Page 1

abril de 2011

abril de 2011

ed 64

ed 64

1

1


ed 64

ed 64

abril de 2011

abril de 2011

FELIÇ 2006

2

2


Pàg. 5. El dia de les famílies 2011 Pàg. 7 L’AMPA organitza la paella de les Festes de la Llum. Pàg. 8 El teatre arrodoneix el dia de les famílies. Pâg. 9 Cicle superior juga i gaudeix en les Festes! Pàg. 10 Els d’ESO lliuten per aconseguir plaça per anar a remullar-se a l’Illa Fantasia. Pâg. 11 Valldemia dóna sang. Pàg. 12 La frase del mes Pàg. 13 La llufa directa. La pàgina d’humor de l’ESTIL. Pâg. 14 El dia de la Pau. Pàg. 18 ESPECIAL: Els cartells guanyadors de les Festes. Pàg. 27 Els cartells fotogràfics d’ESO i BAT Pàg. 30 L’estrabisme i l’ull gandul. Pàg. 31 La gran Rifa solidària de la Campanya Mà Oberta Pàg. 34 Entrevista a la professora Cristina Garcia Pàg. 36 El pregó de les Festes de la Llum. Pàg. 39 El festival de la Cançó resposta Pàg. 42 La primera edició de la Cursa del Sempre a Punt esdevé un èxit de participació. Pâg. 44 Els professors que es jubilen parlen de la seva carrera docent. Pàg. 46 Primera trobada d’escoles verdes Pâg. 47 Saps que... El butlletí informatiu de l’Associació d’Antics Alumnes Maristes de Mataró

Podeu llegir més articles a https://sites.google.com/site/ estildirecte

abril de 2011

ed 64

3

abril de 2011

ed 64

3

Han fet l’ESTIL DIRECTE: Els alumnes i les alumnes del crèdit de periodisme total: Mina Andreu, Ariadna Bancells, Mònica Estrada, Marta Teruel, Dunia Buesa, Roger Prat, Oriol Carreras, Elisabet Gili, Sandra Juan, Carla Vélez, Regina Teixidó, Mirieia Seijo, Míriam Sellés, Oriol Martínez, Marta Ariño i Pol Ribas. Els dibuixos de secció són de l’Alícia Floriach. DIRECCIÓ: Marta Montasell i Recoder i Jaume Prat i Fabregat. PUBLICITAT: Sr. Josep Berenguer i alumnes del col·legi. ISSN 1888-4334 DIPÒSIT LEGAL: B-5000787 - 2004 EDITA: MARISTES VALLDEMIA La Riera 124-182 08301 Mataró Tel. 93.755.48.60 Fax: 93 755.48.61 estildirecte@gmail.com estildirecte@hotmail.com IMPRIMEIX: Agpograf S.A.


abril de 2011

abril de 2011

ed 64

ed 64

4

4


Dia de les famílies 2011 ! Redacció: Regina Texidó i Sandra Juan.

Un any més es va tornar a realitzar el dia de les famílies amb un programa divertit i entretingut. El dia de les famílies va començar amb un programa dedicat especialment per als nens i nenes, amb activitats diverses i amb tota mena d’exhibicions i partits. Les portes van ser obertes a partir de dos quarts de deu del matí, amb la celebració eucarística feta a la Capella de l’escola. Tot seguit, a dos quarts d’onze, van iniciar les primeres activitats del dia, com el futbol, el bàsquet, el ràpel per la façana del col·legi o el taller de robòtica, que un any més es va realitzar a la nostra biblioteca. La Colla Gegantera va tornar a reunir-se per fer festa i realitzar una cercavila amb el nostre gegant, en Mia. Com a novetat aquest any es va iniciar un petit taller d’esgrima, on els més petits podien vestir-se com un autèntic jugador de

En aquest gran dia van aprofitar per extreure sang a les persones interessades en ajudar a les persones que ho necessiten. Després de la donació se’ls va oferir un esmorzar, dolç o salat per reposar i agafar forces. Els monitors de la Soca i Mà oberta, per acabar d’animar la festa, van proposar diversos jocs per als més petits. Els de la Soca també van muntar una immensa tenda on hi havia àlbums de fotos amb els moments més bonics que han passat tots junts, les imatges també eren representades en un projector, per poder observar-les i gaudir. Les portes de les aules també van ser obertes per als pares dels protagonistes del dia, els quals podien ensenyar-los les seves respectives classes decorades amb murals treballats per ells mateixos.

ed 64

ed 64

abril de 2011

abril de 2011

5

5

l’esport i aprendre les tècniques més bàsiques del joc. Els alumnes d’Eso i batxillerat, per fer una aportació de punts a les competicions que realitzen mentre duren les Festes de la Llum, fan un reportatge fotogràfic, que va ser exposat per a les famílies (o pares) al SUM.

CARRER NOU, 1/ LA RIERA 78 08301 MATARÓ TEL. 937901957 FAX. 937906223


Els aprenents de judo van realitzar una exhibició per a les famílies, les quals podien gaudir veient els seus fills fent jocs i tècniques apreses durant l’activitat extraescolar.

abril de 2011

ed 64

6

abril de 2011

ed 64

6

Durant el matí, els cuiners van anar coent la paella, perquè tothom qui vulgués, pogués gaudir d’un gran menjar compartit pels pares dels diferents alumnes.


Una paella ben grossa

L’Ampa organitza el tradicional dinar de les festes de la llum Redactors: Roger Prat i Oriol Carreras.

El passat dia sis de febrer, el dia de les famílies, es va servir una paella en companyia de companys i amics de l’escola, amb l’AMPA com a amfitriona. Tal i com ha fet durant molts anys, l’associació de mares i pares dels alumnes de l’escola convoca una trobada el dia de les famílies per a tota aquella gent que la integren amb motiu de les festes de la llum. Aquest any el dinar de l’escola constava d’un pica-pica, torrades, paella i les postres a més d’amanides, patates... que enguany han degustat més de 200 persones en total. Per això van haver d’habilitar el menjador (que estava ple a vessar) amb llargues files de taules plenes

.

abril de 2011

ed 64

7

abril de 2011

ed 64

7

d’adults, i el pati de p-4 i p-5, on s’hi concentraven les taules per als més menuts. Com a entrant van menjar torrades de pa ben sucades amb tomàquet i oli, i de segon i com a plat estrella, paella. I perquè baixés tot una mica, flams i gelats per a tothom. La gran majoria de col·laboradors de l’AMPA, van unir esforços a l’hora de preparar la gran festa que Ingredients de la paella: havia de començar cap a les dues. La preparació de la paella va estar dirigida Juan Antonio Santos ens explica els ingredients de la gran paella: per en Josep Anton Sánchez que la va cuinar al pati que hi ha entre la capella -20 kg d’arròs. 5 kg de calamars. i el menjador, ja que a la cuina no hi -10 kg de gambes. 20 kg de tomàquet. cabia. -7 kg d’escamarlans. 2 kg de galeres Els periodistes de l’estil directe hem -5 kg de sèpia. 4 kg de “pebrots del piquillo” preguntat a alguns comensals que es -2 kg de pebrots vermells 2 kg de pebrots verds van quedar a dinar i ens han dit que tot -5 litres d’oli 30 litres d’aigua estava molt bo, que repetirien el dinar -10 litres de caldo de peix. 7 kg de pollastre l’any que ve i que el preu era més que -7 kg de conill 6 kg de cloïsses raonable: sis euros per tiquet -6 kg de musclos.


La companyia Tris-Tras visita Valldemia Recators: Carla Vélez i Mònica Estrada

Espectacle de pallassos per tancar un dia festiu i familiar A la tarda la companyia Tris Tras va fer un espectacle de pallassos per als nens i pares que els acompanyaven que va ser molt divertit. Tot i que va haver-hi algun problema tècnic amb el so, les pallasses no van deixar de divertir al públic ballant, fent màgia i aixecant a tothom. Durant l’espectacle, van veure trucs de màgia al començament, sempre amb la intervenció del públic, després van cantar i ballar cançons amb els petits, també van fer un tren per tot el teatre, cantant, caminant i corrent, on també s’hi van apuntar alguns pares. En el ball final, van fet una rotllana i es van acomiadar ballant la cançó de “Passi-ho bé i fins l’any que ve” de la Trinca. Els nens, ens van dit que els va agradar molt l’espectacle i el que més els va agradat és que en un moment de l’obra van tirar caramels i se’ls van poder menjar.

Entrevista a les pallasses protagonistes:

2. Heu actuat algun cop més a Valldemia? -No, però a Mataró sí que havíem actuat. 3. D’on sou? -Som de Barcelona.

6. Treballeu amb altres companyies? -Sí. La Marta treballa amb la companyia “teatropello”. 7. Recomanes la teva professió? -Sí, però t’ha d’agradar molt.

abril de 2011

abril de 2011

ed 64

ed 64

8

4. Quant fa que actueu juntes? - Juntes un any i mig, però separades fa molts anys.

5. A on actueu? - A teatres, a comunions, festes particulars, festes majors, escoles...

8

1. Com es diu la vostra companyia? -Es diu Tris-Tras.


Un nou any celebrant les Festes de la Llum Redacció: Mireia Seijo i Ariadna Bancells

El passat 1 i 2 de febrer els alumnes de Cicle Superior de Valldemia van celebrar les Festes de la Llum 2011. Les van celebrar fent diversos jocs i proves per poder gaudir d’aquells dies de festa. El passat 1 i 2 de febrer els alumnes de cinquè i sisè de primària van celebrar les Festes de la Llum. Durant aquests dos dies van fer molts jocs i activitats conjuntes. Van començar les Festes amb una pregària, que van fer a primera hora del matí en la qual hi van assistir els dos cursos de Cicle Superior. A la tarda van continuar amb una guerra de vaixells entre els sis cursos. El matí del dimarts el van dedicar bàsicament a jocs esportius, com per exemple: cursa de sacs, estirar la corda, pilota cangur, el mocador i molts més jocs. Després del pati, va ser tot més calmat, ja que van fer una sessió de cinema fins que va arribar l’hora de plegar. Balontir, jocs de taula, jocs al patí, totes aquestes activitats són les que van ocupar la tarda del dimarts.

abril de 2011

ed 64

9

abril de 2011

ed 64

9

A mi em va agradar bastant- assegura la Berta Pascualperò hagués preferit competir amb els del meu curs. L’Adrià Gómez ens va afirmar que va ser molt divertit jugar a balontir contra els de sisé. En Guiseppi Yovera, un alumne de sisè, ens diu que li va agradar molt i que juntament amb la seva classe estan molt motivats per l’any que ve ja que aquest any la seva classe de 6è B ha guanyat.


Les Festes de la llum omplen el col·legi amb grans aires de competició

Els alumnes de segon cicle d’ESO lluiten pel viatge a l’Illa Fantasia Redactors: Mina Andreu i Pol Ribas

Els guanyadors d’aquest cicle han estat 3r ESO A I 4t ESO C. I per últim un empat entre 3 ESO C i 4 ESO C els alumnes de 3r van fer un espectacle sobre uns nens que trencaven una fotografia i llavors tornaven al passat per poder-la reconstruir. Un dels balls que van fer va animar a tot el públic i fins i tot i havia espectadors que s’aixecaven de l’emoció. Els de 4 ESO C van fer un espectacle recordant els vells temps passats en el col·le. Una altra de les grans proves és la de la mostra fotogràfica,aquesta prova consisteix en què un grup reduït de persones de la classe fan un cartell de dues cartolines introduint fotografies, també es fan competicions de futbol, balontir, bàsquet, voleibol, llançament a cistella, corda, bitlles, xuts a porteria, velocitats, tennis taula, cartells,singstar,arbitratges i animació.

10 abril de 2011

Els dies 2 i 3 de febrer es van celebrar les Festes de la Llum, durant aquestes festes les classes competeixen entre elles fent un seguit de proves. La prova més esperada per tots els alumnes és el teatre en que cada classe prepara una representació de deu o quinze minuts que serà representada el primer dia de Festes de la Llum. Aquest any les classificacions del teatre han estat les següents: En primer lloc va quedar 4t ESO B que ens van sorpendre amb un gran espectacle on apareixien fades,corbs i arbres ballarins. En segon lloc van quedar els alumnes de 4 ESO A que van fer una representació on sortien balls de vells records. En tercer lloc van quedar els alumnes de 3 ESO A que van fer una divertida representació on un científic boig juntament al seu fidel amic viatjaven amb una màquina del temps en diversos llocs diferents. En quart lloc van quedar els alumnes de 3r ESO B que van fer un concurs on sortien diferents participants, van fer uns balls que van deixar a la gent fora de lloc.

ed 64

ed 64

abril de 2011

10

Els resultats de les festes per a segon ciclehan estat els següents: En primer lloc amb 160 punts la classe de 4 ESO C En segon lloc amb 159 punts la classe de 3r ESO A En tercer lloc amb 154 punts la classe de 4t ESO B En quart lloc amb 146 punts la classe de 3r ESOB En cinquè lloc amb 139 punts la classe de 4t ESO A En sisè lloc amb 109 punts la classe de 3r ESO C


Valldemia dóna sang a l’UST durant el dia de les famílies. Com cada any i en motiu del dia de les famílies, la unitat mòbil del banc de sang i teixits visita l’escola per rebre sang de pares, mares i professors solidaris. Redacció: Elisabeth Gili i Oriol Martínez

El passat diumenge dia sis de febrer, la unitat mòbil del banc de sang i teixits va venir a Valldemia. La unitat de sang i teixits es va instal·lar al SUM, des d’allà i de deu del matí a dues del migdia, no van parar d’atendre a pares i mares que volien donar sang i així ajudar a malalts de tots els hospitals de Catalunya, van atendre en total a 82 persones. En tot això els nens i nenes de quart de primària, han ajudat molt, s’hi han dedicat, fent enquestes i promocionant-ho per tota l’escola. Hem parlat amb l’Anna Maragall i la Mar Riera, dues alumnes de quart i ens han respost: 1. Què vau preguntar a les enquestes? Si es marejaven en donar sang, quantes vegades havien donat sang anteriorment.

3. Vau repartir i vau preguntar vosaltres les enquestes? Sí. 4. Ereu voluntaris? Sí, però les enquestes les vam fer entre tots els nens del curs. Tot i això va participar quasi tot el curs. 5. Donareu sang quan sigueu grans? Sí, si fem el pes, sí.

abril de 2011

abril de 2011

ed 64

ed 64

11

A continuació tenim l’entrevista de Doctor Enric Vilà, que va ser un dels doctors encarregats de coordinar i atendre els donants.

1. On es destina la sang recollida? A hospitals de tot Catalunya. 2. Recolliu sang durant tot l’any? Sí, durant tot l’any. 3. I on recolliu aquesta sang? A tot arreu, pobles, escoles, universitats, ciutats... 4. On noteu més participació? Això és molt variable, depèn del lloc de la promoció. 5. Sou voluntaris? No. No som ben bé funcionaris, però treballem per a una empresa pública de gestió privada. 6. Fa molts anys que treballes a la UST? Des de l’any 1988. 7. Tens anècdotes? Moltes! N’hi ha de dolentes, per exemple de vegades s’han desmaiat donants, o alguns els ha fet por. Però més enllà d’això coneixes molts llocs, i gent diferent. Coneixes Catalunya! Avui estic aquí i demà aniré a Vic!

11

2. Us ha agradat ajudar? Molt, tot hi que va fer una mica de “pal” venir un diumenge a l’escola.


abril de 2011

abril de 2011

ed 64

ed 64

12

12


abril de 2011

13

edabril 64 de abril de 2011 ed 64 2011 13 13

ed 64

Els alumnes de 4t d’eso fan un curs de seguretat viària La classe més gràfica va ser la que van aprendre què era el semàfor i el seu funcionament Càsting: En el paper de verd: Pol Planas; en el de groc, Francesc Casas i en el de vermell Enric Verger 1. Els alumnes vénen amb els colors semafòrics i els mostren als seus companys

2. El semàfor pot estar de costat, però és llums mantenen el colors.

3. Si el vermell està encès, els vianants s’han d’aturar

4. Quan el groc comença a moure’s indica que es passarà d’un llum a un altre.

5. Les autoritats advertiexen que cal respectar el groc. Aquí el groc es reivindica.

5. El verd indica que el pas és lliure. Algú ens pot explicar que fa el groc aturant-nos.


Proyecto1_Maquetaci贸n 1 12/04/11 11:29 P谩gina 2


Proyecto1_Maquetaci贸n 1 12/04/11 11:29 P谩gina 3


Valldemia celebra el dia de la Pau El passat 31 de gener es va celebrar al pavelló de Valldemia el dia de Pau. Redactors de l’ESTIL DIRECTE

Tots els 1230 alumnes de Valldemia van vestir-se de blanc al pavelló acompanyats dels alumnes de 3r de primària dels Salesians de Mataró per celebrar el dia de la Pau.

abril de 2011

abril de 2011

ed 64

16

Com ell, volem aconseguir la pau, volem un món nou i millor... però ens resignem a acceptar el que tenim, el que estem destrossant mica en mica, el que anem fent malbé lentament. Tots sabem que no és fàcil canviar el món i això a vegades ens desanima però que no ens serveixi d’excusa. Es evident que no podem parar les guerres en un dia, que no podem fer desaparèixer conflictes que fa anys que duren i potser seríem bojos si intentéssim fer-ho així. Tot requereix el seu temps, tot necessita créixer poc a poc. Vols canviar el món? Comença per tu ; estima’t, estima’m, per què no ho proves? Encara hi ets a temps, mira la persona que tens al costat i regala-li un somriure, fes-li una abraçada, tan és...diuen que els petits detalls ens porten la gran felicitat i ser feliç ens fa ser millors. Un d’aquests detalls pot ser trobar-nos avui aquí, tots junts, vestits pel color de la pau. Per deixar constància que estem a favor de la pau, que compartim la lluita contra la violència, que hi formem part. Perquè, de fet, canviar el teu entorn és canviar el món, i això és a les teves mans.

ed 64

16

Cada cicle va cantar una cançó; Infantil va cantar “El món seria més feliç si tots fóssim amics”, primer cicle de Primària va interpretar “La cançó de les balances», mentre que cicle mitjà va corejar “Ningú no comprèn ningú” i cicle superior “Down by the riverside”. Per la seva banda, Gustavo Legido i Juanjo Martínez van ajudar els alumnes de 1r, 2n, i 3r d’ESO amb la cançó “Armando al amor” i als de 4t d’ESO i Batxillerat van cloure l’acte amb la cançó “Color Esperanza”. Finalment, Laia Vila i Carlos Pérez van llegir el manifest que us reproduïm tot seguit. Aquest any els globus que habitualment s’enlairen, no ho van poder fer ja que la pluja va impedir que l’acte es fes a l’exterior. El manifest deia: Avui, dia 31 de gener de 2011 celebrem el dia internacional escolar de la no violència. Aquesta celebració ha quedat marcada per la mort d’un dels lluitadors més grans per la pau: Mahatma Gandhi. Entenem per pau l’estat de tranquil·litat o quietud no torbat per la passió, l’ànsia o les molèsties. Però la pau és molt més que un concepte, per això persones com Gandhi hi han dedicat la seva vida.


Berenar bé i ser solidaris; una activitat amb molt d’èxit Tota l’escola va berenar el passat dijous 24 de març xocolata amb melindros per una bona causa. Redactors:Oriol Carreras, Roger Prat i Pol Ribas

van destinats els donatius de la xocolatada així com els diners de les paradetes solidàries i de tot tipus d’actes organitzats, consisteix en ajut econòmic a famílies que vulguin acollir a nens o per millorar una residència per a infants de la república Centreafricana. Aquests joves han patit circumstàncies adverses en aquesta vida i han hagut de fer (o han viscut) coses que els han marcat psicològicament; i d’aquests n’hi ha que estan preparats per conviure en família i n’hi ha que no. Sigui quin sigui el seu passat, el que es vol és donar-los una segona oportunitat.

abril de 2011

abril de 2011

ed 64

17

Els periodistes de l’Estil Directe hem parlat amb alumnes sobre la xocolatada. En Daniel Espín ens ha dit que la xocolata era molt bona i que volia repetir, i quan li hem preguntat pel sentit de l’acte ens ha dit que li sembla molt bé que s’organitzin aquestes activitats per una bona causa. En Marc Girona, per la seva banda, ens ha dit que gaudeix molt amb la xocolatada ja que és un acte dels de tota la vida, i és que berenar bé i ser solidaris no costa res. Durant l’any tenim algunes possibilitats de ser solidaris, i aquesta n’és una.

ed 64

17

El passat dijous 24 de març, i en motiu de la setmana solidària organitzada cada any a l’escola, els alumnes van poder baixar al pati a berenar xocolata amb melindros i fer un donatiu destinat al projecte d’enguany, anomenat Kizito i Watoro, que vol donar una llar a nens de la república Centreafricana que no ho han tingut gens fàcil i que han hagut de fer coses que els han marcat la vida. La xocolata i els melindros són aliments que agraden a tothom i que sempre vénen de gust, i ja fa molts anys es va veure que era un bon acte dins del marc de la setmana solidària, i com a tal s’ha consolidat. El dijous a la tarda tots els alumnes baixen al pati de l’escola (cada curs a l’espai que tingui assignat) a berenar. Es disposen grans carros amb moltes gerres de xocolata i moltes caixes de melindros perquè ningú es quedi sense poder-ne menjar. Al costat de les gerres de xocolata i de les caixes de melindros hi ha unes caixes on els alumnes tenen la possibilitat (cal insistir que en cap cas és obligatori, i que la xocolata i els melindros se serveixen igual) de dipositar un donatiu dins d’un sobre, tenint la certesa que anirà destinat al projecte solidari de l’any. El projecte de l’any 2011 s’anomena Kizito i Watoro, al que


Classe: Primer de primària B Classificació: 1r premi Idea: Les mestres els van donar 3 idees i ell les va trobar molt difícils i per això va decidir fer un cartell més simple, però no menys elaborat. Títol: En Mia Cartells guanyats: És el primer cop.

18 abril de 2011

Classe: Segon de primària A Classificació: 3r premi Idea: Un dia va fixar-se en la bonica façana de l’escola i va adonar-se que era la millor manera de representar les festes de la Llum. Títol: El col·le Cartells guanyats: És el primer cop.

ed 64

ed 64

abril de 2011

18

Classe: Primer de primària A Classificació: 2n premi Idea: Els professors els van donar diferents opcions i la Noa va triar fer en Mia Títol: En Mia Cartells guanyats: És el primer cop.


Primer premi Cicle mitjà de primària 3r C Es va inspirar en un puzzle amb una espelma dibuixada al mig, ja que són Festes de la Llum i aquest any el lema és ‘Junts Construïm’. Hi va dedicar 3 dies. Títol: El puzzle de la Llum. L’any passat, també va guanyar el primer premi.

19 abril de 2011

Tercer premi cicle mitjà de Primària 4t A Es va inspirar en una bombeta i per donarli més vida al dibuix la va pintar amb pintura de colors. Va dedicar a fer el cartell les dues hores de plàstica. Títol: La bombeta enlluernada. És el primer any que guanya.

ed 64

ed 64

abril de 2011

19

Segon premi cicle mitjà de primària 4t B Va fer una bombeta amb taps d’ampolles, ja que el seu pare té una bar i en té molts. Va dedicar a fer el cartell les dues hores de plàstica. Títol: La bombeta dels colors. És el primer any que guanya.


1r Premi Categoria cicle superior - En què et vas inspirar? En el collage. - Quant de temps hi vas dedicar? Una hora i mitja. - Posa un títol al quadre. Lletres amb personalitat. - Has guanyat altres vegades? No, és la primera vegada.

abril de 2011

abril de 2011

ed 64

20

3r Premi Categoria cicle superior Es va inspirar en les bombetes i el paper de seda. -Quant de temps hi vas dedicar? Quatre hores. - Posa títol al quadre. La llum és de molts colors. - Has guanyat altres vegades? No, és la primera vegada.

ed 64

20

2n Premi Categoria cicle superior La meva primera idea va ser enganxar dos fotos deixant el fons blanc, però com que quedava pobre, em vaig decantar per fer un fons de color. Hi vaig dedicar 5 hores. - Posa un títol al quadre. Com ha canviat l’escola. - Has guanyat altres vegades? No, aquesta és la primera.


1r ESO. PREMI: 1r TÍTOL: El gran col·legi. TEMPS DEDICAT: 2 hores i mitja, entre aconseguir el material i tot... INSPIRACIÓ: En Maristes Valldemia. HAVIES GUANYAT ALGUN ALTRE ANY: Sí l’any passat. SATISFACCIÓ VERS EL RESULTAT: El cartell m’ha quedat molt original i molt divertit ja que te mols colors, és un bon resultat per mi.

abril de 2011

abril de 2011

ed 64

21

PREMI: 3r TÍTOL: La Pintura TEMPS DEDICAT: 1 hora i mitja. INSPIRACIÓ: Els colors de l’escola en les festes de la Llum. HAVIES GUANYAT ALGUN ALTRE ANY: Si a 5è de primària amb el 3r premi SATISFACCIÓ VERS EL RESULTAT: Bona, m’ho vaig passar molt bé fent-lo i això és el que compta.

ed 64

21

PREMI: 2n TÍTOL: L’escola. TEMPS DEDICAT: 1 hora i mitja. INSPIRACIÓ: Amb el col·le i amb la llum. HAVIES GUANYAT ALGUN ALTRE ANY: No, m’ha fet molta il·lusió. SATISFACCIÓ VERS EL RESULTAT: Bona, m’agrada el meu cartell.


1r premi de 2n d’ESO TÍTOL: L’escola en festes. La Berta hi ha dedicat unes dues hores i s’ha inspirat en l’escola durant aquests dos dies de festa. Ella, a primària, ja havia guanyat alguna altra vegada. Ens ha dit: M’agrada el resultat, estic satisfeta amb ell.

TÍTOL: Una gran escola

TÍTOL: Les palmeres de l’escola En Guillem s’hi ha dedidat 1 o 2 hores i es va inspirar en les palmeres de l’escola. A diferència de les altres guanyadores, és el primer cop que guanya. Ens ha dit: M’ha agradat l’experiència de dedicar un temps a alguna cosa i que després el resultat sigui valorat amb un premi.

abril de 2011

abril de 2011

ed 64

ed 64

22

La Teresa hi ha dedicat una hora i mitja o dues, més o menys, però es un temps ben dedicat ja que es va divertir molt fent el cartell. La Teresa ja havia guanyat bastants cop a primària, ja que ens ha confessat que «dibuixar m’agrada i em surt força bé». Ens ha dit: El resultat és força satisfactori per a mi, trobo que he fet una bona feina!

3r premi de 2n d’ESO

22

2n premi de 2n d’ESO


Premis de tercer d’ESO: · Primer premi: Classe: 3r ESO A Com et va venir inspiració? Vaig mirar revistes i se’m va acudir fer un dibuix en el qual hi haguessin diferents estils de paraules sobre una taca de pintura de colors. Quant de temps vas estar fent el cartell? Una hora i mitja. Títol: Vòmit de paraules Havies guanyat alguna vegada: No

Tercer Premi : Classe: 3 ESO C

abril de 2011

abril de 2011

ed 64

23

Com et va venir la inspiració: Doncs un dia estava mirant Pasapalabra i vaig decidir fer el cartell de festes de la Llum basant-me en el programa. Quant de temps vas estar fent el cartell: Una hora i mitja Títol: El puzzle de la bombeta Havies guanyat alguna altra vegada : No

ed 64

23

Segon Premi Classe: 3r ESO A Com et va venir la inspiració? Quan davant de casa meva vaig veure uns obrers que estaven construint un bloc de pisos i llavors vaig pensar que podria fer un cartell on sortissin uns quants treballadors fent un col·legi. Quant de temps vas estar fen el cartell: Una hora i mitja Títol: Escola en construcció Havies guanyat alguna altra vegada: No


Premis de quart d’ESO: Primer premi : Classe: 4 ESO A Com et va venir la inspiració: Doncs jo vaig decidir fer el cartell utilitzant el lema del cole “junts construïm”. Quant de temps vas estar fent el cartell: Una tarda Títol: El puzzle del futur... Havies guanyat alguna altra vegada: Sí, l’any passat

abril de 2011

abril de 2011

ed 64

ed 64

24

Com et va venir la ispiració: Vaig agafar diverses idees sobre el cole i després vaig fer el cartell barrejant-les. Quant de temps vas estar fent el cartell: Dues tardes. Títol: La bombolla de Valldemia Havies guanyes alguna altra vegada: No.

· Tercer premi : Com et va venir la inspiració: jo al fer el cartell no tenia cap inspiració, però al posar-me a dibuixar em va sortir sol. Quant de temps vas estar fent el cartell : Una hora i mitja Títol: El ball Havies guanyat alguna altra vegada: No.

24

Segon premi :


Primer premi categoria de Batxillerat Títol: Les festes en els món dels estudis. Temps dedicat: 3-4 hores En què et vas inspirar? En els estudis Havies guanyat alguna altra vegada? No, és la primera vegada. Estàs satisfet del resutat? Sí

Segon premi de la categoria de Batxillerat Títol: Construcció de colors Temps dedicat: 3 hores. En què et vas inspirar? Amb el contrast dels diferents colors Havies guanyat alguna altra vegada? Sí, l’any passat el tercer premi. Estàs satisfeta del resutat? Sí.

abril de 2011

ed 64

25

abril de 2011

ed 64

25

Tercer premi de la categoria de Batxillerat Títol: El rastre de la llum. Temps dedicat: 2 hores En què et vas inspirar? Li va anar sortint mentre dibuixava. Havies guanyat alguna altra vegada? Sí, el primer premi a segon d’ESO. Estàs satisfeta del resutat? Sí, molt.


Quart premi de la categoria de Batxillerat Títol: Cartell de les festes Temps dedicat: 1 hora En què et vas inspirar? En l’esperit de les festes. Havies guanyat alguna altra vegada? Sí, el segon premi a quart d’ESO Estàs satisfeta del resultat? Sí, però esperava guanyar alguna cosa més.

5è premi de la categoria de Batxillerat - PQPI Títol: La bèstia rosa Van dedicar-hi 1 hora. Amb poca cosa es van poder inspirar ja que els van “robar” el cartell original una hora abans del lliurament. No han guanyat altres anys perquè aquesta és la primera vegada que hi participen.

abril de 2011

ed 64

26

abril de 2011

ed 64

26

Sisè premi de la categoria de Batxillerat Títol: Construcció de les Festes de la Llum Temps dedicat: 2 hores. En què et vas inspirar? En el lema de l’any. Havies guanyat alguna altra vegada? No. Estàs satisfeta del resultat? Sí, molt.


Els reportatges fotogràfics d’ESO i Batxillerat Cada any per a les Festes de la Llum cada classe de l’Eso i Batxillerat presenta un reportatge fotogràfic, el qual fa referència i es basa en el lema de l’any. Hi ha un guanyador per curs. Redacció per: Carla Vélez i Sandra Juan Aquest any tractaven sobre “junts construïm” i entre la varietat i multitud de cartells, es projectaven les diferents visions dels encarregats de cada classe, com ara construccions, activitats fent pinya... en fi, tots tenien en comú el fet de fer activitats conjuntament. Tot seguit, us presentem els creadors dels reportatges guanyadors: Entrevista als guanyadors de cada classe: Primer d’ESO C: Maria Parrilla, Antonella Botta, Júlia Piña, Alba Spielmann, Carla Moya, Cristina Cerezo, Maria Yañez. Totes les noies de la classe han fet els cartell i es van inspirar mirant fotografies a internet i malgrat que no es pensaven que no guanyarien diuen que: «teníem possibilitats perquè ens vam esforçar fent-ho». Segon d’ESO B: Carla Pasqual, Laura Fernàndez. La Teresa Íñiguez, Marina Francisco, Marc Forné, Clàudia Taberner, Laura Fernàndez i la Carla Pasqual han fet el cartell inspirant-se en una càmera de fotos que té dins seu una imatge de tota la classe junta construint el col·legi. Elles pensaven que sí que guanyarien perquè: «estava molt treballat i vam dedicar-hi bastant de temps».

Quart d’ESO B: Anna Eguiluz i Cristina Castillo. Entre tota la classe han fet de el treball i cadascú va aportar la seva idea però amb una inspiració clara: el lema de l’any, “junts construïm”, i van fer una torre de castellers amb 4t B. Malgrat que les altres classes també estaven molt bé, i atès que s’ho van treballar molt, consideren just haver guanyat. Primer de Batxillerat A: Mireia Cuquet, Sara Cano, Clara Ansoleaga, Irina Requena. La Mireia, la Sara, la Clara i la Irina han fet el cartell inspirantse en el lema de l’any. Van ser paletes per un dia, contruint, fent pinya, i creant bon ambient de classe.No creien que fossin guanyadores, però van tenir molta feina, van dedicar-hi unes quantes hores i molt d’esforç. Segon de Batxillerat A: Laia Vila, Irina Padilla, Júlia Planes. Elles tres van fer el cartell i es van inspirar en el lema i van construir un puzzle. No tenien gaire clar que poguessin gunayar perquè les altres classes eren força orginals.

abril de 2011

ed 64

27

abril de 2011

ed 64

27

Tercer d’ESO B: Marta Ariño i Sandra Juan. El cartell el van fer entre les dues, la Marta i la Sandra i van decidir treballar el tema d’un circ, ja que consideren que la seva classe és el “Circ de tercer” amb un pallasso excepcional com a director d’orquestra. Sincerament diuen: no estàvem massa segures, però crèiem tenir alguna possibilitat a canvi de tota la dedicació i esforç.


Proyecto1_Maquetaci贸n 1 12/04/11 11:30 P谩gina 4


Proyecto1_Maquetaci贸n 1 12/04/11 11:30 P谩gina 5


Centre Brock Estrabisme i ull gandul Ambdós problemes són relativament comuns i comporten una disminució o nul·la capacitat per veure-hi en tres dimensions. CATERINA POVEDA MARTÍNEZ. Òptica optometrista col. núm. 9607. Membre de l’ASSOCIACIÓ CATALANA D’OPTOMETRIA I TERAPIA VISUAL marpoca@yahoo.es

L’estereòpsia és la capacitat de veure en tres dimensions i que ens permet ser eficaços en activitats com veure el cinema en 3 D o en els esports (principalment en els de pilota). Per tenir una bona estereòpsia és imprescindible una bona coordinació entre ambdós ulls, condició que no es dóna quan existeix estrabisme o ull gandul.

l’equilibri amb l’altre. De vegades també caldrà fer oclusió.

Quan, amb la correcció òptica adequada si cal, la imatge processada per cada ull no és igual de nítida, l’estereòpsia no serà òptima. Això ho trobem quan un dels ulls és gandul (també anomenat ull amblíop). Aquesta condició pot ser deguda a patologies oculars, però habitualment es dóna quan no es detecta a temps que un ull presenta un problema refractiu significativament més important que el de l’altre ull.

Els ulls han de dirigir-se correctament cap a l’objecte que miren. Això no passa quan hi ha estrabisme perquè un dels ulls apunta en una altra direcció. En aquesta situació la persona hi veurà doble, però això no és així quan l’estrabisme apareix abans dels 7 anys d’edat ja que fa una adaptació que consisteix en suprimir la visió central de l’ull desviat (escotoma de supresió). En funció del tipus d’estrabisme es podrà tractar amb teràpia visual, oclusió i/o cirurgia.

Si durant els primers anys de vida es fa un examen visual es podrà detectar un possible problema visual que, si es corregeix amb la correcció adequada, permetrà el normal desenvolupament d’ambdós ulls. Si es detecta massa tard, l’ull pitjor no s’haurà pogut desenvolupar com l’altre i, malgrat que es prescriguin ulleres o es faci teràpia visual per millorarlo, mai no podrà aconseguir el mateix nivell de l’ull bo perquè serà un ull gandul.

Per evitar un futur ull gandul o per detectar a temps un estrabisme per tal que tingui les mínimes repercussions possibles en el futur del nen, caldrà fer un examen visual complet com a mínim als 3 anys d’edat o abans. Aquest període inicial de la vida del nen és cabdal per al desenvolupament adequat del seu sistema visual perquè es necessari que ambdós ulls estiguin equilibrats per tal que aprenguin a treballar junts i coordinadament sense optar per abandonar un dels ulls.

ed 64

abril de 2011

30

No obstant serà imprescindible prescriure la correcció òptica pertinent i la teràpia visual serà una eina clau per disminuir la simptomatologia i per potenciar les habilitats de l’ull gandul i

De vegades, l’ull que està en inferioritat de condicions durant el desenvolupament del sistema visual, es desvia per no interferir amb l’ull bo i, per tant apareix un estrabisme lligat a l’ambliopia.

Carrer Sant Benet, 4.

08302 Mataró

Tel. 937 578 882


abril de 2011

abril de 2011

ed 64

ed 64

31

31


Aquest any la rifa solidària supera la venda de números

Redacció: Mireia Seijo Rigau i Ariadna Bancells

El passat 8 de gener a la Plaça Santa Anna, es va realitzar la tercera edició de la rifa solidària on gràcies a la gent col·laboradora es va superar la venda dels números que es van sortejar al capvespre.

abril de 2011

abril de 2011

ed 64

32

Aquesta rifa que es realitza des de fa tres edicions que té un objectiu molt clar: obtenir diners per les famílies necessitades de Mataró. Els diners s’obtenen a partir d’un sorteig on hi participa l’equip de pastoral i professors voluntaris de l’escola. Es venen uns números dels quals 120 són premiats amb diferents lots de diverses botigues i empreses. Hi ha tres tipus de lots: els anomenats megalots en els que hi ha diferents

ed 64

32

El passat 8 de gener va tenir lloc la 23a campanya Mà Oberta es va realitzar la tercera edició de la rifa solidària 2011. Grans i petits es van reunir a la Plaça Santa Anna per col·laborar enla rifa, els diners de la qual van destinats a oferir ajudes educatives als més necessitats de Mataró. Després d’un intens dia de recollida d’aliments, es va fer la rifa solidària a la Plaça Santa Anna.


I per això mateix sempre s’ha encarregat d’anunciar els premis des de la primera edició de la rifa.

aquests productes els voluntaris preparen els lots per poderlos sortejar. Després d’haver parlat amb en David Codina, un dels encarregats de la rifa, concretament el que anuncia els premiats, hem pogut saber que els llocs d’ encarregats es decideixen amb equip. Ell està molt content amb el seu càrrec, ja que li agrada molt tot el que té a veure amb la comunicació.

Es pot trobar més informació sobre la rifa solidària a: http://www.capgros.com/noticies/ detall.asp?id_noticia_portal=26039&sec=1 http://www.totmataro.cat/portal//i ndex.php?option=com_content&task=view&id=92399&Itemid=106

abril de 2011

abril de 2011

ed 64

33

Aquesta campanya es va poder dur a terme gràcies a quasi 400 alumnes voluntaris, a l’equip de pastoral i alguns professors que hi van voler participar. En primer lloc, per aconseguir els premis, s’anuncia la rifa i també la necessitat de productes per realitzar-la. Algunes botigues, les que hi decideixen participar donen alguns dels seus articles. Una vegada es tenen

Al costat de l’escenari on se centra la rifa, hi ha el lloc de venda de productes de la campanya Mà Oberta i dels números que es van sorteant. Aquest any 2011 se n’han encarregat la Cecília Bertran, la Núria Santaló i la Montse Casas, amb la qual vam poder parlar. Ens va poder dir que aquest any hi ha col·laborat molta gent, tanta que es pot dir que és l’ any en el que hi ha hagut més venda de números, que fins i tot s’ han hagut de fer servir més números durant la tarda. Ens va afirmar que ella hi va participar, ja que creu que aquesta rifa es fa per un molt bon motiu, perquè col·labora en un projecte de Mataró.

ed 64

33

productes d’una mateixa empresa, els lots mitjans de barreges de productes i els petits on hi ha un únic premi. Durant aquesta tarda, mentre en David Codina, en Jordi Vadell i en Manel López sortejaven els diferents lots, repartides per la Plaça Santa Anna hi havia altres activitats com la gegantada, multitallers, berenar solidari, una petita parada del comerç just i la venda de productes de la campanya Mà Oberta.


Redacció: Dúnia Buesa i Marta Teruel

abril de 2011

ed 64

34

abril de 2011

ed 64

34

Es permet caure, aixecar-se és obligatori


nc

Neg re

abril de 2011

abril de 2011

ed 64

Pantalons o faldilles? Pantalons Gat o gos? Gos Costa o muntanya? Costa Carn o peix? Carn Poble o ciutat? Ciutat Messenger o facebook? Facebook Casa o pis? Pis Llibres o televisió? Televisió Cafè o llet? Llet Números a lletres? Lletres Barça o Madrid? Barça New York o Barcelona? Barcelona Escola o institut? Institut Blanc o negre? Blanc Ordinador fixe o portàtil? Portàtil Alcohol o refresc? Resfresc Ulls verds o blaus? Blaus Nit o dia? Dia Cabell curt o llarg? Llarg Moreno o ros? Els dos Alumnes petits o grans? Petits Platja o piscina? Piscina Català o catellà? Castellà Discoteca o pub? Pub Taló o plana? Plana

Bla

35

Blanc o Negre?

ed 64

35

La Cristina García és una nova professora d’educació física. Practica amb regularitat bàsquet, natació, bicicleta, i running. El seu somni és treballar d’allò que realment li agrada i on se sent més a gust. Segueix el lema “Es permet caure, aixecar-se és obligatori”, per això la seva paraula preferida és lluita. Els seus herois són els seus pares i té una heroïna històrica: Teresa de Calcuta. Detesta la hipocresia i les injustícies, per aquesta raó el que més estima dels amics és que la sapiguen escoltar i que estiguin al seu costat sempre. Té com a norma aconseguir sempre el que es proposa. Ens confesa que el pitjor que li podria passar és perdre persones que estima, explicant-nos també que no vol morir sola, sino acompanyada i amb un somriure d’orella a orella, perquè creu en a l’eternitat de l’ànima. Ens assegura que ella no té preu, que no se la pot comprar. Prefereix: de color el lila, de flor la rosella, d’ocell cap no li agraden-, de poeta Miquel Martí Pol, d’heroi de ficció Oliver i Benji, i d’heroïnes Mafalda i Arale, de compositor en Beethoven, de pintor Picasso, de noms Aniol i Paula. En l’àmbit professional la persona més important va ser la directora d’una altra escola que li va donar l’oportunitat de treballar per primera vegada de mestra, i el que li motiva, és saber que petites o grans personas depenen del que tu els ensenyes cada dia ja sigui a nivell personal com acadèmic. No ens ha explicat cap anècdota perquè en té moltíssimes ja que treballa amb nens i fan que cada dia li passin coses noves.


“Aquesta és la nostra història, junts l’hem sentida, hores d’amor i gloria, punt de partida”

El circ dels de segon deixa bocabadat tot Valldemia Redacció per: Mònica Estrada i Regina Teixidó.

El passat dia 1 de febrer els alumnes de 2n de Batxillerat van fer el pregó ja que és l’últim any que passen a l’escola.

abril de 2011

ed 64

36

abril de 2011

ed 64

36

Aquest any ha estat molt original perquè han enfocat l’escola com un circ i han aprofitat per explicar els moments que han passat tots junts.


han dit que es van inspirar en una idea que els va donar la Núria Lleonart i ells la van adaptar com ho volien fer. Diuen, també, que els balls se’ls van inventar un grup de gent que sabien ballar bé i després els van ensenyar als altres. Van intentar fer uns balls fàcils perquè tothom anés ben coordinat.

Els decorats també els van fer ells amb l’ajuda de la Núria Lleonart. Ens diuen que res no hauria estat possible sense l’ajuda de la Núria Real, Eduard Sàez, David Codina, Jordi Vadell i la mateixa Núria Lleonart. Us reproduïm la cançó en la pàgina següent:

ed 64

37

disseny.castella@telefonica.net

abril de 2011

abril de 2011

37

amb el ritme de “Happy ending” composta per en Marc Lluís Fernàndez, i que recordava els bons moments que han viscut durant tots aquests anys va cloure l’emotiu acte.

La Laia Vila i l’Alícia Abellan ens han explicat que han assajat per grups diferents segons els balls, i que tots junts van assajar el dissabte i el diumenge anterior a l’obra. Elles ens

ed 64

Van fer diversos balls amb músiques actuals com “Take it off”, “Dynamite”, “My dream”... En el primer van sortr tots amb globus de colors, recordant la seva infància. També, dues noies, la Mònica Franco i la Marta Pérez, van fer una petita representació carregada de sensibilitat sobre patins, acompanyades per la Clara Soteras i en Jorge Blasco al piano i la flauta travessera respectivament. Tot seguit una sèrie de nois molt atlètics i fornits va fer piruetes per sobre el poltre, passant per sobre, per dins d’un aro... També una altra de les coreografies estava inspirada en el viatge a Londres, en la qual explicaven com els alumnes s’escapaven de l’habitació a la nit a l’hotel i eren sorpresos pel professor. Des de Londres també, es va fer un ball amb els “bobies”. El moment més visual i poètic va arribar quan unes noies van fer un ball on imitaven uns titelles, i malgrat que requeria molta coordinació perquè quedés bé va tenir uns resultats extraordinaris. Després d’aquest clímax narratiu un ball col.lectiu i una cançó


abril de 2011

abril de 2011

ed 64

38

I JA_________ SENTO QUE S’ACABA. PERÒ SAPS_________ QUE MAI S’ACABARÀ. AQUESTA ÉS LA NOSTRA HISTÒRIA, JUNTS L’HEM SENTIDA. HORES D’AMOR I GLÒRIA, PUNT DE PARTIDA. AQUEST MOMENT ÉS EL QUE JUNTS DECIDIM. MIL DIRECCIONS SEGUIREM, PERÒ COM AMICS. ÉS L’ESTIMACIÓ (ÉS L’ESTIMACIÓ) (X8) ÉS L’ESTIMACIÓ (ÉS L’ESTIMACIÓ) (X8) AQUESTA ÉS LA NOSTRA HISTÒRIA, JUNTS L’HEM SENTIDA. HORES D’AMOR I GLÒRIA, PUNT DE PARTIDA. AQUEST MOMENT ÉS EL QUE JUNTS DECIDIM. MIL DIRECCIONS SEGUIREM, PERÒ COM A AMICS. (X2)

ed 64

38

AQUESTA ÉS LA NOSTRA HISTÒRIA, JUNTS L’HEM SENTIDA. HORES D’AMOR I GLÒRIA, PUNT DE PARTIDA. AQUEST MOMENT ÉS EL QUE JUNTS DECIDIM. MIL DIRECCIONS SEGUIREM, PERÒ COM AMICS. UN BON DIA EM DESPERTO, NO SÉ CAP ON ANAR. JA NO VAIG A L’ESCOLA, NOMÉS PER JUGAR. SENTO EN LA MEMÒRIA MOLTA FELICITAT I SENSE VOLER TROBO COMPANYS DE VERITAT. AQUESTA ÉS LA NOSTRA HISTÒRIA, VA COMENÇAR FA MOLT. HORES D’AMOR I GLÒRIA, PLORS I RIURES COMPOSEN EL QUE SOM


El waka-waka anima el festival de la Cançó Resposta a Valldemia El passat dia 26 de març es va cloure la setmana solidària a Valldemia amb la marxa que desprèn el festival de la Cançó Resposta on 28 grups van interpretar les cançons que ells mateixos havien compost en lletra i música.

L’equip organitzador i el jurat després de les actuacions

El festival, presentat per Manolo López i Lídia Altarriba va iniciar-se amb la presentació dels alumnes de 3r de primària els quals van fer una al·legoria de la força de l’amistat en la construcció d’un món millor. Precisament, aquesta idea va estar present en la majoria de les lletres que els diversos grups van cantar dalt de l’escenari.

abril de 2011

ed 64

39

abril de 2011

ed 64

39

Es van establir dues categories i pel que fa a la categoria de primària les guanyadorse van ser el duo format per Sara Polo i Claudia Rodríguez, Sing&Song, amb la cançó Junts, podem. El segon lloc d’aquesta


L@k@sitos, format per Blanca Bernat, Maria Cotet, Raquel Moyano, Maria Ribas i Laia Padilla, segon premi.

abril de 2011

abril de 2011

ed 64

ed 64

40

La classe de sisè B, va obtenir l’accèssit

Sara Polo i Claudia Rodríguez, Sing&Song, primer premi

40

categoria va ser per al grup L@k@sitos, format per Blanca Bernat, Maria Cotet, Raquel Moyano, Maria Ribas i Laia Padilla, amb la cançó Fent petites coses ho aconseguirem i l’accèssit va ser per a la classe de 6èB amb la cançó Evolucionem. Pel que fa a la categoria B, d’ESO, les guanyadores van ser les Kotorres amb la cançó Digues sí, vine amb mi, grup format per Paula López, Helena Izquierdo, Paula Lucas, Ariadna Vélez, Alba Talaya i Florencia Capparelli. El segon lloc va ser per a Flower Power Band, Alba Spielmann, Carla Moya, M. Elena Lewis, Aina Aleñà i Xavier Planas, amb la cançó Construint el meu destí i l’accèssit va ser pel trio DBD, format per Eric David Usme,


Xavier Banegas i Alex de los Rios amb el tema Un mundo mejor. Mentre el jurat deliberava, els presentadors de l’acte van fer embogir el públic amb una versió especialíssima del Waka-waka. Només sonar les primeres notes, tots els nens van posar-se drets i van ballar al ritme encomanadís de la cançó. Com que no ens hi caben totes les fotos ni totes les lletres, podeu veure-les i tota la moguda que hi va haver a

Visiteu la pàgina, us agradarà!

DBD, format per Eric David Usme, Xavier Banegas i Alex de los Rios, accèssit

abril de 2011

abril de 2011

ed 64

ed 64

41

Flower Power Band, Alba Spielmann, Carla Moya, Mª Elena Lewis, Aina Aleñà i Xavier Planas

https://sites.google.com/site/festivalcancoresposta

41

Les Kotorres: Paula López, Helena Izquierdo, Paula Lucas, Ariadna Vélez, Alba Talaya i Florencia Capparelli, primer premi


L’Agrupament escolta La Soca organitza la primera cursa del Sempre a punt Ha comptat amb més de 45 participants i ha estat organitzada pels Pioners i Caravel·les i s’ha celebrat el 10 d’abril que es feia amb bicicleta en constava de 14. Les altes temperatures han fet que els participants valoressin molt positivament l’avituallament que es trobava a meitat de camí. Tan aquest avituallament, com tota la infrastructura ha

abril de 2011

ed 64

42

abril de 2011

ed 64

42

La primera edició de la cursa del Sempre a punt ha estat tot un èxit de participació en les tres categories en què s’ha realitzat. Els participants podien fer la cursa amb bicicleta, corrent o caminant. Mentre que la distància a peu era de 8 quilòmetres, la


Els tres guanyadors de la primera edició: En Josep Lluís Rius, a peu; l’August Juglar, corrents i en Jaume Cuquet, en bici. Si els veieu, feliciteu-los!

abril de 2011

ed 64

43

abril de 2011

ed 64

43

estat organitzada pels Pioners i Caravel·les de la Soca per aconseguir fons per finançar la ruta. Els participants han sortit de prop del Sorall i han pogut gaudir d’una ruta entre el bosc proper a Mataró i unes pistes amples i d’agradable pas. Un cop a meta els esportistes rebien un lot de productes, uns donettes i aigua. La festa ha acabat amb la gran botifarrada acompanyada amb pa amb tomàquet i amanida i el lliurament de premis i diplomes per als participants i guanyadors.


Els professors que es jubilen parlen de la seva carrera En Jesús Salán, en José Martín i en César Yáñez, la Nati Rojo i la Lourdes Novoa s’han jubilat enguany. L’Estil Directe va parlar-hi. Redactors: Oriol Carreras, Pol Ribas, Mònica Estrada, Sandra Juan, Marta Ariño, Oriol Martínez El professor José Martín (que ha treballat 44 anys a l’escola), en Jesús Salán (que ho ha fet 38 anys) i en César Yáñez (que n’hi ha treballat 30) ens van explicar moltes coses sobre com ha canviat tot des que ells van començar ben jovenets.

També han recordat els canvis que ha sofert el col·legi, tant físics com administratius. En aquest sentit recorden el moment en què Valldemia va passar a ser un centre concertat; es van reunir tots els professors

44 abril de 2011

A part de parlar-nos sobre el context social de l’època, també ens van explicar les seves sensacions la primera vegada que es van posar davant d’un grup d’alumnes a fer classe. Segons recorden (tot i que ja fa uns quants anys), estaven més nerviosos ells que no pas els alumnes, però pel que es desprenia de les seves paraules han gaudit molt fent-ho. I és que encara que es fessin professors per tradició familiar es nota que no es penedeixen gens d’haver donat classes.

ed 64

ed 64

abril de 2011

44

Ens van explicar que abans ells feien totes les assignatures, que quan van entrar nenes, (tot i ser poques) les classes es van relaxar i elles solien portar l’iniciativa, que abans en un grup hi havia uns 40 alumnes, que es consideraven professors durs però perquè era el que se’ls exigia (els directors controlaven molt més)... També recorden com un canvi rellevant el fet que s’incorporessin dones a l‘equip de professors (segons diuen una de les primeres va ser la Lourdes). I és que és clar, abans la societat era i pensava diferent i la manera d’ensenyar també ho era, però han anat evolucionant.


de tots els Maristes a les Corts i ho van votar. En quant als canvis estètics en Jose recordava el canvi que van patir la plataforma i la zona de les palmeres, i és que es va fer un canvi perquè tot fos més pràctic i es pogués també aprofitar per als esports. També recordava quan a la zona dels patis es va construir el poliesportiu. Hi ha diverses anècdotes sobre els anys que porten a l’escola. Una d’elles té relació amb les colònies de ja fa uns quants anys: En Jose Martín va anar de colònies amb els del seu curs i una nit, mentre ell s’havia anat a dutxar, els alumnes escoltaven atentament una història de por que els explicaven, i a ell no se li va acudir res més que anar per darrere, on hi havia una porta, i tancar-la de cop, fent que els nois s’espantessin molt i molt També van explicar els càstigs acadèmics que aplicaven als seus alumnes, dels qual, donen especial importància a les enormes divisions. En Jesús ens comentava una de les seves anècdotes com a professor: va estar

al Santuari de Lourdes, on van anar a passar el dia les 3 classes del seu curs. L’Albert Esteve, un professor de secundària, patia pel possible perill dels voltants, al que el germà Jacinto li va contestar: tu tranquil, que per aquí hi ha un guardia: acabat el dia, i sense que ningú hagués vist el guàrdia, els va confessar que tal guàrdia era l’àngel de la guarda. Mentre ens ho explicava, reia simpàticament. En César també tenia coses per explicar: durant els controls, ell controlava amb els ulls ben oberts que els seus alumnes no portessin cap mena de xuleta. Però un dia es va trobar la sorpresa: a la paperera on suposadament els nens anàven a fer puntahi havia el llibre obert: “no els vaig renyar, els vaig felictar pel seu enginy”. Així doncs i en resum tant en Jose, com en César com en Jesús han aprofitat molt tots els anys que han passat a l’escola (i és que hi han passat mitja vida) i han intentat donar el millor d’ells mateixos en benefici de l’escola i dels tants i tants alumnes que han tingut.

abril de 2011

ed 64

45

abril de 2011

ed 64

45

Els periodistes en la taula rodona amb els professors veterans


Redacció: Mireia Seijo i Ariadna Bancells

Primera trobada d’Escoles Verdes El passat dimarts 22 de març, el comitè ambiental de Valldemia va assistir al Fòrum d’Escoles Verdes de Catalunya, a l’alberg Torre Ametller de Cabrera Ramon Blanquer i Teresa Pretel, representants de l’alumnat del Comitè Ambiental.

Hi van anar els representants del professorat i de l’alumnat. Va ser una trobada molt enriquidora, on alumnes i professors compartien, tot exposant, els gestos que duien a terme per a contribuir a l’escola d’una manera sostenible. La trobada va constar d’una breu presentació de l’administració seguida d’una mena de reunió entre alumnes de diverses escoles, on en cada una, el seu representant exposava oralment, amb el suport de diapositives, les seves contribucions com a Escola Verda.

des de petits als nens, de manera que quan vagin creixent trobin que aquesta opció és la més lògica i respectuosa amb el medi, insistim, a base de petits gestos. Com ja sabem Valldemia és benjamina al grup, és recent, així que aquesta experiència ha anat molt bé per veure en quins aspectes ens permet millorar i fer-nos créixer en quant a la sostenibilitat. Hem començat amb bon peu, i seguirem caminant per arribar al més lluny possible.

Moltes escoles duien a terme activitats que aquí no són possible de realitzar a causa de les instal·lacions i l’estructuració de l’escola, però no cal arribar als extrems de la sostenibilitat. Aquesta trobada ens fa veure que per mitjà de petits gestos es pot canviar de mica en mica la societat (ja que l’escola és on s’eduquen les persones), i que cadascú, aportant el seu gra de sorra, aconsegueix que la societat millori.

abril de 2011

ed 64

46

abril de 2011

ed 64

46

Majoritàriament, els alumnes que hi van assistir formaven part de l’ESO, tot i que també feien reunions amb els estudiants de primària. El projecte d’Escola Verda es du a terme educant


SAPS QUE...

Núm. 32 JUNY 2011 • L’associació dels Antics Alumnes Maristes de Mataró agrupa tots els exalumnes maristes de la ciutat, tant de l’antic col·legi del Sagrat Cor com de Valldemia. • Entitat d’exalumnes maristes, degana de tot l’Estat, fundada el 1912. • Domicili Social Col·legi Valldemia – La Riera 124 – Apartat correus, 6 – 08300 MATARÓ • Telèfon a disposició dels socis núm: 600 470 067 Fax: 93 757 09 10 • E-mail: valldeantics@gmail.com • Aquest butlletí es tramet de forma gratuïta a tots els associats, junt amb l’ESTIL DIRECTE • Equip tècnic de realització: Josep Prat i Molist, Bàrbara López i Jaume Prat i Fabregat.

Butlletí informatiu de l’Associació d’Antics Alumnes Maristes de Mataró

El record de la joventut retorna als assistents de la festa anyal Redacció:Marta Ariño i Míriam Sellés

Festa An yal Anyal

1

Concert de les candeles

4

Floristeria Ventura

6

SAPSed QUE64 ... 32 abril PÀG. 1de 2011 47

ed 64

abril de 2011

47

Més de 120 antics alumnes es retroben a Valldemia després de 25 o 50 anys de haver-hi estat estudiant. S’ha celebrat una eucaristia a la capella de l’escola on alguns dels antics alumnes han acudit acompanyats dels seus fills i altres nens i nenes. Potseriorment s’han reunit a la biblioteca de l’escola, on han disfrutat d’una copa de vi blanc i llantions de la pastisseria Uño mentre recollien les credencials. S’han pogut retrobar amb amics de la infància i parlar una bona estona abans de visitar l’escola on han observat grans canvis sobretot els de la promoció més antiga.


FESTA ANYAL l’Hosteria del monestir de Les Avellanes. El numero guanyador va ser estat el 077. Acabat el sorteig i lliurat el premi es fa un fi de festa en el qual van anar a la sala de festes Vinizius on els convidats van poder gaudir d’un ambient molt agradable i distès.

48

anat les dues promocions a sopar al menjador de l’escola on hi havia preparat un bufet lliure amb diversos entrants, segons plats i postres. Després del sopar es va procedir al lliurament dels records i posteriroment es va fer un sorteig d’un cap de setmana, inclosa mitja pensió per a dues persones a

2011

ÀG

S APS QUE 32 P de .2 2011 48 ed 64...abril abril ed 64 de

Seguit d’aquesta estona de conversa han anat a la capella altre cop on s’ha fet la fotografia de les dues promocions per separat, la qual l’ha feta en Francesc Masachs que quasi cada any fa aquesta fotografia només ha hagut alguna excepció, per la qual no l’ha poguda fer. Acabades les fotografies han

50 anys d’antics alumnes


FES TA ANYAL

La fotografia de les dues promocions assistents al sopar

F r a n c e s c Masachs

49 PÀG.3

abril de 2011

ed 64

Des de fa bastants anys jo m’encarrego de fer la foto dels antics alumnes, només he fallat quan estava fent la mili i el 2010 perquè vaig tenir problemes de salut. Cada any regalo un quadre fet per mi a les promocions que es reuneixen a l’escola a la trobada d’antics alumnes.

SAPS QUE... 32

ed 64

abril de 2011

49

Va entrar a l’escola el segle passat, l’any 40 acabada la guerra civil. Ell tenia 8 anys i el seu pare era l’encarregat de fer la foto dels antics alumnes. Ell recorda com ajudava a posar el trípode de fusta i com el seu pare col·locava la càmera i es posava sota la tela que tenien les càmeres antigament. També recorda molt que els dijous passaven una pel·lícula pels alumnes interns.


CONCERT DE LES CANDELES El concert de les candeles tanca les festes de la llum a Valldemia

Patrocinadors: FLORS NOE - PASTISSERIA UÑO - FUSTES PRAM - MANIGUA Redacció: Josep Prat

50 abril de 2011

ed 64

SAPS ... 32 PÀG de 4 2011 50 edQUE 64 abril

La segona edició ha comptat amb els músics convidats Rosalía López i Jorge López


CONCERT DE LES CANDELES per Eduard Toldrà. Tot un recital de virtuosisme per animar els mes joves a continuar dedicant part del seu temps a l’estudi de la música. Acaba l’acte amb el lliurament a tots els participants d’un ramet de flors naturals i la fotografia de record.

Com a músics joves convidats, la segona part va quedar a càrrec de la pianista ROSALÍA LÓPEZ de Madrid i de JORGE LÓPEZ, flauta travessera, d’Antics d’Alacant. Les seves L’Associació interpretacions anaren des Alumnes organitza el amb la de Bach a Piatzzola passant concert col·laboració de l’AMPA i el patrocini d’empreses i antics alumnes de la ciutat.

PÀG 5

Amb aquest ambient tan acollidor van interpretar diverses peces onze

alumnes de l’escola. A part de composicions a piano també hi foren representats el clarinet, l’oboè, el saxo alt, i els violoncels.

SAPS QUE... 32

Aquest passat divendres es va celebrar la segona edició del Concert de les Candeles a la capella de l’escola. Únicament amb la il·luminació elèctrica de la volta del sostre i de la Mare de Déu Candelera, la resta de l’església queda amb llum d’espelmes i de llantions.

Amb aquest acte, que és obert a la ciutat, s’invita els mataronins a ser partíceps també de les Festes de la Llum. I per celebrar la festa, a la mitja part es convida a tots a degustar un pastisset elaborat especialment per la diada, el llantió, i com que és al vespre, i al febrer fa fred, què millor que acompanyar-ho amb un vaset de vi calent a l’estil de la les fires d’advent d’Alemanya o Àustria.


La primavera ja és aquí. És un molt bon moment per acostar-se a Badalona i visitar la Floristeria Ventura . En Josep M., antic alumne de Valldemia, i les seves filles Anna Maria i Mireia, ens obren les portes d’aquest món ple de colors. Junts condueixen aquest negoci, que amb gairebé 80 anys d’experiència, no perd l’empenta i la il·lusió per seguir oferint qualitat i originalitat.

Ha canviat la nostra manera de consumir flors? Josep M.: Amb els anys, el consum ha augmentat i molt. Tot i així, ara tenim una mica de baixada, la crisi es nota bastant. Anna Maria: Abans hi havia

De quina manera ho promocioneu des de la vostra botiga? Anna Maria: Doncs per exemple els divendres i els dissabtes fem el «Posa flors a casa». Preparem uns bouquets

de flor senzilla, llesta per endur i a un preu molt atractiu. A la sisena vegada que el client vé a comprar un d’aquests poms, li surt gratuït. El negoci que fem és petit. L’objectiu és que la gent s’acostumi a comprar flors. En aquest sentit, la situació de la botiga ajuda al negoci? Anna Maria: En aquest local hi estem de pas. En breu obrirem una botiga nova a l’Avinguda President Companys, al nº 14, en un edifici que s’està construint. Allà estarem més ben situats. Treballeu per encàrrec? Josep M.: Sí, hem fet moltes

52

unes diades molt fortes, i el dia a dia era més fluix. Ara segueix havent-hi les diades, però no són tan fortes, i el consum s’ha fet més diari. Hi ha més gent que vé a comprar flors per dur-les a casa, per exemple. Josep M.: Sí, abans vivíem de l’extraordinari i avui vivim de l’ordinari. Recordo algunes campanyes per animar al públic a posar flors i plantes a la seva vida.

abril de 2011

Aquest és un negoci familiar. Quantes generacions s’hi han dedicat? Josep M.: Doncs ja en són tres. El va començar la meva mare l’any 1932, i jo en vaig prendre el relleu cap a l’any 55. Vam fer unes quantes reformes a la botiga, ja que la primera era molt petita, i amb els anys hem anat ampliant. Avui són les meves filles qui porten el negoci.

ed 64

ed S APS 64 QUE...abril 32 PÀGde .6

2011

52

Redacció: Bàrbara López

D’EMPRESES. FLORISTERIA VENTURA


D’EMPRESES.

FLORISTERIA

VENTURA

guarnides importants. Fem centres per casaments, tant per la cerimònia com pel banquet, i també per comunions. Quina és la vostra temporada preferida? Josep M.: El Nadal. És la temporada bona i bonica. La comencem a mitjans de Novembre i dura fins que s’acaba el Nadal. Crec que és l’època que treballem més a gust.

manera heu fet front a aquesta competència? Josep M.: Procurem fer allò que no es troba a tot arreu. Fem molts tipus de composicions i

bastant originals, sempre de manera artesanal i amb materials molt diversos. Això significa molta més feina, però professionalment et porta la

SAPS QUE...32 PÀG 7

Quines previsions hi ha pel Sant Jordi d’aquest any? Josep M.: Doncs no són massa bones. Cau en dissabte Sant i la gent serà fora. Aquí a Badalona deurem vendre un 80% menys del normal. Actualment les flors i les plantes es troben a molts altres llocs a part de les floristeries. De quina


D’EMPRESES. FLORISTERIA VENTURA tranquil·litat i la il·lusió d’haver creat una cosa diferent. Precisament per Sant Jordi no fem servir les bosses que fa servir tothom. I notem que hi ha molts clients que cada any vénen buscant allò que tenim de nou. És d’aquesta manera que fidelitzem la clientela. Hi ha dones que compren flors pels homes o seguim amb el tòpic? Anna Maria: Tot i que el tòpic segueix imperant, sí que és veritat, que entre el jovent, hi ha moltes noies que compren flors per nois. Això també ha canviat! Teniu alguna anècdota divertida per explicar? Anna Maria: La planta aromàtica es ven molt, però l’estiu passat va ser increïble el cas de la menta. S’esgotava ràpidament i no enteníem el per què. Al final, preguntant, vam esbrinar que

era per p r e p a r a r mojitos. Quan va estudiar a Valldemia? Josep M.: Hi vaig estudiar quatre anys, de l’any 51 al 55. Venia dels Maristes de Badalona, juntament amb 5 companys més. Quins records en conserva? Josep M.: Vaig estar-hi intern. Vaig estudiar Comerç, en una classe de només 7 persones. En tinc molts records, tots molt bons. Recordo especialment el Germà Fèlix, que ha mort recentment, i les seves lliçons d’Urbanitat. Les fèiem al vespre, quan acabàvem les classes, abans d’anar a sopar,

durant mitja hora. Recordo perfectament totes les seves explicacions i ensenyances, una cosa sensacional! Com es viu ser-ne antic alumne? Josep M.: He vingut a diverses trobades aquí a l’escola,i malgrat els canvis, quan hi entro tinc la sensació de trobarm’hi com en aquella època. És una escola molt gran i molt maca, i jo m’hi trobo com a casa. Un somni que s’hagi acomplert? Josep M.: La continuïtat de les meves filles en el negoci (l’Anna Maria i la Mireia riuen). I en queden d’altres, però ja els anirem fent!

SAPS QUE... 32 PÀG. 8

FLORISTERIA VENTURA Carrer: President Companys, 14 Badalona TELF. 93 389 44 21 jardineriaventura@telefonica.net


abril de 2011

abril de 2011

ed 64

ed 64

55

55


abril de 2011

abril de 2011

ed 64

ed 64

56

56

Estil directe 64  

La revista dels alumnes de Maristes Valldemia

Advertisement