Page 1

wonen! EXTRA BIJLAGE BIJ EDITIE 38-2013 VAN TELEVIZIER, TVFILM EN MIKRO GIDS

Doe de upgrade! Badkamer wordt wellnessruimte Ontwerper Piet Boon: ‘Ik woon in mijn droomhuis!’ Milieu & beurs Bespaartips

Winter woontrends

2014


Bezoek soenpst op 17-21

50+ beRijuFrs Hal 07 stand 087

Uw vloer nu nog onbehaaglijk en koud?

Kies direct voor TONZON Vloerisolatie. De enige oplossing die echt werkt en het milieu nauwelijks belast: Veel mensen in nieuwe woningen blijken niet tevreden met het comfort van hun vloer. Het energieverbruik van deze woningen is daardoor hoger dan bedoeld. Heeft de woning vloerverwarming, dan zijn er geen comfortklachten maar is de energierekening nog hoger, de kruipruimte te warm en het systeem zo traag dat de vloerverwarming ’s nachts vaak gewoon aan blijft staan. Het probleem van de meeste vloerisolaties is dat de warmte die wordt doorgelaten aan de onderkant continu wordt uitgestraald naar de bodem en funderingsmuren. Het is als een emmer met een gat erin. Je moet de kraan open laten om hem vol te houden. TONZON Thermoskussens dichten als enige ook dit laatste gat. De vloer wordt nu sneller warm, bereikt een hogere temperatuur en koelt ‘s nachts veel langzamer af. Lees meer over deze werelduitvinding uit Nederland op www.tonzon.nl. De Thermoskussens kunnen veilig worden toegepast bij houten en betonnen vloeren en worden ook gebruikt om de isolatie van bestaande vloerisolaties zoals EPS of PUR-schuim op te krikken. De Thermoskussens worden gecombineerd met een stevige Bodemfolie die de verdamping van het vocht uit de kruipruimtebodem blokkeert en het radongas remt. Het aanbrengen is een schoon en veilig proces. Er komen geen giftige chemicaliën, vezeltjes of stof vrij. De bewoners kunnen gewoon thuis blijven. Zelfs een vrachtwagen komt er niet aan te pas. TONZON heeft een netwerk van

gespecialiseerde, erkende installateurs die de complete uitvoering kunnen verzorgen, voor die mensen die het niet zelf willen of kunnen aanbrengen. TONZON Vloerisolatie: verrassend betaalbaar. Hoewel TONZON qua isolatie met kop en schouders boven de rest uitsteekt, vallen de kosten reuze mee. De aanneemsom voor een woning van 30 m2 bedraagt onder standaard condities slechts € 1.200,-. Dit is inclusief materiaal, montage en btw. Voor een woning van 50 m2 bedraagt deze richtprijs slechts € 1.750,-. Meer weten? Kijk op www.tonzon.nl. Bellen of mailen kan ook via 0900 - 28 66 966 (€ 0,10 p/min) of info@tonzon.nl.

KLANTREACTIE

“De thermostaat is zeker 3 graden lager komen te staan (19˚C) en de vloer voelt altijd behaaglijk, ook ‘s morgens. Hij koelt nauwelijks af en heeft dus een hele stabiele temperatuur gekregen. Ik ben zeer tevreden met het resultaat.”

TONZON BV • Postbus 1375 • 7500 BJ Enschede • T: 053 - 433 23 91 • E: info@tonzon.nl • www.tonzon.nl


inhoud Ontwerper Piet Boon, al 25 jaar aan de top. Een interview

Besparen in huis en de voldoening ervan

4 10

Het nieuwe baden

Waar functie, vorm en sfeer samenkomen

Woontrends 2014

Landleven, kiezeltinten, Schotse ruit…

7 14 COLOFON

Coördinatie: Claudia Peeman. Teksten: Ellen Leijser, Thea Seinen. Eindredactie en vormgeving: Ariëtte Ettema. Productiebegeleiding: Martijn van Zutphen. Advertenties: Bindinc. Adverteren (www.bindinc-adverteren.nl), verzorgd door Sanoma Media.

(ADVERTENTIE)

VOORKOM KRASSEN EN LAWAAI Geen getob meer met plakviltjes en lijmresten; het verplaatsen van de stoel gaat praktisch geruisloos en beschadigingen behoren tot het verleden. Floorfriendly heeft een uitgebreide collectie doppen, glijders en wielen die vriendelijk zijn voor de vloer. Voor elke stoel is er een comfortabele oplossing, zoals zwenkwielen met een zachte mantel, speciaal voor harde vloeren als parket of plavuizen. Snel en gemakkelijk online te bestellen via www.floorfriendly.nl

LEZERSAANBIEDING

's Avonds naar de Woonbeurs Amsterdam 2 toegangskaarten voor

€25,-

op donderdag en vrijdag 3 - 4 oktober vanaf 18.00 uur Lever deze bon in aan de kassa van de Woonbeurs Amsterdam 2013. Niet inwisselbaar tegen contant geld, niet geldig in combinatie met andere acties. wonen! 3


PIET BOON AL 25 JAAR SUCCESVOL ONTWERPER TEKST: ELLEN LEIJSER. FOTO’S: FERIET TUNC (PORTRET), BENJAMIN LANGEVELD (HEIT), PAUL BARBERA (HUYS)

Je bent al meer dan 25 jaar succesvol. Hoe zou je je stijl omschrijven?

“De ontwerpfilosofie en het DNA van het bedrijf Piet Boon valt te typeren als functioneel, tijdloos, ingetogen en stijlvol. In ieder individueel ontwerp vind je onze voorliefde voor kwaliteit, mooie en unieke materialen en een gepassioneerde aandacht voor details, ook als deze niet zichtbaar zijn, terug.” Wat is een typisch Piet Boon-ontwerp?

“Als je doelt op een meubel uit de Piet Boon Collection, onze productlijn voor tafelen, wonen en het buitenleven, dan zou ik zeggen de HEIT. Een draaistoel die je omarmt met een geweldig zitcomfort. Als je eenmaal zit, wil je er nooit meer uit. Dat is voor mij pure luxe.” Wilde je vroeger al ontwerper worden?

“Ik kan me niet herinneren dat ik vroeger een sterke visie had over een specifiek be-

‘Als ik droomde van een carrière dan had die met sport te maken’ Piet Boon (1958) staat al jaren aan de top. In een prachtig nieuw pand in Oostzaan werkt hij met zijn team van ontwerpers en architecten aan de meest uiteenlopende ontwerpen. Boon over zijn inspiratiebronnen, de Boon-handtekening en zijn droomhuis.

roep. Ik ben opgegroeid in een zeer sportieve familie. Mijn vader en mijn broers waren gek op voetbal. Ik ben nog steeds een grote fan van Ajax. Met mijn broers speelde ik waterpolo op vrij hoog niveau. Als ik ooit had gedroomd over een carrière, dan had het destijds vast met sport te maken.” Heb je inspiratiebronnen?

Draaistoel de HEIT

4 wonen!

“Ik reis erg veel omdat wij projecten over de hele wereld doen. Zodoende kom ik in aanraking met veel

verschillende culturen. Vaak ben ik me - op het moment dat iets me inspireert - daar niets eens zo van bewust, maar later komt het weer in me op en gebruik ik het in mijn ontwerpen. Daarnaast zijn mijn twee kinderen, ze zijn 18 en 16 jaar, mijn grootste inspiratiebron.” Kun je je ‘ontwerpersoog’ uitschakelen?

“Ik weet niet of er zoiets bestaat als een ‘ontwerpersoog’, maar ik begrijp wat je bedoelt. De wereld om me heen is een voortdurende bron van inspiratie. Bewust en onbewust. Uit dat oogpunt zou je dus ‘ja’ kunnen zeggen. Maar vakantie en vrije tijd zijn misschien wel mijn meest kostbare momenten, omdat ik die deel met mijn familie. Dan gaat mijn aandacht in de eerste plaats uit naar hen. Maar dan wel heel bewust.”


Huys

Op welk ontwerp ben je het meest trots?

“Dat is een onmogelijke vraag hoor. We doen zoveel mooie projecten. In New York ontwerpen we 58 luxe appartementen op 404 Park Avenue South, we hebben in Nederland net het clubgebouw van golfbaan The International gedaan. Maar ook een woonark nabij Amsterdam draagt een duidelijke Piet Boon-handtekening. Ik ben supertrots op het resultaat.’’ Hoe ziet je droomhuis eruit?

“Mijn eigen huis is echt een droomhuis. Qua woonoppervlakte ruim, maar als je binnen bent voelt dat niet zo. De woning staat op een bijzonder fraaie plek, midden in een landelijke omgeving en op vijftien minuten van het centrum van Amsterdam. The best of both worlds. De tuin rondom het huis is aangelegd door Piet Oudolf, de beste landschapsarchitect die er is.” Voor wie zou je graag een keer een huis inrichten?

“Ik werk al dertien jaar samen met Piet Oudolf. Hij maakt de meest ongelooflijke tuinen bij heel uiteenlopende projecten van ons. Zowel in Nederland als ver daarbuiten. Onlangs nog in New York waar ik je net over vertelde. Onze ontwerpstijl heeft veel overeenkomsten: stoer en tegelijk elegant, sterke

lijnen, passie voor vorm, kleur, texturen en functionaliteit. Daarom sluit ons werk zo goed op elkaar aan. Het zou heel leuk zijn om voor hem een huis te ontwerpen. Moet hij nog wel even zelf de tuin doen!” Zijn er ook kleuren die je nooit zou gebruiken?

“In principe bestaan er geen lelijke kleuren. Het heeft vooral te maken met smaak. Ons kleurenpalet is meestal vrij ingetogen, wat past binnen onze filosofie van tijdloos design. Met accessoires, objecten en kunst voegen we uitgesproken kleuren, expressie en persoonlijkheid toe.” Welke trends voorzie je in 2014?

“Ik hou me niet zo bezig met trends, mijn ontwerpen zijn op de eerste plaats tijdloos. Ze raken nooit uit de mode. Ons stylingteam daarentegen houdt zich dagelijks bezig met het creëren van nieuwe stylingitems en houdt daarom de trends nauwlettend in de gaten.”

Huys aan 404 Park Avenue South is een neoklassiek gebouw uit 1917, gesitueerd in het centrum van het levendige NoMad district in New York. Piet Boon® is uitgenodigd om een totaalconcept te creëren voor de verbouwing van commerciële kantoren tot 58 luxueuze appartementen en winkelruimte op de begane grond. “Ons doel was consequent door het hele pand comfortabele luxe realiseren. En onze ontwerpfilosofie en esthetica zijn ingebakken in iedere centimeter van het gebouw, van de prachtige aanpassingen aan de gevel tot de architectuur en het interieur en de unieke productontwerpen.”

wonen! 5


Lezersaanbieding

17,50

magazines

voor Raindance Select E 120 3jet handdouches

WIN

euro

inclusief verzendkosten! In plaats van E 22,90 Ook los te bestellen.

Bestel via UW-woonmagazine.nl/TVgids en maak kans op een hansgrohe handdouche onze facebookpagina: www.facebook.com/UWwoonmagazine.nl


Of je nu veel of weinig ruimte hebt: de keuze in baden, doucheproducten en sanitair is zo enorm dat je de badkamer van je dromen voor honderd procent kunt realiseren. De badkamer van nu is een multifunctionele ruimte waar functie, vorm en sfeer samenkomen. PRODUCTIE: THEA SEINEN

Het nieuwe baden

Bad Squaro Edge 12 van Villeroy & Boch, villeroy-boch.com

BADKAMER WORDT WELLNESSRUIMTE wonen! 7


HET NIEUWE BADEN

Het optimale spagevoel Maak je van de badkamer een ware spa. De Grohe Spa F-Digital Deluxe serie werkt samen met een Apple iPod. Stap onder de regendouche, kies je favoriete muziek uit de iTunes-bibliotheek, stel kleur en intensiteit van de verlichting in en voeg stoom toe als je daar zin in hebt. Via het docking station met een Apple iPod zijn alle onderdelen van de spa eenvoudig te bedienen de speciale Grohe app. grohe.com Bad als gegoten Innovatieve materialen bieden onbegrensde designmogelijkheden. Een daarvan is Quaryl, dat exclusief door Villeroy & Boch wordt vervaardigd. Quaryl is een uniek mengsel van fijn kwartszand en acryl, dat in elke willekeurige vorm kan worden gegoten. Baden en wastafels zijn door en door gekleurd, krasbestendig en kleurecht. Het materiaal behoudt zijn glans en het poriënvrije, gladde oppervlak kan eenvoudig worden gereinigd. De Squaro Edge 12 van Villeroy & Boch heeft een ultradunne rand van 12 mm. Met de Invisible Jets van hetzelfde merk wordt het bad een heerlijke whirlpool, villeroy-boch.com De slimme kraan De watertemperatuur en de hoeveelheid water regel je tegenwoordig met een simpele handeling. Dat kan onder andere met de Smart Tools van Dornbracht die ontwikkeld werden in samenwerking met Sieger Design. Ieder gezinslid kan zijn of haar eigen

8 wonen!

Badkamers en doucheruimtes worden steeds vaker voorzien van LED-verlichting in verschillende kleuren. Rood werkt stimulerend en opwekkend, blauw is koel en verfrissend, geel is vrolijk en vriendelijk en groen werkt ontspannend. Voeg daarbij aromatherapie en al je zintuigen worden geprikkeld. voorkeuren instellen. Nog zo’n handigheidje: een kraan met een uittrekbare uitloop maakt het wassen van haar, armen en gezicht een stuk makkelijker, en je hoeft nooit meer voorover te bukken om een slok water te nemen. Ruimtewinners In kleine badkamers wil je natuurlijk iedere vierkante meter benutten. In de compacte wastafelmeubels van Alape zijn design en multifunctionaliteit met elkaar verenigd. Met dit flexibele systeem kun je je ideale badkamerindeling verwezenlijk. Een goed voorbeeld is het wastafelmeubel uit de Inside.S serie, dat is voorzien van een rek, twee in hoogte verstelbare glasplaten en een rvs handdoekhouder. Handig zijn ook multifunctionele badkamermeu-

belen als Rägrund, een bamboestoel met handdoekenrek van Ikea. Op de onderplank kun je spullen of opgerolde handdoeken kwijt. Zacht spoelen Nieuw is de Geberit AquaClean Sela. Een druk op de toets van deze douchewc is voldoende om de stralen op lichaamstemperatuur hun werk te laten doen. De douchekop wordt automatisch gereinigd. Het soft open & close mechanisme zorgt voor het soepel openen en sluiten van het deksel van de wc. Huiselijk baden Materialen bepalen de sfeer en uitstraling van de badkamer. Een van de trends van dit moment is ‘Homing’ dat gekenmerkt wordt door huiselijkheid. In de badkamer vertaalt deze trend zich in baden en wastafels met een zachte belijning en frisse kleuren voor muren en meubelfronten. De Darling New baden van Duravit sluiten perfect bij deze sfeer aan. Onder de rand kan een zachte, witte LED-verlichting worden geïnstalleerd die met een zachte glinstering bijdraagt aan de sfeer. Meer kamer dan bad Deze badkamer mag gezien worden. Het is een heerlijk lichte ruimte. In de vrijstaande wand zijn aansluitingen voor douche en mengkraan weggewerkt. De vloeren van badkamer en inloopdouche sluiten naadloos op elkaar aan, dat geeft de badkamer een moderne uitstraling. geberit.nl


slim!

Bad Darling New van Duravit, duravit.nl

Inside.S wastafelmeubel van Alape, alape.nl

AquaClean Sela van Geberit, geberit.nl

handige stoel

Badkamer van Geberit, geberit.nl

Grohe Spa F-digital Deluxe, grohe.com

flexibele kraan

Rägrund van Ikea, ikea.nl

Uittrekbare ‘Smart Water’ kraan van Dornbracht, dornbracht.com wonen! 9


(en de voldoening ervan!)

besparen DE KUNST VAN HET

Je kúnt natuurlijk zo lang mogelijk onder de dekens blijven liggen, maar er zijn ook andere manieren om te besparen in huis. Neem je energie- en waterverbruik eens onder de loep. Het kan je honderden euro’s per jaar schelen, en je levert een positieve bijdrage aan het milieu. TEKST: THEA SEINEN. BEELD: SHUTTERSTOCK E.A.

Stop de sluipstroom 10 wonen!

Voor nog geen twee tientjes schaf je een intelligente stekkerdoos aan die voorkomt dat de tv, digitale tuner, dvd en andere randapparatuur dag en nacht in de standby-positie staan. Niet in gebruik? Dan wordt het apparaat uitgeschakeld. Dat scheelt stroom.

Dat scheelt!

Wie een kraan of douchekop aanschaft, kiest natuurlijk voor een waterbesparende. De waterdruk en het comfort zijn hetzelfde, maar het verwarmen kost minder energie. Bestaande kranen in huis kun je razendsnel omtoveren tot waterbesparende kranen met een ‘waterbespaarder’. Dat is een simpel plastic dopje dat er voor zorgt dat je 50 procent minder water verbruikt zonder. Het dopje kost nog geen euro. Bestel via bespaarbazaar.nl

Andere stiekeme stroomverbruikers zijn de opladers van gsm’s. Ze blijven stroom verbruiken ook al is de telefoon opgeladen. Dat voorkom je met een lader met Zero-Watt technologie die zichzelf uitschakelt als de telefoon is opgeladen. groene-energiewinkel.nl


WARMTE REGELEN Zorg in huis voor een goede isolatie, zodat er zo min mogelijk warmte verloren gaat. Zet de verwarming een graadje lager, dan bespaar je energie zonder dat je er erg in hebt. Het loont ook om een klokthermostaat te installeren zodat de verwarming alleen op gezette tijden aangaat. Ben je toe aan een nieuwe ketel, overweeg dan een zonneboiler. Deze vereist een investering in zonnepanelen, maar die verdien je op termijn terug.

Slimme vloerisolatie

Je bespaart tientallen euro’s per jaar door alle nog aanwezige gloeilampen te vervangen door energiezuinige spaar-, led- en tl-lampen. Halogeenlampen zijn ook energiezuinig, maar minder.

LIEF VOOR JE VLOER Verleng de levensduur van je vloer en bespaar op onderhoud. Voor elk meubel heeft Floorfriendly een vloervriendelijke dop of glijder die bescherming biedt tegen slijtage. Een praktische oplossing waar je dagelijks gebruik van zult maken. www.floorfriendly.nl

Via de vloer gaat veel warmte en daarmee kostbare energie verloren. Dat voorkom je met een goede vloerisolatie. Ideaal is het vloerisolatiesysteem van TONZON. Het geheim zit hem in de Thermoskussens, die isoleren als een thermosfles. Ze worden gecombineerd met een stevige bodemfolie die de kruipruimte droog maakt. De kussens voorkomen dat er uitwisseling is van warmte tussen de onderkant van de vloer, de kruipruimte en de funderingsmuren. Optrekkende koude en vochtproblemen behoren daardoor tot het verleden. Dat bespaart niet alleen veel energie, maar zorgt ook voor een aangenaam binnenklimaat. Ga naar www.tonzon.nl voor video met uitleg en praktische informatie.

Advies? Online…

Beantwoord de zes vragen op de site verbeteruwhuis.nl en je weet hoe comfortabel en energiezuinig je huis is. Ga door naar stap 2 en je leest hoe je je woning energiezuiniger kunt maken. Bij stap 3 word je op de hoogte gebracht van de besparingsmogelijkheden en ontdek je of je in aanmerking komt voor subsidies.

… of aan huis

Als particulier woningeigenaar kun je een Maatwerkadvies energiebesparing aanvragen. Er komt een adviseur bij je thuis die de bespaarmogelijkheden op een rijtje zet. Je krijgt een compleet rapport met alle kosten, opbrengsten en terugverdientijden van investeringen. Een maatwerkadvies kost gemiddeld 250 euro. Voor adressen, erkend adviseurs en informatie: milieucentraal.nl

wonen! 11


(ADVERTORIAL)

HEB JE KLEINE OF GROTE VERBOUWPLANNEN? BEN JE OP ZOEK NAAR EEN NIEUWE BANK, BED OF KEUKEN? OF WIL JE PERSOONLIJK ADVIES VAN EEN PROFESSIONELE

Met k or de W ting naar oonb eurs? Kijk op van d pagina 3 eze s pecia l

WOONEXPERT? OP DE WOONBEURS AMSTERDAM VIND JE ALLES VOOR JE HUIS ONDER ÉÉN DAK.

WOONBEURS AMSTERDAM 2013

Een dag vol ideeën Van 1 t/m 6 oktober is er weer Woonbeurs in de Amsterdamse RAI. Een bron van inspiratie voor wie op woongebied aan verandering toe is, of gewoon nieuwe ideeën op wil doen. Bijvoorbeeld in de unieke en levensgrote woonhuizen van de mooiste woonbladen van Nederland, zoals die van vtwonen en Eigen Huis & Interieur. Je kunt je laten adviseren door een architect, de nieuwste woonproducten ontdekken of aanschuiven bij de presentaties van bekende ontwerpers. De Woonbeurs 2013 - verdeeld in verschillende districten - omvat de complete woonwereld. KLASSIEKERS… De Dutchies, Nederlands mooiste meubelmerken, zijn al jaren bepalend voor het wonen binnen Nederland. Je vind ze op de Woonbeurs in het Dutch Design District, samen met nieuwe ontwerpen. … EN FUTURISTISCHE MEUBELEN In Design City waan je je even helemaal in een andere wereld. Stap binnen en ervaar hoe leuk de creatieve presentaties van de beste jonge ontwerpers zijn. STOFFERING EN RAAMBEKLEDING Meubelstoffering is een prachtig ambacht. De stoel van oma in een nieuw jasje. In het Home Fashion District zie je ambachtelijke meubeldecorateurs aan het werk met het

wonen!


verandert je huis bekleden van meubels. Er zijn professionele interieurdecorateurs aanwezig om met je mee te denken bij het samenstellen van de juiste kleur, materiaal en stijlcombinaties om je huis een stijlvolle metamorfose te laten ondergaan. KEUKENGEHEIMEN Het kiezen van een keuken is heel persoonlijk. Of je nu op zoek bent naar een authentieke, houten keuken of een moderne keuken met de nieuwste technieken, in Keukengeheimen op de Woonbeurs word je door experts op weg geholpen.

Kom ook van 1 t/m 6 oktober De Woonbeurs is van dinsdag 1 oktober t/m zondag 6 oktober 2013 in de Amsterdam RAI, Europaplein 22.

PERSOONLIJK ADVIES IS GOUD WAARD Heb je altijd al professioneel stylingadvies willen hebben voor een verandering in huis, of sta je aan de vooravond van een verbouwing en wil je graag dat een architect met je meedenkt? Maak dan een afspraak op het Adviesplein. Neem tekeningen en foto’s van je huis mee en krijg in een persoonlijk gesprek op de beurs antwoord op je woonvraag. Hiermee kun je bij thuiskomst direct aan de slag. Reserveer nu via woonbeurs.nl

Geopend van 10.00 - 18.00 uur; op donderdag 3 oktober en vrijdag 4 oktober tot 21.00 uur. Entreeprijzen en korting: € 19,00 gedurende de Woonbeurs Amsterdam. Kinderen tot 12 jaar betalen € 7,- en kinderen t|m 3 jaar kunnen gratis naar binnen. Koop je je kaarten in de voorverkoop dan krijg je een korting van € 4,- per kaart. Voordeel is dan dat je via de fastlane - en dus sneller de beurs op kunt. Meer weten?

SCHUIF AAN IN HET WOONTHEATER Passie, inspiratie, emotie! Voor het ultieme woongevoel moet je in het Woontheater zijn. Hier vertellen ontwerpers, trendwatchers en andere passievolle sprekers hun verhaal.

Kijk voor het programma, het bestellen van kaarten, de bereikbaarheid en parkeerinformatie, reserveren van een adviesafspraak en alle andere actuele informatie op woonbeurs.nl. Twitter met ons mee via #woonbeurs of word vriend op facebook.com/woonbeurs.

wonen! 13


Woonmodetrend Brick House, Perscentrum Wonen i.s.m. magazine Eigen Huis & Interieur

Kleuren van de ondergaande zon en koele kiezeltinten

Hay stoel About a Chair AAC23, flinders.nl

1

BRICK HOUSE

De dagen worden korter, de winter nadert. Tijd om het interieur een oppepper te geven. Laat je inspireren door een van deze vier trends en ga aan de slag.

2

Woon

NIGHT & DAY

Woonmodetrend Night & Day, Perscentrum Wonen i.s.m. NRC Next

De ene zwart met warme tinten, de andere wit met frisse tinten 14 wonen!

Llooplamp van Ontwerpduo voor Vij5 via bijzondermooi.nl


Woonmodetrend Modern Nomad, Perscentrum Wonen

Flexibel, creatief en reuze comfortabel Baboesjka van Fatboy via fonq.nl

3

MODERN NOMAD

trends 2014 4

TARTAN TWIST

Bank Karlstad, Ikea, ikea.nl

De Schotse ruit regeert in verrassende kleurcombinaties Woonmodetrend Tartan Twist, Perscentrum Wonen i.s.m. magazine More Than Classic

Lees verder op de volgende pagina wonen! 15


Woontrends 2014 1 BRICK HOUSE

De warme kleuren van de ondergaande zon kenmerken de woonmodetrend Brick House. Je bereikt dit effect met grote kleurvlakken in warm bric en de kleur van baksteen, of meubelen en accessoires in de kleuren bric, zalm, zacht karamel en perzik. Lichtgekleurd hout, organische vormen en zachte materialen als wol, touw en stoffen bekleding vormen het verrassende contrast tot koude materialen als beton, staal en natuursteen. De warme tinten worden afgeblust met de koele tinten van kiezel, marmer, beton, zand en krijt. In dit sfeervolle interieur is gekozen voor een groot kleurvlak in twee tinten bric op de ene muur en behang met marmer print op de andere muur. Stoel About a Chair AAC43 van Hay is bekleed met kiezelgrijze stof via bijzondermooi.nl

2 NIGHT & DAY

Het is echt het verschil tussen dag en nacht die de toon aangeeft in woonmodetrend Day & Night. Een ding hebben de Day & Night interieurs gemeen en dat is de liefde voor het verzame-

16 wonen!

len van opvallende items in de vorm van kunstobjecten, vazen, keramiek, schatten uit de natuur en beelden. De zwarte basis van Night verlevendig je met de kleuren burgundy, koraalrood, nachtblauw en koper. Die kleuren komen terug in de dessins met vogels en vlinders, de vloerkleden en de meubelen. Stoere, oude, houten meubelen, metalen archiefkasten, riante fauteuils en koperen accenten kenmerken het Night interieur. Daar past de koperen Lloop lamp van het Ontwerpduo voor ontwerplabel Vij5 perfect bij. De meubelen in het Day interieur zijn licht, rank, van verfijnd metaal en gelakt staaldraad. Voeg aan de witte basis oudroze, citroengele en frisse pasteltinten toe.

3 MODERN NOMAD

Hou je van reizen, dan spreekt dit interieur je vast aan. We reizen de hele wereld over, doen allerlei indrukken op en maken kennis met nomadische volkeren. Hun creativiteit, flexibele manier van leven en hun folklore vormen de inspiratiebron voor de woonmodetrend Modern Nomad. Het kleurenpalet van het complete interieur is warm met paars, bordeaux, terra, bruin, roze, natureltinten en goudaccenten. Grafische, traditionele en folkloristische prints voor behang en textiel, handge-

knoopte kelims als vloerkleden en bekledingsstof en langharige kunstvachten maken van het Nomad interieur een knus, comfortabel en rijk interieur. Mobiele meubelen mogen niet ontbreken. Dat kan een opklapbare stoel zijn, een veldbed of een poef. Een mooi alternatief voor de poef is de Baboesjka van Fatboy. De drie vierkante kussens vormen samen een poef, maar kunnen ook solo als zitelement dienen.

4 TARTAN TWIST

Dit wordt de winter van de tartan. Beige en bruin vormen de basis van de woonmodetrend Tartan Twist. Fuchsia met rood, lila met terra, zonnebloemgeel met grasgroen en hemelsblauw zijn de minder voor de hand liggende kleurencombinaties voor de Schotse ruitpatronen. Ze sieren comfortabele kussens en de bekleding van klassieke meubelen. De sfeer van een Schots landhuis in de Highlands benadruk je met een speelse kroonluchter, schapenvacht (nep of echt) en donker houten meubelen en vloeren. Bank Karlstad van Ikea sluit met zijn ruitpatroon mooi aan op deze trend.

TEKST: THEA SEINEN. BRON: PERSCENTRUM WONEN. FOTOGRAFIE: FLOOR KNAAPEN, ALEXANDER VAN BERGE, DENNIS BRANDSMA, SIMONE DE GEUS.

Wonen 2013  

Bindinc.nl Ariette Ettema eindredacteur artdirector

Wonen 2013  

Bindinc.nl Ariette Ettema eindredacteur artdirector

Advertisement