Page 1

A.B.C.D.-Asociaţia in Beneficiul Copiilor cu Dizabilităţi Cine suntem

Misiune/ Valori/ Scop

Ce ne propunem


A.B.C.D.-Asociaţia in Beneficiul Copiilor cu Dizabilităţi

Sub numele A.B.C.D. ne-am reunit părinţi ai unor copii cu nevoi speciale, profesionişti din diferite domenii, psihologi, terapeuţi şi susţinători voluntari, toţi oameni cu suflet şi dedicare, cinstiţi şi oneşti, al căror vis este de a lupta pentru îmbunătăţirea vieţii acestor copii şi a familiilor lor şi de a le creşte şansele de integrare în comunitate. Am căzut de acord ca prin munca şi efortul nostru, fiecare dintre noi să facem cunoscută voinţa şi puterea de a fi mai buni, de a-i ajuta pe cei care au nevoie de sprijin, prin valorizarea vieţii noastre de zi cu zi, pentru că numai împreună putem să ne facem ascultaţi. De multe ori privim neputincioşi cum un sistem incapabil aruncă în jocul „norocului” normalitatea vieţii unor copii. Lipsa de informaţii concrete şi recente, lipsa de programe şi date privind cele mai noi terapii şi metode de tratament face ca, în marea majoritate a cazurilor, coordonarea unui program complex de terapie şi/sau recuperare pe termen mediu şi lung să devină responsabilitatea exclusivă a părinţilor.


A.B.C.D.-Asociaţia in Beneficiul Copiilor cu Dizabilităţi

.

MISIUNE

Să oferim sprijin necondiţionat copiilor cu nevoi speciale, suport material, psihologic şi moral familiilor acestora.

Valorile noastre sunt: altruismul,

VALORI

SCOP

demnitatea, umanismul, onestitatea, respectul, solidaritatea, transparenţa, legalitatea şi munca în echipă.

Dorim să sprijinim familiile copiilor cu nevoi speciale, dăruind copiilor dreptul la joacă, la educaţie, la viaţa în comunitate.


A.B.C.D.-Asociaţia in Beneficiul Copiilor cu Dizabilităţi

1. Ce este Terapia Tomatis? Terapia Tomatis este un program de integrare neurosenzorială rezultat ca urmare a peste 50 de ani de cercetare şi experienţă, program dezvoltat de medicul de origine franceză, Alfred Tomatis. Munca sa a dus la dezvoltarea unei noi ştiinţe, „audio-psiho-fonologia”, respectiv a unei terapii inovatoare de intervenţie.

2. „A auzi” sau „a asculta”? Spre deosebire de recepţia pasivă a sunetelor (a auzi), terapia Tomatis se bazează pe ascultare, pe o percepţie activă a sunetelor. Practic, terapia mobilizează atenţia şi percepţia în procesul ascultării.

3. Care sunt efectele terapiei Tomatis? Dr. Tomatis a observat că pacienţii săi au avut achiziţii neaşteptate pe mai multe paliere (psihologic, comportamental, fiziologic), ca urmare a expunerii acestora la o altfel de muzică, prelucrată (frecvenţe înalte şi vibraţii). Pacienţii s-au relaxat considerabil, s-au simţit plini de energie, atenţia, memoria, reacţiile psiho-motorii s-au îmbunătăţit şi unele probleme de învăţare s-au ameliorat.


A.B.C.D.-Asociaţia in Beneficiul Copiilor cu Dizabilităţi

4. Ce presupune terapia Tomatis? Această metodă inovatoare se bazează pe efectul terapeutic al sunetului (muzica lui Mozart şi cântecele Gregoriene filtrate, comprimate), ceea ce implică reeducarea urechii pentru a se ajunge la o stare de ascultare naturală, corespunzătoare funcţionării optime a organismului. Efectul obţinut conduce la o stare de relaxare şi energizare fizică şi psihică.

5. În ce constă o sesiune Tomatis? Terapia Tomatis constă practic în sesiuni de audiţie muzicală (mai ales Mozart) 2 ore pe zi, muzica fiind transmisă printr-un device specific - Solisten în căşti speciale (cu componente ce vibrează). Ceea ce aude de fapt pacientul este muzică (stimulativă datorită frecvenţelor înalte specifice muzicii lui Mozart) ce este filtrată progresiv, până la frecvenţe joase şi foarte joase ale sunetului. Pasajele muzicale sună normal anumite perioade de timp, după care apar treptat sunete metalice sau disonante. După un timp, pacientul nu se mai gândeşte la muzica pe care o ascultă şi ignoră sunetul pe care îl percepe, fiind angrenat într-o serie de alte activităţi.


A.B.C.D.-Asociaţia in Beneficiul Copiilor cu Dizabilităţi

6. Cât durează terapia Tomatis? Metoda Tomatis presupune sesiuni de audiţie de câte 15 zile, cu pauze între ele, necesare prelucrării şi integrării impulsurilor transmise către creier. O sesiune se întinde pe o durată de maxim 2 ore pe zi (exclusiv sâmbăta şi duminica). Persoanele tinere răspund cel mai rapid terapiei. La copiii cu tulburări de dezvoltare se pot observa îmbunătăţiri pe parcursul unei perioade de 6-9 luni. Persoanele fără afecţiuni deosebite pot urma un program cu o durată de minim 5-6 săptămâni. Indiferent de durata programului, acesta trebuie adaptat nevoilor individuale.

7. Ce activităţi se pot desfăşura în timpul terapiei Tomatis? În timpul sesiunilor de audiţie, copilul este încurajat să deseneze, să facă puzzle-uri, să picteze, să se joace, să vorbească încet sau să desfăşoare activităţi special concepute pentru a integra diferite componente ale sistemului senzorial şi cognitiv.


A.B.C.D.-Asociaţia in Beneficiul Copiilor cu Dizabilităţi

8. De ce terapia Tomatis dă rezultate? Este cunoscut faptul că undele generate de sunete afectează corpul uman în mod diferit, în funcţie de frecvenţa acestora. Sunetele de joasă frecvenţă acţionează asupra sistemului vestibular (mişcare, coordonare bilaterală, planificare motorie, echilibru, tonus muscular, siguranţă emoţională, etc.) pentru că sunetele care nu pot fi auzite, pot fi simţite. Sunetele de frecvenţă medie sunt cele care acţionează asupra exprimării şi comunicării, în timp ce sunetele de frecvenţă înaltă energizează şi influenţează procesele psihice. În timpul terapiei, sunetul este transmis, pe de o parte , prin vibratia indusa in partea superioara a cutiei craniene si pe de alta parte, pe calea aerului , prin pavilionul urechii externe ceea ce stimulează sistemul senzorial şi neuronal de la nivelul urechii spre creier. Dr. Tomatis consideră că această stimulare are capacitatea de a corecta conexiunile imature sau incorecte de la nivel sensorial şi/sau neuronal. Viteza de prelucrare a informaţiilor şi timpul de reacţie sunt afectate în mod direct.


A.B.C.D.-Asociaţia in Beneficiul Copiilor cu Dizabilităţi

9. Care sunt beneficiile terapiei Tomatis? Studiile de caz şi studiile clinice efectuate în ultimii 50 de ani de cercetare, au relevat faptul că această metodă poate fi utilizată în ameliorarea problemelor de limbaj (exprimare scrisă şi verbală), deficit de atenţie, memorie, discriminare auditivă, de prelucrare a informaţiilor, de învăţare etc. De altfel, s-a dovedit în mod special ameliorarea semnificativă a problemelor de prelucrare auditivă. De asemenea, terapia Tomatis poate fi aplicată cu succes în ameliorarea afecţiunilor de atenţie, anxietate, stress, depresie şi oboseală psihică. Au răspuns bine la această terapie şi problemele legate de comportament, echilibru, coordonare, motricitate fină/grosieră, lateralitatea, imaginea asupra propriului corp şi stima de sine. Părinţii au observat normalizarea somnului şi a energiei la copiii hiper şi hipoactivi.


A.B.C.D.-Asociaţia in Beneficiul Copiilor cu Dizabilităţi

10. Cine sunt beneficiarii terapiei Tomatis? Rezultate deosebite au fost înregistrate în cazul persoanelor diagnosticate cu: - tulburare/deficit de atenţie; - afecţiuni auditive şi de înţelegere; - probleme de prelucrare auditivă; - probleme de învăţare; - întârziere în dezvoltare; - autism; - leziuni cerebrale; - vertij; - disgrafie/dislexie; - depresie; - stres; - afecţiuni vestibulare. Terapie este, de asemenea, un tonic minunat pentru starea de sănătate generală.


A.B.C.D.-Asociaţia in Beneficiul Copiilor cu Dizabilităţi

11. La ce să se aştepte părinţii copiilor care urmează terapia Tomatis? Câteva dintre beneficiile terapiei Tomatis pentru copii sunt: • Este mai puţin distras de stimuli exteriori. • Ascultă mai bine înainte de a răspunde. • Citeşte şi scrie mai bine. • Urmează instrucțiunile mai bine. • Rămâne concentrat pe sarcini mai mult timp. • Îndeplineşte mai multe sarcini. • Vorbeşte când e momentul oportun, nu răspunde neîntrebat. • Are o mai bună calitate a vocii. • Comunică mai bine. • Întrerupe mai rar. • Este mai bine organizat în gândire şi în activităţi. • Are nevoie de mai puţină supraveghere în timpul şcolii. • Este mai autonom şi mai organizat. • Are un ritm mai bun. • Îmbunătăţeşte capacitatea de a cânta. • Ziua visează mai puţin. • Este mai bine coordonat/mai puţin stângaci. • Nervozitate mai redusă. • La şcoală stă mai bine la locul lui.


A.B.C.D.-Asociaţia in Beneficiul Copiilor cu Dizabilităţi

12. După cât timp se observă beneficiile terapiei Tomatis? Multe dintre beneficiile terapiei se observă după doar câteva şedinţe. Persoana continuă să aibă îmbunătăţiri pe tot parcursul terapiei şi mult timp după. Există, de regulă, îmbunătăţiri imediate, însă beneficiile apar în perioada de integrare şi mult timp după sesiunile de terapie.

13. Cum sunt identificate progresele? Unele îmbunătăţiri sunt imediate şi uimitoare, altele sunt foarte subtile şi aparent neobservate de o persoană din exterior, motiv pentru care e necesar un istoric al pacientului şi evaluări de specialitate. Progrese mai mari sau mai mici pot fi identificate pe toate palierele de dezvoltare, însă îmbunătăţirea evoluţiei trebuie abordată global şi nu prin focalizare asupra unui aspect particular.


A.B.C.D.-Asociaţia in Beneficiul Copiilor cu Dizabilităţi

14. Există aspecte negative ale terapiei Tomatis? Nu au fost identificate efecte negative ale metodei, mai cu seamă că această terapie este noninvazivă, nu foloseşte medicamente sau compuşi chimici şi nu influenţează modul de gândire al pacientului. Metoda este sigură şi poate fi utilizată concomitent cu alte tipuri de tratament. Frumuseţea reală a terapiei constă în faptul că ea reeducă urechea şi conferă persoanei o stare de echilibru şi conştientizare. Dr. Tomatis crede că o bună ascultare este similară unei a doua naşteri.

15. Terapia „minuni”?

Tomatis

poate

face

Nu. Practic această terapie nu vindecă nimic, organismul se vindecă pe sine. Terapia Tomatis este doar instrumentul folosit pentru a ajuta corpul să recupereze ceea ce poate, pentru a debloca potenţialul său existent.

16. Care sunt ţările în care se foloseşte terapia Tomatis? În lume există astăzi numerose centre Tomatis, majoritatea fiind localizate în ţările dezvoltate ale Europei (Marea Britanie, Franţa, Belgia, Germania, Spania, Italia, Elveţia, Austria, Olanda), în Canada, Mexic, SUA, Japonia etc.


A.B.C.D.-Asociaţia in Beneficiul Copiilor cu Dizabilităţi

Centrul de zi A.B.C.D., unde copiii cu nevoi speciale să beneficieze de: 

terapii moderne metoda Tomatis şi clasice (terapia ABA, logopedie, ergoterapie, educatie

psihopedagogica specifică), cu tehnici şi aparatură modernă, existente la nivel mondial (aproape inexistente în România). 

grupe de socializare (în parteneriat cu şcoli şi grădiniţe).

Dorim ca aceşti copii şi părinţii lor să beneficieze permanent de îndrumarea unei echipe interdisciplinare. Munca în echipă conduce la conceperea şi realizarea unui program de intervenţie coerent, care face ca recuperarea globală să fie cât mai armonioasă. Astfel, părinţii nu vor mai fi nevoiţi să ducă copilul la diverse terapii, în diferite locaţii, iar terapeuţii se pot reuni frecvent într-un spaţiu organizat.


A.B.C.D.-Asociaţia in Beneficiul Copiilor cu Dizabilităţi

Majoritatea copiilor înscrişi în Asociaţia A.B.C.D au nevoie de terapii specifice de compensare, care contribuie vădit la o mai bună recuperare globală a lor, ceea ce presupune o mai bună integrare şcolară în special, socială, în general. Participarea copiilor la diferite terapii implică din partea părinţilor deplasarea zilnică a copiilor lor în diferite locaţii, ceea ce înseamnă mult timp petrecut între terapii şi costuri foarte ridicate. Asociaţia A.B.C.D. propune să ne sprijiniţi în realizare acestui deziderat, de a oferi copiilor terapii moderne de compensare într-un spaţiu organizat – Centrul de zi ABCD , dând astfel terapeuţilor ocazia să funcţioneze într-o echipă interdisciplinară, care să contribuie la realizarea unor proiecte de intervenţie personalizate, conforme cu nevoile reale ale fiecărui copil.


MULŢUMIM CELOR CARE NU RĂMÂN INDIFERENŢI, CELOR CARE DORESC ŞI POT SĂ DĂRUIASCĂ ! Vă aşteptăm cu drag să vă alăturaţi nouă! Suntem convinşi că un vis poate fi transformat în realitate şi că împreună putem face ca aceşti copii să fie cu zâmbetul pe buze!

.

A.B.C.D

Asociaţia în Beneficiul Copiilor cu Dizabilităţi

Proiecte Asociatia A.B.C.D.  
Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you