Page 1

És notícia Edició 90

1


La Bordeta és notícia

Associació de Veïns de La Bordeta 2


La Bordeta és notícia

ÍNDEX

La Bordeta és notícia Edició numero 90

Juliol 2018

Índex

3

Editorial

5

Salutació de la Presidenta

6

Tel. 973 20 57 68

Salutació de l’Alcalde

7

avv.bordeta@gmail.com

Pregonera

9

Pubilles i Hereus

10-11-12

La nostra gent

13

Tel 682 02 71 17

L’Arxiu Arqueològic

15

espaidigitallleida@gmail.com

50 Aniversari Mèxic 68

17

90 anys de l’escola Joan Maragall

18

Fi de curs activitats avv Bordeta

19

Programa de festes

21-29

15 anys Bucs d’assaig “El mercat”

30

Prescripció: Gaudir de la festa major

31

La cuina de la Carmen

32-33

Sorteig vals de compra

35

Cursos i Activitats

36

Redacció, coordinació i distribució: Associació de veïns de la Bordeta Av. Pla d’Urgell 28 - 25001 Lleida

Maquetació: Espai Digital Avda d’Artesa 31 - 25001 Lleida

D.L.: L 199-1986 Tirada: 2000 exemplars

Preu: 1,50 €

L’associació de veïns de la Bordeta no es fa responsable de les opinions expressades en la revista. Aquestes corresponen,exclusivament, als autors dels diferents articles. Totes les opinions poden ser contestades en la propera edició, tret que siguin insultants o de falsedat contrastada.

Festa Major 2018

En convení amb

L’organització es reserva el dret de modificar, canviar, o anul·lar el programa si és necessari sense assumir responsabilitats penals o civils pels perjudicis que puguin generar . L’ organització s'esforçarà perquè el programa es compleixi íntegrament tal i com està publicat en aquest mitjà

Associació de Veïns de La Bordeta 3


La Bordeta és notícia

Associació de Veïns de La Bordeta 4


La Bordeta és notícia

Editorial L’any 2017 ha estat un any dificil en la política, el medi ambient i la continua lluita de la dona per una igualtat autentica i efectiva. Les associacions veïnals tenim la important funció de representar a tots els veïns deixant de banda les ideologies polítiques de cadascú, reivindicant les necessitats que pugui tenir el barri i/o els veïns. Això es fa voluntària i desinteressadament i sempre lliure de condicionaments o manipulacions polítiques. El medi ambient també preocupa, per lo que tots plegats tenim que posar el nostre granet de sorra per cuidar el nostre entorn que repercutirà positivament al nostre planeta. Tenir cura de abocar les escombraries dins del contenidor que toca, utilitzar el servei de deixalleria tant la fixa com la mòbil que disposem periòdicament tots els barris i que podem consultar dies i horaris trucant a l’ajuntament, son accions que també ajuden. L’Any 2018 a estat molt important per a les dones, específicament el dia internacional de la dona amb manifestacions multitudinàries. És un dia aprofitat tradicionalment per reivindicar el feminisme. El dia 8 de març es commemora la lluita de la dona per la igualtat entre dones i homes. Aquest any s’han realitzat aturades laborals de dues hores per denunciar la desigualtat, la precarietat i la violència vers les dones. Per això, per reclamar aquesta necessitat, perquè es legisli allò que és injustícia, tornem a lluitar i a manifestar-nos i ho farem sempre per aconseguir una societat justa i igualitària.

L’associació manté regularment trobades amb la Guardia Urbana i els Mossos d’esquadra amb la finalitat de millorar la seguretat del barri, i col·labora logísticament amb diferents Associacions especialment amb les de l’àmbit de la Salut en les diferents campanyes que organitzen al llarg de l’any com: AFANOC, ANTISIDA, LLUITA CONTRA EL CÀNCER, ANTICOAGULATS DE LLEIDA... La junta de l’Associació de Veïns de la Bordeta vol agrair a totes les persones, que voluntàriament col·laboren en els diferents actes i a les empresses que s’anuncien en aquesta revista, la seva implicació permet dur a terme les diferents activitats. Moltes gràcies

Associació de Veïns de La Bordeta 5


La Bordeta és notícia

Salutació de la Presidenta de l’Associació de Veïns de la Bordeta Un any més arriba la Festa Major en honor al patró del barri, Sant Jaume, com sempre plena d'actes i activitats per entretenir al públic de totes les edats. Una festa amb molta tradició que m’agradaria que no es perdés mai. Tenim pubilles i hereus que representen amb orgull el nostre barri. Les pubilles que han fet els 18 anys a més ens representen a les festes de maig. Aquest fet es una experiència molt enriquidora que guarden com a un gran record per sempre. Hem tingut tots els anys molts bons pregoners i pregoneres i aquest any he pensat que s’havia de donar l’exemple de que tots som iguals i vaig proposar a la Meri de l’associació Down Lleida que va acceptar. Hem d’aprendre molt d’ells, no es pot permetre que se’ls hi tanqui portes, nosaltres les obrim totes. El meu desig es que passeu una bona Festa Major i que la germanor, la paciència i la comprensió sigui la norma. Visca la Bordeta, visca la Festa Major.

Mari Carmen Guerrero i Toro Presidenta de l’Associació de Veïns de la Bordeta

Associació de Veïns de La Bordeta 6


La Bordeta és notícia

Salutació de l’Alcalde de Lleida És Festa Major a La Bordeta. Els veïns i veïnes del barri i tothom que s’hi vulgui sumar esteu cridats a participar en aquesta celebració, que torna amb una gran vitalitat oferint un ampli ventall d’activitats per a petits i grans. Arriben dies per gaudir de bons moments acompanyats de la gent que estimeu, uns dies per reviure les nostres tradicions, per fer barri i, per extensió, ciutat. La unió i l’esforç són imprescindibles per tirar endavant totes les propostes que organitzeu durant l’any i també el programa de festes. El vostre treball i constància demostren l’interès que teniu per aprendre, per enriquir-vos i per exposar i compartir les vostres inquietuds i experiències. L’AV de la Bordeta en sou un exemple clar, amb gent activa, participativa i reivindicativa que vetlla pel futur del barri.

Els pressupostos participatius ha obert una nova finestra de relació entre la ciutadania i l’Ajuntament, una eina que facilita la realització de projectes presentats des dels barris i que, després, són escollits pels veïns i veïnes. És molt estimulant i enriquidor treballar amb vosaltres des d’aquest altre instrument de participació. Així mateix, l’any que deixem enrere ha estat el del Pla d’Ordenació Urbanística Municipal que hem confeccionat amb la implicació dels barris de Lleida i que és una eina clau que, estic segur, aportarà qualitat urbana així com impuls econòmic i comercial a La Bordeta i al conjunt de Lleida.

Per uns dies deixem de banda la intensa activitat diària i relaxem-nos, que la festa ens espera als carrers i les places del barri. Sortim amb il·lusió i ganes de passar-nos-ho bé per recordar junts el bon ambient i l’harmonia viscuts un any més.

Àngel Ros i Domingo Paer en cap

Associació de Veïns de La Bordeta 7


La Bordeta és notícia

Associació de Veïns de La Bordeta 8


La Bordeta és notícia

Pregonera 2018 Meritxell Bueno Ganuza Meritxell Bueno Ganuza, va néixer a Lleida fa 33 anys. Va estudiar a l’Escola Santa Anna, a la Llar de Sant Josep i a l’Escola d’Hotelería. El seu primer contacte amb el mon laboral va ser a la Pastisseria Pons i al Centre de Documentació i Distribució del paper de l’Ajuntament de Lleida, on va fer-hi pràctiques laborals. La seva 1a feina remunerada, l’any 2007, va ser com auxiliar administrativa al Col•legi d’Advocats de Lleida, però la Meri sempre ha demostrat interès per les activitats artístiques, realitzant cursos de teatre i ball de saló. L’any 2009 va aconseguir un dels seus somnis, des de llavors treballa a Lleida Televisió del Grup Segre, com auxiliar de plató al programa diari Cafeïna i Lleida al Dia. Ha guanyat el Ir Open de Balls de Saló per a persones amb discapacitat celebrat a Lleida. Ha protagonitzat el diàlegs teatralitzat “No pienso marcharme” conjuntament amb el representant artístic Fredy Joven estrena de l’obra al desembre 2013. Ha participat en el curtmetratge NOA amb l’actriu lleidatana Marta Romero durant l’estiu 2013. Ha col•laborat en diversos esdeveniments públics de l’Associació DOWN LLEIDA: -co-presentadora a la VIII edició dels premis "INTEGRA XXI" en el marc del Sopar anual de l’Entitat Down Lleida. -co-presentadora a la Trobada “Fent Amics a Portaventura” -co-presentadora de l’acte de lliurament dels Premis del Concurs de Redacció de DOWN LLEIDA. 2016. -Participació en les II Jornades internacionals sobres la síndrome de Down, organitzades per DOWN Andorra, 2017.

Associació de Veïns de La Bordeta 9


La Bordeta és notícia

PUBILLES I HEREUS 2018 Sonia Baiget Solé (18 anys) La Sonia ha finalitzat el batxillerat i el proper curs iniciarà Educació Infantil. Ja va ser Pubilla anteriorment i aquest any ha fet la estrena a les festes de maig. Representar al barri com a pubilla es viu molt a prop a casa seva, la seva mare també va ser pubilla. A la Sonia li agrada l’esport i practica Taekwondo que és el preferit al gimnàs Bordeta, fa dos anys va quedar primera de Catalunya a categoria Junior. Li agrada escoltar música i sortir de festa amb els amics, viatjar i cuinar. Els macarrons son el seu plat preferit. Li agraden les places del barri i especialment la de l’esplai perquè li porta molts records de quan era petita especialment el concurs de castanyeres. Lo que menys li agrada es la manca de civisme d’algunes persones que donen una mala imatge del nostre barri que es molt guapo. Sonia diu que recordem al seu besavi l’Antoni Solé alcalde pedani de la Bordeta a qui tothom estimava. Li agraden les festes de Sant Jaume ja que son molt importants i perquè s’ho passa molt be.

Meritxell Gonzalez Martínez (31 anys) La Meri, va cursar estudis a la escola Enric Farreny i després a l’Esperança de on te bons records. Actualment treballa i realitza tallers a la residència Joviar. També va cursar perruqueria a l’institut Torre Vicens i després hostaleria. El seu hobby es el futbol i juga amb l’equip de Down Lleida. També li agrada el volei, fa gimnàstica i vol aprendre a ballar Sevillanes a l’associació de veïns. Ajuda a la seva mare i passeja al seu gos “Blasi”, això si, el porta lligat i amb bosses per plegar els excrements. La Meri s’enfada quan veu a la gent que no plega els excrements. Està molt orgullosa del seu barri, es feliç i vol que estigui net. Aquest any es molt especial per ella ja que està molt contenta per ser pubilla i que la seva companya Meritxell Bueno sigui la pregonera. També participa a tertúlies a la radio COPE Lleida i un dia va coincidir amb la presidenta Carmen Guerrero.

Sant Francesc de Sales, 7 La Bordeta (Lleida) 973 20 11 53 - vilaseca.automocio@gmail.com Segueix-nos a Facebook i podrás gaudir de les nostres promocions Www.facebook.com/vilasecaAutomocio

Associació de Veïns de La Bordeta 10


La Bordeta és notícia

Raquel Maria Gonzalez Chacón (11 anys) Raquel estudia a l’escola Joan Maragall, fa cinquè de primària, es molt bona estudiant i treu bones notes entre notables i excel·lents. També li agrada fer altres activitats com teatre a l’escola i a l’aula de teatre Municipal, canta a la Coral, actua amb el “Banyetes”, canta caramelles i li agrada l’anglès i fer manualitats. Li agrada ajudar a les feines de casa i fa el seu llit cada dia, es bona cuinera i fa pa de pessic i pizzes boníssimes. Raquel es molt ordenada, li agrada menjar de tot però repetiria el puré de patata. Li agrada la gent del barri i lo que menys li agrada i parla com a delegada de la seva classe, es veure com quan plou es formen grans bassals al pati de l’escola i no poden jugar, especialment els més petits. Demana a l’ajuntament que l’arreglin i que llegeixin les cartes amb les queixes que les envien. Altra cosa que vol senyalar es que hi ha gent que permet que els seus gossos facin pipi a la tanca de l’escola i no pleguen els excrements, això no es saludable i es poden agafar moltes infeccions. Esta molt feliç i per ser pubilla i representar al seu barri i gaudir de la festa major i totes les activitats encara que lo que més li agrada son els focs d’artifici que son espectaculars.

Xenia Jiménez Martínez (3 anys) La Xenia va a P3 a l’escola Parc de l’Aigua, te molts amics al “cole”. El seu menjar preferit son les patates i els “nuguets”. Li agrada jugar al parc dels “Xinos”, es refereix a la plaça Sant Jordi. Li agrada la música, especialment la cançó “Sofía”, la música moderna i ballar també li agrada molt. Li encanten les piscines de la Bordeta i esta molt contenta de ser pubilla i que la portin a les firetes. Li agrada comprar joguines a la Bordeta. Es una mica entremaliada i molt simpàtica.

Associació de Veïns de La Bordeta 11


La Bordeta és notícia

PUBILLES I HEREUS 2018 Josep Patiño Paules (9 anys) Estudia a l’escola Joan Maragall, es bon estudiant i treu bones notes. Li agrada l’esport i fa taekwondo al gimnàs Bordeta i futbol sala a l’Associació de veïns. Al Josep li agrada ajudar a la seva àvia perquè cuida d’ell ja que els seus pares treballen. També ajuda a la seva mare quan li demana. Li agrada menjar bé i la verdura, la fruita i la carn son els seus aliments preferits. Li agrada la música en general i jugar amb la “play” amb els seus amics. També li agrada jugar al parc encara que es queixa que només hi ha elements per a nens de fins a set anys, per més edat no hi ha res. Aprofita per fer una crida als incívics que embruten amb pintades les parets del barri, si us plau, no embruteu les parets. Als propietaris de gossos que no pleguen els excrements també demana que els pleguin que el barri es de tots. Esta molt orgullós de ser hereu i representar al barri i anima a tots perquè es presentin els propers anys. Li agrada molt la festa major del barri.

Ián Samake González (8 anys) Ián estudia a l’escola del Carmen segon de primària, li agrada llegar, patinar i també li agrada jugar amb jocs del mòbil. Ajuda a la seva mare a fer postres, a parar taula i altres tasques de casa, encara que reconeix que es una mica desordenat. Els macarrons son el seu plat preferit. Li agrada les fonts i la plaça de San Jordi i no li agrada veure tants excrements que alguns propietaris de gossos no pleguen i veure com els deixen fer pipi a les façanes, quan fa calor fa molta mala olor. Li agradaria que al parc hagués una llacuna amb peixos i ànecs. Aquest any torna a ser hereu, ja ho va ser fa uns anys quan era més petit i anima als nois del barri a que es presentin ells també, que no els faci vergonya i siguin positius.

Associació de Veïns de La Bordeta 12


La Bordeta és notícia

LA NOSTRA GENT Toni Frias El Toni es un jove emprenedor. El seu fort no eren els estudis i va optar per treballar a casa. Va creixer entre farines ja que el seu pare es forner i pastisser i fins fa un any ha estat treballant amb ell. Des de llavors ho fa pel seu compte i els coneixements adquirits aquests anys li serveixen per portar a terme el seu projecte al seu establiment del carrer Centre. El Toni es forner, pastisser, xocolater i barista, li agrada la seva feina, mes bé li apassiona i dia a dia millora i perfecciona els productes que elabora. El Toni forma part de la junta del gremi de forners des de fa nou anys, es una persona col·laboradora en el barri ja que li motiva que tot funcioni en benefici de tots.

Caterina Rojals Caterina Rojals, es la nova presidenta de l’Associació de jubilats de la Bordeta que amb una junta renovada substitueix a la de l’anterior president, Joan Farré. Cati, com tothom la coneix, es una dona activa amb un currículum social ple de col·laboracions amb diferents entitats. La Caterina va exercir vuit anys d’animadora sociocultural a Argonzil (Jaen) i també de voluntària a Caritas. Actualment entre les seves aficions destaca la escala en hifi al Sicoris Club i el grup de teatre de la llar del jubilat. Com a presidenta de l’Associació de jubilats de la Bordeta ha viscut una evolució des de l’inici del seu mandat. Els nervis dels primers dies s’han convertit en confiança i bon funcionament que anirà millorant dia a dia. La junta, integrada exclusivament per dones amb molt bona sintonía, permet que les activitats es puguin dur a terme amb normalitat. La Setmana cultural amb les diferents activitats ha estat la estrena de l’actual junta amb molt bona acollida. Demana paciència als associats i es compromet a treballar per a que tot vagi millorant.

Associació de Veïns de La Bordeta 13


La Bordeta és notícia

Associació de Veïns de La Bordeta 14


La Bordeta és notícia

L’Arxiu Arqueològic. Un nou equipament cultural al barri. L’any 2008 es va aixecà un nou equipament municipal al barri de la Bordeta: l’equipament d’Albarés. En aquest, a banda de l’Escola Bressol i la Ludoteca, existeix, i pot ser és menys conegut, l’Arxiu Arqueològic. D’aquest últim os volem parlar. La funció de l’Arxiu Arqueològic, servei dins de la Secció d’Arqueologia creada l’any 1992, rau en diferents aspectes. Sent els més significatius els següents: d’una banda, l’explotació de les dades extretes de les excavacions arqueològiques fetes a la ciutat de Lleida i al seu municipi; d’altre, l’emmagatzematge de totes les dades i dels materials recuperats; i per últim, la difusió de la informació generada. La difusió l’hem centrat bàsicament en dos grans àrees: els nens i la ciutadania en general. La primera ha estat pensada per apropar l’arqueologia al mon docent, amb tallers dirigits a la població escolar a partir de 4ª d’ESO. En aquests tallers han participat activament les escoles de la Bordeta, tant de primària com de secundària. L’objectiu de la segona àrea és apropar l’arqueologia a la ciutadania en general. És, pot ser en aquest aspecte, on encara no hem assolit el nivell de participació que desitjaríem de la població del barri amb l’Arxiu Arqueològic. L’Arxiu Arqueològic ofereix gratuïtament els diumenges, unes jornades de portes obertes. Un diumenge els arqueòlegs de la Secció d’Arqueologia, expliquem la domus romana de l’Auditori Enric Granados, un altre, les adoberies del segle XIII-XIV, l’altre, es dona a conèixer les muralles andalusines i feudals, i l’altre, obrim l’Arxiu Arqueològic. En aquest últim el visitant obté una visió general de l’evolució històrica i arqueològica de la nostra ciutat, mitjançant plafons explicatius, plànols, atuells domèstics de cadascuna de les etapes històriques i on també, els introduïm a les termes romanes del segle II dc. A més a més de les jornades de Portes obertes, l’Arxiu arqueològic ofereix visites concertades per a grups. En definitiva, l’Arxiu Arqueològic és un equipament cultural situat en un barri consolidat i dinàmic, on la vostra presència és essencial. Els meus companys i jo, esperem la vostra visita. Ana Loriente Pérez Cap d’Unitat Tècnica Arqueologia. Arxiu Arqueològic. Equipament Albarès Secció de Patrimoni cultural, històric, artístic i arqueologia. Ajuntament de Lleida

Associació de Veïns de La Bordeta 15


La Bordeta és notícia

Associació de Veïns de La Bordeta 16


La Bordeta és notícia

50 Aniversari del pas de la torxa olímpica MEXICO-68 per Lleida El Comitè Organitzador dels Jocs de la XIX Olimpíada de MEXICO 68 va comptar amb la col·laboració dels governs de Grècia, Itàlia i Espanya per fer realitat un recorregut que va buscar emular la primera ruta que Cristòfor Colom va efectuar, a més, simbolitzar la unió de les cultures de la Mediterrània amb les d’America. La torxa va recórrer les ciutats gregues d'Atenes i El Pireu, trasllat per mar fins a la ciutat de Gènova i d'allà a Barcelona, Lleida, Saragossa, Madrid fins Palos de Moguer en total un recorregut de 1.295 quilòmetres i 1.286 rellevistes ; de Pals de Moguer en vaixell va realitzar la mateixa ruta que Colon. Un dels atletes que va participar en aquest esdeveniment esportiu, va ser Jesus Blasi Balague, saltador d’alçada i veï de la Bordeta que recorda la fita per la perfecta organització i el gran entusiasme dels atletes participants. La flama venia de Barcelona i li va tocar córrer 1 km a prop del túnel de Cervera per la N-II que era pujada i recorda que feia una calor asfixiant. Era especialment perillós el traspàs del foc d'una torxa a una altra al fer el relleu: el combustible usat que permetia aguantar la flama sense risc d'apagar-se de vegades podia explotar causa de la seva volatilitat. En Jesus felicita la ciutat de Lleida, al Sr. Burballa i al seu equip per la perfecta organització, als atletes participants pel seu esforç i a la Sra. Mari Carmen Guerrero i l’Associació de Veïns de la Bordeta per haver-se interessat. A més, seria important recordar i celebrar els 50 anys d'aquest esdeveniment esportiu, que va facilitar que la torxa Olímpica descanses una nit a la Seu Vella. També recordar als Srs. Parra, Pintado, Puertas, Crespo i Fernández, que van donar molt suport a l'esport en aquells anys i també al Sícoris Club i a l'Agrupació Esportiva Antorcha que van promocionar molts atletes de Lleida. L'últim rellevista a prendre la torxa abans d’enbarcar cap a Mexic va ser el jove de 19 anys Cristóbal Colón de Carvajal Colom. i Gorosábel, descendent de Cristòfor L’altra torxa que va passar per Lleida, va ser la dels Jocs Olímpics de Barcelona 1992, aquesta procedent de Montblanc. La ciutat de Lleida hauria d’organitzar actes per commemorar aquest esdeveniment.

Associació de Veïns de La Bordeta 17


La Bordeta és notícia

L’Escola Joan Maragall commemora aquest curs 2017-18 els 90 anys Rep de la paeria la placa al mèrit educatiu i pedagògic 2018. L’Escola Joan Maragall commemora aquest curs 2017-18 els 90 anys de la seva creació. L’any 1920 es creà una petita escola al Carrer Hostal per a escolaritzar la reduïda i dispersa població de La Bordeta, però amb pocs anys el creixement de la població fa necessària la construcció d’un col•legi més gran. I és el 2 de setembre de 1928 quan s’inaugura la nova escola del barri, actualment l’escola Joan Maragall, antigament Col.legi Nacional Bordeta. És el recinte més antic de tots el que están en actiu a l’ensenyament infantil i primaria a la nostra ciutat amb la particularitat de no haver sofert cap variació en la seva estructura a part de l’ampliació que es va inaugurar el curs 2003-04 i resta pendent d’arrenjar el pati per tal d’esmenar les incòmodes zones innundades quan plou, reorganitzar noves zones de joc i unificar els recientes escolars en un d’ únic. L’escola Joan Maragall és un clar reflex de la societat del moment, amb constants canvis i adaptacions. El seu esperit integrador e innovador es reflecteix en el desenvolupament actual del Projecte Magnet. Un projecte d’innovació en competència audiovisual, vinculat a entitats de la ciutat de Lleida com són el Magical Media, la Facultat de Ciències de l’Educació i el grup Segre. L’escola és viva i es recicla constantment, els alumnes han deixat d’observar només una pissarra per observar directament la natura, sortir al barri, visitar les botigues. Han passat d’escoltar classes magistrals a dialogar amb els companys, experimentar, treballar en equip o buscar informació en diferents mitjans. Disposen de llibres, ordinadors, càmeres i diferents materials tecnològics. Les assignatures s’han integrat en els projectes amb els quals es treballen diverses competències alhora. I les famílies aporten els seus coneixements, col•laboren i participen en moltes activitats del centre. Felicitats a tota la comunitat educativa per aquest 90 anys de trajectòria educativa. Isabel Santiago Directora “ 90 ANYS, ESCOLA JOAN MARAGALL” El Joan Maragall fa 90anys, i reuneix tots els companys. Al Joan Maragall, ens agrada molt el ball L’escola Joan Maragall, és la que mola. Al Joan Maragall, plantem alls. A l’escola, empegem amb cola. A l’escola de la Bordeta, escrivim molt a la llibreta. Per sortir al pati de l’escola, agafa la carmanyola. A l’escola de la Bordeta , tots tenim una carpeta. L’escola de la Bordeta, és del barri, la més velleta. A l’escola de la Bordeta, portem vermella la samarreta. A l’escola de la Bordeta, toquem molt bé la trompeta. Alumnes de 1r A i B Associació de Veïns de La Bordeta

Escola Joan Maragall 2017-18 18


La Bordeta és notícia

Fi de curs de les activitats que organitza l’AVV Bordeta.

Associació de Veïns de La Bordeta 19


La Bordeta és notícia

Associació de Veïns de La Bordeta 20


La Bordeta és notícia

Abans de la festa Dissabte 21 de juliol A les 20,00 h. 7è. Concurs de “Catxipanda” Lloc: Pista centre Cívic Organitza: Avv Bordeta Plat Degustació + Ball Tiquet 12 euros Dijous 26 de juliol a les 20:30 h. Ballada de Sardanes amb la Cobla Municipal de Lleida Lloc: Plaça del Mercat. Organitza: AVV Bordeta

Associació de Veïns de La Bordeta 21


La Bordeta és notícia

Programa de Festes Divendres 27 de juliol a les 19,30 h. Xocolatada per a la mainada Lloc: Avda. Pla d’Urgell (davant Centre Cívic) a les 20,00 h. Gran Traca i Cercavila inaugural Lloc: Avda. Pla d’Urgell (davant Centre Cívic) Amb la participació dels Gegants, Capgrossos i Grallers del Col·lectiu Cultural Cappont. Sortida davant del Centre Cívic.

Associació de Veïns de La Bordeta 22


La Bordeta és notícia

a les 21:00 h. Exhibició de ball del grup DANZENTIR Lloc: pista descoberta del Centre Cívic a les 22:00 h. Proclamació de Pubilles i Hereus Pregó a càrrec de Meritxell Bueno Ganuza Lloc: Escenari pista descoberta del Centre Cívic

A les 23:30 h. Ball amb el Grup Musical PARIS LA NUIT Lloc: pista descoberta del Centre Cívic

Associació de Veïns de La Bordeta 23


La Bordeta és notícia

Dissabte 28 de juliol A les 11:00 h. Festa per la mainada Lloc: Plaça del Mercat

A les 12:00 Gran escumada Lloc: Plaça del Mercat

Associació de Veïns de La Bordeta 24


La Bordeta és notícia

A les 20:00 h. Missa Major i ofrena floral a Sant Jaume Lloc: Església de Sant Agustí

A les 21:00 h. Processó dels fanalets de Sant Jaume acompanyats per l’Ilerband Sortida: Davant Església de Sant Agustí

Estampació de samarretes, tasses , transfers fotogràfics, vinils, puzles, coixins, marcs, clauers i molt més AVDA. ARTESA, 31 (LA BORDETA) TEL. 682 02 71 17 espaidigitallleida@gmail.com

Associació de Veïns de La Bordeta 25


La Bordeta és notícia

Associació de Veïns de La Bordeta 26


La Bordeta és notícia

Dissabte 28 de juliol A les 23:30 h. Gran Ball a càrrec del grup The Golden Saxo Lloc: escenari pista exterior del centre Cívic

A la mitja part del ball, gran rifa i exhibició de la escola de ball AMABALL Lloc: pista exterior del centre Cívic

A les 23:30 h. Disco Móbil amb Tete Productions Lloc: Pista al costat de les piscines Municipals. Servei de Bar al mateix lloc. Associació de Veïns de La Bordeta 27


La Bordeta és notícia

Diumenge 29 de juliol A les 08:00 h. Rua de la Xaranga amb espectaculars traques de la Ramonina Sortida: davant del Centre Cívic A les 10:00 h. Esmorzar de la Xaranga Lloc: davant del Centre Cívic

A les 10:00 h. i fins les 14:00 h. 7a Trobada de plaques de cava Lloc: Sala d’actes del centre Cívic Entrada per travessera Sant Jordi Associació de Veïns de La Bordeta 28


La Bordeta és notícia

A les 20:00 h. Festa berenar, homenatge a la Gent Gran Imprescindible compra de tiquet amb anticipació a la llar de jubilats, o al despatx de l’Associació de Veïns de la Bordeta. Lloc: Societat ocellaire “El Ram” (Entrada per trav. Sant Jordi)

A les 21:00 h. Cantada d’Havaneres amb “Arrels de la terra Ferma” A la mitja part, Tastet de rom cremat Lloc: Pista descoberta del centre Cívic A les 23,30 h. Gran castell de focs fi de Festa A càrrec de Pirotècnia Ramonina Lloc: Pista descoberta del centre Cívic Associació de Veïns de La Bordeta 29


La Bordeta és notícia

Els Bucs d’assaig El Mercat: 15 anys a La Bordeta

Ja fa 15 anys que els Bucs d’assaig El Mercat van iniciar el seu projecte al barri de La Bordeta. Es tracta d’un servei municipal orientat al foment de la creació artística dels joves, oferint-los un ampli ventall de recursos per posar en marxa o desenvolupar els seus projectes creatius. Les instal·lacions dels Bucs estan equipades professionalment per a la realització d’assaigs i activitats vinculades al món musical. Actualment comptem amb: -5 bucs d’assaig musical insonoritzats, equipats i climatitzats. -Sala de concerts i espai per a assaigs de grups de gran format (teatre, ball, etc.). -Programació de concerts de grups musicals novells i emergents. -Estudi d’enregistrament (maquetes i petits projectes musicals). En aquests quinze anys els Bucs han promogut i compartit amb els veïns i les veïnes del barri diverses activitats, amb formats i objectius diferents, com tallers de lleure, concerts de grups de joves, masterclass, demostracions de material musical, monogràfics d’instruments o tallers d’especialització instrumental. Els Bucs són un servei que s’adreça al conjunt de la ciutat, però alhora té una especial sensibilitat amb les iniciatives proposades des del barri, ja sigui al mateix espai o a la plaça de Sant Jordi. Des del seu origen, és un projecte municipal engrescador i il·lusionant, amb visió de present i futur, sempre comptant amb la implicació del barri, un dels agents implicats al qual estem agraïts per la seva acollida. Aprofitem aquestes línies per animar els lectors a visitar les nostres instal·lacions. Hi ha persones que pregunten sobre l’antic mercat i que, en convidar-los a entrar, queden gratament satisfets en veure els equipaments i el servei que s’ofereix des de l’Ajuntament de Lleida. Igualment, volem desitjar-vos molt bona Festa Major 2018 i que no falti la música, la diversió i el bon ambient. Servei Municipal de Bucs d’Assaig El Mercat. Ajuntament de Lleida Associació de Veïns de La Bordeta 30


La Bordeta és notícia

CAP Bordeta/Magraners Prescripció: gaudir de la Festa Major Ja arriba l’estiu i el barri de la Bordeta es prepara per la seva Festa Major, el Cap bordeta Magraners vol sumar-se i encoratjar a tots els veïns i veïnes del barri a que participin als actes programats per aquests dies, gaudint així de la festa , i fent , per que no, SALUT. La nostra funció dins el barri, va molt més enllà de garantir el benestar físic-psicològic, acompanyar en el procés de la malaltia... volem apodera a tots els veïns per que puguin gestionar la seva salut i per fer –ho, donem vital importància a la prevenció i promoció de la salut. Tal com diu la dita : és millor prevenir que curar” és per això que portem temps realitzant moltes activitats dirigides a la població , participem en el pla d’entorn per la infància, fem educació sanitària als nens a les escoles que ens ho demanen: tallers d´ higiene de mans, rentat de dents, alimentació, primers auxilis... també al IES Maria Rúbies, amb tallers de tabac, alcohol, drogues, alimentació exercici, educació afectiva i sexual, tatoos i pírcings.... volem que les futures generacions estiguin correctament informades i puguin decidir sobre la seva salut. Participem en tot el que ens demana la llar de jubilats, i L´AAVV del barri: en el taller de cuina,xerrades… Aprofitem la avinentesa per informar-vos de noves activitats de promoció que estem iniciant al centre: - Una grupal per ajudar a perdre pes ; si has iniciat una dieta i vols saber més , aprofita el grup, són 3 sessions d´1h de durada d’assessorament molt útil. -La consulta per ajudar a deixar de fumar; et farem un seguiment, t´ajudarem i encoratjarem per continuar el difícil procés de deshabituació tabàquica. -Si vols aprendre a utilitzar els arpells de salut i exercici que hi ha al barri, fem grups guiats amb un professional d´INEF, que t’explicarà com funciones i en que et faran millorar. -La llevadora treballa amb les mares: lactància i també hipopressius per a reforçar el sòl pèlvic, així com moltes altres xerrades molt interessants i d’actualitat per a mares i dones en edat menopàusica. -Treballem grups amb teràpia assistida amb animals ( gossos), aquest any estem preparant un grup per abordar el TDH en nens i trastorns cognitius lleus en persones grans. -L´Aecc ( associació espanyola contra el càncer) s´atança als centre d’atenció primària, i totes aquelles persones que han superat un càncer, poden gaudir d’unes activitats lúdiques per gestionar emocions, parlar del procés viscut, Ioga... molt interessant! I recorda: tornarem a iniciar el grup de Camina amb el CAP: vine a caminar amb nosaltres! Si vols gaudir de tot això i molt més només cal que parlis amb la teva infermera o professional de referència del centre. I si tens qualsevol suggerència en relació a temes de salut esperem les teves aportacions.

Moltes gràcies i Bona Festa Major !!!

Associació de Veïns de La Bordeta 31


La Bordeta és notícia

La Cuina de la Carmen ALBERGÍNIES FARCIDES DE GAMBES per M. Carmen Guerrero Ingredients: 3 albergínies 1 carbassó 1 ceba 1 pebrot ½ kg de gambes pelades 50 gr de pernil salat 1 pot de pebrot de piquillo ¼ l. de nata liquida 1 paquet de formatge (tranchetes) Farina Oli d'oliva Sal i pebre Preparació: Es pelen les albergínies i amb un motlle es fan rodanxes rodones d'uns 2 cm aproximadament, s'afegeix sal i s'arrebossa amb farina i es fregeix en oli. Es col·loca en paper de cuina perquè absorbeixi l'oli. En una cassola es posa una mica d'oli, s'afegeix la ceba, el pebrot, el carbassó i les retallades de la resta d'albergínia, afegir sal i pebre. Quan ja esta gairebé a punt s'afegeix les gambes pelades (que s'han passat prèviament per la paella) i s'acaba de fer el sofregit. Per muntar s'agafa una rodanxa d'albergínia, es col·loca en el motlle, després s'afegeix una cullerada del sofregit, una altra rodanxa damunt, sofregit...fins omplir, cobrim amb una làmina de formatge, unes tires de pebrot del piquillo i uns encenalls de pernil. Es desmunta del motlle i es gratina al forn. Per finalitzar s'afegeix la salsa que es fa amb la resta de pebrots de piquillo, la nata, sal i pebre al gust. Consell: Per evitar que l'albergínia s'oxidi, untar amb llimona les parts descobertes.

SALMÓ EN COBERTA per M. Carmen Guerrero Ingredients: 1 salmó net i en un filet Pasta fullada ½ kg d'espinacs 1 manat de fonoll Una mica de caiena 1 ceba i 3 grans d'all 1 porro, 1 nyora 1 got de vi blanc 2 cullerades de farina 100 gr de formatge curat 1 trosset de mantega i 2 gots de llet 1 raig d'oli d'oliva Sal, pebre i nou moscada

Associació de Veïns de La Bordeta 32


La Bordeta és notícia

Preparació: En una paella amb oli d’oliva daurem els alls filetejats, la ceba picadeta, després afegirem el vi i deixarem evaporar. A continuació afegirem els espinacs, sal i pebre i courem afegint la caiena i el fonoll picadet, quan estigui reservem. Preparem beixamel amb la mantega i l’oli, ofeguem el porro i quan estigui afegim la farina, daurem una mica i anem afegint la nyora i la llet poc a poc. Quan estigui, buidem a un got de batedora i ratllem el formatge, afegim una mica de sal i nou moscada, triturem tot i resevem. En una safata fiquem un full de paper de forn, estirem pasta de full cobrim amb els espinacs reservats i a sobre fiquem el salmó, afegim sal i pebre i cobrim amb la beixamel. Dobleguem la pasta de full per sobre del salmó i posem al forn que haurem escalfat prèviament a 180 graus i el deixem 30 minuts, després el traurem i llest per menjar.

COCA DE POMA ESTIRADA per Carles Oronich Premi concurs de postres 2017 Ingredients: 5 tasses de farina 5 tasses d’oli de gira-sol Una mica de sal 1 tassa d’aigua 1 cullerada de postres de royal 6 pomes 1 tassa petita d’anis sucre

Preparació: Posar en un bol la farina, l’oli, la sal, l’aigua i el Royal. Pastar i estirar la massa a sobre de la safata plana del forn, a de quedar molt prima i estirada. Pelar i tallar les pomes en fines lamines i posar a sobre de la massa, escampar sucre per sobre i pintar amb oli i anis. Introduir al forn a 250 graus 20 minuts i afegir una mica d’oli a mitja cocció.

Associació de Veïns de La Bordeta 33


La Bordeta és notícia

Associació de Veïns de La Bordeta 34


La Bordeta és notícia

El sorteig serà obert al públic, el dia 21 de juliol de 2018 en el transcurs el 6è concurs de “Catxipanda”. Resultats a www.bordeta.es i facebook de la avv. Bordeta

Associació de Veïns de La Bordeta 35


Cursos i activitats 2018-2019 Com cada any l’Associació de Veïns prepara les activitats per a la propera temporada que donarà inici el mes d’octubre. El mes de setembre serà el moment de formalitzar les inscripcions, encara que depenent de l’activitat s’acceptaran incorporacions posteriorment. Al llarg de l’any es realitzaran campionats i demostracions o exhibicions de les habilitats adquirides. D’octubre a juny: * Futbol sala * Patchwork * Goma Eva, Fofuches i més * Punt de coixí * Costura * Guitarra * Patinatge * Dansa del ventre * Gimnàstica rítmica i de manteniment * Artesania * Biblioteca * Hip-hop * Anglès per a nens i adults * Dibuix i pintura per adults i nens * Taller infantil d’arts plàstiques i manualitats

* Zumba dance * Bijuteria * Photoshop * Classes de ball social per adults * Teixir * Maquillatge * Solfeig i piano * Cuina * Plàstica * Ball recreatiu * Rumba i flamenc * Sevillanes * Teatre * Skate * Hipopressius I nous cursos per a tothom

ASSOCIACIÓ DE VEÏNS DE LA BORDETA www.bordeta.es avv.bordeta@gmail.com 973 20 57 68 - 686 66 37 78 Horari d’atenció: de 17:30 a 20:30 h. de dilluns a divendres i de setembre a juny L’Associació de Veïns de la Bordeta vol agrair a tots els anunciants, la seva col·laboració en la revista. Sense ells seria impossible la festa. 36

La Bordeta "És notícia" 2018  

Revista festa major 2018 de la Bordeta

La Bordeta "És notícia" 2018  

Revista festa major 2018 de la Bordeta

Advertisement