Page 6

ΧΡΗΜΑ

6

τ.389/ ΤΡΙΤΗ 27.09.2011

WEEK

ΕΠΙΧΕΙΡΗMATIKA NEA >

ΤΡΑΠΕΖΕΣ - MOODY’S <

Η Moody’s, με καθυστέρηση τριών και πλέον μηνών, υποβάθμισε κατά δύο βαθμίδες τη μακροπρόθεσμη πιστοληπτική ικανότητα οκτώ τραπεζών, διατηρώντας αρνητικές τις προοπτικές. Ο οίκος είχε υποβαθμίσει την ελληνική οικονομία στις αρχές του Ιουνίου. Η Moody’s υποβαθμίζει τις τράπεζες Εθνική, Eurobank, Alpha Bank, Πειραιώς, ATE Bank και Attica Bank σε Caa2 από B3, την Εμπορική και τη Γενική σε «Β3» από «Β1», επικαλούμενη το δύσκολο μακροοικονομικό περιβάλλον και τη μείωση των καταθέσεων. Το θέμα των καταθέσεων και η Credit Suisse και σημειώνει ότι κάθε φορά που η Τρόικα αναφέρει ότι η ελληνική κυβέρνηση «δεν έχει σημειώσει πρόοδο», οι τράπεζες χάνουν ακόμη περισσότερες καταθέσεις, με το σύστημα πλέον να βρίσκεται σε εξαιρετικά κρίσιμα επίπεδα.

>

ALPHA - EUROBANK <

Τα διοικητικά τους συμβούλια ενέκριναν το σχέδιο συγχώνευσης. Η προτεινόμενη σχέση ανταλλαγής είναι 7 παλαιές μετοχές της Eurobank προς 5 νέες μετοχές της Αlpha Bank, νέας ονομαστικής αξίας 1,50 ευρώ. Alpha και Eurobank προχωρούν σταδιακά σε ένα μεγαλεπήβολο σχέδιο άντλησης κεφαλαίων 3,9 δισ. Από αυτά 1,25 δισ. θα προέλθει από αύξηση κεφαλαίου, στην οποία θα συμμετάσχουν και οι βασικοί μέτοχοι. Τον καθοριστικό ρόλο για τη διαμόρφωση της τιμής της Α.Μ.Κ. θα διαδραματίσει η εικόνα της χρηματιστηριακής αγοράς στις αρχές του 2012, διάστημα που έχει προγραμματιστεί να γίνει η Α.Μ.Κ. Δηλαδή από το στόχο των 3,9 δισ., τα 1,25 δισ. θα καλυφθούν. Απομένουν άλλα 2,65 δισ. ευρώ. Από αυτά τα 500 εκατ. θα καλυφθούν από το Κατάρ μέσω ομολογιακού μετατρέψιμου σε μετοχές που φέρει κουπόνι 10% ετησίως, διάρκειας 3 ετών, μετά υποχρεωτικά μετατρέπεται σε μετοχές με τιμή μετατροπής 1,7 ευρώ. Άρα απομένουν άλλα 2,15 δισ. ευρώ!

>

ΟΤΕ <

Στη νέα επιχειρησιακή σύμβαση προβλέπονται μειώσεις μισθών 12% για το 2012, 11% για το 2013 και 10% για το 2014. Σε ορίζοντα τριετίας το μισθολογικό κόστος του ΟΤΕ θα μειωθεί κατά 160 εκατ., ποσό που ξεπερνά το ήμισυ του στόχου που έχει θέσει η διοίκηση για μείωση του εργασιακού κόστους κατά 300 εκατ. σε βάθος τριών ετών. Ειδικότερα, η μείωση υπολογίζεται ότι θα είναι της τάξης των 60 εκατ. ευρώ για το 2012 και 55 και 50 εκατ. ευρώ, αντίστοιχα, για τα δύο επόμενα έτη.

>

FOURLIS <

Εγκαινιάστηκε κατάστημα ΙΚΕΑ, 30.000 τ.μ., στη Σόφια της Βουλγαρίας. Πρόκειται για το πρώτο κατάστημα ΙΚΕΑ του ομίλου στη Βουλγαρία και το έβδομο του ομίλου Fourlis (5 στην Ελλάδα και 1 στην Κύπρο). Το σύνολο της επένδυσης ανήλθε περίπου στα 60 εκατ. ευρώ. Η Marfin Analysis αναμένει έσοδα περίπου 5 εκατ. ευρώ από το κατάστημα αυτό στο δ’ τρίμηνο του έτους (ή 5% των συνολικών πωλήσεων του ΙΚΕΑ). Μακροπρόθεσμος στόχος της διοίκησης είναι η λειτουργία 4 ακόμη καταστημάτων, δύο στην Ελλάδα και δύο στη Βουλγαρία.

Στα Ενδότερα του Χ.Α > Μ  ια φρατζόλα ψωμί και ένα μπουκάλι γάλα κοστίζουν 2,60 ευρώ, μας ενημέρωσε από τη Βουλή η κ. Λ. Κανέλλη. Δηλαδή, σχεδόν όσο μία μετοχή της Εθνικής! > Κ  άτω από τις 800 μονάδες είχε βρεθεί το Χ.Α. τον Απρίλιο του 1995 και αν πέσει κάτω από τις 780 μονάδες θα επιστρέψει στο... Σεπτέμβριο του 1993! > Α  ρκετοί αναλυτές εκτιμούν ότι ο δείκτης της υψηλής κεφαλαιοποίησης, εάν υποχωρήσει κάτω από τη στήριξη των 329 μονάδων, η επόμενη στήριξη που θα δοκιμάσει θα είναι στις 290 μονάδες! > Α  πό τις αρχές του έτους, έως και την Παρασκευή, έχουν χαθεί 21,392 δισ. ευρώ από τη χρηματιστηριακή αξία των εισηγμένων. > Ε  τοιμάζουν οι Γερμανοί έξοδο της μετοχής του ΟΤΕ από το Χ.Α.; > Π  άνω από 1% της Κύπρου φέρεται να έχει αποκτήσει το νορβηγικό Norges Bank Investment Management, μέσω της Citigroup. > Τ  ί θα γίνει με τα μετοχοδάνεια, που αγγίζουν τα 2 δισ. ευρώ; Η BlackRock θέλει να σχηματίσουν πρόβλεψη οι τράπεζες για το 100%. Οι τράπεζες προβάλλουν τις ενστάσεις τους. > Η  Chevreux ξεχωρίζει τον ΟΠΑΠ, τη Motor Oil και τη FolliFollie. Αν και αντιμετωπίζουν ακόμα κάποια προβλήματα, προβλέπει ότι θα αποφέρουν σημαντικές επιστροφές κερδών, όταν «τα χειρότερα θα έχουν τελειώσει».

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΕΚΔΟΣΗΣ Γενικός Διευθυντής ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΟΥΖΟΥΝΗΣ ouzounis.k@ethosmedia.eu

Αρχισυντάκτης ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΛΟΥΜΕΝΟΣ kaloumenos.g@ethosmedia.eu

Ιδιοκτησία: ETHOS MEDIA S.A. Θεσσαλίας 29, 174 56 Άλιμος T:210 9984950, Φ:210 9984953

www.hrima.gr www.ethosmedia.eu hrima@hrima.gr

ΧΡΗΜΑ Week #389