Page 1

LA GUINEU LA REVISTA DE L’ESPLAI SANT JORDI Edició Sant Jordi 2010 (2n i 3r trimestre)


La Guineu – Edició Sant Jordi 2010

Esplai Sant Jordi

Sumari Excursió a la neu

Els nens opinen VALLCARCA OPINA

CAMPAMENTS 2010

El Culebrot El ST. Jordi dels PUTXIS Passatemps

El Safareig

Editorial Ja comença a fer caloreta, i això vol dir que ens anem apropant a l’estiu (i les colònies!). Abans, però, toca celebrar el dia de Sant Jordi, patró de Catalunya i del nostre estimat esplai. I quina és la millor manera de fer-ho? Doncs amb una edició més de la nostra revista, La Guineu! En aquest número trobareu un recull de les activitats que hem fet durant aquest trimestre i altres articles que de ben segur que seran del vostre interès. Doncs sense més preàmbuls us deixem continuar amb la vostra lectura.

Feliç Diada de Sant Jordi a tothom! L’equip de monitors 2


La Guineu – Edició Sant Jordi 2010

Esplai Sant Jordi

EXCURSIÓ A LA NEU El passat 20 de febrer, els nens i nenes de l’Esplai Sant Jordi, juntament amb els monitors, vam marxar d’excursió a la neu! Més exactament a l’alberg marista de Planoles, a la comarca del Ripollès. Un cop allà ens vam trobar un equip professional de rescat que ens va encomanar una missió: buscar a dos excursionistes que s’havien perdut per la muntanya mentre buscaven el Ieti. Però abans de començar a buscar-los a la babalà, ens van proposar que passéssim algunes proves, i així ho vam fer. Vam entrenar dur i, un cop preparats, vam decidir sortir a buscar a les dos desemparades que s’havien perdut per les profunditats de les muntanyes del Ripollès. Finalment, les dues noies van aparèixer i, tots plegats vam celebrar el retrobada. Per la nit, vam optar per buscar al mateix Ieti però la idea no va tenir èxit ja que no el vam trobar. Pel contrari, al dia següent, diumenge pel matí, sí que vam tenir sort ja que es va produir el que estàvem esperant des que vàrem arribar: va nevar!

3


La Guineu – Edició Sant Jordi 2010

Esplai Sant Jordi

ELS NENS OPINEN T’agrada llegir? Què? -

Sí, Més Més No.

Geronimo Stilton (Max, 7 anys) o menys, la Tina (Isolda, 8 anys) o menys, contes de nens (Marcel, 5 anys) (Eugenia, 7 anys)

Saps què és un iPod? - Una cosa per escoltar música (Oriol, 8 anys) - Un aparell de música (Joan, 10 anys) - Una granota (Jon, 5 anys)

Quin és el millor jugador del món? - Villa (Oriol, 8 anys) - Messi (Jon, 5 anys) - Messi (Florín, 5 anys)

Saps qui era Sant Jordi?

- Un cavaller! (Max, 7 anys) - Un senyor que va matar un drac (Isolda, 8 anys) - Un cavaller. (Eugenia, 7 anys)

Quin és el millor monitor/a de l’esplai? -

4

Gil! (Max, 7 anys) Gil! (Isolda, 8 anys) Anna (Marcel, 5 anys) Sonia (Eugenia, 7 anys)


La Guineu – Edició Sant Jordi 2010

Esplai Sant Jordi

VALLCARCA OPINA Els llunàtics surten al carrer a demanar l’opinió dels vianants sobre qüestions d’alt interès i actualitat. Què pensa el nostre barri del seu entorn i de l’actualitat?

Creus que el Barça guanyarà la Champions? -

Sí, perquè és el millor equip del món! (Tini, 11 anys)

-

Espero que no. Soy del Madrid. (Maria, 23 anys)

Quin cotxe t’agradaria tenir? -

Un Audi A4, però no puedo mantenerlo! (Antonio, 50 anys, Taxista)

-

Uf, de moment m’he de treure el carnet! (Òscar, 22 anys)

Regalarà una rosa per St. Jordi? -

Sí, a la meva muller (Francesc, 42 anys)

-

No, a mi me la regalen. Oi? (mirant al seu xicot) (Eulàlia, 30 anys)

T’agrada l’alcalde de Barcelona? -

Sí, perquè es preocupa de la inquietud dels ciutadans (Mercè, 37 anys)

-

Sí, porque él es socialista y yo también lo soy. Has visto que sencillo? (Manolo, 52 anys)

Saps què és un esplai? -

Sí, és un centre per nens on fan excursions, sortides... (Paula, 26 anys)

-

No me suena, no entiendo. (Dependent del Bazar Vallcarca)

T’agrada Vallcarca? -

Sí, perquè és un barri sense contaminació i sense arbres. (Francesc, 42 anys)

-

Mucho, sobretodo porque vivo aquí. (Manolo, 52 anys)

5


La Guineu – Edició Sant Jordi 2010

Esplai Sant Jordi

Campaments 2010 Aprofitant les breus vacances de Setmana Santa, nens, nenes i monitors de l’Esplai St. Jordi vam marxar quatre dies de campaments als meravellosos paratges de St. Quirze de Besora (Osona). Tot i que vam haver de caminar una estona fins arribar al terreny, l’esforç va pagar la pena, de llarg. Després de dinar i recobrar energía, tots plegats vam muntar, amb més o menys destresa, les tendes on haviem de dormir durant les següents tres nits. Fets tots els preparatius, començaren uns dies de contacte amb el món rural. Qui viu al camp? A què es dediquen aquells que hi viuen? Què vol dir «impacte ambiental»? Això i molt més ho vam anar descobrint després de conèixer una familia de pagesos, diversos grups ecologistes, un pastor, un enginyer rural, un ambientòleg i algun empresari molt interessat. Entre d’altres coses, vam aprendre a llaurar el camp, a fabricar el nostre propi espantaocells, a dirigir els ramats i a conèixer de ben a prop el nostre entorn natural. Ara bé, també vam poder aproximar-nos desavantatges

de

les

als avantatges i diverses

fonts

energètiques, intentant comprendre, fins i tot, l’explicació científica de la fissió nuclear!

6


La Guineu – Edició Sant Jordi 2010

Esplai Sant Jordi

D’altra banda, al llarg dels quatre dies, vam haver d’esforçar-nos per tal de guanyar-nos els àpats, intercanviant-los per cigrons que colliem del camp. Com que som tots molt espavilats o, en qualsevol cas, bons companys, ningú va quedar-se mai sense un cigró abans d’anar a taula. Així, vam aprendre que no serveix de res acumular molt per tú i que més val compartir i ajudar, per exemple, als més petits. En definitiva, varen ser quatre dies molt enriquidors, però també molt divertits, durant els quals vam compartir hores de jocs, de sol, de cançons, de balls, alguna excursió i algun episodi anecdòtic que ara recordem amb bon humor. Recordant tot això, qui no marxaria de nou ara mateix?

7


La Guineu – Edició Sant Jordi 2010

Esplai Sant Jordi

El Culebrot En el capítol anterior, el nostre amic del diari ens explicava com li havia anat l’any anterior... 9 de Gener del 2010 Ja s’han acabat les vacances de Nadal, quin pal tornar a l’insti. Però avui es dissabte i comença el segon trimestre de l’esplai! Per fi després de tants dies et tornaré a veure. Son les 10 del matí i ja compto les hores que falten per anar a l’esplai i tornar a veure el teu somriure… Divendres 26 de març del 2010 Estic molt eufòric. Demà anem de campaments i només de pensar que podré estar amb tu quatre dies veient-te dia i nit, el cor em batega tan de pressa… Bona nit. 31 de març del 2010 Ai… ja han passat els campaments... Van ser genials! M’ho vaig passar tan bé amb tots els meus amics! I amb tu també, és clar. Van ser uns dies molt intensos plens de jocs i activitats molt divertides, i les actuacions del monitors que sempre ens fan riure tant. Però be pres una decisió molt important… T’he de confessar el que sento d’una vegada per totes, això no pot continuar així. Necessito saber si tu sents el mateix per mi. Però em resulta tan difícil... Quan sento la teva veu tan dolça em poso tan nerviós que no em surten les paraules. Però estic disposat a intentar-ho.

Que farà el nostre protagonista? Li dirà el que sent d’una vegada, o no s’hi atrevirà? No us perdeu el proper capítol!!! 8


La Guineu – Edició Sant Jordi 2010

Esplai Sant Jordi

El medaller Com ja és habitual, l’equip de monitors, fent ús de la seva esplendidesa, ha decidit repartir les següents medalles: -

La primera medalla és per la persona que ens ha demostrat repetidament que és la que té les cordes vocals més en forma: la Natàlia!

-

La segona medalla és per l’Adrià, l’únic Indefinit que ve a les excursions!

-

I la última medalla és la Isolda i la Roser, les úniques indefinides!

FELICITATS!!!

9


La Guineu – Edició Sant Jordi 2010

Esplai Sant Jordi

EL Sant Jordi dels putxis El grup dels Putxis han fet un concurs de dibuixos per celebrar el dia de Sant Jordi. Aquí teniu els dibuixos participants:

Febo (5 anys)

Florín (5 anys)

Cassandra (6 anys)

Marcel (5 anys)

Bernat (7 anys)

I el guanyador del concurs és...

EL FLORÍN!! I sí! El dibuix de la portada és el seu!!

MOLTES FELICITATS!! 10


La Guineu – Edició Sant Jordi 2010

Esplai Sant Jordi

Passatemps Entre aquestes dues imatges hi ha 7 diferències. Sou capaços de trobar-les?

I ara podeu resoldre aquest Sudoku i aquest Kakuro? (Solucions a la pàg. següent)

Regles del Kakuro: es tracta d’omplir les caselles en blanc amb números de l’1 al 9 de manera que cada fila i cada columna sumin el valor dels nombres blancs. Això si, sense repetir cap número en una fila o columna. Només hi ha una solució. Ànims!

11


La Guineu – Edició Sant Jordi 2010

Esplai Sant Jordi

El Safareig Ui ui ui, del que ens hem assabentat.... •

Es comenta que els del Sant Jordi van voler fer una excursió diferent per veure neu, però no en van veure... la neu va venir unes setmanes més tard, quan ja estaven a Barcelona... El Sant Jordi va a la neu, i la neu va al Sant Jordi!!

Un ocellet ens ha dit que de campaments us passàveu el dia mirant a terra...

Aquest trimestre l’amor ha tornat a aflorar entre els Llunàtics... Sentiments inesperats... hi haurà alguna confessió?

Jo sé d’un grup de l’esplai que van dormir tots a la mateixa tenda a campaments!

Es diu que als campaments érem molts perquè molts nens van portar uns convidats inesperats, que eren petits i feien gratar-nos el cap...

Hem descobert que els nens i nenes de l’esplai tenen una gran habilitat econòmica, sabeu què heu de fer quan teniu massa poder adquisitiu...

Solucions al Sudoku i al Kakuro:

El còmic

12


Vols passar un estiu inoblidable?

Vine de Colònies amb l’esplai! Del 9 al 18 de juliol a la casa de colònies de Salgar (La Noguera) Inscripcions a partir del 24 d’abril Reunió de pares: dissabte 12 de juny, 18:00 h

Festa Verda i Mostra d’Entitats del Coll Vine a la Gran Festa Verda del Coll! T’hi esperen activitats infantils, espectacles d’animació, paradetes de les entitats del barri, un dinar popular, actuacions musicals, tallers per a joves i grans.... Dissabte 8 de maig al Parc de la Creueta del Coll a partir de les 10h

Diada de la Malèfica del Coll Com cada any els diables del Coll celebren la seva diada amb activitats infantils, dinar popular, espectacles, tallers i un correfoc pels carrers del barri! No t’ho perdis! Vine el dissabte 12 de juny al Parc de la creueta del Coll!

Sant Jordi 2010  

Edició Sant Jordi 2010 de la revista de l'Esplai Sant Jordi

Sant Jordi 2010  

Edició Sant Jordi 2010 de la revista de l'Esplai Sant Jordi