a product message image
{' '} {' '}
Limited time offer
SAVE % on your upgrade

Page 1

Buletinul Informativ al Delegației Uniunii Europene în Republica Moldova

UNIUNEA EUROPEANĂ – REPUBLICA MOLDOVA: ÎMPREUNĂ MAI PUTERNICI COOPERAREA UNIUNEA EUROPEANĂ – REPUBLICA MOLDOVA NOUTĂȚI

Ianuarie – Februarie, 2020


CUPRINS

2

MOBILITATE ȘI OAMENI

3

TINERII DE VORBĂ CU EUROPA

3

Erasmus Student Network Chișinău a devenit membru cu drepturi depline în rețeaua internațională ESN

5

Toți împreună vom spune Nu torturii. Societatea civilă împotriva torturii

6

Seminar „Prevenirea torturii și a relelor tratamente” la Centrul de plasament temporar pentru persoanele cu dizabilități din Bălți

6

Seminar „Prevenirea torturii și a relelor tratamente” la Universitatea de Stat ”Alecu Russo” din Bălți și donație de carte pentru Facultatea de Drept

7

INSTITUȚII ȘI GUVERNARE

8

Eficientizarea sistemului de prevenire si combatere a spălării banilor şi finanțării terorismului în Republica Moldova”

8

Asistență Tehnică pentru Sprijinirea Biroului Național de Statistică din Republica Moldova (proiect ParStat)

8

Instruiri pentru valorificarea motivației polițiștilor de a promova statul de drept în R. Moldova

9

Construim comunități de profesioniști în drept pentru un impact asupra statului de drept în Republica Moldova

10

Polițiștii – catalizatori ai schimbării în Republica Moldova

11

ECONOMIE ȘI BUSINESS

13

Abordarea LEADER pentru prosperitatea rurală în Moldova

13

UE-Moldova, Conferința LEADER, ediția a II-a. LEADER în Europa și în afara sa

13

Apel de propuneri în cadrul Fondului de Dezvoltare Rurală LEADER-UE, Ediția 2020

14

Buletinul Informativ al Delegației Uniunii Europene în Republica Moldova | Ianuarie – Februarie, 2020


MOBILITATE ȘI OAMENI TINERII DE VORBĂ CU EUROPA Seria de evenimente EU Talks/Vorbește cu Europa de la Ungheni, Comrat și Leova a adunat sute de elevi și studenți care au avut o șansă unică de a interacționa direct cu ambasadorii statelor membre ale Uniunii Europene. Evenimentele EU Talks/Vorbește cu Europa fac parte dintr-o campanie națională de comunicare organizată de Delegația Uniunii Europene în Republica Moldova sub genericul „UE-Moldova: Împreună mai puternici! Crearea de noi oportunități pentru tineri!“. În cadrul campaniei, evenimentele EU Talks au avut ca scop prezentarea beneficiilor tangibile generate pentru cetățenii moldoveni de oportunitățile de educație finanțate de Uniunea Europeană. Peste 360 de tineri din școlile din Ungheni și Leova și studenți de la Universitatea de Stat din Comrat au avut ocazia unică de a interacționa direct cu ambasadorii Uniunii Europene, Germania și Polonia, de a le adresa întrebări și de a împărtăși cu ei idei și opinii. De asemenea, fiecare eveniment a întrunit reprezentanți ai programelor de educație finanțate de UE, precum Erasmus +, eTwinning și EU4Youth și au prezentat poveștile de succes ale beneficiarilor acestor programe, precum și pe Tinerii Ambasadori Europeni. Unele personaje au venit chiar din comunitățile unde au avut loc evenimentele, pentru a inspira și a servi drept modele reale pentru tineri și a-i entuziasma mai mult. În paralel, poveștile de succes ale acestor beneficiari au fost difuzate pe 18 canale naționale și locale TV și radio și au fost văzute și auzite de peste 2 milioane de oameni, iar panourile publicitare instalate în cele 5 localități unde au avut loc EU Talks și promovarea online și pe rețelele de socializare au atins alte 700.000 de persoane.

EU Talks Ungheni. ES Domnul Peter MICHALKO, Șeful Delegației Uniunii Europene în Republica Moldova și ES Domnul Bartlomiej ZDANIUK, Ambasadorul Poloniei în Republica Moldova stand de vorbă cu 120 de elevi de la liceul„Vasile Alecsandri” din Ungheni pe 24 ianuarie 2020.

Seria VORBEȘTE CU EUROPA va continua în următoarea campanie de comunicare care va fi organizată de către Delegația Uniunii Europene până la sfârșitul anului. VORBEȘTE CU EUROPA sunt o serie de evenimente concepute pentru a informa membrii comunității și despre oportunitățile de finanțare puse la dispoziție de UE în Moldova, cum ar fi dezvoltarea de afaceri, antreprenoriat social. EU TALKS/ VORBEȘTE CU EUROPA vrea să creeze o platformă durabilă pentru identificarea nevoilor locale și generarea de idei despre cel mai bun mod în care programele de asistență ale UE le pot aborda. De asemenea, seria EU TALKS este o modalitate de consolidare a rețelei de centre de informare cu privire la UE și Eurocluburi și de a sprijini transformarea acestora în niște centre comunitare viabile, care împărtășesc informații utile și relevante despre asistența Uniunii Europene, care inspiră și mobilizează membrii comunității pentru a participa la programele UE.

Buletinul Informativ al Delegației Uniunii Europene în Republica Moldova | Ianuarie – Februarie, 2020

3


EU Talks Leova. ES Domnul Peter MICHALKO, Șeful Delegației Uniunii Europene și ES Dna Angela GANNINGER, Ambasadoarea Germaniei în Republica Moldova în cadrul evenimentului VORBEȘTE CU EUROPA de la liceul„Constantă Spătaru” din Leova, 12 februarie 2020.

EU Talks Comrat. Iva STAMENOVA, Manager de proiect al Delegației UE în Republica Moldova împreună cu tinerii studenți ai Universității de Stat din Comrat.

Campania națională de comunicare organizată de Delegația Uniunii Europene în Republica Moldova „UE-Moldova: împreună mai puternici! Crearea de noi oportunități pentru tineri!“

4

Buletinul Informativ al Delegației Uniunii Europene în Republica Moldova | Ianuarie – Februarie, 2020


Erasmus Student Network Chișinău a devenit membru cu drepturi depline în rețeaua internațională ESN La 16 februarie organizația Erasmus Student Network Chișinău a devenit membru cu drepturi depline în rețeaua internațională ESN. Astfel Moldova a devenit cea de-a 42-a țară inclusă oficial pe harta ESN International. ESN Chișinău reunește studenții beneficiari de burse Erasmus+ din toate universitățile din Moldova și studenții internaționali care au ales sa studieze în instituțiile de învățământ superior din Moldova prin Programul Erasmus+. De-a lungul întregului proces de creare și creștere a ESN Chișinău, organizația a fost sprijinită de Oficiul Național Erasmus+ Moldova – reprezentanța oficială în țară a programului Uniunii Europene Erasmus+ pentru educație, formare, tineret și sport. Oficiul Național Erasmus+ susține ferm crearea unei comunității sustenabile Erasmus+ prin intermediul universităților din Moldova și a ESN Chișinău, și promovarea oportunităților de integrare culturală și creștere personală prin suportul reciproc între studenți. Faptul că ESN Chișinău a devenit membru al rețelei internaționale desemnează că, în prezent, studenții străini care beneficiază de burse Erasmus+ în Moldova, vor avea acces la întregul spectru de evenimente și servicii oferite de rețea, inclusiv la cardul ESN, care oferă diverse oportunități în timpul perioadei de mobilitate, dar și susținere în procesul de integrare în comunitatea locală.

”Este foarte important să avem o filială a Erasmus Student Network în Moldova, pentru că aceasta confirmă interesul nostru față de valorile europene și deschiderea noastră pentru a găzdui cât mai mulți studenți internaționali la noi în țară. Experiența Erasmus e una ce schimbă vieți, iar ESN există pentru a o face și mai extraordinară”, a declarat Olivia Gheorghiță, președinta ESN Chișinău. Programul Erasmus+ este prezent în Moldova începând cu 1994 și este în continua creștere în termeni cantitativi și calitativi. Doar în ultimii 6 ani peste 2500 de studenți și staff academic au beneficiat de mobilități internaționale de credite în universitățile din țările Uniunii Europene, iar 34 proiecte Erasmus+ Jean Monnet și de consolidare a capacităților s-au implementat în 25 de universități din Moldova.

Buletinul Informativ al Delegației Uniunii Europene în Republica Moldova | Ianuarie – Februarie, 2020

5


Toți împreună vom spune Nu torturii. Societatea civilă împotriva torturii

Seminar „Prevenirea torturii și a relelor tratamente” la Centrul de plasament temporar pentru persoanele cu dizabilități din Bălți La 21 februarie 2020 Centrul de Plasament Temporar pentru Persoane cu Dizabilități Bălți (adulte) a găzduit un seminar de prevenire a fenomenului torturii. La activitate au fost participat 20 infirmiere și surori medicale. Sesiunea informativă a fost realizată în cadrul proiectului „Toți împreună vom spune Nu torturii. Societatea civilă împotriva torturii”, implementat de Institutul pentru Democrație, Centrul Media și Institutul Național al Femeilor din Moldova „Equality” cu suportul financiar al Uniunii Europene. Activitatea a avut drept scop informarea angajaților referitor la termenul de „tortură” și „relele tratamente”, prevederile art. 1661 Cod penal, noțiuni despre drepturile omului și relele tratamente în actele internaționale și naționale, drepturile persoanelor cu dizabilități plasate în instituțiile rezidențiale cu profil psiho-neurologic, prevenirea torturii în cadrul instituțiilor rezidențiale, inclusiv rolul angajaților. Trainerii au avut o agendă interactivă, cu elemente din educație non-formală, oferind fiecărui participant spațiu pentru prezentare și debrifare. Un element de bază al training-ului a fost prezentarea bazei legislative al temei, dar și sensibilizarea angajaților referitor la procedura de comunicare și inter-relaționare cu beneficiarii în vederea prevenirii conflictelor, relelor tratamente.

6

Buletinul Informativ al Delegației Uniunii Europene în Republica Moldova | Ianuarie – Februarie, 2020


Seminar „Prevenirea torturii și a relelor tratamente” la Universitatea de Stat ”Alecu Russo” din Bălți și donație de carte pentru Facultatea de Drept În data de 17 și 18 februarie 2020, Universitatea de Stat ”Alecu Russo” din Bălți, Facultatea de Drept a găzduit două training-uri de prevenire a fenomenului torturii. La activitate au participat 50 de studenți ai anilor I,II,II,IV și masteranzi. Training-urile au fost realizate în cadrul proiectului „Toți împreună vom spune Nu torturii. Societatea civilă împotriva torturii”, implementat de Institutul pentru Democrație, Centrul Media și Institutul Național al Femeilor din Moldova „Equality” cu suportul financiar al Uniunii Europene. Activitatea a avut drept scop informarea studenților referitor la termenul de „tortură” și „relele tratamente”, prevederile art. 1661 Cod penal, noțiuni despre drepturile omului și relele tratamente în actele internaționale și naționale, drepturile persoanelor aflate în custodia statului. Trainerul a avut o agendă interactivă, cu elemente din educație nonformală, oferind fiecărui participant spațiu pentru prezentare și debrifare. Tinerii au avut oportunitatea să învețe prin educație experimentală ce este„fenomenul de tortură”. Un element de bază al training-ului a fost prezentarea bazei legislative al temei, dar și sensibilizarea tinerilor, viitorilor angajați ai sistemului referitor la procedura de comunicare și inter-relaționare cu persoanele aflate în custodia statului în vederea prevenirii conflictelor, relelor tratamente și a actelor de tortură.

Buletinul Informativ al Delegației Uniunii Europene în Republica Moldova | Ianuarie – Februarie, 2020

7


INSTITUȚII ȘI GUVERNARE "Eficientizarea sistemului de prevenire şi combatere a spălării banilor şi finanțării terorismului în Republica Moldova" Proiectul TWINNING al Uniunii Europene „Eficientizarea sistemului de prevenire si combatere a spălării banilor şi finanțării terorismului în Republica Moldova” în comun cu experții Unității de Informații Financiare din Polonia a organizat în perioada 29-30 ianuarie un seminar de pregătire de două zile pentru reprezentanții a băncilor comerciale, notarilor și avocaților. Scopul seminarului a fost prezentarea steagurilor roșii și a indicatorilor enumerați în publicațiile FATF, precum și prezentarea cazurilor relevante din experiența poloneză, care constituie cele mai importante amenințări pentru spălarea banilor și finanțarea terorismului în Moldova. Pe baza informațiilor culese în timpul seminarului, experții vor redacta un manual despre steagurile roșii.

Asistență Tehnică pentru Sprijinirea Biroului Național de Statistică din Republica Moldova (proiect ParStat) În data de 25 februarie 2020, la sediul Biroului Național de Statistică din Chișinău a avut loc prima Adunare a Comitetului Director al proiectului finanțat de UE „Asistență Tehnică pentru Sprijinirea Biroului Național de Statistică din Republica Moldova” (proiect ParStat). Experți ai Biroului Național de Statistică și ai Proiectului de Asistență Tehnică au sintetizat principalele realizări și rezultate ale activităților deja implementate și au prezentat activitățile planificate pentru lunile următoare. Membrii Comitetului Director includ reprezentanți ai Biroului Național de Statistică din Republica Moldova, Agenției pentru Servicii Publice, Ministerului Finanțelor, Delegației Uniunii Europene în Moldova și reprezentanți ai Institutului Național de Statistică Italian (Istat) și Institutului Național de Statistică a Poloniei (GUS). Principalele obiective ale proiectului ParStat sunt: i. consolidarea rolului coordonator al Biroului Național de Statistică al Sistemului statistic național și capacitatea acestuia de a accesa și utiliza registrele administrative și alte surse de date ale instituțiilor moldovenești în scopuri statistice, vizând consolidarea încrederii publicului, înaltă calitate și acuratețe a datelor furnizate și prelucrate; ii. promovarea armonizării statisticilor în conformitate cu standardele UE și internaționale, permițând producerea, analiza și diseminarea eficientă și eficientă a statisticilor oficiale, urmând cele mai bune practici implementate în sistemul statistic european prin adoptarea de noi tehnologii și metode de colectare a datelor și procesare.

8

Buletinul Informativ al Delegației Uniunii Europene în Republica Moldova | Ianuarie – Februarie, 2020


Instruiri pentru valorificarea motivației polițiștilor de a promova statul de drept în R. Moldova În data de 24 și 25 ianuarie 2020, expertul internațional Jud. Dr. Cristi Danileț cu sprijinul membrilor seniori ai Rețelei Naționale pentru Educație Juridică (judecători, ofițeri anticorupție, avocați și procurori) a furnizat 3 sesiuni de instruire pentru 20 de polițiști care s-au alăturat comunității de profesioniști ai dreptului ce promovează educația juridică în toată țara. Sesiunile de training au avut două obiective: - Dotarea polițiștilor cu tehnici interactive de predare a cunoștințelor juridice, dar și de transmitere în mod prietenos a unor valori, atitudini și comportamente democratice pentru a promova eficient cultura legalității și a statului de drept în rândul tinerei generații. - Abilitarea polițiștilor de a renunța la „învăța despre” statul de drept și diferitele forme de riscuri ale infracțiunii, ci adoptarea unui stil de „învățarea de a acționa” - prin înțelegerea valorilor drepturilor omului, împuternicind elevii să ia decizii în cunoștință de cauză și să se implice în procesele de schimbare care susțin statul de drept în Moldova.

Instruire pentru 20 de polițiști din Moldova. În imagine sunt participanții la instruire, reprezentanți ai Poliției Republicii Moldova.

Buletinul Informativ al Delegației Uniunii Europene în Republica Moldova | Ianuarie – Februarie, 2020

9


Construim comunități de profesioniști în drept pentru un impact asupra statului de drept în Republica Moldova Pentru a avea un impact asupra consolidării statului de drept în Republica Moldova, este nevoie să identificăm toate forțele cu atribuții în domeniul acesta și să le unim sub un scop comun. Acesta e motivul pentru care Centrul de Inovare și Politici din Moldova (CIPM) a început încă din 2018 crearea unei comunități denumită „Rețeaua Națională pentru Educație Juridică” formată din judecători, ofițeri anticorupție de la CNA, avocați, procurori, profesori și reprezentanți ai societății civile, care să promoveze statul de drept și o cultură a respectării legilor în Republica Moldova. Pe 24 ianuarie 2020, CIPM a organizat conferința națională „Implicarea polițiștilor în cultivarea respectului față de lege în rândul tinerei generații” cu sprijinul Uniunii Europene și Promo-LEX. În cadrul conferinței, Steven Daniels – reprezentantul Delegației Uniunii Europene în R. Moldova, Corneliu Popovici – Ministrul Educației, Culturii și Cercetării, Cristi Danilet – Judecător, Ion Manole –Director Executiv al Promo-LEX, Sergiu Golovaci – Secretar de Stat al Ministerului Afacerilor Interne, Alina Ursu – reprezentant al Inspectoratului General de Poliție și Ion Pruteanu – reprezentant al Centrului Național Anticorupție le-au urat bun venit celor 20 de polițiști care s-au înscris în Rețeaua Națională pentru Educație Juridică și i-au încurajat să promoveze supremația legii în rândul tinerei generații ca o condiție esențială pentru siguranța individului și ca o valoarea intrinsecă a democrației.

Participanții la conferință, inclusiv reprezentanți ai Poliției Republicii Moldova.

10

Buletinul Informativ al Delegației Uniunii Europene în Republica Moldova | Ianuarie – Februarie, 2020


Cristina Burunsus, polițistă

Polițiștii – catalizatori ai schimbării în Republica Moldova Începând cu 12 februarie 2020, 20 de polițiști care s-au alăturat Rețelei Naționale pentru Educație Juridică au făcut echipe cu judecători, ofițeri anticorupție, avocați și procurori, organizând 58 de lecții de educație juridică în școlile din Bălți, Cahul, Comrat, Anenii Noi, Chișinău, Criuleni și Orhei. Acest lecții de educație juridică au fost folosite drept instrumente de prevenire timpurie a infracțiunilor, a corupției, dar și de cunoașterea a drepturilor și libertăților cetățenești, de promovare a respectului față de lege și stat de drept de către tânăra generație. Programul pilot țintește să ajungă la cel puțin 1000 de elevi care vor interioriza valorile democratice și vor însuși un comportament integru și o atitudine civică în spiritul legii și statului de drept.

Pentru informații adiționale: Nicolae Panfil, Coordonator de program, nicolae.panfil@promolex.md

Buletinul Informativ al Delegației Uniunii Europene în Republica Moldova | Ianuarie – Februarie, 2020

11


Ina Bostan, avocată

12 februarie 2020, Lecții de educație juridică în școlile din Moldova. În imagine sunt participanții la lecțiile de educație juridică, elevii, profesioniști care susțin lecții de educație juridică.

12

Buletinul Informativ al Delegației Uniunii Europene în Republica Moldova | Ianuarie – Februarie, 2020


Ina Bostan, avocată

ECONOMIE ȘI BUSINESS Abordarea LEADER pentru prosperitatea rurală în Moldova UE-Moldova, Conferința LEADER, ediția a II-a. LEADER în Europa și în afara sa Cea de-a doua ediție a Conferinței LEADER UE-MOLDOVA, cel mai important eveniment de networking și prezentare a experienței LEADER în Republica Moldova, va avea loc, data urmând a fi comunicată curând. Evenimentul va reuni reprezentanți ai diferitor țări pentru a face schimb de idei și a discuta despre abordarea comună și despre provocările de dezvoltare rurală din Europa. Scopul principal al Conferinței este de a prezenta implementarea abordării LEADER în Moldova și crearea unei platforme pentru schimbul de experiență LEADER din afara UE și UE. Vom celebra realizările frumoase ale abordării dobândite anul trecut în țară, inclusiv recunoașterea LEADER de către Guvern. Astfel, Republica Moldova va fi prima țară din afara UE care implementează programul LEADER, adaptat la nivel local, cu finanțare publică. Această mare realizare este rezultatul cooperării și al dialogului continuu între instituțiile publice, partenerii de dezvoltare și oamenii din localități. Evenimentul este axat pe experiența LEADER în toată Europa, oferind oaspeților numeroase oportunități de networking, precum și posibilitatea de a admira frumusețea zonelor rurale moldovenești, prezentate în cadrul târgului LEADER în aer liber. Acest eveniment multi-cultural va aduna oameni din diferite regiuni rurale ale Moldovei și va fi organizat în centrul Chișinăului, la Palatul Republicii. Târgul GAL-urilor, care a devenit o tradiție pentru eveniment, va invita pe toți să cunoască minunatele produse create cu grijă, cultivate și selectate de oamenii implicați în implementarea abordării LEADER în țară. Conferința va reuni reprezentanții ai 32 de GAL-uri din Republica Moldova, membri internaționali ai GAL-urilor din Europa, reprezentanți ai diferitelor părți interesate, inclusiv ai Comisiei Europene, autorități din țările UE și non-UE, rețelele europene LEADER și reprezentanți ai GAL-urilor europene. Mai multe detalii despre eveniment găsiți pe pagina: www.conference.leaderin.md.

Buletinul Informativ al Delegației Uniunii Europene în Republica Moldova | Ianuarie – Februarie, 2020

13


Ina Bostan, avocată

ECONOMIE ȘI BUSINESS Apel de propuneri în cadrul Fondului de Dezvoltare Rurală LEADER-UE, Ediția 2020 Grupurile de Acțiune Locală (GAL) din Republica Moldova sunt invitate să participe la Fondul de Dezvoltare Rurală LEADER-UE - ediția 2020. Misiunea Fondului este de a consolida dezvoltarea locală în Republica Moldova prin cofinanțarea proiectelor de dezvoltare implementate de partenerii locali. Ediția 2020 își propune să contribuie la îmbunătățirea zonelor rurale, promovând și realizând proiecte prin abordarea LEADER. Toate GAL-urile din Moldova, care respectă principiile de bază ale abordării LEADER și au propriile lor strategii de dezvoltare locală, aprobate de Consiliul GAL, sunt eligibile pentru a aplica. Informații detaliate despre apelul de propuneri și cerințele formale pot fi găsite aici.

Fondul de Dezvoltare Rurală LEADER-UE este lansat în cadrul desfășurării proiectului „Abordarea LEADER pentru prosperitatea rurală în Moldova”, finanțat de Uniunea Europeană și Polish Aid, implementat de Solidarity Fund PL în Moldova și Rețeaua Națională LEADER din Republica Moldova.

14

Buletinul Informativ al Delegației Uniunii Europene în Republica Moldova | Ianuarie – Februarie, 2020


Acest buletin este produs în cadrul proiectului “Vizibilitatea și asistența UE în Republica Moldova în 2020”. Proiectul este finanțat de Uniunea Europeană și implementat de Particip GmbH.

Date de contact relevante: Delegația Uniunii Europene în Republica Moldova: Delegation- Moldova@eeas.europa.eu

Particip GmbH, svetlana.japalau@particip.com.

Conținutul acestei publicații este responsabilitatea exclusivă a Particip GmbH și a echipei editoriale, și nu reprezintă sub nici o formă opinia Uniunii Europene.

Profile for euassistancemoldova2020

UNIUNEA EUROPEANĂ – REPUBLICA MOLDOVA: ÎMPREUNĂ MAI PUTERNICI  

COOPERAREA UNIUNEA EUROPEANĂ – REPUBLICA MOLDOVA. NOUTĂȚI. Ianuarie – Februarie, 2020

UNIUNEA EUROPEANĂ – REPUBLICA MOLDOVA: ÎMPREUNĂ MAI PUTERNICI  

COOPERAREA UNIUNEA EUROPEANĂ – REPUBLICA MOLDOVA. NOUTĂȚI. Ianuarie – Februarie, 2020

Advertisement