Cult Fiction

Page 1

CULT FICTION

50 LECTURES ORIGINALS, ESTRANYES, DIFERENTS…


o AMAT, Kiko. L’home intranquil. Columna. El llibre més íntim i divertit d’un escriptor absolutament original. Anglofília, tendresa i esperit punk: històries quotidianes d’una vida poc convencional.

o ARLT, Roberto. El juguete rabioso. Cátedra. Els baixos fons de Buenos Aires, retratats l’any 1926 amb una cruesa que encara avui continua sobtant. Un clàssic secret de la literatura argentina.

o BALLARD, J. G. Crash. Minotauro. Ciència-ficció que s’ocupa del nostre present i de la nostra realitat alterada. Un llibre dur, molt polèmic, sobre el fetitxisme dels accidents de trànsit.

o BARTH, John. Perdido en la casa encantada. Península. Un dels títols cabdals del posmodernisme estadounidenc de la segona meitat del segle XX. Catorze relats d’una originalitat assegurada.

o BAUÇÀ, Miquel. Carrer Marsala. Empúries. Carrer Marsala és una petita obra mestra de la literatura catalana de les darreres dècades. 64 pàgines de literatura en estat pur.

o BERENDT, John. La ciudad de los ángeles caídos. Mondadori. Una crònica perspicaç i divertida de la vida a Venècia escrita per un nordamericà que va anar-hi de visita i s’hi va quedar a viure uns quants anys.

o BIOY CASARES, Adolfo. La invención de Morel. Cátedra. Amb un títol que ja ret homenatge a H. G. Wells, La invención de Morel és una de les novel·les de ciència-ficció més elegants que s’han escrit mai.

o BOSCH, Lolita. Qui vam ser. Empúries. La història d’una ruptura sentimental, convertida en un exercici d’autoficció i d’escriptura intergenèrica plenament aconseguit.

o CAVE, Nick. La mort d’en Bunny Munro. Empúries. El músic Nick Cave aprofundeix en aquesta novel·la en els durs paisatges mentals i emocionals que fan tan inconfusibles tots els seus discos.


o COE, Jonathan. La casa del sueño. Anagrama. La son, els somnis i altres grans misteris de la ment humana, en la novel·la menys convencional d’un dels nostres novel·listes anglesos preferits.

o COUPLAND, Douglas. Generación X. Ediciones B. La novel·la que va donar nom i identitat a tota una generació, la dels joves arribats a l’edat adulta als anys 90. Sensibilitat grunge, rebel·lia i desencís.

o CRISPIN, Edmund. La juguetería errante. Impedimenta. Tot un personatge ell mateix, Edmund Crispin va ser un dels novel·listes de gènere policíac més peculiars de l’Anglaterra de mitjans del segle XX. Els seus misteris, sempre plens de bon humor, resulten totalment indefinibles.

o DODGE, Jim. Stone Junction. Alpha Decay. Si la narrativa underground nod-americana de les darreres dècades té un nom propi, aquest és Jim Dodge. Stone Junction és la seva obra mestra.

o DYER, Geoff. Yoga para los que pasan del yoga. Mondadori. Els llibres de Geoff Dyer es mouen en un particular territori intermig entre la crònica, l’autobiografia i la pura ficció. Els onze capítols d’aquest llibre, dedicats a les seves experièncias com a viatger, en són una bona mostra.

o EGAN, Jennifer. El tiempo es un canalla. Minúscula. Novel·la de tema musical, construïda a partir de tretze històries independents però subtilment interconectades, El tiempo es un canalla va rebre el Premi Pulitzer 2011 en reconeixement a la seva absoluta originalitat.

o ELLIS, Bret Easton. American Psycho. Suma de Letras. Bret Easton Ellis es va convertir en el retratista més cruel de la Nova York dels anys 80 amb aquesta història d’un yuppie psicòpata, misogin i fashion victim que mata amb la mateixa fredor que juga a la borsa.

o EVERETT, Percival. X. Blackie Books. Una sàtira ferotge sobre el món de la literatura actual... o, més aviat, sobre els tristos mercats que s’hi mouen al darrere.


o FERRÉ, Juan Francisco. La fiesta del asno. DVD. Ferré, guanyador del darrer premi Herralde, es va donar a conèixer l’any 2005 amb aquesta arriscada fantasia sobre el terrorisme al País Basc.

o FRESÁN, Rodrigo. Esperanto. Mondadori. Qualsevol llibre de l’argentí Rodrigo Fresán (i aquest és un dels millors) és una bona porta d’accés al seu univers personal: un món que no s’assembla gens al de cap altre escriptor.

o Generación quemada. Siruela. Els contes recollits en aquesta variadíssima antologia donen testimoni del bon estat de salut que gaudeix el gènere breu als Estats Units.

o GOREY, Edward. Amphigorey. Valdemar. Els llibres del mític Edward Gorey fan servir el dibuix, la narració i la poesia per crear un nou gènere, personal i intransferible, on l’humor s’uneix amb la malenconia i on la més sinistra fantasia no exclou una infalible tendresa.

o IBARGÜENGOITIA, Jorge. Estas ruinas que ves. Seix Barral. Un dels grans escriptors mexicans del segle XX, tràgicament desaparegut en un accident d’avió a Madrid l’any 1983. Un clàssic que cal redescobrir.

o IRWIN, Robert. Satán me quiere. Mondadori. Una novel·la situada al Swinging London dels anys 60, amb la cultura psicodèlica i la fascinació per l’ocultisme com a teló de fons.

o JOHNSON, B. S. La contabilidad privada de Christie Malry. Libros del Silencio. B. S. Johnson (1933-1973) és un dels grans genis desconeguts de la literatura anglesa del segle XX. El seu experimentalisme li va tancar les portes de l’èxit, però també va convertir els seus llibres en experiències úniques.

o KAWABATA, Yasunari. La casa de les belles adormides. Viena. Breu, intensa i molt poètica, aquesta novel·la és una de les obres més rodones del gran mestre japonès de la subtilesa eròtica.


o KLOSTERMAN, Chuck. Pégate un tiro para sobrevivir. Mondadori. Un viatge per la part més fosca de la música pop, seguint el rastre de les grans estrelles suïcides dels darrers quaranta anys.

o LEM, Stanislaw. Vacío perfecto. Impedimenta. La literatura de Lem és una barreja perfecta de rigor científic, esperit lúdic i curiositat intel·lectual. Ho proven aquestes ressenyes de llibres no escrits.

o LETHEM, Jonathan. Chronic City. Mondadori. Una visió apocalíptica i postmoderna del Nova York del segle XXI. Una altra novel·la monumental de l’autor de La fortaleza de la soledad.

o LORENZO, Santiago. Los huerfanitos. Blackie Books. Una de les grans sorpreses de la narrativa espanyola més recent. Humor i originalitat sense fre.

o LOUYS, Pierre. Diàlegs de cortesanes. La Magrana. A més de poeta, el francès Pierre Louys (1870-1925) va ser un dels escriptors eròtics més agosarats del seu temps. Un clàssic gens respectable.

o MARÍAS, Javier. Negra espalda del tiempo. Alfaguara. La novel·la menys convencional de Marías barreja realitat i ficció per explicar, entre d’altres coses, la història del molt literari Regne de Redonda.

o MISHIMA, Yukio. El temple del pavelló daurat. Ara Llibres. Un altre clàssic de la literatura japonesa del segle XX. Una història sobre les conseqüències d’una malaltissa fascinació per la bellesa.

o MITCHELL, Joseph. El secreto de Joe Gould. Anagrama. Un dels nostres llibres de no ficció favorits de tots els temps. No el descriurem: l’haureu de descobrir vosaltres mateixos. Segur que no us decebrà.

o NABOKOV, Vladimir. Foc pàl·lid. Edicions 62. L’obra mestra de Nabokov, amb el permís de Lolita. Una imaginació tècnica desbordant i un narrador que no té res a envejar a Humbert Humbert.


o OLIVER, Joan Miquel. El misteri de l’amor. Empúries. Joan Miquel Oliver, baixista i compositor del grup Antònia Font, ens ofereix en aquesta novel·la un sentit homenatge a la sensibilitat pop.

o OLOIXARAC, Pola. Las teorías salvajes. Alpha Decay. Una de les novel·les que més tinta va fer córrer fa un parell d’anys entre els amants de la literatura més innovadora i arriscada. Una experiència.

o PAGÈS JORDÀ, Vicenç. Els jugadors de whist. Empúries. Una de les grans novel·les catalanes dels darrers temps. La crònica sentimental i cultural de tota una generació.

o PALAHNIUK, Chuck. Rant. La vida d’un assassí en sèrie. Empúries La novel·la més estranya del sempre estrany Chuck Palahniuk. Una pertorbadora història que se serveix dels millors recursos de la ciència-ficció.

o PALOL, Miquel de. El testament d’Alcestis. Empúries. Miquel de Palol, un dels escriptors més ambiciosos de les lletres catalanes actuals, mostra en aquest llibre tota la varietat dels seus recursos.

o PEDRAZA, Pilar. La perra de Alejandría. Valdemar. La narrativa de Pilar Pedraza es nodreix d’uns referents culturals tan poc freqüents com atractius. Ambient gòtic, classicisme i molta foscor.

o PERUCHO, Joan. Amb la tècnica de Lovecraft. Edicions 62. Un escriptor de culte amb uns temes i un estil inconfusibles. Els contes recollits en aquest llibre mostren alguns els seus interessos principals.

o REIG, Rafael. Manual de literatura para caníbales. Debate. La història de la literatura espanyola com mai ningú no s’havia atrevit a explicar-la. Humor, enginy i molta mala llet: Rafael Reig en estat pur.

o SAUNDERS, George. Guerracivilandia en ruinas. Mondadori. El primer llibre del millor cronista de l’absurd de la nostra vida quotidiana. Contes per riure, per pensar... i per sentir-nos molt, molt inquiets.


o SELF, Will. Como viven los muertos. Mondadori. Will Self, l’enfant terrible de les lletres angleses, en el seu estat més pur. Els morts i els vius convivint pels carrers d’un Londres gens familiar: una novel·la que només ell podia haver escrit.

o SMITH, Patti. Éramos unos niños. Lumen. Aquest llibre de memòries de la gran Patti Smith s’ocupa de la seva relació amb el fotògraf Robert Mapplethorpe. El món artístic, musical i literari del Nova York dels anys 70 i 80, recordat en primera persona per una de les seves protagonistes més interessants.

o STEPHENSON, Neal. Criptonomicón. Ediciones B. Una de les novel·les de ciència-ficció més admirades i influents dels darrers temps. Un exercici monumental d’història alternativa.

o VILAS, Manuel. Aire nuestro. Alfaguara. Manuel Vilas, una de les grans sorpreses de la literatura espanyola dels darrers anys, llueix en aquest llibre de relats les seves millors armes: l’ús de l’absurd, el joc amb la cultura popular i un humor sempre intel·ligent.

o WALLACE, David Foster. La broma infinita. Mondadori. Una de les candidates més ferms a Gran Novel·la Americana del nou mil·leni, i, diem-ho ja, la nostra preferida. En tots els sentits de la paraula, un llibre extraordinari. 1200 pàgines per perdre’s-hi sense bruixula ni rellotge.

o WINTERSON, Jeanette. Planeta blau. Empúries. Jeanette Winterson, coneguda principalment pels seus durs relats de caire autobiogràfic, ens proposa aquí una història d’amor futurista amb rerefons igualment polèmic.

o WHITEHEAD, Colson. La intuicionista. Mondadori. Es pot escriure una novel·la sobre el món de la reparació d’ascensors? Sorprenentemt, Colson Whitehead ens demostra que no només es pot, sinó que el resultat por arribar a ser completament addictiu. Una extravagant fantasia que es llegeix com un thriller de primera classe.


ESPAI DE LLIBRES http://espaidellibres.wordpress.com El bloc de llibres de la Biblioteca Ca n’Altimira

Biblioteca Ca n' Altimira Novembre de 2012 Av. Primavera, 2-10 08290 Cerdanyola del Vallès Tel: 93/ 580.76.02 e-mail: b.cerdanyola@diba.cat