Page 1

EL NARCISENC


El Narcisenc Revista de 3r A, juny 2018

SUMARI INSTITUT -Les assignatures ……………………………………...……………………... 3 -Manolo: l’educació………...…..………………………………………..……. 4 -Una visita inesperada ……………………...………………………………... 5 -Extraescolars ………………………...………………………………………. 6 -Diners …………………………………...…………………………………….. 7

SOCIETAT -Català i castellà …………………………………………….……………….. 8 -Canvis a la vida …….……...…………………………….………………… 9 -No ho permetis, actua ………..……………………………………………. 10 -Fins als ossos …………………..….. ……………………………………... 11 -Els cent anys de Lear ……………………………………………..……….. 12

OCI -Apps secretes ..………………………………………………...………..… 13 -Rime ……………………………………………………………………….... 14 -Un Goya català ……………………………………………………….…….. 15

ESPORTS -L’equitació …………………………………………………………………… 16 -Futbol a Valls ……………………….……………………………………….. 17 -Arts marcials mixtes ……………………………………...………………… 18,19

2


INSTITUT

LES ASSIGNATURES ENQUESTA A L’INSTITUT

Hem realitzat una enquesta a les classes de l'ESO de l’Institut Narcís Oller, preguntant quines assignatures agradaven més.

Vam anar classe per classe, des de primer de l'ESO fins a 4t. Vam fer que sortissin 3 o 4 alumnes per preguntar-los quina era la seva assignatura preferida. Encara que no tots els cursos tenen les mateixes assignatures, els resultats han sigut els que us mostrem.

à

è

Els resultats variaven en cada curs, però les estadístiques han donat que les optatives, seguides d'educació física, són les que més agraden als alumnes. I pel contrari anglès i física i química són les que menys agraden. Mentre que català, castellà i biologia es mantenen entremig.

Itzíar Piña, David Garcia i Laura García

3


INSTITUT

MANOLO: L’EDUCACIÓ La importància de l’educació

-Creus que els alumnes fan un bon ús de les noves tecnologies?

Hem entrevistat Manolo Ramírez Aracil. Va néixer el 1952 i va començar a estudiar arquitectura als anys setanta. Es va fer professor al noranta-dos perquè el treball d’arquitectura a Espanya anava minvant. Actualment treballa al nostre institut com a professor de matemàtiques.

No, perquè l’utilitzeu per jugar, el principal seria adonar-vos de la importància de l’ensenyament. -Quina diferència hi ha entre educació i ensenyament? L'educació s’ensenya des de petits, se n’encarreguen els pares, i és pel comportament; i ensenyament és per grans, és el que s’ensenya a l’escola. -Creus que fent activitats es millora l’aprenentatge?

-Què opines del funcionament de l'ensenyament actual?

Sí, és una altra forma de veure els temes d’ensenyament i crec que es pot aprendre més d’aquesta forma.

Bo, trobo que l’estan gestionant bastant bé. -Quines diferències veus entre l'educació d'abans i la d’ara? Hi ha moltes diferències: les classes eren en castellà, estàvem separats homes i dones, les assignatures eren més complexes, no disposàvem de les noves tecnologies, els professors eren estrictes, els pares també eren més estrictes amb els fills... Abans, si els alumnes es queixaven sobre els professors als pares, els pares amonestaven el fill, en canvi, ara l'amonestat és el professor. -Abans l’escola era obligatòria? Era obligatòria fins als catorze anys. A partir d’aquesta edat, podies començar a treballar o continuar estudiant. Els estudis de magisteri començaven als setze anys. -Què milloraries de l'educació actual? Tot depèn dels alumnes, s’ha de conscienciar els alumnes de la importància de l'educació des de petits. També introduiria tecnologia digital.

Mercè Gaya Paisano Hafsa El idrissi Lara Andreu Romero Maria Serra Vives

4


INSTITUT

Una visita inesperada

Els alumnes de l'institut van quedar molt agraïts per la informació que els van oferir els dos voluntaris d’alcohòlics anònims. El dia 28 d’abril, dues persones de l’Associació d’Alcohòlics Anònims de Montblanc van tenir l’amabilitat i la voluntat de vindre al nostre institut a fer-nos una xerrada sobre la seva experiència personal amb l’alcohol i com van arribar a aquesta fantàstica associació.

perdre tot.

Un dia era al bar i abans de prendre’s la beguda que tenia entre les mans va veure que ja en tenia una altra a sobre de la barra del bar. Va ser llavors quan es va adonar que allò no podia seguir així. Va recercar per internet alguna fundació que ajudés a les persones La xerrada va durar aproximadament hora i mitja. que tenien un gran problema amb l’alcohol i va trobar Els temes que es van tractar durant aquesta visita van la fantàstica fundació d’alcohòlics anònims. ser qui eren, com havien començat a beure i quan, els errors comesos, quins problemes van arribar a tindre i En Jose estava i està molt content; gràcies a l’ajuda entre els companys de la fundació, va canviar la seva com els van resoldre. vida, ha deixat de beure, els seus amics han tornat al Totes dues persones es van presentar com : seu costat i la seva família li ha donat una segona “jo soc alcohòlic”. oportunitat. Abans de començar la xerrada individualment explicant -nos les seves pròpies experiències, ens van llegir la “Escoltar aquelles paraules dels seus llavis li va produir presentació que deien abans de cada xerrada inde- una tremenda impressió. Era un alcohòlic? Això què pendentment d’on fos. era? Algú que sempre està bevent? Que és incapaç de dir no a una copa? Que beu d'amagat? Algú que ja A continuació us explicarem la història particular d’una està pensant en la copa de les dues persones que va vindre, en Jose. següent abans d'haver acabat En Jose, un home de 60 anys, ens va explicar que va la que té al davant?” van ser les cometre un gran error al començar a beure amb 14 paraules d’un company de anys amb els companys del treball. Va estar bevent l’associació anomenat Irvine fins als 46, que ho va deixar definitivament. Welsh que el van fer reflexionar Era empresari, un home de negocis amb la seva i adonar-se del seu problema. pròpia empresa, econòmicament tenia diners i això no li va ajudar gens amb el tema de la beguda. Ens va explicar molt entristit que no podia anar pel carrer sense entrar a tots els bars que hi havia. Ell mateix va deixar apartat l’alcohol durant uns anys, però desprès va recaure i ja va ser quan es va apartar dels seus amics, la seva família i tothom i ho va

5

Paula García Medina Eva María González Medina


INSTITUT

EXTRAESCOLARS Diferents activitats després de les classes

Per què vas decidir practicar futbol a l’institut?

L´Institut Narcís Oller manté, com tots els instituts o col·legis de la comarca, un horari extrescolar per aquelles persones interessades en els esports.

Doncs mira, vam saber que hi havia equip de futbol i el amics de l’insti i jo vam decidir apuntar-nos perquè podia estar bé.

S’hi dediquen les següents hores: El centre acaba el seu horari obligatori i lectiu a les quarts de 3, però després és obert fins a les 5 de la tarda, tret dels divendres. Els alumnes que ho desitgin poden utilizar els servei de biblioteca. Els dimarts i dijous, l´institut ofereix classes d´estudi assistit per aquells alumnes que ho puguin necessitar. Els dimarts l´Associació Esportiva del centre gestiona les classes d´aeròbic.

T’ha agradat aquesta extraescolar? Sí que m’ha agradat, perquè és l’esport que més m’agrada i ha estat divertit poder-lo practicar d’aquesta manera. Recomanaries aquesta extraescolar? És clar que la recomanaria, perquè ens ho hem passat molt bé i a sobre, com que aquest any hem fet els partits contra el altres instituts, ho hem disfrutat encara més.

També el nostre institut disposa d’equip de futbol sala, que enguany per primera vegada ha disputat una sèrie de partits contra el dos altres instituts públics de Valls, el Jaume Huguet i el Serra de Miramar. El Nazim, un jugador de l’equip de futbol sala, ens va oferir l’oportunitat de fer-li una entrevista.

L’equip de futbol de l’institut i diferents instal·lacions

Raúl, Iker, Nazim

6


INSTITUT

DINERS Com els administrem, en què gastem Hem fet petites enquestes a persones de diferents edats de l’institut, ja que ens va semblar divertit saber en què es gasten els diners els adolescents. Ara les coses amb els diners potser no van gaire bé i els adolescents no en són prou conscients i volem amb aquesta petita enquesta fer adonar a tothom de tots els diners que es poden gastar en un any o en un mes entre les diferents persones de l´institut. Us presentrem una mitjana de tot, hem triat la millor enquesta entre totes i la que defineix la majoria de respostes dels alumnes de l´institut. -En què gastes els diners? En roba i productes de qualitat per millorar el meu benestar social. -Quant gastes cada setmana? Normalment bastant, ja que surto molt amb els amics. -Et sols gastar tot el que et donen? Hi ha setmanes que demano més o anem a algun lloc, cinema, tendes de roba o algun berenar conjunt o sopar al restaurant. -Acostumes a gastar-te diners diàriament? A vegades, no sempre, ja que és molt irregular, a les tardes em solc comprar alguna cosa o sinó a la cantina de l´institut. -Els diners que tens sempre te’ls gastes en el mateix? Normalment sí, cinema, roba o anar a sopar amb els amics és una cosa rutinària. -Saps d’algú que administri els diners per al futur? Sí, els meus pares; quan poden guarden diners

per mi i per al meu futur. Aquí teniu l’enquesta, és una mitjana representativa, ja que hi ha gent que no sol gastar gens però d´altres que en res ja no tenen diners i en demanen més. La mitjana de despesa mensual són uns 225 euros i a l´any uns 2740 euros, això signifiquen molts diners al cap d´uns anys. Els joves gasten sobretot en roba, cada tres setmanes van a una botiga, més que res pel seu estatus social. El mateix pel cinema i anar a sopar, una manera d’integra-se en aquesta societat tan complicada d´avui en dia.

Raúl, Nazim, Iker

7


SOCIETAT

Català, castellà

El català afecta el coneixement del castellà?

Arran dels conflictes i problemes que van sorgir deguts a l’aplicació del 155, els partits que estaven d’acord sobre aquesta mesura volien erradicar el català com a llengua d’ensenyança. Com a argument, van plantejar que el català és una influència pels resultats finals del castellà, i provoca que els alumnes tinguin unes notes inferiors a la mitjana espanyola. Realment és cert? Un estudi realitzat pel ministeri d’educació demostra que la mitjana de notes en castellà és la mateixa que la de la mitjana espanyola.

Seria una llàstima eliminar aquesta llengua del currículum escolar. A València ja es va introduir el castellà com a llengua d'ensenyament i no va funcionar. A causa d’això, ara els alumnes van separats pels idiomes que volen parlar, bé, més els pares que els alumnes. Val la pena aquesta esquerda? Trobem que no. Actualment es parlen tant el català com el castellà i l’anglès. I a les aules el català i el castellà per igual, i no perquè les classes es facin en català els alumnes parlen només en aquest idioma. No s’estan fixant massa en un problema que careix d’importància i estan oblidant els problemes de veritat? Els polítics no s’haurien de centrar més en temes com la corrupció, separació de poders o solucionar els últims problemes entre Espanya i Catalunya i arribar a un acord? Comparat amb tots aquests conflictes, la llengua no és tan important, i alguns es fixen més en això i no en altres qüestions més greus.

Nota mitjana en selectivitat de llengua castellana 2017

La llengua de l'escola no influeix en els resultats acadèmics dels alumnes, ja que l’important és que aprenguin diversitat en idiomes. Saber diferents idiomes pot obrir moltes portes als estudiants. El català és la llengua pròpia de la comunitat catalana i té una gran varietat de dialectes, ja que no es troba només a Catalunya, sinó a altres territoris d'Espanya (Aragó, València, Balears i Múrcia) i fins i tot a Andorra, l’illa italiana de Sardenya i al sud de França.

Hafsa el Idrissi Mercè Gaya Lara Andreu Maria Serra

8


SOCIETAT

CANVIS A LA VIDA Un petit grup de l’Institut Narcís Oller de Valls va realitzar una enquesta que estava pensada per fer raonar a la gent de com han canviat els hàbits des de fa uns 40 anys fins a l’actualitat. Els alumnes van voler realitzar aquestes preguntes ja que creien que abans la vida era molt més simple i, encara que potser no tenien tantes tecnologies, era millor. Els pares d’avui en dia són més sobreprotectors amb els seus fills, a vegades massa. I això provoca una inseguretat en el nen bastant preocupant a l’hora de relacionar-se amb la gent per culpa de la timidesa. Les preguntes que vam realizar, tant als nens com a la gent gran, van ser: Què és el que fas (o feies) per a distreure’t? A) Jugar a qualsevol videojoc B) Llegir un llibre C) Sortir al carrer amb els amics Quantes hores surts (o sorties) al carrer a jugar amb els teus amics? A) No surts. B) Algun dia dues o tres hores C) Tota l’estona possible els dies possibles A què soleu (o solíeu) jugar? A) Pokemon go B) Veo veo C) Pilota o algun joc en què calgui un esforç físic.

En aquesta imatge es veu com els nens juguen entre ells i prefeixen estar al carrer abans que a casa.

Segons les respostes dels nens es va arribar a la conclusió que: Majoria A: Passes massa estona a casa i no gaudeixes ni aprofites la companyía dels amics. Majoria B: Surts amb els amics però sempre et decantes més per jugar a videojocs. Majoria C: Aprofites el màxim de temps possible per a fer activitats amb els amics i passar l’estona de manera que no calgui cap mena d’electrònica. Aquí veiem com el nen deix apartada la bicicleta i altres distraccions per estar jugant a videojocs.

Segons les respostes dels adults:

Majoria A: Vas tenir una infància molt semblant a la d’avui en dia. Majoria B: Et decantaves per quedar-te a casa si no teníeu molt clara la idea de què faríeu o com passaríeu aquella tarda. Majoria C: Volies passar tot el dia al carrer amb els amics. Paula García Medina. Eva María González Medina.

9


SOCIETAT

No ho permetis, actua! L’ASSETJAMENT ESCOLAR El bullying és el maltractament físic o psicològic que rep un nen per part d'un altre o altres, que es comporten amb ell cruelment amb l'objectiu de sotmetre'l i espantar-lo per obtenir algun resultat favorable per als assetjadors o simplement per satisfer la necessitat d'agredir i destruir. El bullying implica una repetició continuada de les burles o les agressions i pot provocar l'exclusió social de la víctima.

COM SABEM SI SOM VÍCTIMES DEL BULLYING? -Sol incloure burles, amenaces, agressions físiques, aïllament sistemàtic, etc. - Tendeix a originar problemes que es repeteixen durant cert temps. - Sol ser provocat per un alumne, recolzat per un grup, contra una víctima que es troba indefensa. - Es manté a causa de la ignorància o passivitat de les persones que envolten els agressors i les víctimes sense intervenir directament. - La víctima desenvolupa por i rebuig al context en el qual pateix la violència; pèrdua de confiança en si mateix i en els altres i disminució del rendiment escolar. - Disminueix la capacitat de comprensió moral i d'empatia de l'agressor, mentre que es produeix un reforç d'un estil violent d'interacció. - En les persones que observen la violència sense fer res per evitar-la, es produeix falta de sensibilitat, apatia i insolidaritat. - Es redueix la qualitat de vida de l'entorn en què es produeix: dificultat per aconseguir objectius i augment dels problemes i tensions.

QUINS TIPUS DE BULLYING PODEM TROBAR? Podem parlar de diversos tipus d'assetjament escolar que, sovint, apareixen de forma simultània: - Físic: empentes, puntades de peu, agressions amb objectes, etc. Es dona amb més freqüència a primària que a secundària. - Verbal: insults i malnoms, menyspreus en públic, ressaltar defectes físics, etc. És el més habitual. - Psicològic: minen l'autoestima de l'individu i fomenten la seva sensació de por. - Social: pretén aïllar el jove de la resta del grup i companys.

Segons l’informe de l’ONG Save the Children, publicat el dijous 3 de maig de 2018, “uns 16.000 estudiants a Catalunya asseguren que han patit assetjament escolar durant els dos últims mesos i un 7% diuen que són víctimes de ciberassetjament.” David Garcia, Itzíar Piña i Laura García

10


SOCIETAT

FINS ALS OSSOS

DES DE QUAN BUSCAR LA PERFECCIÓ S’HA CONVERTIT EN UNA COSA QUE ENS PORTA TANT PATIMENT?

Què és l’anorèxia?

Anorèxia infantil

Aquelles persones que pateixen anorèxia senten una gran por d’engreixar i tenen una imatge distorsionada de la silueta del seu cos. Molts adolescents amb anorèxia fan dieta, dejuni i fins i molts cops practiquen exercici físic excessiu. Gairebé no mengen, i el poc que ingereixen es converteix en una obsessió.

Causes:

Altres persones amb anorèxia recorren a atipar-se i seguidament vomitar: ingereixen grans quantitats d'aliments i després tracten d'eliminar les calories mitjançant el vòmit.

-Nens (especialment nenes) que es dediquen a l'activitat de models, on necessiten uns requisits.

-El nen que pateix obesitat i és sotmès a abusos o burles. -En cas de pares perfeccionistes o molt exigents, que sotmeten els seus fills a règims alimentaris.

-Quan l'hora de dinar es converteix en un moment de conflicte amb el nen. -Quan la família no ha creat un hàbit alimentari saludable. Cada vegada la mitjana d’edat de nens que pateixen anorèxia està disminuint, cosa que està preocupant els especialistes, tot i que la recuperació d’aquesta malaltia sol ser més ràpida i eficaç. Les adolescents solen perdre la menstruació o si no pot provocar-ne el retard.

Pot afectar profundament el desenvolupament del nen, ja que aquest no obtindrà els nutrients que necessita per créixer. Els ossos es debiliten i els músObesitat d'un familiar o pròpia, o també pot ser cau- culs s’atrofien. sada per una situació emocional forta que s'ha viscut i que a vegades empitjora en problemes d'autoestima o depressió.

Les principals causes

Perfil d’aquestes persones L’anorèxia ataca el grup de bones estudiants. Les víctimes solen ser molt perfeccionistes, amb un alt coeficient intel·lectual i una gran força de voluntat. Però la seva autoestima sol ser baixa i se senten insegures.

Júlia Porcel Celia Román

11


SOCIETAT

Els100 anys de LEAR Una empresa internacional que té una fàbrica a Valls Sistemes de seients

La història de LEAR

Com un dels únics fabricants totalment integrats del món de tot el seient, tenen un historial demostrat en la prestació de sistemes de seients de qualitat a la indústria automotriu. A LEAR, treballen amb tots els principals fabricants d'automòbils de tot el món, oferint seients acabats per a programes que van des de les plataformes de més alt volum fins a aplicacions especials que abasten tots els segments des de cotxes petits fins a esportius de mida completa.

Elèctric Lear és líder mundial en el desenvolupament i fabricació de sistemes de distribució elèctrica completa, sistemes de connexió i electrònica integrada. La seva experiència amb l'arquitectura elèctrica total del vehicle i la capacitat reconeguda en la integració de sistemes proporciona als clients solucions globals d'electrònica i electrònica d'automoció exclusivament optimitzades.

Lear va ser fundada el 1917 a Detroit, Michigan, com American Metal Products, fabricant de conjunts tubulars, soldats i estampats per a les indústries d'automoció i avions. Des de llavors, han crescut per satisfer les necessitats canviants de la indústria amb 18 adquisicions importants, ja que Lear es va fer pública el 1994. Avui en dia, ofereixen sistemes de seients i sistemes elèctrics complets a tot el món. Lear ocupa el # 151 entre el Fortune 500. Els productes de primera línia han estat dissenyats, dissenyats i fabricats per un equip divers de 165.000 empleats en 257 ubicacions. Amb seu a Southfield, Michigan, Lear continua operant instal·lacions a 39 països d'arreu del món i entre ells la ciutat de Valls. L’empresa compta amb més de 150 treballadors a la cadena de muntatge. Entre tots els membres de l’empresa vallenca hi ha més de 250 llocs de feina. Està previst que per aquest 2018, a finals de setembre s’obrirá una nova nau al polígon, que donará lloc a més de 300 treballadors més. Un conjunt líder de capacitats de connectivitat La cartera de productes de Lear inclou la connectivitat cel·lular completa i les capacitats de V2X, amb l'adquisició de la propietat intel·lectual d'Autonet Mobile i Arada Systems enfortint les ofertes de connectivitat de Lear. Els productes estan demostrats en el camp amb anys d'experiència en la producció, tant en la implantació d'infraestructures com en les aplicacions de vehicles, i compleixen plenament amb tots els estàndards aplicables. Joan Gil García

12


OCI

APPS SECRETES

APLICACIONS ESTRANYES I INUSUALS PER A MÒBILS Existeixen una sèrie d’aplicacions poc conegudes per a mòbil que son molt útils per a l’ús corrent, per exemple n’hi ha per bloquejar anuncis o per facilitar l'accés a aplicacions amb gestos o fins i tot per a escanejar documents i guardar-los en PDF.

-Musixmatch És una app que serveix per poder veure la lletra de la música que escoltes al moment.

Hi ha algun tipus d’aplicacions que no es pot trobar a la botiga que ve per omissió al mòbil, Play Store, i s’han de descarregar de forma externa a la pàgina oficial de l’aplicació, -APK Editor Pro És una app per a qui tingui una mica de coneixements -StopAd de programació, amb aquesta app podem modificar el És una app per desactivar els anuncis de les pàgi- codi de qualsevol aplicació, amb això pots modificar nes web. l’app i per exemple treure els anuncis.

Setbeat És una app per escoltar música (tipus spotify) però gratuïta.

-Buffer Per als fanàtics de les xarxes socials amb aquesta app pots controlar la majoria de les xarxes a la vegada.

-Mobile Doc Scaner És una app que serveix per escanejar documents amb la càmera del mòbil. Existeixen moltes més aplicacions d'aquest tipus o amb altres funcions millors, per trobar-les només cal buscar una mica per Internet i apareixen fàcilment. Tal i com avança la tecnologia, cada dia els desenvolupadors de aplicacions en publicaran de noves i millors. Magí, Saúl, Biel

13


OCI

RiME

Declarat com el videojoc català més exitós mai creat. L’empresa catalana ‘Tequila Works’ va llençar al mercat el videojoc ‘RiME’‘. un any després, s’ha tornat el joc català mes exitós mai creat.

I les valoracions de les revistes més importants han sigut:

Abans de continuar parlant, una breu descripció del joc: RiME és un joc d'aventures i puzles per a un jugador, que narra la història d'un jove nàufrag, atrapat en una illa misteriosa després d'una tempesta torrencial. Els jugadors han d'usar el seu enginy per desxifrar els desafiaments i secrets d'un món expansiu, sembrat de terrenys accidentats, criatures salvatges i les ruïnes d'una civilització oblidada. Amb una subtil narrativa, un acolorit apartat visual i una majestuosa banda sonora, RiME ofereix als jugadors un viatge ple de descobriments significatius.

·

Hobbyconsolas: 91/100 - “El millor joc ca talà a què hem jugat.”

·

IGN: 90/100 - “Mediterràniament meravellós.”

·

3DJuegos: 87/100 - “Lo petit es fa gran”

·

Eurogamer: 95/100 - “Ja ha fet història”

·

SpainGamer: 99/100 - “Fregant la perfecció”

El joc ha venut més de 300.000 unitats entre les plataformes de PS4, XBox One, Steam i Nintendo Switch.

Imatge promocional del joc RiME.

Adrià González; Masmolets.

14


OCI

UN GOYA CATALÀ La pel·lícula, “Tadeo Jones 2”, produïda pel gironí Edmon Roch, va guanyar el primer premi a millor pel·lícula d’animació en la cerimònia dels Goya 2018 La cerimònia dels Goya d'aquest any ens va sorprendre amb la inesperada nominació de la millor pel·lícula d'animació de l'any, donant el primer premi a Tadeo Jones 2, una pel·lícula espanyola produïda pel català Edmon Roig.

Edmon Roch ha dit que està molt feliç de poder rebre tal reconeixement cinematogràfic i que està més motivat que mai a seguir la seva carrera com a productor d'animació.

L'argument de la pel·lícula continua de la primera: "Tadeu Jones, a la recerca de l'arca perduda". Després del descobriment de Sara Lavroff d'un dels tres discos d'or del collaret del Rei Mides, Tadeo Jones viatja fins a Las Vegas per acompanyar la seva amiga a la gran exposició on mostrarà per primera vegada aquesta important troballa en el món de l'arqueologia. Però una agència voldrà fer-se amb els discos d'or i Tadeu, al costat dels seus amics, la Mòmia, el lloro Belzoni, el seu gos Jeff i els nous personatges, Edmon Roch i el seu equip, contents pel premi. haurà de viatjar per mig món, passant per Espanya, Grècia i Turquia, per rescatar la Sara i impedir els plans de Rackhamb. Edmon Roch ja havia guanyat un Goya anteriorment amb la pel·lícula/ documental: "Garbo, l’espia que va enganyar els nazis", una pel·lícula de 90 min. dirigida per ell que presenta un thriller sobre l'agent secret que va enganyar els nazis. És llicenciat en periodisme i història de l'art, ha escrit crítiques, dirigit 5 curtmetratges, ha treballat de guionista escrivint: Away from the flock (1994) Tic Tac, de Rosa Vergés (1996), Smalls(1998) i Mia Sarah (2006); a producció fent: Barcelona, de Whit Stillman (1994); El efecto mariposa, de Fernando Colomo (1995); Siete años en el Tibet (1997), de JEAN Jacques Annaud i The Last Days of Disco, de Whit Stillman (1998), coproductor i escriptor del llibre: Películas Clave del Cine Bélico. Josep Mateu; Alió

15

pel


ESPORT

L’EQUITACIÓ

EL MÓN DELS CAVALLS DES DE DINS

Què opines de les ferradures? Penso que cada cavall és un món però jo hi estic en contra, ja que les ferradures fan que l’impacte de les potes amb el terra sigui molt fort i afecti els tendons. Els cavalls tenen una "renilla" als cascos que fa que Quant temps fa que muntes? la sang bombegi quan el cavall camina trota o corri Fa onze anys que munto. Quan tenia quatre anys la fent així que la sang bombegi a través de la pota i la meva mare va veure que m'agradaven moltíssim els ferradura dificulta aquest procés. cavalls i va decidir portar-me a una hípica de Reus perquè ho provés i em va encantar. És un esport molt costós econòmicament? Sí que ho és, ja que es necessita un equipament per En quins centres has estat? al genet, pantalons, casc, armilla, etc. Vaig començar al QMT de Reus on vaig estar sis després es necessita equipament per al cavall si en anys, després vaig anar a l'hípica Rocaplana de tens, com ara mantes, cadira, brida... tot i que Vila-rodona on vaig muntar durant tres anys i qualsevol persona que munta i no té cavall es compra actualment munto a l'hípica del Catllar fa un any que benes de colors que eviten lesions i una manta estic en aquesta hípica. (“sudaderos”) per decorar al cavall i protegir-lo de ferse llagues a l’esquena. Per què et vas decantar per la doma clàssica? La doma clàssica és bàsica i és on treballes al cavall Ha perjudicat en alguna cosa aquest esport? des de la base també agafes molt nivell pel que fa a No, tot i que he caigut diverses vegades mai m'ha posició i comunicació amb el cavall. passat res. Va haver-hi un dia que se'm va tallar la respiració uns segons. I al salt? Sempre m ha agradat el salt i m'agradaria dedicar- Per què muntes? m'hi. Em sembla una disciplina en la qual sents Munto perquè m'agrada el vincle que es crea entre molta adrenalina. Ara feia temps que no saltava genet i cavall i aprenc a entendre a un ésser viu. però l'estiu passat vaig tornar a practicar-lo. M'ajuda molt a ser responsable i a estimar més el que m’envolta. Què en penses dels concursos? Jo he canviat d’idea i m'he anat informant sobre els Què sents quan estàs dalt el cavall? cavalls i l’equitació. Sincerament, depèn del nivell, Molta gent pensa que es maltracten als animals però no em sembla malament, però quan són nivells alts jo crec que si els cuides bé i muntes amb delicadesa el reglament és molt estricte perquè t'obliguen a pots gaudir molt. Aquest esport m'ajuda a relaxar-me i portar un equipament que fa que el cavall no vagi deixar de pensar en les coses que m'estressen. còmode. Quins beneficis t'ha proporcionat? Muntant a cavall tonifiques molt tots els músculs del cos i corregeix la posició de l'esquena i requereix molta concentració. L’alumna de l’institut Narcís Oller de Valls, Aksana Fabregat, del curs 3rE, practica equitació al Centre Hípic el Catllar. Per conèixer millor aquest esport li vam fer l’entrevista següent:

Celia Román Iglesias Júlia Porcel Pugès

16


ESPORT

FUTBOL A VALLS ENTRENAMENTS

EQUIPS

Al Valls els equips entrenen 3 dies a la setmana. Hi ha dos camps per entrenar, al Vilar, i al Fornàs.

Cada equip té un entrenador i els equips més bons de la categoria acostumen a tenir 2n entrenador, i un delegat per al partit. El primer entrenador és qui s’ocupa de la major part de treball de l’equip, les tàctiques, l’alineació… I el segon entrenador s’ocupa de donar consells, i fer tot el possible perquè l’equip millori. I el delegat és qui s’ocupa que en el partit estigui tot controlat: les fitxes de cada jugador, les aigües, també de les fitxes dels jugadors de l’equip rival…

Hi ha els jugadors i els porters. Els porters entrenen 2 dies amb l’equip normal i un altre dia fan un entrenament a part específic per a porters, amb un entrenador especial. Hi ha uns quants equips de diferents categories, començant per babies, ( de 7 a 8 anys) fins a veterans ( jugadors ja retirats de més de 40 anys). En els que hi ha els nens, els equips van de millors a més fluixos, comencen per la A i acaben per la lletra que toca segons el nombre d’equips. A cada categoria es passa dos anys, i es diu que s’és VESTIDORS de primer o de segon any. A juvenil, però, hi ha 3 Els vestidors no són molt esanys, i a veterans, fins quan es vulgui. paiosos però són suficients per un equip de futbol 11. Fa uns anys van ser renovats per donar més bona impressió als equips visitants i millorar la convivència.

ELS ÀRBITRES I LA GESPA ETAPES El futbol es comença per babies, que juguen en un camp de futbol 5, després, es continua per prebenjamins, benjamins i alevins, aquests juguen en camps de futbol 7, i després els infantils, cadets, juvenils, equip general de l’escola i veterans, que ja juguen al camp de futbol 11, que és el que acostumem a veure en els equips grans, i els que acostumem a veure en la televisió.

Els àrbitres no poden arbitrar un equip de ciutat natal, perquè es podria parlar de favoritisme. Pel que fa a la gespa, fa dos anys es va canviar la del camp de futbol del Vilar, perquè l’anterior ja estava molt xafada i malmesa. I aquesta nova és més alta i amb més qualitat. Ara la vella gespa s’ha traslladat al camp de futbol 7 de l’entrada del Vilar, que anteriorment era de terra.

PRESENTACIÓ I EQUIPACIÓ

Cada any es fa la presentació de cada equip del Valls i altres TEMPORADES escoles de la ciutat. Com a Cada temporada es juga en una lliga, en què, depe- anècdota el dia de la presentanent de la situació dels altres equips de l’escola, es ció sempre sol ploure i s’ha de pot pujar de categoria, si guanyes la lliga, o pots deixar per més tard. baixar-la si quedes entre els 3 últims. Hi ha diferents lligues on pots estar, de millor a pitjor són: divisió Cada temporada l’equipació es d’honor, preferent, 1a divisió i 2a divisió. De divisió retoca una mica. I cada deterd’honor si guanyes, no es pot pujar més, i si a sego- minat any es canvia de color. na divisió la perds, no pots baixar més. Magí, Biel i Saúl.

17


ESPORT

Arts marcials mixtes Curiositats sobre aquest esport Les arts marcials mixtes són arts marcials que incorporen tècniques de diferents arts marcials. En l'actualitat, les arts marcials mixtes que han aconseguit major efectivitat incorporen tant cops, com tècniques de lluita en peus, i, a terra, poden ser practicades a través d'un esport de contacte de manera regular o en un torneig en el qual dos competidors intenten vèncer cadascun el seu oponent usant un ampli rang de tècniques d'arts marcials permeses, com cops de puny i puntades, agafades, projeccions i palanques. Les arts marcials mixtes solen considerar-se erròniament com a sinònim del terme “tot val” (vale todo) i s’han de diferenciar no només d'aquest terme, sinó també del “full contact.” Les arts marcials mixtes inclouen: Jujichu brasiler, muay thai, lluita lliure, san da, grappling, judo, boxa, karate, sambo i kickboxing, ja que existeixen àmplies diferències entre aquest i altres esports de contacte. JUJICHU BRASILER

KICKBOXING

BOXA

JUDO

KARATE

MMA

18


ESPORT

Normes de les arts marcials mixtes o MMA Hi ha unes quantes normes abans de lluitar amb algú. 1- No valen els cops baixos 2- No es permet ficar els dits als ulls 3- Quan l'àrbitre digui prou, no pots seguir colpejant 4- No pots sortir del ring o gàbia quan estàs combatent. 5- No es permet colpejar la part posterior del cap o el clatell 6- No es pot colpejar la columna vertebral de l'oponent 7- No es pot tirar cops de colze al capdavant de l'oponent en la direcció de dalt a baix

MILLOR ESDEVENIMENT DE MMA A CATALUNYA ALMO G ÀV E RS

BARCE L O NA

És l'esdeveniment més famós de Catalunya, el creador de l'esdeveniment d'Almogàvers es diu RAY BOIXADERS, que també és un dels presentadors de l'hora de la UFC en gol. En el 2012 Almogàvers va aparèixer a Barcelona després de la IFC, un altre esdeveniment que hi havia a Catalunya. Avui en dia almogàvers és l'esdeveniment més important de Catalunya per als lluitadors de la MMA.

Hamza

19


Realitzat per: alumnes de 3r ESO A Publicat: juny del 2018

20

El Narcisenc  

Revista escolar del grup de 3r A de l'Institut Narcís Oller de Valls. Curs 2017-18.

El Narcisenc  

Revista escolar del grup de 3r A de l'Institut Narcís Oller de Valls. Curs 2017-18.

Advertisement