Page 1

STAVA N G E R

# 05 2019 naringseiendom.no

• PARADIS | SALG PÅ FORUS | BYFJORDPARKEN | BOLIGER I SANDNES •


ANNONSE

Omgivelser gir inspirasjon. Inspirasjon gir prestasjon. Beliggenheten får 10 av 10 mulige poeng. Likevel, det var muligheten til å utforme kontorene helt etter egne ønsker som avgjorde lokaliseringsvalget, forteller flere av leietakerne som nå er på plass i Byfjordparken. Vi har fått fantastiske kontorlokaler, forteller Stig Tore Veland og Angela McNeill Benestad. Stig Tore er leder for NAV Tasta og Eiganes og Angela er leder for Eiganes/Tasta Hjemmebaserte tjenester. Begge lot seg imponere over hvor enkelt det var å få tilpasset lokalene etter virksomhetens behov. – Fra dag én opplevde vi en eiendomsforvalter som var svært løsningsorientert. Her er fleksibiliteten stor til å tilpasse lokalene, slik at de har blitt optimale for oss – med landskap, cellekontorer, prosjektrom, stillerom og møterom i riktig balanse, sier Stig Tore, før han legger til: – Og sjekk utsikten da! Det er slikt som inspirerer og motiverer!

Sentralt og lett å komme seg til og fra Blant andre leietakere i Byfjordparken er GMC Eiendom, GMC Group, Miris, BI Campus Stavanger og Noroff Education noen av de som har flyttet inn. Stig Tore og Angela opplever at det er enkelt å kjøre, sykle og gå til og fra Byfjordparken, mye enklere enn i sentrumsgatene. – Andre leietakere, kollegaer og besøkende skryter også. Med kun 8 minutter med buss fra sentrum og fire avganger i timen, oppleves Byfjordparken som passe sentralt for alle. Så ja, jeg kan absolutt anbefale å etablere seg i denne delen av Stavanger – her er det i ferd med å bli virkelig bra, smiler Angela.

Spis godt og tren riktig! I Byfjordparken har vi både restaurant og kaffebar, og ikke minst: treningssenter. Gled deg!


ANNONSE

BYFJORDPARKEN FINANSPARKEN KULTURSKOLEN

Vi ønsker følgende velkommen til Byfjordparken:

KONSERTHUSET SMEDVIG KVARTALET STAVANGER SENTRUM

BI Stavanger, Noroff Education, Stavanger kommune Helse og sosial kontor, Hjemmebaserte tjenester, NAV, Miris, GMC Group og GMC Eiendom. Stig Tore Veland og Angela McNeill Benestad kan nyte utsikten til Byfjorden fra kontoret.

Ønsker du å leie egne lokaler over en hel etasje, kanskje bare 100 kvm eller være en del av et kontorfellesskap? I Byfjordparken skaper vi det du trenger – ta kontakt i dag!

Byfjordparken næring: Lars Stangeland

Siv Merethe Berge Røsland

Daglig leder – 913 40 190

Markedsansvarlig – 975 32 342

lars.stangeland@gmc.no

siv.merethe.berge@gmc.no

Megler: Jan Inge Røyland Eiendomsmegler - 95 23 57 66 jan.inge.royland@em1sr.no

NÆRINGSEIENDOM

BYFJORDPARKEN.NO

“Det ligner mer på et hotell enn en skole” Fornøyd BI-elev

Et prosjekt av GMC eiendom.

ENSIGN FOTO: TOM HAGA, ENSIGN

Næringsbyggene i Byfjordparken blir bygd som passivhus og BREEAM-sertifiserte med karakteren ”excellent”, noe som innebærer høy kvalitet, høy miljøstandard og lavt energiforbruk. Med andre ord, supermoderne og med unikt inneklima.


Tomter til salgs – bygg til leie:

Vagle NĂŚringspark

K2-stavanger.no


Vagle Næringspark er regionens viktigste logistikksenter like ved Ganddal godsterminal og nyåpnede fylkesvei 505. En stor ferdig opparbeidet tomt er ledig. Den kan også deles opp i mindre tomter. Størrelser fra 3 – 24 mål.

TA KONTAKT MED: Eirik Houge

Gjermund Øren

E-post: eh@k2-stavanger.no

E-post: go@k2-stavanger.no

Tlf.: 477 07 707

Tlf.: 913 85 876


Totalrenoverte lokaler

Bilde fra tilsvarende lokalet i bygget.


Kristian IVs gate 13 240 m2 Kristian IVs gate 13 ligger sentralt i Oslo, få minutters gange fra Nasjonalteateret og Stortinget kollektivknutepunkt. • Kristian IVs gate 13 ble bygget ca 1890, og ble kjøpt av Scandinaviegaarden i 2009. • Bygget ligger på hjørnet ved Sehesteds plass, en av de få piazzaer som ble etablert i Christiania på slutten av 1800 tallet. • Gården har egen vaktmester. • Sykkelparkering og dusjfasiliteter. • Inne kjennetegnes gården av solid takhøyde. • Bygningen ble totalrenovert i år 2007-2009. • Lokalene er totalrenovert, men det kan gjøres leietakertilpasninger. • Lys og nyoppusset kjeller. • Mulighet for bod.

Kontakt: Bjørn Hansen 488 51 990 bjorn@scandinaviegaarden.no


KORKPROPPER ISTEDET FOR PARKETTGULV?

Wasteland – fra avfall til arkitektur Bli med til Wasteland – en nær fremtid hvor papir blir til fasader, korkpropper til parkettgulv, gammel betong til nye konstruksjoner, og nye hus blir bygget av det vi i dag kaster. ’Wasteland – fra avfall til arkitektur’ er en utstilling av Ledanger Group.


Utstilling Exhibition

Adresse Vollsveien 13D

Lørdager & søndager 10.00 – 14.00


Oslo K – fremtidens kontorbygg i Kværnerbyen


OBOS bygger fremtidens kontorbygg Rett utenfor sentrumskjernen – i Kværnerbyen- bygger vi Oslo K, kontorbygget for deg som vil ha moderne, miljøvennlige og fleksible lokaler i et sentralt område. Kværnerbyens ansikt mot Oslo sentrum Det bygges et stort og iøynefallende kontorbygg som er velplassert og blir designmessig flott. Noe av det mest imponerende med bygget er toppetasjene som er vendt mot vest og får panoramautsikt mot byen, fjorden og Holmenkollen. Oslo K vil bære preg av fleksibilitet og mange valgmuligheter hvor det blir godt tilrettelagt for både åpne landskap, celle­ kontor og aktivitetsbaserte kontor. Bygget vil også inneholde godt med møterom, prosjektrom, kantine og fellesareal som har områder for uformelle møter og samhandling. Det blir også mulighet for å benytte et større auditorium på bakkeplan. Byen i byen På få år er Kværnerbyen forvandlet til et levende nabolag med arbeidsplasser, butikker, barnehager og et rikt kulturliv. Her er det kort vei til både dagligvare, apotek og kafé. Turstier, parker og friområder er også i umiddelbar nærhet.

Effektivt og enkelt Kværnerbyen ligger sentralt til med enkel tilkomst, men er også behagelig avskjermet slik at dagen ikke påvirkes av unødvendig støy. Det er en egen sykkeltrasé hele veien fra sentrum og inn til Kværnerbyen, og det vil bli etablert sykkelparkering med dusjmuligheter i bygget. Det vil også være parkering under bygget for de som er avhengige av bil. To bussruter kommer til å få holdeplass rett utenfor hovedinngangen og fire andre bussruter kun 100 meter unna. Vil du vite mer om fremtidens kontorbygg i Kværnerbyen? Fra første kvartal 2021 kan vi tilby opptil 30.000 kvm. Les mer om prosjektet på www.oboseiendom.no Kontakt utleieansvarlig: Hans Petter Hauge Tlf. 90 91 22 67 E­post: hans.petter.hauge@obos.no


18 HOVEDSAK Møllerparken er et område for kreative aktører. Dette lokalet ­ligger ved Akerselvas flotteste foss.

114 MARKEDSPULS Kontorledigheten i Oslo, Asker og Bærum har falt ytterligere.

76 PARADIS Slik kan den nye bydelen bli, ­dersom det nye politiske flertallet får områdeplanene på plass.

0 5/2 01 9 | N æring sE ie n dom | I NNHOLD

12


INNHOLD #05 2019

ESTATE MEDIA AS Rådhusgata 5, 0151 Oslo Tlf: (+47) 23 11 56 00 post@estatemedia.no www.estatemedia.no REDAKTØR Silje Rønne Tlf: 908 29 393 silje@estatemedia.no

14 Leder: Løft hodet

18 Hovedsak: PropHub

32 The Box

40 Nytt konsept i markedet

42 Oslo er første steg

JOURNALIST Dag-Jørgen Saltnes Tlf: 970 55 121 dag@estatemedia.no

48 – Vi var overmodne for ekspansjon

52 Nytt høyhus i Stavanger sentrum

56

66 Dette bygget gir energi

70 – Make business a pleasure

72 Et akademisk sentrum tett på næringslivet

LAYOUT OG DESIGN Blake and Friends Yvonne Rystad

– Det er salg på Forus

76 Ny urban bydel i Paradis

80 Kontorbygg midt på knutepunktet

CEO / PARTNER Trond Valle Tlf: 911 23 334 trond@estatemedia.no

140 Vekst i robotbasert teknologi

SALG Jan Erik Pedersen Tlf: 901 58 211 janerik@estatemedia.no Joakim Nessem Tlf: 958 35 865 joakim@estatemedia.no Mariann Sunde Tlf: 402 46 021 mariann@estatemedia.no

MARKED

95 Dag-Jørgen har ordet

96 Få store lokaler i sentrum

Camilla Skouverøe Matheson Tlf: 995 53 059 camilla@estatemedia.no Heidi Ringlund Tlf: 905 07 458 heidir@estatemedia.no

100 Oljegigantene skaper spenning i leiemarkedet

106 Øker satsingen på selvkjørende busser

108 Stor boligutvikling i Sandnes

114 Markedspuls

Ken Arne Lerpold Tlf: 419 16 983 kal@estatemedia.no

120 Ny klynge skal løfte ineffektiv byggebransje

122 Teknologimiljø i verdensklasse

128 Økt interesse for Lillestrøm

132 Jakter de første kontorbrukerne

134 Oversikt nybygg

138 Leiepriser

Michelle B. Csango Tlf: 901 69 356 michelle@estatemedia.no

FOR BESTILLING AV ANNONSER info@estatemedia.no TRYKK: United Press Poligrafija corp, Riga, Latvia DISTRIBUSJON: Posten Norge AS OPPLAG: 10.000 Copyright: Estate Media UTGIVER: Estate Media AS www.estatemedia.no

FASTE SPALTER

FORSIDE: 3D ESTATE

28 Morgendagens medarbeidere: Kristiane Knutsen 82 Utleier har ordet: Alfred Ydstebø

142 Juss: Miljøavtalen – hvilken betydning har den for leietaker?

148 Slik finner du nye lokaler

13

NESTE UTGAVE: Desember 2019 FEIL I FORRIGE UTGAVE: I artikkelen «Dette er fremtidens kontor», fikk Jan Roll feil tittel. Han er utleiesjef i Newsec.


AV: SILJE RØNNE | FOTO: MARGRETHE MYHRER

L

LØFT HODET

Det er lett for å tro at det meste av nytekning skjer i Oslo. Da er det ekstra godt å komme seg bort, og innse hvor feil man kan ta. I denne utgaven har vi besøkt Stavanger, en by som virkelig har kjent på oljekrisen. Det interessante er å se hvordan overflødig kompetanse er transformert til ­flere levedyktige gründerbedrifter, særlig innenfor teknologi og fornybar energi. Disse selskapene har virkelig bevist ­livets rett og er nå attraktive leietakere for byens eiendoms­ utviklere, som har flere interessante prosjekter på gang. Særlig FOMO på Forus, fascinerte meg. Dette blir ett av Norges største ombruksprosjekt. Den kreative g­ jengen som står bak, beskriver ikke FOMO som et kontorbygg. Heller en livsstil, et fellesskap, og en katalysator til godt arbeidsmiljø og samhold. De bygger utelukkende for millenniums ­ ­ generasjonen, de fra 25 til 40 som typisk

0 5/2 01 9 | N æring sE ie n dom | LEDER

j­obber i et teknologiselskap. Det er en tydelig trend at ­flere spisser seg mot konkrete målgrupper, fremfor å være for alle. Dette mener jeg utviklere bør være flinkere til. ­Risikoen er nok større, derimot tror jeg at konsepter med tydelig identitet skaper en mer interessant by og økt til­ fredshet blant leietakerne. Nå er det salg på Forus, det betyr at det er mange gode muligheter for leietakere der. At Forus er Norges viktigste næringsområde og står for en femtedel av all verdiskaping i landet, er også fort gjort å glemme for oss Osloborgere. Enten det er i Stavangerregion eller på Østlandet, blir det mer normalt med korte leiekontrakter. 10-års ­kontrakter ­kommer sjeldnere og i kombinasjon med alle de nye kontor­ hotellene som dukker opp, vil nok økt fleksibilitet og korte kontrakter bli standarden.

14


Vil DU flytte inn? Ring: 970 33 777

107 m2 Nedre Torggate 18, Drammen - Gateplan

248 m2 Nedre Storgate 19, Drammen - Gateplan

www.oxer.no


TRYGVE NILSENSVEI 8 Kombinasjonslokaler til leie. Trygve Nilsensvei 8 ligger tett opp til E6 nær Karihaugen. Kjøretid til Oslo sentrum og Gardermoen er hhv. 10 min og 20 min. Vi for utleie kontorlokaler i forskjellige størrelser beliggende i 2. og 3. etasje. Arealene er av god standard med ventilasjon etc.

FRA CA. 350 KVM

Hyggelig utsikt med gode dagslysforhold gir en trivelig arbeidsplass. Lokalene vil kunne tilpasses leietakers behov og ønsker etter nærmere avtale. God parkeringsdekning umiddelbart utenfor lokalene. Finnkode: 14 75 24 876

H A U S M A N N S G AT E 6 Kontor Eiendommen ligger sentralt til på hjørnet av Hausmannsgate og Chr. Kroghsgate vis a vis Akerselva Atrium. Ledig areal utgjør 252 kvm i 8. etasje. Lokalene vil bli bygget opp etter leietakers ønsker mht. planløsning og standard.

252 KVM

Arealet kjennetegnes av fantastisk utsikt over Oslo sentrum gode lysforhold. Kort vei til offentlig kommunikasjon og gangavstand til Oslo sentralbanestasjon. Mulighet for leie av parkeringsplasser i eiendommens garasjeanlegg. Finnkode: 14 75 24 454

Konta k t: H ar a l d L a h n | 2 2 8 5 0 9 7 0 / 9 1 5 3 4 4 6 3 | l a h n@ fo r tu n a.n o


Lok aler til leie L I L L E A K E R V E I E N 31 - PA N O R A M A U T S I K T Kontor Lokalene er innredet med dels cellekontorer av forskjellig størrelse og dels åpne arealer. Arealene er av høy standard med gode materialvalg. Lokalene har god utsikt mot omkringliggende områder.

114 - 270 KVM

Offentlig kommunikasjon som buss og trikk stopper umiddelbart utenfor eiendommen. Parkering kan leies i tilknytning til kontorarealet. 2. etasje 230 kvm – i sidefløy 2. etasje – 270 kvm hovedbygg 6. etasje 424 kvm – utleid Finnkode: 15 04 05 106

Vi har k apasitet til flere oppdrag:

For valtning | Utleie | S alg | S øk

Konta k t: H ar a l d L a h n | 2 2 8 5 0 9 7 0 / 9 1 5 3 4 4 6 3 | l a h n@ fo r tu n a.n o


0 5/2 01 9 | N æring sE ie n dom | PROPHUB

18


Dette er en d ­ estinasjon og et ­miljø der du kan ­utforske det siste innen teknologi og ­visualisering for salg og ­utleie av eiendom. AV: SILJE RØNNE | FOTO: 3D ESTATE

19


1

1 God takhøyde, stil­ fulle vindusbuer, tykke murvegger og solide metall­ elementer skaper særpreg. 2 Både bygget og lokalene de sitter i har vært hjem for mange ulike typer næring siden midten av 1800-tallet.

0 5/2 01 9 | N æring sE ie n dom | PROPHUB

20


2

HER FIKK VI GODFØLELSEN.

tter å ha vært på over 30 vis­ ninger i ulike lokaler rundt om i hele Oslo falt valget til slutt på Sagveien 21, like ved siden av Mølleparken. ­Philip R. Gundersen, ­gründer og daglig leder i 3D Estate forteller at han og ­ Herman Wenstad, gründer av Plyo var sammen på visning. – Vi hadde så vidt kommet innenfor ­dørstokken, men det var åpenbart – her fikk vi godfølelsen. Vi har nå sittet her i litt over 3,5 år og stortrives fortsatt, sier Gundersen. Selskapene er en del av det de i dag kaller PropHub, som er deres hus og lokaler. – Spydspissen i PropHub er vårt nye showroom, som radikalt endrer hvordan ­eiendomsutviklere- og forvaltere kan ut­forske og kjøpe våre tjenester. Det er hovedsakelig 3D Estate og Plyo som leverer tjenester inn i ­PropHub og vårt showroom, men vi har også med oss andre sertifiserte partnere for å ­kunne tilby en «one-stop shop» for alle prosjekter, forklarer han. Det er mange grunner til at nettopp Sag­ veien føltes riktig for begge parter. Lokalet lig­

21

ger sentralt plassert, både med tanke på gode ­serveringstilbud, kollektivknutepunkt og handel. – For oss var det avgjørende at lokalet ligger luftig plassert med utsyn over et stort grønt­ område. Når enn i tillegg legger til energien fra Akerselvas flotteste foss, en energi og flyt vi kunne kjenne oss igjen i, var det ingen tvil om at det var her vi skulle sitte, forklarer han. Mølleparken er et område for kreative ­aktører, og dette var et miljø de to selskapene ønsket å være en del av. – At eiendomsselskapet Ragde betegner ­området som «et lite stykke Brooklyn langs Akerselva» er beviset, det skjer mye kult rundt oss, fremhever Gundersen. Både bygget og lokalene de sitter i har vært hjem for mange ulike typer næring siden midt­ en av 1800-tallet.

– Dette gjør de autentisk, industrielle og ­ nnerledes i våre øyne. God takhøyde, stilfulle a vindusbuer, tykke murvegger og solide metall­ elementer er med på tydeliggjøre dette – et ut­ trykk som vi synes er kult, beskriver han. I dag sitter det 20 ansatte i lokalet som er for­ delt på to etasjer. De har utvidet det siste året. – Til å begynne med satt vi kun i første­etasje som er 270 kvadratmeter. Etterhvert som vi begynte å vokse har vi hatt gode samtaler med gårdeier der vi har vært tydelige på at vi kom­ mer til å få behov for mer plass. Da lokalet over oss ble ledig fikk vi mulighet til å utvide, og rev en tidligere gjenmurt trapp mellom etasjene. ­Andreetasje er på 214 kvadratmeter og rommer nå hovedsaklig alle designerne, sier han.


1

2

1 Gjennom oppuss­ ingen var det spesielt to ting som var viktig: Først å skape en destinasjon og et miljø våre kunder vil komme på besøk til for å utforske det siste innen teknologi og visualisering for salg og utleie av eiendom.

ET LITE ­ STYKKE ­BROOKLYN LANGS ­AKERSELVA

2 Unge norske ­kunstnere henger på veggene. 3 3D Estate har sittet i lokalene i litt over 3,5 år og stortrives fortsatt.

3

0 5/2 01 9 | N æring sE ie n dom | PROPHUB

22


23


DESIGNET ALT SELV 3D Estate startet ut­ viklingen av ­lokalene med å sette de visuelle føringene for oppussingen, med fokus på fargevalg og materialer.

Lokalet som helhet har tre kontorsoner, tre møterom, to sosiale soner, showroom, to ­kjøkken og to bad. WOW-FAKTOR 3D Estate startet utviklingen av lokalene med å sette de visuelle føringene for oppussingen, med fokus på fargevalg og materialer. Basert på behov designet de alt selv. – I denne prosessen trakk vi på egne ressurser og 3D-visualiserte flere løsnings­ ­ forslag både for første- og andreetasje samt show­rommet. Vi ønsket å skape en helhetlig gjennomgående følelse i begge etasjene, men likevel ha noen differensiatorer. Dette har ­resultert i et organisk grønt preg i andreetasje, derimot er førsteetasjen mer fargesprakende

0 5/2 01 9 | N æring sE ie n dom | PROPHUB

og teknologi­ inspirert, forklarer ­ Gundersen og fremhever at de har hatt unge norske ­kunstnere som har stilt ut verkene sine der. – Etter ferdigstillingen har Featuring Spaces levert en rekke fotografier som i dag henger på veggene, fortsetter han. Ved overtakelse av de nye lokalene opplevde Gundersen at gårdeieren var svært fleksibel og etterga deres ønsker for oppussing. – Vi ønsket å skape en wow-faktor og i grove trekk totalrenovere begge etasjene – dette fikk vi klarsignal på. Gjennom oppussingen var det spesielt to ting som var viktig: Først å skape en destinasjon og et miljø våre kunder vil komme på besøk til for å utforske det siste innen tekno­ logi og visualisering for salg og utleie av eien­ dom, forklarer han og legger til at de har lykkes.

– Dette opplever vi i stor grad at vi har klart, alle som kommer hit nå merker at det er litt annerledes, sier han. Det andre som var betydningsfullt for 3D Estate var å balansere lokalet riktig mellom stasjonære og dynamiske arbeidsplasser. De ansatte på kontoret har svært ulik arbeidsflyt, dette måtte lokalene ta hensyn til. – Vi trengte gode stasjonære arbeidsplasser for designere, mens prosjektledere, rådgivere og selgere trengte fleksibilitet til prat, spar­ ring, diskusjoner og møter. Dette har resultert i telefonrom, møterom, sosiale soner og løs­ ningen slik den er i dag. Alle er godt fornøyd med fasilitetene, fremhever Gundersen.

24


Stortorvet 10 UMIDDELBAR NÆRHET TIL ALT Ledige arealer i kjente Glasmagasinet med egen kontorinngang

C.J. Hambros Plass 2 EFFEKTIVE LOKALER I IBSENKVARTALET Flott beliggenhet rett ved Tinghuset CA. 223 - 1600 KVM BTA — — — — — —

Trikkeholdeplass rett ved siden av Kort gangavstand til Nationaltheatret stasjon Nytt konferansesenter (Salongen) Sykkelparkering, dusj og garderobe Hotell, cafeer og restauranter rett ved Velkjent og representativt bygg

KONTAKT Øyvind Oxholm Meisingset +47 907 54 597 e-post: oom@klp.no

Thomas Andersson +47 922 90 000 e-post: tsa@klp.no

CA. 600 - 7.237 KVM BTA — — — — — — — — —

Midt i sentrum 3 min til Oslo S med trikk, t-bane, tog og buss T-bane og trikk rett ved Flott kantine drevet av Fazer Sykkelparkering, dusj/garderobe Bysykkelstativ rett ved siden av Bygg med sjel og moderne kontorlokaler Egen inngang til Glasmagasinet kjøpesenter Nyoppusset fellesareal og inngang (2020)

Ida Grønli Gran +473 31 502 e-post: ieg@klp.no


ANSATTE Her er gjengen i 3D Estate.

Samtidig var de fast bestemt på å beholde den gode internkulturen. – Selv om alt skulle bli nytt og fint, ­ville vi ikke miste det mellommenneskelige vi har bygd opp. Slik vi ser det er stemningen som lokalene tilfører en viktig del av dette. At fredags­ pilsen fortsatt skulle kunne vare til klokken 20, med pizza og gaming på eget ­initiativ, var avgjørende, understreker han. EN FREMTIDSRETTET ARBEIDSPLASS – I kraft av lokalene, showroomet, ­menneskene, kompetansen og energien som er her hver dag vil vi absolutt definere vår arbeidsplass som fremtidsrettet. De ansatte opplever stor grad av fleksibilitet både hva angår arbeidstid og -oppgaver. Designerne har stor frihet til ­research, innovasjon og testing – ­dette ­driver oss fremover hver dag! Videre sitter vi tett sammen på tvers av ulike tjenester og fagfelt, men som likevel går hånd i hånd inn i kunde­ leveranser. Dette skaper gode r­elasjoner,

0 5/2 01 9 | N æring sE ie n dom | PROPHUB

­ pner dører og det er lav terskel for sparring å og videreutvikling, forklarer han. I tiden fremover ønsker selskapet å bygge videre på plattformen de har etablert, både gjennom nye lokaler, showroom og jobbene de leverer. – Vi opplever i stor grad at kundene vi har innom synes prosessene og vinklingen vår er litt annerledes og frisk, så vel som kontore­ ne. Sammen er dette med på å løfte oss som en ny og innovativ aktør. I tiden fremover skal vi ikke bare ha kundemøter ute, men også ­ invitere våre samarbeidspartnere inn. Vårt nye showroom og kundereise represen­ terer en helt ny måte å presentere og utforske verktøy for å skape verdi gjennom digitalise­ ring og ­ visualisering, forklarer Gundersen og ­avslutter: – Våre nye lokaler fasiliterer for videre vekst, med plass til nye mennesker. ­ Vi har også gode samtaler med gårdeier om ­videre ekspansjon når andre lokaler i direkte tilknytning skulle bli ledig.

26


Lensmannslia 4 FLOTTE LOKALER I ASKER Tilpasset store og små bedrifter

CA. 727 - 5.941 KVM BTA

Munkedamsveien 35 FLOTT PLASSERING I VIKA / CBD Lyse og effektive lokaler med kort vei til alt

CA. 162 - 1.925 KVM BTA — — — — — — —

— — — — — — — — — —

Lyse og effektive lokaler Innendørs sykkelparkering God parkeringsdekning Flotte grøntområder Askers beste treningssenter i bygget Stor kantine med varme og kalde retter Nytt resepsjonsområde Mulighet for å jobbe flere steder i bygget Kiosk og kaffe i resepsjon Flere sosiale soner

Effektive og moderne lokaler (2., 4. og 8. etg) Flott utsikt Kort avstand til Nationaltheatret og Aker Brygge Mulighet for egen møteromsavdeling i lokalet Sykkelparkering med dusj/garderobe Flott personalrestaurant ferdig i 2020 Sosiale soner, flotte møterom og mulighet for resepsjon

KONTAKT Øyvind Oxholm Meisingset +47 907 54 597 e-post: oom@klp.no

Thomas Andersson +47 922 90 000 e-post: tsa@klp.no

Ida Grønli Gran +473 31 502 e-post: ieg@klp.no


PROFIL NAVN: Kristiane Knutsen ALDER: 21 AKTUELL: tar en bachelor i psykologi på Bjørknes Høyskole

0 5/2 01 9 | N æring sE ie n dom | MORGENDAGENS MEDARBEI DERE

28


I hver utgave av NæringsEiendom presenterer vi unge menneskers syn på arbeidsplassen og hvordan de ­ønsker å jobbe. Denne gangen har vi snakket med Kristiane Knutsen. Hun er 21 år og tar en bachelor i psykologi på Bjørknes Høyskole. AV: SILJE RØNNE | FOTO: PER MARTIN HAAHEIM

MORGENDAGENS MEDARBEIDERE – hva ønsker de?

29


«Jeg håper at i mitt yrke som psykolog, at det fortsatt vil være behov for menneskelig kontakt og relasjoner, og at ikke ­robotene har gjort sitt inntog her også.» KRISTIANE KNUTSEN

– Hvilken arbeidsgiver drømmer du om å jobbe for og h ­ vorfor? – Jeg har akkurat begynt å studere, og er såpass tidlig i studieforløpet at jeg per i dag ikke har tenkt over hvilken ­arbeidsgiver jeg ønsker å jobbe for. Om jeg kommer til å ­jobbe i privat eller offentlig sektor har jeg heller ikke gjort meg opp en mening om enda, men målet er å gå målrettet inn for å få best og bredest mulig erfaring på fagfeltet jeg ønsker å jobbe innenfor. For å få en kompetanse som kan gi meg grunnlag for gode jobbmuligheter. For at dette skal skje vil kanskje det viktigste være at arbeidsgiveren vil legge til rette for at jeg skal kunne utvikle mine faglige og personlige evner i et stimulerende arbeidsmiljø. – Hvordan ønsker du å ha det på arbeidsplassen? – For meg vil nok noe av det viktigste være at det er et godt kollegialt miljø. Å jobbe som psykolog vil jeg anta fører til mange situasjoner hvor en trenger støtte fra kollegaer, både på godt og vondt. Det vil være viktig å kunne få d ­ ette i arbeidsmiljøet. Jeg ønsker også at det skal være masse humor og glede, at arbeidsplassen skal være en god plass å være på. I tillegg vil jo praktiske ting, slik som flexitid være

0 5/2 01 9 | N æring sE ie n dom | MORGENDAGENS MEDARBEI DE RE

viktig for meg. Muligheten til å planlegge sin egen arbeids­ dag, ferier etc. er også et ønske, da det gir meg fleksibilitet til familielivet. – Hva er den optimale arbeidsformen for deg? – I og med at jeg utdanner meg til psykolog, vil jeg nok jobbe mye selvstendig. Derfor er det viktig å finne støtte, erfaring og lærdom av kollegaer på arbeidsplassen. At det er møter for erfaringsutveksling slik at en kan dele sine kunnskaper og erfaringer med de andre vil være viktig. Jeg valgte å studere psykologi fordi jeg ønsker en arbeids­ form som varierer mye, og jeg ønsker å omgås med andre ­mennesker. – Hvordan tror du arbeidslivet vil se ut om 20 år? – Jeg tipper at vi vil se store forandringer, hvor ting går i en retning av automatisering og bruk av roboter, samt mindre samhandling og møter mellom mennesker. Jeg ­ håper at i mitt yrke som psykolog, at det fortsatt vil være behov for menneskelig kontakt og relasjoner, og at ikke ­robotene har gjort sitt inntog her også.

30


NEDRE VOLLGATE 9 2 286 - 1 301 M TIL LEIE Ønsker du lokaler som kombinerer det moderne med det historiske? Nå har din bedrift mulighet i Andvord-kvartalet! Her har vi flotte og areal-effektive lokaler på 286 - 1301 m² til utleie (286 + 293 + 722 m²). Alt av offentlig kommunikasjon, handels- og servicetilbud er rett i nærheten. BELIGGENHET: Nedre Vollgate 9 ligger øverst i Kvadraturen. Her er det kort vei til byens pulserende liv med Christiania Torv rett i nærheten. SYKKEL: Kontorene er tilknyttet sykkelparkering, dusj og garderober. FASILITETER: Lokalene er tilknyttet et stort møterom for byggets brukere og en flott kantine. I sokkeletasjen er det tilgang til parkeringsplasser. BUSS: Det er kort gangavstand til alt av offentlig kommunikasjon som trikk, buss, tog og båt. Det tar ca. 7 minutter å gå til Oslo S.

KONTAKT Jan W. Roll Newsec AS 905 33 369 / jr@newsec.no FINN-kode: 130776731


THE BOX Den nye kreative huben ved Akerselva. AV: SILJE RØNNE | FOTO: KJETIL GUDEM

0 5/2 01 9 | N æring sE ie n dom | THE BOX

32


33


1

Ragde Eiendom har åpnet The Box, et nytt kontorkonsept i Mølleparken 4 i Oslo. I byggets 20.000 kvadratmeter finner du leietakere med kjente navn som: Schjærven, Storyline, Red Bull, Maipo Film, Go! Electra, Pravda, og Noroff – en raskt voksende høy­ skole med 420 elever som utdanner seg innen cybersikkerhet, teknologi og digitale medier. Bare i området rundt Akerselva eier de cirka 100.000 kvadratmeter næringseiendom. Ideen til The Box ble til rett etter at Ragde Eiendom kjøpte Mølleparken 4 i desember 2018. ­Huset er allerede proppfullt av kreative ­ talenter innen reklame, lyd, foto, film, media og ­kommunikasjon, der de fleste jobber prosjekt­ basert. Av den grunn vet ikke alltid leietakerne hvor mange ansatte de trenger i hvert prosjekt. – The Box ble et resultat av leietaker­ undersøkelsen vi sende ut rett etter at vi ­kjøpte ­Mølleparken 4. Hva var det egentlig våre leie­ takere ønsket av oss som gårdeier? Mer plass? Freshere fellesarealer? Bedre lunsjtilbud eller eget treningsstudio, sier Olivia Danielsson, ­ansvarlig for The Box i Ragde Eiendom. SYNERGIEFFEKT The Box er et 500 kvadratmeter stort kontor­ fellesskap som Ragde Eiendom har laget i sam­ arbeid med Krohnark. The Box leier ut kontorer, kontorplasser og møterom, samt til eventer.

0 5/2 01 9 | N æring sE ie n dom | THE BOX

– Vår tanke var å samle leietakerne for å synlig­gjøre deres unike arealer og tilbudet av klippesuiter, miksekinoer, lydrom og annet på en felles plattform. I samme bygg har leie­ takerne tilgang til et 200 kvadratmeter stort flerbruksstudio som er perfekt for ­ filming, foto­grafering og live streaming. Rundt ­studio finnes rom for postproduksjon som blant annet lyd-, klippe- og makeup-suiter, sier ­ Danielsson, som mener dette vil skape en synergi­effekt mellom eksisterende leie­takere. Samtidig som eiendomsselskapet vil kunne tilby nye leietakere flere og mer attraktive ­fasiliteter. Danielsson forklarer at The Box er det perfekte kontormiljøet for innovative og ­ kreative bedrifter som allerede har eller ­ ­ønsker å være i direkte nærhet til de store og veletablerte navnene som leier på huset. – 4 av 8 kontorer ble leid ut og flyttet inn i før kjøkkenet var på plass og lokalet var ferdig­ stilt. Vi opplever allerede at det er veldig stor etterspørsel etter slike lokaler. For å klare å administrere et ubemannet areal med kortere leiekontrakter, kontor­ ­ plasser fra måned til måned og utleie av møte­ rom på dagsbasis, var vi nødt til å gjøre det e ­ nkelt for alle parter, sier hun og legger til:

1 Loungen er lokalets knutepunkt. 2 The Box inneholder kontorer, åpne og lukkede møterom, fokussoner og stille­ rom.

34


2


TYDELIG REFERANSE Skiltingen spiller på typiske undergrunns­ skilt.

– Alt går så utrolig fort i dag, og vi er i prin­ sippet ut­daterte på det siste, i det sekundet vi står opp om ­morgenen. Lokalene er derfor helt nøkkelfrie, all tilgang styres via appen U ­ nloc og jeg kan vippse nøkler til elektrikeren som skal ta internkontroll eller han som ­ønsker å stikke innom på en rask visning. Både kontorer og møterom skal du etter hvert kunne booke direkte på nettsiden til The Box. – Det er første gang vi bygger opp et helt nytt konsept fra grunnen i våre egne lokaler. ­Dette er et spennende pilotprosjekt, som vi har ­veldig stor tro på, fremhever hun. TENK INNENFOR BOXEN Konseptet The Box er inspirert av det tøffe og pulserende livet i Amerikas kreative under­ verden.

0 5/2 01 9 | N æring sE ie n dom | THE BOX

– The Box er et nytt kontorkollektiv ­inspirert av bydelen Brooklyn sitt røffe og industrielle utrykk. Manhattans lillebror har de senere årene steget frem som et skattekammer innen fri kreativitet og fokuset har vært å tenke nytt, annerledes og også bærekraftig. Pulse­ rende gater, nye konsepter, spennende ideer og h ­ ippe tenkere. I The Box ønsker vi ikke å ­fokusere på utsiden, men mer på hva som ­skapes bak ­lukkede dører, sier Heidi Krohn Olsen, daglig leder og interiørarkitekt i Krohnark. Det første som møter deg i The Box er loungen. Dette er lokalets knutepunkt, ­ ­direkteknyttet til kaffebaren, som er inspirert av de typiske flislagte undergrunnsstasjonene i New York City. Loungen er utformet med ­f ormål om å kunne benyttes ved eventer.

36


STRANDVEIEN 4-8 151 + 489 M

2

SUPERSENTRALT MED GOD EKSPONERING Særdeles sentral beliggenhet på Lysaker rett ved siden av kollektivknutepunkt. Lokalene er nylig blitt rehabilitert med god og moderne kontorstandard. Standveien 4-8 passer svært god for kontor, helserelatert virksomhet, showroom, annen publikumsrettet virksomhet. Arealene er på 151 og 489 m2, eventuelt samlet 640 m2 BTA. Velkommen til visning! BELIGGENHET: Særdeles sentral eiendom på sjøsiden av Drammensveien (E-18) ved Lysakerelven. Kort vei til servicetjenester på ”lokket”, og kun en kort spasertur til CC Vest, et av Oslos største kjøpesenter. OFFENTLIG TRANSPORT: Kun 20 meter til bussholdeplass. Lysaker stasjon med fly-, lokal- og regiontog samt egen bussterminal ligger få minutters gangavstand unna. I samme avstand, men i motsatt retning finner man Nesoddbåten.

KONTAKT Jan W. Roll 905 33 369 jan.roll@newsec.no FINN-kode: 93344077

Martin Johannessen 916 08 466 martin.johannessen@newsec.no


« I The Box ønsker vi ikke å ­fokusere på utsiden, men mer på hva som ­skapes bak ­lukkede dører. » HEIDI KROHN OLSEN, daglig leder og interiørarkitekt i Krohnark

Arealet i The Box har en rektangulær form. ­Generelt er lokalene svært plasseffektive, med flere u ­ like sitteplasser. – Vi har hentet inspirasjon fra under­grunnen i NYC, prosjektet døpte vi «ett lite stykke ­Brooklyn langs Akerselva». Interiøret er ­preget av markante detaljer, røffe flater og unike ­personligheter. Det er her det nye og fremover­ lente skapes, det tilfeldige skjer og det vakre finner liv. Nye impulser, uventede h ­ endelser, interessante møter og uendelig tilgang på ­kreativ kapital og nettverk, forklarer Krohn. Har du tatt New York City sin undergrunns­ bane, vil du helt klart kjenne deg igjen mener hun. For på samme måte som du ankommer ­undergrunnen, må du gjennom en lang korri­ dor for å komme til The Box. Krohnark tror på en holistisk tilnærming til designoppgaven og har fått lov til å bruke hele verktøykassen – både skilt, grafikk samt stå for utsmykking og styling. – Det er viktig å ha kontroll på alt for å få et godt sluttresultat. Vi takker Ragde for tillitten vi har fått, sier hun. De jobber allerede med å videreføre ­konseptet, Suite Seven er fortsettelsen av The Box. Krohnark er svært opptatt av at det må være rom for å tenke annerledes, ikke bare når det gjelder design, men også folkene. Derfor «frir» hun til menn i dress. – Hvorfor skal alt som er litt annerledes ­assosieres med det å jobbe med noe krea­ tivt og fritt for dresser? Jeg har også lyst til

0 5/2 01 9 | N æring sE ie n dom | THE BOX

å få «dressene» hit, det vil gi en god balanse, sier hun. EN OVERORDNET PLAN FOR ­ALEXANDER KIELLANDS PLASS Ragde Eiendom er i gang med å forvandle om­ rådet mellom Alexander Kiellands Plass og Ringnes Park. De har ambisjoner om å skape Oslos nye hippe bydel og transformasjonen av Waldemar Thranes gate 84b-86-98 er allerede i gang. Der skal alle lokalene videreføres i tyde­ lig og samme ånd, dette handler om identitet og merkevarebygging. – Vi er også ferdige med utarbeidelsen av ett spennende mat, mingle og eventareale i topp­ etasjen – dette kan alle som leier av ­ Ragde bruke. De eier også kjøpesenteret Kiellands ­ Hus, Ringnes Park, Thorvald Meyers gate 7-9-11 og Møllerparken 2 og 4, sier interiørarkitekten. Krohnark fikk i oppgave å skape ett helhetlig tema for området, vi har jobbet med interiør­ arkitektur, konsept og designprofil. – Vi skal også bistå med utomhus arealene, det er vi stolte av å få være med på. – Interiørarkitektur som virkemiddel har kommet for å bli, vi startet med Gym ILA i 2015 og ser at konseptet vårt blir sterkere og etter hver signatur. Vi er heldige som har en så utfordrende og spennende oppdragsgiver som lar oss ta konseptet helt ut. Vi jobber etter ­konseptet: «These streets will make you feel brand new», sier hun.

Det rå og originale er ett stadig mer ­ tterspurt produkt da bærekraft og gjenbruk e er noe stadig flere ønsker seg. – Varehus/New York loft-følelsen er jo v ­ eldig annerledes enn mange av de mer ­tradisjonelle nybyggene der ute – her finner du ikke standard hvit t-profil sier hun, alt vil være ­gjennomgående varehusestetikk. – Vi utarbeider ulike konsepter i de ulike byggene og nye leietakere får full frihet til å skape noe helt unikt og eget – vi er v ­ eldig lyd­ høre og superfleksible så lenge man ­ivaretar det overordnede tema, det er gøy med skredder­søm, sier Krohn. NYE MEATPACKING? Beliggenheten på Alexander Kiellands Plass er mer sentral enn det enkelte måtte tro ­ifølge Krohn. Med kort vei til sentrum og god kollektiv­ dekning med buss, trikk og bysykler rett i nærheten. Selv bruker de el-sykler, til tross for at bygget har god parkeringsdekning, har det blitt et lett­ vint fremkomstmiddel når de har møter i ­s entrum. – Her er det kort vei til «Løkka», sentrum, og Vulkan. Alt fra mathallen til arkitekthøy­ skolen, kryper seg oppover mot Alexander Kiellands Plass. Vi har veldig tro på dette utviklingsprosjektet, bare vent å se avslutter hun. Også var det dressene da, hun er skrå­ sikker, det er ikke lenge til de også er her.

38


TEVLINGVEIEN 23 358 – 3 266 M

2

TIL LEIE Arealeffektive og fleksible kontorer i Tevlingveien 23 til leie. Flere ulike arealstørrelser – kantine – møteromssenter – hyggelige sosiale soner. Lokalene har gode lysforhold og flott utsikt over Oslo. Velkommen til visning!

BELIGGENHET: Tevlingveien 23 er et signalbygg på Trosterud/Furuset/Alna. Bygget er høytliggende og har god eksponering mot E6. SYKKEL: Kontorene er tilknyttet sykkelparkering, dusj og garderober. BUSS: Buss og flybuss stopper i umiddelbar nærhet: Linje 344, 25,79, 411

T-BANE: Trosterud T-bane ligger 270 meter fra bygget (3 minutters gange).

KONTAKT Jan W. Roll Newsec AS 905 33 369 / jan.roll@newsec.no FINN-kode: 97004102


NYTT KONSEPT I MARKEDET SAJA tilbyr leietakerne et grønt kontorhotellkonsept. ­Responsen i leiemarkedet kom raskt. GRØNT KONSEPT Nicole Freij, kontorog konseptsjef i SAJA Eiendom. SAJA, som drifter, forvalter og utvikler næringseiendom, har utvidet tjeneste­ tilbudet overfor gård­ eiere med et grønt kontorhotellkonsept.

AV: SILJE RØNNE | FOTO: SAJA

– Utleie er ofte en naturlig og viktig del av forvaltningsjobben vår. Leiemarkedet er i endring, og vi må følge med og tilpasse ­tjenestetilbudet til nye behov og krav. Vi har derfor utviklet SAJA Flex – et kontorhotell­ konsept for leietakere som ønsker en enkel, effektiv og hyggelig arbeidsdag med maksimal fleksibilitet. Det kan supplere tradisjonell ut­ leie, og eksempelvis passe godt i eiendommer og arealer hvor gårdeier har et begrenset tids­ perspektiv for utleie, sier Nicole Freij, kontorog konseptsjef i SAJA Eiendom. SAJA Flex er et komplett kontorhotell for leie av møblerte kontorplasser, enkelt­ kontorer, grupperom og showroom – og valg­ fri tilgang til en rekke fellestjenester. Det har fokus på økonomi og bærekraft i form av ­ gjenbruk av møbler og utstyr. Og ved å være spesielt rettet mot arealer som er i god teknisk

0 5/2 01 9 | N æring sE ie n dom | SAJA FLEX

stand men ellers vil måtte gjennomgå kostbar, tidkrevende riving, oppussing og tilpasning for nye leie­takere. TREFFER BREDERE SAJA står for etablering, utleie, tilpasninger og drift av kontorhotellene i nært samarbeid med gårdeier og eventuelle andre tjeneste­ tilbydere i og rundt eiendommen. Leietaker tilbys korte, fleksible leieavtaler – med fast månedsleie og tilgang til en pakke­meny med fellesfasiliteter og -tjenester til faste ­priser. Eksempelvis møterom, personalrestaurant, ­sosiale områder, wi-fi og treningsfasiliteter. SAJA Flex-konseptet er nylig etablert i flere bygg i Bryn-Helsfyr-området – og responsen har vært svært god. – Ved å kombinere tradisjonell arealutleie med SAJA Flex treffer vi en mye bredere del av

leiemarkedet. Dette ga umiddelbart ­resultater, og har gjort at store ledige arealer har blitt fylt opp på rekordtid. Vi har nå et ferdig pakket konsept å tilby i andre aktuelle bygg, sier Freij. FLEKSIBILITET, PRIS OG GJENBRUK I de første kontorhotellene har det vært fokus på å skape gode, trivelige lokaler med minst mulig oppussing og materialbruk – og mest mulig gjenbruk av brukte møbler. – Det har vist seg fullt mulig å skape gode arbeidsmiljøer på denne måten, og at ­mange mindre leietakere setter pris på kombi­ nasjonen av fleksibilitet, pris og gjenbruk. Vi vil gjerne komme i kontakt med eiendoms­aktører i ­Oslo-området som lurer på om k ­ onseptet kan passe i deres bygg, eller som av ulike årsaker skal kvitte seg med brukt ­inventar og møbler, avslutter Freij.

40


newsec.no


OSLO ER FØRSTE STEG Huckletrees europeiske vekststrategi starter på Aker Brygge. AV: SILJE RØNNE | FOTO: HUCKLETREES

Den britiske co-working aktøren Huckletree har åpnet dørene på Aker Brygge etter opp­ kjøpet av Pier X Venture Hub fra Norwegian Property. Nå kunngjør kjeden at Oslo er ­første steg i en ambisiøs vekststrategi rettet mot teknologi­drevne selskaper i Europa. – Huckletrees coworking modell kjenne­ tegnes av tydelige venturetemaer og sterk økosystemtankegang, forklarer Morten Wiese, leder for vekst og innovasjon for Huckletree Aker Brygge. – Da vi åpnet dørene for Pier X i 2017, var ambisjonen vår å bygge et økosystem for å hjelpe gründere i Norge, og vi har sett flere spennende selskaper vokse ut av lokalene her på brygga. Men Oslo-miljøet er lite, og vi ­valgte å rette blikket mot Storbritannia, som er Norges desidert største handelspartner, fortsetter han.

0 5/2 01 9 | N æring sE ie n dom | HUCKLETREES

Huckletree åpnet nylig Storbritannias første investorhub i Soho i London der investorer som Silicon Valley Bank og Concentric har flyttet inn. I forrige uke åpnet de også GovTech hub’en Public Hall i samarbeid med venture­ firmaet Public. Målet her er å skape et øko­ system for teknologiselskaper som har fokus på å digitalisere offentlige tjenester. ET NETTVERK AV INVESTORER To av Huckletrees ambassadør er Magne Uppman og Teodor Bjerrang, partnere i SNÖ, som allerede har kommet godt i gang med å knytte europeiske ventureaktører sammen fra kontorene på Aker Brygge. – Vi har hatt et mål om å koble norske ­g ründere opp mot et bredere nettverk av

42


HAR Ã…PNET Huckletree Aker Brygge lounge.

43


1 Huckletree Soho ­Investorhub, London. 2 Gry Hellund Ryssdal og Morten Wiese ­leder Huckletree Aker Brygge.

1

2

i­nvestorer med et paneuropeisk eller globalt fokus. Huckletrees inntreden i det norske mar­ kedet er med på å akselerere denne p ­ rosessen, forklarer Teodor Bjerrang. SKAPER SKALERINGSSELSKAPER Huckletree ble startet av Gabriela Hersham og Andrew Lynch i London og Dublin i 2014 der de så et klart behov for inspirerende lokaler og et tilrettelagt økosystem for gründere. – Vi har et mål om å re-energisere det europeiske coworking-markedet. De fleste ­ ­europeiske byer har nå en rekke coworking-­ tilbud, men alt for mange er kun fokusert på et skrivebord og lite annet. Vi startet Huckletree basert på ideen om at du ikke ­ kan for­andre ­verden alene, og vi p ­ rioriterer langsiktige ­ verdier for medlemmene våre ved å bygge et pålitelig og kuratert nettverk av investorer, mentorer og talenter, og vi gir gründerne tilgang til et nettverk av eksperter, ambassa­dører og råd­giverne som hjelper dem å skalere. ­Huckletree ønsker å tilrettelegge for ­selskapenes vekst og utvikling, og vi lykkes når vi ser selskapene vokser ut av lokalene våre, forteller CEO, Gabriela Hersham. Huckletree har så langt hentet 7,2 millioner pund til sin europeiske ekspansjon. De største investorene er venturefondene, Concentric.

0 5/2 01 9 | N æring sE ie n dom | HUCKLETREES

44


www.newsec.no

NY

UTGAVE Basalerapporten er nå ute med en helt ny utgave! Her kan du lese om:

• Eiendomsskatt for næringseiendom • Markedet for næringseiendom - første halvår 2019 • Oppdaterte nøkkeltall for eier- og felleskostnader

BASALERAPPORTEN SOM PDF:


ANNONSE

KONFERANSEHUSET MED DET STORE HJERTET KLP Eiendom har skapt en unik møteplass i Oslo Sentrum. Salongen er plassen for deg som vil arrangere møter i inspirerende omgivelser.

HVA ER DITT BEHOV: Salongen har møterom og fasiliteter for både små møter og større arrangementer.

I Ibsenkvartalet i Oslo ligger Salongen – et konferansehus for bedrifter som ønsker den perfektekombinasjon av faglige og sosiale sammenkomster. Salongen konferanse, sammen med Provianten restaurant og Kammerset kaffe og kaker, gir en sømløs brukeropplevelse. Mennesker er avgjørende for en god opplevelse. I tett samarbeid med 4Service har KLP utviklet konseptet, og 4Service har hentethåndplukkede medarbeidere med lang bransjeerfaring. Reidar Normann er Sitemanager for Salongen, Provianten og Kammerset . Han er full av lovord om sin spennende arbeidsplass. – Vi er et konferansehus med stort hjerte, absolutt. Og ikke minst så er vi et konferansehus for alle. Vi arrangerer statsbesøk, seminarer med påfyll til lærere, styremøter, salgsmøter samt boklanseringer og filmlanseringer med rød løper. Vi er

også gunstig prismessig. Salongen etterstreber alltid å gjøre kunden fornøyd, blant annet gjennom stor fleksibilitet. Rom kan leies i både korte og lengre tidsrom og for små og store grupper. Tilbakemeldingene fra kundene har vært utelukkende positive. TIPP TOPP UTSTYR OG GRØNN LINJE – Gjestene er veldig fornøyde med lokalene. Det er en varm og lun stemning med god akustikk og lyd i forhold til andre lokaler de har vært i. De har en god følelse etter å ha besøkt oss, forteller Normann. I tillegg får Salongen skryt for at alt er toppmoderne, og for at de kjører en grønn profil. – Vi bruker ikke plast. Salongen skal være et bærekraftig konferansehus, og mesteparten av maten skal være kortreist og lokal. Og alt er selvsagt laget fra bunnen av. Normann trekker frem


LEKKERT: Alt ligger til rette for å bli inspirert, lover Odd Edvard Lund, Eiendomssjef KLP Eiendom.

skreddersøm som noe av det de er mest kjent for. – Vi gjør alt fra A til Å. Uansett hva du spør meg om, så ordner jeg det, lover han.

te elementer. Samtidig har det vært stort fokus på å bygge noe som alle kan like, slik at vi blir et tilbud for flest mulig.

NOE UTENOM DET VANLIGE Salongen er utformet for å skape en intim atmosfære, hvor mennesker enkelt skal kunne møtes og bli inspirert. Tekniske rådgivere og utførende entreprenører ble utfordret til å dreie tankene bort fra standardløsninger, sier Odd Edvard Lund, Eiendomssjef KLP Eiendom. Idéen med dette var ikke primært å skape noe som ikke har blitt bygget før, men å holde sansene skjerpet slik at dette prosjektet ikke bare ble et av mange. – Utbredt bruk av heltre, plassbygde løsninger, dempede farger, indirekte belysning, inspirerende fotokunst, gode stoler og bord er alle nøye utvalg-

UTDANNINGSFORBUNDET OM KUNDEFORHOLD: «Det at godt egnede og flotte kurslokaler var tilgjengelige for oss i samme bygg, var viktig med tanke på valg av kontorlokaler. Vi har ikke vært her lengre enn siden august, men opplever så langt en god dialog med og strålende service fra Salongen.» Salongen konferanse, Provianten restaurant og Kammerset kaffe og kaker gir utallige muligheter til å sy sammen et bredt spekter av arrangementer.Kontakt oss for seminarer, foredrag, styremøter, effektive mindre møter, julebord, pressekonferanser, utstillinger, bokslipp, og andre sosiale sammenkomster.

SITEMANAGER: Reidar Normann, Sitemanager Salongen, Provianten og Kammerset

ANNONSE


– Vi var overmodne for ekspansjon Nå åpner MESH en helt ny hub ved Youngstorget i Oslo. AV: SILJE RØNNE

MESH har signert 5.500 kvadratmeter med Møller Eiendom i Møllergata 6 og 8. Anders H. Mjåset, en av gründerne bak MESH forteller at de har vært på jakt etter et passende bygg ­lenge. Dette bygget har alt. – Byggene minner mye om Tordenskiolds gate 3. Her får vi bakgård, samme struktur, perfekt beliggenhet ved Youngstorget, noe våre medlemmer vil sette pris på og kort av­ stand til vår andre hub ved Nasjonalteateret, sier han og påpeker at det kun tar fem ­minutter mellom stedene. Mjåset legger ikke skjul på at tiden var inne for å ekspandere. Byggene har vært fulle et par år, og ventelisten er lang. – Det var viktig for oss å finne et sted som passet og en gårdeier som forstår hva vi ­driver med. Nå slår vi to gårder sammen og opp­ graderer til moderne lokaler. Vi får to bak­ gårder og den ene blir koblet til der interiør­

0 5/2 01 9 | N æring sE ie n dom | MESH

butikken Huseby ligger i dag, og den andre bakgården blir glasset inn, forklarer han. Interiøret vil bli i kjent MESH-stil med tegl­ stein og røff struktur, men med en betydelig oppgradering og mer fokus på kvalitet. – Hver av byggene har fem etasjer og når ­disse slås sammen får vi flater på 1000 kvadrat­ meter i hver etasje. De største brukerne vi har i dag er selskaper opp mot 50 ansatte, men vi ser for oss bedrifter med maks 30 a ­ nsatte, samt at vi kommer til å ha en del enkelt­ plasser. Det blir mat og drikke i restauranten fra ­morgen til kveld, og hundrevis av eventer i året, sier ­Mjåset, og understreker at de er et inno­vasjonshus, hub og coworking space. MESH VIL LØFTE OMRÅDET Markedsdirektør i Møller Eiendom, Pål Bøe er glad for å få MESH inn. Han tror dette vil bidra til å løfte området.

– Dette er en gate med mye liv på kveldstid, men vi håper at ved å få inn en aktør som MESH vil dette skape mer aktivitet gjennom døgnet, og at mange vil ønske å ha disse som naboer sier han. Eiendomsselskapet eier Møllergata 4 og 12 fra før, og ser for seg en revitalisering av om­ rådet. Møllergata 6 og 8, der MESH skal leie det meste av bygget skal ferdigstilles i mai 2020. – Dette blir en omfattende oppgradering som vil skje i flere faser. Eiendommene vil i stor grad få nye tekniske anlegg, nye over­flater og de to bygningene får sammenhengende planløsninger. I fase to skal vi glasse inn bak­ gården i Møllergata 6 og knytte den sammen med hovedinngangen og kafeen som blir ­liggende i de gamle Husebylokalene, sier Bøe. Markedsdirektøren er klar på hvorfor de valgte MESH.

48


ILLU.: MØLLER EIENDOM / MESH / THE CREATORS COMMUNITY

NYE LOKALER Byggene minner mye om Torden­ skiolds gate 3. Det blir bakgård, samme struktur og perfekt beliggenhet ved Youngstorget.

49


FOTO: MØLLER EIENDOM/FINN STÅLE FELBERG

STORE PLANER I fase to skal bak­ gården i M ­ øllergata 6 glasses inn, og knyttes sammen med hovedinngangen og kafeen som blir ­liggende i de gamle Husebylokalene.

– Vi vet hva de har fått til. De var først ute i Oslo med coworking og er like populære fort­ satt. Det de driver med er vanskelig å kopiere. De har miljøet, eventene og kulturen. Å gjen­ skape dette er vanskelig. De har lykkes med å tiltrekke seg folk og har over 50.000 b ­ esøkende hvert år fordelt på 600 eventer, sier han, og Mjåset skyter inn at det er vanskeligere enn å drive en administrasjon med medlemmer – det kan alle få til. Møller Eiendom har også vært aksjonær i MESH siden 2016, og Mjåset beskriver eien­ domsselskapet som «ungt og fremoverlent», og et av selskapene som var tidlig ute og forstod hvor denne trenden ville gå. – Vi har snakket med mange eiendoms­ selskap, men Møller er unge og kule. De ble

0 5/2 01 9 | N æring sE ie n dom | MESH

med i 2016, da var det kun noen få som var ­interessert. Derimot det siste året vil alle sam­ arbeide med oss. Mange har vært litt trege, men Møller forstod tidlig hva vi drev med. Jeg tror det har mye med alder og hvordan et ­selskap tenker, sier Mjåset. IKKE REDD FOR KONKURRENTER Nå er det svært mange aktører som satser på coworking og utleie av fleksible kontorplasser. Den kjente internasjonale aktøren, Wework har signert i Oslo, men dette bekymrer ikke Mjåset. – Alle vil drive med flekskontorer. Vi har et helt annet fokus. Ingen vil for eksempel tenke at Wework vil bli en konkurrent for Kultur­ huset. Det samme gjelder oss. Vi har fokus på nettverk, kultur og miljøet i byggene våre. Vi er

en innovasjonshub der medlemmene får mye mer enn en kontorplass. Det er det ­vanskelig å konkurrere mot, sier han og påpeker at deres modell er vanskelig å kopiere for store aktører og eiendomsselskap. – Spaces og Wework har en amerikansk modell som de ruller ut i mange land, og ­ markeds­ fører hardt. Vårt nettverk, alle ­eventene og tjenestene våre gjør oss unike. Vi har rettet oss mot et spesifikt segment som gjør oss annerledes, vi er en nisje. Vi har avanserte måter å koble folk på tvers av miljøet, sier han og avslutter: – Vi er gründere selv, vi vet hva de trenger for å vokse og hvordan de tenker. MESH vil også tilby alle medlemmene sine å benytte alle byggene de har. Også den plan­ lagte huben i Drammen og San Francisco.

50


Illustrasjon

Nyrenoverte kontorlokaler v/ Holbergs Plass

Tullins gate 6 Illustrasjon

358 - 716 kvm BTA kontorlokaler til leie

Ta kontakt for mer informasjon STIAN KORNELIUSSEN Abel Eiendomsforvaltning

JONAS MYHRE Akershus Eiendom

t 979 67 450 e stian@abeleiendom.no

t 998 69 900 e jm@akershuseiendom.no

De ledige lokalene ligger i 5. og 6. etasje. Lokalene har en effektiv planløsning med gjennomlys og god gjennomgående takhøyde. Lokalene rives til betongen og bygges opp igjen i samråd med ny leietaker med gode kvaliteter.


NYTT HØYHUS I STAVANGER SENTRUM Kontorbygget K8 skal sette Stavanger på ­smartbykartet. AV: SILJE RØNNE | ILLU.: SCHMIDT HAMMER LASSEN ARCHITECTS

Knud Holms gate 8 (K8) blir Stavanger sentrums neste høyhus. Base Property har ­ søkt om å bygge 17 etasjer som strekker seg 83 meter, med cirka 16.000 kvadratmeter ­kontor. Dette skal bli et urbant kontorbygg med BREEAM-sertifisering og Base ­ ­ Property har store ambisjoner for prosjektet som vil sette Stavanger på smartbykartet. De har ­allerede involvert det lokale teknologi­selskapet Veni, som besitter høy kompetanse når det kom­ mer til smartteknologi. De skal satse på energi­ effektivitet ved hjelp av solceller på tak og ­ fasader, dype energibrønner, sorptiv ­kjøling, samt redusere byggets energiforbruk via sensorikk. Gjenbruk av takvann, varme­ gjenvinning av avløpsvann og buffertank for dyre- og planteliv er andre temaer som ­utredes.

0 5/2 01 9 | N æring sE ie n dom | K8

SKAL STYRKE AKTIVITETEN I SENTRUM Jan Christian Drarvik, markedsansvarlig i Base Property, sier det er stor interesse for prosjektet. – Det er begrenset kontorkapasitet i ­Stavanger sentrum. Interessen for K8 har vært stor og vi har allerede signert flere k ­ ontrakter. Særlig selskaper innen rådgivning, advokat­ bransjen, bank og finans er interessert i slike bygg. Dette blir et signalbygg og orienterings­ merke for sentrum og stasjonsområdet som ligger 120 meter unna. K8 vil gi 700 nye kontor­arbeidsplasser til byen. Dette vil styrke aktiviteten i henhold til mål i sentrumsplanen, sier Drarvik. Prosjektleder Andreas Poulsson sier det ennå gjenstår noe i reguleringsprosessen før byggingen kan ta til.

– Forslaget har vært på høring. I tråd med ­ ommunalstyrets vedtak skal bygget be­arbeides k med tanke på å endre utformingen av toppen, og fasadene nærmest n ­ aboene skal j­usteres noe. Da blir bygget mindre d ­ ominerende enn det de fore­ løpige ­illustrasjonene viser, sier Poulsson. Bygget er tegnet av det danske arkitekt­ kontoret Schmidt Hammer Lassen. Poulsson sier den nye sentrumsplanen og byens miljø- og klimaplan ligger til grunn for utformingen og plasseringen av bygget. De har planlagt en restaurant på toppen av bygget, samt en personalrestaurant på bakkeplan. Det blir konferansesenter i 14. etasje, møterom i ulike størrelser og resten kontorer. De vurderer også et par etasjer med coworking.

52


TEMA K8 Bildetekst kommer Dette blir et signal­ her. Om og området som bygg orienterings­ er merke på bildet. for sentrum og stasjonsområdet som ligger 120 meter unna.

53


BESKRIVELSE AV BYGGET Parken og førsteetasje har et felles arkitektonisk uttrykk som ­inviterer til sambruk og ­interaksjon. ­Terrasser med grønt­areal, leke­ plasser og trapper som følger Knud Holms gate, skaper nye møtesteder i byen og ­inviterer folk inn i bygget. Byggets to nederste etasjer er designet for offentlige aktiviteter som gir leietakere, byens inn­byggere og besøkende mulighet til å møtes. Her vil en stor og offentlig til­gjengelig personal­restaurant, et større utstillingsrom og en sjenerøs amfitrapp etableres, som kan benyttes som en sosial arena for teater, dans, kunstopptredener, konferanser og andre til­svarende publikumsrettede aktiviteter. Deler av tredje etasje vil huse ­Misjons­kirken. Tredje til sekstende etasje inne­ holder kontorarbeidsplasser. Det tilrettelegges for et ­funksjonelt kontormiljø som ivaretar ­alternative planløsnings­prinsipper (kontorlandskap, cellekontor, aktivitetsbaserte kontorer, eller en kombinasjon av disse). Kontor­ etasjene er åpne, lyse og med 360 graders panoramautsikt over byen og fjorden i de øvre ­etasjene. Grønne soner og uterom er ­plassert i ulike etasjer som bidrar til ytterligere trivsel og velvære. 14. etasje inneholder et konferanse­senter med ulike møteog konferanserom. 17. etasje vil inneholde restaurant, bar og et spektakulært utsiktspunkt som er åpent for publikum. I byggets underetasjer vil det ­etableres sykkelparkering, samt tekniske rom og lager. Det vurderes også å etablere ­for­samlingslokaler for Misjons­ kirken i underetasjene.

– Restauranten på toppen skal være åpen for alle, også personalrestauranten på bakkeplan vil i tillegg være et tilbud for publikum. Vi er opptatt av å skape en god balanse og sette sammen et ­økosystem som gir synergier til alle i bygget, på­ peker Drarvik. Base Property ønsker å etablere en ny flott park og bidra til mer levende bygater. Slik at ­bygget skal

0 5/2 01 9 | N æring sE ie n dom | K8

fremstå som en integrert del av området som folk kan føle seg komfortable med å bruke, u ­ t­forske, eller være i over tid. – Vi foreslår blant annet å opparbeide en park mellom Tivolifjellet og Kannikbakken, som skal knyttes sammen med den nylig opparbeidete Tivoliparken. Sammen med nye spisesteder, utsikts­punkt på toppen, et par tusen ansatte og

besøkende hver dag, vil dette skape en helt ny ramme rundt et område som i dag ofte betegnes som en glemt og lite benyttet del av sentrum, sier Drarvik. Det nye høyhuset vil naturlig knyttes til den ek­ sisterende bebyggelsen og flyten i byen og vil med sin tilknytning til lokalmiljøet bidra til å under­ streke og styrke områdets sentrale posisjon.

54


GOD FORVALTNING SKAPER VERDIER

WWW.SKAGEN-EIENDOMSFORVALTNING.NO

Forvaltning | RÃ¥dgivning | Utvikling


FOTO: ARVE GRAVDAL

0 5/2 01 9 | N æring sE ie n dom | FORUS

56


– DET ER SALG PÅ FORUS Markedet i Stavanger-regionen er friskmeldt, men leieprisene på Forus er fortsatt lave. AV: SILJE RØNNE

Rolf Aarthun, daglig leder i Seabrokers ­Eiendom AS oppfordrer leietakere til å se på lave leiepriser som en mulighet. – Det er et etterslep i markedet. Ledigheten henger med nær 15 prosent, det er historisk høyt. Det er veldig stort spenn i eiendoms­ massen som er ledig. Mye gammelt, som ­gjerne ikke bør inngå i statistikken sier han, men på­ peker at også alt for mye godt areal er ledig. – Prisene har passert bunnen, og har ikke normalisert seg enda. Det er salg på Forus. Det er en mulighet. Hvis noen i dagens marked inngår en 10-årig leieavtale, gjør de et kupp. Imidlertid er de fleste leietakere kortsiktige som følge av tidene vi har vært igjennom. I hvert fall de som er i oljebransjen, direkte eller indirekte, sier han og fremhever at markedet nå langt på vei er friskmeldt, men at det vil ta litt tid før prisene normaliseres igjen.

57

Aarthun husker den samme effekten med motsatt fortegn etter oljekrisen, det tok tid før nedturen nådde eiendomsbransjen. – Vi satt lenge ut i 2014-2015 og lurte på hvor krisen ble av. Oljebransjen nedbemannet, men vi merket ikke noe til det ettersom mange ­hadde lange kontrakter. Derimot har vi kjent på konsekvensene de siste to årene. Vi har fått vesentlig lavere leiepriser og konkurransen er hard blant aktørene, sier han. Først trodde Aarthun at det var kun olje­ relaterte virksomheter som ønsket å tegne korte kontrakter, men nå opplever gårdeieren et skifte hos leietakerne. – Vi ser at det er svært få som tenker langt. Selv om et selskap mest sannsynlig vil være der i ti år er risikoviljen mindre nå. Bedrifter


FOTO: JOAKIM BJERK

VESTRE SVAN­ HOLMEN 12 Det gamle hoved­ kvartalet til Vår Energi er nå ledig for ny leietaker.

ønsker å være fleksible. Heldigvis har vi en stor eiendomsmasse slik at vi har mulighet til å tilby dette, sier han og understreker at de er en langsiktig besitter. At korte kontrakter krever mer jobb l­egger han ikke skjul på. Derfor har Seabrokers ­Eiendom doblet teamet sitt og har flere som jobber med det kommersielle. En endring ­Aarthun lever fint med. – Nå lanserer vi Vestre Svanholmen 12 i ­markedet. Dette har vært Eni Norges og s­ enere Vår Energis hovedkvarter på Forus. Et på­ kostet bygg fra 2007 med mye italiensk d ­ esign. Vi tror bygget kunne passet til bedrifter innen IT eller teknologi, sier han. – Teknologibegrepet er i vinden. Det er mye kompetanse som ble til overs etter ned­ skjæringen av olje, og resultatet er flere spennende nye selskaper. Mange gründer­ ­ bedrifter innen tek har bevist livets rett, og er ­attraktive både som arbeidsplass og leietaker. Det er krevende å få en enbruker i et bygg på 13.000 kvadratmeter. Men bygget er hensikts­ messig delt inn i fløyer og egner seg fint til leie­ takere av ulik størrelse. Dette blir høstens prosjekt, og det gleder vi oss til å ta fatt i, fortsetter han.

0 5/2 01 9 | N æring sE ie n dom | FORUS

NYE SELSKAPER VOKSER FREM Som de fleste andre i regionen synes Aarthun det er betryggende å se at oljeservice ikke er død. Han peker på mye interessant innen for­nybar energi, og forteller at flere av de tradisjonelle olje­serviceselskapene tar posisjoner på vind. – Det er tydelig at mange av de som m ­ istet jobbene sine ikke satt seg i sofaen. Dette er folk med driv og det har kommet mange spennende selskaper ut av krisen. Det er flere gründer­bedrifter som har vokst raskt de siste fem årene, og det er gøy, sier han. Seabrokers Eiendom har av den grunn ­etablert en cowork-avdeling, som raskt ble full og de har utvidet flere ganger. – Vi tilbyr leieobjekter av alle størrelser, helt ned til wifi og en pult. Vi erkjenner at marke­ det er i endring og ønsker ikke å gå i en Kodak­ felle. En effekt er at antall leietakere har økt. Vi ser en nær dobling av kontrakter de siste fem årene, selv om arealet er det samme. MANGE VIL TIL SENTRUM En landsdekkende trend er at bedrifter ønsker å etablere seg i sentrum. Dette gjelder også i noen grad Stavanger.

– Sentrum har få store kontorlokaler, så for mange aktører utelukkes sentrum. ­ Revisorer, finansaktører, advokater og andre med høy betalings­evne trekker mot byen. Derimot h ­ older Forus stand som det sentrale næringsområdet i regionen, sier Aarthun som er glad for at det snart vil komme et løft i kollektiv­tilbudet når buss­veien ferdigstilles med e ­ksklusive traseer til de store bosettings­områdene. Dette vil spare folk for både tid og penger mener han. Det vil også bli etablert en påkostet sykkelvei fra sentrum av henholdvis Stavanger og Sandnes til Forus. At folk er mer opptatt av miljøet er positivt mener Aarthun. Selv ønsker eiendomsaktøren å henge med i «bærekraft racet». – Som bransje bærer vi et stort ansvar og kan gjøre tiltak som monner. Dessuten – kundene krever det, og det er også økonomi i dette. Samtidig er vi opptatt av å skape gode arbeids­ miljø. Vi har blant annet fokus på gjenbruk i den grad det er mulig når vi bygger om i bygge­ ne våre. Vi har heldigvis tenkt fleksibilitet hele veien. Det meste er modulbasert og vegger etc. Og kan enkelt flyttes og reetableres, sier han.

58


Kontorlokaler På Kanten

Bedrifter som søker nye idéer, kan knapt få det bedre enn På Kanten. For hvor ellers oppstår idéer best, om ikke på grensen mellom det ene og det andre? Velkommen til et moderne kontorbygg i et historisk område, med utsikt til havet og umiddelbar tilgang til sentrum.

Velkommen På Kanten paa-kanten.no

På Kanten Verksgata 28-32. Ytterligere informasjon 971 05 109 eller ks@smedvig.no


FOTO: JOAKIM BJERK

KANALSLETTA 4 Er et av de mest moderne byggene på Forus, og antas fullt utleid i løpet av høsten.

STOR VARIASJON MELLOM EIEN­ DOMMENE Eirik Houge, eiendomsutvikler, utleie nærings­eiendom i K2 fremhever at det er stor variasjon i attraktiviteten til kontor­ byggene på Forus. Han trekker frem Kanalsletta 4, en eiendom som viser tydelig at beliggenhet, ­ ­alder og standard er svært viktig i kampen om leietakerne. – Kanalsletta 4 er et av de mest moderne byggene på Forus og ligger fint til langs golf­ banen på Forus Vest. Bygget stod ferdig i 2013 med Kruse Smith og Petrolink som de største leietakerne. I årene som følger med oljepris­ fallet og derav reduksjon i behov for kontor gjør sitt utslag for Kanalsletta 4 som får ledig store kontorarealer, forteller han.

0 5/2 01 9 | N æring sE ie n dom | FORUS

De har jobbet kontinuerlig i markedet med bygget sammen med DNB Næringsmegling, og flere aktører har flyttet inn de siste årene: ­Eldor, Neodrill, Avito og BI Builders. – Det siste året har aktørene i byggene vokst betydelig og ytterligere to nye leietakere har flyttet inn. Det er så langt i år skrevet nye av­ taler på nærmere 3.000 kvadratmeter og ut­ leiegraden er nå i overkant av 80 %. Bygget ­antas fullt utleid i løpet av høsten, grunnet mye ­interesse, sier Houge. Time and Date og Xait er de siste til­ skuddene i bygget, og flyttet inn i sommer. Tonje Østrem Rosenvold i DNB Nærings­ megling, mener det er flere grunner til at eiendommen er attraktiv, til tross for et ­ ­forsiktig Forusmarked.

– Eiendommen har de kvaliteter og fasilitet som dagens leietaker etterspør; høy teknisk standard, resepsjon, kantine og garderobe­ fasiliteter. I tillegg tilbyr bygget et audi­ torium og en felles møteromsfløy som viser seg å være populært blant i­nteressentene. I motsetning til flere av de nyere byggene på Forus ble ikke Kanalsletta 4 oppført som et enbrukerbygg. Dette gir gode løsninger for aktører med ulike arealbehov, og mange av leietakeren ser synergier internt i byg­ get, forklarer hun og avslutter: – Etasjene er ­meget fleksible hva angår inndeling, og ­egner seg bra for både åpne kontorlandskap og cellekontorer. Beliggenheten langs golf­ banen med god adkomst og nærhet til fly­ plassen er også et stort pluss.

60


skarp.no

Prosjektil er byggherreombud for Herbarium-prosjektet og har ansvar for SHA, uavhengig kontroll og byggelånskontroll.

PROSJEKTIL ER ROGALANDS STØRSTE LOKALEIDE RÅDGIVER INNEN BYGG OG ANLEGG Våre kjerneområder er prosjektering, arealplanlegging, uavhengig kontroll, SHA og prosjektadministrasjon for alle typer offentlige og private byggherrer. Vi skal gjøre byggebransjen bedre ved å gi gode råd til rett tid og med riktig kompetanse og erfaring. prosjektil.no


NæriNgseieNdom til leie stavanger sentrum

Kontor

Haakon VII’s gate 8

Kontor

Kongsgårdbakken 3

Kontor

Haakon VII’s gate 9

Herbarium

Kontor

Arne Rettedalsgate 12

Kontor

Strandkaien 36

Handel/kontor

Kontor

Olav V’s gate 11

Kontor

Kirkegata 3

Kontor

Hospitalsgata 6


Kontor

Østervågkaien 1A

Kontor

Verksgata 1A

Kontor

Skagen 27

Verksgata 2

Kontor

Børehaugen 5

Kontor

Lagårdsveien 27

Kontor

Kontor

Reidar Berges gate 9

Kontor

Badehusgata 37

Kontor

Østervåg 5

Hermetikkgata 5

Kontor


sentrum nord

hinna park

Kontor/lager

Dusavikveien 39

Kontor

Laberget 22

Laberget 28

forus

hillevĂĽg

Kontor

Maskinveien 15

lager/Kontor

Koppholen 5

Kontor

Christian August Thoringsvei 7

Kontor

Kontor

Gartnerveien 15

Kontor

Kanalsletta 4B

Kontor

Koppholen 23


sandnes

Kontor/lager

Hoveveien 9

Handel/lager

Ganddalsgata 1

Kontor

Rådhusgata 3

Vi utfører:

Kontor

Langgata 1C

Megler- og rådgivningstjenester innen kjøp og salg av alle segmenter innen næringseiendom

Bistand og råd ved utleie av nærings-eiendom for oppdragsgiver eller leietaker

Analyseoppdrag og kartlegging knyttet til markedet for næringseiendom

Verdivurdering av porteføljer, enkelteiendommer og utviklingsprosjekter

dNB Næringsmegling stavanger DNB Næringsmegling er en av landets ledende eiendomsrådgivere med sterk regional tilstedeværelse. Vårt meglerteam i Stavanger har full oversikt over markedet for næringseiendom i Rogaland. Kontakt oss for kjøp/salg, utleie eller verdivurdering av næringseiendom.

Frode Gyland Direktør, Stavanger frode.gyland@dnb.no 920 32 198

David Berg Rådgiver, Transaksjoner david.berg@dnb.no 915 25 026

Stian Miljeteig Utleie stian.miljeteig@dnb.no 971 91 780

Tonje Østrem Rosenvold Utleie tonje.rosenvold@dnb.no 950 57 288


FOMO er ikke et kontorbygg, det er en livsstil, et fellesskap, og en katalysator til godt arbeids­ miljø og samhold. AV: SILJE RØNNE | ILLUSTRASJON: JUSTYNA HYS

Dette bygget gir energi

0 5/2 01 9 | N æring sE ie n dom | FOMO

66


OMBRUKSPROSJEKT FOMO er mer enn interiørdesign. Det er også et av Norges største ombruks­ prosjekt.

– Ambisiøse og talentfulle ansatte er driv­ stoffet i ethvert vellykket selskap. Likevel er de fleste kontorbygg utformet for å oppnå ­lavest mulig leiepris og felleskostnad. I hysteriet om BREAM-sertifisering og energiregnskap har vi glemt at det er mennesker som skal inn i b ­ yggene og produsere for millioner, sier ­Magnus Øgård Meisal, daglig leder i FOMO, og fortsetter: – Å tiltrekke seg og beholde d ­ isse menneskene er ikke enkelt. Økende ­sykefravær og hyppige oppsigelser preger mange selskap. Kan dette reduseres ved å tenke nytt rundt hvordan byggene utformes? Kanskje burde et trivselssertifikat eller en pris for «Bygget med årets laveste sykefravær» vært viktigere for sel­ skapene enn energiforbruk og EU sertifikater i gullramme ved resepsjonsområdet? Meisal startet FOMO sammen med Ole ­ Harry Sandvold, Vidar Rossland, Ola ­Soppeland og Daniel Harvey Sandvold. – Dette er erfarne eiendomsinvestorer med et åpent sinn, mye humor og en smak for store eiendommer der tradisjonelle investorer ikke ser potensialet, påpeker Meisal. FOMO er ikke et kontorbygg, det er en livs­ stil, et fellesskap, og en katalysator til godt ­arbeidsmiljø og samhold. Meisal er overbevist om at fremtidens og nåtidens ansatte ønsker bygg som gir de energi. – Skal vi oppnå dette må interiøret og ­bygget totalt sett stimulere kreativiteten og sansene til menneskene det skal huse. Sort, grått og hvit har vel aldri vært farger som forbindes med kreativitet, innovasjon, samhandling eller trivsel? Likevel sverger de fleste designere til å

67

kjøre dette løpet fullt ut. Eller kanskje de får plass til en grønn vegg og en gul vase på det ene møterommet, sier han. – Endrer folk personlighet når de går fra ­huset på vei til jobb? Vi tror ikke det! Der­ for designer vi FOMO med utgangspunkt i at jobben er vårt andre hjem. Ville du ikke hatt møblene hjemme, skal vi ikke ha de på ­kontoret, understreker han. FOMO er mer enn interiørdesign. Det er også et av Norges største ombruksprosjekt. De fjerner marginalt med eksisterende bygge­ materialer når bygget renoveres og gjør det de kan for å begrense fotavtrykket til et mi­ nimum uten å gå på akkord med kvalitet og design. I tillegg designer de en følelsesreise for de a ­ nsatte på bygget. Belysning, materi­ aler, ­møbler og dekor, alt skaper følelser hos

menneskene og dette må planlegges og forstås mener Meisal. DRØMMEKONTOR – Vi spurte oss selv, hvordan vil vi at vårt drømme­ kontor skal se ut og hva hadde vært kult og gjort? Så startet vi med det som ­manglet på ­Forus – et sentrum. Da må vi lage et sentrum, men et sentrum må jo ha ulike bygg, samlingsteder, ­ ­lokaler, barer og cafeer. Vi tegnet det og slik fort­ satte tralten helt til vi hadde et konsept ferdig ut­ viklet, forklarer trettien-åringen, som beskriver seg selv som: Livsnyter, entusiastisk og optimist. Han er byggingeniør av yrke, men Meisal har jobbet med egne selskap siden han var ­ferdig på videregående.


OM BYGGET LOKASJON: Grense­veien 19 og 21 på Forus AREAL: 36.000 ­kvadratmeter BYGGEÅR: 1985, 1987 og 1997 SISTE LEIETAKER: Equinor SISTE EIER: NPRO

0 5/2 01 9 | N æring sE ie n dom | FOMO

68


«Det er alltid et marked for bygg som ­fostrer produktive ­ansatte og ­bidrar til høy trivsel, både i ­Stavanger og verden forøvrig.» MAGNUS ØGÅRD MEISAL, ­daglig leder i FOMO

FOR MILLENNIALS FOMO bygger utelukkende for ­millenniums genera­ sjonen, de fra 25 til 40 som typisk ­jobber i et teknologiselskap.

– Jeg var med å starte Innovation Dock for 5 år siden som er et av Norges kanskje fl ­ otteste coworking space for oppstartsbedrifter. I vår solgte jeg min andel av selskapet til min ­tidligere partner som skal drive dette videre, forteller han. – Er det et marked for dette konseptet i ­Stavanger? – Det er alltid et marked for bygg som f­ ostrer produktive ansatte og bidrar til høy trivsel, både i Stavanger og verden forøvrig. RETTER SEG MOT MILLENNIUMS GENERASJONEN – Vi startet etter påske og hadde konseptet ferdig i mai. Vi satt i gang byggingen i juni. Til nyttår er vi ferdige med de tre første kontore­ tasjene, fellesarealene, FOMO gaten, kafeen, baren og food courten. Så fortsetter vi for fullt i sikkert to år til. Bygningsmassen består av fem separate bygningskropper, vi jobber oss gjennom disse stegvis for å belaste leietakerne minst mulig med byggearbeid, understreker gründeren. FOMO bygger utelukkende for m ­ illenniums generasjonen, de fra 25 til 40 som typisk ­jobber i et teknologiselskap. Dette er ansatte som bedriftene ønsker å tiltrekke ifølge Meisal

69

og denne generasjonen vil være definerende for norsk næringsliv de neste 20 årene. – Hvordan er interessen så langt? – Interessen er helt enorm. Ifølge m ­ eglerne er dette det eneste bygget av eldre årgang med interessenter på Forus. Vi signerer et par ­kontrakter i uken og har kommet langt i ­prosessen med flere store leietakere. Tilbake­ meldingen er stort sett den samme: «Dette er det sykeste kontoret jeg har sett. Her vil jeg være», svarer Meisal. Jan Inge Røyland, leder Næringseiendom, EiendomsMegler 1 SR-Eiendom AS, er megler på prosjektet. – Hvorfor Forus? – Forus er Norges viktigste nærings­ område og står for 1/5 av all verdiskaping i landet. Mye av dette er olje og gass, men det skjer et ­viktig skifte hvor mye av teknologi­ kompe­tansen fases over i skalerbare digitale virksom­heter. Dette ønsker vi å være med å støtte, sier ­Meisal, og avslutter: – Vi har en relativt avslappet tilnærming til prosjektet: først og fremst ønsker vi å skape noe for ­regionen vi er en del av og håper å bidra til en kulturendring rundt utforming av kontorbygg i fremtiden.


– MAKE BUSINESS A PLEASURE Med det skreddersydde konseptet BOOST Services skal Compass Group bidra til at ­Hinna Park blir det naturlige førstevalget for potensielle l­ eietakere. AV: SILJE RØNNE | ILLUSTRASJON: HINNA PARK

100 MILLIONER NOK Compass Group og Hinna Park Facility Management AS har signert en avtale som omfatter leveranse av kantine, gjeste- og møtemat, renhold og conciergetjenester. Kontrakten løper over 4 år, med mulig­ het for opsjoner, og har en verdi på over 100 millioner NOK over kontraktstiden.

– Vi ønsket en langsiktig samarbeidspartner som forstår våre behov og visjoner. Konseptet som Compass Group har tilbudt, vil bli et solid fundament som underbygger Hinna Park sitt slagord «make business a pleasure», sier daglig ­leder, Vidar Arstein i Hinna Park Facility ­Management AS. Hinna Park sin visjon er å skape Nordens beste bydel og både jobbe og bo i. Et område hvor alt er tilrettelagt for en sømløs hverdag i eksklusive omgivelser. ATTRAKTIVT FOR LEIETAKERE BOOST Services by Hinna Park kjennetegnes av måltids­ opplevelser med varierte og delikate menyer, renholds­ tjenester av ypperste kvalitet og tilleggstjenester slik som conciergetjenester og møtematbestilling. Alle tjenester vil kunne administreres fra Compass Groups helt nye digitale løsning som vil gjøre hverdagen enklere for leietakerne.

0 5/2 01 9 | N æring sE ie n dom | HI NNA PARK

– For å konkurrere om de mest attraktive leie­takerne må man treffe strømninger i tiden, ha en attraktiv profil og tydelig identitet. Man må også tilby et bredt ­spekter av tjenester med høy kvalitet. Dette er forhold vi ­spesielt har hensyntatt i tilbudet, sier Nina Bruun Taule, salg og markeds­direktør i Compass Group. Siden Hinna Park startet forvandlingen av Jåttåvågen fra industriområde i 2001 har bydelen blitt ett attraktivt knu­ tepunkt i Stavanger-regionen og et viktig næringsområde med en god miks av ulike bedrifter. – Vi er veldig fornøyd med å ha signert denne a­ vtalen med en spennende og fremtidsrettet kunde som tar k ­ valitet på alvor. Vi gleder oss til samarbeidet fremover, avslutter Bruun Taule. Oppstart blir 1.oktober 2019.

70


Utleie Utleie

Fleksible lokaler i høystandard flerbrukerbygg. Sentralt beliggende på Forus Øst/Gausel langs bybåndet

2020park kontorarealer

Forusparken 2

Forusparken 2 er et nyere bygg av høy standard som oppfyller alle forventninger til et moderne næringsbygg. Her kan din nye arbeidsplass skreddersys etter ditt behov. For å sikre leietakernes trivsel er byggets fellesareal og -funksjoner vektlagt, samtidig som servicenivået overfor leietakerne er prioritert fra huseiers side. Det er god parkeringsdekning, lademuligheter for e-bil, samt tilrettelagt for sykler og stasjon for bysykler. I umiddelbar nærhet finnes gode servicetilbud som dagligvare, trening, pizza mm. Beliggende sentralt på Forus Øst / Gausel, med lett tilkomst til samtlige hovedtrafikkakser i regionen inkl. Gausel togstasjon samt fremtidig bussveien. Eiendommen er lett tilgjengelig med sykkel, offentligkommunikasjon samt privatbil. Ta kontakt for visning!

Kontakt Øystein Roalsø Sirevåg Email ors@em1sr.no Telefon 906 83 088

Eiendomstype BTA Ref. nr Parkering

Næring Fra 300 - 4.690 kvm. 11150077 God parkeringsdekning.


Et akademisk sentrum tett på næringslivet Nå har 700 studenter flyttet inn i Byfjordparken. Her skal BI tilrettelegge for nye og fremtidsrettede læringsformer. AV: SILJE RØNNE | FOTO: TOM HAGA

0 5/2 01 9 | N æring sE ie n dom | BYFJ ORDPARKEN

72


BI Nye BI i Byfjord­ parken.

73


ILLU: ENSIGN

«Det er mye som skjer i dette ­området nå. Det blir en helt ny bydel.»

ILLU: ENSIGN

LARS STANGELAND, daglig leder i GMC ­Eiendom AS

BYFJORDPARKEN Området skal inne­ holde en promenade langs sjøen, offentlig kai, bryggeplass, sammenhengende grøntområder, ­sykkel- og gangstier og sykkelparkering.

0 5/2 01 9 | N æring sE ie n dom | BYFJ ORDPARKEN

74


18 september åpnet Handelshøyskolen BI sitt nye campus i Byfjordparken. Høyskolen er et av de mest miljøvennlige undervisnings­ byggene i landet og en viktig bidragsyter til det nyetablerte området. Beliggenhet, energi­ sentral og miljø- og kvalitetsprogram var vik­ tig da BI bestemte seg for å flytte til Byfjord­ parken i Stavanger. – BI har ambisjoner om å bidra til bærekraftig samfunnsutvikling, både gjennom innholdet i utdanningen vi tilbyr, og gjennom valgene vi tar. BIs nye campus i Byfjordparken blir viktig i vår fremtidige satsning i Stavanger, og for å kunne tilby de beste læringsfasilitetene og rammene for våre studenter i fremtiden, uttaler Marius Eriksen, divisjonsdirektør for heltidsstudier ved Handelshøyskolen BI, i en pressemelding. Lars Stangeland, daglig leder i GMC ­Eiendom AS er svært fornøyd med at BI ­valgte ­Byfjordparken. Han mener det vil bidra til å skape en god miks mellom næring, bolig, ser­ vice og handel. De har allerede en barneha­ ge, Noroff – School of Technology and Digital ­Media, NAV Eiganes og Tasta, NAV Arbeidslivs­ senter og ­Eiganes, Tasta helse- og sosialkontor og et coworking space som leietakere fra før av. – Vi har en god blanding av virksomheter. Dette gjør oss mindre sensitive, enn å kun rette oss mot én bransje. Vi er spesielt glad for å få et studentmiljø, de vil skape liv gjen­ nom døgnet. Kombinasjonen med hjemme­ tjenesten med 200 folk på jobb fra 11:00-20:00. NAV-brukere på dagtid, vi som jobber med eiendom, et døgnåpent treningssenter og en barnehage gjør at det blir en kombinasjon av ulike mennesker, sier han og understreker at dette i kombinasjon med bolig, service og e ­ tter hvert handel er med å skape 10-minutters­ byen. For øvrig ligger Byfjordparken meget nært sentrum og har god kollektivdekning.

75

– Næringsbyggene er sentrumsnære og l­ igger ved fjorden, det gir en stor grad av ­muligheter for ulike bedrifter. Særlig havbruk og oljevirk­ somhet. Et steinkast unna er finansparken og det gjør det relevant for bedrifter innen finans og juss. Samtidig som konsert­huset, kultur- og katedralskole ligger rett i nærheten. Det er mye som skjer i dette ­området nå. Det blir en helt ny bydel, sier han. Utbyggingen representerer den fortetting og transformasjon politikerne har pekt på som hovedstrategien for utviklingen av Stavanger. – I vår region har det vært fokus på For­ us-området mellom Stavanger og Sandnes, det har også vært et av de viktigste næringsområ­ dene i Norge. Dette har gått på bekostning av utvikling i de to byene, derfor er vi veldig glad for å kunne bidra til å utvikle et område like ved Stavanger sentrum, sier han. Stangeland er særlig opptatt av avstanden til sentrum og rushtrafikk. Dette mener han er en myte. – Det er 1,7 kilometer fra oss til Stavanger sentrum, og vi har absolutt ikke noe voldsom rushtrafikk her sammenlignet med byer som Oslo. ET NYTT LANDEMERKE VED INN­ SEILINGEN TIL BYEN Byfjordparken utvikles i Kalhammarvigå i Stavanger Nord, der det lokale industri­ konsernet GMC tidligere drev deler av sin virk­ somhet. Totalt skal det bygges 65.000 kvadrat­ meter til kontor- og nærings­ virksomhet fordelt på ni bygg. To av byggene er allerede ferdigstilt. Byggingen av boligfeltet er også igangsatt. Totalt blir det 240 boliger fra 40 til 150 kvadratmeter fordelt på 11 bygg fra fem til sju etasjer, med lukkede parkerings­anlegg un­ der byggene.

– Vi skal bygge seks næringsbygg til. Vi har 36.000 kvadratmeter igjen å bygge, sier han og fortsetter: – Vi får veldig mange p ­ ositive tilbake­ meldinger. Både at arkitekturen er spennende og at vi har et bra tilbud til leie­ takere med en bedriftsrestaurant av høy ­kvalitet og åpne, lyse og luftige bygg. Det er De Tre Stuer som drifter r­ estauranten i dag og GMC kommer til å gjøre flere tiltak for å tiltrekke folk. På lørdager blir det blant annet champagnelunsj. Stangeland understreker at lokalene vil til­ passes etter ønske fra leietaker. Med leieare­ aler fra 500 kvadratmeter, er Byfjordparken også ideell for virksomheter i de fleste stør­ relser. Det blir fokus på gode fellesarealer, med store atrium med spektakulære «fritt­ hengende» møterom. – Vi har fokusert mye på kvalitet og Magu Design har stått for designet av BI, vårt cowor­ king space og fellesarealer, sier han. PASSIVHUS OG BREEAM Næringsbyggene blir bygd som passivhus og BREEAM-sertifiserte med karakteren «­Excellent», noe som innebærer høy kvalitet, høy miljøstandard og lavt energiforbruk. – Byfjordparken får en egen energisen­ tral basert på pelletskjele til oppvarming og sjøvann til frikjøling. Energisentralen vil gi en fornybar energiandel på mellom 80 og 90 prosent. Dette er ganske unikt til å være Stavanger, understreker han og fortsetter: «Alle bygg bygges etter lavenergikonseptet som innebærer bedre isolerte og tettere bygg (passivhus). Det tilrettelegges for el-sykler og elbil-pool.» – Dette blir et spennende prosjekt og helt unikt i Stavanger-sammenheng, avslutter Stangeland.


Ny urban bydel i

PARADIS Slik kan den nye bydelen i Stavanger bli. AV: SILJE RØNNE | ILLU.: GHILARDI + HELLSTEN ARKITEKTER

0 5/2 01 9 | N æring sE ie n dom | PARADI S

76


INDUSTRIELL ­HISTORIE På det gamle godsbanearealet har kontor­bygget referanser til stedets industrielle historie.

77


Kontor­bygget skal hete «Warehouse» og gi assosiasjoner til ­Stavangers industrielle historie.

1

0 5/2 01 9 | N æring sE ie n dom | PARADI S

78


1 WAREHOUSE Arkitektene i vinnerprosjektet foreslår å bevare og ­aktivisere den ek­ sisterende logistikk­ hallen i nord, slik at historiske spor blir med inn i fremtiden. 2 PROMENADEN Promenaden er et forbindende element gjennom området, og langs promenaden finnes flere særegne og velproporsjoner­ te parker som gir innbyggere og besø­ kende en bymessig følelse.

2

Bane NOR Eiendom, FP Eiendom og Base Property har ­dannet et partnerskap med formål om å utvikle P ­ aradis Midt og Nord i Stavanger. I egne presentasjoner ­be­skriver de området som en attraktiv og selvstendig del av ­Stavanger, med kontor- og næringsbygg, hotell, ­aktiviteter, fremtidsrettede kvaliteter og spennende tilbud som til­ trekker ­mennesker fra hele regionen. De retter seg mot mennesker i ulike faser som vil bo, ­jobbe og leve i området. Ikke minst ønsker utbyggerne å bygge nytt hovedkontor for Aker BP ved Strømsbrua. Målet har vært å ha bygget klar til overlevering i 2022. Kontor­bygget skal hete «Warehouse» og gi assosiasjoner til ­Stavangers industrielle historie. Her vil det være fokus på fremtidens arbeidsplasser. Forslaget «The Long Green» fra Ghilardi+Hellsten ­Arkitekter og sveitsiske EM2N Architekten er e ­ nstemmig valgt av juryen som vinner av arkitektkonkurransen «Ny urban bydel i Paradis».

79

NY POLITISK PLATTFORM Nå blir vinnerprosjektet videreutviklet til et regulerings­ forslag som etter planen skal leveres til Stavanger k ­ ommune i høst. Derimot ønsker det nye politiske flertallet å ha på plass en ny områdeplan før utbyggingen kan godkjennes. Dette kan ta nærmere to år, noe som kan sette prosjektet i spill. – Plattformen ligger fast. Reguleringsplanen kommer til å bli avvist, i påvente av at vi får denne områdeplanen på plass, sier Frode Myrhol (FNB) til Stavanger Aftenblad. Han blir leder av det nye utvalget for samfunnsutvikling de ­neste fire årene. Alfred Ydstebø, administrerende direktør i Base ­Property uttaler til Stavanger Aftenblad at han tror at det skal være fullt mulig å finne felles løsninger som ivaretar ønskene til både innbyggerne, Aker BP og politikerne. – Den helhetlige utviklingen av Paradisområdet er det viktigste for oss alle. Aker BP er selskapet som gir Stavanger muligheten å komme i gang etter mange års venting, sier han.


Kontorbygg midt på knutepunktet The Box Office og Stasjonsbygget i Paradis er nå klare for leietakere AV: SILJE RØNNE | ILLUSTRASJON: GHILARDI + HELLSTEN ARKITEKTER

– The Box Office og Stasjonsbygget ligger midt på kollektivknutepunktet hvor buss og tog frekventerer hyppig. Byggene er passelig til­ ­ baketrukket fra videre utbygging i Paradis og vil således være ypperlig for de første ­aktørene som vil flytte til Paradis, sier Eirik Houge, ­eiendomsutvikler, utleie næringseiendom i K2. Byggene er tegnet og illustrert av GHILARDI + HELLSTEN ARKITEKTER for utbyggings­ selskapet Lagårdsveien Utvikling, hvor Bane NOR Eiendom og K2 Stavanger er e ­ iere. – Utbyggingen i Paradis er allerede i gang, og de første boligene i prosjektet Paradis ­Brygge ble overtatt allerede i sommer. Bygge­ ne langs Lagårdsveien med direkte til­knytning til både bussvei og togskinner er nå klare for til­ pasninger til nye leietakere. Her vil man kunne lokalisere seg på et av regionens beste kollektivknutepunkt i gå­avstand fra Stavanger sentrum, sier Houge. HØYE MILJØKRAV Byggene utformes med fokus på gode material­ valg, unik arkitektur og miljø­

0 5/2 01 9 | N æring sE ie n dom | PARADI S

vennlighet. ­ Prosjektet har a ­mbisjon om BREEAM-­klassifisering VERY GOOD ­eller bedre. – Det vies mye oppmerksomhet til de ­ansattes hverdag hvor man på knutepunktet får dekket de viktigste service- og handels­ behov i et levende miljø ved arbeidsstedet, påpeker han. The Box Office er et 8 etasjer høyt kontor­ bygg med ­kvadratisk fotavtrykk, som passer godt inn i det kuperte terrenget hvor 3. etasje møter Lagårdsveien. Houge forteller at det vil være mulighet for inntil 300 arbeidsplasser fordelt over cirka 5.000 kvadrat­meter. Stasjonsbygget skal fungere som binde­ leddet mellom buss og tog, hvor bygnings­ kroppen krager utover perrongen. – På stasjonsgulvet vil de reisende og a nsatte finne service- og handelstilbud. ­ Oppover i etasjene i sør- og nordenden er det samlet cirka 9.000 kvadratmeter kontor i tillegg til fellesfunksjoner som auditorium, kantine og treningsfasiliteter på perrong­ nivå, avslutter han.

SKREDDERSYDDE LØSNINGER K2 Stavanger og Bane NOR Eiendom skal skreddersy ­lokaler til leietakere på Paradis, rett på kollektivknutepunktet.

80


81


U UTLEIER HAR ORDET:

ALLE VIL TIL SENTRUM Kortreist og miljøvennlig arbeidsliv vil være noe av det viktigste en arbeidsgiver kan tilby morgendagens arbeidstakere. AV: SILJE RØNNE | FOTO: M ­ ARIUS VIKEN

0 5/2 01 9 | N æring sE ie n dom | UTLEI ER HAR ORDET

82


PROFIL Alfred Ydstebø (49) er født i Stavanger og har de siste 10-12 årene bygget seg opp som en betydelig aktør innen bolig- og nærings­ eiendom. Via konsernet Base Gruppen kontrollerer han selskapene Base Property og Base Bolig, samt Abri Dialogue, som leverer private omsorgstjenester. I 2016 etablerte han Norges største asylmottak på Forus, er fortsatt engasjert i hjelpearbeid blant syriske flykninger i Libanon. Ydstebø er gift, har tre barn og ett barnebarn. TIDLIGERE JOBBER: Ydstebø startet på begynnelsen av 90-­tallet en lang karriere som ansatt, daglig leder, styreleder og eier i finanskonsernet Acta. Han har også vært hovedaksjonær og styreleder i amerikanske Wunderlich Securities, samt ­partner/aksjonær i Sundal Collier Holding. UTDANNELSE: Ydstebø har en master i økonomi fra ­Handelshøyskolen BI og er også utdannet automasjonsingeniør fra NKI. BOR: I leilighet i Bjergsted, noen lange steinkast fra Stavanger sentrum. Har fritidseiendom på Kvitsøy, der begge foreldrene er fra, og som gjennom i oppveksten tilbringer han de fleste av årets helger og ferier der.

83


«Morgendagens arbeidstakere stiller store krav til at arbeidsplassen er m ­ oderne og fremtidsrettet.» ALFRED YDSTEBØ, Base Gruppen

– Hvordan er det å være leietaker hos dere? Hvordan skiller Base seg fra andre gårdeiere? – Selv om vi eier noen bygg er vi i all hovedsak en ­eiendomsutvikler, ikke eiendomsbesitter. Jeg håper og tror at leietakerne opplever oss som imøtekommende, ­kreative og kvalitetsbevisste. Høyt fokus på å skape fremtidens ­arbeidsplasser, vi er en del ute i verden og lærer mye fra de beste. – Hva er ditt beste råd til leietakere på flyttefot? – Gjøre en grundig prosess, og sette av interne ressurser. Lokalisering og valg av bygg kan ha stor betydning for fram­ tidig rekruttering. – Energimerking av bygg er påbudt, hvilket krav bør leie­ taker stille til utleier på miljøsertifisering? Her ser vi at stadig flere leietakere stiller krav om ­BREEAM-sertifisering. En positiv trend som vi tror og håper at fortsetter. Vi BREEAM-sertifiserer alle våre bygg. – Hva er den største fallgruven for leietakere? Eget behov må ivaretas ved at det tas høyde for endringer og fleksibilitet ved opp- eller nedskalering.

0 5/2 01 9 | N æring sE ie n dom | UTLEI ER HAR ORDET

– Hvor viktig er kontorbygget i kampen om de dyktigste med­ arbeiderne? Dette spiller en stadig viktigere rolle. Morgendagens arbeidstakere stiller store krav til at arbeidsplassen er moderne og fremtidsrettet. Og de vil jobbe sentralt, ­ nærmest mulig sentrum, nær kollektivknutepunktene. ­ Kortreist og miljøvennlig arbeidsliv vil være noe av det viktigste en arbeidsgiver kan tilby morgendagens arbeids­ takere. – Hvor i Stavanger er leiemarkedet mest vibrerende for ­tiden? Utvilsomt Stavanger sentrum. Vi har selv flere ­prosjekter i sentrum hvor vi opplever høy interesse fra leietakere. – Hva er fremtidens kontor og hvordan jobber dere med dette? – Fremtidens kontor er fleksibelt, høyteknologisk og ­hensyntar miljøet i langt større grad enn vi har sett ­tidligere. Som et eksempel handler fleksibilitet om alt fra å ­kunne endre bruk av lokalene på en smidig måte i takt med ­ ­leie­takers behov til å bruke bygget til noe helt annet i frem­ tiden.

84


NEWSEC

NÅ OGSÅ I STAVANGER

newsec.no


KANALSLETTA 3 450 - 14 000 M

2

LEKRE LOKALER PÅ FORUS Nå kan du leie moderne og effektive lokaler i et av regionens nyeste kontorbygg. Eier bestitter en stor eiendomsmasse i Rogaland, og finner alltid en god løsning – enten dere er 10 eller 1 000 ansatte. Velkommen til visning! BELIGGENHET: Golfbanen på Forus, Tvedtsenteret med butikker og spisesteder. 5 minutter til Stavanger Lufthavn og 12 minutter til sentrum. PARKERING: God parkeringsdekning - både i parkeringskjeller og rundt bygget. OFFENTLIG TRANSPORT: Kort vei til dobbeltsporet med stasjon på Gausel, RV-44 og bussveien. Busstopp ved eiendommen.

KONTAKT Newsec Stavanger Kristian Ur 971 11 162 kristian.ur@newsec.no FINN-kode: 143168539

Jarle Holmen 481 36 377 jarle.holmen@newsec.no


VASSBOTNEN 11 B

250 - 4 860 M²

NEDRE HOLMEGATE 30

200 - 540 M²

Kontorer i sentrum med herlig sjøutsikt og god standard . God parkeringsdekning i egen P-kjeller. Arealene kan deles i mindre seksjoner, og tilpasses leietakers ønsker og behov. Her er det muligheter for å påvirke materialvalg, romløsninger og fargepalett.

FINN-kode: 143957339

FINN-kode: 143166089

3D-illustrasjon: Ensign

Lei lokaler i et av regionens best eksponerte kontorbygg. Eiendommen skal opprustes og tilpasses dagens krav til arbeidsplasser. Leietakere disponerer møterom og arbeidsplasser i Stavanger sentrum.

KOPPHOLEN 6

100 - 2 400 M²

«MITT HILLEVÅG»

195 - 215 M²

Bli en del av gullrekka på Forus. Leier du i Koppholen 6, får du moderne og tidsriktige lokaler med en fantastisk utsikt mot golfbanen. Bygget ligger sentralt til ved bussvei, Tvedtsenteret og The Pond Hotel.

Få næringsseksjoner igjen! «Mitt Hillevåg» er en av de mest spennende transformasjonsprosjektene i Stavanger. Bygget står fram i bybildet med fantastisk eksponering. Her blir du nabo med frisør, bakeri, apotek, restaurant, Jula og Jysk.

FINN-kode: 158260886

FINN-kode: 157776504

kristian.ur@newsec.no jarle.holmen@newsec

481 36 377 971 11 162


PARADIS UTVIKLES TIL Å BLI

SENTRUMS NYE OG PULSERENDE BYDEL LAGÅRDSVEIEN 78-80 Ved knutepunktet Paradis stasjon rehabiliteres Lagårdsveien 78-80 med butikker, servicekonsept og kontorer. Estimert ferdigstillelse 2020. Vi ønsker nye leietakere velkommen til samlokasjon med blant andre Stavanger Universitetssykehus, Aleris Helse, Norgesgruppens Spar dagligvarebutikk med ferskvaredisk, Vitus Apotek og nasjonal treningssenterkjede. Åpne og arealeffektive kontorflater opptil 1 700 m². Butikklokaler fra 100 – 2 500 m². Felles kantine for alle brukere i bygget. Eiendommen vil ha mer enn 500 000 besøkende årlig. Se newenergystavanger.no

FINN-kode: 158713563

Illustrasjon: Link Arkitektur AS

KONTAKT NEWSEC STAVANGER Kristian Ur Jarle Holmen 971 11 162 481 36 377 kristian.ur@newsec.no jarle.holmen@newsec.no


PETROLEUMSVEIEN 6 250 - 8 000 M

2

SVÆRT GUNSTIGE LEIEBETINGELSER Bygget har gjennomgått betydelige oppgraderinger de siste årene. Eier ønsker imidlertid å løfte bygget ytterligere, og det er allerede iverksatt konkrete planer hvor nye leietakere vil få ta del i det som vil fremstå som et moderne bygg. Velkommen til visning! BELIGGENHET: Forus - nær E-39 og kun 80 meter fra Equinors hovedkontor. PARKERING: God parkeringsdekning og lading for el-biler. OFFENTLIG TRANSPORT: Kort vei til dobbeltsporet med stasjon på Gausel, RV-44 og bussveien. Busstopp ved eiendommen.

KONTAKT Newsec Stavanger Kristian Ur 971 11 162 kristian.ur@newsec.no FINN-kode: 143170974

Jarle Holmen 481 36 377 jarle.holmen@newsec.no


ENERGIVEIEN 1

FLOTTE KONTORLOKALER SENTRALT I RISAVIKA

Kontorlokaler på 190 - 1 270 m² sentralt i Risavika med kort avstand til Stavanger Lufthavn, Dusavika og Forus. Risavika er et viktig cluster for bedrifter innen olje- og energisektoren, logistikk og havneaktivitet. Bygget har en slående arkitektur og tidsriktige tekniske kvaliteter. De ledige arealene har meget god standard, og kan tilpasses ytterligere til dine ønsker og behov. Kontorlokalene har flott utsikt mot havet. Stor takterrasse. KONTAKT NEWSEC STAVANGER Kristian Ur: 971 11 162 / kristian.ur@newsec.no Jarle Holmen: 481 36 377 / jarle.holmen.newsec.no FINN-kode: 157400125

HANAVEIEN 17

MODERNE KONTORER MED UTSIKT MOT HAVNEN I SANDNES

Kontorlokaler på 202 - 865 m² med en sentral plassering i senteret Hana Sanz. Her er det 8 700 m² butikker, trening, helse, underholdning og kontorer. Den ledige seksjonen benyttes i dag som kontor, og har tilhørende spiserom, toaletter og garderober. Lokalene er moderne og tiltalende oppgradert, og kan tilpasses nye brukere etter nærmere avtale. Det er svært god parkeringsdekning i området. Velkommen til visning! KONTAKT NEWSEC STAVANGER Kristian Ur: 971 11 162 / kristian.ur@newsec.no Jarle Holmen: 481 36 377 / jarle.holmen.newsec.no FINN-kode: 158234989


KIRKEGATA 19 OG 21 BUTIKKLOKALER I STAVANGER SENTRUM

Starte butikk i Kirkegata? Vi har nå ledige lokaler på 210 og 269 m² i en av de bedre shoppinggatene i indre sentrumskjerne. Denne delen av Kirkegata har fått et fint løft de siste årene med flere oppgraderte eiendommer. Butikklokalene er kontinuerlig oppgradert og holder en god standard. Velkommen til visning! KONTAKT NEWSEC STAVANGER Kristian Ur: 971 11 162 / kristian.ur@newsec.no Jarle Holmen: 481 36 377 / jarle.holmen.newsec.no FINN-kode: 158234989

SVANHOLMEN 4 STORT KOMBINASJONSBYGG VED E-39

Eiendom med fantastiske muligheter for eksponering mot E-39. Svanholmen 4 har en svært sentral plassering for å nå regionens bedrifter, og hele 2 500 bedrifter ligger i nærområdet. I tillegg til kontorer, består eiendommen av store haller med fin takhøyde. Reguleringen åpner også for plasskrevende handel. Utearealene er svært romslige med et stort antall parkeringsplasser for ansatte og besøkende. Velkommen til visning! KONTAKT NEWSEC STAVANGER Kristian Ur: 971 11 162 / kristian.ur@newsec.no Jarle Holmen: 481 36 377 / jarle.holmen.newsec.no FINN-kode: 156926909


LANGFLÅTVEIEN 37 GOD EKSPONERING I STERKT HANDELSCLUSTER

Eiendom med et bredt bruksregister, og en attraktiv beliggenhet i første rekke mot hovedveien. I dag brukes eiendommen som forretning med tilhørende verksted. Her er det enkel adkomst med bil og offentlig transport. Eiendommen ligger i tett utbygget område med en rekke handels- og servicekonsepter rett i nærheten. Velkommen til visning! KONTAKT NEWSEC STAVANGER Kristian Ur: 971 11 162 / kristian.ur@newsec.no Jarle Holmen: 481 36 377 / jarle.holmen.newsec.no FINN-kode: 157275848

GAMLEVEIEN 85

GODE LØSNINGER FOR FLERE TYPER KONSEPTER

Kombinasjonslokaler på 170 - 2 950 m². Her kan du leie alt fra mindre enheter til større arealer samlet - eller arealer på flere plan. Lokalene er meget godt vedlikeholdt, og eventuelle tilpasninger til hver enkelt leietaker er mulig. Eiendommen ligger tett på Sandnes sentrum og i det viktige næringsclusteret på Forus. Handelsarealer med god takhøyde i 1. etasje. Velkommen til visning! KONTAKT NEWSEC STAVANGER Kristian Ur: 971 11 162 / kristian.ur@newsec.no Jarle Holmen: 481 36 377 / jarle.holmen.newsec.no FINN-kode: 151563790


newsec.no


NYHET! Ukens viktigste nyheter, til lørdagsfrokosten. Motta gratis nyhetsbrev og fü en rask og enkel oppdatering over ukens viktigste og mest leste saker fra eiendomsbransjen. estatenyheter.no


96

100

108

114

Få store lokaler i Stavanger sentrum

Oljegigantene skaper spenning i leiemarkedet

Stor boligutvikling i Sandnes

Markedspuls Oslo og Stavanger

MARKED Leieprisene ­stiger i sentrum

95

De stadig høyere leieprisene i Oslo ­sentrum gjør at vi tror flere leietakere vil ­vende nesten litt utenfor sentrum. Man skal ikke ­mange minutter med t-bane fra Oslo S før leie­ prisene nesten halveres, og det vil b ­ idra til at flere flytter til områder som H ­ elsfyr, Hasle og Økern de neste månedene. I Stavanger har det i flere år vært mye ­ledig kontorareal, men i sentrum har markedet vært godt, med høye leiepriser og lite ledig areal for store leietakere. Det er grunn til å tro at næringslivet i Stavanger er friskmeldt etter oljekrisen, og det kan gi lavere kontor­ ledighet og leiepriser som stiger. Samtidig er det fortsatt mye å velge mellom i både Hinna Park og Forus, samt i utkanten av S ­ tavanger. Det betyr at leietakerne kan gjøre gode d ­ ealer før leiemarkedet strammer seg til.

Dag-Jørgen Saltnes

FOTO: CHRIS AADLAND

D

et blir stadig færre ledige kontor­ lokaler i Oslo sentrum, noe som ­setter fart på leieprisene. Ifølge DNB Næringsmegling er kontorleieprisene opp 7-8 prosent i Oslo-området det seneste året og a ­ ller størst har leieprisøkningen vært i sentrum. Nå ventes leieprisene å stige videre. «Det er først og fremst i sentrumsområdene det er lite å velge i for leietakerne. Ledighetsfallet de siste årene skyldes for en stor del at det har blitt bygget for lite kontor i Oslo-­området, det gjelder spesielt sentrum og CBD», skriver næringsmegleren i en oppdatering. Ifølge DNB Næringsmegling vil leieprisene stige aller mest i CBD øst, som er Bjørvika. Der ventes det en økning på 12 prosent de neste 2,5 årene. Det kommer etter en opp­ gang på rundt 20 prosent siden 2017.


Få store lokaler i sentrum AV: DAG-JØRGEN SALTNES

De største virksomhetene i Stavanger-­området har få valgmuligheter i sentrum.

F

å tilgjengelige kontorlokaler for de største bedriftene har vært en av de store utfordringene for Stavanger sentrum som kontorområde de seneste ­ ­årene. Det har bidratt til at både Forus og Hinna Park er blitt «hjemstedene» for mange av de store oljeselskapene. Utviklingen av Ankerkvartalet og Her­ ­ barium har gitt muligheter for økte arealer, noe Kluge Advokatfirma grep be­ ­ gjærlig når de flytter fra Hinna Park til ­Herbarium i s­entrum i første kvartal 2020. Kluge-­advokatene skal inn i de tre øverste etasjene i CBD-eiendommen. HELSEHUS Men det er fortsatt få kontorbygg med s­ tore arealer ledig i Stavanger sentrum. Ifølge Finn.no markedsføres det bare fire eien­ dommer med mer enn 3000 kvadratmeter ledig kontorareal i sentrum, hvorav den ene er for korttidsleie. Eiendommen med størst ledighet i ­sentrum, er det planlagte nybygget i Lagårds­

0 5/2 01 9 | N æring sE ie n dom | MARKED

veien 80 på Paradis like sør for sentrum. Det ­rehabiliterte bygget var i sin tid hoved­kontoret til S ­ tatoil frem til 1976 og har h ­ uset en rekke ­Statoil-funksjoner til langt inn på 1990-tallet. Nå renoveres bygget, og det skal e ­ tableres et helse-, trenings- og velværetilbud i kombi­ nasjon med kontor, handel og service­ bedrifter. Blant leietakerne som skal inn i ­Lagårdsveien 80, er Stavanger Universitets­ sykehus og Aleris Helse. Bygget har nå inntil 7500 kvadratmeter ledige lokaler. I Arne Rettedals gate 12 er det nesten 6000 kvadratmeter ledig kontorareal i et ny­ rehabilitert bygg og i Badehusgata 37 er det knappe 4000 kvadratmeter ledig kontor­ areal. Der skal DNO og Faroe Petroluem, som DNO har kjøpt opp, inn i 5200 kvadratmeter fra januar neste år. Eiendommen er på til sammen 21 257 kvadratmeter, hvorav kontor­ delen utgjør 18 635 kvadratmeter. KORTTIDSLEIE I Løkkeveien 99 tilbyr K2 Nærings 3000 kvadrat­ meter kontorlokaler med såkalt

­ ormal standard. Men lokalene er bare til­ n gjengelig for korttidsutleie. Eiendommen skal bygges om til det K2 Næring og Camar ­Eiendom omtaler som ett av de mest ­attraktive bolig- og næringsprosjektene i Stavanger. Det var før sommeren 2017 at Camar og K2 Stavanger gikk sammen om å kjøpe Løkke­ veien 97 og 99 sentralt i Stavanger. – Tomten er på syv mål, og vi ser for oss at det blir et bolig- og næringsprosjekt. Dette er en utviklingseiendom som har kontantstrøm i dag. Det er en unik og spesiell eiendom som vi har hatt lyst på i mange år, sa Camar Eiendom-sjef Øyvind Mikalsen til Estate ­ ­Nyheter da kjøpet ble kjent. Planen er etterhvert å bygge 90 leiligheter og 4200 kvadratmeter næringsareal med for­ retninger, kontorer og spisesteder. Det totale arealet til prosjektet er på 15 700 kvadrat­ meter. Mens reguleringsarbeidet pågår vil de to partnerne sikre seg leieinntekter fra de eksisterende lokalene.

96


FOTO: PATRICKL/SHUTTERSTOCK.COM

LITE UTVALG Store bedrifter som vil være i Stavanger sentrum har svært få lokaler å velge mellom.

97


FOTO: PATRICKL/SHUTTERSTOCK.COM

BOLIG OG NÆRING I Løkkeveien, midt blant alle klassiske Stavanger-husene, skal K2 Stavanger og Camar Eiendom utvikle boliger og næring.

FLERE MINDRE LOKALER Når det gjelder mindre lokaler i sentrum, er det langt mer å velge mellom for kontor­ bedriftene. Det er en rekke lokaler fra rundt 200 kvadratmeter og opp til rundt 700 kvadrat­meter. Mange av disse lokalene er i ­eldre bygg som ikke er blant de mest fleksible. Det gjør at også leieprisene er mer b ­ eskjedne per kvadratmeter, men det trenger ikke bety at det er billigere å leie de lokalene. Den store fordelen ved å flytte inn i nye bygg som har stor fleksibilitet, er at leie­ t aker bruker vesentlig mindre ­ a real per ansatt enn i de eldre tradisjonelle sentrumsbyggene. Det vil si at en bedrift med 25 ansette fort blir nødt til å leie 750 kvadratmeter i de «­gamle» lokalene, mens man kanskje ikke trenger mer enn 500 kvadratmeter i topp moderne l­ okaler.

0 5/2 01 9 | N æring sE ie n dom | MARKED

LEIEPRISENE Næringsmeglerne kommer med oppdaterte rapporter om markedet i Stavanger-­området senere i høst, men det er liten grunn til å vente store endringer fra rapportene som ­ kom før sommeren. Ifølge DNB Nærings­ megling er leieprisene for kontorlokaler med høy standard i Stavanger sentrum mellom 2000 og 2600 kroner per kvadratmeter. Men det har vært oppnådd toppleier på over 3000 kroner per kvadratmeter for noen av de aller ypperste lokalene i byen. Ifølge Eiendomsmegler 1 Næringseiendom er leieprisene for kontor med høy standard mellom 1800 og 2600 kroner per kvadrat­meter i sentrum. Dersom leietaker er villig til å fire på kravene, kan man få kontorlokaler i sen­ trum med såkalt normal standard for ­mellom 1200 og 1800 kroner per kvadrat­meter.

ANSLAG LEIEPRISEN STAVANGER SENTRUM • Høy standard: 2000 til 2600 kroner per m2 – Kilde: DNB Næringsmegling • Høy standard: 1800 til 2600 kroner per m2 – Kilde Eiendomsmegler 1 Næringseiendom • Normal standard: 1200 til 1800 kroner per m2 – Kilde Eiendomsmegler 1 Næringseiendom

98


Visste du at sikkerthetsanlegget også kan kobles opp mot GK Cloud? Endelig kan du også få løsninger for adgangskontroll, innbruddsalarm og kameraovervåkning fra markedslederen av tekniske installasjoner. Les mer om gk.no/sikkerhet Les mer om GK Cloud: gk.no/cloud

Hjem Miljøhuset

Ingen aktive A-alarmer Ingen aktive B-alarmer Ingen aktive C-alarmer

Ventilasjon

Varmeanlegg

Sanitær

Romkontroll

Energi

Sikkerhet GK Support

Byggautomasjon

Kulde

Ventilasjon

Rør

Elektro

Sikkerhet

Skandinavias ledende tekniske entreprenør og servicepartner som leverer smarte løsninger innen Ventilasjon, Kulde, Byggautomasjon, Elektro, Rør og Sikkerhet. Les mer: www.gk.no


Oljegigantene skaper spenning i leiemarkedet AV: DAG-JØRGEN SALTNES

Selskaper som er på vei ut av norsk sokkel og selskaper som kjøper seg opp vil kunne gi store bevegelser i leiemarkedet i Stavanger-området.

D

et har vært store endringer i norsk oljebransje de seneste årene. Selskaper som Lundin Petroleum, ­ Aker BP og Vår Energi har vokst kraftig e ­ tter oppkjøp og vellykkede funn. Samtidig har selskaper som Amerada Hess, Marathon Oil og nå sist Exxon Mobil sagt, eller er i ferd med å si, farvel til norsk sokkel. Det gir store bevegelser i de lokale leie­ markedene. Selskaper som blir kjøpt opp blir en del av andre selskaper og deres ansatte flytter derfor inn i sin oppkjøpers ­lokaler. Noen ganger blir fusjonene så store at ­begge ­selskapene må forlate de eksisterende ­lokalene og inn i nye lokaler.

0 5/2 01 9 | N æring sE ie n dom | MARKED

RAKETTVEKST Ett av selskapene som har hatt en v ­ an­vittig vekst de seneste årene, er Vår Energi. Selskapet ble skapt ved at Private Equity-­ ­ selskapet Hitecvision kjøpte børs­ noterte Rocksource ASA, som byttet navn til Pure E&P, og slo det sammen med de to ­andre Hitecvision-selskapene Core Energy og ­ Spike Exploration. Fusjonen skjedde i ­ 2016 og det sammenslåtte selskapet fikk ­navnet Point Resources. Deretter gikk Point ­Resources sammen med Eni Norge og dannet Vår ­Energi, en gigant med 800 ansatte som

100


FOTO: EQUINOR

ENDRINGER Det foregår store endringer på norsk sokkel.

101


FOTO: NTB SCANPIX

VOKSER Aker BP har vokst kraftig og har ­ambisjoner om videre vekst.

ble samlet i Vestre Svanholmen 1 på Forus. Seabrokers, som er gårdeier, hadde nettopp oppgradert bygget på 32 000 kvadratmeter. For kort tid siden ble det kjent at Vår Energi også har kjøpt opp Exxon Mobils ­ norske oljevirksomhet for 4,5 milliarder ­ ­dollar. Opp­kjøpet innebærer at flesteparten av de rundt 50 ansatte i ExxonMobil går over til Vår Energis organisasjon, og dermed vil selskapet forlate Vestre Svanholmen 24, som også eies av Seabrokers. Forut for Point Resources’ fusjon med Eni Norge, hadde selskapet kjøpt de Exxon Mobil-opererte feltene på norsk sokkel og ­ tatt med seg 300 ansatte, noe som også på­ virket lokalisering av ansatte og arealbehov. AKER BP Kjell Inge Røkkes drøm om å bygge et stort norsk oljeselskap var i sin spede begynnelse da Aker startet Aker Exploration 2006. Tre år senere fusjonerte Aker Exploration med Det Norske (Detnor), og i 2016 fusjonerte Det Norske med BP og skapte Aker BP. Selskapet har sitt hovedkontor på Fornebu, men har også store lokaler i Jåttåvågveien 10 i Hinna Park. Etter fusjonen flyttet Det Norske fra Fjordpiren på Hinna Park til Aker Solutions’

0 5/2 01 9 | N æring sE ie n dom | MARKED

lokaler i Jåttåvågveien 10. Samtidig flyttet BPs ansatte fra kontorbygget Park 2020 på Forus til Hinna Park. Nå vurderer Aker BP å flytte fra Jåttå­ vågveien 10 i Hinna Park til et nytt prosjekt på Paradis, men det er usikkert om p ­ olitikerne vil legge til rette for prosjektet. Aker BP har fortsatt vekstambisjoner, og selskapet n ­ evnes som aktuell kjøper hver gang noen store ­aktører på norsk sokkel skal selges. STORE FORANDRINGER For 20 år siden var det ifølge E24 bare 28 selskaper på norsk sokkel, men i løpet av det neste tiåret hadde antall selskaper økt til over 50. Både BP og Exxon Mobil var blant de ­ største. Siden har fusjoner og oppkjøp bidratt til at antall selskaper har falt til 39. ExxonMobil blir historie når de går inn i Vår Energi, som også huser den gamle virksom­ heten til Eni. BP er nå en del av Aker BP. Men det kommer flere endringer blant ­oljeselskapene. Britiske Centrica eier olje- og g­ asselskapet Spirit Energy, et selskap som produserer nesten 85 000 fat om dagen fra norsk s­ okkel. Centrica vil selge oljeselskapet, noe som betyr at 150 ansatte i Norge trolig vil flytte

inn i lokalene til kjøperen. Et annet selskap som kan bli solgt er Energeans tidligere ­Edison-virksomhet på norsk sokkel. HINNA VS FORUS Mange av de store oljeselskapene har hatt ­lokaler på Forus eller Tananger. Equinor, som er den soleklart største oljeaktøren i Norge, holder til i Forusbeen på Forus, og selskapet fungerer som et trekkplaster for mindre olje­ serviceselskapene. Flere av oljeselskapenes lever­ andører ønsker å være i nærheten av de store ­ ­selskapene, og jo større oljeselskapene blir, jo flere underleverandører vil være i nær­ heten av dem. Derfor blir lokaliseringen til fusjonerte oljeselskaper viktige for de ulike næringsområdene i Stavanger. Det er store arealer tilgjengelig for olje­ selskapene i både Hinna Park-området og Forus, med både bygg og store tomter som kan bebygges. De seneste årene har Hin­ na Park og Forus konkurrert om selskape­ nes gunst, men nå ønsker eiendomsaktører å bygge ut på Paradis også. Aker BP er en aktuell leietaker for Paradis, men det er ­ ­usikkert om politikerne vil legge til rette for et nytt ­område.

102


3D VISUALISERING FOR NÆRINGSEIENDOM OG BOLIG

www.goldbox.no


ANNONSE

AIMING HIGH?

re n

s ør

st

De ts

be

e

en d r

ie

e te

si tte

Se

s-

om nd

på ka Fo pe ru rm s. ul for ig he lei te eta r ke rn e

ke ro b a

an

m do n ie

E rs

Vi k

gi

de g

til ga

g de an i k g Vi an . k s Vi as p n in

www.seabrokers.no

Fo på ru s

ng sk ap . reb e jel de ke sk r de n jer t

in r d tid fo m fre


ANNONSE

En av juvelene i ”gullrekka” på Forus kommer snart på leiemarkedet. Det gir store muligheter. Seabrokers Group har over 210 000 kvadratmeter med kontorbygg i porteføljen, nå er et av selskapets flotteste næringsbygg ledig. - Dette bygget er kanskje det fineste bygget vi har når det kommer til innredning og materialvalg, sier Pål A. H. Beck, salgsleder i Seabrokers Eiendom AS. På 10 år har Seabrokers Group utviklet Vestre Svanholmen på Forus til å bli en viktig del av landets næringsområder. Den maritime logoen definerer selskapet som en utradisjonell eiendomsaktør, og Vestre Svanholmen er på mange måter historien om en aktør som tenker utenfor den konservative eiendomsboksen. Vår Energi flytter I Vestre Svanholmen 12 har Eni Norge holdt til, men 1. januar er det slutt. Etter sammenslåingen av Eni Norge og Point Resources til Vår Energi AS har selskapet vokst ut av lokalene og flytter til Vestre Svanholmen 1, et næringslokale som også eies av Seabrokers. - Bygget vil være ledig for nye leietakere i første kvartal i 2020, sier Beck og forteller videre at alt fra én til 15 leietakere kan få plass i Vestre Svanholmen 12. - Fløyene i bygget fungerer utmerket for avdelinger eller ulike leietakere. Vi vurderer muligheten for å lage et IT/teknologimiljø, da vi har hatt stor suksess med dette i Vestre Svanholmen 4. Der har vi venteliste med bedrifter som ønsker seg inn i

www.seabrokers.no

bygget. Vi ser også at oljevirksomhet og IT/teknologi går hånd i hånd, så en god blanding av forskjellige bransjer kan være nyttig for leietakerne, og gi svært gode synergier. Treningsstudio og baristasone Om næringsbygget i Vestre Svanholmen 12 kan det blant annet nevnes at store områder av den første etasjen består av spansk marmor. I tillegg har kontorlokalene en lys og innbydende kantine med utsikt over golfbanen på Forus. Det finnes også et romslig treningsstudio med et bredt utvalg treningsapparater. Den monumentale trappen i midten av bygget forbinder sømløst byggets tre fløyer. På den store takterrassen kan ansatte nyte kaffen fra byggets egen baristasone. - Hva får kundene dersom de velger Seabrokers Group som utleier? - Kundene hos oss kan se frem til en langsiktig huseier som er «hands on» og som verdsetter fornøyde leietakere. Vi har flere eksempler på leietakere som har vært med oss fra dag en, og som har opplevd ”Seabrokersfleksibiliteten” når det gjelder opp og nedjusteringer av leieareal i takt med markedet. Byggene våre er driftet og forvaltet av Seabrokers Services, som gjennom lang erfaring bidrar til nettopp dette, sier Beck. Er du interessert i å være en del av Norges viktigste industriområde? Vil du inn i et av de fineste byggene midt i ”gullrekka” på Forus? Better call Pål - på telefon 928 06 292. Eventuelt kan du sende ham en mail på: pal.beck@seabrokers.no Bilde venstre side: Den monumentale trappen i midten av bygget i Vestre Svanholmen 12 på Forus forbinder sømløst byggets tre fløyer. Bilde denne side: Fasaden mot Golfbanen og Forusbeen er moderne og gir gode profileringsmuligheter for leietaker.


FOTO: NTB SCANPIX

ØKER SATSINGEN PÅ SELVKJØRENDE BUSSER

0 5/2 01 9 | N æring sE ie n dom | MARKED

106


– Dette gjør at Forus PRT tar et kvantesprang mot fremtiden. LINN TERESE MARKEN, Forus PRT

D

et var i midten av august at ­Boreal kjøpte 50 prosent av Forus PRT fra Seabrokers, som beholder 50 ­prosent av selskapet. Boreal Norge (tidligere Veolia Transport Norge, Connex Norge og CGEA Transport Norge) er blant de ledende transportkonsernene i Norge, med en om­ fattende drift av buss, ferge, hurtigbåter og trikker. Nå vil de ta en lederposisjon innenfor autonom mobilitet. – Dette gjør at Forus PRT tar et kvante­ sprang mot fremtiden. Med Boreals ­ store nettverk innen bransjen, dyptgående ­kunnskap om mobilitet og eksisterende store kollektivkontrakter er det bare fantasien som setter grenser for hvor vi vil se de førerløse bussene i fremtiden, sa Linn Terese Marken i Forus PRT, da avtalen ble kjent. Sommeren 2018 startet busselskapet Kolumbus sammen med Forus Nærings­ ­ park og Forus PRT kjøring med passasjerer i ­trafikk som et testprosjekt på Forus, og un­ der olje­messen ONS i fjor høst hadde Forus PRT ansvaret for hovedtransporten inne på messe­området. – Erfaringene så langt er svært gode, og ­Forus PRT har store ambisjoner for frem­tiden. Boreal er et nasjonalt konsern som ­driver både buss, båt og bane. Autonome busser vil bli en komplementær tjeneste der vi vil dra nytte av vårt nettverk, sier konsernleder Kjetil Førsvoll i Boreal, som hadde ansvaret for transporten til og fra messe­området.

AV: DAG-JØRGEN SALTNES

Med Boreal inn på eier­ siden, fortsetter Forus PRT sats­ingen på selvkjørende busser.

HELHET Forus PRT vil tilby et helhetlig tilbud til de som jobber på Forus.

107

Han ser for seg at autonome busser blir et supplement til det ordinære busstilbudet og en konkurrent til privatbilen. Forus PRT vil knytte bussveien og arbeids­ plassene tettere sammen og gi et helhetlig til­ bud til de som jobber på Forus. Selskapet skal gjennomføre prosjekter som vil gi kunnskap om hvordan kollektivtilbudet kan utvides med automatiserte og attraktive tilbringertjenester. – Ved å etablere et konkret utprøvingsprosjekt på Forus med et høyt antall ansatte, nær buss­ veien, kan vi gjøre erfaringer på akkurat dette. På sikt kan erfaringene bidra til også å autono­ misere selve bussveien, sier Linn ­Terese Marken. FØRST UTE Forus PRT var først ute i Norge med selv­ kjørende busser og er det selskapet som har flest kjørte kilometer med autonom buss. Forus PRT opererte den første ruten i ­Norge for Kolumbus med autonom buss som en del av kollektivnettet, og har totalt kjørt 600 ­timer i trafikk på offentlig vei. Selskapet har til sammen hatt 6000 passasjerer. I desember i fjor kjøpte Forus PRT en nyere utgave av de førerløse bussene for ­ å kunne knytte næringsbyggene på Vestre Svan­ holmen sammen med bussveien. Den nye bussen har høyere marsjfart, batteri som varer i åtte timer og kjenner bedre igjen ­objekter og hindre i trafikken. Bussen har 11 sitteplasser og fire ståplasser og det skal alltid være en med en operatør.


LØFT Møllekvartalet skal gi et løft for Sandnes.

Stor boligutvikling i Sandnes AV: DAG-JØRGEN SALTNES

Flere nye boligprosjekter vil sammen med nye ­kontorbygg prege Sandnes i tiden fremover.

D

et er en rekke store bolig­prosjekter i Sandnes. I Møllekvartalet skal SV Betong, Bate Boligbyggelag og Stavanger-baserte Pålen Eiendom bygge 139 leiligheter kontorer, servering og h ­andel. Hele prosjektet er på 25 000 kvadrat­meter og det er planlagt 5500 kvadratmeter ­næring. – Vi har klokkertro på et kontorbygg i ­ Sandnes sentrum med god tilgang til kollektiv­trafikk. Tradisjonelt har slike bygg blitt lagt til Forus, men dette prosjektet blir et løft for byen, sier Eirik Bergjord, daglig leder i Møllekvartalet til Estate Nyheter. Han legger til at de har konsentrert seg om leilighetene hittil, og at de nettopp har ut­ arbeidet planene for næringsdelen som for det meste skal bestå av kontorer. Møllekvartalet vil inneholde et tårn på 16 etasjer med 24 leiligheter fra femte ­ etasje

0 5/2 01 9 | N æring sE ie n dom | MARKED

og oppover. Tårnet blir dermed Sandnes’ ­høyeste bygg. – De har revet noen falleferdige bygninger og er nå i gang med å klargjøre tomta. Første byggetrinn skal inneholde tårnet og en lavere bygård, sier Hege Dahl i Eiendomsmegler1 om byggetrinnet som skal stå ferdig om to år. HAVNEPARKEN Sandnes Tomteselskap har sittet på den svært attraktive tomten som blir Havne­ parken i Sandnes. Der skal til sammen 153 000 kvadrat­ meter landareal frigjøres til urban byutvikling, med boliger, handel og kontor. Havnespeilet, et kontorbygg på 6100 kvadrat­ meter, står allerede ferdig, og Base ­Property og Ineo bygger 11 000 kvadrat­meter bolig og ­næring på tomten A6 Urban Sea.

108


109 ILLU.: LINK ARKITEKTUR


FOTO: RICHARD M LEE / SHUTTERSTOCK.COM

UTBYGNING Det bygges ved havnebassenget i Sandnes.

Prosjektet har fått navnet Ovalen, og ­ estår av 55 leiligheter på til sammen 6900 b kvadratmeter og næring og kontor på ca. 4000 kvadratmeter. Det nye rådhuset på 12 000 kvadratmeter bygges også i Havneparken. Base ­Property jobber også for å få utviklet et hotell på 14 000 kvadratmeter i området. Kruse Smith Eiendom har kjøpt 5 k ­ vartaler i Havneparken, med et potensial for opp­ føring av 200 leiligheter samt nærings­lokaler. Det planlagte kontorbygget er på 6000 kvadrat­meter. VEIDEKKE BYGGER I havnebassenget i Sandnes skal Veidekke ­bygge 72 nye leiligheter i prosjektet Rovik Brygge. – Forhåpentligvis blir det salgsstart sent i høst. Vi er deretter avhengige av å selge halvparten av leilighetene for å komme i gang med selve byggingen, men pågangen og ­interessen er så stor at vi håper det går raskt, uttalte prosjektsjef Kjersti Kulleseid til Estate Nyheter i midten av september da prosjektet ble omtalt.

0 5/2 01 9 | N æring sE ie n dom | MARKED

Boligprosjektet Rovik Brygge skal b ­ygges ved havnebassenget i Sandnes, der det i dag ligger eldre næringsbebyggelse og en bensin­ stasjon. Leilighetene skal fordeles på tre blok­ ker nærmest i vannkanten. Veidekke skal også selge båtplass til boligkjøpere som ø ­ nsker det. De tre blokkene inneholde henholdsvis 18, 32 og 22 leiligheter. Alle leilighetene får vest­ vendt balkong med kveldssol og sjøutsikt, og mange blir ca. 100 kvadratmeter store. HELSEHUS Det gamle rådhuset i Sandnes i Jærveien 33 ble kjøpt av Base Property i desember 2017. Nå jobbes det med å utvikle en helsepark i lokalene som tidligere huset byens politikere. Bygget til venstre for rådhuset skal rives for å gjøre plass til et nytt moderne bygg på inntil 9000 kvadratmeter. Målet er at Sandnes Helsepark skal bli en naturlig samlingsplass for leverandø­ rer og brukere av helsetjenester i Sandnes, med helse­ stasjon, legekontor, apotek, vel­ være, jordmortjenester og flere helsetilbud. Ut­ ­ vikleren mener tilrettelegging for godt

samarbeid er svært viktig «for å etablere synergi­ effekter som vil komme både leve­ randør og kunde til gode. En av de største konkurranse­fordelene vil nettopp være til­ trekningskraften aktørene skaper sammen». NÆRINGSPARK I Sandnes finner vi også Vagle Næringspark, som ligger i Hoveveien like ved E39, rett uten­ for den indre sentrumskjernen i ­ Sandnes. Parken har ambisjoner om å bli regionens lokalisering for logistikkbedrifter med behov for større arealer. Blant bedriftene som alle­ rede har inntatt Vagle Næringspark er Posten Norge og Rema 1000. Posten Norge har bygd et nytt hovedlager for regionen i Vagle Næringspark. Samtidig har NHP utviklet en tomt for Rema 1000 som er hovedlager for Rema distribusjon. De to byggene er på til sammen 42 000 kvadrat­ meter. I tillegg har Craig Robotics tatt i bruk sitt regionale anlegg på Vagle. Nå er næringsparken på jakt etter flere logistikk­brukere, og en byggeklar tomt på 24 mål kan utvikles i sin helhet eller deles opp.

110


Modulvegger Modulvegger – din komplette innredningsleverandør fra A til Å

–- en din innredningsleverandør fra Avegger til Å og himlinger avkomplette de ledende produsentene i Norge innen fleksible MV-Panorama Alu

MV-Panorama Alu MV-Panorama Alu

Kontaktoss oss på telefon 73 82 40 10 Kontakt 73 82 40 10 Kontakt osspå påtelefon telefon 23 24 22 00 Kontakt oss på telefon 23 24 22 00 eller mvo@modulvegger.no eller mvo@modulvegger.no eller mvtrondheim@modulvegger.no eller mvtrondheim@modulvegger.no Modulvegger avav NGBC. Våre produkter oppfyller Breeam krav. ModulveggerAS ASererMiljøfyrtårn Miljøfyrtårnsertifisert sertifisertogogmedlem medlem NGBC. Våre produkter oppfyller Breeam krav.

www. bla ke. no

MV-Trespiler

MV-Trespiler MV-Trespiler


Rådhuskvartalet

Åpningstider Mandag ­ fredag: kl 10.00 – 20.oo Lørdag: kl 10.00 – 18.00

Har du et kjekt butikkonsept – er Herbarium kanskje stedet for deg? Kontakt Kjetil Thulin ( Tlf. 975 24 211 – kt@ogreideiendom.no) for en presentasjon av butikklokalene vi har for utleie.


Rådhuskvartalet Se opp! 31.oktober er starten på en ny tid i Stavanger sentrum

BUSINESS CENTER 7.500 m2

Etter snart ti års jobbing, nærmer det seg åpning av sentrums­ prosjektet Herbarium, tegnet av Snøhetta. Allerede før byggestart var alle kontorflatene i det syvetasjes store bygget utleid. Senteret er åpent for handel og har vært det i hele byggeperioden, men 31. oktober er hele byen offisielt invitert til åpningsfesten! Det har vært en spennende byggeprosess og som nærmeste nabo har det vært kjekt å se hvordan bygget sakte men sikkert har tatt form. Nå gleder vi oss til å vise byen resultatet den 31. oktober – da inviterer vi både nye og gamle kunder til åpningsfest med aktiviteter og gode tilbud, sier daglig leder i Øgreid Eiendom, Kjetil Thulin, entusiastisk. Det er Advokatkontoret Kluge og Stavanger kommune som skal benytte kontorene. Det vil jobbe ca 500 mennesker totalt i bygget. - Fremover blir det fullt fokus på å få på plass de rette konseptene i de ledige lokalene som utfyller senterets butikkmiks, sier Thulin. Treff menneskene på senteret og se videoer av det som skjer på websiden. Følg oss også på Facebook.

Etter snart ti års jobbing, nærmer

Det har vært en spennende byggeprosess og som nærmeste nabo har det vært kjekt

- Fremover blir det fullt fokus på å få på plass de rette konseptene i de


AV: THOMAS RAMCILOVIC, DIREKTØR ANALYSE DNB NÆRINGSMEGLING

MARKEDSPULS

Thomas Ramcilovic, Direktør Analyse DNB Næringsmegling.

0 5/2 01 9 | N æring sE ie n dom | MARKED

OSLO – FEM ÅR MED LEDIGHETSFALL Vi gjennomførte vår halvårlige ledighets­ telling i Oslo, Asker og Bærum i august, den viste at kontorledigheten har falt ytterligere til lave 5,2 % (Q1 2019: 5,6 %). Gjennomsnitts­ ledigheten de siste 15 årene er til sammenlig­ ning rundt 7,5 %. Ledigheten har med det falt hver måling de siste fem årene, og vi tror den kan reduseres med enda noen få punkter det neste året. Deretter vil økt nybygging bidra til mer ledig kontorareal. Men ledigheten vil øke sakte! Den samlede ledigheten er lav, men det er først og fremst i sentrumsområdene det er en knapphet på lokaler. Sentrum og CBD har samlet sett en ledighet på svært lave 3,8 %. Leie­ takerne ønsker seg til sentrums­beliggenheter, ikke minst fordi det gjør bedriftene mer ­attraktive for potensielle a ­ rbeidstakere. For­ uten et bredt servicetilbud gir beliggen­heter nær Oslo S og National­ theatret ­ bedriftene et stort nedslagsfelt når det gjelder ansatte innenfor akseptabel reisevei. I kombinasjon med sterk sysselsettingsvekst i Oslo-­området har det skapt en sterk etterspørselsside i sentrum. Tilbudssiden har ikke hengt med, ­ det har i senere år blitt bygget lite kontorbygg i Oslo generelt og svært lite i sentrum og CBD. Den manglende nybyggingen har vært en vik­ tig årsak til at ledigheten har falt jevnt og trutt fra en topp på 8,8 % i 2014. De kommende tre årene vil det bygges mer, men de nye kontorene vil først og fremst

tilføre kapasitet til klyngene i øst. I sentrum vil det ferdigstilles lite, og det lille som bygges er for det meste utleid. LEDIGHETEN ØKER, MEN BLIR LAV Vi forventer at ledigheten faller ytterligere noen punkter før bunnen nås i 2020. I 2020 og 2021 vil det bygges omtrent henholds­ vis 140 000 og 160 000 kvm kontor, det har ikke blitt bygget like mye kontor siden 2013. Likevel vil ledigheten øke sakte mot rundt 5,5 % ved utgangen av 2021. Deretter venter vi videre svak ledighetsoppgang i 2022. Kontor­ledigheten for Oslo, Asker og Bærum totalt vil altså være relativt lav de neste 3-4 årene. Den samlede ledigheten i Oslo-området vil forbli lav lenge, men det er fortsatt først og fremst i sentrum det blir få kontor­lokaler å velge mellom. Riktignok vil mange av leie­ takerne som skal flytte inn i ny­ byggene etterlate seg ledige sentrumslokaler, men ledig­heten vil bli lav i de dyreste sentrums­ områdene – indre sentrum, Bjørvika-­ området, Vika, Aker Brygge og Tjuvholmen. Vår investorundersøkelse avdekket at gårdei­ erne i Oslo bruker stadig mer på tilpasninger til kresne leietakere, i kombinasjon med lav ledighet forventer vi at dette vil føre til at leieprisene øker videre, og mest i sentrum og CBD de neste årene.

114


KILDE: DNB NÆRINGSMEGLING

KO N TO R L ED IGH E T I OS LO, AS KER O G BÆR U M Q3 2019 - OSLO, ASK E R, BÆ RU M : 5 ,2 % (H 1 2019 : 5, 6 %)

3% Storo/Nydalen 6% 2%

Asker/Bærum

10 %

16 %

Ytre sentrum

Skøyen

Økern/Løren

5%

11 %

Indre sentrum

Lysaker

3%

8% 2%

CBD vest

Helsfyr/Bryn

CBD øst

10 % Fornebu

6 EE6

EE11 88

L E D I G H E TS UTVIKLING I KO NTO RM ARK E DET I OSLO, ASKER OG B ÆR U M 300 000 250 000

14 % 12 %

200 000

10 %

150 000

8%

100 000

6%

50 000

4%

0

5,2 % 5,0 % 5,4 % 5,6 %

-50 000

2% 0

2000

2002

2004

2006

Netto Nybygg

2008

2010

Estimert ledighet i % (h.a)

115

2012

2014

2016

Ledighet i % (h.a)

2018

2020E

2022E


KILDE: DNB NÆRINGSMEGLING

KO N TO R M A R KE D E T I OS LO P E R Q 3 2 019 OMRÅDE

GOD STANDARD

HØY STANDARD

Lysaker

1500 – 1900

1900 – 2400

Fornebu

1300 – 1500

1500 – 1850

Skøyen

2200 – 2800

2800 – 3400

Storo/Nydalen

1700 – 21000

2100 – 2650

Indre Sentrum

2500 – 3100

3100 – 3900

Ytre Sentrum

1800 – 2200

2200 – 3000

Asker/Bærum

1200 – 1700

1700 – 2050

Helsfyr/Bryn

1400 – 1850

1850 – 2300

3000 – 3700

3700 – 5000

na

3300 – 4100

1400 - 1800

1800 - 2300

CBD Vest  CBD Øst  Økern/Løren

L E I E P R I S P R O GNOS E KO NTO RM ARK E D E T I OSLO, ASKER OG B ÆR U M

7% Høy: Nok 2 100 – 2 650

0% Høy: Nok 1 700 – 2 050

6% Høy: Nok 2 200– 3 000 8% Høy: Nok 2 800 – 3 400

Asker/Bærum 6% Høy: Nok 1 900 – 2 400

Storo/Nydalen

Ytre sentrum

Økern/Løren

11 % Høy: Nok 3 000 – 3 900

Skøyen 9% Høy: Nok 3 700 – 5 000

Sentrum

Lysaker CBD vest 0% Høy: Nok 1 500 – 1 850

3% Høy: Nok 1 800 – 2 300

3% Høy: Nok 1 850 – 2 300 12 % Høy: Nok 3 300– 4 100

CBD øst

Helsfyr/Bryn

Fornebu

Kjølig

0 5/2 01 9 | N æring sE ie n dom | MARKED

6 EE6

Hett

116

8

E18


COWORKING BIDRAR TIL SENTRUMS­ PRESS Tilbydere av fleksible kontorer har bidratt til press i sentrumsområdene. I fjor signerte coworkingaktørene leieavtaler i sentrums­ områdene som utgjorde et nesten like stort kontorareal som det nybygg tilførte sentrum og CBD. Det er interessant å merke seg at WeWork i løpet av inneværende år har signert tre leieavtaler på hele 11 000 kvadratmeter totalt i CBD Vest, tross et marked med svært lav ledighet. Leieavtalene innebærer at gård­ eierne deler risiko og oppside med WeWork. Coworkingaktørene utgjør nå omtrent snaue 2 % av kontormarkedet i Oslo-området, men andelen i sentrum er omtrent det ­dobbelte. Det er fremdeles en liten andel av total­ markedet, men veksten har vært rask og de fleksible kontorene er generelt på attraktive beliggenheter. DNB Næringsmeglings under­ søkelse blant tilbyderne av fleksible kontorer tidligere i år viste at 80 % av respondentene planla å ekspandere i løpet av det neste året. VARIERT LEDIGHET I klyngene i øst er ledigheten høyere. ­Høyest økning i denne ledighetstellingen var på Økern og Løren grunnet nybygg som kom­ mer med i tellingen. Vår definisjon av ledig­ het ­inkluderer lokaler som er innflyttings­ klare i løpet av 12 måneder, nybygg med ledige ­lokaler kommer altså med når det er under ett år til ferdigstillelse. De neste 3-4 årene vil det bygges mest kontor i øst. Flere nybygg vil være mindre enn ett år fra ferdig­ stillelse i l­øpet av året – trolig uten å være fullt utleide. Dermed vil nybyggene påvir­ ke ­ledigheten de neste målingene og det er sannsynlig at l­edigheten forblir moderat til høy i klyngene i øst de kommende årene. ­Nybyggingen er ­positiv for områdene i den forstand at kontor­klyngene utvikles.

I vest er ledigheten relativt høy, som til­fellet har vært i de siste målingene. F ­ ornebu har en ledighet på rundt 10 %, tilnærmet u ­ endret fra sist halvår. Det er noe skjult ­ledighet i områ­ det, i enkelte bygg ville gårdeierne trolig leid ut mer areal enn det som markedsføres om man fant leietakere. Lys­aker har hatt størst ledighetsreduksjon, ­ledigheten gikk fra 15 % i første halvår til 11 % i august. Dette skyldes i stor grad at ­rimelige lokaler et stykke unna Lysaker Torg har fått på plass leie­takere. 70 % av ledigheten på Lys­aker sist var i l­ okaler mer enn 400 meter fra tog­stasjonen, nå er det mest ledighet ­nærmere stasjonen. Det kan b ­ idra til en positiv utvikling for k ­ ontorområdet, nær­ het til tog er avgjørende for mange leietakere. Ledigheten på Skøyen har steget et par pro­ sentpoeng til rundt 10 %. Nybyggene fylles, men i noen tilfeller ­etterlater leietakerne seg ledighet i lokalene de flytter fra. Et eksempel er Hafslund som flytter til nybygg i Harbitz­ alléen, mens ­lokalene i Drammensveien fore­ løpig ikke er fylt opp. Det startes i øye­blikket ikke opp flere store nybyggprosjekter på Skøyen, flere aktører ønsker å kunne ­utnytte eien­dommene bedre enn dagens regulering tillater og avventer utbygging. Brems i ny­ byggingen og press i sentrum taler for at kontor­ledigheten på Skøyen kan falle i 2020. Kontormarkedet i Oslo har i senere tid vært preget av knapphet på lokaler i s­ entrum, mens ledigheten er betydelig høyere i ­klyngene utenfor. Vi forventer at tendensen fortsetter de neste to-tre årene. Ikke minst fordi majoriteten av kontorene som bygges vil komme i klyngene i øst, mens det kommer lite nybygg i sentrum. Lav ledighet og sterk etterspørsel vil bidra til at leieprisene fortsetter å øke i ­ sentrum. Vi forventer en akkumulert leie­ prisvekst på rundt 10 % i sentrum og CBD frem mot ut­gangen av 2021, det vil si en

vekst klart over KPI. I randsonene utenfor er konkurransen sterkere og gårdeiere og utviklere må strekke seg lenger. Det med­ fører en flatere pris­utvikling. I øst tror vi nybyggprosjektene på Helsfyr og Bryn, samt Økern og Løren vil ­slite med å opp­ nå betydelig ø ­ kning i l­eie­prisene på kort sikt. Lenger frem i tid vil derimot de nyes­ te ­prosjektene bidra til å utvikle o ­ mrådene i Oslo øst som kontor­ beliggenheter. Det ­bygges mest i øst, og kontor­markedet vil oppleve et visst ­ skifte østover de neste ­årene. Storo og Nydalen er et noe mer ut­ viklet område som oppnår bedre leiepriser enn de øvrige klyngene langs ring 3 per i dag. Vi tror også leieprisutviklingen blir noe sterkere mot utgangen av 2021. Per i dag er det lite ledig i Storo og Nydalen, men Avantor vil ventelig bygge kontoreiendom på spekulasjon når de får regulering på plass. Vi tror de nye prosjektene vil fremstå som attraktive og oppnå gode leier. I vest forventer vi en variert pris­utvikling. På Fornebu er og blir det en utfordring for gårdeierne at skinnegående kollektiv­ transport mangler. Det er planlagt ­T-bane på Fornebu, men det ligger frem­deles ­mange år frem i tid. Vår prognose tilsier flat n ­ ominell leieprisutvikling på F ­ornebu i prognose­ perioden som strekker seg ut 2021. Vi er mer optimistiske når det gjelder Lys­aker, med en forventet leieoppgang på rundt 7 % akkumulert. Vi tror på best utvikling nær tog­stasjonen, mens ­beliggenhet langt unna lokket vil gi s­vakere utvikling. Sentrums­ nært blir best også i vest, og ­Skøyen vil opp­ leve den beste ut­viklingen om vi får rett. Press i sentrum bidrar til fallende ledighet og leieprisvekst godt over KPI de neste 2,5 årene etter vårt syn.


OMRÅDE

LEDIGHET

LEIEPRIS HØY - STANDRAD

17 %

1000 - 1300

8%

1000 - 1300

29 %

1000 - 1300

Stavanger sentrum

8%

2000 - 2600

Risavika

4%

1000 - 1300

Sandnes sentrum

5%

1200 - 1600

Jåttåvågen

6%

1600 - 2000

Sola

6%

1000 - 1300

Randaberg

2%

1000 - 1300

Sandnes randsone

1%

1000 - 1300

Forus Stavanger randsone Dusavik

VARIERT KONTORMARKED I STAVANGER Kontormarkedet i Stavanger preges fort­ satt av høy ledighet, snaue 12 % for regionen samlet sett. Ledigheten har falt moderat ­ det siste halvåret. Sysselsettingsveksten i ­Rogaland har vært langt sterkere enn lands­ gjennomsnittet det siste året, i kombinasjon med lite nybygging av kontor er det ikke overraskende at ledigheten faller noe fra et høyt nivå. Vi forventer fortsatt moderat nedgang i ledigheten de nærmeste årene. Det er store forskjeller mellom de forskjel­ lige kontorklyngene, som i senere år trekker det store kontorområdet Forus ledigheten opp. Sentrums­beliggenhet er mest a ­ ttraktivt for leietakerne og ledigheten i Stavanger ­sentrum er på et moderat nivå. I Stavanger utgjør sentrumskontorene en liten andel av det totale kontormarkedet i regionen (Ca. 12 % ifølge Create Solutions). Det bidrar til et press på sentrumsleiene til tross for at kontorbrukerne har mye å velge i en kort kjøretur unna. De beste kontorene i sentrum oppnår en leie på rundt kr 3 000 per kvadratmeter per år. Det er på høyde med de beste leiene i landet utenfor Oslo. Nybygget Herbarium ferdigstilles i år og har fylt opp

0 5/2 01 9 | N æring sE ie n dom | MARKED

kontorene, sentrumsmarkedet kunne etter alle solemerker absorbert mer ny kontor­ kapasitet over tid. På Forus er det i høyeste grad fortsatt leie­takers marked og ledigheten har hatt en ­relativt flat utvikling på et høyt nivå. Likevel har det vært noe bedring i markedet ved at den skjulte ledigheten – ledige lokaler som ikke har blitt markedsført aktivt – er noe redusert. Sysselsettingsveksten i den olje­ eksponerte Stavanger-regionen svinger bety­ delig mer enn i de øvrige norske storbyene, og de siste par årene har antall arbeids­plasser vokst kraftig fra et lavt nivå. I følge ­Statistisk Sentralbyrå økte antall arbeidsplasser i Stavanger kommune alene med ca. 5 500 ­jobber i løpet av 2018. Hvis vi estimerer for­ siktig og legger til grunn at kun en tredje­ del av jobbene var kontorjobber, burde det ­likevel bety et økt behov for 40 000 kvadrat­ meter kontor i Stavanger det siste året. Altså uten at vekst i Sola og Sandnes er tatt med. Så store endringer finner vi ikke i ledighets­ tallene, noe som tyder på noe reduksjon av skjult ledighet. Vi kjenner også til håndfaste eksempler på at tomme lokaler, som ikke har vært markedsført, har blitt leid ut.

TOPP

3000

2200

De rimeligste leiene på Forus er på en tredjedel av toppleiene i sentrum til tross for kort avstand, men det er forskjeller på Forus også. Kort avstand til kollektivtrans­ port er en fordel der som i de fleste kon­ torklynger. Vår ­ investorundersøkelse av­ dekket at kravstore leietakere tidvis er en utfordring for gårdeierne i både Stavanger, Oslo, Bergen og ­Trondheim. En del leieta­ kere krever ­ løsn­ inger som medfører høye tilpasningskostnader. I sentrum opplevde eiendomsselskapene at b ­ etalingsviljen kom­ penserte for tidvis kravstore leietakere, mens det er mer utfordrende å få d ­ ekket inn in­ vesteringene på Forus hvor det er beinhard konkurranse om kundene. I en del tilfeller har man tomme lokaler som uansett må ved­ likeholdes. En investor i vår undersøkelse uttrykte frustrasjon over at leietakerne nå har blitt vant til svært lave leier på Forus: «Det har vært et kappløp til bunn. Hvis bran­ sjen hadde klart å holde igjen leiene i større grad hadde det sett bedre ut på Forus. Nå er lei­ ene så lave at det er vanskelig selv om man får på plass leietakere. Det kommer til å ta lang tid å venne leietakerne til høyere nivåer.»

118

KILDE: DNB NÆRINGSMEGLING

KO N TO R M A R K E D E T I STAVANGER P ER Q 3 2 019


- Til tross for at Forus blir assosiert med høy ledighet og et utfordrende marked ­gjelder det ikke all næringseiendom i området.

LYSPUNKTER I REGIONEN Til tross for at Forus blir assosiert med høy ledighet og et utfordrende marked g­jelder det ikke all næringseiendom i området. Kombibyggene har hatt lav ledighet over tid og er et segment både de lokale i­nvestorene og utenbysinvestorer har sterk tro på. I vår investorundersøkelse fra august svarte ­investorene i Stavangerregionen at de hadde sterkest tro på kombinasjonsbygg når de ble spurt om hva slags type eiendom som vil opp­ nå verdiutvikling den nærmeste tiden. Rundt halvparten trodde at kombi ville kaste best av seg det neste året, og flere ønsket også å kjøpe denne type eiendommer. En Forus-nær klynge som derimot har klart å oppnå gode leier er Hinna Park. Det moderne kontorområdet har oppnådd et ­ bra leienivå med toppleier over kr 2200 per kvadratmeter. Mens kontorledigheten er høy i regionen er det lite ledig i Jåtta­vågen, som nyter godt av beliggenhet nær tog­ stasjon. Den markante forskjellen på o ­ mråder som er så nær hverandre underbygger en trend vi ser også i de øvrige storbyene. Leie­ takerne er i mange tilfeller mer opptatte av ­attraktive ­lokaler som bidrar til å kapre

119

de beste ­ arbeidstakerne enn å spare for ­eksempel kr 25 000 per ansatt per år (Basert på en ­differanse på kr 1000 per kvm per år i ­rimeligere leie og 25 kvm kontor per ansatt). Vi forventer at kontorledigheten i ­Stavanger faller svakt de kommende årene basert på følgende: • Lite nybygging. • Sysselsettingsvekst – selv om vi venter at denne ikke vil være like sterk som i senere år. • Den skjulte ledigheten er redusert de siste par årene. HØYERE AKTIVITET OG ØKT OPTIMISME Vår investorundersøkelse blant de ­s tørste Stavanger-investorene tyder på at de l okale aktørene er forsiktige optimister. ­ Konsensus var at bunnen er nådd i kontor­ markedet og ingen av ­ respondentene ­ventet fall i kontorleiene. Ca. 40 % for­ ventet leieprisvekst det nærmeste året, resten ventet relativt uendrede leiepriser. De fleste var positive til sentrumskontor og ventet en positiv utvikling i leiene på sentrale beliggenheter. Også DNB Næringsmeglings ­ meglere i Stavanger melder om generelt høyere

­ktivitetsnivå både i leie og transaksjons­ a markedet enn de siste årene. Det er det siste året gjennomført kjøp av næringseiendom i Stavanger-regionen over hele risikoskalaen fra spekulative kjøp til mer rene kontant­ strømeiendommer. Innenfor utleie har det vært svært høy ­aktivitet det siste året. «Vi har vært ­involvert i mange spennende prosesser i løpet av den siste tiden. En stor andel av ­aktiviteten har vært relatert til offentlige aktører,» sier ­Stian Miljeteig som jobber med utleie. Bare det siste året har det blitt inngått ­flere ­kontrakter tilknyttet ulike kommunale funk­ sjoner og NAV både i Stavanger og i S ­ andnes. Offentlige aktører på flyttefot har bidratt til den høye aktiviteten i leiemarkedet. De inngår riktignok lange avtaler slik at det vil være lenge til neste kontraktsinngåelse. Også i transaksjonsmarkedet er det høy a ­ktivitet. «Vi opplever at aktiviteten i ­regionen har tatt seg opp og jobber med flere prosesser. Bare etter sommeren har vi hatt 4 eiendommer i budaksept, og vi j­ obber med flere andre mandater som forventes closet i løpet av høsten.», uttaler leder for Stavangerkontoret Frode Gyland.


AV: DAG-JØRGEN SALTNES | ILLU.: LINK ARKITEKTUR / AXION

NY KLYNGE SKAL LØFTE INEFFEKTIV BYGGEBRANSJE Bygg-, anleggs- og eiendomsbransjen regnes som en av de minst innovative bransjene i Norge. Den nye ­næringsklyngen Oslo Construction City skal få opp nyskapningen i bransjen.

D

a oljeprisen raste nedover i 2015 og 2016, gikk BAE-bransjen (bygg, a ­ nlegg og eiendom) forbi olje­næringen som Norges største næring. Bransjen sto ifølge BDO for 10 prosent av den nasjonale produk­ sjonen i 2016 og 8 prosent av sysselsettingen, med ca. 235 000 sysselsatte. Næringen består av hele 58 000 selskaper (hvorav rundt 44 000 ikke har ansatte) som hadde en samlet om­ setning i 2016 på 429 milliarder kroner. LITE INNOVASJON Men til tross for den store størrelsen og bran­ sjens viktighet i norsk økonomi, har det vært svært liten innovasjon og utvikling blant bygg- og anleggsselskapene. Dermed har bygge­kostnader for både boliger og nærings­ bygg ikke falt i takt med den teknologiske ut­ viklingen vi ser ellers i samfunnet.

0 5/2 01 9 | N æring sE ie n dom | MARKED

– Eiendomsbransjen er blant de mest i­neffektive bransjene i verden, uttalte Håvard Vasshaug i Bad Monkeys i forbindelse med at Estate Media arrangerte Byggtech 2018 i fjor høst. Han mener både datakraft og automatise­ ring har potensial til å gi bransjen en drama­ tisk produktivitetsvekst i årene fremover.

KLYNGE SKAL GI LØFT Nå jobber flere av de store aktørene i byggeog eiendomsbransjen med å samle bransjen i Hovinbyen. Den nye næringsklyngen Oslo Construction City skal gi fart på samarbeid og utviklingen og forhåpentligvis gi økt ­produktivitet. Målet med etableringen av Oslo Construction City er å samle en rekke ­ store og små bedrifter fra bygg-, anleggs­ og ­eiendomsbransjen i en klynge med over 5000 ­ arbeidsplasser innenfor utdanning, råd­givning, arkitektvirksom­heter, eiendoms­ utvikling og entreprenørvirks­ omhet. ­Selskapene skal dele flere fasiliteter og det leg­ ges opp til samarbeid og kompetansedeling. – Ved å samarbeide tverrfaglig og ­ skape nye synergier på tvers, håper vi å ta igjen produktivitets­veksten man har sett hos a ­ ndre bransjer. Digitalisering er en av grunn­steinene i klyngestrategien. Dersom bransjen øker sin digitaliseringsgrad, er det mulig å ­ realisere ­gevinster på opp mot 100 milliarder kroner, noe som vil komme både forbrukere og sam­ funnet til gode, sier daglig leder ­ Benedicte Økland i Construction City Cluster. KJEMPEPROSJEKT Blant de store selskapene som skal bli m ­ otorene i Oslo Construction City, er OBOS, Betonmast og AF Gruppen. De flytter sine hoved­kontor til næringsklyngen i 2024. Virksomheter som A-lab, Aktiv Bygg, A ­ spelin Ramm, BI, Block Watne, M ­ulticonsult, N ­orconsult, NTNU, Schneider Electric og Statsbygg er også blant medlemmene i k ­ lyngen. Om halvannet år starter byggingen av Con­ struction City. Nesten 40 aktører i bransjen skal samles i et stort kompleks på til sammen 85 000 kvadratmeter på Ulven ved Økern. – Sentralt for Construction City er sam­ handling og kunnskapsdeling, derfor er det planlagt å bygge kontorlokaler rundt et felles «hjerterom» der konkurrenter, sam­ arbeidspartnere og gründere kan møtes og dele ideer for å drive bransjen fremover, sier Camilla Krogh, daglig leder for Ulven AS og ­Construction City.

120


GIGANTPROSJEKT Arealet for Oslo ­Construction City er på 85 000 kvadrat­ meter.

121


Teknologimiljø i verdensklasse AV: DAG-JØRGEN SALTNES

FOTO: IFE

Forskningsparken Kjeller har ett av landets fremste teknologimiljøer, men har havnet i skyggen av Lillestrøm mens Skedsmo kommune har fokusert på sentrum.

0 5/2 01 9 | N æring sE ie n dom | MARKED

122


FOTO: IFE

VIKTIG AKTØR Institutt for Energi-­ teknikk er en viktig aktør på Kjeller.

M

ed over 40 virksomheter innenfor forskning, konsulentvirksomhet og utdanning, har Forskningsparken Kjeller blitt det området i Skedsmo ­kommune som har den klart største konsentrasjonen av kunnskapsvirksomheter. Virksomheter som Forsvarets Forskningsinstitutt, IFE og ­NORSAR er på plass i Forskningsparken, og OsloMet har også sine lokaler på Kjeller. ENORM BETYDNING Tidligere Aspelin Ramm-direktør Sverre Land­ mark kjenner Kjeller godt og har jobbet med området for selskapet. Han er også rådgiver for Hemfosa, som leier ut lokaler til OsloMet. Han mener Skedsmo kommune ikke har fått utnyttet potensialet som ligger i samlingen av noen av de fremste forskermiljøene i Norge på Kjeller.

123

– Forskningsparken på Kjeller har hatt enorm betydning for innovasjon i Norge, men hvor mange vet at den første e-posten som ble sendt ut fra USA, havnet hos Pål Spilling på Kjeller? Eller at komposittbeholderen vi bruker til våre gassgriller ble oppfunnet som en spin-off av en rakettmotor utviklet hos FFI, spør Landmark, som er imponert over både historien og virksomhetene i parken. Han trekker også frem IFE-forskerne Dag Malnes og Kjell Bendiksens beregnings­modell OLGA, et verktøy som har gjort det mulig å ­bygge ut de dypeste olje- og gass­feltene på norsk sokkel. Forskerne på IFE har også økt levetiden på oljerørledninger betraktelig ved innovasjon som har vært ­ekstremt kostnadssparende. – Listen er lang, og det aller viktigste er at det stadig skapes noe nytt på Kjeller, i dette

området som er kjernen i Kunnskapsbyen, sier Landmark. – Skedsmo ønsker seg flere kunnskapsar­ beidsplasser og høyere utdanningsnivå på befolkningen, og kaller Lillestrøm for Kunn­ skapsbyen. Samtidig har Kjeller landets høy­ este tetthet av doktorgrader og virksomhe­ ter som IFE, UiO og NORSAR er slike som enhver kommune ville elsket å få fatt i. Bare Forsvarets Forskningsinstitutt har 450 for­ skere med arbeidssted på Kjeller. Jeg me­ ner politikerne bør gå en runde og snakke med de ulike virksomhetene på Kjeller og finne ut hva de trenger. Forskningsparken Kjeller har et enormt potensiale, fortsetter ­Landmark.


FOTO: FINN STÅLE FELBERG

«Hvor mange vet at den første e-posten som ble sendt ut fra USA, havnet hos Pål Spilling på Kjeller?» SVERRE LANDMARK, tidligere Aspelin Ramm-direktør

IMPONERT Sverre Landmark, tidligere Aspelin Ramm-direktør, er imponert over både historien og virksom­ hetene på Kjeller.

Selv om det er stor vekst i Lillestrøm-­ området, har det ikke vært vekst i antall ­arbeidsplasser på Kjeller de seneste årene. Et paradoks er at en høy andel av de som jobber på Kjeller bor utenfor kommunen, og v ­ irksomheter som har flyttet later til å foretrekke andre steder i Oslo-regionen. ­ Sverre Landmark er sterkt kritisk til ideen om at virksomhetene på Kjeller skal flytte til Lillestrøm sentrum. – Det er mer sannsynlig at virksomhetene på Kjeller flytter ut av kommunen, til Oslo, Fornebu eller Asker, hvor det er l­ignende miljøer enn at de flytter til Lillestrøm ­ ­sentrum, sier Landmark. MER NÆRING Institutt for Energiteknikk (IFE) eier en tomt på 154 mål i Forskningsparken ­Kjeller. Administrerende direktør Nils Morten ­ Huseby forteller at de har jobbet med en ­ masterplan for eiendommen. – Vi er opptatt av å legge til rette for forskning og næringsvirksomhet knyttet til forskning. Det er flere virksomheter som

0 5/2 01 9 | N æring sE ie n dom | MARKED

ønsker å knytte seg til oss og bli en del av et cluster. Vi er veldig opptatt av at det utvikles næringsvirksomhet her, særlig nå når om­ ­ rådet er i støpeskjeen. Det er viktig at det ikke bare blir boligbygging her, man må også tenke næringsarealer, sier Huseby. Han mener det planlagte Oslo Science City, som har ambisjoner om å bli ett av de viktigste innovasjonsdistriktene i ­ Europa, er noe som bør inspirere byutviklingen på ­ Kjeller. Oslo Science City skal samle kunnskapsinstitusjoner i området rundt ­ Universitetet i Oslo og Forskningsparken fra Gaustad, Blindern, Marienlyst til ­Majorstuen. – På Kjeller må vi tenke litt større enn det gård­ eierne klarer å tenke hver for seg, sier Huseby. FRYKTER FOR MANGE BOLIGER Forsvaret skal selge sin store tomt på ca. 1100 mål på Kjeller når flyplassen legges ned i 2023. IFE-sjefen håper at Forsvaret ikke går for en kjøper som vil ha maksimal bolig­ utvikling på tomten.

124


Se vårt eiendomsmagasin Real-nytt i denne utgaven av NæringsEiendom.

019 Nr.05.2

l a e R nytt

og for salg merike mmer Eiendo r utleie på Ro fo lokaler Nord. lo og i Os

råsen Gjelle Skog / Burås Holum tograf: Erik Fo

REAL Næringsmegling AS | Hvamstubben 17 | 2013 Skjetten Tlf: 67 91 76 50 | E-post: firmapost@real.no | Real.no


FOTO: NTB SCANPIX

– Hvis det blir mye bolig, så er det ­ heldig og kan gi utilsiktede ­konsekvenser u for forskningsmiljøene på Kjeller. Vi har eksempler på nye virksomheter som er ­ etablert ut fra forskningen og har fl ­ ­yttet til Trondheim. Det er derfor viktig å legge til r­ ­ ette for næringsutvikling til­ knyttet forskning. Kjeller har en veldig god ­beliggenhet med kort vei til både Gardermo­ en og Oslo. En viktig del av IFEs virksomhet er utvikling og produksjon av medisiner, og da er god logistikk og kommunikasjon både til Gardermoen og Oslo viktig. Medisin­ produksjon er i sterk vekst og et eksempel på et område hvor Norge kan utvikle en betyde­ lig næring, sier Huseby. SKAL FOKUSERE PÅ KJELLER Næringssjef Maria Hoff Aanes i Skedsmo kommune forteller til NæringsEiendom at kommunen ikke har jobbet så mye med Kjeller ennå, men at det vil endre seg i tiden fremover. – Det har vært en vedtatt strategi at byen

0 5/2 01 9 | N æring sE ie n dom | MARKED

skal utvikles innenfra og utover. Hoved­ poenget har vært å få kontorarbeidsplasser i gangavstand fra stasjonen. Samtidig har vi dette spennende miljøet på Kjeller med stort potensial. Vi har ikke gjort noen ­ formelle initiativ, men har på tegnebrettet hvor­ dan vi skal øke attraktiviteten til Kjeller for forskningsvirksomheter, sier Aanes. Hun mener det er viktig å fortelle om­ verden om hva som ligger på Kjeller av kompe­tansemiljøer. – Det er noe vi kommer til å jobbe med fremover. Kommunen skal lage en nærings­ strategi som skal vedtas til høsten. Uten at jeg skal forskuttere noe, så vil det forundre meg hvis ikke miljø- og energiteknologi ikke blir et spor å gå etter. Der har vi naturlige for­ trinn, sier Aanes. Hun mener det er viktig å vise verden hva som skjer i Forskningsparken Kjeller. Den må bli tydeligere og mer synlig. Vi må også sikre tilgjengeligheten med kollektiv­ transport og elsparkesykler fra Lillestrøm stasjon, fortsetter næringssjefen.

STORT POTENSIAL Maria Hoff A ­ anes, næringssjef i ­Skedsmo kommune ser stort potensiale for området.

126


JAKTER FØRSTE LEIETAKER Meierikvartalet i Lille­ strøm sentrum er på jakt etter sin første kontorleietaker.

ØKT INTERESSE FOR LILLESTRØM AV: DAG-JØRGEN SALTNES

Aktørene på Romerike opplever økt ­interesse for å etablere seg i Lillestrøm.

– Vi merker en økt interesse for kontor­ lokaler i Lillestrøm. Nye lokaler oppnår gode priser, og det tegnes kontrakter til over 2000 kroner per kvadratmeter. Men fortsatt er det dessverre slik at de som flytter, ofte kommer fra Romerike og etterlater et tomt lokale i samme området. Det er fortsatt for få større virksomheter som flytter fra Oslo til Rome­ rike, sier daglig leder Eivind Aursøy i Real Næringsmegling AS til NæringsEiendom. Han legger til at noen leietakere allerede har flyttet og at det for flere er aktuelt å flytte fra de nordlige eller østlige delene av Oslo til Lillestrøm. – Der vi får drahjelp, er fra alle ­restriksjonene i Oslo på parkering og bom­ penger. Flere av de litt mindre selskapene som har en del ansatte som bor på Romerike, ser etter lokaler her, sier Aursøy. Han mener det er en utfordring å få ­lederne i Oslo-bedriftene å flytte til L ­ illestrøm og ­Romerike.

0 5/2 01 9 | N æring sE ie n dom | MARKED

– Da må vi ha noe å tilby. Vi har blant ­annet et kjempeflott område rett ved elven få er oppmerksomme på, sier Aursøy.

seg i Skedsmo kommune, er at det er enkelt å forholde seg til reguleringen her, slår sjefen i Real Næringsmegling AS fast.

ELDRE FLYTTER TIL BYEN De seneste årene har en rekke nye bolig­ prosjekter satt sitt preg på Lillestrøm. Flere leiligheter har gjort byen mer attraktiv og til­ trukket seg folk. – Men det har slått litt feil at det var de ­yngre som skulle flytte til Lillestrøm. Det er stort sett folk over 50 år som flytter inn til byen. ­Leilighetene er relativt dyre, med ­priser fra 70-80 000 kroner per kvadratmeter. Samtidig er Aursøy opptatt av at det har vært en veldig positiv utvikling i Lillestrøm. – Jeg uttalte en gang tidlig på 90-tallet til NæringsEiendom at Lillestrøm er som Strømstad, med kebabsjapper på hvert gate­ hjørne. Med det er på ingen måte sånn i dag. Lillestrøm er blitt mer attraktivt enn det har vært på lang tid. Og fordelen med å etablere

12 MINUTTER TIL OSLO S Romeriksporten, som ble bygd i f­orbindelse med byggingen av hovedflyplassen på Gardermoen, har revolusjonert reisetiden ­ mellom Lillestrøm og Oslo. Men Eivind Aursøy føler at mange ikke har fått med ­ seg hvor raskt man kommer fra Lillestrøm ­sentrum til Oslo. – Det tar bare 10 minutter med toget fra ­Lillestrøm til Oslo S, og det er nesten ikke noe lenger enn en tur fra Oslo S til ­Majorstuen, sier Aursøy. OBOS står bak storprosjektet Portalen rett ved siden av Lillestrøm stasjon. Nærings­ bygget på 17 000 kvadratmeter ble igangsatt på spek uten en eneste leietaker.

128


129 ILLU.: MIR


FOTO: STOR-OSLO EIENDOM

FOTO: REAL NÆRINGSMEGLING

HAR TROEN Mathis Grimstad har stor tro på Lillestrøm og Romerike.

UTFORDRING Eivind Aursøy i Real Næringsmegling AS Han mener det er en utfordring å få leder­ ne i Oslo-bedriftene å flytte til Lillestrøm og Romerike.

– Det har vært en stor suksess. Nå er det bare 400 kvadratmeter ledig areal der. Men alle leietakerne kom fra andre steder på Romerike, og deres flytting har skapt hull ­ som må tettes, sier Aursøy. OSLOMET OsloMet, som i dag holder til på Kjeller, har vært på søk etter nye lokaler i området, og mange av eiendomsaktørene håpet de skulle flytte til Lillestrøm sentrum. I stedet valgte utdanningsinstitusjonen å bli værende hos gårdeieren Hemfosa på Kjeller. Men Lille­ strøm kan fortsatt få en stor aktør som vil gi byen et løft. – Skedsmo kommune har store ambisjoner om å få NRK til Lillestrøm. Det hadde vært vel­ dig bra for byen, både for handelsstanden og næringslivet. Kommer dert en sånn virksomhet hit, vil flere bedrifter følge etter, sier Aursøy. STORPROSJEKT Stor-Oslo Eiendom står sammen med Øie Eiendomsutvikling ­ bak storprosjektet Meieri­ kvartalet midt i Lillestrøm sentrum. Der bygges det tre boligtårn med til sammen 350 boliger og næring på 28 000 kvadrat­

0 5/2 01 9 | N æring sE ie n dom | MARKED

meter kontor og 12 500 kvadratmeter handel. Totalt skal det investeres rundt 2 milliarder kroner i prosjektet fra 2020 til 2024. Salget av boliger er allerede i gang, og nå ­gleder adm. direktør Mathis Grimstad seg til å lande de første leiekontraktene på kontor­delen. – Vi sitter på et stort volum i Meieri­ kvartalet som er ganske utfordrende å fylle opp, i hvert fall fordelt på én eller noen få brukere. Men vi merker at interessen er god. Det er en del selskaper fra Oslo som ønsker å ha en avdeling i Lillestrøm, men det er ikke så mange som flytter fra Oslo. Vi kommer til å dele næringsdelen til Meierikvartalet i flere enheter og jobber med forskjellige ­alternativer, sier Grimstad. Stor-Oslo Eiendom vurderer også et hotell i det store prosjektet, eventuelt et ­ ­apartment-konsept. Mathis Grimstad forteller at Stor-Oslo ­Eiendom har stor tro på området. – Ja, vi kommer til å gjøre mer på Lille­ strøm, som har en veldig god beliggenhet, med kort vei til Oslo og Gardermoen og en stor jernbanestasjon, sier Grimstad. Han bekrefter at Stor-Oslo Eiendom ser på flere prosjekter på Romerike.

130


Estate PLUSS er eiendomsbransjens hukommelse 24.05 2013 kl. 16:03 Eiendom solgt for 150 millioner

03.10 2005 kl. 17:28 Fire nye ansatte Eiendomssjefer

15.06 2010 kl. 17:28 Kjøper nytt hotell

21.01 1998 kl. 16:24 Bygger langs elvebredden

12.02 2017 kl. 10:33 Søker investorer

Les mer enn 23.600 artikler tilbake til 1996

Estate PLUSS-abonnenter har alltid tilgang til alle saker. Bli medlem i dag. Estate PLUSS er vår utvidede redaksjonelle satsning. Estate PLUSS-abonnenter bidrar til at det kan brukes ekstra ressurser på et enda sterkere nyhetstilbud. Flere artikler, om flere områder samt video og tv-innslag er noen av mulighetene Estate PLUSS gir. For bestilling av abonnement ta kontakt på tlf. 900 38 742, eller send mail til abonnementsservice@estatemedia.no


Oslo Airport City er nå i gang med ­arbeidet med å finne kontorleietakere til sitt gigantprosjekt på Gardermoen. AV: DAG-JØRGEN SALTNES

Jakter de første kontorbrukerne

G

igantprosjektet Oslo Airport City er ett av Norges største byutviklings­ prosjekter. Over de neste 30 årene skal det bygges over 1 million kvadratmeter næringsareal ved Oslo Lufthavn Gardermoen Prosjektet fikk en pangstart da Kjell Inge Røkkes hotellkonsept tegnet avtale om et nytt hotell på Gardermoen. – Vi har skrevet en langsiktig avtale med hotelloperatøren Haut Nordic, som skal ha over 400 rom og over 500 konferanseplasser. Byggingen starter neste sommer og det er meningen at hotellet står ferdig i 2022, sier Thor Thoeneie, adm. direktør i Oslo Airport City til NæringsEiendom. Investeringene i hotellet er på til sammen 800 millioner kroner. Thor Thoeneie har også fått på plass en av­ tale med AutoZentrum Sport AS, om oppfø­ ring av et nytt senter for Porsche på Garder­ moen. Senteret er en del av Porsches satsing på el-biler. – Vi begynner å bygge for Porsche før som­ meren til neste år og det vil stå ferdig ett år etterpå, sier Thoeneie. KONTORBYGG Oslo Airport City jobber nå med en mulighets­ studie for å utvikle kontorbygg på Gardermoen. – Dette er et marked som ikke er m ­ odent for hovedkontor ennå, men jeg tror de ­kommer etter hvert. Nå jobber vi mot både norske og internasjonale selskaper som kan etablere avdelingskontor her, sier Thoeneie. I sentrumsområdet til Oslo Airport City

0 5/2 01 9 | N æring sE ie n dom | MARKED

kan det bygges 150 000 kvadratmeter kontor­ areal. Selskapet kan utvikle 50-60 000 kvadrat­meter fordelt på tre eller fire bygg rett ved siden av hotellet. I det første bygget ser Thoeneie for seg et flerbrukerbygg. – Vi vil også forsøke å få inn en co­workingaktør til Gardermoen Airport City, sier ­Thoeneie. LOGISTIKK Haut Nordic-hotellet skal bli selve hjertet i fly­ plassbyen, med kontor rett inntil hotellet. Len­ ger ut i ytterkantene vil det bli annen virksom­ het, blant annet logistikk. Det jobbes nå opp mot to logistikkprosjekter. Thoeneie jobber nå løpende med to aktører i logistikksegmentet. – Den ene aktøren er innen logistikk og flyfrakt, mens den andre er en mer tradisjo­ nell logistikkaktør som kan trenge et kombi­ nasjonsbygg, sier Thoeneie. I tillegg til hotell, kontor og logistikk, skal det bygges kongressenter og messe, handels­ lokaler, industri og foredling, service og tjeneste­ yting og ulike rekreasjonstilbud. Blant prosjektene som Thoeneie drømmer om å få til, er et stort badeland og svømmean­ legg som holder nasjonal standard. Han har også fridd til NRK. – Jeg tror NRK bør velge to lokasjoner, midt i sentrum av Oslo for kontor og journa­ lister, og ett i kort avstand derfra for plasskre­ vende etableringer til produksjoner og større arrangementer. Gardermoen er landets mest tilgjengelige sted, ypperlig for nettopp Norsk Rikskringkasting, avslutter Thoeneie.

132


FOTO: MARTE GJÆRDE

1 NRK Oslo Airport City har fridd til NRK.

2

ILLU.: NORDIC / HAPTIC

2 STORE PLANER Thor Thoeneie i Oslo Airport City har landet et stort Hotell. Nå jober han for å få kontorbrukere til Gardemoen.

1

133


Nybygg Eiendomsspar har listet opp de største ­ prosjektene som forventes ferdigstillelse i 2019, 2020 og 2021. KILDE: EIENDOMSSPAR

0 5/2 01 9 | N æring sE ie n dom | NYBYGG

134


KILDE: EIENDOMSSPAR

I KKE I GA N GSATTE PR OSJ EKTER SOM FORVEN TES FER DI GSTI LT I 2020:

I G A N G SAT T E P ROS JE KTER S O M ­F O RV E N T E S F ­ ERD IGSTILT I 2 019 :

Adresse

Utbygger

22.670

Universitetsgaten 2

Entra

Oslo S Utvikling

22.000

Urtegaten 9

Eiendomsspar

14.495

Drammensveien 145-147

Schage Eiendom

20.000

Alf Bjerckes vei 22 A/B

Aspelin Ramm

10.000

Drammensveien 149/151

Orkla Eiendom

19.500

Øvrige prosjekter

15.350

Dr. Mauds gate 10

Vestre Vika

11.000

Totalt

59.845

Østensjøveien 16

Ferd Eiendom

11.000

Tollbugaten 1A

Aberdeen

7.700

Rådhusgaten 5

Fram

7.000

Innspurten 11-13

NCC Property Dev.

7.000

Philip Pedersens vei 11

NCC Property Dev.

6.000

Youngstorget 3

Olav Thon Gruppen

5.000

Henrik Ibsens gate 4

Fram

4.000

Kjølberggaten 21

Realdrift

3.500

Dr. Mauds gate 10

Vestre Vika

2.000

Bankveien 4

Tandberg Eiendom

2.000

Adresse

Utbygger

Schweigaards gate 33

Bane NOR Eiendom

Dr. Eufemias gate 65

Totalt

Areal m2

150.370

Ca 70% av disse prosjektene er forhåndsutleid.

I G A N G SAT T E P ROS JE KTER S O M ­F O RV E N T E S F ­ ERD IGSTILT I 2 02 0 :

Adresse

Utbygger

Areal m2

Fyrstikkalléen 1

Oslo Areal

36.000

Freserveien 1

Obos

29.000

Harbitzalleen 3-7

Møller Gruppen Eiendom

26.000

Lørenveien 73

Skanska

20.000

Kongens gate 21

Vedal Investors

18.000

Karvesvingen 5

Høegh Eiendom

16.000

Øvrige prosjekter

15.500

Totalt

160.500

Ca 45% av disse prosjektene er forhåndsutleid.

135

Areal m2 20.000

I GA N GSATTE PR OSJ EKTER SOM FORVEN TES FER DI GSTI LT I 2021:

Adresse

Utbygger

Areal m2

Vestbanetomten, Felt D,

Statsbygg

1.600

Totalt

1.600

I KKE I GA N GSATTE PR OSJ EKTER SOM FORVEN TES FER DI GSTI LT I 2021:

Adresse

Utbygger

Areal m2

Lørenfaret 1 A/B

Oslo Pensjonsforsikring

Ruseløkkveien 26

Storebrand/Aspelin Ramm

41.500

Schweigaards gate 15

Entra

22.800

Universitetsgaten 7-9

Entra

19.300

48.000

Øvrige prosjekter

124.300

Totalt

255.900

TOTA LT 2020

TOTA LT 2 02 1

220.345

257.500


BETYDELIG PROSJEKTPOTENSIALE FRA 2020 OG UTOVER

Adresse

Utbygger

Skippergaten

Hav Eiendom

Økernveien 144-147, Bygg 1

Økern Sentrum

15.000

Gullhaug Torg 1-5 +mulig 3

Avantor

14.000

Økernveien 144-147 Bygg 2

Økern Sentrum

Øvrige prosjekter

Areal m2 20.000

8.000 6.865

Totalt

63.865

MU LI GE PR OSJ EKTER ETTER 2021: Adresse

Utbygger

Areal m2

Regjeringskvartalet

Statsbygg

90.000

Persveien 2, 4, 4b & Ulven­ veien 91

Ulven

85.000

Biskop Gunnerus gate 14b

KLP Eiendom

55.000

Østre Aker vei 90

Winta Eiendom

46.000

Innspurten 11-13

NCC Property Dev.

45.000

Bøkkerveien/Karvesvingen

Høegh Eiendom

44.000

Østre Aker vei 90

Winta Eiendom

32.000

Urtegaten 9

Eiendomsspar

27.400

Leif Tronstads plass 7

DnB Næringsmegling

25.000

Øvrige prosjekter

258.850

Totalt

708.250

TI LDELS U SI KR E PR OSJ EKTER ETTER 2021:

TOTA LT P ROS JEKTER E TTER 2 02 1:

3.174.991 0 5/2 01 9 | N æring sE ie n dom | NYBYGG

Adresse

Areal m2

Vollsveien 13-17 og Lilleakerveien 4f-j og nr 16-18

162.000

Ulven senterområde

104.000

Filipstad «Hans Jæger Kvartal»

100.000

Ulvenveien 84 «Økern S»

100.000

Fornebu «Technoport»

80.000

Strømsveien 221-223

60.000

Billingstadsletta 30

60.000

Øvrige prosjekter

1.736.876

Totalt

2.402.876

136

KILDE: EIENDOMSSPAR

SA N N SYN LI GE PR OSJ EKTER FER DI GSTI LT ETTER 202 1 :


VERKSTED / LAGER / KONTOR – LANGHUS, SKI Til sammen 8 000 m2. Ledig fra 1.1.2021

Geir Baastad | 90 11 53 15 | 23 11 38 30 geir@aker-eiendom.no | www.aker-eiendom.no


Leieprisoversikt Oppdaterte leiepriser for næringseiendom i Stor-Oslo.

KILDE: UNION

LEIEPRISTABELL Leiepriser (NOK/m2/år)

Toppleie

Moderat standard

Ledighet %

6mnd

Vika, Aker Brygge & Tjuvholmen

5 900

5 200

4 500

3 300

5,3 %

-0,8 %

Bjørvika

4 500

3 800

3 300

2 800

1,1 %

-1,2 %

Øvrige sentrum

4 100

3 600

3 000

2 200

3,6 %

0,3 %

Indre vest

4 000

3 100

2 600

1 900

3,6 %

-1,0 %

Indre nord

2 300

1 900

1 700

1 400

4,6 %

1,7 %

Indre øst

3 200

2 200

1 900

1 400

1,9 %

-0,1 %

Skøyen

3 600

3 200

2 600

1 900

7,8 %

-0,4 %

Lysaker

2 500

2 300

1 800

1 500

8,3 %

-2,5 %

Fornebu

2 000

1 800

1 400

1 300

11,2 %

2,6 %

Nydalen

2 500

2 200

1 850

1 500

2,2 %

-1,7 %

Bryn / Helsfyr

2 300

1 900

1 600

1 300

8,0 %

-0,9 %

Økern, Hasle, Løren, Ulven

2 250

1 850

1 600

1 200

18,6 %

8,3 %

Ytre vest

1 850

1 600

1 400

1 350

1,5 %

-3,6 %

Ytre nord og øst

1 700

1 600

1 350

1 150

6,4 %

0,4 %

Ytre syd

1 800

1 600

1 350

1 150

4,2 %

0,6 %

2 300

1 800

1 500

1 200

5,8 %

-0,3 %

Asker & Bærum

KILDE: UNION

Høy standard

% 14

2800

12

2400

10

2000

8

1600

6

1200

4

800

2

400

0 2000

2002

2004

2006

0 5/2 01 9 | N æring sE ie n dom | LEI EPRI SER

2008

2010

2012

2014

2015

0

2018 2020E 2022E

138

Nominell leiepris (Høyre) Kontorledighet (Venstre)


139 FOTO: PEXELS


Vekst i robotbasert teknologi Norske Element Logic forventer en omsetning på 800 ­millioner kroner i år, og forutser 40 prosent vekst framover, når lager- og logistikkbransjen i Europa for fullt tar i bruk ­robotisert lagervirksomhet. AV: SILJE RØNNE | FOTO: ELEMENT LOGIC

– Vi ser at terskelen for å bruke robotbasert teknologi ­synker. For 3-5 år siden trodde vi at markedet skulle flate ut i Norge, men i stedet ser vi en klar vekst. Flere og flere bedrifter ser på automatisering av lager. Vi har både lengst erfaring, og de mest moderne og attraktive løsningene. Vi er klare til å ta den store veksten som kommer, sier Dag-­ Adler Blakseth, konsernsjef i Element Logic. MER EFFEKTIVT Det norske selskapet ligger i front internasjonalt for robot­ iserte lagerløsninger, og lanserer nå en helt ny robotarm som jobber sammen med både større roboter og mennesker. – Alle bransjeekspertene snakker om robotisering og peker på at dette er fremtiden for bransjen. For oss er det derfor ekstra spennende å vise fram det norske svaret på utfordringene alle i bransjen står ovenfor, sier Blakseth. Løsningen er bygget på Element Logics programvare som brukes sammen med det norskutviklede systemet Auto­ Store og det amerikanske RightHand Robotics. Auto­Storeroboter kjører rundt og henter kasser, mens en helt ny ­robot-hånd plukker og sorterer gjenstander. Maskin­læring, automatisering og sømløs integrasjon med forretnings­

0 5/2 01 9 | N æring sE ie n dom | TEKNOLOGI

systemer gjør at lagerhåndteringen kan gå r­ askere og mer effektivt, og helt uten behov for pauser, ferier eller syke­ fravær. – De nyeste robotløsningene kan kjøre over 99 prosent av tiden, og robotene skifter batteri selv, ved behov. Dette er en av fordelene som gjør at lagervirksomhet kan hånd­ teres mye mer effektivt. Norske selskaper har vært tidlig ute med å ta i bruk robotiserte lager, blant annet fordi vi i Norge har høye kostnader. Vi har både høye leiekostnader for bygg, høye lønnskostnader og høye krav til kvalitet. Det driver oss til å tenke alternative løsninger og gir rom for inno­vasjon, sier Blakseth. FLERE ØNSKER AUTOMATISERTE LAGER – Vi har mange kunder som vokser, og mange kunder som allerede snuser på automatiserte lager. Markedet b ­ egynner virkelig å bli modent, og vi er klare til å kapitalisere på ­veksten vi allerede ser. Dette er både industrikunder og produksjonskunder, og typiske vekstbedrifter som får mer og mer logistikk å håndtere. De bør automatisere lager­ virksomheten for å opprettholde og tilegne seg enda mer konkurransekraft, forklarer Blakseth.

140

I FRONT Det norske selskapet ligger i front inter­ nasjonalt for robot­ iserte lagerløsninger, og lanserer nå en helt ny robotarm som jobber sammen med både større roboter og mennesker.


141


FOTO: UNSPLASH

MILJØAVTALEN – Hvilken betydning har den for leietaker?

Vi gir her en oversikt over fordeler ved miljøavtalen, sett fra leietakers ståsted. AV: ADVOKATFULLMEKTIG HILDE FJÆRTOFT JANSEN OG ADVOKAT CAMILLA HAMMER SOLHEIM, ADVOKATFIRMAET BAHR

0 5/2 01 9 | N æring sE ie n dom | J USS

142


143


«Miljøavtalen er klart fordelaktig for utleier, men hvorfor bør også leietaker være opptatt av å innta ­dette bilaget til leieavtalen?»

Dersom annet ikke er særskilt avtalt, innebærer standard leieavtale at utleier må bekoste alle miljøoppgraderinger i leietiden, mens leietaker godskrives den energibesparelsen og andre besparelser oppgraderingen fører til uten mot­ ytelser. Miljøavtalen, utviklet av Norges Eiendomsmegler­ forbund/Forum for næringsmeglere og Norsk Eiendom i samarbeid med Grønn Byggallianse og Bellona, korrigerer dette misforholdet ved at utgiftene fordeles mellom ut­leier og leietaker. Miljøavtalen er klart fordelaktig for utleier, men hvorfor bør også leietaker være opptatt av å innta ­dette bilaget til leieavtalen? Miljøavtalen er et bilag til standard leieavtaler for ­næringsbygg/-lokaler, og har som formål at partene skal samarbeide om å heve og videreutvikle leieobjektets miljø­ standard i leieperioden. Med hevet miljøstandard menes for eksempel økt energieffektivitet, bedre ressursutnyttelse og redusert utslipp/avfall i forbindelse med eiendommens drift og vedlikehold. Miljøavtalen kan benyttes både når det inngås nye leieavtaler, og som et tillegg til eksisterende leie­avtaler der utleier og leietaker begge ønsker et grønnere leieobjekt. Utleiers vedlikeholds- og utskiftningsplikt innebærer at utleier som utgangspunkt har ansvar for at leieobjektet

0 5/2 01 9 | N æring sE ie n dom | J USS

er i samsvar med offentligrettslige bygningstekniske krav i hele leieperioden. Dersom det innføres strengere krav, f. eks. til utslipp fra bygget, plikter utleier å oppgradere leie­ objektet slik at lovens krav er innfridd. Selv uten særskilt regulering trenger leietaker derfor ikke å bekymre seg for at leie­objektet de driver sin virksomhet fra, fører til u ­ lovlig forurensning. De færreste aktører er imidlertid tilfreds med kun å tilfredsstille lovens minimumskrav. For å være «compliant» med dagens og fremtidens miljøkrav, ser vi at leietakere er opptatt av at leieobjektet skal ha bære­kraftige kvaliteter. Systemet i standard leieavtaler gir imidler­ tid ikke utleier sterkt incentiv til å iverksette ­energi- og miljø­tiltak i leieperioden, ettersom utleier selv må ta hele investerings­kostnaden. Selv om utleier er ansvarlig for offentligrettslige bygnings­ tekniske krav, kommer ikke leietaker seg unna enhver miljø­oppgradering. Leietakers ansvar for offentlig­rettslige krav som følge av leietakers virksomhet/bruk, kan pålegge leietaker ansvar for utskiftninger og oppgrade­ringer, blant annet knyttet til materialbruk og avfalls­håndtering. Særlig på avfallsområdet skjer endringene raskt, og det er grunn

144


VI BYGGER GODE STEDER Å JOBBE. LEVERT SOM AVTALT. Seltor er spesialister på leietakertilpasning i alle typer bygg. Vi har levert krevende løsninger innen byggfaget siden 1938, og har egne håndverkere som fokuserer på sikkerhet, gjennomføring og sluttresultat. Dermed er både byggherre og leietaker garantert en god prosess. Vi leverer på tid. Vi leverer på kompetanse. Vi leverer på kvalitet.

seltor.no

Foto: nyebilder.no

Prosjekt: Kjørboparken Kunde: Entra AS Levert som avtalt: mars 2018


FOTO: ADVOKATFIRMAET BAHR

FRA VENSTRE Advokatfullmektig Hilde Fjærtoft Jansen og advokat Camilla Hammer Solheim, ­Advokatfirmaet BAHR.

til å tro at innføring av nye regler vil innebære et oppgrade­ ringsbehov i mange lokaler. Noen av oppgraderingene kan ligge i grensesnittet mellom utleiers og leietakers ansvar, og kan kreve et nært samarbeid mellom partene. Standard miljøavtale kan være et effektivt verktøy for å formalisere et slikt samarbeid. Miljøavtalen vil også bidra til å tydelig­ gjøre partenes ansvarsområder, og til å fastsette en rett­ ferdig fordeling av kostnader og besparelser. Det stilles i stadig økende grad krav i anbuds­konkurranser knyttet til tilbudsgiverens klimaavtrykk, herunder krav om miljøsertifiserte bygg. Kravene de ulike sertifiserings­ ordningene stiller, går utover lovens og forskriftenes ­minimumskrav. For å få til en slik sertifisering, er man helt avhengig av et samarbeid med utleier. Også BREEAM In-Use, som umiddelbart kan høres ut som kun å dreie seg om bruken av et bygg, dreier seg i stor grad om bygnings­ messige tiltak. Sertifiseringsordningen krever også løpende oppfølgning og rapportering. Det er mange grunner til at utleiere ønsker å miljøsertifisere bygget sitt, og vår erfaring er at et slikt initiativ fra leietaker blir tatt godt imot. Miljøavtalen er lagt opp slik at partene skal vurdere muligheten for å gjennomføre energibesparende tiltak («energitiltak»). Partene skal i leieperioden også vurdere

0 5/2 01 9 | N æring sE ie n dom | J USS

mulighetene for å gjennomføre andre tiltak som kan heve eiendommens og leieobjektets miljøstandard («miljø­ tiltak»), for eksempel endring av drifts- og bruksrutiner for eiendommen og leieobjektet. Det skal avholdes årlige miljø­møter hvor partene skal vurdere mulighetene for å gjennomføre energitiltak og miljøtiltak. Kostnadene ved energitiltak dekkes som utgangspunkt av utleier, men leietaker belastes med et tillegg over hus­ leien. Samtidig skal den faktiske årlige energibesparelsen som energi­tiltaket fører til godskrives leietakerne. Utleier ­kompenserer leietaker dersom besparelsen blir mindre enn estimert besparelse, mens leietaker beholder besparelsen der­ som den blir større enn estimatet. I tillegg til ­kommersielle for­ deler, kan miljøavtalen dermed også føre til besparelser i form av reduserte driftskostnader. For utleier gir dette en m ­ ulighet til å gjennomføre ønskede miljøløft, og samtidig få avkastning på investeringen. Tanken er dermed at det for ­begge parter skal være attraktivt å gjennomføre energitiltakene. Bygg med bærekraftige kvaliteter er av stor betydning både for utleier og leietaker. Enten du allerede er leietaker, eller skal inngå en ny leieavtale, anbefaler vi å ta miljø­ avtalen til forhandlingsbordet. Den grønne utviklingen går fortere hvis man samarbeider.

146


LO K A L E R TIL LEIE

SINSENVEIEN 11 OG HASLEVEIEN 28/38 C A R L B E R N E R N Æ R I N G S PA R K

KONTORAREALER / KOMBINASJONSLOKALER CA. 80 M 2 / 130 M 2 / 190 M 2 • Lyse arealer, som kan tilpasses etter behov • Mulighet for fast parkering

• Mulighet også for tilleggsleie av lageraeal • Gunstige vilkår

FORVALTNING • UTLEIE • EIENDOMSMEGLING • RÅDGIVNING M.M. Besøksadr.: Tullins gate 2, Holbergs plass Postadr.: Pb. 6917, St. Olavs Plass, 0130 Oslo Tlf: 22 98 99 40 Fax: 22 98 99 59 Web: advtt.no


Slik finner du nye lokaler Hva er viktig å vurdere når bedriften skal velge nye ­lokaler? Noen tenker bare at nytt tak over hodet er viktigst, mens andre ser flyttingen som en endringsprosess med store ­muligheter. Hva gjør du? AV: TORE ÅRDAL

0 5/2 01 9 | N æring sE ie n dom | FLYTTEPROSESSEN

148


Den alvorligste feilen som gjøres er at prosessen starter for sent. INA GRIEG EIDE, Multiconsult

Det nærmer seg utløp av leiekontrakten, derfor ­ ­ begynner administrerende direktør å sjekke ­ alternative lokaler på nettet. Han printer ut tre annonser og ber sekretæren ­ gjøre avtaler med næringsmeglere slik at ­ han kan få komme på visning. I løpet av en ­hektisk ettermiddag flyr direktøren på ­visning sammen med ­sekretæren. De er skjønt enige om at det siste lokalet var best, og noen uker senere er ­kontrakten signert. POSITIVE ENDRINGER? – Definitivt ikke. Det er riktignok mange som ser på det å bytte lokaler som en ren flytte­prosess. Men det fornuftige er å tenke på fl ­yttingen som en mulighet for positive endringer som kan øke bedriftens konkur­ ransekraft, svarer sivilingeniør M ­argrethe Foss i Multiconsult. Hun forteller at det er forholdsvis vanlig å knytte fl ­ yttingen opp mot ­organisatoriske endringer, for ­eksempel ved at ­organisasjonen skal ­slankes ­eller ­utvides. Noen fokuserer også på at fl ­ yttingen til nye ­lokaler skal bidra til en ny bedriftskultur, ­eksempelvis at det skal ­satses mer på teamwork. Dette kan blant ­annet oppnås ved å gå fra cellekontorer til åpent ­landskap. INVOLVER DE ANSATTE – Uansett hva siktemålet er med flyttingen, vil vi råde bedriftsledelsen til å involvere

149

de ­ ansatte. Sett sammen en b ­rukergruppe med personer som er knyttet til kjerne­ virksomheten. Få med både typiske JA-­ mennesker og folk som er mer s­ keptiske av natur for å få spennvidde i s­ ynspunktene, sier Foss. Hvis ikke de ansatte involveres i valg av nye lokaler har hun ­erfaring med at misnøyen vil spre seg raskt. – Det er avgjørende å få frem hva som er viktig for de ansatte ved valg av nye lokaler. Men samtidig må man være oppmerksom på at mange ønsker fra ansatt er kostnads­krevende. Derfor er det viktig å skille mellom «nice to have» og «need to have», påpeker hun. TENK PÅ SIGNALEFFEKTEN Første trinn er å finne ut hvor bedriften skal ­ flytte, og da er det selvsagt en fordel å finne et sted hvor de ansatte vil ­ trives. Hvordan er lokalene plassert i forhold til offentlig k ­ommunikasjon? Finnes det parkerings­ muligheter? ­ Hvordan er service­ tilbudet i nærområdet? – Det er også bra hvis lokalene gir n ­ ærhet til ­kundene. I tillegg bør ledelsen tenke over ­hvilken signal­effekt det gir at bedriften fl ­ ytter til et bestemt område, sier ­ sivilingeniør Ina Grieg Eide, som jobber sammen med ­Margrethe Foss i ­Multiconsult. – For noen gir det helt feil signaler å flytte til Aker Brygge. For disse kan det kanskje være

hensiktsmessig å flytte til et mer nøkternt ­område, sier hun. HA GOD TID Grieg Eide anbefaler å planlegge flyttingen i god tid før ­leiekontrakten utløper. Selv om «alt går», mener hun det gir større fleksi­ bilitet å være tidlig ute. – Hvis man er sent ute, blir det for e ­ ksempel ikke tid til ombygginger. Dessuten er det en kjensgjerning at ­påvirkningsmulighetene er størst i begynnelsen. Hvis noe skal endres på i ettertid, blir det som regel veldig dyrt, ­påpeker hun. Den største utfordringen er kanskje å f­ inne frem til ­korrekt produkt til riktig pris. Noen velger å bruke et eksternt ­ konsulentfirma for å få profesjonell bistand til å velge nye ­lokaler, mens andre føler de har k ­ ompetansen ­inhouse. Hun anbefaler uansett å ha med en person med teknisk k ­ ompetanse på visning, ikke bare for å sjekke den tekniske tilstanden, men også for å stille de riktige s­ pørsmålene. I tillegg kan ­ vedkommende b ­ idra til ­vurderingen om man får rett ­produkt til rett pris. – En viktig oppgave er å bringe på det rene hva som bør spesifiseres i leieavtalen, sier Grieg Eide.


MODERNE KONTORER I NATURSKJØNNE OMGIVELSER

WWW.MYRENEIENDOM.NO


Dette sjekker du på visning LOKALENES FLEKSIBILITET Det er dyrt å legge inn en buffer i lokalene med tanke på videre vekst. Bedriftsledelsen er ­heller opptatt av arealeffektivitet, ­spesielt ­etter finanskrisen inntraff. Ofte er det ­mulig med en fortetning på rundt ti prosent i l­okalene. Undersøk hvordan mulighetene er, og om det eventuelt bør gjøres noen grep for å få det til. AKUSTIKK Still riktige krav til de ulike rommene. Du skal ikke bli kontinuerlig forstyrret av ­kolleger i et åpent landskap, og det skal finnes rom hvor det er mulig å ha konfidensielle samtaler. ­Tekniske installasjoner bør ikke avgi for mye støy, for ­ eksempel en projektor i et a ­uditorium. ­Akustikk bør spesifiseres i avtalen; det gjelder alt fra våtrom til kantinen. INNEKLIMA Dårlig inneklima gir økt fravær, dårligere ­trivsel og lavere effektivitet. Lokalene skal ha god luft gjennom hele året. Sjekk også om det er greit å få til en god romtemperatur gjennom hele året, for effektivitetens del.

151

LYS Dårlig arbeidslys kan gi slitne øyne, hodepine og sykefravær. ENERGISPARING Er det lagt opp til et system for energi­sparing? Når bare en person er på jobb, skal det være lys overalt da? Lysstyring er ett av flere m ­ omenter som må vurderes. ELEKTRISITET/DATA Finnes det tilstrekkelig med el-punkter? ­Hvilken fleksibilitet skal legges inn i forhold til en fortetning på for eksempel ti prosent. Er det tilrettelagt for et eget datarom med ­servere etc? SIKKERHET Er det nødvendig å foreta en sikkerhets­ analyse? Hvem skal ha adgang til de ulike delene av bygget?


F LYTTEPROSESSEN

Steg for steg 1

3 ÅR FØR FLYTTING

Når en bedrift skal flytte er det mye å tenke på og mange fallgruver. Det er en krevende prosess og ­kommer på toppen av andre primæroppgaver. Derfor gir vi deg oppskriften på en god flytteprosess, både for store og små bedrifter. AV: SILJE RØNNE KILDE: ANDREAS IRGENS I TOTALREFORM

2

1,5 ÅR FØR FLYTTING

Løft blikket, hvor er vi om fem år? Vurder hvorvidt ­virk­somheten skal reforhandle leiekontrakten eller flytte. Hvilket behov har dere?

Signer ny leiekontrakt

Tips: Få teknisk og kommersiell bistand til å utarbeide en kravspesifikasjon

Be entreprenøren om beslutningsplanen etter signering, og sørg for å implementere den i prosjektets fremdriftsplan.

Strategiplan: Se verdien av å flytte – hva har bedriften å vinne på dette? Hvorfor flytter vi? Hvordan skal vi utvikle oss? Hva er målsetningen? Identifiser dette tidlig, det vil ­legge føringen til et godt prosjektet.

Avtal tidspunkt for overtagelse

Hvordan skal vi jobbe? Hvor mange skal virksomheten ha plass til, hvilket vekstambisjoner har bedriften, hva med ny profil? Hvordan samhandle? Åpent landskap og støttekontor eller cellekontor? Romprogram: Hvor mange og hvilket rom har bedriften ­behov for? Vurder infrastrukturen: luft, kjøling, el og IT. Råd: Engasjer en teknisk rådgiver – disse kartlegger dagens og fremtidige behov. IT: Spesialrom som datarom, møterom og IT-arbeidsplasser må planlegges med tanke på varme, brann, el-infrastruktur og AV-utstyr.

Bestem layout av kontorlokalene Tips: Involver de ansatte – ikke bare følg trender i markedet. Gjennom gode brukerprosesser kan man lettere identifisere reelle behov, og dermed utforme lokalene på en hensikts­ messig måte. Driftsavtaler: Gå igjennom alle driftsavtaler og vurder hvilket som bør sies opp. Hvordan kan bedriften spare penger, og ikke minst – komme seg gratis ut av eksisterende avtaler. Skal virksomheten inn i et flerbruksbygg, se hvilket avtaler gård­ eier kan tilby. Ta en total gjennomgang på alt av avtaler som: kaffe, renhold, rekvisita og tidsskrifter, og avslutt de som dere ikke vil ha behov for i det nye bygget.

Budsjettfase: En indikasjon på hva det vil koste å flytte. Husk: Det er gjerne investeringen i nytt interiør og AV-utstyr, samt tilbakelevering av eksiterende lokaler som koster mest. Tips: Lag et godt budsjett, det gjør prosjektarbeidet vesentlig lettere, og mer fleksibelt. Kontakt søkemegler – de finner riktige lokaler til rett pris. Husk: Noe av det viktigste en søkemegler bør bidra med er å skape en fleksibel leiekontrakt, med mulighet for «utganger» og utvidelser. Det blir ofte dyrere, men det er enda dyrere å bomme. Prosjektteam: Sett sammen et god team med ansatte, ­ledelsen og eventuelle rådgivere. Redegjør for hvilken ­kompetanse og ansvarsområder de ulike deltagerne skal ha, og mål­settingen. Et hvert flytteprosjekt må han en prosjektleder som følger opp arbeidsoppgaver og har klare tidsfrister. Informasjon: Engasjer de ansatte fra start – lag en informasjonsplan. Lag en liste over alle eksterne som skal ha informasjon om flyttingen.

0 5/2 01 9 | N æring sE ie n dom | FLYTTEPROSESSEN

3

9 MÅNEDER FØR FLYTTING

Endelig layout: Kontorenes form er bestemt og alle ­avdelinger er plassert. Terminering av leiekontrakt: Finn ut hva gårdeier skal gjøre med lokalene. Ønsker han å renovere, kjøp deg fri for t­ ilbakestillinger og hovedrenhold.

152


4

6 MÅNEDER FØR FLYTTING

5

5 MÅNEDER FØR FLYTTING

Innkjøp: Varer som AV-utstyr og interiørmøbler kan ha lang leveringstid. Det kan ta 8-12 uker fra man bestiller til det er levert – bestill i god tid, men ikke for tidlig. Du må ha mulighet til oppbevaring.

Arbeidsformer i de nye lokalene: En gjennomgang av IT–­løsninger, samhandling og nye funksjoner.

Tips: Lag en møbelplan – nytt eller gammelt? Ved større innkjøp kan det lønne seg å konkurranseutsette dette for og oppnå bedre priser, samt at det ofte kommer med montering.

Forbefaring

6

1-3 UKER FØR FLYTTING

Leveranseperioden: Levering og montering av nytt utstyr. Husk: Detaljert planlegging og god sikkerhet er avgjørende for en fungerende leveranseperiode.

Kast og rydd i egne lokaler

To uker før overtagelse Tips: Gå på hyppige befaringer i byggeperioden. Når byggeplassen er ryddig er som oftest prosjektet i rute.

7

OVERTAGELSE

Husk: En komplett FDV (forvaltning, drift og vedlikehold) – den beskriver hvordan du skal behandle bygget ditt. Tips: Gode sko, matpakke og sett av hele dagen!

Informasjonsmøte før flytting: Den ansatte: Hvordan skal jeg pakke, når må jeg være klar, oppstart – hva skjer første arbeidsdag. Flytteprosessen: Den skjer gjerne over en helg og blir selve eksamen i prosjektet. Flyttebyrået skal sørge for alle praktiske forhold, slik som: Logistikksystem, flyttemateriell, heisberedskap, sikkerhet og parkeringstillatelse ved behov.

9

1 ÅRS BEFARING

Gå igjennom eventuelle nye feil, mangler og status. Tips: avtal denne ved overtagelse.

8

2 UKER ETTER FLYTTING

Tilbakelevering av eksisterende lokaler – avvikling av leieforhold. Gjennomfør utrydding, vask og eventuelt vedlikehold.

VANLIGE FEIL I FLYTTEPROSESSEN: 1. Bedriften tror de kan flytte inn samme dag som overtagelse. 2. Kommer for sent i gang med prosessen

Husk: Det er en kostnad å kaste gamle møbler, ta dette med i regnestykket.

– ta detaljerte valg på et tidlig tidspunkt!

Frysperiode: Den starter fra innflytning og varer i 3 måneder. Dette er tiden prosjektet får til å teste ut de valgte ­løsningene. I løpet av denne perioden kan det meldes inn ønsker om endringer og behov til prosjektleder. Husk: Det er viktig å gi de nye mulighetene en sjanse.

153

3. Tilbakestilling av lokaler: Mange er totalt uvitende om hvor mye dette kan beløpe seg til.


BRANSJEGUIDEN Vi har på disse sidene samlet noen av de største ­aktørene innen bransjen næringseiendom, slik at det er lettere for deg å o ­ rientere deg. – Du finner mer informasjon om hver enkelt aktør på deres hjemmeside.

ADVOKAT

ADVOKAT

Arntzen Legal

Advokatfirmaet Føyen Torkildsen AS

A: St. Olavs plass, 0130 Oslo

A: C. J. Hambros plass 2 D, 0164 Oslo

P: PB 7051 T: 982 07 111 E: petterdragvold@arntszenlegal.com

P: PB 7086 St. Olavs pl., NO-0130 Oslo T: (+47) 21 93 10 00 E: pch@foyentorkildsen.no

Spesialområdet til Arntzenlegal er skatt og fast eiendom. Vi besitter denden nødvendige byggfagligekompetansen som er en forutsetning for å sikre en optimal og effektiv skatte- og avgiftsmessige behandling.

Spesialisering og forretningsforståelse sikrer det gode sluttresultatet.

W arntzenlegal.com

W foyentorkildsen.no

ADVOKAT

ADVOKAT

W dlapiper.com

/Advokatfirmaet­Føyen­Torkildsen­AS/

DLA Piper

Advokatfirmaet Grette AS

A: Bryggegata 6

A: Filipstad Brygge 2, 0252 Oslo

P: PO Box 1364 Vika, N-0114 Oslo T: 24 13 15 00 E: magnus.lutnas@dlapiper.com

P: PB 1397 Vika, 0114 Oslo T: 22 34 00 00 E: firmapost@grette.no

DLA Pipers eiendomsadvokater har lang erfaring, faglig tyngde og solide referanser fra bistand knyttet til omsetning, utvikling, forvaltning, og leie av eiendom.

Vi bistår både de største eiendomsaktørene, mindre private selskaper og offentlige organer som på ulike måter opptrer i eiendomsmarkedet. Denne bredden gjør oss godt i stand til å tilpasse våre råd til den enkeltes behov.

/DLAPiperNorway/

W www.grette.no

/AdvokatfirmaetGrette/

ADVOKAT

EIENDOMSFORVALTER

Totalplan

Advokatfirmaet Simonsen Vogt Wiig AS

A: Sandakerveien 24D, 0473 Oslo

A: Filipstad Brygge 1, 0252 Oslo

P: PB 4218 Nydalen, 0401 Oslo T: 900 24 448 E: info@totalplan.no

P: PB 2043 Vika, 0125 Oslo T: 21 95 55 00 E: post.oslo@svw.no

Over 25 års erfaring med utleie av lager, kontor og kombinasjonseiendommer i Oslo Nord og Romerike.

Simonsen Vogt Wiig er et ledende forretningsjuridisk advokatfirma med 180 advokater og kontorer i de største byene i Norge samt Singapore.

W totalplan.no

0 5/2 01 9 | N æring sE ie n dom | LEVERANDØROVERSI KT

W www.svw.no

154


BRANSJEGUIDEN Vi har på disse sidene samlet noen av de største ­aktørene innen bransjen næringseiendom, slik at det er lettere for deg å o ­ rientere deg. – Du finner mer informasjon om hver enkelt aktør på deres hjemmeside.

ADVOKAT

ADVOKAT

Kunnskap. Engasjement. Resultater.

W hammervollpind.no

Hammervoll Pind

SANDS

A: Wergelandsveien 7, 0167 Oslo

A: Cort Adelers gate 33, 0254 Oslo

P: PB 6613 St. Olavs plass, 0129 Oslo T: 22 94 40 00 E: post@hammervollpind.no

P: PB 1829 Vika 0123 T: 22 81 45 00 E: lawyers@sands.no

Hammervoll Pind er et advokatfirma som er spesialisert mot eiendoms- og entreprisebransjen, og har et sterkt kompetansemiljø innen restrukturering og maritim juss.

Steenstrup Stordrange er totalleverandør av juridiske tjenester til våre klienter innenfor næringseiendomsfeltet.

/HammervollPind/

ANSKAFFELSESBISTAND

Besparende mellomledd

W www.confidon.no

W www.sands.no

/steenstrupstordrange/

BRANNVERN

Confidon AS

Firesafe

A: Bogstadveien 6, 0355 Oslo

A: Robsrudskogen 15, 1470 Lørenskog

P: Bogstadveien 6, 0355 Oslo T: 959 00 999 E: post@confidon.no

P: Postboks 6411 Etterstad, 0605 Oslo T: 09110 / 22 72 20 20 E: firmapost@firesafe.no

Markedsekspertise: Kontormøbler. Confidon gir din bedrift tyngde i møte med møbelforhandler og interiørarkitekt.

Firesafe er Nordisk totalleverandør innen brannsikring. Vi leverer branntekniske tjenester til alle typer bygg, i alle faser, samt kurs innen brannforebygging og evakuering.

/confidonas/

W firesafe.no

/firesafenorge/

BANK

BANK

BN Bank

Pareto Bank

A: Tordenskioldsgate 8-10

A: Dronning Mauds gate 3, 0250 Oslo

P: PB 282 Sentrum, 0103 Oslo T: 73 89 20 00 E: post@bnbank.no

P: PB 1823 Vika, 0123 Oslo T: 24 02 81 20 E: post@paretobank.no

Med nærmere 60 års erfaring fra bransjen er vi en naturlig samarbeidspartner både når det gjelder prosjekt- og langsiktig finansiering av eiendom i Oslo og omegn.

Vi kan eiendomsmarkedet i Oslo og Akershus, og hjelper våre kunder med prosjekt- og risikovurderinger. Sammen finner vi den beste finansielle løsningen.

W pareto.no

W bnbank.no

155


BRANSJEGUIDEN Vi har på disse sidene samlet noen av de største ­aktørene innen bransjen næringseiendom, slik at det er lettere for deg å o ­ rientere deg. – Du finner mer informasjon om hver enkelt aktør på deres hjemmeside.

EIENDOMSSELSKAP / UTVIKLER

CATERINGTJENESTER

W fazer.com

Fazer Food Services AS

AKA AS

A: Filipstad Brygge 1, 0252 Oslo

A: Hvervenmoveien 49, 3511 Hønefoss

P: PB 1375, Brygge 1, 0252 Oslo T: 23 89 79 00 E: freddy.eriksen@fazer.com

P: Hvervenmoveien 49, 3511 Hønefoss T: 32 12 14 20 E: post@aka.no

Nordens ledende leverandør av kantine- og cateringtjenester, og drifter kantiner under konseptet fazerfood&co. Vi er matspesialister med faglærte kokker som lager mat fra bunnen av. Vi tilbyr alt fra enkle til mer eksklusive kantineløsninger, skreddersydd etter dine behov.

AKAs satsningsområder er investeringer, drift og forvaltning av handelsnæringseiendom. Selskapet eier over 200 handelseiendommer i hele landet hvor Norges ledende dagligvarekjeder og handelsbedrifter er leietakere.

/fazernorge/

EIENDOMSSELSKAP / UTVIKLER

EIENDOMSSELSKAP / UTVIKLER

W abne.no

Anthon B Nilsen Eiendom

Bane NOR Eiendom AS

A: Øvre Vollgate 9

A: Schweigaards gate 23, 0048 Oslo

P: PB 74 Sentrum 0101 Oslo T: 24 14 54 90 E: kundesenter@abne.no

P: PB 1800 Sentrum T: 05280 E: eiendom@banenor.no

Vi utvikler og forvalter næringseiendom. Sammen med oppdragsgiver – eller i egen regi – erverver og utvikler vi tomter og bygninger til arealer som er formålstjenlige for dagens og morgendagens behov. Vi er våre oppdragsgiveres partner i hele utviklingsprosessen.

Norges ledende knutepunktutvikler. Eier, utvikler og forvalter eiendom på og ved knutepunkt.

/abneno/

W banenoreiendom.no

/banenoreiendom/

EIENDOMSSELSKAP / UTVIKLER

EIENDOMSSELSKAP / UTVIKLER

W bryneiendom.no

W aka.no

Bryn Eiendom AS

DNB Næringseiendom AS

A: Nils Hansensvei 2 0667 Oslo

A: Dronning Eufemias gate 30, Bjørvika 0021 Oslo

P: PB 6620 Etterstad 0607 Oslo T: 23 37 98 00 E: firmapost@bryneiendom.no

P: Postboks 7505, 5020 Bergen T: 468 44 100 E: leiekontor@dnb.no

Største utleier på Bryn!

Din suksess er vår suksess.

/Bryn­Eiendom/184817361546962/

0 5/2 01 9 | N æring sE ie n dom | LEVERANDØROVERSI KT

W leietakerdnb.no

156


BRANSJEGUIDEN Vi har på disse sidene samlet noen av de største ­aktørene innen bransjen næringseiendom, slik at det er lettere for deg å o ­ rientere deg. – Du finner mer informasjon om hver enkelt aktør på deres hjemmeside.

EIENDOMSSELSKAP / UTVIKLER

EIENDOMSSELSKAP / UTVIKLER

W eiendomsspar.no

Eiendomsspar

Fram Eiendom

A: Olav Vs gate 6

A: Karenslyst Alle 2, 0278 Oslo

P: PB 1350 Vika 0113 OSLO T: 22 33 05 50 E: post@eiendomsspar.no

P: PB 515, Skøyen 0214 Oslo T: 22 12 25 50 E: post@fram.no

Solid – Profesjonell – Fremtidsrettet

Områdene er: Oslo Vest, Sentrum, Skøyen, Majorstuen, Ullevål, Lysaker og Økern.

/eiendomsspar/

W fram.no

/FramEiendom/

EIENDOMSSELSKAP / UTVIKLER

EIENDOMSSELSKAP / UTVIKLER

Fabritius Gruppen AS

Ferd Eiendom

A: Ruseløkkveien 14, 0251 Oslo

A: Strandveien 50 1366 Lysaker

P: PB 6872, Rodeløkka 0504 Oslo T: 23 17 24 50 E: post@fabritius.no

P: PB 34, 1324 Lysaker T: 67 10 80 00 E: ferdeiendom@ferd.no

Fabritius Gruppen er en betydelig eiendomsaktør med fokus på utvikling og forvalting av næringseiendom i stor-Oslo.

Ferd Eiendom utvikler gode miljøvennlige prosjekter som med sin tilpasning til omgivelsene bidrar til Ferds visjon om å skape varige verdier og sette tydelige spor.

SOSIALE ENTREPENØRER

W www.fabritius.no

W ferd.no

EIENDOMSSELSKAP / UTVIKLER

EIENDOMSSELSKAP / UTVIKLER

FORTIN AS

Karlander Invest AS

A: Sommerrogata 13-15, 0255 Oslo

A: Nedre Vollgt. 1, 0158 Oslo

P: PB 2500 Solli, 0202 Oslo T: 23 08 41 60 E: jan.kjetil.skaug@fortin.no

P: PB 1785 Vika, 0122 Oslo T: 22 33 72 80 E: post@kinvest.as

FORTIN er et eiendomsselskap som eier, forvalter og drifter attraktive næringseiendommer i Norge og Sverige.

Med et langsiktig perspektiv forvalter og utvikler vi bolig og næringseiendom i sørøst Norge.

W kinvest.as

W fortin.no

157


BRANSJEGUIDEN Vi har på disse sidene samlet noen av de største ­aktørene innen bransjen næringseiendom, slik at det er lettere for deg å o ­ rientere deg. – Du finner mer informasjon om hver enkelt aktør på deres hjemmeside.

EIENDOMSSELSKAP / UTVIKLER

EIENDOMSSELSKAP / UTVIKLER

W klpeiendom.no

KLP Eiendom

Loe Utvikling AS

A: Dronning Eufemias gate 10, 0191 Oslo

A: Sjølyst Plass 2, 0278 Oslo

P: PB 400 Sentrum, 0103 Oslo T: 05554

P: Sjølyst Plass 2, 0278 Oslo T: 911 91 669 / 991 11 090 E: post@loeutvikling.no

KLP Eiendom er et av Nordens største eiendomsselskaper. Vi utvikler og forvalter kontorbygg, kjøpesentre, hoteller, tomter og prosjekter, og skaper møteplasser hvor mennesker trives og kan realisere sitt potensial.

Skaper nytt ved å utfordre det etablerte! Utvikler av næringseiendom i Oslo-området. Spisskompetanse på tomteutvikling og transformasjon. Loe-gruppen – en ledende bransjeaktør siden 1933.

/klpeiendom/

W loe.no

EIENDOMSSELSKAP / UTVIKLER

EIENDOMSSELSKAP / UTVIKLER

Myren Eiendom AS

Mustad Eiendom

A: Sandakervn. 24C, Bygg B, 0401 Oslo

A: Mustads vei 10, 0283 Oslo

P: PB 4218 Nydalen, 0401 Oslo T: 22 87 19 00 E: post@myreneiendom.no

P: Mustads vei 10, 0283 Oslo T: 22 73 63 00 E: firmapost@mustadeiendom.no

Myren Eiendom AS ble etablert i 1997 og har som eneste formål å leie ut og utvikle Myrens Verksted.

Mustad Eiendom er ledende utvikler og forvalter av næringseiendom på Lysaker.

W myreneiendom.no

W mustadeiendom.no/

EIENDOMSSELSKAP / UTVIKLER

EIENDOMSSELSKAP / UTVIKLER

/mustadeiendom/

NCC Property Development AS

NHP Eiendom

A: Østensjøveien 27, 0661 Oslo

A: Kongensgate 16, 7011 Trondheim

P: PB 93 Sentrum 0101 T: 22 98 68 00 E: firmapost.pd@ncc.no Vi utvikler, bygger og forvalter næringseiendom over hele landet ved de mest sentrale knutepunktene med fokus på lager- og logistikk, industri, handel.

Vi utvikler, leier ut og selger næringseiendommer i vekstmarkeder. Med kvalitetsløsninger som skaper verdi for kunder og samfunnet, skaper vi langsiktige og bærekraftige miljøer som både mennesker og bedrifter trives i. Vi bygger morgendagens samfunn. W ncc.no

0 5/2 01 9 | N æring sE ie n dom | LEVERANDØROVERSI KT

W nhp.no

W LinkedIn/ NHP Eiendom

158


BRANSJEGUIDEN Vi har på disse sidene samlet noen av de største ­aktørene innen bransjen næringseiendom, slik at det er lettere for deg å o ­ rientere deg. – Du finner mer informasjon om hver enkelt aktør på deres hjemmeside.

EIENDOMSSELSKAP / UTVIKLER

EIENDOMSSELSKAP / UTVIKLER

Njord Real Estate AS

NREP

A: Dronning Mauds gate 1, N-0250 Oslo

A: Ruseløkkveien 6, 5.etasje, 0251 Oslo

P: Dronning Mauds gate 1, N-0250 Oslo T: 23 00 32 44 E: ocr@njordrealestate.no

P: PB 4227, 8608 Mo i Rana T: 995 01 097 E: info@nrep.no

Investor og forvalter av næringseiendom med utviklingspotensial.

NREP er en integrert investor, utvilker og produktinnovatør innen eiendom som ønsker å gjøre eiendomsbransjen bedre. Vi utnytter vårt tverrfaglige team for å skape skape langsiktige verdier for leietakere, investorer og samfunnet som helhet.

W njordrealestate.no

W nrep.com/no/

EIENDOMSSELSKAP / UTVIKLER

EIENDOMSSELSKAP / UTVIKLER

Oslo Areal

OXER Eiendom

A: Karenslyst allé 8B, 0278 Oslo

A: Drengsrudbekken 12, 1383 Asker

P: PB 533, Skøyen, 0214 Oslo T: 24 11 75 00 E: post@osloareal.no

P: PB 420, 1373 Asker T: 66 98 74 00 E: post@oxer.no

Oslo Areal har som mål å være en miljøbevisst utleier for dagens og morgendagens leietakere.

Vår solide kunnskap og brede erfaring gjør oss godt rustet til å bidra i fremtidsrettede, komplekse prosjekter. Vi eier og forvalter ca. 220.000 kvm eiendom i området Drammen, Asker, Oslo Nord og Enebakk.

W osloareal.no

W oxer.no

EIENDOMSSELSKAP / UTVIKLER

EIENDOMSSELSKAP / UTVIKLER

EIENDOMSUTVIKLING

W peab.no

Peab Eiendomsutvikling AS

Ragde Eiendom

A: Strandveien 17, 1366 Lysaker

A: Gladengveien 3b, 0661 Oslo

P: PB 143, 1325 Lysaker T: (+47) 23 30 30 00 E: info@peab.no

P: Gladengveien 3b, 0661 Oslo T: 22 62 62 20 E: post@ragde.no

Peab er et av Nordens ledende bygg- og anleggsselskap med ca. 15.000 ansatte. Peab har gjennom snart 60 år vært et solid selskap og omsetter i dag for ca. SEK 54 mrd. i året. Vi utvikler og selger boliger i egenregi og i samarbeid med andre.

Ragde Eiendom AS er et eiendomsselskap i sterk vekst som driver med utleie, samt kjøp og salg av bolig- og næringseiendom.

/peabnorge/

159

W ragde.no


BRANSJEGUIDEN Vi har på disse sidene samlet noen av de største ­aktørene innen bransjen næringseiendom, slik at det er lettere for deg å o ­ rientere deg. – Du finner mer informasjon om hver enkelt aktør på deres hjemmeside.

EIENDOMSSELSKAP / UTVIKLER

EIENDOMSSELSKAP / UTVIKLER

Scandinavian Development AS

Stor-Oslo Eiendom

A: Parkveien 33, 0258 Oslo

A: Kirkegata 17, 0153 Oslo

P: Parkveien 33, 0258 Oslo T: 24 11 56 56 E: info@scd.no

P: PB 606, Sentrum, 0106 Oslo T: 21 60 52 20 E: post@soeiendom.no

Selskapet er ledende innen eiendomsutvikling/ prosjektstyring i Norge med aktiviteter rettet mot utbyggere og investorer som er spesielt rettet mot bolig, kontor, kjøpesenter, hotell. Selskapet har under regulering/bygging nærmere 14,5 milliard.

Vi er en partnereid utvikler og investeringspartner, med eiendomsutviklingsprosjekter med en realisasjonsverdi på NOK 17 mrd. Primærkompetansen er på bolig, kontor, hotell, logistikk. Vi har erfaring fra transaksjon, finansiering, myndighetsbehandling, utvikling, prosjektledelse.

W scd.no

W soeiendom.no

EIENDOMSSELSKAP / UTVIKLER

EIENDOMSSELSKAP / UTVIKLER

W skullerudpark.no

Skullerud Park

SpareBank1 Forsikring AS

A: Olaf Helsets vei 5, 0694 Oslo

A: Hammersborggate 2, 0106 Oslo

P: Olaf Helsets vei 5, 0694 Oslo T: 22 62 80 00 E: andrea@aoe.no

P: Hammersborggate 2, 0106 Oslo T: 21 02 50 50 E: post.eiendom@sparebank1.no

I Skullerud Park fokuserer vi på samhandling på tvers av bedriftene i parken for at du som leietaker kan dra nytte av å sitte i et større fellesskap. Sånt skapes det verdier av.

Vi er husverter for nesten 300 leietakere fordelt på 14 bygg. Hovedtyngden av vår eiendomsportefølje ligger sentralt til i Oslo Sentrum og på Skøyen.

/skullerudpark/

W sparebank1.no

/SpareBank1/

EIENDOMSSELSKAP / UTVIKLER

EIENDOMSSELSKAP / UTVIKLER

SKB Eiendom AS

Thon Eiendom

A: Kirkegata 15, 0153 Oslo

A: Stenersgata 2A, 0184 Oslo

P: PB 399 Sentrum, 0103 Oslo T: 22 40 57 00 E: post@skb.no

P: PB 489 Sentrum, 0105 Oslo T: 23 08 00 00 E: post@thoneiendom.no

SKB Eiendom AS eier og forvalter, direkte og gjennom datterselskaper, en eiendomsmasse på omkring 150.000 kvadratmeter.

Thon Eiendom er eiendomsdivisjonen i Olav Thon Gruppen, og er ledende innen kjøpesenter og næringseiendom. Vi forvalter ca. 475 eiendommer i Norge og 25 i utlandet. Leieinntektsnivå på kr 5,5 mrd.

SKB Eiendom AS eies av Stiftelsen Kaare Berg.

W skb.no

0 5/2 01 9 | N æring sE ie n dom | LEVERANDØROVERSI KT

W thoneiendom.no

/thoneiendom/

160


BRANSJEGUIDEN Vi har på disse sidene samlet noen av de største ­aktørene innen bransjen næringseiendom, slik at det er lettere for deg å o ­ rientere deg. – Du finner mer informasjon om hver enkelt aktør på deres hjemmeside.

EIENDOMSSELSKAP / UTVIKLER

EIENDOMSSELSKAP / UTVIKLER

Telenor Eiendom Holding AS

Varde-Eiendom AS

A: Snarøyveien 30, 1360 Fornebu

T: 932 02 550 E: helge.hellebust@vardeeiendom.no

P: Snarøyveien 30, 1360 Fornebu T: 09011 E: telenor.eiendom@telenor.com

Varde-Eiendom AS er et eiendomsutviklingsselskap med boligfokus i Stor-Oslo. Vi søker aktivt etter nye prosjekter. Vi kan raskt gi deg en vurdering av utbyggingsmulighetene og verdien av din eiendom.

Inspiring and sustainable facilities where ideas are created.

W telenoreiendom.no

W vardeeiendom.no

EIENDOMSSELSKAP / UTVIKLER

EIENDOMSFORVALTER

W ogreideiendom.no

Øgreid Eiendom

Aberdeen Standard Investments

A: Strandkaien 2, 4005 Stavanger

A: Henrik Ibsens gate 100, 0255 Oslo

P: Strandkaien 2, 4005 Stavanger T: 51 85 40 00 E: resepsjon@ogreid.no

P: Postboks 2882-Solli, 0230 Oslo T: 22 01 27 00 E: post.norway@aberdeenstandard.com

Øgreid Eiendom er et selskap som driver med eiendomsutvikling innenfor bolig- og næringsprosjekter i Stavangerregionen.

Et av Europas ledende selskaper innen kapital- og eiendomsforvaltning, med over 7000 ansatte i 25 land. En betydelig eiendomsvirksomhet og forvalter eiendomsverdier for egne fond og oppdragsgivere.

/ogreideiendom/

EIENDOMSFORVALTER

EIENDOMSFORVALTER

W amstrat.no

W aberdeenstandard.no

Amstrat

Fazenda Asset Management AS

A: Amstrat AS, Drammensveien 133

A: Grunningen 2 0250 Oslo

P: AMSTRAT, Drammensveien 133, 0277 OSLO T: 928 44 646 E: info@amstrat.no

P: PB 1421 Vika 0115 Oslo T: 23 01 21 21 E: post@fazenda.no

Proaktiv forvaltning og utvikling av kommersiell eiendom for private og institusjonelle investorer.

Vi skaper merverdier gjennom aktiv forvaltning av eiendomsinvesteringer.

/amstrat.no/

161

W fazenda.no


BRANSJEGUIDEN Vi har på disse sidene samlet noen av de største ­aktørene innen bransjen næringseiendom, slik at det er lettere for deg å o ­ rientere deg. – Du finner mer informasjon om hver enkelt aktør på deres hjemmeside.

EIENDOMSFORVALTER

EIENDOMSFORVALTER

W malling.no

Malling & Co Forvaltning

Mustad Eiendom

A: Dronning Maudsgt. 15, 0250 Oslo

A: Mustads vei 10, 0283 Oslo

P: PB 1883 Vika, 0124 Oslo T: 24 02 80 00 E: post@malling.no

P: Mustads vei 10, 0283 Oslo T: 22 73 63 00 E: firmapost@mustadeiendom.no

Med over 50-års erfaring har vi i Eiendomshuset Malling & Co befestet vår posisjon som en av landets mest erfarne, største og profesjonelle eiendomsforvaltere av næringseiendom og næringslokaler.

Mustad Eiendom er ledende utvikler og forvalter av næringseiendom på Lysaker.

/mallingco/

W mustadeiendom.no/

/mustadeiendom/

EIENDOMSFORVALTER

EIENDOMSFORVALTER

OXER Eiendom

Scandinaviegaarden

A: Drengsrudbekken 12, 1383 Asker

A: Karl Johans gate 8, 0154 Oslo

P: PB 420, 1373 Asker T: 66 98 74 00 E: post@oxer.no

P: Karl Johans gate 8, 0154 Oslo T: (+47) 488 51 990 E: bjorn@scandinaviegaarden.no

Vår solide kunnskap og brede erfaring gjør oss godt rustet til å bidra i fremtidsrettede, komplekse prosjekter. Vi eier og forvalter ca. 220.000 kvm eiendom i området Drammen, Asker, Oslo Nord og Ytre Enebakk.

Vi legger vekt på tett og nær oppfølging av selskapets leietakere.

W oxer.no

W scandinaviegaarden.no

EIENDOMSFORVALTER

EIENDOMSRÅDGIVNING

/scandinaviegaarden/

Totalplan

Multiconsult

A: Sandakerveien 24D, 0473 Oslo

A: Nedre Skøyenvei 2, 0276 Oslo

P: PB 4218 Nydalen, 0401 Oslo T: 900 24 448 E: info@totalplan.no

P: PB 265 Skøyen 0213 Oslo T: 21 58 50 00 E: oslo@multiconsult.no

Over 25 års erfaring med utleie av lager, kontor og kombinasjonseiendommer i Oslo Nord og Romerike.

Multiconsult er et av Norges og Nordens ledende miljøer innenfor rådgivning og prosjektering.

W totalplan.no

0 5/2 01 9 | N æring sE ie n dom | LEVERANDØROVERSI KT

W multiconsult.no

/Multiconsult/

162


BRANSJEGUIDEN Vi har på disse sidene samlet noen av de største ­aktørene innen bransjen næringseiendom, slik at det er lettere for deg å o ­ rientere deg. – Du finner mer informasjon om hver enkelt aktør på deres hjemmeside.

EIENDOMSRÅDGIVNING

EIENDOMSRÅDGIVNING

W gk.no

GK Gruppen AS

NCM Development AS

A: Ryenstubben 12, 0679 Oslo

A: Akersgaten 43, N-0158 Oslo

P: PB 70 Bryn, 0611 Oslo T: 22 97 47 00 E: post@gk.no

P: Akersgaten 43, N-0158 Oslo T: (+47) 23 11 89 00 E: post@ncmd.no

GK installerer og vedlikeholder alt av teknikk i alle typer bygg. Vi har rørleggere, elektrikere, ventilasjonsteknikere og fagfolk innen kuldeteknikk, byggautomasjon, sikkerhet og energiledelse.

Retailspesialisten som rådgir og hjelper deg å finne rett leietaker. Bistår i utvikling og etablering av handelsparker, kjøpesenter, restauranter og alt innen retail.

/GKInneklima/

W ncmd.no

EIENDOMSRÅDGIVNING

EIENDOMSRÅDGIVNING

STEMA Rådgivning

Sweco Norge AS

A: Bryggegata 14, 0250 Oslo

A: Drammensveien 260, 0283 Oslo

P: Bryggegata 14, 0250 Oslo T: 63 99 44 40 E: post@stema-r.no

P: PB 80 Skøyen, NO-0212 Oslo T: (+47) 67 12 80 00 E: post@sweco.no

SR leverer prosjektledelse, byggeledelse, prosjekteringsledelse, taksering og HMS/ SHA- og KS-rådgivning. Dessuten utfører vi prosjektutvikling og eiendomsutvikling, samt uavhengig kontroll.

Europas største rådgiverselskap innen teknikk, miljø og arkitektur. Våre 14 500 ingeniører, miljøeksperter og arkitekter jobber hver dag med å planlegge og utforme fremtidens byer og samfunn. Vi har tverrfaglig kompetanse til å se helhetsbildet.

W stemaradgivning.no

W sweco.no

EIENDOMSSERVICE

EIENDOMSSERVICE

W gk.no

/SwecoNorge/

GK Gruppen AS

ISS Facility Services

A: Ryenstubben 12, 0679 Oslo

A: Smeltedigelen 1 - Kværnerbyen 0195 Oslo

P: PB 70 Bryn, 0611 Oslo T: 22 97 47 00 E: post@gk.no

P: PB 132 Økern, 0509 Oslo T: 05155

GK installerer og vedlikeholder alt av teknikk i alle typer bygg. Vi har rørleggere, elektrikere, ventilasjonsteknikere og fagfolk innen kuldeteknikk, byggautomasjon, sikkerhet og energiledelse.

ISS er et markedsledende service- og facility management selskap. I samarbeid med våre kunder jobber vi for å engasjere og ivareta våre medarbeidere, minimere vårt fotavtrykk på miljøet og vedlikeholde og bevare eiendom.

/GKInneklima/

163

W iss.no

/issworld


BRANSJEGUIDEN Vi har på disse sidene samlet noen av de største ­aktørene innen bransjen næringseiendom, slik at det er lettere for deg å o ­ rientere deg. – Du finner mer informasjon om hver enkelt aktør på deres hjemmeside.

ELEKTRISKE INSTALLASJONER

EIENDOMSSERVICE

Ren Service AS

Datek Installasjon AS

A: Alfaset 1. Industrivei 4, 0668 Oslo

A: Sinsenveien 53A, 0585 Oslo

P: Alfaset 1. Industrivei 4, 0668 Oslo T: 22 06 06 00 E: post@renservice.no

P: Sinsenveien 53A, 0585 Oslo T: 22 88 66 00 E: datek@datek-inst.no

Ren Service AS er en stor aktør innen renhold, eiendomsservice og fasaderengjøring, derfor er vi en trygg samarbeidspartner for de som forvalter næringsbygg. Våre suksessfaktorer er at vi leverer avtalt kvalitet til avtalt tid og til riktig pris.

Datek Installasjon AS er en av Oslos største el entreprenører. – Prosjektering og levering av elbillading – intelligent kameraovervåking av bygg og områder uten vektere.

W renservice.no

W datek­inst.no

ELEKTRISKE INSTALLASJONER

ENTREPRENØR

/DatekInstallasjonas/

Smart Elektro

Moelven Modus

A: Karihaugveien 89 1086 Oslo

A: Asfaltveien 1, 2050 Jessheim

P: Karihaugveien 89 1086 Oslo T: 40 62 32 00 E: service@smartelektro.no

P: PB 63, 2051 Jessheim T: 06050 E: post.modus@moelven.no

Smart Elektro AS leverer fremtidens elektroløsninger innen svakstrøm- og sterkstrømtjenester til næringsmarkedet og private. Vi ble etablert i 2002, og er eid og drevet av de ansatte. Smart Elektro tilbyr alt fra el-sjekk til totalentreprise.

Moelven Modus AS er Nordens ledende produsent og leverandør av fleksible romløsninger for næringsbygg.

W smartelektro.no/

W moelven.no

ENTREPRENØR

ENTREPRENØR

/Moelven/

Modulvegger Oslo AS

Utecomfort AS

A: Gladengveien 14, 0661 Oslo

A: Holmengata 28, 1394 Nesbru

P: PB 6269, 0603 Oslo T: 23 24 22 00 E: mvo@modulvegger.no

P: Holmengata 28, 1394 Nesbru T: 66 10 14 20 E: info@utecomfort.no

Glassvegger – kontorskillevegger – himlinger.

Profesjonelle produkter fra bl.a. Renson innen solskjerming, fasadekledning, terrasseoverbygg (pergolaer etc.) til boliger og næringsbygg. – Førsteklasses kvalitet, unik funksjonalitet og minimalistisk design.

Se våre produkter på www.modulvegger.no

W modulvegger.no

0 5/2 01 9 | N æring sE ie n dom | LEVERANDØROVERSI KT

W utecomfort.no

164


BRANSJEGUIDEN Vi har på disse sidene samlet noen av de største ­aktørene innen bransjen næringseiendom, slik at det er lettere for deg å o ­ rientere deg. – Du finner mer informasjon om hver enkelt aktør på deres hjemmeside.

FACILITY SERVICE

FORVALTNINGSSYSTEM

ON Property AS

4Service

A: Bragernes Torg 12, 3017 Drammen

A: Brynsalléen 4, 0667 Oslo

P: Bragernes Torg 12, 3017 Drammen T: 401 68 619 E: post@on.no

T: 400 65 067 E: marius.pedersen@4service.no

Forvaltning og regnskap i ett system er tidsbesparende og oversiktlig.

Vårt mål er å være Norges mest attraktive serviceselskap innenfor personalrestaurant, kantine-, renhold- og forpleiningstjenester. Vi leverer tjenestene enkelt og personlig!

W on.no

W 4service.no

FACILITY SERVICE

GRAFISKE TJENESTER

W kirkestuenas.no

Kirkestuen AS

Merkur Grafiske AS

A: Huk Aveny 25, 0287 Oslo

A: Stanseveien 9, 0975 Oslo

P: Huk Aveny 25, 0287 Oslo T: 908 71 480 E: ole@kirkestuenas.no

P: PB 25 Kalbakken N-0901 T: (+47) 41 27 62 08 E: lars.b@merkurtrykk.no

Kirkestuen AS er en av Oslos ledende håndverksentreprenører innen rehabilitering/ restaurering av alle typer tak, fasade og leietagertilpasninger. Vi har over 30 års erfaring med dyktige fagarbeidere på laget.

Merkur Grafisk AS ønsker å være din leverandør av grafiske tjenester. Vi er en av Norges ledende, største, og mest solide grafiske leverandører.

/kirkestuenas/

INTERIØRARKITEKT / INTERIØRTJENESTER

INTERIØRARKITEKT / INTERIØRTJENESTER

W ramsoskar.no

W merkurgrafisk.no

Ramsøskar Interiørarkitekter AS

Moelven Modus

A: Pilestredet 15A, 0164 Oslo

A: Asfaltveien 1, 2050 Jessheim

P: Pilestredet 15A, 0164 Oslo T: 459 11 251 E: info@ramsoskar.no

P: PB 63, 2051 Jessheim T: 06050 E: post.modus@moelven.no

Optimal utnyttelse, fremtidsrettede løsninger og attraktive miljøer gir økt verdi. Med helhetsforståelse, erfaring og fagkunnskap tar vi næring, bolig, hotell og restaurant til sitt fulle potensial.

Moelven Modus AS er Nordens ledende produsent og leverandør av fleksible romløsninger for næringsbygg.

/ramsoskar.no/

165

W moelven.no

/Moelven/


BRANSJEGUIDEN Vi har på disse sidene samlet noen av de største ­aktørene innen bransjen næringseiendom, slik at det er lettere for deg å o ­ rientere deg. – Du finner mer informasjon om hver enkelt aktør på deres hjemmeside.

INTERIØRARKITEKT / INTERIØRTJENESTER

KANTINETJENESTER

Modulvegger Oslo AS

Fazer Food Services AS

A: Gladengveien 14, 0661 Oslo

A: Filipstad Brygge 1, 0252 Oslo

P: PB 6269, 0603 Oslo T: 23 24 22 00 E: mvo@modulvegger.no

P: PB 1375, Brygge 1, 0252 Oslo T: 23 89 79 00 E: freddy.eriksen@fazer.com

Glassvegger – kontorskillevegger – himlinger.

Nordens ledende leverandør av kantine- og cateringtjenester, og drifter kantiner under konseptet fazerfood&co. Vi er matspesialister med faglærte kokker som lager mat fra bunnen av. Vi tilbyr alt fra enkle til mer eksklusive kantineløsninger, skreddersydd etter dine behov.

Se våre produkter på www.modulvegger.no

W modulvegger.no

W fazer.com

KANTINETJENESTER: LEVERANDØR

NÆRINGSMEGLING

W metos.com/aligroup.com

/fazernorge/

Metos AS

Cushman & Wakefield Realkapital

A: Rosenholmveien 4A, 1203 OSLO

A: Kronprinsesse Märthas plass 1, 0160 Oslo

P: P.Boks 184 Oslo T: 924 28 860 E: metos.norway@metos.com

P: PB 1921 Vika T: (+47) 23 11 68 68 E: post@cwrealkapital.com

Metos er leverandør av storkjøkkenutstyr, systemer og tilhørende innredninger. Vi tilbyr nøkkelferdige kjøkkenløsninger til det profesjonelle markedet i hele den nordiske regionen. Vår hovedbase i Norge er i Oslo. Metos er en del av det italienske konsernet AliGroup.

Vi har mer enn 30 års erfaring fra markedet for næringseiendom innen transaksjoner, leietakerrådgivning, retail, verdivurdering og analyse. Hos oss møter du et innovativt og kompetent eiendoms- og finansmiljø som har fokus på gjennomføring.

/Metos/

W cwrealkapital.no

/CWRealkapital.no/

PERSONALRESTAURANT

NÆRINGSMEGLER

Malling & Co Markets

De Tre Stuer

A: Dronning Maudsgt. 15, 0250 Oslo

T: 922 51 611 E: kristian.sjoseth@4service.no

P: PB 1883 Vika, 0124 Oslo T: 24 02 80 00 E: post@malling.no

De Tre Stuer er ensbetydende med kvalitet og godt håndverk. Vår ambisjon er å skreddersy en sunn og variert meny som møter dine ansattes og kunders krav til god mat.

Vi bidrar til å skape verdier for gårdeier ved utleie av næringseiendom gjennom: lokalkunnskap om næringseiendomsmarkedet i Oslo, Drammen og Stavanger; inngående kunnskap om rådende markedsvilkår, og god oversikt over tilbud- og etterspørsel etter næringslokaler. W malling.no

/mallingco/

0 5/2 01 9 | N æring sE ie n dom | LEVERANDØROVERSI KT

ekte kokker- ekte råvarer – ekte matglede W de3stuer.no

166


BRANSJEGUIDEN Vi har på disse sidene samlet noen av de største ­aktørene innen bransjen næringseiendom, slik at det er lettere for deg å o ­ rientere deg. – Du finner mer informasjon om hver enkelt aktør på deres hjemmeside.

RELOKASJON/FLYTTEPROSESS

PROSJEKTLEDELSE

B:MOVED AS

Constructive Development A: Parkveien 33, 0258 Oslo

A til Å Relokaliseringstjenester

A: Selma Ellefsens vei 2, 0581 Oslo P: Selma Ellefsens vei 2, 0581 Oslo T: 932 90 147 E: post@bmoved.no

P: Parkveien 33, 0258 Oslo T: 24 11 56 56 E: info@scd.no

B:MOVED AS

Constructive Development opererer innenfor prosjektstyring/gjennomføring av prosjektene. Selskapet har under regulering/ bygging nærmere 14,5 milliard.

B:MOVED er eksperter på prosjektledelse og relokalisering av bedrifter. Vi bistår i hele prosessen, fra behovet om endring oppstår til du flytter inn i nøkkelferdige kontorlokaler.

A: Selma Ellefsens vei 2, 0581 Oslo P: Selma Ellefsens vei 2, 0581 Oslo T: 932 90 147 E: post@bmoved.no

B:MOVED er eksperter på prosjektledelse og relokalisering av bedrifter. Vi bistår i hele prosessen, fra behovet om endring oppstår til du flytter inn i nøkkelferdige kontorlokaler.

w bmoved.no

W scd.no

W bmoved.no

RENHOLD

RENHOLD

f /thebmovedcompany/

/thebmovedcompany/

Eir Renhold

Ren Pluss

T: 454 05 707 E: cato.malnes@4service.no

A: Gladengveien 14, 0661 Oslo

Eir Renhold er en del av 4Service og leverer høy kvalitet gjennom velprøvde og standardiserte renholdstjenester kombinert med fagutdannede medarbeidere som fokuserer på at kunden skal ha få godt innemiljø hvor verdier ivaretas.

Ren Pluss skal levere kundetilpassede renholdstjenester til næringslivet og gjennom dette skape et godt innemiljø og verne om materielle verdier for våre kunder. Din trivsel og dine verdier - vi strekker oss lengre. Ren Pluss er en del av 4Service Gruppen.

P: PB 6489 Etterstad, 0606 Oslo T: 02517 E: post@renpluss.no

W renpluss.no

W eirrenhold.no

RENHOLD

2clean AS A: Hovfaret 4, 0275 Oslo P: Hovfaret 4, 0275 Oslo T: 480 80 400 E: post@2clean.no Vi er en seriøs renholdsentreprenør som ivaretar dine behov på en profesjonell måte. For oss vil du være en høyt prioritert kunde og du vil få personlig oppfølging. Vi er medlem av NHO Service og Grønt Punkt, er miljøsertifisert og har tariffavtale med NAF. W 2clean.no

167


PLEASURE

DU VÅKNER TIL EN NY DAG, HVER DAG, HELE ÅRET - OG KJENNER AT DU HAR VALGT RIKTIG ARBEIDSSTED. The Perfect Match of Business and Pleasure.

www.hinna-park.no

Profile for Estate Media

NE0519  

NE0519