Észt hét 2017

Page 1


fotó: Martin Siplane

kiállítás


EUROÉPÍTÉSZET Budapest március 14. 18:30 (megnyitó) FUGA A kiállítást megnyitja: Zupkó Gábor, az Európai Bizottság Magyarországi Képviseletének vezetője és Merle Karro-Kalberg, Karin Bachmann, Anna-Liisa Unt kurátorok Megtekinthető: április 3-ig Debrecen március 22. 17:00 (megnyitó) Modem Megtekinthető: április 18-ig Az Észt Építészek Szövetségének kiállítása 2006 és 2015 között uniós támogatással megvalósult projektekből ad ízelítőt. A tárlat kurátorai arra a kérdésre keresnek választ, hogy milyen változásokat hozott az észt építészetben az EU-tagsággal járó lehetőségek kihasználása, és hogyan hat az életminőségre a minőségi építészet. A kiállítás 10 objektumot mutat be: épületfelújításokat, új épületeket és tájépítészeti projekteket, köztük a kreatív örökségvédelem egyik iskolapéldájává vált Kultúrkazánnal vagy a nemzeti identitás részét alkotó Dalosünnep pärnui szabadtéri színpadával. Az audiovizuális anyagot Jan Kaus szépirodalmi szövegei egészítik ki.


film


ZAVARBA EJTŐ NAPOK (Päevad, mis ajasid segadusse)

Budapest március 16. 18:30 Művész Debrecen március 23. 18:00 Modem Szeged március 24. 19:00 Grand Café 2016, észt játékfilm, 105’ rendező: Triin Ruumet, forgatókönyvíró: Triin Ruumet és Grete Varts, gyártó: Kinosaurus Film észt nyelven, magyar és angol felirattal A fekete humorral fűszerezett tragikomédia a 90-es évek második felének vidéki Észtországába repíti el a nézőt, ahol az illegális fakitermelés, a neonszínekben pompázó Adidas melegítők és a volán mögötti vodkaivás nem szabad választás volt, hanem elkerülhetetlen törvényszerűség. A főszereplő Allar céltalanul teng-leng az észt nyárban. Az eseményekkel sodródva veszélyes figurákkal kerül kapcsolatba, és egyre meredekebb helyzetekben találja magát. A háttérben pedig már-már halálos dózisú észt diszkózene szól. Az elsőfilmes rendező elhozta Karlovy Varyból a zsűri különdíját, és hazájában is elnyerte a legjobb észt filmnek járó elismerést. A budapesti vetítésen vendégünk a film rendezője.


fotรณ: Renee Altrov

koncert


I WEAR* EXPERIMENT Budapest március 16. kb.22:00* Kuplung * Több fellépő van. A Baltikum legfelsőbb csücskében nem csak az internet alapvetés, hanem a zene szeretete is, így nem csoda, ha olyan zenekarok érkeznek onnan, mint az I Wear* Experiment. Az ütős északi elektro-pop trió zenéje varázslatos utazás puha elektro-pop felhők között, miközben néha váratlan, mégis káprázatos post-rock felhőkarcolókba ütközhetünk. Zenéjük nem csak hangzásában fest moziszerűen, koncertjeik vizuálja is illeszkedik a „hanglátványképekbe”. Turnéztak a Hurts-szel, döntősek voltak a helyi eurovíziós válogatóban, Spring is Cold This Year című daluk pedig az észt elnök karácsonyi üdvözlőlapjának volt a zenéje. A csapat tavaly jelentette meg Patience című nagylemezét, melyért megkapták az év debütáló albumának járó észt zenei díjat. Koncertjük igazi táncolós-lazulós hang-fény orgiának ígérkezik.


film


PÓLUSOK (Polaarpoiss)

Budapest március 17. 18:30 Művész Szeged március 22. 19:00 Grand Café 2016, észt játékfilm, 97’ rendező: Anu Aun, forgatókönyvíró: Anu Aun, gyártó: Luxfilm észt nyelven, magyar felirattal A Műszakváltás című rövidfilmjével pár éve számtalan fesztiváldíjat begyűjtő Anu Aun rendező első egész estés mozija Tallinn legvonzóbb arcát mutatja meg a Hidroplánhangártól a romantikus faházakon és a tengerparton át a Kultúrkazánig. Mattias leghőbb álma, hogy fotográfiát tanulhasson a Berlini Művészeti Egyetemen. Hanna színésznő szeretne lenni, de bipoláris zavar keseríti meg az életét. Találkozásuk viharos érzelmeket vált ki a fiúból, aki úgy érzi, végre megtalálta a múzsáját. Mattias nehezen viseli a lány betegségéből adódó feszültségeket, és féltékenységében olyan tettre ragadtatja magát, aminek következtében meghiúsulhatnak reményei a továbbtanulásra. Hogy a felelősségre vonást megússza, valamilyen pszichés betegséget kell színlelnie. Ám ő csak egyet ismer...


koncert


ELEPHANTS FROM NEPTUNE Budapest március 17. kb.22:00* Kuplung * Több fellépő van. Az észt együttes őszinte és karcos rockzenét játszik: zúzós gitár riffek és mindent legyűrő energiák jellemzik a koncertjeiket. 2012-ben jelentették meg első nagylemezüket, még szerzői kiadásban, egy évvel később pedig már Finnország egyik legrangosabb kiadójával szerződtek le. Még szinte meg sem száradt a szerződésen a tinta, mikor 2013-ban a Baltikum legnagyobb showcase fesztiválja, a Tallinn Music Week fődíját vihették haza, melyet minden évben a világ összes tájáról odasereglő fesztiválszervezők, menedzserek, újságírók szavazatai alapján ítélnek oda a legjobb koncertet adó zenekarnak. A díjnak köszönhetően végigturnézták Finnországot és a Baltikumot, játszottak Londonban, Tallinnban ők melegítették be a közönséget a Red Hot Chilli Peppers koncertje előtt, tavaly pedig az Eurosonicon is odatettek zabolátlan koncertjükkel. Az idei Észt zenei díj gálájáról az Év együttese címmel távozhattak, amely bizonyára jól mutat majd a polcon a két évvel korábban elnyert Év rock albuma trófea mellett.


Üres tér

animáció


VÁLOGATÁS ÜLO PIKKOV FILMJEIBŐL Budaörs március 16. 16:00-19:30 BABtér 16:00-17:30 masterclass Ülo Pikkovval 18:00-18:45 filmvetítés 18:45-19:30 beszélgetés az alkotóval Budapest március 18. 16:30 Művész Szeged március 21. 19:00 Grand Café össz. 77’ Ülo Pikkov az élő észt animációs legenda, Priit Pärn tanítványa volt. Filmjei állandó vendégei a világ animációs fesztiváljainak, és nem ritkán díjjal térnek haza. Rendez, producerkedik, animációt oktat az Észt Művészeti Egyetemen, egy animációelméleti könyv szerzője. Ülo Pikkovot a budaörsi és budapesti vetítés után élőben lehet faggatni.

→ → → →


Az élet íze

animáció


Üres tér (2016) Leonhard Lina a szovjet időkben a letartóztatás elől bujkálva 11 évet töltött egy pincében. Hogy honvágyát enyhítse, kifaragta otthonának kicsinyített mását. Tik-tak (2015) Az órásmester az időt figyeli, a műhelyében lakó egér pedig az órákat... Zebra (2015) Közvetlenül a filmre rajzolt animáció. Se kamera, se számítógép, se költségvetés. Csak emlékek. The End (2013) Vajon mit lát a száz éves filmszalag, mielőtt végleg át kell adnia a helyét a digitális adathordozónak? A test emlékezete (2011) A testünk sokkal több mindenre emlékszik, mint gondolnánk. A rendező a szibériai deportálásoknak állít emléket a filmmel. Dialogos (2008) Kísérleti film, melynek minden vizuális elemét magára a film nyersanyagára rajzolták. Az élet íze (2006) A film a szerelem és az étel kapcsolatát vizsgálja. A majom éve (2003) Az állatkertbe tévedt részeg Télapó minden ruháját elnyeri a majom, ezért a Télapó helyett tévedésből őt viszik el a detoxikálóba. Bermuda (1998) Szerelmi háromszög-történet egy sellőről, egy falábú matrózról, egy furulyázó kentaurról és az egymástól való függésről.


film


SZÍNLELŐK (Teesklejad)

Budapest március 18. 18:30 Művész Debrecen március 24. 18:00 Modem Szeged március 26. 19:00 Grand Café 2016, észt játékfilm, 100’ rendező: Vallo Toomla, forgatókönyvíró: Livia Ulman és Andris Feldmanis, gyártó: Amrion észt nyelven, magyar felirattal Vallo Toomla rendező festői környezetben és kiváló színészekkel forgatta le első játékfilmjét. Anna és Juhan jómódú barátaik tengerparti nyaralójában töltenek pár napot, hogy helyrehozzák megromlott kapcsolatukat. Egyik éjjel kénytelenek befogadni a vihar elől menedéket kereső párocskát, akik a tulajdonosoknak vélik őket. Anna egyre jobban beleéli magát új szerepébe, nem törődve azzal, hogy játszmáival a vég szélére sodorja kapcsolatukat. A vendégek pedig kezdik túlságosan is otthon érezni magukat... A film ötödik főszereplője a történések helyszínéül szolgáló impozáns neofunkcionalista villa. A budapesti vetítésen vendégünk a film rendezője.


Madรกrinfluenza

animรกciรณ


ÚJ ÉSZT ANIMÁCIÓ Budapest március 19. 16:30 Művész Szeged március 20. 19:00 Grand Café Debrecen március 25. 18:00 Modem össz. 70’ Urbanimatio (Hardi Volmer és Urmas Jõemees) Dokumentumfilm az építészet életre keltéséről. Suma (Lucija Mrzljak) Szívmelengető animáció egy lány és egy fa barátságáról. Penelope (Heta Jäälinoja) Penelope felébred. Nagyon nagy a rendetlenség... A belső világon kívül (Helen Unt) A légy a lábát dörzsölgeti. A csigák hintáznak. Fatcula (Martinus Daane Klemet) Egy sportklub és a mellette nyílt szépségklinika konkurenciaharca. Teltház (Kristjan Holm) A postás találkozik jövendőbelijével... Madárinfluenza (Priit Tender) A paradicsomból való kiűzetés mítoszán alapuló allegória. Velodrool (Sander Joon) Egy dohányfüggő kerékpáros kifogy a füstölnivalóból.


film


A KÉM ÉS A KÖLTŐ (Luuraja ja luuletaja)

Budapest március 19. 18:30 Művész Szeged március 23. 19:00 Grand Café Debrecen március 26. 18:00 Modem 2016, észt játékfilm, 95’ rendező: Toomas Hussar, forgatókönyvíró: Toomas Hussar, gyártó: Allfilm észt nyelven, angol és magyar felirattal A minden sármot nélkülöző, teljesen átlagos és az alkohollal baráti viszonyt ápoló kémelhárító tiszt, Gustav egyszer csak észreveszi, hogy egy titokzatos és vonzó idegen költözött a lakásába. Mivel a nőről hamar kiderül, hogy orosz ügynök, Gustavot utasítják a felettesei, hogy az ellenség szándékainak feltérképezése céljából mélyítse el a kapcsolatukat. A pedáns férfi élete fenekestül felfordul, ráadásul a nő iránt a bohémtanyán élő költő, Miku is érdeklődést mutat... A nálunk is nagy sikerrel vetített Gombászók alkotóinak új filmje kevesebb önfeledt kacagást ígér, de azért megcsillan benne Toomas Hussar fanyar humora. A rendező élvezettel ironizál a túlzásba vitt hazafiasságon vagy az alkotó emberek lelki kínjain. És még a pálinkát is beleszőtte a történetbe...


fotรณ: Rene Jakobson

koncert


VERBARIUM Budapest március 21. 21:00 Opus Jazz Club Liina Saar – ének Marek Talts – elektromos gitár Jaan Jaago – akusztikus gitár Mingo Rajandi – nagybőgő Eno Kollom – ütőhangszerek A Verbarium öt tagjából hárman nem először lépnek az Opus színpadára: Mingo Rajandi, Marek Talts és Eno Kollom egy éve a Heliotroop zenekar koncertjén mutatkozott be nagy sikerrel a klubban. A karizmatikus kisugárzású énekesnő, Liina Saar és a nagybőgős Mingo Rajandi vezette Verbarium kvintett repertoárja a múlt század jelentős észt költőpárja, Kersti Merilaas és August Sang verseire épül. A lírai alkotások zenei megszólaltatásához Mingo Rajandi és Liina Saar a jazzből, észt folklórból, világzenéből és rockból egyaránt merítenek ihletet. Az együttes a változatos tematikájú versekhez izgalmas ritmusképleteket társít, s dallamainak látszólagos egyszerűsége mögött komplex struktúrák rejlenek. A Verbariumot hallgatni olyan, mintha puha párnának dőlve élveznénk a tavasz első napsugarait...


irodalom


MARI SAAT

KRISTIINA EHIN & SILVER SEPP Budapest március 24. 19:00 Nyitott Műhely Szeged március 25. 17:00 Grand Café Közgazdász és erdei tündér, szovjet lakótelep és ősi finnugor gyökerek. Az észt nőírók két generációját képviselő Mari Saat és Kristiina Ehin akár a tűz és víz. Mari Saat érzékeny karakterein keresztül éles társadalmi problémákat boncolgat műveiben, nagy empátiával tárva fel szereplőinek belső világát. 2008-ban megjelent Lasnamäe-i megváltó című kötetével akaratlanul is az észtország oroszok egyik szószólójává vált. Regényében a társadalom perifériájára sodródott Natalját szólaltatja meg, aki egy tallinni lakótelepen élve egyedül neveli gyermekét, és mivel nem beszéli az államnyelvet, végleg elakad az élet fogaskerekei között.

→ → → →


fotรณ: Kaari Saarma

irodalom zene


Kristiina Ehin élénkebb színekben látja a világot, de ez korántsem jelenti azt, hogy a világ dolgait tekintve kevésbé lenne tudatos. Költészetének központjában a nőiség különböző aspektusainak megtapasztalása áll. Egyfajta ősi tudás letéteményeseként próbálja őszintén leírni a nő viszonyát a természethez, a férfihoz és gyermekéhez. Előszeretettel fakad dalra, nemrégiben Tartu város írójának választották. Minden megnyilvánulását élénk figyelem kíséri. Kettejüket összeköti a közeg, amelyben alkotnak, és a vágy, hogy írásaikon keresztül értelmezzék a női, s egyben az emberi létet is. És összeköti őket Jávorszky Béla fordító személye is, akinek köszönhetően műveiket magyarul olvashatjuk. Az est első felében Mari Saatot faggatjuk, majd Kristiina és párja, Silver Sepp lépnek a színpadra. Silver énekes-dalszerző, aki a biciklikeréktől a fába vert szögekig a legkülönbözőbb tárgyakból képes zenét varázsolni. Szorosan kötődik a természethez és a néphagyományhoz. Műsoruk a helytől, közönségtől és hangulattól függően mindig egy kicsit más. Mari Saat Lasnamäe-i megváltó és Kristiina Ehin Szívemen a dalok, akár a kövek című kötete tavaly jelent meg a Magyar Napló Könyvkiadó gondozásában, és a helyszínen megvásárolható.


fotó: Kärt Vilt

gasztronómia


KÓSTOLJ BELE ÉSZTORSZÁGBA! Budapest március 14-24. Kazimír bisztró Üres zsák nem áll meg magában – tartja az észt közmondás. Ezért az Észt hét idején a kulturális rendezvények mellett gasztronómiai meglepetésekkel is készülünk. A hetedik kerületi Kazimír bisztróban a vállalkozó kedvű ínyencek idén is modern módon, csipetnyi magyar furfanggal elkészített hagyományos észt ételeket kóstolhatnak. Az elmaradhatatlan hering mellett újra szerepel az étlapon a két évvel ezelőtti Észt hét egyik sztárja, a kamakrém, ezúttal valamivel könnyedebb változatban. Alapanyaga kizárólag az Észt hétre érkezik Magyarországra. Térj be a Kazimír bisztróba, és fedezd fel az észt konyha jellegzetes fogásait!


HELYSZÍNEK ÉS JEGYÁRAK BABtér

MODEM

Budaörs, Templom tér 12.

Debrecen, Baltazár D. tér 1.

(30) 735 9285, babter.hu

(52) 525 010, modemart.hu

Ingyenes

Ingyenes

BMC Opus Jazz Club

Művész Mozi

Budapest, Mátyás u. 8.

Budapest, Teréz körút 30.

asztalfoglalás szükséges:

muveszmozi.hu

(1) 216 7894, bmc.hu

Jegyár: 1100 Ft.

Belépő: 1300 Ft

A nyitó vetítésre ingyenes helyjegy váltása szükséges.

FUGA Budapesti Építészeti Központ

Nyitott Műhely

Budapest, Petőfi Sándor u. 5.

Budapest, Ráth György u. 4.

(1) 266 2395, fuga.org.hu

(1) 214 0676,

Ingyenes

nyitottmuhely.hu Ingyenes

Grand Café Szeged, Deák F. u. 18. II. em.

A Verbarium koncertjére és

(62) 679 007,

a budapesti filmvetítésekre

grandcafe.szeged.hu

jegyek elővételben is vált-

Ingyenes

hatók a BMC és a Művész mozi weboldalán.

Kazimír Bisztró Budapest, Kazinczy u. 34.

A budapesti filmvetítésekre

(1) 798 5747,

és a Verbarium koncert-

bistro.kazimir.hu

jére páros belépőjegyeket

Árak az étlap szerint.

lehet nyerni az Észt Intézet Facebook-oldalán.

Kuplung Budapest, Király u. 46.

Letölthető programfüzet:

(30) 755 3527, kuplung.net

esztorszag.hu

2017

Ingyenes


SZERVEZŐK

TÁMOGATÓK

PARTNEREK


ESZTORSZAG.HU