Page 1

μεγαλοσ διαγωνισμοσ Δωρεάν διακοπές στα καλύτερα ξενοδοχεία σε

Σκιάθο, Σαντορίνη, Ερέτρια! (δείτε πώς στη σελίδα 19)

16-22 IOYΛΙΟΥ 2011 - αρ. φυλ. 21- διανεμεται δωρεαν - καθε μερα: www.thehellenicmail.gr

Η χώρα κλυδωνίζεται ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΝΙΩΤΗΣ

μανωλησ μπεντενιωτησ

Ευτυχώς αποφύγαμε τη χρεοκοπία...

Η δικαιοσύνη να προασπίζει τον ανίσχυρο πολίτη

(σελ. 6)

REUTERS

(σελ. 7)

ιταλια

Πορνό σκάνδαλο με νεαρή πολιτικό (σελ. 11)

Η Ελλάδα βρίσκεται στο επίκεντρο αρνητικών εξελίξεων και σχεδόν κάθε μέρα προστίθεται και ένα ακόμα άχθος-ένα ακόμα βάρος στο πλοίο που βρίσκεται ήδη στο μάτι του κυκλώνα. Βρίσκεται στη δίνη των οικονομικών γεγονότων κυρίως από την ανεπάρκεια των ηγετών της Ε.Ε. Κλυδωνίζεται από τη μη συναίνεση κυβέρνησης και αντιπολίτευσης. Ταλανίζεται από τη μετριότητα των δικών μας πολιτικών, που δεν μπορούν να πάρουν ρηξικέλευθες αποφάσεις-τολμηρές αποφάσεις με το όποιο πολιτικό κόστος και να οδηγήσουν τη χώρα στο απάνεμο λιμάνι της ανάπτυξης.

Ταξίδι στο όνειρο

Στην Ελλάδα, ενώ θα περίμενε κανείς ένα κλίμα συναίνεσης και ομοψυχίας που θα μπορούσε να βοηθήσει να ξεπεράσουμε γρήγορα την κρίση και να συνέλθουμε ως κοινωνία, αντιθέτως, προσωπικά, αλλά και άλλα οικονομικά συμφέροντα, μπλοκάρουν αυτή την έξοδο και οδηγούν τη χώρα σε πρόωρες εκλογές. Ενώ η Ελλάδα μπορεί να τα καταφέρει και να κερδίσει το χαμένο έδαφος, κάποιοι, αυτοί που θέλουν να χρεοκοπήσει, την εμποδίζουν, και αυτό είναι το δυστύχημα. Ένα κοινωνικό κίνημα είναι αναγκαίο για να αποτρέψει αυτή την καταστροφική εξέλιξη.

Θάλασσες να τις πιεις στο ποτήρι (σελ. 10)

Αφιέρωμα: Άνδρος (σελ. 14)

Γιώργος Χατζημαρκάκης

Προσωπικά συμφέροντα οδηγούν σε πρόωρες εκλογές (σελ. 5)


θέσεις

2

Eμπιστευτικα Πρωτοσέλιδα εφημερίδων που ξεχώρισαν

ΠΑΙΔΕΙΑ

Η «μεταρρύθμιση» της παιδείας θα ψηφισθεί στο τέλος Αυγούστου από τη Βουλή.Όμως, το ζήτημα είναι αν θα εφαρμοσθεί από το Σεπτέμβρη. Γιατί προβλέπεται ότι θα έχει την τύχη της «μεταρρύθμισης» της κυρίας Γιαννάκου, η οποία έμεινε γράμμα κενό. «Παίζει» βέβαια και να μην ψηφιστεί!!!

ΚΟΥΙΖ ΓΙΑ ΠΑΣΟΚΟΥΣ-ΚΟΥΣ Ποιο «υψηλό» στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, παρ’ ότι κοντό, διαβεβαίωσε τον υπουργό που θέλει να γίνει… αρχηγός ότι θα είναι μαζί του ό,τι ήταν για τον Παπανδρέου, φανατικός και με κραυγές, για να τον διορίσει πρόεδρο οργανισμού και ας μην έχει πτυχίο και ας εγκαλείται για κατηγορίες που ελέγχονται από το ΣΔΟΕ και από «εξεταστική» της Βουλής; ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ… ΑΛΛΑ…

«Δεν θα χρεοκοπήσουν ούτε η χώρα ούτε τα ασφαλιστικά ταμεία», δήλωσε ο υπουργός εργασίας, κ. Γ. Κουτρουμάνης. Όμως, δεν εξήγησε αν οι συντάξεις διασφαλίζουν «σιγουριά στη ζωή και αξιοπρέπεια στα γηρατειά». Και ακόμα δεν σκέφθηκε αν ο ίδιος είναι επαρκής για τη διαχείριση αλλά και τη μεταρρύθμιση που έχει την ευθύνη να ολοκληρώσει. Γιατί αποτελεσματικός, πάντως, δεν είναι.

«ΤΑ ΝΕΑ» 12-7-2011

ΚΑΙ ΣΤΟ… «ΑΒΑΤΟ» ΤΟΥ ΑΡΕΙΟΥ ΠΑΓΟΥ

Η πρώτη γυναίκα Πρόεδρος του Αρείου Πάγου είναι πια μια πραγματικότητα. Άργησε αυτή η εξέλιξη, αλλά είναι ένα θετικό βήμα. Από την κυρία Ρένα Ασημακοπούλου η δικαιοσύνη αναμένει το… «νοικοκύρεμα» που επί χρόνια είναι μία επιδίωξη.

ΒΙΑΖΟΝΤΑΙ ΝΑ ΠΑΡΟΥΝ ΤΟ ΚΟΜΜΑ

Στο διευρυμένο Τομέα Εργασίας του ΠΑΣΟΚ, σε μία πολύωρη συζήτηση, με τη συμμετοχή πολλών βουλευτών, ο κ. Βενιζέλος προσπαθεί να παρουσιάσει μία εικόνα που να φαίνεται ότι όλα τα προσπαθεί ο ίδιος, αλλά και ότι δεν υπάρχει προοπτική. Έτσι ώστε, αν κερδηθεί η υπόθεση, να είναι ο τροπαιούχος, αν χαθεί όμως, να μην έχει αυτός την ευθύνη. Οι «δικοί» του, όμως, βουλευτές, σε μία διατεταγμένη λειτουργία, ευθέως θέτουν ζήτημα για ψήφιση της δανειακής σύμβασης το Σεπτέμβρη με 180 ψήφους, άρα προκύπτει ένα πρόβλημα που μπορεί να οδηγήσει σε εκλογές. Το σκεπτικό είναι, χάνονται οι εκλογές για το ΠΑΣΟΚ, φεύγει ο Παπανδρέου, αρχηγός ο Βενιζέλος και το κόμμα δικό τους. Βέβαια, λογαριάζουν χωρίς τον «ξενοδόχο». Φυσικά, πολλοί βουλευτές δεν πρόκειται να συμπράξουν σ’ αυτή την καταστροφή της χώρας, όμως όλα έτσι είναι ανοιχτά.

ΚΑΙ ΣΤΗ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ

Γυναίκα και η Γενική Επίτροπος Διοικητικής Δικαιοσύνης, η κυρία Ελένη Διακομανώλη, άλλη μια ξεχωριστή δικαστής, που ελπίζεται ότι θα δώσει άλλη προοπτική στις διοικητικές διαφορές. Άλλωστε, θέλουμε μια δικαιοσύνη, περισσότερο από κάθε άλλη εποχή, που να εγγυάται ισονομία και ισοπολιτεία.

ΑΝΑΓΚΑΣΤΙΚΑ ΜΕΤΡΑ

Με μέτρα αναγκαστικής είσπραξης οφειλών, το ΙΚΑ επιχειρεί να εισπράξει έσοδα 1,5 δις ευρώ μέχρι το τέλος του έτους, γιατί αντιμετωπίζει έντονο πρόβλημα ρευστότητας.

ο καιρός το σαββατοκύριακο

«ΕΘΝΟΣ» 14-7-2011

Εβδομαδιαία Αδέσμευτη Εφημερίδα Ιδιοκτησία: The Hellenic Mail Επικοινωνία, Εκδόσεις, Επιμέλεια Εντύπων Ε.Π.Ε., Εκδότης: Μαρία Γ. Σιαφάκα, Διευθυντής Σύνταξης: Θάνος Σιαφάκας, Υπεύθυνος κατά νόμο: Θάνος Σιαφάκας - Έδρα: Λ. Κηφισίας 125-127, 115 24, Αμπελόκηποι, e-mail: hellenicmail.contact@gmail.com,

Διανέμεται δωρεάν

Διανέμεται δωρεάν έξω από τους σταθμούς ΜΕΤΡΟ, ΤΡΑΜ, ΗΣΑΠ, σε εκπαιδευτικά ιδρύματα και σε όλα τα κεντρικά σημεία. Εκτύπωση: Ίρις ΑΕBE

*Ta άρθρα εκφράζουν τις απόψεις των συντακτών τους.

κ ά θ ε μ έ ρ α : w w w . t h e h e l l e n i c m a i l . g r


θέσεις

3

επισημανσεισ «Το πολιτικό σύστημα που ξέρουμε σε μερικούς μήνες δεν θα υπάρχει»

Γελοιογραφίες που εντυπωσίασαν

Αυτο είπε καθαρά ο ελληνικής καταγωγής ευρωβουλευτής του συντηρητικού κόμματος της Γερμανίας, κ. Χατζημαρκάκης, κατά τη συζήτηση της συνέλευσης των ελληνικής καταγωγής βουλευτών, στην αίθουσα Γερουσίας της Ελληνικής Βουλής. Η δήλωση αυτή, άφησε εμβρόντητους τους βουλευτές όλων των κομμάτων. Σχολιάστηκε ιδιαίτερα, ενώ πολλές ήταν οι απόψεις των ελλήνων βουλευτών.

Θρήνος, θλίψη, οργή και αγανάκτηση

Το τραγικό δυστύχημα της φονικής έκρηξης στη ναυτική βάση της Κύπρου έχει συγκλονίσει τη Μεγαλόνησο, αλλά και ολόκληρο τον ελληνισμό. Θρήνος, οργή, θλίψη και αγανάκτηση είναι τα συναισθήματα που κυριαρχούν στο νησί της Κύπρου. Ενώ οι ευθύνες που προσδιορίζονται με βάση τα έγγραφα είναι μεγάλες. Εκείνο, όμως, που πρέπει εδώ στην Ελλάδα να μας προβληματίσει είναι ίσως, μήπως, ενδεχομένως, υπάρχει περίπτωση να έχουμε και εμείς, χωρίς τα απολύτως επιβαλλόμενα μέτρα ασφαλείας, «αποθήκες» πυρομαχικών. Χωρίς να πιστεύουμε κάτι τέτοιο, απλώς κάνουμε αυτό το συλλογισμό. Έτσι ακριβώς για κάθε περίπτωση.

Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΚΑΛΛΙΘΕΑΣ, ΚΩΣΤΑΣ ΑΣΚΟΥΝΗΣ, ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΕΔΚΕ

Ο δήμαρχος Καλλιθέας, κ. Ασκούνης, προτάθηκε από το ΠΑΣΟΚ για πρόεδρος της ΚΕΔΚΕ, σε συνεργασία, μάλιστα, και με τη «Δημοκρατική Αριστερά».Ο κ. Κ. Ασκούνης θεωρείται ένας επιτυχημένος δήμαρχος, αλλά και πολιτικό στέλεχος με επάρκεια και αποτελεσματικότητα, ενώ λειτουργεί και με διαφάνεια.

ΡΥΘΜΙΣΗ ΧΡΕΩΝ

Νέα ευνοϊκή ρύθμιση για ληξιπρόθεσμα χρέη, χωρίς, μάλιστα, αναδρομική καταβολή δόσεων, ανακοίνωσε το Υπουργείο Οικονομικών. Η απόφαση αυτή διευκολύνει αναμφίβολα το δημόσιο, γιατί πρέπει να εισπράξει οφειλόμενα, αλλά εξυπηρετεί και τους οφειλέτες, οι οποίοι, διαφορετικά, θα αντιμετώπιζαν πολλαπλά προβλήματα.

Από την εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ, 14.72011, του KΩΣΤΑ ΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΥ

Η ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΣΕ ΑΡΙΘΜΟΥΣ • Στα 461,50 ευρώ διαμορφώνεται το επίδομα ανεργίας. • 9,5% η ανάπτυξη της Κίνας στο Β’ τρίμηνο του 2011. Ενώ, 15,1% είναι η ενίσχυση της βιομηχανικής παραγωγής κατά τον Ιούνιο. • Παπανδρέου: Η Ευρώπη πρέπει να πάρει ιστορικές αποφάσεις. • 100 εκατ. ευρώ έχουν εισπράξει εκατοντάδες ΜΚΟ με αμφίβολα παραστατικά. Μια λεηλασία δημοσίου χρήματος χωρίς μεγάλα αποτελέσματα.

ΧΡΕΙΑΖΟΝΤΑΙ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΕΙΣ

Το δημόσιο χρέος δεν είναι βιώσιμο χωρίς μεταρρυθμίσεις. Η τέταρτη έκθεση αξιολόγησης του ΔΝΤ για την Ελλάδα παρουσιάζει την οικονομική ακτινογραφία της χώρας, από την οποία δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο επιλεκτικής χρεοκοπίας. Πρέπει να γίνουν μεταρρυθμίσεις, αλλά και να αυξηθεί η παραγωγικότητα. Χρειάζεται να δουλέψουμε, διαφορετικά ούτε τα νοικοκυριά δεν θα είναι σε θέση να επιζήσουν χωρίς δουλειά.

Παγκόσμιο ρεκόρ μακροβιότητας έχουν οι κάτοικοι της Ικαρίας

Η διατροφή τους είναι ψάρια, ελαιόλαδο, όσπρια, φρούτα και το αυτοφυές τσάι, που θωρακίζει την καρδιά και τα αγγεία, ενώ καταπολεμά και την κατάθλιψη των ηλικιωμένων. Όταν στην Ευρώπη μόνο το 0,1% του πληθυσμού ζει πάνω από τα 90 χρόνια, στο νησί της Ικαρίας ένας στους δέκα Ικαριώτες ξεπερνά τα 90 χρόνια ζωής. Τα συμπεράσματα της μελέτης του Ελληνικού Κολλεγίου Καρδιολογίας που διεξήχθη από τον Ιούνιο μέχρι τον Οκτώβρη του 2009 είναι ιδιαιτέρως ενδιαφέροντα. Η μακροχρόνια κατανάλωση μεσογειακού τύπου διατροφής, σε συνδυασμό και με την ορεσίβια και χωρίς στρες ζωή, αποδεικνύεται ο καλύτερος σύμμαχος της υγείας μας.

ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ

Χρηματοδότηση 1.849 επιχειρήσεων για επενδύσεις ύψους 184.340.274 ευρώ δρομολογήθηκε από το πρόγραμμα ΕΣΠΑ. Έτσι, αναμένεται μια ανακούφιση της αγοράς, αφού το πρόγραμμα αφορά υφιστάμενες, αλλά και νέες επιχειρήσεις.

κουρεμα 30%

Σε άρθρο στην εφημερίδα Frankfurter Allgemeine, ο κ. Blessing, γενικός διευθυντής της Commerzbank, μίας τράπεζας της οποίας το 25% ανήκει στη γερμανική κυβέρνηση και η οποία είναι ο μεγαλύτερος ιδιωτικός κάτοχος ελληνικών ομολόγων στη Γερμανία, με έκθεση στα 2.9 δις ευρώ, δήλωσε ότι ήταν πλέον καιρός να γίνει κατανοητή η κρίση στην ευρωζώνη και πρότεινε ότι οι κάτοχοι ομολόγων πρέπει να αποδεχτούν ένα κούρεμα της τάξης του 30% στα ελληνικά ομόλογα, μαζί με μία ανταλλαγή ομολόγων τριακονταετούς διάρκειας, με την υποστήριξη μίας κοινής εγγύησης από την ευρωζώνη.


4

οικονομία και αγορά

ΝΑΠΟΛΕΩΝ ΜΑΡΑΒΕΓΙΑΣ

Ακόμα και στην επιλεκτική χρεοκοπία δεν θίγονται μισθοί και συντάξεις Ο Καθηγητής Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο της Αθήνας, κ. Ναπολέων Μαραβέγιας,, μιλώντας στη Mail και στον Θάνο Σιαφάκα, αναλύει όλα τα ενδεχόμενα για την ελληνική οικονομία, εξηγεί τι ακριβώς σημαίνει «επιλεκτική χρεοκοπία» και πως πρόκειται για χαρακτηρισμό που δίνουν οι οίκοι αξιολόγησης. Ο κ. Μαραβέγιας εκτιμά ότι τα σενάρια της επιλεκτικής χρεοκοπίας και της μερικής αδυναμίας πληρωμών δεν είναι καθόλου σίγουρο ότι θα συμβούν στην πραγματικότητα, ενώ θεωρεί πως ακόμα και σε αυτή την περίπτωση δεν θίγονται μισθοί και συντάξεις. Τι ακριβώς σημαίνει επιλεκτική χρεοκοπία; Τι θα συμβεί στην καθημερινότητά μας; Τη λέμε επιλεκτική, διότι δεν αφορά στο σύνολο των ομολόγων που λήγουν. Αφορά μία σειρά ομολόγων που μπορεί να λήξουν, π.χ., το 2011, το 2012 και το 2013. Δηλαδή, είναι επιλεκτική, «selective» στα Αγγλικά, διότι δεν αφορά στο σύνολο των ομολόγων, αλλά σε μία ορισμένη σειρά ομολόγων. Για αυτό και τη λέμε επιλεκτική. Προσοχή όμως. Είναι κατ’ ευφημισμό αυτή η λέξη χρεοκοπία, γιατί -προσοχή- είναι ένας χαρακτηρισμός που δίνεται από τους οίκους αξιολόγησης. Ένας χαρακτηρισμός που δίνει μία προειδοποίηση στους ιδιώτες επενδυτές να προσέξουν, γιατί οι όροι του δανείου, που είναι μία δανειακή σύμβαση το ομόλογο, έχουν κάπως τροποποιηθεί και ενδεχομένως να μη τους συμφέρει να συνεχίσουν τη διαδικασία του δανεισμού σε αυτή τη συγκεκριμένη χώρα. Ένα παράδειγμα. Λήγει ένα ομόλογο, π.χ., τον Αύγουστο του 2011. Υπάρχει μία προσπάθεια από την πλευρά της Γερμανίας να υπάρξει συμφωνία με τον κάτοχο αυτόν, τον ιδιώτη, του συγκεκριμένου ομολόγου και με πολλούς άλλους κατόχους άλλων ομολόγων, εν προκειμένω, αντί να τα απαιτήσουν τα χρήματά τους τη στιγμή της λήξης και στο ακέραιο, να τα κρατήσουν, να πάρουν, ενδεχομένως, ένα μέρος από τα χρήματα που έπρεπε να πάρουν και τα υπόλοιπα να τα αφήσουν μέσα, να μας τα δανείσουν με κάπως διαφορετικούς όρους. Δηλαδή, ενώ το επιτόκιο, π.χ., μπορεί να ήταν 4% ή 5%, τώρα το επιτόκιο μπορεί να είναι διαφορετικό, μικρότερο. Επίσης, ενώ έληγαν και θα έπρεπε ο ιδιώτης επενδυτής να πάρει τα χρήματά του αυτή τη στιγμή, δεν τα παίρνει, παρά παίρνει το 20% ή 30%, και το υπόλοιπο το αφήνει μέσα, μας το ξαναδανείζει για πέντε χρόνια από τώρα. Αυτό, πρακτικά, τι επιπτώσεις έχει για την καθημερινότητα του πολίτη; Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα λέει ότι, αν οι οίκοι αξιολόγησης χαρακτηρίσουν αυτή τη διαδικασία επιλεκτική χρεοκοπία, δηλαδή κάθε συμφωνία η οποία οδηγεί στο να μην πάρουν οι ομολογιούχοι ακριβώς στην ώρα τους τα χρήματά τους και με τους όρους που έχουν συμφωνηθεί, τότε τα ομόλογα αυτής της χώρας από εδώ και πέρα, οποιαδήποτε ομόλογα, δεν θα τα δέχεται ως ενέχυρο για να δίνει στις τράπεζες της χώρας αυτής, εν προκειμένω της Ελλάδας, ρευστότητα, να δίνει χρήματα. Άρα, προκύπτει θέμα ρευστότητας για την Ελλάδα. Ακριβώς. Εκεί είναι το ζήτημα. Καταρχήν, δεν έχει συμβεί τίποτα μέχρι στιγμής. Είναι πιθανότητα να συμβούν αυτά. Η μεγάλη πιθανότητα, που προσωπικά πιστεύω,

χαρακτηρίσουν αυτό επιλεκτική χρεοκοπία και συνεπώς ούτε να βρεθεί η Κεντρική Τράπεζα στην πολύ δύσκολη θέση να πραγματοποιήσει την απειλή της.

αλλά και πάρα πολλοί παρατηρητές, είναι ότι σε καμία περίπτωση η Κεντρική Τράπεζα δεν πρόκειται να προχωρήσει σε αυτή την απειλή της. Εάν, βεβαίως, συμβεί και οι ιδιώτες, τελικά, συμφωνήσουν σε αυτού του είδους τη συναλλαγή. Λέτε ότι, αν πάμε στην επιλεκτική χρεοκοπία, δεν πρόκειται η ΕΚΤ να πραγματοποιήσει την απειλή της. Δεν πρόκειται να καταστρέψει ένα τραπεζικό σύστημα. Είναι απίθανο αυτό. Αλλά σας ξαναλέω ότι υπάρχουν δύο ενδεχόμενα. Μπορεί να μην πάμε καν σε αυτού του είδους τη συμφωνία. Δηλαδή, μπορεί να μην οδηγηθούμε καν σε επιλεκτική χρεοκοπία. Και τότε; Αυτή τη στιγμή στο τραπέζι υπάρχει η ιδέα της επαναγοράς των ομολόγων. Δηλαδή, αυτά τα ομόλογα που λήγουν να τα αγοράσει ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Στήριξης στην τιμή που έχουν στην αγορά. Που είναι υποτιμημένα, όπως ξέρετε. Να τα αγοράσει κανονικότατα. Δηλαδή, να πληρώσει αυτούς που κατέχουν αυτά τα ομόλογα κανονικότατα, με τους όρους κ.λπ. Όσο αξίζουν αυτή τη στιγμή στη δευτερογενή αγορά. Σε αυτή την περίπτωση, οι οίκοι αξιολόγησης δεν έχουν κανένα περιθώριο να θεωρήσουν ότι πρόκειται για επιλεκτική χρεοκοπία. Παρακάμπτεται ο σκόπελος του χαρακτηρισμού από την πλευρά των οίκων αξιολόγησης με αυτό τον τρόπο. Δηλαδή, ο Μηχανισμός Στήριξης αγοράζει αυτά τα ομόλογα ή δίνει χρήματα με ένα χαμηλότοκο δάνειο στην Ελλάδα να τα αγοράσει η ίδια, αυτό δεν έχει ξεκαθαριστεί, έτσι ώστε να μη δοθεί η δυνατότητα στους οίκους αξιολόγησης να το

Στην πρώτη περίπτωση, τι νόημα θα είχε για τον ιδιώτη να προχωρήσει σε μία τέτοια ενέργεια; Η ιδέα είναι ότι πολλοί ιδιώτες, στη σκέψη ότι θα χάσουν τα λεφτά τους τελείως, προτιμούν να πάρουν το 30%-40% και μετά να τα ξαναδανείσουν για να τα πάρουν μετά από 5 χρόνια, 6, 10, 30, όπως ήταν η γαλλική πρόταση, κ.λπ. Στο μέλλον μπορούν να τα πάρουν όλα. Προτιμούν να πάρουν ένα μέρος τώρα και αργότερα μπορεί να τα πάρουν όλα, με άλλους όρους. Βέβαια, οι περισσότεροι ιδιώτες δεν συμφώνησαν. Ενώ ξεκίνησε η ιδέα ότι θα είναι γύρω στα 30 δις αυτή η ιστορία, από ό,τι φάνηκε τελευταία, πριν εγκαταλειφθεί αυτό το σχέδιο, είχαμε φτάσει στα 10-15 δις. Δεν φαίνεται ότι και οι ιδιώτες είχαν ιδιαίτερη επιθυμία. Η Γερμανία, πάλι, γιατί επιμένει σε αυτό; Δεν θέλει οι φορολογούμενοί της να επωμιστούν το κόστος της διαχείρισης του ελληνικού χρέους. Γιατί, διαφορετικά, όλο αυτό το κόστος θα το επωμιστούν τα κράτη, δηλαδή οι φορολογούμενοι. Τι ακριβώς σημαίνει «μερική αδυναμία πληρωμών», η οποία θα έχει διάρκεια, όπως είπε ο κ. Παπανδρέου, 15 ημερών ή και παραπάνω; Θέλω την απάντησή σας, ανεξάρτητα από τις ερμηνείες που δόθηκαν και από τη μεριά της κυβέρνησης και από τη μεριά της αντιπολίτευσης. Προφανώς εννοεί ότι μπορεί σε αυτό το μικρό χρονικό διάστημα που θα μεσολαβήσει να μην είναι σε θέση η Ελλάδα να πληρώσει τα ομόλογα αυτά. Δηλαδή, αν καθυστερήσει μία δόση λίγο περισσότερο ή τα χρήματα δεν φτάνουν για ορισμένα ομόλογα που λήγουν κ.λπ., μπορεί να πει σε κάποιον δανειστή να περιμένει 15 ημέρες. Αυτό είναι στάση πληρωμών βεβαίως, αλλά είναι πάρα πολύ σύντομη. Το χρονικό διάστημα είναι πάρα πολύ μικρό. Δεν νομίζω, όμως, ότι θα φτάσουμε σε αυτό και κακώς συζητιούνται αυτά τα πράγματα. Αυτό δεν έχει επιπτώσεις στην καθημερινότητά μας, στους μισθούς και στις συντάξεις; Καθόλου. Απολύτως καμία. Προφανώς, οι ομολογιούχοι μπορούν να περιμένουν 15 ημέρες, ενώ ο μισθωτός δεν μπορεί να περιμένει. Θα δοθεί προτεραιότητα, προφανώς, στους μισθούς και στις συντάξεις και όχι στους ομολογιούχους, για μία σύντομη διάρκεια φυσικά. Διότι και αυτό, προφανώς, ειπώθηκε, γιατί υπάρχει η πιθανότητα να καθυστερήσει κάποιο δάνειο, η 6η δόση ή οτιδήποτε άλλο. Ως μία πιθανότητα το αναφέρουμε.


πολιτική

5

Γιώργος Χατζημαρκάκης

Προσωπικά συμφέροντα μας οδηγούν σε πρόωρες εκλογές Πρόωρες εκλογές και συνεργασίες κομμάτων προβλέπει για την Ελλάδα ο βουλευτής των FDP (ELDR) Φιλελευθέρων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, κ. Γιώργος Χατζημαρκάκης. Ο κ. Χατζημαρκάκης, μιλώντας το μεσημέρι της περασμένης Πέμπτης στη Mail δεν αποκλείει ακόμα και ένα νέο κόμμα το οποίο θα στελεχώνεται από μέλη και του ΠΑΣΟΚ και της Νέας Δημοκρατίας, ενώ, παράλληλα, θεωρεί πιθανή και την περίπτωση ενός νέου πολιτικού συστήματος με πολλά μικρότερα κόμματα. Για το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών εκτιμά πως προσωπικά συμφέροντα, όπως αυτά των κ.κ. Βενιζέλου και Σαμαρά, θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε αυτή την εξέλιξη. Δηλώσατε ότι «το πολιτικό σύστημα που ξέρουμε σε μερικούς μήνες δεν θα υπάρχει». Πώς φτάσατε σε αυτό το συμπέρασμα; Είπα ότι οι Έλληνες, δηλαδή ο λαός, βασικά έχουν πάρει διαζύγιο από τους πολιτικούς τους και από τη διοίκηση, δηλαδή από το σύστημα όπως το ξέρουμε. Τα γεγονότα των τελευταίων χρόνων, κυρίως του τελευταίου έτους, σηματοδοτούν ότι η περίοδος της μεταπολίτευσης τελείωσε. Τώρα αλλάζουν πλέον τα δεδομένα. Η Ελλάδα θα πρέπει να πορευθεί διαφορετικά. Αυτό σημαίνει ότι χρειαζόμαστε πιο πολλή συναίνεση. Πρέπει να ξεχάσουμε το διπολικό, το δικομματικό σύστημα. Χρειαζόμαστε έναν κοινό εθνικό στόχο και συνεργασία, μακριά από μικροκομματικές σκοπιμότητες του παρελθόντος. Αυτό σημαίνει ότι θα δούμε διαφορετικά κόμματα; Θα δούμε συνενώσεις κομμάτων, συνεργασίες κομμάτων; Αυτό πιστεύω. Και να είχαμε τώρα εκλογές, τα μεγάλα κόμματα δεν θα είχαν παραπάνω από 20% με 21%. Άρα, θα υπάρξει ανάγκη, ούτως ή άλλως, για μία συναίνεση, για ένα συνασπισμό. Εγώ πολιτεύτηκα σε μία χώρα που έχει συνηθίσει τους συνασπισμούς, που δεν μπορεί χωρίς συνασπισμούς, τη Γερμανία. Έτσι είναι και το Βέλγιο και η Ολλανδία και η Δανία. Έχουμε καλές εμπειρίες από τους συνασπισμούς και τη συνεργασία των κομμάτων. Ο όρος συμβιβασμός πλέον δεν πρέπει να είναι αρνητικός. Έχει μία αρνητική έννοια στην Ελλάδα, ενώ στην Ευρώπη είναι κάτι σημαντικό και κάτι θετικό. Θα βλέπατε συμπόρευση ΠΑΣΟΚ και Νέας Δημοκρατίας, ακόμα και σε αυτό το επίπεδο; Ναι. Όταν μιλάμε για συναίνεση, τους βλέπουμε όλους μαζί. Δυστυχώς, υπάρχουν τώρα προσωπικές απόψεις, προσωπικές πρωτοβουλίες να μη γίνει αυτό. Θα μπορούσε να προκύψει ένα νέο κόμμα με στε-

λέχη και του ΠΑΣΟΚ και της Νέας Δημοκρατίας; Ή αυτό ή ένα νέο μεγάλο κόμμα με στελέχη από όλα τα κόμματα, γιατί σε όλα τα κόμματα βρίσκονται οι μεταρρυθμιστές, από τη μία, και οι λαϊκιστές, από την άλλη. Όμως, θα μπορούσα να φανταστώ και ένα σύστημα με πολλά μικρά κόμματα, τα οποία φτιάχνουν συνασπισμούς ή για πιο πολύ λαϊκισμό ή πιο μεγάλη μεταρρύθμιση. Σχετικά με τις αλλαγές στο πολιτικό σύστημα, θα τις βλέπατε πριν ή μετά τις εκλογές; Μετά τις εκλογές. Πιστεύω ότι οι εκλογές θα σηματοδοτήσουν το τέλος αυτής της περιόδου. Της περιόδου του Πολυτεχνείου. Βλέπετε σύντομα εκλογές; Τώρα βρίσκομαι στη Βουλή. Έχω συζητήσεις με πολλούς βουλευτές και από το μεν και από το δε κόμμα. Νιώθω ότι υπάρχουν πολλά προσωπικά συμφέροντα.

Όλα είναι λίγο τρελά στην Ελλάδα. Δεν έχει κανένας τον έλεγχο. Στο κάτω κάτω της γραφής, αυτά τα προσωπικά συμφέροντα, για παράδειγμα του κ. Σαμαρά και του κ. Βενιζέλου από την άλλη πλευρά, θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε πολύ γρήγορες εκλογές. Υπάρχει σχέδιο της Γερμανίας για την ελληνική κρίση; Προς το παρόν ακόμα δεν υπάρχει σχέδιο. Το καινούργιο που ξέρουμε είναι ότι ο κ. Σόιμπλε, για πρώτη φορά, συζητά ότι δεν υπάρχουν πια ταμπού. Δηλαδή, ζητά μία συζήτηση χωρίς ταμπού. Αυτό είναι καινούργιο. Αυτό σημαίνει ότι θα μπορούσε να φανταστεί, επιτέλους, και τα ευρωομόλογα, για παράδειγμα, και να μην αναγκαστούν οι ιδιώτες να λάβουν μέρος σε αναδιάρθρωση, σε κούρεμα. Και αυτά είναι καλά νέα, γιατί η Γερμανία, μέχρι τώρα, δεν είχε σαφή λύση, όμως ήταν εμπόδιο για πολλές άλλες λύσεις.


6

πολιτική

ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΝΙΩΤΗΣ

Ευτυχώς αποφύγαμε τη χρεοκοπία, ακόμα και τη μερική χρεοκοπία… Η Ελλάδα ήδη έχει αποφύγει τη χρεοκοπία, ακόμα και τη μερική χρεοκοπία». Ο Α’ Αντιπρόεδρος της Βουλής (Βουλευτής ΠΑΣΟΚ Β’ Πειραιά), κ. Γρηγόρης Νιώτης, σε συνέντευξή του στη Mail και στο Θάνο Σιαφάκα είναι σαφής και υπογραμμίζει ότι όλες οι πολιτικές δυνάμεις της χώρας μας έχουν αποκλείσει την επιστροφή μας στη δραχμή. «Κάτι τέτοιο δεν είναι λύση για την ελληνική οικονομία, αλλά εφιάλτης», διευκρινίζει και συμπληρώνει: ας μη μας παρασύρει το βάρος της λεκτικής διατύπωσης «επιλεκτική χρεοκοπία». Οι πολίτες βιώνουν μια μεγάλη αγωνία. Παρά τις θυσίες, δεν γνωρίζουν αν θα τα καταφέρουμε, αν θα χρεοκοπήσουμε, αν επιτέλους η Ευρώπη θα απαντήσει στην ευρωπαϊκή κρίση συντεταγμένα, ενιαία και με καθαρή φωνή. Ποια είναι η γνώμη σας; Οι Έλληνες πολίτες πράγματι βιώνουν μια μεγάλη αγωνία για τη σημερινή συγκυρία. Είναι μια δυσάρεστη κατάσταση η οποία έχει οδηγήσει, δυστυχώς, στη συρρίκνωση των εισοδημάτων και του βιοτικού επιπέδου των μικρομεσαίων οικογενειών, οι οποίες πληρώνουν κατ’ αυτόν τον τρόπο την κρίση σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό απ’ ό,τι άλλες κοινωνικές ομάδες. Οι πολίτες αυτοί, οι οποίοι αποτελούν τη μεγάλη πλειοψηφία του συνόλου του ελληνικού λαού, δικαιούνται να γνωρίζουν αν αυτές οι θυσίες θα πιάσουν τόπο, αν αυτές οι θυσίες μπορούν να οδηγήσουν σε μια έξοδο από την κρίση. Είναι πολλά αυτά που πρέπει να κάνουμε, και τα κάνουμε, και νομίζω πως ο ελληνικός λαός έχει δώσει θετικά δείγματα και θετικές εξετάσεις προς την υπόλοιπη Ευρώπη, αλλά και παγκοσμίως, ότι ανέλαβε και με το παραπάνω τις θυσίες που του αναλογούσαν. Η κρίση, όμως, δεν είναι μόνο κρίση ελλείμματος και χρέους της Ελλάδας, είναι μια κρίση χρέους της Ευρώπης, είναι μια κατάσταση που εγκυμονεί κινδύνους για τη διεθνή οικονομία και ασφαλώς η Ευρώπη πρέπει να απαντήσει με μια ολοκληρωμένη ευρωπαϊκή στρατηγική. Ο Πρωθυπουργός και η κυβέρνηση νομίζω ότι έχουν επιτύχει άριστες επιδόσεις, ιδιαίτερα σε αυτό τον τομέα, καθώς από μηδενικό σημείο η Ευρώπη για πρώτη φορά μετά την ελληνική κρίση, μέσα από τις προσπάθειες και τις προτάσεις του Γιώργου Παπανδρέου, φαίνεται να αποκτά ένα ενιαίο θεσμικό και στρατηγικό πλαίσιο για την αντιμετώπιση τέτοιου είδους κρίσεων. Η συγκρότηση του προσωρινού μηχανισμού στήριξης, όπως και η συγκρότηση του μόνιμου μηχανισμού μετά το 2013, η χορήγηση δανείων προς την Ελλάδα και αργότερα προς την Ιρλανδία και την Πορτογαλία αποτελούν αποδείξεις που μαρτυρούν ότι η Ε.Ε. είναι σε ένα σωστό δρόμο. Σε κάθε περίπτωση, η απάντηση πρέπει να είναι άμεση, ταχύτατη και αποτελεσματική. Η Ευρώπη δεν έχει πια την άνεση του πολιτικού χρόνου, οι αποφάσεις πρέπει να παρθούν τώρα και δεν αφορούν μόνο την Ελλάδα, αλλά το παρόν και το μέλλον της ΕΕ. Συμφωνείτε με την άποψη ότι αυτό που βλέπουμε σε εξέλιξη είναι μια αντιπαράθεση ανάμεσα στις αγορές, τους διεθνείς οίκους και τους πολιτικούς; Εκτός αν ισχύει αυτό που υποστηρίζει η «Monde», ότι μας κυβερνούν παιδάκια και δεν υπάρχουν ηγέτες τη στιγμή που καίγεται η ευρωζώνη. Είναι αλήθεια ότι οι ανεξέλεγκτες αγορές και οι λεγόμενοι διεθνείς οίκοι αποτελούν δύο βασικές συνιστα-

μένες της οικονομικής ασάφειας και της αποσταθεροποίησης που συντελείται και που έχει ως υπόβαθρό της την αδυναμία πολλών χωρών να συγκρατήσουν σε ανεκτά επίπεδα το χρέος. Γνωρίζουμε ότι υπάρχουν χώρες, όπως η Ιταλία και η Ισπανία, που έχουν δυσανάλογα υψηλά χρέη, με την Ιταλία να ξεπερνάει το 20% και την Ισπανία το 10% του συνολικού ευρωπαϊκού χρέους. Η Ελλάδα, η Πορτογαλία και η Ιρλανδία δεν ξεπερνούν συνολικά σε ποσοστό επί του ευρωπαϊκού ΑΕΠ το 6%. Όμως, οι ορχήστρες της ασάφειας και της κερδοσκοπίας είναι αυτές που επιτείνουν και οδηγούν την κρίση σε επίπεδα πλήρους αποσταθεροποίησης σε σημείο όπου και η Ε.Ε. και οι ΗΠΑ και πολλές ισχυρές χώρες παγκοσμίως να αισθάνονται ότι είναι η ώρα να παρθούν ιστορικές και στρατηγικές αποφάσεις. Αν υπάρχουν οι ηγέτες που το επίπεδο, το ύψος τους και το κύρος τους θα προσδιορίσουν την αποτελεσματικότητα των ιστορικών αποφάσεων και θα οδηγήσουν σε μια έξοδο από την κρίση, είναι το ζητούμενο. Πάντως, υπάρχει η γνώση, υπάρχουν οι σωστές αναλύσεις, υπάρχει εμπειρία και τώρα είναι η ώρα που θα μετρηθούν οι σημερινοί ηγέτες με την ιστορία για το αν θα λάβουν έγκαιρα τις σωστές αποφάσεις. Θα πρέπει να μας φοβίζει η επιλεκτική χρεοκοπία; Και πώς είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε ότι τελικά θα αποφύγουμε τη γενικευμένη χρεοκοπία; Δεν μου αρέσει η λέξη χρεοκοπία. Δεν είναι στην ελληνική ή την ευρωπαϊκή ατζέντα, δεν ήταν ποτέ. Θα απαντήσω ευθέως ότι τη χρεοκοπία την έχουμε

πλήρως αποφύγει. Θα έλεγα οπωσδήποτε και τη μερική χρεοκοπία, με την οποία έτσι ονομάζω κάθε μη συμφωνημένη με τους ιδιώτες δανειστές μας, τα κράτη δανειστές μας, την Ε.Ε. και το ΔΝΤ μονομερή απόφαση της Ελλάδας για μη καταβολή τμήματος του χρέους. Τέτοιο θέμα ούτε υπήρχε ούτε θα υπάρχει στην ατζέντα μας, όχι μόνο της σημερινής κυβέρνησης, αλλά γενικότερα στην εθνική μας ατζέντα. Έχουμε αποκλείσει ως πολιτικό σύστημα, συμπεριλαμβανομένου και του ΚΚΕ, την επιστροφή μας στη δραχμή. Έχουμε συμφωνήσει ότι αυτό δεν είναι λύση, αλλά εφιάλτης. Ας μη μας παρασύρει, λοιπόν, το βάρος της λεκτικής διατύπωσης «επιλεκτική χρεοκοπία» (selective default), γιατί ο όρος χρεοκοπία μας οδηγεί σε λάθος συνειρμούς. Αναζητούμε συνολική λύση, άμεση, επείγουσα, από την κρίση χρέους της χώρας μας. Αυτό θα προϋπόθετε μια γενικευμένη συμφωνία, τουλάχιστον στο πλαίσιο της Ε.Ε. και του ΔΝΤ και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Προϋποθέτει διασφάλιση της συνέχισης αποδοχής των ελληνικών ομολόγων από την ΕΚΤ και διασφάλιση του μεσοπρόθεσμου δανεισμού μας. Αν η διακράτηση ομολόγων, το ευρωομόλογο, η επιμήκυνση των παλιών δανείων με μεγάλη μείωση επιτοκίου, η επαναγορά παλιών εκδόσεων ομολόγων μας στη δευτερογενή αγορά με μειωμένο τίμημα κατά 30% είναι, κατά τη γνώμη των 3 ευαγών οίκων, «selective default», τότε οδηγούμαι στο συμπέρασμα ότι οι 3 διεθνείς οίκοι επιδιώκουν πάση θυσία την ενεργοποίηση των ασφαλίστρων κινδύνου. Σημασία, όμως, έχει εάν ο αρμόδιος διεθνής οργανισμός για τα ασφάλιστρα κινδύνου συνεχίζει να διακηρύττει ότι όλα αυτά δεν αποτελούν πιστωτικό γεγονός και δεν ενεργοποιούνται τα ασφάλιστρα. Αν, μάλιστα, συμφωνούν η Ε.Ε., η ΕΚΤ, το ΔΝΤ, οι δανειστές μας, τότε αυτό θα ήταν μία πρώτη μεγάλη αποδέσμευση από τον ανεξέλεγκτο ρόλο των 3 διεθνών οίκων. Αν συνεχιστούν οι αντιδράσεις της ελληνικής κοινωνίας χωρίς παράλληλα να βελτιώνονται τα οικονομικά της χώρας, μπορεί κανείς να διαβεβαιώσει ότι δεν θα υπάρξουν ακόμα και στην κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ φυγόκεντρες δυνάμεις; Όπως τόνισα και προηγουμένως, η αρραγής ενότητα στην κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ είναι κατοχυρωμένη με ομόψυχη και συλλογική απόφαση όλων μας. Δεν θα υπάρξουν φυγόκεντρες δυνάμεις, αντιθέτως θα δυναμώσει σε όλους μας η ανάγκη συσπείρωσης και συνέχισης του αγώνα για να επιτύχουμε στον εθνικό μας στόχο. Να καταστήσουμε πλέον το ελληνικό χρέος διαχειρίσιμο, να εξαφανίσουμε τα ελλείμματα, να βάλουμε τη χώρα και την οικονομία της σε τροχιά ανάπτυξης.


πολιτική

7

μανωλησ μπεντενιωτησ

Η δικαιοσύνη πρέπει να προασπίζει πρωτίστως τον ανίσχυρο πολίτη Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑ.ΣΟ.Κ και Βουλευτής Πειραιά και Νησιών, κ. Μανώλης Μπεντενιώτης, μιλώντας στη Βουλή κατά την ψήφιση του Νομοσχεδίου για “τη δικαιοσύνη και τον εξορθολογισμό της πολιτικής δικονομίας”, μεταξύ άλλων, υπογράμμισε ότι:

«Η

δικαιοσύνη είναι η εγγύηση της ευνομούμενης πολιτείας. Η ευνομούμενη πολιτεία είναι προϋπόθεση της υψηλής ποιότητας λειτουργίας της δημοκρατίας, η οποία λειτουργία πρέπει να στηρίζεται μεν στη διάκριση των εξουσιών, αλλά -πρέπει να προσθέσουμε- και στον αποκλεισμό της οποιασδήποτε παρέμβασης εξωθεσμικών παραγόντων, που είναι η «τέταρτη εξουσία», τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης όταν επιτυγχάνουν να καθοδηγούν και να ελέγχουν το σύστημα, στη σύνθεση και στην ανάδειξη της πρώτης και της δεύτερης εξουσίας, της κυβέρνησης και της Βουλής, μέσα από διαπλοκές και «μεταπρατισμούς». Στη συνέχεια, όμως, και της πέμπτης εξουσίας, των μεγάλων οικονομικών συμφερόντων, των ολιγοπωλίων που έχουν το ίδιο συμφέρον του ελέγχου της Βουλής, της κυβέρνησης και της καθοδήγησης των αποφάσεων.

Γ

ι’ αυτό, το πολιτικό σύστημα πρέπει να είναι απαραβίαστο και να εξουσιάζεται μόνο από το λαό. «Ο λαός στην εξουσία» ήταν μια παλιότερη θέση του ΠΑ.ΣΟ.Κ. «Η εξουσία στο λαό» είναι μια άλλη θέση, σήμερα, του ΠΑ.ΣΟ.Κ. Πρέπει να είναι η μόνη θέση που όλοι αποδεχόμαστε, ακριβώς για να είναι πηγή όλων των εξουσιών ο λαός και να εκδίδονται «εν ονόματι του λαού» όλες οι αποφάσεις, ώστε να διασφαλίζεται η ευνομούμενη πολιτεία και η λειτουργία της δημοκρατίας, που προϋποθέτει την προστασία των ατομικών και κοινωνικών δικαιωμάτων και την ισότητα των πολιτών. Γι’ αυτό έχει ενδιαφέρον και

προκαλεί ειδικότερους προβληματισμούς αυτό που διαβάζει ο αναγνώστης από την αρθρογραφία ενός ανώτατου δικαστικού λειτουργού, ενός πρώην Προέδρου του Αρείου Πάγου, ο οποίος γράφει: «Εκ του λόγου τούτου διερωτώνται πολλοί πολίτες, εάν οι Έλληνες λειτουργοί της δικαιοσύνης είναι πράγματι αντικειμενικοί και ανεξάρτητοι ή γίνονται περιδεείς ενώπιον των ισχυρών, τυπικοί και αυστηροί μόνο κατά των αδυνάτων και των ασήμαντων». Αυτές οι σκέψεις είναι συγκλονιστικές γιατί διατυπώνονται από έναν ανώτατο λειτουργό της δικαιοσύνης. Γι’ αυτό πρέπει να προβληματίσουν την ηγεσία της δικαιοσύνης και τη δικαστική εξουσία, για να μπορεί να γίνει αποδεκτό ότι στόχος μας είναι «η ταχύτερη, ορθότερη, απλούστερη και ουσιαστικότερη απονομή της δικαιοσύνης», αλλά και «η ενίσχυση της διαφάνειας, της αποτελεσματικότητας» των διαδικασιών και «η αξιοποίηση των σύγχρονων τεχνολογικών εξελίξεων».

Γι’ αυτό και η ψήφιση των διατάξεων του σχεδίου νόμου πιστεύουμε ότι διασφαλίζει αυτό που έχουμε εμείς ευθύνη, αλλά και δέσμευση, αφού δεχόμαστε ότι η δικαιοσύνη είναι ο σεβασμός της αξιοπρέπειας του ανθρώπου, του πολίτη που δεν μπορεί να διακρίνεται σε ισχυρό και ανίσχυρο μέσα στην κοινωνία μας. Γιατί η δικαιοσύνη έρχεται και πρέπει να προασπίζει πρωτίστως τον ανίσχυρο πολίτη». Και συμπλήρωσε ότι: ι’ αυτό και η φράση του «μυλωνά του Πότσδαμ», «υπάρχουν δικαστές στο Βερολίνο», έχει μια διαχρονική και αιώνια αξία για όλες τις ευνομούμενες πολιτείες. Εμείς θέλουμε η χώρα μας να είναι μια ευνομούμενη πολιτεία και θα αγωνιστούμε και θα αποφασίσουμε, με συνέπεια, να είναι και μια ανθρώπινη κοινωνία, αλλά και πρωτίστως ένα κοινωνικό κράτος».

«Γ


κοινωνία

8

ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΥΡΟΣ

Η οικονομική κρίση αγγίζει και τα παιδιά μας

Το βλέπουμε πια ακόμα και στις ζωγραφιές τους «Τα παιδιά έχουν επηρεαστεί από την κρίση», επισημαίνει στη Mail ο Ψυχίατρος και Πρόεδρος της Εταιρείας Ψυχολογικής Ψυχιατρικής Ενηλίκου και Παιδιού (Ε.Ψ.Ψ.Ε.Π.), κ. Γιάννης Κούρος. Στην Ελλάδα, αλλά και παγκοσμίως, τα οικονομικά προβλήματα και οι δυσχέρειες συνοδεύονται από έντονο άγχος που μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρότερα ψυχολογικά ζητήματα και σε αύξηση των προβλημάτων ψυχικής υγείας… Σύμφωνα με το Υπ. Υγείας, οι επισκέψεις στα δημόσια νοσοκομεία έχουν αυξηθεί κατά 20%-30% τους τελευταίους μήνες. Οι ειδικοί που ασχολούνται με την επιδημιολογία έχουν παρατηρήσει ότι η οικονομική κρίση σχετίζεται τόσο με αυξημένα περιστατικά ψυχοπαθολογίας, όπως η αγχώδης διαταραχή και η κατάθλιψη, όσο και με σωματικές επιπτώσεις, όπως αύξηση των αυτοκτονιών, του εμφράγματος του μυοκαρδίου. Τα παιδιά έχουν χωρίς καμία αμφιβολία επηρεαστεί από την κρίση -φαίνεται στις ζωγραφιές τους, στο άγχος και την αγωνία τους. Είναι μέλη του οικογενειακού συστήματος, αλλά και της κοινωνίας, δεν ζουν ξέχωρα από αυτήν και βεβαίως δεν θα ήταν δυνατό να μην καταλαβαίνουν και να μην επηρεάζονται. Ακόμη και τα μικρά παιδιά μπορούν να «διαβάσουν» στα μάτια των γονιών τους αυτά που αισθάνονται -και ακόμα και όταν η οικογένεια δεν πλήττεται άμεσα οικονομικά, τα παιδιά νιώθουν άγχος, ανασφάλεια και φόβο για το μέλλον, επηρεαζόμενα από τη γενικότερη κατάσταση που επικρατεί. Η αγωνία, η θλίψη και τελικά ο φόβος είναι τα συναισθήματα που όλοι βιώνουν -και τα ερωτηματικά πολλά: Πώς θα είναι από εδώ και πέρα η ζωή μας; Τι άλλο θα γίνει; Μάρτυρες αυτών είναι τα παιδιά που μήνες τώρα βομβαρδίζονται από τους τηλεοπτικούς δέκτες με πληροφορίες για την τραγικότητα στην οποία έχει περιέλθει η οικονομία και έχουν μάθει πρόωρα για την κρίση, για τις περικοπές και την ελαστική εργασία. Το αίσθημα ασφάλειας (που είναι η 2η ιεραρχικά ανάγκη

είναι η αύξηση της κακοποίησης παιδιών, της ενδοοικογενειακής, αλλά και ενδοσχολικής βίας.

μετά από αυτή της επιβίωσης) κλονίζεται. Παράλληλα, τα παιδιά ακούν τους γονείς να συζητούν μεταξύ τους, που όσο και αν προσπαθούν, τελικά με δυσκολία συγκρατούν τον εκνευρισμό τους, όταν τα παιδιά συνέχεια ζητούν. Οι γονείς, αισθανόμενοι ενοχές πολλές φορές από την πολύωρη απουσία τους στη ζωή των παιδιών (κυρίως με την αναγκαστική πλέον απουσία της μητέρας από τα πρώτα κιόλας χρόνια της ζωής του παιδιού), προσπαθούσαν να υπερκαλύψουν τις ψυχικές ανάγκες των παιδιών με υλικά αγαθά -κάτι που πια δυσκολεύει. Οι γονείς, βιώνοντας το φόβο για τη νέα δύσκολη αυτή κατάσταση, καλούνται να επαναπροσδιορίσουν τις ανάγκες τους, αλλά και αυτές των παιδιών τους. Όλα αυτά φαίνονται απειλητικά στα παιδικά μάτια, τους δημιουργείται αγωνία και κατακλύζονται από ανασφάλεια και, τελικά, θυμό. Ο θυμός ενισχύει επιθετικές ή ακόμη και παραβατικές συμπεριφορές. Ένα δραματικό παρεπόμενο της οικονομικής κρίσης, η οποία ολοένα βαθαίνει τη φτώχεια,

Οι επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης στην ψυχική υγεία των παιδιών βεβαίως δεν μπορεί να αποφευχθούν, αλλά μπορούν να μειωθούν ποσοτικά και ποιοτικά. Η ενημέρωση των παιδιών για τις οικονομικές αλλαγές ή και δυσκολίες στην οικογένεια πρέπει να γίνει με λόγια απλά, τόνο καθησυχαστικό, αλλά και ελπιδοφόρο, και με πιθανά παραδείγματα (μέσα από παραμύθια κ.λπ.) για την οικονομική κατάσταση της οικογένειας. Δεν χρειάζονται πολλές λεπτομέρειες, όμως χρειάζεται να ξέρουν (μην ξεχνάμε πως η φαντασία τους μπορεί να τα κάνει να φοβούνται πολύ περισσότερο από όσο τελικά μπορεί να φοβηθούν ακούγοντας την αλήθεια). Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να νομίσουν πως πρόκειται για προσωπική αποτυχία ή πως φταίνε για κάτι και τιμωρούνται! Στα παιδιά που πηγαίνουν δημοτικό ή γυμνάσιο, μπορούν να συζητηθούν περισσότερα θέματα και να ηρεμίσουν κάπως το άγχος τους, μαθαίνοντας ότι δεν είναι μόνα τους, αλλά και οι συμμαθητές τους έχουν παρόμοια προβλήματα. Μπορεί ακόμα να βοηθήσει και ένα είδος προγράμματος που να ζητούν τη «βοήθεια» του παιδιού -να αισθανθεί και το παιδί ότι προσφέρει και δεν μένει αμέτοχο. Σημαντικό είναι, εάν διαπιστώσουν οι γονείς κάποια αλλαγή στη συμπεριφορά του παιδιού τους (όπως ανήσυχος ύπνος, εφιάλτες, φοβίες, ανεξήγητα κλάματα, κακή διάθεση, επιθετικότητα, πτώση στη σχολική επίδοση κ.λπ.), να προσπαθήσουν να διερευνήσουν τους λόγους και να ζητήσουν βοήθεια από κάποιον ειδικό.


παιδεία

9

Κώστας Γουλιάμος

Το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου διαδραματίζει ηγετικό ρόλο «Το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου βοηθάει τον απόφοιτό του ακόμα και για την πρόσβασή του στην αγορά εργασίας αμέσως με τη λήψη του πτυχίου». Ο Αντιπρύτανης του ΕΠΚ, κ. Κώστας Γουλιάμος, σε συνέντευξή του στη Mail αναφέρεται στα σημαντικά πλεονεκτήματα του συγκεκριμένου πανεπιστημίου, επισημαίνοντας, μεταξύ άλλων, ότι «είναι ισότιμο, ομοταγές και αντίστοιχο με τα ελληνικά πανεπιστήμια». Παράλληλα, τονίζει ότι το ΕΠΚ έχει συμβάσεις και μνημόνια συνεργασίας με «πλείστα πανεπιστήμια της Ευρώπης». Αν κάποιος ήθελε να μάθει σχετικά με το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου, τι θα του λέγατε; Ποιο θα ήταν το κίνητρο προκειμένου αυτός ο νέος άνθρωπος να προσεγγίσει το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο της Κύπρου; Το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο της Κύπρου είναι ένα ίδρυμα με σύγχρονες, πρωτοποριακές και καινοτομικές προσεγγίσεις σε βασικά γνωστικά αντικείμενα και βρίσκεται μέσα στο επίκεντρο των αναζητήσεων της ίδιας της νεολαίας. Είναι, επίσης, ένα πανεπιστήμιο στο οποίο βρίσκεται σε άμεση σχέση το διδακτικό προσωπικό με τους φοιτητές. Επίσης, φροντίζει, το πανεπιστήμιο, ακόμα και για τον τρόπο με τον οποίο οι φοιτητές θα μπορέσουν, μόλις πάρουν τα πτυχία τους, να έχουν πρόσβαση στην αγορά εργασίας. Με ποιο τρόπο γίνεται αυτό; Γιατί αυτό που λέτε αποτελεί ένα από τα μειονεκτήματα των ελληνικών πανεπιστημίων, ότι, δηλαδή, δεν έχουν κάποια σχέση με την αγορά εργασίας. Εδώ και πολλά χρόνια έχουμε συγκροτήσει ειδικό γραφείο στελεχωμένο από εμπειρογνώμονες που λειτουργούν σε αυτή τη βάση. Και η εμπειρία μας και η τεχνογνωσία μας είναι εγγύηση για το τι ακριβώς πρόκειται να κάνει ο φοιτητής ή η φοιτήτρια με τη λήξη των σπουδών τους. Υπάρχουν στοιχεία σε σχέση με την απορροφητικότητα από την αγορά εργασίας; Επειδή είναι συγκροτημένη η πολιτική που έχουμε προς αυτή την κατεύθυνση θα έλεγα ότι βρίσκεται σε πολύ υψηλά επίπεδα. Μπορούμε να το δούμε αυτό από το ότι σε επίπεδο δημοσίων επιχειρήσεων πρώην φοιτητές μας κατέχουν πολύ καλές θέσεις. Και αυτό προκύπτει μέσα από τα στοιχεία που έχει το ίδιο το πανεπιστήμιο. Αν ένας νέος άνθρωπος αποφασίσει να έρθει στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου, τι θα πρέπει να γνωρίζει; Ποιες είναι οι προϋποθέσεις που πρέπει να πληρούνται; Αν μιλάμε για Ελλάδα, εκείνο που πρέπει να ξέρει ότι είναι ένα πανεπιστήμιο το οποίο είναι ισότιμο, ομοταγές και αντίστοιχο με τα ελληνικά πανεπιστήμια, υπάρχει και σχετική απόφαση του ΔΟΑΤΑΠ. Δεύτερον, είναι ένα πανεπιστήμιο το οποίο έχει διαπολιτισμικό χαρακτήρα, έχει συμβάσεις και μνημόνια συνεργασίας όχι μόνο με ελληνικά πανεπιστήμια, αλλά και με πλείστα πανεπιστήμια της Ευρώπης, όπως το πανεπιστήμιο της Ζυρίχης, πολλά πανεπιστήμια της Αγγλίας,

Παιδαγωγικά, οι Επιστήμες Υγείας, που γίνονται στην ελληνική γλώσσα. Οι υπόλοιποι κλάδοι, όπως είναι η Διοίκηση Επιχειρήσεων, γίνονται στην αγγλική. Θα έλεγα ότι ανάλογα με το γνωστικό αντικείμενο προσφέρονται και μαθήματα στα ελληνικά. Ένα μάθημα, δηλαδή, που παίρνει κανείς στα αγγλικά μπορεί να το κάνει και στα ελληνικά. Αυτό δεν είναι γενικευμένο. Όπως είπα, για τα τμήματα της Νομικής, των Παιδαγωγικών και των Επιστημών Υγείας, προσφέρονται μόνο στα ελληνικά. Πόσα τμήματα σπουδών λειτουργούν συνολικά; Έχουμε 4 σχολές και λειτουργούμε συνολικά 9 τμήματα. Οι απόφοιτοι πτυχιούχοι του τμήματος Νομικής έχουν δυνατότητα εγγραφής, για παράδειγμα, στο Δικηγορικό Σύλλογο της Αθήνας ή άλλων ευρωπαϊκών χωρών; Βεβαίως. Είναι το μοναδικό τμήμα στον ελληνόφωνο κόσμο, και όχι μόνο, που προσφέρει και το διηπειρωτικό και το αγγλοσαξονικό δίκαιο. Είναι μία σημαντική παράμετρος και για αυτό υπάρχει και υψηλή ζήτηση στο τμήμα της Νομικής. Είναι τμήμα αιχμής του πανεπιστημίου. της Ολλανδίας, της Γαλλίας, της Ισπανίας. Είμαστε ένα πανεπιστήμιο που ανήκει στο μεγαλύτερο δίκτυο πανεπιστημίων στον κόσμο, της Laureate International Universities. Η Laureate έχει πανεπιστήμια σχεδόν σε όλο τον κόσμο. Στην περίπτωση που κάποιος φοιτητής ή πτυχιούχος επιλέξει το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου, ενδεχομένως θα ήθελε να γνωρίζει αν αναγνωρίζονται τα μαθήματα που έχει διδαχθεί. Είναι το πρώτο ιδιωτικό πανεπιστήμιο της Κύπρου το οποίο έχει πλήρη αναγνώριση από τον ΔΟΑΤΑΠ στην Ελλάδα, κατά συνέπεια αναγνωρίζονται. Επίσης, αυτό που θέλω να επισημάνω είναι ότι, όταν μιλάμε για ευρωπαϊκό πανεπιστήμιο, μιλάμε για έναν οργανισμό ο οποίος έχει το μεγαλύτερο σε έκταση campus σε ιδιωτικά πανεπιστήμια στην Κύπρο, έχει υψηλού επιπέδου υποδομές, έχει ερευνητικά εργαστήρια, έχει ειδικά club για τους φοιτητές. Σε κάθε περίπτωση, λειτουργεί όπως ένα πολύ καλό πανεπιστήμιο στις χώρες που έχουν παράδοση στην ανώτατη εκπαίδευση και αναφέρομαι στη Γερμανία, στην Ολλανδία, στην Αγγλία κ.λπ. Τα μαθήματα γίνονται στην ελληνική ή στην αγγλική γλώσσα; Υπάρχουν κλάδοι σπουδών, όπως είναι η Νομική, τα

Συνολικά, πόσους φοιτητές έχετε; Εξαρτάται από την περίοδο, κατά μέσο όρο, όμως, 4.500 φοιτητές. Και λειτουργείτε από πότε; Είναι το παλαιότερο ακαδημαϊκό ίδρυμα στην Κύπρο. Ξεκίνησε με τη σύσταση της Κυπριακής Δημοκρατίας, το 1960. Το 1961 λειτουργήσαμε ως Cyprus College. Συνεπώς, είναι το πρώτο ακαδημαϊκό ίδρυμα στην Κύπρο και μετεξελιχθήκαμε σε πανεπιστήμιο με το νόμοπλαίσιο της Κυπριακής Δημοκρατίας για τη σύσταση και λειτουργία ιδιωτικών πανεπιστημίων και η μετεξέλιξή μας έγινε το 2007. Επίσης, θα ήθελα να σας πω ότι το πανεπιστήμιο διαδραματίζει έναν ηγετικό ρόλο στην Κύπρο, αλλά και εκτός Κύπρου, σε ζητήματα έρευνας. Η έρευνα είναι μία σημαντική διάσταση της λειτουργίας του πανεπιστημίου, στην οποία συμμετέχουν φοιτητές, κυρίως μεταπτυχιακοί. Διδάσκουν και καθηγητές από τα πανεπιστήμια με τα οποία συνεργάζεστε; Όταν έχουμε ειδικά προγράμματα που είναι κοινά, ναι. Αυτό που θέλω να σας διαβεβαιώσω είναι ότι οι καθηγητές που διδάσκουν σε εμάς, σε ποσοστό πάνω από 80%, έχουν διδακτορικά και έχουν μία γόνιμη εμπειρία διδασκαλίας και έρευνας σε πολλά πανεπιστήμια της Βόρειας Αμερικής και της Ευρώπης.


10

προορισμοί

Θάλασσες να τις πιεις στο ποτήρι Η Ελλάδα διαθέτει συνολικά περίπου 16.000 χλμ. ακτών, τα μισά από τα οποία βρίσκονται στα χιλιάδες νησιά που είναι διάσπαρτα στις ελληνικές θάλασσες, ενώ τα υπόλοιπα εκτείνονται κατά μήκος των παραλίων της ηπειρωτικής χώρας. Παραλίες ανοιχτές με μήκος πολλών χιλιομέτρων, ήσυχοι μικροί κόλποι και ορμίσκοι, αμμώδεις παραλίες με αμμοθίνες, βοτσαλωτές ακτές, παράκτιες σπηλιές με απόκρημνα βράχια και με τη χαρακτηριστική σκούρα άμμο των ηφαιστιογενών εδαφών. Κάθε χρόνο εκατοντάδες ελληνικές παραλίες και μαρίνες κερδίζουν τη «Γαλάζια Σημαία». Της Γριάς Πήδημα, Άνδρος

Η παραλίας της Γριάς Πήδημα βρίσκεται δύο χιλιόμετρα βορειοανατολικά του όρμου Κορθίου. Είναι μικρή παραλία, από τις πιο γνωστές του νησιού, λόγω του ιδιαίτερου τοπίου της. Μπορείτε να έρθετε με καραβάκι απο τον όρμο Κορθίου ή οδικώς, επίσης από τον όρμο Κορθίου, μέχρι ενός σημείου, και από εκεί και πέρα απαιτείται πεζοπορία 5 περίπου λεπτών. Λίγα λόγια για την ιστορία του ονόματος ίσως να ενδιέφεραν. Όταν οι Τούρκοι είχαν καταλάβει το νησί της Άνδρου, θέλησαν να κατακτήσουν και το λεγόμενο «Επάνω κάστρο». Μία ηλικιωμένη μαζί με την έγκυο κόρη της υποδύθηκαν τις ανήμπορες και ζήτησαν βοήθεια από τους εσώκλειστους στο κάστρο Έλληνες. Το αποτέλεσμα ήταν να ανταποκριθούν εκείνοι και να ανοίξουν τις πύλες του φρουρίου τους, οπότε οι Τούρκοι εισέβαλαν. Η γριά, όμως, έχοντας τύψεις για την πράξη προδοσίας της, πήδησε απο το λόφο και πέτρωσε. Έτσι εξηγεί ο θρύλος την ύπαρξη του περίεργου βράχου που στέκει στα νερά της παραλίας και που, όπως λένε οι ντόπιοι, αν ειδωθεί από κάποια του πλευρά, θυμίζει το προφίλ μίας ηλικιωμένης που φορά το χαρακτηριστικό μαντίλι της.

Ναυάγιο, Ζάκυνθος

Βρίσκεται 30 χλμ. από την πρωτεύουσα της Ζακύνθου στη δυτική ακτή. Σίγουρα είναι η πιο διάσημη παραλία της Ζακύνθου και είναι προσβάσιμη μόνο από τη θάλασσα με βάρκες, καραβάκια, καΐκια και ταχύπλοα που ξεκινούν από κάθε σημείο του νησιού.


θέμα

11

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑ:

Πορνοστάρ υπεράνω υποψίας

copyright: Antonella Piperno / Panorama Aπόδοση: Μαρίνα Μπεκιάρη

Ποιος θα φανταζόταν ότι ένα εκκολαπτόμενο πολιτικό στέλεχος θα έφερνε τα πάνω κάτω στην πολιτική ζωή της Ιταλίας με την κρυφή ζωή της και τις ερωτικές της περιπτύξεις. Πονοκέφαλο έχει προκαλέσει στην ιταλική κεντροαριστερά μια ταινία πορνό. Όλα ξεκίνησαν μερικές εβδομάδες πριν, όταν αποκαλύφθηκε ότι η 25χρονη γενική γραμματέας του Δημοκρατικού Κόμματος (PD) στην περιοχή του Σαν Μινιάτο είχε γυρίσει μία ερασιτεχνική πορνοταινία με τίτλο «Ε venuta e a saperlo mia madre» («Το έμαθε η μητέρα μου»).

Π

οιος θα φανταζόταν ότι ένα εκκολαπτόμενο πολιτικό στέλεχος θα έφερνε τα πάνω κάτω στην πολιτική ζωή της Ιταλίας με την κρυφή ζωή της και τις ερωτικές της περιπτύξεις. Πονοκέφαλο έχει προκαλέσει στην ιταλική κεντροαριστερά μια ταινία πορνό. Όλα ξεκίνησαν μερικές εβδομάδες πριν, όταν αποκαλύφθηκε ότι η 25χρονη γενική γραμματέας του Δημοκρατικού Κόμματος (PD) στην περιοχή του Σαν Μινιάτο είχε γυρίσει μία ερασιτεχνική πορνοταινία με τίτλο «Ε venuta e a saperlo mia madre» («Το έμαθε η μητέρα μου»).

Η αγορά δείχνει πολύ ενθουσιασμένη με τα ερασιτεχνικά πορνο-βίντεο, σε αυτά βλέπουν τους εαυτούς τους, σε αντίθεση με τα επαγγελματικά βίντεο που βλέπουν πρωταγωνιστές φτιαγμένους στο χειρουργείο. Προτιμούν μια γυναίκα με κυτταρίτιδα, πάρα το τέλειο σεξουαλικό πρότυπο. Και το να ανακαλύπτει κανείς καθημερινές σταρ δεν είναι καθόλου δύσκολο, καθώς στην centoXcento κάθε μήνα εμφανίζονται 10 υποψήφιες από 18 έως… 70 ετών από όλες τις επαγγελματικές κατηγορίες: δικηγόροι, έμποροι, ιδιωτικοί αστυνομικοί.

Η Alice Rosi, όταν συνειδητοποίησε τι ακριβώς είχε κάνει, προσπάθησε να εμποδίσει την κυκλοφορία της ταινίας. Ήταν πια αργά. Ούτε καν η μάσκα που φορούσε κατά τη διάρκεια της ταινίας έσωσε την πολιτική της καριέρα. Η παραίτησή της από τη θέση της στο Δημοκρατικό Κόμμα ήταν πια θέμα ημερών. Σε μια Ιταλία που η οικονομική κρίση φαίνεται να συμπορεύεται με την ηθική κρίση, η δημιουργία ερασιτεχνικών βίντεο πορνό μάλλον έχει πάρει διαστάσεις επιδημίας. Νοικοκυρές, υπάλληλοι, επαγγελματίες επιδίδονται σε αγώνα δρόμου να ανεβάσουν τα δικά τους βίντεο στα sites που φημίζονται για σκληρό πορνογραφικό υλικό. Η Alice Rosi είχε τη διπλή ατυχία να είναι πολιτικό πρόσωπο και να αναγνωριστεί στο Facebook. Υπό την πίεση των MME, αλλά και των πολιτικών της αντιπάλων, μάλλον έχασε το δρόμο για μια πολιτική καριέρα στο χώρο της κεντροαριστεράς. Τι κάνει, όμως, τους Ιταλούς και τις Ιταλίδες να βγάζουν τις προσωπικές τους στιγμές στο διαδίκτυο;

Το εξώφυλλο του DVD με τη νεαρή πολιτικό έχει σαν τίτλο “Το έμαθε και η μητέρα μου” αλλά για κακή της τύχη, και παρά τη μάσκα, το έμαθε και όλη η Ιταλία

Σίγουρα όχι το χρήμα. Τα κορίτσια των ερασιτεχνικών βίντεο (camgirls) κερδίζουν μόλις από 0,80 έως 1,50 ευρώ το λεπτό για να βγουν από τα ρούχα τους. Και να σκεφθεί κανείς ότι δεν είναι μόνο τα κορίτσια νεαρής ηλικίας. Οι μαθήτριες είναι πολύ λιγότερες από τις ώριμες κοπέλες, όπως η 36χρονη δασκάλα με το ψευδώνυμο piper 75, που ευτυχώς για εκείνη το περιβάλλον της δεν γνωρίζει τι κάνει μετά το σχολείο. Μεγαλύτερο κίνητρο είναι η τάση επίδειξης, όπως λένε ειδικοί, και η τάση του ανθρώπου να ξεπερνά τις ηθικές αναστολές που του επιβάλλει η κοινωνία.

«Είναι μία συμπεριφορά μίας επιδειξιομανούς προσωπικότητας χωρίς αναστολές που χρησιμοποιεί τα φιλμάκια για να απελευθερωθεί», αναλύει ο σεξολόγος Emmanuelle A. Jannini. «Και μετά χρειάζεται να θυμόμαστε ότι η επιδειξιομανία είναι έμφυτη στη ζωώδη κουλτούρα μας, συγκρατιόμαστε για λόγους κουλτούρας και αυτή ακριβώς η απαγόρευση γεννάει την παραβατικότητα. Η κοινωνική συνθήκη κάνει τον άνθρωπο κλέφτη, όταν δεν υπήρχαν τα κινητά με κάμερα, το φαινόμενο δεν υπήρχε». Ο Jannini δεν βλέπει τίποτα κακό αρκεί να μη γίνεται εμμονή. Η ανία, η ηθικολογία και η θρησκοληψία της περιφέρειας ωθεί πολλούς Ιταλούς και πολλές Ιταλίδες να πάνε στη Ρώμη και να ικανοποιήσουν τις πιο μύχιες επιθυμίες τους. Ένας δικηγόρος γύρισε 10 πορνο-βίντεο. Λίγοι είναι αυτοί που ζητούν μάσκα για να μην είναι αναγνωρίσιμοι και λίγοι είναι αυτοί που το μετανιώνουν. Εκτός από το στέλεχος της κεντροαριστεράς, και μια 60χρονη εύπορη κυρία θέλησε να εμποδίσει την κυκλοφορία της δικής της αμαρτωλής ταινίας. Ήταν και για εκείνη, όμως, αργά…


12

έρευνα

Ελληνίδες στην πορνεία λόγω κρίσης; Ελληνίδες γυναίκες κάθε ηλικίας, κάτω από το βάρος της οικονομικής κρίσης, καταφεύγουν στο αρχαιότερο επάγγελμα του κόσμου, την πορνεία. Έτσι και η Ελλάδα, πλέον, διαθέτει τις δικές της εγχώριες «αλλοδαπές». Στο παρελθόν, τα πλούσια, αλλά και τα λιγότερο πλούσια πορτοφόλια αναζητούσαν τον έρωτα στα κορίτσια του πάλαι ποτέ ανατολικού μπλοκ. Σήμερα, οι Ελληνίδες προσφέρουν «υπηρεσίες» και μάλιστα με ταρίφες που ξεκινούν από 5 ευρώ. Παράλληλα, χιλιάδες «βιογραφικά» ανδρών και γυναικών γεμίζουν τα συρτάρια των εταιρειών παραγωγής ταινιών πορνό, προκειμένου τα άτομα αυτά να «τσοντάρουν» στα πενιχρά οικονομικά τους. Από τη Μαρίνα Μπεκιάρη

H Κατερίνα κατάγεται από τη Βόρεια Ελλάδα. Πριν από 3 χρόνια ήρθε στην Αθήνα για να σπουδάσει. Πέρσι, ο πατέρας της έμεινε άνεργος και της ανακοινώσε ότι αδυνατούσε να τη στηρίξει πλέον οικονομικά. Η Κατερίνα δούλευε σε μια καφετέρια, αλλά τα χρήματα αρκούσαν μόνο για το ενοίκιο. Τότε της πρότεινε μια συμφοιτήτριά της να ανοίξει προφίλ στο ίντερνετ και να κλείνει ραντεβού με εύπορους κυρίους. Μία συνάντηση θα μπορούσε να της αποφέρει ακόμα και 200 ευρώ, ενώ, αν ήταν πιο τυχερή, θα μπορούσε να φτάσει και τα 500 ευρώ το ραντεβού. Γυναίκες κάθε ηλικίας, κάτω από το βάρος της οικονομικής κρίσης, καταφεύγουν στο αρχαιότερο επάγγελμα για να εξασφαλίσουν τα προς το ζην τους. Αγγελίες σε εφημερίδες ή στο internet διαφημίζουν τις υπηρεσίες που παρέχουν οι κοπέλες. Νέες, αλλά και πιο ώριμες, ελεύθερες, αλλά και παντρεμένες, φοιτήτριες, αλλά και άνεργες, δηλώνουν έτοιμες να προσφέρουν τον έρωτα για μερικά ευρώ. Οι τιμές ποικίλλουν και δεν έχουν μείνει ανεπηρέαστες από την κρίση. Και αν νομίζετε ότι το “επάγγελμα” αφορά μόνο τις ελεύθερες, πλανάσθε πλάνην οικτράν. Πολλές παντρεμένες ασκούν την πορνεία για να βοηθήσουν στο οικογενειακό εισόδημα, άλλες κρυφά και άλλες φανερά. Πρόσφατα συνελήφθη 30χρονη η οποία εκδιδόταν με τη συναίνεση του συζύγου, ο οποίος, αν και μηχανικός, ήταν άνεργος τον τελευταίο ενάμιση χρόνο. Πολλές φορές, η ΕΛ.ΑΣ. εντοπίζει γυναίκες που υπό το βάρος της ανεργίας κατέφυγαν στην πορνεία για να εξασφαλίσουν ένα εισόδημα. Συνεχώς όμως, αυξάνονται οι αναρτήσεις στο διαδίκτυο και από άντρες που προσφέρουν τις υπηρεσίες τους σε κυρίες ή σε κυρίους. Το φαινόμενο δεν περιορίζεται μόνο στην Αθήνα, αλλά επεκτείνεται και σε μεγάλες πόλεις της περιφέρειας. Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Λάρισα, Βόλος. Παράλληλα, όμως, με την πορνεία, μεγάλη άνθιση γνωρίζει και η παραγωγή ται-

νιών πορνό. Η οικονομική κρίση και τα υψηλά επίπεδα ανεργίας γέμισαν τα συρτάρια των εταιρειών παραγωγής πορνό ταινιών με χιλιάδες «βιογραφικά» ανδρών και γυναικών που ψάχνουν απεγνωσμένα τρόπο να αυξήσουν τα έσοδά τους. Και δεν πρόκειται για αλλοδαπούς. Το μεγαλύτερο ποσοστό των ενδιαφερομένων είναι Έλληνες. Σχεδόν 3.000 αιτήσεις έχουν συμπληρωθεί από ενδιαφερόμενους και ενδιαφερόμενες κάθε ηλικίας και μορφωτικού επιπέδου σε εταιρεία παραγωγής ροζ DVD, αριθμός που υπερβαίνει κατά πολύ τις ανάγκες της εταιρείας. Στον κατάλογο των εν δυνάμει πορνοστάρ περιλαμβάνονται από φοιτήτριες και φοιτητές μέχρι μεσήλικες που έχασαν πρόσφατα τη δουλειά τους. Νέοι και μεγαλύτεροι σε ηλικία, ελεύθεροι, παντρεμένοι και παντρεμένες, ζευγάρια, μητέρες με παιδιά και οικογενειάρχες από την Αθήνα και την επαρχία στέλνουν βιογραφικά, διαφημίζοντας τα προσόντα τους και ελπίζοντας για «μία θέση στον ήλιο».

“Είναι βέβαιο ότι η κρίση παίζει ένα σοβαρό λόγο όσον αφορά στην κινητοποίηση τέτοιας κατεύθυνσης σε νεαρά άτομα, κυρίως κορίτσια και νέες γυναίκες, όμως σίγουρα παίζουν εξίσου ή και περισσότερο σημαντικό ρόλο και άλλοι παράγοντες, όπως η κρίση αξιών, με δύο λόγια, δηλαδή περισσότερο το πώς είχαν δει το μέλλον και το πώς είχαν παρασυρθεί σε όνειρα υπερβολικών δεδομένων στη ζωή τους, που, μη μπορώντας με άλλον τρόπο να τα ικανοποιήσουν, επιδιώκουν, αυτή την εποχή, με αυτόν τον πιο ριζικό τρόπο. “ Γιάννης Κούρος Ψυχίατρος και Πρόεδρος της Εταιρείας Ψυχολογικής Ψυχιατρικής Ενηλίκου και Παιδιού (Ε.Ψ.Ψ.Ε.Π.)


14

προορισμοί

Άνδρος

Ά

νδρος, το πιο πράσινο και μαγευτικό νησί των Κυκλάδων, με τις εξωτικές ακρογιαλιές, τις ανεξάντλητες πηγές και το αρχοντικό παραδοσιακό κυκλαδίτικο χρώμα. Το νησί με τις περισσότερες παραλίες, που φτάνουν τις 135, οι περισσότερες από τις οποίες είναι παρθένες, δεσπόζει μία ανάσα από την Αττική, καθώς το χωρίζουν μόνο 2 ώρες. Η βόλτα σας στην πόλη της Άνδρου, τη Χώρα, με τα παλιά αρχοντικά, το κυκλαδίτικο μοναδικό χρώμα και τα πλακόστρωτα σοκάκια, αποτελεί εμπειρία. Η επίσκεψή σας στα μουσεία Γουλανδρή, τόσο στο αρχαιολογικό, με μοναδικά εκθέματα κυκλαδίτικης τέχνης, όσο και σε αυτό της μοντέρνας τέχνης, που είναι μοναδικό στον κόσμο, θα σας καταπλήξει. Τόσο κατά την άφιξή σας, αλλά και κατά την αναχώρησή σας, μην παραλείψετε να επισκεφθείτε το ζαχαροπλαστείο πάνω στο λιμάνι του Γαυρίου που διαθέτει τα κλασικά αμυγδαλωτά, με το όνομα «Ανθός Γαυρίου». Ενώ σας συστήνουμε να δοκιμάσετε και παστέλια που θα σας παρηγορήσουν για την επιστροφή σας στην Αθήνα. Το χωριό Αποίκια βρίσκεται σε απόσταση 5 χλμ. δυτικά της Χώρας. Είναι ένα καταπράσινο γραφικό χωριό που αξίζει να επισκεφθείτε, καθώς εδώ βρίσκεται και η φημισμένη πηγή «Σάριζα». Τα Αποίκια είναι κτισμένα σε μια πανέμορφη τοποθεσία. Γι’ αυτό και ενδείκνυνται για φυσιολατρικές διαδρομές. Κατά την παραμονή σας στα Αποίκια μπορείτε να επισκεφθείτε και τα αξιόλογα μοναστήρια της περιοχής, όπως του Αγίου Νικολάου, με το περίτεχνο αξιόλογο τέμπλο, και τη μονή της Αγίας Μαρίνας, με τα ανεκτίμητα εκκλησιαστικά κειμήλια. Στα Αποίκια θα γευματίσετε στις ταβέρνες που σερβίρουν παραδοσιακές συνταγές. Αν θέλετε να παρατείνετε την παραμονή σας, στο χωριό λειτουργούν ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα δωμάτια. Σε κοντινή απόσταση θα δείτε και το μικρό χωριό Στενιές, το οποίο είναι πνιγμένο στο πράσινο. Τα οπωροφόρα δέντρα περιβάλλουν το μικρό παραδοσιακό οικισμό. Στις Στενιές θα δείτε και τον Πύργο του Μπίστη, ένα τριώροφο οχυρωματικό κτίσμα του 17ου αιώνα. Επίσης, εδώ θα δείτε το μεγαλύτερο νερόμυλο των Βαλκανίων, που λειτουργούσε μέχρι το 1963. Στη θέση Πυθάρα θα αντικρίσετε ένα εξωτικό τοπίο. Μικροί καταρράκτες, λιμνούλες και λαξεμένα βράχια συνθέτουν το μεγαλείο της περιοχής.


πολιτισμός

17

Τ Ο ΛΙΜΑΝΙ Τ ΟΥ ΠΕΙΡΑΙΑ ΜΕΓΑΛΟ ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΟ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ Μετά την ολοκλήρωση της «Πολιτιστικής Ακτής» στο Λιμάνι του Πειραιά, με τα Μουσεία «Εναλίων αρχαιοτήτων», «Μετανάστευσης» και «Ιστορίας της πόλης του Πειραιά».

Χ

αιρετίζοντας την πρόσφατη απόφαση του «Συμβουλίου Μουσείων» του Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑ.ΣΟ.Κ. και Βουλευτής Πειραιά και Νησιών, κ. Μανώλης Μπεντενιώτης, υπογράμμισε ότι: «Ο Πειραιάς εξελίσσεται σε ένα από τα μεγαλύτερα κέντρα Πολιτισμού της Μεσογείου, μετά την πρόσφατη απόφαση του Συμβουλίου Μουσείων του Υπουργείου Πολιτισμού για την δημιουργία τριών μουσείων στην «Πολιτιστική Ακτή Πειραιά». Τόσο το «Μουσείο Εναλίων Αρχαιοτήτων», όσο και τα άλλα δύο, το «Μουσείο Μετανάστευσης» και το «Μουσείο Ιστορίας Πειραιά», συγκροτούν μια μεγάλη πολιτιστική παρέμβαση και υλοποιούν ένα πρόγραμμα για το οποίο η πολιτεία είχε χρόνια τώρα δεσμευτεί για τον Πειραιά». «Με δεδομένο μάλιστα», τόνισε ο κ. Μπεντενιώτης, «ότι στην απέναντι Ακτή Ξαβερίου ήδη έχουν προωθηθεί τα έργα του «Διεθνούς Συνεδριακού-Εκθεσιακού Κέντρου» και του Τουριστικού Συγκροτήματος στην προβλήτα του Αγίου Νικολάου, ο Πειραιάς «αποκτά» μια μεγάλη υποδομή. Επιστρέφουν τα «Ποσειδώνια», η μεγάλη διεθνής έκθεση ναυτιλίας, στον Πειραιά, αλλά και διεθνή συνέδρια και διεθνείς εκθέσεις, καθιστώντας το πρώτο λιμάνι της χώρας, κέντρο της ευρωπαϊκής οικονομίας». «Αλλά ακόμη», συμπλήρωσε ο κ. Μπεντενιώτης, «έχουμε τη δέσμευση για τον Πειραιά και της δημιουργίας ενός μεγάλου Μεσογειακού

«Ενυδρείου» από τον Ο.Λ.Π., με τη συνεργασία και του ιδιωτικού τομέα, ώστε να διασφαλίζεται μια κοσμοσυρροή επισκεπτών, επιχειρηματιών, μαθητών στο λιμάνι, ώστε έτσι να μεγιστοποιηθεί η ανάπτυξη της αγοράς και η στήριξη και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων». Συμπερασματικά, δε, ο κ. Μπεντενιώτης προσέθεσε ότι «αυτές οι δεσμεύσεις, χρόνια τώρα, υλοποιούνται αναμφίβολα με κάποια καθυστέρηση, αλλά με συνέπεια σε ένα σχεδιασμό και προγραμματισμό, που έχει την αφετηρία του την περίοδο του 1987-88, με πρωτοβουλία του Ε.Ο.Μ.Μ.Ε.Χ. και του Ο.Λ.Π. τότε, αλλά και το 2002, με την πρωτοβουλία του Υπουργού Εμπορικής Ναυτιλίας και του Ο.Λ.Π.». Μουσείο Εναλίων Αρχαιοτήτων Το πρώτο στην Ελλάδα «Μουσείο Εναλίων Αρχαιοτήτων» θα στεγαστεί στο κτήριο «Σιλό» του λιμανιού του Πειραιά, στην «Πολιτιστική Ακτή Πειραιώς». Ενώ η ίδρυση άλλων δύο μουσείων, που πρόκειται να αποφασιστεί τον ερχόμενο μήνα, θα αφορά το «Μουσείο Μετανάστευσης» και το «Μουσείο της Ιστορίας της Πόλης του Πειραιά». Το «Σιλό» έχει ανεγερθεί τη δεκαετία του 1920, φθάνει σε ύψος τα 56,20 μέτρα, έχει εμβαδόν περίπου 11.000 τ.μ. και ο περιβάλλων χώρος του είναι περίπου 9 στρέμματα, ενώ από τα πιο χαρακτηριστικά του γνωρίσματα είναι οι κυψέλες. Οι θεματικές ενότητες, δε, που προβλέπονται, είναι:

- Θάλασσα, Περιβάλλον, Άνθρωπος - Ενάλια Αρχαιολογία - Χρονοκάψουλες στο βυθό - Σταθμοί στο χρόνο - Ερευνώντας το παρελθόν σε πολύ βαθιά νερά - Ναυάγια και αναφορές στην τέχνη και τα γράμματα Μουσείο Μετανάστευσης Με δεδομένο ότι ο Πειραιάς ήταν για τους μετανάστες η πύλη εισόδου και εξόδου από τη χώρα, το «Μουσείο Μετανάστευσης» στο λιμάνι του Πειραιά θα παρουσιάζει τη δραματική κατάσταση, ιδίως του προηγούμενου αιώνα, οπότε οι συμπατριώτες μας έφευγαν με ατμόπλοια που προορισμό κυρίως είχαν την Αμερική. Αργότερα ακολούθησαν η Αυστραλία και μετά η υπόλοιπη Ευρώπη. Όμως, στο μουσείο θα δοθεί ιδιαίτερη έμφαση και στην υποδοχή των προσφύγων, κυρίως της μικρασιατικής καταστροφής, όλων εκείνων των κατατρεγμένων που έφθαναν με τα καράβια κατά χιλιάδες στις καινούργιες εστίες της νέας πατρίδας. Μουσείο Ιστορίας του Πειραιά Ο Πειραιάς κατοικείται από την 3η χιλιετία π.Χ., όταν ήταν μάλιστα νησί. Στην κλασική αρχαιότητα είναι το λιμάνι της Αθηναϊκής Δημοκρατίας. Ενώ, μεταγενέστερα, είναι η πρωτεύουσα της παγκόσμιας ελληνικής ναυτιλίας.


18

αυτοκίνητο

ΝΕΟ SAAB 9-5 1,6T 180hp Του Γιάννη Κουτελιέρη (Jkout58@gmail.com) Μπορεί η GM να την απομάκρυνε από την «αγκαλιά» της, θεωρώντας ότι δεν έχει μέλλον στο χώρο της αυτοκινητοβιομηχανίας, μπορεί να βρέθηκε στα όρια της πτώχευσης από την οποία διεσώθη την τελευταία στιγμή από την ολλανδική Spyker, ενώ μόλις την τελευταία εβδομάδα κατόρθωσε να βρει κεφάλαια -από την Κίνα- προκειμένου να συνεχίσει την παραγωγική δραστηριότητά της, εν τούτοις η SAAB δηλώνει παρούσα και μάλιστα καινοτομώντας . Η τοποθέτηση στην αγορά του δεύτερης γενιάς SAAB 9-5 της εξασφάλισε εν πολλοίς τη δυνατότητα να ελπίζει για καλύτερες ημέρες, αφού αυτό το ίδιο το προϊόν είναι το «κλειδί» που της ανοίγει την πόρτα για να διεκδικήσει νέα μερίδια αγοράς ικανά να τη σταθεροποιήσουν στον ανταγωνισμό. Το νέο προϊόν της σουηδικής εταιρείας καινοτομεί από πλευράς σχεδιαστικού στιλ, αφού έχει εγκαταλείψει τη φιλοσοφία των αδρών στιβαρών γραμμών, υιοθετώντας τις έντονες καμπύλες που δημιουργούν ένα αεροδυναμικό σύνολο (η τιμή του αεροδυναμικού συντελεστή είναι στα 0,28cx), το οποίο τονίζει τον όγκο του, αλλά και τη δυναμική και στιβαρή κατασκευή του. Τα βασικά χαρακτηριστικά της νέας σχεδιαστικής ταυτότητάς του είναι η έντονα προτεταμένη μάσκα, τα μακρόστενα εμπρός φωτιστικά σώματα, η κλήση της πίσω κολόνας, που παραπέμπει σε κουπέ αυτοκίνητο, και το τελείωμα του πίσω μέρους του σεντάν που βρίθει καμπύλων γραμμών. Η συγκεκριμένη σχεδιαστική άποψη «κλέβει» τον πραγματικό όγκο του αυτοκινήτου, δίνοντας την αίσθηση ενός κόμπακτ μοντέλου παρά τις μεγάλες του διαστάσεις (ΜχΧΠχΥ 5.010x1.865x1.448 χλστ. και μεταξόνιο: 2.835 χλστ.). Στο εσωτερικό ο «αέρας» ανανέωσης παρέσυρε… τα κλασικά σουηδικά κατάλοιπα των έντονων γραμμών, επιτρέποντας στους σχεδιαστές να διαμορφώσουν ένα εκλεπτυσμένο ταμπλό που φιλοξενεί μεταξύ άλ-

λων: έναν πλήρη πίνακα οργάνων με «πράσινο» φωτισμό» στη νυχτερινή λειτουργία, κονσόλα με τα χειριστήρια του μουσικού συνόλου και του κλιματισμού, αλλά και της οθόνης πολλαπλών ενδείξεων. Τα καθίσματα έχουν καλή πλευρική στήριξη, ενώ στο σύνολό του το εσωτερικό έχει υψηλά επίπεδα εργονομίας, λειτουργικότητας και ποιότητας. Η άνεση του χώρου είναι εντυπωσιακή, ενώ το φινίρισμα, αλλά και το επίπεδο εξοπλισμού είναι σε πλήρως ανταγωνιστικά επίπεδα. Ο χώρος αποσκευών έχει τιμή 515 λτ. Μόνο αρνητικό σημείο είναι ότι υπάρχει υψηλό κατώφλι, που εμποδίζει την εύκολη τοποθέτηση των αντικειμένων και δη αυτών με μεγάλο όγκο. Η τεχνολογία της υπερτροφοδότησης είναι συνυφασμένη με τη SAAB. Δύσκολα θα βρεις μοντέλο της εταιρείας που να μην υπάρχει τούρμπο στα κινητήρια σύνολά του. Πίστη, λοιπόν, σε αυτή τη φιλοσοφία, η SAAB εξόπλισε και το νέο 9-5 με ένα 1.600άρη υπερτροφοδοτούμενο «downsized» κινητήρα που έχει ισχύ 180 ίππους στις 5.500 σ.α.λ., ροπή στρέψης 23,4 χλγμ., στην περιοχή των 2.200 έως και 5.500 σ.α.λ., εξασφαλί-

ζοντας στο αυτοκίνητο «ζωηρή» κίνηση με οικονομική κατανάλωση. Η ανάρτηση με τη σχετικά μαλακή ρύθμιση, το σαφές σε απόκριση τριάκτινο τιμόνι, το εξατάχυτο κιβώτιο ταχυτήτων, που θα το θέλαμε πιο σαφές και γρήγορο στο «κούμπωμα», και τα δυνατά φρένα εξασφαλίζουν πολύ καλή άνεση, σταθερότητα, αλλά και ασφάλεια, τόσο σε γρήγορες κλειστές διαδρομές όσο και σε πολύωρες χωρίς ιδιαίτερες απαιτήσεις μετακινήσεις σε αυτοκινητόδρομο. Η ισχύς αποδίδεται με γραμμικό τρόπο, διευκολύνοντας τον οδηγό να επιλέξει με ευκολία τον τρόπο με τον οποίο επιθυμεί να κινηθεί, εξασφαλίζοντας στην ουσία μια πολύ καλής ποιότητας κύλιση. Σε γενικές γραμμές, χωρίς δυσκολία θα μπορούσαμε να πούμε ότι το νέο SAAB 9-5 βλέπει κατάματα τον ανταγωνισμό των κυρίαρχων παικτών (BMW, MERCEDES, AUDI), χωρίς να έχει το στοιχείο του σπορ χαρακτήρα, αλλά αυτό του στιβαρού, αξιόπιστου και οικονομικού, τόσο από πλευράς τιμής, στοιχίζει 37.250 ευρώ (με το όφελος της απόσυρσης), όσο και από πλευράς κόστους χρήσης, αφού ο 1.600άρης κινητήρας, με την ιπποδύναμη των 180 ίππων, αφήνει σε δεύτερη μοίρα τα μεγαλύτερα κινητήρια σύνολα των άμεσων ανταγωνιστών του. Αν προσθέσουμε και το πλούσιο επίπεδο εξοπλισμού, τότε το νέο μοντέλο της SAAB ίσως και να αποτελεί την πρώτη σας επιλογή για τη συγκεκριμένη κατηγορία.


μ ε γα λ ο σ δ ι α γ ω ν ι σ μ ο σ

Κερδίστε ονειρεμένες διακοπές

σε Σκιάθο, Σαντορίνη, Ερέτρια με τη Hellenic Mail! Στείλτε sms με την επιλογη σασ για α. σκιαθοσ, β. σαντορινη, γ. ερετρια: Α. για τη Σκιάθο: HM11, αφήνετε κενό, Oνοματεπώνυμό και αποστολή στο 54754 Β. για τη Σαντορίνη: HM12, αφήνετε κενό, Oνοματεπώνυμό και αποστολή στο 54754 γ. για την Ερέτρια: HM13, αφήνετε κενό, Oνοματεπώνυμό και αποστολή στο 54754

Η Hellenic Mail επιλέγει και προσφέρει: 3 διανυκτερεύσεις στη Σκιάθο στο ξενοδοχείο SKIATHOS PALACE σε δίκλινο δωμάτιο με ημιδιατροφή

4 διανυκτερεύσεις στη Σαντορίνη στο ξενοδοχείο IMPERIAL MED HOTEL σε δίκλινο δωμάτιο με πρωινό

2 διανυκτερεύσεις σε 2 ζευγάρια στην Ερέτρια στο ξενοδοχείο AVANTIS SUITES με πρωινό Οι νικητές θα αναδειχθούν στο τέλος του μήνα μετά από κλήρωση Χρέωση: 1,48€/sms (συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ). ΝPH S.A. Θησέως 280, 17675 Helpline: 210 9472167 Οι όροι και οι προϋποθέσεις του διαγωνισμού έχουν αναρτηθεί στην ιστοσελίδα: www.thehellenicmail.gr/images/stories/thmpdf/diagonismoi.pdf


σχέσεις

20 Dr Χαράλαμπος Χριστόπουλος

ΤΟ ΧΑΔΙ: Η ΑΡΧΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΤΕΛΕΙΟ ΟΡΓΑΣΜΟ Η γυναίκα κατά τη διάρκεια των παραπάνω προκαταρτικών κινήσεων, πριν την έναρξη της σεξουαλικής πράξης, μπορεί να φτάσει σε κλειτοριδικό οργασμό, σε ελάχιστο χρονικό διάστημα (λιγότερο των 8 λεπτών).

Ε

πιστημονικές πηγές δείχνουν ότι το χάδι προκαλεί την απελευθέρωση ορμονών, όπως - των ενδορφινών, που αποτελούν φυσικά παυσίπονα και προκαλούν μια κατάσταση ευφορίας, και - της οξυτοκίνης, που βοηθά στη μείωση της αρτηριακής πίεσης και επιβραδύνει τον καρδιακό ρυθμό, χαρίζοντας ηρεμία. Με λίγα λόγια, παρέχουν μια μεγάλη ικανοποίηση των αισθήσεων και ευφορία προέλευσης… βιοχημικής! Τα χάδια πρέπει να ξεκινούν με τρυφερότητα, αργά και να συνοδεύονται από ελαφρύ μασάζ που πρέπει να απλώνεται σε όλο το σώμα και όχι μόνο στις ερωτογόνες ζώνες. Τα τρυφερά φιλιά πρέπει να μοιράζονται στην πλάτη, στα πόδια, στα χέρια, στο πρόσωπο, ενώ σε δεύτερο χρόνο τα χάδια κατευθύνονται προς τις ερωτογόνες ζώνες. Στη συνέχεια, και οι δύο σύντροφοι, με βαθιά φιλιά και με χάδια των γεννητικών οργάνων, τον αυνανισμό, θα ξεκινήσουν τη διέγερση. Περιοχές που δεν πρέπει να ξεχνά: - Η γυναίκα: οι θηλές και το σύνολο του στήθους, τα χείλη, το πρόσωπο, τα δάχτυλα, η πλάτη, οι ώμοι, οι γλουτοί, οι όρχεις. - Ο άνδρας: το πρόσωπο, ειδικά το στόμα και το αφτί (λοβοί), το εσωτερικό των μηρών, ο λαιμός, τα στήθη και ιδίως οι θηλές. Η κοιλιά είναι ένα μέρος του σώματος στο οποίο συσσωρεύεται ένταση, όταν διεγερθεί. Το μασάζ προκαλεί μια βαθιά χαλάρωση, με την προϋπόθεση όχι μόνον να μην πιεσθεί η κοιλιακή χώρα, γιατί θα προκαλέσει

πόνο και θα καταλήξει σε εντελώς αντίθετο αποτέλεσμα, αλλά να είναι όσο το δυνατόν πιο τρυφερό. Τα χάδια στο πρόσωπο πρέπει να είναι πολύ απαλά για να προσφέρουν μια πραγματική χαλάρωση. Με την άκρη των δαχτύλων ακολουθείστε τη γραμμή των φρυδιών και των χειλιών του στόματος. Στις περισσότερες γυναίκες το στόμα είναι η πιο ευαίσθητη περιοχή του προσώπου και ο ερεθισμός του μπορεί να προκαλέσει ταχύτατα έκρηξη επιθυμίας και σεξουαλικής διέγερσης. Μην ξεχάσετε να φιλήσετε με λεπτότητα το λαιμό της, τον αυχένα, το μέτωπο και τις ρίζες των μαλιών της! Αυτή η περιοχή είναι πιο αισθησιακή από ό,τι νομίζετε! Σύμφωνα με την κινεζική ιατρική, κάθε μία από τις ζώνες της είναι μέρος του σώματος: καρδιά, στομάχι, ουροδόχος κύστη. Το μασάζ της παρέχει γενική ευεξία. Το σφιχτό μασάζ σε ολόκληρο το κάτω μέρος της φτέρνας (αυτή η θέση αντιστοιχεί στα γεννητικά όργανα), στους αστραγάλους, στην καμάρα του άκρου ποδός και σε κάθε δάχτυλο του ποδιού, ένα προς ένα, χωρίς να το τραβάτε, απαλά, διεγείρει ιδιαίτερα. Οι γλουτοί, όμως, είναι απίστευτα ερωτογενείς ζώνες και απαιτούν έντονο μασάζ. Να «ζυμώσετε» και τους δύο γλουτούς, κυρίως όταν η σύντροφός σας είναι πάνω σας. Κάντε μικρές εναλλασσόμενες κινήσεις με τα δύο χέρια στο κάτω μέρος των γλουτών και στο πάνω μέρος των μηρών, τσιμπήστε απαλά το δέρμα ανάμεσα στα δάκτυλα και την παλάμη του χεριού σας. Η γυναίκα κατά τη διάρκεια των παραπάνω προκαταρτικών κινήσεων, πριν την έναρξη της σεξουαλικής πράξης, μπορεί να φτάσει σε κλειτοριδικό οργασμό, σε ελάχιστο χρονικό διάστημα (λιγότερο των 8 λεπτών).


υγεία Dr Χαράλαμπος Χριστόπουλος - Νάνσυ Χριστοπούλου

Ο ήλιος και το δέρμα Πώς να αντιμετωπίζεις τα εγκαύματα από τον ήλιο - Να προστατεύεις την περιοχή που έχει υποστεί ηλιακό έγκαυμα, καλύπτοντάς τη με φαρδιά και ελαφριά ρούχα. - Να αποφεύγεις τον ήλιο μέχρι την υποχώρηση του εγκαύματος. - Να καλύπτεις την περιοχή του ηλιακού εγκαύματος με κομπρέσες με κρύο νερό. - Να παίρνεις depon ή ασπιρίνη, εάν πονάς στη συγκεκριμένη περιοχή. - Να βάζεις συχνά μια ενυδατική κρέμα ή lotion, όχι όμως πάνω στις φουσκάλες. - Να συμβουλευτείς τον ιατρό σου, αν παρουσιάσεις ναυτία, έμετο, ρίγος ή διαταραχές στην όραση. Πώς να προστατευθείς από τον ήλιο 1. Φυσική φωτοπροστασία: Το τριχωτό σύστημα, η κερατοειδής στιβάδα του δέρματος και κυρίως η μελανίνη (δημιουργεί τη δερματόχρωση), εξασφαλίζουν τη φυσική φωτοπροστασία. Όσο η δερματόχρωση είναι μεγάλη (είναι διαφορετική από άνθρωπο σε άνθρωπο, διότι εξαρτάται από το γενετικό του κεφάλαιο), τόσο μεγαλύτερη είναι η αντίσταση του δέρματος στις επιθέσεις του ήλιου. Απορροφά περίπου το 90% της υπεριώδους ακτινοβολίας και αποτελεί τη σπουδαιότερη φυσική φωτοπροστασία. 2. Τεχνητή φωτοπροστασία: - Τα ηλιακά παραπετάσματα μπλοκάρουν τη διείσδυση της υπεριώδους ακτινοβολίας στην επιδερμίδα και εμποδίζουν το μαύρισμα της. - Τα φίλτρα απορροφούν επιλεκτικά τις υπεριώδεις ακτινοβολίες (UV). Τα φίλτρα με στενό φάσμα δεν απορροφούν παρά τις UVB και επιτρέπουν την άμεση δερματόχρωση. - Τα φίλτρα με πλατύ φάσμα απορροφούν τις ακτινοβολίες UVA και UVB. Προσδιορίζεται ο δείκτης προστασίας ενός αντηλιακού προϊόντος από τη μικρή ή πολύ μεγάλη δυνατότητα να προστατεύσει το δέρμα απέναντι στην ηλιακή ακτινοβολία. Τα «autobronzants» δεν προστατεύουν καθόλου το δέρμα από τα αρνητικά αποτελέσματα της έκθεσής του στον ήλιο. Πρέπει επίσης να γνωρίζεις ότι: - Τα σύννεφα και οι ομπρέλες δεν σε προστατεύουν αποτελεσματικά από τις υπεριώδεις ακτινοβολίες. - Οι επιφάνειες κάτοπτρα, όπως το νερό, το χιόνι, η άμμος, αυξάνουν τα αποτελέσματα της έκθεσης του σώματος στον ήλιο και μπορεί να σου προκαλέσουν ηλιακά εγκαύματα, αν δεν είσαι προστατευμένος κάτω από υπόστεγο. - Οι συνεδρίες μαυρίσματος (ακτινοβολίες UVA) στις αίθουσες δεν μπορούν να προλάβουν τα ηλιακά εγκαύματα. Το δέρμα έχει ανάγκη προστασίας ακόμη και αν έχεις ηλικία μεγαλύτερη των 50 ετών. Το δέρμα γίνεται με τα χρόνια πιο ευαίσθητο στις κακές επιπτώσεις του ήλιου.

Απόσπασμα από το βιβλίο «Ποιότητα ζωής πριν & μετά τα πενήντα χρόνια»

21


22

υγεία

To καλοκαιρινό κουτί ασφαλείας και επιβίωσης των γονέων Η

διασκέδαση το καλοκαίρι είναι πιο έντονη και συμπίπτει με την αύξηση των προσκρούσεων, των μελανιών, των εκδορών και πιθανώς χειρότερων καταστάσεων. Για να κρατήσετε τα παιδιά ασφαλή, η πρόληψη και η παροχή πρώτων βοηθειών θα πρέπει να έρχονται πρώτες στο μυαλό των γονέων αυτό το καλοκαίρι, σύμφωνα με τη Δρ. Karen Judy, η οποία είναι Ειδικός Παιδιατρικής Ασφάλειας του Loyola University Health System και Καθηγήτρια Παιδιατρικής στο Loyola University Chicago Stritch School of Medicine. «Η εποπτεία είναι το πιο σημαντικό μέρος του κουτιού ασφαλείας που έχουν οι γονείς το καλοκαίρι. Τα ατυχήματα εξακολουθούν να συμβαίνουν, αλλά, εάν ένας ενήλικας βρίσκεται εκεί γύρω, θα υπάρξει κάποιος που μπορεί να ανταποκριθεί στην κατάσταση», δήλωσε η Δρ. Judy. «Το καλοκαίρι είναι μία ταραχώδης εποχή. Με τον καθένα να πηγαίνει σε ένα εκατομμύριο διαφορετικούς προορισμούς, είναι μία καλή ιδέα το να είμαστε προετοιμασμένοι».

Θερμότητα Όλοι γνωρίζουμε πως οι καλοκαιρινοί μήνες είναι θερμοί, έτσι σιγουρευτείτε ότι τα παιδιά σας ενυδατώνονται καλά για την αποφυγή της θερμοπληξίας και άλλων παθήσεων σχετιζόμενων με τη ζέστη. - Να έχετε νερό μαζί σας όλες τις ώρες. Μη βασίζεστε στο ότι το μέρος που θα πάτε θα έχει διαθέσιμο νερό. Η αφυδάτωση μπορεί να συμβεί πολύ γρήγορα στα παιδιά, έτσι σιγουρευτείτε ότι υπάρχει αρκετό νερό για όλους. - Μη χρησιμοποιείτε πλαστικά μπουκάλια νερού. Η θερμότητα μπορεί να λιώσει το πλαστικό, απελευθερώνοντας επικίνδυνες τοξίνες, ονόματι BPA, στο νερό. - Λάβετε υπόψη σας τις προειδοποιήσεις. Εάν υπάρχει προειδοποίηση για θερμότητα ή όζον, να τη λάβετε στα σοβαρά. Περιορίστε τις εξόδους και βεβαιωθείτε ότι τα παιδιά σας έχουν πρόσβαση σε ένα δροσερό μέρος. - Εάν υποπτεύεστε ότι το παιδί σας έχει πάθηση που σχετίζεται με τη θερμότητα, επικοινωνήστε με τον παιδίατρό σας αμέσως. Ήλιος Όλοι έχουμε ανάγκη την έκθεση στον ήλιο, αλλά η υπερβολική έκθεση μπορεί να προκαλέσει ζημιά στο δέρμα, στα μάτια και καρκίνο του δέρματος. Διατηρείτε τα παιδιά ασφαλή από τις επικίνδυνες υπεριώδεις ακτινοβολίες: - Να εφαρμόζετε αρκετό αντηλιακό, περίπου 15-30 λεπτά πριν βγείτε έξω. Σιγουρευτείτε ότι χρησιμοποιείτε ένα τουλάχιστον 30 SPF αντηλιακό, κατά προτίμηση ανθεκτικό στον ιδρώτα και αδιάβροχο, εάν πρόκειται να μπείτε στο νερό. Επίσης, βεβαιωθείτε ότι περιοχές που συχνά παραβλέπονται, όπως οι μύτες των ποδιών και οι άκρες των αφτιών, καλύπτονται. - Εφαρμόστε ξανά αντηλιακό κάθε λίγες ώρες. Το αντηλιακό απορροφάται, αφήνοντας τα παιδιά ευάλωτα στις βλαβερές ακτίνες. Βεβαιωθείτε ότι ξαναβάλατε αντηλιακό, εάν παραμένετε στον ήλιο για μεγάλα χρονικά διαστήματα.

- Να φοράτε γυαλιά ηλίου και ένα καπέλο για να προστατεύετε τα μάτια. - Μην ξεχνάτε τα χείλη. Απλώνουμε το αντηλιακό σε όλο το σώμα, αλλά συχνά ξεχνάμε τα χείλη μας, τα οποία, επίσης, εκτίθενται. Χρησιμοποιείστε ένα προϊόν φροντίδας για τα χείλη (lip balm) με υψηλό δείκτη προστασίας. - Παραμείνετε εντός σπιτιού, όταν κατά τη διάρκεια μίας ζέστης μέρας η θερμοκρασία βρίσκεται στο ζενίθ. - Βεβαιωθείτε ότι έχετε αλόη εύκαιρη σε περίπτωση ηλιακού εγκαύματος.

Πρώτες βοήθειες Οι προσκρούσεις, οι μώλωπες και οι γρατζουνιές συμβαίνουν συχνά το καλοκαίρι. Κάποια αντικείμενα θα βοηθήσουν τα παιδιά σας να νιώσουν καλύτερα, εκτός, φυσικά, από ένα φιλί: - Αυτοκόλλητοι επίδεσμοι - Αντισηπτικά σπρέυ - Τοπικά αντιβιοτικά - Λοσιόν κατά της φαγούρας - Αντιισταμινικά χάπια και αλοιφές - Ακεταμινοφένη

Έντομα Για τον περισσότερο κόσμο τα τσιμπήματα από τα έντομα είναι μόνο μία ενόχληση, αλλά κάποιες φορές μπορεί να είναι επικίνδυνα. - Γενικά, καλό είναι να γνωρίζουμε ότι το σούρουπο και την αυγή τα έντομα βρίσκονται σε έξαρση. - Χρησιμοποιείστε ένα φιλικό προς τα παιδιά εντομοαπωθητικό. Αυτά που περιλαμβάνουν DEET είναι τα πιο αποτελεσματικά στο να κρατούν τα έντομα μακριά. - Ελέγξτε τα παιδιά για τσιμπούρια, αφότου έχουν παίξει σε ξύλα ή γρασίδι. - Αναζητήστε αμέσως ιατρική βοήθεια, εάν το παιδί σας: • Έχει συριγμό ή αναπνευστικά προβλήματα • Αισθάνεται σφίξιμο στο λαιμό ή στο θώρακα • Έχει πρήξιμο στα χείλη, τη γλώσσα ή το πρόσωπο • Αισθάνεται ζαλάδα ή λιποθυμία • Κάνει εμετό

Αναζητήστε ιατρική βοήθεια, εάν: • Ένα κόψιμο είναι μεγαλύτερο από ένα κέρμα και/ή συνεχίζει να αιμορραγεί. • Ένα κόκαλο μπορεί να έχει υποστεί κάταγμα, εάν ένα παιδί δεν μπορεί να αντέξει το βάρος στο πόδι ή στο πέλμα, δεν μπορεί να χρησιμοποιήσει το ένα χέρι ή ένα άκρο είναι πολύ πρησμένο και το παιδί βρίσκεται σε έντονο πόνο. Έχοντας ένα κουτί ασφαλείας για το καλοκαίρι εύκαιρο, θα σας βοηθήσει να κρατήσετε τα παιδιά σας ασφαλή. Επίσης, θα σας βοηθήσει να αισθάνεστε περισσότερο προετοιμασμένοι, για τη στιγμή που η πίεση είναι υψηλή. Πηγή: Loyola University Health System Medical News Today Μετάφραση Hellenic Mail


Hellenic Mail - Issue 21(16-22/07/2011)  
Hellenic Mail - Issue 21(16-22/07/2011)  

Κώστας Γουλιάμος Το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου διαδραματίζει ηγετικό ρόλο

Advertisement