Page 1

ΤΕΥΧΟΣ 05 / ΦΘΙΝΟΠΩΡΟ ‘14 - ΧΕΙΜΩΝΑΣ ‘15

μαθητές

ΠΑΡΕ ΑΡΙΣΤΑ ΜΕ ΣΥΜΜΑΧΟ ΤΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ.

συνταγές

ΕΥΚΟΛΕΣ, ΓΡΗΓΟΡΕΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ. ΑΠΟ ΤΗΝ ΣΕΦ & ΣΥΓΓΡΑΦΕΑ ΜΥΡΣΙΝΗ ΛΑΜΠΡΑΚΗ.

υγεία

ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΤΕ ΤΙΣ ΕΠΟΧΙΑΚΕΣ ΙΩΣΕΙΣ ΜΕ ΤΗΝ ΚΑΤΑΛΛΗΛΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ!

διάθεση & διατροφή Τρόποι για να διαχειριστείτε τη συναισθηματική πείνα. ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2014

1


περιεχόμενα

editorial

Απαντάμε στις δικές σας ανάγκες και εξελισσόμαστε γιατί οι πιο δύσκολοι στόχοι επιτυγχάνονται με συνεργασία!

{

Το πέμπτο τεύχος του περιοδικού Εurodiet είναι ακόμη μία συλλογική προσπάθεια της εταιρείας μας να επικοινωνήσει ότι κάθε ανθρώπινος οργανισμός έχει τις δικές του ανάγκες και κατ’ επέκταση το διατροφικό πρόγραμμα που θα ακολουθήσει πρέπει να είναι προσαρμοσμένο σε αυτές. Καθώς η παραπλάνηση και παραπληροφόρηση σε θέματα διατροφής και ιδιαίτερα σε θέματα απώλειας βάρους γίνεται συστηματικά, στόχος της Eurodiet είναι να ενημερώνει και να αφυπνίζει ώστε να υιοθετήσουν όλοι έναν βασικό κανόνα: “ότι η απώλεια βάρους πρέπει να επιτευχθεί με ασφαλή τρόπο χωρίς να τεθεί σε κίνδυνο η κατάσταση υγεία μας”. Η απώλεια βάρους είναι μία διαδικασία όπου το άτομο σε συνεργασία με τον επαγγελματία υγείας της Eurodiet θα μπορέσει να αναγνωρίσει τους λόγους που τον οδήγησαν στην απόφαση να χάσει βάρος, να εκπαιδευτεί στη σωστή μεσογειακή διατροφή και να έχει στήριξη καθόλη τη διάρκεια της απώλειας βάρους. Με τη συνεχή διατροφική εκπαίδευση το άτομο θα εντοπίσει τις λανθασμένες διατροφικές συνήθειες και θα υιοθετήσει νέες πιο σωστές. Η συνεχής ιατρική παρακολούθηση και υποστήριξη είναι το μυστικό της επιτυχίας της μεθόδου Eurodiet που θα τον οδηγήσει σε μόνιμα αποτελέσματα. Η Eurodiet μιλά ανοιχτά και ενημερώνει για την ιατρική της μέθοδο αλλά και για κάθε παράπλευρο πρόβλημα που απασχολεί τον ενδιαφερόμενο όσον αφορά στην απώλεια βάρους. Συνεχίζοντας την πρωτοποριακή της δραστηριότητα, διαθέτει πλέον και μία νέα σειρά προϊόντων την «Evolution» που μπορείτε να προμηθευτείτε μέσω e-shop! Η εμπιστοσύνη που δείξατε όλα αυτά τα χρόνια και η ανάγκη άμεσης διάθεσης των προϊόντων ήταν το κίνητρο για την δημιουργία της νέας παραγωγής προϊόντων με επαναστατική σύσταση.

Επιστημονικός Διευθυντής Γενικός Ιατρός Διονύσιος Βλάχος General Manager Στέλλα Μουρίκη Οικομική Διεύθυνση Λαμπρινή Θεοδώρου Marketing Manager Σοφία Βασιλάκη Αρχισυνταξία Ράνια Μπιτζιλέκη Επιστημονική Ομάδα Eurodiet Βασιλεία Αναγνώστου Έλενα Κούτση Άννα Πετρίδου Ειρήνη Χριστοδουλίδου Επιστημονικοί Συνεργάτες / Συντάκτες Ελένη Γεωργάκα Νάντια Ζώρα Βασίλης Καραβασίλης Αθανάσιος Κρουστάλης Παρασκευή Μεντζελοπούλου Ιωάννης Σφυρής Γεώργιος Τρετιακόβ Ζωή Τσόβου

H επιστημονική ομάδα της Eurodiet που απαρτίζεται από καταξιωμένους ιατρούς και κλινικούς διαιτολόγους και διατροφολόγους, απαντά στα ερωτήματα σας, είναι εδώ για να λύσει τις διατροφικές σας απορίες, να σας εκπαιδεύσει στην σωστή υγιεινή διατροφή και να στηρίξει την επιλογή σας.

Συνεργάτες Τεύχους Ευτυχία Βλάχου Ελπινίκη Παπιδάκη Συνταγές Μυρσίνη Λαμπράκη Φωτογραφία Χρήστος Δεληκάρης

Στην Eurodiet η επιλογή της σωστής διατροφής είναι η επιλογή στη ζωή και την υγεία.

Creative Agency 33communication

Στέλλα Μουρίκη General Manager

2

04 Εταιρικό προφίλ, συμμετοχή εκδηλώσεων.

ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2014

11 υγεία { 19 διατροφή { 35 ομορφιά { 47 ψυχολογία { 59 αφιερώματα { 69 συνταγές { 79 q&a {

12 Όταν η θεραπεία μπαίνει στο μικροσκόπιο. 14 Σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών.

20 Αντιμετωπίστε τις εποχιακές ιώσεις με την κατάλληλη διατροφή. 24 Πάρε άριστα με σύμμαχο τη διατροφή. 28 Σπόροι: Μικροί διατροφικοί θησαυροί με τεράστια οφέλη. 32 Τα μυστικά της Μεσογειακής διατροφής.

36 Αισθητική Οδοντιατρική - Όμορφο χαμόγελο! Αλλάξτε όψη σε μία μέρα! 42 Όλα όσα χρειάζεται να γνωρίζετε για την αποτρίχωση με χρήση Laser.

48 Διάθεση & διατροφή. Τρόποι για να διαχειριστείτε τη συναισθηματική πείνα. 52 Μαθήματα αυτοπεποίθησης - Τονώστε την αυτοπεποίθηση σας. 54 Το στρές και η σημασία της διαχείρισής του.

60 Το πολύ φαγητό επιβαρύνει τον εγκέφαλο. 62 Οίνος - μάθετε τις ευεργετικές ιδιότητές του. 64 Γνωριμία με το σπανάκι.

70 Η Εurodiet προτείνει εύκολες, γρήγορες και οικονομικές συνταγές. Από την Σεφ & Συγγραφέα Μυρσίνη Λαμπράκη.

80 Η Εurodiet απαντά. Οι συνεργάτες της Eurodiet είναι πρόθυμοι να απαντήσουν σε ότι απορία έχετε!

ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2014

3


EURODIET MAGAZINE

εταιρικό profile

“ η απώλεια βάρους σε συνδυασμό με τη σωστή διατροφή θέλουν

σωστούς συμμάχους! Αν θέλετε να χάσετε κιλά μέσα από πιο ποιοτικές μεθόδους έχοντας πάντα ως στόχο τη σωστή διατροφή είναι σημαντικό να μπορείτε να κάνετε σωστές επιλογές προσφέροντας πάντα στον οργανισμό σας τις κατάλληλες διατροφικές ενισχύσεις. Ο Διονύσης Βλάχος, γενικός γιατρός, ειδικός σε θέματα διατροφής και επιστημονικός διευθυντής της Eurodiet, εξηγεί γιατί θεωρεί σημαντικό, όποιος κι αν είναι ο διατροφικός μας στόχος, να επιλέξουμε έξυπνους συμμάχους!

Πόσο σημαντική πιστεύετε είναι η καθοδήγηση ενός ειδικού, όταν κάποιος θέλει να χάσει βάρος; Είναι σημαντικό στην απώλεια βάρους να υπάρχει ασφάλεια και αποτελεσματικότητα γιατί αλλιώς εξαντλούμε τον οργανισμό μας και θέτουμε την υγεία μας σε κίνδυνο. Για να χάσουμε λοιπόν, τα περιττά κιλά με ασφάλεια και να μείνουμε στο ιδανικό βάρος απαιτείται οργάνωση και μέθοδος και φυσικά κάποια καθοδήγηση ειδικού.

δεύει ή ακόμα και μια γυναίκα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης της. Ακόμα και εκείνοι που προσπαθούν να κόψουν το τσιγάρο και θέλουν να αποφύγουν την ανεπιθύμητη αύξηση βάρους μπορούν να επωφεληθούν από τη μέθοδο Eurodiet!

Απαιτείται πρόγραμμα διατροφής με επιστημονική επιμέλεια, όπως αυτό που παρέχει η Eurodiet, η οποία δραστηριοποιείται πάνω από 25 χρόνια σε 27 χώρες παγκοσμίως και τα τελευταία επτά δραστηριοποιείται με μεγάλη επιτυχία και στην Ελλάδα. Πρόκειται για μια μέθοδο που ουσιαστικά αντιπροσωπεύει και εξελίσσει με κλινικές μελέτες μια μέθοδο απώλειας βάρους που υποστηρίζεται από γιατρούς, διατροφολόγους και ψυχολόγους.

Επομένως είναι μια εξατομικευμένη μέθοδος ανάλογα με τις ιδιαίτερες ανάγκες του καθένα; Ακριβώς! Που σημαίνει ότι απευθύνεται στον καθένα ατομικά όχι μόνο από ιατρικής άποψης, αλλά και από κοινωνικής, αφού εκτός από τα πιθανά προβλήματα υγείας λαμβάνονται υπόψη ο τρόπος ζωής και οι κοινωνικές και ψυχολογικές ανάγκες του ατόμου. Επιπλέον, ένα από τα σημαντικά πλεονεκτήματα είναι ότι επειδή η μέθοδος στηρίζεται αποκλειστικά στην ιατρική έρευνα και εφαρμόζεται υπό ιατρική παρακολούθηση, μπορεί να εφαρμοστεί και στα πλαίσια θεραπευτικής προσέγγισης.

Ποιους αφορά η ιατρική μέθοδος Eurodiet; Μπορεί να την ακολουθήσει ο καθένας; Την ιατρική μέθοδο Eurodiet μπορεί να την ακολουθήσει οποιοσδήποτε επιθυμεί να τρέφεται υγιεινά και ισορροπημένα κατά το πρότυπο της μεσογειακής διατροφής, αλλά ο σύγχρονος τρόπος ζωής του δεν τον διευκολύνει να το κάνει. Ένα πρόγραμμα της Eurodiet, για παράδειγμα, μπορεί να καλύψει τις ιδιαίτερες διατροφικές ανάγκες που έχει ένα άτομο με φορτωμένο πρόγραμμα, ένα άτομο που ταξι-

Μπορούν να την εφαρμόσουν άτομα με προβλήματα υγείας ή άτομα που ακολουθούν κάποιου είδους θεραπεία; Εννοείται πως μπορούν. Θα σας δώσω ένα παράδειγμα. Η ιατρική μέθοδος μπορεί να εφαρμοστεί από άτομα με διαβήτη τύπου 2, με μεταβολικό σύνδρομο, με υπνική άπνοια και άλλα προβλήματα υγείας. Επίσης μπορεί να εφαρμοστεί από άτομα που θα υποβληθούν σε βαριατρική επέμβαση κατά την προεγχειρητική αλλά και τη μετεγχειρητική περίοδο.

4

ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2014

Βασικός στόχος μας δεν είναι μόνο να χάσει κιλά κάποιος - το οποίο είναι δεδομένο ότι θα επιτευχθεί με τη μέθοδο Eurodiet - αλλά και να μην τα πάρει ποτέ πίσω. Οι ασθενείς μας διατηρούν περισσότερο από το 85% του απολεσθέντος βάρους στα επόμενα πέντε χρόνια.

Τι περιλαμβάνει η ιατρική μέθοδος Εurodiet στο μενού της; Η μέθοδος Eurodiet περιλαμβάνει μια μεγάλη ποικιλία από 70 διαφορετικά προϊόντα (σοκολάτες, μπισκότα, κέικ, δημητριακά, ψωμί, μακαρόνια, ομελέτες κ.λπ.) που είναι ισοδύναμα μεταξύ τους. Τα προϊόντα Eurodiet δεν είναι προϊόντα αδυνατίσματος! Είναι τρόφιμα επιστημονικά μελετημένα για να υποστηρίξουν πλήρως τον οργανισμό στη φάση της απώλειας, προσφέροντάς του ό,τι χρειάζεται για να χαθεί κατά βάση λίπος και όχι μυϊκός ιστός. Είναι νόστιμα και χαμηλά σε θερμίδες, ενώ έχουν παράλληλα υψηλή διατροφική αξία, εξασφαλίζοντας στον οργανισμό τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά. Αυτό σημαίνει ότι δεν έχει σημασία τι θα επιλέξει να φάει κάποιος ή τι ώρα θα το φάει, ούτε χρειάζεται να ζυγίζει ή να υπολογίζει θερμίδες, γεγονός που εξασφαλίζει μεγάλη ευελιξία και ελευθερία επιλογών. Είναι γνωστό ότι τα προϊόντα της Eurodiet είναι εύγευστα και αποτελούν ιδανικά σνακ. Μπορεί κανείς να τα προμηθευτεί χωρίς να ακολουθεί τη μέθοδο; Η μέθοδος Eurodiet βασίζεται σε μια ολοκληρωμένη φιλοσοφία. Για το λόγο αυτό, τα προϊόντα συνδέονται άμεσα με την πλήρη εφαρμογή της μεθόδου από τους εξειδικευμένους επιστημονικούς μας συνεργάτες και για τον λόγο αυτό διατίθενται μόνο μέσω αυτών. Ωστόσο, μετά την ολοκλήρωση των τεσσάρων φάσεων της μεθόδου για τη συντήρηση του αποτελέσματος, ο καταναλωτής θα έχει τη πλέον τη δυνατότητα να αγοράζει την νέα σειρά προϊόντων «Evolution» της Eurodiet, απευθείας από το e-shop της εταιρίας! Πόσο αποτελεσματική είναι η μέθοδος στα άτομα που θέλουν να χάσουν βάρος; Με τη μέθοδο Eurodiet επιτυγχάνεται απώλεια περίπου 10% του βάρους σε 40-50 μέρες. Απευθύνεται με μεγάλη επιτυχία σε άτομα που θέλουν να χάσουν λίγα, περισσότερα ή πολλά κιλά, ενώ δίνει λύση και σε άτομα με παχυσαρκία. Ενδεικτικά αναφέρω ότι έχουμε διαχειριστεί πάνω από 15.000 παχύσαρκους στην Ελλάδα μέχρι σήμερα. Στις περισσότερες δίαιτες παρατηρούμε το φαινόμενο γιο-γιο. Δηλαδή, ενώ επιτυγχάνεται η απώλεια βάρους, τα κιλά «επιστρέφουν» σε σύντομο χρονικό διάστημα και σε ορισμένες περιπτώσεις και περισσότερα. Πως αντιμετωπίζει η Eurodiet αυτό το φαινόμενο; Το φαινόμενο γιο-γιο είναι πράγματι το πιο συνηθισμένο και δύσκολο σημείο στις δίαιτες. Η Eurodiet, έχει εξειδίκευση στην πρόληψη του συγκεκριμένου φαινομένου. Βασικός στόχος μας δεν είναι μόνο να χάσει κιλά κάποιος - το οποίο είναι δεδομένο ότι θα επιτευχθεί με τη μέθοδο Eurodiet - αλλά και να μην τα πάρει ποτέ πίσω. Σ’ αυτό το κομμάτι η μέθοδος έχει μεγάλη επιτυχία, αφού οι ασθενείς μας κρατούν περισσότερο από το 85% του απολεσθέντος βάρους στα επόμενα πέντε χρόνια. «Για να χάσουμε τα περιττά κιλά με ασφάλεια και να μείνουμε στο ιδανικό βάρος απαιτείται οργάνωση, μέθοδος και πρόγραμμα διατροφής με επιστημονική επιμέλεια».

ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2014

5


EURODIET MAGAZINE

εταιρικό profile

Η ΜΕΘΟΔΟΣ EURODIET

ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΟΜΑΔΑ EURODIET

Ποιες είναι οι 4 βασικές φάσεις της μεθόδου Eurodiet; Αφού προηγηθεί η επίσκεψη στο γιατρό, γίνει λιπομέτρηση, αξιολογηθούν τα προβλήματα υγείας και τεθεί ο διατροφικός στόχος, οι ειδικοί αποφασίζουν σε ποια φάση της μεθόδου θα ενταχθείτε.

01

02

03

04

Πρώτη φάση: Ο υποψήφιος για απώλεια βάρους χρησιμοποιεί αποκλειστικά προϊόντα Eurodiet σε όλα τα γεύματα και τα σνακ της ημέρας, προσθέτοντας δύο πλούσιες σαλάτες. Στόχος σε αυτήν τη φάση, που διαρκεί 2-4 βδομάδες, είναι να ενεργοποιηθεί ο μηχανισμός της λιπόλυσης.

Τρίτη φάση: Το μεσημεριανό και το βραδινό είναι δικά σας, αρχικά με απλή δομή, όμως σταδιακά προστίθενται όλες οι διατροφικές ομάδες. Σε αυτήν τη φάση αποκτάτε βήμα βήμα τη διατροφική παιδεία και μαθαίνετε πώς και τι πρέπει να τρώτε.

Δεύτερη φάση: Το ένα γεύμα μεσημεριανό ή βραδινό σε πολύ απλή δομή - είναι δικό σας και τα υπόλοιπα προϊόντα Εurodiet. H φάση αυτή μπορεί να κρατήσει το ίδιο ή το διπλάσιο διάστημα από την πρώτη.

Τα πλεονεκτήματα της Μεθόδου:

1. Εξατομικευμένη διατροφική προσέγγιση, με τη χρήση προϊόντων υψηλών πρωτεϊνών / χαμηλών υδατανθράκων, σύμφωνα με την καθορισμένη φάση.

1. Αποτελεσματικότητα: Eπιτυγχάνεται απώλεια περίπου 10% του βάρους σε 40 με 50 ημέρες. 2. Ευκολία: Δεν χρειάζεται ζύγισμα του φαγητού. 3. Ευχάριστη εφαρμογή: Ευχάριστες γεύσεις στην γκάμα προϊόντων Eurodiet με δυνατότητα για γλυκά από την πρώτη ημέρα. 4. Ασφάλεια: Δεν υπάρχει καμία καταπόνηση του οργανισμού ενώ ενεργοποιούνται μηχανισμοί αντιοξείδωσης και αντιγήρανσης. 5. Εκπαίδευση: Αυτός που ολοκληρώνει το πρόγραμμα δεν έχει πια κανένα άγχος για τη σταθεροποίηση του βάρους του γιατί έχει αποκτήσει καινούργια και σωστή διατροφική αγωγή.

3. Απαραίτητη ιατρική παρακολούθηση με στόχο την ασφαλή απώλεια βάρους τη διασφάλιση και τη διατήρηση των αποτελεσμάτων μακροπρόθεσμα.

6

ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2014

Ειρήνη Χριστοδουλίδου

Βασιλεία Αναγνώστου

Έλενα Κούτση

Κλινικός Διαιτολόγος - Διατροφολόγος Πτυχιούχος Χαροκοπείου Πανεπιστημίου M.Med.Sci (Hons) Human Nutrition

Κλινικός Διαιτολόγος - Διατροφολόγος Πτυχιούχος Τμήματος Διαιτολογίας Διατροφής Χαροκοπείου Πανεπιστημίου

Κλινικός Διαιτολόγος - Διατροφολόγος BSc Human Nutrition MSc Clinical Nutrition

Διατροφολόγος - Διαιτολόγος Υπεύθυνη Ιατρικής Ενημέρωσης Βορείου Ελλάδας

Tέταρτη φάση: Είναι η φάση που πια έχετε μάθει να τρώτε σωστά και εφαρμόζετε στην πράξη την ισορροπημένη μεσογειακή διατροφή χωρίς να το σκέφτεστε και χωρίς να αισθάνεστε ότι κάνετε δίαιτα.

Βασίζεται σε τρεις θεμελιώδεις αρχές:

2. Ψυχοσυμπεριφορική αξιολόγηση, αναγκαία για να προσδιοριστούν και να λυθούν προβλήματα συμπεριφοράς και κινήτρου όσον αφορά στη διατροφή.

Άννα Πετρίδου

Άρθρα Διατροφή - Αντιμετωπίστε τις εποχιακές ιώσεις με την κατάλληλη διατροφή! - Τα μυστικά της Μεσογειακής διατροφής. Αφιερώματα - Γνωριμία με το σπανάκι. Q&A - Η Eurodiet απαντά.

Άρθρα Διατροφή - Πάρε άριστα με σύμμαχο τη διατροφή! - Σπόροι: Μικροί διατροφικοί θησαυροί με τεράστια οφέλη.

Άρθρα Αφιερώματα - Οίνος - μάθετε τις ευεργετικές ιδιότητές του.

Άρθρα Ψυχολογία - Μαθήματα αυτοπεποίθησης. Τονώστε την αυτοπεποίθηση σας.

Q&A - Η Eurodiet απαντά.

ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2014

7


EURODIET MAGAZINE

εταιρικό profile

Η ΔΡΑΣΗ ΤΗΣ EURODIET Μετρήθηκες & κέρδισες!

Συμπεράσματα

Επιμέλεια: Σοφία Βασιλάκη Υπεύθυνη Marketing

Κάναμε χρήση του ερωτηματολογίου MedDiet Score (Panagiotakos et al. 2006) και υπολογίσαμε κατά πόσο η διατροφή 875 ατόμων είναι μεσογειακή. Γι’ αυτό το λόγο, μετρήσαμε την συχνότητα που τα άτομα καταναλώνουν τα παρακάτω: ακατέργαστα δημητριακά, πατάτες, φρούτα, λαχανικά, όσπρια, ψάρι, κόκκινο κρέας, γαλακτοκομικά, ελαιόλαδο και αλκοόλ σε εβδομαδιαία βάση και καταλήξαμε στα παρακάτω συμπεράσματα.

8

ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2014

2. Προβολή video

Τα υψηλά σκορ υποδηλώνουν υψηλή συμμόρφωση στην μεσογειακή διατροφή. Ενώ η μέση τιμή του MedDietScore είναι 27,5 και δείχνει μέτρια συμμόρφωση με την μεσογειακή διατροφή.

Στο πλαίσιο των δράσεων κοινωνικής ευθύνης, η εταιρεία Eurodiet Med συμμετείχε ως χορηγός στην Πρώτη Πανελλαδική Εκστρατεία κατά του Σακχαρώδη Διαβήτη. Οι ενέργειες που πραγματοποιήθηκαν ήταν η πρόληψη (δωρεάν εξετάσεις γλυκαιμικού ελέγχου, επεξήγηση αποτελεσμάτων, συμβουλές), η εκπαίδευση (εκπαιδευτικά videos σε προβολές, ομιλίες) και η ενημέρωση σε επίπεδο διατροφής από επιστημονικά εξειδικευμένο προσωπικό της Eurodiet Med (ιατρούς, διατροφολόγους). Επισκεφθήκαμε 18 πόλεις σε όλη την Ελλάδα (Αθήνα, Λιβαδειά, Στυλίδα, Βόλος, Λάρισα, Κατερίνη, Σέρρες, Δράμα, Καβάλα, Αλεξανδρούπολη, Θεσσαλονίκη, Βέροια, Κοζάνη, Ιωάννινα, Πάτρα, Πύργος, Πειραιάς & Ρόδος).

1. Ενημέρωση από διατροφολόγους

Διάγραμμα 1 Τα ποσοστά (% )πληθυσμού σε άντρες & γυναίκες και τα αντίστοιχα ποσοστά (%) συμμόρφωσης στη μεσογειακή διατροφή.

Εγγραφές Πληθυσμού 875

Το 51% του πληθυσμού σε άντρες και γυναίκες κυμαίνεται από 30 έως 34 MedDiet Score. Οι διατροφικές τους συνήθειες δείχνουν καλή συμμόρφωση με την μεσογειακή διατροφή. Οι ηλικίες των ατόμων αυτών είναι από 40 ετών και άνω. Μόνο το 4% εφαρμόζει με μεγάλη επιτυχία το πρότυπο της μεσογειακής διατροφής. Τα άτομα αυτά είναι ηλικίας άνω των 50 ετών και διατηρούν MedDiet Score 40 έως 55. Το 21% του πληθυσμού που ηλικιακά κυμαίνεται από 25 έως 39 ετών δείχνει μία ανεπαρκής συμμόρφωση με την μεσογειακή διατροφή και το score που διαμορφώνουν είναι μεταξύ 25-29. Ενώ το 21% του πληθυσμού που ηλικιακά κυμαίνεται από 55 ετών και άνω δείχνει μία ικανοποιητική συμμόρφωση με την μεσογειακή διατροφή με MedDiet Score 35-39.

Διάγραμμα 2 Τα ποσοστά (%) πληθυσμού και τα αντίστοιχα ποσοστά (%) με το δείκτη μεσογειακής διατροφής MedDietScore. 3. Ενημέρωση, εντυποδιανομή και συμμετοχή σε διαγωνισμό.

ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2014

9


EURODIET MAGAZINE

υγεία & πρόληψη

Η ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΤΗΣ EURODIET

Η εταιρία Eurodiet δίνει το παρόν σε εκδηλώσεις, ημερίδες, συνέδρια με σκοπό την ενημέρωση του κοινού σε θέματα διατροφής. 1. Fashion Show Sephora, Γλυφάδα, Μάιος 2014

2. 41o Πανελλήνιο Συνέδριο Ενδοκρινολογίας & Μεταβολισμού, Πόρτο Χέλι, Μάιος 2014

Y

υγεία & { { πρόληψη - Όταν η θεραπεία μπαίνει στο μικροσκόπιο. - Σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών. 3. Το ανοιξιάτικο πανηγύρι της Αγάπης, Κηφισιά, Μάιος 2014

10

ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2014

ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2014

11


ΟΤΑΝ Η ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΜΠΑΙΝΕΙ ΣΤΟ ΜΙΚΡΟΣΚΟΠΙΟ...

Η διενέργεια εξετάσεων αποτελεί τον καλύτερο παράγοντα για σωστή διάγνωση.

Γράφει ο: Ιωάννης Σφυρής Ειδικός Παθολόγος με εξειδίκευση στην πρόληψη - αντιγήρανση, και διαταραχές μεταβολισμού Γράφει ο: Κρουστάλης Αθανάσιος Ειδικός Παθολόγος, εξειδικευθείς στις διαταραχές λιπιδίων - αντιγήρανση ιατρική της παχυσαρκίας

Α

λήθεια όμως τι εννοούμε με τον όρο συμμόρφωση; Και πως τίθεται τέτοιο θέμα σε εποχές που το πνευματικό επίπεδο του μέσου ανθρώπου βρίσκεται στην μεγαλύτερη δυνατή κλίμακα; Από τη μία η εξοικείωση με το διαδίκτυο απ’ όπου μπορεί να βρει κανείς πληθώρα πληροφοριών για την κάθε ασθένεια και από την άλλη η ελλιπής πολλές φορές ενημέρωση του ιατρικού προσωπικού μπορούν να δημιουργήσουν στον ασθενή εσφαλμένες εντυπώσεις οδηγώντας τον σε εσφαλμένα συμπεράσματα και ημιτελείς θεραπείες. Ξεκινώντας λοιπόν μια προσέγγιση σε αυτό το καίριο για την υγεία θέμα, ας δούμε με μια άλλη οπτική ορισμένα παγκόσμια στατιστικά στοιχεία. Σύμφωνα με τον παγκόσμιο οργανισμό υγείας, πρώτη αιτία θανάτου παγκοσμίως είναι τα καρδιαγγειακά νοσήματα. Ακολουθούν τα λοιμώδη και παρασιτικά νοσήματα, με τα νεοπλάσματα να βρίσκονται στην τρίτη θέση και να ανεβαίνουν ταχέως κυρίως λόγω της αύξησης του προσδόκιμου επιβίωσης παγκοσμίως. Εύλογα λοιπόν γεννάται ή εξής απορία. Από τη στιγμή που η επιστήμη επινοεί καθημερινώς

12

ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2014

νέες μεθόδους πρόληψης και θεραπείας πως είναι δυνατόν το ποσοστό αυτό να μένει υψηλό ενώ θα έπρεπε να κατακρημνίζεται; Η απάντηση ξεκινά από την ανάγνωση των εκάστοτε στατιστικών και μελετών μαζί, και όχι ξεχωριστά για κάθε νόσο. Επίσης πρέπει να έχουμε υπόψη μας ότι ο μέσος ασθενής και ειδικά ο ασθενής που κουράρεται κατ΄οίκον, αποτελεί οντότητα εντελώς διαφορετική από εκείνη του ασθενούς που συμμετέχει σε μια μελέτη. Αποκρυπτογραφώντας λοιπόν τις τελευταίες πληροφορίες, φτάνουμε στο εξής συμπέρασμα: 1η αιτία θανάτου παγκοσμίως: η ΜΗ συμμόρφωση του ασθενούς στην εκάστοτε θεραπεία. (ανεξαρτήτως νόσου). 2η αιτία θανάτου παγκοσμίως: η ΜΗ συμμόρφωση του ασθενούς στις κλινικές και παρακλινικές διαδικασίες που απαιτούνται για την έγκαιρη και έγκυρη διάγνωση της εκάστοτε νόσου. Με τον πρώτο όρο της μη συμμόρφωσης στη θεραπεία εννοούμε την υπερβολική ή ελλιπή λήψη μιας προτεινόμενης από τον γιατρό θεραπείας, όσον αφορά τον χρόνο, τον τρόπο και το αντικείμενο της θεραπείας.

ΦΑΡΜΑΚΟΛΑΓΝΕΙΑ ΚΑΙ ΦΑΡΜΑΚΟΦΟΒΙΑ: ΔΥΟ ΕΝΝΟΙΕΣ ΜΕ ΙΔΙΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ Αν και οι δυο έννοιες επί της ουσίας δυνητικά αποτελούν ψυχιατρικές διαταραχές, εν τούτοις συχνά εμφανίζονται στην πλειοψηφία των ασθενών που ακολουθούν μια αγωγή. Κύρια αιτία αυτής της διαταραχής της συμπεριφοράς, αποτελεί η πρόσβαση που προσφέρει πια ο δυτικός πολιτισμός στις ιατρικές πληροφορίες. Ο ασθενής φοβούμενος ότι η διάγνωση ήταν ελλιπής αναζητά την πιστοποίηση της είτε στο διαδίκτυο, είτε σε μια δεύτερη ιατρική γνώμη. Εδώ πρέπει να τονιστεί ότι την αποκλειστική ευθύνη φέρει το ιατρικό προσωπικό, καθώς ένα πολύ σημαντικό κομμάτι της διάγνωσης και της θεραπείας αποτελεί η επεξήγηση πάσης φύσεως συμπτωμάτων και αλλαγών που ενδεχομένως αυτή προκαλεί, ενώ πολύ σημαντικό είναι να προσδιοριστεί και ο εκτιμώμενος χρόνος αποθεραπείας. Όταν αυτά δεν γίνονται κατανοητά ή όταν ο εκτιμώμενος χρόνος αποθεραπείας παρατείνεται, ο ασθενής μπαίνει στην ψυχοφθόρα διαδικασία να τροποποιεί δόσεις και αγωγές με δική του πρωτοβουλία σύμφωνα με απλές βιβλιογραφικές πληροφορίες, που βρίσκει μόνος του, ή σε προβαίνοντας σε πολλαπλές επισκέψεις και λαμβάνοντας πολλαπλές γνώμες.

©Depositphotos.com

Ένα από τα μεγαλύτερα στοιχήματα της σύγχρονης ιατρικής απέναντι στο γενικό πληθυσμό, αποτελεί αναμφίβολα, η συμμόρφωση του ασθενούς με την εκάστοτε προτεινόμενη θεραπεία.

Από την άλλη πλευρά, η ίδια άγνοια του ασθενούς όσον αφορά την ποιότητα και σοβαρότητα της νόσου τον οδηγεί στο να επιμηκύνει ή να τερματίσει την θεραπεία, ειδικά αν αισθανθεί βελτίωση από τα αρχικά στάδια. Χαρακτηριστικό παράδειγμα εδώ αποτελεί η θεραπεία της φυματίωσης που από την 9 μηνη διάρκεια που ήταν στις αρχές του 1980, πλέον μετατράπηκε σε εξειδικευμένο αριθμό δόσεων (περί τις 120). Δηλαδή οι ασθενείς κατά το 9μηνο της θεραπείας παρέλειπαν δόσεις είτε εσκεμμένα είτε κατά λάθος, με αποτέλεσμα να μην επιτυγχάνουν θεραπεία. Το παράδοξο όσον αφορά τις μελέτες είναι ότι η φαρμακοφοβία αν και απευθύνεται συνήθως σε χαμηλότερου μορφωτικού επιπέδου ασθενείς, είναι πολλαπλάσια της φαρμακολαγνείας. Εδώ έχει συμβάλει και η αμφιβολία του κόσμου για το πόσο αναγκαία είναι τα εκάστοτε σκευάσματα, μιας και η παγκόσμια άνθιση της φαρμακοβιομηχανίας έχει οδηγήσει δυστυχώς και σε ιατρικές ασυδοσίες. Επεξηγώντας και την δεύτερη αιτία θανάτου, θα πρέπει να τονιστεί ότι η συνήθης κλινικο-εργαστηριακή προσέγγιση των παθήσεων αν και είναι ευρέως γνωστή, εν τούτης δυστυχώς δεν είναι και ευρέως αποδεκτή. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα, πολλοί ασθενείς να ψάχνουν μια ιατρική προσέγγιση που θα ταιριάζει

περισσότερο στην δική τους ψυχοσύνθεση η οποία βρίσκει δυστυχώς ανταπόκριση κάποιες φορές έστω και κατ’εξαίρεση, “χάριν πελατολογίου”. Κι εδώ όμως βασικότερη αιτία είναι η άγνοια του ασθενούς όσον αφορά την επικινδυνότητα της υποκείμενης νόσου, καθώς και την σπουδαιότητα της έγκαιρης διάγνωσης. Συνοψίζοντας λοιπόν την παραπάνω προσέγγιση θα καταλήγουμε στα εξής συμπεράσματα: 1. Ο ασθενής πρέπει πάντα να ενημερώνεται για την νόσο, ή την πιθανή νόσο, δημιουργώντας μια “αμφίδρομη” σχέση με τον θεράποντα ιατρό. Με τον όρο “αμφίδρομη” εννοούμε να έχει ο ασθενής λεπτομερέστατη γνώση της κατάστασης της υγείας του, στο παρόν, και για το μέλλον, πλήρη επεξήγηση της προτεινόμενης θεραπείας, στόχους, ανεπιθύμητες ενέργειες, εκτιμώμενη αποθεραπεία, αιτίες πιθανής αποτυχίας της θεραπείας, κτλ. Ο δε γιατρός θα πρέπει μέσω της συζήτησης να χαρτογραφεί το ψυχικό και πνευματικό προφίλ του ασθενούς και να τροποποιεί τις απαντήσεις αναλόγως ώστε να γίνεται κατανοητός. Θα πρέπει ακόμα να προτείνει την λιγότερο πολύπλοκη θεραπεία στο εκάστοτε προφίλ που δύναται να ανταποκρίνεται στα ιατρικά πρωτόκολλα.

2. Θα πρέπει οι ασθενείς, ειδικά εκείνοι που επισκέπτονται ιδιώτες ιατρούς που δεν έχουν δυνατότητα άμεσων κλινικών και παρακλινικων εξετάσεων, να γνωρίζουν ότι η ιατρική ερευνητική, έπειτα από συνεχή μελέτη έχει καθιερώσει σε πολλές παθήσεις την λεγόμενη “εμπειρική θεραπεία”. Ενδεχόμενη αποτυχία της θεραπείας αυτής κατά βάση αποτελεί αιτία περαιτέρω διερεύνησης και όχι λάθος διάγνωση. Ο ασθενής πρέπει να αναζητά την αιτία ενδεχόμενης αποτυχίας σε συνεννόηση με τον ιατρό. 3. Η πρόοδος της φαρμακευτικής επιστήμης δεν μπορεί να αντικατασταθεί επ΄ουδενί από αφεψήματα και δεισιδαιμονίες που μεταφέρονται από γενεά σε γενεά και αυτό το αποδεικνύει το γεγονός ότι παθήσεις που στο παρελθόν ήταν ανίατες, (παρουσία των αφεψημάτων κτλ), τώρα θεραπεύονται πλήρως κι αυτό λόγω των φαρμάκων που δημιουργήθηκαν. 4. Η διενέργεια εξετάσεων αποτελεί τον καλύτερο παράγοντα για σωστή διάγνωση, και δεν αποτελεί σε καμία περίπτωση σημείο ελλιπούς μόρφωσης του ιατρού. Αντιθέτως, αποτελεί σημείο άριστης ιατρικής κατάρτισης και γνώσης της πεμπτουσίας της επιστήμης, της διαφοροδιαγνωστικής,

ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2014

13


EURODIET MAGAZINE

υγεία & πρόληψη

©Depositphotos.com

Το σύνδρομο των πολυκυστικών ωοθηκών είναι η πιο συχνή ορμονική διαταραχή, που επηρεάζει πάνω από 10% των γυναικών αναπαραγωγικής ηλικίας. Είναι επίσης η πιο συχνή αιτία υπογονιμότητας στις γυναίκες. Το σύνδρομο των πολυκυστικών ωοθηκών μπορεί να επηρεάσει τη ζωή και την υγεία μιας γυναίκας σε κάθε ηλικία. Η σωστή διάγνωση, αντιμετώπιση και η συνεχής παρακολούθηση, βελτιώνουν σημαντικά τα συπτώματα και ελαττώνουν τον κίνδυνο για επιπλοκές.

ΣΥΝΔΡΟΜΟ Ο ΠΟΛΥΚΥΣΤΙΚΩΝ ΩΟΘΗΚΩΝ

ι «πολυκυστικές ωοθήκες» είναι μια διάγνωση που ταλαιπωρεί και «μπερδεύει» πολλές νέες γυναίκες. Πολύ συχνά η παρουσία κάποιων κύστεων στις ωοθήκες ερμηνεύεται σαν παθολογική, χωρίς να είναι και άλλες φορές, ενώ υπάρχει παθολογική εικόνα, δεν γίνεται πάντα ο σωστός ορμονικός έλεγχος έτσι ώστε μια νέα γυναίκα να γνωρίζει αν πάσχει ή όχι από σύνδρομο των πολυκυστικών ωοθηκών.

ο ρόλος της διατροφής στην αντιμετώπιση του. γράφει η Παρασκευή Μεντζελοπούλου Ενδοκρινολόγος - Διαβητολόγος Διπλωματούχος American Board of Internal Medicine and Endocrinology, Diabetes & Metabolism τ. Λέκτορας Ιατρικής σχολής Πανεπιστημίου Harvard

14

ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2014

Το σύνδρομο των πολυκυστικών ωοθηκών (ΣΠΩ) λοιπόν, ΔΕΝ είναι μόνο η παρουσία κύστεων στις ωοθήκες. Το ΣΠΩ προκαλείται από μια ορμονική και μεταβολική διαταραχή που μπορεί να επηρεάσει τη λειτουργία του σώματος με διάφορους τρόπους. Η υποψία του συνδρόμου δημιουργείται όταν υπάρχουν όλα ή τα περισσότερα από τα παρακάτω προβλήματα: - Διαταραχή της περιόδου (ολιγομηνόρροια, αυξημένα διαστήματα μέχρι την επόμενη περίοδο ή ακόμα και διακοπή της περιόδου). - Σημάδια αυξημένης δράσης ανδρογόνων (ανδρικών ορμονών) στο σώμα όπως υπερτρίχωση στο πρόσωπο και το σώμα, απώλεια μαλλιών ή/και ακμή. - Αυξημένα ανδρογόνα στις εξετάσεις αίματος.

- Πολλές μικρές κύστες στις ωοθήκες (εικόνα ωοθήκης σαν «κολιέ μαργαριταριών»), από όπου προέρχεται και το όνομα του συνδρόμου. Οι κύστεις αυτές ή θυλάκια περιέχουν ωάρια που δεν μπορούν να ωριμάσουν τελείως λόγω της ορμονικής διαταραχής του κύκλου, είναι γεμάτες με υγρό, είναι καλοήθεις και πρέπει να είναι συγκεκριμένου μεγέθους και αριθμού για να χαρακτηριστούν κομμάτι του συνδρόμου. Η παρουσία των κύστεων δεν είναι απαραίτητη για την διάγνωση του συνδρόμου, αν υπάρχουν τα άλλα συμπτώματα. Θα πρέπει να τονίσουμε ότι λίγες κύστεις μπορεί να υπάρχουν και φυσιολογικά στις ωοθήκες γυναικών αναπαραγωγικής ηλικίας και δεν πρέπει να συγχέονται με αυτές του συνδρόμου.

(ΣΠΩ) & ΗΛΙΚΙΑ

Πώς το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών επηρεάζει την κάθε ηλικία Γυναίκες κάθε ηλικίας και κάθε φυλής αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας που σχετίζονται με το σύνδρομο των πολυκυστικών ωοθηκών. Η σωστή διάγνωση είναι πολύ σημαντική για να γνωρίζει η γυναίκα που πάσχει, όλες τις πιθανές επιπλοκές που μπορεί να αντιμετωπίσει σε όλη τη διάρκεια της ζωής της και όχι μόνο κατά την αναπαραγωγική της ηλικία.

ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ ΣΤΗΝ ΕΦΗΒΙΚΗ ΚΑΙ ΝΕΑΡΗ ΗΛΙΚΙΑ Τα συμπτώματα του συνδρόμου των πολυκυστικών ωοθηκών ξεκινούν στην εφηβεία για τις περισσότερες γυναίκες, κυρίως με διαταραχή στη συχνότητα της περιόδου, ακμή και υπερτρίχωση. Η αύξηση στο βάρος μπορεί να είναι πιο συχνή στα κορίτσια αυτά και, αν συμβεί, οδηγεί σε ακόμα πιο έντονες διαταραχές. Συχνή επίσης είναι και η κατάθλιψη ή διαταραχές στο συναίσθημα στα κορίτσια που πάσχουν.

ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ ΣΤΗΝ ΑΝΑΠΑΡΑΓΩΓΙΚΗ ΗΛΙΚΙΑ Καθώς οι γυναίκες με πολυκυστικές ωοθήκες δεν έχουν ωοθυλακιορρηξία (ένα ώριμο ωάριο που μπορεί να γονιμοποιηθεί) κάθε μήνα, καθυστερούν συνήθως να συλλάβουν, όταν το επιθυμούν. Πολλές γυναίκες με το σύνδρομο θα διαγνωσθούν στη φάση αυτή λόγω της υπογονιμότητας. Οι γυναίκες με πολυκυστικές ωοθήκες, ακόμα και όταν συλλάβουν, έχουν αυξημένο κίνδυνο για επιπλοκές κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, όπως αποβολές, υπέρταση, σακχαρώδη διαβήτη της κύησης, προεκλαμψία, πρόωρο τοκετό. Οι επιπλοκές αυτές είναι πιο συχνές στις υπέρβαρες και παχύσαρκες γυναίκες που πάσχουν από το σύνδρομο.

ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ ΣΤΗ ΜΕΣΗ ΗΛΙΚΙΑ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΕΜΜΗΝΟΠΑΥΣΗ Οι ορμονικές διαταραχές του συνδρόμου των πολυκυστικών ωοθηκών βελτιώνονται όταν σταματήσει η περίοδος, καθώς ελαττώνεται η παραγωγή των ανδρικών ορμονών από τις ωοθήκες. Λόγω των μεταβολικών διαταραχών όμως που υπάρχουν στις περισσότερες γυναίκες με το σύνδρομο, με την πρόοδο της ηλικίας αυξά-

νεται ο κίνδυνος για σακχαρώδη διαβήτη, υπέρταση, αυξημένη χοληστερίνη, καρδιαγγειακές διαταραχές, παχυσαρκία, υπνική άπνοια και κάποιες μορφές καρκίνου (ενδομήτριο).

ΤΑ ΑΙΤΙΑ ΤΟΥ ΣΥΝΔΡΟΜΟΥ Ποια είναι τα αίτια του συνδρόμου των πολυκυστικών ωοθηκών (ΣΠΩ);

Τα αίτια του ΣΠΩ είναι άγνωστα, αλλά γενετικοί παράγοντες είναι αυτοί που παίζουν σημαντικό ρόλο. Συχνά μια γυναίκα με πολυκυστικές ωοθήκες έχει μητέρα ή αδελφή με το ίδιο πρόβλημα. Αν μια γυναίκα έχει σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών, η αδελφή της έχει 50% περίπου πιθανότητα να το έχει και η ίδια. Η βασική διαταραχή στο σύνδρομο ΣΠΩ είναι ορμονική. Οι γυναίκες αυτές παρουσιάζουν διαταραχή στην έκκριση των γοναδοτροπινών από την υπόφυση (των ορμονών δηλαδή που είναι υπεύθυνες για τον καταμήνιο κύκλο κάθε γυναίκας) με αποτέλεσμα να παράγουν αυξημένα ανδρογόνα από τις ωοθήκες τους. Τα ανδρογόνα είναι οι «ανδρικές» ορμόνες οι οποίες όμως παράγονται και στις γυναίκες φυσιολογικά αλλά σε πολύ μικρότερη ποσότητα. Αν για κάποιο λόγο η παραγωγή των ανδρικών ορμονών αυξηθεί, τότε επηρεάζεται η φυσιολογική διαδικασία ωρίμανσης των ωοθυλακίων σε ωάρια (αντί να ωριμάζει ένα ωάριο κάθε μήνα, πολλά ωοθυλάκια δεν καταφέρνουν να φτάσουν σε ώριμο στάδιο και συσσωρεύονται σε μορφή κύστεων στις ωοθήκες) αλλά έχουμε και εμφάνιση συμπτωμάτων.

ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ (ΣΠΩ) • Διαταραχή στην περίοδο. • Υπογονιμότητα (λόγω της διαταραχής της περιόδου). • Υπερτρίχωση, αυξημένη τριχοφυΐα δηλαδή κυρίως σε περιοχές του σώματος που μια γυναίκα δεν έχει φυσιολογικά τρίχες όπως το πρόσωπο, το στήθος, η κοιλιά, η πλάτη, τα δάκτυλα. • Ακμή, λιπαρό δέρμα, πιτυρίδα. • Αδύναμα μαλλιά ή απώλεια μαλλιών (ανδρικού τύπου αλωπεκία). • Κρεατοελιές στην περιοχή του λαιμού, του στήθους και του κορμού. • Κύστεις στις ωοθήκες. • Πυελικός πόνος. • Αύξηση βάρους, παχυσαρκία ή δυσκολία στην απώλεια βάρους. • Αγχωτική διαταραχή ή κατάθλιψη.

ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2014

15


EURODIET MAGAZINE

υγεία & πρόληψη

Ο ΡΟΛΟΣ ΤΗΣ ΙΝΣΟΥΛΙΝΗΣ Ο ρόλος της ινσουλίνης στην ανάπτυξη της νόσου

Μια άλλη ορμόνη που φαίνεται να παίζει μεγάλο ρόλο στην ανάπτυξη του συνδρόμου των πολυκυστικών ωοθηκών είναι η ινσουλίνη. Η ινσουλίνη είναι η ορμόνη που παράγεται από το πάγκρεας και βοηθάει το σώμα να χρησιμοποιήσει ή να αποθηκεύσει την ενέργεια που παίρνει από τους υδατάνθρακες των τροφών. Πολλές γυναίκες με το σύνδρομο των πολυκυστικών ωοθηκών έχουν αυξημένα επίπεδα ινσουλίνης λόγω αντίστασης στη δράση της. Η αυξημένη αυτή παραγωγή της ινσουλίνης φαίνεται να αυξάνει την παραγωγή ανδρικών ορμονών από τις ωοθήκες και επίσης συμβάλει στη δυσκολία απώλειας βάρους. Σε πολλές από τις γυναίκες οι οποίες πάσχουν είναι χαρακτηριστική η συσσώρευση κοιλιακού λίπους. Η αντίσταση στην ινσουλίνη δεν χαρακτηρίζει όλες τις γυναίκες με πολυκυστικές ωοθήκες, αλλά είναι ιδιαίτερα συχνή ακόμα και σε γυναίκες με φυσιολογικό βάρος. Σε πολλές από αυτές τις γυναίκες, το πάγκρεας δεν μπορεί να συνεχίσει την αυξημένη παραγωγή ινσουλίνης που χρειάζεται για να διατηρηθούν τα επίπεδα του σακχάρου φυσιολογικά και, με την πάροδο της ηλικίας, αναπτύσσεται σακχαρώδης διαβήτης. Χαρακτηριστικό εύρημα στις γυναίκες που παρουσιάζουν σημαντική αντίσταση στην ινσουλίνη είναι η μελαχρωματική ακάνθωση (πτυχές του δέρματος στο λαιμό, τις μασχάλες, το στήθος και την μηροβουβωνική περιοχή που είναι πιο σκληρές και σκούρες σε χρώμα από το υπόλοιπο σώμα). Λόγω της εξαιρετικά μεγάλης συχνότητας και της σημασίας της ύπαρξης αντίστασης στην ινσουλίνη σε γυναίκες με το σύνδρομο, συστήνεται η καμπύλη σακχάρου σε όλες τις γυναίκες στις οποίες γίνεται η διάγνωση καθώς και αργότερα, κατά τη διάρκεια της ζωής τους, για την έγκαιρη διάγνωση και πρόληψη του προδιαβήτη. Στις γυναίκες με σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών που είναι υπέρβαρες ή παχύ-

ΒΑΡΟΣ & (ΣΠΩ)

σαρκες και έχουν αυξημένα επίπεδα ινσουλίνης, τα φάρμακα που αυξάνουν την ευαισθησία του σώματος στην ινσουλίνη, όπως η μετφορμίνη, μπορεί να βοηθήσουν και μάλιστα προτείνονται στην πρώτη γραμμή θεραπείας από τις νέες κατευθυντήριες οδηγίες της Αμερικανικής Ενδοκρινολογικής Εταιρείας. Τα φάρμακα αυτά, που χρησιμοποιούνται στην θεραπεία του σακχαρώδους διαβήτη, ελαττώνουν τα επίπεδα της ινσουλίνης και βοηθούν στην ομαλοποίηση της περιόδου και βελτίωση της γονιμότητας σε ορισμένες περιπτώσεις. Τα φάρμακα αυτά δεν είναι κατάλληλα για όλες τις γυναίκες με σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών και πρέπει να δίνονται μόνο μετά από εκτίμηση και με παρακολούθηση ενδοκρινολόγου.

Η επίδραση του σωματικού βάρους στα συμπτώματα του συνδρόμου Όλες οι γυναίκες δεν έχουν τα ίδια συμπτώματα και ευρήματα και η βαρύτητα των συμπτωμάτων μπορεί να ποικίλει σημαντικά από γυναίκα σε γυναίκα. Σημαντικός επιβαρυντικός παράγοντας όλων των συμπτωμάτων του συνδρόμου είναι η αύξηση του σωματικού βάρους πάνω από το φυσιολογικό. Η παχυσαρκία δεν είναι χαρακτηριστικός παράγοντας του συνδρόμου, αλλά πάνω από 40% των γυναικών με πολυκυστικές ωοθήκες είναι υπέρβαρες ή παχύσαρκες. Η αύξηση δε του βάρους μπορεί να επιδεινώσει σημαντικά τη διαταραχή του κύκλου, την υπερτρίχωση, την ακμή και να μειώσει την γονιμότητα σε γυναίκες με πολυκυστικές ωοθήκες. Η επίδραση αυτή της παχυσαρκίας οφείλεται στην αύξηση της αντίστασης στην ινσουλίνη και κατά συνέπεια στην αύξηση της δράσης της ορμόνης αυτής.

ΔΙΑΓΝΩΣΗ (ΣΠΩ)

Πώς γίνεται η διάγνωση του συνδρόμου; Για να καταλήξουμε στην διάγνωση του συνδρόμου των πολυκυστικών ωοθηκών πρέπει πρώτα να αποκλείσουμε άλλες ορμονικές διαταραχές που μπορεί να προκαλέσουν παρόμοια εικόνα με αυτό, όπως διαταραχές του θυρεοειδούς αδένα, της προλακτίνης και των επινεφριδίων. Μια γυναίκα που παρουσιάζει συμπτώματα και σημεία ύποπτα για το σύνδρομο των πολυκυστικών ωοθηκών θα πρέπει να κάνει έναν λεπτομερή ορμονικό έλεγχο.

στην ινσουλίνη, την αρτηριακή πίεση, την χοληστερίνη και βελτιώνει την καρδιαγγειακή υγεία. Με τη σωστή διάγνωση, αντιμετώπιση και συνεχή παρακολούθηση, τα συμπτώματα του συνδρόμου των πολυκυστικών ωοθηκών μπορούν να βελτιωθούν σημαντικά και ο κίνδυνος για επιπλοκές να ελαχιστοποιηθεί.

ΥΓΙΗΣ ΤΡΟΠΟΣ ΖΩΗΣ: Πρόληψη & Αντιμετώπιση

Η πιο βασική αρχή στην αντιμετώπιση του συνδρόμου των πολυκυστικών ωοθηκών είναι η διατήρηση φυσιολογικού βάρους και η άσκηση. Σε γυναίκες που είναι υπέρβαρες ή παχύσαρκες, ακόμα και μικρή απώλεια βάρους της τάξεως του 7-10% οδηγεί σε βελτίωση του κύκλου, της συχνότητας της περιόδου και των συμπτωμάτων της υπερτρίχωσης και της ακμής. Ακόμα και σε γυναίκες όμως με φυσιολογικό βάρος το είδος της διατροφής φαίνεται να παίζει σημαντικό ρόλο στην ένταση των συμπτωμάτων τους. Η αποφυγή των επεξεργασμένων υδατανθράκων (όπως η ζάχαρη, τα μακαρόνια, το άμυλο) και η κατανάλωση κυρίως σύνθετων υδατανθράκων όπως τα φρούτα, τα λαχανικά και τα δημητριακά ολικής αλέσεως, βοηθάει στην συντήρηση του βάρους και μειώνει τα επίπεδα της ινσουλίνης στο αίμα.

Σύμφωνα με τις νέες οδηγίες της Αμερικανικής Ενδοκρινολογικής Εταιρείας για την διάγνωση και αντιμετώπιση του συνδρόμου, κάθε νέα γυναίκα με διαπιστωμένο πλέον σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών θα πρέπει να υποβληθεί και σε καμπύλη σακχάρου καθώς, λόγω της διαταραχής της δράσης της ινσουλίνης ο κίνδυνος για ανάπτυξη προδιαβήτη ή σακχαρώδη διαβήτη είναι ιδιαίτερα αυξημένος: μέχρι και 30% των γυναικών που έχουν πολυκυστικές ωοθήκες μπορεί να αναπτύξουν διαβήτη μεγαλώνοντας. Η καμπύλη σακχάρου θα πρέπει να επαναλαμβάνεται σε κάποια χρόνια ανάλογα με τους παράγοντες κινδύνου για ανάπτυξη σακχαρώδη διαβήτη.

Η διατροφή χαμηλή σε υδατάνθρακες και με αυξημένη πρόσληψη σε πρωτεΐνες (ένα πρόγραμμα διατροφής αντίστοιχο με το πρόγραμμα Eurodiet), φαίνεται να έχει ιδιαίτερα ευεργετική επίδραση:

16

ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2014

©Depositphotos.com

• στο ορμονικό προφίλ, μειώνοντας τα επίπεδα της ινσουλίνης και δεικτών φλεγμονής • στην ψυχολογία καθώς φαίνεται να μειώνει τις συναισθηματικές διακυμάνσεις και βελτιώνει την εικόνα του σώματος • στην διατήρηση φυσιολογικού βάρους καθώς οδηγεί σε μεγαλύτερη απώλεια κοιλιακού λίπους και, σε κάποιες μελέτες, πιο εύκολη και γρήγορη απώλεια βάρους. Η σωστή διατροφή και η συστηματική άσκηση θα πρέπει να είναι κομμάτι της καθημερινότητας μιας γυναίκας και όχι «διαλείματα». Η τακτική άσκηση (30 λεπτά, 5 φορές την εβδομάδα), που συνδυάζει αεροβική και ασκήσεις μυϊκής ενδυνάμωσης, βοηθάει στην απώλεια και συντήρηση φυσιολογικού βάρους και μειώνει την αντίσταση

Πηγές:

- Appetite. 2007 Nov;49(3):590-3. - Acad Nutr Diet. 2013 Apr;113(4):520-45. - Am J Clin Nutr. 2012 Jan;95(1):39-48. - Diabetes care, 1999; 22 (141-146) - Endocrine society practice guideline for the Diagnosis and Treatment of Polycystic Ovary Syndrome, JCEM Dec 2013, 2013-2350

ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2014

17


EURODIET MAGAZINE

διατροφή

Δ

{ διατροφή { - Αντιμετωπίστε τις εποχιακές ιώσεις με την κατάλληλη διατροφή. - Πάρε άριστα με σύμμαχο τη διατροφή. - Σπόροι: Μικροί διατροφικοί θησαυροί με τεράστια οφέλη. - Τα μυστικά της Μεσογειακή διατροφής. 18

ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2014

ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2014

19


EURODIET MAGAZINE

διατροφή

Το φθινόπωρο και ο χειμώνας αποτελούν περίοδο αιχμής ως προς την ανάπτυξη γρίπης, ιώσεων και κοινού κρυολογήματος. Πολύτιμος σύμμαχος για την ενίσχυση του ανοσοποιητικού μας συστήματος και την αντιμετώπιση τους, είναι η ισορροπημένη διατροφή. Δεν έχετε πάρα να ακολουθήσετε τα tips που σας προτείνουμε, κι αφήστε το ανοσοποιητικό σύστημα να “δουλέψει” για εσάς εξολοθρεύοντας τoυς… εχθρούς της εποχής!

Αντιμετωπίστε τις εποχιακές Π ιώσεις με την κατάλληλη διατροφή! γράφει η Άννα Πετρίδου Κλινικός Διαιτολόγος - Διατροφολόγος Πτυχιούχος Χαροκοπείου Πανεπιστημίου M.Med.Sci (Hons) Human Nutrition

20

ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2014

αρόλο που οι ιοί παραμένουν ενεργοί όλο το χρόνο, το φθινόπωρο και ο χειμώνας είναι οι εποχές που ευνοούν περισσότερο την ανάπτυξη τους, καθώς ο οργανισμός μας γίνεται πιο ευάλωτος σε αυτούς, κυρίως λόγω του συγχρωτισμού πολλών ατόμων σε κλειστούς χώρους. Οι μήνες λοιπόν αυτοί αποτελούν μία πρόκληση για την υγεία του συνόλου του πληθυσμού, αλλά ειδικότερα για τις πιο ευπαθείς ομάδες όπως οι υπερήλικες, τα παιδιά, τα άτομα με αναπνευστικά προβλήματα και οι διαβητικοί. Κι επειδή η πρόληψη είναι το ήμισυ του παντός, το πρώτο που πρέπει να κάνουμε ώστε να μειώσουμε τις πιθανότητες να προσβληθούμε από τις ιώσεις, είναι η ενίσχυση του ανοσοποιητικού μας συστήματος το οποίο είναι η ασπίδα μας ενάντια στα βακτήρια, τους ιούς και άλλους παθογόνους οργανισμούς. Μοιάζει πολύ με τον προσωπικό μας στρατό, φρουρεί το σώμα μας ενάντια στις επιθέσεις από εισβολείς (όπως τα βακτήρια, μύκητες και ιούς), μάχεται ενάντια στις μολύνσεις και διάφορα είδη καρκίνου. Γι’ αυτό θα πρέπει να φροντίζουμε έτσι ώστε να είναι πάντα σε… εγρήγορση! Πρώτος και σημαντικότερος παράγοντας που επηρεάζει την ανοσοποιητική δραστηριότητα είναι η διατροφή. Ας δούμε λοιπόν, πώς μπορούμε να ενισχύσουμε το ανοσοποιητικό μας σύστημα μέσω διατροφής.

©Depositphotos.com

Διατηρήστε ένα υγιές βάρος Η παχυσαρκία καθώς επίσης και ο υποσιτισμός καθιστούν τον οργανισμό ευάλωτο. Έρευνες έχουν δείξει ότι στην περίπτωση της παχυσαρκίας το λίπος, ειδικά αυτό που συσσωρεύεται σπλαχνικά, εκκρίνει ορμόνες που καταστέλλουν το ανοσοποιητικό σύστημα, με αποτέλεσμα τα παχύσαρκα άτομα να είναι πιο ευπαθή σε λοιμώξεις και λιγότερο ικανά να σκοτώσουν ιούς σε σύγκριση με τα φυσιολογικού βάρους άτομα. Όπως έχει αποδειχθεί, μια δίαιτα που καλύπτει τον οργανισμό σε θρεπτικά συστατικά και οδηγεί σε απώλεια βάρους, μπορεί να επαναφέρει το ανοσοποιητικό σύστημα σε σωστή λειτουργία στα παχύσαρκα άτομα.

Επαρκής κάλυψη του οργανισμού με πρωτεΐνες Οι πρωτεΐνες αποτελούν βασικό δομικό συστατικό για όλα τα κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος. Η κατανάλωση ζωικών προϊόντων, όπως το κρέας, τα πουλερικά, τα ψάρια, τα αβγά και τα γαλακτοκομικά παρέχει στον οργανισμό πρωτεΐνες υψηλής βιολογικής αξίας. Πρόκειται για πρωτεΐνες που περιέχουν όλα τα απαραίτητα αμινοξέα, τα οποία ενισχύουν τον πολλαπλασιασμό των λεμφοκυττάρων και την απόκριση του ανοσοποιητικού. Αντίθετα, τα φυτικά τρόφιμα, όπως τα όσπρια, τα δημητριακά, οι ξηροί καρποί, οι σπόροι και τα λαχανικά παρέχουν πρωτεΐνες χαμηλής βιολογικής αξίας. Δηλαδή ένα ή περισσότερα απαραίτητα αμινοξέα υπάρχουν σε αυτές σε πολύ μικρότερη ποσότητα από αυτή που απαιτείται. Ωστόσο, αν συνδυάσουμε στο ίδιο γεύμα φυτικής προέλευσης πρωτεΐνες (π.χ. όσπρια με δημητριακά, φασόλια με ρύζι, ρεβίθια με ψωμί, φακές με πατάτες) ή φυτικής προέλευσης πρωτεΐνη με ζωικής προέλευσης πρωτεΐνη, δημιουργούμε ένα μείγμα υψηλής βιολογικής αξίας που

στηρίζει τη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος. Θα πρέπει να θυμόμαστε, ότι σε περίπτωση μη επαρκούς κάλυψης του οργανισμού μας με πρωτεΐνες (κάτι που γίνεται πολύ συχνά όταν τηρείται μια στερητική δίαιτα που δεν είναι προσαρμοσμένη στις ανάγκες μας) αυξάνεται η πιθανότητα να νοσήσουμε. Όταν το σώμα νοσήσει, διασπώνται οι πρωτεΐνες του μυ ώστε να παραχθούν τα απαραίτητα αμινοξέα για την σύνθεση των κυττάρων του ανοσοποιητικού. Η κατάσταση αυτή μπορεί να οδηγήσει σε περαιτέρω ευαισθησία του οργανισμού σε λοιμώξεις και επιδείνωση της έκβασης της υγείας.

Επιλέξτε τροφές χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη Η αυξημένη έκκριση ινσουλίνης αυξάνει τους δείκτες φλεγμονής και καταστέλλει το ανοσοποιητικό σύστημα. Αυξημένη έκκριση ινσουλίνης προκαλούν τροφές υψηλού γλυκαιμικού δείκτη όπως η πατάτα, τα επεξεργασμένα δημητριακά όπως λευκό ψωμί, μπισκότα, κέικ, πίτες, γλυκά και αναψυκτικά με ζάχαρη. Αντίθετα, τροφές χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη όπως λαχανικά, φρούτα, όσπρια και ακατέργαστα προϊόντα βρώμης, κριθαριού, σίκαλης και σιταριού περιέχουν βραδείας απορρόφησης υδατάνθρακες, με αποτέλεσμα να οδηγούν σε σταδιακή και χαμηλή αύξηση του σακχάρου και ινσουλίνης.

Καλύψτε πλήρως τον οργανισμό σας με βιταμίνες-μέταλλα-ιχνοστοιχεία Η έλλειψη των λιποδιαλυτών βιταμινών Α, D και Ε μπορεί να μειώσει τη λειτουργία πολλών διαφορετικών κυττάρων του ανοσοποιητικού συστήματος. Τα επιθηλιακά κύτταρα του εντέρου και των πνευμόνων είναι ιδιαίτερα ευαίσθητα και ευάλωτα σε διάφορες παθογένειες όταν υπάρχει ανεπάρκεια της βιταμίνης Α σε παιδιά και ενήλικες. Επιλέξτε, λοιπόν, τρόφιμα πλούσια σε βιταμίνη Α όπως: το συκώτι, τα γαλακτοκομικά προϊόντα, τα ψάρια, τα φυλλώδη λαχανικά και τα κίτρινα ή πορτοκαλί φρούτα και λαχανικά. Η βιταμίνη D είναι επίσης πολύ σημαντική για την ενεργοποίηση των λεμφοκυττάρων και την μετατροπή τους σε κύτταρα που θα σκοτώσουν το μικρόβιο. Σε περίπτωση έλλειψης βιταμίνης D, τα λεμφοκύτταρα δεν ξεκινούν καν να ενεργοποιούνται και έτσι το ανοσοποιητικό μας δεν μπορεί να ανταποκριθεί στην απειλή από τον ιό ή το βακτηρίδιο. H βιταμίνη D περιέχεται στα λιπαρά ψάρια, στο συκώτι και τα εμπλουτισμένα γαλακτοκομικά. Ωστόσο, μόνο το 10% της βιταμίνης D συντίθεται από τις τροφές. Το 90% της βιταμίνης D συντίθεται μέσω της υπεριώδους ακτινοβολίας του ήλιου. Δεκαπέντε με είκοσι λεπτά έκθεσης στο ηλιακό φως από τις 10 πμ μέχρι τις 2 μμ, χωρίς αντηλιακό, τρεις φορές την εβδομάδα είναι ικανό χρονικό διάστημα που θα προσφέρει στον οργανισμό την απαιτούμενη ποσότητα βιταμίνης D. Προστατευτική δράση από μολύνσεις του ανώτερου αναπνευστικού, όπως το κοινό κρυολόγημα παρέχει και η βιταμίνη Ε, την οποία βρίσκουμε στο ελαιόλαδο, στα μη επεξεργασμένα δημητριακά και στους ξηρούς καρπούς. Η βιταμίνη C είναι ίσως η πιο γνωστή βιταμίνη που λαμβάνεται σε συμπλήρωμα σε περίπτωση κρυολογήματος. Αυξάνει την παραγωγή

ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2014

21


Τέλος, το σελήνιο και ο ψευδάργυρος είναι δύο ιχνοστοιχεία τα οποία διεγείρουν το ανοσοποιητικό μας σύστημα. Σε μικρά παιδιά η λήψη ψευδαργύρου βοηθά στη μείωση της διάρκειας της πνευμονίας και της διάρροιας και οδηγεί σε λιγότερες οξείες αναπνευστικές λοιμώξεις. Πηγές ψευδαργύρου αποτελούν η γαλοπούλα, τα φασόλια, τα καρύδια, το μοσχάρι και τα θαλασσινά και πηγές σεληνίου αποτελούν κοτόπουλο, τα αυγά, τα καστανό ρύζι, ο τόνος, τα προϊόντα ολικής αλέσεως και οι ηλιόσποροι.

Βελτιώστε την χλωρίδα του εντέρου

Τα προβιοτικά είναι ζωντανοί μικροοργανισμοί που όπως μαρτυρά και το όνομα τους «προάγουν τον βίο». Πρόκειται για ωφέλιμα βακτήρια, που φυσιολογικά «κατοικούν» στο έντερο και αποτελούν μέρος της άμυνας του οργανισμού μας. Λειτουργούν ανταγωνιστικά ως προς τους «εισβολείς» και ταυτόχρονα δημιουργούν ένα αφιλόξενο περιβάλλον, το οποίο δεν ευνοεί την ανάπτυξή τους. Επιπλέον, παράγουν ουσίες, όπως είναι για παράδειγμα οι βακτηριοκίνες, ουσίες με αντιβακτηριακή δράση, οι οποίες βοηθούν στο να διατηρηθεί ο αριθμός των «κακών» βακτηρίων υπό έλεγχο. ©Depositphotos.com

Μπορούμε να ενισχύσουμε τα ωφέλιμα βακτήρια μέσω της διατροφής, προσλαμβάνοντας τα από τροφές που έχουν υποστεί ζύμωση (π.χ. γιαούρτι, κεφίρ, τυριά, τουρσί, προϊόντα εμπλουτισμένα με προβιοτικά). των λεμφοκυττάρων, δηλαδή στρατιές από λευκά αιμοσφαίρια, τα οποία αντιμετωπίζουν τους ξένους εισβολείς στο σώμα μας, όπως είναι τα λοιμωξιογόνα βακτήρια και οι ιοί και χρησιμεύει ως αντιισταμινικό, για να μειώσει τις δυσάρεστες συνέπειες του κοινού κρυολογήματος, συμπεριλαμβανομένης της φλεγμονής, της βουλωμένης μύτης και τους πόνους. Αυξημένες ανάγκες για βιταμίνη C έχουν τα ηλικιωμένα άτομα, τα άτομα με αυξημένο στρες, οι καπνιστές και όσες γυναίκες λαμβάνουν αντισυλληπτικά. Πηγές βιταμίνης C αποτελούν το πεπόνι, το γκρέιπφρουτ, το ακτινίδιο, το μάνγκο, το πορτοκάλι, οι φράουλες, η παπάγια, τα μανταρίνια, το καρπούζι, το μπρόκολο, το σπανάκι, το λάχανο, τα λαχανάκια Βρυξελλών, το κουνουπίδι, οι κόκκινες και πράσινες πιπεριές και η ντομάτα.

22

ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2014

Σύμφωνα με μελέτη διαπιστώθηκε ότι τα παιδιά που κατανάλωναν ένα γιαούρτι την ημέρα εμφάνιζαν 19% χαμηλότερο κίνδυνο για κρυολογήματα και λοιμώξεις του αυτιού και του λαιμού. Συμπερασματικά λοιπόν, η ισορροπημένη διατροφή που βασίζεται σε ποικιλία φρούτων και λαχανικών, πρωτεϊνούχες τροφές, ζυμωμένα γαλακτοκομικά, ακατέργαστα δημητριακά, έλαια και ξηρούς καρπούς είναι ένας πολύτιμος σύμμαχος για την ενίσχυση του ανοσοποιητικού. Σε συνδυασμό με την ήπια έκθεση στον ήλιο, την τακτική σωματική άσκηση, τον καλό ύπνο, τη διακοπή του καπνίσματος και τον περιορισμό του stress δημιουργούμε την ιδανική ασπίδα στον οργανισμό μας, έτοιμη να αντιμετωπίσει κάθε… εξωτερική επίθεση!

ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2014

23


EURODIET MAGAZINE

διατροφή

Ολοένα και περισσότερες επιστημονικές μελέτες αναδεικνύουν τη σημασία του πρωινού γεύματος για την εξασφάλιση καλής φυσικής και πνευματικής απόδοσης. Μελέτες έχουν δείξει ότι τα παιδιά τα οποία δεν τρώνε πρωινό έχουν χειρότερη επίδοση στις εργασίες που απαιτούν συγκέντρωση και εγρήγορση και μοιάζουν πολλές φορές κουρασμένα και νωχελικά. Αντίθετα, παιδιά που καταναλώνουν πρωινό στο σπίτι τους, φάνηκε πως έχουν και καλύτερες επιδόσεις στο σχολείο. Τα στοιχεία αυτά οφείλονται στο ότι τα παιδιά που δεν καταναλώνουν πρωινό, έχουν μειωμένα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα. Το πρωινό είναι το πρώτο γεύμα, ύστερα από πολύωρη νηστεία και συνεπώς το σώμα και ο εγκέφαλος, χρειάζονται «καύσιμα» για να λειτουργήσουν σωστά. Η γλυκόζη είναι το βασικό «καύσιμο» του εγκεφάλου. Ένα ισορροπημένο πρωινό, πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά και πρωτεΐνη, δίνει ώθηση στο μεταβολισμό και ενέργεια στο σώμα για ένα καλό ξεκίνημα!

Η

σχολική χρονιά ξεκίνησε και ο καλός ο μαθητής δεν πρέπει μόνο να διαβάζει για να βελτιώσει την απόδοση του αλλά να ακολουθεί και μια σωστή ισορροπημένη διατροφή. Άλλωστε, έχει παρατηρηθεί ότι η διατροφή των παιδιών κατά τη διάρκεια του σχολικού έτους επιδρά σε σημαντικό βαθμό και στην επίδοσή τους. Ας κάνουμε λοιπόν την ισορροπημένη διατροφή, αγαπημένο αντικείμενο των μαθητών προς μελέτη!

γράφει η Ειρήνη Χριστοδουλίδου Κλινικός Διαιτολόγος - Διατροφολόγος Πτυχιούχος Τμήματος Διαιτολογίας - Διατροφής Χαροκοπείου Πανεπιστημίου

©Depositphotos.com

Πώς θα εντάξετε πρακτικά τα Ω-3 λιπαρά στην διατροφή των μαθητών

ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2014

Η λέξη πρωτεΐνη προέρχεται από την ελληνική λέξη «πρώτος», που σημαίνει «ο πιο σημαντικός». Οι πρωτεΐνες είναι απαραίτητα στοιχεία για την ανάπτυξη και την ανακατασκευή των ιστών, την καλή λειτουργία και τη σωστή δομή όλων των ζωντανών κυττάρων, το θωρακισμό του ανοσοποιητικού συστήματος αλλά και την ενδυνάμωση του νευρικού συστήματος. Γι αυτό και είναι το πρώτο θρεπτικό συστατικό που πρέπει να μπαίνει στο πιάτο των μαθητών. Επιλέξτε γαλακτοκομικά (κυρίως τυριά), γαλοπούλα, ψάρια, όσπρια και ξηρούς καρπούς που περιέχουν τρυπτοφάνη ένα αμινοξύ που συμβάλλει στην καλή διάθεση, στη μείωση του άγχους, στην τόνωση και στην καλή λειτουργία της μνήμης.

Ω-3 λιπαρά οξέα για πνευματική διαύγεια

Τα ω-3 λιπαρά οξέα αποτελούν βασικό δομικό συστατικό των νευρικών κυττάρων, οπότε συσχετίζονται και με την εγκεφαλική λειτουργία. Σύμφωνα με ερευνητικά ευρήματα τα ω-3 μπορούν να βοηθήσουν παιδιά με μαθησιακές δυσκολίες, καθώς επίσης η αυξημένη πρόσληψη τους μπορεί να αυξήσει τη νοημοσύνη και την ικανότητα μάθησης και συγκέντρωσης. Επιπλέον δρουν ευεργετικά ενάντια στα συμπτώματα της κατάθλιψης και ανεβάζουν τη διάθεση. Σημαντικές πηγές ω-3 λιπαρών είναι τα λιπαρά ψάρια (σολομός, σκουμπρί, σαρδέλα, γαύρος, τόνος), ο λιναρόσπορος και το λινέλαιο, οι ξηροί καρποί όπως τα καρύδια.

24

Οι χρήσιμες πρωτεΐνες

• Για πρωινό, προσθέστε καρύδια ή λιναρόσπορο στο γιαούρτι ή το γάλα με τα δημητριακά. • Επιλέξτε για σνακ ένα φρούτο εποχής με μια χούφτα καρύδια. • Καταναλώνετε δύο με τρεις φορές την εβδομάδα ψάρια (μεταξύ των οποίων και λιπαρά). • Ρίχνετε σπόρους λιναρόσπορου στη σαλάτα ή χρησιμοποιήστε μείγμα λινελαίου - ελαιολάδου (γεμίστε ένα μπουκάλι με 1 μέρος λινέλαιο και 2 μέρη ελαιόλαδο) για τη σαλάτα. • Δοκιμάστε να φτιάξετε μόνοι σας ψωμί, προσθέτοντας λιναρόσπορο.

©Depositphotos.com

Πάρε άριστα με σύμμαχο τη διατροφή!

Η καλή μέρα από το πρωινό φαίνεται!

5 προτάσεις για θρεπτικό πρωινό (1) 250ml γάλα 1,5% με 3 κ. σούπας δημητριακά ολικής άλεσης

ή μούσλι ή νιφάδες βρώμης, 2 κ. σούπας τριμμένο καρύδι, 1 φρούτο.

(2) 250ml γάλα 1,5%, 1 φ. ψωμί ολικής άλεσης με μία επάλειψη φυτική μαλακή μαργαρίνη και μία επάλειψη μέλι ή μαρμελάδα χωρίς ζάχαρη, 1 φρούτο. (3) 250ml γάλα 1,5%, 1 φ. ψωμί ολικής άλεσης, 1 αυγό βραστό, 1 φρούτο. (4) 250 ml γάλα 1,5%, 1 φ. ψωμί ολικής άλεσης με 1 φ. γαλοπούλα και 1 φ. τυρί light, 1 φρούτο. (5) ½ ποτήρι φυσικό χυμό πορτοκάλι, 1 φ. ψωμί ολικής άλεσης με 1 φ. γαλοπούλα και 2 φ. τυρί light.

ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2014

25


EURODIET MAGAZINE

διατροφή

Οι υδατάνθρακες είναι η βασική πηγή ενέργειας του εγκεφάλου και του νευρικού συστήματος. Οι μη επεξεργασμένοι υδατάνθρακες όπως τα προϊόντα ολικής άλεσης (καστανό ρύζι, ψωμί και ζυμαρικά ολικής άλεσης, πλιγούρι, βρώμη) διασπώνται αργά σε απλούς υδατάνθρακες (σάκχαρα) τα οποία με τη σειρά τους αποτελούν τα βασικά «καύσιμα» του εγκεφάλου ενώ ταυτόχρονα περιέχουν υψηλή θρεπτική αξία. Αντίθετα οι επεξεργασμένοι υδατάνθρακες (γλυκά, λευκό ψωμί και ζυμαρικά) αυξάνουν ταχύτατα τα επίπεδα της γλυκόζης (σακχάρου) στο αίμα, αλλά μειώνεται και εξίσου γρήγορα, με αποτέλεσμα να έχουμε τελικά τα αντίθετα από τα αναμενόμενα αποτελέσματα όπως αδυναμία συγκέντρωσης, υπνηλία και νευρικότητα.

Βιταμίνες συμπλέγματος Β για ενίσχυση της μνήμης

Οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β συμβάλλουν στην καλή λειτουργία του νευρικού συστήματος, στην καλή υγεία του εγκεφάλου και στην ενίσχυση της μνήμης. Συγκεκριμένα η έλλειψη βιταμίνης Β12 μπορεί να προκαλέσει αδυναμία, εύκολη κόπωση, διαταραχές της νοητικής και γνωστικής λειτουργίας, απώλεια μνήμης - σύγχυση, αδυναμία συγκέντρωσης, δυσκολία στην εκμάθηση και διαταραχές του νευρικού συστήματος. Καλές πηγές βιταμίνης Β12 είναι τα ψάρια, τα αβγά, το κρέας, τα πουλερικά και τα γαλακτοκομικά. Επιπλέον το παντοθενικό οξύ (βιταμίνη Β5) βοηθά στη σύνθεση της ακετυλοχολίνης, ενός από τους σημαντικότερους νευροδιαβιβαστές, που βοηθά στη συγκέντρωση. Καλές πηγές παντοθενικού οξέος αποτελούν τα άπαχα κρέατα, τα προϊόντα ολικής άλεσης, τα όσπρια, τα λαχανικά και τα φρούτα.

Σίδηρος-μαγνήσιο για συγκέντρωση

Ο σίδηρος, καθώς προσφέρει οξυγόνο στον εγκέφαλο, μπορεί να επηρεάσει θετικά τον πνευματικά εργαζόμενο μαθητή. Όπως έχει παρατηρηθεί, παιδιά με σοβαρή έλλειψη σιδήρου παρουσίασαν κακή επίδοση στην αριθμητική και τη γραπτή έκφραση, φτωχή κινητική ικανότητα και αδυναμίες σε διάφορες γνωστικές λειτουργίες. Από την άλλη πλευρά το μαγνήσιο συμβάλλει στη χαλάρωση του νευρικού συστήματος, ενώ συγχρόνως αυξάνει την αυτοσυγκέντρωση και την αντίσταση στην κόπωση. Τροφές πλούσιες σε αυτά τα μέταλλα είναι το κρέας, τα γαλακτοκομικά προϊόντα, οι ξηροί καρποί, τα όσπρια και τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά.

Απαραίτητη η σωστή ενυδάτωση

Τα τελευταία επιστημονικά δεδομένα έχουν αναδείξει τη μεγάλη σημασία της σωστής ενυδάτωσης σε γνωσιακές λειτουργίες του οργανισμού, όπως στη συγκέντρωση και στη μνήμη, ακόμα και στα αντανακλαστικά. Πρόσφατες μελέτες δείχνουν ότι ακόμη και σε περιπτώσεις ήπιας αφυδάτωσης (δηλαδή όταν χάνεται το 2-4% του νερού του σώματος) παρατηρούνται συμπτώματα, όπως μεγαλύτερη κόπωση, μειωμένη επαγρύπνηση και χαμηλότερα επίπεδα συγκέντρωσης, γεγονός που μπορεί να μειώσει σημαντικά την απόδοσή των μαθητών. Μην περιμένετε να διψάσετε λοιπόν για να πιείτε νερό, αλλά πιείτε ένα ποτήρι νερό ανά ώρα καθώς επίσης καταναλώνετε λαχανικά και φρούτα αφού είναι πλούσια σε νερό.

26

ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2014

Μικρά μυστικά για μεγάλη απόδοση! Μην ξεχνάτε τα ενδιάμεσα σνακ!

Πράσινο τσάι

Το πράσινο τσάι κινητοποιεί τον εγκέφαλο, βελτιώνει τη μνήμη και τη διάθεση, ενώ τα αντιοξειδωτικά και οι κατεχίνες που περιέχει εξασφαλίζουν την καλή λειτουργία του εγκεφάλου και καταπολεμούν την πνευματική κόπωση.

Η κατανάλωση μικρών και συχνών γευμάτων (ανά 3-4 ώρες) συμβάλλει στο να βρίσκεται ο μαθητής σε εγρήγορση και να αυξάνεται η αποδοτικότητά του, καθώς τροφοδοτούν σταθερά το αίμα με το κύριο καύσιμο του εγκεφάλου, τη γλυκόζη. Ιδανικές επιλογές αποτελούν τα φρούτα με ξηρούς καρπούς, σάντουιτς με λαχανικά και τυρί, σπιτικές πίτες και κέικ, γιαούρτι με μέλι και οι ξηροί καρποί.

Φρούτα

Εκτός από τις απαραίτητες βιταμίνες και τις φυτικές ίνες, τα φρούτα περιέχουν επίσης και πολλές αντιοξειδωτικές ουσίες οι οποίες συμβάλλουν στη βελτίωση της μνήμης. Φρούτα πλούσια σε αντιοξειδωτικά είναι τα μούρα και το ρόδι.

Φυσική δραστηριότητα

Ολοένα και περισσότερες μελέτες επιβεβαιώνουν την συσχέτιση μεταξύ της καλύτερης σχολικής επίδοσης και της φυσικής δραστηριότητας σε παιδιά και εφήβους. Μάλιστα πρόσφατη Βρετανική έρευνα κατέγραψε αύξηση στις σχολικές επιδόσεις για κάθε 17 λεπτά πρόσθετης άσκησης των αγοριών και 12 λεπτά των κοριτσιών. Κατά μέσο όρο, κάθε 15 λεπτά παραπάνω άσκησης φαίνεται να σχετίζονται με ένα τέταρτο του βαθμού παραπάνω, άρα 60 λεπτά πρόσθετης άσκησης θα μπορούσαν να «προσθέσουν» ένα ολόκληρο βαθμό.

Η μαύρη σοκολάτα βοηθάει Πλούσια σε αντιοξειδωτικά και διεγερτικά, ενισχύει τη συγκέντρωση και την καλή διάθεση. Προσοχή όμως στην ποσότητα και στη συχνότητα κατανάλωσης. Ένα μικρό κομμάτι (20γρ.) μαύρης σοκολάτα 2-3 φορές την εβδομάδα είναι ιδανική επιλογή.

©Depositphotos.com

Μη επεξεργασμένοι υδατάνθρακες για ενέργεια

ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2014

27


EURODIET MAGAZINE

διατροφή

Είναι πλούσιο σε αμινοξέα, όπως η μεθειονίνη, η τρυπτοφάνη, η λευκίνη και η αργινίνη, αλλά είναι φτωχό σε λυσίνη. Όταν όμως συνδυαστεί με τρόφιμα που περιέχουν λυσίνη, όπως τα όσπρια και οι ξηροί καρποί, η πρωτεΐνη που προκύπτει είναι υψηλής βιολογικής αξίας, καθώς πλησιάζει τη βιολογική αξία των ζωικών πρωτεϊνών.

σπόροι

chia

Μικροί διατροφικοί «θησαυροί» με τεράστια οφέλη!

Chia σημαίνει δύναμη

σουσάμι

Για ομορφιά και υγεία πες Σουσάμι!

Τους συναντάμε σε διαφορετικά μεγέθη, σχήματα και χρώματα. Παρά το μικρό τους μέγεθος οι σπόροι συνήθως έχουν τεράστια διατροφική αξία, καθώς συγκεντρώνουν πληθώρα θρεπτικών συστατικών όπως πρωτεΐνες, φυτικές ίνες, βιταμίνες και καλά λιπαρά. Γνωρίστε τα οφέλη τους και δεν θα τους αποχωρίζεστε από τη διατροφή σας!

Το σουσάμι και τα προϊόντα του (ταχίνι, χαλβάς, παστέλι) αποτελούν τρόφιμα υψηλής θρεπτικής αξίας. Στην αρχαία Ελλάδα το σουσάμι χρησιμοποιήθηκε ως τροφή, αλλά και για την παραγωγή φαρμάκων. Σήμερα η διατροφική αξία καθώς και η θεραπευτική δράση του σουσαμιού και των προϊόντων του επιβεβαιώθηκαν και επιστημονικά από πληθώρα ερευνών. Περιέχει κυρίως βιταμίνες του συμπλέγματος Β όπως Β1, Β2 και νιασίνη (βιταμίνη Β5). Οι βιταμίνες αυτές, είναι απαραίτητες για την ομαλή λειτουργία του μεταβολισμού των νευρικών κυττάρων και του εγκεφάλου. Στο σουσάμι και ιδιαιτέρως στο έλαιό του, περιέχονται επίσης επαρκείς ποσότητες βιταμίνης Ε, που του προσδίδουν και σημαντική αντιοξειδωτική δράση. Τα εκχυλίσματα σουσαμιού και το σησαμέλαιο δεσμεύουν και εξουδετερώνουν τις καταστροφικές ελεύθερες ρίζες, γεγονός που μειώνει την πιθανότητα εμφάνισης δερματικών παθήσεων και επιβραδύνει τη γήρανση των κυττάρων του δέρματος. Δεν είναι τυχαίο ότι το σησαμέλαιο χρησιμοποιείται και στη βιομηχανία της ομορφιάς. Το σουσάμι, αποτελεί επίσης πολύ καλή πηγή μετάλλων και ιχνοστοιχείων όπως το ασβέστιο, ο φώσφορος, το μαγνήσιο, ο ψευδάργυρος και το σελήνιο. Τα συστατικά αυτά αποτελούν πολύ σημαντικά στοιχεία του ανθρώπινου μεταβολισμού καθώς συμβάλλουν σε ποικίλες λειτουργίες, όπως η σύνθεση των οστών και των μυών, ενώ το σελήνιο, που περιέχεται σε σημαντικές ποσότητες στο σουσάμι, έχει ισχυρή αντιοξειδωτική δράση προστατεύοντας έτσι από καρδιοπάθειες και καρκίνο.

γράφει η Ειρήνη Χριστοδούλου Κλινικός Διαιτολόγος - Διατροφολόγος Πτυχιούχος Τμήματος Επιστήμης Διατροφής Χαροκοπείου Πανεπιστημίου.

Ο

ι σπόροι αποτελούν την πρώτη ύλη για την ανάπτυξη ενός νέου φυτικού οργανισμού. Για το λόγο αυτό, είναι ενισχυμένοι ενεργειακά, αλλά και εφοδιασμένοι με πολλά θρεπτικά συστατικά. Σημαντική είναι και η ποσότητα των μετάλλων που περιέχουν - κυρίως λόγω του φλοιού τους - όπως μαγνήσιο και φώσφορο, που είναι απαραίτητα για την υγεία των οστών, αλλά και ψευδάργυρο, που είναι αναγκαίος για το ανοσοποιητικό σύστημα. Οι πιο διαδεδομένοι σπόροι που κυκλοφορούν στην ελληνική αγορά είναι το σουσάμι, ο λιναρόσπορος, οι ηλιόσποροι, οι κολοκυθόσποροι αλλά και οι σπόροι chia που τελευταία γίνονται αρκετά δημοφιλείς. Ας τους γνωρίσουμε!

ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2014

Οι σπόροι chia είναι επίσης πλούσιοι σε φυτικές ίνες (διαλυτές και αδιάλυτες). Οι φυτικές ίνες συμβάλλουν στην καλή λειτουργία του εντέρου και στην πρόληψη της δυσκοιλιότητας, βελτιώνουν τα επίπεδα της γλυκόζης και των λιπιδίων στο αίμα, επιβραδύνουν την πέψη, αυξάνουν τον όγκο της τροφής, προκαλούν κορεσμό και βοηθούν στην καταπολέμηση της πείνας, συμβάλλοντας έτσι στον καλύτερο έλεγχο του βάρους. Οι σπόροι chia είναι επίσης πλούσιοι σε ασβέστιο, κάλιο, μαγνήσιο, σίδηρο, ψευδάργυρο, ιχνοστοιχεία, πρωτεΐνες και αντιοξειδωτικά όπως η κερκετίνη, το καφεϊκό οξύ και το χλωρογενικό οξύ. Τέλος, έχουν την αξιοσημείωτη ιδιότητα να απορροφούν δέκα φορές το βάρος τους σε νερό, με αποτέλεσμα να δημιουργούν κορεσμό για αρκετή ώρα και να αποτελούν μια εξαιρετική πηγή ενυδάτωσης.

Περιέχει επίσης φυτοχημικές ουσίες με ισχυρές αντιοξειδωτικές ιδιότητες, όπως στερόλες και λιγνάνες συμβάλλοντας στην προστασία του οργανισμού από καρδιαγγειακές παθήσεις και διάφορους τύπους καρκίνου. Παράλληλα, σύμφωνα με μελέτες, η κατανάλωση σουσαμιού συσχετίζεται με τη συνολική μείωση της χοληστερίνης στον οργανισμό και έχει αντιυπερτασική δράση. ©Depositphotos.com

28

Οι σπόροι Chia καλλιεργούνται στο Μεξικό από την εποχή των Μάγια και των Αζτέκων και στον πολιτισμό των Μάγια, chia σημαίνει δύναμη. Λόγω της μεγάλης περιεκτικότητας τους σε ω-3 λιπαρά οξέα καταπολεμούν τη χρόνια φλεγμονή. Μελέτες έχουν δείξει ότι η μειωμένη φλεγμονή μειώνει τον κίνδυνο για καρδιακή νόσο, αρθρίτιδα και ορισμένους τύπους καρκίνου. Επίσης, τα ω-3 λιπαρά οξέα έχουν συσχετισθεί με την καλή υγεία του εγκεφάλου, του νευρικού συστήματος και τη βελτίωση της διάθεσης.

ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2014

29


και φυλλικού οξέος, που συμμετέχουν στη λειτουργία του νευρομυϊκού συστήματος και του εγκεφάλου, αλλά και φυτικές στερόλες οι οποίες συμβάλλουν στη μείωση της χοληστερίνης του αίματος.

λιναρόσπορος Ο ρυθμιστής!

ηλιόσποροι κολοκυθόσποροι

Πιστοί σύντροφοι στα εύκολα… και τα δύσκολα!

Όπως φαίνεται και από το όνομά τους πρόκειται για τους σπόρους του κολοκυθιού και τους σπόρους του ηλίανθου, οι οποίοι σύμφωνα με πρόσφατα επιστημονικά δεδομένα συγκεντρώνουν πληθώρα θρεπτικών συστατικών. Οι κολοκυθόσποροι περιέχουν πολύτιμα πολυακόρεστα λιπαρά οξέα, ω-6 και κυρίως λινολεϊκό οξύ. Το ποσοστό πρωτεϊνών τους κυμαίνεται στα 30-40%, ενώ παρουσιάζουν την υψηλότερη περιεκτικότητα σε σίδηρο από οποιοδήποτε άλλο είδος σπόρων. Είναι πλούσιοι σε μαγνήσιο, φώσφορο, μαγγάνιο, τρυπτοφάνη, χαλκό, ψευδάργυρο, βιταμίνη Κ, και φυτοστερόλες. Ο ψευδάργυρος και το ασβέστιο βοηθούν στην πρόληψη της οστεοπόρωσης, η τρυπτοφάνη έχει αποδειχθεί ότι είναι αποτελεσματική κατά της κατάθλιψης, και οι φυτοστερόλες βοηθούν στη μείωση της LDL «κακής» χοληστερόλης και στην καταπολέμηση των καρδιακών παθήσεων. Αξίζει να σημειωθεί ότι έρευνες πιστοποιούν τη θετική επίδραση του κολοκυθόσπορου σε παθήσεις του προστάτη, της ουροδόχου κύστης και στην ομαλή λειτουργία του ουροποιητικού συστήματος. Οι ηλιόσποροι είναι μία από τις πλουσιότερες πηγές βιταμίνης Ε στη φύση. Μόλις 12 γρ. ηλιόσπορου καλύπτουν σχεδόν το 30% των ημερησίων αναγκών μας σε βιταμίνη Ε. Όπως ήδη έχει αναφερθεί, η βιταμίνη Ε έχει ισχυρή αντιοξειδωτική δράση, καταπολεμά τη βλαβερή παρουσία των ελεύθερων ριζών που προέρχονται από τον σύγχρονο τρόπο ζωής (κάπνισμα, ατμοσφαιρική ρύπανση, οξειδωτικό στρες, άγχος κ.λπ.), εμποδίζει την οξείδωση των λιπαρών οξέων στον εγκέφαλο και το αίμα και μειώνει τη γήρανση των ιστών. Οι αντιοξειδωτικές ιδιότητες των ηλιόσπορων ενισχύονται και από την υψηλή περιεκτικότητα τους σε σελήνιο. Επίσης οι ηλιόσποροι περιέχουν σημαντικότατες ποσότητες βιταμινών Β, Β5

30

ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2014

Το λινάρι θεωρείται ένα από τα αρχαιότερα καλλιεργήσιμα φυτά, που χρησίμευε για την κατασκευή των λινών υφασμάτων, αλλά έγινε ιδιαίτερα γνωστό για τις θεραπευτικές ιδιότητες των σπόρων του. Κάθε μικρός σπόρος λιναριού περιέχει στο εσωτερικό του πλήθος θρεπτικών συστατικών. Ο λιναρόσπορος και το λινέλαιο είναι ιδιαίτερα πλούσια σε α-λινολενικό οξύ, ένα απαραίτητο για τον άνθρωπο θρεπτικό συστατικό της κατηγορίας των ω-3 λιπαρών οξέων. Μάλιστα, διατροφικές μελέτες έχουν δείξει ότι η θρεπτική τους αξία είναι παρόμοια με αυτήν των λιπαρών ψαριών, όπως είναι το σκουμπρί, ο σολομός, ο τόνος. Αποτελεί εξαιρετική πηγή φυτικών ινών, μαγγανίου, φυλλικού οξέος, βιταμίνης Β6, μαγνησίου, ασβεστίου, φωσφόρου και χαλκού. Οι φυτικές ίνες του λιναρόσπορου συμβάλλουν στη μείωση των επιπέδων χοληστερίνης στο αίμα και στη ρύθμιση των επιπέδων γλυκόζης, ρυθμίζουν την όρεξη, προάγουν την υγεία του παχέος εντέρου και συμβάλλουν κατά της δυσκοιλιότητας. Ο λιναρόσπορος είναι επίσης ένα από τα ισχυρότερα αντιοξειδωτικά της φύσης λόγω της υψηλής περιεκτικότητας του σε λιγνάνες. Οι αντιοξειδωτικές ουσίες λιγνάνες έχουν προστατευτική δράση κατά του καρκίνου και μετριάζουν τα συμπτώματα των φλεγμονωδών παθήσεων.

Βάλτε τους σπόρους στην καθημερινή σας διατροφή. Γνωρίζοντας πλέον πόσο πολύτιμοι είναι οι σπόροι στη διατροφή μας, ακολουθούν κάποιες προτάσεις-ιδέες ώστε να τους εντάξετε εύκολα και έξυπνα στην καθημερινότητα σας: - Αναμείξτε τους με βρώμη ή δημητριακά μέσα σε γιαούρτι ή γάλα. - Χρησιμοποιήστε τους σε ωμές ή βραστές σαλάτες λαχανικών και φρουτοσαλάτες. - Προσθέστε τους σε διάφορα αρτοσκευάσματα όπως ψωμί, κριτσίνια, κέικ, πίτες. - Βάλτε τους στα ζυμαρικά, στο κοτόπουλο, στα θαλασσινά. - Προσθέστε μια μικρή χούφτα σπόρους στο αγαπημένο σας smoothie. - Χρησιμοποιήστε τους σε σάλτσες φαγητού και σε σούπες. - Πολτοποιήστε τους και χρησιμοποιήστε τους σαν άλειμμα στο ψωμί ή στα κρακεράκια σας.

ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2014

31


μεσογειακής

EURODIET MAGAZINE

διατροφή

τα μυστικά της

αποτελούσαν τα λαχανικά, τα φρούτα, τα ακατέργαστα δημητριακά και φυσικά τα όσπρια, τα οποία όλα έχουν τεράστια διατροφική αξία. Μην ξεχνάμε, ότι στη δεκαετία του ’60, οι καλλιέργειες φρούτων και λαχανικών αλλά και των δημητριακών δεν είχαν καμία απολύτως χημική επιβάρυνση. Τα δημητριακά ήταν στην πλειοψηφία τους μη επεξεργασμένα, ολικής αλέσεως προερχόμενα κυρίως από το σιτάρι και το κριθάρι. Υπήρχε μεγάλη κατανάλωση ψωμιού, παξιμαδιών αλλά και οσπρίων που είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, βιταμίνες, ανόργανα στοιχεία και αντιοξειδωτικά συστατικά και σχετίζονται με πολλές ευεργετικές δράσεις στον οργανισμό όπως καλή λειτουργία του εντέρου, μείωση του κινδύνου εμφάνισης καρδιαγγειακής νόσου, καρκίνου, διαβήτη και παχυσαρκίας αλλά και καλύτερο γλυκαιμικό έλεγχο.

διατροφής

Ο όρος «μεσογειακή διατροφή» δημιουργήθηκε από τους επιστήμονες για να περιγράψει την δίαιτα της Κρήτης αλλά και τις διατροφές - με αρκετές διαφοροποιήσεις - και των υπόλοιπων περιοχών της Μεσογείου. Τα οφέλη της μεσογειακής διατροφής είναι πλέον παγκοσμίως αναγνωρισμένα κι εμείς, ανήκουμε στους τυχερούς που μπορούμε να τα απολαμβάνουμε. Ας δούμε πως μπορούμε να τα «εκμεταλλευτούμε» στο έπακρο!

Περιφερειακό χαρακτήρα, είχαν τα τρόφιμα ζωικής προέλευσης στην κρητική διατροφή. Κοτόπουλο, ψάρια, μαλάκια, τυρί και γιαούρτι αποτελούσαν βασικές πηγές πρωτεΐνης. Η κατανάλωση του κόκκινου κρέατος ήταν περιορισμένη και αυτό συνέβαλε σημαντικά στην υγεία των κρητικών, καθώς έρευνες έχουν δείξει ότι η συχνή κατανάλωση κόκκινου κρέατος αυξάνει τον κίνδυνο για καρδιαγγειακά νοσήματα και έχει συσχετιστεί με την εμφάνιση καρκίνου του παχέος εντέρου και άλλων τύπων καρκίνου. Μέτρια, ήταν και η κατανάλωση γαλακτοκομικών προϊόντων. Μελέτες έχουν δείξει ότι η με μέτρο κατανάλωση γαλακτοκομικών μειώνει τον κίνδυνο υπέρτασης, εγκεφαλικού επεισοδίου και καρκίνου του παχέος εντέρου. Χαρακτηριστικό της Κρητικής δίαιτας ήταν και η μέτρια κατανάλωση αλκοόλ, κυρίως με τη μορφή του κόκκινου κρασιού το οποίο συνόδευε τα γεύματα. Φαίνεται ότι αυτή η συνήθεια αφορούσε κυρίως τους άνδρες, καθώς οι γυναίκες κατανάλωναν αλκοόλ μάλλον σπάνια. Πολλά ερευνητικά δεδομένα υποστηρίζουν ότι η μέτρια κατανάλωση αλκοόλ μειώνει τη θνησιμότητα από όλα τα αίτια, αλλά και τη θνησιμότητα από καρδιαγγειακά νοσήματα, καθώς και τον κίνδυνο εμφάνισης οξέος εμφράγματος του μυοκαρδίου. Όμως, το κρασί, και ειδικά το κόκκινο κρασί, υπερέχει ανάμεσα στα άλλα αλκοολούχα ποτά καθώς περιέχει φαινόλες, συστατικά τα οποία ασκούν αντιοξειδωτικές και αντιθρομβωτικές δράσεις προστατεύοντας από τη δημιουργία της αθηρωματικής πλάκας στα αγγεία.

γράφει η Άννα Πετρίδου Κλινικός Διαιτολόγος - Διατροφολόγος, Πτυχιούχος Χαροκοπείου Πανεπιστημίου, M.Med.Sci (Hons) Human Nutrition

O

λα ξεκίνησαν τη δεκαετία του ’50, όταν ο Αμερικανός dr. Ancel Κeys και οι συνεργάτες του άρχισαν μια μεγάλη μελέτη - διάρκειας τριάντα χρόνων - γνωστή και ως «Η έρευνα των επτά χωρών». Τι ακριβώς μελετούσαν; Τις διατροφικές συνήθειες ανθρώπων από επτά χώρες και συγκεκριμένα τις: Γιουγκοσλαβία, Ελλάδα (στις περιοχές Κρήτης και Κέρκυρας), ΗΠΑ, Ιαπωνία, Ιταλία, Ολλανδία και Φινλανδία. Οι επιστήμονες λοιπόν διαπίστωσαν, ότι οι κάτοικοι της Κρήτης και της Νότιας Ιταλίας εμφάνιζαν το μικρότερο ποσοστό θνησιμότητας από καρδιαγγειακά νοσήματα και καρκίνο, καθώς και τον υψηλότερο μέσο όρο ζωής. Έτσι ουσιαστικά εισήχθη ο όρος μεσογειακή διατροφή από τους επιστήμονες, για να περιγράψει την δίαιτα της Κρήτης αλλά και τις διατροφές, με αρκετές διαφοροποιήσεις βέβαια, και των υπόλοιπων περιοχών της Μεσογείου.

Τα μυστικά της μεσογειακής (κρητικής) διατροφής Ποια ήταν όμως η διατροφή των Κρητικών στη δεκαετία του 1960 η οποία τους ανέδειξε ως τους μακροβιότερους του κόσμου; Το ελαιόλαδο είναι το μεγαλύτερο μυστικό της κρητικής διατροφής και μακροζωίας. Το εξαιρετικά παρθένο κρητικό ελαιόλαδο υπερέχει, καθώς δεν υποβάλλεται σε καμία επεξεργασία και περιέχει ανέπαφα όλα τα βασικά συστατικά που περιείχε και μέσα στον ελαιόκαρπο (βιταμίνες, ιχνοστοιχεία, μικροστοιχεία κτλ). Σύμφωνα με ιατρικές έρευνες σε Ευρώπη και Αμερική, το ελαιόλαδο μειώνει τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής και εγκεφαλικών επεισοδίων. Ένα ακόμη πολύ βασικό στοιχείο της τότε κρητικής διατροφής >>

Πέρα από τις συγκεκριμένες επιλογές τροφίμων, ρόλο έπαιξαν και άλλοι παράγοντες στις ευεργετικές δράσεις της μεσογειακής κρητικής διατροφής στην ανθρώπινη υγεία. Η καθημερινή δραστηριότητα (μην ξεχνάμε ότι ήταν ως επί το πλείστον γεωργοί), οι σταθερές ώρες γευμάτων και η κατανάλωση γευμάτων στα πλαίσια της κοινωνικής ζωής διαμόρφωναν τον τρόπο ζωής των Κρητών.

Η μεσογειακή διατροφή (κρητική) σήμερα

32

ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2014

©iStock.com

Η διατροφή των Κρητικών, η οποία ήταν αυτή που μέσα από τη μελέτη των επτά χωρών τους ανάδειξε ως τους μακροβιότερους του κόσμου, δυστυχώς έχει αλλάξει άρδην. Στοιχεία από τη μελέτη των επτά χωρών για το 2000 έδειξαν την εγκατάλειψη της κρητικής διατροφής αλλά και τις επιπτώσεις που είχε αυτό στην υγεία των κατοίκων του νησιού. Σήμερα το 40% των μεσήλικων Κρητικών είναι υπέρβαροι και τα ποσοστά καρδιοπαθειών και καρκίνου έχουν αυ-

ξηθεί. Αυτό συνδέεται με την εισβολή στην καθημερινότητα χιλιάδων επεξεργασμένων τροφίμων, βουτύρων και ελαίων αμφιβόλου ποιότητας μέσω των σούπερ μάρκετ καθώς επίσης με την κατακόρυφη αύξηση του κρέατος, τις γρήγορες καλλιέργειες, την αλόγιστη χρήση φυτοφαρμάκων και λιπασμάτων αλλά και φυσικά την έλλειψη σωματικής άσκησης. Είναι σημαντικό να αναφέρουμε πως έρευνα που διενήργησε το ίδρυμα Αριστείδης Δασκαλόπουλος το 2007, έδειξε ότι μόλις τέσσερις στους 10 Έλληνες εφήβους ηλικίας 15-17 ετών τρώνε φρούτα μία φορά την ημέρα ή συχνότερα. Η ίδια έρευνα έδειξε ότι έφηβοι και ενήλικες καταναλώνουν πολύ λιγότερο από τις συνιστώμενες ποσότητες σε δημητριακά και λαχανικά και πολύ περισσότερο κόκκινο κρέας.

Πώς μπορούμε να εφαρμόσουμε την μεσογειακή (κρητική) διατροφή σήμερα; Η μεσογειακή κρητική διατροφή μπορεί να υιοθετηθεί από οποιονδήποτε, ακολουθώντας 17 απλούς κανόνες: 1. Χρησιμοποιείτε μόνο τοπικά και εποχικά προϊόντα τα οποία έχουν υποστεί την ελάχιστη επεξεργασία. 2. Προσθέτετε εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο στο φαγητό και στη σαλάτα σας. Αποφύγετε τη χρήση βουτύρου και μαργαρίνης. 3. Προσθέτετε ποικιλία λαχανικών καθημερινά στο φαγητό και στη σαλάτα σας. 4. Έχετε καθημερινά τουλάχιστον δύο-τρείς φορές την ημέρα φρούτο (στο πρωινό, στο σνακ και σαν επιδόρπιο). 5. Έχετε όσπρια τουλάχιστον δύο-τρείς φορές την εβδομάδα. 6. Επιλέγετε σαν κύριες πηγές κρέατος κοτόπουλο ελεύθερης βοσκής, κουνέλι και κατσίκι και περιορίστε το κόκκινο κρέας σε 1 φορά την εβδομάδα. 7. Τρώτε ψάρια και θαλασσινά δύο-τρείς φορές την εβδομάδα. Επιλέγετε μικρά ψάρια όπως σκουμπρί, σαρδέλες, γαύρο, κολιό. 8. Προτιμάτε ακατέργαστες αμυλούχες τροφές όπως ψωμί ολικής αλέσεως σταρένιο ή σίκαλης, παξιμάδια με κριθάρι ή σίκαλη, ζυμαρικά ολικής άλεσης, καστανό ρύζι. 9. Καταναλώνετε με μέτρο χαμηλών λιπαρών γαλακτοκομικά προϊόντα. 10. Αποφύγετε έτοιμες σφολιάτες, τηγανητά από εστιατόρια ταχείας εστίασης (fast food) και σνακ όπως πατατάκια και μπισκότα. 11. Περιορίστε το αλάτι και αντικαταστήστε το με βότανα και μπαχαρικά. 12. Περιορίστε το γλυκό στις δύο φορές την εβδομάδα. Προτιμάτε μια μικρή ποσότητα από υγιεινά γλυκά όπως παστέλι, μαντολάτο, λουκούμι, γλυκά του κουταλιού, χαλβά. 13. Πίνετε ένα ή δύο ποτήρια κόκκινο κρασί με κάθε γεύμα (αν δεν υπάρχει αντένδειξη) 14. Μην ξεχνάτε να πίνετε νερό. 15. Καθιερώστε καθημερινά 30 λεπτά ή περισσότερο μέτριας έντασης σωματική δραστηριότητα. 16. Υιοθετήστε τακτικά γεύματα, ανά τρείς με τέσσερις ώρες. 17. Απολαύστε το γεύμα σε ήρεμο περιβάλλον με την οικογένεια ή τους φίλους σας.

ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2014

33


EURODIET MAGAZINE

ομορφιά

Η µεσογειακή διατροφή στην καθηµερινότητά µας!

O

Η Μεσογειακή Διατροφή, πλούσια σε θρεπτικά συστατικά και υγιεινά λιπαρά (ελαιόλαδο), προλαµβάνει τον διαβήτη τύπου 2, µειώνει τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων και είναι ευεργετική για όλους. Με τα παρακάτω απλά βήµατα λοιπόν, µπορούµε όλοι να την εντάξουµε στην καθηµερινότητά µας. Η “παλάµη” σας είναι ένας καλός δείκτης για να φτιάξετε ένα ισορροπηµένο γεύµα.

{ ομορφιά { - Αισθητική Οδοντιατρική - Αποτρίχωση με χρήση Laser

801.11.93300 34

ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2014

www.eurodiet.gr

ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2014

35


EURODIET MAGAZINE

ομορφιά

TO ΧΑΜΟΓΕΛΟ ΕΙΝΑΙ Ο ΚΑΘΡΕΦΤΗΣ ΤΗΣ ΨΥΧΗΣ ΜΑΣ, ΒΑΣΙΚΟ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΟ ΤΟΥ ΠΡΟΣΩΠΟΥ ΑΛΛΑ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΚΑΙ ΜΕΣΟ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ. ΔΕΝ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΛΟΙΠΟΝ ΝΑ ΤΟ ΣΤΕΡΗΣΤΕ ΑΝ ΤΑ ΔΟΝΤΙΑ ΣΑΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΤΕΛΕΙΑ. ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΓΙΝΟΥΝ ΥΓΙΗ ΛΕΥΚΑ ΚΑΙ ΛΑΜΠΕΡΑ ΣΕ ΜΟΛΙΣ ΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΩΝΤΑΣ ΤΑ ΣΥΓΧΡΟΝΑ ΜΕΣΑ ΠΟΥ ΜΑΣ ΠΡΟΣΦΕΡΕΙ Η ΑΙΣΘΗΤΙΚΗ ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΙΚΗ.

36

ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2014

Τ

ο χαμόγελο συνιστά αναμφίβολα επικοινωνιακό μέσο, υποδηλώνει το ευ ζην, εκπέμπει θετική ενέργεια, δηλώνει αυτοπεποίθηση και φιλική αντιμετώπιση απέναντι στους άλλους ανθρώπους, ενώ τέλος αποτελεί δείκτη ευτυχίας και επιτυχίας. Η σύγχρονη ανάγκη για ένα όμορφο και ζεστό χαμόγελο στις κοινωνικές και επαγγελματικές υποχρεώσεις έχει δώσει ώθηση στην αισθητική οδοντιατρική και έχει αυξήσει τις απαιτήσεις των ασθενών για λευκά υγιή δόντια.

©iStock.com

ΟΜΟΡΦΟ ΧΑΜΟΓΕΛΟ Αλλάξτε …όψη σε μία μέρα!

Ευχαριστούμε για τη συνεργασία Ελένη Γεωργάκα D.D.S ( Χειρουργός Οδοντίατρος, Απόφοιτη Α.Π.Θ. ) Γεώργιος Τρετιακόβ D.D.S, MOM Implantology (Χειρουργός Οδοντίατρος, Απόφοιτος Α.Π.Θ., Ειδικευθείς στη Χειρουργική Στόματος-Εμφυτεύματα)

Στόχος της αισθητικής οδοντιατρικής είναι να αναδείξει και να βελτιώσει το χαμόγελο του ασθενή με τις εξελιγμένες και προοδευτικές εφαρμογές της. Τα σύγχρονα υλικά που χρησιμοποιούνται για τις αισθητικές παρεμβάσεις προσεγγίζουν την δομή του φυσικού δοντιού, προσδίδοντας έτσι μεγαλύτερη φυσικότητα στο τεχνητό δόντι. Επιπλέον, δίνεται η δυνατότητα στον οδοντίατρο να παρεμβαίνει στη στοματική κοιλότητα με τέτοιο τρόπο ώστε να ελαχιστοποιούνται οι όποιες φθορές των φυσικών δοντιών.

ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2014

37


EURODIET MAGAZINE

ομορφιά

Όψεις ρητίνης Μια μέθοδος αποκατάστασης προβληματικών δοντιών με αυξανόμενη ζήτηση τα τελευταία χρόνια είναι οι όψεις ρητίνης. Πρόκειται για φλούδες σύνθετης ρητίνης που συγκολλώνται στην εξωτερική επιφάνεια των δοντιών με στόχο τη βελτίωση της εξωτερικής τους εμφάνισης. Με τις όψεις ρητίνης αντιμετωπίζονται: • Αποτριβές και κατάγματα των δοντιών • Δυσχρωμίες • Διαστήματα μεταξύ των δοντιών • Ανωμαλίες στο σχήμα των δοντιών • Μικρές ανωμαλίες στη διάταξη των δοντιών Το υλικό κατασκευής των όψεων είναι η σύνθετη ρητίνη, η οποία ταιριάζει απόλυτα στο χρώμα των δοντιών προσδίδοντας φυσικότητα. Υπάρχει βέβαια η δυνατότητα να χρησιμοποιηθεί πιο ανοιχτή απόχρωση σε συνδυασμό με λεύκανση των υπόλοιπων δοντιών. Είναι σημαντικό να τονίσουμε ότι τόσο η απόχρωση όσο και το σχήμα επιλέγονται εξατομικευμένα με βάση τις προτιμήσεις του κάθε ασθενή.

Ο οδοντίατρος είναι φίλος μας! Δεν είναι τυχαίο ότι η αισθητική οδοντιατρική έχει αλλάξει πλέον σημαντικά τη σχέση ασθενή οδοντιάτρου. Ο οδοντίατρος δεν είναι στο μυαλό μας ως ο γιατρός που μας πονάει και αισθανόμαστε άσχημα όταν χρειαζόμαστε τις υπηρεσίες του. Δεν απευθυνόμαστε σε αυτόν μόνο για σφραγίσματα, απονευρώσεις και εξαγωγές αλλά και για την αισθητική αποκατάσταση των δοντιών μας. Μερικά από τα προβλήματα που μπορεί να εξαλείψει πλήρως η αισθητική οδοντιατρική είναι:

Πως εφαρμόζεται η θεραπεία με όψεις ρητίνης Η τοποθέτηση των όψεων ρητίνης είναι ανώδυνη. Αρχικά, ελέγχεται η ποιότητα τυχόν παλαιότερων σφραγισμάτων ή τερηδόνων και γί-

• Κίτρινα ή “λεκιασμένα” δόντια • Μεταλλικά/μαύρα σφραγίσματα • Σπασμένα/ραγισμένα δόντια • Κενά ανάμεσα στα δόντια • Ορθοδοντικά προβλήματα • Ανισοϋψή ή ανισομεγέθη δόντια • Υπερτροφικά ή ανισοϋψή ούλα • Δόντια που λείπουν

©Depositphotos.com

ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2014

Σε ποιές περιπτώσεις δεν ενδείκνυται η τοποθέτηση όψεων ρητίνης • Όταν υπάρχει μεγάλη απώλεια οδοντικής ουσίας λόγω κατάγματος ή τερηδόνας • Σε ασθενείς που τρίζουν τα δόντια τους (βρουξιστές) • Σε δυσπλασίες αδαμαντίνης

Τα πλεονεκτήματα των όψεων ρητίνης είναι τα εξής:

Για την αντιμετώπιση αυτών των προβλημάτων, οι λύσεις που μπορεί να προσφέρει η αισθητική οδοντιατρική είναι η λεύκανση, οι εμφράξεις σύνθετης ρητίνης, οι όψεις ρητίνης, οι όψεις πορσελάνης, οι ολοκεραμικές στεφάνες, τα ένθετα/επένθετα ρητίνης ή πορσελάνης και τέλος τα εμφυτεύματα για αντικατάσταση των απολεσθέντων δοντιών.

38

νονται οι απαραίτητες διορθώσεις. Όταν χρειάζεται και ανάλογα με την περίπτωση, ο οδοντίατρος αφαιρεί συντηρητικά λεπτό στρώμα οδοντικής ουσίας (κυρίως, όταν υπάρχουν ανωμαλίες στη διάταξη των δοντιών). Έπειτα γίνεται η τοποθέτηση της σύνθετης ρητίνης σε στρώματα, ώστε να αποδοθεί το επιθυμητό σχήμα και χρώμα. Μετά την ενσωμάτωση και διαμόρφωση της ρητίνης στην οδοντική επιφάνεια ο οδοντίατρος σκληραίνει την υφή της με τη χρήση λυχνίας Led. Σε συνεργασία πάντα με τον ασθενή αποδίδονται οι τελευταίες λεπτομέρειες όσον αφορά το προφίλ ανάδυσης των δοντιών, τις καμπυλότητες και τις κλίσεις τους. Τέλος, όταν ο ασθενής είναι πλέον ικανοποιημένος με το καινούριο του χαμόγελο γίνεται η τελική λείανση και στίλβωση των δοντιών και αποχωρεί από το ιατρείο έτοιμος να επιστρέψει στις καθημερινές του δραστηριότητες με περισσότερη αυτοπεποίθηση!

1. 2. 3. 4.

Αποτελούν μια οικονομική λύση συγκριτικά με τις όψεις πορσελάνης για άτομα που επιθυμούν να βελτιώσουν το χαμόγελό τους χωρίς να ξοδέψουν πολλά χρήματα. Πραγματοποιούνται σε μία μόλις συνεδρία από τον οδοντίατρο, δηλαδή ο ασθενής φεύγει από το ιατρείο την ίδια μέρα με τα καινούρια του δόντια. Επισκευάζονται εύκολα σε περίπτωση κατάγματος. Διορθώνονται ταχύτατα σε περίπτωση που το χρώμα, το σχήμα ή η κλίση δεν ανταποκρίνονται στις προσδοκίες του ασθενή.

Ωστόσο, η τοποθέτηση όψεων ρητίνης εμπεριέχει και μειονεκτήματα, τα κυριότερα από τα οποία είναι: η πιθανή απορρόφηση χρωστικών, ιδιαίτερα σε καπνιστές καθώς και η πιθανότητα σπασίματος ή αποκόλλησης (η διόρθωση όμως όπως αναφέρθηκε είναι εύκολη και γρήγορη).

ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2014

39


EURODIET MAGAZINE

ομορφιά

Τι πρέπει να προσέχετε μετά την τοποθέτηση όψεων ρητίνης

• Συνήθως μετά την εφαρμογή των όψεων απαιτείται η χρήση στοματικού διαλύματος είτε διάλυμα υπεροξείδιο του υδρογόνου και νερό σε αναλογία 1/1 είτε άλλου μη αλκοολούχου διαλύματος, σύμφωνα πάντα με τις οδηγίες του θεράποντα ιατρού.

• Θα πρέπει να βουρτσίζετε με μαλακή οδοντόβουρτσα τουλάχιστον δύο φορές την ημέρα και να χρησιμοποιείτε οδοντικό νήμα τουλάχιστον μία φορά την ημέρα, κατά προτίμηση πριν από τον βραδινό σας ύπνο.

νται συνήθως σε μία μόνο επίσκεψη στο ιατρείο, ο ασθενής ενδέχεται να έχει διαφορετική αίσθηση με τα χείλη και τη γλώσσα, όταν πρωτοκλείνει το στόμα. Αυτό είναι φυσιολογικό και αναμενόμενο όταν πραγματοποιούνται αλλαγές στο σχήμα και το μέγεθος των δοντιών. Μπορεί επίσης να παρατηρηθούν μεταβολές στην ομιλία μέχρι η γλώσσα να αφομοιώσει τις αλλαγές. Παρόλο που οι αλλαγές μπορεί να είναι μικρές (μετρούμενες σε χιλιοστά), το στόμα είναι ιδιαίτερα ευαίσθητο και θα διογκώσει την πρώτη αίσθηση. Συνήθως μετά από μερικές ημέρες, η κατάσταση αυτή εξομαλύνεται και η αίσθηση του στόματος γίνεται οικεία όπως πρώτα.

• Συνήθειες όπως άνοιγμα συσκευασιών με τα δόντια, δάγκωμα νυχιών, στυλού, καρφίτσας, πίπας, μάσημα πάγου θα πρέπει να αποφεύγονται.

Πόσο διαρκεί το αποτέλεσμα;

• Όπως συμβαίνει με τα φυσικά δόντια, οι συγκολλούμενες αποκαταστάσεις μπορεί να αποκτήσουν χρωστικές. Για τον λόγο αυτό, προσπαθείστε να ελαχιστοποιήσετε τη χρήση

Αν παρατηρηθούν μικροσπασίματα ή μεγαλύτερης έκτασης κατάγματα η όψη ρητίνης μπορεί να επιδιορθωθεί με το ίδιο υλικό σε ένα ραντεβού μικρής διάρκειας. Καθώς οι όψεις ρητίνης κατασκευάζο-

Κατ’ αρχάς συγχαρητήρια! Αφού πραγματοποιήθηκε η διαδικασία, διαθέτετε πλέον στο στόμα σας αισθητικές αποκαταστάσεις που πραγματοποιήθηκαν με την τελευταία λέξη της οδοντιατρικής τεχνολογίας σε υλικά και τεχνικές. Παρόλα αυτά, για να διατηρήσετε την μακροβιότητα και την άριστη αισθητική απόδοση των όψεων ρητίνης σε βάθος χρόνου, χρειάζεται να τηρείτε κάποιους κανόνες:

τσιγάρου, κόκκινου κρασιού, χαμομηλιού, σάλτσας σόγιας, χυμών γκρέιπ-φρουτ, βατόμουρου, παντζαριών. Ο καθημερινός καθαρισμός των δοντιών συνήθως αρκεί για να αφαιρούνται οι χρωστικές ουσίες.

Πολύ συχνή ερώτηση των ασθενών είναι αν είναι μόνιμο το απο-

τέλεσμα των όψεων ρητίνης. Εδώ θα πρέπει να αναφέρουμε ότι η χρονική διάρκεια της συγκόλλησης εξαρτάται από πολλούς παράγοντες. Είναι όπως όταν αγοράζετε καινούρια λάστιχα. Το πόσο θα διαρκέσουν εξαρτάται από την ποιότητα του ελαστικού, την επιφάνεια του οδοστρώματος, τον τρόπο που οδηγείτε και του πόσα χιλιόμετρα διανύετε κάθε χρόνο. Κατά τον ίδιο τρόπο, η μακροβιότητα των όψεων σας εξαρτάται από τις συνήθειές σας και πόσο μεγάλες τάσεις αναπτύσσονται στα πρόσθια δόντια σας. Επομένως, η διάρκεια του αποτελέσματος εξαρτάται από την φροντίδα του ασθενούς. Σίγουρα μετά από μία δεκαετία εξετάζεται το ενδεχόμενο επιδιόρθωσης ή κάποιου είδους συντήρησης. Ωστόσο, δεν θα χρειαστεί επανάληψη της εργασίας αν ο ασθενής ακολουθήσει τις οδηγίες του οδοντιάτρου.

Όψεις πορσελάνης Εκτός από τις όψεις ρητίνης υπάρχουν και οι όψεις πορσελάνης. Η πορσελάνη, έχοντας παρόμοια διαφάνεια με την αδαμαντίνη, μπορεί να πετύχει άψογο αισθητικό αποτέλεσμα. Ακόμη, οι όψεις πορσελάνης δεν προσροφούν εύκολα χρωστικές ενώ διατηρούν το αρχικό τους σχήμα και χρώμα. Εντούτοις, μειονέκτημα αποτελεί το κόστος θεραπείας (το οποίο είναι σημαντικά υψηλότερο από τις όψεις ρητίνης) και το γεγονός ότι απαιτούνται δύο ή και τρεις συνεδρίες

Πριν

Πριν

για την ολοκλήρωση της εργασίας. Στην πρώτη συνεδρία, τροχίζονται τα δόντια και λαμβάνονται αποτυπώματα. Ο ασθενής αποχωρεί από το ιατρείο φορώντας προσωρινές αποκαταστάσεις που εξασφαλίζουν άνεση και λειτουργία μέχρι το επόμενο ραντεβού. Στο διάστημα αυτό ο οδοντοτεχνίτης κατασκευάζει τις όψεις πορσελάνης σύμφωνα με τις οδηγίες του οδοντιάτρου και στο δεύτερο ραντεβού πραγματοποιείται η συγκόλληση της μόνιμης εργασίας.

Μετά

Μετά

Πριν

Μετά

Παραδείγματα αισθητικής παρέμβασης με όψεις πορσελάνης. Παραδείγματα αισθητικής παρέμβασης με όψεις ρητίνης.

40

ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2014

ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2014

41


EURODIET MAGAZINE

ομορφιά

ΟΛΑ ΟΣΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΡΕΤΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΤΡΙΧΩΣΗ ΜΕ ΧΡΗΣΗ LASER Γράφει η: Νάντια Ζώρα, Αισθητικός - Πτυχιούχος ΤΕΙ Αθήνας Τμήμα αισθητικής & κοσμετολογίας

Mία από τις πιο διαδεδομένες μεθόδους αποτρίχωσης με μόνιμο αποτέλεσμα είναι η χρήση Laser. Η «μαγική» δέσμη φωτός που μας απαλλάσσει μια για πάντα από την ανεπιθύμητη τριχοφυΐα, έχει κι αυτή … τα μυστικά της. Σας τα αποκαλύπτουμε!

ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2014

©Depositphotos.com

42

Η

λέξη L.A.S.E.R. είναι τα αρχικά των αγγλικών λέξεων “Light Amplification by Stimulated Emission of Radiation”, που σημαίνει “Ενίσχυση Φωτός με Εξαναγκασμένη Εκπομπή Ακτινοβολίας”. Η αποτρίχωση με laser αποτελεί την πιο σύγχρονη και αποτελεσματική μέθοδο για να απαλλαγεί κάποιος από ανεπιθύμητη τριχοφυΐα σε όλο του το σώμα. Πρόκειται για μια δέσμη φωτός που έχει τη δυνατότητα να απορροφάται επιλεκτικά από ορισμένα συστατικά του δέρματος (νερό, μελανίνη, αιμοσφαιρίνη) αναπτύσσοντας θερμότητα για να τα καταστρέψει. Λόγω της

υψηλής ενέργειας του laser, τα κύτταρα της τρίχας καταστρέφονται και η ακτίνα προχωρά μέχρι τη ρίζα όπου και παρατηρείται η υψηλότερη συγκέντρωση μελανίνης. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα τη θέρμανση (200 °C) και την καταστροφή του θύλακα της τρίχας. Αν και υπάρχουν αρκετά ήδη, η laser αποτρίχωση για μόνιμα αποτελέσματα, επιτυγχάνεται με το σύστημα GentleLase που είναι ένα νέας γενιάς ιατρικό laser τύπου Alexandrite, με έγκριση για μόνιμα αποτελέσματα στην αποτρίχωση από το F.D.A. (Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων της Αμερικής).

ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2014

43


EURODIET MAGAZINE

ομορφιά

συχνές ερωτήσεις Ποια διαφορά υπάρχει μεταξύ των συσκευών laser και ipl;

To ipl (Intense pulse Light) δουλεύει σ’ ένα ευρύ φάσμα φωτός σε μήκος κύματος 550-1200 nm, είναι πολυχρωμικό και βρίσκεται στο ορατό φάσμα φωτός. Το laser βρίσκεται σ’ ένα συγκεκριμένο μήκος κύματος και η ακτινοβολία που εκπέμπει είναι μονοχρωμική. Στο ipl το φως είναι διάχυτο κι έντονο ενώ στο laser είναι εστιασμένο κι επεμβατικό. Επίσης το παλμικό φως ή IPL ή φωτόλυση κακώς αναφέρεται από μερικούς παραπλανητικά ως «laser αποτρίχωση»! Δεν έχει καμία σχέση με την ιατρική εφαρμογή και το αποτέλεσμα της πραγματικής laser αποτρίχωσης. Απαιτούνται πάνω από 20-30 συνεδρίες φωτόλυσης για να παρατηρηθεί κάποιο αποτέλεσμα.

Σε ποια σημεία εφαρμόζεται;

To laser ενδείκνυται για όλες τις περιοχές στο πρόσωπο και στο σώμα, σε άνδρες και γυναίκες, με εξαίρεση την ευαίσθητη περιοχή των ματιών. Επίσης αντενδείκνυται η εφαρμογή τους πάνω σε σπίλους, σε ελιές και σε τατουαζ.

Η φωτοαποτρίχωση είναι επικίνδυνη για την υγεία; Πονάει; Ενδείκνυται για κάθε τύπο τρίχας; Πόσες συνεδρίες χρειάζονται;

OΙ ΠΙΟ ΣΥΧΝΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ LASER

44

ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2014

©shutterstock.com

Ο γιατρός θα σας εξηγήσει τι πρέπει να περιμένετε από τη αποτρίχωση με laser. Θα σας εξηγήσει τις διαφορετικές εναλλακτικές λύσεις που έχετε, τη μέθοδο, τους κινδύνους και τους περιορισμούς καθώς και το κόστος. Θα πάρει πριν τη θεραπεία ιατρικό ιστορικό για να διαπιστώσει αν υπάρχουν ορμονικές διαταραχές, φωτοευαισθησία, φλεγμονή στην περιοχή ή έρπητας. Πιθανό να προηγηθεί και ένα ειδικό τεστ για να διαπιστωθεί πως ανταποκρίνεται το δέρμα σας στην ακτίνα του laser.

Πόσος χρόνος μεσολαβεί μεταξύ των συνεδριών; Τι πρέπει να προσέχει κάποιος κατά τη διάρκεια ενός προγράμματος φωτοαποτρίχωσης; Γιατί να επιλέξω αποτρίχωση με laser?

Σε καμία περίπτωση δεν είναι επικίνδυνη. Το laser είναι φώς και όχι ακτινοβολία και όλα τα μηχανήματα φωτός, δρουν επιφανειακά και δεν έχουν τη δυνατότητα να διεισδύουν στο σώμα ώστε να επηρεάζουν ζωτικά όργανα. Τα μηχανήματα νέας γενιάς, με τους σύγχρονους μηχανισμούς ψύξης της επιδερμίδας που διαθέτουν, μειώνουν σημαντικά το αίσθημα του πόνου. Tα laser αντιμετωπίζει αποτελεσματικά όλους τους τύπους τρίχας εκτός τις ξανθές και λευκές επειδή αυτές στερούνται μελανίνη. Εξαρτάται από πολλούς παράγοντες με σημαντικότερους: την περιοχή, το φύλο και την ορμονική κατάσταση του ατόμου που κάνει τη θεραπεία. Στατιστικά έχει αποδειχτεί ότι απαιτούνται το λιγότερο οκτώ συνεδρίες για όλες τις περιοχές στο σώμα και δέκα για το πρόσωπο λόγω του ότι αποτελεί ορμονοεξαρτώμενη περιοχή. Το διάστημα μεταξύ των συνεδριών είναι τέσσερις με έξι εβδομάδες στις πρώτες θεραπείες, ενώ στην πορεία ο χρόνος αυτός αυξάνεται. Ωστόσο, χρειάζεται παρακολούθηση, έτσι ώστε να αξιολογείται το αποτέλεσμα και να προγραμματίζεται η επόμενη συνεδρία. Την ηλιακή ακτινοβολία. Δεν ενδείκνυται η έκθεση στον ήλιο χωρίς αντηλιακή προστασία, όπως επίσης η χρήση solarium, προϊόντων αυτόματου μαυρίσματος, προϊόντων με glitter και make up, στην περιοχή που γίνεται η αποτρίχωση. Επίσης απαιτείται προσοχή στους τρόπους αποτρίχωσης στα μεσοδιαστήματα. Απαγορεύεται η ενδιάμεση αποτρίχωση με κερί η άλλο τρόπο που ξεριζώνει τη τρίχα. Επιτρέπεται η ενδιάμεση αποτρίχωση με ξυράφι 1 με 2 φορές, ή το κόψιμο της τρίχας με ψαλιδάκι. Eπειδή δεν συγκρίνεται με καμία άλλη μέθοδο αποτρίχωσης κυρίως εξαιτίας των μόνιμων αποτελεσμάτων της και όχι μόνο. Είναι η μοναδική μέθοδος που γίνεται για αισθητικούς λόγους καθώς αφήνει την επιδερμίδα καθαρή, λεία και βελούδινη απαλλαγμένη από ερεθισμούς, αλλά και η μόνη ιατρικά αποδεδειγμένη λύση για όσους υποφέρουν από ανεπιθύμητα σπυράκια και θυλακίτιδες (γύρισμα της τρίχας μέσα στο δέρμα).

ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2014

45


EURODIET MAGAZINE

ψυχολογία

Ψ

{ ψυχολογία { - Διάθεση & διατροφή - Τονώστε την αυτοπεποίθησή σας - Το στρες και η σημασία της διαχείρισής του

46

ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2014

ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2014

47


EURODIET MAGAZINE

ψυχολογία

διάθεση

&

Προσπαθήστε να εντοπίσετε τα ερεθίσματα και τους λόγους που σας ανοίγουν την όρεξη Οι άνθρωποι καταφεύγουν στο φαγητό για πολλούς λόγους. Είναι σημαντικό να αναγνωρίσετε τους δικούς σας. Ποιες καταστάσεις, τόποι ή συναισθήματα οδηγούν τα βήματά σας στην πόρτα του ψυγείου; Το στρες, η πλήξη, η θλίψη άλλα έντονα συναισθήματα; Διατηρήστε ένα ημερολόγιο, όπου θα καταγράφετε τα επεισόδια συναισθηματικής πείνας και υπερφαγίας, καθώς και τους λόγους που πιστεύετε ότι προκάλεσαν την παρόρμησή σας. Με την πάροδο του χρόνου, θα αποκτήσετε μια καλύτερη εικόνα για το μοτίβο και τις πιο εμφανείς αφορμές των δυσλειτουργικών διατροφικών συνηθειών σας.

διατροφή Τρόποι για να διαχειριστείτε τη συναισθηματική πείνα. Του Βασίλη Καραβασίλη, MSc Ψυχολόγου-Ψυχοθεραπευτή

Μάθετε να αναγνωρίζετε την οργανική πείνα

Για να βγείτε από τον φαύλο κύκλο της κατανάλωσης φαγητού που σκοπό έχει να καταπραΰνει τα συναισθήματά σας, θα χρειαστεί πρώτα να μάθετε πώς να διακρίνετε τις διαφορές μεταξύ της βιολογικής και της συναισθηματικής πείνας:

48

ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2014

{ Η συναισθηματική πείνα ξεσπάει αιφνίδια. Στον εγκέφαλό σας,

μια ραγδαία αύξηση των επιπέδων ενός νευροδιαβιβαστή που ονομάζεται ντοπαμίνη (στις περιοχές του κερκοφόρου πυρήνα και του κελύφους) σας ωθεί στην αναζήτηση πρόσκαιρης επιβράβευσης και ανακούφισης μέσω της κατανάλωσης μεγάλων ποσοτήτων φαγητού. Η βιολογική πείνα, αντίθετα, αυξάνεται σταδιακά και η ανάγκη να τραφείτε δεν μοιάζει τόσο επιτακτική.

{ Ο κορεσμός στη συναισθηματική πείνα επιτυγχάνεται με συγκεκριμένα είδη τροφής που συνήθως παχαίνουν, ενώ όταν τρώτε εξαιτίας οργανικών αναγκών, είστε συχνά σε θέση να καταναλώσετε σχεδόν ο,τιδήποτε. { Η συναισθηματική πείνα δεν καλύπτεται μόλις νιώσετε χορτασμένοι, αλλά μόλις νιώσετε δυσάρεστα. Αντίθετα, όταν η πείνα σας είναι βιολογική, το αίσθημα της πληρότητας επέρχεται μόλις γεμίσει το στομάχι. { Η συναισθηματική πείνα προκαλεί ενοχές και ντροπή, ενώ η όρεξη για φαγητό, η οποία προκύπτει από βιολογικά αίτια, σπανίως θα σας κάνει να νιώσετε άσχημα με τον εαυτό σας.

©Depositphotos.com

Π

άρα πολλοί άνθρωποι καταφεύγουν στο φαγητό προκειμένου να ανακουφίσουν το άγχος τους, την κακή τους διάθεση ή ακόμη και την πλήξη. Άλλωστε, μπροστά σε μια δυσκολία, η πόρτα του ψυγείου μπορεί να φαντάζει ελκυστική, μια και το φαγητό: α) είναι απολαυστικό, γευστικό και πάντα διαθέσιμο. β) προσφέρει άμεση ικανοποίηση. γ) δημιουργεί ένα αίσθημα πληρότητας το οποίο υποκαθιστά άλλα συναισθήματα. Εντούτοις, όταν καταναλώνουμε «απαγορευμένες τροφές» συχνά καταλήγουμε να αισθανόμαστε ότι χάνουμε τον έλεγχο της ζωής μας και να βιώνουμε ενοχές εξαιτίας των ανεπιθύμητων θερμίδων που αποκτήσαμε.

ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2014

49


θειές τους κατά το παρελθόν να αντισταθούν στην παρόρμηση υπήρξαν αποτυχημένες και επειδή αφετέρου η συναισθηματική κατανάλωση τροφής συμβαίνει αυτόματα και μηχανικά. Συνεπώς, είναι σημαντικό να κάνετε μια παύση 5 λεπτών πριν φάτε ο,τιδήποτε, να συλλογιστείτε, και τέλος να δώσετε στον εαυτό σας την ευκαιρία να κάνει μια συνειδητή επιλογή. Αναρωτηθείτε: «Πώς αισθάνομαι;», «Ποιο συναίσθημά μου θέλω να καταπραΰνω;», «Έχω εναλλακτικούς τρόπους να ανακουφίσω το συναίσθημα ή τη διάθεσή μου;».

Ανακουφίστε τα συναισθήματά σας με άλλους τρόπους Προκειμένου να σταματήσετε την κατανάλωση φαγητού για συναισθηματικούς λόγους, δεν αρκεί μόνο η γνώση για τα αίτια που σας σπρώχνουν στο ψυγείο. Θα χρειαστεί επίσης να βρείτε εναλλακτικούς τρόπους προκειμένου να αμβλύνετε τα συναισθήματά σας. Για παράδειγμα:

{ Αν αισθάνεστε θλιμμένοι, μπορείτε να καλέσετε κάποιον στο τηλέφωνο που συνήθως σας βελτιώνει τη διάθεση.

{ Αν είστε αγχωμένοι, μπορείτε να απασχοληθείτε με κάτι

χειρωνακτικό (χειροτεχνία, περίπατο, δουλειές του σπιτιού κτλ.).

{ Αν νιώθετε πλήξη, διαλέξτε μια δραστηριότητα που σας

©Depositphotos.com

ευχαριστεί (π.χ. να βγείτε για περίπατο).

Να θυμάστε πάντα ότι οι συνήθειες σε όλους τους ανθρώπους αλλάζουν με τον καιρό. Μην είστε απαιτητικοί με τον εαυτό σας, απλώς δοκιμάστε το.

Κάντε μια παύση 5 λεπτών πριν φάτε οτιδήποτε Οι περισσότεροι άνθρωποι που καταφεύγουν στο φαγητό για συναισθηματικούς λόγους νιώθουν ανήμποροι να αντισταθούν στην άμεση ικανοποίηση που προσφέρει η κατανάλωση μιας σοκολάτας, μιας λιχουδιάς, ή κάποιας άλλης τροφής, επειδή αφενός οι προσπά-

50

ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2014

Δώστε χώρο στα συναισθήματά σας Συχνά, οι άνθρωποι που τρώνε για συναισθηματικούς λόγους νομίζουν εσφαλμένα ότι δεν μπορούν να ελέγξουν όσα νιώθουν και ως εκ τούτου τα «ανακουφίζουν» με το φαγητό. Αυτό συμβαίνει επειδή φοβούνται ότι το συναίσθημά τους θα είναι πολύ έντονο και θα έχει μεγάλη διάρκεια. Ωστόσο, η καταπίεση ενός συναισθήματος οδηγεί σε περαιτέρω δυσκολίες και είναι σημαντικό να γνωρίζετε ότι όταν δεν καταπνίγουμε ένα συναίσθημα ή όταν δεν του δίνουμε υπερβολική σημασία, μπορεί η ένταση ακόμη και του πιο επίπονου να μειωθεί σχετικά γρήγορα. Αν, για παράδειγμα, νιώθετε θλιμμένοι, αντί να επικεντρώσετε όλη σας την προσοχή σε αυτό που βιώνετε και να μπείτε στη διαδικασία να απαντήσετε σε ερωτήσεις που δεν επιδέχονται απάντηση (π.χ. «Γιατί να συμβαίνει αυτό σε μένα;), αλλάξτε τον εσωτερικό σας μονόλογο και πείτε στον εαυτό σας: «Αυτή τη στιγμή νιώθω θλιμμένος. Όμως αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορώ να υιοθετήσω συμπεριφορές που θα με φέρουν πιο κοντά στους στόχους μου». Φάτε λοιπόν, αλλά τουλάχιστον κάντε το συνειδητά. Δεν θ’αργήσετε να δείτε τη διαφορά. Να θυμάστε πάντα ότι οι συνήθειες σε ΌΛΟΥΣ τους ανθρώπους αλλάζουν με τον καιρό. Μην είστε απαιτητικοί με τον εαυτό σας, απλώς δοκιμάστε το.

ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2014

51


EURODIET MAGAZINE

ψυχολογία

ΤΟΝΩΣΤΕ ΤΗΝ ΑΥΤΟΠΕΠΟΙΘΗΣΗ ΣΑΣ! Αυτοπεποίθηση σημαίνει, να μπορούμε να είμαστε σε επαφή με τον κόσμο μας και με το ταλέντο μας, να πιστεύουμε στον εαυτό μας, να έχουμε εμπιστοσύνη στις ικανότητές μας και την επίγνωση των πραγματικών μας ορίων. Γράφει η: Έλενα Κούτση Διατροφολογος - Διαιτολογος

Ά

νθρωποι με αυτοπεποίθηση βιώνουν με πληρότητα την καθημερινότητά τους, έχουν τη δυνατότητα να θέτουν στόχους και να τους πραγματοποιούν, είναι σε θέση να αντιμετωπίζουν με αισιοδοξία τα εμπόδια που συναντάνε στο δρόμο τους και γνωρίζουν τις αδυναμίες και τα αρνητικά τους σημεία χωρις να επιτρέπουν τον αρνητισμό να τους κατακλύσει.

Μην ξεχνάτε να προσφέρετε στον εαυτό σας κάποια ανταμοιβή κατά διαστήματα. Κάντε πράγματα για τον εαυτό σας για να τον εμψυχώνετε και να ανανεώνετε την αυτοεκτίμησή σας. 52

ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2014

ΠΩΣ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΕΝΙΣΧΥΣΩ ΤΗΝ ΑΥΤΟΠΕΠΟΙΘΗΣΗ ΜΟΥ: Η αυτοπεποίθηση χτίζεται αναγνωρίζοντας τα θετικά και τα αρνητικά κομμάτια του εαυτού μας, δηλαδή, αναγνωρίζοντας τον εαυτό μας σε όλες του τις πτυχές. Ορίζουμε τι είναι ευτυχία και επιτυχία για εμάς. Συχνά επηρεαζόμαστε από το τί θέλουν οι άλλοι για εμάς και τι θα μας έκανε πραγματικά ευτυχισμένους, ενώ, την πραγματικότητα την γνωρίζουμε εμείς αν κοιτάξουμε βαθιά μέσα μας, θέτοντας ουσιαστικές ερωτήσεις στον εαυτό μας και απαντώντας με ειλικρίνεια. Ορίζουμε εμείς τι σημαίνει επιτυχία και ευτυχία για εμάς και πώς μπορούμε να το αποκτήσουμε. Επικεντρωνόμαστε στον εαυτό μας και αναγνωρίζουμε

τις ανασφάλειες μας, δηλαδή, τι είναι αυτό που μας κάνει να ντρεπόμαστε η να νιώθουμε άβολα και αρνητικά. Βελτιώνουμε τη στάση σώματός μας. Η γλώσσα του σώματος είναι πολύ σημαντική. Άτομα που έχουν μειωμένη αυτοπεποίθηση παρουσιάζονται με τα άκρα τους προσκολλημένα στον κορμό τους και κοιτάζουν χαμηλά. Αφήστε τα άκρα σας ελεύθερα πάνω στο σώμα σας και κοιτάζετε προς τα πάνω στο ύψος του κορμού σας. Μπορείτε επίσης να δοκιμάσετε κάποιο είδος σωματικής άσκησης ή να ενταχθείτε σε κάποιον αθλητικό σύλλογο για να νιώθετε ότι ανήκετε σε μία ομάδα. Δοκιμάστε να κάνετε κάτι καινούριο Μας προσφέρει μεγάλη ασφάλεια όταν κινούμαστε και λειτουργούμε σταθερά κάνοντας τα ίδια πράγματα με τον ίδιο τρόπο στην καθημερινότητά μας. Μπορούμε, παρ’ όλα αυτά να δοκιμάσουμε κάτι διαφορετικό, να αλλάξουμε τις συνήθειές μας με μικρούς και απλούς τρόπους, όπως, να προτιμήσουμε έναν διαφορετικό δρόμο για να πάμε στη δουλειά μας, να επιλέξουμε ένα διαφορετικό είδος ταινίας να παρακολουθήσουμε, να ρισκάρουμε να αγοράσουμε ένα ρούχο με διαφορετικό στυλ.

Είμαστε ο,τι τρώμε. Η φράση <<Είμαστε ο,τι τρώμε>> ανταποκρίνεται στο 100% της πραγματικότητας για όσους ακολουθούν κακές διατροφικές συνήθειες. Η ‘’πηγή του κακού’’ ξεκινάει από το σπίτι. Όταν ανοίγετε το ψυγείο σας, το πρώτο πράγμα που πρέπει να βλέπετε είναι μια σακούλα γεμάτη με μία ποικιλία από φρέσκα λαχανικά έτοιμα προς κατανάλωση. Κάθε φορά που έχετε ανάγκη από ένα σνακ, επισκεφτείτε το ψυγείο σας και αναζητήστε ένα καρότο, ένα αγγούρι, λίγο μπρόκολο ή κουνουπίδι, μία κίτρινη ή πράσινη πιπεριά, λαχανικά που έχουν λίγες θερμίδες και πολλές αντιοξειδωτικές ουσίες οι οποίες θα σας βοηθήσουν να δομήσετε και να αναδομήσετε τους ιστούς σας. Αν καταφέρετε να ξεπεράσετε μια ιδιαίτερα αγχωτική περίοδο δίχως να ενδώσετε σε διατροφικές ατασθαλίες, τότε θα αποκτήσετε την αυτοκυριαρχία σας. Όταν έχετε τον έλεγχο, τότε μπορείτε να αντεπεξέλθετε καλύτερα σε οποιοδήποτε πρόβλημα, έτσι, μία κρίση λαιμαργίας για μια τροφή μπορεί να σας βοηθήσει να συνειδητοποιήσετε οτι έχετε τη δύναμη να επιβληθείτε στις καταστάσεις και να μη παρασυρθείτε απο αυτές οδηγούμενοι σε αρνητικά συναισθήματα.

ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2014

53


EURODIET MAGAZINE

ψυχολογία

Το στρες και η σημασία της διαχείρισης του

Ο όρος «άγχος» είναι ίδιος, με τον όρο «στρες»; Στην πραγματικότητα αναφερόμαστε σε δύο έννοιες διαφορετικές αλλά και αλληλένδετες! Στρες θεωρείται η διαταραχή του οργανισμού κάτω από ακραίες εσωτερικές ή περιβαλλοντικές εξωτερικές συνθήκες. Ενώ, το «άγχος» είναι το αποτέλεσμα της αμφισβήτησης του ατόμου ότι έχει την ικανότητα να αντιμετωπίσει τις καταστάσεις εκείνες που του προκαλούν στρες! Γιατί όμως είναι αλληλένδετες; Διότι: η αδυναμία κάποιου να αντεπεξέλθει στο στρες μπορεί να οδηγήσει σε διαταραχές του άγχους και η εγκατάσταση κάποιας διαταραχής του άγχους αποδυναμώνει το άτομο ώστε να μην μπορεί να διαχειριστεί επιτυχώς το στρες!

Πολύ συχνά χρησιμοποιούμε στην καθημερινότητά μας τους όρους «άγχος» και «στρες», χωρίς ωστόσο να γνωρίζουμε την πραγματική τους σημασία. Το πρώτο βήμα για να το ξεπεράσουμε είναι να μάθουμε να το αναγνωρίζουμε. Στη συνέχεια, θα δούμε με ποιους τρόπους μπορούμε να διαχειριστούμε το στρες ώστε να μην επηρεάζει την καθημερινή μας λειτουργικότητα.

Ε

Χρησιμοποιώντας πολύ συχνά τον όρο στρες, υπάρχει η λανθασμένη εντύπωση ότι είναι μόνο βλαβερό και απαγορευμένο για την υγεία. Το σχεδιάγραμμα παρακάτω αποδεικνύει ότι το στρες λειτουργεί και ως κινητήριος δύναμη που οδηγεί στην εύσταση (eustasis). H εύσταση θεωρείται η ιδανική κατάσταση, ισορροπία, στην οποία ο άνθρωπος παρεκκλίνει από τα δύο άκρα και επιβιώνει υγιώς. Στη μία άκρη της καμπύλης μπορούμε να παρατηρήσουμε την μη ακινησία και την ανεπάρκεια (έλλειψη δημιουργίας και κινητοποίησης) και στην άλλη άκρη η υπέρβαση που οδηγείται ο άνθρωπος όταν τα στρεσογόνα γεγονότα τον ξεπερνούν και καταβάλλεται σωματικά ή ψυχικά!

κατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως αλλά και η σύγχρονη ιατρική επιστημονική αρθρογραφία βεβαιώνουν ότι το στρες αποτελεί αναπόσπαστο μέρος του σύγχρονου τρόπου ζωής και έναν από τους πρώτους αιτιολογικούς μηχανισμούς που συνδέονται με παθολογικά αίτια, νοσηρότητα και θνησιμότητα.

54

ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2014

©Depositphotos.com

Γράφει η: Ζωή Τσόβου Bsc, MMedSci, Κοινωνική Λειτουργός Εξειδικευμένη στη Διαχείριση του Στρες

ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2014

55


EURODIET MAGAZINE

ψυχολογία

Η απάντηση έρχεται μέσα από τις έρευνες. Το στρες επηρεάζει σημαντικά την φυσιολογία του ανθρώπου και η μέτρησή του, μπορεί να γίνει με τη χρήση βιολογικών δεικτών, προσωπικών αναφορών και ειδικών ψυχολογικών, ψυχομετρικών τεστ. Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε τι προκαλεί το στρες. Το στρες επηρεάζει τη λειτουργία βασικών συστημάτων όπως: το ενδοκρινικό, το κεντρικό νευρικό σύστημα και το ανοσοποιητικό. Καθημερινά το στρες καταλαμβάνει χώρο στη ζωή μας «κρυφά», με αποτέλεσμα ο άνθρωπος ασυνείδητα να υιοθετεί ανθυγιεινούς τρόπους συμπεριφοράς με σκοπό να απαλλαγεί πρόσκαιρα από αυτό, οι οποίοι βέβαια μπορούν να προληφθούν! Κάποιοι από αυτούς είναι: οι λανθασμένες διατροφικές επιλογές (οδηγώντας στην παχυσαρκία, υπέρταση κ.α.), το κάπνισμα, το αλκοόλ, η επισφαλής σεξουαλική συμπεριφορά, καθώς και τα χαμηλά επίπεδα φυσικής άσκησης.

Ποια είναι τα συμπτώματα του στρες;

Τα πιο συχνά συμπτώματα που ταλαιπωρούν ενήλικες και παιδιά είναι η εξαντλημένη δημιουργικότητα, η αδυναμία ολοκλήρωσης μίας εργασίας, η μειωμένη παραγωγικότητα, η αδυναμία ανταπόκρισης, το αίσθημα κούρασης σε μία «σχετικά εύκολη ημέρα», η δυσπεψία και τα πρηξίματα, εντερική δυσλειτουργία, συχνές αϋπνίες, πονοκεφάλους, ημικρανία, ναυτία, κράμπες και μυϊκοί σπασμοί, ταχυκαρδία, λιποθυμικές τάσεις, δύσπνοια χωρίς προφανή λόγο, δερματικές παθήσεις κ.α.

Είναι κοινώς αποδεκτό ότι το κακό στρες (distress) τελικά είναι μια μεγάλη μάστιγα του αιώνα μας που ίσως να ξεκινάει από εμάς και τον ανεπαρκή τρόπο που αντιμετωπίζουμε τις στρεσογόνες καταστάσεις. Δε θα πρέπει όμως να παραβλέψουμε ότι ίσως και η «απομυθοποίησή» τους να βρίσκεται μέσα μας!

Πρόληψη & διαχείριση του στρες

Έχει αποδειχθεί ότι η πρόληψη και σωστή διαχείριση του στρες δημιουργούν υγιέστερους πολίτες και μειώνουν το κόστος υγείας 50%-70%. Αυτό που επιδιώκεται μέσω των προγραμμάτων διαχείρισης του στρες είναι να αναπτύξουν τα άτομα νέες δεξιότητες αντιμετώπισης, ώστε με επιτυχία να αντεπεξέλθουν σε προκλήσεις, πιέσεις και απειλές και να αποκτήσουν τον έλεγχο του περιβάλλοντος και του εαυτού τους. Υπάρχουν αρκετές τεχνικές διαχείρισης

56

ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2014

του άγχους που απαιτούν βέβαια και εκπαίδευση και διαρκής εξάσκηση. Όλες οι μέθοδοι χαλάρωσης για να αποδώσουν καλύτερα αποτελέσματα, ανεξάρτητα από την μεθοδολογία τους, θα πρέπει να εφαρμόζονται καθημερινά 1 ή 2 φορές για τουλάχιστον 10-20 λεπτά. Μερικές πολύ γνωστές τεχνικές χαλάρωσης είναι:

Διαφραγματική Αναπνοή

H διαφραγματική αναπνοή, κατά την οποία εκτελούνται 2 βήματα: βαθιά εισπνοή από τη μύτη, σιγά-σιγά, μετρώντας ως το 10 και πλήρης εκπνοή, αργά, μετρώντας ως το 10. Η άσκηση είναι πιο αποτελεσματική όταν επαναλαμβάνεται 5 έως 10 φορές.

Προοδευτική Μυϊκή Χαλάρωση

Επίσης, διαδεδομένη τεχνική είναι η προοδευτική μυϊκή χαλάρωση (progressive muscular relaxation) κατά την οποία ο θεραπευόμενος αρχικά λαμβάνει αναπαυτική θέση και αυτοσυγκεντρώνεται στην αναπνοή του. Η χαλάρωση ξεκινάει από ομάδες μυών στο κάτω μέρος του σώματος (πόδια) και καταλήγει στο ανώτερο (κεφάλι). Θα πρέπει να συστέλλονται μόνο οι επιλεγμένοι μύες και όλο το υπόλοιπο σώμα να παραμένει χαλαρό. Η διάρκεια της συστολής θα πρέπει να είναι 10-15 δευτερόλεπτα και η φάση της χαλάρωσης του θα πρέπει να διαρκεί 45 δευτερόλεπτα.

Υπερβατικός Διαλογισμός

Ο υπερβατικός Διαλογισμός είναι μέθοδος που επιστημονικά έχει μελετηθεί εκτενέστερα, σχετικά με την επίδρασή του στην υγεία και στην αντιμετώπιση του στρες από το 1970 έως σήμερα. Η συγκεκριμένη τεχνική εκτελείται από ειδικά εκπαιδευμένους θεραπευτές έτσι ώστε όλα τα άλλα συστήματα να τίθενται σε αρμονική λειτουργία. Το νευρικό σύστημα αναζωογονείται, το ενδοκρινικό σύστημα εξισορροπείται, ο νους χαλαρώνει, επιτυγχάνεται διαύγεια σκέψης, ανάπτυξη του νοητικού δυναμικού, αποδοτικότερη κοινωνική συμπεριφορά, βελτιωμένη ποιότητα ζωής στην κοινωνία και καλύτερη συνολική υγεία.

Γράψιμο, Λεκτική Αποφόρτιση, Δραματοποίηση

Άλλες τεχνικές εσωτερικής αποφόρτισης αποτελούν το γράψιμο, η λεκτική αποφόρτιση ακόμη και η δραματοποίηση. Το γράψιμο παρέχει τη δυνατότητα στο θεραπευόμενο να αφήσει ελεύθερο το συνειρμό του και να καταγράψει συναισθήματα και σκέψεις μακριά από τη ματιά τρίτων. Στην τεχνική της λεκτικής αποφόρτισης καλείται ο θεραπευόμενος να εκφράσει τα συναισθήματα του (είτε σε έμπιστα πρόσωπα δικά του, είτε σε ειδικούς συμβούλους, είτε στον εαυτό του) σχετικά με τα στρεσογόνα γεγονότα που τον απασχολούν ενώ μέσω αυτής, ελέγχονται συναισθήματα που συνδέονται με το στρες όπως ο θυμός, η ζήλια ή προωθούνται θετικές συμπεριφορές όπως η συγχώρεση αλλά και η έκφραση της συγγνώμης. Το άτομο με τη δραματοποίηση καταφέρνει μέσα από έντονες εκφράσεις συναισθημάτων, όπως το γέλιο ή το κλάμα, να αποφορτιστεί και να αισθανθεί την κάθαρση από το στρες. Άλλες απλούστερες τεχνικές χαλάρωσης είναι η αισιοδοξία και το χιούμορ! Τα άτομα που χαρακτηρίζονται από απαισιόδοξες σκέψεις, βιώνουν συχνότερα στρες!

«Καθένας ξέρει τι είναι στρες αλλά κανείς στη πραγματικότητα δεν ξέρει» (Hans Selye, 1974)

©Depositphotos.com

Γιατί είναι σημαντική η διαχείριση του στρες;

ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2014

57


EURODIET MAGAZINE

ειδικά αφιερώματα

A

ειδικά { αφιερώματα { - Το πολύ φαγητό επιβαρύνει τον εγκέφαλο - Οίνος, γνωρίστε τις μαγικές ιδιότητές του - Γνωριμία με το σπανάκι 58

ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2014

ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2014

59


ΤΟ ΠΟΛΥ ΦΑΓΗΤΟ ΕΠΙΒΑΡΥΝΕΙ ΤΟΝ ΕΓΚΕΦΑΛΟ! Η υπερβολική κατανάλωση φαγητού δεν μας επιβαρύνει μόνο με θερμίδες. Σύμφωνα με μελέτη Αμερικανών και Σουηδών επιστημόνων η αυξημένη πρόσληψη θερμίδων αυξάνει τον κίνδυνο εκδήλωσης διαταραχών μνήμης. Την επόμενη φορά λοιπόν που θα …παρασυρθείτε ξανά, καλό είναι να θυμάστε και αυτό! Ευχαριστούμε για τις πολύτιμες πληροφορίες τους: Βασίλειο Γενίτσαρη Στρατιωτικό Ιατρό Ειδικό Ακτινοδιαγνώστη, Μέλος της Ελληνικής Ιατρικής Εταιρείας Παχυσαρκίας Επιστημονικό Διευθυντή του Κέντρου Εναλλακτικών Θεραπειών AURUM Μαύρου Ιωάννα Σύμβουλο Διατροφής, Συνεργάτη κέντρου Εναλλακτικών Θεραπειών AURUM

Η νέα μελέτη διενεργήθηκε σε 1200 εθελοντές ηλικίας 70-89 ετών, οι οποίοι δεν είχαν διαγνωσμένη άνοια. Οι ερευνητές τους υπέβαλαν σε ειδικά τεστ αξιολόγησης μνήμης, διαπιστώνοντας πώς οι 163 αντιμετώπιζαν προβλήματα. Επιπλέον, αξιολόγησαν τις διατροφικές τους συνήθειες και

60

ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2014

τους ταξινόμησαν σε τρεις ομάδες. Η πρώτη κατανάλωνε 600-1500 θερμίδες την ημέρα, η δεύτερη 1500-2100 και η τρίτη από 2100-6000. Η ανάλυση των στοιχείων έδειξε πως όσοι εθελοντές κατανάλωναν περισσότερες από 2100 θερμίδες την ημέρα διέτρεχαν διπλάσιο κίνδυνο να έχουν προβλήματα μνήμης - εύρημα που δεν άλλαζε όταν οι επιστήμονες συνυπολόγιζαν κι άλλους παράγοντες που επηρεάζουν την απώλεια μνήμης, όπως το μορφωτικό επίπεδο και το ιστορικό εγκεφαλικού, σακχαρώδη διαβήτη ή κατάθλιψης. Συμπληρωματικά, νέες έρευνες έρχονται να επιβεβαιώσουν και να τεκμηριώσουν τα προαναφερθέντα, όπως αυτή του ερευνητικού Ινστιτούτου Καρολίνσκα της Σουηδίας, που κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το αυξημένο βάρος επηρεάζει τη δομή του εγκεφάλου, προκαλώντας προβλήματα μνήμης, οδηγώντας σε αυξημένο κίνδυνο άνοιας,

αλλά και προκαλώντας πρόωρη γήρανση της φαιάς ουσίας (σκεπτόμενο τμήμα του εγκεφάλου) μέχρι και 16 χρόνια. Είναι γνωστό ότι μια διατροφή με πολλά λιπαρά «μπλοκάρει» τις αρτηρίες του οργανισμού. Το ίδιο συμβαίνει και με τα αγγεία του εγκεφάλου, όπου βρέθηκε ότι ο εγκέφαλος των παχυσάρκων, ήταν περίπου 4-8εκ. μικρότερος από άτομα με φυσιολογικό βάρος. Οι μελέτες μας αποκαλύπτουν μια δοσοεξαρτώμενη συσχέτιση ανάμεσα στην πρόσληψη θερμίδων και την ήπια νοητική διαταραχή. Όσο περισσότερες θερμίδες κατανάλωναν οι εθελοντές, τόσο περισσότερο κινδύνευαν. Συνεπώς, ο περιορισμός των ημερήσιων θερμίδων και η υγιεινή διατροφή θα μπορούσαν να αποτελέσουν έναν απλό τρόπο πρόληψης της απώλειας μνήμης καθώς γερνάμε. ©iStock.com

Σ

την πραγματικότητα, στην έρευνα που πραγματοποιήθηκε, όσοι εθελοντές κατανάλωναν περισσότερες από 2.100 θερμίδες την ημέρα, είχαν πολύ περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν ήπια νοητική διαταραχή - μια κατάσταση που συχνά αποτελεί προάγγελο άνοιας στην μετέπειτα ζωή. Προγενέστερες μελέτες έχουν δείξει ότι η ήπια νοητική διαταραχή αρχίζει να εμφανίζεται βαθμιαία μεταξύ 40-50 ετών, με τη συχνότητά της να αυξάνεται κατά αναλογία με την ηλικία - στις ηλικίες μεταξύ 60-70 ετών προσβάλει έναν στους πέντε.

ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2014

61


EURODIET MAGAZINE

ειδικά αφιερώματα

Oίνος

Είναι γνωστό πλέον ότι εκτός από τη γευστική απόλαυση, η μέτρια κατανάλωση του κρασιού, ενισχύει και την καλή υγεία. Ας δούμε τι είναι αυτό που το καθιστά τόσο δημοφιλές παγκοσμίως και που οφείλει τις ευεργετικές του ιδιότητες.

Το κρασί ευφραίνει αλλά και θεραπεύει: Γνωρίστε τις μαγικές ιδιότητες του πιο δημοφιλούς ποτού!

Η σύσταση του κρασιού

Το κρασί αποτελείται από 80-85% νερό, αιθυλική αλκοόλη - δηλαδή οινόπνευμα, ζάχαρη, γλυκερόλη - που προέρχεται από την αλκοολική ζύμωση των ζαχάρων του μούστου και ευθύνεται για την υφή και τη γεύση του. Διάφορα οξέα συμβάλουν στη ζωντάνια του χρώματος του (με σημαντικότερο το τρυγικό οξύ που βρίσκεται μόνο μέσα στα σταφύλια), διοξείδιο του άνθρακα που παράγεται κατά τη διάρκεια της αλκοολικής ζύμωσης και φαινολικά συστατικά.

Βασιλεία Αναγνώστου Κλινικός Διαιτολόγος Διατροφολόγος BSc Human Nutrition

Τα φαινολικά συστατικά όχι μόνο συμβάλουν σε όλη τη διαδικασία σταθεροποίησης χρώματος, παλαίωσης και γεύσης του κρασιού, αλλά επίσης κρύβουν όλη τη δύναμη και τις ευεργετικές ιδιότητες του. Πολυάριθμες μελέτες έχουν ασχοληθεί με την αντιαλλεργική, αντικαρκινική, αντιμικροβιακή, αντιθρομβωτική, αγγειοδιασταλτική και αντιφλεγμονώδη ιδιότητα τους. Προέρχονται από τον καρπό του σταφυλιού και χωρίζονται σε απλές φαινόλες και φλαβονοείδεις ενώσεις η ποσότητες των οποίων εξαρτώνται από τη διαδικασία και χρονική διάρκεια ωρίμανσης και οινοποίησης του κρασιού. Ανάμεσα στα σημαντικότερα φλαβονοειδή είναι οι τανίνες και οι κατεχίνες, ενώ η ρεσβερατρόλη που ανήκει στα μη φλαβονοειδή, εικάζεται πως είναι το πιο ισχυρό μόριο του κόκκινου κρασιού.

MSc Clinical Nutrition

O

ι υγιεινές και θρεπτικές ιδιότητες του κρασιού έχουν αναγνωριστεί εδώ και χιλιάδες χρόνια, ξεκινώντας γύρω στο 450 π.Χ. όταν ο Ιπποκράτης συνιστούσε διαφορετικά κρασιά, χρησιμοποιώντας τα για να εξαγνίσει πυρετό, να απολυμάνει πληγές, ως διουρητικά, ή συμπληρώματα διατροφής. Μια διαχρονική ρήση που επίσης βρίσκει τις ρίζες της στους ψαλμούς του Δαβίδ και ακούγεται καθημερινά στην ακολουθία του Εσπερινού, είναι « ...του εξαγαγείν άρτον εκ της γης και οίνος ευφραίνει καρδίαν ανθρώπου.»

Βρίσκεται στο δέρμα αλλά όχι στη σάρκα σταφυλιών και μούρων και η τελική περιεκτικότητα της στο κρασί εξαρτάται από τον τρόπο και τη διάρκεια της ζύμωσης του. Υψηλές συγκεντρώσεις ρεσβερατρόλης παρατηρούνται στα κόκκινα γαλλικά κρασιά Beaujolais, Midi, Rhône, Μπορντό και Βουργουνδία, καθώς επίσης στα ισπανικά Pinot Noir, Merlot, Grenache και στα ιταλικά Aglianico & Piedirosso. Πολυάριθμες μελέτες έχουν αναδείξει την αγγειοχαλαρωτική της ιδιότητα, καθώς επίσης και τις προοπτικές που μπορεί να εμφανίσει ενάντια στην πρόοδο της αθηροσκλήρωσης, την μείωση της αρτηριακής πίεσης, και την αντιγήρανση των κυττάρων. Το 2012, μετά από μια διετή έρευνα σε εργαστηριακά ποντίκια, επιστήμονες από το πανεπιστήμιο του Leicester κατάφεραν να αποδείξουν τη μείωση καρκινικών όγκων κατά 50% μετά από την καθημερινή κατανάλωση ποσοτήτων ρεσβερατρόλης ίση με δύο ποτήρια κόκκινου κρασιού την ημέρα.

Το θέμα επίδρασης του κρασιού και τα οφέλη του στην υγεία έχει απασχολήσει την ιατρική κοινότητα από αρχαιοτάτων χρόνων με την πρώτη επίσημη έκθεση σύνθεσης σχετικά με τις ευεργετικές ιδιότητες του ερυθρού οίνου λόγω πολυφαινολικών ενώσεων να χρονολογείται το 1410μ.Χ.

62

ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2014

Το… γαλλικό παράδοξο ©Depositphotos.com

Τα τελευταία χρόνια, οι μελέτες που αποδεικνύουν περίτρανα πως η μέτρια κατανάλωση κρασιού συμβάλει στην γενικότερη καλή υγεία ενώ συγχρόνως προλαμβάνει καρδιοαγγειακές παθήσεις και μειώνει την χοληστερίνη όλο και πληθαίνουν. Μάλιστα εικάζεται πως ο συνδυασμός του με στοιχεία της μεσογειακής διατροφής που αποτελείται από πληθώρα φρέσκων λαχανικών, ψάρι και ελαιόλαδο ενισχύει ακόμα περισσότερο τα αποτελέσματα.

Επιπλέον, μια μεγάλη γκάμα από επιδημιολογικές μελέτες, έχουν ασχοληθεί με το λεγόμενο και γνωστό στους περισσότερους ‘γαλλικό παράδοξο’. Το 1819 πρώτος ο Ιρλανδός επιστήμων Samuel

Black, παρατήρησε το μειωμένο ποσοστό θνησιμότητας του γαλλικού πληθυσμού από καρδιοαγγειακές παθήσεις, παρόλη την αυξημένη πρόσληψη κεκορεσμένων λιπαρών στη διατροφή τους. Εικάζοντας πως αυτό μπορεί να οφείλεται στην καθημερινή κατανάλωση κόκκινου κρασιού μαζί με το φαγητό - κάτι το οποίο αποτελεί παράδοση στη γαλλική κουζίνα, πολυάριθμες μελέτες μέχρι σήμερα ερευνούν το θέμα του γαλλικού παράδοξου. Το 1995 διεξήχθη μια από τις μεγαλύτερες μελέτες σχετικά με το θέμα της κατανάλωσης ερυθρού οίνου, η ‘Copenhagen City Heart Study’. Συνολικός αριθμός 13,285 ανδρών και γυναικών παρακολουθήθηκε για 12 χρόνια. Τα αποτελέσματα έδειξαν θεαματική μείωση σε θνησιμότητα από καρδιοαγγειακές παθήσεις σε όσους κατανάλωναν 2-3 ποτήρια κόκκινο κρασί την ημέρα σε σύγκριση με όσους δεν κατανάλωναν καθόλου. Τα αποτελέσματα επιβεβαιώθηκαν και από μια μεταγενέστερη μελέτη το 2000 που σύγκρινε μεταξύ άλλων και την κατανάλωση μπύρας έναντι κρασιού σε 24,623 ανθρώπους που παρακολουθήθηκαν για 10 χρόνια, με το κρασί να βγαίνει και πάλι νικητής.

Λευκό ή κόκκινο κρασί;

Το ερώτημα που εξακολουθεί να βασανίζει την επιστημονική κοινότητα, είναι πιο από τα δύο αγαπημένα μας κρασιά είναι το πιο ωφέλιμο για τον οργανισμό. Οι απόψεις διίστανται. Αναγνωρίζοντας ότι τα λευκά κρασιά έχουν παραδοσιακά υποβληθεί σε μικρότερο χρόνο ζύμωσης, η συγκέντρωση πολυφαινολών σε αυτά είναι σημαντικά λιγότερη έναντι στα ερυθρά. Ως εκ τούτου το κόκκινο κρασί περιέχει έως και 10 φορές περισσότερες πολυφαινόλες από το λευκό. Υπολογίζεται στο 0,01% και 0,2% αντίστοιχα. Συνεπώς μπορούμε να υποθέσουμε πως το κόκκινο κρασί έχει να μας προσφέρει περισσότερα οφέλη. Παρόλα αυτά μερικές μελέτες υποστηρίζουν πως η κατανάλωση λευκού ή κόκκινου κρασιού μπορεί να έχει τα ίδια ακριβώς αποτελέσματα στον οργανισμό, καθώς και τα δύο έχουν αποδείξει την ικανότητα τους στην μείωση της θνησιμότητας. Πολυάριθμες μελέτες έχουν παρατηρήσει σχεδόν τις ίδιες θετικές ιδιότητες και στα δύο ήδη, αλλά και στον συνδυασμό τους. Έτσι, ενώ η ζυγαριά κλίνει προς το κόκκινο, λαμβάνοντας υπόψη τις υπάρχουσες μελέτες είναι δύσκολο να καταλήξουμε σε κάποιο συμπέρασμα σχετικά με τη σύγκριση των δύο. Μέχρι τότε όμως, μπορούμε να συνεχίσουμε να παρακολουθούμε τις εξελίξεις των ερευνών, πίνοντας ένα ποτηράκι!

ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2014

63


EURODIET MAGAZINE

ειδικά αφιερώματα

T

ο σπανάκι το λαχανώδες (Spinacia oleracea) είναι ασιατικό φυτό με καταγωγή τη ζώνη μεταξύ Περσίας, Αφγανιστάν και Τουρκμενιστάν, όπου καλλιεργούνταν ήδη από το 2000 π.Χ. Στην Ευρώπη ήρθε τον 12ο ή 13ο αιώνα από τους Άραβες ή τους Σταυροφόρους, με πρώτο σταθμό την Ισπανία, απ’ όπου και εξαπλώθηκε, από το 1500, στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες και στην Αμερική. Στη χώρα μας η καλλιέργειά του άρχισε μετά το1800.

ΤΑ ΟΦΕΛΗ ΤΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ Δεν είναι τυχαία το αγαπημένο φαγητό του Ποπάυ. Το σπανάκι ήταν αυτό του έδινε μια υπεράνθρωπη δύναμη για να υπερασπιστεί και να σώσει την αγαπημένη του Όλιβ! Πράγματι το σπανάκι είναι εξαιρετικά θρεπτικό. Ανήκει στα πλουσιότερα σε θρεπτικά συστατικά πράσινα φυλλώδη λαχανικά - είναι πλούσια πηγή βιταμινών A και Κ, μαγγανίου και φυλλικού οξέος, ενώ παρέχει μαγνήσιο και σίδηρο (αν και στη λιγότερο απορροφήσιμη από τον οργανισμό μας μορφή του), βιταμίνη C, βιταμίνες του συμπλέγματος Β, φλαβονοειδή και τα καροτενοειδή β-καροτίνη, λουτεΐνη και ζεαξανθίνη. Ολοένα και περισσότερες επιστημονικές έρευνες αποδεικνύουν πόσο ωφέλιμο είναι για την υγεία μας.

ΠΡΟΣΤΑΤΗΣ ΤΩΝ ΜΑΤΙΩΝ Το σπανάκι λόγω της βιταμίνης Α, της λουτεΐνης και της ζεαξανθίνης, βοηθά στη φυσιολογική λειτουργία του αμφιβληστροειδή, τη προσαρμογή των ματιών στο σκοτάδι και τη μείωση της κόπωσης και της ενόχλησης στα μάτια λόγω της πολύωρης χρήσης του υπολογιστή. Είναι αποδεδειγμένο ότι η λουτεΐνη, αντιοξειδωτικό που περιέχεται στο σπανάκι, παίζει καθοριστικό ρόλο στην προστασία του ματιού και δρα ως «εσωτερικά γυαλιά ηλίου», καθώς φιλτράρει το μπλε φως και προστατεύει το μάτι από τις «ελεύθερες ρίζες». Επίσης, το αντιοξειδωτικό αυτό συσχετίζεται με σημαντική μείωση του κινδύνου εμφάνισης καταρράκτη στις γυναίκες και στους άντρες καθώς επίσης μειώνει τον κίνδυνο για εκφύλιση της ωχράς κηλίδας, την πιο συχνή αιτία τύφλωσης μετά την ηλικία των 50.

σπανάκι Γνωριμία με το...

ΤΟΝΩΝΕΙ ΤΟ ΑΝΟΣΟΠΟΙΗΤΙΚΟ Η βιταμίνη Α που περιέχεται σε μεγάλες ποσότητες στο σπανάκι, είναι απαραίτητη για τη διατήρηση της υγείας των βλεννογόνων μεμβρανών του αναπνευστικού, του πεπτικού και του ουροποιητικού συστήματος που σχηματίζουν την πρώτη γραμμή άμυνας του οργανισμού έναντι στις λοιμώξεις. Σε περίπτωση που η διατροφή είναι ανεπαρκής σε βιταμίνη Α, οι βλεννογόνες μεμβράνες είναι πιο ευπαθείς σε λοιμώξεις και οι παθήσεις ιδιαίτερα του αναπνευστικού συστήματος όπως η πνευμονία γίνονται πιο σοβαρές και ειδικά σε παιδιά και υπερήλικες.

Το σπανάκι δεν είναι μόνο το αγαπημένο φαγητό του Ποπάυ! Θρεπτικό και νόστιμο, αποτελεί πολύτιμη ασπίδα προστασίας για την υγεία μας και ένα από τα βασικά τρόφιμα που πρέπει να εντάξουμε στην καθημερινή μας διατροφή.

64

ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2014

©Depositphotos.com

γράφει η Άννα Πετρίδου Κλινικός Διαιτολόγος - Διατροφολόγος Πτυχιούχος Χαροκοπείου Πανεπιστημίου M.Med.Sci (Hons) Human Nutrition

ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΕΙ ΤΟΝ ΕΓΚΕΦΑΛΟ Το φυλλικό οξύ, η βιταμίνη Ε, και η λουτεΐνη με την ζεαξανθίνη είναι κάποια από τα θρεπτικά συστατικά που περιέχονται στο σπανάκι και συμβάλλουν στην πρόληψη της άνοιας. Η κατανάλωση τριών μερίδων πράσινων φυλλωδών και κίτρινων σταυρανθών λαχα-

νικών την ημέρα, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό “Neurology” το 2006, μπορεί να καθυστερήσει την εξασθένηση των γνωστικών λειτουργιών κατά 40%.

ΑΝΤΙΚΑΡΚΙΝΙΚΗ ΔΡΑΣΗ Σύμφωνα με έκθεση του Αμερικανικού Ινστιτούτου Έρευνας για τον καρκίνο, η λουτεΐνη, η ζεαξανθίνη και τα φλαβονοειδή (περισσότερο από 12 είδη) στο σπανάκι μειώνουν την πιθανότητα εμφάνισης διάφορων τύπων καρκίνου. Δεδομένα από άντρες που είχαν πρόσφατα διαγνωσθεί με καρκίνο του προστάτη έδειξαν ότι αυτοί που προσλάμβαναν περισσότερα φλαβονοειδή στη δίαιτα τους, είχαν μικρότερη πιθανότητα για επιθετικό καρκίνο προστάτη όπως επίσης γυναίκες με υψηλότερη πρόσληψη φλαβονοειδών είχαν λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσουν καρκίνο των ωοθηκών.

ΩΦΕΛΕΙ ΤΑ ΟΣΤΑ Το σπανάκι αποτελεί μία από τις καλύτερες πηγές βιταμίνης Κ, βιταμίνη η οποία ενεργοποιεί την οστεοκαλσίνη, μια πρωτεΐνη που συμμετέχει στην εναπόθεση ασβεστίου στα οστά. Υπάρχουν πολλές ενδείξεις ότι η βιταμίνη Κ βελτιώνει την υγεία των οστών και μειώνει τον κίνδυνο καταγμάτων των οστών, ιδιαίτερα σε μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες που βρίσκονται σε κίνδυνο για οστεοπόρωση. Επιπλέον, μελέτες σε αθλητές και αθλήτριες έχουν επίσης δείξει ότι η βιταμίνη Κ βοηθά την υγεία των οστών.

ΣΥΜΒΑΛΛΕΙ ΣΤΗΝ ΑΠΩΛΕΙΑ ΒΑΡΟΥΣ Σουηδικές έρευνες έχουν δείξει την ευεργετική επίδραση που προσφέρει η κατανάλωση σπανακιού στον κορεσμό και την απώλεια βάρους. Τα άτομα που πρόσθεσαν δύο φλιτζάνια σπανάκι στο γεύμα τους είχαν εντονότερο αίσθημα κορεσμού και χαμηλότερα μεταγευματικά επίπεδα γλυκόζης. Επίσης, υπέρβαρες γυναίκες που έπιναν ρόφημα με εκχύλισμα από φύλλα σπανακιού για τρεις μήνες πριν το πρωινό γεύμα μείωσαν κατά σχεδόν 95% τη λαχτάρα για γλυκά και εδέσματα fast food και έχασαν βάρος κατά 43% περισσότερο. Τα οφέλη αυτά αποδίδονται στα θυλακοειδή που περιέχονται στο σπανάκι - ένας είδος μεμβρανωδών σχηματισμών που βρίσκονται μέσα στους χλωροπλάστες των φυτών και φέρουν τις πρωτεΐνες που συμμετέχουν στη φωτοσύνθεση.

ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2014

65


ΒΕΛΤΙΩΝΕΙ ΤΗ ΜΥΪΚΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΊΑ ΚΑΙ ΑΝΤΟΧΗ Ίσως είχε δίκιο ο Ποπάυ που έτρωγε σπανάκι για να αυξήσει τους μυς του. Έχει διαπιστωθεί ότι τα νιτρικά ιόντα που περιέχονται στο σπανάκι μετατρέπονται σε νιτρικό οξείδιο το οποίο βοηθά τους μυς να λειτουργούν πιο αποτελεσματικά και μειώνουν τις απαιτήσεις του οργανισμού για οξυγόνο, οπότε βελτιώνουν την αντοχή καθιστώντας την άσκηση πιο εύκολη. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε μυϊκή βελτίωση και αύξηση. Γι’ αυτό και τα συμπληρώματα νιτρικού οξειδίου είναι δημοφιλή στο bodybuilding. Το νιτρικό οξείδιο αυξάνει επίσης την ικανότητα του σώματος να αφαιρέσει το γαλακτικό οξύ και να προωθήσει την ταχύτερη μυϊκή ανάκαμψη, καθώς βελτιώνει τη ροή του αίματος και διεγείρει περισσότερη παροχή θρεπτικών ουσιών στους κατεστραμμένους μυϊκούς ιστούς.

ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΕΞΕΤΕ Λόγω της υψηλής περιεκτικότητας του σπανακιού σε νιτρικά ιόντα, η κατανάλωση του δε θα πρέπει να είναι καθημερινή. Τα νιτρικά ίσως μετατρέπονται από τον οργανισμό μας σε νιτρώδη, μέσω των οποίων παράγονται ενώσεις όπως οι νιτροσαμίνες, ουσίες που έχουν κατηγορηθεί για καρκινογόνο δράση. Είναι καλύτερα, λοιπόν, να προτιμάμε το βιολογικό, το οποίο, λόγω της οργανικής λίπανσης, έχει χαμηλότερες συγκεντρώσεις νιτρικών. Επίσης, θα πρέπει να γνωρίζουμε ότι όσο περισσότερο κρατάμε στο ψυγείο το φρέσκο σπανάκι τόσο περισσότερο τα νιτρικά που περιέχει μετατρέπονται σε νιτρώδη. Ερευνες που έχουν γίνει στις ΗΠΑ έδειξαν ότι η κατανάλωση των φύλλων χωρίς το μίσχο (κοτσάνι) μειώνει τη συγκέντρωση νιτρικών κατά 30%. Προσοχή στην κατανάλωσή του σπανακιού θα πρέπει να δείξουν όσοι πάσχουν από ρευματισμούς, οστεοπόρωση, πέτρες στα νεφρά, αυξημένο ουρικό οξύ ή λαμβάνουν αντιπηκτική αγωγή.

για να ωφεληθείτε πλήρως από τα συστατικά του

66

ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2014

• Επιλέξτε να το μαγειρέψετε στον ατμό ή να το τσιγαρίσετε ελαφρώς σε αντικολλητικό σκεύος. Αν το βράσετε, βράστε το για λίγα λεπτά, με ανοιχτό καπάκι και πετάξτε το νερό με το όποιο το βράσατε. Με αυτόν τον τρόπο, απομακρύνονται τα οξαλικά οξέα που εμποδίζουν την απορρόφηση του σιδήρου και ασβεστίου. • Συνδυάστε το με ελαιόλαδο και με ντομάτα ή πιπεριά ή λεμόνι. Με τον συγκεκριμένο συνδυασμό ο οργανισμός μας απορροφά καλύτερα τον σίδηρο και τα καροτενοειδή που περιέχονται στο σπανάκι. ©Depositphotos.com

TIPS

• Μαγειρέψτε το (π.χ σπανακόρυζο, σουπιές με σπανάκι, σπανακόπιτα). Το μαγείρεμα κάνει περισσότερο απορροφήσιμα στον οργανισμό τα καροτενοειδή, τον σίδηρο και το ασβέστιο.

ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2014

67


EURODIET MAGAZINE

συνταγές

Σ

{ συνταγές { Από την Μυρσίνη Λαμπράκη Σεφ, συγγραφέας www.mirsini.gr

Η Εurodiet προτείνει εύκολες, γρήγορες και οικονομικές συνταγές.

68

ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2014

ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2014

69


EURODIET MAGAZINE

συνταγές

Βίδες με αγκινάρα, σπανάκι & φέτα Για την παραγωγή θα χρειαστείτε: κατσαρόλα, 1 τρυπητό σκεύος, τηγάνι, ένα μπολ μέτριου μεγέθους, ένα ταψί ή πυρίμαχο σκεύος και ένα κουτάλι. ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ 2 ΑΤΟΜΑ • 2 συσκ. ζυμαρικά βίδες EURODIET • κουτ.σουπ. βασιλικό φρέσκο ψιλοκομμένο • 1 φλιτζ.τσαγ. ντομάτα κόν κασέ • 2-3 κουτ.σουπ. ελαιόλαδο • 1 φλιτζ.τσαγ. φέτα με χαμηλά λιπαρά σπασμένη σε κομμάτια • ½ φλιτζ.τσαγ. γιαούρτι με χαμηλά λιπαρά, σε θερμοκρασία δωματίου • ¼ κουτ.γλυκ. πιπέρι μαύρο φρεσκοτριμμένο • 1 ¼ φλιτζ.τσαγ. αγκινάρες κατεψυγμένες, αποψυγμένες και ψιλοκομμένες • 1 φλιτζ.τσαγ. σπανάκι ψιλοκομμένο κατεψυγμένο, αποψυγμένο και στραγγισμένο • σκ. Σκόρδο πολτοποιημένο

ΕΚΤΕΛΕΣΗ Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 160. Βράζετε τις βίδες για 10 λεπτά ή σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας. Τα σουρώνετε σε ένα τρυπητό σκεύος και τα αφήνετε στην άκρη. Σε ένα μέτριου μεγέθους τηγάνι αναμειγνύετε τη ντομάτα κον κασέ, το ελαιόλαδο και τον βασιλικό. Τοποθετείτε το τηγάνι σε μέτρια θερμοκρασία και μαγειρεύετε για 10 λεπτά ή μέχρι να δέσει ελαφρώς η σάλτσα, ανακατεύοντας σε τακτά χρονικά διαστήματα. Αποσύρετε από τη φωτιά και το αφήνετε στην άκρη. Σε ένα άλλο μπολ μέτριου μεγέθους αναμειγνύετε τη φέτα και τα υπόλοιπα υλικά. Τοποθετείτε τα ζυμαρικά σε ένα ταψί ή ένα πυρίμαχο σκεύος το οποίο έχετε αλείψει με ελαιόλαδο. Με ένα κουτάλι απλώνετε το μείγμα της ντομάτας και της φέτας πάνω από τα ζυμαρικά και ανακατεύετε καλά. Ψήνετε στους 185 για 20 λεπτά. Σερβίρεται ζεστό.

Ομελέτα με καπνιστό σολομό και τυρί κρέμα Για την παραγωγή θα χρειαστείτε:1 μπολ,1 τηγάνι, 1 σπάτουλα. ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ 2 ΜΕΡΙΔΕΣ • 2 συσκ. ομελέτα με τυρί και μυρωδικά EURODIET (30 γρ.) • 200 ml νερό • 1/3 φλιτζ.τσαγ. τυρί κρέμα με χαμηλά λιπαρά • ¼ φλιτζ.τσαγ. σολομό καπνιστό, χοντροκομμένο (σε κύβους) • 1 κουτ.σουπ. άνηθο φρέσκο ψιλοκομμένο • 1 κουτ.σουπ. σχοινόπρασο φρέσκο ψιλοκομμένο > Για το γαρνίρισμα Λίγο σχοινόπρασο ψιλοκομμένο

ΕΚΤΕΛΕΣΗ Φτιάχνετε το μείγμα τις ομελέτας σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας και στη συνέχεια στο ίδιο μπολ προσθέτετε το τυρί κρέμα και ανακατεύετε μέχρι να ομοιογενοποιηθεί, στη συνέχεια αλατοπιπερώνετε. Προσθέτετε στο μείγμα τον καπνιστό σολομό και τα μυρωδικά και ανακατεύετε. Προθερμαίνετε το γκριλ σε μέτρια θερμοκρασία. Αλείφετε με το ελαιόλαδο ένα τηγάνι και στη συνέχεια το τοποθετείτε πάνω στο προθερμασμένο γκριλ. Βάζετε το μείγμα στο τηγάνι και μαγειρεύετε για 2-3 λεπτά. Με μια σπάτουλα γυρίζετε την ομελέτα και ψήνετε για 1’-2’. Μεταφέρετε την ομελέτα σε ένα πιάτο, πασπαλίζετε με ψιλοκομμένο σχοινόπρασο και σερβίρετε.

Ομελέτα με τυρί & μυρωδικά Ζυμαρικά Eurodiet

Φυτικές πρωτεΐνες (σόγια, μπιζέλια), σιμιγδάλι σκληρού σίτου, ασπράδι αυγού, πηκτικός παράγοντας: εκχύλισμα φυκιών (αλγινικό νάτριο), αντι-συσσωματικός παράγοντας: κολλοειδές πυρίτιο, γαλακτωματοποιητής: λεκιθίνη σόγιας.

70

ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2014

Πρωτεΐνες γάλακτος, ασπράδι και κρόκος αυγού σε σκόνη 24%, επεξεργασμένο τυρί 15,5% (γλυκός ορός γάλακτος σε σκόνη, λιωμένο τυρί, εκχύλισμα μαγιάς, σκόνη βουτύρου, άλας, μαλτοδεξτρίνη, πρωτεΐνη γάλακτος), αρώματα, σογιέλαιο, μέταλλα (χλωριούχο κάλιο, μεταλλικά στοιχεία γάλακτος, ανθρακικό μαγνήσιο, φουμαρικός σίδηρος, οξείδιο του ψευδαργύρου, θειικό μαγγάνιο, θειικός χαλκός, ιωδιούχο κάλιο, σεληνιώδες νάτριο), μαλτο-δεξτρίνη, πηκτικός παράγων (κόμμι γκουάρ), χλωρό κρεμμύδι 1,2%, χρωστικός παράγοντας (β-καροτένιο), βιταμίνες (C, B3, E, B5, B2, B6, B1, B9, A, βιοτίνη, D3, B12), L-θρεονίνη, γαλακτωματοποιητές (λεκιθίνη σόγιας και ηλιοτρόπιου), αντιοξειδωτικά (παλμιτικός εστέρας ασκορβικού, α-τοκοφερόλες).

ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2014

71


EURODIET MAGAZINE

συνταγές

4 Ραγού με κιμά κοτόπουλο & κρούστα από πουρέ πατάτας Για την παραγωγή θα χρειαστείτε: 1 τηγάνι, 1 ξύλινη σπάτουλα, κατσαρόλα μεσαίου μεγέθους, 1 κουτάλι,1 ταψί διαμέτρου 28 εκ. ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ 2 ΑΤΟΜΑ > Για το ραγού • 3 κουτ. σουπ. ελαιόλαδο • ½ κιλό κιμά κοτόπουλο • 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο • 1 καρότο χοντροκομμένο • 1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένο • 1 κουτ. σουπ. πολτό ντομάτας • ½ φλιτζ. τσαγ. κρασί λευκό • Μερικά κλωνάρια από θυμάρι • 2 φύλλα δάφνης • Αλάτι • Πιπέρι > Για τον πουρέ • 3 συσκ. Πουρέ πατάτας EURODIET (30 γρ.) • 360 ml γάλα

ΕΚΤΕΛΕΣΗ 1. Φτιάξτε το ραγού. Βάζετε σε ένα τηγάνι λίγο ελαιόλαδο και τον κιμά κοτόπουλο. Το σοτάρετε χρησιμοποιώντας μια ξύλινη σπάτουλα. 2. Βάζετε το υπόλοιπο ελαιόλαδο σε μια μεσαίου μεγέθους κατσαρόλα και προσθέτετε τα καρότα και τα κρεμμύδια. Τα μαγειρεύετε σε χαμηλή φωτιά για 20΄ μέχρι να μαλακώσουν. 3. Κατόπιν προσθέτετε το σκόρδο και τον πολτό ντομάτας.

4. Ανακατεύετε με ένα κουτάλι. Ανεβάζετε την θερμοκρασία για μερικά λεπτά να πάρει μια βράση. 5. Προσθέτετε τον σοταρισμένο κιμά κοτόπουλο, το κρασί και τα αφήνετε να βράσουν για 25΄ μέχρι να μειωθεί λίγο σε όγκο. 6. Στη συνέχεια ρίχνετε και τα μυρωδικά (δάφνη, θυμάρι). Μόλις πάρει μια βράση, χαμηλώνετε τη θερμοκρασία και αφήνετε να βράσει για 45΄. Αν μετά από 30΄ η κατσαρόλα έχει πολλά υγρά αυξάνετε λίγο τη θερμοκρασία. 7. Προσθέτετε αλάτι, πιπέρι και αφαιρείτε τα φύλλα δάφνης και τα κλωνάρια θυμάρι. 8. Φτιάχνετε τον πουρέ πατάτας σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας. 9. Αφήνετε τον πουρέ στην άκρη. 10. Προθερμάνετε τον φούρνο στους 180ο C στον αέρα. 11. Βάζετε το ραγού σε ένα αντικολλητικό ταψί διαμέτρου 28 εκ. 12. Βάζετε τον πουρέ από πάνω και τον απλώνετε ομοιόμορφα με μια σπάτουλα ή τον βάζετε σε ένα κορνέ με οδοντωτή μύτη 8εκ. και κάνετε σχέδια μέχρι να καλύψετε όλη την επιφάνεια του ταψιού. 13. Ψήνετε στην μεσαία σχάρα για 25΄-30΄ μέχρι να ροδίσει.

Tips:

Αν θέλετε να το απολαμβάνετε ακόμα πιο σκληρό και παγωμένο αφήστε το στη κατάψυξη. Αφήστε το να ξεπαγώσει 5 λεπτά κάθε φορά που θέλετε να το απολαύσετε. Καλή επιτυχία!

Πουρές πατάτας

Πρωτεΐνες γάλακτος, νιφάδες πατάτας (9%), πρωτεΐνες σόγιας, υδρολυμένη γλουτένη, σογιέλαιο, φρουκτόζη, άλας, μαλτοδεξτρίνες, αρώματα, μεταλλικά άλατα (κάλιο, φώσφορος, μαγνήσιο, ψευδάργυρος, σίδηρος, χαλκός, μαγγάνιο, ιώδιο, σελήνιο), ασπράδι αυγού, εκχύλισμα μαγιάς, γαλακτωματοποιητής: λεκιθίνη σόγιας, βιταμίνες (C, PP, E, B5, B6, B2, B1, A, φολικό οξύ, βιοτίνη, D, B12), κουρκούμη, αντιοξειδωτικά: παλμιτικός εστέρας ασκορβικού, dl-a-τοκοφερόλη.

72

ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2014

ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2014

73


EURODIET MAGAZINE

συνταγές

Μωσαϊκό σοκολάτας ταψιού Για την παραγωγή θα χρειαστείτε: κατσαρόλα, 1 μπολ μεταλλικό, 1 σπάτουλα σιλικόνης, 1 φόρμα, αντικολλητικό χαρτί ψησίματος. ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ 2 ΑΤΟΜΑ • 2 φλιτζ.τσαγ. σοκολάτα κουβερτούρα • ¾ φλιτζ.τσαγ. μαργαρίνη ελαιολάδου • 3 φλιτζ.τσαγ. μπισκότα EURODIET (σοκολάτας + φραμπουαζ ή σύκου) • 2 κουτ.σουπ. δημητριακά (μούσλι) EURODIET • ½ φλιτζ.τσαγ. βύσσινο κομπόστα στραγγισμένο • 2 κουτ.σουπ. σοκολάτα λευκή για γαρνίρισμα (προαιρετικά)

ΕΚΤΕΛΕΣΗ Γεμίζετε μια μεσαία κατσαρόλα με νερό μέχρι τη μέση. Εφαρμόζετε στο χείλος της ένα μεταλλικό μπολ ίδιου μεγέθους (διαδικασία μπεν μαρι). Βάζετε την κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά και λιώνετε μέσα στο μπολ τα κομμάτια κουβερτούρας, προσθέτετε τη μαργαρίνη ελαιολάδου και το αφήνετε μέχρι να λιώσει η σοκολάτα. Σβήνετε τη φωτιά αποσύρετε το μπολ από την κατσαρόλα και ανακατεύετε το μείγμα με μια σπάτουλα σιλικόνης έτσι ώστε να λιώσει τελείως η σοκολάτα και να ομοιογενοποιηθεί το μείγμα. Σπάτε με τα χέρια σας τα μπισκότα σε πολύ μικρά κομμάτια και τα ρίχνετε μέσα στο μείγμα της λιωμένης σοκολάτας. Προσθέτετε μέσα στο μείγμα τα δημητριακά και τα κομματάκια από τη κομπόστα βύσσινο και ανακατεύετε πολύ καλά μέχρι να έχετε ένα ομογενοποιημένο μείγμα. Αδειάζετε το μίγμα μέσα στη φόρμα ψησίματος πάνω σε αντικολλητικό χαρτί ψησίματος απλώνοντας το ομοιόμορφα με ένα κουτάλι ή μια σπάτουλα και τη βάζετε στο ψυγείο να παγώσει το γλυκό για 2 ώρες. Το αποσύρετε από το ψυγείο. Αναποδογυρίζετε το γλυκό σε μια πιατέλα. Αν θέλετε να διακοσμήσετε ξύνετε τη λευκή σοκολάτα σε ένα μικρό μπολ και πασπαλίζετε με τα τρίμματα πάνω από το μωσαϊκό. Κόβετε με ένα μαχαίρι σε μικρά κομματάκια και σερβίρετε.

Tips:

Αν θέλετε να το απολαμβάνετε ακόμα πιο σκληρό και παγωμένο αφήστε το στη κατάψυξη. Αφήστε το να ξεπαγώσει 5 λεπτά κάθε φορά που θέλετε να το απολαύσετε.

Μπισκότα σοκολάτας

Πρωτεΐνες γάλακτος, πρωτεΐνες αρακά, αλεύρι σιταριού, διαλυτές ίνες από άμυλο σίτου, κραμβέλαιο, αλεύρι βρώμης εμπλουτισμένο με ίνες, φοινικέλαιο, γλυκαντικά: μαλτιτόλη, σουκραλόζη, κομματάκια μαύρη σοκολάτας (5%: πάστα κακάο, ζάχαρη, βούτυρο κακάο), σκόνη κακάο χαμηλών λιπαρών (3%), τραγανά κομματάκια σόγιας (πρωτεΐνες σόγιας, άμυλο ταπιόκας, ανθρακικό ασβέστιο), διογκωτικοί παράγοντες: διττανθρακικό νάτριο, πυροφωσφορικό νάτριο, διττανθρακικό αμμώνιο, αρώματα, άλας, κομματάκια σόγιας, γαλακτωματοποιητές: στερόλες σακχαρόζης με λιπαρά οξέα, λεκιθίνη σόγιας, μονο- και διγλυκερίδια λιπαρών οξέων, μεσο οξίνισης: γαλακτικό οξύ, αντιοξειδωτικά: βιταμίνη E, χρωστικός παράγοντας: β-καροτίνη, σκόνη γάλακτος, δεξτρόζη. Μπορεί να περιέχει ίχνη αυγού και ξηρών καρπών.

74

ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2014

Μούσλι

Νιφάδες δημητριακών (44%: σίτος, spelt, βρώμη), τραγανά δημητριακά με πρωτεΐνες (32%: πρωτεΐνη μπιζελιών, αλεύρι ρυζιού, πρωτεΐνες σίτου), πράσινοι κολοκυθόσποροι, νιφάδες καλαμποκιού (8.5%: καλαμπόκι, σιρόπι καλαμποκιού, άλας, βύνη κριθαριού), διογκωμένο ρύζι (4%: ρύζι, σιρόπι σίτου), φρουκτο-ολισακχαρίτες, φρουκτόζη, γλυκαντική ουσία: ακετοσουλφαμικό κάλιο. Περιέχει σόγια.

ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2014

75


EURODIET MAGAZINE

συνταγές

Σαρλότ με κρέμα βερίκοκο Για την παραγωγή θα χρειαστείτε: 1φόρμα για σαρλότ ύψους 10 εκ., 2 κατσαρολάκια και 1 σύρμα (αυγοδάρτη) ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ 8 ΑΤΟΜΑ • 3 ψωμάκια (ORGANIC BREAD ROLLS EURODIET) • 3-4 συσκ. άλειμμα βερίκοκο EURODIET • λίγο νερό > Για την κρέμα βερίκοκο • 2 συσκ. κρέμα βερίκοκο (APRICOT DESSERT EURODIET) • 300ml γάλα με χαμηλά λιπαρά (1,5 %) • ½ κουτ.γλυκ. ξύσμα μανταρίνι ή πορτοκάλι > Για τη διακόσμηση • 3-4 βερίκοκα • 1 φλιτζ.τσαγ. χυμό πορτοκάλι + ξύσμα • Λίγο δυόσμο ή λουίζα φρέσκο, ψιλοκομμένο

ΕΚΤΕΛΕΣΗ Σε ένα κατσαρολάκι ρίχνετε το άλειμμα βερίκοκου και το αραιώνετε με ένα φλιτζάνι του τσαγιού νερό. Το βάζετε στο μάτι της κουζίνας και το ζεσταίνετε για 3-4 λεπτά ανακατεύοντας συνεχώς με ένα σύρμα. Κόβετε τα ψωμάκια σε λεπτές οριζόντιες φέτες πάχους 1 εκ. Βουτάτε τις φέτες στο αραιωμένο άλειμμα βερίκοκου και «ντύνετε» με αυτό μια φόρμα για σαρλότ ύψους 1012 εκ. Πασπαλίζετε με το ξύσμα πορτοκαλιού. Φτιάχνετε τη κρέμα βερίκοκο σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας και την ρίχνετε μόλις σφίξει στη φόρμα της σαρλότ. Βράζετε σε λίγο χυμό πορτοκαλιού τα βερίκοκα μαζί με τη λουίζα ή τον δυόσμο για 10 λεπτά. Τα αφήνετε να κρυώσουν και γαρνίρετε την σαρλότ. Βάζετε στο ψυγείο για 2-3 ώρες πριν την σερβίρετε.

Κρέμα βερίκοκο

Πρωτεΐνες γάλακτος, φρουκτο-ολιγοσακχαρίτες, νιφάδες βερίκοκου (7%: βερίκοκο, σακχαρόζη, άμυλο), έλαιο σόγιας, μαλτοδεξτρίνη, πηκτικοί παράγοντες: κόμμι γκουάρ και ξανθάνης, βιταμίνες (C, PP, E, B5, B2, B6, B1, B9, A, βιοτίνη, D3, B12), μέταλλα (φουμαρικός σίδηρος, θειικός ψευδάργυρος, θειικός χαλκός, θειικό μαγγάνιο, ιωδιούχο κάλιο, σεληνιώδες νάτριο), άρωμα, μέσο οξίνισης: κιτρικό οξύ, σταθεροποιητικός παράγοντας: φωσφορικό κάλιο, αντισυσσωματικοί παράγοντες: ανθρακικό μαγνήσιο και διοξείδιο του πυριτίου, χρωστικός παράγοντας: β-καροτίνη, άλας, γλυκαντικά: σουκραλόζη και ακετοσουλφαμικό κάλιο, γαλακτωματοποιητές: λεκιθίνη σόγιας και ηλιοτρόπιου, L-μεθειονίνη, αντιοξειδωτικά: παλμιτικός εστέρας του ασκορβικού και α-τοκοφερόλες.

76

ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2014

Οργανικά Ψωμάκια

Καθαρό αλπικό νερό, γλουτένη*, αλεύρι σίκαλης*, αλεύρι σόγιας*, αλεύρι spelt*, αλεύρι αμυγδάλου*, ηλιόσποροι*, σησαμόσποροι*, φύτρο σιταριού*, αλάτι, μαγιά. *βιολογικής καλλιέργειας.

Άλειμμα Βερίκοκου

Νερό, βερίκοκα (35%), φρουκτοολιγοσακχαρίτες, πηκτίνη μήλου, μέσα οξίνισης: κιτρικό οξύ, κιτρικό ασβέστιο, συντηρητικά: σορβικό κάλιο, βενζοϊκό νάτριο, γλυκαντικό: σουκραλόζη, αντιοξειδωτικό: ασκορβικό οξύ.

ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2014

77


EURODIET MAGAZINE

η Eurodiet απαντά

Ε

{ η Eurodiet {

απαντά

Οι επιστημονικοί συνεργάτες της Eurodiet απαντούν σε κάθε ερώτηση ή απορία που τους θέτετε σχετικά με τη μέθοδο.

78

ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2014

ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2014

79


EURODIET MAGAZINE

η Eurodiet απαντά

Q&A η Eurodiet απαντά

E

Έχω κάνει πολλές δίαιτες στο παρελθόν.Υπάρχει περίπτωση να ακολουθήσω πιστά τη μέθοδο και να μην «ξεκολλάει» η ζυγαριά;

Α

Τις απαντήσεις δίνει: η Άννα Πετρίδου

Κλινικός Διαιτολόγος Διατροφολόγος Πτυχιούχος Χαροκοπείου Πανεπιστημίου M.Med. Sci (Hons) Human Nutrition

80

ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2014

Εφόσον ακολουθείτε πιστά τις οδηγίες του γιατρού σας, η μέθοδος λειτουργεί άψογα και χάνετε κιλά, τα οποία είναι κυρίως λίπος. Παράγοντες που μπορεί να οδηγήσουν σε πιο αργή απώλεια λίπους από την αναμενόμενη είναι η καθιστική ζωή, το στρες και η έλλειψη ύπνου. Η ένδειξη στη ζυγαριά δεν είναι ενδεικτική της απώλειας του λίπους. Το σωματικό βάρος επηρεάζεται από διάφορα στοιχεία στον οργανισμό που είναι μεταβλητά, όπως τους μυς, το λίπος, το γλυκογόνο και το συνολικό νερό. Το συνολικό νερό αυξάνεται πριν την έμμηνο ρύση, με τη χρήση κάποιων φαρμάκων (όπως μη στεροειδών αντιφλεγμονωδών), σε ορμονικές διαταραχές (π.χ κλιμακτήριος και όταν υπάρχει οίδημα (π.χ σε προβλήματα φλεβών). Πιο ενδεικτικές μετρήσεις της διαφοράς του λίπους είναι η λιπομέτρηση, η μέτρηση με μια μεζούρα των περιμέτρων μέσης και γοφών, όπως επίσης και οι αλλαγές στο νούμερο των ρούχων σας.

Η μέθοδος Eurodiet συνιστάται για εγκυμονούσες; Φυσικά. Η μέθοδος Eurodiet αποτελείται από τέσσερις φάσεις και εξατομικεύεται ανάλογα με την περίπτωση. Η χρήση της κατάλληλης φάσης στην περίοδο της εγκυμοσύνης συμβάλλει στον έλεγχο της αύξησης του βάρους σας, στη ρύθμιση των «εκρήξεων όρεξης» και στην κάλυψη των αναγκών του εμβρύου, οδηγώντας το σε ομαλή θρέψη και ανάπτυξη. Μπορώ να χάσω κιλά απλά παραλείποντας το βραδινό; Όταν ο οργανισμός στερείται γεύμα, αρχίζει να “εργάζεται” λιγότερο, προσπαθώντας να μειώσει τις εσωτερικές καύσεις. Το σώμα σας θα προσπαθήσει να μειώσει τις καύσεις του μειώνοντας τη μυϊκή μάζα. Το «μυστικό» της απώλειας βάρους είναι η κατανάλωση επαρκούς ποσότητας (όπως υπολογίζεται με βάση τις ανάγκες του καθενός) και σωστής ποιότητας φαγητού, καταμερισμένης σε τέσσερα με πέντε γεύματα. Γιατί τα προϊόντα της Eurodiet είναι καλύτερα από αντίστοιχα προϊόντα του εμπορίου; Τα προϊόντα Eurodiet είναι λειτουρ-

γικά τρόφιμα, είναι δηλαδή εμπλουτισμένα με βιταμίνες, μέταλλα και πολυακόρεστα λιπαρά οξέα (ω-3 και ω-6 λιπαρά). Παρέχουν επαρκή ποσότητα πρωτεΐνης υψηλής βιολογικής αξίας, είναι πλούσια σε φυτικές ίνες (>6g στα 100g), ενώ περιέχουν ελάχιστα σάκχαρα (βραδείας απορρόφησης). Επίσης, έχουν χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη (<15), ο οποίος δεν συναντάται στα προϊόντα του εμπορίου. Μπορώ να χάσω λίπος από την κοιλιά; Υπάρχουν συγκεκριμένες τροφές, οι οποίες συμβάλλουν στην απώλεια λίπους και πόντων από την κοιλιακή χώρα. Άτομα που καταναλώνουν τρόφιμα χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη όπως προϊόντα ολικής άλεσης (π.χ βρώμη, ψωμί ολ. άλεσης, αναποφλοίωτο ρύζι) έχει αποδειχθεί ότι έχουν καλύτερη απώλεια λίπους από την περιοχή της κοιλιάς, σε σχέση με άτομα που καταναλώνουν επεξεργασμένους υδατάνθρακες (π.χ λευκό ψωμί, ρύζι). Τρόφιμα που περιέχουν υψηλής ποιότητας πρωτεΐνη οδηγούν στην ανάπτυξη της μυϊκής μάζας, ενισχύοντας έτσι τον βασικό μεταβολισμό και διευκολύνοντας την απώλεια λίπους από την κοιλιά.

ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2014

81


EURODIET MAGAZINE

Q&A η Eurodiet

η Eurodiet απαντά

απαντά

Τις απαντήσεις δίνει: η Ειρήνη Χριστοδουλίδου

Κλινικός Διαιτολόγος Διατροφολόγος Πτυχιούχος Τμήματος Διαιτολογίας Διατροφής Χαροκοπείου Πανεπιστημίου

82

ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2014

Θέλω να χάσω γρήγορα βάρος, αλλά έχω ακούσει ότι είναι επικίνδυνο για την υγεία μου. Υπάρχει τρόπος; Ναι υπάρχει! Η μέθοδος Eurodiet σας δίνει τη δυνατότητα να μειώσετε κατά 10% περίπου το βάρος σας από τις πρώτες 40 ημέρες εφαρμογής. Η γρήγορη μείωση βάρους που επιτυγχάνεται με τη μέθοδο Eurodiet είναι απόλυτα ασφαλής λόγω της συνεχούς ιατρικής παρακολούθησης αλλά και της πλήρους κάλυψης του οργανισμού με απαραίτητα διατροφικά στοιχεία (πρωτεΐνες υψηλής βιολογικής αξίας, ω-3 και ω-6 λιπαρά, βιταμίνες, μέταλλα και ιχνοστοιχεία) μέσω των ειδικά σχεδιασμένων προϊόντων. Όχι μόνο δεν επιβαρύνεται ο οργανισμός, αλλά αντιθέτως, βελτιώνεται η συνολική του κατάσταση. Αλλαγές όπως ευεξία, εφορία, καλή διάθεση, βελτίωση αιματολογικών εξετάσεων, μείωση της πίεσης, ρύθμιση σακχάρου και βελτίωση του ύπνου παρατηρούνται με την εφαρμογή της μεθόδου. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι οι διαβητικοί που ξεκινούν τη μέθοδο Eurodiet, σταματούν ή μειώνουν στο μισό τα περισσότερα φάρμακα τους. Στο παρελθόν έκανα πολλές δίαιτες με αποτέλεσμα να χάνω κιλά αλλά μετά δυστυχώς τα έπαιρνα πίσω. Το μεγαλύτερο μου πρόβλημα-αγωνία είναι πως θα

διατηρήσω την απώλεια βάρους Για εμάς μεγαλύτερη πρόκληση είναι να καταφέρει ο ενδιαφερόμενος να διατηρήσει το επιθυμητό βάρος μακροπρόθεσμα και να αποκλειστεί το επικίνδυνο φαινόμενο γιο-γιο. Η μέθοδος Eurodiet διασφαλίζει το αποτέλεσμα σε βάθος χρόνου μέσω της ιατρικής παρακολούθησης και υποστήριξης. Μπορεί πολλοί να χάνουν βάρος με διάφορες δίαιτες που κυκλοφορούν, όμως μόλις το 5% καταφέρνει να διατηρήσει την απώλεια βάρους σε βάθος πενταετίας χωρίς κατάλληλη υποστήριξη, ενώ το ποσοστό επιτυχίας ανεβαίνει στο 75-80% με ιατρική παρακολούθηση. Επιπλέον η μέθοδος Eurodiet δίνει έμφαση στη μακροπρόθεσμη διατήρηση της απώλειας βάρους με τις φάσεις τρία και τέσσερα του προγράμματος. Η τρίτη φάση της μεθόδου Eurodiet είναι σπουδαίας σημασίας γιατί πέραν από την επίτευξη ενός φυσιολογικού βάρους, προσφέρει κυρίως εκπαίδευση και αλλαγή διατροφικής συμπεριφοράς. Τέλος η φάση 4 της μεθόδου ή αλλιώς ισορροπημένη διατροφή περιλαμβάνει στην πράξη όλες τις γνώσεις που έχει λάβει ο ασθενής με βάση τις αρχές που διέπουν την μεσογειακή διατροφή. Η φάση 4 δεν είναι «δίαιτα συντήρησης» αλλά τρόπος ζωής. Έχουμε παρατηρήσει τα τελευταία χρόνια πολλές πρωτεϊνικές

δίαιτες (dukan, atkins) να κάνουν την εμφάνιση τους. Σε τι διαφέρει η Εurodiet? Η Eurodiet έχει σαν πρωταρχικό στόχο την υγεία του ασθενή και την βελτίωση της ποιότητας ζωής του. Το πρόγραμμα Eurodiet δεν είναι μια “πρωτεϊνική δίαιτα”, αλλά μια δίαιτα “επαρκών πρωτεϊνών” αφού η ποσότητα πρωτεϊνών που παρέχονται από τα προϊόντα Eurodiet υπολογίζεται με τέτοιο τρόπο, ώστε να συμφωνεί με τις ανάγκες της εκάστοτε περίπτωσης. Με αυτό τον τρόπο επιτρέπει την απώλεια βάρους μειώνοντας τη λιπώδη και προστατεύοντας τη μυϊκή μάζα. Επίσης, τα προϊόντα Eurodiet είναι πλούσια σε ίνες (περισσότερες από 6g στα 100g), κυρίως διαλυτές, περιέχουν ελάχιστα σάκχαρα και έχουν πολύ χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη. Είναι εμπλουτισμένα με βιταμίνες, μέταλλα και πολυακόρεστα λιπαρά οξέα έτσι ώστε ο οργανισμός να εφοδιάζεται με όλα τα απαραίτητα διατροφικά στοιχεία. Επιπλέον η Eurodiet, σε αντίθεση με τις εν λόγω δίαιτες, εξασφαλίζει τη διατήρηση μακροπρόθεσμων αποτελεσμάτων μέσω της ιατρικής παρακολούθησης αλλά και της εκπαίδευσης του ατόμου όσον αφορά στις αλλαγές που θα πρέπει να κάνει στον τρόπο ζωής του και στη διατροφική του συμπεριφορά με βάση τους κανόνες της μεσογειακής διατροφής.

ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2014

83


84

ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2014

Eurodiet magazine 5ο τεύχος  

Weight Managment under Medical supervision

Eurodiet magazine 5ο τεύχος  

Weight Managment under Medical supervision

Advertisement