Page 1


film


Az ifjú elvtárs Seltsimees laps

Budapest → március 21., 18:30, Művész Szeged → március 25., 18:00, Grand Café Debrecen → március 18., 18:00, Modem 2018, észt játékfilm, 100 perc rendező és forgatókönyvíró: Moonika Siimets gyártó: Amrion észt nyelven, magyar és angol felirattal (Budapest), ill. csak magyar felirattal (Szeged, Debrecen) 1950-ben, az Észtországot is uraló szovjet diktatúra idején a hatéves Leelo iskolaigazgató anyját büntetőtáborba küldik a kislány szeme láttára. Édesanyja utolsó szavai, miszerint ha lánya jól viselkedik, nemsokára újra látják egymást, szöget ütnek Leelo fejébe. A kislány mindent megtesz, hogy jó legyen és visszakapja anyját, de egy ponton túl már ő sem biztos abban, mi számít jónak és rossznak ebben az ellentmondásokkal és titkokkal teli időszakban. A budapesti vetítésen jelen lesz a rendező, Moonika Siimets is. A budapesti nyitóvetítés ingyenes, de a belépéshez szükséges nullás jegy, amely a mozi pénztárában igényelhető.


film


Megszoksz vagy megszöksz

k

Võta või jäta

Budapest → március 23., 18:30, Művész Szeged → március 27., 18:00, Grand Café Debrecen → március 20., 18:00, Modem 2017, észt játékfilm, 102 perc rendező és forgatókönyvíró: Liina Trishkina-Vanhatalo gyártó: Allfilm észt nyelven, magyar felirattal Egy fáradt szombat reggelen Erik, egy 30 éves építőmunkás mellbevágó hírt kap: hat hónapja nem látott volt barátnője szülni fog. A lány nincs felkészülve az anyaságra, így ha Erik nem vállalja a kislány szülői felügyeletét, a gyermeket intézetbe adják. A budapesti vetítésen jelen lesz a rendező, Liina Trishkina-Vanhatalo is. Nyerj belépőjegyet az Észt Intézet FB-oldalán!


film


A gyilkos/A szűz/ Az árnyék

k

Mehetapja / Süütu / Vari

Budapest → március 22., 20:00, Művész Szeged → március 26., 18:00, Grand Café Debrecen → március 19., 18:00, Modem 2018, észt játékfilm, 141 perc rendező és forgatókönyvíró: Sulev Keedus gyártó: F-Seitse, Era Film eredeti nyelven, magyar felirattal A film három fejezetből áll: az egy napot felölelő A gyilkos főszereplője Maara, aki ifjú menyasszonyként új élete küszöbén áll, ám egy előre nem látott esemény felülírja a terveit. A szűz című epizódban a fiatal Elinát a finnországi Ingriából Észtországba deportálják 1949 tavaszán. A félelem miatt, hogy kitoloncolják Szibériába, álházasságot köt egy észt férfival, ám egy idegen feljelenti őket a szovjet bűnüldöző szerveknél. A film zárófejezete, Az árnyék a jelenbe kalauzolja a nézőt, a valóság és a fantázia határára. Luna Lee üresnek érzi életét, ezért megszökik otthonról. Útja során találkozik egy titokzatos pappal, aki egy különös szerződést ígér neki Istennel. Tavaly a pécsi Seven Hills Nemzetközi Filmfesztiválon (SHIFF) Sulev Keedus elnyerte a legjobb rendező díját A gyilkos / A szűz / Az árnyék című filmjéért. Nyerj belépőjegyet az Észt Intézet FB-oldalán!


film


Rodeo - Egy vad ország megszelidítése

k

Rodeo

Budapest → március 23., 17:00, Művész Szeged → március 28., 18:00, Grand Café Debrecen → március 21., 18:00, Modem 2018, észt dokumentumfilm, 77 perc rendező és forgatókönyvíró: Raimo Jõerand, Kiur Aarma gyártó: Traumfabrik eredeti nyelven, magyar felirattal 1992-ben járunk, a második világháború óta az első észt szabad választások idején. A szabad választások a fiatalokat és az idealista politikai erőket is váratlanul érik. Vezetőjük a 32 éves Mart Laar, Európa legfiatalabb miniszterelnöke, akinek a káoszból kell kivezetnie az országot. Történet a bizalom megszerzéséről és elvesztéséről, az idealisták és a növekvő gazdasági elit közti konfliktusról, és a hatalom egyre korlátozottabb lehetőségeiről. Nyerj belépőjegyet az Észt Intézet FB-oldalán!


film


Hétköznapi misztika

k

Vello Salo. Igapäevaelu müstika

Budapest → március 24., 18:30, Művész Debrecen → március 22., 18:00, Modem 2018, észt dokumentumfilm, 82 perc rendező és forgatókönyvíró: Jaan Tootsen gyártó: Aadam ja Pojad eredeti nyelven, magyar felirattal Vello Salo egy 90 éves katolikus pap, de elsősorban ember: egy szabad szellem, egy férfi egyedi szófordulatokkal és trükkökkel, nem beszélve egy életnyi tapasztalatról és bölcsességről. Film az öregedés szépségéről, történet egy bölcs öregemberről, aki épp elhagyni készül ezt a világot, miközben számos személyes és kényes kérdéssel szembesül. Hogyan tartsa meg hitét a végső órákban? Az Észt Hét közönsége már ismerheti Jaan Tootsent, aki az Új világ (Uus Maailm) című filmjével 2012-ben járt Budapesten. Nyerj belépőjegyet az Észt Intézet FB-oldalán!


animรกciรณ


Mirjam-sorozat Debrecen → március 20., 10:00 dialógus nélkül Észtország egyik legnagyobb és legrégebbi bábanimációs stúdiója, a Nukufilm stúdió népszerű Mirjam-sorozatának kisfilmjei jelennek meg a nagyvásznon. Az 5-6 perces, dialógus nélküli bájos bábanimációk Mirjam és kisöccse kalandjairól nemcsak a gyerekek, hanem szüleik számára is szórakoztatóak lehetnek. Filmek a műsorban: Mirjam és a vízözön Mirjam tyúkocskájának álma Mirjam zöld pöttyei Mirjam és a fészek Mirjam és a konyhai robotgép Mirjam és a törött kép Mirjam sárkánya Mirjam a tóparton Mirjam kóbor kutyája


animรกciรณ


Új észt animációk

k

Budapest → március 24., 17:00, Művész Szeged → március 29., 18:00, Grand Café 70 perc, dialógus nélkül

Jól hangzik

2018, 09’50”, rendező: Sander Joon A szürreális kisfilm jellegzetes humorral mutatja be egy hangmixer napját, amint gombák hangjait próbálja rögzíteni, amik csilingelő kozmikus zajokkal nőnek ki a legváratlanabb helyekről.

Eperfalók

2018, 14’39”, rendező: Mattias Mälk Egy epertermelő pár mindennapjait megkeserítik a csigák, melyek folyamatosan dézsmálják a termést. A paranoiás férj összeesküvést sejt: a gyerekük szüle­ téséhez a csigáknak is köze van.

A nagyszerűség demonstrációja négy felvonásban

2018, 15’03”, rendező: Morten Tsinakov, Lucija Mrzljak Egy öltönyös férfi jön a világra. Az emberek csodálják értelmetlen produkciói miatt, ám elkövet egy hibát. A férfi immár magányosan találkozik egy nővel, akivel egymásnak lettek teremtve. Az előadás folytatódik…


animรกciรณ


Tápláléklánc

2018, 08’30”, rendező: Mari Kivi, Liis Kokk Mi csak a szupermarketek gondosan rendezett polcait látjuk a sok ízletes élelmiszerrel, mit sem sejtve, hogy az ínycsiklandó termékek a legmocskosabb és legzavarbaejtőbb módon készülnek.

Muteum

2017, 04’10”, rendező: Äggie Pak Yee Lee Kisiskolás csoport tesz látogatást egy múzeumban, ahol illik mindent komolyan venni és tisztelettudóan viselkedni. De abban nincs semmi izgalmas!

Pura Vida

2018, 09’25”, rendező: Nata Metlukh Négy különc figura az őrült városi forgatagból a trópusokra utazik kikapcsolódni, ám a kezdeti gondtalan pihenés lassan abszurd eseményekbe torkollik.

Kedves, kedves

2018, 06’13”, rendező: Jung Hyun Kim Milyen gyermeki szemmel értelmezni a szülők erotikus kapcsolatát? A film kíváncsi kis főhőse visszafogottan próbálja meg átvenni az irányítást a szülők viszonyában. Nyerj belépőjegyet az Észt Intézet FB-oldalán!


koncert


Captain Kirke and the Klingons Quintet Budapest → március 20., 20:00-22:00, Opus jazzklub Kirke Karja (EST) – zongora, a zenekar vezetője Liudas Mockunas (LTU) – fúvós hangszerek Etienne Renard (FRA) – basszusgitáros Mikko Innanen (FIN) – szaxofon Hans Kurvits (EST) – dob Kirobbanó energia, meglepő hangzás, egyedi zeneművek és mámoros improvizációk – ez az észt-litván-finnfrancia szupermodern csapat, a Captain Kirke and the Klingons! Stílusukra sokféle zenei irányzat van hatással a metáltól kezdve a szabad jazz-en át a minimalista, expresszionista és modern európai jazzig. A banda tagjai évek óta ismerik egymást, játszottak már együtt egyetemeken, jazz klubokban, felléptek nyári kurzusokon és fesztiválokon is. Habár a tagok Európa különböző országaiból származnak, közös bennük a kísérletezésre és valami önálló létrehozására való vágy, amely összehozta őket erre a projektre. Debütáló lemezük, a Turbulence 2019 tavaszán jelenik meg.


koncert


Kristina Norman: Ünnepi terek Budapest → március 22. (megnyitó), FUGA megtekinthető: április 8-ig nyitva tartás: H, Sz–V: 13:00–21:00, K: zárva Kristina Norman nem ismeretlen a magyar közönség számára, ugyanis a Ludwig Múzeumban és a Magyar Nemzeti Galériában is volt már kiállítása. Az Észt Hétre egy új programmal érkezik, mely a 2016-os Festive Spaces című filmjén alapul. Az Ünnepi terek című kiállítása egyfajta elmélkedés a különböző eszmék megjelenéséről és használatáról eltérő terekben, időbeli és ideológiai kontextusban. A kiállítás azt mutatja be, hogy a művészet milyen új jelentéseket és funkciókat érhet el, miközben felfedi a mai kor ellentmondásait is, párhuzamba állítva az észt nemzetet az elmúlt században uraló önkényes hatalmi rendszerekkel. Kristina Norman is jelen lesz a megnyitón, amelyet kerekasztal-beszélgetés követ.


irodalom


Viivi Luik & Kätlin Kaldmaa Budapest → március 26., 19:00-21:00, Nyitott Műhely

Viivi Luik: A béke hetedik tavasza

2018, Magyar Napló, fordító: Jávorszky Béla Viivi Luik az egyik legjelentősebb és legismertebb észt írónő, költő, prózaíró, esszéista. Harmadik magyarul megjelenő önéletrajzi ihletésű regénye az XX. század derekán játszódik, főszereplője egy fiatal lány, aki a sztálinizmus kegyetlen időszakában küzd a túlélésért. A könyvbemutatón Jávorszky Béla is jelen lesz.

Kätlin Kaldmaa: Izlandon nincsenek lepkék

2019, Gondolat, fordító: Segesdi Móni A mélyen az izlandi hiedelemvilágban gyökerező, mágikus és meseszerű elemekben bővelkedő regény szálai egészen a görög mitológiáig vezetnek. A Kätlin Kaldmaa breviárium c. novellaválogatás (Észt Intézet – Pluralica, 2017) után ez Kaldmaa második magyar nyelvű kötete. A bemutatón a szerzővel Karafiáth Orsolya beszélget.


irodalom


Irodalom Éjszakája: Mudlum Budapest, Debrecen → március 28., 19:00-23:00 Az Észt Intézet és a Pluralica 2011-ben indította el breviáriumsorozatát, hogy kortárs észt irodalmat csempésszen a hazai olvasók életébe. A miniantológiák magyarul még nem publikált elbeszéléseket és egy interjút tartalmaznak. A Mudlum breviárium a nyolcadik a sorban. Az Irodalom Éjszakáján a Katicabogarak éve c. novella hangzik el, amely egy család három nemzedékének nőalakjait vázolja fel tenger-, boróka- és szénaillatban. Mudlum (1963) viszonylag későn, blogszerzőként landolt az észt irodalmi életben. Már kezdeti írásait is kiforrott stílus és felismerhető kézjegy jellemezte. A 90-es évek leltárosa, aki jobbára tárgyak és helyek (kis sziget, nagyvárosi bérház, női fürdő, gyermekkórház) mikrotörténetét írja meg sajátos hangulatú prózájában, emlékszilánkokat simítva össze végeláthatatlan mozaikká. Visszatérő motívumai az álmatlanság, illetve álom és valóság elmosódó határai. Szenvedélyes olvasó és megszállott kertész. Az észt helyszín látogatói a korábbi évekhez hasonlóan idén is ajándékba kapnak egy példányt a novelláskötetből.


gasztronรณmia


Kóstolj bele Észtországba Budapest → március 15–24., Kazimír Bisztró asztalfoglalás: +36 20 354 5533 Az Észt Hét idején a kulturális rendezvények mellett gasztronómiai meglepetésekkel is készülünk. A Kazimír bisztróban a gasztroínyencek idén is belekóstolhatnak a hagyományos észt ételekbe, melyek receptjei nemzedékről nemzedékre öröklődnek. Térj be a Kazimír bisztróba, és fedezd fel az észt konyha jellegzetes fogásait! Étlap: Kapros lazacleves – Lõhesupp Észt kenyér heringgel és friss zöldekkel – Odrajahu-hapupiimakarask Tallinni tányérhús – Ühepajatoit Ropogós malac császár savanyúkáposztával és pirított burgonyával – Separaad hapukapsaga Túrótorta erdei bogyókkal – Kihiline kohupiimakook


nyelvtanulรกs


Észt nyelvi gyorstalpaló

k

Budapest → március 14., 18:00-19:30, Massolit Books & Café Mi történne, ha a budapesti éjszakában összefutnál egy észttel? Vagy ha az Észt Héten támadna kedved szóba elegyedni egy észt emberrel? Egy villám nyelvkurzussal segítünk, hogy ne csak kézjelekkel kommunikáljatok, és felfegyverzünk a mindennapi túléléshez legszükségesebb kifejezésekkel. Az eseményre teljesen kezdőket várunk, akik szívesen vetik bele magukat az észt small talk rejtelmeibe. A nyelvlecke mellé egy kis talpalávaló is dukál, a tanulás után zenével várjuk az immár haladó észt nyelvi tanoncokat. A lelkes résztvevők között a program végén kisorsolunk egy kétszemélyes észt menüt a Kazimír Bisztróba.


A programok ingyenesek, kivéve a jelölt helyeken.

FUGA Budapesti Építészeti Központ Budapest, Petőfi Sándor u. 5. (1) 266 2395, fuga.org.hu Grand Café Szeged, Deák F. u. 18. II. em. (62) 679 007 grandcafe.szeged.hu Kazimír Bisztró Budapest, Kazinczy u. 34. (1) 798 5747 http://bistro.kazimir.hu/ Árak az étlap szerint. Massolit Books & Café Budapest, Nagy Diófa u. 30. (1) 788 5292 https://www.facebook.com/ MassolitBudapest/

MODEM Debrecen, Baltazár D. tér 1. (52) 525 010, modemart.hu Művész Mozi Budapest, Teréz körút 30. muveszmozi.hu Jegyár: 1200 Ft. A nyitó vetítésre ingyenes helyjegy váltása szükséges. Nyitott Műhely Budapest, Ráth György u. 4. (1) 214 0676, nyitottmuhely.hu Letölthető programfüzet: esztorszag.hu

2019 facebook.com/EsztIntezet

BMC Opus Jazz Club Budapest, Mátyás u. 8. asztalfoglalás szükséges: (1) 216 7894, bmc.hu Jegyár: 1500 Ft

A borítón: Marko Mäetamm: Turg, képeslap, részlet

Helyszínek és jegyárak


Szervezล‘k

Tรกmogatรณk

Partnerek


budapest, mรกrc. 14-28. debrecen, mรกrc. 18-28. szeged, mรกrc. 25-29.

esztorszag.hu

Profile for Észt Intézet

Észt Hét 2019  

Észt Hét 2019  

Advertisement