Adásidő 2020/2

Page 1

ADÁSIDŐ A KATOLIKUS EGYHÁZ HIVATALOS SEGÉLYSZERVEZETÉNEK LAPJA

X. évfolyam II. szám 2020. Nyár INGYENES

EMBERTŐL EMBERIG TALÁLÉKONY SZOLGÁLAT

SZERETET VILÁGJÁRVÁNYA

SZOLIDARITÁS ÉS TESTVÉRISÉG

éves az ADÁSIDŐ


AJÁNLÓ

Út az öngondoskodás felé (4. oldal)

Rászoruló családok öngondoskodását segíti élőállat-adománnyal és a hízlalásukhoz szükséges táppal a Katolikus Karitász Kisszentmárton és Téseny településeken.

A remény és a szeretet világjárványa (9. oldal)

Luis Antonio Tagle bíboros, a Caritas Internationalis elnökének buzdító gondolatai.

Az önátadás a titok (14. oldal)

Beszélgetés Spányi Antal püspökkel, a Karitász elnökével.

Kitüntették Árvai Feri atyát (17. oldal)

Az egri karitászigazgatót március 15-i nemzeti ünnepünk alkalmából tüntette ki a köztársasági elnök.

Elkészültek a Karitász új logisztikai központjai (20. oldal)

Két új logisztikai, koordinációs központ építése, fejlesztési, katasztrófavédelmi és szociális célú eszközök beszerzése, valamint egy épület felújítása és a rászoruló célcsoportok igényeit figyelembe vevő szolgáltatások bővítése történt meg az elmúlt években.

ADÁSIDŐ MINDENNEK MEGVAN AZ ÓRÁJA

A digitális térbe vonulás veszélyei (21. oldal)

Vajon felismerjük, ha már nem csupán játék? Tudjuk hol a határ? Ismerjük a segítségkérés lehetőségeit?

Impresszum: Adásidő - A Katolikus Egyház hivatalos segélyszervezetének lapja ∙ Kiadja: Katolikus Karitász A szerkesztőség címe: 1111 Budapest, Bartók Béla út 30. ∙ Telefon: 06/1/372-0910 ∙ Fax: 06/1/372-0914 E-mail: adasido@caritas.org.hu ∙ Honlap: www.karitasz.hu ∙ Felelős kiadó: Écsy Gábor, Katolikus Karitász országos igazgató ∙ Szerkesztő: Csapó Viktória, Zagyva Richárd ∙ Tördelés, nyomdai előkészítés: EsterCom Kft., www.estercom.hu ∙ Arculat, layout: Kohán József ∙ Fotók: karitász önkéntesek ∙ Korrektúra: Szenci-Kovács Emese ∙ A rejtvényt készítette: Zsirai László ∙ Nyomda: VIRTUÓZ Kft. ∙ ISSN: 2062-6584 ∙ A kiadvány az EMMI támogatásával jelenik meg.


Beköszöntő

A kihívások erősebbé tesznek A március 11-i veszélyhelyzet kihirdetése óta a Katolikus Karitász a működő tevékenységein túl a koronavírus okozta helyzettel kapcsolatban többletfeladatokat végez. A vírushelyzet okozta kihívásokról és a szükségszerű összefogásról beszélgettünk Écsy Gábor atyával, segélyszervezetünk országos igazgatójával. - Hogyan működik a Karitász ebben a különleges helyzetben? - A vírushelyzet átszervezte a Karitász munkáját és felállását is, hiszen azokkal az önkéntesekkel, akikkel eddig számolhattunk – részben koruk, egészségi állapotuk miatt – most nem tudunk együtt dolgozni, így fiatalok bevonásával tudjuk az adományokat továbbítani a családoknak, intézményeknek, idősotthonoknak, vagy éppen egészségügyi ellátóknak. - Összefogásra hívta a segélyszervezeteket a Nemzeti Humanitárius Koordinációs Tanács is. - Már többször megmutatkozott a bajban, hogy a segítségre szoruló emberek érdekében a nagy karitatív szervezetek összefogva milyen jól, egymást erősítve működnek. Példaként említeném a 1357es közös adományvonal működtetését, amelyen keresztül egy hívással mindenki ugyanazt a célt támogathatja. Emellett a segélyszervezetek persze egyéb adományokat is fogadnak. A Tanács közreműködésével közösen tervezzük meg a feladatokat ilyenkor, és szükség szerint kisegítjük egymást eszközökkel vagy épp raktárkapacitással. Egyéni felajánlásokat most nehéz kezelni, hiszen a megelőzési szabályokat nekünk is be kell tartani, így például a személyes kapcsolatok korlátozása bizonyos feladatokat – mint az egyéni adományok átvétele – nem tesz most lehetővé. Munkatársaink védelmében nekünk is be kell tartani a kötelező és előírásszerű szabályokat. Ezért is fontos az ös�szefogás ereje, amely lehetővé teszi az adományok továbbítását az egészségügyi intézményekbe és az idősotthonokba is.

- Logisztikailag hogy kell elképzelni a nagyobb adományok eljuttatását ezen intézményekbe és a rászorulókhoz? - A Katolikus Karitász és a többi segélyszervezet is most főként azokat az adományokat közvetíti, amelyeket nagyobb cégek és vállalkozások ajánlanak fel. Az ilyen adományokat valamely segélyszervezet átveszi, majd hat felé osztják, és az ország különböző területeire való kiszállításában már mindegyik szervezet részt vesz. Igyekszünk a lehető legrövidebb időn belül eljuttatni a csomagokat azon intézményekhez, akik jelezték, hogy nagy szükségük van például kézfertőtlenítőre, tisztítószerekre. - Milyen mértékű összefogást tapasztaltak az elmúlt időszakban? - Nem először tapasztalhatjuk meg, hogy a bajban azért nagyobb az összefogás, és ez nagyon jó érzés. Ez a mostani különös helyzet, amely az országot és az egész világot sújtja, láthatóvá teszi, hogy milyen erők mozdulnak meg, hogyan tudunk segítő kezet nyújtani a másik ember felé, és örömmel fogadjuk azokat a felajánlásokat, amivel embertársaink a bajba jutottak felé fordulnak.

A vészhelyzeti időszakban eddig mintegy 30 000 család támogatása valósult meg. Naponta több száz család számára osztottak meleg ételt, emellett digitális eszközökkel eddig több mint száz gyermek tanulását segítették. Az ország több pontján gyógyászati segédeszközöket és kórházi betegágyat adtak ki idősek és betegek otthoni ápolására. A nagyböjti élelmiszergyűjtés és a saját forrásból történő élelmiszerbeszerzés eredményeként összesen közel 100 tonna élelmiszer került kiadásra az elmúlt hetekben a nehéz helyzetbe került családoknak. Több mint harminc bentlakásos szociális és egészségügyi intézményt támogattak fertőtlenítőszerekkel, maszkokkal, gumikesztyűkkel és immunerősítőkkel saját forrásból és az összefogás keretében érkezett felajánlásokból a karitászcsoportok. Összesen közel 5 000 liter alkoholos kézfertőtlenítő és felületfertőtlenítő, 60 000 db szájmaszk, 50 000 gumikesztyű és 4 000 doboz immunerősítő készítmény került átadásra támogatásként rászoruló családoknak, időseknek és szociális intézményeknek.

ADÁSIDŐ 3


Ezer arcú szeretet

Találékony szolgálat Út az öngondoskodás felé

A Katolikus Karitász május 2-án Tésenyben és Kisszentmártonban ös�szesen 1500 csirkét és a hízlalásukhoz szükséges 5400 kg tápot adományozott annak a 75 rászoruló családnak, akik vállalták régi óljaik rendbetételét és az állatok gondozását. A most megvalósult segélyprogram célja kettős volt: a Karitász fontosnak látta, hogy a koronavírus-járvány idején – a munkahelyek tömeges elvesztése, illetve kistelepüléseken az élelmiszer-beszerzés bizonytalanságai miatt – a rászoruló családok az állatok levágásával jelentős mennyiségű és jó minőségű élelmiszerhez jussanak. Emellett hosszútávú cél volt a lakosság öngondoskodási képességének fejlesztése, a rászoruló családok szociális helyzetében tartós változás generálása a háztáji állattartás revitalizációja által. A csirkék és a táp kiosztása a programot szervező Karitász munkatársak több hetes előkészítő munkájának köszönhetően nagyon gördülékenyen valósult meg. Az érkező szállítmányt a munkatársak már várták, majd a lepakolás után került átadásra a családok részére. Az adományok pakolásában és kiosztásában a Karitász helyi és egyházmegyei munkatársai mellett a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus szervezőcsapatának két tagja is részt vett. Az állatok és a szükséges táp kiosztását követően az állatok gondozását is figyelemmel kísérik majd a Karitász munkatársai és segítik a családokat a nevelésben.

A Katolikus Karitász a Felzárkózó települések program keretében 2 ormánsági településen, Tésenyben és Kisszentmártonban valósít meg hosszú távú, komplex felzárkóztatást célzó tevékenységet. A segélyszervezet a segítségnyújtás számos eszközével igyekszik támogatni a hátrányos helyzetű települések fejlődését „a fogantatástól a foglalkoztatásig” szemlélet mentén. A mintegy 250-250 lelket számláló kistelepüléseken végzett korábbi előkészítő munka azt igazolta, hogy mindkét településen kiemelten fontos feladat a háztáji gazdálkodás újraélénkítése, mert az ehhez szükséges feltételek – a termőföld, a régi, használaton kívüli ólak – a legtöbb háztartásban adottak, a gazdálkodás megkezdéséhez szükséges alaptőke és tudás azonban a legtöbb helyen hiányzik. Így a program korábbi szakaszában a segélyszervezet tájfajta gyümölcsfa-csemetékkel és zöldségtermesztéshez szükséges magcsomag adományokkal segítette az itt élő rászorulókat. A Katolikus Karitász későbbi tervei között szerepel, hogy az együttműködő, öngondoskodásra kész rászorulóknak sertésadományokat is juttat majd. Hosszú távon pedig nem titkolt cél és remény, hogy a családoknak évről évre kevesebb adományra lesz szükségük, hisz a háztáji gazdálkodás újraélénkítésével egyre több élelmiszert tudnak majd maguk megtermelni kiskertjeikben. Decsi-Bíró Adrienn Fotó: Ambrus Marcsi

Korszerű ellátás a Hársfa-házban

Pályázati forrásból újult meg a Szombathelyi Egyházmegyei Karitász Hársfa-háza. A felújítási munkálatokat az épület műszaki állapota indokolta, leginkább annak beázó tetőszerkezete, aminek felújításával javul az épület energiahatékonysága is.

ADÁSIDŐ 4

A Szombathelyi Egyházmegyei Karitász 29 éve jelentős tevékenységet fejt ki a hátrányos helyzetű emberek befogadásában, a leszakadó rétegek támogatásában, életük megsegítésében, valamint a szociális ellátás területén, amit évről évre folyamatosan fejleszt, újabb módszertanok bevezetésével a pszichiátriai- és szenvedélybetegek magas szintű ellátásának érdekében is. A fenti tevékenységek és munkakörülmények hatékonyabbá tételére és a kor minőségi elvárásaira reflektálva történt meg a Hársfa-ház korszerűsítése. Az infrastrukturális fejlesztés részeként megújult az L-alakú épület beázásoktól terhelt tetőszerkezete, ami a beruházással hőszigetelt TeraSteel-tetőpanelt kapott. A tető meghosszabbításának köszönhetően, az épület vonalát követve háromrétegű hőszigetelt üvegezéssel egy fedett folyosórészt alakítottak ki, ezáltal biztosítottá vált az épületen belüli foglalkoztatókban a természetes fényű munkavégzés és terápia. A folyosón korszerű lapradiátorok biztosítják majd a téli használatot. A tetőszerkezet nyílászárócseréje során Velux-ab-


lakokat építettek be. A tetőtér emellett légkondicionáló berendezéseket kapott, míg az egész épület energiatakarékos LED-világítást. A korszerűsítéssel jelentősen javul az épület energiahatékonysága. Az EFOP pályázat 183 millió forintos forrásából 36 millió forint fordítható beszerzési, infrastruktúra-fejlesztési célra. A teljes felújítási költség fedezéséhez Szombathely Megyei Jogú Város Önkormányzata 9 millió forinttal járult hozzá, nagymértékben a választókerület képviselőjének, Tóth Kálmánnak javaslatára. Szombathely MJV Önkormányzatának képviselő-testülete a szociális gondoskodás minőségi emelését és fontosságát szem előtt tartva további 10 millió forinttal támogatja a Karitász három intézményének – RÉV, Szikla, Hársfa-ház – működését is. Az Egyházmegyei Karitász 20 millió forint önrésszel járult hozzá az épület korszerűsítéséhez. Az infrastrukturális fejlesztés mellett a projekt célja, hogy az egyházmegyei Karitásznál egyedi szervezetműködtetési eszközök bevezetése és fejlesztése is megvalósuljon, amelyek elősegítik a szervezet hatékonyabb működését, az információáramlást, az új szakmai módszerek kidolgozását. Ezzel párhuzamosan a munkatársak részére képzéseket, az ellátásban részesülőknek pedig közösségi programokat szerveznek. A projekt keretében tervezett szervezetfejlesztési intézkedésekkel hét intézmény válik érintetté. A Szombathelyi Egyházmegyei Karitász intézményeként működő Hársfa-ház több mint két évtizede szolgál szociális célokat: szenvedélybetegek nappali ellátójaként 80 megváltozott munkaképességű embernek ad munkát. Az intézmény munkatársai a szombathelyi MOVE Zrt. megbízásából szerelnek össze lámpatesteket, valamint elektronikai alkatrészek tekercselését végzik. Az eddig végzett mentálhigiénés ellátáson kívül az érintettek számára a legjobb terápia az, hogy olyan munkát végezhetnek, amire büszkék lehetnek, hiszen értéket állítanak elő.

A segítőket is segítik

A Karitász munkatársai és önkéntesei a vírushelyzet körülményeihez alkalmazkodva, megfelelő védőfelszerelésekben végzik segítő szolgálatukat. Az elmúlt hetekben országszerte megtöbbszöröződött a segítségkérések száma, így a logisztikai feladatok is jelentősen növekedtek. A szervezet országos központja a Ford és a Toyota magyarországi képviselőitől kishaszon- és személygépjármű-használati felajánlást kapott a Nemzeti Humanitárius Koordinációs Tanácson keresztül, amelyek nagy jelentőséggel bírnak a feladatok ellátásában. A karitatív célok támogatására a budapesti, a debreceni, az egri, a győri és a pécsi egyházmegyei központok kaptak gépjárműveket, amelyek hatalmas segítséget jelentenek a mindennapi munkavégzésben. Az élelmiszercsomagok, tisztító- és fertőtlenítőszerek, kórházi ágyak, valamint a távoktatáshoz szükséges technikai eszközök eljuttatása a rászorulókhoz jelenti a legnagyobb feladatot ezekben a hetekben. A Katolikus Karitász csoportjai nevében is hálásan köszöni az autógyárak felajánlásait.

Tévériport más szemmel

Február másodikán az egyik kereskedelmi tv-csatorna olyan riportot sugárzott, amelyben a budapesti Hős utcai gettó mellett bemutatták a téglagyári telepet Pannonhalmán. Sokan felháborodtak a műsor másnapján, köztük a főapát, a polgármester és a Karitász munkatársai is. A riport egyértelműen arra fókuszált, hogy miközben a Pannonhalmi Főapátság milliárdos bevételre tesz szert a turizmusból, a tőszomszédságában egy nyomortelep húzódik meg. A Főapátság a város polgármesterével együtt kérte a műsor készítőit, hogy jöjjenek el ismét a városba és adjanak lehetőséget a helyzet valós bemutatására. Három hét múlva a stáb ismét Pannonhalmára látogatott, ahol interjút készítettek Hortobágyi T. Cirill főapáttal, Vas Gábor polgármesterrel és Szalai Zsolt diakónussal. Zsoltot el is kísérte a forgatócsoport a szokásos napi körútjára. „Szerintem mindan�nyiunkat megtalálnak ezek a helyzetek, mindannyiunknak van olyan szomszédja, ismerőse, akár barátja, aki valamire rászorul. Sokszor éri a vád ezeket az embereket, hogy ők is

ADÁSIDŐ 5


Ezer arcú szeretet mennyi mindent tehetnének, saját sorsukért. Sokan az alkohol, mások a munkanélküliség, vagy a teljesen kiszámíthatatlan életesemények miatt kerülnek nehéz helyzetbe. A szegénység elég könnyen utoléri az embert, és az én feladatom egyáltalán nem az, hogy kiderítsem, mit tehetne, hanem az, hogy meleg ételt vigyek nekik és néhány jó szót szóljak hozzájuk.” Zsolt hitvallása tökéletesen egybevág keresztényi kötelességünkkel és a karitász szervezet lényegével. A feltétel nélküli szolgálat ebben a jelenlegi járványhelyzetben még fontosabb, mint korábban, hiszen számos embernek, családnak ez jelenti az utolsó kapaszkodót az emberhez méltó élet fenntartásában. Az itteni Karitász a lehetőségeihez mérten és magánforrásokat, felajánlásokat is bevonva komoly adományokkal, jó szóval, emberséggel keresi fel a rászorulókat, köztük a téglagyári gettó lakóit is. Élelmiszer, bútorok, háztartási gépek beszerzése heti rendszerességű feladat. A helyi csoport önkéntesei, munkatársai a Szent Márton asztala elnevezésű projekt keretében nagycsaládosok számára állítanak össze és szállítanak ki egy-egy hónapra elegendő tartósélelmiszer-csomagokat. Az időszakos élelmiszer és gyógyszersegély adományok mellett a kisgyermekes családok pelenkát kapnak, iskolakezdési támogatásban, nyári táboroztatásban is részesülnek. A forgatócsoport újra végigjárva a településrészt megtapasztalta az ott végzett segítő szolgálat szépségét és sokszínűségét, így a hamarosan adásba kerülő riporttal maguk is esélyt adhatnak a segítségnyújtásra. Pannonhalmi Egyházmegyei Karitász

Gyógyító segítség

Az Esztergom-Budapesti Főegyházmegyében 2008-ban kérte meg Erdő Péter bíboros a plébánosokat és a karitászcsoportokat, hogy kutassák fel a területükön lévő rászorulókat, valamint a nagylelkű támogatókat, és szervezzék meg a segítségnyújtás új lehetőségeit. „Megvallom nektek szeretett testvéreim, hogy eleve az volt a szándékunk, hogy kihívjuk, mintegy provokáljuk plébániáinkat, ADÁSIDŐ 6

mutassák meg, hogy képesek valódi, a gyakorlatban is hatékony szeretetközösségre.” Ennek egyik eredménye lett a gyógyszertámogatások bevezetése, amelynek lényege, hogy havonta 5000 forint értékű gyógyszerkiváltási támogatást biztosít rászorulóknak. A segítségnyújtás ezen formája sokak számára lett állandó adományozási lehetőség, így mára már több mint 300 fő vehet részt a programban, akik havonta 5000 forint értékű gyógyszertámogatásban részesülnek. 2019-ben összesen mintegy 14,5 millió forint értékben érkeztek erre a célra adományok. A tartósan beteg családtagot ápolók, az idős kisnyugdíjasok számára ez a támogatási forma a mindennapok terheit csökkenti, lehetőséget biztosítva, hogy az így megtakarított összeget egyéb állandó kiadásaikra fordítsák. Esztergom-Budapesti Főegyházmegyei Karitász

Zöldellnek a kertek

Több mint 4500 család kapcsolódhatott be idén a Zöldellő kertek programba, amely során vetőmagokat és palántákat kaptak konyhakertjeik műveléséhez. Márciusban először a vetőmagcsomagokat kapták meg a családok, majd májusban palánták is érkeztek a kertekbe. Május 13-án a Heves megyei Pétervásárán több mint 30 család vehette át az adományokat. Árvai Ferenc, az Egri Főegyházmegyei Karitász Központ igazgatója az átadón elmondta, a főegyházmegyében 22 településen indították el a programot és 1200 családnak ös�szesen 19 680 palántát juttattak el. A családok a program során szakmai segítséget is kapnak a Karitásztól, hogy kertjeikben a lehető legnagyobb termést takaríthassák majd be. Fehér Róbert helyi plébános részletezte a feladatokat, beszélt az érintett családok nehézségeiről és arról, hogy milyen fontos ebben a helyzetben a családok mellett állni.


Az eseményre a Karitász egész évben szorgoskodó önkéntesei mellett Budapestről is érkeztek fiatal segítők, a NEK Titkárság munkatársai, akik a palánták pakolásában és elültetésében is segítettek. A programnak köszönhetően a kertjeiket folyamatosan művelő családok így az évre elegendő mennyiségű burgonyához, paprikához, paradicsomhoz és további 15 féle zöldséghez juthatnak majd hozzá. A Karitász egyik legnépszerűbb programja arra sarkallja a családokat, hogy befektetett munkájukkal, a kerti munka elvégzésével és támogatással túljussanak a nehézségeken. Fotó: Ambrus Marcsi

Szép otthonok program Karancsságon

A Karancssági Bárka Karitászcsoport az elkövetkező hónapokra nagy feladatot vállalt magára: néhány családot segítve, kísérve részt vesznek a Katolikus Karitász Szép otthonok programjában, amelybe országosan 7 egyházmegye 102 családja kapcsolódott be. A kiválasztott családok hátrányos helyzetét enyhítve, mankó lehet a számukra nyújtott szakmai és eszköz segítség. A megfelelő környezet kialakítása olykor anyagi nehézségekbe ütközik, amit még a rossz mentális egészségi állapot is nehezít. A cél, hogy helyzetüket megkön�nyítve, tágabb és szűkebb lakókörnyezetüket szebbé varázsolják, igényességet, szépérzéket támasztva magukban és családjukban. A család a munkájával tevékeny részese és

alkotója a feladatoknak. A folyamat, amely tanulási folyamat is egyben, több hónapot vesz igénybe, amelyet egy koordinálási tevékenység kísér. Az udvartól a kiskert kialakításon át, a lakó épület belsejéig bezárólag. Az együttélés írott és íratlan szabályai mindnyájunktól megkövetelik, hogy a lakóhelyünk környezetéhez alkalmazkodva hasznos lakói legyünk a falunak. Bízom benne, hogy a motiváció, amelyet ezekben a hónapokban kapnak a résztvevők a későbbiekben is meghozza gyümölcsét. Isten áldását kérjük a családokra! Oláh Borbála a Bárka Karitászcsoport vezetője Váci Egyházmegyei Karitász

Egy doboz szeretet

Az óra nagymutatója kilencesre fordul. Háromnegyed tizenkettő van. Néhány perce még csak egy ember álldogált, aztán kettő, három. Egyre többen és többen érkeznek. Vannak, akik beszélgetésbe elegyednek, mások arrébb nézelődnek. Ahány arc, annyi történet. Az idős hölgy ott az épület sarkánál várakozik. Egyedül él, férje évekkel ezelőtt elhunyt, családja, gyermekei unokái pedig távol vannak. Ritkán mozdul ki. Kicsivel arrébb egy hatvan körüli férfi biciklijére támaszkodva szatyrával babrál. Minden nap itt van, egy napot sem hagy ki soha. Mellette egy megviselt külsejű fiatalember. Ruhái koszosak, szakadtak. Nincs hol laknia. Az utcán tengeti mindennapjait. Nem messze tőle egy másik idős hölgy áll. Senkije sincs. Árva volt, így egy

zárdában nevelkedett fel. Néhányuk hatalmas szatyrot cipel. Koszos ruhákat hoznak, mert itt mosási lehetőség is van. A beszélgetésen túl valami más zaj is hallatszik. Valami egészen más. A zárt ajtó mögül fémek koccanása visszhangzik. Kattanás. A zár nyílik. Mindenki odafordul és közelebb húzódnak a bejárathoz. A kitáruló ajtó mögül mosolygós arcok bukkannak fel. Jól ismert arcok. Köszöntik a várakozókat. Finom illat árad a helységben. Négy évvel ezelőtt kezdődött ez a szolgálat központunkban. A népkonyhás ebédosztás híre gyorsan elterjedt, a létszám egyre csak gyarapodott. Napról napra egyre többen jelentkeztek. Az ebédért nem kell fizetni, csak egy ételhordóra van szükség. Azoknak, akik hajlék nélkül élnek, lehetőségük van arra is, hogy asztalhoz ülhessenek és emberhez méltó módon fogyaszthassák el ételüket.

ADÁSIDŐ 7


Ezer arcú szeretet A szakácsok kitesznek magukért, mindig nagyon finom egytálételt készítenek. De még sem ez az alapja annak, hogy naponta 420 adag étel fogy el, hanem a szeretet, az odafigyelés, a gondoskodás, amellyel megajándékozzuk a hozzánk érkező embereket. Sokuktól senki sem kérdezi meg, hogy érzi ma magát, senki nem kíván nekik jó étvágyat, senki sem kíván szép napot vagy szép hétvégét. Legtöbbjüknek ez az egyetlen motivációja az elszigetelt környezetéből kilépésre, illetve az egymással való beszélgetés lehetőségére. Sokszor egy-egy ünnep után, vagy egy hos�szú hétvége elteltével már alig várják, hogy megkezdődjön az ételosztás. Mi is nagyon szeretjük és kedveljük őket. Rengeteg más lehetőség is született szolgálatunkban az ő támogatásukkal, bevonásukkal karöltve. Minden hónapban teadélutánt szervezünk az egyedül élőknek. Ezekre az együttlétekre vendégeket hívunk. Gyakran megfordulnak plébánosok is ilyenkor, hogy a fizikai táplálék mellett lelki táplálékot is adjunk. Különösen fontosnak tartjuk ezt az idősek esetében, hiszen már nem egyszer kísértünk el közülük számunkra is kedves embereket utolsó útjukra. De sosem feledkezünk meg a közös ünneplésekről, mindig kitalálunk valami meglepetést részükre, hogy örömet szerezzünk és boldogságot vigyünk az életükbe. Nagyon kedves számunkra ez a szolgálat. Különösen szívesen tes�szük nap mint nap, mert az isteni szeretetet, amelyet mi a szívünkbe kaptunk az Úrtól, így gyakoroljuk. Minél többet adunk belőle, az nem fogyatkozik meg, hanem egyre több lesz bennünk.

Fiatalok a Karitász szolgálatában

A Katolikus Karitász már több katasztrófa helyzetben is megtapasztalhatta az összefogás erejét. A jelenlegi helyzet a szigorúbb szabályozások miatt azonban nem hasonlítható össze más természeti katasztrófákkal. Eddigi munkáink egyik legfontosabb része volt a segítettekkel való közvetlen találkozás. A vírushelyzet ezt alapjaiban változtatta meg és újra kellett gondolnunk a segítő tevékenységünket. Most sokkal kevesebb személyes találkozás történik, és kiemelten fontos az idősebb önkénteseink védelme, így a 18-60 év közötti segítőkre hárulnak a terepfeladatok.

Az ajaki Caritas Junior tagjai az elmúlt napokban közös összefogással, önzetlen segítséggel támogatták a Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegyei Karitász munkáját azáltal, hogy élelmiszeradományokat készítettek elő a rászoruló családok számára. A Karitász csoport idősebb tagjai ezekben a napokban nem tudnak tevékenyen részt vállalni a karitatív munkában, ők most otthonról imáikkal segítenek. Így most több munka és felelősség hárul a fiatalokra, akik aktívan kapcsolódtak be és örömmel veszik ki a részüket a bajbajutottak megsegítésében. Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegyei Karitász

Kaposvári Egyházmegyei Karitász

ADOMÁNYVONAL Hívjon, hogy segíthessünk! Hívása 500 Ft támogatás a rászorulóknak ADÁSIDŐ 8


A remény és a szeretet világjárványa

Útravaló

Luis Antonio Tagle bíboros, a Caritas Internationalis elnöke az elmúlt hetekben szentbeszédeiben, videóüzenetben, interjúkban fogalmazta meg gondolatait a koronavírus okozta veszélyhelyzetről, arra buzdítva mindannyiunkat, hogy a válságra a remény, az együttérzés és a szeretet világjárványával feleljünk. „A koronavírus miatt egy vészhely- szíve. Egy vészhelyzetből, ami min- Nekünk is meg kell mosni kezünket, zettel kell szembenéznünk. Az angol den embert egyaránt érint, reméljük, de nem úgy, mint Pilátus. Mi nem emergency (vészhelyzet) szó a latin hogy a gondoskodás, az együttérzés moshatjuk le kezünkről a felelősséget emergere szóból ered, ami egy előre és a szeretet világjárványa bontako- a szegények, az öregek, a munkanélnem látható eseményre utal. Ez a zik ki. Egy váratlanul kitörő vészhely- küliek, az egészségügy dolgozói és még nem látható kimenetelű ese- zet válságára csak a remény egyenlő valójában senki iránt, legyen akár a mény még előttünk áll, és azonnali mértékű »kitörésével« lehet felelni. A jelen vagy a jövő generációk tagja. figyelmet igényel. A vészhelyzetek vírus világméretű terjedését muszáj Imáinkban kérjük a Szentlélek erejét, számunkra nem ismeretlenek, min- követnie egy világméretű jótékony- hogy az őszinte szeretet minden emden évben földrengéseket, beri szívből előtörhessen tájfunokat, áradásokat, ebben a mindannyiunkat aszályokat és betegségeket érintő veszélyhelyzetben.” élünk át, de ezek hatása A Fülöp-szigeteki bíboáltalában csak bizonyos ros egy áprilisi szentbehelyekre és emberekre szédében arra is sürget, korlátozódik. A jelenlegi hogy a jelenlegi Covid-19 Covid-19 vírushelyzetet okozta válságban, amely pandémiának nevezik, pusztítólag hat a világ ami két görög szóból ered: gazdaságára, a gazdag orpan, vagyis mind, és deszágok engedjék el a szemos, azaz nép. A pandégény országok adósságait, mia majd minden embert hogy a kifogyóban lévő érint, azaz kijelenthetjük, forrásaikat a közösségük hogy a Covid-19 egy áltámogatására fordíthastalános vagy egyetemes sák, ne pedig a kiszabott vészhelyzet. Ezáltal vákamatok visszafizetésélaszra késztet minket” – re. „A szegények nevében fogalmazott videóüzeneengedjük, hogy a pénzt tében. igazi biztonságra, otthoni „Vészhelyzet idején ösztönösen elő- sági »fertőzésnek« is. A történelem oktatásra és élelmezésre költhessék.” ször magunkra, családunkra és a majd azon reakciók mentén ítéli meg Figyelmeztetett, hogy a jelenlegi közeli hozzátartozóinkra gondolunk, generációnkat, amikre képesek vagy világjárvány alatt sokan elveszítik mindent megteszünk, hogy bizton- képtelenek voltunk ebben a helyzet- munkájukat, különösen azok, akik ságban tudjuk őket. Bár ez a reakció ben. Köszönettel tartozunk azoknak napról napra élnek. alapvetően helyes, figyelemmel kell a hősöknek, akiknek szeretete és bá- „Lehetséges, hogy a koronavírus lennünk másokra is, nem szabad torsága már a gyógyulás forrásaként okozta válság az adósság megbocsácsak magunkra gondolnunk. Kerül- szolgált az elmúlt hetek során. tásának jubileumához vezethet, hogy nünk kell azt a félelmet, ami vakká és A szakértők azt javasolják, hogy mos- azok, akik az eladósodás sírjában érzéketlenné tesz minket mások igé- sunk gyakrabban kezet, hogy elkerül- vannak, életet találjanak” – mondta nyei és szükségletei iránt, amik való- jük a fertőzés veszélyét és a betegség Luis Antonio Tagle bíboros. jában ugyanolyan szükségletek, mint további terjedését. Jézus tárgyalása Fordítás: Katolikus Karitász a mieink. Meg kell akadályoznunk során Poncius Pilátus »vizet hozaazt a szorongást, ami képtelenné tott, s a nép szeme láttára megmostesz minket az őszinte együttérzésre ta kezét: »Ennek az igaz embernek embertársaink iránt. Vészhelyzetben vére ontásában én ártatlan vagyok« megmutatkozik egy ember valódi – mondta –, »ti lássátok!« (Mt 27,24). ADÁSIDŐ 9


Visszatekintő

Az önzetlenség útjai A változás éltet, a kegyelem működik

Változás történt a Győri Egyházmegyei Karitász élén. 2020. április 1-jétől Veres András megyéspüspök Lőrincz Attilát nevezte ki a Győri Egyházmegyei Karitász igazgatójának, közel hat éves időszak után váltva Szabó György eddigi igazgatót.

Tettre kész szeretettel

Szabó György, illetve Gyurka A megnövekedett feladatok ellátására (ahogy közeli munkatársai, barátai, közvetlen munkatársi köre öt főállászerettei nevezik) változásokkal teli, sú munkatársra bővült. átmeneti helyzetben vette át a szer- Fontosnak tartotta a karitász munka vezet irányítását 2014 végén. Előd- lelki hátterének és médiakapcsolaje megteremtette a szélesebb körű tainak erősítését, és megtalálta a lesegítő munka alapjait, s már ott hetőségét annak, hogy szervezetünk állt a frissen megvásárolt egyház- hosszabb távon is segítse rászorulóit: megyei központ épülete, tragikus 2016-tól beindította a megváltozott állapotban. Első intézkedései kö- munkaképességűek védett foglalkozzött szerepelt, hogy használhatóvá tatását, s ennek fenntartása, bővítése érdekében különösen sokat tett. tegye az épületet és elindítsa benne munkatársaival a rendszeres segítő „Ha meghallgatni, ha pakolni, ha száltevékenységet. Munkálkodásának lítani vagy szervezni kellett, Gyurka eredménye, hogy az immár Boldog mindig elsőként ugrott – sosem rettent Apor Vilmos vértanú püspök nevét meg a munkától, amelyet mindig kolviselő győri központ alapterületé- légáival közös erőfeszítésben gondolt nek egyharmada megújult, 2017-től elvégezni. Hálát adunk érte a Jóisa kollégák és önkéntesek méltó kö- tennek, és szeretettel köszönjük meg rülmények között dolgozhatnak, s Gyurkának igazgatóként, aktív nyugkész tervek vannak a további meg- díjasként végzett áldozatos, emberfeletti munkáját, aki építő tanácsaival, újulásra. Szívügyének tekintette, hogy a Győri hasznos tapasztalataival tovább segíti Egyházmegyei Karitász minél több a rászorulókért végzett karitatív tevéegyházközségben jelen legyen: veze- kenységét a Karitásznak.” tése alatt a plébániai önkéntes csoGyőri Egyházmegyei Karitász portok száma 4-ről 25-re emelkedett.

Toldi Róza Hajnal, a perkátai plébánia önkéntes karitászcsoportjának vezetője, hitoktató, lelkipásztori munkatárs, családanya, nagymama, április 15-én elhunyt. Könnyű és gyors halála volt, hiszen lepihent egy kicsit, mert fáradtnak érezte magát és már nem ébredt fel többé. Ilyen szép, kiszolgáltatottság nélküli halált érdemel az, aki mindig a család és aztán mások ügyeinek intézésében fáradozik szakadatlanul. Nagycsütörtökön is még kalács adományt osztottak szét a településen. De Hajni mindig mindenféle karitász programban ott volt a hívható, feladatot vállaló, cselekvő önkéntesek között. Tettrekészsége, szeretete, kitartása példaértékű volt, nem ismert lehetetlent, mindig a megoldást kereste és bármilyen helyzetből a legjobbat akarta kihozni. Ezt köszönte meg neki a közösség a Caritas Hungarica Díjjal 2013-ban!

ADÁSIDŐ 10

Hajni tudott különbséget tenni a „rákapaszkodó” kéregető és az igazi rászoruló között. Egy Istenre hagyatkozó és az ő sugallatai szerint cselekvő karitász önkéntes tudja, nemet mondani sokkal egyszerűbb lenne, mint megkeresni a lehető legjobb módját a segítésnek, s ő mindig így járt el. Békés, derűs és ügyei vitelében igényes ember volt. Fontosnak tartotta, hogy a Karitász képzésein is részt vegyen vagy eljöjjön családostul a szomszédos karitászcsoport szabadidős programjára is. Minden területen lehetett rá számítani. Nagyon fog hiányozni nemcsak a családjának, kis unokáinak, de a karitász közösségnek is. Hogy miért ilyen korán kellett elmennie – hiszen alig kerülte el a 60 évet – csak a Jóisten tudhatja. Az biztos, hogy a jó emberek kellenek mindenhol, nem csak a földön, az égben is. Fájó szível búcsúzunk, nyugodj békében Hajni! Nagy Lajosné karitászigazgató Székesfehérvári Egyházmegyei Karitász


Határtalan szeretet

Szolidaritás és testvériség a vírus elleni harcban Ahogy az egész világ a Covid-19 törékeny helyzetben a járvány súlyos járvánnyal küzd, a Caritas Interna- humanitárius katasztrófához vezethet. tionalis – a 165 nemzeti katolikus Aloysius John felhívásában rámutasegélyszervezet globális szövetsége tott néhány kezdeményezésre, ame– igyekszik biztosítani, hogy ne feled- lyek – a világ különböző pontjairól kezzünk el a szegény és kiszolgálta- – a Caritas egyházmegyei és plébánitott emberekről. ai szervezetein keresztül mozdítják Aloysius John, a Caritas Internatio- elő a szolidaritást annak érdekében, nalis főtitkára – Ferenc pápa felhí- hogy érzékeltessék a Covid-19 elleni vása mellé állva – még áprilisban intézkedések fontosságát. tette közzé közleményét Rómában, amelyben tűzszünetre szólított fel a konfliktusokban, a szankciók feloldását és az elszegényedett országok adósságának eltörlését kezdeményezte. Kiemelte a világjárvány globális hatásait „a lassuló és megálló világgazdaság miatt százezrek veszítik el munkájukat.” Ugyanakkor „amen�nyire nagy kihívást jelent most ez számunkra, ugyanúgy kell, hogy egyben nemzetközi szolidaritásra való felhívás is legyen” – hangsúlyozta Aloysius John. Ferenc pápa szavaival élve: „nézzünk egymásra a szolidaritás érzésével” és eszerint viselkedjünk, „az emberiség együtt kerekedjen felül ezen a helyzeten.” Miközben aggodalmát fejezte ki a vírus Kínára, Európára és az Egyesült Államokra gyakorolt hatása miatt, Aloysius John elmondta, hogy a Ca- A Fülöp-szigeteki egyházmegyékben ritas legfőbb feladata most az, hogy jótékonysági állomásokon adnak tá„felkészítse Afrika, Ázsia, Latin-Ame- jékoztatást a vírussal kapcsolatban, rika és a Közel-Kelet szegényebb or- valamint ételt osztanak. szágait arra a megpróbáltatásra, amit Örményországban telefonos segélymajd a járvány hirtelen kitörése köve- vonalon nyújtanak lelki támogatást telhet.” az idősek számára. A kiszolgáltatott helyzetbe kerültek, A Caritas Jerusalem élelmiszert és az a lakóhelyüket elhagyni kényszerü- alapvető szükségletek kielégítésére lők, a menedékkérők már önmagá- szolgáló csomagokat oszt Ciszjordában nehéz helyzetbe kerültek meg- niában és Gázában. élhetési lehetőségük elvesztésével, s A Caritas Venezuela és Olaszország érzékenyen érinti őket bizonytalan közkonyhákat szervez és tápanyagéletkörülményeik és alapvető szük- ban gazdag ételekhez juttatják a legségleteik hiánya is. kiszolgáltatottabbakat és a gyermeA szervezet nevében külön aggodal- keket. mát fejezte ki a menekülttáborok la- A római Caritas Főtitkárság a konfökói iránt, és azon régiók felé – mint deráció tagjai számára létrehozta a például a Közel-Kelet, Dél-Szudán és Covid-19 platformot az időben törKözép Afrika –, ahol a már amúgy is ténő információszolgáltatás céljából.

Hangsúlyozva a szolidaritás és a testvériség fontosságát a szükség órájában, a Caritas Internationalis felhívja a nemzetközi közösségek figyelmét, hogy ne forduljanak el „a legszegényebb országoktól, amelyre soha nem volt még olyan nagy szükség, mint ebben a tragédiában”. Ferenc pápa és Luis Antoni Tagle bíboros, a Caritas Internationalis

elnökének szavait felidézve a felhívás sürgeti a tűzszünetek megkötését az éppen zajló fegyveres konfliktusokban, hiszen ebben a pillanatban az ártatlan életek védelme elengedhetetlenül szükséges. A szíriai, libanoni, jemeni és iráni szankciók eltörlésére is felszólította az országokat, hogy a szegények segítése érdekében, azok humanitárius munkában vehessenek részt. Végül a felhívás megismétli Tagle bíboros felszólítását a szegény országok adósságainak elengedésére, hogy azok a legszegényebbek javára tudják fordítani ezeket az összegeket. Forrás: Vatican News Fordítás: Katolikus Karitász

ADÁSIDŐ 11


A szeretet szolgálatában

„Próbálom tenni, amit az Úr akar” A közelmúltban lett 85 éves, 60 évvel ezelőtt szentelték pappá. Nevéhez fűződik a Szombathelyi Egyházmegyei Karitász újraindítása és az első honi katolikus felnőttképző intézet létrehozása. Horváth József atyával, a Szombathelyi Egyházmegyei Karitász lelki vezetőjével Büki László, a vaskarika.hu főszerkesztője beszélgetett. Az interjút szerkesztett formában közöljük. - 60 évvel ezelőtt szentelték pappá. 1976-ban kerültem a Szombathelyi Győrvári Edith néni – aki Tuczainé A lelkekért való munka, a lelkek Kálvária templomba és immár 43 Régvári Marietta jelenlegi karitász iránt való szeretet tölti ki minden- esztendeje szolgálok itt. igazgatóval közösen kezdte el 1991napjait. Mi minden fért bele a szol- - József atya nevéhez köthető a ben megszervezni az egyházmegyei gálatba a hat évtized során? Szombathelyi Egyházmegyei Kari- karitászt – egy karizmatikus sze- 1960-ban Rábakethelyen kezdtem a tász újraindítása. A 29 évvel ezelőt- mélyiség volt, akiből mérhetetlen papi szolgálatomat ott, ahol boldog ti apró lépésekből mára kiemelkedő szeretet áradt. Miután lelki vezetője Brenner János is szolgált. Iskolai hi- tettek lettek. voltam, és munkatársam is volt a toktatást végeztem Rábakethelyen, Farkasfán és Magyarlakon, valamint vasárnap szentmisét tartottam Farkasfán és Magyarlakon. Az én feladatom volt a betegek ellátása a szentségekkel, a gyóntatások, a keresztutak stb. 1962-ben Páka községbe kerültem, amelynek 8 fíliája volt. Ebből mindössze egy faluban, Kisszigeten volt minden vasárnap szentmise. Elláttam a hitoktatást Pákán, Kisszigeten és Hernyékben. Következő állomáshelyeim Nádasd és Sárvár voltak, majd 1967-71 között Celldömölkön dolgoztam. Itt sikerült először egy fiatalokból álló közösséget összehoznom. 1971-től 73-ig Zalaegerszeg Jézus Szíve Plébánián végeztem lelkipásztori munkát. Itt értem el igazában először eredményeket az ifjúsági - Az Egyházmegyei Karitász tevé- templomi hitoktatásban, az ifjúsági munkában. Meg is lett az „eredmé- kenysége nem csupán hiánypótló munkában és a közösségek építésénye”: az Állami Egyházügyi Hivatal volt, de hatalmas űrt töltött be. Jézus ben, tudom, hogy ez a szeretet egymegyei embere közölte velem, hogy szava, miszerint „szegények mindig részt adódott személyiségéből, de elég volt belőlem ennyi Zalaeger- lesznek közöttetek” változatlanul igazában mélységes Isten-kapcsolaszegen. Következő állomáshelyem érvényes, nekik pedig segítségre tából fakadt. Mindig nyitott volt a a szombathelyi Szent Márton Plé- van szükségük. Ezt teszi a Karitász segítésre, bárki jöhetett hozzá, bárbánia volt 1973-77 között. Nyugha- szervezett módon. A Szombathelyi milyen gonddal, aranyos mosolyátatlan ember voltam. Mindig az volt Egyházmegyei Karitász – ahogyan val, kedves szavával kísérve mindig bennem, hogyan tudom megszó- én látom – hatalmas ívet írt le, és ír segített. De ugyanakkor mindig lítani a fiatalokat. Kerestem a nyel- le még mindig. Feladata nem a szo- „észnél volt”. Ez alatt azt értem, hogy vet, amin kommunikálni tudunk. ciális kérdések megoldása, hanem ha nem ismert valakit, először „leItt kezdtem el az akkor beatmisé- segítése ott és akkor, amikor és ahol informálta” és nem hagyta magát nek nevezett próbálkozást. Mit ne kell, legyen szó árvizekről, nehéz becsapni. Halálával a Szombathelyi mondjak, vasárnapról vasárnapra helyzetekről, anyagilag mélypont- Egyházmegyei Karitász a lelkét vedugig volt a templom. Jól működött ra jutott emberekről, vagy éppen a szítette el, de tudom, hogy odafent az ifjúsági csoport is. Kezdtem érez- szeretetéhséget kiváltó ünnepekről. a jó Istennél sokat imádkozik azért, ni, hogy valamilyen szinten sikerült Szerepe fontos, semmi mással nem hogy a Karitász egyrészt fejlődjék, elérnem a fiatalokat is. pótolható. másrészt, hogy meg tudja oldani ADÁSIDŐ 12


azokat a nem kis problémákat, amelyek a tevékenysége során óhatatlanul adódnak. - Jelentős szerepet töltött be papi hivatásában a katolikus felnőttképzés. Milyen „stációi” voltak ennek a küldetésnek? - A nyolcvanas évek elejétől sikerült elindítani a Kálvária templom bázisán az ifjúsági munkát és a felnőtt közösségek építését. Szigorúan ragaszkodtunk ahhoz, hogy csak kimondottan vallási tevékenységet végezzünk, így az akkori állami szervek nem találtak rajtunk fogást. A nyolcvanas évek vége felé, úgy 1987 tájékán az akkor még működő Actio Catholica szervezésében létrejött egy papi csoport Budapesten, közöttük Blankenstein Miklóssal, Tomka Ferenccel és Bíró László mostani tábori püspökkel, akik azt a feladatot kapták Paskai bíboros úrtól, gondolják át, mit lehetne tenni a felnőttekkel való foglalkozás vonatkozásában. Ebbe a munkacsoportba én is meghívást kaptam és így kerültem Tomka Ferenc atyával a Katolikus Felnőttképzés Európai Szövetségének elnökségébe, először mint megfigyelő, később mint rendes tag. A 90-es évek közepén ennek a szövetségnek az alelnöke lettem. Az itt kialakult kapcsolatrendszerem egyik fontos hozadéka lett, hogy létre tudtuk hozni a magyar katolikus egyház első felnőttképző intézetét, amely 1992-ben történt hivatalos megindulása óta most Martineum Felnőttképző Akadémia néven működik, mint államilag is elismert, akkreditált intézmény. - József atya vezette be Szombathelyen a gitáros szentmiséket, beatmiséket. Mi inspirálta erre? - Kerestem a hangot az emberekkel, különösen a fiatalokkal. Mindig az volt bennem, hogy a hagyományos énekeink már nem tudják megszólítani fiataljainkat. Került hozzám néhány hanglemez Németországból, amiken egy egészen új zenei hang szólalt meg, olyan szövegekkel, amiket a fiatalok is sajátjuknak éreztek. A mi hagyományos egyházi énekeink szépek, de a legtöbbjük olyan korban keletkezett, amikor hazánk mélyponton volt. Hiányzott belőle az evangéliumi derű, nem tudott

megszólítani. Nos, ezt a hangot ta- megismertetve a katolikus egyház láltam meg a gitáros, vagy ahogyan társadalmi tanítását, segítve a hitbeakkor nevezték, beatmisékben. Mint li elmélyülést. mágnes vonzotta az embereket ez az A harmadik területem a Mária Ráúj, de mégis hitünk lényegét megé- dió Savaria. Itt öt műsort szerkeszneklő, kimondó új hang. tek, riportokat készítek. A Karitász - A fenti kérdéshez kapcsolódva: so- percekben hétről hétre az egyházkan hívják Önt Oké atyának. Mi- megyei Karitász életéről adunk hírt. nek köszönhető ez a bizalmas elne- - Azzal nyitottuk az interjút, hogy vezés? mi minden fért bele az eddigi hat - 1973-ban kerültem a Szent Márton évtizedbe. Zárjuk azzal: mi vár Plébániára. Azt éltem meg, hogy a még megvalósításra? szentbeszédjeink olyan monológok, - Igazából én ebben már nem gondolamit a mi jó híveink, pláne a gye- kodom, de igyekszem folyamatosan rekek nem tudnak követni. Ezért a figyelni a II. Vatikáni Zsinat írásaira, diákmisén elkezdtem a párbeszédes az azóta kiadott pápai és vatikáni prédikációkat. Kérdéseket tettem megnyilatkozásokra, hogy kiértsem fel a gyerekeknek a diákmiséken, belőlük, napjainkban mi az egyház és ha jól válaszolt valaki, mindig szándéka. Ebben van igazából lelki-

azt mondtam: „Oké, nagyszerű!”. Mondták, ha ezen nem változtatok, rajtam marad az oké. Rajtam is maradt. Így lettem Oké atya. De ezt nem bánom. - Hogyan él a mindennapokban, mi tölti ki 85 évesen napjait? - Most is dolgozom, még ha nem is annyira szerteágazóan. Mindenekelőtt a Szent Kereszt Lelkészség lelkipásztora vagyok, emellett vannak foglalkozásaim a Szombathelyi Egyházmegyei Karitászban. Szeretem, ha közreműködhetek abban, hogy elmélyüljön a hite, az Istenkapcsolata a gondozottaknak. Tartok bibliaórákat, liturgiákat, lelki ápolásokat, mondjuk egy haláleset alkalmából. De tartottam képzési programokat, lelkigyakorlatokat,

pásztori értelemben „húzóerő”, és óriási segítség abban, hogy a Kálvária templom hívő közössége ne öregedjék el. Nálunk ritka az idős ember, a fiatal és a középgeneráció tölti meg a templomot. Ez Isten ajándéka. Az a célom, hogy amit most végzek, jól tegyem, hogy benne itt és most Isten terve és akarata valósuljon meg. Meggyőződésem, hogy a plébánia akkor válik igazán közösségi plébániává, lelki családdá, ha engedjük Istent dolgozni, és nem vesszük ki kezéből a munkát, hogy mi ezt jobban tudjuk. Ő adja az erőt, a kitartást, hát próbálom tenni, amit az Úr akar. Büki László Szombathelyi Egyházmegyei Karitász ADÁSIDŐ 13


Társalgó

Gondolatok a szolgálatról Az önátadás a titok

A Katolikus Egyházban a húsvétot követő negyedik vasárnapot Jó Pásztor vasárnapjának nevezik, amely egyben a papi hivatások világnapja is. A Szentatya idei buzdítása alapján Spányi Antal székesfehérvári megyéspüspököt, a Katolikus Karitász püspök elnökét kérdezte az egyházi hivatásról Berta Kata, a Székesfehérvári Egyházmegye sajtóreferense. A beszélgetés a Magyar Kurír portálon olvasható teljes terjedelmében.

– Ferenc pápa a hivatások 57. világnapjára írt üzenetében négy kulcs�szóról – fájdalom, hála, bátorság és dicsőítés – elmélkedik, hogy köszönetet mondjon a papoknak és támogassa szolgálatukat. Püspök úr, ezek a szavak hogyan tükrözik Jézus meghívását az elkötelezett életre? – Amikor az Egyház meghirdeti a hivatások világnapját, elsősorban arra hívja a templomba járókat, a hívőket, hogy papi és szerzetesi hivatásokért imádkozzanak. Azonban látnunk kell, hogy sokféle hivatása van az embernek és minden hivatásnak a titka ugyanaz. Ha ezt a titkot meg akarjuk érteni és szemlélni akarjuk, akkor meg kell értenünk a búzamag történetét. Jézus arra tanít bennünADÁSIDŐ 14

ket, hogyha a búzamag nem esik a jó – Minden hivatásban ott van a megföldbe és nem hal el, akkor egyedül kísértettség és az ember egész életét marad. De ha elhal, akkor sokszo- végigkíséri a bizonytalankodással ros, akár százszoros termést is hoz. való viaskodás. (…) A hivatás azonMinden hivatásnak a lényege, a titka, ban mégis valami állandóságot jelent, hogy az ember odaadja, odaajándé- vállalva mindig a megkísértettséget, kozza az életét. (…) a kiszolgáltatottságot, a bizonyta– Jézus tanítványai is féltek a vi- lanságot. De azzal a bizonyossággal, harban, a jelenlegi járvány okozta hogy életem horgonyát Jézusba vetethelyzet is sokféle félelmet erősít fel, a tem, Jézus kezét fogom és ő vezet vémeghívottakban is. Nehéz elfogadni, gig engem azon az úton, amit Ő jelölt hogy életutunk nem a kiszámítható ki számomra. (…) dolgok matematikai eredménye. Ép- Mi nem valami emberi közösséget pen ellenkezőleg, sokszor az ismeret- akarunk pusztán csak jobbá tenni, len partot, „jelöli ki” Isten, ami felé hanem ebben a világban Isten orszáhaladnunk kell – írja a Szentatya. gát akarjuk építeni. Azt az országot, – Az életben az embert mindig csábít- amely igazság, béke, öröm a Szentja valami, hogy kiszámíthatóvá tegye lélekben. Olyat szeretnénk átadni, a jövőt, a bekövetkező eseményeket, hordozni a hit által, ami a fáradamelyre fel akar készülni. Azt látni ságot, a kísértéseket, a kudarcokat kell, hogy aki hivatásában Istennek, el tudja viselni és fölül tud ezeken az emberek szolgálatára szánja oda emelkedni. az életét, az egészen sajátos életutat – A megszokás mellett a bizonytalanjár be. Nem szabad összekevernünk ság, a jövőtől való félelem is ki tudja az egyházi hivatást azzal az élettel, oltani a „hivatás tüzét”. A hivatások ami nagyon szép és fontos, de első- világnapjára írt üzenete végén Fesorban valamiféle humanitárius szol- renc pápa ezért bátorságra és hálagálatot vállal föl. Ami többé-kevésbé adásra buzdít. kiszámítható, amit már megszok- – Nagyon lényeges dolog, hogy az tunk, aminek minden egyes lépését életünkben ott legyen a mindennapontosan tudjuk, hogy esetleg bizo- pi imádság. Nem egy imának az elnyos idő múlva hova fogunk elérni, mondása, hanem az egész lelkünk, kiket tudunk segíteni, hova tudunk életünk legyen átitatva imádsággal. eljuttatni másokat. Szóval nem egy Fontos, hogy elmélkedő életet éljünk, humanitárius célhoz hasonló élet az hogy szemléljük a Szűzanyát, szemegyházi élet, hanem valami egészen léljük a szenteket, hogy ők mit tettek más. Hiszen Jézus szeretetéért pró- és mit tennének a mi helyünkben, és báljuk szolgálni az embereket, és Jé- próbáljuk ugyanazt követni és tenni. zusnak akarjuk odaadni az életünket. Nagyon fontos, hogy ezeknek a hivaTehát ez a titok a személyes kapcsolat, tásoknak az alapjai szilárdan beépülaz önátadás, amelyben a meghívást jenek az ember életébe, ha közülük meghalló és elfogadó ember Jézus bármelyik is gyengévé válik bennünk, szolgálatára adja teljes emberi mi- képtelenek leszünk a küldetést teljesívoltát. Az odaadás a titka ennek az teni. Képtelenek leszünk legyőzni azt életnek. (…) az érzést, amelyet Ferenc pápa vala– Ferenc pápa arra is rámutat, hogy miféle fáradtságként határozott meg. amikor arra kapunk meghívást, Jézussal előre tudunk jutni, ő egy kühogy elhagyjuk életünk biztos „part- lön cél felé próbál vezetni bennünket, ját” és felvállaljunk egy új életálla- egy külön cél elérését mutatja meg potot, mint a házasság, a felszentelt számunkra. Forrás és fotó: papság, a megszentelt élet, az első Székesfehérvári Egyházmegye reakciónk gyakran a hitetlenkedés kísértése. Nem lehet, hogy ez a hivatás nekem való...?


Borús időkben is derűs szeretettel

Vezetőváltás a Székesfehérvár-Öreghegyi A járványügyi helyzet mindannyi- karitászcsoportnál unk életét megnehezíti. Aggódunk szeretteinkért, idős társainkért, tapasztaljuk sokak megfeszített küzdelmét, hogy a következő napon megfelelően tudják ellátni gyermekeiket, családjukat a szükséges javakkal. Ugyanakkor látjuk az összefogást, hogy sokan szeretnének egymásnak segíteni, bevásárlással, gondoskodással, vigasztalással. Így dolgozunk a Miskolci Egyházmegye területén sokan, hogy a nehéz helyzetben is reményt tudjunk nyújtani. Március

elejétől igyekeztünk vetőmaggal ellátni a kerttel rendelkezőket, ezzel is segítve őket az öngondoskodás útján. Egyházmegyénk sok településén segítünk az időseknek, betegeknek a bevásárlásban, vitaminokkal láttuk el őket, és még több helyen élelmiszert osztottunk az arra rászorulóknak. Igyekszünk segíteni fertőtlenítőszerekkel és egyéb védőfelszerelésekkel is. Mindezeken túl, törekszünk arra, hogy a legfontosabbról, a derűről soha ne feledkezzünk meg. Ahol járunk az emberszerető Isten vigasztalását akarjuk képviselni, minden dobozba és csomagba egy nagy adag mosolyt és szeretetet is csomagolunk.

A 25 éve aktívan működő karitászcsoportnál Kádár Sándorné Kati eddigi csoportvezető átadta a stafétabotot Bíró Beátának, aki már évek óta a csoport tagja, és akinek célkitűzésévé vált, hogy a fiatalabb korosztályhoz tartozó érdeklődőket is beszervezze a karitász munkába. Az öreghegyi karitászcsoport a hosszú évek alatt példaértékű szolgálatot teljesített. A most leköszönő csoport tagjai többségében 1997 óta, vagyis 23 évig voltak együtt. „Működésünk minőségében nagy szerepet játszott a folyamatos, rendszeres, intenzív munka és a karitász szolgálatra alkalmas munkatársak jelenléte. A karitász munkában ugyanolyan szükség van a buzgó hívő lélekre, mint az üzleti érzékű segítőre, a lírai lelkületűre, az intuitív típusra, a kreatív szervezőre, a praktikusan gondolkodóra, és az egyszerű lelkű szolgálóra. Lényeg az, hogy mindenki kompetensnek érezhesse magát a szolgálati területén. Így együtt alkotják Krisztus Testét” – osztotta meg velünk az elmúlt évekre vonatkozó gondolatait Liszitsné L. Mária önkéntes. - Nagyon örülök, hogy Katival az első pillanattól kezdve jó kapcsolat alakult ki köztünk. Segítőkészen fordult felém, minden csoporttag szeretettel fogadott. Hálás vagyok azért, hogy amit ők alapként megteremtettek, azt mi büszkén vihetjük tovább!

- Gondolom, hogy az eddig sikeresen működő programok továbbra is folytatódni fognak. - Igen, a nagy népszerűségnek örvendő programjainkat szeretnénk továbbvinni, mint pl. nyári napközis tábor, családi nyaralás, adventi családi délután, beiskolázási támogatás, nyári, őszi kirándulások, zarándoklatok, Szeretetvendégség, karácsonyi és húsvéti élelmiszergyűjtés, -osztás. - Ezen kívül milyen egyéb terveid vannak a karitász munkával kapcsolatban? - A jövőben szeretnénk a csoportommal további támogatásokat is nyújtani. Új kezdeményezésünk a rászoruló gyermekek támogatása élményprogramokkal. Február 15-én a Dr. Bubó színházi előadásra vettünk jegyeket és minden gyermek kapott egy doboz multivitamint is a PatikaPlus cégcsoport felajánlásának köszönhetően. - A kialakult járványhelyzetben hogyan tudtok segíteni a rászorulókon? - A márciusi és áprilisi csoporttalálkozóinkat videókonferencia segítségével tudtuk megtartani. Jelenleg tartósélelmiszer vásárlásában és közüzemi számlák kifizetésében szeretnénk a környezetünkben élő rászorulóknak segíteni. Idősebb embereknek maszkot, kesztyűt, fertőtlenítőszereket juttatunk el.

Csejoszki Szabolcs karitászigazgató Miskolci Egyházmegye

ADÁSIDŐ 15


Társalgó - Egy kicsit beszélnél magadról is? - Két lányom van, Diána (26) és Kitti (13), akikre nagyon büszke vagyok. Az én életemben nagyon fontos szerepet tölt be a családom. A férjemmel 17 éve élünk együtt, aki erdélyi származású, Hargita megyéből. Ő az, akire mindig számíthatok, a jelenlegi életutam általa is formálódott. A katolikus hit általi értékrend számára is mindig meghatározó volt. Szabadidőmben a hobbim a régiségek gyűjtése, kimondottan szeretem a porcelánokat, régi bútorokat, tárgyakat. 10 évig a kereskedelem területén dolgoztam mint területi képviselő. Majd késztetést éreztem, hogy más irányba induljak. Kihívásokkal és tanulással teli időszak után jelenleg trénerként dolgozom a PatikaPlus cégcsoportnál. Mindig emberekkel foglalkoztam, úgy érzem, nekem ez a hivatásom. Éppen ebből kifolyólag jelentkeztem a Pázmány Péter Katolikus Egyetem katekéta-lelkipásztor szakára. Ekkor már évek óta gyakorló hitéletet éltem az Öreghegyi plébánia közösségében. Innen már egyenes út vezetett a Karitászhoz. - Gratulálok a kinevezésedhez, Isten áldása kísérje szolgálatodat! Sinkovicsné Máté Hortenzia székesfehérvári karitász igazgatóhelyettes

Caritas Christi urget nos

Néhány éve első éves szociális szakon hallgató egyetemisták részére kérték, hogy előadást tartsak a Katolikus Karitászról. Az elején feltettem szóban a kérdést, hogy ha ezt a kifejezést hallják, hogy „caritas”, kinek, mit jelent? A kérdés elhangzása után hos�szú-hosszú csend volt a válasz. Aztán egyszer csak a hátsó sorban valaki feltette a kezét. Megörültem, hogy végre egy bátor valaki megment engem attól, hogy saját magam válaszoljam meg a kérdésemet. - Ruhaosztás!?? – volt a „megoldás” a bátor jelentkező részéről. Tudtam, hogy ennél több van a fia-

talokban, ezért tovább provokáltam őket, és jöttek a válaszok: adakozás, adományok, önkéntesek, templomba járók részéről valamilyen segítő tevékenység, közösség, ételosztás, hajléktalanoknak segítségnyújtás, segélyezés, gondoskodás, kisebbségeknek adakozás, krízisben lévők segítése, szegények gondozása, önkéntes munka… Szép lassan megtelt a papírlap, a lényeg azonban még mindig hiányzott. Ekkor a legfélénkebbnek tűnő lány vékony hangon annyit mondott: SZERETET! Hálát adtam magamban a Jóistennek és tudtam, hogy innentől kezdve már könnyű dolgom lesz a szervezet bemutatásával. Hiszen a szó azt jelenti, hogy „szeretet”. Az előadás után öt fiatal jelentkezett gyakornoknak a pécsi Karitász szervezethez, akik a jelenlegi helyzetben is keresik a lehetőségeket. Küzdeni kell! Meg kell tanulni haladni, meg kell tanulnunk életben maradni a vírussal együtt. Még jobban éreznünk és gyakorolnunk kell a SZOLGÁLÓ SZERETETET! Az alap nem változik: a „caritas”, Isten és felebarátaink iránt érzett szeretetünk kifejeződése. Caritas Christi urget nos – „Krisztus szeretete sürget minket.” (2Kor 5,14) Besenczi Zsolt pécsi egyházmegyei karitászigazgató

ADÁSIDŐ 16


Országszerte a rászorulókért Kitüntették Árvai Ferenc atyát

Árvai Ferenc atya több mint 25 éves papi hivatása során gyermek, ifjúsági és felnőtt közösségeket hozott létre, amelyeknek aktív szervezője és vezetője volt. Közösségépítő rendezvények szervezésével járult hozzá települések közösségi életéhez. Az Egri Főegyházmegyei Karitász igazgatójaként odaadó munkájának köszönhetően dinamikusan fejlődött a szervezet sokszínű szakmai munkája és jelentősen hozzájárult a Katolikus Karitász szociális tevékenységének és önkéntes mozgalmának szakmai fejlődéséhez. Nevéhez fűződik a szeretetszolgálatot végző fiatalok közösségének a Caritas Juniornak a létrehozása. Kiemelt szerepe volt a Magyarországot sújtó katasztrófahelyzetek kezelésében. A 2010-ben az észak magyarországi árvizek során rendkívüli szervezőkészségének és aktivitásának köszönhetően irányította és szervezte a Katolikus Karitász 44 települést érintő katasztrófa helyzeti szociális tevékenységét és több mint 500 lakóházat felújító újjáépítési munkáját. A vörösiszap katasztrófát követően részt vett a kármentés és szociális segítségnyújtás szervezésében és 900 önkéntes koordinálásában.

Az elmúlt évtizedben a viharkárok, árvíz és földrengés sújtotta településeken számos alkalommal vett részt a károsultak segítésében. 2019 éveben is jelentős tevékenységet végzett az észak-magyarországi viharkárok károsultjainak támogatásában és az újjáépítésben. A menekültek megsegítésében önkéntesek szervezésével és személyes jelenlétével bizonyította elkötelezettségét. Rendkívüli tenni akarásával, különleges szervezőképességével és derűs személyiségével kivívta munkatársai, hívei, a diákok, a pedagógusok, a rászorulók, valamint szervezetek és települések vezetőinek elismerését is. Részt vett a Karitász hosszú távú, felzárkóztató célú programjainak kidolgozásában és példaértékű megvalósításában is. A hátrányos helyzetű személyek és a magyarországi katasztrófahelyzetek károsultjainak támogatása területén végzett kiemelkedő munkája, valamint közösségépítő és szervezetfejlesztő tevékenysége elismeréseként a Magyar Arany Érdemkereszt polgári tagozat kitüntetésében részesült.

Hírek

Látogatóban az egri Karitásznál

Soltész Miklós államtitkár, a Nemzeti Humanitárius Koordinációs Tanács elnöke látogatást tett Egerben a Főegyházmegyei Karitász Központban. Ajándékba vitt magával megváltozott munkaképességűek által készített termékeket, amiket az Egri Karitász a rászoruló családokhoz juttat el.

Látogatása alkalmával találkozott a Karitász munkatársaival és Ináncsról érkezett önkéntesekkel, akikkel együtt adománycsomagokat készített. Ezt követően Pétervásárára utazott a Karitász munkatársaival, ahol nagycsaládos és idős lakosokat keresett fel, akiknek tisztítószerből, kézfertőtlenítőből, szájmaszkokból és gumikesztyűből álló csomag mellett tartósélelmiszer-csomagot is átadott. Az Egri Karitász Központ eddig 61 településen 17 tonna élelmiszerből és tisztítószerből álló csomagot osztott ki. Krízissegély programban pedig a most különösen nehéz helyzetbe került családokat, munkanélkülivé vált embereket támogatja például rezsitámogatással is. A segítséghez az anyagi alapot – eddig 20 millió forintot – az Egri Főegyházmegye biztosította.

Rendületlen elköteleződés

Az új győri karitászigazgató, Lőrincz Attila 15 éve él boldog házasságban, amelynek gyümölcseként négy gyermekük született. Két éve élnek Győrben. Családjuk ereje a hitükben, a közös imákban és a kellő humorban rejlik. Hitvallásuk: „A család örök!” Lőrincz Attila 21 évig rendvédelmi területen teljesített szolgálatot. Pályája kezdetén iskolákban, prevenciós előadások útján a diákok biztonságtudatos szemléletét, áldozattá válásuk megelőzését fejlesztette, valamint több évig napi szinten nyújtott segítséget a bajbajutottak számára egy segélyhívó központban. Mindkét területen eltöltött idő nagy hatással volt élete további alakulására. Az egyházmegyei Karitász vezetőjeként szolgálata kiegészül a krisztusi szeretet képviseletével. Ehhez korábban megszerzett emberi és szakmai tapasztalatai is segítségére lesznek. ADÁSIDŐ 17


Hírek „2020. április 1-jén csatlakoztam az egytől egyig értékes kollégákból álló, kiváló győri közösséghez. Még szinte az ismerkedés fázisában vagyok, de a kitűzött célok, tervek egyik legfontosabb elemeként tekintek az áldozatos önkéntes hálózatunk továbbfejlesztésére, a már meglévő csoportokkal való kapcsolat mélyítésére, ápolására. Fontosnak találom, hogy minél szélesebb körben és minél gyorsabban tudjunk reagálni a szolgálatunkhoz forduló rászorulók segítségkérésére.”

Együttműködések gyümölcsei

A 2020 februárjától az egész világon, így hazánkban is kialakult COVID-19 koronavírus-járvány az egészségügy, a gazdaság és a kultúra mellett a szociális segítségnyújtás területén is megnehezíti a folyamatos munkát. Éppen ezért a Győri Egyházmegyei Karitász örömmel fogadta Családi János felajánlását, aki a csornai Hanság-Fertőmenti TÉSZ elnökeként 17 raklapnyi, összesen több mint 44 361 db 2 dl-es SIÓ gyümölcslé szétosztásával bízta meg szervezetet, elsősorban gyermekeket és időseket segítő intézmények számára. Az egyházmegye területén a további kezdeményezések közül kiemelkedik a kisebb településeken az önkéntes szájmaszk-varrás, időslátogatás, átvállalt bevásárlás, online otthoni torna és lelki segítségnyújtás megszervezése. A Győri Egyházmegyei Karitász ezen felül vállalta, hogy 8 db asztali számítógép kölcsönadásával, illetve egy diák-önkéntesi hálózat felállításával segíti a nehéz sorsú gyermekek otthoni tanulását. Együttműködési megállapodás keretében a Magyar Kerékpáros Klub Győri Szervezetének önkéntesei elsősorban Győrben és környékén segítik a járvány miatt egyedül maradt idősek szükségleteinek kielégítését. A segítő munkába a Karitász is bekapcsolódik, támogatva a különösen veszélyeztetett idősek alapvető élelmiszerrel, gyógyszerrel történő ellátását. Győri Egyházmegyei Karitász

Bizonytalanságban is reményt adva

A Váci Egyházmegye területén jelenleg 115 karitászcsoport működik, akikre minden nehézségben számítani lehet. A járványhelyzet azonban átformálta az eddig megszokott munkát, hisz a csoportvezetők és önkéntesek nagy része 65 év feletti, így veszélyeztetettnek számítanak. Sok esetben a legjobb segítségnyújtókból segítségre szorulók lettek. Épp ezért vigyázni kell rájuk, hisz ők a Karitász motorjai. Szolgálatukra most is nagy szükség van, ők azok, akik minden rászoruló családot, idős, beteg, magányos embert ismernek a településükön. Az érintett önkéntesek legtöbbje két fontos dologban azonban továbbra is segít: a szervezésben és az imádságban. Megkeresve a lehetőségeket sok csoportnak sikerült fiatalokat bevonni a segítő tevékenységbe, így a fizikai feladatok a 25-50 éves korosztályra hárultak. A csoportok ügyes kezű tagjai pedig szájmaszkok varrásával kapcsolódtak be a segítségnyújtásba. A csépai, szendehelyi, kartali, diósjenői, karancssági, sződligeti, dunavarsányi, csömöri és a Vác-Alsóvárosi karitászcsoport fáradhatatlan önkéntesei főként a rászorulóknak készítették a szájmaszkokat, de juttattak belőle a segítőknek, kórháznak, önkormányzatoknak, sőt tűzoltóknak is. A vidám, színes, mintás anyagokból pedig a gyermekeknek készítettek védőfelszerelést. Ebben a rendkívüli helyzetben sem adják fel az önkéntesek, s bár kevesebb az adomány, de a legfontosabbat tartják szem előtt: visszaadni a reményt a legelkeseredettebbeknek. Köszönjük az áldozatos helytállásukat! Váci Egyházmegyei Karitász

Segítség járvány idején

A napkori Szent Erzsébet Karitász önkéntesei a koronavírus miatt kialakult helyzetben is végzik megnövekedett feladataikat. Az összefogás és a segítségnyújtás még inkább felerősödött ebben a nehéz helyzetben. A járvány okozta krízis nagyon sok család életét nehezítette meg: munkahely elvesztése, fizetés nélküli szabadság, betegség, online oktatás. A napkori csoport idős tagjai otthonról imájukkal segítenek, míg az adományok szétosztásába a helyi fiatalokat vonták be, akik örömmel vállalták a szeretetszolgálatot, bekapcsolódtak a bútorok rakodásába, szállításába, sőt a beteglátogatásba is. ADÁSIDŐ 18


Baltási Nándor plébános kezdeményezésére létrejött egy levelezőlista, ezen keresztül szólították meg a plébániaközösség tagjait. Beszámoltak a korábbi adományosztásokról, a megszakadt nagyböjti gyűjtés eredményéről és kérték, hogy lehetőségeikhez mérten pénzadományokkal támogassák a csoport munkáját. Az így befolyt ös�szegből zöldséget és tartós élelmiszert vásároltak. Fiatal önkéntesek elkészítették a csomagokat, és kiosztásuk rendhagyó módon a templom bejáratánál történt, a járványügyi előírások betartása mellett. A közel százezer forint értékű adománynak köszönhetően 21 család – összesen 81 fő – kaphatott közel 15 kg-os segélycsomagot. Megulesz Gabriella csoportvezető Dunaújváros, Székesfehérvári Egyházmegye Palánki Ferenc megyéspüspök adományának, valamint a Napkori Német Nemzetiségi Önkormányzat támogatásának köszönhetően nagy mennyiségű élelmiszert vásárolt a karitászcsoport, amelyből 180 db élelmiszercsomagot állított össze és juttatott el a vírushelyzet miatt bajbajutott családok részére. Sok több gyermekes családnál problémát jelentett az online oktatás, közülük 4 család számára, egy támogató jóvoltából tabletet tudott biztosítani a csoport. A településen 21 család kapott vetőmagot, hogy kertjeikben a válsághelyzet alatt önmaguk tudják megtermelni a zöldségeket egész évre. Borné Balogh Erika csoportvezető Napkor, Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye

Egy önkéntes csoport válasza a járványhelyzetre

A járványhelyzetben bevezetett kijárási korlátozás miatt sok család részben vagy teljesen elveszítette jövedelmét. Akik nem rendelkeztek tartalékkal, esetleg albérletben élnek, nehéz helyzetbe kerültek. Többen fordultak segítségért a dunaújvárosi karitászcsoporthoz. Önkénteseik itt is az idősebb korosztályhoz tartoznak, így karanténba vonultak. A csoportnak épp nem volt élelmiszer raktáron és hiányzott a segítő kéz, így az imádság mellett internetes fórumokat felhasználva kezdtek ötletelni, hogy miként tudnának segíteni a bajba jutottakon.

Ormánsági jelenlét vírus idején

A Katolikus Karitásszal közösen adott át élelmiszeradományokat, higiéniai termékeket, fertőtlenítőszereket Soltész Miklós államtitkár, a veszélyhelyzet idején a karitatív szervezetek munkáját segítő és összekötő Nemzeti Humanitárius Koordinációs Tanács (NHKT) elnöke április 17-én az ormánsági Kisszentmártonban. Az államtitkár hangsúlyozta, a jelenlegi veszélyhelyzetben a legfontosabb az emberek közti érintkezések minimalizálása. Ilyen tekintetben a falvak jobb helyzetben vannak, mint a nagyvárosok. A kisebb településeken kevésbé súlyos a járvány, mint a városokban, nehézségekkel – főként gazdaságiakkal – azonban találkoznak a vidéken élő emberek is. Ezek enyhítését a Kormány gazdaságélénkítési programokkal, adókönnyítésekkel, fizetési halasztások biztosításával igyekszik elérni, ugyanakkor a karitatív szervezetek munkáját támogatva arról is gondoskodik, hogy a rászorulóknak nélkülözhetetlen adományok rendben és pontosan célba érjenek. Écsy Gábor országos karitászigazgató az átadáson elmondta, a szervezet csaknem 40 ormánsági, a Sellyei járásban lévő településen működtet felzárkóztató programot, biztosít adományokat a rászorulóknak. Mivel jelenleg nincs mód a közösségi, oktatási, kulturális és családsegítő – személyes jelenlétet igénylő – rendezvények megtartására, ebben az időszakban védőfelszereléseket, élelmiszeradományokat, tisztítószereket, higiéniai termékeket, ruhaadományokat visznek ki a rászorulóknak. ADÁSIDŐ 19


Hírek

Finomságok karantén idején

A Haribo Hungária Kft. 200 csomag gumicukrot adományozott húsvét előtt a Veszprém-Főegyházmegyei Karitász számára. Az édességeket a plébániai csoportok a központ által segített kisgyermekes családokhoz juttatták el a húsvétiélelmiszercsomagokkal együtt.

az önkéntesek bázisa is lettek. Az új központokban a célszerű kialakítással és a szükséges eszközök, gépjárművek beszerzésével katasztrófa- és vészhelyzeti mentéshez, gyorssegélyezéshez, újjáépítéshez szükséges tevékenység is lehetővé vált, így a Katolikus Karitász vészhelyzeti bázisaiként is működnek majd. Pécs városában a Katolikus Karitász regionális feladatellátását segítő koordinációs, képzési és önkéntes központ került kialakításra a meglévő épület felújításával. A projekt megvalósulásával egyszerűbben, gyorsabban és szélesebb körben elérhető szociális és katasztrófahely­ zeti humanitárius szolgáltatások biztosítása, az ellátás színvonalának növelése várható az infrastrukturális fejlesztés következtében. A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásával 650.000.000 Ft vissza nem térítendő támogatásból valósul meg 2017. október 1. – 2020. április 30. között.

Veszprém-Főegyházmegyei Karitász

Elkészültek a Karitász új logisztikai központjai

„A Katolikus Karitász hálózatának infrastrukturális fejlesztése a hátrányos helyzetűek felzárkóztatása érdekében” elnevezésű projekt keretében 3 helyszínen 1 meglévő épület felújítása és a szolgáltatások bővítése, a rászoruló célcsoportok igényeit figyelembe vevő bővítése, valamint 2 új logisztikai, koordinációs központ építése, továbbá fejlesztési, katasztrófavédelmi és szociális célú eszközök, járművek beszerzése valósult meg. A fejlesztések során a Katolikus Karitász által építendő új épületek Felsőzsolcán a keleti, Székesfehérváron a nyugati országrész logisztikai és koordinációs központjai és a helyi és környékbeli szociális feladatellátás, valamint

Európai Regionális Fejlesztési Alap

%()(.7(7e6 $ -g9ė%(

ADÁSIDŐ 20


Jó tudni

A digitális térbe vonulás veszélyei A felelősségre és digitális térbe szorulás következményeire, a függőségekkel kapcsolatos figyelmeztető jelekre hívja fel a figyelmet a Katolikus Karitász a vírushelyzetben kialakult nehézségek kapcsán. A koronavírus okozta helyzetben különösen fontos, hogy figyeljünk családtagjainkra, környezetünkre. A hazánkban márciustól tapasztalt járványügyi hely- Néhány figyelmeztető jel: zetnek sok oldala van, a közösségi programoktól való ▶ Ha a munkaidő vagy a tanulás rovására játszom tartózkodás, az otthoni munkavégzés és az online okta- ▶ Ha a játék miatt gondterheltté válik a magánéletem tás miatt leszűkülnek a társas érintkezés lehetőségei. A ▶ Ha egyre több pénzt költök online játékra, és késztetést szigorúbb és az enyhébb korlátozások idején is jelentős érzek, hogy visszanyerjem, vagy még többet nyerjek mértékben távol tartjuk magunkat nagyobb társaságok- ▶ Ha anyagi nehézségeim kifizetéséért játszom tól, csökkennek a közösségi szórakozási lehetőségek és ▶ Ha az utolsó filléremet is eljátszom, ha kölcsönkérek adja magát a helyzet, hogy többet üljünk a számítógép vagy eladok valamit, hogy játszhassak előtt vagy többet legyen a kezünkben a telefonunk. Vonz ▶ Ha már az alvásban is zavar a játék minket az online tér és játékok okozta örömök, az on- ▶ Ha a feszültségek, konfliktusok és bánat játékra készline kikapcsolódás. A mérték nélküli játék vagy „gépetetnek zés”, „telefonozás” függőség kialakulásához vezethet és ▶ Ha valami törvénysértő dolgot csinálok, hogy játszhassak veszélyeket rejthet. ▶ Ha naponta órákat játszom, úgy, hogy közben egyáltaA koronavírus megjelenése előtti becslések szerint Malán nem törődők magammal gyarországon 1,5-2 millió ember játszott szerencsejáté- ▶ Ha annyira belefeledkezem a játékba, hogy teljesen kikot és ebből közel 200 ezer játékfüggőségben szenved. Ez zárom a környezetemet a szám a jelenlegi helyzetben jelentősen megemelkedhet, ha nem figyelünk oda magunkra és családtagjainkra, Ha felmerül valakiben, hogy ő vagy családtagja többet fotó: washingtontimes.com barátainkra. Ha közvetlenül nem is, de közvetetten min- foglalkozik online játékokkal, mint kellene, túl sok időt denki érintett. Játékfüggőséggel érintett személy lehet a vesz el és több kényelmetlen következménye van, és ezek családban, szomszédban, vagy osztálytársaink, mun- közül bármelyiket tapasztalja családtagján vagy saját katársaink, barátaink között. Vajon figyelünk-e rájuk? magán, nagy eséllyel fennáll a játékfüggőség lehetősége. Teszünk-e értük vagy csak végignézzük nehézségeiket? Érdemes felkeresni konzultáció érdekében egy szolgálaVajon én veszélyeztetett vagyok-e, beismerem-e magam- tot, amelyik függőséggel foglalkozik vagy egy önsegítő nak, ha már átléptem a határt? Hol a határ? Ezek a kér- csoportot. Az egyéni konzultációk a vírushelyzet ideje dések kell, hogy foglalkoztassanak bennünket, hiszen alatt telefonon és online is elérhetők. közösségben élünk, akkor is, ha most otthonainkba és az Még többet megtudhatnak a Karitász által összeállított online térbe szorultunk. A családi szeretet megéléséhez www.jatekfuggosegnelkul.hu oldalon. Rengeteg hasznos ez is hozzátartozik, hogy figyelünk a saját nehézségeink- információ található a szerencsejáték- és online függőre és mások problémájára is, azokban az időszakokban is, ségekről, illetve arról, hogy hová lehet fordulni, milyen amikor ezt nehezebb megtenni. segítséget lehet igényelni, ha a családunkban, környezetünkben ilyen érintettséget tapasztalunk.

ADÁSIDŐ 21


EGYHÁZMEGYEI CÍMLISTA Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegyei Karitász 4400 Nyíregyháza, Kossuth tér 10. Tel./Fax: (42) 950-475 Vezető: Mészáros László igazgató e-mail: keletcaritas@gmail.com honlap: www.keletkaritasz.hu Egri Főegyházmegyei Karitász 3300 Eger, Szaicz Leó út 7. Tel./Fax: (36) 518-602 Vezető: Ft. Árvai Ferenc igazgató e-mail: eger.caritas@gmail.com Esztergom-Budapesti Főegyházmegye Szent Erzsébet Karitászközpont 1067 Budapest, Hunyadi tér 3. Tel.: (1) 351-1977, Fax: (1) 478-0896 Vezető: Csorba Gábor igazgató e-mail: szenterzsebet@karitaszkozpont.hu honlap: www.karitaszkozpont.hu Győri Egyházmegyei Karitász 9025 Győr, Kandó Kálmán u. 10. Tel.: (96) 283-038 Vezető: Lőrincz Attila igazgató e-mail: gyorcaritas@gmail.com Hajdúdorogi Főegyházmegyei Karitász Tel.: (30) 4485-328 Vezető: Ft. Jaczkó Dániel igazgató e-mail: karitasz@hd.gorogkatolikus.hu Kalocsa-Kecskeméti Főegyházmegyei Karitász 6300 Kalocsa, Szentháromság tér 1. Tel.: (78) 462-166 Vezető: Cselik Beatrix igazgató e-mail: karitasz@asztrik.hu

VÍZSZINTES: 1. Aki megvédi a szegényeket, … Assisi Szent Ferenc beküldendő gondolata folytatásának első része. 13. Jeremiás szülőfaluja. 14. Színes fonalból szőtt lenvászon. 15. Hadapród. 17. Páratlan modor! 18. Napfényben áll! 19. Pula betűi keverve. 20. Media Transfer Protocol szakkifejezés rövidítése. 22. Bukta tartalmazza! 23. Előidéző. 24. Földművelő. 25. Visszaaltatás! 27. Várna egyneműi! 28. Ung partjai! 29. Tüzet szüntető. 30. Fordított érem! 31. Priznicel. 33. Kerek edény. 34. Némán kel! 36. Norvég és izraeli autójelzések. 37. Pontyféle. 39. Visszavet! 41. Hajók árbocán feszül. 44. Cári rendelet. 45. Tárgyalást elhalaszt. 46. Kettős betű. 47. Kemény földdarab. 48. Megszűnik, abbamarad. 49. Cseh és olasz autójelzések. 50. Arzén vegyjele. 51. Beled centruma! 52. Katolikus papköltő (Sándor). 53. Közép-afrikai ország. 54. Cink vegyjele. 56. Szám idegen rövidítése. 58. Idegekkel kapcsolatos idegen szó. 59. Mária kegykép van ilyen. 62. Kicsikét mozdul. FÜGGŐLEGES: 1. Hasonló. 2. Dalmácia fővárosa. 3. Műtrágya: …só. 4. Egyfajta ízesítőszert. 5. Múlt idő jele. 6. Nettó kalória. 7. Friss másként fordítva. 8. Útra kelő. 9. Sokszínű tehén. 10. 365 nap. 11. Mocsár. 12. Eredő. 13. Kínai gyógymód. 16. Határtalanul pattogó! 20. Ken. 21. A római hét domb egyike. 25. Sajtol. 26. Tízen Túliak Társasága. 27. Magot hint. 29. Tengeri hal. 32. Gége. 35. Tisztségéről lemond. 37. Avul. 38. Illetve röviden. 40. Szel. 41. Velem páratlanjai! 42. Befejezetlen taliga! 43. Föníciai város. 45. Kezdődik az eső. 46. Nedves ellentéte. 48. Elhord, elhasznál. 49. Orom. 53. Légyfajta. 55. Azonos betűk. 57. Középen mozog! 58. Részben honol! 59. A beküldendő gondolat második, befejező része. 60. Nyugat. 61. Visszalő! 62. E napon. Megfejtés: ........................................................................................................................... A megfejtéseket névvel és címmel ellátva 2020. 2020. augusztus 20-ig várjuk az adasido@caritas.org.hu e-mail címre! vénymegfejtői közül Az Adásidő legutóbbi számának rejt egy-egy kulcstartót nyertek: olyné (Tamási), Bóka Tamásné (Pápa), Fellinger Kár sonmag yaróvár), (Mo Éva Mag yarné P. Judit (Bp.),Popielek ák) (Izs né dor Sán Dr. Rácz tázzuk! Gratulálunk! A nyereményüket pos ADÁSIDŐ 22

Kaposvári Egyházmegyei Karitász 7400 Kaposvár, Füredi u. 65-67. Vezető: Feketéné Szabó Márta igazgató Tel.: (30) 353-8008 e-mail: kaposvarikaritasz@gmail.com Miskolci Egyházmegyei Karitász 3526 Miskolc Szeles u. 59. Vezető: Ft. Csejószki Szabolcs igazgató e-mail: karitasz@mi.gorogkatolikus.hu Nyíregyházi Egyházmegyei Karitász 4400 Nyíregyháza, Bethlen G. u. 5. Vezető: Ft. Orosz Zoltán igazgató Pannonhalma Egyházmegyei Karitász 9090 Pannonhalma, Vár u. 1. Tel./Fax: (96) 470-072, (20) 205 9211 Vezető: Ft. Lőrincz Pál osb igazgató e-mail: karitasz@osb.hu Pécsi Egyházmegyei Karitász 7621 Pécs, Janus Pannonius u. 4. Tel./Fax: (72) 532-207 Vezető: Besenczi Zsolt igazgató e-mail: karitasz@pecs.egyhazmegye.hu honlap: www.pecsi-karitasz.hu Szeged-Csanádi Egyházmegyei Karitász 6723 Szeged, Csongor tér 8. Tel.: (20) 823 3779 Vezető: Kothencz János igazgató e-mail: szegedikaritasz@gmail.com honlap: www.szegedcsanadikaritasz.hu Székesfehérvári Egyházmegyei Karitász 8000 Székesfehérvár, Lövölde út 28/a Tel.: (22) 506-828, Fax: (22) 506-829 Vezető: Nagy Lajosné Krisztina igazgató e-mail: albacaritas2016@gmail.com honlap: www.karitaszszekesfehervar.hu Szombathelyi Egyházmegyei Karitász 9700 Szombathely, Hollán E. u. 14. Tel./Fax: (94) 318-560 Vezető: Tuczainé Régvári Marietta igazgató e-mail: szombathelyikaritasz@gmail.com honlap: www.karitaszszombathely.hu Váci Egyházmegyei Karitász 2600 Vác, Hattyú u. 1. Tel./Fax: (27) 814-174 Vezető: Fieszl Csaba igazgató e-mail: caritas@vaciegyhazmegye.hu honlap: http://caritas-vaciegyhazmegye.hu Veszprém-Főegyházmegyei Karitász 8200 Veszprém, Vár u 25. Tel.: (88) 428-638 Vezető: Ft. Szijártó László igazgató e-mail: iroda@karitaszveszprem.hu honlap: www.karitaszveszprem.hu


Április 23-án jelentette be a Vatikán, hogy Ferenc pápa a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusok Pápai Bizottságával, valamint a katolikus világesemény szervezőivel egyeztetve – tekintettel az egészségügyi válsághelyzetre és annak következményeire – egy évvel elhalasztja a 2020 szeptemberére tervezett budapesti 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszust (NEK).


ÖSSZEFOGÁS A RÁSZORULÓKÉRT A Katolikus Karitász munkatársai és önkéntesei a koronavírus miatt kialakult helyzetben is végzik megnövekedett feladataikat. Működnek az intézmények és a segélyprogramok, élelmiszerrel, fertőtlenítőszerekkel és krízishelyzetek megoldásával igyekszünk segíteni a rászorulókon.

A járvány okozta krízis nagyon sok család életét nehezíti meg. Most különösen fontos, hogy a bajbajutottak mellett álljunk. Összefogásra van szükség, hogy hatékonyan segíthessünk. A befolyt összegből a járvány következtében bajbajutott időseken és családokon segítünk.

Adományaikat a Raiffeisen Bank 12011148-00124534-00100008 bankszámlaszámra küldhetik. A közleményben kérjük, tüntessék fel: „vírushelyzeti segítségnyújtás”. Bankkártyás adományozásra pedig a www.karitasz.hu oldalon van lehetőség.

Segítsen, hogy a járványhelyzetben is

NK! SEGÍTHESSÜ összefogáshoz!

Köszönjük, hogy csatlakozik az