Page 1

SOMMERGUIDEN

2018 GRATIS MAGASIN TURTIPS, SHOPPING, EVENTYR, BILSOMMER, OPPLEVELSER, OPPGAVER, FOTOTIPS, HOTELL, KRYSSORD, QUIZ OG MYE MER.

KAMPEN OM SOMMERTURISTENE TURTIPS FRA EVENTYREREN

Sommerens

LYKKELAND AVISEN FOR GARDERMO-REGIONEN


Aasen Bil AS ble etablert 1. november 1966. Vi har vært med siden Nissans spede barndom i Norge. Mye har skjedd i tiden etter at David Aasen startet opp i hagen på Jessheim. Familiebedriften Aasen Bil AS er en komplett bilforhandler som holder til på Minnesund. Alle våre 23 ansatte er innstilt på å yte sitt beste for at kundene skal få den beste behandlingen og service.

Over 50 år med service, trygghet og kvalitet

VI TILBYR:

rasjoner, EU-kontroll, repa rvice for oppretting og se alle bilmerker · Norges eldste Nissan-forhandler. · Øvre Romerikes største Citroënforhandler. Parallellvegen 64 – 2092 Minnesund l Tlf. 63 95 99 00 l E-post: firmapost@aasen-bil.no ÅPNINGSTIDER: Mandag–fredag 9–17 l Torsdag 9–19 l Lørdag 10–14

www.aasen-bil.no 2

SOMMERGUIDEN

· En av Øvre Romerikes største bruktbilhaller. · Delelager og verksted.

EIDSVOLL ULLENSAKER BLAD


AVISEN FOR GARDERMO-REGIONEN

INNHOLD | Sommerguiden Ordførerens lykkeland

6

Kultur og opplevelser

8

Hjemme i hagen finner ordføreren roen Verdt et besøk - forslag til opplevelser

Den beste sommerbilen

10

Flyplassens villmark

14

Kampen om hotellgjestene

24

Den nye byen

26

Opplev kulturen og området

29

Stort kart med severdigheter

30

Slik tar du bedre bilder

34

Sommershopping

36

12 herlige sommeropplevelser

38

Nostalgi på fire hjul i sommervarmen På tur med eventyreren Marius Nergård Pettersen Flyplasshotellene investerer stort

Ti gode grunner til å oppleve Jessheim by Tips til sommerlige opplevelser

Over 150 punkter på Øvre Romerike Ti tips til bedre sommerbilder

Hyggelige sentrum eller store kjøpesentre

12 opplevelser på 12 dager

SOMMERGUIDEN 2018 UTGIVER: Eidsvoll Ullensaker Blad OPPLAG: 35.000 TRYKK: Hamar Media AS DISTRIBUSJON: Til husstander i Eidsvoll, Hurdal, Nannestad og Ullensaker. ANNONSESALG: Markedsavdelingen EUB

GRAFISK: Eidsvoll Ullensaker Blad ANSV. REDAKTØR (konst.): Vegard Storbråten Øye Sentralbord 63 92 27 00 Abonnement abonnement@eub.no Annonse annonse@eub.no Redaksjon redaksjon@eub.no

EIDSVOLL ULLENSAKER BLAD arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Den som mener seg rammet av urettmessig avisomtale, oppfordres til å ta kontakt med redaksjonen. Pressens Faglige Utvalg (PFU) er et klageorgan oppnevnt av Norsk Presseforbund, som behandler klager mot pressen i presseetiske spørsmål. Adresse: PFU, Rådhusgt. 17, pb. 46, Sentrum, 0101 Oslo. AVFOTOGRAFERING eller gjenbruk av stoff, bilder og annonser uten tillatelse er ikke tillatt.


ULLENSAKER KULTURHUS

JESSHEIM

BOBLESHOW med Bjørg og Dora Thorhallsdottir

A lady called Sven - en hyllest til

LØRDAG 8. SEPTEMBER KL. 18.00

Monica Zetterlund

Merit Hemmingson

TORSDAG 20. SEPTEMBER KL. 20.00

TORSDAG 27. SEPTEMBER KL. 20.00

CHRISTINE KOHT Bør jeg være bekymret?

MANDAG 15. OKTOBER KL. 19.00

HALVDAN SIVERTSEN

Ennu ikke landa

CHRISTEL ALSOS ONSDAG 17. OKTOBER KL. 20.00

Åge Aleksandersen & Gunnar Pedersen ONSDAG 7. NOVEMBER KL. 19.00

MORTEN ABEL ONSDAG 24. OKTOBER KL. 20.00

TORSDAG 25. OKTOBER KL. 19.00

BØR BØRSON JR. FREDAG 16. NOVEMBER KL. 19.00

Jacobsen, værsågod! ONSDAG 21. NOVEMBER kl. 19.00

ONSDAG 31. OKTOBER KL. 19.00

En akustisk aften med

FRODE ALNÆS

TORSDAG 22. NOVEMBER KL. 20.00

OSLO GOSPEL CHOIR En stjerne skinner i natt!

Hilde Louise Orchestra

’Round about Christmas TORSDAG 29. NOVEMBER KL. 18.00

LØRDAG 1. DESEMBER KL. 13.00 og 16.00

TIRSDAG 11. DESEMBER KL. 18 og 20.30

Se hele høstprogrammet på www.ullensakerkulturhus.no 4

SOMMERGUIDEN

EIDSVOLL ULLENSAKER BLAD

TORSDAG 13. DESEMBER KL. 20.00


KORT REKKEVIDDE? IKKE 4X4? IKKE HENGEFESTE? HENG PÅ INNTIL 2000 KG HOBBY! KJØR 1.122 KM PÅ 1 TANK! 4X4 FIREHJULSTREKK SERVICEAVTALE INKL. VED LEASING!

SIMPLY CLEVER

3 ÅR/45.000 KM

16” vinterhjul

Kr

0,-

Leasing eller lån til

1.99%

*

kampanjerente

Hengerfeste

Kr

0,-

**

Tilbudet gjelder t.o.m. 30.06.2018. *Lån: Eff. rente 4,06 % ved lånebehov kr 150.000 o/5år, etableringsgebyr kr 2.724. Totalt kr 165 674,-. Forutsetter 35% kontantandel og finansiering i ŠKODA Financial Services. Renten er subsidiert i tre år, for deretter å bli justert til normal produktrente. **Tilbudet gjelder ved kjøp av ny OCTAVIA. ***Drivstofforbruk fra 4,3l/100km, CO2-utslipp fra 112 g/km. Levert Oslo, alle priser inkl. mva. Vi tar forbehold om trykkfeil.

ŠKODA OCTAVIA. Fordelene er mange og nå får du også gunstig rente på leasing eller lån. Hengerfeste og 16” vinterhjul er også inkludert i prisen! Bestselgeren ŠKODA OCTAVIA har nytt design og enda flere smarte løsninger. En rekke nye assistent-systemer hjelper deg i trafikken, med å parkere, og gjør selv rygging med henger til en lek. Men en ting lot vi være uforandret: det store bagasjerommet og klassens beste beinplass i baksetet. Du kan selvfølgelig få ŠKODA OCTAVIA med både firehjulstrekk og automatgir.

ŠKODA OCTAVIA 150hk diesel 4x4 DSG automatgir fra kr 279.600,-***

Dekkhotell inkl. i ett år! Energivegen 1, 2050 Jessheim. Tlf. 24 03 46 00. jessheim.skoda.no

Lenita Hvesser

Petter Tore Lien

lenita.m.hvesser@moller.no

petter.tore.lien@moller.no

Mob: 90 62 72 35

Mob: 94 86 53 60

SOMMERGUIDEN

EIDSVOLL ULLENSAKER BLAD

5


GRØNNE FINGRE: Kobler av i hagen hver dag 1

AVKOBLING: I en hektisk arbeidshverdag med mange gjøremål kobler Eidsvoll-ordfører John-Erik Vika (Sp) av så fort han kommer hjem til sin egen hage på Kommisrud i Eidsvoll. – Spesielt gøy er det å prøve forskjellige planter og vekster som ikke skal passe inn i klimaet vårt. Som den magnoliaen der. Den trives egentlig ikke i våre trakter, men blomstrer som bare rakkeren i hele juni, sier Vika.

2

HUMLA SUSER: Frukttrærne er en perfekt boltreplass.

3

UTSIKT: Fra gården Nordstun har John-Erik Vika og ektemannen fin utsikt mot Vorma og Skibladner.

4

DUFTER: Vika fjerner greiner og lukter på blomstringen.

5

KONTRASTER: John-Erik Vika ble forelsket i hovedhuset allerede i barndommen. Nå har han bodd der siden 1995.

6

INNSATS: Det krever iherdig innsats å holde en såpass stor eiendom på topp. Vika er flink til å sette av nødvendig tid.

7

BLOMSTRING: Planter i full blomstring er et fint skue på gården hver sommer.

8

LOMMER: Rundt omkring på eiendommen har ordføreren satt opp benker for å gi en egen ro.

9

VED HUSET: Sollyset slipper så vidt gjennom treet som har eiendommens hovedhus som nærmeste nabo.

1

Dette finner du i hagen til Vika ■■I hagen finnes det cirka hundre georginer av typene kaktus, pompom og vanlige. ■■Av cirka 50 roser er det historiske roser, Austin-roser, moseroser, fordelt med klatreroser, remonterende roser, buskroser, stilkroser.

4

5

■■Åtte klematis i forskjellige varianter ■■Duftkaprifol ■■Stauder av ulike slag, cirka 25 pioner, iris, akeleier, ■■Junimagnolia, duftsjasmin, morelltrær, aprikostre, fire ulike druesorter, hvit og lilla syrin, brudespirea, Sargenstre, solbær, rips, jostabær og bringebær, samt rabarbra.

FAKTA John-Erik Vika ■■54 år. Bor på gården Nordstun på Kommisrud i Eidsvoll. ■■Gift med Kjell-Jostein Andersson. ■■Politioverbetjent og seksjonssjef for politiets utlendingsenhet på Gardermoen. ■■Første periode som ordfører i Eidsvoll. ■■Har vært aktiv i Senterpartiet i mer enn 20 år og har tre perioder bak seg i kommunestyret. Kan fort bruke to timer daglig til hagearbeid.

6

SOMMERGUIDEN 

7 EIDSVOLL ULLENSAKER BLAD


Ordførerens eget lille lykkeland 2

3

I en hektisk hverdag med tettpakket program finner ordfører John-Erik Vika en helt egen ro hjemme i hagen. ■ EIDSVOLL Bjørn Inge Rødfoss 970 31 272 / bir@eub.no

6

8

9

– Du skal jammen meg ha mye å tenke på hvis du ikke klarer å slappe av, finne roen og kose deg med hagearbeid, sier Vika. Fuglene kvitrer, sola skinner og blomstringen er i full gang. Vika har hentet hekksaksa og går nøye gjennom frukttrærne hjemme på gården Nordstun på Kommisrud rett vest for Vorma i Eidsvoll. Han stortrives med det fysiske arbeidet og legger fort ned to timer om dagen i den mest intensive blomstringsperioden. Vanning, luking, plantepleie og buskerydding. Ordføreren har grønne fingre og stortrives i naturens element. – Spesielt gøy er det å prøve forskjellige planter og vekster som ikke skal passe inn i klimaet vårt. Som den magnoliaen der. Den trives egentlig ikke i våre trakter, men blomstrer som bare rakkeren i hele juni. Det er sørvendt her og tok noen år før den kom, men nå får den tidlig sol og blir fort varm. Da trives den, sier Vika. FJØSLUKT I POLITIBILEN Gården kjøpte han i 1995. Helt fra John-Erik var liten gutt hadde han hatt et forhold til stedet. Når muligheten dukket opp var han ikke sen å be. – Bonden som drev her leide jord oppe på Hammerstad der jeg er født og oppvokst. Jeg gikk alltid ned for å se på ham jobbe. Gresset var ofte så høyt at han ikke så meg. Da ble jeg tatt opp i traktoren, slik at han visste hvor jeg var. Jeg forelsket meg i stedet her, og har ikke angret én dag på at jeg kjøpte det, smiler Vika. Tidligere var det også melkekuer på gården. – Den driften ble lagt ned i 2000. Jeg jobbet på lensmannskontoret her nede og tiden strakk rett og slett ikke til, sier han. Han husker én episode fra den tiden spesielt godt. – Jeg hadde vakt, jobbet i fjøset og måtte plutselig reise ut på en pågripelse. Dessverre rakk jeg ikke å skifte. Da vi kom til Lil-

SOMMERGUIDEN

lestrøm utbrøt mannen at han aldri skulle gjøre noe gærent i Eidsvoll mer. Makan til fjøslukt som det var i den bilen hadde han aldri kjent. Så du kan i hvert fall si det var preventivt, smiler Vika. 60–70 ROSER PÅ GÅRDEN I hagen jobber en robotgressklipper på de fire målene med gress. – Den kaller vi bare for Litago, sier Vika. Han og ektemannen Kjell-Jostein Andersson har 60–70 roser, trær med gule og røde moreller og planter av alle slag. Geiter har også funnet sin plass på gården, der ekteparet har panoramautsikt over Vorma og Skibladner. – Morellene blomstrer for fullt nå. Der er det førstemann til mølla. Vi legger ikke netting over og taper veldig ofte, sier Vika. De røde morellene forsvinner først. De er fuglene ramme på å sikre seg. De gule er de mer skeptiske til. – Fuglene er ikke intelligente nok til å tenke at også de gule er modne. Det er det ofte insektene som oppdager først. Vi har en 14 dagers periode å høste de på. Når fuglene har sett hva insektene gjør kan et helt tre være tømt på én natt, sier han. Det er første gang han tar imot én journalist til et intervju hjemme på gården. Vika liker å skille på jobb og privatliv. Denne gangen gjør han et unntak. Når EUB er på besøk er det fødetid for én av geitene i låven. Vika følger med på et webkamera på mobiltelefonen. – Skulle det skje noe rykker jeg ut. Da må jeg nok også reise om vi er midt i et kommunestyremøte, sier han. John-Erik er inne i sin første ordførerperiode. – Det er hektiske og morsomme dager. Det er alltid godt å komme hjem hit, drive litt i hagen og finne roen, sier John-Erik Vika. Han er ferdig med frukttrærne. Nå er det ett av blomsterbedene som får nødvendig kjærlighet.

’’

Jeg forelsket meg i stedet her, og har ikke angret én dag på at jeg kjøpte det. JOHN-ERIK VIKA

EIDSVOLL ULLENSAKER BLAD

7


ØVRE ROMERIKE: Verdt et besøk

1

2

TRANDUMSKOGEN: Under 2. verdenskrig ble Trandumskogen i Ullensaker brukt som rettersted av de tyske okkupantene. I løpet av krigen ble 173 nordmenn, 15 russere og seks briter skutt og begravet her. Området er i dag fredet. Her er det også store betongstrukturer etter et tidligere øvingsfelt for stridsvogner.

3

HERREDSHUSET, ULLENSAKER: Herredshuset er bygget i 1901. Arkitekt var Holger Sinding- Larsen. I 2003 ble bygget satt i stand igjen. Nå huser stedet selskaper, opplevelser og kulturarrangementer. Herredshuset ligger i Jessheim sentrum.

4

5

8

MINNESUND: Mjøstråkk er en sykkelveg langs Mjøsa. Senere bygges også strekningen langs Vorma ut. Et framtidig mål er å få en sammenhengende sykkelveg mellom Eidsvoll og Hamar. Sykkelvegene bygges ut i forbindelse med ny firefelts E6 gjennom Eidsvoll (fullført 2015) og dobbeltsporet jernbane langs Vorma og Mjøsa.

MINNESUND: Byrud Gård ligger vakkert til på vestsiden og i sørenden av Mjøsa. Én kilometer fra gården ligger smaragdgruvene, Nord-Europas eneste. Det sies at de engelske kronjuvelene har smaragder fra dette området. Smaragdgruvene er åpent for besøkende hele sommeren. Her kan man selv gå på skattejakt langs strendene. SKIBLADNER, EIDSVOLL: Skibladner kommer til Eidsvoll i rutetrafikk onsdag, fredag og søndag fra 26. juni i 2018. Skibladners første tur gikk 2. august 1856. Siden da har skipet hele tiden gått i rute mellom Eidsvoll og Lillehammer. På Skibladner er det variert underholdning ombord – både før, under og etter rutesesongen.

SOMMERGUIDEN

1

2

3

4

5

OPPLEV ØVRE ROMERIKE

Kultur og opplevelser

EIDSVOLL ULLENSAKER BLAD

6

JESSHEIM: I 2015 åpnet Jessheim skatepark på Gystadmarka, Ullensaker Idrettspark. Bak parken står Ullensaker kommune og Ullensaker Skateboardklubb. Betongparken er flittig brukt. Består av flere elementer: Ledge, rails, pyramide, corner og quarter. Underlag av betong, apparater i stein og betong.

6

EIDSVOLL BYGDETUN: Bygdetunet er et av landets største bygdetun med sine 29 bygninger. Om sommeren flytter dyrene inn på tunet. Bygdetunets venner sørger for forskjellige aktiviteter på tunet i sommerhalvåret, og holder kafeen åpen hver søndag.

7

RAKNEHAUGEN, ULLENSAKER: Raknehaugen er Nordens største gravhaug. Den totale diameteren på anlegget er fastsatt til 95 meter, mens den oppbygde haugen er på rundt 77 meter. Ifølge sagnet skulle den romme en konge som var begravd mellom to hvite hester. Raknehaugen ligger på Sand, parkering ved Hovin skole.

8

HJEMMESTYRKENES SKJULESTED, NANNESTAD: Gardlimåsan i Maura var ett av slippstedene under 2. verdenskrig. Hytta som motstandsbevegelsen brukte er gjenreist på stedet. Hytta står åpen til fri benyttelse.

9

NES: Fantastiske kirekruiner på neset der Glomma og Vorma møtes. Historien her går tilbake til før 1000-tallet. Stedet er åpent for publikum, og brukes også til arrangementer og brylluper. Det finnes mange historier om stedet, noen mener det er uforklarlige energier her og besøker kirkeruinene for å gå på spøkelsesjakt.

10

7

8

9

10


* Restaurant * Camping * Båthavn * Beachvolley * Sandstrand * Skibladner

De beste opplevelsene er ofte i nærheten! Vi har alt i Akershus og på Romerike – opplevelsesmulighetene er mange og varierende. La deg overraske over mangfoldet og kvaliteten – vi har noe for alle! www.visitakershus.no Du finner mange gode tips på våre nettsider www.visit-akershus.no – Her finner du god oversikt over hva som skjer, tips til turer, spisesteder, severdigheter og overnattingsmuligheter.

TURTIPS: DAGSTUR ELLER OVERNATTING! Restauranten Viken II i Evjua ligger «litt uti Mjøsa» i Totenvika (40 min. nord for Eidsvoll på fv. 33). Åpent hver dag fra kl. 12:00. Meny med lokale råvarer fra Toten, samt overnatting på camping eller i den historiske Kapteinsboligen. Gårdsveiene i bygda byr på galleri, besøkshage og utsikt!

Velkommen til oss – Senk farten, skuldrene og ta med opplevelsene!

www.visit-akershus.no

958 13 385 | idyll@evjua.no | www.evjua.no

Sommerhandel

HOS EUROSENTERET! TLF. 63 90 78 95

TLF. 91 69 19 97

TLF. 63 90 98 36

TLF. 23 12 27 01

TLF. 23 12 26 89

TLF. 23 65 20 92

TLF. 63 90 27 10

TLF. 63 90 28 50

TLF. 97 04 34 18

Oscars Pizzarestaurant TLF. 63 91 18 00

TLF. 67 41 19 14

Vormsund

TLF. 63 90 99 11

KANEL TLF. 63 90 27 22

TLF. 98 81 00 17 ÅPNER I JULI

Golf Hotell TLF. 63 90 90 40

Ikke medlem? Send EURO til 2070

AMFI Mye å glede seg til. Alltid.

Norges mest attraktive møteplass!

TLF. 98 20 23 34

ZOOPER

TLF. 90 06 07 41

10-20 (09-18) AMFI.NO/EUROSENTERET KJØLSTADVEIEN 1, 2160 VORMSUND

amfieurosenteret

SOMMERGUIDEN

EIDSVOLL ULLENSAKER BLAD

9


NOSTALGI: Minner om tiden da bilen var en investering og et frihetssymbol

Jakten på den broomeste so

FORD MUSTANG: Barnebarnet til Aina Irene Waaler fra Eidsvoll spør ofte hvorfor hun har andre biler enn alle andre. – Jeg har ikke piercinger eller farget hår, men jeg har en fascinasjon for annerledes biler,

De reiser på treff, bobler over av kjærlighet til bilene sine og vekker oppsikt på veiene. Sommeren er høytid for bilentusiastene. ■ ØVRE ROMERIKE Bjørn Inge Rødfoss

970 31 272 / bir@eub.no

For Brede Høgseth Wardrum fra Eidsvoll er 1981-modellen Lancia Beta HPE som han kommer kjørende i mye mer enn et spesielt kjøretøy. Den representerer minner fra oppveksten. Familieminner,

10

SOMMERGUIDEN

spesielt med besteforeldrene. – Den ble tatt inn til Norge som nybil rett fra fabrikken i Torino i 1981. Det var en flyger bosatt i Holmenkollen som importerte bilen. Så kjøpte bestefaren min den av ham i 1985. De brukte den som helårsbil i drøyt 20 år, mye på Råholt og omegn, før den ble sommerbil. Den har også vært på flere utenlandsturer, blant annet for å strekke litt på føttene på Autobahn, sier Høgseth Wardrum der han står i sola utenfor Eidsvollsbygningen. SIKKERT VÅRTEGN Like sikkert som at våren og sommeren kommer, rulles spesielle biler med særpreg ut på veiene. De pusses, pleies, poleres og vaskes og tas ut fra vinterlagring i små garasjer eller store låver. Meningene om dem er som seg hør og bør delte.

EIDSVOLL ULLENSAKER BLAD

– Meningene om hva som er bil med sjel er mange, bekrefter Dag Helge Fjeld, styreleder i Romerike Gammelbilklubb. Administrerende direktør Stig Skjøstad i NAF forstår godt at folk kjører rundt i klassiske biler. – Det er nostalgi som vekker minner om tider da bilen var et enda større frihetssymbol og en «investering». Det er viktig å ta vare på denne historien. Jeg er usikker på om vi har mistet noe på veien. Dagens biler er også flotte, men aerodynamikken har nok tatt bort mye av det særpreget gamle biler uttrykte. Bilen betyr mye for folk i dag også. Den representerer mobilitet og frihet, men er nok mer en forbruksartikkel i relasjon til 30–50 år tilbake. Jeg har selv eid en 1969-modell MGP Roadster Racing Green, som nylig ble solgt. Nesten hver

gang vi stoppet med den kom det folk bort og hadde historier og minner de ville dele, enten de hadde eid samme bil for mange år siden eller at det var drømmebilen de aldri fikk tilbake på 70-tallet, sier Skjøstad, selv fra Eidsvoll. – På mange av de nye bilene i dag kunne det stått hvilken som helst logo. Det er et greit framkomstmiddel, og for de fleste er det jo nettopp det de er. Du skal komme deg fra a til b på greiest mulig måte. For meg er det andre ting enn det som teller også. Veteranbil vekker helt andre følelser enn å kjøre en ny bil. Jeg koser meg minst like mye i en gammel bil til 50.000 som en ny bil til halvannen million. I tillegg kommer du ofte i prat med folk når du kjører en bil av denne typen, sier Brede Høgseth Wardrum.


ommerbilen

GJENNOMFØRT: Ford Mustangen til Aina Irene Waaler.

VOLVO PV 444: Kai Størseth eier flere biler med sjel. Denne ble produsert av Volvo fra 1947 til 1957.

biler som skiller seg litt ut, sier Waaler.

’’

Jeg har ikke piercinger eller farget hår, men jeg har en fascinasjon for biler som skiller seg litt ut. AINA IRENE WAALER

GJENNOMFØRT STIL Vi kommer nærmere tilbake til Brede, den spesielle bilen og hvorfor den betyr ekstra mye for ham. Men først en liten rundtur til fem andre bileiere på Øvre Romerike. W-1301 står det på bilskiltet på Ford Mustangen til Aina Irene Waaler fra Eidsvoll. Det er startbokstaven på et-

VOLVO AMAZON B20: Jostein Aksel Skjønberg tenker mye på barndommen når han kjører rundt i sin bil.

ternavnet hennes og fødselsdagen – 13. januar. På det meste har hun hatt seks biler med skilter. Bilinteressen har alltid vært der. – Mormor, hvorfor har du andre biler enn alle andre, utbrøt det ene barnebarnet mitt. Det er bare sånn det er. Jeg har ikke piercinger eller farget hår, men jeg har en fascinasjon for biler som skiller seg litt ut, sier hun. Det brummer av gromlyd i Ainas garasje når hun fyrer den opp. Mustangen er en 1965-modell og GT-klonet med ekstrautstyret. Aina spesialimporterte den fra USA og hentet den på Alnabru. – Jeg måtte ut med 350.000 kroner, men det var det verdt. Du får aldri se meg i en elbil. Da skal jeg heller kjøre tråsykkel. Heldigvis er vi alle forskjellige, smiler Waaler.

– Hvor kommer bilinteressen fra? – Vanskelig å si, men jeg har alltid vært litt annerledes. Jeg kjørte moped lenge før alle andre. For meg handler dette om interesse og identitet. Biler med sjel gir meg noe ekstra. Også er det svært hyggelig å reise på treff og møte andre som har samme utgangspunkt, sier Aina Waaler. GLAD I SJEL Kai Størseth fra Eidsvoll eier flere biler med sjel. Denne dagen kommer han kjørende i en Volvo PV 444. Dette er en svensk personbil som ble produsert av Volvo fra 1947 til 1957, inspirert av amerikanske biler fra samme periode, hovedsakelig Pontiac fra begynnelsen av 1940-tallet. – Dette er en sommerbil. Jeg kjøpte

SOMMERGUIDEN

FAKTA Bilsommerguiden

■ Det finnes mange muligheter for å treffe likesinnede for folk med bilinteresse i sommerhalvåret. Gå inn på nett, søk og finn treffene du ønsker å delta på.

■ Det fine med slike treff er at du treffer folk med samme interesse, deler erfaringer, kikker på bilene til hverandre, har hyggelige opplevelser og skaper bilminner. Det er aldri for sent å begynne og det finnes mange mulige bilkupp.

den for tre år siden. Da hadde jeg kikket etter det en stund, så dukket det opp en i nærheten. Jeg ville gjerne ha 1957-modellen, sier Kai Størseth.

EIDSVOLL ULLENSAKER BLAD

11


NOSTALGI: Minner om tiden da bilen var en investering og et frihetssymbol

FORD PREFECT: Heidi Johanne Baadstøe-Mork brukte 30.000 kroner på sin 1957-modell for seks år siden. Det har hun ikke angret en dag på.

– Jeg har alltid vært opptatt av bil, og det har blitt mer og mer de siste 20 årene. Fatter’n hadde også en slik i samme årsmodell. Det var den første bilen hans, sier Størseth. Han måtte ut med et sted mellom 35.000 og 40.000 kroner for vidunderet. Bilen går stadig oppover i verdi, men det var ikke derfor Kai kjøpte den. – Nei, dette er ikke noe investeringsobjekt. Da finnes det andre ting å satse på, smiler han. Han liker utseendet, lyden i den og at den starter tvert – på hvert eneste forsøk. – Det kommer mange tilbakemeldinger. De fleste har minner fra slike Volvobiler. Det er ingen tvil om at den har en spesiell plass, sier Størseth. – Hva er forskjellen på biler før og nå? – Biler som denne har mye mer sjel.

12

SOMMERGUIDEN

Dagens biler er så like, uansett merke. Produsentene hermer etter hverandre og du ser hva de har prøvd å lage. Noen går foran i et par år, så kommer alle andre etter. Jeg liker best biler med litt særpreg og som skiller seg litt ut på veien, sier Størseth. VOKSTE OPP MED BILTYPEN For Jostein Aksel Skjønberg fra Eidsvoll vekker bilen han kjører gjennom sommerhalvåret nostalgiske minner. Han kommer rullende i en Volvo Amazon B20 1969-modell. – Jeg er oppvokst i slike biler. Blant annet hadde onkelen min en sånn. Det er litt mer personlighet i disse bilene enn i de nye. Her må du kjøre litt mer, sier Skjønberg. Ofte er det mer å gjøre med bilene enn det som synes med det

blotte øyet. Skjønberg betalte 30.000 for bilen. Nå har den akkurat vært på en skikkelig rustrenovering. – Jeg har tatt alt som ikke synes, sier han. Det er ingen tvil om at bilen er populær i gatebildet. Mange kommer bort og kommenterer den. Flere potensielle kjøpere har også meldt seg. – Men jeg har ingen planer om å selge. Jeg er for glad i den til det, humrer Skjønberg. – Og nå skal du få den helt strøken? – Tja, ikke helt, for det var de ikke. Men den blir så fin den kan bli, sier Jostein Aksel Skjønberg. KJØPTE GODVÆRSBIL Heidi Johanne Baadstøe-Mork fra Eidsvoll kjøpte sin Ford Prefect 1957-modell for 30.000 kroner for seks år siden. Hun

EIDSVOLL ULLENSAKER BLAD

kikket egentlig etter en boble på Finn, men ble forelsket i formene på den lyseblåe Forden. – Det er en sommerbil, en skikkelig godværsbil. Hun er fascinert av biler med sjel, spesielt firkantede boksebiler fra 1950- og 1960-tallet. – Hva er det beste minnet ditt med den? – Helt klart bryllupet til minstejenta vår. Dette var brudebilen, og da vi var på vei fra kirken stoppet den, selvfølgelig. Gode råd var dyre der de satt i brudeutstyr i bilen. Gubben måtte ut og skru bil i bunad, den startet igjen og vi kom oss til hotellet. Det er det alle husker med denne bilen, smiler Baadstøe-Mork. Hun kaller bilen Tore – etter T-en på registreringsnummeret. – Det er nok en jentegreie å gi bilen navn. Det er litt for


VOLVO 240: Lasse Randin planlegger sommerferietur med kjøretøyet sitt til Nordvestlandet i år.

LANCIA BETA HPE: Bildet av Brede Høgseth Wardrum og besteforeldrene Laila og Svein Høgseth (t.h)er tatt på slutten av 1980-tallet. Nå kjører han selv rundt i bilen.

få slike biler i dag. Det er fint å tenke tilbake på litt av sjarmen fra gamle dager og ikke minst alle de fine fargene som var på bilene den gangen. I dag er «alle» biler svarte, grå eller hvite. Det var et spenstigere fargeutvalg den gangen, sier Heidi Johanne Baadstøe-Mork. SELGER IKKE BILEN – UANSETT Lasse Randin fra Eidsvoll kjøpte sin Volvo 240 1983-modell i Sverige. Det var en eneeiers bil, og tidligere eier hadde satt inn turbomotor og fått godkjent flere modifiseringer på kjøretøyet. Det gjør at bilen er senket, har annen girkasse og spesielle og særegne dekk. – Den har utseendet etter en 80-talls racingbil og er etter mitt syn akkurat passe stylet. Nå sitter det en 2,1 turbomotor fra en 940 i den, sier Randin.

Han ga 90.000 svenske kroner for den. I dag ville han uansett ikke solgt den. Til det betyr den for mye. – Det er en sommerbil, og jeg får mange positive tilbakemeldinger på den. Du finner ikke like bra karosseri noe sted. Skulle jeg begynne å bygge den opp på nytt, koster det sikkert 200.000300.000 kroner. Jeg og resten av familien er over snittet Volvo-interessert. Bare i nærmeste familie har vi fem Volvoer i dag, sier han. Han har vært på biltreff i Sverige. I sommer blir det ferietur med Volvoen til Nordvestlandet. – Det er morsomt med de gamle fargene. Det er ikke noe metallic lakk. Det som var kjedelig før, er mye morsommere å se igjen nå, sier Randin.

TUTER VED KIRKEGÅRDEN Tilbake hos Brede Høgseth Wardrum ved Eidsvollsbygningen snakker han om betydningen av sin Lancia Beta HPE. Han er redaktør for bladet YrkesBil, og over snittet bilinteressert. Brede synes det er gøy å tenke at biler har litt sjel. – Selv om man vet i hodet at de ikke har det, så føles det annerledes i hjertet. Biler har ofte sine gode og dårlige sider. Du kan også ofte merke om de er i godt eller dårlig humør. Denne har gått snart 300.000 kilometer nå og fungert bra i 37 år, sier han. I Lanciaen sitter det en toliters motor. – Det er en slags kombikupé – en sportskombi – med fire seter. De siste årene er den blitt brukt som sommerbil, og gjerne på forskjellige treff både her i landet og i utlandet. Bestefaren min

SOMMERGUIDEN

gikk bort for litt over to år siden, og nå er det jeg som tar vare på bilen, sier Høgseth Wardrum. Han viser EUB et gammelt bilde av ham og besteforeldrene ved siden av bilen. På bildet er han selv to-tre år gammel, og står sammen med mormor Laila og morfar Svein Høgseth. – Det vekker mye følelser når jeg starter opp denne hjemme i garasjen. Den minner meg spesielt om bestefaren min, og jeg gir et ørlite dunk i den særegne italienske tuta når jeg passerer kirkegården på Råholt så han skal vite at gromvogna har det bra, sier Brede Høgseth Wardrum, én av dem som er et bilde på at biler kan være mye mer enn bare en bil.

EIDSVOLL ULLENSAKER BLAD

13


Unike naturopplevelser i flyplassens villmark På Marifjell fant den prisbelønnede eventyreren Marius Nergård Pettersen nordlyset. Nå gir han sine beste råd for nærturer i naturen. TEKST: BJØRN INGE RØDFOSS FOTO: MARIUS NERGÅRD PETTERSEN


PÅ TUR: Nære naturopplevelser

Marius finner turmagi i fl

’’

Marifjell og området rundt kjennetegnes av en følelse av uberørthet. MARIUS NERGÅRD PETTERSEN

Marius Nergård Pettersen synes det er et aldri så lite paradoks at «alle» reiser ut i verden på ferie når det finnes diamanter av turopplevelser rett over dørterskelen. ■ ØVRE ROMERIKE Bjørn Inge Rødfoss

970 31 272 / bir@eub.no

«Et irrgrønt nordlys flagrer under stjernene. Dumper ned i lyngen, fyller koppen og blir sittende. – Hvem trenger kaffebar, liksom?»

Marius Nergård Pettersen besøkte Nannestad og Hurdal, Romeriksåsene og Nordåsen, Marifjell og Fjellsjøkampen da han jobbet med boken «Oslos nære villmark». Der fikk han naturopplevelser han sent vil glemme. Som et uvanlig og særegent nordlys oppe på Marifjell. «I flere timer flakker nordlyset over Marifjell. Nordlys er sjelden kost på Østlandet, men forekommer med ujevne mellomrom året gjennom. Sjansen er størst for å få øye på det i områder langt fra bebyggelse og kunstig belysning, skriver han i boka. – Marifjell og området rundt kjennetegnes av en følelse av uberørthet. Det er unike særpreg du ikke finner så mange andre steder enn akkurat der i Norge. Det er lenge siden forrige storhogst der

oppe, og det er rikt på gammel skog, sier Nergård Pettersen. TROLSK STEMNING Han beskriver stemningen som trolsk. – Det er mange flotte, små og spennende vann. Litt sånn trolsk Kittelsenstemning, spesielt utenfor de oppgåtte stiene. Områdene skiller seg ut som en mini-villmark. Det er enkelt å komme seg dit, og du finner mange små og fine utsiktspunkter. Det er også bra fiske i området, sier Marius. «I to døgn er Marifjell hjemmet. Fiskestanga hilser på de fleste vannene og kveldsbålet fyres under eldgamle, krokete trekjemper. I løpet av dagene krysses et par stier og en skiløype, men mennesker ser jeg ikke. Så fortsetter turen nordover. Nannestad- og Hurdals-

skogene viser seg å ha knallfint terreng. Landskapet minner om Nordmarka, med høye åser og flere store vann, men med færre stier og turgjengere.» HØYEST I AKERSHUS Han rakk også å bli fascinert av Fjellsjøkampen, den høyeste toppen i Akershus. «Fjellsjøkampen er en kjempe i natta. Med sine 812 meter over havet er kollen høyest i Akershus, og var blant landets første merkede naturattraksjoner. Allerede i 1885, i en tid da nesten ingen nordmenn gikk på tur for turens skyld, anla Turistforeningen tursti opp dit. Stien gikk gjennom naturskog med få hogst- eller inngrepsmerker, og i dag spirer fremdeles 300 år gamle trær på toppen».

URØRT NATUR: På store deler av opplevelsene Marius Nergård Pettersen hadde på sin ekspedisjon fra Oslo var han en del av en trolsk natur. En del av villmarka. Her er han klar for å teste

16

SOMMERGUIDEN

EIDSVOLL ULLENSAKER BLAD


lyplassens nabolag

TURVANT: Marius Nergård Pettersen koser seg ute i naturen.

STJERNEHIMMEL: Himmelen over Marifjell var helt magisk på turen.

– Du finner mye av det samme terrenget der, sier han. I prosjektet gikk han seks turer ut fra Oslo. Hver tur varte i én måned. – Hele poenget var å vise hvor mange fantastisk fine naturopplevelser som finnes så tett på store befolkningskonsentrasjoner. Nordmenn drar ofte langt vekk for å finne naturopplevelser eller turmål. Men du må ikke reise til utlandet eller Jotunheimen for å finne unik natur. Min konklusjon etter å ha reist på disse turene er at vi har det fantastisk fint i vår egen landsdel. Men vi er ikke flinke nok til å bruke det, sier Nergård Pettersen. – Men noe blir vel brukt av folk? – Ja, det er klart. Men det dreier seg ofte om små soner som brukes ofte og daglig av mange. Det finnes mye unikt

rett utenfor de opptråkkede stiene. Vi er litt for dårlige til å se potensialet for store naturopplevelser, svarer han. – Hvilke råd vil du gi turhungrige mennesker lokalt? – Ta en ekstra titt på nærområdene, både på kartet, men også fysisk. Se etter nye muligheter og nye turmål. Vær kreativ og tenk på nye måter å dra ut på. Det kan for eksempel være et nytt tidspunkt for turstart. En annen årstid enn du pleier. Reiseaktiviteten til oss nordmenn er helt enorm. Jeg mener en stor del av behovene våre kan dekkes mye tettere på enn der mange gjør det i dag, sier Nergård Pettersen. HUSKER ØRRETEN HAN MISTET Når EUB ber ham plukke ut øyeblikket han husker aller best fra de lokale na-

turopplevelsene kommer svaret raskt. Det skjedde ved et lite tjern ved Marifjell. – Det er den ørreten jeg ikke fikk. Det er noe av det største jeg har hatt på kroken noen gang. Slik er det vel alltid med ørret man ikke får, men denne var stor. Den flyttet på mye vann i det den beit på. Dessverre slet den seg løs før jeg fikk den på land, sier Marius. Han har små barn på to og fire år, men tilbringer fortsatt mye tid ute i naturen. – Spør du en snekker, så liker han også å lage hus. Jeg er mye ute, men etter at jeg fikk barn er de selvsagt med meg så ofte som mulig. Jeg sover ute i naturen cirka 1/3 av året. For barna kan det være minst like spennende å finne en fin plass ute i hagen eller ved et tre i nær-

fiskelykken ved Leiravassdraget.

heten av huset. Vi voksne har mistet noe av nysgjerrigheten på veien, sier han. PLANLEGGER NYE EVENTYR Nergård Pettersen, som bor i Nittedal, er godt i gang med planleggingen av nye prosjekter og tureventyr. Noe hemmelig er på gang, noe han ikke kan fortelle om foreløpig. Marius har akkurat gitt ut en ny bok, denne gangen om Norges beste hytte til hytte-turer. Han råder oss alle til å bruke naturen mer, tenke kreativt og finne unike opplevelser i nærheten av der vi befinner oss. – Jeg tror ikke så mange tenker over at det finnes unik magi i naturen rett ved landets hovedflyplass. Men det gjør det så absolutt, sier Marius Nergård Pettersen.

Alle foto: Marius Nergård Pettersen

SOMMERGUIDEN

EIDSVOLL ULLENSAKER BLAD

17


PÅ TUR: Nære naturopplevelser

Marius Nergård Pettersen

■ Født 9. mai 1984. Fotograf, skribent og foredragsholder.

med Mikkel Bølstad og ellers opplevd natur og mennesker over hele Norge.

■ Trives best under åpen himmel. Siden han ble passe voksen har store deler av livet gått med til å utforske natur og friluftsliv. Han går aldri lei og leter alltid etter nye opplevelser.

■ Utdannet innen friluftsliv og fotojournalistikk. I dag jobber han for noen av landets største aviser, magasiner og forlag.

■ Har blant annet brukt to år på å utforske Det gjemte landet i Nordland, gått seks måneder gjennom Oslos nære villmark, dratt på Mikroeventyr

■ Har mottatt Helge Ingstad-prisen og Fagpressens fotopris. I tillegg har han tre ganger vært nominert til Årets Villmarking.

KVELDSSTEMNING: Her har Marius Nergård Pettersen tent opp bål ved et tjern ved Marifjell.

18

SOMMERGUIDEN

EIDSVOLL ULLENSAKER BLAD

Marius sine turråd

■ Finn nære turmål eller sett av tid. ■ Pakk og dra eller planlegg, avhengig av turens lengde og varighet. ■ Bruk turen på din måte. Naturen er et sted for rekreasjon, utfordringer, mestring, store tanker, fysisk og psykisk trening. ■ Gjør det. Ikke tenk at «Dette skal jeg gjøre en gang», før du legger planen i en skuff og drar til Syden.


Velkommen til skog og utmark

Volvo – salg og service siden 1967

Sommer for deg og

BILEN DIN! Almenningen ønsker alle velkommen til skogs!

Se våre tilbud

på demo-biler og utstillingsbiler! Eller en fin bruktbil til deg og familien?

KM-service, aircondition-service, EU-kontroll eller andre ønsker til bilen? Bestill time i dag! EUB annonse

Vi kan tilby over 50 km med skogsveier, badeplasser, merkede stier, rasteplasser, fiskeplasser og handicapfiskeplass, bær-/sopp-sanking, vedhogst, hytter med mer. GOD TUR TIL SKOGS! Husk vegavgift!

Vi er alltid klar for en bilprat – Team Fenstad-Auto!

2080 EIDSVOLL Tlf. 63 92 27 80 www.eidsvoll-almenning.no

FENSTAD AUTO AS

1967 – 2017 • 50 år med Volvo

Eidsvollvegen 831, 2170 Fenstad. Tlf. 63 90 89 00. www.fenstadauto.no Mandag, tirsdag og onsdag 7.30 – 17.00. Torsdag 7.30 – 18.00. Fredag 7.30 – 16.00. Lørdag 10.00 – 14.00 NYBIL • BRUKTBIL • SNØSCOOTERE • SERVICE & ETTERMARKED

Nær naturen - nær historien

FORESTILLINGER: Fredag 3. august kl. 18.00 Lørdag 4. august kl. 16.00 Søndag 5. august kl. 16.00 Billetter kjøpes på stedet, kontant eller Vipps. Voksne kr 250 Under 16 år kr 100 Under 6 år: Gratis Kom til Feiringåsen og opplev gruvevandring i St. Pauls gruve, god gammeldags markedsstemning med boder, håndverkere, underholdning og aktiviteter for unga ved Carsten Ankers Lysthus, foredrag, guidet verksvandring - og ikke minst; historisk teater og magisk stemning ved ruinene i Feiring jernverk. Åpne matboder, og mulighet for å kjøpe øl/vin i forbindelse med forestillingene.

Se fullstendig program, kart og informasjon på www.jernverket.info

Manus: Tor Karseth Regi: Lisa Brodshaug

SOMMERGUIDEN

EIDSVOLL ULLENSAKER BLAD

19


Eidsvoll Amatørteater og Lions Club Eidsvoll presenterer familieforestillingen

Sommeråpne museer Nyheter 2018: Stein skole

Sommerutstilling med Dag Hol

Gamle Hvam

”Et anker konjakk til monsieur Helle – Hvam på 1700-tallet”

Gull og Gråstein

Eidsvoll bygdetun

”Eidsvoll Amatørteater 40 år”

på Løntjernbråten i Gullverket

Ullensaker museum

l Fredag

22. juni kl. 19.00

PRAKTISK INFORMASJON:

l Lørdag

23. juni kl. 14.00

l Print ut billett på forhånd

l Lørdag

23. juni kl. 18.00

l Søndag

24. juni kl. 14.00

BILLETTBESTILLING: www.panorama.kulturhus.no Kan også reserveres i Innbyggertorget, tlf. 66 10 70 00. De må da hentes ut i billettluka på Panorama når det er kino der.

”Romeriksbunaden - damask og franske knuter”

(Dårlig dekning ved Løntjernbråten).

l Parkering kr. 50,-. l Beregn god tid.

Skedsmo bygdemuseum

”Barndom på 50/60-tallet”

Se våre nettsider for åpningstider og program.

l Minibusser går i skytteltrafikk fra

P-plass til Løntjernbråten.

l Salg av mat og drikke

(mineralvann, øl, vin).

Museene i Akershus www.mia.no

l Kun kontant betaling

på hele området.

Opplev livet på 1800-tallet i sommer; da alt arbeid ble gjort for hånd, folk dyrket maten selv og levde i ett med naturen.

er- li m m ju So ud i tilb

Det var en gang en bondegård

Barna kan sanse og lære om livet på Eidsvoll Verk for 200 år siden gjennom en aktiviserende og morsom natursti. I paviljongen kan man lage fine blomstersmykker og insekter av papir.

Det var en gang i 1814

– Vandreteater i Eidsvollsbygningen Opplev et morsomt, nyskrevet vandreteater som tar deg gjennom Eidsvollsbygningen på en helt ny måte. Du møter drømmeprinsen som vil bli konge og eidsvollsmenn som prøver å få Grunnloven ferdig før den svenske kronprinsen kommer.

Det var en gang et herskapshjem

Carsten Ankers hjem var et av Norges vakreste og mest moderne på begynnelsen av 1800-tallet. Opplev de private rommene, den overdådige gjestefløyen og kjelleren med tjenerrom, kjøkken og spiskammer. Du får også besøke hvelvkjelleren og rom vi ellers ikke viser.

Rikssalen

– Norges mest kjente rom I hele juli er Rikssalen åpen for publikum. Kunnskapsrike guider forteller om hendelsene i 1814, og du kan signere din egen grunnlovsplakat. I kafeen er det barnemeny og på lekeplassen er det husker, sandkasse og klatrestativ.

Voksen: 130,Barn (5 – 16 år): 60,Honnør/studenter/vernepliktige: 95,Familie (inntil 3 barn): 320,-

Velkommen!

Carsten Ankers veg, Eidsvoll Verk, tlf: 63 92 22 10 booking@eidsvoll1814.no – www.eidsvoll1814.no

20

SOMMERGUIDEN

EIDSVOLL ULLENSAKER BLAD

dag 0 r e Hv 17.0 .00-

0 kl. 1


SPORTSUTØVER

SVINDEL

BESITTELSE

POETEN

KOST

HÅV

SØYLE

TITTEL (fork.)

MUGGEN

DUM

PLAGG

TABBE

FLAMMER

OKSEN

FISK

SKYTS

ØY

UTTALT

OVERSIKT

LUFT

HJULDELEN

BELTE PUSTE INN

ASIATER

OVERREKKER

BLANDE

TROLLET

GRUNN

FORFEDRE

KRANGLER

RYKTE

BILDE

MYNT

FLÅR

MYLDRE

SKINN HYGGE GJENTA

REPUBLIKK

STAT

KONTROLL

FOTTØY

PERIODER VASE KVARTS

HELT REN

TALL

HALM

TÅPELIG GEMYTT

CIRKA

BITTER BLINKEN

KORT

TVILENDE ODDEN

LUFTIGE

KROPPSVÆSKE

SKRIK

SKUER

BEDRA

ØYBOER

KVINNER

HÅLKE

FLAKS

LANDET

INNBO

HISSIG

FRODIG

TOPPER

SLUKEN STOR ELV

FRED KONKURRANSE

LURING

RESPEKTERE

ELASTISITET

SPILLER

MILD

VIFTE

LØFTE

TALL

STABEL

TOKT

UTSIKT

PÅLEGG

DELE

KONJ.

OMRÅDE

INSEKTET

DIKT

ERTER

PRYDPLANTE

LUKTER

HA FRI

SPORTSUTØVEREN BESITTE

TONE

RETNING

INSTRUMENT

FUGL

HODEPLAGG

UKLAR

MÅLTID

LENGDE

FRITENKEREN

REDSKAP

STAT

SOKK

RESPEKTERT

UNDERLAGET

ARTIKKEL

DRIKK

MUSIKERE DRIKK

GUNST

FLYKTER INSEKTET

GRINER

TRENDY

GUSTEN

BLÅSE HYLLE

KNIKSE

GLANS

KOMISK FIGUR

FYR

PLUKKE SPALTE

GIPS

DANS FLATORM

FEIL

RETT

FYRSTE

PYSE

LIDELSE TØYS

POSTSTED INSTRUMENT ANGÅ

SKRED

KOMPONIST

KJØLIG

PINE

MALERI

PARTI

FASE

HERMER

PIKENAVN

SJØDYR

ALENE

PÅ SPANSK BIL

EGEN

RISPE

SLAG

AVSLAG

ENHET

ROMERTALL REGEL

FANTERI KONTINENT

HINNE

GUDINNE

STREV

MAN

EKSISTERER

INUITT

KVINNE

KRYSSORD

GANG PÅ MOTEN

SOMMERENS TIDSFORDRIV: Prøv deg på sommerens kryssord. Løsningen finner du lenger bak i avisen.

21


SOMMEROPP ■ QUIZ

100 varierte spørsmål om kultur, samfunn og historie. Blant annet. 1: Hva heter grunnleggeren av WikiLeaks? 2: Hva er den norske tittelen på den britiske TVserien «A Familiy at War»? 3: Hvilken by er Canadas nest største, målt i folketall? 4: Hvem var utenriksminister i Jens Stoltenbergs første regjering (2000-2001)? 5: Hvilket verdenshav munner Amazonas ut i? 6: Hvilken hendelse betegnes som Kings Bayulykken? 7: Hvem har skrevet bøkene om den svenske agenten Carl Hamilton? 8: Hvem er Trine Rein gift med? 9: Hva er det norske navnet på den samiske folkedrakten? 10: Hva heter verdens største tobakksselskap? 11: Hva skriver nettmagasinet Melk & Honning om? 12: Hva heter Norges eldste jernbanelinje? 13: I hvilket land foregikk oransjerevolusjonen i 2004? 14: Hvor mange land grenser Kina til? 15: Hva er stjernetegnet ditt dersom du er født i perioden 24. juli–23. august? 16: Hva var startskuddet for romkappløpet mellom USA og Sovjetunionen? 17: Hva heter Mary Hopkins debutsingel (1968)? 18: Hvem ble gjerne regnet som etterkrigstidens store diva i norsk teater? 19: Hva er Tinder? 20: Hva døde den britiske sangerinnen Amy Winehouse av? 21: Hvilken språkfamilie er det norske språket en del av? 22: Hvor mange rådgivende landsomfattende folkeavstemninger om politiske enkeltsaker har blitt avholdt i Norge? 23: Hvem innstiftet Wenche Foss’ ærespris i 2009? 24: Hvilket selskap eier mobilselskapet Talkmore? 25: Hvilket arkitektkontor har tegnet Operahuset i Oslo? 26: Hvilke to nordmenn har blitt tildelt Nobels fredspris? 27: Hva kalles noe som utgir seg for å være vitenskapelig, men ikke har status som vitenskap?

28: Hvilket år ble gruppen Black Panthers startet? 29: Hvem skrev en sang om å først ta Manhattan, og deretter Berlin? 30: I en fotballkamp mellom Norge og USA i 1948 endte stillingen 11–0 i Norges favør. Hvor mange av målene scoret Odd Wang Sørensen? 31: Hva var navnet på det tyske skipet som ble bordet av engelskmenn i Jøssingfjorden februar 1940? 32: Hvilken realityserie har Petter Pilgaard, Miguel Kristiansen, Aurora Gude og Martine Sjøhaug deltatt i? 33: Hva er det nåværende navnet på byen som tidligere het Konstantinopel? 34: Hvor mange rullebaner er det på Oslo lufthavn? 35: Hvilken epidemi herjet i store deler av verden i perioden 1917-1920? 36: Hvilket grunnstoff er det mest av på solen? 37: Hvor i kroppen produseres det insulin? 38: Hvilken Høyre-politiker ga ut selvbiografien «Innenfra» i 2010? 39: Hva heter bandet bestående av Aslag Haugen, Lars Håvard Haugen, Bjørn Gunnar Sando, Lars Christian Narum og Egil Stemkens? 40: Hva kalles den laveste delen av jordens atmosfære? 41: Hva er verdensrekorden i høydehopp for herrer? 42: Hva var motivet på Norges første frimerke, utgitt i 1855? 43: Hva kalles et vanlig menneske uten magiske evner i Harry Potter-universet? 44: Hvilken sport driver Jan-Ove Waldner med? 45: I hvilken av Platons dialoger kan man lese om hulelignelsen? 46: Hvilket navn er Bjørn Falk Nilsen mest kjent under? 47: Hvilket år var «Waka Waka (This Time for Africa)» offisiell sang i fotball-VM? 48: Hva heter dataspillet som forkortes WoW? 49: Hvem var Norges første kvinnelige general, og hvilket år ble hun utnevnt? 50: Hva heter det 120 meter høye telekommunikasjons- og radiotårnet i Trondheim? 51: Hva er de norske navnene på de fire husene

elevene ved Galtvort plasseres i? 52: Hvilket selskap eier søkemotoren Bing? 53: Hva døde Anne Frank av? 54: Hva heter den øverste divisjonen i tysk fotball? 55: Ved hvilken høyskole var Inger Sitter professor i perioden 1981-1984? 56: Hvor mange episoder ble det spilt inn av den amerikanske situasjonskomedien og TV-serien «Seinfeld» (1989-1998)? 57: Trine Rein lanserte sitt første soloalbum, «Finders, Keepers», i 1993. I hvilket land ble nesten to tredeler av plateeksemplarene solgt? 58: Hvilke to fylker ble slått sammen til ett 1. januar 2018? 59: Hvor mange episoder er det til sammen av den norske såpeserien «Hotel Cæsar»? 60: Hva er tofu laget av? 61: Hva heter gravlunden hvor blant andre Henrik Ibsen, Bjørnstjerne Bjørnson og Edvard Munch ligger begravet? 62: I hvilke organeller i cellene våre dannes proteiner? 63: Hvem var generalsekretær i NATO før Jens Stoltenberg, og hvilket land kom vedkommende fra? 64: De neste årene er det planlagt flere fylkessammenslåinger. Hvor mange fylker vil det være i Norge i 2020? 65: I hvilken østerriksk by ble Adolf Hitler født i 1889? 66: «The Catcher in the Rye» (1951) av J.D. Salinger går under to ulike titler på norsk. Hvilke? 67: Hva het verdens første operasjonelle atomdrevne ubåt? 68: I hvilken periode var Gro Harlem Brundtland sist statsminister i Norge? 69: I hvilket verdenshav finner man øygruppen Selskapsøyene? 70: Hvilken musikkhistorisk epoke representerer Henry Purcell? 71: I hvilken film hørte vi først sangen «My Heart Will Go On» med Céline Dion? 72: Hvilken stat i USA kalles «The Sunshine State»? 73: Hva er adressen til den britiske statsministerboligen i London?

24: Telenor Group 25: Snøhetta 26: Fridtjof Nansen og Christian Lous Lange 27: Pseudovitenskap 28: 1966 29: Leonard Cohen 30: Fem 31: Altmark 32: «Paradise Hotel» 33: Istanbul 34: To 35: Spanskesyken 36: Hydrogen 37: I bukspyttkjertelen

52: Microsoft 53: Tyfus 54: Bundesliga 55: Statens Kunstakademi 56: 180 57: Japan 58: Sør-Trøndelag og Nord-Trøndelag 59: 3.123 60: Soyabønner 61: Vår Frelsers gravlund 62: Ribosomene 63: Anders Fogh Rasmussen, fra Danmark

74: I hvilket land er Ouagadougou hovedstad? 75: I 1998 vant Norge 2–1 over Brasil i fotball-VM. Hvem scoret målene for Norge? 76: Hva heter Sveriges nasjonalsang? 77: Hva heter ordenen stiftet av Ignatius Loyola? 78: Hva er det offisielle navnet på Nobelprisen i økonomi? 79: Hva heter bandet bestående av Anne Marit Bergheim, Solveig Heilo og Turid Jørgensen? 80: I Lillebjørn Nilsens «Jiris Sang» lengter han hjem fra et spesifikt sted. Hvor? 81: Hva kalles pelsverket laget av røyskattens vinterskinn? 82: Hvor mange sakramenter er det i den romerskkatolske og ortodokse kirke? 83: Hvilket land kommer den kreative duoen Wulffmorgenthaler fra? 84: Hvem skrev operaen «Barbereren i Sevilla»? 85: Hvilken musikkhistorisk epoke representerer komponisten Claudio Monteverdi? 86: Hva heter havområdet mellom Lofoten og Salten i Nordland? 87: Hvem spiller hovedrollen som Max i «Mad Max»-filmene? 88: Hvilket år ble Siv Jensen leder i Fremskrittspartiet (Frp)? 89: Ramsløk lukter som en annen mye brukt løk. Hvilken? 90: Hva er navnet på den australske urbefolkningen? 91: Hvor mange tenner har et voksent menneske? 92: Hva heter Skandinavias eldste universitet? 93: Hvem er kjent for å være opphavspersonen til moderne vaksinasjon? 94: Hvilken by kommer matretten paella fra? 95: Hva er du redd for dersom du har dromofobi? 96: Hva kalles fargereseptorene i menneskeøyet? 97: Hva er qigong? 98: Hvilket band er Brian Wilson kjent for å ha stiftet i 1961? 99: Hva heter hovedpersonen i Jørn Lier Horsts krimserie, som begynte med romanen «Nøkkelvitnet» i 2004? 100: Hvilket arkitektkontor har tegnet Elbphilharmonie, konserthuset i Hamburg?

SVAR 100 VARIERTE SPØRSMÅL 1: Julian Assange 2: «Familien Ashton» 3: Montreal 4: Thorbjørn Jagland 5: Atlanterhavet 6: En gasseksplosjon i Kings Bay-gruvene på Svalbard i 1962 7: Jan Guillou 8: Lars Monsen 9: Samekofte 10: Phillip Morris International (PIM) 11: Mote 12: Hovedbanen (Oslo-

22

Eidsvoll) 13: Ukraina 14: 14 15: Løven 16: Sovjetun. oppskytning av Sputnik 1 17: «Those Were the Days» 18: Wenche Foss 19: En datingapp 20: Alkoholforgiftning 21: Den indoeuropeiske språkfamilien 22: Seks 23: Bladet Se og Hør

SOMMERGUIDEN

38: Per-Kristian Foss 39: Hellbillies 40: Troposfæren 41: 2,45 meter 42: Norges riksvåpen 43: Gomp 44: Bordtennis 45: Staten 46: Lillebjørn Nilsen 47: 2010 48: World of Warcraft 49: Kristin Lund, 2009 50: Tyholttårnet 51: Griffing, Smygard, Ravnklo og Håsblås

EIDSVOLL ULLENSAKER BLAD

64: Elleve 65: Braunau am Inn 66: «Redderen i rugen» og «Hver tar sin – så får vi andre ingen» 67: USS «Nautilus» 68: 1990-1996 69: Stillehavet 70: Barokken 71: «Titanic» (1997) 72: Florida 73: Downing Street 10 74: Burkina Faso 75: Kjetil Rekdal og Tore André Flo

76: «Du gamla, du fria» 77: Jesuittordenen 78: Sveriges Riksbanks økonomipris til minne om Alfred Nobel 79: Katzenjammer 80: Grand Hotell 81: Hermelin 82: Sju 83: Danmark 84: Gioachino Rossini 85: Barokken 86: Vestfjorden 87: Mel Gibson 88: 2006

89: Hvitløk 90: Aboriginer 91: 32 92: Uppsala universitet 93: Edward Jenner 94: Valencia, Spania 95: Å krysse gater 96: Tapper 97: Puste- og bevegelsesteknikker 98: The Beach Boys 99: William Wisting 100: Herzog & de Meuron


GAVER Barnas hjørne

I denne avisen har vi skjult noen slike

■ QUIZ FOR BARNA

Litt om krokodiller, engelske ord og detektivbyråer 1: Hva slags dyr er en terne? 2: Hva er en sopelime? 3: Hvilken by er Norges største? 4: Hva slags instrument er en mandolin? 5: Hvor mye er 15 delt på 3? 6: Hva slags dyr er en dachs? 7: Hvilken farge har lua til Donald Duck? 8: Hva bruker piggsvinet piggene til? 9: Hvor mange bein har en edderkopp? 10: Hvor finnes det ville elefanter i naturen? 11: Føder krokodillen levende unger? 12: Gul og blå gir hvilken farge? 13: En telefon har 13,5 GB total lagringsplass. 3,5 GB er brukt. Hvor

mange GB er ledig? 14: Hva slags bjørn finnes på Svalbard? 15: Hvorfor skal man bruke solkrem? 16: Hva heter Norges høyeste fjell? 17: Det er laget film om Tiril og Oliver i detektivbyrå nr. 2. Hva heter filmen? 18: Hva er Minecraft? 19: Finnes det aktive vulkaner på fastlandet i Norge? 20: Når feirer vi Norges nasjonaldag? 21: Hva kalles barnet til kua? 22: Hvilken farge har mais? 23: Hvor ligger Norges hovedflyplass? 24: Hvor mange dager er det i en uke?

25: Er tårn en brikke i spillet sjakk? 26: Er kolibri en frukt, en fugl eller et krypdyr? 27: Olaf er en figur i filmen Frost. Hva er Olaf? 28: Hva betyr det engelske ordet orange? 29: Hvor mye er 8x7? 30: Hvor mange sider har en kube? 31: I alfabetet, hvilken bokstav er etter G? 32: Hva re det engelske ordet for rød? 33: Hva var Æsop kjent for å skrive? 34: Hva er halvparten av 14? 35: Hvilken dag kommer etter fredag?

TALL

TALL

TØYSER

MERKELIGE

FORBRYTER

HIMMELRETNING

PRON.

SVAR BARNAS QUIZ 1: En fugl 2: En feiekost 3: Oslo 4: Et strengeinstrument 5: 5 6: En hund 7: Blå 8: Til å forsvare seg

HINT:

mten, kjult fe ksten totalt s D e t e r e r n u m m e r se denne

Klare du å finne alle?

9: Åtte 10: I Asia og Afrika 11: Nei, den legger egg 12: Grønn 13: 10 GB 14: Isbjørn 15: For å beskytte seg mot solens farlige

stråling 16: Galdhøpiggen 2469 meter over havet. 17: Operasjon Mørkemann 18: Et dataspill 19: Nei. 20: 17. mai

21: Kalv 22: Gul 23: På Gardermoen 24: Sju 25: Ja. 26: En fugl 27: En snømann 28: Appelsin

29: 56 30: 6 31: H 32: red 33: Fabler (fortellinger) 34: 7 35: Lørdag

SVIMMEL HØYDE JENTENAVN ÅRSTID Løsning på kryssordet finner du på side 36

PRØV DEG PÅ DISSE LABYRINTENE - MEN PASS DEG FOR DISSE START

MÅL

MÅL

START

SOMMERGUIDEN

EIDSVOLL ULLENSAKER BLAD

23


BEINHARD HOTELLKONKURRANSE PÅ GARDERMOEN: Satser for å sikre seg konferanser og sommertur

Flyplasshotellene har inv

350 MILLIONER: Totalt er det investert 350 millioner kroner for å oppgradere Quality Airport Hotel Gardermoen. Utvidelse: Hotellet er totalrenovert og bygd på. Kapasiteten er økt med 155 rom, og ja, det aller meste er nytt, sier Tveit. På veggene i sommene er naturen står i fokus på det lokale hotellet. Veggene prydes av tegninger, mens dørene har dyremotiver.

Kampen om gjestene tilspisser seg ytterligere ved flyplassen. På Quality Airport Hotel Gardermoen henter de Nordbytjernet og naturen inn dørene. ■ JESSHEIM Bjørn Inge Rødfoss

970 31 272 / bir@eub.no

– Vi har allerede solgt ut målet om antall businessdøgn for 2018. Utsiktene for 2019 er formidable. Der er cirka 30 prosent allerede booket, sier Anne Margrethe Tveit, hotelldirektør på Quality Airport Hotel

24

Gardermoen, som ligger rett på andre siden av veien for det nye LHL-sykehuset. STARTET MED NEDBEMANNING Hun startet i jobben som hotelldirektør med nedbemanning 1. september i 2016. Nær 60 prosent av de ansatte måtte gå på grunn av en nært forestående byggeperiode. Selve byggeperioden har tatt 15 måneder, og 15. juni åpner de resterende nyrenoverte delene av hotellet. På veien er 350 millioner kroner investert og 155 splitter nye rom bygd ut. – Det var naturligvis tøft å si opp folk, men vi var nødt til å gjøre det for å få driften ned på et naturlig nivå under byggeperioden. Nå er vi i full gang med oppskalering igjen. Samlet blir vi cirka 100 ansatte når vi er i mål med prosessen, sier Tveit.

SOMMERGUIDEN

Totalt har Gardermoen-området 13 hoteller med til sammen rundt 3.500 rom. – Gardermoen er et av Norges største hotellmarkeder. Ullensaker kommune er i forhold til solgte romdøgn Norges 4. største hotellkommune, sier Geir Lundkvist, partner i Hotelia som er et ledende norsk hotellrådgivningsselskap. Han sier de totale investeringene på hotellene rundt Gardermoen beløper seg til 800–900 millioner kroner. – Best Western Oslo Airport har bygget ny konferansesal til 180 personer og 80 rom. Scandic Oslo Airport har bygget ny kongressal til 700 personer og åpnet 75 nye hotellrom i 2018. Quality Airport Hotel Gardermoen har totalrenovert hotellet og åpnet 129 nye hotellrom i 2018. I tillegg åpner LHL sitt nye pasienthotell med til sammen 99 hotellrom, sier Lundkvist.

EIDSVOLL ULLENSAKER BLAD

’’

Ullensaker kommune er i forhold til solgte romdøgn Norges 4. største hotellkommune. GEIR LUNDKVIST, PARTNER I HOTELIA

NATUREN I FOKUS Hotellene på Gardermoen hadde, ifølge Bench Marking Alliance, et belegg på 62,9 prosent på årets fire første måneder. Dette var tredje best i landet, etter Tromsø og Oslo. – Spesielt har både det norske og uten-


rister

nvestert nær én milliard

Forventer 29 millioner reisende via Norges hovedflyplass i 2018 Belegg på hotellene: 62,9 prosent det nye glassatriumet på hotellet vekker oppsikt. Hotelldirektør Anne Margrethe Tveit gleder seg til fortsettelsen. – Vi har ny kongressal, nytt treningsrom, ny restaurant, nytt glassatrium, ny bar,

landske ferie- og fritidsmarkedet vokst kraftig de siste 10 årene. Feriesegmentet har i perioden 2008 til 2017 økt med totalt 51,1 prosent, tilsvarende en årlig gjennomsnittlig vekstrate på 4,7 prosent, sier Geir Lundkvist. – Hotellkonkurransen knytter seg naturligvis mye til trafikkutviklingen på Oslo Lufthavn. Det har vært en jevn trafikkvekst de siste årene, og det har blitt etablert mange spennende direkteruter og langdistanseruter. I sum betyr det at det blir større behov for senger som følge av flere reisende. Veksten er størst på utenlandstrafikken, men også innlandstrafikken er stor og opplever vekst. Det er også stor konkurranse mellom hotellene hvilket kommer kundene til gode. Siden åpningen har det blitt etablert flere hoteller, sier Joachim Westher Andersen, kommunikasjonssjef på Oslo

Lufthavn. – Vi forventer en jevn vekst i trafikken i årene som kommer og vi skal gjøre det vi kan for å synliggjøre Oslo, Norge og Oslo Lufthavn som attraktive reisemål for både fritids- og forretningsreisende i årene som kommer. I 2017 var det 27,2 millioner passasjerer som reiste til og fra Norges hovedflyplass, og i 2018 forventer vi rett under 29 millioner, utdyper Westher Andersen. Tilbake på taket på Quality Airport Hotel Gardermoen speider hotelldirektøren mot naturen. – Vi har ny kongressal, nytt treningsrom, ny restaurant, nytt glassatrium, ny bar. Ja, det aller meste er nytt, sier Anne Margrethe Tveit. På rommene og ellers på hotellet spiller naturen en viktig rolle. Granabar er navnet på det nye forlystelseslokalet, og inne i den nye buffeten spiller er det elg på veggen.

– Sammenlignet med de øvrige hotellene har vi en unik beliggenhet. Det tar kun åtte minutter bort til Oslo Lufthavn, samtidig som vi har kort vei til Nordbytjernet. Det er et fantastisk rekreasjonsområde som skal få en enda mer sentral plass her hos oss i fortsettelsen, sier Tveit. – Hotellet har utviklet seg enormt. Gjestene er blitt mer kravstore. De vet det er gode tilbud på hotellene, og det er beinhard konkurranse her oppe. Den er langt hardere nå enn den var da flyplassen åpnet i 1998. Samtidig har dette hotellet vært med på utviklingen hele veien. Vi har vært én av de store pengemaskinene til Choice her oppe, sammen med Clarion. Det nye hotellet er fresht og noe av konseptet er å dra naturen inn i hotellet, sier Ole Kristian Graven, fungerende kjøkkensjef.

SOMMERGUIDEN

FAKTA Hotellkampen ■ Hotellene rundt Gardermoen har investert for 800–900 millioner kroner den siste tiden. ■ Quality Airport Hotel Gardermoen står alene for 350 millioner. ■ Oppgraderingsregningen er tatt av gårdeier KLP Gardermoen Airport Hotel AS og Nordic Choice. ■ Romkapasiteten økes med 155, slik at den totalt blir på 455 rom. I tillegg er hele hotellet totalrenovert.

EIDSVOLL ULLENSAKER BLAD

25


DEN NYE BYEN:  Handelssentrum  Enorm befolkningsvekst  Byggeboom  Yrende uteliv  Gam

Ti urbane grunner til fly

1. DIFFERENSIERT RESTAURANTTILBUD: I Jessheim by er det mange muligheter for folk som vil ut og spise. Tom Staahle trekker fram dette som ett av kjennetegnene på urbane Jessheim

Med Oslo Lufthavn er Jessheim blitt by og regionsenteret på Øvre Romerike. ■ JESSHEIM Bjørn Inge Rødfoss

970 31 272 / bir@eub.no

– For Jessheim er det to tidsaldere. Før og etter hovedflyplassen, sier ordfører

26

SOMMERGUIDEN

Tom Staahle (Frp).Innbyggertallet har skutt i været, utbyggingen har vært formidabel, Jessheim har fått bystatus og næringsveksten er til å ta og føle på. EUB har bedt ordfører Staahle liste opp de ti tydeligste urbane tegnene i flyplassbyen. Han er kommet fram til følgende, i tilfeldig rekkefølge: ■ Differensiert restauranttilbud ■ Grønne parkområder ■ Kulturarenaer ■ Yrende kaféliv ■ Bygging av boligblokker ■ Blanding av nye og gamle bygninger

EIDSVOLL ULLENSAKER BLAD

■ Sentrumsnære idrettsanlegg ■ Handelsaktivitet ■ Blanding av unge og eldre mennesker som omgås ■ Den frivillige innsatsen MER ENN PORNO-TANYA – Før var Jessheim kjent for pornoTanya og side 3-piker i Vi Menn. Nå har alle et annet forhold til Ullensaker som kommune og Jessheim som by. Når jeg er ute og møter folk andre steder har nesten alle en referanse til byen, sier Tom Staahle.

– Hvor mye kan Jessheim takke Oslo Lufthavn for? – Det har vært en stor endring, og det er klart hovedflyplassen har betydd enormt mye for det. Uten Oslo Lufthavn hadde vi ligget i bakevja som kommune og tettsted, sier ordføreren. – Urbaniteten handler også mye om menneskene som bor her. Bakgrunnen de har, livet de skaper og miksen av kulturer. Den dynamikken er noe av det unike med Jessheim. På språkopplæringen er det for eksempel ofte over 50 nasjonaliteter. Impulser utenfra bidrar til


mmelt og ærverdig og blokker på samme tid

yplassbyens nye status

m.

at vi får en spenstig og levende by, sier han. OFFENSIVITET NØKKELEN Han mener politikerne og administrasjonen i kommunen har vært frampå i skoene helt siden flyplassvedtaket kom tidlig på 1990-tallet. Dette beskriver Staahle som en stor del av nøkkelen til den store byutviklingen. – Nå er vi en etablert kulturby som gjestes av nasjonale, skandinaviske og internasjonale artister. Vi får riksteateroppsetninger og fulle hus på alle lokale

’’

Uten Oslo Lufthavn hadde vi ligget i bakevja som kommune og tettsted. ORDFØRER TOM STAAHLE (FRP)

kulturteaterforestilinger. I tillegg har vi kultursatsinger på Kreti og Pleti og Herredshuset, sier han.

– Snart blir det også klampen i bånn for byutvikling i næringsparken. Det blir også en ny tidsalder, sier Staahle. ET TETTSTED MAN KJØRTE FORBI –Uten flyplassen ville Jessheim vært som før; Et lite tettsted på Øvre Romerike, som de fleste utenfor Ullensaker kommune ikke ville kjent til og bare kjørt forbi. Én avisleser uttrykte det slik for noen uker siden: «Hva ville Jessheim vært uten flyplassen? En rundkjøring», sier Steinar Kristensen, daglig leder i Innovasjon Gardermoen.

SOMMERGUIDEN

FAKTA Jessheim

■ Ni kilometer sørøst for Oslo Lufthavn.

■ Tettstedet Jessheim hadde 17. 687 innbyggere per 1. januar 2017, og har vært blant de raskest voksende i Norge fra 6.400 innbyggere i 1990. ■ Jessheim er i dag et senter for handel og regionale servicefunksjoner på Øvre Romerike.

EIDSVOLL ULLENSAKER BLAD

27


DEN NYE BYEN: Ti urbane grunner til flyplassbyens nye status 1. RESTAURANTTILBUDET: I Jessheim by er det mange muligheter for folk som vil ut og spise.

1

2

3

2. GRØNNE PARKOMRÅDER: Her fra parken utenfor Herredshuset. 3. KULTURARENAER: Kulturoppsetningene i kulturhuset er svært populære. 4. YRENDE KAFÉLIV: Det er flere kafeer å velge mellom i byen. 5. BYGGING AV BOLIGBLOKKER: I Jessheim er utbyggingen stadig mer tydelig.

4

6. BLANDING AV NYE OG GAMLE BYGNINGER: I bykjernen er det en miks mellom ærverdige bygninger og nybygg. 7. SENTRUMSNÆRE IDRETTSANLEGG: På Gystadmarka.

5

6

8. HANDELSAKTIVITET: Jessheim Storsenter. 9. BLANDING AV UNGE OG ELDRE MENNESKER SOM OMGÅS: Her fra en Postgirobygget-konsert i byen.

7

10. DEN FRIVILLIGE INNSATSEN: Rita Fjeld Hovden i frivilligsentralen gjør en formidabel jobb.

’’

Før var Jessheim kjent for porno-Tanya og side 3-piker i Vi Menn. Nå har alle et annet forhold til Ullensaker som kommune og Jessheim som by.

8

9

ORDFØRER TOM STAAHLE

10

JESSHEIM BY 28

SOMMERGUIDEN

EIDSVOLL ULLENSAKER BLAD


OPPLEV ØVRE ROMERIKE JERNVERKSHELGA: Jernverkshelga

2018 arrangeres 3.-5. august. Forestillingen «Menn av malm, jenter av jern» spilles alle tre dagene. Friluftsteateret «Menn av malm, jenter av jern» gir deg et innblikk i livet ved Feiring jernverk i den tida det var i drift. På det meste levde168 menn, kvinner og unger i samfunnet ved Torgunrudelva. FISKELYKKE: Enten du fisker

småabbor, drar på fluefiske etter storørreten eller vil dregge etter monstergjedda har du store muligheter. Vannene langs skogsbilveger og offentlige veger i Romeriksåsen, Hurdal og Eidsvoll er fine. Har du båt, kan Hurdalssjøen eller Vorma/Mjøsa anbefales. Der går det ørret på over tre kilo, gjedde opp mot ti.

FARMENGÅRDEN, EIDSVOLL:

I 2015 spilte TV2 inn Farmen på Løntjernbråten i Gullverket. Gruvedrifta var i tida rundt forrige århundreskifte drivkraften bak alt liv og virke i området. Nå er det den lokale Lions-klubben som disponerer stedet. Friluftsteateret «Gull og gråstein» spilles her, i år med forestillinger 22., 23. og 24. juni. SENTRALT: Både landets første jernbane, største flyplass og nest største jernbanestasjon ligger på Øvre Romerike. Da Gardermobanen mellom Oslo og Eidsvoll og hovedflyplassen ble åpnet i 1998, knyttet det Norges hovedstad til resten av verden. Reisetida fra Eidsvoll til Oslo er redusert fra 12 timer i 1850 til en drøy halvtime i dag.

1

5 2

6 3

GARDERMOEN: Oslo Lufthavn har lagt til rette for flytitting. Et sted som kan være bra å stå fra ettermiddagen til kvelden er en liten haug like bak Forsvarets museum. Hit kan du ta buss fra terminalen til hotellet eller bruke bil. OSL har en egen informasjonsside om dette under nabosiden->flyspotting. MUMIEN: I et gravkammer under Gjerdrum kirke ligger en mumie. Det er liket av Anders Simonsen. Der Gjerdrum kirke står i dag, har det vært kirke siden middelalderen. I 1674 ble kirken utvidet. Denne brant i 1684. Kirken ble gjenreist av Simonsen, mot at han fikk bygge et gravkammer og bli mumifisert etter sin død. Kongen innvilget dette. Kammeret er stengt for publikum. BADEPERLEN NORDBYTJERNET, JESSHEIM: Rett ved Jessheim by

ligger badeperlen Nordbytjernet. Sandstrand, god badetemperatur, mye folk - og god plass. I år med egen nettside: Badenymfa.no gjør jobben med å finne ut hvor varmt det er i vannet. Du må selv ta ansvar for å dyppe hodet.

7 OPPLEV TERRENGET: Turorientering i Norge er 52 år. Det er lagt ut poster i Gjerdrum, Eidsvoll, Nes og Ullensaker. Deltakerkonvolutt med kart, klippekort og informasjon selges i utvalgte matforretninger, sportsforretninger og bokhandler. Det er mulig å registrere bruker og poster på nett.

4

8

BADE INNE: Med innendørs sklie, klatrevegg, stupebrett og diverse basseng tilbyr Råholt bad et alternativ på de regntunge sommerdagene. Råholt Bad holdes helt stengt i perioden mandag 4. juni til og med søndag 1. juli grunnet omlegginag til klor.

SOMMERGUIDEN

EIDSVOLL ULLENSAKER BLAD

29


Sommer på Øvre Romerike Vassdrag/tettsteder

1 A-B. Hurdalssjøen/Andelva 2 A-B. Mjøsa/Vorma 3. Jessheim by: Kommune- og handelssentrum, kulturhus, kino, bibliotek og storsenter. 4. Eidsvoll, Sundet: Kommunesentrum. Kafeer kino og kultur. Bibliotek. Shopping. 5. Hurdal, torget: Kommunesentrum. Skole, idrettshall og kultursenter. Bygdekino. 6. Nannestad: Kommune- og handelssentrum. Bibliotek. Idrettshall. Shopping. 7. Råholt: Handelssentrum. Kjøpesenter med et stort utvalg av butikker. Badeland. 8. Ask, Gjerdrum: Kommune- og handelssentrum. Kulturhus, bibliotek og hotell. 9. Kløfta: Handelssentrum med kjøpesenter sør for Jessheim. Jernbanestasjon. 105. Årnes. Administrasjonssenteret i Nes kommune, kommunens handelssentrum sammen med Vormsund. 106. Vormsund. Kjøpesenter. 107. Glomma

E6 mat/bensin

9. Kløfta: Mat og bensin. 10. Jessheim nord: Hoteller, MacDonalds og bensinstasjon. Fredsstjernen. 11. Dal: Bensinstasjon, noe å bite i. 12. Andelva: Bade- og rasteplass, båtslipp. 13. Eidsvoll Verk: Vegkro. Bensinstasjoner. 14. Minnesund: Bensinstasjon/mattilbud.

Tog/fly

15. Eidsvoll stasjon 16. Eidsvoll Verk stasjon 17. Oslo Lufthavn og togstasjon 18. Kløfta stasjon 19. Dal stasjon 20. Hauerseter stasjon 21. Nordby stasjon 22. Jessheim stasjon 108. Årnes stasjon 109. Bodung stasjon 110. Haga stasjon 111. Auli stasjon 112. Rånåsfoss stasjon

Bade/dykke

33. Nordbytjernet, Ullensaker 34. Ljøgottjernet, Ullensaker 35. Hersjøen, Ullensaker 36. Aurtjern, Ullensaker 37. Stordammen Borgen, Ullensaker 38. Hvamsætertjern, Ullensaker 39. Årnesstranda, Feiring, Eidsvoll 40. Nord-Fløyta, Eidsvoll 41. Øvre Hoelsjø, Eidsvoll 42. Fløyta, Eidsvoll 43. Gåfossen, Nannestad 44. Storøyungen, Nannestad 45. Stordammen, Nannestad 46. Lysdammen, Gjerdrum 47. Hurdalssjøen. a-Prestsand, b-Rødvika, cLangton, d-Haugnes (cam-ping), e-Åsanden, f-Meieri-odden, g-Lima. 48. Dykking: Mjøsa/Vorma (a) sør for Minnesund-bruene, vraket Dølen. Rødvika (b) Hurdalssjø-en, orienteringsløype under vann. 49. Høversjøen, Hurdal 50. Råholt bad 117. Veslesjøen, Nes 118. Funne-Daskerudstranda. 119. Sagstusjøen, 120. Merrahølen, Nes 121. Hvamsetertjernet, Nes 122. Buesnabben, Nes 123. Fløyta, Nes

Aktivitet/sport

23. Funnefoss stadion, Fu/Vo fotball 24. UKI Arena: Ull/Kisa Fotball 24. Jessheim friidrettsstadion - Ull/Kisa 24. Jessheim skatepark 25. Myhrer: Eidsvold Turn Fotball 26. Nordkisa: Hauerseter Fotball 27. Bøn stadion: Eidsvoll 1814s 28. Gardermoen motorpark 28. Gardermoen Raceway 124. Nes arena (friidrett)

Topptur

Golf

29. Mistberget 663 moh (Eids.) 30. Marifjell 717 moh. (Nann.) 31. Fjellsjøkampen 812 moh (Hur.) 32. Skreikampen 698 moh (Eids.) 113. Ursknappen 501 moh (Nes)

102. Miklagard, Kløfta. 18 hull. 103. Gjerdrum golfbane. 9 hull. 104. Ullensaker golfklubb. 9 hull. 125. Hvam golfbane. 9 hull. 126. Rommen golfpark. 18 hull.

58 30

Opplevelser

114. Prekestolen 410 moh. (Gj.) 115. Hasleråsen sø. 313 moh. (Ull) 116. Lushaugen 812 moh. (Gran/Hur) 152. Ninabben 444 moh. (Eids.)

SOMMERGUIDEN

25 EIDSVOLL ULLENSAKER BLAD

33

Rundhaugen

51. Smaragdgruvene, Byrud gård 52. Skibladner, Eidsvoll brygge 53. Gullverket gruver, Løntjernbråten/Farmengården, friluftsspillet «Gull og gråstein» 54. Eidsvoll bygdetun og Eidsvoll Okkupasjonsmuseum 55. Gardlimåsan, Maura 56. Mjøssamlingene 57. Trandumskogen 58. Romerike landskapsvernområde, minnelund flystyrt 1945 59. Eidsvollsbygningen med Wergelands hus, Kafé Standpunkt og demokratisenteret. Industrihistorisk sti, Andelva. 22. juli-minnsmerke. 59. Galleri Festiviteten. Bygget som festlokale for ansatte i Mathiesen Eidsvold Værk. I dag galleri, kafe og brukskunstutsalg. 59. Stallgården: Ridehuset, Stallen, Ungstallen, Vognskjulet og Automobilstallen. 60. Gardermoen kulturpark med Ullensaker museum og Forsvarets flysamling. SASmuseet. 61. Feiring Jernverk og Jernverksspelet. Jernverket ble anlagt i 1798 og var i drift i åra 1806 til 1818, som en del av Eidsvoll værk, eid av Carsten Anker. Carsten Ankers Lysthus. 62. Raknehaugen. Nordens største gravhaug. Oppført ca.528-546 e.Kr. 63. Kringler gård, gård fra 1690. Nå overnatting, kurs og konferanse. 64. Vikinggarden Maurenga. Kopi av langhus - vikingegardens gildestue. 65. Nannestad Bygdemuseum 66. Konsta, Gjerdrum. Dalsgruva, Smedstadgruva og Myrgruva. «Konsta» vasshjul, diameter på 10,5 m. 67. Fredsstjernen. Utført av Vebjørn Sand. 68. Råsjøen, Nannestad. En viktig arbeidsplass med seter, smie og skogbruk. I dag knutepunkt for friluftsliv. Ved Råsjøen ligger «Jaktslottet» og Råsjøstua. 69. Kauserud Mølle. Kulturmiljø representativt for den gamle vannbaserte og jordbruksnære industrien. 70. Gjermåa, Gjerdrum. Steinkistedammene (restaurert) i utløpet av Gjermenningen. 71. Hauerseter leir. Militærleir bygget opp av tyskerne under 2. verdenskrig. Brann- og slangetårnet og flere bygninger er synlig fra vegen. 72. Kråkfoss, Ullensaker. Det største vannfallet i Ullensaker, er i mange hundre år blitt utnyttet til sagbruk, møller og kraftverk. 73. Risebru. Tidligere et lokalt sentrum, med blant annet sagbruk, mølle, brennerianlegg og gjestgiveri. 74. Økrisetra, Romeriksåsen. En 7 km lang seterveg starter fra Økern gård. Økrivegen (skiltet). Det er skiltet til gravrøyser, kullgroper og setertufter.

50

Helgedalen Røsåsen Falla

LYGNA Tuvsætra

116

STORE 576 SVARTUNGEN Skrukkelia 85

180

96

FJE

HU

SKRUKKL

32

Hekk tjern

N 75. Knaisetra. 200 år gammel, 7 størhus, sæ 9 fjøs - den best bevarte stølen i Akershus. Omtalt i P. Chr. Asbjørnsen sine huldreeventyr. 76. Hurdal Bygdetun. Lokalt museum med en samling ulike eldre bygninger og gjenstander fra flere steder i bygda. 77. Rognlisaga. Et vasshjulsagbruk fra 1865, fullrestaurert med høvelmaskin og takflishøvel. Har tidligere stått i Feiring. 127. Eventyrskolen Stein er en opplevelse for barn og voksne. Utsmykket av kjente Ma norske kunstnere (1930-tallet). KVERNJ 128. Auli Mølle 1909. Mølledriften går 55 470Kv tilbake til 1600-tallet. I ordinær drift til 1985. 129. Nes kirkeruiner. Kommunens Helleren tusenårssted. Ligger der elvene Glomma og Vorma STRÅTJERN 299 A møtes. I førkristen tid HØNEFOSS offerplass. 130. Funnefoss L Snellingen industriarbeider(DNT Oslo) 74 museum, hus fra 1910-1950 som viser enkle kår for de Råbjørnhytta (DNT Oslo) som arbeidet ved RÅBJØRN Funnefoss Tresliperi 490 Ruds131. Gamle Hvam Morstadsæter kampen museum. Gammel storgård. Liten kafé, salg av suvenirer. Harestua 68 Dyr på tunet. RÅSJØEN BJERTNES 132. Røverskansen, Paradis- Elsjø- SJØEN 335 rester etter gammel kollen høgda festningsverk fra år 400-600. Hakkim 141. Svanfoss sluse. Sto ferdig i 1910. Nedlagt 1973. Gjenåpnet 1993. 44 152. Nebbenes kafeteria. Et landemerke for bilister siden åpningen i 1959. Kafeen er nå stengt.

NA

59


GJØVIK 33

Fløytensætra

Hersjøsætra

129 49

Øverbygda

61 Sandviken

Jonssvea

Pipfjellet

Fagernes

BERGVATN

Feiring 79 Røyse

61

Stefferud

532

STEINSJØEN

76

77

Skreikampen 698 32 Hol

33

HAMAR

140 Kirker

Flesvik E6

94. Ullensaker kirke (Romeriksdomen). Langkirke 1958, betong. 95. Gardermoen kapell - kapell for alle religioner. Åpnet med flyplassen i 1998. 96. Hellige Trifon Skita. Kloster Den ortodokse kirke i Norge, år 2000. 133. Auli kirke. Langkirke, tømmer 1904-05. 134. Fenstad kirke. Korskirke 1703, tre. 135. Ingeborgrud kirke. Langkirke, tre. 136. Klodsbodding kapell, mur 1906/1955. 137. Nes kirke. Langkirke, mur 1860. 138. Udnes kirke. Korskirke 1708, tømmer 139. Årnes kirke. Langkirke, 1878 tegl. 140. St. Gudmund, katolsk, Kverndalen, Jessheim, 2015.

78. Eidsvoll kirke. Norges eldste korskirke i stein, ca. 1190-1200-tallet. Tingvoll og prestegården Svendby123-120 (Henrik og Camilla Wergeland). Morskogen FeiringFlaen 31 Fjellsjøkampen 79. Feiring kirke. Langkirke tømmer 1875. LYSJØEN klinikken 812 Ødemark 352 80. Langset kirke. Langkirke 1859, bindingsverk. Stordal- HasselOTTSJØEN bakken 2a Rognstad setra 369 81. Råholt kirke. Langkirke1888, tegl. E6 ELLSJØEN GRØNNSJØEN Enga 82. Gjerdrum kirke. Korskirke 1686, tre. Anders Lønntj.Simonsens gravkammer. 5 Brustad BYUA Korslund bråtan 83. Heni kirke, rektangulær form, 1864, tre. 567 100 Ørbekk Engerfj. 84. Hurdal kirke. Langkirke 1681, tømmer. Engerfj LISJØEN 40 41 TISJØEN 152 29 47e N.FLØYTA Ø.HOLSJ. Byrud 409 Rynes 85. Skrukkeli kapell. Langkirke fra 1923, bygget 84 Bundli 51 Langset keni tømmer. Middags47f 80 53 nstua Ninabben 444 86. Bjørke kirke. Langkirke 1696, tre. 56 kollen 150 152 657 87. Holter kirke. Langkirke1600 i tre. Minnesund 48a 75 NordE6 88. Nannestad kirke. Langkirke fra 180 æter 2b 1100-tallet, bygget i mur. Haugnes 14 Vestlia Lynes 47d Mistberget 29 89. Stensgård kirke. Langkirke fra 1902, HOLSJØEN Tømte 663 ØYANGEN Tajet Habberstad 277 NORD- bygget i tre. Østerud 442 181 ODAL 97 1a 90. Furuset kirke. Langkirke 1879, tegl. 408 Gullverket Hemli 181 91. Hovin kirke. Tømret korskirke, 1695. Damstua Parishøgda Rustadbruk 149 92. Jessheim kirke. Bygget i mur/Leca MURUA Ås Storbråten Langton 1984. Totalrenovert/bygget på nytt og Sandsnes42 101 UTSJØEN STEINSJ. åpnet/vigslet 5. mars 2017. Alter47c 98 Eidsvoll 54 sætra 15 25 smykke av brødrene Eimund og Grue-Ursknappen Dalssætra HURDALS- NETSJØEN 52 4 JØNSJØENvangen 501 arifjell 30 181 Vebjørn Sand. 47b+48b 197 113 SJØEN 429 78 717 Sandsnes 47a Kjønstadsætra 93. Mogreina kirke. Brensmork JØEN Styrigrenda 176 13 Nebbenes 395 Langkirke 1912, tre. Dalen

707

39 MJØSA

#

URDAL

#

#

EIDSVOLL

VORMA

Landhandel/ gårdsbutikk

97. Tømtetunet, Eidsvoll. Salg av egenproduserte poteter. Selvbetjent potetutsalg 98. Jøndal gårdsbakeri. Flyttet fra egen gård til lokaler i sentrum i 2013. Økologisk landbruk og produkter. 99. Sundbytunet, Jessheim. Bryggeri, butikk og restaurant. 99. Jessheim landhandleri. 16 kvm. rett ved siden av Jessheim storsenter. 100. Molstad Landhandleri, Hurdal. Gaveartikler, kaffe, te, og godteri 101. Loftet, Eidsvoll. Gårdsbutikk med interiørartikler på Hoel vestre. 142. Beite, Hvam vgs. Lokalprodusert mat og spesialiteter fra andre deler av landet. 143. Furuvoll, Nes. Småskalajordbruk, variert utvalg av poteter og grønnsaker. 144. Teppa, Nes. Møbler, interiør og mote i et historisk miljø. Baksteovn, lite kjøkken. 145. Hos Albertine, Veset gård, Nes. Overnatting og opplevelse i gardsomgivelser. 146. Huser, Nes. Overnatting, gardsbutikk, utstillinger, konferanser og seminarer. 147. Rolstad gård, Nes. Opplevelser og kurs. Produserer korn, skog og juletrær. 148. Smedstad gård, Gjerdrum. Driver med melk, kjøtt, kornproduksjon og turisme. 149. Storbråtan gårdsbutikk. Skinn, ullpledd, lammekjøtt og garn. 150. Gårdsbutikk, Lesja, Gullverket. Skinn fra egne sauer, egg, godteri, te, garn. 151. Frua i Laaven, Kjønstad Gård, Nannestad. Smykker, skinn, klær og interiør. 152. Kjøkkenhagen. Økologisk kafé, bakeri og landhandel i Hurdal Økolandsby.

#

452 Engersætra

Asakskogen

LEIRA

Burås

E6

Sundby

Maura 120

ANNESTAD Kringlevangen

120

152

59

1b 16 Steinsgård 12 47g 89 50

43

35

Sollia

27 Bøn

Jøndalsvangen

177

Finstad

7 Råholt 81 #

502

Linderud

11 19

176

#

73

176

Bårli

#

Nordmokorset

120

Eidsvoll Verk

63 86 Preståsen AURTJ. 36

HaslerDal åsen 114

378

PÅA

HONSJØEN

322

KAM

vernsjøstua

Frilset

Døli

GARSJØEN Ertsrudberget 418 NETSJ. ROTTJ. 411 120 Vardehøgda LÅGSJ. Sagvangen

Mannerud

312

NES

BjørgenELLINGSJ. Hovland 147

Hogset 292 480

141

123 Slutten 481

135 Skogbygda Ingeborgrud

VORM

Rolstad 35 HERSJØEN Mogreina Fenstad Åland Moreppen 57 482 159 Rustad- 88 65 93 179 6 141 E6 moen 35 481 Bårhaug Kampå Trandum 134 KA Brårud 151 Nannestad 60 MP Kopperud146 177 VestreOslo Lufthavn 480 S- ROTUA Hol Homle Å åsen GarderGardermoen 20 145 483 A Rustad 5 120 64 Hauerseter 71 AurstadSKARNES Li 95 Sundbyhagen 26 måsan 17 Nordkisa 179 481 Vilberg Åvol 144 23 Åsgreina Nordby 28 Oppåkermoen Aur- Flakstad 45 Arnestad E16 Jødal stad 174 GLOMMASeterstøa 118 130 480 67 10 175 106 126 107 Furuset 58 Nordby 21 Finstad Romeriks- Trugstad NORDBYTJ. 90 Vormsund Bekkestua 104 Sand 24 Henni 3 480 129 (DNT Oslo) Raudfjell 33 99 Jessheim 87 Holter 91 Husmo Groheim 143 E16 301 åsene Algarheim 140 22 Bjørk 178 Løkenfeltet 34 62 316 Alm127 92 178 Onsrud 174 Rød Eltonåsen 177 åsen 124 Rotnes 139 293 72 Neskollen Nordby Haga Røsåsen 108 70 E6 E16 Rolstad Vålhaugen 479 Auli Rustad 120 Årnes 105 Fossum 372 Ullern 142 Smedstua LANGVT. 173 Hvam 355 66 128 119 SAGSTUSJ. Lund 38 131 Vestby Sagstua 121 125 Udnes 175 BUVANNET Vettal 37 83 Heni Holum 117 VESLESJ. FALTJ. Fundlihøgda Spikertjernkoia(DNT Oslo) 82 132 383 138 Fjellfoten Borgen 277 Holtfj. E16 453 94 109 Bekkeberget 479 478 46 69 332 Holt 136 GJERMÅA Stensrud LEIRA 18 9 DRAGSJ. 107 Stokker 364 8 Ask 463 Kløfta 9 102 Horgen AskTAKHOLTTJ. 477 Høgda 103 Flakstad Munkerud Korpåsen kroken #

#

A

#

GL

OM

M

A

ULLENSAKER #

114

GJERDRUM 120

SKEDSMOKORSET

E6

OSLO

24

110 Haga Rånås 173 133 111 Aulifeltet 112 RånåsfossTranbu 175

Kjussæter

VASKESJ. FALLTJ.

Kjennsmo

FossKJENNSMOTJ.

Paradismyra 390

FLOLANGEN

ROMSJ. 401

Brautersæter

TRESJØA

VANGSTJ.

SOMMERGUIDEN

368

404 352

368

HANDSJ.

368

368

NETTMANGEN BUTJ. RABILLEN

306 479

122

381 376

BJØRKNESSJ.

336

EIDSVOLL ULLENSAKER

31


20 # ga I 2018

ER DE T

ÅR SI DEN

Oslo lande Lufthavn å har d ts hovedfl pnet som ypl Eidsv et betyd d for ass. Hva oll Ull ulike ensaker B regionen? sider l og ko ad belyse r n a sek vå nærm este n ha flyplas venser sen s abo g om je Dette nnom 20 å e #gard r prosjek r. t e ermo en20 t 18.

fb.co www.gard FØLG O m/g erm SS www roups/gar oen2018 : .n .eub.n d o/gar ermoen20 o derm 1 oen2 8 018 Har d u tip TI Send s eller kom PS OSS : oss me garde en epost e ntarer? rmoe ller S SMS: n2018@e MS: EUB T u IPS ti b.no l 1963

32

SOMMERGUIDEN

EIDSVOLL ULLENSAKER BLAD

rder moen 2018


4: MIDDELS 7 2 6 3 4 9 8 1 5

9 8 4 2 3 6 1 5 7

2 3 1 7 5 4 6 8 9

5 6 7 9 1 8 3 2 4

8 7 2 4 9 3 5 6 1

6 9 5 1 7 2 4 3 8

4 1 3 6 8 5 9 7 2

5: VANSKELIG 3 7 5 8 2 4 1 6 9

7 1 4 3 9 8 2 5 6

6 5 2 7 4 1 9 8 3

9 3 8 5 6 2 4 7 1

5 6 1 9 8 7 3 2 4

8 4 7 2 1 3 6 9 5

2 9 3 4 5 6 7 1 8

6: NÅDELØS 7 3 6 2 8 9 1 4 5

5 8 9 4 7 1 2 3 6

1 2 4 5 3 6 9 7 8

9 7 1 3 5 4 6 8 2

2 4 3 1 6 8 5 9 7

8 6 5 7 9 2 4 1 3

EIDSVOLL ULLENSAKER BLAD

4 1 8 6 2 7 3 5 9

1. MIDDEL S

4. MIDDEL S LIG

7 5 3 4 6 2 1 9 8

5. VANSKE

9 2 1 8 7 3 4 6 5

6. NÅDELØ S

8 6 4 5 9 1 2 7 3

LIG

6 5 7 9 4 3 8 2 1

3 9 2 8 1 5 7 6 4

3 9 2 7 1 8 6 5 4

2. VANSKE

1 2 9 6 3 5 8 4 7

4 8 6 1 7 9 5 3 2

1 4 8 9 5 6 3 2 7

3. NÅDELØ S

3 4 8 5 2 1 7 9 6

1 5 9 8 6 7 2 4 3

6 7 5 3 2 4 8 1 9

SOMMERGUIDEN

3: NÅDELØS 5 3 6 1 8 9 7 4 2

8

4 1 7 2 3 5 9 8 6

7 6 9 9 6 8 3 7 8 1 6 4

2 8 9 6 4 7 5 3 1

2 8 7 4 1 5 1

2 3 8 6 1 5 4 9 7

8 1 4 9 7 6 1 3 1 3 4 5 9 2 5 9 2 4 1 9

3

6 5 4 9 2 7 1 3 8

7

7 1 9 8 4 3 2 5 6

3 8

3 4 6 5 7 8 9 2 1

5 8 7 6 9 5 2 8 1 6 8 5 4 3 9 4 4 1 2 7 6 8 4 3 6 5 7 2 9 1 1

4

6

5 8 7 1 9 2 6 4 3

1 9 6 8 3 8 7 6 4 5 3 1

5 9 3 7

1 9 2 3 6 4 7 8 5

1 9

2: VANSKELIG 9 7 3 4 5 6 8 1 2

2

8 6 1 2 3 9 5 7 4

1 7 2

5 3 9 4 9 6

3 2 4 1

6

4 2 5 7 8 1 3 6 9

4

1

4 1 9

1: MIDDELS 7 1 3 5 9 8 4 6 2

7

7 8 4 9 1 3 5

4 9 1

4 9 2 6 3 7 5 1 8

8 9 1 5

6 8 5 3 2 7 1 9

5

8 6 5 2 4 1 3 9 7

2

5

9 2 8 1 2 3 5 6 4 1 6 5

9 7 4 8 2 6 1 3 5

1 6 9

6 1 7 3 5 1 7 4 6 7 5 8 4 2 1 4 9 6

3

3 5 1 9 7 4 8 2 6

7

8 4 7 7 1 4 8 2 6 3 9 1 7 8 3 1 7 2

2 8 6 3 1 5 7 4 9

3

1 3 9 7 5 2 6 8 4

1 3

LØSNING 6 2 7 4 8 3 9 5 1

5

SUDOKU er gøy og utfordrende. Dette løser du med logikk og resonnement. Brettet er delt inn i ni kvadrater og i hvert kvadrat skal tallene fra 1 til 9 plasseres én gang. Tallene skal samtidig plasseres én gang i alle loddrette og vannrette felter.

5 4 8 1 6 9 2 7 3

SUDOKU

33


FOTO: Slik tar du bedre sommerbilder

Med enkle grep blir bildene dine bedre

du ilder må ta slike b u d l a k S ED: eraet. FØLG M dsen med kam oto: Thore Knu r la k re F væ

SOL: For å få ti kunne litt fo l et slikt bilde, må du to bruksanvis teknikk. Husk å lese ningen. Foto: Glen Widing

MOTLYS: Husk å bruke lyset til din fordel.

Foto: Ingri Anitra Berger

Fotografering er ikke hokuspokus, men det er likevel lett å bomme på de gode bildene.

■ Ha alltid kameraet klart, og ta mange bilder når du først er i gang. Husk også på å fotografere hverdagssituasjoner.

■ JESSHEIM

■ Unngå oppstilte bilder, og ta bilder når folk ikke er klar over det. Spontanitet gir ofte gode motiver.

Glen Widing

926 68 857 / glen@eub.no

Vil du ta bedre bilder kan du komme langt ved å følge noen enkle grep. Du trenger heller ikke superdyrt utstyr, selv om både en ekstern blits og et ekstra objektiv ofte bidrar til å øke kvaliteten. Uansett, her er 10 regler for hvordan du kan øke kvaliteten på bildene dine i sommer:

34

SOMMERGUIDEN

■ Skift standpunkt underveis. Bildene blir merkbart annerledes hvis du går ned på kne eller opp på en stol. Eller kanskje få oversikten fra andre etasje. ■ Ta bilder fra flere vinkler. ■ Husk detaljene og nærbildene. De bidrar til å fortelle en historie. ■ Prøv å få bakgrunnen så jevn som

mulig slik at det ikke tar oppmerksomheten fra hovedmotivet. ■ Ta bilder også når sola ikke skinner. ■ Sollyset midt på dagen er vanskelig å fotografere i. Lyset er svært skarpt og skyggene ditto mørke. Morgen og ettermiddag gir bedre og bløtere lys. ■ Mennesker levendegjør bildene dine og skaper atmosfære. ■ Prøv deg fram med kameraets innstillinger. Fotografering skal være en lek.

GRUNNLEGGENDE I tillegg er det naturligvis viktig at ka-

EIDSVOLL ULLENSAKER BLAD

meraet og objektiver fungerer som de skal, at batteriene til både kamera og blits er fulladet (ha gjerne med ekstra i lomma) og at du har nok plass på minnekortene. VÆR OBS PÅ PUBLISERING Dessuten er det mye morsommere å fotografere når du kan fototeknikken og hvordan kameraet fungerer. Da kan du ta jobben selv i stedet for å sette kameraet på auto, og med det bli herre over hvert eneste bilde. Hvis du er i tvil om hvordan kameraet fungerer, så les bruksanvisningen. Og husk: Du har ikke lov å legge ut bilder av personer på sosiale medier uten at de har gitt deg tillatelse til det.


BILDE FRA EUBS FOTOKONKURRANSE 2017: Mathilde Sofie Karlsen Klokseth

AVISEN FOR GARDERMO-REGIONEN

SOMMERENS FOTOKONKURRANSE EIDSVOLL ULLENSAKER BLAD

INNSENDING

Send digitale bilder i jpg-format til foto@eub.no. Maks ett bilde per tema fra hver innsender. MERK! Bildene må være tatt i år. Det er ikke tillatt å manipulere bildene.

HUSK!

Det er viktig at fotografene gir de opplysningene vi ber om (se egen boks). Bilder uten nødvendig informasjon blir ikke vurdert.

VIKTIG

Bildene må tas med best mulig oppløsning, hver bildefil bør være på 1 mb eller mer, for å fungere på nett og i papir. Bilder med for dårlig oppløsning, vil ikke bli vurdert i konkurransen.

TEMA/RUNDE

INNSENDINGSFRIST

PRESENTERES I EUB

1. Sommerkos

26. juni

30. juni

3. juli

7. juli

10. juli

14. juli

Sommerens nære, gode og morsomme situasjoner.

2. Kjæledyr

Små og store, nært og kjært. Med eller uten eier/venner.

3. På ferie

Din ferieopplevelse! I fly, båt, på hytte, hotell eller hengekøye.

4. Svart/hvitt

17. juli

21. juli

5. Mitt beste sommerbilde

24. juli

28. juli

Send oss nye svart/hvite blinkskudd. Åpen runde. Send inn ditt beste sommerbilde.

SOMMERGUIDEN

PREMIERING

Det beste bildet i hver av de fem rundene premieres. I en avsluttende finale kårer vi sommerens hovedvinner etter innsendingen fra de fem rundene.

INFORMASJON

Vi trenger følgende opplysninger ved innsending av bilder: - Bildets tittel og tekst som forteller om bildet og fototema/rundenr. - Fotografens navn, adresse og postnummer og telefonnummer. Et utvalg av de innsendte bildene blir presentert i EUB - på nett og i papir. NB! EUB forbeholder seg retten til å bruke de innsendte bildene som illustrasjonsfoto i EUB og www.eub.no mot angivelse av fotografens navn.

EIDSVOLL ULLENSAKER BLAD

35


HANDEL: Små torg eller store kjøpesentre

Sommershopping

På Øvre Romerike kan du velge mellom små, koselige handelssentrum, eller store kjøpesentre. ROMERIKSSENTERET (4): Siri Heimlund er senterleder ved Romerikssenteret på Kløfta i Ullensaker kommune. Det tar omtrent 30 minutter fra Oslo og fem minutter fra Jessheim til senteret.

1

2

JESSHEIM STORSENTER (3): Jessheim storsenter, med senterdirektør Line Gustavsen, ligger midt i Jessheim by og er størst på Øvre Romerike. Senteret ligger kun tre minutter fra E6 og ti minutter fra Oslo Lufthavn. AMFI EIDSVOLL (2): Senteret ligger fem minutter fra togstasjonen på Eidsvoll Verk og cirka 20 minutter fra Jessheim. Senterleder er Nina Kristengård.

3

SUNDET (1): Skal du sette deg ned med en is i sommer, er Eidsvoll sentrum (Sundet) et fint sted å gjøre nettopp det. Sittende på brygga langs Vorma er det lett å få den gode sommerfølelsen. Spisesteder og kafeer, bibliotek, kino og et rikt utvalg av butikker. ASK: Ask i Gjerdrum har et koselig sentrum med flere shoppingmuligheter. Det er flere matbutikker, og har du lyst til å ta middagen ute har du flere muligheter.

4

HURDAL SENTRUM: Lite kommunesentrum med flere butikker og spisesteder - og rikt tilfang av økologisk mat i økolandsbyen. NANNESTAD TORG: I sentrum av Nannestad finner du Nannestad torg. Det er et koselig sentrum med utvalg fra forskjellige butikker. VORMSUND: Amfi Eurosenteret har et utvalg butikker for innendørs shopping. ÅRNES: Handelssentrum i Nes kommune. Kjøpesenter og butikker, bibliotek, kafeer og kultur.

36

SOMMERGUIDEN

A K R T E V R I E R V T B I L E O R D E N R A R D E D E L A L A B R A A S S T

N A L V E E N T U S K T E E R R I N L E S B E L T E K E S M P I A A

L E I L I G H E T S D I K T E R E N

L I M E

K O L O N I

P M D I S T E R L U E R A R T D E R T T H P E L A R E R E Y R V Y S V E R M E I R E R N E S E K R O K E N O T H Y L I S K E G K A S T R E N T I P E R S T R E B I K T E I S J I A K E R N V N E E S T R E E E N K L O R E

S F A N S E R T I I K U L A T A N E R G O N I E N S R E P E E R E N R L I S S E N T N N E R S Å N Y A I N G S E N Å R E O L E L S E E T N S I A K A A P E R K E R T R E I N

L U E R

Ø R R E T

H P E S T I S R E R I E L R E R K E N H A M T S T K E S E I S L K I S M I O V

Ø F R S K E I T A R M P I S P E T T E R E R E L E R K O S I K K T T I A T U R L U R E I L N A L E N E T S T E R E R E I R I S S E R A K T N E I S K N E V A

KRYSSORD SIDE 21

T M E S T K A M E I N T A F O O R F A I L S K K N I E N G F E R

LØSNING

KRYSSORD SIDE 23

EIDSVOLL ULLENSAKER BLAD


LAST NED FRA

AppStore/Google Play (kun fra mobil plattform)

HUSK AVISEN I SOMMER! BLI DIGITAL ABONNENT

109

PR.MND

Last ned vår app fra app.eub.no (AppStore, Google Play) Appen gir full tilgang til e-avisen, direkte tilgang til eub.no og push-varsel når noe skjer.

SOMMERGUIDEN

EIDSVOLL ULLENSAKER BLAD

37


SOMMER: Din guide til aktiviteter på Øvre Romerike

’’

Husk å ta med mat og drikke og beregn god tid. Da blir opplevelsene enda hyggeligere!

1

1. DEN UNIKE RAVINESTIEN: Et flott naturlandskap som absolutt fortjener et besøk.

2

2. RAKNEHAUGEN: Unikt, spesielt, oppsiktsvekkende og historisk på samme tid. Foto: Glen Widing

3

3. MJØSTRÅKK: Panoramautsikt ov nærhet til Mjøsa er ikke å forakte. Foto: Marte Indiane Laache Stakkestad

4

4. NORDBYTJERNET: En mer idyllisk plass skal du lete lenge etter. Foto: Anne Line Kaxrud

5

5. EIDSVOLL BYGDETUN: 29 bygninger kan fint beskues i eget tempo. Foto: Knut Øsmundset

6

6. HURDALSSJØEN: Tilbyr flere fine badeplasser i Nannestad, Eidsvoll og Hurdal.

7

7. MISTBERGET: Absolutt verdt et besøk. Unik utsikt på toppen, tilgang til tårnet. Foto: Jan Arne Sandholtbråten

8

8. EIDSVOLLSBYGNINGEN: Populært turistmål. Tilbyr aktiviteter for liten og stor. Foto: Knut Øsmundset

9

9. GARDERMOEN FLYSAMLING: Flyinteresserte og andre finner mye å kikke på der. Foto: Knut Øsmundset

10

10. STILLE TID: Pakk sekken, ta med fiskestanga og teltet og reis ut i naturen. Egne opplevelser ved et fiskevann.

11

11. ROMERIKSÅSENE: Unik natur. Opplevelser innenfor kortere eller lengre avstander. Foto: Privat

12

12. NINABBEN: Lett å komme til. Nydelig utsikt over Minnesund og Mjøsa. Foto: Knut Øsmundset

1

2

5

6

9

10

FAKTA Øvre Romerike ■ Nordre del av Romerike i Akershus fylke. ■ Kommunene som danner regionen i 2018 er Eidsvoll, Gjerdrum, Hurdal, Nannestad, Nes og Ullensaker med et total areal 2 055,55 kvadratkilometer og en befolkning på 93.752 innbyggere. ■ Øvre Romerikes eneste by er Jessheim. ■ Regionen er også hjem for Oslo Lufthavn, Norges hovedflyplass.

38

SOMMERGUIDEN

EIDSVOLL ULLENSAKER BLAD


3

4

12 herlige sommeropplevelser på 12 dager

På jakt etter panoramautsikt over Mjøsa, besøk i et helt eget ravinelandskap eller en avkjølende dukkert på en varm sommerdag? Øvre Romerike bugner over av muligheter for liten og stor. ■ ØVRE ROMERIKE Bjørn Inge Rødfoss 970 31 272 / bir@eub.no

7

11

8

12

Barnefamilier, turister eller folk på gjennomreise gjør lurt å i utforske de lokale mulighetene som finnes. Du trenger ikke reise over store avstander for å finne din egen drømmeopplevelse. EUB lister her opp 12 forskjellige muligheter. Disse kan gjennomføres som egne dagsplaner. Det er også fullt mulig å gjennomføre alle på langt kortere tid. TURGUIDE TIL ØVRE ROMERIKE 1. RAVINESTIEN: Et sant eventyr i naturen og noe av det mest fantastiske Øvre Romerike har å by på. Ligger et steinkast fra Oslo Lufthavn. Bilen kan parkeres like ved Scandic Oslo Airporthotell. Passer for liten og stor, men beregn gjerne god tid for små bein. 2. RAKNEHAUGEN: Gravhaug rett ved Hovin kirke i Ullensaker. Norges én av Nord-Europas største gravhauger. Ljøgodttjern ligger like ved. Kort vei fra parkeringsplassen og bort. 3. MJØSTRÅKK: Mjøstråkk er navnet på den 250 kilometer lange sykkelruta rundt Norges største innsjø Mjøsa. Er skiltet som sykkelrute 7 med eget «Mjøstråkk»-symbol på skiltene. Fin etappe fra Minnesund til Morskogen og videre nordover. Kan gjennomføres med sykkel, rulleski, rulleskøyter eller bare på beina. 4. NORDBYTJERNET: Populært friluftsområde én kilometer fra Jessheim sentrum. Det er anlagt turvei på grus for rullestol og barnevogn rundt tjernet. Holder god bade-

SOMMERGUIDEN

temperatur om sommeren og har gode solplasser. 5. EIDSVOLL BYGDETUN: Et av Norges største bygdetun med 29 bygninger. I regi av Eidsvoll museum finnes også Okkupasjonsmuseet, Feiring jernverk, Carsten Ankers lysthus og St. Pauls gruve i Feiring, og Bodinsmia ved Minnesund. Bading, utsikt og historie 6. HURDALSSJØEN: Tilbyr flere nydelige badeplasser både i Nannestad, Eidsvoll og Hurdal. Koble av, kjøp med én kurv jordbær og nyt den herlige naturen. 7. MISTBERGET: Fjellet i Eidsvoll er det nest høyeste i kommunen, med sine 663 meter over havet. Passer for liten og stor, så lenge man tar tiden til hjelp. Nydelig panoramautsikt over romerikssletta. 8. EIDSVOLLSBYGNINGEN: Setet for utformingen av Norges grunnlov ligger på Eidsvoll Verk og er et populært turistmål hvert eneste år. Tilbyr kafé, fine parkområder og en rundreise i historien. 9. GARDERMOEN FLYSAMLING: Opplev militær luftfartshistorie fra 1912 til nyere tid på Østlandets største flymuseum i Museumsvegen 35 på Gardermoen. 10. STILLE TID VED ET TJERN: Her er det uendelige muligheter. Pakk med fiskestanga, marken og gjerne et telt. Sov ute i naturen og kom tettest mulig på. Finn et tjern som passer deg. 11. ROMERIKSÅSENE: Finere natur skal du lete lenge etter. Turstier, tjern, grønne lunger og utsiktspunkter i skjønn forening. Her kan du fint være ute en hel dag og stadig få nye opplevelser. Område som nesten består av et sammenhengende sett med åser. Disse stiger jevnt fra Gjerdrumsmarka og Nittedal i sør og nordover mot Nannestadåsene og Hadelandsåsene. I nordøst ligger Nordåsen, helt opp mot Hurdal grense. 12. NINABBEN: En liten perle av en tur med flott utsikt over Minnesund og Mjøsa. Turens lengde er på cirka fire kilometer, og fjellet er såpass overkommelig at det passer for alle. Stigningen er på 240 høydemeter. Til slutt gjenstår det bare å ønske alle riktig god tur. Husk å ta med mat og drikke og beregn god tid. Da blir opplevelsene enda hyggeligere!

EIDSVOLL ULLENSAKER BLAD

39


1. juli økes avgiftene!

Kjøp C350e/C350Te, E350e eller GLC350e plug-in hybrid til EKSTRAORDINÆRE priser hos Star Autoco Lørenskog nå.

Intelligent plug-in hybrid

Kontakt selger direkte : Cem Carolin 984 70 380 Gaute Gerner 910 06 224 Marius Eriksen 920 22 441 Lars Emil Olsberg 924 95 701

cem@starautoco.no gaute@starautoco.no marius@starautoco.no lars@starautoco.no

Rask levering!

Drivstofforbruk bl. kjøring: 0,21-0,57 l/mil. CO2-utslipp 48-133 g/km. Bildet kan avvike fra tilbud. Importør: Bertel O. Steen AS.

StarAutoco, avd. Lørenskog. Solheimveien 62, tlf.: 67 97 97 97, www.starautoco.no, Man-fre: 8-17, tors 8-19, lør 10-15.

Sommerguiden 2018  

Eidsvoll Ullensaker Blads gratismagasin med reportasjer, opplevelser, kultur, turtips, hotell, kryssord, quiz, kart - og mye mer. God sommer...

Sommerguiden 2018  

Eidsvoll Ullensaker Blads gratismagasin med reportasjer, opplevelser, kultur, turtips, hotell, kryssord, quiz, kart - og mye mer. God sommer...