Page 8

ΧΡΗΜΑ

8

τ.389/ ΤΡΙΤΗ 27.09.2011

WEEK

ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΟ ΤΑΜΠΛΟ >

ΑΓΟΡΑ

Και μια σχετικά καλή είδηση στη «μαυρίλα» όπου ζει η αγορά. Οι ελληνικές μετοχές θα μπορούσαν να γυρίσουν σε bullish, εκτιμά η HSBC Global Research σε τεχνική ανάλυση, τονίζοντας ότι το χρηματιστήριο προσεγγίζει ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα και η υποαπόδοσή του έναντι της γερμανικής αγοράς μπορεί να αναστραφεί. Σύμφωνα με τις ενδείξεις της τεχνικής ανάλυσης, ο Γενικός Δείκτης φαίνεται ότι ολοκληρώνει μια bear market της τάξεως του 90%, η οποία ξεκίνησε το 1999, σημειώνει η HSBC. Άλλα στοιχεία που καταδεικνύουν ότι αλλάζει η «μοίρα» της αγοράς είναι η υποαπόδοση του Γενικού Δείκτη έναντι του DAX, που δημιουργεί ανοδική απόκλιση στον Relative Strength Index. Σε συγκριτική βάση, το Χ.Α. δείχνει πως μπορεί να υπεραποδώσει έναντι στους DAX τους προσεχείς μήνες, τονίζει ο διεθνής οίκος.

>

ΤΡΑΠΕΖΕΣ

Με 5,5 δισ. αγοράζεις την Εθνική, την Κύπρου, την Πειραιώς, την Alpha και την Eurobank! Ο τραπεζικός δείκτης επέστρεψε στο Νοέμβριο του 1992. Τελευταία στήριξη σημειώθηκε στις 450 μονάδες, καθώς από εκεί και χαμηλότερα θα πέσει χωρίς «δίχτυ προστασίας». Κρίσιμα, για τον τραπεζικό δείκτη, αλλά και για την αγορά γενικότερα, τα χαμηλά των 2,72 ευρώ για τη μετοχή της Εθνικής, καθώς μια ενδεχόμενη διάσπασή τους θα ανοίξει το δρόμο για τιμή χαμηλότερη των 2 ευρώ, στα 1,93 ευρώ! Στην αγορά οι «αρκούδες» βλέπουν ακόμη και το 1,5 ευρώ!

>

EUROBANK

Σε νέα ιστορικά χαμηλά η μετοχή. «Καταποντίστηκε» η κεφαλαιοποίησή της στα 520 εκατ. ευρώ, υποχωρώντας στη 14η θέση της κατάταξης των κεφαλαιοποιήσεων των εισηγμένων. Έσπασε και τη στήριξη του 1,16 ευρώ και σύμφωνα με την τεχνική ανάλυση μπορεί να «δει» 0,74 ευρώ! Στις 29 Αυγούστου, την ημέρα της ανακοίνωσης του deal, η μετοχή έφτασε στο +30% στα 2,24 ευρώ. Την Παρασκευή έκλεισε στα 0,94 ευρώ, σε νέα ιστορικά χαμηλά. Αυτό σημαίνει πτώση 58,04% από τα 2,24 ευρώ.

>

Χ.Α. - FTSE

Ο οίκος έδωσε χρόνο, μάλλον ενόψει των κρίσιμων αποκρατικοποιήσεων, διατηρώντας την εγχώρια χρηματιστηριακή αγορά στις ανεπτυγμένες αγορές, αν και οι περισσότεροι περίμεναν υποβάθμισή της στις αναδυόμενες. Σε καμμία περίπτωση όμως δεν αποτελεί «ψήφο εμπιστοσύνης» στο Χ.Α., όπως έσπευσε να χαρακτηρίσει την απόφαση των ελεγκτών του βρετανικού οίκου ο πρόεδρος του Χ.Α., Σ. Λαζαρίδης. Ο οίκος θα αξιολογήσει εκ νέου την ελληνική χρηματιστηριακή αγορά το Μάρτιο του 2012.

>

ALPHA BANK

Έχασε τη στήριξη του 1,42 ευρώ και η επόμενη στήριξη εντοπίζεται στο 1,06 ευρώ. Στις 29 Αυγούστου, την ημέρα της ανακοίνωσης του deal, η μετοχή έφτασε στο +30%, στα 2,47 ευρώ, ενώ ακολούθησε και στις 30 Αυγούστου άνοδος, που ενδοσυνεδριακά έφθασε έως τα 3 ευρώ για να κλείσει στα 2,51 ευρώ. Την Παρασκευή έκλεισε στο 1,30 ευρώ. Δηλαδή πτώση 48,21% από τα 2,51 ευρώ της 31ης Αυγούστου.

>

ΚΥΠΡΟΥ

Με αποτίμηση 1,096 δισ. ευρώ, είναι η δεύτερη τράπεζα μετά την Εθνική στην κατάταξη των κεφαλαιοποιήσεων, όταν η Alpha Bank αποτιμάται στα 695 εκατ. ευρώ και η Eurobank στα 520 εκατ. ευρώ. Με απώλειες 8,96% την περασμένη εβδομάδα, στο 1,22 ευρώ, με χαμηλό έτους το 1,01 ευρώ και υψηλό τα 3,58 ευρώ. Στήριξη σε 1,01 ευρώ και αντίσταση σε 1,32 και 1,51 ευρώ.

> ΟΤΕ Σε νέα χαμηλά η μετοχή. Δραματική πτώση, τρεις μήνες αφότου πωλήθηκε ένα επιπλέον ποσοστό 10% στην Deutsche Telecom, από τα 8 στα 3,12 ευρώ (κλείσιμο Παρασκευή). Έχασε και τη στήριξη των 3,17 ευρώ και σύμφωνα με τους τεχνικούς αναλυτές κινείται προς... άγνωστη κατεύθυνση. Επόμενη ισχυρή στήριξη υπάρχει στα επίπεδα των 2,30 ευρώ. Με βάση το κλείσιμο της Παρασκευής - τα 3,12 ευρώ - υποχωρεί κατά 63,64% από τα υψηλά έτους τα 8,58 ευρώ. Οι Γερμανοί έχουν επενδύσει 4 δισ. στην εταιρεία και η κεφαλαιοποίηση είναι μόλις 1,5 δισ.

ΕΝΔΕΙΚΤΙΚO ΑΜΥΝΤΙΚO ΧΑΡΤΟΦΥΛAΚΙΟ ΤΡΑΠΕΖΕΣ Εθνική, Alpha Bank, Eurobank, Τ.Τ., Κύπρου, MIG OΡΥΚΤΑ- ΜΕΤΑΛΛΑ Μυτιληναίος, Μέτκα, Τιτάν, Βιοχάλκο ΕΝΕΡΓΕΙΑ Motor Oil, ΕΛ.ΠΕ. ΗΛΕΚΤΡΙΣΜΟΣ ΔΕΗ, Τέρνα Ενεργειακή ΤΥΧΕΡΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΟΠΑΠ, Intralot ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΕΣ ΟΤΕ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΙΚΕΣ Ελλάκτωρ, J&P Αβαξ, ΓΕΚ- ΤΕΡΝΑ ΛΟΙΠΕΣ Coca Cola, Frigoglass, ΟΛΠ, ΟΛΘ, ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΘ, EXAE, ΕΒΖ ΕΜΠΟΡΙΚΕΣ Jumbo, Fourlis, Σαράντης

ΧΡΗΜΑ Week #389  
Advertisement