Page 1

μεγαλοσ διαγωνισμοσ Δωρεάν διακοπές στα καλύτερα ξενοδοχεία σε

Σκιάθο, Σαντορίνη, Ερέτρια! (δείτε πώς στη σελίδα 16)

9-15 IOYΛΙΟΥ 2011 - αρ. φυλ. 20- διανεμεται δωρεαν - καθε μερα: www.thehellenicmail.gr

Για να μην πνιγούμε! Όχι στη μικροπολιτικολογία (σελ. 7)

«ΚΑΙ ΕΞΩ ΔΕΝ ΠΑΝΕ ΚΑΛΑ…»

Στα πρόθυρα «νευρικής κρίσης» η Ιταλία

Το «μνημόνιο» του 2010 ήταν μία δανειστική σύμβαση που έπρεπε να υπογραφεί για να σωθεί η οικονομία από τη χρεοκοπία. Βέβαια, προέβλεπε και κάποιες «δράσεις» που δεν έγιναν ή κάποιες άλλες που ήταν άστοχες. Αφού μείωσαν αποδοχές που ήταν κάτω από τα όρια της φτώχιας και έκαναν τους φτωχούς φτωχότερους, όταν κάποιοι αφέθηκαν ελεύθεροι να «βγάλουν» δισεκατομμύρια ευρώ στην Ελβετία και πέτυχαν, ακόμα, να μη φορολογούνται. Το «μεσοπρόθεσμο» πρόγραμμα του 2011 ήταν μία υποχρέωση ευθύνης απέναντι στους δανειστές για τον τρόπο και τις διαδικασίες που η χώρα θα πρέπει να διασφαλίσει την αποπληρωμή των δανείων τους, που περίπου φθάνουν στο 150% του εγχώριου ακαθάριστου προϊόντος. Όμως, τώρα πια, χρειάζεται υλοποίηση των δεσμεύσεων. Χρειάζεται σύλληψη της φοροδιαφυγής, κατάργηση της φοροαποφυγής. Και εδώ ο μηχανισμός είναι αναποτελεσματικός.

REUTERS

(σελ. 5)

Αποδράσεις χωρίς κόστος:

(σελ. 12)

Οι ωραιότερες ελεύθερες παραλίες της Αττικής (σελ. 10)

HΛΙΑΣ μοσιαλοσ

Δεν υπάρχει προοδευτική βία… (σελ. 6)

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΟΡΛΙΡΑΣ

REUTERS

νικολαοσ σταυρου

100.000 απολύσεις... (σελ. 4)

Αφιέρωμα: Λακωνία (σελ. 8)


θέσεις

2

Eμπιστευτικα Πρωτοσέλιδα εφημερίδων που ξεχώρισαν

ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΠΡΟΣΑΧΘΕΙ;

Ο νεαρός που «συνοδεύει» τον βουλευτή κ. Αλ. Αθανασιάδη, κατά τη διαδρομή του στη Βαλαωρίτου, που κάποια στιγμή φοράει την κουκούλα και αρχίζει να βιαιοπραγεί κατά του βουλευτή, όπως φαίνεται καθαρά από τις σκηνές που έχουν «κινηματογραφηθεί», φοράει ένα ρολόι που έχει κόστος πάνω από 3.000 ευρώ και προφανώς έχει αγορασθεί από το κατάστημα «Καίσαρης». Πολύ εύκολο είναι λοιπόν να βρεθεί, να προσαχθεί, να ανακριθεί και να παραπεμφθεί στη δικαιοσύνη για τα περαιτέρω. Από την προσαγωγή του, δε, και την ανάκρισή του θα προκύψουν πολλά στοιχεία για εκείνους που «κινούνται» σ’ αυτές τις αθλιότητες.

ΝΑ ΑΝΑΚΡΙΘΟΥΝ ΚΑΙ ΝΑ ΠΑΡΑΠΕΜΦΘΟΥΝ

Η Ελληνική Αστυνομία δέχθηκε πολλά αιτήματα για να παρέμβει και «να σώσει» κάποιους που βρέθηκαν σε κίνδυνο. Όπως εκείνους τους ακροδεξιούς της ΕΘΕΛ που προστάτευσε, βάζοντάς τους, μάλιστα, και στον περίβολο της Βουλής. Έχει, λοιπόν, ενδιαφέρον να ανακοινώσει αναλυτικά πόσα αιτήματα δέχθηκε. Από ποιους και ποια ικανοποίησε. Πώς τα ικανοποίησε και πόσο ανταποκρίθηκε στην ευθύνη της αυτή. Και τώρα για τους ακροδεξιούς τραμπούκους της ΕΘΕΛ. Αφού είχαν «λοστούς» και άλλα εργαλεία, ήλεγξε γιατί, πώς και πού βρέθηκαν σε αυτή την κατάσταση; Γιατί δεν έκανε προσαγωγές γι’ αυτούς; Κάποια ΕΔΕ που διενεργήθηκε, πρέπει να δοθεί στη δημοσιότητα. Γιατί από κάποια στοιχεία προκύπτει μια αγαστή «συνεργασία» αυτών των «κακοποιών» με την Αστυνομία.

«ΤΑ ΝΕΑ» 7-7-2011

Ν.Δ.… ΣΕ ΔΙΧΑΣΜΟ

Η Ν.Δ. βρίσκεται σε πραγματικό… διχασμό. Η μία πτέρυγα κινείται ακροδεξιά, κάπως περίπου όπως ο ΛΑ.Ο.Σ. του κ. Καρατζαφέρη, με ηγετική ομάδα τους στενούς συμβούλους του αρχηγού και «βάση» τα εθνικό-πατριωτικά φρονήματα. Η άλλη πτέρυγα κινείται νεο-φιλελεύθερα, κάπως περίπου όπως η ΔΗ.ΣΥ. της κ. Ντόρας Μπακογιάννη, με ηγετική ομάδα τους αντι-

Στην πρώτη θέση διεθνώς

η ελληνική ναυτιλία

Στην πρώτη θέση διεθνώς βρίσκεται η ελληνόκτητη ναυτιλία, με 3.185 πλοία, μεγαλύτερα των 1.000 κόρων, μεταφορικής ικανότητας 202,19 εκατομ. τόνων, που αντιστοιχεί στο 14,33% της παγκόσμιας χωρητικότητας. Έτσι, ο ελληνικός εφοπλισμός ελέγχει το 22,54% του παγκόσμιου στόλου δεξαμενοπλοίων και το 16,80% του παγκόσμιου στόλου φορτηγών μεταφοράς φορτίων χύδην. Ενώ τα πλοία με ελληνική σημαία, στο τέλος του 2010, ήταν 2.096 και το ναυτιλιακό συνάλλαγμα το 2010 έφθασε τα 15.418 εκατ. ευρώ, έχοντας σημειώσει μία αύξηση 13,77% σε σχέση με το 2009, ανερχόμενο σε 6,72% του εγχωρίου προϊόντος και καλύπτοντας το 35,28% του εμπορικού ελλείμματος. προέδρους, αλλά και τους άλλους ευρωπαϊστές του κόμματος. Στην ουσία, χάος, χαμός και χασματική κατάσταση, που κανένας δεν ξέρει πού θα φθάσει. Κάποιοι θέλουν εκλογές, αλλά δεν ξέρουν τι θα τις κάνουν έτσι και τις πάρουν. Γιατί πως μπορούν να αντιμετωπίσουν την κρίση αφού αυτοί ήταν που πρωταγωνίστησαν και μας οδήγησαν στη σημερινή τραγική κατάσταση.

ΝΑ ΠΑΡΑΓΟΥΜΕ Ο,ΤΙ ΚΑΤΑΝΑΛΩΝΟΥΜΕ

Εισάγουμε το 98% του μοσχαρίσιου κρέατος και το 70% του χοιρινού που καταναλώνουμε. Κι, όμως, μπορούμε να γίνουμε αυτάρκεις. Αρκεί να αρχίσουμε να παράγουμε, έστω και με οικόσιτη κτηνοτροφία, αλλά και να καταναλώνουμε λιγότερα κρέατα. Έτσι, θα επιτύχουμε κάποια στιγμή να βγούμε από την οικονομική κρίση, η οποία είναι αποτέλεσμα της υπερκατανάλωσης και της χαμηλής παραγωγής μας.

ο καιρός το σαββατοκύριακο

«EΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ» 7-7-2011

Εβδομαδιαία Αδέσμευτη Εφημερίδα Ιδιοκτησία: The Hellenic Mail Επικοινωνία, Εκδόσεις, Επιμέλεια Εντύπων Ε.Π.Ε., Εκδότης: Μαρία Γ. Σιαφάκα, Διευθυντής Σύνταξης: Θάνος Σιαφάκας, Υπεύθυνος κατά νόμο: Θάνος Σιαφάκας - Έδρα: Λ. Κηφισίας 125-127, 115 24, Αμπελόκηποι, e-mail: hellenicmail.contact@gmail.com,

Διανέμεται δωρεάν

Διανέμεται δωρεάν έξω από τους σταθμούς ΜΕΤΡΟ, ΤΡΑΜ, ΗΣΑΠ, σε εκπαιδευτικά ιδρύματα και σε όλα τα κεντρικά σημεία. Εκτύπωση: Ίρις ΑΕBE

*Ta άρθρα εκφράζουν τις απόψεις των συντακτών τους.

κ ά θ ε μ έ ρ α : w w w . t h e h e l l e n i c m a i l . g r


θέσεις

3

επισημανσεισ ΠΟΛΛΕΣ ΟΙ ΑΝΤΙΡΡΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΔΑΣΙΚΟΥΣ ΧΑΡΤΕΣ

Γελοιογραφίες που εντυπωσίασαν

Σχεδόν το ένα τρίτο των δασικών εκτάσεων στο Μαραθώνα, στην Πεντέλη, και στη Νέα Πεντέλη αμφισβητείται, σύμφωνα με τις αντιρρήσεις που έχουν κατατεθεί. Οι αντιρρήσεις φθάνουν τις 2.956 και αφορούν εκτάσεις 21.216 στρεμμάτων, σε σύνολο 73.500 στρεμμάτων δασικών εκτάσεων. Ήδη οι ενστάσεις προωθούνται για εκδίκαση στις αρμόδιες επιτροπές, οι αποφάσεις των οποίων θα κρίνουν ειδικότερα την περαιτέρω διαδικασία.

ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ… ΠΑΡΑΛΟΓΙΣΜΟΣ

Τα επιδόματα του μισθολογίου των δημοσίων υπαλλήλων είναι ο παραλογισμός όχι μόνο της λογικής… αλλά και των παραλόγων ακόμα. Αφού έχουμε δεκάδες επιδόματα μέχρι και για τις πλέον απίθανες περιπτώσεις… που υποτιμούν τη νοημοσύνη, αλλά και προκαλούν το περί δικαίου αίσθημα του λαού. Μερικά από τα επιδόματα είναι ενδεικτικά: έγκαιρης προσέλευσης, μεταφορά φακέλου, ταχύτερης διεκπεραίωσης, προσωπικής διαφοράς και άλλα ηχηρά… παράλογα. Γι’ αυτό και στην προοπτική του νέου ενιαίου μισθολογίου είναι πολύ ορθή η περικοπή όλων αυτών των επιδομάτων, όπως ορθός είναι και ο εξορθολογισμός των αποδοχών, σε μία ενιαία βάση δίκαιης μισθοδοσίας, με βάση και την παραγωγικότητα όμως. Έτσι, καταργούνται περίπου σαράντα επιδόματα και θα ενσωματωθούν σε ένα, το οποίο θα ξεκινά από τα 140 ευρώ για τους υπαλλήλους υποχρεωτικής εκπαίδευσης και θα αυξάνεται ανάλογα με το κλιμάκιο.

ΔΙΚΑΙΟ ΕΝΙΑΙΟ ΜΙΣΘΟΛΟΓΙΟ

Άλλωστε, είναι αναγκαίο και ένα νέο ενιαίο μισθολόγιο, αφού σήμερα οι λιμενεργάτες έχουν αποδοχές μεγαλύτερες του αρχηγού των ενόπλων δυνάμεων και οι «αεροσυνοδοί» εδάφους μεγαλύτερες από εκείνες των πιλότων της πολεμικής αεροπορίας. Όπως εκείνες των υπαλλήλων των «εφοριών», που έχουν αποδοχές μεγαλύτερες των καθηγητών πανεπιστημίων. Όπως εκείνες των κλητήρων της ΔΕΗ και του ΟΤΕ, που έχουν αποδοχές μεγαλύτερες των ερευνητών των πανεπιστημίων, ή των γενικών διευθυντών που έχουν μεγαλύτερες του Πρωθυπουργού και του Προέδρου του Αρείου Πάγου. Γι’ αυτό, πολύ ορθά, προωθείται η εξάλειψη των διαφορών μεταξύ των υπαλλήλων του ιδίου επιπέδου, με εξισορρόπηση των ανισοτήτων μεταξύ υπαλλήλων που διαθέτουν τα ίδια χαρακτηριστικά. Έτσι, υπολογίζεται ότι οι αποδοχές, μαζί με τα επιδόματα όλων των νεοεισερχομένων πανεπιστημιακής εκπαίδευσης στο στενό δημόσιο τομέα, θα διαμορφωθούν στα 1.640 ευρώ.

ΣΤΟ ΧΩΡΙΟ ΑΓΟΡΑΖΟΥΜΕ ΜΕΧΡΙ… ΜΑΡΟΥΛΙΑ

Στην πλατεία του χωριού, στην πλαγιά του βουνού, έχοντας μπροστά μία απέραντη εύφορη πεδιάδα που φθάνει μέχρι τη θάλασσα, οι κάτοικοι, στο σύνολό τους αγρότες, αγοράζουν… μαρούλια και άλλα κηπευτικά, που μπορεί

Από την εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ, 6.72011, του KΩΣΤΑ ΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΥ

ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΜΕΓΑΛΗ Η ΑΝΕΡΓΙΑ

Καμία μείωση στις συντάξεις του ΟΓΑ

Μιλώντας στη Βουλή, κατά τη συζήτηση της επερώτησης της Ν.Δ., για τον ΕΛΓΑ, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, κ. Μανώλης Μπεντενιώτης, υπογράμμισε ότι: «Με αφορμή τη δήλωση του υπεύθυνου του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης «Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης» της Ν.Δ., αλλά και με αφορμή τα σχετικά δημοσιεύματα, πρέπει να επισημανθεί ότι καμία μείωση δεν επέρχεται με το «μεσοπρόθεσμο» πρόγραμμα και το νόμο εφαρμογής, αλλά ούτε με οποιοδήποτε άλλο νόμο, στις συντάξεις του ΟΓΑ, αλλά και στα κατώτερα όρια των άλλων ταμείων. Αυτό είναι σαφέστατο και δεν δικαιολογούνται οποιεσδήποτε περίεργες παρερμηνείες. Η μόνη αλλαγή που γίνεται, είναι αυτή που έχει στόχο να σταματήσει η καταστρατήγηση του νομοθετικού πλαισίου που ισχύει για τους μόνιμα διαμένοντες στη χώρα. Ακριβώς γι’ αυτό θεσμοθετούνται αντικειμενικά κριτήρια, με τα οποία να αποδεικνύεται η μόνιμη διαμονή. Έτσι, δεν μπορεί να εισπράττουν χωρίς, πολλές φορές να έχουν και χρόνο ασφάλισης, συντάξεις από τη χώρα μας κάτοικοι γειτονικών χωρών, οι οποίοι απλά έχουν δηλώσει μόνιμη κατοικία στην Ελλάδα».

να είναι και εισαγωγής. Να γιατί έχουμε φθάσει στα πρόθυρα της χρεοκοπίας. Απλώς γιατί δεν παράγαμε ό,τι καταναλώναμε. Και καταναλώνουμε περισσότερα από ό,τι παράγουμε. Αν συνεχίσουμε έτσι, δεν υπάρχει ελπίδα.

Οι άνεργοι στην Ελλάδα έχουν ξεπεράσει τις 800.000, αν συνυπολογισθούν οι υποαπασχολούμενοι και οι εκ περιτροπής εργαζόμενοι. Αυτό σημαίνει ότι, μέχρι το τέλος του χρόνου, μπορεί να φθάσουν το ένα εκατομμύριο. Αφού, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, ο ένας στους πέντε πολίτες κοντά στα παραγωγικά κλιμάκια των 45 ετών είναι χωρίς απασχόληση.

ΑΝΙΚΑΝΕΣ ΕΦΟΡΙΕΣ

Εφορίες δεν εισπράττουν σε ποσοστό από 50% έως 94% βεβαιωθέντα έσοδα σε καιρό κρίσης και μνημονίου, δεν έχουν κάνει καθόλου φορολογικούς ελέγχους για το 2009 και επιτρέπουν 15 χρόνια τώρα σε 114.625 αυτοκίνητα να κυκλοφορούν χωρίς τέλη, συμπληρώνοντας οφειλές που αγγίζουν τα 27 εκατομμύρια ευρώ.Τα στοιχεία αυτά προκύπτουν από τη φετινή έκθεση του Γενικού Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης, κ. Λέανδρου Ρακιντζή. Αδυναμία; Ανικανότητα; Απροθυμία; Διαφθορά; Λευκή απεργία; Όλα μαζί; Οι πολίτες, οι οποίοι αγωνίζονται με κόπο να είναι συνεπείς στις υποχρεώσεις τους απέναντι στην πολιτεία, δεν αντέχουν άλλο να βλέπουν την Ελλάδα να βουλιάζει. Με ένα τέτοιο κράτος, υπάρχει ελπίς;

ΣΠΑΕΙ ΡΕΚΟΡ Η ΔΙΑΦΘΟΡΑ

Σπάει ρεκόρ η διαφθορά στο δημόσιο. Οι καταγγελίες για τους επίορκους δημόσιους λειτουργούς αυξήθηκαν κατά 101,8%. Για τους αστυνομικούς παρουσίασαν αύξηση 78,26%, ενώ πρωταθλητές αναδεικνύονται οι υπόλοιποι δημόσιοι υπάλληλοι, για τους οποίους οι καταγγελίες αυξήθηκαν κατά 245,83%. Ο απλός φορολογούμενος, όμως, συνεχίζει να πληρώνει για αυτό το διεφθαρμένο και συχνά αναποτελεσματικό δημόσιο και εύλογα διερωτάται αν ένα απέραντο διαφθορείο έχει καταλάβει τη θέση του προ ετών απέραντου φρενοκομείου.


4

πολιτική

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΟΡΛΙΡΑΣ

100.000 απολύσεις για να μην υποφέρουν 4 εκατομμύρια φορολογούμενοι «Αντί να υποφέρουν σήμερα περίπου 4 εκατομμύρια φορολογούμενοι, θα μπορούσαν να υποφέρουν 100.000 άνθρωποι που θα έπρεπε να απολυθούν από το δημόσιο τομέα.», τονίζει ο Καθηγητής κ. Παν. Κορλίρας, Πρόεδρος και Επιστημονικός Διευθυντής ΚΕΠΕ (Κέντρο Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών), σε συνέντευξή του στο Θάνο Σιαφάκα Το πρώτο ερώτημα έχει να κάνει με τους οίκους αξιολόγησης και τη διαμάχη μεταξύ αυτών των οίκων και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μετά μάλιστα και την υποβάθμιση της Πορτογαλίας. Πρακτικά, τι σημαίνει αυτή η αντιπαράθεση και πού μπορεί να οδηγήσει; Είναι μία αντιπαράθεση μεταξύ αγορών και πολιτικών στην ουσία. Οι οίκοι αξιολόγησης εκφράζουν το αίσθημα και τις πιέσεις και τις αβεβαιότητες των αγορών και ουσιαστικά αμφισβητούν την ικανότητα της Ευρώπης να δώσει μία πολιτική λύση στο πρόβλημα χρέους. Όχι μόνο της Ελλάδας, αλλά και όλης της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ασκούν μία πίεση, θεωρούν ότι οι πολιτικοί δεν έχουν τη δυνατότητα να το κάνουν, δεν μπορούν, δεν θέλουν να δώσουν λύση, και πιέζουν. Αυτό είναι στην ουσία. Η Ευρώπη κινείται με μεγάλη δυσκολία, γιατί δεν υπάρχει μία κυβέρνηση και ένα κράτος, η ευρωζώνη είναι 17 κράτη, 17 κοινοβούλια, 17 κυβερνήσεις, 17 αντιπολιτεύσεις κ.λπ. και οι αποφάσεις παίρνονται με δυσκολία, μετά από μεγάλη διαβούλευση. Σε αντίθεση, για παράδειγμα, με τις Ηνωμένες Πολιτείες που οι αποφάσεις είναι κεντρικές. Αυτό βλέπουν οι οίκοι αξιολόγησης και λένε πως υπάρχουν ευρωπαϊκές χώρες που έχουν πολύ μεγάλο χρέος, μεταξύ των οποίων και η Ιταλία, το δεύτερο μεγαλύτερο χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ μετά την Ελλάδα. Και ασκούν πιέσεις. Αναφερθήκατε στην Ιταλία. Εκφράζονται φόβοι, κυρίως μετά την υποβάθμιση και της Πορτογαλίας στην κατηγορία των «σκουπιδιών» από τη Moody’s, για περαιτέρω επέκταση της κρίσης στις περιφερειακές χώρες της ευρωζώνης. Δέχτηκαν ισχυρότατες πιέσεις πολλές χώρες. Φοβάστε την περίπτωση ντόμινο; Βεβαίως τη φοβάμαι και νομίζω ότι τη φοβούνται και όλοι οι Ευρωπαίοι εν τέλει. Δεν είναι τυχαίο ότι ξαναβγαίνει στην επιφάνεια μια συζήτηση για ευρωομόλογα. Αυτό το οποίο αμφισβητούν οι αγορές είναι για το αν μπορεί να δώσει η Ευρώπη μία «ομοσπονδιακή» λύση στο θέμα. Να λειτουργήσει, δηλαδή, η Ευρώπη σαν να είναι μία χώρα. Αν αθροίσεις τα προβλήματα όλων των χωρών της ευρωζώνης, το άθροισμα δεν είναι απογοητευτικό, γιατί υπάρχουν χώρες της ευρωζώνης με μεγάλη ευρωστία και πολύ υγιή δημόσια οικονομικά. Για παράδειγμα, η Γερμανία και σε κάποιο βαθμό και η Γαλλία. Άρα, εάν πηγαίναμε σε μία ευρωπαϊκή λύση, δηλαδή να μη βγαίνει να δανείζεται το κάθε κράτος-μέλος, όπως δεν βγαίνει να δανείζεται ο νομός Κορινθίας ή νομός Ευρυτανίας, εάν ένα μεγάλο μέρος του δανεισμού γινόταν σε κεντρικό, δηλαδή σε ομοσπονδιακό επίπεδο, το πρόβλημα θα λυνόταν σχεδόν αυτόματα. Δεν παίζονται και κερδοσκοπικά παιχνίδια γύρω από αυτή την ιστορία; Βεβαίως και παίζονται. Αυτό είναι. Αμφισβητώ ότι μπορείς να το κάνεις, ποντάρω στο ότι δεν θα το κάνεις και θα κερδίσω από αυτό. Αν το κάνεις, θα χάσω. Η πίεση είναι μεγάλη. Ασφαλώς. Το έχουμε ζήσει στην Ελλάδα και το ζούμε τώρα και με την Πορτογαλία.

Μιλήσατε για μία ενιαία φωνή, μία ενιαία στάση που όφειλε να έχει η Ευρώπη και είπατε αυτομάτως ότι θα είχαν λυθεί πολλά προβλήματα. Το θέμα της επαναγοράς χρέους πού σκοντάφτει σε σχέση με την Ελλάδα και, πρακτικά, τι θα σήμαινε το ενδεχόμενο επιλεκτικής χρεοκοπίας; Αν θεωρηθεί επιλεκτική χρεοκοπία αυτό το roll-over που λένε ότι θα κάνουν τώρα, δηλαδή ανταλλαγή των ομολόγων με καινούργια, βεβαίως οι οίκοι αξιολόγησης θα μας έβαζαν στην κατηγορία του «πεθαμένου», όχι απλώς του «σκουπιδιού», αλλά του μηδενικού. Αυτό θα δημιουργούσε μία δυσκολία στα ιδιωτικά χαρτοφυλάκια, τα οποία θα πίεζαν τις τράπεζες να ξεφορτωθούν τα ελληνικά χαρτιά. Θα είχε μία επίπτωση, στο μέτρο που η Ευρώπη δεν αναλαμβάνει να καλύψει το δανεισμό των μελών της. Είναι πάλι το ίδιο ζήτημα. Η Ευρώπη πρέπει να αποφασίσει γρήγορα να δημιουργήσει και τον ομώνυμο μηχανισμό, από το 2013, το EMS, που τα κεφάλαιά του έχουν εκτιμηθεί ότι για τις περιφερειακές χώρες θα είναι τουλάχιστον 1 τρισεκατομμύριο ευρώ. Δεν βάζω την Ιταλία μέσα σε αυτό, γιατί αλλάζουν τα δεδομένα. Μέχρι να ενεργοποιηθεί όλο αυτό και να καθοριστεί πώς θα λειτουργεί, δηλαδή αν θα παρεμβαίνει μόνο στη δευτερογενή αγορά ή αν θα παρεμβαίνει και στην πρωτογενή αγορά, δηλαδή πάμε προς ένα ομοσπονδιακό οργανισμό, όλα αυτά είναι ιδέες, ελαφρώς αδιευκρίνιστες. Ποντάρουν, λοιπόν, οι αγορές και κερδοσκοπούν πάνω στο ότι η Ευρώπη δεν αποφασίζει τι θέλει να κάνει. Θα μπορούσε η χώρα μας να χρηματοδοτηθεί, προκειμένου η ίδια να επαναγοράσει κρατικά ομόλογα; Θα μπορούσε, ναι. Όπως επίσης έχω την εντύπωση ότι θα έπρεπε να προσέξει λίγο περισσότερο το υπουργείο οικονομικών το βραχυπρόθεσμο δανεισμό. Δηλαδή να μη βγαίνει μια φορά το μήνα μόνο. Να βγαίνει πολύ πιο συχνά σε βραχυπρόθεσμο δανεισμό, ο οποίος κινείται σε επιτόκια μέχρι στιγμής κάτω του 5%, για να εξασφαλίζει μία ρευστότητα και να περάσει το μήνυμα στις αγορές ότι είναι πάντα παρούσα, έστω με το 5%, 4,8%, για να έχει μία ρευστότητα. Να αγοράσει τα παλιά και να βγάλει καινούργια. Αυτή είναι η ανακύκλωση του χρέους.

Η ύφεση και η διαφθορά στην Ελλάδα βυθίζουν τα δημόσια έσοδα. Πώς θα βρεθούν χρήματα ώστε να υλοποιηθεί το μεσοπρόθεσμο και να μας οδηγήσει κάπου; Φαντάζομαι ότι έτσι όπως έχουν τα πράγματα, με τα φαινόμενα διαφθοράς και την υστέρηση, σε αυτό το βαθμό, των εσόδων, είναι πολύ δύσκολο το μεσοπρόθεσμο να επιτύχει τους στόχους του. Έχετε απόλυτο δίκιο. Για το θέμα των εσόδων, όμως, έχει πλέον αποδειχθεί ότι η υφιστάμενη κρατική μηχανή δεν μπορεί να κινηθεί στους ρυθμούς που πρέπει. Για διάφορους λόγους. Υπάρχει κάτι που το κάνουν οι ιδιωτικές εταιρείες που λέγεται outsourcing. Να το αναθέσει, η κρατική μηχανή, σε κάποιους. Έλεγχο φακέλων. Δεν λέω εισπρακτικές εταιρείες, γιατί αυτό είναι το τελευταίο στάδιο μετά τη βεβαίωση. Μέχρι τη βεβαίωση, για παράδειγμα, θα μπορούσε να ανατεθεί σε εταιρείες ορκωτών λογιστών, με ένα τίμημα, δεν ξέρω ακριβώς πόσα ευρώ το φάκελο, να κάνουν τη διεκπεραίωση. Δεν ελέγχουν φακέλους. Δηλαδή υπάρχει μία αδράνεια, μία ανικανότητα, μία απροθυμία ενδεχομένως και μία λευκή απεργία από ορισμένους. Δεν ξέρω ακριβώς τι είναι, συν τα φαινόμενα πιθανόν της διαφθοράς. Λοιπόν, τα αναθέτεις σε κάποιους επ’ αμοιβή, ψάξε το φάκελο, πάρε και οικογενειακούς φακέλους για να δεις τι κρύβεται, φοροδιαφυγή κ.λπ. και βγάλε ένα ποσό φόρων και μετά να το εκτελέσεις αμέσως. Υπάρχει τρόπος για να λυθεί αυτό το θέμα. Πιστεύετε ότι σε αυτό το δεδομένο χρονικό σημείο που συζητάμε, έχουμε ξεφύγει από τα δίχτυα της χρεοκοπίας; Αυτή τη στιγμή και για το προβλεπτό μέλλον δεν συμφέρει κανέναν η χρεοκοπία της Ελλάδας. Δεν συμφέρει και τους Ευρωπαίους και τους Αμερικάνους. Θα κάνουν οτιδήποτε για να μη χρεοκοπήσουμε στο προβλεπτό μέλλον, μέχρι να δούμε πώς πορεύεται η Ευρώπη συνολικά. Αλλά εδώ είναι το εξής. Τα μηνύματα που δίνει ο έξω κόσμος είναι, πρώτον, ιδιωτικοποιήσεις και αξιοποίηση περιουσίας, όλο αυτό το πακέτο, για να μειώσεις το stock του χρέους σου και, δεύτερον, μείωση των ελλειμμάτων. Τώρα, πώς θα κάνεις τη μείωση των ελλειμμάτων, δικό σου θέμα. Γίνεται να υπάρξει μια μείωση των δαπανών χωρίς να υπάρξουν απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων; Όχι. Και όταν λέω δημοσίων υπαλλήλων, εννοώ του ευρύτερου δημόσιου τομέα. Γιατί, πέραν των συνταγματικά κατοχυρωμένων μονίμων του στενού δημόσιου τομέα, υπάρχει και αυτή η χοάνη των ΔΕΚΟ, των ΟΤΑ, αυτό που λένε γενική κυβέρνηση. Που είναι τεράστια νούμερα. Πιστεύω ότι κάποιος εξορθολογισμός των αναγκών σε πραγματικό προσωπικό πρέπει να γίνει. Δυστυχώς. Είναι λίγο κοινωνικά επώδυνο. Θα το πω λίγο παραστατικά. Αυτή τη στιγμή, 10 εκατομμύρια Έλληνες υφίστανται, όσοι πληρώνουν βέβαια, μία φορολογική επίθεση και υποφέρουν περίπου 4 εκατομμύρια φορολογούμενοι. Αντ’ αυτού, θα μπορούσαν να υποφέρουν μόνο 100.000 άνθρωποι που απολύονται.


Χρειάζεται δουλειά, παραγωγή αλλά και μείωση της σπατάλης

Τ

ο «μνημόνιο» του 2010 ήταν μία δανειστική σύμβαση που έπρεπε να υπογραφεί για να σωθεί η οικονομία από τη χρεοκοπία. Βέβαια, προέβλεπε και κάποιες «δράσεις» που δεν έγιναν ή κάποιες άλλες που ήταν άστοχες. Αφού μείωσαν αποδοχές που ήταν κάτω από τα όρια της φτώχιας και έκαναν τους φτωχούς φτωχότερους, όταν κάποιοι αφέθηκαν ελεύθεροι να «βγάλουν» δισεκατομμύρια ευρώ στην Ελβετία και πέτυχαν, ακόμα, να μη φορολογούνται. Το «μεσοπρόθεσμο» πρόγραμμα του 2011 ήταν μία υποχρέωση ευθύνης απέναντι στους δανειστές για τον τρόπο και τις διαδικασίες που η χώρα θα πρέπει να διασφαλίσει την αποπληρωμή των δανείων τους, που περίπου φθάνουν στο 150% του εγχώριου ακαθάριστου προϊόντος. Όμως, τώρα πια, χρειάζεται υλοποίηση των δεσμεύσεων. Χρειάζεται σύλληψη της φοροδιαφυγής, κατάργηση της φοροαποφυγής. Και εδώ ο μηχανισμός είναι αναποτελεσματικός. Έχουν φορολογηθεί φτωχοί, άνεργοι, μικροσυνταξιούχοι, μισθωτοί με μόλις εισοδήματα στα όρια της φτώχιας, επειδή κάποιοι φοροδιαφεύγουν και λεηλατούν τον πλούτο της χώρας. Ακόμα, χρειάζεται παραγωγή, αύξηση της παραγωγικότητας. Περισσότερη δουλειά, πραγματική δουλειά. Δεν είναι νοητό να αγοράζουμε μαρούλια στο χωριό, τα οποία, μάλιστα, είναι εισαγωγής. Δεν είναι νοητό να υπάρχουν ακαλλιέργητα χωράφια και αγρότες στα καφενεία.

ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΠΡΟΝΟΜΙΩΝ Μεταξύ των «αγανακτισμένων» βρίσκονται «προνομιούχοι λιμενεργάτες» που παίρνουν 4.000 ευρώ σύνταξη και 150.000 ευρώ εφάπαξ. Βρίσκονται γιατροί που φορολογούνται για 22.000 και έχουν βίλες, κότερα, πισίνες και τρία εξοχικά. Βρίσκονται φαρμακοποιοί που έχουν «τροφοδοτήσει» τις κατακόμβες του Λαυρίου με φαρμακευτικά ιδιοσκευάσματα και έχουν πλουτίσει καταληστεύοντας τα ασφαλιστικά ταμεία και το Δημόσιο. Βρίσκονται κλητήρες, θυρωροί της ΔΕΗ που παίρνουν μισθούς και συντάξεις μεγαλύτερες και από τον αρχηγό των Ενόπλων Δυνάμεων. Βρίσκονται συνταξιούχοι ανάπηροι που είναι υγιέστατοι. Βρίσκονται «συνταξιούχοι» που βρίσκονται στον άλλο κόσμο. Βρίσκονται προνομιούχοι που μάχονται να μη χάσουν τα προνόμια που κατάκτησαν σε εποχές υπεραφθονίας. ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΗΣ ΔΙΑΦΘΟΡΑΣ Βρίσκονται διεφθαρμένοι δασάρχες με καταθέσεις 4,7 εκ. ευρώ, διεφθαρμένοι δημόσιοι υπάλληλοι που αισχροκερδούν, έχοντας μετατρέψει σε «μαγαζί» τη δημόσια περιουσία. Ακούγονται δημοσιογράφοι εντολοδόχοι και μισθοφόροι των αφεντικών που χρεώνουν τα δημόσια έργα, πολλαπλάσια του κόστους τους, που χρεώνουν τους εξοπλισμούς πολλαπλάσια της αξίας τους, που χρωστούν στις τράπεζες εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ και αγωνίζονται να πτωχεύσει η χώρα για να σωθούν αυτοί που έχουν πτωχεύσει ήδη, ενώ είναι πάμπλουτοι

5

με εκτάσεις, με ακίνητα, με βίλες, με πισίνες και κότερα. ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΑΠΟΜΟΝΩΣΗ ΤΩΝ ΜΗΔΕΝΙΣΤΩΝ, ΤΩΝ ΕΞΤΡΕΜΙΣΤΩΝ, ΤΩΝ ΦΑΣΙΣΤΩΝ, ΤΩΝ ΑΝΑΡΧΙΚΩΝ ΤΗΣ ΚΑΤΕΔΑΦΙΣΗΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΟΠΑΔΩΝ Στην πλατεία, βέβαια, βρίσκονται και οι μηδενιστές, οι εξτρεμιστές, οι φασίστες, οι κατεδαφιστές αναρχικοί και οι «οπαδοί» κατά του συστήματος. Όλοι αυτοί, θλιβερές μειοψηφίες, θέλουν την κατάργηση της ευνομούμενης κοινωνίας, γιατί δεν μπορούν μέσα σ’ αυτή να έχουν κάποια διάκριση. ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ ΝΑ ΜΕΙΝΟΥΝ ΟΙ ΑΝΕΡΓΟΙ, ΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ, ΟΙ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ, ΟΙ ΝΟΙΚΟΚΥΡΑΙΟΙ Στην πλατεία πρέπει να μείνουν οι άνεργοι, οι εργαζόμενοι, οι μικροσυνταξιούχοι, οι μικροεπιτηδευματίες, οι φοιτητές, οι μαθητές και οι νοικοκυραίοι. Αυτούς πρέπει να ακούσει η κοινωνία, αυτούς πρέπει να ακούσουν οι πολιτικοί, αυτοί πρέπει να καθοδηγήσουν το σύστημα. ΝΑ ΑΛΛΑΞΕΙ ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ Το σύστημα πρέπει να αλλάξει. Να γίνει αξιοκρατικό, να γίνει δίκαιο. Γιατί χρειάζονται ριζοσπαστικές μεταρρυθμίσεις. Χρειάζονται αλλαγές και πρέπει να γίνουν. Γιατί, αλλιώτικα, δεν υπάρχει προοπτική.

REUTERS

πολιτική


6

πολιτική

ΗΛΙΑΣ ΜΟΣΙΑΛΟΣ

Δεν υπάρχει προοδευτική βία… «Δεν υπάρχει προοδευτική ή συντηρητική βία. Η βία στρέφεται πάντα εναντίον της ελευθερίας της έκφρασης, για την οποία όλοι οι Έλληνες αγωνιστήκαμε πολύ για να την κατακτήσουμε τα τελευταία 30 χρόνια», τονίζει ο Υπουργός Επικρατείας και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, κ. Ηλίας Μόσιαλος, σε συνέντευξή του στο Θάνο Σιαφάκα, για τη Mail. Παράλληλα, επισημαίνει πως για την επίλυση του ελληνικού προβλήματος χρειαζόμαστε περισσότερη Ευρώπη. Τα φαινόμενα βίας εναντίον πολιτικών προσώπων πού μπορεί να οδηγήσουν; Πιστεύετε ότι υπάρχουν συντονισμένες προσπάθειες υπονόμευσης της δημοκρατίας; Αυτό που πιστεύουμε εμείς είναι ότι δεν υπάρχει καλή ή κακή βία. Δεν υπάρχει προοδευτική ή συντηρητική βία. Η βία είναι μόνο οπισθοδρομική και στρέφεται εναντίον της ελευθερίας της έκφρασης, την οποία τόσο πολύ έχουμε παλέψει, όλοι οι Έλληνες, τα τελευταία 30 χρόνια, να την κατοχυρώσουμε. Παρατηρείται, ωστόσο, μία γενίκευση του αντικοινοβουλευτικού κλίματος. Αυτό πού μπορεί να οδηγήσει, αν αφεθεί ανεξέλεγκτο; Και το βασικότερο, πώς μπορεί να αλλάξει; Νομίζω ότι όλα τα κόμματα θα πρέπει κατηγορηματικά να καταδικάσουν τα φαινόμενα της βίας και με συστηματικό τρόπο να βρουν λύσεις αντιμετώπισής της. Εμείς προτείναμε τη σύσταση μίας διακομματικής επιτροπής για να συζητήσει αυτά τα θέματα. Από ό,τι φαίνεται, η συζήτηση αυτή θα γίνει πλέον μέσα στα πλαίσια της επιτροπής θεσμών και διαφάνειας, καθώς ήδη αρνήθηκαν, από όσο γνωρίζω, η Νέα Δημοκρατία, ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΚΕ να συμμετάσχουν στη διακομματική. Επομένως, θα γίνει αυτή η συζήτηση μέσα στα πλαίσια της θεσμοθετημένης κοινοβουλευτικής επιτροπής, της επιτροπής θεσμών και διαφάνειας. Είμαστε ανοιχτοί στο δημοκρατικό διάλογο και σε όλες τις προτάσεις οι οποίες θα κατατεθούν στην αντιμετώπιση αυτών των φαινομένων. Από εκεί και πέρα, θα ήθελα να τονίσω ότι εμείς βρισκόμαστε στην υπεύθυνη θέση να υλοποιήσουμε ένα σημαντικό πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων και αλλαγής αυτής της χώρας. Και το υλοποιούμε και θα το υλοποιήσουμε με συστηματικό τρόπο αυτό το πρόγραμμα. Δεν είναι μόνο το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα. Είναι ένα συνολικό πρόγραμμα αλλαγής της χώρας. Επομένως, αυτό δεν περιλαμβάνει μόνο τη δημοσιονομική πολιτική που είναι η αντιμετώπιση των συμπτωμάτων της κρίσης, δηλαδή τα υψηλά ελλείμματα και το υψηλό χρέος, αλλά και την αντιμετώπιση των αιτιών της κρίσης. Δηλαδή των δομικών προβλημάτων της χώρας μας, που αφορούν τη δομή του κράτους, τη δομή του πολιτικού συστήματος και την παραγωγική βάση της χώρας. Είναι ένα συνολικό πρόγραμμα αλλαγών που προωθούμε. «Τα φαινόμενα βίας παροτρύνονται και υποκινούνται από ακραίες πολιτικές ομάδες, από εκείνους που αναζητούν πολιτικό ρόλο και στηρίζονται από μέσα ενημέρωσης», είπε ο Πρωθυπουργός. Μπο-

δρεία, τις οποίες θα τις εξετάσουμε. Μετατάξεις στο δημόσιο, όπου υπάρχουν ελλείψεις. Οι μετατάξεις μένουν, όμως, στο 1 προς 10. Δεν είναι επιπλέον. Δηλαδή, όταν κάνεις μία μετάταξη, πιάνεται ως μία πρόσληψη στην ουσία. Είναι κατανοητό αυτό. Δεύτερον, συμβάσεις ορισμένου χρόνου. Τρίτον, εθελούσια έξοδος για αυτούς που είναι πιο κοντά στην ηλικία συνταξιοδότησης. Και, τέταρτον, συμβάσεις μερικής απασχόλησης. Θα εξετάσουμε πρώτα αυτές τις εναλλακτικές προσεγγίσεις πριν φτάσουμε στη δυνατότητα εργασιακής εφεδρείας. Και, παράλληλα, υπάρχουν και προγράμματα κατάρτισης και επανεκπαίδευσης, τα οποία είναι μέσω του πλαισίου στήριξης, που και αυτά θα εξεταστούν.

ρείτε εσείς από το ρόλο σας, να εξειδικεύσετε και να μιλήσετε πιο συγκεκριμένα; Είναι πολύ σαφής η δήλωση του Πρωθυπουργού. Από εκεί και πέρα, τα πιο συγκεκριμένα θα συζητηθούν στα πλαίσια της αρμόδιας κοινοβουλευτικής επιτροπής. Μιας και αναφερθήκατε στο μεσοπρόθεσμο, γίνεται πραγματική, σοβαρή μείωση των δημοσίων δαπανών χωρίς απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων; Προφανώς. Γιατί υπάρχουν και οι λειτουργικές δαπάνες του δημοσίου και υπάρχει μείωση του αριθμού των δημοσίων υπαλλήλων έτσι και αλλιώς. Επί κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ, από το 2009 έως τώρα, υπάρχουν 100.000 λιγότεροι αμειβόμενοι από το δημόσιο. Αυτό περιλαμβάνει μόνιμους υπαλλήλους, μείωση του αριθμού των συμβασιούχων και την αφαίρεση των stage. Είναι τρεις κατηγορίες. Στους μόνιμους υπαλλήλους ο αριθμός, στη διάρκεια της διακυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, μειώθηκε κατά 32.000 άτομα. Οι μόνιμοι. Συνολικά είναι 100.000 λιγότεροι αμειβόμενοι, γιατί μειώθηκαν και οι συμβασιούχοι και οι stagers. Και αυτό έγινε κυρίως λόγω του ότι για 5 αποχωρήσεις δημοσίων υπαλλήλων υπάρχει 1 πρόσληψη. Φέτος, ειδικά, το 2011, έχουμε 1 πρόσληψη ανά 10 αποχωρήσεις. Επομένως, τα επόμενα χρόνια θα έχουμε μία μείωση του αριθμού των δημοσίων υπαλλήλων μέσω του συστήματος 1 προς 5 ή 1 προς 10, χωρίς να εξετάσουμε τις απολύσεις στο στενό πυρήνα του δημόσιου τομέα. Στον ευρύτερο; Στον ευρύτερο που είναι οι ΔΕΚΟ, αν διαπιστωθεί ότι υπάρχει πλεονάζον προσωπικό, υπάρχουν 4 εναλλακτικές λύσεις, πριν φτάσουμε στην εργασιακή εφε-

Την απόλυση θα την αποκλείατε σε αυτό το δεδομένο χρονικό σημείο; Για εμάς αυτό που προέχει είναι η εξυγίανση του δημόσιου τομέα. Στα πλαίσια της εξυγίανσης μειώνουμε τον αριθμό των δημοσίων υπαλλήλων, 1 προς 10 έχουμε φέτος. Στον ευρύτερο εναλλακτικό τομέα υπάρχουν τέσσερις εναλλακτικές προσεγγίσεις τις οποίες θα εξαντλήσουμε. Είναι πολύ σαφές. Η ύφεση και η διαφθορά αποδεικνύεται ότι βυθίζουν τα δημόσια έσοδα. Πώς θα διασφαλιστούν τα χρήματα ώστε να υλοποιηθεί το μεσοπρόθεσμο; Το μεσοπρόθεσμο περιλαμβάνει και αποκρατικοποιήσεις. Περιλαμβάνει και μείωση των κρατικών δαπανών, αλλά, παράλληλα, εμείς έχουμε υποσχεθεί ότι θα υπάρξει και ένα νέο φορολογικό πλαίσιο. Όσον αφορά στα επιπλέον θέματα, απελευθερώνουμε το ΕΣΠΑ αυτή τη στιγμή. Είναι 16 δις ευρώ τα οποία ήταν δεσμευμένα και λόγω του ότι θα έπρεπε να έχουμε εθνική συμμετοχή, που τώρα η εθνική συμμετοχή μειώνεται σημαντικά στο 15%, και θα εξετασθεί και το πότε θα χρειαστεί να καταβάλουμε την εθνική συμμετοχή. Μπορεί να μετατεθεί στο τέλος της περιόδου του ΕΣΠΑ. Το οποίο είναι ακόμα πιο ευνοϊκό για την ελληνική οικονομία. Επομένως, επισπεύδουμε τη χρήση των κοινοτικών κονδυλίων, δημιουργούμε ένα πλαίσιο σταθερότητας για την οικονομία της χώρας, καθότι διασφαλίζουμε τις δανειακές ανάγκες της χώρας μέχρι το τέλος του 2014, και, όταν δημιουργείς, επομένως, ένα πλαίσιο σταθερότητας και απελευθερώνεις τα κοινοτικά προγράμματα, δημιουργείς πιο ευνοϊκές συνθήκες. Αρκεί αυτό; Όχι. Θα πρέπει να υπάρχει πολύ μεγαλύτερη ανταπόκριση από την Ευρώπη, από εδώ και πέρα, για τη συνολική διαχείριση του δημοσίου χρέους.


πολιτική

7

Νικόλαος Σταύρου

Να πάψει η μικροπολιτικολογία σε βάρος των ελληνικών συμφερόντων Η κρίση χρέους της Ελλάδας και το πώς αυτή θα μπορούσε να επηρεάσει την αποτελεσματικότητα της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής είναι τα κύρια θέματα που εξέτασε ο διακεκριμένος πολιτικός επιστήμονας, καθηγητής κ. Νικόλαος Σταύρου (αρχισυντάκτης της έγκυρης επετηρίδας επίκαιρων διεθνών πολιτικών θεμάτων Mediterranean Quarterly), σε συνέντευξή του προς τον κ. Γιώργο Μπίστη για τη VOA. Κύριε Σταύρου, ένα από τα προβλήματα που συντελούν σημαντικά στην συνέχιση της οικονομικής κρίσης στην Ελλάδα λέγεται πως είναι η εκτεταμένη φοροδιαφυγή. Πώς πιστεύετε ότι θα μπορούσε να εκριζωθεί το πρόβλημα αυτό ώστε να αυξηθούν τα έσοδα του κράτους; Μια τέτοια ενίσχυση του κρατικού κορβανά θα είναι από μόνη της αρκετή για τη διευθέτηση της οικονομικής κατάστασης της χώρας; Ας αρχίσουμε από το δεύτερο ερώτημα. Η είσπραξη φόρων, κάτω από τις παρούσες συνθήκες, δεν θα είναι αρκετή για να λύσει το βαρύ πρόβλημα που έχει σήμερα η Ελλάδα. Το πρώτο ερώτημα που θέσατε είναι πολύ σοβαρό. Η Ελλάδα είναι γνωστή ως χώρα στην οποία όλοι έχουνε δικαίωμα συντάξεως, εκτός από τους τουρίστες βέβαια, αλλά οι περισσότεροι θεωρούν τους φόρους ως εθελοντική συνεισφορά προς το κράτος. Η είσπραξη των φόρων πρέπει να γίνεται κατά άμεμπτο και αντικειμενικό τρόπο. Είναι γνωστό πλέον ότι κυβερνήσεις και πολιτικοί παράγοντες έχουν αποτύχει στο να πείσουν τον ελληνικό λαό σχετικά με την ανάγκη της φορολογικής συνεισφοράς του για τη διασφάλιση της ευημερίας της χώρας. Κατά τη γνώμη μου, απαιτείται άμεσα ένας υπερκομματικός θεσμός, απαλλαγμένος από πολιτικές σκοπιμότητες, ο οποίος θα παρέχει τη δυνατότητα να συλλέγονται φόροι με αντικειμενικά κριτήρια, χωρίς να γίνονται διακρίσεις, χωρίς να δείχνονται προτιμήσεις και χωρίς να τίθενται υψηλά ιστάμενοι έξω από τα χέρια της φορολογικής υπηρεσίας. Οι κυβερνήσεις και τα κόμματα έχουν αποτύχει τελείως στο να πείσουν τον ελληνικό λαό στην ανάγκη της συνεισφοράς του προς το κράτος για τη δική του ευημερία. Τι θα μπορούσε να γίνει, κ. Σταύρου, για την αύξηση των ξένων επενδύσεων στην Ελλάδα, τη βελτίωση της παραγωγικότητάς της και την προσέλκυση περισσοτέρων ξένων επισκεπτών για την τόνωση του ελληνικού τουρισμού, που είναι και μια από τις κυριότερες πηγές εισοδήματος της χώρας; Έχω αμφίβολες σκέψεις για το θέμα των επενδύσεων ξένων επιχειρηματιών στην Ελλάδα. Η ελληνική οικονομία, πρώτον, δεν ήταν τόσο μη παραγωγική και μη ανταγωνιστική, όσο θεωρείται. Αυτό, βέβαια, λαμβάνει υπόψη όλες τις πτυχές της ελληνικής οικονομίας, περιλαμβανομένων της ναυτιλίας, της διακίνησης ενεργείας και άλλων κλάδων. Οι μονάδες οι οποίες είναι χαμηλής παραγωγής είναι οι εγχώριες μεγαλοεπιχειρήσεις, οι οποίες είναι ουσιαστικά κρατικές. Αυτές πρέπει άμεσα να ιδιωτικοποιηθούν, αλλά δεν πρέπει να ιδιωτικοποιηθούν με πλειστηριασμό για επιλογή του κατώτερου μειοδότη, τουλάχιστον στις περιπτώσεις της ΔΕΗ, του

Φωτογραφία VOA/Greek

Ο καθηγητής κ. Ν. Σταύρου γίνεται δεκτός στη VOA από τον κ. Γιώργο Μπίστη

ΟΤΕ και άλλων παραγωγικών μονάδων. Επί του παρόντος, είναι δύσκολο η Ελλάδα να αλλάξει τη στάση πολλών ξένων επενδυτών, εκτός και εάν μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα αλλάξει το θέμα της συζήτησης και αρχίσουμε να μιλάμε όχι για ένα δανειολήπτη, αλλά για μια χώρα η οποία αξιοποιεί ξένα και μεγάλα κεφάλαια στην ανάπτυξη συγκεκριμένων μονάδων της. Η συζήτηση, λοιπόν, πρέπει να αλλάξει και η Ελλάδα να παύσει να εμφανίζεται ως επαίτης και να προβάλλεται ως μια χώρα δυνητικής ευημερίας, ως μια χώρα η οποία προσφέρει ευκαιρίες για επενδύσεις. Ο τουρισμός είναι πάντοτε ένας από τους κυριότερους παράγοντες της ελληνικής οικονομίας. Αλλά ο τουρισμός είναι εύθραυστος πόρος, δεν είναι σταθερός. Όταν μιλάμε για αστάθειες, όταν στην παρούσα περίπτωση μιλάμε για συνεχείς διαμαρτυρίες και διαδηλώσεις, που δίνουν ένα φάσμα Ελλάδας ως χώρας σε αναστάτωση, ο τουρισμός δεν νομίζω ότι βοηθιέται κατά πολύ. Πρώτα από όλα, κατά τη γνώμη μου, η ελληνική κυβέρνηση και όλα τα πολιτικά κόμματα, μηδενός εξαιρουμένου, πρέπει να πείσουν τον ελληνικό λαό για τη σοβαρότητα της καταστάσεως που αντιμετωπίζει η χώρα. Μέχρι τώρα, δεν το έχουν κάνει. Και τα μέτρα λιτότητας που πέρασαν από τη Βουλή, εγκρίθηκαν με μόνο μία ψήφο της αντιπολίτευσης. Η αντιπολίτευση, όπως και τα άλλα πολιτικά κόμματα στην Ελλάδα, έχουν καλά μυαλά. Κανένας, όμως, δεν πρέπει να υποβαθμίζει τη σημερινή κατάσταση και να την χρησιμοποιεί ως μοχλό για προώθηση πολιτικών στόχων. Είναι κρίσιμη η κατάσταση και δεν επιτρέπεται πολιτικοί αρχηγοί να μικροπολιτικολογούν σε βάρος του εθνικού συμφέροντος. Είχε ειπωθεί κάποτε από κάποιο διακεκριμένο πολιτικό πως, όταν οι ηγέτες μιας χώρας αναγκάζονται να βγαίνουν έξω με το τενεκεδάκι της επαι-

τείας και να ζητούν βοήθεια, δυσκολεύονται να εφαρμόζουν ταυτόχρονα δυναμική εξωτερική πολιτική. Επηρεάζει, και αν ναι σε τι βαθμό, η σημερινή οικονομική κρίση την ικανότητα της Ελλάδας να ασκεί αποτελεσματική εξωτερική πολιτική; Η Ελλάδα, στην περίοδο που περνάει τώρα, πρέπει να κάνει προσεκτική διαβάθμιση των στόχων της εξωτερικής της πολιτικής. Πρέπει να ξεχωρίσει το σπουδαίο από το μη σπουδαίο και να διαχωρίσει τι συμφέροντα είναι έτοιμη να υπερασπιστεί, ασχέτως της οικονομικής καταστάσεως. Δεν έχει την πολυτέλεια πλέον για επιπολαιότητες. Κατά τη γνώμη μου, ήταν σοβαρό λάθος η αλλαγή της εξωτερικής πολιτικής έναντι της Μέσης Ανατολής στην περίπτωση που βρίσκεται τώρα. Διότι αργά ή γρήγορα αυτή η σοβαρή αλλαγή θα μετατραπεί σε μοχλό πιέσεως σε βάρος της Ελλάδας από διεθνείς τραπεζικούς παράγοντες. Στο θέμα της εξωτερικής πολιτικής θα έλεγα, επίσης, το εξής: Η Ελλάδα, στη θέση που βρίσκεται οικονομικά έναντι της Τρόικας, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου κ.λπ., έχει ορισμένα εκμεταλλεύσιμα διαπραγματευτικά πράγματα. Πρώτον, πρέπει να ξεκαθαρίσει στα μέλη της Τρόικας ότι, εάν συνεχίσουν να πιέζουν τη χώρα με βάναυση υπερφορολογία, τώρα που η οικονομία της είναι σε τέτοια κατάσταση και η εξωτερική πολιτική της είναι ρευστή, η Ελλάδα δεν μπορεί να αποκλείσει την πιθανότητα να κηρύξει πτώχευση. Τότε θα ακούσουμε εάν τους συμφέρει να πιέζουν την Ελλάδα με τέτοιο σκληρό τρόπο και να πιέζουν τον Έλληνα πολίτη να φορολογηθεί υπέρβαρα. Δεν θα τους συμφέρει, νομίζω, να ακούσουν ότι το τραπεζικό σύστημα θα δεχτεί μια πτωχευμένη Ελλάδα. Γιατί τότε μιλάμε για σοβαρές αναστατώσεις στις θέσεις και στο γόητρο της Ευρώπης, σε σχέση τόσο με την εξωτερική πολιτική όσο και με την οικονομική πολιτική. Σημειώστε ότι το 80% των εκτεθειμένων τραπεζών, αυτών, δηλαδή, που έχουν στα βιβλία τους δάνεια της Ελλάδας, τα οποία και έχουν διπλασιαστεί μετά την προσθήκη των τόκων, είναι ευρωπαϊκές τράπεζες. Οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις πρέπει να λάβουν σοβαρά υπόψη τις σχέσεις τους με την Ελλάδα και το ρόλο που παίζουν ως προστάτες τραπεζικών οργανισμών, οι οποίοι έχουν, επί του παρόντος, δημιουργήσει μια αφόρητη κατάσταση για τον Έλληνα φορολογούμενο πριν ακόμη τακτοποιηθούν οι θεσμικές αλλαγές για την πάταξη της φοροδιαφυγής και πριν δρομολογηθούν οι διαδικασίες για την αποκρατικοποίηση των μεγάλων κρατικών μονάδων. συνέχεια στη σελίδα 8


8

επίκαιρο θέμα

Θλιβερή πρωτιά της χώρας μας στα τροχαία ατυχήματα Σχέδιο δράσης της Ε.Ε.

Στη χώρα μας έχουμε τα περισσότερα θανατηφόρα ατυχήματα από τροχαία σε ολόκληρη την Ευρώπη. Την τελευταία δεκαετία, 2001-2011, ενώ ο αριθμός των θανάτων από τροχαία στις χώρες της Ε.Ε. μειώθηκε κατά 43%, κατά μέσο όρο, στη χώρα μας το ποσοστό φθάνει μόλις και μετά βίας στο 30%. Στην Ελλάδα το 2001 είχαμε 172 θανάτους από τροχαία ατυχήματα, ενώ το 2010 ο αριθμός μειώθηκε σε 116. Παρά τη μείωση αυτή, ο αριθμός είναι ιδιαίτερα μεγάλος, όταν στη Βουλγαρία έχουμε μόνο 102 και στη Ρουμανία 111. Όμως, απαράδεκτος είναι και ο αριθμός των τραυματισμών που εξακολουθεί να είναι ιδιαίτερα μεγάλος. Γι’ αυτό και η προσπάθεια της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για μείωση στο μισό των τροχαίων δυστυχημάτων θα γίνει στα πλαίσια του «Σχεδίου Δράσης για την οδική ασφάλεια, 2011-2020».

- Κατασκευή ασφαλέστερων αυτοκινητοδρόμων - Εξέλιξη «έξυπνων» αυτοκινήτων - Βελτίωση του συντελεστή αδειοδότησης και εκπαίδευσης οδηγών - Καλύτερη αστυνόμευση - Αποτελεσματικότερη περίθαλψη τραυματιών - Νέα έμφαση στους οδηγούς μοτοσικλετών

Το σχέδιο δράσης βασίζεται σε επτά τομείς με μετρήσιμους στόχους, που είναι: - Βελτίωση της ασφάλειας για επιβατηγά και φορτηγά αυτοκίνητα

Όπως προκύπτει από σχετική έκθεση, ποσοστό 75% των τροχαίων δυστυχημάτων οφείλεται σε τέσσερα αίτια: - Υπερβολική ταχύτητα - Παραβίαση φωτεινού σηματοδότη - Μη χρήση ζώνης ασφαλείας - Οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ Τέλος, από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αναμένεται να υιοθετηθεί οδηγία που θα επιτρέπει την ποινική δίωξη οδηγών που διαπράττουν τις τέσσερις παραβιάσεις του Κ.Ο.Κ. στο εσωτερικό της χώρας τους, που μέχρι σήμερα παραμένουν ατιμώρητοι.

Πρωτιά και στους θανάτους από πνιγμούς στη θάλασσα Τα ποσοστά θανάτων από πνιγμούς στη χώρα μας εξακολουθούν να είναι τα υψηλότερα της Ευρώπης. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, η δεύτερη αιτία θανάτων, μετά τα τροχαία, είναι οι πνιγμοί, αφού περίπου 300 άτομα αυτό το χρόνο θα χάσουν τη ζωή τους από πνιγμό. Γιατί ένα μεγάλο ποσοστό Ελλήνων δεν γνωρίζει κολύμπι και ένα άλλο μεγάλο ποσοστό κολυμπάει αμέσως μετά το φαγητό. Αυτή τη χρονιά, 65 άτομα, 51 άνδρες και 14 γυναίκες, έχουν χάσει τη ζωή τους σε πνιγμό, μέχρι χθες, στη χώρα μας. Από αυτούς, 29 ήταν άνω των 60 ετών. Παράλληλα, όπως επισημαίνεται από την πλευρά της Ελληνικής Ναυαγοσωστικής Ακαδημίας, δεν έχουμε ναυαγοσώστες στις περισσότερες παραλίες της χώρας.

Η συνέντευξη με κ. N. Σταύρου (συνέχεια από σελίδα 7)

Εκείνες όλες οι ελληνικές επενδύσεις που ακούγαμε τα τελευταία χρόνια να γίνονται σε χώρες της Βαλκανικής, Αλβανία, Σκόπια, Ρουμανία, Βουλγαρία κ.λπ., βοηθούν καθόλου στο να ξεπεραστεί η σημερινή κρίση χρέους της Ελλάδας; Αυτά έχουν εξουδετερωθεί από πέρσι. Η διεθνής οικο-

νομική κρίση, η οποία έχει πλήξει τον τραπεζικό παράγοντα, άλλωστε αυτό ήταν το μεγάλο ατού της Ελλάδας στα Βαλκάνια, έχει πλέον εξουδετερώσει κάθε όφελος για μικρές οικονομίες και μικρές τράπεζες. Επομένως, επί του παρόντος, οι ελληνικές επενδύσεις στα Βαλκάνια, αν ήταν μόνο τραπεζικού ή δανειστικού τύπου, δεν έχουν πια καμιά σημασία. Εάν έχουν γίνει επενδύσεις σε παραγωγικές μονάδες βαλκανικών κρατών, η επιρροή της Ελλάδας θα συνεχίσει να είναι ισχυρή. Αλλά δεν

ξέρω ακριβώς, δεν έχω συγκεκριμένα στοιχεία, για το τι είδους επενδύσεις έχει κάνει η Ελλάδα στα Βαλκάνια. Επαναλαμβάνω, εάν ήταν απλώς δανειστικής φύσης, έχουν ελάχιστη σπουδαιότητα επί του παρόντος. Άλλωστε, οι ελληνικές τράπεζες δεν είναι υπερτράπεζες για να λένε στον κόσμο ότι είμαστε τόσο μεγάλοι που δεν μπορείτε να μας πειράξετε. Έχουν γίνει και αυτές θύματα των μεγαλοτραπεζών του κόσμου, που έχουν εξουδετερώσει κάθε ατού που είχε το τραπεζικό σύστημα.


10

θέμα

Αποδράσεις χωρίς κόστος Τα πιο όμορφα πράγματα στη ζωή είναι δωρεάν

Bρήκαμε και σας προτείνουμε τις καλύτερες παραλίες της Αττικής. Και το κυριότερο, είναι δωρεάν. To καλοκαιράκι έχει μπει πια για τα καλά στη ζωή μας και η αναζήτηση παραλίας στο λεκανοπέδιο αποτελεί αντικείμενο συζήτησης σε όλες τις οικογένειες και σε όλες τις παρέες. Αμμώδεις ή βραχώδεις, ήσυχες ή πολυσύχναστες, κοσμικές ή απομονωμένες, οι παραλίες της Αττικής σίγουρα μπορούν να ανταποκριθούν σε όλα τα γούστα και σε όλες τις επιθυμίες. Και επειδή οι εποχές είναι δύσκολες, ποιος θα έλεγε όχι σε μια δωρεάν ακρογιαλιά; Η MAIL έψαξε και βρήκε για τους αναγνώστες της παραλίες που είναι ελεύθερες στην πρόσβαση και σας παρουσιάζει τα θετικά, αλλά και τα αρνητικά τους. ΠΛΑΖ ΑΓΙΟΥ ΚΟΣΜΑ Η μεγάλη αμμουδερή οργανωμένη παραλία σε μικρή απόσταση (λίγες εκατοντάδες μέτρα) από την παρα-

λιακή λεωφόρο Ποσειδώνος, αμέσως μετά τον Άλιμο, απέναντι από τις εγκαταστάσεις του πρώην Δυτικού Αερολιμένος Αθηνών, βρίσκεται σε απόσταση 9 περίπου χιλιομέτρων νοτιοανατολικά από το κέντρο της Αθήνας. Κατά συνέπεια, είναι από τις κοντινότερες στο κέντρο της Αθήνας παραλία της Αττικής. Άλλο χαρακτηριστικό στοιχείο της παραλίας αυτής είναι ότι βρίσκεται κοντά στο Αθλητικό Κέντρο του Αγίου Κοσμά που τις καθημερινές, αλλά και τα Σαββατοκύριακα, συγκεντρώνει πολλούς επισκέπτες.

φορία. Επίσης, λόγω του ανοιχτού χώρου, διευκολύνεστε να παίξετε και διάφορα σπορ.

ΚΑΒΟΥΡΙ Η όμορφη περιοχή της μικρής χερσονήσου Καβούρι, λίγο πριν τη Βουλιαγμένη, διαθέτει αρκετά κομμάτια παραλίας με ελεύθερη πρόσβαση, άλλα με άμμο και άλλα με πέτρες. Το Καβούρι απέχει 16 περίπου χιλιόμετρα νοτιοανατολικά από το κέντρο της Αθήνας. Επομένως, είναι μια από τις κοντινές επιλογές στην Αττική. Άλλο χαρακτηριστικό στοιχείο της περιοχής αυτής είναι ότι το ευρύτερο περιβάλλον της είναι αρκετά καλό με πολλά δέντρα και μακριά από το δρόμο με τη μεγάλη κυκλο-

ΠΑΡΑΛΙΑ ΣΧΙΝΙΑ Εκτός από τις οργανωμένες πλαζ της περιοχής, υπάρχει η ελεύθερη και πολύ δημοφιλής παραλία του Σχινιά. Η μεγάλη αμμουδερή περίφημη παραλία, μπροστά στον παραθαλάσσιο παραθεριστικό οικισμό Σχινιά, βρίσκεται 3 περίπου χιλιόμετρα βορειοανατολικά από τον τύμβο του Μαραθώνα και 45 περίπου χιλιόμετρα βορειοανατολικά από το κέντρο της Αθήνας. Πρόκειται για μια πανέμορφη παραλία μέσα σε ένα εντυπωσιακό πευκοδάσος που φτάνει σχεδόν μέχρι το κύμα.

ΜΑΥΡΟ ΛΙΘΑΡΙ ΣΑΡΩΝΙΔΑΣ Ο μαύρος βράχος στην αριστερή πλευρά έχει δώσει το όνομά του στη γνωστή παραλία της Σαρωνίδας. Βρίσκεται στο 46ο χιλιόμετρο της Λεωφόρου Σουνίου. Να είστε, όμως, προετοιμασμένοι για πολύ κόσμο, καθώς συγκεντρώνει πολλούς λουόμενους. Αλλά και η ποιότητα του νερού είναι μέτρια.


θέμα ΔIKAΣΤΙΚΑ Η μικρή βραχώδης παραλία, μπροστά στον οικισμό Δικαστικά, στον κόλπο του Σχινιά (Μαραθώνας), βρίσκεται σε μια απομονωμένη τοποθεσία λίγο μετά τον τύμβο του Μαραθώνα και σε απόσταση 43 περίπου χιλιομέτρων βορειοανατολικά από το κέντρο της Αθήνας. Πρόκειται για μια παραλία με βράχια ή, για την ακρίβεια, για μερικά βράχια κατάλληλα για θεαματικές βουτιές σε πεντακάθαρα νερά. Ιδανική για καλό μπάνιο και απομόνωση.

ΠΑΛΑΙΑ ΦΩΚΑΙΑ Μεγάλη παραλία με άμμο και άπλετο ελεύθερο χώρο, αφού παραμένει ακόμα ανεκμετάλλευτη. Είναι πολύ εύκολο να την εντοπίσετε, αφού εκτείνεται σε όλο το μήκος της Παλαιάς Φώκαιας.

ΠΟΡΤΟ ΡΑΦΤΗ Ερωτοσπηλιά, Αγία Μαρίνα, Άγιος Σπυρίδωνας και Αυλάκι συγκεντρώνουν πολύ κόσμο τα Σαββατοκύριακα. Ωστόσο, τις καθημερινές, που είναι πιο ήσυχα, είναι ιδανικές για ηρεμία και πολύ κολύμπι.

ΨAΘΑ Η απόσταση από την Αθήνα χαρακτηρίζει το ταξίδι προς τα εκεί ως «μίνι εκδρομή». Συνδυάζει και βουνό και θάλασσα. Κάτω από τα Βίλια, Ψάθα και Πόρτο Γερμενό είναι δύο καθαρές και οικογενειακές παραλίες.

ΛΙΜΑΝΑΚΙΑ Αμέσως μετά τις οργανωμένες πλαζ και τις μαρίνες της Βουλιαγμένης και όπως ακολουθούμε την παραλιακή λεωφόρο προς τη Βάρκιζα, στο νοτιοανατολικό τμήμα του όρμου της Βουλιαγμένης, υπάρχουν πολλές μικρές παραλίες, μικροσκοπικοί κολπίσκοι, μεγάλα επίπεδα βράχια, αμμουδιές ελάχιστης έκτασης, τα περίφημα Λιμανάκια της Βουλιαγμένης. Η απόσταση από το κέντρο της Αθήνας είναι γύρω στα 23 με 26 χιλιόμετρα, οι παραλίες βρίσκονται μόνο λίγα μέτρα από το δρόμο και στην άκρη του υπάρχουν τα σχετικά πάρκινγκ. Όλες αυτές οι παραλίες είναι ανοργάνωτες, αλλά πολύ καθαρές, με βαθιά και μάλλον παγωμένα νερά, σε σχέση πάντα με τις αμμουδερές γειτονικές πλαζ. Η πρόσβαση είναι εύκολη και γίνεται με τακτικά δρομολόγια αστικών λεωφορείων, με ταξί και με ιδιωτικό ή νοικιασμένο αυτοκίνητο ή μοτοσικλέτα. Αν έλθετε με το αυτοκίνητό σας, θα παρκάρετε στα πάρκινγκ στις άκρες του δρόμου και θα κατεβείτε από σχετικά απόκρημνα μονοπάτια έως τη θάλασσα.

ΠΑΣΑΛΙΜΑΝΙ ΣΟΥΝΙΟΥ Η παραλία βρίσκεται στο 72ο χιλιόμετρο της Λεωφόρου Σουνίου, τέσσερα χιλιόμετρα μετά το ναό του Ποσειδώνα. Η παραλία είναι γνωστή μόνο σε όσους έχουν σπίτι στην περιοχή, οπότε είναι βέβαιο ότι δεν θα πέσετε σε συνωστισμό.

ΘΥΜΑΡΙ Βρίσκεται στο 54ο χιλιόμετρο της λεωφόρου Σουνίου και είναι μία πολύ αγαπητή παραλία για όσους δεν ενδιαφέρονται για πιο οργανωμένες καταστάσεις.

ΚΟΚΚΙΝΟ ΛΙΜΑΝΑΚΙ ΣΤΗ ΡΑΦΗΝΑ Η περίφημη αμμουδερή παραλία (με κατά τόπους βοτσαλάκι) Κόκκινο Λιμανάκι, μήκους 400 περίπου μέτρων, βρίσκεται 1,5 περίπου χιλιόμετρο βόρεια από το λιμάνι της Ραφήνας και 29 περίπου χιλιόμετρα ανατολικά από το κέντρο της Αθήνας. Πρόκειται για μια παραλία προφυλαγμένη από τους δυνατούς βοριάδες του καλοκαιριού (μελτέμια), αλλά και τους αντίστοιχους νότιους.

ΛΟΥΜΠΑΡΔΑ Η μεγάλη σε έκταση ελεύθερη παραλία Λουμπάρδα, στο εσωτερικό τμήμα ενός ορμίσκου κατά μήκος της παραλιακής λεωφόρου, βρίσκεται σε απόσταση 32 χιλιομέτρων από το κέντρο της Αθήνας, 5 χιλιόμετρα μετά τη Βάρκιζα, σε σημείο που πολλές δεκαετίες πριν υπήρχαν αλυκές.

ΜΑΤΙ Κοντά στην περιοχή της Νέας Μάκρης, πρόκειται για μία οικογενειακή παραλία, σε μια απόσταση 30 χιλιομέτρων από την Αθήνα. Οι ακτές και ο βυθός είναι ανάμεσα σε πέτρα και άμμο. Εξυπηρετείται από τα ΚΤΕΛ Αττικής, αλλά οι περισσότεροι κολυμβητές είναι οι παραθεριστές από τις γύρω περιοχές. Η παραλία δεν διαθέτει οργάνωση και τα νερά είναι ρηχά και δεν βαθαίνουν απότομα, οπότε προσφέρονται και για οικογένειες με μικρά παιδιά και ηλικιωμένους που δεν ξέρουν καλό κολύμπι.

ΑΓΙΑ ΜΑΡΙΝΑ, ΚΟΡΩΠΙ Η μικρή αμμουδερή παραλία Αγία Μαρίνα, σχεδόν μπροστά στην ομώνυμη εκκλησία, στη σχετικά προστατευμένη από τους βόρειους ανέμους ακτή του Σαρωνικού, βρίσκεται απέχει περίπου 34 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά από το κέντρο της Αθήνας. Η μικρή παραλία δεν είναι οργανωμένη, αλλά προσφέρει δυνατότητες για σπορ στην άμμο, γεγονός που προσελκύει πολύ κόσμο, ιδιαίτερα νέους, που συνδυάζουν το μπάνιο τους με μπιτς βόλεϊ και ρακέτες.

ΚΑΛΑΜΟΣ Η μικρή αμμουδερή παραλία βρίσκεται στη βορειοανατολική ακτής της Αττικής, σε απόσταση 39 περίπου χιλιομέτρων βορειοανατολικά από το κέντρο της Αθήνας. Ο μικρός παραλιακός οικισμός θεωρείται καλός τόπος για μπάνιο σε μια ωραία ήσυχη θάλασσα, χωρίς πολύ κόσμο, ιδιαίτερα τις καθημερινές, γιατί τα Σαββατοκύριακα υπάρχει μεγαλύτερη προσέλευση, τόσο από παραθεριστές, όσο και από περαστικούς επισκέπτες

11


διεθνή

12

«ΚΑΙ ΕΞΩ ΔΕΝ ΠΑΝΕ ΚΑΛΑ…»

Στα πρόθυρα «νευρικής κρίσης» η Ιταλία • Στα 2 τρισ. ευρώ το ανεξόφλητο χρέος της Ιταλίας • Αναμένεται φέτος να ανέλθει στο 120% του ΑΕΠ της • «Ωχριούν» τα ελληνικά βουλευτικά προνόμια μπροστά σε αυτά των ιταλικών • Σύνταξη 3.000 ευρώ για την Τσιτσιολίνα! Από τη Μαρίνα Μπεκιάρη

Α

REUTERS

ν κάποιος έλεγε σήμερα ότι η οικονομική κρίση έχει χρώμα μόνο ελληνικό, θα διέπραττε ένα μεγάλο λάθος. Πολλές χώρες βρίσκονται κοντά στην κόκκινη γραμμή, με πρώτη και καλύτερη την Ιταλία, που ενδεχομένως να καταστεί η επόμενη χώρα υπό πίεση. Σύμφωνα με τις τελευταίες προβλέψεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, το χρέος της Ιταλίας θα φθάσει στο 120% του ΑΕΠ το 2011 και μετά θα υποχωρήσει ελαφρά στο 118% στα τέλη του 2016. Η απόδοση των ιταλικών ομολόγων βαίνει αυξανόμενη και προσεχώς οι προβλέψεις για το ιταλικό χρέος θα φθάσουν τις αντίστοιχες του ελληνικού χρέους. Το ανεξόφλητο χρέος της Ιταλίας πλησιάζει τα 2 τρισ. ευρώ. Είναι αδιανόητο η Γερμανία ή το ΔΝΤ να παράσχουν προστασία έναντι των πιστωτών, εφόσον ένα τέτοιο πακέτο θα προϋπέθετε δάνεια και εγγυήσεις τουλάχιστον 500 δις ευρώ, ίσως και 1 τρισεκατομμύριο. Αυτό θα σημαίνει μία αξιοσέβαστη μερίδα του ΑΕΠ της Γερμανίας των 2,5 τρισ. ευρώ. Η Ευρώπη, κατά συνέπεια, δεν διαθέτει επαρκές δημοσιονομικό οπλοστάσιο να διαχειριστεί μία ιταλική κρίση, τουλάχιστον με τέτοιον τρόπο ώστε να προστατευθούν πλήρως οι πιστωτές. Ήδη ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου στην ιταλική κυβέρνηση. Ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι ανακοίνωσε στις αρχές του μήνα έκτακτα οικονομικά μέτρα ύψους 47 δις ευρώ με χρόνο υλοποίησης έως το 2014 και με περικοπές και στο δημόσιο τομέα. Μεταξύ άλλων, όμως, περικόπτει και προνόμια των πολιτικών, όπως χρήση υπηρεσιακών πτήσεων για τους υπουργούς, χρήση αυτοκινήτων με οδηγό για τους βουλευτές, αλλά και μείωση της βου-

λευτικής αποζημίωσης, η οποία αποζημίωση φθάνει τα 15.000 ευρώ το μήνα, απέχοντας πολύ από το μέσο ευρωπαϊκό όρο. Πληθαίνουν, πλέον, οι φωνές που κάνουν λόγο για ριζικές αλλαγές στα προνόμια των βουλευτών και των γερουσιαστών. Σύμφωνα με τη διοικητική μεταρρύθμιση του 2001, όποιος είχε κάνει δύο θητείες, στα 55 του χρόνια έπαιρνε σύνταξη, ενώ αν είχε τρεις

θητείες, στα 50 του χρόνια απολάμβανε το δικαίωμα στη σύνταξη. Το 2007 άλλαξε κα πάλι ο νόμος. Μειώθηκε το ποσό της σύνταξης και δεν μπορεί κάποιος να παίρνει παραπάνω απο μία σύνταξη για δημόσιο αξίωμα που ανέλαβε μετά το 2008. Το κακό πια όμως είχε γίνει. Μόνο οργή μπορεί να προκαλέσει το γεγονός ότι η Ιταλίδα πορνοστάρ Τσιτσιολίνα σε λίγους μήνες γίνεται 60 ετών και θα παίρνει σύνταξη 3.000 ευρώ το μήνα για τα 5 χρόνια που διετέλεσε μέλος του Κοινοβουλίου. Συνολικά, το ιταλικό κράτος ξοδεύει 134 εκατομμύρια ευρώ το χρόνο για τη Βουλή του και 80 εκ. για τη Γερουσία. Και τα δύο σώματα καταβάλλουν προσπάθειες εδώ και χρόνια να μειώσουν τα έξοδα και τις δαπάνες τους, όμως το κόστος παραμένει μεγάλο και προκαλεί το θυμό των πολιτών που βλέπουν τον Ρομάνο Πρόντι, καθηγητή πλέον στο Βrown University και επικεφαλής της οργάνωσης Peacekeeping Africa, να εισπράττει κάθε μήνα τρεις συντάξεις ως πρώην πρόεδρος της ΕΕ, ως πρώην βουλευτής, αλλά και ως πρώην καθηγητής Πανεπιστημίου. Ο πρώην Πρωθυπουργός, Τζουλιάνο Αμάτο, ζητάει συνεχώς θυσίες από τους Ιταλούς φορολογούμενους, ο ίδιος, όμως, παίρνει δύο συντάξεις και κατέχει τρεις θέσεις που του αποδίδουν 50 χιλιάδες ευρώ μεικτά το μήνα. Καθόλου άσχημα θα πει κανείς για να ζητάς περι-

κοπές από τους πολίτες. Ο Τζιοβάνι Βαλκάνι ήταν βουλευτής για μόνο 68 ημέρες, η σύνταξή του, όμως, είναι ισόβια… Όλοι αναρωτιούνται πια πόσο βιώσιμη μπορεί να είναι μια οικονομία πού παρέχει τόσο προνόμια σε πολιτικούς του παρελθόντος.


προορισμοί

Αφιέρωμα:

Πάμε Λακωνία!

Η

Λακωνία, η γη της μαγείας, του ονείρου, της άφθαστης ομορφιάς, της αρμονίας και της γαλήνης.

Αν υπάρχει ένα μέρος στο χάρτη όπου όλα ησυχάζουν και η μόνη αναφορά στην πραγματικότητα είναι το τραγούδι των τριζονιών τη νύχτα, όπου δεν υπάρχουν επιγραφές από νέον και δεν εισβάλλουν κακόφωνες μουσικές, ξένες από τη μουσική φωνή της θάλασσας, αυτό το υπέροχο τοπίο, το προσεγμένο, το χιλιοτραγουδισμένο, είναι η Μάνη. Η λεβεντιά και η φιλοξενία κάνουν τον ταξιδιώτη να αισθανθεί σαν να είναι εκεί ο δικός του τόπος. Γεμάτος από τα αρώματα της ρίγανης και με το φως του ήλιου να λαμπιρίζει πάνω στην κατάλευκη πέτρα και μετά να βουτάει βαθιά στη γαλαζοπράσινη απεραντοσύνη της θάλασσας. Η Λακωνία είναι πια δίκαια ένας προορισμός με καλές, ελληνικές τιμές, που, όμως, πληροί τα πιο δυναμικά standards φιλοξενίας.

13


16

μ ε γ α λ οπσο λ ιδτ ιισαμ όγςω ν ι σ μ ο σ

Κερδίστε ονειρεμένες διακοπές

σε Σκιάθο, Σαντορίνη, Ερέτρια με τη Hellenic Mail! Στείλτε sms με το κειμενο: για τη Σκιάθο: HM11, αφήνετε κενό, Oνοματεπώνυμό και αποστολή στο 54754 για τη Σαντορίνη: HM12, αφήνετε κενό, Oνοματεπώνυμό και αποστολή στο 54754 για την Ερέτρια: HM13, αφήνετε κενό, Oνοματεπώνυμό και αποστολή στο 54754

Η Hellenic Mail επιλέγει και προσφέρει: 3 διανυκτερεύσεις στη Σκιάθο στο ξενοδοχείο SKIATHOS PALACE σε δίκλινο δωμάτιο με ημιδιατροφή

4 διανυκτερεύσεις στη Σαντορίνη στο ξενοδοχείο IMPERIAL MED HOTEL σε δίκλινο δωμάτιο με πρωινό

2 διανυκτερεύσεις σε 2 ζευγάρια στην Ερέτρια στο ξενοδοχείο AVANTIS SUITES με πρωινό Οι νικητές θα αναδειχθούν στο τέλος του μήνα μετά από κλήρωση Χρέωση: 1,48€/sms (συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ). ΝPH S.A. Θησέως 280, 17675 Helpline: 210 9472167 Οι όροι και οι προϋποθέσεις του διαγωνισμού έχουν αναρτηθεί στην ιστοσελίδα: www.thehellenicmail.gr/images/stories/thmpdf/diagonismoi.pdf


πολιτισμός

17

“To Γάλα” πάει σινεμά “To Γάλα”, η τραγική ιστορία της Ρήνας, του Αντώνη και του Λευτέρη, μετά από την πετυχημένη θεατρική πορεία μεταφέρεται και στην κινηματογραφική οθόνη. Την ταινία υπογράφει ένας νέος και πολύ ταλαντούχος σκηνοθέτης, ο 37χρονος Γιώργος Σιούγας που μιλά στην MAIL και στη Μαρίνα Μπεκιάρη Στην Ελλάδα πολύ σπάνια θεατρικά έργα μεταφέρονται στην κινηματογραφική οθόνη. Εσείς πώς πήρατε αυτή την απόφαση; Όντως, σπάνια βλέπουμε σήμερα θεατρικά να μεταφέρονται στη μεγάλη οθόνη, αν και παλαιότερα συνέβαινε το αντίθετο. Τη χρυσή εποχή του ελληνικού σινεμά, στις δεκαετίες του ‘50 και του ‘60, πολλές ταινίες ήταν βασισμένες σε θεατρικά έργα. Ένα καλό θεατρικό καταφέρνει μέσα απ’ το λόγο να δημιουργεί δυνατή δραματουργία και αυτό δίνει πολύ γερό «πάτημα» στο σκηνοθέτη και στους ηθοποιούς να μεταφράσουν αυτόν το λόγο σε δράση. Όταν ένα θεατρικό γίνει φιλμ, τότε αυτή η δράση γίνεται ακόμα πιο σημαντική, γιατί στο θέατρο τα πράγματα λέγονται, ενώ στο σινεμά τα πράγματα γίνονται. Το «Γάλα» διαθέτει εξαιρετικά δυνατό λόγο, ο οποίος μου έκανε μεγάλη εντύπωση. Η ιστορία που αφηγείται ο Κατσικονούρης άγγιξε την υπαρξιακή μου χορδή και με επηρέασε πολύ, οπότε η απόφαση πάρθηκε από μόνη της! Ήξερα μέσα μου ότι είναι μια ιστορία που ήθελα πολύ να πω μέσω της «γλώσσας αφήγησης» που με συναρπάζει, αυτής του σινεμά. Σας φόβισε η σύγκριση με το θεατρικό έργο; Το «Γάλα» υπήρξε μία από τις μεγαλύτερες θεατρικές επιτυχίες των τελευταίων ετών. Ανησυχείτε μήπως ο κόσμος πάει να δει την ταινία έχοντας στο μυαλό του το θεατρικό έργο; Όχι, γιατί δύο ανόμοια ποσά δεν συγκρίνονται. Άλλο μέσο το θέατρο, άλλο το φιλμ. Με φοβίζει το ενδεχόμενο οι θεατές να μην «πιάσουν» το φιλμ, να μην καταλάβουν αυτό που έχω προσπαθήσει να τους επικοινωνήσω, γιατί αυτό είναι χειρότερο από το να μην τους αρέσει. Αυτόν το φόβο τον έχω πάντα με οτιδήποτε κι αν κάνω. Το ότι θα υπάρξει μια σύγκριση με το θεατρικό είναι αναπόφευκτο, όπως υπάρχει σύγκριση με μια ταινία που προέρχεται από ένα βιβλίο, ένα remake, ένα sequel κ.λπ., αλλά δεν νομίζω ότι η σύγκριση αυτή έχει να κάνει με την πραγματική αξία του φιλμ. Αυτό που ελπίζω είναι να έχω καταφέρει να επικοινωνήσω το έργο του Βασίλη Κατσικονούρη όσο πιο ειλικρινά και απλά γίνεται. Υπήρξαν στοιχεία που κρατήσατε από το θεατρικό έργο; Τι κοινά και τι διαφορές θα βρει κανείς σε σχέση με τη θεατρική παράσταση; Όλη η ουσία του θεατρικού υπάρχει και στο φιλμ. Οι διαφορές και τα κοινά εντοπίζονται αντίστοιχα στα κοινά και τις διαφορές των δύο μέσων, του θεάτρου και του κινηματογράφου, γιατί αυτά τα δύο συναντιούνται συχνά μέσω των αγωγών επικοινωνίας τους που φυσικά είναι οι ηθοποιοί (και ο σκηνοθέτης). Η συγκίνηση είναι ένα κοινό τους και η «αφαίρεση» μία διαφορά τους. Όμως, αυτά τα πράγματα είναι εντελώς υποκειμενικά. Ποιες δυσκολίες συναντήσατε στην προσπάθειά σας να κάνετε την ταινία; Από τη στιγμή που κατάλαβα ότι δεν μπορώ να αποφύγω τη θεατρική φύση του υλικού μου, όλα έγιναν

πιο εύκολα! Η δυσκολία ήταν στο να ανακαλύψω, χωρίς να βλάψω την ουσία, τι θα αφαιρέσω έτσι ώστε να μη φλυαρώ κινηματογραφικά. Το έργο, μεταξύ άλλων, ασχολείται με το δύσκολο θέμα της μετανάστευσης. Πόσο δύσκολο ήταν να προσεγγίσετε αυτό το θέμα σε μια εποχή μάλιστα που πυκνώνουν στη χώρα μας τα φαινόμενα ξενοφοβίας ; Το θέμα της μετανάστευσης είναι ο καμβάς πάνω στον οποίο ζωγραφίζεται η ιστορία των ηρώων του Κατσικονούρη. Το ότι είναι μετανάστες είναι μία αφορμή για τη δραματουργία και όχι αυτό που πραγματεύεται η ταινία. Το ότι είναι μετανάστες είναι «παρεμπιπτόντως». Δεν εστίασα ποτέ σ’ αυτό και γι’ αυτό η παρουσία των μεταναστών ποτίζει το φιλμ στο παρασκήνιο. Δεν έκανα ποτέ σχόλιο πάνω στο θέμα «μετανάστες», γιατί δεν είναι μέρος της ιστορίας που αφηγούμαι. Η ιστορία που αφηγούμαι εστιάζει στις δυναμικές μιας μάνας και δύο αδερφών. Το φιλμ πραγματεύεται τρεις ανθρώπους ξεκρέμαστους που είναι πάνω στη γραμμή. «Ούτε από ‘δω, μήτε κι από ‘κει», όπως λέει η Ρήνα (μάνα). Ο περισσότερος κόσμος σας γνωρίζει από τις τηλεοπτικές σας δουλειές και στην Ελλάδα συνηθίζουμε να βάζουμε ταμπέλες. Συναντήσατε δυσκολίες στο να μπείτε στο χώρο του κινηματογράφου; Αντιμετώπισα αυτό το φαινόμενο και με θύμωνε αρκετά, όταν συνέβαινε. Όμως, δεν νομίζω ότι αυτό συμβαίνει μόνο στην Ελλάδα. Είναι φυσικό να αξιολογούμε τους ανθρώπους και τις δυνατότητές τους από τα έργα τους που έχουμε δει μέχρι τώρα. Κανείς δεν μπορεί να ξέρει αυτό που εμείς ξέρουμε για τον εαυτό μας μέχρι να μπορέσουμε να το αποδείξουμε. Είναι κι αυτό μέρος της διαδικασίας που πρέπει να περάσουμε όλοι σε κάθε χώρο, αργά ή γρήγορα. Όλοι νομίζουμε ότι με κάποιο τρόπο μπορούμε να αποφύγουμε αυτή τη διαδικασία, αλλά τελικά δεν μπορούμε. Αυτοί που

επιμένουν και δεν τα παρατούν ποτέ, που πέφτουν και ξανασηκώνονται χίλιες φορές και που δεν παύουν να πιστεύουν στο όνειρό τους, παρ’ ότι κατ’ επανάληψη είναι απορριπτέοι, είναι και αυτοί που τελικά φτάνουν το στόχο. Κατάλαβα τώρα ότι ήταν κι αυτό μέρος της διαδικασίας, όσο κι αν με εκνεύριζε τότε. Το πιο σημαντικό πράγμα είναι να έχεις κάτι να πεις. Εάν το θες πολύ, τότε αυτό γίνεται μεταδοτικό και τελικά πείθει και τους γύρω σου. Μπορεί να υπάρξουν ευκαιρίες για νέους καλλιτέχνες, δεδομένης της οικονομικής κρίσης; Η κρίση μπορεί, τελικά, να γεννήσει κάτι καινούργιο; Τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα σήμερα. Τα πράγματα είναι δύσκολα έτσι κι αλλιώς, όταν ψάχνεις να βρεις λεφτά να κάνεις μια ταινία, μία παράσταση, ένα στούντιο να ηχογραφήσεις το τραγούδι σου (οι πιο τυχεροί είναι αυτοί που γράφουν!), πόσο μάλλον τώρα που μόνο το άκουσμα ότι κάποιος κάνει ταινία ακούγεται μέχρι και σουρεαλιστικό! Όμως, πιστεύω ότι όλες οι φάσεις που περνάει ένας πολιτισμός είναι μέρος του κύκλου της ζωής αυτού του πολιτισμού, όπως σε μικρογραφία περνάμε κρίσεις στις σχέσεις μας, στα οικονομικά μας, στην ψυχολογία μας κ.λπ. Οι ευκαιρίες υπάρχουν παντού γύρω μας, απλά άλλοτε τις βλέπουμε και άλλοτε όχι. Εμείς είμαστε αυτοί που παίρνουμε τις αποφάσεις και κάνουμε τις επιλογές μας, ανάλογα με το πώς αντιδρούμε σ’ αυτά που μας συμβαίνουν. Η οικονομική κρίση, λοιπόν, ναι μεν παρουσιάζει κάποια προβλήματα, αλλά ταυτόχρονα παρουσιάζει και μια άλλη κατάσταση γύρω μας που μας ερεθίζει. Από μας εξαρτάται λοιπόν. Η τέχνη θα βρει το δρόμο της, αυτό δεν μας διδάσκει η ιστορία; * «Το γάλα» θα βγει στις αίθουσες από την Odeon στις 6 Οκτωβρίου. Θα κάνει πρεμιέρα στις 24 Σεπτεμβρίου στο «17ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας, Νύχτες Πρεμιέρας-ConnX».


αυτοκίνητο

18

Νέο NISSAN MICRA

Πρωταγωνιστής στην ευελιξία και την ποιότητα της αυτοκίνησης Του Γιάννη Κουτελιέρη «Βενιαμίν» (πριν την έλευση του ΡΙΧΟ) της γκάμας των αυτοκινήτων της Nissan εδώ και χρόνια έχει ταυτιστεί με την αξιόπιστη, ευέλικτη και κυρίως ποιοτική αυτοκίνηση. Είναι το μοντέλο που δημιούργησε νέα βάση δεδομένων στην κατηγορία των αυτοκινήτων πόλης τόσο στον τομέα της σχεδίασης -πολλοί είναι αυτοί που τη χαρακτήρισαν εκκεντρική για την εποχή του- όσο και για την ποιότητα κύλισης που ταυτιζόταν με μοντέλα μεγαλύτερης κατηγορίας. Η αναφορά γίνεται για το Micra που από τα τέλη του 2010 η καινούργια του γενιά κάνει καριέρα στην Ελλάδα. Το νέο Micra είναι «στημένο» πάνω σε ένα εντελώς καινούργιο πάτωμα, στο οποίο θα βασιστούν τρία μελλοντικά μοντέλα της εταιρείας. Η νέα πλατφόρμα έδωσε μεγαλύτερες διαστάσεις στο Micra (Μ/Π/Υ: 3,780/1,675/1,525 μέτρα), εξασφαλίζοντας πιο άνετους χώρους για τέσσερις ενήλικες ή πέντε με σχετικές παραχωρήσεις. Ο χώρος αποσκευών έχει τιμή 265 λίτρα -28 περισσότερα από το προηγούμενο. Το σχεδιαστικό στιλ του νέου Micra δεν ακολουθεί κατ’ ανάγκη τη φιλοσοφία των προηγούμενων εκδόσεων -έχει εγκαταλειφθεί το εξεζητημένο ντιζάιν-κάνοντας εμφανή την τάση για τη δημιουργία ενός συμβατού με την εποχή αμαξώματος. Λιτές γραμμές, κομψές καμπύλες, αυξημένη ορατότητα, είναι τα στοιχεία της σχεδιαστικής ταυτότητας, εξωτερικά, του νέου Micra. Εσωτερικά, η γνωστή ποιότητα και το φινίρισμα της Nissan κυριαρχούν. Η εργονομία είναι σε υψηλό επίπε-

Ο

δο, τέτοιο που αναδεικνύει την άνεση και την ευκολία με την οποία ο οδηγός χειρίζεται την κίνηση του αυτοκινήτου. Τα υλικά του ταμπλό, αν και η δομή τους αποτελείται από σκληρό πλαστικό, δεν δημιουργούν αρνητική εντύπωση, γιατί η επιλογή της διχρωμίας και η σχεδιαστική άποψη της μονοκόμματης κονσόλας αποπνέουν ένα ευχάριστο και φιλικό περιβάλλον. Τα όργανα είναι ευανάγνωστα, ενώ οι βασικές λειτουργίες (χειριστήρια, διακόπτες και μπουτόν) βρίσκονται σε σωστή θέση, διευκολύνοντας τον οδηγό να είναι προσηλωμένος στην οδήγηση και μόνο σε αυτή. Στο εσωτερικό, υπάρχουν αρκετές θέσεις -κρυφές και φανερές- για την αποθήκευση μικροαντικειμένων, απελευθερώνοντας ζωτικό χώρο για την άνεση των επιβατών. Η καινοτομία του νέας γενιάς Micra είναι ότι ακολουθεί τη φιλοσοφία του παγκόσμιου αυτοκινήτου. Ένα τύπο αμαξώματος (πεντάθυρο), ένα κινητήριο σύνολο (1,2 λίτρων, τρικύλινδρο) και συγκεκριμένο αριθμό επενδύσεων στο εσωτερικό. Αυτό σημαίνει ότι σε όποια χώρα του κόσμου και να κυκλοφορεί το νέο Micra θα είναι το ίδιο μοντέλο χωρίς διαφοροποιήσεις. Για την κίνηση του Micra οι Ιάπωνες μηχανικοί διάλεξαν το νέας γενιάς ατμοσφαιρικό τρικύλινδρο σύνολο των 1,2 λίτρων με την ισχύ των 80 ίππων, ενώ για τους φανατικούς της γρήγορης οδήγησης υπάρχει για το ίδιο κινητήριο σύνολο η έκδοση με μηχανικό υπερσυμπιεστή που ανεβάζει την ιπποδύναμη στους 99 ίππους. Στους δρόμους της πόλης το Micra είναι η απόλαυση

της αυτοκίνησης. Ήσυχο, ευέλικτο, οικονομικό, ποιοτικό, δεν προβληματίζει σε καμιά στιγμή τον οδηγό. Η πολύ καλή του ορατότητα προς όλες τις κατευθύνσεις βοηθά τον οδηγό να ελιχτεί με απόλυτη ασφάλεια ανάμεσα σε στενούς δρόμους ή πυκνή κυκλοφορία, ενώ το παρκάρισμα είναι παιχνιδάκι, αφού το γρήγορο και σαφές τιμόνι κόβει αρκετά, διευκολύνοντας στην προσέγγιση στον ελεύθερο χώρο στάθμευσης. Στον ανοικτό δρόμο το Micra κινείται ικανοποιητικά με το μεγάλο πλεονέκτημα της οικονομικής λειτουργίας του κινητήρα να κάνει την μετακίνηση ιδιαίτερα… ενδιαφέρουσα! Η μαλακή ρύθμιση των αναρτήσεων συμβάλλει στην άνεση των επιβατών, όμως σε κλειστές γρήγορές στροφές εμφανίζει κλίσεις στο αμάξωμα που δεν δημιουργούν, ωστόσο, πρόβλημα στην ασφαλή έξοδο από αυτές. Με τον τρικύλινδρο κινητήρα συνεργάζεται ένα «κλασικό» ιαπωνικής αίσθησης πεντατάχυτο κιβώτιο ταχυτήτων, ενώ υπάρχει και έκδοση με κιβώτιο CVT. Συμπερασματικά, το νέας γενιάς Nissan Micra «πατάει» πάνω στην πολύ καλή ποιότητα κύλισης των προκατόχων του, ενώ υπερθεματίζει σε αισθητική, άνεση, οικονομία και ευελιξία. Είναι, θα λέγαμε, ο πρωταγωνιστής στην κατηγορία των αυτοκινήτων πόλης, αποτελώντας το μέσο όρο στις επιλογές. Οι τιμές διάθεσης του νέου Micra, ανάλογα με το επίπεδο εξοπλισμού, διαμορφώνονται ως εξής (σε παρένθεση η τιμή με απόσυρση): MOTIVA 11.260 (10.520) € ACENTA 12.290 (11.480) € CVT MOTIVA 12.390 (11.570) € CVT ACENTA 13.370 (12.480) € ACENTA CON 12.790 (11.950) € TECHNA IVORY 13.960 (13.030) €


παιδεία

19

ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΥΠΡΟΥ

Εκπαίδευση υψηλής ποιότητας Ένα διεθνούς κύρους ίδρυμα, ισότιμο, ομοταγές και αντίστοιχο των ελληνικών ΑΕΙ

Τ

ο Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού της Κυπριακής Δημοκρατίας, με τη συνδρομή και συνεργία της Κυπριακής Πρεσβείας στην Αθήνα, και ειδικότερα την ευθύνη του Μορφωτικού Ακόλουθου, έχει αρχίσει μία παρουσίαση στις πρωτεύουσες των περιφερειών της χώρας των Κυπριακών Πανεπιστημίων. Από αυτήν την παρουσίαση προκύπτει ότι η τριτοβάθμια εκπαίδευση στην Κύπρο είναι υψηλής ποιότητας και ακολουθεί τα επίπεδα των μεγάλων Ευρωπαϊκών και Αμερικάνικων Πανεπιστημίων. Γι’ αυτό και στα Πανεπιστήμια της Κύπρου φοιτούν δεκάδες σπουδαστές από χώρες της Ευρώπης, της Αφρικής, της Ασίας, ακόμη και της Αμερικής. Με το πρόγραμμα Erasmus, δε, και την ανταλλαγή σπουδαστών, παρατηρείται ότι η Κύπρος είναι ένα κέντρο Πολιτισμού και Παιδείας στη Μεσόγειο. ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΥΠΡΟΥ Πέρα από το Πανεπιστήμιο Κύπρου, το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου είναι, πράγματι, ένα από τα διεθνούς κύρους Πανεπιστημιακά Ιδρύματα, αφού είναι σε στενή συνεργασία με τον όμιλο «Laureate International Universities», που στη συνέλευσή του μετέχουν δεκάδες Αμερικάνικα και Ευρωπαϊκά Πανεπιστήμια, με περίπου 600.000 φοιτητές. Για την παρουσίαση του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου βρέθηκε στην Ελλάδα αντιπροσωπία στελεχών, με επικεφαλής την κυρία Αλεξάνδρου, η οποία επισκέφθηκε τις πόλεις της Ρόδου, των Πατρών, της Καλαμάτας, της Αλεξανδρούπολης, της Καβάλας, του Ηρακλείου και των Χανίων. Επίσης, παρουσιάσεις έγιναν και σε ιδιωτικά εκπαιδευτήρια της Αθήνας.

ΙΣΟΤΙΜΟ ΚΑΙ ΟΜΟΤΑΓΕΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΩΝ Από τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν, το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου έχει κριθεί ισότιμο και ομοταγές με απόφαση του ΔΟΑΤΑΠ και τα πτυχία του είναι αντίστοιχα των πτυχίων των Ελληνικών Πανεπιστημίων. Είναι, δε, πολύ-εθνικό πανεπιστήμιο, αφού σ’ αυτό σπουδάζουν φοιτητές από δεκάδες χώρες της Ευρώπης, της Αφρικής, της Ασίας και της Αμερικής. Οι δεκάδες, δε, Έλληνες σπουδαστές, πολλοί από τους οποίους για δεύτερο πτυχίο και μεταπτυχιακό, συγκροτούν μια ολόκληρη ελληνική πανεπιστημιακή κοινότητα. Για την Ελλάδα, το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο έχει έναν ορισμένο αριθμό και δέχεται αιτήσεις, για το χειμερινό εξάμηνο του 2011, μέχρι 9 Σεπτεμβρίου 2011 ή μέχρι τη συμπλήρωση των θέσεων, επειδή η ζήτηση είναι μεγάλη και ίσως οι θέσεις καλυφθούν πριν τη λήξη της προθεσμίας. ΤΟ ΝΟΜΙΚΟ ΤΜΗΜΑ Γιατί οι σχολές και τα τμήματα του Πανεπιστημίου

έχουν κριθεί με απόφαση του ΔΟΑΤΑΠ ως ισότιμα και ομοταγή προς τα Ελληνικά Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα. Μάλιστα, το πρόγραμμα του τμήματος Νομικής έχει αντιστοιχία με εκείνο της Νομικής του Πανεπιστημίου της Αθήνας. Γι’ αυτό και οι απόφοιτοι πτυχιούχοι της Νομικής έχουν τη δυνατότητα εγγραφής και στους δικηγορικούς συλλόγους των ευρωπαϊκών χωρών και της Ελλάδας. Ειδικότερα, μάλιστα, για το πρόγραμμα σπουδών του νομικού τμήματος, επισημάνθηκε ότι δίνεται έμφαση στη νομολογία των Ευρωπαϊκών Δικαστηρίων, ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη το πρόγραμμα. ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ERASMUS Με το πρόγραμμα «Erasmus» πολλοί φοιτητές του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου φοιτούν στα πανεπιστήμια της Ελλάδας, όπως στο Καποδιστριακό της Αθήνας, το Δημοκρίτειο της Θράκης, το Πάντειο Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών, το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου. Ενώ, πρόσφατα, η Νομική Σχολή του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών αποφάσισε την υπογραφή συμφωνίας για την ανταλλαγή σπουδαστών μέσω του προγράμματος Erasmus, το οποίο βρίσκεται στην Πρυτανεία του Πανεπιστημίου για επικύρωση. Ακόμα, αυτές τις μέρες επίκειται συνάντηση του αντιπρύτανη του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου, κ. Κ. Γουλιάμου, με τον αντιπρύτανη του Πανεπιστημίου

Πειραιά, για την υπογραφή συμφωνίας συνεργασίας των δύο Πανεπιστημίων, τόσο σε θέματα ανταλλαγής σπουδαστών μέσω του προγράμματος Erasmus όσο και σε ερευνητικά και μεταπτυχιακά προγράμματα. Άλλωστε, κοινά μεταπτυχιακά προγράμματα του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου, εκτός από εκείνα με τα Πανεπιστήμια της Ελλάδας, έχουν συμφωνηθεί και με το ΤΕΙ Πειραιά, τα οποία έχουν υποβληθεί στο Υπουργείο Παιδείας για έγκριση από τη Νομική Σχολή της Αθήνας, για να υπάρχει αντιστοιχία σπουδών, ενώ παράλληλα διδάσκεται και Ιατρικό Δίκαιο, που κρίνεται ότι παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον πλέον για την Ελλάδα και την Κύπρο. ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ ΚΑΙ ΠΙΣΤΩΣΗ ΜΟΝΑΔΩΝ Στις σχολές και στα τμήματα του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου μπορούν να εγγραφούν ακόμα φοιτητές και πτυχιούχοι και άλλων Πανεπιστημίων, στους οποίους με απόφαση του αντίστοιχου τμήματος αναγνωρίζονται τα μαθήματα που έχουν διδαχθεί, για τα οποία πιστώνονται οι αντίστοιχες μονάδες. Όπως επισημάνθηκε στις παρουσιάσεις του Πανεπιστημίου στη χώρα μας, οι ενδιαφερόμενοι σπουδαστές μπορούν να ζητήσουν περισσότερες πληροφορίες από το γραφείο εισδοχής του Πανεπιστημίου, στο τηλέφωνο 00357 22713000, αλλά και στην ιστοσελίδα www.euc.ac.cy, από την οποία, άλλωστε, μπορούν να εκτυπωθούν και τα διάφορα έντυπα.


σχέσεις

20

Dr Χαράλαμπος Χριστόπουλος - Νάνσυ Χριστοπούλου

ΤΟ ΦΙΛΙ: Η ΑΡΧΗ ΤΗΣ ΕΠΙΘΥΜΙΑΣ, ΤΗΣ ΤΡΥΦΕΡΟΤΗΤΑΣ, ΤΟΥ ΣΕΞ

Α

νάμεσα στον άντρα και στη γυναίκα που ταιριάζουν, το φιλί σηματοδοτεί την αρχή μιας σχέσης. Μαρτυρία αγάπης. Το φιλί είναι το πρώτο βήμα αισθησιακής συνάντησης μεταξύ των δύο και είναι το κύριο συστατικό της σεξουαλικής τους απόλαυσης. Το σεξ ανάμεσά τους, που καταλήγει στον οργασμό, ξεκινάει πάντα από το φιλί. Αντικαθιστά το χαιρετισμό σε κάθε συνάντησή τους. Το φιλί είναι μια τέχνη. Φιλί είναι η στιγμή που τα δύο στόματα έρχονται σε κοινωνία, ανεξάρτητα από την τεχνική. Ωστόσο, δεν υπάρχουν κανόνες που διέπουν το φιλί. Υπάρχουν πολλοί τύποι φιλιών:

- Πολλά μικρά και σύντομα φιλιά στα χείλη του στόματος. - Το απλό με συνέχεια φιλί στα χείλη είναι ένα αισθησιακό άγγιγμα καρδιάς. Συναντιούνται κλειστά ή μισάνοιχτα. Κλείνουν αργά και τρυφερά, πολύ απαλά, φυλακίζοντας το άνω ή το κάτω χείλος του συντρόφου τους. Η αίσθηση και των δύο δεν ξεχωρίζει σε ποιον από τους δύο ανήκει το σύμπλεγμα. Όσο διαρκεί, τόσο χάνονται μέσα σ’ αυτό. - Στο «γαλλικό φιλί» συμμετέχει και η γλώσσα. Ζεστή, μαλακή, υγρή. Εναλλάσσεται, μπαίνει και βγαίνει, με ερμητικά κλειστά τα χείλη. Επιβεβαιώνει τον άντρα ως φαλλικό ον, αλλά ταυτόχρονα χαρίζει και στη γυναίκα του την ικανοποίηση, η οποία, βάζοντας και βγάζο-

ντας τη γλώσσα της στο στόμα του αγαπημένου της, νοιώθει ότι και αυτή μπορεί να αποδείξει στο σύντροφό της το μοναδικό φαλλικό της στοιχείο. Κατά κανόνα, συνυπάρχει με σεξουαλική ένταση, ακολουθείται από αυξημένη κινητικότητα των χεριών πάνω στις ερωτογόνες ζώνες του ενός στην άλλη, γιγαντώνει την επιθυμία, ενώ οι σκέψεις τους συναντώνται, προσπαθώντας να ανακαλύψουν έναν καινούργιο τρόπο συνεύρεσης, για να μπορέσουν να ολοκληρώσουν με το… ανεπανάληπτο. Μέχρι το τέλος δεν αποχωρίζονται τα στόματά τους, κρατώντας τα μάτια τους κλειστά. Τα ανοίγουν μόνο στον κοινό οργασμό τους για να τον απολαύσουν στο βάθος των ματιών τους.


υγεία

21

Dr Χαράλαμπος Χριστόπουλος - Νάνσυ Χριστοπούλου

Ο ήλιος και το δέρμα Τ

ο 1/3 της ηλιακής ακτινοβολίας απορροφάται, κατακρατείται από τη γήινη ατμόσφαιρα. Το στρώμα του όζοντος συγκρατεί τις επικίνδυνες ακτινοβολίες (κοσμικές ακτινοβολίες, ακτίνες γ, ακτίνες Χ και υπεριώδεις (UV) ακτίνες). Μια λογική έκθεση στον ήλιο είναι ωφέλιμη, διότι ο ήλιος, με τις υπεριώδεις ακτινοβολίες του (UV), έχει αντιραχητική δράση, δηλαδή προκαλεί στο δέρμα τη φωτοσύνθεση της βιταμίνης D. Η παραγωγή της γίνεται από πρόδρομες ουσίες τροφών ζωικής προέλευσης, όπως τα έλαια των ψαριών (βιταμίνη D3), και φυτικής προέλευσης, όπως μανιτάρια, μαγιά-προζύμι, δημητριακά (βιταμίνη D2). Επεμβαίνει στην απορρόφηση ασβεστίου από το έντερο και την εναπόθεσή του στα κόκαλα. Επίσης, ο ήλιος βελτιώνει ορισμένες δερματικές παθήσεις, όπως η ψωρίαση. Όταν η διάρκεια και η συχνότητα έκθεσης στον ήλιο είναι πολύ μεγαλύτερη, τότε γίνεται επικίνδυνη. Άμεσα: - Αύξηση της θερμοκρασίας τοπικά, ιδρώτας, ο οποίος διασφαλίζει τη θερμορύθμιση. Όταν αυτή ξεπεραστεί, τότε εμφανίζεται ηλίαση. - Ακτινικό ερύθημα ή έγκαυμα από τον ήλιο. - Υπερκεράτωση, δηλαδή υπερπαραγωγή επιδερμικών κυττάρων. Μακροπρόθεσμα: Τα άτομα που εκτίθενται συστηματικά στον ήλιο και για πολλά χρόνια, παρουσιάζουν δερματικές εκδηλώσεις, όπως πρόωρο γήρας (εμφάνιση ρυτίδων στο πρόσωπο, στον αυχένα, στα χέρια και κηλίδες καφετί στο δέρμα), ηλιακή ελάστωση, δηλαδή μεταβολές των ινών του κολλαγόνου, καλοήθεις ή κακοήθεις όγκους. Τα ηλιακά εγκαύματα στα νέα παιδιά φαίνεται ότι προδιαθέτουν ιδιαίτερα στην εμφάνιση κακοήθων όγκων στην ηλικία των ενηλίκων. Επιπτώσεις πάνω στο ανοσοποιητικό σύστημα Η υπεριώδης ακτινοβολία, προσβάλλοντας το δέρμα, μπορεί να έχει αρνητικά αποτελέσματα πάνω στο ανοσοποιητικό σύστημα. Οι ακτίνες UV είναι υπεύθυνες για την πτώση της δραστηριότητας του ανοσοποιητικού συστήματος, με αποτέλεσμα το σώμα να είναι λιγότερο ικανό να αντιμετωπίσει την εμφάνιση καρκινογόνων κυττάρων. Διακρίνουμε πολλούς τύπους καρκίνων του δέρματος: - Τους μη μελανικούς καρκίνους. Είναι οι πιο συχνοί, εντοπίζονται στα σημεία του σώματος που εκτίθενται περισσότερο στον ήλιο, όπως ο αυχένας, το πρόσωπο, τα αφτιά, τα χέρια. Παραμένουν εντοπισμένοι, αφαιρούνται χειρουργικά και είναι σπάνια θανατηφόροι. - Τα κακοήθη μελανώματα, ευτυχώς πολύ σπάνια, αλλά δεν παρουσιάζονται απαραίτητα στα σημεία του σώματος που εκτίθενται στον ήλιο, ενώ δίνουν ταχύτατα μεταστάσεις. Η δερματική βλάβη είναι ασύμμετρη, με ακανόνιστο περίγραμμα, έχει διάμετρο μεγαλύτερη από 8mm, είναι πολύχρωμη, με διαφορετικές κηλίδες αποχρώσεων του καφετί και του μαύρου, και εξελίσσεται σε μέγεθος, σε χρώμα, με κνησμό και αιμορραγία. Τα κακοήθη μελανώματα παρουσιάζουν μεγάλη αύξηση στις βιομηχανικές χώρες τα τελευταία χρόνια.

Πρόληψη μελανώματος - Να φοράς ένα καπέλο με πλατύ γείσο γύρω του, φανέλα, παντελόνι και να κάθεσαι κάτω από μια ομπρέλα (προσοχή, το έδαφος που υπάρχει γύρω σου αντανακλά τις ηλιακές ακτίνες). - Να προστατεύεις τα μέρη του σώματος που δεν καλύπτονται με αντηλιακή κρέμα (δείκτης προστασίας μεγαλύτερος του 25 για τα παιδιά, ακόμα και όταν υπάρχει συννεφιά). Το μελάνωμα μπορεί να αναπτυχθεί πάνω σε μια μαύρη ελιά του δέρματος που προϋπήρχε ή, πιο συχνά, να εμφανισθεί σε οποιαδήποτε σημείο του σώματος, σε υγιές δέρμα. Δυστυχώς, οι πιθανότητες θεραπείας είναι λίγες. Πρέπει όμως πάντα να ελέγχεις τις μαύρες ελιές του σώματός σου, όταν: - Έχεις λευκό δέρμα με κηλίδες κόκκινες και ξανθά ή κόκκινα μαλλιά. Είσαι τρεις φορές πιο ευαίσθητος στην ηλιακή ακτινοβολία από ό,τι αν έχεις μελαχρινό δέρμα. - Καίγεσαι εύκολα στον ήλιο. - Έχεις ένα μέλος της οικογένειά σου που έχει μελάνωμα. - Έχεις πολλές, ακανόνιστες και μεγάλες μαύρες ελιές στο δέρμα σου (>6mm). - Εργάζεσαι στον ήλιο ή σε εξωτερικό χώρο.

Πώς να επωφεληθείς από τα πλεονεκτήματα που σου προσφέρει ο ήλιος και να αποφύγεις τα αρνητικά του κουραστικά αποτελέσματα - Να εκτίθεσαι στον ήλιο προοδευτικά τις πρώτες μέρες για μικρό χρονικό διάστημα. - Να αποφεύγεις τον ήλιο από τις 11 το πρωί έως τις 3 το απόγευμα, διότι υπάρχει περισσότερη υπεριώδης ακτινοβολία. - Να αποφεύγεις τη χρήση κολόνιας, οινοπνευματωδών διαλυμάτων, μερικών αντισηπτικών φαρμάκων, όπως και ορισμένες κατηγορίες φαρμάκων, όπως αντιβιοτικά, διουρητικά, αντιδιαβητικά, ιωδιούχα και αντιφλεγμονώδη. Όλα τα παραπάνω ευαισθητοποιούν το δέρμα απέναντι στην ηλιακή ακτινοβολία και απαιτούν ιδιαίτερη αντηλιακή προστασία. - Να πίνεις πολύ νερό για να αποφύγεις την αφυδάτωση, η οποία δημιουργείται με την έκθεσή σου στον ήλιο και δεν συνοδεύεται από έκδηλα συμπτώματα. - Να χρησιμοποιείς προϊόντα καταπραϋντικά, μετά την ηλιοθεραπεία σου, στο πρόσωπό σου και στο σώμα σου. - Να αυξήσεις, το καλοκαίρι κυρίως, την κατανάλωση φρούτων και λαχανικών πλούσιων σε βιταμίνες και σε βήτα καρωτίνη. - Να χρησιμοποιείς στα παιδιά κρέμα υψηλής προστασίας, ομπρέλα, καπέλο ή, καλύτερα, να τους φοράς μια λεπτή λευκή φανέλα και να πίνουν πολύ νερό.

Απόσπασμα από το βιβλίο «Ποιότητα ζωής πριν & μετά τα πενήντα χρόνια»


22

υγεία


Hellenic Mail - Issue 20 (9-15/07/2011)  

ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΥΠΡΟΥ, Εκπαίδευση υψηλής ποιότητας Ένα διεθνούς κύρους ίδρυμα, ισότιμο, ομοταγές και αντίστοιχο των ελληνικών ΑΕΙ.