunhallintaan

www.championdoor.com

Meluntorjunnan asiantuntijayritys jo vuodesta 1988. • teollisuusvalvomot • melu- ja laitesuojat • konekoteloinnit

Katso lisää www.rakenne-ahlfors.fi

Teknoma Oy Kiilaniityntie 1, 02920 Espoo Puh. (09) 681 021

Puh. (019) 485 205 info@rakenne-ahlfors.fi

www.teknoma.fi

www.eurometalli.com 1–2 | 2018

49


TEOLLISUUDEN PALVELUT u KONEET JA LAITTEET Keskiraskaat

VANNESAHAT TEOLLISUUDEN VAATIVIIN TARPEISIIN www.pilous.cz

Voiteluaineet Leikkuunesteet Johdeöljyt Hydrauliikkaöljyt Rasvat Fuchs Oil Finland Oy www.fuchs-oil.fi fuchs@fuchs-oil.fi 020 745 9660

alihankintakoneistukset alihankintakoneistukset 23 VUOTTA KONEMYYNTIÄ

• laatua vaativille asiakkaille • koneita suoraan varastosta w w w. r e n s i . f i

KOKOLUOKKA Ø 105 –1100 mm Profiilisahaus – 60° – + 45° kulmalla VARASTOSTA HETI TOIMITUKSEEN ARG220 Plus, ARG300 S.A.F Plus, ARG380 S.A.F Plus, ARG500 S.A.F Plus

PYYDÄ VAIHTOTARJOUS

Maahantuomme Hyundai-, Universal- ja MIR-robotteja.

KÄY TYKKÄÄMÄSSÄ EUROMETALLISTA FACEBOOKISSA

MAAHANTUONTI / MYYNTI / HUOLTO&VARAOSAT

PUH. 06 414 0454 info@epmigjakone.fi, www.epmigjakone.fi

• tuotantotilat 5100 m2 • tuotantotilat 5100 m2 • levytyöt • särmäys • robottihitsaus max • tuotantotilat 51002500 m2 kg • robottihitsaus max 2500 kg • levytyöt • särmäys • x=4000 robottihitsaus max 2500 kg • CNC -koneistus maxmm mmmax y/z=2000 • CNC-koneistus x=4000 mm, x=4000 mm y/z=2000 mm y/z = 2000 mm • pintakäsittely • Vuodesta pintakäsittely • kokoonpano • 1978 kokoonpano 3D-mittaus Vuodesta• 1978 Vuodesta 1978

Puh. (09) 879 2266, info@rensi.fi

Tarpeisiin räätälöityjä robottija automaatioratkaisuja.

Keskiraskaat alihankintakoneistukset

Pyydä tarjous: 050 910 5220

www.vsa-service.fi

Katseenkestävää laatua Katseenkestävää laatua www.paakkilankonepaja.fi Katseenkestävää laatua

www.paakkilankonepaja.fi www.paakkilankonepaja.fi

METALLITEOLLIS U ERIKOISLEHTIUDEN

40.000 LEVIKK I 22.000 KPL OSOITTEELLI NEN PAINOPRINTT I 18.000 KPL DI GILEVIKKI

www.eurometal

Seuraava Eurometalli 3 on mukana Konepaja 2018 -messuilla. Aineistopäivä 16.2.

Lähde mukaan ilmoituksella ja kysy myös liitetarjousta. Varaa ilmoitustilasi ajoissa! puh. 0400 376 536, pirkko-maria.palsanen@eurometalli.com

www.eurometalli.com 50

1–2 | 2018 • w w w.eurometalli.com

li.com


LeadweLL 42aF

2018

LeadweLL LTC25IL

2015

LeadweLL LTC25I

2013

LeadweLL 42aF

2018

Kuvaus: 12000rpm kara, GS 250 pyöröpöytä, TS 27, terämittaus, lastunkuljetin, arm-tyyppinen 24 tools, 20 bar korkeapaine.

Kuvaus: maxpyörintä 670, maxsorvaus 450, sorvauspituus 1020 mm, vaihdelaatikko, toolsetter, lastunkuljetin.

Kuvaus: työstökeskus, maksimipyörintä 680, maksimisorvaus 426, X=230, Z=1050, lastunkuljetin, Fanuc 0-ohjaus.

Kuvaus: 12000rpm kara, TS 27, terämittaus, lastunkuljetin, arm-tyyppinen 24 tools, 20 bar korkeapaine.

LeadweLL LTC-10S

COSeN G320NC

COSeN C420N

COSeN SH-500

1995

2016

2016

2016

Kuvaus: Z=420mm, X=215mm, B=220mm. Max pyörintä 500mm. Kara 50-5000rpm, 7,5 kW. Apukara 50-5000rpm, 3,7 kW. Reukku 12 työkalua, lastunkulj. Karan läpi 41mm.

Kuvaus: automaattinen vannesaha, kosketusnäytöllä, rullarata, katkaisupaineen tunnistus, lastunkuljetin.

Kuvaus: automaattinen vannesaha, kosketusnäytöllä, rullarata, katkaisupaineen tunnistus, lastunkuljetin.

Kuvaus: manuaalinen kulmaan sahaava.

daewOO aCe-V35

PINNaCLe PK 3

NILeS dFS4

deCKeL FP 3 a

1997

2013

1985

Kuvaus: X=560mm, Y=400mm, Z=460mm, kara 6000rpm. 16 työkalua/BT40, 2-palettinen, ohjaus Fanuc 18M.

Manuaalijyrsinkone Kuvaus: pöytä 1520*300 40 kartio, 3,7 kW invertterikara, sähköiset syöttömoottorit.

Kuvaus: Ohjaus Siemens 3T, Z=2550, maksimipyörintä 640, karaporaus 105, pinoli 12 työkalupaikkainen työkalureukku, kara 50 kW, nelivaihteinen, lastunkuljetin.

FeMCO dURGa 30

GILdeMeISTeR NeF 710

BLOHM HFS 12 V

Kuvaus: Maksimipyörintä 540, maksimisorvaus 300. Työkalureukku 12*2. X=152mm, Z=630mm, kärkipylkkä, lastunkuljetin.

Sorvi Kuvaus: max.pyörintä 710 mm, sorv.pit. 3000 mm, kara 22kW, Baruffaldi 6-paikk. reukku. Ohj. uusittu -16.

Tasohiomakone Kuvaus: Pöytä 1800mm x 300mm, magneettipöytä 1200mm x 300mm.

Kuvaus: X=1020mm, Y=510mm, Z=500mm. Heidenhain 410 -ohjaus. 22 työkalupaikkaa. Kara BT40. Karanläpijäähdytys/ korkeapaine. Kara 6000rpm.

TIMON FU71-2 CNC

HyNdaI 8S

MITSUI SeIKI HR5B

Sähkötoiminen tanko­ automaatti IRSO RBK9016

1996

Kuvaus: Pitkä jyrsinkone. X=1700mm, Y=710mm, Z=900mm. T-urapöytä 1850*710, Kara Iso 50, 30-3000rpm, Heidenhain TNC 360 CNC -ohj. Hydr. työkaluluk., vaihdeltk, käsipyörä.

1999

Kuvaus: Vinojoht., max.pyörintä 300 mm, max.sorv. 160 mm, X=100, Z=290, karaporaus 50 mm, karareikä 40 mm, kara 6000 rpm, 8-paikk. työkalureukku, tangonsyöttölaite, Toolsetter, lastunkulj., ohj. Siemens 840D.

1982

Kuvaus: X=850, Y=700, Z=750. Vaakakara, työkalumakasiini 120 TK. Paletinvaihto. Fanuc 11M.

adene oy Huvijärventie 3, 12100 Oitti Puh. 040 558 6138 • myynti@adene.fi • www.adene.fi

Kuvaus: X=400, Y=400, Z=340. Kartio 40/4000 rpm, ohjaus Heidenhain TNC 355.

BRIdGePORT VMC 1000/22 1999Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.