__MAIN_TEXT__

Page 1

1


Реч уредника Поштовани читаоци Настављамо дружење Уживајте Мр Биљана Стефановић Иза нас је успешна година. Наш новинарски тим покушао је да исприча сва протекла дешавања. Забележили смо све значајне тренутке и обухватили их насловима нашег „Електрона“. Сигурна сам да итекако имамо шта испричати! Пред вама је осми број електронског часописа ЕТШ „Никола Телса“. Путовали смо широм Србије,обишли смо многа места важна за српску историју, учествовали смо на многим културним и спортским дешавањима, освојили смо значајна признања и награде. Надам се да ћете уживати у читању.

2


РЕДАКЦИЈА: Главни и одговорни уредник:

Новинари ученици: Иван Ранђеловић

Мр Биљана Стефановић Никола Младеновић

Уредник: Бранкица Вељковић

Технички уредници: Иван Ранђеловић Никола Николић Душан Јовановић

Новинари професори: Биљана Стефановић Радмила Петковић Јелена Бартон Соња Шумоња Габриела Тричковић Наташа Меденица Снежана Ранчић Дејан Стаменковић Александар Крстић Емина Малинић Бранислава Ђорђевић Радоје Јевтић Милица Радовановић

Милица Митић Зорана Перме Немања Нешовић Никола Стаменовић Милан Миленковић Урош Младеновић Тијана Трајковић Никола Николић Анита Станковић Маја Тодоровић Немања Стојковић Лазар Анисимов Душан Јовановић Андрија Стефановић Никола Маринковић Никола Стојковић

Ликовни радови: Стефан Ђорђевић Лазар Јовановић Биљана Стефановић

Тамара Лазић Радојка Стојадиновић 3 Невена Игић Наташа Трифуновић


Тесла Инфо Куп 2013.г.

Дана 13. 04. 2013.г. одржано је регионално такмичење из информационих технологија Тесла Инфо Куп у ЕТШ“Никола Тесла“ у Нишу. Свим учесницима такмичења обратио се директор школе Небојша Соколовић,пожелео је добродошлицу ученицима и њиховим наставницима са жељом да покажу шта знају и да победи најбољи тим.

После пријема и регистрације екипа, у 12h је почело такмичење. Дошли су најбољи ученици из целог региона, имали смо 54 тима, а учествовала је 41 школа. Ученици су радили СМС квиз, а затим су распоређени у рачунарске кабинете школе где су радили тестирање на moodlе платформи. Најбољи тим је из Лесковца из ОШ “Трајко Стаменковић“, другопласирани тим је такође из Лесковца из ОШ“ Светозар Марковић“, а 3. и 4. место је заузела ОШ“ Вук Караџић“ Из Житковца. Ове године обишли смо неке основне школе да бисмо видели како изгледа школско такмичење из информатике и какво је интересовање уценика за Тесла Инфо Куп. Посетили смо ОШ“Стефан Немања“, ОШ“Краљ Петар Први“, ОШ“Бранко Радичевић“ у Габровцу, ОШ“Иван Горан Ковачић“ у Нишкој Бањи, ОШ“Мирослав Антић“ и ОШ“Душан Радовић“. Разговарали смо са учесницима такмичења као и са наставницима информатике, и сви имају изузетно лепо мишљење не само о овом такмичењу већ и о организатору ЕТШ“Никола Тесла“. Директор ОШ“Душан Радовић“, Божидар Стошић са

4


поносом истиче да је највећи број заинтересованих ученика управо из те школе, и све похвале је упутио организатору.

Професор Момчило Ранђеловић написао је музику и текст песме „Никола Тесла“, а професор Андреја Пешић је урадио аранжман и продукцију песме. Професорка Биљана Стефановић поклонила је слику школи са портретом Николе Тесле, са жељом да и будућим генерацијама Теслино дело буде највећи узор у животу.

Велико залагање професора Милене Крситћ, Момчила Ранђеловића, Наташе Поповић, Николе Лилића, Александра Младеновића и Данијеле Стајић допринело је да такмичење прође у најбољем реду.

Они који су освојили награде нека славе, јер је награда круна њиховог рада, а остали учесници нека не буду тужни већ оплемењени овим искуством. Желимо свима да похрле у освајање будућих достигнућа. Биљана Стефановић

5


Отворена врата школе

ЕТШ „Никола Тесла“ основана је 1969.г. издвајањем електротехничког одсека из јединствене Техничке школе. Од 1989.г. постаје самостална образовно-васпитна установа у којој се образују ученици IV и V степена стручне спреме. Од тада до данас све снаге су усмерене на увођењу савремених метода и техника рада, за шта су наставници школе обучени и оспособљени, осмишљавању и увођењу нових савремених образовних профила сагласно захтевима и потребама тржишта рада, све у циљу побољшања квалитета образовно-васпитног рада.

„Учествовали смо у Ноћи истраживача, ао и на сајму Професионалне оријентације“, каже директор школе. „Наша школа, у оквиру Партнерских односа, са ЕТШ“ Мија Станимировић“, и Машинска школа „15. Мај“, извршиле су екстерну евалуацију наставне опремљености. Школу је посетила делегација страних инвеститора СИЕПА и КЛЕР, а одржана су предавања фирме ХЕРЗ Арматурен Њиен као и

Директор школе Небојша Соколовић, на задовољство свих, отворио је у суботу 30. 03.2013. г. врата школе где су сви заинтересовани суграђани и будући средњошколци могли боље да упознају рад наставника, опремљеност лабораторија, кадровске могућности, простор, али и да разговарају са професорима о самом процесу рада.

6


предавања на тему енергетске ефикасности. У школи је одржано велики број семинара из разних области за шта је наш наставни кадар оспособљен. Успешно смо учествовали у манифестацији Наук није баук, и имали смо запажени штанд , а у школској сали је био изложен планетаријум. Посебно смо поносни на наше ученике који су постигли запажене резултате не само из стручних предмета, већ су изборили пласман на републичко такмичење у гимнастици, стрељаштву, енглеског језика, као и у такмичењу Мислиша. Одржано је регионално такмичење Тесла Инфо Куп, следи републичко такмичење у нашој школи, а спремамо се и за

манифестацију Дани Сунца”. Директор школе са поносом истиче да је на Седници Извршног одбора Заједнице ЕТШ Србије похваљен рад школе на изради огледа Електротехничар информационих технологија, а у својству члана радне групе од 8 школа, почела са израдом елабората за нови образовни профил за Обновљиве изворе енергије.

Много бисмо школа кадру

И заиста, много тога је урађено. труда и залагања је уложено да постали једна европска модерна која по опремљености и наставном предњачи у региону.

Б.Стефановић

7


Ученички парламент

Ученички парламент је законом загарантована формална институција, која ученицима омогућава демократски начин удруживања ради заступања интереса свих ученика у школи, као и учешће ученика у доношењу одлука које се њих непосредно тичу. Постојање парламента даје ученицима могућност да дају мишљење и предлоге стручним органима, Школским органима, Школском одбору, Савету родитеља и директору о правима понашања у школи. Њихов план активности саставни је део Годишњег плана рада школе, учествују у активностима планираним Школским развојним планом и самовредновањем, учествују у хуманитарним акцијама, спортским и другим такмичењима, покрећу акције за побољшање живота и рада у школи. Бити члан Ученичког парламента је велика част, али и велика одговорност. Изабрани ученици представљају нашу школу, они служе свима за пример, како у учењу, тако и у понашању. Министар енергетике, развоја и заштите животне средине у Србији, Зорана Михајловић отворила је Међународни енергетски форум који је у организацији Централно-европског форума, на тему „ Снабдевање енергијом и енергетска сигурност у Југоисточној Европи. Изабрани чланови нашег парламента имали су част да присуствују овом лепом догађају у хотелу Наис.

У оквиру Дечје недеље, у сали Нишавског округа, одржано је предавање на тему “Ученичка подршка и допринос школама у имплементацији инклузивног програма“, а у Учитељском дому су чланови нашег парламента такође присуствовали семинару “Оснаживање младих кроз ученичке парламенте”.

8


NVO CEEE – центар за енергетску ефикасност и примењену екологију преузела је одговорност организације и координације свих активности везаних за манифестацију Европски дани Сунца у Србији.

Наша школа и парламентарци узели су учешће у овом пројекту. Изведен је излет до Грзе, до манастира Свете Петке, а ученици су прикупили одређена средства за децу која су ометена у развоју и том приликом их посетили.

Све похвале нашим младим будућим снагама.

Наташа Меденица

9


Аутоматска врата Многи се вероватно питају како електрични уређаји који нас свакодневно окружују функционишу.

Пре свега смо осмислили и нацртали електро-пнеуматску шему уз помоћ које смо касније систем повезали на табле. Систем се састоји од 2 пнеуматска цилиндра двосмерног дејства која су извучена у почетном положају и симулирају врата. Користили смо сензор који детектује присуство човека, тајмер којим се подешава време отворених врата, крајњи прекидач који активира тајмер и прекидач којим се систем укључује и искључује. Систем ради по следећем принципу: када наиђе човек у близини врата сензор детектује његово присуство и врата се отварају. Када дођу у крајњи положај долазе у додир са граничним прекидачем који активира тајмер. Тајмер одбројава подешено време и након његовог истека врата се затварају. Циклус се понавља, али ако у моменту затварања наиђе следећи човек, затварање се прекида, врата се поново отварају и тек када дођу у крајњи положај почиње одбројавање. Све смо то у филму објаснили и демонстрирали на најбољи могући начин, тако да свима буде приближно јасно како ради систем шта ми радимо у школи и колико се кроз учење забављамо и обруто, Овај филм нам је донео много смеха, анегдота и момената за памћење.

Да нисам уписала ЕТШ “ Никола Тесла “, не бих знала ни сама. Али, на моју срећу, данас на крају школовања знам и могу другима да објасним. “Шта би било да не знамо оно сто смо научили? Ко би и да ли би нама објаснио?”. Тиме смо моји другови из одељења и ја, уз велику помоћ нашег драгог професора Саше Крстића одлучили да снимимо едукативни филм у коме бисмо објаснили принцип рада аутоматских врата. Зашто баш аутоматска врата? Зато сто се свакодневно срећемо са тим мехатронским системом у свим већим маркетима, многим кафићима, тржним центрима… немогуће је да остану непримећена. Филм почиње уласком другова у супер-маркет, а затим проласком Милана и мене поред аутоматских врата супер-маркета услед чега је уследило питање Милана да ли могу да му објасним како ради систем, на шта сам му ја одговорила да је то један врло једноставан систем и да симулацију можемо извести у школској лабараторији за техничаре мехатронике.

Анита Станковић

10


Сајам професионалне оријентације Просто је незамисливо да школа која нема додирних тачки са уметношћу пронађе своје место у галерији уметности “ Србија ”. У уторак 9. октобра 2012. г. одржао се Сајам професионалне оријентације, на коме је наша школа имала посебно место на самом улазу галерије. Тог дана пуно малих матураната дошло је и прошло са својим наставницима, а велика већина њих се задржала на нашем штанду. Заинтересована роботском плесом уз хит ‘90их година “ Jupm, jump “ извођача Крисс Кросс-а, малишани су се одушевљено са осмесима на лицима највише задржавали код нас. Такође имали су прилике да виде још неке трикове које робот има – расподела предмета по боји, што има велику примену у индустрији, а што је јако интересантно за ученике и посетиоце. Сем робота, тог дана су могли да виде и разне моделе уређаја који се користе у индустрији. Наш робот и наша презентација школе и смера техничара мехатронике је била ненадмашива, јер смо се свим снагама и свим срцем потрудили да прикажемо најбољу и реалну слику наше школе.

Анита Станковић

11


МАТУРСКА ЕКСКУРЗИЈА Ученици ЕТШ „Никола Тесла“ посетили су многа места која су важна за српску прошлост. Посетили смо Крф, острво Видо, комплекс манастира Метеори као и Солун. Екскурзије у трећем и четвртом разреду су најлепше, путује се у иностранство, посећују се најпознатије грађевине, али се том приликом упознају обичаји и култура другог народа. Видимо свет из другачије перспективе и бескрајно уживамо у целокупној екскурзији. Прва дестинација је острво Крф. Ту смо провели три дана, и за то време смо видели само делић онога што нуди. Обишли смо палату Ахилеон, летњиковац Аустријске принцезе Елизабете, цркву Св. Спиридона, градску већницу, Парламент, шетали смо се прелепим улицама у центру града које крију безброј занимљивих ресторана, продавница сувенира и бутика. Следећег дана смо бродићем отишли на острво Видо, највеће српско светилиште ван граница Србије. Ово острво је познато из Првог светског рата, када се на њему налазила болница за српске војнике који су дошли на Крф после преласка преко Албаније. Острво је проглашено српским Јерусалимом, а Плава гробница је предео мора око овог острвцета и града Крфа у које су потапана тела палих јунака када више није било места на копну. Наши ученици су рецитовали песму „Плава гробница“ Милутина Бојића и одали пошту полагањем цвећа у море. Најпотпунији доживљај трагичног страдања српских хероја имали смо после посете музеја „Срби на Крфу од 1916-1918“ где смо разгледали поставке експоната из времена боравка српске војске и Владе на Крфу. Пре одласка у Паралију, разгледали смо манастирски комплекс из XIV века, са обиласком манастира Мегало Метеори, задужбине Уроша Палеолога, као и познату радионицу за израду икона. Последњег дана путовања обишли смо Солун. Сваки део Солуна одише историјом и представља је споменицима посвећеним легендама и истинитим догађајима. Посетили смо Зејтинлик-српско војничко гробље. На уласку нас је дочекао крепки и енергични осамдесетогодишњак Ђорђе Михаиловић. Стари чувар је испричао потресну причу о страдању наше војске на Солунском фронту. Историја је сва наша прошлост и важно је не само да учимо из књига већ и да посетимо и доживимо сва места која су важна за нашу прошлост.

12


Због успешности ове екскурзије предлажемо да и следеће године екскурзија буде везана за неку важну тему из српске историје, како би се и на овај начин заокружио систем знања стечен током средњошколског образовања. Зелено острвце окупано сунцем и окружено кристално чистим морем боје плавог сафира, најсеверније је острво у јонском мору, чију су природу и магију описивали и величали многи песници и уметници. Хомер је први опевао јединствену лепоту овог острва у својој "Одисеји". Грчко име Крфа је Керкира, по нимфи Керкири, кћерки речног бога Асопа, у коју се заљубио бог мора Посејдон. По грчкој митологији, Посејдон је отео и довео Керкиру на ово острво, а из њихове љубави се родио Феак, праотац Феачана. Чак и данас се Крф назива острвом Феачана. Први чувар гробља био је Саво Михаиловић који је био на челу групе која је била задужена за есхумацију српских војника и њихово премештање на подручје будућег војничког гробља. Саво, Србин из Грбља, сакупио је своје мртве другове и саборце, а потом их је чувао до своје смрти 1928. године живећи у кућици саграђеној за њега и његову породицу у склопу гробља.

Невероватне камене куле манастира Метеори или „висеће стене“ су настале повлачењем мора пре 30 милиона година. Први религиозни објекти се јављају 985. године, када једну од многобројних пећина насељава монах по имену Варнава. 1382. године Светогорски монах Атанасиос повлачећи се пред надолазећим Турцима долази у Тесалију и бива фасциниран лепотом стена уздигнутих ка небу. Убрзо оснива први манастир Велики Метеори на висини од 623 метара, највишљи манастир целог комплекса. Б.С.

13


На Хиландару Да се учење исплати, доказали су такмичари из историје, Младеновић Никола и Предраг Марковић, који су посетили Хиландар на Светој Гори, септембра, као награду за постигнут успех на регионалном такмичењу. Хиландар је једна од битнијих заоставштина српске историје. Манастир Хиландар је изградио грчки монах светогорац, Георгије Хеландариос по коме је манастир и добио првобитно име Хеландариос. Касније је напуштен, и предат манастиру Кастамониту. Манастир су обновили Стефан Немања (у монаштву Симеон) и његов син Сава 1198. године. На свету гору се долази трајектом, а по самом доласку на полуострво осећа се мир, и тишина. Улазак у манастир, смиреност монаха, у човеку буди неку неописиву унутрашњу енергију. Сама помисао на то шта Хиландар представља. Богородица Тројеручица, једна од највећих светиња и уједно најпознатија. Постоји стара легенда да је једном приликом Богородица, у пратњи апостола Јована, била на Атосу. Према тој причи, Богородица је кренула на Кипар да посети Лазара Четвородневног, али је чудесна олуја скренула са пута њену лађу па је она морала да пристане на месту где је смештен данашњи манастир Ивирон. Кроз ове мрачне векове па до данашњих дана, монашка заједница Свете Горе је била светионик који је сачувао православну хришћанску веру. Такмичење је одржано у сусрет 100-годишњице Балканског савеза, Првог балканског рата 1912. године, 95-годишњице Топличког устанка 1917. и 94-годишњице пробоја Солунског фронта, под називом „Ослободилачки и одбрамбени ратови Србије 20-ог века“. Путем Македоније у Куманову, првог дана, посетили смо спомен костурницу Зебрњак и положили венац. Наставили смо пут за Битољ где смо имали сусрет са представницима локалне власти, са којом смо положили венац на српском војничком гробљу у Битољу. На сваком металном крсту с тробојком, утиснут је само – број. Њих 1321. Сутрадан смо отишли за Солун посетили цркву Светог Димитрија и обишли град. Наставили смо пут за Неа Врасну. Трећег дана кренули смо за Свету Гору где смо провели остатак дана у обиласку манастира, упознавајући се са фрескама, монасима и самим острвом. Следећег дана смо кренули за Солун и присуствовали церемонији у складу са протоколом званичне комеморације којој су присуствовале делегације Србије, Грчке, Француске и Енглеске, где је наша делегација положила венац. Српско војничко гробље на Зејтинлику се налази у Солуну и у његовом склопу су смештени гробови српских, француских, италијанских, енглеских и руских војника њих 20882 погинулих у борбама и пробоју Солунског фронта у Првом светском рату. Петог дана, полазак из Неа Врасне за Поликастрон, где смо посетили спомен обележје Добро Поље, место пробоја Солунског фронта, где је наша делегација положила венац.

Никола Младеновић

14


ИЗЛЕТ ДО ГРЗЕ Сви волимо да путујемо са друговима из одељења, и зато жељно ишчекујемо екскурзије. Доказ да се можемо лепо провести и унутар граница наше државе сведочи и леп излет до Грзе. Посетили смо манастире Св. Петка и манастир Лешје. Грза је посебно атрактивно излетиште у параћинској општини препознатљиво по изузетној природи, чистом ваздуху, разноврсном биљном и животињском свету.

Манастир Св. Петка настао је средином 14. века, али је свој коначан изглед добио и 18. веку. Припада епархији браничевској Српске православне цркве и данас је активан женски манастир. У његовом склопу се налази болница за смештај деце ометене у развоју. Ученици нашег парламента покренули су акцију прикупљања новчаних средстава за децу која су овде смештена и коју смо овом приликом посетили. Посетили смо и манастир Лешје, са манастирском црквом Покрова Пресвете Богородице. Постоје јасна сведочанства да је овај манастир све до пада српске средњовековне државе био значајан духовни и културни центар у живој вези са Светом Гором. У његовој близини се налази извор, а ми смо уживали у предивно уређеном врту. Народ из околине овде долази да захвата воду јер верује у њену истелитељску моћ.

И једно је сигурно. За добар провод потребно је не само добро друштво већ и садржај путовања који доприноси да овакви излети остану дивне успомене Б.С.

15


“ZGeneration” је у Тесли; Шта сад? Генерације деце рођене након 1995.г. називају се З Генерација. То су прве генерације које су рођене у потпуно компјутеризованом свету и за њих је виртуелни свет подједнако важан као и физички у коме су. Не могу живети без рачунара, мобилних телефона, таблета, ајфона и ајпеда. Такође треба да прихватимо да су социјалне вештине младих припадника ове генерације сасвим другачије од наших и да је уобичајном јазу генерација припадност различитим групацијама (X, Y, Z) допринела потпуном неразумевању и међусобним сукобима. З-овцима папирне књиге мало значе и читање доживљавају као муку. Пажња им није више линерна, већ мултифокална-могу истовремено радити више ствари (дописивати се на Фејсу са другарима, слушати музику и вежбати математику…) што је нама старијима то немогуће и неприхватљиво. Радије пишу, дописују се, него што учествују у разговорима “уживо”. Перцептивне способности су им развијеније и лакше прихватају визуелне форме, а на тај начин и уче. Наставници морају прихватити да су за наше ученике који припадају З генерацији, табла и креда потпуно превазиђена и неприхватљива наставна средства. Морамо модернизовати наставни процес и понудити садржаје које се радије гледају и опажају него предају и слушају, иначе потпуно губимо фокус и интересовање наших ученика за наш предмет и образовање уопште. Сматра се да је у данашње време просто меморисање чињеница непотребно, где са пар кликова можете добити све информације које су вам потребне. Стога треба код ученика порадити на развоју критичког мишљења, које ће им помоћи у филтрирању мноштва доступних информација. Наставници З-оваца морају бити модерни и информатички “писмени”, да би уопште могли да успоставе контакт са својим ученицима. А ја се трудим да будем добар наставник ученицима НОВОГ ДОБА! Надам се да успевам. Соња Шумоња, професор Математике 16


ХИДРОЕЛЕКТРАНЕ ЗАПАДНЕ СРБИЈЕ Мај је најлепши месец за матуранте, тада завршавају средњу школу, спремају се за матурско вече, али је омиљени месец јер се тада изводе стручне екскурзије. Све оно што су ученици научили током средњошколског образовања, сада могу да виде у пракси и да самостално обављају посао. Ове године посетили смо Дринско Лимске хидроелектране у западној Србији. Обишли смо ХЕ Овчар Бања која се налази на Западној Морави, снаге 5,5 МW, музеј технике у Ужицу, као и хидроцентралу на Ђетињи која је у Европи прва урађена по Теслиним принципима, а подигнута је пет година после електране на Нијагари. Посебну пажњу је привукла реверзибилна хидроелекрана Бајина Башта, која је по много чему јединствена у свету. Главни радови на хидроенергетском колосу на Дрини почели су 1962.г., трајали су 4 године, а 27. новембра свечано је пуштена у погон. Прво су у рад пуштена три агрегата снаге 92 MW, а две године касније прорадио је четврти агрегат исте снаге, чиме је у потпуности била завршена. По повратку смо посетили Дом Пророка у Кремни, као и етно-филмско село Дрвенград. Уживали смо у прелепој природи, чистом ваздуху и лепом дружењу. Б.С

17


Пре свега да кажем нешто о особинама вертикалне ветрењаче. Предност ветрењача са вертикалном осовином: једноставне за израду; •

велики обртни момент;

издржљиве;

• већине без потребе да се окрећу у правцу ветра, непотребан механизам за ту сврху; • лаке су за одрзавање него ветрењаче са хоризонталном осовином, јер је генератор близу тла. Недостаци ветрењаче са вертикалном осовином: •

мања ефикасност од ветрењача са хоризнонталном осовином;

• за производњу електричне енергије, већи степен механичког преноса потребан због мање брзине ротације него код ветрењача са хоризонталном осовином. Шта сам све од материјала користио при изради механичког дела моје ветрењаче: •

Пластична канта;

Даске;

Степ мотор;

Осовина;

Лагери;

Зупчаници;

Шпер плоча.

Узео сам канту коју сам исекао на пола. Затим сам та два дела спојио на ¼ (као на слици 1). Онда сам са доње стране ветрењаче у облику ветрењаче залепио шпер плочу. Затим на средину ветрењаче са горње и доње стране избусио сам рупе тако да прође осовина. Онда сам причврстио осовину за канту тако да када се канта окреће да се окреће и осовина. Овде се треба водити рачуна да рупе буду на средину и да је осовина под 90° да ветрењача не би бацала. На 18


доњем делу осовине поставио сам већи зупчаник и причврстио сам га за осовину, а мањи зупчаник сам поставио и причврстио на осовину степ мотора. Онда сам направио оквир. Овде исто треба водити рачуна да се даске спајају под 90°. На горњу и доњу даску сам избусио рупе где сам убацио по један лагер, а у лагере осовину. Овде треба водити рачуна да су рупе на правац и да је осовина под 90°. Онда сам причврстио степ мотор за доњу страну оквира тако да када се окреће зупчаник који је на осовини ветрењаче покреће и зупчаник који се налази на осовини степ мотора. Ту је завршен механички део ветрењаче са вертикалном осовином. Онда сам измерио униметром колики ми је напон на излазу и добио 20V. Посто степ мотор даје наизменични напон онда сам ставио два ГРЕЦ-а која ће да ми претворе тај наизменични напон на једносмерни, и паралелно од њих везао два електролитска кондензатора. Затим сам поставио стабилизатор напона 7812 који слиужи да све напоне преко 12 V стабилизе на 12 V (слика 2).

sl. 1

Стаменовић Никола 19


EЛЕКТРОМАГНЕТНАЗРАЧЕЊА У ЖИВОТНОЈ СРЕДИНИ Од момента када је Мартин Купер из фирме Моторола давне 1973. године представио први комерцијални мобилни телефон, који је коштао 4000 долара и био тежак близу једног килограма, па до данас, мобилни телефони су претрпели значајне измене у визуелном, ергономском и техничком смислу. Мобилни телефони који се данас користе представљају висококвалитетне мултимедијалне уређаје који користе разне програме, имају свој оперативни систем, приступају интернету и фејсбуку, служе као фотоапарати, музички плејери итд. Међутим, без обзира на све предности, они и даље представљају уређаје који за свој рад и међусобну комуникацију користе електромагнетно зрачење. Пад цена многих услуга мобилне телефоније и велики број провајдера довео је до још чешћег коришћења мобилних телефона. Ово се јасно може видети ако се упореде неки резултати истраживања која су реализована 2010. године и 2012. године, везана за просечно време трајања свих разговора у току једног дана и просечан број послатих порука у току једног дана. Broj korisnika 1973

2000 1800 1600 1400 1200

1045

1000 717

800 600 400 200

34 0

25 0

4

1

67

4

89

23

18

0 do 5 min.

do 10 min. do 20 min. do 30 min. do 40 min. do 50 min. preko 60 min. Prosečno vreme trajanja svih poziva u toku dana

Слика 2. Упоредни приказ резултата истраживање просечног времена свих разговора у току дана Broj korisnika 2000 1800

1689

1600 1400 1200 1000

994 896

800 600 400

240

200

46 76

18 23

7

11

0 do 20

do 40

do 60 Broj poslatih poruka

do 80

preko 100

Слика 3. Упоредни приказ резултата истраживање укупног броја послатих порука у току дана 20


Зрачење мобилних телефона се углавном посматра кроз неколико различитих аспеката, од којих су свакако најзаступљенији термички ефекти мобилних телефона и дубина продирања електромагнетног зрачење. За време разговора, мобилни телефон емитује електромагнетну енергију, загревајући себе и онога ко њиме телефонира. Слика 4 приказује разговор мобилним телефоном сниман инфрацрвеном камером на почетку (а) и у 270-ој секунди (б).За процену продирања електромагнетног зрачења кроз људско тело, посебно кроз главу, неопходно је користити одговарајуће симулационе програме, у којима је потребно конструисати одговарајући симулациони модел људске главе заснован на реалном моделу и на основу њега одредити расподелу електромагнетног зрачења и дубину његовог продирања. На слици 5 приказани су јачина електричног поља мобилног телефона (а) и јачина магнетног поља мобилног телефона на симулационом моделу конструисаном у програму HFSS 10.

Слика 4. Снимак инфрацрвеном камером на почетку разговора (а) и у 270-ој секунди разговора мобилним телефоном

Слика 5. Расподела јачине електричног поља (а) и јачина магнетног поља мобилног телефона (б) Иако мобилни телефон данас представља веома корисну справу која знатно олакшава свакодневни живот, треба узети у обзир резултате многих истраживања, студија и слично које указују да би неадекватна и прекомерна употреба овог уређаја могла да има и неке нежељене последице, веома озбиљне по здравље корисника. На пример, постоје предлози да се деци старости до 15 година потпуно забрани употреба мобилног телефона, што сигурно мора бити зсновано на релевантним чињеницама, од којијх је једна да електромагнетно зрачење дубље продире кроз главу детета него кроз главу одраслог човека. Постоје чак и препоруке од многих здравствених оргнизација за безбедно коришћење мобилних телефона. Радоје Јевтић 21


Шта је робот? Робот је машина која може да се креће и извршава различите задатке без човекове помоћи и уопште не мора да има људски изглед. Уређаји на даљинско управљање не могу се мстрати роботима јер захтевају присуство човека који ће им давати упутства. Аутоматизовани уређаји не могу се сматрати роботима јер раде само један одређен посао. Рачунари се не могу сматрати роботима јер се не померају. Али, сви заједно чине значајан део роботике будући да учествују у развоју основних одлика робота – покрета, опажања и интелигенције. Роботи у покрету Прави роботи у стању су да се крећу и обављају поверене им задатке. Њихови покрети морају бити сложенији и прилагодљивији подлози по којој се крећу него што је то случај са другим машинама, као што су, на пример, аутомобили. Зато је роботима за кретање неопходно нешто погодније од обичних точкова. Једно од решења су руке и ноге, али за њихово покретање потребна је роботизована верзија мишића. Научници и инжењери прерадили су постојеће погонске уређаје да би добили роботске мишиће, а смислили су и нове начине. Неки су засновани на ваздушном притиску док се други ослањају на нове, необичне металне легуре које се сажимају кад се загреју. Како робот опажа? Да би опстали у свету изван лабораторије, роботи морају да виде, чују, осете и оцене где се налазе (камере, сензори ). Омогућити роботу да спозна и разуме свет који га окружује један је од најсложенијих изазова савремене роботике. Већ постоје направе које одговарају на додир, избегавају сударе, опажају звуке и мирисе, чак користе чула која људи немају, на пример сонар. Ипак, још је далеко дан када ће постајати робот који свет око себе доживљава свеобухватно и поуздано као човек. Способност узимања крких предмета (јаје, оловке и сл.) и њиховог држања само кажипрстом и палцем помогла је људима да користе алат који им је олакшао живот. У роботици је тек начето истраживање у покушају да се што верније опонаша сложеност људске шаке, са разређеним системом чулних сензора, нерава и мишића. БЛИЗУ ИЛИ ДАЛЕКO Полицајац употребљава радарски пиштољ да би утврдио брзину аутомобила који му се приближава. Неки роботи користе сличну технологију да би одредили удаљеност зидова и других предмета. Одашиљу звучне таласе који се одбијају и указују на растојање и брзину приближавања. 22


МОЋНИ СТИСАК Кад човек узме неки предмет, на пример чекић, он обавије све прсте око дршке. Такав стисак омогућава му да силовито замахне, али не и да рукује предметом с нарочитом тачношћу. Роботизована рука без већих тешкоћа може да подржава овакав стисак шаке.

Људи и животиње одликују се разумом. Домишљати су и могу да се снађу чак и када немају све што им је потребно. Да би нека направа могла да изведе то исто, морала би да поседује вештачку интелигенцију. Научници су до сада постигли, одређени успех у стварању вештачке памети. На пример, рачунари успешно помажу лекарима да поставе дијагнозу пацијентима. Ипак, стручњаци се не слажу да је могуће направити истинску интелигентну машину. Сложени рачунарски програми до сада нису обезбедили употребљив роботски мозак. Сада се све наде полажу у мноштву малих, једноставних програма који би били у спрези и омогућили роботу да размишља као разумно биће. Људски мозак садржи сто милијарди нервних ћелија. У њима се подаци из спољњег света усклађују са сачуваним сећањима, а све у циљу предлагања следећег поступка, који ће човеку помоћи да, у основи, остане што дуће жив. Животињски мозак поступа на сличан начин, али само људи умеју да обављају сложене поступке као што су говор или писање. Електронски мозгови савремених робота раде попут најједноставнијих животиња. „ Могуће је да су наши мозгови исувише сложени да би их схватили тако једноставни мозгови као што су наши“ АРОН СЛОМЕН професор вештачке интелигенције на британском универзитету у Бирмингему. Шта су то индустријски роботи? Реч робот првобитно је употребљена да опише фабричке раднике, а управо то и јесте улога највећег броја савремених робота. За разлику од радника, роботи поседују безграничну енергију, мало интелигенције и нимало осећања. То их чини савршеним за заморне, досадне или опасне полсове. Први индустријски роботи били су превасходно помагачи, доносили су сировине обичним фабричким машинама или су слагали готове производе на гомилу. Многи роботи и данас се користе у исте сврхе док су други напредовали и постали самосталне производне машине – учествују у склапању аутомобила и електронских уређаја, чак обављају и пипаве послове с храном и биљкама. Премда роботи још не могу да замене људе у фабрици, значајно су повећали степен производње широм света. Аутомобил који је склапао робот поузданији је и безбеднији за вожњу јер робот не прескаче нити заборавља да завари ниједно од хиљаду места која му се назначе. Дејан Стаменковић 23


Глобално загревање и промена климе узрокују повећање спољне температуре чиме је порасла и потражња за клима уређајима. Електропривреда Србије има обавезу да укаже на значајан раст потрошње електричне енергије, која не мора бити тако велика, уколико се користе квалитетни клима уређаји који расхлађују просторију. Капацитет (расхладна снага) се обично изражава у БТУ/х (Бритиш Термал Унит). Најбољи су клима уређаји са ознаком А, јер они троше мање кWх за исти расхладни учинак, него клима која на себи има ознаку Ц. Принцип рада стандардног клима уређаја биће објашњен на следећем примеру (слика 1.а, 1.б, и 2.а). Основа рада клима уређаја је сведена на апсорбовање енергије са једног места и преношење на друго. Такав процес захтева систем од бар једне унутрашње и једне спољашње јединице, међусобно повезане бакарним цевима за проток фреона и кабловима за комуникацију и напајање.Рад клима-уређаја је заснован на тзв. левокретном кружном процесу фреона који кроз цеви кружи у затвореном циклусу. При томе, фреон мења агрегатно стање.

Слика 1.а Основни делови таквог система су: •

Компресор,

Кондензатор,

Испаривач (измјењивач топлоте).

24


Слика 1.б Фреон у испаривач (измењивач топлоте) смештен у унутарњој јединици, улази у течном стању, те испарава (експандира) у цевима користећи топлоту ваздуха из просторије. Затим се преноси кроз спољне плоче (ламеле) измењивача. Након проласка кроз испаривач фреон у гасовитом стању кроз цеви долази до спољашње јединице у којој је смештен компресор. У компресору се повећава притисак и температура. Након тога се у гасном стању уводи у кондензатор, измењивач топлоте такође смештен у спољашњој јединици, где се у цевима укапљује (кондензује), док се околни ваздух пролазећи преко његових спољњих плоча загрева. У кућиштима унутарашње и спољне јединице се уз измењивачке плоче налазе вентилатори који повећавају струјање ваздуха из просторије, односно спољног ваздуха преко измењивачких плоча испаривача (радијални вентилатор), односно кондензатора (аксијални вентилатор). Фреон се у течном стању потом креће према термоекспанзијском вентилу у којем се смањује притисак и температура, те поновно у испаривач где процес започиње из почетка.

Слика 2. а

Да би сте продужили век трајања уређаја, а важно је и због здравља, филтере треба чистити више пута у току сезоне, због нечистоћа које се задржавају на њима – бактерија, прашина и сл. Миленковић Милан Урошевић Младен

25


“Мислиша” у нашој школи “Мислиша” је најмасовније математичко такмичење у Србији. Одржава се у циљу популарисања математике, подстицања интересовања за њу, ширења математичке културе и нарочито развијања математичко-логичких способности ученика. Ове године математичко друштво “Архимедес” је по осми пут, уз сагласност Министарства просвете Републике Србије, организовало математичко такмичење-игру “Мислиша“. У свим школама такмичење се одржало 14.марта 2013. год. У исто време. У нашој школи координатор такмичења била је професорка математике Милена Петровић. Она је успела да кроз одазив ученика докаже да и наши ученици воле математику презентовану кроз игру. Да би вам било јасније о чему се тачно ради навешћемо пример једног задатка са такмичења:

Резултати такмичења: У категорији похваљених и награђених ученика је и ученик наше школе Данијел Демчић, са освојених 76 бодова. Данијел је ученик одељења Т22. Ученици које такође треба поменути овом приликом су и: Из I разреда: Дарко Митић, Предраг Алексов, Стефан Петковић и Никола Миленковић, Из II разреда: Давид Денић, Бранислав Костић и Ђорђе Митић, Из III разреда: Ненад Праштало, Никола Младеновић, Немања Ракочевић, Никола Савић и Александар Николић. Свима њима честитамо на постигнутим резултатима!

Професорка Слађана Митић Николић је изјавила за наш часопис: ,, Користила сам задатке који су били на предходним годинама на такмичењима то је најбољи начин да се најбрже спреми и најефикасније. Сасвим случајно кренули су пре 3 године са овим такмичењем мислиша, тада је било само 3 ученика па са годинама се број повећао, ове године има 62 ученика што је дивно. Тај дан треба да буде празник математике у школи.”

Анита Станковић

26


Књижевни дан и дружење са писцем У Електротехничкој школи ,,Никола Тесла” , одржан је књижевни сусрет са нишким писцем Милошем Гроздановићем. Професорке српског језика и књижевности, Биљана Стефановић и Јелена Бартон , ангажовале су се око организације овог књижевног догађаја и том приликом су представиле његово стваралаштво. Ученици су успешно одиграли улогу новинара и неочекиваним питањима изненадили писца. Писац Милош Гроздановић је својим ставом, необичном биографијом и актуелним причама, које су део искуства средњошколаца, успео да их заинтересује и подстакне на размишљање. Милош Гроздановић је рођен 1984. године у Нишу. По образовању је дипломирани правник, а по занимању прозни писац. Објавио је романе ,,Југо” и ,,Узрок смрт не спомињати, ни у црквеним књигама ни у молитвама”. Роман ,,Југо” представља модерну творевину сачињену од различитих жанрова: драме, приповетке, романе. Занимљиво је уношење НЕКАКВИХ облика: дневника, писма, мејлова и порука. Овај роман задивљује неочекиваним комбинацијама и измишљеним и реконструисаним световима. Радња романа “Узрок смрти не спомињати, ни у црквеним књигама ни у молитвама”, одиграва се у свету који ми не познајемо. Све је измештено, стварност и фикција, прошлост и будућност, Лондон и Ниш, Павић и Шекспир. Када читате роман мислите да се ништа не уклапа, да нема смисла, али на крају је мозаик одлично склопљен. Писац је свима нама поставио питање: “Ко смо ми? Чији смо потомци?” Господин Спирић је открио тајну и одлучио је да пише књигу, али УЗРОК СМРТИ СВОГА ДЕДЕ НЕ СМЕ ДА ПОМИЊЕ, ни у записима, ни у молитвама, а нама је поручио да се нашим пореклом и ми сами позабавимо. Ученици су видели да су писци обични , нормални људи који уживају у животу, воле и пате, ослушкују свет око себе , записују разне анегдоте које се догађају, и касније, када дође инспирација, све то пренесу на папир. И настаје дело. И заиста, било је дивно дружити се са овим младим писцем који је успео новој генерацији да приближи лепоту писане речи, лепоту прочитане књиге, један нови свет који се машта и који свако на свој начин доживљава. И заиста, нико није отишао равнодушан. Јелена Бартон Биљана Стефановић 27


Семинар Заинтересованост ученика - предуслов за учење Анкица Јанковић, Слађана Митић-Николић и ја, Габриела Тричковић, смо овај семинар замислиле као занимљиву игру, инспирисане највећом, свеприсутном игром у којој сви учествујемо, а то је живот. Лажни морал, мимикрија и манипулација су најдоминантнији у њему, а деца, по природи блиска истини, јасно виде та правила у свом окружењу и као верно огледало, само рефлектују наш, заједнички свет, јер: То је стваран свет око менееее!!!! Баш као у оној песми : ) По правилу, та рефлексација у виду бунтовништва, недисциплине и незаинтересованости, ствара највеће проблеме у школи. То не мора да буде тако. Пре свега, зато што смо ми, наставници, много сличнији нашим ученицима него што мислимо. И ми смо по природи, баш као и деца, БЛИСКИ ИСТИНИ! Зато се донкихотовски боримо против бесмисла, покушавамо да мењамо непроменљиво и не одустајемо, јер иако окружени тамом и лажима, у нама не престаје да шапућу Свети Сава и сви просветитељи, не престаје да урла нада да ћемо успети да однегујемо добре и вредне људе, за бољу будућност. Ништа од овога не звучи материјално, али да звучи, ми небисмо били просветни радници, зар не? Окупилe смо се са идејом да започнемо овим уводним семинаром цео циклус семинара који ће за циљ имати да свако буде успешнији наставник. Али, не кроз насилне промене које се косе са појединачним ставовима, већ кроз нежно померање граница, свако својих, колико ко сматра да може и треба. Наш семинар говори о новим методама и старим вредностима. Највише говори о љубави, јер верујемо да је у њој највећа снага и да је у њој једини спас.Играмо се, јер успешан човек је онај који живот прихвата као игру, а посвећен онај који док ради, има озбиљност детета док се игра! Михаил Боришников је рекао: Не покушавам да плешем боље од осталих. Само покушавам да плешем боље од себе.

Габриела Тричковић

28


Стручно усавршавање наставника У циљу боље наставе професори наше школе стално се стручно усавршавају како би осавременили своје часове и прилагодили наставу интересовањима ученика. Осим личног усавршавања, професори су се потрудили да оду и корак даље – припремили су и акредитовали више семинара за школску 2012./2013. и школску 2013./2014. годину. Семинари и аутори семинара, које овом приликом похваљујемо су: 1. Примена рачунара за техничко цртање, пројектовање електричних инсталација и прорачун осветљења проф. Дејан Стаменковић и проф. Александар Крстић 2.Монтажа и пуштање у рад мехатронских система

Проф. Дејан Стаменковић и проф. Саша Крстић 3. Електромагнетно поље у радној и животној средини Проф. Радоје Јевтић и проф. Јован Ничковић 4. Даљинско управљање расклопним апаратима Проф. Оливера Дуњић и проф. Јован Ничковић 5.

Како практично прилагодити рачунарску учионицу за различите наставне програме Проф. Андреја Пешић и проф. Момчило Ранђеловић 6.

Бесплатни интернет алати погодни за коришћење у наставном процесу Проф. Милена Крстић, проф. Никола Лилић и проф. Наташа Поповић 7. Заинтересованост ученика – предуслов за учење Проф. Слађана Митић Николић, проф. Габриела Тричковић и психолог Анкица Јанковић. Координатор за стручно усавршавање запослених у ЕТШ “Никола Тесла”: Виолета Динић. Бранкица Вељковић

29


Стефан Немања Ове године навршава се 900 година од рођења Стефана Немање. Стефан Немања је најзначајнија личност српске историје и српске државе, његово дело је држава Србија која и данас постоји. Стефан Немања је родоначелник династије Немањића која је владала Србијом 200 година и дала 7 краљева и 2 цара. Политика Стефана Немање била је политика моћног и мудрог владара и зато је и Србија у његово време била моћна. У години јубилеја требало би се осврнути на живот и дело Стефана Немање. Велики жупани Србије користили су током XИИ века сваку прилику да збаце византијску власт. Због тога је цар често уводио промене на српском престолу. У једном тренутку довео је на власт Тихомира, споредног члана династије Вукановића. Делове територије добила су на управу и Тихомирова три брата, међу којима и Стефан Немања. Стефан Немања се убрзо сукобио са осталом браћом и био је заточен јер се није покоравао вољи великог жупана. Уз помоћ присталица успео је да се ослободи и 1166.год. збаци Тихомира са престола. Тихомир је покушао да поврати престо, али је у том покушају спречен и убијен. Остала два брата су се потчинил Немањи, а и византијски цар је признао промену на престолу. Тако се Немања учврстио на власти. Стефан Првовенчани приповеда, у биографији свога оца, да је Немања заноћио близу града Звечана пред битку у којој је поразио своју браћу и сачувао власт. Те ноћи у тврђави се појавио св. Ђорђе, који је Немањи помогао да победи. Стефан Немања се убрзо окренуо против Византије. После Манојлове смрти 1180.год., Византија је упала у кризу, што је Немањи пружило прилику да се прошири. У току деценије Немања је припојио Србији долину Велике и Јужне Мораве, Косово, већи део Метохије, области у данашњој северној Албанији и Дукљу. У границама његове државе нашле су се и приморске кнежевине Травунија и Захумље, све до реке Цетине. Немања је у Нишу 1189.год. свечано дочекао вођу крсташа, немачког цара Фридриха Барбаросу и склопио са њим пријатељство. Учесници Трећег крсташког погода донели су Византији невоље. То је искористио Стефан Немања да некажњено напада суседне византијске крајеве. Када су крсташи прешли у Малу Азију, цар је одлучио да казни Србе. У бици на Морави 1190. год. Немања је поражен и поново је признао врховну власт византијског цара. Међутим, највећи део освојених земаља је остао у српским рукама. Пријатељски односи са Царством учвршћени су браком Немањиног сина Стефана и цареве братанице. До краја владавине Немања је остао у добрим односима са Византијом. Због слабљења Царства његова врховна власт над Србијом није се ни осећала. И пре него што је срушено Византијско царство 1204.год., Србија је постала самостална. Након повлачења са престола 1196. Немања се замонашио и добио име Симеон. Умро је у српском манастиру Хиландару на Светој Гори 1199. год. Током свог живота и владавине био је веома одан православној вери. Основао је неколико цркава и манастира, од којих су Студеница и Хиландар најзначајнији. Оштро се обрачунавао с јеретичким покретом богумила. Заузват црква га је подржавала и јачала његов углед и власт. Поред тога што је био отац Растка Немањића, касније Светог Саве, Стефан Немања остаће упамћен и као ујединитељ српских земаља и творац самосталне Србије. Црква га је прогласила светитељем, а људи оцем српских идеја.

Бранкица Вељковић

30


На часу математике Ове године у нашој школи ученици су имали прилику да упишу нови смер Електротехничар информационих технологија. Циљ стучног образовања за овај образовни профил је оспособљавање ученика за учешће у изради софтерских апликација, креирање и развијање база података статичких и динамичких веб презентација и одржавање и проверу сигурности информационих система. Ученици имају обезбеђене све техничке услове, најбољи наставни кадар, коришћење нових технологија и прилику да буду једни од најбољих у својој професији. Уосталом, учење је веома забавно јер постоје добри услови за рад и стицање новог знања. Професори се труде да нам што више олакшају и труде се да нам што је више могуће помогну око предмета који су за нас нови, као сто су стручни предмети. Са друге стране математика нам је позната још од првог разреда основне школе, али смо се сада сусрели са потпуно новим методама учења. Компијутери нам то учење олакшавају. Сада можемо да урадимо све што се тиче математике у неком математичком софтверу ( програм), као сто је ГеоГебра. Наша школа је била у могућности да нам обезбеди велики број рачунарских лабораторија и мултимедијалних учионица што нама пуно значи јер је све лакеше уз коришћење модерне технологије. Нешто што ће нам увек добро доћи је и “паметна табла” коју увелико користимо. Тако је лако и забавно. Као телефон са touch-screen екраном! Поред математике, предмет који ће нам засигурно највише користити у животу је програмирање. Ипак, ми будућност видимо у томе. Наше жеље и циљеви су велики али се надамо да ћемо то остварити уз помоћ наше школе, смера и стучног наставног кадра. Веома смо поносни на себе и на то што ћемо постићи ако будемо уложили максималан труд у оно што радимо. Већ смо постигли велики успех за нас, учествовали смо на једном од највећих фестилава у Нишу. Сви посетиоци фестивала “ Наук није баук” су се лепо забавили са пројектом ученика. Поред стручних предмета постоје и други, основни предмети који такође нису тешку за нас и исто тако их је забавно учити. Надамо се да смо се и ту добро показали.

Андрија Стефановић и Никола Маринковић I-4

31


ПРЕДУЗЕТНИШТВО “Не могу више да радим за неког другог, морам да покренем сопствени посао!“, реченица која се код нас све чешће чује. Предузетништво је збир знања, вештина и способности, али и креативност, покретачки дух, храброст, одговорност, динамичност, посвећеност, упорност. Један од фактора који разликује успешног предузетника од просечног јесте начин размишљања.

Свет је пун могућности, отворен за одличну идеју. Неуспех је само степеник до већег успеха.

Основа успешног предузетништва се темељи на три ставке: 1.

познавање - тржишта,

2.

сам предузетник - искуство,

3.

идеја - сан,

На првом месту је знање. Да бисте били успешни у нечему и да бисте уопште имали могућности у реализацији својих идеја, морате поседовати знање. Друго место припада вама самима. Успех свакако зависи од вас, а у томе вам могу помоћи искуство и упорност као мотив и покретач да своју идеју остварите. Треће место припада идеји - од ње све креће, она представља темељ вашег успеха и прву лествицу на коју се морате попети како бисте досегли успех. Предузетништво је делатност усмерена на покретање, организовање и иновирање пословања предузећа, са основним циљем стварања новог тржишта и остваривања добити. Предузетништво се најбоље рефлектује у областима које пружају највише иновативних могућности и шанси, а то је свакако област информатичке технологије. Глобализација светске привреде и развој информатичке технологије довели су до развоја предузетничке културе, креативности и иновација.

32


Мали привредни субјекти су значајни извори иновација, тако су у малим предузећима никла решења високе технологије, нарочито на подручју персоналнох рачунара (хардwаре и софтwаре). Поред рачунара значајан је допринос малих предузећа у развоју роботике и телекомуникација.Утицај компјутера на данашње пословно окружење је огроман. Компјутери доприносе продуктивности и професионализму.

Тамара Лазић

Сократ – О пријатељима Једног дана потражи Сократа неки човек и рече: ”Знаш ли шта сам све чуо о твоме пријатељу?” ”Тренутак,” одговори Сократ. ”Пре него ми испричаш волео бих да прођеш један брзи тест. Да ли си то што ми желиш рећи просејао кроз три сита?” ”Три сита?” ”Да.” одговори Сократ. ”Пре него испричаш неке ствари о другоме, добро је да узмеш мало времена и просејеш оно што желиш рећи. То називам тест од три сита! Прво је сито Истине. Јеси ли проверио да ли је истина оно што ми желиш испричати?” ”Не, па и нисам. Нисам видео, само сам чуо како причају.” ”Добро! Не знаш да ли је то истина” Пробајмо поново: покушајмо просејати другачије, сад ћемо узети сито Доброте. Оно што ми желиш испричати о пријатељу, је ли нешто добро?” ”Не, баш супротно! Чуо сам како се твој пријатељ лоше понео.” ”Дакле,” настави Сократ, ”желиш ми испричати лоше ствари о пријатељу, а нисисигуран јесу ли истините. То и није баш охрабрујуће! Још увек можеш проћи тест, јер је остало још сито Користи. Је ли корисно да ми испричаш све што је мој пријатељ урадио?” ”Корисно? Па и не, не верујем да би ти то могло користити.” ”Дакле,” закључи Сократ, ”оно што ми желиш испричати није Истина, ни Добро, ни Корисно, па зашто би ми онда причао. Не желим ништа знати од онога што си ми хтео испричати, и теби ће бити боље да све то заборавиш. “Међу пријатељима треба волети не само оне које растуже ваше несреће, него и оне које нам не завиде на срећи.” Бранислава Ђорђевић

33


УМЕТНОСТ НА АФРИЧКИ НАЧИН Милица Радовановић је рођена 1982. године у Нишу. Средње образовање је стекла у средњој уметничкој школи Ђордје Крстић у Нишу, смер за дизајн текстила као и у средњој електротехничкој школи Никола Тесла, смер за рачунаре. Дипломирала сликарство на Факултету уметности у Нишу на одсеку ликовна уметност у класи професора Зорана Костића 2007. године. Паралелно уписала (2002. године) и Академију у Холандији- Ханзехогесцхоол Гронинген Ацадемие Минерва. Аутор више мурала у неколико дечијих обданишта и градских локала (Миррор, Стреет Цаффе…). Такође је уређивала пословне просторе и wеллнесс центре и дизајнирала ентеријере за више приватних станова у сарадњи са архитектама. Своје слике је излагала на више колективних, факултетских, изложби. 2008. године је учествовала на ликовној колонији у Сићеву у организацији Нишког културног центра. 2009. године председава жиријем на избору за најбољи дечији цртеж у организацији Народне библиотеке Стеван Сремац у Нишу. Исте године учествује на међународној хуманитарној изложби под називом Интимна политика. Своје радове презентовала је 2010. године на међународној изложби, заједно са уметницима из Солуна, Благоевграда, Крајове, Бања Луке и Тиране. Изложба је део ширег Цултуре-Фриендсхип – Цооператион који има за циљ развијање пријатељских, културних и привредних веза међу људима балканских земаља… Радиал илустрације,дизајн корица, и реиздања књига за децу. Тренутно ради као професор ликовне културе у ЕТШ „Никола Тесла“. Своју прву самосталну изложбу имала је у клубу Сцена. Изложба је посвећена афричким племенима, односно Африци. „Била сам фасцинирана податком да данас, у XXИ веку, тамо постоји преко 7000 племена“, каже Милица . „То је један потпуно нови свет, нама помало чудан, можда несхваћен, али ту сам ја у принципу нашла неку своју инспирацију. Интересантан је њихов доживљај лепоте, како они то виде, попут перлица у коси, великих тањира у уснама, великих миндјуша и шара на телу. То је неки њихов идеал лепоте. Међутим, имају веровање да лепота заправо није споља, већ је у очима које воде до срца. То је и идеја којом сам се водила када сам правила изложбу“. Поручила је младим људима да никада не одустају! Треба да раде на себи, а у неком тренутку ће се то само и показати. Пре или касније и људи око њих ће приметити њихов рад и труд.

„Никако не одустајте од сна, од онога што желите да радите и волите!“ Душан Јовановић

34


Константин Велики и Милански едикт Флавије Валерије Аурелије Константин Август или познатији као Константин I Велики влада од 306.-337. године, рођен је у Нишу, у ванбрачној зајеници. Отац му је био племенитог рода, велики државник Констанције Хлор, а мајка ћерка гостионичара из Мале Азије. Из њихове везе родио се Константин I Велики. Своју младост је провео у Нишу, са мајком, док је отац убрзо морао да оде у службу и напусти Ниш. За Константинов одгој и његов осећај за хришћане била заслужна његова мајка. Вероватно је и отац Констанције Хлор био инструисан од стране Константинове мајке, он у својим областима није прогонио хришћане. Постоје различите теорије о Константиновом односу према хришћанима. Године 306. у царству почиње велики грађански рат који је трајао 6 година. У војном логору Константинов отац, Констанције Хлор је умро. Војска која је ценила Константина га је у том логору прогласила за цара. Константин је био први Римски цар који је крунисан у Британији-у Јорку. Упоредо са ратом, наставио се и стравичан прогон хришћана. Константин јесте био од стране војника проглашен за цара, али то званично није био. На месту цара у Риму налазио се његов највећи противник Максенције. Он из Британије креће ка Италији и на северу Италије заузима низ градова из којих планира даље спуштање на Рим. Константин I Велики је био генијалан војсковођа, који никада није изгубио ни једну битку. Као такав био је омиљен међу војницима. У историји се доста говори о визији коју је пред битку имао Константин. О тој његовој визији многи говоре као о миту. Савременик цара Константина, Евсенције из Цезареје, који је иначе био лични Константинов пријатељ је записао шта му је Константин испричао о тој визији. Наиме, то се десило у раним поподневним часовима, Константину се на небу указало нешто. Каже да је то било знамење у виду крста које се створило на небу од сјајних звезда, и писало је туто ника - што на грчком значи ,,овим побеђујеш". За Константина се верује да је он утемељивач хришћанства. У фебруару 313. године у Милану је потписан ,,Милански едикт". Константин је учествовао у даљем развијању хрушћанства и донео је низ закона и одредби са тим у вези. Хришћанство није сасвим заживело у царству у време Константина, мада је он био тај који је почео да крчи пут хришћанима и да стане у њихову одбрану. Како је ово била вера која се још развијала и није била сасвим утемељена, било је и разних не решених питања. У те расправе се упустио и Константин који је сазвао Први васељенски сабор у Никеји 325. године. Хришћанство је постало државна вера тек за време цара Теодосија 380. године. Цар Константин се покрстио на самртној постељи. Поред Миланског едикта, Константин је урадио јеш доста тога за Рим. Дошао је на идеју да центар државе помери ка истоку. Направио је нови центар државе град Константинопољ 330. године. Константинопољ је по свему требао да парира Риму. Померање тежишта са запада на исток у многоме је поременило даљи ток Римске историје.

Емина Малинић

35


Зашто се дивим хајдуку Вељку Сваки човек је рођен са неким циљем. Неко да буде доктор и да лечи људе, други да истражује, трећи да чита и описмењује друге, а неки се роде да би показали како је то бити другачији и издвајати се из система. Србија није имала превише таквих људи, бар ми не знамо за њих. Један од оних који нам је добро познат је хајдук Вељко, војвода , јунак. Ех, да је било више људи као што је он, оних правих Срба који више воле државу него себе. Познате су његове реци: ,,Главу дајем,Крајину никад’’. Сваки читалац би из овога могао да закључи које су његове карактерне особине. Био је један од оних који је разумео положај народа, и схватио је да поред слоге, мора да влада и јединство, а уз то , народ мора да има јаког, борбеног и срчаног вођу. Његов мото је био: ,,Боље живети кратко као лав, него дуго као миш’’. Многи мисле да је он претеривао, али свака његова реч, била је на месту. Иако физички изглед не чини човека, Вељко је био лепе грађе, згодан и леп у лицу, али преке нарави и јаког карактера. Али шта вреди његов карактер у том времену, када је карактер других људи био изопачен. И сви други из жудње да буду као он, и пакости, никако нису могли да схвате суштину. Жалосно је то што су неки увидели грешке, и јасно сагледали ситуацију, али други, који су били на положају, нису . Слањем Вељка у Неготин, све је било јасно, али нико ни прстом да мрдне. Вељко као часни јунак који се не боји ни смрти, већ само Бога, верује да ће се све то средити и добро завршити. Његово надање и веровање нестало је када се вратио трећи гласник и саопштио одговор. Добро је знао шта се догађа, или је бар могао да наслути да му помоћ неће стићи. Чудно је како су људи постали такви? Ко их је искварио? Зар није постојао један једини човек који је имао савести? Како су могли да спавају знајући шта су урадили? Ја то једноставно не могу да схватим. Ипак, у Неготину је било више часних људи него у држави. Борили су се до самог краја, дали свој максимум, топили метал да би правили муницију. Сналажљивост је у тим тренутцима била на првом месту. О храбрости и да се не прича. Како оно кажу:,,срећа прати храбре’’, али ни срећа није могла да помогне толико. На крају су Турци, донели топ и оборили Вељка. Његовим падом, пао је цео Неготин, и тако се завршила цела прича. Таквог јунака обичан метак није могао да обори. У томе је његова величина.

Никола Стојковић

36


Љубав и смрт Седим у учионици, гледам замишљена лица својих другова. Сви су утонули у своје мисли, покушавају да их пренесу на лист папира. Изабрала сам да пишем о љубави, о том чудном осећају који је неописив, а заправо постоје дивне речи које га описују. Ево, као пример узећу овај осећај који је мене обухватио. Моје мисли, срце, моју душу. Рођена сам да би љубав владала мноме, мржња је мени непознат појам. Љубав је све што нас окружује: природа, спорт, животиње… Љубав је наша мајка. То је особа која нас девет месеци носи испод срца, она која ноћима не спава када смо болесни, стрепи поред прозора, до тренутка када се вратимо кући, особа која је сјајна као месец и када падне ноћ, када у неким тренутцима живот постане мрачан. Нежна је попут руже или облака, а ипак довољно снажна да те дигне када паднеш. На основу мог мишљења, љубав према мајци је најјача. Ипак постоји и она друга љубав према супротном полу. То је љубав која уме да помути памет. Имам мало година и моје животно искуство је скромно, зато још увек не могу да причам о љубави према супротном полу, али могу да пренесем своја осећања на лист папира (ако се осећања могу описати). Осећам како ми срце затрепери, колена клецају, дланови се зноје и нека кнедла се заустави да не могу изговорити ни једну реч. Заборавим своје име, не чујем ништа од онога што ми се каже. Једном речју изгубим се. И када он оде, остане да плута по мојим мислима све до вечери, а онда се појављује у сновима. Слажем се да је у љубави све дозвољено и да не броји године, о томе најбоље говори песник Лаза Костић. Љубав је јако осећање које је обузело младу Ленку Дунђерски, и која је свој живот изгубила јер нико није схватио, па чак ни песник, да је она пронашла особу о којој је сањала. У животу не треба осуђивати љубав, јер никада не знамо да ли ће се нама догодити несто слично. И зато пустите друге људе да живе са особом која њих испуњава и која њихов живот чини срећним и чаробним, и чији је живот незамислив без те особе. Маја Тодоровић Шта бих ја без тебе.

Дао бих све живо

Ти си мој снег Дао бих све живо Моја радост Да осетиш Ваздух мој Да дознаш И вода коју пијем Колико ми недостају твоја писма Ко сам ја без тебе? Речи твоје. Праѕан сам Јер док сам говорио да те волим И колико год се борио Ја лагао сам Није истина

37

Ја сам ти Јер ја тебе не волим

Истина је само да не бих знао Ја тебе живим.Лазар Анисимов


Кад верујемо у себе, живети знамо Време урбаног живота, време модерне технологије. Када оно што је лоше исплива на површину! Моралне вредности се губе, а млади људи прате тренд америчких филмова. Брз живот, непоштовање закона, богаћење преко ноћи, постао је сан многих тинејџера. Све оно што нисам смела ни да помислим, млађа деца то већ раде, без икаквог страха и гриже савести. Изласци са старијим момцима, често мењаних истих, враћање пред зору, мени је страно. И све се некако преокренуло! Многе девојке траже дечка који има отворен досије, а момци траже девојке које су нашминкане даноноћно, које користе кармине, пудер и шљокице уместо разума И осећања. Али она добра страна каже:,,Сваки лонац нађе поклопац”. Њихов свет је ,,савршен’’ , и само одабрани могу бити део њега. А шта то значи? Проводити сате на телефону са ,,најбољом’’ другарицом, причати о новој маркираној хаљини, о дечку који не излази из теретане, о томе како ће имати неколико слабих, како ће бити ин. Возити татина кола до школе, која је четврт километара од куће. Али све то није ни битно у односу на чињеницу колико ће засенити остале вршњаке. Излазити у град сваки дан, куповати најскупљу гардеробу , притом трошити новац родитеља који раде додатне послове како би прехранили породицу… То значи бити безосећајан И газити по другима! Не, хвала. Ја не познајем, и не водим такав живот, ја сам васпитана по другим правилима, које поштујем и имам своје мишљење, које је немогуће променити. Мој телефон служи за друге телефонске разговоре са својим другарицама само ако нисам у могућности да будем поред њих, и да им помогнем. Ја возим кола само када мами треба да помогнем, свесна сам да је шетња до школе са другарицама непроцењива. Излазим једном недељно јер је то довољно. Спортски начин живота то не дозвољава, не прашта. Ја своје време трошим на борбу на терену. Ја своје пријатеље бирам на основу онога што имају у души, а не у џепу. Живим једним нормалним животом који се у овом модерном свету изгубио. Мој основни мото је : Имати здраву породицу и праве пријатеље уместо луксуза и лажних пријатеља. Знам да ме многи исмевају што имам другачији поглед на свет, али ме то неће поколебати у остварењу снова.

Милица Митић

Ја и моја гитара Ја и моја гитара два најбоља друга, када год је засвирам нестају бол и туга. Кад је расположење лоше и све ме мучи и умара, поново ћемо бити тандем ја и моја гитара.

Она има способност да ме развесели,мелодије и разни тонови улепшају ми дан цели. Једва чекам да се окупи цела екипа стара и да са друштвом запевамо ја имоја гитара. Немања Нешовић 38


Још бакрено небо распаљено сија Сунце залази, имам устисак да је све око мене направљено од бакрено златне боје. Осећам се испуњено и срећно. У том тренутку размишљам о посебном човеку чије лице желим да видим, зраци Сунца ме подсећају на сјај у његовим очима,и волела бих да је у овом тренутку поред мене. Видим како се Сунце уморно спушта доле, као да хоће да казе:,,Доста је било’’. Док Сунце лагано залази, и небом се разлива бакарна боја , мени кроз главу пролазе разне мисли. Размишљам о пролазности живота, како све што ствараш током живота нестане у пар минута. Док Сунце полако долази до краја свог пута и нестаје, у мени се буде још већа и јача осећања, добијам жељу да заплачем над овим призором. Али ми та лепота зрака који долази до мене недозвољава. Сетим се да је живот исувише кратак да бих пропустила један једини део њега. Сунце је зашло. С’ нестанком сунца су нестала сва осећања која сам имала док је оно било ту. Осећала сам се празно јер нисам имала ону дозвољену сету у себи да бих могла да жалим за нечим. Онда сам се сетила да заправо нисам ни била тужна, већ сам само размишљала о томе колико сам срећна што уопште могу тако нешто да доживим, што имам слободу. Тада сам установила да сам ја ту срећу доживела као неку врсту туге, али заправо је то била срећа због живота. Сваки пут се вратим на то моје место и посматрам залазак да бих осетила све оно што не могу кад сам код куће, у школи или са пријатељима. Буди се у мени воља за животом и жеља за нечим лепим. И осећам да сам ја бакрено златне боје и да сам и ја у нечијим очима посебна, златна девојка. Зорана Перме

Хумана песма За нечије здравље и срећу јако је мало потребно, желе само нови дан живота то је њима потребно. То је много страшно пуно ме растужи кад се неко веома млад бори за живот дужи.

Хвала Богу да и даље има племенитих људи који ће се борити за неког и поручити му: „Срећан буди“. Највећи циљ је бити добродушан, од себе изградити доброг човека јер ћеш својим гестом остати некоме у сећању довека.

Нечија мала помоћ некоме много значи да из те борбе изађе још јачи. Немања Нешовић Знати да си некоме помогао то је права ствар, осећаш се испуњено а некоме си поклонио огроман дар.

39


Успех наших ученика из стручних предмета Регионално такмичење је одржано 11.5.2013.год. Ученици које су се пласирали за републичко такмичење: Из Основе електротехнике I: 1.

Владимир Вељковић

2.

Стефан Петковић

3.

Никола Миленковић ментор:Радмила Митић

Из Основе електротехнике I I: 1.

Китић Милица

2.

Митић Ђорђе ментор:Радојка Стојадиновић

Из Електронике: 1.

Стефановић Мирослав ментор:Зоран Милосављевић

Из Енергетске електорнике:

1.Милутин Стојковић ментор:Зоран Тошев 2.

Марко Павловић

3.

Никола Јовановић ментор: Зоран Марковић

1.место на републичком такмичењу из Мултимедија Никола Нешић ментор: Наташа Поповић

40


Успех наших спортиста Игра и спорт су саставни део живота младих људи, тако да је све више оних који се баве различитим облицима физичке активности. Спорт је један од најизразитијих облика човекове креативности. Место које спорт заузима у нашој школи је веома високо јер су наши ученици, али и професори, одлични кошаркаши, фудбалери, ватерполисте, гимнастичари,... Наша школа је освојила у атлетици више медаља у више дисциплина. У дисциплини појединачно трка на 400 метара, Ненад Мишић је освојио 3. место. У дисциплини штафета, трка 4x100 метара, освојено је друго место. Кристина Стајић, појединачно за девојчице, освојила је 3. место у трци на 400 м.У скоку у даљ Милош Илић је освојио сребро. На основу тога, наша школа је освојила 3. место на школском првенству у атлетици. На такмичењу у стоном тенису, наша екипа у категорији девојчица у дублу, освојила је 2. место, а Милица Китић је освојила 1. место на републичком такичењу у Кикинди. Захваљујемо се свим нашим ученицима који су се одазвали и који су били достојни задатку, и на тај начин оправдали очекивања свих нас. На спортским играма радника у просвети, наша екипа је освојила злато у одбојци. Чланови наше одбојкашке екипе су: Наташа Трифуновић, Александар Младеновић, Невена Игић, Саша Живковић, Славица Пејић, Зоран Милосављевић и Нађа Попадић. Честитамо професорима на одбрањеној медаљи и постигнутом успеху. Невена Игић и Наташа Трифуновић

Злато у стрељаштву Настављена је вишегодишња традиција. Наши ученици се пласирају у самом врху, најчешће су првопласирани. Тако је и било ове школске године. Екипа наше школе у мушкој конкуренцији освојила је прво место у стрељаштву на такмичењу одржном 22. 3. 2013.г. Освајањем првог места екипа се пласирала на Државно првенство које је одржано у Смедереву 16.4.2013.г. Екипу чине : Стојановић Милан Е 43 Стојковић Милутин Е 32 Стевановић Марко Е 32

Професор који је задужен за стрељаштво у школи је Снежана Ранчић. Снежана Ранчић

41


Матурско вече. Шта обући? Постоји ли неко вече везано за школовање које је испуњеније очекивањима и жељама? Да ли ће то бити вече у коме ће све девојке остварити своје романтичне снове, и да ли ће момци испунити своје не баш тако романтичне жеље? Да ли ће се завршити у сузама? Припреме су ужурбане, све је мање времена... Правило број један гласи: „Смири се! Престани да паничиш! Што се више нервираш, то су веће шансе да се разочараш.“ Да би све ишло знатно лакше, предлажемо пар корака за њу и њега. МОМЦИ Шта обући ? Обично девојке имају мало више проблема око избора гардеробе, али то не значи да си и ти, као представник мушког рода, поштеђен од ове чувене дилеме. Мада би матура требало да буде свечаност у правом смислу те речи, економска ситуација у нашој земљи је утицала да се она често претвори у прилику да ти добијеш добре патике, фармерице, дуксерицу или кошуљу, тј. било шта што ипак потпада под спортски стил одевања. За велику матуру је такорећи обавезно одело. Можда шетање са мајком или сестром по радњама делује као невиђена гњаважа, али би ношење одела у сваком случају представљало пријатну промену и за тебе и за твоју околину. Немој да се бојиш тога и да мислиш да ће ти се другови подсмевати, помисли радије на то како ће девојке бити одушевљене (а веруј да хоће). Трећа могућност (поред спортске и елегантне) јесте било шта што је откачено - ако имаш довољно креативности и храбрости за тако нешто, само напред - избор је, на крају крајева, ипак твој. ДЕВОЈКЕ Матурско вече се приближава, и ви се питате како се обући за матуру? То вече треба да представља ваш улазак у свет одраслих. Иако жељно ишчекујете припреме и куповину за овај велики дан, знајте да вас очекује нимало лак задатак. Следећи савети ће вам помоћи да заблистате и постанете звезда своје матурске вечери. Како се обући за матуру? 1) Почните са припремама на време тако што ћете почети да размишљате како желите да изгледате. Куповина без идеје може да вас одведе у нежељени смер. Имајте у виду своје врлине и мане. Оно лепо покажите, а оне недостатке због којих се осећате несигурно прекријте. 42


2) Избегавајте да вам матурско вече буде први сусрет са непознатим одевним предметима. Уколико никада нисте носиле хаљину голих леђа или превисоке штикле потрудите се да их не обучете ни за ову прилику. Основни начин да засијате ове вечери је да се осећате сигурно, самоуверено и пријатно у својој гардероби и у свом телу. 3) Саставите листу потребних ствари за куповину. Одувек је важило правило: глуп памти, а паметан пише. Не дозволите да на тај дан немате одговарајућу боју кармина. 4) Пажљиво изаберите друштво за куповину. Иако ћете са вршњацима највероватније ићи у разгледање радњи, паметније је да саму куповину обавите са родитељима, старијом сестром или братом или неком другом старијом особом у коју имате велико поверење. Ипак вас они најбоље познају и исто као и ви желе да вам тај дан буде весело и незаборавно искуство. 5) Уколико имате партера консултујте се са њим око облачења. Ако желите да будете краљевски пар матурске вечери ускладите боје и стил. И најмањи детаљ може да вас учини јединственим. Идеална комбинација је нпр. да његова кравата и ваша хаљина буду сличних боја. 6) Не претерујте са детаљима јер не желите да изгледате као новогодишња јелка. Избегавајте преуску и превише кратку хаљину, и изаберите величину која прати вашу линију тела. 7) Запамтите да је ово вече ваше и да једино ви одлучујете у чему ћете закорачити у свет одраслих. Одишите природношћу и елеганцијом! То је идеална комбинација.

Тијана Трајковић

43


Најбољи матуранти 2013.г.

Никола Стаменовић Анита Станковић Учествовао на регионалном и републичком такмичењу из електронике, електротехнике, мултимедије.

Најбољи ученик на смеру мехатроника, учестовала у свим промоцијама школе.

Никола Нешић

Лазар Лучковић

Први на републичком такмичењу из мултимедија, учествовао на републичком такмичењу из енглеског језика,регионалним из електротегнике.

Учествовао на републичком такмичењу из електронике, као и на мнгим другим такмичењима.

Катарина Станковић

Душан Јовановић

Учествовала на многим такмичењима из електронике и електротехнике.

Учествовао на регионалном такмичењу из електронике и електротехнике, као и из мултимедија.

Невена Станковић

Лидија Станковић

Учествовала на регионалном такмичењу из електронике и електротехнике, као и у промоцији школе.

Учествовала на регионалном такмичењу из електронике и електротехнике, као и у промоцији школе.

44


Садржај Реч уредника ....................................................2

Стручно усавршавање наставника......... 29

Тесла Инфо Куп 2013.г....................................4

Стефан Немања............................................30

Отворена врата школе............................... 6

На часу математике...................................31

Ученички парламент ....................................8

Предуѕетништво..........................................32

Аутоматска врата ......................................10

Сократ - О пријатељима...........................33

Сајам професионалне оријентациеј........11

Константин Велики и Милански едикт.34

Матурска екскурзија...................................12

Уметност на афрички начин..................35

На Хиландару.............................................. 14

Зашто се дивим хајдуку Вељку................36

Излет до Грзе.............................................. 15

Љубав и смрт................................................37

“Z Generation” је у Тесли; Шта сад?.. 16

Дао бих живот.............................................37

Хидроелектране западне Србије.............17

Кад верујемо у себе, живети знамо.......38

Вертикална ветрењача..............................18

Ја и моја гитара..........................................38

Електро магнетна зрачења у животној средини .........................................................20

Још бакрено небо распаљено сија..........39 Хумана песма...............................................39

Знањем до нових димензија.....................22 Клима уређај.................................................24

Успех наших ученика из стручних предмета......................................................40

“Мислиша” у нашој школи.......................26

Успех наших спортиста..........................41

Књижевни дан и дружење са писцем....27

Злато у стрељаштву.................................41

Семинар Заинтересованост ученикапредуслов за учење..................................... 28

Матурско вече. Шта обући?..................42 Најбољи матуранти 2013.г.....................44

45


46

Profile for ETSTesla Nis

Elektron br.8  

Elektronski časopis učenika ETŠ "Nikola Tesla" Niš

Elektron br.8  

Elektronski časopis učenika ETŠ "Nikola Tesla" Niš

Profile for etstesla
Advertisement