Page 1

APRILIE 2013

Noul Kia Cee’d

DEFECTE MOTOR: CAUZE SI REMEDIERE Blocarea Hidraulic\

WEBASTO - trap\ BOSCH - injec]ie diesel common rail motor 1,6l DENSO - starter VALEO - alternator MAHLE - modul filtru ulei

Pagina 14

WEBASTO

BOSCH

VALEO

BIO-CHEM

Trape auto aftermarket.

Achizi]iile de filtre, fr#ne, [terg\toare [i curele v\ aduc premii utile.

Nou `n gam\: motoare electrice pentru [terg\toare.

Echipamente pentru cur\]area biologic\ a pieselor.

Paginile 8-9

Pagina 12

Pagina 25

Paginile 26-27


02 Nout\]i Noile modele prezentate la Salonul Auto de la Geneva 2013

1. Alfa Romeo 4C - Producatorul auto continuă recuperarea terenului pierdut prezentând în premieră o maşină super compactă, cu motor central şi transmisie la puntea spate. Alfa Romeo 4C vine şi cu un motor nou al italienilor, realizat complet din aluminiu, având 1750 cmc, alimentat cu benzină şi dotat cu turbocompresor. Alfa Romeo 4c se produce în fabrica Maserati de la Modena.

2. AUDI RS Q3 - Este primul model de performanţă din gama de SUV-uri Audi. Motorul este binecunoscut de la RS3 ,2.5 TFSI, 306 cai-putere completat de o cutie cu dublu ambreiaj Stronic 7 trepte. Surprinzător este consumul declarat de producător: mediu - 8,8 l/100 km în condiţiile în care atinge 100 km/h în 5,5 s.

3. BMW Seria 3 Gran Turismo Premieră mondială pentru acest model. Cu această ocazie, bavarezii îşi extind gama premium, cu o nouă opţiune de caroserie pentru BMW Seria 3, cel mai vîndut model BMW. Maşina se va lansa în România în luna iunie şi va avea trei versiuni de echipare: Sport Line, Luxury Line sau Modern Line.

4. OPEL CASCADA - Este noul nume al versiunii Astra Cabrio. Maşina vine cu un acoperiş clasic din material textil şi cu o lungime mai mare cu 221 mm faţă de predecesorul său. Sub capotă găsim două motorizări pe benzină şi două dieseluri, cu puteri între 140 şi 195 CP.

5. BMW i3 Concept Coupé - In premieră europeană la Geneva BMW i3 Concept Coupé prezintă soluţii pentru extinderea autonomiei. Prin sistemul de propulsie eDrive, BMW i3 propune o autonomie de 130-160 kilometri. BMW i3 este alimentat de la o baterie litiu-ion ce include în premieră o tehnologie care o expune mult mai puţin la variaţiile termice.

6. FORD EcoSport - SUV-ul de dimensiuni mici (4,24 m) ce va concura Nissan Juke şi mai noile Peugeot 2008 sau Renault Captur. Motorizarea de bază va fi Ecoboost de 1.0 litru - 125 de cai putere, cel mai în vogă propulsor al lui Ford. În gamă mai sunt propuse şi un motor benzină de 1.5 litri şi 110 CP iar pentru iubitorii de diesel va exista şi un motor de 1.5 l - 90 CP.

7. HYUNDAI GRAND SANTA FE este un model nou de SUV cu 5 sau 7 locuri fiind mai înalt cu 10 mm, mai lat cu 5 mm şi mai lung cu 225 mm faţă de Santa Fe-ul obisnuit. Spaţiul de depozitare reprezintă un record în clasa sa - 607 litri.

8. MERCEDES A45 AMG - Este un A-Klasse cu steroizi ce produce 360 de cai-putere şi 360Nm dintr-un motor de 2.0 litri. Viteză maximă, 250 km/h şi acceleraţie 0-100 km/h în 4,6 secunde. Tracţiune integrală şi cutie automată în 7 trepte.

9. CHEVROLET SPARK E - Urmaşul Matizului are acum o versiune electrică. Cu o parte frontală de puternică influenţă Volt, Spark are un motor electric de 130 CP şi 540 Nm şi o baterie lithium-ion de 20 kWh. Cu o acceleraţie 0-100 km/h în doar 8 secunde aceasta oferă cea mai bună autonomie din clasa sa. Bateria se încarcă în 7 ore de la o priză obisnuită şi un încărcător special proiectat se poate încarca în proporţie de 80% în circa 20 de minute.

10. Skoda Octavia - A treia generatie de Skoda Octavia este disponibilă în ambele variante de caroserie, berlină şi break se află la prima prezentare la un mare salon auto internaţional şi este deja disponibilă la dealerii din Romania Aşa cum ne-au obişnuit după preluare de catre VW, cehii declara din start că noua Octavia va impune un nou standard în clasa compactă. Tot ca de obicei, maşina este neîntrecută în clasa sa în ceea ce priveşte practicabilitatea şi disponibilitatea de spatiu şi are consum de carburant şi emisii minime.

11. RENAULT CAPTUR - Francezii nu puteau rămâne indiferenţi la dezvoltarea ofertei de SUV-uri mici şi propun un proiect bazat pe platforma lui Renault Clio Cu o lungime de 4.12 metri, o lăţime de 1.77 metri şi o înălţime de 1.57 metri, Captur are o gardă la sol de 200 mm şi are transmisie doar la roţile punţii faţă. Motoarele sunt 2 pe benzină - TCe 90 şi TCe 120 EDC şi două diesel, dCi 90 şi dCi 90 EDC.

12. VOLKSWAGEN GOLF VII GT Are in premiera două versiuni de putere derivate din acelasi motor TSI de 2.0 litri ce produce 350 Nm, livrat între 1.500 şi 4.600 rpm. Versiunea standard a lui Golf 7 GTI accelerează de la 0 la 100 km/h în 6.5 secunde şi poate să atingă o viteză maximă de 246 km/h. Versiunea Performance a lui Golf 7 GTI produce 230 CP.

MAGAZIN


Nout\]i 03 ADAC a premiat cu „Îngerul Auriu” două autovehicule dotate cu tehnologia Bosch Două autovehicule echipate cu inovatoarea tehnologie de injecţie Bosch s-au numărat printre câştigătorii de anul acesta ai prestigioaselor premii „Îngerul Auriu”, decernate de organizaţia germană namics Edition BluePerformance, dotat cu un sistem common-rail Bosch, a fost desemnat câştigător la categoria „Autovehiculul viitorului”. De asemenea, motorul cu trei cilindri pe gaz natural montat pe modelul Volkswagen eco up! are la bază un sistem de injecţie Bosch ce reglează alimentarea atât cu gaz natural, cât şi cu benzină. Modelul eco up! a fost desemnat „Cea mai bună inovaţie” la categoria „Inovaţie şi Mediu Înconjurător”. Premiile „Îngerul Auriu”, ajunse la a noua ediţie, sunt decernate în

, Sălaj Sibiu, Vâlcea, Alba - Florin Predoană 0720070191

(ADAC) şi reprezintă una dintre cele mai prestigioase distincţii din industria auto, producătorilor, cât şi al furnizorilor de echipamente şi piese auto. ADAC acordă premii în cadrul a cinci categorii: „Autovehicul”, „Inovaţie şi Mediu Înconjurător”, „Viitor”, „Calitate” şi „Personalitate”.

Bucureşti

La drum cu autovehiculul ecologic pe GNC

Depozit Constanţa B-dul I.C. Brătianu, nr. 28 Telefon: 0737.87.77.00 Depozit Cluj Str. Fabricii de Chibrituri, nr. 13-21 Telefon: 0737.07.07.03

Raluca Cosovan - 0730131121

Bosch a colaborat cu Volkswagen la implementarea tehnologiei de injecţie din cadrul motorului cu trei cilindri şi cilindree de 1,0 litri montat pe modelul Volkswagen eco up!. Bosch furnizează sistemul de gestionare a motorului, injectoarele pentru gaz natural şi benzină, rampa de benzină şi sistemul de sondă Lambda, precum şi un senzor de presinatural comprimat (GNC). Motorul său dezvoltă o putere de 50 kW (68 CP) la o turaţie de 6.200 rpm, generând un cuplu maxim de 90 Nm la 3.000 rpm. În „Noul ciclu european de conducere” (NEDC), modelul eco up! consumă doar 2,9 kg de gaz natural la 100 de carburant ecologic, iar amprenta de carbon a autovehiculului este şi mai mică atunci când motorul funcţionează cu biogaz. Bosch a realizat deja alte concepte de reducere a tatea şi puterea motoarelor pe gaz natural. Conducere dinamică şi uniformă datorită sistemului de injecţie diesel Bosch

echipat cu sistemul de injecţie common-rail Bosch CRS2-18. Cu o presiune de injecţie de cu patru cilindri, reducând în acelaşi timp vibraţiile şi nivelul de zgomot. În medie, acest motor consumă doar 4,5 litri la 100 de kilometri, dezvoltând o putere de 135 kW (184 de Asigurând acest consum deosebit de scăzut, măsurile luate la nivelul motorului sunt completate de jantele cu formă aerodinamică, pneurile cu rezistenţă redusă la rulare, un treptei de viteză.

APRILIE 2013


04 Nout\]i Revista Fortune: Bosch a fost desemnat cel mai admirat furnizor din industria auto la nivel mondial Compania Bosch a fost desemnată şi în anul 2013 drept „cel mai admirat” furnizor de componente auto de către prestigioasa revistă americană cu profil economic ’’Fortune’’. Plasarea pe primul loc a concernului Bosch s-a bazat pe răspunsurile managerilor, directorilor şi analiştilor din 687 de companii, din 57 de domenii de activitate şi 30 de ţări. Bosch a fost votată pe locul întâi la toate cele nouă criterii din această categorie. Printre cele mai admirate calităţi ale companiei se numără inovaţia, managementul resurselor umane, calitatea proceselor de management, responsabilitatea socială, investiţiile pe termen lung, soliditatea financiară, calitatea produselor/serviciilor şi competitivitatea la nivel global. În urma studiului realizat de revista „Fortune”, compania Bosch a fost desemnată atât în 2012, cât şi în 2010 drept „cel mai admirat” furnizor de echipamente şi piese auto la nivel mondial. „Recunoaşterea adusă de revista „Fortune” companiei noastre este o confirmare a realizărilor asociaţilor noştri. Aceştia sunt dedicaţi menţinerii unor relaţii excepţional de bune cu clienţii Bosch şi dezvoltării de produse şi servicii noi şi inovatoare, care îmbunătăţesc calitatea vieţii oamenilor din întreaga lume”, a declarat Volkmar Denner, preşedintele Consiliului de Administraţie al Robert Bosch GmbH. „Suntem onoraţi să fim incluşi în lista companiilor de succes.” Pe lângă primirea acestei distincţii, Bosch s-a clasat pe locul cinci în topul celor mai admirate companii din Germania, indiferent de domeniul de activitate, şi pe locul 15 în categoria companiilor din Europa. Încă din 1997, topul „Cele mai admirate companii din lume” realizat de revista „Fortune” este unul dintre cele mai renumite clasamente referitoare la reputaţia companiilor.

111 ani de bujii cu scânteie Bosch Pe 7 ianuarie 1902, Bosch a primit patentul pentru un magnetou de înaltă tensiune combinat cu o bujie cu scânteie. Această invenţie a fost prima care a putut asigura o aprindere fiabilă a amestecului aer-carburant în motoarele cu ardere internă, bujiile Bosch aducându-şi astfel contribuţia la înregistrarea unui progres în industria auto. Timp de 111 ani, bujiile cu scânteie Bosch au jucat un rol esenţial în dezvoltarea motoarelor economice, ecologice şi de înaltă performanţă. În prezent, practic toţi producătorii de autovehicule au încredere în bujiile cu scânteie Bosch, integrându-le în echipamentele lor originale. Bujiile cu scânteie Bosch sunt utilizate şi în cazul motoarelor pentru ambarcaţiuni şi jet ski-uri, echipamentelor pentru grădinărit şi forestiere, motoarelor staţionare pe gaz, pompelor de apă şi generatoarelor de urgenţă.

111 ani — 11 miliarde de bujii cu scânteie Bosch În ultimii 111 ani, Bosch a proiectat peste 20.000 de tipuri diferite de bujii cu scânteie şi a produs în total peste 11 miliarde de bujii cu scânteie. Pe lângă Germania, bujiile cu scânteie sunt produse în prezent şi în fabricile Bosch din Brazilia, China, India şi Rusia. Colaborând îndeaproape cu producătorii de motoare din întreaga lume, inginerii Bosch au dezvoltat în mod continuu bujiile, încă de la proiectarea acestora. Gama actuală de produse Bosch cuprinde aproximativ 1.250 de tipuri de bujii cu scânteie, cu 26 de configuraţii diferite ale electrozilor. Datorită combinaţiilor inovatoare de materiale, detaliilor complexe de construcţie şi tehnicilor de producţie de ultimă generaţie, bujiile cu scânteie Bosch permit o ardere ecologică şi eficientă a carburantului în cazul motoarelor cu aprindere prin scânteie, protejând atât motorul, cât şi convertizorul catalitic. 111 ani de bujii cu scânteie Bosch 1902: Bosch primeşte patentul pentru magnetoul de înaltă tensiune cu bujie cu scânteie. 1914: Deschiderea la Stuttgart a primei fabrici Bosch de bujii cu scânteie. 1927: Bosch lansează conceptul de „interval de temperatură” - Bosch utilizează şi în prezent aceeaşi măsurătoare standard pentru capacitatea de încălzire a bujiilor cu scânteie. Acest lucru este important pentru a asigura calibrarea optimă a fiecărui motor. 1939: Deschiderea fabricii de bujii cu scânteie din Bamberg. 1968: Bosch atinge cifra de un miliard de bujii cu scânteie produse. 2012: Bosch atinge cifra de 11 miliarde de bujii cu scânteie produse. 2013: Aniversarea a 111 ani de producţie a bujiilor cu scânteie Bosch.

MAGAZIN


31 Bosch ACS 651 05

Service optim pentru o climatizare perfect\ - Noul ACS 651 Sistemele de aer condiţionat pentru autovehicule trebuie să respecte cele mai înalte standarde de calitate, siguranţă, precizie şi protecţie a mediului. Pentru acestea, Bosch a dezvoltat noi aparate de service pentru sistemele A/C, ACS 651, fiind complet automat, fără nici o procedură manuală suplimentară. Avantajul acestui foarte uşoară şi un raport excelent calitate-preţ. Este recomandat pentru service pe turisme si camioane.

Pentru oricare sta]ie ACS 651 cump\rat\ de la RUNE p#n\ `n iunie 2013 oferim cadou un set de detectoare de pierderi format dintr-o lamp\ UV Bosch 168755014 [i o pereche de ochelari.

Etape complet automate

Aparatele execută în mod complet automat o gamă largă de funcţii: extragerea agentului refrigerant şi reciclarea acestuia, separarea şi recuperarea uleiului uzat, golirea sistemului şi testarea etanşeităţii acestuia, injectare a uleiului nou şi a substanţei de contrast UV, precum şi încărcarea foarte precisă a agentului refrigerant pe autovehicul.

Concept inovator al căruciorului

Toate funcţiile de operare şi monitorizare ale aparatului se găsesc pe panoul frontal. Un LED de status, aflat în partea superioară a aparatului şi vizibil la 360°, şi un semnal sonor, permit vizualizarea / monitorizarea permanentă a etapei de lucru a aparatului. Meniul prietenos, interfaţa de lucru remarcabil de simplă şi afişajul color de 3,5’’ permit o navigare şi setare rapidă a parametrilor de service.

Bază de date cuprinzătoare

O bază vastă cu valori specifice vehiculelor, turisme sau camioane, - , torului. Acesta poate construi propria bază de date pentru clienţi şi vehicule.

ACS 651 – Stabil, Eficient, Sigur

l

ona

ţi mo

€ 0 9 26 A

ţ Pre

pro

V

+T

Etape de lucru

ACS 651

Recuperarea şi reciclarea agentului refrigerant R134a

Automat

Recuperare ulei uzat

Automat

Vacuumare instalaţie climă

Automat

Verificare etanşeitate

Automat

Injectare a uleiului şi a substanţei de contrast UV

Automat

Încărcare agent refrigerant

Automat

Spălare Spălare profesională opţional

Comandă şi afişaj Controlul proceselor Afişaj

4 Automat

ACS 651 afişaj 3,5’’ color

Manometre pentru LP/HP (100 mm)

4

Manometru pentru presiunea din butelia internă

4

Setarea manuală a timpului de vacuumare

4

Imprimantă Indicare stare funcţionare Afişare a intervalelor de mentenanţă Bază de date integrată

Recuperare/Reciclare/Reîncarcare Agent refrigerant Capacitate butelie internă

4 Vizual şi auditiv 4 4

ACS 651 R134a 22 l

Capacitate de extragere (agent refrigerant)

18 kg/h

Pompă vacuum

7,9 m3/h

Capacitate filtru de uscare Acurateţea încărcării cu agent refrigerant Tip ulei utilizat Eficienţă recuperare agent frigorific

75 kg +/- 10 g PAG/POE 94%

Unitatea ACS 651 oferă o dotare suplimentară pentru service-ul sistemelor de aer condiţionat de toate dimensiunile: imprimantă, butelie internă cu capacitate mărită pentru agentul refrigerant, manometru suplimentar pentru monitorizarea presiunii în butelia internă, pompă de vacuum de mare capacitate

APRILIE 2013


Autodata 3.42 06 Abonamente  anuale (Modele acoperite: 1970 2013 )

Date tehnice (benzină & diesel)

Distribuţie (curele sau lanţ)

Proceduri de resetare a intervalelor service

Programarea cheilor

Intervale service

Ilustraţii service

Timpi de reparaţii

Geometria direcţiei

Coduri de eroare

Dimensiuni şi presiuni roţi

Bul

Testarea componentelor motor EMS (Engine Management System )

EMS pin data

EMS troubleshooter

Airbaguri

ABS

Aer condiţionat (AC)

Localizarea componentelor electrice

Scheme electrice (pt EMS, ABS & AC)

Conectori service aer condiţionat (AC)

Coduri motor si localizare VIN

ne de service (TSBs )

Iden ficare erori bord

Scheme electrice adiţionale

Localizare puncte împământare

Ghid de diagnos care

Sistem monitorizare presiune în pneuri (TPMS)

Frână electrică parcare

Proceduri montare/demontare baterii

Instrucţiuni înlocuire ambreiaje

Vehicle registr

on look up

VOSA rechemări în service

Coduri de eroare suplimentare

Inlocuire curele auxiliare

Vehicule hibrid Proceduri deconectare si reconectare baterii

Post tratament noxe motoare Diesel

* Preţ listă Preţ special clienţi RUNE * Preturile NU INCLUD TVA

744 EUR 594 EUR

956 EUR 730 EUR


FAI 07

APRILIE 2013


08 Webasto

Simte libertatea cu trapele auto de la Webasto. Oricine petrece un timp îndelungat în maşină doreşte să se simtă confortabil tot timpul drumului. Să simţi lumina soarelui, să respiri aer proaspăt şi să te bucuri de mai multă libertate – pur şi simplu descoperă lumea din jur cu toate simţurile tale. Trapele auto Webasto sunt perfect concepute pentru a face aceste dorinţe să devină reale! ■ Mai multă lumină te face să te simţi mai bine. Numărul unu în factorii de confort este şi va rămâne lumina. O trapă auto luminează imediat interiorul unei maşini şi oferă senzaţia de mai mult spaţiu în interior. Se creează astfel o atmosferă mai plăcută ■ Bucură-te de aerul proaspăt şi simte-te în formă. Cu aerul proaspăt ce intră în maşină vei deveni mult mai relaxat, concentrat la drum şi astfel vei fi în siguranţă. O trapă auto deschisă înseamnă fără îndoială o briză plăcută de aer ce te face să te simţi confortabil. . ■ Mai multă plăcere în condus. Cele peste 5 milioane de trape auto Webasto montate în întreaga lume ne recomandă pentru garanţia confortului oferit în maşină. Nu este de mirare că din ce în ce mai mulţi posesori de maşini optează pentru montajul unei trape auto. Trebuie să experimentezi senzaţia de libertate şi confort oferită.

■ ■ ■ ■

Mai mult aer proaspăt Mai mult confort Mai multă lumină Mai multă plăcere în condus


Webasto 09

Siguran]\ oferit\. calitate [i tehnologie german\. Te poţi bucura acum de o nouă experienţă în condus iar în acelaşi timp poţi avea încredere în tehnologia inteligentă de care beneficiezi. Cu trapele auto Webasto te poţi bucura de confort şi siguranţă pentru 365 zile pe an. Sistemul Auto-Close şi Auto-Retract. Sistemul Auto-Close închide trapa imediat ce a fost oprit motorul. Sistemul Auto-Retract previne închiderea trapei atâta timp cât deschiderea nu este complet liberă. Acest sistem oferă siguranţă în operare şi previne distrugerea mecanismului trapei.

Suplimentul ideal la un sistem de aer condiţionat. Studiile internaţionale au arătat că circulaţia aerului în interiorul maşinii este mult îmbunătăţită cu o trapă auto. În timp ce aerul condiţionat este limitat la simpla răcire a aerului, trapa auto asigură o ventilaţie plăcută cu aer proaspăt.

Sticlă protectivă Venus® Sticla Venus® a trapelor auto reflectă 99% din radiaţia ultravioletă, 80% din lumina puternică şi 97% din căldură. Aceasta sticlă hightech asigură o atmosferă plăcută în vehicul şi în acelaşi timp protejează de razele ultraviolete şi de căldura soarelui.

Hollandia 300 Deluxe Large softtouch, sunrollo Cod: 33H3L10101

460 EURO+TVA

Hollandia 300 Deluxe Medium softtouch, sunrollo Cod: 3391300A

435 EURO+TVA

Montaj optional la sediul firmei RUNE

Hollandia 300 Clasic Medium Electric Cod: 339H3CM

269 EURO+TVA

290 eur + TVA

APRILIE 2013


Oferte speciale

pentru tester-ele de diagnoză Bosch KTS: KTS 340 KTS 540 KTS 570 KTS Truck KTS 800 Truck KTS 870 TCE 4465

Descriere hardware KTS 340

(0684400340)

KTS 540

(0684400546)

KTS 570

(0684400570)

KTS Truck

(0684400512) KTS 800 Truck

(0684400800)

KTS 870

(0684400870)

Preţ special hardware, cu condiţia deţinerii unei licenţe ESI valabile, Euro fără TVA 3 415 € 1 530 € 2 060 €

Descriere software aferent hardware-ului din prezenta promoţie ESI[tronic] KTS 340

SD/SIS 12 luni (1987P12306)

ESI[tronic] 2.0 SD/SIS 12 luni (1987P12431)

ESI[tronic] 2.0 SD/SIS 12 luni (1987P12431)

Disponibil doar in combinatie cu software

ESI[tronic] Truck

Disponibil doar in combinatie cu software

ESI[tronic] Truck

5 280 €

(1987P12401) (1987P12401)

ESI[tronic] 2.0 SD/SIS 12 luni (1987P12431)

Preţ special pachet software + hardware, în cazul achiziţionării ambelor produse, Euro fără TVA 3 882 € 1 941 € 2 590 € 2 941 € 6000 € 5 650 €


Jurid 11

DISCURI DE FRÂNĂ ORIGINALE PENTRU AUTOTURISME ŞI UTILITARE

Jurid: Original pentru prim montaj

APRILIE 2013


Primăvara începe cu Bosch

+Extra Redresor auto B os ch C 7

cu acumulator Li-Ion

Aparat multifuncțional GML 20 Profesional

aprilie 2013 vă aduc premii utile pentru activitatea în service:   pentru o valoare de 1500 euro fără TVA, un redresor auto Bosch C7  pentru o valoare de 3000 euro fără TVA, un aparat multifuncțional Bosch GML 20 Profesional Achizițiile trebuie efectuate prin Rune. Premiile vor fi acordate de Bosch România în baza datelor furnizate de Rune dupa data d e 01.05.2013. Pentru mai multe informații, recomandăm consultarea ofertei la distribuitorul Rune.


MÂNDRI DE RIDURILE NOASTRE. RECUNOAŞTEM CĂ SUNTEM DESTUL DE

ducţie au căte ceva de făcut: Hârtiile sunt impregnate cu răşini speciale pentru a deveni rezistente la temperaturi înalte, umiditate şi reacţii chimice. Ulterior sunt preîncălzite, apoi habitaclu cu un model de împachetare robust, care nu arată semne de uzură nici măcar când sunt folosite excesiv. Şi asta se întâmpă destul de des.


14 DEFECTE MOTOR: CAUZE {I REMEDIERE BLOCAREA HIDRAULICĂ

DESCRIERE Blocarea hidraulică generează forţe enorme. Acest lucru poate avea un efect asupra unor numeroase componente cum ar fi: Pistonul este rupt sau deformat ( Fig. 1) Tija de conectare este îndoită sau ruptă (Fig. 2) Capul pistonului în cauză arată o fractură de supraîncărcare (Fig. 3a+b) Bolţul pistonului este rupt CAUZE PROBABILE Această deteriorare este cauzată de un fluid cum ar fi apa sau combustibilul care ajunge în camera de ardere. Deoarece nici apa şi nici combustibilul nu sunt fluide compresibile , se poate ajunge la un blocaj hidraulic ce exercită în mod abrupt forţe crescute asupra pistonului, chiulasei, cuzineţilor şi arborelui cotit. Fluidul în exces poate ajunge în camera de ardere din următoarele motive: Apa ajunge în camera de ardere prin intermediul sistemului de admisie. Apa intră în camera de ardere din cauza unor defecte ale garniturilor. Combustibilul în exces ajunge în camera de ardere din ca-uza unei duze de injecţie defectă.

REMEDIERE / PREVENIRE Utilizaţi întotdeuna garnituri noi şi nedeteriorate atunci când faceţi revizia la motor. Garniturile defecte trebuiesc înlocuite. Verificaţi întotdeuna duzele de injecţie şi, atunci cand este necesar, înlocuiţi-le.

Figura 1 Piston comercial spart ca urmare a blocării hidraulice

Figura 3a Fractura de suprasarcină din capul pistonului până la gaura de bolţ. Figura 2 Bielă îndoită şi ruptă din cauza blocării hidraulice.

Figura 3b Vedere în prim plan al unei fracturi de suprasarcină


PRIMA BĂTAIE DE INIMĂ ESTE

MEREU

UN MOMENT

EMOŢIONANT.

Asta au simţit inventatorii primului piston ușor. Asta știu și cei peste 3000 de ingineri care lucrează la centrele noastre de cercetare și dezvoltare din Stuttgart, Northampton, Detroit (Farmington Hills, Novi), São Paulo (Jundiaí), Tokio (Kawagoe, Okegawa) și Shanghai, adevăraţi cardiologi specializaţi, pentru constructorii renumiți de mașini. Asta este ceea ce trăiesc și stațiile de service motoare de pe tot globul, atunci când resuscitează un motor cu ajutorul pieselor originale MAHLE. Magnific!


(en)

(mm)

(en)

(mm)


* except창nd 35Ah

(en)

(mm)


18 Monroe

TOTUL ÎMBATRÂNESTE ! CHIAR SI AMORTIZOARELE !

MONROE RECOMANDA SCHIMBAREA AMORTIZOARELOR UZATE DUPA FIECARE 80.000 KM!* AMORTIZOARELE UZATE COMPROMIT SIGURANTA CLIENTILOR DUMNEAVOASTRA VERIFICATI AMORTIZOARELE CLIENTILOR DUMNEAVOASTRA LA FIECARE 20.000 KM! MENTINETI VEHICULUL CLIENTULUI DUMNEAVOASTRA IN FORMA INSTALAND MARCA DE INCREDERE A PRODUCATORILOR DE AUTOVEHICULE DE PRETUTINDENI. * Kilometrajul real şi rezultatele se pot schimba în funcţie de capacităţile conducătorului auto, de stilul de conducere şi de condiţiile de drum.

MAGAZIN


Turbocompresoare 19

NOU ÎN GAMĂ TURBOCOMPRESOARE MAHLE Cod

Aplicaţie

Pret lista cu TVA

021TC15195000 Megane II 1.9DCi 88KW

3567.72 Lei

030TC14364000 Passat 2000-2005 1.9TDI 96KW, AVF

3785.68 Lei

030TC15116000 Skoda I , 1.9TDI 66KW, AGR, ALH

3349.75 Lei

039TC17308000 FOCUS II 1.6HDI 66KW

2974.83 Lei

APRILIE 2013


20 Monroe

PRINCIPALELE TIPURI DE BECURI

Fază scurtă / fază lungă R2

HB3

HB4

H1

H3

H4

H7

Proiector ceaţă HB3 H11

H9

D1S

D1R

D2S

HB4

H1

H3

D2R

H7

H11

H8

Semnalizare faţă W21W

P21W

PY21W

H21W

Poziţie faţă W3W

W5W

R5W

H6W

T4W

Semnalizare laterală W5W

WY5W

Stopuri W21W

Semnalizare spate

P21W

W16W

W21W

PY21W

P21W

H21W

Stopuri / poziţie spate P21/4W W21/5W

P21/5W

Stop ceaţă P21/4W

Poziţie spate W5W

T4W

C5W

P21/4W

R5W

W21W

P21W

W21/5W

P21/5W

R10W

C5W

R10W

Marşarier P21W

W16W

W21W

Plăcuţe înmatriculare P21W

W21/5W

P21/5W

W5W

T4W

R5W

SILVERSTAR

LIGHT@DAY

COOLBLUE

TRUCKSTAR

+ 50 % mai multă lumină + 20 m vizibilitate sporită

Durată de viaţă de 3X mai mare Ideale pt. a respecta noul Cod Rutier Calitate Germană

Lumină alb-albăstruie 4000 K + 20 % mai multă lumină Calitate Germană

+ 100 % mai multă lumină + 100 % durată de viaţă sporită Rezistente la vibraţii şi şocuri Calitate Germană

Calitate Germană

MAGAZIN


Motul

21

LUBRIFIANŢI PENTRU MOTOR 100% SINTETIC

Pentru a respecta standardele de emisii EURO IV şi EURO V este necesară instalarea pe vehicule a unui sistem de tratare ulterioară a gazelor de eşapament (convertoare catalitice, ă ţ ţ ţ şă ă

FULL SAPS 8100 X-max 5W40 - 5W30

8100 X-cess 5W40

Proiectat special pentru motoare turbo cu intervale de schimb extinse destinat motoarelor Mercedes AMG (5W40) şi motoarelor smart. Standarde/Aprobări: consultaţi diagrama

Îmbunătăţeşte puterea şi capacitatea de raspuns. Protecţie anti-uzură crescută pentru o durată de viaţă mai mare a pieselor motorului. Protecţie optimă, chiar şi în condiţii de condus extreme. Standarde/Aprobări: consultaţi diagrama

8100 Eco-nergy 5W30

8100 X-lite 0W30

Până la 10% mai puţin consum de combustibil (utilizare în condiţii de porniri şi opriri dese). Emisii scăzute de poluanţi. Protecţie optimă impotriva uzurii motorului. Standarde/Aprobări: consultaţi diagrama

Proiectat special pentru maşini puternice şi de ultimă generaţie. Rezistenţa remarcabilă a peliculei de ulei la temperaturi şi presiuni ridicate. Standarde/Aprobări: consultaţi diagrama

FUEL ECO

MID SAPS 8100 X-clean C3 5W40 - 5W30

DPF

pentru convertoare catalitice cu trei cai. Pentru orice autoturisme cu motor turbo diesel, alimentate cu injecţie directă sau pentru motoare pe benzină care respectă standardele de emisii EURO IV şi EURO V ă motor cu normă ACEA C3, vâscozitate HTHS ridicată şi «Mid SAPS». Ofera posibilitatea de a atinge cel mai îndelungat interval de schimb de ulei permis de computerul de bord în acord cu recomandarile producatorului Standarde/Aprobări: consultaţi diagrama Recomandări: Kia, Hyundai, Suzuki, Fiat

8100 Eco-clean C2 DPF 5W30

FUEL ECO

nomy» conceput special pentru autoturisme cu motor turbo diesel, alimentate cu injectie directă sau motoare pe benzină, care respectă reglementarea de emisii EURO IV si EURO V , care necesită un conceput să utilizeze ulei cu frecare scazută şi vascozitate HTHS scazută şi «Mid SAPS». Compatibil cu Standarde/Aprobări: consultaţi diagrama Recomandări: Peugeot şi Citroen, motoare HDi ăă (DPF)

LOW SAPS 8100 X-Clean + DPF 5W30 pentru cele mai recente modele ale grupurilor Volkswagen, BMW, Mercedes şi Porsche. Intervale de schimb de ulei particule diesel (DPF). Standarde/Aprobări: consultaţi diagrama

8100 Eco-clean+ C1 - 5W30 DPF

FUEL ECO

pentru maşini care respectă reglementarea de emisii EURO IV şi EURO V , care ă motor ACEA C1. Compatibil cu Standarde/Aprobări: consultaţi diagrama Recomandare: Mazda DPF

8100 Eco-lite 0W20

FUEL ECO

nomy» conceput special pentru autoturisme cu motor pe benzină. Standarde/Aprobări: consultaţi diagrama Recomandări: Honda Europe motoare pe benzina, Mazda motoare pe benzina, Subaru motoare SOHC.

DPF

FUEL ECO

Filtre de particule diesel

Economie combustibil

APRILIE 2013


22 SKF

Potrivire perfect\

Rulmen]ii de roat\ [i capetele de planetar\ de la SKF: proiectate sa mearg\ `mpreun\ ~n calitate de furnizor OE c\tre majoritatea produc\torilor de automobile pentru rulmen]i de roat\ (mai mult de 30% din pia]a european\) [i capete de planetar\, de ce s\ ri[ti s\ folose[ti componente care nu au fost proiectate de la bun `nceput special pentru ma[ina clien]ilor t\i? {i cu peste 100 de ani de experien]\ `n produc]ia rulmen]ilor de roat\ care se potrivesc perfect cu capetele de planetar\, nu po]i da gre[ cu solu]ia aftermarket de la SKF.

MAGAZIN


23

O surs\, o cutie. Calitate SKF {tia]i c\ durata de via]\ a unor capete de planetar\ [I rulmen]i de roat\ este aproape aceea[i? Preveni]i stricarea unui autovehicul, economisind clientului vostru timp [i bani, inspect#ndu-le pe am#ndou\!

O selec]ie de kit-uri SKF montate pe modele de ma[ini populare: PRODUCÂTOR

MODEL

RULMENT ROATĂ

CAP DE PLANETARĂ

AUDI

A4

VKBA 1355

VKJA 3001

AUDI

A6

VKBA 1356

VKJA 3002

FIAT

Panda

VKBA 3577

VKJA 3171

MERCEDES

Vito

VKBA 3486

VKJA 3950

NISSAN

Micra

VKBA 3637

VKJA 5733

OPEL

Zafira I

VKBA 3513

VKJA 3102

PEUGEOT

307

VKBA 3584

VKJA 5345

SEAT

Cordoba II

VKBA 1358

VKJA 3004

SKODA

Superb

VKBA 1355

VKJA 3001

TOYOTA

Yaris

VKBA 3929

VKJA 5108

VOLVO

V40

VKBA 3647

VKJA 3948

VW

Passat

VKBA 1356

VKJA 3002

Pentru detalii adiţionale referitoare la lista de kit-uri de mai sus, contactaţi cel mai apropiat agent de vânzări RUNE

{tia]i c\...? - Atunci c#nd `nlocui]i rulmen]ii de roat\, inspecta]i [i protec]iile capetelor de planetar\ - este u[or [i recomandat! - Dac\ protec]ia cap\tului de planetar\ este fisurat\ sau deta[at\ de acesta, va fi mai mult mai supus\ riscului de a fi avariat\ din cauza expunerii la ap\ [i murd\rie - din acest punct, inspectarea sau `nlocuirea cap\tului de planetar\ este elementul cheie `n oferirea clientului o repara]ie c#t mai profesional\. - Pe l#ng\ kit-urile de capete de planetar\, SKF mai ofer\ [i kit-uri de planetare [i kit-uri de burduf (inclusiv un burduf universal montabil pe majoritatea autovehiculelor): SKF, singura ta surs\, unica repara]ie.

E simplu, e original [i `l g\se[ti `n cutia albastr\.

APRILIE 2013


24

DST-PC

scheme electrice

1935

EUR+ TVA

cu licenţ\ valabilă 2013


Valeo

25

Bazati-va pe calitatea celui mai bun producator pentru echipare originala Motoarele pentru stergătoare de la Valeo îndeplinesc cele mai înalte cerinţe şi sunt, prin urmare, montate de către majoritatea producătorilor de automobile din lume.

Avantaje 100% Calitate

Toate motoarele pentru ştergătoarele de parbriz sunt produse 100% OE şi adoptate 1:1

Încredere

Cerinţele cu privire la compatibilitatea dintre motoarele pentru ştergatoare şi automobile sunt îndeplinite până la 100%

Rigiditate

100% din materialul folosit este de înaltă calitate de la echiparea originală.

Durabilitate

Piese de schimb 100% identice şi cu aceaşi durată de viaţă ca la cele OE

APRILIE 2013


26 Bio-chem

Maşina Bio-Circle pentru curăţarea biologică a pieselor este bazată pe un sistem “aqueos” care conţine bioculturi naturale. Uleiul şi vaselina sunt transformate biologic imediat în apă şi dioxid de carbon de către microorganisme. Astfel agentul de curăţare se menţine curat ceea ce creşte durata de viaţă a lichidului de curăţare

Date tehnice: Înalţime de lucru

950mm

Dimensiunile chiuvetei

L 930 x W545 x H20mm

Temperatură

41 C

Încălzire

1000 Watt (preîncălzire) 41 C Medie: 400 Watt

Pompă

40 Watt

Capacitate de lucru

100 Litri

Material

PE LD

Greutate (goală)

55 kg

Alimentare

230 V, 50 Hz

8135 2585

MAGAZIN

9720 varianta MAXI cu spaţiul de lucru 840x540mm

LEI + TVA

100L lichid curăţare


Bio-chem 27

Bio-Circle Bio-Circle L

Bio-Circle Bio-Circle L

APRILIE 2013


28 RUNE

WEBCAT ServiceData

km/h

MAGAZIN


RUNE

29

APRILIE 2013


Depozit Constanta

B-dul I.C. Bratianu, nr. 28 Telefon: 0737.87.77.00 e-mail: comenzi.ct@rune.ro

Depozit Cluj

Str. Fabricii de Chibrituri, nr. 13-21 Telefon: 0737.070.703 e-mail: comenzi.cj@rune.ro

Parţi motor - Turbine - Pistoane Camaşi de piston - Segmenţi Motor - Supape şi ghiduri de supape motor - Turbine

Gamă completă de filtre

Bobine şi Compoente intreţinere motoare

Gamă completă de filtre pentru turisme, vehicule comerciale, aplicaţii industriale

Ulei motor, cutie viteze, transmisie - Lichid de frână - Antigel - Lichid spălat parbriz

Ambreiaje - Radiatoare apă Alternatoare Electromotoarea Iluminare - Componente AC Pompe apă - Electronică auto

Ulei motor, cutie viteze, transmisie - Lichid de frână Antigel - Lichid spălat parbriz

Sisteme de încălzire stationară şi trape

Rune Magazin aprilie 2013  
Rune Magazin aprilie 2013  

Revista lunara de cultura auto aftermarket a companiei RUNE.

Advertisement