la fada mandarina

Page 1


UN DIA PLUJÓS DE TARDOR A SOTA D’UNA FULLA VA NÉIXER UNA PETITA FADA. AVIAT ELS SEUS PARES VAN DESCOBRIR QUE LA SEVA MÀGIA CONSISTIA A FER SORTIR L’ARC DE SANT MARTÍ I PER AIXÒ VAREN DECIDIR POSAR-LI DE NOM “MANDARINA” COM EL COLOR TARONJA DE L’ARC DE SANT MARTÍ.


DISFRUTAVA RELLISCANT PER PERÒ UN DIA VA CAURE A DINS D’UNA GRAN BASSA D’AIGUA I VA PERDRE LA VARETA MÀGICA.


UNA VACA DE LA GRANJA VA ANAR A BEURE A LA BASSA I ES VA EMPASSAR LA VARETA MÀGICA.


QUAN VAREN COMENÇAR A MUNYIR LA VACA LA LLET NO VA SORTIR DE COLOR BLANC SINÒ DELS SET COLORS DE L’ARC DE SANT MARTÍ.


ELS NENS ANAVEN A LA GRANJA A BEURE LA .

EL PRIMER NEN VA DIR: -

UMMM! AQUESTA LLET TÉ GUST DE PLÀTAN.

EL SEGON NEN VA DIR:


-

UMMM! AQUESTA LLET TÉ GUST DE MADUIXA.

EL TERCER NEN VA DIR: - UMMM! AQUESTA LLET TÉ GUST DE POMA.


LA VACA ES QUEIXAVA DE MAL DE PANXA I AIXÍ LA FADA MANDARINA VA DESCOBRIR QUE LA VACA S’HAVIA EMPASSAT LA SEVA VARETA MÀGICA. AMB UNA PÒCIMA DE LA FOLLETA LLIMONA, LA VACA VA FER UN FORT ESTORNUT I VA SORTIR LA VARETA MÀGICA.


EL NEN PLORAVA PERQUÈ ELL VOLIA LLET AMB GUST DE XOCOLATA. PERÒ, VET AQUÍ, QUE L’ARC DE SANT MARTÍ NO TÉ EL COLOR MARRÓ I PER AIXÒ NO PODIA VEURE LLET AMB GUST DE XOCOLATA.


VA MOURE LA SEVA VARETA: -

TRALARÍ, TRALARÓ, QUE APAREGUI EL COLOR MARRÓ.

DE SOBTE LA LLET VA QUEDAR DE COLOR MARRÓ. EL NEN SE LA VA BEURE:


-

UMMM! ÉS BONÍSIMA, TÉ GUST DE XOCOLATA. ARA SÍ QUE ESTIC CONTENT.

DES D’ALESHORES, LA LLET AMB GUST DE XOCOLATA ÉS LA PREFERIDA DE .


TALLER DE PRÀXIES CONTE LOGOPÈDIC Nº 5

“LA FADA MANDARINA”

1.- Tenir propioceptivitat dels òrgans fonatoris 2.- Exercitar la mobilitat, control i força de la llengua ACTIVITAT DE PRÀXIES AMB MATERIAL: 1.- Es dóna un plat de plàstic a cada nen untat de xocolata (Nocilla) i l’han de llepar amb la llengua fins que no quedi res.

FITXA DE PRÀXIES PER L’AULA Nº5: PRÀXIES LINGUALS

LLEPAR EL LLAVI SUPERIOR

RRRRRR

FER UNA PEDORRETA

SA SE SI SO SU

POSAR MORROS

FER LLENGOTS

TOCAR LES DENTS DE DALT I DESPRÉS LES D’ABAIX

FER VIBRAR ELS LLAVIS

SA SE SI SO SU

SA SE SI SO SU

XIULAR

SA SE SI SO SU


TALLER DE PRÀXIES CONTE LOGOPÈDIC Nº 5

“LA FADA MANDARINA”

NOTA:El conte s'explica al grup classe amb el material específic del conte.En vermell es ressalten les accions,onomatopeies i pràxies que també fan els nens durant l'explicació del conte.Al final del conte es fa una pràxia en gran grup. Aquest conte necessita el següent material: titella d’una fada amb na vareta màgica, cartolines ab els colors de l’Arc de Sant Martí, dibuixos d’una masia, una vaca i un nen.

Un dia plujós de tardor sota una fulla va néixer una petita fada. Aviat els seus pares van descobrir que la seva màgia consistia a fer sortir l’arc de sant martí i per això varen decidir posar-li de nom “Mandarina” com el color taronja de l’arc de sant martí. (A la pissarra es van enganxant els colors de l’Arc de

Sant Martí i els nens els van dient i es dibuixa un arc). A la Fada Mandarina li encantava lliscar per l’Arc, “zum, zum”. Però un dia li va caure la vareta màgica a dins d’un bassa que hi havia al final de l’Arc i no la va trobar. Se’n va tornar a casa molt trista i somicant “snif,snif”. Allà al costat hi havia una masia amb animals, ànecs (cuac, cuac), gallines (coc,coc), cavalls ( iiii) , porcs ( oing,oing) i una vaca ( muuuuu). Aquell dia la vaca havia sortit a passejar pel camp, tenia molta set i es va acostar a una bassa a beure. De sobte la vaca va estar a punt d'ennuegar-se i va començar a tosir "co-co" : "Muuu, no sé què m'ha passat, mmmuuuu". resulta que la va s'havia empassat la vareta màgica de la Fada Mandarina. Quan la masovera va començar a munyir la vaca " xif,xif, xif" resultà que la llet no era blanca sinò de colorins. Els nens estaven encantats amb aquela llet, per un tenia gust de plàtan, per un altre de maduixa, per un altre de poma. Tots estaven entusiasmats excepte la pròpia vaca que tenia molt mal de panxa: "ai, ai, muuuu, ja no puc soportar aquest mal de panxa" . La Fada mandarina va sentir aquells crits de dolor i així va descobrir que la vaca s'havia empassat la seva vareta. Ràpidament va anar al bosc a demanar-li a la Folleta Llimona que preparés una pócima per la vaca. Quan la vaca la va beure va fer un fort estornut "atxís" i la vareta va sortir volant. Ara tothom estava content!!! Tothom? Nooo! Hi ha via un petit minyó que no estav gens content, i fins i tot plorava "bua,bua" perquè ell volia llet amb gust de xocolata i vet aquí que l'Arc de Sant Martí no té el color marró i per això ell no havia pogut tastar la llet marró. La Fada Mandarina va exclamar: -No et preocupis, tralarí, tralaró que aparegui el color marró!!! i els colors de l'Arc es varen començar a barrejar fins a formar el color marró. "Ummm, boníssima" va eclamar el nen , la Fada també va provar la llet de color marró i li va agradar tant que des d'aleshores és la seva preferida. "colorins per aquí, colorins per allà aquest conte s'ha acabat"


Material

Onomatopeies del conte Titella d'una fada zum, zum amb vareta coc,coc Imatges: masia, iii vaca, nen oing,oing Cartolines de co-co ( tosir) colors de l'Arc xif,xif,xif ai,ai, muuu atxís, buaa, buaaa ummmm

Pràxies durant el Pràxia en gran conte grup morrets: quan fem Cada nen té un caure la fada per l'Arc. plat de plàstic llepar els llavis: amb "Nocilla" quan bebem la llet untada. Han Arronsat el nas: la d'agafar el plat vaca té mal de panxa amb les mans i llepar tota la xocolata amb la llengua fins que el plat estigui net.

Cançó: xocolata, xocolata


CEIP LA FARGA (SALT) GRAELLA DE PRÀXIES Nº 5 “LA FADA MANDARINA”

1

2

3

RRRRRR

LLEPAR EL LLAVI SUPERIOR

FER LLENGOTS

FER UNA PEDORRETA

SA SE SI SO SU

TOCAR LES DENTS DE DALT I DESPRÉS LES D’ABAIX

SA SE SI SO SU

4 POSAR MORROS

FER VIBRAR ELS LLAVIS

XIULAR

SA SE SI SO SU

SA SE SI SO SU