Espai Agroambiental Delta del Llobregat

Page 1


L'Entorn Ubicació Acord de Custòdia El Projecte de Recuperació La Producdió Ecològica Els Conreus Tradicionals Qui viu al camp? Qui viu a les Valls? Les Instal·lacins La Granja Les Activitats Condicions


L'ENTORN L'Espai Agroambiental es troba ubicat al municipi de Viladecans. El gran valor natural i paisatgístic de la zona del Delta del Llobregat on estem està protegida per la Xarxa Natura 2000, el Parc Agrari del Baix Llobregat, forma part del Corredor Biològic Reguerons-Remolar, és zona ZEPA (zona d'especial protecció per a les aus) i tot això al costat de platges amb dunes i vegetació protegida. L'Espai Agroambiental integra un projecte d'agricultura ecològica, un de recuperació d'hàbitats, l'educació ambiental i l'ecoturisme; tot per viure una experiència amb els sentits a partir dels sabors de l'horta, les feines del camp, l'observació de la fauna, la descoberta dels paisatges, les passejades en bicicleta.... Desitgem que us agradi!

03


UBICACIÓ


L'ACORD DE CUSTÒDIA Fundació Sigea forma part de la XCT (Xarxa de Custòdia del Territori) que es dedica a la custòdia del territori com a estratègia de participació de la societat en la conservació i gestió del medi natural, rural i urbà. Unim la conservació i la divulgació dels espais naturals del delta i l'espai agrícola com a dos ecosistemes interrelacionats i interdependents l'un de l'altre. La nalitat d'aquest acord és donar continuïtat a l'activitat agrícola d'aquesta nca que compta amb una superfície d'1 Ha, amb cultius tradicionals del Delta del Llobregat i tècniques de producció ecològica; i esdevenir un espai per a l'educació agroambiental, el turisme verd i la promoció dels productes hortofructícoles locals.

05


PROJECTE DE RECUPERACIÓ DE L'HÀBITAT D'AMFIBIS A la plana deltaica hi habitaven, ns a principis del segle XX, 6 espècies d'am bis (tòtil, gripau comú, gripau corredor, gripau d'esperons, reineta i granota verda). Actualment tres d'elles han desaparegut i dues són molt escasses (reineta i tòtil). Només la granota verda és encara abundant. Aquest projecte recupera hàbitats de reproducció per facilitar la dispersió de les espècies pel territori. Aquesta actuació forma part del programa d'educació agroambiental: E l s a m b i s d e l D e l t a d e l L l o b r e g a t, amb activitats sobre la importància de conservar els hàbitats aquàtics i les espècies més sensibles que hi depenen, com és el cas dels amfibis.

06


PRODUCCIÓ ECOLÒGICA I CONSERVACIÓ DE LA FAUNA

A l'Espai Agroambiental fem Producció Ecològica. Aquest és un mètode d'obtenció de productes agraris utilitzant tècniques i productes naturals, que combina les millors pràctiques ambientals per a preservar la biodiversitat i els recursos naturals.

07


EL REGADIU


Espai representatiu dels conreus tradicionals d'horta on descobrireu els productes de temporada com les cols, apis, bledes...de tardor-hivern, o els tomàquets, pebrots, albergínies... de primaveraestiu.

Aquests conreus s'organitzen en bancals en rotació amb diferents sistemes de reg: A manta Degoteig Microaspersió

Durant tot l'any, a l'hort de l'Espai Agroambiental trobareu conreus en diferents estadis de desenvolupament: Plantació Floració Fructificació

09


EL SECÀ


Espai representatiu dels conreus tradicionals de secà on descobrireu els productes de la terra que han alimentat històricament a la humanitat: els llegums com: els cigrons, les llenties les guixes...

...I els cereals com el blat, l'ordi I la civada. Aquests conreus s'organitzen en bancals en rotació.

Durant tot l'any, a l'hort de l'Espai Agroambiental trobareu aquests conreus en diferents estadis de desenvolupament: Camps sembrats Cereals espigats

11


ELS FRUITERS


Espai representatiu on trobareu una col·lecció d'arbres de 18 espècies diferents de fruiters agrupats per famílies segons criteris d'agricultura ecològica.

Així trobarem la família dels cítrics (taronger, llimoner...), la dels fruiters de pinyol (albercoquer, presseguer...), la dels fruiters de pepita (pomera, perera...) o els grans fruiters (magraner, nesprer...).

Segons l'època de l'any els podreu veure amb un aspecte diferent: Esporga Floració Fructificació

13


QUI VIU AL CAMP?


A l'Espai Agroambiental descobrireu la gran diversitat de fauna que conviu amb els conreus en la pràctica de l'agricultura ecològica.

15


QUI VIU A LES VALLS?


Als Canals de reg que envolten l'Espai Agroambiental existeix molta diversitat d'animals, com aus, peixos, amfibis...

17


LES INSTAL·LACIONS

Aula de Bioconstrucció Pati pagès Hort pedagògic Petita granja WC Espai compostatge Espais de trànsit amb Arbres de ribera Plantes aromàtiques

18


LA PETITA GRANJA Corral típic de gallines i conills que ha estat el rebost tradicional d'ous i carn de la pagesia, on descobrireu des de la fesomia a la reproducció, i l'alimentació d'aquests animals.

19


LES ACTIVITATS


Hem desenvolupat un projecte educatiu per traslladar als vostres alumnes a un món de vivències en l'entorn agrícola i natural per gaudir amb els sentits... des de degustar els fruits que agafem de les plantes ns al rescat de capgrossos per salvar-los de l'extinció!

21


22


23


24


25


26


27


28


CONDICIONS


Fundaciรณ Sigea Tlf.: 93 647 21 21 Passatge Llevant, 9 local 3C 08840 Viladecans-Barcelona reserves@fundaciosigea.org

www.fundaciosigea.org