4 minute read

ΕΕ 2019-2024: ΑΠΟ ΚΟΙΝΟΥ ΒΗΜΑΤΑ ΠΡΟΟΔΟΥ

ΕΕ 2019-2024: ΑΠΟ ΚΟΙΝΟΥ ΒΗΜΑΤΑ ΠΡΟΟΔΟΥ

Η Ευρώπη αλλάζει. Πρέπει να διασφαλίσουμε ότι αλλάζει προς το καλύτερο.

Ζούμε σε μια περίοδο όπου το εύρος και ο ρυθμός των αλλαγών είναι άνευ προηγουμένου. Η κοινωνία αλλάζει, τα δημογραφικά στοιχεία αλλάζουν, το κλίμα αλλάζει. Κατά συνέπεια, η οικονομία αλλάζει και αυτή, ριζικά. Αυτό δημιουργεί νέες αγορές, νέες ευκαιρίες και νέες προκλήσεις για τις επιχειρήσεις. Ζούμε σε μια περίοδο όπου το εύρος και ο ρυθμός των αλλαγών είναι άνευ προηγουμένου.

Το «business as usual» δεν αποτελεί πλέον επιλογή.

Οι επιχειρήσεις, παλιές και νέες, μικρές και μεγάλες, αναγνωρίζουν σήμερα περισσότερο από ποτέ την ανάγκη για καινοτομία. Πρέπει να αναλαμβάνουν πρωτοβουλίες για την προώθηση της αλλαγής και να είναι αποτελεσματικές στην αντιμετώπισή της. Αυτός είναι ο λόγος που παρατηρούμε μια πρωτοφανή ανάπτυξη επιχειρηματικών μοντέλων και προσεγγίσεων.

Η ΕΤΗΣΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΕΡΕΥΝΑ ΤΟΥ ΕΥΡΩΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟY ΒΑΣΙΖΕΤΑΙ ΣΕ 50.000 ΑΜΕΣΕΣ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ

ΑΠΟ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ, ΜΙΑ ΠΡΩΤΟΦΑΝΗΣ ΔΡΑΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΜΕΤΡΗΣΗ ΤΩΝ ΑΠΟΨΕΩΝ ΤΩΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΕΠΟΜΕΝΟ ΕΤΟΣ.

ΚΑΘΕ ΔΥΟ ΧΡΟΝΙΑ, ΤΟ ΕΥΡΩΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΠΡΟΣΚΑΛΕΙ ΠΑΝΩ ΑΠΟ 750 ΑΝΔΡΕΣ ΚΑΙ ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΕΣ

ΣΤΗΝ ΑΙΘΟΥΣΑ ΤΟΥ ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΣΤΙΣ ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ ΓΙΑ ΤΟ EUROPEAN PARLIAMENT OF ENTERPRISES™.

Η δημόσια πολιτική θα πρέπει

να είναι παράγοντας αλλαγής, όχι εμπόδιο στην αλλαγή.

Οι νέοι και αναδυόμενοι κοινωνικο-οικονομικοί κανόνες πρέπει να εκφράζονται και αυτοί στις αποφάσεις και τα μέτρα της δημόσιας πολιτικής. Μια ενδεχόμενη αποτυχία σε αυτό το σημείο θα μπορούσε να επιβραδύνει την ανάπτυξη, τη δημιουργία θέσεων εργασίας και την αύξηση της ευημερίας, γεγονός που με τη σειρά του θα υπονόμευε την ευρωπαϊκή κοινωνική οικονομία της αγοράς.

Η ΕΕ είναι βασικό στοιχείο αυτής της διαδικασίας αλλαγής. Τα μέτρα που υιοθετούνται σε ευρωπαϊκό επίπεδο και ο τρόπος με τον οποίον υλοποιούνται στα κράτη μέλη πρέπει να εκφράζουν την ανάγκη για τη χάραξη μιας πολιτικής που να είναι δυναμική, συντονισμένη και φιλική στις επιχειρήσεις. Πρέπει να καθιστούν τις επιχειρήσεις ικανές να αξιοποιούν τις νέες ευκαιρίες, και παράλληλα να παίζουν ουσιαστικό ρόλο στην εξάλειψη των περιττών επιβαρύνσεων και εμποδίων.

Η ανάπτυξη και οι θέσεις εργασίας δημιουργούνται από τους επιχειρηματίες, όχι από τους αρμόδιους για τη χάραξη της πολιτικής. Ωστόσο, οι αρμόδιοι για τη χάραξη της πολιτικής πρέπει να δημιουργούν ένα πλαίσιο που να διευκολύνει αυτό το έργο των επιχειρηματιών, που να επιτρέπει στις επιχειρήσεις τους να αναπτύσσονται και να αξιοποιούν το δυναμικό τους. Αυτή η ιδέα πρέπει να γίνει το επίκεντρο της συζήτησης πριν από τις Ευρωεκλογές. Πρέπει επίσης να εκφραστεί στις αποφάσεις που θα ληφθούν, όχι μόνο από το Κοινοβούλιο αλλά και από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Συμβούλιο κατά την περίοδο 2019-24.

«ΤΑ ΕΠΟΜΕΝΑ ΠΕΝΤΕ ΧΡΟΝΙΑ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΚΑΘΟΡΙΣΤΙΚΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣΗ ΕΝΟΣ ΘΕΤΙΚΟΥ, ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΟΥ ΜΕΛΛΟΝΤΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΕ. ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΔΑΧΘΟΥΜΕ ΑΠΟ ΤΟ ΠΑΡΕΛΘΟΝ ΑΛΛΑ ΝΑ ΣΥΝΕΧΙΣΟΥΜΕ ΝΑ ΠΡΟΧΩΡΑΜΕ ΜΠΡΟΣΤΑ... ΜΑΖΙ ΚΑΙ ΜΕ ΑΙΣΙΟΔΟΞΙΑ!»

CHRISTOPH LEITL, ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΕΥΡΩΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟΥ

Αξιοποίηση του δυναμικού της ΕΕ με από κοινού βήματα προόδου.

Το ευρωπαϊκό εγχείρημα έχει σημειώσει εκπληκτική πρόοδο τα τελευταία 60 χρόνια στη διατήρηση της ειρήνης, τη διασφάλιση της ελευθερίας και την επιδίωξη της ευημερίας. Όλα αυτά δεν πρέπει να τα θεωρούμε δεδομένα, ούτε όμως πρέπει να παραβλέπουμε τη σημασία της εποικοδομητικής κριτικής και αναμόρφωσης με στόχο την προώθηση περαιτέρω βελτιώσεων και βημάτων προόδου.

Η επιχειρηματική κοινότητα αναγνωρίζει ότι η ΕΕ δεν είναι κάποια ξεχωριστή οντότητα, αντικείμενο παρατήρησης και κριτικής από το εξωτερικό: όλοι μας είμαστε μέρος της ΕΕ. Πρέπει να προχωράμε μαζί, συνδυάζοντας τις δυνάμεις μας με ένα ανανεωμένο ευρωπαϊκό πνεύμα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση των κύριων προκλήσεων που αφορούν τις πολιτικές.

Αυτός είναι ο λόγος που τα επιμελητήρια ίδρυσαν την ευρωπαϊκή τους ένωση το 1958 και που το ΕΥΡΩΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ είναι σήμερα πιο αφοσιωμένο από ποτέ στην ενεργή συνεισφορά σε μια θετική, φιλόδοξη ατζέντα της ΕΕ.

Αυτό συνεπάγεται τη συζήτηση με αρμόδιους για τη χάραξη πολιτικής σε όλα τα επίπεδα του δικτύου επιμελητηρίων και την παροχή χρήσιμων υπηρεσιών που θα επιτρέψουν στις επιχειρήσεις να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις και να αξιοποιήσουν τις ευκαιρίες.

ΚΑΘΕ ΧΡΟΝΟ, ΠΑΝΩ ΑΠΟ 2 ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΛΑΜΒΑΝΟΥΝ ΤΙΤΛΟΥΣ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗΣ ΑΠΟ ΚΑΠΟΙΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ.

ΤΑ ΕΥΡΩΠΑΪΚΑ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΖΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΠΟΥ 900.000 ΘΕΣΕΙΣ ΜΑΘΗΤΕΙΑΣ ΕΤΗΣΙΩΣ.

ΠΕΡΙΠΟΥ ΜΙΣΟ ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΟ ΝΕΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΥΝΤΑΙ -ΚΑΘΕ ΧΡΟΝΟ ΜΕ ΤΗΝ ΑΡΩΓΗ ΤΩΝ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΩΝ.

Μια Ευρώπη ανοιχτή στις επιχειρήσεις.

Τα Εμπορικά και Βιομηχανικά Επιμελητήρια επιθυμούν μια Ευρώπη ανοιχτή στις επιχειρήσεις, μια Ευρώπη που να δημιουργεί θέσεις εργασίας και να οδηγεί στην ανάπτυξη. Για να επιτευχθεί αυτό, τα Επιμελητήρια ζητούν την ανάληψη συντονισμένης δράσης σε πέντε βασικούς τομείς:

1. Μια σταθερή, πλήρως λειτουργική ενιαία αγορά, όχι απλώς στα χαρτιά αλλά με τρόπο που αυτή η βασική συνιστώσα της ΕΕ να εφαρμόζεται και να επιτυγχάνεται σε εθνικό επίπεδο.

2. Μια φιλόδοξη εμπορική και επενδυτική ατζέντα της ΕΕ που να είναι ικανοποιητική για όλους, να επιτρέπει την πρόσβαση ακόμη και στις πιο μικρές εταιρείες και να προάγει στη διεθνή σκηνή την ελευθερία και τη δικαιοσύνη στους τομείς του εμπορίου και των επενδύσεων.

3. Μια πλήρως διασυνδεδεμένη ψηφιακή Ευρώπη που να υποστηρίζεται από την παροχή προηγμένης, ασφαλούς και φιλικής σε όλους υποδομής.

4. Πανευρωπαϊκές λύσεις για τις κοινωνικο-οικονομικά επιβλαβείς αναντιστοιχίες δεξιοτήτων.

5. Ένα πλαίσιο που να καθιστά τις επιχειρήσεις ικανές να προσαρμόζονται στο μεταβαλλόμενο κλίμα και περιβάλλον και να προωθεί τη μετάβαση από τη γραμμική παραγωγή και κατανάλωση σε μια κυκλική οικονομία.

Κάθε ένας από αυτούς τους κρίσιμους και αλληλένδετους στόχους πρέπει να επιδιωχθεί σθεναρά και επιμελώς σε ενωσιακό, εθνικό και υποεθνικό επίπεδο κατά την περίοδο των επόμενων πέντε ετών αν η Ευρώπη θέλει να δημιουργήσει ένα περιβάλλον ευνοϊκότερο για τις επιχειρηματικές δραστηριότητες.

Το ΕΥΡΩΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ (EUROCHAMBRES - Ένωση Ευρωπαϊκών Εμπορικών και Βιομηχανικών Επιμελητηρίων) εκπροσωπεί πάνω από 20 εκατομμύρια επιχειρήσεις, οι οποίες απασχολούν 120 εκατομμύρια ανθρώπους σε ολόκληρη την Ευρώπη, μέσω ενός δικτύου 1700 περιφερειακών και τοπικών επιμελητηρίων και 45 εθνικών οργανώσεων. Πάνω από το 98% αυτών των επιχειρήσεων είναι μικρές ή μεσαίες επιχειρήσεις.

Ένωση Ευρωπαϊκών Εμπορικών και Βιομηχανικών Επιμελητηρίων

WWW.EUROCHAMBRES.EU @EUROCHAMBRES

WWW.CHAMBERS4EU.EU

IMAGES © EUROPEAN UNION, 2019 - ΠΗΓΗ: EP | EUROCHAMBRES