Eurometalli 10/2018

Page 1

LEVIKKI 40 000 kpl

www.eurometalli.com

METALLITEOLLISUUDEN ERIKOISLEHTI

Rauhallista joulua ja menestyksellistä kiekkokautta sekä

Uutta Vuotta 2019

WWW.SECOTOOLS.COM

10 | 2018

15. vsk


NOSTAMME STANdARdIA

Tuottavuuden kasvua uusilla työkaluilla. Uusi valikoima kustannustehokkaita SBN10 suursyöttöjyrsimiä ja kääntöteriä tuottavaan koneistukseen laajalla raaka-ainealueella. Shark valikoimaan on lisätty kaksi uutta mallia, Keltainen Shark (E412) rakenne-, hiilletys- ja niukkaseosteisiin teräksiin ja Sininen Shark (E414) ruostumattomiin teräksiin. Simply Reliable.

www.dormerpramet.com


KILPAILUKYVYN UUDET ULOTTUVUUDET.

15kW 6G

EAGLE 15KW TASOKUITULASERIT Maailman nopeimmat kuitutasolaserit nyt 15 kW IPG resonaattorilla, 6 G kiihtyvyydellä sekä 9 sekunnin pöydänvaihtoajalla.

GROB 5-AKSELISET TYÖSTÖKESKUKSET 5-akselikoneistuksen uusi ulottuvuus ja suorituskyky. GROBin poikkeuksellisen älykäs rakenne mahdollistaa suurimman akselivapauden sekä huippudynaamisuuden, -tukevuuden sekä -tarkkuuden kompaktissa koossa. Lisäksi vaakakaran tunnelikonsepti mahdollistaa pitkien työkalujen käytön ilman maksimi kappalekoon pienentymistä.

FERMAT AVARRUSKONEET Markkinoiden kilpailukykyisimmät ratkaisut keskiraskaisiin ja raskaisiin koneistuksiin jopa 10 m Y-liikkeellä ja 160 mm karahalkaisijalla.

BIGLIA SORVAUSKESKUKSET Erittäin tehokkaat ja tukevat sorvauskeskukset istukka- ja tankokoneistukseen. Runsaasti malleja yksi-, kaksi- ja kolmerevolverisena, joissa kaikissa Y-akseli sekä vastakaralla Z-akseli. Saatavissa myös 16 pyörivän työkalun (10/17,5 kW) revolverilla.

KATSO UUDET VERKKOSIVUMME VOSSI.FI! MYYNTI HUOLTO VARAOSAT

010 8200 500 010 8200 530 010 8200 540

vossi.fi


Pääkirjoitus

KUVA: MIRA KUHLMAN

EUROMETALLI 1–2/2019 AINEISTOPÄIVÄ 18.1. POSTITUS 31.1.

Eurometallilla on päättäjien nimi­ rekisterillä varustettu, kohdennettu 40 000 kappaleen osoitteellinen jakelu. Mediamyynti:

Laserasein mukaan taisteluun

Myyntineuvottelija Pirkko-Maria Palsanen Puh. +358 400 376 536 pirkko-maria.palsanen@ eurometalli.com

Yksi elokuvahistorian legendaarisimpia kaksintaisteluita käytiin Darth Vaderin ja Luke Skywalkerin välillä Tähtien Sota -elokuvasarjaan kuuluvassa Jedin paluussa. Tuo taistelu ja sen keskiössä ollut lasermiekka teki aikoinaan allekirjoittaneeseen – ja varmasti moneen muuhunkin poikaan – lähtemättömän vaikutuksen. Tähtien Sota -saagassa laser oli fiktiota. Metalliteollisuudessa laser on tänä päivänä faktaa ja osana monen konepajan jokapäiväistä tekemistä. Laser oli erinomainen taisteluväline Tähtien Sodassa ja sitä se on myös konepajoille. Laser on yksi hyvä esimerkki uusista ja tehokkaista teknologioiden välineistä, joka tuo kilpailukykyä alati kiristyvässä ja yhä enemmän globaaliksi muodostuneessa kilpailussa.

Sähköisen Eurometallin löydät osoitteesta www.eurometalli.com Myös iPadilla ja Androidlaitteilla osoitteesta www.lehtiluukku.fi Osoitteenmuutokset ja tilaukset: Puh. 0207 57 95 95 ep@eurometalli.com

Tämän lehden sivun 10 ajatuksia -palstalla laserhitsauksen asiantuntija, HT Laser Oy:n Lappeenrannan toimipisteen yksikön päällikkö Anna Fellman (TkT, IWE, KTM), avaa lukijoille laserhitsauksen tuomia mahdollisuuksia yhtenä konepajojen tuotannon kilpailukykyä lisäävänä menetelmänä.

Metalli- ja konepajateollisuuden erikoislehti Julkaisija:

Oy Faktavisa Ab

Toimitus:

Petri Kuhlman, päätoimittaja petri.kuhlman@eurometalli.com

Myös lokakuisilla levytyötekniikoihin erikoistuneilla EuroBLECH-messuilla oli laser yksi tapahtuman keskeisiä teemoja ja lasertekniikkaa hyödyntävät koneet löytyivät monen konevalmistajan esiteltävästä arsenaalista. Laser hyödynnettynä metallin leikkauksessa on loikkinut pitkin askelin eteenpäin. Laserleikkauksen edut ovat moninaiset ja sen jälki on moitteettomana valmis seuraavia työvaiheita varten, joten sen kasvavalle suosiolle yhtenä konepajojen ydinkoneena on vankat perusteet.

Mediatiedot ja ilmoitushinnat:

www.eurometalli.com

Postiosoite:

Tampereentie 484, 33880 Lempäälä

Puhelin:

Puh. 0207 57 95 95 R PÄ

ISTÖME

R KK I

(tilaukset, osoitteenmuutokset) ep@eurometalli.com

YM

Sähköposti:

Painopaikka:

PunaMusta Oy, Tampere 2018

Materiaali:

Lehti ei vastaa tilaamatta lähetettyjen kirjoitusten ja kuvien säilyttämisestä eikä palauttamisesta. Hyväksyttyjen materiaalien osalta Eurometalli-lehdellä on täydet oikeudet tekstien, kuvien ja muun materiaalin käyttöön Eurometallilehdessä ja/tai internet-sivuillaan ilman erillistä sopimusta tai korvausta.

Ilmoitukset:

Eurometalli-lehti ei vastaa ilmoittajalle mahdollisesti aiheutuvasta vahingosta, jos ilmoitusta ei tuotannollisista syistä (esim. lakko) tai asiakkaasta tai alihankkijasta johtuvista syistä voida julkaista määrättynä aikana tai käsikirjoituksen mukaisesti. Lehden suurin vastuu ilmoituksen pois jäämisestä tai julkaisemisessa sattuneesta virheestä rajoittuu ilmoituksesta maksetun määrän palauttamiseen.

www-sivut:

www.eurometalli.com

M

ILJ

ÖMÄRK

T

Painotuotteet Painotuotteet 1234 5678

4041-0619

Metallialan konetekniikka kehittyy todella kovaa vauhtia. Yksi tarkastelun arvoinen asia on laserteknologia ja sen ympärille kehittyneet uudet metallialan innovaatiot. Kannattaa arvioida huolella, löytyykö tällä sektorilla teknologioita, edellä mainittujen lisäksi mm. 3D-tulostuksen saralla, joihin investoimalla pystyt tehostamaan juuri sinun konepajasi kilpailukykyä. LEVIKKI 40 000 kpl

METALLITE

OLLISUUD EN

Mukavaa loppuvuotta Petri Kuhlman, päätoimittaja

Rauhallista

ja menestykse

kiekkokautta

joulua

llistä

sekä Uutta Vuo tta 2019

WWW.SECOTOOLS.COM

www.euro meta

lli.com

ERIKOISL EHTI

10 | 2018

15. vskPTS 800 -kompressori tarjoaa tehoa ympäristöystävällisessä paketissa PTS 800 on täysin öljytön dieselkäyttöinen kompressori, jolla saa tuotettua luotettavan, eri tarpeisiin mukautuvan ilmavirtauksen. Tämä on erinomainen kokonaisuus yrityksille, jotka haluavat täysin öljyttömän ratkaisun. Suunniteltu teollisuutta varten Korkealuokkainen PTS 800 on hyvä täydennys öljyttömien Atlas Copcon vuokrakompressorien mallistoon. Laite on suunniteltu tuottamaan jopa 800 cfm:n virtauksia, ilmanlaadusta tinkimättä. Sillä voidaan luoda minkä tahansa teollisuudenalan käyttötarkoituksiin tarvittavia ilmavirtauksia tehokkuuden pysyessä parhaana mahdollisena tarvittavasta, virtausnopeudesta huolimatta.

Kestävää kehitystä PTS 800 -kompressorin sisällä on viimeisimpien päästöstandardien mukainen moottori, jonka ansiosta päästötasot ovat lähellä nollaa. Tämä takaa parhaan mahdollisen polttoainetehokkuuden ja toiminnan säädösten mukaisuuden.

Täysin turvallinen Kuten muutkin saman tuoteperheen tuotteet (PTS 1600, PNS 1250 ja PTE 1500), PTS 6

800 on nollaluokan kompressori. Standardin ISO 8573-1 luokan 0 mukaan kompressorin tuottaessa ilmaa ei ole riskiä, että öljy saastuttaisi lopputuotteen.

Kokonaisvaltainen ratkaisu PTS 800 toimitetaan tarvittaessa kaikilla tarvittavilla lisävarusteilla. Asiakkaan puolesta voidaan huolehtia koko projektinhallinnasta aina väliaikaisen paineilmaratkaisun suun-

9 | 2018 • w w w.eurometalli.com

nittelusta tuotteiden asentamiseen, huoltoon ja käyttöönottoon asti.

INFO Atlas Copco Rental Stefan Koskinen, Territory Manager puh. 020 718 9219 stefan.koskinen@fi.atlascopco.com


www.mitutoyo.fi

KOVUUDEN MITTAUSLAITTEET Korkealaatuista kovuuden mittausta: Mitutoyon laajasta tuotevalikoimasta löydät korkealaatuiset kovuuden mittauslaitteet erilaisiin käyttötarkoituksiin kaikille yleisille kovuusasteikoille, kuten Rockwell, Brinell, Vickers ja Shore. Koneita helppokäyttöisestä kannettavasta laitteesta täysin automaattiseen CNC-toimiseen ratkaisuun.

Ota yhteyttä: 040-355 84 98 info@mitutoyo.fi


Muottien jyrsintää tuottavasti ja taloudellisesti

Dormer Prametin CNHX05 kaksipuolinen terä neljällä lastuavalla särmällä.

Kaksipuolinen WNHX04-terä kuudella lastuavalla särmällä.

SWN04C-valikoima soveltuu esiviimeistelyyn ja viimeistelyyn teräksiin, karkaistuihin teräksiin ja valurautoihin.

D

ormer Prametin jyrsinvalikoimaa, muottien esiviimeistelyyn ja viimeistelyyn, on laajennettu uusilla tuottavilla ja myös taloudellisilla muotojyrsimillä ja kääntöterillä. Halkaisija-alueelle 12–20 mm on esitelty uudet tuottavat SCN05C-jyrsimet ja niihin tulevat kaksipuoliset CNHX05-terät, joissa on

Dormer Prametin taloudelliset jyrsimet muotti- ja pistintuotantoon.

SCN05C-jyrsimet tuottavaan muotojyrsintään teräksiin, karkaistuihin teräksiin ja valurautoihin.

neljä lastuavaa särmää. Jyrsimissä on tavallista tiheämpi hammastus ja siksi myös suurempi terien lukumäärä, joka mahdollistaa vähintään 20 % suuremman tuottavuuden. Halkaisija-alueelle 20–35 mm on esitelty uudet tuottavat ja taloudelliset SWN04C-jyrsimet ja niihin tulevat kustannustehokkaat kaksipuoliset WNHX04-terät, joissa on kuusi lastuavaa särmää. Jyrsimissä on epäsäännöllinen hampaiden jako, joka vähentää värähtelyjä ja parantaa työstettävän pinnan laatua. Kummassakin kääntöterämallissa on ainutlaatuinen patentoitu wiper-geometria, joka tuottaa korkealuokkaisen viimeistellyn pinnan työstettävän kappaleen seiniin ja tasoihin. Wiper-geometrialla työstettäessä voidaan käyttää tavanomaista suurempia syöttöjä, joten näillä terillä voidaan parantaa sekä työstettävän pinnan laatua, että jyrsinnän tuottavuutta. Uusien jyrsimien käyttöalueita ovat muotojyrsintä, profilointi, pisto ja tasojyrsintä, lastuamissyvyyteen 2 mm saakka. Jyrsimet on optimoitu syvien upotuksien jyrsintään ja erityisesti pehmeään lastuamiseen nurkissa ja taskuissa. Värähtelyt on saatu vähäisiksi ja siksi jyrsimet soveltuvat erittäin hyvin myös koneistukseen pitkällä vapaalla pituudella. Uudet muotojyrsimet SCN05C ja SWN04C on varustettu jäähdytyskanavilla,

joka mahdollistaa optimaalisen lastunpoiston. Jyrsimet soveltuvat muottien esiviimeistelyyn ja viimeistelyyn laajalla raaka-ainealueella mm. teräksiin, karkaistuihin teräksiin ja valurautoihin. Viimeisimmässä testissä koneistettiin työkaluterästä WNHX-terällä ja WM-geometrialla, laatuna oli uusi M4310 ja lastuamissyvyys oli 0,50 mm. Lastuamisnopeudella 196 m/min ja syöttönopeudella 3600 mm/min, koneistusaika lyheni 45 %, verrattuna tulokseen kilpailijan vastaavalla terällä ja suosituksilla.

Toivotamme asiakkaille ja yhteistyökumppaneille

Hyvää Joulua ja Menestystä vuodelle 2019!

8

9 | 2018 • w w w.eurometalli.com

INFO Lisätietoja uusista tuotteista saa Dormer Prametin asiakaspalvelusta tai paikalliselta jälleenmyyjältä. Sähköiset PDF-esitteet voi tallentaa Dormer Prametin kotisivuilta, osoitteessa www.dormerpramet.com Uudet tehokkaat ja taloudelliset muoto­ jyrsimet voi nähdä toiminnassa Dormer Prametin YouTube-kanavalla www.youtube.com/dormerpramet

Hyvää Joulua ja Onnellista Uutta Vuotta 2019!


Mazakin laserteknologiaratkaisut Yamazaki Mazak on keskittynyt valmistamaan markkinoiden edistyksellisimpiä koneita, joilla voidaan leikata sekä ohuita että paksuja levyjä, muovattuja aihioita, putkia ja avoimia profiileja - kaikkia näitä nopeasti ja erittäin tarkasti. Mittava mallivalikoima - mukaan lukien uudenaikaisinta teknologiaa käyttävä DDL-laser (Direct Diode Laser) - on suunniteltu käytännöllisesti katsoen kaikkia tuotantovaatimuksia varten. Lisätietoa:

www.machinetools.wihuri.fi www.mazakeu.com

Wihuri Oy Tekninen Kauppa Työstökoneet puh. 020 510 10 www.machinetools.wihuri.fi @wihurimazak


10

AJATUKSIA 10-PAIKALTA

Anna Fellman / HT Laser Oy, Lappeenrannan toimipiste TkT, IWE, KTM / Yksikön päällikkö

(Laser)valolla Suomen konepajateollisuus nousuun!

S

uomalainen konepajateollisuus elää murroksessa: useat yritykset miettivät, mitä tullaan jatkossa tekemään Suomessa ja mitkä kokonaisuudet siirtyvät tehtäväksi muualla. Osa tuotannosta on jo siirretty muualle. Kustannukset ovat kuitenkin jo lähteneet nousemaan useassa halpamaassakin, joten ajatuksia voisi suunnata siihen voisiko näiden kokonaisuuksien valmistamisen palauttaa Suomeen. Tämä edellyttää tietenkin sitä, että me pystymme tekemään asioita tuottavammin kotimaisin voimin. Käyttämällä moderneja, tehokkaita laserhitsausmenetelmiä on mahdollista saavuttaa laadukkaampia, keveämpiä ja lujempia hitsattuja rakenteita. Usein kuulee puhuttavan, että laserhitsaus on kallista ja vaivalloista. Kuitenkin, kun laserhitsauksen hyödyt ottaa huomioon tuotteen suunnittelussa ja valmistuksessa ja näkee asioiden eteen hieman vaivaa, voi saavuttaa merkittäviä säästöjä tuotteen arvoa jalostamattoman työn poistuessa. Tämä voi olla merkittävä syy valmistaa Suomessa. Laserhitsauksessa suuren energiatiheyden omaava lasersäde sulattaa liitospinnat ja muodostaa kapean hitsin nopeasti, tehokkaasti ja tarkasti. Laserhitsausta tehdään aina automatisoidusti, joten hitsin laatu on aina tasaista ja siistiä. Laserhitsi on oikein suoritettuna korkealaatuista, roiskeetonta ja tasaista. Toisin sanoen laserhitsaus voi olla viimeinen työvaihe eikä jälkikoneistusta tai hiontaa tarvita. Hitsausnopeudet ovat tyypillisesti metrejä minuutissa, riippuen käytettävissä olevasta lasertehosta sekä materiaalista ja ainevahvuudesta. Laserhitsaus ei ole enää pelkästään ohutlevyjen hitsausmenetelmä, vaan lasertehosta riippuen on mahdollista hitsata teräksiin 10– 20 mm tunkeumia yhdellä palolla. Koska prosessi on hyvin nopea, lämpökuorma hitsattavaan kappaleeseen on hyvin pieni verrattuna perinteisiin kaarihitsausprosesseihin ja siten rakenteeseen syntyvät muodonmuutokset jäävät hyvin vähäisiksi. Kun rakenne säilyttää halutut mittansa hitsauksen jäljiltä ja tuotteen kokoonpantavuus on parempi, ei ole tarvetta oikaisutyöhön hitsauksen jälkeen. Vaikka laserhitsaus edellyttää osien valmistelulta ja kiinnitykseltä suurem-

paa tarkkuutta kuin kaarihitsausmenetelmät, tämä vaivannäkö vähentää huomattavasti hitsauksen jälkeisiä tuotteen arvoa jalostamattomia töitä, kuten oikaisua, koneistusta ja hiontaa. Laserhitsauksessa lasersäde fokusoidaan optiikalla, jonka alin osa jää fyysisesti useiden senttimetrien päähän hitsattavan kappaleen pinnasta. Laserilla saavutettava syvä tunkeuma sekä kontaktittomuus kappaleen pintaan mahdollistavat täysin uudentyyppiset liitosmuodot sekä hitsien sijoittelut. Ihanteellinen liitosmuoto laserille on limiliitos, joka mahdollistaa esimerkiksi ohutlevyrakenteiden jäykistämisen putki- tai levyprofiileilla. Hyvä esimerkki laserhitsatusta rakenteesta ovat kennolevyt, jotka mahdollistavat merkittäviäkin kevennysmahdollisuuksia rakenteisiin. Toinen keino keventää rakenteita on käyttää lujempia teräksiä, joiden liittämiseen laserhitsaus on hyvä vaihtoehto, sillä alhainen lämmöntuonti mahdollistaa perusaineen kanssa tasalujan hitsin sekä kapeat muutosvyöhykkeet. Laserhitsauksella voidaan myös liittää yhteen eri materiaa­leja ja ainevahvuuksia, jolloin rakenteeseen voidaan tehdä materiaalivalinnat kohteen mukaan. Tällä tavoin voidaan optimoida materiaalikustannuksia, lujuusominaisuuksia ja rakenteen painoa. Laserhitsausta tehdään myös lisäaineellisesti, joko tuomalla lasersäteen alle kylmää lisäainelankaa tai yhdistämällä laserhitsaus perinteisen kaarihitsauksen (MIG/MAG-, TIG- tai plasmahitsaus) kanssa samaan prosessiin. Tällä laserhybridihitsaukseksi kutsutulla hitsausprosessilla lisäaineen tuonnilla mahdollistetaan halutun metallurgian saavuttaminen esimerkiksi runsaasti seostetuilla teräksillä. Lisäksi lisäaineen tuonti väljentää railonvalmistuksen ja kiinnityksen toleransseja sekä juohevoittaa hitsin liittymää eri ainevahvuuksien välisissä liitoksissa. Laserhitsausprosessien hyödyntäminen tarjoaa siis lukuisia keinoja suunnitella ja valmistaa entistä laadukkaampia, korkealaatuisempia sekä ympäristöystävällisempiä hitsattuja rakenteita, joilla suomalaiset konevalmistajat mahdollistavat entistä parempia ja kilpailukykyisempiä tuotteita kansainvälisille markkinoille. Kulkekaamme siis kohti (laser)valoa!

Täy

Esias

10

9 | 2018 • w w w.eurometalli.com


Vieraile osastollamme

A852

Konepaja-messuilla Tampere 20.-22. Maaliskuuta

Täydellinen valikoima kiinnittimiä

Suuri valikoima pyöriviä ja kiinteitä työkalupitimiä sorveille

Tarkkuusvoimaistukat

Partnerisi työkaluissa ja mittauksessa

Partnerisi työkaluissa ja mittauksessa www.ravema.fi www.ravema.fi Esiasetuslaitteet kaikkiin tarpeisiin

Nollapistekiinnitin ratkaisut

Johtavat merkit mittaukseen


Osakeyhtiömuotoisena 40 vuotta

Konepaja E. Virtanen 60-vuotias

Työntekijöiden työuria palkittiin 5-, 10-, 20- ja 30-vuotisista urista Suomen Yrittäjien ansioristein. Niin ikään yrittäjät huomioitiin: Esko Virtanen yrittäjäristin timanttiristillä sekä Tapio Virtanen kultaisella ja Anne-Mari Aalto hopeisella yrittäjäristillä.

”Arvoisa juhlaväki, ottakaa hyvä asento. Seuraava pläjäys alkaa ajasta ennen Talvisotaa.” Näillä rempseillä sanoilla aloitti toista polvea yrityksessä edustava Anne-Mari Aalto Konepaja E. Virtasen 60-vuotisjuhlapuheen marraskuisessa lauantai-illassa Forssassa. Nykyisessä yhtiömuodossaan Konepaja E. Virtanen Oy on toiminut 40 vuotta ja myös visiot tulevaisuuteen ovat tällä perinteikkäällä perheyrityksellä varsin selkeät.

V

uonna 1932 syntyi poika kahden käsityöläisen perheeseen nuorimpana lapsena. Lapsen nimeksi tuli Eino ja häntä kiinnosti jo pienestä pitäen askarrella kaikenlais-

ta. Konepaja E. Virtasen historian voi katsoakin alkaneen pienen pojan valtavasta kiinnostuksesta metalliin ja sen työstämiseen. Vuosien saatossa laajeni Einon kiinnostus

moottoripyöriin, autoihin ja sähkömoottoreihin. Työkalut lisääntyivät ja monipuolistuivat pikkuhiljaa työprojektien mukana. Vaikka Einolla olikin pienestä pitäen halu tehdä töitä metallin parissa, ammatillisesti hän seurasi kuitenkin aluksi muurari-isäänsä. Ensimmäinen hitsauslaite vuonna 1957 oli Einon uran käännekohta. Kaasulla toimiva hitsauslaite mahdollisti monipuolisen metallin työstämisen ja palvelutarjonnan kasvattamisen. Vuonna 1961 Virtanen perusti kotimaisemiinsa Forssan Koijärvelle ensimmäisen konekorjaamonsa. Tämän jälkeen oli selvää, että muuraustyöt saisivat jäädä ja Eino teki kolmisen vuotta yksin töitä reilun sadan neliömetrin kokoisessa pajassaan.

1965 ensimmäinen särmäyspuristin

Kuva vuosikymmenten takaa. Virtanen-koneita on toimitettu vuosien saatossa asiakkaille yli 1500. 12

9 | 2018 • w w w.eurometalli.com

Vuonna 1965 työpinta-ala laajeni 350 neliömetrillä ja apupojillekin alkoi olla tarvetta. Koijärven pajassa tehtävät työt liittyivät vahvasti maatalouteen. Vuonna 1965 Eino teki itselleen ensimmäisen särmäyspuristimen, joka mahdollisti viljasiilonpohjien teon. Erään asiakkaan veli tuli hakemaan veljensä siilonpohjia ja sanoi: ”Mullakin on pieni verstas. Tekisitkö minullekin särmäyspuristimen?” Ja Einohan teki. Pikkuhiljaa homma laajeni ja uutta 750 neliömetrin hallia rakennettiin Forssaan vuoden 1969 aikana ja seuraavana vuonna oli muutto Koijärveltä uusiin tiloihin. Samalla yrityksen nimi muuttui Konepaja E. Virta-


seksi. Kahden vuoden jälkeen hallia laajennettiin 800 neliömetrillä. Virtasen yritys kasvoi ja laajeni nopeasti. Forssan kiinteistöt myytiin ja yritys muutti koko toimintansa nykyiselle toimipaikalleen Seppientielle Jokioisiin vuonna 1989 ja yhdisti toimintansa vuonna 1978 perustetun Lounaissepät Oy:n kanssa. Koska levytyökoneita oli rakennettu vuoteen 1995 mennessä useita Virtanen-nimellä, haluttiin Lounaissepät-nimi muuttaa koneiden kanssa yhteneviksi ja yrityksen nimeksi tuli Konepaja E. Virtanen Oy. Yrityksellä on tätä nykyä 4 000 m2:n tuotantotilat 4 hehtaarin tontilla. Vuonna 1985 Konepaja E. Virtasen yhteyteen perustettiin Fixtool Oy, jonka erikoisalaksi muodostui CNC-koneistus. Virtasen hankkima CNC-kone oli vuonna 1982 ensimmäisiä ohjelmoitavia koneita Suomessa. Tämä kone jäi eläkkeelle vuonna 2016.

Räätälöitävyys kasvanut Tänä päivänä Konepaja E. Virtanen työllistää reilu parikymmentä henkeä. – Työ on räätälöidympää kuin ennen. Laaja raskaaseen työstöön soveltuva konekantamme ja ammattitaitoinen henkilökunta on valttia kilpailussa. Särmäyspuristimet ja levyleikkurit sekä niiden työkalut kuuluvat edelleen työvalikoimaamme kuten myös koneiden räätälöinnit. Nykyään ne ovat enemmän omia yksilöitä, tietyntyyppiseen tuotantoon sopivia. Sama koskee räätälöityjä erikoistarkoitukseen suunnittelemiamme ja valmistamiamme koneita. Toista puolta tekemisessämme näyttelee alihankintakoneistukset ja -kokoonpanot, jotka nekin ovat tänä päivänä isompia ja vaativampia, kertoo toimistopäällikön vastuut yrityksessä kantava Anne-Mari Aalto. Järeiden kappaleiden valmistamiseksi tarvitaan myös riittävää nostovoimaa näiden siirtämiseksi. Hallista löytyykin 50 tonnin nosturit.

Jälkimarkkinointipalvelut pelaavat varmasti Virtanen-levytyökoneiden normikoot ovat levyleikkureissa 4–16 mm, leikkuuleveydellä 2–6 m. Särmäyspuristimissa pienin manuaalikone on 50-2000 ja isossa päässä 400–4000. – CNC-särmäyspuristimissa kokoluokat ovat 100–2000 ja siitä ylöspäin. Lähiaikojen suurin toimitettu CNC-särmäyspuristin on 1000–6000. Koneita on toimitettu CNC-puolella aina 12 metrin työleveyteen saakka, mutta periaatteessa pystymme toimittamaan kuinka ison koneen tahansa. Vuosikymmenten saatossa olemme toimittaneet yli 1500 konetta, joten kokemusta meillä on koneenrakennuksesta ja homma meillä varmasti osataan, kertoo levytyökoneista vastaava insinööri Toni Harju. – Kannattaa myös huomioida, että valitessasi suomalaisen Virtanen-koneen, voit olla varma koneen elinkaaripalveluista. Meillä samat ihmiset, jotka valmistavat koneet, myös huoltavat ne. Niin ikään varaosapolitiikka toimii kauttamme vuorenvarmas-

Jälleen yksi asiakkaalle lähtevä Virtanen-kone työn alla. – Virtanen on kestävä ja todella pitkäikäinen tuote, jonka kaikki jälkimarkkinointipalvelut hoidetaan meiltä saman katon alta. Koneemme edustavat suomalaista laatua aina ohjausta myöten, sanoo Virtanen-koneiden myynnistä ja markkinoinnista vastaava Toni Harju. ti nopealla toimituksella täältä Jokioisista. Suomalaisen toimijan kanssa on helppo ja turvallinen toimia, lupaa Harju. – Vuosien saatossa teknologiat kehittyvät, eikä aina välttämättä ole järkevää hankkia uutta konetta. Monesti vanhasta koneesta saa vielä kilpailukykyisen ja tehokkaan modernisoimalla. Tämä on yksi palvelumuodoistamme ja kannattaakin ehdottomasti olla meihin yhteydessä myös koneiden modernisointien tullessa ajankohtaisiksi, kehottaa Harju.

”Kasvettiin mukaan” Konepaja E. Virtanen Oy:n omistajina nykyisin on Esko Virtanen, joka on kantanut perheyrityksen toimitusjohtajan vastuut 1990-luvun alkupuolesta lähtien, sekä Tapio Virtanen ja Anne-Mari Aalto. Isä-Einon viitoittamalla tiellä kolmikko on omistanut yrityksen vuodesta 2011. – Kaikki me sisarukset olimme työskennelleet jo pitkään isän perustamassa yrityksessä ennen vuonna 2011 tehtyä sukupolvenvaihdosta. Joten tavallaan kasvoimme hommaan mukaan ja kun omistajuus siirtyi kokonaan meille isältä, se tapahtui kuin luonnostaan ja homma jatkui eteenpäin niin kuin ennenkin.

Pitkät urat palkittiin Konepaja E. Virtanen palkitsi 60-vuotisjuhlansa yhteydessä pitkäaikaisia työntekijöitään Suomen Yrittäjien ansioristein. Huomioitavaa on, että yrityksen kaikki työntekijät yhtä juuri aloittanutta lukuun ottamatta saivat ansioristin 5 vuodesta aina 30 vuoden ansioristiin saakka. – Vahva osaamisemme pohjautuu pitkän ajan kuluessa kertyneeseen ammattitaitoon. Koneenrakennus ja tarjoamamme vaativat sekä monipuoli-

set alihankintapalvelut vaativat kovan ammattitaidon, joka ei kartu kuin vuosien kokemuksella. Kun vielä ottaa huomioon, että meillä on käytössämme kaikki valmistusmenetelmät – hitsaus, levynkäsittely ja koneistus – vaatii paketinhallinta monipuolista osaamista. Meillä onkin täällä poikkeuksellisen kovalla ammattitaidolla töitä toteuttava porukka niin työntekijä- kuin toimihenkilötasolla, arvioi Anne-Mari Aalto. Työntekijöitään Virtanen myös arvostaa teoin eikä ainoastaan Anne-Marin hienoin sanoin. Tämä näkyy mm. yrityksen tarjoamina muonituspalveluina, sillä Konepaja E. Virtanen Oy:llä on oma keittiö, jonka palvelut ovat työntekijöiden käytössä vain verotusarvolla. Oman keittiön valmistamana henkilökunta saa nauttia lounaan, aamu- ja iltapäiväkahvit sekä niiden yhteydessä sämpylät ja pullat.

Matka jatkuu – 60 vuotta on nyt takana ja työ jatkuu perinteitä kunnioittaen, mutta myös ajan mukaan täytyy kehittyä. Aikanaan kehitys on tuonut mukanaan mm. CNC-teknologiat valmistamiimme koneisiin, huomenna se on jotain muuta. Kehityksen rattaissa täytyy pysyä mukana, jotta rattaamme pyörivät seuraavatkin 60 vuotta, visioi Anne-­Mari Aalto.

INFO Konepaja E. Virtanen Oy puh. 03 42 46 42 00 www.konepajaevirtanen.fi

9 | 2018

13


RAUHALLISTA JOULUA JA HYVÄÄ UUTTA VUOTTA VAIHTUVA VALIkOImA HUOLLeTTUJA kÄYTeTTYJÄ kOneITA

Tarkista tämän hetken varastotilanne maketek.fi tai soita 0400 232 310/Make

Parma ja Konecranes laajamittaiseen nostolaitteiden kunnossapitoyhteistyöhön Parma Oy on allekirjoittanut nostolaitteiden ja nostoapuvälineiden kunnossapitoa koskevan kolmivuotisen yhteistyösopimuksen Konecranesin kanssa. Keskittämisen perusteena ovat toimintavarmuuden optimointi ja työturvallisuuden parantaminen.

P

arman kymmenellä tehtaalla operoidaan päivittäin tuhansia nostoja noin 160 erilaisen nosturin voimalla. Häiriöttömän tuotannon ja täsmällisten toimitusten saavuttamiseksi on ensiarvoisen tärkeää, että nostot ja siirrot toimivat asianmukaisesti. ”Yhteistyösopimuksen taustalla on nostolaitteiden kunnossapidon parempi ennustettavuus. Konecranesin kokemus ja osaaminen olivat kumppanivalinnan perusteena. Yhtiön tarjoaman palvelun avulla huoltotoimenpiteitä suoritetaan läpinäkyvän huoltosuunnitelman pohjalta etäyhteyden avulla kerättyyn tietoon perustuen”, kertoo Parman kunnossapitopäällikkö J­ari Rousu.

14

”Usein huoltotoimiin ryhdytään vasta silloin, kun laite pettää. Tällaisessa tilanteessa joudutaan turvautumaan erikoistoimiin ja häiriöt aiheuttavat viivästyksiä. ­Konecranesin palvelun tavoitteena on, että korjaus- ja parannushankkeet suoritetaan perustellusti oikeaan aikaan tärkeys- ja kiireellisyysjärjestyksessä. Viime kädessä ennakoiva huolto näkyy myös asiakkaillemme entistäkin paremman toimitusvarmuuden myötä”, Rousu selventää.

Turvallisuus etusijalla Yhteistyösopimuksen sujuvaa täytäntöönpanoa tukee Konecranes-huollon koko maan kattava palveluverkosto Suomessa. Parman tuotantolaitosten välittömästä läheisyydestä löytyy vahva ammattitaito ja kunnossapitoammattilaisten verkosto. ”Huoltotoiminnoissamme työskentelee noin neljäsataa henkilöä, jotka huolehtivat nostureiden ja nostolaitteiden toimivuudesta Suomessa. Yhden toimijan valinta on tilaajalle helppo ratkaisu. Toiminnan sujuvuuden lisäksi kokonaisvaltainen nos-

9 | 2018 • w w w.eurometalli.com

tureiden koko elinkaaren aikaisten kunnossapitopalveluidemme avulla parannamme asiakkaidemme laiteturvallisuutta ja tuottavuutta”, kertoo myyntipäällikkö Erkki Ruotsalainen Konecranesilta. ”Turvallisuus on sekä meille että Parmalle ykkösasia. Tässä asiassa molempien yh­ tiöiden toimintaperiaatteet kohtaavat. ­”Mikään työ ei ole niin tärkeä, eikä mikään työ niin kiireellinen, ettei meillä olisi aikaa tehdä työtämme turvallisesti ja oikein”, summaa Konecranesin nosturihuollon liiketoimintajohtaja Mika Viro.

INFO Nosturihuolto Suomi & Baltia, Konecranes Mika Viro liiketoimintajohtaja puh. 0400 207 009 mika.viro@konecranes.com

M

P


UUSI OSOITTEEMME ON RULLATIE 6, SEINÄJOKI

nyt

MAGNEETTI-

KERAAMISET KOVAMETALLIPORAHIONTA- JA KAMPANJA* KATKAISULAIKAT* Osawa 355HTA 5xd 01600 katkaisulaikka AS 60N

PORAKONEET

• Jäähdytyskanavilla

31,95€ / kpl 6.1 – 8.0 mm ...... 35,27€ / kpl 8.1 – 10.0 mm ...... 42,51€ / kpl 10.2 – 12.0 mm ...... 61,43€ / kpl 12.5 – 14.0 mm ...... 81,82€ / kpl 14.5 – 16.0 mm .. 104,05€ / kpl 16.5 – 17.5 mm .. 160,52€ / kpl

• 3.0 – 6.0 mm ...... • •

NETTOHINNOIN!

• • • 125 x 1,0 22,23 • nopea ja viileä katkaisu • tarkka viimeistelyjälki

• •

* Kampanja voimassa 31.12.2018 saakka.

1,49 € / kpl

Kaikki ilmoitetut hinnat alv 0% hintoja

* Kampanja voim. 31.12.2018 saakka.

VANNESAHANTERÄ –KAMPANJA* VUODEN LOPPUUN

tutustu valikoimaa n ja tilaa:

Korkeus/paksuus

€/m

€/liitos

27 x 0,9 mm .......................... 34 x 1,1 mm ............................ 41 x 1,30 mm ......................... 54 x 1,3 mm ........................... 54 x 1,6 mm ........................... 67 x 1,6 mm ........................... 80 x 1,6 mm ..........................

5,40 ......... 4,25 6,80 ........ 5,00 8,50 ......... 6,15 10,80 ....... 9,25 11,95 ........ 9,25 14,65 ....... 12,30 21,55 ....... 15,40 * Kampanja voimassa 1.11. – 31.12.2018

shop.koneita.com Rullatie 6 | 60510 SEINÄJOKI Konemyynti: 06 4333 888 06 433 1049 Lastuavat työkalut: 020 765 9824 Radiolaitteet: 040 827 3811 www.koneita.com www.osmatic.fi


Sorvivalmistaja ZMM Bulgaria Holding: Voimakasta kasvua tuotannossa

ZMM Bulgaria Holding on Bulgarian johtava työstökoneiden suunnittelija ja valmistaja. Tuotevalikoimaan ZMM:llä kuuluvat manuaaliset sorvit, öljyteollisuuteen tarkoitetut kärkisorvit ja CNCsorvit sekä sorvien varusteet.

Y

htiö on myynyt perustamisensa jälkeen lähes 120 000 konetta ja viime vuosina tuotanto on kasvanut voimakkaasti. Vuonna 2016 tehtaalta valmistui 600 sorvia, vuonna 2017 valmistettiin 700 kappaletta ja valmistusmäärän odotetaan kasvavan edelleen tänä vuonna. ZMM Bulgaria edustaa vuosikymmenten aikana kehittyneen perinteen ja jatkuvan uudistumisen yhdistelmää. Tämä tarkoittaa korkeinta mahdollista laatutasoa ja kehittyvän teknologian soveltamista asiakkaiden tarpeisiin. ZMM Bulgarian tuoteperhe kattaa laajan valikoiman sorveja. Tuotteet voidaan jakaa kolmeen pääryhmään: yleissorvit, CNC-sorvit ja öljyteollisuuden sorvit. Yhtiön tuotekuvasto löytyy netistä perusteellisine tietoineen jokaisesta konemallista. ZMM Bulgaria toimittaa CNC-koneita yhteistyössä maailman tärkeimpien valmistajien kuten Siemensin, Fagorin, Fanucin ja Heidenhainin kanssa. Suhteet näihin yrityksiin kehittyvät jatkuvasti paremman asiakaspalvelun ja tuotteiden laadun parantamiseksi. Siemensin kanssa on solmittu sopimus, jossa hahmotellaan sekä strategisen että päivittäisen yhteistyön tärkeimmät suunnat. Tämän ansiosta ZMM Bulgarian henkilökunta pysyy ajan tasalla viimeisimpien uutuuksien kanssa saaden erikoiskoulutusta mm Siemensiltä. Samanlaiset järjestelyt ovat käytössä myös Fanucin ja Fagorin kanssa. Näiden yhteistyökumppanuuk-

16

sien ansiosta ZMM Bulgaria pystyy tuottamaan uusia, huippuluokan koneita, kuten mallin LCC1000/1500, joka on varustettu Siemens SINUMERIK 840 D sl -ohjausjärjestelmällä. Malli esiteltiin ensimmäisen kerran EMO-messuilla Hannoverissa viime vuonna. Uusi valvontajärjestelmä mahdollistaa koneen työn seurannan internetin avulla. Kun ZMM:n tuotantolaitosten laajentamisesta ei tällä hetkellä ole suunnitelmia, ovat rakenneuudistus ja uudelleenvarustelu käynnissä. Syntyi uusi CNC-koneistusosasto, jossa toimivat omalla tehtaalla tuotetut koneet: LT 580/2000 Siemens 828:lla ja korkeammalla kierrosnopeudella – 2500 (parannusta vanhan mallin 2000 rpm). Tehdas kehitti ja rakensi tämän omaan käyttöönsä yhdessä uuden karaporauskoneen kanssa. Näin toimien riippuvuus ulkoisista tekijöistä ja tarvikkeista pienenee. Toinen jatkuva uusi investointialue ovat henkilöstöresurssit. Yhteensä ZMM Bulgaria Holding työllistää 1184 henkeä tehtaillaan. Toimitusjohtaja Emilian Abadjievin mukaan nykyaikaisin kone on pelkkä metallinpala ilman pätevää henkilöä, joka pystyy ohjelmoimaan ja käyttämään sitä. Tämän vuoksi henkilöstöpolitiikalla kuten työntekijöiden koulutuksella ja uusien, ammattitaitoisten työntekijöiden hankinnalla on hyvin tärkeä

9 | 2018 • w w w.eurometalli.com

merkitys. Jatkuva koulutus ja uudelleenkoulutus on johdon päivittäinen tehtävä. Slivenin tehtaalla, missä sorvit kootaan ja testataan, on kaksi erilaista ohjelmaa ammattioppilaitosten opiskelijoille, Parhaillaan koulutusohjelmiin osallistuu 32 opiskelijaa. Jokainen opiskelija allekirjoittaa tehtaan kanssa erityissopimuksen, opinnot kustannetaan. Lisäksi jokaisella on oma mentori huoleh­ tien henkilökohtaisesti opiskelijan koulutuksesta ja kehityksestä. ZMM Bulgaria myös pitää säännöllisiä esittelyjä Sofian yliopistossa houkutellakseen alalle insinööreiksi valmistuvia. ZMM Bulgaria on tällä hetkellä keskittynyt vahvistamaan asemaansa Israelin, Espanjan, Englannin ja Algerian markkinoilla sekä laajentumassa uusille markkina-alueille kuten Brasilia ja Argentiina. Lisätäkseen brändinsä tunnettuutta ZMM osallistuu useille kansainvälisille messuille mm. Beirutissa, Moskovassa, Stuttgartissa, Chicagossa, Istanbulissa, Milanossa ja Portossa.

INFO Maketek Oy www.maketek.fi


Tuottavuuskumppani Työstökoneet Automaatio Oheislaitteet Huolto

VAASA

SIILINJÄRVI

JYVÄSKYLÄ

Koulutuspalvelut

PIRKKALA

LAPPEENRANTA LAHTI

TURKU

NURMIJÄRVI

MTC Flextek tarjoaa asiakkailleen laajan valikoiman työstökoneita, robotiikkaratkaisuja, ruiskuvalukoneita, oheislaitteita ja teollisuuden palveluita sekä näistä muodostettuja kokonaisuuksia.

www.mtcflextek.fi


Kattavat palvelut Nomet Oy:n valtti

Työnjohtaja Riikka Levola (oik.) käy läpi uuden 5-akselisen Mazak Integrex i-630X:n asetuksia yhdessä koneistaja Jani Sormusen kanssa. Mazak aloitti tuotannossa keväällä 2018 ja on jo lunastanut sille asetetut odotukset tuoden nopeutta ja tarkkuutta tiettyjen sarjojen valmistukseen.

Nomet Oy perustaa menestyksensä asiakkaille tarjottavaan palvelukoko­ naisuuteen. Yrityksen valmistamien tuotteiden jalostusaste joustaa asiakastoiveiden mukaan. Se on myös kilpailuvaltti, sillä yrityksen kyvyt menetelmäosaamisen alueelta aina loppukokoonpanoon ja viimeistelyyn saakka on todella korkealla tasolla.

-O

n asiakas ja projekti suuri tai pieni, niin yrityksemme henkilökunta pys-

tyy tarjoamaan parhaat ratkaisut ja palvelukokonaisuudet asiakkaidemme käyttöön. Kun jo suunnitteluvaiheessa otetaan valmistava porras mukaan tekemiseen, niin lopputulos on yleensä myös taloudellisesti kannattavampi, kiteyttää toimitusjohtaja Jyrki Tiira.

Kattava työstökonekanta – Meiltä löytyy perinteisiä 2- ja 3-akselisia CNC-sorveja, useita työstökeskuksia, saha, kierteenvalssauskone, 3D-avaruusmittakone ja uusin hankinta on 5-akselinen Mazak Inte-

grex i-630X, joka saatiin tuotantoon keväällä 2018. Myös muita uusia investointeja tehdään todennäköisesti jo ensi vuonna. Pääasiallinen ajatus on korvausinvestoinneissa, koska tällä hetkellä lattialta löytyy jo vanhentuviakin koneita, Tiira summaa konekantaa.

Työstöä, valssausta, kokoonpanoa Nomet Oy:n historia alkaa vuodesta 1950, jolloin kolme kaverusta perustivat yrityksen, jonka perusajatus oli välittää alihankintakoneistuksia pieniltä koneistamoilta päämiehille. Yritys teki siis pääasiassa vain myyntikonttoritöitä. Aika pian kuitenkin mukaan astui myös omaa koneistusta, jonka osuus pikkuhiljaa valtasi koko toiminnan. – Nomet Oy aloitti työstöalihankinnan kierteenvalssauksella, jolla sektorilla

Nomet Oy:n kantava ajatus on tarjota paljon palvelua koneistettujen kappaleiden lisäksi. Menetelmäsuunnittelija Petri Paakasuo (vas.) ja myyntipäällikkö Timo Kymäläinen (oik.) varmistavat asiakkaiden mallikappaleiden valmistustekniikoiden ja toteutussuunnitelman loogisuutta. Toimitusjohtaja Jyrki Tiira on tyytyväinen yrityksen henkilöstön osaamisen tasoon ja ammattitaitoon. 18

9 | 2018 • w w w.eurometalli.com


myös menestystä tuli. Alkuperäiset toimitilat Nokialla kävivät ahtaiksi ja muutto nykyiselle paikalle Tampereelle näki päivänvalon vuonna 1973. Yrityksemme on kasvanut melko tasaisella tahdilla ja tiloja on laajennettu aina tarpeen mukaan ja itse asiassa jo useampaan kertaan. – Tällä hetkellä kuulumme Rolate-konserniin ja toimintamme kattaa todella laajalla sektorilla monenlaisia teollisuuden tarvitsemia työstömenetelmiä ja se onkin yksi positiivinen tekijä tarjotessamme asiakkaille projekteja. Pystymme valmistamaan tuotteita yksinkertaisesta sorvatusta nippelistä aina pintakäsiteltyihin kokoonpanoihin saakka. Tätä monipuolisuutta moni asiakas arvostaa, Tiira summa yrityksen matkaa alkutaipaleelta tähän päivään.

Henkilöstö iskussa Suomalaisissa konepajoissa on välillä merkkejä siitä, että uusien työntekijöiden löytyminen on kiven takana. Yhteistyöt eri ammattioppilaitosten kanssa ovat omiaan tasoittamaan tätä polkua. – Meillä on tällä hetkellä erittäin kattava tekninen osaaminen talon sisällä, niin toimihenkilöpuolella kuin tuotannossakin. Yhteensä meitä on noin 70 ja suurin osa on moniosaajia. Henkilöstöltä löytyy tarvittaessa myös joustoa, vaikka pääsääntöisesti työt saadaankin vuorojen puitteissa tehtyä. Yri-

tyksessämme tehdään kaikkia mahdollisia vuoroja hieman sesongista ja työtehtävästä riippuen.

Automatisointi kilpailukyvyn edellytys Nomet Oy:n vuonna 2000 käyttöönottamaa FMS-järjestelmää laajennettiin 2003. Siitä lähtien Fastemsin toimittama kokonaisuus on hyvin palvellut neljän koneen tarpeita. FMS:stä löytyy noin 350 lava- ja 60 palettipaikkaa. – Meillä on useita robotteja syöttämässä ja purkamassa kappaleita työstökoneilta. Niiden avulla hoidamme vähintään puolikkaan vuoron henkilöstön kotiinlähdön jälkeen. Suuret kotimaiset toimijat, joiden tuotteet päätyvät ulkomaille ja joihin valmistamme osia ja osakokoonpanoja, vaativat laadullisesti ja määrällisesti paljon. He myös palkitsevat parhaiten olemalla pitkäaikaisia ja tasaisesti tilaavia. Heille tehtävien tuotteiden hotellitoiminta osaltaan auttaa meitä tasaamaan välillä eteen tulevia hiljaisia hetkiä.

Kasvun tiellä Vaikka takana on muutama hiljaisempi tilikausi, on uusi toimitusjohtaja Jyrki Tiira auttanut Nomet Oy:n kasvun tielle hyvin vetävän tilauskannan suosiollisella avustuksella, sekä tehtyjen sopimusten muodossa.

– Edellinen tilikausi päätyi 9,38 M€ tasolle ja tällä tilikaudella olemme hyvin vauhdissa ylittämään 10 M€ rajapyykin. Tuohon todennäköisesti pääsemmekin, kun kevään aikana kotiutuu yleensä eniten tilauksia ja alkamassa on myös muutama isompi projekti, joita budjettikaan ei kokonaisuudessaan tunne, Jyrki Tiira iloitsee yrityksen onnistumisista. – Nyt näyttää oikein mukavalta ja erittäin suuri kiitos kuuluu koko henkilöstöllemme, jonka harteilla menestyksemme makaa.

INFO Nomet Oy Jyrki Tiira toimitusjohtaja puh. 050 465 2153 Timo Kymäläinen myyntipäällikkö puh. 050 351 8169 www.nomet.fi

9 | 2018

19


Tehokas automaatio pääosassa EuroBlech-messuilla Putkilaser Mazak FG-220 DDL.

Putkilaser leikkaamassa muoto­viistettä.

Japanilainen työstökonevalmistaja Yamazaki Mazak esitteli laserkoneuutuuksiaan Hannoverin EuroBlech-messuilla lokakuussa 2018. Tehokas automaatio oli pääosassa Mazakin osastolla, kun esillä olleista viidestä koneesta kolme oli varustettu automaatiolla.

E

uroBlech-messuosastollaan Yamazaki Mazak esitteli 8 ja 10 kilowatin OPTIPLEX FIBER III -laserleikkauskoneet 1 500 x 3 000 millimetrin levykoolla. 10 kilowatin tehokkaampi malli oli messuilla maailman ensi-illassa ja ennestään tuttu 8 kilowatin malli oli varustettu laajennettavalla robottiautomaatiosolulla. Perinteisten kuitulaserien rinnal-

la esiteltiin lisäksi uusi Optiplex DDL (Direct­ Diode Laser), joka on nyt saatavilla myös 6 kilowatin tehoisena. Muut esittelyssä olleet koneet olivat FG220 3D -putkilaser päivitettynä DDL-kuitulaseriksi sekä 6 kilowatin OPTIPLEX NEXUS 3015 -kuitulaser palettijärjestelmällä.

Mazak Smart Manufacturing Cell Hannoverissa nähtiin modulaarisesta automaatiosolusta ratkaisu, jossa Yaskawa-teollisuusrobotti palvelee tavallista 2-palettista kuitulaseria. Työkierto on seuraavanlainen: • Robotti ottaa levypinosta uuden levyn alipainetarttujilla ja vie sen Mazakin paletinvaihtajalle

Mazak Smart Manufacturing Cell.

• Paletinvaihtaja vie levyn koneeseen ja leikkaus alkaa • Robotti vaihtaa automaattisesti sopivan tarttujan ja alkaa poistaa leikattuja osia • Leikatut osat lajitellaan robotilla haluttuun kohtaan (esimerkiksi eri kuormalavoille asiakkaittain) • Robotti vaihtaa taas tarttujan ja vie rangan pois, minkä jälkeen kierto alkaa alusta Osien piirtovaiheessa jokaiselle osalle määritetään sopiva tarttuja ja tarttumiskohta. Nestausvaiheessa tarttujatieto päivittyy automaattisesti ja robotti osaa automaattisesti orientoida itsensä koko levysijoittelun mukaan. Tämä helpottaa ja nopeuttaa suunnittelua huomattavasti. Yamazaki Mazak vastaa koko automaattisolun tekniikasta ja ohjelmistojen yhteensopivuudesta, joten käyttöönotossa ylimääräisiä yllätyksiä ei tule. Mazak Smart Manufacturing Cell on täysin yhteensopiva Industry 4.0 -automaatiomaailmaan ja avoin uusille sovelluksille ja laajennuksille. Järjestelmä on myös helposti etävalvottavissa.

Mazak FG-220 -putkilaser käyttää nyt DDL-tehonlähdettä Yamazaki Mazakin omaa valmistusta olevan DDL-tehonlähteen (Direct Diode Laser) merkittävin etu perinteiseen kuitulaseriin nähden on sen erinomainen leik­kaus­ pinnan laatu. Pinnanlaatu vastaa pääosin CO2-laserin leikkauslaatua ja silti sen leik­ 20

9 | 2018 • w w w.eurometalli.com


LÄMPÖPUMPUT TEOLLISUUSHALLIEN, VARASTOTILOJEN JA MUIDEN SUURTEN TILOJEN LÄMMITTÄMISEEN • • • •

Lämmönjako ilman vesikiertoista lämmönjakojärjestelmää Sama laite lämmittää suuret avonaiset tilat ja kesällä myös jäähdyttää Ympärivuotinen hyötysuhde n. 2,5. 1 kW sähköä = 2,5 kW lämpöä Nopea ja helppo asennus

Laitteiston ulkoyksikkö asennetaan rakennuksen ulkoseinustalle ja siitä johdetaan kylmäaineputket hallin seinälle asennettavaan sisäyksikköön (kiertoilmakojeelle). Yhteen ulkoyksikköön voidaan kytkeä yhdestä kolmeen kiertoilmakojetta, teholuokassa 8-31 kW per ulkoyksikkö. Mitsubishi Electric ulkoyksikkö

Käyttökohteita ovat mm. teollisuushallit, varastot, autopaikoitustilat, urheiluhallit, marketit. Sisäyksikön IP44 luokituksesta johtuen laitteistoa voidaan käyttää myös märkätiloissa kuten autopesuloissa.

VEAB WDH-kiertoilmakoje

Tiedustele lisää p. 050-593 5989, 050-448 1691, 050-408 0373

www.scanoffice.fi kausnopeus on yhtä hyvä kuin kuitulaserin – joissakin tilanteissa DDL on jopa kuitulaseria nopeampi. Uuden FG-200 DDL -putkilaserin tuottavuus on valmistajan mukaan 20 % edellistä parempi. Onneksi kuitulaserin muutkin hyvät ominaisuudet on säilytetty, tärkeimpinä niistä mainittakoon erilaisten huoltotoimenpiteiden vähäisyys ja alhainen ener­ giankulutus. Tärkeimmät FG-220 -putkilaserin tekniset tiedot: Suurin putken halkaisija

220 mm

Suurin neliöputken koko

150 x 150 mm

Suurin materiaalin pituus

8 000 mm (optiona 12 000 tai 15 000 mm)

Leikattavat materiaalit

Teräs, ruostumaton teräs, heijastavat materiaalit

Leikattavat muodot

Pyöreä, suorakaide sekä L-, H- ja I-profiilit

Viisteleikkaus

Kyllä (3D-leikkauspää)

Resonaattoriteho (DDL)

4 kW

Pikaliikenopeudet X / Y / Z

100 / 36 / 30 m/min

Kattava valikoima uutuuksia

INFO

Työkalu- ja kovametallivalikoimastamme huippu-uutuuksia käyttöönne.

Wihuri Oy Tekninen Kauppa puh. 020 510 10 www.machinetools.wihuri.fi

Boehlerit GmbH & Co.KG, Werk VI-Straße 100, 8605 Kapfenberg, phone +43 (0)3862 300-0, info@boehlerit.com, www.boehlerit.com Oy Maanterä Ab, Keinumäenkuja 2, 01510 Vantaa Puhelin +358 (29) 006 130 www.maantera.fi

9 | 2018

21


Uransorvausterien valikoimalaajennus vastaa tarpeeseen koneistaa pieniä tiivistysripoja HRSA-materiaaleihin Sandvik Coromant tuo CoroCut® 1–2 -valikoimaansa uusia, kapeampia uransorvausteriä

S

TULE MUUTTAMAAN KANSSAMME MAAILMAA Etsimme myyntitiimiimme vahvistusta.

TUOTEPÄÄLLIKKÖ Lastuavat työstökoneet

Olet kokenut lastuavien tuotantoteknologioiden asiantuntija, tuloshakuinen teknisen myynnin ammattilainen sekä motivoinut jatkuvaan ammattitaitosi kehittämiseen. Kykenet joustavaan ja itsenäiseen työskentelyyn sekä tulet sujuvasti toimeen erilaisten ihmisten kanssa myös englanniksi. Vastaat edustamiemme innovatiivisten ja kilpailukykyisten lastuavien työstökoneiden myynnistä. Intohimonasi on asiakkaidemme liiketoiminnan uudistaminen sekä kilpailuedun rakentaminen. Haluat oikeasti ymmärtää heidän toimintaansa sekä auttaa heitä saavuttamaan tavoitteensa. Tykkäätkin toimia läheisesti asiakkaidemme kanssa liikkumalla tiiviisti kentällä. Täten voit työskennellä myös omalta paikkakunnaltasi käsin. Tarjoamme sinulle itsenäisen työn, jossa pääset muuttamaan maailmaa uusimpien tuotantoteknologioiden avulla energisessä, osaavassa ja jatkuvasti kehittyvässä organisaatiossamme, jossa menestymisestä palkitaan. Lisätietoja tehtävistä antaa Marko Vossi, puh. 010 8200 502. Hakemukset palkkatoivomuksineen tulee lähettää 16.12.2018 mennessä: www.vossi.fi/ura Vossi Group Oy on konepajateollisuuden älykkääseen tuotantoon erikoistunut perheyritys, jonka intohimona on olla asiakkaidensa tärkein liiketoimintaa uudistava voima. Päämarkkina-alueemme ovat Suomi ja Baltian maat sekä asiakkaidemme tytäryhtiöt ympäri maailman. Pääkonttorimme sijaitsee Tampereen Messukylässä, myyntikonttorit Mäntyharjulla, Järvenpäässä, Kauhavalla ja Pihlajavedellä huoltopisteet Seinäjoelle, Eurajoella ja Sastamalassa sekä tytäryhtiö Vossi Baltics Oü Tallinnassa Virossa ja maatoimisto Taichungissa Taiwanissa. Toimintajärjestelmämme on saanut ISO 9001 ja 14001 laatu- ja ympäristösertifioinnit.

vossi.fi 22

9 | 2018 • w w w.eurometalli.com

andvik Coromant laajentaa suosittujen täyskovametallisten ja CBN-kärkisten ­ CoroCut® 1–2 -uransorvausterien valikoimaansa erityisesti tiivistysripojen koneistukseen kuumalujiin superseoksiin suunnatuilla terillä. Teriä on ollut saatavana 2 mm:n (0.079 in) leveytenä, mutta nyt yhtiö vastaa markkinoiden tarpeisiin lisäämällä valikoimaan 1.5 mm (0.059 in) leveän terän. Se vastaa ilmailumoottoreiden pienten tiivisteripojen koneistushaasteisiin tarjoamalla terän ympärille lisätilaa, jota luotettava koneistus edellyttää. Urista ja taskuista muodostuvat tiivisterivat toimivat kaasueristeenä turbiinin pyörivien ja ei-pyörivien osien välissä. Tiivisterivat koneistetaan kuumalujista superseoksista (HRSA), koska niiden on kestettävä äärimmäisiä lämpötiloja ja paine-eroja. Tukevat ja tarkat CoroCut 1–2 -uransorvaustyökalut tarjoavat hyvän lastunhallinnan ja prosessivarmuuden, mikä on äärimmäisen tärkeää näiden kriittisten muotojen koneistuksessa. Uutta 1.5 mm (0.059 in) leveää CoroCut 1–2 -terää pienten tiivistys­ripojen koneistukseen saa RO-geometriana ja kolmena laatuna: GC1105, GC1125 ja S05F. Koeteltu geometria ja laatuvalikoima takaavat tehokkaan lastunmuodostuksen, koneistuksen luotettavuuden ja erinomaisen pinnankarheuden, ja patentoitu CoroCut-kiskokiinnitys varmistaa puolestaan teräkiinnityksen varmuuden. ”Kehähiotuissa täyskovametallisissa terissä on terävät särmät, ja ne takaavat tarkat toleranssit”, toteaa Sandvik Coromantin katkaisusta ja uransorvauksesta vastaava tuotepäällikkö Jenny Claus. ”Niillä voidaan koneistaa entistäkin pienisäteisempiä profiileja oikealla profiilin leveydellä.” Muotosorvaus epälineaarisella työstöradalla CoroCut 1–2 -terillä pistosorvauksen sijaan tehostaa lastunhallintaa ja takaa terän tasaisemman kulumisen sekä pienemmän työkappaleeseen kohdistuvan rasituksen, mikä on kriittistä koneistettaessa ilmailumoottoreiden komponentteja. Muotosorvauksessa epälineaarisella työstöradalla käytetään koko teräsärmää ja terän ja työkappaleen välinen kosketuskohta muuttuu jatkuvasti. Menetelmällä on useita etuja: parempi tuottavuus, prosessivarmuus ja terän kestoikä sekä pienempi ylimenojen määrä. Kaikkia uusia CoroCut 1–2 -teriä saa vakiotyökaluina suoraan varastosta. Uutta ovat myös päivitetyt CoroTurn® SL70 -teräpäät, jotka sopivat molemmille teräleveyksille ja täydentävät nykyistä modulaarityökalujen valikoimaa. CoroTurn SL70 -teräpäistä ja Coromant Capto® -liitäntäkappaleista pystyy kokoamaan työkalukokoonpanot suihkumoottoreiden, kaasuturbiinien kiekkojen, roottoreiden ja akseleiden yleisimpiin taskujen ja muiden muotojen sorvaustöihin. Tarkat nestesuuttimet ovat vakiona. Vaikka CoroCut 1–2 -uransorvaustyökalut on optimoitu HRSA-materiaalien koneistukseen, ne toimivat hyvin myös teräksen ja ruostumattoman teräksen sorvauksessa.

INFO www.sandvik.coromant.com/fi-fi/ products/corocut_1-2

Eurometallin joulutervehdys suunnataan tänä vuonna Hope – yhdessä & yhteisesti ry:lle.


Insinööritoimisto Pivotech Oy osaksi Rejlers Finland Oy:tä

Rejlers Finland Oy on ostanut jyväskyläläisen lujuus- ja virtauslaskentaan erikoistuneen insinööritoimisto Pivotech Oy:n. Kauppa vahvistaa Rejlersin monipuolista laskentaosaamista teollisuuden erilaisiin sovelluskohteisiin.

FMS-Service Oy toivottaa asiakkailleen Hyvää Joulua ja Menestystä vuodelle 2019!

Hyvää ja Rauhallista Joulua sekä lämmin kiitos kuluneesta vuodesta. Menestystä vuodelle 2019!

V

uonna 2010 perustetulla Pivotechilla on vahva asiakaskunta sekä osaamista kaivos- ja paperiteollisuuden, nostureiden, komposiittirakenteiden ja ajoneuvotekniikan haasteissa. Vuonna 2017 455 000 euron liikevaihdon tehnyt yritys työllistää 5 henkilöä. Pivotechin toimitusjohtaja Tero Pesonen näkee liittymisen Rejlers-konserniin positiivisena. – Meille on tärkeää kehittää jatkuvasti henkilöstömme osaamista erilaisten projektien ja laajan asiakaskunnan kautta. Pohjoismainen Rejlers-konserni on meille hieno väylä kehittyä entisestään. – Osana Rejlersiä voimme tarjota asiakkaillemme yhä laajemman palveluvalikoiman ja näin jatkaa asiakkaidemme luotettavana yhteistyökumppanina, kertoo Pivotechin hallituksen puheenjohtaja Vilho Pesonen. Rejlersin kone- ja tehdastekniikan toimialajohtaja Tero Vuonos on tyytyväinen ryhmän uuteen vahvistukseen. – Pivotech vahvistaa oleellisesti Rejlersin lujuuslaskennan kapasiteettia ja kompetenssia. Kauppa vahvistaa kone- ja tehdastekniikan jalansijaa Jyväskylässä, jossa Rejlersillä on jo vahvaa teollisuuden sähkö- ja automaatiotekniikan osaamista.

INFO Rejlers Finland Oy Tero Vuonos toimialajohtaja, kone- ja tehdastekniikka puh. +358 40 8011 646 tero.vuonos@rejlers.fi Pivotech Oy Tero Pesonen toimitusjohtaja puh. +358 40 5076 429 tero.pesonen@pivotech.fi

Huvijärventie 3, 12100 Oitti Puh. 040 558 6138 myynti@adene.fi, www.adene.fi

Keywayn väki toivottelee kaikille oikein mahtavaa Joulua ja vieläkin parempaa Uutta Vuotta! www.keyway.fi Av

ain tu

otta v u u t e

en

Keyway Oy Et

u al

a ll a s a h a u k s e s

sa

9 | 2018

23


NTcab tehosti tuotantoaan Yaskawa Motoman -hitsausrobottisolulla N

Tcab Oy suunnittelee ja valmistaa räätälöityjä ohjaamoita erilaisiin työkoneisiin, joiden vuotuiset valmistusmäärät voivat vaihdella yksittäisistä koneista muutamiin satoihin kappaleisiin. – Tavoitteemme on toimittaa asiakkaan tarpeen mukainen kustannuskilpailukykyinen ohjaamopaketti sovitun aikataulun mukaisesti. Ohjaamopaketti voi sisältää kokonaisuuden alkaen mallisuunnittelusta asennusvalmiiseen ja testattuun sarjaohjaamoon täydellisine dokumentteineen, kertoo toimitusjohtaja Esa Pätsi. Nivalassa toimiva NTcab palvelee alansa johtavia erikoistyökone- ja nosturivalmistajia, joiden valmistamat tuotteet menevät kaivos-, maanrakennus-, metsä- ja logistiikkateollisuuden tarpeisiin. – Ydinliiketoimintamme on asennusvalmiiden piensarjaohjaamoiden valmistus avaimet käteen -periaatteella, kiteyttää Pätsi.

Suunnittelu keskeisessä osassa

Yaskawa Motomanin toimittama gantry-tyyppinen robottisolu on tehostanut NTcabin tuotantoa viime keväästä lähtien. Solun ansiosta valmistuksen tehokkuus on parantunut oleellisesti kuten myös viimeistelytöiden määrä on vähentynyt roiskeettoman hitsauksen ansiosta. Kuvassa Yaskawa Finland Oy, myyntipäällikkö Teemu Kiiski ja uutta robottisolua operoiva Sami Vähäkangas.

Erilaisiin työkoneisiin räätälöityjä ohjaamoita suunnitteleva ja valmistava NTcab Oy on hankkinut Yaskawa Motoman -hitsausrobottisolun ohjaamoiden valmistamisen tehostamiseksi sekä korkean laatutason varmistamiseksi. – Kasvumme on ollut tasaista ja hyvä vauhti tuntuu jatkuvan. Myös uusia suoria vientimaita on auennut, mm. tänä vuonna Chile. Suoran viennin osuus tuotannostamme on noin 20 %, välillinen vienti huomioiden lähes kaikki valmistamistamme ohjaamoista päätyy ulkomaille, kertoo toimitusjohtaja Esa Pätsi. 24

9 | 2018 • w w w.eurometalli.com

Oma suunnittelu on yksi NTcabin toiminnan teräsjalkoja. – Valmistamiemme ohjaamoiden mallisuunnittelu, suunnittelu ja dokumentointi ovat keskeinen osa palvelukokonaisuuttamme. Pidämme ylläpitosuunnittelua jatkuvasti yllä ja hyvällä suunnittelulla varmistetaan paitsi parhaat konstruktiot myös kilpailukykyisin tapa valmistaa ne, sanoo Pätsi. NTcabin suunnittelun tuloksena on syntynyt mm. patentoituja ratkaisuja yrityksen omaan ohjaamomallistoon, joiden osuus on noin puolet koko tuotannosta. – Valmistamiemme ohjaamoiden tärkeimpiä ominaisuuksia ovat vahva kustannuskilpailukyky, erinomainen ergonomia ja käyttöominaisuudet kuten myös korkea laatu ja vaadittujen standardien mukaisuus. – Ohjaamovalmistukseen liittyy mm. lainsäädännön kautta paljon vaatimuksia, jotka täytyy huomioida ohjaamoiden toteutuksessa. Ympäristövaikutuksista täytyy ottaa huomioon esimerkiksi pöly, melu ja tärinä. Näiden kaikkien asioiden yhteisvaikutukset pitää huomioida kokonaisuuden hallinnassa. Ohjaamoiden kehittämisessä meitä auttaa eri toimialoilla toimivat asiakkaamme, jolloin eri toimialat hyötyvät toisilta toimialoilta tulevista ohjaamoiden kehitys- ja parannuskohteista.

Jalostusaste korkealla Siinä missä moni muu valmistaja tänä päivänä tukeutuu prosesseissaan laajaan alihankintaverkostoon, NTcab Oy perustaa tekemisensä omavaraistuotantoon. – Teemme lähes kaiken täällä omassa tuotannossamme eli jalostusasteemme on korkea. Oma


DENER – särmäyspuristimet – leikkausjärjestelmät

Toivotamme asiakkaillemme Rauhaisaa Joulun aikaa!

Adver Oy www.adver.fi 010 4399 700 Myynti, asennus, huolto, koulutus, varaosat

valmistuksemme takaa toimitusvarmuuden ja korkean laadun, vakuuttaa Pätsi.

”Päivääkään en ole katunut” NTcab Oy on toiminut Esa Pätsin omistuksessa vuodesta 2004. Pätsin komennuksessa yritys lähti heti voimakkaaseen kasvuun ja kasvu on jatkunut voimakkaasti ja melko lineaarisesti näihin päiviin. – Omistajuuteni aikoihin on osunut isojakin talouden heilahteluja, esimerkiksi vuoden 2009 romahdus. Olemme kyenneet nämäkin kuopat ylittämään tekemättä miinusmerkkisiä tuloksia. Päivääkään en ole katunut lähdettyäni yrittäjäksi NTcab Oy:n ohjaksiin. Moni yritys laittoi investointihanat kiinni vuonna 2009. NTcab teki päinvastaisen liikkeen. – Hiljainen aika antoi mahdollisuuden kehityshankkeille. Tällöin mm. muutimme näihin uusiin 4 000 m2:n toimitiloihin ja uusi toiminnanohjausjärjestelmä ajettiin sisään sekä kehitimme uusia ohjaamomalleja, kuten puutavara- ja kierrätysnostureissa käytettävän mallin, johon haettiin ja saatiin myös Euroopan laajuinen patentti, kertoo Pätsi.

Siirtyminen robottiaikaan Yksi iso askel NTcabin etenemisessä otettiin viime keväänä, jolloin yritys hankki gantry-tyyppisen robottisolun. – Robotit ovat kehittyneet viime vuosina niin paljon, että ne soveltuvat myös kaltaisellemme pien-

sarjatuotantoon keskittyvälle toimijalle. Sarjakokomme ovat yksittäisistä kappaleista muutamiin satoihin ja haluamme jatkossakin erikoistua tälle sektorille. Olemme vahvoja piensarjatuotannossa ja tarjoamallamme konseptilla, jossa komponentit valmistetaan tuotantotehokkaasti mahdollisimman pitkälle asiakkaalle valmiina, on luontaista kysyntää. Meidän täytyy olla vahvoja tällä sektorilla, mikäli haluamme jatkossakin menestyä konevalmistajien ohjaamotoimittajana. Tämän vuoksi investoimme hitsauksen robotisointiin, mikä omalta osaltaan vahvistaa tuotantotehokkuuttamme ja varmistaa tasaisen, korkean laadun. – Loppumetreillä puntaroimme robottitoimittajaa kahden toimittajan välillä. Iso merkitys kaupan kallistumiselle Yaskawa Motomanin toteuttamaan ratkaisuun oli teknisten asioiden lisäksi Yaskawan Motomanin myyjän Teemu Kiisken aktiivisuus. Teemun kanssa on luontevaa ja helppoa tehdä kauppaa. NTcabin robottisolu muodostuu kokonaisuudesta Yaskawa Motoman MA 1440 robotti + TSG-Gantry + 1x MT1-1500 (pyörityslaite). Hitsausvarusteena solussa on Fronius TPSi 500 ja robottiohjaimena on suomenkielisellä käyttöliittymällä varustettu DX200. Delfoi Arc -hitsaussovellus antaa mahdollisuuden offline-ohjelmointiin. – Delfoi Arcin ansiosta voimme tehdä hit-

sauksien simuloinnit nopeasti ja se soveltuu hyvin suunnitelmaamme kulkiessamme kohti Lean-tyyppistä tuotantofilosofiaa. – Yaskawa Motoman -solu tekee käytännössä kaikki ohjaamon vaatimat sisä- ja ulkopuoliset hitsaukset. Yaskawan ansiosta viimeistelyn tarve vähenee, se pystyy hitsaamaan myös alumiinia sekä todella ohuita materiaaleja ja tehokas solu kykenee tekemään noin 3–5 hitsarin työt, summaa Pätsi robottisolun hyötyjä.

INFO NTcab Oy Esa Pätsi toimitusjohtaja puh. 0400 281 009 www.ntcab.fi Yaskawa Finland Oy Teemu Kiiski myyntipäällikkö puh. 040 3000 624 www.yaskawa.eu.com

9 | 2018

25


Sverigeprofil AB – valtuutettu jälleenmyyjä BaTo-työkaluille

S

verigeprofil AB toimittaa ja markkinoi ammatillisia käsityökaluja, kuten ilmatyökaluja, autotyökaluja, erikoistyökaluja ja työkaluja tuotemerkillä Bato ProfTool. Nämä työkalut on tarkoitettu ensisijaisesti autoteollisuuden, kunnossapidon, teollisuuden ja rakennusalan ammattilaisille. – Tavoitteenamme on tarjota asiakkaillemme kaikki hänen tarvitsemansa tuotteet korkealaatuisina, nopealla toimituksella ja tar-

OLE DYNAAMINEN!

TEHOKKAAT JA NOPEAT RADAT OVAT TÄÄLLÄ - MASTERCAMIN DYNAAMISEN LIIKKEEN TEKNOLOGIA

joamme nämä palvelut erittäin kilpailukykyiseen hintaan. Tuotevalikoimaamme ja tuotteitamme räätälöidään vastaamaan korkeita vaatimuksia ja vaatimuksia, joita työkalumarkkinat odottavat tänä päivänä, sanoo Sverigeprofil AB:n Keijo Manner. – Ota yhteyttä ja avaamme sinulle henkilökohtaisen sisäänkirjautumisen. Sen jälkeen saat pääsyn hintoihin, varastotilanteeseen, valokuviin, tietosivuihin ja tilauslistoihin jne. Tämä tekee tilauksesta helppoa ja joustavaa, lupaa Manner. – Työkalujen säilytys on nykyään yksi parhaista työkalujen ammattikäsitteistä, mikä mahdollistaa laajan valikoiman työkaluratkaisuja tai täysin räätälöityjä ratkaisuja henkilökohtaisesti. Tämä koskee myös yksityishenkilöitä, jotka haluavat panostaa laadukkaisiin työkaluihin. Sivulla www.vagndesigner.se voit helposti ja saumattomasti yhdistää ainutlaatuisen vaunun sisältöä, samoin hintaedellytyksin kuin meidän lopulliset ehdotukset ja ratkaisut. Nyt Sverige­ profiililta saat kaiken kaikki mitä tarvitset työpaikalla. Eli tavoitteemme on olla täyden palvelun talo, josta saat kaiken tarvitsemasi, kiteyttää Manner. Sverigeprofil AB:n kaupalliset toimijat ja yhteistyökumppanit: GearWrench Käsityökalut Weller Juotostyökalut, -kärjet, -kattilat, -järjestelmät ja tarvikkeet Lufkinin Mittaustyökalu - mittaus- ja mittausnauha jne. HK Porter Leikkaustyökalut, Katkaisutyökalut, pulttisakset ja Wiss Peltisakset, sakset ja veitset Nicholson Viilat Express Kaasutyökalut, kaasupoltin, kaasusäiliö ja lisävarusteet Blue Bird Ilmaletkukelat, ilmaletkut ja tarvikkeet Steinelin Kuumailma- ja liimapistoolit ja tarvikkeet NovaTork Momenttityökalut ja -varusteet BGS Autotyökalut ja käsityökalut Muut yhteistyökumppanit: Channellock Pihdit OLFA Veitset, veitsenterät jne. Stahlwille Momenttityökalut ja käsityökalut

INFO Sverigeprofil AB info@sverigeprofil.se

Lue lisää osoitteessa: www.mastercam.fi

26

9 | 2018 • w w w.eurometalli.com

Bo M

Keijo Manner puh. +46 725 55 22 73 www.sverigeprofil.se

L


O DE Ä VU LL

TERÄSPALVELUKESKUS

OULUA & ÄJ

19 HYVÄ E 20

EST MEN YST

MONIPUOLISTA LEIKKAUSPALVELUA LASERLEIKKAUS

VIISTEPLASMALEIKKAUS

KONEISTUS

KAASULEIKKAUS

SÄRMÄYS

Bodor P3015 4000W MaxPhotonics Työalue 3000 x 1500 mm, Teräs 20 mm Bodor Pro 2.0, CAM, WIN7 jossa 27” Kosketusnäyttö Automaattinen Suuttimen vaihtaja, ”Bodor Lightning” jne. Hinta Asennettuna ja Koulutettuna Suomeen.

Loppuvuoden kampanja tarjous! 195.000 € tai 3.000 €/kk 72 kk alv 0 % Saatavilla myös IPG versiona.

Soita meille ja kysy lisää! Kari Riihimäki 050 4066 404 tai Vesa Kivekäs 050 349 0067 www.fms-service.fi


Joulun kovim lahjapak Rajoitettu erä, näitä riittää vain nopeimmille!

S U O J

TAR

K aikki nämä suoraan maahantuojalta: K oneistustyökalut Patrikainen O y Ruokolammentie 114 74170 Iisalmi Puh. 0400 - 176 330 Fax (017) 851 097 www.patrikainen.net seppo.patrikainen@patrikainen.net

SPD Porat 13mm-21mm 2xD, 3xD, 4xD Runko+10 kpl palaa .

150 €

NPD Porat 23mm-60mm 2xD, 3xD, 4xD, 5xD Runko+10 kpl palaa

200 € .

Huolehdi työturvallisuudesta käyttämällä Prismonthiomalaitetta!

S

U TARJO

Katso video goo.gl/gdR5Kp

Soita ja tilaa 0 40 0 176 330

Hintoihin lisätään ALV 24 %.

t u l a k ö y t t ma Ne parem

K 4

R


immat aketit!

R5Kp

ut

99 € S

U TARJO

MUUTTUVANOUSUINEN KOVAMETALLITAPPISARJA 4-L, 6, 8,10,12 mm

Saatavana myös irtotappeina 3-25 mm sekä kulmapyöristyksellä.

79 € S

U TARJO

KOVAMETALLITAPPISARJA 4-L, 6, 8,10,12 mm Rajoitettu erä!

S

U TARJO

KORLOYN UUDET TERÄLAADUT KUN OSTAT 30 KPL SAAT 10 KAUPAN PÄÄLLE! NC3215, NC3225 Teräkset ja NC9125, NC9125, NC9135 Rosterit + Happoset Voimassa21.12.2018 asti .


LVD – tehokkaamman tuotannon koneita laajalta rintamalta Belgialainen ohutlevytuotannon moniosaaja LVD esitteli monien muiden alan yritysten lailla useita erilaisia, tuotantoa tehostavia konetoteutuksia Hannoverin Euro­BLECH-messuilla. Niitä Eurometallille esitteli yhtiön markkinointijohtaja Matthew Fowles. LVD kehitti ja patentoi ”Universal Gripperin” särmäyspuristimen robottia varten. Sen avulla aihio voidaan särmätä kolmelta kantilta otetta välillä vaihtamatta.

F

owles esittelee ensimmäisenä pieneen tilaan menevän, robotilla ja LVD:n kehittämällä sekä patentoimalla tarttujalla varustetun Dyna-Press-särmäyspuristimen.

– Tämä on meidän vastauksemme pienien ja keskikokoisten kappaleiden tehokkaaseen ja joustavaan tuotantoon. Särmäys voidaan tehdä joko täysin automatisoituna tai sitten miehitettynä. Kehitimme oman, monipuoliseen työskentelyyn soveltuvan tarttujan, jonka avulla voi yhdellä otteella tehdä kolme eri särmäystä. Se on selkeä etu vaativien kappaleiden tuotannossa. Tehtaalla valmiiksi viritetty paketti on

nopea ottaa käyttöön, ja tuotantosolu vaatii lattiapinta-alaa vain 5 x 5 metriä. – Tämän yhdistelmän kehityksessä panostettiin myös nopeaan uuden työn asettamiseen. Meillä on teemana 10 + 10, mikä tarkoittaa CAD-tiedoston syöttämisen jälkeen kymmenen minuutin ohjelmointia ja uuden työkalusarjan asentamista. Koneyhdistelmä pystyy käsittelemään aihioita, joiden koko asettuu minimin 20 x 100 mm:n ja 300 x 400 millin välillä.

H

J

Kuitulaserissa teho ei ole kaikki kaikessa

L

VD:n toisena uutuutena Matthew Fowles esittelee 10-kilowattisen kuitulaserin Electra FL 3015:sta. – Täällä messuilla on esillä 12-, jopa 15-kilowattisia kuitulasereita, mutta meidän

LVD:n Matthew Fowles toteaa, että tarkan kuitulaserin voi melkein tuntea: se ei värise työn aikana. LVD käyttää kuitulasereissaan jämeriä hitsattuja teräsrunkoja.

mielestämme kuitulaserin teho on saanut hiukan liiankin ison roolin laitteiden markkinoinnissa. Tehon lisäksi myös tarkkuus on tärkeää. Mittatarkka aihio pienentää tuotteen valmistuksen seuraavien vaiheiden vaatimaa aikaa ja siten myös tuotantokustannuksia, kertoo LVD:n markkinointijohtaja. – Me panostamme Electra FL -malleissa luotettavuuteen sekä kaikkien metallien nopeaan leikkaamiseen siten, ettei itse leikkauksen aikana synny mitään metallin tai leikkauspinnan laatuun vaikuttavia termisiä kuormituksia. Jatkuu sivulla 32.

30

9 | 2018 • w w w.eurometalli.com

AIRR Lähe

I Ei t I Ei p I Siir I Ei p

KUL Läm

3V

Airrex_2


OSTETAAN messinkiromua 3,1 e/kg

sekä nikkelipitoista romua Kujakiila Oy Puh. 0400 552 081 | kujak@luukku.com

Ostamme käytettyjä • Epäkeskoprässejä max. 60 kN • Kivitäryjä hiontaan • Ylijääneitä tärykiviä

Ari Marttila puh. 0400 772 118

Skaalautuva CAM-järjestelmä tarjoaa taktiikat ohjelmoida osat nopeasti innovatiivisilla ja tehokkailla työstöradoilla. Saat näillä ja luotettavilla postprosessoreilla työstökoneistasi kaiken irti. Lisää tietoa GibbsCAM:istä ja demo lataus: www.3dsystems.com/software/gibbscam www.cenic.fi

Puh. 040 591 3395

HALLILÄMMITIN KOLMEN VUODEN TAKUULLA JA HUOLTOPALVELULLA

IPÄIVÄ A RAA5LKLAVERILLEinSI VOLIT LE S I J lämmit

seln ITSE Suome irrex die Osta A 10 -kertaisen rallipäivä! a n it lo o a v S ja n Juha tä. mestari e lisää netis Lu

AIRREX AH-200/300/800 Lähes hajuton diesel-infrapunalämmitin 100% hyötysuhteella. I Ei tarvitse pakoputkea ulos I Biodiesel, diesel tai polttoöljy I Ei puhallinta, ei nosta pölyä I Termostaattiohjattu (0–40°C) I Siirreltävä, ei asennusta I Hiljainen, vain 48 dB I Ei polttavan kuumia pintoja I 13kW, 15kW ja 22kW -mallit KULUTUSESIMERKKI Eristetty teollisuushalli, tilavuus: 500m³. Lämpötila ulkona: -0ºc, sisällä: +15ºc: Polttoaineen kulutus n. 2,5L / vrk Katso lähin jälleenmyyjäsi tai soita:

3 VUODEN TAKUU Airrex_210x147_paja.indd 1

24h HUOLTOPALVELU

www.rexnordic.com puh. 040 180 11 11

28.9.2018 16.12


Aina vaan laajempia, automaattisesti ladattavia työkalusarjoja

LVD keksi sijoittaa automaattisesti vaihdettavat särmäystyökalut samaan tilaan dynaamisen takavasteen koneiston kanssa. Näin koko leveyden työkalusarjat eivät kasvata särmäyspuristimen vaatimaa lattiapinta-alaa.

L

VD kehitti jo 2012 automaattisella työkaluvaihdolla varustetun ToolCell-särmäyspuristimen. Automaattinen työkalunvaihto nopeuttaa huomattavasti tuotantoa, ja työkalusarjojen varastointiin keksittiin hyödyntää sitä tilaa, mitä tarvitaan dynaamisella takavasteella varustetun särmäyspuristimen takavasteen mekaniikalle. Yksinkertaista ja tilankäytön kannalta ää-

rimmäisen tehokasta – erillinen työkalumakasiini lisää särmäyspuristimen vaatimaa lattiapinta-alaa. – Tämän ToolCell XT:n kehittäminen lähti liikkeelle asiakkaiden toivomuksesta saada särmäykseen lisää tehoa ja joustavuutta. XT-versioon voi ladata koko le­ veydelle kolme täyttä riviä ylätyökaluja ja alatyökaluiksi seitsemän työkalusarjaa. Jo-

ka rivin voi vielä jakaa 12 osaan, kertoo Matthew Fowles. ToolCell XT:n tarkan ja tehokkaan tuotannon varmistaa LVD:n patentoima, lasereilla toteutettu reaaliaikainen särmäyksen tarkastus- ja hienosäätötoiminto Easy-Form®. Sen avulla pystytään kompensoimaan kaikki aihioiden materiaalin laatuvaihteluista mahdollisesti aiheutuvat mittapoikkeamat.

Edullinen putkilaser Amerikasta Euroopan markkinoille

USA:ssa valmistettu LVD:n putkilaser tarjoaa kaikki modernien putkilaserien toiminnot varsin kilpailukykyiseen hintaan.

K

ohta 70 vuotta levytuotannon koneita valmistanut belgialainen LVD ja USA:n markkinoilla putkien muokkauskoneillaan menestynyt amerikkalainen AltaMAR aloittivat 2015 maailmanlaajuisen markkinointiyhteistyön. Amerikan markkinoilla vahva AltaMAR alkoi myydä LVD:n levytuotantokoneita, ja LVD toi Euroopan markkinoille yh­ tiön valmistamat Strippit-putkilaserit. EuroBLECH-messuilla esiteltiin ensi kertaa yleisölle tehokas putkilaser TL 2665-FL,

32

johon voi tilata myös kallistuvan laserpään. – Tämä kone täydentää hienosti meidän muuta tarjontaamme, aloittaa Matthew ­Fowles. – Siinä saa kilpailukykyiseen hintaan modernin koneen, jossa on vakiona 7-paikkainen materiaalin syöttölaitteisto liki kahdeksan metrin putkille, automaattinen taipumien kompensointi sekä mahdollisuus tilata lukuisia erilaisia syöttö- ja poistolaitteistoja. Kallistuva laserpää antaa mahdollisuu-

9 | 2018 • w w w.eurometalli.com

den tehdä kaikenlaiset leikkaukset, aukotukset, viisteet, lukitukset ja merkkaukset rautaan, ruostumattomaan teräkseen, alumiiniin, messinkiin ja kupariin.

INFO www.prodmac.fi


Laatua vaativiin kohteisiin

Kemikaalit ja laitteistot Ota yhteyttä ja pyydä tarjous! Teknoma Oy Ojakkalantie 13, 03100 Nummela www.teknoma.fi • puh. (09) 681 021

Q U A EXCELLENCE I T Y

®

C O R P O R AT I O N Environmentally Safe VpCI ®/MCI ® Technologies

Yksi järjestelmä – se riittää Lemonsoft on joustava kokonaisratkaisu, jolla pystyt hoitamaan yrityksesi koko toiminnanohjauksen. - Toimitusketjun hallinta - Yrityksen sisälogistiikan ohjaus - Tuotannon ohjaaminen - Talous- ja henkilöstöhallinto - Sähköiset yhteydet

w w w. l e m o n s o f t . f i


– joustavien tuotantolinjojen ja kombikoneiden kavalkadi Joka toinen vuosi järjestettävä EuroBLECH on todellinen ammattimessu: yli 1 500 näytteilleasettajaa 40 maasta, heillä töissä lähes 5 000 esittelijää palvelemassa liki 60 000 messuvierasta. Näillä riitti ihmeteltävää 23.–26.10. järjestetyssä tapahtumassa 9 hehtaarin verran.

N

äyttävimmät osastot ja komeimmat konetoteutukset löytyivät tällä kertaa pääosin isoilta eurooppalaisilta merkeiltä. Messuosastot maksavat maltaita – yksi tunnettu tekijä kertoi hinnaksi 19 euroa sekunti. Aivan – se tekee lähes 70 000 euroa tunti. Nelipäiväinen EuroBLECH on siis miljoonainvestointi. Mutta kyllä kauppakin käy! Isoimmat merkit saattavat kerätä tuhatkunta liidiä eli kiinnostunutta yhteydenottoa päivässä.

Pullonkaulojen avarrusta Viime vuosina huimasti kehittynyt leikkauskoneiden ja laserien nopeus takaa sen, ettei aihioiden teko rajoita tuotantoa. Koneiden valmistajat kehittävät kilpaa erilaisia aihioiden irrotus- ja lajittelutoimintoja, mikä tekee aihioita nappaavasta ja jäännöspalojen kanssa vääntävästä metallimiehestä uhanalaisen lajin.

Tätä kehitystä ei muuta ihmisen havainto- ja lajittelukyvyn ylivertaisuus robotteihin verrattuna, hyvin ohjelmoidut mekaaniset sortteerausjärjestelmät pärjäävät varmuudessa ja jaksamisessa. Aihioiden erottelu jäännöspaloista voidaan toteuttaa useilla erilaisilla tekniikoilla, mikä lisää vaatimuksia koneohjauksen koodin ohjelmoinnille. Mahdollisimman joustavista ja yhteensopivista ohjelmistojen rajapinnoista on muodostumassa koneiden teknisen suorituskyvyn veroinen kilpailuvaltti.

Lean ohjaa koneiden kehitystä ja kauppaa Pääomia sitovat isot varastot ovat ”so last season”. Niitä on ajettu alas oikein urakalla, äärimmilleen viritetty tuloshakuisuus kyseenalaistaa tuotannon pienet puskurivarastotkin. Sarjakokojen pieneneminen pa-

kottaa alihankintavalmistajia panostamaan joustavaan tuotantoon. Lyhyen sarjan nopeasta toimituksesta on muodostumassa uusasiakashankinnan kovin ydin. Koneiden valmistajat vastaavat tähän tarpeeseen. Kehitystä ohjaa pyrkimys monipuolisiin, saumattomasti yhteen toimiviin tuotantoyksiköihin, joissa työkalujen vaihtoajat ja muut valmistelutoimet halutaan puristaa minimiin. Tässä kehityksessä koneiden ohjelmointi nousee isoon rooliin. Suurimpien valmistajien tuotekehitysosastoilla jo yli puolet työntekijöistä työstää koodia, mekaanisia ratkaisuja suunnittelevien insinöörien rooli pienenee.

Seuraava EuroBLECH järjestetään Hannoverissa 27.–30.10.2020. www.euroblech.com

Mazakin metallien leikkaukseen valjastaman Direc Diode Laser -tekniikan (DDL) käytännön esittelyt keräsivät kiinnostuneita. Hyötysuhteeltaan perinteisiä kuitulaserien resonaattoreita parempien DDL-resonaattorien kehitys on muodostumassa kilpailuvaltiksi. Paremman hyötysuhteen lisäksi Mazakin suoradiodilasereissa käytetyt Multi Control-leikkauspäät antavat mahdollisuuden hienosäätää lasersädettä, millä voidaan tehostaa ohuiden materiaalien leikkausta sekä kohentaa leikkauspinnan laatua.

34

9 | 2018 • w w w.eurometalli.com


Dener esitteli messuilla kattavasti uusimman teknologian sähköservotoimisia sekä hydraulisia särmäyspuristimia ja laserleikkureita. Dener siirtyi kesällä menestyksekkäästi Pirkkalasta olevan konetalo Adverin edustuksiin ja niitä on toimitettu lyhyessä ajassa jo useita asiakkaille Suomessa.

Ohutlevytuotannon erikoismessuilta löytyi myös sahavalmistajia. Mitä Behringer tavoittelee EuroBLECH-messuilta, myyntijohtaja Rolf Benz? – No esimerkiksi peltiprofiilien katkaisuun tämän kaltainen muutaman kymppitonnin automaattisaha on todella kustannustehokas verrattuna monta kertaa kalliimpaan laseriin. Sillä saa katkaistua maalatut ja pinnoitetut tuotteet siististi ja tarkasti.

Behringer esitteli isossa ammattilaistapahtumassa uutta vertikaalista LPS-T-vannesahamallia. Kosketusnäyttö, CN-ohjaus ja sahapöydän lukuiset kiinnityspisteet tekevät vannesahasta erinomaisen työkalujen teossa, testi- ja analyysikappaleiden katkaisuun sekä osin automatisoituun lohkosahaukseen.

Vossin Juha-Pekka Hietala esittelee mitä isompi laserteho tarkoittaa käytännössä: 6-kilowattiseen verrattuna 15-kilowattisella saa tehtyä melkein 3-kertaisen määrän aihioita tunnissa. Ja teho riittää 60-millisen levyn leikkaamiseen.

Yhdeksi EuroBLECH-messujen vetonauloista nousi peräti 15 kW leikkausteholla toimiva Eagle iNspire 6G kuitutasolaser. Laserpään paikoitusnopeus yltää 350 metriin minuutissa ja leikkausnopeus parhaimmillaan 150 metriin.

9 | 2018

35


Etualalla FMS-Service Oy:n Kari Riihimäki yhdessä asiakkaan kanssa messuilla laserkonevalmistajan Bodorin osastolla.

Keväällä 2018 Bystronic hankki putkilaserosaamista Italiasta, jotta yhtiö voi tarjota laajempia tuotantokonekokonaisuuksia. TTL Laserilla on vahvoja näyttöjä, mm. markkinoiden ensimmäisen kuitulaseria käyttävän 3D-putkilaserin kehittäminen. Mallisto kattaa kapasiteettia käsittelemään putkia halkaisijaltaan 12 millistä yli 80 senttiin. Bystronicin erittäin kompakti ”Mobile Bending Cell” (MBC) kehitettiin helposti siirrettäväksi ja käyttöön otettavaksi särmäyssoluksi. Xpert 40-särmärin rinnalle asennetaan 6-akselinen, särmärin kanssa nopeasti integroituva robotti. Se sekä joustavasti järjestettävä aihioiden lataus ja särmätyn kappaleen poisto varmistavat nopean yksinkertaisten särmäysten automatisoinnin. Särmäriä voi yhä käyttää vaativammissa kappaleissa manuaalisesti, siihen riittää MBC:n siirtäminen.

36

9 | 2018 • w w w.eurometalli.com

Trumpf tarjoaa särmäreihinsä työkaluvaihdon automaattisesti hoitavaa ToolMaster-työkalusolua, johon pystyy varastoimaan kymmeniä metrejä ylä- ja alatyökaluja. Standarditerien käyttömahdollisuus laskee käyttöönoton kustannuksia, ja työkalujen vaihtonopeudessa ToolMaster päihittää kokeneenkin ammattimiehen.

Trulaser 5030:n neljännen sukupolven kuitulaserin esittely keräsi katsojia kuin hunajapurkki kärpäsiä. 10 kW:n teho ja autonomisesti koko ajan materiaalin käyttäytymisen mukaan säätyvä leikkaus kiinnostivat. Leikkaus voidaan aina tehdä 100 % teholla tai ylikin, ilman operaattorin valvontaa.


25 sekunnissa automaattisesti vaihtuva noin metrinen työkalusetti nousee Salvagninin B3-hybridisärmärin yhdeksi valtiksi. Direct Drive -voimantuotto yhdistää hydrauli- ja servo-toteutusten nopeuden ja tarkkuuden. Koneessa on myös patentoitu MAC2.0 ratkaisu, joka tekee työsyklin aikana materiaalin ominaisuuksien vaihtelusta huolimatta mittatarkan taivutuskulman ja bombeerauksen.

Lävistyskoneen ja kuitulaserin yhdistelmä S1 käyttää Thick Turret -työkaluja, joille on ohjelmoitava iskunpituus patentoidun SPDhybridivoimantuoton ansiosta. Se voidaan yhdistää muiden Salvagninin koneiden kanssa Lean-tuotantosoluiksi. Osastolla käytettiin myös aihioiden siirtämiseen tarkoitettuja vihivaunuja solujen välillä.

Osastolla esiteltyyn PSBB-toteutukseen kuuluivat lävistys- ja giljotiinileikkuri Shear Genius SG1530 automaattisella materiaalin syöttömakasiinilla ja jäännöspalojen poistolla, keskittävä, kääntöpöydällä varustettu siirtolinjasto, levyntaivutuskone, tasokuitulaser ja viimeisenä robotisoitu, automaattinen eP-sarjan särmäyspuristin.

Prima Powerin Aki Ojanen kertoo Prima Powerin etenevän kohti syvempää tuotantokoneiden integrointia. Sen toteuttamisessa tietotekniikan ja oman koodin osaamisen merkitys korostuu, niistä on kehittymässä merkittäviä kilpailuvaltteja. – Täällä messuilla on tärkeintä esitellä tuotantoyksikön joustavuutta. Olemme miettineet jo monta vuotta erilaisia keinoja osoittaa sitä joustavuutta. Täällä teimme PSBB-toteutuksen, mikä tulee sanoista punching, shearing, buffering ja bending.

Prima Powerin kehittämä 2-kammioinen 3D-kuitulaser Laser Next nostaa tuotannon tehokkuutta yksinkertaisella tavalla: laserin työskennellessä yhdessä kammiossa voidaan toisessa kammiossa tehdä aihioiden latausta, valmistelevaa työtä tai kappaleiden poistoa turvallisesti. 3D-laseria voidaan käyttää varsin laajalla työalueella (4140 x 2100 x 1020 mm). Prima Power räätälöi asiakkaan tarpeiden mukaiset syöttö- kääntöpöytä- ja poistolaitteistot.

9 | 2018

37


MAKER

Suomalaiset Lastukuljettimet

Lastuaviin työstökoneisiin koneistavaan teollisuuteen Kaikki kuljettimet valmistetaan asiakkaan mitoituksella

KULJETINVALMISTAJA.fi Nimitys KTM Ari Gerstner on nimitetty Teiskonen Oy:n taloudesta ja hallinnosta vastaavaksi varatoimitusjohtajaksi Ari Gerstner (s. 1961) on työskennellyt Teiskonen-konsernin talousjohtajana vuodesta 2003. Hänellä on pitkä kokemus kansainvälisen metalli- ja elektroniikkateollisuuden johto- ja asiantuntijatehtävistä, mm. Valmetin ja Sanminan organisaatioissa. Lisäksi hänellä on perheyhtiötausta. Gerstner operoi Jyväskylän toimipisteestä käsin. Varatuomari Minna Kurunsaari on nimitetty Teiskonen Oy:n hallituksen jäseneksi sekä strategisesta suunnittelusta ja hallitustyöskentelystä vastaavaksi varatoimitusjohtajaksi Minna Kurunsaari (s. 1965) on toiminut viime vuodet hallitusammattilaisena ja yrittäjänä. Hänellä on 20 vuoden monipuolinen ja kansainvälinen kokemus päivittäis- ja erikoiskaupan myynti-, osto- ja tulosvastuullisista tehtävistä sekä kehitys- ja muutoshankkeista Kesko-konsernissa. Kurunsaari on työskennellyt mm. Keskon käyttötavarakaupan toimialajohtajana sekä asiakastiedon ja sähköisen asioinnin hankkeista vastaavana johtajana. Kurunsaari työskentelee pääkaupunkiseudulta käsin.

RAIL BULL 2 Modulirakenteinen kiskokuljetin, koottavissa erilaisiin hitsaus-, leikkaus- ja talttaussovelluksiin kaikissa asennoissa. Suoralle ja kaarevalle levylle sekä putkelle.

Yhteydenotot ja lisätietoja Teiskonen Oy Hannu Teiskonen, hallituksen puheenjohtaja puh. 040 5036 378

p. 02 634 1900 Ojantie 36, 28130 Pori retco@retco.fi

www.retco.fi

38

9 | 2018 • w w w.eurometalli.com

Eurometalli toivottaa asiakkailleen Hyvää Joulua!


VARASTOKONEET NOPEAAN TOIMITUKSEEN

TONGTAI (TOPPER) SH-4000P

• Vaakakarainen työstökeskus paletinvaihtajalla X, Y, Z = 510 mm • B-akseli 0,001 astetta • Kara 18,5 / 26 / 37 kW 15 000 r/min, max. vääntö 250 Nm • Pikaliikkeet 60m/min • Työkalu BT tai BBT-40 työkaluja 40/60 • Ohjaus Fanuc 0i-Mf • Karan läpijäähdytys 70 bar Maahantuonti ja myynti: JR-Machines Oy Vesalantie 1, 24910 Halikko As. www.jr-machines.fi

L&L TA30x3000 CNC-sorvi FAGOR 8060 ohjauksella • Max. pyörintähalkaisija 770 mm • Kärkiväli 3300 mm • 4-leukapakka 24” • Karamoottori 22/33 kW

Juri Virkki, puh. 040 572 6614 juri.virkki@jr-machines.fi Ari Prittinen, puh. 050 525 8406 ari.prittinen@jr-machines.fi

Katso myös sivuiltamme kattava valikoima varastokoneita nopeaan toimitukseen www.jr-machines.fi

Caverion myy Teollisuuden ratkaisut -divisioonan putkistoja säiliöprojektien liiketoiminnan ja siihen liittyvän Ylivieskan konepajan ruotsalaiselle pääomasijoittajalle Caverion on allekirjoittanut sopimuksen Teollisuuden ratkaisut -divisioonan putkisto- ja säiliöprojektien liiketoiminnan ja siihen liittyvän Ylivieskan konepajan myymisestä Mimir Investille. Ostaja on ruotsalainen pääomasijoitusyhtiö.

Tämä liiketoimintakauppa on jatkumoa Krantzin tuoteliiketoiminnasta ja Leppävirran konepajasta luopumisille. Edetessämme konsernistrategiamme mukaisesti enemmän kohti palveluliiketoimintaa olemme päättäneet myydä kyseiset liiketoiminnat. Teollisuus on Caverionin tärkein yksit-

täinen asiakassegmentti. Teollisuuden ratkaisut -divisioonamme keskittyy tulevaisuudessa palveluliiketoiminnan kasvattamiseen sekä sähköautomaatioprojekteihin. Tarjoamme kokonaisvaltaisia kunnossapitopalveluja asiakkaille heidän tuotantoprosessiensa käytettävyyden ja tehokkuuden parantamiseksi”, Caverion Oyj:n toimitusjohtaja Ari Lehtoranta sanoo. Divestoinnin odotetaan toteutuvan joulukuun 2018 loppuun mennessä. Kauppahintaa ei julkisteta. Myytävän liiketoiminnan liikevaihto on noin 45 miljoonaa euroa tänä vuonna. ­Caverionista siirtyvän liiketoiminnan ja sitä tukevien prosessien palveluksessa on yh-

Caverion tuottaa kiinteistöjen, teollisuuden prosessien ja infrastruktuurin älykkäitä teknisiä ratkaisuja ja palveluita. Yrityksen palvelutarjonta kattaa koko elinkaaren: suunnittelun, rakentamisen ja ylläpidon. Caverionin visio on olla asiakkaiden, työntekijöiden, kumppaneiden ja sijoittajien ykkösvalinta digitalisoituvissa ympäristöissä. Vuoden 2017 liikevaihto oli noin 2,3 miljardia euroa. Caverionilla on noin 16 000 työntekijää 12 toimintamaassa Pohjois-, Keski- ja Itä-Euroopassa. Caverionin osake noteerataan Nasdaq Helsingissä.

teensä 324 henkilöä. Valtaosa henkilöstöstä sijaitsee Ylivieskassa ja Vantaalla. Caverion raportoi divestoinnista vähäisen myyntitappion 5.2.2019 julkistettavassa tilinpäätöstiedotteessaan.

INFO Caverion Teollisuuden ratkaisut Sakari Toikkanen divisioonajohtaja puh. 040 532 2174 sakari.toikkanen@caverion.com Caverion Oyj Martti Ala-Härkönen talousjohtaja puh. 040 737 6633 martti.ala-harkonen@caverion.com Milena Hæggström sijoittajasuhdejohtaja puh. 040 5581 328 milena.haeggstrom@caverion.com www.caverion.fi Twitter: @CaverionSuomi

9 | 2018

39


Q-F IN

T

st rka ta

imeistelet he rillä vi lpo e d st in r ja G p o

Q-FIN TopGrinder on laadukas käsikäyttöinen viimeistelykone, jota voidaan käyttää esimerkiksi termisesti leikattujen kappaleiden hiontaan, jäysteenpoistoon, pyöristykseen ja kiillotukseen. Kone sopii mainiosti myös sahattujen ja koneistettujen kappaleiden jäysteenpoistoon. Työstettävä materiaali voi olla mitä tahansa hiottavaksi kelpaavaa ainetta, koska helposti liikuteltavan koneen työpöydässä on niin haluttaessa sekä magneettitartunta että alipainetartunta. Kone on erittäin tukeva, ja siinä on pyöräalusta sekä kätevä säilytystila hiontatarvikkeille. Työpöydän koko on 1300 x 789 mm, mutta alaslaskettavien sivupeltien ansiosta hiottava kappale voi olla pidempikin.

Airwell Oy Verstastie 7, 38360 SASTAMALA • (03) 5175 250 • www.airwell.fi •

Jarkko Vossi 60 vuotta

Laserkeskus Oy osti Janimatic Oy:n Laserkeskus Oy on ostanut laitilalaisen Janimatic Oy:n koko osakekannan sen aikaisemmalta omistajalta Jani Utrilalta. Utrila jatkaa Laserkeskuksen palveluksessa vastaten koneistusliiketoiminnasta. Laserkeskus Oy:llä on tällä hetkellä toimipisteet Laitilassa ja Saarijärvellä. Toteutunut yrityskauppa tukee yhtiön kasvustrategiaa koko Suomessa.

J

animatic Oy:n asiakkuudet siirtyivät Laserkeskus Oy:n hoidettavaksi 12.11.2018 alkaen. Janimatic Oy:n toimitusjohtaja Jani Utrila jatkaa yhtiön palveluksessa vastaten ja kehittäen koneistusliiketoimintaa. ”Kaupan ansiosta Janimaticin asiakkailla on jatkossa mahdollisuus ostaa laajempia metallin alihankintapalveluja Laserkeskukselta”, sanoo tyytyväisen oloinen Jani Utrila Janimatic Oy:stä.

Kaupalla Laserkeskus vahvistaa kasvustrategiaansa ”Tehty yrityskauppa tukee Laserkeskuksen kasvuajatusta kokonaistoimituksien yhä parempana mahdollistajana. Lisääntyneet kysynnät metallisista valmisosista ja kokoonpanoista ovat tätä päivää ja tulevaisuutta”, taustoittaa Laserkeskus Oy:n toimitusjohtaja Sami Mäki yrityskaupan syitä. ”Koneistusliiketoiminnan ostaminen on luonnollinen jatkumo nykyisiin ydinliiketoimintoihimme eli laserleikkaukseen, särmäykseen ja hitsauskokoonpanoon”, Mäki jatkaa. Laserkeskus työllistää yrityskaupan myötä yhteensä yli 70 metallialan ammattilaista. Yrityskaupan myötä yrityksen budjetoitu liikevaihto noussee ensi vuonna arviolta yli 13 miljoonaan euroon.

INFO Laserkeskus Oy Sami Mäki, toimitusjohtaja puh. 0440 223 201 sami.maki@laserkeskus.fi www.laserkeskus.fi Janimatic Oy Jani Utrila, toimitusjohtaja puh. 0400 978 839 jani.utrila@janimatic.fi

Hyvää joulua 12.12. kakkukahvi, glögi ja joulupuurotarjoilu Vossin pääkonttorilla Osuusmyllynkatu 3, Tampere Tervetuloa! 40

9 | 2018 • w w w.eurometalli.com

ja menestyksekästä uutta vuotta 2019! Toivottaa Koneistustyökalut Patrikainen Oy:n henkilöstö

t at työkalu

m Ne parem


KIERRETULKIT KAIKILLE KIERREMUODOILLE TAPPITULKIT / RENGASTULKIT Myös harvinaisemmat heti toimitukseen 6800 Service Line -housut

MYÖS A SETUS RENK A AT

Anna hyvä vaikutelma. Modernit housut, joissa on erinomainen istuvuus ja työskentelymukavuus. Selkeä design yhdistää oikeanlaisen toiminnallisuuden isoihin pintoihin, jotka sopivat erinomaisesti yritysprofilointiin.

Hinta: 91,00 Euro + 0% alv

6206 LiteWork+,37.5® työhousut riipputaskuilla Superkevyet työhousut pitävät olosi viileänä ja ihosi kuivana.

2810 Collegepaita Jämäkkä peruscollegepaita jossa helppo viihtyä. Sopii erittäin hyvin myös yritysprofilointiin.

Hinta: 86,00 Euro + 0% alv

TAPPITULKKISARJA 21-OSAINEN M2–M30–6H HINTA 490 e alv 0% ERIKOISKIERRETAPIT LYHYELLÄ TOIMITUSAJALLA, JOPA 7 TYÖPÄIVÄSSÄ. HETI VARASTOSTA!

4h, 6G, 7G, +0,1, +0,2, +0,3. MYÖS TUUMASET.

2502 T-paita Hinta: 33,00 Euro + 0% alv

Klassinen t-paita, jossa yhdistyy puuvillan miellyttävyys ja yritysprofiloinnin mahdollisuudet.

Kysy jo tänään! Hinta: 6,30 Euro + 0% alv

Sverigerprofil AB, Ågatan 1A 614 31 Söderköping, Sverige Mobil +16 725 552 273, Keijo@sverigeprofil.se www.sverigeprofil.se

Puh. 045 891 5810 • info@xalaxion.fi • www.xalaxion.fi

H

Toivotamme asiakkaillemme Rauhallista Joulunaikaa, ja kiitämme kuluneesta vuodesta.

H H H H H

INVESTOIMALLA KILPAILUKYKY KUNTOON NOPEAMMIN PAREMPIA OSIA ENERGIATEHOKKAASTI

G200

INDEX ja TRAUB edut - parempi suorituskyky - nopeat kappaleajat - lyhyet asetusajat - avoin ja vapaa työtila

TNL 32-11

- paljon työkalupaikkoja - tilaasäästävä rakenne - tarkka ja kätevä työkalujärjestelmä - hyvä energiatehokkuus

INDEX G420

INDEX-TRAUB AB Hernepellontie 27 00710 Helsinki Puh: 010 843 2000 Fax: 010 843 2009 www.index-traub.fi

Aina askeleen edellä Index ilmo 185x130_09-2016.indd 1

20.9.2016 9:01:49

9 | 2018

41


Mansnerin arsenaaliin neljä uutta vaakakaraista DMG:tä – Vaakakareisessa DMG MORI NHX 4000 -työstö­ koneessa on 240 työkalupaikkaa ja FMS-linjassa 78 palettipaikkaa, jotka tukevat tehokasta miehittämätöntä piensarjatuotantoa FMS-linjaan kytkettynä, arvioi Mansner.

Mansner Oy Hienomekaniikka toimittaa vuositasolla alihankintakoneistamalla asiak­kailleen noin 1,5 miljoonaa osaa, jotka muodostuvat 2500–3000 erilaisesta tuotteesta. Tämä Suomen mittakaavassa poikkeuksellisen suuri kappalemäärä vaatii tehokasta konekantaa. Työstökonerivistönsä tulivoimaa yritys lisää investoimalla neljään uuteen vaakakaraiseen DMG MORI NHX 4000 -työstökeskukseen.

E

nsimmäinen neljän uuden DMG MORI:n investointiryppäästä on jauhanut Mansnerin tuotannossa viime keväästä lähtien. Kolme muuta NHX 4000 -tyyppistä konetta saapuu ensi kevääseen mennessä tämän Karkkilassa toimivan yrityksen rivistöön. Nämä neljä vaakakaraista konetta sijoittuvat myös fyysisesti rivistöön, sillä ne integroidaan toimimaan osana yrityksen FMS-järjestelmää korvaten neljä aiempaa tätä tehtävää suorittanutta konetta.

Pitkään punnittu päätös

DMG MORI NHX 4000 karanopeus on 20 000 rpm. 42

Mansner Oy Hienomekaniikan toisen polven yrittäjä, toimitusjohtaja Sami Mansner kertoo, että neljän vaakakaraisen koneen hankintaprosessi siivilöityi DMG MORI NHX 4000:een pitkään punnitun päätöksen tuloksena. – 400x400-palettikokoluokan koneet ovat aika lailla japanilasten työstökonevalmistajien aluetta. Tutkimme harkiten kuuden eri valmistajan tarjontaa ja näistä kandidaateista valintamme oli DMG MORI.

9 | 2018 • w w w.eurometalli.com

Jokaisen harkitsemamme kuuden merkin koneet ovat hyviä, mutta DMG MORI:n teknologia, jälkimarkkinointi ja merkin takana seisova organisaatio vakuutti meidät. Yleisellä tasolla voisi todeta, että luonnollisesti investoimamme koneen pitää täyttää tarvitsemamme tekniset vaatimukset, mutta iso merkitys meille on koneelle sen elinkaaren aikana saatava tuki: huollot ja varaosien saatavuus sekä tekninen tuli. Joskus tarvitaan esimerkiksi teknistä tukea jonkun option tai työstömenetelmän käyttöönottoon. Tällöin oppimiskäyrän pitää olla nopea ja tämä yhtälö toteutuu vain vahvalla konemerkin organisaatiolla. – Lastuavantyöstön koneidemme arsenaali on nelisenkymmentä ja niistä DMG MOREJA on 13, joten meillä on hyvä tuntemus ja kokemus merkistä. Myös DMG:n uudesta organisaatiorakenteesta meillä on hyvät kokemukset, sanoo Sami Mansner.

Koulutusta koneille DMG MORI -koneiden nopeaa tuotantoon saamista auttaa koulutukset, joihin osallistui kolme Mansnerin henkilöä ennen koneiden toimitusta konevalmistajan luona SaksasJatkuu sivulla 44.


Konepaja E. Virtanen 60 vuotta

Kiitämme asiakkaitamme ja yhteistyökumppaneitamme pitkästä yhteistyöstä. Haluamme olla jatkossakin luottamuksenne arvoinen konetoimittaja ja alihankkija. Matka jatkuu! Jo yli 1500 toimitettua Virtanen-levykonetta. Made in Finland!

Seppientie 9, 31600 JOKIOINEN, puh. +358 3 4246 4200 virtanen@konepajaevirtanen.fi, www.konepajaevirtanen.fi

Toivotamme asiakkaillemme Rauhallista Joulua!


Mansner Oy Hienomekaniikka panostaa myös laadunvarmistukseen. Tänä vuonna valmistui uusi lämpötilaja kosteusanturein varustettu mittakonehuone.

kuuluvat palveluvalikoimaan ja näiden, kuten muidenkin kappaleiden valmistuksessa, Mansner Oy Hienomekaniikan suunnittelu toimii vahvassa vuorovaikutuksessa tilaajan kanssa tuotantotehokkaimpien valmistusmenetelmien löytämiseksi. Asiakaskunta Mansnerilla on laaja, vuositasolla keskimäärin noin 70. Asiakassegmenteistä mainittakoon mm. sairaala- ja laiteteknologian valmistajat, prosessiautomaatioteollisuus, mittaus- ja säätölaitevalmistajat, optisen mekaniikan valmistajat ja merenkulun merkinantovalovalmistajat. Varmasti yksi syy Mansnerin hyvään menetykseen on sen monipuolinen asiakaskunta, sillä yrityksen koneisto ei esimerkiksi kauaa 2000-luvun lopun talouskuopan jälkeen yskähdellyt, vaan talouden huippuvuoden 2008 lukemat yritys ylitti jo 2011.

Kolme osaamisen tukijalkaa

sa. Tehtaan antamaa koulutusta täydennettiin ensimmäisen koneen saavuttua tuotantoon. – Olemme antaneet vuodesta 2004 asti koulutusta työntekijöillemme aina uusia koneita hankittaessa. Koulutukseen panostamme muutoinkin, mm. uusi mittauksen parissa toimiva työntekijä aloitti mittaajan ja kalibroijan tutkinnon suorittamisen. Uusia nuoria työntekijöitä Mansner on rekrytoinut tänä vuonna viisi. – Useamman yrityksen yhteishankkeella toteutettu rekryhanke tuotti meille kolme uutta osaajaa, joista kaksi oli naisia. On hienoa, että 90 henkilön joukkueessamme on nyt myös naisia koneistajina, iloitsee Mansner.

Lisää kara-aikaa Mansnerin DMG MORI NHX 4000 vaakakaraisessa työstökoneessa on 240 työkalupaikkaa ja FMS-linjassa 78 palettipaikkaa. – Uusien koneiden edeltäjissä oli 100 työkalupaikkaa. Kasvanut työkalupaikkamäärä tukee miehittämätöntä piensarjavalmistusta antaen mahdollisuuden myös asetusaikojen kehittämiseen. Kasvaneen työkalupaikkamäärän myötä offline-työtä voidaan lisätä, jolloin saamme lisää tehokasta kara-aikaa ja voimme hyödyntää ympärivuorokautista miehittämätöntä ajoa. Kaiken kaikkiaan DMG MORI NHX 4000 ominaisuudet tukevat tehokasta toistuvaa piensarjatuotantoa, arvioi Mansner.

Sorvausominaisuuksilla uusia mahdollisuuksia DMG MORI NHX 4000 tekniikka sisältää sorvausominaisuuden. Mansnerin mukaan tä44

mä ominaisuus antaa uusia mahdollisuuksia ja sen ansiosta on saatu jo uusia töitä. Muun muassa yksi työ, josta Mansner aiemmin joutui kieltäytymään, pystytään nyt valmistamaan uudella DMG MORI:lla kerralla valmiiksi. – Uusilla DMG MORI -koneilla ajamme pääosin alumiinia ja kirkkaita metalleja, kappalekokojen ollessa nyrkinkokoisista jalkapallon kokoisiin. Neljä uutta DMG:tä tuo meille lisää toimintavarmuutta ja tarkkuutta. Koneiden ansiosta pystymme saavuttamaan menetelmäsuunnittelua hyödyntäen 10–20 % nopeampia kappaleaikoja.

Yli 50 % toimituksista kokoonpantuna Kompleksiset ja paljon työstöä vaativat monimuotoiset osat ovat Mansnerin vahvinta osaamisaluetta. – Emme käytännössä edes tarjoa yksinkertaisia työstöjä, kertoo Mansner. Isoa osaa Mansnerin toimituksista näyttelee kokoonpanotyöt, sillä reilu puolet valmistuksesta lähtee asiakkaille kokoonpantuina. Myös hitsausta sisältävät kokonaisuudet jalostetaan oman katon alla. Mansner hallitsee työstössä materiaalikirjon varsin monipuolisesti. Materiaaleista jyrsintätöissä suurin volyymi muodostuu alumiinista, pyörähdyskappaleissa lähinnä kirkkaat materiaalit. Myös erilaiset muovit, tarkkuusteräs- ja alumiinivalut ovat tyypillisiä koneistusmateriaaleja. Eräkoot tällä perheyrityksellä ovat tyypillisesti muutamia satoja, tyypillisimmillään 300–500 kappaletta. Myös protokappaleet

9 | 2018 • w w w.eurometalli.com

– Vahvuutemme on lastuavan työstön osaaminen erilaisille materiaaleille. Tärkeää on myös kommunikointi asiakasrajapinnassa muun muassa valmistettavuuteen liittyen ja asiakkaan tuotekehityksessä avustaminen, jotta tuote saadaan tehtyä mahdollisimman kustannustehokkaasti. Kolmanneksi tukijalaksemme laskisin myös kokoonpano-osaamisemme, jolloin pystymme tarjoa­ maan omassa tuotannossamme työstettyjä kappaleita asiakkaalle toimitettavina kokoonpantuina laitekokonaisuuksina, kiteyttää Mansner yrityksen tekemisen tukijalat.

Jatkuvan kehittymisen prosessi Mansner Oy Hienomekaniikan 4000 m2:n omat tuotantotilat täyttyvät huipputeknologialla ja yrityksen sydämenä toimiva työstökonearsenaali edustaa maailman huippumerkkejä. FMS-linja on ollut yrityksellä jo 2000-luvun alusta, johon siis neljä uutta vaakakaraista DMG MORI:a integroidaan. – Jatkuva parantaminen ja kehittäminen on toimintamme pohja. Visioissa ja ajatuksissa on tällä hetkellä esimerkiksi piensarjatuotannon automatisointi miehittämättömänä lisäämällä palettiautomaatiota jyrsinkoneille. Aina on kehitettävää ja yleisellä tasolla voisi todeta, että tekniset prosessimme ovat alan huipulta. Eniten parannettavaa on tällä hetkellä sisäisissä prosesseissa ja tämä sektori onkin nyt yksi keskeisistä kehityskohteista, päättää toimitusjohtaja Sami Mansner.

INFO Mansner Oy Hienomekaniikka Sami Mansner toimitusjohtaja puh. 0400 472 364 www.mansner.fi DMG MORI -työstökoneista: DMG Mori Finland Lauri Erkkola puh. 050 566 8779 https://fi.dmgmori.com


www.kaeser.com

Tulevaisuuden teknologiaa jo nyt: IE4-moottorit Super Premium Efficiency -käyttömoottoreilla varustetut ruuvikompressorit

• IE4 vakiona • parempi taloudellisuus • alhaisemmat energiakustannukset

Uutta:

nyt CSD- ja CSDXlaitteissa

KAESER – enemmän paineilmaa vähemmällä energialla

KAESER KOMPRESSORIT

Tiilitie 18 – 01720 Vantaa – Puh. (09) 4132 0400 info.finland@kaeser.com – www.kaeser.com

Kiitämme asiakkaitamme vuodesta 2018 ja toivotamme Rauhaisaa Joulua sekä hyvää vuotta 2019.

Kovien teräslaatujen kierteitys tarkkuudella ja varmuudella NORIS TWIN HT HSSPS TICN -kierretappi terästen (55 HRC asti) kierteitykseen.

NORIS TWIN HT HM OSM -kierretappi karkaistujen terästen (63 HRC asti) kierteitykseen.

Karkaistun ja nuorrutetun teräksen (4465 HRC) kierteitys asettaa erityisvaatimuksia työkaluille. Erityisesti sisäkierteen työstäminen on haastavaa, koska se sijoittuu yleensä valmistusprosessin loppuun ja vaatii huomattavia ajallisia sekä taloudellisia resursseja. Huolimatta näistä ilmeisistä ongelmista kovien terästen työstö on yhä suositumpaa, mikä johtuu kasvavasta globaalista kilpailusta. Lyhyempi läpimenoaika sekä parempi tarkkuus ja laatu ovat kovien teräslaatujen työstön ratkaisevia etuja. Kierteitys yleisin työstötapa aina 55 HRC -kovuuteen asti Kierteitys on yleisin sisäkierteiden tuotantomenetelmä. Kovametallisten kierretappien mekaaninen kuormitus vaatii erityistä leik-

kuugeometriaa ja sopivan perusmateriaalin. Jauhemetallurgian avulla valmistettu HSSPSkierretappi työstää jopa 55 HRC:n karkaistua terästä taloudellisesti (kuva 1 – NORIS TWIN HT HSSPS TICN). Lisäksi kovametallia voidaan käyttää leikkuuaineena (kuva 2 – ­NORIS TWIN HT HM OSM). Reime Noris tarjoaa myös laajan valikoiman suurtehotyökaluja. Kierteenjyrsinnän edut kovien metallien työstössä – Menetelmä on monikäyttöinen. Läpimenevät ja pohjareiän kierteet, oikea- ja vasenkätiset kierteet, eri läpimitat ja toleranssit voidaan usein valmistaa yhdellä työkalulla. – Laadukas lopputulos. Tarkka kohdistus, täydellinen mittatarkkuus ja laadukas kierteen pinnan laatu. – Ei tarvita kierteen alkuviistettä. Kierteen saa lähelle reiän pohjaa.

– Luotettava menetelmä. Vaativien materiaalien yksinkertaista työstämistä. Jaksoittainen leikkuu takaa pienet lastut. Työkalun rikkoutuminen ei aiheuta työkappaleen vioittumista eikä kallista korjaustyötä. – Työstökoneen säästäminen. Karan kääntäminen ei ole tarpeen. - Kustannustehokas. Sama työkalu esireiän, kierteen ja viisteen tekemiseen (NORIS BGF ja NORIS ZTF -kierrejyrsimet). Työstöaika saadaan optimoitua lyhyeksi.

INFO www.maantera.fi

9 | 2018

45


Suomen ensimmäinen GROB puolitti Pro Estoren kappaleajat

Vaakakaraisella GROB G550T 5-akselityöstökeskuksella Pro Estore on pystynyt puolittamaan kappaleiden valmistusaikoja aiempaan verrattuna. Uuden koneen ansiosta on myös jo saatu uusia töitä heti alkumetreillä. Kuvassa koneistaja Kai Tölli ja Pro Estore Oy:n toinen omistaja Vesa Konttila. GROB G550T ainutlaatuinen ominaisuus on vapaasorvaus sorvauspöydällä missä tahansa astekulmassa sekä mahdollisuus koneistaa myös täysin ylösalaisin, millä saavutetaan huippulastunpoisto.

Hienomekaaniseen koneistukseen erikoistunut Pro Estore Oy on tehnyt historiansa suurimman investoinnin, hankkiessaan huippudynaamisen vaakakaraisen GROB G550T 5-akselityöstökeskuksen yhdistettynä älykkääseen ja kompaktiin PSS-R13 palettivarastoautomaatioon sekä 340-paikkaiseen työkaluautomaatioon. Koneen monipuolisiin ominaisuuksiin kuuluu mm. vapaasorvaus missä tahansa astekulmassa ylösalaisin kääntyvällä sorvauspöydällä sekä maksimimittaisten työkalujen käyttö ilman maksimikappalekoon pienentymistä. GROBin ainutlaatuisia ominaisuuksia hyödyntämällä Pro Estore on pystynyt puolittamaan tuotannossaan kappaleaikoja. 46

V

ossin Pro Estorelle toimittama saksalaistyöstökonejätin GROBin kone on ensimmäinen Suomeen toimitettu kone ja merkkinä GROB saattaakin olla monelle suomalaiskonepajalle vieras, vaikka tehdas on toiminut jo vuodesta 1926. Liikevaihtoa se tekee tänä vuonna n. 1,5 miljardia euroa ja sen neljästä tehtaasta Saksan Mindelheimin tehdas on Euroopan suurin työstökonetehdas. – GROB on lähes koko historiansa keskittynyt lähinnä auto- ja lentokoneteollisuuden konetoimituksiin. Autojen sähköistymisen myötä tapahtuva autoteollisuuden koneistamisen väheneminen johti GROBin kehittämään reilu kymmenen vuotta sitten kaikille koneistustoimialoille suunnitellut Universal-sarjan vaakakaraiset 5-akselityöstökeskukset. Ne hyödyntävät GROBin autoteollisuudelle kehittämää huippukoneistusteknologiaa, mikä tarjoaa erinomaista suorituskykyä sekä paljon ainutlaatui-

9 | 2018 • w w w.eurometalli.com

sia etuja verrattaessa perinteisiin 5-akselisiin pysty- tai vaakatyöstökeskuksiin, kertoo Vossi Groupin liiketoiminnan kehitysjohtaja Marko Vossi.

Nokian romahduksesta uuteen nousuun Pro Estore Oy on lähes koko historiansa aikana edennyt vahvassa nosteessa. Milleniumin aikoihin perustetun Nivalassa toimivan yrityksen matka ei ole kuitenkaan aina ollut ihan mutkatonta. – Aloitimme elektroniikkateollisuuden alihankkijana. Nokian myötä tälle sektorille tehtävät työt romahtivat vuonna 2003. Tämän muutoksen yhteydessä suuri osa töistä katosi myös meiltä. Se oli iso pudotus, sillä 99 % sen ajan tekemisestämme toimitettiin Nokialle. Emme jääneet asiaa surkuttelemaan, vaan aloimme välittömästi hakemaan uusia asiakkuuksia, kertoo Pro Estore Oy:n toimitusjohtaja Tommi Löytynoja alkuvuosien haasteista. – Tarjoamallemme tehokkaalle, haastavien kappaleiden keskikokoisiin ja suursarjoihin erikoistuneelle toimintamallille, oli heti muilla toimialoilla kysyntää ja homma jatkui taas vauhdilla eteenpäin uusien asiakassegmenttien kanssa. Tänä päivänä asiakaskuntamme muodostuu ase-, medikaalija kaivosteollisuuden toimijoista.


Kovaa tulosta huipputeknologialla Metalliala etenee tällä hetkellä hyvässä vauhdissa, niin myös Pro Estore. Pro Estore eroaa tosin valtavirrasta siinä, että yrityksen kasvu on jatkunut tasaisen varmasti perustamisestaan lähtien, eikä edes vuoden 2009 talouden romahdus muuttanut yrityksen nousujohteista etenemistä. Tällä tilikaudella yritys kulkee noin 8 M€ ennätysliikevaihtolukemissa. Huomattavaa myös on, että yrityksen tuloskunto on poikkeuksellisen kova: liikevoitto pyörii vuosittain 25 % tasolla, käyttökatteen ollessa yli 30 % ja omavaraisuusastekin on yli 80 %. Nämä kovat talousluvut mahdollistavat sen, että kaikki investoinnit tehdään tulorahoituksella ilman lainoja. – Äiti on opettanut, että ei voi ostaa, jos ei ole rahaa, naurahtaa rankasta huumoristaan tunnettu Löytynoja. – Kyllä tärkein tekijä on käytettävissä olevan parhaan mahdollisen huipputeknologian hyödyntäminen. Automatisointi, digitalisaatio ja uusien tekniikoiden haltuunotto ovat ydinasioita menestykseen, vakavoituu Löytynoja kysyttäessä menestyksen avaintekijöitä.

Nopeat kappaleajat ja testikoneistus vakuuttivat Yhden suuren askeleen huipputeknologiapolullaan Pro Estore otti investoidessaan vaakakaraiseen GROB G550T 5-akselityöstökeskukseen, joka yhdistettynä älykkääseen kompaktiin PSS-R13-palettivarastoautomaatioon mahdollistaa äärimmäisen tehokkaan automatisoidun tuotannon. Ensimmäisenä Suomeen toimitetun GROBin ostajana Pro

Pro Estoren GROBissa on yhteensä 340-paikkainen työkalumaksiini, jossa työkalut ovat RFID-koodattuja. Järjestelmässä on myös kompakti 13-paikkainen PSS-R13palettiautomaatti älykkäällä ja helppokäyttöisellä töiden- sekä työkalujenhallinnalla. Estore osoittaa rohkeutta sekä avarakatseisuutta ja edelläkävijyyttä uusien teknologioiden hyödyntäjänä. – Vossi onnistui koneen toimituksessa sovitusti aikataulun mukaisesti. Toimitus sujui kaiken kaikkiaan asiallisesti ja marraskuussa otimme ensimmäiset lastut tuotannossa tällä uudella GROBilla. Koneen huippuominaisuudet on markkinoilla noteerattu, sillä olemme saaneet GROBin ansiosta heti uusia töitä, iloitsee Löytynoja. – Luonnollisesti kartoitimme kaikki potentiaaliset konevaihtoehdot tätäkin investointia tehdessä. Vossin kanssa tekemämme testikoneistus GROBilla vakuutti meidät: homma saksalaisilla tuntuu toimivan. Tehtaan kouluttamien Vossin huoltoteknikkojen lisäksi myös oma huoltohenkilöstömme sai huoltokoulutuksen, jolloin voimme tehdä myös itse tarvittavia huoltotoimenpiteitä ja myös varaosien tilaus tehtaalta onnistuu suoraan koneen CNC-ohjauksesta. Tehdaskäynnin yhteydessä GROBilla ajettiin meidän tuotantokappaleemme ja valmistusaika todella vakuutti: osa valmistui puolet nopeammassa ajassa kuin nykyisellä kalustollamme. Kiteyttäen voisi sanoa, että GROBin tuotannollinen tehokkuus on kovempi kuin muilla koneilla, arvioi Löytynoja.

Älykäs konsepti – GROBin koneissa on poikkeuksellisen älykäs rakenne, mikä mahdollistaa koneistuksen myös ylösalaisin, jolloin saavutetaan ylivoimainen lastunpoisto. Koneet tarjoavatkin suurimman akselivapauden sekä huippudynaamisuuden, -tukevuuden ja -tarkkuuden erittäin kompaktissa koossa. Niissä yhdistyy kolme lineaariakselia ja kaksi pyöritysakse-

– Kyllä tärkein tekijä kilpailukykytekijöitämme arvioitaessa on käytettävissä olevan parhaan mahdollisen huipputeknologian hyödyntäminen. Automatisointi, digitalisaatio ja uusien tekniikoiden haltuunotto ovat ydinasioita menestykseen, kertoo toimitusjohtaja Tommi Löytynoja.

lia (A=225° ja B=360°, jolla voi myös sorvata) yhtäaikaisella interpolaatiolla. Lisäksi vaakasuuntainen ja kahdella tukevalla johteella kuudesta kohtaa kiinteällä etäisyydellä tuettu kara mahdollistaa erinomaisen tukevuuden, valaisee Marko Vossi koneen teknologiaa. Karan pitkä Z-liike mahdollistaa pitkien työkalujen hyödyntämisen ilman maksimikappalekoon pienentymistä sekä myös lyhyiden työkalujen käyttämisen. Lisäksi kiekkotyyppinen työkaluvaihtaja tarjoaa nopean työkaluvaihdon. Pro Estoren GROBissa on yhteensä 340-paikkainen työkalumaksiini, jossa työkalut ovat RFID-koodattuja. Järjestelmässä on myös kompakti 13-paikkainen PSS-R13-palettiautomaatti älykkäällä ja helppokäyttöisellä töiden- sekä työkalujenhallinnalla. Järjestelmä ei tarvitse erillistä paletinvaihtoasemaa, vaan se pystyy vaihtamaan paletin suoraan koneelle, mikä säästää suoraan euroja sekä lattiapinta-alaa. Lisäksi koneenkäyttäjällä on erinomainen näkyvyys ja pääsy työalueelle, paletinvaihtoasemaan sekä työkaluvaihtajalle. Pro Estore Oy:n GROB-investointihanketta oli mahdollistamassa Vipuvoimaa EU:lta 2014–2020, Euroopan unioni, Euroopan aluekehitysrahasto.

INFO Pro Estore Oy Tommi Löytynoja toimitusjohtaja puh. 040 731 1537 www.proestore.com GROBista: Vossi Group Oy puh. 010 8200 500 www.vossi.fi/grob

9 | 2018

47


Nakamura-Tome-uutuudet Jimtof 2018 -messuilla

Japanilainen huippulaadukkaista CNC-­sorveista ja sorvauskeskuksista tunnettu työstökonevalmistaja Nakamura-Tome esitteli uusia konemalleja ja automaatioratkaisuja hiljattain järjestetyillä Jimtof 2018 -messuilla Tokiossa, Japanissa.

P

ienin esitellyistä uutuusmalleista oli yksirevolveristen koneiden sarjaan julkaistu SC-100 uudella kustannustehokkaalla automaatioratkaisulla varustettuna. 6” istukalla varustettu SC-100 on nimensä mukaan linjassa aikaisempien konemallien, kuten 2-revolveristen WT-100:n ja WY-100II:n, sekä 3-revolverisen NTY3-100:n kanssa. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että esimerkiksi samat työkalupitimet sopivat ristiin kaikkiin edellä mainittuihin konemalleihin. SC-100 on saatavilla kolmena eri versiona: ohjelmoitavalla NC-kärkipylkällä varustettuna, vastakaralla varustettuna tai pelkkänä istukkakoneena. Koneistuskapasiteetti on Ø 200 mm x L: 400 mm ja

48

9 | 2018 • w w w.eurometalli.com

tankokapasiteetti Ø 51mm. SC-100 on vakiona varustettu pyörivillä työkaluilla (7,1/2,2 kW; 6000 k/min) ja Y-akselilla (± 40 mm). Lisäksi koneessa on vakiona A-tyyppinen, eli kippaava kulho-mallinen kappaleenpoimija ja sille sisäänrakennettu hihnakuljetin, joka tuo valmiit kappaleet koneen päädystä ulos. Pääkara pyörii maksimissaan 5000 k/min 11/7,5 kW karamoottorilla ja vastakara 6000 k/min 7,5/5,5 kW karamoottorilla. SC-100:n rakenteessa on kiinnitetty erityistä huomiota lastunpoistoon. Koneen runko on L-mallinen, jolloin vastakara tai kärkipylkkä on pystyjohteilla ja revolveri vinoilla johteilla, jolloin lastuille jää reilu poistumistie leveälle lastunkuljettimelle, eivätkä ne jää johdesuojien päälle. Nakamuran tuttuun tapaan myös käyttäjän näkökulma on huomioitu uutta mallia suunnitellessa. Ohjauspaneeli on varustettu 15” näytöllä ja työstötilan ikkuna on suurikokoinen, myös olennaiset mittarit ja voitelusäiliöt löytyvät heti koneen etupuolelta. Ohjauksena toimii Nakamuran virittämä Fanuc 0i-TF tutuilla Nakamuran toiminnoilla ohjelmointiin, kolarivalvontaan, työkalujen hallintaan ja epäsymmetristen kappaleiden asemointiin liittyen. Kone itsessään on erittäin kompakti, sillä sen ala on ainoastaan 1950 x 1700 mm (vastakaralla varustettuna 2270 x 1700 mm). Painoa SC-100:lla on noin 5000 kg. Toinen Nakamuran osastolla ensiesittelynsä saanut uutuus oli SC-300II L. SC300II on hiljattain julkistettu mallipäivitys vanhaan SC-300 malliin, josta julkaistiin nyt pidempi L-malli. SC-300II-L on yksirevolverinen CNC-sorvi, joka on saatavilla kolmena eri variaationa: Joko ohjelmoitavalla NC-kärkipylkällä varustettuna, vastakaralla varustettuna tai kärkipylkällä ja ohjelmoitavalla NC-tukilaakerilla varustettuna. Koneistuskapasiteetti on Ø 360 mm x L: 1100 mm (vastakaralla 1135 mm), eli maksimi sorvauspituutta on kasvatettu perusmalliin nähden 500 mm. 10–12” istukalla varustettu pääkara kiertää 3500 k/min 22/18,5 kW moottorilla ja sen tankokapasiteetti on Ø 71–89 mm. Koneessa on vakiona pyörivät työkalut (7,5/3,7 kW; 6000 k/min) ja Y-akseli (± 60 mm). Ohjelmoitavan NC-kärkipylkän liikerata on 1000 mm ja työntövoima ohjelmoitavissa välillä 2,5–6,5 kN. Mikäli kone varustetaan ohjelmoitavalla NC-tukilaakerilla (SLU-X3.1 Ø 20– 165 mm), on kärkipylkän liikerata 900 mm. Kärkipylkkä on tällöin ns. knock-pin-tyyppinen ja varustettu hydraulisella pinolilla. Kaikki tukilaakerin kaapeloinnit kulkevat energiaketjuissa johdesuojien takana, erillään koneistustilasta. Kone voidaan varustaa kärkipylkän sijaan myös vastakaralla, jonka maksimi kierrokset ovat 5000 k/min 15/11 kW karamoottorilla ja liikealue 1000 mm. Myös SC-300II L on varustettu suurella 15” näytöllä ja reilunkokoisella ikkunalla ja tuttuun tapaan kaikki oleelliset mittarit ja voitelusäiliöt Jatkuu sivulla 50.Pitkä-aikaisen työntekijämme jäädessä eläkkeelle, etsimme tekijää nyt vakituiseen työsuhteeseen

TE KNISEEN A S I A K A S PA LV EL U U M M E TOIMENKUVA Työpisteesi sijaitsee toimistollamme Helsingin Herttoniemessä. Päivittäisiin työtehtäviisi kuuluvat tekninen asiakaspalvelu puhelimitse sekä sähköpostitse, tarjousten laatiminen asiakasyrityksillemme, osto-tilauksien tekeminen sekä kevyet varastotyöt kuten myyntitilausten pakkaaminen ja lähettäminen sekä varastoon tulevien lähetysten vastaanottaminen. ETSIMMEKÖ JUURI SINUA? Olet myyntihenkinen ja haluat olla tekemissä muiden ihmisten kanssa. Omaat riittävät perus IT-taidot ja selviät englannin kielellä niin puhelimessa kuin kirjallisestikin. Ymmärrät koneistustyökaluja ja ymmärrät koko työkalujen toimitusketjun tärkeyden asiakasyrityksillemme. Aikaisempi kokemus vastaavista tehtävistä katsotaan eduksi, mutta ei ole tehtävässä menestymisen kannalta välttämätöntä.

ME TARJOAMME Kiinteän kuukausipalkan ja vakavaraisen, kehittyvän talon edut ja hyödyt. Meillä ymmärretään erinomaisesti se, että työympäristössänsä viihtyvät ihmiset tekevät työssään parasta tulosta. Tarjoamme työtehtävään valittavalle henkilölle riittävän perusperehdytyksen. LISÄTIEDOT JA HAKEMUKSET Lisätietoja tehtävästä antaa toimitusjohtaja Sami Koivula, puh. 040 592 3412. Lähetä pikaisesti kirjallinen hakemuksesi CV:llä varustettuna osoitteeseen sami.koivula@guehring.fi. Paikan täytämme välittömästi sopivan henkilön löydyttyä. Oy Gühring Ab, Lämmittäjänkatu 4 A. 00880 Helsinki, Puh 09 8622 0100 www.guehring.fi myynti@guehring.fi

Perheomisteinen Gühring on lieriömäisten koneistustyökalujen johtava valmistaja maailmassa. Yhtiön palveluksessa maailmanlaajuisesti työskentelee yli 8000 henkilöä ja konsernin liikevaihto ylitti miljardin euron rajapyykin vuonna 2017. Oy Gühring Ab on 100% Saksalaisen emoyhtiönsä Gühring KG:n omistama tytäryritys ja toimii teknisenä koneistustyökalujen asiantuntijana koko Suomen alueella.

www.guehring.fi

ovat sijoitettu koneen etupuolelle. Ohjauksena toimii niin ikään Nakamuran päivittämä versio Fanurin 0i-TF-ohjauksesta tutuilla Nakamuran ominaisuuksilla. Koneen ala on 4377 x 1965 mm. Automaatiopuolelle Nakamura julkaisi uudentyyppisen kappa-

leenkäsittelijän nimeltään Compact Loader. Compact Loader on erityisesti pienille ja keskisuurille sarjoille suunnattu sisäänrakennettu panostaja/purkaja, joka on varustettu kahdella kuljetinhihnalla. Toinen hihnoista syöttää aihiot koneen sisään ja toinen tuo valmiit kappaleet koneesta ulos. Itse panostamisen ja purkamisen hoitaa sisäänrakennettu käsivarsi kääntyvällä 2-kouraisella tarttujalla, jolla voidaan operoida molempia karoja. Compact Loaderin käsittelykyky on Ø 30– 100 mm/ 2 kg. Etuina perinteiseen Gantry-tyyppiseen panostajaan tai robottiin on huomattavasti pienempi tilantarve ja edullisempi hankintakustannus. Keskimääräinen purkuaika Compact Loaderilla on noin 6 s ja liikenopeus noin 2 m/s. Vertailun vuoksi kerrottakoon, että Nakamuran suurno­peusGantryn GR-203:n purkuaika on noin 3,9 s ja pikaliikenopeus Z-akselilla 250 m/s. Compact loaderia voidaan käyttää myös koneistuksen aikana, eli esim. Nakamuran WY- ja WT-sarjan koneiden alapuolisella revolverilla voidaan koneistaa vapaana olevalle karalle samaan aikaan, kun Compact Loader purkaa tai panostaa toista karaa. Purku- ja panostushihnoja on saatavilla eri mittaisina ja mallisina asiakkaan tarpeet huomioiden.

INFO Nakamura-Tome:n edustaja suomessa on Insinööritoimisto Ismo Lindberg Oy Insinööritoimisto Ismo Lindberg Oy Punasillantie 4, 40950 Muurame puh. 014 443 2100 www.metallintyöstökoneet.fi

50

9 | 2018 • w w w.eurometalli.com


Lisää sorvaus­ mahdollisuuksia Secon Steadyline®-uutuuksilla

Palvelumme kattaa joustavasti metalliteollisuuden tarpeet yhdestä varaosasta koko tehtaan koneistukseen.

UUTUUS: AP&T:n uusi servohydraulinen muovauspuristin

S

eco Tools laajentaa värinävaimennettujen sorvaus- ja avarruspitimien Steady­line®-tuoteperheen valikoimaansa. Näihin uutuustuotteisiin kuuluu 25 mm:n (1,00”) halkaisijan Steadyline®-puomeja, GL25-sorvauspäitä ja jykeviä 100 mm:n (4,00”) halkaisijan Steady­ line®-sorvauspuomeja sekä lisäyksiä Steadyline®-puomien rouhintaja hienoavarruspäihin. Steadyline®-sorvauspuomeissa käytetään alan tehokkainta värähtelynvaimennustekniikkaa, mikä mahdollistaa helpon sorvauksen ja avarruksen jopa 10xD-syvyydessä niin pieniin kuin suuriin reikiin. Järjestelmän passiivis-dynaaminen värähtelynvaimennustekniikka perustuu pitimen sisällä olevaan vaimennusmassaan sekä lyhyisiin, kompakteihin teränpitimiin, jotka maksimoivat vaimennuksen. Siksi jopa kymmenen kertaa puomin halkaisijan ulottuman käyttö on mahdollista ilman värinää tai työn keskeytyksiä. Steadyline® mahdollistaa nopean ja helpon sorvaus- ja avarrustyökalujen päiden vaihdon siinä olevan patentoidun GL-liitännän ansiosta. Steadyline®-puomien GL-liitäntä on tukeva ja tarkka. Keskitys- ja toistotarkkuus on 5 mikronia ja tarvittaessa teräpään voi kääntää 180 astetta. 25 mm:n (1,00”) halkaisijan puomit ovat saatavissa Seco-­ Capto™-, HSK-T/A- sekä lieriövarsiliitännällä. Pituusvaihtoehdot ovat 6xD, 8xD ja 10xD, jotka vastaavat haastavampiinkin pitkän ulottuman sovelluksiin. Kuudentoista uuden GL25-sorvauspään käyttökohteita ovat yleis- ja uran sorvaus ja takatasaus DN..11-, CC..09-, DC..07-, DC..11-, TC..11- ja VB..11-kääntöterillä. 100 mm:n (4,00”) Steadyline®-sorvauspuomeissa käytetään BA-GL50-sovitinta teränpitimien kiinnitykseen. Sovitin mahdollistaa myös korkeapaineisen Jetstream Tooling® -jäähdytyksen. Rouhinta- ja hienoavarruspäät 66–115 mm:n (2,60–4,53”) halkaisijoille asennetaan Steadyline®-pitimiin BA060- tai BA080-liitännällä.

INFO Lisätietoja Steadyline®-uutuuksista saat paikalliselta Seco-edustajalta tai Steadyline®-tuotesivulta.

Ruotsalainen AP&T asettaa uuden standardin hydraulipuristimiin energiatehokkuuden, nopeuden ja helpon ylläpidon osalta, mikä lisää merkittävästi sovelluskohteita. Pyydä lisätietoja!

UUTUUS: Salvagnini B3 hybridisärmäri automaattisella työkalunvaihdolla

Materiaalin ominaisuuksia mittaavien ja korjaavien B3 hydridisärmärien malliston automaatio laajenee patentoituun ylä – ja alatyökalujen vaihtojärjestelmään (AU-TO), joka on markkinoiden nopein. Kysy tarjous!

www.fredko.com 9 | 2018

51


TEOLLISUUDEN PALVELUT u KONEET JA LAITTEET t

Myymme työkaluja toimitamme luotettavuutta

paremmat koneistustyökalut LASTUAVAT TYÖKALUT TEOLLISUUTEEN

PUH. 09-2511 7200 WWW.SECOTOOLS.COM

va al stua

t u l a k ö y t t a m m e r a p e N Koneistustyök alut Patrik ainen Oy Ruokolammentie 114, 74170 Iisalmi Puh. 040 0 - 176 330 Fax (017) 851 097 www.patrik ainen.net

FINCUT CNC -LEIKKURIT 1500 x 3000 x 20 mm levykoko

Uudet ja käytetyt koneet meiltä! Huollot ja varaosat, koneiden siirrot.

Myynti suoraan valmistajalta

Kaikki koneet myydään toimivina. Soita nyt konemyyjillemme ja pyydä tarjous.

Esa Hernesharju Puh. 040 511 5260

KARI +358 50 4066 404 MIKA +358 50 4066 050 VESA +358 50 349 0067

Isojoen Laitevalmiste Oy

Roveksentie 18, 60100 SEINÄJOKI www.fms-service.fi info@fms-service.fi

Kotimaisia koneita kotimaasta vuodesta 1988

KAIKKI KONEEMME MYÖS NETTIKONE.COM-sivustolla

www.laitevalmiste.fi

It’s all about y u Työstökoneet Puh. 020 510 10 www.machinetools.wihuri.fi

KONEPAJA E. VIRTANEN OY

• Levytyökoneet • Työkalujen valmistus • Erikoistyökoneet ja tuotantolaitteet • Alihankintakokonaisuudet • Alihankintahöyläys • CnC-koneistukset

Kuntotarkastus varmistaa levyntyöstökoneidesi tehokkaan käytön

Seppientie 9, 31600 JOKIOINEN puh. (03) 4246 4200

Pakettihinnat alkaen 290€

www.konepajaevirtanen.fi

www.fredko.com

FredServe

UUDET JA KÄYTETYT TYÖSTÖKONEET www.metallintyöstökoneet.fi Punasillantie 4, 40950 Muurame Puh. (014) 443 2100, fax (014) 443 2101 il-sales@il-machinery.com www.metallintyöstökoneet.fi

Ismo Lindberg +358 400 640 956 Jarno Vauhkonen +358 40 501 3399 Antti Lindberg +358 40 585 6879 Antti Pöyry +358 40 5051 777 Harri Nieminen +358 40 828 9251 Juha Multisilta +358 40 522 1147

Voiteluaineet Leikkuunesteet Johdeöljyt Hydrauliikkaöljyt Rasvat

Finn-Power Oy Puh. 010 278 7111 www.primapower.com

Fuchs Oil Finland Oy www.fuchs-oil.fi fuchs@fuchs-oil.fi 020 745 9660

www.eurometalli.com 52

9 | 2018 • w w w.eurometalli.com

Siirtotekniset osat sekä palvelut konepajateollisuudelle Isoahon Sorvaamo Tuurintie 645, 63610 Tuuri Puh. 06 526 1010

www.isoahonsorvaamo.fi

Metallintyöstölaitteiden myynti – asennus – koulutus – huolto – varaosat Nordcity Center OÜ puh. +372 5666 8819 tarmo@nordcity.eu www.nordcity.eu


TEOLLISUUDEN PALVELUT u KONEET JA LAITTEET

Ahertajankaarto 19, 74130 Iisalmi puh. (017) 820 2100, fax (017) 812 565 ahmotuote@ahmotuote.fi www.ahmotuote.fi Toiminta: Koneenosien, sisähammaskehien, hammaspyörien ja -tankojen valmistus, erilaiset voimansiirron komponentit: kardaanilaipat, uraholkit ja -akselit. Alihankintakoneistus: vierintäjyrsintä ja -pisto, vetoavennus, CNC-koneistus.

Erikoisosaamisemme ovat aarporaus- ja työstökeskustyöt. Osaava henkilökuntamme sekä laitekantamme takaavat tuotannon hyvän laadun. Reagoimme asiakkaiden tarpeisiin nopeallakin aikataululla. Erinomainen hinta–laatusuhde. Soita ja kysy lisää.

Vaittintie 11, 33960 Pirkkala Puh. 045 671 0271, Juha Salminen, www.jpsavartimet.fi

robotics oy

NC-ohjelmoinnin Expertti.

Uudet KUKA-robottijärjestelmät ja huoltopalvelut yli 25 v. kokemuksella teollisuusrobotteihin (Motoman, KUKA, ABB)

Lastuavat työkalut poraukseen, avarrukseen, kalvaukseen, sorvaukseen ja jyrsintään.

info@iscar.fi www.iscar.fi

• huollot • korjaus • koulutus • ohjelmointi

Työkalun kiinnittimet työstö­ keskuksiin ja sorveihin. Petri Aro Oy Työnjohtajankatu 2 F 14, 20320 TURKU Puh. 020 1474 500, info@p­aro.com www.p­aro.com

• konsultointi • asennus ja käyttöönotto • koneiden siirrot • varaosat ja huoltotarvikkeet

Välitämme myös käytettyjä robotteja ja järjestelmiä.

www.avertas.fi

www.cenic.fi Puh. 040 591 3395 - info@cenic.fi

janne.seikola@avertas.fi, p. 044 015 6156

Tuottavat työstökoneet eurooppalaisilta valmistajilta

Korkeatasoista pyörö-, reikä-, tasoja työkaluhiontaa tuhannesosien tarkkuudella. Hiontatyö Lahtinen & Marjamaa Oy Pukinekatu 5, 33580 Tampere puh. 03 359 8000 www.hiontatyo.com

KonePartneri Oy

www.nomogroup.fi

Rakenne-Ahlfors Oy

Kone- ja laitevalmistajien kumppani ITA Nordic valmistaa laadukkaita ja teknisesti vaativia koneistettuja tuotteita. ITA Nordic Oy, Tyvitie 2, 56510 Puntala Puh. 020 1551 400 www.itanordic.fi Yhteyshenkilö: Mikko Matikainen Puh. +358 40 536 3337 mikko.matikainen@itanordic.fi

Ratkaisut teollisuuden melunhallintaan

+358 50 4420 302 tl-maskinpartner.com

TLMP_ann 43x50 mm_170124a.indd 1 2017-01-24 13:17

Teollisuusovet Siltanosturiaukot

Työstönesteet Pesuaineet Tiivisteet ja tarvikkeet

championdoor.com

Meluntorjunnan asiantuntijayritys jo vuodesta 1988. • teollisuusvalvomot • melu- ja laitesuojat • konekoteloinnit

Katso lisää www.rakenne-ahlfors.fi

Teknoma Oy Ojakkalantie 13, 03100 Nummela Puh. (09) 681 021

Puh. (019) 485 205 info@rakenne-ahlfors.fi

www.teknoma.fi

www.eurometalli.com 9 | 2018

53


TEOLLISUUDEN PALVELUT u KONEET JA LAITTEET Tarpeisiin räätälöityjä robottija automaatioratkaisuja. VANNESAHAT TEOLLISUUDEN VAATIVIIN TARPEISIIN www.pilous.cz Maahantuomme Hyundai-, Universal- ja MIR-robotteja.

Pyydä tarjous: 050 910 5220

www.vsa-service.fi

Keskiraskaat alihankintakoneistukset

Vuoden 2019 Eurometalli 1–2 ilmestyy 4.2. Aineistopäivä 18.1.

alihankintakoneistukset KOKOLUOKKA Ø 105 –1100 mm Profiilisahaus – 60° – + 45° kulmalla VARASTOSTA HETI TOIMITUKSEEN ARG300 S.A.F Plus, ARG500 S.A.F Plus, ARG 250 S.A.F Plus, ARG235 Plus

PYYDÄ VAIHTOTARJOUS MAAHANTUONTI / MYYNTI / HUOLTO&VARAOSAT

PUH. 06 414 0454 info@epmigjakone.fi, www.epmigjakone.fi

Keskiraskaat alihankintakoneistukset

• tuotantotilat 5100 m2 • tuotantotilat 5100 m2 • levytyöt • särmäys • robottihitsaus max • tuotantotilat 51002500 m2 kg • robottihitsaus max 2500 kg • levytyöt • särmäys • x=4000 robottihitsaus max 2500 kg • CNC -koneistus maxmm mmmax y/z=2000 • CNC-koneistus x=4000 mm, x=4000 mm y/z=2000 mm y/z = 2000 mm • pintakäsittely • Vuodesta pintakäsittely • kokoonpano • 1978 kokoonpano 3D-mittaus Vuodesta• 1978 Vuodesta 1978

Varaa ilmoitustilasi ajoissa! puh. 0400 376 536 pirkko-maria.palsanen@ eurometalli.com Kysy myös liitetarjousta.

Katseenkestävää laatua Katseenkestävää laatua www.paakkilankonepaja.fi Katseenkestävää laatua

www.paakkilankonepaja.fi www.paakkilankonepaja.fi

23 VUOTTA KONEMYYNTIÄ

• laatua vaativille asiakkaille • koneita suoraan varastosta Puh. (09) 879 2266, info@rensi.fi

w w w. r e n s i . f i

Eurometallin väki toivottaa asiakkailleen Rauhallista Joulua ja Menestyksellistä Uutta Vuotta 2019!

KÄY TYKKÄÄMÄSSÄ EUROMETALLISTA FACEBOOKISSA Eurometallin joulutervehdys suunnataan tänä vuonna Hope – yhdessä & yhteisesti ry:lle.

www.eurometalli.com 54

9 | 2018 • w w w.eurometalli.com


Messukeskus Helsinki 5.–7.11.2019

AUTOMAATIO • ELKOM • HYDRAULIIKKA & PNEUMATIIKKA • LEVYTYÖ MECATEC • AI & ROBOTIIKKA • KUNNOSSAPITO • ICT

Tavoita yhdellä kertaa alan merkittävimmät tekijät ja tuo yrityksesi tuotteet ja palvelut esiin Itämeren alueen tärkeimmässä ammattitapahtumassa.

Tapahtumasta ja osallistumisesta lisätietoa

teknologia19.fi #teknologia19

Faktoja vuoden 2017 tapahtumasta Messukontaktit n.14 430 kävijää Näytteilleasettajia 439 Näyttelypinta-ala 11 817 m² 77 % kävijöistä osallistui päätöksentekoon tuotteiden ja palveluiden ostamisessa ja hankinnassa.

Varaa osastosi nyt! Ota yhteyttä: Annina Niemi 040 481 2220, annina.niemi@messukeskus.com

Yhteistyössä


Ota yhteyttä! Sovi tapaaminen. Asiantuntijamme suosittelee juuri teille parhaiten soveltuvan leikkuunesteen. Ojakkalantie 13, 03100 Nummela Puh. (09) 681 021 www.teknoma.fi