__MAIN_TEXT__
feature-image

Page 1

Päätoimittaja Kauko Salmivirta kauko.salmivirta@etappi.info

Julkaisija Tampereen seudun Työllistämisyhdistys Etappi ry Sarvijaakonkatu 28-30 33540 Tampere p. 010 231 23 60 www.etappi.info

Toimittaja Sari Harsu

Toimitussihteeri Joni Syvänen Taitto Tampereen seudun Työllistämisyhdistys Etappi ry:n Mediapaja etappi.mediapaja@gmail.com

Tampereen seudun Työllistämisyhdistys

ETAPPI TIEDOTTAA Marraskuu / 2015

Työllistämisen kokemusta ja osaamista yli 20 vuoden ajalta

MARTOILTA APUA ARKEEN Pirkanmaan Martat ry:n Heidi Ovaska kävi 4.11. Etapilla pitämässä erityisesti nuorille suunnatun Ota raha-asiat haltuun -luennon.

M

artat on kansalaisjärjestö, joka edistää kotien ja perheiden hyvinvointia arkeen liittyvällä neuvonnalla. Marttojen mukaan jokainen on oman elämänsä talousjohtaja, ja siksi jokaisen tulisi myös tietää, paljonko rahaa tulee kuukauden aikana ja kuinka paljon ja mihin rahaa menee. ”Jos pitää menoista kirjaa, on helpompi seurata, voisiko jostain karsia”, Heidi Ovaska neuvoo. ”Tarpeet kannattaa laittaa tärkeysjärjestykseen.”

Joskus suuri vuosittainen menoerä saattaakin syntyä pienistä heräteostoksista. Jos ostaa kolme kertaa viikossa kahden euron tarpeettoman pikku ostoksen, vuodessa näihin kuluu 312 euroa. Etappilainen kuulijakunta yllättyi joistakin yhteenlasketuista summista: jos esimerkiksi ostaa puolen litran colan joka päivä, vuodessa rahaa kuluu noin 650 euroa. Jos kolajuomaa on välttämättä juotava päivittäin, kannattaa ostaa kerralla isompi pullo ja juoda siitä useam-

pana päivänä. Tupakkaan saattaa mennä 1500 euroa vuodessa, mitä ei välttämättä tule miettineeksi, kun ostaa askin tai pari kerrallaan. MUUTAMA MARTTOJEN VINKKI:

»Tee » itse. »Hanki » vain, mitä todella tarvitset. »Jos » ei ole varaa, älä osta.

Ensiavun ABC Kouluttaja elvyttää, A-J Halme odottaa hetkeä, milloin painaa defibrillaattorilla virtaa elvytettävään.

P

ajakoululaisille on luvassa ensiapukoulutusta, ja muutenkin Etapilla on haluttu panostaa ensiaputaitojen oppimiseen. Moni Etapin ohjaajista ja pajalaisista on jo suorittanut ensiapukurssin. Viimeisimpiä kurssilaisia ovat kolme paja-

valmentajaa: Puupajan Jouni Tuovinen, Pyöräpajan A-P Rakkolainen ja Autopajan A-J Halme. Mieskolmikko vietti kaksi päivää 5.–6.11. Lahdesjärven ABC:llä opiskellen tarpeellisia taitoja hätätilanteiden varalle.

Lokakuun viimeisenä torstaina Etapin yksitoista nuorta yksilöohjaajineen vietti päivän hevosten parissa.

Hevospäivässä mukana olleista etappilaisista moni ei ollut koskaan ennen ollut hevosen selässä, mutta joillakuilla oli paljonkin aiempaa kokemusta. Kaksi nuorta miestä kieltäytyi nousemasta hevosen selkään, mutta muut kokeilivat ratsastusta sekä maneesissa eli ratsastushallissa että läheisessä metsikössä. Päivään kuului myös monenlaisiin hevosenhoidollisiin tehtäviin tutustumista. Etappilaiset siivosivat tallia, puhdistivat hevosen kavioita ja harjasivat hevoset kiiltäviksi.

IHAA HYVÄ REISSU!

Puupajakoulu hyvässä vauhdissa Puupajan työvalmentaja Jouni Tuovinen kertoo pajakoulun alkaneen loistavasti. ”Porukka on sopivasti motivoitunut, on ollut hyvin paikalla ja tehnyt töitä.”

K

uusi opiskelijaa on aloittanut aikuiskoulutuskeskus TEAKin pintakäsittelykoulutuksen Etapin puu- ja entisöintipajalla. Koulutus on työssäoppimispainotteista eli tekemällä oppimista. Työssäoppimisen ohella opiskeluun kuuluu jonkin verran teoriaa. Puupajan ohjaaja Jouni Tuovinen pitää koulutusta luontevana osana pajan toimintaa. ”On kätevää, että myös teoriatunnit pidetään Etapilla, Jouni sanoo.

”Sillä on iso merkitys, että täällä on sopiva tila, että ei tarvitse lähteä mihinkään muualle.” Jouni kehuu ryhmän olevan hyvä ja jämäkkä porukka. Kaksi pajakoululaista hyppäsi mukaan kuntouttavasta työtoiminnasta, ja tämäkin siirtymä sujui hyvin. Vaikka työpäivät lisääntyivät neljästä viiteen ja työpäivän pituus venyi neljästä tunnista kuuteen, he ovat jaksaneet hyvin. ”Tämäkin kuvastaa motivaatiota.”

Opiskelijoiden ikä- ja kokemushaitari on aika laaja, mikä sekin on vain rikkaus. Kahdella pajakoululaisella on jo käytännön työkokemusta. ”Se tuo tietotaitoa, joka auttaa koko ryhmää”, Jouni kertoo. Pajakoulussa suoritetaan pintakäsittelyalan perustutkinnon neljä tutkinnon osaa. Teoriatunnilla istuvien pajakoululaisten mielipidettä opiskelun sujumisesta kysyttäessä pöytien äärestä huudellaan: ”Hyvin menee!”

ETAPIN TOIMINTAA TUKEVAT

N

iihamassa sijaitseva Harmoniatalli on erityisratsastuskeskus. Talli järjestää perusratsastustuntien lisäksi ohjausta myös erilaisille erityisryhmille. Tallin hevoset on koulutettu pysymään rauhallisina yllättävissäkin tilanteissa, jollaisia saattaa tulla vastaan esimerkiksi vammaisten ratsastustunneilla. Apuna ovat myös koulutetut avustajat.

Profile for Etappi ry

Etapin tiedote marraskuu 2015  

Etapin tiedote marraskuu 2015  

Profile for etappi
Advertisement

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded