Page 1

345

Suuri valikoima KUKKASIPULEJA

JAUHESAMMUTIN HOUSEGARD 6 KG 43A 233B C

1979

Laadukas ja tehokas käsisammutin, joka soveltuu orgaanisten materiaalien, palavien nesteiden sekä kaasupalojen sammuttamiseen. Sammuttaa myös sähköpaloja 1000 V saakka.

2019

VIETÄMME 112-PÄIVÄÄ TAMMISAAREN K-RAUDASSA MA 11.2.

PALOVAROITIN HOUSEGARD OPTINEN SA401S 9 V

Österbyn VPK:n sammutusnäytös klo 15, 16 ja 17. Tarjoamme grillimakkaraa klo 15-17.

Paristo sis. hintaan. Testattu ja hyväksytty EN14604.

39 6

Nro 11 Sunnuntaina 10.2.2019

95

95

Tavallista parempi ruokakauppa! En bättre matbutik!

Hyvään HINTAAN joka päivä! Till ett bra PRIS varje dag!

KUUMA HET

PERNIÖN

K-RUOKAMESTARIN

GRILLATTU BROILERI GRILLAD BROILER

5

ORRI

99

K-MATMÄSTARENS

MANDARIINIT MANDARINER Israel

KPL/ST.

1

PERUNAMAKKARA POTATISKORV

6

99

99

KG

KG

Maanantaina n. klo 12 alkaen Måndag fr. ca kl. 12

K-RUOKAMESTARIN

TUOREET MUIKUT FÄRSKA SIKLÖJOR

TUORE SIIKAFILEE FÄRSK SIKFILÈ

Kainuu/Kajanaland

4

99

Kainuu/Kajanaland

SUOMI FINLAND

KG

NAUDAN LUUTON KEITTOLIHA

K-RUOKAMESTARIN

PORSAAN KYLJYKSET SUOMI FINLAND

29

K-MATMÄSTARENS

BENFRITT SOPPKÖTT AV NÖT

K-MATMÄSTARENS

GRISKOTLETTER

7

95 KG

9

99

95

KG

KG

ATRIA

KANAN JAUHELIHA MALET KÖTT AV KYCKLING 400 g (6,25/kg)

SAARIOINEN

5.-

PERINTEISET KAALIKÄÄRYLEET TRADITIONELLA KÅLDOLMAR

2

RS/ASK

6 kpl/st., 525 g (11,41/kg) yksittäin/styckevis 2,99 rs/ask (7,48/kg)

5

99 RS/ASK

VAASAN

KAURASYDÄN HAVREBRÖD 380 g (5,24/kg)

1

99 PS

ARLA

LOPUTON KERMAJUUSTO GRÄDDOST 1,1 kg (4,54/kg)

4

99 KPL/ST.

Tarjoukset voimassa / Erbjudanden i kraft MAANANTAI/MÅNDAG-KESKIVIIKKO/ONSDAG 11.-13.2. ellei toisin mainita / om inte annat nämns.

KARIS -KARJAA Ratakatu/Bangatan 59 10300 KARJAA/KARIS puh./tel. 0207 870 150 ark./vard. 7-21, la/lö 8-20, su/sö 11-19 Verkkokauppa: Tilaa ja Nouda -palvelu

EKENÄS - TAMMISAARI

Rautatienkatu/Järnvägsgatan 19 10600 TAMMISAARI/EKENÄS puh./tel. 019 212 6500 ark./vard. 7-21, la/lö 8-20, su/sö 10-18

POPSI

Raaseporintie/Raseborgsvägen 14 10650 TAMMISAARI/EKENÄS puh./tel. 0207 630 810 ark./vard. 7-21, la/lö 8-18, su/sö 12-18

HANKO-HANGÖ

Rewellinkatu/Rewellgatan 2 10900 HANKO/HANGÖ puh./tel. 0207 871 680 ark./vard. 7-21, la/lö 8-20, su/sö 10-18


2 - Nro 11 Sunnuntaina helmikuun 10. pnä 2019 .

BK-46 HANDBOLL

KÄSIPALLO INFO

Vinn presentkort till Hangö Spa

Voita Hanko Spa-lahjakortti

Nu kör BK-tippningen igång. Tippningen pågår under herrarnas fortsättningsserie och slutspel.

BK-veikkaus alkaa taas. Veikkaus koskee miesten joukkueen pelejä jatkosarjassa ja loppupeleissä.

?

Finns två klasser; ett för företag och ett för medlemmar. Deltagaravgiften för företag är 100 € och för BK-handbolls medlemmar är det gratis.

Veikkauksessa on kaksi sarjaa, toinen yrityksille ja toinen jäsenille. Osallistuminen maksaa yrityksille 100 €. BK-käsipallon jäsenille veikkaus on ilmainen.

Anmäl dig till handboll@bk-46.fi, så får du mer information om hur det går till i praktiken.

Ilmoittaudu osoitteeseen handboll@bk-46.fi ja saat lisätietoa veikkaamisesta.

Första pris i båda klasserna är ett presentkort till Hangö Spa!

Ensimmäinen palkinto on Hanko Span lahjakortti!

VE

MV

A INNE R ? K U KA VOI T TA

?

ANMÄL DIG SOM UTSTÄLLARE! ILMOITTAUDU NÄYTTEILLEASETTAJAKSI!

MEGAMÄSSA MEGAMESSUT 17–18.5.2019 Karis idrottscenter– Karjaan urheilukeskus

KARIS JÄRN KARJAAN RAUTA

EKENÄS TAMMISAARI


YRITTÄJÄ! Pyydä ilmoitustarjous!

Ilmestyy yli uteen 22.000 talo nkoon Inkoosta Ha kossa! ii v a a t r e k i kaks

Outlet

sessa

toisessa kerrok

Huonekalujen, valaisimien ja sisustustuotteiden

-70

MALLIPOISTOJA Jopa EDULLISESTI! Hinnat merkitty tuotteisiin.

Myös käytettyjä huonekaluja www.karjaanvarastomyynti.fi

%

POISTOHINNOIN!

Keskuskatu 142, KARJAA • Centralgatan 142, KARIS Puh./tel. (019) 233 955

Avoinna/Öppet: ma/må-pe/fre 9-17 la/lö 10-14

miesten Kaikki loput talvikengät naisten, ja lasten

PUOLEEN HINTAAN! Alla resterande vinterskor

dam, herr och barn

TILL HALVA PRISET! normaalihinnoista/från normalpriserna

TULE TEKEMÄÄN LÖYTÖJÄ! KOM OCH FYNDA! Kauppiaank. 1 Köpmansg. Karjaa/Karis. (019) 230 153

Nro 11 Sunnuntaina helmikuun 10. pnä 2019

.

Suomenkielisen koulutuksen puutteet näkyvät, mutta

Suurin osa Raaseporin lapsista ja nuorista voi hyvin (Raasepori) Vaikka ylivoimaisesti suurin osa Raaseporin lapsista ja nuorista voivat hyvin, erilaisia terveyteen liittyviä huolenaiheitakin löytyy. Koululääkäri Åsa A. Westerlund nostaa esiin nykypäivän ilmiöistä erityisesti yleisen ahdistuksen ja myös uupumuksen. -Ja vaikka nuorten alkoholinkäyttö onkin erilaisten tutkimusten mukaan vähentynyt, niin tässä ei ole kuitenkaan hurraamista. Edellisen kouluterveyskyselyn mukaan raaseporilaisista kahdeksasja yhdeksäsluokkalaisista 16 prosenttia juo itsensä humalaan kerran kuukaudessa, kun koko maan keskiarvo on 10 prosenttia. Lisäksi 14 prosenttia kahdeksas- ja yhdeksäsluokkalaisista tupakoi päivittäin, kun koko maassa keskiarvo on vain puolet tästä. Ja nyt on kyse sen ikäisistä lapsista, joiden ei pitäisi edes päästä käsiksi alkoholiin ja tupakkaan, Westerlund sanoo. Kyselyssä korostuvat näiden osalta karjaalaiset tytöt ja tammisaarelaiset pojat. Westerlund toteaa, että nuorille tietenkin kerrotaan tupakan ja päihteiden haitat, mutta valistuksen perille saaminen ei ole aina niin helppoa. -Ja kuinka moni aikuinen mahtaa lopettaneen tupakoinnin terveyshaittojen vuoksi, jotka ovat yleisesti tiedossa, Westerlund miettii.

Ahdistusta etenkin tytöillä Ahdistus ja koulu-uupumus ovat asioita, jotka tulevat eteen kouluterveydenhuollossa yhä useammin sekä valtakunnallisesti että myös Raaseporissa. Westerlundin mukaan nuoret osaavat erottaa uupumuksen väsymyksestä – ja tosiasia on edelleen, että nuoret nukkuvat liian vähän. -Ahdistus näkyy etenkin tyttöjen keskuudessa. Pojat eivät koe sitä yhtä selvästi,

kuun ja lähtöön, vaikka kunnallisia palveluja ei pitäjässä enää juuri olekaan. Westerlund toivoo, että Raaseporin lapset ja nuoret saisivat vieläkin paremmin tietoa erilaisista harrastusmahdollisuuksista, jolloin niiden pariin löytäminen voisi myös helpottua. -Näemme myös selvästi, että alakouluissa lapset ovat tiiviimmin kiinni omassa kyläyhteisössään, mutta yläkouluun mentäessä yhteys monesti katoaa, Westerlund sanoo.

mutta esimerkiksi tunne tulevaisuuden epämääräisyydestä voi olla oire samasta asiasta, Westerlund sanoo. Ahdistuksen lisääntymistä on pohdittu jo laajaltikin, mutta selkeitä vastauksia ei ole löytynyt. -Ahdistus saattaa johtua isoista tulevaisuuden haasteista. Lapset ja nuoret seuraavat ja pohtivat koko maailmaakin koskettavia asioita ja viestit esimerkiksi yhteiskunnallisesta epävarmuudesta tavoittavat heidätkin. Nuoret tiedostavat millaiseen maailmaan he ovat kasvamassa, Westerlund sanoo.

Terveydestä paljon tietoa

Kouluterveyskyselyn mukaan kymmenellä prosentilla koko Suomen kahdeksas- ja yhdeksäsluokkalaisista ei ole opiskelusuunnitelmia peruskoulun jälkeen. Raaseporissa luku on 14 prosenttia. Tulevaisuuden epämääräisyydessä näkyy Westerlundin mukaan etenkin suomenkielisten nuorten osuus. -Tämä prosenttiluku ei ole katastrofi, mutta aiheuttaa tiettyjä syrjäytymisriskejä. Asia on vaikea, kun lähimmät suomenkieliset ammattikoulut ovat Lohjalla ja Salossa pitkien matkojen takana. Voi olla, että tämä prosentti olisi pienempi, jos koulut olisivat lähempänä, Westerlund miettii. Hän pohtii myös, voisiko esimerkiksi Axxell tai joku muu taho järjestää suomenkielistä ammatillista koulutusta edes jossain määrin myös Raaseporin seutukunnassa. -Omaa tulevaisuutta koskevat päätökset mietityttävät nuoria varsin paljon, Westerlund sanoo.

Uupumusta ja ylipainoa Koulu-uupumuksen yleistymiseen liittyen Westerlund pohtii, ovatko kouluvaatimukset oikeasti niin paljon

(toteutuma 99,4 prosenttia). Toimintatuloja saatiin odotettua enemmän lähinnä vanhuspalveluissa sekä joukkoliikenteen ja kuljetusten vastuualueilla. Verotulokertymä oli 276.000 euroa budjetoitua suurempi ja yhteensä melkein 26 miljoonaa euroa (toteutuma 101,1 %). Tuloverokertymä kasvoi peräti 560.000 euroa edellisvuodesta, mutta yhteisö- ja kiinteistöverotulot laskivat hieman. Valtionosuuksia saatiin 6,9 miljoonaa euroa. Inkoon velkataakka on 16,6 miljoonaa

euroa. Suunnitelman mukaisia poistoja oli noin 1,4 miljoonaa euroa edellisvuoden tapaan. Kokonaispoistot olivat pari miljoonaa euroa ja vuosikate tulee olemaan 2,6 miljoonan euron paikkeilla. Inkoon talouden kertynyt ylijäämä oli vuoden 2017 jälkeen lähes 7,4 miljoonaa euroa, joten nyt ollaan menossa kahdeksan miljoonan euron paikkeille. Myös vuoden 2017 tilinpäätös oli Inkoossa 175.000 euroa budjetoitua parempi ja 400.000 euroa plussalla.

-Suurin osa nuorista voi hyvin. Pidän todellakin työstäni, saan tavata tässä mukavia ja ihania persoonia ja aktiivisia nuoria. Nuoressa sukupolvessa on kyllä kipinää, koululääkäri Åsa A. Westerlund iloitsee. suuremmat kuin joskus takavuosina, mutta esimerkiksi nykyaikana korostuvilla ulkonäköpaineilla saattaa olla vaikutuksensa uupumuksen ja ahdistuksen tunteeseen. -Kouluterveyskyselyssä joka viides 8- ja 9-luokkalainen ilmoitti olevansa uupunut, kun koko Suomessa keskiarvo oli vain 14 prosenttia. Raaseporin kahdeksas- ja yhdeksäsluokkalaisista tytöistä jopa joka neljäs ilmoitti kärsivänsä koulu-uupumuksesta, Westerlund kertoo. Hän toteaa myös, että Raaseporia voisi olla mielekkäämpi verrata vastaaviin kuntiin koko valtakunnan sijasta, koska se voisi antaa hyödyllisempää tietoa. Viime vuosina on puhuttu myös paljon lasten ja nuorten ylipaino-ongelmista. Kouluterveyskyselyn mukaan joka neljäs Raaseporin kahdeksasja yhdeksäsluokkalainen pitää itseään ylipainoisena, mutta Westerlundin mukaan todellisuudessa läheskään näin mo-

ni nuori ei ole ylipainoinen, vaikka se onkin suurempi ongelma kuin vielä kaksi vuosikymmentä sitten, kun sekä syöminen että liikkumistottumukset ovat muuttuneet. -Painoasiat ovat monimutkaisia. Esimerkiksi kasvurauha-hankkeessa ja vaakakapinassa kouluterveydenhuolto sai osakseen arvostelua. Meidän onkin hyvä pohtia, mikä on hyvä tapa kannustaa nuoria terveellisiin tottumuksiin, siinä ei nimittäin kontrolli ole välttämättä paras keino, Westerlund sanoo.

Nuorisossa on kipinää Westerlund toimii Raaseporin ala- ja yläkoulujen ja lukioiden koululääkärinä neljättä vuotta osana terveyskeskuslääkärin työtään. Toiset lääkärit, jotka ovat pääosin työsuhteessa terveyskeskukseen, tekevät kouluissa lisäksi hajapäiviä. Lukuvuoden aikana lasten ja nuorten terveyden parissa työskentelee Raasepo-

Talousarvio oli todellakin arvio

Inkoon tilit kääntyivät yli 650.000 euroa plussalle (Inkoo) Alustavien tilinpäätöstietojen mukaan tilikauden 2018 ylijäämä tulee olemaan Inkoossa noin 660.000 euroa. Viime vuoden talousarvio oli Inkoossa todellakin vain talousarvio, sillä siinä tulokseksi ennakoitiin vain noin 20.000 euron tulosta. Vuoden 2018 tuloksen te-

rissa kolmesta neljään lääkäriä, joista Westerlund on ainoa päätoiminen koululääkäri. -Suurin osa nuorista voi hyvin. Pidän todellakin työstäni, saan tavata tässä mukavia ja ihania persoonia ja aktiivisia nuoria. Nuoressa sukupolvessa on kyllä kipinää, Westerlund hymyilee. Hän mainitsee samalla yleispätevänä nuoren elämän ohjenuorana onnistumisen kokemukset. -Ne ovat tärkein juttu, tulivat ne sitten koulussa tai harrastuksen parissa, joihin kannustan kaikkia nuoria. Moni voi löytää onnistumisen kokemuksista vaikka tulevan työnsä. Onnistumisen kokemukset ovat sitäkin tärkeämpiä, mikäli niitä ei saa kovin paljon koulussa, Westerlund sanoo. Hän kehuu samalla yhdistysten järjestämää monipuolista toimintaa Raaseporin eri kylissä ja mainitsee malliesimerkkinä Bromarvin, jossa riittää tekemistä moneen ma-

Terveystarkastuksissa tavoitetaan kaikki oppilaat vuosittain. Ensimmäisen, viidennen ja kahdeksannen luokan oppilaille tehdään laaja-alainen terveystarkastus, johon osallistuvat kouluterveydenhoitaja ja koululääkäri. Laajaan tarkastukseen kerätään perheiltä myös runsaasti taustatietoa, joka jää nykyisellään kuitenkin varsin hajanaiseksi. -Meillä ei ole mahdollisuuksia yhdistellä näitä tietoja esimerkiksi tietokantaan, jolloin nähtäisiin paremmin yleisiä kehityskulkuja, ja näin niistä olisi enemmän hyötyä kouluterveydenhuollollekin, Westerlund sanoo. Kouluterveydenhuollossa jatkuu terveyskeskuksen lastenneuvolassa aloitettu terveydenedistämistyö. Kouluterveydenhuolto on lakisääteistä ja oppilaalle maksutonta. Tavoitteena on, että oppilas voi kokonaisvaltaisesti hyvin koko kouluajan. Lisäksi nuoria pyritään ohjaamaan terveisiin elämäntapoihin myös aikuisiässä. Yhteistyötä tehdään huoltajan ja moniammatillisen oppilashuoltohenkilöstön, mm. opettajien koulukuraattorin ja psykologin kanssa. Yhteistyötä tehdään tarpeen mukaan myös fysioterapeutin, puheterapeutin, hammashuollon, mielenterveyshuollon ja erikoissairaanhoidon kanssa.

Tulevaisuus usein hämärä

kee vielä paremmaksi se, että kunta teki Ingakodista viime vuonna 515.000 euron alaskirjauksen, jota ei ollut budjetoitu. Kirjanpitotekninen toimenpide tehtiin, jotta kiinteistöllä olisi oikea nolla-arvo kunnan taseessa. -Tulos onkin oikeastaan noin 1,2 miljoonaa yli budjetoidun, kunnanjohtaja Robert

Nyman toteaa. Hyvä tulos johtuu hänen mukaansa monista tekijöistä ja erityisesti verotulojen kasvusta. Tätä selittää Nymanin mukaan se, että Inkoon työllisyysaste on hyvä ja työttömyys on hieman laskenut. Kunnanjohtaja Nymanin mukaan myös vuosi 2019 näyttää lupaavalta jo nyt. Talousarviossa ennakoi-

daan runsaan 300.000 euron tulosta. Odotettua suurempien verotulojen lisäksi Inkoon valtionosuudet olivat viime vuonna liki 90.000 euroa arvioitua suuremmat. Myös kunnan toimialat pysyivät talousarviokehyksissään. Toimintakate tulee olemaan -30,2 miljoonaa euroa


4 - Nro 11 Sunnuntaina helmikuun 10. pnä 2019 .

KUOLLUT

Rakas äiti, anoppi, isoäiti ja mummi

Berit Inga Maria

LINDMAN

KIITOS

kiitos

Iso sinulle joka tiistaina löysit puhelimeni ja toimitit sen poliisilaitokselle.

o.s. Sjöblom

* 11.07.1932 † 23.01.2019

Porvoo Pohja

Suuri ikävä Leif-Erik, Birgitta ja Marina perheineen sukulaiset ja monet ystävät Oli sulla sydän niin lämmin ja hellä, oli siellä paikka meille jokaiselle, mitään et pyytänyt kaikkesi annoit, meitä aina muistit ja huolta kannoit.

KOKOUKSET Hangon Suomalainen Kerho ry

Sääntömääräinen vuosikokous keskiviikkona 13.2. klo 18.30 Ravintola Roxx, Itäsatama. Tervetuloa! Hallitus

Ensimmäinen, vaan ei varmastikaan viimeinen. Pohjan kyläfoorumissa keskusteltiin vilkkaasti pari tuntia ajankohtaisista asioista puheenjohtaja Marianne Liitelän johdolla.

Nuku hyvin ”Beda” lastenlapset ja lastenlastenlapset Siunaus toimitetaan Pohjankirkossa lauantaina 16.2.2019, jonka jälkeen muistotilaisuus seurakuntakodissa.

POSTILLA 11 v.

Lappvik Marthaförening rf

Årsmöte torsdag 21.2 kl. 18 i Marthastugan.

Stadgeenliga ärenden. Välkomna! Styrelsen

Pohjantie 8, Pohja

YSTÄVÄNPÄIVÄJUHLA torstaina 14.2. klo 9-15

Tarjoamme kakkukahvit. Kirpputori avoinna 9-16, kirppislöytöjä. Arpajaiset, leivonnaisia ja käsitöitä. Pohjan Pojat esiintyy klo 12 alkaen. LÄMPIMÄSTI TERVETULOA!

Svartå Marthaförening rf

Stadgeenligt årsmöte i Lindnäs samlingslokal, Valhallavägen 6, Svartå, söndag 24.2. kl. 16. VÄLKOMMEN! Styrelsen

RAASEPORI.FI

Viljelyalueiden vuokraus Raaseporin kaupunki tarjoaa viljelyalueita vuokralle maanviljelytarkoituksiin viideksi vuodeksi. Lisätietoja: https://old.raasepori.fi/kuulutukset Mittausyksikkö

Iäkkäiden palvelukeskus järjestää

Ystävänpäivän tapahtuman torstaina 14.2.klo 10-18 Astrean ala-aulassa.

Tapahtumassa jaetaan kenkien liukuesteitä 65 vuotta täyttäneille hankolaisille. Myös muuta ohjelmaa luvassa.

Tammisaaren Martat ry:n Sääntömääräinen vuosikokous

to 26.2. klo 18

Tammisaaren kirjaston Pääskysessä, Raaseporintie 6-8. Tervetuloa! Hallitus

RASEBORGS 4H RAASEPORIN 4H

Årsmöte må 24.2 kl. 18.00 på Stämbacken i Pojo. Gamla och nya medlemmar är välkomna. Vuosikokous ma 24.2. klo 18.00 Stämbackenilla Pohjassa. Vanhat ja uudet jäsenet tervetulleita.

Lisätietoja: fysioterapeutti 040 593 8113 ja vt. avohoidon esimies 019 2203 475.

Servicecentralen för äldrevårdstjänster ordnar ett

Vändagsevenemang torsdagen den 14.2 kl. 10-18 i Astreas nedre aula.

Under evenemanget delas det ut halkskydd för skor åt hangöbor som har fyllt 65 år. Även annat program utlovas. Tillägsuppgifter: fysioterapeut 040 593 8113 och tf. förman för öppenvården 019 2203 475.

EU nettilehtenä: www.etela.com

Uudet nettisivut kokoavat, nuorisoasiatkin esillä

Pohjan ensimmäisessä kyläfoorumissa syntyi jo konkreettistakin (Raasepori) Kuusivuotiaan Pohjan kirkonkylän kyläyhdistyksen ensimmäistä, mutta ei varmastikaan viimeistä, kertaa koolle kutsuma kyläfoorumi ajankohtaisista asioista keräsi kirjastorakennukseen torstai-iltana kolmisenkymmentä kyläläistä. Keskustelemassa oli ”aktiivisia ja passiivisempia” kyläyhdistyksen jäseniä, muiden paikkakunnalla toimivien yhdistysten edustajia sekä muuten vain yhteisistä asioista kiinnostuneita kyläläisiä. Illan tavoitteena oli lisätä asukkaiden ja kylän toimijoiden yhteistyötä ja vuorovaikutusta ja myös yhdistää voimia kylän yhteisessä edunvalvonnassa. Tilaisuudessa käytiinkin hyvää keskustelua ja luotiin yhteyksiä. Kyläyhdistyksen puheenjohtaja Marianne Liitelä iloitsi erityisesti siitä, että keskusteluissa oli eteenpäin katsova positiivinen ilmapiiri. Keskustelu polveili monissa asioissa ja konkreettisiakin sellaisia saatiin aikaan parissa tunnissa. Liitelä toteaa, että yhteisille tilaisuuksille on selkeä tarve ja kokoontumisia aiotaan jatkaa. Seuraava on mahdollisesti keväällä uudesta nettiportaalista ja nuorisoasioista. Foorumissa päätettiin, että R joutui korvaamaan torstain junavuorot Karjaan ja V Hangon välillä linja-autoilla kiskobussin teknisen vian vuoksi. Linja-autot lähtivät rautatieasemilta ja kiersivät joidenkin väliasemien kautta, muilla asemilla liikenne hoidettiin takseilla. Poikkeusjärjestelyt jatkuivat myöhäiseen iltapäivään. Ensimmäinen junavuoro saatiin kulkemaan Karjaalta Hankoon hieman ennen kello viittä.

EKENÄS MISSIONSKYRKA

Björknäsgatan 11 www.ekenasmissionskyrka.net

Var hämtar vi ro för själen?

Föreläsning av Carina Hult Ons 13 februari kl. 18-20 i Ekenäs bibliotek · hälsovetare · erfarenhet av nyandliga metoder · pastor i svensk systerkyrka till Missionskyrkan

kylälle on saatava yhteiset nettisivut tapahtumakalentereineen, koska nykyisellään kylää koskevan tiedon saaminen on varsin hankalaa ja monen mutkankin takana. Liitelän mukaan tälle tehdään kokonaan uusi nettiportaali, jotta se on mahdollisimman selkeä kaikille yhdistyksille ja yrityksillekin. Liitelä kertoi jo seuraavana päivänä, että yhteydet on luotu ja työ aloitettiin heti. -Lisäksi kyläyhdistyksen nuorisojaosto kutsuu koolle kaikki kylän nuorten parissa toimivat yhdistykset ja toimijat sekä muut kiinnostuneet ratkomaan ongelmia yhdessä ja vastaamaan nuorten tarpeisiin. Tavoitteena on saada taas nuorisotila auki myös perjantai-illoiksi ja siihen on kaivettava jostakin vapaaehtoisia, Liitelä sanoo. Kyläyhdistys piti kevätkaudella Pohjan nuorisotilan avoinna perjantai-iltaisin. Toiminta kuitenkin keskeytyi viime syksynä, koska vapaaehtoisia vastuunkantajia ei löytynyt. Nyt nuorisotila on avoinna vain maanantaisin ja keskiviikkoisin.

Kaikki mukaan tekemään Foorumissa todettiin lisäksi, että nuoretkin on saatava

mukaan päättämään ja tekemään asioita. Myös Pohjan yrittäjät halutaan aktivoida tiiviimmin mukaan osaksi kylää ja sen toimintaa. -Onko kaikki hyvin kylässä ja olemmeko tyytyväisiä oloomme Raaseporin osana? Tässä kannattaa muistaa myös, että Pohjan taajamassa on vain parituhatta asukasta, joten sitä ei voi verrata esimerkiksi Karjaan ja Tammisaaren keskustaajamiin, joissa on 7.900 ja 8.600 asukasta. Emme näin ollen voi saada samoja palveluja kuin niissä, mutta meidän pitää myös osata pyytää asioita, Liitelä sanoo. Hän korostaa yhteisessä rintamassa toimimista ja sitä, että asioita on tehtävä yksinkertaisesti myös omatoimisesti ja käärittävä hihat, jos ja kun asioita halutaan parantaa ja niitä halutaan tapahtumaan. Tilaisuudessa todettiin muun muassa se, että pienessä kylässä on valtava voimavara. Liitelän mukaan hyvä esimerkki yhteisten aloitteiden voimasta on keväälle suunniteltu kirkonkylän keskustan alueiden parantaminen viihtyvyyden lisäämiseksi. Gumnäsiin on tulossa uusi venelaituri ja toiveissa on myös veneenlaskupaikka.

Murtomiehistä etsintäkuulutus (Raasepori) Tammisaaressa Österbyn Neste-asemalle tammikuussa murtautuneet kaksi miestä on tunnistettu, mutta rikoksesta epäiltyjä ei ole vielä saatu kiinni, poliisi tiedottaa. Esitutkinta on edennyt mm. epäillyistä julkaistujen kuvien avulla. Poliisi on tunnistanut rikoksesta epäillyt henkilöt ja heidän käytössään olleen ajoneuvon. Epäillyt ja ajoneuvo on etsintäkuulutettu.

-Auto on harmaa tai hopeanvärinen Opel-farmari, jossa on ainakin ollut rekisterikilvet 08-D-40876. Auto on todennäköisesti rekisteröity Irlannissa. Viimeisimmät havainnot autosta on tehty Ahvenanmaalla. Auto on ollut siellä myös ennen tutkittavana olevaa rikosta, tutkinnanjohtaja Mats Sjöholm tiedottaa ja kiittää yleisövihjeistä tässä vaiheessa. Havainnot autosta voi ilmoittaa hätänumeroon.

Tervetuloa tutustumaan Hangon Kuvataiteilijoiden

Välkommen och bekanta dig med Hangö Bildkonstnärernas

Hangon kirjaston galleriaan

i Hangö biblioteks galleri

Tilaisuus on avoin kaikille.

Tillfället är öppet för alla.

TAIDELAINAAMOON

keskiviikkona 13.2. klo 18.

ARTOTEK

onsdag 13.2 kl. 18.


Nro 11 Sunnuntaina helmikuun 10. pnä 2019 - 5 .

Hyvähenkinen harrastus18-vuotta täyttäneille

Hangon sopimuspalokunta esittäytyy 112-päivänä (Hanko) Huomenna, maanantaina 11.2., on jälleen 112-päivä, jolloin olemme oppineet vaihtamaan patterit palovaroittimiin. Tänä vuonna Hangossa voi patterinvaihdon jälkeen suunnistaa paloasemalle, jossa päivää vietetään pelastuslaitoksen, sopimuspalokunnan, rajavartioston ja poliisin seurassa kello 15-18. Autolla tai muilla kulkuvälineillä tulijat pysäköivät menopelinsä Sillikujan puolelle, jotta paloautojen tie ei olisi tukossa, mikäli hälytys sattuisi tulemaan. Paloasemalla voi tutustua kalustoon ja välineisiin ja siellä saa kokeilla alkusammuttimen ja sammutuspeiton käyttöä, jotta tositilanteessa tietäisi, miten toimia. Lapsille on omaa ohjelmaa ja Palomiesyhdistys tarjoaa vieraille kahvia tai mehua. Paikalla on myös sopimuspalokunta eli puolivakituinen palokunta, jonka vetäjä, palomies ja sopimuspalokunnan yksikönjohtaja Roderick Zilliacus kertoo mielellään kiinnostuneille sopimuspalokunnan toiminnasta. Palomestari Pasi Kääriäinen toteaa, että Hangossa on aina työvuorossa yksi (esimies) plus kolme (palomiestä) sekä kaksi ensihoitajaa. Tämän lisäksi on kaksi ensihoitajaa arkisin kello 8-20. -Henkilökuntaa on siis aika vähän sillä hetkellä, kun jotain tapahtuu. Saamme tietenkin apua Lappohjasta, Tammisaaresta ja tarvittaessa jopa Loh-

Roderick Zilliacus (vas) työskentelee itse palomiehenä Tammisaaressa ja vetää sen lisäksi sopimuspalokuntaa Hangossa. Palomestari Pasi Kääriäinen sai omaan ammatinvalintaansa kipinän Lohjan sopimuspalokunnasta. jalta ja Espoosta, mutta kuten tiedämme välimatkat tänne niemenkärkeen ovat pitkät. Ja tulipalon tai onnettomuuden sattuessa, on tärkeää päästä aloittamaan sammutus- tai pelastustyöt mahdollisimman nopeasti. Tässä astuu sopimuspalokunta kuvaan. Kun Hangon paloasemalle tulee hälytys, auto lähtee sieltä 60 sekunnin kuluessa, ajaa palo- tai onnettomuuspaikalle ja tekee siellä mitä tarvitaan. Jos kyse on isommasta tulipalosta tai onnettomuudesta, sopimuspalokunta hälytetään välittömästi apuun ja he ovat asemalla kahdeksassa minuutissa. Heillä on asemalla omat välineet ja he lähtevät apuun omalla autollaan.

-Jos vakituiset palomiehet esimerkiksi joutuvat savusukellustehtävään, niin sopimuspalokuntalaiset muodostavat työparin, joka varmistaa palomiesten turvallisuuden. Muutenkin he avustavat eri onnettomuuspaikoilla palomiehiä monin eri tavoin. Hangon sopimuspalokunnassa on tällä hetkellä 17 jäsentä, joista kolme on naisia. Kymmenkunta jäsenistä on tällä hetkellä ”aktiivisia”. -Joku voi ilmoittaa, ettei voi osallistua vuoteen, mutta jatkaa sen jälkeen taas. Kaikki sopimuspalokuntalaiset ovat töissä muualla, joten joskus työkin voi muodostaa esteen. Ja tietenkin jokaisella voi aina joskus olla muita menoja.

Paloasemalla on taulu, josta hälytyksen sattuessa näkee, ketkä sopimuspalokuntalaisista ovat tulossa. Puolivakituinen palokunta eroaa vapaapalokunnasta siinä, että puolivakituiset saavat palkkaa niistä tunneista, jotka he tekevät, vapaapalokuntalaiset eivät. -Mutta ei siinä niin paljoa tienaa, että sillä eläisi, toteavat Pasi Kääriäinen ja Roderick Zilliacus. -Se on harrastus, mutta harrastus josta maksetaan sen sijaan, että se maksaisi. Sen lisäksi, että sopimuspalokunnan toiminta on erittäin tarpeellista kaupungin asukkaille, myös sen jäsenet oppivat paljon kaikkea tarpeellista harrastuksessaan. Heille järjestetään kurssimuotoista opetusta kaikesta mitä palo- ja onnettomuuspaikoilla pitää tietää ja osata. He oppivat myös käyttämään erilaisia työkaluja. Ja joskus voi käydä niin, että harrastuksesta tulee ammatti: -Minäkin aloitin aikanaan Lohjan sopimuspalokunnassa, kertoi vs. palomestari Pasi Kääriäinen. -Ja sopimuspalokunnassa kuten muissakin harrastuksissa tärkeää on hyvä henki. Ja se meillä on, sanoo Roderick Zilliacus. Hangon sopimuspalokunta

on kaksikielinen ja siihen otetaan mukaan 18-vuotta täyttäneitä, perusterveitä kaupunkilaisia. Jos toiminta kiinnostaa, siitä voi jutella tarkemmin 112-päivänä Roderick Zilliacuksen kanssa Hangon paloasemalla. Mutta 112-päivänä pelastushenkilökunnalla on muutakin sanomaa. Yksi – ja hyvin tärkeä – on: Auta auttajaa! Ja se merkitsee, että jokaisen tulee katsoa, että osoitenumerointi näkyy. Ja että pelastustiet on aurattu ja liikennöitävässä kunnossa. Ja ettei esimerkiksi autoja pysäköidä pelastusteille, kaiken kaikkiaan pelastajilla tulee olla esteetön pääsy paikalle, jos jotain sattuu. Ja aina joskus sattuu ja yleensä silloin yllättäen. Digihankolaisillekin on tarjolla ohjelmaa. Power Point -esitys pyörii jatkuvasti ja tilaisuudessa esitellään 112-appi, siis sovellus, jonka voi asentaa puhelimeensa ja joka ilmoittaa pelastajille puhelimen tarkat koordinaatit. Se voi olla mukavaa, jos eksyy suureen synkkään metsään tai joutuu hankaluuksiin merellä. -kn-

Oravais Trafik på turné 2019 Träffa oss på något av följande ställen! Vi bjuder på kaffe med dopp, diskuterar resor och har reselotteri. Våra resebroschyrer för 2019 finns i bussen. Tisdag 12.2 Tenala, Varuboden 15.30-16.00

Onsdag 13.2 Hangö, Salutorget Ekenäs, torget Karis, busstationen Ingå, kyrkan

9.00-9.30 10.30-12.30 13.30-14.30 15.00-15.30

Torsdag 14.2 Sjundeå, S-Market 9.00-10.00 Kyrkslätt, Prismas p-plats 10.30-11.00

www.oravaistrafik.fi Tel. 06-318 4000

HUOM! Hammasimplanttien konsultaatiopäivä ma 4.3.

Kirurgi Yrjö Kumpula konsultoi (40 €). Varaa aika jo nyt!

OBS! Konsultationsdag av tandimplant må 4.3. Kirurg Yrjö Kumpula konsulterar (40 €). Boka tid redan nu!

puh./tel.

040 703 8955

Rantakatu/Strandgatan 5 2, Hanko - HANGÖ

KÄSIPALLOA MIESTEN

urheilutalossa

KESKIVIIKKONA

SM-LIIGA

- Päivi Särkikoski -

Hangon

13.2. klo 19 –

mentor-harjoittelija

050 436 9316

Auta auttajia auttamaan -teemalla

paivi@sarkikoski.net ihminentavattavissa.fi

Länsi-Uudellamaalla tapahtuu 112-päivänä Paloasemat avaavat ovensa kansalaisille valtakunnallisena 112-hätänumeropäivänä maanantaina 11. helmikuuta. Länsi-Uudenmaan turvallisuustoimijat muistuttavat keinoista, joilla voi auttaa auttajia auttamaan. Tärkeintä turvallisuustyötä on vaaranpaikkojen tunnistaminen ja ennakoiva toiminta, ja sitä voi tehdä jokainen. Onnettomuustilanteissa taas oikealla toiminnalla on suuri merkitys. Alkusammutuksella voi esimerkiksi estää tulipalon leviämisen tuhoisaksi ja ensiavulla voi pelastaa toisen ihmisen hengen. Jotta apu löytää perille, tarvitaan myös tarkat sijaintitiedot. -Suosittelemme 112 Suomi -sovelluksen lataamista kännykkään. Sen kautta hätänumeroon soitettaessa tarkka sijaintitieto välittyy automaattisesti hätäkeskukseen ja avun saanti nopeutuu. Tämä on suuri apu etenkin silloin, jos ei tiedä missä on esimerkiksi luonnossa liikuttaessa tai vieraalla paikkakunnalla, johtava palotarkastaja Pauliina Kopra ohjeistaa.

Velvollisuus auttaa Tarpeen on myös esimerkiksi tieto siitä, missä kerroksessa tulipalo on, tai mihin suuntaan menevillä moottoritien ajokaistoilla onnettomuus on tapahtunut.

-Mikäli kerrostalon alaovi on lukittuna, kerro asiasta hätäpuhelun yhteydessä. Kerro myös, kuinka ovi saadaan auki. Ovikoodin voi antaa hätäkeskuksen päivystäjälle, vanhempi konstaapeli Tiina Söder vinkkaa. Lisäksi on hyvä järjestää opastus onnettomuuspaikalle mahdollisuuksien mukaan. Ajantasaiset opastaulut ja näkyvä osoitenumerointi ovat myös tärkeitä. Länsi-Uudenmaan pelastuslaitos ja poliisilaitos pyytävätkin alueen asukkaita tarkistamaan, että oman talon osoitenumero näkyy kadulle selkeästi. Onnettomuuspaikan huomatessaan tulee laskea ajonopeutta. Jos apua tarvitaan, pitää varmistaa oman turvallisuuden lisäksi, että lisäonnettomuuksia ei pääse tapahtumaan. Viranomaiset muistuttavat, että jokaisella on velvollisuus auttaa ja myös oikeus saada apua hätätilanteessa. Onnettomuuspaikalle pysähtymällä pystyy välittämään hätäkeskukselle tarkan sijainnin. -Hidasta rauhallisesti ja kytke hätävilkut jo hidastusvaiheessa. Aja lähelle tienreunaa ja pysäytä auto tien pientareelle onnettomuuspaikan jälkeen hätävilkut kytkettynä, Söder neuvoo. Kopra ja Söder toivovat myös, että kukaan ei ryhdy kuvaamaan tapahtumapaikkaa tai uhreja avun hälyttämisen tai

Liput 10 € / 6 €

sen antamisen sijaan.

Asemilla avoimet ovet Tammisaaren vapaapalokunta ja Länsi-Uudenmaan pelastuslaitos järjestävät avoimet ovet Oikotien paloasemalla maanantaina 11. helmikuuta kello 15-18.30. Ohjelmassa on kalustoesittelyä ja samalla voi tutustua myös vpk:n nuoriso-osaston toimintaan. Karjaan vapaapalokunta avaa asemansa ovet kello 17-18.30 Keskuskadulla. Asemalla voi tutustua nuoriso-osaston toimintaan ja osallistua erilaisiin kilpailuihin. Pelastuslaitoksen Karjaan paloasemalla Ratakadulla on avoimet ovet kello 15-18. Silloin voi tutustua paloasemaan ja kalustoon ja pääsee kokeilemaan myös alkusammutusta. Hangon paloasemalla Sillikujalla on avoimet ovet kello 15-18. Lisäksi Lappohjan koululla ja päiväkodissa järjestetään Lappohjan vpk:n kanssa palo- ja poistumisharjoitus.

www.karjaanhammas.fi

ANN HAGLUND PIRKKO GRÖNROOS KRISTINE MIKELSONE LEENA MINKKINEN HARRI VAALAS, suukirurgi TUULA STARCKSCHREIBER, suuhygienisti Kauppiaankatu 11, Karjaa

(019) 231 033

Raaseporin rekrymessut 13.2.2019, klo 15 - 18 Yrittäjä, tarvitsetko kesätyöntekijöitä tai pysyvämpää apua? Rekrymessuille on tulossa monipuolinen tarjonta eri alojen työnhakijoita. Paikalla on myös asiantuntijoita, jotka voivat vastata kysymyksiin koskien mm. työsuhteeseen ja palkkatukiin liittyviä asioita. Ilmoittaudu 11.2. mennessä www.novago.fi/raseborgsrekry Työnhakija, tule tutustumaan erilaisiin yksityisiin ja julkisiin työnantajiin sekä alueen koulutustarjontaan. Voit löytää kesätyön tai vakituisen paikan. Paikka: Novia, Raaseporintie 9, 10600 Tammisaari Tilaisuus on maksuton. Tervetuloa!

www.rakennerahastot.fi

Kahvio

(eläk. & opisk. yli 18-v.) alle 18-v. ilmainen sisäänpääsy


6 - Nro 11 Sunnuntaina helmikuun 10. pnä 2019 .

Jonon ohittaminen ei ole mahdollista Anita Nissinen kirjoitti Raaseporin hammashoidosta otsikolla ”Vanhusten hyvinvointia Raaseporissa” (EU 3.2.19). Raaseporin hammashoidon kaikille vastaanotoille on tosiaan vuodenvaihteesta alkaen täysin yllättäen tullut runsaasti yhteydenottoja hammashoitoaikaa haluavilta leikkausta odottavilta kuntalaisilta. Myös sellaisilta henkilöiltä, jotka eivät ole koskaan aiemmin käyneet meillä hoidossa tai heidän edellisestä kokonaishoitokerrasta on vuosia. Ehkä Lohjan sairaalassa on aloitettu leikkausjonojen purku ja tämä näkyy nyt meillä? Tämä oli siis täysin yllätys, meillä ole mitään lisäresursseja tähän toimintaan ja uusien potilaiden hoitojono on koko ajan kuusi kuukautta

(mikä on lain sallima maksimiaika). Lainsäädännössä ei ole asetettu mitään etuoikeutta ei-kiireellisille endoproteesi-leikkauspotilaille päästä hoitoon muiden jonossa olevien ohi. Aiemmin olemme kuitenkin pystyneet melko hyvin hoitamaan heidätkin, mutta tämä vuodenvaihteen ”ruuhka” tuli siis täysin yllätyksenä. Ylilääkärimme Tove Wide on nyt heti vuoden alussa pyynnöstäni ohjeistanut ortopedille lähettäviä terveyskeskuslääkäreitä, että potilaille painotetaan jo siinä vaiheessa hampaiden hoidosta huolehtimisesta. Siis heti, kun mahdollista leikkausta aletaan suunnitella. Nopea hammashoidon toteutuminen on myös haasteellista, sillä hammaslääkäreillämme on potilaskirjat täynnä

aina 1-2 kuukautta eteenpäin. Eli jos nopea leikkaukseen pääsy on itselle tärkeää, onnistuu se vain yksityispuolen palvelujen kautta. Muuten leikkausta voi siirtää kunnes suun terveys on kunnossa. Toiminnassamme tulee luonnollisesti noudattaa vallitsevaa lainsäädäntöä eikä se anna tällä hetkellä etuoikeutta jonossa muutoin kuin akuuttihoidon suhteen, eli särkypäivystykseen pääsee vuorokauden sisällä. Vaikutta siltä, että kirjoituksessa mainituissa muissa kunnissa hammashoidolla on paremmat henkilöstöresurssit tällaiseen lain vaatimukset ylittävään toimintaan. Asiasta voidaan tietenkin tehdä aloite kaupungin päättäville elimille ja Raasepori voi päättää omista, lainsäädäntöä laajemmista, selkeästi

tulkittavista hoitoon pääsyn kriteereistä edellyttäen, että samalla lisätään hammashoidon henkilöstöresursseja ja vastaanottotiloja. Nykyisellä henkilöstömäärällä ja vastaanottotiloissa emme voi hoitaa tämän hetkisen lainsäädännön vastaisesti mitään erikoisryhmiä jonon ohi. Omien taloudellisten resurssien suhteen voi olla yhteydessä sosiaalitoimeen, välttämättömiin terveydenhoidon kuluihin on mahdollista saada tukea. Potilastapauksia ei käsitellä julkisesti ja siksi toivoisinkin, että suun terveydenhoitoon liittyvissä kysymyksissä oltaisiin ensisijaisesti yhteydessä allekirjoittaneeseen, varmimmin sähköpostitse. Ystävällisin terveisin Kaisa-Maija Kouri ylihammaslääkäri

Aluehallintovirasto ohjeistaa kuntia

Lääkäripalvelujen tulee aina perustua sosiaalipalvelujen asiakkaan tarpeisiin Etelä-Suomen aluehallintovirasto ohjaa kunnille lähettämässään ohjauskirjeessä lääkäripalveluiden järjestämistä. Aluehallintoviraston havaintojen mukaan sosiaalipalvelujen asiakkaat eivät saa kaikissa tilanteissa tarpeensa mukaisia lääkäripalveluja. Sosiaalihuoltolaissa tarkoitet-

tuja sosiaalihuollon palveluja ovat esimerkiksi kotihoito, palveluasuminen ja tehostettu palveluasuminen. Kunnat vastaavat sosiaali- ja terveydenhuollon järjestämisestä. Kunta voi tuottaa palvelut itse, ostaa palvelut yksityisiltä palveluntuottajilta tai antaa palvelun käyttäjälle

KOULUJA JA KURSSEJA

SKOLOR OCH KURSER

KURSER SOM BÖRJAR PÅ VÅREN KEVÄÄLLÄ ALKAVAT KURSSIT EKENÄS-TAMMISAARI 34013022 SOCIALA MEDIER (Facebook mm.), 28.2-4.4, to 10.00-11.30 12073120 SPANSKA PÅ RESAN, 29.3-26.4, fre 16.15-18.45 31013067 FORTSÄTTNINGSKURS I PLACERINGAR FÖR KVINNOR, 26.2-19.3, ti 18.30-20.00 11423105 HOPEASAVIKURSSI, 16.-17.3., la-su 10.00-16.00 KARIS-KARJAA 34011022 SOCIALA MEDIER (Facebook mm.), 26.2-2.4, ti 10.00-11.30 31011063 FORTSÄTTNINGSKURS I PLACERINGAR, 28.2-21.3, to 18.30-20.00 11431136 PERINTEINEN VERHOILUN INTENSIIVIKURSSI 3, ilmoittautumiset viimeistään 11.2., 25.2.-10.3., ma 18.00-20.30, la-su 10.00-17.30 11411144 MOSAIK TILL SOMMARBORDET MOSAIIKKIA KESÄPÖYTÄÄN, 21.3.-28.4., to 18.00-19.30, lö/la-sö/su 10.00-16.45 11491122 KORGMÅLNING - KORIMAALAUS 2 2.-3.3., lö/la-sö/su 10.00-15.30 81021003 VINKURS, 6.3- 3.4, ons 18.30-20.00 83021012 VYÖHYKETERAPIAN PERUSTEET, 2.3., la 14.00-17.00 86001309 FLOW JOOGA kevät, 27.2.-3.4., ke 17.30-19.00 34011111 KUVANKÄSITTELYN PERUSTEET - PAINT.NET, 7.3.-28.3., to 14.00-16.30 ANNAT-MUUTA 34011030 ENSKILD DATASTÖD TIETOTEKNIIKAN YKSILÖOHJAUS 35 €/ 45 min TEATERRESA-TEATTERIMATKA 6.4. 12343004 PAPPAN tai 12343005 KINKY BOOTS

ANMÄL DIG PÅ NÄTET ELLER PER TELEFON ILMOITTAUDU NETISSÄ TAI PUHELIMITSE tel./puh. 019 289 2765

palvelusetelin. Riippumatta siitä, miten lääkäripalvelut järjestetään, ei kuntalaisen asema ja oikeus tarpeenmukaisiin palveluihin muutu. Kunta ei esimerkiksi voi rajata lääkäripalveluja pelkästään etäpalveluna saataviksi, vaan lääkäripalvelujen saatavuuden tulee aina perustua potilaan tarpeisiin. Aluehallintovirasto korostaa, että lääkäri ei voi antaa hoitomääräyksiä etäpalvelun välityksellä tilanteissa, joissa potilaan hoito ja hoidon arviointi edellyttävät lääkäriltä potilaan fyysistä tutkimista. Aluehallintovirasto muistuttaa lisäksi, että etäpalvelu-

na annettavan lääkäripalvelun soveltuvuutta yksittäiselle asiakkaalle tulee tarkoin arvioida. Arviointivastuu etäpalvelun soveltuvuudesta on sekä palvelujen järjestäjällä että palvelujen tuottajalla. Etäpalveluun on oltava potilaan tai hänen laillisen edustajansa tietoinen suostumus. Kunta ei myöskään voi rajata lääkäripalvelujen saatavuutta siten, että lääkärin palvelut olisivat käytettävissä vain esimerkiksi kolmen kuukauden välein, vaan lääkäripalvelujen saatavuuden tulee perustua asiakkaan tai potilaan tarpeisiin kaikissa tilanteissa.

Uusimaa 2019-hanke tiedottaa:

Sote-uudistus jatkuu tulevalla hallituskaudella Uusimaa 2019-hankkeen mukaan sote-uudistus jatkuu tulevalla hallituskaudella jossain muodossa uuden hallituksen kokoonpanosta riippumatta. Maan nykyhallituksen todetaan olevan uudistukseen hyvin sitoutunut ja Uusimaa 2019-hankkeen johto on keskustellut asiasta myös oppositiopuolueiden johdon kanssa. Monella taholla on ehditty jo miettiä, mitä valmisteluhankkeelle tapahtuu, mikäli pitkään hierottu uudistus kaatuu eduskunnassa, tai asiasta ei ehditä äänestää nykyisen hallituksen aikana. Uusimaa 2019-hanke keskittyy seuraavaksi selvityksiin ja valmistelutöihin, jotka ovat riippumattomia uudistuksen yksityiskohdista, ja jotka hyödyttävät sen mukaan kuntia jo nyt. Mikäli lainsäädännön laatimisaikataulu ja päätöksenteko pitkittyvät, toimitaan samoin sillä oletuksella, että valtio osoittaa varat valmisteluun. Hankkeella ja sen työntekijöillä kerrotaan myös olevan halu jatkaa maakunnan valmistelua. Työsuhteet ovat

voimassa kesäkuun loppuun ja niiden jatkosta neuvotellaan kevään aikana. Uusimaa 2019 -hankkeen valmisteluun kuuluvat sote-valmisteluryhmät jatkavat työtään vuonna 2019. -Valmisteluryhmät ovat meille olennaisen tärkeä resurssi. Ryhmien kautta saamme osaamista ja tietoa hankevalmistelun tueksi koko Uudenmaan alueelta, hankejohtaja Mira Uunimäki toteaa. Ryhmien työskentely on jatkossa yhä vahvemmin osa kehitystyötä ja yhteisen maakunnan toiminnan luomista. Maakunnan valmistelussa on tärkeää ottaa huomioon kaikkien osallisuus- ja vaikuttamismahdollisuudet jo alusta alkaen. -Maakunnan tulevien vaikuttamiselinten jäsenet ovat kuntien vaikuttamiselinten jäseniä. Toimiva työnjako maakunnan, kuntien ja esimerkiksi järjestöjen kanssa sekä oikea-aikainen vaikuttaminen ovat tärkeimmät tavoitteet tulevaisuuden työlle, hankkeen osallisuus- ja järjestöyhteistyön projektipäällikkö Katja Syvärinen toteaa.

Vesipuisto- ja lasketteluretki, ammuntaa, leivontaa...

Hiihtolomalla riittää tekemistä Inkoossa (Inkoo) Kunta ja yhdistykset järjestävät koululaisille runsaasti hiihtolomaohjelmaa 18.-23. helmikuuta. Nuorisotalo Uncan on avoinna lomaviikon tiistaina kello 18-21 sekä perjantaina ja lauantaina 19-23. Heti maanantaina tehdään retki vesipuisto Serenaan, lähtö on kello 11 linja-autoasemalta. Retki maksaa 30 euroa, joka sisältää matkan ja pääsylipun. Alle 10-vuotiaat pääsevät mukaan aikuisen seurassa. Retkelle on ilmoittauduttava 11.2. mennessä kansalaisopiston nettipalvelun kautta. Osallistujia on saatava vähintään 20. Messilään mennään laskettelemaan torstaina 21. helmikuuta kello 9 linja-autoasemalta. Paluu on illansuussa. 35 euron hinta sisältää matkat ja hissilipun. Alle 10-vuotiaat pääsevät tällekin retkelle aikuisen seurassa. Reissuun on ilmoittauduttava 15.2. mennessä kansalaisopiston nettipalvelun kautta. Osallistujia on saatava vähintään 20. Ennakkoilmoittautuminen Serenaan ja Messilään on sitova, eli osallistumismaksu laskutetaan joka tapauksessa. Degerbyn Furuborgissa on tiistaina 19. helmikuuta leivontakurssi kello 10.30 alkaen. Ilmoittautumiset ottaa vastaan Inkoon 4H:n Benita Björkroth. Raaseporin ampujat järjestää ampumaradan hallissa tiistaina ja keskiviik-

kona ilmakivääriammuntaa aloittelijoille kello 15-17. Keskiviikkona 20. helmikuuta kello 18 alkaen ohjelmassa on ”Ladies´ night” Uncanilla 13-25 -vuotiaille. Ilmoittautumiset tulee tehdä viimeistään 18. helmikuuta nuorisotyöntekijä Linda Loimijoelle. Vanhan kirjaston Wilhelmsdalin kahvilassa leivotaan kuppikakkuja torstaina 21. helmikuuta kello 10-14. Osallistujia mahtuu enintään kuusi. Perjantaina pelataan jääkiekkoa kaukalossa kello 15-18. Nuorisotalolla on tarjolla sen jälkeen ruokaa ja sauna kello 19.30 saakka. Kiekkoilun kohderyhmä on 13-18 -vuotiaat. Perjantaille on myös ratsastusta islanninhevosilla Hestbakkin tallilla Lohjalla. Lähtö on linja-autoasemalta kello 11, paluu iltapäivällä. 20 euron hinta sisältää matkat ja tunnin maastoratsastuksen kokeneemmille. Aloittelijoille opetetaan hevosen käsittelyä ja ratsastusta kentällä. Matkalle mahtuu enintään 14 osallistujaa. Ilmoittautumiset on tehtävä 14. helmikuuta mennessä nuorisotyöntekijä Loimijoelle. Ikäraja on 12 vuotta. Iobiossa esitetään 21.-23. helmikuuta elokuvat Röjar-Ralf, Näin koulutat lohikäärmeesi 3 sekä Ohukainen ja Paksukainen. Esitykset alkavat kello 17.

Talvirieha Inkoossa (Inkoo) Inkoon luisteluradalla järjestetään iloinen koko perheen talvirieha lauantaina 16. helmikuuta kello 12-16. HC Toros teroittaa luistimia viitosella pari ja Lilla Skåne järjestää poniratsastusta samalla hinnalla. Lisäksi Merituulen vanhempainyhdistys ja Kyrkf-

järdens skolan koti- ja kouluyhdistys myyvät suolaisia ja makeita herkkuja, joten mukaan kannattaa ottaa käteistä. Luvassa on myös ulkoleikkejä ja aarteenmetsästystä, lätkätutka ja luistelua. Lumihahmokilpailu on ohjelmassa kello 13-14. Uncanin tarjoamat makkarat saa grillata itse nuotiolla.

Rintamamuseossa hiihtolomaohjelmaa (Hanko) Hangon rintamamuseo on avoinna hiihtolomalla perjantaina ja lauantaina 22.-23. helmikuuta kello 10-16. Lapset pääsevät museoon tuolloin ilmaiseksi ja sama pätee aikuisiin, jotka vierailevat museossa lasten seurassa. Museo lupaa lapsille hauskaa ohjelmaa. Museossa voi esimerkiksi kokeilla sodanaikaisia univormuja ja kypäriä. Ohjelmassa on myös sodanaikaisia pelejä ja leikkejä sekä askartelua ja tehtäviä, jotka

liittyvät sota-aikaan. -Mietimme yhdessä myös sitä, miltä tuntui lähteä sotalapsena Ruotsiin. Halukkaat voivat niin ikään lähteä kierrokselle lumiseen maastoon ja suunnata sotapolkua pitkin Neuvostoliiton entiselle vuokra-alueelle, joka ulottui aivan museon tuntumaan Lappohjassa, amanuenssi Sonja Bäckman tiedottaa. Myös rintamamuseon näyttely on avoinna ja kanttiinista löytyy hiihtoloman kunniaksi köyhiä ritareita.

udenmaan liitto pyytää ehdotuksia vuoden 2019 U Uusimaa-palkinnon saajak-

saajaa. Ehdotuslomake ja valintaperusteet löytyvät nettiosoitteesta uudenmaanliitto. fi/uusimaapalkinto. Kyse voi olla esimerkillisestä toiminnasta tai innovaatiosta arjessa, työssä, harrastusten parissa tai vaikkapa järjestökentällä.

si. Tänä vuonna teemana on tasa-arvo ja yhdenvertaisuus. Aikaa ehdotuksille on maaliskuun 25. päivään saakka. Kuka tahansa uusmaalainen voi ehdottaa palkinnon


Nro 11 Sunnuntaina helmikuun 10. pnä 2019 - 7 .

120-vuotiaat liitot juhlivat yhdessä

Maailman suurin marttailta juhlavuoden kunniaksi (Raasepori) Marttaliitto ja Finlands svenska Marthaförbund viettävät tänä vuonna 120-juhlavuottaan. Juhlavuosi avattiin valtakunnallisessa maailman suurimmassa marttaillassa. Tammisaaressa juhlittiin noin 140 martan voimin. Juhlan merkeissä kokoonnuttiin yhteisvoimin myös Karjaalla ja Pohjassa. Juhlavuoden teema on yhdessä, ja sen mukaisesti suomen- ja ruotsinkieliset martat kokoontuivat juhlimaan koko maassa samaan aikaan juhlapuheiden ja kahvittelujen merkeissä. Tavoitteena oli solmia uusia suhteita ja jatkaa yhteisöjen rakentamista, joka oli tavoite myös järjestöä perustettaessa. Martat kunnioittivat illan aikana historiaansa katse samalla vahvasti tulevaisuudessa. Juhlia varten oli kehitetty M-kirjaimen muotoinen raikas kakku ja malja, joita tarjoiltiin juhlissa kautta maan. Maljaan tuli mustikkamehua tai -viiniä, siirappia tai hunajaa ja Kuusenkerkkä-kuohuviiniä.

Kestävän arjen osaajia Martta-liikkeessä korostuu yhdessä tekeminen, jolla voidaan tehdä ja myös tehdään paljon. Martat ovat hyvän ja kestävän arjen osaajia. -Tämä ilta ja tämä juhla ovat upea aloitus yhteiselle

Tapahtumaan on tänä vuonna ilmainen sisäänpääsy. Messuvastaava Björn Siggberg kertoo teemojen painottuvan asumiseen ja vapaa-aikaan. -Messupaikkojen myynti on täydessä vauhdissa. Luotamme siihen, että aiempien vuosien tapaan kaikki paikat

myydään. Urheiluhallin messupaikoista on varattu hieman yli puolet. Näytteilleasettajien pyynnöstä pidimme messutauon vuonna 2018. Sitä ennen järjestimme messut kolmena peräkkäisenä vuotena, Siggberg kertoo. Urheilukeskuksen ulkoalueet ovat myös tänä

vuonna messukäytössä. Ulkoalueilla esitellään mm. hybridi- ja sähköautoja. -Toivomme messuille paljon erilaisia aktiviteetteja ja tapahtumia. Yrityksilläkin tulee olemaan erilaisia “happy hour”-tarjouksia, Siggberg kertoo. Raasepori Expon järjestää BK-46 käsipallo.

Marttaliittojen juhlavuosi avattiin ”maailman suurimmassa marttaillassa”, kun martat eri puolilla Suomea kokoontuivat samaan aikaan paikkakuntien tapahtumiin. Koolla oltiin muun muassa Tammisaaressa noin 140 suomen- ja ruotsinkielisen martan voimin. (Kuva: Crhistoffer Ryhänen) juhlavuodellemme. Maailman suurin marttailta on ainutlaatuinen tapaus järjestöhistoriassamme ja myös meille täällä Raaseporissa. Yhdessä olemme vaikuttajia ja vaikuttavia, ja jokainen meistä vaikuttaa esimerkillään, sanoillaan, teoillaan ja valinnoillaan

myös muiden käyttäytymiseen ja valintoihin. Sillä on merkitystä, Tammisaaren marttojen puheenjohtaja Eija Puumalainen sanoi tervetuliaispuheessaan. -Me martat olemme kautta historiamme auttaneet koteja ja perheitä elämään hyvää ja

Valmistelutyöt vauhdissa

Raasepori Expo muuttuu ”megamessuiksi” (Raasepori) Raasepori Expo-messujen valmistelutyöt Karjaalla ovat jo täydessä vauhdissa. Tapahtuma on saanut tänä vuonna nimekseen

mukaan

martat muuttavat maailmaa tekemällä pieniä asioita isosti, mutta ei suuria puhumalla. Martat vaikuttavat mm. sillä, mitä ruokaa tarjotaan, millaisia neuvoja ja vinkkejä annetaan, mitä aiheita marttailloissa käsitellään ja millaisia tapahtumia järjestetään.

Ilmastokestävyydessä riittää seuraavaksi opittavaa ja tehtävää. Martat ovat olleet aina myös toiminnan ihmisiä. He näyttivät voimansa erityisesti Suomen sodissa ja pula-aikana. Suuria yhteisiä ponnistuksia on tehty monta kertaa sen jälkeenkin. Marttajärjestö syntyi vuonna 1899 aikana, jolloin elämä Suomessa oli venäläistämisen uhan alla kansallisen heräämisen, naisasialiikkeen ja kansanvalistustyön värittämää. Lucina Hagmanin aloitteesta perustettu naisyhdistys otti tehtäväkseen kotien aineellisen ja henkisen hyvinvoinnin parantamisen. Havaittiin, että paras tapa auttaa perheitä oli kodissa tarvittavien tietojen ja taitojen opettaminen. Marttajärjestön toiminta levisi nopeasti. Hanke oli kuitenkin pidettävä salassa siihen asti, että kokoontumisille saatiin senaatin lupa. Ensimmäiset maaseutuyhdistykset perustettiin jo pari päivää myöhemmin. Vuoden lopussa niitä oli puolensataa ja kymmenvuotisjuhlien aikaan 125. Tänä päivänä Suomessa on yli 1.100 marttayhdistystä ja toimintaryhmää. Marttailun todetaan olevan mukava harrastus, joka tuo uusia ystäviä, uutta tietoa ja uusia taitoja.

megamessut, ja paikat täyttyvät järjestäjien mukaan suunnitelmien mukaan. Messut järjestetään Karjaan urheilukeskuksessa tou-

kokuun puolivälissä. Messut laajenevat myös jäähalliin, jossa tulee olemaan esillä runsaasti veneilyyn ja kesään liittyviä tuotteita.

kestävää arkea. Juhlavuoden teema on ”hyvä arki kuuluu kaikille”, mutta kyllä me osaamme juhliakin, kun on sen aika, hän jatkoi.

Marttailulla on merkitystä Marttaliittojen

Perinnetanssit Karjaalla (Raasepori) Usein kuultu kysymys viime vuosina Karjaan ja Pohjan alueella on ollut, miksi täällä ei ole tanssi-iltoja samalla tavalla, kuin oli vielä 1950-80-luvulla. -Aika on tänään toinen monessa asiassa. Siihen aikaan oli useita isoja urheilu- ja kalastusseuroja sekä ammattiosastoja ja heillä oli tarvittavat resurssit viranomaisten asettamien järjestysmiesvaatimusten täyttämiseen sekä orkesterin hankintaan, Timo Pääkkönen Karjaa-Pinjaisten

Eläkkeensaajista toteaa Tanssilavoja oli seuraintalojen lisäksi lähes joka kylässä, esim. Rantapuiston lava Karjaalla ja Gumnäsinlava Pohjanpitäjänlahden rannalla. -Muutama vuosi sitten viranomaismääräykset muuttuivat ja tanssien järjestämisvaatimukset kevenivät mahdollistaen tilaisuuksien järjestämisen pienemmillä voimavaroilla. Karjaa-Pinjaisten Eläkkeensaajat päätti monien keskustelujen jälkeen ryhtyä sanoista tekoihin ja järjestää

17.2. Karjaan työväentalossa iltapäivätanssit Elixir-duon tahdittamana, Pääkkönen kertoo. Tanssit ovat kello 16-19 ja taitavat emännät pitävät paikalla pientä buffettia herkkuineen. -Tervetuloa kaikki perinnetanssi-iltaa viettämään, sekä mukavaa seuraa ja yhdessäoloa kaipaavat, läheltä ja kaukaa, nauttimaan iloisesta yhdessäolosta hyvän musiikin tahdissa. Ystävänpäiväviikon sunnuntaina talolla tavataan, Timo Pääkkönen sanoo.

Kelmu järjestää

Purkkiorjat Evald’s Pubissa (Raasepori) Rytminen kierto-orkesteri Purkkiorjat saapuu Karjaalle Evald’s Pubiin lauantaina 16.2. elävänmusiikinyhdistys Kelmun isännöimänä. Purkkiorjat on mielenkiintoinen ilmiö rytmi- ja folkmusiikin rintamalla. Orkesteri soittaa itse tehdyillä soittimilla, joiden kaikupohjana ovat säilykepurkit. Soittimina ovat

mm. purkkibanjo, purkkikitara, purkkibasso, purkkiquattro, purkkimandoliini, laatikkorummut ja huuliharppu. Soittimet on rakennettu lähes täysin kierrätysmateriaalista ja kuitenkin ne ovat oikeita soittimia, mikä tarkoittaa sitä, että kuka tahansa kielisoittaja kykenee samaan niillä musiikkia aikaan. Kaikupohjana soittimissa on

hernekeittopurkit, joihin on laitettu mikrofonit. Purkkiorjat ovat hioneet soittimiensa soundit lähes täydellisiksi ja tehneet muutenkin kovasti töitä ohjelmistonsa eteen. Kokoonpanon musiikin juuret ovat Amerikan folkissa ja bluesissa sekä suomalaisessa laulukulttuurissa. Soitto alkaa kello 22.

Tarjoa vastuullinen Kesäduuni OP:n piikkiin OP tarjoaa nuorille mahdollisuuden toteuttaa unelmia ja tutustua työelämään. OP Raaseporin toimialueen (Hanko, Kemiönsaari, Raasepori ja Inkoo) valitut yhdistykset voivat ensi kesänä palkata nuoren kahdeksi viikoksi kesäduuniin OP:n piikkiin. Tarjoa nuorelle vastuullinen kesätyö ja hae lahjoitusta 28.2.2019 mennessä. op.fi/kesaduuniopnpiikkiin


8 - Nro 11 Sunnuntaina helmikuun 10. pnä 2019 .

4K-vesiensuojeluhanke käyntiin

Kuormitus kuriin konkreettisin keinoin (Inkoo) Ympäristöministeriön ja ympäristöjärjestö WWF:n rahoittamassa Vesiensuojelu 4K -hankkeessa on ryhdytty selvittämään käytännön vesiensuojelukeinoja Inkoonjoen, Ingarskilanjoen ja Siuntionjoen valuma-alueilla. Hankenimi tulee sanoista kuormitus kuriin konkreettisin keinoin. Hanke kestää vuoden 2020 loppuun, mutta WWF:llä on valmius jatkaa työtä myös sen jälkeen. Hankkeen aikana käynnistetään konkreettinen ja

pitkäjänteinen suojelutyö eri tahojen voimin. Toimenpidevalikoimassa on sekä uomassa että pelloilla toteutettavia vaihtoehtoja. Suunnitellussa keinovalikoimassa on myös kipsikäsittely sekä kosteikot ja kaksitasouomat. Rakennus- ja ympäristölautakunnan mukaan Inkoossa ei kannata tässä vaiheessa ryhtyä laatimaan erillistä selvitystä kipsin levittämisestä pelloille, koska WWF on aloittanut yhteistyön hankkeeseen ilmoittautuneiden

maanomistajien ja muiden paikallisten tahojen kanssa. Kipsin levittämistä koskeva valtuustoaloite voidaan käsitellä tarvittaessa uudelleen sen jälkeen, kun vesiensuojeluhankkeessa tehtävät toimenpiteet on päätetty ja niiden alueellinen kattavuus on selvillä. Aloitteessa ehdotettiin, että Inkoo selvittää yhdessä viljelijöiden ja muiden yhteistyötahojen kanssa mahdollisuudet vähentää peltojen ravinnekuormitusta rannikkovesiin kipsinlevityksen avulla.

Kipsikäsittelyn on todettu vähentävän erityisesti savisilta pelloilta tulevia kiintoaines- ja fosforikuormia merkittävästi. Se myös vähentää eroosiota, kirkastaa valumavesiä ja ehkäisee vesistöjen rehevöitymistä. Fosfori säilyy maaperässä kasveille käyttökelpoisessa muodossa, ja tutkimusten mukaan käsittelyllä ei ole haitallisia vaikutuksia vesiympäristöön. ”Koska merkittävä osa Inkoon virtavesien kiintoaines- ja fosforikuormasta valuu pelloilta, kannattaa kipsikäsittelyn soveltuvuutta Inkoon pelloille selvittää tarkemmin”, Inkoon ympäristötoimi katsoo. Kipsin soveltuvuus pelloille selvitettäisiin lohkokohtaisesti. Nykytiedon mukaan kipsikäsittelyn vaikutus vedenlaatuun kestää viitisen vuotta.

ESITTELY

UUSI KOHDE

Silmää myynnille

OKT Tammisaari, Sköldargård Kauriintie 2 D 33

2 h, k, kph, aula, parveke. Tilava, valoisa, läpitalon päätyhuoneisto, ensimmäinen kerros, suojaisa parveke metsäisin näkymin. Rak. 1987. Huomattavat korjaukset tehty yhtiössä mm. käyttövesiputket uusittu. Vastike 245,70 €/kk. Rauhallinen sijainti noin 4 km Tammisaaren keskustasta. Heti vapaa. Mh. 56.000 € 58,5 m²

639803

G2013

Ensies. ti 12.2. klo 16.00-16.20 Stella Limnell 044 738 1310

ESITTELY

ESITTELY

KT Tammisaari, keskusta

UUSI KOHDE

KT Tammisaari

OKT Karjaa

UUSI KOHDE

KT Karjaa

Kauriintie 2 D 33

Metsästäjänpolku 4 D 18

Harjutorpankatu 8

Mäntynummenkatu 6 A

2 h, k, kph, vh, parveke

2 h, k, kph, vh, parveke

4 h, k, s, khh, erill. autotalli/varasto

3 h, k, kph, parveke

Mh. 68.759 € Vh. 69.000 €

Mh. 54.386 € Vh. 72.000 €

Mh. 130.000 €

Mh. 82.998 € Vh. 88.000 €

59,5 m²

638975

F2013

Es. ti 12.2. klo 16.30-16.50 Stella Limnell 044 738 1310

ESITTELY

58 m²

F2018

636685

97/113,3 m²

-*

640848

75 m²

646700

E2007

Es. ti 12.2. klo 17.00-17.30 Stella Limnell 044 738 1310

Pia Eskola 040 630 8535

Pia Eskola 040 630 8535

UUSI KOHDE

UUSI KOHDE

KT Pohja

RT Hanko-Pohjoinen

2 h, k

3 h, k, s, kph, terassi

3 h, k, kph, erill. wc

2 h, k, kph/s

Mh. 65.314 € Vh. 68.000 €

Mh. 129.000 €

Mh. 66.107 € Vh. 99.500 €

Mh. 129.500 €

Orkdalintie 5 B

74,5 m²

F2013

Sotkantie 4 as

640559

80 m²

E2018

621765

RT Hangonkylä Luotsikatu 13 N

79 m²

E2013

640966

LT Hanko, keskusta Bulevardi 11 A

48 m²

E2013

646958

Ensies. la 9.2. klo 10.30-11.00 Yatta Malmstén 0400 840 734

Max Lindström 040 583 2257

-* = ei lain edellyttämää energiatodistusta

Turun Seudun OP-Kiinteistökeskus Oy, puh. 010 2567 118 TAMMISAARI - Asematie 3, puh. 010 2569 545 HANKO - Vuorikatu 21, puh. 010 2569 549 KARJAA - Elina Kurjenkatu 2 B, puh. 010 2569 541

Max Lindström 040 583 2257

Max Lindström 040 583 2257

Inkeriseminaari esitteli mittavan väestön

Paldiskista Hanko (Hanko) Opettajana Suomessa elämäntyönsä tehnyt Elsa Rautajoki (os. Dubbelman) pelkäsi kuolemaansa asti sitä, että hänet haetaan kotoaan Suomesta ja passitetaan takaisin itärajan taakse. Hän kuoli vuonna 2009. Rautajoki oli yksi niistä 63.000 inkerinsuomalaisesta, jotka pakenivat sodan aikana Inkerinmaalta Suomeen vuonna 1943 – ja yksi niistä 8.000:sta, jotka eivät enää palanneet Neuvostoliittoon. Rautajokea olivat sotien jälkeen etsineet sekä Valtiollinen poliisi (Valpo) että (Liittoutuneiden) valvontakomissio. Avioliiton myötä vaihtunut sukunimi kuitenkin karisti etsijät kannoilta, mutta pelko jäi. Kenellekään perheen lähipiiriä lukuun ottamatta ei saanut kertoa, että hän oli inkerinsuomalainen. Tuntemattomille ei saanut avata ovea. Ennen pakoaan Inkerinmaalta Elsa Dubbelman oli ehtinyt toimia saksalaisten tulkkina ja toimistosihteerinä Hatsinassa, joten nimi oli jäänyt myös saksalaisten listoihin. Viime viikonloppuna järjestivät Hangon museon ystävät ja Hanko maailman kartalle -yhdistykset sekä Hangon kulttuuritoimi yhdessä “Inkeriseminaarin” Hangon kaupungintalossa. Kaupungintalon juhlasali oli lähes täynnä koko viisi tuntia kestäneen seminaarin ajan. Kaukaisimmat vieraat olivat tulleet Virosta ja Venäjältä asti.

Lotta Svärd -järjestön lotat olivat mukana toiminnassa alusta asti. Inkerinsuomalaisten siirrosta oli aluksi jouduttu neuvottelemaan saksalaisten kanssa, sillä myös saksalaisilla oli pulaa työvoimasta, ei vain suomalaisilla. Suomi halusi inkerinsuomalaiset Suomeen työvoimaksi, mutta vaakakupissa painoivat myös heimoaate, joka yleisesti hyväksyttiin Suomessa, sekä ylipäätään halu pelastaa ihmiset sodan jaloista. Tilanne ratkesi syksyllä 1943, kun saksalaiset aloittivat perääntymisen: Inkerinmaalla saksalaisten oli tarkoitus soveltaa poltetun maan taktiikkaa. Ihmiset oli saatava pois tieltä, ja saksalaisille sopi nyt, että Suomi ottaa väestönsiirron hoitaakseen. Saksalaiset olivat ajatelleet, että inkerinsuomalaiset voisivat kävellä jään yli Suomeen, mutta suomalaiset ottivat käyttöön laivat. Suomalaisille 50.000 inkerinsuomalaisen laivaaminen Suomenlahden yli oli iso operaatio, joka käytännössä tarkoitti 155 laivamatkaa Viron Paldiskista Hankoon. Aluksi tuotiin noin 2.000 henkilöä viikossa, mutta ruuhkan huipulla inkerinsuomalaisia tuli jopa 20.000 henkeä viikossa. Samaan aikaan muualla Euroopassa väestönsiirrot itä-länsisuunnassa koskivat jopa 20–30 miljoonaa ihmistä.

Hangon historiasta innostunut hankolainen tietokirjailija Ilkka Linnakko jatkaa ansiokkaasti Hangon menneisyyden penkomista ja jakaa löytöjään hankolaisten kanssa. Nyt on ollut mielenkiinnonkohteena Hangon rooli inkerinsuomalaisten pakolaisten vastaanottokeskuksena ja porttina Suomeen vuodesta 1943 alkaen. Saksalaisten liikehtiessä rintamalla noin 30.000 inkerinsuomalaista jäi mottiin Leningradin lähistölle. Heidät karkotettiin inkeriläisalueilta Siperiaan vuosina 1942-43. Noin 63.000 inkerinsuomalaista laivattiin turvaan Suomeen. Näistä noin 50.000 saapui Suomeen Hangon kautta. Alunperin oli tarkoitus, että inkerinsuomalaiset olisi laivattu Tallinnasta Helsinkiin, mutta reittiä Paldiskista Hankoon pidettiin turvallisempana, ja Hangon eduksi katsottiin myös se, että meri Hangon edustalla ei välttämättä talvellakaan jäädy. Kaupunkien välille raivattiin merimiinoista vapaa väylä, ja kuljetukset aloitettiin. Merikuljetuksiin käytettiin mitä erilaisimpia laivoja, joista mainittakoon ensimmäisen kuljetuksen hoitanut, rahdin ja matkustajien kuljetukseen tarkoitettu höyrylaiva S/S Aranda – joka myöhemmin jouduttiin luovuttamaan sotakorvauksena Neuvostoliitolle – sekä Suomen Merivoimien laivastoon kuulunut miinalaiva Louhi.

Suomalaisen kirjallisuuden seura kerää nyt inkerinsuomalaisten tarinoita. Hangon kaupungintalolla kuultiin aiheesta muun muassa filosofiantohtori Reijo Rautajoen esitys. Hän kiinnostui eläkepäivillään äitinsä, Elsa Rautajoen, inkerinsuomalaisesta taustasta, joka siis oli koko tämän elämän ajan pysynyt vain perheen lähipiirin tiedossa. Rautajoki ryhtyi tutkimaan inkerinsuomalaisten historiaa ja teki aiheesta väitöskirjan pari vuotta sitten. Seuraavaksi hän paneutui nimenomaan Inkerinmaalta Hankoon kohdistuneeseen väestönsiirtoon, inkerinsuomalaisten sijoittumiseen Suomessa sekä heidän palauttamiseensa Neuvostoliittoon. Rautajoen äiti oli inkerinsuomalainen ja isä perisuomalainen hämäläinen. Kotona kävi paljon inkerinsuomalaisia vieraita, jotka puhuivat kuiskaamalla. Vaikka sota oli päättynyt ja Suomessa oli rauha, inkerinsuomalaiset elivät pelossa. Kaikkia ei oltu palautettu Neuvostoliittoon, osa oli jäänyt Suomeen ja osa paennut Ruotsiin. Välirauhasopimukseen vuonna 1944 kuului vaatimus, että neuvostokansalaiset eli inkerinsuomalaiset, jotka oli väkisin tuotu Suomeen, pitää palauttaa. Suomi tulkitsi asian niin, että ketään ei oltu tuotu maahan väkisin. Inkerinsuomalaisten itsensä keskuudessa vallitsi epätietoisuus siitä,

Muistot talteen


Nro 11 Sunnuntaina helmikuun 10. pnä 2019 - 9 .

nsiirron vuonna 1943:

oon laivattiin 50.000 inkerinsuomalaista joissa tulijat joutuivat olemaan kolme viikkoa eristyksissä kulkutautien varalta. Puolustusvoimien sotilaat valvoivat leirejä. Suomessa oli 15 pääleiriä ja näiden ympärillä pienempiä leirejä. Itäisin leiri oli Lapinlahdella. Puolustusvoimat valvoi leirejä ja maksoi tiloista kaikkialla Suomessa vuokraa. Eniten inkerinsuomalaisia ohjattiin Lohjalle (noin 10.000) ja Loimaalle (noin 12.000).

Työvoimatilauksia ja käsitöitä

Hangon satamaan saapui Viron Paldiskista noin 50.000 inkerinsuomalaista vuonna 1943. Kaikki väestönsiirto-operaation 155 laivamatkaa onnistuivat hyvin. (SA-Kuva) pitikö palata vai ei. Sitten Neuvostoliiton vaatimuksen sävy koveni: kaikki inkerinsuomalaiset vaadittiin palautettaviksi. Ne, joilla oli perhettä jäljellä Neuvostoliitossa, lähtivät mielellään, mutta kokonaisina perheinä tulleet eivät halunneet lähteä. Sydäntäsärkevä kohtalo oli orpolapsilla, jotka jo olivat ehtineet saada uudet perheet ja tottua uusiin oloihinsa. Heidätkin piti palauttaa. Viipurin kautta Pietariin palautettiin noin 55.000 aikuista, mutta noin 8.000 jäi Suomeen – ja näistä noin puolet pakeni seuraavan 2-3 vuoden aikana Ruotsiin. Orpolapsia tuli Suomeen noin 700–800, mutta heistä vain 323 lapsen nimi annettiin Valvontakomissiolle. Inkerinsuomalaisten paluumuuttajien kohtalo oli kova. He eivät saaneet enää palata kotiseuduilleen vaan heidät hajasijoitettiin useille eri alueille Neuvostoliittoon. Samaan aikaan palautettiin myös noin 43.000 neuvostovankia. Heimopataljoona 3:n (HeimoP 3) kohtalo sen sijaan oli aivan oma lukunsa. HeimoP 3 koostui suomalaisten sotavangeiksi jääneistä, puna-armeijassa palvelleista aunuksen-, tverin- ja vienankarjalaisista, inkerinsuomalaisista ja vepsäläisistä sotilaista. Lisäksi joukossa oli suomalaisia, siperiansuomalaisia, amerikansuomalaisia sotilaita, yksi ruotsinsuomalainen – luultavasti Haaparannasta kotoisin oleva meiänmaalainen, yksi virolainen ja yksi saamelainen sotilas. HeimoP 3:n kirjava porukka oli värvätty taistelemaan Suomen puolella Neuvostoliittoa vastaan. Palkaksi tästä oli suullisesti luvattu Suomen kansalaisuus. Välirauhasopimuksen solmimisen jälkeen nämäkin kuitenkin pistettiin junaan ja kohti itärajaa – joskin Valjakkalan asemalla huomattiin, että ohos, junavaunujen ovet olivat jääneet auki…

Miehiä oli ollut 660, heistä 445 käytti tilaisuutta hyväkseen ja karkasi, näistä tiettävästi 170 Ruotsiin asti. Ne, jotka jäivät junaan, joutuivat Siperiaan 10–20 vuodeksi. Inkerinsuomalaisista vapaaehtoisista koottu Erikoispataljoona 6 (Er.P 6) sen sijaan sai olla rauhassa kokonaisen vuoden ennen kuin Valvontakomissio muisti sen olemassaolon. Pataljoonaan kuului 600-700 miestä, joita Valpo sitten yritti sodan jälkeen etsiskellä.

Hangon kautta syvemmälle Suomeen Reijo Rautajärven esitystä seurasi kokonaiskuvaa hienosti täydentäen inkerinsuomalaisen Raissa Keskkulan äidin tarina, joka oli henkilökohtaisesti koettu aikalaiskuvaus väestönsiirrosta, yrityksestä palata sodan jälkeen kotiin Inkerinmaalle, ja tämän epäonnistuttua uuden elämän aloittamisesta Virossa. Hangon museon entinen museonjohtaja, historioitsija Marketta Wall puolestaan esitteli olosuhteita Hangossa. -Kun aloittelin tätä projektia, kysyin muutamalta hankolaiselta, muistivatko he tätä inkerinsuomalaisten kauttakulkua Hangon läpi, mutta sitä ei oikein tunnuttu muistavan, Wall kertoi. Inkerinsuomalaiset pakolaiset olivat tulleet vuonna 1943 sodan runtelemaan Suomeen ja puhkipommitettuun Hankoon. Kaupunkia oli pommitettu 72 kertaa ja sen päälle oli pudotettu yli 1.100 pommia. Noin 80 prosenttia rakennuksista oli joko tuhoutunut täysin tai osittain vaurioitunut. Hankolaisilla oli edessään jälleenrakennus. Kaupungin kautta tuli ja meni erilaisia ihmisryhmiä. Kaduilla oli töissä sotavankeja. Ei ollut ihme, että hankolaiset eivät välttämättä edes tulleet kiinnittäneeksi huomiota inkerinsuomalaisten kauttakulkuun, vaikka määrät olivat isoja –

niin paljon kaikilla oli ajateltavaa omissa asioissaan. Suuri osa Hankoon tulleista inkerinsuomalaisista oli naisia ja lapsia, ja moni naisista jo lähes vanhus. Nykyinen Folkia Center (ent. Evangeliska Folkhögskolan) eli silloinen Evankelinen rukoushuone Esplanadi 59-61:ssä toimi vastaanottokeskuksena. Sinne majoitettiin 400 inkerinsuomalaista, 4-kerroksisiin kerrossänkyihin. Myös läheiseen työväentaloon voitiin majoittaa 400 henkeä. Lisäksi kolmesta vankileiristä, jotka sijaitsivat Itäsatamassa, Hanko Pohjoisessa ja Täktomissa, vuokrattiiin parakkeja inkerinsuomalaisten majoitukseen. Yhteensä näihin tiloihin voitiin majoittaa 1.300 henkeä. Syksyllä v.1943 voitiin käyttää myös muita majoitustiloja kuten kouluja ja kirkkoja, ja vanhaa suurta puutaloa, Villa Korsikaa, joka sijaitsi Hangonkyläntien ja Esplanadin risteyksessä. Tappava pilkkukuume levisi täiden välityksellä, ja siksi täisauna ja vaatteiden pesu ja desifiointi oli pakollista heti ensimmäiseksi kaikille tulijoille. Ensin täisauna, sitten kupillinen kahvia. Saunassa piti olla lämpöä vähintään +80 °C ja siinä oli oltava 40 minuuttia. Vaatteet käsiteltiin +120 °C-asteessa tai sinihapolla. Tohtori K.J. Lundmark oli komennettu Hankoon jälleenrakentamaan kaupunkia ja järjestämään kaupungin terveydenhoitoa. Ljungbo toimi sekä sotasairaalana että inkerinsuomalaisten siviilien sairaalana. Vuosina 1943-44 Hangossa kuoli 121 inkerinsuomalaista. Hangon uudella hautausmaalla paljastettiin 18.8.2005 muistomerkki, jolla kunnioitetaan inkerinsuomalaisten vainajien muistoa. Inkerinsuomalaiset viipyivät Hangossa vain pari päivää, ja sitten heidät kuljetettiin junalla eteenpäin syvemmälle Suomeen karanteenileireille,

Inkerinsuomalaisista toivottiin ennen kaikkea työvoimaa Suomeen. Miehet olivat olleet rintamalla, moni oli kaatunut tai haavoittunut, ja maatiloilla oli huutava pula työvoimasta. Parhaiten maatilan töihin sopeutuivat vanhat, inkerinsuomalaiset naiset, jotka olivat jo kotimaassaan tottuneet kovaan maataloustyöhön. Inkerinmaalla he olivat kuuluneet evankelisluterilaiseen seurakuntaan – kuten suurin osa inkerinsuomalaisia – ja olivat uskonnollisia, ja puhuivat hyvin suomea. Myös jälleenrakennus edellytti työvoimaa. Hangossa asia ratkaistiin käytännönläheisesti: työvoimaa saatiin venäläisistä sotavangeista, jotka laitettiin tekemään monenlaisia raivaustöitä ja lumitöitä, ja jopa auttamaan laivojen kiinnityksessä satamassa. Täktomissa vain piikkilanka-aita erotti välillä inkerinsuomalaisten ja neuvostovankien leirin. Kuusi inkerinsuomalaista perhettä jäi Hankoon, mutta näistä kaksi lähti myöhemmin

vähin äänin yön selkään, edelleen pakoon eteenpäin. Inkerinsuomalaisten toivottiin viihtyvän Suomessa ja viihtymiseen panostettiin. Lotat olivat avainasemassa tulijoiden vastaanottamisessa. Lotat hoitivat leireillä muonitusta, toimistotöitä, neuvontaa, kulttuurivalistusta ja jopa leikittivät lapsia. Leireillä olevat inkerinsuomalaiset naiset saivat tehdä käsitöitä, joita lotilla sitten oli lupa myydä. Kaikki työllistettävät eivät kuitenkaan viihtyneet Suomessa. Noin 80 prosenttia tarjolla olevasta työstä oli juurikin jo mainittua raskasta maataloustyötä ja vain 20 prosenttia teollisuuden parissa esimerkiksi Lapuan patruunatehtaalla, Valtion lentokonetehtaalla Kuorevedellä ja Valtion tykkitehtaalla Jyväskylässä. -Nuoret inkerinsuomalaiset, jotka olivat hiukan jo opiskelleetkin, toivoivat itselleen ehkä jotakin parempaa, Reijo Rautajoki sanoi. Itä-Suomen yliopistossa Joensuussa professuuria hoitanut, Hankoon kotiutunut Kaija Heikkinen, jonka väitöskirja on käsitellyt siirtokarjalaisuutta, piti hänkin ansiokkaan esityksen, ja nosti esiin muun muassa sen, että Suomeen tulleet inkerinsuomalaiset eivät olleet joukkona täysin yhtenäinen, vaikka yleisesti puhuttiin vain inkeriläisistä tai inkerinsuomalaisista. Joukossa oli myös inkerikkoja, jotka olivat ortodokseja eivätkä puhuneet suomea vaan jotakin karjalantapaista kieltä.

Presidentti Mauno Koiviston esitettyä 1990-luvun alussa, että inkerinsuomalaisia voidaan pitää paluumuuttajina, monet Petroskoin alueen inkerinsuomalaisista lähtivät Suomeen. Sen sijaan Leningradin alueen inkerinsuomalaiset eivät lähteneet liikkeelle yhtä hanakasti. Tällä hetkellä inkerinsuomalaisia on enemmän Suomessa kuin Venäjällä. Seminaarin koskettavimpia puheenvuoroja kuultiin niiltä inkerinsuomalaisilta vanhuksilta, jotka nyt olivat Hangossa elämänsä toista kertaa. Ensimmäisellä kerralla he tulivat Hankoon laivalla vuonna 1943, pikkulapsina, sotaa pakoon. Nyt he olivat tulleet yhdessä bussilla, ja saivat kokea Hangon kaupungintalolla lämpimän ja sydämellisen vastaanoton. Tunnelma oli osin liikuttunutkin. Inkerinsuomalaisten selviytymistarina kosketti kuulijoita syvästi. -Haluaisin istua teidän jokaisen viereen ja ottaa kädestä kiinni, sanoi inkerinsuomalainen mies tilaisuuden viimeisissä puheenvuoroissa kiitollisena. Johanna Sirén-Kaplas


10 - Nro 11 Sunnuntaina helmikuun 10. pnä 2019 .

Keli haittaa myös jätetyhjennyksiä

Erittäin poikkeuksellisen lumitilanteen vuoksi osa jätekuljetuksista on myöhässä Uudellamaalla. Osa tyhjennyksistä voi myös jäädä tekemättä, mikäli jäteauto ei pääse kiinteistölle jäteastian luo. Kulkuväylät ja tiet ovat paikoin jo liian kapeita jäteautoille, Rosk´n Roll tiedottaa. Helpotusta tilanteeseen ei tule välttämättä lähipäivinäkään, sillä ennustettu lauha sääjakso muuttaa tiet liukkaiksi ja sohjoisiksi. -Kuljetusurakoitsijamme pyrkivät ilman muuta tekemään kaikkensa, jotta reitit saadaan ajettua. Tässä tilanteessa on vain laitettava turvallisuus etusijalle ja edettävä sitä mukaa kuin pystytään, kuljetuspäällikkö Kaj Karlstedt toteaa. -Jos jäteastia on täynnä eikä sitä päästä tyhjentämään, jätteitä voi laittaa jätesäkkiin astian viereen. Näin talvella siitä ei synny edes hajuhaittoja, hän jatkaa. Jos jäteauto ei pääse kiinteistölle yleisen tien huonon kunnon vuoksi, asiakasta ei laskuteta tekemättömästä tyhjennyksestä. Tilanne on kuitenkin toinen, jos tien tai pihan kunnossapito on kiinteistön vastuulla. Pihoilla tulisi aurauksen ja hiekoituksen lisäksi muistaa poistaa lumet myös jäteastian ympäriltä ja päältä, Rosk´n Roll toivoo.

9 pelaajaa, 2 peliä vuorokauteen

Ice Teamia ei käy kateeksi (Raasepori) Hyvin kaukana NHL-kiekosta ollaan Suomen 4-divisioonassa, mutta ei se änärimeininkiä estä. Ice Team Raseborg sai tällä viikolla maistaa taalajäiden ammattilaiselämää perättäisine pelipäivineen ja huomasi, että se on yhdeksän harrastepelaajan voimin aika ikävää leikkiä. Keskiviikkona iltakymmeneltä Ice Team kyyristyi Tuusulassa Kaukasten Voimaa vastaan ja otti kuokkaan 9-3. Eipä aikaakaan, kun torstaina kello 19 Karjaan Aktia-hallissa oli jo KelA Chiefs kimpussa ja antoi kyytiä 1-8. Tätä ”back to back”-herkkua on luvassa myös ensi viikolla ja entistä tiukemmalla aikataululla. Perjantaina Ice Team vierailee Urbaanilegendojen luolassa Porvoossa (kello 21) ja lauantaina Kellokoskella on vastassa KelA HC (14.30). Lykkyä pyttyyn!

Elossa ollaan Ice Team varustautui härkävuorokauteen maalivahti Joakim Öhmanilla ja kahdeksalla kenttäpelaajalla. Hyökkääjät Kalle Hautala, Niklas Öberg, Mikke Manninen ja Juho Hakkarainen sekä puolustajat Antti Nousiainen, Mikko Itäluoma ja Linus Rehnström kiekkoilivat kellon ympäri, Christoffer Juvonen puolestaan vaihtui torstaina Mattias Kewiniin

ENÄÄ EI TARVITSE PALELLA ULKONA...

kon peleissä täystyöllistetty. KaVo:a vastaan miehelle merkattiin eläimelliset 53 torjuntaa ja kotihallissakin kirpeät 36. Molemmat matsit sujuivat suunnilleen puoliväliin asti siedettävästi, kunnes Ice Teamin jalat vääjäämättä hyytyivät.

Ei kai taas. Niklas Öberg pyöritteli päätään KelA Chiefsin osumalle samalla, kun Mikko Itäluoman jalat eivät enää otteluruuhkassa kantaneet. viidentenä hyökkääjänä. Urhealle taistelulle voi nostaa hattua, mutta hirveän hauskaa touhua tällainen ei enää ole. Peli-ilo on koetuksella, kun vastustajien kolmen ketjun kokoonpanoon vastataan nippa nappa puolellatoista. Perättäiset pelipäivät edustavat toki ääriolosuhteita ja sairastuvallekin sattui pahaan saumaan porukkaa, mutta näky oli joka tapauksessa synk-

I R U U S 25 €/kk

Peugeot Vivacity 1500 km. Hieno, hyvin vähän ajettu 4-tahti skootteri. Hieno ”Choko”-väri. 12V pistoke penkin alla. -15 1.390 € 58 €/kk

Meillä melkein kaikki autot sisällä lämpimässä aina kevääseen asti!

UUTUUS!

91 €/kk

kä. Pelaajalistassa oli alun alkaenkin vähäisesti nimiä eikä ole puskuria kestämään väistämättömiä poissaoloja kauden mittaan. Ice Team pelaa kilpakiekkoa neljättä kautta ja toiminnan kehittymisen sijaan nyt on käyty enemmänkin eloonjäämistaistelua. Paikallisesta Westis-liigasta on huhuiltu pelaajia mukaan, mutta harrastesarjasta kilpalätkään siirtymiseen tuntuu olevan kor-

Opel Vectra 2.0 Sport 187 tkm, xenon, sport nahkaist., ilmast., 3 x aluvant., jakohihna ja vesipumppu juuri vaihd. Tod. näytt.! -00 3.590 €

kea kynnys. Junnuja seuran omasta tuotannosta saadaan tovi odotella, sillä vanhin sakki eli 04-pojat vielä kypsyvät. Vieraspaikkakunnilta saadaan joitakin pelimiehiä, mutta rungon tulisi kuitenkin rakentua paikalliselle pohjalle. Se on nuoressa kiekkokulttuurissa osoittautunut ohkaiseksi.

Torjunta poikineen Maalivahti Öhman oli vii-

RAHOITUSTA AINA SOPIVALLA KUUKAUSIERÄLLÄ! yhteistyössä Nordean ja Santanderin kanssa. 62 €/kk

VW Bora 1.8 4-Motion neliveto, 217 tkm, 18” aluvant., 2 x renk., m.lämm. Todella siistikuntoinen, hyvä huoltohistoria. -99 3.990 €

Torstaina askissa pyöri kotijoukkue, joka ei enää päätöserässä erottanut aitaa aidan seipäästä. Huumorilla ja huvittuneesti pelaajat silti osasivat pöpperöiseen peliin suhtautua. KaVo:n häkkiin osuivat Juvonen (1+1), Rehnström (1+1) ja Hakkarainen, Itäluoman (0+2) pistettyä passia lapaan. KelA Chiefsia vastaan ainokaisen värkkäsi Hakkarainen, jonka löysä lerppa kyllä lirahti verkkoon, mutta useista paraatipaikoista jäätiin nuolemaan näppejä. Ice Team on yhdellä voitollaan sarjan hännillä, mutta jos se yhtään lohduttaa, niin kahdessa tilastossa se on kärkipäätä. Fair play-palkinto on tulossa selvästi vähiten jäähyjä ottaneelle raaseporilaisryhmälle, jolla on myöskin käynyt kotiotteluissaan eniten yleisöä. Joukkue tahtoo varmasti uskollisen yleisönsä palkita seuraavassa kotiottelussa (21.2.), jossa vastaan asettuu jumbokamppailussa LT Kings Team. 40 €/kk

Volvo 850 Sedan 2.4 Autom. 269 tkm, 2 x renk., vetok., puolinahkasis., h-kirja. Ikäisekseen todella siistissä kunnossa! -95 1.990 €

71 €/kk

Dodge Caliber 1.8 Bens. 187 tkm, m.lämm., sisäp., ilmast., 2 x renk., h-kirja, ym. Käyttöönotettu 11/2006, mutta 2007-malli. -07 4.490 €

70 €/kk

Citroën C5 2.0 Autom. farmari 152 tkm, vetok., aut. ilmast., m.lämm., h-kirja, vak.nop.s. Juuri huollettu. Siisti! -05 4.590 €

RAHOITUS JOPA ILMAN KÄSIRAHAA! 91 €/kk

91 €/kk

91 €/kk

99 €/kk

60 €/kk

Audi A8 4.2 Quattro 250 tkm, 300 hv neliveto! Jakohihna + vesipumppu vaihdettu 7/16 (230 tkm). Siisti! -94 3.890 € 109 €/kk

Toyota Hiace 8+1 Minibussi 478 tkm, h-kirja, vetok., 2 x renk., seur. kats. 03/19. Harvinaisen siistissä kunnossa! -01 6.990 €

Ford Transit 300M 2.0D 74 kW 227 tkm, juuri kats., uudet nasta- ja kesärenk., Eberspächer kellolla -04 5.990 €

VW Bora 1.4 vain 55 tkm aj., ilmast., lohkol., sisäp., 2 x hyvät renk., h-kirja, s-ikk. Jakohihna juuri vaihdettu, seur. kats. 08/19! -02 5.990 €

Chevrolet Epica 2.0 4-ov. vain 75 tkm aj., 2 omist., ilmast., vetok., h-kirja. Erittäin siisti. -07 5.990 €

Katso lisää kuvia kaikista autoista netissä 99 €/kk

Audi A6 2.0 TDi Autom. 202 tkm, juuri kats., 2 x aluvant., aut. ilmast., vetok., vak.nop.s., m.lämm., h-kirja, ym. ym. -07 7.890 €

127 €/kk

BMW 520iA 245 tkm, puolinahkasis., vak.nop.s., 2 x renk., aluvant., h-kirja, Suomi-auto. Näyttävä 5-sarjalainen! -04 7.890 €

Fiat Grande Punto 1.2 vain 72 tkm aj., ilmast., 2 x renk., 2 omist., h-kirja. Jakohihna ja vesipumppu juuri vaihdettu. -11 5.990 €

WWW.IDEALAUTO.FI

129 €/kk

VW Golf 2.0 TDi Comfortline vain 188 tkm aj., vak.nop.s., p-tutkat, ilmast., m.lämm., 2 x renk., h-kirja, ym. Siisti. -09 7.990 €

VW Passat Variant Luxline 1.9 TDi 218 tkm, 2 omist., kauko-ohj. Webasto, vetok., uudet kesä- ja talvirenk., aut. ilmast. -08 6.490 €

209 €/kk

Knaus Fiat Ducato 2.5 TDi matkailuauto 159 tkm, hyvät kesä- ja talvirenkaat. Todella siistissä kunnossa ja vähän ajettu! -96 12.900 €

Mekaanikontie 6, Horsbäck, Tammisaari (Wi-Boxin vieressä) Chris Nylund/Kaj Bergman, 040 660 5353

OSTETAAN VÄHÄN AJETTUJA HYVÄKUNTOISIA AUTOJA.

www.idealauto.fi

Ark. 10-18, la 10-14


Nro 11 Sunnuntaina helmikuun 10. pnä 2019 - 11 .

ÖSK:n iltakilpailu teki paluun

Raaseporin ensimmäiset hiihtopytyt ratkottu (Raasepori) Hämärän peitossa on tähän asti ollut se, ketkä Raaseporissa saavat kapulan kiivaimmin kulkemaan, mutta sekin asia keskiviikkona kirkastui. Österby SK palautti ohjelmaansa vanhan klassikon eli hiihdon iltakilpailun, jonka yhteydessä pidettiin samalla ensimmäiset Raaseporin mestaruushiihdot sopivasti kaupungin 10-vuotisen taipaleen kunniaksi. Vielä ei päästy kunnon kansanjuhlan kyytiin, sillä reippaasta 40 osallistujasta on paljonkin varaa pistää paremmaksi. Mutta jostain on aloitettava, niin kuin ÖSK:n puheenjohtaja Henrik Malmberg totesi. -Tämä tehtiin nyt aika pikaisella aikataululla ja ensi vuonna tapahtuma toteutetaan varmasti paremmalla ajalla. Ajatus on tehdä tästä jokavuotinen kilpailu ja moni on ollut tästä positiivisella mielellä. Nyt oli seuraihmisiä mukana, mutta toivottavasti tulevina vuosina mukaan tullaan ihan

joka kolkasta, ”tavallisten” hiihtäjien voimin. Osanotto on ilmainen ja tapahtuma kaikille avoin, Malmberg muistutti. Västerbyn ladulla hiihdettiin keskiviikkona vapaalla tyylillä, vaikka perinteistäkin sai halutessaan mennä. -Ehkä sen takia joku jätti tulematta, kun tyyli oli vapaa. Moni kuitenkin suosii perinteistä. Saatamme tehdä niin, että jatkossa hiihdetään vuorovuosin vapaalla ja perinteisellä, Malmberg tuumi. Iltakilpailut ovat hiihdossa erityistä sorttia, sillä valtaosin latua jynssätään päiväsaikaan. Ne kuuluivat ÖSK:n kalenteriin 80-luvulla, kunnes hautautuivat pitkäksi aikaa hankeen. -Olisiko ollut 90-luvun alussa, kun ne hiipuivat pois. Muistan itse olleeni pikkujunnuna seuran iltakisoissa mukana ja tuntuu kivalta saada ne takaisin. Matkat on pidetty samoina ja yhteislähdöllä

mennään, Malmberg sanoi. Miesten ja naisten sarjassa ensimmäisiksi Raaseporin hiihtomestareiksi kruunattiin Sebastian Österholm ja Emma Metzner. Österholm oli vitosen lenkillä porukan nopein ennen Saimi Lupalaa, joka sivakoi T16-sarjassa vinhaa vauhtia. 2,9 kilometrillä tahtia löivät Florian Fritzén ja Therese Äbb, 2,1 kilometrillä Jesse Sandberg ja Julia Augustsson ja 800 metrillä Anton Nyman ja Ellen Wikman. Tuloksia: Miehet, 5 km: 1) Sebastian Österholm 14.10, 2) Mika Äbb 15.11, 3) Stig Österholm 15.32, 4) Thomas Malmsten 16.08, 5) Niklas Andersson 17.30. Naiset, 5 km: 1) Emma Metzner 15.09, 2) Terttu Augustsson 20.36. Pojat 16, 5 km: 1) Jonas Selenius 15.10. Tytöt 16, 5 km: 1) Saimi Lupala 14.36. P14, 2,9 km: 1) Florian

Tankki täyteen, kiitos. Therese Äbb ja Rebecca Malmberg kaatuivat maaliin kaikkensa antaneena. Äbb vei T 14-sarjan ankaran loppukiritaiston nimiinsä parin kymmenyksen erolla. Fritzén 8.06, 2) Ted Enberg 9.07, 3) Rasmus Tenkanen 9.18, 4) Johan Ekbom 10.08, 5) Erik Metzner 11.43. T14, 2,9 km: 1) Therese Äbb 9.10, 2) Rebecca Malmberg 9.11, 3) Jill Friberg 9.28, 4) Edith Ljungqvist 9.35, 5) Selma Lupala 9.49. P12, 2,1 km: 1) Jesse Sandberg 6.45, 2) Tomas Ekbom 7.39, 3) Unto Kinnari 8.38.

T12, 2,1 km: 1) Julia Augustsson 8.30, 2) Elsa Nurmiainen 15.03. P10, 2,1 km: 1) Ron Nyman 8.40, 2) Erik Boije 10.02, 3) Vilho Kinnari 16.58. T10, 2,1 km: 1) Isabelle Malmberg 8.42, 2) Nea Enberg 10.22, 3) Maija Nyholm 10.49, 4) Ines Westerlund 11.20, 5) Ellen Westerlund 13.59, 6) Sara Westerholm

14.17, 7) Ellinor Fredriksson 14.21, 8) Linn Grönroos 15.08. P8, 800 m: 1) Anton Nyman 3.30, 2) Julian Romero 3.43, 3) Aron Fredriksson 5.03, 4) Miika Nyholm 5.26, 5) Simon Rehn 7.18. T8, 800 m: 1) Ellen Wikman 3.45, 2) Livia Rehn 3.57. T6, 800 m: 1) Tuva Westerholm 10.21.

Menestystä Hollannissa ja SM-kisoissa

RasBudolla vauhti päällä RasBudo löysi jälleen jalan ja käden tien, kun se ITF Taekwon-Don anatomisessa maailmassa seikkaili. Kaksi viikkoa sitten raaseporilaisrykmentti vieraili Hollannissa, jossa seura osallistui yhdeksän kilpailijan joukolla Dutch Openiin. 13-vuotiaat Patric Ring ja Arseny Ignatiev tekivät tulppaanimaahan täysosumareissun, sillä kumpainenkin voitti ottelussa kultaa. Ring teki sen yli 170 cm sarjassa ja Ignatiev 160-170-senttisissä (4-1 gup). Sekös ilahdutti myös valmentaja Rafael Kestiä. -Jossain vaiheessa odottelin heiltä tällaista menestystä, koska he treenaavat paljon ja ovat hyviä poikia. En sanoisi olleeni yllättynyt, koska uskon heidän kykyihinsä, myös kansainvälisissä kisoissa. Taso oli kova ja sarjat olivat isoja. Arsenyn piti voittaa viisi ottelua ja Patricin neljä, Kesti sanoi. Kirkkonummen vahvistukset Sofia Manz (hopeaa, naiset) ja Miro Ikäheimonen (pronssia, A-juniorit) pistivät parastaan liikesarjoissa. Rufus Kesti voitti aikuisten sarjan (-63 kg) ottelussa neljä matsia, kunnes hävisi viidennen. -Se oli myös iso sarja ja Rufus jäi 2-3 voiton päähän finaalista. Avoimessa sarjassa hän kohtasi heti norjalaisen Euroopan mestarin, joka oli vielä turhan kova vastus, Kesti tuumi poikansa edesottamuksia. aaseporin tekninen lautakunta on hyväksynyt FisR karin alueen ohjeellisen raken-

tamisohjelman osana teknisen toimialan talousarviota. 100.000 euron määräraha sisältyy inves-

Junnuluokissa hyvin pärjännyt 18-vuotias Rufus kilpailee ensimmäistä vuotta aikuisten sarjassa. -Taidot kyllä sinne riittävät, mutta hän näkee itsensä vielä junnuna kokeneempiin kavereihin nähden. Kunhan hän huomaa, ettei aikuisten sarjassa tarvitse yhtään aristella, niin kyllä hän pärjää, Kesti sanoi. Hollannissa olivat mukana myös Josefina Saarinen, Jasmin Leppänen ja uusi nimi Axel Dobbel, joka teki kilpailudebyyttinsä. Tammisaarelaispoika ei ollut kisannut Suomessa kertaakaan, vaan marssi saman tien kansainväliselle matolle. -Tällaista voi tapahtua vain meidän seurassa, Kesti naurahti. -Axel voitti liikesarjoissa kaksi ottelua ja hävisi kolmannen. Hän vaikutti innostuneen niin paljon, että tulee jatkossakin kisoihin. Sillä ei sinänsä ole väliä kilpaileeko ensimmäisen kerran Suomessa vai ulkomailla. Kunhan muistaa, että ulkomailla on kovempi taso ja kisa voi olla minuutissa ohi. Viime viikonloppuna Tampereella käytiin mustavöisten SM-kisat ja värivöisten Helmi Cup. Hollannin kultapojat Ring ja Ignatiev eivät sinne päässeet tultuaan reissun jälkeen kipeiksi. RasBudon kultaputkea jatkoi Ikäheimonen, joka voitti

Yhtä hymyä. Rufus Kesti (oik.) otti avoimen luokan SM-pronssin peukku pystyssä vastaan. Antti Rintanen ja Edgar Saarela pääsivät myös mitalikuvaan myhäilemään. poikien liikesarjassa mestaruuden. Manz taiteili naisten liikesarjassa pronssia ja pronssia puhkui myös Rufus Kesti miesten avoimen luokan

ottelussa. Hän kohtasi ensimmäisen kerran Suomessa aikuisten sarjan vastustajia, jotka olivat avoimessa luokassa kovia körmyjä. Mestari Antti

Rintanen ja hopeamitalisti Edgar Saarela ottelevat molemmat yli 85-kiloisissa eli ovat runsaat 20 kiloa Kestiä tukevampia.

-Kun kyseessä on semi-kontaktilaji, niin nopeudella ja teknisellä osaamisella voi kevyempi kaveri silti pärjätä. Ja Rufus on todella nopea. Rintanen on Suomen paras ja kokenein ottelija, mutta Rufus pystyi häntä vastaan tiukkaan matsiin. Kymmenen sekuntia ennen loppua oli pakko heittää pyyhe kehään, koska selässä oli niin isot kivut. Ristiselkään tuli Hollannissa kova potku ja se ei vielä täysin kestänyt. Rintanen sanoi Rufukselle, että hän joutui ihan tosissaan tekemään töitä ottelun voittaakseen, Kesti kertoi. Helmi Cupissa Leppänen kamppaili B-tyttöjen ottelussa kultaa. Myös RasBudo Hanko sai oman mestarinsa, kun Tommy Fröman voitti miesten (5-1 gup) voimamurskauksessa kultaa. Kolmestatoista osallistujasta neljä sai ensimmäisellä kierroksella murjottua lyönneillä ja potkuilla muovielementit keskeltä poikki ja pinoon. Toisella kierroksella Fröman oli ainoa, joka siihen pystyi. -Voimamurskaus on Tommyn leipälaji. Hän on siihen tykästynyt ja tekee tekniikat oikein, Kesti kehui. Kahden viikon kuluttua vuorossa on Roma Open, jossa annetaan Hollannin tapaan näyttöjä maajoukkueeseen. Ikäheimonen ja Rufus Kesti ovat jo maajoukkuejohdon vakuuttaneet ja varmistelleet paikkaansa kevään MM-kisoihin.

tointihankkeena vuoden 2019 talousarvioon. Katuja rakennetaan maankäyttösopimuksessa määritetyn rakentamisohjelman mukaisesti. Kohteina ovat tänä

vuonna ensisijaisesti valaistus Isidorintielle ja Malcolmintielle, tiesuunnitelma Säästötielle, Marskintielle ja Marskinkujalle, kevyen liikenteen väylän parantaminen ja valaiseminen

torilta kuivurille sekä Hälleforsintien leventäminen kävelysillalta veitsitehtaalle. Myös Gästerbyntien sillan kansi uusitaan. Rakentamisohjelman lähtökohtana on Fiskarin asemakaa-

va-alueen rakentamista koskeva maankäyttösopimus, joka tehtiin vuosikymmenen alussa. Maankäyttösopimuksen mukaan Fiskars Oyj voi luovuttaa kymmenkunta tonttia vuodessa.

Vuosina 2012-2015 kaupunki on rakentanut Fiskariin uusia ja perusparantanut vanhoja katuja ja teitä sekä uusinut ja täydentänyt katuvalaistusta.

Nopeat liikkeet


12 - Nro 11 Sunnuntaina helmikuun 10. pnä 2019 .

sa ja haastan henkilökuntaa tekemään samoin.

Kalliolta kukkulalle

”Raaseporin oma urheiluopisto”

Talviuintikisoista nostetta Kisikselle (Raasepori) 17. maaliskuuta Kisakeskuksen urheiluopistolla tehdään uusi aluevaltaus, kun talviuinnissa pidetään ensimmäiset Raaseporin mestaruuskisat. Taustalla on Tammisaaren Talviuimareiden puheenjohtajan Kenneth Karlssonin into piristää seudun talviuintitoimintaa ja myös Kisakeskuksen halu tarjota tilojaan kyseiseen käyttöön. -Meillä on opistolla hieno ulkoallas ja alue on saunoineen päivineen äärimmäisen kaunis kohde. Marraskuusta lähtien siellä on voinut aina sunnuntaisin käydä uimassa ja saunomassa ja väkeä on ollut ihan mukavasti. Talviuinti on alueella suosittua ja käsittääkseni Tammisaaren allaskin on ollut talvella pullollaan porukkaa, totesi Kisakeskuksen toimitusjohtaja ja virkaa tekevä rehtori Nina Eränpalo. Tapahtuman kilpaluokkia ovat 25 metrin rintauinti ja 25 m vapaauinti miehille ja naisille. Sen lisäksi on avoin 25 metrin sarja, jossa voi ilman ajanottoa kauhoa kaikessa rauhassa. Pelkkä kastautuminen-

kin onnistuu ”dippaus”-sarjassa ja siitä palkitaan diplomilla. Ilmoittautuminen on käynnissä Kisakeskuksen kotisivulla (www.kisakeskus.fi) ja 17. helmikuuta asti pääsee halvemmalla hinnalla mukaan kuin myöhemmällä ilmoittautumisella. Hintaan sisältyy saunassa lämmittely ja lounas. Eränpalon mukaan opistolle pyritään järjestämään päivän ajaksi myös muuta ohjelmaa. Talviuinnin tähtitehtaalta Tampereelta on tulossa mukaan pieni bussillinen vierailevia tähtiä, mutta paikallisten polskijoiden määrää on ennakolta hankala haarukoida. -Tällaista tapahtumaa ei ole ennen pidetty eikä meillä ole mitään odotuksia osallistujamäärän suhteen. Jos jokaisessa sarjassa olisi osallistujia, niin se olisi jo aika huikeaa, Eränpalo tuumi. Hänellä itsellään on avantouinnista kokemusta, mutta ulkomailla vietetyt vuodet ovat hieman lajista ”vieraannuttaneet”. Opiston rehtori aikoo silti johtaa joukkoja edestä. -Käyn vedessä dippaamas-

Muodostuu talviuinnin mestaruuskisoista kuinka isot tai pienet pippalot tahansa, niin ne antavat lisäpotkua Kisakeskuksen toimille päivittää ilmettään paikallisten silmissä. Opisto juhli viime vuonna kuusikymppisiään, mutta raaseporilaisessa elämänmenossa moni ei meinaa sen olemassaoloa edes muistaa. Lokakuussa tehtävässään aloittanut Eränpalo pani tämän harmikseen merkille. -Tuli sellainen olo, etteivät raaseporilaiset tunne omaa opistoaan ollenkaan. Suomessa ei ole kuin yksitoista urheiluopistoa ja täällä on yksi niistä. Valitettavasti meidät tavataan sekoittaa Lohjan Kisakallioon, tammisaarelaislähtöinen Eränpalo tuumi. Hän otti sukkelasti yhteyttä Raaseporin kaupunginjohtajaan ja liikuntapäällikköön pyrkimyksenään saada Kisis uuteen lentoon. -Heiltä tuli aikeille vahvaa tukea. Luomme tänne Kisis-nostetta ja haluamme tehdä paikasta Raaseporin oman urheiluopiston. Ettei meitä sekoiteta mihinkään muuhun opistoon, vaan tiedetään mitä täällä on. Enemmän näkyvyyttä, tunnettuutta ja tienvarsiin kunnon kyltit, joilla tänne ohjataan. Kaksikielisyyttä on myös tarkoitus vahvistaa, sillä tähän asti olemme profiloituneet suomenkielisenä opistona.

Aurajoen rantaleijona. Kenneth Karlsson kyyristyi mestarin viereen Mika Pöyhölän voitettua juuri takana näkyvässä altaassa 25 metrin rintauinnin mestaruuden. Maaliskuussa Pöyhölä saapuu Karlssonin kutsusta Kisakeskuksen talviuintiin.

ME-uimari saapuu Kisakeskuksen altaaseen

Hyytävää menoa (Raasepori) Kisakeskuksen urheiluopistolla on maaliskuussa mahdollisuus todistaa kylmänviileää kauhomista, kun ikäluokkansa

OSAAJAT PALVELUKSESSANNE - TILL ER TJÄNST ELÄINLÄÄKÄRI / VETERINÄR

SILMÄLÄÄKÄRI / ÖGONLÄKARE

Silmälääkäri:

LT Antti Kuoppala

ajanvaraus puh. (019)

TAMMISAAREN ELÄINLÄÄKÄRI EKENÄS VETERINÄR Tarja Lagström 0400 477 642

• K O K E M U K S E L L A & K Ä S I T T E LY TA I D O L L A •

Ystadinkatu 3 (sisäpiha) Tammisaari

PÄIVYSTYS YMPÄRI VUOROKAUDEN, MYÖS VIIKONLOPPUISIN JOUR DYGNET RUNT, ÄVEN VECKOSLUT

230 940

Kauppiaankatu 4 Karjaa

Silmälääkärit:

LT Antti Kuoppala LL Rahim Keshvari (erikoistuva) ajanvaraus puh. (019) 248 6740

Vuorikatu 19 Hanko

Kaikki silmälääkäripalvelut taittovirheiden laseroinneista harmaakaihi- ja linssileikkauksiin Vastaava lääkäri silmäkirurgi, dosentti Minna Sandberg-Lall

ERIKOISHAMMASTEKNIKKO / SPECIALTANDTEKNIKER

Viherlehdonkatu 8, T:saari Grönalundsgatan 8, Ekenäs

KEHONHUOLTOPALVELUT / KROPPSVÅRDTJÄNSTER

Puh. 040 703 2393 Tel.

HAMMASLÄÄKÄRI / TANDLÄKARE

TANDTANT 044 9888 300 hammaslääkäri/tandläkare

Johanna Grönholm

Kalevalainen jäsenkorjaus

Annica Lundqvist

0400 747 754

Gröna Stugan www.gronastugan.fi

Keskuskatu 108 A 1, Karjaa www.tandtant.com Hammaslääkäri • Tandläkare

Laila Johansson 019 245 4770

Vanha Turuntie /Gamla Åbovägen 60 • 10420 Pohjankuru/Skuru

OSTEOPATIA FISKARS Santeri Kaatra Osteopaatti AMK

Puh. 041 530 6846 Peltorivi 9, Fiskari

ilmoitus@etela.com

(019) 278 866

LÄÄKÄRIPALVELUT / LÄKARTJÄNSTER

FOLKHÄLSANIN TERVEYSTORI

Korkeavuorenkatu 5–7, 10300 Karjaa Ajanvaraus 019 278 6191 www.folkhalsan.fi/ajanvaraus

maailmanennätysmies Mika Pöyhölä paikalle pulahtaa. Ensimmäisen kerran pidettävät Raaseporin mestaruuskisat talviuinnissa saavat vieraita Tampereelta, jossa talvinen uinti on kovassa huudossa. Ei vähiten Pöyhölän ansiosta, sillä 52-vuotias vesipeto on painellut avantoaltaassa hippulat vinkuen. Viime viikonloppuna Pöyhölä tyhjensi pajatson Turussa pidetyissä talviuinnin SM-kisoissa. Hän poistui Aurajoen altaasta kaulassaan koko potti eli neljä kultamitalia (25 m rintauinti, 50 m ru, 25 m vapaauinti, viesti). Lauantaina hän runnoi M50-54-sarjassa 25 metrin rinulin voittoon ajalla 17,21. -Meni paremmin kuin eilen. En tiedä paljonko vastavirtaus vaikuttaa, mutta varmaankin 1-1,5 sekuntia, Pöyhölä mainitsi. Edellispäivänä 50 metrin rintauinti oli sujunut aikaan 39,97. Sillä matkalla Pöyhölä ui viime vuonna maailmanennätyksen Tallinnan MM-kisoissa, 35,45. 25 metriä on mennyt hurjimmillaan alle 14 sekunnin, mutta ei omin voimin. -Silloin kun Ruotsissa sen ajan uin, niin oli tosi vahva myötävirtaus. Seisovassa vedessä on mennyt 16,86. Myötä- ja vastavirtaus vaikuttaa aikoihin hyvin paljon. Se ei ole ihan sama juttu kuin yleisurheilussa myötä- ja vastatuulitulokset, sillä veden vastus on voimakkaampi kuin ilmanvastus, Pöyhölä totesi.

Voimalla veteen Lajinsa moninkertainen maailmanmestari on tehnyt talviuinnin parissa tinkimätöntä työtä. -Menestys perustuu kym-

menen vuoden määrätietoiseen harjoitteluun. Entiset arvokisauimarit Eetu Karvonen ja Matti Rajakylä ovat minulle ohjelmia tehneet. Jo ensimmäisissä kisoissa sijoituin viiden sakkiin ja innostuin lisää, Pöyhölä kertoi. Raamikas manselainen kauhoo eteenpäin voimakkaalla tyylillä ja voimapuolella on jeesannut yksi täkäläinen tekijämies. Kisakeskukseen talviuintikisoja orkestroinut ja Tammisaaren Talviuimareiden puheenjohtaja Kenneth Karlsson on ehtinyt kaiken muun ohessa myös Pöyhölää neuvoa. Hän oli SM-kisoissa paikalla suosikilleen hurraamassa. -Kenneth asui aikoinaan Tampereella ja yhteisen ystävämme kautta tutustuimme. Uimarin kuntosaliohjeita hän minulle antoi ja olen niitä hyödyntänyt. Pöyhölällekin on eittämättä tokaistu, että on tuo hullun hommaa painautua hyytävään veteen ja pärskiä menemään. -Eivät nämä matkat vielä hullun hommaa ole, mutta yli 100 metrin matkat alkavat olla. Satastakin olen kokeillut ja viimeiset 25 metriä ovat siinä kyllä melkoista taistelua. Siinä määrin verenkierto jo supistuu, Pöyhölä sanoi. Kisakeskuksen keikka tuli hänelle ajankohtaiseksi, kun samaan aikaan kalenterissa olleet EM-kisat peruuntuivat. Pöyhölä kannustaa raaseporilaisia altaaseen. -Kannattaa ilman muuta lähteä mukaan, ei siinä mitään menetä. Moni on ensimmäisen kerran jälkeen sanonut, että kyllä kannatti. Kunhan muistaa hengittää rauhallisesti eikä läähätä. Ei se vaarallista ole.

Mitsubishi Electric ja Gree ilmalämpöpumput Alkaen

1540 € Asennettuna!

www.ek-automatic.com


Nro 11 Sunnuntaina helmikuun 10. pnä 2019 - 13 .

OSAAJAT PALVELUKSESSANNE – TILL ER TJÄNST TURVAKOTI / SKYDDSHEM

HUOLTOA / SERVICE

KAUNEUDENHOITOPALVELUT / SKÖNHETSTJÄNSTER • Kynsistudio • Ripsipidennykset • Solarium

Korkeavuorenkatu 5-7, Karjaa. Puh. 044 343 1634 / Niina

LEIPOMO / BAGERI

LAKIASIAINTOIMISTO / JURISTBYRÅ

MerJA Sivonen oy J U R I D I S Ko B Y R Å LAKIASIAINTOIMISTO

VH VT

Pamela Fredenberg Bangatan 6, Karis Ratakatu 6, Karjaa Tel./Puh. 040 558 2079 pamela@fredenberg.fi

www.fredenberg.fi

LAKIPALVELUT / JURIDISKA TJÄNSTER

Keskuskatu 82 Centralgatan, Karjaa/Karis Auki/Öppet: ma-pe 7.30-17.00 må-fre la 8.30-14.00 lö

Pyörien korjaukset / Cykelreparationer Peugeot mopohuolto / Mopedservice

JURIDISKA TJÄNSTER - LAKIPALVELUT Sara Neovius

Erik Munsterhjelm

JM/OTM

VH/VT

010 257 3322

www.op-notariatcentralen.fi

Carola Nordlund

Crista Barlow

Skattesakkunnig Veroasiantuntija

Västra-Nyland – Kimitoön Länsi-Uusimaa - Kemiönsaari

Juridisk assistent Juridinen assistentti

OP

TAKSI

Myymälä 0400 209 999 • ekenas@mekonomen.fi Korjaamo 019 246 2950 (BD-Auto) Korjaamo Pohja 0400 610 711 (Jocke’s Garage) Korjaamo Hanko 0400 195 598 (TM-Carservice)

Köpmansgatan/ Kauppiaankatu 21 KARIS/KARJAA, tel./puh. (019) 230 529. Öppet-Avoinna: vard./ark. 9-17.30, lö/la 9-13.30

TAXI HAFSTRÖM

0400 201 992 LUKOT ja HÄLYTYSLAITTEET / LÅS och LARMSYSTEM

POLTINHUOLTO / BRÄNNARSERVICE

Notariatcentralen Notariaattikeskus

KATTOTYÖT / TAKARBETEN SÄHKÖPALVELUT / ELTJÄNSTER Sähkö-, teollisuusautomaatio-, tele, ATK- ja antenniasennukset El-, industriautomation-, tele-, ADB- och antenninstallationer

TILITOIMISTO / BOKFÖRINGSBYRÅ

010 238 8000

Nykyaikainen tilitoimisto

Hanko, Tammisaari, Karjaa, Pinjainen, Mustio S Ä H K Ö T Y Ö T

&

Sähkö- ja LVI-tarvikemyynti El- och VVS-materialförsäljning S U U N N I T T E L U

www.azets.fi/raasepori

Marko Paavola 050 441 2713, marko@ph-pelti.com

SIIVOUSPALVELUT / STÄDTJÄNSTER 044 537 5691

info@ajohansson.fi

w w w. a j o h a n s s o n . f i

Siivouspalvelut

kotiin, loma-asumiseen ja yrityksille, luotettavasti ja joustavasti.

Städtjänster

för hemmet, fritidsboendet och företaget, pålitligt och flexibelt.

Patrik Alén Teknikerv. 10, Ekenäs Teknikontie 10, T:saari 050 505 7731 info@vnplat.fi Ab www.vnplat.fi Plåttak/Peltikatot | Taksäkerhet/Kattoturvatuotteet Regnavvattningssystem/ Sadevesijärjestelmät |Plåtlister/Peltilistat

KIINTEISTÖHUOLTO / FASTIGHETSSERVICE RAKENNUSPALVELU / BYGGTJÄNST

SÄHKÖ- ja LVI-PALVELUT / EL- och VVS-TJÄNSTER

talopalvelu80@2me.fi

HCP Kiinteistöhuolto

Kiinteistöhuoltopalvelua Raaseporissa LIIKETILAT • KERROSTALOT • PIENTALOT Ota yhteyt tä ja Palveluihin kuuluvat mm. kiinteistön tekninen huolto, ulkoalueiden puhtaanapito ja ruohonleikkuut, siivous ja pienehköt huoneistokorjaukset. pyydä tarjous! Tavoitteemme on asiakaslähtöinen, ystävällinen ja luotettava toiminta. www.hcpkiinteistohuolto.fi

Huolto 040 550 5576 (arkisin 8.00-16.00)

AURINKOSUOJATUOTTEET / SOLSKYDDSPRODUKTER

www.pohjansahko.fi Leif Nordström • 0400 485 826 • Arvid Stålarms väg 25 Renoverings och saneringsarbeten. Målningsarbeten inom och utomhus. Sprutmålningar, tak, fasader, hallar. Skylifttjänster, fasadtvätt även höghus. Kakel, klinker, tapet och mattarbeten. Golvslipningar, lackeringsarbeten. Mindre metallarbeten, svetsarbeten.

- Sähkö- ja putkityöt - Teollisuuden kunnossapito ja huolto - Ilmalämpöpumppujen asennus ja myynti

Pasi Simontaival 040 163 6674 Kari Laine 040 163 6675 info@pohjansahko.fi

ILMALÄMPÖPUMPUT / VARMLUFTSPUMPAR

SANEERAUS- & RAKENNUSTYÖT T:MI

TOMI IIVONEN

040 706 8802 KIRKKOPAIKANTIE 20, ANTSKOG AUTOPALVELUT / BILTJÄNSTER

NUOHOUSPALVELUT / SOTNINGSTJÄNST

mtnuohous@gmail.com puh./tel.

050 532 5959

since 1999 nuohoukset – sotning tiiveyskokeet ja kuvaukset – provtryck och kontrollfilmning hormien saneeraus – sanering av skorstenar och rökkanaler lv-puhdistus ja -mittaus – ventilationsrengöring och -mätning tikkaat ja sadevesikourut – taksäkerhetsprodukter och rännor

KONEVUOKRAAMO / MASKINUTHYRNING

AUTOVUOKRAAMO / BILUTHYRNING

LASITUSLIIKKEET / GLASMÄSTERI

Henkilö- ja pakettiautot, 2 pikkubussia ja peräkärry

TAMMISAARI

Valkovuokonkuja 1, Tammisaari puh. (019) 246 2504 040 703 7784 / 040 750 0357 daniek@daniek.fi Avoinna: ark. 8-17

Villagatan 2 Huvilakatu, Karis/Karjaa


14 - Nro 11 Sunnuntaina helmikuun 10. pnä 2019 .

Ekenäs pensionstagare. Träff må 18.2 kl. 12 i Uncan, bingo. Ekenäs Pensionärer. SPF Jazzkryssningen 8-10.4 o. SPF Västnylands resa till Trondheim 4-10.9. Närm. info t. 0503281209 / Catharina. Ekenäs Marthaförening. Möte 12.2 kl. 18.30 i Seniora, Prästängsg. 14, Anita Valtonen tar oss med på en nostalgitripp till Ekenäs hantverkar-, affärs- o. företagarvärld under förra seklet. Tammisaaren Martat. ”Yllätysmuna”-näyttely 16.2. asti kirjaston Rappugalleriassa, jaossa herkullisia reseptivihkoja ja paikalla myös julkkiskanat Hertta ja Martta. KässäMartat ti 12.2. klo 14 kirjaston Pääskysessä, mukaan puuvillalankaa ja virkkuukoukku, tehdään pöytäpyyhe.

Maanantai 11.2. 4.00 Uutisikkuna 5.55 Merkkien salat: NuTV1 meroiden salattu maailma 6.25

Ylen Aamu-tv 9.30 Puoli seitsemän 10.00 Hercule Poirot (12) 10.55 Pisara 11.00 Jumalanpalvelus 12.35 Antiikkikaksintaistelu 13.05 Isä Brown ja hänen laumansa (12) 13.50 Ruma Elsa (S) 15.00 Yle Uutiset 15.05 Yle Uutiset selkosuomeksi 15.10 Ylen Aamu-tv: Tänään otsikoissa 16.00 Arto Nyberg 16.45 Yle Oddasat 16.50 Novosti Yle 16.55 Yle Uutiset viittomakielellä 17.00 Yle Uutiset 17.06 Yle Uutiset alueeltasi 17.10 Isä Brown ja hänen laumansa (12) 18.00 Yle Uutiset 18.21 Yle Uutiset alueeltasi 18.30 Puoli seitsemän 19.00 Historia: Stali-

Tiistai 12.2. 4.00 Uutisikkuna 5.55 MOT: Mies, joTV1 ka selätti verottajan 6.25 Ylen

Aamu-tv 9.30 Puoli seitsemän 10.00 Hercule Poirot (12) 10.50 Yle Uutiset Uusimaa 10.58 Yle Uutiset Kaakkois-Suomi 11.06 Yle Uutiset Lounais-Suomi 11.14 Yle Uutiset Häme 11.22 Yle Uutiset Pirkanmaa 11.30 Yle Uutiset Keski-Suomi 11.38 Yle Uutiset Itä-Suomi 11.46 Yle Uutiset Pohjanmaa 11.54 Yle Uutiset Pohjois-Suomi 12.02 Yle Uutiset Lappi 12.10 Yle Oddasat 12.15 Oddasat 12.30 Isä Brown ja hänen laumansa (12) 13.15 Synnin jäljet (7) 14.35 Ruokki - lentävä pingviini (S) 15.00 Yle Uutiset 15.05 Yle Uutiset selkosuomeksi 15.10 Ylen Aamu-tv: Tänään otsikoissa 15.50 A-studio 16.15 Suomi on metsäläinen 16.45 Yle Oddasat 16.50 Novosti Yle 16.55 Yle Uutiset viittomakielellä 17.00 Yle Uutiset 17.06 Yle

Keskiviikko 13.2. 4.00 Uutisikkuna 5.55 Tuhat kuvaa liito-oraTV1 vasta (S) 6.25 Ylen Aamu-tv 9.30

Puoli seitsemän 10.00 Hercule Poirot (12) 10.50 Yle Uutiset Uusimaa 10.58 Yle Uutiset Kaakkois-Suomi 11.06 Yle Uutiset Lounais-Suomi 11.14 Yle Uutiset Häme 11.22 Yle Uutiset Pirkanmaa 11.30 Yle Uutiset Keski-Suomi 11.38 Yle Uutiset Itä-Suomi 11.46 Yle Uutiset Pohjanmaa 11.54 Yle Uutiset Pohjois-Suomi 12.02 Yle Uutiset Lappi 12.10 Yle Oddasat 12.15 Oddasat 12.30 Isä Brown ja hänen laumansa (12) 13.15 Syntynyt terve tyttö (7) 15.00 Yle Uutiset 15.05 Yle Uutiset selkosuomeksi 15.10 Ylen Aamu-tv: Tänään otsikoissa 15.45 A-studio viittomakielelle tulkattuna 16.15 MOT: Mies, joka selätti verottajan 16.45 Yle Oddasat 16.50 Novosti Yle 16.55 Yle Uutiset viittomakielellä 17.00 Yle Uutiset 17.06 Yle Uutiset alueeltasi 17.10 Isä

Hankoniemen Eläkkeensaajat. Matka Eino Grönin 80-vuotiskonserttiin 22.2. Lokomoon Turkuun on peruttu. Ingå Seniorer. Månadsträff 18.2 kl. 14 i församlingshemmet, födelsedagsfest för de som 2018 fyllt 80, 85, 90, 95 o. 100 år. Komm.styr. ordf. Henrik Wickström berättar om äldre vården o. trafikfrågor o. Kerstin Karlberg om pjäsen om Koivisto. Lotteri. ”Pappan” ti 2.4 kl. 19 i Svenska Teatern, anm. sen. 1.3 t. 050-5903449 / Disa el. 0400-673166 / Marie-Louise.

nin vakooja 20.00 MOT: Mies, joka selätti verottajan 20.30 Yle Uutiset 20.55 Urheiluruutu 21.00 A-studio 21.25 Suomi on metsäläinen 21.55 Yle Uutiset 22.00 Urheiluruutu 22.05 Yle Uutiset Uutis-Suomi 22.15 Aktivistit (12) 23.10 Oddasat 23.25 Prisma: Totuus ulkonäöstä 0.15 Puoli seitsemän 0.45 Uutisikkuna 4.00 Uutisikkuna 6.50 Pikku KakkoTV2 nen 6.51 Nimipäiväonnittelu:

11.2. 6.53 Metkat Mesiläiset (S) 7.00 Titta Pikkanen 7.07 Kolme pientä koiranpentua 7.15 Poppelikumpu (S) 7.23 Tie tähtiin (S) 7.35 Pelle Hermanni (S) 7.45 Muru (S) 7.57 Ryhmä Hau (S) 8.24 Galaxi 8.25 Jessi ja Janni - etevät etsiväkaksoset 9.00 Casualty (12) 10.00 SAS: EriUutiset alueeltasi 17.10 Isä Brown ja hänen laumansa (12) 18.00 Yle Uutiset 18.21 Yle Uutiset alueeltasi 18.30 Puoli seitsemän 19.00 Unelmien maa (7) 20.00 Vintage-valtakunta 20.30 Yle Uutiset 20.55 Urheiluruutu 21.00 A-studio 21.30 Perjantai-dokkari: Vitun huora, mä rakastan sua 21.45 Yle Uutiset 21.50 Urheiluruutu 21.55 Yle Uutiset Uutis-Suomi 22.05 SuomiLOVE 23.05 Oddasat 23.20 Perjantai 0.00 Puoli seitsemän 0.30 Uutisikkuna 4.00 Uutisikkuna 6.50 Pikku KakkoTV2 nen 6.51 Nimipäiväonnittelu:

12.2. 6.52 Ludovic (S) 7.05 Kuminakuja 19 (S) 7.12 Rytmireissu 7.20 Mitä ihmettä? (S) 7.25 Pusse (S) 7.38 Askarrellaan 7.44 Mimosa ja Lennu (S) 7.56 Vekarat! (S) 8.22 Galaxi 8.23 Joraavat juurikkaat (S) 8.26 Peter Pan (7) 9.00 Casualty (12) 10.00 Piilotetut kyvyt Brown ja hänen laumansa (12) 18.00 Yle Uutiset 18.21 Yle Uutiset alueeltasi 18.30 Puoli seitsemän 19.00 Prisma: Totuus kuntoilusta 20.00 Akuutti: Kipeä lapsettomuus 20.30 Yle Uutiset 20.55 Urheiluruutu 21.05 A-studio 21.45 Yle Uutiset 21.50 Urheiluruutu 21.55 Yle Uutiset Uutis-Suomi 22.05 Outlander - Matkantekijä (16) 23.05 Oddasat 23.20 Sannikka & Ukkola 23.50 Puoli seitsemän 0.20 Uutisikkuna 4.00 Uutisikkuna 6.50 Pikku Kakkonen 6.51 TV2 Nimipäiväonnittelu: 13.2. 6.52

Jääkarhu Otto (S) 7.02 Hertan maailma (S) 7.05 Nipa ja Pete (S) 7.11 Frans ja eläinystävät 7.16 Kerkko Kukko (S) 7.24 Kikattava Kakkiainen (S) 7.32 Fluugalaiset (S) 7.43 Sana-arkku 7.54 Kaapo (S) 8.21 Galaxi 8.22 Aappo ja Tööt (S) 8.29 Tenavat (7) 8.36 Näin meillä (7) 9.00 Casualty (12) 10.00 Piilotetut kyvyt 10.45 Paloautolla Oslosta Mongoliaan

Karis Pensionärer. Månadsträff 21.2 kl. 15 i Brankis, vändagsprogram o. info om pjäsen ”Mauno Koivisto – Täkters president”, m.m. lotteri o. dans. Medl.avg. kan betalas. Bussen till Fallåker 24.2 startar från Bäljars kl. 13.45, busstationen 14.00 o. kör via Tallmo o. Svartå 14.20. Tenala-Bromarf Pensionärer. Månadsträff må 18.2 kl. 13 i Tenala församlingshem, lotteri, kaffe, lätt program (lotterivinster mottages med tacksamhet). Karisnejdens invalider spelar bingo 20.2 kl. 15 i Felix Froms gata 6, även icke medlemmar välkomna. Fastlagsfest 5.3 i Pargas, start från Karis bussis kl. 9.00, bind. anm. sen. 11.2, t. 050-3207465. Karjaanseudun invalidit pelaavat bingoa 20.2. klo 15 Felix Fromin katu koisjoukkojen kovassa koulussa 10.50 Kulutustavaratarkastajat 11.20 Silicon Valley (12) 11.50 Alppihiihdon MM: M alppiyhdistetyn syöksy 13.15 Ratsastuksen maailma 13.45 Luottomies 2 (7) 14.00 Villi kortti 14.50 Noin Viikon Studio 15.15 Alppihiihdon MM: M alppiyhdistetyn pujottelu 16.30 Yliopistollinen eläinsairaala: Kenokaula-Anneli ei pysy orrella 17.00 Pikku Kakkonen 18.10 Casualty (12) 19.00 Sohvaperunat 20.00 Mullan alta: Heikki Kuula ja Yona 21.00 Modernit Miehet (12) 21.30 Luther (16) 23.15 Marja Hintikka Live 0.05 Uutiskkuna

6:ssa, myös muut kuin jäsenet ovat tervetulleita. Laskiaisjuhlat 5.3. Paraisilla, linja-auto lähtee Karjaan la-asemalta klo 9.00, sit. ilm. viim. 11.2. p. 050-3207465. Västra Nylands Parkinsonklubb. Träff 19.2 kl. 14-16 i Café Seniora, Prästängsgatan 14, Ekenäs. Muistikahvila Karjaalla pe 15.2. klo 12-13.30 Villa Anemonen juhlasalissa, Kauppiaankatu 27. Tied. p. 040-7527866 / Uudenmaan Muistiluotsi. Minnescafé i Karis fre 15.2 kl. 1213.30 i Villa Anemones festsal, Köpmansgatan 27. Info t. 0400321239 / Nylands Minneslots. Möte för insamlingen ”En liten Gest” sätter igång to 14.2 kl. 17-19 i Wi-Box i Horsbäck. Medtag en slant för kaffe med

tilltugg. Viktigt för de föreningar i Raseborg som vill deltaga i denna insamling. Närmare info t. 040-5409768 / Britt-Marie Malmlund. Karjaa-Pinjaisten Eläkkeensaajat. ”Iloinen iltapäivä” to 21.2. klo 12-16 Lohjan Työväentalossa, ilm. viim. ma 11.2. Eino Grönin 80-vuotiskonsertti pe 8.3. klo 19, ilm. viim. 14.2. Tied. ja ilm. p. 040-5824640 / Iiris. Karjaan-Pohjan Eläkeläiset. Keilailu 12.2. Tammisaaressa, lähtö torilta klo 11.15, kimppakyyti. Kisakeskus 26.2., lähtö torilta klo 9.30, kimppakyyti. Hörselföreningen i Västnyland. Hörselrådgivning må 11.2 kl. 14-16 i Karis bibliotek. Minnesträning och stödgrupp för närstående i Ekenäs ti 12.2 kl. 14-15.30 i försam-

Hei me rakennetaan! 12.30 Ostoskanava Tvins.com 13.31 Huomenta Suomi Extra 14.00 Tähdet, tähdet 15.50 Myyrä 17.25 Salatut elämät (S) 17.55 Kauniit ja rohkeat (S) 18.25 Emmerdale (12) 18.55 Mitä tänään syötäisiin? 19.00 Seitsemän uutiset 19.20 Päivän sää 19.25 Tulosruutu 19.30 Salatut elämät (7) 20.00 Kaappaus keittiössä 21.00 Pitääkö olla huolissaan? 22.00 Kymmenen uutiset 22.20 Päivän sää 22.25 Tulosruutu 22.35 Myyrä 0.05 Theroux Miamin jättivankilassa (12) 1.20 Rikoksista pahin (12) 2.15 Rikoksista pahin (12) 3.05 Mustamaalattu (12) 4.00 Mustamaalattu (12)

10.45 Lippu rakkauteen 11.15 Kun sydän särkyy 11.45 Kehonvartijat 12.15 Karl Pilkington: Elämän tarkoitus 13.00 Niklaksen keittiössä 13.30 Riistametsällä 14.15 Herkullinen Toscana 14.45 Siperia - vapaalaskijan unelma 15.15 Hyytävä vaellus 16.10 Sohvaperunat 17.00 Pikku Kakkonen 18.00 Alppihiihdon MM: Joukkuekilpailu 19.01 Villi kortti 20.00 Ice Town - Elämää äärirajoilla 20.49 Luottomies 2 (7) 21.00 Unelmia ja studiohommia 21.30 Latela 22.00 Kuolemaantuomitut (16) 22.50 Modernit Miehet (12) 23.20 Nuoret ja lupaavat (12) 0.05 Uutiskkuna 6.01 Ostoskanava Tvins.com MTV3 6.15 Aamusää 6.25 Huomenta

Suomi 9.05 Mitä tänään syötäisiin? 9.10 Huomenta Suomi Extra 9.35 Kauniit ja rohkeat (S) 10.00 Emmerdale (12) 11.15 Rakkauden koodi 11.45 Kaipuu takaisin paratiisiin 12.15 Kehonkieli 13.00 Kun sydän särkyy 13.30 Lippu rakkauteen 14.00 Yliopistollinen eläinsairaala: Kenokaula-Anneli ei pysy orrella 14.30 Eläinten ystävät 14.45 Hyppy Amazoniin 15.10 Ennen kuin kuolen 16.10 Villi kortti 17.00 Pikku Kakkonen 18.10 Casualty (12) 19.00 Unelmia ja studiohommia 19.30 Modernit Miehet (12) 20.00 Miksi en ole Facebookissa? 21.00 Armoton maa (16) 22.30 Mullan alta: Heikki Kuula ja Yona 23.25 Our Girl (12) 0.15 Kuolemaantuomitut (16) 1.10 Uutiskkuna

6.01 Ostoskanava Tvins.com 6.15 MTV3 Aamusää 6.25 Huomenta Suomi

9.05 Mitä tänään syötäisiin? 9.10 Huomenta Suomi Extra 9.35 Kauniit ja rohkeat (S) 10.00 Emmerdale (7) 10.30 Ensitreffit alttarilla 11.30 Hei me rakennetaan! 12.30 Ostoskanava Tvins.com

Vertaistukiryhmä muistisairaan läheisille ja muistitreeniryhmä Karjaalla ke 13.2. klo 10.30-12 kulttuuriopiston tiloissa, Torikatu 8. Tied. ja uusien osallistujien ilm. p. 040-7527866 / muistiohjaaja Maija Hakala, Uudenmaan Muistiluotsi. VN Reumaförening. Medlemsmöte 11.2 kl. 18 i Folkan, föreläsare från Sparbanken. Reumadag för Svenskfinland i Helsingfors 9.3 kl. 9.30-16.15 i Tölö servicecentral, anm. sen. 25.2 t. 040-5409768 / Britt-Marie. Jatkuu sivulla 15.

7.55 Angry Birds Piggy Tales (S) 8.00 Vili Vilperin seikkailut (S) 8.10 Disney esittää: Kaksin karkuteillä: TV-sarja (S) 8.35 LEGO Ninjago (7) 9.00 Haluatko miljonääriksi? 10.00 Haluatko miljonääriksi? 11.00 Live: Onnenarpa 12.00 Live: Tiedä ja Voita 13.55 Naimakaupalla alttarille 14.55 Rempalla kaupaksi 15.55 Napakymppi 16.55 Onnenarpa 17.00 Hyvät ja huonot uutiset 18.00 Kuppilat kuntoon, Jyrki Sukula! 19.00 The Voice of Finland 20.00 Hyvät ja huonot uutiset 20.58 Keno ja Synttärit 21.00 Elokuva: Poliisiopisto 6 - suuri rikosaalto (12) 22.50 Tulossa: Suomen huutokauppakeisari esittää: Markku hoitaa 22.55 Ar5.00 Astral-­ man ja Suomen rikosmysteerit (7) TV 6.00 23.55 Poliisit - kotihälytys (12) 0.55 Rusty Rivets (S) 6.25 Disneyn Hyvät ja huonot uutiset 1.55 Mad esikoulu: Leijonakaarti (7) 6.50 Cook Show (7) 2.55 Astral-TV Peukaloisen uudet retket (7) 7.05 Ritariprinsessa Nella 7.30 My 8.30 FEM Little Pony: Ystävyyden taikaa 8.30 Plus (S) 7.50 Angry Birds Blues (S) 9.00 Arvinge okänd 10.00 På

spåret 11.00 Skavlan 12.00 TEEMA 12.00 Levande arkiv visar 12.01 Århundradets vinter 12.27 Väderleksutsikter: Fjällväder 12.41 Naturen är ännu vår: När havet har frusit till 13.05 Banksy i New York 14.25 I Turkiet med Simon Reeve 15.25 Jag var en vinnare (T) 15.45 To Garbo and Lenin (T) 16.00 Don Matteo utreder (7) 17.00 FEM 17.00 Läkarna mot internet 17.40 En glimt av Norge 17.55 Yle Nyheter TV-nytt 18.00 BUU-klubben 18.30 Meningen med livet 19.00 Postorderkärlek 19.30 Yle Nyheter TV-nytt 20.00 Närbild 20.30 Oljefonden (7) 21.00 Efter Nio 22.00 Bonusfamiljen (12) 22.43 Bonusfamiljen (12) 23.27 Bonusfamiljen (12) 0.11 Bonusfamiljen (12) 0.55 Bonusfamiljen (12) 1.39 Bonusfamiljen (12) 2.22 Bonusfamiljen (12) 3.06 Bonusfamiljen (12) 3.50 Bonusfamiljen (12)

10.30 Ensitreffit alttarilla 11.30 Hei me rakennetaan! 12.30 Ostoskanava Tvins.com 13.31 Huomenta Suomi Extra 14.00 Leilan superfood 14.30 Leilan superfood 15.00 Teknavi 15.30 Uutisvuoto 16.25 Kaappaus keittiössä 17.25 Salatut elämät (7) 17.55 Kauniit ja rohkeat (S) 18.25 Emmerdale (7) 18.55 Mitä tänään syötäisiin? 19.00 Seitsemän uutiset 19.20 Päivän sää 19.25 Tulosruutu 19.30 Salatut elämät (S) 20.01 Mielensäpahoittaja - ennen kaikki oli paremmin 21.00 Studio 22.00 Kymmenen uutiset 22.20 Päivän sää 22.25 Tulosruutu 22.35 Asian ytimessä, Jaakko Loikkanen 23.05 Suhdesoppa 0.05 Studio 1.00 Stadi vs. Lande 1.55 Olet mitä syöt 2.50 Viron surkein kuski 3.45 Hurjat sääilmiöt 4.40 The Chefs’ Line

Rusty Rivets (S) 6.25 Disneyn esikoulu: Leijonakaarti (7) 6.50 Peukaloisen uudet retket (7) 7.05 Ritariprinsessa Nella 7.30 My Little Pony: Ystävyyden taikaa (S) 7.55 Angry Birds Blues (S) 8.00 Angry Birds Piggy Tales (S) 8.05 Vili Vilperin seikkailut (7) 8.15 Disney esittää: LEGO Star Wars: The Freemaker Adventures (7) 8.35 LEGO Ninjago (7) 9.00 Naimakaupalla alttarille 10.00 Napakymppi 11.00 Live: Onnenarpa 12.00 Live: Tiedä ja Voita 13.55 Naimakaupalla alttarille 14.55 Rempalla kaupaksi 15.55 Kotikaupunki vaihtoon 16.25 Onnenarpa 16.30 Napakymppi 17.30 Et sä tiedä kuka mä oon? 18.30 The Voice of Finland 20.00 Haapasalon Suomi 20.58 Keno ja Synttärit 21.00 Grillit huurussa (S) 22.00 Elokuva: Poliisiopisto 6 - suuri rikosaalto (12) 23.50 Elokuva: Ghost Rider - Koston henki (12) 1.50 Amerikan kovimmat keräilijät 2.50 Mad Cook Show (7) 3.50 Astral-TV

4.33 FEM 4.33 BoYle Fem nusfamiljen (12) 8.30 Petra

Little Pony: Ystävyyden taikaa (S) 7.55 Angry Birds Blues (S) 8.00 Angry Birds Piggy Tales (S) 8.05 Vili Vilperin seikkailut (S) 8.15 Disney esittää: LEGO Star Wars: The Freemaker Adventures (7) 8.35 LEGO Ninjago (7) 9.00 Naimakaupalla alttarille 10.00 Napakymppi 11.00 Live: Onnenarpa 12.00 Live: Tiedä ja Voita 13.55 Naimakaupalla alttarille 14.50 Rempalla kaupaksi 15.55 Remppa vai muutto UK 16.55 Onnenarpa 17.00 Hyvät ja huonot uutiset 18.00 Kuppilat kuntoon, Jyrki Sukula! 19.00 Grillit huurussa (S) 20.00 Poliisit 2019 20.58 Keno ja Synttärit 21.00 Arman ja Suomen rikosmysteerit (7) 22.00 Selviytyjät Suomi (S) 23.30 Selviytyjät Suomi Extra (S) 0.00 Poliisit 2019 5.00 Astral-­ 1.00 Haapasalon Suomi 2.00 Mad TV 6.00 Cook Show (S) 3.00 Astral-TV Rusty Rivets (S) 6.25 Disneyn esikoulu: Leijonakaarti (7) 6.50 8.35 FEM Peukaloisen uudet retket (7) 7.05 8.35 DetRitariprinsessa Nella 7.30 My ta om detta 8.50 På resande

not 9.50 Läkarna mot internet 10.30 Matmagasinet 11.00 Strömsö 11.30 Spotlight: Dags att köra ner Alko? 12.00 TEEMA 12.00 Efter Francotiden - familjen Alcantara (7) 13.15 Rodin och Helvetets portar 14.10 Pianovirtuosen Maurizio Pollini 15.05 Konsten i USA 16.05 Don Matteo utreder (7) 17.25 FEM 17.25 En tvättäkta lantis 17.55 Yle Nyheter TV-nytt 18.00 BUU-klubben 18.30 We can’t do it 19.00 Dok: Barnsoldaten 19.30 Yle Nyheter TV-nytt 20.00 TEEMA 20.00 Borgen (12) 21.00 Symbolernas hemliga värld: Triangeln 21.30 Resenärerna Brydon och Coogan i Spanien 22.00 Kino: Last stop Fruitvale station (16) 23.25 Yle live: Alan Walker 0.25 My generation - Michael Caine

6.01 Ostoskanava Tvins.com Nelonen MTV3 6.15 Aamusää 6.25 Huomenta Suomi 9.05 Mitä tänään syötäisiin? 9.10 Huomenta Suomi Extra 9.35 Kauniit ja rohkeat (S) 10.00 Emmerdale (12) 10.30 Ensitreffit alttarilla 11.30

lingshemmet, Larssonsvägen 1, grupperna träffas samtidigt men i olika utrymmen. Info o. anm. t. 0400-321239 / minneshandledare Hanna Strandell, Nylands Minneslots.

Yle Fem

Astral-TV 6.00 Nelonen 5.00 13.31 Huomenta Suomi Extra 14.00 Asian ytimessä, Jaakko Loikkanen 14.30 Pomo piilossa UK 15.25 Mielensäpahoittaja ennen kaikki oli paremmin 16.25 Stadi vs. Lande 17.25 Salatut elämät (S) 17.55 Kauniit ja rohkeat (S) 18.25 Emmerdale (7) 18.55 Mitä tänään syötäisiin? 19.00 Seitsemän uutiset 19.20 Päivän sää 19.25 Tulosruutu 19.30 Salatut elämät (S) 20.00 Kotoisa 21.00 Vappu ja Marja Live 22.00 Kymmenen uutiset 22.20 Päivän sää 22.25 Tulosruutu 22.35 Rikospaikka 23.05 Ratamo (12) 0.00 Vappu ja Marja Live 1.00 C.S.I. Cyber (7) 1.55 Pitääkö olla huolissaan? 2.50 Kotoisa 3.45 Kaappaus keittiössä 4.40 The Chefs’ Line

Nelonen

Yle Fem

älskar sig själv 9.00 Efter Nio 10.00 Meningen med livet 10.30 Postorderkärlek 11.00 Närbild 11.30 Lärlabbet 12.00 TEEMA 12.00 Batman (7) 12.24 Batman (7) 12.55 Farbror Brians rockhistorier (7) 13.25 Farbror Brians rockhistorier (7) 13.55 Farbror Brians rockhistorier (7) 14.25 I Turkiet med Simon Reeve 15.25 Paper, horse and birds (T) 15.55 Don Matteo utreder (7) 17.25 FEM 17.25 Matmagasinet 17.55 Yle Nyheter TVnytt 18.00 BUU-klubben 18.30 Adam & Eva 19.00 Spotlight: Dags att köra ner Alko? 19.30 Yle Nyheter TV-nytt 20.00 TEEMA 20.00 Konsten i USA 21.00 Historia: Städernas hemligheter 21.55 Bio Finland: En spegelblank dag (T) 22.20 Bio Finland: Tredje skottet (7) 0.15 Ny film: #Sovitus (T) 0.24 Ny film: Fingerling (7)

KEXTV

19.00 Vänortsbesök från Estland Kurensaare 1989. Ekenäs TV, 1989. Repris.


Nro 11 Sunnuntaina helmikuun 10. pnä 2019 - 15 .

Jatkuu sivulta 14. VN Diabetesförening. Medlemskväll ti 12.2 kl. 18 i Glöden i Pojo kby, Linda Hongisto berättar om näring o. kost, diab. sköterskan medverkar, kaffeservering. Bussen till ”Chess” lö 16.2 startar från Ekenäs bussis kl. 11.45 via Raseborgsvägen, Karis bussis 12.00. VN Diabetesförening. Jäsenilta ti 12.2. klo 18 Glödenissä Pohjan kirkonkylässä, Linda Hongisto kertoo ravitsemuksesta ja ruokavaliosta, diabeteshoitaja on mukana, kahvitarjoilu. Linja-auto ”Chess”-musikaalin la 16.2. lähtee Tammisaaren la-asemalta klo 11.45 Raaseporintien kautta, Karjaan la-asema 12.00. Billnäs Pensionärsförening. Månadsmöte 12.2 kl. 14 i Ninas lunchcafe, kaffe, lotteri m.m. Österby Pensionärer. Möte 13.2 kl. 15-17 i skolan med Vidar Lindqvist som gäst (gärna lotteri- och bingovinster med). Medl.avg. kan betalas på mötet. Trivseldag med Dragsfjärds Pensionärer 19.3 i Sea Front kl. 13-17, Anm. t. 0400-533028 / Gittan. Spa-resa till Hapsal (Fra Mare) 22-28.4, även för utomstående, info o. anm. t. 050-3259789 / N. Jansson el. nissingers@hotmail.com. Pääkaupunkiseudun luusto­ yhdistyksen Hangon osasto. Osteojumppa keskiviikkoiltaisin klo 19-20 Hangonkylän koulun liikuntasalissa, mukaan vesipullo ja sisäkengät (fliisi), tied. p. 050-309345 / Paula. Kuntosalivuorot Astreassa maanantaisin ja torstaisin klo 18. Tied. p. 040-4174336 / Eira. Folkhälsanin Mustion kerho. Tapaamiset joka toinen viikko, parittomilla viikoilla, keskiviikkoisin klo 14-15.30 Lindnäsin kerhotilassa, avoin tapahtuma ikäihmisille. Tied. p. 0504350470 / Kristina Björklund, Folkhälsans förbund. Folkhäl­ sans Svartå Klubb. Träffar på onsdagar varannan vecka, ojämna veckor, kl. 14-15.30 i Lindnäs samlingssal, öppen för alla äldre. Info t. 050-4350470 / Kristina Björklund, Folkhälsans förbund.

MLL Karjaa. Perhekahvila ma klo 10-12 Jumbopuistossa, Keskuskatu 62. Tied. p. 0452325105 / Rea Grönroos tai internetissä facebook.com/ MLL Karjaa. Mbf Karis. Familjecafé må kl. 10-12 i Jumboparken, Centralgatan 62. Info t. 0452325105 / Rea Grönroos eller i internet facebook.com/ MLL Karjaa.

asti kirjaston aukioloaikoina.

Vänförmedling i Karis o. Pojo helgfria torsdagar kl. 10-12 t. 044-0279304, e-post: karispojo. vanformedling@gmail.com. Arr. Röda Korset Karis-Pojo lokalavdelning och församling. Ystä­ vänvälitys Karjaalla ja Poh­ jassa arkitorstaisin klo 10-12 p. 044-0279304, s-posti: karispojo. vanformedling@gmail.com. Järj. Punaisen Ristin Karjaan-Pohjan paik.os. ja seurakunta.

LIIKUNTA JA ULKOILU

Mty Kaippari. Vapaaehtoista, ennaltaehkäisevää ja kuntouttavaa mielenterveystyötä Raaseporissa. Kerhotoiminta Kaipparin Tuvalla: Tietokoneen ja puhelimen käytön opastus ma klo 12-14. Keskustelu- ja käsityökerho ti klo 12.30-14.30. Ulkoilu- ja venyttelyryhmä to klo 13-14. Tietovisa to 7.3. klo 13.30-14.30. Suljettujen ryhmien päivät ja kellonaijat sovitaan yhdessä, ilm. mtykaippari@gmail.com tai p. 0456436133, lisätied. kaippari.fi/ kerhotoiminta. Tupakoinnin vähentämis- tai lopettamisryhmä, ohjaajana savuttomuuskoutsi Sepi Sundman. Kaksikielinen Me välitämme-ryhmä, vetäjänä Johan Mångård. Tapaamispaikka Kaipparin Tupa, Elina Kurjen katu 6, on avoinna mape klo 10-15. Kaipparin kutomossa, Nils Grabben katu 4, on mahdollisuus kangaspuilla kutomiseen, tied. ja varaukset p. 045-2709687 / kutomo.

Luckan Raseborg, Karjaa. ”Mad seasons”, Anna Lucia Silfvastin sekatekniikkatöitä vanerille 15.2. asti ma-pe 9-16. Raaseporin valokuvakeskus, Karjaa. ”Floating”, Astrid Kruse Jensenin valokuvanäyttely 15.2. asti ti-pe 11-17, la 10-14.

Liiku muistisi hyväksi Kar­ jaalla, kevyttä liikuntaa muistinhuollosta kiinnostuneille, tiistaisin 28.5. asti klo 10-11. Raaseporin kulttuuriopiston liikuntasalissa, Torikatu 8. Ilm. p. 040-7527866 / Uudenmaan Muistiluotsi. Taijin alkeet tiistaisin klo 1920.15 Karjaan ruots. yläkoulun liikuntasalissa, Torikatu 10. Ilm. ja tied. p. 045-6512183 / Lassi Kari tai taijifiskars@ gmail.com. Motionera för ditt minne i Ekenäs, sittgymnastik, på måndagar t.o.m. 25.3 kl. 10-11 i ungdomsgården, Ystadsgatan 14, öppen för alla, gratis. Info t. 0400-321239 / minneshandledare Hanna Strandell, Nylands Minneslots. Liiku muistisi hyväksi Tammisaaressa, tuolivoimistelua, maanantaisin 25.3. asti klo 10-11 nuorisotalossa, Ystadinkatu 14, kaikille avoin, maksuton. Tied. p. 0400-321239 / muistiohjaaja Hanna Strandell, Uudenmaan Muistiluotsi.

gelsal, Berggatan 4. I gruppen tränas muskelstyrka, balans och minnet, avgiftsfri. Arr. i samarbete med Hangö stads fysioterapeut Hanna Österlund och Nylands Minneslots, info t. 0400-321239. Liiku muisti­ si hyväksi Hangossa tiistaisin 12.3. asti (ei 19.2.) klo 11-12 Astrean Peilisalissa, Vuorikatu 4. Ryhmässä harjoitetaan lihasvoimaa, tasapainoa ja muistia, maksuton. Järj. yhteistyössä Hangon kaupungin fysioterapeutti Hanna Österlund ja Uudenmaan Muistiluotsin muistiohjaaja, tied. p. 0400-321239. FU-47. Jousiammuntaharjoitukset torstaisin klo 18 Klinkbackan koululla. Tied. p. 0405181022 / Aki. TAPAHTUMIA-palsta on kokonaisuudessaan internetissä: www.etela.com/tapahtumia

arjaan bridgekerhossa pelattiin tiistaina neljän K pöydän Howell, yhteensä 28

jakoa. Illan keskiarvo oli 84 pistettä ja sen ylittivät seuraavat parit: 1) Camilla Danielsson / Gunnar Almark 108 p. (64,3 %), 2) Göran Rehn / Gösta Eriksson 107, 3) Henry Hagman / Kalle Svennblad 105.

Motionera för ditt minne i Hangö tisdagar t.o.m. 12.3 (ej 19.2) kl. 11-12 i Astreas Spe-

MYYDÄÄN

MYYDÄÄN Myyntivaunumme Karjaan torilla ke 13.2. klo 9-12 Tervetuloa Perniön Saunapalvi

NÄYTTELYJÄ

RUOKALISTAT 4-10.2.

HANKO Koulut; Ma: Kalapuikot, kermaviilikastike, raaste. Ti: Hernekeitto, ruispalat. Ke: Kebabvuoka, vihannesmix. To: Appelsiinibroilerikastike, pitkäjyväinen riisi, kaalisalaatti. Pe: Jauhelihakastike, täysjyväkierremakaroni, salaatti.

RAASEPORI Fiskarin koulu; Ma: Lihamureke, kastike, salaatti. Ti: Pinaattiohukaiset, puolukkahillo, pastasalaatti. Ke: Pasta Carbonara, salaatti. To: Kalakeitto, leipä. Pe: Broilerikiusaus, salaatti. Karjaan koulut, Klinkbac­ kan koulu ja Billnäs skola; Ma: Kinkkukastike, pasta, salaatti, ketsuppi / Vegyukastike. Ti: Pinaattiohukaiset, pastasalaatti, puolukkahillo. Ke: Lihamureke, kastike, salaatti / Kasvispihvi. To: Tex mex laatikko, salaatti / Tex mex laatikko. Pe: Kalakeitto, leipä, juusto, porkkanapala / Parsakaaliperunakeitto. Kirkonkylän koulu ja Kyr­ koby skola; Ma: Pinaattiohukaiset, pastasalaatti. Ti: Liha-

SÄLJES

mureke. Ke: Broilerikiusaus. To: Kinkkukastike. Pe: Kalakeitto, leipä, juusto. Mikaelskolan; Ma: Broileririsotto, kaalisalaatti. Ti: Makkarakeitto, kotileivottu leipä. Ke: Kermaperunat, paistettu tofu, salaatti. To: Porkkanakeitto, ruisleipä. Pe: Tortilla. Tammisaaren koulut; Ma: Pinaatti- tai porkkanaohukaiset, pastasalaatti. Ti: Lihamureke. Ke: Kalakeitto. To: Broilerikiusaus. Pe: Pasta Carbonara tai tonnikalapasta. Marianmäen ruokapalve­ lu; Ma: Jauhemaksapihvi, appelsiiniriisi. Ti: Lihamureke, ruusunmarjakiisseli. Ke: Broilerikiusaus, vadelmarahka. To: Kinkkukastike, punaherukkakiisseli. Pe: Kalakeitto, omenapaistos ja vaniljakastike. La: Makaronilaatikko, kiisseli. Su: Broileria, hedelmäsalaatti.

www.etela.com JÄTEVESIJÄRJESTELMÄT MEILTÄ! Paljon

erilaisia vaihtoehtoja.

Ensikuja 2, Karjaa. Avoinna: Ma-pe 8-17 P. 045 204 9318, info@putkipiste.net

Škoda Octavia 1.8T -03, 245 tkm, besiktad till 01/2020, 2 x däck (2 st. sommardäck dåliga) P. 2.200 €. T. 040 676 2331.

OSTETAAN Kuolinpesät ja kodin irtainta. Nouto, käteinen. Puh. 044 917 4471.

Lilla Galleriet, Tammisaari. ”Berner sennen”, Jutta Aminoffin koira-akvarelleja 2.3. asti ma, ke, pe 9-17, ti, to 9-19, la 9-14.

TYÖSUORITUKSIA

Galleria Fokus, Karjaa. ”Kerafreak”, Eva Langin keramiikkaa 2.3. asti kirjaston aukioloaikoina. Galleria Perspektiivi. ”Kuvia”, Patrick Baggen näyttely 28.2.

UTHYRES

VUOKRALLE TARJOTAAN

www.putkipiste.fi

TYÖSUORITUKSIA

Sjöblom´s

040 72 44 168

- tyhjennykset - huuhtelut ja pesut - kuivaimurointi - viemäriputkikamera

24/7 PÄIVYSTYS 0400 208 493

Paikkakunnan paras Ford -huoltamo ja -korjaamo. Myös Fordin alkuperäisten varaosien myynti. Bästa verkstaden på orten för service eller reparation av din Ford. Även försäljning av Ford-orginalreservdelar.

VAPAAT ASUNNOT / LEDIGA LÄGENHETER HANGON VUOKRATALOT OY / HANGÖ HYRESHUS AB Linjakatu 2 B 12, 2 h, k, 60 m², vuokra 600,49 €/kk, vesimaksu 25 €/kk, I krs Linjakatu 2 B 18, 2 h, k, 60 m², vuokra 613,88 €/kk, vesimaksu 25 €/hlö, III krs Linjakatu 2 C 21, 3 h, k, 70 m², vuokra 687,01 €/kk, vesim. 25 €/kk, I krs, (1.3.) Halmstadinkatu 34 D 5, 4 h, k, 91,5 m², vuokra 888,16 €/kk, vesimaksu 20 €/hlö, III krs Halmstadinkatu 34 F 19, 2 h, k, 59,5 m², vuokra 632,22 €/kk, vesim. 20 €/hlö, II krs (16.3.)

Myös kaikkien muiden merkkien huollot, korjaukset ja vianetsinnät modernilla laitteistolla. Även service, reparationer och felsökningar av alla andra märken med modern utrustning.

Halmstadinkatu 38 D 25, 2 h, k, 59,5 m², vuokra 627,74 €/kk, vesim. 21 €/hlö, I krs (1.3.) Halmstadinkatu 38 F 43, 4 h, k, 91,5 m², vuokra 875,16 €/kk, vesimaksu 21 €/hlö, I krs

Karjaalla erittäin hyvällä liikepaikalla

Halmstadinkatu 37 A 6, 2 h, k, s, 61 m², vuokra 665,54 €/kk, vesim. 21 €/hlö, II krs, (1.3.) Halmstadinkatu 37 A 8, 2 h, k, s, 61,5 m², vuokra 670,89 €/kk, vesimaksu 21 €/hlö, II krs Halmstadinkatu 37 D 24, 2 h, k, s, 61,5 m², vuokra 670,89 €/kk, vesim. 21 €/hlö, RT, II krs Halmstadinkatu 37 D 25, 2 h, k, s, 61 m², vuokra 665,54 €/kk, vesimaksu 21 €/hlö, II krs Halmstadinkatu 37 D 26, 3 h, k, s, 77 m², vuokra 806,78 €/kk, vesim. 21 €/hlö, RT, II krs

230 m² toimitilaa

Suokatu 14-16 as. 14, 3 h, k, s, 80 m², vuokra 816,90 €/kk, vesimaksu 29 €/hlö, RT

Vuokraan sisältyy myös iso piha-alue.

HUOM! VAKUUSMAKSU 1 kk:n VUOKRA / OBS! GARANTIAVGIFT 1 mån. HYRA

nyt edullisesti vuokrattavana! Osoite: Tammisaarentie 55, 10320 Karjaa, samassa talossa kuin Karjaan A-Katsastus. Sopii erittäin hyvin esim. myyntitilaksi. Vuokra: 1750 € sis. alv. ja lämmitys + perussähköt.

Soita 040 141 8686 Chris Nylund, Ideal Auto.

Suokatu 15-17 E 23, 3 h, k, s, 80 m², vuokra 848,02 €/kk, vesimaksu 27 €/hlö, RT

Hakemuslomakkeet ja tiedustelut / Ansökningsblanketter och förfrågningar: OP-Filia Oy Ab, Vuorikatu 21 Berggatan, II krs/vån., Hanko / Hangö, puh./tel. 010 257 3440, opfiliahanko@op.fi

10301 KARJAA

(Hanko, Inkoo, Karjaa Pohja, Tammisaari)

Painos 23.000 kpl

PROFESSIONELL DIAGNOSTIK, REPARATION, SERVICE, UPPDATERING OCH NYCKELKODNING. ALLTID TILL ETT KOSTNADSEFFEKTIVT PRIS!

| Audi | BMW | Citroën | Peugeot | Renault | Seat | Land Rover | Range Rover | Škoda | Mercedes-Benz | Volkswagen | Volvo

Hakuaika päättyy / Ansökningstiden går ut: maanantai/måndag 25.2.2019. Tiedustelut asukasvalinnoista / Förfrågningar angående val av hyresgäster: keskiviikko/onsdag 27.2.2019.

Postiosoite: Puhelin (019) 278866 PL 16

Torstaisin ja sunnuntaisin ilmestyvä puolueeton paikallislehti

AMMATTITAITOINEN VIANETSINTÄ, KORJAUKSET, HUOLLOT, PÄIVITYKSET JA AVAINTEN KOODAUKSET. AINA KUSTANNUSTEHOKKAASEEN HINTAAN!

Sähköposti: ilmoitus@etela.com jakelu@etela.com toimitus@etela.com

Toimitus ja ilmoituskonttori: Keskuskatu 76, KARJAA

Päätoimittaja: Ari Hätönen Puh. (019) 278868 0500-471963

Kustantaja: Karjaan Offsetpaino Oy Tj. Mikko Nieminen Puh. (019) 278861

Ilmoitukset:

Puh. (019) 278866 ilmoitus@etela.com

Jakelut: Puh.

(019) 278861 jakelu@etela.com

ETELÄN UUTISET: www.etela.com

| | |

RAHOITUS FINANSIERING

www.auto-centerhorsback.fi

(019) 241 4900

Kuljettajantie 8 Chaufförsvägen, Horsbäck, Tammisaari/Ekenäs. Ark./Vard. 8.00-17.00.

Torstailehteen tarkoitetun toimituksellisen aineiston (mm. Tapahtumia-palstan tiedot) on oltava toimituksen käytettävissä viim. edellisenä maanantaina klo 16 ja sunnuntailehteen -ilmoituksen koko vähintään 555 pmm tarkoitetun edellisenä torstaina Rivi-ilmoitukset yksityishenki- klo 16. (Seurakunnat-palstan löille 2,70 euroa/rivi. Tilinumero: tiedot maanantaisin klo 16.) Ilmoitusaineisto torstailehteen TSp, FI63 4170 0010 0444 40. on jätettävä viim. tiistaisin kello Tilinhoitomaksu 5,70 euroa. 11 ja sunnuntailehteen viim. perjantaisin kello 11. Hinnat sisältävät ALV 24 %. (Täydellinen hinnasto toimistostamme.) Lehden korvausvelvollisuus vir-

Ilmoitushinnat (neliväri, euroa): 2,87/pmm Etusivu Teksti 2,48/pmm Takasivu 2,60/pmm Määräpaikkakorotus +10 %

heellisistä ilmoituksista rajoittuu uuteen ilmoitukseen. Puhelimitse jätettyjen ilmoitusten virheistä vastuu on ilmoittajalla. Lehti ei vastaa ilman sopimusta lähetetyn materiaalin säilyttämisestä tai palauttamisesta.

Painopaikka: Salon Lehtitehdas Salo 2019


16 - Nro 11 Sunnuntaina helmikuun 10. pnä 2019 .

Allt trevligt mitt i centrum! Kaikkea kivaa keskellä kaupunkia! Trevlig vändag Hyvää ystävänpäivää 14.2.

Uppmärksamma säkerheten i vardagen 112-DAGEN PÄIVÄ Kiinnitä huomio arjen turvallisuuteen

PERLE D’OR CHOKLADKONFEKTER SUKLAAKONVEHDIT

BRANDVARNARE PALOVAROITIN

BIO LUVIL TVÄTTPULVER PYYKINPESUJAUHE 1,35 kg

195 g

1,35

3 st./kpl styckevis/ yksittäin 4,95

10

3 ask/rs

styckevis/ yksittäin 1,99

112-DAGEN / 112-PÄIVÄ

TAKE AWAY MUGG MUKI

BRANDFILT SAMMUTUSPEITE

5

430 ml

HJÄRTFORMAR SYDÄNVUOAT

120 × 180 cm

9

4

95

112-DAGEN / 112-PÄIVÄ

500 g

2

99

st./kpl

GOLDEN POWER BATTERI PARISTO 9 V alkaline

5

7

99 st./kpl

Hitta oss på facebook Löydä meidät facebookista www.facebook.com/sparcentralenlatvala

ask/rs

LÄTTKROSS KEVYTMURSKE

10 liter/litraa räcker till ca 40 m² riittoisuus n. 40 m²

10 l

SVART PULKA MUSTA PULKKA

st./kpl

3

95 ps st./kpl

BILLADDARE AUTOLATURI

3 fl./pl

A5

2

99 st./kpl

VINTERARBETSHANDSKAR TALVITYÖKÄSINEET #10

3

99 par pari

SNÖSKYFFEL TILL BILAR LUMILAPIO AUTOON

microusb effekt/teho 1 A

99 PKT

KROPPS- OCH HANDTVÅL VARTALO- JA KÄSISAIPPUA 500 ml

CRAFT SENSATIONS MÖNSTRADE PAPPER FÖR PYSSEL PAPERIARKKIVIHKOT ASKARTELUUN

ETT PARTI ERÄ

95

99

st./kpl

HJÄRTMARMELAD SYDÄNMARMELADI

KOLMONOXIDVARNARE HÄKÄVAROITIN

3 st./kpl

4

95

st./kpl

24

3

kg

5

INHEMSK FÅGELHOLK KOTIMAINEN LINNUNPÖNTTÖ

8

95 st./kpl

NÖTTER FÖR FÅGLAR PÄHKINÖITÄ LINNUILLE

5 kg

5 kg

10

€ ps

SKÅLAD MATTA KURAKAUKALO 50 × 40 cm

90 cm

3

99 st./kpl

4

CENTRALGATAN 96, 10300 KARIS ÖPPET: Må-Fre 9-19, Lö 9-15 KESKUSKATU 96, 10300 KARJAA AVOINNA: Ma-Pe 9-19, La 9-15

99 sparcentralen@latvala.com tel./puh. 044 723 0300

2

99 st./kpl

Ej för återförsäljare! Ei jälleenmyyjille!

ERBJUDANDEN I KRAFT 11-16.2.2019 så länge lagret räcker. TARJOUKSET VOIMASSA 11.-16.2.2019 niin kauan kuin erää riittää.

Profile for Etelä-Uusimaa

EU 11 / 10.2.2019  

EU 11 / 10.2.2019  

Profile for etela