Page 1


Arena Principală Sheriff Tiraspol Complexul sportiv Sheriff Tiraspol se află la ieșirea de vest din orașul Tiraspol, pe traseul dintre Bender și Tiraspol. Arena principală a complexului sportiv „Sheriff” din Tiraspol a fost dată în exploatare în luna iulie a anului 2002. Aceast stadion a fost proiectată şi construită în conformitate cu toate cerinţele contemporane şi recomandările tehnice din partea UEFA pe compartimentul construcţiei şi modernizării terenurilor de fotbal, ceea ce a confirmat comisia complexă în frunte cu inspectorul UEFA domnul Vertonghen. Conform celor mai noi recomandări UEFA terenul de joc are mărimea de 120 x 80 metri şi e acoperit cu un gazon natural de iarbă sub care se află o reţea de drenaj foarte efectivă. Aceste mărimi ale gazonului nu sunt cerinţe obligatorii din partea UEFA, iar în lume sunt doar cîteva terenuri cu aşa dimensiuni. Arena principală a complexului sportiv din Tiraspol este complectată cu 13300 de locuri pentru spectatori, tribunele fiind colorate în galben-negru și fiind acoperite protejînd practic în întregime spectatorii. această arenă este cea mai încăpătoare din Moldova. Toate tribunele sunt înzestrate cu acoperişuri ce protejează spectatorii de timpul nefavorabil şi dispune de accesuri comode către locurile pentru spectatori. Pe tribune sunt montate scaune individuale din metal. Pe parcursul anilor, această arenă a găzduit numeroase partide, atît din competițiile interne, cît și cele internaționale.

Arena Mică Sheriff Tiraspol Arena mică de fotbal al complexului sportiv „Sheriff” este al doilea după mărime din tot complexul. Stadionul dat a fost dat în exploatare în luna septembrie a anului 2002. Arena despune de circa 9300 locuri pentru spectatori. Pe tribune sunt instalate scaune individuale metalice în culorile echipei de fotbal Sheriff Tiraspol. toate cele 4 tribune dispun de acoperiș care de facto nu reușesc să protejeze sută la sută persoanele prezente la meciurile de fotbal. Pe tribuna de vest este amenajată sala de conferinţe, încăperea de lucru pentru mass-media şi reporterii foto şi desigur,sectorul VIP cu „zona de primire a delegaţiilor oficiale”. Pe lîngă terenul natural de fotbal cu mărimea de 105 х 68 metri, pe stadion sunt amenajate şase piste de alergări, care după toţi parametrii săi corespunde în totalmente normelor şi cerinţelor federaţiei internaţionale de atletică uşoară care sunt înaintate pistelor de alergări. Terenul de fotbal dispune de un sistem automatizat de irigare şi e utilat cu o reţea subterană de încălzire a gazonului, ce face posibilă în perioada de toamnă-iarnă aducerea gazonului într-o stare bună pentru orice zi de meci. Din toată zona se pot vedea cele patru reflectoare impresionante care au o înălţime de exact 50 metri. Actualmente selecționata Moldovei U 21 își dispută meciurile de pe teren propriu în cadrul calificărilor pentru cupa europene dar și cea mondială.

1


Stadionul Zimbru Chișinău Stadionul „Zimbru” este astăzi cel mai performant stadion din Chişinău, este locul unde se dispută cele mai importante meciurile cu participarea echipelor de la noi în cupele europene. A fost inaugurat pe 20 mai 2006, într-un meci între Zimbru Chișinău și Krîlia Sovetov Samara din Rusia, încheiat cu scorul de 1-1 La moment stadionul dispune de un gazon standard din iarbă naturală, cun sistem artificial de încălzire. Gazonul este înconjurat de două rânduri de tribune care pot primi aproximativ 10.500 de spectatori. Scaunele sunt făcute din material special, care sunt impasibile atât vremii friguroase şi timpului călduros de afară. Tribune sunt acoperite, pentru a proteja spectatorii de ploaie sau ninsoare. Arena dispune de o tabela electronică modernă și nocturna. Arena principală a bazei Zimbru are 41 de sectoare, care include şi un sector VIP. Primul sector al stadionului este amplasat în tribuna A, aici partidele sunt urmărite de persoanele invalide însoţite de persoane care le supraveghează prezenţa pe stadion. Sectoarele 3, 4, 23 şi 24 sunt perntru persoanele nefumătoarele, iar suporterii pot veni în acest loc împreună cu copii. Stadionul corespunde tuturor normelor UEFA şi FIFA, care permite disputarea partidelor internaţionale. Actualmente pe stadionul „Zimbru” își dispută meciurile de pe teren propriu selecționata de seniori a Republici Moldova.

Stadionul Olimpic Moldova Speia Stadionul „Moldova” este localizat în satul Speia din raionul Anenii Noi. Speia era cîndva un orăşel înfloritor cu 14.500 locuitori. Astăzi, localitatea de pe malurile râului Nistru este una pierdută, doar 2.850 persoane locuind în Speia în prezent. Vizitatorii vor fi surprinşi să descopere aici un stadion impunător. Complexul sportiv din localitate a fost dat în exploatare pe data de 8 noiembrie 1997, arena a fost construită după tiparul stadioanelor sovietice. Complexul sportiv are o capacitate de 6,8 hectare de pământ. Pe teritoriul acestuia se află şi un stadion care are o capacitate de aproximativ 10000 de locuri, dar şi alte locuri de antrenament pentru o mai bună pregătire a fotbaliştilor. Stadionul din Speia a fost cândva o locaţie foarte importantă pentru disputarea meciurilor internaţionale. În vara anului 2000 Zimbru a jucat în Liga Campionilor cu SK Tirana din Albania, Maribor din Slovenia şi Sparta Paraga din Cehia. De-a lungul timpul, pe arena din Speia s-au jucat meciuri din cupele europene, cu participarea echipelor Zimbru şi Constructorul dar și a selecționatelor de juniori și seniori a Republicii Moldovei. Actualmente acest stadion aparține clubului de fotbal Dacia Chișinău, care își găzduiește toți adversarii pe această arenă.

2


Stadionul Orășenesc Bălți Cel mai important oraş din nordul Moldovei este şi al treilea oraş după mărime din ţară. Oraşul Bălţi este situat pe malul râului  Răut şi numără 176.000 locuitori. Acesta este un centru atît industrial, cît şi universitar, care mai este denumit şi „capitală de Nord” de către locuitori. Pe Stadionul Orăşenesc, care este situat în partea de nord-est de centrul oraşului, îşi dispută meciurile echipa Zaria Bălţi. Este un stadion de atletică uşoară, construcția căruia s-a început în anul 1955. Stadionul a fost reconstruit complect după destrămarea Uniunii Sovietice. Stadionul este compus din 2 tribune care sunt predestinate pentru a găzdui aproximativ 5953 de spectatori. Tribuna centrală este situată în partea de est a stadionului fiind neacoperită, este întreruptă la mijloc pentru a face loc unui mic stand VIP, acesta fiind acoperit și care este predestinat în special jurnaliștilor prezenți la meci. Tribuna situată în partea de vest, este la fel una neacoperită. În partea de sud a stadionului este amplasata și tabela electronică care a rămas încă de pe timpul reconstrucției stadionului din anii 90. Acest stadion are o atracție mai specială pentru suporterii locali, care se prezintă într-un număr destul de mare la meciurile din Divizia Națională reușind să concureze la acest capitol cu audiența de la stadionul Zimbru și Sheriff.

Complexul Sportiv Raional Orhei Orhei este un oraș în partea centrală a Republicii Moldova, la 48 km spre nord de Chișinău, amplasat pe malul râului Răut. Orașul are o populație de 33600 de locuitori, fiind al 9-lea oraș ca mărime din țară. Pe strada Strada Scrisului Latin 13 din Orhei este amplasat Complexul Sportiv Raional Orhei. Acesta dispune de un stadion de fotbal a cărui fundament a fost pus încă în anul 1980. Vechiul stadion care avea un stand din lemn a fost demolat în anul 2005, pentru a face loc unei construcții noi, moderne. UEFA a fost cea care a sponsorizat cu 22 milioane lei construcția noului stadion și a pistei de alergări. Stadionul din Orhei în urma reconstrucției a ajuns la un număr de 3023 de locuri care sunt amplasate pe unica tribună situată în partea de vest a stadionului accesibile spectatorilor de rînd. Scaunele din tribune sunt aranjate trei culori ale drapelului Republici Moldova. De la data oficială a deschiderii, 22 mai 2007, complexul sportiv Orhei este, alături de cele de la Zimbu și Sheriff, unul dintre cele mai moderne din țară, însă comparativ cu celelalte arene din țară enumerate anterior, acesta cedează în fața celor lalte arene la numărul de locuri. Actualmente aceast stadion servește ca teren propriu a formației Milsami Orhei, care mereu aduce suporterii din localitate în tribune.

3


Stadionul Orășenesc Nisporeni Orașul Nisporeni are un număr de 14400 locuitori, iar la discreția acestora se află un stadion în partea de est a orașului. Stadionul orășănesc din Nisporeni strîngea la stadion orașul întreg în anii în care echipa Speranța Nisporeni evolua în Divizia Națională. Arena din Nisporeni a fost construită în stilul arenelor romane. Terenul este înconjurat de tribune care sunt aranjate în forma de oval, acesta este constituit din o tribună și 2 peluze care cîndva puteau gazdui pîna la 8000 de spectatori însă care este lipsită de ori ce formă de acoperiș pentru suporteri. În tribuna din partea de sud a stadionului putem găsi o construcție la mijlocul tribunei care ar putea servi ca o cabină pentru presa prezentă la meci. În partea opusă a stadionului găsim blocul administrativ. În trecut arena dispunea și de o pistă atletică, dar care o dată cu retrogradarea echipei Speranța Nisporeni din Divizia Națională în sezonul 1998 și datorită scurgerii timpurilor s-a acoperit cu tufiș iar întreg stadionul a ajuns într-o stare deplorabilă și așa și a fost pînă în anul 2010 cînd echipa din Nisporeni a reînviat pe arena republicană, astfel s-au început și primele lucrări asupra restabilirii stării de o dinioare a stadionului.

Stadionul Dinamo Chișinău Stadionul Dinamo din Chișinău este unul multifuncțional care se aflat în gestiunea Ministerului Afacerilor Interne. Acest stadion a apărut în perioada interbelică, în anul 1918 pe fosta piaţă nemţească, numindu-se iniţial „Regele Ferdinand I”, fiind un stadion de tip englez, care avea o singură tribună, însă care era acoperită în totalitate. Arena dată era una din principalele arene sportive ale timpului, ce găzduia meciuri de fotbal şi alte competiţii sportive. În anul 1944 acesta a fost demolat și construită actualul stadion Dinamo. În anul 2008 a fost reconstruit iar tribunele stadionului Dinamo au o capacitate de 2692 locuri.Tribuna principală a stadionului se află pe partea de sud-vest a stadionului și reprezintă un stand neacoperit cu 12 rînduri de scaune colorate în roș-albastru, la mijlocul acestei tribune putem găsi blocul administrativ care dispune de o lojă VIP dedicată în special persoanelor importante prezente la meci și a jurnaliștilor. Tot aici se găsesc și vestiarele echipelor. În partea opusă a terenului de joc putem găsi la fel o mică tribună care este constituită din 3 rînduri de scaune iar acoperirea acesteia este efectuată de către copacii care cresc în apropiere. De-a lungul timpurilor pe acest stadion a servit ca teren propriu pentru echipe : Agro, Politehnica, Dacia și Academia, toate fiind din Chișinău.

4


Stadionul Municipal Tiraspol Prima menționare a stadionului Municipal din Tiraspol datează cu anii 30 a secolului XX cînd stadionul a fost construit. În acel timp stadionul a includea o teren de fotbal, o sală de gimnastică mare și o piscină în aer liber. În 1946, stadionul a fost redenumit în Dinamo, După un timp scurt Acesta a fost transferat la o altă comunitate sportivă “Spartak”. Stadionul Municipal din Tiraspol poartă numele lui Evghenii Shinkarenko, iar la întrarea în stadion putem găsi o placă memorială dedicată acestui mare antrenor. Stadionul a fost construită după tiparul stadioanelor sovieticee fiind compus din două tribune și două peluze, stadionul are o capacitate de 9030 de locuri, însă doar o mică parte din tribuna de vest este acoperită și tot această porțiune dispune de scaune moderne metalice acestea fiind în număr de 3.525 locuri aranjate în forma flagului autonomiei transnistrene, restul stadionului aveau cîndva scaune de lemn dar acum acestea au rămas fara ele. Stadionul Municipal din Tiraspol este una din cele mai vechi stadioane din Moldova, fiind folosită în calitate de teren propriu de către formațiile Sheriff și Tiligul-Tiras. Pe parcursul anilor aici se jucau meciuri din cadrul campionatului URSS bucurînd amatorii de fotbal din localitate, la fel acest stadion a mai găzduit formații europene cum ar fi Anderlecht, Xamax, Sigma Olomouc, Olimpija Ljubljana în meciurile din cadrul cupelor europene.

Complexul Sportiv al Tineretului UTM Chișinău Complexul este situat în partea de Nord a Chişinăului, în sectorul Rîșcani, între strada Florilor şi Calea Orheiului, în silvo-parcul ecologic din campusul UTM. Complexul include stadionul principal cu gazon natural, un stadion cu suprafaţă artificială, un mini teren de fotbal, unul de volei, 6 corturi de tenis şi un bloc administrativ. Acesta se întinde pe o suprafaţă de 7,14 ha. Renovat şi inaugurat pe 17 noiembrie 2007. Stadionul principal al complexului sportiv dispune de un gazon natural de calitate înaltă. Acest stadion este o arenă tipică cu o singură tribună amplasată în partea de nord a stadionului care este colorată în 3 culori, cele a drapelului național. Această tribună dispune de 2888 de scaune, stadionul este unul multi funcțional datorită faptului că acesta mai dispune și de o pistă de atletism cu 8 culoare, astfel la acest complex sportiv se pot disputa diferite competiții din sporturi diferite. În partea opusă a stadionului găsim blocul administrativ și vestiarile echipelor, astfel creinduse toate condițiile necesare pentru a putea găzdui pe acest teren un meci din cadrul diviziei naționale. Primul meci oficial care s-a jucat pe acest stadion a fost cel între Academia Chișinău, care în acel timp reprezenta Universitatea Tehnică din Moldova și Sheriff Tiraspol. La acea partidă a fost maximum de spectatori pe care lea avut vreo dată această tribună, fiind ocupate practic toate locurile. Meciul a avut loc la data de 2 mai 2010.

5


Stadionul Dinamo Bender Oraşul Bender are 140.000 locuitori şi este cel de al patrulea oraş după dimensiune și populație din Republica Moldova. Ca ori și ce oraș acesta are un stadion pe care ar putea evolua echipele de fotbal. Stadionul Dinamo a fost reconstruit în anul 2006 de către Ministeru Afacerilor Interne a Transnistriei, aceștia au construit o tribună cu o capacitate de exact 5061 de scaune de fier în culorile oficiale ale clubului „albastu-alb”, aceasta este situată în partea de vest a stadionului. Această tribună este compusă din două etaje, etajul de jos se află sub cerul liber iar cel de sus dispune de un acoperiș care ar putea proteja suporterii prezenți la meci în caz de ploaie. În afara standului principal, mai există și o peluză asupra căreia s-au început lucrările în acelaș an, însă din cauza problemelor financiare construcția acesteia așa și nu a fost adusă la un bun sfîrșit. Stadionul mai dispune şi de patru reflectoare învechite în jurul terenului care pot permite ca meciurile de fotbal să fie jucate și în timpul de noapte, astfel stadionul Dinamo din Bender la momentul cînd a fost dat în exploatare părea a fi unul din cele mai moderne din țară. Din păcate actualmente stadionul se află într-o stare deplorabilă, iar echipa fanion a orașului de pe malul Nistrului a retrogradat în ligile inferioare a țării. Actualmente se duc tratative pentru a retransmite stadionul către administrația orașului, pentru ai restabili frumusețea de o dinioare.

Stadionul Tinereții Rîșcani Orașul Rîșcani este un centru raional situat în nordul Republici Moldova, în apropiere de frontiera cu România. La rencesămîntul din anul 2004, populația constituie 11104 de oameni. Localnicii se poat lăuda cu un stadion destul de simpatic care se află practic în inima orașului. Stadionul „Tinereții” din Rîșcani are o capacitate de aproximativ 4.000 de locuri care sunt împărțite între cele 2 tribune de Est și de Vest, însă este de remarcat și faptul că doar tribuna de Vest dispune de scaune din lemn pe cînd tribuna de est nu poate găzdui suporteri. Tribuna de vest dispune de o mică parte a tribunei care are și un acoperiș, tot aici putem găsi și o lojă VIP unde pot fi amplasați persoanele importante care sunt prezente la meci, dar și jurnaliștii prezenți la competițiile sportive pe care le găzduește stadionul dat. Stadionul „Tinereții” mai are și un teren de baschet amplasat în partea de Sud a stadionului. Actualmente stadionul se află în proprietatea primăriei orașului Rîșcani iar pe ea joacă echipa Fotbal Club Rîșcani, care evoluează în cel de al doilea eșalon valoric, Divizia A. Stadionul din Nordul Moldovei nu a găzduit nici o dată nici un meci din cadrul Diviziei Naționale.

6


Complexul Sportiv Serghei Fandofan Drochia Orașul Drochia este capitala raionului cu acelaș nume, care este situat în partea de nord a Republici Moldova, acesta are o populație de circa 23000 de locuitori. La discreția cluburilor sportive din oraș, se află un complex sportiv, pe care îl putem găsi în centrul orașului, pe strada strada 31 August, nr. 2. Stadionul este constituită dintr-o singură tribună, amplasată în partea de nord-est a stadionului aceasta dispune de scaune din lemn iar spațiul din tribune este estimat pentru un număr de circa 5000 de spectatori. Stadionul dispune și de un teren de mini fotbal care este amplasat în partea de nord-vest a stadionului. Oficia acesta a fost inaugurat la 2 noiembrie 2011. Proiectul a fost susţinut de către Federaţia Moldovei de Fotbal În trecut, această arenă a fost destinată Clubului Sportiv Drochia și acesta purta numele de complexul sportiv „Speranța” Drochia. Prin decizia Consiliului orăşenesc Drochia din 17.09.2012 complexului sportiv din oraşul Drochia i s-a conferit denumirea în cinstea lui Serghei Fandofan post-mortem, care a fost ex-preşedinte al Comitetului Executiv raional Drochia în perioada 1970-1975, care de altfel a fost iniţiator şi realizator al construcţiei menţionate. La data de 25 mai 2013, locuitorii oraşului au fost invitaţi la ceremonia festivă de inaugurare a plăcii comemorative, instalată la intrarea centrală a Complexului sportiv din oraşul Drochia.

Stadionul Orășenesc Edineț Edineț este un oraș din nordul Moldovei, situat pe automagistrala Chișinău-Cernăuți la o distanță de 200 km, populație orașului este de aproximativ 17.000 de locuitori. Stadionul Orășănesc din Edineț se află în centrul orașului, pe strada Alexandru cel Bun, nr. 18. Această arenă este un stadion relativ mic, cu o suprafață de iarbă și cu o singură tribună care este formată din 8 rînduri care dispune de 2500 de locuri. Unica tribună este amplasată în partea de nord a stadionului, tribna este împărțită în 2 parți de către blocul administrativ care pune la dispoziția echipelor participante vesitiarele, dar și o lojă VIP pentru persoanele mai importante prezente la meci. Scaunele de pe această în așa modalitate în cît cu acestea este scrisă denumirea localității atît în limba rusă cît și cea română. Pînă nu de mult scaunele de pe stadion erau din lemn, însă datorită administrației locale și administrației echipei de fotbal din localitate F.C. Edineț, în 2013 au fost amplasate scaune din plastic pe tribună în două culori, roșu-albastru iar prin acestea sa reușit scrierea denumirii localității și echipei. Iar după cum afirmă directorul echipei, Iacob Beșleaga în curînd o parte din tribună va fi acoperită, pentru a proteja suporterii care vin la stadion.

7


Stadionul Raional Anenii Noi Orășelul Anenii Noi este centrul administrativ a raionului cu acelaș nume, situat la 36 km sud-est de capitala Republicii Moldova. Orașelul e amplasat în valea rîului Bîc. Acestă localitate numără circa 11700 de locuitori. La discreția formațiilor sportive din localitate se află un stadion care a fost amplasat în partea de nord a orășelului, în apropiere de drumul național Chișinău-Bender. Arena a fost construită încă în anul 1981, fiind un stadion cu doar o singură tribună, o dată cu scurgerea timpului stadionul a ajuns într-o stade deplorabilă, astfel în anul 2010 s-a început reconstrucția stadionului, care s-a finisat în anul 2012, arena situată în orășelul Anenii Noi dispune de o singură tribună amplasată pe partea de sud a stadionului, aceasta este compusă de fapt din 2 tribune care este despărțită de un bloc administrativ, care dispune și de o lojă vip la al 2-lea etaj. În urma ultimei reconstrucției, tribunele stadionul au devenit colorate în galben-albastru creînd condiții mai bune pentru suporterii ce se vor afla în tribune. Actualmente sunt circa 1.500 de scaune care stau la discreția amatorilor sportului rege di localitatea respectivă, dar și a celor ce vin din alte localități ca să asiste la meciurile de fotbal. Stadionul este lipsit de ori ce protecție în caz de condiții meteorologice nefavorabile. acest stadion a servit ca arenă proprie a celor de la F.C. Floreni și C.S. Anina care își echipelor adverse.

Stadionul Central Glodeni Orașul Glodeni, este un centru raional, situat în nord-vestul Republicii Moldova, la o distanță de 168 km de Chișinău. Orașul are un număr de 11600 de locuitori, în inima acestui oraș frumos situat în nordul Moldovei se regăsește și stadionul orășănesc, situat pe strada Suveranităţii, nr. 2. Stadionul Central Glodeni după toate caracteristicile se aseamănă cu cel din orașul Rîșcani. Arena sportivă din localitate este compusă din două tribune, una este situată pe partea de nord-vest și cea de sud-est. În momentul cînd aceasta a fost construită erau prevăzute locuri pentru 6.000 de locuri, dar actualmente, tribuna de sud-est este practic distrusă astfel numărul de spații special amenajate pentru suporteri sa micșorat.În tribuna de nord-vest scaunele sunt din lemn și nu poate fi estimat 100% numărul de locuri. Stadionul mai are și o lojă VIP deasupra tribunei de nord-vest unde găsim în jur la 20 de locuri. La stadionul din localitate putem găsi un teren de fotbal cu gazon natural. Pe stadionul din localitate clubul de fotbal Grănicerul Glodeni își dispută meciurile de pe teren propriu, din cadru Diviziei B și cele a Cupei Moldovei.

8


Stadionul Orăşenesc Hîncești Orașul Hîncești este situat la o depărtare de 36 km de Chișinău, spre sud-vest, în lunca râului Cogâlnic. Populația orașului Hîncești are o populație de 17400 locuitori. În inima orașului se află o arenă sportivă, care se află în jurizdicția consiliului orașului Hîncești. Înainte de anul 1969, pe acest teren exista un simplu teren de fotbal, însă care după acordarea unei sume de către guvern pentru construcția unui stadion. În total construcția stadionului a durat 5 ani între anii 1969 şi 1974, iar un an mai târziu, stadionul orăşenesc a fost inaugurat oficial. Stadionul dispune de doar o singură tribună amplasată în partea de vest a stadionului și avea 12 rânduri din lemn amplasate pe ambele părţi ale blocului administrativ ce se află în mijloc, acestea erau colorate în culori naţionale. În urma ultimilor reconstrucții acele tribune de lemn au fost demontate și înlocuite cu scaune noi, astfel actualmente tribuna este aranjată cu scaune din plastic în culorile galben negru. Capacitatea tribunei este în jur de 900 de spectatori pe cînd cu scaunele celea vechi se estima că acesta poate găzdui circa 1700 de spectatori. Stadionul este unul multi funcțional deoarece poate găzduii și competiții atletice, deoarece dispune și de piste pentru alergare. Vizavi de tribuna principală putem găsi și un teren de mini-fotbal care stă la dispoziția tinerilor speranțe a fotbalului moldovenesc.

Stadionul Sătesc Cobusca Nouă Cobusca Nouă este un sat şi comună din raionul Anenii Noi. Satul are o suprafaţă de circa1.64 kilometri pătraţi, cu un perimetru de 6.51 km. Cobusca Nouă este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 7 km de orașul Anenii Noi și la 39 km de Chișinău. Stadionul central a satului îl veţi putea găsi cu uşurinţă acesta fiind situat pe strada Tineretului, nr. 10, în partea de sud-est a satului, într-o vale, ce poate fi văzută de pe ruta principală din această localitate. Arena dispune de un terenul acoperit cu gazon natural de o calitate superioară. La fel acesta dispune de o singură tribună situată în partea de vest a stadionului. La mijlocul tribunei putem găsi blocul administrativ care dispune de vestiare și de o lojă vip situată la al doilea etaj. Tribunele stadionului dispun de aproximativ 700 de locuri aranjate în 5 rînduri, care au fost amplasate în anul 2012, pînă atunci acesta era lipsită de scaune avînd o capacitate de aproximativ 1250 de persoane. Actualmente scaunele din tribună sunt de plastic și colorate în culoarea roșie. E de menționat că această arenă simpatică a fost construită în special pentru formația Intersport-Aroma, care își desfășoară meciurile de pe teren propriu pe această arenă, și evoluiază actualmente în Divizia A, al doilea eșalon valoric din Republica Moldova.

9


Complexul Sportiv Raional Ștefan Vodă Orașul Ștefan Vodă este amplasat în partea de sud-est a Republicii Moldova la 105 km de capitala Moldovei, Chișinău. Populația acestui oraș este de aproximativ 8600 de locuitori iar suprafață acestuia este circa de 22,77 km². În partea de sud a orașului se află arena principală a raionului Ștefan Vodă, stadionul „Raional” Ștefan Vodă, după construcția sa se aseamănă foarte mult cu arena din Hîncești, fiind construit după aceiași structură și construită practic în aceiași perioadă. Stadionul dispune de o singură tribună situată în partea de vest a stadionului. Tribuna este constituită din două tribune mici, care dispune de circa 700 de scaune de culoarea roșie care stau la dispoziția spectatorilor. La mijlocul acestei tribune se regăsește și o clădirea care e părărsită şi are doar o reparaţie cosmetică externă, vestiarile sunt situate vizavi în clădirea sindicatelor, acestea au toate condiţiile necesare. Stadionul este unul multifuncțional, acesta dispune și de o piste de alergare. În partea de sud-est a stadionului putem găsi și un teren de minifotbal, construit cu ajutorul financiar a federației moldovenești de fotbal. Stadionul din Ștefan Vodă este locul unde se desfășoară majoritatea competițiilor la nivel raional. Pe acest stadion se desfășoară anual finala cupei raionului Ștefan Vodă, iar pe lîngă aceasta aici își găzduiește adversarii formația de juniori F.C. Atletic Ștefan Vodă.

Stadionul V.G. Mumzhieva Comrat Comrat este un oraș cu statut de municipiu, capitala regiunii autonome Găgăuzia din Republica Moldova. Situat în sudul țării, la sud de Chișinău, la o distanță de 100 km, pe traseul internațional Chișinău-Ismail. Acesta are o suprafaţă totală de 1.832 km² și o populație ce numără aproximativ 25.700 de locuitori. În nordul orașului este situat și principala arenă din acest oraș, situat pe strada Lenina, nr. 19, în apropiere de lacul orășenesc. Stadionul se află sub administrarea autorităților publice locale din acest oraș. dispune de 2 tribune situate în partea de vest și de est a stadionului, arena orașului Comrat are o capacitate de aproximativ 4000 de locuri, capacitatea exactă nu este cunoscută datorită faptului că scaunele de pe stadion sunt din lemn. Tribuna de vest dispune și de un bloc administrativ situat la mijlocul acesteia, în acest bloc se regăsesc și vestiarile. Construcția acestui stadion a avut loc în anul 1996 și atunci dispunea de un teren natural. Ultimile modificări au fost finisate în anul 2011, anul în care a fost schimbat terenul de fotbal natural cu unul sintetic, astfel pe acesta se poate juca fotbal în ori ce perioadă a anului. Construcţia terenului de fotbal pe stadionul din Comrat a fost realizată din contul Comitetului Executiv al Găgăuziei cu susţinerea FMF. Costul construcţiei a fost de 5 milioane de lei. Stadionul mai dispune și de o pistă de alergare compusă din 5 culuare.

10


Arena Acoperită Sheriff Tiraspol Arena acoperită a compexului Sheriff a fost dată în exploatare în a doua jumătate a anului 2004 şi pe drept este una din cele mai neobişnuite construcţii ale complexului sportiv „Sheriff”. În întregime acoperită şi încălzită, ea este înzestrată cu scaune scaune metalice individuale amplasatepe cele 2 tribune și o singură peluză găsim în total 3570 de scaune pentru spectatori şi permite în condiţii de confort înalt de a petrece meciuri de fotbal în ori ce condiții climatice. Pe acest stadion echipele tiraspolene își petrec meciurile din perioada toamnă-iarnă a anului. În interiorul acestui stadion de tip închis sunt amenajate vestiare pentru jucătorii de fotbal şi arbitri, încăperea pentru comentator, mass-media, sala de conferinţe şi VIP sectoarele deschise. De asupra tribunei sudice este amplasat un video tablou multicolor modern cu o suprafaţă totală de 40 m2 .Acest stadion este unicul în Moldova cu acoperire toatală. Terenul de joc al acestui complex sportiv închis are dimensiuni de 105 х 68 metri, dispune de un gazon cu acoperămînt artificial de generaţia a patra, fabricat de firma „FieldTurf” şi o reţea de drenaj foarte efectiv. Nivelul înalt de siguranţă al suprafeţelor, ce corespunde celor mai înalte standarde de calitate şi o practică mare în domeniul producerii terenurilor cu gazon artificial, au stat la baza alegerii gazonului artificial fabricat de această companie.

Stadionul Central Ceadîr-Lunga Orașul Ceadîr-Lunga este al 2-lea oraș după dimensiune din Uniunea Teritorială Administrativă Gagauzya, cu o populație de aproximativ 22800 de locuitori. Localitatea este situată pe cursul mediu al râului Lunga, la 30 km sud-est de orașul Comrat și la 130 km sud de Chișinău. Principala arenă a orașului dat este situat în centrul orașului, în apropiere de calea ferată ce străbate localitatea dată. Stadionul care a fost constrit în anul 1956 la început avea o acoperire naturală și o singură tribună de tip sătesc. Acest stadion nu putea găzdui meciurile din Divizia „A” sau Divizia Națională, doar în Divizia „B”. Astfel în anul 2012 conducerea formației FC Saxan, unica echipă din localitatea găgăuză, a finalizat reconstrucția totală a acestei arene, astfel echipa putea juca meciurile de pe teren propriu. Stadionul îndeplinește toate cerințile impuse de FMF pentru ca această arenă să găzduiască meciuri de un nivel m-ai înalt, astfel acesta este unul dintre cele mai bune stadioane din sudul republicii. Actualmente stadionul dispune de o acoperire artificială, astfel acesta poate primi meciuri în ori ce condiții. Tribunele stadionului pot primi vizita a 2000 de spectatori, acestea fiind situate în partea de sud-vest și de nord-est a stadionului iar scaunele de plastic amplasate aici sunt în culorile flagului autonomiei Găgăuzia. La mijlocu tribunei din sud-vest dispune la mijloc și de un bloc administrativ cu vestiare și o lojă VIP.

11


Stadionul Dinamo-Auto Ternovca Stadionul „Dinamo-Auto” se află în satul Ternovca din regiunea transnistreană pe strada Lenin 1/4. Arena se află la o distanță de doar 200 de metri de stadionul Tiligul. Arena este relativ nouă, construcția acestuia a fost începută în anul 2009 și a fost data în exploatare în anul 2011 servind în calitate de arenă principală a formațieie Dinamo-Auto Tiraspol, acest stadion a fost construit cu ajutorul sponsorului genera a echipei care este inspectoratul automobililistic transnistrean. Terenul de fotbal este unul natural, fiind unul de calitate superioară. Capacitatatea stadionului este de 1300 de locuri și sunt împărțite în cele 2 tribune situate în partea de vest și de est a stadionului. Fiecare tribună are cîte 4 rînduri de scaune din metal care sunt colorate în culorile alb-albastru, culorile echipei Dinamo-Auto Tiraspol. În fiecare tribună la mijlocul acestora găsim unele construcții special amenajate pentru jurnaliștii prezenți la meci. Blocul administrativ, sala de conferințe dar și vestiarile se regăsesc în spatele porților de nord a stadionului, acestea avînd toate condițiile necesare pentru a găzdui partide de ori ce nivel republican. Actualmente formația Dinamo-Auto Tiraspol evoluează în Divizia Națională.

Stadionul Zimbru-2 Chișinău Baza sportivă Zimbru îşi are începutul în anul 1957. În acest an, predecesorul Zimbrului, “Burevestnic”, care tocmai debutase cu succes în liga superioară a URSS, a început lucrul asupra construcţiei noii sale “case”. Fotbaliştii şi antrenorii au primit nişte condiţii de trai şi antrenament excelente pentru acele timpuri. În anii următori baza a fost reconstruită şi modernizată în continuu. Adevaratul salt s-a produs în anul 2004, când pe o suprafaţă de 6 ha, a fost construit un adevărat complex sportiv. Cu excepţia terenului din arena centrală, baza clubului mai dispune de încă două terenuri de dimensiuni standard pentru antrenamente unul fiind un teren cu acoperire naturală pe care își joacă meciurile de pe teren propriu echipa secundă Zimbru Chișinău, pe lîngă acesta se regăsește şi un teren cu acoperire artificială care permite desfășurarea meciurilor în condiții meteo nefavorabile. Astfel în momentul cînd arena principală nu poate găzdui meciurile, atunci se apelează la acestelalte două. Fiecare stadion dispune și de 2 tribune bine amenajate cu scaune de plastic în culorile formației Zimbru din capitală. În partea de sud a stadionului se află tribuna principală care are cîte 6 rînduri de scaune, iar în partea opusă găsim încă o tribună care are doar 3 rînduri de scaune, în total arena are o capacitate de aproximativ 2000 de locuri

12


Stadionul CPSM Vadul lui Vodă Vadul lui Vodă este un oraș ce este situat în sectorul Ciocana al municipiului Chișinău din Republica Moldova. Este situat pe malul râului Nistru, la 23 km est de Chișinău. Are cca 5700 de locuitori iar suprafața totală este de 14,5 km². Centrul de pregătire al selecționatelor Moldovei este un complex sportiv din partea sudică a orașului Vadul lui Vodă, la o distanță de doar 200 de metri de rîul Nistru. Acest complex sportiv este destinat pregătirii selecționatelor naționale de fotbal ale Moldovei. Deschiderea solemnă a bazei a avut loc în august 2002, în prezența președintelui FIFA, Sepp Blatter. Centrul se întinde pe o suprafaţă de 6 hectare, şi încorporează toate elementele unei infrastructuri moderne, necesară muncii de succes în procesul de instruire şi antrenament, de reabilitare medicală şi odihnă a fotbaliştilor. Stadioanele de la această bază sportivă sunt unice în felul său în Moldova, datorită faptului că de regulă terenul de fotbal este înconjurat de tribune, însă în cazul dat pe mijloc este situată o tribună dublă cu cîte 2000 de locuri, iar în partea nordică este situat un teren artificial de mărime standard cu gazon artificial de generaţia a 4-a, iar în partea sudică 2 cu acoperire naturală de 105x68m, dotate cu sisteme de stropire. În componenţa centrului mai intră un bloc destinat studiilor, patru săli de conferinţă pentru 28-50 de persoane.

Stadionul CSCT Buiucani Chișinău Stadionul CSCT Buiucani este amplasat în sectorul Buiucani a capitalei Republicii Moldova, în orașul Chișinău, la ieșirea din partea de vest a orașului pe strada Ghidighici 1/2, în apropiere de parcul „La Izvor”. Stadionul a fost construit în anul 1998 însă doar peste doar 4 ani în 2000 acoperirea sintetică. În anul 2010 a fost amplasat un nou teren artificial iar măsura terenului era una standard, de 105m x 65m. Acest stadion deține Licenţa Naţională din partea Federaţiei Moldoveneşti de Fotbal, şi acum poate găzdui meciuri din toate competițiile naționale, înclusiv și cele din Divizia Naţională la fotbal. În partea de nord a terenului de fotbal putem găsi o micuță tribuna, ce are o capacitate de aproximativ 300 de locuri. În 2011 a fost amplasat și acoperișul acestei tribune care permite prezența suporterilor în tribune, indiferent de anotimpul care este afară. Deasemenea, au fost amplasate și reflectoare, ce vor asigura stadionul cu iluminare artificială și vor permite efectuarea antrenamentelor dar și meciurilor în orele tîrzii. În partea sudică găsim și blocul administrativ care dispune de vestiare moderne de standarde europene, care oferă toate condiţiile pe care le găseşti la cluburile celebre din Europa. La fel blocul administrativ are și o lojă VIP unde sunt amplasați jurnaliștii prezenți la meci. Stadionul aparține Clubului Sportiv pentru copii și tineret Buiucani, care crește o generație nouă de sportivi.

13


Stadionul Tiligul-Tiras Ternovca Ternovca, este un sat din raionul Slobozia a autoproclamatei Republici Moldovenești Nistrene. Acesta se află lîngă traseul dintre două cele mai mari orașe din Transnistria, Tiraspol și Bender. Populația acestui sătuc numără circa 5030 de localnici. În această localitate se regăsește și stadionul „Tiligul-Tiras”. Stadionul este situat la întrarea din partea de nord a satului, exact după baza sportivă a clubului Dinamo-Auto. Stadionul „Tiligul-Tiras” este împrejmuit de un perete şi de 2 trbune cea din partea de nord are şapte rânduri de scaune, aceasta fiind și tribuna principală iar peluza din partea de vest are doar o încăpere foarte mică. Astfel, spaţiul disponibil pentru spectatori numără 3525 locuri din care doar 1525 de scaune sunt amplasate acestea sunt amplasate pe tribuna de nord și peluza de vest. Terenul pe care se putea de jucat footbal era unul cu acoperire naturală. Pe acest stadion juca una din cele mai vechi și mai titrate echipe din fotbalul moldovenesc, Club Sportiv Tiligul-Tiras Tiraspol, care chiar a construit acest stadion. În urma ce echipa a fost desființată în anul 2009, stadionul a trecut în folosința echipei Olimpia-2 Tiligul Bălți, actualmente echipa sa redenumit în Olimpia-2 Locomotiva Bălți și își joacă meciurile sale pe stadionul „Locomotiva” din orașul Bălți. În prezent stadionul „Tiligul” nu este folosit de nici o echipă.

Stadionul Şelkovic Bender La ieșirea de sud a orașului Bender, pe strada Timiriazev Clement din sectorul Șelkovic, se află un stadion simpatic ce poartă acelaș nume ca și sectorul în care este localizat. Stadionul a fost construit încă în perioada sovietică în anii 80 a secolului XX. La început acest stadion avea un teren natural, 2 tribune situate pe partea de vest și de est a stadionului, avînd o capacitate de aproximativ 3500 de locuri, astfel la timpul său acest stadion fiind unul performant. Timp de 25 de ani acest stadion a servit ca arenă proprie a formației Tighina Bender, pe atunci aceasta purta numele de Dinamo Bender, acesta a găzduit meciuri pînă în anul 2005 cînd formația s-a mutat pe stadionul refăcut din centrul oraşului. De atunci, „Șelkovic” a rămas neglijat şi neîngrijit, iar cu timpul gazonul de pe acest stadion pur şi simplu a dispărut. În anul 2010 asociația „Dinamo-Pravoporiadoc” a alocat resulsele financiare necesare pentru reconstrucția acestei arene. În urma reconstrucției stadionul va avea un gazon artificial, de cea mai înaltă calitate; iar tribuna centrală a stadionului va fi şi ea refăcută, suferind unele modificări, o pălărie metalică de dimensiuni mari o va acoperi, însă nu va dispune de scaune individuale pentru spectatori. În locul acestor scaune, prezente pe orice stadion modern, se folosesc în continuare bănci lungi din lemn, rămase încă de pe timpurile sovietice.

14


Stadionul Central Fălești Fălești este orașul reședință a raionului Fălești din Republica Moldova, amplasat la 127 km depărtare de Chișinău și se întinde pe o suprafață de 14,8 km². Populația acestui oraș fiind de aproximativ 18.200 de locuitori. Viața fotbalistică din orașul Fălești sa desfășurat dea lungul timpurilor pe stadionul Central Fălești, școala locală crescînd mereu jucători de valoare. Stadioanul este amplasat practic în inima orașului pe strada Alexandru Cel Bun. Stadionul este unul destul de vechi fiind construite înca în perioada sovietica. După construcția sa, această arenă se aseamănă cu stadionul din Bălți și cel din Rîșcani.Întrarea principală este din partea străzii Alexandru Cel Bun, iar cea secundă este din partea străzii Alexei Mateevici. Stadionul are o capacitate de 4000 de locuri poziționate pe cele 2 tribune amplasate în partea de vest și de est a gazonului de fotbal. La mijlocul tribunei de vest este amplasat o construcție ce dispune de o lojă VIP, loc de unde pot urmării meciurile de fotbal, dar chiar și de unde pot fi comentate acestea, tribuna de est este la fel împărțită în 2 însă nu de o construcție ci de porțile stadionului. Actualmente asupra stadionului se duc lucrări pentru ca acesta să poată găzdui meciuri de ori ce nivel național, o dovadă a acestei renovări este gazonul care a fost modernizat, iar pe viitor se planifică amplasarea unor scaune de plastic moderne.

Stadionul Olimpiada-80 Sîngerei Sîngerei este un oraș situat în nordul Moldovei, reședința raionului Sîngerei, la aproximativ 25 km sud-est de municipiul Bălți și la 114 km de capitala Republicii Moldova. Orașul Sângerei are o suprafață de 25,20 km² și o populație de 15500 locuitori. Principala arenă sportivă a fost construită cu 30 de ani în urmă, în perioada sovietică, în urma olimpiadei din anul 1980 ce a avut loc în Moscova, în cinstea acesteia stadionul poartă numele de Olimpiada-80. Stadionul se află în partea de sud-vest, fiind la marginea orașului pe strada Independenței. Stadionul este constituit din 2 tribune, cea principală fiind situată în partea de sud în spatele acesteia se află și un bloc administrativ, iar cea secundară în partea de nord. Un timp indelungat stadionul a fost lăsat baltă de administrația locală ajungînd într-o stare deplorabilă, tribunele de lemn fiind practic distruse dar recent administrația raională a hotărît să restabilească infrastructura stadionului. Tribunele au fost eliberate de scaunele de lemn și au fost amplasate 432 scaune de plastic de culoarea roșie pe tribuna de sud, pe cînd cea de nord este lipsită de ori de loc pentru suporteri. În urma renovării a fost readus la o stare bună și gazonul natural, dar și clădirea administrației cu două etaje, care găzduiește vestiarele și sala de arbitru. Acum, în urma renovării stadionul Olimpiada-80 din Sîngerei arata cu mult mai frumos.

15


Stadionul Orășenesc Dubăsari Dubăsari este un oraș în Republica Moldova, situat pe malul stâng al râului Nistru, în regiunea transnistreană. Populația orașului este de aproximativ 24.000 de locuitori iar suprafața orașului este de aproximativ 15,52 km². Stadionul Orășenesc din localitatea Dubăsari este situat practic în centrul orașului pe strada Dzerjinski, 50. Arena se află sub patronajul autorităților orășenești care totuși multă atenție la starea acestuia nu prea atrag, cu toate că, stadionul nu poate fi numit o fantomă. Ordinea pe stadion se menține, se tunde gazonul. Arena sportivă din orașul Dubăsari are o capacitate de aproximativ 3000 de locuri care sunt împărțite între cele 2 tribune situate pe partea de nord-est și sud-vest. Tribuna din sud-vest este dispărțit în 2 părți de către o clădire care este constituit din 2 etaje, la al doilea avînd o lojă vip lipsită de scaune, dar care are un acopeiș și ar putea proteja de un anotimp mai puțin favorabil persoanele prezente la meci. Actualmente stadionul se află într-o stare foarte rea, iar tribunele care cîndva aveau scaune de lemn, acum sunt în genere lipsite de scaune. Pe acest stadion timp de 11 azi echipa Energetic Dubăsari a jucat meciurile de acasă, din momentu înființării pînă în anul 2007 cînd echipa a fost dezolvată. Actualmente orașul Dubăsari nu are altă reprezentantă la nivelul Diviziei Naționale sau a diviziei „A” sau „B”.

Stadionul Orășenesc Ocnița Ocniţa este un oraş din Republica Moldova, amplasat pe malul drept al rîului Nistru, la hotar cu Ucraina, oraşul se află la o distanţă de 230 km de Chișinău. Acesta este centrul administrativ al raionului cu acelaș nume și are o populație de circa 9.500 de locuitori. La discreția echipelor de fotbal dar și al altor echipe sportive din localitate se află un stadion simpatic cu gazon natural. Stadionul din Ocnița este constituit dintr-o singură tribună pe care sunt aranjate în jur la 800 de scaune de plastic. Această tribună la rîndul său este divizată în două de către o clădire, care defapt este blocul administrativ care este constituit din 2 etaje. La primul etaj se află vestiarele echipelor, iar la al 2-lea etaj se regăsește un spațiu liber acoperit care servește ca lojă VIP care poate proteja persoanele importante prezente la meci, s-au jurnaliștii prezenți la meci. Fiecare parte a tribunei este colorat în cele trei culori a drapelului național a Republici Moldova. La mijlocul tribunei putem găsi și blocul administrativ a stadionului . Pe acest stadion a evoluat Fotbal Club Ciuhur Ocnița, care a participat și în Divizia Naţională în ediţia 1996/1997 însă în același sezon a retrogradat și a fost desființată. Acum orașul din nordul Moldovei are o singură echipă numită Fotbal Club Locomotiva Ocnița însă care nu participă în competițiile naționale.

16


Stadionul Raional Atlant Cahul Cahul este un oraș în partea de sud-vest a Republicii Moldova, cu o suprafață de 31 km², situat la frontiera cu România și la 175 km de Chișinău. Cu o populație de 40900 de locuitori, Cahul este centrul administrativ al raionului cu același nume, fiind al 6-lea oraș ca mărime din țară, dar al treilea după dezvoltare economică și ca importanță socială. Deseori Cahul este numit “Capitala de Sud” a Moldovei. Fiind un oraș important acesta nu se putea lipsi de o arenă sportivă. Stadionul Atlant din Cahul a fost construit în perioada sovietică în anul 1972. În acea perioadă stadionul a fost dotat cu o tribună situată în partea de vest a stadionului și cu un gazon natural. Tribuna număra în jur de 3000 de locuri, care erau împărțite în 2 mini tribuni de către un bloc care defapt e blocul administrativ ce conține și vestiarele pentru jucători. Cu scurgerea timpurilor mini tribunele s-au deteriorat, peste puțin timp mini tribuna de nord a fost renovată fiind dotată cu scaune de lemn, dar cea de vest a fost lasată baltă. Din primăvara anului 2013 stadionul raional “Atlant” , se află în proces de reconstrucţie generală. Etapa I-a a reconstrucţiei prevede schimbarea terenului natural în teren de fotbal cu gazon sintetic, care s-a finalizat în vara anului 2014. Ulterir se va trece la etapa a II-a ce prevede construcţia tribunei şi blocului administrativ, însă problema principală este însă în resursele financiare care de fapt lipsesc.

Stadionul Orășenesc Ungheni Ungheni este un oraș în Republica Moldova, reședință a raionului omonim. Localitatea este situată pe malul estic al Prutului, în dreptul satului Ungheni din România, cu care a alcătuit în trecut aceeași localitate. Orașul Ungheni are o populație de aproximativ 38400 de locuitori. Suprafața totală a orașului e aproximativ 16,4 km². Stadionul Orășenesc din Ungheni este amplasat în partea de est a orașului la intersecția dintre strada Vasile Lupu și strada Romană din sectorul Centru. Arena sportivă din localitatea Ungheni este o construcție din perioada sovietică, aceasta la momentul construcției era alcătuită din 2 tribune, a căror capacitate totală este de aproximativ 2000 de locuri. Întrarea pe stadion se află la mijlocul tribunei de sud-est, tribuna de nord-vest este împărțită în 2 părți de către clădirea unde sunt situate vestiarele. Tribunele sunt lipsite de ori ce formă de scaune. Inițial gazonul acestui stadion a fost natural, însă în anul 2013 FMF a oferit, învelişul artificial pentru a fi amplasat pe stadion. Stadionul aparține administrației publice locale, care dau asigurări că la finele anului 2014 va fi finisată reconstrucția. Pentru reconstrucție au fost alocaţi 1,5 milioane de lei. Pe lângă stadionul cu înveliş artificial şi a gardului din jurul lui vor apărea piste pentru alergare, iar în locul scaunelor din beton, vor fi altele noi, din plastic. Sursele financiare pentru construcţia unui vestiar însă nu au fost identificate.

17


Stadionul Orășenesc Cricova Cricova este un oraș din sectorul Rîșcani, municipiul Chișinău, Republica Moldova, situat la 11 km de Chișinău. Republica Moldova care are o populație de aproximativ 8700 de locuitori. Orașul este cunoscut în special pentru beciurile ce se întind pe o suprafață foarte mare sub oraș și chiar sub capitala Republici Moldova. În orașul Cricova putem găsi și un stadion de fotbal situat în partea de nord a orașului pe strada Minerilor, această arenă se află sub jurisdicția consiliului orașului Cricova. Stadionul este dotat cu un teren de fotbal natural și cu o singură tribună situată în partea de sud-vest a stadionului, care este de fapt divizată în două părți de către blocul administrativ. Tribuna este colorată în culorile drapelului de stat a Republici Moldova. Capacitatea totală cînd această arenă a fost dată în exploatare a fost de 732 de scaune care însă au fost devastate cu scurgerea timpului. În momentul dat însă sunt disponibele doar 244 de scaune, după ce au fost demontate scaunele cele vechi și amplasate altele noi tot din plastic însă deja de culoarea roșie. Aceaste 244 de scaune reprezintă umpic mai mult de 1/3 din capacitatea totală a stadionului. În partea opusă a stadionului, vis-a-vis de tribună se regăsește și clădirea unde sunt amplasate vestiarele echipelor. Actualmente pe acest stadion joacă echipa locală C.S.F. Cricova, care evoluează în cel de al treilea divizion valoric seria centru.

Stadionul Orășenesc Soroca Soroca este un vechi oraş-cetate în nord-estul Republicii Moldova, situat pe malul drept al râului Nistru, la frontieră cu Ucraina, la 160 km de capitala Moldovei, Chișinău. Astăzi localitatea numără circa 37500 locuitori şi constituie un important centru industrial pentru tara noastră, acesta fiind al 8-lea oraș ca mărime din Moldova. În oraș funcționează 20 terenuri de sport, de baschet și volei, 10 săli de sport, un stadion orășenesc și o școală de sport. Stadionul orășenesc din Soroca se află la intrarea din partea de sud a oraşului situat pe strada Independenţei, nr. 27. În anul 1959 în locul pieții orășenești din Soroca a fost construită o arenă sportivă, una tipică de tip provincial. Acest stadion se află la administrarea consiliului orășenesc dar și a asociației raionale de fotbal. Stadionul orășenesc ste dotat cu o singură tribună neacoperită situata în partea de vest a terenului de fotba. Capacitatea stadionului este de aproximativ 1500 de locuri. Stadionul este dotat cu scaune de lemn astfel numărul exact nu se poate constata. Ultima reconstrucție a stadionului a avut loc în 2004, atunci cînd băncile de pe stadion au fost colorate în roșu, galben și albastru. și are chiar și reflectoare care insă nu sunt utilizate. Această arenă dispune de o acoperire naturală. Pe acest teren evoluează formația Dava Soroca care este defapt unica reprezentantă a orașului în competițiile naționale, actualmente aceasta joacă în divizia „B” seria Nord.

18


Stadionul Orășenesc Călărași Călărași, este un oraș din raionul omonim din Republica Moldova. Orașul Călărași se așterne pe ambele maluri ale râului Bâc, la 59 de km până la Ungheni și la 49 de km până la Chișinău. Suprafața orașului este de 42,33 km², avînd o populație de aproximativ 16700 de locuitori. Fiecare localitate trebuie să dispună de o populație sănătoasă și să promoveze sportul în masă, acest lucru se face datorită faptului că în oraș funcționează școala sportivă de rezerve olimpice cu 76 locuri. Orașul dispune de un stadion, 4 terenuri sportive și 12 săli sportive. Stadionul orășenesc din Călărași este situat în centru orașului, între gradina publică și parcul Bojoleni, întrarea pe stadion se face atît de pe strada Biruinței cît și de pe strada Bojoleni. Stadionul a fost construit pe timpurile Uniunii Sovietice fiind un stadion destul de simpatic avînd un gazon natural, o tribună cu scaune de lemn situată în partea de nord a stadionului, aceasta avea o capacitate de aproximativ 5000 de locuri. Stadionul la fel a fost dotat cu 4 ture de nocturnă, în partea de sud, vis-a-vis de tribuna stadionului a fost construită o clădire cu 2 etaje la primul etaj se află camera pentru arbitri, iar la al doilea se află loja presei. Vestiarile echipelor se află în partea de vest a stadionului. Actualmente scaunele de lem au fost scoase iar în locul lor au fost amplasate în jur de 600 de scaune de plastic. Stadionul mai dispune și de o pistă de alergare.

Stadionul Orășenesc Rîbnița Rîbnița este un oraș din regiunea transnistreană a Republicii Moldova, reședința Raionului Rîbnița de pe malul stâng al râului Nistru. Orașul e situat la o distanță de aproximativ 130 km de Chișinău și Tiraspol. Populația acestui oraș este de aproximativ 48000 de locuitor. Ca ori ce localitate mare din Moldova aceasta la fel are un stadion orășenesc, situat în partea nord-vestică a orașului, pe strada Gvardeiscaia. În anul cînd stadionul a fost dat în exploatare era unul tipic pentru Moldova, fiind constituit doar dintr-o singură tribună, amplasată în partea de nord-est a terenului de fotbal. Tribuna fiind lipsită de ori ce formă de protecție pentru suporterii prezenți pe stadion. La mijlocul stadionului se afla și o construcție special amenajată pentru jurnaliștii prezenți la meci. Capacitatea totală a acestei tribune era estimată la aproximativ 4500 de locuri din cauza scaunelor care sunt sunt amplasate în 6 rînduri și sunt din lemn, astfel capacitatea exactă a stadionului este imposibilă de a fi determinată. Terenul de fotbal pe care se dispută meciurile de fotbal era unul natural. Însă din cauza că în anul 2012 FMF a atribuit acestui stadion categoria întîi, astfel acesta nu putea găzdui meciuri de fotbal din Divizia Națională, astfel formația Iskra-Stal a început reconstrucția, planificînd unui stadion regional ultra modern. Însă echipa în scurt timp a fost desființată astfel reconstrucția a rămas la datoria administrației orașului.

19


Stadionul Raional Căuşeni Căușeni este un oraș din Republica Moldova. Este reședința raionului cu același nume. A fost atestat prima oară la 6 iunie 1455. Orașul are o suprafată de 10,0 km² și o populație de aproximativ 19900 de locuitori. Arena sportivă din localitate se află în centrul orașului pe principala stradă din Căușeni, Mihai Eminescu, nr. 24 A. Terenul de fotbal din Căuşeni se află în apropierea staţiei centrale de autobus. În spatele unor clădiri moderne dar nu prea mari, puteți găsi stadionul Căuşeni. Intrarea centrală poate fi găsită în partea sudică a terenului. Stadionul din Căușeni reprezintă o construcție încă din perioada uniunii sovietice. Arena raională pune la dispoziția amatorilor de fotbal o singură tribună cu scaune din lemn situate în partea de est a stadionului, care sunt colorate în culorile alb-albastru, iar capacitatea acesteia este de aproximativ 1500 de locuri. Stadionul raional din Căușeni mai dispune și de o pistă atletică care are 5 culuare ce permite să dezvolte viitori atleți în acest oraș. În partea de vest a stadionului vis-a-vis de tribuna stadionului regăsim un teren de baschet. Terenul de fotbal de pe acest stadion este unul natural. Unica reprezentantă a orașului din sud, este Sinteza Căușeni, care de aproximativ 20 de ani joacă în competițiile republicane. Actualmente această echipa evoluează în divizia „B” seria Centru.

Stadionul Orașenesc Cimișlia Cimișlia este un oraș situat în partea sudică a Republicii Moldova, în raionul Cimișlia pe râul Cogîlnic, mai la sud de Hîncești și la 57 km distanță de capitala Moldovei, orașul Chișinău. Suprafața urbană a orașului este de 20,9 km². Stadionul orășenesc din Cimișlia se află în partea de nord vest a orașului pe strada 1 mai și are o capacitate de aproximativ 4000 de locuri. Stadionul orășenesc se află la administrarea consiliului raional Cimișlia, care din păcate nu investește sumele necesare ca acesta să fie adus la nivel înalt. Stadionul este constituit din 2 tribune, cea de vest este tribuna principală și are o capacitate de 2500 care sunt împărțite în 9 rînduri de scaune de lemn. La mijlocul acesteia se află și blocul administrativ unde se regăsesc și vestiarele echipelor și camera arbitrilor. Tribuna de est număra aproximativ 1500 locuri împărțite între cele 6 rînduri, în anul în care a fost dată în exploatare, actualmente aceasta este practic distrusă fiind lipsită de ori ce formă de scaune. Stadionul mai dispune și de o pistă atletică cu 5 culuoare. Unica echipă care reprezinta blazonul orașului a fost formația FC Cimișlia care a fost fondată în anul 2009 dar care în anul 2012 a abandonat evoluția în competițiile republicane.

20


Ocnița

Edineț Soroca

Drochia Rîșcani

Bălți

Glodeni

Rîbnița Fălești

Sîngerei

Orhei

Ungheni

Dubăsari

Călărași Cricova

Nisporeni

Chișinău

Hîncești

Vadul lui Vodă Speia Cobusca Nouă Aneni Noi Bender Ternovca Căușeni

Cimișlia

Comrat

Ceadîr-Lunga

Cahul

Ștefan Vodă

Tiraspol

Profile for Eugen Ţîgau Iurie

Arenele Sportive din Moldova  

În această revistă veți găsi 40 de arene sportive din Republica Moldova. Aici veți putea găsi istoria și caracteristicile acestor arene.

Arenele Sportive din Moldova  

În această revistă veți găsi 40 de arene sportive din Republica Moldova. Aici veți putea găsi istoria și caracteristicile acestor arene.

Advertisement