Issuu on Google+

ARCHITECTURE PORTFOLIO

Esther Caplan University of Maryland Bachelors of Science in Architecture


TABLE OF CONTENTS FREDERICK LIBRARY UNIVERSITY OF MARYLAND ARCH401 SPRING 2016

DC SOUNDROOM UNIVERSITY OF MARYLAND ARCH401 SPRING 2016

CLASSICAL CIVIC CENTER UNIVERSITY OF MARYLAND ARCH402 FALL 2016

ARTIST’S STUDIO UNIVERSITY OF MARYLAND ARCH400 FALL 2015

ARTWORK

INDEPENDENT WORK 2012 - Present


FREDERICK LIBRARY APRIL 2016 - Duration: 5 weeks

Project: Design a library acting as link between downtown edge and park. Location: Frederick, MD Design Solution: Through building edge, transparency, and biophilic design, the library links the nearby greenspaces to the commercial and residential areas of the neighborhood. The individual pods contain the different function/program of the library. The pods react to the views, site surroundings, and environment. These pods are distinguished by various interior materials, architectural elements, and different cladding techniques, all while maintaining the common materiality and grid system for the exterior cladding system.

OPPOSITE: PARK APPROACH


FREDERICK ANALYSIS

SITE ANALYSIS

CLADDING

TRANSVERSE SECTION


LOBBY ENTRANCE

PARTI TRANSFORMATION

LONGITUDINAL SECTION

ATRIUM CAFE


GROUND FLOOR

FIRST FLOOR

SECOND FLOOR


PROCESS WORK

PERSPECTIVES TOP TO BOTTOM: ATRIUM SPACE CHILDREN’S LEARNING CENTER READING + STACKS GARDEN INTERVENTION (PARK SIDE)


DC SOUNDROOM JANUARY 2016 - Duration: 4 weeks

Project: Design three sound studios and jam area within constraints of tight, row home space. Location: Washington, DC’s H Street Corridor Design Solution: The curve defines the space and is experienced differently throughout the journey - transcending its simple form as it becomes the floor, ceiling, acoustic soundproofing, and the experience itself. From the moment of interaction with the curving element, one is guided through a journey of performance, collaboration, and success. While the curve is the first interaction with DC Soundroom, it is also the last - bringing you back to the street with a new perspective.


LOBBY COLLABORATION SPACE


H STREET SITE CONCEPT

STREET NIGHT ELEVATION

TRANSVERSE SECTION

LONGITUDINAL SECTION


COLLABORATION ZONE

PROGRAM+CIRCULATION

RYTHMIC ELEMENTS

ACOUSTICS

LIGHT


GROUND FLOOR

FIRST FLOOR

SECOND FLOOR


SUN SCREEN LOUVER

PROCESS

ACOUSTIC MATERIAL

PERSPECTIVES TOP TO BOTTOM: COMMON JAM SPACE COLLABORATION ZONE VIP JAM SPACE JAM SPACE CONCERT


DC Soundroom, Extended Facade Study FEBRUARY 2016 - Duration: 1.5 weeks

Initially, the site for DC Soundroom was a vacant storage shell located in a commercial district in Madrid, Spain and the project did not include a facade. After designing the interior space, the project location was shifted to H street. The H street location required a new facade design that would incorporate the designed interior and the new DC street context.

GRID

STREET CONTEXT

BALANCE

GEOMETRY

PROGRAM


FACADE STUDY: CASA CATTANEO

ANALYTICAL DIAGRAMS

STREET CONTEXT


Classical Civic Center SEPTEMBER 2016 - Duration: 5 weeks

Project: Design a civic concert hall dealing with a shift in axis between the entrance and the Great Room, all the while becoming familiar with the classical language. Hand drafted. Design Solution: Upon entering, one is diverted off axis to an antichamber (purchase tickets) before progressing to the Grand Stair, which constantly remains in sight and lit from skylights above. Traveling up the stairs, the visitor is realigned with the Great Room, entering the concert hall on the new established axis.


TRANSVERSE SECTION

EVENT ROOM

GREAT ROOM VESTIBULE

ATRIUM

INTERMISSION ZONE

SECOND FLOOR PROMENADE FACADE

EXHIBITS

COATS

RESTROOMS

MECH.

LOBBY

TICKETS

TICKET ANTICHAMBER

FIRST FLOOR PROMENADE

ATRIUM

MECH.

ATRIUM


GREAT ROOM + PROCESS


PROMENADE AND GREAT ROOM SEQUENCE

LONGITUDINAL SECTION


ARTIST’S STUDIO NOVEMBER 2015 - Duration: 4 weeks

Project: Studio residence + showroom for choice artist Location: Georgetown, DC Aqueduct Bridge Design Solution: Alexander McQueen, through fierce and striking fashion, brings about societal change and challenges the norm. His new gallery, residence, and studio speaks to McQueen as an artist. The striking, dark core pierces through a single, folding element, bringing about transformation and distortion of form to create something unique. Against the backdrop of the orthagonal Georgetown skyline, McQueen’s new studio is just as fierce as his pieces.


SITE SECTION + PERSPECTIVE WATER APPROACH


GROUND FLOOR

CORE SECTION

FIRST FLOOR

SECOND FLOOR


IMAGES: BEDROOM LIBRARY STUDIO GALLERY LIVING

SITE SKETCHES

TRANSVERSE SECTION PERSPECTIVE

PROCESS


Artwork 2012-Present

PENCIL


SELF PORTRAIT - CHARCOAL

PENCIL


ACRYLIC ON CANVAS 12x16


GOUCHE BOTTOM RIGHT: ACRYLIC 12X16


FUN PHOTOGRAPHY


Thank You | Esther Caplan University of Maryland Bachelors of Science in Architecture ecaplan1@umd.edu +1 443 898 2469 1121 University Blvd. West Apt. 313 Silver Spring MD 20902


Esther Caplan Furman Architecture Portfolio