Page 1


2


3


5


6


7


2015 PROJECT

CHOSEN + PUBLISHED

ARCOS OPEN-USE AND HYBRID TYPOLOGIES AS A MODEL OF CHANGE ARCHITECTURAL PROJECT FOR THE CONTEMPORARY CITY | FAP634 LOCATION: DOWNTOWN RIO DE JANEIRO YEARS: 2014-2015 | AREA: 39,320 SQ M AUTHORSHIP: ALINE GREGORIO GABRIEL PARREIRA RENAN SANTOS LOCATED BETWEEN THE CORPORATE LOC PROMENADE AND LAPA, RIO’S HEART OF BOHEMIA, THE PROJECT PROPOSES A MIXED PROGRAM AND ADDS FLOWS IN DOWNTOWN TO UNITE AREAS THAT WERE SEPARATED PHYSICAL AND SOCIALLY BEFORE. HABITATION, RETAIL, OFFICES, LEISURE HABI SPACES AND A TRAM STATION, ALL INSERTED IN THE SAME BUILDING. THE VERTICAL VOLUME INTERCONNECTS THE PROGRAM WHILE THE HORIZONTAL ONE RATIFIES THE PROJECT AS CONNECTING ELEMENT IN THE URBAN CONTEXT, TURNING THE IDEA OF PUBLIC AND PRIVATE SO PERMEABLE THAT IT IS NOT POSSIBLE TO DISTINGUISH THEM ANYMORE, GIVING THE USER THE MAXIMUM DEGREE OF FREEDOM. THE SUCCESS WAS OBTAINED FROM RETHINKING TYPOLOGY IN THE CONTEMPORARY CITY, EXPLORING YOUR POTENTIALITIES AND SUPPLYING THE FRAGILITY OF A REGION SO DENSELY INHABITED BUT UNDERUSED AT THE SAME TIME. IT IS ABOUT MAKING PEOPLE FEEL PART OF AND BELONGING TO A TRANSPORTATION SYSTEM, A REMARKABLE BUILDING, A SITE, A PROGRAM AND A CONTEXT.


9


10


11


PROMENADE IN PHYSICAL MODEL AERIAL VIEW - PHYSICAL MODEL

12


CARIOCA AQUEDUCT (LAPA ARCHES) - DETAIL

13


PEDRE GULHO THE IMPORTANCE OF

DETAILING WHEN RENEWING AFFONSO REIDY’S ICON EXECUTIVE PROJECT FOR INTERIORS | FAP613 LOCATION: CONJ. PEDREGULHO, RIO DE JANEIRO YEAR: 2016 | AREA: 51.25 SQ M AUTHOR: RENAN SANTOS HOW TO TOUCH A REMARKABLE BUILDING FROM BRAZILIAN MODERN ARCHITECTURE AND DO NOT HURT ITS CANONS? HOW TO TRANSFORM IT AND REAFFIRM YOUR IDENTITY AT THE SAME TIME? THIS WAS THE CHALLENGE AT PEDREGULHO. BUILT IN 1947, THE POTENTIALITIES WERE NOT STANDING OUT ANYMORE, SPECIALLY BECAUSE OF ITS AGE AND LACK OF MAINTENANCE. THE SECOND FLOOR WAS REPLACED BY TWO MEZZANINES SUPPORTED BY A LONGITUDINAL CONCRETE CORE THAT SUSTAINS THE ENTIRE COMPLEX AND RENEWS THE IDEA OF INTEGRATION. THE IDENTITY WAS EMPHASIZED WITH PHYSICAL AND STRUCTURAL ELEMENTS OF THE PROJECT, SUCH AS BRICK AND ORIGINAL WINDOWS. THE CONTEMPORARY TOUCH WAS GIVEN WITH A CLEVER CHOICE OF MATERIALS AND COLORS, AIMING TO PROVOKE NEW FEELINGS IN THE RESIDENTS ABOUT SOMETHING THEY ALREADY LOVED IN THE PAST.


15


TO DEMOLISH / TO BUILD GROUND FLOOR 1:100

TO DEMOLISH / TO BUILD 2ND FLOOR 1:100

16


GROUND FLOOR PLAN 1:100

2ND FLOOR PLAN 1:100

17


18


19


20


21


23


24


25


2012 CFA|| EXPO SELECTED PROJECT

REFUGE REFUGE HABITATION DESIGNED

HABITATION DESIGNED FROM A KEYWORD: FROM A KEYWORD:

ISOLATION ISOLATION CONCEPTION OF ARCHITECTURAL FORM 2 | FAR122 LOCATION: FUNDÃO ISLAND, RIO DE JANEIRO YEAR: 2012 | AREA: 78 SQ M AUTHOR: RENAN SANTOS ALL I HAD IN HAND WAS A WORD, A DOWNHILL PLOT AND THE CHALLENGE. THE ORGANIC FORM AND STRONG LINES CAME UP FROM SKETCHES, WHICH ALSO GUIDED THE OBJECT PLACEMENT ON THE SITE. THE IDEA WAS TO MAKE THE AREA’S

TOPOGRAPHY

SIMULATE

A

LIVING

CREATURE, DELINEATING THE HOUSE FORM AND EMBRACING IIT. TWO MAIN “ARMS” CROSSING

EACH

OTHER

WERE PROPOSED, GENERATING A CENTRAL CAVITY, WHERE THE ACCESS IS LOCATED. THE RESULT IS A BURIED HOUSE, WITH ITS LIGHTING DONE BY STRATEGIC OPENINGS ON THE CEILING AND WALLS, TO SUPPLEMENT THE IDEA OF ISOLATION.


27


PERSPECTIVE + PHYSICAL MODEL

28


29


Renan Santos - Architecture Portfolio  

Compilation of professional/academic works.

Renan Santos - Architecture Portfolio  

Compilation of professional/academic works.

Advertisement