Stephen King

Page 1

STEPHEN

KING

40 ANYS, 40 CLÀSSICS DEL

TERROR CONTEMPORANI


El proper 2014 es compliran quaranta anys de la publicació de la primera novel·la d’Stephen King. Avançant-nos a aquesta efemèride, a la Biblioteca Ca n’Altimira us volem proposar un itinerari cronològic per quaranta de les millors obres de l’autor: novel·les, llibres de relats i assaigs que integren un dels corpus més admirables de la història de la literatura de terror. Ara que King comença a rebre, per part de la crítica, un merescut reconeixement com un dels grans novel·listes populars del nostre temps, creiem que val la pena recuperar alguns del seus millors clàssics. Lectures àgils, addictives i plenes d’emocions.

1974 – Carrie. Orbis Fabbri. ¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯

La primera novel·la de King, i el seu primer personatge absolutament icònic. Els horrors i les misèries de l’adolescència, com mai ningú no havia gosat d’explicar-los. La venjança de Carrie White és de les que no s’obliden.

1975 – El misterio de Salem’s Lot. Plaza & Janés. ¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯

Una història de vampirs en un poblet imaginari de l’estat de Maine, narrada amb el realisme marca de la casa d’Stephen King i amb el seu ritme trepidant habitual. Un dels llibres preferits pels lectors més fanàtics de l’autor.

1977 – El resplandor. Orbis Fabbri. ¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯

Portada al cinema per Stanley Kubrick, El resplandor presenta un altre mite de la literatura popular contemporània: Jack Torrance, l’escriptor bloquejat que es tanca amb la seva família en un hotel buit i aïllat per la neu.

1978 – El umbral de la noche. Orbis Fabbri. ¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯

La primera col·lecció de relats breus de King, un gènere que l’autor no ha deixat de conrear al llarg de tota la seva carrera. 1978 – Apocalipsis. Orbis Fabbri. ¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯

Més de mil pàgines on es barrejen el terror, la fantasia i la ciència-ficció. Una obra summament ambiciosa, i un dels clàssics més llegits de l’autor.


1979 – La zona muerta. Orbis Fabbri. ¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯

John Smith surt d’un coma de cinc anys dotat del poder de la precognició, i això l’acabarà posant en la terrible situació d’haver de matar un home per evitar que aquest compleixi amb allò que el futur li té destinat.

1981 – Carretera maldita. Debolsillo. ¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯

Publicada sota el pseudònim de Richard Bachman, aquesta novel·la explica la història d’un home desesperat que lluita per conservar la seva llar. 1981 – Cujo. RBA. ¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯

Situada a la petita ciutat imaginària de Castle Rock, escenari predilecte de King, Cujo és una història de terror físic protagonitzada per un gos embogit

1981 – Danza macabra. Valdemar. ¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯

El primer llibre de no ficció de l’autor: una entretingudísima història del terror en la literatura, el cinema i la cultura popular dels Estats Units.

1982 – La torre oscura. 1: El pistolero. Plaza & Janés. ¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯

Primer volum d’una sèrie de novel·les de caire purament fantàstic agrupades sota el títol de La torre oscura; a la nostra biblioteca en trobareu gairebé tots els volums. Per a alguns, La torre oscura és l’obra mestra de King.

1982 – Las cuatro estaciones. Orbis Fabbri. ¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯

Quatre novel·les curtes de caire eminentment realista, allunyades del gènere habitual de l’autor i molt recomanables. No us perdeu «El cuerpo». 1983 – Christine. Orbis Fabbri. ¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯

I si un cotxe s’ensenyorís de la personalitat del seu jove propietari? I si cobrés vida i es dediqués a fer coses terribles? Aquestes són les preguntes que respon aquesta novel·la, una nova indagació sobre la ment adolescent.


1983 – Cementerio de animales. Orbis Fabbri. ¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯

Un altre dels llibres millor valorats pels seguidors de King, i també un dels més aterridors: un cementiri d’animals on allò que s’hi enterra no descansa en pau. Inclou, potser, l’escena final més esfereïdora de tota la seva obra.

1984 – Maleficio. Orbis Fabbri. ¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯

Publicada també sota el pseudònim de Richard Bachman, aquesta és la història d’una maledicció tan terrible –perdre pes sense límit– com original.

1984 – El talismán. Planeta. ¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯

Escrita en col·laboració amb Peter Straub, un altre famós autor de best-sellers sinistres, El talismán és una incursió en el gènere purament fantàstic.

1985 – La niebla / La expedición. Orbis Fabbri. ¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯

Dues noves col·leccions de relats i de novel·les curtes de King, molts dels quals, com la major part de la seva obra, han estat portats al cinema.

1987 - Misery. Orbis Fabbri. ¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯

Un altre clàssic absolut de l’autor, i la seva millor incursió en el terror purament psicològic. Un escriptor de novel·les romàntiques pateix un accident de cotxe i és rescatat per la seva lectora més fervorosa... i més inquietant.

1987 – Tommyknockers. Orbis Fabbri. ¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯

Stephen King fa en aquesta novel·la un gir decidit cap a la ciència-ficció, amb la història d’una subtil i implacable invasió extraterrestre. 1989 – La mitad oscura. RBA. ¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯

Un tema habitual de les ficcions de King és la de l’escriptor dominat per les seves creacions. En aquest cas es tracta d’un novel·lista que veu com el seu pseudònim sembla cobrar vida pròpia i actuar de forma gens adient.


1990 – Las cuatro después de medianoche. Orbis Fabbri. ¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯

Quatre noves novel·les curtes, entre les què destaca «Ventana secreta, secreto jardín»: un altre pas de rosca al tema de l’escriptor amb problemes.

1991 – La tienda. Orbis Fabbri. ¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯

La gran novel·la sobre Castle Rock. Un relat coral, en clau satírica, sobre el que estem disposats a fer per tal d’aconseguir allò que més desitgem. Algú molt semblant al Diable obre botiga al poble i ho posa tot de cap per vall.

1992 – El juego de Gerald. Grijalbo. ¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯

Un altre exercici de terror psicològic en una habitació tancada, com Misery, però amb una atmosfera encara més asfixiant. 1992 – Dolores Claiborne. Círculo de Lectores. ¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯

La gran novel·la fora de gènere d’Stephen King. Un monòleg hipnòtic, sense pausa ni respir, que ens fica dins la ment del seu personatge femení més poderós. L’adaptació cinematogràfica es va dir Eclipse total. 1993 – Pesadillas y alucinaciones. Círculo de Lectores. ¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯

Tercera recopilació de relats de l’autor, més àmplia i variada que les anteriors. No us perdeu els homenatges a Sherlock Holmes i a H. P. Lovecraft.

1994 – Insomnia. Círculo de Lectores. ¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯

Tot i no ser una de les seves millors novel·les, Insomnia ens permet retornar a Derry, el poble on transcorre la monumental i inoblidable It (1986).

1996 – Desesperación. Plaza & Janés. ¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯

Primer volum d’un díptic que es completa amb Posesión, però que pot llegir-se de forma independent, Desesperación és una nova revisió del tema de la petita ciutat nord-americana assetjada per les forces del mal.


1996 – El pasillo de la muerte. Círculo de Lectores. ¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯

Publicada originalment als quioscos en forma de folletó mensual, aquesta història va donar peu a l’exitosa pel·lícula La milla verde.

1998 – Un saco de huesos. Círculo de Lectores. ¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯

Una novel·la intimista i multipremiada sobre les obsessions d’un escriptor en ple bloqueig creatiu originat per la mort de la seva dona. 1999 – La chica que amaba a Tom Gordon. Plaza & Janés. ¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯

Breu i lleugera, La chica que amaba a Tom Gordon és una història d’horror psicològic sobre una noia que es perd al bosc durant una excursió familiar. 1999 – Corazones en la Atlántida. Debolsillo. ¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯

Dues novel·les curtes i tres relats breus, tots ells interconnectats a través d’uns personatges comuns les vides dels quals veiem avançar de forma paral·lela. Un altre llibre que desborda els límits de la narrativa de gènere. 2000 – Mientras escribo. Plaza & Janés. ¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯

Dividit en dues parts, una primera de caire autobiogràfic i una segona dedicada a donar consells sobre l’art de l’escriptura, aquest és el llibre més personal d’Stephen King, i també un dels més atractius. Recomanadíssim.

2001 – L’atrapasomnis. Edicions 62. ¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯

La primera novel·la que King va escriure després de recuperar-se del greu atropellament que va estar a punt de costar-li la vida l’any 1999. Un grup de vells amics surten de cacera i es troben amb una sorpresa gegant...

2002 – Todo es eventual. Plaza & Janés. ¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯

Catorze noves històries breus, plenes com sempre d’imaginació, de sentit del ritme i el diàleg i, també, del particular sentit de l’humor de l’autor.


2002 – Buick 8: un coche perverso. RBA. ¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯

El vell tema automobilístic de Christine, renovat amb unes dosis d’història personal i amb una orientació molt marcada cap a la ciència-ficció.

2006 – Cell. Plaza & Janés. ¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯

Una història apocalíptica amb un twist tecnològic d’allò més original. King mai no s’ha situat més a prop del ciberpunk que en aquesta novel·la. 2006 – La història de la Lisey. Edicions 62. ¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯

Una peculiar bareja de novel·la romàntica i de història de terror psicològic. La viuda d’un escriptor famós decideix investigar algunes parts fosques de la història de l’home amb qui va compartir la seva vida.

2008 – Duma Key. Plaza & Janés. ¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯

Publicada quan la crítica literària dels Estats Units ja havia començat a revisar la seva valoració tradicional de l’obra de King, atorgant-li finalment un lloc d’honor entre els escriptors del país, Duma Key és el retorn de l’autor de Carrie al seu millor estil. Horror en estat pur, i sense concessions.

2009 – La cúpula. Plaza & Janés. ¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯

Una altra novel·la de més de mil pàgines de ciència-ficció amb tocs socials que imagina l’aïllament sobtat, absolut i catastròfic d’un poblet de Maine.

2010 – Todo oscuro, sin estrellas. Plaza & Janés. ¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯

La darrea col·lecció de relats publicada fins al moment per King, qui mai no ha deixat de practicar i defensar aquest gènere al llarg de quatre dècades. 2011 – 22/11/63. Plaza & Janés. ¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯

Un viatger es trasllada en el temps fins a la data del títol per provar d’evitar l’assassinat de Kennedy. Una original barreja d’història pop i ucronia.


Biblioteca Ca n' Altimira Maig de 2013 Av. Primavera, 2-10 08290 Cerdanyola del Vallès Tel: 93/ 580.76.02 Fax: 93/ 580.72.79 e-mail: b.cerdanyola@diba.cat