EL LLEÓ PRESUMIT

Page 1

1


EL LLANGARDAIX “LLUC” TREBALLA A LA SEVA PERRUQUERIA. TÉ MOLTS CLIENTS.

2


IIII

EL CAVALL VOL QUE LI PENTINI LA CUA. 3


OING OING

EL PORC VOL QUE LI RESPATLLI EL CAP I LA PANXA.

4


BEEE

ELS XAIS VOLEN RUL路LOS A LA LLANA.

5


KIKIRIKI

EL GALL VOL UNA BONA ENSABONADA I AIGUA CALENTA PER RENTAR LES SEVES PLOMES.

6


MUUUU

LA VACA TÉ UN CASAMENT I VOL UN PRECIÓS MAQUILLATGE.

7


AAUUU

EL LLOP FA 2 ANYS I VOL QUE LI TALLIN EL PÈL PER ESTÀ MACO A LA SEVA FESTA D’ANIVERSARI.

8


UUUU AAAA

LA MONA TÉ CONVIDATS PER BERENAR I VOL UN BON TOCAT.

9


GGRRR

DE SOBTE UN FEROTGE LLEÓ ENTRA PER LA PORTA DE LA PERRUQUERIA.

10


TOTS SURTEN FUGINT. UNS CORREN, ALTRES SALTEN I ALTRES VOLEN.

11


EL LLANGARDAIX LI RENTA LA CRINERA ESTARRUFADA.

12


“EL LLEÓ NO EM FA POR, PAM I PIPA, PAM I PIPA, EL LLEÓ NO EM FA POR, PERQUÈ SÓC BON CAÇADOR”

13


14


TALLER DE PRÀXIES CONTE LOGOPÈDIC Nº 3 “EL LLEÓ PRESUMIT”

NOTA: El conte s'explica al grup classe amb el material específic del conte. En vermell es ressalten lesaccions,onomatopeies i pràxies que també fan els nens durant l'explicació del conte. Al final del conte es fa una pràxia en gran grup.

El llangardaix “Lluc” ( treiem i fiquem la llengua molt i molt ràpid) treballa a la seva perruqueria. Té molts clients. El cavall “IIII” vol que li pentini la cua, el porc “OING OING” vol que li respallin la panxa, els xais “BEEEE” volen rulos a la llana, el gall “KIKIRIKI” vol una bona ensabonada i aigua calenta per rentar les seves plomes, la vaca “MUUUU” té un casament i vol un preciós maquillatge, el llop “AUUUU” vol que li tallin el pèl i la mona “UUUIII” vol que li arreglin la barba. Però de sobte el lleó entra per la porta de la perruqueria i tots els animals espantats (cara de fer crits) surten fugint, uns corren, altres senten i altres volen. El llargandaix es queda sol i atemorit (cara de por i fent que es mossega les ungles) davant de la ferotge fera. El lleó ben calmat li diu:-“GRRR Si-us-plau no tinguis por, a la selva ha caigut un gran ruixat, estic tot moll i ple de fang (cara de fàstic). Em pots arrgelar la crinera? Així faig més riure que por” El llangardaix agafa les seves eines i es posa mans a l'obra. Els altres animals tornen a la perruqueria poc a poc i vigilant (obrim molt i molt els ulls) , que mai se sap! Quan entren a la perruqueria veuen el cap del lleó tot ensabonat i es peten de riure (ja-jaja) tots junts li treuen la lengua , li fan burla i comencen a cantar “ el lleó no em fa por, pam i pipa, pam i pipa....” . El lleó se'ls mira enfuretgit ( s'arronsa el front i es posa morros) i tots els animals es callen de sobte i entren a poc a poc a la perruqueria i se seuen cadascú a la seva cadira. Tots ben educats es diuen bon dia: - Bon dia senyor lleó! - Bon dia senyora vaca!.... El senyor llangardaix està encantat de ser el perruquer més prestigiós i respectat de tota la selva. Quan tothom acaba de fer-se el tractament s'acomiaden i marxen: (DISCRIMINACIÓ AUDITIVA) escoltem el so d'un animal , els nens l'han d'endevinar, i li diguen adeu, així un per un tots els animals.

I si no és veritat, bé que ho sembla, perquè aquest conte s'ha acabat.


material

onomatopeies

Pràxies durant el conte

Ninos de peluix de cada animal que quan s'apreta la panxa fa la seva onomatopeia (si no es troben es poden utilitzar onomatopeies baixades d'Internet grabades en CD per fer la discriminació auditiva)

OING OING IIIII BEEEE MUUUU KIKIRIKI AAUUUU UUUU-IIII GGRRRR JA-JA-JA

Treure i ficar la llengua molt i molt ràpid

CANÇONS EL LLEÓ NO EM FA POR

Pràxies en gran grup

Audició d’onomatopeies: Cada animal de Cara de fer crits: peluix fa la seva obrir molt i molt onomatopeia, o la boca, amb els tenim un CD amb ulls tancats les onomatepeies Cara de por: dels animals del arronsar tots els conte. músculs de la cara Mossegar-se les ungles:

LLEÓ obrir i tencar les VACA mandíbules molt CAVALL ràpid LLOP Cara de fer fàstic PORC Cara d'estar MONA vigilant: obrir GALL molt i molt els BEEEE ulls i mirar cap a un costat i cap al (Es pot dir en veu altre alta el resultat o Treure al màxim es poden utilitzar la llengua les imatges de les Fer burla o titelles) pedorretes Cara d'enforetgit: Bingo d'animals arronsar el front i fer morros


______________________________________ TALLER DE PRÀXIES ____________________ 1 . - QUÈ SÓN LES PRÀXIES MIOFACIALS? És una gimnàstica que fem amb els òrgans articulatoris per tal de millorar la capacitat de producció dels sons de la llengua.

2 . – JUSTIFICACIÓ DEL TREBALL DE PRÀXIES Aquesta proposta de treballar les pràxies a Educació Infantil sorgeix a finals del curs 2007-08 davant les dificultats de parla i llenguatge presents en molts nens de cicle inicial. Aquesta experiència intenta fer un treball de prevenció en l'àmbit del llenguatge oral. Anteriorment, a l’escola s’havia fet un treball de racons de pràxies i les mestres estaven disposades a iniciar una nova experiència. L’objectiu bàsic és treballar la funcionalitat i mobilitat dels òrgans orofacials des de P3 fins a P5 com a eina de prevenció de dislàlies. Alhora, les diferents experiències serveixen per detectar els nens amb dificultats de parla . Els contes han estat elaborats a partir de diferents llibres de contes curts i contes tradicionals. Les imatges de les pràxies s'han baixat de diferents pàgines web dedicades a la logopèdia i a l'audició i llenguatge. En conjunt volem que sigui un material atractiu i funcional pel treball logopèdic amb nens petits. 3.- Objectiu general - Aconseguir una millor funcionalitat i mobilitat dels òrgans buco-facials. 4.- Objectius específics - Desenvolupar la motricitat fina que afecta als òrgans articulatoris -

Potenciar l’agilitat, mobilitat, pressió i tancament labial

-

Adquirir control, tonicitat i força lingual, labial, bucal i de respiració.

-

Vivenciar les possibilitats d’obertura, moviment i pressió de les mandíbules.

CEIP LA FARGA (SALT)


-

Aconseguir una correcta deglució

-

Ajustar fonèticament els sons significatius de la llengua d’aprenentatge

5.- Continguts -

Pràxies labials, linguals, dentals i guturals

-

Els sons onomatopèics

6.- Metodologia 6.1.-Material Material específic: cada conte té un material específic, visual i manipulable que ens ajuda a explicar el conte. Contes setmanals: cada setmana s’explica un conte i es deixa una còpia a cada classe. La mestra es posa a davant de la pissarra o d’un plafó a on col·loquem el material i els nens es posen a davant en forma de semicercle. Graella de pràxies: Cada setmana es tindrà una graella diferent que les tutores col·locaran al costat de les rutines, així cada dia quan es fan les rutines s’aprofita per fer les pràxies. Cada graella està numerada de l'1 al 4, ja que el primer dia de la setmana s'explica el conte i les pràxies es fan una columna cada dia la resta de la setmana. 6.2.-Temporalització Cada setmana s'explica un conte. A la primera sessió la mestra d'audició i llenguatge dramatitza el conte davant de la classe. Els nens es col·loquen en semicercle al seu voltant. Durant el conte es van realitzant les pràxies que van apareguent i com a cloenda del conte es fa una pràxia en gran grup. La mestra d'audició i llenguatge deixa a la classe una còpia en paper del conte perquè la mestra el pugui tornar a explicar quan vulgui o perque els nens se'l mirin i el llegeixin. També es deixa a a la classe la graella de pràxies que es penja en el racó de les rutines, així cada dia quan es fa el Bon Dia es poden fer les pràxies que toquen.

CEIP LA FARGA (SALT)


TALLER DE PRÀXIES CONTE LOGOPÈDIC Nº 3

“EL LLEÓ PRESUMIT”

El llangardaix “Lluc” treballa a la seva perruqueria. Té molts clients. El cavall IIII vol que li pentini la cua, el porc OING OING vol que li respallin la panxa, els xais BEEEE volen rulos a la llana, el gall KIKIRIKI vol una ona ensabonada i aigua calenta per rentar les seves plomes, la vaca MUUUU té un casament i vol un preciós maquillatge, el llop AUUUU vol que li tallin el pèl i la mona UUU III vol que li arreglin la barba. Però de sobte el lleó entra per la porta de la perruqueria i tots surten fugint, uns corren, altres corren i altres volen. El llangardaix es queda sol i atemorit davant de la ferotge fera. “Si-us-plau no tinguis por, a la selva ha caigut un gran ruixat, estic tot moll i ple de fang. Em pots arreglar la crinera? Així faig més riure que por” El llangardaix va agafar les seves eines i es posa mans a la feina. Els altres animals tornen a la perruqueria poc a poc i vigilant, que mai se sap! ACTIVITAT DE PRÀXIES AMB MATERIAL: 1.- Audició d’onomatopeies CANÇONS 1.- EL LLEÓ NO EM FA POR

FITXA DE PRÀXIES PER L’AULA Nº3: PRÀXIES LABIALS

BA BE BI BO BU

BA BE BI BO BU

BA BE BI BO BU

BA BE BI BO BU


1

BA BE BI BO BU

2

3

4

BA BE BI BO BU

BA BE BI BO BU

BA BE BI BO BU