Page 1

BELEEF www.beleef.nl MEI 2013

‘A party isn’t a party without drugs’ 8 Verschillende festivaltrends

Extra: Festivalkalender

Interview Paaspopgangers aan het woord €5,25 1


2


3


4


5


Inhoud 47 16 13 22

32 30 Voorwoord 9 Het is weer begonnen! 10 Waar moet je heen? 12

Mode

Vanja’s avonturen op Paaspop

16

Paella? Sushi? Waar is de friet?

Op het festivalterrein

18

Vrijwilligers hebben het zwaar

20

Meer sfeer op kleine festivals het intieme sfeertje maakt het mooi €2,50 voor een biertje? Belachelijk!

22

Festival Trends

27

Festivaloverzicht van komend seizoen Slecht weer is minder sfeer

Paaspopgangers aan het woord Column geschreven door Vanja

Column geschreven door Esther

6

24

Wat in hip op modegebied bij festivals

27

MVO 30 Hoe duurzaam zijn festivals

Column geschreven door Ellen

32

Drugs 34 Een fenomeen bij festivals Social Media 37 Hoe maken festivals hier gebruik van?

Camping Festival Drama’s Festival mood Ohjee ik moet naar de WC Column geschreven door Lisa

40 43 47 49


27 24 40

43 34 22

48 31 7


8


Beleef

Hoe beleef jij een festival? Begin mei, het zonnetje begint te schijnen. De vogeltjes fluiten. Alles komt weer tot bloei. Weg uit die winterdip en op naar de meest leuke tijd van het jaar. Het festivalseizoen! Het perfecte moment voor ons om jou als lezer op de hoogte te stellen wat er dit seizoen op je staat te wachten! Daarbij laten wij ook een hele andere kant van de festivals zien. De kant die jij als bezoeker van een festival niet mee krijgt. Dit tijdschrift is gebaseerd op de echte festivalliefhebber. Meer dan dat. BELEEF is een tijdschrift met een passie. Een passie voor festivals. De leuke ĂŠn

de minder leuke kant. We besteden aandacht aan de belevenis van het festival. Een tijdschrift dat een ander beeld van festivalinformatie creĂŤert, wat nog niet op de markt te vinden is. Op een informatieve en vermakelijke wijze worden verschillende onderwerpen belicht. De nieuwste festivaltrends komen aan bod. BELEEF neemt je mee door de grote wereld van het festivalseizoen. De festivalwereld is bijzonder en heeft een eigen karakter. Aan ons de taak om deze zo goed mogelijk naar voren te laten komen. Jullie inspireren. Samen kunnen wij het festivalseizoen nog unieker maken!

9


Het

is weer

begonnen! Het festivalseizoen is weer begonnen! DĂŠ ultieme manier om te genieten met je vrienden en vriendinnen van heerlijke muziek. Het grote probleem is dat er wel heel erg veel keuze is. Wat is dan ook handiger dan een fijn overzicht van de grootste festivals in Nederland? Dit bespaart je immers veel uitzoekwerk. Hier zijn twaalf verschillende festivals kort toegelicht met daarbij de broodnodige informatie.

10


11


Waar moet je heen?

Het eerste festival van het jaar, een mooie binnenkomer: De opening van het festivalseizoen! Er komen ongeveer 52.000 bezoekers op af. Paaspop staat bekend als het festival waar veel vrijwilligers voor nodig zijn. Je kunt je hiervoor opgeven. Op deze manier kun je het festival gratis en op een hele speciale manier bijwonen en beleven!

Er zijn verschillende bevrijdingsfeesten in Nederland, Bevrijdingspop is het grootste en oudste bevrijdingsfestival in Nederland. 4 mei staat in het teken van het herdenken en 5 mei staat in het teken van het vieren. Waar kan je dit dan beter doen dan op bevrijdingspop?!

Waar: Schijndel

Wanneer: 4 en 5 mei

Wanneer: 29, 30 & 31 maart

Prijzen: GRATIS

Prijzen: 3-dagen-ticket: €95,- Dagticket: €49,-/€69,-

Line-up:

Line-up: Onder anderen: Beth Hart, Caro Emerald, Nielson, Testament, Babylon Circus, Berlinksy Beat, Guerilla Speakerz, Gaslight Anthem, Will and the People, Blaudzun, Anne Soldaat, Skip & Die & De Jongens Driest, Huoratron, Sólstafir, And You Will Know Us By The Trail Of Dead, Noisia, N-Type, Gomes, Dope D.O.D., Moke, Julian Sas, Batmobile en Killer Queen (Queen tribute).

12

Waar: Haarlemmerhout

4 mei: het 70-koppige Kennemer jeugdorkest samen met Roel van Velzen en het Haarlemse Koor. 5 mei: Asaf Avidan, Ilse de Lange, Mozes and the firstborn, Baptist, Chef’special, Baskerville, Rina Mushonga, The Kik, Van Velzen, Kensington, Qeaux qeaux Joans, Wallace Vanborn, Nielson, Good Meat, Ifreestyle rapbattle, Slow Jeff & the Tears, Skip&Die, Mister and Mississippi, Kraantje pappie, Kinderdisco happy power, Zwaanswijk percussie, Vet kindercaberet, One C, Fake plastic trees, dr. emu, Right as rain, Tamicos, Mille’s rascals.

Het oudste en bekendste popfestival in Nederland! Dit festival is heel erg snel uitverkocht, je moet er snel bij zijn. Pinkpop streeft er naar om de Green ’n Clean award te winnen. Het festival probeert dus steeds meer rekening te houden met het milieu, hiervoor hebben zij allerlei dingen bedacht tijdens het festival. Waar: Landgraaf Wanneer: 14, 15 en 16 juni Prijzen: Weekendticket: €165,00 Dagticket: €85,Line-up: Vrijdag 14 juni: Handsome Poets, Paramore, The Script, The Killers, Masters of Reality, Jimmy Eat World, Christopher Green, Andy Burrows. Zaterdag 15 juni: Passenger, The Opposites, 30 Seconds to Mars, Kings of Leon, Douwe Bob, Fun., The Gaslight Anthem, Phoenix, Ellie Goulding. Zondag 16 juni: Triggerfinger, Kensington, Will and the People, The Vaccines, Ben Howard, Green Day, Tom Odell, Trixie Whitley, Lianne La Havas, Die Antwoord.


Het meest voordelige festivalkaartje in Nederland, met daarbij zon, zee en strand. Het bijzondere aan Concert At Sea is dat het geheel aan de kust ligt. Lekker op het strand liggen en genieten van de muziek is een van de favoriete bezigheden van de bezoekers. Waar: Brouwersdam Wanneer: 28 en 29 juni Prijzen: Weekendkaart: €60, Dagkaart: €35,Line-up: Bløf, James Morrison, Kane, Racoon, Guus Meeuwis, Will and the People, Miss Montreal, Moke, handsome poets, Cøver At Sea, Sabrina Starke, Kensington, 90’s Now, Memphis Maniacs, Nielson, The Kik, Splendid, Rigby, The new shining, Nuhr

Wish groeit enorm als festival, er is dit jaar zelfs een camping bij. Wish hoort bij de top best gedecoreerde festivals in Nederland, echt iets om trots op te zijn.

Dit festival staat wereldwijd bekend om zijn muzikale genres, het is niet alleen jazz er worden ook soul, funk en hiphop nummers gespeeld.

Waar: Beek en Donk

Waar: Rotterdam

Wanneer: 6 en 7 juli

Wanneer: 12, 13 en 14 juli

Prijzen: zaterdag ticket: €43,50 zondag ticket: €25, weekend ticket: €50,-

Prijs:

Line-up:

Line-up:

Onder anderen: Zedd, R3HAB, Tomas gord, Van Velzen, Yellowclaw, Nielson, Jan Smit

Onder anderen: Terence Blanchard, Larry Graham & Graham Central Station met speciale gast Mark King en Brecker Brothers Band Reunion

Dagkaart: €79 3 dagen kaart: €189

13


Het grootste motorcrossevenement in West-Europa. Het is een bijzonder evenement met een mix van motorcross, stunts en muziek. Er komen zo’n 156.218 mensen op af! Waar:Lichtenvoorde

Solar is een festival waar veel creativiteit bij komt kijken, als je op het festival wilt staan met een leuk idee kan dat gewoon. Overal op het festival zijn kunstenaars en andere creatieve geesten te bewonderen. Er hangt een heerlijke lay-back sfeer en het hippie gevoel is aanwezig!

Wanneer: 26, 27 en 28 juli Prijs:

Waar: Roermond Dagkaarten: €25 3-dagenkaarten: €62,50 Campingkaarten: €100 Kampeerhotel: €250

Helemaal hip en trendy is de rage rondom het color festijn. Naast de Color Run is er nu ook het Mumbai color festival. Een ritueel overgewaaid vanuit India gemengd met de westerse techno cultuur. Wat natuurlijk helemaal geweldig is, is dat iedereen een zakje met kleurenpoeder krijgt. Deze zakjes zullen de hele dag ik de rondte vliegen. Dit zorgt voor een erg speels effect.

Wanneer: 2,3 en 4 augustus Prijs:

Waar: Utrecht Holiday ticket:€115 Weekend ticket: €75 Dagkaart: €49

Wanneer: 17 en 18 augustus Prijs: Ticket: €29,50

Line-up: Er zijn meer dan honderd bands op meer dan 20 verschillende podia te zien. onder anderen: Golden Earring, Guus Meeuwis, Dark Funeral, Joost van Bellen, Shaking Godspeed

14

Line-up:

Line-up:

Solar is een erg kleurrijk festival met een super brede programmering. Met onder anderen: Azari & III, Gers Pardoel, Feed Me, Flux Pavillion, The Asteroids Galaxy Tour, Birdy Nam Nam, Mr. Polska en z’n Nouveau Riche, Robert Hood, Adam Beyer, Ron Carroll

De line-up van dit festival is nog niet bekend, wel is er al bekend wat voor soort muziek er gespeeld gaat worden. Dat is namelijk tech-house en techno, deze muziek zal worden gespeeld door bekende Nederlandse DJ’s


Dit festival wordt ook wel beschreven als een grote camping met muziek, theater, dans en literatuur. Het bijzondere aan Lowlands is dat het festival zich bevind op het terrein van Walibi Holland. Er bestaat dan ook een combi ticket zodat je ook nog een dagje naar Walibi kan.

Een erg groot feest, het is een festival met een ziel. Overal wordt over nagedacht. De festivalorganisatie vindt het ontwikkelen van talenten erg belangrijk en besteedt hier dan ook veel aandacht aan.

Appelpop is het grootste gratis festival in Nederland, het trekt ongeveer 150.000 bezoekers. Er treden 26 bands op, op 3 verschillende podia. Appelpop wordt geheel gesponsord en bestaat uit een enorm aantal vrijwilligers. Als je het leuk vindt kun je dus ook vrijwilliger worden!

Waar: Haarlemmermeer Waar: Biddinghuizen Wanneer: 16, 17 en 18 augustus Prijs:

Normaal festival ticket: €185 Camping ticket: €52,50 Combi ticket: €207

Line-up: Nine Inch Nails, Foals, Franz Ferdinand, The Knife, Fall Out Boy, Major Lazer, Tame Impala, Band of Horses, Bat for Lashes, Kendrick Lamar, Jake Bugg, Jacco Gardner, Petite Noir, Unknown Mortal Orchestra, Ben Pearce, Bombino, Half Moon Run, Pokey LaFarge, Protoje & Indiggnation, Torche, We Came As Romans, Maya Jane Coles, Imagine Dragons

Wanneer: 24 augustus

Waar: Tiel

Prijs: €69,75

Wanneer: 13 en 14 september Prijs: Gratis

Line-up: Onder anderen: Steve Aoki, Steve Angello, Fedde le Grand, Headhunterz, Zeds dead, Caspa, Chuckie, Porter Robinson

Line-up: De line-up van Appelpop is nog niet bekend, wel hebben ze laten weten dat Kensington en de Golden Earring aanwezig zullen zijn.

15


Vanja’s avonturen op

Paaspop

“Slecht weer is minder sfeer” Bij het woord ‘Paaspop’ denk ik: ‘Yes! Het festivalseizoen is geopend. Paaspop is namelijk het eerste festival van de velen die volgen. Ieder jaar zijn op diverse podia de beste bands en artiesten van binnen en buitenland te zien. Ook dit jaar heeft Paaspop het voor elkaar gekregen om een record neer te zetten wat betreft het aantal bezoekers. Ik heb dit jaar als vrijwilliger én als bezoeker dit festival beleefd, dus wat waren voor mij nou de hoogtepunten en wat kon er beter?

Mijn generatie is natuurlijk dol op de hitjes uit de jaren 90. Het dak ging er af in het Theater waar 90’s WOW en de Crazy Piano’s hun ding deden. Wat wel tegenviel, was het feit dat je na afloop naar buiten ging en je wederom goed moest kleden, zo koud was het. Zonnebrillen heb ik dit jaar daarom ook niet gespot. Gelukkig vinden alle optredens op Paaspop binnen plaats, dus ik hoefde niet bang te zijn dat ik mijn favoriete artiesten buiten moest bewonderen. Vrijdag was ook meteen de kortste dag qua optredens. 16.00 Begon het en om 23:30 werd het afgesloten op de Mainstage.

De temperatuur was dit jaar een belangrijke factor. ‘Pasen zal dit jaar kouder worden dan afgelopen Kerst’, hoorden we op de radio onderweg naar Schijndel. En koud was het die vrijdag. Drie lagen truien, sjaal, muts en handschoenen waren een feit. De verwachtingen waren meteen negatief, want wat is een festival zonder de belangrijkste factor, de zon? Als vrijwilliger kreeg ik een ‘All

Zaterdag daarentegen bevatte het langst durende programma van de 3 dagen. Ik begon met een shift backstage bij de Mainstage. Mijn taak was om mensen zonder het juiste bandje tegen te houden om te voorkomen dat deze niet in de buurt van de artiesten zouden komen. Veel werk was het niet, want de meeste mensen die backstage kwamen, waren daar ook wel bevoegd voor. Die ochtend begon voor mij goed, want ik kreeg de gelegenheid om samen met Coen en Sander, van de enige echte ‘Coen en Sander Show’ te ontbijten in de personeelstent. Erg luxe is het backstage niet en ik had geluk als er een verwarming was en ik niet kapot ging van de koud. Na 2 uurtjes werken, was ik wederom, met veel geluk, vrij! Wat ik absoluut niet wilde missen, deze dag, was Fresku. Ik heb zoveel verhalen gehoord over deze rapper, dus ik moest hem zien. Hij was het zeker waard. Velen omschreven zijn show als ‘gestoord’, ‘energiek’ en ‘grappig’. Nadat hij van zijn shirt een naveltruitje maakte, waar zijn grote bierbuik onderuit kwam, was ik het absoluut met deze mensen eens. Ik heb er van genoten, ook al was het maar een half uur.

’’Pasen zal dit jaar kouder worden dan afgelopen Kerst, hoorden we op de radio’’ Area’ bandje, waarmee ik 3 dagen overal kon komen en gratis verblijf op de camping kreeg aangeboden. Aangezien ik in de buurt van Schijndel woon, was de keus om na afloop naar huis te gaan voor mij niet moeilijk. De vrijwilligers moeten toch wat fitter zijn, dus op de camping in een tentje, waar het ’s nachts vriest leek ons geen slim idee om te verblijven. De ‘shifts’ die ik moest draaien tijdens het festival vielen reuze mee. Sterker nog, de eerste dag was ik vrij en kon ik als bezoeker genieten van het festival. 90’s WOW, Crazy Piano’s, Kraantje Pappie en Di-rect zorgden er voor dat de temperatuur omhoog ging in de tenten.

16

Paaspop stond zaterdag ook in het teken van BZB, Racoon, Caro Emerald en Will and the People. Voor de vrouwen konden de London Knigts natuurlijk niet ontbreken. Mannen werden niet toegelaten tijdens deze show, want het


was ‘Ladies only’. Honderden vrouwen die schreeuwend en staand op hun tenen proberen iets te zien van de halfnaakte dansende mannen. Het ging iets verder dan de beroemde ‘Chippendales.’ Bange gezichten ontstonden als de mannen vrijwilligsters zochten om een lap dance te geven. Hoe leuk de vrouwen het ook vonden, plankenkoorts was er toch.

omdat de acts geweldig waren, waardoor je blijft bewegen. De act die mijn hart heeft gestolen was Beth Hart. Dit was de grote afsluiter van Paaspop. Nooit eerder heb ik van deze vrouw gehoord. Een vriendin heeft Beth Hart aangeraden en ik mocht het absoluut niet missen. Gelijk had ze. Wat een topvrouw is dat. Haar stem en haar podiumskills zijn adembenemend. Veel mensen vroegen zich af waarom

Will and the People hebben mij positief verrast. Het enige nummer dat ik kende was ‘Lion in the morning sun’, maar de show die deze mannen hebben neergezet, zal ik voor een lange tijd onthouden.

‘‘Stress, stress, stress en op het podium lekker knallen’’

Zondag, de laatste dag begon qua sfeer al een beetje te lijken op een echte zomerse estival. De zon brak eindelijk door, maar de temperatuur bleef helaas nog laag. Dat was niet erg, want we waren het gewend. Als die zonnebril maar op kon, was het al lang goed. Jammer genoeg heb ik de laatste dag de meeste shifts moeten draaien, backstage bij het Theater. Gelukkig ben je nooit alleen, dus vervelen doe je niet. Je kan altijd een kijkje nemen backstage bij het podium en kijken hoe alles er aan toe gaat. Dat vond ik het leukste aan mijn taak bij Paaspop. Als bezoeker heb je geen idee wat er backstage allemaal omgaat. Stress, stress, stress en op het podium lekker knallen. Wat betreft het feesten, was die zondag voor mij wel de meest slopende dag. Niet alleen omdat ik moe was, maar

juist ZIJ het festival mocht afsluiten. Na het zien van haar show, snapte ik het! Ze is in ieder geval een fan rijker. Ongeacht het weer en de zeurende mensen die het koud hebben, was de opening van het festivalseizoen voor mij een succes. Ook raad ik vrijwilligerswerk voor jongeren aan, zeker als ze een creatieve opleiding volgen zoals ik. Tot volgend jaar!

Geschreven door: Vanja Vuckovic

17


Op het festivalterrein Paaspopgangers aan het woord

Een weekendje Paaspop beviel mij wel, maar wat vonden anderen ervan? Ik heb met een paar mensen gepraat over ‘festivals’ in het algemeen, hun ervaringen met de trends en de ontwikkelingen. Lees hier de verhalen van 3 Paaspop bezoekers die allen op een andere manier een steentje hebben bijgedragen aan het festival.

Tim heeft dit jaar op een ander manier Paaspop meegemaakt dan de voorgaande jaren. Hij mocht namelijk draaien in een nieuwe Techno tent op het enige echte Paaspop. ‘’We werden gevraagd om op Paaspop te draaien na een feestje in Den Bosch waar we ook hebben gedraaid. Paaspop was super. Door de Brabantse gezelligheid en het meegaande publiek was het echt een topavond.’’ ‘’Gemoedelijke sfeer, goede muziek, fijne mensen en lekker gaan’’, zijn factoren waar Tim aan denkt als het over festivals gaat. Wat Tim over het gebruik van drugs op festivals vindt is een beetje dubbel. ‘’Ik vind er niet veel aan, maar begrijp het goed. De ervaring van het festival wordt intenser, het wordt een beleving op zich en ik denk dat bepaalde drugs wel wat toe kunnen voegen aan die beleving.’’ Of hij zelf op festivals gebruikt is niet helemaal duidelijk, maar volgens hem is XTC veruit de favoriete drug op festivals.

“XTC is veruit de populairste drug op festivals”

Wat betreft ‘’festival fashion’’ zijn er volgens Tim veel mensen die graag gezien willen worden op festivals. ‘’Ik kleed me denk ik niet veel anders op festivals’’ voegt hij er nog aan toe. We sloten af met de vraag wat zijn mening was over Paaspop in het algemeen. ‘’Ik vind de muzikale acts erg tegenvallen dit jaar. Ze hadden wat meer uit mogen pakken als het gaat om elektronische muziek. Als ik een punt zou geven voor Paaspop 2013, dan wordt het helaas niet hoger dan een 6.’’ Silke besloot dit jaar een steentje bij te dragen als vrijwilliger bij Paaspop. Ik was wel benieuwd naar haar belevingen voor en achter de schermen. Silke omschrijft haar ultieme festival gevoel: ‘’Op het gras liggen met een muziekje erbij en mensen spotten die aan het genieten zijn. Iedereen is aardig tegen elkaar waardoor dat hippie gevoel ontstaat. Ook denk ik aan tentjes en bloemetjes met vrolijke mensen.’’ Dat is dus wel duidelijk, Silke houdt van die festivals waar het heerlijk weer is en je totaal geen zorgen hoeft te maken. Jammer genoeg was bij Paaspop dit jaar de zon nergens te bekennen, in tegendeel, het was ijskoud. Wat betreft drugsgebruik op festivals vind Silke het helemaal prima. ‘’Erg vind ik het niet, mensen zijn aardig tegen elkaar en er is geen sprake van negativiteit.’’ Wel vind ze dat er een grens is qua drugs. ‘’Snuiven op festivals kan echt niet. Een pilletje hier en daar is niks mis mee en daar zal niemand last van hebben.’’

18


Typische festival fashion omschrijft Silke als: ‘’zonnebril op, korte broek, leren jasje en bloesjes.’’ Iets opvallender dan wat je in het dagelijks leven aan zou doen. Zoals eerder genoemd heeft Silke dit jaar gekozen om vrijwilligerswerk te doen op Paaspop. ‘’Je krijgt een totaalbeeld van wat er speelt. Daarbij heb je natuurlijk ook nog eens een gratis festival. Je werkt een paar uurtjes en dan mag je het terrein op als bezoeker. Mooi toch? Het is ook iets relaxter, je geeft minder geld uit en je merkt niet veel van mensen die dronken zijn. Het weer is dit jaar overigens kut! Je beseft wel hoe belangrijk de zon echt is op een festival. ‘’ Ik vroeg Silke ook om een mening wat betreft de ontwikkelingen van ‘Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen’ op festivals. ‘’Ik vind het helemaal top als een festival deze beslissingen maakt en daar ook achter staat. Van mij hoeft het niet per se, het blijft een keuze. Gezond eten is natuurlijk wel lekkerder maar daarentegen is het ook duurder. Daarom moet er altijd een goedkopere keuze zijn.’’

“Ik kom niet voor de naam maar voor de muziek”

“MVO hoeft van mij niet perse, het blijft een keuze”

De balans van artiesten vind Silke goed op Paaspop. ‘’Er is veel variatie, dus voor iedereen is er wel wat.’’ Wel zijn festivals aan de dure kant volgens Silke. ‘’In mei ga ik naar het concert van Beyonce, daar heb ik veel geld voor over, omdat ik echt voor die artiest kom. Beth Hart was dit jaar mijn favoriet op Paaspop, maar dat was het dan ook wel. Uiteindelijk ga ik niet naar een festival voor de naam maar voor de muziek. Ik vind het wel leuk om nieuwe dingen te horen.’’ Paaspop 2013 krijgt van Silke een 7,5 ondanks de weersomstandigheden en daar kan Paaspop wel trots op zijn.

Joost was dit jaar Runner op Paaspop. Runners hebben misschien wel de meest verantwoordelijke taak op festivals. ‘’Runners zijn bazen’’, zegt Joost. ‘’Je hoeft nergens een bandje te laten zien en je mag overal komen. Alle artiesten zijn afhankelijk van jou. Wel is het erg stressen, maar ik houd er totaal niet van om nutteloze dingen te doen.’’ Hij grapt: ‘’Het is zeker niet aan te raden voor andere mensen, anders is er volgend jaar geen plek meer voor mij. ’’Als Joost aan dat echte festival gevoel denkt, omschrijft hij het als: Vooraf lekker naar uitleven, hopen op goed weer. Als je er bent, lekker gek doen en doen waar je zin in hebt. Als het om drugs gaat vind hij het prima als mensen af en toe een joint hebben. ‘’Takken roken’’, is de benaming voor blowen in zijn omgeving. ‘’Dat is geen probleem. Andere (hard)drugs vind ik niet kunnen en de sfeer voor anderen kan

“De artiesten zijn afhankelijk van mij’’

dat behoorlijk verpesten, het wordt er allemaal niet gezelliger op denk ik zo.’’ Volgens Joost is de ultieme festival drug daarom ook wiet. Joost doet niet moeilijk wat betreft kleding. ‘’Op festivals wil ik er wel fatsoenlijk uitzien, maar wil ook weer niet mijn allernieuwste kleren aantrekken. Uiteindelijk wordt het toch weer vies.’’ Het grote nadeel van runner zijn op een festival is dat je veel moet werken. Daardoor heeft Joost ook wat dingen moeten missen. ‘’Ik ben blij dat ik Fresku niet heb gemist, dat vond ik namelijk helemaal te gek.’’ Als Joost iets zou kunnen veranderen aan Paaspop, zou hij de datum verplaatsen zodat er een grotere kans op mooi weer is. ‘’In de zon is de sfeer tien keer beter.’’ Verder waren de artiesten goed, ik moest veel werken en het eten voor personeel kan beter. Ik geef Paaspop een 7 gemiddeld.’”

19


Vrijwilligers Column hebben het zwaar Paaspop Geschreven door: Vanja Vuckovic Als vrijwilliger op een festival zijn veel dingen mooi meegenomen. Gratis toegang tot het festival, lunch en avondeten worden voor je geregeld, af en toe een biertje drinken backstage is ook gewoon mogelijk. Toch is niet alles perfect backstage, in tegendeel, het kan verschrikkelijk zijn. Ik kan wel gaan zeiken over het slechte weer voor de zoveelste keer, maar dat zal ik jullie besparen. Ok, vergeet wat ik net zei, ik ga het toch doen. Achter elk podium is er een personeelstent. Volgens mij is er weinig rekening gehouden met de temperatuur, want in deze tenten was het net zo koud als buiten. Dit is jammer als je 2 uur achter elkaar moet werken. Met werken bedoel ik op één plek staan en bandjes controleren. Hoe duur kunnen warmtelampen zijn om te huren? Geloof me, ik ging kapot. Wat was ik blij als ik eindelijk klaar was en naar een artiest kon gaan kijken. Deze keer vond ik het heerlijk als het te druk was. Hoe drukker hoe warmer.

20

Nu houd ik er echt mee op. Iedereen weet nu wel dat ik het koud had. Je zou misschien denken dat je backstage fijne gesprekken kan voeren met artiesten of producers, maar dat valt vies tegen. Als je ze ziet, hebben ze haast of ze zijn chagrijnig en arrogant. Tot een bepaalde hoogte is het te begrijpen, maar ze kunnen toch wel een beetje aardig zijn tegen de mensen die hen vrijwillig komen helpen? Ik begrijp dat je als artiest voor je optreden even tot rust wil komen, maar arrogantie lijkt mij onnodig. Als wij zorgen dat er genoeg water en eten in de kleedkamers aanwezig is, mag er toch wel een glimlach vanaf, lijkt mij? Zou fijn zijn als ze inzagen dat een festival niks zou zijn zonder de vrijwilligers. Ach ja, het zal natuurlijk nooit perfect zijn, maar dat hoort er helaas bij. Ik erger mij nauwelijks tot nooit aan mensen op festivals. Iedereen is gelukkig en energiek. Waarom zou ik mij daaraan ergeren? Nou, het is gelukt om op dat punt te komen. Het fenomeen ‘Bier gooien’ bijvoorbeeld. Waarom zou je in godsnaam met drank gaan gooien? Ik snap dat BZB een band is die eindigt met de grote Brabantse hit ‘Echte Vrienden’, maar waarom krijgen mensen dan de neiging om bier de lucht in te gooien? Wie wordt hier vrolijk van? Ten eerste is festival bier duur en ten tweede, het blijft voor de rest van de dag in je haar plakken. Ik snap de logica niet helemaal. Ja, ik zou lekker mijn bier opdrinken en ja, ik was het slachtoffer. Eerlijk gezegd vond ik het eerst nooit erg als dit werd gedaan, totdat ik een vol glas bier naar mij toe gegooid heb gekregen. Het is mooi om van een afstandje te genieten van de glazen bier in de lucht, terwijl je hard meezingt met Guus Meewis’ ‘’Het dondert en het bliksemt en het regent meters bier’’, maar jammer genoeg is het minder leuk als je er zelf onder lijdt. Volgend jaar heb ik een poncho bij!


21


Meer sfeer op kleine festivals Tegenwoordig is er een groot aanbod aan festivals, daarbij heb je de echte grote festivals als: Pinkpop en Lowlands maar ook kleinschalige festivals zoals: Down Under, Stukafest en Wish outdoor. Deze zijn vaak regionaal en niet bij iedereen bekend. Wat wordt er nu als meer sfeervol ervaren? De grote festivals of juist de kleinschalige? Op 20 April 2013 heeft het Down Under festival in Eindhoven plaatsgevonden. Down watte? Juist ja, Down Under festival. Duidelijk nog niet bekend genoeg. Maar waar ligt dat aan? Te weinig promotie of wil de organisatie juist alleen mensen in de omgeving naar het festival trekken? Onze redactrice is op onderzoek uitgegaan heeft zich laten meeslepen in de wereld van het Down Under festival. Hier volgt haar verslag van haar dag: ‘’Al vroeg in de middag was ik klaar om te gaan! Beetje nerveus omdat ik nog geen idee had wat me te wachten stond. Down Under zou voor mij het festivalseizoen openen, ik als festivalliefhebber vond het daarom een leuke uitdaging om eens op een festival te komen waar ik anders niet zo gauw naar toe zou gaan. Natuurlijk heb ik me van tevoren goed ingelezen over het festival op de eigen site. Via Vakantieveilingen heb ik mijn ticket bemachtigd. Verder was de site leuk aangekleed en ik was een beetje verrast over de leuke line-up! Rondom Eindhoven hingen er posters. Voor een prikkie was ik de gelukkige eigenaar van een ticket via Vakantieveilingen. Gelukkig was het goed te bereiken en lekker dichtbij. Het strandbad de ijzeren man was

22

omgetoverd tot een festivalterrein. Vanaf 12.00u opende het festival de deuren. Zo enthousiast als ik was, stond ik braaf om 12.30u in de rij om naar binnen te gaan. Het oogde nog rustig, maar daar kwam rond een uur of 14.00 wel verandering in! Er waren twee stages: House en Trance. Beiden heb ik bezocht maar qua muzieksmaak vond ik het House podium toch leuker, maar dat is natuurlijk persoonlijk. Er bevond zich een etenspleintje waar verschillende soorten snacks te verkrijgen waren

en twee grote tenten zorgden voor de drank. De muntverkoop kraampjes waren makkelijk bereikbaar en je hoefde niet lang in de rij te staan. De festivalsfeer kwam duidelijk over, het zonnetje scheen en met een drankje in de hand, dansend op de lekkere beats vermaakte ik me toch prima! Er waren genoeg bezoekers

maar het was niet te druk.

“Je hoefde niet lang in de rij te staan”

Wat opviel was dat de bezoekers heel sociaal met elkaar om gingen, iedereen ging los op de goede beats en mensen raakte gemakkelijk met elkaar in contact. Ook was er genoeg ruimte om even lekker te loungen. Als snel raakte ik met een groepje vrienden in contact. Ook zij kwamen via Vakantieveilingen op de hoogte van het festival. Zei beschouwden het festival als een ‘leuk festival om lekker met je vrienden even los te gaan op de goeie beats, het is een intiem en bovenal een gezellig feestje’. Er hing een gezellige en ontspannen sfeer. Omdat het niet te druk was, heb ik ook geen vechtpartij of ruzie gezien. De bezoekers kwamen allemaal uit Eindhoven of omstreken. Het was ook een echt regionaal festival. De tijd vloog voorbij na vele leuke gesprekken met andere bezoekers, Don Diablo was de laatste dj waar iedereen compleet los ging en al snel was het 22.00u en sloten de festivaldeuren. Ik heb het als een ontzettend leuk en bovenal gezellig festival ervaren! Mijn eerste indruk over kleinschalige festivals blijkt totaal niet te kloppen, ook de festivals met wat minder bezoekers beheer-


sen de echte gezellige festivalsfeer! Ik zeg volgend jaar weer!’’

“Volgend jaar ga ik weer!” Nog een redelijk onbekend festival is Wish Outdoor in Laarbeek. Onder de Brabanders zeer bekend maar in het Noorden hebben ze er nog nooit van gehoord. Een festival dat in zeven jaar uitgegroeid is van een plaatselijk feestje in Laarbeek tot een groot uitverkocht festival met meer dan 25.000 bezoekers in 2013! Maar waar hebben ze deze groei aan te danken? En was het de planning dat dit kleinschalige feestje is uitgegroeid tot een groot festival? Gaat het niet ten koste van de kwaliteit? Wish outdoor is begonnen als een feestje in gemeente Laarbeek. Drie jong volwassen jongens waren het beu dat er zo weinig georganiseerd werd voor jongeren in Laarbeek. Ze besloten met z’n drieën een groot feest te organiseren dat toegankelijk was voor alle jongeren in Laarbeek en omgeving. Dat lukte. Heel goed zelfs! Er waren boven verwachtingen heel veel jongeren op af gekomen. Een weiland werd omgetoverd tot een klein festival terrein. Het was een groot succes! De jongens hadden de smaak te pakken en benoemde het feestje tot het ‘Wish Outdoor festival’. Iets positiefs doen, iets betekenen voor anderen. Met die ge-

dachte zijn ze in 2006 begonnen met het organiseren van Wish Outdoor. En het is een succes! Wish Outdoor is enorm gegroeid door de jaren heen. Het festival heeft prachtige stages. De fantastische podia zijn in heel Europa bekend. Elk jaar verrast het festival de bezoekers weer met nieuwe artiesten en oude bekenden. Wish Outdoor heeft een eigen karakter, het wil niet het beste of juist het meest bezochte festival zijn. Ze willen samen met de bezoekers een geweldig festival neerzetten. De organisatie streeft ernaar om een festival te organiseren waar ze zelf graag naar toe gaan. Dat is ook de succesfactor van Wish, ze blijven zichzelf en door deze sterke identiteit weten ze elk jaar steeds meer bezoekers te ontvangen. Dit is ook gelijk het grote geheim van het succes van de kleinschalige festivals: een sterke identiteit waardoor de organisatie een belevenis creëert, die de bezoekers waarderen en elk jaar weer terug komen. Een heel ander festival is Stukafest, een zelf uitgekozen avondje avontuur. Ook wel bekend als ‘Studenten Kamer Festival’. Zeer bekend onder de studenten dus. Stukafest hoort onder het kopje kleinschalige festivals, maar wat is het precies? Simpel gezegd: Een studentenkamerfestival waar studentenkamers in twaalf

verschillende steden worden omgetoverd tot minitheaters. Alles is mogelijk bij het Stukafest festival, dat is het leuke eraan. Denk aan een optreden van je favoriete artiest in je eigen huiskamer of een cabaretier aan de eettafel! Je kunt je eigen programma samenstellen met jouw drie favorieten acts en je fietst met een groepje vrienden van kamer naar kamer. De laatste ronde breekt altijd uit tot een groot feest waar het publiek en de artiest helemaal uit zijn dak gaan. Stukafest is een festival deels georganiseerd door de kamerbewoners. Zij zorgen voor een lekker hapje en drankje tijdens de optredens. Wat Stukafest zo bijzonder maakt, is dat je met een klein groepje studenten heel intiem bent met de artiest. Er is genoeg tijd voor een babbeltje en het maken van foto’s. Dat intieme

“Het intieme sfeertje maakt een klein festival mooi.” sfeertje weten alle kleinschalige festivals op te bouwen. Dat is wat het festival zo mooi maakt. Een memorabele dag beleven samen met je vrienden.

23


Column Prijzen De tijden dat je voor 5 euro naar een festival kon zijn voorbij. Ik heb het zelfs niet eens mee mogen maken. Wil je naar een goedbezocht festival, waar jouw internationale favoriete bandjes spelen, dan betaal je minimaal 100 euro aan entree. Ook kost een biertje niet 1,20 euro maar 2,50 euro voor dezelfde hoeveelheid. Wil je naar de wc? 50 eurocent per keer of 3,00 euro om heel de dag te mogen. Heb je honger? Een frietje kan je kopen voor 5 euro. Wil je een shirt met je favoriete band erop kopen in de merchandise kraam? 30 euro voor de saaiste en 50 euro voor het gaafste shirt.

Belachelijk toch? Ik vind van wel. Als je de verhalen hoort van vroeger, hoe goedkoop het was wordt ik jaloers. Wat scheelt dat veel, zeg! Ik, als student die op een 2 bij 2m kamertje woont, zou dan niet in die vierkante doos van 2 bij 2 wonen. De uitgaves tijdens het uitgaan zijn hoog, vooral tijdens het festivalseizoen. Ik heb dan een maand over aan het einde van mijn geld in plaats van geld over aan het eind van de maand. Toch blijf het te leuk om te gaan, ook al is het zo duur. Maar waarom is het zo duur geworden? Misschien zit er wel een goede reden achter.

24

€ 2,50 voor een biertje? Belachelijk! Geschreven door: Esther van Boggelen

Het is crisis volgens de ministers in de eerste en tweede kamer, maar daar is niets van te merken in de festivalsector. De prijzen van de entreetickets stijgen, de consumpties worden duurder en je kan niet eens meer gratis naar de wc. Ik vraag me toch echt af hoe dat kan, terwijl de overheid flink moet bezuinigen en mensen minder te besteden hebben. Een deskresearch verder en ik ben al een hoop wijzer. Het ligt niet alleen aan de festival organisatoren, maar ook aan de bands. Zij vragen meer geld om te komen spelen. Vroeger, toen de festivals nog 5 euro waren, verdienden zij hun geld aan de cd-verkoop. Maar nu de digitale markt de pan uit rijst verhogen de bands hun gage. De live-optredens vormen de belangrijkste inkomstenbron voor bands en daardoor stijgende de kosten van een festival. Hogere kosten leiden naar hogere entreeprijzen. Dat vind ik nog te begrijpen. Als ze hogere kosten hebben en ze verhogen de entreeprijzen niet kan dit uiteindelijk funest zijn voor een festival. De verwachtingen van de artiesten zijn ook gestegen. Ze willen bijvoorbeeld allemaal een eigen mengpaneel en verwachten dat er gedurende heel hun verblijf catering te vinden is. Ze vinden het vanzelfsprekend om de deal op het laatste nog aan te vullen met eisen. Dat kunnen ze zomaar doen, omdat de vraag naar artiesten in Europa veel groter is dan het aanbod. En daar is weinig tegen te doen. Wie kent de anekdote niet: “[naam van wereldster] wil alleen bruine M&M’s in de kleedkamer.” Maar dat is niet het enige wat knaagt aan de organisatoren. De regeltjes en eisen worden met het jaar stren-


ger. Er moet met een heleboel rekening gehouden worden dat de voorbereiding langer duren en dat er meer gedaan moet worden in minder tijd. Maar niet alleen de organisatoren van de festivals hebben strengere regels, ook de leveranciers hebben overheidscontroles waar ze niet onderuit komen. Zij rekenen dit ook door en zijn dus duurder voor de festivals. De kosten van de festivals stijgen daardoor nog meer. MVO en duurzaam ondernemen komen ook in de festivalwereld steeds meer aan bod. Afvalscheiding, recycling, milieuvriendelijke bekertjes, carpoolen, bekers inzamelen, waterbesparende toiletten, Fair Trade producten etc. Dit is ook naar de verwachting van de bezoekers, maar dat maakt het wel duurder. Mensen willen graag naar een milieuvriendelijk festival, want dan voelt het alsof ze iets goeds doen. Ze denken dat ze op de juiste manier bezig zijn en dat geeft dan een goed en voldaan gevoel. Dat voegt weer toe aan de totaal beleving tijdens het festival en dat heeft een positieve werking op de mening van de bezoekers van het festival. Deze verwachting loopt ook door in het festival zelf. De bezoekers komen niet alleen meer voor een biertje, friet en een band op een podium. De bezoeker wil een totaal beleving. Ze stellen luxe en sfeer steeds meer op prijs. Ze verwachten een artistieke aankleding met niet alleen muziek, maar ook souvenir tentjes, mobiele oplaadstations voor je telefoon, chill/lounge plekken en eten uit verschillende werelddelen. De bezoekers verwachten een ontsnapping uit het dagelijkse leven. Sushi en churros zijn duurder dan friet en hamburgers. Dit vind je dan ook terug in de consumptie prijzen. Betaalde je vroeger €1,50

voor een biertje of een frietje, daar betaal je nu minimaal €2,50 voor. Ik drink graag een wijntje, vooral op een festival. Maar daar betaal je dan minimaal €4,50 voor. Ze vullen het plastic glas eerst voor de helft met ijs en doen er daarna pas wijn in. Dan heb je een half glas wijn en betaal je er de hoofdprijs voor. Dat vind ik niet kunnen. Ik kan het goed begrijpen dat andere jongeren voordat ze ergens heen gaan eerst even thuis gaan indrinken. Dat scheelt hun meer dan de helft aan kosten. Op het festival zal kopen ze dan minder drinken omdat ze al genoeg op hebben. De prijzen liegen er niet om. Wil je nu een dagje naar een festival ben je sowieso 100 euro kwijt. Ben je daarnaast nog een goede drinker en eter, dan is je portemonnee zo leeg. Veel mensen moeten nu echt maanden sparen om één leuke dag te hebben. Het is dus wel duidelijk dat het voor de organisatoren ook niet makkelijker is geworden. Eisen, verwachtingen en hogere kosten worden dus duidelijk doorgevoerd naar de hoogte van de entreetickets. Het enige festival waarbij ik diep in mijn buidel moet hebben tasten, was Pinkpop 2011. Ik betaalde 80 euro voor één dag aan entree en 30 euro aan consumptie bonnen. Daarnaast kostte het speciale Pinkpop-retourtje van de NS 30 euro. 140 euro in het totaal en dan ben je alleen nog maar binnen met een drankje in je hand. Ik vind dit belachelijk. Maar ja, ik wilde zo graag mijn favoriete band uit Amerika zien dat ik het er wel voor over had. Uiteindelijk heb je het er wel voor over. Net zo als de 30.000 andere bezoekers.

25


26


Festival Trends Mode

Welke outfit draag je op een festival?

Festivals zijn de mooie gelegenheden om je eens uit te leven. Niet alleen op gebied van dans en drink, maar ook op modegebied. Je kan combinaties van outfits en kledingstukken dragen die je in het dagelijkse leven niet zou willen dragen, of zelf niet mee over straat zou durven. Maar een leuke outfit hoeft niet vol toeters en bellen te zijn, het kan juist heel simpel zijn! De drie belangrijkste sleutels tot het slagen van een festival outfit: comfortabel, veelzijdig en opvallend. Zeg je festivaloutfit, dan zeg je comfort. Je hoeft geen hakken aan, je te proppen in een strak jurkje of een strapless shirtje aan te doen die je om de minuut moet hijsen. Vooral als je meerdere dagen achter elkaar op een festival bent, is comfort erg belangrijk. Niets is fijner dan in het gras ploffen zonder dat je druk hoeft te maken over je omhoog kruipend rokje. Comfortabel en niet te veel gedoe. Tenzij je een grote spiegel in je tentje hebt hangen met een daglichtlamp, zal het geen leuk karweitje zijn om je outfit en make-up te doen in een krap donker tentje.

in een knotje. Maak de volgende ochtend je haren los en spray er een beetje haarlak in (er zijn mini flesjes te koop bij de drogist) en je hebt mooie golvende lokken! Om je hippie look compleet te maken horen er natuurlijk accessoires bij. Typische sieraden zoals lange oorbellen met veren en kralen en gevlochten vriendschapsarmbandjes zijn een perfecte match bij je outfit. Wil je een hippe modern look, dan kan je kiezen voor neonkleurtjes met bedeltjes in de vorm van peace symbolen, gelukshoefijzers, hartjes en wishbones. Dat is een perfecte look voor festivals! Houd je niet zo van die mierzoete perfecte looks, maar ben je meer een stoere rock chick? Draag een strakke spijkerbroek met gaten, originele shirt met afdrukken van rockbands en een leren zwarte jack. Stoerder kan niet! Denk er niet te veel over na, een nonchalante paardenstaart en zwarte laarzen maken je look al meteen af. Donkere zonnebrillen, sjaals met doodskoppen en grove armbanden met spikes kunnen een finishing touch geven waar je u tegen zegt.

Wat vroeger in de mode was, komt nu helemaal terug. Bloemenprintjes, flared jeans en crop tops zijn helemaal hip. Nu is het alleen een klein beetje meer retro! Je kan je lekker uitleven met armbandjes, kettingen en andere accessoires. Wat je vooral ziet op festivals is de hippie look. Love, peace & happiness! Haarbandjes, vlechtjes en losse kleding horen daarbij. Kies een lange rok of jurk, zoals boho jurkjes en tuniekjes met ouderwetse print. Of ga juist voor felle kleuren om er een modernere hippie look van te maken. Draag een spijkerjasje of een vestje van leer om de look uit te breiden. Doe je haren los en laat je mooie golvende lokken vallen over je losse jurk. Wil je mooie golvende haren? Maak de nacht ervoor je haren een beetje nat en doe ze

27


De ultieme festival tips: Zon of geen zon, een zonnebril hoort erbij. Vergeet je Ray-ban dus niet! (Een H&M zonnebril is natuurlijk ook goed) Je kunt niet naar een festival zonder een zonnebril, niet alleen voor de bescherming van je ogen tegen de zon, maar het maakt je outfit ook helemaal af. Je kan lekker op het gras ligt om naar je favoriete band te kijken, ook al is de zon net boven het podium te vinden. Maar ook niemand die aan je ogen ziet dat je iets te diep in het glaasje hebt gekeken of stiekem een jointje gerookt hebt. En heb je last van een iets te snel jaloers wordende vriend(in)? Met een zonnebril op kan je lekker ongestoord de billen van de persoon voor je bekijken zonder dat je verwijtende blikken van je vriend(in) op je geworpen krijgt. Stop dus altijd een zonnebrilletje in je tas! Over tassen gesproken: het is niet handig om een grote boodschappentas mee te nemen. Het geeft niet echt een goede doorstroom bij de ingang als de security jouw tas moet doorzoeken en het geeft een hoop gesjouw heel de dag. Dat betekent niet dat een mini clutch, die precies in je handpalm past, voldoet aan de hoeveelheid spullen die je mee moeten nemen. Neem een passende tas mee, niet te groot en niet te klein. De belangrijkste dingen die er in moeten passen zijn je portemonnee, je sleutels en je telefoon. Maar ruimte voor een extra vestje of sjaal, je zal het vast wel nodig hebben!

Neem ook geen grote portemonnee mee! Het is niet alleen onhandig om in je tas te doen en het is makkelijk uit je hand te stelen als je even niet oplet. Een kleintje met wat contant geld en je pinpas en id-kaart is voldoende. Het is leuk om shorts met een tanktop en slippers aan te doen, maar als het bewolkt is en maar 15 graden zal je de volgende dag verkouden in bed liggen. Let dus van te voren goed op het weerbericht. Kijk de ochtend van het festival uit je raam en beslis wat je aan doet. Zorg bijvoorbeeld dat je wat laagjes aandoet. Een vestje of sjaal heb je makkelijk aan en uit. Ook zijn er op veel festivals vaak kluisjes te vinden die je kan huren om je spullen in te doen. Liever een extra vestje mee die je niet hoeft te gebruiken, dan dat je het heel de dag koud hebt! Al is het niet warm omdat het waait, de zon kan toch wel branden op je huid. Vergeet je zonnebrand niet! Onopgemerkt kan je toch verbranden en er een rode huid van overhouden. Smeer je van te voren dus goed in en zorg voor een niet te lage factor! Ga je meerdere dagen naar een festival? Neem dan niet te veel kleren mee! Twee shirtjes met een vestje en een extra spijkerbroek is voldoende. Zo voorkom je onnodig gesjouw. Je kleren worden waarschijnlijk toch vies en niemand kijkt je raar aan als je een vlekje op je broek hebt. Neem miniformaatjes parfum en deo mee. Niets is minder fijn dan dat mensen zeggen dat je stink (of alleen een gezicht trekken waardoor je dat vermoedt). Zo kan je altijd nog even bij spuiten en onbezorgd dansen en feesten. Hakken kunnen heel sexy en elegant zijn, maar als je door de hobbelige grasvelden wankelt met knikkende knieën en omzwikkende enkels is de elegantie er al snel af. En pijnlijke voeten of blaren zijn echt niet welkom als je je dansmoves wil showen aan je vrienden. Het is echt “not done”

28

om hakken te dragen. Nooit op een festival! Ballerina’s, sandaaltjes of laarsjes zijn veel handiger en comfortabeler. Draag je slippers? Match je teennagels dan met een van de kleur van je outfit. Super hip en vrolijk! Let wel op met slippers! Aan het eind van de avond kan er veel rotzooi liggen op de grond. Glaswerk, papier en plastic kan erg scherp zijn. Voor je het weet zit je bij de EHBO en heb je een totaal ander eind van de avond dan je verwacht had. Een jumpsuit is heel leuk en stijlvol, maar niet erg handig als je naar de wc moet. De toiletzones op een festival zijn vaak gevuld met dixies en hekken gevuld met wc-rollen. En een dixie is niet bepaald groot en schoon genoeg om je jumpsuit uit te trekken.. Als je na een lange winter voor het eerst weer op een zonnige dag naar een festival gaat vergeet je misschien wel het belangrijkste deel als je een korte broek aan trekt: je benen scheren! Het klinkt heel logisch, maar dit kan je snel vergeten. Gladde benen zijn mooi, maar het ziet er ook niet uit als ze zo wit zijn als een melkfles. Gebruik een bruiningscrème om het wat bruiner te laten lijken. En vergeet dan niet om het goed uit te smeren! Oranje vlekken is erger dan witte melkflesbenen…


Festival mode voor de man Ook de mannelijke festivalganger wil er natuurlijk trendy uit zien. Ook voor de mannen geldt het combineren van kledingstukken van verschillende stijlen in ĂŠĂŠn outfit als een uitstekende festivaloutfit. Wat vooral een belangrijke factor is, is dat het moet lijken alsof je niet te hard geprobeerd hebt om het te matchen. Of juist het totaal tegenovergestelde. Matchy-matchy van hoofd tot tenen. Shirts met print met een capri broek van bijpassende kleur en comfortabele schoenen. Gympies, sandalen of slippers zijn ook voor mannen comfortabel genoeg om heel de dag te dansen. Bij mannen denk je vaak niet aan accessoires, maar toch kan dit heel leuk zijn. Hoedjes tegen de zon, leren donkere armbandjes en zonnebrillen kunnen bij mannen ook! Eyecatchers zijn altijd leuk! Een felle zonnebril, hippe stropdas, een felle broek of een shirt met opvallende print. Wat erg stoer staat is een shirt met je favoriete band gecombineerd met een broek tot boven de knieĂŤn en een zwart hoedje. Een rugzak is erg handig om spulletjes te sjouwen van de ene kant van het festivalterrein naar de andere kant. Daar kan je een extra vestje in doen, want dat kan je in dit koude kikkerlandje wel vaak gebruiken!

29


MAATSCHAPPELIJK VERANTWOORD ONDERNEMEN Maatschappelijk verantwoord ondernemen, een trend die veel organisaties en bedrijven tegenwoordig toepassen. Maar wat houdt het precies in? Het heeft allemaal te maken met goed ondernemerschap. Deze draagt bij aan de kwaliteit van de samenleving, waarin de factoren mens, maatschappij en milieu een bijdrage leveren aan het maken van winst. Het begrip maatschappelijk verantwoord ondernemen wordt vaak anders verwoord. Er wordt namelijk ook wel gesproken over duurzaam of groen ondernemen. Maatschappelijk verantwoord ondernemen is een trend van heden en toekomst. Zeker op het gebied van grote festivals. Het is niet alleen goed voor het milieu maar geeft het festival ook een goed imago, ze werpen een blik op een gezondere toekomst. MVO valt onder te verdelen in People, Plant en Profit en op elk vlak zijn verschillende duurzame maatregelen te nemen.

Op festivals..

weet Mysteryland op een plezierige wijze de bezoekers ervan bewust te maken dat afval in de prullenbak hoort. De bezoekers worden geïnspireerd om duurzaam te feesten. Festivalgangers worden bijvoorbeeld uitgenodigd om zich één dag vrijwillig in te zetten voor het natuurgebied rondom het festivalterrein. In samenwerking met Landschap Noord Holland staken vorig jaar meer dan ruim honderd vrijwilligers met veel enthousiasme de handen uit de mouwen om het gebied een opknapbeurt te geven. Festivals kunnen op nog meer manieren MVO toepassen. Denk aan een Sustainable Dance Floor, waar dansende bewegingen worden omgezet om groene energie op te

Neem een voorbeeld aan Mysteryland. Dit festival weet op een duurzame manier het evenement uit te voeren en heeft onlangs een extra ‘Julie’s Bicycle’ ster gekregen. Julie’s Bicycle is een team van internationale specialisten op het gebied van duurzaamheid en hebben het festival met twee van de drie sterren bekroont. Mysteryland is het eerste festival van Nederland dat succesvol gebruik maakt van duurzame energie uit oud frituurvet. Iets wat nog nooit eerder gedaan is. De hele stroomvoorziening van het grote Mainstage podium was voorzien van groene stroom.

‘‘Duurzame energie uit oud frituurvet’’

Ook op het gebied van voedsel weet het festival MVO toe te passen. Verschillende tentjes bieden puur biologisch fairtrade voedel aan. Tientallen restaurantjes zorgen voor de meest heerlijke en gezonde hapjes en drankjes. Op en rondom het festival is weinig tot geen afval te vinden. Mysteryland doet er alles aan om afval de baas te zijn. Speciale ‘Green Teams’ lopen in groepjes het hele festival af opzoek naar afval. Leveranciers worden aangemoedigd twee recyclebare soorten plastic te leveren. De ‘Green Teams’ verzamelen deze plastic bekertjes en scheiden deze waarna het plastic kan worden gerecycled. Door het inzetten van vrolijk aangeklede lopende prullenbakken,

30

wekken. Dan is er nog de mogelijkheid om tijdelijke of standaard windmolens te plaatsen rondom het festival die groene stroom opwekken.

‘‘Lopende prullenbakken zorgen

voor sfeer’’

Wel is het belangrijk: ‘’Hoe creatiever en leuker je de MVO maatregelen overbrengt, hoe meer support je zult hebben van de bezoekers.’’ Daar weet Mysteryland, de kampioen in ‘duurzaamheid op festivals’ alles van. Via het programma ‘’Trees for Traffic’’ ontvangen de bezoekers bij de aankoop van een parkeer- of pendelbus ticket een zaadje om de CO2 uitstoot te compenseren en een


boom planten. Inmiddels is de 2000ste boom al geplant en is er een waar festivalbos ontstaan. Doordat het vervoer naar Mysteryland zelf meer CO2 uitstoot veroorzaakt dan heel het festival bij elkaar, wordt het aangemoedigd om te gaan carpoolen. Als je nog plek over hebt in de auto kun je je rit delen met Mysteryland via Toogethr. Zo plan je je rit voordeliger, duurzamer en ook nog een gezelliger! Ook andere festivals dragen een steentje bij. Zo ook het

maatregelen ingevoerd. Lowlands gooit het over een andere boeg en probeert de bezoekers naast te vermaken ook iets bij te leren. Jongeren leren op een speciaal ingericht plekje op het festivalterrein, ook wel Llowlab genoemd. Hier leren ze alles over de nieuwste ideeën en innovaties voor een duurzame toekomt. Op een grappige en leuke manier wordt er kennis gemaakt met de nieuwste duurzame snufjes. Llowlab werkt daarvoor samen met verschillende Universiteiten en technische instellingen.

festival Solar. Solar staat als zeer creatief bekend. Vanaf 2011 zijn ze bewuster omgegaan met het Solar weekend. Er is een duurzaam podium gekomen, er is biologisch voedsel aanwezig op het festival en ze hebben zelfs windmolens aangeschaft. Op deze manier bouwt Solar aan een groene toekomst. De energie wat wordt gebruikt voor het groene podium wordt volledig duurzaam opgewekt.

‘‘Lowlab informeert jongeren op speelse manier’’ Via zelf gebouwde molens, die zelfs ook na het festival andere projecten blijven voorzien van groene stroom. Om het festival op te bouwen wordt er gerecycled materi- aal gebruikt. Samen wordt dan, met oog voor de natuur en de omgeving, op een bewustere manier gebouwd aan Solar. Ook Lowlands heeft MVO

31


Column

Voedsel, iets wat we allemaal nodig hebben om in leven te blijven. Tegenwoordig in allerlei soorten en maten te verkrijgen. Denk aan biologisch, fairtrade, ongezonde en gezonde vetten, E-nummers en dan nog niet te spreken over alle toegevoegde smaaken kleurstoffen. Ook op het festivalterrein vindt je tegenwoordig een groot aanbod aan verschillende soorten gezond en ongezond voedsel. Tientallen restaurantjes schreeuwen om aandacht van de festivalbezoeker. Je kan het zo gek nog niet bedenken of het is te verkrijgen op een festival. Neem nou een voorbeeld aan Wish Outdoor in Beek en Donk.

‘‘Men verkoopt een beleving’’ Begon zes jaar geleden met alleen een frietkraam waar je friet met een frikandel kon krijgen, nu zes jaar verder beschikt het festival over een hele kermis aan voedselmogelijkheden. Pizza, Paella, Salades, Sushi, je kunt het zo gek nog niet bedenken of het is te verkrijgen op festivals anno 2013. De tijd waar men vroeger blij was met een frietje mayonaise is voorbij. Tegenwoordig verkoopt men een beleving. Alles op en rondom het festival moet aansluiten op het concept en de visie van de organisatie. ‘Happiness’ is daar een voorbeeld van. ‘Het leven is leuk, geniet er-

32

van!’ dat probeert de organisatie van Wish Outdoor uit te stralen. Aan alles is gedacht: spectaculaire decors, grote mainstage, genoeg sanitaire voorzieningen, en bovenal geen lange rij bij de dranktenten. Een overload aan voedsel is niet te missen bij deze beleving.

‘‘Restaurantjes schreeuwen om de aandacht’’

Verschillende knipperde lichtjes behorende bij de restau rantkraampjes schreeuwen om de aandacht van de festivalbezoeker. Aan het einde van de show nog een mooi vuurwerkspektakel waar iedereen uit zijn dak gaat en de beleving is een feit. Nog een trend die we tegenwoordig veel zien is biologisch, fairetrade voedsel. Een onderdeel van de trend duurzaamheid. Een festival dat hier goed op in speelt is Mysteryland. Zij is dan ook het meest duurzame festival van Nederland. Het festival heeft zelfs een extra ster gekregen van Julie’s Bicycle, de internationale specialisten in duurzaamheid. Mysteryland heeft twee van de drie sterren behaald. Allemaal leuk en aardig, maar gaat dat niet ten kosten van de ouderwetse gezelligheid op festivals? Wie gaat er nou tussen het feesten door een leuk gesprek onderbreken om plastic bekertjes te scheiden en weg te gooien? En in


Paella? Sushi?

Waar is de friet?!

plaats van helemaal los gaan op een goeie beat, is men in de weer met een handveger en blik. En dan heb ik het nog niet eens over het grote aanbod van biologisch eten. Leven we werkelijk in een maatschappij waar tegenwoordig iedereen obsessief bezig is met de gezondheid?

‘‘Fairtrade voedsel is een trend’’ Kan er niet meer worden genoten op een festival van een lekker bakje friet met een goeie dot mayonaise? Naar mijn mening is men tevreden met twee á drie eetkraampjes, rekening houdend met de hoeveelheid bezoekers zodat ze niet te lang in de rij hoeven te staan. Natuurlijk is eten erg belangrijk op een festival, je moet immers wel weer nieuwe energie op kunnen doen om weer lekker verder te kunnen feesten, maar men zal blij zijn met eenvoud en daardoor niet drie kwartier te hoeven nadenken over wat ze nou precies zouden willen eten. Zo heeft de festivalbezoeker snel haar buikje vol en kan ze weer vol van het festival gaan genieten! Het spreekwoord bestaat niet voor niks: ‘’doe maar gewoon dan doe je al gek genoeg!’’ Geschreven door: Ellen de Bruijn

33


Festivaldrugs: een fenomeen

‘Party all night long’ schijnt niet meer mogelijk te zijn zonder enig gebruik te maken van drugs. ‘A party isn’t a party without drugs’ Het is dan ook onvermijdelijk op festivals: er worden heel veel drugs gebruikt Dat we er niet meer omheen kunnen is duidelijk, maar we kunnen mensen wel beter inlichten zodat er geen ongelukken gebeuren op het gebied van drugs. ‘Weet wat je neemt’ is dan ook erg belangrijk.

Tegenwoordig duren festivals van ’s ochtends vroeg tot ’s avonds laat. En daar moet je natuurlijk goed wakker voor zijn en blijven. Drugs kunnen hier een handje in helpen. De drugs zorgen er namelijk voor dat je meer energie krijgt zodat je het dansen langer volhoudt. Bovendien zorgen veel drugs ervoor dat je een opgewekt gevoel krijgt, waardoor je het feest optimaal kunt beleven. We spreken ook wel van de bekende partydrugs, er zijn heel veel verschillende soorten. De meest bekende partydrugs zijn: alcohol, amfetamine (speed), XTC, cocaïne, poppers, wiet en tegenwoordig ook lachgas. Omdat het heel belangrijk is dat je weet wat de drugs met je doet, worden hier de meest gebruikte drugs kort toegelicht.

Alcohol

Wat veel mensen niet weten is dat alcohol ook tot drugsbehoort. Het hoort zelfs bij de harddrugs als je er grote hoeveelheden van drinkt. Het heeft namelijk invloed op de geest. ‘Alcohol hoort erbij’ zeggen veel jongeren. Alcohol is het meest gebruikte middel in het uitgaansleven en ook op festivals. Er worden liters bier gedronken. Je ziet vaak dat het mis gaat op het gebied van alcohol. Alcohol heeft vaak een ontspannend effect. Je kan je er erg zorgeloos door gaan voelen. Na mate er meer alcohol in het bloed komt heeft het een dempend effect. De reacties worden vertraagd. Dit is te zien: mensen bewegen anders, vallen van hun fiets, kunnen niet opstaan of over een rechte lijn lopen. Een teveel aan alcohol kan leiden tot een alcoholvergiftiging en zelfs tot een coma leiden.

34

Amfetamine, stof in speed

Bij het gebruik van speed kun je sneller denken en werken, je krijgt er dus erg veel energie van. Je voelt je energiek, blij en zelfverzekerd. Het heeft dus een stimulerende werking op het uithoudingsvermogen. Het behoort dan ook tot de stimulerende harddrugs. De stof die de werkzame reactie geeft in speed is amfetamine. Veelal wordt speed gerookt of gesnoven. Het poeder wordt dan in de sigaret gerold. Speed is vooral populair op de hardcore feesten en wordt ook steeds meer gebruikt binnen verschillende scenes, zoals: electro, trance underground en techno. Iemand die speed heeft gebruikt herken je aan de stijve kaken en grote pupillen. Het gevaarlijke van speed is dat het gebruik maakt van de reserves van het lichaam. Wanneer de speed is uitgewerkt merk je dit heel erg. De gebruiker voelt zich dan moe, depressief en hongerig. Het gebruik van speed heeft ernstig gevolgen voor de geestelijke en lichamelijke gezondheid. Dit kan zelfs al na eenmalig gebruik. Denk hierbij aan: uitval van tanden en kiezen, hersenbeschadiging, dood door gehele lichamelijke uitputting, waanbeelden, dwangmatig handelen. Het gevaarlijke van speed is dat je steeds meer nodig hebt om hetzelfde effect te bereiken, waardoor het lichaam steeds verder uitgeput raakt. Dit kan hele ernstige gevolgen hebben.


XTC

Vergeleken met andere landen is het gebruik van XTC in Nederland is erg hoog. Het is dan ook een bekende partydrugs, en een favoriet bij velen. Het is dan ook erg gemakkelijk om aan XTC te komen, er wordt namelijk heel erg veel in gehandeld. XTC heeft een hallucinerende werking, de gebruiker krijgt erg veel energie en heeft het gevoel dat hij de hele nacht door kan gaan. De effecten van een XTC pil houden zo’n 4 uur aan. Je voelt je alert, helder en zorgeloos. Ook zorgt XTC voor een euforisch gevoel, en laat remmingen verdwijnen. Het gevaarlijke van XTC is dat het je gevoelens versterkt, als je je erg verdrietig voelt wordt dit dus alleen maar erger, wat tot nare dingen kan leiden. Wat tot nare dingen kan leiden. Na het gebruik van XTC vallen de meeste gebruikers in een gat, zowel geestelijk als lichamelijk. Er zijn erg veel verschillende soorten XTC pillen op de markt, met elk een verschillende dosering en verhouding. Hierdoor is het effect van XTC slecht te voorspellen. Na één keer XTC gebruik kunnen er al ernstige gevolgen optreden. Het kan namelijk hersenbeschadigingen of grote angsten veroorzaken. Mensen met een hartafwijking kunnen er zelfs een hartinfarct van krijgen. Ook kunnen er mensen overlijden doordat ze allergisch zijn voor de stoffen die in de pil zitten (wat dus bij elke pil anders kan zijn). Hier worden alleen nog maar een paar gevolgen genoemd het zijn er veel meer.

Cocaïne

Cocaïne is een erg populaire drugs, die door heel veer verschillende soorten mensen wordt gebruikt. Van zakenlui tot artiesten. Een lijntje nemen voordat je naar een festival gaat is dan ook een bekend fenomeen. Van cocaïne krijg je meer energie, je voelt je erg alert en je gaat erg veel praten. Cocaïne is een van de gevaarlijkste drugs, als je er eenmaal mee begonnen bent kan je er erg moeilijk vanaf komen. Dit komt vooral doordat je een gevoel krijgt dat je alles begrijpt en alles aankan. Veel junkies zijn dan ook cocaïne verslaafd. Echte verslaafden kunnen echt niet meer zonder, zij brengen het dan ook in via een injectie. Ook bij deze drugs treed er gewenning op, je hebt dus steeds meer nodig om het ‘heerlijke’ gevoel te bereiken. Er wordt een kunstmatig geluksgevoel gecreëerd. Enkele negatieve gevolgen van cocaïne zijn: een hartaanval, een beroerte of een hersenbloeding.

Poppers

Ook worden er steeds meer poppers gebruikt tijdens festivals. Wat eerst bekend stond als de homodrugs wordt nu volop gebruikt op festival. Het is een vloeistof die heel erg snel verdampt. Door de damp op te snuiven wordt het effect bereikt. De effecten beginnen al na 10 seconden en duren maar 1 minuut. Wanneer je poppers opsnuift ervaar je even een gelukzalig gevoel, je ontspant, je wordt slap en duizelig. Er zal een warm gevoel naar je hoofd opstijgen. Poppers zorgen ervoor dat de bloedvaten verwijden, hier wordt je dus slap en duizelig van. Dit kan er ook voor zorgen dat je flauwvalt. Poppers kunnen erg vervelende effecten hebben zoals: knallende koppijn, misselijkheid, duizeligheid en flauwvallen. Ook kunnen poppers gezichtsstoornissen veroorzaken, zoals gezichtsverlammingen.

35


Wiet

In Nederland wordt veel geblowd en het staat bekend om zijn wiet. Wiet wordt dan ook veel op festivals gebruikt om in de ontspannen sfeer te komen. Omdat wiet onder de softdrugs valt denken veel mensen dat het gebruik van wiet weinig tot geen gevolgen heeft. Dit is zeker niet waar. Wiet kan namelijk ook heel erg verkeerd vallen, je kan er hartkloppingen van krijgen en angsten. Je kan er zelfs door in een psychose komen. Ook heeft wiet veel invloed op je korte termijn geheugen. Vooral bij jongeren heeft wiet een negatieve invloed op de ontwikkeling van de hersenen, die kan namelijk geremd worden.

Lachgas

Een nieuwe trend binnen het drugsgebruik. Lachgas is van oorsprong een narcosemiddel. Tegenwoordig wordt het in patronen meegenomen en dan vanuit een ballon geïnhaleerd. Lachgas zorgt voor een roes waardoor zintuigelijke ervaringen in elkaar overlopen. Natuurlijk krijg je ook een lachbui, je wordt duizelig en je krijgt het gevoel dat je helemaal wegzakt. Een groot risico van lachgas is dat je na dat het is uitgewerkt nog erg lang onoplettend blijft. Het is dan ook erg gevaarlijk om bijvoorbeeld aan het verkeer deel te nemen. Lachgas zorgt voor een zuurstoftekort in de hersenen. Op korte termijn heeft dat het gevolg dat je flauw kan vallen, hoofdpijn krijgt of misselijk kan worden. Echter bij langdurig gebruik kunnen er veel grotere risico’s aan zitten zoals: onvruchtbaarheid, impotentie en kan er neurologische schade optreden. Ook is het erg belangrijk hoe de lachgas wordt ingenomen, dit moet nooit direct uit de gasfles. Dat kan er namelijk voor zorgen dat de longen bevriezen.

36

Zoals je ziet is het gebruik van drugs niet zonder risico’s. Daarom is het erg belangrijk dat je goed ingelicht bent voordat je aan drugs begint. Ook zijn er mogelijkheden om je drugs te laten testen. Vaak zijn deze testteams aanwezig op festivals. Zij hebben dan een tent of trailer waar mensen naar binnen kunnen. Op deze manier voorkom je dat mensen een te grote dosis binnen krijgen. Het gebruik van drugs kan namelijk echt heel erg gevaarlijk zijn, maar men weet dat het niet meer te stoppen is. Het enige dat we nog kunnen doen is zorgen dat de mensen goed ingelicht zijn en zorgen dat de drugs die ze gebruiken niet te schadelijk zijn. Zo kunnen we het gebruik van drugs veiliger kunnen maken. Als je drugs gebruikt moet je je wel aan een aantal vuistregels houden, zodat het gebruik iets ‘veiliger’ wordt. Zo moet je nooit drugs combineren met alcohol. Als je drugs gebruikt zorg dan je je lichamelijk en geestelijk goed voelt. Begin altijd met een kleine hoeveelheid, zodat je kunt zien hoe je lichaam erop reageert. Wat heel erg belangrijk is bij het gebruiken van drugs is dat je op elkaar let. Vertel tegen je vrienden wat je gebruikt, zodat als er iets mis gaat zij op het juiste moment de juiste personen kunnen inschakelen. Als je dus drugs gaat gebruiken zorg er dan voor dat je goed weet wat het effect van de drugs is die je gebruikt. Het gebruiken van drugs kan namelijk enorm schadelijk zijn. En natuurlijk kan een feest ook echt wel leuk zijn zonder drugs.


Social Media

Social Media wordt in het dagelijks leven door jong en oud gebruikt. Er wordt veel tijd besteed aan het communiceren via deze trend. Het wordt gebruikt voor entertainment, informatie zoeken, discussies voeren, sociale contacten en nog veel meer. Juist omdat Social Media toegankelijk is voor iedereen en makkelijk te gebruiken is, wordt het gebruik maken daarvan vanzelfsprekend. Festivals profiteren hier daarom ook van. Door middel van

Facebook, Twitter en Applicaties zijn mensen snel op de hoogte van actuele festivals en wat er verder gaande is. Populaire Social Media kanalen waar festivals gebruik van maken zijn: Facebook, Twitter, Youtube, Applicaties en Hyves. Hoewel dat laatste wel steeds minder wordt aangezien Facebook de leiding overneemt als de populairste medium.

Momentje, ik check even mijn Facebook 37


YouTube

Dit kanaal is gericht op muziek en filmpjes. De meeste festivals hebben een eigen Youtube kanaal. Hier zetten ze onder andere promo filmpjes of aftermovies op. Mensen kunnen op deze kanalen kijken hoe de sfeer is op een festival. Ook plaatsen veel festivals optredens op het kanaal. Paaspop doet dit ook bijvoorbeeld. Zo kunnen mensen mooi nagenieten van de optredens die ze live al hebben gezien. Aftermovies zijn daarom vaak niet te missen. Een samenvatting van het evenement is kort en krachtig, een compleet overzicht waar je later naar terug kan kijken.

Facebook

Dit is het grootste medium wat betref Sociale Media. Facebook is tegenwoordig niet te missen in het leven van de meeste jongeren. Festivals maken hier daarom volop gebruik van. Door middel van Like & Share acties, is de kans groot dat een festival veel fans krijgt. Hoe meer likes hoe beter. Hier worden ook verhalen, foto’s, video’s, nieuwtjes, data’s en ervaringen gedeeld. Men kan festivals naar keuze selecteren door snel een kijkje te nemen op Facebook. Zo makkelijk gaat dat tegenwoordig.

Twitter

Twitter lijkt veel op facebook, maar is iets beperkter. Hier worden vooral meningen en ervaringen gedeeld. Festivals kunnen volgers hebben en hierdoor ook fans creëren door spannende nieuwtjes te posten. Als mensen dit leuk vinden, kunnen ze hierop reageren of ‘retweeten’. Vaak zie je hier ook win acties voorbij komen. ‘De 10.000e follower geven we 4 kaartjes weg.’ Het kost geen moeite of geld en daarom doen mensen hier graag aan mee. Op promotie posters staat ook vaak ‘volg ons op Facebook en Twitter’ met daarbij de naam.

Applicaties

De nieuwe trend waar tegenwoordig veel gebruik van wordt gemaakt is de applicatie. Vaak gratis te downloaden in de App Store. Op een applicatie kunnen mensen op de hoogte blijven van het festival. Bij een uitgebreide line-up kun je via de applicatie jouw tijdschema naar keuze indelen om ervoor te zorgen dat je niks mist. Alle informatie over de line-up, artiesten, plaats en tijd is te bekijken op een applicatie. Vaak staat de QR code voor de applicatie op de poster zodat mensen onmiddellijk de applicatie kunnen downloaden als het festival in de smaak valt.

38


39


Camping

Veel mensen kiezen voor kamperen op festivals. Festivals kunnen 1 dag duren maar er zijn ook festivals van een hele week, waar veel gebruik wordt gemaakt van de camping. Om een impressie te krijgen van een festivalcamping moet je denken aan: muziek, zon, modderpoelen, mensenmassa’s, drank, sfeer en gezelligheid. Die laatste factoren zijn vrij positief, maar de modderpoelen klinken niet echt verleidelijk. Waarom zijn mensen zo gebonden aan een camping als ze weten dat ze die dagen slecht slapen en veel kans hebben op slecht weer?

-

Drink voldoende water en eet eventueel tussendoor ook fruit, suikers en koolhydraten. Omdat je zoveel rondloopt, heb je veel energie nodig. Water is erg belangrijk vooral bij heel goed weer.

-

Maak het jezelf niet te moeilijk wat betreft schoenkeuze. Trek schoenen of slippers aan die fijn zitten en waarop je lang kunt staan. Trek dus geen hakken of schoentjes met kleine zooltjes, want dat gaat gegarandeerd pijn doen.

-

Omdat je dagritme op een festivalcamping compleet is omgedraaid, probeer toch een eetritme aan te houden. Ontbijt is de belangrijkste maaltijd van de dag. Veel mensen slaan deze over. Zorg er daarom dus voor dat je in de ochtend altijd iets eet.

-

Waar een camping ideaal voor kan zijn, is het houden van een middagdutje. Stel je wilt een bepaalde artiest zien en deze speelt pas in de avond, dan kan je altijd een uurtje of 2 slapen in je tentje. Dit is niet alleen fijn voor jezelf, maar het zorgt ervoor dat je een stuk fitter bent de volgende dag.

Het hoort erbij

Wanneer besloten wordt om 3 dagen naar een festival te gaan, moetje er rekening mee houden met het feit dat het lichamelijk zwaar gaat worden. Weinig slaap, onregelmatig eten en drinken, gebrek aan ritme en veel bewegen. Mensen weten dit en vinden juist dat het in het plaatje past. Het hoort bij dat festival gevoel. Toch zijn er een aantal tips om te voorkomen dat je het zwaar gaat krijgen:

40

-

Zorg in ieder geval dat je een goede conditie hebt. Weinig slapen en veel bewegen kan zwaar vallen.

-

Aangezien de campings tot in de vroege uurtjes erg rumoerig kunnen zijn, is het niet onverstandig om oordopjes mee te nemen. Deze kunnen ook van pas komen op het terrein zelf als je bijvoorbeeld iets te dicht bij de speakers staat.


Goedkoper

Mensen kiezen vaak voor een camping omdat drinken en eten op festival erg duur is. Het terrein wordt bestormd door mensen met tentjes, maar ook met eet- en drankvoorraad. Van tevoren worden er boodschappen gedaan bij een goedkoop supermarkt, waarvan de mensen kunnen genieten gedurende het festival. Natuurlijk heeft iedereen liever een Sixpack voor 2 Euro in plaats van één biertje voor 3 euro. Het verschil mag er wezen. Dit geldt ook voor eten. Naast het drinken, krijg je natuurlijk ook honger. Mensen die niet op campings verblijven, zijn in principe ‘gedwongen’ om eten te kopen bij een van de kraampjes. Een kleine friet met kan snel 5 euro kosten, maar wat maakt het deze mensen uit? Ze hebben honger en ze kopen het toch. Daarentegen pakken de mensen die op de camping verblijven het anders aan. Krijg je honger, loop even naar je tent, maak een zak chips open en je hebt voorlopig weer genoeg eten. Natuurlijk moet er wel worden gegeten ’s avonds, dus dat wordt gewoon betaald, maar in het algemeen scheelt het veel centen.

Gezelligheid

Do’s en Dont’s

Natuurlijk heeft een festival ook regels. Probeer je daarom ook zoveel mogelijk aan deze regels te houden, zodat het voor iedereen leuk en gezellig blijft. -

Tegenwoordig kan je op veel festivals de drinkglazen inwisselen tegen bonnetjes voor consumpties. Op de camping vind je veel bekers, dus neem deze mee en je hebt gratis drinken. Probeer ook de prullenbakken niet te negeren, deze staan er niet voor niks. Dit is ook voor je eigen bestwil, want uiteindelijk slaap jij in deze stank als het niet wordt opgeruimd.

-

Blijf relaxed en blijf jezelf. Mensen kunnen dronken zijn en snel geïrriteerd. Vaak wordt dit niet verkeerd bedoelt. Zorg dat het hippie gevoel blijft bestaan.

-

Pas goed op je campingbandje. Deze kan eraf vallen en voor je het weet kan je de camping niet meer op.

Het komt niet vaak voor dat mensen alleen op een camping blijven slapen. Meestal kom je met jouw vriendengroep om dit te ervaren. Met elkaar in één tentje, ’s avonds kampvuurtje en een drankje met je vrienden. Mensen vinden de campings daarom ook net zo leuk als het festival zelf. Je bent op een besloten terrein waar je niet wilt ontsnappen.

41


42

Sfee cam r op d ping e s


‘Een laatste Dans. Een lach. Een feest. Verdriet.

Nooit kan ik je meer zeggen

Ik hou van je. Ineens was je weg

Onbegrip Pijn. Ongeloof

Besef. We moeten je laten gaan.’ Tot snel lieverd,

Mama 43


Hoe heeft het ooit kunnen gebeuren?

Festival

Iets wat zo mooi begon...

Niet alles loopt altijd vlekkeloos tijdens een festival. Een ongeluk zit in een klein hoekje. Denk aan een onverwachte storm die het festivalterrein op komt razen en de tenten zwaar op de proef stelt. Of zoek de fout juist bij de organisatie. Men zou het slecht georganiseerd kunnen hebben en niet rekening gehouden hebben met een toename aan bezoekers of kleine puntjes over het hoofd hebben gezien. Al met al kunnen deze drama’s tot veel gezichtsverlies lijden. Slecht in de publiciteit komen kan wel eens de kop kosten van festivalorganisaties. Aan de andere kant leren andere festivals van de fouten die al zijn voorgekomen. In Nederland zijn al verschillende festivaldrama’s voorgekomen. Twee grote drama’s gaan we belichten. Hoe heeft kunnen gebeuren? Wat is de schade? Hoe heeft het voorkomen kunnen worden en heeft dit de ondergang betekent van het festival?

Het eerste grote drama wat belicht wordt is het Love Parade festival in Duisburg. Het festival waar meer dan 1,6 miljoen bezoekers op af zijn gekomen en maar rekening is gehouden met een vergunning van 250.000 bezoekers. De grote mensenmassa moest tegelijk door één tunnel, wat diende als een ingang en tegelijk een uitgang. Door-

44

dat het festival zo druk bezocht was, waar totaal geen rekening mee is gehouden, zijn er problemen ontstaan. Dit leidde tot verdrukking in de tunnel waardoor mensen in paniek raakte. De politie heeft meteen ingegrepen. De politie heeft drie kordons gevormd waardoor de schuivende menigte geen kant meer op kon.

‘‘Bezoekers raakten bekneld in een tunnel’’

In de tunnel werden twee ketens van agenten gevormd, daarbij werd er een extra kordon opgesteld aan op de oprit naar de tunnel toe. Mensen raakte massaal in de verdrukking waardoor ook de politie aansprakelijk werd gesteld tot de uiteindelijke dood van 21 mensen. De politie werd beschuldigd van een tactische fout. De politie had zelfs surveillanceauto’s op de vluchtwegen geparkeerd waardoor de enkele calamiteitenroutes de het festival had, meteen geblokkeerd werden. Ook de gemeente Duisburg is aansprakelijk gesteld door het ministerie van Binnenlandse Zaken. Zo zou de gemeente de naleving van haar eigen vergunning niet gecontroleerd hebben. Uiteindelijk hebben de politie, de gemeente en de organisatie een grote rol gespeeld die geleid hebben tot het grote Love Parade drama. In de Duitse media hebben organisatiebureaus van popconcerten en festivals felle kri-


drama’s

...eindigde in een totale nachtmerrie

tiek gehad op Love Parade in Duisburg. Er werd gesproken van een misdrijf georganiseerd door een ‘amateuristische organisatie’. Het Duitse technofestival heeft tot 21 doden geleid en 340 gewonden. Calamiteiten routes waren vrijwel niet aanwezig. De paar vluchtwegen waar het festival over beschikte, waren geblokkeerd door politieauto’s. De organisatie en de politie hebben het totaal verkeerd aangepakt. De ramp heef tot veel imago schade geleid, en met respect voor de overledene heeft de organisatie na de ramp besloten een einde aan het Love Parade festival te maken.

Twee jaar geleden in het jaar 2011 vond het festival Pukkelpop in België plaats. Ook dit festival heeft tot een groot drama geleid. Dit keer is het drama te wijten aan een storm. Hoe heeft het kunnen gebeuren? Het begon die dag perfect. Het was heerlijk weer en alles was toen nog perfect geregeld. Lange tijd bleef het ook goed gaan. Niets dat er op wees dat ze te maken zouden krijgen met een grote ramp. Het publiek genoot zorgeloos van de goede artiesten, een hapje en een drankje. Die dag is er regen verspeld, maar daar is verder geen aandacht aan besteed. Op elk festival komt wel eens een buitje over. Later in de middag bleek dat het ook daadwerkelijk is gaan regenen. Bezoekers zochten de verschillende tenten op om te schuilen tegen de regen. Al snel bleek dat het buitje zich uitmondde in een grote storm. De muziek zette voort, de

bezoekers en artiesten waren zich er duidelijk nog niet van bewust in welke ramp ze verkeerden. Eenmaal buiten is het festivalterrein veranderd in een modderige massa. Men stond tot aan de enkels in het water. Tenten en podia waren ingestort. Bomen vielen om. Ook de camping was een groot drama. Partytenten en slaaptenten waren weggewaaid of ingestort. Bezoekers waren gewond geraakt. Verschillende ambulances waren op weg naar het festivalterrein om knel zittende bezoekers te redden.

‘‘Drie overleden tot nu toe, twee

in kritieke toestand’’

De organisatie heeft er duidelijk voor gekozen om geen paniek te zaaien. De bezoekers werden niet ingelicht of geïnformeerd over het drama, ze lieten zelfs op sommige plekken de muziek aanstaan om grootschalige paniek te voorkomen. De bezoekers konden een paar uur niemand bereiken omdat het mobiele netwerk eruit lag door het noodweer. Later hebben ze via het nieuws te horen gekregen dat er ten minste 3 doden waren en veel gewonden. gina

pa nde

er

rd s ve Lee

e volg e d op

45


Het noodweer eist zijn tol Uiteindelijk bleek dat het dodenaantal is opgelopen van 3 naar 5 personen en dat er 150 bezoekers gewond waren. Op het festivalterrein ontstond een grimmige sfeer. Na de storm deelde de organisatie mee dat de optredens die avond werden afgelast en dat ze de hele nacht zouden opruimen en opbouwen zodat de volgende dag het festival weer in gang werd gezet. De volgende dag bleek dat het festival was afgelast. Het dodenaantal stond op 5 en er lagen nog 3 mensen in kritieke toestand. De bezoekers die nog niet vertrokken waren hebben hun spullen ingepakt en het festivalterrein verlaten. Iets wat een prachtig festivalweekend moest voorstellen is uitgelopen tot een grote ramp. De tenten en podia waren niet bestand tegen de hevige windstoten. Mensen zijn onder bomen en podia terecht gekomen. Voor sommige slachtoffers zijn de verwondingen fataal geworden. Pukkelpop is in diepe rouw. De organisatie zegt zelf dat het drama niet voorkomen heeft kunnen worden. Ze zijn slachtoffer gemaakt van een grote storm. Het Belgische weerinstituut KMI is van mening dat de organisatie wel degelijk schuldig is. Het KMI heeft die ochtend een weeralarm afgekondigd . Code oranje, dat is de op één na zwaarste waarschuwing.

46

Bezoekers zeggen dat de organisatie benadrukt heeft dat ze zich geen zorgen hoefde te maken over de storm. Pukkelpop heeft duidelijk ook wat imagoschade oplopen door de ramp. Het festival heeft wel besloten door te gaan met het bestaan. Zo is nu alweer de 27ste editie gepland. Wel heeft de organisatie een stichting ‘Steunfonds Slachtoffers Pukkelpopstorm’ opgezet. Deze stichting is opgericht ter nagedachtenis van de overleden slachtoffers, ter ondersteuning van de nabestaanden en ze willen hulp aanbieden aan alle personen die zware

‘‘Code oranje werd genegeerd’’ verwondingen opliepen. Vele families werden geconfronteerd met allerlei kosten die niet gedekt werden door de verzekering. Het fonds wil hen hierbij steun aanbieden. Pukkelpop heeft een speciaal polsbandje ontworpen, geïnspireerd op het Pukkelpop combibandje 2011. De opbrengst van deze bandjes gaat volledig naar het ‘Steunfonds Slachtoffers Pukkelpopstorm’. Op deze manier probeert Pukkelpop de slachtoffers te herdenken en te ondersteunen.


Hoe kom je in de festival mood? Zonder drank en drugs...

De datum staat vast, je hebt de kaartjes gekocht en je hebt een Whatsapp-groep aan gemaakt met de mensen uit je vriendenkring die mee gaan. Je hebt maanden gespaard om genoeg drankjes te kunnen kopen en denkt aan niets anders dan die ene dag in de toekomst. En dan komt het dichterbij: de dag dat je helemaal uit je dak wilt gaan op jouw favoriete festival. Je wilt dansen en feesten tot je er bij neervalt met een glimlach op je gezicht. Maar hoe kom je vlak voor het festival in de perfecte ‘festivalmood’ zodat het een onvergetelijke leuke tijd wordt?

Beweeg

Beweeg je lichaam en ga dus sporten of zet je favoriete muziek op en dans! Ren, dans, stamp met je voeten op de grond, klap in je handen, spring op en neer, spreid je armen en draai rondjes om je as. Je lichaam zal dan de stofjes zoals endorfine, adrenaline, serotonine en dopamine aanmaken die je een blij gevoel geven. Als kinderen deden we dit vaak en renden we rondjes in het gras. We sprongen op en neer, we schommelden op de grote schommel en probeerde er af te springen. We maakten vreugdesprongetjes terwijl we de frisbee probeerden te vangen. Dit maakte ons toch gelukkig? Dus doe gek en ren als een kind tussen de bloemenvelden en je zal snel blij en gelukkig worden van het gevoel. Je krijgt meer energy en je kan de hele wereld aan!

je overnemen! Je heupen en voeten volgen vanzelf en je zal een heerlijke dansavond beleven. Maar hoe kan je jezelf daar het beste op voorbereiden? Pak een pen en papier en schrijf al die dingen op over jezelf waar je blij mee bent. Bijvoorbeeld je ogen, je spontaniteit of je gevoel voor humor. Denk positief! Vraag aan je vrienden welke positieve kanten ze aan jou zien. Je voelt de negativiteit uit je lichaam stromen. Je zal zo veel geruster en blijer naar het festival gaan! Het boeit jou niet meer wat de mensen van je denken. Je bent op het festival om te genieten en er een mooie tijd van te maken. Je zal je nergens meer zorgen over maken en je zal genieten van je tijd op het festivalterrein. Je ziet mensen naar je kijken, maar ze zijn gewoon jaloers omdat jij die kleren draagt want het staat je zo mooi. Je voelt je goed en gelukkig en daar gaat het om!

Luister naar muziek

Zet je favoriete playlist aan en zing luidkeels mee! Je favoriete muziek maakt je blij en je wil er van dansen. Luisteren naar je favoriete muziek is zelfs goed voor je hart. Je favoriete muziek kan gezien worden als feelgood muziek, want je kiest zelf uit van welke muziek jij vrolijk wordt. Bij het horen van je vrolijke favoriete deuntjes maakt je lichaam, net als bij bewegen, endorfine aan, een stofje dat ervoor zorgt dat je je gelukkiger voelt. Spring op je bed en pak je haarborstel. Doe je favoriete bandshirt aan en zing luidkeels mee met de deuntjes die uit de speakers komen. Luister je favoriete muziek dan je zal vrolijk zijn en in de party-mood komen!

Vergeet de negatieve meningen van anderen Bereid jezelf voor om tijdens het feesten even alles te vergeten in je leven. Ben je schuw en verlegen omdat je bang bent over wat anderen van je denken of hoe ze zullen reageren? Ben je bang dat mensen je raar aankijken omdat je een apart shirt aan hebt? Vergeet dat even en maak je er niet druk om! Maak je hoofd leeg en dring die nare gedachten weg. Laat de muziek en sfeer

47


Leg je outfit klaar Niets is zo fijn om goed voorbereid en zonder stress naar een festival te gaan. Leg van te voren je outfit klaar, zo kan je er goed over nadenken wat je aan trekt en hoe het zal gaan worden. Kijk naar het weerbericht en pas je outfit daar op aan. Bij bewolkt weer kan je een extra vestje meenemen en bij zonnig weer doe je eindelijk je tanktops weer aan. Of ga een leuke nieuwe outfit scoren bij je favoriete winkel en beloof jezelf dat je die pas aan doet als je naar het festival gaat. Zo kan je niet wachten op die dag dat je eindelijk je nieuwe kleren aan mag! Je raakt al helemaal in de stemming als je weet wat voor fantastisch outfit je aan gaat doen. Je bent rustiger en beter voorbereid als je erover nadenkt wat je allemaal nodig hebt. Neem je de fotocamera mee? Hoeveel geld wil je gaan spenderen? De zin om te gaan dansen komt vanzelf als je alles klaarlegt!

Praat er over met je mede festivalgangers

Natuurlijk ga je niet alleen naar een festival. Je hebt je beste vrienden en vriendinnen uitgekozen om mee te gaan. Whatsapp-groepjes aanmaken zijn dé ultieme ‘getin-the-mood’ gesprekken. Maak een groepje aan met je vrienden waarmee je naar het festival gaat. En wat doet iedereen aan? Je kan samen matchy-matchy zijn door je outfits op elkaar af te stemmen. Bedenk samen iets leuks! Maar je moet ook bedenken hoe je met z’n alle naar het festival gaat en hoe laat. Kom je van te voren bij elkaar

48

en ga je nog wat drinken, of meet je op een openbare plek en ga je meteen naar het festival? Ga je op de fiets of neem je samen een taxi? Vanzelf zal iemand zeggen ‘ik heb er zo veel zin in!’ en dat maakt jou ook blij. Jij hebt er ook zin in! Je bent niet de enige die er naar uitkijkt. Praten over hoe geweldig het zal worden, zal je mood nog 10x beter maken.

Bekijk filmpjes van de afgelopen jaren

Elk jaar maken veel festivals after movies van afgelopen editie. Deze filmpjes geven een sfeer weer die je graag wilt zien! Je hoort de muziek, ziet de podia en de lichteffecten en het vuurwerk van de afsluiten. Vooral als je er zelf bent geweest herbeleef de sfeer en wil je graag terug naar het festival. Dat maakt je toch helemaal opgewekt en blij! Nu heb je de perfecte mood om te dansen en je uit te leven. Je hebt een glimlach op je gezicht, je loopt recht van trots en blijdschap en je hebt vlindertjes in je buik. Je wilt natuurlijk dat je de dag van je leven hebt en je wilt dat het onvergetelijk wordt. Als je dan ook nog in de perfecte festivalmood bent, dan zal het zeker onvergetelijk wordt. Je zal dansen alsof alle mensen verbaasd en verwonderd naar je kijken omdat je zo erg geniet dat het dansen natuurlijk gaat. De muziek neemt je over. Je benen gaan vanzelf mee op de beat van de muziek en je hoofd is in de wolken. Eenmaal thuis val je in slaap met een brede glimlach op je gezicht en kunnen je benen niet stoppen met dansen op de muziek die nog in je hoofd doorgaat. De dag erna kijk je de foto’s terug en geniet je weer van de fantastische momenten. Een ding weet je zeker: volgend jaar weer!


Geschreven door: Lisa Scheeren

Column

Na een hele tijd m’n plas opgehouden te hebben kan ik er nu echt niet meer omheen. Bij elk danssprongetje dat ik maak wordt het erger. Shit shit shit, hoe ga ik dit doen? Ga ik maar in de rij staan voor de dixie’s? Of neem ik het risico, en ga ik de bosjes in? Jammer: geen goede bosjes op het terrein, dan toch maar in de rij voor de dixie’s. De penetrante geur van urine schiet mijn neus binnen, jakkie! Als ik de deur van de dixie open doe komt de nachtmerrie mij tegemoet. Het ruikt niet alleen vies, de wc is ook viezer dan vies. Dit gaat echt een drama worden! Dit is vast voor veel mensen een bekend scenario, je kunt er gewoon niet omheen: de festival wc. De wc’s zijn voor mij altijd een groot issue tijdens een festival, ik vind het gewoon echt te vies voor woorden. Het kan me zelfs soms weerhouden om naar een festival te gaan. Ik probeer mijn plas altijd zo lang mogelijk op te houden maar uiteindelijk kan dat gewoon niet meer, en moet ik er dan toch aan gaan geloven. Als ik eerlijk ben heb ik wel iets met wc’s: zelf heb ik een grote reis gemaakt door China en daar ben ik ook veel vieze wc’s tegen gekomen. Het lijkt wel alsof ik het een beetje over me af roep. Op de momenten dat ik weet dat ik beter niet naar de wc moet gaan, moet ik juist. Ja, ik weet het, dat klinkt als psychisch. Zo moest ik ook bij de Chinese muur, de meest toeristische plek die je maar kunt bedenken. De Chinese muur wordt door miljoenen mensen bezocht, en zo ook de wc’s. Nou daar ging ik dan op naar de wc. Je hoeft trouwens geen Chinees te kunnen om te lezen waar de wc’s zijn, je ruikt ze namelijk al van een flinke afstand! Ik kwam een enorme ruimte binnen, 30 wc’s aan de linkerkant en 30 aan de rechterkant. Alle deuren stonden wagenwijd open, dit had ik in mijn leven nog nooit gezien. Terwijl deze vrouwen lekker op de wc zaten waren zij flink met elkaar aan het praten, hele verhalen werden er verteld op de wc. Natuurlijk was er helemaal achteraan een wc vrij. Daar ging ik dan, op pad door de wc-ruimte. Alle Chinese vrouwen hielden ineens op met praten en keken mij verwachtingsvol aan. Zij dachten natuurlijk: ‘Ik heb nog nooit witte billen gezien, die wil ik zien!’ Jammer genoeg deed ik mijn deur dicht. En was de pret voorbij voor deze vrouwen.

Dit scenario kwam weer helemaal bij mij naar boven toen ik in de rij stond bij de dixie’s. Ik realiseerde me dat plassen bij de Chinese muur een veel leuker wc avontuur was dan wat ik nu aan het beleven was. Dronken mensen die naar de wc gaan is namelijk een heel gedoe. Zo stond er dan ook een heel dronken meisje voor mij in de rij. Ik zeg dronken maar ik bedoel dan ook echt héél erg dronken. Zij was zo dronken dat een vriendin van haar, haar telkens moest ondersteunen. Ik was bijna aan de beurt en ik zag dat het meisje dat voor mij in de rij stond steeds groener werd. Ik vroeg me nog af of ze niet moest overgeven, en ja hoor ze had de deur van de dixie nog niet open of daar ging ze. Heel de wc zat onder de overgeef van het meisje.

‘Ohjee ik moet naar de wc’ Ik vroeg me dus altijd al af waarom de wc’s zo vies waren, maar dat meisje voor mij gaf mij helemaal het antwoord. Er is gewoon geen beginnen aan om de festival wc’s schoon te houden, er zijn namelijk veel meer dronken mensen dan nuchtere mensen. En dronken mensen kunnen de boel nou eenmaal niet zo netjes houden. Zeker niet als zij net een ‘ongelukje’ in de wc hebben gehad. Prima dat mensen zo veel willen drinken, maar dat daar de wc’s zo smerig van worden zou verboden moet worden. Maar ik ben toch niet de enige nuchtere persoon die last heeft van deze hele vieze wc’s? Er lopen toch nog wel meer nuchtere mensen rond op een festival? Vooral vrouwen moeten hier last van hebben, want zij kunnen niet zomaar tegen een boompje aan plassen. Daarom ben ik eens gaan denken en brainstormen en ik heb het volgende bedacht: aparte wc’s voor nuchtere mensen, of te wel mensen die de boel schoon kunnen houden. Ik hoor je al denken: ‘ maar dan gaat toch iedereen naar die wc’s?’. Dat zou je inderdaad bedenken maar ik heb hier ook weer een mooi idee voor. Er zit namelijk naast een gewoon slot ook een blaastest op de deur (of aan de deur, het ontwerp heb ik nog niet helemaal rond). Deze blaastest moet je eerst doen wil de deur open gaan. Heel eenvoudig dus, eventjes blazen: komt er 0,00 te staan gaat de deur open en anders blijft hij mooi gesloten. Natuurlijk kunnen mensen die nuchter zijn de wc ook heel vies achterlaten. Daar heb ik ook weer iets op bedacht namelijk, wc dames. Het klinkt allemaal heel erg logisch vind ik zo. Deze mensen die naar een schone wc kunnen hebben er vast wel 20 cent voor over. Om even op een schone wc te kunnen. Voor mij zou dit echt en geweldige uitvinding zijn, en ik denk voor veel mensen. Het is wel even investeren maar dan heb je ook echt wat. Op deze manier wordt naar de wc gaan niet als zo’n ramp ervaren. Ik hoef mijn plas niet meer heel de tijd op te houden. Het voorkomt voor mij zo een blaasontsteking. En zeker bij de grote festivals die soms wel 3 dagen duren is dit echt een uitvinding. Wanneer je ’s nachts moet plassen kun je mooi even naar een schone wc. Ik denk dat ik hiermee echt het beste idee van Nederland heb en ik ga er dan ook werk van maken. Vieze wc’s hoeven niet meer!

49


Dit magazine is in opdracht van Fontys ACI medemogelijk gemaakt door: Ellen de Bruijn, Vanja Vuckovic, Esther van Boggelen en Lisa Scheeren

50


51


52

Magazine 'Beleef' (Experience)  

In the first year of my study CO-IEMES we had to design and write a magazine for the courses Visuals and Copywriting. We were free to choose...

Magazine 'Beleef' (Experience)  

In the first year of my study CO-IEMES we had to design and write a magazine for the courses Visuals and Copywriting. We were free to choose...

Advertisement