ES 142

Page 6

6 IHMISET Analyysissä ZP, Rajoy ja kuningaspari Kuningas Juan Carlos ”Kuningas Juan Carlos I on itsevarma, optimistinen, aloitekykyinen, erittäin hellä, kohtelias, antelias, hienotunteinen ja hieman varautunut. Käsiala kertoisi valtion päämiehen olevan järjestelmällinen ja suunnittelevan tekemisensä tarkkaan, vaikka suuri innostuvaisuus ajaakin joskus yllättäville teille. Kirjoittajalla on suuret älylliset ja verbaaliset lahjat sekä selkeät päämäärät. Asemastaan huolimatta kuningas on hyvin välitön ja vilpitön ihminen.” Charo Barrón Martín Kuningatar Sofia (kuva, jonka alla tekstiä ja allekirjoitus) ”Harkitsevainen, tahdikas, hyvin kypsä. Allekirjoituksen sijoittaminen tilaan kertoo hänen hallitsevan hyvin tekemisensä ja katsovan tulevaisuuteen. Allekirjoitus on analysoitavassa tekstissä ikään kuin jatkona muulle tekstille, minkä sanotaan kuvastavan luonnollisuutta ja kohteliaisuutta. Läheisyys ei ahdista kuningatarta, vaan hän on ystävällinen ilman teeskentelyä, hyväntahtoinen ihminen ja hyvä ystävä. Tekstin kallistumisaste kertoo hyvästä tunteiden hallinnasta. Kirjoittaja tuntee hyvin vahvuutensa ja heikkoutensa. Hän on myös perfektionisti, mikä voi heijastua käyttäytymiseen perhesuhteissa. Ja mikäli tämä saa aikaan konfliktitilanteita, hän osaa saattaa ne hyvin päätökseen. Kuningatar Sofia on tyytyväinen saavuttamaansa asemaan, eikä pelkää kritiikkiä.” Begoña Mardones Mariano Rajoy ja José Luís Zapatero ”Molemmat ovat hyvin huolissaan kirjoituksen painosta päätellen. Zapatero on älykäs, mutta ei aina ajattele loogisesti. Hän saa enemmän vaikutteita kuvista kuin konsepteista, ja hänen mielipiteensä eivät aina ole realiteettien rajoissa. Miestä liikuttavat tunteet, yllätys, ihailu ja herkkäuskoisuus. Hän ei aina edes halua yksinkertaistaa tai ratkaista asioita. Poliitikko etsii nostalgiaa lapsuudenmuistoistaan. Hän on aloitekykyinen ja kunnioittaa suuresti itseään. Rajoy on älykäs tarkkailija, herkkä ja intuitiivinen. Havaittavissa on ahdistuneisuutta. Mies on vastaanottavainen ja etsii todistettavissa olevaa totuutta. Hän on diplomaattinen ja suostutteleva, eikä siedä väkivaltaa tai voimakeinoja. Äärimmäisen hyvä välttämään tai työntämään ajatuksistaan teemat, jotka eivät häntä miellytä.Vaihtelevainen mieli, usein totinen, monitahoinen persoonallisuus. Nähtävissä on mieltymys perinteiseen estetiikkaan, esimerkiksi kodin on oltava kaunis ja käytännöllinen. Käsialojen perusteella sanoisin molempien löytäneen paikkansa työmaailmassa.” ”Grafopsykologi” María Pilar Besumán, suorittanut grafologian opintoja Madridin Complutensen yliopistossa ja työskennellyt vuosia General Motorsin työhönvalinnassa.

142 ESPANJAN SANOMAT

Kriminologiaa ja grafologiaa LEENA TOIVOSEN UUDET ALUEVALTAUKSET

Leena Toivosen löytää iltapäivisin omalta toimistoltaan Torremolinosin keskustasta. Takaseinällä komeilevat kurssitodistukset.

Leena Toivonen työskentelee konsulaatin ”vakituisen kiireapulaisena” ja yksityisyrittäjänä – ja nyt myös kriminologina, grafologina sekä dokumenttiväärennösten tutkijana. Hän on Espanjan oikeuslaitoksen perito judicial.

L

eena Toivosen työura Espanjassa on pitkä. Alunperin hän päätyi etelään melkein sattuman kautta. Ura suomalaisessa silkkipainossa oli viemässä töihin Sveitsiin, mutta työluvan saaminen ei ollut tuohon aikaan helppo juttu. ”Minulle sanottiin, että siihen menisi aikaa noin vuosi. Ja kun olin jo ilmoittanut kaikille lähteväni ulkomaille, lähdin sitten odottelemaan sitä Espanjaan. Ja sillä tiellä olen.” Lukuisien töiden ja perheen perustamisen jälkeen Leena perusti oman asiainhoitotoimiston, joka on toiminut jo parin vuosikymmenen ajan. Torremolinosissa sijaitsevasta asiainhoitotoimistostaan monelle tuttu Leena Toivonen lupasi erään kerran Anneli Talsille tuurata häntä Málagan konsulaatissa, jotta ystävä pääsisi kesälomalle. Pian hän löysi itsensä Madridin suurlähetystöstä tuuraamasta äitiyslomasijaisuutta ja innostui pääkaupungissa opiskelemaan yksityiskoulussa nimeltä Centro Sókrates, ensin kriminologiaa ja pian myös grafologiaa sekä väärennösten tutkimista. ”Olen ilmeisesti ensimmäinen ulkomaalainen perito judicial tällä alalla Espanjassa. Eikä väärennösten tutkijan virallista koulutusta taida olla Suomessa laisinkaan, vaikka harrastajia toki löytyy. Joitain töitä on tästä syystä tullut Suomesta yksityisten kautta, kun poliisi ei ole katsonut tarpeelliseksi käsialatutkimuksia ja ihmiset ovat niitä kaivanneet.” ”Teen näitä töitä Espanjan oikeuslaitokselle ympäri maan sekä yksityisille asianajajille. Eniten tulee toimeksiantoja allekirjoitusten tarkistamisista,

Mia Konu esimerkiksi sopimuksissa tai pankkien shekeissä. Yleisiä ovat myös uhkauskirjeiden tutkimukset. Jos epäillään jotakuta tiettyä henkilöä, vertaillaan käsialanäytteitä asian vahvistamiseksi.” VILAUTAN HAASTATELTAVALLE MUISTIINPANOVIHKOANI, josta löytyvä kaunokirjoitukseni on joskus kallellaan, toisinaan pystyssä; silloin tällöin siistiä ja selkeää, toisinaan juuri ja juuri luettavissa. ”Tekstin vaihtelevuus kertoo muutoksenhalusta ja nopeasta kyllästymisestä. Avoin, eteenpäin pyrkivä ja teräväkielinen”, Leena luettelee. ”Yksityisyydestään tarkka – sen vaalimisesta kertoo esimerkiksi o-kirjaimen sisälle piirretty pienempi rinkula...” ”Olen aina ollut kiinnostunut käsialoista, mutta en tiennyt opiskelemaan alkaessani, mihin joutuisin! Oli häm-

”Costa del Sol on kriminologisesti otollista aluetta

rikollisuudelle.” mästyttävää nähdä, miten paljon käsialasta saa irti tutkimalla painotusta, kirjainten muotoa ja muita piirteitä. Täytyy kuitenkin muistaa, että grafologia ei ole tarkka tiede. Se antaa vain osviittaa.” Käsialaan voivat heijastua esimerkiksi nuorten tai lasten ongelmat, parisuhteen konfliktit tai mielialahäiriöt. ”Opiskeluaikana teimme paljon näyteanalyyseja, ja saimme tietää tekstien kirjoittajat vasta jälkeenpäin. Mieleen ovat jääneet vaikuttavina Ulrike

Meinhofin sekä sarjamurhaaja Ted Bundyn käsialanäytteet. Niitä analysoidessa kuvitteli kaiken menevän pieleen ja mietti, ettei sellaisia henkilöitä voi olla olemassakaan. Kaikki loksahti paikoilleen kuullessamme kirjoittajien henkilöllisyydet.” Yrittäjä tunnustaa nykyään automaattisesti ruotivansa henkilöitä heidän käsin kirjoittamia tekstejä nähdessään. ”Usein se auttaa suhtautumaan asiakkaisiin oikealla lailla.” LEENA TOIVONEN ON suorittanut kriminologian reilun puolentoista vuoden peruskurssin ja kertoo, että alalla voi erikoistua esimerkiksi ruumiinavauksiin, väkivaltaisiin kuolemiin tai seksuaalirikoksiin. Opintoihin liittyen piti perehtyä hyvin Espanjan rikoslakiin ja opintoihin sisältyi ei-verbaaliseen kielenkäyttöön perehtymistä. ”Kyseessä on hirveän laaja ala. Kriminologi voi toimia esimerkiksi yksityisetsivänä. Sille alalle en ole vielä pyrkinyt, vaikka se mielenkiintoista onkin”, Leena nauraa. Kysyttäessä, millainen on pahimmanlaatuisen rikollisen käsiala, Leena selvittää: ”Heidän käsialassaan yhdistyy vähintään 4-5 eri piirrettä, joista yksi on tunnusomaista neurootikoille, toinen narsisteille ja niin edelleen.” Kriminologiassa voidaan pohtia myös infrastruktuurin vaikutuksia rikollisuuteen. ”Costa del Sol on itse asiassa rikollisuudelle hyvinkin otollinen alue; suuressa ulkomaalaisjoukossa on helpompi piiloutua massaan”, suomalainen tuumaa.


Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.