Eurometalli 10/2017

Page 1

LEVIKKI 40 000 kpl

www.eurometalli.com

METALLITEOLLISUUDEN ERIKOISLEHTI

10 | 2017

14. vsk

Toivotamme asiakkaillemme Hyvää Joulua ja Rauhallista Uutta Vuotta!

Kiitämme Teitä kuluneesta vuodesta!

WWW.SECOTOOLS.COM


1 JYRSIN 3 VAIHTOEHTOA

KATSO LISÄÄ

Monipuolinen jyrsin taso-, kulma- ja muotojyrsintään. Erityisen teräaseman johdosta, uusi SOD05 jyrsin tarjoaa useita etuja. Jyrsimeen sopii kahdeksankulmaiset, pyöreät ja nelikulmaiset kääntöterät ja kaikilla terillä on sama säteen- ja akselinsuuntaisten särmien paikoitus. Tämä nopeuttaa asetuksien tekemistä ja vähentää jyrsinrunkojen varastointia. Jyrsin soveltuu erinomaisesti monipuoliseen rouhinta- että viimeistelyjyrsintään laajalla raaka-aine alueella. Simply Reliable.

www.dormerpramet.com

TÄÄLTÄ

!


Intohimonamme kilpailukykysi.

Iloista joulua ja menestyksekästä uutta vuotta! EAGLE TASOKUITULASERIT

12 kW kuitu / 6 G kiihtyvyys

Maailman nopeimmat ja tarkimmat kuitulaserit 12 kW IPG resonaattorilla, 6 G kiihtyvyydellä sekä 9 sekunnin pöydänvaihtoajalla.

FERMAT PYÖRÖHIOMAKONEET Huipputarkat pyöröhiomakoneet aina työkappalekokoon Ø 1000 mm, pituus 6000 mm ja paino 5000 kg asti.

OKK TYÖSTÖKESKUKSET Japanilaisvalmistajan ensiluokkaista tehokkuutta, tarkkuutta ja varmatoimisuutta vaaka- ja pystykaraisilla sekä 5-akselisilla työstökeskuksilla.

BAYKAL SÄRMÄYSKONEET JA LEVYLEIKKURIT Turkin vanhimman levytyökonevalmistajan edistykselliset ratkaisut energiatehokkaaseen, tarkkaan sekä kilpailukykyiseen valmistukseen.

AKIRA-SEIKI TYÖSTÖKESKUKSET Taiwanilaisvalmistajan laajasta tuotepaletista erittäin kilpailukykyiset työstökeskukset Fanuc, Mitsubishi ja Heidenhain -ohjauksilla.

MYYNTI HUOLTO VARAOSAT

010 8200 500 010 8200 530 010 8200 540

vossi.fi


Pääkirjoitus

KUVA: MIRA KUHLMAN

EUROMETALLI 1–2/2018 AINEISTOPÄIVÄ 19.1. POSTITUS 1.2.

Eurometallilla on päättäjien nimi­ rekisterillä varustettu, kohdennettu 40 000 kappaleen osoitteellinen jakelu. Mediamyynti: Myyntineuvottelija Pirkko-Maria Palsanen Puh. +358 400 376 536 pirkko-maria.palsanen@ eurometalli.com

Meidän juhla

Aineistonsiirto: http:// aineisto.eurometalli.com

Vuoden 2017 viimeinen Eurometalli saavuttaa painettuna versiona Teidät lukijamme sopivasti juuri ennen Suomen 100-vuotisjuhlapäivää, mikäli Posti on tehtävänsä sopimuksien mukaan toteuttanut. Yrittäjyydellä on ollut ratkaiseva merkitys Suomea hyvinvointivaltioksi rakennettaessa ja yrittäjyyden merkitys on edelleen avainasemassa kuljettaessa kohti seuraavaa Suomen satavuotiskautta. Tämä aihe avautuu laajemmin sivulla 10 Ajatuksia 10-paikalta -palstalla, jossa Perheyritysten liiton tuore toimitusjohtaja Auli Hänninen tuo asiaa hienosti esiin.

Sähköisen Eurometallin löydät osoitteesta www.eurometalli.com Myös iPadilla ja Androidlaitteilla osoitteesta www.lehtiluukku.fi

Metallialan yritysten merkitys on ollut valtava 100-vuotiaalle Suomelle. Metalliteollisuutemme perustat valettiin pitkälti sotakorvauksina itänaapurillemme valmistetuilla metallituotteilla ja yhä tänä päivänä metalliteollisuus on yksi yhteiskuntamme teräsjaloista. Siksi onkin ensiarvoisen tärkeää panostaa metalliteollisuutemme kehittämiseen laajalla rintamalla. Tuotekehitys ja uusien tuotteiden innovointi, tuotannon kehitys sekä uuden polven houkutteleminen alalle ovat avainsanoja tässä jatkuvan kehityksen prosessissa.

Osoitteenmuutokset ja tilaukset: Puh. 0207 57 95 95 ep@eurometalli.com

Metalli- ja konepajateollisuuden erikoislehti Julkaisija:

Nuoriin pitää panostaa jatkossa entistä enemmän. Uusille osaajille täytyy löytyä uusinta teknologiaa edustavat koneet ja laitteet oppimisvälineiksi joko kouluissa tai työssäoppimispaikoissa. Mikäli oppimisvälineet ovat vuosikymmenten takaa, nuorten kiinnostus korkeaa teknologiaa tänä päivänä tarjoavaa metalliteollisuutta kohtaan vähenee ja koulusta työhön siirtymisen kynnys nousee.

Oy Faktavisa Ab

Toimitus:

Petri Kuhlman, päätoimittaja petri.kuhlman@eurometalli.com

Mediatiedot ja ilmoitushinnat: www.eurometalli.com

Postiosoite:

Tampereentie 484, 33880 Lempäälä

Puhelin:

Painopaikka:

PunaMusta Oy, Tampere 2017

R

I

(tilaukset, osoitteenmuutokset) ep@eurometalli.com

RISTÖME

KK

Sähköposti:

YM

Puh. 0207 57 95 95

M

ILJ

ÖMÄRK

T

Painotuotteet Painotuotteet 1234 5678 4041-0619

Suomi on juuri nyt juhlavuotenaan hyvässä tuloskunnossa. Pidetään huolta siitä, että tämä tuloskunto säilyy ja jatkuu. Se on meidän kaikkien yhteinen tehtävämme, kuten Suomen 100-vuotisjuhlakin on meidän kaikkien suomalaisten juhla. Voimme olla ylpeitä suomalaisuudestamme – meillä on todellakin täällä asiat hyvin. Hyvinvointivaltio ei tule kaikille syntymälahjana, me suomalaiset olemme siihen etuoikeutettuja.

Materiaali:

Lehti ei vastaa tilaamatta lähetettyjen kirjoitusten ja kuvien säilyttämisestä eikä palauttamisesta. Hyväksyttyjen materiaalien osalta Eurometalli-lehdellä on täydet oikeudet tekstien, kuvien ja muun materiaalin käyttöön Eurometalli-lehdessä ja/tai internet-sivuillaan ilman erillistä sopimusta tai korvausta.

Ilmoitukset:

Eurometalli-lehti ei vastaa ilmoittajalle mahdollisesti aiheutuvasta vahingosta, jos ilmoitusta ei tuotannollisista syistä (esim. lakko) tai asiakkaasta tai alihankkijasta johtuvista syistä voida julkaista määrättynä aikana tai käsikirjoituksen mukaisesti. Lehden suurin vastuu ilmoituksen pois jäämisestä tai julkaisemisessa sattuneesta virheestä rajoittuu ilmoituksesta maksetun määrän palauttamiseen.

www-sivut:

www.eurometalli.com

Onnea 100-vuotiaalle Suomelle Petri Kuhlman, päätoimittaja

Suomi Juhlassa mukanaSecon MP2050-kääntöterälaatu vahvoille, lämmönkestäville materiaaleille takaa erinomaiset tulokset epävakaissakin työstöolosuhteissa, kuten epäjatkuvassa lastuamisessa, pitkissä ulottumissa ja heikoissa kiinnityksissä. Lisäksi kääntöterälaatu pienentää työkalukustannuksia pidentämällä työkalun käyttöikää ja mahdollistaa lastuamisarvojen kasvattamisen erityisesti kuivatyöstössä. MP2050-sarjaa on saatavana pyöreinä kääntöterinä kokoluokissa 10, 12, 16 ja 20. Saatavana on myös suuren syötön kääntöteriä, Turbo-, Square 6™ ja Square T4 -nurkkajyrsinteriä sekä Double Octomill™ -tasojyrsinteriä.

S

eco Tools tuo nyt markkinoille MP2050-kääntöterän, jonka sitkeys ja kulutuskestävyys on optimoitu lujien, lämmönkestävien materiaalien tehokasta työstämistä varten. Alun perin erityisesti energiasektorille turbiinisiipien valmistukseen kehitetty kääntöterälaatu soveltuu myös erinomaisesti ilmailualan sovelluksiin ja helpottaa esimerkiksi austeniittisen ja martensiittisen ruostumattoman teräksen sekä titaanin jyrsintää. Pinnoituksen täysin uusi perusaine ja jälkikäsittely parantavat MP2050:n lämmönkäsittelykykyä lastuamisvyöhykkeellä sekä estävät tehokkaasti lastujen kiinnitarttumista ja materiaalin kertymistä lastuamissärmään. Tämä parantaa prosessin vakautta ja ennustettavuutta. Pinnoituksen perusaineen luotettavuus ja kulutuskestävyys 6

10 | 2017 • w w w.eurometalli.com

Seco on yksi maailman johtavista lastuavien työkalujen kokonaistoimittajista ja valmistajista tarjoten työkalut jyrsintään, sorvaukseen, kierteitykseen sekä reikien valmistukseen. Yritys on edustettuna yli 45 maassa ja pääkonttori sijaitsee Ruotsin Fagerstassa. Seco on yli 80 vuoden ajan tehnyt tiivistä yhteistyötä eri teollisuuden­ aloilla toimivien yritysten kanssa tarjotakseen niille parhaat työkalut, palvelut ja prosessit, joita ne tarvitsevat maksimoidakseen tuottavuuttaan ja kannattavuuttaan. Lisätietoja saat paikalliselta Seco-jälleenmyyjältä tai osoitteesta www.secotools.com

INFO Lisätietoja MP2050-laadusta saat paikalliselta Seco-jälleenmyyjältä tai MP2050-tuotesivulta.


www.mitutoyo.fi

SURFTEST SJ-SARJA Monipuolinen, laadukas ja käyttäjäystävällinen: Mitutoyon kannettavat SJ-sarjan pinnankarheusmittarit sopivat erinomaisesti tuotanto-olosuhteisiin sekä laboratoriokäyttöön. Mallistosta löytyvät myös liukukengättömät (skidless) mittalaitteet aaltomaisuuden ja primääriprofiilin mittaamiseen.

Ota yhteyttä: 040-355 84 98 info@mitutoyo.fi

Uutuus:

SC-300II

• Nakamura-Tome Fanuc (0i-TF) 15” • Koneistuskapasiteetti Ø 420 x 600 mm • Tankokapasiteetti 71 tai 89 mm • Pääkara 22/18,5 kW (500 Nm); 3500 k/min • NC-kärkipylkkä tai 15/11 kW vastakara, 5000 k/min • 7,5/5,5 kW (40 Nm) pyörivät työkalut, 6000 k/min • ± 60 mm Y-akseli työkalurevolverilla • Kovat lattajohteet kaikilla akseleilla • NT Nurse 2: Sisartyökalujärjestelmä ja väännön valvonta • NT Airbag: Passiivinen kolariturvallisuus • NT Work Navigator: Työkappaleen muodon tunnistus • NT Manual Guide i: Keskusteleva ohjelmointi • NT Thermo Navigator: Lämpökompensointi • Koneen ala 3996 x 2130 mm • Koneen paino 9000 kg

IL toivottaa hyvää ja rauhallista joulua tasapuolisesti kaikille! Punasillantie 4, 40950 Muurame Tel. +358 14 4432100, Fax +358 14 443 2101 il-sales@il-machinery.com, www.metallintyöstökoneet.fi

Myynti:

ismo Lindberg +358 400 640 956 Jarno Vauhkonen +358 40 501 3399 Antti Lindberg +358 40 585 6879

www.metallintyöstökoneet.fi Antti Pöyry +358 40 5051 777 Harri Nieminen +358 40 828 9251 HUOLTO: (014) 443 2111

10 | 2017

7


Bisnesluokan lippu tuottavuuteen

Suurille syötöille suunnatut varsijyrsimet tehostavat ilmailuteollisuudessa yleisten ISO S -materiaalien koneistusta

Sandvik Coromantin uudet CoroMill® Plura HFS ISO S -jyrsimet ovat ihanteellinen valinta titaani- ja nikkeliseoksista valmistettujen ilmailukomponenttien koneistukseen.

Sandvik Coromant tuo markkinoille uudet jyrsintää tehostavat varsijyrsimet, niiden terägeometriat ja -laadut on optimoitu ISO S -materiaalien koneistamiseen. CoroMill® Plura HFS (High-Feed Side milling) ISO S -jyrsimet takaavat varman ja tuottavan prosessin titaani- ja nikkelipohjaisista seoksista valmistettuja lentokoneiden moottori- ja runko-osien valmistukseen. lmailuteollisuuden kasvuennusteet ovat varsin lupaavia. Sandvik Coromant vastaa odotuksiin laajentamalla CoroMill Plura HFS -tuotteiden valikoimaa kahdella titaaniseoksille ja yhdellä nikkeliseoksille optimoidulla varsijyrsinperheellä. Titaanin koneistuksen päähaasteita ovat lastunpoisto ja kuumuus. Sandvik Coromantin ratkaisut ovat nestekanavaton versio normaaleihin lastunpoisto-olosuhteisiin sekä läpijäähdytetty lastuamisnesteen tehoa parantava versio (patenttia haettu) optimaaliseen lastunpoistoon ja lämpötilanhallintaan. Titaanin koneistukseen tarkoitettuja varsijyrsimiä saa laatuna GC1745, jonka sitkeä, erittäin hienojakoinen kovametallinen perusaine ja terävät särmät sopivat haastavaan jyrsintään. Uusi piitä sisältävä monikerrospinnoite takaa myös erinomaisen kulumiskestävyyden ja alhaisen lämmönjohtavuuden. Jyrsinten geometria perustuu kuuteen lastu-uraan, ei-poraavaan keskiöön ja epäsäännölliseen teräjakoon. Lisäksi jyrsimen sydän on optimoitu mahdollisimman jäykäksi, kuten titaanin koneistus edellyttää. Kulmapyöristys, rintakulma ja päästö on suunniteltu nimenomaan näiden haastavien materiaalien koneistukseen. Nikkeliseosten koneistukseen on tarjolla laatu GC1710. Luja, kulumiskestävä, hienojakoinen perusaine on optimoitu kestämään kovien ja erittäin adhesiivisten työstökarkenevien materiaalien, kuten vanhennetun Inconel 718:n jyrsinnässä esiintyviä isoja kuormituksia. Uusi HIPIMS-teknologialla (high power impulse magnetron sputte-

I

8

10 | 2017 • w w w.eurometalli.com

ring) valmistettu pinnoite vähentää irtosärmän muodostusta ja pidentää työkalun kestoikää. ”Uudet jyrsimet sallivat sivujyrsinnän suurella syötöllä käyttäen isoa aksiaalista lastuamissyvyyttä (ap) ja pientä radiaalista lastuamisleveyttä (ae), kun tähän yhdistetään hallittu maksimilastunpaksuus, lastuamisvoimat pysyvät hallinnassa ja lastuaminen on juohevaa”, sanoo Sandvik Coromantin täyskovametallisten jyrsinten kansainvälinen tuotepäällikkö Tiziana Pro. ”Edut näkyvät kahdella rintamalla: komponentteja valmistuu samassa ajassa enemmän, ja pidempi kestoikä ja varmempi prosessi vähentävät usein kalliiksi tulevien epäkuranttien työkappaleiden määrää. Lisäksi työkappalekohtaiset työkalukustannukset pienenevät.” Jyrsimet on suunnattu mm. lentokoneiden titaanisten siipi- ja kannatinosien sekä Inconel 718:sta valmistettujen turbiinipesien koneistukseen. Jyrsimet tarjoavat asiakkaille etuja myös muilla toimialoilla, joissa titaani- ja nikkeliseosten käyttö yleistyy jatkuvasti. Esimerkkejä ovat mm. öljy- ja kaasuteollisuus, lääketieteen tekniikka ja moottoriurheilu. Potentiaaliset hyödyt tulivat esiin asiakastestissä, jossa koneistettiin nikkelipohjaisesta Waspaloy 420 -seoksesta valmistettu matalapaineturbiinin pesä vaakakaraisella koneistuskeskuksella. Ak­siaalista lastuamissyvyyttä lisättiin ja radiaalista lastuamissyvyyttä pienennettiin, sillä isot radiaalivoimat lisäävät työkalun taipumista. Halkaisijaltaan 12 mm:n CoroMill® Plura HFS -varsijyrsimellä saatiin tuntuvasti samankokoista kilpailijan jyrsintä isompi lastuvirta ja tuottavuus kasvoi mahtavat 198 prosenttia. Onnistuneen testin ansiosta asiakas sitoutui tilaamaan uusia jyrsimiä 1. lokakuuta 2017 alkaen.

INFO www.sandvik.coromant.com/fi-fi/products/coromill_plura


INTEGREX i- 200ST Korkeampi suorituskyky ja monipuolisemmat koneistusmahdollisuudet INTEGREX i-200ST – monitoimisorvia ohjataan uudella Mazatrol SmoothX -ohjauksella, joka on kehitetty erityisesti 5-akselisen työstön koviin vaatimuksiin. Smooth-teknologia lyhentää kappaleaikoja merkittävästi täysin uuden servojärjestelmän ja huippunopean prosessoritekniikan ansiosta. Tuloksena on nopeammat ja tarkemmat työstöradat aiempiin ohjausjärjestelmiin verrattuna. Lisätietoa: www.machinetools.wihuri.fi ja www.mazakeu.com MazakEurope

Wihuri Oy Tekninen Kauppa Työstökoneet +358 20 510 10 www.machinetools.wihuri.fi

@wihurimazak


10

AJATUKSIA 10-PAIKALTA

Auli Hänninen / Perheyritysten liitto ry toimitusjohtaja

Yritystoimintaa 100-vuotiaassa Suomessa

A

loitin Perheyritysten liiton toimitusjohtajana 1.11.2017, joten tätä kirjoittaessani olen ollut uudessa tehtävässäni reilun viikon. Miksi halusin ottaa vastaan työn Helsingistä, kun koti on Liedossa Varsinais-Suomessa? Siitä yksinkertaisesta syystä, että yrittäjät ovat olleet Suomen menestyksen avain edelliset 100 vuotta ja tulevat aivan varmasti olemaan suomalaisen yhteiskunnan ja hyvinvointivaltion elin­ehto myös seuraavat 100 vuotta. On hienoa päästä tekemään työtä yrittämisen ja perheyritysten menestymisen eteen, koska se on työtä koko Suomen hyväksi. Yritykset ovat osa yhteiskuntaa, yhteiskunnalliset päätökset vaikuttavat yrityksiin ja yritysten päätökset vaikuttavat yhteiskuntaan. Yritys ei voi olla olemassa ilman yhteiskuntaa ja sen infrastruktuuria, mutta toisaalta yhteiskunnalla ei ole varaa esimerkiksi hyvinvointipalveluihin ilman yritysten veronmaksutuloja. Yhteiskunnan ja yritysten työnjako on muuttunut vuosien saatossa. 1800-luvulla ja vielä 40–50 vuotta sittenkin lähiympäristöstä ja yhteisöstä huolehtiminen kuului ­vahvasti yritysten rooliin. Yritysten omistajat kehittivät lähiyhteisöjä rakentaen kouluja, kirkkoja ja vaikkapa kirjastoja. Tämän lisäksi yritykset huolehtivat työntekijöistään, esimerkiksi lapsilisien, äitiysloman tai omakotitalotontin muodossa. Suomalaisen hyvinvointiyhteiskunnan kehittyessä yhteiskunnal-

10

le siirtyi yritysten aikaisemmin hoitamia tehtäviä. Yhteiskunnalla on nyt johtava rooli sosiaalisten palveluiden ja koulutuksen tuottajana. Mutta yhteiskunta ei pysty hoitamaan näitä tehtäviä ilman yrityksiä, jotka työllistävät ihmisiä ja tuottavat voittoa, joista molemmista yhteiskunta saa verotuloja. Suomalainen työelämä on 100-vuotiaassa Suomessa murroksessa. Vanhat toimialat menevät uusiksi ja uusia toimialoja syntyy. Uudet työpaikat eivät enää yhtä usein synny palkkatyöhön kuten aikaisemmin. Vaikka tämä ei näy tilastoissa vielä laajemmin, työttömäksi jäävät ihmiset huomaavat sen jo usein. Uusi työ ei olekaan perinteinen kokopäivänen palkkatyö, vaan osa-aikatyö, työtä freelancerina taikka oman yrityksen kautta työllistyminen. Suomessa on Tilastokeskuksen mukaan noin 360 000 yritystä, joista noin 320 000 yrityksessä on 0–4 työntekijää. Yli 100 henkeä työllistäviä yrityksiä on noin 1 500, niistäkin tuhat työllistää alle 250 henkeä. Suomen menestymisen kannalta on tärkeää, että luomme yrityksille olosuhteet, joissa uusia yrityksiä syntyy ja ne kasvavat sekä myös jatkavat seuraavaan sukupolveen. Suomalaista sääntelyä pitäisi kehittää niin, että yrittäminen ja yritystoiminta olisivat varteenotettava vaihtoehto yhä useammalle. Palkkatyö tulee jatkossakin näyttelemään merkittävää osaa suomalaisil-

10 | 2017 • w w w.eurometalli.com

la työmarkkinoilla, mutta Suomelle on eduksi, mitä enemmän työpaikkoja syntyy yritystoimintaan. Näin pystymme maksamaan myös julkisen sektorin tehtävät ja palkat. Me Perheyritysten liitossa näemme tärkeänä, että suomalaista sääntelyä ja työmarkkinoita kehitetään niin, että meille syntyy yhä enemmän pieniä yrityksiä ja yhä useampi pienistä yrityksistä pääsee kasvamaan keskisuuriksi ja vielä mahdollisimman moni edelleen suuriksi yrityksiksi. Yritystoiminnan muodot tulevat muuttumaan seuraavan sadan vuoden aikana. Maailma on digitaalisille yrittäjille aivan erilainen mahdollisuus kuin se oli yrittäjälle Suomen itsenäistyessä. Mutta edelleen yrittäjältä vaaditaan erinomaisen idean lisäksi intohimoa, riskinottoa, jatkuvaa kehittämistä ja hyvin erilaisten ja eritasoisten asioiden osaamista. Kiitos siis teille yrittäjät, jotka olette olleet rakentamassa 100-vuotiaan Suomen hyvinvointia ja jatkamassa matkaa yhä edelleen.

Suomi Juhlassa mukana


.com

-TYÖSTÖKONEET TH EAR AIN -MAGNEETTIKIINNITTIMET H -C

J YR S I N TÄ Ä N J A S O RVAU K S E E N

Pystykaraiset työstökeskukset varastossa Iso-Britanniassa, myös 5-akseliset.

Huollot, korjaukset, modernisoinnit ja koneiden siirrot ammattitaidolla.

Rauhallista Joulua ja Menestystä Vuodelle 2018! Huolto: Juha Keskinen +358 50 599 2426 juha@asennuspalvelujuhakeskinen.fi Myynti: Jukka Rantala +358 400 643 416 jukka@asennuspalvelujuhakeskinen.fi Keskuskatu 8, 37830 Akaa | w w w . a s e n n u s p a l v e l u j u h a k e s k i n e n . f i

EDULLINEN CAD/CAM-ratkaisu Yhdessä paketissa

Lataa ilmainen kokeiluversio osoitteesta

www.zw3d.fi

TB Soft Oy

|

tel. 044 788 7042

|

www.zw3d.fi

10 | 2017

11


Tata Steel lanseerasi uutuustuotteitaan Alihankinta-messuilla tereella. Yritys kuuluu 80 maassa toimivaan Tata-konserniin, johon kuuluu Tata Steelin lisäksi mm. Jaguareja ja Land Rovereita valmistava Tata Motors. Konserni työllistää 660 000 työntekijää ja maailmanlaajuinen liikevaihto on 95,5 miljardia euroa. Tata Steelin liikevaihto 2015–2016 oli 15,5 miljardia euroa. Tata Steelillä on terästehtaat Isossa-Britaniassa ja Hollannissa sekä tuotantoa ympäri Eurooppaa. Yrityksen toiminta Pohjoismaissa käsittää myyntikonttoreita ja palvelukeskuksia sekä rakennusprofiilien ja sähkömekaanisten levyjen valmistusta. Tata Steel omistaa Ruotsissa, Norjassa ja Suomessa kolme palvelukeskusta, jotka tar­ joa­ vat ohutlevytuotteita yleis- ja ajoneuvoteollisuuden valmistajille. Palvelukeskukset ovat Halm­stad Service Centre, Norsk Stål Tynnplater Fredrikstadissa ja Naantali Steel Service Centre. Tata Steelin Naantali Steel SerTata Steelin tiimi esitteli yrityksen laajaa tuotevalikoimaa Alihankinta 2017 -messuilla. Uutuuksina vice Centre Oy on Suomen johtamessuilla tuotiin esiin Ympress® Laser -tuoteperhe ja Ymagine®, joka tarjoaa kuumavalssattua terästä via ohutlevyjen palvelukeskuksia. kylmävalssatun teräksen pinnanlaadulla. Valikoima käsittää kuumavalssatut, kylmävalssatut, metallipinnoiTata Steel, yhtenä Euroopan johtavana Ymagine®-tuoteperheen. – Ymagine®-teräk- tetut ja maalipinnoitetut ohutlevyt. Ohutteräksenvalmistajana, on tuonut Suo- sen valmistusprosessissa sulateräs valssa- levyt toimitetaan määrämittaan leikattuimen markkinoille Ympress® Laser -tuo- taan suoraan materiaaliksi, jolloin teräksestä na asiakkaiden vaativien toimitusaikatautulee vahvaa ja homogeenista. Sitä käyttä- lujen mukaisesti. Ympress® Laser ja Ymateperheen, joka oli uutuutena ensim- mällä voidaan lopputuotteista valmistaa ke- gine®-tuotteet ovat nyt saatavilla Naantalin mäistä kertaa esillä Suomen markki- vyempiä ja vahvempia. Ymagine® on kitey- palvelukeskuksesta. noilla Alihankinta 2017 -messuilla Tam- tettynä kuumavalssattua terästä kylmävalsTata Steelillä on tehdasmyyntikonttorit pereella. satun teräksen pinnanlaadulla ja Euronor- Göteborgissa, Kööpenhaminassa ja Helsingissä. Building Systems valmistaa rakennusmia tiukemmilla mittatoleransseilla. profiileja Norjan Halmstadissa ja Skienissä, mpress® Laser on valikoima kuumavalsjonka myyntikonttoreita on Tanskan Ebelsattuja teräksiä, jotka on kehitetty te- Monipuolinen kattaus hokkaaseen laserleikkaukseen ja jälkikäsit- Tata Steelin terästuotevalikoima on laaja. toftissa ja Norjan Tillerissä. Cogentin Suratelyyn. Ympress® Laser -teräsmateriaalien Valikoimat kattavat esimerkiksi kuumavals- hammarsin-tehdas valmistaa ja myy sähkövalmistusprosessi varmistaa poikkeukselli- satut, suoravalssatut, kylmävalssatut, metal- mekaanisia levyjä. sen tasaisen lopputuotteen, minimoi sisäi- lipinnoitetut ja maalipinnoitetut levyt ajoset jännitykset, korkean muovattavuuden neuvoihin, kuluttajatuotteisiin kuten kotisekä korkeatasoisen pinnanlaadun. Näistä talouslaitteisiin sekä nosto- ja kaivinkoneiseikoista johtuen Ympress® Laser sopii erin- siin. TataSteelin käsiteltyä terästä puolestaan omaisesti automaattiseen laserleikkaukseen hyödynnetään mm. rakennus- ja pakkaus­ ja jälkikäsittelyyn. teollisuuden tarpeisiin. Tata Steel -valikoi– Ympress® Laser mukanaan tuomia missa on myös putkimateriaaleja, joita käyetuja ovat mm. lisääntynyt tuottavuus, vä- tetään ajoneuvoissa sekä rakennusteollisuuhemmän hylättyjä osia ja parempi loppu- dessa ja maatalouskoneissa sekä sähkömeNaantali Steel Service Centre Oy tuotteen laatu, kertoo Tata Steelin Raimo kaaninen teräs, jota käytetään esimerkiksi Hannu Paappa myyntipäällikkö Järvelä. generaattoreissa ja kotitaloustuotteissa.

Y

INFO

Kuumavalssattua kylmävalssatun pinnanlaadulla

Omat palvelupisteet myös Suomessa

Toisena uutuustuotteena Tata Steelin laajasta teräsvalikoimasta Järvelä nostaa esiin

Tata Steel on maailmanlaajuinen toimija, joka työllistää 74 000 henkilöä viidellä man-

12

10 | 2017 • w w w.eurometalli.com

puh. 050 314 4554 sales.naantali@tatasteel.com Tata Steel International (Finland) Oy Raimo Järvelä puh. 040 500 0961 www.tatasteel.com


ja Kylläst ynyt haisevaan mmittimeesi? kovaääniseen diesel-lä

Vaativat levy- ja hitsaustyöt Laivanrakennus – Konepajat – Offshore

! Nyt löytyy vaihtoehto AIRREX AH-200 / AH-300 / AH-800

www.ablemans.fi | (02) 439 6500

Tehokkaat apuvälineet tuotantoosi –

machinet.fi

Hajuton ja hiljainen diesel infrapunalämmitin 100% hyötysuhteella. • • • • • • • • •

Ei tarvitse pakoputkea ulos Erittäin pieni kulutus Biodiesel, diesel tai polttoöljy Ei puhallinta, ei nosta pölyä Termostaattiohjattu (0–40°C) Siirreltävä, ei asennusta Hiljainen, vain 48 dB Ei polttavan kuumia pintoja 13kW, 15kW ja 22kW -mallit

KULUTUSESIMERKKI Eristetty teollisuushalli, tilavuus: 500m³ Lämpötila ulkona: -0ºc, sisällä: +15ºc Polttoaineen kulutus n. 2,5L / vrk

SAAT KAIKKI VERKKOKAUPPAMME TUOTTEET VÄHINTÄÄN 10% OVH:TA EDULLISEMMIN!

Katso lähin jälleenmyyjäsi tai soita: www.rexnordic.com • 040 180 11  11


Yaskawalta uusi robottihitsaussolu vakiohitsaussolujen sarjaan:

Motoman ArcWorld V2 M

aailman suurimpiin kuuluva teollisuusrobottien valmistaja Yaskawa on tuonut markkinoille uuden kompaktin robottihitsaussolun Motoman ArcWorld V2:n. Solu on viimeisin uutuus Yaskawan vakiohitsaussolujen valikoimaan ja solussa on valmiina kaikki, mitä tarvitaan robottihitsauksen aloittamiseen. Solu on tarkoitettu pienten ja keskikokoisten kappaleiden hitsaamiseen.

Aku Laakso

Teemu Kiiski

INFO Aku Laakso myyntipäällikkö puh. 040 3000 631 aku.laakso@yaskawa.eu.com Teemu Kiiski myyntipäällikkö puh. 040 3000 624 teemu.kiiski@yaskawa.eu.com Yaskawa Finland Oy Messinkikatu 2 FI-20380 Turku Finland www.yaskawa.fi

Motoman ArcWorld V2 esiteltiin syyskuussa Saksassa Schweissen & Schneiden -messuilla. Vakiosolun etuina ovat erityisesti pieni tilantarve, nopea toimitusaika ja solun siirtämisen helppous paikasta toiseen. CE-hyväksytty vakiohitsaussolu koostuu yhdestä tai kahdesta Motoman MA1440 -hitsausrobotista, hitsausvarustuksesta ja kahdesta joko pysty- tai vaaka-akselisesta paikoituslaitteesta. Solu voidaan toimittaa myös kahdella erityyppisellä paikoituslaitteella varustettuna. Asiakas voi valita myös liitettävän hitsauslaitteiston useista eri vaihtoehdoista. Lisäksi ArcWorld V2 -solussa on valmius hitsauskäryn poistoon. Soluun voi-

Harri Laulajainen (Maxtec Oy) tuo koneosaamista Maanterään O

y Maanterä Ab on ostanut Maxtec Oy liiketoiminnan. Kaupan myötä Maxtec Oy:n omistaja ja toimitusjohtaja Harri Laulajainen siirtyy Maanterän palvelukseen 1.12.2017 alkaen vastuualueenaan Tuotantokoneet-tuoteosasto. Max­tec Oy on toiminut Suomen konepaja- ja terästukkumarkkinoilla pitkään pääasiassa sahakoneiden ja metallin sahauksen tarvikkeiden sekä varastojärjestel­mien maahantuojana. Tämä kauppa vahvistaa Maanterän konemyyntiä ja osaamista niin sahauskoneissa kuin tarvikemyynnissä. Kaupan myötä Maanterä saa mm. Cosen-vannesahavalmistajan ja Remmert-varastojärjestelmien edustukset. Myös muita edustuksia on tulossa lähiaikoina. Maanterä toivottaa Harrin tervetulleeksi taloon, jonka myötä Maanterä voi auttaa asiakkaitaan parantamaan tuotannon kilpailukykyä kasvavilla markkinoilla.

14

10 | 2017 • w w w.eurometalli.com

daan liittää myös etäohjelmoinnin mahdollisuus tai käyttömukavuutta lisäävä HMI-ohjauspaneeli. ArcWorld V2 on vakiosolu mutta monilla eri mahdollisuuksilla! ArcWordin tilantarve on ainoastaan 10 m2 ja sen asennus tuotantokäyttöön käy nopeasti. Solun etuna käyttöönoton helppouden lisäksi on mahdollisuus siirtää se tavallisella trukilla paikasta toiseen tarpeen vaatiessa. Tarvittavat paineilmaliitännät löytyvät sekä solun etu- että takapuolelta. Turvallisuuteen on ratkaisussa panostettu. Turvallinen käyttö taataan ovien turvasensoreilla sekä toiminnan kuittausnapeilla sekä solun sisä- että ulkopuolella.

INFO Harri Laulajainen tuotepäällikkö / tuotantokoneet puh. 050 357 3724 harri.laulajainen@maantera.fi tai Marko Ekoluoma toimitusjohtaja puh. 0400 245 806 marko.ekoluoma@maantera.fi Oy Maanterä Ab Keinumäenkuja 2 01510 Vantaa puh. 029 006 130 maantera@maantera.fi www.maantera.fi


MeteCNC – suomalaista insinööriosaamista • Suomessa suunniteltu ja valmistettu CNC-työstökone • vakio- ja erikoiskoneet • pysty-, vaaka- tai useampikarainen

Kysy myös koneiden modernisointipalveluistamme!

• gantry-mallit • 3/5-akseliset mallit • langaton tablet-käyttöliittymä isoja koneita varten

Made in Finland

• erikoiskoneet jopa 5 000 mm Y-liikkeellä ja 20 000 mm X-liikkeellä Metecno oy • KiepaNtie 180, 37200 SiURO • 040 588 5648 • info@metecno.fi • www.metecno.fi

Typpipullot ovat historiaa Atlas Copcon typpigeneraattorit tuottavat typpeä silloin, kun tarvitset sitä. Unohda pullopattereiden varastointi, jatkuva tilaaminen ja vaihto. Typpigeneraattorilla saat typpeä 24/7. www.atlascopco.fi

10 | 2017

15


Jämerä huippu-uutuus sorvaukseen: Nakamura-Tome SC-300II

T

unnettu japanilaisvalmistaja Nakamura-Tome jatkaa malliuudistusten sarjaa. Tällä kertaa kohteena on yhdellä yläpuolisella työkalurevolverilla varustettu SC-300, jonka uusi mallimerkintä on uudistuksen jäljiltä SC-300II. Koneessa on vakiona yläpuolinen työkalurevolveri 12 työkalupaikalla, jonka puoli-indeksointimahdollisuus tuplaa työkalupaikat maksimissa 24:ään. Optiona on myös saatavilla 16-paikkainen revolveri ilman puoli-indeksointia. Niin ikään vakiovarusteluun sisältyy pyörivät työkalut 7,5/3,7 kW moottorilla, josta saadaan mukavat 40 Nm vääntöä, sekä ± 60 mm Y-akseli. Koneessa on tehokas 22/18,5 kW (500 Nm) karamoottori, jonka vastapeluriksi on valittavissa joko ohjelmoitava NC-kärkipylkkä tai 15/11 kW vastakara.

Huippuominaisuudet ohjauksessa vakiona Ohjauspuolen vakiovarustukseen sisältyvät Nakamuran tutut ominaisuudet kuten NT Nurse 2, joka käsittää kokonaisvaltaisen työkalujen hallintajärjestelmän ja vääntöseurannan. NT Work Navigator, jolla voidaan paikoittaa työkappaleen epäsymmetriset muodot ilman erillistä mitta-anturia, mitä tahansa akselia hyväksi käyttäen. NT Airbag, joka toimii passiivisena kolariturvallisuusjärjestelmänä minimoiden vahingot kolaritilanteissa kääntäen kolaroivan akselin liikesuunnan vastakkaiseksi 0.008 sekunnissa. NT Manual Guide i, joka tarjoaa helppokäyttöisen keskustelevan mahdollisuuden ohjelmointiin, sekä simuloinnin. Lisäksi ohjauk16

sesta löytyy kymmenittäin Nakamuran työkiertoja ja valmiit materiaalikohtaiset syöttöarvot, joilla kokemattomampikin koneistaja saa turvallisen ohjelman valmiiksi. Helppokäyttöisyyttä lisää entisestään huoltokohteiden, kuten johdevoitelusäiliön sijoittaminen koneen etupuolelle, jolloin säännölliset ylläpitotoimet eivät edellytä työskentelyä koneen takana.

Nopeampi, tehokkaampi ja tukevampi Paranneltuja kohteita SC-300II:ssa on useita ja erot aikaisempaan malliin ovat merkittäviä. Kapasiteetin Ø 360 mm x 600 mm osalta sorvaushalkaisija on kasvanut 20 % ja Y-akselin liikeala 33 % (± 45 –> ± 60 mm). Pyöri­vien työkalujen teho on kasvanut 36 % (5,5 kW –> 7,2 kW) ja niiden karanopeus 67 % (3600 –> 6000 rpm). Akseleiden syöttönopeudet ovat kasvaneet 67 % (4800 –> 8000 mm/min) ja syöttövoimat jopa 127 % (Z-akselilla 21 %). Vastaavasti akseleiden pikaliikenopeudet ovat kasvaneet X:56 % (16 –> 25 m/min, Y:108 % (6 –> 12,5 m/min) ja Z:25 % (24 –> 30 m/min). Myös koneen runkoa on uudistettu ja kova liukujohderakenne on nyt entistäkin tukevampi. Lisäksi uudistunut kelkan rakenne on optimaalisempi niin tukevuuden, kuin lämpötasapainonkin osalta. Tukevuuden puolesta puhuu koneen vakuuttava lukema painon osalta: 9000 kg, jolloin eroa edeltäjään on peräti 64 %. Päivitetyt ominaisuudet tarkoittavat käytännössä mm. 12 mm levyistä rouhintaa pistossa

10 | 2017 • w w w.eurometalli.com

(aikaisemmin 8 mm), 9 mm lastuamiskapasiteettia säteellä (aikaisemmin 5 mm) ja 27,4 cm³ lastuamiskapasiteettia (aikaisemmin 15,2 cm³).

Uusia ominaisuuksia Uudistunut SC-300II sisältää myös paljon muutakin kuin päivityksiä pelkkiin teknisiin ominaisuuksiin. Uutena toimintona ohjauksesta löytyy NT Thermo Navigator, jolla lämpökompensointi voidaan optimoida täsmällisesti kunkin konepajan vaihteleviin olosuhteisiin sopivaksi. Myös ympäristöystävällisyys on huomioitu ja uudistettuun runkoon on tehty kanavat johdevoiteluöljyn talteenottoa varten. Lisäksi mm. hydrauliyksikön pumppu on nyt invertterikäyttöinen ja kuluttaa siten sähköä 21% edeltäjäänsä vähemmän. Aikaisemmin optiona olleet ominaisuudet, kuten valmius kappaleenpoimijalle ja työkalujen esiasetuslaitteelle ovat nyt vakiovarusteita, kuten myös ohjelmoitava NC-kärkipylkkä, joka aikaisemmin oli vakiona manuaalinen. Istukan rajat ovat nykyään digitaaliset ja ns. opetettavat, jolloin asetuksia vaihdettaessa rajoja ei tarvitse käydä mekaanisesti säätämässä.

INFO Insinööritoimisto Ismo Lindberg Oy Myynti: puh. 014 443 2100 Huolto: puh. 014 443 2111 www.metallintyöstökoneet.fi


Ennakoiva kunnossapito takaa toimitusvarmuuden MTC Flextek on luotettava kumppani. • Ennakkohuollot ja suunnitellut korjaukset monimerkkihuollon ammattitaidolla. • Tekniset mittaukset, kuten geometria- ja lasermittaus varmistavat koneella tehtävän laadun. • Aluehuollon ja koneen käyttäjien yhteistyöllä alkaviin vikoihin reagoidaan ajoissa. • Dokumentoimme huolto-ja korjaushistorian. Se auttaa ennustamaan tulevia toimenpiteitä ja varaosatarpeita.

Palvelemme alueellasi, tilaa huolto!

www.mtcflextek.fi

Huollon myynti 029 030 0125 Tekninen tuki 029 030 0132 Varaosat 029 030 0131

Tieto- ja kyberturvariskit hallintaan osallistavalla tietoturvapolitiikan rakentamisella Ei riitä, että yrityksellä on tietoturvapolitiikka, jos se jää vain paperille. Tieto- ja kyberturvariskit saadaan hallintaan, kun käytännöistä sovitaan yhdessä ja tietoturvapolitiikasta tulee yrityksen näköinen, selviää Elina Niemimaan väitöskirjassa.

T

ietovuotojen, haittaohjelmien, inhimillisten erehdysten sekä muiden kyber- ja tietoturvariskien merkitys yrityksille kasvaa kaiken aikaa. Tutkijat ovat jo pitkään korostaneet tietoturvapolitiikan tärkeyttä näiden riskien hallinnassa. Yrityksissä tietoturvapolitiikka jää kuitenkin edelleen usein kuolleeksi kirjaimeksi ja sen hyöty riskien hallinnalle vähäiseksi. – Tutkimusten mukaan yritysten tietoturvapolitiikan linjaukset tulevat harvoin käytännön tasolle. Yrityksen johto voi kokea politiikan yrityksen ketterää toimintaa ja työntekijät omaa työtään hankaloittavaksi, Tampereen teknillisestä yliopistosta väittelevä Elina Niemimaa toteaa. Niemimaan tutkimuksen mukaan tavalla, jolla tietoturvapolitiikka muodostetaan,

on suuri merkitys sille, tulevatko sen linjaukset osaksi yrityksen arkea vai jäävätkö ne toteuttamatta. Yritysten tulisikin tiedostaa politiikan muodostuksen mahdollisuudet, jotta ne voivat panostaa politiikan muodostukseen asianmukaisesti. – Kun politiikan muodostaminen on osallistavaa, politiikan legitimiteettiä rakentavaa ja tietoturvan parhaiden käytäntöjen tukemaa, politiikasta muodostuu yrityksen näköinen. Onnistunut tietoturvapolitiikka muokkaa tietoturvan yleisesti hyväksytyt parhaat käytännöt organisaation toimintatapoihin sopiviksi ja organisaation olemassa olevat käytännöt tietoturvallisempaan suuntaan jo politiikan teon aikana. Tietoturvapolitiikkaan suhtaudutaan hyväksyvämmin, siihen ollaan sitoutuneempia ja sitä halutaan toteuttaa omassa työssä, Niemimaa sanoo. Edelleenkään monessa yrityksessä johto, sidosryhmät ja työntekijät eivät osallistu tietoturvapolitiikan rakentamiseen. – Jotkut yritykset jopa kopioivat tietoturvapolitiikkansa internetistä. Kuinka moni yritys kopioisi yritysstrategiansa internetistä? Tietoturvapolitiikan kopioiminen voi täyttää viranomais- tai asiakasvaatimukset,

mutta johtaa helposti siihen, että politiikka jää toteuttamatta, Niemimaa sanoo.

Väitöstilaisuus oli 18.11.2017 MSc. Elina Niemimaan tietojohtamisen alaan kuuluva väitöskirja Crafting Organizational Information Security Policies (Organisaatioiden tietoturvapolitiikkojen muodostamisesta) tarkastettiin julkisesti Tampereen teknillisen yliopiston (TTY) talouden ja rakentamisen tiedekunnassa 18.11.2017. Vastaväittäjänä toimi professori Pia Hurmelinna-Laukkanen Oulun yliopistosta. Tilaisuutta valvoi professori Nina Helander TTY:n tuotantotalouden ja tietojohtamisen laboratoriosta. Elina Niemimaa (33) toimii tällä hetkellä johtavana konsulttina tietoturvayritys Secrays Oy:ssa.

INFO Elina Niemimaa puh. 040 687 0791 elina.niemimaa@gmail.com Väitöskirjaan voi tutustua osoitteessa http://urn.fi/URN:ISBN:978-952-15-4053-0

10 | 2017

17


Kasvuyrittäjän tarina – WeldOne Oy:

Kaverin nurkista kansainvälisille markkinoille KUVA: WELDONE OY

Teollisuuden teräsrakenteita valmistava WeldOne Oy on tehnyt upean kasvutarinan reilun seitsemän toimintavuotensa aikana. Kasvussa avainasemassa ovat olleet konsernin tarjoama taustatuki, ammattitaitoinen henkilöstö ja nykyaikaiset työkalut toimintojen hallinnassa.

W

eldOnen tarina sai alkunsa vuonna 2010, kun maatalouden perävaunuja valmistavassa yrityksessä työskennellyt Sami Mustonen totesi, että haluaa tehdä sellaista työtä, jossa oma osaaminen on vahvimmillaan. Niinpä mies pisti pystyyn yri-

tyksen ja ryhtyi valmistamaan teollisuuden teräsrakenteita. Ensimmäinen tilaus tuli saman tien, vaikkei se kymmenellä viikkotunnillaan mikään päätä huimaava ollut. Siitä huolimatta Mustonen marssi kauppaan ostamaan hitsauskoneet ja ryhtyi töihin. – Eihän se tuntimäärä millään yhdelle miehelle riittänyt, joten soitin tutulleni Andament Oy:lle. Olin tehnyt hänelle koko elämäni alihankintaa eri yhtiöissä ja kysyin, mahtaisiko asiakas seurata vielä yhden kerran mukana. Innostus oli välitön ja pian lyötiinkin jo kättä päälle yhteistyön merkiksi. Seuraavalla viikolla töitä olikin sitten jo 160 tuntia viikossa. Siihen eivät enää yhden miehen rahkeet riittäneet, joten palkkasin en-

simmäisen työntekijän jo toisella toimintaviikolla, Mustonen muistelee. Se mikä alkoi tutun yrittäjän nurkissa itse rakenteita hitsaten, on vuosien saatossa kasvanut monipuoliseksi konepajatoiminnaksi. Työntekijöitä Kalajoelta käsin toimivaan yritykseen on palkattu noin kymmenen henkilön vuositahdilla ja liikevaihto huitelee kahdeksassa miljoonassa. Toimintaa on koko maan laajuisesti ja myös muissa Pohjoismaissa. – Meille tyypillinen kohde on ison teollisuusrakennuksen runko, mutta teemme myös muun muassa siltoja ja tasorakenteita. Pääpiirre on, että rakenteet ovat hitsaamalla tehtyjä ja usein toteutamme työvaiheet materiaalihankinnasta lopulliseen asentamiseen asti, eli käytännössä avaimet käteen -periaatteella. Tällä hetkellä suurimmat kohteet löytyvät teollisuuden kunnossapidosta sekä kolmesta suuresta jätevedenpuhdistamosta. Pohjois-Ruotsissa on myös saatu päätökseen pari meille merkittävää projektia LKAB:lle.

Laadukas työ kannattelee kasvua

KUVA: WELDONE OY

Nopeasti reagoivan, alallaan pienehkön ja ketterän toimijan vahvuus on Mustosen mielestä hyvässä tekemisen fiiliksessä ja ammattitaitoisessa henkilöstössä. – Meidän vahvuus on äärettömän hyvä fiilis tuolla konepajalla ja aivan käsittämättömän hyvä henkilöstö. WeldOne on ollut koko ajan kysytty työpaikka ja meille on hakenut töihin omien alojensa kiistattomia ammattilaisia. Tällä tavalla meille on pikkuhiljaa muodostunut sellainen tähtisikermä, että meidän on helppo toimia. Laadukkaan työn lisäksi WeldOnen menestys perustuu konsernin tarjoamaan taustatukeen ja myös ripaukseen tuuria. – Totta kai vähän tuuria tarvitsee aina. Kuulumme Andament Group -konserniin ja sen tuoma rahoitustausta on ollut kasvullemme äärettömän tärkeää.

Nykyaikainen toiminnan­ohjaus kasvun tukena Yritystoiminnan alkumetreistä lähtien Weld­ Onessa on tiedostettu nykyaikaisten toiminnanohjaustyökalujen 18

10 | 2017 • w w w.eurometalli.com


H

Toivotamme asiakkaillemme Rauhallista Joulunaikaa, ja kiitämme kuluneesta vuodesta.

H H H H H

INVESTOIMALLA KILPAILUKYKY KUNTOON NOPEAMMIN PAREMPIA OSIA ENERGIATEHOKKAASTI

G200

INDEX ja TRAUB edut - parempi suorituskyky - nopeat kappaleajat - lyhyet asetusajat - avoin ja vapaa työtila

G220

TNL20-11

- paljon työkalupaikkoja - tilaasäästävä rakenne - tarkka ja kätevä työkalujärjestelmä - hyvä energiatehokkuus

INDEX-TRAUB AB Hernepellontie 27 00710 Helsinki Puh: 010 843 2000 Fax: 010 843 2009 www.index-traub.fi

Aina askeleen edellä Index ilmo 185x130_09-2016.indd 1

merkitys toiminnan tehokkuudessa ja kasvun mahdollistajana. WeldOnen ratkaisuksi valikoitui talotekniikan, rakentamisen ja teollisuuden tarpeisiin kehitetty Adminet, jolla yrityksen kaikki toiminnot hallitaan yhdellä pitkälle automatisoidulla pilvipalvelulla. Sen vaikutus on merkittävä useissa arjen toiminnoissa. – Adminetissä on todella paljon arkea helpottavia ominaisuuksia: Ihan sellaisia yksinkertaisia asioita, jotka olisivat muuten selkeästi vaikeampia, esimerkiksi äärettömän jouhevat laskutuskäytännöt, maksuerien tekeminen ja monet automatisoidut toiminnot. Meidän ei tarvitse enää kirjata lukuja järjestelmään, kun Adminet tekee sen itse ja meidän hommaksemme jää vain lukujen tarkastelu. Siinä jää tyhjänpäiväistä työtä pois kaikilta. Mustosen mukaan Adminetin reaaliaikaiset, todellisiin kirjanpitotapahtumiin pohjautuvat seurantatyökalut helpottavat merkittävästi kasvavan yrityksen toimintojen hallitsemista. – Kyllähän reaaliaikaisuus on aivan ykkösasia. Montakin kertaa on käynyt niin, että joku on tiedustellut meidän liikevaihtoa. Olen sen sitten nopeasti Adminetistä tarkistanut ja kertonut. Silloin seuraava kysymys kuuluu: Kuinka sait tiedon niin nopeasti ja perustuuko se johonkin arvioon? No se näkyy täällä ja ei – ei ole arvio, vaan tismalleen tämä. Mielestäni tarkka ja reaaliaikainen seuranta on kasvussa elinehto.

INFO WeldOne Oy Sami Mustonen toimitusjohtaja puh. 0400 589 833 www.weldone.fi

Admicom Finland Oy Jarmo Räihä toimialajohtaja puh. 050 599 4104 www.admicom.fi

20.9.2016 9:01:49

HANKALAT HANKALAT MATERIAALIT MATERIAALIT HELPOSTI HELPOSTI

Mastercamin Mastercamin dynaamiset dynaamiset työstöradat työstöradat tuottavat tasaisen lastuvirran tuottavat tasaisen lastuvirran ja ja säilyttävät säilyttävät keskilastunvahvuuden. Tämä tekee keskilastunvahvuuden. Tämä tekee vaikeiden vaikeiden materiaalien koneistamisesta helppoa. materiaalien koneistamisesta helppoa. Työkalusi Työkalusi kestävät kestävät pidempään, pidempään, kone kone kuluu kuluu vähemmän sekä työstöaika on lyhyempi. vähemmän sekä työstöaika on lyhyempi.

Lue lisää osoitteessa: www.mastercam.fi Lue lisää osoitteessa: www.mastercam.fi

10 | 2017

19


Uusi luotettava terälaatu jyrsintään Dormer Prametin uusi jyrsinlaatu teräksiin

D

SRC10 on valikoima pieniä muotojyrsimiä halkaisija-alueella 25–66 mm, sisältäen varsi-, moduuli- ja otsatasojyrsimiä.

Uusi jyrsinlaatu M8330 on erittäin luotettava ja monipuolinen vaihtoehto teräksien ja valurautojen jyrsintään jäähdytyksen kanssa, tai ilman.

ormer Pramet on esitellyt uuden terälaadun yleisjyrsintään laajalle raaka-ainealueelle, mutta erityisesti teräksien jyrsintään. Uusi jyrsinlaatu M8330 soveltuu viimeistelystä rouhintaan, myös epäsuotuisissa työstöolosuhteissa. Se on erittäin luotettava, monipuolinen ja suorituskykyinen vaihtoehto teräksien ja valurautojen jyrsintään, jäähdytyksen kanssa tai ilman. Laatu soveltuu myös ruostumattomien teräksien, superseoksien ja karkaistujen teräksien jyrsintään. Uusi PVD nanopinnoitettu laatu M8330 korvaa valikoimassa olevan vanhan laadun 8230. Uusi laatu on tuottavampi ja pitkäikäisempi kuin korvattu laatu, koska se on lujempi, kestää paremmin iskuja ja vastustaa myös tehokkaammin lämpömurtumien syntymistä. Laatu M8330 on lisätty yli 90 olemassa olevaan Prametin terämalliin, joiden lisäksi marraskuussa on esitelty kokonaan uusi terämalli RCMT10 muotojyrsintään. Uusien RCMT10-kääntöterien muotoilu mahdollistaa suuret hammassyötöt. Terillä saavutetaan suuri lastuvirta ja pitkä kestoikä, jopa 5 mm lastuamissyvyydellä. RCMT10-malliston kolme vaihtoehtoista geometriaa kattaa laajan raaka-aine­alueen. Muoto F soveltuu niukkahiilisiin ja ruostumattomiin teräksiin, sekä superseoksiin, muoto M teräksiin ja ruostumattomiin teräksiin ja muoto R valurautoihin ja karkaistuihin raaka-aineisiin. RCMT10-terien täysipainoiseen hyödyntämiseen on kehitetty uusi monipuolinen valikoima SRC10-muotojyrsimiä halkaisija-alueelle 25–66 mm. Valikoima sisältää varsi-, moduuli- ja otsatasojyrsimiä. Kaksoisnegatiivinen muoto varmistaa vakaan työstötapahtuman myös rouhinnassa ja se soveltuu laajalle käyttöalueelle sisältäen tasojyrsinnän, jyrsinnän nousuinterpolaatiolla ja rampilla, sekä progressiivisen piston ja suursyöttöjyrsinnän. Kaikissa SRC10-jyrsimissä on jäähdytyskanavat, suuri lukumäärä teriä ja ainutlaatuinen teräasemien muoto, joka tukee teriä kahdeksalla tukipinnalla. Dormer Pramet on maailmanlaajuinen lastuavien työkalujen valmistaja ja toimittaja, jonka mittava tuotevalikoima sisältää sekä pyörivät, että kääntöterätyökalut poraukseen, jyrsintään, kierteitykseen ja sorvaukseen laajalle tuotantoalueelle. Omat toimipisteet, joita on 30, antavat teknistä tukea ja myyntipalvelua asiakkaille yli 100 markkina-alueella ympäri maailman ja niitä tukee Euroopassa ja Etelä Amerikassa sijaitsevat uudenaikaiset tuotantolaitokset, viisi strategisesti sijoitettua tuotevarastoa ja erittäin kehittynyt jälleenmyyjä- ja jakeluverkosto.

INFO M8330 laatu on saatavana yli 90 erilaisessa Prametin terämallissa, sisältäen mallit BNGX ja HNGX. 20

10 | 2017 • w w w.eurometalli.com

Tuote-esitteitä ja lisätietoja kaikista marraskuussa 2017 esiteltävistä uusista tuotteista saa lähimmältä Dormer Prametin jälleenmyyjältä tai asiakaspalvelusta. Sähköiset PDF-esitteet Pramet 2017.2 -tuotepaketista voi tallentaa osoitteesta www.dormerpramet.com Pramet on Dormer Prametin tuotemerkki.


Melufoni® – langaton stetoskooppi Toivotamme asiakkaille ja yhteistyökumppaneille

Hyvää Joulua ja Menestystä vuodelle 2018!

Kuuntele laitteen runkoääniä langattomasti ja turvallisesti, paikanna vikoja ja valvo kuntoa.

Katso tarkemmin www.meluta.fi puh. 044 980 8284

10 | 2017

21


Pohjalaisyritysten yhteistyö vie osaamisen uudelle tasolle

Hyyppä avasi levyntyöstökeskuksen käynnistystä juhlistaneen tilaisuuden kiittämällä läsnäolijoita, joita ilman investointi ei olisi ollut mahdollinen. Hyypän mukaan yhteistyökumppanit ovat mahdollistaneet sen, että Lapualle voidaan rakentaa uutta ja älykästä teollisuutta.

Lapualainen Plate Power Oy järjesti lokakuun lopussa lehdistötilaisuuden, jossa esiteltiin yrityksen uusin investointi, kauhavalaisen Prima Powerin Combi Genius -levyntyöstökeskus. Automatiikkaa hyödyntävä keskus yhdistää metallin laserleikkuun, lävistyksen, kierteytyksen ja muovauksen.

Meillä on tavoitteena, että emme käytä yli kymmenen vuotta vanhoja koneita. Näin pystymme toimittamaan asiakkaillemme laadukkaita tuotteita nopeasti. Lisäksi alan uusimman tekniikan mukaisilla koneilla työ on tekijöilleen mielekästä”, kuvaili Plate Powerin toimitusjohtaja Paavo Hyyppä hankinnan taustalla olevia arvoja. Levyntyöstökeskuksen käynnistystä oli kutsuttu seuraamaan hankkeen mahdollistajia sekä ”Lapuan kantavia voimia”, osaava henkilökunta, Lapua-ketjut Oy:n toimitusjohtaja Tuomas Luoma, Lapuan Piristeel Oy:n toimitusjohtaja Petteri Nieminen sekä Jyrki Lammi Nordealta. Hyyppä avasi levyntyöstökeskuksen käynnistystä juhlistaneen tilaisuuden kiittämällä läsnäolijoita, joita ilman investointi ei olisi ollut mahdollinen. Hyypän mukaan yhteistyökumppanit ovat mahdollistaneet sen, että Lapualle voidaan rakentaa uutta ja älykästä teollisuutta. ”Kohtalollakin on kyllä osuutta asiaan”, hän tunnusti. Vuosi sitten toimitusjohtaja Hyyppä ja hallituksen puheenjohtaja Ville Ikola olivat matkalla Hannoverissa järjestetyille alan messuille, kun he saivat tiedon silloisen laserleikkurin rikkoutumisesta. Hyyppä kuvaili tilanteen olleen ”rankka paikka” yritykselle, jolle laserleikkaus on elinehto. Messuilla he törmäsivät Prima Powerin uutuustuotteisiin, joiden he näkivät vastaavan tulevaisuudessa tulevan muutoksen ja kansainvälisten asiakkaidensa luomiin tarpeisiin.

22

”Aluksi pohdimme toisen tasolaserin hankkimista. Lävistystekniikka, jolla yritys on aloittanut toimintansa, oli kuitenkin niin vahva osaamisalue, ettei siitä voitu luopua. Combi Genius hyödyntää lävistystekniikkaa, kierteytystä ja muovausta, joten se valikoitui hyvin nopeasti meille oikeaksi vaihtoehdoksi.” Tilaisuuden yhtenä puhujana kuultu Prima Powerin toimitusjohtaja Juha Mäkitalo kuvaili Combi Genius -levyntyöstökeskusta esimerkkinä kilpailuedusta, jota yritys haluaa tarjota asiakkailleen. Alan uusinta teknologiaa hyödyntävässä keskuksessa lävistys on toteutettu sähköservotekniikalla ja laserin teholähde kuituteknologialla. Näin kone on paitsi uudenaikainen ja edeltäjiään nopeampi, myös erittäin energiatehokas. ”Lävistysosuuden energiankulutus on ajossa samaa luokkaa tavallisen hiustenkuivaajan kanssa”, Mäkitalo selitti. Kuituteknologioiden ansioista laserin teholähteen energiankulutus puolestaan on vain 30–40 % vanhempien teholähteiden kulutuksesta. ”Combi Genius asettaakin Plate Powerin samalle viivalle ulkomaisten toimijoiden kanssa”, Mäkitalo summasi. Lähes miljoona euroa maksaneen levyntyöstökeskuksen rahoituksen tarjosi Nordea, jonka edustaja Jyrki Lammi tuli myös tutustumaan koneeseen. Paikalla oli myös Lapuan elinkeinotoimenjohtaja Jouko Vuolle, joka kiitteli puheessaan työntekijöitä, jotka mahdollista-

10 | 2017 • w w w.eurometalli.com

vat tuloksen: ”Lapuan kaupunki, kuten mikä tahansa muukin julkinen toimija, haluaisi mahdollisimman monen yrityksen kasvavan, kehittyvän, tekevän uusia investointeja ja sen myötä myös palkkaavan lisää työntekijöitä. Tämä ketju mahdollistaa verotulojen kasvun ja siten myös yhteisen hyvinvoinnin kasvattamisen, ja tätä kaikkea on Plate Power tehnyt koko olemassaolonsa ajan. Rohkea yrittäjyys on tärkeää jatkuvaa kasvua hakevalle kaupungille.” Myös Mäkitalo korosti investointien tärkeyttä. ”Investointi on keino pysyä kilpailun kärjessä, kuten Plate Power on tehnyt”, hän summasi. Combi Genius on suuruudessaankin kuitenkin vain yksi esimerkki yrittäjien rohkeudesta. Vuolle korosti, että Plate Powerista puhuttaessa on puhuttava myös samojen yrittäjien toisesta yrityksestä, PP-Tuote Oy:stä. ”PP-Tuote oikeastaan kuvaa parhaiten sitä, mitä on yrittäjyys ja yrittäjän oivallukset. PP-Tuotteella on ”vanhoja” tuotteita uudelleen keksittyinä. Jollekin aloittavalle yrittäjälle voisi olla aika haastavaa lähestyä pankkia pyytäen rahaa lattiakaivonkansien tai polkupyörätelineiden valmistuksen aloittamiseksi. Kuitenkin nämä kaikki tuotteet ovat PP-Tuote; nämä samat yrittäjät ovat keksineet tutut tuotteet uudelleen ja kauppa käy”, Vuolle kehui yrittäjiä, joiden yritykset työllistävät 25 metalli- ja myyntialan ammattilaista. Työpaikat eivät ole ainakaan vähenemässä lisääntyvästä automatiikasta huolimatta. Hyyppä vakuutti, että automatisaatio ennemminkin luo tarvetta osaaville työntekijöille. Työnkuva saattaa siis muuttua, ja lisäkoulutusta onkin jo annettu. Hyyppä uskoo vaihtelun virkistävän ja parantavan työssä jaksamista. Toimitusjohtaja Hyyppä nimesi ongelmaksi sen, että ulkomailta tilaaminen tuntuu monille itsestään selvältä. ”Ei ajatella, että osaamista löytyisi lähempääkin”, hän totesi. Kotimaisten yritysten tukeminen on kuitenkin tärkeää työpaikkojen ja hyvinvoinnin säilyttämiseksi ja lisäämiseksi. Lyhemmät kuljetusmatkat säästävät myös luontoa, mikä on Prima Powerin toimitusjohtaja Mäkitalon mukaan koneiden kehittämisessäkin kantava arvo. Energiatehokas Combi Genius tuotiin Lapualle naapurikunnasta Kauhavalta. Plate Powerin tuore investointi on siis malliesimerkki pohjalaisesta metallialan osaamisesta ja kotimaisesta yhteistyöstä.

INFO PlatePower Oy Paavo Hyyppä, toimitusjohtaja puh. 050 555 0918 www.platepower.fi


SUNNEN

KOKONAISRATKAISUT Harmonisoitu yhdistelmä koneen, työkalujen, kivien, öljyn ja mittalaitteiden välillä on tärkeää kustannustehokkaan hoonauksen ja optimaalisen tarkkuuden saavuttamiseksi. Prosessin analysointi ja kustannuslaskelmat antavat pohjan kokonaisvaltaiselle hoonausratkaisulle.

Katso lisää: www.sunnen.fi

Konsultointi Konevalinta Automatisointi Asennus ja käyttökoulutus Työkalut ja kivet Öljyt Mittalaitteet Huolto- ja käyttäjätuki

ELÄKEPÄIVÄNSÄ

NUORUUTENSA

Kiitos

TYÖNSÄ

Heille kaikille EVAKOT KOTINSA Jotka uhrasivat kaiken oman maan puolesta Suomen.

MONET HENKENSÄ

100 V KUVAT SA-KUVA

Isojoen Laitevalmiste Oy Kiittää mahdollisuudesta elää ja yrittää omassa vapaassa ja turvallisessa maassa, pidetään se jatkossakin omana vapaana ja turvallisena maana sen olemme vähintään velkaa edeltäville sukupolville. 10 | 2017

23


Konepaja 2018 -messut täyttyivät ennätysajassa KUVA: MERJA OJALA

K

onepaja-messut onnistuivat ensimmäisellä järjestämiskerralla lunastamaan sekä yritysten että kävijöiden odotukset. Konepaja erottautui uudenlaisena tapahtumana, jossa kone- ja laiteinvestoinneista vastaavat henkilöt pääsivät konkreettisesti tutustumaan kone- ja laiteuutuuksiin. Iso osa

yrityksistä vahvisti jo tapahtuma-aikana olevansa mukana myös seuraavilla messuilla. Maaliskuussa seuraavan kerran järjestettävä Konepaja on loppuunmyyty jo liki puoli vuotta etukäteen. Markkinatilanne ymmärretään nyt molemmin puolin pöytää ja alan asiantuntijoiden viesti on selkeä: uusia in-

vestointeja tuotantokoneistoon on tehtävä, jotta kysyntä saadaan hyödynnettyä. – Nykyajan konepajat ovat täynnä uusinta tekniikkaa, joten alalla on tilausta hyvin toteutetuille uusimpia koneita ja laitteita esitteleville sekä verkostoitumismahdollisuuksia tarjoaville messuille. Useiden koneiden kyljessä näkyi jo ensimmäisillä messuilla Myyty- tai Varattu-lappuja, ja se on huomattu. Kone- ja laitehankinnat ovat konepajatoimijoille isoja investointeja, jotka ovat kilpailukyvyn kannalta tärkeitä. Tuotannon tehostumisen myötä juuri investoinneilla on mahdollista tasata toimijoiden kilpailuedellytyksiä, sanoo myyntiryhmäpäällikkö Mikael Wänskä Tampereen Messut Oy:stä. – Yhtä tärkeitä kuin koneet ja laitteet, ovat myös uudet ideat. Konepajoissa halutaan pysyä kartalla, saada viimeisintä tietoa ja tarttua uusiin ideoihin. Messut kokoavat yhteen tuhansia ammattilaisia vaihtamaan ajatuksia ja luomaan uusia verkostoja, korostaa Wänskä.

INFO www.konepajamessut.fi

Plootu Fennica -ohutlevytuotekilpailu käynnissä Suunnittele tuote tai sen osa ohutlevystä ja osallistu kilpailuun! Plootu Fennica -kilpailuun voivat osallistua kaikki alalla työskentelevät tai opiskelevat henkilöt, henkilöryhmät eli opiskelu- tai työtiimit, oppilaitokset, yritykset sekä yritysryhmät. Kilpailuun voi osallistua esimerkiksi kokonaisella tuotteella, joka voi olla usean yrityksen yhteistyön tulosta tai yksittäisellä tuotteen osalla. Kilpailu on jaettu kolmeen tasavertaiseen sarjaan: teollisuus, muotoilu ja oppilaitokset. Koko kilpailun voittajatyö – Vuoden ohutlevytuote – ja oman sarjansa voittaja saavat 6000 euroa, jonka lahjoittaa Tampereen Messut Oy. Muiden sarjojen voittajat pal-

kitaan 2000 eurolla. Lisäksi tuomaristo voi palkita jokaisesta sarjasta töitä kunniamaininnoilla. Kilpailutyöt on lähetettävä tuomariston sihteerille 5.1.2018 mennessä.

Palkitut kilpailutyöt julkaistaan messuilla

Palkitut työt esitellään ja kilpailun palkinnot jaetaan Konepaja 2018 -messuilla Plootu Fennican omalla messuosastolla. www.plootufennica.com

Nimitys JARI AINALI KANKAANPÄÄ WORKSIN JA VALKON METALLIN TOIMITUSJOHTAJAKSI Kankaanpää Worksin ja Valkon Metalli Oy:n uudeksi toimitusjohtajaksi on 1.11.2017 alkaen nimitetty DI Jari Ainali. Ainali tuo Hollmingin konepajaryhmään vahvaa kansainvälistä konepajakokemusta. Ainalilla on monipuolinen teollinen tausta johdon tehtävistä mm. Metson ja Moventaksen palveluksesta. Ainali siirtyy uuteen tehtäväänsä Molok Oy:stä, jossa hän on toiminut vt toimitusjohtajana. “Liityn innoissani Kankaanpää Worksin ja Valkon Metallin osaavaan tiimiin. Haluan oppia tuntemaan henkilöstömme sekä asiak­ kaamme ja viedä yritystä yhdessä eteenpäin”, Jari Ainali kertoo. Kankaanpää Works on raskaaseen ja keskiraskaaseen konepajavalmistukseen keskittynyt perheomisteinen yhtiö, jonka juuret ulottuvat aina 1940-luvulle saakka. 24

10 | 2017 • w w w.eurometalli.com

“Jari tuo Kankaanpää Worksille ja Valkon Metallille vankkaa kokemusta ja innovatiivisuutta. Uskomme, että hän pystyy johdattamaan yritykset uuden kasvun tielle”, kertoo Hollmingin toimitusjohtaja Jouko Salo. Kankaanpää Works on suomalainen perheomisteinen konepajayhtiö, joka on osa Hollming-monialakonsernia. Yritys keskittyy raskaaseen ja keskiraskaaseen hitsaavaan ja koneistavaan konepajavalmistukseen sekä kokoonpanovalmistukseen. Yrityksen konepajat sijaitsevat Kankaanpäässä (Kankaanpää Works Oy) ja Loviisassa ­( Valkon Metalli Oy) ja sen juuret ulottuvat 1940-luvulle saakka. Lisätietoa www.kankaanpaaworks.fi


KOKONAISVALTAISTA KUNNOSSAPITOA

YLIVERTAINEN ASIAKASPALVELU JA KOULUTETUT AMMATTILAISET

Laaja valikoima kunnossapito- ja modernisointipalveluja kaiken merkkisille teollisuusnostureille ja työstökoneille. Huoltomme piirissä on KYMMENIÄ TUHANSIA LAITTEITA ja TUHANSIA HUOLTOSOPIMUKSIA.

TYÖSTÖKONEHUOLTO

VARAOSAT

ETÄPALVELUT

KUNNOSSAPITO- JA TARKASTUSPALVELUT KORJAUKSET JA PARANNUKSET MODERNISAATIOT, VARAOSAPALVELUT

NOSTURIKUNNOSSAPITO

Elinkaarenaikainen kunnossapitopalvelumme maksimoi laitteesi käytettävyysajan ja parantaa toimintojesi turvallisuutta ja tuottavuutta.

Kemikaalit Laitteistot Tiivisteet ja tarvikkeet

NOSTURIMYYNTI

KEHITYS- JA KONSULTOINTIPALVELUT LISÄARVOPALVELUT

OTA YHTEYTTÄ: Puh. 020 427 11 konecranes.fi

Q U A EXCELLENCE I T Y

®

C O R P O R AT I O N Environmentally Safe VpCI ®/MCI ® Technologies

Laatua vaativiin kohteisiin

Teknoma Oy Kiilaniityntie 1 02920 Espoo

www.teknoma.fi Puh. (09) 681 021

10 | 2017

25


KORLOY SPB-KATKAISUSETTI

1 KPL LEHTIPIDIN SPB332-S 20 KPL TERÄPALOJA SP300 NC3030 1 KPL AVAIN SWISS

S U O J TAR

129,-

PRISMONT-HIOMALAITE

HUOLEHDI TYÖTURVALLISUUDESTA OSTAMALLA SUOSITTU PRISMONTHIOMALAITE. KYSY TARJOUS! MEILTÄ MYÖS HIOMANAUHAT. Katso video goo.gl/gdR5Kp

mat m e r a p e N työkalut

a a l i t a j Soita

0400 176 330

KONEISTUSTYÖKALUT EDULLISESTI SUORAAN MAAHANTUOJALTA KONEISTUSTYÖKALUT PATRIKAINEN OY RUOKOLAMMENTIE 114, 74100 IISALMI seppo.patrikainen@patrikainen.net


JOULU ON

MUISTAMISEN JUHLA MUISTA TILATA UUDET PITKÄIKÄISET KONEISTUSTYÖKALUT, NIILLÄ TYÖNTEKOKIN ON JUHLAA

S U O J TAR

MUUTTUVANOUSUINEN KOVAMETALLITAPPISARJA 4-L, 6, 8,10,12 mm

HUOM! TARJOUSTUOTTEITA RAJOITETTU ERÄ. HINTOIHIN LISÄTÄÄN ALV 24 %.

99,-

LUA U A JO KÄSTÄ T S I LL YKSE KILLE A H I RAU ENEST TTA KA E! JA M A VUO LLEMM T AI UUT SIAKK A


Mazak esitteli uusia 5-akselikoneita EMO 2017 -messuilla HCR-5000S on täysin uusi konetyyppi Mazakin laajaan valikoimaan. Vaakakarainen 5-akselinen kone on varustettu kallistuvalla ja kääntyvällä pöydällä.

Japanilainen Yamazaki Mazak esitteli uusia, markkinoiden ehdotonta huippua edustavia 5-akselisia koneistuskeskuksia messuosastollaan Hannoverissa. Näistä kolme oli ensi kertaa esillä.

K

aikissa koneissa hyödynnetään Mazakin uutta Smooth-teknologiaa, jonka perustana on täysin uusitun servojärjestelmän lisäksi maailman nopein jatkuvaan 5-akseliseen työstöön tarkoitettu Mazatrol SmoothX CNC -ohjaus.

HCR-5000S – ennennäkemätöntä tehoa alumiinin koneistukseen Mazakin ensiesittelykoneista, 5-akselinen vaakakarainen HCR-5000S-koneistuskeskus tarjoaa ison Ø 630 mm kallistuvan (A-akseli) ja kääntyvän (C-akseli) pöytänsä avulla mahdollisuuden kookkaiden, jopa Ø 700 x 450 millimetrin kokoisten ja 500 kilon painoisten työkappaleiden koneistamiseen. Tämä poikkeuksellisen ketterä kone on erityisesti kehitetty alumiinin suurnopeuskoneistukseen, kuten lentokoneteollisuuden vaativien työkappaleiden tuottavaan valmistukseen. Koneeseen saa useita karavaihtoehtoja tarpeen mukaan. EMO-messukoneessa oli huipputehokas 80 kilowatin kara, joka pyörii 30 000 k/min, 28

ja jonka kiihtyvyys on erityisen suuri. Suuretkin lastumäärät pystytään ongelmitta poistamaan koneesta sen ainutlaatuisen rakenteen avulla: rungon läpi keskeltä kulkee leveä lastunkuljetin ja pyöröpöytä on kallistuva. Keskellä kulkevan lastunpoistokanavan ansiosta koneen rungon lämpötilamuutokset ovat pieniä. Koneen tarkkuuden taustalla ovat lisäksi läpijäähdytetyt kuularuuvit kaikilla lineaariakseleilla ja öljyjäähdytetty kara.

Variaxis i-300 AWC – tuottava 5-akselikone integroidulla automaatiolla pienille kappaleille Ensiesittelyssä oli myös kompakti 5-akselinen koneistussolu, Variaxis i-300 AWC (Auto Work Changer), joka on suunniteltu erityisesti pienten ja keskikokoisten työkappaleiden valmistukseen vaihtuvina ja pieninä sarjoina. Koneessa on portaalirakenteinen vankka valurautarunko, johon on kiinteästi rakennettu kallistuva ja kääntyvä kehtopöytä. Pöydän pinnassa on HSK-100-kiinnitysjärjestelmä pienten palettien kiinnitystä ja automaattista vaihtoa varten. Kiinnityspinnaltaan 130 millimetrin kokoiselle paletille voidaan laittaa suurimmillaan Ø 350 x 315 millimetrin kokoinen ja 65 kilon painoinen kappale.

10 | 2017 • w w w.eurometalli.com

Variaxis i-300 AWC -koneessa on tehokas 12 000 kierroksen kara vakiona, lisävarusteena saatavilla on myös esimerkiksi 30 000 kierroksen suurnopeuskara. Monikerroksisen AWC-paletinvaihtajan ansiosta voidaan konetta käyttää helposti myös miehittämättömänä. Koneeseen kiinteästi integroidussa ja vain pienen lattiatilan vaativassa paletinvaihtajassa voi olla 32–40 palettia. Työergonomiaan on kiinnitetty erityistä huomiota, kun koneen käyttäjällä on esteetön pääsy koneen työpöydän äärelle, koneen kyljestä tapahtuvan paletinvaihdon ansiosta. SmoothX-ohjaukseen sisäänrakennettu, paletinvaihtajan ohjelmointiin tarkoitettu AWC-ohjelmisto huolehtii työkalujen hallinnasta ja palettien työjonoista. Miehittämätöntä käyttöä ja laajaa palettimäärää silmällä pitäen koneeseen on suunniteltu pieneen tilaan mahtuva suuri työkalumakasiini. Makasiinissa on vakiona 145 työkalua, mutta sitä on mahdollisuus kasvattaa jopa 505 työkaluun.

UD-400/5X – huipputarkkuutta työkaluvalmistukseen Työkalujen ja muottien valmistajat olivat erityisen kiinnostuneita uudesta UD-400/5X-mallista (Ultimate Die & Mold), josta Mazakin laajaa teknologiaosaamista ei todellakaan puutu. Koneella voidaan


koneistaa erityisen tarkasti suurimmillaan Ø 400 x 300 millimetrin kokoisia ja 120 kilon painoisia työkappaleita. Tällä upouudella koneella on huipputehokkaat ominaisuudet, joista erityismaininnan ansaitsevat supernopeasti kiihtyvät akselit sekä 45 000 kierroksen suurnopeuskara. UD-400/5X-koneistuskeskuksen tarkkuus on jopa kahdeksan kertaa perinteistä 5-akselikonetta parempi. Tarkkuuden perustana ovat koneen symmetrinen mineraalipohjainen (95 % graniittia) painava runko ja keraamikomposiittinen silta ja satula. Tarkkuutta parantavat myös vakiovarusteisiin kuuluvat tarkkuusmittasauvat, pyörivien akseleiden sisäänrakennetut suorakäytöt, tarkkuuslineaarijohteet, kuularuuvien läpijäähdytys, kehittynyt karan jäähdytysjärjestelmä sekä tietysti SmoothX-ohjausjärjestelmän edistyksellinen laskentakyky ja servotekniikka. Osoituksena hienosta lopputuloksesta koneella ajettiin messuilla Ra 0,07 µm peilipintaa!

Mazak panostaa vahvasti 5-akseliteknologiaan

Variaxis i-300 AWC on erittäin pieneen tilaan mahtuva tehokas tuotantosolu pienille ja keskikokoisille kappaleille. Suuren paletti- ja työkalumäärän ansiosta kone soveltuu hyvin myös miehittämättömään tuotantoon.

5-akselisten koneiden kysyntä ja myynti on jatkuvassa kasvussa ympäri maailmaa. Myös Suomeen on myyty entistä enemmän 5-akselikoneita viime aikoina. Mazak panostaa vahvasti tähän tuotesegmenttiin, mikä näkyy jatkuvina päivityksinä olemassa oleviin konemalleihin sekä useina uusina lanseerauksina. Nyt julkaistun kolmen täysin uuden konetyypin lisäksi EMO-messuilla esiteltiin myydyimpiä malleja Variaxis-sarjojen koneista, kuten Variaxis i-700T sorvaavalla pyöröpöydällä ja edullinen Variaxis j-500/5X, joka on sekin saanut uutta potkua uudesta Smooth-ohjausjärjestelmästä.

INFO UD-400/5X on pääosin työkaluvalmistukseen tarkoitettu 5-akselinen koneistuskeskus, jonka tarkkuus on jopa kahdeksan kertaa peruskonetta parempi.

Wihuri Oy Tekninen Kauppa Työstökoneet puh. 020 510 10 www.machinetools.wihuri.fi www.mazakeu.com

10 | 2017

29


Koneistuksen valvonnasta tuntuvaa lisäarvoa Adir Zonta, prosessinvalvonnan ja koneistusanalytiikan tuotepäällikkö, Sandvik Coromant Verkkoon liitettyjä koneita Sandvik Coromantin Gimon-tehtaalla. Ohjelmisto- ja algoritmipäivitykset voidaan hoitaa helposti pilven tai sisäisen verkon kautta.

suja tarpeiden mukaan tarjoaa ratkaisun moniin nykyongelmiin. Törmäysten välttäminen, tarkempi työkaluvaraston hallinta sekä työkalujen ylikuormituksen ja työkalurikkojen valvonta vähentää suunnittelemattomia tuotantokatkoksia ja työkalu- ja korjauskustannuksia. Samalla tuottavuus ja työkappaleiden laatu paranevat tuntuvasti ja työkaluille voidaan määritellä tarkemmat asetusrajat. Nämä ominaisuudet hyödyttävät tulevia työkalujen ja työstökoneiden käyttäjiä ja tarjoavat lisäarvoa perinteiseen prosessinvalvontaan nähden.

Teknologioiden ja valmistusjärjestelmien kirjoa

Harvardin yliopiston Gary Kingiä mukaillen ratkaisevaa ei ole datan määrä vaan se, mitä sillä tehdään.

M

onilla toimialoilla on jo vuosia sitten ymmärretty datan keräämisen ja käytön lisäarvo parannusten saavuttamisessa, ja valmistavan teollisuuden prosessien/koneistuksen valvontaan käytettävä teknologia on jo hyvin vakiintunutta. Kuitenkin vasta mahdollisuus siirtää data verkkoon ja visualisoida ja jakaa sitä muiden käyttäjien kanssa nostaa käytetyn teknologian uudelle tasolle. Yksittäisten työstökoneiden valvonta on ollut mahdollista jo jonkin aikaa, mutta matkan seuraavassa vaiheessa pystytään seuraamaan tarkasti, mitä itse koneistusprosessissa tapahtuu, ja jakamaan tuo tieto olennaisille osapuolille. Uudet ratkaisut toimivat ”korvinamme” työstökoneessa, keräävät dataa, tulkitsevat sitä ja visualisoivat tapahtu-

mia – onko terä kulumassa loppuun, onko prosessi liian nopea tai liian hidas, onko tapahtumassa jotain odottamatonta – ja lähettävät nuo tiedot suoraan takaisin työstökoneelle. Näin virheet voidaan paitsi havaita myös korjata välittömästi ja koneistusprosessia voidaan parantaa kerta toisensa jälkeen, kunnes työstö on optimaalisen tehokasta. Aiemmin tarjolla oli vain yksittäisen prosessin ja koneen valvontaan käytettäviä erillisratkaisuja, joita ei voinut liittää verkkoon tai päivittää. Sandvik Coromant uskoo kuitenkin, että koneet on pystyttävä liittämään verkkoon ja että koneistusprosessin valvonta on tärkeää vuorovaikutukselle työstökoneen kanssa. Kun työstökoneet on liitetty verkkoon, algoritmeja ja ohjelmistoja voidaan päivittää pilven tai yrityksen sisäverkon kautta ja järjestelmä on saumattomasti laajennettavissa. Liitettävyys sekä mahdollisuus jakaa dataa ja skaalata koneistuksen valvontaratkai-

Koneistusprosessien tuottavuuden, varmuuden ja laadun parantaminen valvontaratkaisuilla edellyttää useiden erilaisten teknisten ratkaisujen käyttöä, jotta prosessien monet osa-alueet saadaan liitettyä valvonnan piiriin. Tämä voi johtaa lukemattomien verkkolaitteiden, pilviratkaisujen ja ohjelmistojen kirjoon. Liitettävyyden parantaminen edellyttää joko liitäntäratkaisujen täydellistä vakiointia, mikä ei ehkä ole vielä läheskään realismia, tai merkittävää integrointia. On täysin virheettömien tuotantoprosessien saavuttaminen sitten mahdollista tai ei, Sandvik Coromant on rikkonut alueen rajoja ja kehittänyt koneistuksen valvonnan ja datan tehokkaan käytön kautta kilpailuetua tarjoavia järjestelmiä ja ratkaisuja. Sandvik Coromant pystyy lastuavien työkalujen ja työkiertojen asetuksista ja rajojen valvonnasta kertyneen valtavan kokemuksensa ansiosta varmasti tarjoamaan lisäarvoa koneistusprosessien valvontaan – käyttäjien ei tarvitse hakea rajoja itse. Tiukasti kilpaillussa konepajateollisuudessa voittajia ovat ne, joiden järjestelmät pystyvät reagoimaan tarkasti ja nopeasti ja

Konekohtainen valvontadata auttaa ennakoimaan ja välttämään törmäyksiä sekä tehostamaan työstökoneen kunnossapitoa, jolloin koneen komponentit kestävät pidempään.

Sorvauskeskukseen liitetty valvontanäyttö voi auttaa tehostamaan työkalujen käyttöä. 30

10 | 2017 • w w w.eurometalli.com


mahdollisimman virheettömästi. Koneistusprosessin pysäyttäminen turhaan tulee kalliiksi, mutta ilmiö oli aiemmin valitettavan yleinen, kun työstökoneen luomien signaalien tehokkaan tulkitsemisen edellyttämät algoritmit puuttuivat. Signaalien kerääminen ja tulkitseminen millisekunneissa vaatii vankkaa osaamista, ja perinteisesti tämä rooli on langennut koneistajalle. Tällainen erikoisosaaminen voi nostaa koneistuksen valvonnan uudelle tasolle, mutta prosessirajojen ymmärtäminen vaatii vuosikymmenien kokemusta.

Reaaliaikaista valvontaa ja vastuullisuutta Koneistuksen valvontaratkaisuilla saadaan valjastettua työkalujen koko suorituskyky, mikä puolestaan parantaa koneistuksen laatuja ja lyhentää läpimenoaikoja. Toinen olennainen etu on prosessin tarkemman hallinnan tuoma energiansäästö, mikä pienentää ympäristövaikutuksia ja kustannuksia. Ilman prosessin tarkkaa hallintaa riesana voivat olla lukemattomat energiaa ja resursseja hukkaavat häiriöt, kuten väärät työkalukorjaimet tai nollapisteen siirrot tai työkalunvaihtajan virheellinen asemointi. Muita mahdollisia ongelmia ovat työkappaleen heikko tai epätarkka kiinnitys, väärän ohjelman valinta, huomaamatta jäävä työkalurikko tai väärät työkaluasetukset. Kun yhdenkin tällaisen ongelman poistaminen parantaa tuottavuutta, minkälainen tuottavuusloikka voitaisiin ottaa, jos kaikki ongelmat saataisiin ratkaistua. Prosessien jatkuva valvonta eliminoi myös heikkoon prosessivarmuuteen ja työkappaleiden laatuun sekä työkalujen tehottomaan käyttöön liittyvät ongelmat. Koneistuksen valvontajärjestelmä takaa, että työkalu on kiinnitettynä ja ehjä ja että prosessi pysyy oikeissa parametreissä. Tarvittaessa järjestelmä ryhtyy korjaaviin toimenpiteisiin lähettämällä kulumisesta tai rikkoutumisvaarasta varoitusviestin ja pysäyttämällä koneistuksen, jos työkalu rikkoutuu tai terä puuttuu. Romutettavien työkappaleiden määrä vähenee, mikä on tärkeä tekijä kalliita materiaaleja koneistavilla aloilla, kuten ilmailuteollisuudessa. Konekohtainen valvontadata auttaa ennakoimaan ja välttämään törmäyksiä sekä tehostamaan työstökoneen kunnossapitoa, jolloin koneen komponentit kestävät pidempään. Työkappalekohtainen valvonta auttaa puolestaan tuottamaan tasaista laatua ja työkalukohtainen valvonta tehostaa tuntuvasti työkalujen käyttöä, kappalekohtaisten kustannustenennakointia, työkaluvaraston hallintaa ja työstökoneiden käyttöastetta.

Huvijärventie 3, 12100 Oitti Puh. 040 558 6138 myynti@adene.fi, www.adene.fi

FMS-Service Oy onnittelee 100-vuotiasta Suomea ja toivottaa asiakkailleen Hyvää Joulua ja Onnea vuodelle 2018!

Yhteenveto Heikosta prosessivarmuudesta, työkappaleiden laatuongelmista ja työkalujen tehottomaan käyttöön liittyvistä ongelmista ollaan hiljalleen pääsemässä eroon. Prosessien puutteellinen hallinta nostaa kustannuksia, mutta koneistuksen valvontaan perustuva jatkuva prosessinhallinta palauttaa tehokkuuden ja kääntää kustannukset laskuun. Työkalujen valvonta tehostaa niiden käyttöä, varastonhallintaa ja kappalekohtaisten kustannusten ennakointia ja nostaa työstökoneiden käyttöastetta. Sandvik Coromantin koneistusprosessin valvontaratkaisujen tavoitteena on nostaa työstökoneiden käyttöaste jopa 85 prosenttiin kitkemällä pois suunnittelemattomat tuotantokatkot. Sandvik Coromantin koneoppimisprosesseilla koneistustehokkuus voi samalla nousta perinteisen koneistuksen 80 prosentista jopa 95 prosenttiin. Lastuavalla työstöllä on kaikkien valmistusprosessien tapaan omat heikot kohtansa. Niihin voidaan kuitenkin puuttua valvontaratkaisulla, joka ”kuuntelee” tapahtumia jatkuvasti, varmistaa, että kaikki menee suunnitellusti, ja korjaa mahdolliset poikkeamat. Minimoimalla nuo heikkoudet mahdollisimman pitkälti koneistusprosessien valvontaratkaisut voivat toimia merkittävän muutoksen katalysaattorina konepajateollisuudessa.

Hyvää Joulua ja Onnellista Uutta Vuotta 2018!

INFO http://www.sandvik.coromant.com/fi-fi/ campaigns/pages/coroplus.aspx

10 | 2017

31


E.S. Lahtinen Oy hallitsee erikoisprofiilien alihankintatyöt Etelä-Pohjanmaalla Seinäjoen Kouran kylässä toimiva E.S. Lahtinen viettää ensi vuonna 90-vuotisjuhliaan. Pitkän historian varrelta on tuotteiksi valikoitunut suomalaisten ehkä kaikkein parhaiten tuntemat ESLApotkukelkat, -rollaattorit ja -potkupyörät moninaisine variaatioineen. Myös lähes 30 vuotta tehdyt alihankintatyöt meisto- ja puristintekniikalla on yksi toiminnan kivijalkoja.

Jari Sointula (oik.) on pitkänlinjan osaaja rei’ityskoneen käyttäjänä. Työ vaatii paitsi tarkkuutta, myös oikeanlaista otetta ja ammattimaisuutta. – Oikealla takanani on valmis tila uudelle rei’ityslinjalle, jota parhaillaan Seinäjoella meille valmistetaan, sanoo Mika Lahtinen.

-O

lemme menestyksekkäästi palvelleet asiakkaitamme monimuotoisten profiilien koneistuksissa ja eniten niiden kohdalla keskitytään erilaisiin rei’ityksiin ja katkaisuun, sekä kappaleiden viimeistelytöihin. E. S. Lahtinen Oy kuuluu osana Mäkelä Alu Oy:n profiilien jatkojalostukseen erikoistuneeseen La Alucenterin verkostoon. La Alucenteriin kuuluu kattavasti erilaisia alumiiniosaajia ja sitä kautta saakin hankittua melkein mitä tahansa valmistettuna alumiinista, kertoo E.S. Lahtinen Oy:n tuore toimitusjohtaja Mika Lahtinen.

Profiilit erikoisalana ESLA tekee erilaisista teräsohutlevyosista ja alumiiniprofiileista tuotteita asiakkaille koko Suomeen. – Noin 50 % 3,5 M€ liikevaihdostamme tulee profiilien alihankinnasta. Meillä on yli 100 asiakasta, joista puolet tarvitsee erilaisia alumiiniosia. Käyttämämme koneet on valmistettu juuri meidän tarpeitamme vastaamaan. Näitä ei suoraan löydä kenenkään konetoimittajan varastosta. Tälläkin hetkellä odotamme uuden koneen valmistumista. Seinäjoella on kokoonpanossa meille tuleva uusi rei’ityslinja.

Hieman automatisointia – Tuotteidemme erikoisuuden ja suhteellisen pienien eräkokojen vuoksi kovin täydellistä automatisointia on hankala toteuttaa ja olemmekin automatisoineet robottitoimisiksi osan maalauksesta ja meillä on kaksi hitsausrobottia runkojen hitsaamiseen. Toki kaikki rei’ityskoneet ovat automaattisia, mutta aihiot syötetään käsin, koska niiden muodot ovat erittäin moninaisia ja hankalia automatisoida.

Kapasiteettia tarpeeksi

ESLA:n tunnetuin tuote: potkukelkka. Kokoonpanohallissa on monta pinoa värikylläisiä potkukelkanrunkoja odottamassa vanteita alleen. 32

10 | 2017 • w w w.eurometalli.com

– Olemme saaneet hyvin tilauksia ja myös omia uusia asiakkuuksia. Nyt tekemämme investointi uuteen rei’ityslinjaan tuo tuotantoomme kaivattua lisäkapasiteettia ja myös tehokkuutta. Itseasiassa jatkossa on hyvin tilaa myös uusille tuotetilauksille ja asiakkaille, Lahtinen toteaa. Yrityksessä työskentelee tällä hetkellä 37 henkilöä, eli ESLA on erittäin suuri työllistäjä Kourassa. Suurin osa työntekijöistä asuu Kouran kylällä tai lähialueella ja monesta perheestä on työssä henkilöitä jo vähintään toisesta polvesta. – Kyllä työntekijöidemme omistautuminen työhön sekä ammattitaito ja joustokyky ovat valtava etu usein sykleissä kulkevan kysynnän tyydyttämiseksi.


www.kaeser.com

Tulevaisuuden teknologiaa jo nyt: IE4-moottorit Super Premium Efficiency -käyttömoottoreilla varustetut ruuvikompressorit

• IE4 vakiona • parempi taloudellisuus • alhaisemmat energiakustannukset

Uutta:

nyt CSD- ja CSDXlaitteissa

KAESER – enemmän paineilmaa vähemmällä energialla

Kiitämme asiakkaitamme vuodesta 2017 ja toivotamme Rauhaisaa Joulua sekä hyvää vuotta 2018.

KAESER KOMPRESSORIT Oy

Tiilitie 18 – 01720 Vantaa – Puh. (09) 4132 0400 – Faksi (09) 4132 0450 www.kaeser.com – Sähköposti: info.finland@kaeser.com

Toivotamme asiakkaillemme Hyvää Joulua ja Menestystä vuodelle 2018! Profiilien katkaisu- ja meistolinjat on myös rakennettu erityisesti ESLAn tarpeita vastaavaksi. Riku Topparilla (vas.) on vastuu tuotteiden laadusta koneen käyttämisen ohella. – Katkaisulinjojen koneet käyvät ihan täyttä päivää ja puskevat alihankittuja komponentteja asiakkaille tuhansittain, toimitusjohtaja Mika Lahtinen toteaa.

Eurometallin väki

Pitkäaikaisia työsuhteita – Lähes poikkeuksetta yrityksemme palveluksessa olevat henkilöt työskentelevät meillä erittäin pitkän uran. Tiedämme sen johtuvan monestakin tekijästä, mutta yksi tärkeä asia on ollut kehittämämme työntekoa auttavat järjestelmät. Olemme itse rakentaneet esimerkiksi oman työaikapankin ja tuotannonohjausjärjestelmän jo reilu kymmenen vuotta sitten, jotka ovat tuoneet työntekijöille kokonaiskuvaa tekemisestä sekä projekteista ja antanut paljon liikkumavaraa oman tekemisen suunnitteluun, Mika Lahtinen summaa.

Av

ain tu

otta v u u t e

en

Keyway Oy Et

u al

a ll a s a h a u k s e s

sa

Keywayn väki toivottelee kaikille oikein mahtavaa Joulua ja vieläkin parempaa Uutta Vuotta! www.keyway.fi, 010 420 72 72

INFO E.S. Lahtinen Oy Mika Lahtinen toimitusjohtaja puh. 050 502 0375 mika.lahtinen@esla.fi

Alihankintatarjouspyynnöt Timo Kantola tuotantopäällikkö puh. (06) 429 9423 timo.kantola@esla.fi

10 | 2017

33


NTM-tuotantoa tehdään Pohjoismaiden suurimmalla teollisuusrobotilla Solun kaksi robottia.

Tekniikkayritys NTM valmistaa raskaissa kuljetuksissa käytettäviä perävaunuja, päällirakenteita ja jätepakkaajia. Jokaisen tuotteen tulee täyttää asiak­kaan vaatimukset ja siksi tuotekehitys toteutetaan läheisessä yhteistyössä asiakkaan kanssa. Asiakkaat saavat tuotteensa avaimet käteen -periaatteella käyttövalmiina.

J

ätepakkaajat ovat NTM:n nopeimmin kasvava tuoteryhmä, ja niiden osuus yrityksen liikevaihdosta on tällä hetkellä noin 70 %. Tuoteryhmään kuuluu niin tuttuja takalastaajia kuin sivu- ja etulastaajia erilaisin malli- ja varustusvaihtoehdoin. Ympäristöystävällisyyden merkitys jätteenkäsittelyssä on jatkuvassa kasvussa, mikä näkyy myös NTM:n tuotekehityksessä ja tuotannossa. Maailmalla yhä useampi jäteauto on nykyisin kaasu- tai sähkökäyttöinen. NTM on erikoistunut etenkin lajiteltujen jätemateriaalien keräykseen sopivien mal­ lien kehittämiseen. Tällaisia ovat esimerkiksi monilokeropakkaajat, erilaiset astiahissit ja punnituslaitteet. Jätepakkaajat pystyvät käsittelemään 6–35 kuutiota tiivistettyä jätettä ja uusimmat jätepakkaajat tyhjentävät jäteastian alle 10 sekunnissa kuljettajan istuessa ohjaamossa. Samalla tietokone rekisteröi asiakkaan mikrosirun tiedot ja jätteiden painon. Eri maissa on vaihtelevia vaatimuksia ja asiakkailla kirjavaa kalustoa, joten vaihtelu tuotannossa on runsasta. Lähtökohtana on tavallisesti, että asiakas ilmoittaa auton merkin ja alustan ja ostaa auton. Siitä eteenpäin koko tuotantoketju tehdään Närpiössä. Laadukkaiden tuotteiden taustalla on osaavan ja sitoutuneen henkilöstön lisäksi hiottu 34

tuotantoprosessi tilauksesta toimitukseen. Modernia teknologiaa hyödynnetään vaihtelevassa ja muun muassa kappalepainoiltaan vaativassa tuotannossa. Kysyntä on ollut tasaisen kasvavaa, sillä talouden vaihtelut eivät syntyneen jätteen määrään juurikaan vaikuta.

Miehet antavat jättiläisrobotille mitta­ kaavaa: Vasemmalta tuotantopäällikkö Steve Westerlund ja projektin vetäjä, osasto­ vastaava Simon Grönqvist.

Kasvutavoite edellyttää älykkäitä ratkaisuja Tuotannolle on asetettu 10–15 % kasvutavoite. Tavoitteiden täyttäminen edellyttää jatkuvaa aktiivista kehitystyötä. Elokuussa 2016 lähdettiin hakemaan uutta ratkaisua jätepakkaajarunkojen hitsaukseen. – Päätimme kilpailuttaa hankkeen, ja kysyimme, miten eri toimijat ratkaisisivat tarpeemme, kertoo projektin vetäjä, osastovastaava Simon Grönqvist. Saaduista ehdotuksista valittiin ratkaisu, jossa hitsaus toteutetaan kahden robotin solussa. – Vaihtoehtojakin mietimme, mutta MTC Flextekin robotteja hyödyntävä ehdotus oli luovin ja joustavin. Sillä pystyy 24/7-tuotantoon ja tulevaisuutta ajatellen robotit taipuvat monenlaisiin tuotannonvaihteluihin, toteaa NTM:n tuotantopäällikkö Steve Westerlund. – Vielä tällä hetkellä on hiljattain käyt-

10 | 2017 • w w w.eurometalli.com

töönotetussa solussa kapasiteettia vapaana ja sillä tehdään 2-vuorotyötä, mutta kapasiteetti täyttyy kyllä. Nyt tuotantoa on 350 kpl vuodessa ja ratkaisu tarjoaa kapasiteettia jopa 1000 kappaleeseen vuodessa, jatkaa Grönqvist. Solussa käsiteltävät osat ovat nyt painoltaan 800 –1800 kg, joten kapasiteettia on myös tältä osin vapaana. Fanuc oli ainut valmistaja, jolta löytyi ratkaisuun hyötykuormaltaan riittävän vahva teollisuusrobotti, Fanuc M-2000iA/2300. Sen kapasiteetti on 2300 kg. Solussa hitsauksen tekee pienempi Fanuc ARC Mate 100iC/8L, johon on kytketty Froniuksen hitsauslaite. Fanucin robotit ovat tuttuja NTM:lle, sillä sellaisella toteutettu solu on ollut käytössä jo kymmenkunta vuotta. Grönqvist ja Westerlund kertovat, että toimitus sujui alusta asti hienosti ja aikatau-


Uudella solulla valmistettavia jätepakkaaja-aihioita. lun mukaan. Ratkaisuehdotusta seurasi tarkempi solun suunnittelu, ja sitä tarkennettu ratkaisu. Samalla NTM:llä tehtiin tarvittavat rakenteet, lattiaa vahvistettiin ja ilmastoinnit rakennettiin. Varsinaiset rakennustyöt ajoitettiin tuotantoseisokin ajaksi heinäkuulle 2017, ja niitä seurasi solun asennus. Tuotantovalmiina solu oli lokakuun lopussa 2017. – Olemme tosi tyytyväisiä yhteistyöhön. Perusajatusta kehitettiin vielä matkan varrella, mutta sekin onnistui sujuvasti, Westerlund kiittää. – Soluun ohjelmoidaan uusia kappaleita pikkuhiljaa, ja on hienoa, että ohjelmat saadaan tehtyä ja simuloitua etukäteen ja erillään varsinaisesta tuotannosta. Koulutus on sujunut mallikkaasti

ruotsiksi, kuten toivoimme. Robottihuollot tekee jatkossa tekee MTC Flextek ja huollamme itse hitsauslaitteiston, hän päättää. NTM Närpes Trä & Metall Ab – Närpiön Puu ja Metalli Oy on perheyhtiö, jonka Lennart Nordin perusti vuonna 1950. Nyt toimitusjohtajana on KurtErik Nordin. Yrityksessä on tällä hetkellä noin 400 työntekijää, ja tuotannosta 70–80 % menee vientiin. NTM toimii Pohjoismaiden lisäksi myös Isossa-Britanniassa, Venäjällä, Hollannissa, Itävallassa, Puolassa ja Baltian maissa. Emoyhtiö sijaitsee Suomen länsirannikolla Närpiössä ja tytäryhtiöt sijaitsevat Ruotsissa, Virossa, Iso-Britanniassa ja Puolassa.

Solun kappalevarasto.

INFO MTC Flextec Oy Ab, Simo Kiviniemi, puh. 050 384 3028, www.mtcflextek.fi

10 | 2017

35


DUGARD Open House 18.–19.10.2017

Dugard-jälleenmyyjiä Hovessa lokakuussa 2017.

Jokavuotinen Dugard Open House järjestettiin Dugardin pääkonttorissa Hovessa Britanniassa 18.–19.10.2017.

T

apahtuma oli suunnattu perinteisesti pääasiassa jälleenmyyjille, mutta myös loppuasiakkaita oli paikalla runsaasti. Osallistujia oli tällä kertaa Britannian lisäksi mm. Unkarista, Tsekistä, Ruotsista, Suomesta, Yhdistyneistä Arabiemiirikunnista (UAE), Saksasta, Italiasta, Slovakiasta, Puolasta ja Iranista. Dugardille koneita valmistavien tehtaiden edustajia oli paikalla Taiwanista ja Koreasta. Ohjelmassa oli päivällä tutustumista uusiin konemalleihin, pientä purtavaa ja virvokkeita. Illalla 18.10. vietettiin CurryNight, leppoisissa tunnelmissa herkullisen ruuan ja hyvän viinin auttamana. Ilmeisesti tapaaminen myös vauhditti kaupankäyntiä, koska tapahtuman aikana ja heti sen jälkeen on pelkästään Britannian ulkopuolisiin EU-maihin myyty yli 20 Dugard-konetta.

Työstökeskus Dugard X5-320 5-akseliseen työstöön oli esittelypäivien vetonauloja.

Näyttelyssä oli esillä mm. seuraavat koneet: • Viisiakselinen työstökeskus Dugard X5-320 • Liikkuvakarainen Swiss type tankosorvi Dugard 52SY • XP-sarjan ja E-sarjan pystykaraisia työstökeskuksia • Dugard-tasohiomakoneita • Vinojohteisia sorveja Dugard/SMEC­­

INFO Uutuutena esittelyssä oli liikkuvakarainen tankosorvi Dugard 52SY SWISS TYPE ohjauksella Mitsubishi/Fanuc. 36

10 | 2017 • w w w.eurometalli.com

Asennuspalvelu Juha Keskinen Oy Jukka Rantala puh. +358 400 643 416 jukka@asennuspalvelujuhakeskinen.fi www.asennuspalvelujuhakeskinen.fi


TYÖKALUT

| suoraan maahantuojalta |

TIN-KÄRKIPINNOITETUT HSS-PORAT 1386STI

Prima is Power

P

rima Power oli marraskuun alussa mukana kolmilla kansainvälisillä messuilla kolmella eri mantereella saman viikon aikana. Euroopassa esittäydyttiin Blechexpossa Stuttgartissa, Pohjois-Amerikassa Fabtechissa Chicagossa ja Kiinassa Shanghain MWCS-messuilla. Kaikilla messuilla esiteltiin uusimpia innovaatioita ja ohjelmistot sekä Industry 4.0 olivat merkittävässä roolissa. Blechexpon Factory experience -slogan piti sisällään messuosastolle luodun pienimuotoisen tehtaan, jossa tuotteita valmistettiin kaikkia esiteltyjä koneita hyödyntäen.

• koot ø 1-13 mm

• läpijäähdytys • koot ø 3-20 mm

mm mm ø 5,0 . ø.5,0 ESIM ESIM

ESIM. ø 5,0 mm

1,64 €

/kpl

MUUTTUVANOUSUINEN JYRSINTAPPI HF 440 • koot ø 3-20 mm

17,15 €

www.primapower.com

| alv 0% |

36,43 €

/kpl

| alv 0% |

| alv 0% |

ESIM. ø 6,0 mm

INFO

TÄYSKOVA METALLIPORA 5XD 355HTA

/kpl

G 2-SARJAN TÄYSKOVAMETALLIJYRSINTAPIT • 2-, 3- ja 4-leikkuisena • koot ø 2-20 mm ESIM. ø 6,0 mm

9,20 €

/kpl

| alv 0% |

OSTAMME KÄYTETTYJÄ METALLINTYÖSTÖKONEITA sekä kotimaan myyntiin että vientiin. Hoidamme koneiden purun ja kuljetuksen! OTA YHTEYTTÄ: Kari Pirttilä, p. 0400 510 736 kari.pirttila@machinery.fi

Lastausväylä 4 60100 Seinäjoki 020 7659 810 www.osmatic.fi 10 | 2017

37


Nakamura-Tome WY-100II Sorvaamo Kivi Oy:lle

Toimitusjohtaja Juha Saastamoinen uuden Nakamura WY-100II:n vieressä. – Tämä uusi kone on tuonut meille kaipaamaamme vahvistusta, koska se soveltuu edeltäjiään paremmin tuotannossa olevien kappaleiden valmistamiseen. Myös koneen nopeus ja tarkkuus ovat huomattavasti parempia, kehuu Saastamoinen uutta hankintaa.

Erittäin pitkä yhteistyö erilaisten metallintyöstökoneiden hankintojen kanssa Sorvaamo Kivi Oy:n ja Insinööritoimisto Ismo Lindberg Oy:n välillä on poikinut jo neljännen sorvauskeskuskaupan muutamassa vuodessa. Luottamus koneen toimintaan ja toimittajan jälkimarkkinoinnin laatuun on pitänyt Nakamura-Tomen valinnan itsestäänselvyytenä.

-Y

ksi tärkeä yhteistyökumppanin kriteeri, joka Insinööritoimisto Ismo Lindberg Oy:ssä täyttyy todella hyvin, on ammattitaitoinen jälkimarkkinointi. Heillä huoltomiehet tuntevat koneet ihan viimeisimpiä hienouksia myöten ja voimme luottaa siihen, että ongelmien esiintyessä myös apua

saamme, kehuu Sorvaamo Kivi Oy:n toimitusjohtaja Juha Saastamoinen yhteistyökumppaninsa toimintaa.

Nakamura-Tome WY-100II Uusi Nakamura on kaksikarainen, varustettu kahdella revolverilla, joissa molemmissa pyö-

rivät työkalut ja Y-akseli. Kone on varustettu Top Automazione Fusion -tankomakasiinilla, jossa on 51 mm tankokapasiteetti. Koneessa on runsaasti parannuksia aiempaan versioon (WY-100) verrattuna. Muun muassa seuraavat parannukset on toteutettu: – 25 % nopeammat X-akseleiden liikkeet – 34 % nopeammat Y-akseleiden liikkeet – Y-akselin liikeala kasvanut 62 mm –> 84 mm – Pyörivien työkalujen karanopeus kasvanut 6000 k/min –> 8000 k/min – 66  % nopeampi leikkuunopeus 4800 mm/min –> 8000 mm/min – Uutena johdevoiteluöljyn talteenotto – Uutena digitaaliset opetettavat istukoiden rajat, joiden säätö onnistuu suoraan ohjaukselta. – Uutena ohjauksessa NT 3D Smart Pro -toiminto, jolla ohjaukseen voidaan tuoda esim. USB-muistitikulla *.step-kuva työstökappaleesta ja luomaan valmiit työstöradat, sekä asettamaan työstöarvot ja valitsemaan soveltuvat työkalut automaattisesti.

Ei pelkkä alihankintakoneistamo Sorvaamo Kivi haluaa profiloitua olemaan asiakkailleen enemmän kuin pelkkä toimittaja. Kumppanuutta harjoitetaan antamalla asiakkaille ja heidän tuotteilleen lisäarvoa ja kilpailuetua. – Yhteistyön lisäksi tarjoamme asiakkaille myös varastointi- ja kotiinkutsupalvelua sekä suunnittelu- ja kehitysapua aina protovaiheesta alkaen. Näillä toimilla pystymme myös tasaamaan mahdollisesti tuotantoon tulevia hiljaisia hetkiä.

Pienten osien spesialisti – Erittäin korkealaatuiset tuotteet ja kilpailukykyinen hinta ovat meidän valttejamme. Tähän kun vielä yhdistetään toimitusvarmuutemme, niin asiakas voi aina luottaa siihen mitä lupaamme. Valmistamme sorvaamalla varsin pieniä kappaleita, mutta todella suuria sarjoja. Tuotteiden halkaisija lähtee noin 10 millimetristä ja suurimmat ovat 51 mm. Näiden kokoluokkien kappaleiden kanssa teemme täyden työpäivän, eli tarvetta mennä pienempiin tai isompiin ei tällä hetkellä ole, Saastamoinen summaa tuotteista.

Selkeät toimintamallit

Uuden Nakamuran käyttöönotto sujui kuin tanssi. Tässä auttoi paljon se, että samanmerkkisiä koneita on jo pari aiemmin, joten Fanucin ohjauksessakaan ei ollut mitään uutta. Kone on ollut heti asennuksen jälkeen täydessä kuormassa tuotannossa. 38

10 | 2017 • w w w.eurometalli.com

Sorvaamo Kivi Oy:n ISO 9001 ja 14001 takaavat osaltaan toiminnan laadun ja ylimääräisiltä selityksiltä vältytään tilaajan suuntaan. Sertifikaatit on juuri päivitetty. – Käyttämämme työstötekniikat ovat pääasiallisesti CNC-sorvaus, hionta ja kokoonpano. Pystymme tarjoamaan asiakkaillemme erittäin pitkälle vietyjä kokonaisuuksia heidän yksilöllisten tarpeidensa mukaan.


KONEPAJA E. VIRTANEN OY Onnittelemme 100-vuotiasta Suomea ja toivotamme asiakkaillemme Rauhallista Joulunaikaa!

UUSI VIRTANEN – Varma valinta!

LEVYTYÖKONEET täysin räätälöitävissä!

Yli 1500 toimitettua konetta!

Suosi suomalaista – Valitse Virtanen KONEET – TYÖKALUT – ALIHANKINTATYÖT

KONEPAJA E. VIRTANEN OY Seppientie 9, 31600 JOKIOINEN Puh. +358 3 4246 4200 | virtanen@konepajaevirtanen.fi | www.konepajaevirtanen.fi Hyvien alihankintakumppaneiden ansiosta kaikki viimeistelytyöt, kuten erilaiset lämpö ja pintakäsittelyt asiakas saa kauttamme myös valmiina, sovitussa aikataulussa.

Kasvun aika on alkanut Sorvaamo Kivi Oy:n tilauskannassa näkyy koko teollisuuden alan tilanne: kasvu on lähtenyt rytinällä liikkeelle hiljaisempien vuosien jälkeen. – Liikevaihtomme on pyörinyt melko hyvällä, joskin hyvin tasaisella tasolla viimeiset vuodet. Kun kiireet selvästi lisääntyivät keväällä, näytti syksyllä päättyneen tilikauden tulos lopulta kasvua yli 10 %. Vähintään sama kasvuvauhti näyttää jatkuvan myös tällä kaudella. Tavoittelemme edelleen selkeää kasvua ja olemme halukkaita myös tekemään lisää koneinvestointeja, jos asiakkaiden vaatimukset siihen viittaavat. – Teemme yhteistyötä alan ammattioppilaitosten kanssa löytääksemme monipuolisia CNC-koneistajia palkkalistoillemme. Meitä on pieni, mutta ammattitaitoinen ja ahkera joukko tekemässä hyvää tulosta. Jos olet alan ammattilainen tai haluat kasvaa sellaiseksi sekä tunnet, että sopeutuisit porukkaan, niin tervetuloa keskustelemaan miten pääsisimme yhteistyöhön, Saastamoinen päättää.

INFO

WohlhaupterWohlhaupterO L A IT T E E T T avarrintyökalut N A T O U T avarrintyökalut IS T YÖ - J A n e n M YÖ S E R IKO a t r i V nyt Maanterältä! e nyt Maanterältä! s ta – Valit

Sorvaamo Kivi Oy Juha Saastamoinen toimitusjohtaja puh. 050 434 5640 juha.saastamoinen@sorvaamokivi.com www.sorvaamokivi.com

s i a l a m o u s i Suos IN TAT YÖT K N A IH L – A K A LU T YÖ KO N E E T – T

Insinööritoimisto Ismo Lindberg Oy puh. 014 443 2100 www.metallintyöstökoneet.fi

Oy Maanterä Ab Keinumäenkuja 2 01510 Vantaa puh. 029 006 130 maantera@maantera.fi www.maantera.fi Oy Maanterä Ab Keinumäenkuja 2 01510 Vantaa puh. 029 006 130 maantera@maantera.fi www.maantera.fi

10 | 2017

39


Uudet tilat ja Traubit Enematin kilpailuvaltteina

Tallinnan läheisyydessä Harjumaalla sijaitsevan Enemat Oü:n uusien parin tuhannen neliömetrin upeiden tuotantotilojen, kuuden Traub-huippusorvin ja työn alla olevan mittahuoneen myötä yritys lähestyy ensi vuoden 25-vuotisjuhliaan kilpailukykyisempänä kuin koskaan.

E

nematin ensimmäiset vuodet kuluivat ilmastointiputkitöillä, mutta pikkuhiljaa toiminta kääntyi kiila-ankkuripulttien valmistukseen pitkäsorvausautomaatilla. Kiinailmiön myötä nämä työt hiipuivat ja yrittäjä Heikki Reitalu käänsi katseet Ruotsiin, johon Ene-

mat alkoi työstämään messinkiosia. – Venäläisillä koneilla näiden messinkiosien kappaleajat olivat 3–4 minuuttia. Tätä aikaa täytyi saada alaspäin ja vuoden 2004 FinnTecissä iskin silmäni saksalaiseen Traubiin. Kun saimme seuraavana vuonna Traub TNL 26:n tuotantoon, samat kappaleajat olivat noin 40 sekuntia. Traub mahdollisti myös siirtymisen 24/7-tuotantoon. Perjantaina ladattiin tankomakasiini täyteen ja Traub jauhoi viikonlopun aikana miehittämättömänä noin 10 000 valmista messinkiosaa, kertoo Reitalu.

Medikaalipuolen erikoisosaaja Tänä päivänä Enemat on erikoistunut medikaalipuolen käyttöön menevien, suurta

tarkkuutta ja korkeaa laatua vaativien osien valmistukseen. Kappalekoot lähtevät halkaisijamitasta alle 1 mm ja päätyvät Ø 40 mm saakka. Valmistettavien osien materiaalikirjo on muoveista ja messingeistä alumiiniin ja kirkkaisiin teräksiin. Enematin tuotanto-ohjelmassa on tällä hetkellä noin 600 erilaista tuotetta, vuosivolyymien ollessa tyypillisesti 100–10 000 kpl. – Medikaalipuolen vaatimukset ovat kovat. Toimitusvarmuuden täytyy olla korkealla tasolla eikä laadusta voi tinkiä. Mikäli etsit vain edullista hintaa tarjoavaa toimittajaa, ei kannata ottaa meihin yhteyttä. Mutta mikäli arvostat toimitusvarmuutta ja laatua, me olemme oikea yhteistyökumppani, valaisee Reitalu.

Vain Traubeja Vuonna 2005 hankittu Traub TNL 26 CNC-pitkäsorvausautomaatti vakuutti siinä määrin Reitalun, että viisi seuraavaakin investointia ovat kääntyneet aina Traubiin. Kaikki Enematin 6 CNC-sorvia ovat Traubeja. – Miksi vaihtaisin merkkiä, kun Traub on osoittautunut erinomaiseksi ja koneiden toimitukset ja jälkimarkkinointipalvelut ovat niin ikään onnistuneet hyvin. Traubin laadusta kertoo paljon se, että ensimmäinen Traubimme jauhaa edelleen tehokkaasti tuotannossamme, perustelee Reitalu Traub-uskollisuuttaan. – Kilpailu on kovaa. Koko ajan pitää nipistää 0,5–1 sekuntia eri tuotantovaiheista,

Index-Traub Finlandin myyntijohtaja Pekka Virkki, johtaja Heikki Reitalu ja tuotanto­ päällikkö Alexander Sirkkunen viimeisen Traub-investoinnin TNK 42 äärellä. 40

10 | 2017 • w w w.eurometalli.com


JOULUKUUN

E N O K TARJOUKSET

NOVA mankeli W2 x 1250 mm OVH 1443,5 € alv 0%

Heikki Reitalun mukaan uudet 2000 m :n tuotantotilat ovat parantaneet ja tehostaneet Enematin tekemistä kaikilla osa-alueilla. 2

1 208,9 € ALV 0%

jotta pysyy tehokkaimpien toimijoiden eturivissä. Kilpailukyvyn ylläpito ja kehitys vaatii luonnollisesti myös parhaat koneet, mitä kategoriaa Traub ehdottomasti edustaa, jatkaa Reitalu.

Uudet tuotantotilat paransivat kaikkea Enemat on toiminut uusissa noin 2000 m2:n toimitiloissaan parisen vuotta. – Uusien toimitilojen myötä kaikki asiat ovat paremmin kuin vanhoissa 800 m2:n toimitiloissa: työolosuhteet, varastointi, materiaalivirrat, tuotantotehokkuus yms. ja koko ajan saamme enemmän ja enemmän tehoja ja hyötyjä irti uusien tuotantotilojen ansiosta. Mm. tekeillä oleva mittahuone nostaa taas toimintamme tasoa, arvioi Reitalu. Uudet tilat ovat todella tyylikkäät ja äärimmäisen siistit, LED-valaistujen tilojen lattioilla ei näy pölyhippuakaan, vaikka 18 ihmistä työskentelee täyttä vauhtia kolmessa vuorossa. Uusissa tiloissa on huomioitu työviihtyvyys paitsi siisteinä ja hyvin valaistuina avarina tiloina, tilasuunnittelussa on muutenkin huomioitu työntekijöiden hyvinvointi. Työntekijöiden käytössä on veloituksetta mm. kuntosali ja sauna. Työviihtyvyys on yksi Heikki Reitalun omistaman yrityksen painopisteistä. – Minulle tulee viikoittain puheluita ihmisiltä, jotka haluaisivat tulla meille töihin. Meillä maksetaan hyville työntekijöille keskimääräistä parempi palkka. Mutta hyville työntekijöille maksan mielelläni hieman enemmän kuin muualla maksetaan. Meillä työntekijöistä pidetään huolta, mm. lämmin työpaikalle toimitettu lounas kuuluu jokaiselle työntekijällemme, kertoo Reitalu.

SÄÄSTÄT YLI 200E !

NOVA PL50 plasmaleikkuri + suutinsetti ALENNUS 20%! OVH 500 € alv 0%

402,4 € ALV 0% NOVA 170G metallivannesaha SÄÄSTÄT YLI 150E ! OVH 1362,9 € alv 0%

1 208,9 € ALV 0%

Tutustu muihin tarjouksiin netissä

INFO Enemat Oü Heikki Reitalu johtaja gsm +372 502 4826 heikki@enemat.ee www.enemat.ee

Tarjoukset voimassa 31.12.2017saakka.

KONEITA.COM

10 | 2017

41


Liiketoimintakauppa Kimet Oy:n ja Villares Metals International B.V.:n välillä S

tén & Co Oy Ab konserniin kuuluva ­Kimet Oy on ostanut 31.10.2017 tehdyllä kaupalla koko Villares Metals International B.V.:n Suomen sivuliikkeen liiketoiminnot ja vahvistaa asemaansa Suomen monipuolisempana ruostumattomien terästen jakelijana. Kaupan yhteydessä Villares Metals International B.V.:n Suomen sivuliikkeen kaikki työntekijät siirtyvät Kimet Oy:n palvelukseen vanhoina työntekijöinä. Villareksen Espoon Juvanmalmilla sijaitseva varasto sekä toimisto siirretään marraskuun aikana Stén & Co Oy Ab:n ja Kimet Oy:n Nurmijärven teräspalvelukeskukseen. Yhtiöt ovat sopineet, että kauppasummaa ei julkaista. Liiketoimintakaupalla Kimet Oy vahvistaa erityisesti valikoimaansa ruostumattomissa valssatuissa lattateräksissä, joissa Villareksella on ollut Suomen laajin valikoima. Kauppa vahvistaa Kimet Oy:n myyntiryhmän asiantuntemusta entisestään ja lisää merkittävästi Kimet Oy:n sahaus- ja logistiikkakapasiteettia. – Olemme innoissamme, kun jatkossa voimme palvella sekä Kimet Oy:n ja Villareksen asiakkaita uudella laajemmalla tuotevalikoimalla sekä suuremmalla sahauskapasiteetilla. Uskomme molempien yhtiöiden asiakkaiden hyötyvän laajenevasta tuotevalikoimasta sekä yhdistymisen tuo42

masta synergiasta, kun yhtiöt yhdistävät voimansa asiakkaiden parhaaksi, toteaa Kimet Oy:n toimitusjohtaja Mikko Stén. Kimet Oy on vuonna 1994 perustettu ruostumattomien ja haponkestävien terästen maahantuontiin ja varastointiin erikoistunut yhtiö. Kimet Oy on osa Stén-Kimet-konsernia, jonka emoyhtiö on vuonna 1932 perustettu suomalainen perheyhtiö, Stén & Co Oy Ab. Stén-Kimet-konsernin kokonaismyynti on noin 35 miljoonaa euroa. Konsernin pääkonttori ja teräspalvelukeskus sijaitsevat Nurmijärvellä Ilvesvuoren teollisuusalueella ja lämpökäsittelypalvelut Muuramessa, minkä lisäksi konsernilla on myyntikonttorit Tampereella ja Joensuussa. Konsernilla on myös kaksi tytäryhtiötä Virossa: Stén & Co OÜ ja Haroterase OÜ. Ilvesvuoren teräspalvelukeskukseen kuuluu reilut 13.000 m2 tuotantotilaa ja noin 1.500 m2 toimistotilaa. Teräspalvelukeskuksessa noin 2.000 tonnia erilaisia erikoisterästuotteita – kankia, putkia ja levyjä. Tuotantotiloissa on lisäksi käytössä muun muassa 14 sahaa ja vesileikkauslaitteisto nopeiden asiakastoimitusten varmistamiseksi. Konsernin asiakkaita palvelee yhteensä noin 80 teräsalan ammattilaista, joilla on

10 | 2017 • w w w.eurometalli.com

vahva osaaminen erikoisteräksistä, ruostumattomista ja haponkestävistä teräksistä sekä lämpökäsittelyistä. – Stén-Kimetillä on Suomen kattavin teräsvarasto ja tehokkain sahauskalusto sekä asiantuntevat lämpökäsittelypalvelut. Konserni palvelee yhtä lailla pienyrityksiä kuin suuria kansainvälisiä konserneja Suomessa ja Baltiassa, kertoo Mikko Stén.

INFO Kimet Oy Mikko Stén toimitusjohtaja puh. +358 40 765 9797 Stén & Co Oy Ab Jaakko Stén toimitusjohtaja puh. +358 50 385 8983


Camfil Quantum Series

Käryn- ja pölynpoistoyksiköt laserille, plasmalle, hitsaukseen ja hiontaan Uutta suodatustekniikkaa edullisessa, kompaktissa ja huoltoystävällisessä paketissa Vakiovarustelu omaa luokkaansa, mm. PTFE-laminoidut suodattimet ja sisäänrakennettu esi-/ kipinänerotin. Innovatiivinen suodattimien suojaus- ja puhdistustekniikka takaavat jatkuvan imun, myös 24/7-sovelluksissa. Suodatetun ilman palautus hallitilaan säästää energiakustannuksissa.

Sisäänrakennettu sykloni erottelee painavan materiaalin ja kipinät pieneen, ja kevyen pölyn isoon säiliöön vähentäen samalla suodattimien kuormitusta.

Quantum Series – kolme kokoa, kahdeksan ilmamäärävaihtoehtoa. Aina sama pohja-ala 1,2 x 1,6 m.

Lisätietoja puh. 040 507 8630 tai www.camfil.fi

Clean air solutions

Teollisuuden voiteluaineet

• Työstö- ja hiontanesteet • Hydrauliikka- ja karaöljyt • Korroosionsuoja-aineet Meiltä kaikki teollisuuden voiteluaineet ja asiantuntevaa palvelua aina tarvittaessa.

• Johdevoiteluöljyt • Rasvat ja sprayt • Puhdistusaineet

Fuchs Oil Finland Oy fuchs@fuchs-oil.fi www.fuchs.com/fi 0207459 660


CMZ-monitoimisorvi osana Saloteamin järjestelmällisen kyvykkyyden kasvattamista – Hankkimamme CMZ on kokoluokkaamme sopiva, täysillä optioilla varustettu sorvi. Kone tuo lisäkapasiteettia, tehokkuutta ja tarkkuutta tuotantoomme. Kiteyttäen voidaan sanoa, että tämä uusi CMZ-monitoimisorvi on osana järjestelmällistä kyvykkyytemme kasvattamista, kertoo toimitusjohtaja Juha Hänninen juuri tuotantoon saadun koneen äärellä.

Juuriltaan elektroniikkateollisuuden kumppanuuteen vahvasti nojaava Saloteam Oy on laajentanut toimintaansa globaalin rakennemuutoksen myötä voimakkaasti myös alihankintakoneistukseen. Tätä kasvavaa sektoria yritys on terästänyt CMZ TA25 YS-640 CNC-monitoimisorvauskeskuksella, joka avaa Saloteamille myös täysin uusia palvelusektoreita.

V

uonna 1991 perustettu Saloteam Oy lähti perustajansa Hannu Heinosen johdolla palvelemaan alueen elektroniikkateollisuuden tarpeita. Elektroniikkateollisuus on yhä merkittävä sektori tälle Salossa toimivalle yritykselle, mutta 2010-luvun alussa Suomessa tapahtunut lähes totaalinen elektroniikkateollisuuden pysähdys ravisteli myös Saloteamin tekemistä. – Alihankintakoneistus on aina ollut osana tekemistämme, mutta vuoden 2012 muutoksessa avasimme alihankintakoneistuspalvelumme laajasti kaikkien asiakkaiden ja toimialojen ulottuville. Tällä hetkellä alihankintakoneistus on isoimmassa roolissa tekemisessämme ja se myös kasvaa jatkuvasti. Lähivuodet on edetty 10–15 % liikevaihdon kasvuvauhdissa alihankintakoneistuksen kasvun imussa, kertoo toimitusjohtaja Juha Hänninen.

Päämiestensä konsultoiva yhteistyökumppani Saloteam tekee alihankintakoneistusta 10:llä koneella jyrsimällä ja sorvaamalla pääsääntöisesti neljälle eri sektorille: elek­troniikka- ja valaisinteollisuudelle, ajoneuvoteollisuudelle, laiterakentajille sekä lääke44

CMZ TA25 YS-640 CNCmonitoimisorvauskeskus on varustettu Y-akselilla, vastakaralla ja 12 000 1/min pyörivillä työkaluilla, joiden ansiosta koneella saa työstettyä vaativat ja monipuoliset kappaleet kerralla valmiiksi.

teollisuuden tarpeisiin. Näistä sektoreista muodostuu vuositasolla Saloteamille 120 asiakasta pääsääntöisesti kotimaasta Ruuhka-Suomen alueelta. – Meillä on ollut perinteisesti elektroniikkateollisuuden kumppanina pitkiä asiakassuhteita. Tätä toimintamallia toivomme myös alihankintakoneistus­ asiakkuuksistamme, jolloin pystymme parhaiten toimimaan missiomme mukaisesti: Tavoitteemme on tuottaa asiakkaillemme arvoa. Pitkissä kumppanuussuhteissa pystymme yhdessä asiakkaidemme kanssa kehittämään avoimeilla vuorokeskustelulla heidän tuotteitaan ja niiden valmistuksellisia prosesseja. Roolimme onkin enemmän konsultoiva kuin pelkkä alihankkija, avaa Hänninen Saloteam Oy:n arvomaailmaa.

Haastavia osia hi-tech-tuotteisiin Alihankitakoneistuksen sarjakoot vaihtelevat Saloteamin tuotannossa yksittäiskappaleista tuhansiin kappaleisiin, joissa mate­ riaaleina pääsääntöisesti ovat erilaiset alumiinit, muovit ja teräkset. Työstettävien kappaleiden kokoluokka on pääsääntöisesti alle

10 | 2017 • w w w.eurometalli.com

10 kg / 500 x 500 mm. Levymäisissä kappaleissa yritys yltää kokoon 1000 x 1500 mm, s = 20 mm saakka. – Tyypillisesti alihankintakoneistuksemme tuottaa osia eri aloilla toimivien asiakkaidemme hi-tech-tuotteisiin. Nämä osat vaativat useimmiten joko sadas­ osiin menevää suurta tarkkuutta tai ovat muodoiltaan haastavia, valaisee Hänninen.

CMZ toi tarkkuutta, tehokkuutta, kapasiteettia ja uusia mahdollisuuksia CMZ TA25 YS-640 CNC-monitoimisorvauskeskus liittyi osaksi Saloteamin tuotantokoneistoa marraskuun lopulla. – Koneen toimittanut Cron-Tek Oy on yrityksemme historian pitkäaikaisin konetoimittaja ja tämäkin toimitus sujui heidän toteuttamanaan hyvin, sanoo Hänninen. Saloteam puntaroi tämän sorvi-investoinnin valintaprosessissa neljää eri tuotetta. – Meillä on tuotannossamme vain ko-


TUOTTAVUUTTA TUOTANTOON

Etsitkö ratkaisua tuotannon automatisointiin robottien avulla? Meidän MOTOMAN-robottiperheestä löydät sen varmuudella. Yli 1.700 robottijärjestelmän kokemuksella tarjoamme koko osaamisemme käyttöösi.

Meidän MOTOMAN-robottiperheestä löydät sen varmuudella. Saat räätälöidyn ratkaisun juuri Sinun tarpeidesi mukaan! Yli 1.700 robottijärjestelmän kokemuksella tarjoamme koko osaamisemme käyttöösi. Saat räätälöidyn ratkaisun juuri Sinun tarpeidesi mukaan!

Meidän MOTOMAN-robottiperheestä löydät sen varmuudella. Yli 1.700 robottijärjestelmän kokemuksella tarjoamme koko osaamisemme käyttöösi. Saat räätälöidyn ratkaisun juuri Sinun tarpeidesi mukaan!

YASKAWA Finland Oy info.fi@yaskawa.eu.com 040 3000 600 www.yaskawa.fi

Alumiini on Saloteamille tuttu materiaali ja myös levymäisten kappaleiden koneistusalihankinta kuuluu yrityksen palvelutarjontaan.

neistusmaailman huippumerkkejä ja tälläkin kertaa valitsimme huipputuotteen uudeksi sorviksemme. Moni asia käänsi vaakakupin CMZ:aan, mutta suuri vaikutus päätökseemme oli koneen nopealla toimitusajalla ja hyvällä hinta-laatusuhteella, arvioi Hänninen. CMZ TA25 YS-640 CNC-monitoimisorvauskeskus on varustettu Y-akselilla, vastakaralla ja 12 000 1/min pyörivillä työkaluilla, joiden ansiosta koneella saa työstettyä vaativat ja monipuoliset kappaleet kerralla valmiiksi. Lisäksi Saloteamin koneeseen on integroitu Ø 62 mm tangonsyöttöautomaatti, joka mahdollistaa miehittämättömän 24/7-tuotannon. – Hankkimamme CMZ on kokoluokkaamme sopiva, täysillä optioilla varustettu sorvi. Kone tuo lisäkapasiteettia, tehokkuutta ja tarkkuutta tuotantoomme. Kiteyttäen voidaan sanoa, että tämä uusi CMZ-monitoimisorvi on osana järjestelmällistä kyvykkyytemme kasvattamista. – Kehittyäksemme ja laajentaaksemme palveluitamme tarvitsemme uutta tek-

niikkaa. Muuten ei ole mahdollista laajentaa palveluitamme nykyisille asiakkaillemme tai etsiä uusia asiakkaita, mitkä ovat kuitenkin kasvumme mahdollistajat. Joka vuosi teem-

me hankintoja ja tämän vuoden pääinvestointi oli tämä CMZ, joka toi tekemisemme tapaan muutosta ja uudistusta sekä uusia palvelusektoreita.

INFO Saloteam Oy toimitusjohtaja Juha Hänninen puh. 040 510 2470 www.saloteam.fi

CMZ-sorveista: Cron-Tek Oy puh. 09 549 4660 www.crontek.fi

10 | 2017

45


Tamtron vahvistaa kotimaan toimintoja – uusia ja tuttuja tekijöitä S

uomen toiminnoissa tuotekehityksessä ja myynnissä on Tamtron Groupissa uusia vahvistuksia: Tuomas Jussila tuotepäällikkönä rautatiesegmentin tuotteissa ja Juhana Ruupansalo myyntipäällikkönä kotimaan myynnissä. Konetekniikan diplomi-insinööri Tuomas Jussilan vastuulle Tamtronissa kuuluvat rautatiesegmentin punnitus- ja mittausratkaisut. Jussila toimi aikaisemmin Konecranesin palveluksessa 13 vuoden ajan muun muassa tuoteinsinöörin ja dokumentaatiopäällikön tehtävissä. Paluumuuttajana Tampereelle tuotepäällikkö Jussila odottaa innolla rautatiepunnitusratkaisujen toiminnanlaadun ja tuotekehityksen projekteja. – Oman työn vaikutus koko Tamtronin tuoteketjuun on mukavaa tässä tulevassa toimessa. Rautatiepunnituksen kokonaisuuden hahmottaminen on oleellista parhaan

Tuotepäällikkö Tuomas Jussila

Myyntipäällikkö Juhana Ruupansalo

käyttäjäkokemuksen rakentamiseksi, ja tekninen osaaminen ja kokemus tukevat myös asiakaslähtöisiä punnitusratkaisuja. Mielenkiinnolla odotan millaisia mahdollisuuksia raskaan punnituksen projektit tuovatkaan raidealalle. Automaatiotekniikan diplomi-insinööri Juhana Ruupansalo on jo tuttu monille Tamtronin huoltopuolelta viimeisen 7 vuoden ajalta. Juhana siirtyy nyt aiemmista tehtävistään vahvistamaan kotimaan myyntitiimiä myyntipäällikkönä. – Olen pitänyt työstäni Tamtronin laaja-alaisen asiakaskunnan parissa. Huolto- ja varaosapuolella olen saanut kattavan kuvan eri toimialojen punnitustarpeista ja niihin käytettävistä sovelluksista. Asiakaskuntamme tarpeet ovat hyvin monipuoliset – niin on myös tarjontamme ja osaamisemme. Nyt on aika katsoa uusia ratkaisuja liikkuvaan punnitukseen ja punnitustiedonhallintaan niin vanhojen kuin uusien asiakkaidemme kanssa! Kansainvälisessä viennissä Tamtronilla on aloittanut myös Tuomas Laine ja Markus Ritala myyntipäällikköinä. Voimakkaasti teknologiaan, asiakaskokemukseen ja kasvuun panostava Tamtron on kooltaan ketterä, pitkän linjan vakavarainen toimija. Punnitustiedon hallintatarve kasvaa koko ajan materiaalin käsittelyn ja logistiikkatoimintojen kehittyessä sekä lainsäädännön tiukentuvien vaatimuksen kautta. Vaakojen, mittalaitteiden sekä punnitustiedon hyödyntämiseen kehitettyjen pilvi-

Tamtron on punnitusalan edistyksellinen tuotevalmistaja ja punnitustiedon hallintapalvelujen tarjoaja, joka on sitoutunut laadukkaaseen ja vastuunkantavaan palveluun. Yrityksen menestys perustuu kykyyn tuottaa alan innovatiivisimpia ja kilpailukykyisimpiä punnitusratkaisuja. Tamtronin punnitusratkaisut helpottavat ja tehostavat asiakkaiden arkea rakennus- ja kaivosteollisuuden lisäksi muun muassa valmistavan teollisuuden alalla, satamissa, metsäteollisuudessa ja puunkäsittelyssä, kuljetuksen ja logistiikan alalla sekä kierrätyksen ja jätteenkäsittelyn toiminnoissa. ISO 9001:2008 -laatusertifioitu osaaminen varmistaa toimitusten korkealuokkaisen laadun. Kansainvälisesti toimivan yrityksen liikevaihto on 22 miljoonaa euroa ja konsernissa työskentelee 140 ammattilaista. Yhtiön päätoimipaikka on Suomessa ja tytäryhtiöt Ruotsissa, Puolassa, Saksassa, Tšekissä ja Slovakiassa. Vahvan kotimarkkinakaupan lisäksi Tamtron vie tuotteitaan maailmanlaajuisesti yli 60 maahan. Tamtron on luotettava kumppani vaativiin punnitusratkaisuihin yli 40 vuoden kokemuksella.

palvelujen edelläkävijä Tamtron panostaakin vahvasti digitaalisiin ratkaisuihin, teollisen internetin sovelluksiin sekä asiakaslähtöiseen tuotekehitykseen. – Tamtron on ennen kaikkea teknologiayritys. Vaakojen ja mittalaiteiden kautta saatava tieto ja sen laadullistaminen sekä hyödyntäminen yritysten toimintojen optimoinnissa ja laajemmissa ekosysteemeissä tuo säästöjä ja turvallisuutta asiakkaillemme eri aloilla. Tuoreet päällikkömme ovat tärkeässä asemassa Tamtronin tarjonnan kehittämisessä yhä asiakaslähtöisempään suuntaan, kertoo konsernin toimitusjohtaja Mikko Keskinen.

INFO Tuomas Jussila Product Manager puh. +358 40 587 4011 tuomas.jussila@tamtron.fi Juhana Ruupansalo Sales Manager puh. +358 40 823 0011 juhana.ruupansalo@tamtron.fi www.tamtron.fi

46

10 | 2017 • w w w.eurometalli.com


ADR-hyväksytty suurtehoimuri Säiliö Ykköset Oy:n monitoimikoneeksi Reilu 10 vuotta erilaisia vaativia puhdistuksia suorittanut Säiliö Ykköset Oy on varsin nopealla tahdilla kasvattanut kalustoaan ja laajentanut toimialuettaan. Nyt töitä tehdään koko Suomen kattavasti ja tyypillinen asiakas on iso teollisuusyritys. Uusin hankinta on Volvon alustalle rakennettu viimeisimmän osaamisen mukainen DISAB Centurion P30 -suurtehoimuri, jolla hoituu imut ja puhallukset kuivana tai märkänä, sekä ongelmajätekuljetukset loppukäsittelypaikkaan.

V

olvo FH540 alustalle toteutettu ADR-hyväksytty suurtehoimuauto on harvinen näky Suomessa. – Näitä kokonaisuuksia on vain yksi tämän meidän automme lisäksi täällä Suomessa. Kun teemme teollisuuden kemikaalisäi­ liöiden puhdistuksia, niin työturvallisuus on tärkein huomioitava asia, Säiliö Ykköset Oy:n toimitusjohtaja Pekka Makkonen kertoo.

ADR-hyväksytty – DISAB:in laitteisto tuo meille erittäin paljon joustavuutta ja monipuolisuutta tehtävien töiden osalle, koska sillä saadaan tehtyä niin kuiva- kuin märkäimut. Tärkein ominaisuus monipuolisuuden kannalta ajateltuna on kuitenkin ADR-hyväksyntä. Haponkestävän säiliön ansiosta voidaan erilaisia tuottei-

ta sisältävät kohteet puhdistaa ja puhdistuksen jälkeen ajaa suoraan Riihimäelle tyhjentämään kuorma, valaisee Makkonen.

Kansallinen toimija Vaikka yhtiön pääpaikka on Kokkolassa, niin suurin osa liikevaihdosta muodostuu Turku – Tampere – Helsinki -akselilla. Tämä on luonnollista, kun teollisuus on enemmän keskittynyt Etelä-Suomen alueelle. – Teemme töitä suhteellisen pienellä porukalla toimialueena koko Suomi. Omia miehiä meillä on noin kymmenen, mutta tiettyihin kiirehetkiin etenkin kesäaikaan meillä saattaa olla jopa 20 vuokrahenkilöä töissä.

Työkohteet muuttuneet – Kun aloitimme imuautoilla töiden tekemisen, niin 90 % asiakkaista oli omakotiasujia ja 10 % teollisuuden toimijoita. Nyt nuo prosenttiosuudet ovat päinvastoin. Teemme edelleen yksityiskotien öljysäiliöiden puhdistuksia, mutta kaluston lisääntymisen mukana olemme lisänneet teollisuuteen suuntautuvia projekteja, Makkonen kertoo. – Olemme saaneet useita isoja teollisuuden toimijoita vakitilaajiksi, koska toimintamme on ollut luotettavaa, kalusto ajanmukaista sekä henkilökunta alan vankkoja ammattilaisia. Meillä on kaikkiaan 11 autoa tällä hetkellä ja seuraavat investoinnit ovat jo mietinnässä, mutta nyt keskitytään tekemään töitä.

Ruotsalainen suurtehoimuri DISAB on vuodesta 1977 lähtien valmistanut noin 1 000 laitetta erilaisiin sovelluksiin. Etelä-Ruotsissa pääpaikkaansa pitävä yritys työllistää noin 100 henkilöä. UK:ssa on myös palvelukeskus, koska Englannin markkinoilla DISAB on päässyt markkinoilla hallitsevaan osaan ja sitä käytetään yleisnimenä puhuttaessa teollisuuden suurtehoimureista. – DISAB pärjää hyvin markkinoilla vallitsevassa kilpailussa, koska erityisesti sen jälkimarkkinointitoimet ovat vakuuttaneet asiak­kaat, kertoo Suomeen DISABia maahantuovan Erikoiskalustohuolto Oy:n Nicke Westerdahl.

Melkein pelkkiä Volvoja Makkosen yritykselleen hankkimat autot ovat yhtä lukuunottamatta Volvoja. – Meillä on ollut erittäin hyvä yhteistyö Wetterin kanssa ja miksi vaihtaa merkkiä, kun hinta-laatusuhde on erinomaisella tasolla sekä niin huolto kuin myyntikin ansaitsevat ison kiitoksen. Pitäähän auton olla työntekijöidenkin mieleen, eikä sekään ole tullut hankinnan esteeksi, Makkonen toteaa.

Kapasiteettia riittää – Meillä on mukava määrä tyytyväisiä asiakkaita, mutta kyllä uusiakin vielä mukaan mahtuu. Palvelemme luotettavasti niin yksityisiä kuin teollisuuden toimijoita. Tervetuloa asiakkaaksi, päättää Pekka Makkonen. Säiliö Ykköset Oy:n uusi suurtehoimuauto pääsee heti tositoimiin. – Tämä uusi DISABimuri on rakennettu jälleen Volvon alustalle. Meillä ei käytännössä muita olekaan, kertoo Säiliö Ykköset Oy:n toimitusjohtaja Pekka Makkonen (keskellä). Wetteri Power Oy:n Topi Myllykangas (vas.) myi alustana olevan Volvon ja EKH Oy:n Nicke Westerdahl DISAB:n ja kaikki muut päällirakenteet.

INFO Säiliö Ykköset Oy Pekka Makkonen puh. 0400 167 767

10 | 2017

47


TEOLLISUUDEN PALVELUT u KONEET JA LAITTEET vat a u t s la

KoKonaisvaltainen Kunnossapidon ammattilainen

mÄÄRÄaiKaisHuollot Ja viKaKoRJauKset

remmat koneistustyökalut • Työstökoneet • Konesiirrot ym. • Nosturit ja nostolaitteet • Siemens CNC ja logiikat • Hitsauskoneet • Konemodernisoinnit

OTA YHTEYTTÄ // puh. 020 486 5900 simsotec@simsotec.fi // www.simsotec.fi TAMPERE // TURKU // PORI // PARKANO // RAUMA

t u l a k ö y t t a m m e r a p e N Koneistustyök alut Patrik ainen Oy Ruokolammentie 114, 74170 Iisalmi Puh. 040 0 - 176 330 Fax (017) 851 097 www.patrik ainen.net

FINCUT CNC -LEIKKURIT 1500 x 3000 x 20 mm levykoko

Uudet ja käytetyt koneet meiltä! Huollot ja varaosat, koneiden siirrot.

Myynti suoraan valmistajalta

Kaikki koneet myydään toimivina. Soita nyt konemyyjillemme ja pyydä tarjous.

Esa Hernesharju Puh. 040 511 5260

KARI +358 50 4066 404 MIKA +358 50 4066 050 VESA +358 50 349 0067

Isojoen Laitevalmiste Oy

Roveksentie 18, 60100 SEINÄJOKI www.fms-service.fi info@fms-service.fi

Kotimaisia koneita kotimaasta vuodesta 1988

KAIKKI KONEEMME MYÖS NETTIKONE.COM-sivustolla

www.laitevalmiste.fi

It’s all about y u Työstökoneet Puh. 020 510 10 www.machinetools.wihuri.fi

KONEPAJA E. VIRTANEN OY

• Levytyökoneet • Työkalujen valmistus • Erikoistyökoneet ja tuotantolaitteet • Alihankintakokonaisuudet • Alihankintahöyläys • CnC-koneistukset

Kuntotarkastus varmistaa levyntyöstökoneidesi tehokkaan käytön

Seppientie 9, 31600 JOKIOINEN puh. (03) 4246 4200

Pakettihinnat alkaen 290€

www.konepajaevirtanen.fi

www.fredko.com

FredServe

UUDET JA KÄYTETYT TYÖSTÖKONEET www.metallintyöstökoneet.fi Punasillantie 4, 40950 Muurame Puh. (014) 443 2100, fax (014) 443 2101 il-sales@il-machinery.com www.metallintyöstökoneet.fi

Ismo Lindberg +358 400 640 956 Jarno Vauhkonen +358 40 501 3399 Antti Lindberg +358 40 585 6879 Antti Pöyry +358 40 5051 777 Harri Nieminen +358 40 828 9251 Juha Multisilta +358 40 522 1147

Siirtotekniset osat sekä palvelut konepajateollisuudelle Isoahon Sorvaamo Tuurintie 645, 63610 Tuuri Puh. 06 526 1010

www.isoahonsorvaamo.fi

Työstökoneiden huollot ja korjaukset! • Erikoisosaamistamme aarporaus- ja työstökeskustyöt kaikille materiaaleille

- meiltä myös asennukset ja varaosat

• Myös pienehköt kokonaistoimitukset • Nopeat toimitukset sovitussa ajassa • Erinomainen hinta-laatusuhde

JPS Avarti Met

Vaittintie 11, 33960 Pirkkala Puh. 045 671 0271, Juha Salminen www.jpsavartimet.fi

www.eurometalli.com 48

10 | 2017 • w w w.eurometalli.com

PAJASERVICE OY Puh. 020 7438 660 www.pajaservice.com


TEOLLISUUDEN PALVELUT u KONEET JA LAITTEET Myymme työkaluja toimitamme luotettavuutta

LASTUAVAT TYÖKALUT TEOLLISUUTEEN

Suomen Teollisuustarviketukku myynti@st-tukku.net Puh.0440 474727 www.st-tukku.net

PUH. 09-2511 7200 WWW.SECOTOOLS.COM

Lastuavat työkalut poraukseen, avarrukseen, kalvaukseen, sorvaukseen ja jyrsintään.

info@iscar.fi www.iscar.fi

NC-ohjelmoinnin Expertti.

www.mekelex.com

Työkalun kiinnittimet työstö­ keskuksiin ja sorveihin. Petri Aro Oy Työnjohtajankatu 2 F 14, 20320 TURKU Puh. 020 1474 500, info@p­aro.com www.p­aro.com

Korkeatasoista pyörö-, reikä-, tasoja työkaluhiontaa tuhannesosien tarkkuudella.

robotics oy Uudet KUKA-robottijärjestelmät ja huoltopalvelut yli 25 v. kokemuksella teollisuusrobotteihin (Motoman, KUKA, ABB) • huollot • korjaus • koulutus • ohjelmointi

• konsultointi • asennus ja käyttöönotto • koneiden siirrot • varaosat ja huoltotarvikkeet

Hiontatyö Lahtinen & Marjamaa Oy

Välitämme myös käytettyjä robotteja ja järjestelmiä. www.cenic.fi Puh. 040 591 3395 - info@cenic.fi

Työkalujen suunnittelua ja valmistusta ammattitaidolla vuodesta 1999.

Pukinekatu 5, 33580 Tampere puh. 03 359 8000 www.hiontatyo.com

www.avertas.fi

janne.seikola@avertas.fi, p. 044 015 6156

www.nomogroup.fi

Tuottavat työstökoneet eurooppalaisilta valmistajilta

Kone- ja laitevalmistajien kumppani ITA Nordic valmistaa laadukkaita ja teknisesti vaativia koneistettuja tuotteita. ITA Nordic Oy, Tyvitie 2, 56510 Puntala Puh. 020 1551 400 www.itanordic.fi KonePartneri Oy

+358 50 4420 302 tl-maskinpartner.com

Yhteyshenkilö: myyntipäällikkö Juha Lummaa Puh. +358 41 500 3556 juha.lummaa@itanordic.fi

TLMP_ann 43x50 mm_170124a.indd 1 2017-01-24 13:17

www.eurometalli.com 10 | 2017

49


TEOLLISUUDEN PALVELUT u KONEET JA LAITTEET www.rakenne-ahlfors.fi

Melunhallinnan kokonaispalvelua • valvomot • väliseinät • melusuojat, konekotelot

Ahertajankaarto 19, 74130 Iisalmi puh. (017) 820 2100, fax (017) 812 565 ahmotuote@ahmotuote.fi www.ahmotuote.fi

www.championdoor.com

Toiminta: Koneenosien, sisähammaskehien, hammaspyörien ja -tankojen valmistus, erilaiset voimansiirron komponentit: kardaanilaipat, uraholkit ja -akselit. Alihankintakoneistus: vierintäjyrsintä ja -pisto, vetoavennus, CNC-koneistus.

Levytyökeskuksen kotelointi.

puh. (019) 485 205

Työstönesteet Pesuaineet Tiivisteet ja tarvikkeet

Teknoma Oy Kiilaniityntie 1, 02920 Espoo Puh. (09) 681 021

Voiteluaineet Leikkuunesteet Johdeöljyt Hydrauliikkaöljyt Rasvat Fuchs Oil Finland Oy www.fuchs-oil.fi fuchs@fuchs-oil.fi 020 745 9660

Laadukkaat suomalaiset rullamuovauskoneet ja oheislaitteet * Asennus ja käyttökoulutus * Kone- ja työkalusuunnittelu sekä erilaiset muutostyöt * Huolto- ja ylläpitopalvelut * Varaosat ja tarvikkeet * Konsultointi w w w.r o l l s t e e l .f i

www.teknoma.fi

23 VUOTTA KONEMYYNTIÄ

• laatua vaativille asiakkaille • koneita suoraan varastosta Puh. (09) 879 2266, info@rensi.fi

w w w. r e n s i . f i

Eurometallin väki toivottaa asiakkailleen ja 100-vuotiaalle Suomelle oikein Rauhallista Joulua ja Menestyksellistä Uutta Vuotta 2018!

SUOMI Juhlassa mukana

Eurometallin joulutervehdys suunnataan tänä vuonna Hope – yhdessä & yhteisesti ry:lle.

www.eurometalli.com 50

10 | 2017 • w w w.eurometalli.com


Kutsu

Pfronten Open House -tapahtumaan 29.–31.1.2018 Kutsumme Sinut tammikuun 29.–31. päivä 2018 järjestettävään matkaan DMG MORI:n Open House -tapahtumaan Pfrontenissa, Saksassa. Esillä on jälleen lukuisia työstökoneita ja automaatioratkaisuja erilaisiin koneistustarpeisiin. Tehtaalla voit myös haastatella asiantuntijoita sekä saada tietoa uusimmista valmistusteknologioista. Tehdas edustaa koneenrakennuksen aatelia Euroopassa ja tarjoaa hienot mahdollisuudet tutustua työstökonevalmistukseen myös tehdaskierrosten muodossa. Tule mukaan hämmästymään! Pfrontenissa isäntinä toimivat DMG MORI Finlandin puolesta Lauri Erkkola, Juha Mäntysaari ja Jukka Koivula. Lisää tietoa matkasta Lauri Erkkolalta, puh. 050 566 8779.

Menestyksekästä loppuvuotta ja hyvää Joulun odotusta! Terveisin, DMG MORI Finlandin väki


Palautus os. OTS PL 8888 33801 Tre