Page 1

La

revista

finlandesa

en

españa

n°126

ABRIL

2011

HUHTIKUU

espanjan sanomat HUOM. TÄMÄ ON NÄYTEDIGILEHTI, JOKA ON ES:N PAPERILEHTEÄ SUPPEAMPI VERSIO. täydellisen LEHDEN VOIT HANKKIA KOTIISI TILAA ESPANJAN SANOMAT -LINKIN KAUTTA.

ES:N DIGILEHDET 129 - 125 VOIT SELATA KOKONAISUUDESSAAN (ARKISTO). AXARQUÍAN LAITTOMAT TALOT

kiipeilijÄn El CHorro ZAPATERO ei lähde enää ehdokkaaksi

UNED on Espanjan avoin yliopisto PÄÄSIÄISEN PAASTORUOKAA

Thyssenin paronittaren upea taidekokoelma

Màlagan uusi vetonaula w w w . e s p a n j a n s a n o m a t . e s

      e - m a i l :    e s @ e s p a n j a n s a n o m a t . e s


ESPANJAN ASUNTOJA ALENNETTUUN HINTAAN! Ostajia riittää, mutta meillä on

HUUTAVA PULA

hyvistä 1-4 mh:n asunnoista!

HALUATKO MYYDÄ OMASI? Ota heti yhteyttä meihin!

BABILONIA: Torremolinosin keskustassa, lähellä meren rantaa, myynnissä kolmen makuuhuoneen asunto 15. kerroksessa. Kaikki palvelut aivan lähietäisyydellä. Lasitetulta terassilta upeat merinäköalat. Asunto myydään kalustettuna. Taloyhtiöllä puutarha- ja uimaallasalue. Hintaan sisältyy kahden autopaikan käsittävä autotalli. Hinta: 260.000 € BUENSOL: Viehättävä kaksikerroksinen kolmen makuuhuoneen omakotitalo Calahondassa. Avara olohuoneruokailutila, jossa takka. Sekä ala- ja yläkerrassa terassit. Talossa myös sauna. Puutarhassa on automaattinen kastelujärjestelmä. Käytössä yhteinen uima-allasalue kolmen muun talon kanssa. Hinta:

Villa: u S n i a V IOINTI V R A N INE lutesVIRALL mme ha sim.: essa tee e

tee lante tai ostoti ioinnin, joka pä Myyntirv sa a n allise oitukses sanne vir iinnelain (k t e s k o rahalait - kaikki tön) ä njaossa välttäm perinnö s y it lv e s ly - ar vo määritte sar von - verotu den ositus jne. tta, uu illan kau I - omais S tosi SuV

K n stat asu ILMAISE Mikäli o en ar vioinnin llis saat vira

450.000 €

Villa Pueblo Cristina: Suositussa Pueblo Cristinan taloyhtiössä sijaitseva tilava rivitaloasunto neljässä kerroksessa. Viisi makuu- ja kolme kylpyhuonetta sekä kaakonsuuntainen terassi. Asunto on todella tyylikkäästi sisustettu kauniilla huonekaluilla, jotka sisältyvät hintaan. Kellarikerroksessa kodinhoitohuone sekä kuntosalilaitteet. Suljettu piha-alue, jossa autopaikoitus, sekä puutarha- ja uima-allasalue. Hinta: 320.000 €.

Lomas de Don Manuel: Los Pacosissa uudehkossa taloyhtiössä myytävänä kahden makuuhuoneen asunto, jossa yli 20 m² kulmaterassi! Asunnossa ei ole ennen asuttu. Taloyhtiöllä puutarha- ja uima-allasalue. Hintaan kuuluu autohallipaikka. Hinta 169.950 € keittiö. Vaativat remonttia. Taloyhtiöllä on uimaallas-alue. Kaikki palvelut lähietäisyydellä! Hinnat alk. 57.000 €.

PIDÄTKÖ GOLFISTA?

Fuengirola Sun -taloyhtiössä myynnissä useita 32 m2 yksiöitä. Kaikissa asunnoissa on kylpyhuone, parveke sekä mini-

Myymme golfosakkeita La Siestaan, La Duquestaan, La Calaan, Mirafloresiin, Guadalhorceen, Calanovaan...

API 585

KIINTEISTÖNVÄLITYS A S I O I N T I T O I M I S T O GSM (+34) 609 545 347, (+34) 626 379 379 tel. (+34) 952 586 049 fax (+34) 952 477 353 Avda. Jesús Cautivo, 5 (Junakatu) 29640 Fuengirola, España e-mail: suvilla@suvilla.com • web: www.suvilla.com

Suvi Kauranen

ASIOINTIPALVELUT AMMATTITAIDOLLA ! Espanjassa asuminen käy helposti, kun asiasi ovat luotettavissa ja osaavissa käsissä. Me asioimme puolestasi. Palvelemme suomeksi. Ekonomi Guillermo Domínguez toimii erikoisasiantuntijanamme. Hoidamme ja valvomme: • NIE-numerot ja oleskeluluvat • veroilmoitukset • asuntokaupat ja lainhuudatus • • vuokrasopimukset • ajokorttien rekisteröinti • yritysten perustaminen • lupa-asiat • • kirjanpito • kaupallinen konsultointi • sijoitusneuvonta • vakuutukset • jne.

www.suvilla.com


sisältö 3

Espanjan Sanomat 126

126 RAPORTTI • Avoimen yliopiston opiskelijana Espanjassa AJASSA • Zapatero ei asetu ehdolle ensi vaaleissa PÄÄKIRJOITUS • Pääministeri on nyt ”rampa ankka” KOLUMNI • Meri sisälläni IHMISIÄ JA ILMIÖITÄ • Kuningas olisi baskien halutuin ryyppykaveri • Almodóvarin elokuvien perversiot tutkijoiden symposion aiheena KULTTUURI • Paronitar avasi nimeään kantavan museon MATKALLA • El Chorro on toistaiseksi rauhallinen kiipeilypaikka HYVINVOINTI • Kaihi on harvinaisempi kasvissyöjillä GASTRONOMIA • Paastonajan ruokaresepti • Dieetillä italialaisittain

Málagan itäpuolelle jäävällä Axarquían alueella on yli 10.000 laitonta asumusta.

Rakennusbuumin raunioilla – Axarquían tuhannet laittomat talot Málagasta itään sijaitsevan Axarquían alueelle nousi villeinä rakennusvuosina 2000-luvun alussa nopeaan tahtiin kokonaisia asuinalueita. Kunnat antoivat rakennusluvan ja rakennusyhtiöt pistivät hihat heilumaan. Vuonna 2004 Andalusian maakuntahallitus Junta de Andalucía puuttui villiin rakentamiseen. Selvisi, että Axarquían alueelle nousseista asunnoista mahdollisesti 12.700 on voimassaolevien kaavoituslakien perusteella laittomia. Kysyttäessä kiinteistösotkun uhrien

Restaurante Mariano

Dorada on suomeksi kultaotsa-ahven.

Hyvän ruoan ystävänä tunnettu toimittajamme Kari Väisänen testasi malagalaisravintola Marianon tarjonnan. Samaisen ravintolan sattui valitsemaan ruokapaikakseen kyseisenä päivänä useiden teinityttöjen unissakin pääosaa näyttelevä Mario Casas. Näyttelijä toi vilskettä ravintolaterassin ympäristöön ja toimittaja lounasti salamavalojen välkkeessä. Restaurante Mariano sijaitsee Málagan ydinkeskustasta löytyvällä aukiolla. Ruoka on maistuvaa ja kohtuuhintaista – hyvä palvelu ja mieluisa ilmapiiri huomioiden. Sivu 21

Save Our Homes Axarquía -yhdistyksen puheenjohtajalta Philip Smalleylta, missä näitä laittomia taloja on, hän tekee kädellään laajan kaaren La Viñuelan tekojärven takana kohoavaan rinteeseen. Kaikki alueelle viime vuosikymmenen aikana nousseet talot ja asuinalueet kuuluvat purkuuhan alaisiin.Tämän kunnan lisäksi niitä on ainakin 28 muussa kunnassa. Siitä lähtien kun Andalusian uusi kaavoituslaki, Ley de Ordenación Urbanística de Andalucía (LOUA), tuli voimaan vuonna 2003, ovat useat tuhannet Axarquían alu-

een asukkaat saaneet hallituksen kirjeen purkamismääräyksestä. ”Emme voi käsittää, miten tämä pääsi tapahtumaan. Me teimme kaiken niin laillisesti kuin ikinä mahdollista, lähtien arkkitehdin hyväksymästä rakennussuunnitelmasta aina notaarin tekemään tontin lainhuudatukseen saakka. Missään vaiheessa ei ollut epäilystäkään siitä, ettei tontille rakentaminen olisi laillista”, kertoo erään laittoman talon omistaja Tony Jones. Sivu 30

Lääkärit tiedottavat Internetistä löytyvä Terveyskirjasto on lääkäriseura Duodecimin ylläpitämä maksuton tietokanta terveydestä ja sairauksista. Suuren yleisön terveyteen liittyvän sivuston artikkelit ovat suomalaisten kansallisten hoitosuositusten mukaisia.Tekstit ovat aina asiantuntijoiden kirjoittamia ja tarkistamia. Sivusto kehitettiin alunperin Suomen sosiaali- ja terveysministeriön tuella. Myös Sitra avusti toimintaa ja kehitystyössä ovat olleet mukana Kansanterveyslaitos, Kuntaliitto sekä maan sairaahoitopiirit. Sisältö avattiin valtakunnalliseksi palveluksi vuonna 2007. Sivu 6

Terveyskirjaston pt. Pertti Mustajoki.


8 ajassa

?

126 Espanjan Sanomat

MATKUSTA KEVYESTI JA KULJETA TAVARAT T-TAXILLA SUOMEN JA ESPANJAN VÄLILLÄ

+

barómetro

Espanjalaisyhtiö Inditex jatkaa voittokulkuaan ja perustaa yhdeksännen, kenkiin ja asusteisiin keskittyvän tuotemerkin. Tekstiilijätti ylitti vuoden 2010 viimeisellä neljänneksellä markkinoiden odotuksen 14 %:lla. Vuonna 2010 liikevaihto kasvoi 13 % ja oli näin 12,5 miljardia euroa. Konserni aikoo avata kuluvana vuonna noin 500 uutta liikettä.

TARJOUS! Matkalaukku Espanjan ja Suomen välillä vain

50€

ilman painorajoitusta!

SOITA!

Työttömien määrä lisääntyi maaliskuussa Espanjassa 34.406 hengellä. Uusi ennätyslukema on 4.333.669. Tilanne on heikentynyt kaikilla aloilla, eniten maanviljelyksen saralla. Naisten tilanne on miehiä kehnompi. Viimeisen vuoden aikana työttömien määrä kasvoi 4,01 %, yhteensä 167.056 hengellä.

Málagan kaupunki odottaa uuden Museo Carmen Thyssenin tuovan kaupunkiin vuosittain miljoonien eurojen lisätulot kasvavan turismin myötä. Museon kokoelma antaa erinomaisen kuvan eteläespanjalaisesta elämästä menneinä aikoina. ”Tämä kokoelma kuuluu Andalusiaan”, paronitar Carmen Thyssen julistaa.

Espanjan surkea työttömyystilanne saa maan asukkaat haaveilemaan töistä ulkomailla, mutta esteeksi nousee usein huono kielitaito. Kieliopintojen, etenkin englannin opetuksen, tason parantaminen olisi erityisen tärkeää. Moitteita ansaitsevat myös maan politiikan ykkösnimet; heidän englannintaidoistaan ei ole esimerkiksi kansalle.

Málagan kaupunki on kerännyt yhteistyössä kiinteistönvälitys Torén kanssa liikuntarajoitteisille sopivia myyntiasuntoja. Kriteerinä on mm. ovien riittävä leveys pyörätuolilla kulkeville sekä liikkumisen helppous talon edustalla ja asuntoyhtiön alueella.

Liikunnan puute ja huono ruokavalio kohottavat ylipainosta kärsivien espanjalaislasten määrää. 30 % alle 18-vuotiaista on enemmän tai vähemmän ylipainoisia. Espanjassa on toiseksi eniten paino-ongelmaisia alaikäisiä EU:ssa. Edelle menee vain Malta.

Tiesitkö tätä? Manolo Blahnik (Santa Cruz de La Palma, 1942) on kuuluisan espanjalaisen kenkämerkin samanniminen perustaja. Mies on kotoisin Kanariansaarilta, missä hän kasvoi vanhempiensa banaaniviljelmillä. Tsekkiläisisältään sukunimen perinyt Blahnik päätyi Geneven ja Pariisin kautta Lontooseen, missä hän hankki leivän ensin Sunday Timesin valokuvaajana. Pian hän ystävystyi muotimaailman väen kanssa ja ryhtyi Vogue USA:n kustantaja Diana Vreelandin ohjauksella suunnittelemaan kenkiä. Ensimmäinen Manolo Blahnik -kenkäkauppa avattiin Lontoossa 1973 ja nykyään merkin kenkäparista saa pulittaa 500–2.500 dollaria. Merkki nousi suureen suosioon Sinkkuelämää-sarjan myötä, kun lähes joka jaksossa jollain näyttelijällä oli ”manolot” jaloissaan tai merkki mainittiin keskusteluissa. Madonna on lausunut Blahnikin kenkien voittavan jopa seksin ja myös Lady Gaga laulaa kappaleessaan Fashion ”rakastavansa manoloita”.

Espanja (+34) 685 382 614 Suomi (+358) 44 504 2972

@

info@t-taxi.com

Myös lyhyt- ja pitkäaikainen varastointi Kuljetamme myös moottoripyörät, mopot, autot, kengät, golfbagit, paketit, kirjat, lahjat jne.

T-Taxilla on uusi palvelupiste Centro Finlandiassa! Avda. Los Boliches 4, Fuengirola Puh: (+34) 952 593 341

www.t-taxi.com

Kuukauden vitsit Taidemaalari Pablo Picasso yllätti kerran murtovarkaan ateljeestaan. Varas pakeni tyhjin käsin, mutta Picasso ehti nähdä hänet ja kutsui poliisit paikalle. ”Voisitteko piirtää kuvan varkaasta, niin meidän olisi helpompi jäljittää hänet?” poliisi ehdotti. Picasso totteli. Hänen piirtämänsä kuvan perusteella kansalliskaarti pidätti kuulusteluja

varten kaksi miestä, neljä naista, hevosen, härän, fasaanin, pölynimurin ja lastenvaunut. Pepe sai lääkäriltä määräyksen tuoda tutkittavaksi siemennestenäytteensä, mutta palasi muutaman päivän kuluttua vastaanotolle tyhjän purkin kanssa. Lääkärille hän selitti: ”Yritin ensin oikealla ja sitten vasemmalla kädellä. Vaimo koetti kaksin käsin ja suullakin –

ensin hampaiden kanssa ja sitten ilman hampaita. Naapurin Juanitakin yritti auttaa, mutta emme me saaneet purkkia auki...” Pedro hoiperteli baarista kotiin umpihumalassa aamuyöllä kello kuusi. Vaimo odotti raivoissaan ovella luudan kanssa. Aviomies tokaisi tyynesti: ”Olitkos siivoamassa vai lentoon lähdössä?”


ajassa

Espanjan Sanomat 126

Suomelan käsityöläiset ottivat haasteen vastaan ja nukkeja syntyi tänä vuonna adoptoitavaksi kaiken kaikkiaan 44. Jokaisen adoption vähimmäislahjoitus on 20 euroa. Summalla saadaan hankittua rokotteet kuutta tappavaa lastentautia vastaan kehitysmaan lapselle. Idean äiti on Aurinkorannikolla Helena Lampela, jonka tytär työskentelee UNICEFilla. ”Parhaat käsityöläiset ovat tehneet useampiakin nukkeja, torremolinosilainen Tuula Lieppinen jopa seitsemän”, kertoo itsekin kaksi nukkea valmistanut Helena. Tuula Häkäri iloitsee kehitysmaiden lasten saamista rokotteista erityisesti, sillä hän sairasAnna ja Toivo -nuket adoptoitiin Espanjassa nopeasti uusille omistajille. tui itse polioon lapsena. ”Poliorokotteet tulivat Suomeen vasta Suomelassa järjestettiin 16. maaliskuuta näyttely, jossa vuosi sairastumiseni jälkeen, ja tiedän, että kyseessä on oli adoptoitavana paikallisten espanjansuomalaisten kä- vaikea, elinikäinen tauti.” sityönä tekemiä Anna ja Toivo -kampanjan nukkeja. Jokaisella UNICEF-nukella on oma henkilöllisyystoBenalmádenan tilkkupiirin (nyk. Mummon kammari) distuksensa. Tekijät ovat olleet kekseliäitä töitään nimesuomalaisnaiset haastoivat kaksi vuotta sitten rannikon tessä. Helena Lampelan nukelle tuli suuri suu, joten siisuomalaisyhdistysten käsityöpiirit mukaan UNICEFin tä tuli Julia Roberta. Taimi Orvokki ja Ilmi Unelma sainukkekampanjaan, jolla kerätään varoja maailmanlaa- vat nimensä tekijän anoppien mukaan, ja mikäs sen osujuista rokotuskampanjaa varten. vampi nimi Espanjassa valmistetulle räsynukelle kuin Torremolinosin Kymppipaikan ja Fuengirolan Molla Maya.

Kielikömmähdys Opettelin vasta espanjaa ja tarvitsin kopion kotini avaimesta vara-avaimeksi. Vilkaisin sanakirjaa ja kävelin rautakauppaan. Kädessäni olevaa avainta näyttäen sanoin mielestäni: ”otro llave, por favor”. Jonkin ajan kuluttua myyjä tuli takaisin ja ojensi minulle malliavaimen lisäksi kahdeksan avainta! En osannut sanoa mitään, joten otin ja maksoin avaimet. Kotona tarkistin sanakirjasta ja otro (suom. toinen) oli muuttunut sanaksi ocho (suom. kahdeksan). Kaiken kukkuraksi yksikään uusista avaimista ei avannut ovea... Nimim. ”Kielilisä” JUSSI RYYNÄNEN CHAVARRÍA

LA FOTO DEL MES – KUUKAUDEN KUVA nina siven

Delfiinit iloitsemassa kevään tulosta Aurinkorannikon edustalla.

9

k k k k KOLUMNI k k k k k kk k k k k k k k k k k k

Satu Lopina toimitusharjoittelija

Meri sisälläni Istun tietokoneella päivät pitkät ja illasta silmiä väsyttää. Muistan jonkun neuvoneen katsomaan välillä kaukaisuuteen, jotta silmät lepäävät. Paras paikka katsoa kauas on meren rannalla. Koskaan aiemmin en ole asunut niin lähellä merta kuin nyt. Meri on maaginen toinen maailma, erillään maanpäällisestä maailmastamme. Paljon on meriä tutkittu, sen eläimiä ja eliöitä. Hyvin paljon on vielä, mitä emme tiedä, vaikka tutkijat löytävät uusia lajeja vuosittain. Lapsena minulla oli hyvä mielikuvitus. Muistan ajatelleeni maantiedon tunneilla, että Välimeri on se lohikäärmeen muotoinen meri maapallon kartalla. Gibraltarinsalmi on lohikäärmeen nokka, Baleaarien saaret silmät, Libyan rannikko on sen rinta ja Adrianmeri sekä Aigeianmeri ovat siivet. Koskaan en tähän päivään mennessä ole uskaltanut kysyä, näyttääkö se kenenkään muun mielestä lohikäärmeeltä. Pienestä kylästä kaukaa Suomesta tänne lohikäärmeen nokkaan tulleelle toimittajanalulle meri on kaunis, jännittävä, jopa pelottava. Joskus vain pienet hennot laineet laskeutuvat rantaan, kun taas toisinaan meri kuohuaa ja vaahtopäät paiskaantuvat toisiinsa. On vaikea käsittää, kuinka suuri meri on. Koko maapallosta yli 70 prosenttia on merta. Välimerikin on 2,5 miljoonaa neliökilometriä pintaalaltaan. Suomen valtion pinta-ala on vain vaivaiset 338 430 ja puoli neliökilometriä. Käyn usein aamuisin käyskentelemässä rannalla. Auringonnousu ja raikas merituuli herättävät parhaiten uuteen päivään. Aina rantaan päästyäni pysähdyn ihastelemaan merta. Vasta nyt olen oppinut arvostamaan sen kauneutta, voimaa ja tarpeellisuutta. Merestä saatavat herkut ovat terveellisiä. Jotkut tutkijat ovat sitä mieltä, että olimme alun perin itsekin kaloja, jotka raahautuivat evoluution aikana maanpinnalle. Suonissamme virtaavan veren suolapitoisuus on sama kuin valtamerien vesissä. Toisessa maailmansodassa merivettä käytettiin suoraan laivaston sotilaiden veritiputuksessa, kun veripusseja ei ollut saatavilla. Kalastajat heräävät, kun on vielä pimeää ja lähtevät merelle. Fuengirolassakin näkee auringon nousun aikaan aalloilla kelluvia kalastusveneitä. Kovalla tuulella ne lähtevät satamasta uhkaavasti keikkuen. Paatit ovat sympaattinen yksityiskohta merimaisemassa. Meren voima on suunnaton. Jos mannerlaattojen liikehtely järisyttää sen luonnollista aaltoilua, meri voi tuhota kokonaisia kaupunkeja. Merta on syytä pelätä, mutta ilman sitä meillä ei olisi elämää. Jos heitämme jätteemme mereen, kalastamme kaikki sen rikkaudet ja valloitamme kaikki rannat, voi meille ihmisille käydä kehnosti. Välimeri on maailman meristä pahiten uhattu. Sen monimuotoisuus on vaarassa liikakalastuksen, saastumisen ja elinympäristön katoamisen vuoksi. Välimeren rannalla pyörii YK:n arvioiden mukaan vuosittain 200 miljoona turistia. Rannikot ovat myös ympärivuotisesti asutettuja. Kaikki rakastavat Välimerta. Kumpa osaisimme myös arvostaa sitä.


10 ajassa

126 Espanjan Sanomat

HAMMASHOIDOT JA SUUHYGIENIA Meiltä saat kaiken; myös implantit ja suuhygienistin tekemät valkaisuhoidot. Lisätietoja: www.scandental.net Marja Pursimo hammaslääkäri

Pekka Samooja erikoishammaslääkäri

Liisa Varjosaari hammaslääkäri

Jaana Hiltunen suuhygienisti

VARAA AIKASI:

952 476 662

Avenida de Los Boliches 80, 1. krs 29640 Fuengirola

ht c a Y DOLPHIN de de lfin Läh

iristeilyll e!

Päiväristeily 65e klo 13.00-17.00 24h ennakkovaraus (sis. täydellisen lounaan ja välipalan sekä olut-, viini-, sangria- ja virvoitusjuomatarjoilun).

Varaukset samana päivänä (sis. runsaat välipalat sekä olut-, viini-, sangria- ja virvoitusjuomatarjoilun).

Kysy lisää !

sairaanhoitoa ei voida järjestää asuinvaltiossa. Jos henkilölle voidaan järjestää lääketieteellisesti perusteltu sairaanhoito asuinvaltiossa, ennakkolupaa ei ole pakko myöntää. Kela myöntää ennakkoluvan hakemuksesta, jos julkinen terveydenhuolto puoltaa luvan myöntämistä. Euroopan parlamentti ja ministerineuvosto ovat hyväksyneet tänä talvena direktiivin potilaiden oikeuksista rajat ylittävässä terveydenhuollossa. Direktiivin mukaan muista EUmaista tulevia potilaita on kohdeltava terveydenhuollossa samoin kuin oman maan kansalaisia. Perimmäisenä tarkoituksena on taata kaikille potilaille samat oikeudet kaikkialla EU:n alueella. ”Nyt poliittisesti sovittu teksti vahvistetaan vielä muodollisesti kevään aikana”, kertoo Noora Heinonen Kelan terveysosastolta Sosiaalivakuutus-lehden artikkelissa. Jäsenmailla on kaksi ja puoli vuotta aikaa ottaa direktiivi käyt-

Anna äänesi!

Ulkomaalaiset kiinteistökaupan vetureina Aurinkorannikolla

Espanjan kunnallisvaalit järjestetään 22. toukokuuta. Espanjansuomalaisten tulee äänestääkseen olla kirjautuneita asuinpaikkakuntansa asukkaiksi. Lisäksi heidän on ilmottauduttava äänestyslistalle. Espanjassa on vaaleissa käytössä niin sanotut ’pitkät listat’ eli äänestäjät antavat äänensä ehdokaslistalle, eivät yksityiselle ehdokkaalle. Valtuustoon pääsevät ehdokkaat määräytyvät listan numerojärjestyksen mukaan. Kunnallisvaalien lisäksi järjestetään 22. toukokuuta maakuntaparlamenttivaalit seuraavissa maakunnissa: Asturias, Cantabria, Navarra, Castilla y León, La Rioja, Comunidad Valenciana, Comunidad de Madrid, Castilla-La Mancha, Región de Murcia, Canarias, Islas Baleares, Aragón ja Extremadura sekä Ceutassa ja Melillassa.

❐ Suomeen jatkuvana 12 kk:n (9 nroa) LÖYDÄT MEIDÄT FACEBOOKISTA

kestotilauksena hintaan 45,00 € ❐ Suomeen tutustumistilauksena 5 nroa hintaan 30,00 € ❐ Espanjaan jatkuvana 12 kk:n (9 nroa) kestotilauksena hintaan 28,00 € Tilaus jatkuu kestotilauksena 1. jakson jälkeen, ellei tilausta peruta kuukautta ennen tilausjakson päättymistä.

Nimi: Osoite: Puh. (+34) 677 650 563 yachtdolphin@hotmail.com www.dolphinboattrips.com

Kiinteistöjen hintojen lasku on lisännyt ulkomaalaisten mielenkiintoa hankkia asunto Aurinkorannikolta. Asuntoasioista vastaavan ministeriön mukaan ulkomaalaiset ostajat ovat palanneet Costa del Solille. Myyntimäärät ovat hienoisessa kasvussa ja kyselyjen määrä on lisääntynyt peräti 43 prosenttia edellisvuoteen verrattuna. Vuoden 2010 viimeisellä neljänneksellä ulkomaalaisten tekemien asuntokauppojen määrä kasvoi kolmanneksella edelliseen neljännekseen verrattuna. Kauppojen määrä on edelleen kaukana huippuvuosista ja kotimainen kysyntä on alamaissa. Suurtyöttömyys ja maan epävarma talouskehitys lannistavat kotimaisten ostajien intoa.

töön kansallisella lainsäädännöllä. Direktiivin säännöksiä tulee siis noudattaa viimeistään vuoden 2013 lopulla. 
EY:n tuomioistuin on jo 1990-luvulta saakka ratkonut potilaiden hoitoihin ja korvauksiin liittyviä ongelmia tapaus kerrallaan, joten selkeitä perussääntöjä on ehditty jo odottaa. Lisätietoja hoitoon hakeutumisesta ulkomaille saa verkosta: www.kela.fi > Sairastaminen > Hoitoon hakeutuminen ulkomailla. Potilaiden liikkuvuutta sääntelevän direktiivin vaikutuksia arvioi myös tuore Sosiaalivakuutuslehden artikkeli. Lisätietoja asiakkaalle:
Kelan Kymenlaakson kansainvälinen tilitysyksikkö, puh. 020 635 1808
kymenlaakso.kv@kela.fi

Sur-lehden artikkelin mukaan kiinnostuneimpia ostajia ovat englantilaiset, saksalaiset, skandinaavit ja venäläiset. Málagalaisen rahoitusasiantuntija Ángel Yagüen mukaan kysynnän lisääntymiseen on vaikuttanut Costa del Solilla eniten hintakehitys sekä talouden elpyminen pohjoisessa Euroopassa. Aurinkorannikolla kiinteistöjen hinnat ovat laskeneet 25–30 prosenttia kolmen viime vuoden aikana.

TilaaN EspaNjaN saNomaT

klo 18.00-20.00

Aloitamme jälleen pääsiäisen tienoilla

EU-maissa saadusta sairaanhoidosta voi saada Kela-korvauksen. Hoitoon voi saada myös ennakkoluvan. Kelan nettisivuilla on lisätietoja hoitoon hakeutumisesta toiseen EU-maahan. Suomessa sairausvakuutetulla on oikeus hakeutua hoitoon ulkomaille tarkoituksenaan saada hoitoa sairauteensa. Hoitoon voi hakeutua joko omatoimisesti tai ennakkoluvalla. EU- tai Eta-maahan tai Sveitsiin omatoimisesti hoitoon hakeutuneet voivat hakea kuluista korvausta jälkikäteen Kelasta. Korvauksia voi saada lääkärin ja hammaslääkärin palkkioista sekä lääkärin ja hammaslääkärin määräämistä tutkimuksista tai hoidosta. Korvauksen määrä on sama kuin jos kustannus olisi syntynyt kotimaassa. Eurooppaan voi myös hakeutua hoitoon ennakkoluvalla, jota haetaan Suomesta ennen hoitoa. EU-lainsäädännön mukaan ennakkolupa on myönnettävä, jos lääketieteellisesti perusteltua

Sähköposti:

Postita kuponki, sen kopio tai vastaavat tiedot kirjeessä osoitteella: Espanjan Sanomat, Antiguo Paso del Ferrocarril, 2 Edificio Horizontes 8 A, 29640 Fuengirola (España), soita puh. (+34) 952 478 138 tai lähetä sähköposti: es@espanjansanomat.es

Iltaristeily 40e

EU avasi eri maiden vastaanotot potilaille


ajassa 11

Espanjan Sanomat 126

Rodríguez Zapatero ei ole ehdolla pääministeriksi seuraavissa vaaleissa

Espanjan pääministeri José Luis Rodríguez Zapatero ilmoitti 2. huhtikuuta PSOE:n puoluevaltuuskunnan kokouksessa, ettei hän lähde enää yrittämään kolmannelle pääministerikaudelle seuraavissa parlamenttivaaleissa, vaan jättäytyy suosiolla sivuun. Samalla hän ilmoitti, ettei aio aikaistaa parlamenttivaaleja, joten seuraavat yleisvaalit pidetään pääministerin mukaan kuluvan

vaalikauden päätyttyä maaliskuussa 2012. Zapatero ilmoitti kannattavansa puolueen esivaalin järjestämistä seuraajan valitsemiseksi. Ilmoitus ei ole mieleinen hallituksen kakkosmiehelle Alfredo Rubalcaballe, jonka arvellaan pyrkivän Zapateron seuraajaksi. Rubalcaban kannattajat yrittivät saada aikaan valintaprosessin, joka olisi mahdollistanut ny-

kyisen sisäministerin valitsemisen Zapateron seuraajaksi ilman esivaalia. Rubalcaban päävastustaja on ennakkokaavailuissa puolustusministeri, nainen ja nuoremman polven edustaja Carme Chacón, jonka arvellaan pyrkivän puoluejohtajaksi kentän tuella ja haluavan kunnon esivaalin. Myös parlamentin puhemies José Bono saattaa lähteä kilpailemaan puoluejohtajan valtikasta. Hän hävisi puheenjohtajavaalin Zapaterolle yksitoista vuotta sitten niukasti kahdeksalla äänellä. Pääoppositiopuolue Partido Popular arvosteli jyrkästi pääministeriä tämän päätöksestä jatkaa vaalikauden loppuun, vaikka hän itse siirtyy käytännössä sivuroolliin jo vuotta ennen vaaleja. PP:n edustajat syyttävät sosialistipääministeriä pakoilusta ja maan edun unohtamisesta. Keskustaoikeistoilainen PP arvioi, ettei maan taloustilanne kohene ennen Zapateron valtakauden loppumista. PP:n mukaan Zapateron olisi pitänyt ilmoittaa samalla vaalien aikaistamisesta.

Työttömyys edelleen nousussa

• Huelvan laajoille mansikanviljemille piti aikaisemmin tuoda siirtotyövoimaa ulkomailta. Tänä vuonna poimijat löytyvät kotimaan työmarkkinoilta. Läntisessä Andalusiassa sijaitsevalla Huelvan seudulla tuotetaan kevätmansikoita koko Euroopan tarpeisiin. Huhtikuussa sadonkorjaussesongin aikaan marjaviljelmillä on jopa 80.000 työntekijää. Poikkeuksena viime vuosiin tällä satokaudella useimmat poimijat ovat espanjalaisia tai ulkomaisia residenttejä, eikä työvoimaa haalita takavuosien tapaan ulkomailta, kuten Marokosta. Syynä on yleinen heikko työllisyystilanne, jonka takia riittävä määrä poimijoita löytyy kotimaan työmarkkinoilta. Huelvan seudulle on kuitenkin saapumassa poimintatyön toivos-

sa joukoittain ulkomaisia työnhakijoita, joilla ei ole asianmukaista oleskelu- ja työlupaa Espanjassa. Luvattomilla työnhakijoilla on kuitenkin huonot mahdollisuudet päästä poimintatyöhön, koska työnantajlle on määrätty 6000 euron sakko jokaista laitonta työntekijää kohden. • Suuren mediahuomion kohteena ollut Ballena Blanca -operaatio kuivui lähes kokonaan ja suurin osa syytetyistä todettiin syyttömiksi maaliskuun lopussa päättyneessä oikeudenkäynnissä. Niin myös suomalainen Aki Kujala. Marbellalainen liikemies todettiin syyttömäksi rahanpesuun oikeudenkäynnissä. Hän oli aikanaan tutkintavankeudessa peräti kahdeksan kuukauden ajan. Nyt hän voi hakea korvauksia perusteettomien vankilapäivien takia.

Carme Chacón ja Alfredo Rubalcaba ovat vahvimmat ehdokkaat PSOE:n puheenjohtajaksi Zapateron siirtyessä sivuun.

• Espanjan työttömyysluvut heikkenivät edelleen maaliskuussa, kun työttömien määrä lisääntyi 34.406 henkilöllä. Kuun lopussa työttömiä työnhakijoita oli yhteensä reilut 4,3 miljoonaa. • Espanjassa on viimeisimmän väestönlaskennan mukaan 47.150.819 asukasta.Lisäystä on vuodentakaiseen laskentaan 130.000 henkilöä. Espanjalaisten määrä lisääntyi lähes 150.000 henkilöllä, kun taas ulkomaalaisten osuus pieneni hieman. Eu-alueelta tulleiden määrä lisääntyi 42.319 henkilöllä ja muualta maailmasta tulleiden määrä väheni lähes 60.000 hengellä.

Ilmoitus Espanjan Sanomissa huomataan

OTA YHTEYTTÄ !

Juha Sirén (+34) 693 774 899 juha.siren@espanjansanomat.es



   



   

A n n i i n A PoHjoLA LAiLLiSTETTU

ASi An A jA jA w w w. P o H j o L A . E S

KaiKKi laKi- ja Käytännön asiat nopeasti ja ammattitaidolla espanjassa asuville ja uusille tulijoille. * Oikeudenkäynnit * Asuntokaupat * Yritykset * Perintöasiat * Muu käytännönasioiden hoito * Henkilö-, autonomo- ja yhtiöverotus

täydelliset KiRjanpitopalvelut! Huom! Uusi osoite: C/ Lope de Vega 1-1, 29640 Fuengirola (Málaga) tel/fax: (+34) 951 261 746, (+34) 661 104 878 anniinapohjola@hotmail.com, toimistopohjola@live.com

Käännöksiä ja tulkkausta – kauppakirjat ja muut sopimukset sairaskertomukset, kokousasiakirjat, mainosmateriaalit, verkkosivut, ym.

Sari Karhapää kääntäjä, FM

Vélez-Málaga Puh & Fax: 952 518 133 Gsm: 617 298 174 e-mail: skarhapaa@gmail.com


12

i&i

126 Espanjan Sanomat

&

Kuningas ideaali ryyppykaveri Espanjalaisten oluenpanijoiden kuvaohjaaja, Álex de la Iglesias (Cerveceros de España) vuosit- (11 %). tain Baskimaassa teettämän kyseNeljännen sijan jakoivat forlytutkimuksen mukaan kuningas mulakuljettaja Fernando Alonso Juan Carlos olisi baskien suosik- ja tennistähti Rafa Nadal, jotka kivaihtoehto kaljottelukaveriksi. molemmat saivat äänistä kymViime vuonna voiton vei baski- menen prosenttia. Urheilijoita poliitikko ”Patxi” López. seurasivat listalla pääministeKysymys oli yksinkertainen: ri Zapatero (8 %) ja talk show ”¿Con quién te irías de cañas?” -juontaja Andreu Buenafuente eli ”kenen kanssa lähtisit olusil- (6%). le?” Kuninkaan valitsi parhaaksi kumppaniksi 14 prosenttia vastanneista. Seuraavilta sijoilta löytyivät Torrentekomedioiden ohjaajana parhaiten tunnettu Santiago Segura (12 %) ja toinen elo- Kuningas kelpaisi kaljaseuraksi baskeille.

virallinen edustaja

SVEN ALÉN

KiinnostaaKo ”bungy” eli siltahyppy algodonalesissa?

2 hyppyä hintaan

Säästä jopa

40 €

18 %

sähkölaskustasi! Jäädytä SähköNhiNtASi ENNEN kESää! Kysy lisää 630 372 188 arkisin 10–14

Kysy lisää Roylta +34 693 227 284

romirose@hotmail.com

Käännöksiä ja tulkkausta – kauppakirjat ja muut sopimukset sairaskertomukset, kokousasiakirjat, mainosmateriaalit, verkkosivut, ym.

Sari Karhapää kääntäjä, FM

Vélez-Málaga Puh & Fax: 952 518 133 Gsm: 617 298 174 e-mail: skarhapaa@gmail.com

Espanjalaisten automaku

Almodóvarin perversiot symposion aiheena

AutoScout24:n tutkimuksen mukaan tulotaso ei ole suoraan verrannainen eri maiden autokantoihin. Suurimpien keskipalkkojen eurooppalaisvaltioissa suositaan kohtuuhintaisia autoja. Alhaisemmista tuloista nauttivat espanjalaiset, ranskalaiset ja italialaiset sen sijaan sijoittavat enemmän menopeleihinsä. Saksalaiset, hollantilaiset ja belgialaiset ovat erityisen kiinnostuneita edullisista automalleista. Joka neljäs saksalainen määrää hinnan tärkeimmäksi ostokriteerikseen ja he ovat kaikista kiinnostuneimpia yli kahdeksan vuotta vanhoista autoista. Tulee huomioida, että Saksassa – jossa alle 3.000 euron hintaisia kulkuneuvoja tiedustellaan eniten – autojen hinnat lukeutuvat Euroopan alhaisimpiin. Espanjassa alle 3.000 euron hintaisia autoja katselee ostovaiheessa 17 % kuluttajista. Vähiten kyseisen hintaluokan autot kiinnostavat Euroopassa italialaisia, joista vain 11 % ilmoittaa etsivänsä alle 3.000 euron kumijalkoja. Saapasmaasta löytyy myös eniten yli 40.000 euron hintaisten kulkuneuvojen hakijoita – noin 9 % kaikista ostoaikeissa olevista. Espanjassa hintavimmista autoista on kiinnostunut kolmisen prosenttiä väestöstä.

Californian yliopiston uusi laitos tekee psykoanalyysia Pedro Almodóvarista. Asiantuntijoiden mukaan espanjalaisohjaajan elokuvista löytyvät ”kaikki tunnetut perversiot”. Psykoanalyysin laitos järjestää Almodóvarin elokuvia käsittelevän symposion nimeltä Mirrors of the heart: The films of Pedro Almodovar. Symposio keskittyy The Hollywood Reporterin mukaan farssiin, ihmissuhteisiin ja psykoanalyysiin. Huhtikuun 16. päivä järjestettävä tapahtuma on avoin psykiatrien lisäksi kaikelle yleisölle. Viikko ennen symposiota yliopistolla katsotaan Almodóvarin leffoja ja keskustellaan niistä asiantuntijoiden kera. ”Voyeurismi eli tirkistely, kiristys, alitajuiset fantasiat, ennenai-

kaiset suhteet, jotka vaikuttavat aikuisten mieliin... hänen elokuvansa tallentavat todellakin kaiken”, vakuuttaa rajatilaan, narsismiin ja psykoosiin erikoistunut professori Sandra E. Ferster. Nainen on aiemmin kirjoittanut taantumisesta käyttäen pohjana elokuvaa Benjamin Buttonin uskomaton elämä. Seuraavaksi hänellä on aikeissa valistaa pakkomielteisistä kolmiodraamoista ja mustasukkaisuuden motivoimista kostoista espanjalaiselokuvan Särkyneet syleilyt (Los abrazos rotos) avulla. Professori Thomas Brod vertaa Almodóvarin elokuvia uniin. ”Niissä on levottomuutta pieninä annoksina ja katsoja voi aina samaistua filmin hahmoihin, tekivät ne sitten mitä tahansa. Elokuvat antavat paljon psykoanalyyttistä pureskeltavaa, mistä syystä toivomme paikalle paljon asiantuntijoita väittelemään ja keskustelemaan aiheesta.”

Penélope Cruz elokuvassa Särkyneet syleilyt.

 

         

 



   


i&i

Espanjan Sanomat 126

Espanjattaresta voisi tulla Libyan kuningatar

PRENSA ROSA ja lyhyitä uutisia

Leonilainen Ana María Quiñones on libyalaisen prinssin, Idris Al-Senussin, puoliso. Espanjatar on naimisissa Libyan ensimmäisen ja ainoan kuninkaan (1950–1969) lapsenlapsen kanssa. Muammar Gaddafi syöksi Idris I:n vallasta vuonna 1969. Quiñones kommentoi Onde Ceron haastattelussa, että vaikka Libyan tilanne saattaa päätyä hallitusmuodon vaihtoon, hän ei ollut koskaan miettinyt mahdol-

• Espanjan keltaisen lehdistön mukaan Penélope Cruz ei ole lainkaan innoissaan pikkuveljensä suhteesta Eva Longorian kanssa. Muutos sydänystävästä kälyksi ei lienee ole äskettäin Hollywoodin Street of Famelle oman tähtensä saaneen näyttelijän mieleen. ”Olen onnellinen, elän elämäni parhaita aikoja”, Täydelliset naiset -sarjan tähti Longoria kommentoi tuoreita kuulumisiaan sulhonsa isosiskon aatoksista välittämättä.

lisuuttaan päätyä kuningattareksi. Nainen uskoo kuitenkin aviomiehensä suostuvan hallitsijaksi, mikäli kansa sitä häneltä pyytää. Tällä hetkellä prinssi työskentelee hyväntekeväisyyden parissa. Ana María Quiñones kertoi haastattelussa, ettei hän ole vieraillut vielä koskaan Libyassa. Hänen nykyinen aviomiehensä oli kuningas Idrisin vallastasyöksemisen aikaan 13-vuotias ja asui jo tuolloin maanpaossa IsoBritanniassa.

• Shakira ja Gerard Piqué eivät enää salaa suhdettaan. Ensin nähtiin julkisuudessa kuva parin suukosta, jota jalkapalloilija kommentoi: ”Se on hyvä kuva, eikö? Se oli kaunis pusu.” Samalla hän tunnusti elävänsä loistavia aikoja ja olevansa ”erittäin rakastunut”. Shakira julkaisi Twitterissä kuvan itsestään espanjalaisen halauksessa. Hän kommentoi valokuvaa sanoin: ”Esittelen teille aurinkoni.”

”Mieheni suostunee hallitsijaksi, mikäli kansa sitä pyytää.”

Shakira (34) ja Piqué (24).

Pohjola taakse ja nyt pikalähtö AURINKOON! Katso lisää : www.espanjansanomat.es

Roy Roos valokuvaaja

+34 693 227 284 romirose@hotmail.com

• Yhdysvaltalainen tutkimusryhmä uskoo löytäneensä kadoneen Atlantiksen merenpohjasta Cádizin läheisyydestä. Aluetta on kartoitettu satelliittikuvista heränneen epäilyn jälkeen.Tutkimuksia johtava Richard Freud on sitä mieltä, että saaren tuhosi aikoinaan tsunami. Doñanan kansallispuiston soista kerrotaan löytyneen muistomerkkejä, joiden tekijöiksi epäillään tsunamia paenneita saarelaisia.

13

tattelussa Vega kertoi, että haluaisi tehdä töitä myös Espanjassa, mutta työtarjouksia tulee vain Hollywoodista. Elokuvan ensi-ilta on Yhdysvalloissa 1. huhtikuuta.

• Keltainen lehdistö epäilee Iker Casillasin ja Sara Carboneron suunnittelevan häitä vietettäväksi jalkapallokauden loputtua. Espanjattaren sormessa välkkyy uusi sormus. Prensa rosa yrittää myös saada selville, sattuisiko kaunis tv-toimittaja olemaan raskaana. Real Madridin maalivahti Casillas on haastatteluissa myöntänyt haluavansa jälkikasvua: ”Minusta olisi ihanaa saada lapsia. Olisi ihanaa olla isä. Toivottavasti se päivä vielä koittaa.” • Espanjalaiskaunotar Paz Vega näyttelee pääroolin John Stockwellin uudessa trillerikomediassa Cat Run. Sevillasta kotoisin oleva kolmen lapsen äiti aloitti Cat Runin kuvaukset vain kaksi kuukautta kuopuksensa syntymän jälkeen. El Mundon haas-

Paz Vegan uusin on Cat Run.


126 Espanjan Sanomat

JUNAKATU

Kaikki palvelut saman kadun varrelta, Los Bolichesin junapysäkin läheltä!

Los Boliches Fuengirola 2

4

hemingwayn kirjakaupPA

6

Hyvänolonkeskus

HARMONIA Palvelua suomalaisella ammattitaidolla

2011 Euroopan tiekartat ja karttakirjat nyt meiltä!

Ammoniakiton, hellävarainen permanentti alk. 55 €

PARTURI–KAMPAAJAT KOSMETOLOGI, JALKAhOITAJA KyNSITEKNIKKO hIEROJA, LyMfATERAPEUTTI, VyöhyKETERAPEUTTI

AJANVARAUKSET: 952 588 788 tai 670 616 296

C/. MAESTRA CON. GUIDET 6, LOS BOLICHES, FUENGIROLA PUH: 952 588 358 12

5

Avda Jesús Cautivo, 9 (junakatu), Los Boliches, Fuengirola 7

Ravintola HAPPY DAYS Suomalaisten suosima tanskalainen ruokapaikka

S U O M A L A I N E N R U O K A K A U P PA

Avoinna

ma-pe 10-18 la 10-15

Huhtikuun tarjous!

• Corsasta 9 hengen minibussiin • Uudet ilmastoidut autot, myös automaattivaihteilla • Edulliset hinnat

HK:n lihapyörykät 360 gr. 2,40 € Owl juustonaksut jättipussi 250 gr 2,95 €

Katso myyntiautomme osoitteessa www.autokatti.com

Centro Comercial Sierra Mijas, local 7, Avda Nuestro Padre Jesús Cautivo, 29640 Fuengirola (Junakadulla Harmonian vieressä) puh. 952 66 62 39

C/ Benalmádena, 18 (Edif. Morfeo), Fuengirola Tel. (+34) 952 46 86 27 • info@autokatti.com 9

HOSTAL NEVADA Majoitukset alk.

Yhdelle 150 €/vko Kahdelle 200 €/vko

Ilma aam inen ia & W inen i-Fi

Wieninleike, tanskalaiset voileivät, herkulliset pihvit, lihapullat...

13

HIUS JA KAUNEUS NORRIS PARTURI-KAMPAAMO w KAUNEUSHOITOLA

HIUKSET - kaikki parturi- ja kampaamopalvelut - hiusten pidennykset erikoisparturikampaaja Sari Hiltunen HIERONNAT Pirjo Rantanen

KAUNEUS - kosmetologihoidot, diatermia, sokerointi, neulaton mesoterapia- ja ultraäänihoidot kosmetologi Kirsimaria Kalliolahti

Tehokkaat vyötärönmetsästys- ja muut vartalohoidot, alk. 40 €

C/ Santa Gema 1, Los Boliches, Fuengirola Puh. (+34) 952 468 305, (+34) 654 483 023 hostalnevada@gmail.com • www.hostalnevada.es

Edificio Jupiter. Avda Jesús Cautivo 44, (Junakatu) Fuengirola Ajanvaraukset: (+34) 952 660 808 tai (+34) 699 305 706

www.hiusjakauneusnorris.com

Avoinna joka päivä 12.30 – 16.00 & 19.30 – 22.30 puh. 952 664 004 Muista oppilastyöt!


3

8

11

PARTURI - KAMPAAMO - KAUNEUSHOITOLA - SHOP Aurinkorannikon ensimmäinen

Maistuva lounas ti–pe 12–15.30

á la carte

KASVISRAVINTOLA

Tule kysymään perhe-etukorttia! Kasvohoidot -10 %

ti–pe 19– la–su 12–16 ja 19–

Lounas: noutopöytä 8.25 € Runsas ja monipuolinen salaattipöytä ja neljä lämmintä ruokaa; ma-la klo 12.30 – 16.00. lllallinen: a la carte -ruokalista perjantaisin ja lauantaisin klo 20.00 – 23.15.

puh. 626 957 335

Siesta klo 16–19, ma suljettu

c/Santa Isabel 8, Los Boliches, Fuengirola Puh: 952 58 60 31

Avda.de Las Salinas 2, c/ Torroxin kulmassa, Los Boliches-Fuengirola

14

1

UUDEN TAI KÄYTETYN AUTON AVAIMET KÄTEEN – SUOMEKSI!

El Rocio

Jörgenin maukkaat lounaat!

- myös keittovaihtoehto - monipuolinen a la carte-lista - tapaksia Kuuntele lounaslista Radio Finlandiasta - Suomi-tv päivittäin!

Kun etsit autoa Aurinkorannikolta, soita tai lähetä sähköpostia. puh. (+34) 693 774 899 sähköposti: juha.siren@gmail.com

C/. San Pedro 6, LOS BOLICHES, FUENGIROLA (n. 200 m ennen markkina-aluetta) su suljettu

10

Kuuntele päivän tarjoukset Tevalta päivittäin noin kello 10.20! Suomalaisten suosikkituotteet Kaalikääryleet,HK Riistakäristys Lauantai 700g Kannuswursti Kotasavumetwursti Lihapullat Hernekeitto Stroganoff Sikanauta Punajuuri, viipale Kahvi Mustikkakeittojauhe

Mätitahna Siianmäti Savuankerias Sinappisilakka Mämmi Puuroriisi Tattarihiutale Ruisrouhevuoka (hiivaton, vehnätön) Reikäleipä Perunalimppu, Jokioinen

Mansikkakeittojauhe Perunajauho Kaurahiutale 4-viljan hiutale Herne, kuiva Kiviarina-rieska Karjalanpiirakat, Moilanen Puolukka Mustikka Kevytsuolattu sillifile Matjespala

Reissumies Ruispala Jokioinen Viljaisa sekaleipä Karjalanpiirakka Perunapiirakka Lihapasteijat Sinappi Munariisipasteijat Lihapiirakka Näkkileivät Hapankorppu Korvapuusti

Omena- ja mustikkamunkit Nyyttiwiener Rahka-aprikoositorttu Dallaspulla Tattari- ja setsuurivuoat Juhlapöydänkonvehti Liköörikonvehti Suklaalevyt, Fazer Salmiakkisuklaa

Panda- ja täytelaku Salmiakki Sugarfree salmiakki Vanhat autot Pantteri Pantteri mix Xylitolipurkka Sisu Leijona Tupla ja muut makeiset

3

äMERI

Lope de Vega

6

Benalmádena 12

dor

as as Salin 11

Labra

9

Antonio

ucia 5

Santa Rosa

Santa Gema

2

Santa Isabel

1

Santa L

San Pedro

8

Av. de L

lc Av. de Acapu

o

Macha do

Los Boliches, Fuengirola, C/Salinas 32, www.thelmanpullapuoti.fi, puh. 952 197 607. Avoinna arkisin 8.00–18.30, la–su 8.00–15.00

7

Iglesia

10

13

Salinas

14

4

äMERI


18 ihmiset Yanottaako? Kuinka suojautua sähkön hinnannousua vastaan 18-vuotiaasta saakka ravintolaalalla työskennellyt Jani Penttilä toteutti pitkäaikaisen haaveensa ”omasta baarista jossain palmun alla” avatessaan viime keväänä Fuengirolaan baarin nimeltä Yano’s. ”Baari on karaokeavapaa vyöhyke, jossa ei ole ruokatarjoilua, vaan keskitytään olennaiseen”, omistaja kuvailee. ”Asiakkaiden käytössä on ilmainen jukeboksi sekä nettikone. Kolme kertaa viikossa – torstaisin, perjantaisin ja lauantaisin – nautitaan livemusiikista ja tiistaisin kisataan tietovisassa.” Penttilä kävi Aurinkorannikolla ensimmäisen kerran helmikuussa 2010, paikat katsastamassa. ”Yllätyin täkäläisten suomalaisten positiivisesta fiiliksestä”, mies kehuu. Yano’s viettää 1-vuotissyntymäpäiviään toukokuun 28. päivä. Luvassa on omistajan mukaan ”isot bileet”. (MK)

Yano’s on Penttilän ensimmäinen oma yritys.

Energianhinta on Espanjassa jatkuvassa nousussa. ”Sähkön tuottajia on Espanjassa viisi. Nämä myyvät sähköä samoin kuin sähkön vapauduttua markkinoille tulleet sähkönmyyntiyhtiöt, jotka omistavat suurimmaksi osaksi edellämainitut tuottajat”, selventää markkinoita tarkkaillut Sven Alén. Sähkölaskustaan kuluttaja näkee, minkä hinnoittelun piiriin kuuluu: vapaille markkinoille vai valtion säätelemän TUR:in (tarifa de último recurso) piiriin. Vapailla Sven Alén. markkinoilla on yhtiöitä, jotka tarjoavat sopimuksia eri ehdoilla. ”Monet kuvittelevat virheellisesti, että TURiin sidotut hinnat ovat automaattiset markkinoiden edullisimmat, mutta TUR tarkoittaa itse asiassa sähkön maksimihintaa”, Alén huomauttaa. ”Vapailla markkinoilla sähkön hinnan voi esimerkiksi sitoa vuosisopimuksella tämänhetkiseen TUR-tasoon, jolloin TUR-tason korotukset eivät vaikuta täysipainotteisesti sähkön hintaan. TURhinnat ovat viime vuosien aikana nousseet keskimäärin 7,5 prosenttia vuodessa, markkinoiden vapautumisen jälkeen.” Iberdrolan virallinen edusta-

ja Sven Alén kertoo hinnankehitystä selventävän esimerkin: ”Asiakkaamme teki kanssamme sopimuksen, jossa hinta sidottiin vuoden 2010 alussa kiinni sen aikaiseen TUR-hintaan, joka oli 11,75 senttiä/kWh. Nykyään TUR-hinta on jo yli 14 senttiä. Asiakkaamme maksaa sähköstään edelleen vain 12,01 senttiä/ kWh. Asiakkaan hinnankorostus on seurausta valtion säätelemistä veroista, sähkönsiiromaksuista sekä kuluttajaindeksin noususta (IPC), joihin edes vapailla markkinoilla toimivilla yhtiöillä ei ole vaikutusvaltaa.” ”Vuositasolla säästöä voi kertyä kulutuksesta riippuen jopa satoja euroja”, Alén vakuuttaa. Alén on ehdottomasti sitä mieltä, että vapaille markkinoille kannattaa siirtyä sopivan sopimuksen löytyessä. Suomalaisen edustamissa sopimuksissa ei ole määräaikaisuutta, joten ”takaisin valtion vaihtelevan hinnoittelun piiriin pääsee kun haluaa”. Sopimuksen vaihto edullisempaan edellyttää asiakkaalta vain edellisen sähkölaskun näytön – ei muita kuluja eikä toimenpiteitä. Sven Alénilta saa palvelua suomenkielellä. Ennen sopimuksen allekirjoittamista asiakkaalla on mahdollisuus saada säästölaskelma oman kulutuksensa pohjalta. ”Vaikka Espanjan koti jäisikin kesäksi tyhjilleen, kannattaa hinta jäädyttää mahdollisimman nopeasti tulevat hinnankorotukset välttääkseen!” Alén suosittelee. ”Toimenpide kun ei vaadi kuin puhelinsoiton.” (MK)

126 Espanjan Sanomat

Mimobile – täsmäpalvelut ulkomaalaisresidenteille

Marco Elsinger, Marjut Kallio ja Marika Kallio takaavat hyvän palvelun Mimobilessa.

Midas Telecomin johto on päättänyt ottaa askeleen eteenpäin ja perustaa oman yrityksen. Yrityksen toimitusjohtaja Marjut Kallio avaa uuden liikkeen nimeltä Mimobile yhdessä Midasin entisen teknisen ja operatiivisen johtaja Marco Elsingerin kanssa. Nuori yrittäjäkaksikko puhuu viittä kieltä ja heillä on molemmilla vahva tietämys ja vuosien kokemus Espanjan telekommunikaatiomarkkinoista. ”Kevät tulee olemaan erittäin mielenkiintoista aikaa sekä meille itsellemme että asiakkaille, jotka etsivät parempia ratkaisuja telekommunikaatiopalveluiden kirjosta”, innostuneet yrittäjät hehkuttavat. Mimobilen avajaisia vietetään koko viikko alkaen alkaen 4. huhtikuuta, Fuengirolan Centro Finlandiassa. Joka päivä on luvassa avajaistarjouksia. Liike on

avoinna arkisin maanantaista perjantaihin kello 10.00–18.00. Mimobiles keskittyy yritysten ja yksityisten matkapuhelin- ja mobiiliverkkopalveluihin. Liike tarjoaa myös tietokoneiden korjaus- ja tukipalveluita niin Pckuin Macintosh-koneidenkin käyttäjille. Toiveissa on saada valikoimiin pian myös laajakaistayhteys, johon ei tarvita lankalinjaa. ”Langaton laajakaista tietää hurjaa säästöä kuluttajalle kuukausittain. Ilmoitamme heti, kun tuote on saatavilla! Meiltä saa myös SIM-vapaat puhelimet ja mokkulat markkinoiden edullisimpaan hintaan.” ”Tiedämme hyvin, mitä rannikon ulkomaalaiset telekommunikaatioyritykseltään tahtovat, ja teemme kaikkemme sen heille tarjotaksemme”, Kallio vakuuttaa. (MK)

”Suomalaiset ovat rakentaneet Espanjaan oman kotimaan” Jyväskylän yliopiston kirjallisuuden professori Tarmo Kunnas vieraili maaliskuussa Fuengirolassa luennoimassa pahuudesta ja keräsi samalla materiaalia tulevaan kirjaan.

Tarmo Kunnas yllättyi Fuengirolan suomalaisvaltaisuudesta.

Professori Tarmo Kunnaan luento pahuudesta veti Sofia-opiston salin täyteen väkeä. Mies aloitti luentonsa vastaamalla monen mielessä pyörineeseen kysymykseen, miksi hän on niin kiinnostunut pahuudesta. ”Sain hyvin ankaran kasvatuksen”, kirjailija aloitti. Paljon myös moraalista kirjoittaneena pahuuden eri muodot alkoivat muotoutua miehen mieleen. Kunnaan mukaan ihmisellä on aina tapana etsiä pahuudelle syy. ”Yleensä taustalla ovat traumaattiset kokemukset, kauan kestänyt kärsimys tai tyhmyys ja pelko.” ”Tahdosta riippumaton paha, kuten sairaudet, kuolema ja luonnonkatastrofit, ovat absurdia pahaa”, professori selvitti. Kauhistuttava paha puolestaan viehättää: ”Luemme kauhukirjallisuutta ruokkiaksemme traagisuuden tajuamme. Pahan kanssa flirttaillaan ja siitä saadaan nautintoa.” Tyhmäksi pahaksi Kunnas mieltää saksalaisten juutalaisvihan: ”Ihmiset kasvatetaan hyväksy-

mään asioita, jotka eivät ole totta. Hyvinkin älykkäät ihmiset voivat olla pahan asialla tyhmyyttään.” Kun tarkoitus pyhittää keinot, puhutaan oikeutetusta pahasta. ”Käytetään väkivaltaa, kun se palvelee suurempaa hyvää. Tällä verukkeella voidaan tehdä paljon pahaa. Esimerkiksi diktaattorien

”Täkäläisten suomalaisten todellinen kotiseutu on edelleen

Suomessa.” salamurhat kuuluvat tähän kategoriaan.” Pikku vipit, kosto ja raukkamaiset teot elämässä tekevät meistä kehnoja pahoja. ”Kehnous on meissä kaikissa ja se kuuluu ihmisen olemukseen. Kun kehnous tulee pysyväksi, muuttuu pahuus sairaaksi. Sairas paha ihminen on turtunut, traumatisoitunut. Esimerkkinä sotien kaukopartio-

miehet, jotka joutuivat teloittamaan kaikki kylien siviilitkin, jottei kukaan paljastaisi heitä.” ”Tärkeintä on voittaa katkeruus ja epäoikeudenmukaisuus”, kuuluu kirjailijan neuvo pahuuden taltuttamiseksi. 
 Ensimmäistä kertaa Fuengirolaan matkustanut kirjailija vieraili Costa del Solilla veljenpoikansa luona. Miehellä on tekeillä uusi kirja Hyvää kotiseutua etsimässä, johon kertyi paljon uutta aineistoa suomalaisten asuttamalta etelärannikolta. Viisitoista vuotta Ranskassa asunut Kunnas kertoi havainnoineensa, etteivät suomalaiset olekaan Fuengirolassa kotiseudullaan, vaan pitkällä lomamatkalla. ”Täkäläisten suomalaisten todellinen kotiseutu on edelleen Suomessa ja siksi he ovat täyttäneet paikan suomenkielisillä yritysten nimillä, teksteillä katukuvassa, suomalaisella ruoalla ja palveluilla.” Kunnas myöntää tunteneensa jopa olonsa hieman ahdistuneeksi, niin suomalaisvaltainen Fuengirola hänen mielestään on. (SL)


Espanjan Sanomat 126


KEVÄTTARJOUKSET Cairo 3H sohva 699€ * Cairo 2H sohva arvo + Cairo 2:n istuttava nahkasohva

Cairo 3:n istuttava nahkasohva

AN P E U KA ÄLL PÄ

KAUPAN PÄÄLLE

PUUTARHAKALUSTEIDEN POISTOMYYNTI UUSIEN VALIKOIMIEN TIELTÄ Mallorca 9:n istuttava patiosetti pyörivällä pöytälevyllä

00

3 tä 1

äs

Cube patio set + ILMAINEN PATIOLÄMMITIN

äs

0€

0 tä 7

0€

0 tä 6

äs

Livingstone-patiosetti

äs Sä

Honolulu-patiosetti

Bimini 4:n istuttava patiosetti

0€

0 11

äs

0€

0 tä 4

Jamaica 5:n istuttava patiosetti + ILMAINEN PATIOLÄMMITIN

AN P U KA ÄLLE PÄ äs

Mattoja, tauluja, peilejä, lamppuja, koristeita - VÄHINTÄÄN PUOLEEN HINTAAN *Muita värejä saatavilla Puh: +34 952 665 187 Fax: +34 952 474 454 info@worldofsofasspain.com www.worldofsofasspain.com Ctra. Fuengirola-Mijas, Km. 3,5 29650 Mijas, Málaga Avoinna Ma-La: 10.00–19.00

*Yli 100 muuta mallia saatavilla Saatavilla 12 kuukautta korotonta maksuaikaa (yli 600€ ostoksille)

Puhumme englantia, espanjaa, suomea ja venäjää! Kuuntele meitä Spectrum FM:llä 105.5 FM

00

4 tä 1


24 asuminen

Espanjan Sanomat 126

SUVILLA INMOBILIARIA Puh: (+34) 952 586 049 GSM: (+34) 609 545 347 GSM: (+34) 626 379 379 Fax: (+34) 952 477 353 www.suvilla.com •Benalmádena. Capellaniassa 3 vuotta sitten valmistunut, 2-kerroksinen villa yli 700 neliön tontilla, jossa mm. 3 makuu- ja kylpyhuonetta, sauna ja autotalli. Talo on ilmastoitu, kylpyhuoneissa on lattialämmitys, olohuoneessa varaava takka, ja talosta on esteettömät näköalat Välimerelle. Uima-allas. Rantahiekalle on matkaa vain n. 600 m. Hinta 780.000. UUSI HINTA 685.000 €. • Mijas Costa, Campo Mijas; päättyvän kadun varrella, persoonallinen talo, isolla 1160 m² puutarhatontilla. Yhdessä tasossa mm. 3 mh ja 2,5 kph. Erillinen vierastalo. Autotalli. Uima-allas. 695.000 €. • Mijas Costa, Sierrezuela, viihtyisä, rauhallinen, 725 m²:n tontille rakennettu omakotitalo, jossa 2 mh ja 1,5 kph. Erillinen vierasasunto, jonka voi myös yhdistää asuintiloihin. Lämmitetty uima-allas, iso autotalli. Kauniit näköalat yli kaupungin aina

Välimerelle asti. Ennen 470.000 €. NYT UUSI HINTA 395.000 €. • Mijas Costa, Las Lagunas, 2004 valmistuneessa taloyhtiössä todella kaunis asunto, jossa 2 makuuhuonetta. Mm. parkettilattiat, jacuzzi, silestonen keittiötasot...Taloyhtiöllä ympärivuotisessa käytössä oleva uima-allas. 220.000 €. • Mijas Costa, El Mirador de Calahondan taloyhtiössä aurinkoinen kalustettu huoneisto, jossa 2 mh. Asunnossa valoisa, moderni remontoitu keittiö.Taloyhtiöllä uima-allasja paikoitusalue. Ennen 185.000 €. UUSI HINTA 158.000 €. • Mijas Costa, Calahonda; Las Gaviotas taloyhtiössä kalustettu rivitaloasunto, jossa 2 mh ja 1 kph. Asunto on etelänsuuntainen.Oma suojaisa patio. Taloyhtiöllä viihtyisä uima-allasalue. Suljettu piha-alue, jossa paikoitus ALENNETTU HINTA 145.000 €. • Mijas Costa, Calahonda; El Puenten taloyhtiössä myytävänä tilava kahden makuuhuoneen asunto, jonka parvekkeelta upeat merinäköalat. Taloyhtiöllä puutarha-ja uimaallaslaue. 155.000 €. • Mijas Costa; rauhallisella alueella sijaitseva Vista Verden taloyhtiö, jossa myytävänä kahden mh:n asunto. Tilava 25 m² terassi, josta näköalat rehevään ja upeaan puutarhaan. Taloyhtiöllä uima-allasalue. Hinta ennen 170.000 €. NYT UUSI ALENNETTU HINTA 150.000 €. • Fuengirola, Torreblanca; 2005 rakennetussa taloyhtiössä kaksikerroksinen kattoterassiasunto, jossa 4 makuuhuonetta ja 3 kylpyhuonetta, yht. 220 m². Tilavalta terassilta merinäköalat. Taloyhtiöllä puutarha-ja uima-allasalue sekä 2 padelkenttää. Hintaan sisältyy varasto ja autopaikka. 350.000 €. • Fuengirolan rantakadulla suositussa Doña Sofian taloyhtiössä myynnissä ylimmän kerroksen kah-

den makuu-ja kylpyhuoneen asunto. Makuuhuoneista sekä olohuoneesta käynti parvekkeelle, josta upea merinäköala. Tuplaikkunat, ilmastointi, autohallip. 319.000 €. • Fuengirolan Los Pacosin liittymässä uudehkossa Las Pergolastaloyhtiössä myynnissä kolmen makuuhuoneen kalustettu asunto. Hintaan sisältyy autohallipaikka. 262.000 €. • Fuengirola, Los Pacos; uusi, kaksikerroksinen, ylimmän kerroksen asunto pienkerrostalossa. Huoneistossa 3 mh, 2 kph ja 2 terassia. Koneellinen ilmastointi. Sijainti aivan suomalaisen koulun läheisyydessä. 234.000 €. • Fuengirola Los Boliches; Acapulco-kadulla kolmen makuuhuoneen kerrostaloasunto, jossa asuinpintaalaa yht. n. 112 m². Taloyhtiöllä puutarha-ja uima-allasalue. 225.000 €. • Fuengirola, Los Pacos; uudehkossa taloyhtiössä kiva kahden makuuhuoneen asunto. Taloyhtiöllä puutarha-ja uima-allasalue sekä sauna. Myydään kalustettuna. Autohallipaikka. 190.000 €. • Fuengirola, Los Pacos; vuonna 2003 valmistuneessa taloyhtiössä kaunis kahden makuu- ja kylpyhuoneen asunto. Parvekkeelta upeat näköalat kaupungin yli merelle. Taloyhtiöllä puutarha-ja uima-allasalue. Hintaan kuuluu autohallipaikka. ALENNETTU HINTA 155.000 €. • Fuengirola, Los Pacos; Girasolissa tilava yhden makuuhuoneen asunto, josta saa helposti kahden makuuhuoneen asunnon. Asunto on remontoitu ja hyväkuntoinen. Hinta 150.000 €. • Fuengirolan keskustan tuntumassa, suositussa Puebla Lucian, Edificio Helenan taloyhtiössä myytävänä yhden makuuhuoneen asunto, jossa lasitettu parveke. 170.000 €. • Fuengirola; viisi vuotta sitten val-

mistuneessa Monte Cañadan taloyhtiössä kahden makuuhuoneen asunto, jonka parvekkeelta näköalat merelle ja kauniiseen taloyhtiön puutarhaan. Asunnossa mm. kolme ilmalämpöpumppua. Hintaan sisältyy autohallipaikka. 169.000 €. • Fuengirolan länsiosassa pienen, pieni kaupunkikoti: 7. kerroksen, lounaansuuntainen yksiö, jossa 30 neliötä. Taloyhtiöllä uima-allas. 69.000 €. Samassa taloyhtiössä useita remonttia vaativia yksiöitä, hinnat alk. 57.000 €. HUOM: Myymme golfosakkeita La Siestaan, La Duquesa’an, La Cala’an, Miraflores’iin, Guadalhorceen, Calanova’an...

LUXURY SPANISH PROPERTIES Puh. (+34) 951 193 318 Fax. (+34) 952 464 677 GSM: (+34) 649 747 643 GSM: (+34) 622 100 155 Skype: tradehousesales www.lsphomes.info • Los Boliches; upea kulmakattoterassihuoneisto Bolichesin keskustassa lähellä El Corte Inglésiä. 3 mh, 2 kph, iso keittiö, jossa ruokapöytä, ruokailuhuone ja olohuone. 2 isoa terassia ja oma suljettava autotalli kahdelle autolla. Huoneisto on kokonaan remontoitu, mm. kaikki ikkunat ovat turvalasitettuja. Hieno huoneisto, jollaisia ei ole paljon myynnissä. Hinta 595.000 €. • Calahonda; golfkentän sydämessä 3 mh, 2 kph, huoneisto 145 m2. Iso terassi, jossa ulkogrilli ja takka. Kaikki lasiovet ja ikkunat on uusittu sekä tehty pintaremontti. Huoneistoon kuuluvat myös autohallipaikka ja varasto. 250.000 €.

• Miraflores; upea kulmapenthouse-huoneisto, josta näköalat niin golfkentälle, vuoristoon kuin merelle. Upeasti kalustettu ja sisustettu. Olohuoneessa takka ja oma terassi. 3 mh ja 3 kph, yläkerrassa oma ns. Kirjastotila, jossa on oma keittiö, kph ja terassi. Autohallipaikka 2 autolle. 345.000 €. Puh. 633136570/Ari. •  Calahonda; rivitalon 2mh, 2kh kulmahuoneisto keskeisellä paikalla lähellä palveluita Calahondassa. Erinomaisessa kunnossa, täysin kalustettu ja muuttovalmis. Kattoterassilta upeat meri- ja vuoristonäköalat. Hinta 265.000 €. •  Benalmádena; upea omakotitalo,3 mh, 2 kph, sauna. Andalusialaistyylinen villa lähellä Arroyo de la Mielin keksustaa. Laaja, aurinkoinen näköalaterassi. Remontoituun ja hyväkuntoiseen taloon kuuluu oma autotalli ja paikoitus 2:lle autolle. Hinta 395.000 €. •  Fuengirola, Los Pacos; 4 mh:n ja 3 kph:n villa lähellä suomalaista koulua. Asuinpinta-ala n. 200m2, tontti 600m2. Oma uima-allas ja jacuzzi 6 hlölle. Talossa iso keittiö, apukeittiö ja erillinen ruokailuhuone. Oma kaivo, josta tulee käyttövesi taloon. Kellarikerroksessa 100 m2 tila mm-3 autolle. Erinomainen talo keskeisellä paikalla. Hinta 480.000 €. •  Torremolinos; juuri remontoitu kerrostalohuoneisto, 1 mh+1kph, lähellä rantaa ja palveluita. Lasitettu parveke länteen. Erinomainen hinta/laatusuhde. Heti muuttovalmis. Hyvä vuokratuotto. Hinta 99.000 €. •  Mijas Costa; rivitalon päätyhuoneisto lähellä Fuengirolan keskustaa Mijas Costan puolella. 2 (3) mh, 2 kph, 130 m2. Oma terassi ja patio. Laaja kattoterassi, jolta avoimet merinäköalat koko rannikon ylitse. Huoneisto on remontoitu. täysin kalustettu ja muutenkin valmis koti uudelle omistajalle. Hinta oli ennen 276.000 €, nyt vain 225.000 €.

AURA GlassMaster -parvekelasikaihtimet saatavana nyt myös AURINKORANNIKOLLA

Mallit nähtävissä toimistossamme

Tervetuloa tutustumaan! Lisää uutuustuotteita: • turvarullarit • lasiset siirtomodulit

ATH-GlassMaster –kaihtimet

UUSI PARVEKELASITUOTE!

• 16 mm tai 25 mm rei’itettyä alumiinisälettä • Pitää lämmön ja auringonpaisteen pois • Suuret säästöt sähkönkulutuksessa • Suojaa huonekalujasi polttavalta auringolta • Lisää yksityisyyttä • Näet ulos kaihtimien ollessa suljettunakin • Näköalat säilyvät • Maksimileveys 3050 mm • Maksimikorkeus 3000 mm • Maksimipinta-ala 7 m2 • Toimitusaika kolme viikkoa • Useita eri värejä • Nopea asennus • Markkinoilla ei ole muita vastaavia tuotteita • Takuuaika 5 vuotta • Suomalainen Avainlippu-tuote

GlassMaster-parvekekaihtimet ovat tehokas ja hyvä tapa lisätä lasitettujen parvekkeiden mukavuutta. Ne auttavat pitämään parvekkeen kesällä viileänä ja säästävät energiaa talviaikaan, lisäten näin parvekkeesi mukavuutta ja siellä vietettävää aikaa. Kaihtimet auttavat nauttimaan yksityisyydestä ilman ulkopuolisten katseita. GlassMaster-kaihtimet ovat johtavien parvekelasivalmistajien kehittämät ja sopivat lähes kaikkiin parvekelasimalleihin. Kaihtimet asennetaan erillisenä yksikkönä, mikä helpottaa lasien avaamista ja sulkemista.

Ratkaisu kaikille parvekkeille!

WWW.TRADEHOUSESALES.COM tradehousesales@gmail.com • Puh. (+34) 633 136 570 Avenida Los Boliches 36, 29640 Fuengirola

Ilmainen hinta-arvio ilman sitoumusta.

HUOM !!!

Olemme tavattavissa FUENGIROLAN KANSAINVÄLISILLÄ PÄIVILLÄ 29.4. - 2.5. 2011 Osastoilla 37-38 TERVETULOA !


asuminen 25

126 Espanjan Sanomat

ZARIKO C/ SAN POLICARPO, 2 03181 TORREVIEJA PUH. (+34) 678 444 950 www.zariko.com • Torrevieja; kt. 2mh. Keskustassa lähellä palveluja ja rantoja. Täysin kalustettu ja varusteltu. H: 75.000€ (A22). • Torrevieja; kt. Neljännen kerroksen asunto erittäin lähellä rantaa ja kaikkia palveluita. Terassilta upea merinäköala. H: 109.000€ (A24). • Torrevieja; kt. Palveluiden ja loistavien liikenneyhteyksien lähellä sekä kävelymatkan päässä La Matan rannalta. H: 102.366 € (BC5). • Torrevieja; kt. 1 mh. Lähellä palveluita ja rantaa. Taloyhtiössä upea uima-allas ja viheralue. H: 68.928

€ (BC21).Torrevieja; kt. 3mh. Vain 500 m Acequiónin rannasta, Paseo Maritimon rantakadusta ja Torreviejan keskustasta. H: 125.000 € (103720). • Orihuela Costa; bungalow-tyyppinen asuinhuoneisto. 2mh. Lähellä Villamartinin golfkenttää. Kalustettu. Autopaikka. H: 83.000 € (B28). e-mail: zariko@zariko.com

VUOKRATTAVANA • Marbella; vuokrataan viehättävä 2 mh, 2 kph, ruokailu+olohuone, iso aurinkoterassi, rauhallisella Aldea Blancan alueella. Kuusi uima-allasta. Kävellen Puerto Banúkseen. lasse@solantum.com, www.solantum.com • Lomahuvila viikkovuokralle. Majoituspaikat jopa 20:lle. anita.infositio@gmail.com, tel: +34 664 065 404.

HALUTAAN VUOKRATA • 2-3 mh asunto Fuengirolan–Marbellan alueelta kesäkuuksi 2011. Myös heinä-elokuu mahdollinen (yht 3 kk). 00358405728731, sari. eskola@luukku.com • 3-4 makuuhuonetta sis. liikunta- ja näkövammaiselle sopiva asunto Aurinkorannikolta 15.1.2012-15.52012 väliseksi ajaksi. +358407703911, haden@jippii.fi • Etsimme Fuengirolasta kalustettua huoneistoa, jossa on 2 mh, uuni, Suomi-TV ja internetyhteys. Lokakuusta kesäkuuhun, mahdollisesti pitempäänkin. lapin. kievari@netti.fi, +358 40 5892291. • Etsin(Benalmádena-FuengirolaTorreblanca) 2-3 mh uudehkoa tilavaa täysin varusteltu asuntoa mieluiten rivitalosta. Pitkäaikainen esim. kesäkuusta alkaen. katrikki@ hotmail.com

Ilmoitus Espanjan Sanomissa huomataan ! OTA YHTEYTTÄ ! Juha Sirén (+34) 693 774 899 juha.siren@espanjansanomat.es

VARMISTA, ETTÄ TOIVEESI TOTEUTUVAT Kauppatapahtumat, perintöasiat ja kuolinpesät kiinteistöjen osto- ja myyntitoimeksiannot turvallinen kauppa alusta loppuun juridiikka, verot, kuntoselvitykset ja arviokirjat perintöasiat ja kuolinpesien selvitys

Myydään Chevrolet Captiva 2007 2.0 Diesel, automaatti, neliveto.

Rekisteröity 7:lle henkilölle, ajettu 61.000 km, täydellinen huoltokirja. 1. omistaja myy. Espanjan kilvissä, seuraava katsastus 21.3.2013. Väri musta metallihohto, nahkasisustus (musta), Suomivarustelu (mm. lohkolämmitin, penkin lämmittimet, lisälämmitin ym.), automaatti-ilmastointi, irroitettava vetokoukku, ruostesuojattu, parkkitutka, jäähdytetty hansikaslokero, ym. Myynnissä siis uudenveroinen Chevrolet “kaikilla herkuilla” tarjoushintaan 18.800 €. Yhteydenotot: Esp. +34 695 38 56 94, Fin. +358 45 23 45 285

Rakennus- ja remonttiprojektien täydellinen konsultointi projektisi suunnittelu ja kokonaisvalvonta rakennuslupien hankinta rannikon parhaat urakoitsijat asiantuntija-apu laite- ja materiaalihankintoihin

Nuku yösi rauhassa, me valvomme puolestasi

IBERHAKA S.L.

Calle Cupresos 12, Urb. Campomijas - buzón 469, 29640 Mijas Costa Puh/fax: (+34) 952 479 005, gsm (+34) 609 304 734, email: info@iberhaka.com

Hyviä vuokra-asuntoja tarjolla Fuengirolassa. Vuokra-aika muutamasta päivästä alkaen. Soita +34 952 664 384 GSM +34 687 518 980 Fax +34 952 580 196

www.tupasi.net

c/Poeta Salvador Rueda 29 b, Los Boliches, 29640 Fuengirola e-mail: tupasi@tupasi.net tupasi1@hotmail.com Kysy myös asuntoja opiskelijoille.

RAKENNUSTYÖT KORJAUKSET Laatoitus Muuraus Rappaus Maalaus Markiisit Saunat Keittiöt Balustrada-kaiteet Putki- ja sähkötyöt

MIKA KAIKKONEN Puh. 628 35 44 36 Fuengirola (Málaga)

LUOTETTAVASTI LAADUKKAASTI SOPUHINTAAN


hyvinvointi 29

Espanjan Sanomat 126

Terveyskirjaston suosio kasvaa koko ajan

Tietopankki kaikkiin vaivoihin

Pelkkä lihansyönnin vähentäminen ja punaisen lihan vaihtaminen kalaan saattaa ehkäistä kaihia, brittitutkimus kertoo.

Kasvissyöjät sairastuvat kaihiin lihansyöjiä harvemmin Kasvissyöjät ja vegaanit säästyvät kaihi-silmäsairaudelta todennäköisemmin kuin paljon lihaa syövät. Myös pelkkä lihansyönnin vähentäminen ja punaisen lihan vaihtaminen kalaan saattaa ehkäistä kaihia, ovat brittitutkijat havainneet. Brittien tutkimuksen perusteella kasvissyöjän riski sairastua kaihiin on noin 30 prosenttia ja vegaanin 40 prosenttia pienempi kuin lihatuotteita vähintään sata grammaa päivittäin nauttivan. Punaisen lihan sijaan kalaa syövän riski on puolestaan 20 prosenttia pienempi ja päivässä alle 50 grammaa lihaa syövän 15 prosenttia pienempi kuin paljon lihaa syövän. Tulokset koskivat lähinnä yli 65-vuotiaita, mikä on ymmärret-

tävää, sillä kaihi on tyypillisesti iäkkäiden sairaus. Tutkimukseen osallistui 27.000 yli 40-vuotiasta tervettä brittiä, joista noin 600 noudatti vegaanista eli maidotonta ja munatonta kasvisruokavaliota, 5.900 tavallista kasvisruokavaliota ja 3.700 kasvisruokavaliota, joka sisälsi myös kalaa. Loput söivät lihaa ja heistä runsaat 4.900 yli sata grammaa päivittäin. Tulokset eivät paljastaneet, mikä tarkalleen kasvisruokavaliossa ehkäisee kaihia, mutta todennäköisesti vaikutus syntyy monen terveellisen tekijän yhteisvaikutuksena. Ravinnon lisäksi myös muut elintavat voivat selittää tuloksia. Tulokset julkaistiin American Journal of Clinical Nutrition -lehdessä. (AR)

Levottomat jalat Painon ja kiristyksen tunne, kihelmöivä pistely ja repivä tunne raajoissa? Levottomien jalkojen vaivat ilmaantuvat tai voimistuvat iltaisin unta odottaessa. Pahimmillaan vaiva pakottaa nousemaan toistuvasti yöllä sängystä liikkumaan. Tyypillistä on vaivan esiintyminen tilanteissa, joissa pitää istua paikallaan, kuten lentomatkalla. Levottomien jalkojen oireyhtymässä on kyse yleensä illalla ja yöllä tai pitkäaikaisen istumisen

aikana tuntuvasta kivusta tai epämiellyttävästä tuntemuksesta, joka pakottaa liikuttamaan alaraajoja. Hieronta ja vilvoittelu eivät juurikaan lievitä oireita ja lämpö voi jopa pahentaa niitä. Hetkellistä apua voi saada jalkakylvystä. Omahoito-ohjeita löytyy internetistä paljon. Ellei omahoito auta ja unettomuus sekä väsymys heikentävät elämänlaatua, kannattaa keskustella neurologin kanssa lääkehoidon aloittamisesta. (SL)

SKANDINAAVISET HAMMASLÄÄKÄRIT KLINIKALLAMME MYÖS: • OIKOMISHOIDON ERIKOISHAMMASLÄÄKÄRI • IMPLANTTIEN JA KIRURGISTEN TOIMENPITEIDEN ERIKOISHAMMASLÄÄKÄRI • SUUHYGIENISTI Suomalainen vastaanottoapulainen

☎ 952 660 167 SKANDINAAVINEN JA SUOMALAINEN

Ajanvaraus ma-pe alk. klo 9.00 Edif. Palm Beach, Paseo Marítimo 95 Los Boliches, Fuengirola www.clinicdental.eu

Suomalaisen lääkärisivuston, Terveyskirjasto.fi, suosio kasvaa kovaa vauhtia. Viime syksyn ja talven aikana sivustolla julkaistiin 19 uutta artikkelia. Hyvän vastaanoton lukijoilta sai muun muassa Terveet jalat. Jalkojen omahoito on osa jokapäiväistä hyvinvoinnista huolehtimista, samoin kuin hampaiden pesu. Terveyskirjastosta saa tietoa muun muassa kengistä, sukista, ihon hoidosta, infektioista sekä tietenkin jalkakivuista ja niiden hoidosta. Espanjassa asuville suomalaisille sisältävät erityisen hyödyllistä tietoa kirjaston artikkelit lämpöhalvauksesta ja auringonpistoksesta. Elimistön liiallinen lämpiäminen, hypertermia, aiheuttaa oireita, jotka voivat olla hyvinkin vakavia. Suomessa lähes ainoa mahdollinen paikka lämpöhalvaukselle on sauna. Lauteille jääminen sairauskohtauksen tai runsaan alkoholinkäytön vuoksi saattaa johtaa kuolemaan. Espanjassa on helteen aika-

na käytettävä keveitä, väljiä vaatteita, jotka sallivat hikoilun. Pää ja niska tulee suojata auringolta leveälierisellä päähineellä, joka kuitenkin sallii ilmanvaihdon. Raskasta fyysistä rasitusta tulee välttää. Runsas nesteen nauttiminen on välttämätöntä. Uusia artikkeleita on myös silmäsairauksista ja hoidoista. Esimerkkinä silmätulehduksen eri muotoja käsittelevä kirjoitus sekä värikalvon ja silmän sidekalvon tulehduksista kertova artikkeli. Myös yleissivistävää tietoa ihon rakenteesta ja yleisestä hygienias-

ta on julkaistu. Artikkelit ovat nimeltään Hienhaju ja Ihokarvat. Artikkeli Halkeilevat kantapäät antaa opastusta monia etenkin talvisaikaan kiusaavaan vaivaan. Syöpäsairauksia koskevaa uutta tietoa on kirjoituksessa Haimasyöpä ja Maksasyöpä. Tupakoinnin lopettamisen tueksi löytyvät artikkelit Tupakka ja sairaudet, Tupakoinnin lopettaminen – reseptilääkkeet ja Tupakoinnin lopetus ja paino. Terveyskirjastossa on myös Fagerströmin ”kahden kysymyksen nikotiiniriippuvuustesti”. (SL)

Heidin kauneusvinkki

Lääkkeet ja huono yleiskunto vaikuttavat permanentin kiharaan ja joihinkin väreihin. On hyvin tärkeää kertoa kampaajalle mahdollisista vaikuttajista, jolloin hän osaa varautua ja tehdä oikeat valinnat aineiden suhteen. Yleensä kaikki yleiskuntoa rasittavat asiat heijastuvat hiuksissa, sen huomaa jo kotona. Masennus, mielipaha, stressi, suru, ristiriidat ja hermoilu saavat hiukset tottelemattomiksi, kuten moni on todennut hiuksia laittaessaan. Siispä KERRO KAMPAAJALLESI , jos olet ollut flunssassa tai vatsataudissa, käyttänyt särkylääkkeitä, muita kipulääkkeitä tai hiuksia ja kynsiä vahvistavia pillereitä. Kerro myöskin, jos sairastat yleiskuntoa rasittavaa sairautta, kilpirauhasen toimintahäiriötä tai muuta pitkäaikaista lääkitystä tarvitsevaa hoitoa. ”NAISTENPÄIVÄT” ovat huono valinta kiharakäsittelylle, josta siloin tulee helposti veltto ja lyhytaikainen lopputulos. Samoin ��������������������������������������������������� on FLUNSSAN laita; ota väri tai kiharat vasta kun tauti on ohitse kunnolla (eli viikon tai parin tervehtymisen jälkeen). Saat taatusti paremman lopputuloksen. Samoin antibioottien kohdalla. RASKAUSAIKA on parempi hiuskäsittelyille kuin synnytyksen jälkeinen aika. Synnytys rasittaa elimistöä, mikä heijastuu hiuksiin. Huonovointisen odottajan keho ei ole parhaimmassa kunnossa, joten käsittelyjen kestävyys voi olla normaalia lyhyempi. Kampaajasi ei ole pelkästään utelias kysellessään vointiasi tai tiedustellessaan lääkitystäsi. Hän haluaa varmistaa, että osaa valita oikeat aineet juuri sinun hiuksillesi saadakseen niihin onnistuneen lopputuloksen! Parturi -Kampaaja/ Maskeeraja Heidi Elijoki, Harmonia

Hyvänolonkeskus

HARMONIA Kauneuden- ja terveydenhoitoa suomalaisella ammattitaidolla

allergiatestatut geelit kynsiin alk

. 45 €

KoSMEToLoGI Henna Hytönen Kasvohoidot, jalkahoidot, ihokarvojen poisto, kestovärit, ripsipermanentti.

PARTURI–KAMPAAJAT Heidi ja Pirjo Elijoki Kaikki hiuskäsittelyt koko perheelle, tuuhennukset ja pidennykset. Ajanvaraus puh 653 283 293

KyNSITEKNIKKo Susanna Flynn Bio Sculpture geelit, myös varpaisiin. Ajanvaraus puh 662 452 942

HIERoJA, SAIRAANHoITAJA Annukka Salonen Hieronnat, lymfa- ja vyöhyketerapia. Ajanvaraus puh 670 616 296

AJANVARAUKSET: 952 588 788 tai 670 616 296

Avda Jesús Cautivo, 9 (junakatu), Los Boliches, Fuengirola

LÄÄKÄRI

J.SANDHOLM ma–pe 9.30–13.30

Tel. 952 460 166 Avenida Finlandia (Farmacian vieressä) Los Pacos E-29640 Fuengirola (Málaga, España)


gastronomia 27

126 Espanjan Sanomat

Nauti italialaisia herkkuja - ja laihdu! ”Italian dieetti ei ole niinkään tiukka painonpudotusohjelma, vaan ennemmin tapa muuttaa ruokatottumuksiasi lopullisesti”, opastaa Gino D’Acampo maansa kevyisiin herkkuihin. Kirja sisältää herkullisia ruokaohjeita puhtaista ja tuoreista

raaka-aineista, ohjeita italialaiseen elämäntyyliin ja painonhallintaan. Gino D’Acampo on syntynyt Torre de Grecossa, Napolissa, ja perinyt isoisänsä rakkauden ruoanlaittoon. Hänen ensimmäinen kirjansa Fantastico! voitti Gourmand World Cookbook Awards -palkinnon parhaana italialaisena keittokirjana.

”Kun alat noudattaa sinulle suositeltua ruokavaliota, painosi putoaa hitaasti ja tasaisesti, keskimäärin puoli kiloa viikossa. Noudattamalla Italian dieettiä sinun ei tarvitse tuntea itseäsi nälkäiseksi tai ulkopuoliseksi”, D’Acampo huomauttaa. Sen sijaan, että D’Acampo olisi keskittynyt tässä kirjassa perinteisiin laihduttaviin raaka-aineisiin, vähärasvaisiin valmisruokiin ja syömisen rajoittamiseen, kirja on enemmänkin ylistystä ruoalle. Teoksesta löytyvät omat osionsa jokaiselle päivän aterialle, alkupaloista jälkiruokiin, sekä ihana syntinurkkaus, josta löytyy esimerkiksi perinteinen italialainen lasagne. Jokaisen ohjeen ravintoarvot on laskenut laillistettu ravitsemusterapeutti. Kirjassa painotetaan ehkä liikaakin sitä, kuinka italialaiset ovat hoikempia ja terveempiä kuin muiden Euroopan maiden ihmiset. Italialaisten tapa valmistaa ruoka itse alusta asti, joka päivä, on toki paljon terveellisempää kuin hotkaista valmisruokaa television ääressä. Tutkimusten mukaan 90 prosenttia italialaisista laittaa ruokaa joka päivä. (SL)

Sitruunasorbetti Sorbetto al limone ”Aina kun käyn Sorrentossa, EteläItaliassa, tämä on eräs ensimmäisiä asioita joita haluan. Paikalliset sitruunat ovat mielettömän hyviä, mutta usko pois, tämä sorbetti onnistuu millä tahansa suhteellisen laadukkaalla sitruunalla. Sorbettia voi myös nauttia ruokalajien välillä (varsinkin kala- ja liharuoan välissä). Se neutraloi makuaistin ja on todella raikasta. ” kuudelle 2 limettiä 1 litra kylmää vettä 100g hienoa sokeria 3,5 dl vastapuristettua sitruunamehua

tä hiljalleen toisinaan sekoittaen, kunnes sokeri on liuennut veteen. 4. Nosta kattila liedeltä, sekoita joukkoon sitruunamehu ja anna jäähtyä. Kaada seos matalaan pakastamista kestävään astiaan ja pakasta, kunnes astian reunoille alkaa muodostua jääkiteitä. 5. Nosta sorbetti pois pakastimesta ja sekoita sitä voimakkaasti haarukalla. Laita sorbetti takaisin pakastimeen. Toista tämä 20 minuutin välein seuraavien muutaman tunnin aikana, kunnes sorbetti on kokonaan jäätynyt. 6. Nosta sorbetti lämpenemään hetkeksi ennen tarjoilua, jotta se on helpompi annostella astiasta.

70 kaloria, 0 g rasvaa, 0 g tyydyttyneitä rasvahappoja, 18,5 g sokereita, 0 g suolaa 1. Raasta limettien kuori hienoksi raasteeksi ja laita sivuun. 2. Purista limeteistä mehu ja laita se yhdessä veden kanssa keskikokoiseen kattilaan. 3. Lisää sokeri ja limetin kuori, kei-

Tervetuloa makujen maailmaan meren äärelle.. Tule tutustumaan uudistuneeseen ruokalistaamme!

‑ A la Carte ‑lista tarjolla koko päivän

•  Ilmainen Wi-Fi asiakkaille •  Uutisia ja ajankohtaisia suomen      televisio-ohjelmia suorana •  Huomio golfarit: keittiömme     on auki myös pelikierroksen     jälkeen •  Järjestä tapahtumasi meillä     (max. 40 henkeä) •  Klubi-ilta keskiviikkoisin     Varaa pöytä ennakkoon

Lounaaksi: Kotiruokaa Ti-La 12-16 4,90 Avoinna Fuengirola, hotelli Yaramarin takana Tel. 634 309 767

Kanta-asiakaskortilla joka 10. lounas ilmaiseksi

Ti-La Su Ma

12.00-22.00 14.00-20.00 suljettu


Espanjan Sanomat 126

Uuden tai käytetyn auton avaimet käteen – suomeksi!

Laatu ja luotettavuus Grupo Safamotor on yksi Costa del Solin suurimmista autoliikeketjuista, jolla on myymälät Fuengirolassa, Málagassa ja Marbellassa. Merkkituotteet, laatu, luotettavuus ja kattavat takuut ovat olleet avainsanoja Safamotor-autoliikkeiden menestyksessä lähes 40 vuoden ajan. Valinnanvara Uudet autot: Volkswagen, SEAT, Skoda, Audi, BMW, BMW, Motorrad, MINI ja Porsche. Käytetyt: lähes kaikki merkit. Jatkuvasti useita satoja autoja valikoimissa! Löydät varmasti omasi. Takuu Uusille autoille parhaimmat merkkitakuut. Markkinoiden kattavin Garantía del Grupo Safamotor -takuu käytetyille autoille!

Helmikuusta 2011 alkaen autoliikeketju Grupo Safamotor palvelee myös suomen kielellä. Myyntiedustaja Juha Sirén auttaa Sinua uuden tai käytetyn auton valinnassa ja hankkimisessa sekä auton käyttöönottoon liittyvissä kysymyksissä. Myös autojen toimitukset Suomeen onnistuvat.

Kun etsit autoa Aurinkorannikolta, soita tai lähetä sähköpostia. puh. (+34) 693 774 899 (arkisin klo. 09.00-17.00) sähköposti: juha.siren@gmail.com TAPAAMISET AJANVARAUKSELLA, HALUAMASSASI TOIMIPISTEESSÄ

Osoitteesta http://ocasion.safamotor.com voit tarkastaa koko tämänhetkisen vaihtoautovalikoimamme.

Tässä vain muutama esimerkki Safan käytettyjen autojen tarjonnasta. Myymälöissämme on useita satoja vaihtoautoja. Kysy lisää! FORD MONDEO vm. 2008, diesel, väri harmaa, ml. 97.000 km, hinta 15.900 euroa.

CITROEN C4 AUTOMATIC vm. 2008, diesel, väri harmaa, ml. 21.100 km, hinta 16.900 euroa.

PEUGEOT 207 CABRIO 1.6 I, vm. 2008, automaatti, bensiini, väri musta, ml. 57.900 km, hinta 11.900 euroa.

NISSAN QASHQAI 1,5 l, diesel, vm. 2008, väri musta, ml. 63.600 km, hinta 16.300 euroa.

HYUNDAI COUPE 2.0 l vm. 2005, bensiini, väri sininen, ml. 9.990 km, hinta 9.900 euroa.

JAGUAR X-TYPE 2.5 l vm. 2003, bensiini, väri sininen, ml. 127.000 km, hinta 8.900 euroa.


Luxury Spanish Properties SUOMALAINEN KIINTEISTÖNVÄLITYSTOIMISTO NYT KAUPPA KÄY! Kysyntää on kaiken kokoisille huoneistoille. Jos haluat myydä, jätä huoneistosi meille myyntiin. Pyydä meiltä myös hintoja pankkien kautta myynnissä olevista kohteista. Teemme hinta-arvion asuntoosi veloituksetta.

KUUKAUDEN KOHDE PIENTALO LOS PACOSISSA ref: LSP-TH512 Kaunis ja hyvin hoidettu pientalo (3 mh, 2kh) hyvällä paikalla Los Pacosissa. Pinta-ala on 167m2, josta asuinneliöt n.120m2. Oma patio kalusteineen sekä autotalli ja oma parkkipaikka sis. hintaan. Erinomainen tilaisuus nopealle päättäjälle. HINTA 199.000 €

HUOM !!! Olemme tavattavissa FUENGIROLAN KANSAINVÄLISILLÄ PÄIVILLÄ 29.4. - 2.5. 2011 Osastoilla 37-38 TERVETULOA !

BENALMADENA PUEBLO, TALO KYLÄN KESKUSTASSA

MIJAS PUEBLO

ref: LSP-V517 Kodikas ja moderni talo keskeisella paikalla Benalmádena Pueblon sydämessä. Talossa on 4mh, 4kh ja 3 terassia. Talo soveltuu hienosti mm. hostel-kohteeksi. Talosta on hienot Välimeren näköalat ja se on aurinkoinen koko päivän. Hintaan sisältyvät kaikki kalusteet.

ref: LSP-A514 Kaunis andalusialainen huoneisto erinomaisella paikalla Mijas Pueblossa. 40m2 terassilta avoimet merinäköalat aina Afrikan rannikolle saakka. Heti muuttovalmis, myydään kalustettuna. Autohallipaikka, uimaallasalueella myös lastenallas.

CALAHONDA 2 MH:n HUONEISTO

LOS PACOS, 2MH HUONEISTO

ref: LSP-A510 Kaunis, remontoitu huoneisto, iso terassi länteen; upeat maisemat sekä merelle että vuoristoon. Huoneisto on hyvässä kunnossa. Keittiö on laajennettu ja sisustettu korkeatasoisesti. Mukana 2 golfosaketta Mirafloresin golkentälle. Hyvä vuokratuotto. Hinta 179.000 €

ref: LSP-A516 Uudehko 2 mh:n huoneisto hyvällä paikalla Los Pacosin keskustassa lähellä kaikkia palveluita ja yhteyksiä. Myydään osittain kalustettuna, mutta on valmis heti muuttoon. Huoneisto on erinomaisen hyvässä kunnossa. Terassi on iso (24m2) ja voidaan lasittaa.

LOS BOLICHES - YKSIÖ (ESTUDIO)

FUENGIROLA KESKUSTA, 1MH KATTOHUONEISTO

HINTA 425.000 €

Hinta 139.000 €

Hinta 165.000 €

ref: LSP-A520 Hieno keskustan studiohuoneisto (yksiö) keskellä Los Bolichesia. Lyhyt kävelymatka kaikkiin palveluihin, liikennevälineisiin ja Välimeren rantaan. Huoneisto on erinomainen vuokrakohde ja valmiiksi kalustettu. Iso terassi ja aurinkoinen terassi etelä/länsi-suuntaan.

ref: LSP-PH358 Erinomainen sijoituskohde keskellä Fuengirolaa. Huoneisto on kokonaan remontoitu 1makuuhuoneen ns. penthouse-huoneisto jonka vuokrausaste on todella korkea (n.85%). Sijaitsee lähellä rantaa (n. 350m) sekä juna- ja linja-autoasemia.

HINTA 49.000 €

Hinta 149.000 €

ALTOS DE CALAHONDA 2 MH 2KH

FUENGIROLAN KESKUSTA, 1 MH HUONEISTO

ref: LSP-A507 Moderni huoneisto Calahondassa. Huoneistossa on 2 mh, 2kh, olohuone, keittiö sekä iso lasitettu terassi länteen. Huoneisto on täysin remontoitu ja varustettu korkealuokkaisilla kalusteilla. Erinomainen asunto - myös vuokrakohteeksi - lähellä palveluita ja liikenneyhteyksiä.

ref: LSP-A509 Täysin remontoitu huoneisto Fuengirolan rannan lähellä. Iso terassi avautuu länteen ja on hyvin aurinkoinen koko iltapäivän. Taloyhtiössä on iso uimaallas- ja puutarha alue. Erinomainen vuokrakohde. Hyvä hinta/laatusuhde.

Hinta 210.000 €

HINTA 129.000 €

Toimistomme on avoinna ma-pe klo 10-19 • Osoite: Avenida Los Boliches 36, 29640 Fuengirola TERVETULOA ! Puh. (+34) 951 193 318 • Skype: tradehousesales • Fax (+34) 952 464 677 Gsm: (+34) 633 136 570 tai (+34) 622 100 155

www.lsphomes.info

info.lsphomes@gmail.com

Espanjan Sanomat 126  

Espanjan asioihin erikoistunut aikakauslehti suomalaisille

Advertisement