Page 1

március 16 → 24

észt hét

esztorszag.hu budapest debrecen szeged veszprém


Arne Maasik: Végtelen víz

kiállítás

Budapest március 16. 18:00 (megnyitó) FUGA Budapesti Építészeti Központ Közreműködik: Kadri Voorand (ének), Meelis Vind (klarinét)  →  Megtekinthető: április 5-ig  →  Észtország egyik legelismertebb építészeti fotósa, Arne Maasik 1998 nyara óta folyamatosan fényképezi a tengert. Fotói az emberi jelenlétre utaló bármilyen nyom nélkül láttatják a természetet és a végtelenséget. A szemlélődő elmerülhet a távoli láthatárban, a fény mintázataiban, a víztükör fodrozódásában, a mélykék árnyalataiban, az égbolt tükröződésében, és Fred Jüssi tengerparti hangfelvételeinek köszönhetően már-már a sós levegő illatát is az orrában érezheti…

Arvo Pärt – Még ha mindent elveszítek is Debrecen Budapest Szeged Veszprém

március március március március

17. 20. 20. 23.

18:00 18:00 19:00 18:00

film

MODEM Művész Grand Café Városi Művelődési Központ

Arvo Pärt – Isegi kui ma kõik kaotan  → 2015 →  észt dokumentumfilm  → 90’ → rendező: Dorian Supin  →  gyártó: Minor Film  →  észt nyelven, magyar felirattal  →  Arvo Pärt népszerűsége töretlen: a legnagyobb klasszikus zenei adatbázis, a Bachtrack alapján ötödik éve a legtöbbet játszott kortárs zeneszerző. A bensőséges hangulatú, érzékeny portréfilm megkísérli feltárni Arvo Pärt életfilozófiáját és művészi hitvallását, miközben életének derűs, hétköznapi pillanatait is felvillantja. A cím Arvo Pärt feljegyzéseiből származik: a Mester évtizedeken át több száz kottafüzetben örökítette meg gondolatait, párhuzamosan műveinek szövegével.  →  A vetítések nézői között Arvo Pärt CD-t sorsolunk ki.

↘ Arvo Pärt – Még ha mindent elveszítek is


↘ 1944

Krisztus Szibériában él Szeged Veszprém Budapest Debrecen

március március március március

17. 18. 19. 20.

19:00 18:00 18:00 18:00

film

Grand Café Eötvös Károly Megyei Könyvtár Művész MODEM

Kristus elab Siberis  → 2015 →  észt-finn dokumentumfilm  → 85’ →  rendező: Jaak Kilmi, Arbo Tammiksaar  →  gyártó: Film Tower, Making Movies  →  orosz nyelven, magyar felirattal  →  A film egyik rendezője, Arbo Tammiksaar családjával egy évet töltött egy szibériai faluban, melynek karizmatikus vallási vezetője az újjászületett Krisztusnak nevezi magát. Több ezer fős közösségének tagja Szveta is, aki a nagyvárosból költözött gyermekeivel a gyönyörű természeti környezetbe. A gyerekek vér szerinti apja, Magomed mindent megtesz azért, hogy visszakaphassa őket. De valóban olyan rossz soruk lenne a civilizációtól elzárt, szigorú szabályrendszerű közösségben?

↘ Az élet Herman H. Patkánnyal

Heliotroop

koncert

Budapest március 17. 21:00 Opus Jazz Club A 2 éve triójával kirobbanó sikert aratott varázslatos Kadri Voorand ezúttal öt remek zenésztársával lép fel. Az észt vokális jazz csillagának szuggesztív színpadi jelenléte garantálja, hogy a hallgatóság megérti-megérzi az észt nyelvű dalok jelentését. A Heliotroop meleg hangzású zenéjében a 20. századi kompozíciós technikák, az északi jazz, a világzene és a progresszív rock elemei olvadnak össze. A repertoárt Mingo Rajandi (nagybőgő) és Kirke Karja (zongora) jegyzi. A Heliotroop férfi szekciója kiválóan kiegészíti a hölgyeket: Meelis Vind játékos basszusklarinét-futamai, Eno Kollom egyszerre dinamikus és érzékeny dobolása, és Marek Talts sokoldalú gitárjátéka mind hozzájárul a különleges élményhez. Ez az a koncert, amelyről még sokáig beszélni fogunk!


1944 Budapest Debrecen Veszprém Szeged

film március március március március

18. 19. 21. 24.

18:30 18:00 18:00 19:00

Művész MODEM Városi Művelődési Központ Grand Café

1944  → 2015 →  észt-finn játékfilm  → 100’ →  rendező: Elmo Nüganen  →  gyártó: Taska Film, MRP Matila Röhr Productions  →  észt nyelven, magyar felirattal (Budapesten angol és magyar felirattal)  →  Az 1944 áprilisában az ún. Tannenberg–vonalon lezajlott véres ütközetben a Waffen SS-be besorozott vagy a függetlenség visszaszerzése reményében csatlakozott észt katonák a Szibériát megjárt, szovjet mundérban harcoló honfitársaikkal néztek farkasszemet… A film készítő megpróbálták objektíven bemutatni az egymással szembekerült észtek motivációját. Több mint 100 ezer néző!

↘ Arne Maasik: Végtelen víz

Új észt animáció Debrecen Szeged Budapest Veszprém

március március március március

18. 19. 19. 22.

18:00 19:00 16:00 18:00

animáció

MODEM Grand Café Művész Városi Művelődési Központ

Élő klasszikusok és ígéretes pályakezdők legfrissebb munkái, össz. 67’, dialógus nélkül

A gazda

Isand  → 2015 → észt → 18’ →  rendező: Riho Unt  →  gyártó: Nukufilm  →  Az Annecy fesztivál fődíjas filmje, Arvo Pärt zenéjével. Főszereplői Popi, a kutya és Huhuu, a majom. Mikor rájönnek, hogy a Gazda sohasem tér vissza, a buta, de uralomra törő Huhuu fokozatosan átveszi a szerepét. Elkezdődik kettejük Nagy Játéka. A világ felfedezése, az egzisztenciális harc, a területek felosztása…

Az élet Herman H. Patkánnyal

Elu Herman H. Rotiga  → 2015 → észt-horvát-dán → 11’ →  rendező: Chintis Lundgren →  gyártó: Chintis Lundgreni Animatsioonistuudio  →  Az őszi Anilogue fesztivál egyik közönségkedvenc filmjének főhőse Herman, a punkpatkány, aki egyedül éli dekadens életét kaotikus legénylakásában. Egy napon beállít hozzá egy takaros kispolgári cica, az összes holmijával egyetemben…


Tik-tak

Tik-tak  → 2015 → észt → 9’ →  rendező: Ülo Pikkov  →  gyártó: Nukufilm  →  A Tik-Tak az időt és annak végzetességét jeleníti meg. Mindannyiunknak „saját idő” adatott, bár a mi időnk valójában ezernyi különböző „időből” áll – ahogy a testünkben minden egyes sejtnek megszabott ideje van az életre és az elmúlásra.

Kívánságkosár időseknek

Õnnesoovid eakatele  → 2015 → észt → 9’ →  rendező: Ave Taavet, Észt Művészeti Egyetem  →  Kísértetszerű öregemberek élnek együtt az idősek otthonában, ahol magány, unalom és szigorú személyzet veszi őket körül. Egyikük titkot rejteget, ami értelmet adhatna az elviselhetetlen létnek. Készen áll-e rá, hogy feláldozza magát a többiekért?

Fűrészporos szerelem

Ma saen Sind  → 2015 → észt → 6’ →  rendező: Sander Joon, Egert Kesa, Jaan Sinka, Észt Művészeti Egyetem  →  Az étvágytalan asszony lúzer férjével vacsorázik. A férfi megpróbálja rávenni az evésre, de az évődés meglepő fordulatot vesz…

Zongora

Piano  → 2015 → észt → 10’ →  rendező: Kaspar Jancis  →  gyártó: Joonisfilm  →  A szereplők élete drámai és kevésbé drámai módon kereszteződik egy átlagos panelházban. Marta zongorát vonszol haza a hangszerboltból. Albert harmincadik éve próbál Paulának szerelmet vallani. Paula viszonozná Albert érzéseit. A rendőrfelügyelő egész életében ejtőernyős ugrásról álmodozott. Mirjam cirkuszi artista szeretne lenni. A méhecske ki akar jutni a csukott ablakon. Majdnem sikerül nekik. 2015 legjobb észt animációja!

Roukli

film

Szeged március 18. 19:00 Grand Café Budapest március 19. 20:00 Művész Roukli  → 2015 →  észt játékfilm  → 99’ →  rendező: Veiko Õunpuu  →  gyártó: Filmiühistu Roukli  →  Budapesten angol és magyar, Szegeden magyar felirattal  →  Az ütős zenehasználatáról és erőteljes képi világáról híres Veiko Õunpuu új filmjét kiváló színészek aktív közreműködésével a rendező birtokán forgatták, közösségi finanszírozásból. A fiktív időben játszódó történetben városi értelmiségiek egy tanyán próbálják átvészelni a háborút. Egyre fogyatkozó készletekkel, egyre növekvő szorongással. A két férfi és két nő élete még jobban összekuszálódik, amikor a házba furcsa idegenek érkeznek… A metaforikus, több rétegű mű mágiájával és líraiságával hat a nézőre.  →  A budapesti vetítésen vendégünk a főszereplő, Juhan Ulfsak.

↘ Heliotroop


Arvo Iho: A Balti-tenger mentén

kiállítás

Veszprém március 18. 16:30 (megnyitó) Városháza, Aula Megtekinthető: április 4-ig  →  Megnyitja: Áfrány Gábor médiaművész (Művészetek Háza)  →  Veszprémben különleges fotókiállítással kapcsolódik az Észt hét programja a Tengeri kultúra évéhez. A bensőséges tárlat testközelből mutatja be a látogatónak Észtország part menti lakóinak mindennapjait, akiknek élete az évszázadok során elválaszthatatlanul összefonódott az országot három oldalról körbeölelő vízzel. Iho a fotográfia mellett filmkészítéssel is foglalkozik, Montanától Colombóig sok helyütt tanította már a filmszakmát, pályafutását a zseniális Andrej Tarkovszkij mellett kezdte.

↘ Maike Lond Malmborg: 10 journeys to a place where nothing happens*

Szetu nap

hagyomány

Budapest március 19. 10:30–16:00 Néprajzi Múzeum Bemutatkozik a 2015-ös Finnugor Kulturális Főváros, Obinitsa  →  Az Észtország délkeleti részén élő szetuk pravoszláv vallásúak, többszólamú énekes hagyományuk különleges kincs. Tavaly a 168 lakosú Obinitsa volt a 25 milliós finnugor közösség kulturális fővárosa. A falu hagyományőrzői bemutatkoznak a címet átvevő Iszkaszentgyörgyön és Veszprémben, illetve Budapesten is. A programban népzene, tánctanítás, szetu ételek készítése, textilnyomó foglalkozás és filmvetítés szerepel.

A lepkeember – friss észt rövidfilmek

film

Budapest március 20. 16:00 Művész Szeged március 23. 19:30 Grand Café

Az éhezés hete

Näljanädal  → 2015 →  észt játékfilm  → 22’12 →  rendező: Rein Zobel, BFM  →  észt nyelven, magyar felirattal  →  A sorkatonai szolgálatát töltő Vilbét és tőle gyökeresen különböző társait kiteszik az erdőbe. A feladat egyszerű: életben kell maradni!


Amikor találkozol vele

Kui sa teda kohtad  → 2015 →  észt játékfilm  → 13’53 →  rendező: Jürgen Moor, BFM  →  észt nyelven, magyar felirattal  →  A fiatal lány az első ránézésre barátságos öregember gondjaira bízza magát, aki nagy meglepetésére legrosszabb rémálmait is felülmúlja. Hogyan lehet menekülni egy helyzetből, amelyből látszólag nincs kiút?

A fény felé

Valguseks/Valguseni/Valgusena  → 2015 →  észt dokumentumfilm  → 33’37 → rendező: Nora Särak, BMF  →  észt nyelven, magyar felirattal  →  A délkeleti határon fekvő Petseri 25 évig észt város volt, ma az Orosz Föderációhoz tartozik. A költőien fényképezett film két észtről, anyáról és fiáról szól. Linda oda tart, ahol már csak a sötétség uralkodik. Mart még keresi a fényt…

A lepkeember

Liblikmees  → 2015 →  észt játékfilm  → 15’41 →  rendező: Csüllög Edina  → gyártó: Exitfilm  →  észt nyelven, magyar felirattal  →  Az álomszerű rövidfilm Mehis Heinsaar azonos című elbeszélésén alapul. Anselm leghőbb vágya, hogy illuzionista lehessen. Különleges képessége azonban végzetesnek bizonyul.  →  A budapesti vetítésen vendégünk a rendező, Csüllög Edina.  →  A nézők között kisorsoljuk Breviárium-sorozatunk 1-1 Heinsaar-kötetét, amely már csak kereskedelmi forgalomban kapható.

Farkasszív

film

Budapest március 20. 18:00 Művész Szeged március 21. 19:00 Grand Café Hundi süda sees  → 2015 →  észt zenés dokumentumfilm  → 58’ →  rendező: Liina Paakspuu  →  gyártó: Revolver Film  →  észt, angol és finn nyelven, magyar felirattal  → Az északi folkmetál nemzetközi sikertörténet: a világ bármely sarkában vevő a közönség a karcos hangzást népi hangszerekkel ötvöző torzonborz, anyanyelvükön éneklő rockzenészekre. A Metsatöll észt népzenei örökségből merítő együttes, amely az észt elnököt is rajongóinak sorában tudhatja. A film a Metsatöll és finn „nagytestvére”, a Finntroll segítségével vezet be a folkmetál sikerének titkába.

↘ Konverzió – régi és új a kortárs észt építészetben


↘ Roukli

Andrus Kivirähk, Tiit Aleksejev – dupla könyvbemutató

irodalom

Budapest március 22. 19:00 Nyitott Műhely Szeged március 23. 17:00 Grand Café Észt nyelven, tolmácsolással 

Az erős város

Budapesten a Gondolat kiadónál megjelent kötet fordítója, Lengyel Tóth Krisztina és szerkesztője, Böröczki Tamás beszélgetnek a szerzővel. Szegeden a fordító és az író találkoznak a közönséggel. → Tiit Aleksejev trilógiájának második része ott folytatja a történetet, ahol A zarándokút abbahagyta. Főhőse egy alacsony sorból származó lovag, akinek kalandjait izzó hőség, harc és szerelem szövik át. „Mert csak egy-egy fuvallat minden emberfia, fuvallat és tollpihe az igazság és hamisság mérlegének serpenyőiben.”

Az ember, aki beszélte a kígyók nyelvét

Budapesten a fordító és Pomsár Péter blogger, Szegeden Tóth Viktória, a Tartui Egyetem volt magyar lektora és Váraljai Anna, a Szegedi Tudományegyetem Filozófia Tanszékének oktatója faggatja a vitriolos tollú vendéget.  →  A talán legnépszerűbb észt író, Andrus Kivirähk új kötete a Typotex kiadó gondozásában látott napvilágot. Az ember, aki beszélte a kígyók nyelvét történelmi hűségre véletlenül sem törekvő, fanyar humorú, egzisztencialista fantasy.

Maike Lond Malmborg: 10 journeys to a place where nothing happens*

performansz

Budapest március 23. 19:00 Trafóklub (Trafó pince) Koncepció, performansz: Maike Lond Malmborg  →  Asszisztens: Kaja Kann  → angol nyelven  →  Az észt művész egy közel 18 hónapos kutatás során különösebb elvárások és szorongás nélkül vállalkozott annak a kultúrpolitikai trendnek feltérképezésére,


amely nyereséges vállalkozást faraghat a kultúrából és a művészi túlélési stratégiákból. Az „ismeretterjesztő performansz” mentes a cinizmustól és az értékítélettől, így válik a bicegő rendszer tragikomikus leleplezésévé. Mindezen akár nevethetnénk is, ha nem lenne ennyire valóságos…  →  Az előadás után közönségtalálkozó Tímár Katalin művészettörténész vezetésével.

Konverzió – régi és új a kortárs észt építészetben

kiállítás

Debrecen március 24. 16:30 (megnyitó) MODEM Megtekinthető: április 21-ig  →  A kiállítást megnyitja: China Tibor Zsolt, Debrecen város főépítésze  →  A kiállítás március 20-ig a FUGA Budapesti Építészeti Központban látható  →  Fotó: Kaido Haagen, Martin Siplane, Tiit Veermäe, Arne Maasik  →  A kiállítás kurátora, Andrus Kõresaar olyan, a nemzetközi színtéren is elismert középületeket válogatott össze, melyek tervezői úgy ötvözték az újat a régivel, hogy miközben az új világosan megjeleníti a korunkra jellemző stílusjegyeket, a régi sem veszít értékéből. Láthatjuk többek közt a felújított tallinni Hidroplánhangárt, a Rotermann-negyedet vagy az egykori tallinni hőerőmű kazánházát, amely ma Kultúrkatlan néven izgalmas kulturális projektek befogadó helyszíne.

↘ Arvo Iho: A Balti-tenger mentén

Az Észt hét ajánlásával: Szedtem, ettem, gyógyítottam Veszprém március 17. 18:00 (megnyitó) Szaléziánum Érsekségi Turisztikai Központ (Veszprém, Vár u. 31.) A kiállítás megtekinthető: március 24-ig  →  Közreműködnek: az ösküi Tasner Antal Általános Iskola diákjai, illetve a Mokornulga Leelokoor és a Seto miihi summ szetu kórusok  → Köszöntőt mond: Marina Kaljurand, az Észt Köztársaság külügyminisztere  →  A kiállítást megnyitja: Íjgyártó István kulturális és tudománydiplomáciáért felelős államtitkár  →  Az esemény a Finnugor Kulturális Főváros programsorozat része.  →  A kiállítás az ösküi Tasner Antal Általános Iskola és a puurmani Mõisakool diákjainak két éves közös Comenius projektjét mutatja be, melynek témája a hagyományos gasztronómia és a népi gyógyászat.


Szervezők

Támogatók

Partnerek

Helyszínek és jegyárak BMC Opus Jazz Club

Művész Mozi

Veszprémi Városháza, Aula

Budapest, Mátyás u. 8.

Budapest, Teréz krt. 30.

Veszprém, Óváros tér 9.

(1) 216 7894, bmc.hu

(1) 459 5050, muveszmozi.hu

A kiállítás látogatása ingyenes.

Belépő: 1300 Ft

Jegyár: 1100 Ft.

Eötvös Károly

A nyitó vetítésre ingyenes

A Heliotroop koncertjére,

helyjegy váltása szükséges.

Maike Lond performanszára és a budapesti filmvetítésekre

Megyei Könyvtár Veszprém, Komakút tér 3.

Néprajzi Múzeum

jegyek elővételben is vált-

(88) 424 011, ekmk.hu

Budapest, Kossuth L. tér 12.

hatók a BMC, a Trafó illetve

A vetítés ingyenes.

(1) 473 2400, neprajz.hu

a Művész mozi weboldalán.

Belépő: 1000/500 Ft FUGA Budapesti

(A belépővel az összes kiállítás

A budapesti filmvetítésekre,

Építészeti Központ

látogatható.)

a Heliotroop koncertjére és

Budapest, Petőfi Sándor u. 5.

Maike Lond performanszára

(1) 266 2395, fuga.org.hu

Nyitott Műhely

páros belépőjegyeket lehet

A kiállítás látogatása ingyenes.

Budapest, Ráth György u. 4.

nyerni a Magyarországi Észt

(1) 214 0676, nyitottmuhely.hu

Intézet Facebook-oldalán.

Grand Café

A program ingyenes.

Szeged, Deák F. u. 18. II. em. (62) 420 578

Trafóklub (Trafó pince)

grandcafe.szeged.hu

Budapest, Liliom u. 41.

A könyvbemutató és a filmve-

(1) 215 1600, trafo.hu

títések ingyenesek.

Belépő: 1000 Ft

MODEM

Agóra Veszprém Városi

Debrecen, Baltazár D. tér 1.

Művelődési Központ

(52) 525 010, modemart.hu

Veszprém, Táborállás park 1.

A programok ingyenesek.

(88) 429 111, vmkvp.hu Belépő: 500 Ft

Profile for Észt Intézet

Észt hét 2016  

Szervező: Észt Intézet és Szimplafilm BUDAPEST március 16–23. FUGA Budapesti Építészeti Központ, Néprajzi Múzeum, Nyitott Műhely, Trafó Kor...

Észt hét 2016  

Szervező: Észt Intézet és Szimplafilm BUDAPEST március 16–23. FUGA Budapesti Építészeti Központ, Néprajzi Múzeum, Nyitott Műhely, Trafó Kor...

Advertisement

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded