Estate Magasin 01 2016

Page 11

BRANCHETEMA

BYGGERI

I 2023 forventes de første tog at rulle ud på den ny letbane rundt om København. Letbanen er næste led i udviklingen af infrastrukturen rundt om Danmarks hovedstad og banen forventes at medføre en koncentration af investeringer og udvikling langs det kommende spor, selvom det endnu kun er relativt få investorer, der tager højde for den fremtidige letbane i forhold til fremtidige investeringer.

LETBANEN

Letbanen kommer til at koste 5,3 milliarder kr. og vil strække sig fra Ishøj Station i syd til Lundtofte i nord. Hovedparten af letbanens spor ligger i Ring 3 over 28 kilometer med 28 stationer, og 13-14 millioner forventede passagerer årligt, når togene ruller ud for første gang i 2023.

SKABER BYUDVIKLING FOR MILLIARDER FOTO: LETBANEN.DK

Gladsaxe har allerede formået at tiltrække nye virksomheder i de seneste år. Med seks letbanestationer fordelt på en 4,8 km. lang strækning håber borgmester i Gladsaxe Kommune, Karin Søjbjerg Holst, at letbanen kan være med til at tiltrække nye vidensvirksomheder.

De lette eldrevne tog vil køre hvert 5. minut i dagtimerne uden køreplan, og man kan skifte til S-tog på seks stationer. De stopper tæt på DTU, Herlev og Glostrup Hospitaler samt en lang række andre arbejdspladser, butikker, kultur- og idrætsinstitutioner. Letbaner er en succes I mange lande har letbaner allerede opnået stor succes, og det er der ifølge Anders Richelsen, som er sektionsleder for byplanlægger-miljøet i COWI, mange årsager til. - Vognene er lydløse og miljøvenlige. Desuden er de nemme at stige på og præcise selv i myldretiden, fordi de kører i deres eget spor, siger han. Erfaringerne fra udlandet viser, at letbanerne skaber sammenhængskraft mellem bydelene og nyt liv til nedslidte områder. Da Strasbourg anlagde en letbane i starten af 90erne og lod linjen føre gennem en række nedslidte områder, medførte det en markant udvikling af områderne langs tracéet. Både beboere og erhvervslivet begyndte at se en ny værdi i området og lagde deres investeringer der.

>

SIDE 18 |

ESTATE MAGASIN | # 01 2016

Herlev Hovedgade

Fra Lyngby i nord til Ishøj i syd. Den 28 km lange letbanestrækning får 28 stationer. På seks stationer vil det være muligt at skifte til S-tog: Lyngby, Buddinge, Herlev, Glostrup, Vallensbæk og Ishøj. Letbanen ruller ud på sin første tur i 2023. Man forventer, at 43.000 passagerer dagligt vil benytte letbanen. Letbanen kører hvert 5. minut i dagtimerne og hvert 10. minut om aftenen og i weekenden.

Toget kører på el og har plads til godt 200 passagerer. Det svarer til passagererne i tre-fire bybusser. Prisen på letbanen er cirka 4 mia. kr. Hertil kommer cirka 1,3 mia. kr. til indkøb af tog mm. Letbanens mange fordele gør det til en eftertragtet transportform, både i Danmark og resten af Europa. Det vurderes, at letbanen kan generere op mod 20.000 nye arbejdspladser.

Letbanen er støjsvag og meget miljøvenlig.

# 01 2016 | ESTATE MAGASIN

| SIDE 19