Clàssics moderns

Page 1

CLÀSSICS MODERNS

CLÀSSICS DEL SEGLE XX, LECTURES PER AL SEGLE XXI


Una selecció comentada de 35 clàssics de la narrativa estrangera del segle XX. Llibres de sempre, més vius i actuals que mai. Podeu consultar totes les nostres anteriors guies de lectura al nostre blog Espai de llibres: http://espaidellibres.wordpress.com

ANDERSON, Sherwood. Winesburg, Ohio. Viena. ¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯

Un vell escriptor mata les hores mirant passar la vida sota la seva finestra, al carrer principal de Winesburg, un poblet de l’Oest americà que amaga tot de secrets inesperats sota la seva plàcida aparença.

BARNES, Djuna. El bosc de la nit. Edicions 62. ¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯

Un dels millors retrats (i també un dels més polèmics) del París del periode d’entreguerres, publicat l’any 1936 per l’expatriada nord-americana Djuna Barnes. Una novel·la de ritme poètic, hipnòtica i gens convencional.

BORGES, Jorge Luis. Cuentos completos. Lumen. ¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯

Aquest volum recull els set llibres de contes que l’argentí Jorge Luis Borges va publicar al llarg de la seva vida. Relats revolucionaris per la seva barreja d’intel·ligència, cultura i generositat argumental. Imprescindibles.

BRADBURY, Ray. Fahrenheit 451. Debolsillo. ¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯

Una faula sobre un futur aparentment feliç, però gris i uniformitzat. Un estat totalitari enfrontat als pocs ciutadans que gosen desafiar les regles que prohibeixen la tinença de llibres, vehicles de cultura i, per tant, de llibertat.

CALVINO, Italo. Si una noche de invierno un viajero. Siruela. ¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯

Un novel·la formada pels capitols inicials de deu novel·les diferents, cadascuna d’elles amb el seu propi estil i els seus personatges, desenvolupades només fins el punt culminant de la seva intriga. Un experiment fascinador.


CAPOTE, Truman. A sang freda. Proa. ¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯

Partint de la investigació d’un crim real sense sentit aparent, aquesta “novel·la de no ficció” descriu, amb una frialtat i una objectivitat obsessives, la vida dels dos assassins des de la seva infantesa fins al dia de la seva execució. L’obra mestra de Truman Capote.

CHEEVER, John. Contes. Proa. ¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯

John Cheever, el Txekhov dels suburbis residencials de l’Amèrica dels anys 50 i 60, està considerat avui dia com un dels grans mestres del gènere breu de tots els temps. Aquest volum recull les seves millors peces.

CORTÁZAR, Julio. Rayuela. Cátedra. ¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯

Una de les obres més experimentals (però també una de les més influents) de l’anomenat «boom de la novel·la hispanoamericana» dels anys 60 i 70 del segle XX. La novel·la com a trencaclosques lúdic, participatiu i infinit.

ECO, Umberto. El nombre de la rosa. Debolsillo. ¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯

El best-seller més inesperat de 1980: una història de detectius ambientada al cor d’una abadia medieval plena de foscos secrets. Biblioteques, heretgies i llibres prohibits: la novel·la que a Borges li hagués agradat escriure.

FAULKNER, William. Santuario. Alfaguara. ¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯

Situada al comtat de Yoknapatawpha, el trassumpte imaginari del Mississipi profund que Faulkner va bastir a les seves novel·les, la fosca història de crims de Santuario conforma potser l’obra més accessible de l’autor.

FITZGERALD, F. Scott. El gran Gatsby. Anagrama. ¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯

La gran novel·la de l’era del jazz. La història del misteriós Jay Gatsby: l’home que donava les millors festes de Long Island, la pura imatge del triomf i l’èxit social, i de qui ningú no en semblava conèixer la història personal.


GARCÍA MÁRQUEZ, Gabriel. Cien años de soledad. Mondadori. ¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯

El relat de les prodigioses aventures i desventures de set generacions de la familia Buendía al poblet imaginari de Macondo, publicat l’any 1967 i reeditat continuament des de llavors, no només va posar al seu autor en la senda del Nobel: també va donar lloc a un nou gènere, el «realisme màgic».

GINZBURG, Natalia. Estimat Michelle. Edicions 62. ¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯

L’italiana Natalia Ginzburg ens presenta una família allunyada per la distància, per les ruptures, per les dificultats de comunicació, per la solitud de cadascun dels personatges que, tot i així, proven de trobar la felicitat.

HEMINGWAY, Ernest. Fiesta. Debolsillo. ¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯

Una altra història amb el París internacional i bohemi dels anys 20 com a teló de fons; en aquest cas, amb una excursió a Pamplona inclosa... El jove Hemingway, més brutal, més sincer i més racial que mai.

HUXLEY, Aldous. Un mundo feliz. Debolsillo. ¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯

La primera gran distopia del segle XX, iniciadora de la tradició que després actualitzarien autors com George Orwell, Ray Bradbury o Margaret Atwood. Un món nou i feliç que s’assembla molt als nostres malsons més realistes.

KAFKA, Franz. Els fills. Empúries. ¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯

Aquest volum reuneix les tres úniques obres que Franz Kafka va voler salvar del foc en el seu testament: els relats «La condemna», «El fogoner» i «La metamorfosi». Completa el volum l’esfereïdora «Carta al pare».

LEVI, Primo. Trilogia d’Auschwitz. Edicions 62. ¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯

Primo Levi, supervivent de l’holocaust i dels camps de concentració nazis, va descriure com ningú tot l’horror incomprensible d’aquells anys. Els límits de l’experiència humana, en tres llibres que tallen la respiració.


McCULLERS, Carson. Rellotges sense busques. Ed. del Salobre. ¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯

«La mort és sempre la mateixa, però cada home es mor a la seva manera. A J. T. Malone li va arribar d’una manera tan senzilla que durant un temps va confondre el final de la vida amb el començament d’una nova estació.»

MANN, Thomas. La muerte en Venecia. Edhasa. ¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯

L’obsessió d’un músic vell i malalt per un jovenet que sembla encarnar tot allò que ell ja no té: salut, joventut, bellesa i un futur per endevant. Venècia mai no ha semblat un escenari tan trist com en aquesta breu novel·la.

MANSFIELD, Katherine. Cuentos completos. Debolsillo. ¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯

Nascuda a Nova Zelanda l’any 1888, però educada a Londres des de l’adolescència, Katherine Mansfield és una de les grans escriptores realistes de començaments del segle XX, i una de les mestres del conte modern.

MÁRAI, Sándor. La dona justa. Edicions 62. ¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯

Publicada l’any 1941, i ambientada a la ciutat de Budapest durant el període d’entreguerres, Sándor Márai ens presenta en aquesta novel·la un triangle amorós narrat des de la veu dels seus tres protagonistes.

MISHIMA, Yukio. El temple del pabelló daurat. Ara Llibres. ¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯

Una història sobre les conseqüències d’una fascinació excessiva per la bellesa. Inoblidable el seu protagonista, un jove hipersensible que acabarà cometent un acte de violència empès per la força de la seva passió.

NABOKOV, Vladimir. Lolita. Anagrama. ¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯

Una altra història de passions exagerades i sense final feliç. L’obsessió malaltissa del pedòfil europeu Humbert Humbert per Lolita, una nena de dotze anys, dóna peu a una road novel que ens passeja per la cara més fosca de l’Amèrica dels motels i les carreteres secundàries. Una novel·la magistral.


NÉMIROVSKY, Irène. Suite francesa. RBA/La Magrana. ¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯

Una història commovedora, intimista i implacable, que ens porta a la França ocupada pels nazis i ens enfronta a les petites històries de supervivència (sovint gens heroiques) protagonitzades pels seus habitants.

O’CONNOR, Flannery. Cuentos completos. Debolsillo. ¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯

Flannery O’Connor és una de les principals conreadores del «gòtic sureny»: històries ambientades a pobles decrèpits del sud dels Estats Units on l’odi, la pobresa i el pes de la tradició generen una violència molt particular.

ORWELL, George. 1984. Destino. ¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯

Una altra distopia l’actualitat de la qual només sembla que confirmar-se dia a dia. Un món vigilat en tot moment per càmeres, controlat per una elit invisible i on el llenguatge ha perdut tot el seu valor. Imprescindible.

PLATH, Sylvia. La campana de vidre. Edhasa. ¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯

La història, plena de referències autobiogràfiques, d’una jove que sembla tenir-ho tot per triomfar a la vida, però que cau víctima d’una greu malaltia mental que l’allunya del món i l’aïlla de la realitat.

PROUST, Marcel. Un amor d’en Swann. Viena. ¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯

Si James Joyce representa, amb el seu Ulisses, la vessant més experimental del modernisme europeu, Proust aposta per renovar la novel·la recollint el millor de la tradició del segle XIX i afegint-li una novíssima percepció psicològica. El funcionament de la ment humana, com mai l’haviem vist.

RULFO, Juan. Pedro Páramo. Cátedra. ¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯

«Vine a Comala porque me dijeron que acá vivía mi padre, un tal Pedro Páramo». Així comença una de les grans novel·les hispanoamericanes del segle XX, una increïble història de morts amb memòria i sense descans.


SALINGER, J. D. El vigilant en el camp de sègol. Labutxaca. ¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯

Les aventures de l’adolescent Holden Caulfield a la Nova York dels anys 40 van capturar la imaginació de millions de lectors, que s’hi van sentir plenament identificats. Humor, tendresa, ingenuïtat i desesperació: un clàssic.

SARAMAGO, José. Ensayo sobre la ceguera. Alfaguara. ¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯

Una epidèmia de ceguesa s’estén per la ciutat, obligant els seus habitants a enfrontar-se al seu esperit de supervivència. Una faula inoblidable sobre la incapacitat de veure i afrontar la realitat que ens envolta.

TOMASI DI LAMPEDUSA, Giuseppe. El Gattopardo. Proa. ¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯

A la Sicília de 1860, la unificació italiana encapçalada per Garibaldi amenaça d’escombrar el món de vells privilegis de l’aristocràcia. Un món que encarna el príncep Fabrizio Salina, crespucular protagonista de la novel·la.

TOOLE, John Kennedy. La conjura de los necios. Anagrama. ¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯

Una gran novel·la còmica amb rerefons tràgic: el seu autor va suïcidar-se sense haver pogut veure-la publicada, i només l’insistència de la seva mare va fer que avui poguem gaudir de les aventures del gran Ignatius Reilly.

WOOLF, Virginia. La señora Dalloway. Lumen. ¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯

Publicada l’any 1925, La señora Dalloway és la primera novel·la realment innovadora de Virginia Woolf per la seva forma de narrar des de l’interior de la consciència dels personatges, seguint el ritme dels seus pensaments.

ZWEIG, Stefan. Vint-i-quatre hores en la vida d’una dona. Quaderns Crema. ¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯

Una anciana aprofita la fugida d'una pensió de la Riviera de Madame Henriette amb un jove francès per explicar-li al narrador una experiència que l'ha turmentat tota la vida. Una història mínima, senzilla i molt emotiva.


Biblioteca Ca n' Altimira Maig de 2013 Av. Primavera, 2-10 08290 Cerdanyola del Vallès Tel: 93/ 580.76.02 Fax: 93/ 580.72.79 e-mail: b.cerdanyola@diba.cat